UIT IN EINDHOVEN november 2014

24
dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio november 2014 UIT IN EINDHOVEN IN EINDHOVEN

description

UIT IN EINDHOVEN november 2014

Transcript of UIT IN EINDHOVEN november 2014

Page 1: UIT IN EINDHOVEN november 2014

dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio november 2014

UITINEINDHOVEN

IN E

IND

HO

VE

N

Page 2: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN2

IN EINDHOVENVAN DE REDACTIE

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN

Ramon Etman

INHOUDTHEATER 4JEUGD 6FILM 8MUZIEK 10CULTUUR+ 14EXPO 15ART-AGENDA 19AGENDA 19ADRESSEN 23

Colofon25e jaargang, nummer 3

Redactie Lidy Lathouwers, Gijs van de Burgt Merel Morre, Angela Tops, EstherBennenbroek en Jeannine van Tienen

Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 VormgeversDrukbegeleiding Puntscherp EindhovenDruk Nieuwsdruk Nederland Verspreiding Tour de Ville, AxenderOplage 42.000

Uitgever Stichting Uit in EindhovenOude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET EindhovenTel. 040 - 720 09 [email protected] uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties enagenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

COVERVan 8 tot en met 15 november 2014 staat Eindhovenweer volop in het teken van lichtkunstfestival GLOW.Kunstenaars tonen met lichtinstallaties, -sculpturen, -projecties en performances een verrassend nieuwekijk op de stad. Het beeld op de cover is hetresultaat van een crowdsource actie. Facebookfans van het event is gevraagd hun krachtigste foto vanGLOW 2013 in te sturen. Een geslaagde actie,waarop een hoop mooie inzendingen volgden. Rob Portengen kwam daarbij als winnaar uit de bus.Als beloning wordt zijn foto dit jaar gebruikt omGLOW (inter)nationaal onder de aandacht tebrengen.

Lees meer vanaf pag. 15.

Dingen maken uit licht

Ik las laatst een artikel dat beschreef hoe de mens materie kan maken uit licht.

Een gedachte die zo’n tachtig jaar geleden ontstond door de heren natuurkundigen Breit

en Wheeler, en die theoretisch ook haalbaar leek, maar direct werd afgedaan als

‘onmogelijk’ en ‘onaannemelijk dat iemand het uitvoert’. Inmiddels haalt de tijd ons in en is

de hedendaagse technologie zo ver dat het wel degelijk kan: dingen maken uit licht.

Wat je moet doen is elektronen versnellen tot de snelheid van het licht en ze dan op een

stuk goud afvuren. Daardoor ontstaan lichtdeeltjes (fotonen) die een miljard keer

energieker zijn dan zichtbaar licht. Stuur je die lichtdeeltjes vervolgens door een hohlraum

- een klein gouden kannetje, waarin een soort sterrenlichtdeeltjes zitten – dan ontstaan uit

de botsing elektronen en positronen. Nodig om dingen te maken.

Simpel gezegd: we moeten dus lichtdeeltjes met elkaar laten botsen. Maar zo eenvoudig is dat niet. Hoe te beginnen?

Ik vraag me af of lichtkunstfestival Glow (vermengd met Eindhovense know-how) een startpunt kan zijn: worden hier

lichtdeeltjes versneld en met elkaar in botsing gebracht? We kunnen er op zijn minst gaan bekijken waar het vonkt en de

nodige portie inspiratie vandaan halen. Want de wetenschap dat we kunnen gaan ‘maken’ dankzij licht moet ook nog even

rijpen, willen we het helemaal snappen en kunnen uitvoeren.

Op naar Glow en Glow Next dus, en naar locaties als Van Abbemuseum, MU, Natlab en Evoluon voor lichtkunstanimaties,

-projecties, scans en de Large Pendulum Wave.

Maar we moeten verder kijken, denk ik. Mogelijk treffen we een aanwijzing aan bij Tromp Percussion’s Where Light Ends –

het einde van een lichtdeeltje is wellicht de plek van de ontmoeting (botsing?) met een ander. Ook als we openstaan voor

echt nieuwe namen, zoals A Name For The Moon en de jonge garde EFF-filmmakers, die sprankelend nieuw licht op het

witte doek brengen, verwacht ik een hoge concentratie welwillende lichtdeeltjes. Tenslotte vind ik ook One Man Without a

Cause een geschikte kandidaat om de werking van licht (lees: verlichting) nader te onderzoeken. Kijk maar eens naar de

beschrijving op pagina 5.

Welbeschouwd zijn geeft november volop kansen om lichtbotsingen te veroorzaken, waarmee het dus feitelijk tot een

maand van nieuwe dingen kan verworden. Dat zou mooi zijn!

Lidy Lathouwers

Hoofdredacteur

O ja, voor ik het vergeet: we hebben ook een potje goud nodig. Iemand enig idee waar we dat vandaan halen?

Ik drink het liefst een biertje/wijntje bij van Moll, deallereerste brewpub van Eindhoven waar je verschillendebiertjes kan proeven. Ze smaken iets té goed daar!

Voor een goede lunchmaaltijd loop ik binnen bij hetKoffiehuisje op Strijp-S.

Een avondje uitgebreid tafelen (met producten uit destreek) doe ik graag bij het Ketelhuis en voor een lekkerefondue ga ik naar het Tijdelijk Restaurant op Strijp-S.

Voor een goed concert of een leuke theatervoorstellingadviseer ik het Blue Collar Hotel op Strijp-S. Ze zijn pasnét open, maar ik zal je zeggen dat de afterparty van hetTijgersnest van Tigre Blanco nu al een legendarischeavond was.

In november kijk ik erg uit naar het Eindhovens FilmFestival in het Natlab. Naast de vertoning vanonafhankelijke films hebben we ook interessantefilmworkshops en masterclasses, zoals de elevatorpitchwaarbij filmmakers nieuwe ideeën kunnen pitchen aanAndré van Duren (de regisseur van De Bende van Oss) inde lift van het Natlab. Ook de workshop van Eddy Terstallover de auteursfilm lijkt me erg interessant.

Kunst bekijken? Ga naar het MU op Strijp-S. De ruimte isdaar prachtig.

Waar Eindhoven goed in is? De No-nonsense mentaliteit.Geen gedoe. Gewoon doen! Heb je een gaaf idee dan zijner veel creatieven om er ook echt een mooi project van temaken. Er wordt veel waarde gehecht aan authenticiteit.

(zie ook pag. 9).

IN EINDHOVEN

FOTO ROB PORTENGEN

Ramon Etman is producent en oprichter van BROET Basement. Hij maakte Horizonica, een horrorfilm die in 2006het Nederlands Film Festival haalde, en waaraan 1236 vrijwilligers uit de regio Eindhoven meededen. Ramonrichtte BROET Basement op in 2008, het eerste filmplatform van Eindhoven, en daarna het Eindhovens FilmFestival, hét festival voor de onafhankelijke film.In 2013 verhuisde BROET Basement naar Natlab, samen met Plaza Futura en Baltan Laboratories. Een prachtigeplek waar BROET bouwt aan flexibele filmsets voor filmworkshops en waar naar hartelust gefilmd kan worden. Ramon heeft al vele filmproducties op zijn naam staan en hij deelt zijn kennis en ervaring graag met anderen.Ook zit hij in de Film Commission van de stad Eindhoven. Zijn passie ligt bij de productie van een film.

Page 3: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 3

IN HET KADER VAN DE VIJFTIGSTE VERJAARDAG VAN PARKTHEATER EINDHOVEN IS HET THEATER T/M 20 NOVEMBER ELKE DAG VANAF 9 UUR OPEN VOOR PLEIN PUBLIEK. MARC DUBACH MAAKT ELKE DAG EEN FOTO (MARCDUBACH.NL).

50 JAAR PARKTHEATER IN DE STAD

Altijd up-to-date blijven? Abonneer je op onze digitale

nieuwsbrief. Kijk op uitineindhoven.nl

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & IVO

Beste Ivo,

Mijn linkerhersenhelft staat leeg. Al jaren volgens mij. Eens heb ik hemwegens leegstand op Twitter te koop aangeboden maar ik heb hem nogsteeds. Nou dacht ik dat jij er misschien wel een extra opslagruimte van zoukunnen maken, een garage voor extra bagage. Want waar ik vooral put uitde creativiteit, fantasie en het gevoel van rechts ben jij in ieder geval veel bezig met delogica en getallen uit links. Hoewel ik denk dat jij rechts alles ook wel weet te vinden, kan ik mevoorstellen dat jouw links wel eens overbelast kan raken van al die ingewikkelde informatie.We zitten samen in de buitenlucht op een spierwit trapje bij het Evoluon, de Pendulum alsuitzicht. Jij bent net klaar met het finetunen van de muziek, ik vuur vragen op je af. Voorlopigbegrijp ik nog niks van de Large Pendulum Wave. Een installatie van 9 meter hoog met 15slingers waaraan 15 lichtgevende kunststof ballen hangen. Vorig jaar te zien op Glow en wegenshet succes dit jaar weer. Ik kijk naar het dromerige zwieren en zwaaien van de ballen en stel mevoor dat ik in het donker op mijn rug onder de installatie lig om me door het kleurenspel en demuziek mee te laten voeren, mee de nacht in. Maar ik heb geen tijd om me aan het zwieren teverslingeren want jij legt uit hoe het werkt. Ineens voelt het alsof het mijn linkerhersenhelft is diemutjevol zit. Je vertelt over massa, luchtdruk, een compressor. Over de formule waarop het isgebaseerd, die al stamt uit 1870. Over je achtergrond als natuurkundige en je passie om detechniek zichtbaar te maken omdat die tegenwoordig steeds vaker weggestopt zit, zoals bij deprojecties van Glow bijvoorbeeld. Het publiek kijkt alleen naar het resultaat. Het boeit en duizeltme tegelijk. Tijdens het gesprek blijkt hoe anders we denken. Ik merk hoe graag ik van je wilhoren wat de installatie bij je losmaakt, met je doet. Eindelijk denk ik de vraag te hebbengevonden die dat gevoel kan benaderen. 'Wat zie je nou, als je ernaar kijkt?' De blik van onsbeiden op de ballen gericht. 'De afwijkingen', zeg jij. 'Bal 15 gaat trager dan de rest, zie je dat?' Iklach. We kijken samen naar bal 15. Ondanks dat we er zo anders naar kijken, zien we allebei watons, ieder voor zich, zo aanspreekt. Jij door jouw technische bril, ik vanuit emotie, dromerigheid,fantasie. En juist dat houdt me bezig. Hoe kan het je nou gelukt zijn om zowel mensen diegeïnteresseerd zijn in de techniek als mensen die zich laten leiden door het esthetische enkunstzinnige te pakken en dit in één lichtkunstwerk te verenigen? Kun je me uitleggen hoe je datgedaan hebt Ivo?

Groeten, Esther

GEDICHT

Benieuwd naar Ivo’s reactie? Lees verder op pagina 15

Cultuurcolumnist Esther Bennenbroek gaat per brief in discussie. Deze maand met kunstenaar Ivo Schoofs, die ook dit jaar tijdens Glow zijn Large Pendulum Wave weer opbouwt.

Eindhovens Film Festival27 T/M 30 NOVEMBER NatLab op Strijp-S

De vierde editievan hetEindhovens FilmFestival gaat weervan start. Dezeeditie van het EFFvindt plaats inNatLab. HetNatLab ademthistorie, niet alleenvoor Eindhovenals stad, maar ookvoor de techniek.

Uitvindingen zoalsde radio, deversterker, decamera en de

geluidsdragers vinden hun oorsprong op deze plek. Het isdus een uitstekende locatie om nieuwe beelden,spannende plots en originele, onafhankelijke producties tevertonen. Filmmakers konden zich inschrijven voor Fictie,Documentaire of Animatie. Op het festival wordenworkshops en masterclasses gegeven door ervaren engerenommeerde regisseurs, producenten, acteurs,muzikanten, scenarioschrijvers en editors.

Nieuw talentDeze editie wordt extra aandacht besteed aan nieuwtalent. Zo is er het filmblok Freshness én zijn er een aantalworkshops die speciaal gericht zijn op nieuwe makers. Op zondag maakt de vakjury bekend wie de winnaars zijnvan de Gouden Camera’s 2014 tijdens de groteAwardshow.

Page 4: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN4

THEATER

André GrekhovOpen your MindDans ZA 1 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 12,50

Open Your Mind is een kruising tussen een traditionele‘dance battle’ van de straat en improvisatietheater. OpenYour Mind daagt dansers uit verschillende disciplines uitom zich helemaal bloot te geven in battlerondes,solorondes en improvisatieopdrachten. Alleen de meestveelzijdige en creatieve danser kan de prijs van ‘freethinker’ krijgen en een reis winnen naar de finale inMoskou. Er zijn onder andere battles tussen balletdansersen breakdancers, tussen tapdansers en robot-dansers,tussen hiphopdansers en moderne dansers. Open Your Mind is het vlaggenschip van de opkomendecultuur van experimentele hiphop, waarvan André Grekhov(alias ‘Drosha’) één van de pioniers is in Nederland. Voor Open Your Mind is veel belangstelling uit hetEuropese danscircuit. Grekhov is één van deinitiatiefnemers van HipHopLab040, platform voor jongtalent met Dynamo als uitvalbasis. Voorstelling in het kader van thinX.

Toneelgroep OostpoolThe ImmortalsZA 1 NOVEMBER Natlab20.30 uur / vanaf € 14,50

Het begint erop te lijken dat we ons virtuele bestaanop Youtube en Facebook belangrijker vinden dan hetechte leven. Wat betekent dat voor de ontwikkeling vande mens?

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot nemen je meein de wereld van echte mensen die proberen te leven ineen oneindige, virtuele wereld. The Immortals is eentheatrale installatie, een beeldend spektakel dat veelruimte biedt voor eigen gedachtes en associaties. Of zoalseen kijker ooit adviseerde: “Just roll with it.”

Jaquelien de Savornin Lohman LiedvermaakCabaretZO 2 NOVEMBERParktheater Eindhoven14.30 uur / € 19,50

Met twee plankjes over de Styx of langs de Jacobsladderomhoog, het levenseinde lijkt voor cabaretier Jacquelien deSavornin Lohman alleen maar speelser te worden. In haarvierde voorstelling Liedvermaak, zet zij vol humor ennostalgie haar eigen - inmiddels tachtigjarige - leven op deplanken. In haar liedjes vertelt zij over haar lotgevallen alshoogbegaafde freule: van een kind uit het jappenkamp invoormalig Nederlands-Indië tot hoogleraar en senator. Wiedurft haar te volgen? Zet er de pas in, want u houdt haaranders niet bij, het tempo van haar gedachtegang is somsmoordend. Liedvermaak toont nieuwe kwikzilveren invallen, maar ookzingt Jacquelien haar ‘gouwe ouwen’ uit eerdereprogramma’s Tijd van Leven, Time Oud en Dwaallicht.Ook in deze show treedt ze op samen met haar vastecomponist en begeleider Bam Commijs. Dat wordt eenmiddagje topentertainment. Verdriet of vreugde, het komtvoorbij in Liedvermaak.

Scapino Ballet Rotterdam IconsDansDI 4 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.00 uur (19.15 u Inleiding) / v.a. € 22,50

Scapino Ballet Rotterdam staat bekend om zijn groteproducties met pakkende thema’s, gemaakt met veelgevoel voor theater en entertainment. Ook Icons iszo’n productie, geïnspireerd op iconen uit de kunst,underground, muziek, film en fotografie. Metdansstukken van de beste talenten van nu en een‘grande finale’ van Ed Wubbe.

Het nieuwe stuk van Ed Wubbe Icon/Nico is geïnspireerdop het turbulente leven van de legendarische zangeresNico. Via een rol in Fellini's La Dolce Vita en een carrièreals fotomodel kwam zij in de jaren '60 in de New Yorksekunstscene van Andy Warhol terecht. In 1997 maakte EdWubbe de succesvolle voorstelling Nico, waarvoor JohnCale de muziek schreef. Wubbe bleef gefascineerd doordeze periode en maakt nu, 17 jaar later, een totale remakewaarin hij een nieuw licht laat schijnen op het fenomeenNico en The Factory van Andy Warhol, broedplaats vaniconen.

Theater14, 15, 21, 22 NOVEMBER (20.30 UUR)16 EN 23 NOVEMBER (15.00 UUR)Carte Blanche (Jan Heynslaan 4)€ 7,50Ik zit in een tunnel. Het ontbreekt me aan visie omeruit te komen. Het eind van de tunnel is niet tezien, ook de plaats waar ik ben binnengekomenlijkt zich te verplaatsen in de ruimte. Ik ben zobezig met mezelf om een uitweg te kunnen vinden,dat ik niet meer om me heen kijk. Mijn lot, mijnverleden, mijn angsten, zorgen ervoor dat ik steedsverder in de tunnel in ga. Al de gedachtes engevoelens, die in me zijn, boren, razen en tieren, ikkan ze niet loslaten. Zij zijn de tunnels waar ik mesteeds weer opnieuw in bevind. Ik merk niet dat ernog meer mensen in de tunnel zijn. Af en toe voel ik wat beweging om me heeniemand zegt: ‘excuses, neemt u mij niet kwalijk.’ Inde verte klinkt er: ‘Laat me eruit’ en deze uitroepdoorbreekt iedere barrière van schroom. Weschreeuwen ineens allemaal als blaffende bangehonden. Dan stopt het weer, want het vinden vande uitgang laat zich niet dwingen. Schreeuwenhelpt dus niet. Ik moet zoeken, accepteren waar ikben; in een tunnel, om me heen kijken, fantaseren,een ander gevoel. Liefde misschien?

Tunnelvisie is een voorstelling van TheatergroepHartenkoning, gebaseerd op bewegings-improvisaties en verhalen van de spelers. Regie Stefan Jung. Decor Luc Thijssen. Productie en zakelijke leiding Carte Blanche.Reserveren [email protected] CARTEBLANCHE.NU

Theatergroep Hartenkoning Tunnelvisie

FOTO SOFIE KNIJFF

FOTO HANS GERRITSEN

Page 5: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 5

ICKamsterdam / Emio Greco|Pieter C. Scholten One man without a cause Dans ZO 9 NOVEMBERParktheater Eindhoven16.00 uur / € 17,50

Emio Greco en Pieter C. Scholten werden in 2013 gevraagd in Frankrijk een voorstelling te maken rondNobelprijswinnaar Albert Camus, precies 100 jaar na zijn geboorte. Zij baseerden One Man without a Cause opCamus’ klassieker De Vreemdeling.

Speel je het spel van de massa mee, of stap je eruit? En wat zegt de strijd van één man over de samenleving alsgeheel? Camus zette een filosofisch vraagstuk om in fictie, de choreografen vertalen het naar dans. Greco zelf is dehoofdpersoon. Hij staat voor vrijheid in het kiezen van zijn eigen pad. Hij wordt omringd door drie mechanischelichtwanden, met duizenden afzonderlijke lampen als tegenspelers. De lampen reageren interactief op de dans enzetten beweging om in projectiebeelden, flarden van teksten en geluid.De wereldpremière vond plaats op 6 november 2013 in Aix-en-Provence in het kader van Marseille, CultureleHoofdstad 2013. "Greco schokt in zijn bewegingen om uitdrukking te geven aan de absurditeit, de ongerijmdheidvan een menselijke farce waaraan hij weigert toe te geven," aldus La Provence.Bezoek deze matineevoorstelling en daarna in de stad GLOW (8 t/m 15 november), een mooie combinatie. Ton Kas

Eerste Klootviool Cabaret MA 10 EN VR 28 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

Voor zijn voorstelling Eerste Klootviool heeftacteur/schrijver Ton Kas, naar eigen zeggen, de bestegrappen van de wereld verzameld en er zijn biografie meegeschreven. Op gortdroge wijze vertelt hij zijn verhaal metuitsluitend moppen. “Flauwe moppen, goeie moppen ensnoeiharde moppen, waarbij niet alleen de meligheidtoeslaat, maar er ook tragiek ontstaat” (Het Parool). Deinvulling van de avond is heel simpel: lachen tot het dun uitje broek loopt. Na twee minuten ga je overstag en dathoudt niet meer op totdat je met weke knieën en happendnaar lucht de zaal verlaat. Ton Kas is bekend van onder andere ‘t Schaep met de 5Pooten, De Heineken ontvoering en Matterhorn.

Introdans Meesterschap Dans VR 14 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.00 uur (19.15 uur inleiding) / v.a. € 21,50

In Meesterschap staat het werk van de maestro’s Hansvan Manen en Nils Christe centraal. Andante, op muziekvan Mozart, is één van Van Manens vele beroemde‘balletten voor twee’. In het bruisende Polish Pieces laat hij op de pulserendemuziek van Henryk Mikołaj Górecki twaalf dansers insteeds wisselende combinaties en in een prachtiglijnenspel het toneel op stormen. Daarna - ook op muziek van Górecki – presenteertIntrodans de Nederlandse première van Kleines Requiemvan Nils Christe. Dit prachtige, melancholieke werk volgevoelens van verdriet en eenzaamheid is ‘ontroerendmooi’ volgens artistiek directeur Roel Voorintholt. De Spaanse choreograaf Cayetano Soto maakt met dewereldpremière Maraschino Cherries de dualiteit van hetleven zichtbaar. De titel is een metafoor: niets is wat hetlijkt, soms blijkt iets bitters zoet of omgekeerd. Met dezechoreografie maakt Soto een levenslustig en uitdagendwerk, waarmee hij zowel de dansers als het publiek eeneigen interpretatie laat vinden.

Trouble Man Somedaymyprince.com Toneel ZA 15 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

Een Zutphense kasteelroman, een generale repetitie vaneen Turkse bruiloft en een huwelijksquiz in één;Somedaymyprincewill.com.Op zaterdag 16 juli 2011 trouwde het zusje vantheatermaker Sadettin Kirmiziyüz in Istanbul met haarTurkse prins op het witte paard. Vanuit de verlatenbruiloftszaal vertelt Sadettin samen met de bruiloftsband(The Sadists) haar verhaal in de meest uiteenlopende,hilarische stijlen. Eerst op afstand met vet aangezetteaccenten, maskers en maffe opplaksnorren, maar steedsmeer betrokken en oprecht. Als kijker word je overspoelddoor dit aangrijpende verhaal over een dochter van tweeimmigranten die haar eigen leven probeert te leiden in eenland dat zichzelf kwijt is. Het musicerende acteurscollectiefThe Sadists illustreert het verhaal met hilarische Turksetypetjes en een muzikale mix van rock, electro en Turksebruiloftskrakers. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

OPERA2DAY Médée Opera DO 20 NOVEMBERParktheater Eindhoven19.30 uur (18.45 uur inleiding) / v.a. € 24,50

OPERA2DAY brengt een landelijke tournee van een vande meest dramatische werken uit de operaliteratuur:Médée van Cherubini. Dit flamboyante werk – ooit eenvisitekaartje van Maria Callas – toont de wraak van Medeaals zij door Jason wordt verlaten. Ze vermoordt diensnieuwe geliefde en als ultieme wraak ook de twee kinderendie ze met hem had. OPERA2DAY voert voor het eerst inNederland de oorspronkelijk Franse versie uit, gespeeld opauthentiek instrumentarium. Daarbij zijn van deoorspronkelijke gesproken scènes nieuwe bewerkingengemaakt, die het drama nog dichterbij brengen, metnieuwe teksten, een soundscape en nieuwgecomponeerde muziek. De productie werd bij de eerstespeelreeks in 2013 enthousiast onthaald door pers enpubliek. Zo kopte het Algemeen Dagblad: “Haagse Médéeis een spektakel” en noemde de recensent van NRC heteen “bloedstollende voorstelling, die de toeschouwerontredderd achterlaat” en gaf vier sterren.

FOTO ALWIN POIANA

FOTO ROGER CREMERS

FOTO HANS GERRITSEN

FOTO DAYNA CASEY

Page 6: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN6

THEATER

JEUGD

Jan van den Berg e.a. Professoren op het podium 2 Verteltheater / wetenschap MA 24 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

Drie topwetenschappers uit verschillende vakgebiedenontmoeten elkaar op het toneel. In een combinatie vantalkshow en minicollege, ondersteund door film- enmuziekfragmenten, hebben ze het over hun vak. Vervolgensgaan ze met elkaar in gesprek over welkome fouten enonbedoelde ontdekkingen, over toekomstscenario’s enmorele dilemma’s.Een theatrale avond over de wetenschap, de technologieen de voedingswaarde van chips. Over microchips, fish &chips en lab-on-a-chip. Over de kwaliteit van digitaliteit. Enover de vraag hoe ‘kleiner, sneller en slimmer’ zichverhouden tot ‘beter, lekkerder en mooier’.Gastheer en gespreksleider Jan van den Berg is theater-en filmmaker.

Liz Snoijink en Peter Tuinman Tot volgend jaar! Toneel DO 27 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.00 uur / v.a. € 19,50

Niemand minder dan Liz Snoijink en Peter Tuinman zorgen in deze romantische komedie voor een ongekendhoog acteerniveau. Een boekhouder (Peter Tuinman) en een huisvrouw (Liz Snoijink) ontmoeten elkaar en een vreemde affaire volgt. Zetrouwen uiteindelijk beiden met een ander, maar blijven elkaar één keer per jaar zien. Dat zorgt uiteraard voor eenbijzonder liefdesverhaal.In dit hoogwaardige, komische toneelstuk wordt het koppel 25 jaar lang gevolgd tijdens hun romantische weekendjes ineen knus hotel. Ze ontwikkelen een emotionele intimiteit, dieper dan men zou verwachten. Ondertussen passen ze zichaan, aan de maatschappelijke veranderingen die hun leven beïnvloeden. Geboorte, sterfgevallen, echtelijke problementhuis, op vaak humoristische wijze passeert het allemaal de revue in de jaarlijkse weekendjes weg.

Aliyah in Effenaar!MuziekZO 9 NOVEMBEREffenaar€ 12,50 / € 42,50 (incl. VIP pakket)

De winnares van Holland's Got Talent gaat Stapelgekop tour! Aliyah Kolf won in 2011 Holland's Got Talenten overdonderde Nederland met haar moeitelozevertolking van Whitney Houston's I Have Nothing. Haarvorig jaar verschenen album Girl's Night Out doet hetnog steeds onwijs goed, te danken aan de aanstekelijkepopsongs met sterke R&B invloeden. Aliyah bewijst methaar hoofdrol in de bioscoopfilm Heksen Bestaan Nietdat ze naast een gouden keeltje, ook over een flinkedosis acteertalent beschikt! Fans hoeven zich echtergeen zorgen te maken dat ze de muziek achterlaat, detitelsong Champion staat namelijk ook op haar naam.Op 9 november bouwt dit supertalent de Effenaar omtot een feestje!

Theater Terra Kikker is jarig Poppentheater 4+ ZO 16 NOVEMBERParktheater Eindhoven13.00 & 15.15 uur / € 15,-

Kikker is vrolijk, want hij is jarig. Een feestje zondervriendjes is geen feestje, maar denken de vriendjes vanKikker daar wel aan? Het lijkt wel of ze het zijn vergeten!Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Kikker zijn eersteavonturen beleefde in zijn bekende boeken en deze 25everjaardag van Kikker vieren we groot met de nieuwefamiliemusical Kikker is jarig. Nadat kinderen over de helewereld hebben kunnen genieten van de Kikkermusicals vanTheater Terra, is nu in Nederland een compleet nieuwevoorstelling met Kikker en zijn vriendjes te zien. Kom je ookKikkers verjaardag vieren in het theater?

FOTO PETER VALCKX STUDIO

FOTO ROY BEUSKER

FOTO PHILE DEPREZ

FOTO JOEY BUDDENBERG

Maas theater en dans Het verhaal van de getallenJeugd / muziek / beeldend 8+VR 14 NOVEMBERParktheater Eindhoven19.00 uur / € 15,-

Beste kinderen, hier spreken de getallen. Met ons krijgje diepte en doe je ontdekkingen. We zijn van allelanden en zijn overal in terug te zien. Waarom vindenjullie ons toch vaak zo moeilijk? Kom op nou, wehebben juist oneindig veel mogelijkheden en lossenalles voor je op.

Beetje optellen en vermenigvuldigen en er gaan wereldenvoor je open. Met getallen bouw je een huis of koop je eennieuwe jurk. Getallen zijn van alle landen; ze hebben somsoorlog met de letters. Met getallen kun je je een breuklachen, je rijk rekenen en ze houden van eerlijk delen. Kommee naar het land waar meten weten is en waar je meteen beetje denkwerk alle levensvragen oplost. En dan nogdit: logica is voor iedereen.In deze voorstelling verdwalen de mensen in getallen enabstracte gedachten. Een absurd logische, beeldendevertelling met animatiefilmpjes, muziek en wonderlijkeraadsels. Eerder werkte regisseur Moniek Merkx metanimaties in Kortjakje. De pers schreef: “Fantastischvormgegeven” (Volkskrant), “Ode aan de fantasie. (..)technisch hoogstandje.” (Trouw). Ook maakte Merkx detheaterhit Alleen op de wereld.

Page 7: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 7

JEUGD

De Pietenparade, hij is er weerPietenparade ZA 29 NOVEMBER Binnenstad Eindhoven12.00 - 17.00 uur

Ook dit jaar is hij er weer: de Pietenparade. Kom naar de binnenstad van Eindhoven enlaat je verrassen door meer dan 80 zwarte pieten. Ze worden begeleid door het besteZwarte Pieten Orkest en acrobaten van kindercircus Sim Sala Bim en trekken opfeestelijke wijze door de binnenstad. De trein is ook dit jaar aanwezig en kinderenkunnen een gratis ritje maken met Machinistpiet. De grote pakjeskoets van de Bijenkorfis natuurlijk weer onderdeel van de parade. Alle winkels zijn geopend en verschillendewinkels plannen activiteiten rondom de Pietenparade. De parade maakt twee rondesdoor de stad tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Intocht Sinterklaas in EindhovenZA 15 NOVEMBER Kanaaldijk-Noord en 18 Septemberplein

Het is bijna zover: 15 november komt Sinterklaas naar Eindhoven. Dit jaarmeert hij met de pakjesboot en zijn pieten aan op de Kanaaldijk-Noord om erdaar een groot feest van te maken. Tijdens een uitgebreid programma kunnenalle kinderen de Sint welkom heten en feest vieren. Vervolgens gaat hij meto.a. de muziekpieten, k3-pieten, discopiet, strooipieten en alle andere pieten ineen lange optocht richting de stad. Op het 18 Septemberplein kunnen allekinderen de Sint de hand schudden en mooie knutselwerken persoonlijkoverhandigen.

Op de hoogte blijvenOok dit jaar zijn Twitterpiet en Facebookpiet van de partij om jullie van tevoren en opde dag zelf van alle nieuwtjes en het programma op de hoogte te houden. Je kunt zevolgen via SintEindhoven op Facebook en op Twitter via @sinteindhoven. Houd de Facebookpagina in de gaten voor de tijden van het programma.

Peter Zegveld Klein Duimpje in de goot Beeldend theater 6+ ZONDAG 16 NOVEMBERParktheater Eindhoven14.30 uur / € 12,50

Vader en zoon Strohuis exploiteren een rondreizendfilmtheater. De klassieker Klein Duimpje wordt vertoond.En net als jij een kaartje hebt gekocht, gaat er van allesmis! Klein Duimpje in Grote Mensenland. Hij zal de wereldwel eens laten zien dat je heel belangrijk kunt zijn, ook alsje klein bent. Klein Duimpje in de goot is een voorstelling voor allekinderen die nog in sprookjes geloven en voor alle grotemensen die er niet meer in geloven. “Zegveld buit zijn status als oude knar theatraal optimaaluit en maakt vrolijk en beeldend theater over botsendetijden”, aldus de Volkskrant.Spel Peter Zegveld en Mathieu van den Berk. Script PeterZegveld en Mark Whitelaw. Regie Mark Whitelaw en DickHauser. Video Mathieu van den Berk.

Kinderkeet in het ParktheaterMeedoeles kleuterdansJeugd / muziekWO 19 NOVEMBERParktheater Eindhoven13.30 uur / Gratis

Vanwege het 50-jarig bestaan van het Parktheater gaf de CKE-dansschool daar in oktober al een aantal gratismeedanslessen onder de noemer Kinderkeet. Op deze woensdagmiddag in november geeft dansdocent Coraline een superleuke les kleuterdans. Kom ook en dans gezellig mee!

Denvis en Theatergroep De SchoenfabriekSinterklaas en de stoute pietenband Muziek 4+ ZO 30 NOVEMBERParktheater Eindhoven11.00 & 14.30 uur / € 12,50

Er zijn de laatste tijd veel problemen in derepetitieruimte van de stoute pietenband. Demuziekpieten zijn het niet eens over de muziekdie voor Sinterklaas gemaakt moet worden.Aussiepiet komt opeens met een heel andergenre aan: Gabberhouse! Daar zijn derockpieten het niet mee eens. “Getverderrie, weg met die herrie!” zegt deopperrockpiet. Als de Aussiepiet de boel in demaling probeert te nemen, loopt het helemaal uitde hand. De situatie wordt heel erg spannend,er ontstaat zelfs brand. Hopelijk weetSinterklaas de boel te blussen en te sussen.Want de Goedheiligman is toch geboren metgoede smaak?Met Denvis (Dennis Grotenhuis), RonaldBrouwers (De Schoenfabriek) e.a.

FOTO STUDIO 040

FOTO GERT JAN VAN ROOIJ

Page 8: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN8

Ciné Première / 3 CoeursWO 5 NOVEMBER 19.30 uur

Op een avond in een kleine provinciestad mist Marc(Benoît Poelvoorde) de laatste trein richting Parijs. Pertoeval ontmoet hij Sylvie (Charlotte Gainsbourg). Alwandelend door de straten praten ze de hele nacht zonderhet over zichzelf te hebben. Het voelt meteen vertrouwd.Wanneer Marc in de ochtend de trein neemt spreken ze afelkaar een paar dagen later in Parijs te ontmoeten. Sylviewacht op de afgesproken plek, maar Marc wordtopgehouden en komt te laat. Hij probeert haar te vindenmaar komt uiteindelijk Sophie (Chiara Mastroianni) tegen,zonder te weten dat zij de zus is van Sylvie.FR 2014. Regie Benoît Jacquot. Met CharlotteGainsbourg, Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, e.a.Duur 106 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

AanmodderfakkerVANAF DO 6 NOVEMBER

Aanmodderfakker gaat over de lamzak en eeuwige studentThijs, die op relaxed tempo door zijn leven vol bier, chicksen een occasional shift in een sfeerloze mediagigant sloft.Als Thijs weer eens een wasje wil draaien bij zijn zus trefthij daar de oppas aan: Lisa, een zestienjarig meisje mettorenhoge ambities. Deze ontmoeting boort bij Thijs eendiep weggestopte onvrede over zijn eigen passieve levenaan.NL 2014 Regie Michiel ten Horn. Met Gijs Naber, RoosWiltink, Yannick van de Velde, Martijn Hillenius, AnniekPheifer, e.a. Duur 97 min. Nederlands gesproken.

MommyVANAF DO 13 NOVEMBER

Diane, een alleenstaande moeder, probeert haar onrustigepuberzoon weer op de rails te krijgen. Steve kan heel liefen zacht zijn, maar op het andere moment uiterst druk enis soms zelfs gewelddadig. Diane kan Steve’s stemmingenmaar moeilijk onder controle krijgen. Een nieuwevriendschap met een verlegen buurvrouw, die een klik metzowel moeder als zoon heeft, lijkt het tij te doen keren.Rusland 2014 Regie Xavier Dolan. Met Anne Dorval,Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément, e.a. Duur 139min.. Frans en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Party GirlVANAF DO 20 NOVEMBER

Angélique houdt van feesten en mannen. In de nachtclubaan de Frans-Duitse grens waar ze als gastvrouw werkt,komt alles samen. Haar taak is het verleiden van mannenom drankjes voor haar te bestellen. Naarmate de tijdvordert heeft Angélique steeds minder klanten, maar isvaste bezoeker Michel verliefd op haar geworden en wil hijmet haar trouwen. Een kans voor Angélique om hetnachtleven vaarwel te zeggen... De film is gebaseerd ophet werkelijke leven van Angélique Litzenburger die zichzelfin de film speelt, evenals haar familie. Samuel Theis, eenvan de drie regisseurs, is haar zoon.FR 2014. Regie Marie Amachoukeli, Claire Burger,Samuel Theis. Met Angélique Litzenburger, Joseph Bour,e.a. Duur 95 min. Frans gesproken, Nederlandsondertiteld.

Eindhoven krijgt een brand new store met CoffeelabEen nieuwe toegangspoort tot de stad volledig in Eindhoven stijl, ter vervanging van de huidigeVVV Eindhoven. Een brandstore waar het merk Eindhoven voelbaar is, waar je het kunt zien enkunt kopen. Naast deze nieuwe Eindhoven merchandise is er ook het vertrouwde VVV-assortiment.

De brandstore wijst je de weg door heel Eindhoven maar richt zijn pijlen op het centrum. Waar de markten zijn, de nieuwste zaakjes, het geeft richting aan evenementen en info overkoopzondagen, parkeren en meer.Onder hetzelfde dak komt ook een koffiezaak. Dit wordt geen gewoon koffiebarretje maar eendoor barista’s gerund laboratorium voor experiment en innovatie op het gebied van koffie,genaamd Coffeelab UC.

De verbouwing is in volle gang, maar de VVV winkel is gewoon open. Van de afbouwplaten zijnkrijtborden gemaakt. Iedereen die een mening heeft over Eindhoven, mag het daar tekenen ofschrijven. Inmiddels is geen meter krijtbord onbenut. De officiële naam voor de winkel wordtbinnenkort bekend gemaakt. Het project is geïnitieerd vanuit Eindhoven365.

FILMFilm in Natlab

Page 9: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 9

Vierde editie. Vier dagen. Vier zalen.FilmfestivalDO 27 T/M ZO 30 NOVEMBER Natlab

Het Eindhovens Film Festival, hét festival voor de onafhankelijke film, gaat weer van start op 27november 2014. Vier dagen lang is het Natlab gevuld zijn met nieuw werk van jonge filmmakers.Ook workshops, lezingen en masterclasses vullen de filmzalen van Natlab.

“Het festival beleeft zijn vierde editie en is mooier dan ooit!”, aldus Ramon Etman, directeur van BROETBasement en organisator van het EFF. “We hebben meer dan 130 inzendingen gehad dit jaar. Eenrecordaantal. Dan denk je in eerste instantie; ik hoop dat er genoeg moois tussen zit. Maar dit jaarstonden we er zélf van te kijken. De kwaliteit, het niveau en de originaliteit scoren deze editie hoog.Het filmprogramma bestaat uit parels van onafhankelijke filmproducties. We zijn er erg trots op.”

Het festival heeft deze editie voor het eerst een Talent Day, een dag ingericht speciaal voor nogstuderende én vers afgestudeerde filmmakers. “Ik ben vooral benieuwd naar 52seconds,” zegt Katrienvan de Camp, medeorganisator van het EFF. “Filmmakers kunnen nieuwe ideeën pitchen aan niemandminder dan André van Duren (regisseur van o.a. ‘De Bende van Oss’). Hij staat in de lift en bepaaltzelf wanneer deze weer naar beneden gaat. Eddy Terstall (regisseur van o.a. ‘Simon’) geeft speciaalvoor de Talent Day een workshop over de low budget film; de Auteursfilm. Ik ben heel benieuwd wathij allemaal te vertellen heeft.” Ook een Filmmakers Speeddate én een Filmmakers Tour op bijzondere filmplekken op Strijp-S zorgenvoor verbinding tussen makers. Op zondag is er de grote Awardshow, waar de Gouden Camera’sworden uitgedeeld.” Ramon: “De nominaties zijn bijna bekend. Het wordt erg spannend dit keer. Hetzal een nek-aan-nekrace worden.”

Ramon zette samen met Frans Brok het festival in 2010 op. “Ik herinner me nog goed dat we begonnenmet 1 filmzaaltje en 6 filmblokken waarvan alle films slechts één keer draaiden. Dat is nu wel anderekoek! Nu hebben we 4 filmzalen, vier dagen en 15 filmblokken die allemaal vier keer draaien. En dan is er natuurlijk het volledige programma, dat inmiddels uit prachtige workshops & masterclassesbestaat. Het festival is enorm gegroeid en dat is ook mede te danken aan Natlab door Plaza Futura. Zijstapten met Broet in het diepe. Op de oude locatie aan de Leenderweg van de Plaza Futura was het aleen enorme verrijking, maar dit jaar zijn hun prachtige filmzalen ter beschikking. Ook het Basement vanBROET is volledig ingericht op film maken. Er zijn verschillende flexibele filmsets gebouwd. Eentheatertje. Een huiskamer. En een echte horrorset. In de Basement vinden verschillende onderdelen vanhet EFF plaats, waaronder de Filmmakers Speeddate. De presentatie van de Netherlands FilmCommission vindt plaats in één van de filmzalen.Katrien: “Die hosten ook onze Filmborrel op het EFF, een informele manier om filmmakers met elkaar incontact te brengen. Want dat is nodig in deze tijd. Samenwerken is key als je iets van de grond wilkrijgen.”

Een workshop van studio Make ‘Wie het geluid niet eert is het beeld niet weerd’ werd speciaal gemaaktvoor sounddesigners. Ook Mounttec zorgt voor een Workshop ‘Licht & Geluid’ voor de jonge makersonder ons. Speciaal voor de RED Camera wordt een workshop gegeven door SoMMedia. BaltanLaboratories brengt een heuse Sjansmachine, speciaal om filmmakers werkgerelateerd aan elkaar tekoppelen. En op de FilmmakersTour geeft Ingrediënt Media uitleg over Drones. “We hebben er heel erg veel zin in en staan te popelen om het festival te openen”, aldus Katrien.Ramon: “En we zijn erg benieuwd welke producties er in de prijzen gaan vallen!” Het festival vindtplaats in het laatste weekend van november.

Kaarten en info: NATLAB.NL /EINDHOVENSFILMFESTIVAL.NL

Page 10: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN10

MUZIEK

KlassiekZO 2 NOVEMBERMuziekgebouw Eindhoven 14.15 uur (Gratis inleiding doorTijmen Wehlburg om 13.20 uur)Vanaf € 15,-

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski was eengroot bewonderaar van Mozart. Hij schreef onder andere een SuiteMozartiana en ook de Rococo-variaties, zijn tot variatievormvermomde celloconcert datphilharmonie zuidnederland op 2 november in MuziekgebouwEindhoven brengt, is geïnspireerdop het werk van de componist uitSalzburg.

Niet alleen is het orkest gemodelleerdnaar de standaard in Mozarts tijd, ookhet thema dat als basis dient voor dezeven variaties die volgen, heeft veelweg van de melodiek van Mozart. Tsjaikovski schreef hetwerk voor de cellist Wilhelm Fitzenhagen die zichomstandig met de totstandkoming bemoeide. Het klonkvoor het eerst in 1877 en werd pas in 1941 herontdekt.Sindsdien is het een van de populairdere werken vanTsjaikovski. Philharmonie zuidnederland combineert ditmeeslepende meesterwerk met Tsjaikovski’s stoereManfred Symfonie naar een gedicht van Lord Byron. Indeze Manfred Symfonie uit 1885, zijn enige symfoniezonder nummer, is Tsjaikovski Russischer, romantischer.Tsjaikovski kreeg het idee voor deze symfonie aangereiktdoor Mily Balakirev. Deze had eerst Hector Berlioz gepolst,op het programma vertegenwoordigd met de zelden live

gehoorde Ouverture Le Corsaire, maar de Fransman vondzichzelf inmiddels te oud. Een mooi concert met eenverhaal gedirigeerd door de voor het orkest zeerbelangrijke dirigent Kees Bakels. De jonge Hongaarsecellist István Várdai reist mee om de noten vanTsjaikovski’s Rococovariaties optimaal te doen stralen.

philharmonie zuidnederlandDirigent Kees Bakels. Cello István Várdai.

Berlioz - Ouverture Le CorsaireTsjaikovski - Rococo-variatiesTsjaikovski- Manfred symfonie

So What’s Next? ook in 2014 in het Muziekgebouw Selah Sue, Ibrahim Maalouf, Typhoon, Nick Bartsch, Tigran en Bugge Wesseltoft, & Henrik Schwarz feat. Dan Berglund e.v.a.

Jazz & BeyondZA 1 NOVEMBER Muziekgebouw Eindhoven16.00 uur / € 39,-

Uitverkochte eerste editie smaakt naar meerIn het najaar van 2014 keert So What’s Next? na een uiterst succesvolle eerste editie terug in MuziekgebouwEindhoven. Het festival, dat de grenzen van de jazz verkent en zich niet graag in een hokje laat plaatsen richt zich ook ditjaar op de nieuwe, succesvolle, jonge jazzartiesten die bezig zijn de wereld te veroveren.In samenwerking met het North Sea Jazz Festival en Mojo Concerts zal het Muziekgebouw Eindhoven op zesverschillende podia zo’n twintig uiteenlopende artiesten presenteren. Vorig jaar zorgden onder andere Gregory Porter,José James en Eric Vloeimans’ Gatecrash voor volle zalen en was er ruime belangstelling voor nieuwe gezichten alsSnarky Puppy en het Re:Freshed Orchestra. Ook dit jaar komt er een keur aan artiesten langs van uiteenlopendpluimage. Grote namen worden afgewisseld met bijzondere nieuwkomers. North Sea Jazz Festival en NTR Radio 6 zijnpartners van het festival en verzorgen een marathonuitzending vanuit Eindhoven.

De line-up voor So What’s Next? 2014 begint langzaam vorm te krijgen. Zo zijn onder andere Selah Sue, IbrahimMaalouf, Typhoon, Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz & Dan Berglund Trio en Nick Bärtsch reeds bevestigd. Houd SoWhatsNext.nl in de gaten voor het laatste nieuws!

St. Catharinakerk (centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis

ZA 1 NOVEMBER / VANAF 14.25 UURMuziek in de Cathrien (in het kader van Brabants Volkoren)Howard Goodall (1958): In memoriam Anne Frank.Helmonds Vocaal Ensemble onder leiding van JeroenFelix. Met om 14.25 uur beiaardbespeling door RosemarieSeuntiëns.

ZA 8 NOVEMBER / 15.00 UURKamerMuziek in de CathrienVan renaissance tot rococo: werk van J. S. Bach, C. Ph. E. Bach en anderen.Joost Vermeiren (België), orgel, klavecimbel, klavicordCarine Rinkes (België), diverse blaasinstrumenten

ZA 15 NOVEMBER / 15.00 UURKoorMuziek in de CathrienHongaars programma met werk van Kódaly, Bartók, Ligeti.Brabant Koor onder leiding van Louis Buskens, BenMartin Weijand, piano.

ZA 22 NOVEMBER / 15.00 UUR OrgelMuziek in de CathrienMuziek ter ere van St. Caecilia: werk van Jullien, Nivers enGounod. Gerard Habraken, orgel, en CollegiumMusicum Catharina onder leiding van Ruud Huijbregts.

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

De band tussen Mozart en Tsjaikovski bij philharmonie zuidnederland

FOTO NAGYFELBONTASU

IBRAHIM MAALOUFTIGRANROBERT GLASPER EXPERIMENTSELAH SUE FOTO KAREN MIRZOYAN

Page 11: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 11

Jeff Mills en Louis Andriessen bij TROMP PercussionConcours en festival presenteren uitersten in slagwerkmuziek‘Een dialoog aangaan met slagwerk als verteller, nietper definitie als ritme dus. Het gaat erom een verhaalte vertellen, dat is het interessante eraan.’ Het zijn dewoorden van techno-dj Jeff Mills. Op vrijdag 7 november wordt zijn orkestwerk Where Light Endsuitgevoerd in Muziekgebouw Eindhoven door Millszelf, de Amerikaanse slagwerkgroep Sõ Percussionen het Residentie Orkest onder leiding van André deRidder in een eenmalige uitvoering in Nederland. Ookis het concert de openingsavond van TROMPPercussion Eindhoven, een internationaal slagwerk-concours en -festival dat van 6 tot en met 16november in Eindhoven plaatsvindt.

Concours en festival eindigen samen in een anderhoogtepunt: tijdens de finale op zondagmiddag 16november brengen de drie grootste slagwerktalenten terwereld elk een uitvoering van Tapdance van LouisAndriessen met Asko|Schönberg. Dit nieuwe werk metslagwerk in de hoofdrol werd speciaal geschreven voorAndriessen’s 75ste verjaardag, mede in opdracht vanTROMP.

Slagwerk als (orkest)vernieuwer“Met TROMP zoeken we niet alleen wereldwijd nieuwslagwerktalent, maar zoeken we ook vernieuwing inbezetting en repertoire. Dat levert baanbrekend werk op,of dat nu vanuit de klassieke of pop, of in dit geval technohoek komt”, aldus projectmanager Arthur van der Drift.Where Light Ends en Tapdance geven een nieuwe textuuraan het orkest waarbij slagwerk niet ondersteunend is,maar juist de hoofdrol vervult. Volgens Van der Drift is JeffMills als techno-pionier iemand die “de klankkleur vanmuziek ingrijpend heeft beïnvloed”, en dringt die invloedzowel in populaire als in gecomponeerde muziek door:“Mills brengt diepe lagen in zijn muziek aan, hij wasbovendien een begenadigd jazzdrummer voor hij dj werd.”

ConcoursDe TROMP International Percussion Competition is hetenige tweejaarlijkse concours voor soloslagwerk terwereld. Een internationale jury van topmusici selecteerde28 deelnemers uit 14 verschillende landen die van 6 toten met 16 november in Eindhoven de competitie metelkaar aangaan. Naast het concours en festival vormtTROMP ook een ontmoetingsplek voor slagwerkers. Zonam Garrett Mendelow, tweede prijswinnaar van 2012,het initiatief om laureaten en oud-deelnemers te verenigenrondom een uitvoering van ‘Pleiades’ van Iannes Xenakis.De groep startte met succes een crowdfundingcampagnevia Kickstarter om het concert, met ondersteuning vanTROMP en Muziekgebouw Eindhoven, mogelijk te maken.Pleiades wordt zelden live uitgevoerd, maar geldt als een

van de meest spraakmakende composities van deGriekse componist.

KaartverkoopKaarten zijn te bestellen via Muziekgebouw Eindhoven:muziekgebouweindhoven.nl of op 040 244 20 20. Kijk voor meer informatie over het concours en festival op TROMPPERCUSSION.NL

Carducci String Quartet m.m.v. Peter Caelen (piano)Kasteelconcert GeldropKamermuziekZO 9 NOVEMBERKasteel Geldrop (Helze 8, Geldrop)12.00 uur / €18,- (tot 12 jaar € 8,-)

Dit Engels-Ierse kwartet is met jaarlijks meer dan 90concerten een van de meest succesvolle strijkkwartettenvan dit moment. Het gerenommeerde kwartet speelde opgrote internationale podia zoals Carnegie Hall, Library ofCongress in Washington en de vermaarde festivals vanVerbier, West Cork en Wratislava. Hun samenspel isovertuigend en fijnzinnig. Het concert wordt besloten methet prachtige pianokwintet van Brahms met Peter Caelen,die grote ervaring heeft met samenspel in de kamermuziek.Kortom, weer een heerlijk concert op Kasteel Geldrop.

J. Haydn - Strijkkwartet Op.33 in Es nr.2 The JokeD. Shostakovich - Strijkkwartet nr.1J. Brahms - Pianokwintet in f mineur Op.34

Reserveren vanaf 30 oktober: 040 - 368 57 66.Gereserveerde kaarten dienen op de dag van het concertom uiterlijk 11.30 uur te worden afgehaald.Organisatie Stichting Strabrecht Theater.

Flairck The Lady’s BackMuziekWO 12 NOVEMBERParktheater Eindhoven20.00 uur / v.a. € 19,50

De band Flairck veroverde vanaf eind jaren zeventig dewereld met onnavolgbare, instrumentale muziek. SylviaHoutzager, Peter Weekers en Erik Visser hadden in dejaren tachtig veel succes. Met hun groep Flairck reisden zejarenlang de wereld over. Waar ze kwamen, werden zeteruggevraagd: het afgelopen jaar nog verzorgden zeconcerten in onder andere Chili en Japan. En voorafgaandaan de Nederlandse tournee, staan ze in september opeen groot podium in Indonesië. “Onze muziek is tijdloosgebleken”, laat Sylvia Houtzager weten. “Waar ter wereldwe ook kwamen en wat voor taal ze daar ook spraken,iedereen houdt van onze muziek. Ook na zoveel jaar. Datis heel bijzonder.” Variaties op een Dame is het titelstuk van hetdebuutalbum van Flairck. The Lady’s Back. U hoort eenselectie uit het enorme oeuvre van het gezelschap. Oudemeesterwerken worden gecombineerd met nieuwemuzikale acrobatiek en een doorleefde, humoristischepresentatie.

Estelle’s Choice:ConvoyMuziekZA 1 NOVEMBER Tuchthuis21.00 uur solo / 23.00 uur band / vanaf 01.00 uur dj Gratis

De muziekkeuze van Estelle Stijkel (Bells of Youth)De komende zaterdagen in het Tuchthuis zijn nu allegendarisch. Estelle Stijkel gaat een nieuw avontuuraan en presenteert jou haar beste van ‘t bestemuziekkeuze. Vandaag is dat Convoy, een jongeTilburgse indierockband.

Geïnspireerd door de atmosferische artrock van Warpainten de dromerige hypnotiserende sound van Beach Houseen met hun eigen oversturende gitaren en minimalistischearrangementen met meeslepende vocalen creëren zij huneigen vorm.“De muzikanten ontmoetten elkaar in hun eerste jaar opde Rockacademie. Convoy speelde al in Extase enParadox en op het Incubate Zero festival!” (Kevin vanKalkeren, West-point).Kom ook 8, 15, 22 en 29 november naar het Tuchthuisvoor Estelle’s Choice.

Page 12: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN12

MUZIEK

Music for lunchMuziekDO 13 NOVEMBERCKE-concertzaal (Pastoor Petersstraat 180)12.30 uur / Gratis

Regelmatig kun je in de concertzaal van CKE een gratislunchpauzeconcert bijwonen. De invulling is elke keeranders: van lichte tot klassieke muziek, verzorgd doormuziekdocenten en muzikale partners van CKE. Hetprogramma wordt vooraf gepubliceerd op de website.CKE.NL

CKE CaféMuziekZO 16 NOVEMBEROude Rechtbank15.00 uur / Gratis

Vaste prik op de derde zondag van de maand: CKE Caféin de sfeervolle zaal van de Oude Rechtbank aan hetStratumseind. Schuif gezellig aan en geniet van de meestuiteenlopende en verrassende muzikale optredens vantalent uit Eindhoven en omgeving. Het programma wordtvooraf op www.cke.nl gepubliceerd.

Red Hill OrchestraJazz in WilhelminaMA 10 NOVEMBER 21.00 uur / €13,- / € 8,-

De Belgische Fendertoetsentovenaar Jozef Dumoulin komtnaar Eindhoven met de Amerikanen Ellery Eskelin optenorsax en Dan Weiss als drummer. Een ijzersterk trio.

Controllar + InwolvesImpro in TACVR 14 NOVEMBER 21.00 uur / € 7,50 / € 5,-

Een double-bill avond met twee sterke eigenwijze bands.Een rond de Vlaamse drumster Karen Willems (bekend vanZita Swoon en Yuko) en een met de Israëlisch zangeresAnat Spiegel. Allebei mengen ze moeiteloos de digitale ende analoge wereld.

Soselo in Siberia feat. Eefje de VisserMultimedia in NatlabWO 19 NOVEMBER 20.30 uur / € 14,- / € 8,-

Eefje de Visser houdt van experiment! Haar bijdrage aandeze voorstelling met het mulitimedia collectief 33 1/3 enhet Rosa Ensemble is mooi, integer en imponerend.

Carate Urio OrchestraJazz in WilhelminaMA 24 NOVEMBER 21.00 uur / € 11,- / € 7,-

Rietblazer Joachim Badenhorst is een van de meestopmerkelijke persoonlijkheden in het hedendaagsejazzlandschap. Met het zevenkoppige Carate UrioOrchestra maakt hij heel verscheiden muziek, die varieertvan epische rock tot minimalistische ambient en die zichtussendoor zelfs singer-songwriterallures aanmeet.

orkest de ereprijsNieuwe muziek in De Kruisruimte (Gen. Bothastraat)ZA 29 NOVEMBER 20.30 uur / € 11,- / € 7,-

Het programma 5endertig is niet compleet, nietchronologisch, zelfs niet met alleen maar hoogtepunten,maar wel met ijzersterke persoonlijke werken. Je ‘kunt’ erniet om heen, ook met ‘natte noten’ en ondanks derecessie: still kicking....

Michael PrinsNaked Song presents... (i.s.m. Muziekgebouw)Singer-SongwriterZA 15 NOVEMBEREffenaar (locatie: De Kapel)20.00 uur / € 14,-

Uit het niks was daar in 2013 opeens een parel van eenNederlandse singer-songwriter: Michael Prins. Hij wonzelfverzekerd de tweede editie van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, met letterlijk miljoenen mensendie met kippenvel op de bank meegenoten van zijnvertolking van Close to You. Dit bleek het juiste opstapjevoor zijn carrière, want hierna volgen de successen elkaarin rap tempo op. Zijn najaarstour was in no-timeuitverkocht en in 2013 verscheen het debuut van dezanger uit Haarlem, die met zijn sprookjesachtigemelodieën en ietwat rauwe stem een sterk eerste albumaflevert. We konden zijn warme stem al eerder dit jaarbewonderen op het Naked Song festival en deze zelfdestem zal ook vanavond weer gaan zorgen voor eengezonde dosis kippenvel.

Muziek bij CKE

Axes in november

CONTROLLAR JOACHIM BADENHORSTRED HILL ORCHESTRA

OPROEP Ook op het podium?We zijn altijd op zoek naar muzikaal talent uit Eindhoven en omgeving dat het aandurft om ons podium tebeklimmen. Solist, singer-songwriter, ensemble, band of compleet koor... (bijna) alles kan. Wil je meer weten of je aanmelden? Neem dan contact op met Sandra van Gerwen van CKE via [email protected] of(040) 2163212.

FOTO GAGARIN VERGIUS

Page 13: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 13

European Battle of the Coverbands KwartfinaleMuziekVR 14 NOVEMBER PopEi (Klokgebouw 300)20.00 uur / € 10,-

Tijdens deze kwartfinale strijden 5 bands om de 2deelnamebewijzen voor de halve finales. Er zal éénpubliekswinnaar worden gekozen op basis van de meestestemmen uit het publiek en één vakjurywinnaar op basisvan de meeste punten van de vakjury.

On the Battle stage: • Hit-It coverband (Top100-coverband)• The Values (rock coverband)• Barracuda (rock coverband)• Black Pearl (tributeband)• SP-11 (pop coverband)

POPEI.NL

Magical Mystery TourThe Analogues: play The BeatlesPopDO 20 NOVEMBEREffenaar20.15 uur / € 20,-

The Beatles namen Magical Mystery Tour op in de tijddat ze het optreden als groep al hadden opgegeven.Tot groot verdriet van veel Beatles-fans werden depsychedelische popsongs -volgens veel kenners hetbeste album van de fab four- dan ook nooit live tengehore gebracht. Bovendien waagden weinigtributebands zich de afgelopen jaren aan de complexesongs. Tot nu, want daar zijn The Analogues. Deaanwezige bezoekers bij hun debuutshow in People’sPlace sloeg in als een bom en Leo Blokhuis twitterde erlyrisch over. ‘Meesters in het nabootsen van deBeatlessound’, schreef het Parool. Het kon en mochtniet bij één concert blijven. Daarom komen TheAnalogues dit najaar naar Eindhoven. Laat deBeatlemania maar weer beginnen...

Curtis Hardingin EffenaarSoulDI 25 NOVEMBEREffenaar20.00 uur / € 10,-

Gruwelijke neo-soul uit de garages vanAtlanta met een vinylrelease op BurgerRecords.

Zweterige keldertjes, jonge mensen die uithun bol gaan, snoeihard en zwoel funkendegarage, kortom onvervalste sixties soul. CurtisHarding is anno 2014 de man om te hebbenals je deze vibe wilt laten herleven. Hij leerdede gospel zingen op jonge leeftijd en snaptals geen ander die oh zo belangrijke timingvan Otis Redding, Sam Cooke, Bo Diddleyen B. B. King. Hij communiceert zijn emotiesen visies via zijn muziek, met een scheurendestratocaster (leerde hij van onder andereBlack Lips) en een uptempo waar je dooiebetovergrootvader nog van los gaat. Zijndebuutalbum Soul Power bevat een dozijnheerlijke neo-soul tracks, rechtstreeks uit degarages van ‘zijn’ Atlanta.

Estelle’s Choice: A Name For The MoonMuziekZA 22 NOVEMBER Tuchthuis21.00 uur solo / 23.00 uur band / vanaf 01.00 uur dj Gratis

Muziekkeuze van Estelle Stijkel (Bells of Youth)De komende zaterdagen in het Tuchthuis zijn nu allegendarisch. Estelle Stijkel gaat een nieuw avontuuraan en presenteert jou haar beste van ‘t bestemuziekkeuze.

Vandaag is dat A Name For The Moon - zes hechtemuzikanten die dagelijks bij elkaar over de vloer komen enbinnenkort hun eerste EP uitbrengt. Na hun minitour inEngeland won de band de ‘Slag om Horizontoer’ waarnade bandleden aan boord stapten van de zeilboten vanFestival Horizontoer. Dit was een bijzondere ervaring!Verwacht heldere meerstemmigheid, sferische invloedenen een indringende onderlaag. De sterke vriendschaptussen de bandleden is ook zeker iets wat je terug kunthoren in hun muziek.

Dancing MoszkowiczMet dj’s RapapapaaDanceVR 31 OKTOBER, 14 EN 28 NOVEMBEROude Rechtbank22.00 uur / Gratis

Échte glorie vergaat nooit. Daarom verklaart De OudeRechtbank Dancing Moszkowicz voor geopend! Brenggerust de dandy in je of je innerlijke Eva tot leven opde dansvloer, want dj’s Rapapapaa verrassen jetelkens weer met de meest stijlvolle en vooraldansbare kneiters van hits. Uit alle jaren die jij je kuntheugen en waarin je alles deed wat de wet en anderswel God verboden had.

Is het net uit met je knappe verkering, word je uit je ambtontheven en hoef je deze vrijdag ook geen Boulevard meerte presenteren? Dan heb je eindelijk weer eens tijd om dehele nacht door te dansen! En vooruit, omdat we geenachttien meer zijn, krijg je maar liefst twee weken om teherstellen / je mooiste dansjurk te strijken / een leuke datete regelen / wéér oppas voor de kinderen te vinden (nogmaar een paar jaar, dan kun je ze een paar deurenverderop parkeren).Elk protest of pleidooi om te verzaken, wordt afgewezen.

Page 14: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN14

MUZIEK CULTUUR+De beroemde Vijfde van Beethoven bij philharmoniezuidnederlandKlassiekZA 29 NOVEMBERMuziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (gratis inleiding door Jószef Auer om19.15 uur) / vanaf € 15,-

Ta-ta-ta-taaaa. Wie dit leest en zelfs maar af en toenaar muziek luistert zal in deze letters direct een vande beroemdste thema’s van de westersemuziekgeschiedenis herkennen. Zelfs zonder direct teweten waar het nu eigenlijk bij hoort. Het begin vanBeethovens Vijfde symfonie is een signaal gewordenvan hoop, kracht, stoerheid, ook al noemdeBeethoven het een noodlotsmotief. Dit overbekendethema krijgt op zaterdag 29 november inMuziekgebouw Eindhoven van de philharmoniezuidnederland een context. Onder leiding van oudemuziekspecialist Jan Willem de Vriend klinkt decomplete Vijfde symfonie.

Daarmee zet het orkest samen met De Vriend deverkenning van het werk van Beethoven voort. Niet alleengoed voor het orkest, maar ook een feest voor deluisteraar. Want de noten die volgen op dit noodlotsmotiefzijn misschien minder bekend, maar minstens zoenerverend. Bovendien staat ook Beethovens langste enmeest bekende pianoconcert op het programma. DeItaliaanse pianist Roberto Prosseda speelt BeethovensVijfde pianoconcert, dat ongetwijfeld geheel tegenBeethovens wil de bijnaam Keizersconcert kreeg. Ditverwijst niet alleen naar de grootsheid van het concert,maar ook naar Napoleon. En Beethoven had het in 1808niet meer zo op deze door zichzelf tot keizer verhevenFransman. Voor de muziek maakt het niet uit. Die isminstens zo meeslepend als Rossini’s OuvertureSemiramide waarmee de philharmonie zuidnederlanddeze wervelende en niet te missen Beethovenavondopent.

philharmonie zuidnederland. Dirigent Jan Willem deVriend. Piano Roberto Prosseda,

Rossini – Uit Semiramide: OuvertureBeethoven – Pianoconcert nr 5Beethoven – Symfonie nr 5

Perk InterieuropleidingDagexcursie RotterdamZA 29 NOVEMBERVertrek: 8.00 uur vanaf Visserstraat 13 / Terug ± 19.00 uur€60,- incl. lezing / excl. entrees (met museumjaarkaart alle entrees gratis)

“Rotterdam is one of themust sees of 2014, TheNew York Times and theRough Guide say”. Perk Interieuropleidingenneemt deze raad graag terharte en organiseert eendagexcursie naar “themost vibrant, culturallydiverse and constantlyevolving metropolises inthe low lands”.

Design en modernearchitectuur staan centraal.In het programma zijnklassiekers als de VanNellefabriek en deKubuswoningen opgenomen én een tour langs de monumentale moderne architectuur. Met het verdwijnen van dehavenfuncties is er genoeg ruimte ontstaan om het waterfront te voorzien van nieuwe functies. In het Lloydkwartier, deKop van Zuid en Katendrecht zijn de afgelopen jaren interessante woningbouwprojecten en tal van publieke enadministratieve gebouwen gerealiseerd. Bijvoorbeeld Nederlands hoogste kantoorgebouw de Maastoren, de Montvideovan Mecanoo, Het Nieuwe Luxor Theater van Peter Wilson, het verbouwde Las Palmas en de hoogste woontoren vanRotterdam de New Orleans van Alvaro Siza, het KPN gebouw van Renzo Piano, het beeldbepalende World Port Centerontworpen door sir Norman Foster en de op 1 oktober j.l. geopende Markthal van Winy Maas. Hans de Jong,projectontwikkelaar Provast, verzorgt voor Perk deze dag een lezing over de ontwikkeling en bouw van de Markthal.

Op het programma staat ook een bezoek aan vier belangrijketentoonstellingen. In de Kunsthal (architect Rem Koolhaas) is eenoverzicht van het veelomvattende oeuvre van Rudolf Steiner (1861-1925) te zien. Hij is één van de meest veelzijdige hervormers van detwintigste eeuw en een inspiratiebron voor kunstenaars alsMondriaan, Kandinsky en Beuys maar ook voor hedendaagsedesigners als Olafur Eliasson en Konstantin Grcic. Ook in deKunsthal 'Design Art. 15 jaar VIVID'. Galerie VIVID is in 1999opgericht door Saskia Copper en Aad Krol en laat een belangrijkegroep Rotterdamse en internationale kunstenaars en ontwerperszien, die door Copper en Krol worden vertegenwoordigd, zoalsMinale-Maeda en Richard Woods & Sebastian Wrong. Ook is in deKunsthal de internationale tentoonstelling Designing 007: Fifty Yearsof Bond Style te zien.

Met de tentoonstelling Ongewoon gewoon viert Museum Boijmans Van Beuningen het tienjarige jubileum van StudioWieki Somers. Er is nieuw werk te zien van Dylan van den Berg en Wieki Somers en en hun artistieke opvattingenworden toegelicht.

Het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan Het Nieuwe Instituut (voormalig NAI). Daar is een dubbeltentoonstellingover het Structuralisme: een deel is samengesteld door architect Herman Hertzberger, het andere deel is het startpuntvan een meerjarig wetenschappelijk onderzoek door het Jaap Bakema Study Centre onder leiding van Dirk van denHeuvel.

Reisbegeleiding Marian van den Dungen (interieurarchitect) en Carla Boomkens (interieurarchitect) Informatie 040 244 35 13 / perk-interieur.nl

Volksuniversiteit EindhovenLevenslang leren en permanente educatieLezing door Herman BoumaDI 18 NOVEMBERLocatie: Academisch Genootschap (Parklaan 93)20.00 uur / €7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Mensen kunnen niet alleen een leven lang leren, ze doen dat ook. Tenzij ze ziekten krijgen die hetgeheugen aantasten. Bij deze lezing wordt besproken wat er aan het leren verandert bij toenemende leeftijd. Educatie ishet georgani seerde proces om groepen mensen bepaalde kennis of vaardigheden te leren. We doen dat vooral voor dejeugd, maar ook wel in het beroep. Permanente educatie is dan de manier om ieder steeds de mogelijkheid te geven ombij te leren. Dat is vooral van belang als kennis snel veroudert en de maatschappij om ons heen steeds nieuwe eisenstelt. Dat is nu zeker het geval. Door innovaties van de technologie en de bloei van de wetenschappen verandert dewereld in hoog tempo. Ongeveer 20 jaar geleden was er nog geen internet en vijf jaar geleden bestond er nog geentablet of smartphone. In bijna elk wetenschapsgebied is er grote vooruitgang. Besproken wordt wat er nu van permanente educatie terecht komt en welke organisaties daarin actief zijn.Herman Bouma is verbonden aan de TUE, speciaal voor het nieuwe vakgebied Gerontechnologie: techniek voor ouderen.Ook na zijn TUE pensioen in 1999 werd dit multidisciplinaire vakgebied samen met vele anderen verder internationaalopgebouwd. Bouma is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en nog steeds actief in hetvakgebied.

FOTO MICHIEL VAN NIEUWKERK

Page 15: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 15

EXPOCULTUUR+GLOW 2014 Stad in bewegingLichtkunstfestivalZA 8 T/M ZA 15 NOVEMBER Binnenstad Eindhoven en Strijp-SVanaf 18.30 uur / Gratis

Van 8 tot en met 15 november staat Eindhoven weervolop in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Hetthema van de negende editie is ‘Stad in beweging’.Zo’n vijftig kunstenaars bieden met lichtinstallaties, -sculpturen, -projecties en performances detoeschouwers een verrassend nieuwe kijk op de stad.GLOW Eindhoven is gratis toegankelijk en trok vorigjaar maar liefst 520.000 bezoekers.

We zijn continu in beweging. Te voet, op de fiets, met deauto, bus of trein. Bij elke verplaatsing verandert onsperspectief op de stad en beleven wij onze omgevingsteeds op een andere manier. Zelfs als wij stilstaan,verandert de wereld om ons heen. Zo is de stad steeds in

wording. Soms in rap tempo, soms zo langzaam dat wehet ons niet bewust zijn. De kunstenaars van GLOW willende toeschouwers in beweging zetten en ze eenverrassende nieuwe kijk op de stad bieden. Eenwandelroute door het centrum langs bekende en minderbekende plekken verbindt de lichtkunstwerken met elkaar.Het publiek wordt uitgedaagd om niet alleen te kijken,maar ook echt te zien en intens te ervaren.

Eindhoven, Stad in BewegingGLOW accentueert de sterke band van Eindhoven metlicht. Sinds 1870 kwam de luciferindustrie op gang en in1891 vestigde Philips er een gloeilampenfabriek. Medehierdoor is de stad uitgegroeid tot de huidigetechnologische metropool. Eindhoven is tegenwoordigmeer dan ooit in beweging, gaat vooruit, groeit. Eindhovenis een broedplaats van vernieuwing op het gebied vantechnologie, design en kennis. Zowel creatieve innovatorsals slimme wetenschappers krijgen alle ruimte omgrensverleggend bezig te zijn.

GLOW NEXTinnovatie en toekomstvisieGLOW biedt niet alleen een andere kijk op heden en verleden, maar ook een vergezicht als het om de toekomst gaat.

Er worden actuele, maatschappelijke kwesties aan de kaakgesteld. Kan licht een rol vervullen bij vraagstukken rondduurzaamheid, gezondheid, veiligheid en kwaliteit vanleven? GLOW NEXT op Strijp-S biedt een platform voorinnovatieve en experimentele lichtkunst, maar ook voorlichttoepassingen die een maatschappelijke betrokkenheidtonen. Ook op GLOW NEXT volgen bezoekers eenwandelroute langs de verschillende lichtobjecten.

GLOWEINDHOVEN.NLFACEBOOK.COM/GLOWEINDHOVEN @GLOWEINDHOVEN

Glow in NatlabLichtkunstZA 8 T/M ZA 15 NOVEMBER Natlab

Op Natlab zal een selectie te zien zijn van vroegelichtkunst uit de jaren twintig als ode aan de begintijd vande film, ook in het kader van de viering van 100 jaarNatlab. Vooral Duitse en Franse kunstenaarsexperimenteerden in die begintijd met het medium film. Zemaakten korte impressies van enkele minuten waarbij somssimpele objecten totaal veranderden door licht enschaduw. Vaak werd er ook muziek bij gecomponeerd dieer apart, live bij uitgevoerd werd, omdat de geluidsfilm nogniet bestond. Dat waren vaak experimentele composities.Deze fantastische, nog steeds actuele lichtkunst zal opNatlab tijdens Glow Next te zien zijn, in een voortdurendherhaalde reeks met werk van Man Ray, Laszlo MoholyNagy en Oskar Fischinger.

Hallo Esther,

Ik denk het niet, maar ik zal een poging wagen. De installatie waar we samen naarkeken, de Large Pendulum Wave, is tegelijkertijd een hele complexe als een heleduidelijke machine. Complex in haar techniek en berekeningen, maar duidelijk in hettotaalbeeld en de ervaring die ze teweegbrengt. De beta’s, om het zo maar even tenoemen, raken getriggerd door de open constructie, de zichtbare techniek en decomplexiteit van de patronen die ontstaan tijdens het slingeren. Zichtbare techniek is één van de ontwerpeisenals we een nieuwe machine gaan bouwen. Waar mogelijk plaatsen we de werkende onderdelen juist aan debuitenkant en niet in glimmende zwarte doosjes (lees: smartphones etcetera). We willen de techniek dus weertastbaar maken en dit blijkt niet alleen te werken voor de beta’s, maar verrassend genoeg ook voor alpha’s.Kunst, en in het bijzonder bewegende lichtkunst, is ideaal om juist beide hersenhelften te vullen waarbij iederop zijn of haar manier kan wegdromen. Je schreef dat we er zo anders naar kijken. Ik vermoed dat dat meevalt.Ik denk meestal in beelden in plaats van woorden. Beelden geven meteen alles weer en het is voor mij meteenduidelijk of een beeld goed is of niet. Tijdens de eerste testen waarbij het effect zichtbaar werd, had ook bij mijhet gevoel de overhand. Het beeldwas goed. En nog steeds geniet ikvan de beelden die de machine toont.Dat komt ook omdat de ontwikkelingvan de machine doorgaat. Er wordenvoortdurend nieuwe dingen aantoegevoegd: andere kleuren licht,rookmachines, live camerabeeldenvanaf de top, etcetera. Hopelijk is hetiets duidelijker geworden. Ik vond hetleuk om er met jou op deze manierover te praten.

Tot Glow,Ivo

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & IVOGlow-kunstenaar Ivo Schoofs reageert op de brief van Esther Bennenbroek (zie pag. 3)

FOTO CLAUS LANGER

GLOW 2013CLOUD VAN CAITLIND BROWN EN WAYNE GARRETT

GLOW 2014ROB PORTENGEN

GLOW NEXT 2013 CONTROL NO CONTROL VAN DANIEL IREGUI, IREGULAR

FOTO CLAUS LANGER

VROEGE ANIMATIE UIT STUDIE NR. 7 VAN OSKAR FISCHINGER

Page 16: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN16

EXPO

Page 17: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 17

Het Parijse duo NONOTAK verheft het spelen met perspectief, licht, schaduw, geluid en ruimte tot een ware kunstvorm in de tweenieuwste installaties DAYDREAM V.4 en SILHOUETTES. Voor MU en STRP voegen ze daar tijdens GLOW NEXT een bijzonder extraelement aan toe door elke avond ook live op te treden. Hun performance LATE SPECULATION zal zich gedurende de acht avondenvan GLOW NEXT ontwikkelen tot een soundscape met dynamische visuals die je niet mag missen.

8 NOV – 15 NOV 2014 (10.00 – 23.00)OPENING: SAT 8 NOVEMBER from 20.30PERFORMANCE: EVERY EVENING from 21.00

Roland Schimmel, The Innocent Body Computeranimatie (projectie), 2014Kijken doen we met onze ogen, maar vooral ook met ons brein. The Innocent Body is eensamenwerkingsproject tussen kunstenaar Roland Schimmel, de TU/e en het VanAbbemuseum en stelt de relatie tussen oog en brein centraal: onze hersenen laten onsmeer zien dan we denken. Soms zijn dat effecten die, in de woorden van de kunstenaar‘een enerverend gevoel van machteloosheid’ veroorzaken. Schimmel manipuleert ditproces bewust, zowel in zijn werk op doek als in dit digitale werk. Licht speelt hierbij eencentrale rol.De presentatie tijdens GLOW 2014 laat een gedeelte zien van het project The InnocentBody zien; het gehele project wordt begin december in het Van Abbemuseum getoond.

The Otolith Group, Souvereign Sisters, 2014Ontwikkeld in samenwerking met Bergen Kunsthall, Bergen en Casco–Office for Art,Design and Theory in samenwerking met Artsonje Center 3D scans en animatiedoor ScanLAB Projects.

Tijdens GLOW is in het auditorium van het Van Abbemuseum het werk Sovereign Sisters(2014) te zien van The Otolith Group. Dit kunstwerk is een driedimensionale weergavevan een monumentaal beeld van René de Saint-Marceaux uit 1907 getiteld Autour duMonde (Rond de wereld), dat nog steeds te zien is in het Kleine Schanze Park in Bern,Zwitserland. Het verbeeldt de grootse ambities van de toenmalige Union PostaleUniverselle om post over de hele wereld te kunnen bezorgen. In de geprojecteerde weergave van The Otolith Group is dit imposante beeld veranderd ineen wolk van punten en zo ontdaan van zijn materiële aanwezigheid.

GLOW in het Van AbbemuseumLichtkunstZA 8 T/M ZA 15 NOVEMBER Van Abbemuseum

STILL VAN THE INNOCENT BODY, COURTESY THE ARTIST STILL FROM 'SOVEREIGN SISTERS' (2014)

NONOTAK IN MU

Page 18: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN18

EXPO

SMPLY CMPLX 2.0 TentoonstellingZA 1, ZO 2, VR 7 T/M ZO 9 NOVEMBEROPENING ZA 1 NOVEMBER 15.00 -18.00 UURKruisruimteOpen 13.00 - 17.00 uur (en op afspraak)

De tweede groepstentoonstelling van Stichting Complex: SMPLY CMPLX 2.0 is enerzijdseen continuering van de jaarlijkse gezamenlijke presentatie van de atelierhuurders,anderzijds is het de gelegenheid om de aankomende koppelexposities onder de aandachtte brengen. De tentoonstelling is te zien in de presentatieruimte van de stichting: deKRUISRUIMTE. Stichting Complex heeft een rijke schakering aan beeldende, muzischeen design kunstenaars in huis. STICHTINGCOMPLEX.NL EN FACEBOOK

Zesde Kolonne

Label NightZA 29 NOVEMBER TAC20.00 uur / Gratis

Neon Twin, Segna Etna,Hiernaermaels, HardHeaded Soul en FableDust hebben met elkaargemeen dat ze uitkomenop het label van deZesde Kolonne. Mooievinyl uitgaves voor hetoog en voor het oor, metaltijd een verrassing.

Met dit jaar alleen al 5nieuwe releases werd hettijd voor een label night.Een preview van FableDust, noisepop van NeonTwin, Hard Headed Soulmet een special concert terviering van 20 jaarMaskarada, nu eindelijk opvinyl. Psyche&Roll vanSlumberland, intieme electronica van Hydepark en presentatie van de nieuwe plaat vanDubach&vanHorrik. Om te luisteren ga naar ZESDEKOLONNE.BANDCAMP.COM

In het Van Abbemuseum Openingstijden Van Abbemuseum di t/m zo 11.00-17.00 uur (gratis eerste do van demaand 17.00-21.00 uur) Toegangprijs (tenzij andersvermeld) €12,-

Bekentenissen van de Imperfecte 1848 – 1989 – vandaagEen dwarsdoorsnede van de moderne cultuur TentoonstellingZA 22 NOVEMBER T/M ZO 2 FEBRUARI 2015Van Abbemuseum

Zaterdag 22 november opent de tentoonstellingBekentenissen van de Imperfecte in het Van Abbemuseum.

1848 en 1989 zijn twee ijkpunten in de modernegeschiedenis. Twee revoluties. De eerste met als symbool debarricade van de Februarirevolutie en de tweede met deBerlijnse Muur. In deze tentoonstelling willen we de actualiteitvan deze twee momenten naar voren brengen. Beide legdende basis voor onze hedendaagse wereld. De gebeurtenissenvan 1848 resulteerden in de moderne grondwet en onzedemocratische natiestaat en 1989 was bepalend voor onzehuidige geopolitieke wereldorde.

Uitgangspunt voor de verkenning van de moderne tijd is eencitaat van de 19de eeuwse Engelse romantische kunstcriticusen sociale hervormer John Ruskin. In Stenen van Venetiëschreef hij: “Van grote architectuur mogen we verwachten datze een aantal menselijke waarheden uitdrukt: de bekentenistot imperfectie, en de bekentenis van ons verlangen totverandering.” Kernachtiger kun je het moderne dilemma nietsamenvatten. We dromen van een perfecte wereld, die met alletechnologische vooruitgang ook binnen handbereik is, maartelkens als we ons ideaal realiseren blijkt de gedroomdeutopie, een dystopie. We hebben een nieuwe mentaliteit nodig,een andere kijk op de wereld en daar nodigt dezetentoonstelling toe uit.

Samen met een zeer diverse groep hedendaagse beeldendekunstenaars ontwikkelde het museum een tentoonstelling waarin kijken, denken en handelen op een vloeiende manier inelkaar overlopen en de bezoeker – jijzelf – wordt uitgedaagd om na te denken over hoe je in de wereld staat. De tentoonstelling is daarom geen historisch overzicht van kunst, maar een dwarsdoorsnede van de moderne cultuur dielaat zien dat kunst en vormgeving alle facetten van het leven raakten. De basis voor de tentoonstelling is eenindrukwekkende, architecturale interventie van kunstenaar Liam Gillick, die aan de hand van de barricade, steedsverschillende barrières opwerpt in de tentoonstelling, die de bezoeker op speelse wijze moet overwinnen. In dezearchitectuur vind je nieuwe en oude kunstwerken van onder andere Constant, Francesco Garcia Dory, Renzo Martens,Wendelien van Oldenborgh, Alexandra Pirici & Manuel Pelmus, Antoni Miralda, Li Mu en John Ruskin.

Het Oog

Sachi MiyachiThe Fall - Transition into the betterTentoonstellingT/M 29 MAART 2015Van Abbemuseum

De Japanse kunstenaar Sachi Miyachi verandert de ruimteHet Oog in een actieve ruimte waar regelmatigperformances worden gehouden. Deze performances zijngeïnspireerd op festivals van over de hele wereld en gaanover het zuiveren van het leven en het verdrijven vannegatieve geesten. Sachi Miyachi is de winnaar van detweede editie van de Theodora Niemeijer prijs, eenbeeldende kunstprijs speciaal voor beginnende,vrouwelijke kunstenaars. De performances vinden vanaf 1 november plaats.VANABBEMUSEUM.NL

FOTO GRIZEDALE ARTS

UNCLOSED CHRONICLE1 PHOTO BY SACHI MIYACHI

Page 19: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 19

30 + 31 OKTOBERBeursgebouw10.00 u • Cultuur+BoekenfestijnGratis

NOVEMBER

ZATERDAG 1Parktheater Eindhoven20.00 u • showPilobolusShadowlandv.a. € 35,-20.30 u • dansAndré Grekhov Open your Mind€ 12,5020.30 u • muziektheaterTheaterplan Werkplaats Vanaf hier (première)€ 13,50

TuchthuisVanaf 21.00 uur • MuziekEstelle’s Choice: ConvoyGratis

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekSo What’s Next met o.a. Selah Sueen Typhoon€ 39,-

Natlab door Plaza Futura20.30 u • TheaterThe immortals 3D - Oostpool /Boogaerdt van der Schoot€ 16,50 / € 14,50

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekThe JiganticsGratis

Catharinakerk15.00 u • Muziek in de Cathrien Helmonds Vocaal Ensemble€ 7,- / CJP/stud./kinderen Gratis

Van Abbemuseum14.00 u tot 16.00 u • JeugdKinderkunstclub€6, reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Eindhoven Museum11.00 - 17.00 u • Cultuur+Proef het verleden (themaweekend)€ 8,50

Beursgebouw10.00 u • Cultuur+BoekenfestijnGratis

Dynamo20.00 u • MuziekRob Lynch ( full band) + SeanMcgowan + Stijn Charpentier€ 5,- / dagkassa € 7,-

ZONDAG 2Parktheater Eindhoven14.30 u • musical 6+Maud Mulder, Geert Hoes e.a.Sneeuwwitje De Musical€ 22,50 (volw) € 19,50 (kind)14.30 u • cabaretJaquelien de Savornin LohmanLiedvermaak€ 19,5014.30 u • muziektheaterTheaterplan Werkplaats Vanaf hier€ 13,50

Muziekgebouw Eindhoven14.15 u • Muziekphilharmonie zuidnederlandv.a. € 15,-

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekMatchbox (UK) + the Hostmen€ 12,50

PopEi14.00 u • Muziek/JeugdThe Kids Are Alright Gratis

Eindhoven Museum11.00 tot 17.00 u • Cultuur+Proef het verleden (themaweekend)€ 8,50

Beursgebouw10.00 u • Cultuur+BoekenfestijnGratis

Dynamo 13.00 u • Theater/DansOpen Your Mind 3: Workshops€ 15,- / dagkassa € 30,-19.00 u • MuziekEvil Conduct (albumpresentatie) + The Dormps€ 14,- / dagkassa € 16,-

MAANDAG 3Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekBill Wyman's Rhythm Kings metspecial Guest Mary Wilson€ 32,5021.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert Eric Taylor€ 10,-

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur + Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs 13.00 u tot 13.45 u • Cultuur+/JeugdTheaterrondleiding€ 3,- per persoon, kinderen t/m 5 jaar Gratis

Effenaar20.00 u • MuziekHelmet€ 18,50

DINSDAG 4Parktheater Eindhoven20.00 u (19.15 u Inleiding) • dansScapino Ballet Rotterdam Iconsv.a. € 22,5020.30 u • muziektheaterSluysmans & van Warmerdam Judee Sill – a californian dreamer€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekDe gehoorde stilte I Luistercursus door Frank de Munnik€ 12,-

WOENSDAG 5Parktheater Eindhoven20.00 u (19.15 u inleiding) • toneelWaldemar Torenstra, Genio de Groote.a. De ontdekking van de hemelv.a. € 24,5020.30 u • circus / dansTangram€ 21,5020.30 u • cabaretThe Laughing Lizard Boom Chicago South 1€ 13,50

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datum3 coeurs20.15 u • Cultuur+Filmquiz€ 3,- per persoon

PopEi20.00 u • MuziekPUURliedjes Gratis

DONDERDAG 6Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretFreek de Jonge Als Je Me Nu Nog Niet Kentv.a. € 21,50

ART AGENDA NOVEMBER

Van 31 oktober tot 25 januari 2015 exposeren Okke en GeertWeerstand in het Vincentre bronzen beeldjes en mozaïekwerken onder de titel Ode aan Vincent. Het betreft Vincent vanGogh’s gerelateerde onderwerpen als Brabantse taferelen,spitter en aardappelrooien. OKKEWEERSTAND.NL / GEERTWEERSTAND.NL

Van AbbemuseumBilderdijklaan 10DoorlopendEr Was Eens… De Collectie Nu

t/m 9 november Design Academy EindhovenSense Nonsense

t/m 18 januari 2015Staging the message – The openwork of Jan van Toorn

8 t/m 15 novemberGLOW in het Van Abbemuseum - TheInnocent Body

22 november t/m 2 februariBekentenissen van de Imperfecte1848 – 1989 – vandaagEen dwarsdoorsnede van de modernecultuur

t/m 29 maart 2015Het Oog – Sachi MiyachiThe Fall – Transition into the better

Permanente expositieDan Perjovschi - Wandtekeningen

Diverse locaties Eindhoven8 t/m 15 novemberGLOW 2014 – Stad in Beweging

Kruisruimte ComplexGeneraal Bothastraat 7 E1, 2, 7, 8 en 9 november SMPLY CMPLX 2.0

MU | Strijp STorenallee 40-068 t/m 15 novemberGLOW NEXT: NONOTAK

MU28 november t/m 22 februariGrowing New – Bio Art & Design

TACVonderweg 17 t/m 15 novemberGlow: De Bende, Les Projecteurs &Truly Truly21 november t/m 13 decemberBUCK

Piet Hein EekHalvemaanstraat 30t/m 16 november City Lights

Philips MuseumEmmasingel 31t/m 4 januari 201575 jaar Philips shavers

CKEPastoor Petersstraat 180t/m 3 november 2014Ad Karman - Waar wij wonen

VincentreBerg 29, Nuenent/m 15 december De familie Van Gogh en hunbijzondere band met Nuenentot 25 januari 2015Okke en Geert Weerstand - Ode aanVincent

Diverse locaties Eindhovent/m medio 2015PROUD: Co-design: mensvriendelijkontwerp

GlowfoodGlowrestaurant Oude Rechtbank & GlowbuffetTuchthuis (i.s.m. Maison de Boer)Cultuur+ZA 8 T/M ZA 15 NOVEMBER17.30 – 23.00 uur

Dit jaar schuifel je tijdens Glow door de verlichte straten en schuifje voor Glowfood aan bij Tuchthuis/ patio Oude Rechtbank. Als deschemer valt worden Hot Glow Dogs bereid op de patio of kies jevoor het dinerbuffet in het Tuchthuis.

HOT GLOW DOGS - PatioDiverse varianten op het broodje hotdog.

GLOWBUFFET TUCHTHUISMet een buffet verlies je niet teveel tijd. Het Glowbuffet in hetTuchthuis belooft een eerlijke stevige maaltijd die past bij de tijd vanhet jaar en de perfecte bodem biedt om de Glow wandeling voort tezetten. Denk stamppotten, gehaktballen, denk bruine bonen endraadjesvlees. En een toetje toe.

SLUYSMANS & VAN WARMERDAM MET JUDEE SILL – A CALIFORNIAN DREAMER IN PARKTHEATER

FOTO HENK VEENSTRA

Page 20: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN20

AGENDA NOVEMBER20.30 u • cabaretMurth Mossel Louter Liefde€ 18,-

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertSneakpreview TROMP PercussionEindhoven€ 1,- 20.15 u • MuziekThe Earth, Wind & Fire Experience€ 39,50

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumAanmodderfakker

Dynamo18.00 u • MuziekImpericon Never Say Die!€ 22,50Altstadt21.00 u • MuziekRacing Glaciers€ 6,-

Dynamo18.00 u • MuziekNever Say Die 2014: Terror +Comeback Kid + Stick To Your Guns +Obey The Brave e.a.€ 22,50

VRIJDAG 7Parktheater Eindhoven20.30 u • toneelAnneke Blok en Henriëtte Tol Een Goed Nest€ 23,50

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • MuziekTROMP International PercussionCompetition Ronde 1 (A)Gratis20.15 u • MuziekJeff Mills: Where Light Ends - Jeff Mills,SO Percussion & Residentie Orkest€ 29,-

Natlab door Plaza Futura20.00 u • MuziekOrkest Zuid Poème Électronique€ 3,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / Gratis kennismaken

Dynamo 22.00 u • MuziekOutput XSGratis

ZATERDAG 8Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretSara Kroos Van Jewelste (reprise)v.a. € 21,50

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • MuziekTROMP Beats All en Concours Ronde 1 (B)Gratis

16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions Tommy MoustacheGratis

Oude Rechtbank en Tuchthuis17.30 - 22.30 u - Cultuur+(t/m zaterdag 15 november)Glowfood

Natlab door Plaza Futura20.00 u • MuziekOrkest Zuid Poème Électronique€ 3,-

Natlab door Plaza FuturaFilm • t/m za 15Glow NextGratis

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekThe Black Marbles (SW) + Amberjacks€ 5,-

Effenaar20.00 u • MuziekTwin Atlantic€ 10,-

Van Abbemuseum14.00 u tot 16.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6, reserveren via kkc.vanabbemuseum.nlGLOW / projecten The Innocent Bodyvan Roland Schimmel & SovereignSistersGratis

Catharinakerk15.00 u • KamerMuziek in de CathrienJoost Vermeiren en Carina Rinkes€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

TAC21.00 u • MuziekMÓA€ 3,-

ZONDAG 9Parktheater Eindhoven16.00 u • dansICKamsterdam / Emio Greco|Pieter C.ScholtenOne man without a cause€ 17,5018.30 u • toneel / eetvoorstellingIwan Dam Umami€ 39,50 (incl. maaltijd)

Muziekgebouw Eindhoven13.00 u • MuziekAan de SlagTROMP Percussion EindhovenGratis

Natlab door Plaza Futura13.00-18.00 u • FilmIndian film festival

PopEi15.00 u • MuziekWatDePopSchaft€ 2,-

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekSurf's Up: Beware The Dangers Of AGhost Scorpion! (USA) + The BiarritzBoysGratis

Effenaar16.00 u • MuziekAliyah€ 12,50 / € 42,50 (Ticket + VIP Pakket upgrade€ 30,-)20.00 u • MuziekBreton€ 10,-

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur + Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Kasteel Geldrop12.00 u • Kasteelconcert Kamermuziek met Carducci StringQuartet m.m.v. Peter Caelen (piano)€ 18,- (tot 12 jaar € 8,-)

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

MAANDAG 10Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretTon Kas Eerste Klootviool€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven13.00 u • MuziekTROMP International PercussionCompetition Ronde 2Gratis20.15 u • JazzTrijntje Oosterhuis / Clayton HamiltonJazz Orchestra ‘Sundays in New York’€ 35,-21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert JosienneClark & Ben Walker€ 10,-

Diverse locaties18.00 u • Cultuur+ (t/m 13 november)Culinaire wandeling tijdens GLOW 4-gangen diner in 4 verschillenderestaurantswalking-dinner.nu

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekAxes: Jazz in Wilhelmina Red Hill; Orchestra€ 13,- / € 8,-

DINSDAG 11Parktheater Eindhoven20.00 u • dansISH – Like 4 Real€ 19,5020.30 u • cabaretBlind Date 2Theaterbezoek op goed geluk€ 12,50

Piet Hein Eek21.00 u • MuziekRonde 1 en 2 TROMP PercussionEindhoven @ Piet Hein Eek€ 12,50

WOENSDAG 12Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekFlairckThe Lady’s Backv.a. € 19,5020.30 u • toneel / muziekDe Hollanders De Laatsten€ 16,50

Muziekgebouw Eindhoven14.00 u • MuziekTROMP International PercussionCompetition Halve FinaleNnb20.15 u • MuziekOrchestre Philharmonique duLuxembourgvanaf € 28,-

Stroomhuis21.00 u • MuziekEagulls€ 10,-

Dynamo19.30 u • MuziekGnarwolves + Prawn + The 101's€ 10,-20.00 u • Dans/MuziekMr. Wiggles popping and hip hopworkshops€ 18,- / dagkassa € 20,-

DONDERDAG 13Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaret / muziekLucky Fonz III Neurose, geur & maneschijn€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertTROMP Percussion EindhovenCompositiewedstrijd€ 1,-14.00 u • MuziekTROMP International PercussionCompetition Halve Finalennb

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumMommyWhiplash

CKE12.30 u • MuziekMusic for LunchGratis

VRIJDAG 14Parktheater Eindhoven19.00 u • muziek / beeldend 8+Maas theater en dansHet verhaal van de getallen€ 15,-20.00 u (19.15 u Inleiding) • dansIntrodans Meesterschapv.a. € 21,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekHélène Grimaud pianoVanaf € 28,-

PopEi20.00 u • MuziekEuropean Battle of the Coverbands€ 10,-

TAC21.00 u • MuziekAxes: Impro in TAC - Controllar +Inwolves€ 7,50 / € 5,-

Page 21: UIT IN EINDHOVEN november 2014

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / Gratis kennismaken

Carte Blanche20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning Tunnelvisie€ 7,50

Oude Rechtbank22.00 u • MuziekDancing Moskowicz met dj’sRapapapaaGratis

ZATERDAG 15Parktheater Eindhoven19.00 u • toneel / eetvoorstellingTheaterbedrijf Nanna Tieman Vader€ 45,- (incl. eten, twee glazen wijn en koffie)20.00 u • toneelRia Eimers, Annet Malherbe e.a.Annie M.G. op Soestdijkv.a. € 22,5020.30 u • toneelOntroerend Goed 4: Trouble ManSomedaymyprincewill.com€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven15.00 u • JuryledenconcertMomoko Kamiya, Arnold Marinissen,Mark Pekarksky & Nancy Zeltsman€ 15,-16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions Kapok

Kapel20.00 u • MuziekNaked Song presents... Michael Prins€ 14,-

Arno’s Theater20.00 u • TheaterDe Cabaretpoel, Vier keer leuk!Reserveren [email protected]

Effenaar22.00 u • MuziekWe All Love 80's & 90's + Remember the 00's€ 10,- (vvk) / € 15,- (deur)

Catharinakerk15.00 u • KoorMuziek in de CathrienBrabant Koor€ 7,- / CJP/stud./kinderen Gratis

Van Abbemuseum14.00-16.00 u • JeugdFamiliekunstclub€6, reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Carte Blanche20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning Tunnelvisie€ 7,50

Kanaal en 18 SeptemberpleinJeugdIntocht Sinterklaas in Eindhoven

Dynamo19.50 u • MuziekDying Fetus + Goatwhore +Malevolence & Fallujah€ 20,- / dagkassa € 22,50

TuchthuisVanaf 21.00 uur • MuziekEstelle’s Choice: Karaoke NightGratis

ZONDAG 16Parktheater Eindhoven13.00 & 15.15 u • poppentheater 4+Theater Terra Kikker is jarig€ 15,-14.30 u • beeldend 6+Peter Zegveld Klein Duimpje in de goot€ 12,50

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • Muziek/JeugdPannenkoekconcert: 4BeatGratis14.00 u • MuziekFinale TROMP Percussion Eindhoven€ 15,-

Natlab door Plaza Futura11.30 u • FilmKlassieker: The birds€ 8,- / € 7,-

PopEi15.30 u • MuziekMiles Ahead EP Release PartyGratis

Oude Rechtbank15.00 u • MuziekCKE CaféGratis

Effenaar20.00 u • MuziekMoss€ 15,-

Carte Blanche15.00 u • TheaterTheatergroep HartenkoningTunnelvisie€ 7,50

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur + Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

MAANDAG 17Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert David Olney& Sergio Webb€ 10,-

Natlab door Plaza Futura19.00 u • FilmKlassieker: The birds€ 8,- / € 7,-

DINSDAG 18Parktheater Eindhoven20.00 u • toneel / komediePierre Bokma, Victor Löw, George vanHouts e.a. De Verleiders, door de Bank genomenv.a. € 23,5020.30 u • verteltheater / geschiedenisDiederik van Vleuten en Ivo JanssenDe Grote Oorlog€ 23,50

Muziekgebouw Eindhoven20.30 u • MuziekVriendentafel - Nick Drake 1948-1974,singer-songwriterGratis

Volksuniversiteit Eindhoven (locatie Academisch Genootschap)20.00 u • Cultuur+Levenslang leren en permanenteeducatie: lezing door Herman Bouma€ 7,- (vrienden VUE en leden AG Gratis)

Dynamo 20.00 u • MuziekNOTHING + A Million Squeeks Will DoYou No Harm + Far Out Fangtooth€ 12,50 / dagkassa € 14,-

WOENSDAG 19Parktheater Eindhoven20.00 u • toneel / komediePierre Bokma, Victor Löw, George vanHouts e.a. De Verleiders, door de Bank genomenv.a. € 23,5020.30 u • cabaretAli B Ali B Beken(d)t (reprise)€ 23,5013.30 u • Theater/JeugdKinderkeet: meedoeles kleuterdans(org. CKE)Gratis

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekOzark Henry€ 22,5020.15 u • MuziekTommy Emmanuel - support: RickPrice€ 22,50

Natlab door Plaza Futura20.30 u • TheaterAxes: Multimedia in Natlab - Soselo inSiberia feat. Eefje de Visser€ 14,- / € 8,-

PopEi20.00 u • Muziek3voor12/Eindhoven CaféGratis

Effenaar20.00 u • MuziekLoop€ 20,-

DONDERDAG 20Parktheater Eindhoven19.30 u (18.45 u Inleiding) • operaOPERA2DAY – Médéev.a. € 24,5020.30 u • toneelAnne-Mieke Ruyten, Miryanna vanReeden, Sophie van OersDe Huisvrouwmonologen€ 28,50

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • Lunchpauzeconcert Kamerorkest Masterstudenten Tilburgen Maastricht o.l.v. Raf De Keninck€ 1,-

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumParty girlStill the waterStill life

Effenaar20.15 u • MuziekMagical Mystery Tour€ 20,-20.15 u • MuziekGo Back To The Zoo€ 16,-

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekThe Wilhelmina Blues Band€ 5,-

VRIJDAG 21Parktheater Eindhoven20.30 u (19.30 u Inleiding) • dansArno Schuitemaker I is an Other€ 19,50

Catharinakerk20.15 u • MuziekJan Garbarek & Hilliard Ensemble€ 35,-

NOVEMBER 2014 21

DO 20 NOVEMBER Parktheater Eindhoven19.30 uur / € 12,50 (incl. drankje) / Leden gratis

Wat krijg je als design en sport elkaar treffen of als je cultuur en technologie mixt? Dat kan in elkaar opgaan of het kan juist afstotendwerken. Voor ons goede reden om verschillende disciplines met elkaar in verbinding te brengen. Zakelijk netwerkplatform 24 uur inbedrijf (24U) en Parktheater zijn een samenwerking aangegaan en komen vanaf 20 november met een reeks praatprogramma's onderde naam 24UVONKT!

24U VONKT! is voor ondernemers of ondernemende mensen die zich willen laten inspireren of zichzelf presenteren. Het programma bestaat uitinterviews met aansprekende gasten, pitches en muziek. Een goede gelegenheid om met een zakelijke relatie, prospect en/of een collega naar toete gaan en in ongedwongen sfeer te netwerken. Noteer donderdag 20 november vanaf 19.30 uur in het Parktheater alvast in je agenda. Entree is € 12,50 inclusief welkomstdrankje, voor 24U-leden is de toegang en het eerste drankje gratis.

THE BIRDS IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

Page 22: UIT IN EINDHOVEN november 2014

AGENDA NOVEMBERMuziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekSabrina Starke€ 21,5020.15 u • MuziekPSO / PPK / Studio32 Utrecht - The Gershwins’ Porgy and BessVanaf € 22,50

PopEi20.00 u • Muziek/Cultuur+Beaujolais Nouveau 2014 € 13,- (incl Beaujolais Nouveau, paté, brood,Franse kaas en worst)

Effenaar20.00 u • MuziekWaylon€ 20,-23.30 u • MuziekPopronde + Popronde AfterpartyGratis

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / Gratis kennismaken

Carte Blanche20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning Tunnelvisie€ 7,50

ZATERDAG 22Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretMaarten van RossemVolgens Maarten!v.a. € 19,-20.30 u • cabaretKees van Amstel Jong, Hip, Fris en andere Gruwelijkheden€ 16,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions -Legendsofmusic: MILES! ft. NtjamRosie & Michael VarekampGratis20.15 u • MuziekCaro Emerald€ 39,5020.15 u • MuziekDaniël Wayenberg and friends€ 32,-

Theater Het Klooster, Nuenen20.00 u • MuziekZanggroep Dirk Dirk Schittert€ 10,- inclusief pauzedrankje

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekBOTS albumpresentatie

Catharinakerk15.00 u • OrgelMuziek in de CathrienGerard Habraken en CollegiumMusicum Catharina€ 7,- / CJP/stud./kinderen Gratis

Van Abbemuseum14.00 u tot 16.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6, reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl 14.00 u • Cultuur+Opening Bekentenissen van deImperfecteGratis

Klokgebouw13.00 u • MuziekSpeedfest€ 40,- voorverkoop / € 45,- dagkassa

TuchthuisVanaf 21.00 uur • MuziekEstelle’s Choice: A Name for the MoonGratis

TAC20.00 u • FilmKino Talk #4Gratis

Carte Blanche20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning Tunnelvisie€ 7,50

ZONDAG 23Theater Het Klooster Nuenen14.30 u • MuziekZanggroep DirkDirk Schittert€ 10,- inclusief pauzedrankje

Natlab door Plaza FuturaFilmGay film night: Praio do futuro

Effenaar19.00 u • MuziekEluveitie + Arkona+ Skálmöld€ 17,50

Stroomhuis21.00 u • MuziekKing Tuff + Danny And The Darleans€ 8,-

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur + Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs 13.00-13.45 u • Cultuur+Theaterrondleiding€ 3,- per persoon, kinderen t/m 5 jaar gratis

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

Carte Blanche15.00 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning Tunnelvisie€ 7,50

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekThe Rumba Kings (UK)Gratis

MAANDAG 24Parktheater Eindhoven14.30 u • toneelHZT i.s.m. Stichting Nieuwe HeldenBejaarden & Begeerte (reprise)€ 16,5020.30 u • verteltheater / wetenschapJan van den Berg e.a.Professoren op het podium 2€ 19,50

UIT IN EINDHOVEN22

Ballen en Bieren: heb jij de ballen?VANAF DO 20 NOVEMBER (DAGELIJKS VAN 16.00 TOT 0.00 UUR)IN HET TUCHTHUIS!

Meatlove. Wij vinden het echt de hoogste tijd voor een maaltijd metballen. Gehaktballen, visballen, vegaballen: voortaan eet je ze inTuchthuis, waar regelmatig met nieuwe concepten geëxperimenteerdwordt. Nu dus de bal in alle soorten en maten. Voor elke gelegenheidéén. Of twee. Of...Homemade uiteraard, en vergezeld van dikke vlaamse frieten met sausjeuit eigen keuken. Bij elke bal hoort bovendien een passend biertje; hoegoed kan je het hebben?

ARES IN EFFENAAR

Page 23: UIT IN EINDHOVEN november 2014

NOVEMBER 2014 23

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekMagma Duo - Emmy Storms viool &Cynthia Liem piano€ 19,5020.15 u • MuziekVenice€ 29,-21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert 4Square€ 10,-

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekAxes: Jazz in Wilhelmina - Carate UrioOrchestra€ 11,- / € 7,-

DINSDAG 25Parktheater Eindhoven20.00 u • dansIsabelle BeernaertGlassv.a. € 27,5020.30 u • toneelToneelgroep Oostpool Beschuit met muisjes€ 23,50

Effenaar20.00 u • MuziekCurtis Harding€ 10,-

Dynamo19.45 u • Muziek Suicide Silence + Thy Art Is Murder +Fit For An Autopsy€ 18,- / dagkassa € 20,-

WOENSDAG 26Parktheater Eindhoven20.30 u • toneelWim Daniëls en Yvonne GijsbersSlowen en schuren€ 17,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekOrquestra El Arranque€ 24,50

DONDERDAG 27Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelLiz Snoijink en Peter TuinmanTot volgend jaar!v.a. € 19,50

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • Lunchpauzeconcert Sharon Niessen, piano€ 1,-20.15 u • MuziekEdison Jazz / World Award Gala€ 39,50

Natlab door Plaza Futura / BroetFilm • vanaf deze datumMy old ladySalvation16.00 u • FilmEindhovens Film Festival

Effenaar20.00 u • MuziekAres€ 7,50

VRIJDAG 28Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretTon KasEerste Klootviool€ 19,5020.30 u • toneel / beeldendRené van ’t HofDag Vlieg€ 15,-

De Kapel20.00 u • MuziekNaked Song presents... Thus Owls€ 10,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekNits€ 25,-20.15 u • MuziekAne Brun€ 25,-

Effenaar20.00 u • Muziek/JeugdFRIS€ 10,- (voorverkoop) / € 13,- (deur)

Natlab door Plaza Futura / Broet16.00 u • FilmEindhovens Film Festival

TAC20.30 u • TheaterWe FHK Eindhoven€ 5,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / Gratis kennismaken

Dynamo20.20 u • MuziekBooze And Glory + Complaint +Midnight Tattoo€ 12,50 / dagkassa € 15,-

Oude Rechtbank22.00 u • MuziekDancing Moskowicz met dj’sRapapapaaGratis

ZATERDAG 29Parktheater Eindhoven20.00 u (19.15 u inleiding) • dansNederlands Dans Theater 1 Sleeping Beautyv.a. € 24,5020.30 u (19.30 u inleiding)• toneelPorgy Franssen Van Gogh Spreekt€ 22,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions Miguel Rodriguez TrioGratis20.15 u • Muziekphilharmonie zuidnederlandvanaf € 15,-20.15 u • MuziekMayra Andrade€ 27,50

Effenaar21.00 u • Muziek40up - dansnacht voor 40+€ 10,- (voorverkoop) / € 15,- (deur)

Café Wilhelmina20.00 u • Cultuur+PubquizGratis

TAC20.00 u • MuziekZesde Kolonne Label NightGratis

De Kruisruimte21.00 u • MuziekAxes: nieuwe muziek in TAC - orkestde ereprijs€ 7,50 / € 5,-

Van Abbemuseum14.00 u tot 16.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6, reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Natlab door Plaza Futura / Broet12.00 u • FilmEindhovens Film Festival

Perk Interieuropleidingen8.00 u • Cultuur+ dagexcursie Rotterdam (terug omstreeks 19.00 u)€ 60,- excl. entrees

Binnenstad12.00-17.00 u • Jeugd/Cultuur+De Pietenparade

Dynamo19.50 u • MuziekDeicide + Svart Crown + Sawthis€ 18,- / dagkassa € 20,-

ZONDAG 30Parktheater Eindhoven11.00 & 14.30 u • muziek 4+Denvis en Theatergroep De Schoenfabriek Sinterklaas en de stoute pietenband€ 12,50

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • Muziek/JeugdVOF de Kunst Sinterklaasconcert€ 10,- / volwassenen € 15,-12.00 u • MuziekKatona Twins gitaar€ 8,-14.15 u • MuziekMasterclass Ton Koopman€ 8,-

Natlab door Plaza Futura /Broet11.30 u • FilmKlassieker: To catch a thief€ 8,- / € 7,-12.00 u • FilmEindhovens Film Festival

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur + Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

PODIAAcademisch GenootschapParklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nlArchitectuurcentrum Eindhoven (Natlab)Kastanjelaan 500 • 040 2946845 architectuurcentrujunindhoven.nlArno Huibers TheaterruimteKalverstraat 11 • 040 281 64 83 arnohuibers.nlaxesjazzpowerPostbus 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nlCafé The RamblerStationsplein 12 • 06 52 33 21 89 therambler.nlCafé WilhelminaWilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nlCarte BlancheJan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nuCatharinakerkKerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nlCKE-muziekschoolPastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 cke.nlCKE-theaterschoolStratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nlDynamoCatharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nlEffenaarDommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nlFilmhuis de Zwarte DoosTU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nlFlipside / Zesde KolonneTarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nlGrand Café BerlageKleine Berg 16 • 040 245 74 81 berlage.nlGroendomein WasvenCelebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nlMuziekgebouw EindhovenHeuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nlOude RechtbankStratumseind 32 • 040 291 04 50 ouderechtbank.nlParktheater EindhovenTheaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nlPerk InterieuropleidingenVisserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nlphilharmonie zuidnederlandHeuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 brabantsorkest.nlPiet Hein EekHalvemaanstraat 30 • 040 285 66 10 pietheineek.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories / BroetKastanjelaan 500 • 040 294 68 48 [email protected] baltanlaboratories.orgPopEiKlokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nlRHCeRaiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nlStudium Generale, TU/eDen Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sgTAC - Temporary Art CentreVonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nuTipotangoScala, Kanaalstraat 6 • [email protected] tipotango.nlUnited-CKleine Berg 62 • tel. 040 237 12 77 • united-c.nl

MUSEA / GALERIES5minutenmuseumGebouw SBX Strijp-S (ingang Glaslaan) 5minutenmuseum.nlAtelier AanschotElla Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Cartoonmuseum Ton SmitsJacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nlDesignhuisStadhuisplein 3 • 040 232 97 20 designhuis.comEindhoven MuseumBoutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nlde FabriekBaarsstraat 3 • 040 255 15 30 defabriekeindhoven.nlKruisruimteGen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nlMUEmmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Pennings, GalerieGeldropseweg 61b • 040 293 02 70 galeriepennings.nlPhilips MuseumEmmasingel 31 • 040 235 90 30 • [email protected] Geeststraat 44 • 040 245 29 61 salonsalon.nlStichting PEKKanaalstraat 8 • stichtingpek.nlVincentreBerg 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nlVan AbbemuseumBilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Yksi Expo/WinkelTorenallee 22-04 • 040 780 50 33 yksi.nl

ADRESSEN

MAYRA ANDRADE IN MUZIEKGEBOUW

Page 24: UIT IN EINDHOVEN november 2014

UIT IN EINDHOVEN.NL