Vredeshuis jaarprogramma 2014 2015

11
jaARpRogRAmMa 2014-2015 VreDEsHuIs StaD gENt

description

 

Transcript of Vredeshuis jaarprogramma 2014 2015

jaarprogramma2014-2015

Vredeshuis Stad gent

Zowel vandaag als uit de rijke geschiedenis van onze stad blijkt dat Gent een open, solidaire stad is met een aandachtig oog op de wereld, zowel de wereld héél dichtbij als de wereld verderaf! Als schepen van Noord-Zuidsamenwerking wil ik maximaal informeren en sensibiliseren op het gebied van wereldverhoudingen, be-lang van internationale solidariteit, ‘eerlijke handel’, over onze ecologische voetafdruk en de impact daarvan op ons klimaat. Het Vredeshuis speelt daar ook zijn rol in. Een open, laagdrempelig huis waar van gedachten wordt gewisseld en waar activiteiten worden aangeboden die jongeren en volwassenen bewust maken van de Noord-Zuidverhoudingen. Met het Vredeshuis beschikt Gent over de ideale uitvalsbasis om bij te dragen tot het bereiken van deze doelstellingen. In deze brochure vind je het rijke en diverse aanbod. Alle aangeboden activiteiten zijn gratis en worden professioneel begeleid.

Tine Heyseschepen van Milieu, Klimaat, Energie & Noord-Zuid

voorwoord edUCatieF aanBodDo8lstelling p. 4-5Recht door de stad p. 6-7Kundabuff i’s schatkamer p. 8-9Losbol p. 10-11Gekleurd verleden p. 12-13Thuis in het Stadhuis p. 14-15Dit nooit meer p. 16Voor de grote mensen p. 17Praktisch p. 18Contact p. 19

2 3

doelgroeP van 8 tot 24

gratis en begeleide activiteit

Voor het vijfde leerjaar past de activiteit beter bij het einde van het schooljaar.

Voor de derde graad middelbaar, hoger onderwijs en volwassenene kan een aangepaste versie aangevraagd worden.

‘Do8lstelling’ betekent een onderdompeling in de wereld van de Verenigde Naties in New York, maar ook in het leven van kinderen overal in de wereld. Kinderen voor wie het realiseren van de Millenniumdoelstellingen vaak van levensbelang is, om te zien dat een verhoogde solidariteit met kinderen uit het Zuiden het realiseren van de Millenniumdoelstellingen kan bespoedigen. De deelnemers worden door de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties opgeroepen om werk te maken van de Millenniumdoelstellingen. Ze ontdekken oorzaken van wantoestanden en vinden zélf mogelijke oplossingen. De 8 Millenniumdoelstellingen op een rij: tegen 2O15 zijn extreme armoede en honger uitgebannen; gaan alle jongens en meisjes naar school; hebben alle mannen en vrouwen dezelfde rechten; is kindersterft e sterk afgenomen; sterven er minder vrouwen door zwanger-schap; is verspreiding van ziektes zoals AIDS en malaria gestopt; leven er meer mensen in een duurzaam milieu; is er meer eerlijke handel en hulp en minder schulden voor landen in het Zuiden.Tijdens de activiteit hanteren de deelnemers een kleurrijke brochure die ook later kan aangewend worden als verwerkingsinstrument.

Waar de activiteit gaat door in het Vredeshuis

do8lStelling

11-16 jarigen - 3de graad basisonderwijs, 1ste en 2de graad middelbaar onderwijs, BLO & BUSO (aangepast), jeugdwerk, etc.

9O minutenduUr

aantal deelnemers

PriJs

aan

Bod-o

msC

hri

jVin

g

tip

4 5

doelgroeP onbeperkt (begeleider per 20 deelnemers)

gratis en begeleide activiteit

denk aan de weersomstandigheden.Dus: aangepaste kledij! Voor hoger onderwijs

en volwassenen kan een aangepaste versieaangevraagd worden.

Waar de wandeling vindt plaats in de historische kuip van Gent en vertrekt vanuit het Vredeshuis

10-15 jarigen - 3de graad basisonderwijs ook BLO, 1ste en 2de graad middelbaar onderwijs (ASO, TSO, BSO, BUSO), jeugdwerk, etc.

120 minutenduUr

aantal deelnemers

PriJs

tip

aan

Bod-o

msC

hri

jVin

gaan

Bod-o

msC

hri

jVin

g

Tijdens de wandeling krijgen kinderen hun eerste juridische onderricht. Tien sites in de oude volkswijken rond het Gravensteen vormen evenveel aanknopingspunten om de kinderrechten uit de doeken te doen. Het verleden wordt hierbij onder de loep genomen, maar tevens wordt benadrukt dat vele kinderrechten die bij ons in het Noorden een verworvenheid lijken, in het Zuiden helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Dat “rechten” niet saai hoeven te zijn, bewijst de puzzelwandeling ‘Recht’ door de Stad.6 7

reCht door de Stad

Kundabuff i is de enige van het dorp die de wereld al gezien heeft . Van zijn verre reizen bracht hij schatt en mee. Zijn schatkamer ligt er rommelig en stoff ig bij. Soms, heel soms komt er iemand van een verre wereld. En zo iemand kan Kundabuff i wakker krijgen. Kundabuff i’s schatkamer vormt een muzikaal wereldverhaal aan de hand van instrumenten en gebruiksvoorwerpen. De centrale thema’s zijn: de rijkdom van culturele en muzikale verschillen, de eenheid in verscheidenheid en het belang van een duurzame ontwikkeling van de aarde.

doelgroeP max. 60

gratis en begeleide activiteit

(groot)ouders zijn van harte welkom.K3 en 1ste leerjaar kunnen gerust samen komen!

Waar de activiteit gaat door in het Vredeshuis (annex Zilverhof)

kundabuFfi’S sChatkamer

3-10 jarigen, kleuteronderwijs, 1ste en 2de graad basisonderwijs(ook BLO), jeugdwerk, etc.

ca. 70 minutenduUr

aantal deelnemers

PriJs

tip

Wanneer van 4 mei tot 5 juni 20153 voorstellingen per dag(09u00; 10u30; 13u30)

aan

Bod-o

msC

hri

jVin

g

8 9

doelgroeP per klas (24 lln)

gratis en begeleide activiteit

het eerste leerjaar best nà de paasvakantie boeken.Vrijblijvend: (groot)ouders die mee instaan voor de

begeleiding zijn meer dan welkom.

Waar de activiteit gaat door in het Vredeshuis

loSbol

6-10 jarigen, 1ste en 2de graad basisonderwijs (BLO - aangepast), jeugdwerk, etc.

90 minutenduUr

aantal deelnemers

PriJs

tip

Losbol is een zeer herkenbare jonge snater, zoals de leerlingen van de doelgroep, die al eens slordig omspringt met water, die soms blikjes bij het restafval gooit of snoeppapiertjes op de composthoop gooit, die nutt eloos lichten laat branden of de deur open laat terwijl de verwarming aanstaat. Allemaal zaken die er voor zorgen dat Losbol nogal wat ergernis opwekt in zijn omgeving. Hij kan wat hulp gebruiken om zijn gedrag te verbete-ren. Daarvoor nodigt hij graag uw klas uit. Via een leuk verhaal en een quiz leren de deelnemers spelenderwijs aan Losbol (en aan zichzelf) hoe om te springen met water, energie en afval. Speciale aandacht gaat naar de zeer actuele klimaatproblematiek.

Tijdens de activiteit hanteren de deelnemers een kleurrijke brochure die ook later kan aangewend worden als verwerkingsinstrument.

aan

Bod-o

msC

hri

jVin

g

1o 11

De deelnemers worden ‘meegenomen’ naar de meidagen van 194O. De School van Toen laat dit naadloos toe. Hoe werden de leerlingen ingelicht over de Duitse inval? Wat waren de onmiddellijke gevolgen? Wie vetrok met schamele bezitt ingen op vlucht? Hoe hernam het ‘normale’ leven? Wat waren de regels van de bezett ende overheid? Hoe evolueerde de schaarste inzake voedsel, brandstof en medische producten? Hoe creatief omzeilde men de avondklok en het verbod om naar de Engelse radio te luisteren? Hoe reageerden de mensen op collaboratie, jodenvervolging en de al-dan-niet verplichte tewerkstelling? Wat moest men doen bij bombardementen … Gaandeweg ervaren de deelnemers dat de oorlog, die aanvankelijk niet zoveel Belgische slachtoff ers eiste, toch steeds dramatischer wordt voor de bevolking.

doelgroeP per klas

gratis en begeleide activiteit

Waar de activiteit gaat door in de ‘School van Toen’. De school van Toen ligt in de kom van Gent, dicht bij de Sint-Michielskerk en de Poel, in het Klein Raamhof nr. 8

gekleurd verleden “oorlogSleS”

5de en 6de leerjaar (ook BLO), 1ste graad middelbaar (ASO, TSO, BSO, BUSO)

van 10u00 tot 12u00duUr

aantal deelnemers

PriJs

Wanneer van 7 oktober 2014 tot 28 mei 2015(elke dinsdag en donderdag)

aan

Bod-o

msC

hri

jVin

g

12 13

Het Gents stadsbestuur vindt het belangrijk om al haar inwoners zoveel mogelijk te betrekken bij het stads-beleid. En hoe jonger hoe beter. Vragen aan kinderen wat zij vinden van het beleid in hun stad, is echter heel moeilijk. Het is namelijk behoorlijk lastig om mee te praten over iets waar je niet in ‘thuis’ bent. Dit project informeert kinderenover de werking van het Gentse Stadsbestuur. Politiek, beleid, bestuur, … al deze ‘volwassen’ termen worden op een kindvriendelijke manier uitgelegd.

Het aangeboden traject bestaat uit drie delen: Een informatie- en fotobundel voor leerkrachten, bedoeld als lessenpakket rond de thema’s de stad, democratie, werking van ons stadsbestuur en het betrekken van mensen bij het bestuur. Een bezoek aan het stadhuis, waarbij de leerlingen via een interactief spel hun opgedane kennis kunnen testen.

Na het spel en een korte pauze, kunnen de leerlingen hun eigen voorstellen aan het stadsbestuur presente-ren. Deze voorstellen worden voorbereid in de klas. Hiervoor is een gedetailleerde methodiek opgenomen in de informatiebundel. De Jeugddienst maakt de ideeën over aan de betrokken diensten.

doelgroeP per klas

gratis en begeleide activiteitGelet op thematiek, enkel voor Gentse scholen

Waar Stadhuis Gent

thuiS in het StadshUis

5de en 6de leerjaar Gentse scholen

180 minutenvan 09u00 tot 12u00

duUr

aantal deelnemers

PriJstip

Wanneer van 25 september 2014 tot 30 april 2015(elke donderdagvoormiddag)

aan

Bod-o

msC

hri

jVin

g

14 15 foto: © Stad Gent

De ruimtes in het Vredeshuis kunnen gratis gebruikt worden voor allerhande activiteiten. Uiteraard ook voor organisaties die van dicht of ver met jongeren te maken hebben. Het gebruik van de ruimtes kan ge-combineerd worden met het educatief aanbod (zie bij activiteiten “Do8lstelling” en “Recht door de stad”.

Studiedagen, pedagogische “kindvrije” dagen, allerhande opleidingen (leerkrachten, jeugdopbouwwerk, kinderverzorgers, studenten pedagogie, ...), oudercomités, teambuildingmomenten kunnen door de men-sen van het Vredeshuis thema-gebonden ondersteund worden.

Bel gerust voor een aangepaste aanpak.

Het Vredeshuis ondersteunt de verscheiden herdenkingsmomenten in Gent. De herdenkingen aan de Eer-ste en Tweede Wereldoorlog, de Bevrijding van Gent (1944), de Kristallnacht (1938) en de plechtigheden rond de executieoorden (Offerlaan en Rieme-Oostakker).

Mensen die het meemaakten hadden en hebben hoofdzakelijk een streven: “dit nooit meer”. Wij willen met onze werking dit streven verder te zetten naar de toekomst. Ook voor specifieke of éénmalige activi-teiten staat het huis klaar.

Mocht je school hulp en/of info nodig hebben kun je altijd bij ons terecht.

dit nooit meer Voor de grote menSen

16 17 © Stad Gent

Combinaties met activiteiten binnen en buiten het Vredeshuis zijn uiteraard mogelijk.

Groepen die hun lunchpakket veror-beren in het Vredeshuis doen dit door zich een aangepast oxfamdrankje te verschaffen: appelsiensap of worldshake aan 1 euro.

De school van toen

Al onze activiteiten werden mogelijk door en genieten de steun van onze partners:

VredeshuisSint-Margrietstraat 9

9OOO Gent (2OO meter van het Gravensteen)Tel. O9 233 42 95

[email protected]

18 19

Vredeshuis aan de Lijn: halte Langesteenstraat (4) of halte Gravensteen (1 & 4)

Alle activiteiten zijn gratis.

Telefonisch reserveren is nodig op O9 233 42 95.

PraktiSch Contact

Mahatma Gandhi

V.U.: Paul Teerlinck, Stadssecretaris, Botermarkt 1, 9000 Gent

Weesde Verandering

die jein de wereld

wil zien