voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL...

8
UI Redactieadres: Trefcentrum Mutsaard De Wandstraat 14 1 020 Brussel Tel.: 021268.20.82 Fax 021262.36.76 E-mail : heembeek-mutsaard@ vgc.be http://heembeek· mutsaard .vgc.be Open el ke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur. Buurthuis De Kleun Fr. Vakemansstraat 116 11 20 Brussel Tel.: 021268.32.48 Open maandag en woensdag van 9 tot 12 en vrijdag van 13 tot 16 uur. Verantwoordelijke uitgever: E. De Fi lette, Kasteel Beyaerdstraat 94 11 20 Brussel Winnaar "GOTCHA" blz. 7 BRUSS ELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VLAAMSE GEMEENSCHAPS COMMISSIE 29e jaargang - nummer 9 - november 2002 Maandeli j ks Tijdschrift van het Gemeenscha pscentrum Heembeek Mutsaard I voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL GAS BENELUX NEDER-OVER-HEEMBEEK De vertegenwoordigers van de werkgroep Leefmilieu en de wijkcomités uit Neder-Over- Heembeek zijn ongerust over het uitblijven van een evacuatieplan en maatregelen te nemen bij een eventuele ramp bij SHELL. Door het feit en tengevolge van een ontplof- fing in een chemische fabriek AZF in Tou- louse (Frankrijk) hebben de media overvloe- dig de situatie van Seveso-bedrijven en in het bijzonder de site van SHELL, gelegen Vilvoordsesteenweg 1 04 1120 Neder-Over- Heembeek, ter sprake gebracht. Als voorzitter van de werkgroep Leefmilieu en om vooruitgang te boeken in het dossier (rampenplan) was ik besloten om de nodige contacten te leggen met SHELL en de bevoegde instanties. Tengevolge een overleg met SHELL werd afgesproken een informa- tieavond te organiseren op 13 maart 2002 om 20 uur. De heer de Roo, verantwoorde- lijke voor civiele veiligheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in dienst van mevrouw de Gouverneur van Brussel werd uitgenodigd. Het doel van deze informatie- vergadering was als volgt samengesteld : * kennismaken met het bedrijf * uitleg en informatie over de werking van SHELL • onze vragen beantwoorden SHELL is een commerciële entiteit van Belgian SHELL. De activiteiten bestaan erin liquide petroleumgassen van het type propaan en butaan te commercialiseren. De commerciële organisatie bestaat uit vier afdelingen: · afdeling flessen geschikt voor camping, keuken, vrije tijd, heftrucks - afdeling bultank voor verwarming - afdeling industrie bestemd voor industriële toepassing -afdeling autogas In de flessenafdeling worden er gemiddeld 1. 700.000 flessen gevuld per jaar. Alle gassen worden per schip aangevoerd, ongeveer 500 ton per vracht via het kanaal. Er zijn 75 rechtstreekse jobs op de site van Neder-Over-Heembeek en 5.000 onrecht- streekse jobs (verdelers en onderaannemers)

Transcript of voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL...

Page 1: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

• UI

Redactieadres:

Trefcentrum Mutsaard De Wandstraat 14

1 020 Brussel Tel.: 021268.20.82 Fax 021262.36.76

E-mail : heembeek-mutsaard@ vgc.be

http://heembeek· mutsaard.vgc.be

Open elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur.

Buurthuis De Kleun Fr. Vakemansstraat 116

1120 Brussel Tel.: 021268.32.48

Open maandag en woensdag van 9 tot 12

en vrijdag van 13 tot 16 uur.

Verantwoordelijke uitgever: E. De Filette,

Kasteel Beyaerdstraat 94 11 20 Brussel

Winnaar "GOTCHA"

blz. 7

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK

GEWEST

VLAAMSE GEMEENSCHAPS

COMMISSIE

29e jaargang - nummer 9 - november 2002

Maandelij ks Tijdschrift van het Gemeenschapscentrum Heembeek • Mutsaard

• I

voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK

SHELL GAS BENELUX NEDER-OVER-HEEMBEEK

De vertegenwoordigers van de werkgroep Leefmilieu en de wijkcomités uit Neder-Over­Heembeek zijn ongerust over het uitblijven van een evacuatieplan en maatregelen te nemen bij een eventuele ramp bij SHELL.

Door het feit en tengevolge van een ontplof­fing in een chemische fabriek AZF in Tou­louse (Frankrijk) hebben de media overvloe­dig de situatie van Seveso-bedrijven en in het bijzonder de site van SHELL, gelegen Vilvoordsesteenweg 1 04 1120 Neder-Over­Heembeek, ter sprake gebracht.

Als voorzitter van de werkgroep Leefmilieu en om vooruitgang te boeken in het dossier (rampenplan) was ik besloten om de nodige contacten te leggen met SHELL en de bevoegde instanties. Tengevolge een overleg met SHELL werd afgesproken een informa­tieavond te organiseren op 13 maart 2002 om 20 uur. De heer de Roo, verantwoorde­lijke voor civiele veiligheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in dienst van mevrouw de Gouverneur van Brussel werd uitgenodigd. Het doel van deze informatie­vergadering was als volgt samengesteld :

* kennismaken met het bedrijf

* uitleg en informatie over de werking van SHELL

• onze vragen beantwoorden

SHELL is een commerciële entiteit van Belgian SHELL. De activiteiten bestaan erin liquide petroleumgassen van het type propaan en butaan te commercialiseren.

De commerciële organisatie bestaat uit vier afdelingen:

· afdeling flessen geschikt voor camping, keuken, vrije tijd, heftrucks

- afdeling bultank voor verwarming

- afdeling industrie bestemd voor industriële toepassing

-afdeling autogas

In de flessenafdeling worden er gemiddeld 1. 700.000 flessen gevuld per jaar.

Alle gassen worden per schip aangevoerd, ongeveer 500 ton per vracht via het kanaal. Er zijn 75 rechtstreekse jobs op de site van Neder-Over-Heembeek en 5.000 onrecht­streekse jobs (verdelers en onderaannemers)

Page 2: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

2

~ Preventie

Een belangrijke vraag was uiteraard welke maatregelen er genomen worden om ongevallen te voorkomen ?!?

Het antwoord van SHELL was duidelijk :

door continue opleiding

door controles en inspectie

door analyse van ongevallen

door analyse van wat er zich in andere bedrijven voordoet

door regelmatig testen van alle veiligheidssystemen

door praktische oefeningen

door nazicht van de installaties via een erkend organisme

door controles van het ministerie van Tewerkstelling en Arbeid

door audits van de groep SHELL

door strikt naleven van de veiligheidsnormen, wordt er sinds 21/08/1998 gewerkt zonder een ongeval.

Ik heb vastgesteld dat alle installaties in zeer goed onderhouden staat zijn.

Het rampenplan

SHELL heeft alle mogelijke technische middelen om bij eventuele ongevallen onmiddellijk in te grijpen.

Dag en nacht is er bewaking, iedere afdeling kan indien nodig afzonderlijk afgesloten worden, brandsproeiers wor­den regelmatig getest. Oefeningen worden er georgani­seerd om indien nodig onmiddellijk alle gastoevoer af te sluiten en het sproeisysteem onmiddellijk te starten.

Maar!?!?

Reeds in 1971 wezen inwoners van de Beukenootjes­straat naar aanleiding van de uitbreidingswerken van SHELL en andere firma's op het brand- en ontploffingsge­vaar en eventuele milieuhinder. Op de meer dan 800 handtekeningen van verontruste inwoners kwam van het toenmalige stadsbestuur niet de minste reactie. In 1986

NOVEMBER 2002

NEDER-OVER-HEEM 8 EEK brandde een benzinetank uit in het SHELL-complex. De gebeurtenissen van zaterdag 3 september 1988 - een benzinelek in een van de depots van SHELL- hebben nogmaals gewezen op de milieurisico's en gevaren voor de omwonenden. Sinds 1996 vraagt SHELL aan de over­heid een extern rampenplan op te stellen met de mede­werking van alle bevoegde diensten. Volgens de wet is SHELL een Seveso-bedrijf van drempel 2. Dat betekent dat dergelijke bedrijven tot de hoogste risicogroepen behoren.

Als voorzitter van de werkgroep Leefmilieu en tengevolge van het uitblijven van informatieverstrekking betreffende het rampenplan heb ik besloten om aan de alarmbel te trekken. Op 11 november 2002 verscheen in Het Laatste Nieuws (in vet gedrukte letters) "Als SHELL ontploft weten we niet wat doen". Verontrusting bij de administratie van de Brusselse Gouverneur na het lezen van dit bericht. Omstreeks 10.45 u. (zelfde dag) krijg ik een faxbericht vanuit het kabinet van de gouverneur om aanwezig te zijn tijdens een persconferentie om 12 uur. Daar kreeg ik te horen dat er wel degelijk een rampenplan is. Een zeer lijvig dossier werd aan de aanwezigen ter inzage voor­gelegd.

Korte samenvatting van het dossier

Algemeen beleid van de gouverneur inzake rampenplan­ning. Comité voor burgerlijke veiligheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Samenwerkingsprotocol met het Rode Kruis. Sensibilisatie van de gemeente betreffende de rampenplanning en verantwoordelijkheid van SHELL.

Ik kreeg te horen dat de gouverneur reeds op 22 novem­ber 2001 middels een opvolging van coördinatievergade­ringen en specifieke werkgroep een ontwerp-rampenplan voor het Seveso-bedrijf Belgian SHELL heeft opgesteld. Op die dag (22/11/01) werd ook een rampenplanoefening uitgevoerd met de betrokken politie- en hulpdiensten alsook de MIVB, het bedrijf SHELL en met de hulpcentrale van Brussel-Hoofdstad enz. Doel was te ontdekken waar de Seveso-rampenplanning kan verbeterd worden. De opname begin 2002 van de verbeteringen naar aanleiding van de oefeningen-rampenplanning maakte de laatste fase uit van het rampenplan Belgian SHELL.

Na deze geruststellende verklaringen van de gouverneur werd beloofd ten laatste eind 2002, in aanwezigheid van de gouverneur Véronique Paulus de Chatelet, een volksvergadering te organiseren in Neder-Over-Heem­beek om het rampenplan te bespreken met ieder van u.

Wees talrijk aanwezig.

Tot besluit

Wanneer mij om een besluit gevraagd wordt na het schrijven van dit artikel omtrent de veiligheidswerking binnen de Seveso-bedrijven dan stel ik vast, dat vooral· bij SHELL de laatste jaren wel degelijk de wil aanwezig is om het aantal ongevallen naar omlaag te krijgen. De arbeider moet geleid, geïnformeerd, gemotiveerd worden.

Voorwaar geen gemakkelijke taak, vooral als men weet dat de omwonenden het slachtoffer kunnen zijn.

ledere inwoner van Neder-Over-Heembeek heeft recht op veiligheid, dit is een verworven recht !!!

E.De Filette, voorzitter werkgroep Leefmilieu.

Page 3: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD

SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project van de Neder- voorbeeld van dit concept.

landse beeldende kunstenaar Een tentoonstelling van Hedendaagse Het gelijkvloers, de winkel en Gerard van den Dobbelsteen Kunst in de Mutsaardwijk de wintertuin , zijn in duplex

(1957) reiken architectuur, .---------------------. en er zijn geen draagstruc-design en kunstvormen als turen voor de winkelpui en de foto's, schilderijen, tekenin- living aan de straatzijde. gen, sculpturen en grafiek Verder is er ook nog een

mekaar geraffineerd de hand. dubbelhoog betonnen portiek Het is uitgesloten om zijn ,ii! in de gevel, opgehangen aan werk in deze stijl of gene f! de boordbalk van het dak. stroming te stoppen. Zijn Binnenin wordt dit gevoel van

oeuvre is persoonlijk en reis- ruimte nog versterkt door indrukken, bestaande kunst, bvb. het veelvuldig gebruik

persoonlijke gemoeds- van vouwdeuren en verstel-toestand op het moment van bare wanden. In dit huis creatie werken daarbij inspi- vinden architect en kunste-

rerend. Gerard van den Dob- naar mekaar perfect omdat belsteen heeft letterlijk ruimte de ruimte die de eerste nodig. De wereld is zijn leef- r.a.;;m~~· creëerde, inspirerend werkte

ruimte. Hierbij verwijst hij op de kunst van de tweede. naar onbegrensde mogelijk- Bovendien kunnen er hier

heden die de moderne nooit eerder tentoongestelde media- en communica- meubelen (meestal privébezit

tievormen en mobiliteit bie- van scholen) die werden ont-den. Hij is dan ook enorm worpen door WVDM worden

bereisd (langdurige verblijven bewonderd. Zodoende groeit in China, Botswana en Mexi- heel dit gebeuren ook uit tot co bvb.). Om dit grenzenover- een postuum eerbetoon aan

schrijdende te onderstrepen een grote meneer. Willy Van verwijst de titel van de ten- Der Meeren, 1923-2002,

toonstelling naar een vertaald overleed immers dit jaar op Perzisch gedicht. l!!!!!!!!.l_....~~~::::::::!~::::!:E::z::l!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!l 1 6 mei. Het he Ie ach te rl ig-

De omgeving waar hij zich bevindt en werkt is één grote gende idee van kunst in de openbare ruimte wordt dan inspiratiebron. Zijn oeuvre werkt interactief want het ook kordaat samengevat door hét letterlijke uithangbord

appelleert de toeschouwers om er iets van henzelf in te van deze expositie. Aan de gevel komt er een enorm kunnen herkennen. Hij beschouwt zichzelf niet als een polyester doek met beeltenis van 9 op 6 meter (!) dat

kunstenaar van de ivoren toren maar wel als een artiest speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen. voor de wereld. Daarom doet iets in zijn stijl toch wel Op 16 november om 16 uur vindt de officiële opening

Popartinvloeden vermoeden en ook Keith Haring is niet plaats op uitnodiging. Benevens geschreven en gespro-veraf. Zijn scala van interesses is enorm en zijn oeuvre ken pers zullen er ook heel wat prominenten aanwezig

bestaat dan ook uit tekeningen, schilderijen, beeldhouw- zijn. De heer Jan Hoet, de bezieler van het SMAK te Gent werken, foto's, zeefdrukken, multiples en installaties. en Luc Martens, voormalig Vlaams minister van Cultuur

Gevormd in Breda, 's-Hertogenbosch en Utrecht, organi- kunnen dit gebeuren door hun aanwezigheid immers nog seerde deze artistieke duizendpoot reeds tal van tentoon- meer uitstraling geven.Deze tentoonstelling kwam tot stellingen in Nederland, Botswana en België. In 2000 stel- stand door de Ambassade van Nederland, Brussel en de hij tentoon in Pofferd de Nul, Antwerpen. Hij maakte er Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en

een zodanige indruk op een paar mensen dat één van Bouwkunst Amsterdam en Stichting Noordbrabants fonds deze mensen, de trotse bezitster van het pand, het vroe- voor Kunstenaars, Breda en M. Martens, eigenares van

gere Huis Weyers, met fotoatelier en winkel, hem aan- het pand. Dit uniek project kan vanaf 17 november tot en spraken om binnen dit unieke kader een project en een met 16 december elke kalenderdag doorlopend van 11 tot tentoonstelling voor te bereiden van nieuwe werken. Dit 18 uur bezocht worden. Gerard van den Dobbelsteen zal pand is ook gekend als een Willy Van Der Meeren-huis discreet aanwezig zijn maar staat zeker open voor enige

(1961 ). toelichtingen. Verwacht wel niet altijd een antwoord op wat Willy Van Der Meeren (WVDM) was een beroemd Bel- zijn diepste zielenroerselen op het moment van creatie

gisch modernistisch architect en designer bekend om zijn waren. Deze gevoelens zijn zuiver privé en daarover geeft voor die tijd progressief concept betreffende de betaal- hij dan ook geen uitsluitsel.

baarheid van de woningbouw met daarbij de klemtoon op veellicht en ruimte (bvb. zijn realisatie van "leder zijn

Huis" in Evere). Zo is ook het pand in de Mutsaard een

Plaats van het gebeuren is de Jean de Bolognelaan 62, 1020 Laken-Mutsaard. Tel. 02/262.22.04

Het wordt een aanrader voor iedereen.

Page 4: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

4

KWB NEDER-OVER-HEEMBEEK

Zaterdag 23 november van 16 tot 18 uur

Bowling

Alleen, met twee of met het hele gezin -jong en minder jong: iedereen is welkom!

Wij hebben een aantal banen afgehuurd in de MAGIC BOWL te Peutie. Samenkomst om 15.15 u. aan zaal FAMILIA, F. Vekemansstraat 131

Aarzel niet langer en schrijf je in bij: Johan Notredame tel. 021262 22 15 of Eddy De Backer tei.02!245 6818 e-mail : eddy@heembeek~be

Liefst voor 16 november.

KAJ NEDER-OVER-HEEMBEEK

Hey meisjes Zoals je misschien al weet komen wij regel­matig samen in het buurthuis de Kleun om ons daar te amuseren en iedereen is natuurlijk van harte welkom. Dit allemaal voor meisjes van 12 tot 16 jaar. 22 november: Dan organiseren we een waarzeggersavond, ook in de Kleun en dit van 18.30 tot 21 uur. Spooky ! 20 december: Dan komen we samen voor ons jaarlijks kerstfeestje van 18.30 tot 21.30 uur. Altijd heel gezellig. Zeker komen dus! Afspraak telkens in het buurthuis De Kleun, F. Vekemansstraat 116 te Neder-Over­Heembeek.

Wil je eventueellid worden (helemaal niet verplicht, maar je bent dan wel verzekerd en je krijgt tal van kortingen, de prijs is 12,50 euro) dan kan je terecht bij Veerle Vande Vyvere tel: 02/267.69.93. Onze website is htt:!/www.geocities/kaj_noh en onze volwassen begeleidster is Carine Brabant tel: 02/466.86.92.

Groetjes en hopelijk zien we jull ie op onze activiteiten.

e De kern

1§> a

.1(4) JOUGEREN MAKEN BEI'/EGING

NOVEMBER 2002

NE DE R-OVER-HEEM BEEK

GEZINSBOND

Indoorsportdag 17 november

Deze gewestelijke indoorsportdag voor het ganse gezin gaat door in Sporiopolis (achter AZ-VUB te Jette) op zondag 17 november van 10 tot 16u. Er is voor elk wat wils : enerzijds sporttakken onder begeleiding van een monitor, anderzijds sporttakken doorlo­pend ... Voor de kinderen (3·12 jaar) o.a. bewegingsopvoeding, badminton, atletiek, kleuterdans, ballenbad, WESCO parcours. Voor de + 12-jarigen én volwassenen : bodypump, indoor cycling, SBB (buik-billen· borst), fitness, volley, badminton, sauna, .. .

Tussen 15 en 16u krijgt iedereen de kans te bowlen. Bijdrage (dag) voor de volwassenen : 10 euro, voor de kinderen (vanaf 3 jaar) : 5 euro. Deze activiteit is bedoeld voor de leden. Als niet-lid betaal je volgens het Sportopolis-tarief. Ben je geïnteresseerd en nog niet aangesloten bij de Gezinsbond ?

Bel naar Chrisfine De Meerleer : 02/245.68.18, zo kan je je aansluiten en van deze dag én véle andere voordelen genieten.

Leningen 18 november

Op maandag 18 november ben je welkom op onze infoavond. Je zal er meer te weten komen over de gewijzigde voorwaarden tot het bekomen van een lening bij het Brus­selse Woningsfonds. Afspraak om 20u30 in de Kleun, Frans Vekemansstraat 116 te NOH.

Leren grimeren 26 november Karnaval, een verjaardag, of zomaar een verkleedfeestje ... Kinderen vinden het fijn om geschminkt te worden. Op deze demon· stratie zullen eenvoudige technieken ge­toond worden op figuurtjes zoals een clown, een prinses, een fee, een tijger, een leeuw ... Die avond is een organisatie van Gezins· bond en KAV St.Agatha-Berchem en gaat door om 20u in de Kroon, E. Vandendries­schestraat 19 (hoek met Groot-Bijgaarden· straat) te Sint-Agatha-Berchem. Inkom gratis

Inschrijven bij Chrisfine De Meerleer 021245.68.18 zodat we kunnen afspreken voor het vervoer.

Tweede knutselatelier voor volwassenen

De creativiteit van de mama's, papa's, oma's en opa's wordt deze keer op de proef ge­steld met Kerstmis in het vooruitzicht. We maken zelf tafelversiering, kaartjes, boom­versiering ... Afspraak op dinsdag 3 decem­ber van 20 tot 22u in de Kleun, Frans Veke· mansstraat 116 te Neder-Over-Heembeek.

Bijdrage : 4 euro voor leden Gezinsbond, 6,5 euro voor niet-leden, drankje en versnapering inbegrepen.

Gezien het succes van vorige keer is het best jouw plaats te reserveren bij Chrlstlne De Meerleer: 02/245.68.18 of Ann Chrlstiaens : 021262.29.64

KAV NEDER-OVER-HEEMBEEK

KAV Neder-Over-Heembeek is er weer I We verwachten je ! Welkom. Een voorsmaakje van wat we je te bieden hebben : Tapas maken 5 december om 20 uur Refter Leo Xlii -school, Leo Xli i-straat 11 1120 Neder-Over-Heembeek Aperitieven is in ! Hoe dikwijls horen we "Kom je bij mij op de aperitief ?". Het is gezellig, het is goedkoper dan een volledig diner en het is lekker ! In Spanje maakt men dan ook lekker gebruik van tapas. Tapas zijn typisch Spaanse hapjes, voorgerechten, amuse· gueule. Je hebt ze in alle vormen en maten. Sommige zijn niet meer dan een klein hapje. Ze zijn gemaakt van gezonde ingrediënten uit het Middellandse-Zeegebied en beslist iets heel apart. Salades van zeevruchten, gegrilleerde schaaldieren, gehaktballetjes, gemarineerde kwarteleitjes, flapjes met vlees of groente, of gewoon een plakje gedroogde ham. Samen met een glaasje sherry, appelwijn, bier of wijn garanderen zij een gezellig, succesvol samenzijn. Daarom nodigen wij U uit op 5 december in de Leo Xlii-school (om 20 uur in de refter) op deze meewerkdemonstratie die wordt gegeven door mevrouw An De Smedt uit Vi lvoorde. ledereen van harte welkom. Meebrengen : broodplankje en mesje

Er zijn kleine boekjes te verkrijgen in de les. Prijs 2,10 euro.

Info :C Van Nuffel-De Bruyne tel. 021262.09.57

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met GVO-CM

NOVEMBER IN 'T MUTSKE

Zaterdag 9 november 21 uur Full Cycle in AB Zondag 10 november20 uur Trefnacht (Fuif) van de Brusselse Jeugdhuizen in de Schakel Zaterdag 16 november 9 uur Muzikantendag in de AB 20 uur Brusselse Jeugdhuizen Voetbal Girls in de VUB 21 uur Brusselse Jeugdhuizen Voetbal Boys in de VUB Zondag 17 november 20.1 5 uur Cultuurschok 'Geert Hoste' in het CC Strambeek Zaterdag 23 november 21 uur Galabal, de climax van het jaar voor Mutske-leden .. . Hun jeugdhuis ondergedompeld in een chic sfeertje Woensdag 27 november 20.30 uur Crème Fraîche : Arcanum in het CC Strembeek Zaterdag 30 november 21 uur Brusselse Jeugdhuizen Voetbal Girls in de VUB Jeugdhuis 't Mutske, Schapenweg 2 1020

Brussel tel. 02/262.28.58

Page 5: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

NOVEMBER 2002

MUTSAARD

RUST ROEST

KONINKLIJKE TONEELKRING RUST ROEST

Stelt voor op vrijdag 22 november en zaterdag 23 november de klucht 'De Nonnen van Navarone' in een regie van Mark De Cock. Zaal Familia, F. Vakemansstraat 131 1120 Neder-Over-Heembeek telkens om 20 uur

"DE NONNEN VAN NAVARONE"

Moeder overste is niet meer tevreden met de moderne mentaliteit die in haar klooster heerst. Het kloosterleven is volgens haar een echte sleur geworden. Ze besluit er wat aan te doen en draait de klok terug : 'Retro is in' I Met enige tegenzin moeten de "Nonnekes" zich aanpassen aan de regels van de stichteres: "Ciothilde van Navarone". De zusters leren alzo opnieuw "NON" zijn : zich te kleden in habijt, een kap te dragen , te lopen met ingetogen pas, karig te eten, te poetsen, boete te doen, enz ... Moet het nog gezegd worden dat al deze aanpassingen aanleiding geven tot komische toestanden ? Vrouwen, en dus ook nonnen, die onder druk staan kunnen rare sprongen maken. Het is dan ook niet te verwonderen dat onze twee paters uit een naburig klooster tijdens hun bezoek als het ware recht in de middeleeuwen gestapt zijn : "Wat was is niet meer en zal nooit meer zijn" I Hun pogingen de onaanvaardbare toestan­den tot redelijke proporties te herleiden werpen nog wat meer olie op het vuur. Even ziet het er naar uit alsof alle plooien toch zullen glad gestreken worden. Maar wan­neer onverwacht de jongste pater zijn jagersinstinct niet meer kan bedwingen is het hek van de dam. Is de breuk nu definitief, of zorgen de "Non­nekes• dan toch nog voor een verrassing ? Veel kijk· en luistergenot !

Toegangsprijs : 5 euro (in

~"·••'• voorverkoop) 6,5 euro ~o• C (aan de kassa).

~ ·~ Kinderen tot 12 ~ ~ jaar gratis.

• • Korting aan de ! o kassa voor hou-\ :: ders van Rust· + . .., Roest-lidkaart en

t :fl'.,. Plus-3-Pas "••n••·o Info : Jet Jacobs tel. 02/268.49.70

zaal Familia tel. 021262.02.32

WANDEL MEE Zondag 17 november

Jezus Eik - Bosuil Namiddagwandeling in het Zoniënwoud 13.30 u. kerk van NOH. 14.00 u. op parking van de Bosuil (achter de kerk) van Jezus Eik.

Info: 0476/86.28.35

HARTENJAGENTORNOOI

Op zaterdag 16 november om 14 uur vindt er een hartenjagentornooi plaats in

café L'ESPÉRANCE, Wimpelbergstraat 17 1120 Neder-Over-Heembeek

RODE KRUIS

Bloedinzameling Vanaf de leeftijd van 18 jaar mag u bloedge­ven. Wij hebben namelijk regelmatig nood aan nieuwe donors om te kunnen blijven voorzien in de 500.000 zakjes bloed die jaarlijks in ons land nodig zijn. Bloedinzamelingen worden georganiseerd door het Rode Kruis, afdeling Brussel. De bloedinzamelingen gaan door :

Laken, E. Bockstaallaan 246 op 28 november en Wannekouterlaan 107 op 26 november telkens van 17 tot 1 9 uur

Bloed is niet vervangbaar • Bloed geven blijft onontbeerlijk. Bloed geven gebeurt onder medische supervisie met steriel éénrnalig gebruikt materiaal.

Meer inlichtingen over bloedgeven : bel naar 02/349.52.61 tijdens de kantooruren. Alle gezonde personen tussen 18 en 65 jaar zijn van harte welkom.

5

KAV LAKEN - MUTSAARD

Ook dit jaar hebben we in het vooruitzicht op de komende eindejaarsfeesten een demon­stratie bloemschikken op de agenda vastge­legd. Op dinsdag 10 december om 14 uur in het trefcentrum Mutsaard, De Wandstraat 14 1020 Brussel, geleid door Chris Meert van Country Seasons uit Kampenhout. Maximum 15 deelnemers.

Een voorschot van 4 euro te betalen bij de inschrijving uiterlijk voor 1 december.

Info : mevrouw Julienne Meert tel. 021268.15.37

KIND EN GEZIN

Consultatiebureau voor het jonge kind in Neder-Over-Heembeek

Kind en Preventie Leo-XIII-straat 11, F. Vakemansstraat 145

1120 Brussel

Onze zittingen voor het vierde kwartaal van 2002 gaan door op

Donderdag: 7, 14 en 21 november 5, 12 en 19 december telkens om 9 u.

Maandag : 25 november en 23 december telkens om 17.30

uur

Info en afspraken tel. 02/511.25.97 elke werkdag van 9 tot 12 uur

ODe sportdienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie organiseert i.s.m. gemeenschapscentra, gemeentelijke sportdiensten en Brusselse

sportclubs

DE BRUSSELSE ZWEMWEEK van vrijdag 15 tot zondag 24 november

in 8 verschillende gemeenten :

Anderlecht, Elsene, Evere, Ganshoren, Neder-Over-Heembeek, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Pieters-Waluwe

voor elke deelnemer een verrassing

IEDEREEN IS WELKOM !

Vraag onze folder 02/413.04.48 [email protected]

Page 6: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

6 NOVEMBER 2002

NE DE R-OVER-HEEM BEEK

ER SPORT WAT IN HEEMBEEK - MUTSAARD

Sportaanbod voor kinderen Kleuterturnen (3-6 jaar) Elke woensdagnamiddag vanaf 2 oktober van 14 tot 15 uur, niet tijdens de school­vakanties Initiatie inline-skate/inline-hockey (6-12 jaar) Elke woensdagnamiddag vanaf 2 oktober van 15 tot 16 uur

Prijs: 2.50 euro per les of 20 euro voor een 10-beurtenkaart

Verzekering verplicht: 7 euro éénrnalig (oktober tot juni) te betalen bij de inschrijving. Plaats Sportzaal Jan-van-Ruusbroeocollege, Forumlaan 4 1020 Brussel

Voor jongeren, volwassenen en senioren

Figuurtraining - body conditioning Elke maandagavond van 18.45 tot 19.45 uur, niet tijdens de schoolvakanties

Step-aerobics Elke maandagavond van 19.45 tot 20.45 uur Aquagym Elke maandagavond van 21 uur tot 22 uur

Prijs: 3 euro per les of 25 euro voor een 1 0-beurtenkaart Verzekering verplicht: 7 euro per jaar.

Plaats: Sportzaal Jan-van-Ruusbroeccollege, Forumlaan 4 1 020 Brussel

Info: Gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard, De Wandstraat, 14 1020 Brussel tel. 021268.20.82.

NOG IN HET TREFCENTRUM MUTSAARD DE WANDSTRAAT 14-1020 BRUSSEL

Tai-Chi Voor beginners elke maandag van 18 tot 19u30 uur

Voor beginners elke woensdag van 18u30 tot 20u00.

Voor gevorderden elke vrijdag van 18u00 tot 19u30. Bijdrage : 50 euro per lessenreeks

Info: 021268.20.82

Lesgeefster Jaklien: 021269 76 61

Engelse conversatie Intensieve taaltraining op maandagavond tweemaal per maand 4 - 18 november I 2 - 16 december Bijdrage : 2,5 euro

Info : 02/268.20.82

Nederlands voor anderstaligen Elementaire kennis Elke dinsdag en donderdag van 18.30 tot 21.10 uur Prijs : 26 euro syllabus inbegrepen Info en inschrijvingen bij GVO Taalleergangen, St.-Amandsplein 31 1853 Strambeek-Bever tel. 02/267.35.15

Scrabbelen In clubverband elke maandagnamiddag van 14tot 17uur

UffNOOIGfNG

WIJ ZULLEN OOOr<tGAAN

SPIRIT HEEMBEEK-MUTSAARD NOOtGEN JULLfE Uf'f OP HUN BI<UNCH OP

zondag 17 november van 1 o tot 14 uur in

zaal Familia-Forum, F. Vekemansstraat 131 1120 Brussel

OEMOCI< A 'ffSCHE Pl<fJZEN.

Info : tel. 02/268.22.99 -02/262.45.08-0495/16.99.24

Alstublieft wat extra

Page 7: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

NOVEMBER 2002

MUTSAARD Eetfestijn

Het is weer zover!!! Na een jaar lang wachten, kan u weer eens komen genieten van onze wereldberoemde kip in jagersaus. Indien u toch niet te vinden bent voor deze specialiteit van het huis, kan u natuurlijk ook altijd een portie américain met frietjes bestellen. Zoals elk jaar verwachten wij u weer mas­saal. Breng dus op 9 november 2002 iedereen mee die u kent om te komen genieten van onze kookkunsten. Het eetfestijn gaat door in de refter van de zaal Familia, F Vakemansstraat 131 1120 Neder-Over-Heembeek en u kan zowel 's middags als 's avonds komen eten. Na of eventueel ook voor de maaltijd bent u altijd welkom voor een drankje in onze wijnstube (in het Forum).

Voor de liefhebbers is er een doorlopende tombola waar u prachtige prijzen kunt winnen. Zoals u ziet is dit een niet te missen eetfestijn !!! Opdat wij iedereen even goed kunnen bedienen zouden wij u willen vragen ons op voorhand de aantallen door te geven. Er hangen lijsten omhoog in Familia en in ~ux Bons Vivants waarop u gewoon de familie­naam invult en het aantal porties kip en américain aanduidt. u kan telefonisch bestellen bij onze hoofdleider Wouter Gielen op het num­mer 0479/37.07.65 en indien u nog vra­gen heeft kan u ook op dat nummer terecht.

Voor de rest zijn er nog steunkaarten te koop bij iedereen van de leiding. Een steun­kaart kost 2 euro en kan van uw totaal afge­trokken worden aan de kassa. Tot 9 november. Wij kijken er al naar uit.

Groetjes van de leidingsploeg van Chiro SAG-Neder-Over-Heembeek

Info : Wouter Gieten (groepsleider) GSM 0479137.07.65

Seriekiller slaat toe te Neder-Over-Heembeek

Zoals u uitvoerig in Uilenspiegel hebt kunnen lezen, vierde Chiro S.A.G.-N.O.H. dit jaar uit­bundig zijn ?Oste verjaardag met 3 week­ends vol activiteiten. Wie echter de artikels goed had gelezen, herinnert zich misschien nog dat de eerste activiteit reeds aanvmg op 02 januari : het moordspel met waterpistolen of m.a.w. "GOTCHA" ! ledere deelnemer kreeg een kopie van het paspoort van zijn slachtoffer en moest de~e "killen" zonder getuigen. Moorden mocht Je op elk moment, 24u op 24u ! Het slachtoffer van zijn slachtoffer werd dan zijn volgen~ slachtoffer, enz .. . tot als je je eigen pas 1n handen kreeg en dan was je de eindwinnaar. 20 moedige spelers namen aan dit spel deel en trokken met waterpistolen erop uit in de hoop van hun slachtoffer es alleen tegen te komen. Geloof het of geloof het niet : dit spel is pas onlangs, nl op 05 oktober, geëindigd. 19 personen zijn "gekild" en 1 is er over

CHIROSAG NEDER-OVER-HEEMBEEK

gebleven. En wat voor één ! Op zijn eentje vermoor­de hij bijna de helft van de deelnemers, een echte seriekiller ! Wij wensen Eddy proficiat met zijn "bloedige" overwinning en zijn topscore. Hieronder vindt u een tabelletje met de namen van de deelnemers, de data dat ze gekild zijn en door wie.

Deelnemers : 20 1 Gedood op Killed by . ,. , . Matthé Annaleen 08/01 /02 Van Muylders Helga

Van Steenberghe Marijke 12/01/02 Pierloz Christophe

Van Hauteghem Anneleen 13/01/02 De Backer Eddy

Pernet Peter 13101/02 De Backer Eddy

Pierloz Stephan 19/01102 Pierloz Christophe

Pickaert Olivier 01102/02 De Sutter Roei

Gielen Wouter 09102102 Sterckx Kurt

Van Driel Robrecht 10102102 Van EykenWalter

De Sulter Roei 11/02102 Sterckx Kurt

De Coninck Vincent 15/02102 De Backer Eddy Pierloz Christophe 22102102 De Backer Eddy

Pernet Liesbeth 05/03/02 Van Eyken Walter

Hanlet Marc 18/03/02 De Backer Eddy

De Sutter Elke 18/03/02 De Backer Eddy

Sterckx Kurt 03/07/02 De Wilde Geert

Liekens Cynthia 22108/02 De Wilde Geert

Van Eyken Walter 07/09/02 De Backer Eddy

Van Muylders Helga 21109/02 De Backer Edgy

De Wilde Geert 05/10/02 De Backer Eddy

De Backer Edd Eindwinnaar

Gelukkig is het nu terug rustig en mag je weer veilig over straat tot . .. midden 2004 .. . want dan start "GOTCHA2".

So long, De organisaters, EXIT & Chiro S.A.G.-N.O.H.

Anekdotes van een killer Mijn eerste slachtoffer : origineel vermoorden was mijn doel en daar had ik vlug iets op gevonden. Woonde in het appartement naast Leen met Walter ? Een goeie vriend die mij gerust eens een half dagje in zijn appartement zou laten terwijl hij weg werken was ?!?!

Wat had ik Leen haar gezicht graag gezien als de deur naast haar plots open gaat en zij koelbloedig wordt afgemaakt. Spijtig genoeg was het niet meer nodig want vlak voor ik het wou uitvoeren, kreeg 1k ze al te pakken in't Chiro op een zondagnam1ddag. Wie helpt nu iemand bij het zoeken achter een schroevendraaier in een lokaal waar geen kat 1s ???

HIJ kwam terug uit vakantie op dinsdag ! Zijn moe­der zei het en zijn vriendin zei het ! Koud kunstje om via een reisburo er achter te komen dat hij via lberia terug keerde en de aan­komsturen van alle lberiavluchten van die dinsdag op te vragen. Killen op de luchthaven von? ik een toffe moord en dus stond ik halsreikend biJ de "EXIT", bij elke vlucht van lberia dat die dag landde, hem op te wachten. Véél, heel veel volk gezien maar ... geene Vinne ! Mama en vriendin waren mis, Vinne kwam pas woensdag af ! ! Mark woont wel in NOH maar zit vooral in het JH

7

van de Far-West. Dat kende ik goe en op een zaterdagavond, begin maart, rond 24u stapte ik mijn huis buiten met 2 geladen waterpistolen.

Ik was vastbesloten : die avond of nacht, als hij thuis kwam, zou hij sterven ! Eerst in de auto 2 uur aan de Far gewacht en toen kwam hij eindelijk buiten met een paar vrienden. Vliegensvlug de auto gestart, pijlsnel naar hem thuis gereden en mij .. vlakbij verstopt. Een half uur g1ng voorbiJ maar geen Mark te zien ! Die zijn nog ergens een pintje gaan pakken, dacht ik en ik wacht en ik wacht en ik wacht. De l{ren kruipen voorbij.

Ondertussen nog moeten wegduiken voor een politiepatrouille die met hun zoeklicht tergend langzaam langsrijdt. Ik had echt geen goesting om weeral te moeten uitleg­gen wat ik daar een stuk in de nacht deed met waterpistolen en weer de vraag te horen: "Biijfde gij onnozel ?". 6u 's morgens en eindelijk komt hij thuis ! Eindelijk wordt mijn geduld beloond en kan ik hem killen. Hij parkeert zijn wagen om de hoek en daar komt ie aan ... met een vriend die blijft overnachten. 'k zal ook maar wa gaan slapen zeker .. .

Over kletsnat worden zonder ook maar je waterpistool te gebruiken :

Dit was mijn moeilijkste slachtoffer : zeer oplettend, goed beschermd door vriendin en overnachtte of in Vilvoorde of ... in Heembeek in zijn "buitenverblijf", een caravan in een tuin. Onmogelijk om langs de voorkant van het huis ongezien tot aan de tuin te geraken, dus dacht ik "dan maar langs achteren !".

's Morgens vroeg uit de veren en met de . wagen naar de blokken aan'! Militair Hospi­taal. Daar geparkeerd, door het bosje met netels getrokken, door een graanveld in volle bloei, over een eerste omheining (ook met netels) naar een tweede omheining. Deze losgeprutst en dan nog een mooi aangelegde kale tuin met 1 boom overgestoken om in de buurt van de caravan plat op de grond te schui len achter de camionette. Geen geblaf van wakende honden, geen gebuur die riep "hela manneke, wat doede gij daar, ik roep de pollies !". Alles bleef muisstil. ledereen .sliep nog rustig behalve de zotten. Plots z1e 1k onder de camionette, op nog geen 2 meter van mij, de voeten van zijn liefje haar moe­der! Ze draait wat rond en loopt terug naar binnen. Zou ze iets gezien hebben ? Straks laat ze de hond al uit ! Dan ben ik ook gezien. Ik zal maar maken dat ik ongezien weer verdwijn !! Terug geslopen over d1e mooie kale tuin met 1 boom, over de eerste en de tweede omheining (met netels). Door het graanveld in volle bloei, doo.r het bosje (ook met netels) en eindelijk terug bij men wagen ... KLETSNAT!!! Wat had je anders verwacht met al die dauw ? Een laatste opmerking voor ik stop : "kans­spelen" (zoals bingos in cafés) zijn heel on­gezond voor je lichamelijke cond.itie ! Je kan er namelijk van dood gaan !I !! He Geert! Hoe is het trouwens met je pak van 12 nieuwe waterpistooltjes die je aankocht op 4 oktober ???

Eddy

Page 8: voor NEDER-OVER-HEEMBEEK en de MUTSAARDWIJK SHELL …heembeek-mutsaard-ingezoomd.be/magazine/201111111440_Scann… · NOVEMBER 2002 3 MUTSAARD SAMENSPREKING DER VOGELS In dit project

CONTACTCENTRUM NACHTEGAAL Nachtegaalsweg 18·28 • NOH tel. 02/268.33.29

Activiteitenaanbod november 2002 Donderdag 14 november. Erfgoed, bezoek aan de Riolen van Brussel. Die dag worden uitzonderlijk 2 bezoeken gepland. Eerste bezoek : 1 0.30 tot 12 uur. Afspraak voor de ingang van het Octrooipaviljoen (links als je naar de Bergensesteenweg kijkt) Anderlechtsepoort, op de hoek van de Poincarélaan en de Bergensesteenweg om 10 uur stipt. Prijs: 1 ,25 euro Tweede bezoek: 13 tot 14.30 uur. Zelfde plaats als eerste bezoek. Afspraak om 12.45 uur stipt voor het bezoek aan de riolen. Om 14.30 uur wordt aansluitend een bezoek gebracht aan de laatste ambachtelijke geuzebrouwerij (Cantillon) die nog actief is. Groepsprijs: 2,5 euro. Totale prijs: 3,75 euro

Inschrijven bij Violaine of Brigitte: 021268.33.29 Donderdag 28 november (8 tot 19.30 uur). Uitstap, bezoek aan de dierencrèches van de Zoo van Antwerpen. Bezoek aan de crèches tot 12.30 uur, middagmaal en namiddag vrij. Een bus komt u oppikken aan het Contactcentrum Nachtegaal om 9 uur. Prijs : 9,50 euro

Inschrijven bij Violaine of Brigitte: 02/268.33.29 PERMANENTE ACTIVITEITEN Geheugenatelier:

Maandag 18 en 25 november 10 tot 12 uur

Inlichtingen en inschrijvingen bij Violaine 021268.33.29 Cybercontact: Internet en informaticaopleiding

Internet: Maandag van 15 tot 16.45 uur Informatica: Dinsdag van 15 tot 16.45 uur

Inschrijven en inlichtingen bij Sylvie: 02/279.36.50 (dinsdag en donderdagvoormiddag).

ALGEMENE INFO: Contactcentra van Brussel - St. Katelijneplein 19 - 1000 Brussel - Tel. 02/279.36.50 - Fax 02/502.71.85

Contactpersonen: Annick Wouters, André Vande Perre.

u i I 29• jaargang - nr 9 november 2002

België · Belgique B.P.

1 020 Brussel 2 1/1754

spiegel Maandelijks Tijdschrift van het Gemeenschapscentrum Heembeek - Mutsaard

Verantwoordelijke uitgever: E. De Filette, Kasteel Beyaerdstraat 94 • 1120 Brussel

c 0

L

0

F

0

N

Uilenspiegel is het Informatieblad van het Gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard

Werken verder mee:

P. Ceulemans, F. Coomans, E. De Backer, E. De Filette, Fr. Fonteyn, M. Van Lint, J.P Van Steenberghe, L. Wijnant,

de leerlingen van Heemschool 11 en de diverse verenigingen, scholen en instellingen van Heembeek-Mutsaard.

Teksten voor de decemberuitgave van "Uilenspiegel" moeten uiterlijk op maandag 11 november op het secretariaat van het

Gemeenschapscentrum zijn. Het Gemeenschapsoenlfum respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u "Uilenspiegel" toe te zenden en om u op de hoogte te houden van wat reil! en zeilt in het

gemeenschapsleven in Heembeek-Mutsaard en Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter

bescherming van de privacy. Ons bestand zal in het openbaar register van geautomatiseerde verwerkingen worden vermeld.

OPENDEUR 16-17

NOVEMBER

Gemenebeemdenstraat 17- 1120 Brussel- Tel. 02/216.15.03