Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

21
Bedrijfssport- lente van start gegaan! Op bezoek bij Atlas Copco Babbel met Nick Nuyens Mourik n.v. en Lilly’s Cakes grote winnaars After Work Badminton www.vlaamse-bedrijfssport.be driemaandelijks magazine | 38ste jaargang | MAA 2015

description

 

Transcript of Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

Page 1: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

Bedrijfssport-lente van start

gegaan!

Op bezoek bij Atlas Copco

Babbel met Nick Nuyens

Mourik n.v. en Lilly’s Cakes grote winnaars After Work Badminton

www.vlaamse-bedrijfssport.be

driemaandelijks magazine | 38ste jaargang | MAA 2015

Page 2: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

Officieel magazine van de Vlaamse Liga van Bedrijfssport vzw

Erkend door de Vlaamse Overheid - Bloso Lid van European Federation for Company

Sport en World Federation for Company Sport

Permanent Landelijk Secretariaat Huis van de Sport

Boomgaardstraat 22 bus 15 2600 Berchem

Tel. 03 286 07 36 Fax 03 286 07 42

[email protected] www.vlaamse-bedrijfssport.be

Hoofdredacteur Nicolas De Brabander

Leo Tertzweillaan 73 9050 Gentbrugge Tel. 0494 86 23 08

[email protected]

Redactie Elke Debaets

Guy De GrauweKathelijne Vanderstraeten

Vormgeving Kliek Creatieve Communicatie

Bruggestraat 1058700 Tielt

Tel. 051 40 43 12

Alle teksten, foto’s of afbeeldingen en ook de lay-out van het magazine vallen onder

de bescherming van het auteursrecht of een andere wetgeving met betrekking tot intel-

lectueel eigendomsrecht. Overname van teksten en/of afbeeldingen in hun geheel of gedeeltelijk kan slechts na toestemming van

de rechthebbenden.

03Woord vooraf

08Agenda

09kort nieuws

10Kathelijne Vanderstraeten nieuw bij VLB

18Mourik & Lily’s Cakes winnaars op After Work Badminton

20EFCS werkt samen met Europese Commissie

Foto cover

De tennissers van Hogeschool Gent pakten bij hun eerste deelname aan het VLBK Tennis meteen de eerste plaats. Een knappe prestatie!

1721 BEDRIJVEN STRIJDEN OM

TITEL ‘VLAAMS BEDRIJFSSPORT- KAMPIOEN CROSS

12Babbel Met Nick Nuyens

19BNP Paribas Fortis vaste waarde op VLBK Tennis

04Bedrijf in de kijker: Atlas Copco

2

Page 3: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

Nieuw, nieuw… alles is nieuw! Om te beginnen bijvoorbeeld de lay-out van dit magazine. Hopelijk kunt u de frisse wind die door dit nummer van Vlaamse Bedrijfssport waait een beetje smaken. Niet dat de oude lay-out ons niet meer kon bekoren, maar op tijd en stond vernieuwen kan nooit kwaad!

De restyling kwam er trouwens niet toevallig, maar ging gepaard met de beslissing van onze Raad van Bestuur om dit magazine niet langer in printvorm uit te brengen. Papieren versies van Vlaamse Bedrijfssport zult u dus niet meer ontvangen.

Waarom die wijziging? In tijden waarop alles meer en meer online gebeurt, leek het ons opportuun om onze bood-schap vooral digitaal te verspreiden. Sommige bedrijven die lid zijn van VLB hebben duizenden werknemers, maar ontvangen slechts enkele magazines. Om er zeker van te zijn dat iederéén die dat wil ons magazine kan lezen, zullen wij vanaf nu ons magazine via e-mail, maar ook via social media-kanalen zoals Facebook en Twitter verspreiden. Als u en uw ploeg dan een knappe prestatie neerzetten of we komen langs bij uw bedrijf en schrijven er een artikel over, dan kunt u dus vanaf nu werkelijk iédereen er digitaal van laten meegenieten.

Inhoudelijk verandert er weinig. Veel van de bestaande rubrieken zult u ook nu nog terugvinden. Zo gingen we onlangs op bezoek bij ‘Bedrijf in de Kijker’ Atlas Copco. Een sportief bedrijf uit Antwerpen met verrassend veel éigen sportin-frastructuur.

Een nieuw begin is er ook voor ex-wielrenner Nick Nuyens. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2011 zette zijn fiets in januari definitief aan de kant. We hadden het met hem over zijn oude én zijn nieuwe leven.

Ook bij VLB een paar nieuwigheden, niet in het minst op personeelsvlak. We stellen verderop in dit magazine met veel plezier onze nieuwe administratief coördinator Kathelijne Vanderstraeten aan u voor.

Met de Challenge Run en het Kubb-tornooi staan er bovendien ook twee gloednieuwe evenementen op het programma. Hogeschool Gent nam het initiatief en VLB fungeert bij beide evenementen als partner. Voor die Challenge Run ben ik momenteel helaas onvoldoende getraind, maar het Kubb-tornooi in juni lijkt alvast wél perfect op mijn lijf geschreven!

Maar als het over juni gaat, dan kijk ik eerlijk gezegd nog veel méér uit naar de Europese Bedrijfssportspelen. Na een geslaagde eerste kennismaking in Praag twee jaar geleden, keer ik binnenkort terug op het Europese toneel. Met mijn voetbalmaats probeer ik -voornamelijk op het veld- het Italiaanse Riccione onveilig te maken. Als VLB-bestuurslid ga ik er vooral mijn ogen nog eens goed de kost geven, want in 2017 komen de Spelen naar Gent. En dán pas worden het de meest succesvolle Europese Spelen ooit natuurlijk!

Geniet allemaal van de bedrijfssportlente -die alweer boordevol leuke evenementen en kampioenschappen zit- én van dit magazine.

Veel leesplezier.

Nicolas De Brabander Uw hoofdredacteur

12Babbel Met Nick Nuyens

Nicolas De Brabander is 30 en gepassioneerd door sport en media. Na een eerste werkervaring bij de Vlaamse Liga van Bedrijfssport en freelancewerk voor Sporza op Radio 1, is hij nu voltijds in de media aan de slag als sportjournalist voor Woestijnvis.

“Bedrijfssport is hét middel bij uitstek om collega’s dichter bij elkaar te brengen.”

Nieuwe start

3

Page 4: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

bedrijf in de kijker

Antwerpse vestiging beschikt over voetbalveld, tennisterreinen én zelfs een eigen sporthal

“Wie wil, kan bij ons een eigen sportclub

oprichten.”34 jaar geleden schonk het hoofdkantoor van Atlas Copco in Zweden een heuse sporthal aan haar afdeling ‘Airpower’ in Wilrijk. Het betekende destijds een ware boost voor de personeelsclubs en leidde tot zeer succesvolle basketbal-, tennis- en voetbalploegen. Tegenwoordig is het moeilijker

om de competities draaiend te houden, maar dat wil zeker niet zeggen dat Atlas Copco geen sportief bedrijf meer is, integendeel. VLB sprak met Peter Leemans en Mariska Mathieu, de

voorzitters van respectievelijk de volleybalploeg en de tennisclub van Atlas Copco.

Tekst/ Kathelijne Vanderstraeten • Foto’s/ VLB en Atlas CopcO

VLB: Peter, er wordt verteld dat Atlas Copco altijd al een sportief bedrijf is geweest. Klopt dit?Peter: “Zeker, de allereerste sportclub was de voetbalclub en is ontstaan in 1948. Niet veel later gevolgd door basket, judo en hobby-clubs voor fotografie en filatelie. In 1973 werd het sportcomplex op de Atomiumlaan officieel ingehuldigd en acht jaar later kwam er ook nog een sporthal bij. We boekten goede resultaten met onze voetbalploeg, onze tennisploeg ging wedstrijden spelen in Zweden tegen de collega’s daar, maar vooral de basketbalploeg deed het zeer goed. Sommige van onze basketballers speelden in het verleden zelfs voor de Belgian Lions (nvdr. het Belgisch nationaal bas-ketbalteam). Voor de uitwedstrijden werden er bussen ingezet om te gaan supporteren. Zelfs Ronny Bayer (nvdr. een Belgische basketter die het grootse deel van zijn carrière bij BC Oostende speelde en geregeld aantrad voor de nationale ploeg) speelde ooit in ons team. Hij zat in

Atlas Copco is wereldwijd marktleider op het gebied van duurzame producti-viteitsoplossingen. De groep voorziet klanten van innovatieve compressoren, vacuümoplossingen, luchtbehandelings-systemen, apparatuur voor de bouw en

mijnbouw, industriële gereedschappen en assemblagesystemen. Atlas Copco ontwikkelt producten en diensten gericht op productiviteit, energiezuinigheid, veiligheid en ergonomie. Het bedrijf, dat in 1873 is opgericht, heeft zijn hoofdkantoor in het Zweedse Stockholm en is wereldwijd actief in meer dan 180 landen. In 2014 bedroeg de omzet van Atlas Copco 10,3 miljard euro en telde het bedrijf meer dan 44.000 werknemers. In België zijn er vestigingen in Wilrijk (productie), Rumst (verhuur), Overijse (verkoop) en Hoeselt (distribution centre).

een transferperiode en mocht niet in de nationale competitie aantreden. De andere bedrijven waren niet erg enthousiast, maar toen mocht dat en wij vonden het wel fijn.” (lacht)

VLB: Jullie hebben dus een ei­gen sporthal, een cadeau van het Zweedse hoofdkantoor. Hebben jullie verder nog eigen sportaccom­modatie?

Peter: “Ja, we hebben naast de sporthal nog twee tennisterreinen, een voetbalveld, een basketterrein, een ruimte voor petanque en een chalet die fungeert als ontmoetings-ruimte voor de sporters. De sporthal biedt naast de polyvalente sportzaal -waar er onder andere aan basketbal, badminton, tennis, volleybal en zaal-voetbal wordt gedaan- ook nog een aparte ruimte voor tafeltennis.

4

Page 5: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

Voor sporttakken zoals squash en biljart, die niet in onze eigen sport-accommodatie terechtkunnen, worden er terreinen gehuurd door het bedrijf. De sporthal wordt bo-vendien ook gebruikt voor evene-menten zoals het sinterklaasfeest en de jaarlijkse quiz. Die worden wel zoveel mogelijk gebundeld, zodat de sporthal niet te lang gesloten is voor de sporters.”

VLB: Het lijkt dus alsof er een goed uitgewerkt sportbeleid is binnen het bedrijf?Mariska: “Ja, er zijn altijd al veel sportclubs geweest, gedragen door enthousiaste vrijwilligers. Iedereen die dat wil, kan trouwens een voorstel doen om een nieuwe sportclub op te richten. Als dat goedgekeurd wordt, moet je eerst één jaar zelfbedruipend zijn, maar daarna kan je op financiële steun van het bedrijf rekenen. Elke twee maanden is er trouwens ook een vergadering van de personeelsclub, die eveneens draait op vrijwilligers.

Al onze sportclubs worden op die vergadering uitgenodigd en daar wordt dan algemene informatie over de verschillende werkingen gedeeld en de komende activiteiten overlo-pen. Nieuwe medewerkers krijgen een informatiepakket waarin onder andere de verschillende sportclubs worden voorgesteld, zodat ze vanaf dag één kunnen sporten binnen het bedrijf. De sportclubs mogen tot slot hun initiatieven ophangen aan de verschillende bulletinboards binnen het bedrijf, zo blijven alle personeels-leden op de hoogte.”

VLB: Zijn er naast de sportclubs nog andere initiatieven die Atlas Copco organiseert?Mariska: “Naast de sportclubs wil het bedrijf de medewerkers ook ge-zonder in het leven laten staan door gezond eten en bewegen te promo-ten. Zo is er nu het project ‘Energy@Work’ waar de medewerkers zich vrijwillig op konden inschrijven en digitaal hun sportprestaties kunnen bijhouden.”

Peter: “In het verleden waren er ook programma’s

om te stoppen met roken en een stappencompe-

titie waar je per team de afstand tussen Wilrijk en Stock-holm (nvdr. de stad waar het Zweedse hoofdkantoor ge-vestigd is) moest overbruggen. Jaarlijks neemt

onze fietsclub deel aan de ‘Kom op

tegen Kanker’-actie. Verder worden er ook

oproepen gelanceerd om mee te doen met

grote sportevenementen zoals de Antwerp 10 miles.

Het personeel dat daarop intekent, krijgt een looptenue en we leveren door onze deelname ook nog een bijdrage aan een goed doel. Onze grote baas Ronnie Leten, in 2013 nog manager van het jaar, is trouwens ook erg sportief. Zo heeft hij een aantal jaar geleden in Zweden meegedaan aan een fietsmarathon (Vatternrundan) van 300 km.”

VLB: Hebben jullie een idee hoeveel leden de sportclubs tellen? Mariska: “Dat is moeilijk te zeggen. Elk personeelslid kan deelnemen aan een sportactiviteit van de sportclubs zonder een lidkaart aan te moeten vragen. Partners en kinderen mogen ook sporten binnen het bedrijf. Bij-gevolg is eigenlijk elk personeelslid

“We denken dat er ongeveer 500 actieve sporters zijn binnen Atlas Copco.”MARISKA MATHIEU

>

5

Page 6: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

CEO ronnie leten “Onze mensen zijn de belangrijkste ‘assets’ binnen ons bedrijf en wij willen er dan ook heel goed voor zorgen. Atlas Copco biedt daarom zijn medewerkers al jaren de mogelijkheid aan om aan sport te doen binnen haar eigen sportfaciliteiten in Wilrijk. Je hoeft hiervoor niet altijd competitief aangelegd te zijn, je kan je ook gewoon met collega’s sportief ont-spannen en zo trouwens je collega’s ook eens op een andere manier leren kennen, sport brengt nl. mensen dichter bij elkaar. Ik durf gerust te stellen dat we als bedrijf pas succesvol kunnen zijn als ‘Mens sana, in corpore sano’, vandaar dat spor-tief actief zijn, één van onze steunpunten is voor ons succes!”

automatisch lid van de sportclubs. We denken dat er ongeveer 500 actieve sporters zijn binnen Atlas Copco (nvdr. in Wilrijk werkt er ongeveer 2500 man).”

VLB: De éénmalige evenementen kennen veel succes bij de werk­nemers.Peter: “Ja, binnen de badmintonclub is er een laddertornooi en zij nemen ook deel aan de After Work Badminton van VLB. Zo wordt dit jaar een racket-lon georganiseerd door de tafeltennis, tennis, badminton en squashclub. De voetballers hebben één keer per jaar de ‘beker directeur-generaal’: een voetbalcompetitie waar de verschil-lende divisies tegen elkaar spelen. De president komt op het einde zelf de beker overhandigen. De atletiek-club organiseert een jaar lijkse cross

gespeeld. Het puntensysteem is zo opgezet dat ook minder goede tennis-sers kans maken om door te stoten tot de kwartfinale. Het tornooi wordt dan afgesloten met een viering waarbij de winnaars in de bloemetjes worden ge-zet. Die formule werkt, aangezien de spelers meer vrijheid hebben om zelf hun wedstrijden in te plannen. Jaarlijks organiseert de divisie ‘Industrial Air’ in de zomer ook een beachvolley-baltornooi dat op één avond wordt gespeeld.”

VLB: Toch blijkt het moeilijk om som­mige competities gaande te houden. Hebben jullie een idee hoe dat komt? Peter: “Deelnemen aan een competi-tie vergt veel tijd, want je moet op re-gelmatige basis beschikbaar zijn aan-gezien sommige competities wekelijks wedstrijden hebben. De medewerkers die bij ons meedoen in de volleybal-competitie spelen vaak ook nog buiten het bedrijf in clubs waardoor ze minder tijd hebben. Er is bovendien ook een grote variatie in leden waardoor het moeilijker is om een stabiele club te behouden. Er zijn bijvoorbeeld veel expats die komen sporten, zo zie je dat wel wat Indiërs interesse hebben in het badminton. Zij zijn hier alleen en je merkt dat zij wel de kans grijpen om op het werk te sporten. Maar na een tijd zijn zij dan natuurlijk weer weg.”

VLB: Wat zien jullie nog graag gebeuren in de bedrijfssport binnen Atlas Copco?Mariska: “Ik zou graag de sportclubs weer actiever zien. Vorig jaar moesten we noodgedwongen stoppen met onze deelname aan de KSAH-tennis-competitie en dat is jammer. Door promotie te maken voor éénmalige evenementen zoals het VLBK Tennis hopen we opnieuw mensen te overtui-gen om competitie te gaan spelen.” Peter: “Ik zou graag een recreatief zijprogramma opstarten, zodat men-sen ook zonder verplichtingen kunnen volleyballen en niet direct gebonden zijn aan de competitieformule. De badmintonclub heeft dat al gedaan en dat werkt goed. Er zijn dus voldoende uitdagingen!”

VLB: Succes! •

en neemt normaal gezien ook deel aan het Open VLBK Cross. De volley-balclub neemt later dit jaar misschien wel deel aan het VLBK Volleybal. ” Mariska: “Binnen onze tennisclub hebben we twee keer per jaar een intern tornooi. Gedurende twee maanden wordt er tegen elkaar

“Ik zou graag een recreatief zijprogramma opstarten, zodat mensen zonder verplichtingen bij ons kunnen komen sporten.” PETER LEEMANS

6

Page 7: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

VLB: Dag Peter, hoe lang werk je al bij Atlas Copco en wat doe je precies?Peter: “Al acht jaar. Ik ben commu-niciatiecoördinator van de divisie Portable Energy. Dat is een divisie die producten maakt die slechts tijdelijk ergens moeten staan, denk maar aan compressoren, generatoren of pompen die bijvoorbeeld op een werf staan en dus vaak verplaatst worden. Mijn taak daar is om de wereldwijde communica-tie van de divisie te verzorgen, dat gaat van commerciële informatie, websites tot productlaunching en persberich-ten.”

VLB: Wij hebben ook gehoord dat jij één van de langst spelende spelers van jullie volleybalploeg bent, klopt dat?Peter: “Jazeker! Ik zit nu zeven jaar in de ploeg, dus sinds het prille begin. We zijn toen met een groepje op woensdag-avond recreatief tegen elkaar beginnen spelen en van daaruit is stilaan deze ploeg gegroeid. Er zitten trouwens nog een aantal mensen in de ploeg die er net als mij vanaf het begin bij waren, zo-als Peter Leemans en Lee Ann Harvey. We hebben gemerkt dat het moeilijk is om een vaste kern te behouden en dat is onze zwakte: ons team heeft vaak een andere samenstelling.

“Sinds ik bij Atlas Copco werk, ben ik beginnen te volley-ballen.”

Op 25 februari 2015 speelden Atlas Copco en VLB een volleybalwedstrijd in de sporthal van Atlas Copco. Na een overwinning voor de thuisploeg

met 3-0, zaten we samen voor een gezellige babbel met Peter Haesaerts.

Foto’s / VLB • Tekst / Kathelijne Vanderstraeten

Peter Haesaerts was van prille begin betrokken bij oprichting volleybalploeg

We proberen om na ieder seizoen te regroeperen en te rekruteren en het lukt ons gelukkig altijd een team samen te stellen. Dat maakt dat er elk seizoen wel één of twee nieuwe gezichten in de ploeg zitten, vaak ook internationale. Nu spelen er bijvoorbeeld twee Russen, een Braziliaan, een Nederlander en een Amerikaanse in ons team, maar die multiculturaliteit is tegelijk ook het leuke aan onze ploeg.”

VLB: Mogen we zeggen dat bedrijfs­sport je gemotiveerd heeft om aan sport te doen?Peter: “Ja. Sinds ik bij Atlas Copco werk, ben ik beginnen te volleyballen. Ik heb jarenlang atletiek gedaan in competitieverband, maar ik lag al een jaar of twee in de lappenmand en ik kon niet meer goed trainen. Ik was op zoek naar recreatieve sportbeoefening, omdat dat minder belastend is. Ik ben middenman in de ploeg, dat wil zeggen dat ik vooral moet blokken. Ik spring graag en afblokken is het enige dat ik echt goed kan en wat mijn blessures nog toelaten.” (lacht)

VLB: Wat maakt sporten binnen Atlas Copco zo leuk voor jou?Peter: “Atlas Copco heeft een mooie sportinfrastructuur waar we als

werknemers volop gebruik van kunnen maken. We hebben bovendien glijden-de werkuren, dus we kunnen gewoon tijdens de werkuren gaan sporten en ’s avonds dan iets langer werken. Naast volleybal speel ik in de zomer ook tennis. Dan kan ik dus bijvoorbeeld met een collega om 15 uur gaan tennissen of 6 km lopen tijdens de middag. Het sportbeleid is echt goed uitgewerkt.”

VLB: Heeft bedrijfssport een bepaalde impact op de sfeer tussen de colle­ga’s?Peter: “Zeker, er zitten niet veel van mijn rechtstreekse collega’s in de ploeg en dankzij het volleyballen, kreeg ik toch meer contacten binnen het bedrijf en de verschillende divisies. Peter Leemans kom ik professioneel wél tegen, omdat hij ook in de communi-catieploeg zit. Maar zelfs bij hem merk ik dat het contact nog verbeterd is. Op vrijdag probeer ik na het werk naar de chalet (nvdr. de ontmoetingsruimte van de sportclubs) te gaan om iets te drinken en je merkt dat je toch andere mensen aanspreekt, omdat je die kent van tijdens het sporten.”

VLB: Een laatste vraag, gaan jullie meedoen aan het VLBK Volleybal op 11 november?Peter: “Het organisatorische laat ik aan Peter Leemans over, aangezien hij de voorzitter is van de club en daarin het voortouw neemt. Maar als het mogelijk is, zullen we zeker van de partij zijn.”

VLB: Hopelijk tot dan! •

7

Page 8: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

02/05/2015 VLBK Voetbal Haasdonk

20/05/2015 Watersportbaanloop Gent

23/05/2015 VLBK Zaalvoetbal Borgerhout

AGENDA

Meer info nodig over één van bovenstaande evenementen?

Surf naar www.vlaamse-bedrijfssport.be of neem contact op met het VLB-secretariaat ([email protected] of tel. 03 286 07 36).

01/04/2015 HoGent Challenge Run Gent

09/05/2015 3 on 3 Basketbaltornooi Gent

20/06/2015 Kubb-tornooi Gent

10/09/2015 After Work Badminton Kruibeke

23/08/2015 Open VLBK Triatlon Gent

20/09/2015 Ons Bedrijf gooit Raak Beveren

27/09/2015 Ons Bedrijf is Triactief Herentals

03-07/06/2015 Europese Bedrijfssportspelen Riccione

30/08/2015 Ons Bedrijf Beacht Hofstade

8

Page 9: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

KORT NIEUWS

Twee nieuwe bedrijfs-sportevenementen in 2015! 15

bedrijvenmee naarRiccione!

Hogeschool Gent lanceert in 2015 met VLB als partner maar liefst twee nieuwe bedrijfssportevenementen. Enerzijds is er de HoGent Challenge Run,

die volledig in handen is van HoGent, en anderzijds het Kubb-tornooi dat VLB en HoGent samen zullen organiseren. Beide evenementen zijn perfect op maat van teamplayers die openstaan voor leuke ervaringen. En achteraf wordt

er ongetwijfeld nog lang over nagekaart op het werk!

HoGent Challenge Run: Heel veel fun, zowel tijdens als na de run!De Sportdienst van Hogeschool Gent organiseert op woensdag 1 april 2015 de eerste editie van de HoGent Challenge Run in Gent. Ook bedrijven kunnen deelnemen aan de Challenge Run. In teams van drie personen neem je deel aan de Bedrijven Team Run en leg je een spectaculair parcours van zes kilometer af. Het is niet zomaar lopen, want jullie moeten onderweg maar liefst 27 obstakels overwinnen. Het is de bedoeling dat je elkaar helpt en zo op eigen tempo samen de finish bereikt. Randanimatie zorgt bovendien voor een toffe sfeer: een DJ, verschil-lende drank- en eetstandjes, een VIP-tent, sponsordorp, etc. Supporters zijn dus ook zeker welkom!

Kubb­tornooi: Ideaal om lekker te ont­spannen met collega’s en familie!Een supergezellige dag waar je kunt ont-spannen en tegelijkertijd ook het com-petitiebeest in jezelf kunt laten boven-komen. Dat is wat je kunt verwachten op de eerste editie van ons Kubb-tornooi op zaterdag 20 juni 2015 in Gent.Teams die bestaan uit drie personen (collega’s en hun gezinsleden) zullen het tegen elkaar opnemen in tornooivorm. De speelduur en poulesamenstelling worden bepaald door het aantal inge-schreven ploegjes. Je kan trouwens met meerdere teams van hetzelfde bedrijf in-schrijven, waardoor het zowel een inter-ne als externe competitie kan worden. De aanwezigheid van een springkasteel zorgt ervoor dat de hele familie een fijne dag kan beleven. Drank en versnape-ringen zullen doorlopend aan democra-tische prijzen te verkrijgen zijn.Online inschrijven: via www.vlaamse-bedrijfssport.be vóór 12 juni 2015.

De inschrijvingsperiode voor de Europese Bedrijfssportspelen in Riccione is onder-tussen definitief afgesloten. In totaal zullen 15 Vlaamse bedrijven van 3 t.e.m. 7 juni 2015 onze eer verdedigen in Italië:

• Agfa Gevaert• AG Insurance• Barry Callebaut• Begosport• Century Hasselt• KBC• NMBS• RVA WB Brussel• Saro Verpakkingen• SDP• Umicore• Universiteit Gent• VDAB• Vlaamse Gemeenschap• VLB

Laat ons hopen dat de vertegenwoordi-gers van bovenstaande bedrijven met een karrenvracht aan eremetaal terugkeren naar België!

Het reilen en zeilen van de Belgische deel-nemers tijdens de Spelen kunt u trouwens volgen op onze website én op onze social media kanalen (Facebook en Twitter). En uiteraard zullen we ook in ons volgende nummer uitgebreid terugblikken op de Spelen in Riccione. •

Beide activiteiten gaan door op de Campus Schoonmeersen in Gent, gelegen vlakbij het Gent-Sint-Pietersstation en snelwegen, waardoor deze locatie na het werk gemakkelijk en snel te bereiken is. Ook kleedkamers en douches zijn beschikbaar in de sporthal van HoGent.Meer info over de evenementen/inschrijvingen: neem contact op met het VLB-secretariaat: tel. 03 286 07 36 – [email protected]

9

Page 10: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

VLB: Welkom bij VLB Kathelijne! Hoe ben je eigenlijk bij ons beland?Kathelijne: “Ik had al eerder van VLB gehoord, omdat mijn vriend en mijn schoonmoeder voor KBC tennissen in de KSAH-interclubcompetitie. Toen ik deze jobaanbieding zag, heb ik dan ook niet getwijfeld en meteen gesolliciteerd.”

VLB: Waarom vond je VLB een aan­trekkelijke werkgever?Kathelijne: “Een bedrijf dat zich bezighoudt met sport is vaak ook een bedrijf dat aandacht heeft voor zijn personeel en voor gezonde werkom-standigheden. Dat vind ik belangrijk. VLB biedt bijvoorbeeld een aan-

nieuw gezicht

31-jarige Antwerpse is van verschillende markten thuis

Kathelijne Vanderstraeten

nieuw gezicht bij VLBSinds 12 januari 2015 telt het VLB-secretariaat een nieuwe aanwinst. De 31-jarige Kathelijne Vanderstraeten

woont in Brasschaat en heeft al heel wat werkervaring, maar nu koos ze dus voor een nieuwe uitdaging bij VLB. Ze versterkt het administratieve team als coördinator. Wij stellen haar met veel plezier even aan u voor!

Foto’s/ VLB • Tekst/ Nicolas De Brabander

“Op korte termijn wil ik me zo snel mogelijk inwerken, op lange termijn ga ik de administratieve procedures vereenvoudigen.”

genaam evenwicht tussen werk en privé, waardoor ik ook voldoende tijd aan mijn hobby’s kan spenderen. Het is bovendien een klein team, waardoor je veel contact hebt met al je collega’s.”

VLB: Was je na de sollicitatie overtuigd dat je kans maakte op deze job?Kathelijne: “Eerlijk gezegd niet. Gelukkig kreeg ik de volgende dag toch het verlossende telefoontje.” VLB: Wat zou je ­op korte en op lange termijn­ willen bereiken bij VLB?Kathelijne: “Op korte termijn wil ik me gewoon zo goed mogelijk inwerken, een zicht krijgen op de werking en de

10

Page 11: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

verschillende regio’s met hun activi-teiten. Op lange termijn wil ik sommige administratieve procedures vereen-voudigen.”

VLB: Wat heb je in het verleden dan precies beroepsmatig gedaan?Kathelijne: “Al een hele hoop: ik ben begonnen met een jaar als administra-tief bediende bij IMI Cornelius Europe (nvdr. Cornelius is de marktleider voor het leveren van koolzuur en niet-kool-zuurhoudende drankverdelers) en daarna heb ik drie jaar als educatief medewerker gewerkt bij Leesweb vzw. Daar begeleidde ik leesgroepen over het hele land. Om mij voor te bereiden moest ik op kantoor boeken lezen, voor een Germanist was dat natuurlijk super. (lacht) Daarna ben ik twee jaar adjunct-coördinator geweest bij JES vzw, een organisatie die jongeren nuttige vrijetijdsinvulling biedt, maar ze ook begeleidt naar onderwijs en arbeid. En vorig jaar tot slot heb ik negen maanden als regiocoördinator gewerkt onder een vervangingscontract bij het Interna-tionaal Comité vzw. Zij zijn ontstaan uit de gastarbeidersvakbond van de mijnen in Limburg. Nu ondersteunen en begeleiden ze verenigingen met een migratieachtergrond over heel Vlaanderen.”

atieve circuit, wat wel niet wil zeggen dat ik niet competitief ben als ik eens een wedstrijd meedoe. Ik heb me dit jaar ook ingeschreven om te beginnen tennissen bij TC Laagland in Merksem, dus dat wordt een nieuwe sportieve uitdaging. Verder kan je me elke winter zonder uitzondering terugvinden in de bergen om te gaan skiën met mijn familie!”

VLB: Wat zijn je andere hobby’s?Kathelijne: “Ik lees heel graag en veel, vooral Engelstalige fantasy. Voor alle duidelijkheid: dat is dus niet hetzelfde als science-fiction. (lacht) Verder speel ik cello en harp en kan ik erg genieten van een avondje met vrienden.

VLB: Wat vind je ervan dat er alleen vrouwen werken op het VLB­secre­tariaat? En dat de Raad van Bestuur dan weer voornamelijk uit mannen bestaat?Kathelijne: “Ik heb nog maar één vorige job gehad waar ik samenwerkte met mannen, voor de rest heb ik altijd in vrouwelijke teams gewerkt, voor mij is dit dus eigenlijk normaal. (lacht) En dat de Raad van Bestuur voornamelijk uit mannen bestaat is ook niets nieuws voor een sportfederatie. Misschien is het wel typisch voor de sector? Hoe dan ook: zolang de sfeer goed is, maakt het eigenlijk niet echt uit of je nu met mannen, vrouwen of allebei samenwerkt!”

VLB: Tot slot: ben je tot dusver goed opgevangen door je nieuwe collega’s?Kathelijne: “Absoluut. Op het VLB-secretariaat vormen we een klein, maar fijn team waar ik me snel thuis voelde!” •

VLB: Zijn er in onze werking al dingen die je hebben verbaasd?Kathelijne: “Ik was eerlijk gezegd verbaasd dat er zoveel leden bij VLB aangesloten waren, ik had aanvanke-lijk geen idee van de grootte van de federatie. Ook het uitgebreide aantal sportdisciplines heeft me blij verrast.”

VLB: Was er al bedrijfssport bij je vorige werkgevers?Kathelijne: “Nee, bij geen van allen. Al hadden ze bij JES vzw wel projecten rond sport (voetbal, thaiboxen en dans) om zo jongeren in moeilijke situaties te kunnen helpen. Sport als middel i.p.v. sport als doel, daar werd hard op ingezet. Maar globaal gezien kon het dus beter.” (lacht)

VLB: Ben je zelf sportief?Kathelijne: “Ja. Ik heb als tiener altijd aan judo gedaan bij MJC in Merksem, maar ik ben een paar jaar geleden overgestapt naar schermen bij Omni-sword vzw in Kapellen, waar ik scherm met het degen. Een fijne sport waar respect voor de tegenstander, tech-niek en tactiek zeer belangrijk zijn. Het is een gemengde sport en dat gaat prima. Mannen hebben misschien meer kracht, maar vrouwen zijn dan weer vaak sneller en zo heeft iedereen evenveel kans om te winnen. Ik blijf in het recre-

Zoals het een

VLB- personeelslid

betaamt is Kathelijne

heel sportief. Ze doet

aan schermen, speelt

tennis én staat graag

op de latten.”

11

Page 12: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

BABBEL MET

Het oude én het nieuwe leven van Nick Nuyens

“Ik wil opnieuw beginnen voetballen, eindelijk mag

ik weer écht tackelen.”In het najaar van 2014 reed hij zijn laatste wedstrijd. Een contractverlenging bij zijn team Garmin zat er door

aanhoudend blessureleed niet meer in en de onderhandelingen met andere ploegen liepen vast. Daarom zette de 34-jarige Nuyens in januari officieel een punt achter zijn profbestaan als wielrenner. Het hoogtepunt van zijn

carrière was natuurlijk zijn zege in de Ronde van Vlaanderen in 2011, meteen ook zijn laatste overwinning. Nu begint Nuyens aan de koers van het leven. Schrik heeft hij niet, want Nick Nuyens is ‘a man with a plan’.

Foto’s/ Nicolas De Brabander & Cor Vos • Tekst/ Nicolas De Brabander

VLB: Na een fraaie carrière bij teams als Quick­Step, Rabobank, Team Saxo en Garmin ben je renner af. Hoe voelt dat?Nuyens: “Het is natuurlijk jammer dat mijn carrière zo moest eindigen. Bij een val in de proloog van Parijs-Nice in 2012 liep ik een zware heupblessure op en daarna heb ik mijn oude niveau niet meer kunnen evenaren. Ik voelde dat het ondanks al mijn inspanningen nooit meer zou worden zoals vroeger.

Het lange revalideren was zwaar en de tijd bij mijn laatste ploeg Garmin heeft ook niet bepaald geholpen.”

VLB: Hoezo, waar liep het mis bij Garmin?

Nuyens: “Er was vanaf het begin een gebrek aan respect. Blijkbaar

gingen ze er bij Garmin vanuit dat ik de ernst van mijn heupblessure voor hen heb verzwegen. Dat klopt natuurlijk helemaal niet. Ik dacht dat ik mijn oude niveau nog opnieuw kon en zóu halen. Maar zij hebben nooit in me geloofd. Toen ik geopereerd moest worden en later ook hartproblemen kreeg, hoorde ik niémand van de ploeg. Dat de ploegmaats daar niet naar vroegen, dat begreep ik wel. Als

topsporter ben je tenslotte vooral met jezelf bezig. Maar dat er in een team waar zestig mensen werken helemaal niemand met mij contact opnam, dat ging er bij mij niet in. Ze hebben des-tijds een investering gedaan door mij een contract te geven, maar hebben later niks opgevolgd. Dat begrijp ik nog steeds niet…”

VLB: Maar het wielrennen heeft je ge­lukkig ook héél veel gegeven. Je zal voor altijd geassocieerd worden met die Ronde van Vlaanderen van 2011.Nuyens: “En daar ben ik héél trots op. Sommige mensen vragen mij of ik het niet erg vind dat mijn andere overwin-ningen daardoor minder aandacht krij-gen. Dat vind ik helemaal niet. De rest van mijn zeges krijgen daardoor net méér waarde denk ik. En stel nu dat de mensen zich alleen mijn overwinning in de Ronde zouden herinneren, wat dan nog? Dan heb ik nog een palmares waar meer dan 95% van de Belgische renners van dromen.” (lacht)

VLB: Hoe ben jij eigenlijk begonnen aan je wielercarrière?Nuyens: “Daar heeft mijn pa een grote rol in gespeeld. Hij reed koersen bij de nevenbonden en als klein manne-

Na een mooie carrière stopte Nick Nuyens begin dit jaar met wielrennen. Maar ook in zijn nieuwe leven is Nuyens razend ambitieus en wil hij de top bereiken.

12

Page 13: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

ke ging ik altijd met hem mee om te supporteren. Dan spreken we echt nog over de periode waarin de renners zich na de koers wasten met een komme-tje koud water en een stuk zeep. Ik herinner me de indringende geur van de massageolie in de kleedkamer nog alsof het gisteren was. Ik gaf natuurlijk altijd mijn ogen goed de kost en op een dag zei ik tegen mijn vader: ‘Ik zou ook wel eens een koers willen rijden…’ Dat vond hij natuurlijk fantastisch en hij kon een fietskader op de kop tikken voor amper vijfhonderd oude Belgi-sche frank.” (lacht)

VLB: Maar je koerscarrière was daarmee nog niet gelanceerd, want je speelde toen ook nog voetbal.Nuyens: “Ik heb meer dan tien jaar gevoetbald. Eerst bij Bevel (nvdr. het geboortedorp van Nuyens) en daarna ook bij de jeugd van Rita Berlaar, een lokale derdeklasser. Ik was aanvallende middenvelder en had technisch en tac-tisch wel voldoende bagage om mee te draaien in die ploeg. Maar fysiek had ik het lastig. Ik was te klein, te licht ook. Ik werd gemakkelijk weggezet in de duels en ik genoot eigenlijk meer van het wielrennen. Die passie was groter. Toen ik voor het eerst een koers

won en als eerste over de streep fiets-te, had ik een fantastisch gevoel. Echt niet onder woorden te brengen. Oké, in het voetbal kun je ook een doelpunt maken en individueel uitblinken. Maar wat er qua emoties door je heen gaat als je net een koers hebt gewonnen, dat is absoluut niet te vergelijken...”

VLB: Wanneer heb je dan definitief de stap naar de koers gezet?Nuyens: “Op mijn zestiende. Eigen-lijk door een toevallige samenloop van omstandigheden. Na die eerste wielerervaringen bij de aspirantjes was het wielrennen weer wat op de achter-grond geraakt. Tot op het moment dat mijn vader van zijn arts te horen kreeg dat hij om gezondheidsredenen beter kon stoppen met koersen. Maar m’n pa had net een splinternieuwe fiets gekocht en die stond in de garage te verkommeren. Het kader van die fiets was eigenlijk veel te groot voor mij, maar daar trok ik me niks van aan. En de rest is geschiedenis…” (lacht)

VLB: Bij Quick­Step tekende je in 2003 je eerste profcontract en kwam je meteen in een ploeg vol vedetten terecht.Nuyens: “Dat was echt niet normaal.

Boonen bijvoorbeeld was toen God in België. Ik ben Patrick Lefevere (nvdr. ploegmanager) en Quick-Step heel dankbaar, want dáár heb ik de stiel geleerd. Ik werd er goed begeleid, kreeg eerlijke kansen en tegelijkertijd op tijd en stond een trap onder mijn kont wanneer het nodig was. (lacht) Ik kon er in de schaduw van mannen als Museeuw, Bettini, Vandenbroucke en Boonen rustig ervaring opdoen en groeide uit tot de luitenant van Boonen in de voorjaarsklassiekers.”

VLB: Maar op een bepaald moment zat je bij Quick­Step aan je plafond…Nuyens: “Klopt. Ik had stilaan het gevoel dat ik in de grote klassiekers kon meespelen voor de overwinning, maar in dié ploeg was het snel duidelijk dat ik zelf nooit mijn kans zou mogen gaan. Boonen, Bettini, Pozzato… Daar kon ik niet tegenop. Maar ik wilde wel mijn eigen dromen najagen en dus moest ik nieuwe lucht opsnuiven. Een andere optie was er niet.”

VLB: Je koos voor het Franse Cofidis.Nuyens: “Een keuze die ik me niet beklaagd heb. Een fan-tas-tische groep hadden we daar. We hingen allemaal geweldig goed aan elkaar. Na het sei-zoen zakten renners uit alle uithoeken van Europa af naar een ploegweekend dat we zelf organiseerden en waar we flink gingen stappen. (lacht) En zelf kon ik er groeien in de rol van kopman.”

VLB: Je volgende ploeg was Rabo­bank, maar dat werd een tegenvaller.Nuyens: “De klik was er simpelweg niet. Iedereen was er superprofessio-neel, maar op de één of andere manier werkte het toch niet voor mij. Fysiek was ik in 2010 nochtans in goede doen. Ik voelde me top in de Omloop maar door drie lekke banden kon ik mijn kansen niet verdedigen. In de E3-prijs in Harelbeke ging ik drie keer tegen de vlakte. Ondanks die goede vorm haalde ik geen resultaten, maar ik leerde er wel omgaan met een mindere periode…”

VLB: Bij Saxo Bank ontmoette je Bjarne Riis, een man die je leven veranderde.Nuyens: “Een schitterende vent. Hij wordt nog vaak achtervolgd door wat hij als renner uitspookte (nvdr. Riis >

Bij Nick thuis

herinnert dit

fotokader aan

zijn mooiste

zege ooit:

de Ronde van

Vlaanderen

in 2011.

13

Page 14: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

heeft een dopingverleden), maar als ploegmanager was hij een visionair. Ik was ook gecharmeerd door zijn persoonlijke begeleiding. Hij zei me: ‘Je hoeft niet te winnen Nick, zolang je maar meedoet’. Dat werkte bevrijdend voor mij.”

VLB: Had je voordien dan wel last van de druk?Nuyens: “Last is veel gezegd, maar het is ook nooit goed genoeg. Als je net komt piepen dan ben je een groot talent. Als je het jaar erna bevestigt, dan is iedereen ook lovend. Maar het moet altijd harder en beter en dat kan natuurlijk niet. Hoe groter de koersen die je wint, hoe harder de kritiek wordt. Kijk naar Tom Boonen. Hij komt ten val in Parijs-Nice waardoor zijn voorjaar er opzit en de mensen doen alsof hij zich met opzet tegen het asfalt heeft ge-gooid om niet meer te moeten koer-sen. Het is zó triest dat het eigenlijk een beetje grappig wordt. De mensen vergeten te makkelijk het menselijke leed dat achter zo’n valpartij verscho-len zit…”

VLB: Deed je ooit aan bedrijfssport tijdens je carrière?Nuyens: “Dat ligt een beetje gevoelig in het wielermilieu. Onze werkgever betaalde ons om te fietsen, niet om andere -soms potentieel gevaarlijke- sporten uit te oefenen. Daar viel eerlijk gezegd ook wel iets voor te zeggen. Ik had soms bijvoorbeeld eens zin om te gaan lopen, maar daar had ik ach-teraf snel spijt van. Als je gaat lopen, gebruik je totaal andere spiergroepen. Meestal kon ik achteraf drie dagen lang niet meer stappen.” (lacht).

VLB: Geen nevenactiviteiten dus voor het team?Nuyens: “Soms wel hoor. Vooral Bjarne Riis was een krak in teambuil-dingsmomenten en in het tussen-seizoen kon dat wel. We trokken in december 2011 met de ploeg naar Tel Aviv om er een wielerschool te bouwen. Op een gegeven moment zei Riis met een uitgestreken gezicht: ‘Jongens, morgen gaan we samen skydiven. Vijftig seconden vrije val. Als jullie parachute niet opengaat, dan heb je een reserveparachute. Als die

niet opengaat, dan heb je pech.’ Ik wist niet wat ik hoorde. De bus werd muisstil en ik zei ’s avonds tegen mijn mental coach: ‘Ikke skydiven? Nooit van mijn leven!’ Maar als je uiteinde-lijk in dat vliegtuig zit, dan wil je toch niet de enige zijn die niét springt hé. (lacht) Ik heb het toch gedaan, omdat ik besefte dat het een unieke kans was en het was uiteindelijk een fantastische ervaring. Tijdens diezelfde trip naar Israël zijn we trouwens ook nog gaan kitesurfen.”

VLB: Tot zover je wielercarrière. On­dertussen staat een nieuw leven voor de deur, maar daar was je eigenlijk al deels aan begonnen…Nuyens: “Ik wist altijd al dat ik een plan B moest hebben. Fietsen is fantastisch, maar het kan sneller dan je denkt voorbij zijn. En dat heb ik nu zelf ook aan den lijve ondervonden… Daarom investeerde ik een paar jaar geleden in de aankoop van een Carrefour Market in Testelt (nvdr. in Vlaams-Brabant).”

VLB: Een supermarkt kopen, dat is geen evidente stap voor een wielren­ner.Nuyens: “Klopt. Maar het is een sector die me al een tijdje boeit. En ik ben na-tuurlijk niet over één nacht ijs gegaan. Je hoort al te vaak over ex-profsporters die door verkeerde investeringen in slechte papieren geraken. Dat wilde ik absoluut vermijden. Ik ben vooraf verschillende keren langsgeweest in die winkel. Bovendien heb ik in

mijn vrienden kring iemand die zelf liefst negen supermarkten bezit. Een succesvolle zakenman dus die me kon begeleiden bij de overnameprocedure. Toen hij het licht op groen zette, ben ik er vol voor gegaan. Ik vertrouw hem blindelings en kon me geen betere leermeester wensen.”

VLB: Sta je ook zelf in de winkel?Nuyens: “Neen dat niet. Ik heb Koen -een andere vriend van me- aange-steld als gerant, omdat hij de nodige ervaring heeft. Maar ik ben wel heel betrokken bij de dagelijkse werking. We bellen elkaar elke dag en voor grote beslissingen en investeringen komt hij sowieso naar mij. Ik ben iemand die be-trokken wil worden bij het beleid. Ik wil wéten wat er leeft op de werkvloer. An-ders kun je er beter niet aan beginnen, vind ik. Mijn vrouw Lynn doet trouwens de boekhouding en we kijken al rustig uit naar een tweede vestiging.”

VLB: Ongetwijfeld komen er nog veel méér aanbiedingen op jou af sinds je je carrière hebt beëindigd?Nuyens: “Klopt. Het is amper bij te houden. Heel veel mensen vragen mij bijvoorbeeld om iets te doen voor het goede doel. Helaas moet ik veel men-sen teleurstellen. Ik kan het simpelweg niet allemaal doen, hoe graag ik ook zou willen. Ik heb geen zin om mijn naam ergens aan te verbinden en er verder niks meer voor te doen. Ik wil alleen meewerken als ik een meerwaar-de kan zijn.”

Nick Nuyens poseert in

zijn recent aangekochte

Carrefour Market-winkel.

De wereld van de super-

markten boeit hem enorm.

14

Page 15: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

VLB: We zagen je ook al een paar keer in de Sporza­studio’s zitten bij een wielerwedstrijd. Wil jij op termijn de nieuwe José De Cauwer worden?Nuyens: “Neen. Eigenlijk niet. Als ze mij zulke dingen vragen, commentaar geven of als analist in de studio zitten, dan doe ik dat met plezier, want televisie, media en marketing boeien mij geweldig. Daarom heb ik ook communicatieweten-schappen gestudeerd vroeger. Maar ik zie die dingen niet als een fulltime job, eerder als een interessante hobby. Laat ons zeggen dat mijn ambitie verder reikt dan dat.”

VLB: Ben je er al uit of je in het wielren­nen wilt blijven?Nuyens: “Neen. Het probleem is dat ik zoveel richtingen uit kan gaan, dat ik geen overhaaste beslissingen wil nemen. Ik heb mezelf één jaar de tijd ge-geven om mijn toekomst vorm te geven. Momenteel liggen er zóveel puzzelstuk-jes op tafel dat ik het overzicht nog niet zie. Bedoeling is dat die verschillende puzzelstukjes stap voor stap op de juiste plaats terechtkomen, zodat ik één cohe-rent verhaal krijg. Ik heb echt nog geen idee hoe het allemaal zal uitdraaien. Maar het mag duidelijk zijn dat ik, net zoals vroeger op de fiets, in alles wat ik doe de absolute top wil bereiken!”

VLB: Veel ex­renners kiezen voor een toekomst als ploegleider of teamma­nager…Nuyens: “Dat behoort ook voor mij

tot de mogelijkheden. Ik speel eerlijk gezegd wel met het idee om ooit mijn eigen wielerploeg op te richten, gestoeld op mijn eigen filosofie en werkwijze.”

VLB: Hoe bedoel je?Nuyens: “Ik hecht enorm veel belang aan respect, menselijkheid en eerlijk-heid. Op bepaalde momenten, zoals bij Garmin, waren die aspecten heel ver te zoeken. Mocht ik zelf een team starten, dan zouden dat de basis-principes zijn. En transparantie in de werking. Totale openheid. Zowel naar sponsors als andere partners toe. De wielersport heeft daar nood aan op dit moment. Het vertrouwen moet hersteld worden.”

VLB: Waarom zijn die waarden eigen­lijk zo belangrijk voor je?Nuyens: “Voor een deel heeft dat te maken met mijn opvoeding denk ik… Mijn ouders zijn eerlijke mensen die met beide voetjes op de grond staan en helpen waar mogelijk. Dat apprecieer ik enorm. Ze verdienen een standbeeld.”

VLB: De Carrefour­wielerploeg, wat denk je?Nuyens: “Misschien moet ik de grote bazen eens opbellen ja! (lacht) Maar laten we wel wezen, een volledig nieuw team opbouwen from scratch daarvoor heb je meer dan één jaar nodig. Je moet de juiste mensen zien

te vinden, zodat het een sterk geheel wordt. Er komt een dag dat ik dit ga doen, maar pas als alles rond is, zal ik erover communiceren.”

VLB: En manager worden bij een bestaande ploeg?Nuyens: “Tja. Daarvoor moet er eerst een vacature zijn natuurlijk. Ik zeg niet bij voorbaat neen, maar de ploeg en de omstandigheden zouden ook belangrijk zijn. Als Patrick Lefevere mij belt, dan neem ik zijn aanbod in over-weging.” (lacht)

VLB: Welk type manager ben jij?Nuyens: “Ik zie mezelf vooral als ie-mand die zijn eigen gebreken kent en weet wanneer hij hulp moet inroepen. Ik kon als coureur wel een band ver-vangen, maar je moest me niet vragen om aan mijn fiets te sleutelen. Ik zou de remmen nog op het zadel monteren. (lacht) Daarvoor zijn de mecaniciens er, toch? Iedereen zijn kwaliteiten, da’s mijn leuze. Dat beseffen en de juiste pion op de juiste plaats zetten, is al een grote kwaliteit op zich. Op die manier zou ik mijn ploeg leiden en werk ik nu ook samen met mijn gerant bij Carrefour.”

VLB: De toekomst ligt dus nog grotendeels open, maar hoe vul je je dagen momenteel?Nuyens: “Het is wel even wennen na-tuurlijk. Vroeger was het eten, koersen, slapen en herbeginnen.

Zondag 3 april 2011:

Nick Nuyens wint de

Ronde van Vlaanderen

voor Sylvain Chavanel

en Fabian Cancellara.

>

15

Page 16: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

Nu ben ik veel vaker in het land en heb ik tijd om na te denken over de toe-komst. Maar echt meer thuis ben ik niet. (lacht) Het voordeel is wel dat ik meer tijd kan doorbrengen met mijn kinde-ren. Het is fantastisch om ze te zien opgroeien.”

VLB: Blij dat je niet meer moet leven als een nomade?Nuyens: “Van dat onderweg zijn, had ik eigenlijk weinig last. Vaak kwamen mijn vrienden en familie in groep op bezoek, zeker tijdens de grote rondes. Dan kon ik mijn gedachten even verzetten, die momenten waren keiplezant.”

VLB: Doe je nog aan sport?Nuyens: “Op de fiets heb ik niet meer gezeten. Maar ik heb samen met mijn vrienden al een zaalvoetbalploegje opgericht waarmee we binnenkort een eerste oefenmatch spelen. Ik ben be-nieuwd… En veldvoetbal wil ik binnen-kort ook nog eens spelen, zodat ik eens écht kan tackelen.” (lacht)

VLB: Alleen voetbal dus?Nuyens: “En pingpong! Daar ben ik gek op. Ik speelde het als kleine jongen uren aan een stuk. We deden niks anders. Onlangs heb ik zelfs mee gedaan aan een tornooi en ik haalde de kwartfinales. (lacht) De meeste mensen hier in de buurt weten dat ik graag pingpong, veel anderen zouden wellicht raar opkijken mochten ze mij als tegen stander krijgen. Ik denk er wel eens aan om in competitie te gaan spelen, maar daarvoor heb je natuurlijk ook weer tijd nodig.”

VLB: Slotvraagje Nick: wie wint dit jaar de Ronde van Vlaanderen?Nuyens: “Cancellara, Vanmarcke en Greg Van Avermaet zullen er dicht bij zijn. Met Greg kom ik heel goed over-een. Ik gun het hem echt. Maar ik denk dat het dit jaar wel eens voor Peter Sa-gan zou kunnen zijn. Hij heeft al héél veel koersen gewonnen, maar hij mist nog een topklassieker op zijn palmares. Maar de begeleiding van Riis (nvdr. Riis werd eind maart door zijn ploeg ont slagen wegens een meningsverschil) zou op dat vlak wel eens het verschil kunnen maken…”

VLB: Bedankt voor dit interview Nick! •

In september 2014 startte VLB twee nieuwe bedrijfsvolleybalcompe-tities op, één in Gent en één in regio Brussel. In beide competities gingen zes ploegen de uitdaging aan om maandelijks de sportkle-ren aan te trekken en met de collega’s tegen een ander bedrijf te spelen. Uiteindelijk bleken sommige van die ploegen heel erg aan elkaar gewaagd, hetgeen vaak resulteerde in sfeervolle en spannende wedstrijden. Achteraf trokken de spelers telkens huiswaarts met een goed gevoel, zowel fysiek als mentaal helemaal opgeladen en voldaan. En dat werpt natuurlijk ook bínnen de job zijn vruchten af, want als de sfeer goed zit tussen de collega’s, des te efficiënter het werk!

Wil jij vanaf dit najaar ook met je collega’s deelnemen aan één van onze regionale competities? Vraag vrijblijvend informatie over één of meerdere van volgende competities:• Antwerpen: atletiek, bowling, schaken, tennis, volleybal en zaalvoetbal• Oost-Vlaanderen: basketbal• Gent: volleybal• Waasland: zaalvoetbal• West-Vlaanderen: basketbal en minivoetbal• Limburg: voetbal• Brussel en omstreken: zaalvoetbal en volleybal

Let op: voor elke competitie gelden er andere voorwaarden. Zo kan het bv. om een wekelijkse of maandelijkse competitie gaan.

Wil je graag in je eigen regio een nieuwe competitie opstarten? Dat kan uiteraard ook! Wij staan open voor nieuwe ideeën, in eender welke sporttak en/of regio! Laat het ons gerust weten en VLB helpt je de nieuwe competitie te verwezenlijken.

Laat het weten aan het VLB-secretariaat: [email protected] – 03 286 07 36. •

Neem deel aan onze bestaande regionale

competities

Of… start zelf een nieuwe(!)

competitie op

16

Page 17: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

OPEN VLBK CROSS

DamesBij de dames was er dit jaar een uit-zonderlijk hoge opkomst, de zenuwen stonden dan ook strak gespannen aan de startlijn van de cross. De dames liepen 3,6 kilometer op een mooi en uitdagend parcours en het was Nina Lauwaert van KBC Runners die net zoals vorig jaar de hoogste plaats op het podium veroverde in de categorie Dames Seniors. Met een tijd van 13’39’’ liep ze een paar seconden eerder dan collega Nicole Buytaert (KBC Runners) over de streep, maar Nicole werd wel eerste in de Masters categorie +35. De eerste plaatsen in de Masters

Op zaterdag 28 februari vond in Beveren de 7de editie van het

Open Vlaams Bedrijfssportkam-pioenschap Cross plaats. Het werd

een gedeeltelijk zonnige editie inclusief pittig windje waarop in totaal 184 atleten streden voor

de overwinning. In het bedrijven-klassement waren het opnieuw de lopers van KBC Runners (269 pun-ten) die met de titel gingen lopen. SAS/NMBS (126 punten) eindigde

op een mooie tweede plaats en het podium werd vervolledigd

door SODIPA (86 punten).

Foto’s/ VLB • Tekst/ Marie de Negri

categorieën +45 en +55 waren voor respectievelijk Christel Schenck (SAS/NMBS) en Magda De Kinder (Info-books).

HerenDe heren liepen hun wedstrijd over een afstand van 6 kilometer. In de cate gorie Heren Seniors was het Massimiliano Montagna (ZNA) die als eerste over de streep kwam met een tijd van 19’57’’. De tweede en derde plaats werden ingenomen door Tommy Kinders (KBC Runners), de winnaar van vorig jaar, en Thijs Verbeeck (KVE). In de Masters categorieën +35, +45 en +55 waren de eerste plaatsen voor respectievelijk Bart Meireleire (Carpe Diem), Marc Van der Hoeven (SAS/NMBS) en Eddy Oomen (SODIPA).

BedrijvenklassementIn totaal streden 21 bedrijven om de titel ‘Vlaams Bedrijfssportkampioen Cross 2015’. In het VLB bedrijven klasse- ment, gebaseerd op de uitslagen van alle atleten in alle categorieën, werd KBC Runners opnieuw kampioen. Daar-door mogen ze zich voor het derde jaar op rij ‘Vlaams Bedrijfssportkampioen Cross’ noemen. SAS/NMBS behaalde een mooie tweede plaats met 126 punten en het podium werd vervol-ledigd door SODIPA met 86 punten.

Proficiat aan alle deelnemers!Dank aan onze sponsors Cibel - Erima - RSLab - Ethias - Indaver - Tensio - Platex - Curitas - Onverbloemd - Commefort - Studio Robert - Westerstrand Europe NV - Belgian Wines - e.a. •

21 bedrijven streden om de titel

‘Vlaams Bedrijfssport-kampioen Cross’

Top 3 Bedrijvenklassement1 KBC RUNNERS 269 ptn.2 SAS/NMBS 126 ptn.3 SODIPA 86 ptn.

De top-3 uit de categorie Heren Seniors:

vlnr. Tommy Kinders (KBC Runners),

Massimiliano Montagna (ZNA) en

Thijs Verbeeck (KVE).

17

Page 18: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

AWB STEKENE

VLB-bestuurslid Wim

Beeldens flankeert

de winnaars in beide

categorieën. Links

zie je de heren van

Mourik en rechts de

winnende ploeg van

Lily’s cakes.

Tijdens de After Work Badminton konden de beginners gebruik

maken van de splinternieuwe sporthal in Stekene.

Mourik n.v. en Lilly’s

Cakes grote winnaars

op de After Work

Badminton

Op vrijdagavond 13 maart 2015 meldden zich in totaal 35 teams

aan voor de 4de editie van de After Work Badminton in

Stekene! Dankzij de aangename samenwerking met Badminton Vlaanderen en de plaatselijke

club BC Stekene beleefden alle deelnemers een sportieve avond

in een ontspannen sfeer.

Foto’s/ VLB • Tekst/ Silke Veeckman

speelden één keer tegen elkaar en op basis van alle uitslagen werd er een rangschikking opgemaakt. Het waren uiteindelijk Carl Bux en Patrick De Ruis-seaux van Mourik n.v. die tijdens de prijsuitreiking de trofee in ontvangst mochten nemen. Meer dan terecht trouwens, want zij wonnen maar liefst élke wedstrijd. Met één verloren wed-strijd -tegen de winnaars- werden Luc Tronco en Tom Veelaert van Arcelor Mittal Tailored Blancs knap tweede. Claude Debaere en Danny Dierick van Eandis vervolledigden als derde het podium.

Het evenement was net zoals de voorgaande edities opnieuw een denderend succes. Badminton blijft

De vernieuwde sporthal van Ste-kene liet ons voor het eerst toe om teams te laten inschrijven in

twee categoriën, zowel beginners als gevorderden. Bij de beginners gaven de 25 deelnemende teams het beste van zichzelf in een poulesysteem om daarna in een afvalronde uit te komen tegen andere teams van hetzelfde niveau. Uiteindelijk bleken Koen Ber-tels en Ronny Steur van Lilly’s Cakes de allersterksten, nadat ze in de finale met 21-14 wonnen van Ingrid Hüwels en Christophe Kindt van Dredging International. Dirk Claessens en Stijn Ilsen van Qinetiq Space eindigden op de derde plaats.

In de categorie van de gevorderden schreven er tien teams in. Alle teams

scoren bij VLB. Daarom organiseren we op 10 september 2015 in Kruibeke onze eigen editie, dit in het kader van de Europese Week van de Sport. Op 3 december 2015 slaan VLB en Badminton Vlaanderen vervolgens weer de handen in elkaar en wordt er nog een extra editie georganiseerd in Berchem. •

Top 3 Beginners1. Lilly’s Cakes2. Dredging International3. Qinetiq Space Top 3 Gevorderden1. Mourik n.v.2. ArcelorMittal Tailored Blancs3. Eandis

18

Page 19: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

VLB: Monique, fijn om jullie hier weer te ontmoeten! Jullie hebben al vaak meegedaan aan het VLBK Tennis, wat maakt dat jullie blijven terugkomen?Monique: “Het leuke aan dit evene-ment is dat we gezellig en op een sportieve manier kunnen samen-komen. Je leert je collega’s op een andere manier kennen en dat scherpt de band aan. Maar ook de sfeer is hier altijd héél goed. Vorig jaar konden we er helaas niet bij zijn, omdat onze kapitein Guy Van Sinay een blessure had, maar dit jaar zijn we er weer vol voor gegaan.”

VLB: Was het makkelijk om een ploeg samen te stellen?Monique: “Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om op een zondag mensen te kunnen strikken, maar we konden toch een mooi team opstellen. We hadden zelfs een teveel aan vrouwe-lijke kandidaten!” (lacht)

VLBK Tennis

BNP Paribas Fortis derde op VLBK Tennis

“Vanmorgen met hele team bij de

kapitein thuis ontbeten”

Op zondag 22 maart 2015 werd de 21ste editie van het VLBK Tennis georganiseerd in TC Beckhand in Beveren. Er namen zeven ploegen

deel, waaronder ook Nike, de titelverdediger van 2014. Wij kozen echter voor een babbel met de mensen van BNP Paribas Fortis, met negen

deelnames een vaste waarde op het tenniskampioenschap. We spraken met Monique Hoste.

Foto’s/ VLB • Tekst/ Kathelijne Vanderstraeten

VLB: Jullie kennen elkaar blijkbaar goed, werken jullie allemaal op het­zelfde kantoor? Monique: “Nee, we werken allemaal ergens anders, maar we tennissen wel bijna allemaal op TC Beukenhof in Aalst, waardoor we elkaar vooral in de zomer vaak zien. Ik tennis er bijvoor-beeld in de Interclubcompetitie van de VTV (nvdr. Tennis Vlaanderen).”

VLB: We hebben opgevangen dat jul­lie kapitein jullie vanochtend verwend heeft, klopt dat?Monique: “Zeker! Guy heeft van-ochtend de hele ploeg bij hem thuis uitgenodigd om te komen ontbijten. Vóór we naar Beveren vertrokken, dus daarvoor moesten we wel al om 7u30 paraat staan, maar zo’n aanbod

konden we natuurlijk niet afslaan! Normaal gaan we na het VLBK ook nog samen iets drinken, maar dit keer wilden heel wat collega’s die avond nog de be-kerfinale tussen Club Brugge en Ander-lecht bekijken. Dus zijn we maar voor een ochtendactiviteit gegaan.” (lacht)

VLB: In 2010 en 2012 waren jullie twee­de, dit jaar derde. Kwam dat een beetje overeen met jullie ambities? Monique: “We kwamen eigenlijk vooral voor een gezellige en sportieve dag en dat was alweer het geval. Winnen is natuurlijk altijd plezant, maar met een derde plaats zijn we zeker ook niet ontevreden. Volgend jaar doen we zeker opnieuw mee.”

VLB: Nog veel tennisplezier gewenst! •

Eindrangschikking VLBK Tennis 1. Hogeschool Gent2. KTC La Brugeoise Bombardier3. BNP Paribas Fortis4. KBC5. Lanxess-Bayer6. Nike7. Avery Dennison

De tennisploeg van

BNP Paribas Fortis

met van links naar

rechts:

Marc Ponchaut,

Guy Goolaerts,

Monique Hoste,

Nathalie Huion,

Marie-Paule Kiekens,

Philippe Van Kerkhove,

Lucie Rooman,

Eddy De Vulder,

Guy Van Sinay.

19

Page 20: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

EFCS

EFCS volwaardig partner van de Europese Commissie

Sinds begin vorig jaar heeft de Eu-ropean Federation for Company Sport deelgenomen aan drie

zogenaamde ‘application calls’. Dat zijn programma’s die door de Europese Commissie worden opgezet en waar diverse actoren op kunnen inschrijven. Indien het programma van die actoren door de EC wordt aanvaard en wordt geselecteerd voor subsidiëring, kan het programma ef-fectief in de praktijk worden omgezet. Van twee van die calls is ondertus-sen de uitkomst gekend en die was telkens negatief voor EFCS, wat wil zeggen dat EFCS buiten subsidiëring viel. Voor één van die calls kwa-men om en bij de honderd officiële registraties binnen en eindigde EFCS uiteindelijk op de 17de plaats. Slechts de eerste veertien kwamen voor finan-ciële ondersteuning in aanmerking. Drie plaatsjes hoger dus en EFCS was in de prijzen gevallen. Brute pech uiteraard. Positief is dan weer dat die verschillende acties EFCS definitief op de EC-kaart hebben gezet, wat bete-kent dat EFCS nu regelmatig wordt uitgenodigd om advies te geven over materies waar het kennis van zaken over heeft.

De naambekendheid neemt dus duidelijk toe. En vroeg of laat is ook de jackpot wellicht eens voor EFCS.

European Week of Sport En waarom zou dat al niet het geval kunnen zijn voor het programma ‘Eu-ropean Week of Sport’? Die Europese sportweek wordt vanaf 2015 elk jaar georganiseerd en dit jaar loopt ze van 7 tot 13 september. EFCS is één van de dertien officiële partners en heeft zich geëngageerd om tijdens die week -en bij uitbreiding gedurende de hele maand september- een aantal events te organiseren. Van de 45 EFCS-lidstaten hebben er momenteel 17 toegezegd. Ook VLB doet mee en organiseert op donderdag 10 septem-ber, niet toevallig de themadag voor bedrijven, een After Work Badmin-ton-event in Kruibeke. De kans is groot dat er op dezelfde dag ook in Brussel nog een extra bedrijfssportevenement wordt geor-ganiseerd. Bij deze doen VLB en BBO (Bedrijfssport Brussel en Omstreken) onder voorbehoud al een heel warme oproep naar bedrijven die op die dag in het Brusselse hun kunnen willen laten zien. Meer nieuws volgt!

Gezond werk is werk zonder stressVerder fungeert EFCS ook als partner van de campagne ‘Healthy Work-places’, een gedecentraliseerde campagne waaraan organisaties en personen op lokaal, nationaal en Europees niveau meedoen. De cam-pagne wordt gecoördineerd door het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk (OSHA) en wordt ondersteund door officiële cam-pagnepartners, waaronder dus EFCS. In 2014 en 2015 wil de OSHA de mensen meer bewust maken van het belang van de aanpak van stress en psychosociale risico’s op het werk. Stress is in ongeveer 80% van de Europese bedrijven een belangrijk aandachtspunt en is bovendien een van de belangrijkste redenen voor werkverzuim. De hoofddoelen van de campagne zijn bewustmaking van het groeiende pro-bleem van werkgerelateerde stress en psychosociale risico’s en het aanreiken van eenvoudige, praktische hulp-middelen om het probleem tegen te gaan. Dat beweging en bedrijfssport bij de aanpak van stress een belang-rijke plaats kunnen innemen, moge alvast duidelijk zijn! •

De European Federation for Company Sport (EFCS) krijgt steeds meer aanzien, nu ook

binnen de Europese Commissie (EC). Het werk van een lobby-agentschap is daar zeker niet

vreemd aan, maar ook de talrijke inspanningen van de EFCS-leiding zijn een belangrijke factor. De goede contacten

tussen EFCS en de Europese Commissie leverden ook al twee

concrete samenwerkingen op in het kader van de European Week of Sport én de Healthy

Workplaces-campagne.

Foto’s & tekst/ Guy De Grauwe

Ook

Europees

commissaris

Marianne

Thyssen

steunt de

Healthy

Workplaces-

campagne.

RUNNING 2015: RACE LINE!www.erima.be

GET TOGETHER AND WIN

20

Page 21: Vlaamse Bedrijfssport I MAA 2015

Aanbod onderworpen aan voorwaarden en onder voorbehoud van aanvaarding. Enkel voor jongeren t.e.m. 26 jaar. Meer info op ethias.be - Ethias NV, rue des Croisiers 24, 4000 Luik - RPR Luik - BTW : BE 0404.484.654

D E A U T O VE R ZE K E R I N G VO O R J O N G E R E NHelp ook jouw jongeling op weg naar een autoverzekering.Ontdek nu Ethias Young Drivers, de nieuwe autoverzekering voor jonge bestuurders. Het voordeel ? Gedurende twee jaar zakt hun premie tweemaal sneller dan elders indien ze ongevalvrij rijden. Info en voorwaarden op ethias.be of via onze Twitteraccount @EthiasYoungDrivers.

gedaan MET zagen

over de

verzekeringvan je eerste

wagen!

RUNNING 2015: RACE LINE!www.erima.be

GET TOGETHER AND WIN