Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

24
2015 sportief afgesloten! Nieuwkomer De Eenhoorn wint VLBK Volleybal Babbel met Sabine Hagedoren driemaandelijks magazine | 38e jaargang | JAN 2016 Mourik goed vertegenwoordigd op After Work Badminton www.vlaamse-bedrijfssport.be

description

 

Transcript of Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Page 1: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

2015 sportief afgesloten!

Nieuwkomer De Eenhoorn wint VLBK Volleybal

Babbel met Sabine Hagedoren

driemaandelijks magazine | 38e jaargang | JAN 2016

Mourik goed vertegenwoordigd op After Work Badminton

www.vlaamse-bedrijfssport.be

Page 2: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Officieel magazine van de Vlaamse Liga van Bedrijfssport vzw

Erkend door de Vlaamse Overheid - Sport Vlaanderen

Lid van European Federation for Company Sport en World Federation for Company Sport

Vlaamse Liga van Bedrijfssport vzw Huis van de Sport

Boomgaardstraat 22 bus 15 2600 Berchem

Tel. 03 286 07 36 Fax 03 286 07 42

[email protected] www.vlaamse-bedrijfssport.be

Redactie Elke Debaets

Guy De GrauweKathelijne Vanderstraeten

Silke Veeckman

Vormgeving Kliek Creatieve Communicatie

Bruggestraat 1058700 Tielt

Tel. 051 40 43 12

Alle teksten, foto’s of afbeeldingen en ook de lay-out van het magazine vallen onder

de bescherming van het auteursrecht of een andere wetgeving met betrekking tot intellectueel eigendomsrecht. Overname

van teksten en/of afbeeldingen in hun geheel of gedeeltelijk kan slechts na

toestemming van de rechthebbenden.

03Voorwoord

04Ons Bedrijf is Triactief

06Agenda

Foto cover

De delegatie van Mourik op de After Work Badminton. In totaal waren er 7 teams om het bedrijf te vertegenwoordigen.

12VLBK Volleybal

10Vlbk Bowling

232015 in beeld

20After Work Badminton

18VLB-QUIZ

22kort nieuws

15BABBEL MET

07Bedrijf in de kijker: QinetiQ Space Nv

2

Page 3: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Beste lezer,Bijna 40 jaar geleden, op 10 mei 1976 om precies te zijn, is VLB opgericht onder impuls van de heer Serge Sorber zaliger.

Nog geen twee jaar later was de creatie van het eerste VLB bondsblad een feit. Inderdaad, nr. 1 van dit tijdschrift verscheen in januari 1978 onder hoofdredacteur Forceville, die nog datzelfde jaar de fakkel doorgaf aan Mark Goethals van Bell Telefoon, waar ook de heer Sorber directeur was. Zo kon tot 1987 het bondsblad gratis gedrukt worden in de toenmalige drukkerij van Bell Telefoon.

Daarna was het de beurt aan Guy De Grauwe. Hij was hoofdredacteur tot eind 2012. De opmaak en publicatie van het tijdschrift gebeurde tijdens deze periode reeds met eigen financiële inbreng van VLB. In 2011 onderging het blad een volledige make-over naar kleurendruk en begin 2013 nam Nicolas De Brabander het hoofdredacteurschap over.

Maar achtervolgd door het verleden, stilstaand bij het heden, moeten we de toekomst tegemoet lopen.

Inderdaad, begin 2015 werd het einde van het tijdperk “tijdschrift” ingeleid en was de overstap naar de digitale uitvoering een feit. Helaas is de volgende noodzakelijke stap het stopzetten van dit digitaal blad in zijn huidige vorm. Informatie en artikels zullen voortaan verspreid worden via een uitgebreide maandelijkse nieuwsbrief en via www.vlaamse-bedrijfssport.be. Dit heeft het voordeel dat het nieuws vlugger beschikbaar en aldus actueler zal zijn, dit in vergelijking met het bondsblad dat slechts 4 keer per jaar verscheen.

Mijn welgemeende dank gaat uit naar alle medewerkers die gedurende al die jaren hebben meegewerkt aan ons tijdschrift.

Er dient tevens vermeld dat we drukke tijden tegemoet gaan. Vooreerst zijn er de Europese Bedrijfsportspelen die in Gent zullen plaatsvinden van 21 t.e.m. 25 juni 2017. Dit betekent dat alle zeilen moeten worden bijgezet om deze organisatie in goede banen te leiden.

En wederom staan we voor een nieuw decreet voor de Vlaamse sportfederaties. Een decreet met nieuwe (financiële) regels en verplichtingen.

Met het bestuur hebben we toch vertrouwen in de toekomst. Het hangt van onze werklust, de steun van de overheid en het enthousiasme van ons allen af.

Ondertussen wens ik jullie, in naam van ons bestuur, nog veel energie, doorzettingsvermogen en een karrenvracht gezonde sportontspanning in een hopelijk daverend en vredevol 2016.

Robert De Roeck

Robert De Roeck is bij de Vlaamse Liga van Bedrijfssport reeds aan zijn 14e jaar als voorzitter toe. Met spijt in het hart neemt hij afscheid van dit magazine.

“Bedrijfssport zorgt voor een nieuwe lading energie op de werkvloer.”

18VLB-QUIZ

22kort nieuws

3

Page 4: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Op zondag 27 september vond in Herentals de 15e editie plaats van ‘Ons Bedrijf is Triactief’. Het werd net zoals voorgaande editie een zonnige dag waar sportiviteit, fun en teamspirit op de eerste plaats stonden. Winnaars waren opnieuw De Tijgers, de collega’s van ExxonMobil Raffinaderij Antwerpen. Zij sleepten ondertussen al voor de zesde keer de hoofdprijs in de wacht.

Tekst/ Silke Veeckman • Foto’s/ Fotoclub Brafodia

De eerste proef van deze spor-tieve namiddag was de zwem-proef. Hier moet er binnen

de 15 minuten 3,8 km gezwommen worden. Dit gebeurt in team, dit wil zeggen dat alle teamleden tegelijk aan het zwemmen zijn. Dit jaar was het opnieuw ExxonMobil Raffinaderij Antwerpen die met hun team De Tijgers de snelste tijd kon afklokken. Zij deden er slechts 6 minuten en 26 seconden over om 152 lengtes van 25 m af te leggen.

Daarna kregen de teams even de tijd om te bekomen en zich klaar te maken voor de fietsproef. Hier moest in totaal 180 km afgelegd worden. Dit zijn 25 ron-den van 7,2 km. Deze rit stond niet op tijd maar om je team triactief te mogen

Sportiviteit, fun en teamspirit centraal op ‘Ons Bedrijf is Triactief’

ONS BEDRIJF IS TRIACTIEF

Alle collega’s

leggen samen

een Ironman

af: 3,8 km

zwemmen,

180 km fietsen

en 42 km

lopen.

noemen moest deze proef wel binnen 1 uur en 20 minuten afgewerkt worden.

Als laatste uitdaging liepen de teams samen 42 km. Sommige deelnemers hadden toch al wat last van zware be-nen door de 2 vorige proeven maar het mooie loopparcours langs de vijver van het Bloso-domein maakte het een stuk gemakkelijker om de 28 ronden van 1,5 km te overbruggen. Het snelste bedrijf voor deze proef was opnieuw ExxonMobil, maar dit keer met het team The Spirits, zij werkten de proef af in een tijd van 21 minuten en 24 seconden.

Na de inspanning komt natuurlijk ontspanning. Na een verkwikkende douche was het tijd voor het lekkere eten van traiteur Lombaerts.

Ondanks het feit dat ze zich dit jaar voor het eerst ook gewaagd hadden aan het afleggen van deze triatlon, bezorgden de collega’s van de catering wederom voor een kwaliteitsvolle bar-becue en werd het eten door de andere deelnemers goed gesmaakt. Nadat iedereen vervolgens wat op krachten was gekomen, gingen we over tot de orde van de dag: de prijsuitreiking. Net als vorig jaar veroverde het team van ExxonMobil De Tijgers de eerste plaats met een totaaltijd van 28 minuten en 30 seconden, zij werden gevolgd door hun collega’s The Spirits met 29 minuten en 25 seconden, Barry Callebaut sloot het podium af met30 minuten en 27 seconden.

Proficiat aan alle deelnemers!

4

Page 5: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Top 51. De Tijgers ExxonMobil Raffinaderij Antwerpen2. The Spirits ExxonMobil3. Barry Callebaut Barry Callebaut4. KVRI Power Kardinaal Van Roey Inst. Vorselaar5. Teamspirit KCD Electrabel Kerncentrale Doel

Het winnende

team De Tijgers

van ExxonMobil

Raffinaderij

Antwerpen

Traiteur Lombaerts

Atlas Copco

Kardinaal Van Roey Instituut

Water-link

Gemeentelijke basisschool De Eenhoorn

Drisag

BLOSO

VVM Cement

Electrabel Kerncentrale Doel

Arijs

Barry Callebaut

ExxonMobil

5

Page 6: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Meer info nodig over één van bovenstaande evenementen? Surf naar www.vlaamse-bedrijfssport.be of neem contact op met VLB

([email protected] of tel. 03 286 07 36).

21/02/2016 Open VLBK Cross Beveren

21/04/2016 After Work Badminton Sint-Niklaas

09-13/03/2016 Europese Winterspelen Cortina d’Ampezzo (Italië)

07/05/2016 Waaslandhaventornooi Open VLBK Voetbal Kallo

06/03/2016 VLBK Tennis Beveren

17/05/2016 After Work Badminton Gits

01-05/06/2016 1e Wereldspelen Mallorca (Spanje)

25/09/2016 Ons Bedrijf is Triactief Herentals

12/06/2016 VLBK Zaalvoetbal Puurs

11/11/2016 VLBK Volleybal Zoersel

25/10/2016 After Work Squash Boom

28/08/2016 Ons Bedrijf Beacht Hofstade

AGENDA

6

Page 7: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

VLB: Dag Luc, om te beginnen in-formeer ik graag eerst even naar je functie binnen het bedrijf?Luc: “Ik werk als systeemingenieur op satellietprojecten. Het is een coördinerende functie waarbij je het hele project helemaal door-loopt, van het eerste ontwerp, over de bouw- en testfase, tot de finale testen en het integreren van de satelliet op de draagraket. Zo heb ik het geluk gehad om mee te werken aan de voorbereidingen op lanceerbasissen in India, Rusland en Frans-Guyana.

Het spannendste moment is als je de raket ziet vertrekken waarin de satelliet zit waaraan je meerdere jaren hebt gewerkt. Als de raket ontploft, zijn alle inspanningen voor niets geweest.”

VLB: Gelukkig doen jullie ook aan ontspanning! Hoe ben jij juist betrok-ken bij het bedrijfssportgebeuren? Luc: “Ik probeer mijn collega’s te overtuigen om deel te nemen aan bedrijfssport. Voor sommige activi-teiten lukt dit zeer goed, maar vooral voor de activiteiten in het weekend is de opkomst zeer laag.

Vooral dan is de concurrentie met andere (sportieve) bezigheden en familiale verplichtingen het grootst.”

VLB: Krijgen jullie ondersteuning van het management?Luc: “Ja, daar mogen we zeker niet over klagen. Het bedrijf ondersteunt zowat alle sportactiviteiten door de werknemers in bedrijfsverband. Enkel de drankjes achteraf moeten we zelf betalen. (lacht)Recent heeft de firma trouwens ook een nieuwe volley-uitrusting gespon-sord. Onze truitjes waren namelijk dringend aan vervanging toe.”

VLB: Hebben jullie eigen sportinfra-structuur?Luc: “Nee, helaas niet. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de sponsoring door onze firma. Zo zijn we ook niet beperkt tot de eigen sportaccommodatie.”

VLB: Jullie zijn trouwe deelnemers aan de ‘After Work Badminton’. Wat vinden jullie juist zo fijn aan dit evenement?Luc: “Badminton is sowieso een superleuke, intensieve en zeer laag-drempelige sport. Verder is het zeer goed georganiseerd en is het boven-dien handig voor ons dat je bij deze After Work Badminton onmiddellijk na het werk kan gaan sporten.”

VLB: Verder doen jullie ook nog met een volleybalteam mee aan de KSAH-volleybalcompetitie.

“Je leert je collega’s ook in meer ontspannen

omstandigheden kennen”De werknemers van QinetiQ Space zijn iedere dag druk bezig met

ontwerpen, berekenen, bouwen, testen, enzovoort. Dit vraagt vaak heel veel inspanning en gaat ook gepaard met de nodige stress. Gelukkig doen ze

naast het werk ook samen aan bedrijfssport om te ontspannen! We spraken met Luc Dayers en Lennert Jans van QinetiQ Space.

TEKST/ Silke Veeckman • FOTO’s/ VLB & QinetiQ Space

bedrijf in de kijker - QinetiQ Space Nv

Luc Dayers

(rechts boven-

aan) met een

deel van het

volleybalteam

dat wekelijks

meespeelt in

de Antwerpse

bedrijven-

competitie.>

7

Page 8: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Hoe lang doen jullie dit al? Is dit nog steeds hetzelfde team als in het begin?Luc: “Dat klopt. Ik denk dat we in 2000 gestart zijn in de competitie. De eerste jaren verloren we zowat alle matchen, maar daarom maakten we niet minder plezier. De meeste pio-niers van toen zijn inmiddels gestopt, enkel Veerle, Dennis en ik zijn nog steeds gebeten door het volleyvirus. Gelukkig zijn er de laatste jaren enke-le jonge mensen zoals Lennert bij het team gekomen (n.v.d.r. zie bijkomend interview).”

VLB: Jullie team heet CMV. Waarom niet QinetiQ Space?Luc: “Dat is een lang verhaal. Vroeger heette ons bedrijf ‘Verhaert’ en deden we onder die naam mee aan de KSAH Volleybalcompetitie. Na verloop van tijd werd het even moeilijker om weke-lijks aan zes spelers te geraken en zijn we samengesmolten met CM Antwer-pen, met als combi-naam CMV. Nadien is een deel van Verhaert veranderd in QinetiQ Space, maar uit nostalgie (en ook om geen verwarring te zaaien) heb-ben we onze naam CMV behouden.”

VLB: Organiseren jullie nog spor-tieve activiteiten met het bedrijf buiten de volleybalcompetitie en de deelnames aan AWB?Luc: “We proberen jaarlijks deel te nemen aan de Antwerp Ten Miles en de 20 km van Brussel. Verder wordt ook elk jaar de ‘Ronde van Vlaande-ren’ georganiseerd door een collega. Dit is een MTB-tocht langs enkele kui-tenbijters van de Vlaamse Ardennen. Jaarlijks doen hier 20 à 25 sportieve collega’s aan mee. Verder hebben we in het verleden deelgenomen aan

‘Ons Bedrijf is Triactief’ en zelfs één keer gewonnen! We proberen jaarlijks ook één of twee teams af te vaardigen naar ‘Ons Bedrijf Beacht’. We hebben ook een aantal keer meegedaan met de stappencompetitie. Deze laatste had heel veel succes in onze firma.”

VLB: Hoe komt het dat jij de deel-name aan sportinitiatieven binnen het bedrijf op jou neemt?Luc: “In mijn studententijd heb ik meegeholpen bij de Leuvense Sportraad. Hierbij organiseerden we sportieve evenementen voor de studenten, zoals de 24-urenloop en de studentenmarathon. Toen ik bij Verhaert/QinetiQ begon te werken, waren we met een heleboel jonge mensen die tijd en zin hadden om re-gelmatig te gaan sporten. Zo gingen we wekelijks gaan basketten, volley-ballen en wallyballen (= volleybal op

een groot squashterrein, waarbij de bal zijmuren mag raken). Ik vond het leuk om de activiteiten te organiseren en de collega’s te motiveren om mee te doen. Behalve het gezondheids-aspect bevordert het ook de goede verstandhouding tussen de collega’s. Je leert je collega’s ook in meer ont-spannen omstandigheden kennen.”

VLB: Zijn er activiteiten van VLB waaraan je in 2016 sowieso al wil deelnemen?Luc: “Ik hoop in eerste instantie dat we voldoende spelers blijven hebben om wekelijks te kunnen volleyballen. Verder zou het leuk zijn als we met wat meer volk aan de VLB-activiteiten zouden kunnen meedoen! Net als vorig jaar willen we graag deelnemen aan de ‘After Work Badminton’, ‘Ons Bedrijf Beacht’ en wie weet nog eens aan ‘Ons Bedrijf is Triactief’.” •

QinetiQ Space Nv

QinetiQ Space is een ontwerpbureau voor ruimtevaart infrastructuur en is onderdeel van de Britse QinetiQ groep. De PROBA observatiesatellieten worden ontworpen, gebouwd en getest in Kruibeke. Voor de satellieten worden ook computers en massa-geheugens gemaakt. Het productgamma bestaat daarnaast uit docking systemen voor de koppeling met het Internationaal Ruimtestation, complexe laboratoria voor onderzoek in gewichtloosheid en een toestel voor het zuiveren van urine tot drinkbaar water, zoals gedemonstreerd in het VTM-programma, het Lichaam van Coppens. Daarnaast worden ook vanuit het ESA-grondstation in Redu onder andere onze Belgische satellieten bestuurd. Bij QinetiQ Space werken 100 mensen en het bedrijf draait een omzet van ongeveer 20 miljoen euro.

“Ik vind het leuk om activiteiten te organiseren en collega’s te motiveren om mee te doen.”

In het verleden

namen Luc en

zijn collega’s

ook deel aan

‘Ons Bedrijf

is Triactief’.

Opnieuw een

team bekomen

om hieraan

deel te nemen

is één van de

doelstellingen

dit jaar.

8

Page 9: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

VLB: Dag Lennert, wat is jouw relatie met QinetiQ Space?Lennert : “Ik werk daar intussen één jaar en drie maanden (eerste job). Mijn functie binnen het bedrijf is systeemin-genieur. Ik hou het technisch overzicht over projecten (zowel kleine satellieten, instrumentatie voor het ISS, als diver-se studies), beginnend bij het vroege ontwerp tot het testen van het eindre-sultaat.”

VLB: Hoe lang speel je al bij de volley-balploeg van QinetiQ Space?Lennert: “Ik geloof dat ik vrij snel werd gevraagd door Luc, mijn toegewezen coach binnen QinetiQ en ook de per-soon die de bedrijfssport wat promoot binnen ons bedrijf. De vraag om mee te doen, liet niet lang op zich wachten.”

VLB: Vanwaar de motivatie om toe te stemmen om wekelijks mee te komen volleyballen?Lennert: “Sporten is gezond en leuk. (lacht) De wedstrijden zijn op woensdag dus dat komt ook uit met mijn looptrai-ningen op dinsdag en donderdag. Het volleybal is dus eerder een activiteit die ik doe ter ontspanning op een rustdag. Ik doe het graag en amuseer me, dus dan is er geen motivatie nodig.”

VLB: Heb je vroeger nog gevolleybald?Lennert: “Buiten de lessen L.O. heb ik nooit gevolleybald.”

VLB: Ik heb gehoord dat jij een gedre-ven veldvoetbalscheidsrechter bent. Is volleybal even interessant voor jou?Lennert: “Ik heb altijd open gestaan voor veel sporten en doe bijna alle

“Sporten is gezond en leuk”TEKST/ Silke Veeckman FOTO’s/ VLB & QinetiQ Space

Lennert Jans is

naast recreatieve

volleyballer bij

QinetiQ Space

ook een gedre-

ven voetbal-

scheidsrechter.

“Je leert mekaar op een andere manier in een andere omgeving kennen.”

Lennert (hele-

maal links) was

het afgelopen

jaar ook mee

aanwezig op

twee edities van

de After Work

Badminton.

Samen met zijn

collega David

eindigde hij in

Stekene op de

vierde plaats,

in Kruibeke ver-

overde het team

zelfs de bronzen

medaille.

sporten graag. Ik ben afkomstig van Ha-len en enkele jaren terug speelde daar ‘Aquacare Halen’ in de eerste divisie van het volleybal. Tegenwoordig speelt deze ploeg terug in Herk-de-Stad onder de naam ‘Soleco Herk-de-Stad’. Ik ging vroeger regelmatig kijken dus de sport heeft me altijd wel kunnen boeien, des te meer omdat er veel bij komt kijken: snelheid, kracht, techniek. Blijkbaar heeft mijn vader in zijn jonge jaren ook nog gespeeld en was ook mijn grootva-der grote fan.”

VLB: Is er een leuke sfeer binnen het team?Lennert: “Zeker, ik voelde me direct welkom. Het is een mix van mensen van CM, Verhaert en QinetiQ Space. Je leert je collega’s eens op een andere manier kennen, buiten het werk om.”

VLB: Zien jullie elkaar ook op het werk?Lennert: “De mensen van QinetiQ uiteraard, het is een klein bedrijf met maar één koffiemachine dus kan je wel verwachten mekaar snel tegen het lijf te lopen.”

VLB: Verandert samen sporten het teamgevoel ook op het werk?

Lennert: “Indirect ben ik van mening van wel. Zoals ik al zei, je leert mekaar op een andere manier in een andere omgeving kennen. Het feit dat je iemand beter kent, schept meer vertrouwen en dus meer teamgevoel.”

VLB: Heb je al aan andere VLB-activi-teiten deelgenomen? Zo ja, was dit met de teamleden van de volleybal-ploeg of andere collega’s van QinetiQ?Lennert: “Ja! Aan het badmintontornooi heb ik tweemaal deelgenomen samen met David Régad, een collega bij Qine-tiQ en een goede badmintonspeler. Op deze tornooien was QinetiQ trouwens goed vertegenwoordigd. Op het laatste tornooi in Kruibeke stonden we zelfs met twee teams (waaronder het onze) op het podium voor de tweede en derde plaats. Aan de activiteiten in het weekend neem ik nooit deel omdat mijn wedstrijd als scheidsrechter bij het veldvoetbal op zondag te kort volgt.”

VLB: Wat staat er van sportieve uitda-gingen op het programma?Lennert: “Momenteel ben ik nog maar enkele weken hersteld en terug op niveau na een blessure van enkele maan-den. Het voelt goed terug te kunnen sporten, al laat ik het volleybal voorlopig links liggen, kwestie van geen risico te nemen. Binnenkort speel ik terug mee. Als scheidsrechter heb ik de sportieve ambitie om de promotie te maken naar het nationale voetbal, iets waar ik hard voor werk en veel tijd in investeer.”

VLB: Nog veel plezier in de competitie en succes met jesportieve ambities! •

9

Page 10: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Dit jaar werd gekozen om in drie poules te spelen van vier teams. In elke poule speelden

alle teams rechtstreeks tegen elkaar. Om de finaleronde te spelen werd uiteindelijk gekeken naar het aantal pins dat gegooid werd in de voor-ronde. Opel Omegas kwam het best uit de voorrondes, de ploeg gooide maar liefst 2.360 pins in 3 games. Zij werden op de voet gevolgd door het

VLBK Bowling

KBC voor tweede keer op rij Vlaams Bedrijfssport-kampioen BowlingOp zaterdag 10 oktober vond in Euro Bowling in Deurne de 16e editie van het Vlaams Bedrijfs-sportkampioenschap Bowling plaats. Twaalf teams streden voor de overwinning. Het was uitein-delijk het KBC Bowling Team dat voor de tweede keer op rij met de titel ging lopen.

TEKST/ Silke Veeckman & Kathelijne Vanderstraeten • foto’s/ VLB

KBC Bowling Team met 2.296 pins en NMBS met 2.247 pins.

In de finaleronde werden de eerste en tweede uit de voorrondes tegen elkaar geplaatst, de derde en de vierde, enzovoort. Zo konden de ploegen aan de hand van twee games uitmaken wie van hen de beste was. Tijdens de strijd voor goud en zilver werd alvast alles op alles gezet. In de eerste game van de finale haalde KBC 763 pins en Opel Omegas 714. Tijdens de tweede game konden de mannen en vrouw van KBC nog verder uitlopen met een verplet-terende game van maar liefst 898 pins. Ondanks dat Opel Omegas ook een mooie score van 732 pins in het tweede game behaalde, werd de kampioen van 2013 geklopt door de kampioen van 2014. Voor de bronzen medaille was de strijd zeer spannend. In de voorronde haalde NMBS 9 pins meer dan Bayer Top Seven, maar in de finaleronde was

het toch Bayer Top Seven die met 1.490 pins (slechts 22 pins meer dan NMBS) die derde plaats kon wegkapen.

Eindrangschikking1. KBC Bowling Team (KSAH)2. Opel Omegas (KSAH)3. Bayer Top Seven (KSAH)4. NMBS (KSAH)5. Bayer Cleaners (KSAH)6. Alcatel-Bell (KSAH)7. Total 2 (KSAH)8. New Holland (KSAH)9. ING (KSAH)10. BNP Paribas Fortis (WBO)11. Total 1 (KSAH)12. RVA Brussel (BBO)

Hoogste game bij de vrouwen: Nadine Verheyen (KBC Bowling Team) met 234 pins.Hoogste game bij de mannen: Mike Van Tongerloo (Bayer Top Seven) met 269 pins.

KBC was bij

hun derde

deelname

aan dit VLBK

opnieuw door

een zeer sterk

team vertegen-

woordigd.

De collega’s

van Opel

Omegas

speelden een

knap tornooi

en werden

verdiend

tweede.

10

Page 11: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Na het VLBK Bowling maakten wij een praatje met Luc Van Leemputten, voorzitter van de bowlingclub Total Raffinaderij Antwerpen. We spraken met hem over de club, de leden, de competitie en de eerste deelname van zijn club aan het VLBK Bowling.

VLB: Dag Luc, hoe lang ben jij al voor-zitter van de bowlingclub van Total?Luc: “Ik ben nu ruim zeven jaar voor-zitter van de bowlingclub van Total Raffinaderij Antwerpen. Voorheen was ik lange tijd de schatbewaarder van de club. Toen de vorige voorzitter zijn ontslag gaf, heb ik zijn functie over-genomen. Ik moet helaas mijn functie overdragen aan iemand anders omdat ik binnenkort geëxpatrieerd word naar Frankrijk. Wie dit zal worden is nog niet zeker en zal op de Algemene Vergadering beslist worden. Eén van de kandidaten is Eddy Ooms, die nu al heel veel doet voor onze club, samen met Gène De Smet. Hij is ook actief in de KSAH League. Helaas zijn er steeds minder en minder gegadigden om een bestuursfunctie op te nemen.”

VLB: Jij hebt alvast jouw steentje bij-gedragen. Welke nieuwe uitdagingen zijn er voor jouw opvolger?Luc: “Het wordt moeilijker om jonge leden aan te trekken. We hebben gelukkig onlangs twee nieuwe leden mogen verwelkomen, een gepensio-neerde en zijn partner. Uiteraard zijn gepensioneerden meer dan welkom in onze club, maar wat vers jong bloed zou toch welkom zijn om het voort bestaan van de bowlingclub te verzekeren.”

VLB: Wij hebben opgevangen dat jullie met de club 50 jaar bestaan. Klopt dit?Luc: “Ja dat klopt, onze bowlingclub viert dit jaar haar 50-jarig bestaan! Dit werd op 14 november op gepaste wijze gevierd met een speciale bowlingavond gevolgd door een diner in de Euro-bowling te Deurne.”

VLB: Deze deelname was jullie eerste keer. Is er een reden waarom jullie nooit eerder hebben deelge-nomen?Luc: “Vorige jaren was het steeds

De collega’s van

Total met hun fiere

voorzitter Luc Van

Leemputten (derde

van rechts) en hun

oudste speler Marcel

Steurbaut (helemaal

links).

Total vertegenwoordigd door twee ploegen op VLBK Bowling

moeilijk wegens de verdere ver-plaatsing (n.v.d.r.: vorig jaar vond het VLBK Bowling bv. plaats in Kortrijk) om voldoende spelers bij elkaar te krijgen en een team samen te stellen. Omdat het deze keer in ons “thuisbastion” Euro Bowling in Deurne georganiseerd werd, vonden we veel gemakkelijker voldoen-de leden bereid om aan dit tornooi deel te nemen.”

VLB: Jullie waren zelfs met twee teams aanwezig. Hoe hebben jullie dit aangepakt?Luc: “Onder het motto deelnemen is belangrijker dan winnen, hebben we de teams samengesteld door lottrekking in plaats van de sterkste deelnemers in één ploeg te steken. De uitslag was voor ons dus niet echt een verrassing (n.v.d.r.: de ploegen van Total eindigden op de zevende en elfde plaats). We vonden het echter zeer aangenaam en zeker voor herhaling vatbaar. Spijtig genoeg kon ik zelf, wegens andere verplichtingen, niet meer deelnemen aan de receptie achteraf. Ik vernam dat deze ten zeerste gesmaakt werd door onze leden. Hope-lijk kan de club in de toekomst terug een ploeg afvaardigen!”

VLB: Onder jullie midden bevond zich ook de oudste speler van de bende! Hoe lang speelt hij al bowling?Luc: “Ons oudste lid is Marcel Steurbaut, ondertussen de 91 al gepasseerd. Hij is al, zolang ik het me kan herinneren, lid van de bowlingclub. Vorig jaar hebben we in de Eurobowling zijn 90e verjaardag mogen vieren met een etentje. Hij werd

dat jaar ook gevierd als Buildrager door de KSAH! We wensen hem nog veel jaren bowling-plezier. Hij is ondertussen een vaste waarde in ons team zowel in de don-derdagleague als in de vrijdagleague van het KSAH. Dikwijls is hij ons geheim wapen om punten te pakken op de tegenstrever, en hij komt ook regelmatig langs om de ploeg aan te moedigen als hij zelf niet moet spelen.”

VLB: Hoe doen jullie het verder in de Antwerpse bowlingcompetitie?Luc: “Dit seizoen doen we het min-der goed in de vrijdagleague, in de eerste ronde zijn we helaas als laatste geëindigd. Het was ooit anders. In de donderdagleague staat Total Fighters tweede gerangschikt, Total Telstar staat op de zevende plaats.”

VLB: Zijn jullie ooit al eens kampioen geworden?Luc: “Ik kan me niet herinneren dat we ooit kampioen hebben gespeeld in clubverband, maar we hebben wel re-gelmatig de eindronde mogen spelen. Meestal was het de ploeg van Eurobow-ling zelf die met de prijzen ging lopen. Ondertussen zijn er, zeker op vrijdag, minder ploegen. Ook wij spelen ’s vrij-dags met een ploeg minder. Verschillen-de van onze leden spelen ook interclub en zij zijn daarom minder beschikbaar op vrijdag. Bij het individueel kampioen-schap zijn er wel al regelmatig enkele van onze spelers in de prijzen gevallen.”

VLB: Nog veel succes! •

11

Page 12: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

VLBK VOLLEYBAL

Spanning tot op het einde

Tijdens de voorronde werden de zeven ploegen verdeeld onder twee reeksen. In Reeks

A bleek al snel dat er een groot niveauverschil was tussen AZJP/Total en nieuwkomers Sobeka/Deme Beluga’s. Wel waren ze steeds onder-ling aan elkaar gewaagd. In Reeks B werd het duidelijk dat nieuwkomer De Eenhoorn met een zeer sterke en ervaren ploeg was afgezakt. De Eenhoorn won elke match, al maakte Alcatel-Lucent het de ploeg even heel moeilijk in de eerste set (24-26).

Na deze voorronde volgde er voor de eerste twee plaatsen van elke reeks nog een kruisfinale, om tenslot-te in de kleine en grote finale verder te strijden voor de podiumplaatsen. De supporters kregen continu lange rally’s, krachtige smashes en knappe saves voorgeschoteld. Uiteindelijk bleek AZJP, de vice-kampioen 2014 én competitiekampioen (BBO) 2014-2015, in de kleine finale nog steeds

Het team

Deme Beluga’s

(in het groen)

won over-

tuigend de

fairplaytrofee.

De collega’s

kregen na elke

match 10/10

van de scheids-

rechter.

Zowel de kampioen - UGent - als de vice-kampioen - AZJP - van vorig jaar waren er opnieuw bij, alsook enkele nieuwe ploegen, De Eenhoorn, Deme Beluga’s en Sobeka. Naast deze topfavorieten en nieuwkomers waren ook nog Total en Alcatel-Lucent weer van de partij, twee Antwerpse ploegen. Het kampioenschap ging door in de GEA Happel Amigos Arena, een knappe accommodatie met een fantastische dienstverlening. Hiervoor wil VLB zowel Patrik Laurijssen als Willy Snoeckx nogmaals hartelijk bedanken!

Tekst/ Silke Veeckman Foto’s/ VLB

een medaille waardig en wonnen zij tegen Alcatel-Lucent met 25-19, 25-22. In de grote finale won De Eenhoorn de eerste set, maar Total - die al een hele dag met slechts zes spelers stond te spelen - vond nog een tweede adem en maakte het in de tweede set toch weer even spannend. Jammer genoeg voor Total bleek de gedreven nieuwkomer De Eenhoorn toch net iets fitter en sterker en wonnen zij het tornooi door de laatste set ook af te maken met 25-21.

Eindrangschikking1. De Eenhoorn (BSW)2. Total (KSAH)3. AZJP (BBO)4. Alcatel-Lucent (KSAH)5. UGent (BSOV)6. Deme Beluga’s (BSW)7. Sobeka (BBO)

Winnaar fairplaytrofee: Deme Beluga’s

12

Page 13: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

VLB: De gemeente Kruibeke is nog maar één jaar lid van VLB en was intussen al op talrijke activiteiten aanwezig, zoals ‘Ons Bedrijf is Triactief’ en de ‘After Work Badminton’ in Kruibeke. Jullie lijken mij een sportieve gemeente?Kristof: “Wij zijn inderdaad een sportieve gemeente. Het is misschien niet toevallig dat we de volleybalbeker hebben weggekaapt, want met Gimme Waasland hebben we toch een volleybalclub met naam en faam

Nieuwkomer De Eenhoorn zet zich meteen in de kijker!Zeven ploegen uit vier verschillende regio’s gingen op de feestdag van 11 november in Zoersel de strijd met elkaar aan op het ‘Vlaams Bedrijfssportkampioenschap Volleybal 2015’. Eén van de zeven deelnemende ploegen, en uiteindelijk ook verrassing van de dag, was de gemeentelijke basisschool ‘De Eenhoorn’ uit Kruibeke. Het was hun allereerste deelname en meteen konden ze zich al kronen tot ‘Vlaams Bedrijfssportkampioen Volleybal 2015’. We hadden achteraf een gesprek met Kristof De Witte, de trotse kapitein van het winnend team.

Kapitein van

De Eenhoorn,

Kristof De

Witte.

In de finale

wonnen de

collega’s van

De Eenhoorn

(vooraan)

tegen het

team van Total

(achteraan).

binnen onze gemeente. Verder hebben we ook heel wat sportieve activiteiten zoals bijvoorbeeld onze jonge A-veldrit ‘De Polderscross’ die jaarlijks duizenden mensen naar onze polders lokt. Er zijn heel wat clubs en organisaties in Kruibeke die jong en oud de kans geven om te sporten, dus wij als werknemers van de gemeente geven dan ook graag het goede voorbeeld. Onze gemeente heeft immers ook op tal van andere vlakken heel wat troeven (cultuur, horeca,

toerisme, jeugdwerking…). Kortom, we zijn een aantrekkelijke gemeente. Kruibeke noemt men niet voor niets Parel aan ’t Scheld”. (lacht)

VLB: Heel wat sportieve mensen in een sportieve gemeente. Hoe komen jullie tot teams om deel te nemen aan deze sportactiviteiten? Kristof: “Dit gaat toch vrij vlot. De collega’s krijgen de uitnodiging (of uit-daging) binnen en als enkele personen een sportactiviteit wel zien zitten gaat

>

13

Page 14: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

VLBK VOLLEYBAL

Babbel met Sabine Hagedoren, voor dat

Frank er weer is...

de bal aan het rollen. Meestal komen we snel aan genoeg deelnemers. De laatste twijfelende collega’s trekken we dan in de leraarskamer over de streep om ook hun sportschoenen aan te trekken. Het toffe aan de VLB-spor-tactiviteiten is de lage drempel. Het is competitie, maar het is vooral toch plezier. En zo kunnen ook de minder fanatieke sportievelingen hun steentje bijdragen. Prima teambuilding!”

VLB: Zijn de teams die deelnemen aan de verschillende VLB-activiteiten steeds afkomstig uit jouw school?Kristof: “Van onze school deden er enkele juffen en meesters mee aan de volleybal en de triatlon. Telkens aange-vuld met een aantal nieuwe collega’s (van kleuterjuffen, turnleerkrachten tot zelfs één van onze poetsvrouwen). Voor de badminton was er een ploeg ingeschreven vanuit de gemeentelijke diensten.”

VLB: Hoe was jullie ervaring tot nog toe?Kristof: “Bij alle activiteiten waaraan we hebben deelgenomen, zagen we altijd een zeer goede organisatie. Als team voelde je je zeer welkom. Je moest enkel sporten zonder jezelf met andere zaken bezig te houden. Pluim voor jullie toch wel. De BBQ na de triatlon was verrukkelijk, maar ook de spaghetti, tussen de volleybalwed-strijden door, smaakte zeker. Bij de verschillende competities primeerde vooral het sportief plezier. De zeer gemoedelijke sfeer tussen de verschil-lende ploegen onderling, maakt het alleen maar plezanter.“

VLB: Vanwaar kwam de motivatie om deel te nemen aan dit VLBK Volleybal?Kristof: “Zoals reeds aangehaald heeft onze gemeente een sterke volleybaltraditie. De gemeen-te Kruibeke heeft jarenlang een volleybalploeg op het hoogste niveau gehad. De ploeg is decennia geleden ontstaan vanuit de chiro. Vele inwoners hebben dan ook wel op één of andere manier een band met de club en hebben wel al eens een balletje geslagen. Binnen onze school lopen er heel wat rond die

Na het

winnen van

het laatste

punt kon de

vreugde bij

de kersverse

kampioen

niet op.

gevolleybald hebben of nog volley-ballen bij Gimme Waasland. Anderen hebben hun strepen verdiend in de lokale recreatieve competitie. Het was dit keer dus helemaal niet lang twijfelen om aan dit VLBK Volleybal deel te nemen. De positieve ervaring na ‘Ons Bedrijf is Triactief’ smaakte naar meer.”

VLB: Wat waren de verwachtingen?Kristof: “De verwachtingen waren niet zeer hoog aan de start van het tornooi, aangezien we de tegen-stand niet konden inschatten. Toch droomden we stiekem van een goed resultaat. Maar gaandeweg het tor-nooi vorderde, werd het ons duidelijk dat we over een sterk en homogeen team beschikten en we wel eens voor de verrassing konden zorgen.”VLB: Jullie werden onmiddellijk op een zeer knappe manier kampioen!

Wat gaan jullie met het geld doen?Kristof: “Tijdens de herfstvakantie ontving juf Tine van de derde kleuter-klas een intriest bericht van de ouders van Moos, een kindje van haar klas. Moos bleek een tumor te hebben op zijn hersenstam (een ponsglioom). Tijdens het Vlaams Bedrijfssportkam-pioenschap heeft ons team dan ook beslist dat, wanneer we in de geld-prijzen zouden vallen, we het geld integraal gingen doorgeven aan de ouders van deze leerling. Misschien kunnen we zo helpen om nog enkele dromen van Moos waar te maken (o.a. een helikoptervlucht). Wij danken dan ook uit de grond van ons hart zowel Total als AZ Jan Portaels, die respectievelijk 2e en 3e eindigden op dit kampioenschap en hun geldprijs eveneens aan de ouders van Moos wilden schenken.”

VLB: Wat een mooi en solidair gebaar om mee af te ronden. Nog één vraagje: zijn er plannen om deel te nemen aan een volgende VLB- activiteit?Kristof: “We bekijken dit activiteit per activiteit, maar jullie mogen ons zeker nog verwachten. Het Open VLBK Cross op 21 februari in Beveren staat alvast nu al met stip aangeduid op onze schoolkalender!”

VLB: Bedankt voor dit interview! •

“Met ons prijzengeld proberen we nog enkele dromen van een zieke leerling waar te maken.”

14

Page 15: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Babbel met Sabine Hagedoren, voor dat

Frank er weer is...We denken spontaan dat er op de sportredactie van VRT veel sportieve mensen rondlopen.

Maar dat ook de weermensen sportief zijn, lijkt dan minder voorspelbaar (gelukkig is het weer wel voorspelbaar). Van Frank Deboosere is al langer geweten dat hij heel dynamisch is, maar ook Sabine Hagedoren doet graag en veel aan sport. Een gezellige babbel met haar brengt

de sportvrouw in de weervrouw naar boven.

Tekst/ Wim Beeldens • Foto’s/ Sabine Hagedoren

VLB: Sabine, wat een mooie natuur-lijke en rustige omgeving hier. Ben je met de fiets hierheen gekomen?Sabine: “Het is hier inderdaad heel mooi om te fietsen. Als het weer wat beter is en ik heb wat vrije tijd dan neem ik graag de fiets. Maar van-daag was er echter geen tijd voor en ook het weer is niet echt ideaal met die sterke wind.”

VLB: We vallen met de deur in huis, is er bedrijfssport bij jullie op het

werk en wat vind jij daarvan?Sabine: “Ik vind bedrijfssport wel belangrijk want als het van thuis uit moeilijker is om aan sport te doen, dan kan het bedrijf wel een duwtje in de rug geven. Bij ons op de VRT worden er sporten aangebo-den op de middag zoals bv.

zumba en yoga, waar je dan in de pauze of na de

uren aan kan meedoen als je over een

sportkaart beschikt. Je

kan dat alleen doen of samen met

de collega’s.

Ik weet ook dat er collega’s zaalvoet-bal spelen in competitie of mee-doen aan bepaalde evenementen. Voor mij is het wel moeilijker om op de middag aan sport te doen. Als ik bezig ben voor de weerberich-ten, heb ik lang bij de kapper en schminkster gezeten en is het niet zo praktisch om tussendoor even te gaan sporten. De mensen van de make-up zouden telkens weer veel werk hebben om mij opnieuw op te maken. Ik heb een vriendin op VRT waar ik af en toe mee ga tennissen na onze uren. En dat is minder erg voor het kapsel en de schmink. Dit komt me goed uit, want anders komt het er meestal niet meer van.”

VLB: Wat is de meerwaarde of het nut van bedrijfssport volgens jou?Sabine: “Ik vind dat er verschillen-de voordelen zijn aan sport op het werk. Het is om te beginnen al goed om toch een beetje in beweging te blijven. Je zit al een ganse dag aan de computer en dan doet wat beweging altijd deugd. Anderzijds is het ook leuk om met een goede collega lekker te ontspannen buiten de uren, dat creëert een speciale band. >

Sabine probeert

twee à drie keer

per week te

tennissen.

BABBEL MET

15

Page 16: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Bovendien trek je je aan elkaar op. Soms heb je zelf minder zin om te sporten, maar de collega overhaalt je dan toch om samen iets te doen waardoor je dan zelf gelukkig bent nadien en dat geeft dan een gevoel van “whaaw toch weer leuk en goed bezig”. We hebben ook al een paar keer geprobeerd om collega’s te mo-tiveren om mee te komen tennissen, maar we stoten daar telkens op het probleem dat het moeilijk is om na de uren nog mensen te laten sporten onder elkaar. Iedereen heeft er al een lange werkdag opzitten en wil dan begrijpelijk zo snel mogelijk naar huis.”

VLB: Ondersteunt jouw werkgever sporten met en op het bedrijf?Sabine: “Wij beschikken over een eigen sporthal met kleedkamer en douches, dus ja VRT ondersteunt ons zeer goed. De collega’s van RTBF gebruiken dezelfde sporthal, maar samen sporten gebeurt volgens mij zeer zelden. De groepslessen van zumba en yoga worden gegeven door sportmonitoren die voorzien worden door ons bedrijf. Het is echter niet altijd makkelijk om die te vinden. Ook onze inbreng is daar belangrijk in want we mogen zelf voorstellen of initiatieven naar voor brengen.”

VLB: En jouw collega’s? Sporten jullie soms samen?

Sabine: “De weerdienst bestaat eigenlijk alleen maar uit Frank en mezelf. En als Frank er is, dan ben ik er niet en andersom natuurlijk. Dus samen sporten op het werk is dan niet aan ons besteed. Wij zitten eigenlijk een ganse dag alleen achter onze computer om de weerberichten voor te bereiden en dan in de studio op te nemen.”

VLB: Ik dacht dat de weerdienst veel groter was. Is dat dan niet saai?Sabine: “Neen hoor, wij hebben een heel leuke en boeiende job. Op het KMI werken er uiteraard veel meer mensen. Zij geven ons de informatie over het weer en wij gaan daarmee aan de slag om het weerbericht op te maken. Wij beslissen zelf wat we zeggen en hoe we iets brengen. Ook bijkomende informatie of waarschu-wingen bouwen wij volledig zelf in bij het weerbericht dat jullie te zien of

te horen krijgen. Ik doe dit nu meer dan 22 jaar en ik ben het nog hele-maal niet beu. Ik hoop dat ik deze job nog wel wat jaren mag verder doen.”

VLB: Krijg je veel opmerkingen over de correctheid van jouw weersvoor-spellingen?Sabine: “Weet je, de mensen kruipen niet gauw in de pen om te melden dat er iets juist werd voor-speld. En dat is ook normaal, het is gewoon onze job. Maar de natuur is en blijft de natuur en soms wijken onze voorspellingen wat af en dan krijgen we wel eens een opmerking of klacht. Al bij al valt dat nog goed mee. Het grappigste wat ik mee-maakte was een boze visser die me een mail gestuurd had. Ik had mooi weer voorspeld en hij had een dagje vissen gepland. Helaas was het geen goed weer en vielen zijn plannen in duigen. Hij schreef me dat hij daarin zo teleurgesteld was.”

VLB: Welke sport beoefen je in je vrije tijd?Sabine: “Ik probeer zelf in de week 2 à 3 keer te gaan tennissen, maar zoals bij vele mensen lukt dat niet altijd met het huishouden of de kinderen en dan ben ik echt wel blij dat ik op het werk toch even kan sporten, want ik doe dat spelletje echt wel graag. En het is toch een sport die je moet onderhouden, heb ik al ondervonden.”

VLB: Speel je ook competitie of is het enkel recreatief? Sabine: “Het is allemaal recreatief begonnen met een aantal lessen en wat wedstrijden. Maar nu speel ik ook interclubcompetitie met mijn plaatselijke club. Twee jaar gele-den waren we met Dames 7 zelfs Oost-Vlaams kampioen. Vorig jaar zijn we dan bij Dames 6 gaan spelen en hebben we wel de eindronde gehaald, maar zijn we gesneuveld in de 1/16e finale. Voor mij is het ook moeilijk om veel wedstrijden mee te doen in dat circuit omdat ik elke zon-dag moet werken. Ik kan dus alleen wedstrijden spelen op zaterdag en dat verschil voel je dan toch.”

“Je zit al een ganse dag aan de computer en dan doet wat beweging altijd deugd.”

BABBEL MET

Sabine,

steeds

goedlachs...

zelfs bij

weerberichten

met slecht

weer.

16

Page 17: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

VLB: En toch Oost-Vlaams kampi-oen. Dat wil zeggen dat je toch een behoorlijk niveau speelt. Sabine: “Ons klassement is niet zo fameus, maar we staan ons manne-tje. Eens we op het veld staan, dan gaan we er ook voor. Ik win toch graag hoor. Ik moet wel zeggen dat we soms verrast staan van onszelf als we winnen van tegenstanders waar we op voorhand van dachten dat het een onhaalbare kaart zou zijn. In het enkelspel moeten we dikwijls het on-derspit delven tegen de jonge meisjes met veel techniek, maar in het dubbel soms niet. Wij halen het dan op onze “ervaring” zal ik maar zeggen en dat is dan echt wel genieten.”

VLB: Doe je ook andere sporten bui-ten tennis? Je hebt ooit meegedaan aan de Antwerp 10-miles?Sabine: “Klopt, ik heb meegedaan aan het evenement maar niet aan de 10 mijl. Ik ben niet zo een loopster en deelname aan de Ladiesrun was voor mij al ruimschoots voldoende als start. Ik hoorde heel veel mensen in mijn omgeving uitbundig praten over hun loopactiviteiten en vond dat ik het ook nog maar eens moest proberen. Er werd mij ook door een krant gevraagd of zij mij mochten interviewen bij de

voorbereiding. Voor hun lezers is het soms wel belangrijk te weten dat er iets herkenbaars in zit van bekende mensen bij de voorbereiding op een dergelijke prestatie. Maar eerlijk ge-zegd, lopen zelf vind ik zo saai… ik heb daar weinig aan. Ik heb het meer voor

sporten met spelelementen. Kijk nu naar het tennis, dat is ook veel lopen, maar dat zijn kortere sprintjes en dat vind ik ook leuker. Het zal ook wel met mijn lichaam te maken hebben dat het mij beter afgaat dan langere afstanden te lopen. En bij tennis is het ook meer dan alleen het fysieke. Je moet er ook je hoofd bijhouden en strategisch den-ken over hoe je speelt bij elk punt.”

VLB: Is sport belangrijk in de opvoe-ding van jouw kinderen?

Sabine: “Mijn twee kinderen doen allebei aan sport, en redelijk veel sport zelfs. Ze mogen zelf kiezen welke sport ze doen. Eens ze een sport geko-zen hebben, moeten ze die wel een volledig seizoen beoefenen. Telkens veranderen van de ene naar de andere sport, daar hou ik niet zo van. Onze dochter rijdt nu paard en tennist ook. De zoon voetbalt, en hoe kan het anders, daarnaast speelt hij ook tennis. Dat maakt het ook zo leuk voor mij om samen met de kinderen naar het tennis te gaan. Ik geniet er gewoon heel hard van om hen te zien sporten en er zelf ook bij te zijn. Voor mij is het zeker geen opoffering om taxi te spelen voor al hun activiteiten. Ik vind het ook gewoon leuk om op de club te zijn. Het is meer dan sporten alleen.”

VLB: Nog een laatste vraagje, fiets je soms naar het werk zoals collega Frank?Sabine: “Dat heb ik zelf nog nooit ge-daan. Van bij mij thuis is het toch meer dan 40 km en dat zie ik voorlopig niet echt zitten. Zeker niet om na het werk dan nog huiswaarts te gaan met de fiets. Maar misschien komt dat er later wel eens van.”

VLB: Bedankt voor dit interview! •

“Ik vind het ook gewoon leuk om op de club te zijn. Het is meer dan sporten alleen.”

De weerdienst

van VRT

bestaat

uit Sabine

Hagedoren

en Frank

Deboosere.

Sabine doet

deze job al

22 jaar en

hoopt er nog

vele jaren bij

te doen.

17

Page 18: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

VLB-quiz

Eerste deelname voor voetbalploeg ZVC Lokomotiv

VLB: Klopt het dat dit jullie eerste deel-name was aan deze quiz? Van waar de motivatie om mee te quizzen?Koen: “Het klopt dat het onze eerste VLB-Quiz was. We haalden onze motivatie bij het feit dat we ook zelf voor onze voetbalploeg jaarlijks een quiz organiseren en zelf graag eens andere quizzen wilden proberen om ideetjes op te doen en natuurlijk om te zien hoe we het er zelf vanaf brengen. Op zaterdag 19 maart 2016 is het trouwens weer zover, dan is het de zevende FSN kwis in Zaal Familia in Sint-Niklaas (FSN is de NMBS-co-

de voor depot Sint-Niklaas, waar de spelers van onze voetbalploeg deel van uitmaken).”

VLB: Hoe hebben jullie de organisatie uiteindelijk ervaren?Koen: “Het niveau van de quiz was eigenlijk wel het niveau dat we verwacht hadden en ook de organi-satie stond mooi op punt, dit alles aangevuld met een prachtige prijzen-tafel. De presentatie was top, jullie gastheer sprak de hele quiz mooi aan elkaar, het was ook op geen enkel moment saai of langdradig.”

Zaalvoetbalploeg

ZVC Lokomotiv

met hun kapitein

Koen Rouffa (links

onderaan).

NMBS, actief bij verschillende sportactiviteiten, was dit keer ook vertegenwoordigd op de VLB-Quiz. Van de partij waren de collega’s uit het Waasland. Met hun team ZVC Lokomotiv spelen zij dit jaar voor het eerst mee in de Wase Zaalvoetbalcompetitie. We hadden een gesprek met hun kapitein, Koen Rouffa.

Tekst/ Silke Veeckman • Foto’s/ VLB & NMBS

32 teams

maakten er

opnieuw een

gezellige

avond van.

18

Page 19: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

De Vlammers beste VLB-Quizploeg 2015

Op vrijdag 27 november vond de achtste editie plaats van de VLB-Quiz in Sint-Niklaas. Een maand op voorhand was

de quiz al volzet, vele ploegen kregen bijgevolg een plaatsje op de wachtlijst, maar in totaal konden er alsnog 32 teams

afzakken om deel te nemen. Het werd opnieuw een spannende editie, met maar één punt verschil tussen de tweede, derde, vierde en vijfde plaats, maar

het winnende team ‘De Vlammers’ bleef de hele rit aan de leiding en eindigde met maar liefst zeven punten voorsprong!

Tekst/ Silke Veeckman • Foto’s/ VLB

Vorig jaar scoorde De Vlam-mers nog iets minder goed waardoor ze toen tevreden

moesten zijn met een vijfde plaats. Dit jaar deden ze het dan weer opvallend beter en behaalden ze maar liefst 135 punten (op 150). Dit zorgde ervoor dat ze opnieuw de verdiende winnaars waren van de achtste VLB-Quiz (zij wonnen ook in 2013). Stephen Hawkings voetbal-schoenen veroverde dan weer knap de tweede plaats met 128 punten. Het team Milaus.be dat na een jaar afwezigheid opnieuw van de partij was, eindigde met hun 127 punten mooi derde. De winnaars van vorig jaar Los Hombres al Borde de un Ataque de Nervios eindigde als zesde ploeg.

De ploegen kregen acht vragen-rondes voorgeschoteld met telkens tien vragen én de zoektocht naar het 9-letterwoord. Vraag 10 was telkens een drieledige vraag waarbij de quiz-zers zelf konden bepalen op welke vraag ze antwoordden. Afhankelijk van welke vraag leverde dit bijgevolg 1, 2 of 3 punten op.

De algemene vragen kwamen uit verschillende categorieën: actua, sport, aardrijkskunde, cultuur, ge-schiedenis, media, politiek, wetenschappen, varia en muziek.

Het 9-letterwoord had dan weer alles te maken met VLB en bedrijfs-sport. In een aparte puzzelronde konden de quizzers extra punten scoren door verbanden te leggen, de Vlaamse TV-series achter de foto’s te raden en verder ook droedels en plaatsnamenpuzzels op te lossen. Hierbij moeten we ook vermelden dat maar liefst vijf teams 30 op 30 behaalden voor de puzzelronde, namelijk De Vlammers, Stephen Hawkings voetbalschoenen, Lacrimosa, One man show en Los Hombres al Borde de un Ataque de Nervios.Na het afroepen van het eindklas-sement mocht elke deelnemer nog een prijs uitkiezen van de prijzen-tafel.

Dank aan onze sponsors Total - Umicore - Colruyt - De Cauwer reizen - Portrait Studios - Leonidas - Florellini Quality Flowers - ‘t Oneindige verhaal - Bakkerij Lints - Waasland Drinks - United Brands - Standaard Boekhandel - Cosy House - Euroflora voor de prijzen!

Top 31. De Vlammers2. Stephen Hawkings voetbalschoenen (VRT)3. Milaus.be (Milaus.be)

De Vlammers

poserend met

hun prijzen.

VLB: Met een 17e plaats eindigden jullie mooi in de middenmoot. Was dit een verwacht resultaat?Koen: “Dat we 17e eindigden lag net onder onze doelstelling, we hoop-ten ons in de eerste helft te kunnen settelen. Maar we zijn na afloop toch best trots want de quiz was echt niet zo simpel. We zijn niet zo’n ervaren quizzers maar dit smaakte zeker naar meer.”

VLB: ZVC Lokomotiv speelt zijn eerste seizoen bij BSW Zaalvoetbal. Bestond jullie quizploeg uit voornamelijk voetballers?Koen: “Ons team bestond uit drie actieve voetballeden uit de club, met daarnaast aanvullend mijn vrouw en een vriendin (vier van onze vijf spe-lers waren NMBS’ers).”

VLB: Voetballen en quizzen zijn toch twee verschillende “sporten”... In welke zijn jullie het best? Koen: (lacht) “Aangezien ons eerste voetbalseizoen momenteel schitterend loopt (9/9 in de competitie en in de beker een 2e klasser uitgeschakeld), denk ik dat we toch nog net iets beter kunnen voetballen. Toch schat ik onze quiztalenten ook niet slecht in, zeker indien we dit in de toekomst meer gaan doen met dezelfde quizploeg.”

VLB: We zien jullie dus volgend jaar terug?Koen: “Schrijf maar gerust op: Lokomotiv doet volgend jaar weer mee aan de VLB-Quiz!”

19

Page 20: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

After Work Badminton

54 bedrijventeams op de After Work Badminton in Berchem!

Het tornooi bestond bij beide categorieën uit drie rondes. Bij de eerste ronde werden de 27

teams verdeeld onder negen poules. Per poule speelden de drie teams telkens één wedstrijd tegen elkaar. Alle teams die eerste eindigden in hun pou-le, kwamen vervolgens in een tweede ronde samen, idem voor de tweedes en derdes. Dit gebeurde opnieuw voor de derde ronde. Op deze manier werd er geprobeerd om ploegen met eenzelfde niveau steeds meer bij elkaar te brengen zodat bij iedereen het spelplezier kon blijven primeren. In totaal speelden alle teams evenveel wedstrijden.

Elke wedstrijd bestond uit één game tot 21 punten met twee punten ver-schil of max. 10 minuten.

Bij de gevorderden waren het de winnaars van vorige edities in Stekene en Kruibeke, Carl en Patrick van Mourik, die opnieuw onklopbaar bleken. Na een feilloos parcours wonnen zij ook in de laatste poule met twee maal 21-16. Zeer overtuigend wonnen zij dus ook deze After Work Badminton en namen zij vol trots hun nieuwste trofee van 2015 in ontvangst. Voor de tweede en derde plaats ging het er tussen Barry Callebaut en Sporting A Buurtsport zeer spannend

aan toe. Beide teams bleven knokken tot het laatste punt, maar het was uiteindelijk Barry Callebaut die met 21-19 aan het langste eind trok.

Top 3 Gevorderden1. Mourik - Carl & Patrick2. Barry Callebaut - Frederik & Maxine3. Sporting A Buurtsport - Nathalie & Stefan

Er werd ijverig

gebadmintond

in Sportcentrum

Het Rooi.

Er werd met de collega’s op donderdagavond 3 december weer heel wat gesport in Berchem. In Sportcentrum Het Rooi ging namelijk de zesde editie door van de After Work Badminton. VLB sloeg voor deze editie opnieuw de handen in elkaar met Sporting A en Badminton Vlaanderen. We beschikten over twee sportzalen met elk negen badmintonterreinen. Dit zorgde ervoor dat er in totaal 54 teams konden inschrijven, 27 beginners en 27 gevorderden.

Tekst/ Silke Veeckman • Foto’s/ VLB

Winnaars bij de gevorderden: Mourik - Carl & Patrick

20

Page 21: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Ook bij de beginners heeft duide-lijk de sterkste ploeg gewonnen. Nieuwkomers Gert en Kathleen van Basisschool Heilige Familie wonnen hun finalematchen met 21-17 en 21-15. Hierdoor werden zij ook verdiend winnaar en vielen zij onmiddellijk in de prijzen! De match voor de zilveren en bronzen medaille was iets minder spannend als bij de gevorderden, maar wel heel leuk om naar te kijken. Mourik eiste met 21-16 de tweede hoogste podiumplaats op en Inter-parking werd na het spelen van een schitterend tornooi mooi derde.

Top 3 Beginners1 Basisschool Heilige Familie - Gert & Kathleen2 Mourik - Dirk & Kristof3 Interparking - Stefaan & Alisher

Na afloop van het recreatief dub-beltornooi volgde onmiddellijk de prijsuitreiking. De winnaars kregen een kleine trofee mee naar huis en konden als eerste hun prijs kiezen. De collega’s die op de tweede en derde plaats eindigden, volgden hun voorbeeld. Om ook de andere teams nog een kans te geven, werden er bovendien nog een aantal extra prijzen verloot. Na de prijsuitreiking konden alle deelnemers genieten van een welverdiende warme douche en konden zij nog een drankje en hapje nuttigen in de cafetaria. Tijdens de

After Work Party was er gelegenheid tot netwerken en werd er nog lang nagepraat.

Het evenement was net zoals alle voorgaande edities weer een dende-rend succes. Ondanks dat er dit keer mogelijkheid was om dubbel zoveel inschrijvingen toe te laten, was de After Work Badminton al een hele tijd voor de deadline volzet en de wacht-lijst bleef toenemen.

Badminton blijkt zo nog maar eens een enorm populaire en zeer laag-drempelige sport te zijn! Daarom plant VLB meerdere edities te orga-niseren in 2016. De eerste ligt al vast op dinsdag 17 mei in Gits. Meer info zal binnenkort terug te vinden zijn op onze website.

Bedankt aan alle teams voor hun deel-name en proficiat aan alle winnaars!

Reacties van enkele deelnemers:

Crosspoint

Solutions

(aanwezig met

vijf teams)

tegen Mourik

(aanwezig met

zeven teams).

Winnaars bij de beginners: Basisschool Heilige Familie - Gert & Kathleen

Ik denk dat we allemaal genoten hebben van het event! Als bad-mintonspeler vind ik het ook een perfect initiatief om badminton meer in de picture te brengen. Qua organisatie en verdeling van niveaus zat alles dik in orde.

Mourik – Carl Bux

Deloitte – Wouter Fransaer

Naast stijve spieren en heel wat ai’s en oei’s vonden onze mensen het heel plezant. Zij leerden hun collega’s op een heel andere ma-nier kennen, hetgeen ten goede komt aan de arbeidssfeer. Naar het einde van de avond speelden de meeste spelers op hun niveau, wat resulteerde in een hevige strijd tus-sen de verschillende “Mourikers” voor de laatste drie plaatsen bij de beginnelingen.

21

Page 22: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

Van 9 tot 13 maart 2016 vinden in Cortina d’Ampezzo (Italië) de 13e Europese Winter Bedrijfssportspelen plaats. Deze Olympische stad, gelegen in de Dolomieten, is een bekende wintersportplaats, waar regelmatig grote skiwedstrijden, zoals World Cup races, georganiseerd worden.

Tijdens deze Spelen komen volgende disciplines aan bod:

Alpine skiën Curling IJshockey

Indoor Voetbal 5 Langlaufen

Sneeuwschoenwandelen Snowboarden

Winterfietsen (Fatbike)

Wil je samen met je collega’s deelnemen? Inschrijven kan tot 15 januari 2016.

Meer info over deze Spelen kan je vinden op: www.ecwgcortina2016.it

KORT NIEUWS

VLB-PLOEG Umicore Zaalvoetbal

SPORTIEFSTE BEDRIJF Atlas Copco

Elk jaar huldigt VLB verdienstelijke sporters, medewerkers, ploegen en bedrijven die een bijzondere bijdrage of prestatie hebben geleverd in de bedrijfssportwereld. De winnaars in de vier verschillende categorieën zijn intussen bekend, hier even een korte voorstelling.

Dit zeer sterk en enthousiast team werd kampioen in eerste afdeling van de KSAH Zaalvoetbalcompetitie én op het VLBK Zaalvoetbal. Bovendien eindigde het team als tweede op het VLBK Voetbal. Enkele leden van de ploeg namen ook deel aan het 3 on 3 Basketbaltornooi (vijfde plaats)en bovendien waren ze ook aanwezig op de Europese Bedrijfssportspelen in Riccione.

Dankzij een eigen sportinfrastructuur en financiële ondersteuning van het bedrijf, kunnen de werknemers intern meer dan 20 verschillende soorten sporten beoefenen. Verder organiseert Atlas Copco ook zelf talrijke sportevenementen en nemen zij deel aan externe sportevenementen zoals de VLB-activiteiten en de Antwerp 10 miles.

VLB-MEDEWERKER Guy De Grauwe

Guy is ondervoorzitter van VLB, voorzitter van BBO en combineert deze met andere bedrijfssportgerelateerde functies zoals o.a. ondervoorzitter bij EFCS, werkgroep ECSG 2017 en lid van verschillende commissies. Hij offert veel vrije tijd op voor de bedrijfssport en staat altijd open voor dialoog en verbetering.

VLB-PERSOONLIJKHEID Wim Beeldens

Wim is penningmeester van VLB en BSW Zaalvoetbal. Hij startte BSW Recreatie op en is een gedreven kracht achter de organisatie van de ECSG 2017. Hij zetelt in de commissies financiën en zaalvoetbal, en geeft sportief ook het goede voorbeeld als lid van het VLB-Running Team en VLB-Volley Team. Bovendien verleent hij zijn medewerking aan verschillende VLB-activiteiten en het schrijven van artikels voor het VLB-magazine. Hij zet zich continu in voor het binnenhalen van sponsoring en nieuwe leden.

VLB: Proficiat aan alle winnaars en doe zo verder!

Partner VLB:

22

Page 23: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

2015 IN BEELD

VLB: Proficiat aan alle winnaars en doe zo verder!

Page 24: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I JAN 2016

RUNNING 2015: RACE LINE!www.erima.be

GET TOGETHER AND WIN

Aanbod onderworpen aan voorwaarden en onder voorbehoud van aanvaarding. Enkel voor jongeren t.e.m. 26 jaar. Meer info op ethias.be - Ethias NV, rue des Croisiers 24, 4000 Luik - RPR Luik - BTW : BE 0404.484.654

D E A U T O VE R ZE K E R I N G VO O R J O N G E R E NHelp ook jouw jongeling op weg naar een autoverzekering.Ontdek nu Ethias Young Drivers, de nieuwe autoverzekering voor jonge bestuurders. Het voordeel ? Gedurende twee jaar zakt hun premie tweemaal sneller dan elders indien ze ongevalvrij rijden. Info en voorwaarden op ethias.be of via onze Twitteraccount @EthiasYoungDrivers.

gedaan MET zagen

over de

verzekeringvan je eerste

wagen!

40%Bestel via [email protected]!

korting!voor VLB-leden