VDTD Juni 2012

24
KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • www.berkenboom.be JUNI 2012

description

Van dag tot dag, juni 2012

Transcript of VDTD Juni 2012

Page 1: VDTD Juni 2012

KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • www.berkenboom.be

JUNI 2012

Page 2: VDTD Juni 2012
Page 3: VDTD Juni 2012

De maand mei was een maand van plezierige activiteiten voor alle leerlingen. Een blik op onze de activiteitenkalender van mei op onze website tbi.berkenboom.be herinnert me hieraan. Even terugblikken op een aantal geberutenissen.

TBI in de persEen team van enthousiaste leraren en leerlingen hebben samen met een team van de humaniora De Streekkrant gekaapt: de hele editie van 4 mei werd volgeschreven over het nieuws in onze regio onder de deskundige leiding van een van de journalisten van de krant.TBI in de pers: “Berkenboom hartelijkste school” blokletterde een krant van 15 mei. De leerlingen van BVL en Verkoop steunen al 10 jaar de actie Make a Wish. Speciaal voor deze gelegenheid kwam Kris Wauters (peter van de actie) samen met een aantal medewerkers van de organisatie onze leerlingen bedanken voor hun jarenlange inzet. Er is geen enkele school die Make a Wish al zo lang steunt. Voor dit jubileumjaar hebben de leerlingen extra hun best gedaan, zo dat er 4084 euro kon overhandigd worden.

TBI letterlijk in bewegingWerkplekleren, stages, uitstappen naar Mechelen, Gent, Antwerpen, Canterbury, Lille, Parijs, Technopolis, Mercator digitaal, een fiets-tweedaagse voor de 7de jaren… TBI was in mei letterlijk in beweging.

TBI in volle glorie.Een van de voordelen van directeur zijn van een school is, dat je op de opendeurdag alles kan gaan bekijken. De hele dag gingen alle deuren open. Elke afdeling en alle jaren toonden waarmee zij bezig zijn. Te Berk was open, in de sporthal stonden de geïntegreerde proeven GIPs van KSO en Mode, in de salons werden demonstraties gegeven…. Nieuw dit jaar was de opening van de vaklokalen van de mode. In de klaslokalen van de eerstejaars demonstreerden hun collega’s werking. De vakoverschrijdende activiteiten en MOS-activiteiten werden voorgesteld…Ouders van nieuwe toekomstige leerlingen waren enthousiast. Enkele commentaren: we krijgen goede uitleg, er is een warm onthaal, er is duidelijk structuur in de school aanwezig…

De maand mei: maand van de GIP-jury Mei was ook de maand van iets helemaal anders: de leerlingen van het zesde en zevende jaar stelden hun geïntegreerde proeven voor aan een deskundige, maar strenge externe jury. Dit betekent dat het einde van het schooljaar nadert. Juni is vooral ook de maand van de laatste schooldagen, examens en de evaluaties. Alle leerlingen die zich goed hebben ingezet zullen uitkijken naar deze dagen. Ik wens allen een vruchtbaar jaareinde.Elisabeth D’hollander

Page 4: VDTD Juni 2012

KALENDER

JUNI

2012Alle leerlingen hebben hun examenregeling voor juni gekregen.De organisatie van de laatste schooldagen in juni wordt via de post schriftelijk aan de ouders bezorgd samen met een uitnodiging voor het oudercontact.

Vrij 01 juni 5 KSO/TSO/BSO: rapport DW5

6 KSO/TSO: rapport DW5

6 BSO: rapport DW4

Eerste graad: rapport DW6

Tweede graad: rapport DW5

3 BHZb (9.00u-11.00u): bezoek JAC

Ma 04 juni 7 BHS thuis

3 BSO: Integrale proeven PAV (VM)

4 BSO: Integrale proeven PAV (NM)

Di 05 juni 6 BPG: Jury (OMC)

6 BVK: recup ½ dag stage

3 BHZa (1+2): bezoek Mercator (EU)

4 BHZa (7+8): bezoek Mercator (EU)

3 BMRP/VK (10.30u-12.00u): bezoek JAC

Woe 06 juni 6 BVK: Jury

3 BPET (3+4): bezoek Mercator (EU)

Strafstudie

Do 07 juni 6 BMRV: Jury

4 BMRP (1+2): bezoek Mercator (EU)

BVL: Eindtesten wiskunde

Vrij 08 juni 4 BVK (2+3): bezoek Mercator (EU)

3 BHZa (11.20u-12.40u): bezoek JAC

4 BHZb (8+9): bezoek Mercator (EU)

Ma 11 juni 7 BHS: Jury

Di 12 juni 3 BMRV/VK (3+4): bezoek Mercator (EU)

Woe 13 juni 4 BPET (3+4): bezoek Mercator (EU)

3 BPET (10.20u-12.00u): bezoek JAC

Strafstudie

Page 5: VDTD Juni 2012

10u20 13u 13u50

06/06 tot 10/06 2BDEC 2BHZb 3BMRP

14/06 tot 17/06 2BHZa 2BMO 3BPET

ORDE OP DE SPEELPLAATS

STUDIEkEUzE VOOR SchOOLJAAR 2012-2011

Elke leerling is verplicht de school schriftelijk te melden naar welk jaar en welke studierichting hij/zij volgend schooljaar wil gaan. In de meeste gevallen is de keuze logisch en vanzelfsprekend, maar toch moet je dit aan de school nog eens uitdrukkelijk laten weten.Je hebt er alle voordeel bij dit zo vlug mogelijk te doen want bepaalde studierichtingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Probeer dit te doen tijdens het oudercontact van 29 juni, dan ga je gerust je vakantie in.

Leerlingen geslaagd na eerste zittijd moeten hun definitieve studiekeuze schriftelijk bevestigen vóór 10 augustus 2012. Daarna verliezen zij hun prioritair inschrijvingsrecht.

Leerlingen met tweede zittijd melden hun studiekeuze schriftelijk twee schooldagen na de deliberatie van augustus. Tot dan worden zij nog meegeteld als potentiële inschrijvers.

Vrij 15 juni 3 BHZb (4+5): bezoek Mercator

7 BMV: Jury

7 BHS thuis

Ma 18 juni 7 BPI op school (VM)

7 BWE: Jury

Di 19 juni 7 BPI op school (hele dag): afwerken + opstellen GIP

7 BWE op school (VM): voorbereiding Syntra

Woe 20 juni Laatste examendag

Syntra

7 BPI: (VM) Jury (OMC) (NM) afbreken/opruimen

Vrij 22 juni Rijsel voor 7 BMV en 7 BPI

Ma 25 juni Promotie TBI

Di 26 juni

Woe 27 juni

Do 28 juni 14 u: 6 BSO oudercontact en promotie

Personeelsfeest

1ste en 2de graad: Jaarrapport

Vrij 29 juni Boekenbeurs

VERVOLG KALENDER

JUNI

Page 6: VDTD Juni 2012

EXAMENREGLEMENT JUNI 2012

UURREGELINGDe leerlingen van BSO nemen NIET deel aan het halve-dag systeem.

De proefwerken worden altijd in de voormiddag gegeven. Indien de leerlingen maar één examen hebben, wordt er tot 10.00 u studie voorzien (tenzij anders vermeld op de examenkalender).De leerlingen van de 1° en 2° graad die examen hebben afgelegd, mogen de school niet verlaten vóór 11.30 uur. De leerlingen van de 3° graad mogen naar huis als hun examen af is maar niet vóór 10 uur. Als er twee examens zijn, dan wordt het 2° examen pas na de pauze gegeven.

STUDIEGELEGENHEIDEr wordt studie voorzien van 13.00 u. tot 15.30 u. op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Leerlingen die op school studeren en normaal in de refter blijven, worden ook tijdens de examenperiode in de refter verwacht.Indien op de examenkalender een studienamiddag vermeld staat, dan eindigt de lesvoormiddag om 12 uur.

LET OP VOLGENDE ZAKEN

• 1e en 2e graad verzamelt in rijen op de speelplaats.

• Boekentassen laat men in de gang bij het examenlokaal of in het examenlokaal zelf, ordelijk achter.

• Er worden geen pennenzakken meegenomen in het lokaal.

• Leerlingen gaan op vaste plaatsen zitten.

• De leerlingen dienen op elk blad (vragen - net - klad) onmiddellijk hun naam te schrijven.

ONEERLIJKHEDENAlle vormen van oneerlijkheid worden zeer streng bestraft. Indien men vaststelt dat een leerling(e) in het bezit is van één of andere aantekening of document, met betrekking tot het af te leggen proefwerk, zal dit feit gesanctioneerd worden en de directie verwittigd. Het bewijsmateriaal wordt bij de kopie gevoegd. Alle punten worden afgetrokken.

MONDELINGE EXAMENS

Er is eerst een schriftelijk examen:

• na het schriftelijk examen wacht men onder toezicht in het aangeduide lokaal tot men aan de beurt is

• de leerlingen die met het mondeling examen klaar zijn mogen naar huis

Page 7: VDTD Juni 2012

• leerlingen die pas in de namiddag aan de beurt zijn eten ofwel thuis, ofwel op school, zoals ze gewoon zijn tijdens het schooljaar

• voor de leerlingen die op school eten, is er na de middagpauze een wachtlokaal voorzien

• de leerlingen die thuis eten komen terug tegen het uur dat zij aan de beurt zijn

Er is geen voorafgaand schriftelijk examen:

• men is aanwezig minstens 10 min. voor het afgesproken uur en gaat na afloop van het mondeling examen terug naar huis

AFWEZIGHEDENVoor elke afwezigheid is een medisch attest van een dokter vereist. Ook voor 1 dag. Dit geldt ook voor de laatste dag voor de proefwerkenperiode.

* ziekte dient ONMIDDELLIJk aan de school gemeld te worden d.w.z. vanaf de eerste dag van de afwezigheid vóór 10.00 u.

** Na de afwezigheid dient men zich allereerst terug te melden op het leerlingensecretariaat.

Een medisch attest dient ten laatste dan, ingediend te worden. Een bewijs dat men terug aan de proefwerken mag deelnemen, wordt door het leerlingensecretariaat uitgereikt. De leerling(e) draagt zelf de verantwoordelijkheid voor het afhalen van het

toelatingsbewijs.

Zolang geen medisch attest werd binnengebracht MAG NIET TERUG DEELGENOMEN WORDEN AAN DE PROEVEN.

Leerlingen die zich NIET hielden aan * en ** mogen ontbrekende proeven eventueel na overleg met de directie op het einde van het schooljaar inhalen. De leerling(e) dient dan de leerstof van het tri- of semester terug te studeren!!! Het rapport wordt weerhouden.

Voor leerlingen die zich strikt hielden aan * en ** moeten de ontbrekende proefwerken zo vlug mogelijk worden ingehaald op vrije momenten, dus niet tijdens de lessen. De leerling(e) die afwezig is geweest, neemt ZELF contact op met het leerlingensecretariaat voor de regeling van de inhaalproeven. Dit moet gebeuren voor het einde van de proefwerkenperiode.

Voor langdurig zieken kunnen uitzonderingen gemaakt worden. Men bespreekt in dit verband elke leerling afzonderlijk met de adjunct-directeur.

Page 8: VDTD Juni 2012

Den ouDen aDvokaatOp dinsdag 22 mei 2012 in de voormiddag waren we samen met de klas 6BVK op bedrijfsbezoek naar Den ouden advocaat, waar we meer uitleg kregen over de producten en het productieproces van de advocaat, pralines en taartjes. “Den ouden advokaat” bestaat al sinds 1995. Het bedrijf is gesticht door Daniël Pieters en zijn echtgenote Marianne Ferket. Daniël neemt het commerciële aspect van het bedrijf voor zijn rekening en Marianne zorgt dat alles in de productie klopt. De producten worden in het bedrijf zelf gemaakt, gecontroleerd en nog eens verpakt. Dat zorgt voor een snelle en efficiënte manier. Advocaat wordt gemaakt uit 1/3de suiker, 1/3de eieren en 1/3de alcohol. Er zijn wel tot 6 à 7 soorten smaken die je in “den ouden advokaat” kan proeven. Op het etiket staat alles in 3 talen omdat wij in België 3-talig zijn.

Buiten advocaat maakt het bedrijf ook advocaatpralines. De pralines worden per 16 verpakt, het bedrijf houdt ook rekening met de cultuur en de gewoontes van het land waar ze naar gaan leveren. Frankrijk en Spanje kennen het product niet omdat ze er nooit mee in aanraking zijn geweest… ondertussen heeft het bedrijf rond de 1800 tot 1900 klanten wereldwijd!!!

Ibrahim Kamberi6 BSO verkoop

TAALTIP

Vraag: Wat is juist: barbecueën of barbecuen?

Antwoord: De juiste schrijfwijze is barbecueën.

ToelichtingDe stam van een werkwoord van Engelse herkomst schrijven we op dezelfde

manier als in het Engels: barbecue. Die vorm gebruiken we zoals de stam van

een inheems werkwoord: bij de vervoegde vormen wordt aan de stam een

uitgang toegevoegd. De verleden tijd van barbecueën is barbecuede; het

voltooid deelwoord is gebarbecued.

Bron: taaladvies.net

Page 9: VDTD Juni 2012

Verslag coca-cola BedrijfsbezoekOp dinsdag 22 mei zijn wij, 6 verkoop op bedrijfsbezoek geweest, in de namiddag naar Coca-Cola in Wilrijk. Om ongeveer half 3 kwamen we aan en kregen we een rondleiding in het Coca-Cola gebouw. Eerst kregen we een filmpje te zien met de hoogtepunten van Coca-Cola door de jaren heen.

Daarna kregen we meer informatie over al de verschillende drankjes van Coca-Cola.En om af te sluiten mochten we nog eens meekijken naar de machines waar de Cola in flesjes worden gegoten en de dopjes aangebracht worden.

Coca-Cola bestaat ondertussen al 126 jaar en is door de jaren heen al verschillende keren veranderd van verpakking. Het drankje werd uitgevonden door een apotheker, John Pemberton in 1886. Het was zijn bedoeling om een drankje uit te vinden voor kleine kwaaltjes, zoals buikpijn en hoofdpijn, het was eerst een siroopachtig drankje. Pas later, toen de mensen echt begonnen te proeven en het wel goed vonden, voegde hij er suiker en koolzuur en toe en toen was Coca-Cola echt geboren. In 1943, tijdens Wereld Oorlog II werd Cola pas echt beroemd. Cola Light werd voor het eerst uitgebracht in 1980.Nu, 126 jaar later worden er gemiddeld over heel de wereld 1,3 miljoen Cola’s verkocht.De producten van Coca-Cola die in zowat elk land worden verkocht zijn:

Coca-Cola, Coca-Cola Light, Fanta, SpriteVitamin, AquariusMinute Maid, Capri SunMonster, ChaudfontaineCoca-Cola Zero, Fanta Stil, Nordic Mist, Nalu, Burn en Nestea

Het was een zeer leerrijke dag en een leuk bedrijfsbezoek. Sally hofman, 6 BVK

Page 10: VDTD Juni 2012

SOLIDARITEITSMARkT

Page 11: VDTD Juni 2012

De school biedt u de gelegenheid elkaar op volgende tijdstippen te ontmoeten om boeken door te verkopen:

Waar: Op de overdekte speelplaats in de A-Blok

Wanneer: Vrijdag 29 juni 2012

Uurregeling: 2e jaars verkopen aan 1e jaars vanaf 09.00 uur

3e jaars verkopen aan 2e jaars vanaf 09.30 uur

4e, 5e, 6e en 7e jaars verkopen vanaf 10.00 uur tot 11.00 uur

Respecteer de uurregeling. Zo ontloop je als verkoper de kopers niet. Houdt u aan eventueel vooraf gemaakte afspraken.Voor de BSO-klassen is het echt wel nuttig op voorhand na te kijken op je nieuwe boekenlijst of het wel de moeite waard is om naar de boekenmarkt te komen. In de BSO-klassen worden meestal leerwerkboeken gebruikt.

Voor de 1ste jaars zal er hulp zijn van jullie leerkrachten.Je kan uiteraard ook op voorhand afspreken met een leerling om uw zaken te doen.Mr. Herremans zal u te woord staan bij eventuele vragen.

Waar dien je als koper op te letten! koop geen kat in de zak!

1. Kijk na op je nieuwe lijst of er geen verandering van boeken is voor bepaalde vakken. Vergelijk dus goed de titel, het deel en uitgeverij.

2. Controleer zeker het ISBN-nummer, zodat je geen verouderde boeken aankoopt.

3. Er mag geen enkel boek verkocht worden zonder klever in het kaft vooraan. De verkoper moet hiervoor zorgen.

4. Breng contant geld mee en zorg dat het in kleine munt verdeeld is om te kunnen passen.

Waar dien je als verkoper op te letten! Wees een eerlijke zakenvrouw of –man en verkoop geen kat in de zak!

1. Verkoop geen boeken die nog een volgend jaar door jezelf kunnen gebruikt worden. Kijk dus ook je nieuwe boekenlijst na.

2. Jij zorgt als verkoper dat je boeken geprijsd zijn op de daarvoor bestemde klever in de binnenkant van de kaften. De vakleerkrachten hebben deze klevers ter beschikking bij Mr. Herremans en zij moeten toezien op de juiste prijsbepaling.

Je moet uiteraard de oude aankoopprijs respecteren en niet diegene die op de nieuwe lijst staat. Hiervoor zijn oude lijsten ter beschikking.

3. Maak met uw koper eventueel afspraken indien je een bepaald boek nog nodig hebt om een vakantietaak te maken of een herexamen te leren. Wissel je adres uit.

Tweedehandsboekenmarkt

Page 12: VDTD Juni 2012

De leerlingen van 1Aa gingen op 18 april 2012 op kinderrechtenwandeling. We hebben veel geleerd over onze rechten als kind dankzij onze enthousiaste gids. Het recht op informatie, onderwijs en onder andere bescherming kwam aan bod.We zijn op veel plaatsen in onze stad langs geweest om die rechten te verduidelijken o.a. het stadhuis (recht op naam, mening), de Collegestraat (recht op onderwijs), de muziekschool (recht op ontspanning), het opvangtehuis van het Rode Kruis (recht op onderdak) …Het was erg leerzaam. Tot slot gingen we naar de bib en daar hebben we en puzzel gemaakt om het geheel af te ronden. We kregen ook nog een sticker, een deurhanger en wat extra informatie mee naar huis. Het was super !JAKIRO NOPPE

Eerst gingen we naar het stadhuis en maakten we kennis met

onze gids. Zij vertelde wat kinderrechten eigenlijk inhouden en

gaf ons enkele voorbeelden.

Daarna gingen we op stap. Het recht op naam, voeding, onderdak

en onderwijs kwam ter sprake.

Het was heel leuk en interessant!

EVA DE SOOMER

We hebben met onze klas deelgenomen aan de kinderrechtenwandeling . Eerst gingen we naar het stadhuis en in de raadzaal gaf de gids ons wat algemene uitleg.In de Collegestraat gaf de gids ons uitleg over het recht op onderwijs. Er zijn heel veel kinderen die zelfs niet eens naar school kunnen. We zijn ook op bezoek geweest in het opvangtehuis van het Rode Kruis. De gids verklaarde ons daar het recht op onderdak en woning. Op het voetbalterrein een eindje verderop werd ons duidelijk dat wij ook heel veel mogelijkheden hebben om te spelen en ons te ontspannen. Ik vond het een leerzame tocht!AMBER ROGGEMAN

Page 13: VDTD Juni 2012

kINDERREchTENWANDELING

We gingen wandelen met een keitoffe gids.Ze gaf ons uitleg over onze rechten als kind. We kregen informatie op een leuke manier. Het was super! Maar je leert ook over je plichten.We zijn op bezoek geweest in het opvangtehuis van het Rode Kruis en daar hebben we gezien hoe goed gezorgd wordt voor mensen (onderdak).We hebben ook ondervonden hoe goed wij, als kinderen verzorgd worden hier in de stad. We kwamen heel veel dingen tegen die ons beschermen zowel op het vlak van verkeer als op het vlak van spel en ontspanning. We vonden het leuk te mogen ondervinden dat onze bestuursmensen daar wel geld willen instoppen.Kortom, de wandeling was super!LIESELOT DE BEULE

Page 14: VDTD Juni 2012
Page 15: VDTD Juni 2012

Op 7 mei werd het Koning Boudewijnstadion voor 1 dag omgetoverd tot het Olympische hart van ons land. Na de plechtige openingsceremonie waarbij het Olympisch vuur werd aangestoken, konden onze leerlingen van 1B een ganse dag op een originele manier kennis maken met 30 Olympische sporten en waarden zoals team spirit en fair play.

Enkele sfeerbeelden…

Page 16: VDTD Juni 2012

Beste Klanten,

Op 15 november openden wij onze cupcake-winkel in de Ankerstraat 33, genaamd het

7e Zintuig. Na een heel jaar vol boeiende acties en vooral heerlijke cupcakes zit dit schooljaar er weer bijna op. Wij zijn eind april begonnen aan de uitverkoop van onze winkel en op 5 mei was de laatste dag dat we open waren. Ons avontuur zit er alvast op. Wij hebben een leuk schooljaar gehad en samen met heel ons team een aangename ervaring opgedaan tijdens de uitbating van onze winkel. Daarom willen wij al onze klanten bedanken voor de steun en hopelijk hebben jullie er even hard van genoten als wij! Volgend jaar zijn we er opnieuw met een hele nieuwe winkel en hopen jullie dan zeker en vast terug te zien. Bedankt en tot ziens.

Met Vriendelijke Groeten Het 7e zintuig team

Open: wo-do-vr: 10.00 u. tot 17.30 u.za: 10.30 u. tot 17.30 u.Ankerstraat 33 - 9100 Sint-NiklaasTel./Fax 03 760 41 15 - [email protected] 7e Winkelbeheer Technisch Berkenboom-Instituut i.s.m. Unizo - v.u.: v.z.w. Jong Ondernemend

Page 17: VDTD Juni 2012
Page 18: VDTD Juni 2012

The man was very cute and I wanted to give him a big hug!Kelly

I wish you could keep kangaroos as a pet but to eat them… IEUW!!Kimete

I like your inspiration very much and your kites are beautiful!Yasmine

I wish you’d have more time to talk because it was so interesting.Shelley

Thank you for coming to our school!

Hugs and kisses, 5TCM

On 10 May Mr Farber came to tell us about Australia and his great passion ‘kiting’.It’s amazing that someone from Australia came all the way to Belgium for a kiting festival in Ostend and that he is staying with our very own Mrs Vercauteren and her husband who also loves kiting.

Thanks for coming to Belgium and tell us more about Australia and kiting.Siham

I really love your art work. I wish I could learn it myself.

Max

I’m very happy you told us about Australia and kiting and I wish you much inspiration for making more kites.Rosean

I hope you take the ‘good’ weather from Belgium with you to Australia.

Stan

Page 19: VDTD Juni 2012

EEN NIEUW kLEURTJE AAN DE MUUR Onze klas was ongezellig en had dringend een nieuw kleurtje nodig. We hebben dan maar een mail gestuurd naar mevrouw D’hollander om toestemming te vragen om onze klas te schilderen. En het mocht… We gingen samen met onze leerkracht ZLW, mevrouw De Wilde, naar Colora met de bus om de kleuren te zien en verf te kopen. Onze leerkracht en alle klasgenoten hadden afgesproken om op een woensdagnamiddag te blijven om onze klas te schilderen. Als beloning kregen we van mevrouw De Wilde spaghetti op ons bord en een ijsje in onze hand. Tenslotte openden we samen met de klas en mevrouw De Wilde een receptie om ons werk te laten zien aan onze leerkrachten en leerlingen.

Zineb El Bali, 2 BVK

ONzE NIEUWE kLAS We hadden nieuwe banken gekregen, maar de muren van onze klas waren vuil. We stuurden dus een mailtje naar mevrouw D’hollander om te vragen of we onze klas mochten verven. En dat mocht van haar!Dan zijn we naar Colora geweest om een kleurtje te kiezen voor onze klas. En we kozen: grijs en olijfgroen. We mochten ook op woensdag-namiddag blijven om de laatste laag te verven. De maandag daarna hebben we onze klas van het eerste tot het laatste lesuur gepoetst. Ten slotte hebben we onze klas terug met mooie muren en mooie banken. Hopelijk zullen de andere leerlingen die in onze klas komen respect hebben voor ons nieuw mooi klasje!

Bernal Calik , 2 BVK

Zet 6 kruisjes op een speelbord van 3 op 3 vakjes, zonder dat je ergens, dus ook diagonaal, 3 kruisjes op een rij hebt.

Antwoord raadsel vdtd mei: niets!

rAAd

sel

Page 20: VDTD Juni 2012

Make @wish We hebben dit jaar een project ‘Make @wish’

gehad.Make @wish is een organisatie die wensen

laat vervullen van kinderen met een

levensbedreigende ziekte. We moesten

chocolade van Guylian en Niveaproducten

verkopen. We zijn met acht in de klas, maar

we hebben wel genoeg verkocht. Dat was heel

leuk om te doen. De mensen bij wie ik geweest ben, waren heel

vriendelijk. Ik ben blij dat we dit gedaan

hebben. Ik hoop dat het geld dat we ingezameld

hebben, kan helpen om de wensen te vervullen

van een kind.

Susanna , 2 BVK Make @wishWe hadden een project, Make @wish. Dat heeft als doel kinderen te helpen met een levensbedreigende ziekte. We moesten pakketjes verkopen, lekkere chocolade van Guylian en goede gezichtcrème van Nivea.Ons klas heeft in totaal 40 pakketjes verkocht. Sommige leerlingen hebben iets meer hun best gedaan, anderen wat minder. Het was wel leuk om te verkopen. Ik heb er 9 verkocht. Ik ben blij dat wij die kinderen mochten helpen!

Vahide, 2 BVK

Page 21: VDTD Juni 2012
Page 22: VDTD Juni 2012

De lijmsnuiver in Nairobi, het schoenpoetsertje in La Paz, de Roemeense minderjarige illegaal in Antwerpen,... het zijn allemaal straatkinderen. Ze trachten op straat te overleven en dit zonder enige bescherming van volwassenen. De banden met hun gezin zijn los of helemaal verbroken. Het kind moet zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Tragisch genoeg blijkt ook de maatschappij hen de rug toe te keren en reageert zij niet enkel met onverschilligheid maar ook met fysisch en psychisch geweld op deze kinderen… Gelukkig zijn er mensen die zich wel om het lot van deze kinderen bekommeren zoals de vzw mobile school. Dit is een Belgische organisatie die zich inzet voor straatkinderen wereldwijd. Onder het motto ‘Breng de school naar de straat’ ontwikkelt de organisatie mobiele schoolkarretjes en verzorgt ze de opleiding van plaatselijke straathoekwerkers. Momenteel rijden er 28 mobiele schooltjes in 17 landen, verspreid over 4 continenten.Ten voordele van mobile school deden onze leerlingen van het eerste jaar mee aan de stoepkrijtactie! Ze trokken de straat op om namen te verzamelen van mensen die dit project een warm hart toedragen. Elke naam werd gesponsord met een kleine bijdrage van 1 euro. De ingezamelde namen werden tijdens het slotevenement op de speelplaats geschreven met krijt…

We haalden in totaal 1571,79 euro op! hartelijk dank voor alle leerlingen die zich hier goed voor hebben ingezet!!!!

Stoepkrijtactie!

Page 23: VDTD Juni 2012

SPORTDAG 6 BSO Snowbase & ScheldoradoOp de sportdag gingen we skiën, snowboarden en zwemmen met alle zesdejaars. We vertrokken ‘s morgens vroeg richting Terneuzen na een kleine vertraging omwille van een lama op het spoor. Toen we aankwamen bij Snowbase, mochten we ons meteen omkleden en onze skilaarzen of snowboardboots halen. Op de piste werden we in groepen verdeeld volgens ons niveau: beginners of gevorderden. Wij moesten eerst ons snowboard goed vastmaken en eens proberen te springen. Daarna mochten we een beetje omhoog stappen en per twee proberen om zonder al te veel te vallen op het board naar beneden te glijden. Toen dat begon te lukken, mochten we van de kleine piste af en de gevorderden verhuisden naar de grote afdaling. Na het middageten trokken we met de bus richting Scheldorado. Het leukste aan het zwembad was de grote bal die we naar elkaar konden passen boven de golven. De glijbaan en de jacuzzi maakten het zwembadbezoek af. We hebben ons goed geamuseerd op de sportdag! 6BHZb²

SPORTDAG 5 BSO

Adventure challenge ‘s Morgens vroeg verzamelden we met alle vijfdejaars aan het Heymanplein om aan de sport-dag te beginnen. Toen de hele groep voltallig was vertrokken we enthousiast naar Oudenaar-de. Daar wachtte ons een zeer avontuurlijke sportdag. Nadat een team van monitoren ons alles had uitgelegd begonnen we aan een zeer drassig moe-rasparcours. Eerst verliep alles zeer vlot tot de moeilijkheids-factor werd verhoogd. Toen al tuimelden een paar klasgenoten het water in. Na deze uitdaging gingen we ka-jakken. Gelukkig scheen de zon en kon iedereen die nat was al snel opwarmen. Daarna gingen we het koude water uit om rus-tig onze boterhammen op te eten in een gezellige tipi. Na de middagpauze stonden er ons nog een heleboel activi-teiten te wachten. Na een korte briefing kregen we een harnas aan en konden we beginnen met het muurklimmen. Eens aan de top konden we terug naar beneden met een angst-aanjagende deathride. We kregen amper tijd om te bekomen en moesten terug de hoogte in om een touwenpar-cours afleggen. Helaas begon het op dat moment te regenen en sloeg de sfeer om, maar de bus was dichtbij om onze spie-ren te laten rusten en naar huis te gaan. Lorenzo en Maxim, 5BHZb

Page 24: VDTD Juni 2012

6BMRV IN BRUSSELUitstap naar Dyco en het Museum voor het kostuum en de kant

We begonnen onze dag in Strombeek-Bever waar we het bedrijf Dyco bezochten. Dit is een bedrijf dat stijlvolle, buitenlandse kledingmerken op de Belgische markt brengt. Eerst kregen we een interessante rondleiding met informatie over het ontstaan en de geschiedenis van Dyco. Daarna mochten we in groepjes een eigen collectie samenstellen voor een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld: klassieke dames met een maatje meer, of volgens een bepaalde aankoopprijs. Die ging tot wel €3.500! Toen de opdracht gedaan was, namen we afscheid van het vriendelijke personeel en hervatten we onze rit naar Brussel. Op de Grasmarkt konden we samen iets eten. Na de lunch zijn we samen met 5BMRV naar het Museum voor het Kostuum en de Kant gegaan. Dat was zeer indrukwekkend. De kostuums waren prachtig! Er vond een tentoonstelling plaats over kledij uit de 18e eeuw. Soms was het moeilijk om je in te beelden dat de kleren die er hingen vroeger ook echt gedragen werd: pruiken, korsetten, damesjaponnen, zijden weefsels... In het museum werden ook fragmenten van films die zich in die periode afspelen getoond. Op de terugweg namen we nog even de tijd voor een Brusselse versnapering: een lekkere wafel om het slot van een mooie dag te vieren.

Wist je dat...

> .. .vrouwen in de 18e eeuw houten korsetten droegen?> ... alle rijke vrouwen in die tijd mollig waren of er zo wilden uitzien? > ... voetmaten doorheen de jaren steeds meer gegroeid zijn?