2012 jaarverslag G3W

30
samen sterk voor gezondheid GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD WWW.G3W.BE Jaarverslag 2012

description

De realisaties van G3W en zijn partners in 2012.

Transcript of 2012 jaarverslag G3W

Page 1: 2012 jaarverslag G3W

GENEESKUNDE VOORDE DERDE WERELDJAARVERSLAG 2012

samen sterkvoor gezondheidGENEESKUNDE VOORDE DERDE WERELDWWW.G3W.BE

Jaarverslag 2012

Page 2: 2012 jaarverslag G3W

Geneeskunde voor de Derde Wereld is een ngo die strijdt voor het recht op gezondheid en soevereine ontwikkeling.

Page 3: 2012 jaarverslag G3W

INHOUD

Voorwoord

Partnerwerking

Zuid-Zuidsamenwerking

Campagne- en bewegingswerk

Solidariteitsprojecten

Communicatie en fondsenwerving

Financiële resultaten

Onze organisatie

....................................... 1

DR Congo ........................... 2

Filippijnen ......................... 4

Laos ................................. 6

Latijns-Amerika ................... 8

Palestina ........................... 10

People’s Health Assembly ....... 12

Partnerontmoeting ............... 13

....................................... 14

....................................... 16

....................................... 18

....................................... 20

....................................... 22

Page 4: 2012 jaarverslag G3W

Pol De Vos en Wim De Ceukelaire zet-ten hun beste beentje voor tijdens de 20 km door Brussel en steunen zo onze partners in het Zuiden.

foto: Tim Dirven

Page 5: 2012 jaarverslag G3W

voorwoord

Er zijn jaren waarin het leven gewoon zijn gang lijkt te gaan en er zijn er waarin je leven plots een sprong lijkt te maken. Ook in het leven van een organisatie is dat het geval. Voor Geneeskunde voor de Derde Wereld was 2012 zo’n jaar waarin een aantal processen in een stroomversnelling terechtkwamen. We namen even de tijd om stil te staan bij het hoe en waarom van onze organisatie met de bedoeling om sterker en krachtiger voor de dag te komen. Vandaar onze nieuwe slagzin en het nieuwe logo, waarmee we willen uitdrukken dat een goede gezondheid voor iedereen pas mogelijk is als we er samen voor strijden.

In het Zuiden werken we samen met lokale partners die goed ingeplant zijn in de sociale beweging van hun land. Zo slaagde onze partner in Congo erin om breed te mobiliseren voor drinkbaar water, in Latijns-Amerika was er de mars voor water, leven en waardigheid die tienduizenden mensen uit verschillende sectoren op de been bracht, in de Filippijnen slaagden onze partners erin om samen met lokale volksorganisaties concrete verandering te brengen in gemeenschappen, terwijl het jongerennetwerk van onze Palestijnse partner, samen met andere gemeenschapsorganisaties, campagne voerde tegen de repressie in Jeruzalem. In dit jaarverslag presenteren we enkele hoogtepunten uit de resultaten van 2012.

In België zijn we vooral trots op de vele initiatieven van concrete solidariteit, al dan niet in het kader van campagnes, via de solidariteitsorganisaties intal en Initiatief Cuba Soci-alista. Ook de verbroederingen van groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk met onze partners in het Zuiden en een rist aan kleinere projecten versterkten de solidariteit in 2012.

In 2012 waren er ook enkele veranderingen in ons team. We ruilen wat ervaring en wijs-heid in voor het enthousiasme en de kennis van nieuwe krachten. Bert De Belder, die meer dan tien jaar ons secretariaat coördineerde, gaf vorig jaar de fakkel door. Toch blijft hij actief in onze organisatie als vrijwilliger en lid van de Raad van Bestuur. Zo zorgen we ervoor dat zijn expertise niet verloren gaat. We willen hem bij deze toch alvast bedanken voor die jaren van inzet.

Als 2012 het jaar was waarin we een nieuwe slagzin bedachten, dan is 2013 het jaar waarin we die moeten waarmaken. Jullie bijdrage aan onze gezamenlijke strijd voor het recht op gezondheid voor iedereen blijft daarbij essentieel.

Samen sterk voor gezondheid!

Wim De Ceukelaire, directeurPol De Vos, voorzitter

Voorwoord1

Page 6: 2012 jaarverslag G3W

2 Partnerwerking / Democratische Republiek Congo

DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO

Partnerwerking

Op 31 maart 2012 stroomden mensen uit alle hoeken van Lubumbashi naar de wijk Kigoma om er de inhuldiging van een water-put bij te wonen met een optocht onder het motto ‘water is leven’. Onze lokale partner Etoile du Sud (EDS) mobiliseerde zijn vrij-willigers uit de gezondheidscomités en de jongerengroepen, maar ook vertegenwoor-digers van de lokale overheid.

De gezondheidscomités van EDS doen al ge-ruime tijd aan gezondheidseducatie, maar als ze mensen leren hun handen te wassen voor elke maaltijd moet er ook water voor-handen zijn... Daarom zetten de comités een gemeenschapswerking rond water op waarin iedereen kan meedoen: mannen voor het onderhoud, vrouwen voor sensibili-sering, kinderen voor animatie... De inhuldiging van de waterput was dan ook meer dan een ceremonie. EDS maakte gebruik van de gelegenheid om de bevol-

king te sensibiliseren en te mobiliseren rond de toegang tot drinkbaar water. Uit een rondvraag bij de mensen in het publiek bleek dat ze het belang van drinkbaar water en de nood aan dergelijke projecten sterk onderschrijven.

Uiteraard hebben Etoile du Sud en hun lo-kale afdeling Usahidizi niet de middelen om heel de bevolking van drinkbaar water te voorzien. Daarom mobiliseren ze de mensen om de overheid aan te sporen haar verant-woordelijkheid op te nemen en rekening te houden met de eisen van de bevolking. En gelijk hebben ze, want er is heel wat on-gelijkheid in de verdeling van dit gemeen-schappelijk goed. Voor onze partners was dit resultaat een grote sprong voorwaarts!

Water is leven!Grote opkomst voor de inhuldiging van een waterput in Kigoma

Page 7: 2012 jaarverslag G3W

3 Partnerwerking / Democratische Republiek Congo

Partnerwerking

Water is leven!

Ik sta achter de werking van het gezondheidscomité in mijn wijk en ben ook betrokken bij de activi-teiten. Ik zorg ervoor dat de eisen van de bevolking overgemaakt worden aan onze burgemeester. Deze werking is een nieuwe ma-nier van leven voor de mensen die zich bewust worden van hun le-vensomstandigheden.

“”

KIMBOJ YAV ‘chef de quartier’ in Luapala, Lubumbashi

401 gezondheidsmilitanten uit Kinshasa hebben

30.100 huisbezoeken afgelegd (75 per militant per jaar)

11 militanten uit Lubumbashi hebben

500 huisbezoeken afgelegd (45 per militant per jaar)

Meer dan 70 comités en lokale afdelingen sensibiliseerden

36.000 personen.

IN C

IJFE

RS

Page 8: 2012 jaarverslag G3W

4 Partnerwerking / Filippijnen

FILIPPIJNEN

Partnerwerking

Isla Puting Bato of ‘het eiland van de witte stenen’, een idyllische naam die zelfs in een toeristisch foldertje niet zou misstaan, maar de realiteit is anders. Achter de naam schuilt een immense krottenwijk aan de rand van de Filippijnse hoofdstad Manilla. De plek staat niet eens op het stadsplan. Nochtans wonen er ongeveer 12.000 men-sen, maar de Filippijnse overheid kijkt niet naar hen om.

Een jaar geleden woedde er een hevige brand waarbij duizenden mensen het schamele dak boven hun hoofd verloren. De politie wilde toen van de situatie gebruik-maken om de bewoners te verjagen. Grote projectontwikkelaars hadden hun oog op dit terrein laten vallen en wilden het maar al te graag inpalmen. Maar dat was buiten het verzet en de organisatiekracht van de

vrijwilligers van onze partner Council for Health and Development (CHD) gerekend.De gezondheidsactivisten van CHD mo-biliseerden de bewoners die wekenlang actievoerden tegen de opgelegde uitzet-ting. Uiteindelijk keurde de lokale overheid een resolutie goed waardoor de bewoners konden terugkeren. Hoewel dit niet meteen een prachtig vooruitzicht lijkt, is de slop-penwijk de plek waar deze arme mensen hun leven, familie en vrienden hebben. Het werk van de afgelopen jaren, met vormin-gen in basisgezondheid en het organiseren van mensen in gemeenschapscomités, werpt nu zijn vruchten af. Al deze initiatieven versterken de veerkracht en het zelfver-trouwen van de mensen. CHD zal ook in de toekomst deze mensen verder omkaderen in de strijd voor hun rechten.

De kracht van het verzet

In de Filippijnen werkt G3W samen met Advocates for Community Health, Council for Health and Development, Gabriela en IBON.

Page 9: 2012 jaarverslag G3W

5 Partnerwerking / Filippijnen

Partnerwerking

73 leiders en gezondheidswerkers kregen een technische opleiding over planning, opvolging en evaluatie om lokale groepen zelfstandig te kunnen opvolgen.

32 nieuwe gezondheidscomités werden opgericht.

137 gezondheidswerkers kunnen bepaalde ziektes zoals malaria, schis- tosomiase en aids behandelen.

24 gezondheidswerkers kunnen een diagnose opstellen bij patiënten die met mentale gezondheidsproblemen kampen.

IN C

IJFE

RS

Sinds ik actief ben in de organisatie en afstudeerde als gezondheids-werker, heb ik mezelf bewezen dat ik andere mensen kan helpen. Mijn kennis over gezondheid is groter en ik kan die kennis ook delen met anderen in mijn gemeenschap. Vooral de vorming rond E.H.B.O en kruidengeneesmiddelen bleek al heel nuttig. Door mijn engagement bij de organisatie heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen.

MARIA IRENE ALVAREZvrijwilliger bij Council for Health and Development (CHD) in Manilla

Een lokale afdeling van onze partnerorgani-satie Advocates verloor in 2012 één van hun medewerkers. De Nederlandse ontwikke-lingswerker Willem Geertman werd op 3 juli 2012 vermoord in Centraal Luzon. Hij was een actieve verdediger voor de strijd van de boeren tegen landroof en verdrijvingen in de regio. Ondanks de vele schendingen van de mensenrechten in de Filippijnen zetten onze lokale partnerorganisaties hun werk moedig voort.

REPRESSIE VAN SOCIALE BEWEGINGEN GAAT DOOR

Page 10: 2012 jaarverslag G3W

6 Partnerwerking / Laos

LAOS

Partnerwerking

Onze partnerorganisatie in Laos, de Lao Women’s Union (LWU), werkt al jaren met de meest arme bevolkingsgroepen, voorna-melijk met vrouwen. In Saravan, een van de meest achtergestelde provincies van Laos, geeft onze partner de vrouwen in de gemeenschappen de kennis en middelen om hun levensomstandigheden op het vlak van gezondheid en voeding te verbeteren. Het zijn zaken waar vooral vrouwen mee bezig zijn en daarom belangrijk dat zij zoveel

Vrouwen nemen samen gezondheid in handen

Page 11: 2012 jaarverslag G3W

7

mogelijk betrokken worden in gemeen-schapsprojecten.

In 2012 boekte de LWU sterke resultaten. De animatrices van LWU slaagden erin om het vertrouwen van vele vrouwen te win-nen. Voor vrouwen in Laos is de drempel vaak hoog om te praten over onderwerpen die voor hen gevoelig liggen, zoals hygiëne, sanitaire voorzieningen, de voeding van kinderen en zuigelingen,... De animatrices

kregen stilaan meer bekendheid in hun dorpen en in de gemeenschappen worden ze nu gezien als personen waarop men kan rekenen om een gemeenschapsproject in goede banen te leiden. Enkele van de pro-jecten in 2012 waren het opzetten van een systeem voor gemeenschappelijk water en een gezondheidscentrum, waarbij de nodige vorming voorzien werd om het beheer ervan lokaal in handen te laten nemen.

Vrouwen nemen samen gezondheid in handen

Partnerwerking / Laos

Partnerwerking

Ik ben 28 jaar en heb 5 kinderen. Ze zijn vaak ziek en het is niet altijd makkelijk om voor hen te zorgen. Toen de animatrices van de Lao Wo-mens’s Union (LWU) zich hier in het dorp kwamen voorstellen, voelde ik me eerst niet echt aangesproken. Ze stelden me voor om deel te nemen aan hun activiteiten. Ik vond het interes-sant om te zien dat mijn buurvrouwen met dezelfde problemen kampen als ik. We hebben over onze moeilijkheden gepraat en meteen hebben we enkele maatregelen getroffen om onze leef-omgeving te verbeteren. Mijn echt-genoot en ik kweken nu bijvoorbeeld onze eigen groenten om zo een meer evenwichtige voeding aan onze kinde-ren te kunnen voorschotelen. Het zijn soms kleine, maar belangrijke dingen die we zelf kunnen veranderen.

SENGALOUN CHANTHARATBan Bong Num dorp (Ta Oy district, Saravan provincie)

“61 personen (waarvan vrouwen) kregen een opleiding over participa- tie in de gemeenschap.

683 vrouwen hebben deel genomen aan opleidin gen over hygiëne, gezonde voeding en de gezondheid van moeders en kinderen.

In elk district waar de LWU actief is, werd 1 comité opgericht dat verantwoordelijk is voor het beheer van water en sanitatie.

IN C

IJFE

RS

51

Page 12: 2012 jaarverslag G3W

IN C

IJFE

RS

8 Partnerwerking / Latijns-Amerika

LATIJNS-AMERIKA

Partnerwerking

Sociale bewegingen verenigen zich

De impact van grootschalige mijnbouw op het water en het milieu en dus ook op de gezondheid van de lokale bevolking is duidelijk zichtbaar. Dit verklaart ook de massale opkomst voor de mars. Amper 200 deelnemers stonden aan de start van de optocht, maar elke dag groeide de groep manifestanten aan. Met maar liefst 50.000 staken ze de eindmeet over bij de aankomst in Ecuado- raanse hoofdstad Quito. In totaal heeft de mars ongeveer 120.000 sympathisanten op de been gebracht.

Page 13: 2012 jaarverslag G3W

Eén van de hoogtepunten in 2012 voor onze Latijns-Amerikaanse partner Movimiento para la Salud de los Pueblos (MSP-LA) was de deelname aan de mars voor water, leven en waardigheid in Ecuador.

7 jaar geleden werd - mede dankzij het lob-bywerk van sociale bewegingen, progressie-ve partijen, universiteiten en MSP-LA - een nieuwe grondwet uitgewerkt. In die grond-wet werd niet alleen het recht op gezond-heid, maar ook de rechten van de natuur en het recht van sociaal verzet verankerd.Hoewel er sindsdien een grote sociale voor-uitgang is gerealiseerd, blijven sommige problemen hardnekkig de kop opsteken. Om de economische groei te stimuleren heeft de regering beslist sterk in te zetten op de grootschalige mijnbouw, het verhogen van de olieproductie en het opstarten van de productie van biobrandstoffen. Dit econo-misch groeimodel heeft echter een zware

impact op het milieu en dus ook op de leef-omgeving van de inheemse bevolking.

Een aantal sociale organisaties, inheemse bewegingen, vrouwenorganisaties, boeren-organisaties en academici, waaronder ook MSP-LA, besloten daarom vanaf 8 maart, internationale vrouwendag, een grote mars van 700 km te organiseren in het Amazo-negebied. De belangrijkste eis van de mars was het verwerpen van het ontginningsmo-del dat de regering promoot in de mijn-bouwsector.

MSP-LA richtte een team op dat de officiële communicatie van de mars verzorgde. Dit communicatieteam zette een mooi resul-taat neer. Ze produceerden materiaal voor honderden radiostations, kranten, magazines en enkele nationale televisiezenders. Het communicatieteam is nog altijd actief, het was dus allerminst een eenmalige actie.

9 Partnerwerking / Latijns-Amerika

Partnerwerking

in mars voor water, leven en waardigheid

Ecuador kent een sterke progressieve sociale beweging, maar het samenho-righeidsgevoel ontbreekt soms. Deze mars, die qua organisatie volledig door vrijwilligers werd gedragen, heeft het gevoel van eenheid versterkt. De deel-nemers zijn nu echt overtuigd van de nood aan samenwerking.

ARTURO QUIZHPE MSP-LA

“”

Page 14: 2012 jaarverslag G3W

10 Partnerwerking / Palestina

PALESTINA

Partnerwerking

Opgroeien in Oost-Jeruzalem is op z’n zachtst uitgedrukt geen pretje. Toch niet als je Palestijn bent. Het discriminerende beleid van Israël in Jeruzalem zorgt voor heel wat sociale en economische problemen. Wie doorvraagt zal van Palestijnse jongeren horen dat het ergste is dat ze er niet kunnen dromen van een toekomst. De sterke ge-voelens van uitzichtloosheid en de toename van drugsgebruik en geweld onder jongeren leiden ook tot problemen in hun gemeen-schap. Het aantal kinderen en jongeren dat jaarlijks gearresteerd wordt in Jeruzalem, zonder noemenswaardige reden, is alarme-rend. Jongeren die de drijvende kracht van een samenleving zijn worden net daarom geviseerd.

In Jeruzalem onderneemt onze partner Health Work Committees (HWC) actie tegen de gevoelens van machteloosheid en frustra-tie die leven bij vele Palestijnse jongeren.

Dat doen ze onder meer door jongeren te betrekken in sociale en culturele activi-teiten die tegelijk hun kritisch bewustzijn verhogen. Collectieve actie rond thema’s die de jongeren bezighouden zijn daarbij belangrijk. In 2012 voerden verschillende jongerengroepen van HWC campagne tegen de repressie van kinderen en jongeren in de wijken die het hardst getroffen worden door Israëlische kolonisering, die gepaard gaat met huisvernietigingen en uithuiszettingen van vele Palestijnse families.

In Silwan, een wijk die zwaar getroffen wordt door arrestaties van kinderen, organi-seerden de jongeren een fototentoonstelling rond de discriminatie die ze ervaren, en ze werkten mee aan een publicatie waarin ze verhalen uit hun wijk verzamelden. Enkele kinderen getuigden ook op de Palestijnse tv over hun arrestatie en de psychologische gevolgen voor henzelf en hun familie. Het

Jongeren in actie

Page 15: 2012 jaarverslag G3W

11 Partnerwerking / Palestina

Partnerwerking

Jaarlijks worden gemiddeld 700 Palestijnse kinderen tussen 12 en 17 jaar gearresteerd, ondervraagd en vastgehouden door het Israëlische leger.

Het jongerennetwerk Tawasul is actief in Oost-Jeruzalem met 13 jongerengroepen in de wijken en aan de hogescholen en universiteiten.

800 kinderen tussen 13 en 17 jaar zijn actief in school- gezondheidscomités

tegen repressie in Oost-Jeruzalem

Het is ongelooflijk dat we het centrum binnenkort weer kunnen gebruiken. We werken intussen op veel meer plaat-sen in de wijken, maar een centrale ontmoetingsplaats in de Oude Stad blijft voor velen van ons symbolisch toch heel belangrijk.

DAOUD jongerencoördinator bij HWC

” “In 2009 werd het gemeenschapscentrum van

onze partner bruusk gesloten door het Isra-elische leger, zoals ook al gebeurde bij tal van andere Palestijnse sociale en culturele organisaties in Jeruzalem. In 2012 kreeg HWC eindelijk weer toegang tot het Nidal Center.

NIDAL CENTER WEER OPEN

IN C

IJFE

RS

jongerennetwerk had een positieve invloed op de gemeenschap. Ouders zien dat hun kinderen perspectieven krijgen door deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten en voelen zich gesterkt om hun stad niet te ver-laten zoals al verschillende families deden om begrijpelijke redenen.

Page 16: 2012 jaarverslag G3W

12 Zuid-Zuidsamenwerking / People’s Health Assembly 2012

Zuid-Zuidsamenwerking

PEOPLE’S HEALTH ASSEMBLY 2012

ZONDER SOCIALE RECHTVAARDIGHEID, GEEN GEZONDHEID VOOR IEDEREEN

In juli 2012 nam G3W deel aan de People’s Health Assembly (PHA). Met een Belgische delegatie, vergezeld door vertegenwoor-digers van al onze Zuidpartners, trokken we naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Vier dagen debat, lezingen en uitwisseling zorgden voor een ongekende dynamiek tussen verschil-lende gezondheidsactivisten. Deze PHA was de derde wereldwijde bijeenkomst van gezondheidsactivisten van over de hele we-reld. De 800 aanwezigen maken deel uit van de People’s Health Movement (PHM), een internationaal netwerk van sociale bewegin-gen, ngo’s en personaliteiten dat sinds 2000 opkomt voor het recht op gezondheid.

Tijdens de bijeenkomst ging flink wat aan-dacht uit naar de sociale en economische factoren die mensen ziek maken. Samen met onze partners organiseerden we elke avond een workshop over empowerment voor het recht op gezondheid, waarin onze partners uit de Filippijnen, de DR Congo, Palestina en El Salvador hun ervaringen deelden. De Assembly werd afgesloten met de bespreking van een “Call To Action”. Deze biedt een scherpe analyse van de huidige context en moet de People’s Health Movement in de komende jaren verder richting geven.

Page 17: 2012 jaarverslag G3W

13

PARTNERONTMOETING IN ZUID-AFRIKA

EEN BOOST VOOR HET RECHT OP GEZONDHEID!In 2012 maakten we gebruik van de aanwe-zigheid van onze partners op de People’s Health Assembly om aansluitend een ont-moeting tussen onze partners te organiseren. Het doel was te leren van elkaars ervarin-gen, maar ook strategisch vooruit te kijken. Hoewel onze partners in heel verschillende omstandigheden werken, konden ze toch in-teressante zaken opsteken over hoe anderen de strijd voor het recht op gezondheid in de praktijk voeren.

De strategische reflectie over de prioritei-ten en evoluties in de komende jaren was geen gemakkelijke oefening, maar wel zeer

inspirerend. Opvallend was hoe de groot-schalige mijnbouw, voedselsoevereiniteit, landhervorming, en militarisering en bezet-ting werden genoemd als belangrijke sub-thema’s die een grote invloed hebben op het recht op gezondheid. Alle partners waren het er over eens dat het recht op gezond-heid een mobiliserend thema is dat mensen kan aansporen om zich in te schakelen in een bredere sociale beweging. Zij die opkomen voor het recht op gezondheid worden vaak ook het slachtoffer van onderdrukking. Het verdedigen van mensenrechten was voor onze partners daarom ook een van de priori-teiten.

Zuid-Zuidsamenwerking / Partnerontmoeting in Zuid-Afrika

Zuid-Zuidsamenwerking

Page 18: 2012 jaarverslag G3W

14

In België werkt G3W nauw samen met de solidariteitsbewegingen intal en Initiatief Cuba Socialista (ICS) om te sensibiliseren en mobiliseren rond het recht op gezond-heid en soevereine ontwikkeling in het Zuiden. De combinatie van expertise van G3W in campagnes en bewegingsopbouw enerzijds en de organisatie- en mobilisa-tiekracht van de bewegingen anderzijds le-verde ook in 2012 concrete resultaten op.

SOLIDARITEITSBEWEGING INTAL ONDERGAAT METAMORFOSE2012 was een bijzonder succesvol jaar voor intal: een groeiende beweging met 600 leden en 13 lokale groepen, succesvolle ac-ties en campagnes, en heel veel strijdbaar-heid. Maar ook binnen de beweging werd hard gewerkt om de participatie van de leden en de slagkracht van de beweging te versterken. Het resultaat is een gloednieu-we structuur waarin de groepsverantwoor-delijken het voortouw nemen. In november 2012 verkoos de algemene vergadering van intal een nieuwe, uitgebreide dagelijkse lei-ding met vertegenwoordiging van alle lokale groepen. Begin 2013 verkoos deze leiding André Crespin tot nieuwe voorzitter en Lars Van Densen tot vice-voorzitter.

Eind 2011 lanceerden intal en G3W de campagne ‘Vrijhandel, vrij voor wie?’ om het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Colombia/Peru tegen te houden. De campagne draaide in 2012 op volle toeren. Lokale intal-groepen in Brussel, Gent en Ant-werpen zetten er hun schouders onder en or-ganiseerden maar liefst 18 initiatieven. Niet zonder resultaat: 3.300 Belgen tekenden de campagnepetitie om protest aan te tekenen

Op 1 mei 2012 stap-te intal-Gent mee op met de vakbonden in de 1-meistoet. Tijdens de optocht slaagden ze erin om meer dan 180 hand-tekeningen voor de petitie op te halen.

bij de Belgische Europarlementsleden tegen de negatieve gevolgen van het vrijhandelsak-koord op gezondheid, milieu, sociale rechten en voedselsoevereiniteit in het Zuiden. De meerderheid van de EU-parlementsleden keurde het akkoord goed. Het akkoord ligt nu ter goedkeuring op de tafel van de rege-ringen in de EU-lidstaten, ook in België. De strijd gaat dus onverminderd verder!

Bewegingswerk en campagne

Bewegingswerk en campagne

3.300 BELGEN PROTESTEREN

TEGEN VRIJHANDELSAKKOORD

TUSSEN EU EN COLOMBIA/PERU

Bewegingswerk in België

Page 19: 2012 jaarverslag G3W

15

Op 10 december, Internationale dag van de Mensenrechten, liepen 300 actievoerders van het Stop the Killings platform gehand-boeid door de Brusselse straten. Dat deden ze zonder voor hun leven of hun vrijheid te moeten vrezen. Hun collega’s in de Filippij-nen, Guatemala of Colombia zetten echter dagelijks alles op het spel voor broodnodige sociale verandering. De criminalisering van de sociale beweging neemt er dan ook een

Begin 2012 werd Oost-Congo opnieuw op-geschrikt door een oorlog met gruwelijke gevolgen voor de bevolking : 750.000 ont-heemden en een verdeeld land dat de kans om zich her op te bouwen ontnomen wordt. In het najaar van 2012 duidt een rapport van de Verenigde Naties Rwanda en Oeganda ondubbelzinnig aan als aanstokers van de rebellie door de M23-groep die terreur zaait in Noord-Kivu. G3W en intal blijven niet bij de pakken zitten en eisen via een petitie en andere acties van de Belgische regering om een krachtig initiatief te nemen en een militair embargo uit te werken tegen de oorlogsstokers Rwanda en Oeganda. Intussen werden al meer dan 1.500 petities getekend, maar de campagne gaat door!

hoge vlucht. Solidariteit met hun strijd blijft daarom meer dan nodig. Intal en G3W waren present met de zaak van Ericson Acosta, een dichter en journalist uit de Filippijnse progressieve mensenrechtenbeweging, die al sinds begin 2011 politiek gevangengehouden werd. Onder druk van de Filippijnse en inter-nationale sociale organisaties kwam hij begin 2013 uiteindelijk vrij. Actievoeren loont!

Activisten van intal komen samen met het Stop the Killings plat-form voor de achtste keer op straat om zich solidair te tonen met de strijd van hun collega’s in de Filip-pijnen, Colombia en Guatemala.

300 ACTIEVOERDERS KOMEN OP STRAAT

TEGEN CRIMINALISERING VAN SOCIALE BEWEGINGEN

CAMPAGNE VOOR EEN MILITAIR EMBARGO

TEGEN RWANDA EN OEGANDA

Initiatief Cuba Socialista (ICS) heeft al sinds eind 2010 een campagne lopen over Cuba’s experiment rond duurzame ontwikkeling. Cuba is een concreet voorbeeld van hoe het anders kan. In 2012 nam ICS verschillende initiatieven om die Cubaanse ervaring breed bekend te maken. Verschillende lokale ICS-groepen organiseerden een informatieavond over het onderwerp en er kwam een foto-tentoonstelling rond duurzame ontwikkeling die in 2012 al een 5-tal keer vertoond. G3W werkte mee aan een interactieve vormings-module voor organisaties die in 2013 actief gepromoot zal worden.

Campagnes

Campagnes

CUBA’S EXPERIMENT VOOR

DUURZAME ONTWIKKELING

en campagnes

Page 20: 2012 jaarverslag G3W

16

In 2012 startte de dokterspraktijk ‘Le Ren-fort’ van onze zusterorganisatie Geneeskun-de voor het Volk in Molenbeek een verbroe-deringsproject met ‘Al Quds’, het medisch centrum van onze lokale partner Union of Health Work Committees in Gaza. Met het project wil ‘Le Renfort’ internationale soli-dariteit concreet maken door het medisch centrum op lange termijn te steunen, maar ook door de mensen in Molenbeek te infor-meren over de echte situatie in Gaza en hen te mobiliseren in solidariteitsacties tegen de blokkade van Gaza en de bezetting. Nauwe-lijks twee weken na het einde van de Israëli-sche bombardementen op Gaza in november 2012, vertrok Hanne Bosselaers, dokter bij Geneeskunde voor het Volk, op missie naar Gaza. Ze draaide er vier maand mee in het medisch centrum van onze partner.

Hanne: “Vier maanden Gaza hebben mij enorm veel bijgebracht. Over de volharding van de Palestijnen, over hun geschiedenis, hun cultuur, en ik ontdekte een nieuwe taal. Ik leerde de Union of Health Work Commit-tees van binnenuit kennen en heb er veel fascinerende mensen ontmoet. De mensen

in Gaza zagen mijn verblijf onder hen als een concreet teken van solidariteit en een manier om waarheidsgetrouwe informatie over hun leven naar de buitenwereld te brengen. Ik was nooit bang dat er mij iets zou overkomen. Ik voelde me in betrouwbare handen bij mijn lokale collega’s en vrienden. Hoewel ik soms ook de externe druk en de angst kon voelen, waaronder alle gezinnen in Gaza te lijden hebben. De vrijwilligers van het cultureel centrum dat boven het me-disch centrum in Gaza gehuisvest is, hopen via het verbroederingsproject in contact te komen met onze Molenbeekse jongeren. Het is ongelooflijk interessant om van elkaar te leren hoe je gezondheid, welzijn en sociale organisatie aanpakt zowel in Beit Hanoun als in Molenbeek.”

In 2011 begon de groepspraktijk van Genees-kunde voor het Volk in Schaarbeek eerder al een verbroederingsproject met het medisch centrum van onze partner Health Work Com-mittees in Battir, een dorpje op de Weste-lijke Jordaanoever nabij Bethlehem, dat vrijwel volledig geïsoleerd is door de muur en checkpoints.

Solidariteitsprojecten

Solidariteitsprojecten

SOLIDARITEITSBANDEN TUSSEN GENEESKUNDE VOOR HET VOLK EN PALESTINA

Page 21: 2012 jaarverslag G3W

17

De vzw Vrienden van Patricia Claeys is een vierdepijlerorganisatie die ontstond uit het werk van een Belgische arts in San Juan Del Sur, Nicaragua. G3W ondersteunde ook in 2012 hun werking o.a. voor de begeleiding van vrijwilligers die deze vzw naar het be-trokken project stuurt.

ANDERE SOLIDARITEITSPROJECTEN

VRIENDEN VAN PATRICIA CLAEYS - NICARAGUA

Samen met het Centre Culturel Afghan ondersteunt G3W het project Solidarity Shop in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dit soli-dariteitsinitiatief biedt concrete, materiële steun aan weduwen en weeskinderen.

SOLIDARITY SHOP - AFGHANISTAN

Samen met ‘Recht op Terugkeer’, een vrij-willigersgroep in Aalst, ondersteunt G3W het project Human Call Libanon. Dit project biedt steun aan Palestijnse vluchtelingen in de Al Shifaa Clinic in Nahr el Bared, de Human Call Clinic in Ein el Helweh en het Palestinian Youth Center in Shatila.

HUMAN CALL LIBANON

Solidariteitsprojecten

Solidariteitsprojecten

Dankzij de financiering van Ello Mobile, de alternatieve gsm-operator, konden we de mensenrechtenteams van onze Filippijnse partner Gabriela blijven steunen. De vrou-wenorganisatie Gabriela leidt teams op om de rechten van vrouwen te verdedigen.

ELLO MOBILE

Page 22: 2012 jaarverslag G3W

18

In 2012 namen we samen met het com-municatiebureau Ethicom onze externe communicatie onder de loep. Een analyse en bevraging bij onze schenkers en ach-terban resulteerde in een reeks aanbeve-lingen. Onze eigenheid nog sterker in de verf zetten was het belangrijkste advies. En dus voegden we de daad bij het woord. Sinds 1 januari heeft G3W een nieuw logo en een nieuwe slagzin “Samen sterk voor gezondheid”. Met het logo willen we de kracht uitdrukken van mensen die samen dingen in beweging zetten. Het symboli-seert verbondenheid, solidariteit en veran-dering van onderuit. Ook onze website werd vernieuwd. Je vindt er voortaan nog meer info over het werk van onze partners in het Zuiden, onze analyse, onze campagnes en talloze ideeën hoe je kan meedoen om van het recht op gezondheid voor iedereen een feit te maken!

G3W maakt deel uit van de nationale campagne www.testament.be die de voordelen van het duolegaat zo breed mogelijk wil bekendmaken, onder meer via het jaarlijks Salon van het Testament in Brussel. In 2012 kwamen meer dan 3.000 geïnteresseerden langs om zich te informeren. Ook G3W was aanwezig.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.g3w.be Ook via onze Facebook-pagina kan je ons werk voor en achter de schermen volgen en in jouw kringen bekendmaken. Word fan via: www.Facebook.com/G3W.BE

Communicatie en fondsenwerving

Communicatie en fondsenwerving

G3W ZET PROFIEL OP SCHERP

“Samen sterk voor gezondheid!”

Page 23: 2012 jaarverslag G3W

19

VRIENDEN VAN PATRICIA CLAEYS - NICARAGUA

Communicatie en fondsenwerving

Communicatie en fondsenwerving

...werd de winterspaaractie van Triodos Bank een succes! Elke winter organiseert Triodos Bank een spaaractie om een positief initiatief te ondersteunen. In 2012 koos de bank een project van G3W: ‘Water is leven’ in de Democratische Republiek Congo. De spaaractie liep van december 2012 tot eind februari 2013. Voor elke klant die deelnam, schonk Triodos Bank € 10 aan ons project. Met de opbrengst kan de onze partner in Congo tientallen gezondheidscomités in Kinshasa en Lubumbashi extra vorming geven en nog meer mensen te bereiken. De actie bracht maar liefst € 20.470 op.

...werd de verkoop van Taybeh ook in 2012 een grote hit! G3W verkoopt al sinds enkele jaren het heerlijke Palestijnse Taybeh-bier. Ettelijke kratten Taybeh gingen de deur uit, goed voor een opbrengst van € 4.652 Die komt ten goede aan de projecten van onze Palestijnse partner Health Work Committees. G3W was ook present op Mani-fiesta met een heuse Taybeh-bar onder het motto “Taste the revolution”. Heel wat mensen kwamen langs om een Palestijns bier-tje te proeven en kennis te maken met G3W.

...kregen we ook in 2012 de trouwe steun van vele schenkers groot en klein die de werking van onze partners in het Zuiden verzekert.

...stonden we eind mei met een 100-kop-pig team aan de start van de 20km door Brussel. Onze ploeg liet zich van haar beste kant zien: veel enthousiasme, veel zweet maar ook veel solidariteit! De lopers haalden maar liefst € 18.256 op bij familie, vrienden en sympathisanten. Met dit geld kunnen onze Zuid-partners weer verder aan de slag!

... konden we voor onze jaarlijkse Paascampagne weer rekenen op de vrij-gevigheid en inzet van vele lekkerbekken die paaseitjes verkochten of smulden ten voordele van onze Cubaanse partner. De Salvadoraanse Margarita Posada van onze Latijns-Amerikaanse partner MSP-LA heeft een persoonlijke band met het gezond-heidsproject in Havanna: “De sterkte van dit project is dat niet enkel dokters van de buurtpraktijk deelnemen, maar ook de bi-bliothecaris, de schoenmaker, de kapster en een dame van middelbare leeftijd. Ik hou van deze invalshoek, want gezondheid is er in handen van het volk.” De opbrengst van de Paascampagne in 2012 bedroeg € 11.650.

DANKZIJ JOU ...

Page 24: 2012 jaarverslag G3W

20

Geneeskunde voor de Derde Wereld reali-seerde in 2012 een omzet van 1,7 miljoen euro. Meer dan de helft daarvan werd besteed in het Zuiden. Iets minder dan een kwart ging naar het bewegingswerk en de campagnes in België terwijl het beheer van het programma en het algemeen beheer van de organisatie samen ongeveer 16% van de uitgaven vertegenwoordigen. Slechts 3% van de uitgaven ging naar de fondsenwerving.

De Filippijnen en de DR Congo staan onge-veer in voor de helft van de uitgaven. Laos en Palestina ontvingen elk ongeveer 14% en Latijns-Amerika (waaronder Cuba) 10%. De resterende 11% ging naar een aantal kleinere projecten en een coöperant in de Filippij-nen.

Het belangrijkste bedrag bij de uitzonder-lijke kosten gaat naar de aanleg van een voorziening. Dat is een veiligheidsmaatregel omdat we vooral met subsidies werken. Bij controle door de subsidiërende overheden kan het zijn dat bepaalde uitgaven afge-keurd worden en we een deel van de subsi-die moeten terugbetalen. Door elk jaar een bedrag opzij te leggen, zorgen we ervoor dat we dit ten alle tijde kunnen doen zonder dat onze werking in het gedrang komt. Bij de afsluiting van het jaar hielden we 6.948 euro over en dat bedrag hebben we aan de reserves toegevoegd.

Het merendeel van onze inkomsten is af-komstig uit subsidies. In de eerste plaats is dat van de Directie-Generaal Ontwikkelings-samenwerking (DGD) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De fondsenwerving (giften en verkoopmate-riaal) staat in voor 13% van de inkomsten. Toch is dit een heel belangrijke bron van inkomsten omdat we ze als een hefboom kunnen gebruiken. Voor elke euro die we bijvoorbeeld inbrengen in ons goedgekeurd programma, legt DGD er 4 euro bij. In 2012 bleef de fondsenwerving stabiel op ongeveer 230.000 euro.

Bij de vergelijking tussen 2011 en 2012 is het belangrijk om te weten dat we in 2011 geconsolideerde rekeningen presenteerden van Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw en Steunfonds Derde Wereld vzw. De cij-fers voor 2012 zijn wel degelijk alleen voor

Financiële resultaten

Financiële resultaten

FINANCIËLE RESULTATEN

uitgaven 1.722.923 euro

inkomsten 1.722.923 euro

Zuid-programma992.299 euro

Fondsenwerving 13%Subsidies 83%Overige inkomsten 4%

Zuid-programma 59%Noord-programma 22%Beheerskosten programma 8%Algemeen beheer 8%Kosten voor fondsenwerving 3%Uitzonderlijke kosten 1%

DR Congo 20%|193.538 euroFilippijnen 32%|314.090 euroPalestina 14%|138.356 euroLatijns-Amerika 10%|96.291 euroLaos 14%| 141.776 euroNoodhulp en kleinere projecten 5%| 48.265 euroPeople’s Health Movement 3%| 27.589 euroCoöperanten 3%| 32.394 euro

Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw. Enkele opvallende verschillen (zoals de per-soneelskost van het Noordprogramma, huur kantoor, algemene en communicatiekosten, en de inkomsten uit personeelssubsidies) zijn daardoor te verklaren.

Page 25: 2012 jaarverslag G3W

21 Financiële resultaten

Financiële resultaten

RESULTATENREKENINGEN 2011 % 2012 %UITGAVEN 1.600.158 1.722.923Zuid-programma 803.453 50% 992.299 58%fondsen voor partners

/ naar partners in DR Congo 188.162 193.538/ naar partners in de Filippijnen 330.615 314.090/ naar partners in Palestina 139.202 138.356/ naar partners in Latijns-Amerika 87.969 96.291/ naar partners in Laos 0 141.776/ naar noodhulpprojecten 8.803 1.209/ naar kleine projecten 19.449 47.056/ People’s Health Movement 27.589

personeelskost coöperanten 29.254 32.394

Noord-programma: bewegingswerk en mobilisatie in België 426.157 27% 380.300 22%werkingskost 89.764 90.192personeelskost 336.393 290.108

beheerskosten van het programma 114.251 7% 139.717 8%Noord-programma 42.989 41.036Zuid-programma 71.262 98.681

algemeen beheer 181.147 11% 143.017 8%huur kantoren, algemene kosten en communicatie 99.838 63.749personeelskost (algemene werking) 81.309 79.268

kosten voor fondsenwerving 64.670 4% 50.315 3%personeelskost 24.350 23.258werkingskost 15.098 13.556aankoop campagnemateriaal 25.221 13.501

uitzonderlijke kosten 10.480 1% 17.275 1%provisie 9.562 9.973andere 918 354toevoeging aan de reserves 6.948

INKOMSTEN 1.600.158 1.722.923fondsenwerving 228.914 14% 231.726 13%giften 191.677 182.222campagnes (Taybeh-bier en Paascampagne) 37.237 49.504

subsidies 1.292.494 81% 1.422.746 83%subsidies van federale overheid DGD 956.245 1.020.485subsidies van de Europese Commissie 110.199subsidies van gemeenten, provincies, gemeenschappen 98.469 145.378subsidies van 11.11.11 63.821 61.247subsidies voor personeel 173.959 57.108subsidies People’s Health Movement 28.329

overige inkomsten 78.750 5% 68.451 4%activiteiten, lidgelden, publicaties 27.556 41.446recuperatie van kosten 27.776 24.245financiële opbrengsten 7.396 2.759

onttrekking aan de reserves 16.022

RESULTAAT 0 0

Page 26: 2012 jaarverslag G3W

22

Om onze milieu-impact zo positief mogelijk te houden, gaan we bij G3W bewust om met:

ONS VERVOERBELEID Ons kantoor bevindt zich centraal in de stad, vlakbij een metro- en treinstation. Alle per-soneelsleden komen te voet, per fiets of met het openbaar vervoer werken. We stellen een villo-kaart (gedeelde fiets) ter beschik-king van het personeel.Onze activiteiten met de doelgroepen (vor-mingen, vergaderingen,...) vinden plaats in ons kantoor of andere gebouwen die vlot be-reikbaar zijn met het openbaar vervoer. Ook activiteiten met het personeel vinden plaats in ons kantoor of andere gebouwen die vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

DE MILIEU-IMPACT VAN ONS KANTOORWe zijn geen eigenaar van het gebouw en hebben dus geen directe invloed op investe-ringen die de milieu-impact van het gebouw kunnen verminderen. We ijveren echter bij de eigenaar voor een investering in een nieuwe, energiezuinige centrale verwar-mingsinstallatie.

In het kantoor zijn opschriften aangebracht die er het personeel aan herinneren om de verwarming en verlichting uit te zetten na de werkuren ofactiviteiten.

AFVALBEHEER TIJDENS ONZE ACTIVITEITENOp kantoor wordt kraantjeswater gedronken. De printers drukken standaard recto-verso af op gerecycleerd papier. Papier wordt ge-scheiden van ander afval.We gebruiken bij voorkeur gerecycleerd ma-teriaal. Bijna ons hele computerpark bestaat uit tweedehands computers.

VLIEGTUIGREIZENVliegreizen zijn onvermijdelijk voor ons werk. Elke aanvraag voor een vliegreis moet echter gemotiveerd worden. Waar mogelijk combineren we activiteiten om het aantal vliegreizen te kunnen beperken.

Onze organisatie / Milieu-impact

Onze organisatie

MILIEU-IMPACT

foto: Ferras Essa

Page 27: 2012 jaarverslag G3W

23

Op 31 december 2012 waren er 15 betaalde medewerkers (12,2 VTE) in dienst bij G3W. Onze organisatie hanteert hetzelfde barema voor alle personeelsleden (b1c van PC 329). We konden ook rekenen op de regelmatige ondersteuning van vrijwilligers zowel op het secretariaat als op het terrein.

Het G3W-team (op 31/12/2012):

Alexia Fouarge, medewerkster beleid Anuschka Mahieu, medewerkster partnerwerking en interne coördinatieBenoît Capiau, verantwoordelijke financiënDanny Claes, medewerker beleid en partnerwerkingFanny Polet, medewerkster partnerwerkingGeraldine Malaise, medewerkster partnerwerking en kwaliteitHans Schaap, landencoördinator FilippijnenJoaquim Da Fonseca, medewerker bewegingswerkLena Van der Bruggen, verantwoordelijke communicatieMarc Botenga, coördinator beleid en partnerwerkingMario Franssen, coördinator bewegingswerkSabrina Verswijver, medewerkster secretariaat en communicatieTom Buytaert, medewerker IT en secretariaatVéronique Coteur, medewerkster bewegingswerkWim De Ceukelaire, directeur

Onze organisatie / Personeel

Onze organisatie

PERSONEEL

Van links naar rechts op de foto (genomen in juni 2013): Benoît, Lena, Alexia, Danny, Anuschka, Mario, Fanny, Yves, Geraldine, Wim, Delphine, Tom. Voor de vlag: Véronique en Marc. Ontbreken op de foto: Hans en Joaquim.

In 2012 vonden enkele wijzigingen plaats in de personeelsstructuur:

Wim De Ceukelaire werd de directeur van de organisatie. Marc Botenga nam zijn plaats in als coördinator van het partner- en beleidswerk. De directie bestaat, naast Wim en Marc, uit Mario Franssen, die al op post was als coördinator van het bewegingswerk, en Anuschka Mahieu als interne coördinator.

Met het oog op de versterking van de be-leidscel werden twee nieuwe krachten, met respectievelijk een economische en een sociopolitieke achtergrond aangetrokken.

De organisatie werkt voortaan via 5 cellen in beleidswerk, bewegingswerk, partner-werking, communicatie & vrijwilligersbe-leid, en financies & fondsenwerving

Page 28: 2012 jaarverslag G3W

24

» 11.11.11 (de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging) » CNCD-11.11.11 (Centre national de coopération au développement) » ACODEV (Fédération des ONG de coopération au dévoloppement) » ngo-federatie (Vlaamse federatie van ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking) » Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving » Be-cause health (Belgian Platform for International Health) » Actieplatform Gezondheid en Solidariteit » 2015. De tijd loopt » People’s Health Movement

Geneeskunde voor de Derde Wereld Haachtsesteenweg 531210 Brusseltel: 02 209 23 65fax: 02 209 23 51e-mail: [email protected]

Onze organisatie

G3W IS LID VAN

SECRETARIAAT

Onze organisatie

Page 29: 2012 jaarverslag G3W

Naast onze schenkers, vrijwilligers en sympathisanten bedanken we ook de overheden, fede-raties en organisaties die de programma’s van onze partners meefinancieren:

» Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking van FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

» 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging » Wallonie-Bruxelles International » Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling » Europese Commissie » Provincie Oost-Vlaanderen » Provincie Vlaams-Brabant » Nationale Loterij » Peterschap Palestijnse Kinderen » Steden en gemeenten: Aalst, Antwerpen, Geel, Ieper, Lommel, Tielt-Winge, Zoersel » Ello Mobile

Page 30: 2012 jaarverslag G3W

Vormgeving: Greet ChristensCoverfoto: Antoine Moens de HaseV.U. W. De Ceukelaire, Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel – juni 2013