Vlaamse Bedrijfssport I JUNI 2015

32
ciao riccione op naar gent 2017 Op bezoek bij Avery Dennison Alles over 3 on 3 Basketbal, VLBK’s Voetbal en Zaalvoetbal 36 medailles op europese bedrijfssportspelen driemaandelijks magazine | 38e jaargang | JUNI 2015 Babbel met Piet Den Boer www.vlaamse-bedrijfssport.be

description

 

Transcript of Vlaamse Bedrijfssport I JUNI 2015

ciao riccioneop naar gent 2017

Op bezoek bij Avery Dennison

Alles over 3 on 3 Basketbal, VLBK’s Voetbal en Zaalvoetbal

36 medailles op europese bedrijfssportspelen

driemaandelijks magazine | 38e jaargang | JUNI 2015

Babbel met Piet Den Boer

www.vlaamse-bedrijfssport.be

Officieel magazine van de Vlaamse Liga van Bedrijfssport vzw

Erkend door de Vlaamse Overheid - Bloso Lid van European Federation for Company

Sport en World Federation for Company Sport

Permanent Landelijk Secretariaat Huis van de Sport

Boomgaardstraat 22 bus 15 2600 Berchem

Tel. 03 286 07 36 Fax 03 286 07 42

[email protected] www.vlaamse-bedrijfssport.be

Hoofdredacteur Nicolas De Brabander

Leo Tertzweillaan 73 9050 Gentbrugge Tel. 0494 86 23 08

[email protected]

Redactie Elke Debaets

Guy De GrauweKathelijne Vanderstraeten

Vormgeving Kliek Creatieve Communicatie

Bruggestraat 1058700 Tielt

Tel. 051 40 43 12

Alle teksten, foto’s of afbeeldingen en ook de lay-out van het magazine vallen onder

de bescherming van het auteursrecht of een andere wetgeving met betrekking tot intel-

lectueel eigendomsrecht. Overname van teksten en/of afbeeldingen in hun geheel of gedeeltelijk kan slechts na toestemming van

de rechthebbenden.

03Woord vooraf

08Agenda

12Europese Spelen in Riccione

18kort nieuws

19SPANNENDE EDITIE VLBK Zaalvoetbal

20Babbel met Piet Den Boer

28Teamontmoeting PSV badmintonclub

29Kort Nieuws

Foto cover

Resul Tapmaz, schepen van sport van stad Gent, kreeg de officiële vlag van de spelen overhandigd. Op naar Gent 2017!

09Bedrijf in de kijker: Avery Dennison

24RECORDAANTAL LOPERS OP WATERSPORTBAANLOOP

06Tweede editie 3 on 3 Basketbal

26Eerste editie HoGent Challenge Run groot succes

04Verslag VLBK Voetbal

2

Het was mijn tweede keer op de Europese Bedrijfssportspelen, maar wel pas mijn eerste keer als deelnemer. Samen met mijn voetbalmaats van FC Saro nam ik deel aan het 5 vs 5 voetbaltornooi op kunstgras. En we deden het verdorie verrassend goed, al zeg ik het zelf.

Na drie dolle voetbaldagen en zeven wedstrijden in soms (bloed)hete temperaturen, eindigden we uiteindelijk als derde op een totaal van 29 teams. Voor ons een onverhoopte bronzen medaille, want het eerste doel was vooral om de poulefase te overleven en een plaatsje bij de laatste acht te bemachtigen. Gaandeweg gingen de tegenstanders voor de bijl en begonnen we toch te geloven in een medaille. Daarvoor moesten zelfs de avondlijke pintjes -een beetje- wijken. Voor u medelijden met ons krijgt, het geestrijke vocht smaakte op zaterdagavond, na het binnenhalen van dat eremetaal, des te meer! Net zoals Praag 2013, toen ik de communicatie verzorgde voor VLB, werden ook de Europese Spelen van Riccione 2015 voor mij dus een onvergetelijke editie.

Let wel: ik was natuurlijk niet alléén als deelnemer in Riccione. Als lid van de Raad van Bestuur van VLB legde ik, onder meer op het mooie terras van het Ghent House, mijn oor ook te luister bij andere Vlaamse deelnemers en bij de VLB-collega’s. Conclusie? Het voetbaltornooi was goed georganiseerd, maar al bij al waren er in Riccione toch ook heel wat organisatorische minpuntjes. Zaken waarvan ik verlang dat ze over twee jaar in Gent véél beter zijn. Verderop in dit blad maken we de sportieve en organisatorische balans op.

Naast de Europese Spelen in Italië komen natuurlijk nog tal van andere zaken aan bod. Het juninummer staat zo bijvoorbeeld barstensvol resultaten en impressies: het 3 on 3 Basketbaltornooi, de eerste HoGent Challenge Run of de VLBK’s Voetbal en Zaalvoetbal. Alles komt aan bod.

Verder valt er ook een boeiende ‘Babbel Met’ te lezen in dit nummer. Piet Den Boer, ex-profvoetballer bij KV Mechelen en nu bankier, zet zich tegenwoordig sterk in voor de G-sport én denkt ook aan sportactiviteiten met collega’s.

Avery Dennison uit Turnhout is een ander bedrijf waar het personeel erg sportief is, meteen ook de reden waarom wij ze in dit magazine belichten als ‘Bedrijf in de kijker’.

Geniet van dit juninummer van Vlaamse Bedrijfssport en hopelijk ook van een deugddoende vakantie. Ik ben er alvast vandoor, hop, naar Corsica! Tot in september!

Nicolas De Brabander Uw hoofdredacteur

06Tweede editie 3 on 3 Basketbal

Nicolas De Brabander is 30 en gepassioneerd door sport en media. Na een eerste werkervaring bij de Vlaamse Liga van Bedrijfssport en freelancewerk voor Sporza op Radio 1, is hij nu voltijds in de media aan de slag als sportjournalist voor Woestijnvis.

“Bedrijfssport is hét middel bij uitstek om collega’s dichter bij elkaar te brengen.”

Medaillewinnaar

3

De weergoden bleken ons op 2 mei alvast gunstig gezind, want de klimatologische

omstandigheden -af en toe zon met vooral aangename temperaturen- waren perfect om te voetballen. In totaal namen in Haasdonk zes be-drijfsploegen deel en die waren af-komstig uit drie verschillende regio’s: Itineris (BSOV), Cotac BE (KSAH), Umicore 1 (KSAH), Umicore 2 (KSAH), Group-f (KSAH) en AZ Nikolaas (BSW). Het tornooi werd gestart met een voorronde in twee poules, gevolgd door kruisfinales, om af te sluiten met een wedstrijd voor de 5e en 6e plaats en een kleine en grote finale. Alle matchen duurden twee keer twintig minuten met een rust van vijf minuten tussen elke helft.

VoorrondeIn reeks A won Umicore 1 zowel de wedstrijd tegen Cotac BE en AZ Nikolaas overtuigend met respec-tievelijk 7-1 en 4-2. Zij werden dus logischerwijs groepswinnaar, vóór AZ Nikolaas dat tegen Umicore 1 verloor, maar wel met overtuigende 7-1 cijfers won van Cotac BE. In reeks B won Group-f, net zoals vorig jaar,

VLBK Voetbal

Mooie top 3 op VLBK Voetbal

Op zaterdag 2 mei 2015 vond de 15e editie van het Vlaams Bedrijfssportkampioenschap Voetbal -net zoals vorig jaar- opnieuw

plaats op de mooie accommodatie van Herleving Red Star Haasdonk. Wél nieuw dit jaar was de tornooivorm! In plaats van veldvoetbal 11 tegen 11, speelden de ploegen namelijk voor de eerste keer 7 tegen 7 op een kleiner terrein. De nieuwe formule veranderde gelukkig niets aan de ontzettend leuke sfeer en de

spanning die voetbalwedstrijden teweeg kunnen brengen!

TEKST/ Silke Veeckman • FOTO’S/ VLB

overtuigend al zijn poulewedstrijden, terwijl Itineris tweede eindigde door Umicore 2 met 4-1 te verslaan.

KruisfinalesIn de kruisfinales streden enerzijds Umicore 1 en Itineris en anderzijds AZ Nikolaas en Group-f voor een plaatsje in de grote finale. De match tussen Umicore 1 en Itineris ein-digde op een 1-1 gelijkspel en dus

mochten beide teams zich opmaken voor een beslissende penaltyreeks. Daarin pakte Umicore vrij snel een onoverbrugbare voorsprong en zo was het al bij 3-1 zeker dat zij zouden doorstoten naar de grote finale. Ook in het duel tussen Group-f en AZ Nikolaas was het héél spannend! Het ging van 0-0 redelijk snel naar 2-2, maar daarna bleven beide ploe-gen quasi de volledige match aan

Winnaar fair-playtrofee

Er was één ploeg die in álle wedstrijden van de scheidsrechter 10 op 10 kreeg voor het gedrag tijdens de wedstrijd. Umicore 2 werd de welver-diende winnaar van onze fairplaytrofee en werd daarom beloond met twee wedstrijd-ballen!

Actiefoto uit de match tussen Umicore 2 (rood/zwart), winnaar van het fairplayklassement, en Itineris.

4

elkaar gewaagd. Het was pas in de slotminuten dat de teams opnieuw aan het scoren gingen en uiteinde-lijk eindigde de wedstrijd verras-send op 3-6 in het voordeel van AZ Nikolaas. De vermoeidheid zal bij Group-f ook wel meegespeeld hebben, want zij moesten de volle-dige wedstrijd met amper 6 spelers afwerken.

FinalesIn de late namiddag werd de wedstrijd gespeeld om de 5e en 6e plaats, dit door Cotac BE en Umicore 2. Nieuwkomer Cotac BE was jammergenoeg niet opgewas-sen tegen Umicore 2 en eindigde na een 1-4 nederlaag als laatste in de rangschikking. Umicore 2 werd zo dus vijfde. Op het A-ter-rein werd tegelijkertijd de kleine finale gespeeld. Daarin probeerde Itineris, na nipt 2-1 verlies in de voorronde, het deze keer wél te halen van Group-f. De inzet was namelijk groot: derde worden én een geldprijs in de wacht slepen of nét buiten de prijzen vallen. Group-f was ondertussen weer voltallig en speelde als herboren.

Jeroen Decroos (Itineris):

“Wij hebben ons super geamu-seerd! Alweer een leuke editie en we kijken al uit naar volgend jaar.”

Wesley Wendrickx (Cotac be):

“Wij vonden het een heel aangena-me dag en hebben onze ongetrain-de benen er bijna moeten aflopen. (lacht) Aan onze scores te zien, zijn we duidelijk nog niet klaar voor het niveau waarop de andere teams speelden. Maar dat wil niet zeggen dat we al zullen opgeven, oefening baart kunst! We hebben zeker potentieel in ons team, maar zullen nog stevig aan ons samenspel moeten werken. Qua organisatie verliep alles naar wens en vonden we het een zeer geschikte en mooie locatie.”

Abt RACHET Et Talie (Umicore):

“We hebben genoten van het tor-nooi. Het was goed georganiseerd, de deelnemende ploegen waren van een goed niveau en de scheids-rechters waren geweldig. We zijn blij met onze eerste plaats plaats (Umicore 1), maar het was vooral de fairplaytrofee (Umicore 2) die ons aangenaam heeft verrast.”

Eindrangschikking1. Umicore 1 (KSAH)2. AZ Nikolaas (BSW)3. Group-f (KSAH)4. Itineris (BSOV)5. Umicore 2 (KSAH)6. Cotac BE (KSAH)

Enkele reacties:Umicore (staand) trok aan het langste eind in de finale van het VLBK Voetbal tegen AZ Nikolaas.

Na een pittige match verloor Itineris met 3-5 opnieuw en zo ging de der-de plaats welverdiend naar Group-f.

Daarna was het tijd voor de grote finale die betwist zou worden door Umicore 1 en AZ Nikolaas. Tijdens de voorronde werd het nog 4-2 in het voordeel van Umicore 1, maar het kon natuurlijk nog alle kanten uit in deze herkansing. Na een sfeervol-le finale moest AZ Nikolaas helaas toch opnieuw de duimen leggen na een 4-1 nederlaag. Dit jaar mag Umicore 1 zich bijgevolg verdiend ‘Vlaams Bedrijfssportkampioen Voetbal 2015’ noemen. De spelers namen de mooie trofee alvast met veel trots in ontvangst! Proficiat! •

Voor alle actiefoto’s en uitslagen kan je terecht op www.vlaamse-bedrijfssport.be.

5

Ladbrokes steekt stokje voor volledig UGent podiumOp zaterdag 9 mei 2015 vond de 2e editie van het 3 on 3 Basketbaltornooi plaats. Na de eerste succesvolle editie in Antwerpen kozen we er dit jaar voor om naar Gent te trekken. De sportzaal van Hogeschool Gent was de perfecte locatie voor het tornooi.

TEKST/ Marie de Negri • FOTO’S/ VLB

Zeven teams trokken hun basket-schoenen aan om een sportieve namiddag tegemoet te gaan,

maar ook om hun collega’s buiten de werksfeer wat beter te leren kennen. UGent werd dit jaar opnieuw vertegen-woordigd door meerdere teams. Vorig jaar deden drie teams mee, dit jaar kregen ze zelfs vier teams bijeen. Net als op de vorige editie was ook Itineris aanwezig onder het motto ‘deel nemen is belangrijker dan winnen’. Dit jaar mochten we ook twee nieuwe

Eindrangschikking:1. UGent 12. UGent 43. Ladbrokes4. UGent 35. Barry Callebaut6. UGent 27. Itineris

Alle deelnemers kregen een mooi T-shirt, gesponsord door de Vlaamse Basketballiga (VBL). Daarnaast kregen alle spelers die de top drie haalden een extra prijs. Ze konden kiezen tussen een fles cava, een basketbal gespon-sord door de VBL of een basketbaluit-rusting gesponsord door Macron. Net als vorig jaar werd het tornooi eveneens gesponsord door ’T Pcke. Na het tornooi werd uiteraard nog gezellig na-gekaart over de geleverde prestaties.

Voor alle actiefoto’s en uitslagen kan je terecht op www.vlaamse-bedrijfssport.be.

UGent 1 was

opnieuw de

beste op

het 3 on 3

tornooi.

bedrijven verwelkomen op dit basket bal tornooi: Barry Callebaut en Ladbrokes.

Na de voorronde stond UGent 3 op de eerste plaats, gevolgd door Ladbrokes en de drie andere UGent-ploegen. Net als vorig jaar werden na de voorronde vervolgens kruisfinales gespeeld. Het team dat na de voorronde leider was kwam uit tegen de ploeg op plaats drie en het team dat na de voorronde tweede was moest spelen tegen de ploeg die vierde was geëindigd. De twee aanwezige scheidsrechters had-den alvast de hele middag de handen vol, want de teams waren fel aan elkaar gewaagd. De twee kruisfinales bijvoor-beeld werden telkens gewonnen door het team dat na de voorronde láger geklasseerd stond. De finale was zo volledig UGent-getint en het was, net als in 2014, opnieuw UGent 1 dat aan het langste eind trok. Dat cijfertje ‘1’ krijgen ze kennelijk niet toevallig!

3 on 3 basketbal

6

VLB: Proficiat met jullie prestatie! Hoe hebben jullie het tornooi beleefd en zijn jullie tevreden met de vijfde plaats?Yoeri: “Het was een leuke ervaring. Vooral om nog eens een match te spelen met inzet! Bij onze eerste deel-name op de vijfde plaats eindigen is zeker geen schande. Op naar de vierde plaats volgend jaar.” (lacht)

VLB: Was het moeilijk om een team samen te stellen?Yoeri: “Dat viel eigenlijk heel goed mee. Ik wist dat er binnen ons bedrijf een aantal mensen waren die graag basketbal spelen en bijgevolg was ons team na amper één e-mail al volledig gevuld.”

VLB: Hadden jullie vooraf al eens samen getraind of een wedstrijd gespeeld?Yoeri: “Neen. Het was een beetje wen-nen. Vroeger hebben we allemaal af-zonderlijk in competitie gespeeld, maar die tijd is nu voorbij. (lacht) Sommigen van ons spelen wel nog wat recreatief of proberen een enkele training mee te pikken per week, gewoon uit liefde voor de sport. Maar pas op dit tornooi speelden we voor de allereerste keer samen, dit was dus echt een gelegen-heidsploeg.”

Nieuwkomer Barry Callebaut wordt vijfde

Het is altijd fijn om nieuwe ploegen te mogen verwelkomen op één van onze evenementen. VLB sprak met Yoeri Vancoillie over

de sportieve prestaties van Barry Callebaut.

trouwens nog een aantal spelers komen aanbieden. Na de zomerstop begint een nieuw basketseizoen, dan gaan we be-kijken of we binnen Barry Callebaut nog meer spelers vinden. Dan weet je maar nooit waar we uitkomen.”

VLB: Op welke vlakken waren de tegen-standers sterker dan jullie? Yoeri: “Ik vond dat we goed ons manne-tje gestaan hebben, zeker als je ziet dat sommige ploegen ook tijdens het jaar samen spelen. Onze tegenstanders had-den vooral meer matchritme en automa-tismen. Bovendien waren sommige ploe-gen goed uitgebalanceerd. Ze hadden een goeie dribbelaar, een sterke shotter en/of een pure rebounder. Wat me aangenaam verraste, is dat we nooit echt zwaar hebben verloren. Integendeel, meestal maar met één of twee puntjes verschil. Helaas verloren we ook een paar matchen in de slotseconde.” (lacht)

VLB: Mogen we besluiten dat jullie volgend jaar opnieuw deelnemen

aan het 3 on 3 Basketbaltornooi?Yoeri: “Jazeker, als ik de reacties van

mijn collega’s aftoets, dan doen we vol-gend jaar absoluut weer mee!” •

Het team

van Barry

Callebaut

nam voor

de eerste

keer deel.

Yoeri: 3e

van links.

VLB: Werken jullie allemaal op dezelf-de locatie?Yoeri: “Ja, we werken allemaal op dezelfde locatie in Wieze. Wel waren er verschillende afdelingen vertegen-woordigd op het basketbaltornooi. Ons team was samengesteld uit mensen van de afdelingen planning, purchasing en controlling.”

VLB: Zijn er plannen om in de toe-komst vaker samen te basketten? Yoeri: “Er zijn zeker plannen om verder samen te blijven spelen. Nadat het nieuws zich verspreidde dat we hebben deelgenomen aan dit 3 on 3 tornooi zijn er zich ondertussen

Barry

Callebaut

(donkere

uitrusting)

in actie

tijdens de

match tegen

Ladbrokes.

7

30/08/2015 Ons Bedrijf Beacht Hofstade

20/09/2015 Ons Bedrijf gooit Raak Beveren

27/09/2015 Ons Bedrijf is Triactief Herentals

26/09/2015 BBO Zaalvoetbal- en volleybaltornooi Leuven

AGENDA

Meer info nodig over één van bovenstaande evenementen?

Surf naar www.vlaamse-bedrijfssport.be of neem contact op met het VLB-secretariaat ([email protected] of tel. 03 286 07 36).

23/08/2015 Open VLBK Triatlon Gent

10/09/2015 After Work Badminton Kruibeke

11/11/2015 VLBK Volleybal Zoersel

11/11/2015 Bijscholingsdag Antwerpen

10/10/2015 VLBK Bowling Deurne

03/12/2015 After Work Badminton Berchem

27/11/2015 VLB-Quiz Sint-Niklaas

8

bedrijf in de kijker

Vriendenkring Avery Dennison bestaat al sinds jaren tachtig

“Vlottere communicatie op werkvloer door

samen te sporten.”Avery Dennison uit Turnhout heeft er al een lange bedrijfssportgeschiedenis opzitten: al meer

dan dertig jaar organiseert de Avery Vriendenkring sportactiviteiten voor de werknemers. Wekelijks bijeenkomen, deelnemen aan grote sportevenementen óf sporten voor het goede

doel, de sporters van Avery Dennison doen het allemaal! Wij gingen praten met Michel Ravers, bestuurslid van de Vriendenkring en verantwoordelijk voor sport.

Tekst/ Kathelijne Vanderstraeten • Foto’s/ VLB

VLB: Dag Michel, kan je eerst en vooral even kort uitleggen wat Avery Dennison precies doet?Michel: “Ons bedrijf maakt zelf-klevende tapes voor industriële toepassingen of voor de ‘personal care’. Denk maar aan producten voor de auto- en bouwindustrie of aan de klevers om luiers te sluiten. Ik ben zelf Application Tech Service Engi-neer, dat betekent dat ik technische

assistentie aan onze klanten geef en dat ik een beetje de schakel ben tussen R&D, verkoop en onze klanten.”

VLB: Hoe is het sport-op-het-werk verhaal bij Avery Dennison destijds begonnen en hoe ziet jullie aanbod er vandaag de dag uit?Michel: “Begin jaren ‘80 al zag de Avery Vriendenkring, die onder andere de ver-

schillende sportactiviteiten organiseert, het levenslicht. In

het begin draaide alles voorna-melijk rond ploegactiviteiten

zoals voetbal, tennis en squash;

maar in 1989 zijn dan de Taperiders opgericht, een wielerploeg die op dinsdag en op zondag samenkomt. Sinds acht of negen jaar hebben we ook een loopclub, de Taperunners, die op maandag- en woensdag-middag tijdens de lunchpauze een uurtje gaat lopen in het stadspark van Turnhout hier vlakbij. We heb-ben geen eigen sportinfrastructuur, maar dat is niet zo erg. Om te lopen is het stadspark een mooie locatie en om te fietsen moet je toch naar buiten.Naast het fietsen en het lopen, wordt er elke middag ook gewan-deld rond het bedrijf, één toer komt dan overeen met één kilometer. Tweejaarlijks wordt er ook een voet-baltornooi georganiseerd tussen de verschillende Europese vestigingen van Avery. Vroeger werd er ook nog geskeelerd, maar dat is niet meer populair.”

VLB: Doen jullie ook mee aan externe sportevenementen?Michel: “Zeker, qua loopactiviteiten is het zo dat we jaarlijks deelnemen >

Michel Ravers fietst

drie à vier keer

per week.

9

Avery Dennison

nam in 2014 voor

het eerst deel

aan Ons Bedrijf

is Triactief.

Avery Dennison

Avery Dennison Performance Tapes focust op het ontwerpen en produceren van high performance drukgevoelige tape en zelfklevende oplossingen voor een ruim gamma van toepassingen. Als wereldspeler in de industrie gebruikt Avery Dennison haar technologische expertise om gepersonaliseerde oplossingen te ontwerpen, produceren en leve-ren voor de steeds groeiende markten, zoals de autoindustrie, elektro-nica, bouw en voor een breed gamma van industriële toepassingen. De personal care oplossingen worden wereldwijd gebruikt. Avery Dennison heeft meer dan 40 jaar ervaring in het leveren van de nieuw-ste industriële en personal care tape-innovaties en heeft producten ontworpen om wereldwijd aan de noden van klanten te voldoen.

Avery Dennison, Tieblokkenlaan 1, 2300 Turnhout - 014 40 48 11 - www.averydennison.com

aan de Antwerp 10 Miles, Dwars door Turnhout en aan de halve marathon van Eindhoven. Elk jaar fietsen we onze Scherpenheuvelrit en we doen sowieso regelmatig mee aan fietstourtochten. Met Avery Dennison proberen we ook altijd evenementen te organiseren om een goed doel te steunen, zo is er recent een loop ten voordele van de Damiaanactie geweest.”

VLB: Welke andere activiteiten organiseert de Vriendenkring nog zoal? Michel: “De Vriendenkring orga-niseert sowieso elke maand een activiteit en die kan dus ook recre-atief van aard zijn. In het verleden gingen we bijvoorbeeld al samen karten, lasershooten, bowlen of gewoon wandelen. Maar we gaan ook elk jaar samen naar een pretpark en de Vriendenkring organiseert ook jaarlijks het Sinterklaasfeest waar ongeveer 200 man op aanwezig is.”

VLB: Heb je een idee hoeveel men-sen er binnen het bedrijf sporten?Michel: “De Vriendenkring telt ongeveer 300 leden, waarvan veel personeelsleden met hun kinderen. Ik denk dat we ongeveer 50 pure sporters hebben, waarvan er 25 zeer actief zijn.”

VLB: Hoe wordt iedereen op de hoogte gehouden over de activi-teiten?Michel: “Er hangt een prikbord bij de inkom van de kantine. In de kanti-ne zelf, de receptie en de productie

hangen schermen waarop de activiteiten aangekondigd worden. Zo bereiken we alle personeelsle-den. Nieuwe werknemers krijgen een introductiepakket, waarin ook de werking van de Vriendenkring uitgelegd staat.”

VLB: Kan je makkelijk nieuwe clubs oprichten?Michel: “Er is tegenwoordig een erg groot sportaanbod in de vrije tijd waardoor minder mensen ook nog eens op het werk gaan spor-ten. We zien dat bijvoorbeeld bij de Taperiders waar alle leden ook nog eens in een club buiten het be-drijf zitten, waardoor de opkomst op zondag wel wat minder is. Posi-tief is wel dat er veel meer gesport

wordt, zij het binnen of buiten het bedrijf. We merken dat vooral aan het aantal bestellingen van fiets- en loopkledij. Driekwart van de mensen die de kledij bestellen, fietsen of lopen niet op het bedrijf maar in de eigen club. Onrecht-streeks krijgen we die mensen dus wel aan het sporten, opzet ge-slaagd dus.”“We willen dit jaar opnieuw starten met andere sporttakken, we heb-ben meegedaan aan het VLBK Tennis, en proberen op die manier om terug meer mensen warm te maken om te komen tennissen. We mikken ook op volleybal en voet-bal, maar teamsporten zijn moeilij-ker aangezien je veel meer mensen tegelijk bijeen moet krijgen.”

10

De Taperiders zijn klaar voor één van

hun wekelijkse trainingstochten.

VLB: Dag Michel, zit je al lang bij de Taperiders?Michel: “De Taperiders bestaan dit jaar 16 jaar en ik ben al een tiental jaar lid.”

VLB: Wat was je motivatie om te beginnen fietsen? Michel: “Ik wou opnieuw beginnen sporten. Tijdens en na mijn legerdienst heb ik wel vrij intensief gesport, maar met de jaren was dat compleet stilge-vallen. Toen ik hier begon te werken, heb ik de draad weer opgepakt. Voordien fietste ik zelden of nooit, het was voor mij dus echt een nieuwe sport. Maar ondertussen heb ik de fietsmicrobe flink te pakken gekregen: naast het werk heb ik me in nog twee andere clubs ingeschreven. Ik fiets dus zeer intensief, normaal minstens drie à vier keer per week.”

VLB: Hoe vaak spreken de Taperiders af? Maken jullie lange tochten?Michel: “We fietsen op dinsdag en op zondag, maar als er in de buurt een fietstocht of een rit voor het goede doel is, dan gaan we ook nog op zater-dag fietsen. Ons seizoen begint bij het zomeruur en eindigt als het winteruur begint. De afstand die we rijden bou-wen we geleidelijk op. In het begin van het seizoen fietsen we op dinsdag 50

“Bij Avery Dennison heb ik de fietsmicrobe te pakken gekregen.”Twee dagen na de jaarlijkse Scherpenheuvelrit (110km) spraken we af

met Michel Ravers om het over zijn passie voor fietsen te hebben.

Tekst/ Kathelijne Vanderstraeten • Foto’s/ VLB

tot 60km en dat bouwen we op naar 70 tot 80km. Zo vroeg op het seizoen is het ’s avonds nog vroeg donker, dus is het niet slecht dat we kortere ritten maken. Sommige mensen fietsen tijdens de winter bovendien niet, dus die moeten hun conditie eerst opnieuw op punt zetten. Op zondag zijn de tochten iets langer, daar bouwen we op naar 100km, maar aangezien het een kleine groep is, kan het ook meer of minder zijn, afhankelijk van waar de groep precies zin in heeft.”

VLB: Door de ritten zo op te bouwen, kan ook iedereen starten bij jullie. Klopt dat?Michel: “Zeer zeker. We hebben ook één belangrijke regel: samen uit, samen thuis. Als er iemand meerijdt die nog niet vaak gefietst heeft, passen we ons tempo aan. We laten niemand achter, we fietsen voor ons plezier.”

VLB: De Taperiders bestaat uit mensen van verschillende afdelingen. Dat lijkt me leuk!Michel: “Klopt. Want je leert de men-sen op een andere manier kennen. Op het werk zitten de meesten toch vaak in een rol, en tijdens het fietsen zijn de mensen helemaal zichzelf.”

VLB: Nog veel fietsplezier! •

VLB: Worden de sportactivitei-ten goed ondersteund door het bedrijf?Michel: “Absoluut. Het bedrijf brengt elke twee jaar sportkledij uit die de leden van de Vriendenkring kunnen aankopen. Voor wat betreft de fietskledij kan wie minstens zeven keer per jaar deelneemt aan één van de fietstochten tot € 80 terugkrijgen op het aankoopbedrag. Ook bij het lopen kan dat bedrag terugverdiend worden bij een bepaald aantal deelnames. Verder mogen al onze werknemers gratis zwemmen in alle zwembaden in de buurt en daar ma-ken veel collega’s gebruik van. Ook het fitnessabonnement wordt tot € 70 per jaar terugbetaald.”

VLB: Wat zijn voor jou de voordelen van sporten in bedrijfscontext?Michel: “Het grootste voordeel is volgens mij dat de hiërarchie verdwijnt tijdens het sporten, een manager kan naast een operator staan en dan is er geen verschil meer. Daardoor merk je ook dat de communicatie tijdens het werk veel vlotter gaat. De drempel om bijvoor-beeld de kaderleden aan te spreken is veel lager. We zijn dan wel een Amerikaans bedrijf en daar is die drempel sowieso al vrij laag, maar je merkt tóch een aanzienlijk verschil vind ik. Je leert ook mensen kennen die je anders nooit ziet: we hebben mensen die in het weekend werken of in ploegen staan, ik ben zelf vaak op de baan, maar tijdens het sporten ontmoet je elkaar dus toch.”

VLB: Tot slot: vorig jaar hebben jullie meegedaan aan Ons Bedrijf is Triactief en dit jaar aan het VLBK Tennis, staan er in 2015 nóg VLB-ac-tiviteiten op het programma?Michel: “We doen zeker opnieuw mee aan Ons Bedrijf is Triactief en we kijken de kalender na om te zien welke andere activiteiten we meedoen. We zijn van plan om de activiteiten van VLB meer te promo-ten binnen Avery Dennison. Jullie hebben een gevarieerd aanbod en dat spreekt ons erg aan.”

VLB: Fijn om te horen!

11

Warme jubileumeditie van de Europese Bedrijfssportspelen “Heel trots op de

geleverde prestaties”Van woensdag 3 tot zondag 7 juni 2015 werden in het Italiaanse Riccione de 20e

Europese Bedrijfssportspelen georganiseerd. Ongeveer 5.650 werknemers uit alle uithoeken van Europa, waaronder een 180-tal Vlamingen uit 15 verschillende

bedrijven, gaven er het beste van zichzelf, zowel op als naast het sportterrein.Voor de eerste keer was ook China als gast van de partij.

Tekst/ Elke Debaets • Foto’s/ VLB

europese spelen

12

Ter voorbereiding van de 20e Europese Bedrijfssportspelen organiseerde VLB op 28 mei in

Antwerpen een infoavond met alle deelnemende ploegen. Vol enthou-siasme en met heel wat ambities keken onze atleten uit naar hun trip. De afreis kon er niet snel genoeg komen.Vertrokken met mooi weer en dan ter plaatse dagelijks temperaturen van om en bij de dertig graden, vijf dagen lang, het was dus schitterend weer in het kleine kuststadje vlakbij Rimini, toeristische trekpleister aan de Adriatische kust. Zo’n weersom-standigheden zorgen steeds voor een leuke sfeer en veel blije gezich-ten. Vorig jaar tijdens de coördina-torenmeeting in juni hadden we af en toe regen met frisse temperatu-ren, het kan dus ook anders zijn in Riccione.

deelnemers het vrij rustig hielden en verkozen om tijdig te gaan slapen, zodat ze fris waren om de volgende dag te kunnen sporten. Bij sommige wedstrijden was het net iets te warm om van goede prestaties te mogen dromen, dus van ‘fris’ sporten was niet echt sprake. Uiteraard hadden de andere deelnemers hier minstens evenveel last van.

Als coördinator van onze Vlaamse dele-gatie ben ik zeer tevreden en trots op de prestaties die geleverd zijn. Dat we in to-taliteit minder medailles zouden behalen dan in Praag was vanzelfsprekend. We waren dan ook met bijna 100 deelne-mers minder dan twee jaar geleden.

Het vroegere tijdstip van de Spelen alsook de minder vlotte bereikbaarheid van Riccione hebben hierbij ongetwij-feld meegespeeld.

Ook de supporters hebben met volle teugen genoten van hun verblijf tijdens de Spelen. Partner of collega’s aanmoe-digen tijdens het sporten, wat genieten van het strand en de zee, een terrasje doen of wat shoppen… er zijn minder aangename dingen in het leven.

Het is tijdens de Spelen telkens fijn om zien met hoeveel trots en eer onze deelnemers bij de landenoptocht achter hun nationale vlag stappen. Spijtig dat we maar één officiële vlag mogen dragen, want kandidaten om er mee te vendelen zijn er steeds genoeg. Sommigen brengen zelfs hun eigen nationale vlag mee. Helaas konden niet al onze deelnemers aanwezig zijn bij de optocht omdat sommigen pas laat landden in Bologna of Ancona. Na de optocht volgde een openingsce-remonie op de Piazzale Roma, maar het was opvallend dat de meeste

Ronny

Van Roey

van het

NMBS

Bowling

Team is

de trotse

vlaggen-

drager.

>

13

Op terugweg in de auto heb ik, tijdens ettelijke uren file met zicht op de be-sneeuwde bergen boven de Gotthard-tunnel, met voldoening teruggedacht aan deze editie, maar ook al stilletjes nagedacht over de 21e editie... Wij kunnen beter! De voorbereiding en zijn nu volop aan de gang en we zijn er zeker van dat Ghent 2017 on-vergetelijke Spelen zullen worden. •

Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond konden de andere landen komen proeven van onze Vlaamse ambities. Samen met het team van Resul Tapmaz, schepen van sport van de stad Gent, werd promotie gevoerd voor Ghent 2017. Naast ons eerste infobul-letin en enkele promofilmpjes van de stad Gent, waren de medewerkers ook ter be-schikking om meer informatie te geven. Om dat allemaal iets vlotter te laten verteren, serveerden we ook Jupiler en echte Belgi-sche frietjes van Remofrit. Ook onze eigen deelnemers zagen we regelmatig, vaak tot het sluitingsuur, op ons terras verbroede-ren. Bedankt aan onze sponsors Remofrit en AB InBev, onze Italiaanse reisleider Gennaro van reizen Emozioni en de Leardinigroup voor hun fantastische ondersteuning en hulp bij de verwezenlijking van ons Ghent House.

Bij de ploegsporten heb ik zeer veel bewondering voor onze bowlingteams. Met zware tegen-standers en in zenuwslopende omstandigheden haalden zowel het KBC- als het NMBS-team

net geen finale. Bij de indivi-duele sporten heeft vooral nieuwkomer Guy Van Damme (SDP) mij verrast met zijn knappe prestaties.

De pech van zijn heenreis -bij inbraak in zijn wagen werd al zijn bagage gesloten, inclusief zijn spikes- heeft hem niet weerhouden om op alle loopnummers, van de 100m tot en met de 1.500m, een medaille te veroveren en een mooie tijd neer te zetten.

Op organisatorisch vlak werden een aantal za-ken pas heel lastminute in orde gebracht. Wij-zigingen van wedstrijdschema’s of starturen zorgden hier en daar voor verwarring en ook het openbaar vervoer liep op bepaalde plaat-sen niet zo vlot. Ik ben ervan overtuigd dat het in 2017 in Gent anders en beter zal zijn. Al verdienen de organisatoren van Riccione ook alle lof, want een evenement voor zoveel deelnemers organiseren is niet evident. Om aan de andere landen te laten zien dat we het menen met de organisatie van de volgen-de zomerspelen, werd een Belgian ‘Ghent House’ ingericht. Na de nodige onderhande-lingen met de eigenaars van een hotelketen in Riccione, vonden we een geschikte locatie: een mooi en groot terras aan de promenade langs de kust, niet ver van het Piazzale Roma.

De bowlingteams van KBC, NMBS

en het Waalse team.

14

AtletiekMaar liefst 24 medailles van de in totaal 36 werden in de atletiek behaald! Ondanks dat er vaak op of rond de middag, en dus in de felste zon moest gelopen worden, hielden onze atleten het hoofd koel en verschenen alle atleten steeds uiterst geconcentreerd aan de start. Veel water drinken en de schaduw opzoeken tussen de wedstrijden, dat was de boodschap. Het feit dat supporters of fotografen niet op de blauwe piste toegelaten waren, be-lette de atleten niet om fantastisch te presteren. De Gentenaars van UGent hadden donderdag al goed gescoord met dank aan Christ Wil-lems, want zij pakte al één keer goud (1.500m) en één keer zilver (5.000m). Vrijdag voegde Ria Coppejans (51-60 jaar) daar nog één keer zilver (hoog) en één keer brons (speer) aan toe, terwijl ook Christ Willems de Spe-len succesvol afsloot en er nog een bronzen plak bijdeed (800m). Ook de andere Vlaamse bedrijven deden het goed in de atletiekcompetitie.

Vlamingen sluiten 20e Europese

Bedrijfssportspelen af met 36 medailles!

Op donderdag en vrijdag was het voor iedereen presteren geblazen, zowel voor de teamsporten als de individuele sporten. Wie in de teamsporten gedurende deze dagen goede resultaten behaalde, stootte door naar de finales en mocht ook zaterdag de sportieve kwaliteiten boven halen. Het moet gezegd, de

volledige Vlaamse delegatie deed het opnieuw goed op de Spelen! De medailleoogst mag er zeker en vast zijn, maar ook degenen die géén medaille konden veroveren, mogen fier zijn op hun sportieve prestaties!

Het was met het warme weer ook allesbehalve evident, dus proficiat aan allen!

TEKST/ Silke Veeckman & Marie de Negri • FOTO’S/ VLB

>

SDP sprokkelde in totaal maar liefst vijf medailles, allemaal behaald door Guy Van Damme (51-60 jaar). Guy behaalde twee keer goud (400m en 800m) en drie keer zilver (100m, 200m en 1.500m). Judy Claes (51-60 jaar) van Begosport veroverde zelfs 6 medailles! Ze pakte drie keer zilver (kogel, speer en 800m), maar ook drie keer goud op (100m, 200m en 400m). Sprintnummers zijn duidelijk haar specialiteit! Nog voor Begosport sprokkelde Rony Van den Bogae-rt (+60) eremetaal. Donderdag zorgde hij al voor goud (100m) en twee keer brons (200m en 400m) en hij eindigde vrijdag ook nog eens derde in een andere discipli-ne (speer). NMBS was dan weer fier op hun Chris Peeten die derde eindigde in één van zijn geliefkoos-de disciplines (speer). Ook Christel Schenk was tijdens de 5.000m heel goed van start gegaan, maar toen ze in de tweede positie door een pijnscheut in de hamstring viel, blesseerde ze helaas haar pols.

15

Pure tegenslag dus voor Christel! Toch bleef ze optimistisch en beloof-de ze al om over twee jaar in Gent revanche te nemen! Verder deed ook Kirsten Coenegrachts van Century Hasselt het uitstekend. Zij behaalde twee gouden medailles (100m en 200m) en zorgde samen met Cilly De Bruyn, Vienna Reynders en Annelies Vandenbergh ook nog voor een zilveren plak (4 x 100m). Tenslotte mogen we uiteraard ook VDAB en VLB niet vergeten melden, want ook al haalden zij geen medailles binnen, zij hebben in de hitte ook hun uiter-ste best gedaan en het is uiteraard deelnemen dat telt! Danny Clincke (VDAB) haalde de finish na een uit-puttende 5.000m en VLB-voorzitter Robert De Roeck waagde zich aan de speer. Hij eindigde 5e!

ZwemmenOok in het zwemmen hadden onze landgenoten recht op vieren. Twee dames, Ria Coppejans en Nele Maes (beide 51-60 jaar), en één man, Francisco Londono (31-40 jaar) van UGent verzamelden in totaal maar liefst elf medailles! Donderdag zwom Ria Coppejans zich al naar twee zilveren medailles (50m rug en 100m school), maar vrijdag deed ze er nog eens drie medailles bij: twee keer brons (200m vrij en 50m school) en één keer goud (100m rug). Francisco Londono pakte net zoals Ria ook vijf medailles: drie keer brons (50m rug, 100m rug en 200m vrij) en tweemaal zilver (100m vlinder en 200m wis-sel). Bovendien droeg dus ook Nele Maes nog haar steentje bij met een zilveren medaille (200m wissel). Ook Elke Debaets van VLB vond in haar drukke agenda nog een gaatje om deel te nemen aan de 50m school-slag. Het was in alle haast toekomen om dan zonder enige watergewen-ning onmiddellijk die duik te nemen. Ondanks pech met haar zwembril-letje, eindigde ze toch knap 5e met een tijd van 46”70. Om tenslotte hun

Wouter

Soenen

(UGent)

trotseert de

hitte tijdens

de ‘Run

across the

44th parallel’.

zwemervaring in Riccione af te slui-ten, zwommen alle 4 de zwemmers ook nog als team samen de 4x50m wissel. Zowel Ria Coppejans, Nele Maes, Francisco Londono als Elke Debaets gaven een laatste keer het beste van zichzelf en zwommen een tijd van 3’07”30.

Badminton UGent nam met Wim Boel, Zeina-li Davood en Abdollahi Shiramin deel aan het badmintontornooi. Zij verloren in de voorronde jammer genoeg al hun matchen. Ondanks de nederlagen waren de spelen toch een aangename ervaring.

Basketbal UGent nam deel aan de -40 compe-titie, waar ze op een haar na de Final Four net niet bereikten (3-punten verliesmatch tegen de latere tweede van het tornooi). Met hun snelheid en voortgestuwd door hun agressieve verdediging wisten ze echter vlot de tweede plaats in de poule veilig te stel-len. De tweede competitiedag begon echter met een sisser. Een gebrek aan shotkracht en lengte brak hen zuur op tegen de gesloten zoneverdediging van hun Franse tegenstander. De laatste wedstrijd kon echter vrij simpel winnend worden afgesloten, waardoor ze een mooie

16

behaalden op de eerste dag zelfs de hoogste score van hun shift met 2194 pins.

VolleybalAls je naar de volleybalploeg van VDAB (Open Mix) ging kijken, werd je onmiddellijk deel van de groepssfeer! Het maken van plezier stond bij hen op de eerste plaats, elke gewonnen match was een extraatje. Ondanks dat ze donderdag geen en-kele match konden winnen, herpakten ze zich vrijdag en wonnen ze tegen 2 van de 4 tegenstanders. Ze eindigden bijgevolg op een gedeelde 15e plaats. Agfa Gevaert (Open Heren) won in to-taal 3 matchen van de 7 en eindigde zo na 2 speeldagen op de 8e plaats. In de categorie Heren +40 kon je voor 2 Ant-werpse ploegen gaan supporteren. Zowel Ascova als KBC speelden eerst

4 poulewedstrijden. KBC kon er nog één winnen, voor Ascova

bleken alle tegenstanders iets te sterk. Ondanks de kleine sporthal (slechts één volleybalterrein) werd de

sfeer gebracht door andere aanwezi-ge ploegen. Dit

verzachtte het verlies. Op vrijdag kwamen KBC en Ascova in dezelfde groep van de

Francisco Londono,

Nele Maes en Ria

Coppejans poseren

trots met enkele van

hun medailles in het

zwemmen.

WielrennenHet wielrennen ging door op het Misano World Circuit en was qua locatie dus goed uitgerust. De enige Belg in deze sporttak was Dirk Van Haelter van UGent, in de categorie Heren 51-60. Hij nam deel aan de trial en de individuele rit. Hij liet zich zeker niet kennen en bleef goed in de groep. Voor trial eindigde hij op de 15e plaats, bij de individuele tijdrit 14e.

Bowling Zoals al eerder aangehaald deden de Belgische bowlingteams het uit-stekend in Riccione. Zowel KBC als NMBS gaven het beste van zichzelf. Het KBC Bowling team werd 16e op de 99 teams en NMBS deed het zelfs nog beter met een 8e plaats. Zij

>

zevende plaats behaalden, een evena-ring van hun prestatie op de spelen van Praag.Met de gedachte deelnemen is belang-rijker dan winnen in het achterhoofd, nam de ploeg van NMBS deel aan de +40 categorie. Met een vijfde plaats op de zes teams werd niet meteen de grootste sportieve prestatie neergezet. De spelers van het NMBS basketbal-team lieten dit zeker niet aan hun hart komen en ontpopten zich tot de sfeer-makers van de Belgische delegatie.

TafeltennisHet enige Belgische tafeltennisteam bestond uit Abbasi Amin en Subramanian Ananth van UGent. Zij verloren jammer genoeg in de 1/8e finales tegen een mannelijk team uit Salzburg met 3-1.

De volleybalploeg

van VDAB had

veel plezier op de

spelen.

17

niet-medaillewinnaars terecht. Zij speelden hierdoor ook 2 sets tegen elkaar, beide gewonnen door KBC. Verder wonnen zij elk apart nog één wedstrijd, maar verloren ze ook beide nog één. Zo eindigde KBC (7e plaats) net iets hoger dan Ascova (9e plaats).

BeachvolleybalNet als tijdens de vorige editie was AG Insurance opnieuw vertegenwoor-digd in deze sport. Ze waren met een team van 9 personen afgezakt naar het warme Riccione. In de catego-rie Mix +40 en Open Mix waren het respectievelijk AG Hupsakee 5 en 3 die de strijd zouden leveren, maar de teams verloren helaas al hun wedstrij-den. Bij de Heren +40 kwamen ze met 3 teams aan de bak. Ook zij wonnen jammer genoeg nooit. Wel hadden Thierry De Bruyne en Geert Verelst (AG Hupsakee 2) zich vrijdag recht-streeks in de 1/8e finales geplaatst en was het alsnog zéér spannend! De eerste set verloren ze met 15-7, maar in de tweede set hadden ze hun tweede adem in de overweldigende

hitte teruggevonden en wonnen ze overtuigend met 6-15! Ook in de 3e set stonden ze vanaf het begin voor en was er zelfs een kloof van enkele punten. Zowel de spelers als sup-

porters van AG Insurance roken de overwinning al... En dan toch bleek de hitte en de vermoeidheid de boven-hand te nemen en maakten ze op het einde net iets teveel fouten. Na de

18

zeer uitputtende laatste set (15-12) verloren ze toch nog de wedstrijd. De bende van AG Insurance liet de nederlagen alvast niet aan hun hart komen. Voor hen was de teamspirit en de fun het allerbelangrijkste. Ze waren elkaars hevigste supporters en genoten van elkaars gezelschap tussen de wedstrijden door, het liefst in de schaduw én met een grote pint!

Petanque RVA WB Brussel nam opnieuw deel aan de petanquecompetitie. Ze namen met 6 teams deel aan de doublette en met vier teams aan de triplette competitie. De hoogste ran-king werd behaald door WB Brussel 4, zij eindigden op een 16e plaats in doublette. In triplette werd de hoogste plaats (21e) behaald door WB Brussel 1.

Voetbal De Belgen namen met vier teams deel aan de voetbal 5. De wedstrij-den vonden plaats op een mooie locatie in Riccione vlak aan het strand. Na de matchen, die buiten werden gespeeld op kunstgras, konden de teams gaan afkoelen in de zee. Zowel Umicore als FC Saro Verpakkingen werden eerste in hun poule. Umi-core had wat pech met de loting in de finalerondes. Zij moesten het in de kwartfinales al opnemen tegen de uiteindelijke winnaar. FC Saro Verpakkingen had vervolgens geluk en behaalde onverwachts maar zeker verdiend een bronzen medaille. Een puike prestatie! Ook de andere twee teams, UGent en Barry Callebaut gaven het beste van zichzelf. FC Century Hasselt nam deel aan de voetbal 11. Zij behaalden een derde plaats in hun poule maar gingen niet door naar de finalerondes.

Run across the 44th parallelOp zaterdag, de laatste wedstrijd-dag, stond ook nog de ‘Run across

StatistiekenDe Vlaamse delegatie veroverde in totaal maar liefst 36 medailles in Riccione. Hieronder de verdeling:

Verdeling medailles Vlaamse delegatie:- 10 gouden medailles- 14 zilveren medailles- 12 bronzen medailles

Verdeling medailles per bedrijf:- Universiteit Gent: 16 (2x goud, 7x zilver, 7x brons)- Begosport: 10 (4x goud, 3x zilver, 3x brons)- SDP: 5 (2x goud, 3x zilver)- Century Hasselt: 3 (2x goud, 1x zilver)- NMBS: 1 (brons)- Saro Verpakkingen: 1 (brons)

36medailles

the 44th parallel’ op het programma! Heel wat Belgische deelnemers lie-pen de 10km op de promenade van Riccione, onder een stralende zon. Het zweet druipte van hun lijf, maar de moed en het karakter om toch die finish te bereiken, was bij ieder-een van het gezicht te lezen. Enkele knappe prestaties waren ook zeker te noteren, zoals Christ Willems en Wouter Soenen (beiden UGent) die respectievelijk 5e en 11e in hun categorie werden. Een opmerkelijk verhaal hierbij was dat van Wim Boel (eveneens UGent) die ondanks zijn laatste plaats toch nog een medail-le tijdens de podiumceremonie in ontvangst mocht nemen! Wim viel 1,5km voor de finish flauw, als gevolg van de hitte en een snelle suikerval. Maar nadat hij wakker werd gemaakt door 4 vrouwen in bikini, werd hij mits ondersteuning toch nog over de finish geholpen. Hij kreeg bijge-volg de medaille als troost en als beloning voor zijn volharding. •

Voor alle actiefoto’s kan je terecht op www.vlaamse-bedrijfssport.be.

19

Kampioenen competities 2014 - 2015

Naast de vele evenementen die VLB organiseert zijn er ook een groot aantal maandelijkse en wekelijkse com-petities. Hieronder kan je de resultaten terugvinden van een aantal van deze competities.

In de Antwerpse afdeling (KSAH) wordt onder andere volleybal en zaalvoetbal gespeeld. In de volleybalcompe-titie werd Afga A kampioen van de reguliere competitie en wonnen ze bovendien ook de beker. Daarenboven konden ze ook de beker in de wacht slepen. In de KSAH Zaalvoetbal competitie was het Umicore die voor de derde keer op rij de trofee in ontvangst mocht nemen. In de tweede afdeling werd VK Aquafin knap eerste.

De Brusselse en Vlaams-Brabantse afdeling (BBO) bleek de spannendste van allemaal. Zowel bij volleybal als bij zaalvoetbal werden de winnaars pas bekend op de allerlaatste speeldag. In de volleybalcompetitie bleek AZJP de sterkste. In BBO Zaalvoetbal wordt er in drie verschillende afdelingen gespeeld. Hieronder de kampioenen1e afdeling: VRT2e afdeling: Ladbrokes3e afdeling: DLL

In de Waasland regio (BSW) wordt zaalvoetbal gespeeld. De 1e plaats was weggelegd voor Carpe Diem. Hieronder de kampioenen uit de verschillende afdelingen.1e afdeling: BMW Group Belux2e afdeling: ZVC AZ Nikolaas 23e afdeling: ZVC Prayon4e afdeling: Monument Chemical

De Koninklijke Limburgse Bedrijfssportbond (KLBS) wordt vertegenwoordigd door voetballers. Hieronder de resultaten uit de verschillende afdelingen.1e afdeling: Kotem VV2e afdeling: UD Barcelona3e afdeling: Sporting Caetsbeek

In de West-Vlaamse afdeling (WBO) wordt er vooral minivoetbal gespeeld, hieronder de kampioenen van de verschillende competities.WBO Minivoetbal Koekelare: PM De BooterhamWBO Minivoetbal Gits: JB-Elec-Rojo WBO Minivoetbal Kortemark: MVC VivaldiWBO Minivoetbal Roeselare: De SchutterkesWBO Minitvoetbal Waregem: MVC Café De Biest

In de Oost-Vlaamse afdelingen kon BC Vlaamse Ardennen Ronse de eerste plaats veroveren in KBOV Basketbal. In de BSOV Volleybal competitie bleek Brandweer Gent al heel snel de sterkste ploeg te zijn. Proficiat aan alle kampioenen!

KORT NIEUWS

KSAH bestaat 95 jaar

Zaterdag 20 juni 2015 vond in het Kasteel Den Brandt in Antwerpen de viering plaats van de 95e verjaardag van het

Koninklijk Sportverbond Antwerpens Handel (KSAH). De KSAH-koepel organiseerde voor deze gelegenheid een

feestelijke receptie en nodigde al zijn clubs en afdelingen uit. Er werd een welgemeende dank betuigd aan allen die van bij de start reeds borg stonden voor de sterkte en kwaliteit van

het verbond. Verder was het de bedoeling om elkaar beter te leren kennen en eventueel nuttige gegevens uit te wisselen.

Tekst/ Robert De Roeck • FOTO/ Eddy Gastmans

Op 24 april 1920, in café Leopold te Antwerpen, besloten 8 Antwerpse personeelsclubs om de allereerste bedrijfssport-bond in België op te richten. De 30-tal clubs speelden niet

alleen hoofdzakelijk voetbal maar er werden ook reeds zwemwedstrij-den georganiseerd. Later, in 1948 ging het Sportverbond Antwerpens Handel (SAH) Koninklijk en werd het KSAH. In 1969 onderging KSAH een grondige herstructurering, onder het toenmalig voorzitterschap van de heer Serge Sorber, tot de structuur die we nog steeds kennen. Hij stichtte vervolgens op 6 mei 1976 de Vlaamse Liga voor Bedrijfs-sportbonden, afgekort VLB. Zo was het KSAH mee de grondlegger van het overkoepelend orgaan in de bedrijfssport. Verder was het in de 95 jaren bij KSAH met de nodige ups en downs, maar de spirit is gebleven en het KSAH vormt nog steeds een dynamisch geheel! Een verbond dat 95 jaar bestaat, bewijst zijn degelijkheid en leefbaarheid in de recreatiesport. Maar het moet gezegd, in deze veranderde en vlug evoluerende tijd met sterk gewijzigde mentaliteit, blijft stand houden de boodschap. Op naar het 100-jarig bestaan van het KSAH!

Zoek je een nieuwe sportoutfit? Als VLB-lid geniet je van 40% korting op de volledige ERIMA-collectie. Vraag je bestelformulier aan via [email protected].

VLB-leden krijgen korting bij Erima

20

Die zaterdag stonden zes teams te trappelen om onder elkaar uit te maken wie zich Vlaams

Bedrijfssportkampioen Zaalvoetbal 2015 zou mogen noemen. Umicore, de kampioen van vorig jaar, stond met twee ploegen aan de aftrap: Umi-core en BM-Players. Zij moesten het opnemen tegen de ploegen van BMW,

VLBK Zaalvoetbal

Umicore wint voor

de derde keer op rij

het VLBK ZaalvoetbalOp zaterdag 23 mei 2015 vond in

Borgerhout de 19e editie plaats van het VLBK Zaalvoetbal. Het

werd een erg spannende editie die pas in de laatste minuut

beslist werd. Uiteindelijk mocht Umicore voor de derde keer op rij

de beker in de lucht steken.

Tekst/ Marie de Negri • Foto’s/ VLB

KAPS Magnus, Cotac BE en HP One. Alle ploegen speelden één keer tegen elkaar in poulevorm.

De laatste wedstrijd van de dag, tussen Umicore en KAPS Magnus, bleek allesbeslissend: zowel Umicore als BMW hadden al hun matchen al gewonnen én speelden gelijk tegen elkaar. Als Umico-re ook zijn laatste wedstrijd zou winnen, zou het doelpuntensaldo van beide teams de doorslag geven. Natuurlijk werd er vóór de match al druk gerekend: BMW had een doelpuntensaldo van +19 na vijf gespeelde matchen. Umicore had na vier gespeelde matchen een doelpuntensaldo van +15 en moest dus in zijn laatste match tegen KAPS Magnus winnen met minstens vijf doel-punten verschil.

De wedstrijd startte moeizaam voor Umicore en de meegereisde supporters moesten tot in de laatste minuten bang afwachten of Umicore zijn titel nogmaals zou verlengen. Uiteindelijk slaagde Umicore er nog in om de match tegen KAPS Magnus met 7-1 te winnen. Zo was het doelpuntensaldo in extremis toch nog beter dan dat van BMW, dat dus zeer verdienstelijk tweede werd en bovendien van de scheids-rechters de fairplaytrofee ontving. HP One werd knap derde, gevolgd door Cotac BE, KAPS Magnus en BM-Players. •

Voor alle actiefoto’s en uitslagen kan je terecht op www.vlaamse-bedrijfssport.be.

Eindrangschikking:1. Umicore (KSAH)2. BMW (BSW)3. HP One (KSAH)4. Cotac BE (KSAH)5. KAPS Magnus (KSAH)6. BM-Players (KSAH)

Sfeerbeeld uit de

wedstrijd tussen

KAPS Magnus en

HP One.

Umicore was alweer de beste

op het VLBK Zaalvoetbal.

VLB-leden krijgen korting bij Erima

21

BABBEL MET

zo’n tien jaar geleden begonnen toen de vzw ‘Mechelse Hattrick’, samengesteld door Henk Van Nieuwenhove in samenwerking met Racing en KV Mechelen, mij vroeg om ambassadeur te worden. Die vzw houdt zich bezig met de uitwerking van sociaal-sportieve projecten, denk maar aan voetbal voor gevangenen, daklozen en ook G-voetbal, voetbal voor mensen met een handicap.”

VLB: Je hebt als het ware een zwak voor mensen met een handicap, het is vooral die doelgroep die je wil steunen.Piet: “Inderdaad. Ik weet niet vanwaar dat gevoel precies komt, maar je krijgt van die mensen zóveel warmte terug als je hen de aandacht geeft die ze verdienen, dat is echt ongelofelijk. De trigger waardoor ik dat heb beseft, was misschien wel het moment waarop ik Marieke Ver-voort -of Wielemie zoals ze tegen-woordig vaker wordt genoemd- heb ontmoet in 2008. Ik zat toevallig bij

Piet Den Boer: ex-profvoetballer, bankier, maar vooral enthousiaste weldoener

“Niet geschoten, altijd mis.”

Eind de jaren tachtig kopte Piet Den Boer (58) zichzelf in de geschiedenisboeken van het Europese voetbal. Met het kleine KV

Mechelen maakte de Nederlander in de finale van Europacup II tegen Ajax de winning goal. Ondertussen liggen zijn voetbaljaren

al een tijdje achter hem en koos Piet voor een nieuwe carrière. Hij werd ‘private banker’ bij ABN AMRO, maar heeft er vooral zijn

levensdoel van gemaakt om zich tomeloos in te zetten voor het goede doel, en dan voornamelijk de G-sport.

TEKST/ Nicolas De Brabander • FOTO’S/ VLB en Football+ Foundation

VLB: Piet, iedereen kent je als de voetballer die KV Mechelen de Beker der Bekerwinnaars schonk, maar on-dertussen heb je nieuwe uitdagingen gevonden.Piet: “Klopt. Ik kon na mijn carrière snel bij ABN AMRO terecht, een keuze die ik mezelf nog niet heb be-klaagd. ABN AMRO heeft oog voor duurzaamheid en de maatschappelij-

ke verantwoordelijkheid van de bank. De overstap van de sport naar het zakenleven is heel vlot verlopen.”

VLB: Het zal volgens sommige men-sen wat tegenstrijdig klinken, maar in én naast je job als bankier heb je er vooral een erezaak van gemaakt om je in te zetten voor het goede doel. Piet: “Klopt, het is eigenlijk allemaal

Ex-

profvoetballer

Piet Den Boer

koos voor een

carrièreswitch

en is nu

private

banker.

Piet Den

Boer met een

aandenken uit

zijn tijd bij KV

Mechelen.

22

haar ouders en zag foto’s hangen van Marieke in haar rolstoel. Haar ouders vertelden me dat ze paralym-pisch atlete was en ervan droomde om mee te doen aan de Iron Man in Hawaï, maar ook dat ze slechts spon-soring kreeg van de lokale slager en bakker. Haar droom leek een illusie en dat frustreerde me. Ik wou iets doen en legde, ook via ABN AMRO, contacten met bedrijven zoals Nike en Bioracer. We organiseerden ook een fundraising in de Cristal Arena en zorgden voor media-aandacht. Ik vind het fantastisch om te zien welke evolutie ze sedertdien heeft doorge-maakt.”

VLB: Hoe groot is jouw aandeel in haar successen?Piet: “Héél beperkt! Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Ik heb haar misschien een steuntje in de rug gegeven, maar wat ze daarna heeft geflikt is volledig haar eigen ver-dienste. Maar het gaat erom dat je op het goede moment denkt aan de

ander. Een anekdote… Toen Marie-ke terugkwam van Hawaï na de Iron Man had ze een zware depressie, ze had dringend nieuwe doelstellingen nodig. Zelf was ik op een dag toeval-lig in Kasterlee en ik zag er een bord ‘puppy’s te koop’.

Ik ging een kijkje nemen en mijn vrouw zei “Neen, we nemen géén hond”. Daarmee was de kous voor mij af, maar ik belde toch ook eens naar Marieke om te vragen of zij >

geen interesse had. Ze kwam kijken en de eerste hond die naar haar toe huppelde was… Zen. Ondertussen is dat zo’n beetje de bekendste hond van België. (lacht) Die hond gaf haar nieuwe energie en mij gaf het veel voldoening dat ik haar vooruit kon helpen en weer zag stralen van geluk.”

VLB: Eén van de verwezenlijkingen waar je ongetwijfeld héél trots op bent, is de zogenaamde ‘Football Kick-Off’, een voetbaltornooi voor G-ploegen.Piet: “Zeker en vast. Op zondag 6 september zijn we al toe aan de zesde editie en er zullen die dag in Boom 45 à 50 ploegen deelnemen. Dat had ik in 2009 bij de eerste editie nooit durven dromen. Toen was het lastig om steun te krijgen van bedrij-ven en de Belgische voetbalbond. De meeste mensen zeiden me dat mijn idee niet haalbaar was, maar ik was er zeker van dat het, net zoals de Nederlandse ‘Voetbaldag voor

“Eén van de triggers waarom ik heb beslist om meer te gaan voor het goede doel, was het moment waarop ik Marieke Vervoort ontmoette. Wat een fantastische meid.”

Piet Den Boer

(tweede van

rechts) was

destijds lang

niet de enige

Nederlander

bij KVM.

V.l.n.r. zie

je ook nog

Graeme

Rutjes, Erwin

Koeman,

trainer Aad

De Mos en

Wim Hofkens.

23

gehandicapten’ die al meer dan twintig jaar een succesnummer is, wel mogelijk was. De eerste keer hadden we amper 20 ploegen en moest ik zelf sponsors zoeken. Maar nu stáát dat evenement er. De organisatie is ondertussen in handen van Football+ Foundation in samenwerking met Special Olympics en de ‘Football Kick-Off’ staat elk jaar vast op de agenda. Dat doet me veel plezier.”

VLB: En de spelers die deelnemen vinden het geweldig.Piet: “Dat is de allermooiste beloning. Dat we 800 spelers met een handicap de dag van hun leven bezorgen. De glimlach op hun gezicht als ze in de shirtjes van ploegen als Anderlecht, Club Brugge of Standard mogen voet-ballen en de scheidsrechters de hand schudden die ze ook op televisie zien. Voor die glimlach doe ik het.”

VLB: Niet alleen topscheidsrechters komen naar de ‘Football Kick-Off’, soms ook spelers en coaches uit eer-ste klasse.Piet: “Er zijn er al een paar langsgeko-men ja. Jan Boskamp, Peter Maes en Ronny Van Geneugden bijvoorbeeld. En Westerlo is ook al een keer met zijn volledige selectie komen kijken. Maar over het algemeen kan ik me erover verbazen dat niet élke club uit eerste en tweede klasse een afvaardiging stuurt. Het zou voor al die ploegen nochtans

de ideale teambuilding zijn. Zien hoe de G-spelers hun doelpunten vieren zoals de toppers uit eerste klasse is fan-tastisch. Het is een les in nederigheid. De meeste profspelers beseffen totaal niet hoeveel geluk ze hebben dat ze überhaupt gezond zijn.

Nochtans hangt het leven aan een zijden draadje en kan er op eender welk moment iets verkeerd lopen. Maar de meesten beseffen dat pas als het zover is. Hoe dan ook, ik laat hun aan- of afwezigheid mijn plezier niet vergallen.”

VLB: De ‘Football Kick-Off’ is trou-wens niet het enige goede doel dat je steunt.Piet: “Integendeel. (lacht) Ik maak ook deel uit van de ‘Foundation Mechelen’, ben één van de G-sport ambassadeurs in de provincie Antwerpen en steun

Piet

Den Boer

tijdens de

5e editie van

‘Football

Kick-Off’ in

2014.

Avalympics uit Geel (red. organisatie die zich inzet voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte mensen en hen een groot aanbod aan sportac-tiviteiten aanbiedt). Voor die laatste organisatie hebben we onlangs op een fundraising zo’n 25.000 euro opge-haald. Ik heb het geluk dat mensen zoals zangeres Natalia, tennisster Kirsten Flipkens en voetballer Filip Daems tot mijn vriendenkring behoren en dat zij zich mee voor de kar wilden spannen. Alles draait om contacten en om het creëren van partnerships en clusters. Mensen bij elkaar brengen, want als team bereik je sowieso meer. Zo heeft KV Mechelen ook Europacup II gewonnen.” (lacht)

VLB: Het lijkt wel alsof al jouw ideeën succesnummers worden. Je hebt de gave om het juiste momentum te kiezen.Piet: “Alles liep tot dusver op wieltjes. Maar het zal ook wel een keertje mis-gaan. Ik zal wel eens een idee hebben dat niet te realiseren valt. Mijn leuze is en blijft desondanks: ‘niet geschoten, altijd mis’. Een nee heb je en een ja kun je krijgen. Als je die norm hanteert, dan kom je veel verder dan je zelf denkt. Want als we allemaal stilzitten, dan gebeurt er niks. En ik blijf natuur-lijk een Nederlander, ik ben een beetje brutaal en zo kan ik mensen vrij goed enthousiasmeren.” (lacht)

“In onze maatschappij anno 2015 moeten we weer beseffen dat je als team het meeste bereikt. Een sterk geheel vormen is héél belangrijk. Zo heeft KV Mechelen in 1988 ook de Europacup II gewonnen.”

24

De collega’s

van ABN

AMRO op

de Hercules

Trophy.

VLB: Vanwaar komt die tomeloze inzet voor het goede doel eigenlijk?Piet: “Ik had het er onlangs nog over met mijn ex-ploegmaat Graeme Rutjes. Volgens mij komt het door mijn achter-grond. Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in een vrij arme familie. Mijn vader werkte in de haven en mijn moeder had ook een bescheiden job, dus veel centjes hadden we thuis niet. Maar ik heb het geluk gehad dat ik bij KV Mechelen ben beland en dat ik een mooie carrière heb kunnen maken als profvoetballer. Familiaal mag ik ook niet klagen, want ik heb twee geweldi-ge zonen die gezond zijn en een mooie job hebben. Ik besef gewoon dat ik enorm bevoorrecht ben dat ik dit leven heb kunnen opbouwen. Daarom wil ik graag iets terug doen voor de maat-schappij, denk ik.”

VLB: Een maatschappij waarin het helaas niet zo evident meer is om te denken aan de ander…Piet: “Klopt. We leven vandaag de dag in een samenleving waar de meeste mensen aan zichzelf denken, het is heel vaak een ‘ik-verhaal’. Dat is volgens mij een héél gevaarlijke evolutie. Als we zo doorgaan, dan kan het niet anders dan dat het ooit gaat botsen. Ik ben geen wereldverbeteraar, maar de mensen moeten opnieuw beseffen dat je verder komt als je de krachten bundelt.

We moeten weer vaker naar een ‘wij-verhaal’ proberen te evolueren.”

VLB: Iets helemaal anders dan. Hoe zit het eigenlijk met de bedrijfssport binnen ABN AMRO?Piet: “Goed! We hadden hier lange tijd een personeelsvereniging, maar omdat die niet erg actief meer was, hebben wij ze drie jaar geleden nieuw leven ingeblazen. Samen met vier vrouwelijke collega’s, die mij uitzonderlijk goed ondersteunen, zijn we erin gevlogen en dat eerste jaar hebben we meteen meegedaan aan de Hercules Trophy (red. teambuil-ding evenement voor bedrijven).

Ik moet zeggen dat die eerste deelna-me heel wat weerklank heeft gekregen en voor een positieve bedrijfssport-vibe heeft gezorgd. Ook de voorbije

jaren waren we van de partij en in 2015 stonden we zelfs met zeven ploegen aan de start.”

VLB: Zijn er nog andere activiteiten uit voortgevloeid?Piet: Zeker. Mede met dank aan onze nieuwe CEO Victor van der Kwast en HR-directeur Yves Beauvois. Onlangs hebben we een fitheidstest gedaan waarbij de conditie van onze werkne-mers op twee verschillende momenten werd getest en sinds kort hebben we ook ons eigen ‘Health Program’ opge-start. Let wel: alles mag en niks moet. We proberen gewoon minstens één keer per maand samen te gaan lopen, wandelen of tafeltennissen. Iedereen kiest zelf of hij/zij zin heeft om mee te komen doen. Maar het heeft succes.”

VLB: Als ik me niet vergis, zit sport ook wel een beetje in het DNA van ABN AMRO?Piet: “Absoluut. In het verleden waren we lang hoofdsponsor van voetbalclub Ajax en momenteel verbinden we onze merknaam aan twee Antwerpse hockey-clubs (red. Braxgata en Dragons) en aan ABN AMRO Hockey Integration Cup. Ik moet zeggen dat ik lang niet kan klagen, mijn werk gever is héél sportminded.” (lacht)

VLB: Bedankt voor dit interview! •

“Sinds kort hebben we bij ABN AMRO de personeelsvereniging nieuw leven ingeblazen en is er een echte bedrijfssportvibe te merken.”

25

Watersportbaanloop

De geschiedenis van de Watersportbaanloop

voor bedrijven

De ‘Watersportbaanloop voor bedrijven’ werd in 2015 al voor de 36e keer georganiseerd. Ghislain Bovyn (BNP Paribas Fortis) was van bij het prille begin één van de steunpilaren van de organisatie. Hij heeft de Watersportbaanloop zien evolueren van een kleinschalige organisatie onder vrienden

naar een loop die evenveel respect verdient als de Gentse stadsloop en andere gelijkaardige organisaties. In 2016 geeft Ghislain de fakkel door, maar voor ons blikt hij nog één keer terug.

TEKST/ Ghislain Bovyn • FOTO’S/ VLB

De Watersportbaanloop werd voor de eerste keer georganiseerd in 1980 en is het geesteskind van

Jos Van den Berghe. Jos was een fervent atletiekliefhebber en was werkzaam bij Themis (red. Gerechtelijke Politie Gent) waar hij ook ondervoorzitter was van de

Verteld door de afscheidnemende Ghislain BOVYN

meer dan 300 deelnemers. Deze eerste uitgaven met een honderdtal lopers verliepen vrij volks. Men ging van start aan de gebouwen van BLOSO omdat deze over de ideale infrastructuur beschikten. De nummers van de aan-gekomen atleten en hun tijden werden handmatig genoteerd op stukjes papier en dan verwerkt met een IBM- computer en floppy disk! De printer van dienst was al even antiek, maar met veel geduld verliep alles –in de meeste gevallen– prima.

Ghislain Bovyn was één van de vaste

waarden in het organisatiecomité

van de Watersportbaanloop, maar

na vele jaren trouwe dienst geeft hij

in 2016 de fakkel door.

De oude IBM-computer waarop vroeger de uitslagen werden verwerkt.

vzw Themis Club Gent. Hij speelde met de gedachte om een wedstrijdje lopen rond de Watersportbaan te organi-seren en slaagde erin om een aantal clubs van bedrijven die rond de Kouter gevestigd waren warm te maken voor dit initiatief. In die periode hadden tal van bedrijven zoals Generale Bank, BBL en Kredietbank verschillende teams die op sportief gebied vrij actief waren: voetbal, volleybal, basket, atletiek... Het merendeel was ook aangesloten bij de Vlaamse Liga van Bedrijfssport en speelde ook mee in coöperatief verband.

Onmiddellijk kreeg hij de steun van een aantal vrijwilligers die wilden meewer-ken aan dit gebeuren en tussen ‘pot en pint’ (letterlijk) werden de eerste plannen gemaakt om de medewerkers van deze bedrijven kennis te laten ma-ken met de Watersportbaan. Daar de meeste deelnemers uit de regio Gent afkomstig waren, werd geopteerd om deze loop op een woensdagavond na de werkuren te laten plaatsvinden. Zou daar misschien het concept voor de ‘after-work party’ ontstaan zijn?

In 1980 waren er 67 deelnemers, één jaar later waren dat er al 120. In 1989 werd het 10-jarig bestaan gevierd met

De aangekomen atleten werden ver-wend met een drankje en een aanden-ken waar de deelnemende bedrijven zelf voor gezorgd hadden. Volgens het principe ‘de eerste krijgt de eer maar

26

Individuele overwinningenBij de heren finishte Tommy Kinders van KBC (Heren -40) als snelste met een tijd van 16’01”. Zowel Bart Haesebyt van Volvo Cars Gent (Heren +40) als Theo Van Havermaet van BNP Paribas Fortis (Heren +50) hadden amper meer tijd nodig om de vijf kilometer succesvol af te leggen. Zij finishten op respectievelijk 1’10’’ en 1’18’’. Bij de dames waren de individuele overwinningen weggelegd voor Charlene Ottevaere van HoGent (Dames -40), die in amper ‘18”06 de klus klaarde, en ook Christ Willems van UGent (Dames +40) en Ann Rooms van KBC (Dames +50) moch-ten delen in de prijzen.

BedrijvenklassementVoor de 7e keer op rij ging de wisselbeker naar de lopers van Universiteit Gent. De tweede plaats was voor KSGS (OCMW/Stad Gent) en BNP Paribas Fortis vervolle-digde het podium. De top tien werd ver-der aangevuld door ING, ArcelorMittal, VDK Spaarbank, De Lijn Oost-Vlaanderen, Securex, HoGent en ACV Gent-Eeklo.Proficiat aan alle deelnemers!

Voor alle uitslagen kan je terecht op www.vlaamse-bedrijfssport.be.

Recordaantal lopers tijdens

de Watersport-baanloop

De 36e editie van de Watersport-baanloop voor bedrijven, georgani-seerd door Universiteit Gent, lokte dit jaar liefst 577 deelnemers uit 49 bedrijven naar Gent: een record! Er scheen op woensdag 20 mei ove-rigens een aangenaam zonnetje,

hét ideale weer dus om samen met collega’s een rondje van 5 km rond

de Watersportbaan te lopen.

Tekst/ Silke Veeckman Foto/ Frederik Sadones

niet noodzakelijk de mooiste prijs’, kon iedere deelnemer volgens aankomsttijd een eigen keuze maken uit de netjes verpakte kleinoden. Tot slot kreeg iedereen ook nog ‘ne boterham mee koas of uuflakke en ne lek mosterd’.Jarenlang bleef deze formule stand-houden, want iedere atleet wist hoe alles gemoedelijk, gezellig en pretentieloos verliep. Na de prijsuitreiking bleven er velen plakken om op de televisie de finale van de Europabeker te volgen. Ieder jaar opnieuw werd getracht om persoonlijke records te verbeteren of met het bedrijf de wisselbeker te veroveren.

Na 29 jaar inzet gaf Jos te kennen dat hij zou stoppen met de organisatie. De meeste medewerkers vonden dit jammer en er werd druk gezocht naar ie-mand die deze taak op zich wou nemen want ook het aantal deelnemende be-drijven was inmiddels flink toegenomen. Dirk Van Haelter, werkzaam bij UGent, was bereid de uitdaging aan te gaan en vond daarbij steun bij de afdeling Sport-voorzieningen van de Universiteit Gent. Samen met vrijwilligers van de Universi-teit Gent, OCMW-Stad Gent, BNP Pari-bas, ING, ArcelorMittal, VDK Spaarbank, Securex, HoGent, Cevi, Proost en met de niet onbelangrijke steun van VLB en

Stad Gent werd ervoor gezorgd dat het levenswerk van Jos Van den Berghe niet verloren ging.

Ikzelf, Ghislain Bovyn (BNP Paribas For-tis) en Franky De Bie (OCMW), duivel-doet-al voor inschrijvingen en uitslagen, zijn nog enkele oudgedienden van de eerste editie…

In de werkgroep wordt er hier en daar nog wat gesleuteld aan de formule, zoals borstnummers met chip, maar er blijft één constante: de afstand rond de Watersportbaan, geen 5 km maar 4.950 meter om precies te zijn. We zien dat het deelnemersaantal ieder jaar wat stijgt en dat deze ‘kleinschalige loop’ evenveel respect verdient tussen de grote namen als de Stadsloop, Urban Trail Gent, Haven Gent Loopt, Midzo-mernachtrun, etc.

Met pijn in het hart zal ik in 2016 afscheid nemen van deze toffe bende, maar ik ben ervan overtuigd dat met de geestdrift van de huidige werkgroep de editie van 2016 opnieuw een succes zal worden. En uiteraard zal ik dan zeker aan de zijlijn staan om te komen supporteren of om ‘ne boterham mee koas of uuflakke en ne lek mosterd’ te komen eten. Succes! •

Het organisa-

tiecomité van

de Water-

sportbaan-

loop anno

2015.

27

Challenge Run

VLB-bestuurslid Tom Verriest kijkt al uit naar de tweede editie...

“We durven onszelf nu al een NIEUW target stellen: 1.000 deelnemers in 2016!”

De sportdienst van HoGent pakte op woensdag 1 april 2015 uit met een splinternieuw evenement voor de eigen studenten, scholen en bedrijven: de HoGent Challenge Run (HCR). Maandenlang werd

er toegewerkt naar het evenement en de eerste editie van de obstakelrun werd met meer dan 700 deelnemers alvast een gigantisch succes. VLB-bestuurslid Tom Verriest (sportmanager HoGent) was één

van de bezielers van de Challenge Run en blikt alvast tevreden terug.

tekst/ Silke Veeckman • foto’s/ HOGENT

om een campus- of obstakelrun op de agenda te plaatsen, maar natuurlijk moest binnen de sportdienst eerst de haalbaarheid daarvan onderzocht worden. Mijn collega’s houden onder-tussen namelijk al hun hart vast als ik weer eens een schitterend idee beweer te hebben. (lacht) Maar na goedkeuring heeft mijn collega Jan Desmet, die zelf al deelnam aan dergelijke loopwedstrij-den, de verdere uitwerking en orga-nisatie op zich genomen. Het project werd vervolgens voorgesteld aan de studenten Bachelor LO en kon zo als stage worden opgenomen binnen het ‘werkplekleren’. Zo werd ook de link met de LO-opleiding gelegd.”

VLB-bestuurslid

Tom Verriest is

sportmanager

bij HoGent en

is tevreden over

de eerste

Challenge Run.

VLB: Proficiat, de eerste editie van de HoGent Challenge Run werd een groot succes! Tom: “Klopt. De verwachtingen wer-den meer dan ingelost. Ons doel was 250 deelnemers, maar alleen al voor de Open Run en Bedrijven Team Run in de namiddag kwamen maar liefst 400 deelnemers opdagen. De voormiddag was goed voor 300 extra deelnemers, allemaal leerlingen afkomstig uit nabu-rige scholen. Zij konden zich uitleven in een scholenrun.”

VLB: Van waar kwam eigenlijk het idee om dit evenement te organiseren?Tom: “In 2014 lanceerde ik het idee

VLB: Hoe verklaar je het grote succes?Tom: “Om te beginnen is het con-cept zeer aantrekkelijk, zowel voor de competitiesporter als de recreatie-sporter. Er is volgens mij ook een lage instapdrempel, want iedereen kan de uitdaging met zichzelf aangaan en kan er tegelijkertijd ook veel voldoening uit halen. Maar ik zou -zonder pretentieus te willen klinken- toch ook een pluim willen geven aan het volledige team van de sportdienst HoGent, dat zich telkens opnieuw kan opladen voor een nieuwe uitdaging. We hebben alle vier een hart voor de sport en samen tellen we ongeveer 65 jaar ervaring in het organiseren van sportevenementen.

28

Dat helpt. (lacht) Al moet je soms ook gewoon het gezonde boerenverstand laten zegevieren. Bovendien geloven wij in ‘co-creatie’: je bereikt meer door intense partnerships. Voor de eerste editie was er een vruchtbare samen-werking met onze eigen LO-opleiding, de Vlaamse Liga van Bedrijfssport (VLB) en enkele secundaire scholen (KA Voskenslaan, het Provinciaal Handels- en Taalinstituut en de Topsportschool Voetbal). Die partnerships hebben het verschil gemaakt.”

VLB: Je koos er inderdaad voor om voor dit evenement samen te werken met VLB en een Bedrijven Team Run als aparte run te organiseren. Waarom die beslissing?Tom: “Het parcours lag er sowieso, dus waarom niet uitbreiden voor eigen personeel en andere bedrijven? De Challenge Run is een laagdrempeli-ge teambuildingsactiviteit voor een lage kostprijs. Zowel voor ons eigen personeel als dat van andere bedrijven was het een uitgelezen kans om te werken aan de ‘sociale cohesie’ binnen de onderneming. Voor HoGent is het trouwens ook belangrijk om deel uit te maken van de maatschappij. We willen onszelf af en toe in de kijker zetten en daarom was VLB de geschikte fede-ratie om de Challenge Run mee te helpen promoten. Zij heeft het netwerk en de contacten, ze kan een perfecte

‘regie-rol’ vervullen. Daarnaast ontstaat er bij een dergelijke werking ook langs de kant van de federatie een meerwaar-de: er wordt een extra aanbod gecre-eerd voor haar leden met de nodige publiciteit, het werkt sensibiliserend in functie van een gezonde levensstijl en de life-time sportgedachte en er ont-staat een kennis- en netwerksharing.”

VLB: Komt er sowieso een tweede editie?Tom: “Ja natuurlijk! De eerste editie was een testcase, nu gaan we be-houden wat goed was en alles verder finetunen. De Challenge Run moet een terugkerend sportevent worden, herkenbaar door iedereen als een event van de brede HoGent werking, een soort van sportief uithangsbord (zoals bv. de 12-urenloop voor UGent). We durven onszelf alvast nu al een nieuw target stellen: 1.000 deelnemers in 2016. Voor de uitwerking en organisatie gaan we opnieuw een beroep doen op onze eigen LO-studenten en bovendien werd de deur al op een kier gezet voor een samenwerking met onze studenten marketing. Die zou opnieuw een meer-waarde kunnen betekenen. Ook voor de studenten trouwens, want zij kunnen zo heel wat ervaring opdoen. De sportdienst zal in dit verhaal natuur-lijk een scharnierfunctie blijven vervullen en zal instaan voor de procesmonitoring en de begeleiding. We hopen eveneens

opnieuw op succesvolle samenwer-kingsverbanden met externe partners, met als schoolvoorbeeld de samen-werking met VLB. Voor iedereen een win-win situatie, daar gaan we voor!”

VLB: Jullie willen meer deelnemers. Vertel even: waarom zou iemand vol-gend jaar moeten deelnemen aan de HoGent Challenge Run?Tom: “Waarom zou je niét deelnemen? Zeg me dat eens. (lacht) Aangezien het een kennismaking is met deze tren-dy vorm van sportbeoefening is een deelname voor iedereen haalbaar. Ok, het was voor sommigen misschien al vrij pittig, maar één van de gebruikte slo-gans was dan ook ‘Prepare to face the challenge’. En daar draait het toch een beetje om in een Challenge Run? Ga met jezelf, met je vrienden, met je col-lega’s een sportieve uitdaging aan en geniet vooral van je prestatie. Naast het sportieve element, is zeker de ‘fun-fac-tor’ niet onbelangrijk. Deelnemen helpt ook om je collega’s op het werk op een andere manier te leren kennen en appreciëren. Want wanneer je in team deelneemt, ben je aangewezen op elkaar en creëer je een ‘wij’-gevoel. Dat gevoel van ‘Yes! We did it!’, dat kun je bij ons ook volgend jaar bereiken. Deelnemen dus!” •

Top 3Categorie Heren:1 – VLB2 – Victor Buyck Steel Construction3 – UGent - Tognwtitser

Categorie Dames/Mix:1 – UGent-Milieu2 – ING3 – HoGent

Voor alle actiefoto’s en uitslagen kan je terecht op www.vlaamse-bedrijfssport.be.

29

PSV badmintonclub

PSV Badmintonclub tevreden over elfde

teamontmoeting

De PSV Badmintonclub Brugge werd opgericht in 1972 en is al sinds jaar en dag lid van VLB.

Vroeger was de club gelinkt aan de Brugse vestiging van Philips, vandaar ook de afkorting PSV die staat voor ‘Philips Sport Vereniging’. Destijds waren de badminton- en voetbal-clubs van PSV trouwens enkel en alleen gericht op werknemers en hun familieleden. Dat is nu anders. De PSV voetbalclub fusioneerde onlangs met die van KVK La Brugeoise (red. het team van Bombardier, nog zo’n bedrijf met een lange bedrijfssportgeschie-denis). En de badmintonclub staat al sinds 1997 open voor iedereen die recreatief of in competitie wenst te spelen.

De voorbije drie jaar (red. 2012 t.e.m. 2014) werd de teamontmoeting van PSV Badminton niet georganiseerd, maar voor 2015 werden de krachten opnieuw gebundeld en zo kon de teamontmoeting dit jaar wél door-gaan. Met succes, want er namen aan de afgelopen editie zo’n honderd

spelers deel, zowel badmintonners van de eigen club als van andere teams. Er tekende zelfs een buiten-landse delegatie, met voornamelijk clubs uit Nederland, present in Brugge.

De twintig deelnemende teams wer-den ingedeeld in poules van vier en het niveauverschil binnen eenzelfde poule werd zo laag mogelijk gehou-den. “We werkten gespreid over een hele dag, zodat iedere deel-nemer een drietal ontmoetingen kon afwerken”, zegt voorzitter Erika Vanhoutte.

Elke ontmoeting bestond uit een Heren Dubbel, een Dames Dubbel, een Enkel en twee Gemende Dubbele matchen. “Precies omdat er in teams wordt gespeeld, bestaande uit minstens twee dames en twee heren, is onze teamontmoeting zo uniek. Het spelplezier primeert, maar uiteindelijk wil iedereen graag win-nen. En het grote voordeel van deze formule is dat men veel wedstrijden,

zij het minder lange, kan spelen. Wat in andere tornooien soms anders is.”

De laatste jaren schommelde het ledenaantal bij de PSV Badmintonclub tussen 100 en 130 badmintonners. Met uitzondering van de zomer-maanden wordt er het hele jaar door gespeeld en dat op donderdag van 18 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur in de sporthal van het Sint- Lodewijkscollege in Sint-Andries. Op donderdagavond is er vrij spel, op zaterdag organiseren ze voor wie dat wil interne competities. “De meeste spelers zijn recreant, maar we heb-ben ook een twintigtal competitieve spelers in interclub bij Badminton Vlaanderen. Onlangs hebben we de interclubteams voor volgend seizoen vastgelegd, en voor het overige bou-wen we op onze jarenlange ervaring. We willen binnen ons huidig bestuur verder doen zoals we bezig zijn!” •

Meer info over PSV Badminton kun je vinden op http://www.psvbadmintonbrugge.com.

Op zaterdag 14 maart organiseerde de PSV

Badmintonclub in de sporthal van het Sint-Lodewijkscollege

in Sint-Andries al voor de 11e keer in haar bestaan een

zogenaamde ‘teamontmoeting’. De Brugse badmintonclub is, als lid van het West-Vlaamse

WBO-Recreatie, al sinds 1972 aangesloten bij VLB en was dik

tevreden met de geslaagde editie!

tekst/ Alain Creytens & Nicolas De Brabander

foto/ ACR (Krant van West-Vlaanderen)

De elfde

teamontmoeting

van de PSV

Badmintonclub

lokte maar liefst

twintig ploegen

en zelfs een

buitenlandse

delegatie.

30

KORT NIEUWS

50JAAR KSAH-Volleybal

Dit jaar bestaat KSAH Volleybal precies 50 jaar. Uiteraard moest dit gevierd worden. Dit gebeurde op woensdag 29 april 2015 na de finales van de bekercompetitie, in

sporthal Luisbekelaar, met als gastheer basketbalclub GEMBO. De finalisten werden aangemoedigd door bestuursleden van KSAH, VLB en verschillende andere spelers en supporters van teams die ook deelnamen aan de competitie. Na de wedstrijden -waarna de beker gewonnen werd door Agfa A- gaf de voorzitter, Rutger Gobien, in de cafetaria een klein overzicht over het wel en wee van 50 jaar Volleybal binnen KSAH. Het was de ideale gelegenheid om ook eens enkele personen in de bloemetjes te zetten. Zo werden oude bestuursleden, de langst in het verbond fluitende scheidsrechter en de langst spelende speler met dus de oudste licentie naar voren geroepen om een klein aandenken in ontvangst te mogen nemen. De viering werd afgesloten met een drink  op de volgende 50 jaar!

Europa sport massaal in september

(en ook VLB doet mee)60% van de Europeanen sport zelden, 42% doet dat nooit en 74% is geen lid van een sportclub. Het zijn onthutsende cijfers die de Europese Commissie ertoe hebben aangezet om dit jaar van 7 tot 13 september in alle EU-lidstaten de eerste Europese week van de sport te organiseren. Op donderdag 10 september wordt ‘het bedrijf’ in de spot-lights gezet en ook VLB draagt zijn steentje bij. We zetten de activiteiten graag voor u op een rijtje.Om te beginnen organiseren de Europese Commissie en zijn partners van 7 tot 9 september tal van events in en rond congresscentrum ‘The Square’, dichtbij het centraal station van Brussel. Het staat nog niet definitief vast, maar BBO zal er wellicht rugmassages aanbieden en shiatsu-demo’s geven. VLB en EFCS zullen in The Square aanwezig zijn met een infostand over hun activiteiten, maar ook om er de Eu-ropese Bedrijfssportspelen van 2017 in Gent te promoten.In samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, een BBO-lid trouwens, worden op donderdag 10 september twee wandeltochten, twee fietstochten en één mountainbiketocht georganiseerd. Alles gaat door in (de rand rond) Brussel. Diezelfde dag organiseert VLB in Krui-beke trouwens een After-Work-Badminton event. Ook de rest van de maand blijft sporten mogelijk. Op zon-dag 20 september slaan BBO en VLB de handen in elkaar voor de petanquehappening ‘Ons Bedrijf gooit Raak’ in Beveren. Eén week later, op zaterdag 26 september, orga-niseert BBO in Leuven een zaalvoetbal- en volleybaltornooi en de dag erop trekken alle triatleten naar Herentals voor de recreatieve bedrijventriatlon ‘Ons Bedrijf is Triactief’.Meer info lees je binnenkort op www.vlaamse-bedrijfssport.be en www.bbo-bedrijfssport.be.

European & World Federation for Company Sport

De wintergames 2016 worden niet in het Italiaanse Brunico georganiseerd, maar wellicht in Cortina d’Ampezzo. De zo-merspelen 2019 vinden plaats in Salzburg en wel van 26 tot 30 juni. Verder is Roemenië zopas lid geworden van EFCS. De volgende Algemene Vergadering van EFCS wordt geor-ganiseerd in Palma de Mallorca op 5 juni 2016. En dat is nu net de plaats waar, van 1 tot 5 juni 2016, de eerste wereld-zomerspelen zullen plaatsvinden. Op bestuurlijk vlak is VLB ook op wereldvlak vertegenwoordigd want VLB-ondervoor-zitter Guy De Grauwe werd verkozen tot WFCS Continental vice-president Europe.

Bekerwinnaar: Agfa A

Tekst/ Luc Mertens • Foto’s/ VLB

31

RUNNING 2015: RACE LINE!www.erima.be

GET TOGETHER AND WIN

*AssistanceBasis:jaarpremievan120€,inéénkeertebetalen,indienvoldaanaande acceptatievoorwaarden/infoopethias.beEthiasNV,ruedesCroisiers24,4000Luik–RPRLuik–BTW:BE0404.484.654

Ethias AssistanceMedische bijstand en pechverhelping

Teken vandaag in op ethias.be, dan bent u morgen al verzekerd.

10 €/maand*

40%Bestel via [email protected]!

korting!voor VLB-leden