Werken vanuit de bedoeling - Gemeenten in beweging cultuurverandering - 2014

2

Click here to load reader

description

Werken vanuit de bedoeling als antwoord op een snel veranderende samenleving. Gemeenten in beweging, verdraaide organisaties, de pijl omdraaien en nieuw organiseren.

Transcript of Werken vanuit de bedoeling - Gemeenten in beweging cultuurverandering - 2014

Page 1: Werken vanuit de bedoeling - Gemeenten in beweging cultuurverandering - 2014

Werken vanuit de bedoeling als antwoord op een snel veranderende samenleving

Geschreven op 21 januari 2014 door Marieke van der Meché www.gemeenteninbeweging.nl Wouter Hart pleit in zijn boek ‘verdraaide organisaties’ om meer te gaan werken vanuit de bedoeling. Hij doorbreekt met zijn boek de mythe van beheersbaarheid in organisaties die de systeemwereld (regels, wetten, procedures, controle) te veel leidend laten zijn en daardoor te veel naar binnengericht zijn en de klant voor wie de organisatie bedoeld is uit het oog raken. Met ‘terug naar de bedoeling bedoeld hij na te gaan welke toegevoegde waarde, vanuit het perspectief van de klant of maatschappij, levert jouw organisatie? En vanuit daar te gaan handelen.

Waarom en voor wie zijn we er? Hele basale vraag die elke gemeente zich zou moeten stellen. Ook Carel Brugman Gemeentesecretaris van gemeente Haarlemmermeer wilde niet afwachten maar anticiperen op de snel veranderende context waarbinnen de gemeente opereert. Hij wil als gemeente met een maatschappelijke opgave scherp aan de wind varen, zo kwalitatief mogelijk organiseren tegen zo laag mogelijke kosten. Dit doen ze niet door een nog sterke systeemwereld te maken maar door te gaan luisteren naar de samenleving. Wat heeft zij nodig? Hij wil terug naar de kernopgaven, terug naar de basis. ‘Je bent er voor de burger, die weet goed te verwoorden wat ze nodig hebben, ga het daar halen’, aldus Carel Brugman. Maar daarvoor moet eerst de ‘eigen bedoeling’ en koers achterhaald worden.

Cris Zomerdijk begeleidt de gemeente in het helder krijgen van deze koers, die past bij ‘werken vanuit de bedoeling’. Drie stappen zijn doorlopen:

1. Ontwikkeling van de koers: op zoek naar de visie. Dit is gedaan door verschillende werkgroepen, zoals een werkgroep voor de betekenis van de beleidsfuncties, voor de betekenis voor de bedrijfsvoering en ook voor de cultuur (manier van werken). De uitkomsten zijn samen gekomen in een visie document.

2. Communicatie van de koers: lancering van de visie voortgekomen uit de verschillende werkgroepen.

3. Koersrealisatie: van papier naar de praktijk (huidige fase)

Tijdens de koersrealisatie wordt continu de vraag gesteld: ondersteunt de systeemwereld de bedoeling of moeten we het anders organiseren? Vervolgens wordt de vertaling gemaakt van, wat is de bedoeling naar, hoe ga ik daar naar handelen?

Het is voornamelijk een cultuurtraject dat de aankomende jaren nog voortduurt, gericht op een daadwerkelijke kanteling, waarbij de burger centraal staat en medewerkers niet gehinderd door systemen kunnen doen waar ze voor zijn.

Page 2: Werken vanuit de bedoeling - Gemeenten in beweging cultuurverandering - 2014

Cris heeft nog drie tips voor degene die een soort gelijk traject willen doorlopen:

1. Zorg voor een wenkend perspectief 2. Zorg voor dialoog 3. Zorg voor concrete en zichtbare acties en opvolging hiervan Meer informatie Ben jij ook zoekende naar (een toekomstbestendige) andere manier van organiseren. En wil je ook terug naar waar het om gaat? www.gemeentebeleving.net Of ga naar www.criszomerdijk.nl of www.deondernemendeprofessional.nl