YogaZine mei 2012

13
YOGAZINE On line magazine Nr 2 2012 Meditatie Ontdek het in jezelf Trend in USA Doga , yoga met je hond YOGA OP BALIE!

description

On line Yoga magazine, created by Inner Yoga

Transcript of YogaZine mei 2012

Page 1: YogaZine mei 2012

YOGAZINE On line magazine

Nr 2 2012

Meditatie Ontdek het in jezelf

Trend in USA Doga , yoga met je hond

YOGA OP BALIE!

Page 2: YogaZine mei 2012

I N H O U D

Nieuw Inner Yoga Wear

Hippe Yoga kleding!

Doe de Zonnegroet Mannen yoga Voordelen van meditatie

Yoga Wellness op Bali Yoga met je hond; de nieuwste rage!

Inner Yoga Wear; trendy yoga outfits

Cursus ZenBoedisme Slank met yoga Yoga en Reuma

Page 3: YogaZine mei 2012

2. Op je volgende inademing breng je in de armen via opzij omhoog tot boven je hoofd en buig je rustig met je romp naar achter, zover als makkelijk en veilig voelt.

3. Terwijl je uitademt buig je voorover, met losse knieën en laat je de handen naast of schuin voor je voeten opde grond rusten.

4. Adem in en strek je rechter been naar achteren. Houd de rug lang, gestrekt. Til het hoofd op.

5. Adem uit en breng je linkerbeen naar achteren, duw je billen omhoog, houd je rug lang gestrekt, adem in.

6. Adem uit en laat je zakken tot bij de grond. Alleen je handen en voeten raken de grond.

7. Adem in en strek je naar voren op en duw omhoog. Gebruik je armen om je romp omhoog te brengen, buig zover achterover als goed voelt. De ellebogen licht gebogen houden.

8. Adem uit, breng je bips omhoog en druk jezelf naar achteren en verder omhoog.

9. Adem in en breng je rechter voet naar voren, tot tussen de handen.

10. Adem uit, zet de linkervoet naast de rechter voet en duw de bips omhoog.

11. Adem in en kom langzaam omhoog, terwijl je de armen gestrekt houdt, buig je de romp weer rustig achterover.

12. Adem uit en laat de armen in een langzame, soepele beweging langs je lichaam zakken. Breng de armen en handen weer als in de beginstand.

DE ZONNEGROET De Zonnegroet is één van de meest bekende en beoefende yoga-oefeningen. Deze oefening bestaat uit een serie van 12 fysieke en energetische bewegingen, bedoeld om de vitale energie in het lichaam te stimuleren. Het schijnt dat het regelmatig beoefenen van de Zonnegroet allerlei fysieke en mentale problemen, zoals hoofdpijn, menstruatiepijn, verkoudheid en depressie, voorkomt en verlicht 1. Begin in staande houding, voeten op heupbreedte, armen in gebogen houding, handen voor de borst. schouders laag, ontspannen ellebogen. Haal een paar keer diep adem.

Page 4: YogaZine mei 2012

ZEN

Doe de Zonnegroet!

Page 5: YogaZine mei 2012

Echte mannen doen.....YOGA!

Wat veel mensen niet weten is dat yoga decennia lang alleen door mannen beoefend werd, toch is dit beeld allang verdwenen en denken veel mensen bij yoga aan iets wat door een vrouw beoefend wordt, zonde! Het is ...jammergenoeg nog steeds zo dat veel mannen de weg naar de yoga niet weten te vinden. Ongeveer 80 % van de cursisten zijn vrouwen. Denken mannen dat yoga echt een vrouwending is ? Of denken mannen dat yoga zweverig is ? Of denken sommige mannen soms dat de mannen die aan yoga doen "watjes" zijn ? Om met dat laatste te beginnen: "Echte mannen doen aan yoga". Yoga is niet een vrouwen-of mannending en yoga is ook niet zweverig. - Competitiedrang Bij yoga is er geen sprake van competitie, dit kan een van de redenen zijn waarom vrouwen yoga zo prettig vinden en veel mannen toch afhaken. Niet iedere man, maar de meeste mannen houden toch wel van een beetje strijd. Iedereen ervaart stress op een bijna dagelijkse basis en mannen zijn niet anders. Veel mannen gaan naar de sportschool om hun hoofd te legen, fitter te worden en een mooier lichaam te krijgen. Door alleen maar krachttraining, zou je kunnen stellen dat je lichaam enigszins uit balans raakt. Spieren worden opgepompt en alsmaar korter. Krachttraining gecombineerd met yoga is de ideale combinatie om de balans te hervinden. Doordat yoga flexibiliteit toevoegt aan de training, is het de perfecte aanvulling op een trainingsprogramma. Door regelmatig te oefenen leer je je grenzen kennen, respecteren en verleggen. Zo werk je aan innerlijk evenwicht, zelfvertrouwen en aan conditie. Binnen een paar weken merk je dat je lichamelijk en geestelijk loskomt en sterker wordt. Binnen een aantal maanden verbetert je gezondheid en conditie aanzienlijk. De asana's (houdingen) uit de yoga geven je meer flexibiliteit, energie, uithoudingsvermogen, kracht en een betere longcapaciteit. Ze verlagen spierspanning en verminderen rugpijn. Je zult beter slapen, beter presteren in sport en sneller herstellen. Tevens verlaagt yoga het risico op blessures, hartziekte en hoge bloeddruk. Yoga is dus echt niet voor watjes Wanneer je een man bent en dit artikel leest, gefeliciteerd dat je geïnteresseerd bent in yoga en de stap durft te nemen om op yoga te gaan! Veel mannen zullen al snel ontdekken dat yoga helemaal zo simpel nog niet is; je zal helemaal gesloopt zijn na de les en wanneer je erg fanatiek bent geweest, reken er dan maar op dat je de dagen erna spierpijn zult hebben. Wie zei dat yoga iets voor watjes en vrouwen was…? Ga er van uit dat je je in een uur yogales door een aantal opeenvolgende oefeningen (asanas) en ademhalingstechnieken (pranayama) heen beweegt. Je kunt er ook van uitgaan dat je zult druipen van het zweet, wankelt alsof je het café uitkomt en je serieus je vooroordelen van ‘Hoe moeilijk kan het nu zijn?’ heroverweegt.

Page 6: YogaZine mei 2012

De psychische voordelen van meditatie

Wanneer de dagelijkse stress, zorgen, angsten en spanningen je even teveel worden, dan kun je in een flinke dip terecht komen of misschien zelfs een beetje depri worden. Meditatie kan dan een prima oplossing zijn om je weer beter te voelen. Het helpt je te ontspannen en controle te krijgen over stress en emoties en het kan je afleiden van negatieve gedachten en angstgevoelens en depressie verminderen. Meditatie werkt ook goed voor studenten of als je al werkt, maar nog een cursus of studie volgt, omdat meditatie het leervermogen verbetert. Veel studenten hebben moeite met alles te onthouden wat ze leren, vooral wanneer ze de stof in een korte tijd in het hoofd moeten krijgen. Hierdoor kan je weer gestrest raken en dat leidt weer tot afname van het leervermogen in de hersenen. In vele onderzoeken naar het cognitieve (verstandelijke) proces is meditatie vaak als een onderdeel van het onderzoek ingezet. Er is bewijs gevonden dat meditatie delen van het brein activeert die met het geheugen te maken hebben. Meditatie houdt je gefocust en helpt je te concentreren, waardoor je geheugen beter werkt. En omdat het goed is voor het geheugen, zouden ouderen het ook moeten doen om alert te blijven. Ook je verbeeldingskracht neemt toe wanneer je mediteert, waardoor je in staat bent veel creatiever na te denken en je vol nieuwe ideeën en inzichten komt te zitten. Met alle dagelijkse beslommeringen in het leven, kun je het niet helpen dat je wel eens last hebt van mood swings. Soms kan je je zelfs wel eens extreem geïrriteerd voelen terwijl je eigenlijk niet eens weet waarom. Ook dan is meditatie een goed hulpmiddel omdat het helpt je te focussen op de leukere dingen in het leven en je er relaxt door wordt. Meditatie werkt goed wanneer je meer over jezelf te weten wilt komen; meer inzicht wilt krijgen in je eigen gedachten en/of gedragingen. Zelfrealisatie kan toenemen, wat goed is voor je verdere ontwikkeling. Ook kan het helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Wanneer je mediteert, ben je vrij van zorgen, vrij van psychische klachten en je hebt een beter perspectief in het leven. Het is echt verbazend hoeveel voordelen je uit meditatie kunt halen, dus probeer het gewoon een keer. Het kan echt geen kwaad!

Page 7: YogaZine mei 2012

Creëer je eigen Eat, Pray & ....Happiness Iedere vrouw heeft het af en toe wel eens nodig om tijd vrij te maken voor zichzelf, om lichaam en geest te verfrissen. Het i s voor vrouwen niet altijd makkelijk om alleen op reis te gaan. Daarnaast is het een feit dat vrouwen onderling anders interactief zijn dan in een gemengde groep. Veel vrouwen gaan niet op vakantie omdat de enigste optie is; alleen gaan, je opgeven voor een single reis of voor een gemengde reisgroep. Echter zijn niet alle vrouwen die alleen op vakantie willen single en zitten ze ook niet allemaal te wachten op de hoeveelheid testosteron op een single vakantie. Tevens kan het toch net even iets te spannend zijn om helemaal alleen te gaan. Vrouwen zijn over het algemeen van nature verzorgend ingesteld. Regelmatig plaatsen ze de behoefte van iedereen in hun leven voor die van hunzelf. Toch is het onmiskenbaar belangrijk dat jij ook de tijd neemt voor jezelf en reizen is een van de beste manieren om dat te doen. Deze reis is ontworpen om jou in de gelegenheid te stellen je energie opnieuw op te laden in het gezelschap van andere gelijkgestemde vrouwen.

Wat kan je verwachten Prachtige accomodatie Veiligheid, kwaliteit, comfort en privacy. Vrije tijd voor individuele verkenning Alle vrijheid voor individuele verkenning. Hight Tea Kennismakingsreceptie Rustgevend Ochtendprogramma Kleine intieme groepjes

Voor uitgebreide reisinformatie:

http://www.innerwellnesstravel.nl

Singles, single reizen, single vakantie, alleenstaande reis, vrouwen alleen, yoga vakantie, retraite, meditatie reis, bali vrouwen, bali single, vrouwen indonesië

Dagelijks schema Ladies Only Iedere ochtend beginnen we met een meditatie. Vervolgens besteden we aandacht aan onze lichaam en geest door een traditionele bewegingskunst, speciale ademhalingstechnieken en Yoga. Even lekker opfrissen en dan genieten van een lekker ontbijt

Inner Wellness Travel, Yoga op Bali

Page 8: YogaZine mei 2012

Yogalessen met honden kregen de toepasselijke naam Doga, hoewel dit qua lichamelijke inspanning niet kan tippen aan een jogpartijtje met je huisdier, kan dit voordelen bieden voor zowel het baasje als de hond. Instructrice Suzi Teitelman beoefent als sinds 2002 doga: "Dit is net hetzelfde als wanneer koppels dit samen doen, het is mijn levenspassie." Ze ontdekte de discipline doordat haar huisdier graag onder haar ging liggen tijdens de oefeningen. "Wanneer een baasje zich goed voelt, neemt een huisdier dat over en wil het dicht bij je zijn." Sporten met huisdieren De nieuwste rage in Amerika doet je niet alleen afvallen, het helpt ook stress te bestrijden. Vanaf nu neem je je hond mee naar de yogales. Dit is gebaseerd op de ademhalingsoefeningen, houdingen en meditatie van normale yoga, maar dan aangepast aan je hond. De les begint met massage van je huisdier gedurende enkele minuten. Volgens experts is deze yogavariant het makkelijkst met kleine honden, maar je kan het met alle rassen te doen. Voorwaarde is wel dat je viervoeter getraind en geduldig is. Geliefd Ondertussen leidde Teitelman meer dan 100 mensen van over de hele wereld op, ondertussen beoefenen mensen in China en Japen deze discipline met hun geliefde viervoeter. "We scanderen eerst samen om de vibraties te voelen, dan beginnen we aan de oefeningen. De baasjes wagen zich aan traditionele yogaposes, terwijl ze het dier vasthouden. De samenwerking tussen de twee versterkt de positie. Als je een hond in je armen hebt, helpt dit je houding en spiersterkte te verbeteren." Zowel het baasje als het dier haalt hier voordeel uit: "Je beweegt je lichaam, het dier wordt aangeraakt en voelt zich geliefd", aldus Teitelman. Ook bij katten De New Yorkse dierenarts Robin Brennen was sceptisch over hondenyoga tot ze een les bijwoonde. "Ik zag de dieren veranderen tijdens de lessen, ze kwamen al blaffend binnen, maar aan het einde van de sessie vielen ze in slaap." Volgens Teitelman kun je ook yoga doen met andere huisdieren: "Het werkt zeker bij katten en ook mijn vogel is enthousiast wanneer ik mijn poses uitvoer en komt dan op mijn schouder zitten.“ Enkele sceptische dierenartsen woonden enkele Dogalessen bij en moesten toegeven dat de honden bij aanvang erg zenuwachtig waren, maar door de Doga helemaal tot rust waren gekomen. Diezelfde experten, waaronder Robin Brennen, een beroemde dierenarts uit New York, bevestigen nu dat Doga erg heilzaam kan zijn voor angstige en zenuwachtige honden. Vandaag is Doga wereldwijd bekend, maar het is vooral in Spanje populair waar het aantal huisdieren per hoofd ook erg hoog ligt. Er bestaan zelfs al enkele scholen waar je voor Doga terecht kan in Madrid en Barcelona.

Eens wat anders dan een wandeling: yoga met je hond. DOGA!

Doga

Page 9: YogaZine mei 2012

Yoga is de manier om jezelf in balans te krijgen en te houden. INNER YOGA WEAR heeft verschillende merken en modellen die perfect zijn voor een yogales We hebben een selectie gemaakt van soepele yogabroeken en shirts. Je ziet er fantastisch uit en het zit heerlijk. Leuke, mooie, en vooral comfortabele kleding om yoga in te beoefenen. Inner Yoga Wear heeft het allemaal. Niets staat je meer in de weg om je volledig te kunnen concentreren op de yoga en jezelf. De kleding is van erg goede kwaliteit en ziet er daarnaast ook nog eens fraai en representatief uit. Daardoor kan de kleding ook buiten de yoga om prima gedragen kan worden. De yogaoutfits zijn verkrijgbaar in verschillende kleurcombinaties. en modellen. Zowel 3-delig als 2-delig. Beschikbare maten; M en L. Prijzen € 44,95 2-delig en € 55,95 3-delig. Laat iedereen zien hoe goed je je voelt door de yoga.

Maat M&L

€54,95

€44,95

Page 10: YogaZine mei 2012

Stoomcursus Zenboeddhisme

We leven in een gehaaste maatschappij waarbij het altijd maar sneller moet. We hebben wel tig verplichtingen op een dag en moeten ons aan al onze afspraken houden en racen zo het leven door. Gaat het jou allemaal te snel en heb je even een break nodig om op adem te komen dan is Zen een goede manier om dat te doen. Wat is Zen? Zenboeddhisme wordt steeds populairder. Zen is een Japanse vorm van het Boeddhisme waarbij het motto is: doe alleen wat noodzakelijk is. Bij het Zen-beoefenen gaat het om je bewust zijn van drijfveren, motieven en doelen in je leven. En het onderzoeken hoe je wijs kan omgaan met al deze elementen met betrekking tot jezelf. Om aan Zen te kunnen doen moet je één ding kunnen en dat is oprecht geloven in jezelf en dit in de praktijk kunnen uitbrengen. Zazen De centrale activiteit bij de Zen-beoefening is zazen , dat zittend mediteren betekent. Hierbij zijn belangrijk de concentratie op het ademen en het zitten. De Zen techniek mag dan best eenvoudig zijn, maar de oefening is allerminst eenvoudig en bijna onmogelijk om dit volledig onder de knie te krijgen. Maar met deze stappen kun je het wel leren. 1. Ga in een stabiele houding zitten. Het makkelijkste is om in de lotushouding te zitten. Ga met je achterste op een verhoging (kussentje) zitten en te zorg dat je knieën de grond raken. Hou je rug goed recht en trek je kin iets in zodat je een beetje dat onderkin effect krijgt. Leg je handen net boven je knieën of leg ze met de palmen naar boven in elkaar waarbij de duimen elkaar net (niet) raken. Richt je blik ongeveer anderhalve meter voor je op de grond met je ogen half open. 2. Sluit je mond, adem rustig en gecontroleerd door je neus. Tel je adem, met op elke uitademing één tel. 3. Concentreer je op je ademhaling en het zitten. En hou je aandacht bij het Hier en Nu. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit verdraaid moeilijk is, want het is bijna onmogelijk om geen gedachten in je hoofd te hebben. Komt er dus een gedachte in je hoofd, neem deze dan waar en keer terug naar het ademen. Verzet je tegen de ontelbare gedachten, verlangens, hersenspinsels en frustraties die ieder mens in het hoofd heeft spoken. 4. Voor het individueel beoefenen van zazen is zelfdiscipline nodig. Ben je nog geen echte Zen expert dan kun je het beste in een groep meedoen om niet afgeleid te worden en het Zen gebeuren goed uit te voeren. Na enkele keren heb je het wat beter onder de knie en kun je het ook individueel doen. Wat bereik je er mee? Als je eenmaal wat Zen-sessies erop hebt zitten dan zul je al snel genoeg de resultaten merken. - Je zit niet meer constant te malen omdat je nu gedachten kunt loslaten. - Je creëert een veel beter relativeringsvermogen van jezelf en alle zaken die jou kunnen beïnvloeden. - Je wordt levendiger doordat je nu beseft wat echt belangrijke zaken zijn en daardoor zul je je minder druk maken om minder belangrijkere zaken. - De hersenen komen tot rust en dit kan helpen bij slaapprobleem of een betere concentratie wat kan helpen bij je studie. - Een gevoel van fysieke en mentale kalmte. - Je neemt meer waar doordat je echt in het hier en nu leeft. - Je zult meer geduld krijgen.

ZEN

Page 11: YogaZine mei 2012

Jennifer Aniston is de vrouw met het mooiste lichaam, zo werd onlangs nog bepaald. Maar de actrice krijgt dat lichaam niet voor niets, ook zij moet daar hard voor werken. Onder meer door yoga te doen. Haar yogalerares Mandy Ingber, verklapt de vijf poses die Jennifer Aniston haar lichaam hebben gegeven: Een kwartiertje per dag kan al wonderen doen. Hou je dit een tijdje vol, dan zal je merken dat het je lichaam, geest en emoties begint te veranderen. 1) De tempelpose (voor de kuiten) Plaats je voeten wijd, buig de knieën naar buiten toe (niet naar binnen) in een hoek van 90 graden. Laat je achterwerk zakken tot het niveau van je knieën, buig door en hou vast voor 30 seconden. Buig dan nog acht keer diep door, en acht keer snel en kort. 2) De stoelpose (voor benen en kont) Zet je voeten op heupbreedte en laat je zakken alsof je op een stoel gaat zitten. Verplaats je gewicht van voor naar achteren en verplaats je heupen en achterwerk naar achteren. Steek jea armen in de lucht en maak je lang. Herhaal tot drie keer. Wil je echt mooie vormen, voeg dan ook nog enkele squats toe aan de oefening. 3) Zonnegroet (buikspieren en achterkant van de dijen) Adem in en zwier je armen naar boven. Terwijl je uitademt, buig je voorover en plaats je je handen op de vloer. Leun voorover, steek je benen naar achteren en hou je handen onder je schoudesr. Span je benen op, terwijl je je laat zakken (zoals een push up). Richt je op en krom je rug naar achteren, terwijl je benen op de grond blijven. Zet je tenen terug, en duw jezelf op terwijl je je kont naar boven en je hoofd naar beneden kijkt. 4) De bomenpositie (buikspieren en dijen) Sta rechtop, verplaats je lichaamsgewicht naar je rechtervoet en hef je linkerknie tot je borst. Duw je knie naar de zijkant en pers je voetzool in je dij of kuit. Plaats je handpalmen samen boven je hoofd. Adem 5 tot 10 keer rustig in en uit. Herhaal aan de andere kant 5) 'Terugtrekkende duif' (voor borst en dijen) Ga liggen op je rug, met je knieën gebogen en je zolen op de vloer. Plaats je linkerenkel over je rechterknie en flex je voet. Plaats je handen aan de achterkant van de dijen en en trek je rechterknie zachtjes naar de borst. Herhaal aan de andere kant. Een kwartiertje per dag Vijf keer een uur per week is veel voor werkende vrouwen en moeders, maar Mandy claimt dat het zolang niet moet duren. "Een kwartiertje per dag kan al wonderen doen. Hou je dit een tijdje vol, dan zal je merken dat het je lichaam, geest en emoties begint te veranderen." Leuk muziekje "Zet een leuk muziekje op, want yoga hoeft echt niet enkel in stilte uitgevoerd te worden. Neem voor je start drie diepe ademteugen en strek je armen boven je hoofd, en maak je zo lang mogelijk. Forceer niets en je zal merken dat de oefeningen na een tijdje vlotter en beter worden

Singles, single reizen, single vakantie, alleenstaande reis, vrouwen alleen, yoga vakantie, retraite, meditatie reis, bali vrouwen, bali single, vrouwen indonesië

5 yogaposes die je het lichaam van Jennifer Aniston geven

Page 12: YogaZine mei 2012

Volgens onderzoek gefinancierd in het kader van de 'Arthritis Foundation' vermindert een programma van yoga-houdingen, -ademhaling en -ontspanning aanzienlijk de gewrichtsgevoeligheid en –zwelling bij mensen met reumatoïde artritis (RA). Wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore verdeelden willekeurig een groep van 30 volwassenen met RA in twee groepen: de ene groep heeft deelgenomen aan een acht weken durend programma van yoga en de andere groep was op een wachtlijst gezet en diende als controlegroep. De patiënten in de yoga-groep namen deel aan tweemaal een uur per week les en hen werd gevraagd om thuis ook te oefenen. Traditionele yoga houdingen werden gewijzigd indien nodig en aangepast aan de beperkingen als gevolg van de RA. In de sessies werden eveneens diepe ademhalings-, ontspannings- en meditatie-technieken opgenomen. Het onderzoeksteam ondervond dat degenen die deelnamen aan de acht weken yoga lessen beduidend minder gevoelige en gezwollen gewrichten hadden dan voordien. Bij hen die in de wachtlijst/controlegroep zaten zag men geen significante veranderingen aan hun gevoelige en gezwollen gewrichten. Arthritis Foundation medewerkster Steffany Haaz zegt: "We hebben eerder gemeld dat yoga mensen helpt om zich beter te voelen, en we wilden zeker zijn dat het niet schadelijk is voor reumatische gewrichten. Dus zijn we blij te constateren dat er verbetering in de gewrichtssymptomen lijkt te zijn bij RA-patiënten. Door de spieren te versterken, bewegen de gewrichten minder pijnlijk. Zo wordt door yoga de soepelheid van de gewrichten groter en neemt de spierkracht toe,waardoor de gewrichten beter beschermd worden. Het voordeel van yoga is dat er naast oefening ook veel aandacht voor ontspanning is, waardoor patiënten zich vaak ook psychisch beter voelen.

Yoga helpt bij REUMA!

Page 13: YogaZine mei 2012

Nr 3 2012

Volgende editie Augustus 2012!