Westrom jaarverslag 2012

36
jaarverslag 2012

description

Het jaarverslag van Westrom 2012

Transcript of Westrom jaarverslag 2012

jaarverslag 2012

Inhoudsopgave

Voorwoord algemeen directeur 3

Belangrijke ontwikkelingen 4

Interview bestuurder 7

Mijlpalen in 2012 8

Kengetallen 11

Interview bedrijfsartsen 15

Divisie Industrie 16

Interview ondernemer 19

Divisie Dienstverlening 20

Interview inlener en gedetacheerde 23

Divisie Trajecten 24

Financiële situatie 27

Overzicht bestuur, management en commissies 28

Organogrammen 30

Nawoord vicevoorzitter bestuur 31

Adressen 32

jaarverslag 2012

1

‘2012, een jaar waarin duidelijk is geworden dat het maatschappelijk kader definitief zal veranderen’

Voorwoord

Bij het schrijven van dit jaarverslag is de algemeen directeur Jo Kunnen, die verantwoordelijk is voor de mooie resultaten over het jaar 2012, aan het genieten van een welverdiend pensioen. Aan mij de eer om middels dit Jaarverslag terug te blikken op een jaar waarin duidelijk is geworden dat het maatschappelijk kader definitief zal veranderen.

Westrom heeft een roerig jaar achter de rug. Allereerst zorgde de val van het kabinet ervoor dat de Wet werken naar vermogen de eindstreep niet haalde. Op 30 mei 2012 werd de wet door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Het jaar 2012 dat was aangewezen als overgangsjaar, werd daarmee een jaar met nog meer onzekerheden. Toch was er ook één zekerheid: bezuinigingen zouden er onvermijdelijk komen. ‘Niets doen is geen optie’, was dan ook de stellige overtuiging van bestuur en directie. Het tweede halfjaar van 2012 is benut om maatregelen voor te bereiden, die los van welke ontwikkeling dan ook, genomen zouden moeten worden om Westrom ook in de toekomst een financieel gezonde organisatie te laten zijn.

Niet alleen de landelijke politiek, maar ook de lokale politiek was volop in beweging. Ultimo 2012 telde het dagelijks bestuur ten opzichte van een jaar eerder maar liefst drie nieuwe leden.

Daarnaast is het personeelsbestand van Westrom ook fors gewijzigd. Ondanks dat Westrom alle Wsw-arbeidsplaatsen heeft ingevuld die ze kon invullen, is het totale actieve personeelsbestand gedaald van 1938 personen ultimo 2011 naar 1740 ultimo 2012. Deze daling heeft zich vooral voorgedaan bij de Wwb-arbeidsovereenkomsten: in twaalf maanden tijd moest de arbeidsovereenkomst van 186 personen beëindigd worden. De gemeenten hebben helaas geen financiële middelen meer voor verlengingen of maken andere keuzes.

Tot slot: financieel heeft Westrom in 2012 aanzienlijk beter gepresteerd dan begroot. Na verrekening van het saldo van bijzondere baten en lasten en de verwerking van enkele bestemmingsreserves resteert een positief resultaat van circa € 75.000,--. Al met al een topprestatie van alle medewerkers van Westrom in een economisch moeilijke tijd!

In dit jaarverslag treft u uitvoerige informatie aan over de ontwikkelingen in het voorbije jaar. Ik wens u veel leesplezier toe.

Jan Snoek, algemeen directeur a.i.

jaarverslag 2012

Jan Snoek, algemeen directeur a.i. van Westrom

3

Samen bouwen aan de toekomst!

Wsw-taakstelling bereiktWestrom is er in geslaagd om, evenals in voorgaande jaren, voor elke deelnemende gemeente de Wsw-taakstelling te realiseren. Elke beschikbare arbeidsplaats is in 2012 ingevuld. Bij de gemeente Maasgouw eindigde 2012 met een kleine overrealisatie (0,3 se), waardoor er een beperkte bijbetaling verschuldigd was.

Ook het landelijk streven om Wsw-medewerkers voor 1/3 extern, 1/3 extern beschut en 1/3 intern werk te bieden, werd in 2012 bereikt.

Forse terugloop Wwb-arbeidsovereenkomstenDe Wet werk en bijstand regelt de ondersteuning bij re-integratie en de inkomensvoorziening voor mensen die niet zelfstandig in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. In 2012 is het re-integratiebudget van de gemeenten met de helft verminderd. De deelnemende gemeenten hadden daardoor nauwelijks nog middelen beschikbaar om trajecten bij Westrom in te kopen. In twaalf maanden tijd moest de arbeidsovereenkomst van 186 personen beëindigd worden. Ook was er een verandering in de looptijd van de ingekochte trajecten te bemerken. Voorheen betrof de re-integratieperiode bij Westrom minimaal een jaar, in 2012 waren dit vaak nog maar trajecten van een half jaar. Het aantal trajecten met behoud van uitkering bleef gelukkig stabiel.

Klein positief resultaat, grote prestatie Op pagina 27 van dit verslag is te lezen dat het financieel resultaat van Westrom, na verrekening van het saldo van bijzondere baten en lasten en de verwerking van enkele bestemmingsreserves, € 75.000,-- is. Na een jaar waarin een verlies is geleden van ruim één miljoen euro en in een tijd waarin het werk niet voor het oprapen ligt, is deze kleine plus een grote prestatie van alle medewerkers. Ten opzichte van het begrootte resultaat, scoort Westrom bijna € 700.000,-- beter.

Steeds meer ideeën over vormgeving toekomst Met een stelselherziening en forse bezuinigingen in aantocht hebben directie en bestuur zich in 2012, binnen het kader dat de raden van de deelnemende gemeenten het beleid bepalen, meerdere malen gebogen over de toekomst van Westrom. In het laatste kwartaal heeft het bestuur daarnaast de directie opdracht gegeven tot de uitvoering van diverse operationele maatregelen die bijdragen aan het in stand houden van een gezonde organisatie, zowel in financieel als in sociaal opzicht.

Social return in de liftGemeenten kunnen, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer verplichten om bij de uitvoering van de opdrachten werklozen of gedeeltelijk arbeidsgeschikte mensen te betrekken. De gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Roermond vinden het van belang dat opdrachtnemers ook investeren in doelgroepen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dit doen zij door structureel werk te maken van sociaal aanbesteden.

In de eerste helft van het verslagjaar is specifiek met de gemeente Roermond een zogenaamd ‘voorschakeltraject groen’ ontwikkeld. Gedurende dit traject, dat zes maanden duurt, wordt er gewerkt met behoud van uitkering. De deelnemers gaan met individuele leerdoelen aan de slag binnen één van de groenprojecten van Westrom. Het doel is om na afloop van het traject, bij goed functioneren, daadwerkelijk aan de slag te gaan bij een van de groenbedrijven in de regio die de opdracht gegund hebben

Belangrijke ontwikkelingen

4

gekregen. Gedurende één jaar neemt Westrom deze mensen in dienst en detacheert hen bij een groenbedrijf. Zo krijgen deze groepen een kans om werkervaring op te doen en hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Impuls aan persoonlijke ontwikkeling leidinggevend kaderEen belangrijk speerpunt van Westrom in 2012 was en voor de toekomstige jaren is om zo veel mogelijk personen zo regulier mogelijk werk te bieden. Om de slaagkans van dit speerpunt een zo optimaal mogelijke kans te geven, heeft Westrom reeds eind 2010 besloten het leidinggevend kader extra handvaten te bieden. Dit heeft vorm gekregen door alle leidinggevenden een HBO-leergang Ontwikkelingsgericht Leidinggeven te laten volgen. De opleiding bestond uit een startbijeenkomst, 10 lesdagen en 11 intervisiebijeenkomsten. In de leergang werden aan de hand van een drietal thema’s de volgende vijf modules behandeld:

● Ontwikkelingsgericht leidinggeven, inleiding ● Motiveren, leren en veranderen ● Trajectmatig werken, doelen stellen en perspectief ● Leidinggeven, persoonlijke stijl ● Ontwikkelingsgericht leidingeven, van theorie naar

stappenplanIn totaal hebben 72 leidinggevenden deelgenomen aan de leergang.

Nieuwbouw schiet als paddenstoel uit de grondNadat medio april 2012 de opdracht voor de nieuwbouw definitief gegund was aan Aannemersbedrijf Maasveste Berben Bouw BV uit St. Odiliënberg, kon begin mei gestart worden met de bouw. Nog voor het einde van het derde kwartaal waren de gevels gesloten en kon een aanvang gemaakt worden met de bestrating. In het laatste kwartaal resulteerde een faillissement van een onderaannemer in een stagnatie van de werkzaamheden met drie maanden.

Om de medewerkers van Westrom al met de in aanbouw zijnde nieuwe huisvesting vertrouwd te laten worden, zijn er in het laatste kwartaal enkele open dagen georganiseerd. Ruim 1/3 van alle personeelsleden heeft gebruik gemaakt van deze unieke gelegenheid.

Parallel aan de bouw is met de nodige voortvarendheid gewerkt aan een nieuw organisatiemodel. In het vierde kwartaal van het verslagjaar heeft definitieve besluitvorming plaatsgevonden over een nieuwe interim-structuur voor de Divisie Industrie.

jaarverslag 2012

5

Bestuurder Boogaard-Derix aan het woord…

Interview

‘Mensen kunnen vaak meer dan zij denken!’

In juridische zin is Westrom een Gemeenschappelijke Regeling. Aan het hoofd van dit intergemeentelijk samenwerkingsverband staat een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur bestaat uit twee leden van het college van burgemeester en wethouders van elk van de vijf deelnemende gemeenten. Daarnaast zijn drie externe adviseurs aan het algemeen bestuur toegevoegd. Het dagelijks bestuur bestaat uit vijf afgevaardigden van het algemeen bestuur en drie onafhankelijke leden die op basis van hun deskundigheid zijn aangezocht.

Betteke Boogaard-Derix, in het dagelijks leven rechter in de Rechtbank Limburg, is sedert 1 maart 2010 onafhankelijk lid van het dagelijks bestuur en adviseur van het algemeen bestuur. Zij doet dit met veel plezier en bezieling. De hoogste tijd om met haar in gesprek te gaan!

Wanneer Betteke Boogaard gevraagd wordt om terug te blikken op het jaar 2012, is haar gevoel dubbel. ‘Het was absoluut een bewogen jaar. Het jaar begon natuurlijk met veel spanning over het al dan niet doorgaan van de Wet werken naar vermogen. In dat kader hebben wij aan het begin van het tweede kwartaal moeilijke besluiten moeten nemen over het niet verlengen van tijdelijke contracten. Een besluit dat overigens na het controversieel verklaren van de wet direct weer is teruggedraaid. Daarnaast waren er binnen het bestuur een aantal niet voorziene bestuurswisselingen en kondigde aan het eind van het derde kwartaal de algemeen directeur zijn vertrek aan. Toch was het ook een goed jaar. De financiële resultaten waren beter dan verwacht. Je kunt zien dat er hard en goed gewerkt is het afgelopen jaar. Laat ik dit moment gebruiken om mijn complimenten over te brengen aan de organisatie voor de bereikte resultaten! Ook hebben we met het controversieel verklaren van de wet, meer tijd gekregen om ons degelijk voor te bereiden op de veranderingen die er op de sector afkomen. Wat in eerste instantie een overgangsjaar zou worden, werd uiteindelijk geen overgangsjaar. Toch hebben we al een aantal belangrijke stappen gezet op weg naar verandering.’

Betteke Boogaard gaat verder over haar visie op het verdwijnen van de sociale werkvoorziening in haar huidige vorm: ‘We kunnen vaststellen dat we toegroeien naar een netwerksamenleving, waarin de burger meer en vaker zelf aan zet is, in het ideale geval vanuit de eigen kracht. Het is een ontwikkeling die past in de tijd. Ik vind het dan ook goed dat iets dat al zo lang bestaat, kritisch bekeken wordt. We zijn misschien ook wel wat doorgeschoten in onze zorgplicht. De benadering om ieders capaciteit maximaal te benutten, vind ik positief. We moeten uit iemand halen, wat er in zit. Ik hoop tegelijkertijd dat er daarbij voldoende beschutte arbeid mogelijk blijft voor mensen die dat echt niet redden. Mensen kunnen vaak meer dan zij denken, maar moeten wel de kans krijgen om dat te ervaren. Dat betekent mijns inziens dat we nu niet ineens de mensen los moeten laten. Daarin moeten ze begeleid worden.’

Op de slotvraag hoe Betteke Boogaard aankijkt tegen de toekomst, antwoordt zij: ‘Ik zie de toekomst positief. Westrom is een prima organisatie die toegevoegde waarde heeft in de regio. Ook straks is mijn overtuiging, mits de organisatie meegaat in de ontwikkelingen. Maar daar wordt samen met de gemeenten hard aan gewerkt!

jaarverslag 2012

Betteke Boogaard-Derix, lid van bestuur Westrom

7

17 momenten om even bij stil te staan!

JanuariOm de financiële consequenties voor de gemeenten vanaf 2013 te beperken heeft het dagelijks bestuur op 12 januari besloten tot het nemen van ingrijpende maatregelen met forse consequenties voor een groot aantal doelgroepmedewerkers. Met name valt hiertoe te rekenen het besluit om tijdelijke SW-dienstverbanden niet langer meer om te zetten in dienstverbanden voor onbepaalde tijd.

FebruariDe Wet werken naar vermogen wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

MaartOp 5 maart bereiken Wim van Keeken en Mia van Lieshout, directie van Nepak, en algemeen directeur Jo Kunnen van Westrom een akkoord over een andere vorm van samenwerking. Door het sluiten van deze overeenkomst blijft de werkgelegenheid van 70 doelgroepmedewerkers voor langere tijd behouden.

Op vrijdag 9 maart is L1 Radio te gast bij Westrom! Vanuit het Productiehuis aan de Schipperswal in Roermond, waar de Businesspost en de afdeling Arbeidsactivering van Westrom zijn gevestigd, wordt tussen 10.00u en 12.00u de live-

uitzending van ‘het Balkon van Limburg’ verzorgd. Niet alleen de algemeen directeur, medewerkers en leidinggevenden van Westrom komen aan het woord, ook professor Frans Nijhuis, bijzonder hoogleraar inclusieve arbeidsorganisatie aan de Universiteit Maastricht, was aanwezig om zijn visie te geven op de SW-sector, de stelselwijziging en de aangekondigde bezuinigingen.

AprilOp 23 april biedt premier Rutte het ontslag aan van zijn kabinet. Een paar weken later zal blijken dat deze val leidt tot het controversieel verklaren van de Wet werken naar vermogen.

MeiOp 30 mei is de Wet werken naar vermogen controversieel verklaard. Voorlopig is de invoering van de wet daarmee van de baan. Hetzelfde lot geldt voor alle Wsw-herstructureringsplannen, die vóór 1 mei ingediend moesten worden. Het dagelijks bestuur besluit om het eerdere besluit van 12 januari met ingang van 1 juni in te trekken. Concreet betekent dit, dat Wsw-medewerkers vanaf deze datum - bij voldoende functioneren - weer in aanmerking kunnen komen voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Op 11 en 12 mei worden in het kader van het project Sociale Innovatie instandhouding klein Religieus Erfgoed de “Europa Kijkdagen” georganiseerd. Ook het Restauratie Atelier van Westrom zet tussen 11.00u en 15.00u haar deuren open.

Donderdag 3 mei wordt met het ondertekenen van de huurovereenkomst en het onthullen van het bouwbord op bouwlocatie ‘De Hanze 1’ te Roermond het officiële startsein gegeven voor de start van de nieuwbouw van het industrieel bedrijf van Westrom.

L1 Radio te gast bij Westrom

Mijlpalen in 2012

8

Op 19 september kondigt de algemeen directeur van Westrom, Jo Kunnen, aan dat hij op 1 februari 2013 Westrom zal verlaten. Hij gaat met vervroegd pensioen.

Oktober Op 23 oktober legt Raja Moussaoui haar functie als wethouder van de gemeente Roermond neer. Door dit besluit is zij per deze datum niet meer beschikbaar als voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur van Westrom. Mevrouw Moussaoui was sedert 20 mei 2010 lid van het dagelijks bestuur van Westrom. Sedert 2 juli 2010  was mevrouw Moussaoui voorzitter van zowel het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur van Westrom.

NovemberOp 6 november tekenen Arlette Vissers en Pierre Swerts, directie van de bedrijfsartsenmaatschap Swerts & Vissers, en de algemeen directeur  van Westrom, Jo Kunnen, een overeenkomst voor de bedrijfsartszorg van Westrom. De goede ervaringen over en weer lagen hieraan ten grondslag.

DecemberDe 50ste Begeleid Werker is door Westrom tewerkgesteld.

Vier medewerkers van Westrom krijgen de aan-stelling tot beroepsverkeersregelaar. Westrom is door Verkeerscentrum Nederland (VCNL) erkend als organisatie die beroepsverkeersregelaars mag inzetten.

JuniIn het bijzijn van een groot aantal genodigden wordt op 29 juni het gerestaureerde lijken- en kruithuisje op de historische begraafplaats, D’n Aje Kirkhaof, feestelijk geopend. De restauratie van dit lijken- en kruithuisje is, in opdracht van de gemeente Roermond, uitgevoerd door het Bouw- en Schildersbedrijf van Westrom.

JuliHet textielverzorgingsbedrijf van Westrom heeft na twee jaar en twee maanden precies 100.000 kg wasgoed gewassen!

AugustusOp vrijdag 17 augustus vieren de bouwvakkers samen met de directie van Maasveste Berben Bouw, Zeci en Westrom het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw aan De Hanze. Slechts drie maanden na het officiële startsein voor de bouw, een nieuwe mijlpaal. Er is in een zeer korte tijd enorm veel werk verzet.

SeptemberOp 5 september treedt Sirt Mellema, onafhankelijk lid van het dagelijks bestuur en adviseur van het algemeen bestuur, terug. De heer Mellema was sedert 1 januari 2009 lid van het dagelijks bestuur op basis van zijn deskundigheid op bedrijfskundig gebied. Drukke werkzaamheden veelal in het buitenland, noodzaakten hem om deze keuze te maken.

jaarverslag 2012

Ondertekening overeenkomst bedrijfartsenzorg

Ondertekening van de huurovereenkomst van de nieuwbouw aan De Hanze

9

Westrom in beeld!

Kengetallen

PersoneelsbestandHet totaal aantal personeelsleden is eind 2012 met 191 personen gedaald ten opzichte van 31 december 2011. De daling wordt vooral veroorzaakt door een forse afname van het aantal Wwb-dienstverbanden. Naast de 1543 medewerkers met een dienstbetrekking, worden nog 197 personen in een traject begeleid. Daarmee komt het totale actieve personeelsbestand van Westrom eind 2012 op 1740 personen.

Bezetting per 31-12-2011

Bezetting per 31-12-2012

Wsw 1383 1387

Wwb/Web/Wiw 210 24

Regulier 141 132

Totaal 1734 1543

Personeelsbestand per woongemeenteIn onderstaand overzicht is het personeelsbestand per woongemeente ultimo 2012 weergegeven.

Wsw Wwb Regulier MBVU Totaal

Echt-Susteren 209 2 11 17 239

Leudal 175 3 11 30 219

Maasgouw 128 3 11 13 155

Roerdalen 182 5 17 7 211

Roermond 672 11 46 130 859

Overige 21 0 36 0 57

Totaal 1387 24 132 197 1740

Wsw-wachtlijst per woongemeenteDe Wsw-wachtlijst heeft in 2012 een spectaculaire daling doorgemaakt: van 257 personen ultimo 2011 naar 130 personen ultimo 2012. Onderstaand is de Wsw-wachtlijst weergegeven ultimo 2011 en ultimo 2012 per gemeente van herkomst.

Gemeente Ultimo 2011 Ultimo 2012

Echt-Susteren 37 29

Leudal 34 19

Maasgouw 12 15

Roerdalen 38 14

Roermond 136 53

Totaal 257 130

Wwb-wachtlijst per woongemeenteDe Wwb-wachtlijst geeft inzicht in het aantal personen voor wie, ultimo 2012, na een eerste intakegesprek een werkplek wordt gezocht.

Gemeente Ultimo 2011 Ultimo 2012

Echt-Susteren 1 0

Leudal 0 0

Maasgouw 0 0

Roerdalen 0 0

Roermond 2 0

Totaal 3 0

jaarverslag 2012

11

Overzicht bezetting Wsw in personen (2008 t/m 2012)Onderstaande grafiek toont van de laatste vijf jaren de Wsw-bezetting bij Westrom. Evenals voorgaande jaren heeft Westrom het maximaal aantal arbeidsplaatsen benut. Ten opzichte van vorig jaar is de Wsw-bezetting licht gestegen, namelijk met vier personen.

Overzicht bezetting Wwb/Wiw in personen (2008 t/m 2012)Onderstaande grafiek laat de Wwb/Wiw-bezetting zien van 2008 tot en met 2012. Doordat de gemeenten minder geld hebben om trajecten in te kopen of te verlengen, is er sprake van een forse daling van het aantal Wwb-dienstbetrekkingen. In twaalf maanden tijd moest de arbeidsovereenkomst van 186 personen beëindigd worden. Het merendeel van deze 186 personen, komt uit de gemeente Roermond.

ZiekteverzuimIn onderstaande tabel zijn de cijfers voor wat betreft het gemiddelde ziekteverzuim in de jaren 2011 en 2012 opgenomen. De tabel spreekt voor zich.

Werkgerelateerde ongevallenHet overzicht over de laatste vier jaar ziet er als volgt uit:

In 2010 is de zogenaamde lastminute risicoanalyse ingevoerd. Aan de hand van een persoonlijke veiligheidskaart gaan de medewerkers vlak voor aanvang van de werkzaamheden na of ze de veiligheidsvoorschriften in acht hebben genomen. Het heeft niet in alle gevallen een ongeval kunnen voorkomen. In 2012 is er ten opzichte van het voorgaande jaar sprake geweest van een lichte stijging van het aantal werkgerelateerde ongevallen.

1260

1280

1300

1320

1340

1360

1380

1400

1420

1440

2008 2009 2010 20122011

Wsw

0%

2%

4%

6%

8%

10%

12%

14%

16%

18%

20%

13,49 15,09 5,43

Wsw Wwb Overig

2011

2012

13,72 11,08 6,21

Wwb/Wiw

100

120

140

160

180

200

220

240

20

40

60

80

2008 2009 2010 20122011

260

0

10

20

30

40

50

60

70

32

2011

43

2010

37

2012

64

2009

12

Interventies Bedrijfsmaatschappelijk werkMedewerkers die belemmeringen ondervinden in hun functioneren, kunnen binnen Westrom een beroep doen op de ondersteuning van de bedrijfsmaatschappelijk werker. Onderstaand overzicht geeft aan in hoeveel gevallen in 2012 problemen zijn gemeld. Het merendeel van de problemen zijn van psychosociale, financiële of werkgerelateerde aard.

Jaar 2012

Divisie Industrie 135

Divisie Dienstverlening 192

Divisie Trajecten 129

Stafdiensten 19

Totaal 475

In het gehele derde kwartaal en deels in het vierde kwartaal was Bedrijfsmaatschappelijk Werk onbemand wegens ziekte. Waar nodig hebben de personeels- en organisatieadviseurs in deze periode interventies gepleegd.

Commissie ongewenste omgangsvormenMedewerkers van Westrom die geconfronteerd worden met ongewenste omgangsvormen kunnen een klacht over dit ongewenste gedrag indienen bij de commissie ongewenste omgangsvormen Westrom. Er zijn, evenals in 2010 en 2011, ook in 2012 geen klachten ingediend bij de commissie ongewenste omgangsvormen. Wel hebben 14 medewerkers in 2012 een van de twee vertrouwenspersonen gesproken. In alle gevallen heeft het contact met de vertrouwenspersoon ertoe geleid dat ongewenste situaties werden opgelost of de medewerker is doorverwezen naar een derde.

Voor een overzicht van de samenstelling van de Commissie ongewenste omgangsvormen wordt verwezen naar pagina 29.

GeschillencommissieOp grond van de Regeling geschillencommissie Westrom kunnen medewerkers van Westrom een klacht indienen over alle beslissingen van de werkgever die naar een medewerker persoonlijk zijn genomen en die de medewerker rechtstreeks in zijn of haar belang treffen.

In het jaar 2012 zijn er drie klachten ingediend bij de geschillencommissie. Van deze drie klachten zijn er twee niet in behandeling genomen. De andere klacht is door de commissie in behandeling genomen en ongegrond verklaard. De commissie heeft in de behandelde zaak advies uitgebracht aan de algemeen directeur van Westrom. De algemeen directeur heeft conform het advies van de geschillencommissie besloten.

Voor een overzicht van de samenstelling van de geschillencommissie wordt verwezen naar pagina 29.

jaarverslag 2012

13

Bedrijfsartsenmaatschap Swerts & Vissers aan het woord…

Interview

‘Een stap op weg naar beter!’

Wie in loondienst is en ziek wordt, krijgt vrijwel altijd te maken met een bedrijfsarts. Sinds 1 juli 2005 is elk bedrijf verplicht om zich door minimaal één geregistreerde bedrijfsarts te laten bijstaan bij het begeleiden van arbeidsongeschikte werknemers. Sedert begin 2006 werkt Westrom samen met bedrijfsartsenmaatschap Swerts & Vissers. Op 6 november 2012 hebben Arlette Vissers en Pierre Swerts, directie van de bedrijfsartsenmaatschap Swerts & Vissers, en Westrom opnieuw een overeenkomst getekend voor de bedrijfsartsenzorg van Westrom.

Op de vraag wat Westrom van de bedrijfsartsenmaatschap mag verwachten, steekt Pierre Swerts meteen enthousiast van wal. ‘Het is primair onze taak om werknemers zo snel en zo duurzaam mogelijk weer goed te laten functioneren. Dat kunnen wij natuurlijk niet alleen, daarin is een nauwe samenwerking met het leidinggevend kader essentieel. Naast het verlenen van hoogwaardige bedrijfsgeneeskundige zorg, zijn wij er dus ook om de leidinggevenden van Westrom verder te bekwamen in hun begeleidende rol bij arbeidsverzuim’. Arlette Vissers vult aan ‘De brug tussen de bedrijfsarts en werknemer, wordt geslagen door de leidinggevende. Het is onze ambitie om als bedrijfsarts van Westrom gericht en kwalitatief te worden ingezet, enerzijds als arts/bedrijfsarts en anderzijds als medische coach.’

Wanneer wij verder spreken over verzuim en het voorkomen van verzuim, leggen Pierre Swerts en Arlette Vissers de filosofie van hun maatschap aan de hand van hun logo uit. De donkergroene kleur staat voor Pierre, de lichtgroene voor Arlette. De dwarse lijn door

het logo doorkruist de bovenste en de onderste horizontale lijn. Het deel vóór de lijn staat voor ‘verzuimbegeleiding’ en het deel achter de lijn voor ‘preventie’. De bovenste horizontale lijn schetst de situatie van 2006 en de onderste lijn de gewenste situatie. Daar waar in het verleden meer de nadruk lag op verzuimbegeleiding dan preventie, zou dat in

de toekomst precies andersom moeten zijn om de werknemer duurzaam en gezond te laten werken!

Arlette Vissers gaat verder ‘Wij zoeken als bedrijfsarts steeds de balans tussen belasting en belastbaarheid van de werknemer. Wij doen dit in overleg met de leidinggevende en de P&O-functionaris van de werknemer en zo nodig met (para)medici of andere deskundigen. Wanneer iemand niet in staat is om zijn eigen werk uit te voeren, wil dat nog niet zeggen dat hij geen ander werk zou kunnen uitvoeren. De werknemer heeft bij de werkgever een arbeidsovereenkomst getekend. Hierdoor verplicht de werknemer zich om zich zo goed en gezond mogelijk in te zetten voor de bedongen arbeid. De werkgever zorgt hierbij voor goede werkomstandigheden.’

Pierre Swerts gaat verder: ‘Dat betekent overigens niet dat wij een soort van politieagent of controleur zijn. Wij zijn er om als onafhankelijke externe partij vanuit een medische achtergrond hulp te bieden en medewerkers te begeleiden op weg naar beter. Signaleren, herkennen, diagnosticeren en behandelen van klachten, met als doel behoud van werk, is ons credo.’ Wanneer hen tot slot de vraag wordt gesteld of zij nog een boodschap hebben voor de medewerkers, antwoorden zij bijna gelijktijdig ‘Werken loont! Het is goed voor je gezondheid, het geeft zingeving aan je leven, het houdt je fit, het levert sociale contacten op en natuurlijk een beloning in de vorm van een salaris.‘

jaarverslag 2012

Pierre Swerts en Arlette Vissers

15

‘Dromen, durven, doen!’

Werkgelegenheid volop in bewegingVanaf het begin van het jaar was er bij de Divisie Industrie op het gebied van werkgelegenheid volop beweging. Om werk voor 70 doelgroepmedewerkers voor langere tijd te behouden, is in het eerste kwartaal van 2012 met Nepak een akkoord bereikt over een andere vorm van samenwerking. Nepak, specialist in verpakkingsmaterialen, verpakkings-machines en toebehoren stelt al 30 jaar voor diverse opdrachtgevers kartonnen dozen samen in verschillende maten. Door de nieuwe samenwerkingsvorm beschikt Westrom in feite weer over een eigen product: het maken van verpakkingen voor computer spare-parts. De opdrachten voor UPS/Dell, DHL/HP en Schenker/Apple worden sedert begin 2012 volledig door Westrom uitgevoerd.

Daarnaast is Westrom in het eerste kwartaal gestart met twee geheel nieuwe projecten: het assembleren van elektrische rijwielen, de zogenaamde E-bikes, en het samenstellen van elektromotoren ter trapondersteuning bij elektrische fietsen. Al sedert 1977 assembleert Westrom rijwielen. Met een productielijn die dagelijks werkgelegenheid biedt aan circa 90 medewerkers, produceert Westrom jaarlijks zo’n 30.000 fietsen. Dit jaar is daar dus de assemblage van elektrische fietsen aan toegevoegd. Al circa 2.500 fietsen zijn van de band gerold. Aan het samenstellen van elektromotoren werken circa 25 medewerkers en daarnaast zijn zo’n vijftien medewerkers op locatie gedetacheerd bij de opdrachtgever. Het jaar 2012 heeft in het teken gestaan van de ontwikkeling van het product.

In het laatste kwartaal stond de werkgelegenheid bij de Divisie Industrie fors onder druk door de tegenvallende afzet van rijwielen in Nederland. Invoering van een maatregel bij een tekort aan werk kon helaas niet voorkomen worden. Met inzet van 50% verlof door de medewerkers en 50% verlof

voor rekening van Westrom zijn de industriële bedrijven daardoor gedurende vier vrijdagen gesloten geweest.

Samen bouwen aan een nieuwe toekomst Waar het jaar 2011 in het teken stond van het treffen van alle voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe huisvesting, stond het jaar 2012 in het teken van daadwerkelijk bouwen. Bouwen aan een pand dat onderdak moet bieden aan zo’n 500 medewerkers én bouwen aan een organisatiestructuur waarbij drie bestaande bedrijfsonderdelen ineen worden geschoven. Al met al een enorme uitdaging!

Een eerste terugblik laat zien dat de bouw veel regionale werkgelegenheid heeft opgeleverd. Zo is de bouw van het pand gegund aan Maasveste Berben Bouw BV uit St. Odiliënberg, is het ontwerp verzorgd door Kernarchitecten uit Roermond en is de coördinatie van de bouw in handen van ZECI uit Roermond. Zo’n acht op de tien uitbestedingen van werk zijn gegund aan regionale partijen. Daarmee heeft de bouw van het nieuwe onderkomen flink bijgedragen aan een economische impuls in de regio. Via social return hebben gedurende het bouwjaar circa tien personen met een afstand tot de arbeidsmarkt een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van het nieuwe pand.

Divisie Industrie

Jan Zwets, divisiemanager industrie

16

Door alle partijen is ontzettend voortvarend gewerkt. Nadat op 3 mei met het ondertekenen van de huurovereenkomst en het onthullen van het bouwbord het officiële startsein werd gegeven voor de start van de bouw, kon op 17 augustus al het bereiken van het hoogste punt gevierd worden. Aan het einde van het verslagjaar kon een faillissement van een onderaannemer een stagnatie van een aantal werkzaamheden niet voorkomen. Consequentie: drie maanden vertraging in de oplevering.

Westrom heeft de beschikbare tijd benut om de medewerkers maximaal voor te bereiden op de nieuwe werkomgeving en om de nieuwe organisatiestructuur in te vullen. De hoge opkomst tijdens de open dagen heeft aangetoond dat velen zeer betrokken zijn bij en enthousiast zijn over de nieuwe huisvesting en organisatorische opzet.

Directie en bestuur zijn er van overtuigd dat met het terugbrengen van het aantal in gebruik zijnde panden en de herhuisvesting van enkele andere bedrijfsonderdelen, Westrom voor de toekomst bijdraagt aan een financieel gezonde en flexibele organisatie. Voor de medewerkers van Westrom geeft deze nieuwe werkomgeving prima bij deze tijd passende werkomstandigheden.

Bezoek Inspectie SZW positief Arbeidsomstandigheden hebben de laatste jaren extra aandacht gekregen via het arboconvenant in de sociale werkvoorziening, inspecties van de Arbeidsinspecties, inspecties van VROM, activiteiten van SBCM en bij het ontwikkelen van de arbocatalogus. Ook verandering van wet- en regelgeving op het punt van taken en bevoegdheden van werkgevers, ziekteverzuim, arbodienstverlening en re-integratie hebben een extra impuls gegeven. In het derde kwartaal heeft de Inspectie SZW een bezoek gebracht aan één van de industriële bedrijven van Westrom. Het inspectierapport bevatte nauwelijks bemerkingen. Wel is nog eens benadrukt dat recente RIE’s (Risico-inventarisatie en -evaluaties) met daarop gebaseerde plannen van aanpak van groot belang zijn.

Onderzoek naar overname grafische activiteitenIn het laatste kwartaal is gestart met het verkennen van mogelijkheden om de grafische activiteiten van Westrom over te dragen aan een derde partij. Hiermee wordt bijgedragen aan de uitvoering van de doelstelling om zoveel mogelijk mensen zo regulier mogelijk aan het werk te helpen.

jaarverslag 2012

17

‘Ga zo door, dan blijft Westrom nog jaren onze partner’

Interview

Met een verwerkingscapaciteit van meer dan 100 miljoen kilo champignons per jaar is Lutèce één van de grootste producenten van geconserveerde champignons ter wereld. Het bedrijf biedt werkgelegenheid aan circa 250 medewerkers en heeft productielocaties in Horst en Velden. Het brede assortiment van hoge kwaliteit omvat onder andere champignons in glas, blik, emmers, polybags en smartpacks. De innovatieve producten van Lutèce worden wereldwijd in meer dan 60 landen verkocht aan retail- en foodservicebedrijven en aan industriële afnemers. In 2010 heeft het bedrijf haar 100-jarig bestaan gevierd. Al ruim een kwart eeuw werkt Lutèce samen met Westrom. Reden genoeg voor een interview met deze gewaardeerde relatie!

Maria Hofman, inkoper bij Lutèce, vertelt over haar ervaringen met Westrom. ‘Aan de basis van onze samenwerking ligt het champignonbedrijf Holco ten grondslag, dat in 2002 is gefuseerd met Lutèce en was gevestigd in Roermond. Westrom had al een goede naam in de regio Midden-Limburg en bleek bereid om de machines aan te schaffen die nodig waren voor het verpakken van de producten van Lutèce. In de loop van de jaren is gebleken dat Westrom een partner is die meedenkt, mee beweegt met de markt en bereid is te zoeken naar oplossingen. Naast het feit dat er bij Westrom sprake is van een goede prijs-kwaliteit verhouding, zijn dat natuurlijk wezenlijke elementen die je zoekt in een zakenpartner.’

Enthousiast gaat zij verder: ‘Westrom heeft de juiste mensen voor ons werk. Met gepassioneerde medewerkers biedt Westrom de kwaliteit die wij verlangen. Wij waarderen het dat Westrom in een tijd van crisis niet stil zit, maar zich juist die stabiele, sterke en vindingrijke partner toont.’

Dagelijks zijn er gemiddeld vijftien medewerkers van Westrom aan de slag voor Lutèce, onder andere met het verpakken van promotionele artikelen. Wanneer Maria Hofman het heeft over wat zij van hun relaties verwachten, vertelt zij dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor Lutèce een belangrijke rol speelt. ‘Lutèce is als eerste

grote verwerker van champignons gecertificeerd door de stichting Fair Produce Nederland. Het keurmerk Fair Produce garandeert dat de werknemers die hebben meegewerkt aan de oogst, handel en verwerking van champignons, fair zijn behandeld. Dat wil zeggen dat ze een eerlijk loon krijgen, betaald worden volgens de Nederlandse wet- en regelgeving en werken onder goede arbeidsomstandigheden. En dat is ook precies wat wij vragen van onze relaties; eerlijk omgaan met mensen. Als de markt ons de mogelijkheid biedt om tegen goede tarieven én sociaal verantwoord zaken te doen, heeft dat onze nadrukkelijke voorkeur!’

Naast de vele complimenten die Westrom heeft mogen ontvangen tijdens het interview, geeft Maria Hofman op verzoek ook graag nog een advies mee: ‘Als inkoper van een groot commercieel bedrijf weet ik hoeveel geld er verdiend kan worden met centrale inkoop. Een optimalisatie van de commercie zowel aan de inkoop- als ook aan de verkoopkant, zou Westrom zeker geld moeten opleveren.’ Ook voor de medewerkers heeft zij nog een boodschap: ‘Jullie zijn en blijven de belangrijkste factor. Ga zo door, dan blijft Westrom nog jaren onze partner!’

jaarverslag 2012

19

‘Organiseren, optimaliseren en ontdekken’

Divisie Dienstverlening

Drie speerpunten leidend in 2012 De Divisie Dienstverlening kent verschillende bedrijfsonderdelen: een Cultuur- en Civieltechnisch Bedrijf, een Bouw- en Schildersbedrijf en een Post- en Facilitair Bedrijf. Ondanks de grote verscheidenheid aan activiteiten, kon er een aantal gezamenlijke speerpunten worden benoemd voor 2012: 1. Ontwikkelen strategische koers voor de Divisie

Dienstverlenning2. Organiseren van werk voor de doelgroepmedewerkers,

liefst zo regulier mogelijk3. Optimaliseren van de bedrijfsvoering 4. Ontdekken van de mogelijkheden om invulling te geven

aan social return

Ontwikkelen strategische koersMet name in het laatste kwartaal van het verslagjaar is een belangrijke aanzet gegeven voor de ontwikkeling en uitvoering van een strategie die moet bijdragen aan het in stand houden van een gezonde organisatie. Maatregelen die in 2013 daadwerkelijk geëffectueerd moeten worden:

● Stoppen met het bouwbedrijf en het aldaar werkzame personeel elders inzetten alsmede het overhevelen van de restauratieploeg naar de Divisie Trajecten

● Het privatiseren van het schildersbedrijf ● Het Cultuur- en Civieltechnisch Bedrijf ombouwen tot

een klein groenbedrijf, dat in nauwe samenwerking met buurtbeheerbedrijven kleinschalige groenactiviteiten ter hand gaat nemen. Het merendeel van de huidige groenmedewerkers daarbij zo mogelijk onderbrengen bij regionale groenbedrijven, waarmee Westrom een samenwerkingsconstructie aangaat

● De toekomstbestendigheid van het postbedrijf opnieuw in kaart brengen, met het voornemen om in ieder geval aansluiting te zoeken bij een samenwerkingspartner

● Stoppen met de vakcoachafdeling schoonmaak; alle schoonmaakactiviteiten onderbrengen bij Westrom-Risse Facilitair, het bestaand samenwerkingsverband van Westrom met de Risse Groep en Vebego.

Organiseren van werkIn het kader van werkgelegenheid kan worden vastgesteld dat het Cultuur- en Civieltechnisch Bedrijf in 2012 een belangrijke rol heeft gekregen bij de invulling van de groenbestekken van de deelnemende gemeenten voor de komende jaren. Niet alleen de gemeente Echt-Susteren, maar ook de gemeente Roerdalen heeft de bestekken meerjarig aan Westrom gegund.

De gesprekken met de gemeenten Maasgouw en Leudal bevonden zich aan het einde van het verslagjaar in een vergevorderd stadium. Ultimo 2012 had de gemeente Roermond een aanvang gemaakt met de prijsvorming van de meerjarige groenbestekken. Een mooie ontwikkeling!

Voor het Bouwbedrijf gold een tegengestelde beweging. De ontwikkelingen in de economie en de woningmarkt hadden tot gevolg dat de orderportefeuille van het bouwbedrijf veel minder gevuld was dan een aantal jaren geleden. Door in te zetten op de restauratie van historisch erfgoed, kon het

Hub Vreuls, divisiemanager dienstverlening a.i.

20

inzakken van de bouwmarkt nog enigszins gecompenseerd worden. Ondanks deze nieuwe koers en extra inspanningen kon een afname van de omzet niet worden voorkomen. De orderportefeuille van het schildersbedrijf daarentegen was onverminderd goed gevuld.

Businesspost, het laatste grote bedrijfsonderdeel van de Divisie Dienstverlening, heeft in 2012 het postvolume nagenoeg op peil kunnen houden, in tegenstelling tot de landelijke trend van krimp in het aantal poststukken van 9%. Ondanks dit fraaie resultaat, is samenwerking in de toekomst een must. De postwereld is sterk in beweging. Bedrijven versturen minder per post dan vroeger en er gaat steeds meer digitaal. Door een intensievere samenwerking tussen de Businesspost-organisaties en mogelijk andere postorderbedrijven kan er efficiënter en flexibeler gewerkt worden. De eerste oriënterende gesprekken hiertoe zijn opgestart.

Optimaliseren bedrijfsvoeringDoen we de goede dingen? Doen we de dingen goed? Hoe kunnen we de processen, systemen en mensen zo op elkaar afstemmen en inzetten dat ze een effectieve bijdrage leveren aan de divisie- en organisatiedoelstellingen? Vragen die in het verslagjaar centraal stonden bij de sturing en beheersing van alle primaire en ondersteunende processen binnen de Divisie Dienstverlening, specifiek het Cultuur- en Civieltechnisch Bedrijf. Er is kritisch gekeken naar de capaciteitsplanning, de inkooporganisatie, de organisatie van het management en de huisvesting. Dit heeft geleid tot een aantal voorgenomen organisatiewijzigingen, die begin 2013 aan de Ondernemingsraad ter advisering zijn voorgelegd.

Evenals voorgaande jaren zijn diverse bedrijfsonderdelen en activiteiten binnen de Divisie Dienstverlening geaudit in het kader van ISO en VCA. In alle gevallen leidde dit tot een hercertificering.

Social returnSocial return betekent dat in aanbestedingen afspraken gemaakt worden om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan werkervaring te helpen. Westrom heeft het jaar 2012 gebruikt om samen met de vijf deelnemende gemeenten te bezien op welke wijze de organisatie meer betrokken kan worden bij de aanbestedingen waarbij social return een rol speelt. Voor de gemeente Roermond heeft dit geresulteerd in een ‘Voorschakeltraject groen’. Een traject dat zes maanden duurt en waarbij de deelnemers – met behoud van uitkering – middels werk, begeleiding en opleiding worden voorbereid om na dat half jaar met begeleiding vanuit Westrom in te stromen bij een reguliere werkgever.

In het derde kwartaal heeft de gemeente Echt-Susteren het integrale bestek (groen en grijs) onderhoud openbare ruimte aan Westrom gegund en hiermee een maximale bijdrage aan social return gegeven.

jaarverslag 2012

21

Gedetacheerde Mia Piepers-Nijskens en haar leidinggevende Mariet Jochems aan het woord…

Interview

‘Mia is één van ons!’

SW-er Mia Piepers-Nijskens is al ruim zeven jaar gedetacheerd bij de ARBOdienst van DSM te Geleen. Vijf dagen per week rijdt ze met veel plezier vanuit haar woonplaats Swalmen naar Geleen om te werken. Haar leidinggevende Mariet Jochems bekommert zich met veel zorg om Mia.

Nadat werken bij DSM op reguliere basis voor Mia door ziekte niet meer mogelijk was, is zij eind 2005 via Westrom opnieuw bij DSM aan de slag gegaan. Nu echter bij de ARBOdienst van DSM en niet meer op het laboratorium. Als Mia alle werkzame jaren bij elkaar optelt, is zij dit jaar precies 25 jaar aan het werk bij DSM!

Mia Piepers-Nijskens: ‘Al ruim zeven jaar werk ik nu bij de ARBOdienst. Een groot deel van de ochtend ben ik aan de slag met het verwerken van de ziekmeldingen. Ik neem de telefoontjes aan en verzorg de administratieve afhandeling van de ziekmeldingen. Daarnaast verricht ik huishoudelijke klussen en pak ik op verzoek van collega’s andere werkzaamheden zoals archiveren of kopiëren, op. Eigenlijk doe ik voor iedereen wat! Ik word gewaardeerd voor de dingen die ik doe, daar geniet ik van. Ik ben blij dat ik dit werk mag en kan doen. Ook vind ik het fijn dat ik mijn werk zelf kan indelen. Als het te druk

is krijg ik de gelegenheid om me even terug te kunnen trekken en andere werkzaamheden te doen. Die ruimte is er. Ik heb namelijk een eigen werkplek in het gebouw. Zolang de ARBOdienst blijft, blijf ik!’

Leidinggevende Mariet Jochems: ‘Mia heeft hart voor de zaak, staat voor wat ze doet, is proactief, denkt mee en is ontzettend attent. Dat waardeer ik zeer in haar. In de afgelopen zeven jaar heeft Mia een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. In het begin verrichtte Mia vooral huishoudelijk werk. In de loop van de tijd kwamen daar steeds meer klussen bij en ontdekten wij Mia’s goede computerkennis. Daar maken we nu dankbaar gebruik van. Zoals Mia zelf al heeft aangegeven gaat een groot deel van de ochtend op aan de verwerking van alle ziekmeldingen. Op een drukke dag, kan het aantal meldingen wel oplopen tot 90. Te veel werkdruk kan voor Mia problemen opleveren. Dat weten we en daar houden we rekening mee. En dat doen we graag, want Mia is echt één van ons! De contacten met Westrom blijven beperkt. Als Mia en ik een vraagstuk of probleem samen op kunnen lossen, dan doen we dat. Circa twee maal per jaar zitten wij met Westrom aan tafel om te evalueren hoe het gaat. Dat is voor ons prima zo. Helaas is het voor ons niet haalbaar om Mia in dienst te nemen. Gelukkig zijn wij beiden tevreden met de wijze waarop het nu geregeld is!’

Mariet Jochems en Mia Piepers - Nijskens

jaarverslag 2012

23

Onzekerheid troef!

Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben in de meeste gevallen begeleiding nodig om op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag te komen en te blijven. De Divisie Trajecten biedt die begeleiding. Bovendien heeft de divisie de expertise in huis om van het werk bij een reguliere werkgever geschikte banen te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of om constructies te bedenken waarbij de medewerker voldoende structuur en zekerheid wordt geboden, terwijl tegelijkertijd wordt ingespeeld op de behoefte aan flexibiliteit bij de werkgever.

Forse afname Wwb-arbeidsovereenkomstenJuist dit laatste gegeven zorgde ervoor dat 2012 een spannend en onzeker jaar werd voor de Divisie Trajecten. Waarom? Gemeenten ontvangen zowel een inkomensdeel als een werkdeel voor de uitvoering van de Wet werk en bijstand (Wwb). Met betrekking tot het werkdeel (deel om mensen te begeleiden naar werk) kregen de gemeenten in datzelfde jaar fors minder geld; het beschikbare re-integratiebudget is in 2012 met de helft verminderd ten opzichte van voorgaande jaren! De gemeenten hadden hierdoor nog amper nog middelen beschikbaar om trajecten in te kopen bij Westrom. Tegelijkertijd was er een verandering in de looptijd van de trajecten te bemerken. Betrof eerdere jaren de re-integratieperiode bij Westrom minimaal een jaar, nu waren dit vaak nog trajecten van slechts een half jaar. Tegen het einde van het jaar werd pijnlijk zichtbaar hoe weinig nieuwe aanmeldingen er nog gedaan werden. In twaalf maanden tijd moest de Wwb-arbeidsovereenkomst van 186 personen beëindigd worden. De Divisie Trajecten ontkwam er dan ook niet aan om de contracten van een drietal consulenten niet te verlengen. Een moeilijk, maar noodzakelijk besluit.

Bestedingen gemeenten op peilOndanks dat gemeenten fors minder te besteden hadden, zijn zij de afspraak met Westrom om 18% van het (verminderde) W-deel te besteden bij Westrom meer dan nagekomen. De vijf gemeenten tezamen hebben namelijk uiteindelijk bovenop de 18% nog € 200.000,-- extra besteed bij Westrom. Hieruit kan worden afgeleid dat gemeenten een

grote behoefte blijven houden om re-integratietrajecten in te kopen.

Social return project groen in gezamenlijkheid ontwikkeld Zoals reeds vermeld, heeft Westrom in 2012 met de gemeenten meegedacht op welke wijze social return in de praktijk het beste vormgegeven kan worden. Voor de Divisie Trajecten was de taak weggelegd om het voorschakeltraject groen uit te werken en in samenwerking met de Divisie Dienstverlening op te zetten.

Op 1 juli zijn daadwerkelijk de eerste deelnemers gestart in het voorschakeltraject groen ten behoeve van de gemeente Roermond. Een veertigtal kandidaten is middels werk, begeleiding en (veiligheids)opleiding voorbereid om vanaf januari 2013 in te stromen in de openbare ruimte bestekken van de gemeente Roermond. Aan het eind van 2012 bleken de eerste resultaten positief. Nagenoeg alle deelnemers hebben een dienstbestrekking van één jaar aangeboden gekregen bij Westrom en kunnen in februari 2013 starten bij drie

Ingrid Raaijmakers, divisiemanager trajecten

Divisie Trajecten

24

verschillende groenbedrijven. Ook beschikken alle kandidaten over het certificaat ‘Veilig werken langs de weg’.

Voor de gemeente Maasgouw heeft de Divisie Trajecten diverse dossiers gescreend op de inzetmogelijkheden bij social return. Meerdere kandidaten werden hiervoor geselecteerd.

SW-detacheringen stabielNiet alleen op het gebied van de Wwb-arbeidsovereenkomsten was er veel beweging, ook ten aanzien van de SW-detacheringen spande het er om. Alleen al aan het begin van het jaar, werden om diverse redenen, veertien detacheringen stopgezet. In de maanden die daarop volgden, bleef er sprake van een neerwaartse lijn.

Om de Wsw-detacheringen aan het eind van het jaar weer op gelijk niveau te krijgen met het begin van 2012, is er veel werk verzet door de consulenten. Een aangepaste werkwijze voor het matchen van vraag en aanbod, bleek vanaf het derde kwartaal zijn vruchten af te werpen. Meer dan voorheen werd het matchen een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Divisie Trajecten, de personeels- en organisatieadviseurs en de drie divisiemanagers.

In 2012 zijn in totaal 63 mensen ingestroomd in een detacherings- of begeleid werken constructie. Er zijn 51 mensen uit dienst gegaan of overgeplaatst naar een van de andere bedrijfsonderdelen. Ondanks dat de omvang van het aantal detacheringen niet veel veranderd is ten opzichte van een jaar eerder, is er wel ontzettend veel beweging geweest op dit vlak!

In het laatste kwartaal werd de 50ste begeleid werker geplaatst bij een reguliere werkgever. De medewerker is hiermee in dienst gekomen van de opdrachtgever. De Divisie Trajecten blijft de coaching en begeleiding van de medewerker verzorgen.

Met een percentage van 34,4% aan het einde van het jaar, blijft Westrom in vergelijking met collegabedrijven goed scoren bij het totaal aantal externe plaatsingen in het kader van de Wsw.

jaarverslag 2012

25

Een positief resultaat!

Financiële situatie

Ondanks de onduidelijkheid over de toekomst van de gesubsidieerde arbeid en het verder verslechterde economische klimaat, heeft Westrom het jaar 2012 afgesloten met een positief resultaat na bestemming. Het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering was weliswaar € 1.700.000,-- negatief, maar na verwerking van de bijzondere baten en lasten en mutaties in de reserves resteert een resultaat na bestemming van € 75.000,-- positief.

Exploitatierekening Realisatie 2011 Realisatie 2012

Toegevoegde waarde 13.749.000 13.309.000Rijksbijdrage Wsw 31.222.000 31.156.000Loonkostensubsidie Wwb 2.854.000 1.709.000Gemeentelijke bijdrage Wsw 906.000 1.117.000Overige baten 63.000 75.000Totaal opbrengsten 48.794.000 47.366.000 Loonkosten 45.034.000 43.149.000Overige kosten 5.595.000 5.484.000Algemene kosten 747.000 417.000Totaal kosten 51.376.000 49.050.000 Exploitatieresultaat uit gewone bedrijfsvoering - 2.582.000 - 1.684.000 Incidentele baten en lasten 16.000 469.000 Exploitatieresultaat - 2.566.000 - 1.215.000 Mutaties reserves 1.352.000 1.290.000 Resultaat na bestemming - 1.214.000 75.000

jaarverslag 2012

27

Bestuur, management en commissies

De samenstelling van bestuur, management en commissies was aan het eind van het verslagjaar als volgt:

Centraal managementteamDe heer J. Kunnen algemeen directeurDe heer J. Zwets divisiemanager industrieDe heer H. Vreuls divisiemanager dienstverlening a.i.Mevrouw I. Raaijmakers divisiemanager trajectenDe heer P. Wijnands manager financiën en ictMevrouw C. van Horen manager sociale zakenMevrouw D. Schaepkens directiesecretaris

Algemeen bestuurMevrouw A. Smeets-Palmen – vicevoorzitter Gemeente MaasgouwDe heer S. Strous – lid Gemeente MaasgouwDe heer G. Frische – lid Gemeente Echt-SusterenDe heer R. Geraads – lid Gemeente Echt-SusterenDe heer M. Janssen – lid Gemeente LeudalDe heer J. Smolenaars – lid Gemeente LeudalDe heer J. Ramakers – lid Gemeente RoerdalenDe heer J. Teuwen – lid Gemeente RoerdalenDe heer W. Kemp – lid Gemeente RoermondVacature Gemeente RoermondMevrouw E. Boogaard-Derix – adviseurDe heer J. Mooren – adviseurDe heer J. Kunnen – algemeen directeurMevrouw D. Schaepkens – secretarisMevrouw I. Raaijmakers – divisiemanager trajectenMevrouw K. Hendrikx - notuliste

Dagelijks bestuurMevrouw A. Smeets-Palmen – vicevoorzitter Gemeente MaasgouwDe heer G. Frische – lid Gemeente Echt-SusterenDe heer M. Janssen – lid Gemeente LeudalDe heer J. Ramakers – lid Gemeente RoerdalenDe heer W. Kemp – lid Gemeente RoermondMevrouw E. Boogaard-Derix – lidDe heer J. Mooren – lidDe heer J. Kunnen – algemeen directeurMevrouw D. Schaepkens – secretarisMevrouw I. Raaijmakers – divisiemanager trajectenMevrouw K. Hendrikx - notuliste

28

OndernemingsraadMevrouw C. Heijen – voorzitterMevrouw N. Schols – toegevoegd secretarisDe heer L. BeerenDe heer J. BoursDe heer R. DörenbergMevrouw S. HendriksDe heer H. JeurissenDe heer C. LinssenDe heer G. OitmannDe heer H. OmlooDe heer H. ReijnenDe heer C. SandersDe heer B. SeetsenDe heer B. ThissenDe heer F. van VelthovenMevrouw J. van de Winkel

GeschillencommissieDe heer G. Raemaekers – voorzitter, extern lidMevrouw S. Hendriks – intern lid, namens de ondernemingsraadMevrouw A. Koning – intern lid, namens de directieMevrouw M. Evers – ambtelijk secretaris

Commissie ongewenste omgangsvormenMevrouw M. Gelissen – voorzitter, intern lidMevrouw M. Minkenberg – intern lidDe heer J. Stoffels – intern lidDe heer H. Rijs – extern lidMevrouw M. Evers – ambtelijk secretaris

Wsw-raadDe heer R. SchoenmakersMevrouw E. Schurgers – Van SweedenMevrouw C. van de KampMevrouw C. SchmitzMevrouw D. Schaepkens – secretaris

jaarverslag 2012

29

Westrom

Gemeenschappelijke Regeling Westrom

30

Directie

Directie- enbestuurssecretariaat

Sociale ZakenFinanciën & ICT

Divisie IndustrieWestrom-Risse Facilitair

OVR

GemeenschappelijkeRegeling Westrom

Stichting BevorderingWerkgelegenheid

WestromSchoonmaak BV

Westrom-RisseFacilitair OVR Westrom

Westrom Holding BV

StichtingBaanmobiel

StichtingAan het Werk

Algemeen Bestuur

Dagelijks Bestuur

Divisie Trajecten

Echt-Susteren Leudal Maasgouw Roerdalen Roermond

Divisie Dienstverlening

Organogrammen

Waren we er in het begin van het jaar met z’n allen nog van overtuigd dat de Wet werken naar vermogen met ingang van 1 januari 2013 in werking zou treden, in april 2012 werd – door de val van kabinet Rutte 1 – duidelijk dat dat in ieder geval van de baan zou zijn. Al snel bleek dat een politieke meerderheid zou tekenen voor het laten doorgaan van de wet, zij het met de nodige aanpassingen en vertragingen. Niets doen was dus geen optie!

Westrom heeft de ontstane ruimte aangegrepen om maatregelen te treffen om de organisatie, onafhankelijk van welke ontwikkeling dan ook, in de toekomst gezond te houden.

In het bestuur hebben we met elkaar besproken welke positie Westrom zou willen en kunnen innemen in de toekomst. Een rol die Westrom bij uitstek zou moeten kunnen vervullen is het werk naar mensen brengen en mensen naar werk. Nu al zijn er bij Westrom immers dagelijks ruim 1700 mensen aan de slag. De kunst zal enerzijds zijn om, nog meer dan nu, de samenwerking te zoeken met werkgevers. Om hierdoor nog meer dan nu in detacheringen tijdelijke banen aan elkaar te verbinden.Anderzijds blijft het van belang de goede samenwerking met alle deelnemende gemeenten voort te zetten en daar waar mogelijk te verbeteren en te intensiveren.

Dat biedt volop inspiratie voor 2013!

Jessie Smeets-Palmenvicevoorzitter

Nawoord

Wat een overgangsjaar zou moeten worden, werd uiteindelijk toch geen overgangsjaar.

jaarverslag 2012

31

Algemeen postadresPostbus 11176040 KC RoermondE [email protected] www.westrom.nl KvK 14114157BTW NL000170259B01

Centraal KantoorDirectie en StafdienstenDivisie TrajectenKerkeveldlaan 26042 JX RoermondT +31 (0)475-389 898F +31 (0)475-389 890

IndustrieDe Hanze 16041 PA RoermondT 0475 – 389700F 0475 – 389701

Bouw- en SchildersbedrijfOranjelaan 1016042 BC RoermondT +31 (0)475-389 898F +31 (0)475-389 891

Cultuur- en Civieltechnisch Bedrijf Oranjelaan 1016042 BC RoermondT +31 (0)475-389 898F +31 (0)475-389 891

Aan het Werk / Work First / BuurtbeheerbedrijfSchipperswal 366041 TC RoermondT +31 (0)475-519 030F +31 (0)475-519 039

DrukkerijDe Giesel 206081 PH HaelenT +31 (0)475-389 780F +31 (0)475-389 781

Businesspost Roermond (LBC)Schipperswal 366041 TC RoermondT +31 (0)475-342 589F +31 (0)475-389 890

32

Adressen

Colofon

Samenstelling en redactie:

Westrom, afdeling communicatie

Vormgeving:

Westrom, afdeling drukkerij

Publicatiedatum:

juni 2013

Met dank aan allen die een bijdrage

hebben geleverd aan dit jaarverslag

Westrom

Kerkeveldlaan 2

6042 JX Roermond

Postbus 1117

6040 KC Roermond

T +31 (0)475 - 389 898

F +31 (0)475 - 389 890

E [email protected]

W www.westrom.nl