Jaarprogramma Binnenstad - Helmond · 2016. 11. 8. · Hoogtepunten Jaarprogramma 2014 Voordat een...

41
Jaarprogramma Binnenstad 2015

Transcript of Jaarprogramma Binnenstad - Helmond · 2016. 11. 8. · Hoogtepunten Jaarprogramma 2014 Voordat een...

  • Logo in FC:Grijs: C=0 / M=17 / Y=34 / K=62Rood: C=0 / M=100 / Y=100 / K=0Goud: C=0 / M=10 / Y=100 / K=10Zwart: C=0 / M=0 / Y=0 / K=100

    JaarprogrammaBinnenstad

    2015

  • 1

    Inhoudsopgave Jaarprogramma 2015

    Voorwoord wethouder Stienen pag. 03

    Hoogtepunten jaarprogramma 2014 pag. 05

    Jaarprogramma 2015

    Hoofdstuk 1 - Sociaal Maatschappelijk pag. 09

    Hoofdstuk 2 - Ruimtelijk Fysiek pag. 14

    Hoofdstuk 3 - Wijkeconomie en Werkgelegenheid pag. 19

    Hoofdstuk 4 - Beheer pag. 22

    Hoofdstuk 5 - Veiligheid pag. 26

    Hoofdstuk 6 - Communicatie pag. 29

    Overzicht lopende projecten pag. 33

    1

  • 2

  • 3

    Voorwoord

    Voor u ligt het jaarprogramma Binnenstad 2015. Een terugblik op het afgelopen jaar, maar vooral ook een vooruitblik op het komende jaar. 2014 gaat voor de Binnenstad de boeken in als het jaar waarin Weverspoort een flinke boost heeft gekregen. De ondertekening van het Winkelplein Zuid, de komst van het Weverspark én de start van verschillende bouwblokken. De gehele Binnenstad krijgt hiermee een gigantische kwaliteitsimpuls. Het wordt een wijk waar het nog prettiger wonen, werken en vertoeven is.

    In de Binnenstad is de afgelopen jaren veel gebeurd. De buurten Vossenberg en Zonnekwartier zijn verrezen en inmiddels voltooid. Ook de Heistraat heeft een kwaliteitsimpuls gehad. Nu ligt de focus op Weverspoort en de Leonardusbuurt.

    In laatstgenoemde buurt staat nog het een en ander op stapel. Gemeente Helmond en woningbouwvereniging Volksbelang zijn druk doende met de voorbereidingen. Zo is er door gemeente Helmond een analyse geschreven over de buurt. Die analyse zoomt in op de sociaal maatschappelijke- en de fysieke uitdagingen die voor ons liggen. Aan de hand van de bouwstenen uit die analyse wordt een zogenaamd WijkOntwikkelingsPlan (WOP) opgesteld met daarin aandacht voor fysieke en maatschappelijke ingrepen én oog voor beheer en veiligheid. Dan wordt ook duidelijk welke woonblokken gerenoveerd worden en waar eventueel nieuwbouw plaats zal vinden.

    Kortom: de Binnenstad krijgt steeds meer vorm, maar ook in 2015 is er nog genoeg werk aan de winkel.Zo zorgen we er samen voor dat de Binnenstad die aantrekkelijke en gevarieerde wijk is en blijft. Om alles wat beschreven staat in dit jaarprogramma te bereiken, is een goede samenwerking met alle partijen onmisbaar. Samen met Stichting Woonpartners en Woningbouwvereniging Volksbelang, de WijkOntwikkelings-Maatschappij, Ontwikkelingscombinatie Hurks/Adriaans, de Vereniging Wijkbeheer en verschillende maatschappelijke partners gaan we ook dit jaar door met het verder vormgeven van onze nieuwe Binnenstad.

    Burgemeester en wethouders gemeente Helmond

    Fotografie Pressvisuals

  • 4

  • 5

    Hoogtepunten Jaarprogramma 2014

    Voordat een overzicht volgt van de opdrachten die in 2015 voorliggen, is een selectie gemaakt van de projecten en/of activiteiten die in 2014 afgerond of nagenoeg afgerond zijn in de Binnenstad van Helmond. Ondanks het tegenvallende economische klimaat, wordt er hard aan de weg getimmerd in de Binnenstad. Inherent aan de fase waarin het programma op dit moment verkeert, is het toevoegen van meer aandacht voor beheer en handhaving. Dit alles naast de voortgezette inspanning om de oorspronkelijke programmaonderdelen te realiseren.

    Hieronder een overzicht van enkele in het oog springende projecten uit 2014:

    Door de komst van supermarktketen Lidl, kon in het voorjaar van 2014 definitief gestart worden met de realisatie van Winkelplein Zuid. Het supermarktconcern neemt 1.500 vierkante meter af, daarnaast worden achttien huurappartementen gerealiseerd, negen voor Woonpartners en negen voor Volksbelang. Snel na de ondertekening werd gestart met de bouw. Begin 2015 wordt het Winkelplein Zuid opgeleverd

    Het Weverspark is in 2014 civieltechnisch opgeleverd. Ook is voor zover mogelijk de beplanting aangelegd en is het buurtkunstwerk het ‘Weverslabyrint’ feestelijk onthuld. Op 30 mei 2015 vindt de officiële opening van het Weverspark plaats.

    De vijftien huurwoningen van blok 6 zijn in 2014 opgeleverd. Deze woningen van woningbouwvereniging Volksbelang zijn gesitueerd aan het Weverspark.

    In het najaar van 2014 is gestart met de bouw van twintig koopwoningen aan de Van Liemptstraat en vijf huurwoningen aan de Wolfstraat (blok 5). Deze woningen komen aan het zuidelijke deel van het park te liggen. Het woningblok heeft de naam Koningspage gekregen. Oplevering: zomer 2015.

    De elf huurwoningen aan de Blinkertsestraat (blok 7) zijn eind 2014 opgeleverd. De realisatie van deze woningen van Woonpartners is erg snel gegaan. Begin van het jaar is met de bouw gestart.

    In 2014 is een start gemaakt met de bouw van blok 9. Dit appartementencomplex, dat de naam Appartementencomplex Weverspark draagt, bestaat uit veertig drie- en vierkamerappartementen die in eerste instantie worden verhuurd. Het appartementencomplex is gesitueerd aan de achterzijde van Winkelplein Zuid de bewoners kijken over het Weverspark uit. Het blok bevat een verdiepte parkeerkelder.Oplevering: najaar 2015.

    Blok 6 Blok 9

  • 6

    Op de hoek van Binderseind en de Heistraat wordt een eyecatcher gerealiseerd. De bouw van het complex, dat bestaat uit 22 huurappartementen en een commerciële ruimte op de begane grond, is in de zomer van 2014 gestart. Medio 2015 hoopt Woonpartners het complex op te leveren.Eén van de belangrijkste toegangswegen van de Binnenstad, de Bakelsedijk, krijgt een grondige opknap-beurt. Het wegdek wordt vervangen, de aansluitingen op het hoofdriool vernieuwd en zieke bomen worden gekapt. Ook wordt de wateropvang onder handen genomen. De werkzaamheden zijn eind 2014 gestart.Halverwege 2015 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

    Rond het Timmermanspleintje zijn in 2013 44 eengezinswoningen en acht seniorenwoningen gerealiseerd. Dit gebeurde in opdracht van woningbouwvereniging Volksbelang. De openbare ruimte van het pleintje, dat wordt omsloten door deze woningen, is in 2014 ingericht.

    De openbare ruimte aan de Marterstraat is in 2014 heringericht. Tevens is daar het kunstwerk ’t Anker geplaatst. Het kunstwerk is een verwijzing naar de oude woningbouwvereniging De Hoop. Aan de Marterstraat zijn levensloopbestendige semibungalows te vinden. Bij de woningen is een autovrij hofje gerealiseerd. Het pleintje is ingericht met brede trottoirs, bomen, wintergroene en bloeiende beplanting én nieuwe lantaarnpalen.

    De Leonardusbuurt is de afgelopen jaren onderwerp van gesprek geweest. Inmiddels worden de plannen voor de toekomst van de buurt steeds concreter. In oktober 2013 is er een brainstormbijeenkomst gehouden met wijkbewoners, professionals en ondernemers. Er is met name gekeken naar de plus- en minpunten van de buurt. Wat gaat goed en wat moet anders? Die input, alsmede de huiskamergesprekken en andere informatiebronnen, hebben geleid tot een analyse van de buurt. Die analyse zoomt in op de sociaal maatschappelijke- en de fysieke uitdagingen die voor ons liggen. Aan de hand van bouwstenen uit die analyse worden de plannen in 2015 verder uitgewerkt.

    Om een goed beeld te krijgen van wat er speelt binnen de Leonardusbuurt, zijn de afgelopen jaren zogenaam-de huiskamergesprekken gehouden in de buurt. In 2014 is de derde reeks van zo’n honderd gesprekken afgerond. Vanaf 2015 volgen de 4e en 5e (laatste) reeks. Er wordt onderzocht of deze huiskamergesprekken in de toekomst ingebed kunnen worden in de organisatie zodat er snel geschakeld kan worden.

    Timmermanspleintje

  • 7

    In een buurtpreventieproject zetten buurtbewoners zich gezamenlijk in voor een veilige en sociale buurt. In 2014 zijn twee nieuwe preventiegroepen opgericht: Leonardus en Sobriëtas.

    In opdracht van de Ondernemersvereniging Heistraat en gemeente Helmond zijn leerlingen van de Design-opleiding van de Groene Campus aan de slag gegaan met de aanpak van braakliggende terreinen in de Heistraat. Dat heeft geleid tot een mooie presentatie in juli 2014. Bedoeling is dat in 2015 de plannen geconcretiseerd worden.

    De campagne Hé Heistraat is in 2014 gecontinueerd. Door middel van banieren aan lantaarnpalen en een banner (die in 2014 is opgehangen aan de gevel van een winkelpand op de hoek Heistraat/Blinkertsestraat) wordt er doorlopend gecommuniceerd. Ook via de Facebookpagina Hé Heistraat worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de straat. Daarnaast springt de campagne in op bijzondere momenten. In 2013 werd een cadeaubox met kortingsbonnen geïntroduceerd, die beschikbaar wordt gesteld aan nieuwe buurtbewoners. Ook in 2014 zijn deze cadeauboxen overhandigd. Goed om te vermelden is dat er een nauwe samenwerking plaatsvindt tussen de Hé Heistraatcampagne en de Weverspoortcampagne.

    Lekker weer, veel mensen op de been en leuke activiteiten. De Heistraatbraderie van zondag 22 juni 2014 was een groot succes. Duizenden bezoekers genoten van tientallen kraampjes, entertainment, een hapje en een drankje. Met deze braderie zetten de ondernemers ‘hun’ Heistraat weer op de kaart.

    Na de succesvolle vervaardiging van de Social Sofa zijn in 2014 twee van de drie mozaïektableaus gerealiseerd. Buurtkinderen hebben een creatieve invulling gegeven aan deze tableaus, die het Willem Beringsplein gaan verfraaien.

    Het veldje aan de Dijksestraat in de Leonardusbuurt speelt een belangrijke rol voor de buurt. Kinderen komen hier samen en buurtbewoners zorgen zelf voor het beheer. In 2013 is een container met spelmateriaal geplaatst op het veldje. Die is in 2014 verder aangevuld. Ook zijn op verzoek van betrokken buurtbewoners een bankje en schommel toegevoegd.

    Ook in 2014 kwamen buren op een laagdrempelige manier samen tijdens een gezellige burendag. Zowel het Zonnekwartier als de Leonardusbuurt deden mee aan deze jaarlijkse dag. Doel is om de sociale cohesie in de buurten te versterken.

    Tijdens de zomerperiode zijn diverse activiteiten georganiseerd voor jongeren uit de Binnenstad. Deze aanpak heeft geleid tot meer rust op straat.

    Om sporten in de buurt positief op de kaart te zetten, is een buurtsportcoach van start gegaan. Chaib el Maach zet zich in om mensen in de wijk aan het bewegen te krijgen, maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk.

    Heistraatbraderie Mozaïektableaus Burendag

  • 8

    Het cameratoezicht in de Heistraat, het Zonnehofplein en het To Hölscherplein is gecontinueerd in 2014.

    Op 5 oktober is de kinderroute ‘Rondneuzen in de Vossenberg’ onthuld. Kinderen kunnen aan de hand van een speurkaart en prentenboekje van alles te weten komen over hun ‘eigen’ wijk.

    Stichting Carat schenkt alle Helmondse wijken een kunstwerk onder de noemer: Carat houdt Helmond bij elkaar. Op 5 oktober 2014 werd het kunstwerk voor de Binnenstad onthuld. Het Weverslabyrinth is een idee van wijkbewoner Mario Kuijpers. De uitvoering is van kunstenaar André van Veghel.

    Het project Vliegertapijt van de kunstenaars Corry Smolders en Joke Smeulders is een groot succes. Mede om die reden is er een woning beschikbaar gesteld voor het duo. Aan de Bij de Populieren 2 ontvangt het duo wijkbewoners om mee te denken en/of activiteiten te organiseren.

    De beweegtuin in de Leonardusbuurt is wegens succes uitgebreid. Zo zijn er enkele apparaten toegevoegd en is het aantal lessen uitgebreid.

    De verlichting in een groot gedeelte van de Leonardusbuurt is aangepakt. Alle lantaarnpalen in de straat en de lichten in de achterpaden zijn aangepakt. Alle bestaande lampen zijn vervangen door LED-exemplaren, die veel duurzamer zijn.

    In de Leonardusbuurt heeft een buurtschouw plaatsgevonden. Daar is een aantal concrete vragen van buurt-bewoners uit naar voren gekomen waarop direct actie is ondernomen. Eén van die actiepunten was de heg langs het speelveldje aan de Monseigneur Noijenstraat. De heg bevatte planten met doornen. Deze is in het najaar vervangen voor een meer kindvriendelijk exemplaar.

    Ook in 2015 staan er weer verschillende projecten gepland. Het jaarprogramma 2015 is een concreet over-zicht van de projecten die komend jaar worden uitgevoerd of voorbereid. Overigens wordt niet alles project-matig aangepakt. Veel zaken vallen onder de noemer ‘regulier werk’ dat in iedere buurt plaatsvindt, zoals het groenonderhoud. In dit overzicht zijn dus alleen die zaken aangegeven die aanvullend zijn op bestaand beleid voor de wijk. In samenhang met dit Jaarprogramma wordt, stelselmatig via tussentijdse rapportages en over-leg, aan alle belanghebbenden, verantwoording afgelegd. Van belang is nogmaals vast te stellen dat naast Gemeente Helmond ook tal van andere partners een grote inbreng hebben en verantwoordelijkheid dragen in de wijkvernieuwing.

    Weverslabyrinth

  • 9

    HOOFDSTUK 1 Sociaal Maatschappelijk

    Het sociaal maatschappelijk voorzieningenniveau in de Binnenstad van Helmond is goed op orde. Wijkhuis Brede school de Fonkel, stadshobbycentrum ’t Baken, Gezondheidscentrum Leonarduskerk en de Uilenburcht leveren daar onder meer een bijdrage aan. Verschillende partners zetten zich al jarenlang in om van de Binnenstad een plek te maken waar het fijn wonen, werken en vertoeven is. In 2015 zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van WMO en Jeugd (decentralisatie). Daardoor zal de focus meer komen te liggen op zorg voor elkaar binnen de wijk.

    Ontwikkelingen Leonardusbuurt

    De focus in de Leonardusbuurt lag de afgelopen jaren op beheer en op handhaving. In 2014 heeft de gemeente Helmond (projectbureau) een analyse geschreven over deze buurt, op sociaal-maatschappelijk en fysiek vlak. Deze analyse is tot stand gekomen op basis van de informatie die naar voren is gekomen uit de huiskamergesprekken, gesprekken met professionals, een brainstormbijeenkomst en statistische gegevens oven de buurt. In dit document worden een aantal bouwstenen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als ouderen, jeugd en leefbaarheid. In 2015 moeten hier concrete stappen uit voorvloeien. Het Plan van Aanpak moet dan vorm krijgen. Dit in samenwerking met woningbouwvereniging volksbelang.

    Achter de VoordeurDe derde ronde van de ‘Achter de Voordeur gesprekken’ is afgerond. In 2015 wordt ook een start gemaakt met de vierde ronde. In het ‘Plan van aanpak Leonardusbuurt’ is afgesproken om tot en met 2015 in totaal vijfhonderd huisbezoeken af te leggen in de buurt. Het doel van dit project is enerzijds om bewoners te activeren om deel te nemen aan de maatschappij en zich in te zetten in de buurt. Anderzijds worden problemen opgespoord en direct aangepakt. De gesprekken worden gevoerd door een medewerker van de LEVgroep en een medewerker van woningbouwvereniging Volksbelang. In enkele gevallen schuift ook de wijkagent aan. Een Kernteam, dat bestaat uit LEVgroep, Volksbelang, de afdeling Werk & Inkomen en de wijkagent, bespreekt de uitkomsten van deze gesprekken. Gezamenlijk wordt gekeken welke actiepunten er zijn en welke instanties hulp kunnen bieden. Zo kan bijvoorbeeld ingezet worden op een schuldhulpproject. Ook kunnen aan de hand van vraagstukken uit de buurt themabijeenkomsten georganiseerd worden. Bijvoorbeeld een avond waarin het vinden van een baan en solliciteren aan de orde komen. Nu het einde van de 3de tranche Achter de Voordeurgesprekken nadert, wordt gekeken naar een mogelijk vervolg. Hoe kan dit initiatief ingebed worden in het huidige proces? De insteek is om deze laagdrempelige manier van communi-ceren met buurtbewoners op de één of andere manier de komende jaren te continueren.

    Jaarprogramma 2015

  • 10

    Jaarprogramma 2015

    OpvoedondersteunersDe volledige jeugdzorg wordt in 2015 een taak van de gemeente, dit in het kader van de decentralisatie. Gemeente Helmond werkt samen met professionele partijen om deze transitie in goede banen te leiden. Door de zorg dicht bij huis te brengen, vindt de zorg dicht bij de leefomgeving van een gezin plaats. Hierdoor kan maatwerk geleverd worden. Voor vragen of problematiek rondom jeugd en gezin zijn de opvoedondersteuners het eerste aanspreekpunt. Deze professionals zijn actief in de wijk, bijvoorbeeld op scholen. In het kader van gebiedsgericht werken zijn voor de Binnenstad een aantal van deze ondersteuners aangewezen.

    Empowerment projectLEVgroep heeft een Empowerment project opgezet in de Leonardusbuurt. Doel is om bewoners van de Leonardus meer in beweging te brengen. Daarnaast vergroten buurtbewoners door deelname hun netwerk en kunnen ze met vragen terecht bij één duidelijk aanspreekpunt. Het Empowerment project brengt alle initiatieven rondom beweging en gezondheid onder één noemer samen. Inmiddels telt het project zo’n tachtig actieve deelnemers. Er kan dus gesproken worden over een succes. Verschillende partners participeren in dit project. Speeltuin Leonardus faciliteert met de zogenaamde beweegtuin. Buurtbewoners kunnen er bewegen in de buitenlucht. Aansluitend is er de mogelijkheid om gezamenlijk een kop koffie te drinken. Deze laagdrempelige aanpak blijkt aan te slaan. In 2015 krijgt dit project dan ook een vervolg.

    Wonen XtraIn 2014 ging het project Wonen Xtra van start. Alle nieuwe huurders van Woningbouwvereniging Volksbelang in de Leonardusbuurt worden voortaan bezocht. Zo wil de corporatie een beter beeld krijgen van haar nieuwe huurders. Ook wordt er gekeken of er extra steun nodig is tijdens de startfase. Zo kan tijdig doorverwezen worden. Dit alles moet goed huurderschap stimuleren. Wonen Xtra wordt ondersteund door de LEVgroep. Wonen Xtra werkt als volgt: In het huurcontract worden afspraken gezet om goed huurgedrag te stimuleren en overlast te voorkomen. In het eerste jaar vinden twee huisbezoeken plaats. Mocht er een hulpvraag zijn, dan kan Volksbelang direct doorverwijzen. Na het tweede bezoek wordt gekeken of er noodzaak is om ook in het tweede jaar nog een huisbezoek in te plannen. Is dit niet nodig, dan wordt de huurder vanaf dat moment als reguliere huurder behandeld. Wonen Xtra is geïnspireerd op een vergelijkbaar project in Tilburg, het project KansWonen.

    Actief in de Binnenstad

    Anne Caris is een enthousiaste buurbewoner en vrijwilliger in de Leonardusbuurt

    “Het speelveldje bij mij in de straat is een levendige plek waar buurt-bewoners samen komen. We hebben nu een speelcontainer met volop speelmateriaal. Ook zijn er in samenspraak met Stichting Jibb sportactiviteiten georganiseerd op het veldje.

    Een andere mooie ontwikkeling in de Leonardusbuurt, is het maken van borden met een mozaïekpatroon. Kinderen uit de buurt hebben zelf het ontwerp gemaakt en meegeholpen met het plakken van de steentjes. Zo kom je echt samen tot een levendige en mooie buurt. Een ander nieuw initiatief is het koffieuurtje in ’t Huukske, waar ik ook bij betrokken ben. Zo werken we samen aan een buurt vol activiteiten.

    Het liefst zou ik zien dat er nog meer en sneller stappen genomen zouden worden. Ik denk dat met de ontwikkelingen in 2015, de betrokkenheid van buurtbewoners toe zal nemen. Het is fijn als we als Leonardusbuurt snel resultaat zien, dat zorgt voor energie. Mijn betrokkenheid is in ieder geval groot. Als je niets doet, gebeurt er ook niets.”

  • 11

    Jaarprogramma 2015

    Buurtsportcoach en voorzitter sportschool Maach

    Chaib el Maach

    “Ik ben opgegroeid in de Binnenstad. Nadat ik jarenlang als top-sporter (kickboksen red.) actief ben geweest, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Het imago van de Binnenstad was in die tijd niet al te best. Er was veel overlast, vooral van hangjongeren. Ik ging eens kijken waar dat aan kon liggen en zag dat veel voorzieningen die wij vroeger hadden (bijvoorbeeld een trapveldje) verleden tijd waren. Met onze sportschool hebben we een goede dagbesteding gevonden voor de jongeren. Het is een veilige omgeving, waar we met de juiste normen en waarden met elkaar omgaan. In vijf jaar tijd hebben we in de Binnenstad iets moois neergezet. Bijna 200 mensen sporten hier wekelijks, van jong tot oud. We trainen al met kinderen vanaf 3 jaar. Onze trainers hebben daarvoor een speciale training in Londen gehad. Maar ook oudere allochtone mannen gaan hier aan de slag. Ik wil laten zien hoeveel plezier je uit bewegen kunt halen.

    Ik was altijd al bezig om diverse doelgroepen te bereiken, als buurtsportcoach bij stichting Jibb zet ik dat voort. Ik ben aanwezig bij verschillende overleggen in de wijk en denk dan mee over de inzet van sport in de wijk. Zo trainen we jongeren van allerlei onderwijsinstellingen die minder weerbaar zijn. Sporten werkt heel aanstekelijk, veel ouders die komen kijken, gaan zelf ook aan de slag.De vechtsport staat niet altijd goed bekend. Dat imago willen we dan ook graag verbeteren. Het Fight Right-keurmerk dat wij hebben ontvangen, kan daar aan bijdragen. Al met al ben ik heel trots op wat we hier samen neerzetten. Dat komt mede door de geweldige mensen die zich inzetten voor de sportschool. Die parel-tjes, die moeten we als club écht koesteren. Zonder hen lukt het niet om zoiets voort te zetten.”

    Container speelattributenNabij het trapveldje bij de Dijksestraat is een materiaalcontainer met speelattributen geplaatst. Deze container blijft in 2015 staan. Ook wordt deze verder aangevuld met speelgoed. Kinderen kunnen dit speelgoed zo bijvoorbeeld op woensdagmiddag lenen. Betrokken buurtbewoners beheren de container.

    Willem BeringspleinHet Willem Beringsplein is in 2012 onder handen genomen. In 2014 werd het plein verder verfraaid, door de plaatsing van de kleurige Social Sofa. Ook werkten kinderen uit de buurt hard aan drie mozaïektableaus, die het plein verfraaien. In 2015 worden deze tableaus geplaatst.

    Wijkverpleegkundige(n)Van gemeente Helmond krijgen thuiszorgorganisaties (Savant en Zorgboog) zogenaamde AIV-gelden (advies, instructie en voorlichting). Daarvan worden de wijkverpleegkundigen bekostigd. De Binnenstad kent twee wijkverpleegkundigen, eentje van Savant Zorg en eentje van de Zorgboog. Wijkbewoners kunnen met hun vragen en problemen bij deze verpleegkundigen terecht. Deze schakelt waar nodig andere partijen in om tot een oplossing te komen. Tevens legt de wijkverpleegkundige wijkbezoeken af, met de focus op zorg. Daar worden mantelzorgers nauw bij betrokken.

    Sportschool MaachSportschool Maach is een sportvereniging waar jongeren ook op een pedagogische manier preventief begeleid worden. Maach treedt regelmatig op als intermediair wanneer jongeren een conflict hebben met ouders, school of politie. De voorzitter van de sportschool, Chaib el Maach, is tevens buurtsportcoach. In 2015 wordt gezocht naar een alternatieve locatie om deze werkzaamheden voort te zetten. Op de plek waar de sportschool nu gevestigd is, verrijst medio 2015 nieuwbouw.

  • 12

    Jaarprogramma 2015

    Jeugd Preventie TeamIn het Jeugd Preventie Team werken Politie, BJBrabant, Stichting Welzijn Helmond (onderdeel van de LEV-groep), Novadic-Kentron en Gemeente Helmond samen om overlast, veroorzaakt door jongeren, te vermin-deren en te voorkomen. Zo legt het Jeugd Preventie Team (JPT) contact met jongeren op straat, organiseert activiteiten voor en door jongeren en zorgt voor contact tussen bewoners en jongeren. Ook in 2015 zal het JPT weer actief aanwezig zijn op straat. Tevens wordt het JPT geconsulteerd bij de uitwerking van de pleinen in de Binnenstad. Door een adequate inrichting kan overlast worden voorkomen.

    ImpulsbudgettenDe impulsbudgetten zijn opgeheven, bewoners konden hier tot einde 2014 aanspraak op maken. Dit budget was bestemd voor aanvragen voor leefbaarheidsinitiatieven. De gelden zijn overgeheveld naar de diverse wijkraden. Bewoners kunnen initiatieven nu rechtstreeks bij de wijkraad indienen.

    Succesvolle projecten LEVgroep

    De inzet van LEVgroep is in de Binnenstad fors hoger dan in andere wijken op het thema ‘sociale interactie’ en ‘belangenbehartiging’ voor zowel jongeren als volwassenen. Daarnaast is een aantal concrete projecten opgestart en gaat er in 2015 ook een aantal nieuwe projecten van start. Deze projecten worden jaarlijks geëvalueerd om te bepalen of ze succesvol zijn, bijgesteld moeten worden of vervangen dienen te worden.

    CoachingstrajectHet coachingstraject is één van die projecten. Risicojongeren van het vmbo die dreigen voortijdig hun school te verlaten staan hierbij centraal. De coach begeleidt en coacht de leerlingen op drie leefgebieden (school, vrijetijd en thuissituatie) voor de duur van drie jaar. Het matchmentorproject, een ander project van LEVgroep, dat zich richt op het begeleiden van scholieren, borduurt hierop voort.

    VliegertapijtHet Vliegertapijt is een samenwerking tussen de LEVgroep en Corry Smolders en Joke Smeulders van het kunstproject het Vliegertapijt. Het Vliegertapijt wil kleur geven aan de Leonardusbuurt, door middel van kunstprojecten. Vanuit de nieuwe locatie aan de Bij de Populieren 2 ontvangt het duo ook in 2015 wijkbewoners om mee te denken en/of activiteiten te organiseren.

    Wijkgericht werkenDe LEVgroep zet in 2015 met name in op wijkgericht werken. In mei 2014 is het Sociaal (integraal) team opge-richt. In dat team werken hulpverleners en dienstverleners vanuit de wijk met elkaar samen. Daardoor worden diverse taken in de wijk gecombineerd. Buurtbewoners kunnen in hun eigen omgeving, in het geval van de Binnenstad is dat wijkhuis de Fonkel, elke ochtend tussen 9.00 en 11.00 uur binnenlopen tijdens een inloop-spreekuur (werkdagen). Tijdens dit laagdrempelige inloopmoment kunnen hulp- en zorgvragen voorgelegd worden. Van simpele vragen tot meer complexe problematiek.

    Samenwerking woningbouwverenigingenIn het kader van wijkgericht werken heeft de LEVgroep de samenwerking met de diverse woningbouwvereni-gingen die actief zijn in de Binnenstad geïntensiveerd. Een voorbeeld van een samenwerking is het vraag- en aanbodbord dat op initiatief van de LEVgroep is geplaatst bij complex Tolpost. Bewoners kunnen hier kwesties rondom wonen en leefbaarheid kwijt. Zo kan iemand die slecht ter been is vragen of er een buurtbewoner is die eens per week met hem of haar gaat wandelen.

  • 13

    Jaarprogramma 2015

    BuurtpreventieprojectenDe buurtpreventieprojecten blijken in diverse wijken een succes, de LEVgroep blijft hier ook in 2015 op inzetten

    Activiteiten ’t HuukskeDe LEVgroep gaat zich in 2015 inzetten om het aantal activiteiten in buurthuis ’t Huukske (Leonardusbuurt) te doen laten toenemen.

    BuurtbinderijIn het kader van zorg in de wijk, wordt in 2015 het project Buurtbinderij geïntensiveerd. Buurtbewoners die iets willen betekenen voor hun wijk, krijgen een training om buurtbinder te worden. Zij zijn actief in de wijk en het aanspreekpunt voor buurtbewoners die sociaal minder betrokken zijn. Ze nemen buurtbewoners die in een sociaal isolement dreigen te komen bij de hand en betrekken hen bij allerlei activiteiten.

    Zorg dicht bij huisEen zorgzame buurt. Dat is het toekomstbeeld dat de regering schetst. Langer thuis blijven wonen en meer ondersteuning vanuit de omgeving. Om tot zo´n buurt te komen, is het van belang om bewoners de ruimte te geven om met initiatieven te komen. Daarnaast is het belangrijk dat professionals in een buurt goed samen-werken en waar nodig ondersteuning kunnen bieden. In het najaar van 2014 en begin 2015 worden gesprek-ken gehouden met professionals om hier meer invulling en richting aan te geven. Tijdens deze bijeenkomsten wordt tevens gekeken naar de stand van zaken rondom wijkgericht werken.

  • 14

    HOOFDSTUK 2 Ruimtelijk Fysiek

    De laatste jaren is er in de Binnenstad van Helmond veel gebeurd op ruimtelijk fysiek vlak. Zo is de Heistraat heringericht en zijn de buurten Zonnekwartier en Vossenberg geherstructureerd. Ook in 2014 is er het een en ander gebeurd. Er is gestart met de bouw van Winkelplein Zuid en de aanleg van het Weverspark. Daarnaast verrijzen verschillende woonblokken. In 2015 vinden die projecten doorgang. Daarnaast zal een aantal nieuwe projecten starten. De nadruk komt in 2015 te liggen op de verdere (her)ontwikkeling van Weverspoort en de Leonardusbuurt. Tevens worden de verschillende braaklig-gende terreinen in de Heistraat ontwikkeld.

    Vossenberg

    BakelsedijkEén van de toegangswegen van de Binnenstad, de Bakelsedijk wordt in 2015 flink onder handen genomen. Naast een complete herinrichting van het straatprofiel, wordt ook de openbare ruimte van erfgrens tot erfgrens onder handen wordt genomen. Niet alleen bovengronds, maar ook ondergronds, worden werkzaamheden verricht. Het gaat hierbij om het stuk Bakelsedijk tussen de Tolpost en de Burgemeester van Houtlaan, inclusief ‘t Bijsterveld.

    Het wegdek van de Bakelsedijk is aan vervanging toe, evenals een aantal aansluitingen op het hoofdriool. Ook de parkeervoorzieningen en de opvang van regenwater worden aangepakt. In totaal worden 19 bomen gekapt. Deze verkeren in slechte conditie of staan in de weg bij het realiseren van een aantal parkeerplaatsen. Er blijven in totaal 32 bomen over die geplaatst worden in nieuwe en ruimere boombakken. Om wateroverlast te verminderen wordt bij de Bakelsedijk en ’t Bijsterveld een zogenaamde ondergrondse wateropvang aangelegd. Bij hevige regenval wordt ook het wegdek als buffer gebruikt. Hiermee wordt voorkomen dat een aantal laaggelegen woningen onder water komt te staan.

    Om de bereikbaarheid van de Bakelsedijk en de Heistraat te garanderen, is gekozen voor een gefaseerde uitvoering. De oplevering staat gepland voor het najaar van 2015. Gedurende de werkzaamheden blijft de Hurksestraat een tweerichtingsweg. Na oplevering van de Bakelsedijk, wordt het tweerichtingsverkeer in de Hurksestraat geëvalueerd.

    Jaarprogramma 2015

  • 15

    Weverspoort

    WeversparkHet Weverspark vormt straks het groene hart van de nieuwe Helmondse Binnenstad. Het park, dat een afmeting heeft van 110 bij 130 meter (ongeveer twee voetbalvelden), is grotendeels in 2014 aangelegd. De glooiingen, de padenstructuur, het hekwerk en ook de speeltoestellen zijn geplaatst. Begin 2015 is ook de nieuwe beplanting gereed en kan het park worden opengesteld. 30 mei 2015 wordt het buurtpark feestelijk geopend. Vanaf dan is het park van de wijk. Het moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden voor bewoners uit de Binnenstad en daarbuiten.

    Blok 5 (Koningspage)Aangrenzend aan het Weverspark worden diverse woningen gerealiseerd. Blok 5 is gelegen aan de Van Liemptstraat. Hier worden 20 koopwoningen en 5 huurwoningen ontwikkeld door de WOM, in opdracht van woningcorporatie Woonpartners. De bouw is gestart in augustus 2014. De oplevering staat gepland in de zomer van 2015.

    Blok 9 (Appartementencomplex Weverspark)Aan de noordzijde van het buurtpark, tegen Winkelplein Zuid wordt in opdracht van de WOM een appartementencomplex gerealiseerd. Het complex, dat bestaat uit 40 ruime drie- en vierkamerappartementen (huur) en een half verdiepte parkeerkelder draagt de naam Weverspark. De architectuur van het gebouw is gebaseerd op de Amsterdamse School. De bouw is medio 2014 gestart. De oplevering staat gepland voor eind 2015.

    Blok 10, 11 en 12In het najaar van 2014 is gestart met de planontwikkeling voor blok 10, 11 en 12. Blok 10 bestaat uit 19 koopwoningen. Blok 11 wordt een klein appartementencomplex met 15 huurappartementen en een commerciële ruimte. Blok 12 bestaat uit 6 huurwoningen. Medio 2015 start de bouw van blok 11 en 12. Daarna start de bouw van blok 10.

    Jaarprogramma 2015

    Weverspark

  • 16

    Jaarprogramma 2015

    Heistraat

    Winkelplein HeistraatHet Winkelplein Heistraat bestaat uit vier delen. Winkelplein Noord is reeds gerealiseerd. De bouw van Win-kelplein Zuid is in 2014 van start gegaan en wordt in de eerste helft van 2015 opgeleverd. Daarna start Win-kelplein Oost in 2015. De uitwerking van het Winkelplein West wordt ook ter hand genomen.

    Nadat in het voorjaar van 2014 een handtekening is gezet onder het huurcontract van de winkelruimte door supermarkt Lidl, kon begonnen worden met de bouw van Winkelplein Zuid. De supermarktketen opent op 1 maart 2015 de deuren. Een aantal maanden later worden de 18 appartementen, die boven de supermarkt gelegen zijn, opgeleverd.

    Openbare ruimteIn 2014 is gestart met de aanleg van het parkeerterrein op het winkelplein en het Advocaat Botsplein. Hier worden in totaal 120 parkeerplaatsen gerealiseerd. Daarnaast worden er ook 66 opstelplaatsen voor fietsen gerealiseerd en ruimte voor het parkeren van scooters. De rijbaan, trottoirs en parkeerplaatsen worden bestraat met nieuwe gebakken klinkers. Dit is mooi duurzaam materiaal en geeft een klassieke uitstraling. Op het winkelplein worden vier bomen in cortenstaal bouwbakken geplaatst, waarvan drie met een bankje. Ook op het Advocaat Botsplein worden vier bomen in deze bakken geplaatst (zonder bankje). Tevens worden de lantaarnpalen vernieuwd. Naast de entree van de supermarkt wordt nog een opstelplaats voor winkelwagentjes gerealiseerd. De inrichting is 1 maart 2015 gereed.

    Eyecatcher Heistraat/BinderseindOp de kop van de Heistraat/Binderseind wordt een eyecatcher gerealiseerd die de verbinding tussen de Heistraat en het centrum moet bevorderen. De bouw van het complex dat bestaat uit 22 huurappartementen en een commerciële ruimte in de plint is in het najaar van 2014 gestart. Woonpartners, eigenaar van het pand, verwacht de eyecatcher eind 2015 op te leveren.

    WoonpleinIn 2011 heeft gemeente Helmond de laatste grond aangekocht die nodig is voor de realisatie van het toekomstige Woonplein. Het gaat om het gebied waar voorheen o.a. supermarkt de Plus, de Schlecker en de Bakkerij gevestigd waren. In 2012 is de voormalige supermarkt gesloopt. In 2015 vindt de planontwikkeling van het Woonplein plaats. Er wordt gedacht aan het realiseren van seniorenwoningen en eengezinswoningen in combinatie met commerciële ruimte.

    Voormalige IVO-mavo Hurksestraat Aan de Hurksestraat was tot halverwege 2014 de St. Jozefmavo gevestigd. Met de opening van het nieuwe schoolgebouw van het Carolus Borromeuscollege op Brandevoort, is het pand aan de Hurksestraat verlaten. Het gebouw wordt gesloopt. In 2015 worden op deze locatie zogenaamde PG-woningen gebouwd, vergelijkbaar met de al bestaande woningen aan de Wolfstraat. Opdrachtgever is zorgorganisatie Freya. De start bouw is naar verwachting in het najaar van 2015.

    Braakliggende terreinen HeistraatEr heeft in de laatste maanden van 2014 en de eerste maanden van 2015 een inventarisatie plaatsgevonden van braakliggende terreinen en leegstaande panden in de Heistraat. In de loop van 2015 vindt een herijking plaats: er wordt gekeken of de des tijds gedacht invulling van de bestaande panden voldoet of aangepast moet worden. Ook de braakliggende terreinen worden onder de loep genomen. In de loop van 2015 wordt hierover verslag uitgebracht.

    Binderseind

  • 17

    Jaarprogramma 2015

    Molenstraat

    Poppodium Lakei heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Cacaofabriek. De voormalige locatie aan de Molenstraat, met daarnaast het pand waar het Regionaal Historisch Centrum Helmond gevestigd was, wordt in 2015 herontwikkeld. Er wordt onderzoek gedaan naar de wenselijke invulling van dit gebied. Het project moet qua sfeer en bebouwing aansluiten op het beeldplan Kasteel Traverse. Het monumentale gedeelte van het oude archief blijft behouden, hier wordt nog een nieuwe invulling voor gezocht.

    Leonardusbuurt

    In 2015 komt de focus te liggen op de Leonardusbuurt. In het verleden is in deze buurt voornamelijk ingezet op beheer. Nu is de tijd daar om ook fysieke ingrepen te doen in de Leonardus.

    Vaststelling WijkOntwikkelingsPlanNaar aanleiding van de brainstormsessie, halverwege 2014 (met bewoners, professionals en ondernemers), de huiskamergesprekken en andere informatiebronnen is een analyse over de buurt geschreven. Die analyse zoomt in op de sociaal maatschappelijke- en de fysieke uitdagingen die voor ons liggen. Aan de hand van de bouwstenen uit die analyse wordt een zogenaamd WijkOntwikkelingsPlan (WOP) opgesteld met daarin aandacht voor fysieke en maatschappelijke ingrepen én oog voor beheer en veiligheid. Dan wordt ook duidelijk welke woonblokken gerenoveerd worden en waar eventueel nieuwbouw plaats zal vinden.

    Van der SpekstraatIn het voorjaar van 2015 wordt een start gemaakt met het groot onderhoud van de huurwoningen van wo-ningbouwvereniging Volksbelang aan de Van der Spekstraat. Naast het vervangen van dakpannen, wordt ook het voegwerk aangepakt. Evenals de dakgoten en de hemelwaterafvoer. De overlast wordt tot een minimum beperkt. Gemiddeld duurt de renovatie zo’n drie weken per woning.

  • 18

    Jaarprogramma 2015

    Spos-locatieTussen Leonarduskerk en de Jan Stevensstraat ligt de oude Schildersvakschool verscholen. Dit pand wordt momenteel gebruikt door sportschool Maach. Woningbouwvereniging Volksbelang heeft deze locatie enkele jaren geleden aangekocht. Hier worden in 2015 18 seniorenwoningen in de sociale huur gerealiseerd. Tevens worden hier twee eengezinswoningen gebouwd. Medio 2015 start de bouw. De oplevering staat gepland in 2016. Er wordt gezocht naar een alternatieve locatie voor sportschool Maach.

    RembrandtlaanOfficieel valt de Rembrandtlaan buiten de Leonardusbuurt en dus buiten de Binnenstad. Toch is besloten ook deze straat mee te nemen in de herstructurering. Van drie blokken met appartementen aan de Rembrandtlaan is gebleken dat opknappen geen optie is. De kleine appartementen zijn woontechnisch en bouwtechnisch erg verouderd en door de houten verdiepingsvloer kunnen deze niet meer conform de huidige eisen van het bouwbesluit worden gerenoveerd. De in totaal 18 appartementen worden gesloopt en daarvoor in de plaats worden 11 eengezinswoningen door Volksbelang gerealiseerd. Woningbouwvereniging Volksbelang gaat eerst de huidige bewoners herhuisvesten, daarna kunnen de oude appartementen worden gesloopt en de nieuwe woningen worden gebouwd.

    Aanpassing bebordingIn de gehele Binnenstad is kritisch gekeken naar de bebording. Door het ontbreken van verkeersborden in bepaalde straten, ontstonden parkeerproblemen. In 2015 wordt de bebording aangepakt. Zo kan er beter gehandhaafd worden, zodat parkeerproblematiek aangepakt of voorkomen wordt. Het is de bedoeling om -waar mogelijk- parkeren op de rijbaan toe te staan en met markering de parkeervlakken aan te geven. De straten worden dan ook aangewezen als zogenaamde ‘parkeerverbodzone’, waar parkeren op de rijbaan niet mogelijk is. Na de invoering van deze parkeerverbodszone en het plaatsen van de juiste borden gaat Stichting Stadswacht hierop handhaven.

    Wilco van den HeuvelDirecteur van architecten- en ingenieursbureau A.I.B.H.

    “Ik heb de woningen op de SPOS-locatie in de Leonardusbuurt ontworpen. Daarbij ga ik eerst uit van het woningtype waar om wordt gevraagd: in dit geval woningen voor senioren. Alle voorzieningen zijn op de begane grond te vinden, plus één slaapkamer boven voor logees. Daarnaast moet het ontwerp aansluiten bij de huidige bebouwing. Mooi aan dit project is het begijnachtige hofje. Je woont hier heel rustig, met alle voorzieningen om de hoek.

    Daarnaast heb ik ook twee eengezinswoningen ontworpen, die gekoppeld worden aan een huidig jaren 30-blok. Een mooie uitdaging, want de uitbreiding moet één geheel vormen met de bestaande bebouwing. De bestaande woningen van dit blok worden gerenoveerd.

    De renovatie van woningen in de Leonardsbuurt is een flink proces. Het is belangrijk dat de werkzaamheden snel en efficiënt uitgevoerd worden. Door het isoleren van de wanden, daken, kozijnen en de installaties van de woningen te upgraden, worden weer comfortabele woningen verkregen die een gunstig energielabel hebben.In deze tijd is het gezien de diverse heffingen vanuit het Rijk voor corporaties lastiger om grootschalige ingrepen door te voeren. Naar mijn mening is dit niet goed voor de woningmarkt en de bouwwereld in het bijzonder want de corporaties zijn vaak de aanjagers van de markt.”

  • 19

    Jaarprogramma 2015

    HOOFDSTUK 3 Wijkeconomie en werkgelegenheid

    De Heistraat vormt met zijn tientallen specialistische winkels en een nieuwe supermarkt het economisch hart van de Helmondse Binnenstad. De afgelopen jaren heeft de straat een nieuw uiterlijk gekregen. Nu is de tijd rijp om het imago te verbeteren. Met de campagne Hé Heistraat is de eerste stap gezet. De komende jaren ligt de focus op het aantrekken van nieuwe ondernemers en het slagvaardiger maken van de plaatselijke Ondernemersvereniging.

    Gezamenlijke toekomstvisie

    De Ondernemersvereniging Heistraat, de WijkOntwikkelingsMaatschappij (WOM), Volksbelang, Woonpartners, combinatie Hurks Adriaans en gemeente Helmond hebben een gezamenlijke visie tot 2020 geformuleerd voor de Heistraat. Uitgangspunt van deze visie is een kansrijke toekomst voor dé winkelstraat van de Binnenstad. Daarbij wordt het beeld geschetst van een ondernemende winkelstraat met een duidelijke functie voor de wijk, de stad én de regio. Kort samengevat: compleet, divers en ondernemend. Eerder werd al het Ontwikkelingskader Heistraat vastgelegd.

    Hé Heistraat imagocampagne

    Uit deze visie is de imagocampagne Hé Heistraat voortgevloeid. Deze campagne loopt door in 2015. Na een eerdere winactie met cadeaupakketten, ontvangen nu alle nieuwe bewoners een cadeaubox met bonnen die te besteden zijn bij winkeliers in de Heistraat. Daarnaast zijn doorlopend uitingen in de Heistraat te vinden. Van banieren aan lantaarnpalen tot een grote banner op de gevel van de pand op de hoek Heistraat/Blinkertsestraat. Verder springt de campagne in op bijzondere momenten voor de wijk en de straat, zoals de Heistraatbraderie en de opening van het Winkelplein. Begin 2015 wordt tevens de nieuwe website gelanceerd. Naast informatie over de Heistraat, komt er volop ruimte voor winkeliers om zich te profileren.

  • 20

    Jaarprogramma 2015

    Ondernemersvereniging

    De Ondernemersvereniging Heistraat(OV) komt op voor de belangen van de ondernemers uit de straat. Om een vuist te kunnen maken, is het van belang dat ondernemers de vereniging kennen en liever nog: er lid van worden. Vanaf oktober 2014 gaat M’hamed Yahia, opbouwwerker van de LEVgroep, de Ondernemersvereniging Heistraat ondersteunen. Zo gaat hij actief op zoek naar nieuwe (bestuurs-)leden. Als verbindende factor moet hij daarnaast de OV slagvaardiger maken. Uitgangspunt is samenwerken. Als ondernemers onderling, maar zeker ook met andere partijen.

    Stimuleren bedrijvigheid

    De Binnenstad van Helmond is een plek waar de creatieve sector volledig tot zijn recht komt. Hier zijn zowel het Bedrijvencentrum Heistraat (BRON) als de Uilenburcht te vinden. Ook het komende jaar blijft de gemeente voorkomende initiatieven ondersteunen.

    Bedrijvencentrum Heistraat (BRON)

    Begin 2010 is het Bedrijvencentrum Heistraat (BRON) voor creatieve startende ondernemers opgeleverd. BRON vormt een broeinest voor creatieve, startende ondernemers uit Helmond. Doel is om kruisbestuiving tussen deze ondernemers te stimuleren. Het is van belang de ondernemers zo te begeleiden, dat ze hun eerste jaren zonder kleerscheuren doorkomen. Gemeente Helmond zal de ondernemers ook in 2015 intensief blijven begeleiden. Dat gebeurt onder meer door het aanbieden van een coachingstraject. Ondernemers hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een coach. Een van hen is zelf gevestigd in de BRON. Inmiddels werken diverse ondernemers op verschillende vlakken intensief samen. Op die manier versterken ze elkaar. BRON dient dan ook als voorbeeld voor het in te richten ambachtscentrum’t Patronaat in Helmond West.

    Uilenburcht

    Naast BRON telt de Binnenstad van Helmond sinds eind 2010 nog een creatief centrum: De Uilenburcht. Deze voormalige meisjesschool heeft een volledige opknapbeurt gehad en wordt nu gebruikt door diverse kunstenaars en creatief ondernemers. Gemeente Helmond blijft zijdelings betrokken. Zo is het als eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de werving van nieuwe huurders.

    Vervolg invulling braakliggende terreinen

    De Ondernemersvereniging Heistraat heeft samen met gemeente Helmond leerlingen van de Groene Campus ingeschakeld om mee te denken over een tijdelijke invulling van braakliggende terreinen in de Heistraat. In 2014 is daar door leerlingen van de Designopleiding een presentatie over gegeven die geleid heeft tot nieuwe inzichten. Komend jaar moet een en ander geconcretiseerd worden. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken met DuPré en de moskee om de in te richten tuinen te onderhouden. Uitgangspunt is wel dat de inrichting van tijdelijke aard is.

  • 21

    Jaarprogramma 2015

    Leerwerktrajecten

    In 2014 heeft een evaluatie plaatsgevonden van het project ‘leren en werken’. Daaruit is gebleken dat het voortzetten van de huidige werkwijze niet haalbaar is. Per 1 januari 2015 is er dan ook een einde gekomen aan dit traject.

    Heistraatbraderie

  • 22

    Jaarprogramma 2015

    HOOFDSTUK 4 Beheer

    De Helmondse Binnenstad krijgt steeds meer vorm. Zonnekwartier is opgeleverd en ook Vossenberg is voltooid. De bouw van Weverspoort is in volle gang. Zo zijn in 2014 verschillende woningen opgeleverd en is het Weverspark voor een groot deel aangelegd. De focus komt in de Binnenstad komt in 2015 nóg meer op beheer te liggen.

    Fysiek beheer Leonardusbuurt

    De Leonardusbuurt (gelegen tussen de Wethouder Ebbenlaan, de Uiverlaan en de Willem Prinzenstraat) viel vooralsnog buiten de herstructurering. 2015 is voor deze buurt een belangrijk jaar, waarin knopen worden doorgehakt over de toekomst van de Leonardus.

    In 2014 is een analyse opgesteld. Hierin wordt ingezoomd op de sociaal maatschappelijke- en fysieke uitdagingen die voor ons liggen. Aan de hand van de bouwstenen uit die analyse wordt in 2015 een zogenaamd WijkOntwikkelingsPlan opgesteld met daarin aandacht voor fysieke en maatschappelijke ingrepen én oog voor beheer en veiligheid.

    Sociaal beheer Leonardusbuurt

    Beheer is dus ook in 2015 van belang in de Leonardusbuurt, zowel op ruimtelijk fysiek als sociaal maatschappelijk vlak. Het project Leefbare Leonardus blijft een belangrijk middel. Met dit traject probeert gemeente Helmond in samenwerking met partners én de buurtbewoners het leefklimaat op peil te houden. De samenwerking met woningbouwvereniging Volksbelang, politie, LEVgroep en Stichting Stadswacht zijn hierbij van groot belang. De Bewonersommissie Leonardus ontbreekt hier natuurlijk niet bij. De opgerichte buurtpreventieprojecten dragen tevens bij aan het sociale beheer.

  • 23

    Jaarprogramma 2015

    Beheergroepen

    De nadruk ligt in de buurten Zonnekwartier, Vossenberg, Zangershof en Leonardusbuurt op beheer. De beheergroepen bekommeren zich om de sociale cohesie in de buurt. Deze kunnen bij ‘kleine pijntjes’, zoals rondslingerend afval, een kapotte stoeptegel of overlastsituaties direct optreden. Dit beheeroverleg maakt onderdeel uit van het wijkoverleg. Na elke vergadering wordt een lijst met actiepunten opgemaakt. Het is daarbij wenselijk om geconstateerde gebreken in de openbare ruimte direct via het telefoonnummer 14 0492 of via de website van gemeente Helmond te melden. De klacht komt dan direct bij de verantwoordelijke ambtenaar terecht.

    Beheer Weverspark

    Het Weverspark wordt in 2015 opgeleverd. Na oplevering, is beheer van groot belang. Daarom is een beheer-plan voor de eerste drie jaar opgemaakt. De eerste maanden wordt er intensief beheerd. Zo kan de beplanting goed groeien. De kernwoorden bij het beheer van het park zijn veilig, schoon en heel. De hondenuitlaatstrook maakt onderdeel uit van het park en valt onder het reguliere onderhoud.

    Intensief onderhoud Weverspoort

    Weverspoort is een buurt in opbouw. In deze fase is het van belang om het beheer goed in het oog te houden. Het is noodzakelijk dat er waar nodig snel stappen ondernomen worden. Bij nieuwbouw is het streven bijvoor-beeld om zo snel mogelijk voor bestrating te zorgen. Ook tijdens het bouwproces is een veilige, overzichtelijke en schone werkplaats van belang. Niet alleen voor het bouwproces, maar ook voor het ‘gezicht’ van de buurt.

    Beheer in de Binnenstad

    Bart Janssen, Opzichter Afdeling Wijkonderhoud en Exploitatie

    “In een herstructureringswijk als de Helmondse Binnenstad is beheer van cruciaal belang. Ik ben als opzichter civiel verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte. Daarbij zijn de volgende drie pijlers van belang: schoon, heel en veilig.

    De werkzaamheden zijn zeer divers. Van gladheidsbestrijding tot verlichting en van bestrating tot verkeersmaatregelen en onderhoud aan asfalt.

    Om de stand van zaken goed in het oog te houden, ben ik bijna dagelijks in de Binnenstad te vinden. Proactief werken is heel belangrijk. Daarnaast ga ik af op meldingen. Die komen zowel telefonisch, als via de website van Gemeente Helmond binnen.

    Het is niet zo dat elke melding meteen actie verdient. Ik schat in of het noodzakelijk is direct een aannemer in te schakelen. Dat is bijvoorbeeld zo als de veiligheid of het woongenot direct in het geding zijn. Als er al grootschalig onderhoud ingepland is, kun je kleine zaken soms beter even laten liggen. Onze afdeling heeft ook een calamiteitendienst, die 24/7 inzetbaar is. Samen zorgen we voor een veilige, schone en leefbare wijk waar het prettig wonen is.”

  • 24

    Jaarprogramma 2015

    Schoonhouden van de wijk

    Rondslingerend afval is voor bewoners van de Binnenstad een ergernis. Rommel op straten en pleinen draagt bij aan een onveilig gevoel en trekt ongedierte aan. Het is daarom van belang om zwerfvuil zo snel mogelijk op te ruimen. Ondanks de inzet van het periodieke wijkonderhoud en de buurtconciërges steekt de fysieke verloedering op bepaalde momenten en in delen van de Binnenstad geregeld de kop op. Het reguliere gemeentelijke onderhoud en schoonhouden van de wijk is dus niet altijd afdoende en er is meer behoefte aan een andere aanpak en vorm van continu onderhoud. Diverse bewonerscommissies hadden dit onderwerp in 2014 op de agenda staan en denken na over de inzet van buurtbewoners. Er wordt nog gezocht naar buurt-bewoners die zich willen inzetten voor het schoonhouden van hun eigen buurt. Ook wordt gedacht om dit samen te doen met jongeren en/ of scholieren. Het schoonhouden van de buurt geeft ook invulling aan zinvolle dagbesteding en zorgt dat minder mensen thuis zitten. Daarnaast draagt het bij aan ontmoeting en dat buurt-bewoners meer met elkaar in contact komen. Doel is ook dat er meer verantwoordelijkheidsbesef ontstaat ten aanzien van het zelf schoonmaken en schoonhouden van de straat.

    Wijkactieplan

    De Helmondse wijken hebben afscheid genomen van de klankbordgroepen. In plaats daarvan is er voortaan sprake van zogenaamde wijktafels. Eens in de twee jaar vindt een collegebreed overleg plaats met de wijk-raad. Het Wijkactieplan wordt tijdens zo’n wijktafel besproken. In 2014 is door gemeente Helmond -in overleg met de wijkbewoners- een nieuw wijkactieplan opgesteld dat richting geeft voor de komende twee jaar.

    Buurtpreventieprojecten Binnenstad Helmond

    Veel wijken in Helmond kennen zogenaamde buurtpreventieprojecten. Zo ook in de Helmondse Binnenstad. Bij buurtpreventie werken bewoners van een wijk samen actief aan veiligheid en leefbaarheid in hun buurt. Dit kan op diverse manieren: door onderlinge afspraken te maken, samen extra op te letten op straat en door ac-tiviteiten te organiseren die de onderlinge verbondenheid in een wijk ten goede komen. De politie, gemeente, LEVgroep en woningbouwcorporaties, ondersteunen de buurtpreventieprojecten. Buurtpreventie bevordert onder meer het veiligheidsgevoel, beperkt materiële en immateriële schade in de buurt, bevordert de leefbaar-heid én zorgt voor grote onderlinge verbondenheid.

    De Helmondse Binnenstad kent de volgende buurtpreventieprojecten: Sobriëtas, Vossenberg en Zonnekwar-tier. Sinds kort is daar het buurtpreventieproject Leonardus aan toegevoegd. Laatstgenoemde heeft nog geen formele status. Om de veiligheid en leefbaarheid van het buurtpark en omgeving op peil te houden, wordt op een later moment ook gestart met een buurtpreventieproject Weverspark.

  • 25

    Project Groen voor Grijs

    In Helmond West loopt het project van Grijs naar Groen. Achtertuinen worden ingericht als groentetuin. Dit project draagt bij aan de sociale cohesie en de zelfredzaamheid van bewoners. Groenten uit eigen tuin is niet alleen goedkoop, het draagt ook bij aan een gezondere levensstijl. Dit project moet in 2015 ook handen en voeten gaan krijgen in de Binnenstad.

    Buurtschouw

    Op regelmatige basis wordt in de wijk een buurtschouw gehouden. Gekeken wordt dan naar punten die aan-dacht verdienen, op het fysieke vlak.

    Gebiedsgerichte handhaving panden

    Voor het plaatsen van een dakkapel, schutting of schuurtje dient vaak een vergunning te worden aangevraagd. Dit gebeurt echter lang niet altijd. In 2013 is gemeente Helmond gestart met een pilot in Helmond West waarbij deze illegale ‘bouwsels’ straat voor straat in beeld zijn gebracht. Wanneer ze niet storend zijn of een gevaar vormen voor de buurt, kan met terugwerkende kracht een vergunning worden aangevraagd. Is het bouwsel wél storend of vormt het een gevaar? Dan wordt direct actie ondernomen. In 2015 wordt bezien of deze aan-pak ook wordt toegepast in de Binnenstad.

    Jaarprogramma 2015

  • 26

    Jaarprogramma 2015

    HOOFDSTUK 5 Veiligheid

    Je veilig voelen in het huis en de omgeving waar je woont. Het is een basisbehoefte. Daarom is veiligheid één van de speerpunten van gemeente Helmond. Helmonders moeten zich op hun gemak voelen in de wijk waar ze wonen, werken en vertoeven. Het gaat dan vooral om het veiligheidsgevoel dat inwoners ervaren, dat kan helemaal los staan van een eventuele toe- of afname van criminaliteit in een wijk. In de Binnenstad is door gemeente Helmond en haar partners de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het verhogen van de veiligheid om zo het leefbaarheidsgevoel te laten toenemen. En met succes.

    Voortzetting Veiligheidsoverleg Binnenstad

    Iedere twee weken komen vertegenwoordigers van politie, Stichting Stadswacht, HIT, de woningcorporaties Woonpartners en Volksbelang, LEVgroep, BJBrabant en gemeente Helmond samen in het Veiligheidsoverleg Binnenstad. In dit afstemmingsoverleg worden concrete afspraken gemaakt om overlastsituaties die zich voordoen in de wijk aan te pakken. Problemen als jeugdoverlast, slechte verlichting, of een toename van het aantal inbraken worden hier besproken. Afhankelijk van het probleem wordt gekeken welke organisatie verantwoordelijk is voor een passende oplossing. Het Veiligheidsoverleg ziet er op toe dat problemen ook daadwerkelijk worden op- en aangepakt. Het gezamenlijke doel van de partners is om de leefbaarheid en veiligheid in de Binnenstad op peil te houden. Door deze aanpak zijn diverse overlastsituaties verminderd of zelfs verdwenen.

    Evaluatie Veiligheidsoverleg Binnenstad

    In 2014 heeft een evaluatie plaatsgevonden met de leden van het Veiligheidsoverleg. Daaruit is gebleken dat alle partners het nut inzien van deze tweewekelijks samenkomst, ook op de momenten dat het rustig is. Er is dan ook besloten het overleg in 2015 voort te zetten.

  • 27

    Jaarprogramma 2015

    Intensief toezicht Stichting Stadswacht, politie, corporaties en gemeente

    Handhaving en veiligheid worden gecoördineerd door professionals. Er is in de Binnenstad sprake van een verregaande samenwerking tussen politie, Stichting Stadswacht, gemeente en zorgpartners. Ook wordt er meer en meer gebruik gemaakt van de kennis van woningcorporaties en wijkopbouwwerkers. Deze intensieve samenwerking werpt zijn vruchten af. De afgelopen jaren is het rustig in de Binnenstad. Politie en Stadswacht zijn meer aanwezig en daardoor nadrukkelijker zichtbaar in de wijk. Het gevoel van veiligheid bij de bewoners is daardoor toegenomen. Omdat deze manier van samenwerken zo succesvol blijkt, wordt deze in 2015 gecontinueerd.

    Afstemming aannemers, politie en Ingenieursbureau Helmond (IBH)

    Er zijn concrete afspraken gemaakt tussen aannemers, politie en het Ingenieursbureau Helmond (gemeente Helmond) over de veiligheid op en rond bouwplaatsen in de wijk. Denk daarbij aan het bewaken van bouw-materiaal en bouwmaterieel. Door een goede afstemming tussen bovengenoemde partners, wordt diefstal en overlast tot een minimum beperkt.

    Veiligheid in de Binnenstad

    Peter Knoops, Coördinator HIT en voorzitter van het Veiligheidsoverleg

    “De veiligheid en het veiligheidsgevoel in de wijk vergroten. Dat is de missie van alle partners die betrokken zijn bij de herstructurering van de Binnenstad. Het Veiligheidsoverleg speelt daar een belangrijke rol in. Eens in de twee weken komen alle partners samen om informatie uit te wisselen, af te stemmen en afspraken met elkaar te maken. Politie, stadswacht, gemeente, de woningcorporaties, maar ook de LEVgroep en andere professionele organisaties. Wat heb jij gehoord? Wat gaat waar niet goed? Omdat er allemaal mensen met mandaat aan tafel zitten, kunnen we direct actie ondernemen. Het overleg houdt vervolgens vinger aan de pols. Is het probleem ook aangepakt zoals afgesproken? De onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers: van hangjeugdoverlast tot omgeduwde bloembakken en van een inbraakgolf tot rondslingerende bouwmaterialen.

    Waar het Veiligheidsoverleg zich met name richt op de openbare ruimte, houdt het HIT-team zich bezig met de situatie achter de voordeur. Het HIT heeft een duidelijk repressief karakter. Als wij signalen opvangen (bijvoorbeeld vanuit het Veiligheidsoverleg.) dat er op een bepaald adres dingen gebeuren die wettelijk verboden zijn, dan grijpen wij in. Het team bestaat structureel uit twaalf verschillende disciplines waaronder politie, vreemdelingenpolitie, belastingdienst, brandweer en gemeente.

    Deze manier van werken werpt zijn vruchten af. Door tweewekelijks samen te komen in het Veiligheidsoverleg en waar nodig in te grijpen met het HIT-team, is de veiligheidssituatie in de Binnenstad flink verbeterd de afgelopen jaren.”

  • 28

    Jaarprogramma 2015

    Verlenging cameratoezicht

    Op verschillende plekken in de Binnenstad hangen camera’s. Mede door dit toezicht op afstand is de overlast in de wijk afgenomen en het veiligheidsgevoel bij bewoners toegenomen. In afwachting is na de evaluatie van het tijdelijk cameratoezicht bij onder andere de Heistraat, het Zonnehofplein en het To Holscherplein besloten dit toezicht in 2015 te continueren.

    Voortzetting HIT-activiteiten

    Ook in 2015 zullen de HIT-activiteiten in Helmond West (en de overige tien wijken in Helmond red.) weer door-gang vinden. Het Helmond Interventie Team (HIT) brengt panden in beeld en intervenieert waar nodig. Deze intensieve samenwerking werpt zijn vruchten af. De afgelopen jaren is het rustig in Helmond West.

    De manier van werken van het team is zo succesvol, dat deze inmiddels formeel is ingebed in de organisa-tie. Doel van HIT is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen in de wijk aan te pakken en op te lossen. Denk daarbij aan hennepteelt, gestolen goederen, bedrog met uitkeringen, illegale vreemdelingen, brandgevaarlijke situaties, onjuiste BRP-inschrijvingen of kamerverhuur zonder vergunning. In het HIT werken gemeente, politie, milieudienst, brandweer, Voedsel en Warenautoriteit, Inspectie SZW, Belastingdienst en vreemdelingenpolitie nauw samen. HIT richt zich op panden of locaties die een probleem vormen in het kader van de veiligheid en leefbaarheid. Het team komt eens per drie weken samen om bestaande situaties door te nemen en waar nodig in te grijpen. Zeker tweemaal per maand voert HIT acties. Tijdens zo’n dag kan het team zich richten op een bepaald pand, of op een thema.

    Hierbij is het belangrijk te vermelden dat bij een pand waar HIT mee aan de slag gaat, alle geconstateerde problemen tegelijk aangepakt worden. Het betreft een complete aanpak van dader en pand. Liggen bepaalde oplossingen niet binnen het bereik van de partners die bij HIT aangesloten zijn, dan worden de juiste instanties van de problemen in kennis gesteld met het verzoek het probleem direct aan te pakken.

    De aanpak van HIT is multidisciplinair, integraal, creatief én er wordt doorgepakt. De input komt via diverse kanalen. Zo kunnen burgers direct met hun klachten bij HIT terecht. De verschillende disciplines uit het team maken gebruik van de mogelijkheden en informatie van de teamleden. Daar waar belemmeringen zich aandienen, wordt bewust naar nieuwe benaderingsmethoden gezocht. Dat betekent dat er, met een open, brede blik en met kennis van verschillende juridische mogelijkheden en processen naar een (probleem)pand wordt gekeken. Hierbij worden niet altijd direct juridische procedures aangewend, maar ze worden ook niet geschuwd.

    Signaleringsteam

    Het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk door als professionals kennis te delen. Met dat doel is het signaleringsteam Binnenstad opgericht. Het signaleringsteam vergadert tenminste twee maal per jaar in een brede samenstelling.

  • 29

    Jaarprogramma 2015

    HOOFDSTUK 6 Communicatie

    De Helmondse Binnenstad is volop in beweging. Al tien jaar lang wordt er door verschillende part-ners hard gewerkt om van de wijk een prettige leefomgeving te maken. Communicatie is daarbij van groot belang. De verschillende projecten (zowel fysiek als sociaal maatschappelijk) krijgen via diverse communicatie-uitingen de aandacht die ze verdienen. Ook het komende jaar wordt er volop gecom-municeerd in en over de Binnenstad. Zo krijgt de promotie van Weverspoort, de Leonardusbuurt én de Heistraat de nodige aandacht.

    Communicatieoverleg Binnenstad

    Het communicatieoverleg Binnenstad bestaat uit communicatieprofessionals van verschillende organisaties die in de Binnenstad actief zijn. Ze komen met enige regelmaat bijeen om te sparren over de manier van communiceren over en in de Binnenstad. In dit overleg wordt onder meer de communicatiekalender opgesteld, er worden plannen gemaakt, evenementen georganiseerd en uitgevoerd. Gemeente Helmond werkt in dit overleg samen met onder meer woningbouwcorporatie Woonpartners, woningbouwvereniging Volksbelang, de ondernemersvereniging Heistraat en de Combinatie Binnenstad (Hurks-Adriaans).

    Inzet eigen media

    Het afgelopen jaar is een breed scala aan eigen media ingezet door het Communicatieteam van gemeente Helmond om de bewoners van de Binnenstad en andere geïnteresseerden te informeren over de laatste ontwikkelingen in de wijk. Ook in 2015 zal dit gebeuren en wel via de volgende middelen:

    Nieuwsbrief

    In 2015 staan er weer enkele uitgaven van de inmiddels vertrouwde Nieuwsbrief Binnenstad op het programma. Deze nieuwsbrief staat vol met informatie over actuele ontwikkelingen in de wijk. Zowel op sociaal-maatschappelijk, cultureel, economisch als ruimtelijk-fysiek terrein. De nieuwsbrieven van de afgelopen jaren zijn terug te vinden op de website www.helmondbinnenstad.nl.

  • 30

    Jaarprogramma 2015

    Buurtbrief Leonardusbuurt

    Naast de Nieuwsbrief Binnenstad, wordt er ook een speciale nieuwsbrief over de ontwikkelingen in de Leonardusbuurt gemaakt. Deze zogenaamde buurtbrief verschijnt vier tot zes keer per jaar en is een initiatief van gemeente Helmond en woningbouwvereniging Volksbelang. Het doel is om buurtbewoners middels actuele informatie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de buurt.

    Internet

    De website www.helmondbinnenstad.nl krijgt in 2015 een nieuwe lay-out. Vanuit de landelijke overheid zijn nieuwe webrichtlijnen opgelegd. Websites van gemeenten moeten nóg toegankelijker worden, zodat ook slechtzienden, slechthorenden en analfabeten de informatie tot zich kunnen nemen. Zo moeten de websites een voorleesfunctie hebben en dienen filmpjes ondertiteld te zijn. De website www.helmond.nl voldoet al aan deze eisen. In 2015 worden de zogenaamde sub-websites van de gemeente Helmond aangepakt. Zo ook www.helmondbinnenstad.nl. Er wordt meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de site een nieuwe lay-out te geven. Ook worden diverse functionaliteiten, zoals een fotocarrousel, toegevoegd.

    Op de website www.helmondbinnenstad.nl is informatie te vinden over de wijkontwikkeling. Deze informatie bestaat uit tekst, maar ook uit afbeeldingen. Zo zijn er regelmatig nieuwsberichten en fotoreportages van belangrijke momenten te vinden op de website.

    In 2015 wordt nog meer ingestoken op het inzichtelijk maken van langlopende projecten, zowel in woord als beeld. Door de vorderingen bij te houden, hebben bezoekers van de site (vaak wijkbewoners red.) meer begrip voor de (bouw)werkzaamheden. Voor mensen die niet beschikken over een computer met internetverbinding, zijn twee computers beschikbaar in de Fonkel. Er zijn vrijwilligers aanwezig om -waar nodig- te helpen.

    Virtuele Binnenstad

    Virtueel Helmond is een vooruitstrevend project op internet. In het virtuele Helmond krijgen bezoekers een realistisch beeld van alle ontwikkelingen in Helmond. Er is ook volop aandacht voor de Helmondse Binnenstad. Al ‘wandelend’ door de wijk, krijgt de websitebezoeker een indruk van de sfeer van de nieuwe opgeknapte woningen, de pleinen en het aangelegde groen. Verder is het mogelijk om van gedachten te wisselen in een chatruimte.

    Het afgelopen jaar is Virtueel Helmond meerdere malen gebruikt tijdens informatieavonden. Het is een hulpmiddel om voor buurtbewoners inzichtelijk te maken hoe hun directe omgeving eruit komt te zien. De 3D beelden zijn realistisch en nemen meteen mogelijke vragen weg. Het Weverspark is inmiddels ook ingetekend, evenals de woningen die om het park komen te liggen. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, worden deze verder ingevoerd in de website: www.virtueelhelmond.nl.

  • 31

    Jaarprogramma 2015

    Promotiecampagne Weverspoort en Hé Heistraat

    Eind 2012 is de campagne Hé Heistraat gelanceerd. Er zijn voor de Hé Heistraat campagne twee sporen uitgezet. Zo zijn er continu uitingen te vinden in de straat zelf. Naast de tientallen banieren aan de lantaarnpalen zijn er posters en promotiedoeken te vinden in de straat. Ook is er een Facebookpagina aangemaakt en worden flyers verspreid.

    Daarnaast vinden er op regelmatige basis acties plaats om de straat extra ‘‘in the picture’’ te zetten. Zo waren er in het verleden prijspakketen te winnen en worden er nu welkomstpakketten met kortingsbonnen van Heistraatwinkeliers uitgedeeld aan nieuwe buurtbewoners. Belangrijkste doel van de campagne is om het imago van de Heistraat verder te verbeteren. Begin 2015 wordt tevens de nieuwe website gelanceerd. Naast informatie over de Heistraat, komt er volop ruimte voor winkeliers om zich te profileren.

    Communicatie in de Binnenstad

    Marjolein Geurden, Communicatieadviseur Binnenstad vanuit de WijkOntwikkelingsMaatschappij (WOM)

    “Ik ben heel tevreden over de manier van samenwerken en communiceren in de Binnenstad. Het is een flinke opdracht, zowel op sociaal vlak als op fysiek terrein verandert er veel in de wijk. Oude panden zijn gesloopt en hebben plaats gemaakt voor nieuwe woningen en appartementen én honderden mensen zijn verhuisd. Daarnaast heeft de Binnenstad een bepaald imago dat een belangrijke rol speelt bij de positionering van de buurt. Kortom: er valt nogal wat te communiceren.

    Deze opdracht hebben alle partners samen opgepakt. De gemeente, de projectontwikkelaars,de woningcorporaties (inclusief de WOM) én de Ondernemersvereniging Heistraat komen op regelmatige basis samen in het Communicatieoverleg. Door samen te werken en de communicatie op elkaar af te stemmen kun je flinke stappen zetten. En dat is ook terug te zien. Vossenberg en Zonnekwartier hebben al een nieuw gezicht gekregen. Ik ben nu vanuit de WOM bezig met de communicatie rondom Weverspoort. Ook deze buurt begint meer en meer uitstraling te krijgen. Belangrijke elementen uit de wijk worden nu zichtbaar, waardoor steeds meer mensen gaan geloven in de transformatie die Weverspoort doormaakt. De verkoop van het eerste project in de buurt is tot op heden ook erg goed verlopen. De mooie architectuur, het prachtige Weverspark en het Winkelplein met supermarkt spelen daarin een belangrijke rol.

    Open en duidelijk communiceren met huidige, oud-, potentiële- en nieuwe bewoners heeft voor ons altijd voorop gestaan. We willen ze betrekken bij de ontwikkelingen. Zo ontstaat een positieve flow die zijn uitwerking heeft op de hele wijk.”

  • 32

    Jaarprogramma 2015

    Bedienen van de pers

    De afdeling Communicatie van gemeente Helmond verzorgt persberichten over de laatste ontwikkelingen in de Binnenstad. Ook het initiëren van interviews en fotomomenten en het doorverwijzen naar de juiste contact-personen behoort tot de taken van de afdeling Communicatie.

    Informatieavonden

    Als daar behoefte aan is of als er zich bijzonderheden voordoen in de wijk, worden er informatieavonden georganiseerd. Bewoners worden verder middels de Nieuwsbrief Binnenstad, de Buurtbrief Leonardus en via de website geïnformeerd.

    Infopunt de Fonkel

    Bij Wijkhuis Brede school de Fonkel is ook in 2015 informatie te vinden over de ontwikkelingen in de Helmondse Binnenstad. De informatie wordt periodiek geactualiseerd.

    Promotiecampagne Weverspoort

    Eind 2012 is de promotiecampagne van Weverspoort van start gegaan. Gemeente Helmond ondersteunt dit initiatief van de WijkOntwikkelingsMaatschappij . Voor de promotiecampagne geldt, dat er wordt gecommuniceerd via twee sporen. Op gebiedsniveau en op projectniveau. Doel is dat zowel de buurt Weverspoort als de nieuwe woningen en appartementen de aandacht krijgen die ze verdienen.

    De gebiedspromotie van Weverspoort zal in 2015 een aanzienlijke rol spelen in de communicatie van de Binnenstad. In 2010 is een start gemaakt met de bouw van de eerste woningen. Inmiddels zijn er al verschillende projecten opgeleverd. Het is voor de verdere ontwikkeling van Weverspoort van belang dat de naam Weverspoort een grote(re) bekendheid krijgt en daarbij een positiever imago.

    Binnenstad in Beeld

    De periodiek Binnenstad in Beeld verschijnt tien keer per jaar. Deze nieuwsbrief is een initiatief van de vereniging Wijkbeheer. Gemeente Helmond levert nieuws aan voor de uitgave.

  • 33

    Overzicht lopende projecten

    1. Sociaal MaatschappelijkProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectOntwikkelingen Leonardusbuurt

    Volksbelang, gemeente

    Analyse in 2014 afgerond, Plan van Aanpak krijgt in 2015 vorm

    Nog onbekend

    Achter de Voordeur, Leonardus

    Volksbelang, gemeente, maatschap-pelijke partners

    De derde ronde wordt afgerond en de vierde ronde wordt opgestart

    Tot en met 2015 worden in totaal 500 huisbezoeken afgelegd, derde ronde is eind 2014 afgerond.

    Opvoedondersteuners Gemeente en diverse profes-sionele partijen

    Krijgt meer vorm in 2015 Continue

    Inzet Wijkverpleegkundigen

    Wijkverpleeg-kundigen

    Twee wijkverpleegkundigen in de Binnenstad actief

    Continu

    Empowerment project Gemeente, LE-Vgroep, speel-tuin Leonardus (faciliteren)

    Succesvolle aanpak, zo’n 80 actieve deelnemers

    Wegens succes wordt het project in 2015 voortgezet

    Wonen Xtra van Volksbelang, gemeente

    In 2014 van start gegaan Evaluatie

    Container speelattributen LEVgroep Is in 2013 geplaatst, beheer door buurtbewoners

    Continu

    Opknapbeurt Willem Beringsplein

    Gemeente Verder ingericht in 2014. Kin-deren uit de buurt werken aan mozaïektableaus

    Plaatsing van mozaïektableaus in 2015

    Sportschool Maach Sportschool Maach, Volks-belang, Ge-meente

    Chaib el Maach is sportcoach voor Stichting Jibb. Er wordt gezocht naar een alternatieve locatie voor vereniging Maach

    Continu, in 2015 wordt gezocht naar een alternatieve locatie

    Jeugd Preventie Team Politie, BJBra-bant, SWH, Novadic-Ken-tron, gemeente

    Lopend Continu

    Coachingstraject LEVgroep Lopend ContinuUilenburcht Gemeente Lopend ContinuVliegertapijt LEVgroep en

    het Vliegend Tapijt

    Lopend Loopt in 2015

    Vraag- en aanbodbordin Tolpost

    LEVgroep en Woonpartners

    Lopend Continu

    Buurtpreventieprojecten LEVgroep, bewoners

    Huidige projecten zijn succesvol, inzetten op nieuwe projecten

    Continu

  • 34

    1. Sociaal MaatschappelijkProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectActiviteiten in buurthuis ’t Huukske (Leonardusbuurt)

    LEVgroep Inzet op meer activiteiten in 2015

    continu

    Buurtbinderij LEVgroep Intensivering van project in 2015, in het kader van wijkgericht werken

    continu

    Zorg dicht bij huis Gemeente, LEVgroep, diverse partners

    Eind 2014, begin 2015: gesprekken met diverse partners

    Continu

    2. Ruimtelijk FysiekProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectAanpassing bebording hele Binnenstad

    Gemeente Aanpak in 2015 2015

    Vossenberg Vossenberg Vossenberg VossenbergBakelsedijk Gemeente Inrichting in 2015 Najaar 2015Weverspoort Weverspoort Weverspoort WeverspoortBlok 10, 11 en 12 De Combinatie

    Binnenstad Oost (Hurks/Adriaans)

    Medio 2015 start bouw 2016

    Blok 9 (appartementen-complex Weverspark)

    Woonpartners Start bouw medio 2014 Eind 2015

    Blok 5 (Koningspage) WOM, Woonpartners

    Start bouw augustus 2014 Zomer 2015

    Weverspark Gemeente Civieltechnische gedeelte aangelegd. Beplanting in 2015. Feestelijke opening in 2015.

    2015

    Heistraat Heistraat Heistraat HeistraatWinkelplein Heistraat De Combinatie

    Binnenstad Oost (Hurks/Adriaans)

    Noordwand afgerond, start bouw Zuidwand in 2014 (ople-vering in 2015)

    Afhankelijk van ontwik-keling Westwand

    Openbare ruimte Winkelplein en het Advocaat Botsplein

    Gemeente Helmond

    Start inrichting in 2014 Voorjaar 2015

    Voormalige IVO-mavo Hurksestraat

    Freya Groep Realisatie PG-woningen, start bouw 2015

    Najaar 2016

    Eyecatcher Heistraat – Binderseind

    Woonpartners Start bouw najaar 2014 Eind 2015 oplevering

  • 35

    2. Ruimtelijk FysiekProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectWoonplein Gemeente Planontwikkeling in 2015 Start ontwikkeling na

    oplevering WinkelpleinBraakliggende terreinen Heistraat

    Gemeente, Ondernemers-vereniging Heistraat, Groene Campus

    Inventarisatie diverse panden en braakliggende terreinen

    Verslag in 2015

    Molenstraat Molenstraat Molenstraat MolenstraatMolenstraat locatie Archief/Lakei

    Gemeente Gebied wordt herontwikkeld in 2015

    Nog onbekend

    Leonardusbuurt Leonardus-buurt

    Leonardusbuurt Leonardusbuurt

    Planvorming Leonardusbuurt Gemeente en Volksbelang

    Vaststellen WijkOntwikkelings-Plan (WOP) in 2015

    In 2015 start grote buurt-ontwikkeling

    Rembrandtlaan Volksbelang Start bouw medio 2015 Nog onbekendSpos-locatie Volksbelang Medio 2015 start bouw Oplevering: 2016Van der Spekstraat Volksbelang Start renovatie voorjaar 2015 2015

  • 36

    3. Wijkeconomie en werkgelegenheidProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectGezamenlijke toekomstvisie Gemeente,

    Ondernemers-vereniging Heistraat, WOM, Volksbelang, Woonpartners, Hurks/Adriaans

    Visie staat en campagne Hé Heistraat in gestart

    Campagne loopt door in 2015

    Ondernemersvereniging Heistraat

    Ondernemers Heistraat, gemeente, LEVgroep

    Vanaf 1 oktober 2014 gaat M’hamed Yahia, opbouwwerker van de LEVgroep, de Onder-nemersvereniging Heistraat ondersteunen

    Oktober 2016

    Stimuleren bedrijvigheid Gemeente, Onderne-mers BCH, ondernemers/kunstenaars Uilenburcht en Volksbelang

    Lopend. Er worden trajecten aangeboden aan ondernemers/ kunstenaars bij bedrijvencen-trum BRON (Heistraat) en de Uilenburcht

    Heel 2015

    Vervolg invulling braaklig-gende terreinen

    Ondernemers-vereniging Heistraat, gemeente, Groene Campus

    Vervolg in 2015 Vervolg in 2015

    Leerwerktrajecten Gemeente Uit evaluatie is gebleken dat voortzetten van het project niet mogelijk is

    gestopt

  • 37

    4. BeheerProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectFysiek beheer Leonardus-buurt

    Gemeente, Volksbelang

    Besloten is intensief te beheren Tijdens vernieuwing blijft fysiek beheer belangrijk

    Sociaal beheer Leonardus-buurt

    Gemeente, LEVgroep, Volksbelang, politie, stadswacht

    Project Leefbare Leonardus loopt, container speelmateriaal in gebruik

    Tot de definitieve invulling van de Leonardusbuurt duidelijk is

    Beheergroepen Bewoners van de buurt

    Loopt in Zonnekwartier, Vossenberg, Zangershof en Leonardusbuurt ook in Weverspoort aandacht voor beheer

    Continu

    Schoonhouden van de wijk Gemeente, bewoners-commissies

    Gekeken wordt of dit opgepakt kan worden in samenwerking met studenten/ scholieren

    Continu

    Gebiedsgerichte handhaving panden

    Gemeente Bekeken wordt of deze aanpak in de Binnenstad wordt toegepast

    Evaluatie

    Wijktafels Gemeente In 2014 is een wijkactieplan opgesteld voor twee jaar

    continu

    Buurtpreventieprojecten Buurtbewoners, politie, gemeen-te, LEVgroep en woningbouwver-enigingen

    Lopend: de projectenSobriëtas, Vossenberg ,Zonnekwartier en Leonardus

    Volgt: Weverspoort

    Continu

    Project Groen voor Grijs LEVgroep, buurtbewoners

    Project krijgt in 2015 handen en voeten

    Evaluatie

    Beheer Weverspark Diverse partijen Aandachtspunt in 2015 ContinuIntensief onderhoud Wever-spoort

    Diverse partijen Aandachtspunt in 2015 Continu

    Buurtschouw Diverse partijen Op regelmatige basis wordt een buurtschouw gehouden

    Continu

  • 38

    5. VeiligheidProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectVoortzetting HIT-activiteiten Gemeente Lopend Heel 2015Voorzetting veiligheidsover-leg

    Gemeente, politie, stadswacht, HIT, corporaties, LEVgroep,

    Lopend Heel 2015

    BJ Brabant Lopend, posi-tieve evaluatie in 2014

    Heel 2015 Heel 2015

    Cameratoezicht Gemeente Na evaluatie besloten voort te zetten in 2015

    Heel 2015

    Intensief toezicht stads-wacht, corporaties en gemeente en politie

    Stadswacht, politie

    Lopend Heel 2015

    Afstemming aannemers, politie en Ingenieursbureau Helmond (IBH)

    Politie, IBH, aannemers

    Afspraken zijn gemaakt Heel 2015

    Signaleringsteam Diverse partijen Loopt (twee keer per jaar overleg)

    Heel 2015

  • 39

    6. CommunicatieProject Actoren Stand van zaken planning

    einde projectNieuwsbrief Gemeente Lopend Heel 2015Communicatieoverleg Gemeente, wo-

    ningcorporaties, OV Heistraat, Hurks/Adriaans

    Loopt Heel 2015

    Buurtbrief Leonardus Gemeente, Volksbelang

    Eerste editie gelanceerd in 2014

    Heel 2015

    Website Binnenstad Gemeente Lopend, nieuwe vormgeving/indeling in 2015

    Heel 2015

    Virtuele Binnenstad Gemeente Lopend (nieuwe projecten worden ingevoerd)

    Heel 2015

    Bedienen van de pers Gemeente Lopend Heel 2015Informatieavonden Gemeente Lopend, aantal avonden naar

    gelang behoefte en nieuwe ontwikkelingen

    Heel 2015

    Infopunt de Fonkel Gemeente Lopend Heel 2015Binnenstad in Beeld Wijkraad,

    ondersteuning gemeente

    Tien keer per jaar, initiatief Wijkraad, gemeente levert nieuws aan

    Heel 2015

    Gebiedspromotie Wevers-poort

    WOM Campagne loopt Heel 2015

    Campagne Hé Heistraat Ondernemers-vereniging, gemeente, Woonpartners Volksbelang, Hurks Adriaans

    Loopt. In 2015 lancering nieuwe website

    Heel 2015

  • Logo in FC:Grijs: C=0 / M=17 / Y=34 / K=62Rood: C=0 / M=100 / Y=100 / K=0Goud: C=0 / M=10 / Y=100 / K=10Zwart: C=0 / M=0 / Y=0 / K=100