Vakcentrumnieuws 8 2013

8
Hier geldt zorgplicht Z Nieuws 31 augustus 2013 29 ste jaargang nr. 08 Inzicht in zorgplicht Ledenbijeenkomst ‘model’contract P3 Vakbeurs Foodspecialiteiten P7

description

Achter de schermen Ledenbijeenkomst ‘model’contract Etikettering cosmetica Verloren post Vacature BPFL In gesprek over F-gassen Overzicht DHW Vakcentrum Bedrijfsadvies Inzicht in zorgplicht commerciële organisatie LeerPortaal Inspiratie voor online communiceren Uit de praktijk Geplaagd door plaagdieren Super Supermarkt Keurmerk Tips om energie te besparen Nieuwe gecertificeerden Nieuws uit de branches Vakbeurs Foodspecialiteiten Op de winkelvloer Certificering geen noodzaak voor (assistent-)drogisten

Transcript of Vakcentrumnieuws 8 2013

Hier geldt zorgplichtHier geldt zorgplichtHier geldt zorgplichtHier geldt zorgplicht

ZNieuws

31 augustus 201329 ste jaargang

nr.08

Inzicht in zorgplicht

Ledenbijeenkomst ‘model’contract P3

Vakbeurs Foodspecialiteiten P7

Nieuws

2

Redactie: Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk: Weevers Grafimedia

Vorden

Col

ofon

Inho

udso

pgav

e

In deze editie

Vakcentrum feliciteert...Mij

lpaa

l

Age

nda

Frisse startNu in heel Nederland de vakanties zijn afgelopen is de tijd aangebroken van plan-nen, afstemmen en de agenda erbij te pakken. Wat staat er in 2013 allemaal op de agenda? Hieronder een korte blik vooruit op enkele Vakcentrumactiviteiten in de tweede helft van 2013.

Beautifulbeurs1 en 2 september, Jaarbeurs Utrecht Veel bedrijven zijn deze twee dagen aan-wezig met prachtige producten en diensten waarmee u uw winkel nog beter kunt on-derscheiden en uw klantenkring verder kunt uitbouwen. Het Vakcentrum verwelkomt u graag op stand 78.

Ledenbijeenkomst ‘model’ contract30 september, Vakcentrum WoerdenEen franchisecontract opstellen is een zoektocht naar de balans tussen de rech-ten en plichten van de franchisenemer en franchisegever. Het resultaat is soms verre van evenwichtig. Hoe dat evenwicht kan worden gevonden en waar op moet wor-den gelet hoort u tijdens de bijeenkomst ‘model’contract.

Vakbeurs Foodspecialiteiten1 en 2 oktober, Expo HoutenBezoekers prikkelen hier hun zintuigen (zien, voelen, ruiken, proeven en in een enkel geval zelfs horen) met de producten die op de beurs worden gepresenteerd. Diverse producenten en leveranciers bieden verrassende combinaties die de winkelier ook richting eigen klant kan gebruiken.

Slijterij8 oktober, Vakcentrum WoerdenAlle ins en outs over huur, koop en verkoop van winkels.

SSK-bijeenkomst12 novemberEen bijeenkomst voor de bijna 150 gecerti-ficeerde SSK-ondernemers die in het teken staat van duurzaamheid, inspiratie en onderscheidend ondernemerschap.

HNW bijeenkomst 20 november, Vakcentrum WoerdenHoe kan online zichtbaarheid en een net-werk op social media leiden tot meer klan-ten in uw winkel? Wat levert het op? Laat u inspireren tijdens deze bijeenkomst.

Pagina 3 Achter de schermen Ledenbijeenkomst ‘model’contract Etikettering cosmetica Verloren post Vacature BPFL In gesprek over F-gassen Overzicht DHW

Pagina 4 Vakcentrum Bedrijfsadvies Inzicht in zorgplicht commerciële organisatie Pagina 5 LeerPortaal Inspiratie voor online communiceren Uit de praktijk Geplaagd door plaagdieren

Pagina 6 Super Supermarkt Keurmerk Tips om energie te besparen Nieuwe gecertificeerden

Pagina 7 Nieuws uit de branches Vakbeurs Foodspecialiteiten

Pagina 8 Op de winkelvloer Certificering geen noodzaak voor (assistent-)drogisten

Eric Albers en Ansila Schrijvers-hof en medewerkers met de opening van hun vernieuwde Spar supermarkt op woensdag 21 augustus jl. in Wageningen.

Peter en Belinda de Jong en me-dewerkers met de opening van hun nieuwe Jumbo supermarkt op woensdag 11 september a.s. in Oestgeest.

Nieuws

Nieuws

3Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangen-behartiging op beleidsniveau. Het Vak-centrum volgt beleidsontwikkelingen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Ledenbijeenkomst ‘model’contract

De contractuele rechten en plich-ten van zowel franchisenemer ėn franchisegever staan centraal in een speciale ledenbijeenkomst op maandag 30 september in Woer-den. Aan de hand van praktijkvoor-beelden worden kansen en bedrei-gingen aangestipt. U gaat naar huis met waardevolle ideeën en tips van de adviseurs van Vakcentrum Bedrijfsadvies. Een kans die u niet onbenut moet laten. Meld u aan voor deze bijeenkomst via [email protected]. We starten om 16.00 uur en zijn rond 18.30 uur klaar.

Etikettering cosmetica

Verkoopt u cosmetica? Conform de Cosmeticaverordening draagt u als distributeur/retailer een verant-woordelijkheid in het controleren van de verpakking. Dit houdt in dat u een controle uitvoert op de aan-wezigheid van informatie, let wel, niet op de juistheid daarvan.

Op het etiket moet staan: a. naam en adres van verantwoor-

delijke persoon, bij geïmpor-teerde producten ook land van oorsprong,

b. de nominale inhoud (tenzij min-der dan 5 ml of gram),

c. houdbaarheid (datum, periode-na-openen),

d. bijzondere voorzorgsmaatregelen, e. batchnummer (tenzij kleine

verpakking), f. productfunctie (tenzij direct

duidelijk),g. ingrediëntendeclaratie.

Indien het etiket niet compleet is, kunt u hierover vragen stellen aan de verantwoordelijke persoon: de fabrikant, of als het product buiten de EU vandaan komt de impor-teur. Als u zelf iets verandert aan het product, dan bent u zelf de verantwoordelijke persoon en ook verantwoordelijk voor een juiste verpakking.

Verloren post

Een consument kan een postagent-schap rechtstreeks aansprake-lijk stellen voor een verdwenen postpakket. Ook al werkt het postagentschap onder de verant-woordelijkheid (en in naam en voor rekening van) PostNL. Dit blijkt uit een vonnis van 1 juli 2013 van de kantonrechter in Den Haag op grond van artikel 21 van de Postwet 2009. De rechter kwam tot deze conclusie omdat – in tegen-stelling tot de oude Postwet – in de nieuwe wet geen bepaling is op-genomen over aansprakelijkheid. De rechter redeneerde dus heel eenvoudig: zegt de wet daar niets over? Dan kan het nu dus wel. Het

is wel zo dat deze nieuwe Post-wet eventuele aansprakelijkheid behoorlijk beperkt. De uitspraak van de kantonrechter roept veel vragen op. De juristen van Vakcen-trum Bedrijfsadvies ondersteunen u graag in dergelijke kwesties.

Vacature BPFLHet Vakcentrum is op zoek naar een nieuw bestuurslid voor de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf (Stichting BPFL). Per 1 januari 2014 ontstaat een vacature voor één van haar drie bestuurszetels. Geinteresseerde supermarktonder-nemers kunnen vóór 3 september hun motivatiebrief en CV sturen naar [email protected].

In gesprek over F-gassenHet Vakcentrum heeft op woens-dag 11 september een gesprek met het Ministerie van Infrastruc-tuur en Milieu over F-gassen. Dit naar aanleiding van het bezwaar dat het Vakcentrum indiende bij staatssecretaris Mansveld over de snelle uitfasering van HFK koude-middelen. Het voorgestelde uitfa-seerschema is veel te ambitieus en heeft negatieve bedrijfseconomi-sche gevolgen voor ondernemers. Het Vakcentrum zal dit tijdens de bijeenkomst naar voren brengen.

Overzicht DHWOp www.vakcentrum.nl treft u weer het meest recente overzicht aan van de ontwikkelingen op op het gebied van bijeenkomsten en Drank- en Horecaverordeningen in de gemeenten. Vermeldens-waardig is dat tijdens een twee-daagse controle op Schouwen-Duivenland bij slijterijen en supermarkten geen overtredingen zijn geconstateerd!

Nieuws

4 Vakcentrum Bedrijfsadvies weet waar u recht op heeft

Inzicht in de zorgplicht van de commerciële organisatie

Met name in roerige tijden zien de juristen van Vakcentrum Bedrijfs-advies discussies ontstaan over de invulling van het begrip zorgplicht. Dat is logisch. Zorgplicht is name-lijk een open norm, vergelijkbaar met ‘redelijkheid en billijkheid’ en ‘goed werkgeverschap’. De precie-ze betekenis van de term zorgplicht is niet vooraf bepaald en altijd afhankelijk van de omstandighe-den. Zorgplicht in de relatie tussen franchisegever en franchisenemer geldt bovendien in alle fases van de relatie, van het moment van onder-handelen tot zelfs na beëindiging van een contract. Het lastige is dus dat op ieder moment de zorgplicht een andere inhoud heeft.

Extra hulpOndernemers gaan nog wel eens de juridische strijd aan met de franchisegever met als inzet: wat mag je als franchisenemer verlangen van een organisatie op het moment dat het minder goed gaat met de winkel. Dát iets kan worden verlangd, hangt samen met de zorgplicht. Franchisegever en franchisenemer hebben im-mers voor ogen om beiden succes te halen uit de samenwerking. Als dat voor de ondernemer niet goed lukt, kan dat betekenen dat de ondernemer op grond van de zorg-plicht extra hulp moet krijgen.

HamvraagDe hamvraag is dan natuurlijk waartoe een organisatie pre-cies kan worden verplicht. Zoals gezegd hangt dit heel erg af van de omstandigheden. De juristen van Vakcentrum Bedrijfsadvies kunnen invulling geven aan het begrip in specifi eke situaties. In het algemeen geldt dat naast een verplichting om goede adviezen te geven, ook commerciële ondersteuning vanuit de fran-chisegever aan de orde kan zijn. En op het punt van commerciële ondersteuning wordt de discussie begrijpelijkerwijs vaak lastig. Een organisatie kan immers niet wor-den gevraagd om een ondernemer fi nancieel op de been te houden ten koste van zichzelf. Ook een garantie op het halen van progno-ses kan niet worden gegeven. Een franchisenemer blijft namelijk verantwoordelijk voor zijn eigen ondernemerschap. Wanneer er sprake is geweest van onjuiste prognoses door de franchisegever wordt het een ander verhaal. Maar daarover een andere keer meer.

Bedr

ijfs

advi

es

Wat houdt zorgplicht in? Een vraag die in zijn algemeenheid niet een-twee-drie is te beantwoorden. De juristen van Vakcentrum Bedrijfsadvies buigen zich dan ook regelmatig over dit on-derwerp. In feite betekent zorgplicht niet veel meer, maar ook niet minder, dan dat partijen zich onderling rede-lijk gedragen en dat zij rekening hou-den met elkaars belangen. Een breed begrip dus, dat veel ruimte overlaat voor discussies.

Hier geldt zorgplichtHier geldt zorgplichtHier geldt zorgplichtHier geldt zorgplicht

ZIn gebreke stellenWanneer een ondernemer een beroep doet op de zorgplicht van zijn organisatie zal hij duidelijk moeten maken welke onder-steuning nodig is en waarom die kan worden gevraagd. Als de franchisegever die ondersteun-ing weigert, kan deze in gebreke worden gesteld.

Daarvoor zal de ondernemer de hulp in moeten roepen van een deskundige. De adviseurs van Vakcentrum Bedrijfsadvies kunnen daarin een rol spelen. Goed om te weten is dat zij geen onmogelijke uitkomsten na zullen jagen. Zij maken zich hard voor wat u toekomt als franchisene-mer; maar ook voor ondernemers in spe, of oud-ondernemers.

Meer weten?Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met de juristen van Vakcentrum Bedrijfsadvies. Zij staan u graag te woord en zijn bereikbaar op telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Nieuws

Nieuws

5

Als ondernemer heeft u vast wel eens een bedrijfseconomische, juridische of andere vraag waar u zelf niet uitkomt. Gelukkig kunt u dan contact opnemen met de adviseurs van het Vakcentrum. Zij zitten er speciaal voor u en kennen de wet- en regelgeving tot in de puntjes. In deze vaste rubriek leest u het ant-woord op een veelgestelde praktijkvraag.

Vraag Plaagdieren zijn schadelijk voor winkeliers. Ze kunnen leiden tot economische schade door knagen en vervuilen en schade voor de volksgezondheid door overdracht van ziekten. Om nog maar te zwijgen over imagoschade wanneer er foto’s op internet verschijnen. Welke preventiemaatregelen kunt u treffen tegen plaagdieren? En hoe kunt u ze indien nodig bestrijden?

AntwoordOm ongedierte te voorkomen kunnen ten eerste bouwkundige maatregelen worden genomen. On-der andere horren, goed afgedichte kabeldoorvoeren, gladde wanden en afgesloten kieren verkleinen de

Vraa

g &

Ant

woo

rd

Koppeling tussen online en offl ine Consumenten zijn op zoek naar beleving en sfeer. Met behulp van ‘Het Nieuwe Winkelen’ (HNW) kunt u uw winkel een gezicht geven en kunt u potentiële klanten laten zien waarom het de moeite waard is eens op bezoek te komen. Een slimme koppeling tussen de online

Inspiratie voor online communicerenSociale media leren gebruiken is stap één, ze ook nog eens op een effectieve manier inzetten is stap twee. Hoe kan online zichtbaarheid en een netwerk op social media leiden tot meer klanten in uw winkel? Laat u inspireren tijdens de bijeenkomst op 20 november aan-staande.

en de offl ine winkel leidt tot kansen. De online presentatie heeft invloed op het imago van de winkel. Een interessante, mooie en aangeklede presentatie nodigt uit. Daarnaast biedt HNW kans om beter te luisteren naar uw (potentiële) klanten, wat weer kan leiden tot een beter zicht op behoeften en een sterkere binding.

AanmeldenMeer weten over de kansen van Het Nieuwe Winkelen? Kom naar

onze inspiratiebijeenkomst op woensdag 20 november van 10:00 uur tot 13.00 uur bij het Vakcen-trum Woerden en hoor meer over de nieuwste trends en mogelijkhe-den. U kunt zich alvast aanmelden door uw NAW-gegevens te sturen naar [email protected].

dient dit altijd uitgevoerd te worden door een gediplomeerde ongedierte-bestrijder.

SamenwerkenPlaagdieren zijn vaak een gemeen-schappelijk probleem, bijvoorbeeld in een winkelcentrum of winkel-straat. In de praktijk blijkt het lastig de verschillende bestrijdingspro-gramma’s te integreren. Als handvat voor een integrale aanpak van onge-diertebestrijding is er een brochure beschikbaar, deze kunt u aanvragen via [email protected].

Uit de praktijkkans op ongedierte. Ook een goede hygiëne is van groot belang, ruim afval bijvoorbeeld direct op. Daarnaast moet u beschikken over een programma voor ongediertebe-strijding. Dit programma kan zelf, of in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf, worden opgesteld. In de CBL Hygiënecode leest u de voorschriften waaraan moet wor-den voldaan (paragraaf 1.3, pagina 13). Wat betreft de preventie van onge-dierte is het niet verplicht samen te werken met een professioneel bestrijdingsbedrijf. Controle en detectie van ongedierte mag zelf uitgevoerd worden.

BestrijdenBestrijding van ongedierte met mechanische vangmiddelen, zoals muizenklemmen of inloopvallen, mag u zelf uitvoeren. Let wel, het gebruik van lijmplankjes is verbo-den en wordt zwaar beboet. Als gebruik wordt gemaakt van biociden (chemische of natuurlijke/biologische bestrijdingsmiddelen),

Leer

Port

aal

Nieuws

6Tips om energie te besparen

Supe

r Su

perm

arkt

Keu

rmer

k

Duurzaam omgaan met energie is een van de kernwaarden van het Super Supermarkt Keurmerk. De onderne-mers die het felbegeerde SSK-logo mogen voeren, besparen veel ener-gie. Hiermee bewijzen zij het milieu en zichzelf een grote dienst. Dat er veel energie is te besparen, blijkt ook uit recent Belgisch onderzoek. Daar-om een overzicht van de besparende tips uit België.

Nieuwe SSK-gecertifi ceerdenOnderstaande ondernemers hebben in de afgelopen periode het Super Supermarkt Keurmerk ontvangen:

Albert Heijn de Wolf in Rotterdam Albert Heijn van Vuuren in WerkendamJumbo Beren in GroningenPLUS Verbeeten in TegelenPLUS Verbeeten in Vierlingsbeek

Het Vakcentrum feliciteert de ondernemers en medewerkers van harte met deze prestatie! Bent u ook een koploper op het gebied van duurzaam ondernemen? En heeft u nog geen keurmerk in uw supermarkt hangen? Schrijf u dan nú in voor het SSK! Ga naar www.supersupermarkt.nl voor de deelname-voorwaarden en het inschrijfformulier. Daar vindt u ook een overzicht van alle SSK-supermarkten.

Bij onze zuiderburen is berekend dat ook in de Belgische supermark-ten de koel- en vriesmeubelen de grootste energievreters zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 65% van de jaarlijkse energiekosten. Verlichting is de tweede grote verbruiker, 20% van de jaarlijkse energiekosten gaat hier naartoe. De overige 15% van de energiekosten is bestemd voor het verbruik van randapparatuur, verwarming van de winkel, afval-verwerking en water.

AanbevelingenOp basis van het onderzoek is een

reeks aanbevelingen geformu-leerd die leidt tot een aanzien-lijke reductie in energieverbruik. Afhankelijk van de reeds genomen maatregelen, kunnen ondernemers zelf bepalen welke aanbevelingen voor hen interessant zijn. De meest belangrijke maatregelen ziet u in de kolom hiernaast. Andere energiebesparende maatre-gelen zijn onder meer het isoleren van leidingen, buitenmuren en het dak, waterbesparende toiletten en kranen, spiegelende armaturen, daglichtdimming, ontdooien van verdampers, een hemelwatersys-teem en een groendak.

Top 5Energiebesparende maatregelen

Afdekken koelmeubelenDoor gebruik te maken van geslo-ten koelmeubelen kan het ener-gieverbruik fors dalen. Bij verti-cale meubelen kan het verbruik dalen met 55%, bij horizontale koelmeubelen met 17%.Effi ciënte verlichting in de koeling Door gebruik te maken van ener-giezuinige lampen, wordt dubbel bespaard. Ten eerste verbruikt de lamp minder energie. Ten tweede verbruikt de koelmachine minder energie omdat minder warmte hoeft te worden verdreven.Centrale koelinstallatieAfzonderlijke koelmeubelen hebben een relatief hoog ener-gieverbruik. Dit kan gereduceerd worden door over te schakelen op een centrale koelinstallatie. Deze kan worden uitgerust met elek-tronische expansieventielen. Nieuwe verwarmingsketelOude verwarmingsketels verbrui-ken vaak veel energie. Let ook op goede isolatie waardoor de warmtevraag gereduceerd wordt.Lichtbesparende maatregelenIn ruimten die niet vaak bemand zijn, kunnen deurschakelaars of aanwezigheidsdetectoren worden geplaatst. Gebruik ook hier ener-giezuinige lampen.

Nieuws

Nieuws

7Registreer nu voor deVakbeurs Foodspecialiteiten 2013

Vakb

eurs

Foo

dspe

cial

itei

ten

De Vakbeurs Foodspecialiteiten staat ook dit jaar bol van informatie, innova-tie, inspiratie en interactie. Een beurs die u niet mag missen. Het evenement vindt plaats op 1 en 2 oktober in de Expo in Houten. Registreren kan nu al. Doe dit vooral. Dan bent u verzekerd van een toegangsbewijs.

Alle zintuigen van de bezoekers aan de Vakbeurs Foodspecialitei-ten worden geprikkeld. Talloze bijzondere producten worden er gepresenteerd. Leveranciers en producenten van binnenlandse en buitenlandse producten zullen bezoekers inspireren en op ideeën brengen voor hun eigen winkel. Op de beurs is een breed scala aan producten te vinden zoals kaas, oliën, olijven, noten, wijnen, de-licatessen, zoetwaren, chocolade, broodproducten, vruchtensappen, koffie en thee. Maar ook zaken als weegapparatuur, verpakkingen, winkelinrichting, bedrijfskleding en geschenkartikelen zijn er te vinden.

InspirerenLeveranciers tonen niet alleen hun producten, zij dragen ook ideeën aan voor productcombinaties waar-

mee ondernemers klanten kunnen verrassen. Uiteraard zullen niet alleen de aanwezige leveranciers bezoekers inspireren. Dit gebeurt ook tijdens de vele workshops die tijdens de beurs plaatsvinden en natuurlijk door het ontmoeten van collega-ondernemers en de advi-seurs van het Vakcentrum. Een bezoek aan het Nationaal Kaas-keur Concours tijdens de vakbeurs is ook zeker de moeite waard.

NoviteitenNoviteiten zijn prominent aanwezig tijdens de vakbeurs. De stand met nieuwe en vernieuwende producten die genomineerd zijn voor de novi-teitenaward is vlak bij de entree te vinden. Een vakjury zal op dinsdag 1 oktober rond 18.00 uur bekend-maken welk product de beste noviteit van dit jaar is. In de vak-jury hebben onder meer Erik van Loo (2-sterrenchef van restaurant Parkheuvel) en Hans Steenbergen (food-trendwatcher en hoofdredac-teur van Food Inspiration Magazine) zitting. Bestuursleden Anne-Wies van Oosten en Ad Kuijten complete-ren de vakjury.

KwaliteitscertificatenTijdens de beurs zullen op beide

avonden rond 20.00 uur de eerste Kwaliteitscertificaten Foodspecia-liteitenwinkels worden uitgereikt. Winkeliers die hebben bewezen aan alle gestelde eisen te voldoen worden dan in het zonnetje gezet. De Stichting Kaas- en Delicatessen-winkels Nederland is er van over-tuigd dat de deelnemende food-specialiteitenwinkels in Nederland zich met deze nieuwe certificering kwalitatief kunnen onderscheiden ten opzichte van andere winkels.

VakcentrumHet Vakcentrum is met een pro-minente stand (nr. 166) aanwezig. Hier krijgen bezoekers alle infor-matie over het Vakcentrum branche Kaas en Delicatessen, Zorgportaal (SuperGarant) en alle diensten die het Vakcentrum aanbiedt. Maar gasten kunnen hier ook even bijpraten onder het genot van een consumptie.

AGF DetailDe Vakbeurs AGF Detail, vindt gelijktijdig plaats met de Vak-beurs Foodspecialiteiten en is voor bezoekers vrij toegankelijk. Ook op de AGF Detail vinden tal van activi-teiten plaats. Voor meer informatie zie www.agfdetail.nl.

Noteer in uw agendadinsdag 1 oktober en woensdag 2 oktober 13.00 – 22.00 uur

Registreer nu voor een toegangskaart: www.vakbeursfoodspecialiteiten.nl

Nieuws

8 Kwaliteit en service hoeven niet duur te zijn

Certificering geen noodzaak voor (assistent-)drogisten

Er is veel te doen rond de certificering van drogisten en assistent-drogisten. Niet alleen in supermarkten, maar ook in de drogistenbranche zelf. Etos-ondernemer Jolanda Voordendag is Vakcentrumlid en weet van de hoed en de rand. “Certificering is níet wettelijk verplicht voor mij en mijn medewerkers. Daarom kies ik voor opleidingen via e-beat en examinering via Drogisterijcollege. Daarmee be-spaar ik veel geld.”Re

port

age

Jolanda Voordendag heeft als eigenaresse van een Etos in Oud-Beijerland behoefte aan goed opgeleide medewerkers. Niet alleen om te voldoen aan de wet, maar vooral ook om zich te onderscheiden naar haar klanten. Voor haar eigen opleiding en die van haar medewerkers vertrouwt ze op de vakopleiding van e-beat, voor de examinering op Drogis-terijcollege. “De opleiding van e-beat is veel voordeliger dan de traditionele opleiding en sluit beter aan op de praktijk. Na het behalen van een diploma volgt er ook geen kat-en-muisspelletje in de vorm van mystery shop-pers, die je als ondernemer veel geld kunnen kosten. Ik sta voor kwaliteit binnen mijn bedrijf. Maar als de overheid zegt dat ik voor mijn bevoegdheid geen dure certificering nodig heb, doe ik dat ook niet.”

Goed gevoelDe wijze waarop e-beat het hele opleidingstraject benadert, geeft Jolanda een goed gevoel. “De opleiders begrijpen waar de wensen en behoeften liggen van zelfstandige ondernemers. Dat gevoel weten ze ook over te bren-gen op mijn medewerkers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een vertrouwde omgeving – de

winkel – examen te doen. Zeker wanneer enkele medewerkers te-gelijkertijd examen kunnen doen, is dat geweldig. Uiteraard staat hier een vergoeding tegenover. Maar je hoeft de medewerkers in kwestie ook niet een halve dag vrij te geven voor het doen van hun examen en de kans dat ze slagen is veel groter. Medewer-kers hebben immers minder last van spanningen.” Voor drukke ondernemers als Jolanda Voordendag is het een uitkomst dat e-beat een seintje geeft wanneer medewerkers bij-voorbeeld weer op cursus moe-ten. Of wanneer zij niet volgens planning hun online cursussen bijhouden. “Dat zijn kleine din-gen, maar wel bijzonder handig. En het geeft aan dat de wensen en behoeften van ondernemers begrepen worden.”

Win-winsituatieHet praktische karakter van de opleiding wordt volgens Jolanda ook bewezen tijdens de bijscho-ling. “Medewerkers worden niet één keer in de vijf jaar op alle onderwerpen bijgeschoold, maar

eenmaal per jaar op een specifiek onderwerp. Zo komt ieder jaar een ander thema aan bod. Hier-door blijft de lesstof eenvoudig te behappen voor de medewer-kers. Wanneer je meerdere ge-diplomeerden op de winkelvloer hebt, kun je afstemmen wie welk onderwerp wanneer voor zijn rekening neemt. Op die manier is er altijd wel iemand met up-to-date kennis. Die delen zij bij ons niet alleen met de klant, maar ook met elkaar. Duidelijk een win-winsituatie.”

Toegevoegde waardeHet onderhouden van kennis is één, het overbrengen van die kennis op klanten is twee. “Het is fijn dat ik een plakkaat bij de entree krijg waarop de namen staan van mijn medewerkers met daarbij hun behaalde diploma’s. Zo zien mijn klanten dat ik niet één gediplomeerde drogist of assistent-drogist in dienst heb, maar een heleboel. En ze kun-nen precies zien wie en op welke vlakken hun specialiteiten liggen. Dat biedt een ondernemer zeer veel toegevoegde waarde.”