VakcentrumNieuws 2 2012

8
Nieuws 18 februari 2012 28 ste jaargang nr. 02 Volgens workshopleider Rob Weiss moet je daarom een onderscheid maken in doelgroepen en mensen persoonlijk gaan benaderen. “Je moet oog krijgen voor indivi- duele behoeften en inspelen op de verschillende momenten op de dag. Alleen dan is je marketing toekomstbestendig en creëer je een kans om meer omzet te genereren.” Data eerste workshops In de workshop Het Nieuwe Win- kelen leren supermarkt- en speci- aalzaakondernemers hoe ze slim gebruik kunnen maken van onder andere sociale media, QR-codes en google places. Inmiddels heeft een groot aantal Vakcentrumle- den zich voor de gratis workshop ingeschreven. De data waarop de eerste workshops plaatsvinden zijn ook bekend. Heeft u zich aangemeld? Dan ontvangt u binnenkort een brief waarin staat voor welke dag u bent ingedeeld. Mocht u niet kunnen op de ingedeelde dag, dan kunt u contact opnemen om een alternatieve datum te kiezen. Gratis workshop Data Het Nieuwe Winkelen bekend Natuurlijk is iedereen welkom in een supermarkt of speciaalzaak. Maar als je consumenten als één groep aanspreekt door middel van massacommunicatie, voelt niemand zich bijzonder. Het Nieuwe Winkelen Aanmelden kan nog steeds Heeft u zich nog niet aangemeld? Doe dit dan alsnog! Op www.vakcentrum.nl/hetnieu- wewinkelen kunt u zich aanmel- den en direct een keuze maken voor een datum. De hiernaast afgebeel- de QR-code scan- nen met uw smart- phone kan ook. Relocatie: Niet altijd een vooruitgang Veel winkeleigenaren maken het mee tijdens hun ondernemersbestaan: ver- val van de locatie, te weinig uitbrei- dingsmogelijkheden op de bestaande plek of misschien moet de winkel wel wijken voor andere nieuwbouwplan- nen. Een nieuwe ronde, nieuwe kan- sen: veel ondernemers stappen positief het relocatietraject in. Helaas staat de uitkomst niet zijn op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer (0348) 41 97 71. Lees verder op pagina 4 altijd garant voor verbetering en belandt de ondernemer soms van de regen in de drup. Heeft u een supermarkt of speci- aalzaak en overweegt u naar een andere locatie te verhuizen? Lees dan het artikel over relocatie op pagina 4. Voor een passend advies kunt u contact opnemen met de adviseurs van Vakcentrum Bedrijfsadvies. Zij Doelgroep Datum Tijd Locatie Supermarkten Dinsdag 20 maart 2012 10:00 – 14:00 Woerden Supermarkten Dinsdag 27 maart 2012 10:00 – 14:00 Tilburg Speciaalzaken Woensdag 28 maart 2012 18.30 – 22:30 Woerden Speciaalzaken Dinsdag 3 april 2012 18.30 – 22:30 Apeldoorn Supermarkten Woensdag 4 april 2012 10:00 – 14:00 Woerden Supermarkten Dinsdag 15 mei 2012 10:00 – 14:00 Zwolle Vakcentrum Bedrijfsadvies

description

Data Het Nieuwe Winkelen, Relocatie, Achter de schermen, Vakcentrum feliciteert, Verkiezing hoofdbestuursleden, Attentie, Spookfacturen, Opinie, BOA, Uit de praktijk, CBS enquête DNA Spray, Vakcentrum ZorgPortaal, Verzuimtraining, ZOZ winnaar, Erwin Binneveld

Transcript of VakcentrumNieuws 2 2012

Page 1: VakcentrumNieuws 2 2012

Nieuws18 februari 2012

28 ste jaargang

nr.02

Volgens workshopleider Rob Weiss moet je daarom een onderscheid maken in doelgroepen en mensen persoonlijk gaan benaderen. “Je moet oog krijgen voor indivi-duele behoeften en inspelen op de verschillende momenten op de dag. Alleen dan is je marketing toekomstbestendig en creëer je een kans om meer omzet te genereren.”

Data eerste workshopsIn de workshop Het Nieuwe Win-kelen leren supermarkt- en speci-aalzaakondernemers hoe ze slim gebruik kunnen maken van onder andere sociale media, QR-codes en google places. Inmiddels heeft een groot aantal Vakcentrumle-

den zich voor de gratis workshop ingeschreven. De data waarop de eerste workshops plaatsvinden zijn ook bekend.

Heeft u zich aangemeld? Dan ontvangt u binnenkort een brief waarin staat voor welke dag u bent ingedeeld. Mocht u niet kunnen op de ingedeelde dag, dan kunt u contact opnemen om een alternatieve datum te kiezen.

Gratis workshop

Data Het Nieuwe Winkelen bekendNatuurlijk is iedereen welkom in een supermarkt of speciaalzaak. Maar als je consumenten als één groep aanspreekt door middel van massacommunicatie, voelt niemand zich bijzonder.

Het

Nie

uwe

Win

kele

n

Aanmelden kan nog steedsHeeft u zich nog niet aangemeld? Doe dit dan alsnog! Op www.vakcentrum.nl/hetnieu-wewinkelen kunt u zich aanmel-den en direct een keuze maken voor een datum. De hiernaast afgebeel-de QR-code scan-nen met uw smart-phone kan ook.

Relocatie:

Niet altijd een vooruitgangVeel winkeleigenaren maken het mee tijdens hun ondernemersbestaan: ver-val van de locatie, te weinig uitbrei-dingsmogelijkheden op de bestaande plek of misschien moet de winkel wel wijken voor andere nieuwbouwplan-nen.

Een nieuwe ronde, nieuwe kan-sen: veel ondernemers stappen positief het relocatietraject in. Helaas staat de uitkomst niet

zijn op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Lees verder op pagina 4

altijd garant voor verbetering en belandt de ondernemer soms van de regen in de drup.

Heeft u een supermarkt of speci-aalzaak en overweegt u naar een andere locatie te verhuizen? Lees dan het artikel over relocatie op pagina 4.

Voor een passend advies kunt u contact opnemen met de adviseurs van Vakcentrum Bedrijfsadvies. Zij

Doelgroep Datum Tijd Locatie

Supermarkten Dinsdag 20 maart 2012 10:00 – 14:00 Woerden

Supermarkten Dinsdag 27 maart 2012 10:00 – 14:00 Tilburg

Speciaalzaken Woensdag 28 maart 2012 18.30 – 22:30 Woerden

Speciaalzaken Dinsdag 3 april 2012 18.30 – 22:30 Apeldoorn

Supermarkten Woensdag 4 april 2012 10:00 – 14:00 Woerden

Supermarkten Dinsdag 15 mei 2012 10:00 – 14:00 Zwolle

Vakc

entr

um B

edri

jfsa

dvie

s

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 1572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 1 16-02-12 09:3116-02-12 09:31

Page 2: VakcentrumNieuws 2 2012

2Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangen-behartiging op beleidsniveau. Het Vakcentrum volgt beleidsontwikkelin-gen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Het Vakcentrum heeft vertegen-woordigers in tal van raden en besturen, zowel op nationaal als Europees niveau. Zij houden zich onder meer bezig met de volgende onderwerpen.

Biologische wijnVanaf de wijnoogst van 2012 mag de term ‘biologische wijn’ op de Europese wijnetiketten worden gebruikt. Dit besluit is vorige week genomen door de Europese Com-missie. Voorheen mocht de aan-duiding ‘biologisch’ niet op Euro-pese wijnetiketten staan, terwijl concurrerende wijnlanden buiten Europa hun wijnen wel als ‘biolo-gisch’ mochten aanmerken. Dat was niet alleen opmerkelijk, maar ook nog eens verwarrend. Voor Europese wijnen was het alleen toegestaan op het wijnetiket te vermelden dat het ‘wijn van biolo-gisch geteelde druiven’ betrof.

WinkeltijdenwetOp 1 januari 2012 moesten alle ge-meenten die in voorgaande jaren op basis van het toeristisch regime meer dan twaalf koopzondagen toestonden, hun beleid hebben getoetst aan de nieuwe criteria in de Winkeltijdenwet. Afgaande op de berichten in de media blijkt dat dit in verschillende gemeenten tot verhitte discussies heeft geleid. Vaak is de koppeling tussen de aanwezigheid van toerisme en de zondagsopening het belangrijkste onderwerp in deze discussie. Het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66, waarin wordt voorgesteld om deze koppeling te schrappen, is tijdelijk van de agenda gehaald. De kans dat de

Kamer in de huidige samenstelling hiermee instemt is op dit moment namelijk heel klein.

Opheffi ng product- en bedrijf-schappen Op 20 december jl. heeft een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor de motie van de VVD, PVV en SP gestemd om de product- en bedrijfschappen op te heffen. Om dit mogelijk te maken, heeft de Kamer de regering verzocht om binnen zes maanden met een concreet wetsvoorstel te komen. Ook is de regering verzocht om in overleg te treden met werkgevers- en werknemersorganisaties of en waar zij niet-wettelijke taken in het private domein willen onder-brengen en daarover de Tweede Kamer te informeren. Hiermee is de positie van de Tweede Kamer ten aanzien van de product- en bedrijfschappen helder geworden. Veel is echter nog onduidelijk en zal de komende tijd opgehelderd moeten worden. Zo moet bijvoor-beeld afgewacht worden hoe het kabinet met de aangenomen motie wenst om te gaan. Ook zullen op enig moment de contouren van een wetsvoorstel en de termijn waarbinnen de opheffi ng van de schappen gerealiseerd moet zijn, duidelijk worden.

Onderzoek pin-only Pin-only kassa’s zijn niet al-leen veiliger, ze leveren ook een besparing op. Het gaat om enkele honderden euro’s (tussen de 559 en 970 euro) per kassa per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van EIM in opdracht van de Stichting Bevor-deren Effi ciënt Betalen (SBEB). Su-

permarkten besparen bijvoorbeeld in waardetransport, afstortkosten contant geld en kassa-opmaak. Als alle supermarkten de helft van hun kassa’s zouden omvormen tot pin-only kassa’s, wordt volgens EIM € 22 miljoen bespaard. De totale kosten van betalen bedroegen bij de supermarkten in 2009 € 223.680.000. Per supermarkt komt dit neer op € 50.000 en per kassa op € 8.600. De besparing in geval van 50% pin-only kassa’s is dus 10% van de totale betaalkos-ten. Ook wordt volgens EIM het aantal contante transacties meer dan proportioneel gereduceerd met bijna 500 miljoen transacties per jaar. Het aandeel pintransac-ties wordt dan 70% in de super-marktbranche. Nu is dat aandeel 39%. Het rapport kunt u downloa-den op www.vakcentrum.nl.

Hotspots pin-only checkoutsEén van de middelen om contant geld terug te dringen en pinnen te stimuleren, is het invoeren van kassa’s waar alleen gepind kan worden. De meeste super-marktformules zijn hiermee in eigen tempo gestart. Bedrijven hebben te kennen gegeven liever gezamenlijk op te trekken dan als enige in een plaats van start te gaan met pin-only. Daarom heeft de Taskforce Minder Cash in de Supermarktbranche zogenaamde hotspots geselecteerd waar bedrij-ven gelijktijdig pin-only checkouts invoeren en waar in de invoerperi-ode collectieve communicatie- en pinpromotieactiviteiten plaatsvin-den naar klanten. Een overzicht van de hotspots kunt u vinden op www.vakcentrum.nl.

Noteer alvast in uw agenda:

Dag van het Vakcentrumdinsdag 24 april 2012

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 2572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 2 16-02-12 09:3116-02-12 09:31

Page 3: VakcentrumNieuws 2 2012

3

Inho

udso

pgav

e Verder in deze editie

Opi

nie

BOA

Een BOA tegen winkeldiefstal. Ik zag het al helemaal voor me. Winkeldieven gevangen met een BOA. Een gele BOA bij een eerste vergrijp, een rode BOA voor het volgende vergrijp en een Boa Constrictor in alle andere gevallen. Hoe creatief en doortastend is de politiek? Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde onlangs een proef aan om BOA’s (Buitengewoon Opsporings Amb-tenaren) beter te kunnen laten optreden bij winkeldiefstal.

Waarom? Omdat de politie volgens de folder van de minister overige veilig-heidsprioriteiten heeft. Dat de detail-handel al tientallen jaren in toenemende mate wordt leeggeroofd, telt blijkbaar niet. Wij vragen al jaren om meer onder-steuning. Intussen krijg ik wekelijks met ondernemers te maken die tienduizenden euro’s hebben geïnvesteerd in videoca-mera’s, terwijl de politie niet eens de moeite neemt om te kijken. En als die moeite wel genomen wordt, is het ant-woord al snel: “Wij kunnen nu niets doen, het is geen heterdaad.” Maar nu komt er een BOA in de winkel. Die mag naar de video kijken. Alleen in Zaltbommel. En daarna?

Daarna wordt geëvalueerd. Of de BOA ook handig kan zijn bij het afhandelen van een winkeldiefstal. Ja, zo’n BOA is echt handig - als hij in de buurt is. Een BOA heeft specialistische taken en bevoegdhe-den, kan verdachten aanhouden en mag boetes uitschrijven, aldus de voorlichting van het ministerie. Dat brengt mij op een idee. Een cursus BOA kost slechts €129 las ik op internet. Laten we op cursus gaan!Als de minister daarna elke winkelier met een BOA-diploma aanstelt als BOA, dan doen we het toch ge-woon helemaal zelf?

De leus voor de toe-komst is: Elke zelf-standige levensmidde-lendetaillist een BOA.

mr. Patricia E.H.Hoogstraaten, RAEdirecteur

Op pagina 4 een artikel van een bedrijfseconomisch adviseur over relocatie

De vaste rubriek Uit de praktijk geeft antwoord op een veelge-stelde vraag. Op pagina 5 treft u tevens het eerste deel aan van een reportage over DNA-spray

Op pagina 6 alles over de Ver-

zuimtraining van Vakcentrum ZorgPortaal

VakcentrumNieuws spreekt ZO2Z provinciewinnaar Erwin Bin-neveld. Op pagina 7 leest u het interview

Op pagina 8 het tweede deel van de reportage over DNA-spray

Vakcentrum feliciteert...Titus Vogt en medewerkers met de opening van Foodtheater op woens-dag 22 februari in Dokkum.

Mij

lpaa

l

Verkiezing hoofdbestuursledenTijdens de Algemene Leden-vergadering op 24 april aan-staande zijn er weer hoofdbe-stuursverkiezingen.

• Meint Boonstra (Albert Heijn Den Helder) treedt statutair af en is niet herkiesbaar vanwege de maximale termijn van 12 jaar.

• Gert Smit (Plus Bilthoven) is aftredend herkiesbaar voor

een volgende periode van 4 jaar.

• Ronald Mulder (Golff Hasselt) is aftredend en stelt zich niet herkiesbaar.

Mocht u, als lid van het Vak-centrum, zich ook kandidaat willen stellen, dan kunt u zich aanmelden bij directeur mr. Patricia Hoogstraaten tel (0348) 41 97 71, of een mail sturen naar [email protected].

Att

enti

e

Het Vakcentrum heeft weder-om melding gekregen van een tweetal spookfacturen.

De eerste factuur staat op naam van De Telefoongids & Gouden Gids. De nota is bijna identiek aan de werkelijke nota, inclu-sief de contactgegevens en het logo. Er wordt alleen een ander rekeningnummer vermeld. Op de website van het Steunpunt Ac-quisitiefraude vindt u een drietal varianten van deze spookfactuur.

De tweede spookfactuur is afkom-stig van M.A.H. In de omschrijving wordt toegelicht dat het gaat om een digitale naamsvermelding op online bedrijfsgegevens. In de kleine letters wordt vermeld dat door ondertekening in feite een opdrachtbevestiging wordt afgegeven.

Voorbeelden meldenHeeft u ook een spooknota ont-vangen? Meld dit dan via [email protected]!

Spookfacturen

Att

enti

e

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 3572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 3 16-02-12 09:3116-02-12 09:31

Page 4: VakcentrumNieuws 2 2012

4

Vakcentrum Bedrijfsadvies staat u met raad en daad terzijde bij proble-men die u dagelijks tegenkomt in de bedrijfsvoering. Het is voor u immers onmogelijk om specialist op elk werk-terrein te zijn. Daarom biedt het Vak-centrum onafhankelijk, deskundig en betaalbaar advies, op onder meer be-drijfseconomisch, juridisch en fi scaal gebied. In deze rubriek leest u een herkenbaar voorbeeld uit de praktijk van onze adviseurs. Het onderwerp relocatie staat nu centraal. Va

kcen

trum

Bed

rijf

sadv

ies

Wie is ‘eigenaar’ van de ontwik-keling?Het zal je maar gebeuren: je hebt jarenlang de kar getrokken, vele overlegsituaties bijgewoond en enorm veel lobbywerk verricht om vervolgens tot de conclusie te komen dat uiteindelijk de com-merciële organisatie beschikt en beslist. Dit overkwam recentelijk een collega-ondernemer van u. Gaandeweg de ontwikkeling bleken de kosten niet tegen de baten op te wegen en zou redelijkerwijze de ontwikkeling afgeblazen hebben moeten worden. Een projectplan werd voorgeschoteld met een investering van circa vijftien keer de weekomzet – en dat voor een huursituatie! Doordat de commerci-ele organisatie ook andere belan-gen had was er echter niet langer sprake van gemeenschappelijk optrekken, maar werd de beslissing om te reloceren uiteindelijk eenzij-dig genomen.

Dit voorbeeld laat duidelijk het belang zien van goede afspraken. Wanneer u het initiatief neemt en het voorwerk grotendeels gedaan heeft, dan is het alleszins redelijk dat u de mogelijkheid krijgt om eigenaar te worden van het nieuw-bouwpand, of het huurcontract op eigen naam gesteld krijgt. Het is

echter zaak om een afspraak hier-omtrent in een zeer vroeg stadium te maken. In de praktijk zien we dat het eigenlijk noodzakelijk is om de commerciële organisatie er pas in een later stadium bij te halen om uw positie veilig te stellen. Maar te laat uw organisatie in de ontwikke-ling betrekken kan ook gevaarlijk zijn: u heeft immers een samen-werkingsovereenkomst met rechten én verplichtingen die u niet mag schaden. En stel dat uw formule de locatie niet ziet zitten? Dan is het prettig wanneer u nog geen verplichtingen aangegaan bent of de tijd heeft om met een andere organisatie tot overeenstemming te komen.

Nieuw is niet altijd beterHet is een bekend gegeven dat veel zakelijke beslissingen op het gevoel genomen worden, zo ook de beslis-sing om te reloceren. Een nieuwe winkel, groter en wellicht met be-tere parkeervoorziening en ligging, dat moet wel beter draaien dan mijn huidige zaak, toch? Echter, zo-als zo vaak, houdt meer omzet nog niet automatisch meer rendement in. Een volledige nieuwe inrichting is noodzakelijk, terwijl bij een upgrade van een bestaande winkel naar de nieuwste formule-inzichten het ombouwbudget niet zelden 20 tot 40% lager ligt. Een nieuw pand houdt ook vaak een nieuwe huur-prijs per vierkante meter in. Zeker

wanneer de huidige overeenkomst in een periode van tien jaar alleen voor de jaarlijkse infl atie aange-past is, wil een nieuw pand al snel een stuk duurder zijn. Hier staan uiteraard voordelen tegenover, zoals besparingen op energielasten en het kunnen inrichten van een winkel naar eigen inzicht.

Bottom-line: houd uw opties open & wees kritischMeer dan de helft van de relocatie-plannen die de adviseurs van het Vakcentrum doorrekenen levert minder rendement op dan een herinrichting op de huidige locatie. Echter, omwille van concurrentie-overwegingen en gebeurtenissen buiten de eigen invloedsfeer, zoals een bestemmingsplanwijziging, is een relocatie niet altijd afwend-baar. Belangrijk is om zo lang mogelijk de opties open te houden en blijven zitten versus reloceren continu kritisch tegen elkaar af te blijven wegen. Toets informatie telkens aan een tweetal aloude clichés: nieuw is niet altijd beter, stilstand is achteruitgang. Tot slot nog een laatste tip van de adviseurs van Vakcentrum Bedrijfsadvies: leg besprekingen en afspraken zo nodig eenzijdig vast. Niet zelden neemt een relocatieproces vijf tot tien jaar in beslag en worden afspraken en toezeggingen uit het verleden niet nagekomen, omdat deze niet zwart op wit waren vastgesteld.

Vervolg van pagina 1.

Relocatie

Niet altijd een vooruitgang

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 4572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 4 16-02-12 09:3116-02-12 09:31

Page 5: VakcentrumNieuws 2 2012

5Uit de praktijk Als ondernemer heeft u vast wel eens een bedrijfseconomische of juridische vraag waar u zelf niet uitkomt. Gelukkig kunt u dan contact opnemen met de adviseurs van het Vakcentrum. Zij zitten er speciaal voor u en kennen de wet- en regelgeving tot in de puntjes. In deze vaste rubriek leest u het antwoord op een veelgestelde praktijkvraag.

VraagIk heb een brief ontvangen van het CBS waarin het CBS om allerlei gegevens vraagt van mijn onderneming. Waarom vraagt het CBS om deze gegevens en ben ik verplicht om mee te werken?

AntwoordHet CBS publiceert regelmatig cijfers over het Nederlandse bedrijfsleven. Gegevens uit het bedrijfsleven zeggen iets over het reilen en zeilen van de Nederlandse economie. Om die cijfers te kunnen publiceren, heeft het CBS ook diverse gegevens van u nodig. Aan de statistische informatie die het CBS publiceert, zijn overigens geen herkenbare gegevens over een afzonderlijk bedrijf of instelling te ontlenen.

Indien u een brief van het CBS heeft ontvangen waarin ver-meld staat dat u moet deelnemen aan de enquête, dan bent u wettelijk verplicht om mee te werken. Als u de gegevens niet, niet op tijd, of niet volledig verstrekt, zou het CBS u zelfs een bestuurlijke boete en/of een last onder dwangsom kunnen opleggen.

Het Vakcentrum vindt een verplichte medewerking aan een enquête een brug te ver. Zij voert daarom al jaren een lobby om deze verplichte medewerking van tafel te krijgen. Er is vanuit diverse bronnen al veel informatie vrij beschikbaar. De frequentie van bevragen is door de discussie sterk terug-gebracht. Natuurlijk kunnen statistieken over bedrijven, groepen mensen en hun omgeving nuttig zijn, maar het Vakcentrum vindt dat het meedoen aan een onderzoek u als ondernemer niet onnodig veel tijd mag kosten. Zij raadt u dan ook aan om uw antwoorden simpel te houden. Het zou bijvoorbeeld te ver gaan om hiervoor een accountant in te huren.

Heeft u een vraag of klacht over het CBS? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar [email protected] of bel onze mede-werkers op telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Vraa

g &

Ant

woo

rd

DNA-sprayDe bestrijding van winkelcriminaliteit vraagt veel van de zelfstandige onder-nemer. Hoe bescherm je medewerkers, klanten en producten tegen ongewenste gasten? Eén van de middelen die op dit moment wordt ingezet is een DNA-spray.

Een DNA-spray is een kleurloze vloeistof waarin een synthetische vorm van DNA is verwerkt. De vloeistof is zeer moeilijk te verwijderen en blijft een aantal dagen op kleding en lichaam aanwezig. De vloeistof is enkel te zien wanneer er een speciale UV-lamp op schijnt. Dit komt door een toevoe-ging in de DNA-spray.

Wanneer DNA-spray is aangetroffen, kan met behulp van laboratoriumapparatuur worden vastgesteld wat de exacte DNA-sequentie hiervan is. Omdat van ieder verkocht pro-duct wordt bijgehouden wie het heeft aan-geschaft, kan via de aangetroffen sequentie worden achterhaald wie de spray heeft gebruikt.

DiefstalpreventieDe DNA-spray komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en wordt nu op een aan-tal plaatsen in Nederland ingezet als middel in de diefstalpreventie. Met de spray kunnen objecten en personen op het eerste gezicht onzichtbaar worden gemarkeerd. De spray vergemakkelijkt de opsporing en bewijslast van dieven en overvallers.

Positieve reactiesC1000 is vorig jaar gestart met een proef.Vakcentrum sprak enkele deelnemers van de pilotgroep.

Op de achterpagina leest u een reportage

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 5572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 5 16-02-12 09:3116-02-12 09:31

Page 6: VakcentrumNieuws 2 2012

6Verzuimtraining Vakcentrum

ZorgPortaalVakcentrum ZorgPortaal is hét loket voor zaken als ziekteverzuim, Arbo-wetgeving en WIA. Omdat Vakcentrum ZorgPortaal zich specifi ek richt op ondernemers in de levensmiddelen-branche, kunnen zij u van gericht advies voorzien. In VakcentrumNieuws opnieuw aandacht voor de verzuim-training.

Zorg

Port

aal

In editie 10 van 2011 heeft u al het een en ander kunnen lezen over de Verzuimtraining van Vak-centrum ZorgPortaal. In dit num-mer willen we nader ingaan op de inhoud van de training. Wat leren cursisten? En hoe kan deze kennis bijdragen aan een solide verzuim-beleid op langere termijn?

AlgemeenDe inhoud van de training is afge-stemd op het geldende verzuim-beleid en de geldende reglemen-ten. De voorbeelden en casussen tijdens de training zijn ontleend aan situaties uit de dagelijkse praktijk.

OnderwerpenIn de training worden de volgende onderwerpen besproken:• relevante kennis, wet- en

regelgeving op het gebied van verzuim;

• de verschillende vormen van verzuim (frequent, langdu-rig), kostenissues, risico’s en wijze van aanpak;

• de verschillende partijen die betrokken zijn bij verzuim: de ondernemer, werknemer, casemanager, bedrijfsarts, het UWV, enzovoort;

• verzuimbeleid en verzuimcij-fers;

• het voeren van effectieve verzuimgesprekken.

De follow upAlle deelnemers krijgen het aanbod om na ongeveer drie

maanden op de eigen locatie een follow-up meeting te hebben met een van de trainers. Tijdens deze meeting zullen ervaringen wor-den uitgewisseld, nieuwe vragen worden beantwoord en tips en adviezen worden gegeven aan de betreffende ondernemer.Vakcentrum ZorgPortaal be-schouwt deze follow-up (coaching on the job) als een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een solide verzuimbeleid op langere termijn.

ResultaatDeelnemers die de verzuimtrai-ning hebben gevolgd, hebben kennis van de spelregels met betrekking tot verzuim. Zij leren alles over de Wet Verbetering Poortwachter en arbeidsrechte-lijke zaken – zoals beëindiging na twee jaar arbeidsongeschiktheid. Ook zijn zij in staat om op effec-tieve en zorgvuldige wijze ver-schillende verzuimgesprekken te voeren en kunnen zij een solide verzuimbeleid ontwikkelen.Tot slot leren deelnemers tien gouden regels kennen met be-trekking tot verzuimbeleid. Deze regels krijgen ze aan het einde

van de training op een overzich-telijke kaart mee naar huis.

Praktische informatieIn 2012 wordt de verzuimtrai-ning tweemaal gegeven: op dinsdag 12 juni en op dinsdag 18 september.

Beide trainingen duren van 15.30 tot 20.30 uur en vinden plaats op een centraal gele-gen locatie in Nederland. Aan de cursus kunnen minimaal acht en maximaal twaalf on-dernemers deelnemen.

De kosten bedragen € 275 euro per deelnemer, inclusief broodjes. Leden van het Vakcentrum krijgen € 50 korting en beta-len slechts € 225.

AanmeldenU kunt zich aanmelden door uw NAW-gegevens te mailen naar [email protected] of te bellen naar (0348) 41 97 71.

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 6572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 6 16-02-12 09:3116-02-12 09:31

Page 7: VakcentrumNieuws 2 2012

7Erwin Binneveld, Spar ondernemer in Utrecht

‘Een coach mag niet aan de bal zitten’

ZO2 Z

Aw

ard

win

naar

201

1

Elke twee jaar reikt het Vakcentrum de ZO²Z Award (Zelfstandig Onderne-mer Onderscheidt Zich) uit. Een be-langrijke onderscheiding, voorbehou-den aan een selecte groep succesvolle ondernemers. Provinciewinnaar van Utrecht was Erwin Binneveld. Hij runt onder meer een Spar op het Utrechtse universiteitsterrein.

Waarom heb je deelgenomen aan de ZO2Z Award?“We waren in 2009 provinciewin-naar en zijn door het Vakcentrum benaderd om opnieuw mee te doen. Normaal gesproken doe ik niet twee keer mee aan dezelfde wedstrijd, maar dit keer wilde ik de uitdaging wel aangaan om onze titel te verdedigen. Het is grappig dat we weer gewonnen hebben, dat had ik niet verwacht.”

Met welk advies uit het rapport ben je direct aan de slag gegaan?“We hebben onze groenteafde-ling aangepakt. Voorheen lagen de groenten in lage stellingen en vielen ze niet zo op. We hadden wel een redelijk aanbod, maar dat was niet zichtbaar. In 2010 en 2011 hebben we onze winkel verbouwd. We hebben een achterwand gevuld met groente en fruit, waardoor de versproducten veel prominenter in beeld komen. Consumenten zien groenten en fruit nu direct bij binnenkomst. Het assortiment is hetzelfde gebleven, maar de bele-ving is anders, beter. De manier van presenteren blijkt dus erg belang-rijk te zijn!”

Vast onderdeel van de ZO2Z Award is een klantentevredenheidson-derzoek. Welke reactie heeft je het meest verrast?“Verrassend was het niet, maar de lange wachtrijen bij de kassa’s werden als verbeterpunt genoemd. Vooral rond de middagpauze is het erg druk en ontstaan lange rijen.

Inmiddels hebben we zes kassa’s in de winkel, met aparte rijen. Het is de bedoeling dat de uitstroom groter is dan de instroom, dus dat de rijen in vlot tempo worden weg-gewerkt. Dat laatste lukt aardig.”

Studenten vormen een belangrijke doelgroep. Hoe speel je daar op in?“We verkopen veel ‘ready to eat producten’, voor borrelmomenten en het avondeten. Dergelijke kant-en-klaarproducten sluiten perfect aan bij het gemak dat de student zoekt. Verder bieden we diverse ‘energydrinks’ aan en testen we regelmatig nieuwe producten. Ook organiseren we ludieke acties voor studenten. Zo hebben we afgelopen jaar een winkelwagenwedstrijd georganiseerd. Studenten moesten met hun winkelwagen een speci-aal parcours afl eggen. Degene die dat het snelste deed won één jaar gratis collegegeld. Tot slot sponso-ren we studentenverenigingen en steunen we (buitenlandse) projec-ten en organisaties die studenten sympathiek vinden.”

Je werkt met een coachingsbu-reau. Waarom vind je coaching van medewerkers zo belangrijk?“Je kunt een onderneming op twee manieren managen, op basis van ‘fear’ en op basis van ‘love’. Ik geloof in het laatste model. Ik vind het belangrijk dat mijn teamleden

de ruimte krijgen om zich te ont-wikkelen. Dat ze zich verantwoor-delijk voelen. Dan komen ze zelf ook met ideeën.Het coachingstra-ject sluit hierbij aan. Mensen leren om zichzelf te vinden. Dat klinkt misschien soft, maar ik geloof dat je alleen succesvol kunt zijn als je teamleden goed in hun vel zitten. Als het ook privé lekker loopt. Een enthousiast en gemotiveerd team trekt (nieuwe) klanten aan en leidt uiteindelijk tot meer winst en om-zetgroei.”

Spar Express is ook actief op Twit-ter. Welke acties onderneem je om nieuwe volgers te krijgen?“We communiceren duidelijk in de winkel dat we actief zijn op Twit-ter. Daarnaast letten we erop dat onze boodschappen variëren. We plaatsen niet alleen aanbiedingen op Twitter, maar ook nieuwsberich-ten, die interessant zijn voor onze doelgroep. Of we organiseren een ludieke Twitteractie: kom nu naar de winkel voor een gratis biertje. Overigens zijn we nu actiever op Facebook, dan op Twitter. Facebook is bij de huidige generatie studen-ten ook populairder. Maar ik denk dat Twitter steeds belangrijker wordt. Jongeren van 14 tot 17, de toekomstige studenten, zijn name-lijk wel heel actief op Twitter. Ik wil in de toekomst dan ook nóg meer op Twitter gaan doen.”

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 7572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 7 16-02-12 09:3116-02-12 09:31

Page 8: VakcentrumNieuws 2 2012

8

Redactie: Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk: Weevers Grafi media

Vorden

Col

ofon

DNA-spray

Hét middel tegen winkelcriminaliteit?

De bestrijding van winkelcriminaliteit vraagt veel van de zelfstandige on-dernemer. Eén van de middelen die op dit moment wordt ingezet is een DNA-spray. C1000 is vorig jaar met een proef gestart en Vakcentrum sprak enkele deelnemers van de pilotgroep.

Raymond van Zelts van C1000 Vel-trop in Bergschenhoek is enthou-siast over de DNA-douche. “We hebben de DNA-douche nog geen enkele keer hoeven te gebruiken, maar geloven wel in de preven-tieve werking die ervan uitgaat. We hebben in het begin veel reacties van klanten gekregen en veel uitleg gegeven. Het feit dat er een DNA-douche aanwezig is schrikt potentiële overvallers blijkbaar af.”

Ook Jorg Aries van C1000 ‘t Y in Amsterdam is zeer te spreken over de mogelijkheden die dit middel biedt. “Wij doen er alles aan om voor onze mensen een veilige werkplek en voor onze klanten een veilige omgeving te creëren. De spray kan hierbij helpen.”

KanttekeningenNiet iedereen is positief over de DNA-spray. Tegenstanders zien ook de keerzijde van dit middel. Chris van Zwam, beleidsadviseur van Ahold Europe: “Wij hebben zeer grote aarzelingen bij dit middel. Het gebruik van een DNA-douche kan in onze ogen juist een tegengestelde actie van de overvaller uitlokken en zo tot nog meer geweld leiden. Daarnaast is er onvoldoende onderzoek gedaan naar het middel en het gebruik als bewijslast in het strafproces. Albert Heijn ziet veel meer in goede preventieve maatregelen,

zoals buitbeperking, goed kluis-beleid, het naleven van procedu-res, opleiding van medewerkers, het tijdig afromen van de kassa (zodat er zo min mogelijk con-tant geld te halen valt), een goed camerasysteem en samenwer-king met andere ondernemers, de politie en de gemeente, door middel van het project Keurmerk Veilig Ondernemen.”

Advies VakcentrumHet Vakcentrum beschouwt de DNA-spray als één optie voor pre-ventie, maar ziet de inzet van dit middel niet als doel op zich. Be-langrijker is het totaalpakket van organisatorische, bouwkundige en (elektro)technische maatregelen dat je als ondernemer in huis hebt. Middelen blijven middelen. Organisatorische maatregelen worden vaak als meest effectief gezien. Een goede opleiding op het gebied van veiligheidsbeleid waarin alle medewerkers blijvend worden getraind, blijft dus essen-tieel. Als iedereen weet hoe er moet worden gehandeld bij een overval, straalt een team zelf-verzekerdheid uit. Ook dát is een sterke vorm van preventie.

VeiligheidstrainingHet Vakcentrum organiseert op regelmatige basis de groepstrai-

ning ‘Veilig in de winkel’. Geïn-teresseerden voor deze groeps-training kunnen zich aanmelden bij het Vakcentrum, telefoon (0348) 41 97 71 of e-mail [email protected].

Vervolg van pagina 5

Repo

rtag

e

572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 8572639 VakcentrumNieuws 2-2012.indd 8 16-02-12 09:3116-02-12 09:31