Jaarverslag Wooncompagnie 2012

of 104 /104
jaar ver slag Jaarverslag 2012

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Jaarverslag Wooncompagnie 2012

 • jaarverslag

  Jaarverslag

  2012

 • jaarverslag

 • Den Helder

  Hollands KroonHollands Kroon

  WieringerwerfKreileroord

  Middenmeer

  SlootdorpWieringerwaard

  OpmeerOpmeer

  KoggenlandAlkmaar

  SchermerSchermer

  BeemsterBeemsterZeevangZeevang

  HoornHoorn

  BeverwijkVelsen

  Heemskerk

  Castricum

  Heiloo

  Bergen

  LangedijkLangedijk Heer-hugowaard

  Zaanstad

  Wormerland

  Graft-De RijpGraft-De Rijp

  Amsterdam

  Enkhuizen

  Drechterland

  StedeBroec

  St. Maarten

  WaarlandWarmenhuizen

  Broek op Langedijk

  Tuitjenhorn

  Burgerbrug

  Nieuwe Niedorp

  Oude Niedorp

  Barsingerhorn Kolhorn

  Lutjewinkel

  t VeldZijdewind

  SchagenSchagen

  Uitgeest

  Legenda

  Overzicht werkgebied

  Hoofdkantoor

  Wooninformatiepunt

  Kern waar Wooncompagnie actief is

  Edam

  Broek in WaterlandZuiderwoude

  Ilpendam

  Watergang

  Marken

  Noordbeemster

  KwadijkMiddelie Warder

  BeetsOosthuizenWestbeemster

  DriehuizenSchermerhorn

  Grootschermer

  OterleekStompetoren

  Zuidschermer

  MiddenbeemsterZuidoostbeemster

  St. Maartensvlotbrug

  St. Maartensbrug

  Petten

  Oudesluis

  Callantsoog 't Zand

  Texel

  Edam-VolendamEdam-VolendamPurmerendPurmerend

  WaterlandWaterland

  Winkel

  NibbixwoudZwaagdijk-West

  Wognum

  Blokker

  Spanbroek

  Hoogwoud

  LandsmeerLandsmeer

  OostzaanOostzaanOostzaan Landsmeer

  MedemblikMedemblik

  Anna Paulowna

  Dirkshorn

  Schagerbrug

  PROJECTEN IN 2012Deze kaart van ons werkgebied toont een overzicht van wat Wooncompagnie zoal heeft gerealiseerd en waar.Opvallende activiteiten, aansprekende initiatieven en maatschappelijke resultaten!

  Anna Paulowna - Nieuwbouw aan de SmidswegStart bouw van elf eengezinswoningen en zeven levensloopbestendige woningen gericht op senioren. Deze woningen hebben een volledig woonprogramma op de begane grond. Verder zijn de woningen drempelvrij en rolstoeltoegankelijk, met extra brede deuren. De oplevering is gepland in het derde kwartaal van 2013.

  Anna Paulowna nieuwbouw SmidswegStart bouw van 18 sociale huurwoningen aan de Smidsweg. Het betreft 7 levensloopbestendige woningen en 11 rijwoningen. De oplevering is eind 2013 gepland .

  t Zand Nieuwbouw sociale huurwoningen Realisatie van 20 eengezinswoningen in de sociale huur in t Zand. Daarnaast is gestart met de bouw van 24 sociale huurappartementen. De oplevering is rond de zomer van 2013 gepland.

  Zand - gezinshuizen.Voor Parlan (Jeugdzorg) zijn twee gezinshuizen in t Zand opgeleverd.

  Petten Dakenovatie NoordzeestraatGroot dakonderhoud uitgevoerd aan 42 woningen in Petten. De daken zijn voorzien van nieuwe pannen, goten en isolatie. Bewoners konden tevens kiezen voor vloerisolatie. Tuitjenhorn realisatie kinderdagverblijf De AppelboomRealisatie van een kinderdagverblijf De Appelboom, een woongebouw voor jeugdigen met een ontwikkelingsbelemmering en een dienstwoning in samenwerking met de Raphalstichting en Ballast Nedam.

  Nieuwe Niedorp nieuwbouw De TrambaanOplevering complex De Trambaan. Het complex bevat 100 appartementen en zorgeenheden. In De Trambaan is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Niedorp, Woonzorggroep Samen, Bouwfonds Ontwikkeling en Wooncompagnie. De bewoners wonen zelfstandig, maar kunnen zorg inkopen bij Woonzorggroep Samen. In het hoofdgebouw zijn een wijksteunpunt, een restaurant en een huisartsenpraktijk met apotheekfunctie gevestigd.

  Schagen - in ontwikkeling Nes Noord Start bouw van 20 appartementen en 15 eengezinswoningen in de sociale huur. De oplevering is gepland rond de zomer van 2013.

  Schagen - Wooninformatiebeurs seniorenIn 2012 organiseerden Wonen Plus Welzijn, Wooncompagnie en Loket Schagen een Wooninformatiebeurs voor senioren. Doel van deze middag was om senioren met een koop- of huurwoning tijdig te laten nadenken over hun toekomstige woonbehoefte en hoe deze wensen te realiseren zijn.

  Schagen - 18 nieuwbouw sociale huurwoningen Start bouw van 18 sociale huurwoningen in de Nijverheidsstraat in het oude gedeelte van Schagen. Het complex ligt nabij het centrum, het station en alle voorzieningen. De woningen zijn zo ontworpen dat zij goed in de historische omgeving passen en tegelijkertijd voldoen aan de eigentijdse woonwensen. De oplevering is gepland in het derde kwartaal van 2013.

  Schagen minimetamorphose Gerrit Anneveldtstraat Bewoners van de Gerrit Anneveldtstraat, gemeente Schagen en Wooncompagnie hebben de handen ineengeslagen. Bewoners en medewerkers van Wooncompagnie hebben samen de berging schoongemaakt,het groen gesnoeid, plantenbakken voor eigen tuin of balkon gemaakt en tot slot samen gegeten. Wooncompagnie zorgde voor extra verlichting in en om het gebouw, nieuwe bestrating, fietsenrekken, nette tuinafscheidingen op de begane grond en balkondecoratie op de verdiepingen. Alle ideen zijn voortgekomen uit enqutes en de bewonersavond die Wooncompagnie begin 2012 organiseerde.

  Schagen - NieuwbouwNijverheidsstraat Start bouw van 18 eengezinswoningen in de sociale huur aan de Nijverheidsstraat in Schagen. Oplevering zal na de zomer van 2013 plaatsvinden.

  Schagen renovatie VeeteeltstraatIn het najaar van 2012 is een grondige renovatievan de Veeteeltstraat nummer 6 tot en met 17 inSchagen uitgevoerd. Dankzij de zogeheten Leanwerkwijze duurde de renovatie slechts zeven weken. Bij omvangrijke ingreep zijn zo efficint mogelijk energetische maatregelen getroffen, wardoor het energielabel is verbeterd van E naar maar B.

  KIJK VOORONZE NIEUWE

  KOERS OPWOONCOMPAGNIE.NLop de paginaOver Wooncompagnie

  Schermerhorn - Wijkschouw Naar aanleiding van geluiden van de bewoners over verpaupering van het dorp, is een wijkschouw georganiseerd en zijn we met bewoners uit de buurt, medewerkers van de gemeente en een lid van de dorpsraad de buurt doorgelopen. Op- en aanmerkingen van de aanwezigen zijn genoteerd, evenals acties die voor rekening van Wooncompagnie en/of gemeente kwamen. We hebben alle bewoners van de buurt een verslag van de wijkschouw gestuurd. Waar opmerkingen waren over tuinonderhoud, overhangend groen of anderszins, zijn de betreffende bewoners door ons aangeschreven en zijn controles op het onderhoud uitgevoerd. Met de dorpsraad is afgesproken dat ze met voorstellen komen met betrekking tot te organiseren activiteiten in de buurt.

  Grootschermer Nieuwbouw t Waver Start bouw van 14 eengezinswoningen voor starters en senioren in de sociale huur. Daarnaast wordt er een blokje gestapelde sociale huurwoningen gebouwd met 3 woningen op de begane grond en 3 woningen op de verdieping. De oplevering zal in het 3e kwartaal 2013 plaatsvinden.

  Zuidoostbeemster Nieuwbouw Bloesenplein Sloop van verouderde bejaardenwoningen aan Bloesemplein. Op deze locatie worden 11 laagbouwwoningen terug gebouwd voor startende of kleine huishoudens.De bouw is eind 2012 gestart. De oplevering zal eind 2013 / begin 2014 zijn.

  Edam - nieuwjaarsborrel EdamBegin 2012 heeft het Molenbuurtcomit de jaarlijkse Nieuwjaarsborrel georganiseerd. Het Molenbuurtcomit zet zich het hele jaar door in voor het belang van de buurt en de buurtbewoners. Wooncompagnie stelt een budget beschikbaar voor de financiering van de verschillende activiteiten. Daarnaast overlegt het comit regelmatig met Wooncompagnie en met de gemeente Edam-Volendam. Hierbij gaat het over alles wat er speelt in de buurt: van woningen tot woongenot.

  Edam verlichting NoorderstraatDe bewoners zijn genquteerd over de woonomgeving en konden verbeterpunten inbrengen. Hieruit is naar voren gekomen dat in een donkere steeg meer verlichting gewenst was. De verlichting is in 2012 aangebracht.

  Edam- Inrichten gemeenschappelijketuin Roelof Bootstraat In 2012 zijn 2 bewonersmiddagen georganiseerd voor de bewoners aan de Roelof Bootstraat. De bewoners konden hun ideen/wensen kenbaar maken over de inrichting van de gemeenschappelijke tuin. Een hovenier heeft hiervan een tekening gemaakt. Er wordt een siertuin gemaakt en een deel kan worden gebruikt door de bewoners als moestuin of zelf in te richten als plantentuintje. De bewoners maken hierover onderling zelf afspraken. De uitvoering is gestart in 2012. In het voorjaar van 2013 wordt het geheel afgemaakt. De voortuin (aan de straatkant) is in 2012 geheel voorzien van nieuwe terrassen.

  Volendam - 48 nieuwe sociale huurwoningen Start bouw van 48 appartementen in de wijk Broeckgouw in Volendam. Het complex bestaat uit twee met elkaar verbonden gebouwen, van elk drie woonlagen. In de directe nabijheid worden diverse voorzieningen gerealiseerd, waaronder een supermarkt. De oplevering is gepland in april 2013.

  Wieringerwerf renovatie Diverse opknapwerkzaamheden aan de gevel en de galerij van zestien gestapelde woningen in Wieringerwerf hebben de uitstraling van het complex verbeterd. Een deel van de gevel is opnieuw gevoegd. Het andere deel van de gevel is helemaal schoon gespoten met een hogedrukreiniger. Het hekwerk van de galerij is vervangen en de betonnen afdekkers op de galerij zijn omkleed met plaatmateriaal.

  Wieringerwerf - Leerwerkplekken Dijkgatshoeve In 2011 is de biologisch-dynamische zorgboerderij Dijkgatshoeve opgeleverd. In 2012 hebben leerlingen van SPG Noord-Holland (afdeling Straatwerk) het pad rondom de veestal bestraat, leerlingen van ESPEQ (afdeling Timmeren) hebben de kozijnen geschilderd, het houtrot en voegwerk hersteld en een spoelplek gemaakt. De leerlingen werkten bijna 2000 uur aan het project. Zij volgen de opleiding Beroeps Begeleidende Leerweg niveau 2.

  Middenbeemster - Nieuwbouw Tobias de Coeneplein Sloop van verouderde bejaardenwoningen aan Tobias de Coeneplein. De nieuwbouw betreft 5 sociale huurwoningen voor startende of kleine huishoudens. Eind 2012 is gestart met de bouw. De oplevering zal eind 2013 / begin 2014 zijn.

  Middenmeer Renovatie Posthuis Start van de verbouwing en uitbreiding van Het Posthuis in Middenmeer. In het nieuwe centrum kunnen de bewoners van Middenmeer straks terecht bij Verloskundigencentrum NHN, De Omring, Starlet, GGD Holland Noorden en CJG, ANBO, Dietiste Maureen van Schagen, Wonen Plus Welzijn, Logopedisch Centrum. Als hoofdhuurder biedt de GGD tevens ruimte aan een ditiste, logopediste, verloskundige en aan een bloed- en trombosedienst. Daarnaast wordt het Posthuis de thuisbasis van een jongerenvereniging, de Anbo, Wonen Plus Welzijn en de Omring.

  Broek in Waterland - nieuwbouw VeenderijvaartRealisatie en oplevering van 46 koopwoningen en 15 sociale huurwoningen in Broek in Waterland.

  Broek in Waterland - Onderhoudsproject De DillenAfronding onderhoudsproject bestaande uit isolatiewerkzaamheden, het vervangen van de badkamers en het plaatsen van een duurzame verwarmingsinstallatie. Na het uitgevoerde onderhoud is aan de bewoners gevraagd of zij ideen hadden over het extra opfleuren van de woonomgeving. Hier is niets concreets uitgekomen. Wel kwam het verzoek om 2 inloopmatten voor de gemeenschappelijke entrees neer te leggen. Aan dit verzoek hebben we voldaan.

  Landsmeer - Nieuwbouw Met de oplevering van zes nieuwbouw huurwoningen in Landsmeer heeft Wooncompagnie in september 2012 haar eerste woningen in Landsmeer opgeleverd. De woningen zijn vlak naast de nieuwe school gebouwd, in de kern van het dorp. School en woningen zijn als n geheel ontworpen. SKA Bouwontwikkeling BV uit Landsmeer voorzag alle achtertuinen van tuinaarde en tegelpaden.

  Purmerend - diverse maatregelen SwazistraatIn 2012 zijn op verzoek van de bewoners glazen schermen aangebracht op de galerijen die de bouwblokken met elkaar verbinden. Daarnaast is de inrichting van de tuinen veranderd en zijn inloopmatten neergelegd in de gemeenschappelijke entrees.

  Purmerend - Binnentuin BeatrixpleinHerinrichting van de achtertuin van het complex seniorenwoningen aan het Beatrixplein. Er is kronkelend straatwerk aangebracht en er zijn nieuwe bomen en planten geplant. Het heeft nu een parkachtig karakter.

  Purmerend - Londenhaven Oplevering van 38 eengezinswoningen. De 98 appartementen en de bouw voor Odion worden in 2013 opgeleverd. Een deel van de koopwoningen zijn is met Koopgarant verkocht, waardoor ook huishoudens met inkomen tot 43.000 in staat zijn gesteld om een woning te kopen.

  Purmerend - Entree en dakterras Dubbele KolkOp het dakterras is een picknickbank geplaatst voor gemeenschappelijk gebruik en de hal is voorzien van 3 grote kunstwerken, gemaakt door clinten van Odion. Ze hebben op hun eigen wijze en visie het pand geschilderd.

  Purmerend Nieuwbouw Hospice Start bouw van een Hospice in Purmerend voor de Stichting Hospice in Vrijheid. Het gebouw biedt plaats aan vier gasten. Daarnaast is er een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, doktersruimte en twee logeervoorzieningen voor familie. Aan de achterzijde komt een diepe tuin. De oplevering vindt rond de zomer van 2013 plaats.

  Purmerend - Nieuwbouw De Boonacker Start bouw van22 appartementen in het dure huursegment. De oplevering van de woningen vindt plaats in het eerste kwartaal van 2013.

  Purmerend Heel EuropaStart bouw van een groot woonzorgcomplex in de Weidevenne, in Purmerend. Naast een mix van woningen komen in het gebouw vele voorzieningen voor de bewoners en de buurt. Het complex wordt gebouwd rondom een semi-openbare binnentuin. Het project omvat 140 woningen en 4 groepswoningen voor ouderen en ca. 1.250 m2 voorzieningen. De oplevering zal eind 2014 plaatsvinden.

  Purmerend - Week tegen EenzaamheidIn het kader van de Week tegen Eenzaamheid verzorgde Wooncompagnie vestiging Purmerend in 2012 in de eigen kantine een lunch voor 20 bewoners uit Purmerend. Overal in Nederland gingen mensen met elkaar aan tafel. Door alle tafels aan te melden op de website Komdedeuruit.nl werd online een eettafel gevormd van bijna 10 kilometer met 20.000 gasten.

  Purmerend - Verfraaien kopgevels Purmer-NoordIn samenwerking met Wherelant is gestart met de verfraaiing van diverse kopgevels in de Purmer-Noord. De gevels worden voorzien van kleurige gevelbekleding. Hier gaat een kunstenares mee aan de slag. Zij zal de bewoners mobiliseren om hieraan mee te werken. Het resultaat zal in 2013 te zien zijn.

  Purmerend - Verfraaien hal De Oeverlanden De hal van complex Oeverlanden is verfraaid door het plaatsen van plantenbakken op wieltjes, een bank en kunst van clinten van Odion, die hiermee doorlopend exposeren.

  Purmerend - Open dag Wooncompagnie PurmerendWooncompagnie vestiging Purmerend heeft in 2012 een open dag gehouden met als thema Besparen. Bezoekers kregen van een budgetcoach en een energiecoach tips en trucs om snel en eenvoudig geld te besparen. Er is een workshop Zelf klussen en een minicursus Spullen (ver)kopen op internet gegeven en de kringloopwinkel toonde zijn verrassende kanten. Ook maatschappelijke organisaties als Vereniging Vervoer Ouderen, WonenPlus en Clup Welzijn waren aanwezig met stands.

  Purmerend opstelplaatsen scootmobielsIn 2012 zijn in de centrale hal van complex Gooimeer 12 plekken gecreerd om scootmobiels te plaatsen en op te laden.

  Purmerend - tuin Oeverlanden In 2012 is de gemeenschappelijke tuin van het complex voorzien van nieuwe beplanting.

  Kwadijk aanleg jeu de boulesbaanRealisatie van een jeu de boulesbaan in Kwadijk. De baan is een initiatief van de Dorpsraad Kwadijk, in samenwerking met Wooncompagnie. Realisatie werd mogelijk omdat de gemeente Zeevang de grond beschikbaar heeft gesteld en Wooncompagnie de kosten voor de inrichting voor haar rekening heeft genomen.

  Zeevang aanpassingen scootmobielsIn 2012 is de fietsenstalling van het complex aan de Burg. J. Schoonstraat aangepast. Er zijn extra elektrapunten geplaatst om scootmobiels en elektrische fietsen op te kunnen laden.

  Zeevang - Tuinen jongerenwoningen In 2012 is in samenspraak met de bewoners van de jongerenwoningen een plan gemaakt en uitgevoerd om de voortuinen op te knappen. Dit heeft er toe geleid dat de voorzijde weer goed toonbaar is. In samenwerking met Gemeente Zeevang is in 2012 gestart met het herinrichten van de gemeenschappelijke grond die grenst aan de achtertuinen van de woningen. Ook dit is in samenspraak met de bewoners van de benedenwoningen gedaan. In 2013 wordt het opgeleverd.

 • Den Helder

  Hollands KroonHollands Kroon

  WieringerwerfKreileroord

  Middenmeer

  SlootdorpWieringerwaard

  OpmeerOpmeer

  KoggenlandAlkmaar

  SchermerSchermer

  BeemsterBeemsterZeevangZeevang

  HoornHoorn

  BeverwijkVelsen

  Heemskerk

  Castricum

  Heiloo

  Bergen

  LangedijkLangedijk Heer-hugowaard

  Zaanstad

  Wormerland

  Graft-De RijpGraft-De Rijp

  Amsterdam

  Enkhuizen

  Drechterland

  StedeBroec

  St. Maarten

  WaarlandWarmenhuizen

  Broek op Langedijk

  Tuitjenhorn

  Burgerbrug

  Nieuwe Niedorp

  Oude Niedorp

  Barsingerhorn Kolhorn

  Lutjewinkel

  t VeldZijdewind

  SchagenSchagen

  Uitgeest

  Legenda

  Overzicht werkgebied

  Hoofdkantoor

  Wooninformatiepunt

  Kern waar Wooncompagnie actief is

  Edam

  Broek in WaterlandZuiderwoude

  Ilpendam

  Watergang

  Marken

  Noordbeemster

  KwadijkMiddelie Warder

  BeetsOosthuizenWestbeemster

  DriehuizenSchermerhorn

  Grootschermer

  OterleekStompetoren

  Zuidschermer

  MiddenbeemsterZuidoostbeemster

  St. Maartensvlotbrug

  St. Maartensbrug

  Petten

  Oudesluis

  Callantsoog 't Zand

  Texel

  Edam-VolendamEdam-VolendamPurmerendPurmerend

  WaterlandWaterland

  Winkel

  NibbixwoudZwaagdijk-West

  Wognum

  Blokker

  Spanbroek

  Hoogwoud

  LandsmeerLandsmeer

  OostzaanOostzaanOostzaan Landsmeer

  MedemblikMedemblik

  Anna Paulowna

  Dirkshorn

  Schagerbrug

  PROJECTEN IN 2012Deze kaart van ons werkgebied toont een overzicht van wat Wooncompagnie zoal heeft gerealiseerd en waar.Opvallende activiteiten, aansprekende initiatieven en maatschappelijke resultaten!

  Anna Paulowna - Nieuwbouw aan de SmidswegStart bouw van elf eengezinswoningen en zeven levensloopbestendige woningen gericht op senioren. Deze woningen hebben een volledig woonprogramma op de begane grond. Verder zijn de woningen drempelvrij en rolstoeltoegankelijk, met extra brede deuren. De oplevering is gepland in het derde kwartaal van 2013.

  Anna Paulowna nieuwbouw SmidswegStart bouw van 18 sociale huurwoningen aan de Smidsweg. Het betreft 7 levensloopbestendige woningen en 11 rijwoningen. De oplevering is eind 2013 gepland .

  t Zand Nieuwbouw sociale huurwoningen Realisatie van 20 eengezinswoningen in de sociale huur in t Zand. Daarnaast is gestart met de bouw van 24 sociale huurappartementen. De oplevering is rond de zomer van 2013 gepland.

  Zand - gezinshuizen.Voor Parlan (Jeugdzorg) zijn twee gezinshuizen in t Zand opgeleverd.

  Petten Dakenovatie NoordzeestraatGroot dakonderhoud uitgevoerd aan 42 woningen in Petten. De daken zijn voorzien van nieuwe pannen, goten en isolatie. Bewoners konden tevens kiezen voor vloerisolatie. Tuitjenhorn realisatie kinderdagverblijf De AppelboomRealisatie van een kinderdagverblijf De Appelboom, een woongebouw voor jeugdigen met een ontwikkelingsbelemmering en een dienstwoning in samenwerking met de Raphalstichting en Ballast Nedam.

  Nieuwe Niedorp nieuwbouw De TrambaanOplevering complex De Trambaan. Het complex bevat 100 appartementen en zorgeenheden. In De Trambaan is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Niedorp, Woonzorggroep Samen, Bouwfonds Ontwikkeling en Wooncompagnie. De bewoners wonen zelfstandig, maar kunnen zorg inkopen bij Woonzorggroep Samen. In het hoofdgebouw zijn een wijksteunpunt, een restaurant en een huisartsenpraktijk met apotheekfunctie gevestigd.

  Schagen - in ontwikkeling Nes Noord Start bouw van 20 appartementen en 15 eengezinswoningen in de sociale huur. De oplevering is gepland rond de zomer van 2013.

  Schagen - Wooninformatiebeurs seniorenIn 2012 organiseerden Wonen Plus Welzijn, Wooncompagnie en Loket Schagen een Wooninformatiebeurs voor senioren. Doel van deze middag was om senioren met een koop- of huurwoning tijdig te laten nadenken over hun toekomstige woonbehoefte en hoe deze wensen te realiseren zijn.

  Schagen - 18 nieuwbouw sociale huurwoningen Start bouw van 18 sociale huurwoningen in de Nijverheidsstraat in het oude gedeelte van Schagen. Het complex ligt nabij het centrum, het station en alle voorzieningen. De woningen zijn zo ontworpen dat zij goed in de historische omgeving passen en tegelijkertijd voldoen aan de eigentijdse woonwensen. De oplevering is gepland in het derde kwartaal van 2013.

  Schagen minimetamorphose Gerrit Anneveldtstraat Bewoners van de Gerrit Anneveldtstraat, gemeente Schagen en Wooncompagnie hebben de handen ineengeslagen. Bewoners en medewerkers van Wooncompagnie hebben samen de berging schoongemaakt,het groen gesnoeid, plantenbakken voor eigen tuin of balkon gemaakt en tot slot samen gegeten. Wooncompagnie zorgde voor extra verlichting in en om het gebouw, nieuwe bestrating, fietsenrekken, nette tuinafscheidingen op de begane grond en balkondecoratie op de verdiepingen. Alle ideen zijn voortgekomen uit enqutes en de bewonersavond die Wooncompagnie begin 2012 organiseerde.

  Schagen - NieuwbouwNijverheidsstraat Start bouw van 18 eengezinswoningen in de sociale huur aan de Nijverheidsstraat in Schagen. Oplevering zal na de zomer van 2013 plaatsvinden.

  Schagen renovatie VeeteeltstraatIn het najaar van 2012 is een grondige renovatievan de Veeteeltstraat nummer 6 tot en met 17 inSchagen uitgevoerd. Dankzij de zogeheten Leanwerkwijze duurde de renovatie slechts zeven weken. Bij omvangrijke ingreep zijn zo efficint mogelijk energetische maatregelen getroffen, wardoor het energielabel is verbeterd van E naar maar B.

  KIJK VOORONZE NIEUWE

  KOERS OPWOONCOMPAGNIE.NLop de paginaOver Wooncompagnie

  Schermerhorn - Wijkschouw Naar aanleiding van geluiden van de bewoners over verpaupering van het dorp, is een wijkschouw georganiseerd en zijn we met bewoners uit de buurt, medewerkers van de gemeente en een lid van de dorpsraad de buurt doorgelopen. Op- en aanmerkingen van de aanwezigen zijn genoteerd, evenals acties die voor rekening van Wooncompagnie en/of gemeente kwamen. We hebben alle bewoners van de buurt een verslag van de wijkschouw gestuurd. Waar opmerkingen waren over tuinonderhoud, overhangend groen of anderszins, zijn de betreffende bewoners door ons aangeschreven en zijn controles op het onderhoud uitgevoerd. Met de dorpsraad is afgesproken dat ze met voorstellen komen met betrekking tot te organiseren activiteiten in de buurt.

  Grootschermer Nieuwbouw t Waver Start bouw van 14 eengezinswoningen voor starters en senioren in de sociale huur. Daarnaast wordt er een blokje gestapelde sociale huurwoningen gebouwd met 3 woningen op de begane grond en 3 woningen op de verdieping. De oplevering zal in het 3e kwartaal 2013 plaatsvinden.

  Zuidoostbeemster Nieuwbouw Bloesenplein Sloop van verouderde bejaardenwoningen aan Bloesemplein. Op deze locatie worden 11 laagbouwwoningen terug gebouwd voor startende of kleine huishoudens.De bouw is eind 2012 gestart. De oplevering zal eind 2013 / begin 2014 zijn.

  Edam - nieuwjaarsborrel EdamBegin 2012 heeft het Molenbuurtcomit de jaarlijkse Nieuwjaarsborrel georganiseerd. Het Molenbuurtcomit zet zich het hele jaar door in voor het belang van de buurt en de buurtbewoners. Wooncompagnie stelt een budget beschikbaar voor de financiering van de verschillende activiteiten. Daarnaast overlegt het comit regelmatig met Wooncompagnie en met de gemeente Edam-Volendam. Hierbij gaat het over alles wat er speelt in de buurt: van woningen tot woongenot.

  Edam verlichting NoorderstraatDe bewoners zijn genquteerd over de woonomgeving en konden verbeterpunten inbrengen. Hieruit is naar voren gekomen dat in een donkere steeg meer verlichting gewenst was. De verlichting is in 2012 aangebracht.

  Edam- Inrichten gemeenschappelijketuin Roelof Bootstraat In 2012 zijn 2 bewonersmiddagen georganiseerd voor de bewoners aan de Roelof Bootstraat. De bewoners konden hun ideen/wensen kenbaar maken over de inrichting van de gemeenschappelijke tuin. Een hovenier heeft hiervan een tekening gemaakt. Er wordt een siertuin gemaakt en een deel kan worden gebruikt door de bewoners als moestuin of zelf in te richten als plantentuintje. De bewoners maken hierover onderling zelf afspraken. De uitvoering is gestart in 2012. In het voorjaar van 2013 wordt het geheel afgemaakt. De voortuin (aan de straatkant) is in 2012 geheel voorzien van nieuwe terrassen.

  Volendam - 48 nieuwe sociale huurwoningen Start bouw van 48 appartementen in de wijk Broeckgouw in Volendam. Het complex bestaat uit twee met elkaar verbonden gebouwen, van elk drie woonlagen. In de directe nabijheid worden diverse voorzieningen gerealiseerd, waaronder een supermarkt. De oplevering is gepland in april 2013.

  Wieringerwerf renovatie Diverse opknapwerkzaamheden aan de gevel en de galerij van zestien gestapelde woningen in Wieringerwerf hebben de uitstraling van het complex verbeterd. Een deel van de gevel is opnieuw gevoegd. Het andere deel van de gevel is helemaal schoon gespoten met een hogedrukreiniger. Het hekwerk van de galerij is vervangen en de betonnen afdekkers op de galerij zijn omkleed met plaatmateriaal.

  Wieringerwerf - Leerwerkplekken Dijkgatshoeve In 2011 is de biologisch-dynamische zorgboerderij Dijkgatshoeve opgeleverd. In 2012 hebben leerlingen van SPG Noord-Holland (afdeling Straatwerk) het pad rondom de veestal bestraat, leerlingen van ESPEQ (afdeling Timmeren) hebben de kozijnen geschilderd, het houtrot en voegwerk hersteld en een spoelplek gemaakt. De leerlingen werkten bijna 2000 uur aan het project. Zij volgen de opleiding Beroeps Begeleidende Leerweg niveau 2.

  Middenbeemster - Nieuwbouw Tobias de Coeneplein Sloop van verouderde bejaardenwoningen aan Tobias de Coeneplein. De nieuwbouw betreft 5 sociale huurwoningen voor startende of kleine huishoudens. Eind 2012 is gestart met de bouw. De oplevering zal eind 2013 / begin 2014 zijn.

  Middenmeer Renovatie Posthuis Start van de verbouwing en uitbreiding van Het Posthuis in Middenmeer. In het nieuwe centrum kunnen de bewoners van Middenmeer straks terecht bij Verloskundigencentrum NHN, De Omring, Starlet, GGD Holland Noorden en CJG, ANBO, Dietiste Maureen van Schagen, Wonen Plus Welzijn, Logopedisch Centrum. Als hoofdhuurder biedt de GGD tevens ruimte aan een ditiste, logopediste, verloskundige en aan een bloed- en trombosedienst. Daarnaast wordt het Posthuis de thuisbasis van een jongerenvereniging, de Anbo, Wonen Plus Welzijn en de Omring.

  Broek in Waterland - nieuwbouw VeenderijvaartRealisatie en oplevering van 46 koopwoningen en 15 sociale huurwoningen in Broek in Waterland.

  Broek in Waterland - Onderhoudsproject De DillenAfronding onderhoudsproject bestaande uit isolatiewerkzaamheden, het vervangen van de badkamers en het plaatsen van een duurzame verwarmingsinstallatie. Na het uitgevoerde onderhoud is aan de bewoners gevraagd of zij ideen hadden over het extra opfleuren van de woonomgeving. Hier is niets concreets uitgekomen. Wel kwam het verzoek om 2 inloopmatten voor de gemeenschappelijke entrees neer te leggen. Aan dit verzoek hebben we voldaan.

  Landsmeer - Nieuwbouw Met de oplevering van zes nieuwbouw huurwoningen in Landsmeer heeft Wooncompagnie in september 2012 haar eerste woningen in Landsmeer opgeleverd. De woningen zijn vlak naast de nieuwe school gebouwd, in de kern van het dorp. School en woningen zijn als n geheel ontworpen. SKA Bouwontwikkeling BV uit Landsmeer voorzag alle achtertuinen van tuinaarde en tegelpaden.

  Purmerend - diverse maatregelen SwazistraatIn 2012 zijn op verzoek van de bewoners glazen schermen aangebracht op de galerijen die de bouwblokken met elkaar verbinden. Daarnaast is de inrichting van de tuinen veranderd en zijn inloopmatten neergelegd in de gemeenschappelijke entrees.

  Purmerend - Binnentuin BeatrixpleinHerinrichting van de achtertuin van het complex seniorenwoningen aan het Beatrixplein. Er is kronkelend straatwerk aangebracht en er zijn nieuwe bomen en planten geplant. Het heeft nu een parkachtig karakter.

  Purmerend - Londenhaven Oplevering van 38 eengezinswoningen. De 98 appartementen en de bouw voor Odion worden in 2013 opgeleverd. Een deel van de koopwoningen zijn is met Koopgarant verkocht, waardoor ook huishoudens met inkomen tot 43.000 in staat zijn gesteld om een woning te kopen.

  Purmerend - Entree en dakterras Dubbele KolkOp het dakterras is een picknickbank geplaatst voor gemeenschappelijk gebruik en de hal is voorzien van 3 grote kunstwerken, gemaakt door clinten van Odion. Ze hebben op hun eigen wijze en visie het pand geschilderd.

  Purmerend Nieuwbouw Hospice Start bouw van een Hospice in Purmerend voor de Stichting Hospice in Vrijheid. Het gebouw biedt plaats aan vier gasten. Daarnaast is er een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, doktersruimte en twee logeervoorzieningen voor familie. Aan de achterzijde komt een diepe tuin. De oplevering vindt rond de zomer van 2013 plaats.

  Purmerend - Nieuwbouw De Boonacker Start bouw van22 appartementen in het dure huursegment. De oplevering van de woningen vindt plaats in het eerste kwartaal van 2013.

  Purmerend Heel EuropaStart bouw van een groot woonzorgcomplex in de Weidevenne, in Purmerend. Naast een mix van woningen komen in het gebouw vele voorzieningen voor de bewoners en de buurt. Het complex wordt gebouwd rondom een semi-openbare binnentuin. Het project omvat 140 woningen en 4 groepswoningen voor ouderen en ca. 1.250 m2 voorzieningen. De oplevering zal eind 2014 plaatsvinden.

  Purmerend - Week tegen EenzaamheidIn het kader van de Week tegen Eenzaamheid verzorgde Wooncompagnie vestiging Purmerend in 2012 in de eigen kantine een lunch voor 20 bewoners uit Purmerend. Overal in Nederland gingen mensen met elkaar aan tafel. Door alle tafels aan te melden op de website Komdedeuruit.nl werd online een eettafel gevormd van bijna 10 kilometer met 20.000 gasten.

  Purmerend - Verfraaien kopgevels Purmer-NoordIn samenwerking met Wherelant is gestart met de verfraaiing van diverse kopgevels in de Purmer-Noord. De gevels worden voorzien van kleurige gevelbekleding. Hier gaat een kunstenares mee aan de slag. Zij zal de bewoners mobiliseren om hieraan mee te werken. Het resultaat zal in 2013 te zien zijn.

  Purmerend - Verfraaien hal De Oeverlanden De hal van complex Oeverlanden is verfraaid door het plaatsen van plantenbakken op wieltjes, een bank en kunst van clinten van Odion, die hiermee doorlopend exposeren.

  Purmerend - Open dag Wooncompagnie PurmerendWooncompagnie vestiging Purmerend heeft in 2012 een open dag gehouden met als thema Besparen. Bezoekers kregen van een budgetcoach en een energiecoach tips en trucs om snel en eenvoudig geld te besparen. Er is een workshop Zelf klussen en een minicursus Spullen (ver)kopen op internet gegeven en de kringloopwinkel toonde zijn verrassende kanten. Ook maatschappelijke organisaties als Vereniging Vervoer Ouderen, WonenPlus en Clup Welzijn waren aanwezig met stands.

  Purmerend opstelplaatsen scootmobielsIn 2012 zijn in de centrale hal van complex Gooimeer 12 plekken gecreerd om scootmobiels te plaatsen en op te laden.

  Purmerend - tuin Oeverlanden In 2012 is de gemeenschappelijke tuin van het complex voorzien van nieuwe beplanting.

  Kwadijk aanleg jeu de boulesbaanRealisatie van een jeu de boulesbaan in Kwadijk. De baan is een initiatief van de Dorpsraad Kwadijk, in samenwerking met Wooncompagnie. Realisatie werd mogelijk omdat de gemeente Zeevang de grond beschikbaar heeft gesteld en Wooncompagnie de kosten voor de inrichting voor haar rekening heeft genomen.

  Zeevang aanpassingen scootmobielsIn 2012 is de fietsenstalling van het complex aan de Burg. J. Schoonstraat aangepast. Er zijn extra elektrapunten geplaatst om scootmobiels en elektrische fietsen op te kunnen laden.

  Zeevang - Tuinen jongerenwoningen In 2012 is in samenspraak met de bewoners van de jongerenwoningen een plan gemaakt en uitgevoerd om de voortuinen op te knappen. Dit heeft er toe geleid dat de voorzijde weer goed toonbaar is. In samenwerking met Gemeente Zeevang is in 2012 gestart met het herinrichten van de gemeenschappelijke grond die grenst aan de achtertuinen van de woningen. Ook dit is in samenspraak met de bewoners van de benedenwoningen gedaan. In 2013 wordt het opgeleverd.

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 1

  Inhoudsopgave

  Inhoudsopgave

  Voorwoord

  1. Verslag Directeur-bestuurder

  2. Verslag Raad van Commissarissen

  3. Verslag Samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO)

  4. Verslag Ondernemingsraad

  Wonen, zorg en welzijn, Een gouden driehoek

  5. Maatschappelijk presteren5.1 Missie en Beleid5.2 Relatie met bewoners5.3 Relatie met gemeenten5.4 Relatie met maatschappelijke partners5.5 Relatie met collega- corporaties5.6 Beoordeling van ons maatschappelijk

  presteren en dienstverlening5.7 Het aanbieden en verhuren van woningen5.8 Betaalbaarheid5.9 Klachten en geschillen5.10 Sponsoring en donaties

  Flexibel in woon- en zorgbehoeften, Toekomstbestendig bouwen

  6. Duurzaam investeren6.1 Het bezit6.2 Verkoop van huurwoningen6.3 De kwaliteit en ontwikkeling van ons vastgoed6.4 Duurzaamheid

  Aantrekkelijke Starterslening, Waardevol voor koper en verkoper

  7. Creatief ondernemen

  Opgewerkt van junior tot afdelings-hoofd, Betrokkenheid als sleutelwoord

  8. Onze organisatie8.1 Goed ondernemingsbestuur8.2 Stichting Volkshuisvestingsgroep

  Wooncompagnie8.3 Interne organisatie

  9. Toekomst9.1 De koers van Wooncompagnie9.2 Jaarplan en begroting 20139.3 Risicos en onzekerheden

  10. Financile verantwoording en risicomanagement

  10.1 Algemene uitgangspunten financieel beleid10.2 Treasury10.3 Strategische grondposities10.4 Effecten voorgenomen regeringsbeleid10.5 Financile continuteit en

  meerjarenperspectief10.6 Resultaten boekjaar 201210.7 Risicomanagement10.8 Verkorte jaarrekening 2012

  11. Verklaringen11.1 Verklaring Directeur-bestuurder11.2 Verklaring accountant

  1-2 |

  3 |

  4 |

  6 |

  11 |

  14 |

  18 |

  20 |

  20 |

  22 |

  24 |

  26 |

  29 |

  32 |

  34 |

  40 |

  41 |

  42 |

  44 |

  46 |

  47 |

  48 |

  49 |

  51 |

  54 |

  56 |

  60 |

  62 |

  62 |

  63 |

  66 |

  70 |

  70 |

  73 |

  74 |

  78 |

  78 |

  79 |

  81 |

  82 |

  82 |

  84 |

  85 |

  88 |

  96 |

  96 |

  97 |

 • WooncompagnieJaarverslag 20122

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 3

  Voorwoord

  Graag leggen wij in ons jaarverslag 2012 verantwoording af over onze maatschappelijke en volkshuisvestelijke prestaties. Met dit verslag voldoen wij aan onze wettelijke verplichtingen zoals opgelegd door diverse overheidsinstanties. Maar minstens zo belangrijk vinden wij het om verantwoording af te leggen aan onze klanten, medewerkers, collegas en aan onze belanghouders.

  Ons jaarverslag 2012 is gebaseerd op ons ondernemingsplan Thuis in de kern 2009-2012. Eind 2011 hebben wij het ondernemingsplan herijkt. Deze herijking heeft geleid tot enkele aanpassingen en accentverschuivingen voor de resterende looptijd van het ondernemingsplan. De herijkte koers van Wooncompagnie voor 2012 fundeert op drie inhoudelijke themas: maatschappelijk presteren, duurzaam investeren en creatief ondernemen. Een vierde thema is de organisatie zelf en met name de mensen achter de organisatie; zij hebben immers de taak om alle doelen tot leven te brengen en te verwezenlijken. In 2012 hebben we het koersdocument 2013-2016 opgesteld, waarover u meer kunt lezen in dit jaarverslag.

  Wij willen naast een verslaglegging van onze maatschappelijke en volkshuisvestelijke prestaties in 2012 in het algemeen ook inzichtelijk maken waar we eind 2012 staan als het gaat om de specifieke doelstellingen zoals geformuleerd in het ondernemingsplan Thuis in de kern 2009-2012. Daarom volgt de opbouw van ons jaarverslag 2012 net als voorgaande jaren de structuur van het ondernemingsplan.

  In hoofdstuk n vindt u het verslag van de directeur-bestuurder. In hoofdstuk twee blikt de Raad van Commissarissen terug op 2012. Hoofdstuk drie betreft het verslag van de samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO) en hoofdstuk vier het verslag van de ondernemingsraad van Wooncompagnie. De hoofdstukken vijf tot en met zeven zijn gewijd aan de drie inhoudelijke themas uit het ondernemingsplan: maatschappelijk ondernemen, duurzaam investeren en creatief ondernemen. Hoofdstuk acht betreft het vierde thema; de organisatie. In dit hoofdstuk wordt tevens ingegaan op het ondernemingsbestuur, waarvoor

  de Governance Code leidend is. Hoofdstuk negen staat in het teken van de toekomst. In hoofdstuk tien leggen we verantwoording af over de inzet van onze financile middelen in 2012 en treft u de verkorte jaarrekening. Tenslotte eindigt het jaarverslag met een verklaring van de directeur-bestuurder en de accountantsverklaring.

  Wij hopen met dit jaarverslag inzichtelijk te maken hoe wij onze rol als corporatie in een turbulente omgeving in 2012 hebben ingevuld, hoe wij zijn gevorderd met het verwezenlijken van onze doelstellingen zoals geformuleerd in ons herijkte ondernemingsplan en welke koers wij de komende jaren zullen varen. Graag beantwoorden wij uw eventuele vragen of verschaffen wij u nadere informatie als u daar behoefte aan heeft.

 • WooncompagnieJaarverslag 20124

  1. Verslag Directeur-bestuurder

  Het jaar 2012 is het jaar van de systeemcrash in het wonen geworden. Welbeschouwd is er sprake van meerdere crises. Terwijl de economie hapert en de woningmarkt is vastgelopen, kwamen zowel de werkzaamheden van corporaties als de financin en de mogelijkheden om te investeren onder zware druk te staan. In 2012 werd ook duidelijk dat de steun voor het corporatiebestel verder is afgenomen. De legitimiteit van het handelen van corporaties wordt in de politieke arena betwijfeld en de vraag of het pad van verzelfstandiging juist is geweest, ligt letterlijk op tafel. In 2012 heeft de Tweede Kamer besloten aan die vraag een parlementaire enqute te wijden. Zal de overheid volstaan met corrigerende maatregelen of acht zij een fundamentele herziening van het corporatiebestel nodig?

  Ook in Noord-Holland zit de woningmarkt stevig op slot. Eigenaren van woningen, waaronder ook corporaties, zien de waarde van het vastgoed in 2012 verder dalen. De dynamiek op de woningmarkt, uitgedrukt in het aantal verhuisbewegingen, heeft een nieuwe dieptepunt bereikt. In de koopsector is de vraag naar duurdere woningen sterk teruggevallen en ondervinden potentile kopers in de lagere prijssegmenten moeite bij het verkrijgen van financiering. Voor veel huurders is de stap naar een koopwoning niet te nemen. Binnen de huursector wordt nog wel verhuisd maar worden steeds meer verhuisgeneigden afgeschrikt door de vaak forse huursprong. Alles bij elkaar is er te weinig beweging om woningzoekenden binnen een aanvaardbare termijn aan een passende woning te helpen, te weinig beweging om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen, te weinig beweging om groepen zorgvragers snel en adequaat te huisvesten, te weinig beweging ook om de woningvoorraad voortvarend energiezuinig en toekomstbestendig te maken. Dat baart ons grote zorgen. De volkshuisvestingsprestaties die door onze maatschappelijke omgeving worden gevraagd, kunnen we maar nauwelijks leveren. We presteren noodgedwongen binnen smalle marges.

  Die marges zijn bepaald niet verruimd door de maatregelen uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte II. Al vrij snel bleek dat de plannen een samenraapsel waren van op zichzelf staande

  voorstellen, waarbij minister Blok zich heeft vastgebeten in een zeer forse verhuurdersheffing. Naar zijn overtuiging kunnen corporaties die heffing betalen mits de huren extra worden verhoogd en tegelijk de bedrijfskosten sterk worden verminderd.

  In reactie op het regeerakkoord heeft Wooncompagnie eind 2012 gekozen voor een pakket aan samenhangende maatregelen. Die omvatten het optimaliseren (en dus niet maximaliseren) van het huurniveau in relatie tot de geboden woonkwaliteit, het verminderen van de investeringsportefeuille met 110 miljoen euro over een periode van 10 jaar en het structureel verlagen van de bedrijfs- en onderhoudskosten. Met dit pakket kiest Wooncompagnie ervoor om de rekening van de verhuurderheffing niet onverkort door te schuiven naar de huurders. Die keuze voor betaalbaarheid kan Wooncompagnie maken omdat we vasthouden aan een aantal basisprincipes: de woningexploitatie behoort kostendekkend te zijn en we investeren pas als de daartoe noodzakelijke middelen uit woningexploitatie en verkoop daadwerkelijk beschikbaar zijn, met de aantekening dat slechts 25% van de investering vreemd wordt gefinancierd. Deze principes zorgen ervoor dat de financile continuteit van Wooncompagnie niet in het geding is.

  Dat neemt niet weg dat Wooncompagnie in 2012 soms pijnlijke keuzes heeft moeten maken. Bij het terugbrengen van de investeringsvoornemens zijn projecten geschrapt die ons na aan het hart liggen. En hoewel we de wettelijk geboden huurruimte niet volledig benutten, realiseren we ons dat voor steeds meer bewoners elke extra euro aan huur er eigenlijk eentje teveel is. Op de langere termijn zal doorvoering van de kabinetsmaatregelen nog veel pijnlijker uitpakken. De betaalbaarheid van de huursector neemt sterk af, huurders met een bescheiden inkomen worden volledig afhankelijk van een huurtoeslagregeling waarvan de toekomst allerminst zeker is, investeringen in nieuwbouw en verbetering vallen verder terug en activiteiten die zich richten op het welzijn van mensen en de leefbaarheid en wijken komen te vervallen. Dat alles zet de kwaliteit van de lokale volkshuisvesting onder grote druk.

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 5

  Wat staat Wooncompagnie nu te doen? Doorwerken op de huidige manier lijkt geen optie. De tot dusver ruime steun voor een breed werkdomein van wonen naar zorg, leren, werken en leven lijkt tanende. De te hoge bedrijfslasten doen steeds meer wenkbrauwen fronsen. Misstanden in de sector fungeren als katalysator van maatschappelijke en politieke onvrede en de eis tot ingrijpende veranderingen. Maar waarheen moeten die leiden? Maakt Wooncompagnie onder druk, en met Rutte II als dwingende conditie, een defensieve beweging van weerstand? Of kunnen wij onszelf her(uit)vinden? De reeks van maatregelen die nu politiek voorliggen, zijn behoorlijk concreet en hakken er ook bij Wooncompagnie fors in. Tegelijk zijn al die maatregelen en uitspraken over de rol van corporaties in politiek Den Haag nog niet vertaald in een samenhangende en toekomstgerichte visie op het te voeren woonbeleid.

  Wooncompagnie had in 2012 kunnen kiezen voor de lijn van minister Blok om alleen nog het hoognodige te doen. In die lijn zou de brede taakopvatting in wijken en woonkernen niet langer worden gecontinueerd. Inkomstenmaximalisatie, kostenreductie en sturen op vastgoed zouden bovenaan de agenda staan. In 2012 heb ik extern veel druk ervaren om deze weg ook daadwerkelijk in te slaan. Wooncompagnie heeft echter gekozen om niet in de overlevingsstand te schieten maar door te gaan op de ingeslagen weg. Een weg waarbij we onze werkzaamheden met passie blijven uitvoeren en ook blijven investeren. Een risico is wel dat deze weg geen antwoord biedt aan de sterk wijzigende

  taakopvatting vanuit Den Haag. Dat risico acht ik niet groot als we inzien dat doorgaan op de huidige voet best even vol te houden is maar dan louter als opstap naar een nieuw arrangement.

  Wat zouden daar de contouren van kunnen zijn? Ik zie meer en meer mogelijkheden in een radicale doorsteek van een corporatie naar een coperatie die bewoners stem en positie geeft. Niet een corporatie voor huurders maar een coperatie van bewoners die op een eigentijdse wijze invulling geeft aan participatie. Gedeeld eigenaarschap, samenwerking tussen bewoners en medewerkers, huurders en kopers naast in plaats van tegenover elkaar en een woonagenda die niet van boven wordt opgelegd maar door de deelnemers zelf wordt geformuleerd. Met dat beeld voor ogen kiest Wooncompagnie niet voor terug naar de kerntaak zoals Minister Blok dat wil. Ik steek graag door naar een geheel andere vorm van legitimering waarin de bewoner weer centraal staat. Als basis voor zon beweging continueren we vooralsnog de lijn van het koersdocument 2013-2016 en de meerjarenbegroting 2013.

  Dat Wooncompagnie niet in een overlevingsstand hoeft te schieten is te danken aan een gedegen begrotingsdiscipline, aan het netwerk van partners waarmee we op basis van wederzijds respect samenwerken en vooral aan de grote inzet en betrokkenheid van de medewerkers. Dat alles biedt vertrouwen voor de nu nog onzekere toekomst.

  John Hendriks

 • WooncompagnieJaarverslag 20126

  2. Verslag Raad van Commissarissen

  De Raad van Commissarissen houdt toezicht op het bestuur en op de algemene gang van zaken bij Wooncompagnie en de met haar verbonden ondernemingen. De governancestructuur is hierbij leidend. De Raad functioneert en handelt in het belang van Wooncompagnie.

  In het verslagjaar is de woningmarkt vrijwel tot stilstand gekomen en heeft de politiek nieuwe impulsen afgegeven die diep ingrijpen in de volkshuisvestingssector. De Raad van Commissarissen heeft vast kunnen stellen dat het bestuur daar actief en proactief mee omgaat. De herijking van de rol en de positie van Wooncompagnie, vervat in het Koersdocument, en de daaraan te verbinden keuzes op alle domeinen vormden de rode draad in 2012.

  Samenstelling van de RaadDe Raad van Commissarissen bestaat statutair uit tenminste drie en ten hoogste zeven personen, die primair voor een periode van vier jaar worden benoemd. Deze periode kan maximaal eenmaal worden verlengd. Twee commissarissen zijn op voordracht van de huurdersorganisaties benoemd.

  In 2012 heeft de Raad, mede op voordracht van de huurdersorganisaties, de heer Han Quick benoemd voor de tweede termijn. De samenstelling gedurende het verslagjaar is gehandhaafd op vijf personen.

  Op 31 december 2012 bestond de raad uit de volgende personen:

  Mevrouw A. (Arina) van Damme uit Alkmaar, 1969, eerste benoeming in 2005, huidige tweede zittingsperiode tot 11-10-2011 (oude regeling) Herbenoemd voor twee jaar (nieuwe regeling). Vice-voorzitter per 20-12-2010. Lid Remuneratiecommissie Hoofdberoep: Directeur/eigenaar fitnessbedrijf Fit4lady. Nevenfuncties: geen

  De heer H. (Han) Quick, uit Heerhugowaard, 1953, eerste benoeming in 2008, eerste zittingsperiode tot 18-10-2012 (nieuwe

  regeling), herbenoemd voor tweede termijn conform nieuw rooster van afreden. Voorzitter van de Raad. Hoofdberoep: Hoofd Vastgoed van De Hartekamp Groep, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Midden- en Zuid-Kennemerland. Nevenfuncties: Lid Raad van Toezicht van een maatschappelijke organisatie.

  De heer H. (Henk) Wokke uit Hoorn, 1966, eerste benoeming in 2009, huidige eerste zittingsperiode tot 10-2-2013 (nieuwe regeling). Voorzitter Auditcommissie. Hoofdberoep: Zelfstandig Organisatieadviseur, verbonden aan Rijnconsult B.V. en Duincollectief. Nevenfuncties: lid raad van commissarissen/ toezicht van drie maatschappelijke organisaties. Tevens lid rekenkamercommissie gemeente Opmeer-Medemblik.

  De heer A. (Aad) de Wit uit Castricum, 1956, eerste benoeming 2009, huidige eerste zittingsperiode tot 14 december 2013 (nieuwe regeling). Lid Auditcommissie. Hoofdberoep: Voorzitter van Bestuur van ROC Kop van Noord-Holland. Nevenfuncties: lid raad van toezicht van drie maatschappelijke organisaties.

  De heer K. (Koos) Parie uit Amsterdam, 1950, eerste benoeming 2010, huidige eerste zittingsperiode tot 8 februari 2014 (nieuwe regeling). Voorzitter Remuneratiecommissie. Hoofdberoep: Zelfstandig adviseur en interim managerbestuurder, verbonden aan ORKA advies. Nevenfunctie: Voorzitter a.i. raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Laurentius te Breda.

  De heer Han Quick en de heer Aad de Wit hebben op voordracht van de huurdersorganisaties zitting in de Raad.

  Bezoldiging leden van de Raad in 2012De leden van de Raad ontvangen voor hun

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 7

  werkzaamheden een vaste honorering. De vergoeding van de leden van de Raad is gebaseerd op de Adviesregeling Honorering toezichthouders in woningcorporaties.De jaarlijkse aanpassing is gekoppeld aan de aanpassing van de salarissen van medewerkers in dienst van corporaties, per 1 januari. Eenmaal per vier jaar vindt een benchmark onderzoek plaats. Het honorarium van de Commissarissen is niet gekoppeld aan de financile prestaties van Wooncompagnie. De bezoldiging zal in 2013 in het kader van de WNT getoetst worden.

  In 2012 bedroeg de honorering van de leden van de Raad: 8.330 (2011: 8.200). Voor de

  voorzitter: 10.414 (2011: 10.252). De leden van

  de auditcommissie en remuneratiecommissie ontvangen een jaarlijkse toeslag van 1.040.( 2011

  1.024) Er is geen vaste onkostenvergoeding. De

  totale bezoldiging over 2012 bedroeg 45.814.

  DeskundigheidsbevorderingDe schier onophoudelijke stroom aan externe ontwikkelingen heeft de deskundigheidsbevordering in 2012 uiteraard benvloed. De noodzaak tot verandering is geen nieuws, de vraag hoe er strategisch mee om te gaan wel. De deskundigheidsbevordering heeft zich vooral geuit in de wijze en mate van verbinding waarop kennis wordt gedeeld en besluiten genomen. De lijn naar meer en beter actief toezicht en transparantie in besluitvorming uit 2011 is in dit verslagjaar sterk doorgetrokken. Managementmeetings, expertmeetings zijn daarvan voorbeelden. Maar ook de verzwaarde rol van de audit- en remuneratiecommissie moet in dit verband worden genoemd. Toekomst, ambitie, bedrijfsvoering en besturing, alles vanuit het perspectief van de huurder in het werkgebied van Wooncompagnie, stond centraal in workshops tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met het personeel. Daarnaast hebben de leden van de Raad in 2012 zich in speciale sessies extra laten adviseren door externe adviseurs, onder andere op het dossier van de derivaten. Tweemaal per jaar komt een delegatie van de Raad bijeen voor overleg met de Huurdersorganisaties. De Raad ontmoet de OR nmaal in het verslagjaar. De Raad blijft op de hoogte van actuele ontwikkelingen die belangrijk zijn voor het toezicht via publicaties van VTW, Aedesmagazine en Media Select.

  ZelfevaluatieDe zelfevaluatie over het verslagjaar 2012 heeft agendatechnisch op 30 januari 2013 plaats gehad in het besloten deel van de vergadering. De uitkomsten uit de externe zelfevaluatie uit 2011en de gewenste verbeteringen voor 2012 zijn getoetst. Daarbij zijn de vier themas uit het verslagjaar 2011 expliciet tegen het licht gehouden:

  het volgen van een consequente strategie in het toezicht

  de onderwerpen klantperspectief en volkshuisvesting structureel op de agenda

  contact houden met de organisatie en haar ontwikkeling

  scherpte van de commissarissenOp alle vier de themas zijn merk- en meetbare resultaten geboekt. De evaluatie is constructief en positief beoordeeld. Eind 2013 worden twee zetels in de Raad vacant. De selectie van de nieuw aan te stellen leden wordt door de Raad als hoog geprioriteerd.

  KerncommissiesBinnen de Raad zijn twee commissies met bijzondere taken. Zij bereiden de besluitvorming van de Raad voor betreffende financile aspecten en de beoordeling en honorering van de directeur-bestuurder.

  De auditcommissieDeze commissie bestaat uit twee leden van de Raad van Commissarissen, te weten de heer Henk Wokke (voorzitter) en de heer Aad de Wit. De leden schenken hun aandacht met name aan:

  het functioneren van de interne risicobeheersing- en controlesystemen

  de financile informatievoorziening door Wooncompagnie en derden

  de naleving van de aanbevelingen van de externe accountant

  de treasury-activiteiten

  De leden van de auditcommissie spraken in 2012 in vijf vergaderingen met de directeur-bestuurder, de manager M&B en de treasurydeskundigen. In deze gesprekken kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

  herziening meerjarenbegroting 2012-2016 derivaten treasury jaarplan 2012

 • WooncompagnieJaarverslag 20128

  managementletter PWC RJ 645: waardering vastgoed jaarrekening en jaarverslag 2011 alsmede het

  rapport van bevindingen PWC

  herziening woningwet kaderbrief 2013 treasurystatuut, investeringstatuut regeerakkoord risicomanagement integriteitsbeleid auditagenda 2013 evaluatie dienstverlening externe accountant, evaluatie functioneren auditcommissie controleplan 2012 PWC jaarplan 2013 en begroting

  De reguliere onderwerpen zoals in control informatie en 4 maandsrapportages stonden periodiek op de agenda van de auditcommissie.

  De remuneratiecommissieMevrouw Arina van Damme en de heer Koos Parie (voorzitter) hebben namens de Raad van Commissarissen zitting in de remuneratiecommissie. Tot de taken van de remuneratiecommissie behoren onder andere:

  het werven, selecteren en voordragen van leden van de RvC en bestuurder

  het bezoldigingsbeleid betreffende de leden van de RvC en bestuurder

  het voeren van het jaarlijkse beoordelingsgesprek en het voortgangsgesprek met de bestuurder

  het voorbereiden van het jaarlijkse evaluatiegesprek inzake het functioneren van de RvC

  De remuneratiecommissie heeft in 2012 met de bestuurder het voortgangsgesprek en het beoordelingsgesprek namens de Raad gevoerd. Zowel de voorbereidingen voor de gesprekken als de terugkoppeling zijn gedocumenteerd. De Raad en de bestuurder willen voor 2013 dezelfde werkwijze toepassen. De WNT zal voor het beloningsdeel in 2013 als uitgangspunt dienen.

  IntegriteitWooncompagnie kent sedert 2008 een integriteitscode. Deze gedragscode geeft richting aan de afwegingen die medewerkers dagelijks

  moeten maken in hun relatie met de huurders van Wooncompagnie, leveranciers, belanghouders, bedrijfseigendommen en met elkaar. Wooncompagnie is in 2012 gestart met het invoeren van een integriteitsscreening bij het aannemen van nieuwe managers. In het verslagjaar is met drie verschillende screeningsmethoden ervaring opgedaan. Op basis van die ervaringen zal in 2013 een verdere uitrol plaatsvinden. Daarnaast beschikt Wooncompagnie over een klokkenluidersregeling. Over de werkzaamheden van de klachtencommissie heeft het bestuur bij bespreking van het jaarverslag verslag gedaan.De Raad stelt vast dat gedurende het verslagjaar het toezicht is uitgevoerd volgens de regels die daarvoor gelden. De eigen onafhankelijkheid is gewaarborgd. Er is in 2012 geen sprake geweest van situaties van tegenstrijdig belang tussen de leden van de Raad van Commissarissen en Wooncompagnie.

  De werkwijze van de RaadBinnen de Raad zijn juridische, financile, volkshuisvestelijke en maatschappelijke expertises vertegenwoordigd in een geest van ondernemen; de leden zijn zowel in de private als in de publieke sector werkzaam. De leden van de Raad kennen het werkgebied van de corporatie en opereren als team. De sfeer binnen de Raad is collegiaal en constructief, waarbij ieder van de commissarissen de ruimte krijgt n neemt die voor een goede uitoefening van de toezichtrol vereist is. De zelfevaluatie 2012 is door de leden van de Raad als zeer constructief en positief ervaren. De aandachtgebieden uit de zelfevaluatie 2011 hebben in 2012 bijgedragen aan het nog beter functioneren van de Raad en bestuurder.

  De toegenomen druk op toezicht en de verhoogde aandacht voor verantwoording worden door de leden van de Raad ingevuld als ambitie om de taken nog beter uit te voeren. De kernwaarden van Wooncompagnie zijn hierbij illustratief: betrouwbaar, nuchter, transparant en benaderbaar.

  Op de website is het door de Raad gehanteerde toezichtkader te vinden. Dit toezichtskader is in 2012 wederom voor n jaar vastgesteld. Op de website is tevens het toetsingskader te vinden, samen met alle overige documenten die alle in het verslagjaar zijn aangepast aan de vigerende governancecode.

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 9

  De Raad heeft de aanbevelingen uit 2011 in het verslagjaar 2012 uitgevoerd. In de besturingsgids 2013, welke in 2012 geactualiseerd is door de organisatie en besproken in de Raad, wordt op toegankelijke en transparante wijze helderheid verschaft over de taken en bevoegdheden, de planning & control cyclus en de governance.

  De werkzaamheden van de RaadDe Raad is in 2012 in acht reguliere vergaderingen met de directeur-bestuurder bijeengekomen. Vaste onderwerpen werden gevormd door:

  jaarstukken over 2011 meerjarenplanning en begroting 2013 activiteiten auditcommissie vier maandsrapportages beoordeling bestuurder zelfevaluatie RvCIn aanwezigheid van de accountant werd op 25 juni 2012 de jaarrekening 2011 goedgekeurd.

  Buiten de vaste onderwerpen is tijdens de bijeenkomsten structureel agendaruimte gemaakt om Raad en bestuurder, deels met management, sparringruimte te bieden voor strategische vraagstukken. Bij twee besprekingen zijn locaties in het werkgebied bezocht. Het Koersdocument, samenwerking met andere partijen, financile gezondheid, investeringsbesluiten en maatschappelijke ontwikkelingen zijn voorbeelden van genoemde strategische themas.

  De Raad wordt mondeling en schriftelijk genformeerd. De informatie bestaat onder andere uit externe rapportages en correspondentie van WSW, CFV, het ministerie, de accountant en de fiscaal adviseur. Verder worden interne notities en onderzoeken, waaronder audits, die voor het functioneren van Wooncompagnie relevant zijn in de informatievoorziening betrokken. De leden van de Raad vullen hun toezichthoudende rol actief in door ook op andere wijze de informatie uit het veld te verkrijgen. De Raad stelt vast dat zij haar toezichthoudende taak in onafhankelijkheid heeft kunnen vervullen en dat zij zonder terughoudendheid de daartoe benodigde informatie verkreeg. De Raad wordt door de directeur-bestuurder proactief genformeerd en waardeert de kritische opstelling van de directeur-bestuurder daarbij.

  Algemene indrukkenDe wereld voor de corporatiesector kwam er in 2012 weer anders uit te zien, zoals dat voor de gehele maatschappij en de huurders van Wooncompagnie in het bijzonder ook het geval was. Wooncompagnie heeft dat goed begrepen en is actief aan de slag gegaan met de veranderingen. Wat betekent dit alles voor de visie, de missie en vooral de opdracht? Op alle fronten is met bewoners, belanghouders en medewerkers gesproken over deze vraag. In een relatief korte tijd is op grondige wijze de veranderende horizon voor Wooncompagnie in kaart gebracht en konden er nieuwe gefundeerde keuzes worden gemaakt. Het Koersdocument beschrijft dit uitstekend. Wooncompagnie heeft de lijn naar 2016 uitgezet met ruimte om mee en tegenvallers in kosten en opbrengsten te kunnen pareren.

  OrganisatieontwikkelingIn het verslagjaar heeft Wooncompagnie de samenwerking binnen Trevin opgezegd. De bijdragen aan de doelstellingen en het resultaat van Wooncompagnie bleef onder de verwachtingen.De veranderende omstandigheden, zoals beschreven in het Koersdocument, leiden tot een herorintatie op de toekomst. Aandacht voor de kerntaken, de kernorganisatie, de bedrijfsvoering en wat dit vraagt van management en medewerkers wordt in alle functies een plaats gegeven, ook al is het even wennen. De Raad is hier van nabij bij betrokken en spreekt haar waardering uit voor de professionele wijze waarop bestuurder, medewerkers en ondernemingsraad aan het Koersdocument hebben bijgedragen.

  Honorering directeur-bestuurderDe honorering van de directeur-bestuurder, de heer J.W. (John) Hendriks, 1951, werkzaam bij Wooncompagnie sinds 1998), bedraagt 146.576

  (periodiek betaalde beloningen) en 43.760

  (pensioendeel). (2011: 157.666 respectievelijk

  43.297). De daling ten opzichte van 2011 komt voort uit het niet langer priv gebruiken van de zakelijke auto. De beloningsstructuur (met een vast salaris en een beoordelingsafhankelijke stijging van 0,2% of 4%) is in het verslagjaar ongewijzigd gebleven. De jaarlijkse salarisstijging wordt door de volledige Raad vastgesteld.

 • WooncompagnieJaarverslag 201210

  Tot slotDe financile en politiek maatschappelijke ontwikkelingen hebben ook in 2012 de agenda van Wooncompagnie sterk benvloed. Wooncompagnie heeft daarop geanticipeerd in de vorm van het Koersdocument. Een nieuwe verkenning van de kansen en mogelijkheden in het werkgebied. In combinatie met de visie en de missie van Wooncompagnie, gedragen door belanghouders, bewoners en medewerkers, geeft dit document richting aan de periode 2013-2016. De wetenschap dat nieuwe keuzes voor de komende jaren voldoen aan de herijkte doelstellingen geeft rust en vertrouwen. In de huidige economische context behoudt Wooncompagnie immers ruimte voor ambities ook al zijn deze soberder.

  De Raad heeft in haar contacten binnen Wooncompagnie, bestuurder, management en medewerkers, ervaren dat de gedegen analyse van de opgave waarvoor Wooncompagnie de komende jaren staat gepaard gaat met een grote mate van bereidheid om de nieuwe koers uit te voeren. De Raad heeft hierin het volste vertrouwen.

  Namens de Raad van Commissarissen,J.F.T. Quick, voorzitter

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 11

  3. Verslag Samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO)

  Structuur van de SHOIn 2001 zijn De Wooncompagnie te Schagen en ROAC Huisvesting te Purmerend gefuseerd tot Stichting Volkshuisvestingsgroep Wooncompagnie. Na de fusie zijn de Huurderskoepel Schagen en Omstreken (HUKO) en huurdersvereniging De Vijfhoek met elkaar in gesprek gegaan. Na uitvoerig overleg is besloten om zelfstandig te blijven functioneren. Het besluit om zelfstandig te blijven is ingegeven door het feit dat er nogal grote verschillen zijn in de verenigingscultuur tussen de beide verenigingen. Waar bij de Huurderskoepel het algemene bestuur direct betrokken was bij alle vormen van de besluitvorming, is dit bij De Vijfhoek niet het geval en heeft het dagelijks bestuur vrijwel volledig mandaat. Het DB legt achteraf verantwoording af aan het algemene bestuur van de vereniging.Hoewel de HUKO en De Vijfhoek niet gefuseerd zijn, is er wel een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarin de voorwaarden voor de samenwerking worden beschreven. Tussen beide huurdersorganisaties vindt regelmatig overleg plaats, overleggen zij samen met het management van Wooncompagnie over alle zaken die voor de huurders van belang zijn en geven zij samen een reactie op adviesaanvragen. Dit samenwerkingsverband functioneert officieus onder de naam Samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO).

  Samenstelling van het bestuur van de HUKO eind 2012:

  Dhr. H. van Gameren Voorzitter Dhr. A. A. J. Deutekom Vicevoorzitter

  en Penningmeester

  Dhr. R. F. W. Dekker Secretaris Dhr. P. Grippeling Lid Dhr. Ch. v.d. Voort Lid Dhr. N. Beers Lid Dhr. R. Hoekenga Lid Dhr. J. M. Hof Lid Dhr. T. Bronke Lid Mevr. A. Mol Lid

  Samenstelling De Vijfhoek eind 2012:

  Dhr. B. Roselaar Voorzitter Dhr. G. Lek Vicevoorzitter Dhr. Th. N. Appelman Secretaris Dhr. F. J. de Ronde Penningmeester

  TijdsbeslagDe tijdsbelasting is voor de bestuursleden van De Vijfhoek en de HUKO in 2012 aanzienlijk toegenomen. Voornaamste reden daarvoor is desastreuze, visieloze en steeds wijzigende regeringsbeleid. De bestuursleden moeten zich continu inlezen in de ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen van de beleidsvoornemens. Dit leidt ook tot extra overleggen met de directie van Wooncompagnie, met de Woonbond en met onze leden.

  Overleg management WooncompagnieIn 2012 hebben vier reguliere vergaderingen plaatsgevonden en daarnaast een thema bijeenkomst over de evaluatie van het energiebeleid. De relatie tussen de SHO en de directie van Wooncompagnie ervaren wij als zeer goed. Hoewel we het niet altijd met elkaar eens zijn, is er ruimte om een open discussie met elkaar te voeren in gelijkwaardigheid en met respect voor elkaar. De directie van Wooncompagnie spant zich in om tijdig en volledig de relevante stukken aan te leveren. In de meeste gevallen worden wij in een vroeg stadium bij zaken betrokken. In de reguliere vergaderingen kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

  jaarplan en meerjarenbegroting ontwikkelingen binnen de sector aanbestedingsbeleid huurbeleid koersdocument Wooncompagnie adviesaanvraag huurverhoging Trevin overname woningen AWM Wonen 4.0 toekomst bewonersparticipatie kosten huismeester KWH-duurzaamheidslabel streefhuurbeleid regeerakkoord mogelijke fusie Wherestad betaalbaarheid

 • WooncompagnieJaarverslag 201212

  In 2012 heeft de SHO herhaaldelijk haar zorgen geuit over de betaalbaarheid voor de huurder. De betaalbaarheid is inmiddels ons hoofdthema geworden. Bij alle beleidsvoornemens van Wooncompagnie is de betaalbaarheid het belangrijkste item waar we ons advies op baseren. Wij bemerken dat steeds meer huurdersorganisaties op deze lijn zitten, al kunnen we wel constateren dat wij daar wel trendsetter in zijn geweest. In toenemende mate bereiken ons signalen uit onze achterban over huurders die nog nauwelijks financieel kunnen rondkomen. In het overleg met het management proberen we deze signalen steeds vaker te staven en te onderbouwen met cijfers van het NIBUD en het CPB.

  In 2012 leek de mogelijkheid te ontstaan voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. De SHO zou hebben ingestemd met een hogere huurverhoging voor huishoudens met een inkomen hoger dan 43.000 euro als dat een gematigder huurverhoging zou hebben betekend voor de huurders met een lager inkomen. Wooncompagnie heeft echter vlak voordat definitief bleek dat de huurverhoging in 2012 inflatievolgend zou zijn voor iedereen, zelf afgezien van een inkomensafhankelijke huurverhoging. Daarmee was de druk eraf en deze huurverhoging geen intensief onderwerp van gesprek meer.

  Op 28 juni 2012 hebben voormalig minister Spies, Aedes, de Woonbond en Vastgoed Belang het geactualiseerde Koepelconvenant Energiebesparing Gebouwde Omgeving ondertekend. Als het convenant is uitgevoerd, hebben de 2,4 miljoen corporatiewoningen in 2021 gemiddeld energielabel B. Hoewel wij het verbeteren van de energetische kwaliteit van woningen belangrijk vinden, zijn wij toch in gesprek gegaan met de Woonbond of deze ambitie wel de juiste is. De SHO ziet de betaalbaarheid als een steeds prominenter speerpunt. Het verbeteren van het energielabel betekent ook een huurverhoging, zo niet direct dan wel bij mutatie. Wij zien dan ook liever dan woningen met een zeer slecht label worden verbeterd naar bijvoorbeeld een C-label. Daar zit de grootste besparing voor de huurder. Verdere verbetering naar een B-label betekent een forse toename van de WWS-punten terwijl de extra besparing voor de huurder niet zo groot meer is.

  In 2012 is een traject opgestart om de participatie te intensiveren en verbeteren. Om te ervaren hoe de participatie bij andere corporaties is geregeld, zijn wij met een afvaardiging van het management van Wooncompagnie op werkbezoek geweest bij een corporatie in Friesland. De SHO en Wooncompagnie hebben een verschillend beeld hoe de participatie idealiter vormgegeven zou moeten worden. Wooncompagnie is van mening dat een verenigingsstructuur niet meer past in deze tijd en is van mening dat de vertegenwoordiging van de huurders nu te eenzijdig is samengesteld als het gaat om leeftijd, afkomst en geslacht. Zowel De Vijfhoek als de HUKO hechten echter een groot belang aan de huidige verenigingsstructuur. Wel maken wij ons zorgen over de moeite die het ons kost om nieuwe leden te werven en huurders enthousiast te maken voor een actieve rol in de bewonersparticipatie. Ondanks dit verschil van inzicht zien we ook gedeelde belangen en verbeterpunten als het gaat om de participatie. In 2012 is dan ook een werkgroep van start gegaan, bestaande uit drie leden van de HUKO, twee leden van de Vijfhoek en drie medewerkers van Wooncompagnie. Medio 2012 zal deze wekgroep met voorstellen komen hoe de participatie gentensiveerd en kwalitatief verbeterd kan worden.

  De themabijeenkomst stond in het teken van het energiebeleid. Bij deze tussentijdse evaluatie van het energiebeleid van Wooncompagnie hebben wij onze zorgen over de betaalbaarheid geuit. Daarnaast heeft Wooncompagnie naar onze mening teveel genvesteerd in glas en te weinig in andere zaken. Daarnaast is teveel genvesteerd in geometrische verwarming. Wij menen dat dit op woning- of blokniveau een te dure investering is en alleen interessant wordt als het op wijkniveau kan worden gerealiseerd.

  De SHO is nog in afwachting hoe Wooncompagnie omgaat met onze bevindingen. In 2013 krijgt dit onderwerp dan ook een vervolg.

  Op 12 november is er een bijeenkomst geweest met alle huurdersverenigingen van Wooncompagnie. Aan de hand van stellingen is gesproken over zaken die input gaven voor het koersdocument.

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 13

  Overleg Raad van Commissarissen WooncompagnieIn 2012 liep de zittingstermijn af van een van de twee leden van de RvC die op voordracht van de huurdersorganisaties zitting hebben in de RvC. Op voordracht van de SHO is de heer Han Quick in 2012 herbenoemd voor een tweede termijn.

  De SHO heeft in 2012 twee keer overleg gevoerd met de RvC van Wooncompagnie. Ook deze overleggen verliepen in een goede en open sfeer. Ook tijdens deze overleggen is onze zorg om de betaalbaarheid een hoofdthema geweest. Gesproken is over een matiging van het huurbeleid in relatie tot het terugbrengen van het investeringsvolume en de bedrijfslasten. Daarnaast is gesproken over de activiteiten die Wooncompagnie wel en niet zou moeten oppakken. Wat betreft de SHO zou Wooncompagnie zich nog meer kunnen en moeten richten tot haar kerntaak. Investeringen in Maatschappelijk (zorg)vastgoed en het publieke domein behoren daar wat ons betreft niet bij.

  WoonbondIn 2012 zijn de voorzitters van de HUKO en De Vijfhoek naar de jaarlijkse Woonbondsdag geweest. Dit jaar was het thema Energie. Aan de orde kwamen een aantal corporaties die het het beste deden als het gaat om het energiebeleid. Inzichtelijk werd gemaakt welke maatregelen zij zoal namen en hoe werd omgegaan met een eventuele huurverhoging of aanpassing van de streefhuur. Daarnaast zijn de voorzitters op een cursus geweest van de Woonbond. Tijdens deze cursus is ook een discussie gevoerd over het volkshuisvestingsbeleid waar een aantal politici bij aanwezig was. In 2012 hebben Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, Aedes, NVM, VBO Makelaar en Vastgoed Pro de handen ineen geslagen met een gezamenlijk plan: Wonen 4.0. Volgens de opstellers zorgt Wonen 4.0 voor een integrale en noodzakelijke hervorming van de woningmarkt zodat deze weer goed gaat functioneren. Wij hebben ons verbaasd over het feit dat de Woonbond zich achter dit plan heeft geschaard en hebben hier dan ook, met name richting de Woonbond, fel tegen geageerd. Wonen 4.0 borgt op geen enkele manier de betaalbaarheid. Het voorziet zelfs in een verhoging van de huren terwijl zeker in deze tijden het borgen van de betaalbaarheid het speerpunt zou moeten zijn.

  Vooruitblik 2013De verwachting is dan ook dat 2013 weer een druk jaar zal worden. De betaalbaarheid blijft een onderwerp waar wij ons erg op zullen richten en tijdens de overleggen met Wooncompagnie op blijven wijzen. Voorstellen die wij ter advisering voorgelegd krijgen, zullen we altijd toetsen op dit onderwerp. Hoewel wij bemerken dat het management van Wooncompagnie steeds meer het besef heeft dat voor veel huurders de financile rek er echt uit is, hebben we de indruk dat deze sense of urgency op de werkvloer nog niet voldoende is.

 • WooncompagnieJaarverslag 201214

  4. Verslag Ondernemingsraad

  Samenstelling ondernemingsraad Conform het reglement bestaat de ondernemingsraad van Wooncompagnie uit zeven leden die worden gekozen door en uit de volgende kiesgroepen:

  twee leden door en uit vestiging Schagen twee leden door en uit vestiging Purmerend twee leden door en uit de centrale vestiging

  (hoofdkantoor Hoorn)

  n lid wordt gekozen door en uit de gehele organisatie (in een tweede verkiezingsronde)

  De leden worden benoemd voor een periode van vier jaar. Om de twee jaar treden twee leden af, met dien verstande dat er nooit twee leden uit dezelfde kiesgroep tegelijk aftredend zijn. In elke derde verkiezingsperiode zijn drie leden aftredend. De aftredende leden zijn direct herkiesbaar.

  In 2012 is de samenstelling van de ondernemings-raad niet gewijzigd.

  TijdsbelastingDe ondernemingsraad heeft het afgelopen jaar wederom afspraken met de directie gemaakt over de te besteden tijd aan OR-werk. Elke week is er voor elk OR-lid vier uur gereserveerd. Indien dit voor de eigen functiegerelateerde werkzaamheden of de werkzaamheden van directe collegas leidt tot een te grote belasting, is de leidinggevende bevoegd deze vier uur per week opvullen.

  In principe gebruiken de leden de donderdagochtend voor OR-gerelateerde werkzaamheden, inclusief vergaderen. Deze afspraak geeft duidelijkheid aan de ondernemingsraad maar vooral ook duidelijkheid aan de overige medewerkers van de organisatie.

  Ongeplande tijdsbelastingIn 2012 is er door de ondernemingsraad extra tijd besteed aan de afbouw van Trevin, de inrichting van de afdelingen I&A, BA en Vastgoed en de doorontwikkeling van FD.

  De ondernemingsraad heeft met de twee openstaande vacatures in 2012 met een onvolledige bezetting gefunctioneerd. Daarnaast heeft n van de vijf leden het OR-werk na een lange periode van afwezigheid in maart 2012 weer kunnen oppakken. In november 2012 hebben twee OR-leden het OR-werk tijdelijk door privomstandigheden stop moeten zetten. De onvolledige bezetting en de vele ontwikkelingen binnen de organisatie heeft ertoe geleid dat de tijdsbelasting voor de actieve OR-leden in 2012 wederom fors was en heeft geleid tot een extra tijdsbelasting van circa 125 uur per lid.

  Cursusdagen De ondernemingsraad heeft in 2012 het leiderschapstraject onder begeleiding van een extern adviseur voortgezet. De OR-leden hebben zowel in het collectief als individueel een aantal gesprekken gevoerd met de extern adviseur. Een

  Samenstelling van de OR per 31 december 2012

  Functie Naam Kiesgroep Taken

  Voorzitter Peter Cornielje Hoorn Organisatie & Samenwerking

  Secretaris Ingeborg van den Bergh Hoorn Communicatie & Organisatie

  Vice-voorzitter / notulist Hanneke van Ofwegen Hoorn Personeelsbeleid / ARBO

  Lid Silvan Wiersma Schagen Communicatie & Samenwerking

  Lid Ad Bruinsma Purmerend

  Lid Vacature Purmerend

  Lid Vacature Schagen

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 15

  en ander heeft ertoe geleid dat de OR een andere werkwijze heeft gentroduceerd om beter te kunnen inspelen op de ontwikkelingen binnen de organisatie.

  De ondernemingsraad maakt zich zorgen om het gebrek aan animo onder de collegas om zich aan te melden voor de ondernemingsraad. Onderdeel van de nieuwe werkwijze is dan ook om actiever in gesprek te gaan met individuele medewerkers of groepen van medewerkers. In 2012 heeft de ondernemingsraad de nieuwe werkwijze gepresenteerd aan de medewerkers door een aantal bijeenkomsten te organiseren. Daarnaast is intensief gesproken met de betrokken medewerkers van de afdelingen I&A, M&B, Vastgoed en FD. Ook heeft de ondernemingsraad vaker berichten op intranet geplaatst waarin medewerkers zijn genformeerd over de stand van zaken van de onderwerpen waar de ondernemingsraad zich mee bezig houdt.

  Vergaderstructuur en onderwerpenDe ondernemingsraad heeft in 2012 onderling twintig keer vergaderd en acht keer formeel met de directie overleg gevoerd. Daarbij is eenmaal een afvaardiging van de Raad van Commissarissen aanwezig geweest. Tijdens deze vergadering is onder andere aan de orde gekomen:

  terugblik 2011, stand van zaken en vooruitblik 2013

  Kadernotitie ontwikkelingen in de sector collegiale ondersteuning

  Daarnaast heeft de ondernemingsraad op verzoek van de Raad van Commissarissen eenmaal overleg gevoerd met de Raad van Commissarissen zonder de aanwezigheid van de directeur-bestuurder. Tijdens dit overleg is onder andere de samenwerking en relatie met de directeur-bestuurder besproken. De ondernemingsraad heeft het als zeer positief ervaren dat in 2012 het contact met de Raad van Commissarissen net als in 2011 wat intensiever is geweest dan in voorgaande jaren. De overleggen verliepen in een open en transparante sfeer.

  Tijdens de overige zeven vergaderingen met de directie en de onderlinge overleggen kwam in 2012 onder andere aan de orde:

  afbouw van Trevin

  doorontwikkeling Vastgoed overname bezit AWM werkdruk beleid ziekteverzuim verlofstuwmeren beleid diverse vormen van verlof beoordelingssystematiek ARBO collectieve vrije dagen diverse concepten van functieomschrijvingen in

  het kader van de doorontwikkeling

  opleiding en ontwikkeling bereikbaarheidsdienst plaatsingsprotocol gereedschapsvergoeding tijdelijke dienstverbanden mobiel werken

  Ook de overleggen met de directeur-bestuurder heeft de ondernemingsraad wederom als positief ervaren. De sfeer is informeel, open en transparant. De informatieverstrekking is ruim voldoende en geschiedt in een vroegtijdig stadium. Daarnaast verlopen de contacten niet alleen via de directeur-bestuurder maar ook direct via de afdeling P&O en de overige managers. De ondernemingsraad heeft in 2012 zelfs een verbetering in de contacten waargenomen. We weten elkaar steeds beter te vinden waarbij ieder zijn verantwoordelijkheden in acht blijft nemen. De ondernemingsraad ervaart dit als zeer positief. Het vroegtijdig betrekken leidt ertoe dat de ondernemingsraad en het bestuur het proces samen doorleven en de ondernemingsraad gaandeweg het proces initiatief kan nemen.

  AdviezenDe ondernemingsraad heeft in 2012 drie adviezen voorgelegd gekregen:

  inrichting van de afdeling I&A inrichting FD versterking financile functies overdracht zakelijke telefonie naar afdeling TIP

  (vervolg 2011)

  Met betrekking tot de inrichting van de afdeling I&A heeft de ondernemingsraad, na gesproken te hebben met de medewerkers van de afdeling, een positief advies afgegeven. Tevens heeft de ondernemingsraad een positief advies afgegeven over de inrichting van de afdeling FD, op n

 • WooncompagnieJaarverslag 201216

  onderdeel na. Dit onderdeel zal in 2013 afgerond worden. De advisering over de versterking van de financile functies bestaat uit twee delen. Over het eerste deel is door de ondernemingsraad in 2012 een positief advies afgegeven. Over het tweede deel is begin 2013 een positief advies afgegeven. Wel heeft de ondernemingsraad haar zorgen uitgesproken over het veranderingsproces. Dit heeft ertoe geleid dat is afgesproken om dit proces na een jaar te evalueren.

  Over de overname van het bezit van AWM heeft de ondernemingsraad geen advies afgegeven. Omdat deze overname slechts een kleine hoeveelheid woningen betrof, was er geen sprake van eventuele noemenswaardige financile consequenties voor de organisatie die een gezonde bedrijfsvoering in gevaar zouden kunnen brengen.

  Instemming In 2012 heeft de ondernemingsraad instemming verleend op het instemmingverzoek met betrekking tot het beleid van de diverse verlofsoorten. Met betrekking tot de bereikbaarheidsdienst heeft de ondernemingsraad voorlopige instemming verleend, omdat dit traject een pilot betreft. De pilot wordt in 2013 gevalueerd, waarna de ondernemingsraad al dan niet definitieve instemming zal verlenen. Overigens is met betrekking tot de bereikbaarheidsdienst en de achtervang meldkamer conform de CAO sprake van een omzetting van een kaderbepaling naar een vangnetbepaling.

  InitiatiefDe ondernemingsraad heeft in 2012 n keer gebruik gemaakt van het initiatiefrecht. Met betrekking tot de inrichting van de afdeling FD heeft de ondernemingsraad intensief met de betrokken medewerkers gesproken en een voorstel over een mogelijk nieuwe inrichting aan de directie voorgelegd. Dit voorstel is grotendeels gehonoreerd.

  Vooruitblik 2013De ondernemingsraad verwacht dat 2013 wederom een druk jaar wordt. De ondernemingsraad zal zich moeten inspannen om de nieuwe werkwijze vast te houden. Daarnaast zullen de afronding van de versterking van de financile functies en het plaatsingsprotocol veel tijd in beslag nemen. Ook

  zal in 2013 met het nieuwe beoordelingssysteem worden gewerkt. Als Wooncompagnie daadwerkelijk overstapt op het nieuwe beoordelingssysteem, heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht over de honorering.

  In mei 2013 worden OR-verkiezingen gehouden. De verkiezingen worden georganiseerd omdat de ondernemingsraad te kampen heeft met een structurele onderbezetting. Daarbij komt dat voor drie OR leden de vier zittingsjaren erop zitten. De OR vindt het belangrijk om zich aan de kiesgroepen te houden, maar vindt het nog iets belangrijker dat de OR weer compleet is. Daarom kan het gebeuren dat het principe van kiesgroepen mogelijk wordt losgelaten om een complete ondernemingsraad met zeven leden te krijgen.

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 17

 • WooncompagnieJaarverslag 201218

  Wonen, zorg en welzijn

  Een gouden driehoek Samen bereik je meer dan alleen. Sprekend voorbeeld is de samenwerking van Wooncompagnie met Woonzorggroep Samen en Wonen Plus Welzijn. Directeuren Hans Groenendijk en Peter de Wit vertellen hoe de verbinding tussen wonen, zorg en welzijn bijdraagt aan maximale maatschappelijke prestaties. Samen staan we middenin de samenleving.

  De nieuwe eeuw was nog maar net aangebroken toen Wooncompagnie zich sterk maakte voor de start van Wonen Plus Welzijn in Schagen. Peter de Wit weet nog goed waarom: Wooncompagnie zag toen al in dat zij zonder hulp nooit konden voorzien in de toenemende behoefte van seniorenwoningen, met alle zorgvraag van dien. We staken de koppen bij elkaar om antwoord te vinden op de vraag hoe we ouderen die thuis blijven wonen tch kunnen voorzien van laagdrempelige hulp. Het antwoord vonden we in vrijwilligers. We begonnen met een klein clubje en minimale professionele ondersteuning. Inmiddels werken we met 35 vaste medewerkers en meer dan duizend vrijwilligers in drie gemeenten.

  Signaleren voor elkaarDe verbinding tussen Wooncompagnie en Wonen Plus Welzijn is diepgeworteld. Peter de Wit: Wooncompagnie zit nog altijd in ons toezichthoudend bestuur. In de dagelijkse praktijk signaleren we veel voor elkaar. Wij met onze vrijwilligers, Wooncompagnie met hun onderhoudsploegen en woonconsulenten. We komen allemaal bij de mensen thuis en samen weten we beter wat waar speelt. Ook pakken we samen leefbaarheidsprojecten op.

  Betaalbaarheid onder drukHans Groenendijk herkent veel in het verhaal van Peter de Wit. Woonzorggroep Samen bestaat pas vijf jaar, maar de voorlopers hadden al contacten met Wooncompagnie. Een deel van ons vastgoed is eigendom van Wooncompagnie. Tegenwoordig vinden we elkaar veel meer in de gezamenlijke betrokkenheid bij leefbaarheid in de kleine kernen. Woonzorggroep Samen levert zorg aan 55-plussers en heeft een sterke focus op de toekomst. De bevolkingsgroei stagneert terwijl het aantal ouderen fors toeneemt. De betaalbaarheid van zorg komt dus onder druk. Daarom spelen vrijwilligers ook een sleutelrol bij het waarborgen van goede zorg en leefbaarheid in de toekomst.

  Samenwerking is een kernuitgangspunt om te kunnen blijven functioneren

  Maatschappelijk presteren

  Hans Groenendijk (l) en Peter de Wit

 • WooncompagnieJaarverslag 2012 19

  Wonen in eigen wijk De drie organisaties denken samen veel na over oplossingen waarmee mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Mensen moeten bovendien zlf de regie in handen kunnen houden. Dat vraagt een heel andere manier van ouderenzorg. Daarom is samenwerking voor elk van ons een kernuitgangspunt om te kunnen blijven functioneren, vertelt Hans Groenendijk. Een prachtig resultaat is Woon- en Zorgcomplex De Trambaan in Nieuwe Niedorp. Er wonen mensen met lichte zorgvraag tot mensen met zware dementie, maar ook fitte ouderen huren er. Alle woningen zijn uitgerust met alarmering; verpleging is altijd in de buurt. Men kan dus gewoon in zijn eigen wijk blijven wonen.

  Ht antwoord In het gezamenlijk ontwikkelde concept komen de specialismen van alle drie de organisaties samen: fijne woningen van Wooncompagnie, uitstekende zorgvoorzieningen van Woonzorggroep Samen en mensen van Wonen Plus Welzijn voor onder andere bewonersactiviteiten, boodschappenservice

  en restaurantbeheer. Dit is ht antwoord op de toekomst. We zijn dan ook al gestart met gelijksoortige planontwikkeling in Anna Paulowna en Wieringenwerf , aldus Peter de Wit.

  VerantwoordelijkheidDat de ketenpartners op het juiste spoor zitten, bewijst een brief met de visie van het kabinet op de toekomst van ouderenzorg: de burger mag er straks niet meer op vertrouwen dat de staat alles regelt. Hans Groenendijk: Het lijkt wel of de bevolking dit zelf al aanvoelt: we zien steeds meer burgerinitiatieven op het gebied van informele zorg en ondersteuning. Men pakt de verantwoordelijkheid al op. Dat willen wij alle drie natuurlijk graag bevorderen. Dankzij de betrokkenheid bij ieders vakgebied en begrip voor elkaars uitdagingen komen we tot optimale oplossingen. De verbinding van wonen, zorg en welzijn is een gouden driehoek.

  www.wonenpluswelzijn.nlwww.wzgsamen.nl

  Hans Groenendijk over Wooncompagnie als maatschappelijk partner: Wooncompagnie gelooft in ons concept en durft hierin te investeren, ook nu de economie slecht is. Dt is onze visie en z gaan we het doen! Dat is helder en werkt bijzonder prettig.

 • WooncompagnieJaarverslag 201220

  5. Maatschappelijk presteren

  Als woningcorporatie hebben we een belangrijke maatschappelijke taak. Om in deze tijden van bezuiniging onze maatschappelijke prestaties op niveau te houden, sturen we meer dan voorheen op maatschappelijk rendement. In plaats van het plegen van generieke investeringen, leveren we meer maatwerk daar waar de behoefte het grootst is. Om dat te kunnen doen, moeten we weten wat er speelt in de kernen en buurten waar wij actief zijn. En daar hebben wij onze bewoners, maatschappelijke partners en de gemeenten hard bij nodig.

  Wij vinden het belangrijk om helder te maken welke relatie wij hebben en willen hebben met gemeenten en onze maatschappelijke partners. Daarmee wordt duidelijk wat we voor elkaar kunnen betekenen. Als de relaties helder zijn, is ook duidelijk waar sprake zal zijn van informeren, afstemmen dan wel samenwerken. Vervolgens maken we concrete en resultaatgerichte afspraken en leggen deze bij voorkeur vast in (prestatie)afspraken en samenwerkings- of intentieovereenkomsten. De afspraken zijn wederkerig: wij verwachten dat ook andere partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Uiteraard leggen wij tussentijds en achteraf verantwoording af. Over de wijze en frequentie daarvan maken wij concrete afspraken in de overeenkomsten.

  Ook de bewoner wordt door Wooncompagnie gezien als een belanghouder. Immers: mensen maken wonen, de bewoners weten wat nodig is in buurten en wijken. We willen onze bewoners dan ook meer invloed geven op onze keuzes. Daar staat tegenover dat wij verwachten dat onze bewoners daar waar mogelijk ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

  5.1 Missie en Beleid

  De woningvoorraad van Wooncompagnie is verspreid over de Kop van Noord-Holland, West-Friesland, Noord-Kennemerland en Stadsregio-Noord. We hebben daarom twee vestigingen, n in Schagen en n in Purmerend. De vestiging Purmerend heeft haar werkgebied in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Schermer,

  Waterland en Zeevang. De vestiging Schagen is actief in de gemeenten Harenkarspel, Hollands Kroon, Hoorn (Blokker), Medemblik, Opmeer (Hoogwoud), Schagen, en Zijpe. Per 1 januari 2013 zijn de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe gefuseerd tot de gemeente Schagen.

  Wooncompagnie, ooit begonnen als bouwer en verhuurder van huurwoningen, manifesteert zich nu met een bredere scope. Dit vanuit het besef dat het niet alleen om de kwaliteit van de woning gaat, maar ook om de kwaliteit van de buurten en kernen. Ook de externe relaties van Wooncompagnie worden breder en dive