Tovenaar Juni 2012

22
1

description

Tovenaar van Toverveld

Transcript of Tovenaar Juni 2012

Page 1: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

Page 2: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

Toverwoord

Het is weer zover, het schooljaar is voorbij. In ons gezin een beetje een speciaal einde, want onze oudste zwaait af op Toverveld. Iedere ouder herinnert zich wellicht die sleutelmomenten: eerste en laatste kribbedag, eerste en laatste kleuterklasdag, eerste en laatste lagere schooldag. Ik vermoed dat het zo verder gaat met middelbare school, eerste fuif, eerste lief,… Toen ik Charlotte vroeg wat ze zich herinnert van die 9,5 jaar op Toverveld, bleek ze nogal onder de indruk te zijn geweest van de vroegere “grote, hoge” refter. Ook het lelijke gebouw waarin ze met de 2de kleuterklas zat en de container-refter tijdens de bouw van de nieuwe kleuterschool zitten nog vers in het geheugen. Ze gaf ooit over in een bord spruitjes, een leerkracht noemde haar smurf omdat ze blauwe plekken had, ze viel van de bank in de 1ste kleuterklas, ze zong liedjes in de opvang, ze hing een halve busreis naar de schaatsbaan met de juf uit de schoolbus omdat ze autoziek was, en zo kunnen we waarschijnlijk nog een tijdje doorgaan. Het aller-allerleukste waren de ponyklassen (ze rijdt nog altijd paard); het engste de overgang naar het 1ste leerjaar. Dat belooft voor 1 september. Het voelt voor hen ongetwijfeld zoals verwoord in het liedje Bijna Brugklas van Kinderen voor Kinderen (*). Ik vind het als ouder ook best spannend. Weg uit de vertrouwde, relatief veilige omgeving van ons eigen dorp. Op naar nog meer zelfstandigheid, de onbekende stad. Je verliest een beetje de ‘controle’ over je kind. Je moet hem of haar vertrouwen geven en ervan uitgaan dat alles goed komt. Ik las onlangs dat je de band met je kind moet zien als een elastiek die je langzaam losser laat. En als het echt nodig is, trek je eraan en ben je snel weer dichtbij. Ik ga proberen dat de komende jaren in het achterhoofd te houden. Laat mij dan van dit voorwoord gebruik maken om – in naam van de 6de-klassers en hun ouders - alle leerkrachten en al het school- en opvangpersoneel te bedanken voor de goede zorgen waarmee ze onze kinderen al die jaren omringd hebben. Voor de (niet altijd even leuke) leerstof, voor de toffe activiteiten en uitstappen, de aanwakkering van muzikale, knutsel- en sporttalenten, enz. Fijne vakantie!

Valérie (*)

k weet: het is fantastisch - Natuurlijk is het dat De basisschool die ben je na zes jaar ook wel zat

Hoewel, je hebt vriendinnen en 't is er zo vertrouwd Nog even, en dan, ja ja, je moet, je bent te oud

Ik zal nog best vaak denken hoe fijn het hier wel was

Nu zit ik in 'de' zesde, straks in 'een' eerste klas Er zijn er minstens dertien, soms ben ik als de dood

Die school is vast het einde maar ook ontzettend groot

De Ouderraad in actie Tweedehandsbeurs 25-03-12 Op zondag 25 maart vond de “lente tweedehandsbeurs” plaats,.niettegenstaande de opkomst van standhouders iets minder was, waren er toch redelijk wat bezoekers en werden er een aantal leuke zaken verkocht. Het kinderatelier waar de kinderen konden leren zeepjes maken was een succes.

Marc

Page 3: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

Fuif 17-03-12

We moeten eerlijk zijn: een echt succes kunnen we de fuif niet noemen. Toch niet qua opkomst. We waren slechts met een 50-tal aanwezigen. Qua opbrengst is het dan wel weer een voltreffer, dankzij de vele ouders en sympathisanten die een steunkaart kochten. We zullen proberen volgend jaar het concept nieuw leven in te blazen en er eerder een praat- en danscafé van maken of iets dergelijks. Alle suggesties zijn welkom…

Valérie

Tovenaar @

Sudoku voor kinderen Bron: http://www.sudokid.nl Sudoku met plaatjes voor kinderen. In elke groep van vier vakjes komt een figuur één keer voor. In elke rechthoek en op elke horizontale en verticale rij mag maar één keer dezelfde afbeelding voorkomen. Bij de Toverkronkels vind je alvast een voorbeeld.

Ouderlijk toezicht instellen op je computer

Met behulp van Ouderlijk toezicht (Windows vista &Windows 7) kunt u bepalen hoe uw kinderen de computer gebruiken.

Zo kunt u beperkingen opgeven voor: • de tijd die kinderen achter het computerscherm doorbrengen, • de typen spelletjes die ze mogen spelen, • de programma's die ze mogen uitvoeren.

Wanneer de toegang tot een spelletje of programma via Ouderlijk toezicht wordt geblokkeerd, wordt er een bericht weergegeven met de melding dat het programma is geblokkeerd. Door op een koppeling in het bericht te klikken, kan het kind vervolgens om uw toestemming vragen voor het gebruiken van het spelletje of het programma.Het instellen van Ouderlijk toezicht is erg gemakkelijk.

 

• Meer informatie voor Windows 7 op:  http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/products/features/parental-controls 

• Meer informatie voor Windows Vista op: http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-vista/Set-up-Parental-Controls       

Page 4: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

In en rond Toverveld Stafkes kleutersportdag 20-03-12

 Op 20 maart 2012 hebben onze kleuters zich weer eens geweldig kunnen uitleven op "Stafkes kleutersportdag" !  Zij kregen volgende uitdagingen voorgeschoteld: een ultiem evenwichtsparcours, een fenomenale bewegingsomloop, een mattenstormbaan, een reuze parachutesensatie, een gigantisch ballenpaleis, een groot springavontuur en een supersnel fietsracecircuit.  En zij hebben al deze sportbeproevingen met glans doorstaan!                            

                   

Meester Gunther  

Page 5: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

Sportdag Lagere School 23-04-12

Stafkes Olympische Spelen 2012, het jaar van de Olympische Spelen en dit is niet anders op Toverveld. Op maandag 23 april trokken onze atleten uit 20 verschillende landen naar het Olympisch stadion om elkaar te bekampen in 20 Olympische sportproeven. Na de openingsceremonie zetten zij hun beste beentje voor om de eer van hun land hoog te houden en op zoek te gaan naar eeuwige roem. Uiteindelijk waren het de atleten uit Zwitserland die aan de haal gingen met de gouden medaille. Australië behaalde de zilveren medaille en de bronzen medaille was weggelegd voor België. Maar uiteraard verdienen ook alle andere atleten een dikke proficiat want deelnemen is nu eenmaal belangrijker dan winnen !

         

Meester Gunther 

Meer foto’s op www.sportoptoverveld.blogspot.be

Page 6: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

Schoolfeest 02-06-12

"Jaren 1900 ... Van 1 ding zijn we nu allen overtuigd er was veel te doen in die jaren, een super thema dus voor het schoolfeest. Groot en klein hebben genoten van de vele activiteiten onder een stralend zonnetje! Het mooie authentieke orgel verwelkomde iedereen en weerklonk de hele namiddag en avond.De molen van juf Ingrid draaide op de tonen van de muziek. Meester Stijn en meester Gunther lieten hun spieren zien in de boksring waar zowat iedereen met reuze bokshandschoenen zijn slag kon slaan. En dan waren er nog de talrijke andere activiteiten steeds met enthousiaste juffen of meesters die ons hielpen boogschieten, eendjes vissen, ringen werpen etc.! Je kon je ook eens goed afreageren op blikken of met natte sponsen... En als tussendoortje een suikerspin, popcorn of een ijsje! Wat een feest! De kinderen wisten niet waar eerst naartoe, met de paarse kaart in de hand, liepen ze door heel "toverland". Het was veel te snel 17u ... Hoewel... De geurende BBQ's lokten iedereen naar de tenten want honger hadden we en het smaakte! Het avondzonnetje in combinatie met een glaasje wijn of fris pintje zorgde voor een mooie afsluiter. Moe maar voldaan keerden we huiswaarts en terug naar 2012. We willen graag nog eens iedereen bedanken die meehielp aan zo'n geslaagd feest! Een toverfeest ... "

Emilie

      

Page 7: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

    

Toverstap

Ponyklassen 1e graad

De ponyklassen van 2 tot 4 mei 2012 waren TOP.

Elias Vos, 1ste leerjaar

 De avonturen en meer foto’s kunnen teruggevonden worden op de blog van het 1ste leerjaar:   http://toverveld1.blogspot.be/ 

Marleen

Page 8: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

Technopolis 21-05-12

 

Maandag 21 mei, de derde graad maakte zich op om een bezoekje te brengen aan Technopolis. 

Daar aangekomen werden we opgewacht door een werknemer van Technopolis die ons even wegwijs maakte doorheen Technopolis en ons duidelijk maakte van wat kon en vooral van wat niet kon ☺. 

Nadien kregen we een boekje met daarin allerlei proefjes. 

Het was de bedoeling om naar de verschillende opstellingen te gaan en de proefjes uit te voeren zodat we allerlei vragen konden beantwoorden. 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het waren er zoveel dat ik je even doorverwijs naar de website van Toverveld. Daar kunnen jullie aan de hand van de vele foto’s de vele verschillende proefjes zien. 

Dan brak de middag aan.We gingen een hapje eten in de refter. Na het eten mochten we nog even vrij rondlopen om nadien richting Mechelen te vertrekken, waar we een fikse wandeling – rondleiding deden die wel twee uur duurde.  

       

 

 

 

 

 

 

Page 9: Tovenaar Juni 2012

            

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was leerrijk, boeiend en zeer interessant. 

Jammer dat de dag veel te kort was, want in Technopolis kan je ons minstens een dag zoet houden. 

 

Bo Loopmans – 6A 

Naar Molenheide met de kleuterschool Alle kleuters waren heel blij dat ze met z’n allen in verschillende reisbussen richting Limburg mochten vertrekken op een leuke daguitstap . Er stond dan ook een dagje Molenheide binnenspeeltuin op het programma. Iedereen komt moe maar voldaan thuis. Vele kindjes vragen om snel eens terug te kunnen gaan om alles aan mama en papa te tonen wat ze daar gezien en beleefd hebben. Dus…Vele ouders hebben er hier al een idee bij voor een uitstap tijdens de vakantie!!! ☺ Veel plezier iedereen!

Stefanie

               “Op de glijbaan”  Elise K2A                    “Klimberg met glijbaan” Marthe K2B      

Page 10: Tovenaar Juni 2012

            

10 

 

   

 

Met het 1e leerjaar naar de Efteling 29-03-12 

Op 29 maart 2012 gingen we met het eerste leerjaar naar de Efteling. Voor het vertrek werden de klassen ingedeeld in groepjes van 4 tot 5 kindjes. Ze mochten zelf kiezen met wie ze in de groep gingen en wie hun begeleider werd. Daarna vertrok de bus richting Nederland, *zucht* wat een lange rit. Dit was voor het eerst dat de kinderen van het eerste leerjaar zo ver op uitstap gingen, maar de leerkrachten hadden hen al gewaarschuwd dat het lang zou duren. Luna haar woorden: “Tot we weer honger hebben hé”. Toen we aankwamen bij de Efteling, kon iedereen eindelijk naar het toilet aan de ingang. Daarna gingen we samen op zoek naar alle sprookjes. Het ene sprookje was al wat enger dan het andere, maar de kids genoten en vonden ook vlot over welk sprookje het ging. Hierna maakten we nog een rondje met de slakken door ‘het land van Laaf’. Eindelijk was het dan tijd voor de picknick. De kinderen wisten dat ze na het eten het echte pretparkgedeelte mochten bezoeken en keken hier erg naar uit, dus snel die boterhammetjes op en opnieuw op pad. Bij sommige attracties werden ze wel teleurgesteld omdat ze nog niet groot genoeg waren, maar dat maakten we snel goed door een extra rondje te doen in een andere leuke attractie. Ook bezochten we het spookhuis. Toen we ze vroegen of ze niet bang zouden zijn, riepen ze volmondig ‘NEE’, één keer binnen was het natuurlijk wel eng. Als we weer buiten kwamen konden ze gelukkig weer lachen en verder genieten. Om de dag ter plekke af te sluiten kozen ze voor een ritje met Joris en de draak, waarna we een spurtje deden naar de uitgang. Hier kon iedereen nog een keertje naar de wc voordat we weer die lange busrit moesten maken. Deze keer keken we een leuke film op de bus en zo ging de rit ook wat sneller voorbij. Wanneer gaan we terug????  

Stefanie

Page 11: Tovenaar Juni 2012

            

11 

 

   

Schaatsen met Toverveld 28-03-12 Naar jarenlange traditie gaat Toverveld 1 keer per jaar met de hele lagere school schaatsen in Haasrode. Dat was dit jaar niet anders. Op woensdag 28 maart 2012 werden alle kinderen mooi op tijd op school verwacht met een rugzak met extra sokken en handschoenen. De aanwezigheden werden opgenomen, zodat ze ook wisten hoeveel kinderen er mee waren. En dan allemaal op de bus. Enkele helpende ouders reden met eigen vervoer naar de ijsbaan, waar ze dan waar nodig hielpen bij het aandoen van de schaatsen en de kinderen te begeleiden op het ijs. Voor sommigen was dit de eerste ontmoeting met ijs, andere waren al meer vertrouwd met de ijzers onder hun schoenen. Al snel waren ook de kinderen van het eerste leerjaar ermee weg en werd het een gezellige drukte op het ijs. Iedereen deed wat hij kon en af en toe viel er al eens eentje om. Zoals elk jaar de ene al wat meer dan de andere… maar er is dan ook zo een gezegde: We leren met vallen en opstaan, dat is bij schaatsen ook zo. Na een fijne voormiddag op het ijs keerden de kinderen en leerkrachten met de bus weer naar school en daar werden ze al snel opgewacht door de ouders, velen van hen kregen te horen dat de kinderen dit zo snel mogelijk nog eens willen doen met de mama’s en de papa’s om te tonen wat ze allemaal kunnen.

Stefanie

Page 12: Tovenaar Juni 2012

            

12 

 

   

IK-DRINK-SLIM week 7-05-12    Op 7 mei ging er een heel leuk initiatief van start, de ‘ik‐drink‐slim’ week.  Door dit project leren de kinderen onderscheid maken tussen gezonde en minder gezonde drankjes. Ook worden ze aangespoord om voldoende water en melk te drinken.  Om het allemaal een beetje leuk en wat speels te houden, installeerden verschillende klassen een winkeltje in hun klas. Elke leerling mocht een drankje uitkiezen en in het winkeltje plaatsen.  De drankjes werden gemarkeerd met gekleurde stickertjes gaande van groen over oranje naar rood.  Er werden herbruikbare Ecoflessen van Tupperware® uitgedeeld in een mooi geel kleurtje, drinkdagboekjes en een heuse ‘ik‐drink‐slim’ badge.  Het drinkdagboekje werd hun leidraad doorheen de week. Daarin konden de kinderen terugvinden onder welke categorie een drankje zich bevond. Ieder drankje werd genoteerd in het drinkdagboekje en werd met een stickertje met de juiste kleur gecodeerd.  Als je iedere dag je Ecofles meeneemt met water en je spelt ook je badge op dan kon je op het einde van de week je eigen ‘ik‐drink‐slim’ diploma behalen!  Wat een gezonde uitdaging!  Een nog grotere uitdaging is, het nu goed volhouden van het drinken van die gezonde drankjes!!  Succes iedereen!  

Veerle  

Toveren met

Toverknutsel – Zelf een vlieger maken Met de zomervakantie voor de deur kan het leuk zijn om tijdens de iets “minder mooi weerdagen” samen met de kinderen een vlieger in elkaar te knutselen en deze dan bij mooier weer te testen.  

Wat heb je nodig:  

Vlieger papier of indien niet te vinden, stevig kaft papier (bvb. uit de oude tijd)  Houten latjes of bamboe stokken uit de doe het zelf Hennepkoord of vliegertouw Een klein metalen ringetje (van een oude sleutelhanger bvb.) Papierlijm  Een paar handige handen…  

       

Page 13: Tovenaar Juni 2012

            

13 

 

   

Ga als volgt te werk:  

1. Teken op je vel vliegerpapier het model uit zoals is aangegeven in de figuur.  Als je vel papierafwijkende maten heeft kun je rustig het model van je vlieger aanpassen (beetje breder of hoger) zodat het er wel inpast.  

2. Teken vervolgens een overlap uit op zo'n 1,5 cm rondom de vlieger en knip het geheel uit.  

3. Neem een stuk henneptouw (ongeveer 4 m van het bekende "vliegertouw") en plak dit op de aangegeven manier in de overlap. Begin en eindig onderaan en zorg dat je op iedere hoek een lus van zo'n 5 cm overhoudt. Als lijm kun je iedere goede papierlijm gebruiken.  

4. Leg in elke lus en ook in het vrijhangende touw onderaan een overhandse knoop die je helemaal tegen het papier aan opschuift. Het papier mag niet kunnen scheuren wanneer je aan de lussen trekt.  5. Voor de ligger (horizontaal) gebruik je een latje of een bamboestok van 5 à 6 mm dik. In één uiteinde zaag je een gleuf voor het lusje, dan zaag je het latje af zodat na het maken van een gleuf in het uiteinde het vliegerpapier net strak kan worden gespannen.  6. De staander maak je van hetzelfde materiaal, hij mag wat verder uitsteken omdat er aan de onderzijde van de vlieger twee touwtjes zitten om het papier op te spannen. 7. Om goed te kunnen vliegeren is het nodig dat je de ligger met de uiteinden naar achteren buigt. Dit doe je met een spantouwtje tussen de uiteinden van de ligger waarbij je een soort boog maakt met in het midden een ruimte van ongeveer l0 cm. 8. De toom is zoals in de laatste figuur getekend vastgemaakt aan de staander, onderaan en op een punt 15 cm vanaf de bovenrand. Voor deze laatste bevestiging moet je helaas een gaatje in het papier prikken. Voordat je dit doet kun je wel beter een klein stukje papier als versteviging achterop plakken. De afmeting van de toom en de plaats van het metalen ringetje zijn uit de tekening te halen.  

Zo, je papieren vlieger is klaar en je kunt er zo mee gaan vliegeren. Maar toch, een staart hoort er eigenlijk wel bij al was het alleen om het "moet er geen staart aan" van passerende grootvaders te voorkomen. De staartvorm en lengte laat ik aan de fantasie van de bouwers zelf over, hoewel als je authentiek wilt blijven is een echte strikken staart van een oud beddenlaken het mooist.  

Zoek een open terrein en pas op voor obstakels zoals elektriciteitsdraden, enz. als je gaat vliegeren.  Bron: www.vliegerblad.nl                  

                                                                             Marc Bouwtekening van de vlieger 

Page 14: Tovenaar Juni 2012

            

14 

 

   

Zelf een Picknick-koffer maken Wat heb je nodig: schoenendoos, lijm, papier, verf, stiften,… Hoe ga je tewerk: Begin met een schoenendoos. Die kun je nu met allerlei dingen helemaal versieren. Je kunt hem natuurlijk verven in mooie kleuren, maar je kan de doos ook beplakken met allemaal kleine plaatjes van lekkernijen die je uit een reclamefolder knipt. Zo kun je een heel collage krijgen op de koffer. Er kan een handvat gemaakt worden door twee gaatjes in de zijkant van de doos te maken en daar een stukje touw door te halen en vast te knopen. Je kunt daarna de kant en klare koffer vullen met een pakje drinken, een stukje fruit, een lekker belegde, versierde sandwich,… Voor iedereen zijn of haar eigen persoonlijke picknick koffer. Erg leuk!

Windspel aandenken Wat heb je nodig: veel oude ansichtkaarten, schaar, kleerhanger, draad, zware boutjes, lijm

Hoe ga je tewerk: Voor deze ongewone knutseldecoratie heb je zoveel mogelijk ansichtkaarten nodig. Na de vakantie heb je er eigenlijk wel een aantal gekregen en ook aan buren, vrienden en bekenden kan je om de kaarten vragen. Knip uit alle kaarten mooie gelijke cirkels. Ze moeten allemaal precies gelijk zijn. Dus teken ze bijvoorbeeld af met een kopje.

Prik dan twee gaatjes in de kaart op ongeveer 5 mm van boven en 5 mm van onder. Zie de tekening bij A en B. Neem 4 stukken draad die even lang zijn en rijg een plaatje aan deze draad. Doe dit zo dat de draad voornamelijk aan de achterkant van het plaatje loopt. Dan plak je een ander rondje op de achterkant zodat de draad meteen vast zit tussen de plaatjes. Zorg wel dat de bovenkant van het plaatje ook echt bij beide bovenaan zit. Zo rijg je nog meer rondjes aan de draad. Aan het einde van het draadje hang je een moer zodat het lekker naar beneden blijft hangen. En de bovenkant knoop je aan de klerenhanger. Hieronder zie je hoe het ongeveer gaat worden met 16 rondjes (32 kaartjes). Natuurlijk kan je hem ook groter maken en zelfs een soort vliegengordijn in de deuropening maken! Hoe groter hij wordt hoe zwaarder alles wordt, dus misschien moet je dan wat steviger draad nemen en de rondjes misschien ook vastknopen aan de draad.

Tip: In plaats van kaarten kan je ook foto’s gebruiken, maar vraag dat wel eerst aan je vader of moeder want foto’s zijn best duur. Bron: http://www.knutselidee.nl

Page 15: Tovenaar Juni 2012

            

15 

 

   

Super zonnewijzer Wat heb je nodig: paaltjes, cijfers Hoe ga je tewerk: Je kunt een super grote zonnewijzer maken in je vakantie.

Bijvoorbeeld met een grote, maar niet zo dikke boom. Op een zonnige dag maak je stokjes met daaraan een cijfer. Iedere keer als de klok precies op een heel uur staat dan steek je een stokje in de grond precies op het midden van de schaduw van de boom. (Of lange stok). En natuurlijk zorg je dat het cijfer gelijk is aan de tijd. Dus om drie uur zet je een drie in de grond. Als je alle uren gehad hebt, van ‘s morgens vijf uur tot ‘s avonds 10 uur dan is je zonnewijzer wel af. Als je een uur vergeten bent omdat je toevallig toen net in het zwembad zat, dan kan je de volgende dag dat uur wel invullen. De rest van de week kun je dan steeds aan de hand van je zonnewijzer kijken hoe laat het is. Je kijkt waar de schaduw staat bij de cijfers en weet ongeveer hoe laat het is. En dat zonder horloge. Tip: Je kunt een zonnewijzer natuurlijk ook achter in de tuin maken of op een plein en de cijfers met krijt op de grond tekenen. Zou de tijd na 2 maanden nog steeds kloppen? Bron: http://www.knutselidee.nl

Marleen

Toverkronkels

Sudoku met plaatjes voor kinderen In elke groep van vier vakjes komt een figuur één keer voor. In elke rechthoek en op elke horizontale en verticale rij mag maar één keer dezelfde afbeelding voorkomen. Knip de plaatjes (links) uit en plak ze op de juiste plaats (Zie achteraan voor de juiste oplossing) Bron: http://www.sudokid.nl

Page 16: Tovenaar Juni 2012

            

16 

 

   

Doolhof Zoek de uitgang voor het clowntje.

Page 17: Tovenaar Juni 2012

            

17 

 

   

Quiz voor tijdens de vakantie-picknick.

Maak 2 groepen.

Opdracht 1: Twee personen (één persoon van elke groep) beelden een spreekwoord/gezegde uit. De spreekwoorden hebben met de picknick te maken. Samen overleggen hoort er natuurlijk bij. De groep met de meeste correcte antwoorden wint.

Opdracht 2: In het tweede gedeelte van de Quiz moeten de groepen verschillende spreekwoorden met boontjes bedenken. Wie de meeste spreekwoorden heeft bedacht, krijgt de meeste punten.

Enkele voorbeelden / ideeën om uit te beelden:

• Met iemand een appeltje te schillen hebben • Door de zure appel heen bijten • Met de gebakken peren zitten • Dat is mosterd na de maaltijd • Een vinger in de pap hebben • Roet in het eten gooien • Met je neus in de boter vallen • Het is weer koek en ei • Iets voor een appel en een ei kopen • Er geen kaas van gegeten hebben • Peentjes zweten • Op eieren lopen • Iemand stroop om de mond smeren • Dat is gesneden koek • De krenten uit de pap vissen • De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend • Iets met een korreltje zout nemen • Dat is in de soep gelopen

Marleen

Toverkok – Een zomerse picknick!

 

Picknick boterhammen  boterhammen banaan  honing hardgekookte eieren mayonaise geraspte kaas tomatenketchup  Prak met een vork een banaan en een eetlepel honing in een kommetje door elkaar...of doe hetzelfde met een hardgekookt ei en een eetlepel mayonaise...of wat geraspte kaas en 2 eetlepels tomatenketchup. Besmeer de boterhammen met boter.  Doe het beleg op een van de boterhammen en leg er een andere boterham bovenop.  Maak er kleine sandwiches van. 

Page 18: Tovenaar Juni 2012

            

18 

 

   

              Andere sandwiches kan je ook maken met plakjes kaas, hesp, sla, schijfjes tomaat, schijfjes komkommer, schijfjes hard gekookt ei… steeds afwisselend op elkaar leggen.   

Pannenkoekrolletjes   1 pak kant en klare pannenkoeken   beetje jam   beetje siroop  beetje hazelnootpasta (choco)  beetje pindakaas  Leg een pannenkoek op een bord.  Besmeer de pannenkoek met choco of hazelnootpasta. Leg hier een tweede pannenkoek bovenop. Besmeer deze pannenkoek met pindakaas. Rol de pannenkoek op en snij deze in vijf rolletjes.  Zet in ieder rolletje een prikker. Herhaal dit, alleen beleg de eerste pannenkoek met jam en de tweede pannenkoek met siroop.   

Hartige spiesjes  pot augurkjes plakjes hesp blokjes kaas kerstomaatjes mozzarellakaas in blokjes basilicum  Rol een augurk op in een plakje hesp.Steek hier een prikker in. Doe er nadien een blokje kaas op.  Prik afwisselend een kerstomaatje, een blokje mozzarellakaas en een blaadje basilicum op een barbecuestokje.  

Page 19: Tovenaar Juni 2012

            

19 

 

   

     TIPS 

- Neem altijd wat extra fruit mee zoals kersen, appels, aardbeien, druiven,….  Dan  heb je steeds een lekker gezond dessert bij. 

- Je kunt ook altijd wat extra brood meenemen met wat kaas, beleg, hardgekookte  eieren, komkommer, tomaat. Zo kunnen de kinderen ook hun eigen broodje gezond samenstellen. 

- Een bal is ook altijd leuk om tussendoor wat balspelletjes te spelen!   Veel picknick plezier!  

Veerle  

 

Page 20: Tovenaar Juni 2012

            

20 

 

   

Toverveld Internationaal  

Guatemaladag 7-05-12 In tegenstelling tot vorig jaar, hielden de Herentse scholen de Guate-dag, in hun eigen school. Op Toverveld werd de dag een beetje als volgt ingedeeld: De verschillende leerjaren krgen in de computerklas foto’s en filmpjes te zien van de Bélgicá-dag 2011 in El Rosario. Nadien zongen de kinderen ook het Guate lied waarvan je de tekst kunt vinden op volgend blad. Verder heeft meester Walter de kinderen nog verteld over Manuel Pau. Hoe hij de band legde tussen onze scholen. Er werd afgesloten met een vragenronde. De doelstelling van deze dag is dat de kinderen het leven van ginder en hier kunnen vergelijken en daar ook eens bij stil blijven staan. Alweer een kleurrijke dag voor Toverveld.

Veerle en Meester Walter

GUATA-BELGO-SONG

’t Maakt niet uit wie je bent, ’t maakt niet uit welke kleur.

Ook al ben je onbekend, we openen de deur.

Er komt een nieuwe wereld aan, waarin we samen sterk staan. Wij hebben alles wat we willen zonder veel te moeten doen. In Guatemala is ’t wel anders

daar hebben ze niet veel poen. We willen dat veranderen, iedereen gelijk! Geen verschillen meer tussen arm en rijk. Geen verschillen meer tussen arm en rijk! Alta Verapaz, wat is dat voor een woord?

De meeste mensen hebben

het nog nooit gehoord Maar in Herent, kennen wij ’t al lang!

Hoog in de bergen woont het Maya-volk en met de hulp van een Q’eqchi-tolk

hebben wij een heus, een echte zusterband.

Page 21: Tovenaar Juni 2012

            

21 

 

   

School in Rwanda - Ahazaza

Bezoek Raina Luff, directrice van Ahazaza

 Wegens internet problemen was de afspraak die we hadden gemaakt met Raina voor een bezoek aan onze school, een weekje uitgesteld. Toch maar even checken met de betrokken leerkrachten of het past in hun programma. Het is een leerrijke ervaring voor Raina. Eerst en vooral de gebouwen. Die vindt ze echt prachtig! Zo’ een speelplaats wil ze ook wel. In haar school bestaat de speelplaats uit aarde. Dus veel stof en als het regent, een en al modder. De dag van haar bezoek start met een bezoekje in de 3de kleuterklas. Ik heb mijn kleuters wel verteld dat Raina een andere taal spreekt. Daarom leren we om ‘goede dag’ te zeggen in het Frans en Engels. We beginnen onze dag met ons lied en de kalenders. Daarna de vertelronde met Beertje Babbel. Na de waarneming gaan we aan de slag met onze activiteiten. Deze week leren we alles over zaaien en planten. Dan breekt de speeltijd aan voor de kleuters. Nadien beginnen we met ons contract en een verhaal dat verteld wordt door een kleuter. ’s Middags eten we boven in het lokaal naast het bureau van de directie. Leerkrachten die dat willen, kunnen kennis maken met Raina en vragen stellen. In de namiddag bezoeken we het eerste leerjaar. We wonen er een taalles bij. Het tweede lesuur gaan we naar het 5de leerjaar. De leerlingen hebben vragen voorbereid voor Raina. Deze gaan over het land, de school, enz. Daarna volgen we nog een spreekbeurt. We eindigen onze dag met niveau lezen in het 1ste leerjaar. Het was een boeiende dag. Hoewel Engels en Nederlands door elkaar praten niet zo simpel is. Raina vond het ook een boeiende en leerrijke dag. Ze heeft kennis gemaakt met het Vlaams onderwijs en onze manier van lesgeven. Ook de vele materialen die wij ter beschikking hebben, is iets waar ze alleen maar van kan dromen in haar school. Hier is een reactie van Raina: “It was very nice and very useful to be meeting you, I really enjoyed it very much”. Ondertussen heb ik vernomen dat Antoinette en Agnes (de twee leerkrachten die we begeleid hebben in de school) in het najaar naar België komen met Raina. Ze gaan gedurende hun verblijf op bezoek in een Engelse school om daar wat bij te leren. Hopelijk kunnen we elkaar nog eens ontmoeten dan.

Juf Liesbet  

Page 22: Tovenaar Juni 2012

            

22 

 

   

Activiteiten kalender

Ouderraad : Alle ouders welkom! Alle ouders van kinderen op Toverveld, zijn welkom in de ouderraad. Wil je graag af en toe meehelpen bij een activiteit? Heb je leuke ideeën? Wil je meewerken aan projecten in en rond de school (vb. verkeer)? Kom geheel vrijblijvend naar onze eerste vergadering volgend schooljaar op woensdag 12 september 2012 om 20u30 in het leraarslokaal.

Oplossing Sudoku

Verkeersinformatie Van 1 augustus zal de toegang tot de school via het Binnenhof onmogelijk zijn wegens werken in de Binnenstraat en de Leuvenstraat. Daarna, vermoedelijk vanaf januari 2013, zijn er werken in de Overstraat tussen de school en de Binnenstraat. De school bekijkt welke de mogelijke oplossingen zijn om de kinderen veilig van en naar school te laten komen. Meer informatie ontvang je op de open-deur-dag op 2 september.

Activiteit Datum Organisator

Open Deur Dag 2 september 2012 School & Ouderraad

1° vergadering Ouderraad 12 september 2012 Ouderraad

Herfstwandeling Najaar 2012 Ouderraad

Tweedehandsbeurs 18 november 2012 Ouderraad

Sinterklaas op bezoek! Begin december 2012 School & Ouderraad

ToverveldQuiz 1 of 8 februari 2013 Ouderraad