Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

25
Sportieve topzomer! Op bezoek bij ING Nieuw: Ons Bedrijf ontdekt Padel driemaandelijks magazine | 38e jaargang | SEPT 2015 Babbel met Guga Baúl www.vlaamse-bedrijfssport.be

description

 

Transcript of Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Page 1: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Sportievetopzomer!

Op bezoek bij ING

Nieuw: Ons Bedrijf ontdekt Padel

driemaandelijks magazine | 38e jaargang | SEPT 2015

Babbel met Guga Baúl

www.vlaamse-bedrijfssport.be

Page 2: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Officieel magazine van de Vlaamse Liga van Bedrijfssport vzw

Erkend door de Vlaamse Overheid - Bloso Lid van European Federation for Company

Sport en World Federation for Company Sport

Permanent Landelijk Secretariaat Huis van de Sport

Boomgaardstraat 22 bus 15 2600 Berchem

Tel. 03 286 07 36 Fax 03 286 07 42

[email protected] www.vlaamse-bedrijfssport.be

Hoofdredacteur Nicolas De Brabander

Leo Tertzweillaan 73 9050 Gentbrugge Tel. 0494 86 23 08

[email protected]

Redactie Elke Debaets

Guy De GrauweKathelijne Vanderstraeten

Vormgeving Kliek Creatieve Communicatie

Bruggestraat 1058700 Tielt

Tel. 051 40 43 12

Alle teksten, foto’s of afbeeldingen en ook de lay-out van het magazine vallen onder

de bescherming van het auteursrecht of een andere wetgeving met betrekking tot intellectueel eigendomsrecht. Overname

van teksten en/of afbeeldingen in hun geheel of gedeeltelijk kan slechts na

toestemming van de rechthebbenden.

03Voorwoord

08Agenda

09Week van de official

Foto cover

Stemmenimitator Guga Baúl laat het liefste stoom af in een sportoutfit. (Foto: Agentschap Natuur en Bos)

04 babbel met

10Bedrijf in de kijker: ING

16ons bedrijf beacht

14open vlbk triatlon

22Fietsen met BNP Paribas Fortis

20ons bedrijf ontdekt padel

18european week of sport

24kort nieuws

2

Page 3: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Inzet en engagement. Het blijven absolute kernwoorden als het over (bedrijfs)sport gaat. Er moet altijd íemand zijn die initiatief neemt en de anderen op sleeptouw neemt. Iemand die trainingen en oefenwedstrijden inlast, iemand die voor een nieuwe uitrusting zorgt, iemand die zorgt voor de traditionele pralineverkoop om fondsen te werven… noem maar op. Engagement staat meestal ook synoniem voor tijd. Kostbare (vrije) tijd die geïnvesteerd wordt door één of meerdere personen. En dat allemaal voor een hoger doel: de groep of het team.

We staan er soms niet genoeg bij stil hoeveel bergen werk er achter de schermen wordt verzet door individuen. Ze werken zich in het zweet —letterlijk en figuurlijk— om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Het zijn dié mensen die onze aandacht en steun verdienen. En in dit magazine proberen we geregeld om net die personen in de spotlights te zetten.

Het doet trouwens deugd om te zien dat er ook anno 2015 nog zoveel sportief engagement te vinden is. Bij de Europese Commissie bijvoorbeeld beseffen ze hoe waardevol sport is voor de samenleving en daarom werd begin september de allereerste ‘European Week of Sport’ georganiseerd. Een fantastisch initiatief waar VLB aan meewerkte.

In eigen land kregen we positieve signalen uit de bankensector, waar zowel ING —in dit nummer ons ‘Bedrijf in de Kijker’— als BNP Paribas Fortis de afgelopen maanden enkele grootschalige sportieve initiatieven hebben georganiseerd.

Engagement is er ook bij Laurent Bailleul alias Guga Baúl. De stemmenimitator is verzot op sport en uit dat ook. Zo is hij ambassadeur voor voetbalclub KV Oostende én is hij peter geworden van de allereerste Natuurloop in De Haan. Wil je meer weten over Guga’s voorliefde voor sport, lees dan onze uitgebreide ‘Babbel Met’ de Oostendenaar.

En wat dan gezegd van de duizenden scheidsrechters en officials die wekelijks op het veld staan om sport-evenementen in goede banen te leiden? Zij verdienen wellicht nóg meer lof, want zij zorgen ervoor dat sportwedstrijden überhaupt kunnen plaatsvinden. Binnenkort, tijdens de ‘Week van de Official’, is het moment aangebroken waarop zij in de bloemetjes zullen worden gezet. Meer dan terecht!

Eén van de zeldzame sporten waar géén official vereist is, is padel. De nieuwe en laagdrempelige racketsport komt overgewaaid uit Spanje en ook VLB sprong onlangs op de kar met de organisatie van ‘Ons Bedrijf ontdekt Padel’. Het verslag leest u verderop in dit magazine. Uiteraard vindt u ook het relaas van onze andere evenementen, zoals ‘Ons Bedrijf Beacht’ en het ‘Open VLBK Triatlon’, terug in dit nummer.

Als u ook op VLB rekent om de laatste maanden van 2015 boeiend te houden, dan zijn er alvast nog meerdere events waar u heen kunt. Op de ‘VLB-Quiz’ in november zult u mij alvast terugvinden. Misschien tot dan?

Uw hoofdredacteur, Nicolas De Brabander

Nicolas De Brabander is 30 en gepassioneerd door sport en media. Na een eerste werkervaring bij de Vlaamse Liga van Bedrijfssport en freelancewerk voor Sporza op Radio 1, is hij nu voltijds in de media aan de slag als sportjournalist voor Woestijnvis.

“Bedrijfssport is hét middel bij uitstek om collega’s dichter bij elkaar te brengen.”

Engagement

18european week of sport

24kort nieuws

3

Page 4: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

BABBEL MET

Guga: “Ja. Dat deed ik eigenlijk al toen ik een jaar of vijftien, zestien was. Dan ging ik tennissen met een vriend, maar na een halfuur balletjes slaan was ik het eigenlijk al redelijk beu. Dan begonnen we onnozel te doen. We sloegen de bal zo hoog of zo hard als we konden, en dan zag je de mensen denken: “Waar zijn dié in godsnaam mee bezig?”. Maar we trokken ons daar niks van aan en ik vond het zelf vooral zalig om proftennissers te imiteren. Ik deed de manier na waarop ze tegen de bal sloegen en waarop ze serveerden. Op die manier heb ik visueel heel wat opgestoken en heb ik eigenlijk mezelf leren tennissen. Les heb ik nooit gehad, ik ben op dat vlak dus een autodidact.”

VLB: Ook nu nog is sport ontzettend belangrijk voor je.

De (top)sporter in Guga Baúl

De carrière van Oostendenaar Laurent Bailleul, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Guga Baúl’, nam de afgelopen jaren een bijzonder hoge vlucht. Als stemmenimitator brak hij in 2010 door in het televisieprogramma ‘Tegen de Sterren op’ en daarna toerde hij

succesvol door België met zijn shows ‘Maestroloog’ en ‘Radio Guga’. Ook op privévlak gaat het hem voor de wind, want begin juli werden

Guga en partner Tine Embrechts de trotse ouders van zoontje Gaston. Met zo’n überdruk leven moet er natuurlijk ook af en toe een keertje

stoom afgelaten worden en dat lukt Guga vooral in… sportoutfit.

TEKST/ Nicolas De Brabander FOTO’S/ Nicolas De Brabander & Pieter Verhaeghe

VLB: Laurent, in sport vind jij jouw uitlaatklep. Hoe kan het ook an-ders voor iemand die zelfs voor zijn artiestennaam inspiratie zocht in de sportwereld.Guga: (lacht) “Inderdaad. Ik haalde de mosterd bij twee voormalige sportvedettes. Eerst en vooral wilde ik mijn eigen familienaam ‘Bailleul’ wat Spaanser laten klinken. Daarvoor deed ik inspiratie op bij Raúl González Blanco, ex-voetballer van Real Madrid en de Spaanse nationale ploeg. Zo kwam ik uit bij Baúl, maar dat was op zich nog niet voldoende catchy. Laat ons zeggen dat ik nog niet overtuigd was. Toen ik wat later op het tennis-veld stond en de lichaamstaal van de Braziliaanse tennisprof Gustavo ‘Guga’ Kuerten -één van mijn persoonlijke favorieten- imiteerde, riepen een paar vrienden vanaf de kant van het veld:

“Komaan Guga!”. En toen wist ik het plots: Guga Baúl. Dat wordt het. En zo is het toch een naam geworden die iets triggert, vind ik.” (lacht)

VLB: Je imiteert dus niet alleen stem-men, maar ook de manier waarop je typetjes zich bewegen?

“Sport is voor mij het allerbelangrijkste ontspanningsmiddel.”

Guga Baúl in actie

tijdens de allereerste

Natuurloop in De

Haan. Guga liet

nogmaals zijn hart

voor sport zien en

fungeert samen met

atlete Louise Carton

als peter van het

nieuwe project.

4

Page 5: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Guga: “Klopt. Sport is voor mij echt het állerbelangrijkste ontspannings-middel. Dat merk ik meer en meer. Er zijn dagen waarop ik merk dat ik prikkelbaar ben en me leeg voel. Dan denk ik: “Wat scheelt er nu toch met mij?”. Maar dan besef ik plots dat het al een week geleden is dat ik gesport heb en weet ik dat het tijd is om een keertje te gaan lopen. Zodra de lucht binnenstroomt in mijn longen, voel ik me beter.”

VLB: Wat ook straf is: je woont in Ant-werpen, maar je voetbalt nog steeds bij Union Zandvoorde in West-Vlaan-deren. Guga: “Inderdaad. Ik heb besloten om er, ondanks mijn drukke agenda en mijn verhuis, nog een seizoen bij te doen in derde provinciale. Het is ver, dat is waar. Maar ik heb het echt nódig.

De afgelopen twee dagen bijvoor-beeld hebben we non-stop in het repetitiehok gezeten. Daarna zat mijn hoofd echt vol en ik moést het leeg-maken. Daarom ben ik gisterenavond speciaal nog over en weer gereden naar Oostende om te gaan trainen. De eerste vijf minuten heb ik dan wel een slecht gevoel en denk ik: “Amai, zware benen”. Maar gaandeweg ebt dat gevoel weg en vind ik mijn tweede adem. Dan vergeet ik die vermoeid-heid helemaal en anderhalf uur later zijn mijn batterijen weer helemaal opgeladen.”

VLB: In je jeugdjaren speelde je een tijdje voor KV Oostende. Heb je er eigenlijk ooit van gedroomd om het te maken als profvoetballer? Guga: “Goh. Da’s een moeilijke. Er-gens heb ik daar wel van gedroomd ja, >

maar ik was realistisch genoeg om te beseffen dat het erg moeilijk zou wor-den. Ik ben er wel nog steeds van over-tuigd dat ik had kunnen meedraaien in bijvoorbeeld derde klasse. Qua ge-stalte zou dat geen probleem geweest zijn denk ik, maar conditioneel sta ik nu natuurlijk lang niet sterk genoeg meer. Snelheid, wendbaarheid, enz. zouden nu wél problematisch zijn. In het voet-bal is het zo dat je meer ruimte krijgt in de hogere reeksen. Ik heb nog een tijdje in eerste provinciale gespeeld en daar had ik het knap lastig. Moeilijk te zeggen waar ik had kunnen belanden. Maar bij Oostende speelde ik samen met Maxim Annys (nvdr. voetballer van Westerlo) en hij is uiteindelijk wel in eerste klasse geraakt.”

VLB: Je hebt ook nog tegen Vincent Kompany gespeeld…Guga: “Naar het schijnt, ja. (lacht) Het is mijn grootvader die dat verhaal graag oprakelt. Met Oostende speel-den we in een nationale jeugdreeks en ik ben een generatiegenoot van heel wat Rode Duivels. Ook tegen het Anderlecht van Vincent Kompany hebben we dus gespeeld, al moet ik toegeven dat ik me daar zelf eigenlijk niets meer van herinner. Hoe dan ook, die periode bij KV Oostende was een héél leuke tijd.”

VLB: Waarom kies je er eigenlijk niet voor om ergens in Antwerpen een ploegje te zoeken?Guga: “Dat hebben al veel mensen mij gevraagd. Ik heb er geen zin in. Mijn roots liggen in Oostende en daar ben ik voor mijn ploegmaats ook gewoon ‘Lorre’ en niet Guga. Ik ken er iedereen en kan er ondanks alles nog altijd op

“Zondag is heilig voor mij. Dan géén optredens, geen comedy. Alleen voetbal.”

5

Page 6: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

mijn gemak een pintje drinken onder vrienden. Dat is onbetaalbaar. Stel dat ik nu in Antwerpen opnieuw zou be-ginnen, dan moet dat helemaal vanaf nul. Bij Zandvoorde ben ik bezig aan mijn zevende seizoen en ben ik quasi ouderdomsdeken. Dat geef ik niet zomaar op, ondanks de kilometers.”

VLB: Jullie wedstrijden zijn telkens op zondag. Guga: (categoriek) “Ik doe er alles aan om er te kunnen bij zijn. Mijn manager Chris weet dat zondagen voor mij heilig zijn. Dan worden er géén optre-dens gepland. Geen comedy, geen ‘Radio Guga’, alleen voetbal! Een heel bewuste keuze, want er zijn aanvragen genoeg.”

VLB: Beoefen je nog andere sporten naast voetbal? Tennis je nog?Guga: “Vooral in de zomer. Vroeger deed ik tijdens de examenperiodes niks liever dan tennissen met mijn beste vriend. Soms zelfs meermaals per dag. Eigenlijk kan je zeggen dat sporten ook toen al een manier was om mentale rust te vinden, net zoals nu. Intrinsiek had ik trouwens wel-licht méér talent als tennisser dan als voetballer. Maar ik heb daar -op wat interclubmatchen na- nooit veel mee gedaan.”

VLB: Hoe komt het eigenlijk dat je zo sportief bent aangelegd?Guga: “Geen idee. Dat zat altijd al in mij, van jongs af aan. Op de speel-plaats in het lager onderwijs waren mijn maten diegenen die sportief waren. Het klinkt misschien cru, maar wie niet sportief was, liet ik echt links liggen. Ik heb pas in het middelbaar ontdekt dat er ook andere dingen waren. (lacht) Maar ook nu nog is mijn beste vriend heel sportief. We zijn en waren allebei heel competitief en stimuleerden elkaar. We wilden op school al de beste punten halen en wat sport betreft, wilden we ook gewoon altijd winnen. Of het nu tennis, voetbal, pingpong, badminton of squash was.”

VLB: Is die competitiviteit ook terug te vinden in je carrière?Guga: “Hm. Neen. Ik zou het eerder

ambitie noemen. Ik wil niet meteen bewijzen dat ik de beste ben, wel meer aan mezelf tonen dat ik het in me heb. Ik doe het dus meer voor mezelf dan voor iemand anders. Maar ik heb wel een perfectionistisch kantje. Als iets niet helemaal af is, dan stoort me dat. En ik wil dat mijn performances écht goed zijn. Gewoon ça va volstaat voor mij niet. Of het nu een klein optreden of een grote show is voor een paar honderd man, ik wil altijd hetzelfde hoge niveau halen.”

VLB: En wat als er iemand anders zou opduiken die exact dezelfde dingen doet als jou?Guga: “Dat zou misschien een beetje pijn doen. Het zou wat wringen, maar anderzijds: iedereen mag imitaties doen, hé. Ik ga mezelf niet het alleen-recht toe-eigenen.” (lacht)

VLB: Mogen we zeggen dat jouw shows ook een beetje topsport zijn?Guga: “Ja, misschien wel. Met ‘Maestroloog’ toeren, dat viel nog wel mee. Dat waren gewoon imitaties. Maar nu met ‘Radio Guga’ zíng ik ook, terwijl ik imiteer. Ik verplaats me echt in een andere persoon. Niet alleen qua stem, maar ook qua mimiek en gedragingen. In die zin is dit voor mij wel topsport.”

VLB: Is elke show even belastend?Guga: “Neen. De reactie van het publiek speelt een grote rol en kan een wereld van verschil maken. Soms zitten alle omstandigheden mee: het publiek staat voldoende dicht, akoestisch zit alles goed, enz. Als het publiek volledig opgaat in de show, dan krijg je echt een boost aan energie. Er is een fantastische vibe, je voelt jezelf groeien

en dan denk je: “Kom, we doen er nog eentje bij”. Maar als het dan eens een mindere avond is, dan is het echt wérken. Dan loop je langzaam leeg en ben je helemaal kapot na de show. Om het in voetbaltermen te zeggen: dan voelt het alsof je met Zandvoorde tegen Anderlecht zou moeten spelen. Je doet wel je best, maar je weet dat het alle hens aan dek is.” (lacht)

VLB: En net zoals profsporters hun spieren moeten opwarmen en verzor-gen, moet jij wellicht opletten dat je stem het overleeft?Guga: “Ik moet mijn stem inderdaad heel goed onderhouden. We hebben net twee dagen gerepeteerd en ik voel dat het moeilijk gaat worden vanavond (nvdr. die avond trad Guga nog op in Laarne). Sommige stem-men, zoals die van Arno en Luc Devos, eisen véél. Omdat het in hun geval echt roepen is.”

VLB: Topsporters worden medisch goed begeleid, jij ook?Guga: “Nu niet meer. Ik heb in het verleden wel een stem- en zangcoach onder de arm genomen, omdat ik voelde dat ik professionele tips nodig had. Zij zeiden me: “Doe beter dit of dat” en ze hebben me bijvoorbeeld het belang van de buikademhaling bijgebracht. Die zaken hebben me flink op weg geholpen om meerdere optredens te overleven. Per week, want meer dan één optreden per avond is geen optie voor mijn stem. Soit, nu heb ik alles onder controle. Ik bekijk af en toe nog wel eens het lijstje met nota’s en suggesties. En ik warm ook telkens mijn stem goed op.”

VLB: Leef je voor de rest ook als een sporter? Kan je het maken om naar feestjes te gaan?Guga: “Ik merk dat mijn stem vrij snel recupereert. Al is dat sinds de geboorte van Gaston toch wat minder evident geworden. (lacht) Slaap en ver-moeidheid hebben een grote invloed op je stemkwaliteit. Als je moe bent, hoor je dat aan een stem. Koffie en alcohol zijn trouwens ook nefast. Voor een optreden drink ik bijvoorbeeld maximaal één glas wijn en vooral veel water. Ik leef dus wel min of meer

“Ik heb in 2011 mijn verjaardag gevierd met een stuk taart op de Muur van Geraardsbergen.”

6

Page 7: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

zoals het moet hoor, zonder dat het extreem wordt. Ik zou bijvoorbeeld wel elke dag om elf uur in mijn bed willen liggen, alleen komt het er nooit van.” (lacht)

VLB: Laat het ons nog even over be-drijfssport hebben ook. Zijn er veel van je artistieke collega’s die aan sport doen?Guga: “Hm. Dat valt redelijk tegen, ik denk dat ze op één hand te tellen zijn. Dimitri Leue, Jonas Van Geel en Sam Gooris durven wel eens mee komen zaalvoetballen. Iemand waarmee ik mijn passie voor sport deel, is acteur Louis Talpe. Hij woont ook in Antwer-pen en is ook een die hard. Hij heeft me al gevraagd om op zaterdagna-middag in zijn amateurvoetbalploegje te komen spelen, maar dat kan ik er echt niet meer bijnemen.” (lacht)

VLB: Je schoonbroer Pieter Embrechts is toch ook sportief?Guga: “Klopt. We gaan samen badmintonnen en afgelopen zomer ben ik met Pieter en een andere vriend op de fiets gesprongen in de Provence. We hebben er samen een col beklommen en ik moet zeggen

dat ik iets speciaals heb ervaren, wellicht te vergelijken met de zoge-naamde ‘Runner’s high’. Ik kwam op een punt waarop ik dacht: “Nu kan ik niet meer”. Maar uiteindelijk ga je dan de confrontatie met jezelf aan en zeg je: “Je kunt wel nog, doorgaan!”. Een fantastisch gevoel. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu van plan ben om een echt degelijke koersfiets te kopen.”

VLB: Je houdt naar het schijnt ook enorm van de koers?Guga: “Zeker en vast. Op dat vlak ben ik een echte Vlaming, met een kassei in de maag. Zondagen waarop

klassiekers zoals de Ronde van Vlaan-deren worden gereden, zijn voor mij hoogdagen. Ik heb trouwens in 2011 mijn verjaardag gevierd (nvdr. Guga is jarig op 3 april) op de dag van de Ronde. Dat jaar was het laatste jaar dat de Muur van Geraardsbergen deel uitmaakte van het parcours en om mijn verjaardag te vieren trokken we met een groep vrienden naar die helling. Ik had ook een diepgevroren taart meegekregen en die was nét op tijd ontdooid voor de passage van de renners. Het vieren van die verjaardag op de Muur blijft voor mij één van mijn mooiste sportherinneringen!”

VLB: Slotvraagje, op welke plaats moet je favoriete voetbalclub KV Oostende dit seizoen eindigen?Guga: “Als ze in play-off 1 (nvdr. in de top zes) zouden eindigen, zou ik al heel tevreden zijn. Marc Coucke is een slimme zakenman en levert goed werk, maar ik zou niet willen dat KVO zich vergaloppeert. Liever een stabiele subtopper worden, zoals bijvoorbeeld KV Kortrijk. Of het meer mag zijn? Tuurlijk. KVO in de Champions League? Stel je voor…” •

“Als een show stroef verloopt, is het hard werken. Een beetje zoals met Zandvoorde tegen Anderlecht spelen. Je doet wel je best, maar je weet dat het alle hens aan dek is.”

7

Page 8: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

3-11/10/2015 Week van de Official Vlaanderen

11/11/2015 VLBK Volleybal Zoersel

11/11/2015 Bijscholingsdag Antwerpen

Meer info nodig over één van bovenstaande evenementen?

Surf naar www.vlaamse-bedrijfssport.be of neem contact op met het VLB-secretariaat ([email protected] of tel. 03 286 07 36).

10/10/2015 VLBK Bowling Deurne

21/02/2016 Open VLBK Cross Beveren

6/03/2016 VLBK Tennis Beveren

3/12/2015 After Work Badminton Berchem

1-5/06/2016 Wereld Bedrijfssportspelen Palma de Mallorca

27/11/2015 VLB-Quiz Sint-Niklaas

AGENDA

8

Page 9: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

1-5/06/2016 Wereld Bedrijfssportspelen Palma de Mallorca

Week van de Official

Zonder officials zijn er geen sportwedstrijden! Tienduizenden scheidsrechters, juryleden, resultaatopnemers... zorgen er wekelijks voor dat we in Vlaanderen op een kwalitatieve manier aan sport kunnen doen. Tijdens

de eerste editie van de ‘Week van de Official’, die van 3 tot en met 11 oktober wordt georganiseerd door de Vlaamse Sportfederatie (VSF), zullen overal in Vlaanderen initiatieven georganiseerd worden.

TEKST/ KATHELIJNE VANDERSTRAETEN • FOTO’S/ VLB & Willy Poosen

Tijdens de ‘Week van de Official’ willen we alle officials extra bedanken voor hun inzet en hen

in de schijnwerpers plaatsen.

Uiteraard draagt ook VLB haar steentje bij om haar officials te bedanken. Er zullen digitale bedankkaartjes verstuurd worden én er zullen inter-views met een aantal officials op onze website verschijnen. We roepen hierbij ook al onze afdelingen en clubs warm op om deel te nemen. Heb je tijdens die week een wedstrijd? Denk er dan aan om de officials extra te bedanken.

Je zou hen kunnen trakteren op een drankje in de cafetaria, een selfie of een groepsfoto nemen met de official en op je website of Facebookpagina plaatsen, een kaartje afgeven… je kan het zo gek nog niet bedenken! Het belangrijkste doel is waardering te uiten voor hun inzet. Laat ons weten wat je gedaan hebt en stuur een foto door naar het VLB-se-cretariaat.

Tijdens de ‘Week van de Official’ biedt VSF bijscholingen aan voor de officials van de 39 deelnemende sportfederaties, rond het thema mentale weerbaarheid.

De bijscholingen vinden plaats op volgende dagen, telkens van 19u tot 22u:• Maandag 5 oktober in Gent (3Square Village,

Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde)• Woensdag 7 oktober in Vilvoorde (Euro Volley

Center, Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde)• Vrijdag 9 oktober in Antwerpen (Huis van de Sport,

Boomgaardstraat 22, 2018 Antwerpen)

Per locatie is er telkens keuze uit 2 top-sprekers: Jef Brouwers en Henk Plugge (NL). De bijscholingen zijn gratis, maar je moet je wel vooraf inschrijven. Dat kan o.a. via de VLB-website. •

“Uit de collegialiteit tussen de scheidsrechters onderling. Wij kunnen het allemaal heel erg goed met elkaar vinden.”

“Tijdens één bepaalde wedstrijd begon één ploeg in hun ondergoed aan de match, omdat hun wedstrijdtenue nog onderweg was.”

“Wanneer ik een wedstrijd tot een goed einde heb gebracht. Als je ziet dat de ploegen te­vreden zijn en plezier gehad hebben aan de wedstrijd en je je ook zelf hebt kunnen uit­leven op het voetbalveld.”

“Tijdens zo’n lange carrière kom je al wel eens wat tegen, maar het toppunt was toch wel toen een speler zo kwaad werd, dat hij zijn broek liet zakken op het volleybalveld. Gevolg: een gele en rode kaart en hij kon gaan afkoelen langs het veld.”

“Uit het feit dat je respect krijgt van spelers en bestuur. Daar doe je het echt voor.”

“Tijdens de 1455e officiële wedstrijd die ik gefloten heb, is het me twee keer overkomen dat een speler me wou slaan. Maar het bleef gelukkig bij dreigen.”

VLB: “WAARUIT HAAL JE HET MEESTE VOLDOENING?”

VLB: “WAT IS HET BIZARSTE DAT JE OOIT HEBT MEEGEMAAKT TIJDENS EEN WEDSTRIJD?”

Enkele quotes van VLB-officials:

Ode aan de Official

Wim Ververt – 69 jaar KSAH Volleybal

Willy Poosen – 58 jaar KLBS Voetbal

Guido Van Leuvenhage – 61 jaar BSW Zaalvoetbal?

9

Page 10: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

“Met 130 collega’s fietsen in

de Vogezen.”De Nederlandse financiële instelling ING probeert haar werknemers wereldwijd

gezonder te maken, door ze meer te laten bewegen. In België heeft de bank met David Lipkens zelfs een heuse projectmanager WellBe@ING aangesteld.

Hij waakt op nationaal niveau over de sportieve kant van het bankwezen.

Tekst/ Silke Veeckman & Kathelijne Vanderstraeten • Foto’s/ ING & VLB

VLB: Dag David, hoe lang werk je al bij ING en wat doe je precies?

David: “Ik werk ondertussen al bijna zeven jaar bij ING, waar-

van de eerste 2,5 jaar in een bankkantoor. Sinds april

2011 werk ik echter als Projectmanager Well-Be@ING. We proberen onze personeelsleden gezonder te maken door ze meer te laten bewegen en sporten.

Ik werk alleen aan het project, maar financieel

krijg ik uiteraard flink wat ondersteuning.

ING trekt een budget uit om activiteiten uit te werken.

Hoe meer budget, hoe beter natuurlijk, maar ik mag helemaal niet

klagen.” (lacht)

VLB: Eind augustus namen jullie met maar liefst 130 werknemers deel aan een fietsweekend in de Voge-zen. En dat heb jij voor ING gecoör-dineerd.David: “Klopt, we hebben met 130 collega’s ‘La Planche des Belles Fil-les’ beklommen in de Vogezen. Aan dat fietsweekend namen in totaal zo’n 2.600 mensen deel, maar wij waren er met 130 man toch één van de grootste delegaties. Omdat alle fietsers dezelfde ING-outfit droegen, waren we bovendien héél zichtbaar. Met ING zorgden we voor de accom-modatie van onze mensen, zodat zij enkel aan het fietsen moeten denken. Op donderdag en vrijdag konden ze vrije fietstochten doen, om de regio wat te verkennen en om wat extra hoogtemeters te verzamelen. Op za-terdag was het dan tijd voor de grote dag. Alle deelnemers konden kiezen uit drie fietstochten: 40km, 77km of 130km. Die formule zorgde ervoor dat iedere fietser, van beginner tot gevorderde, kon deelnemen aan het evenement.”

bedrijf in de kijker - ING

David Lipkens, projectmanager WellBe@ING, geeft het

goede voorbeeld in de fitnessruimte van het bedrijf.

Het enthousiasme

bij de collega’s

van ING was erg

groot tijdens het

fietsweekend in

de Vogezen.

10

Page 11: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

>

VLB: Waren die 130 ING-collega’s afkomstig uit één bepaalde vesti-ging of waren het werknemers uit heel België?David: “Het was een project voor álle personeelsleden van ING België. Waar je ook werkte in het land, je mocht sowieso meedoen.”

VLB: Ontstaan er dan vriendschap-pen tussen collega’s van verschillen-de vestigingen?David: “Zeker. Er waren veel mensen mee die elkaar helemaal niet ken-den, maar je deelt de prestatie die je geleverd hebt, je hebt de beklim-ming tot een goed einde gebracht. Wanneer je dan boven op adem staat te komen en je ziet iemand met hetzelfde shirt aan, dan ga je erbij staan en begin je te praten. In een bedrijf zoals het onze met meer dan 9.000 werknemers, kan je niet iedereen kennen. Op evenementen zoals de fietstocht kan je elkaar op een heel informele manier leren kennen en aanmoedigen. Het was een fantastisch weekend.”

VLB: Het fietsweekend is maar één van jullie activiteiten. Wat zijn de andere?David: “Wij doen vooral mee aan grote, bestaande evenementen. Voor de twee populairste sporten -fietsen en lopen- werken we samen met Golazo, een bedrijf dat veel sportevenementen zoals fietstochten en stratenlopen organiseert. Voor die sportevenementen kunnen onze werknemers zich gratis inschrijven en krijgen ze een outfit. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met de voor-bereiding op de Brussels Ekiden, een aflossingsmarathon waarbij je in een ploeg van zes personen loopt. In totaal doen er meer dan 700 werkne-mers van ING mee met de marathon, dus zowat een 100-tal ploegen. We zien het als één van de hoogtepun-ten in het jaar, aangezien het gaat over een teamevent. Tijdens de trainingen gaan de col-lega’s hier in Brussel samen lopen in het park en tijdens de marathon moedigen de teamleden elkaar aan. Tijdens het event zorgen we ook

voor een grote tent die fungeert als een ontmoetingsplek voor alle ING-personeelsleden. In de tent zorgen we voor een drankje voor de lopers en achteraf houden we een grote BBQ en zorgen we voor animatie. Dit alles creëert een een-heidsgevoel en maakt dat mensen graag bij ING (willen) werken.”

VLB: Zijn het vaak dezelfde men-sen die meedoen aan zo’n evene-ment of kan je toch altijd nieuwe deelnemers vinden?David: “Bij de fietsers hebben we een grote, harde kern, maar daar komen toch elke keer wat nieuwe mensen bij. Voor de loopevene-menten is het deelnemersveld zeer divers, omdat je gemakkelijker kan beginnen lopen. Om te fietsen heb je nu eenmaal meer en duurder materiaal nodig. We bereiken in het totaal ongeveer 2.000 unieke personeelsleden per jaar. Als we de loop- en fietswedstrijden sa-mentellen, hebben we jaarlijks een 3.000 tot 4.000 deelnames.”

11

Page 12: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

De laatste

loodjes wegen

het zwaarst,

dan komt een

duwtje van een

collega dus

bijzonder goed

van pas.

Collegialiteit

ten top!

VLB: Is het moeilijk om de colle-ga’s aan het sporten te krijgen of valt dat wel mee?David: “Nee, dat gaat heel goed. We hebben dan ook een zeer diverse personeelsgroep, van de typische bankiersfuncties tot func-ties die eigenlijk niet echt iets met bankieren te maken hebben zoals een architect.”

VLB: Bij ING gaat het trouwens niet alleen om sport met grote S, maar om méér dan dat.David: “Klopt. Binnen het pro-ject WellBe@ING gaat het ook in sterke mate over gezondheid. Zo gaan we met de dienst gebouwen ‘De week van de Ergonomie’ or-ganiseren onder het motto ‘beter zitten, meer bewegen’. Zo krijgt die dienst nieuwe stoelen, toch belangrijk bij een zittende job, maar we nemen ook andere initia-tieven, zoals rechtstaand eten. We promoten samen met de dienst mobiliteit ook om te voet, met de

fiets of met het openbaar vervoer naar het werk te komen.”

VLB: Zijn er nog concrete zaken die je absoluut wil kunnen verwezenlij-ken in de toekomst?David: “Mijn droom is om onze eve-nementen internationaal te kunnen organiseren. We zijn een multinati-

onal, we zitten in heel veel verschil-lende landen. Het zou echt mooi zijn, mochten we meerdere landen kunnen motiveren om mee te doen. De eerste stappen zijn alvast gezet: we proberen volgend jaar al om ING Nederland mee te betrekken in dit verhaal.”VLB: Succes! •

ing

ING is een wereldwijde financiële instelling van Nederlandse herkomst met in totaal zowat 75.000 medewerkers. De hoofdzetel van ING Groep bevindt zich in Amsterdam. ING Groep levert diensten en producten op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen aan 47 miljoen klanten in meer dan 40 landen in Europa, Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië. ING België N.V is een dochtermaatschappij van ING Groep N.V. en telt zo’n 9.000 werknemers.

ING België - Marnixlaan 24, 1000 Brussel - 02/547.21.11 - www.ing.be

12

Page 13: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

VLB: Jullie nemen de komende maanden voor het eerst deel aan de Oost-Vlaamse bedrijfsvolleybalcompetitie. Wie nam het initiatief? Bart: “Via via hoorde ik dat VLB nog ploegen zocht om deel te nemen aan de BSOV-volleybalcompetitie. Ik over-legde met sporttechnisch medewerker Silke Veeckman en engageerde mij om een nieuwe volleybalploeg op te richten. Samen met mijn collega Dries Strymes maakte ik er werk van. Hij zorgde voor de ploegsamenstelling en ik zorg voor de praktische zaken. Ik zal dus de truitjes mogen wassen.” (lacht)

VLB: Het gaat om een maandelijkse com-petitie, hebben jullie een voldoende grote groep spelers kunnen samenstellen?Bart: “In principe wel. In totaal hebben we een groep van twaalf mannen en vrouwen verzameld. Maar deze week was het toch al meteen een uitdaging om de selectie te vullen. Twee van onze spelers sukkelen met blessures en enkele anderen waren op reis. Maar uiteindelijk waren we toch met zeven spelers van de partij.”

VLB: Jullie hebben die eerste match tegen HoGent meteen overtuigend gewonnen. 25-8, 25-16 en 25-14. Had je dat verwacht?Bart: “Neen. Helemáál niet. Eigenlijk was dat het allergrootste vraagteken: welk niveau halen de andere ploegen in de

“Deze vlotte overwinning

niet verwacht”Naast de nationale initiatieven zijn er bij ING ook enkele

regionale organisaties die instaan voor sport en cultuur. Zo ook de Oost-Vlaamse VOSSCO-afdeling (Vereniging voor

Onderlinge Steun, Sport, Cultuur en Ontspanning). Onder impuls van Bart Ingelbrecht (43, personeelsvertegenwoordiger

LBC-NVK) lanceerde ING daar een volleybalteam dat deelneemt aan de BSOV-competitie. VLB was er bij tijdens

de eerste competitiematch tegen Hogeschool Gent op maandag 14 september. En die eerste match was met een

3-0 zege meteen een schot in de roos.

TEKST en foto’s/ Nicolas De Brabander

competitie? We hadden totaal geen idee. En ondanks deze zege zullen we dat pas over een paar maanden zeker weten denk ik, eenmaal we tegen alle teams hebben gespeeld.” (lacht)

VLB: Hebben jullie zelf veel volley-balervaring in de ploeg?Bart: “Dat valt goed mee. Zelf speel ik sinds jaar en dag in een recreatieve competitie in Brugge, onder vrienden. Maar Dries en Wim Van Ceulebroeck zijn wel nog op hoger niveau actief en ook Karolien Van Petegem speelt nog in de provinciale reeksen. Katrijn Van Vynckt, die zelfs speciaal van Brussel is gekomen om mee te volleyballen, heeft ook nog in competitie gespeeld.”

VLB: Voorspellingen doen over jullie eindklassering is lastig neem ik aan?Bart: “Daar ga ik me niet aan wagen neen. (lacht) Eigenlijk spelen we vooral voor het plezier. Dankzij de vele spor-tieve initiatieven bij ING is er echt wel een hechte kliek ontstaan binnen het bedrijf. Ikzelf en een paar andere leden van onze ploeg (nvdr. Katrijn & Filip) waren er bijvoorbeeld ook bij tijdens de beklimming van de ‘Planche des Belles Filles’ (nvdr. zie interview met David Lipkens). Sportief en gezellig samen zijn met de collega’s, daar doen we het voor. Maar eens we op het

veld staan, willen we natuurlijk toch ook graag winnen.”

VLB: Krijgen jullie steun van ING om deel te nemen aan deze competitie?Bart: “Absoluut. We hebben van Vossco een budget gekregen om deel te nemen aan deze competitie. Bovendien hebben we shirtjes gekregen van het bedrijf, maar dat zijn wel nog tijdelijke truitjes. Het is de bedoeling dat we nog een éch-te volleybaluitrusting inclusief nummers ter beschikking krijgen.”VLB: Nog veel succes in de competitie! •

Het ING-volley-

balteam. Boven

ziet u Dries

Strymes, Paul

Beschuyt,

Karolien

Van Petegem en

Filip De Sutter.

Onder: Wim

Van Ceulebroeck,

Bart Ingelbrecht

en Katrijn

Van Vynckt.

13

Page 14: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Sterk UGentopnieuw winnaarOp zondag 23 augustus stond de achtste editie van het ‘Open VLBK Triatlon’ op de agenda. Voor de tweede keer werd ons kampioen-schap gekoppeld aan de Mr. T Triathlon in Gent, die onder-tussen al aan zijn 14e editie toe was. Aangezien de organisatoren van de Mr. T Triathlon een gevestigde waarde zijn in de triatlonwereld, was alles ook dit jaar perfect geregeld waardoor de dag opnieuw zeer vlot verliep. Een pluim!

TEKST/ Silke Veeckman & Kathelijne Vanderstraeten • FOTO/ VLB

Het ‘Open VLBK Triatlon’ bestaat uit een 1/8e triatlon, d.w.z. 750 m zwemmen, 20 km fietsen en

tenslotte 5 km lopen, maar voor de échte beginnelingen was er ook een ‘Just for Fun’ (250 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen). Een ideale eerste kennismaking met een triatlon. De sfeer langs het parcours was alvast uitstekend, dankzij het grote aantal

Tijdens de prijsuitreiking werden ook de beste VLB-leden in de bloemetjes gezet. De nummer één, UGent, mocht zich kronen tot ‘Vlaams Bedrijfssportkam-pioen Triatlon 2015’ en ging met de VLBK-trofee naar huis. De sporters van KBC stonden op het tweede trapje en de derde plaats ging naar de collega’s van Aquafin.

De beste individuele dame was Charlotte Demyttenaere (Decathlon) met 1u20’12’’ en de eerste individuele man, die al na 1u01’36’’ over de meet kwam, was Kristof Hendrickx (Jan de Nul).

Proficiat aan alle deelnemers! •

Algemeen bedrijvenklassement1. UGent 2. MBG3. Antea Group

VLB-bedrijvenklassement1. UGent 2. KBC3. Aquafin

De triatleten

van UGent

waren door

het dolle

heen met hun

overwinning

op het VLBK.

toeschouwers dat de triatleten naar de finish schreeuwde. Ook de weergoden waren ons trouwens goed gezind: de dag begon zeer aangenaam, met een heldere hemel en veel zon voor de da-mes. Later werd het wat bewolkter voor de heren en de teams, maar het bleef gelukkig wel de hele dag droog.

Bedrijven konden zowel individuele atleten als trio-teams (aflossing) inschrij-ven. Elke plaats was belangrijk, want zowel de rangschikking van de individu-ele atleten als de trio-teams telden mee voor het bedrijvenklassement. Er was trouwens een extra punt te verdienen voor elke deelnemer aan de ‘Just for Fun’. In totaal schreven maar liefst 45 bedrijven zich in!

UGent was massaal vertegenwoordigd: het nam met 22 individuele atleten en 25 trio-teams deel en behaalde in totaal 1.131 punten waardoor het de eerste plaats kon veroveren! MBG werd twee-de in het bedrijvenklassement en Antea Group vervolledigde het podium.

Open VLBK Triatlon

14

Page 15: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

VLB: Gefeliciteerd met jullie mooie prestatie op het Open VLBK Triat-lon! Zijn jullie tevreden met de vijfde plaats in het VLB-klassement? Bart: “We wisten op voorhand niet goed waaraan we ons mochten ver-wachten, maar we zijn zeker tevreden met dat resultaat. Met Stefan hebben we een goede fietser in huis en Sara heeft ook een heel mooie tijd neer-gezet bij het zwemmen.”

VLB: Was jij eigenlijk de trekker van dit team? Of waren je collega’s even enthousiast?Bart: “We hebben samen beslist om deel te nemen, nadat we enkele weken geleden al hadden meegedaan aan een bedrijventriatlon in Kortrijk. Dat was toen heel goed meegevallen en dus zochten we nog een extra uitdaging en die vonden we met het VLBK. Ook onze deelname aan het VLBK is zeker voor herhaling vatbaar. Als het in onze agenda past, doen we volgend jaar zeker opnieuw mee!”

VLB: Cordeel is sowieso een heel sportief bedrijf.Bart: ”Binnen de firma worden inder-daad geregeld sportieve uitdagingen aangegaan waardoor het niet zo moei-lijk was. We doen bijvoorbeeld ook mee aan de Immorun in Brussel en jaarlijks organiseren we een fietsweekend waar we samen met de collega’s cols beklimmen.”

Nieuwkomer kaapt meteen vijfde plaats weg

Bouwbedrijf Cordeel vaardigde voor de eerste keer een team af op het Open VLBK Triatlon in Gent. Projectleiders Bart Bauwens, Stefan Boon en Sara Bynens presteerden alvast uitstekend, want ze klokten bij hun eerste

deelname af op de vijfde plaats. Wij wilden natuurlijk weten hoe de drie leden van het Cordeel-team het kampioenschap ervaren hadden en of ze

tevreden waren met hun sportieve prestatie.

TEKST/ Silke Veeckman & Kathelijne Vanderstraeten • FOTO/ Mr. T Triathlon

gaan lopen en in mijn jeugd heb ik ook nog voetbal gespeeld. Vandaar dat ik deelneem aan het zaalvoetbal én mee-loop in de triatlon. Verder organiseren we bij Cordeel nog wel meer sportie-ve evenementen binnen het bedrijf, maar dat is dan enkel voor onze eigen personeels leden.”

VLB: Kunnen we jullie warm maken voor één van de volgende VLB-acti-viteiten?Bart: “Als tennisser zou ik zeker padel wel eens willen uitproberen, ik ga bij de collega’s op zoek naar enkele enthousiastelingen!” •

VLB: En bij VLB nemen jullie ook deel aan de zaalvoetbalcompetitie!Bart: “Klopt. Onze hoofdzetel is gevestigd in Temse (nvdr. ze telt 500 werknemers waarvan zo’n 120 be-dienden) en daardoor spelen we mee in de Wase BSW-zaalvoetbalcompe-titie. Ik speel trouwens zelf geregeld mee met de zaalvoetbalploeg, maar Sara en Stefan niet.”

VLB: Zaalvoetbal en triatlon, dat zijn wel erg verschillende sporten. Bart: “Eigenlijk ben ik zelfs eerder een tennisliefhebber (lacht), maar ik onderhoud mijn conditie door te

Bouwbedrijf

Cordeel nam

voor het eerst

deel aan ons

triatlonkam-

pioenschap

en eindigde

meteen knap

vijfde. Op

de foto zie je

van links naar

rechts Stefan

Boon, Bart

Bauwens en

Sara Bynens.

15

Page 16: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

In totaal waren er 37 bedrijfsploegen aanwezig in Hofstade. KBC, Alcatel- Lucent, Gates Distribution Center nv,

Brandweer Leuven, SPMT-ARISTA en Verano bvba schreven zich met 2 teams in en AG Insurance was zelfs met 3 teams aanwezig! Alle ploegen begon-nen de dag met tonnen energie, maar naarmate de dag vorderde was het duidelijk dat de warmte hen meer en

ONS BEDRIJF BEACHT

Bloedhete editie van Ons Bedrijf BeachtOp zondag 30 augustus 2015 kwamen 53 ploegen in actie tijdens de twaalfde editie van ons jaarlijks beachvolleybaltornooi ‘Ons Bedrijf Beacht’. Na een paar edities met minder goed weer waren de weer-goden ons eindelijk eens gunstig gezind dit jaar! Het werd een super-zonnige dag met hoge temperatu-ren, het was voor onze deelnemers bijgevolg vaak puffen geblazen.

TEKST/ Silke Veeckman • FOTO/ VLB

meer uitputte. Het werd dus ook moei-lijker en moeilijker om naar de ballen te duiken én vervolgens opnieuw recht te geraken. Toch begonnen de teams telkens weer met volle moed aan een nieuwe match. Bovendien konden de deelnemers steeds verfrissing zoeken in het meer of hun batterijen opladen door de vele supporters!

Bij de Heren Gevorderd namen in totaal tien ploegen deel. Zij werden opgedeeld in twee poules van vijf teams en speelden bijgevolg tijdens de voorronde elk vier wedstrijden (tot twee winnende sets). Het waren uiteindelijk AZJP (AZ Jan Portaels), de Spartanen, Zandstorm (Myrtus) en de Schoor steenvegers (Sunt Clean) die in de beide poules bovenin eindigden. Zij speelden vervolgens nog een kruis-finale en een kleine of grote finale. Na nóg enkele spannende matchen werd de grote finale betwist tussen

Zandstorm en de Schoorsteenvegers. Met slechts enkele punten verschil won het team van Myrtus die eindstrijd en zo mochten zij de eerste prijs in ontvangst nemen. De collega’s van Sunt Clean werden zo knap tweede en AZ Jan Portaels eindigde als derde in de eind-rangschikking.

In de categorie Heren Geoefend gingen zeven teams de strijd met elkaar aan. Zij speelden allen één wedstrijd tegen elkaar, dus in totaal 6 wedstrijden. Met een puntentotaal van 16 eindigde KBC B (KBC) op een knappe eerste plaats in de rangschikking, gevolgd door AG Beachteam 2 (AG Insurance) met 12 punten en tenslotte Gates (Gates Distri-bution Center nv) met 10 punten!

Bij de Heren Recreatief werden de twaalf deelnemende teams in twee poules ingedeeld, om later te eindigen met (kruis)finales. In deze

Tijdens deze

editie van

‘Ons Bedrijf

Beacht’ was

de zon volop

aanwezig!

16

Page 17: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

VLB: Jullie zijn ondertussen een vaste waarde op ‘Ons Bedrijf Beacht’, dit is al jullie vijfde deel-name. Wat maakt dit evenement zo fijn dat jullie steeds terugkomen?Thierry: “‘Ons Bedrijf Beacht’ gaat door bij ons in de buurt én op een leuke locatie, dat is erg handig. We vinden het ook een zeer fijne sport. Voor het weer doen we het niet, dit jaar was het de eerste keer dat we de hele dag schitterend weer hadden.” (lacht)

VLB: Wat waren jullie ambities vóór het tornooi?Thierry: “We stonden de voor-bije jaren al een paar keer op het podium (nvdr. tweede in 2011 en 2013, derde in 2014), dus we gingen opnieuw voor een plaats in de top drie.”

VLB: Jullie eindigden tweede in jullie reeks met twaalf ploegen, maar wél als eerste bedrijf. Een knappe prestatie. Hadden jullie dat zelf verwacht?Thierry: “We hadden dit absoluut niet verwacht, al hadden we er wel stiekem op gehoopt.”

“Na vijf deelnames eindelijk zonovergoten dag”

Na afloop van ‘Ons Bedrijf Beacht’ zat VLB samen met Thierry Jordens van Sobeka, die samen met zijn collega’s in de categorie

Heren Recreatief het beste van zichzelf gegeven had.

Tekst/ Kathelijne Vanderstraeten • Foto/ VLB

VLB: Jullie hebben de smaak van bedrijfs-sport goed te pakken! Vanaf dit seizoen doen jullie ook mee in de BBO-volley-balcompetitie. Was het moeilijk om een team bij elkaar te krijgen? Thierry: “Neen, dat ging vrij vlot. Een sportzaal vinden die op aanvaardbare uren beschikbaar was, bleek een veel grotere uitdaging.” (lacht)

VLB: Wat zijn jullie verwachtingen voor de competitie?Thierry: “Eigenlijk hopen we ons gewoon te amuseren en enkele leuke wedstrijden te spelen. Er zijn maar weinig spelers in onze ploeg die ervaring hebben met volleybal, de meeste zijn meer thuis in beachvolleybal.”

VLB: Het is misschien nog wat vroeg, maar kunnen we jullie al warm maken voor het VLBK Volleybal op 11 novem-ber?Thierry: “Indien er voldoende spelers beschikbaar zijn die dag, denk ik wel dat we zullen meedoen!”

VLB: En doen jullie volgend jaar opnieuw mee aan ‘Ons Bedrijf Beacht’?Thierry: “Absoluut! Weer of geen weer, we zullen aanwezig zijn!” (lacht) •

categorie waren Sons of a beach, Sobeka (Sobeka), HITme Services (ITme Services) en Polska duidelijk de sterksten. Na de kruisfinales werd de kleine finale gespeeld door Sons of a beach en HITme Services. Die laatste ploeg won de wedstrijd overtuigend met 21-17 en 21-13 en won zo de bronzen medaille. Ook Polska won zijn laatste match overtuigend. Het bedrijf won de grote finale met overmacht van Sobeka: 21-10 en opnieuw 21-10. Een oververdiende eindwinnaar dus in deze categorie. Verliezend finalist Sobeka strandde op de tweede plaats, maar werd wel nog winnaar in het VLB-bedrijvenklassement.

Voor de categorie Mix Recreatief schreven zestien teams in. De ploegen werden verdeeld in vier poules, waarna respectievelijk alle poulewinnaars, nummers twee, enz. een nieuwe poule vormden. In de winnaarspoule moesten alle teams nog drie wedstrijden spelen vooraleer het podium bekend was. Na veel springen, duiken, vallen en weer opstaan, wonnen de Cocoontjes (Co-coon Design) voor KBC A (KBC) en de Vallers (Vlaamse Atletiekliga).

De categorieën Dames Recreatief en Dames Geoefend werden samen-gevoegd. Het was 100 jaar Schockaert- Kaas (Kaaswinkel Schockaert) dat op de eerste plaats eindigde vóór de Verano Dames (Verano bvba).

In de categorie Mix Geoefend ten slotte was het team De Zonnekloppers (UGent) dat opnieuw met de prijzen ging lopen. Ascova (Vlaamse Gemeen-schap) en AG Beachteam 3 (AG Insuran-ce) eindigden op plaatsen twee en drie.

De winnende bedrijven kwamen uit drie verschillende provincies:• Heren Gevorderd: Myrtus – Antwerpen• Heren Geoefend: KBC – Antwerpen• Heren Recreatief: Sobeka – Brussel• Mix Geoefend: Universiteit Gent - Oost-Vlaanderen• Mix Recreatief: Cocoon Design - Oost-Vlaanderen• Dames Recreatief/Geoefend: Kaaswinkel

Schockaert – Antwerpen

Met dank aan onze sponsors: Okay Hofstade, Lotus, Etixx, Magnus Kwali-teitswijnen, Studio Robert en Erima.

De collega’s

van Sobeka

poseerden

maar al te

graag met hun

prijzen.

17

Page 18: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

European Week of Sport (EWOS)

VLB draagt steentje bij

aan European Week of Sport

Van 7 tot 13 september 2015 organiseerde de Europese Commissie de eerste editie van de ‘European Week of

Sport’ ofwel kortweg EWoS. Bedoeling van dit initiatief? Sport en fysieke activiteit gedurende één week promoten

en in de kijker zetten doorheen héél Europa. VLB juicht dit soort evenementen uiteraard toe en dus wilden we erbij zijn. Moeilijk was dat alvast niet, want het zenuwcentrum

van de EWoS lag vlakbij: in Brussel!

Tekst/ NICOLAS DE BRABANDER • Foto’s/ VLB

(nvdr. actieve of ex-topsporters) waren van de partij. Zo was onder meer Jean-Michel Saive aanwezig op de openingsceremonie. Onze Belgische pingponglegende nam vervolgens deel aan een verkenningsrondje door het park aan de Kunstberg waar zelfs een heus ‘European Sport Village’ was ingericht. Golf, voetbal, muur-klimmen, straatbasketbal … noem maar op, je kon het er allemaal proberen. Ook het brede publiek was er trouwens de hele week welkom om kennis te maken met al of niet nieuwe sporten.

Heel wat verschillende part-ners uit binnen- en buitenland droegen hun steentje bij aan de EWoS. Ook EFCS (één van de 13 officiële partners van de EWoS) en VLB waren opvallend aanwezig. Enerzijds was er in het congrescentrum ‘Square’ een promotiestand te vinden en ook in het European Sport Village bundelden VLB en EFCS

de krachten door er petanque, Kubb, stoelmassages en Nordic Walking aan te bieden aan de bezoekers.

Op woensdagnamiddag was het dan tijd voor het zogenaamde ‘flagship event’ van de EWoS. Eerst werden er meerdere inte-ressante workshops georgani-seerd en in de vooravond stond een grootschalige conferentie op het programma. Ook enkele van de andere EWoS-ambassadeurs passeerden op woensdag nog de revue. Onder hen de Neder-landse ex-voetbalprof Clarence Seedorf en de Engelse atlete Paula Radcliffe.

Onder de hashtag #BeActive werd er de hele week lang getweet over alle initiatieven die te maken hadden met de EWoS. De eerste editie van de Euro-pean Week of Sport was alvast geslaagd en hopelijk mogen er nog vele edities volgen!

De officiële

opening van

de ‘European

Week of Sport’.

Ambassadeur

Jean-Michel

Saive waagt

zich aan een

golfinitiatie.

Met de EWoS mikt de Europese Com-missie op een zéér

brede doelgroep: jong en oud, sportief of niet spor-tief. Sport promoten en de voordelen van een actieve levensstijl in de verf zetten waren en zullen ook in de toekomst de hoofddoelstel-lingen zijn. Op maandag-voormiddag 7 september werd de EWoS officieel op gang geschoten aan de Kunstberg in Brussel. Onder meer Europees parlements-lid Santiago Fisas en Tibor Navracsics (Europees com-missaris voor sport, jeugd en cultuur) waren aanwezig en zorgden voor boeiende speeches. Ook enkele van de EWoS-ambassadeurs

Page 19: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Gastgemeente was dit keer Kruibeke, dat voor deze speciale gelegenheid zijn sportaccom-

modatie had opengesteld en bovendien zorgde voor een uitstekende medewer-king. In totaal namen 27 teams deel aan deze ‘After Work Badminton’. Die kwamen uit dertien verschillende bedrijven, maar enkele bedrijven waren wel vertegenwoor-digd met meerdere teams. Inter parking Antwerpen, Mourik n.v. en QinetiQ Space hadden vier ploegen en Ibogem was zelfs met zes teams aanwezig!

Het tornooi bestond uit drie rondes. Bij de eerste ronde werden de 27 teams verdeeld in negen poules. Alle teams die eerste eindigden binnen hun poule kwamen vervolgens -afhankelijk van hun scores- in een tweede ronde samen. Het-zelfde gold voor de ploegen die tweede en derde eindigden. En dat gebeurde opnieuw voor de derde ronde. Op die manier werden teams van een bepaald niveaus steeds meer bij elkaar gebracht, zodat bij iedereen het spelplezier hoog bleef. In totaal speelden alle teams zes wedstrijden.

In de prijzen vielen, net zoals vorig jaar, Carl Bux en Patrick De Ruisseaux van Mourik n.v., die de eerste plaats weg-kaapten na een feilloos parcours. Vervol-gens kwamen zowel het tweede als het derde duo uit éénzelfde bedrijf, namelijk

Extra editie After Work Badminton op ‘Dag van de Bedrijfssport’

In het kader van de ‘European Week of Sport’ organiseerde VLB op donderdagavond 10 september een extra editie van het populaire

concept ‘After Work Badminton’. De datum was niet toevallig gekozen, want de Europese Commissie labelde 10 september als de ‘Dag van de Bedrijfssport’. Het was dus hét moment bij uitstek

om samen met de collega’s de sportschoenen aan te trekken en net zoals vele Europeanen extra sportief te zijn!

Tekst/ SILKE VEECKMAN • Foto/ VLB

QinetiQ Space. Dirk Claessens en Stijn Ilsen eindigden knap tweede en het podium werd vervolledigd door hun collega’s Lennert Jans en David Regad.

Tijdens de prijsuitreiking gaven we maar liefst zestien prijzen weg. De spelers uit de top drie mochten als eerste een prijs kiezen. De overige tien prijzen werden verdeeld aan de hand van loting. Alle bedrijventeams werden in een pot gegooid en de onschuldige handen van de Burgemeester van Kruibeke, Jos Stassen, en de Schepen van de Sport, Dirk De Ketelaere, trokken nog eens vijf extra teams om hen bijgevolg ook gelukkig te kunnen maken met één van onze mooie prijzen. Nadien maakten alle aanwezigen er nog een gezellige avond van tijdens een geslaagde After Work Party.

Top 31. Mourik n.v. - Carl & Patrick2. QinetiQ Space - Dirk & Stijn3. QinetiQ Space - Lennert & David

We kunnen besluiten dat het evene-ment weer een denderend succes was. Badminton bleek opnieuw een zeer populaire en laagdrempelige sport te zijn. Daarom slaan VLB en Badminton Vlaanderen op 3 december nog eens de handen in elkaar en zal de laatste editie van dit jaar doorgaan in Berchem. •

In het ‘European Sport Village’

aan de Kunstberg boden VLB

en EFCS onder meer stoel-

massages aan.

De vier

teams van

QinetiQ

Space

hadden

er zin in.

19

Page 20: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Padel is een nieuwe, laagdrem-pelige en trendy racketsport en bevat ingrediënten uit o.a. tennis

en squash. De sport richt zich op jong en oud, op man en vrouw, ongeacht sportief niveau. De twintig personen die deelnamen aan deze organisatie, kregen om 14u eerst een initiatie en konden daarna vrij oefenen. Vanaf 15u startte vervolgens een tornooi, waarbij de deel-nemers per twee telkens een wedstrijd tegen een ander duo speelden.

ONS BEDRIJF ONTDEKT PADEL

leukekennismaking

met nieuweracketsport

Op zaterdag 19 september droeg VLB met ‘Ons Bedrijf ontdekt Padel’ nogmaals haar steentje bij aan de ‘European Week of Sport’. Dit keer kwamen tien teams proeven van de allernieuwste racketsport, padel.

De kennismaking vond plaats in de padelclub ‘Padel 4U2’ in Gentbrugge. We konden gebruik maken van hun accommodatie en ze verleenden ook

hun medewerking tijdens de initiatie en de opzet van het tornooi.

TEKST/ Silke Veeckman • FOTO’S/ VLB

Voor het verloop van het tornooi werd gekozen voor een zogenaamde ‘Yuste Cup’ waarbij telkens via lottrekking werd bepaald wie tegen wie moest spelen. Op die manier speelde elk team in totaal vijf wedstrijden, telkens tegen een nieuwe tegenstander. De matchen werden gespeeld tot het win-nen van één set, m.a.w. tot zes games. Per gewonnen wedstrijd kreeg een team drie punten, de verliezers kregen één punt.

Nadat iedereen het beste van zichzelf had gegeven, eindigde het tornooi om 18u. Sommige teams waren uitge-teld en hadden nood aan een douche en een drankje. Anderen kregen er niet genoeg van en speelden onder-ling nóg een wedstrijd. Het toont aan dat de sport in de smaak viel! Daarna werd voor iedereen een lekker ape-ritief uitgeschonken en kon de prijs-uitreiking starten. Velen waren al aan het speculeren en het tellen gegaan, maar het leuke aan de ‘Yuste Cup’ is dat het tot op het einde spannend blijft. Voor twee podiumplaatsen (zilver en brons) hadden maar liefst drie(!) teams hetzelfde aantal punten. Daarom werd er gekeken naar het totaal aantal gewonnen games. Ook daar bleken de teams erg aan elkaar gewaagd, want de cijfers lagen héél dicht bij elkaar, namelijk 25, 27 en 29! Het team met het minst aantal gewonnen games en het team dat uiteindelijk dus net buiten de prijzen viel, was Beaulieu (Vlaamse Sport-federatie vzw). Ondanks een zeer sterk tornooi moesten zij het

Na het tornooi

schoven alle

deelnemers

aan voor

heerlijke paëlla

à volonté.

20

Page 21: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

VLB: Wanneer hebben jullie deze club eigenlijk opgericht en met welke motivatie? Jan: “Samen met Eric Vandenabeele werd dat initiatief in 2011 genomen. Initieel was het alleen onze bedoeling om deze sport te promoten en niet om zelf een exploitatie op te starten, maar door allerlei omstan-digheden is dat dan toch gebeurd. Dankzij de samenwerking met de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen werd het moge-lijk om de club gefaseerd uit te bouwen. De opening dateert van 1 juli 2012 en we stellen met genoegen vast dat heel wat mensen zich tot deze sport aangetrokken voelen. Jong en oud, mannen en vrouwen, met of zonder racketsportervaring: de meesten komen heel regelmatig spelen én participe-ren aan het clubleven. Daarnaast zijn er ook heel wat groepen die eens langskomen om van de sport te proeven. Scholen, bedrijven, … noem maar op.”

VLB: Kan je even kort het spel om-schrijven? Jan: “Eigenlijk moet je het spel zien of zelf spelen om het écht te begrijpen. Er wordt meestal twee tegen twee gespeeld (nvdr. één tegen één bestaat ook, maar is minder bekend) op een court van 20 m x 10 m, voorzien van metalen en glazen wanden die ook gebruikt worden tijdens het spel. Padel bevat dus een aantal ingrediënten van

tennis, squash en andere racketsporten, maar is tegelijkertijd héél verschillend qua

strategie en techniek. Ik raad iedereen altijd aan om even wat filmpjes te

bekijken via YouTube, dat geeft je al een goede impressie, maar ook via onze website (nvdr. http://www.padel4u2.be) kan je

introductiefilmpjes terug vinden.”

VLB: Zijn er specifieke spelregels? Jan: “Ja, zoals elke sport die heeft. Belangrijk is dat je de wanden kan gebruiken en de bal daardoor vaak heel lang in het spel blijft. Er wordt ook onderhands opgesla-gen, wat bijdraagt tot langere rally’s.”

“Laagdrempeligheid is grootste troef”

VLB: Welke specifieke aspecten zijn anders dan bv. tennis/squash? Jan: “De laagdrempeligheid is de grootste troef. Iedereen ervaart snel spelplezier en bovendien is er voortdurend interactie met de medespelers/tegenstrevers. Padel is vooral controle en strategie, terwijl bij tennis of andere racketsporten de accenten eerder op techniek en kracht gelegd worden.”

VLB: In Spanje is het al een zeer populaire sport? Er is in België waarschijnlijk nog heel wat groeimarge?Jan: “Absoluut. Spanje telt momenteel meer dan vijf miljoen beoefenaars! Er wordt op elk niveau gespeeld, van pure recreatie tot absolute topsport. Ondertus-sen is er een expansiegolf gestart en mede dankzij de inspanningen die we vanuit Padel Vlaanderen vzw leveren, raakt Padel ook bij ons meer en meer bekend. Er ko-men meer en meer clubs en dankzij o.a. het project ‘Padel on the Move’ (nvdr. mobiele courts die op diverse locaties opgesteld worden) kreeg Padel al heel wat aandacht. Ook de media toont regelmatig interesse en vanuit de overheid krijgen we -naast de steun van Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen- ook ondersteuning van-uit het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Over enkele jaren zal Padel zijn uitgegroeid tot een volwaardige sport en haar plaats innemen in het Vlaamse sport-landschap.”

VLB: Wat zijn de ambities met de club? Jan: “De kwaliteit van de werking behou-den en optimaliseren en eventueel nog een kleine uitbreiding realiseren. Daarnaast zijn we nu begonnen om -samen met an-dere clubs- een systeem van interclubont-moetingen uit te werken. We blijven ook inzetten op de organisatie van belangrijke events, ook met internationaal karakter, om de sport verder bekend te maken.”

VLB: Dankjewel, Jan. VLB wenst ‘Padel 4U2’ nog alle succes toe! •

onderspit delven voor HoGent en Tsemani van Itineris, de teams die respectievelijk derde en tweede eindigden. De ul-tieme winnaar, het enige team dat élke wedstrijd won, was het sterke UGent! De laureaten gingen naar huis met elk een fles wijn en vijf gratis padelbeurten, aangeboden door ‘Padel 4U2’. Na afloop van de prijs-uitreiking konden alle deelnemers aanschuiven bij de grote pan van ‘Hasta La Vista’, voor lekkere paëlla à volonté! Er werd volop genoten van het lekkere eten én er werd nog lang nagekaart.

Jan Bonnarens van ‘Padel 4U2’.

UGent won

uiteindelijk het

tornooi dat

opgezet was

volgens de

‘Yuste Cup’.

VLB was uiteraard erg dankbaar dat het de mooie accommodatie van de Gentse padelclub mocht gebruiken. De redactie sprak achteraf met Jan Bonnarens, één van de oprichters van ‘Padel 4U2’.

TEKST/ Silke Veeckman • FOTO’S/ Padel 4U2

Top 31. UGent - Dirk & Tine2. Itineris - Frederik & Jeroen3. HoGent - Tom & Maarten

21

Page 22: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

BNP-fietsevent

BNP Paribas Fortis FietstOp zaterdag 9 mei was het opnieuw verzamelen geblazen voor

de fietsliefhebbers van BNP Paribas Fortis. De personeelsclub Regio Aalst organiseerde voor de tweede keer een grootschalig

fietsevent in de Vlaamse Ardennen. Eén van de drijvende krachten achter de organisatie is Edwin Goubert. Bij BNP Paribas

Fortis is Edwin niet alleen Relationship Manager, maar óók voorzitter van de regionale personeelsclub. Al een hele tijd op

voorhand had hij ons kunnen overtuigen om een kijkje te komen nemen in Munkzwalm. En zo geschiedde.

TEKST/ Wim Beeldens • FOTO’S/ BNP Paribas Fortis

VLB: Jullie aanwezigheid valt me-teen op in deze streek. Normaal zie je hier wel veel individuele fietsers of kleine groepjes, maar jullie grote groep trekt onmiddel-lijk de aandacht! Edwin: “Dat mag je wel stellen ja. (lacht) Ondanks de iets mindere weersomstandigheden, mogen

we toch zeer tevreden zijn met de opkomst. In totaal zijn er vandaag 145 fietsers aanwezig en zij komen uit alle uithoeken van het land. Er zijn zelfs collega’s vanuit Luik en Luxemburg naar hier afgezakt. Het evenement zit trouwens nog in de groeifase, want op langere termijn willen we nóg meer collega’s overtuigen om naar ons fiets-event te komen.”

VLB: Hoe is dit initiatief eigenlijk ont-staan? Want BNP organiseert toch ook veel andere sportactiviteiten? Edwin: “BNP organiseert inderdaad verschillende activiteiten voor haar me-dewerkers. Naast een aantal culturele evenementen zijn er ook meerdere sportactiviteiten. Jaarlijks is er een loop/jogevent in het Zoniënwoud, een tennistornooi. En we organiseren zelfs een voetbaltornooi dat we beschouwen als onze hoogsteigen “mini-Champions

League”. Daar doen toch jaarlijks een dertigtal ploegen aan mee. Maar binnen ons bedrijf zijn er ook vrij veel mensen die regelmatig fietsen en ik vond dat er voor die doelgroep iets speciaals moest gedaan worden. Met een aantal collega’s hebben we dit idee dan verder uit gewerkt. En dat het geapprecieerd wordt, bewijst het aantal deelnemers.”

VLB: Jullie kozen bewust voor een tocht in groep, waarom precies?Edwin: “Vanuit de nationale perso-neelskringen worden teamactivi-teiten sterk gewaardeerd. Daarom vonden we het een goed idee om de volledige rit echt sámen af te werken. Het was niet de bedoeling om van deze dag een wedstrijd onder colle-ga’s te maken. Eén nadeel is dan wel dat iedereen aan hetzelfde tempo moet rijden en op dit heuvelachtige

Voor de

wegkapiteins

was er een be-

langrijke taak

weggelegd.

De lange

sliert

fietsers

van BNP

Paribas

Fortis viel

alvast op in

de Vlaamse

Ardennen.

Het initia-

tief kwam

van Edwin

Goubert.

22

Page 23: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

parcours is dat voor de ene al wat makkelijker dan voor de andere. Maar bij alle deelnemers primeert over-duidelijk het teamgevoel. De tocht is 115 km lang en halfweg stoppen we voor een broodjeslunch.”

VLB: Zowel bij start en aankomst als onderweg zijn er veel medewerkers actief. Dat vraagt wellicht veel inzet en coördinatie? Edwin: “We kunnen rekenen op een groot aantal vrijwilligers om dit alle-maal in goede banen te leiden. Maar het vraagt inderdaad veel voorberei-ding natuurlijk. Naast het klaarzetten van de sporthal voor de start en onze BBQ achteraf, moet ook het volledige parcours op voorhand bewegwijzerd worden. En om zeker te zijn dat alle pijlen nog juist hangen of niet weg-genomen zijn, wordt voor de start ook alles nog dubbel gecontroleerd.

Tijdens de tocht willen we dat de veiligheid van onze fietsers steeds gegarandeerd wordt. Omdat we in groep rijden hebben we dan ook veel seingevers en motards nodig die het parcours vrijmaken en instaan voor een veilige verkeerssituatie. En zoals bij elk ander evenement vraagt

het opruimen nadien eveneens nog wat inspanningen, maar die worden met alle plezier gedaan.”

VLB: Is er binnen BNP voldoende draagvlak om een dergelijk evene-ment te organiseren?Edwin: “We mogen ons echt geluk-kig prijzen dat BNP veel aandacht heeft voor het welzijn van haar medewerkers en ruimte laat voor dergelijke initiatieven. Er zijn dan ook aparte structuren voor opgestart. Zo zijn er twee nationale personeelskrin-gen voor die 16.000 medewerkers. Enerzijds één personeelskring voor cultuur/sociale zaken en anderzijds nog één voor sport. Onder die koepel organisaties werken dan nog eens veertien regionale clubs, waar wij er met Aalst één van zijn. De per-soneelsclub van Aalst viert volgend jaar (nvdr. vermoedelijk eind juni 2016) trouwens haar 75-jarig bestaan met een weekend vol sportactivi-teiten, cultuur en gastronomie. En dat BNP een hart voor sport heeft, vertaalt zich ook in de beschikbaar-heid van eigen sportinfrastructuur in bijvoorbeeld Watermaal-Bosvoorde met voetbalterreinen, tennisterreinen en een sporthal. Maar op uitzonde-ring van sportieve teambuildings worden alle evenementen buiten de werkuren georganiseerd. Wij zijn al tevreden met de goede omkadering en de middelen waarover we kunnen beschikken.”

VLB: Volgend jaar een nieuwe editie?Edwin: “Als het van ons afhangt ze-ker! We gaan dit proberen te combi-neren met onze jubileumfeesten!” •

Halfweg was

er tijd voor

een lekkere

broodjeslunch.

23

Page 24: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

Eerste Wereld Zomerspelen in

Palma de Mallorca

De eerste Wereld Zomerspelen zijn een feit! Na het eerste congres van de World Federation for Company Sport op 28 maart 2015, werd

beslist dat deze spelen in Palma de Mallorca gehouden zullen worden. Op het congres waren 20 delegaties aanwezig om de World Federation for Company Sport te stichten. Verschillende landen zoals Italië, Letland en Turkije waren kandidaat om de eerste Wereldspelen te organiseren. Alle kandidaturen waren van hoge kwaliteit, maar uiteindelijk werd voor Spanje en meer bepaald Palma de Mallorca gekozen. Van 1 tot 5 juni 2016 kunnen honderden bedrijven en werknemers uit de hele wereld er genieten van de uitstekende sportfaciliteiten, de Spaanse zon en de cultuur in de regio.

Dit zijn de sporten die aangeboden worden:

Atletiek Badminton Basketbal Beachvolleybal

Bowling Darts Golf Handbal Padel Petanque

Squash Tafeltennis Tennis Voetbal (11 – 7 – 5)

Volleybal Wielrennen Zwemmen

Er worden ook paralympische disciplines voorzien:

Atletiek Basketbal Zwemmen

Meer info over deze Spelen kan je vinden op: www.wcsgmallorca2016.com

Rechtzetting uitslag bowling

In het vorig nummer was op pagina 17 te lezen dat tijdens de Europese Bedrijfssportspelen in Riccione het KBC Bow-ling Team 16e was en het Belgian Railways Bowling Team 8e. Deze uitslag was niet correct. De juiste rangschikking van de Belgische teams (inclusief het Waalse team) was:

6e plaats: KBC Bowling Team16e plaats: Belgian Railways Bowling Team19e plaats: Corpo Province Namur 1

KORT NIEUWS

‘Reanimeren en defibrilleren voor

sportclubs’

Elk jaar krijgen tientallen mensen in België een hartstilstand tijdens of net na het sporten. Het is belangrijk om dan snel te reageren. Elke minuut die verstrijkt voordat er gestart wordt met de reanimatie, daalt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Voor elke sporter is het dus letterlijk van levensbelang dat omstaanders weten hoe ze moeten reanimeren. Wachten op professionele hulp duurt in zulke omstandigheden immers te lang en kan fataal aflopen.

Momenteel biedt Rode Kruis-Vlaanderen aan 225 sportclubs een 3 uur durende opleiding reanimeren en defibrilleren aan. Tijdens deze opleiding leren de leden van jouw club hoe ze een bewusteloos slachtoffer benaderen, hoe ze kunnen reanimeren en hoe ze een AED gebruiken. De opleiding is bedoeld voor iedereen die aan een sportclub verbonden is: trainers, sporters, bestuursleden, begeleiders en supporters. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid aan dit project betaal je slechts 75 euro voor de opleiding, waaraan maximum 15 personen kunnen deelnemen. Elke deelnemer krijgt na de opleiding de gids ‘Reanimeren en defibrilleren’ en de sportclub ontvangt het label ‘Deze sportclub leerde reanimeren en defibrilleren’ van Rode Kruis-Vlaanderen.

Voorrang aan gezonde en veilige sportclubs Dit aanbod richt zich vooral naar clubs die al werken rond gezond sporten en die bereid zijn te blijven investeren in een veilige sportomgeving. Wil je weten of ook jouw sportclub voor dit uniek aanbod in aanmerking komt, vul dan nu de online vragenlijst in. De geselecteerde clubs krijgen een uitnodiging om hun opleiding ‘Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs’ vóór 30 november 2015 te organiseren. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met Rode Kruis-Vlaanderen op het nummer 078 053 054 of per mail via [email protected]. Zorg dat ook jouw leden met een gerust hart naar de sportclub komen! Meer info op www.rodekruis.be.

Met droefheid melden wij u het overlijden van Walter Van Osselaer (°16/08/1945 – 01/08/2015), hoofdjurylid KSAH-Atletiek. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe. RUNNING 2015: RACE LINE!

www.erima.be

GET TOGETHER AND WIN

24

Page 25: Vlaamse Liga van Bedrijfssport I SEP 2015

RUNNING 2015: RACE LINE!www.erima.be

GET TOGETHER AND WIN

Aanbod onderworpen aan voorwaarden en onder voorbehoud van aanvaarding. Enkel voor jongeren t.e.m. 26 jaar. Meer info op ethias.be - Ethias NV, rue des Croisiers 24, 4000 Luik - RPR Luik - BTW : BE 0404.484.654

D E A U T O VE R ZE K E R I N G VO O R J O N G E R E NHelp ook jouw jongeling op weg naar een autoverzekering.Ontdek nu Ethias Young Drivers, de nieuwe autoverzekering voor jonge bestuurders. Het voordeel ? Gedurende twee jaar zakt hun premie tweemaal sneller dan elders indien ze ongevalvrij rijden. Info en voorwaarden op ethias.be of via onze Twitteraccount @EthiasYoungDrivers.

gedaan MET zagen

over de

verzekeringvan je eerste

wagen!

40%Bestel via [email protected]!

korting!voor VLB-leden