Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016 - Vrangendael · 2016. 5. 19. · Jaarverslag 2015 en...

38
Parochie Christus’ Hemelvaart – H. Joseph Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016

Transcript of Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016 - Vrangendael · 2016. 5. 19. · Jaarverslag 2015 en...

  • Parochie Christus’ Hemelvaart – H. Joseph

    Jaarverslag 2015

    Jaarprogramma 2016

    Frank van der PasMarkering

  • Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016

    van de parochie Christus’ Hemelvaart – H. Joseph

    Voorwoord

    Voor u ligt het Jaarverslag 2015 en het Jaarprogramma 2016. Hierin treft u het reilen en zeilen aanvan de parochie Christus’ Hemelvaart en H. Joseph en de plannen voor dit jaar.

    Voor Kerkbestuur en Pastoraatgroep vormen deze stukken enerzijds een evaluatieve terugblik enanderzijds bieden ze een perspectief naar de nabije toekomst.

    Het afgelopen jaar kan als rustig omschreven worden. Er waren geen grootse gebeurtenissen. Hethuidige jaar (2016) zal waarschijnlijk meer roering kennen. Er staan belangrijke dingen te gebeu-ren. In het Jaarprogramma wordt daar nader op ingegaan.

    Diverse voorzitters, leiders en contactpersonen van parochiegroepen hebben bijgedragen aan ditJaarverslag. Om willekeur in het vermelden van namen te vermijden en vanwege een zekere uni-formiteit is er voor gekozen om geen namen onder de afzonderlijke bijdragen te plaatsen.Sommigen maken van de gelegenheid gebruik om aanvulling voor hun groep te vragen. Omdatvrijwel alle groepen uitbreiding kunnen gebruiken, zijn de afzonderlijke oproepen niet weergegevenen wordt hier een algemene oproep gedaan: heeft iemand interesse en /of gelegenheid om eengroep te versterken, van harte welkom en meld je aan bij het parochiecentrum of de desbetreffen-de groep (zie pagina 11).

    Graag willen Kerkbestuur en Pastoraatgroep het Jaarverslag 2015 en het Jaarprogramma 2016met u bespreken. Dat kan tijdens de Parochiejaarvergadering die plaatsvindt op woensdag 20 aprilom 19.30 uur in het kerkzaaltje.

    Onze dank gaat uit naar alle parochianen, vrijwilligers en alle anderen die zich in het afgelopenjaar ingezet hebben voor onze geloofsgemeenschap en eveneens naar degenen die een bijdragegeleverd hebben aan dit jaarverslag.

    Sittard, 11 april 2016

    Kerkbestuur en Pastoraatgroep

    3

    Frank van der PasMarkering

  • Inhoud

    Pagina

    Voorwoord 3Inhoud 4

    DEEL I

    Jaarverslag 2015 5

    1. Chronologisch overzicht 52. Vrijwilligers en Werkgroepen 113. Kerkbestuur en Pastoraatgroep 134. Individueel pastoraat 155. Werkveld liturgie 166. Werkveld catechese 217. Werkveld diaconie 248. Werkveld Organisatie en communicatie 269. Werkveld Onderhoud en beheer 2810. Werkveld Dienstverlening 2911. Financieel verslag 30

    Bijlagen

    1. Samenstelling Kerkbestuur en Pastoraatgroep 312. Taken en verantwoordelijkheden van Kerkbestuur

    en Pastoraatgroep 323. Parochievertegenwoordiging 334. Jaarverslag van pastoraal werker Elly Bus - Linssen 345. Stichting Pastorale Dienstverlening 366. Oecumene en interreligiositeit 377. Wijken en Wijkplatforms 38

    DEEL II

    Jaarprogramma 2016 40

    4

    Frank van der PasMarkering

  • Deel I: Jaarverslag 2015

    1. Chronologisch overzicht

    Januari

    a. Op zondag 4 januari vindt na de viering de nieuwjaarsreceptie plaats.

    b. Een afvaardiging van de ‘Engele van Zitterd – Gelaen’ voert een gesprek met het Kerkbestuurover een tijdelijke opslag van hun goederen in de garage van het parochiehuis. Omdat het geenideale plek is, wordt naar een andere mogelijkheid gezocht. Die wordt gevonden nabij de (ge-sloten) kerk van Ophoven.

    c. Het grote dak van de kerk begint gebreken te vertonen. Bij heftige regenbuien kan het gaanlekken. Gestart wordt met het zoeken naar de mogelijkheden van een opknapbeurt. (Zie bijOnderhoud en beheer pag. 28).

    d. Met enige verontrusting nemen we kennis van het besluit van Mgr. Eijk om op termijn geenpastoraal werkers meer aan te stellen. Bekend is dat Mgr. Wiertz daar anders over denkt en datvooralsnog nog niet van plan is. Het is wel aanleiding om de aanstelling van onze pastoraalwerker nog eens tegen het licht te houden. Die is in dienst van de SPD en wordt gedetacheerdin de parochie. Vraag is of dit voor de toekomst een gunstige constructie blijft. Zowel Kerkbe-stuur als SPD willen zich optimaal blijven inspannen voor het behoud van de pastoraal werkerin onze parochie.

    e. Regelmatig vragen parochianen, met name degenen die afhankelijk zijn van zorg, of de zon-dagsviering op een later tijdstip zou kunnen beginnen. Besloten wordt daar een enquête over tehouden onder de kerkgangers. Er wordt gevraagd welk aanvangstijdstip de voorkeur heeft,10:00 uur of 10:30 uur. Het is ook mogelijk om aan te geven dat men geen voorkeur heeft. Eenmotivering of toelichting wordt op prijs gesteld. Dat kan van pas komen bij eventuele gesprek-ken met betrokken werkgroepen over het aanvangstijdstip van de zondagsviering.

    f. De rechterzijde van de vloer in de kerk wordt geboend.g. Op 29 januari wordt door de Stichting Behoud Franse Klooster in de Oase de film “Adieu aux

    Sœurs” vertoond. Enkele parochianen die de film hebben gezien zijn onder de indruk.

    Februari

    a. Het deurcollectenbeleid wordt besproken en opnieuw vastgesteld. De vaste deurcollecten zijn:Vastenactie, Nederlandse missionarissen, MIVA, Vredesweek, Oecumenische viering en Ad-ventcollecte. Verder kan de Stuurgroep Diaconie het doel van twee diaconale collecten bepalen.

    5

  • Collecten buiten het schema, aan het kerkbestuur voorgelegd, worden bij uitzondering en ommoverende redenen toegestaan. De 'klepperactie' van de misdienaars valt buiten de deur-collecten.

    b. Bestaande lijsten van parochianen zijn opgeschoond. Er blijft een lijst over van ongeveer 1200parochianen. Deze moet nog verder uitgezuiverd worden. Het ligt in de bedoeling om deze lijstactueel te houden. De 1200 bekende parochianen ontvangen op naam een brief over de ActieKerkbalans.

    Maart

    a. Door Ren Lantman wordt namens de parochie de tweede vragenlijst ingevuld voor de bisschop-pensynode over het gezin, die in oktober 2015 in Rome plaatsvindt. Alle parochies wereldwijdhadden via de eigen bisschoppen daartoe een verzoek ontvangen. Onze antwoorden zijn dusnaar het bisdom Roermond gestuurd.

    b. De poging om in de parochie een nieuwe bijbelgroep op te starten strandt. Elly Bus-Linssenontvangt maar drie aanmeldingen.

    c. Op grond van het resultaat van de enquête over het gewenst aanvangstijdstip van de zondags-viering besluit het Kerkbestuur om dat te handhaven op 10:30 uur. Een grote meerderheid geeftdaar de voorkeur aan.

    d. Het beeld ‘De Barmhartige Samaritaan’, dat tot de sloop van de kerk van Stadbroek op de hoekvan de Hemelsley en de Tudderenderweg stond, is na een zoekactie weer opgedoken. Het kaneen plek krijgen in de kerk van Vrangendael. Een groep van 'meest betrokkenen en deskun-digen' buigt zich daar over en stelt voor om het beeld op de plek van de heilige Joseph bij hetorgel te zetten.

    April

    a. Na twintig jaar lid geweest te zijn neemt Els Zits afscheid van de Pastoraatgroep. Daar wordt opgepaste wijze aandacht aan besteed tijdens een gezellig etentje, later in het jaar.

    b. Het Kerkbestuur formeert een werkgroep die zich zal gaan bezig houden met de aanstelling vande pastoor en de pastoraal werker. De pastoor zal in 2016, overeenkomstig bestaande richtlij-nen, zijn ontslag moeten aanbieden aan de bisschop. De pastoraal werker is in dienst van deSPD en wordt gedetacheerd in de parochie. De werkgroep wordt gevraagd te onderzoekenwelke veranderingen er (mogelijk) gaan plaatsvinden en welk beleid ten aanzien daarvanontwikkeld kan of dient te worden. De werkgroep bestaat uit Ad Janssen, Jan Barendse en JacPeeters. De werkgroep zal nauw samenwerken met (een afvaardiging van) de SPD.

    c. Op 22 maart april overlijdt in verpleeghuis ‘de Baenje’ pastor Ad van Heijst. Enige jaren hebbenwij op hem een beroep kunnen doen om in vieringen voor te gaan bij afwezigheid van onzepastoor.

    6

  • d. Na vele jaren is op de plek waar de kerk van de St. Josephparochie Stadbroek heeft gestaan,het winkel- en appartementencomplex gerealiseerd. Met voldoening wordt geconstateerd dathet complex de naam ‘De Samaritaan’ heeft gekregen, een verwijzing naar het beeld dat bij dekerk stond. Het Kerkbestuur blijft zich, overeenkomstig een gemaakte afspraak bij de kerkslui-ting, inzetten voor een gedenkteken in of nabij het complex.

    e. Het contracten van het grote kopieerapparaat van de parochie en het kleine kopieerapparaatvan het parochiecentrum lopen af. Om een aanzienlijke besparing te realiseren zal één nieuwapparaat aangeschaft worden. Dat zal in het bloemsierlokaal geplaatst worden, omdat het van-uit het parochiecentrum gemakkelijk toegankelijk moet zijn.

    f. Er vindt een ‘omhuizing’ plaats: het bloemsierlokaal wordt drukwerklokaal en omgekeerd. Beidelokalen worden opgeknapt en ingericht voor hun nieuwe bestemming.

    g. Voor het KASKI (=Katholiek Sociaal Kerkelijk Instituut) wordt gedurende twee weekenden hetaantal kerkbezoekers geteld. De gegevens (zaterdag 31 en zondag 157 bezoekers) worden peremail verstrekt.

    h. Op zondag 26 april gaat in de eucharistieviering voor pastor Hans Nieuwkamp als vervanger.Grappige bijkomstigheid is dat het contact tot stand gekomen is via 'onze' Hans Nieuwkamp. Zijbleken enkele generatie terug familie te zijn.

    i. De Parochiejaarvergadering vindt plaats op woensdag 29 april. Deze nuttige en gezelligebijeenkomst wordt bezocht door een veertigtal parochianen. Naast een terugblik op het afgelo-pen jaar en vooruitblik op het lopende jaar wordt er stil gestaan bij de kern van het parochie-zijnof met andere woorden: 'Wat moet altijd blijven?'

    Mei

    a. Diederick Barendsz maakt in een tweet melding van de Parochiejaarvergadering. Er volgenenkele reacties, onder andere van het bisdom. Naar aanleiding van deze ervaring zal Diederickeen facebookaccount van de parochie aanmaken.

    b. Een afvaardiging van de Pastoraatgroep, in gezelschap van een SPD-vertegenwoordiger,neemt op 27 mei in Rolduc deel aan een Sociale studiedag.

    c. Het glas van enkele non-figuratieve glas-in-lood-ramen van de kerk van Stadbroek wordt aaneen creatieve instelling geschonken. De ramen verkeerden in zeer slechte staat.

    d. Na een verblijf van ruim anderhalve eeuw nemen de 'zusters van de Plakstraat' (Liefdezustersvan het Kostbaar Bloed) op 16 mei afscheid. Het klooster wordt gesloten en de zusters verhui-zen naar de Windraak. De pastoor neemt deel aan de sluitingsdienst in de kapel van dezusters.

    Juni

    a. Op 2 juni wordt het nieuwe kopieerapparaat geplaatst.b. Op 8 juni vindt het regulier overleg van het Kerkbestuur met de SPD plaats.c. Mede door het feit dat de gemiddelde leeftijd van de kerkbezoekers stijgt, de mobiliteit afneemt

    en er meer gebruik gemaakt moet worden van hulpmiddelen, groeit de behoefte om de afstandtussen de stoelrijen te vergroten. Er wordt één rij stoelen verwijderd, wat inhoudt dat er dertigstoelen minder in de kerk staan.

    d. Besloten wordt dat het Kerkbestuur voor koorleden en cantoren alleen bij een 40-jarig jubileumhet ereteken van de Sint Gregoriusvereniging zal aanvragen en vergoeden.

    e. De Nederlandse bisschoppen geven richtlijnen omtrent de VOG (Verklaring omtrent het Ge-drag) voor nieuwe kerkelijke functionarissen, ook voor bepaalde vrijwilligers. Voor het aanvra-gen een VOG is een E-herkenning van een kerkbestuurslid (secretaris) nodig. Het Kerkbestuurzal de richtlijnen van het bisdom voor de VOG toepassen.

    f. Het 'Actieplan 2015', op basis van het Jaarprogramma 2015, wordt goedgekeurd nadat het inde pastoraatgroep en in het Kerkbestuur besproken is.

    g. Om iets te doen aan de fietsendiefstallen wordt bij de fietsenstalling van de hoofdingang van dekerk een camera geplaatst.

    h. Op 22 juni is de jaarlijkse ontmoeting tussen de pastoraatgroep en de contactpersonen van deparochiële werkgroepen.

    7

  • i. Het hoge dak van de kerk lekt regelmatig. De zaak wordt bekeken en het Kerkbestuur besluitom de mogelijkheden van een grondige reparatie te onderzoeken.

    j. Met de Schola Cantorum vindt overleg plaats over de mogelijkheden om in onze kerk (kerk-zaaltje) te repeteren. Bij nader inzien lijkt dit geen goede optie en wordt een andere oplossinggezocht.

    Juli

    a. De gemeentelijke enquête over de vaste gebruiksuren van de parochiegebouwen wordt inge-vuld.

    b. Met deken van Rens vindt een gesprek plaats over zijn visie op de toekomst van de parochie,met name wat betreft de positie van de / een pastoor. De deken kan zich vinden in de wens vande parochie om de pastoor na zijn kerkelijke pensionering (75 jaar) in de parochie werkzaam telaten blijven. De deken adviseert om overeenkomstig de kerkelijke richtlijnen de pastoor zijnontslag te laten aanbieden een half jaar voor het bereiken van de 75-jarige leeftijd en dieontslagbrief vergezeld te doen gaan van een brief van de parochianen over de wens om deaanstelling te continueren.

    c. Het orgel wordt gestemd. Ren Lantman verleent de noodzakelijke assistentie. Het gewenstedoel wordt bereikt, na stemming klinkt het orgel beter.

    d. Het voormalige bloemsierlokaal wordt als drukwerklokaal in gebruik genomen. Iedereen lijkttevreden te zijn.

    e. Het kerkbestuur is voornemens over te gaan tot reparatie van het grote kerkdak. Er zal overlegmet het bisdom gestart worden en verder wordt bekeken welke instanties en fondsen omsubsidie gevraag kunnen worden. Tevens zal er een kerkdak-reparatie-actie voor parochianengeorganiseerd worden.

    Augustus

    a. Het jaar 2016 zal wereldwijd het ‘Heilig jaar van de Barmhartigheid’ zijn. In de parochie leeft ditthema en van verschillende kanten wordt geopperd om 'barmhartig' als parochie-jaarthema tenemen. Zo wordt vervolgens besloten. Jan Wetzeler zal voor een creatieve verbeelding in dekerk zorgen.

    b. Met de gemeente wordt een gebruikersovereenkomst gesloten met betrekking tot het inbruikleen hebben van het beeld de ‘Barmhartige Samaritaan’. Dit beeld, dat bij de kerk vanStadbroek stond, zal een plek krijgen in de kerk van Vrangendael.

    c. De Stichting Hulp in Praktijk Westelijke Mijnstreek (HiP WM) is opgericht. Voorheen was HiPeen puur landelijke organisatie. Dat blijft zo, maar de praktische uitvoering zal meer regionaalaangestuurd worden, zoals bijvoorbeeld door HiP WM.

    September

    a. Op 4 september, op zijn 50e sterfdag, wordt in onzekerk Albert Schweitzer (arts, theoloog, filosoof, musi-cus en medisch zendeling) herdacht met een Mini-symposium en orgelconcert.

    b. Op 20 september vindt in onze kerk de oecumenischeviering plaats.

    c. De kleine werkgroep die zich bezig houdt met detoekomstige aanstellingen van de pastoor en de pas-toraal werker in onze parochie, legt een plan voor omde pastoraal werker in dienst te nemen van het Kerk-bestuur (parochie) in plaats van de SPD. Dit plan zalmet het dekenaat en het bisdom besproken worden.

    d. Vanwege een verhuizing naar elders moeten we afscheid nemen van organist Leo Engelen. e. Het aantal Eerste Communicanten daalt. Het betekent dat er bezuinigd moet worden.

    8

  • De werkgroep bezint zich daarop. Nu wordt reeds besloten dat de taken van Petra Ritzen(externe didactische en theologische vakkracht) komend jaar door Elly Bus-Linssen overgeno-men zullen worden.

    f. Gestart wordt met de actie dakreparatie: ‘Zomaar een dak boven wat hoofden’. In de kerk komteen 'thermometer' te hangen die aangeeft hoeveel geld er ontvangen is voor de reparatie.

    Oktober

    a. Op 5 oktober is er een vergadering van het Kerkbestuur en de Pastoraatgroep samen. Tersprake komen voor beide groepen relevante onderwerpen.

    b. Op wens van Elly Bus-Linssen komt het kerkkoor van Schandelen op zondag 18 oktober onzeliturgie opluisteren. Dit gebeurt in het kader van haar 25-jarig jubileum in dit koor. Haar 'cadeau-tje' biedt ze aan onze parochie aan.

    c. Op 31 oktober wordt in het kader van de fair-trade-week in onze kerk een lunch voor 20 vluchte-lingen met een status georganiseerd.

    d. Op zondag 18 oktober is de pastoraatgroep in de Andreaskerk in Heerlen vertegenwoordigd,waar de leden van de ATD Vierde Wereld een dienst hebben voorbereid i.v.m. ‘Dag van de Ar-moede’, die op 17 oktober wereldwijd wordt herdacht.

    e. Ook dit jaar zal onze pastoor voorgaan in de kerstvieringen van het Vrouwen Gilde en hetReumafonds in onze kerk.

    November

    a. Op zondag 8 november nemen enkele leden van het Kerkbestuur deel aan de afscheidsvieringen aansluitende receptie van Wim Vergouwen als pastoor van de parochie in Broeksittard. Defeestelijke mis met gregoriaans koor en de fanfare wordt druk bezocht evenals de receptie inhet gemeenschapshuis.

    b. Het kerkbestuur en de pastoraatgroep zijn vertegenwoordigd bij de informatieve bijeenkomstvan HiP WM op 15 november.

    c. Annelies Bergman wordt gefeliciteerd met haar 25 jarig parochiejubileum in verschillende func-ties.

    d. In het kader van het regelmatige overleg tussen de parochies van het dekenaat wordt eenquickscan (momentopname van de parochie) gemaakt. Deze wordt naar het dekenaat (GuusJanssen) gemaild. Er wordt nog eens aan herinnerd dat de kerk geen rijksmonument is, maarwel een rijksmonument bevat: het orgel.

    e. De door Efrem Verleng van de Stichting Behoud Franse Klooster, aangeboden 'icoon' (Bekeringvan een Ethiopiër Hand. 8,26) zal na reparatie van de brandschade in de dagkapel gehangenworden.

    f. Pastoor mgr. A. Kurris neemt afscheid van de parochie in Maastricht. Hij is kapelaan in Vran-gendael geweest en heeft onder andere op muzikaal gebied veel voor de parochie betekend.Het Kerkbestuur stuurt zijn beste wensen en enkele cantores luisteren de receptie op.

    g. Als in de kerk de 'Barmhartige Samaritaan' de plaats gaat innemen van de St. Joseph, zal dezelaatste verhuizen naar een plek tegen de achterwand van de kerk.

    h. Het Kerkbestuur stelt een tekst op voor de plaquette in het woon- en winkelcentrum op de plekvan de voormalige kerk van Stadbroek. Voorgesteld wordt dat op de plaquette een afbeeldingvan de kerk komt. Voor overhandiging aan de architect zal nog contact met het bisdom zijn,omdat deze bij de overeenkomst betrokken is.

    i. Op zondag 22 november zingt het Afrikakoor ‘Kwimba-Zabula’ in de viering.j. Vanaf 28 november zal voorafgaand aan de vieringen in de sacristie met betrokkenen een

    moment van rust en voorbereiding zijn. De predikant zorgt voor een korte bezinning.k. Op 12 november is in de Ontmoetingskerk te Geleen een bezinningsbijeenkomst georganisserd

    door het 'Interreligieus Platform'. Aansluitend zijn er diverse dialoogtafels in het kader van de'Dag van de Dialoog'. Het thema van de dialoog is 'Samen op zoek naar geluk'.

    l. De Limburger / het Limburgs Dagblad publiceert op 29 november een artikel over ‘De Herder van Vrangendael’. De aanleiding is dat Jan Wetzeler door de pers voor pastoor werd aangezientijdens de faire-trade maaltijd op 31 oktober.

    9

  • December

    a. Op zondag 13 december vindt om 15.00 uur in de kerk een klankschalenconcert plaats.b. Het beeld “de Barmhartige Samaritaan” van dhr. Sjra Schoffelen wordt op zondag 6 december

    in onze kerk onthuld. Deze dag is gekozen omdat 8 december 'Het Buitengewoon Jubileumjaarvan de Barmhartigheid’ begint. Het beeld wordt door de Gemeente aan ons in bruikleengegeven. Wethouder Astrid Verblakt (zelf van Stadbroek) doet de onthulling samen met deontwerper. Zijn dochter vertelt vervolgens de geschiedenis van het beeld.

    c. Vanwege de omvang van het werk en het feit dat de informatie ook op de website te vinden is,wordt besloten de parochiegids niet meer te actualiseren en daarmee te laten vervallen. Erbestaat reeds een parochiefolder, waar alleen parochiële informatie staat. De informatie van deparochiegids over overige initiatieven in de wijk kan men raadplegen op de website van deparochie: www.vrangendael.nl.

    d. Het Kerkbestuur nodigt de nieuwe buren van de parochie (terrein van voormalig winkelcentrum)uit voor kennismaking op 14 december. Er blijkt geen belangstelling te zijn. Er komt niemandopdagen.

    e. Op 20 december wordt in de basiliek van Sittard de grote deur geopend i.v.m. begin van het‘Heilig Jaar van Barmhartigheid’. Er werden diaconale symbolen voor de 7 werken van de barm-hartigheid in de dienst aangedragen bij het priesterkoor. Vanuit de pastoraatgroep wordt eenafbeelding ingebracht die 'Vreemdelingen opvangen' uitdrukt. Het Kruispunt verbeeldt 'Dorstigente drinken geven'.

    10

  • 2. Vrijwilligers en werkgroepen

    De parochie telt eind 2015 de volgende werkgroepen waarin 282 leden (168 personen):

    Werkgroep Leden Contactpersoon

    LeidingKerkbestuur 8 Frank van der PasPastoraatgroep 5 Jac Peeters

    DiaconieHerbergmaaltijd 4 Wilma MoelkerKruispunt medewerkers 19 Mia CleefStuurgroep diaconie 10 Jo BeckersVrede en Ontwikkeling 6 Jan Wetzeler Ziekendienst, Vrangendael Stadbroek 8 Bep Westgeest

    LiturgieAcolieten / misdienaars 5 Yvonne de BruinAvondwake 8 Ange Vael

    Netty KnabbenBloemsiergroep 12 Alex DanielseCantores / Organisten 9 Hans NieuwkampCollectantencollege 8 Jan van EijsCommunie assistenten 8 Annelies BergmanKoster 1 Paul VerstegenLectoren 14 Trees van DokkumLiturgiegroep 6 Elly Bus - LinssenOecumenische viering 1 Paula WalschotPredikanten 5 Piet VerhagenRouwkoor 14 Mariet SchmeitzSt. Josephkoor 23 Ton BrouwerWerkgroep Gezinsviering 6 Elly Bus - LinssenWerkgroep "Kindje-wiegen" 1 Elly Bus - LinssenWerkgroep Taizéviering 4 Elly Bus - LinssenWerkgroep Vesperviering 3 Elly Bus - Linssen

    Catechese Centrale Communie Werkgroep 9 Jac PeetersDoopgroep 3 Paula WalschotGespreks/Bezinningsgroep 10 Piet VaelSteppegroep 2 Meindert MullerVormselgroep 9 Elly Bus - Linssen

    Organisatie en communicatieParochiecentrum gastvrouw 1 Annelies BergmanParochiecentrum-vrijwilligers 7 Annelies BergmanParochieblad “Deze Week” 2 Annelies BergmanProjectteam “Toekomst” 4 Diederick BarendszWerkgroep website vrangendael.nl 3 Frank van der Pas

    Onderhoud en beheerOnderhoud en beheer 4 Ad Janssen

    11

  • DienstverleningInterieurverzorging parochiehuis 1 Wilma MoelkerVrijwilligers poetsgroep kerkgebouw 13 Paula WalschotKoffiegroep 16 José Reijnders

    FinanciënStichting Pastorale Dienstverlening 8 Hans Hermans

    Overige medewerkersSysteembeheerder computers in de parochie 1 Annelies Bergman

    Hierna komen de groepen afzonderlijk aan het woord, gewoonlijk de contactpersoon, om verslag tedoen van de activiteiten van de desbetreffende groep gedurende 2015.

    12

  • 3. Kerkbestuur en de Pastoraatgroep

    Het KerkbestuurHet Kerkbestuur vergadert in de regel elke tweede maandag van de maand. Incidenteel zijn erextra-bijeenkomsten als dat noodzakelijk is. De vaste agendapunten zijn: het bespreken van actu-ele en lopende zaken; het doornemen van de ingekomen en uitgaande stukken; het onderhoud enbeheer; de financiën van de parochie; huishoudelijke aangelegenheden; informatie over het pasto-rale reilen en zeilen in de parochie; de communicatie naar werkgroepen. Hierna volgt een opsomming van de voornaamste agendapunten uit de vergaderingen.

    - Een terugkerend onderwerp in het KB is de slechte toestand van het hoge kerkdak.- Regelmatig wordt gesproken over de aanstelling van de pastoraal werker. Een kleine werkgroep

    van KB- en SPD-afgevaardigden adviseert om haar, anders dan nu het geval is, in dienst tenemen van het kerkbestuur. De werkgroep zal de realisatie voorbereiden.

    - De financiële situatie van de parochie vraagt om permanente aandacht. In het kader van de Ac-tie Kerkbalans ontvangen de geregistreerde parochianen een op naam gestelde brief met deaansporing om deel te nemen aan de kerkbijdrage.

    - Er vinden gesprekken plaats met een afvaardiging van de ‘Engele van Zitterd – Gelaen’ overhet tijdelijk opslaan van goederen.

    - Er vindt een oriënterend gesprek plaats van een afvaardiging van het Kerkbestuur met dedeken over zijn visie op de toekomst van de parochie, met name ten aanzien van het behoudenvan de pastoor. De deken is daar positief over.

    - De ingevulde vragenlijst ten behoeve van de bisschoppensynode te Rome in het najaar van2015 wordt naar het bisdom opgestuurd.

    - Door Diederick Barendsz is een facebook-account voor de parochie aangemaakt. Hij zal actu-ele informatie verschaffen.

    - De Barmhartige Samaritaan, het beeld dat voor de kerk van Stadbroek heeft gestaan, krijgt eenplek in onze kerk, aan de zijde van het orgel. De onthulling door de maker Sjra Schoffelen enwethouder Astrid Verblakt vindt plaats op 6 december.

    - Er wordt een tekst opgesteld voor de plaquette die als herinnering aan de voormalige kerk inhet winkelcentrum van Stadbroek komt te hangen.

    In het verslagjaar worden de volgende besluiten genomen:

    - De toestand van het dak is van dien aard dat reparatie nodig is. Met het bisdom wordt overlegd,vier firma’s wordt een offerte gevraagd, er worden fondsen geworven en de actie ‘Zo maar eendak boven wat hoofden’ gaat van start.

    - Gedurende een proefperiode van 5 oktober tot 1 april 2015 begint de zondagse Eucharis-tieviering om 10.30 uur. Om helder te krijgen hoe dat bevalt wordt onder de kerkgangers eenenquête gehouden. Een grote meerderheid is blij met 10.30 uur. Het Kerkbestuur besluit dittijdstip te handhaven.

    - Ondanks het gegeven dat vaker om een individuele dooptoediening gevraagd wordt, blijft hetbeleid gericht op collectieve doopsels. Uitzonderingen zijn mogelijk. De kosten voor een geza-menlijke doop wordt vastgesteld op € 35 en voor een individuele doop op € 50.

    - Het deurcollectenschema wordt heroverwogen. Voortaan zullen jaarlijks plaatsvinden: Vasten-actie (vasten), Nederlandse missionarissen (rond Pinksteren), MIVA (augustus), Vredesweek(september), Oecumenische viering (oktober) en Adventcollecte (december). Tevens zullen er injanuari en november deurcollecten zijn, waarbij de doelen bepaald worden door de StuurgroepDiaconie.

    - Omdat regelmatig dezelfde onderwerpen aan de orde komen in zowel Kerkbestuur als Pasto-raatgroep, zij het vanuit verschillenden invalshoeken, wordt besloten dat in de KB-vergaderenvan de even maanden de Pastoraatgroep het eerste uur aanwezig zal zijn om over gemeen-schappelijke onderwerpen te spreken.

    In het verslagjaar vergadert het Kerkbestuur twee maal met de Pastoraatgroep over gezamenlijkeonderwerpen, zoals de aanstelling van de pastoraal werker, de financiën van de parochie en

    13

  • actuele zaken. Eveneens wordt drie maal vergaderd met een afvaardiging van de SPD, met vooralals onderwerpen de aanstelling van de pastoraal werker en de financiën.In het verslagjaar vinden twee bijeenkomsten plaats met de kerkbesturen van het dekenaat. Op 28januari wordt in Overhoven kennis gemaakt met de drie Amerikaanse zusters Dominicanessen diedaar sinds enkele jaren wonen. Verder is er een inleiding over gebouwenbeheer in verband metkerksluiting. Op 9 september wordt in Guttecoven gesproken over de fiscale aspecten van deANBI-status van een parochie.

    De Pastoraatgroep De Pastoraatgroep komt één maal per veertien dagen bij elkaar. Besproken worden de pastoraal-inhoudelijke activiteiten van de parochie. Waar nodig adviseert de Pastoraatgroep het Kerkbestuurinzake pastorale zaken. De voornaamste aandachtsgebieden zijn de opbouw van de geloofsge-meenschap, de liturgie, de diaconie en de catechese. Maar ook het dagelijks gebeuren van deparochie komt ter sprake. De grote hoeveelheid post die de parochie ontvangt over zeer uiteenlo-pende onderwerpen wordt bekeken, beoordeeld en zonodig doorgestuurd naar personen of groe-pen voor wie de desbetreffende post belangrijk of interessant kan zijn. Vragen van medewerkersvan het Parochiecentrum worden besproken en beantwoord.

    In de loop van 2015 wordt afscheid genomen van Els Zits als lid van de Pastoraatgroep. In dezehoedanigheid heeft zij zich jarenlang ingezet voor reilen en zeilen van de parochie, met name voorhet werkveld liturgie, waarvoor hartelijk dank. Het lukt niet om in het verslagjaar een opvolger tevinden.

    De voornaamste activiteiten en onderwerpen in het verslagjaar zijn:- Zoeken naar aanvulling Pastoraatgroep met o.a. gesprek met kandidaten- De liturgische, catechetische en diaconale aspecten van de parochie worden geregeld bespro-

    ken. - Op 22 juni wordt de bijeenkomst met de contactpersonen georganiseerd.- Voor zover noodzakelijk worden parochiefolders bij de tijd gebracht.- Activiteiten van het Interreligieus Platform worden regelmatig besproken.- De lijst voor het KASKI met numerieke gegevens over parochie wordt ingevuld. - Het regelmatige evalueren van het Jaarprogramma 2015.- Het bepalen van het jaarthema. Voor 2016 wordt gekozen: “Barmhartig”.- Regelmatige gesprekken over de toekomst van de parochie.- Het bewaken van de taken en de taakverdeling van de pastoor en de pastoraal werker.- Het opvangen van de tijdelijke afwezigheid van pastoor.- Het bedenken, uitwerken en verspreiden van de kerstwens.

    Advies aan KB- De door Ren Lantman ingevulde enquête van de bisschoppensynode over huwelijk en gezin

    wordt verzendklaar aan het KB aangeboden. - Het voorbereiden van Actie Kerkbalans.- Het opstellen van Jaarverslag en Jaarprogramma.- De voorbereiding van parochiejaarvergadering, met name ook het bezinnend gedeelte.- Het Kerkbestuur stemt in met het voorstel om Elly Bus – Linssen de taken van de externe vak-

    kracht in het communieproject te laten overnemen. Overwegingen daarbij zijn o.a. de afnamevan het aantal communicanten en kostenbesparing.

    Voor de eigen vorming en verdieping wordt er regelmatig een artikel, een paragraaf uit een boek ofeen kerkelijk document besproken.

    - Een hoofdstuk van het boek ‘Goede Wijn, waarderende gemeenteopbouw’ van Jan Hendrikswordt bespoken.

    - Er wordt gesproken over het gedachtengoed van Tomáš Halik naar aanleiding van zijn boek‘Geduld met God’.

    14

  • 4. Individueel pastoraat

    ZiekenbezoekHet is in de parochie de gewoonte dat de pastoor regelmatig zieken bezoekt. Daarbij wordt de mo-gelijkheid geboden om de communie te ontvangen. Met name gebeurt dat rond de eerste vrijdagvan de maand. Het wordt door mensen erg op prijs gesteld. Gemiddeld worden er dan zo’n 15 tot20 mensen door de pastoor bezocht. Dit getal is steeds groeiende omdat alle mensen steedsouder worden. De meesten wonen in het oude vertrouwde Sittardse stadsdeel, maar enkelenwonen daar wat verder vandaan. Dit neemt binnen de taken van de pastoor vrij veel tijd in beslag.Om efficiënt met die tijd om te gaan is meerdere malen gepolst of de communie ook door iemandanders gebracht zou kunnen worden. Het blijkt dat velen de voorkeur geven aan de pastoor, omdathet meer blijkt in te houden dan alleen maar het brengen van de communie. Het is tevens ook eenvorm van pastoraal huisbezoek. Het persoonlijk contact is belangrijk.

    ZiekenzalvingMede door de contacten tijdens het ziekenbezoek wordt de pastoor soms (door familie) gevraagdvoor het sacrament van de zieken, thuis of in het ziekenhuis. Er wordt dan een geschikt tijdstip af-gesproken. Meestal gebeurt de zalving in een samenzijn van de zieke en de familie.

    GesprekkenRegelmatig kloppen mensen bij de pastoor aan voor een gesprek.

    15

  • 5. Werkveld liturgie

    Ook deze keer is aan de contactpersonen van alle werkgroepen betrokken bij de liturgie gevraagdeen verslag te geven van de activiteiten van het afgelopen jaar.

    LiturgiegroepVoor de voorbereiding van de diensten is er zoals gebruikelijk maandelijks een algemeen overleg.De vergaderingen beginnen steeds met bezinning en daarna wordt de organisatie van de dienstenbesproken. De directe voorbereiding van elke viering gebeurt net als voorheen telkens door één lidvan de liturgiegroep samen met de predikant van het betreffende weekend. Het jaarthema is in2015 ‘Luisteren met je hart’ en dit kreeg al de eerste keer aandacht in de viering van de eerstezondag van de Advent in 2014.De liturgieblaadjes en de liturgiekalender worden zoals vorig jaar gemaakt door Hans Hermans endoor de koster gekopieerd. De gesprekken met de predikant na de diensten worden in 2015 gecontinueerd. Ze vinden plaatsin het bloemsierlokaal dat na het wisselen van ruimtes het drukwerklokaal heet.In de vastenperiode hanteren we het thema ‘Werken aan jezelf’. Deze 40-dagentijd wordt weersamen met de andere werkgroepen voorbereid. Een liturgische schikking wordt verzorgd door debloemsiergroep. Soms zijn er bezinningsmomenten die door orgelspel worden gedragen. De paas-kaars is weer gemaakt door Jan Wetzeler.In juni is deelgenomen aan de bijeenkomst voor de contactpersonen van de werkgroepen.Er is in het najaar een uitstapje georganiseerd naar de kerk in Elsloo. De pastoor aldaar leidt onsrond. Na afloop hiervan eten we met de groep in een restaurant in de buurt van de kerk.De aanvangstijd van de kerkdiensten op zondag blijft na de proeftijd 10.30 uur. De Adventperiode wordt weer gezamenlijk met de andere betrokken groepen voorbereid. Hetjaarthema van 2016 start reeds in 2015 op de tweede zondag in de Advent: ‘Barmhartig’. Dit insamenhang met het ‘Heilig jaar van de barmhartigheid’ dat door paus Franciscus wordt uitgeroe-pen op 8 dec.

    Bloemsiergroep Onderstaand een kort jaarverslag van de activiteiten en vermeldenswaardigheden van de bloem-siergroep over het jaar 2015.De wekelijkse bloemversieringen t.b.v. de eucharistievieringen worden zoals gebruikelijk door onzegroep verzorgd. Bij de “eigen “ viering van de vormelingen wordt assistentie verleend door Anne-lies Bergman. Gedurende de 40-dagentijd wordt in overleg met de liturgiegroep gekozen voor hetthema “werken aan jezelf” (B jaar). De communievieringen op 25 en 31 mei worden in overleg met

    16

  • de liturgiegroep verzorgd. De werkgroepenbijeenkomst wordt bijgewoond op 22 juni. De bijeen-komsten met de werkgroep liturgie worden bezocht op 26 januari en 13 oktober. Het jaarlijks uit-stapje van onze groep vind plaats op 25 september. Dit jaar wordt een bezoek gebracht aan deBloemschikhappening “FLEUR-AMOUR’' in de landcom-manderij Alden Biesen te Bilzen (België).In juni wordt de verhuizing en herinrichting van hetbloemsierlokaal afgerond. Tijdens onze vergade-ring van12 mei wordt afscheid genomen van Nonny Pieroen.Nonny is actief lid geweest van onze groep vanaf augus-tus 1984 tot juli 2015. Tevens wordt aandacht geschon-ken aan het 40-jarig jubileum en lidmaatschap van TinySmeets. Reeds vanaf april 1975 is Tiny onafgebroken lidvan de bloemsiergroep. In overleg met de liturgiegroepwordt gedurende de adventsperiode en de kersttijd alsthema gekozen voor het jaarthema “Barmhartig”. Deuitwerking en vormgeving vindt op voorstel en initiatiefvan Jan Wetzeler plaats. Onze vergaderingen wordengehouden op 2 febr., 12 mei, 7 sept., en 10 nov. Het jaarwordt wederom afgesloten met de traditionele kerstmarkt en verkoop van de mooie kerststukjes nade vieringen van 19 en 20 dec. De opbrengst bedraagt dit jaar het mooie bedrag van € 542,—.

    LectorenDe lectorengroep heeft momenteel 14 leden, waarvan 1 tijdelijk geen lezingen verzorgt. De lectorleest tijdens de dienst de 1e lezing voor, de intenties en de voorbeden uit “Het Boek van Mensen “.Annelies van het parochiecentrum stuurt ruim van te voren de lezing - met verklaring - en de voor-beden door, zodat we deze thuis kunnen voorbereiden.Op woensdag 7 januari 2015 gaan we gezellig en smakelijk uit eten met de groep bij Da Capo.Woensdag 27 mei 2015 is er in het parochiehuis een bijeenkomst, die inhoudelijk verzorgd wordtdoor Elly de pastoraal werkster. Tevens kunnen er dan vragen en opmerkingen gemaakt worden.Op donderdag 5 november 2015 wordt logopediste Meggy Kretzers uitgenodigd en zij is met degroep aan de slag gegaan. Doel van deze bijeenkomst: het duidelijk spreken en houding tijdenshet voorlezen van de lezing en voorbeden in de kerk. De aanwezigen krijgen na afloop een stencilmet adviezen voor het spreken in een grote ruimte.

    MisdienaarsBegin 2015 beginnen we met 4 misdienaars en 1 (reserve) acoliet. Omdat er zo weinig misdie-naars zijn, wordt besloten om op zaterdag geen misdienaars en op zondag maar 1 misdienaar in teplannen, zodat de druk op de toch al kleine groep niet te groot wordt.Eind 2015 neemt een misdienaar afscheid, maar er meldt zich ook een nieuwe misdienaar die be-gin 2016 wil proefdraaien.2 januari 2016 wordt het misdienaarsjaar 2015 afgesloten met een uitje naar Leisure Dome inKerkrade. Het is een heel gezellige middag.

    Collectanten - C.V.N.O. Collectantenvereniging Noord OostDe collectanten hebben zoals al jaren gebruikelijk ook in het jaar 2015 hun werk gedaan. Er zijngeen bijzonderheden over dit jaar te melden.

    Communie assistentenIn de diensten op zondag wordt er behalve door de voorganger ook communie uitgereikt door tweegewone leden van de geloofsgemeenschap.Deze heten communie assistenten en vertegenwoordigen daarmee expliciet die geloofsgemeen-schap als het Heilig Brood wordt gedeeld.Verder verloopt het uitreiken van de communie door hun hulp sneller, dan wanneer de voorgangeralleen uit zou delen. In 2015 zijn er, net als voorgaande jaren, acht personen die als communieas-sistent meehelpen. Er zijn verder geen bijzonderheden over het jaar 2015 te melden.

    17

  • Cantores en organisten In 2015 is het wederom gelukt om tijdens alle dien-sten een koor of cantor ter beschikking te hebben.Op 4 diensten na is er ook steeds een organist voor-handen geweest; in totaal hebben we in 2015 vaneen 11-tal organisten/organistes gebruik kunnen ma-ken. In de loop van 2015 hebben we van Leo Enge-len als organist afscheid genomen; het KB heeft hierook aandacht aan besteed. Aansluitend aan eendrietal diensten is er door de organist-van-dienst eenorgelbespeling uitgevoerd.In 2015 zijn de diensten 22 keer door het St. Joseph-koor opgeluisterd, een 4-tal keren door een gastkoor,en 93 keer door een cantor/cantrix.

    PredikantenDe predikanten komen ongeveer ieder half jaar bij elkaar om elkaar te bevragen wanneer iedervan de predikanten een weekeinde voorbereiding zou willen maken. Dat gaat vrij snel en er wordtgeprobeerd het zo te regelen dat alle predikanten toch regelmatig allemaal aan de beurt komen.Verder wordt er even gesproken over het gebruik van de microfoon. En we praten over het verloopvan eventuele nabesprekingen na de dienst van een preek op zondag.

    St. Josephkoor Het St. Josephkoor heeft weer een goed muzikaal jaar achter de rug. Dit alles weer onder de inspi-rerende leiding van Anja Hendrikx.Het koor levert in 2015 haar muzikaal aandeel aan vieringen op 13 zondagen (inclusief 1e Paas-dag) en 8 zaterdagen, tevens op Hemelvaart en de Nachtmis op Kerstavond. Verder organiseerthet koor de “prologen” op de zaterdag(-vooravond) van de Vasten- en de Adventstijd: “VastEn-Zeker” en “Barmhartigheid en Mededogen, zingend naar Kerstmis toe” zijn de thema’s met respec-tievelijk Elly Bus, Meindert Muller en Ren Lantman als voorgangers en predikanten. Deze “prolo-gen” kunnen tot een mooie traditie uitgroeien. Op 4 september verleent het koor medewerking aan de Albert Schweitzerviering.Volgens de traditie zingt het koor op Goede Vrijdag ook weer bij de Zusters van de Plakstraat,waarschijnlijk dit keer voor het laatst wegens de verhuizing van de zusters naar de Windraak.Ook in 2015 kan het koor weer een beroep doen op Ad Gijzels en Ren Lantman, als Anja verhin-derd is door verplichtingen elders.In 2015 kan het koor 3 nieuwe leden verwelkomen: Joke en Loek de la Haye en Winand Schmeitz.Helaas moeten we afscheid nemen van ons koorlid Astrid Kortis die op 25 februari overlijdt enwaar we als koor op 4 maart haar voor het laatst toezingen tijdens haar uitvaart.Op 26 mei houden we bij de Zusters in hun klooster aan de Plakstraat een symbolische (laatste)repetitie vanwege hun aanstaande vertrek. Het wordt een bijzondere viering met Marianne Boselieals voorganger. Aansluitend hebben we een gezellig samenzijn met de Zusters, partners van dekoorleden en genodigden. Tijdens deze bijeenkomst ontvangt Nieke van Montfort de Gouden Gre-goriusmedaille voor haar 40-jarig koorlidmaatschap.Op 20 september wordt medewerking verleend aan de Oecumenische dienst.Op 31 oktober werken we mee aan een bijeenkomst met en voor de vluchtelingen.We zingen ook nog in de 50-jarig huwelijksmis van Mia van Cleef.Tot slot kunnen we vermelden dat het koor door met name een bredere bezetting bij de mannensteeds meer liederen vierstemmig instudeert. Bijzonder is een nieuwe moderne mis die is inge-studeerd:

    18

  • De Jacobusmis.Vermeldenswaardig is tot slot nog dat het koor op beperkte schaal en wanneer erzich een goede aanleiding voordoet niet-kerkelijke-liederen in vieringen ten gehore wil brengen.

    Uiteraard in goed overleg met de voorgangers, predikanten en de liturgiegroep. Zo zingt het koorrondom de 70e bevrijdingsdag van Auschwitz een lied van de in dat kamp vermoorde Ilse Weber:“Ich wandre durch Theresiënstadt”.

    AvondwakegroepOnze groep bestaat uit 8 personen.We gaan - als de nabestaanden een avondwake op prijs stellen - drie keer op huisbezoek. De eerste keer vóór de avondwake. De tweede keer 6 weken na het overlijden om de tekst van de avondwake te brengen.De derde keer een jaar na het overlijden. Dan brengen we het kruisje naar de nabestaanden.Wij vinden het jammer, dat er nog maar weinig mensen gebruik maken van onze diensten. Doordegenen die dat wel doen, wordt ons werk als zeer waardevol ervaren.We verzorgden ook dit jaar weer de Allerheiligen- en Allerzielenviering.

    Enkele malen per jaar beleggen wekleine bijeenkomsten voor het onder-linge contact, het uitwisselen van el-kaars ervaringen en om onze werk-wijze te optimaliseren.Om onze groep voor te bereiden opeen toekomst mogelijk zonder pries-ter hebben we in de eigen parochiehet vorige jaar een bijscholingscur-sus gevolgd onder leiding van onzePastorale werkster Mevr. Elly Bus –Linssen (8 middag bijeenkomsten).Met als doel onze leden te latenvoorgaan in een uitvaart en of cre-

    matie.Dit jaar is er een vervolgcursus met hetzelfde doel. Ook deze cursus wordt gegeven door depastorale werkster.Een maal per jaar gaan we erop uit. We maken dit jaar onder leiding van Rob Pernot, eenwandeling door de geheime tuinen in Sittard. De dag sluiten we af met en hapje en een drankje.Ook nemen we deel aan de Parochiegesprekken.

    KosterNet als voorgaande jaren is de koster bij de vieringen onmisbaar. Hij zorgt vóór de dienst dat in dekerk alles klaar staat dat nodig is en tijdens de dienst is hij in de sacristie aanwezig om eventueelnog iets aan te reiken of te regelen.

    19

  • Onze koster verzorgt daarnaast ook nog het kopieerwerk voor de parochie.

    UitvaartenIn het jaar 2015 zijn er 29 uitvaarten geweest vanuit onze parochie. In de meeste gevallen gaat depastoor daarin voor en is er een eucharistieviering in onze kerk. De pastoraal werker is 1 maalvoorgegaan. Er is geen beroep gedaan op de vrijwilligers die vorig jaar zijn toegerust om in eenuitvaart te kunnen voorgaan. Er zijn in 2015 wel drie terugkombijeenkomsten geweest in het kadervan deze toerusting.

    VespervieringDe werkgroep vesperviering heeft in 2015 in totaal acht vieringen georganiseerd, telkens op dederde woensdag van de maand om 19.00 uur in de dagkapel. In februari en december is er op diederde woensdag van de maand, aan het begin van de Vasten en vlak voor Kerst, een andere vie-ring waardoor de vesperviering vervalt. En er is in juli en augustus geen vesperviering vanwegehet vakantieseizoen. Voor vespervieringen worden steeds ook nabestaanden van overledenen (van de maand(en) er-voor) speciaal uitgenodigd.

    GezinsvieringenDe werkgroep gezinsviering bereidt dit jaar drie vieringen voor: een gezinsviering op palmzondag,met St. Maarten en op kerstavond een zeer drukke gezinsviering met een beamerpresentatie metillustraties en uitbeelding door kinderen passend bij het kerstverhaal. In deze vieringen maakt ookweer een aantal kinderen uit de parochie muziek.

    Kindje wiegenOok deze kerst is er op kerstavond om 16.30 u een viering voor de hele kleintjes. Speciaal ge-zinnen met peuters en kleuters tussen 2 en 6 jaar worden uitgenodigd. Een dopeling heeft de rolvan Jezus op zich genomen en zijn moeder en opa zijn Maria en Jozef. Op de maandag voor kerstworden er weer kronen geknutseld: alle kleine bezoekers kunnen tijdens de viering als koning -met een mooie papieren kroon - een bezoek aan Jozef en Maria en het kindje brengen. Een en-semble bestaande uit vier jongeren (dwarsfluiten en een fagot) zorgt voor de mooie muzikale om-lijsting en begeleiding van de liedjes.

    TaizévieringDe werkgroep Taizévieringen bereidt dit jaar zeven vieringen voor. Taizévieringen zijn diensten inde stijl van het Franse Taizé, geschikt voor jong en oud, heel meditatief, met zang, een lezing,voorbeden en stiltes om tot rust te komen en dichter bij je zelf en God. Zo’n tien tot twintigbezoekers per keer maken deze vieringen mee.

    Werkgroep Oecumenische vieringenZie bijlage Oecumene en interreligiositeit, pagina 37.

    Info m.b.t. Doop, Eerste Communie en VormselEr worden in 2015 12 kinderen gedoopt. Er wordt 1e communie gevierd op Pinkstermaandag 25mei en zondag 31 mei, in totaal twee vieringen met samen 31 communicantjes. Vormsel: 19 vor-melingen, vormheer deken van Rens. Zie ook bij werkveld Catechese, pagina 21 e.v.

    20

  • 6. Werkveld catechese

    DoopcatecheseIn 2015 zijn er 12 kinderen gedoopt, waarvan 9 in een van de gemeenschappelijke doopdiensten,2 individueel en 1 bij het huwelijk van de ouders.De voorbereidingsavond voor de doop is, waar mogelijk, gecombineerd. Ook heeft het gebruike-lijke huisbezoek voorafgaand aan de ouderbijeenkomst plaatsgevonden. Een van de dopelingen heeft dit jaar meegedaan als “kerstkindje” bij de kerstviering Kindje wiegen.Er is dit jaar geen Terugkomviering gehouden vanwege het geringe aantal wordt dit mogelijk ge-combineerd met dopelingen in 2016.

    Eerste CommuniecatecheseBij de voorbereiding en uitvoering van de Eerste Heilige Communie spelen de ouders van de com-municanten een belangrijke rol. Gewoonlijk is meer dan driekwart van de ouders als vrijwilliger ac-tief in het project. Zonder hen is het bijna onmogelijk om alles te realiseren.

    Het project wordt begeleid door Elly Bus – Linssen. Zij wordt ondersteunddoor de Stuurgroep, die bestaat uit leden van de Pastoraatgroep en enkeleouders met ervaring in voorgaande jaren. De Stuurgroep begeleidt deCentrale CommunieWerkGroep (CCWG). Naast de leden van de Stuur-groep bestaat deze uit ongeveer zes ouders van communicanten van deSjtadssjool en de Lahrhofschool. De taak van de CCWG is om het helecommunieproject te coördineren en te realiseren. Verder is er een groepGastouders, die de communielessen van de kinderen verzorgen. De kin-deren zijn ingedeeld in groepjes van ongeveer 10 kinderen. In elke groepgeven 2 of 3 gastouders de communielessen. Alle kinderen volgen 7 les-sen. Deze worden in het kerkzaaltje gegeven. Bovendien hebben de kin-deren van de Sjtadssjool ook nog ongeveer 5 zanglessen om de commu-nieliedjes te oefenen. De gastouders worden op hun taak voorbereid doormiddel van een drietal instructieavonden die door een didactisch-pedago-gische vakkracht gegeven worden. De versiering van de kerk wordt ver-zorgd door de zogenaamde versierouders. Deze groep wordt aangestuurddoor een lid van de CCWG.

    Vóór de Eerste Communie hebben de communicanten en hun gezinnen een eigen Witte Donder-dag viering. Enkele weken na de Eerste Communie is de dankviering. Alle vieringen worden sa-mengesteld door de Pastoraal Werker en leden van de CCWG. Voor de ouders van de communicanten zijn er naast een informatieavond nog drie inhoudelijkeouderavonden. Deze avonden hebben als voornaamste doel om de ouders hulp te bieden bij hetbegeleiden van de kinderen in hun voorbereiding op de eerste communie. De thema's van dieavonden zijn geloven, geloofsopvoeding en vieren, inclusief de Eerste Communieviering. Deouderavonden worden begeleid door de Pastoraatgroepleden van de Stuurgroep.Bij de voorbereiding wordt gebruik gemaakt van het project “Door de poort”. Het parochie-jaarthe-ma wordt in het communieproject uitgewerkt voor de specifieke situatie en komt ook naar voren inde verhalen tijdens de communieviering. De pastoor verzorgt de rondleidingen in de kerk voor dekinderen en de gastouders. Verder is hij betrokken bij les vijf van de kinderen, 'De poort van hetsamen eten'.In 2015 doen 31 kinderen de Eerste Communie in twee vieringen. De eerste is op maandag 25 mei(Tweede Pinksterdag) met 9 kinderen van de Sjtadssjool. De tweede is op zondag 31 mei met 22kinderen van de Lahrhofschool.

    VormselcatecheseDe vormselvoorbereiding wordt gedaan door de vormselwerkgroep. De werkgroep wordt begeleiddoor de pastoraal werker. In groep acht van de basisschool wordt de kinderen gevraagd wie hetVormsel wil doen. De catechese wordt gegeven in vier lesblokken van drie bijeenkomsten door enbij ‘gastouders’. Het eerste blok vindt plaats als ze nog op de basisschool zitten. Het sacramentvan het Vormsel ontvangen ze in de brugklas. In onze parochie gaat dit al jaren zo, al wordt de

    21

  • weerstand hiertegen vanuit de gezinnen wel groter. Voor ouders is het gemakkelijker als kinderengewoon met de groep mee in groep acht al hun vormsel ontvangen, dan wordt er minder inzet vande vormelingen gevraagd.

    In elk groepje zitten zo’n vier tot acht kinderen. Bijde catechese wordt gebruik gemaakt van hetproject "In vorm komen". Het project wordt telkensvoor zover gewenst aangepast en bij de tijdgebracht. Tijdens de besloten ‘eigen viering’ infebruari staat het verhaal centraal van ‘De vruch-ten van de boom’ binnen het jaarthema ‘Luisterenmet je hart’. Op zaterdag 18 april ontvangen 19jongeren het Vormsel. De vormheer is dit jaar de-ken van Rens. We starten daarna weer met eennog iets grotere nieuwe groep en zes ouders vandeze nieuwe kandidaat vormelingen die in twee-tallen als gastouder een groepje begeleiden.

    HuwelijkscatecheseDe huwelijksvoorbereiding wordt gedaan door de pastoor. Voorafgaand aan het huwelijk is er eenaantal bijeenkomsten om het bruidspaar voor te bereiden. Die bijeenkomsten worden per paar af-gesproken en vinden niet gemeenschappelijk plaats. Er is altijd eerst een kennismakingsgesprek,waarin vooral aandacht wordt besteed aan twee vragen: Wat betekent het sacrament van hethuwelijk voor hen persoonlijk en waarom willen ze aan elkaar dit sacrament geven. Dan wordt debijbel erbij betrokken en vooral het waarom van het huwen. Daarna wordt het a.s. echtpaar ge-vraagd om met de hulp van wat aangereikte materialen hun eigen trouwliturgie in elkaar te zetten.In 2015 worden door de pastoor vier huwelijken ingezegend, één in de eigen parochiekerk en drieelders.

    Volwassenencatechese

    De SteppeMet een gemiddelde opkomst van zo’n 15 personen vinden er ook weer in 2015 om de vijf / zesweken Steppegesprekken plaats. De plaats van samenkomen is dezelfde gebleven, maar de om-geving ziet er iets anders uit. Bloemsiermaterialen hebben plaats gemaakt voor drukwerkartikelenen een kopieerapparaat. Bij de gesprekken is eenieder welkom die het enigszins aandurft om ervaringen vanuit eigen ge-loofsbeleving te delen met anderen. Er is een kern van trouwe deelnemers en soms schuiven denieuwe personen aan. De thema’s van de gesprekken dienen zich aan vanuit de levens- en geloofservaring van de deel-nemers. Niet wat men geacht wordt te geloven staat centraal, maar hoe in de alledaagse praktijkén in de zondagse praktijk geloven vorm krijgt en vragen oproept.Volop zoeken, volop twijfel en volop vertrouwen. Met elkaar in gesprek gaan over wat geloven isen doet wordt ervaren als brandstof en motor voor het gelovig handelen van de geloofsgemeen-schap.Een greep uit de gespreksthema’s / gespreksvragen: Waarom die pijn? (Hoe blijf je overeind inconfrontatie met lijden?) ‘IK-ZAL-ER-ZIJN’. (Hoe beleven we deze naam van God?) Waar blijft dekerk? (Wat zijn de mogelijkheden voor de kerk om naar de buurt te aan?) Een persoonlijk verhaalover de rol van geloven in eigen leven. Je komt als geroepen. (Waartoe voel je je geroepen, wie ofwat roept je?) Waartoe inspireert Jezus mij? Er wordt gebrainstormd over keukentafelgesprekken in de wijk, over een zincafé (in cafésfeer ge-sprekken voeren over zin- en levensvragen met parochianen en wijkbewoners), een verdiepings-dag voor geïnteresseerden en een Kerstinn. Sommige ideeën zullen mogelijk verder uitgewerktworden.

    22

  • BezinningsgroepDeze groep houdt zich bezig met gesprek en bezinning. Aanvankelijk was de functie om samenmet de predikant de overweging van de zondagviering voor te bereiden. Dat is nu niet meer hetgeval. De deelnemers komen tweemaandelijks bij elkaar. Dat gebeurt afwisselend bij een van de ledenthuis. Dat lid is dan tevens gastheer of gastvrouw die het thema voorbereidt en zorgt voor debenodigde documentatie.In het verslagjaar wordt de bespreking van het boek van Henri Nouwen ‘Eindelijk thuis’ voortgezet.Daarin nodigt de auteur de lezer uit om Rembrandts meesterwerk ‘De Verloren Zoon’, op eennieuwe en directe manier te zien en te begrijpen. In de loop van het jaar komt de door pausFranciscus onder de aandacht gebrachte barmhartigheid ter sprake. Het lijkt de groepsleden eenmooi parochiejaarthema voor 2016. Vanuit verschillende invalshoeken worden in de bezinnings-groep enige bijeenkomsten aan barmhartigheid gewijd.

    23

  • 7. Werkveld diaconie

    HerbergmaaltijdIn het jaar 2015 wordt er elke maand weer door een man of 16-20 aangeschoven bij de herberg-maaltijd. In 2015 zijn ons ook mensen ontvallen. We proberen er in de herbergmaaltijd toch evenbij stil te staan. Ook beginnen we elke maaltijd met een korte stilte voor eventueel individueelgebed.In 2015 mogen we een extra maaltijd verzorgen in het kader van de week van de eenzaamheid.Ook mogen we een extra fairtrade-lunch klaarmaken voor vluchtelingen.Al met al weer een mooi jaar. We zoeken echter nog steeds naar mensen die het fijn zoudenvinden om een keer te koken. Al is het maar voor 1 keer. Kom gerust eens kijken op de eerstewoensdag van de maand.

    Het KruispuntNa zeven jaar is Het Kruispunt, ‘de huiskamer van Vrangendael’, nog altijd kicking and alive. Hetzorgpunt van het begin – krijg je er wel vrijwilligers voor? – is in die zeven jaar nog nooit een echtezorg geweest: het aantal vrijwilligers is zelfs licht gestegen naar ruim twintig. Daarbij mag je welzeggen dat Het Kruispunt bij zijn ‘personeelsbeleid’ niet aan leeftijdsdiscriminatie doet. Die vrijwilligers zorgen voor een warm en verzorgd welkom van en aandacht voor de bezoekers,een tweewekelijkse creatieve activiteit op de woensdagmiddag, een maandelijkse informatieveactiviteit op de dinsdagmorgen en een jaarlijks Kruispunt Kerstdiner voor de wijk. Onder aanvoe-ring van coördinator Mia Cleef worden de activiteiten gepland en voorbereid en komen de vrijwil-ligers regelmatig bij elkaar om de gang van zaken te bespreken.Een aandachtspunt is wel dat het aantal bezoeken (1425) voor het eerst achteruitliep. Probleemdaarbij is dat voor veel bezoekers Het Kruispunt kennelijk zo belangrijk is dat ze bijna iedere weekkomen. Dat onderstreept natuurlijk de behoefte aan zo’n ontmoetingspunt, maar schept – en ookdat is iets positiefs – een soort familiesfeer waarbij een nieuwkomer zich makkelijk een ‘vreemdeeend’ kan voelen. Dit punt heeft de aandacht in het vrijwilligersoverleg.De creatie door de gemeente van een Wijksteunpunt in gemeenschapshuis ‘De Oase’, zo dicht bijHet Kruispunt, vraagt om gezamenlijk zoeken naar een goede en voor de wijk vruchtbare afstem-ming van activiteiten. Aan beide kanten leeft de zorg om overlappingen te voorkomen en vrucht-baar samen te werken. Dit leidt tot goede afspraken wat betreft openingstijden en tot deelnamevan de coördinator van Het Kruispunt en de voorzitter van de stuurgroep diaconie aan het wijk-breed overleg rond het Wijksteunpunt.Het Kruispunt, initiatief van de stuurgroep diaconie, probeert vanaf het begin financieel zo min mo-gelijk ten laste te komen van de parochie. Dankzij vrijwillige bijdragen van de bezoekers en subsi-die van particuliere fondsen en van de gemeente lukt dat aardig. De directe activiteitenkosten wor-den geheel gedekt door de vrijwillige bijdragen. En ook de huur van de ruimte en daarmee samen-hangende kosten worden grotendeels door bijdragen van derden gedekt. In november worden desubsidiënten uitgenodigd voor een informatie-middag en een bezoekje aan Het Kruispunt ‘in be-drijf’.

    Stuurgroep diaconieDe stuurgroep diaconie vergadert in 2015 zeven keer. De vergaderingen worden steeds geopendmet een woord van bezinning, dat door een van de leden wordt voorbereid. Elke keer besprekenwe ook met elkaar of er parochianen zijn die bijzondere aandacht behoeven bv. door ziekte,ouderdom, eenzaamheid. Zo nodig wordt afgesproken wie actie onderneemt.Vaste agendapunten zijn ook Het Kruispunt en de voortgang van het project HiP (Hulp in Paktijk)waarin onze parochie participeert via onze contactpersoon Marjatta Touw. Regelmatig hebben weoverlegd hoe we dit project voor kortdurende hulp en ondersteuning meer bekendheid kunnengeven in parochie en wijk.De jaarlijks terugkerende activiteiten zoals de inzamelingsacties voor de Voedselbank, Vastenactieen Solidaridad worden telkens vooraf besproken en na afloop geëvalueerd.Aandacht wordt ook besteed aan de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Wet Maatschap-pelijke Ondersteuning en de toename van het aantal vluchtelingen, ook in de gemeente Sittard-Geleen. Om een brug te slaan tussen deze laatste groep mensen en onze eigen gemeenschap

    24

  • wordt er in oktober een vluchtelingenlunch georganiseerd, waarbij blijkt dat het niet gemakkelijk isom een grotere groep vluchtelingen hierbij te betrekken. Vanuit de stuurgroep diaconie wordt ook mee gewerkt aan de landelijk georganiseerde “Week vande eenzaamheid”. Naast het deelnemen aan het overleg wordt ook een bijzondere herbergmaaltijdgeorganiseerd voor deze doelgroep.Tijdens het jaarlijkse diaconie-weekend in november wordt in de overweging tijdens de eucharistie-viering aandacht besteed aan de armoede in onze samenleving. Een bestuurslid van de Èngelevan Zitterd-Gelaen geeft een korte toelichting op hun werk en de opbrengst van de deurcollecte isvoor dit lofwaardig initiatief bestemd.Vanuit de stuurgroep wordt deelgenomen aan meerdere overleggen zoals het Diaconaal BeraadSittard-Geleen, dat drie keer vergaderde plus nog een afzonderlijke keer met vertegenwoordigersvan de fracties uit de gemeenteraad.Ook worden de drie vergaderingen van het wijksteunpunt de Oase door een afvaardigingbijgewoond. Aan de Sociale Studiedag te Rolduc, georganiseerd door de Dienst Kerk en Samenleving van hetbisdom Roermond neemt een lid van onze stuurgroep deel.Tenslotte is een afvaardiging aanwezig tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Pastoraatgroep ende contactpersonen van de parochiële werkgroepen.

    Vrede en OntwikkelingDe werkgroep zet zich in om de zorg voormensen in de derde wereld dichter bij huis te brengen. In 2015 hebben we een project ondersteund voor de kinderen in Sri lanka.Solidaridad streeft naar ondersteuning en educatie van mensen in Midden en Zuid Amerika.Hun projecten zijn gericht op zelfstandigheid en mondigheid. Hiermee proberen ze tegengas te ge-ven aan uitbuiting en onderdrukking.De vredesweek staat in het teken van “vrede verbindt”. De conflicten overal ter wereld gaan tussenlegers, rebellengroepen en criminelen. Corruptie en schending van mensenrechten zijn aan deorde van de dag. De leiders blijven steken in dogma’s en starre volharding. Ze proberen hun gelijkte krijgen door middel van wapens. De fairtradelunch is een succes. Er zijn 20 vluchtelingen met een status die aanschuiven voor delunch samen met 30 parochianen. De familie Moelker zet zich voor deze Aktie bijzonder in, waarvoor onze dank. Ook in 2016 willen we graag onze activiteiten voor de zorg in de derde wereld voortzetten. Zo is de vastenactie 2016 voor Oeganda. Hier wil SOCADIDO de boeren onderrichten in landbouwen irrigatie.De vredesweek is meer dan ooit een kapstok om onze zorgen om wereldvrede te uiten. De vredes-week is van 17 t/m 25 september 2016.

    Ziekendienst Vrangendael StadbroekBij de Zieken- en Ouderendienst zijn geen aparte dingen gebeurd dit jaar. Wel hebben wij As-woensdag en Nationale Zieken dag gevierd. Bij de Nationale Ziekendag zijn slechts zes mensenaanwezig.Omdat wij van Orbis geen medewerking meer hebben om de parochianen in het ziekenhuis te kun-nen bezoeken, vragen wij de familie, vrienden en kennissen ons op de hoogte te houden, als hetop prijs gesteld wordt, dat wij uit de parochie een bezoek brengen.

    25

  • 8. Werkveld organisatie en communicatie

    Het parochiecentrumHet parochiecentrum is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Annelies Bergman is bij het parochiecentrum de gastvrouw/ administratief medewerker. Zij handelt alle mail en post af en bezorgt dit bij de desbetreffende persoon. De parochiecentrumvrijwilligers, Wilma, Elly, Mariet, Marlies, Jan en Wil vervangen Annelies alshet nodig mocht zijn, zoals elke maandagochtend. Phyl Pernot is de groep komen versterken. Wijheten haar van harte welkom.Bij het parochiecentrum kunt U terecht voor alle zaken die verband houden met de administratievan de parochie. Hierbij kunt u denken aan bestellen van misintenties, aanvragen vandoopbewijzen, in en uitschrijvingen van parochianen, aanvragen van een doop, huwelijk of uitvaart,het reserveren van vergaderruimtes en u kunt er, liefst per mail, kopij inleveren voor “Deze Week”,het parochieblaadje.Ook alle werkgroepen van de parochie kunnen hier terecht voor informatie en vragen. Alle vragen worden behandeld of de persoon wordt doorverwezen naar iemand anders.Verder bent u tijdens openingstijden altijd welkom voor een kopje koffie.Annelies dankt de vervangers!

    Werkgroep WebsiteNa een eerdere vernieuwing van de website zijn het afgelopen jaar de normale onderhouds-activiteiten aan de website uitgevoerd.De belangrijkste zijn:

    De wekelijkse plaatsing van de overweging uit de weekenddiensten, De tweewekelijkse plaatsing van het parochieblad ‘Deze Week’,’ De foto’s van bijzondere vieringen en activiteiten op de fotopagina, Het actueel houden van de data van komende bijzondere vieringen en activiteiten.

    Projectteam ‘Toekomst’WerkgroepEls Zits, Rob Pernot en Diederick BarendszHet jaar 2015 is een tussenjaar voor de werkgroep. Het jaar 2014 is namelijk intensief met dialoogrondes, waarin wein vele sessies op zoek zijn naar de dromen van de parochianenover de toekomst van de parochie.In 2015 laten we dit bezinken en zijn we op zoek, hoe we aandeze dromen invulling kunnen geven. Het uitroepen van het jaar2016 tot het jaar van de barmhartigheid, geeft ons nieuwe inspi-ratie.Als aftrap van dit jaar van barmhartigheid bereidt de Toekomst-groep in samenwerking met Ren Lantman een viering voor, voorde eerste zondag in de adventtijd met als thema: “standvastig”.Gaan we in 2016 onze dromen omzetten in acties?

    Op bezoek bij de burenSedert 2012 organiseren wij onder leiding van Jan van Eys, Rob Pernot en Jan Römers jaarlijkseen drietal wandelingen vanuit onze parochiekerk. Na de dienst op zondag gaan wij op pad naareen van de kerken of kapellen “grenzend” aan Vrangendael.Door deze wandelingen ontstaat er (meer) belangstelling voor onze omgeving en waardering voorde medegelovigen elders.Samen wandelen is iets heel anders dan alleen wandelen of wandelen met de hond.Alleen al de aanwezigheid van een ander mens tijdens de wandeling, verandert de wereld. Ofhij/zij iets doet of niet, iets zegt of zwijgt, doet er niet toe. Zijn loutere aanwezigheid verdrijft,gecombineerd met de steeds veranderende omgeving, de onverschilligheid. Daarvoor komt in deplaats grotere belangstelling voor de omgeving en de medewandelaar. Samen wandelen is een

    26

  • manier om binnen- en buitenwereld te doen samenvallen. Zodra je wandelt, krijgen je gedachtenhet ritme van je lichaamsbeweging en wordt je lichaamsbeweging de drager van je denken,mijmeren en voelen. Aankomend bij het reisdoel ontstaat er dan een ontmoeting met een en-thousiaste koster die ons met grote betrokkenheid het een en ander uitlegt over ”zijn” kerk. Er valt een stilte van samen geloven, met als slot een kort gebed of een tekst/lied van de betref-fende zondag.Ook in 2015 zijn er een drietal wandelingen. Onder een stralend zonnetje maken wij alle drie dewandelingen en na afloop is het steeds mogelijk om ter plekke te genieten van een heerlijk kopjekoffie / thee.Onze reisdoelen in 2015 zijn achtereenvolgens:- de H. Gertrudiskerk in Jabeek. Deze Patroonheilige werd o.a. aanbeden om de mensen te

    beschermen tegen muizenplagen. Vandaar dat op de abdisstaf van H. Gertrudis kleine muizenstaan afgebeeld. In onze omgeving zijn er meerdere kerken gewijd aan de H.Gertrudis: o.a.Heppeneert, Sint Geertruid, Sint Truiden.

    - de H. Severinuskerk in Wehr. Een kerk die een belangrijke rol heeft gepeeld in de regionalekerstening vanuit Keulen.

    - de Andreaskapel in Leyenbroek. Deze kapel, gewijd aan de stichter van het plaatselijke kloos-ter, bezochten wij op de dag dat de kapel plechtig hernieuwd werd ingezegend. In Leyenbroekkonden wij zelfs even aanschuiven bij de receptiegangers en werden wij door het kerkbestuuruitgenodigd voor een kopje koffie/thee. Onze dank hiervoor.

    Wij sluiten dit kort verslag met de woorden uitgesproken op zondag 24 januari aan het einde vande oecumenische viering in de Johanneskerk:

    Je stappenzullen je woorden zijn,de weg je lied,de vermoeidheid je gebeden.En aan het eindzal de stilte spreken.

    27

  • 9. Onderhoud en beheerAlgemeenVoor O&B is 2015 een jaar met regelmatig veel activiteiten en niet alleen voor het kerkdak (ziehieronder). O&B verleent weer medewerking aan het inmiddels bijna traditionele benefietconcertvoor het orgel van het Franse klooster.KerkgebouwInbraak / alarminstallatieOndanks de vele sleutelgebruikers veroorzaakt het systeem weinig valse alarmen door gebruikers,zeker sinds voor de pastoor het toegangspaadje naar de hoofdingang van tegels is voorzien. Ookspontane valse alarmen zijn inmiddels (gelukkig) een uitzondering.KerkzaalNa attendering door een parochiaan dat de stoelen rijen, bij gebruik van hulpmiddelen te dicht opelkaar staan, wordt de rijafstand in beide midden blokken vergroot. Een en ander ten koste vanslechts 14 stoelen die door Bis bis worden opgehaald. Nu staan er nog 468 stoelen.Het dakNa de diverse lekkages wordt eind 2014 vastgesteld dat voor het hoge kerkdak een grondiger aan-pak gewenst is. Na uitgebreide verkenning wordt bij 4 bedrijven offerte aangevraagd en beslotenom het hoge dak van een nieuwe laag dakbedekking te voorzien. Op grond van de offertes wordteen begroting opgesteld (incl. onvoorzien € 22.500), subsidie aangevraagd bij enkele liefdadigestichtingen, bij de Gemeente en het Bisdom en fondsen werving bij de parochianen gestart. Ultimojaar is door allen positief gereageerd, m.u.v. de Gemeente waar de uitspraak nog laat wachten.Verheugend is dat ook de parochianen (met daarbij enkele grote giften) zich niet onbetuigd laten.Merkwaardigerwijs zijn er dit jaar geen lekkages !!Bloemsierlokaal / drukwerklokaalOmdat het huurcontract van de kopieermachines afloopt, wordt vanwege de te behalen besparingbesloten om verder te gaan met slechts één machine. Om praktische redenen dient die in hetbloemsierlokaal te komen. Dat houdt tevens in verhuizing van de bloemsiergroep. Met tevreden-heid mogen we vaststellen dat alle betrokkenen, ook diegenen die er niet op vooruit gaan, positiefmeewerken en er van alle kanten daadwerkelijk geholpen wordt. De verhuizing wordt ook benutom overbodige spullen op te ruimen. Een goede gever geeft voor het drukwerklokaal ook nog 6comfortabele stoelen.

    De Barmhartige Samaritaan In maart benadert de Gemeente ons met de vraag of deBarmhartige Samaritaan van Sjra Schoffelen (voorheengeplaatst bij de Joseph kerk van Stadbroek) in onze kerkgeplaatst zou kunnen worden. Een ad hoc kunstcie. Ver-sterkt met de kunstenaar adviseert positief en na de no-dige formaliteiten (bruikleenbasis) wordt het beeld inaanwezigheid van vele parochianen op 6 december(opening jaar van Barmhartigheid) door de kunstenaaren wethouder Astrid Verblakt feestelijk onthuld. Als ge-volg van deze plaatsing verhuist het Joseph beeld naarde wand van de dagkapel.

    DiversenVerder zijn er natuurlijk de nodige kleinere zaken, die zorg vragen en de vele hand en spandiens-ten bij diverse activiteiten waaronder het uit- en inruimen van de “koffiehoek”.Pastorie / ParochiehuisDit jaar alleen een aantal kleinere dingen, waaronder een nieuwe buitenlamp.TuinTuinonderhoud wordt ook dit jaar door dezelfde vrijwilligers gedaan. Ze zorgen er steeds voor datde tuinen er verzorgd bij liggen en de kerk / pastorie / parochiehuis letterlijk achter de bloemen ligt.KerststalHet gewijzigde systeem van opbouw van de kerststal bewijst zich dit jaar opnieuw. De groep die die aanpassing heeft gedaan zorgt voor de plaatsing en voor het opbergen na de kerstperiode.

    Dank gaat uit naar de vele vrijwilligers die door hun medewerking en inzet ook dit jaar weer aan het bovenstaande hebben bijgedragen.

    28

  • 10. Werkveld dienstverlening

    KoffiegroepHet jaar 2015 verloopt voor de koffiegroep rustig. Buiten de dienst op zondag worden we het afge-lopen jaar alleen gevraagd voor het verzorgen van koffie en thee bij de orgelconcerten die in onzekerk plaatsvinden.Mevr. Hemel verlaat de groep maar we krijgen er een nieuw lid bij nl. mevr. Monique Fraats. Onzereserves mevr. Marjatta Touw en Lisanne Reijnders zijn nu vaste leden van de groep, zodat we nueen extra duo hebben waardoor het aantal keren dat een duo de koffiebeurt heeft is teruggebrachtnaar 7x per jaar.In november hebben we ons jaarlijkse etentje waarbij we als groep in zijn geheel weer even kun-nen bijpraten.Verder zien we 2016 weer hoopvol tegemoet en maken we er samen weer een fijn jaar van.

    Interieurverzorging KerkgebouwOok dit jaar wordt het kerkgebouw met bij ruimtes door vrijwilligers onderhouden. De vrijwilligers-groep mag zich in de loop van het jaar verheugen op uitbreiding met een dame en twee heren,waar we uiteraard heel blij mee zijn. Te weten Margriet en Han Tan en Jan van Eijs. De groep bestaat nu dus uit 4 dames, 1 vervangster en 7 mannen en ook 1 vervanger. Gezien degemiddelde leeftijd van de groep, met steeds grotere kans op uitval, zal hier de vinger aan de polsmoeten worden gehouden en worden nagedacht over hoe dit zo goed mogelijk is op te vangen. De werkzaamheden zijn gelijk gebleven aan die van afgelopen jaar.De twee groepen die wekelijks in wisselende samenstelling elkaar aflossen werken op een prettigemanier samen.

    Interieurverzorging ParochiehuisOok in 2015 wordt het parochiehuis wekelijks schoongehouden door Truus. Ook doet Truus regel-matig extra klusjes in de kerk, denk hierbij aan het klusje ramen wassen of iets dergelijks.

    Het kerkbestuur is heel blij met alle mensen die zich binnen dit werkveld actief inzetten.

    29

  • 11. Financieel verslag door penningmeester van het KerkbestuurOnderstaand treft een gecomprimeerd overzicht aan van de financiële resultaten over 2015.Tevens zijn de vergelijkende cijfers over de twee voorgaande jaren vermeld.Inkomsten; 2015 2014 2013Kerkbijdragen 34.324 32.031 33.443Collectes 22.552 26.321 19.947Bijdragen t.b.v. dakreparatie 17.037Subsidies 4.723 1.382 1.361Rouwdiensten/doopdiensten/misintenties 14.939 15.426 13.684Rente 912 2.146 1.033Diversen (o.a. verhuur van ruimtes) 2.831 3.599 2.759

    ______ _______ _______TOTAAL 97.318 80.905 72.227

    Uitgaven 2015 2014 2013Kerkgebouw 20.722 21.150 14.795Diaconie 183 1.364 136Liturgie 9.689 5.788 9.083Catechese/vorming/kerkopbouw 6.448 5.158 12.075Kerkbestuur (Salarissen/overige kst) 33.904 28.660 25.855Aanschaf kopieermachine 6.770Parochiehuis 2.570 3.669 3.506Bisdom 14.290 12.277 12.112Overschot 2.740 2.839Tekort - 5.335

    _______ _______ _______TOTAAL 97.316 80.905 72.227

    Toelichting bij de gepresenteerde cijfers over 2015

    Het stemt ons tevreden dat we dit jaar weer met een positief saldo van € 2.700,-- kunnen afsluiten.De vaste kerkbijdragen zijn met ruim € 2000 toegenomen doordat een aantal mensen hun vastebijdrage hebben verhoogd en de extra bijdrage door de actie Kerkbalans. In totaal zijn er ruim 300parochianen die een vaste bijdrage betalen van gemiddeld € 122,-- per jaar.De collectes zijn daarentegen teruggelopen met € 3.500.De actie voor de reparatie van het hoge kerkdak heeft tot nu toe het mooie bedrag opgeleverd vanruim € 17.000. Dit mede dankzij royale giften van parochianen en de Limpensstichting.Onder de post subsidies zijn ook de subsidies aan het Kruispunt opgenomen dit in tegenstelling totvoorgaande jaren waar dit gesaldeerd werd met de uitgaven. Dit is een betere manier van presen-teren aangezien de inkomsten en uitgaven via de bankrekeningen van het KB lopen.De rente opbrengst is dit jaar gehalveerd.De stijging van de uitgaven op de post Liturgie is veroorzaakt door de stijging van de kosten voorde organisten. Dit betreft ook nog een bedrag van € 2000,- nagekomen kosten over 2014.De stijging van de kosten op de post Kerkbestuur is toe te schrijven aan een aantal kostenstijgin-gen, van belastingen, sociale verzekeringen en bankkosten.De aanschaf van een nieuwe kopieermachine ad € 6.770,-- is een extra uitgave dit jaar, maar le-vert een besparing aan kopieerkosten op van € 300,- per maand. Deze besparing maakt het onsmogelijk om de Stichting Pastorale Dienstverlening extra te ondersteunen.De hogere betalingen aan het bisdom betreffen definitieve afrekeningen over 2014.Het resultaat ad € 2.740 zal worden toegevoegd aan de algemene reserve.

    30

  • Bijlagen

    Bijlage 1: Samenstelling Kerkbestuur en Pastoraatgroep in 2015

    K e r k b e s t u u r P a s t o r a a t g r o e p

    Voorzitter Pastoor Verhagen Voorzitter Pastoor Verhagen

    Vice-voorzitter H. Fraats Pastoraal werker E. Bus-Linssen

    Secretaris F. van der Pas Vice-voorzitter J. Peeters

    Penningmeester J. BarendseGastvrouw Parochiecentrum A. Bergman

    Pastoraatgroep J. Peeters Aandachtsveld Catechese J. Peeters

    Huishoudelijke dienst W. Moelker

    Aandachtsveld Liturgie E. Bus-Linssen

    Onderhoud A. JanssenAandachtsveld Diaconie M. Touw

    Projecten D. Barendsz

    31

  • Bijlage 2: Taken en verantwoordelijkheden van Kerkbestuur en Pasto-raatgroep

    Het Kerkbestuur en de Pastoraatgroep zijn er niet omwille van zichzelf, maar bedoeld om de pas-torale dienst in de parochie mogelijk te maken. Het zijn twee onderscheiden organen binnen deparochie, ieder met een eigen taak en verantwoordelijkheid, maar nauw met elkaar samenwerkenden elkaar aanvullend en ondersteunend.

    Kerntaken Kerkbestuur• Stelt het beleid binnen de parochie vast, mede op advies van de Pastoraatgroep.• Schept materiële mogelijkheden om de pastorale dienst te kunnen vervullen d.m.v. financiën,

    gebouwen en roerende middelen.• Zorgt voor personeel / medewerkers.• Vertegenwoordigt de parochie naar buiten, zowel binnen-, als buitenkerkelijk.• Draagt de eindverantwoordelijkheid voor het totale parochiegebeuren.

    Kerntaken Pastoraatgroep• Draagt zorg voor alle aspecten van het dagelijkse pastoraat.• Geeft leiding aan de uitvoering van de pastorale werkzaamheden.• Adviseert het Kerkbestuur over het te voeren pastoraal beleid.• Stelt bereidt jaarlijks het beleidsplan voor en het daarop gebaseerde jaarplan.

    Relatie Kerkbestuur en PastoraatgroepKerkbestuur en Pastoraatgroep zetten zich gezamenlijk in voor het pastoraat in de parochie. In eenopen overleg tussen beide wordt sturing gegeven aan alle activiteiten. Om dat te bereiken zijn erde volgende voorzieningen getroffen:

    • Binnen het Kerkbestuur heeft naast de pastoor (die uit hoofde van zijn functie formeel voor-zitter is van zowel Kerkbestuur als Pastoraatgroep) een lid van de Pastoraatgroep zitting inhet Kerkbestuur.

    • Bij het voorbereiden van belangrijke of zware beleidsadviezen door de Pastoraatgroep kun-nen een of meerdere Kerkbestuurleden betrokken worden of wordt anderszins tussentijdsoverlegd.

    • Bij de besluitvorming in belangrijke aangelegenheden kunnen ook andere Pastoraatgroeple-den dan die reeds zitting hebben in het Kerkbestuur betrokken worden, of wordt anderszinstussentijds overlegd.

    • Tussen beide organen worden de notulen uitgewisseld om elkaar op de hoogte te houden.• Over de beleidszaken worden gezamenlijke bijeenkomsten gehouden door het Kerkbestuur

    en de Pastoraatgroep.

    Relatie Kerkbestuur en Pastoraatgroep met de werkgroepenEen goede relatie van Kerkbestuur en Pastoraatgroep met de werkgroepen is belangrijk. Om dat terealiseren zijn de volgende voorzieningen getroffen:

    • Binnen de Pastoraatgroep is per werkveld één lid als coördinator aangewezen dat inhoude-lijk deskundig is op het hem/haar toebedeelde werkveld. Hij/zij is aanspreekbaar voor de vrij-willige medewerkers betreffende inhoudelijke zaken; hij/zij initieert, inspireert en motiveert devrijwilligers, signaleert en coördineert.Op basis van hun ervaringen, afgezet tegen hun professionele deskundigheid dragen ze bijaan de beleidsvoorbereiding op het terrein van dat werkveld.’

    • De coördinator vanuit de Pastoraatgroep stemt af met het Kerkbestuur. • Rond belangrijke thema’s en vraagstukken die van groot belang zijn voor de parochie zullen

    bijeenkomsten gehouden worden waaraan naast de relevante werkgroep(-en), Kerkbestuuren Pastoraatgroep zullen deelnemen.

    • Eens per jaar is er een overleg van de Pastoraatgroep met de contactpersonen van de paro-chiële werkgroepen, waaraan ook enkele leden van het Kerkbestuur deelnemen.

    32

  • Bijlage 3: Parochievertegenwoordiging in 2015

    Bijeenkomst / activiteit Vertegenwoordiging

    Dekenaal Pastoors Beraad Piet Verhagen als pastoor

    Dekenaal Pastoraal Beraad(voor Pastores, Diakens, Pastoraal werkenden en Catechisten)

    Piet Verhagen en Elly Bus - Linssen

    Dekenale Raad Frank van der Pas

    Ontmoetingsavonden Kerkbesturen van het Dekenaat * Leden van het Kerkbestuur

    Overleg met Kerkbestuur Broeksittard * Leden van het Kerkbestuur

    Oecumenische vieringen * Paula Walschot

    Interreligieus Platform * Marjatta Touw en Elly Bus - Linssen

    Amnesty International Contactpersoon Ieke Westerhof

    Contactgroep "Ex gedetineerden" Gerard Beckers

    Inloophuis Bie Zefke Contactpersoon Jo Beckers

    Faire Trade Contactpersoon Jan Wetzeler

    Wijkplatform Vrangendael Marielle Smit voorzitter van het Wijkplatform

    Wijkplatform Stadbroek Bestaat niet zelfstandig

    Wijkplatform Kemperkoul Contact alleen via hun website

    Behalve de groepen met een * , krijgt ook het Reumafonds onderdak in de parochie.

    33

  • Bijlage 4: Jaarverslag van pastoraal werkster Elly Bus - Linssen

    Allereerst het volgende... Het jaarverslag dat u nu leest is net als andere jaren weer deels hetzelfde als het verslag dat ikgemaakt heb voor de SPD, maar het ziet er anders uit dan voorheen. Het is niet zo volledigvoorzien van specifieke aantallen en details als het verslag over 2014.

    InleidingHet werk bestaat ook in dit verslagjaar met name uit drie delen: allereerst het leiden van hetcommunie- en vormselproject, dan het werkveld liturgie, met het voorzitterschap van de liturgie-groep en de vele vieringen waarbij ik betrokken ben en tenslotte als derde nog diverse anderebeleidsmatige of organisatorische zaken. U kunt daarbij denken aan het deelnemen aan depastoraatgroep, de stuurgroep diaconie, de werkgroep website, het Dekenaal Pastoraal Beraad enhet Interreligieus Platform. Het geheel gaat samen met veel ontmoetingen met heel verschillendemensen. Soms ook gevolgd door individuele gesprekken.

    Catechese: ontwikkelingen Globaal gezien is er naar mijn idee bij de catechese rond communie en vormsel de laatste jarensprake van twee tendensen: enerzijds is er een afnemende deelname aan het communieproject,

    anderzijds wordt er bewuster gekozen, waar-door van de communicantjes van vier jaar ge-leden procentueel weer meer kinderen hetvormsel willen doen dan een aantal jaar gele-den. Er doen minder kinderen de communie,allereerst doordat er minder kinderen in onzeparochie wonen dan voorheen maar in tweedeinstantie ook door de ontkerkelijking: in 2015zijn het er 31. Het communieproject is dusbeduidend kleiner dan vroeger. Daardoorworden de werkzaamheden van de pastoraalwerker anders. Dichter bij de mensen. Maarsommige praktische dingen zijn evenveel werkgebleven terwijl er in absolute aantallen min-der vrijwilligers voor te vinden zijn – er zijn bijminder kinderen immers ook gewoon minderouders die kunnen helpen. Ouders van nu zijn

    over het algemeen ook steeds minder inhoudelijk op de hoogte, wel zijn de meesten zeker bereidom zich in het jaar van de 1e communie van hun kind daarvoor in te zetten. Op projectbasis tijdelijk meewerken is trouwens in het algemeen populairder dan structurele inzetbij deze generatie van vrijwilligers. Toch blijkt dat ook nu nog uit elke groep ‘communieouders’ welmensen langer blijven meedoen. We zien ze in de parochie terug bij de voorbereiding vangezinsvieringen, bij een volgend communiejaar of als gastouder van vormelingen. Zo zijn er zes nieuwe gastouders aan het vormseljaar 2015-2016 begonnen. Allemaal moeders dieeerder meewerkten aan het communie-project.

    Liturgie in verscheidenheidOp gebied van liturgie werk ik samen met vrijwilligers aan het realiseren van verschillende soortenvieringen, in de weekenden, op feestdagen maar ook door de week: voor elk wat wils.In het kort meld ik u waar het dan om gaat: eucharistievieringen, woord- en communiediensten,gebedsdiensten, oecumenische vieringen, vespervieringen, Taizévieringen, ‘Kindje wiegen’, ge-zinsvieringen, terugkomviering dopelingen en daarnaast nog diverse vieringen in het communie-en het vormselproject.

    34

  • Een rustig jaar2015 is een betrekkelijk rustig jaar geworden. Pas aan het einde is dat anders, de maand decem-ber is juist weer drukker dan gebruikelijk. Dit komt mogelijk deels door een verschuiving van werk-zaamheden binnen het communieproject. Maar het is zeker ook zo dat toevallige factoren hierbijeen rol spelen.

    Tot slotAls u vragen heeft over dit verslag, of als u met mij in gesprek wilt of een boodschap wilt doorge-ven, dan bent u van harte uitgenodigd om contact met mij op te nemen, via 06-17831958 [email protected].

    Graag tot ziens in de parochie!

    35

  • Bijlage 5: Stichting Pastorale Dienstverlening (SPD)

    Onze Pastoraal werker is in dienst van de SPD die in 1983 is opgericht als werkgever. De SPDstelt de Pastoraal werker beschikbaar voor de parochie Christus’ Hemelvaart - Heilige Joseph.Ruim 30 jaar maakt de stichting het mogelijk dat één of meer pastorale werkers in de parochieingezet worden.

    Traditiegetrouw informeert de stichting haar begunstigers en alle parochianen via een Halfjaar-bericht dat verschijnt in juni/juli en een Eindejaarbericht dat verschijnt in november/december. Inhet Halfjaarbericht wordt de financiële verantwoording van het afgelopen kalenderjaar gegeven enis de begroting voor het lopende jaar opgenomen. In het Eindejaarbericht (november/december)wordt nader ingegaan op het werk van de pastoraal werker in de parochie.

    Een belangrijke bron van inkomsten voor de Stichting vormen de bijdragen van begunstigers.Daarnaast werd de stichting door drie fondsen ondersteund. Het betreft twee maal een eenmaligesubsidie en een maal een structurele subsidie.

    De pastoraal werkster Elly Bus-Linssen heeft in 2015 een aanstelling voor 18 uur per week. Zij heeft haar bijdrage geleverd aan de werkvelden liturgie, catechese en diaconie. Zij is speciaalbetrokken bij het communie- en het vormselproject, en bij specifiekere vieringen gericht opjongeren in de parochie. Regelmatig vervangt zij de pastoor wanneer deze door vakantie of ziekteafwezig is. In haar Jaarverslag - in het eindejaarbericht - zijn haar werkzaamheden ten dienstenvan de parochie gedetailleerder terug te vinden. Verder heeft ze het project - uit 2014 - van op de scholing van de leden van de Avondwakegroepeen vervolg gegeven. Daarmee zijn ze toegerust om – bij afwezigheid van pastoor of pastoraalwerker – een uitvaartdienst voor te bereiden en uit te voeren.

    Het oplopende exploitatietekort is het bestuur een zorg. In 2015 is hierover overleg geweest methet kerkbestuur. Verder zijn er verschillende acties uitgevoerd die gericht waren op het verwervenvan meer gelden. Bestuursleden hebben met succes actief geadresseerden van het halfjaarberichtbenaderd die de laatste jaren geen bijdrage meer hadden geleverd. Daarnaast heeft een drietalstichtingen een subsidiebedrag verstrekt.

    De SPD is een erkende ANBI instelling. Begunstigers kunnen vastleggen dat ze gedurende vijf jaareen vast bedrag schenken. Die gift is zonder drempel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het Halfjaarbericht en het Eindejaarbericht van de Stichting zijn ook te vinden op de website vande parochie. Deze zijn ook te vinden op de website van ANBI.nl: http://anbi.nl/publicatieverplichting/stichting-pastorale-dienstverlening/

    Bestuur SPD

    36

  • Bijlage 6: Oecumene en interreligiositeit

    Werkgroep Oecumenische vieringen Ook dit jaar zijn er diverse activiteiten geweest in het kader van de oecumenische samenwerking. Als vaste onderdelen hiervan kunnen worden genoemd:- De oecumenische diensten in januari in de Johanneskerk en in september in onze parochie-

    kerk. Hieraan is ook meegewerkt door de werkgroep Vrede en Ontwikkeling.Beide diensten zijn opgeluisterd door de Cantorij aangevuld met gemeenteleden en parochianen die in deze dienst mee willen zingen met het koor.

    - Gedurende de 40-dagentijd zijn er drie vespermaaltijden gehouden:in de Johanneskerk, de Ontmoetingskerk in Geleen en onze eigen parochie. Hieraan nementussen de 15 en 20 mensen deel.

    - Op uitnodiging van het Josephkoor is er dit jaar aan de vooravond van de Advent door de Cantorij mee gezongen bij een dienst in onze kerk.

    Interreligieus Platform Sittard Geleen BornNa het hectische jubileumjaar vanwege het 10 jarig bestaan in 2014,had het Platform het in 2015 rustiger.Op 26 januari is er meteen het jubileumjaar, maar ook het 10 jaarPlatform-activiteiten degelijk geëvalueerd.Na de evaluatie zijn de plannen voor de toekomst aan de orde.In 10 jaar is in de Platformbijeenkomsten veel aandacht besteed aan de geloofsthema’s om kenniste maken met elkaars geloofsovertuigingen zo als het in de doelstellingen van het Platform gefor-muleerd is. Nu vindt men wel de tijd vooral de activiteiten naar buiten te richten, zodat moslims enchristenen in breder kader kennis met elkaar maken, net als wij in Platform-verband gedaan heb-ben. In 2015 zijn er ernstige problemen geweest met het radicaliseren van de extremistische mos-lim-groeperingen. Hoe leren wij met elkaar goed samen te leven is de vraag.Leden van het Platform hebben in de Ramadantijd op 3 juli deelgenomen aan de Iftarmaaltijd in deMoskee El Moshinine in Sittard, waar een open dag georganiseerd werd voo