UIT IN EINDHOVEN januari 2016

20
JANUARI 2016

description

UIT IN EINDHOVEN januari 2016

Transcript of UIT IN EINDHOVEN januari 2016

JANUARI 2016

UIT IN EINDHOVEN2

IN EINDHOVEN VAN DE REDACTIE

Colofon26e jaargang, nummer 5

Redactie Lidy Lathouwers, Gijs van de Burgt, Soraya Viana Ferreiro, Loes Heuvelmans,Jeannine van Tienen en Irene van Hees.

Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 VormgeversDrukbegeleiding Puntscherp EindhovenDruk Nieuwsdruk Nederland Verspreiding Tour de Ville, AxenderOplage 32.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven

Oude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET EindhovenTel. 040 - 720 09 [email protected] uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties enagenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord!Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

COVER

Op 16 januari 2016 is het precies 100 jaar geledendat de Bibliotheek Eindhoven werd opgericht. Naar aanleiding daarvan zullen er het hele jaar doorfeestelijke activiteiten plaatsvinden en wordt er eenspeciaal project gelanceerd.

Lees meer op pagina 13.

Rens Peters is eindcoördinator bij 3voor12/Eindhoven.Deze lokale afdeling van 3voor12 schrijft over delaatste ontwikkelingen op muziekgebied in Eindhovenen omstreken. Daarnaast heeft 3voor12/Eindhoveniedere dinsdagavond een eigen radioshow op GlowFM.Twee keer per jaar organiseren ze in de Effenaar Club3voor12/Eindhoven, de periodieke showcase waarbijde beste bands uit Eindhoven worden voorgesteld. In januari vindt de nieuwe editie plaats.

Ik drink het liefst een biertje bij café en brouwerij Van Moll. Hier krijg je heerlijke ambachtelijke bieren enbovendien brouwen ze een groot deel zelf.Microbrouwerijen en speciaalbier zijn echt een trend nu,maar Van Moll is op dat gebied toch wel een pionier inEindhoven. Ook leuk dat ze steeds meer activiteiten buitenhet café organiseren, zoals Van Moll fest.

Voor een goede lunchmaaltijd loop ik binnen bij het restaurant van Piet Hein Eek. Ze hebben een goedelunchkaart, maar bovenal is het prachtige gebouw erginspirerend. De winkel van Piet Hein Eek die ernaast zit isook zeker een bezoekje waard. Ik kom ook graag bij destadsbranderij in de Bergstraat. Zonder twijfel de bestekoffie in Eindhoven.

Een avondje uitgebreid tafelen doe ik graag bij hetKetelhuis. Dit restaurant is qua eten en sfeer uniek inEindhoven. Ze koken met goede producten, hebbenoriginele gerechten en de bediening is goed. In de zomerwordt er buiten gekookt en wanneer je op een zwoelezomeravond op het terras een biertje drinkt waan je jeeven in Berlijn.

Voor een goed concert bezoek ik bij voorkeur Effenaaren haar dependances als Area51 en Stroomhuis. Ik gagraag naar garagerockbandjes en de laatste tijd reizen veelgoede bands uit die scene af naar Eindhoven. Meestalvinden die concerten plaats in Area51 en Stroomhuis ende rauwheid van die plekken spreekt me erg aan.

Kunst bekijken kan in mijn ogen het beste bij het vanAbbemuseum. Op kunstgebied hou ik vooral van modernekunst en dan ben je bij het van Abbemuseum aan hetgoede adres. Ze hebben een indrukwekkende collectie enhet gebouw alleen al is een goede reden om het museumte bezoeken.

In januari kijk ik het meest uit naar Club3voor12/Eindhoven, op 29 januari in de Effenaar met Op Zoek Naar Johan, MOOON en Tsar Bompa. Met declubavond geven we artiesten uit Eindhoven en omstrekende kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Wat onsbetreft zijn deze drie bands de beloftes van 2016, dusdeze móét je gezien hebben.

Eindhoven heeft veel ondernemende en creatievegeesten. In kunst, design, horeca en muziek duiken delaatste jaren veel nieuwe initiatieven op van jonge mensendie lef hebben. Op creatief gebied gebeurt er dan ookontzettend veel in Eindhoven. Dat maakt deze stad zo fijnom te wonen.

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN RENS PETERS

INHOUDTHEATER 4FILM 6UIT MET KINDEREN 7MUZIEK 8CULTUUR+ 12EXPO 14EXPO-AGENDA 16AGENDA 16ADRESSEN 20

Koko Uusi Vuosi

Zoals het daar nu voor ons ligt. Een vol nieuw jaar, un nuevo año lleno, een koko uusi vuosi.

Vers en royaal bedeeld met nieuwe ideeën, blanco en vrij. Het geeft weer nieuwe kansen, de

lucht voelt lichter, en: nadat ik met goede moed let op mijn dieet: ikzelf ook.

Zinspiratie is het woord dat bij me opkomt, vul zelf maar in wat dat kan zijn.

Bij Uit in Eindhoven hopen we dat we in het nieuwe jaar dapper voorwaarts gaan en dat

betekent: door nog meer mensen gezien worden en met nog meer meerwaarde voor de cultuur

in Eindhoven. Samen met alle cultuurdeelnemers hopen we dat jij vaker verleid wordt naar een

mooie voorstelling te gaan, vaker gewoon zin krijgt ergens heen te gaan, mensen uitnodigt om

met je mee te gaan. Want dat er zo ontzettend veel te doen is in Eindhoven, dat staat buiten kijf.

We denken na over hoe we dit gaan bereiken, hoe we met steeds een andere kleine actie weer

een nieuw publiek kunnen aanspreken, met de krant en digitaal. Dat we sinds 2015 onze database laten zien via de

stadswebsite Thisiseindhoven was al een goede zet, met hoe we nog meer slimme koppelingen kunnen maken zijn we

bezig. We werken samen met e52, een nieuw journalistiek platform rondom innovatie, cultuur en economie voor de

brainportregio. Daarmee besparen we kosten én het verrijkt onze redactie met goede journalisten, die meer kleur en

duiding bij de stadsagenda kunnen geven. Ook onze goede band met 3 voor 12/Eindhoven draagt bij aan net dat beetje

meer verdieping en creativiteit waar het ons om te doen is. Het kan jou net dat ene zetje geven van de bank te komen en

in de stad van cultuur te gaan genieten.

Wist je bijvoorbeeld dat je naar Van Abbemusem kunt gaan voor het Storioniconcert rondom de Brabantse Grand Tour

rondom Jeroen Bosch? Museumcafé Karel 1 speelt in op zijn schilderij Tuin der Lusten. Naar RHCe ga je als je de expo

van Theo van Houts nog niet gezien hebt. Of ga je mee naar Conny Jansen Danst, waarin de choreografe haar

voorstellingen I’m here uit 2005 en Album Familiair uit 2001 (die ik ooit zag op een wankele tribune bovenop een oud

gebouw in Rotterdam, de skyline deed mee aan het verhaal) opnieuw neerzet? De bibliotheek viert feest en in het Philips

museum kan je je kapotte Philips-apparaat laten maken: cultuur is vaak zoveel meer dan je in eerste instantie denkt.

Zullen we plannen maken voor 2016? Wanneer gaan we?

Koko uusi vuosi!

Lidy LathouwersHoofdredacteur Uit in Eindhoven

Dagelijks brengt e52.nl nieuws op het gebied van innovatie, cultuur eneconomie. De krant verschijnt elkemaand samen met Uit in Eindhoven.Lid worden? Kijk op E52.NL

3voor12/Eindhoven Selectie Concertagenda januari8 JANUARI KEIURBAN met o.a. Stuurbaard

Bakkebaard + De Likt + Bed Rugs in Effenaar

11 JANUARI A Song Journey II met Jan Donkers +Abel de Lange + Louis Ter Burg + EdoDonkers in Muziekgebouw Eindhoven

15 JANUARI HALLO VENRAY + The Tubs in Altstadt18 JANUARI Josienne Clarke & Ben Walker in

Muziekgebouw Eindhoven29 JANUARI Club 3voor12/Eindhoven met Op Zoek

Naar Johan + MOON + Tsar Bompa inEffenaar

GRAS EN BLOMMEN

Ik kwam hem wel eens tegen:Een vlassige wolkHalf grijs, half rood als een pruik om zijnschoudersKleren als behang, een kop van leerDe bedompte lucht die altijd om hem heen hingEn toch is Eindhoven een klassieker rijker:

Bij het stoplicht bij de Wielewaalstaat een vier- tot vijfdehandse barrelTe schudden tot het licht weer groen zal zijnDaarnaast: een dure, grote wagenDaarin zijn lief, ernaast: haar vader

Hij trekt de aandacht van die manDie man trekt op

“Ben ik te min?” roept hij nogMaar hij praat al tegen uitlaatgasHij rolt een vloeitje vol met grasen denkt: daar zit een liedje in

Maar die man van die grote autoWil geen Blommenkinders op zijn platenlabelVan dit sujet. Hij beseft niet dat hijDie vent, te min voor zijn kind, een zekere hitIn de schoot heeft geworpen

Hoes wil hem welEn maakt een B-kant van die zinDat wordt gehoord, bijna 40 jaar lang

Heeft heel Nederland jouw zinnen gezongen

Nienke Esther GrootenStadsdichter van Eindhoven

JANUARI 2016 3

GEDICHT

SEASONING IN DE STAD

MET SEASONING OPENT UNITED COWBOYS IEDER JAARGETIJDE DE DEUREN VAN HAAR ART HOUSE AAN DE KLEINE BERG 62 OM DAAR NIEUW, INTRIGERENDWERK TE TONEN; DANS, PERFORMANCE, MUZIEK, BEELDEND WERK. HET ARTISTIEK TEAM, BESTAANDE UIT MAARTEN VAN DER PUT EN PAULINE ROELANTS,LEIDT DE TOESCHOUWER LANGS DE WERKEN IN ÉÉN DOORGAANDE STROOM. NIEUW IS SEASONING EXTRA, WAARIN DE OOGST VAN INTERNATIONALESAMENWERKINGEN WORDT GEPRESENTEERD, ZOALS DIE MET HET DUITSE GEZELSCHAP 687PERFORMANCE MET DE VOORSTELLING LOSS OF CONTROLOP 11 EN 12 DECEMBER JONGSTLEDEN. (FOTO HANS SPIEGELAAR)

Tip van de redactie

Speedfest in e52Rauw, ongedwongen en lekker vies. Dat is Speedfest.Automonteurs, directeuren, vuilnismannen, big data miners,registeraccountants, heftruckchauffeurs, ze komen allemaalbij elkaar op dat festival. Het gedijt zo lekker omdat ze allenvan dezelfde elementen houden. Heavy bands, drank enfeesten met maten. Daar is eigenlijk iedereen het meeeens. Je brult mee op de muur geluid van een prachtigeschat aan underground rock bands terwijl je met hetsimpelste gemak ook de polonaise loopt in defrikandellenhal op Arie Ribbens. Uniek dus. En op eenuniek plekje. Dat is allesbehalve een nostalgischehyperbool. e52’s Roy Mevissen zette de ontwikkeling vanSpeedfest in het perspectief van de ontwikkeling vanStrijp-S. Lees het volledige artikel ‘Speedfest: een uniekfeest op een unieke plek’ in de e52-krant of op e52.nl. Met mooie foto’s van Brendy Wijdeven.

Lieve lezer,

Dit keer een brief aan jou. Waarom? Dat kan ik uitleggen. Ongeveer anderhalf jaar lang ging ik voor de uitkrant iedere maand in gesprek met iemand die bijeen culturele instelling werkt. We praatten met elkaar en daarna schreven we elkaar een brief. Ditblijf ik ook doen. Maar in dit nieuwe jaar wil ik graag iets toevoegen aan deze rubriek in de krant.Een gesprek en een briefwisseling met jou. Dat mensen die werken in de cultuursector met passie kunnen vertellen over wat ze doen en water onder hun dak gebeurt is heel mooi. Maar ook vanzelfsprekend. Dat ze me de mooiste plekjes kunnen laten zien,bijzondere verhalen kunnen vertellen. Persoonlijk vind ik het heel waardevol om zoveel mensen te ontmoeten, met ze rondte lopen daar waar ze werken en dat wat we bespreken hier in de krant te delen. Maar zij zijn niet de enige met eenpassie voor die plek. Jij als bezoeker van deze instellingen hebt waarschijnlijk ook van dit soort plekken, waar je heel graagbent of veel over weet. Ik ben op zoek naar mensen die in een culturele instelling in Eindhoven hun hart zijn verloren, een verhaal willen delen overdie plek, me mee willen nemen.

Hoe we dat gaan doen kun je lezen op pagina 6 van deze Uitkrant.

Alvast bedankt!Esther

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & JIJ?

Cultuurcolumnist Esther Bennenbroek gaat elke maand per brief in gesprek. Deze keer met jou.

FOTO BRENDY WIJDEVEN

PETER PAN SPEEDROCK

Laatste maand fototentoonstelling Theo van Houts in RHCe

Deze expositie is echt een must see. In 101 ogenblikkenlaat RHCe de foto’s zien, die Eindhovenaar Theo vanHouts, lid van de Eindhovense fotoclub entijdschriftfotograaf voor Panorama maakte in de jaren1958 tot 1983. Nog tot eind januari te zien aan deRaffeisenstraat in Eindhoven (zie pag. 14).

HONDJE (1976) ADA KOK (1965)

UIT IN EINDHOVEN4

theater

Xander van Vledder, MaaikeWiddershoven, Johnny Kraaijkamp e.a. Willem Ruis, de show van zijn levenMuziektheaterZA 2 JANUARIParktheater Eindhoven20.00 uur / vanaf € 25,-

Een ontroerende muziektheaterproductie overNederlands grootste showmaster ooit: Willem Ruis.Hij was de meest vernieuwende, energieke en brutaleshowmaster die Nederland ooit heeft gekend. Als eenwervelstorm veroverde hij het stijve Hilversum in de jarenzeventig, niets of niemand zou hem afremmen op weg naarde top. In korte tijd wordt Willem de Nederlandsetelevisieheld, maar hij betaalde een hoge prijs voor zijnroem.Willem ruis, de show van zijn leven is een achtbaanritdoor het leven van een van de grootste sterren die onsland ooit rijk is geweest. Een muzikaal spektakel over zijnopkomst en onvermijdelijke ondergang. Een portret, eenode, maar vooral een ontroerend en meeslepend verhaalover ambitie, liefde en gemis.Verder met Rob van de Meeberg, Rick Sessink, JorritRuys, Jennifer van Brenk en Lynn Janssen. Stem vanPierre van Ostade en Godfried Bomans Erik vanMuiswinkel. Regie Geert Lageveen.

Theater Adhoc en Albert Polman Voor niets gaat de zon opTheatercollegeMA 11 JANUARIParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

Elk uur valt er genoeg licht op het aardoppervlak om dehele wereld een jaar lang van energie te voorzien. En dat al5 miljard jaar lang! Gratis. Toch gooien we bijna alleenergie van het zonlicht ongebruikt weg. Professor AlbertPolman (FOM-instituut Amolf en Universiteit Amsterdam)bedacht een oplossing. Samen met zijn Amerikaansecollega Harry Atwater (Caltech) bedacht hij een nieuwezonnecel-technologie.In een wervelend theatercollege doet Polman zijnontdekking uit de doeken. Met behulp van een drive-inlaboratorium neemt hij u mee op een theatraleontdekkingsreis naar de zon, naar de binnenkant van hetlicht en naar de betoverende wereld van wetenschap entechnologie. Na afloop volgt een discussie met het publiek.Theater Adhoc creëert en produceert theatervoorstellingenop het snijvlak van podiumkunst en wetenschap.

Matteo van der Grijn, Loes Haverkort,Sytske van der Ster Fatal AttractionToneelthrillerDI 12 JANUARIParktheater Eindhoven20.00 uur / vanaf €22,50

Na de wereldberoemde film met Michael Douglas enGlenn Close is er nu de voorstelling.Daan leeft een droomleven. Hij is een succesvol advocaaten heeft een prachtig gezin. Niettemin deelt hij eenweekend met Alex, die hij toevallig heeft ontmoet. Daan wilhet bij een spannend weekend laten, maar Alex heeftandere plannen. Ze achtervolgt Daan en zijn gezin. Hetleven van de succesvolle advocaat verandert dramatischen zijn gezin wordt meegetrokken in een levendenachtmerrie. Een bloedstollende thriller over lust, obsessieen wraak. De spannendste avond uit en de bestewaarschuwing tegen vreemdgaan. Een gewaarschuwdmens...! De pers was na de première laaiend enthousiast:“Ontreddering Matteo van der Grijn is indrukwekkend”(Volkskrant), “Het knettert van de chemie tussen Matteovan der Grijn en Loes Haverkort” (Telegraaf).Met Matteo van der Grijn, Loes Haverkort, Sytske van derSter, Marian Mudder en Kevin Hassing. Regie PaulaBangels.

Kasper van Kooten Bonte AvondMuziek en cabaretWO 13 JANUARIParktheater Eindhoven20.30 uur / € 21,50

De bonte avond, heeft u het ooit meegemaakt?Vermakelaar Kasper van Kooten krijgt er niet genoeg van!Kasper was op twaalf jarige leeftijd met vijf vriendjes deDolly Dots. Op knakkende naaldhakken en in schurendevisnetpanty’s zongen ze Love me just a little bit more. Nadit hoogtepunt hebben de andere vijf nooit meeropgetreden, maar Kasper was niet te stoppen. Nu geeft hijzijn eerlijkste bonte avond waarin hij u een bijzonderinkijkje geeft. Dit in Kaspers kenmerkende stijl vanverhalend, fysiek en op muziek van de jaren 80 tot en metnu. De lachspieren worden bij deze voorstelling getrainden de traanzakjes worden geleegd.

Theaterplan speelt Fame de musicalMusicalWO 30 DECEMBER T/M ZO 10 JANUARIParktheater Eindhoven20.30 uur / vanaf € 20,-

“The hardest profession in the World. Hard work.” De eerste woorden uit de beroemde jaren tachtigmusicalFame en zo begint ook de carrière van menig musicaltalent.Wie kent niet het verhaal van Fame over een groep leerlingen die is toegelaten tot New York’s High School for thePerforming Arts? Naast reguliere vakken krijgen de leerlingen ook veel les in muziek, dans en toneel. De jongerenworden tijdens hun schoolperiode gevolgd met al hun ups en downs.Een verhaal dat perfect aansluit bij de rol die Theaterplan al jaren vervult: jongeren helpen hun droom in het theater teverwezenlijken. Redenen te meer om deze musical te kiezen als 25-jarige jubileumproductie. Het creatieve team vanTheaterplan geeft een eigen draai aan deze knallende en swingende musical.Regie Ruud van Bree. Choreografie Marscha de Haan. Muzikale leiding Michiel Balhaus. Zangcoach Danny Mikesz.Artistieke leiding Ramses van Oers.

FOTO

ROY BEUSKER

FOTO

DIG

IDAAN

FOTO

JORIS VAN BENNEKOM

FOTO

BOB BRONSHOFF

JANUARI 2016 5

Jan & ICKamsterdam / Jan Martens The Dog Days Are OverDansVR 22 JANUARIParktheater Eindhoven20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 19,50

Wat is het ware gezicht van de dans in deze onzekeretijden? Wat willen we tonen, wat willen we zien? The Dog Days Are Over toont acht dansers, die zichovergeven aan een enkele fysieke handeling: desprong. Een repetitieve uitputtingsslag, die de danserneerzet als puur uitvoerend wezen, ten dienste van... a, wat?

Na een aantal innemende en indringende solo’s over deschoonheid van het imperfecte lichaam, maakt Jan Martensnu een kritische voorstelling over de dunne grens tussenkunst en kunstjes.The Dog Days Are Over heeft ook een meer reflectievedoelstelling. De voorstelling nodigt het publiek uit totnadenken over de rol van dans en kunst in het algemeen.Over de perceptie van en over dansers, choreografen,publiek en politiek. Wat is de dunne lijn tussen kunst enentertainment?“Jan Martens tovert een hypnotiserende choreografie uitniets dan sprongkracht en geometrie” (Volkskrant).

De Theatertroep Hoe Echt Is Echt EchtToneelVR 15 JANUARINatlab door Plaza Futura20.30 uur

Hoe Echt is Echt Echt? heeft als startpunt dedocumentaire Familie te huur. Een verhaal over eenJapanse man die zich als acteur aan mensen verhuurt. Zijnopdrachtgevers vragen hem om een familielid of bekendete spelen op een publieke gelegenheid, zoals een huwelijk.Soms wordt hij ingehuurd als vader, soms als oom ofverloofde.Het stuk is een compositie van kleine scènes en kortedialogen waarbij altijd de vraag gesteld kan worden: isiemand zichzelf of speelt hij een rol? Waar in het grijzegebied tussen leugen en waarheid bevinden we ons?

TheaterweekendVR 15 T/M ZO 17 JANUARIParktheater Eindhoven

Tijdens het BankGiro Loterij Theaterweekend van 15 t/m 17 januari 2016 ademt Nederland theater!Ruim 35 theaters verspreid over het land zetten dedeuren wagenwijd open om aan iedereen te latenzien hoe mooi het is om naar het theater te gaan.Parktheater Eindhoven doet mee met maar liefst 5 verschillende voorstellingen. Deze kunt u elk voorslechts 10 euro bezoeken. Een leuke kennismakingmet theater!

Bovendien is er bij elke voorstelling een gratisrandprogramma. Het is nog een verrassing welkevoorstellingen te zien zijn. Kunt u niet wachten? Koopdan nu alvast Blind Date kaarten en laat u verrassen. In januari worden de Blind Dates onthuld en hetcomplete programma bekend gemaakt. We kunnen welal stiekem een tipje van de sluier oplichten...

VR 15 JANUARI / 19.30 uur Blind Date 1 - dansStoere dans voor jongeren.

ZA 16 JANUARI / 20.00 uurBlind Date 2 - musicalMusicalparodie over de wereld van de voetbalvrouw.

ZA 16 JANUARI / 20.30 uurBlind Date 3 - dansAvontuurlijke moderne dans van aanstormendedansmaker.

ZO 17 JANUARI / 14.30 uurBlind Date 5 - jeugd/toneel Bewegelijke voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar.

ZO 17 JANUARI / 9.30/10.30/11.30 uurBlind Date 6 - jeugd/babyHet allereerste theateruitje voor baby’s vanaf vijfmaanden (samen met een ouder).

Het BankGiro Loterij Theaterweekend is een initiatiefvan het Prins Bernhard Cultuurfonds en het NationaalTheater Fonds.

PARKTHEATER.NL/THEATERWEEKEND

ToneelhuisDesperadoZwartgallig toptoneelZA 23 JANUARIParktheater Eindhoven20.30 uur (19.15 uur inleiding) / € 25,-

“Vier mannen, vier sukkels. Het beeld dat van mannengeschetst wordt in Desperado is niet fraai. En daaromis het zo geestig. Je kan er heel erg mee lachen entegelijk is het heel treurig. Het stuk is twintig jaargeleden geschreven, maar wat er staat, geldt nog altijd.Afgrondhumor”, aldus regisseur Bart Meuleman.

Vier kerels brengen samen het weekend door in eencowboy-dorp. In vol ornaat. In het diepst van hungedachten zijn het helden van de Far West, in hetdagelijkse leven is het heldendom pijnlijk veraf. Gezeten ophun barkruk analyseren ze de wereld, het werk, devrouwen (en ja hoor, ook een beetje zichzelf).Zwartgallige, maar onweerstaanbare humor in Desperado.Met Kevin Janssens, Marc Van Eeghem, Johan VanAssche, Tom Dewispelaere. Tekst Kas & de Wolf. Regie Bart Meuleman.

Bram van der Vlugt en Oren Schrijver Op bezoek bij meneer GreenToneelWO 27 JANUARIParktheater20.00 uur / vanaf €19,50

Twee mannen krijgen tegen wil en dank met elkaar temaken. De 86-jarige weduwnaar meneer Green leeft eenteruggetrokken leven in zijn flat als er een yup aanklopt. Hijheeft een taakstraf en moet meneer Green wekelijks eenbezoek brengen. Ze kijken allebei tegen het bezoek op,maar gaandeweg komen ze er achter dat ze meer metelkaar gemeen hebben dan ze eerst wilden toegeven. Derecensies liegen er niet om: “Wrange grappen preciesraak” (NRC Next), “Triomferend acteergeweld” (Telegraaf).Een bekroond toneelstuk voor twee acteurs dat zichontwikkelt van een bitterzoete komedie tot een prachtigdrama. Met Bram van der Vlugt en Oren Schrijver. Regie BruunKuijt. Auteur Jeff Baron.

theater

FOTO

PIET GOETH

ALS

FOTO

FRIEKE JANSSENS

FOTO

ROY BEUSKER

UIT IN EINDHOVEN6

theater filmConny Janssen Danst I’m here & Álbum FamilairModerne dansDO 28 JANUARI20.15 u (19.15 uur inleiding) Parktheater Eindhoven / vanaf € 21,50

In deze nieuwe voorstelling selecteerde choreografeConny Janssen twee parels uit haar oeuvre. Voor I’mhere (2005) nodigde Conny Janssen de Rotterdamsefotograaf en filmmaker Carel van Hees uit. Beidendelen hun fascinatie voor mensen en hun gedrag.

Liefde, verlangen, ontroering en humor zijn thema’s die inhet werk van beiden te vinden zijn. De beelden van VanHees vormen de omgeving waarin de voorstelling zichafspeelt. Hij toont de werkelijkheid op het toneel, terwijlConny Janssen zoekt naar wat er zich achter diewerkelijkheid verschuilt.In Álbum Familair (2001) ontmoeten zeven personageselkaar voor een portrettengalerij. ‘Al bladerend’ komenherinneringen boven, flarden van persoonlijke enfamiliegeschiedenissen. De muziek lijkt telkens iets temaken te hebben met de persoonlijke geschiedenissenvan de personages. Voor deze hernieuwde versie gaatConny Janssen het avontuur aan met Beppe Costa, die de muziek live speelt.

The Danish GirlVANAF DO 14 JANUARI�

The Danish Girl vertelt het bijzondere liefdesverhaal gebaseerd op het leven van de kunstenaars Einar en GerdaWegener (Eddie Redmayne en Alicia Vikander). De film, die zich afspeelt in de jaren twintig, is gebaseerd op hetwaargebeurde verhaal over Einars baanbrekende beslissing om als vrouw, Lili Ebe, door het leven te gaan en deinvloed daarvan op hun huwelijk en kunst.Regie Tom Hooper. Cast Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard e.a.

Het Fantastisch Kinder Film FestivalZA 23 EN ZO 24 JANUARI

Het Fantastisch Kinder Film Festival pakt de koffers enreist deze winter met het programma Kronkel en Slingernaar Natlab in Eindhoven. De kinderfilms nemen je meeop pad naar bijzondere plekken, ver weg en dichtbij.Over water en land, door de lucht en in dromen. Reizenis dit jaar het thema van het jaarlijks terugkerendefestival en gaat ook over onderweg zijn, zoeken, vindenen groter worden.

Het leukste van het festival is dat alle kinderen die naar defilm gaan, mogen spelen in de Speeltuin van de Verbeelding,die tijdens het festival in het filmhuis staat. In dezefantastische speeltuin ga je net als in de film op reis. Stap inen speel mee met koffermemory, maak een lichtvoorstellingmet de bewegende beelden die je ziet vanuit de trein, gamet je familie op de vakantiefoto, bereid je eigen picknickvoor onderweg en beleef nog veel meer.

OostpoolThey Are Just KidsToneelZA 30 JANUARINatlab door Plaza Futura20.30 uur / € 18,-

Het is de zomer dat Patti Smith en Robert Mapplethorpeelkaar ontmoeten. Zij is een relschoppend en onaangepastwichtje, hij een verlegen misdienaar vol donkereverlangens. Het is het begin van een onvoorwaardelijkemaar onstuimige vriendschap, waarin de twee beginnendekunstenaars op zoek gaan naar erkenning. Erkenning alskunstenaar, maar ook als mens. They Are Just Kids is eenvoorstelling die raakt door de schoonheid van ziels-verwantschap, en de pijn van onvermijdelijk afscheid.

Film in Natlab door Plaza Futura

FOTO

LEO VAN VELZ

EN

Lieve lezer,

Hier, op deze plek, kan in de Uitkrant van maart, mei, september of november van 2016jouw brief staan. Het enige dat we hiervoor hoeven doen, is samen een bezoekje brengen aan je favorieteculturele spot in Eindhoven.Nadat we daar een gesprek hebben gevoerd, schrijf ik een brief aan jou. En jijbeantwoordt deze. Op deze manier laten we samen de lezers van de krant kennis makenmet jouw plek. Geloof me, ik denk dat dit best wel eens leuk kan worden. Mail naar [email protected] o.v.v. Binnenstebuiten als jij dit net zo ziet zitten als ik. Hopelijk tot gauw!

Esther

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & JIJ?

JOUW FOTO

JANUARI 2016 7

uit met kinderen

Sesamstraat Theater Bonte avond in SesamstraatJeugdtheater 2+ZO 3 JANUARIParktheater Eindhoven14.00 & 16.00 uur / vanaf € 14,50

Iedereen heeft een talent. Je moet er maar net achter ziente komen wát je talent is. In deze jeugdvoorstelling gaande bewoners van Sesamstraat op zoek naar hun talentendie ze willen laten zien op de bonte avond. Dit doen ze opeen komische, warme en vrolijke manier met veel mooieliedjes. Alle Sesamstraat-bewoners willen een spectaculairoptreden verzorgen. Ondertussen ontdekken ze hun eigentalenten en zetten aan het eind van de voorstelling eenknalfeest neer. Natuurlijk kun je na afloop van de voorstelling Bert, Ernieen hun vrienden ontmoeten en het moment vastleggen opde foto.

Ro Theater De Gelaarsde PoesFeelgood-familietheater 6+ZA 9 (19.00 uur) EN ZO 10 (14.30 uur) JANUARIParktheater Eindhovenvanaf € 17,50 (kind)

Als molenaarszoon Jaap alles kwijt raakt wat hij had,kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijngelaarsde Poes. Samen trekken ze door hetdwergstaatje Biechtenstein, op zoek naar eten enwerk.

Door de slimme en onnavolgbare streken van Poes wetende twee in no time het vertrouwen van de koning tewinnen en zich een plek aan het hof te verwerven. Maar isalles wel zo mooi als het lijkt? Is prinses Wendy zo lief alsze eruit ziet? Kan een monster ook een muis zijn? Enhoeveel levens heeft een kat eigenlijk?Een vrolijke bewerking van het oude verhaal, in de traditievan familievoorstellingen als Lang en Gelukkig, Snorro,Woef Side Story en De Zere Neus van Bergerac.Met Wart Kamps, Alex Klaasen, Keja Klaasje Kwetro, ArjanEderveen, Dick van den Toorn e.a. Auteur Don Duyns.Regie Pieter Kramer.

Van Hoorne Entertainment Suske en Wiske De Musical - De CircusbaronSprankelende familiemusical 6+ZO 17 JANUARIParktheater Eindhoven14.30 uur / vanaf € 19,50 (kind)

Suske en Wiske vieren dit jaar hun 70e verjaardag. Terere van dit feestelijke jaar komen de striphelden ditseizoen naar het Parktheater met een sprankelendefamiliemusical. Wanneer de oersterke Jerom opmysterieuze wijze wordt ontvoerd, springen Suske enWiske vol enthousiasme in een nieuw avontuur. Lambikis echter dit keer niet van de partij, zijn komische talentis namelijk in de smaak gevallen bij de ringmeester vaneen groot circus. Lambik neemt de baan aan, maarontdekt al snel aanwijzingen die leiden in de richtingvan de verdwenen Jerom. Een voorstelling vol spanning,avontuur, humor, spectaculaire acts en fijne muziek dieje niet meer uit je hoofd krijgt!Met Ben Cramer, Robbert van Unnik, Stijn Mac Gillavry,Liset Vrugteveen, Eline Schmidt, Erik Plageman e.a.

Introdans Ensemble voor de Jeugd SapperdeflapDansfeest vol humor 6+ZO 24 JANUARIParktheater Eindhoven14.30 uur / € 15,-

De familievoorstelling Sapperdeflap is een feest vol clowneske humor en gekkigheid. Jonge (en oudere) kijkers volop(dans)plezier laten beleven is een van de uitgangspunten van Introdans. Maar in plaats van ‘platte dijenkletskolder’kiest het gezelschap daarbij voor eigenzinnige pareltjes die soms subtiel, maar altijd onmiskenbaar een lach op hetgezicht toveren. Maar je regelmatig ook tot verder kijken en nadenken aansporen. Tussen alle hilariteit en absurditeitdraait het in Sapperdeflap ook om jezelf durven zijn, om wat echt is en wat niet én om hoe het circus je dingen overhet leven kan leren.In dit programma zie je speels en theatraal circus in TooT van Didy Veldman, lichaamsdelen die zweven in ThreeRooms van David Middendorp, de ongebreidelde fantasie van Mauro de Candia in Purple Fools en hilarischebewegingen en tutu’s in Cirkus primitif balet van Staša Zurovac.

Nationale Voorleesdagen in de BibliotheekMuziek met Muis door Theater Casper VriensWO 27 JANUARI / 14.30 en 15.30 uur / € 7,50

Poppentheater Ohh een geitje door De Kleine ZonZA 30 JANUARI / 14.00-14.45 en 15.15-16.00 uur / € 7,50ZO 31 JANUARI / 14.00-14.45 en 15.15-16.00 uur / € 7,50

Iedere woensdagmiddag: Voorlezen & KnutselenWoensdagmiddag voorleesmiddag 15.00 uur. Kinderent/m 7 jaar kunnen luisteren naar een mooi voorleesverhaal.Daarna gaan ze tekenen, plakken, knippen en kleuren. En...alle kinderen krijgen gratis een glaasje ranja en lekkererozijntjes in het bibliotheekcafé.

Voor aanvangstijden en aanmelden:BIBLIOTHEEKEINDHOVEN.NL

FOTO

CAROLIEN SIKKENK

FOTO

HANS G

ERRITSEN

FOTO

LEVIN DEN BOER

FOTO

RENÉ CASTE

LIJN

UIT IN EINDHOVEN8

muziek

St. Catharinakerk (centrum)€ 7 / CJP-houders, scholieren en studenten gratis

ZA 9 JANUARI / 15.00 UUR

Muziek in de CathrienDonateursconcert

ZA 16 JANUARI / 15.00 UUR

KoorMuziek in de CathrienDe vocalisten zijn vrouwelijke leerlingen van CarolineSpanjaard. Ze zingen werk van Poulenc, Reger, Brahms,Monteverdi en Villa Lobos.Vocaal Ensemble Melos o.l.v. Lucas Vis.

ZA 23 JANUARI / 15.00 UUR

OrgelMuziek in de CathrienProgramma ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Ruud Huijbregts als organist van de Stadskerk St. Cathrien. Hij speelt werken van onder anderen Bach,Franck, Reger en Messiaen.

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

Effenaar en Stuurbaard Bakkebaardpresenteren KEIURBANFestivalVR 8 JANUARIEffenaar18.30 uur / € 16,-

Het nieuwe jaar begin je voortaan met KEIURBAN, hetnieuwe festival van Stuurbaard Bakkebaard in de Effenaar.Wat KEIURBAN nou precies is, dat weet niemand. Welweten we dat het een nieuw jaarlijks festival is,samengesteld door Stuurbaard Bakkebaard en net effeanders dan normaal; KEIURBAN heeft een winter-grill,muzikale bling van zorgvuldig geselecteerde diamantjes uitNederland en België, onverwachte zaken en verse songsvan Stuurbaard Bakkebaard zelf. Gezellig! De line-up; Stuurbaard Bakkebaard, De Likt, Bed Rugs,Herr Seele, Naive Set, Hantrax en Discos Horizontes.

Alexandre Debrus, cello & Karin Lechner, pianoKasteelconcert GeldropKamermuziekZO 11 JANUARI Kasteel Geldrop (Helze 8, Geldrop)12.00 uur / € 18,- (tot 12 jaar € 8,-)

Dit duo dat in 2005 het gerenommeerde Carlo van NesteTrio oprichtte bestaat uit door de wol geverfde musici.Debrus won vele prijzen, had les van Misha Maisky endoceert nu zelf op het conservatorium van Brussel.Lechner op haar beurt begeleidde Maisky onlangs op hetSalzburger Festival. Al 20 jaar geleden trad ze op in hetMuziekgebouw Eindhoven met haar broer Sergio Tiempo,waarmee ze een vast pianoduo vormt. Met trots kunnen wezeggen dat het weer een prachtig concert belooft teworden op kasteel Geldrop.

Bach - Sonata nr 3 in G minor, BWV 1029 Beethoven - Sonata nr 2 in G minor opus 5Brahms - Sonata nr 1 in E minor opus 38

Reserveren? Bel 040 - 368 57 66 vanaf 31 december.Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk een halfuur vooraanvang van het concert te zijn afgehaald. Organisatie Stichting Strabrecht Theater.

Jasper Blom Quartet feat. Bert JorisAxes @ Piet Hein EekZO 17 JANUARI 16.00 uur€ 12,50 / € 7,50 (t/m 16 jaar gratis)

Saxofonist Jasper Blom schreef een reeksmuziekstukken geïnspireerd op de oude Vlaamsepolyfonisten, een groep componisten uit demiddeleeuwen. Zij creëerden voor het eerst in demuziekgeschiedenis een wereld van zangerigemeerstemmige melodieën. Deze oeroude klankenworden door de band in een nieuwe jasje gestokenen als uitgangspunt gebruikt voor improvisaties.Met een all star bezetting verder bestaande uitgitarist Jesse van Ruller, drummer Martijn Vink,bassist Frans van der Hoeven en als speciale gastde Belgische trompettist Bert Joris gaat dit bijvoorbaat vuurwerk opleveren.

Januari inStage Music CafeStratumseind 25 21.00 uur (zo 19.00 uur) / Gratis

6 STUDENTPROOF JAZZ SESSIE7 TRYOUT NIGHT: HIGHWAY ORANGE Rock HEY SUN Alternative Rock8 DR CORTEZ ClubNight13 ACOUSTIC JAMSESSION Play along with Martin & Friends15 BEATOVEN ClubNight HipHop16 RATE Grunge BritPop ENDFIELD Grunge Rock20 SINGER-SONGWRITERNIGHT: Robbert Meijer & Tim Waals & Frank Doesburg21 TRYOUT NIGHT: OUTRAGE Rock JUST AROUND THE CORNER Pop23 TUESDAY MOON Roots/Folk/Americana29 GELUIDSDRUG Electronic Live Jam30 JAMSESSIE Backline Present Come&Play31 CPJ Leerlinguitvoeringen

STAGEMUSICCAFE.COMFACEBOOK.COM/STAGEMUSICCAFE

Kennismaken met Argentijnse TangoKom naar het Tangocafé in Scala (Kanaalstraat 6)

Wil je eens zien hoe tango wordt gedanst en desfeer proeven, loop dan eens (gratis) binnen bijhet tangocafé. Elke vrijdagavond van 21.00 tot0.30 uur. De prachtige danszaal wordt gerunddoor vrijwilligers. Wees Welkom!

Wekelijkse lessen op maandag, woensdag endonderdag. Tweewekelijks op vrijdag en zondag.In januari kennismakingslessen /introductiecursus voor starters. Kijk voor infoover cursussen, tijden en docenten optipotango.nl. Diverse mogelijkheden voorstarters. Ook instroom mogelijk via privélessen.

FOTO

CHEAUVEAU PHOTO

GRAPHY

JANUARI 2016 9

KlassiekZO 17 JANUARIMuziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (gratis inleiding 19.15 uur) / vanaf € 15,-

De Duitse dirigent Hartmut Haenchen geldt als een groot specialistals het om het werk van Richard Strauss gaat. Juist hij dirigeert op 17januari in Muziekgebouw Eindhoven een volledig Straussprogramma.Bovendien zingt de Engelse sopraan Susan Gritton een van Strauss’mooiste en meest ontroerende werken: de Vier letzte Lieder.

Hartmut Haenchen was van 1986 tot het begin van de eenentwintigsteeeuw verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest en deNederlandse Opera die mede onder zijn muzikale leiding snel opklom toteen ‘wereldmacht’. Vooral met het Duitse repertoire maakte Haenchenfurore. Hij geldt daarbij als een uitgesproken Strauss-specialist. Of het nugaat om zijn symfonische gedichten, de opera’s of zijn concertliederen,Haenchen maakt er een ervaring van om nimmer te vergeten. Vandaar datde philharmonie zuidnederland buitengewoon trots is dat deze Duitsetopdirigent, mede dankzij het partnerprogramma van de Vrienden van dephilharmonie zuidnederland, het orkest leidt. Het concert is niets minderdan een beknopt portret van Richard Strauss. Met meeslependefragmenten uit de opera’s Salomé en Der Rosenkavalier, het symfonischgedicht Tod und Verklärung en uiteraard zijn ontroerende Vier letzte Liederschetsen Haenchen en het orkest een mooi beeld van deze immeraansprekende componist en is het een perfecte kennismaking vooriedereen die niet vertrouwd is met dit repertoire.philharmonie zuidnederlandDirigent Hartmut Haenchen. Sopraan Susan Gritton.

R. Strauss - uit Salomé: Dans van de zeven sluiersR. Strauss - Tod und VerklärungR. Strauss - Vier letzte LiederR. Strauss - uit Der Rosenkavalier: Suite

Soul Brothers Let’s celebrate!Soulmuziek DO 14 JANUARIParktheater20.00 uur / vanaf €19,50

Drie prachtige mannen met dito stemmen brengen samenmet een funky band onvergetelijke soul, knallende funk enopzwepende discohits naar het Parktheater. MichaelJackson, James Brown, Marvin Gaye, Earth, Wind & Fire,Kool & The Gang, Stevie Wonder; alle swingendeklassiekers van de afgelopen halve eeuw passeren derevue in dit stampende feest. Stilzitten is onmogelijk, let’scelebrate!Met David Gonçalves, Clayton Peroti en Omri Tindal(onder andere bekend van Dreamgirls). Bandleiding IwanVanHetten / Pim Kamp. Band Roy Beukers, Michael Kampen Sander van Truijen. Regie en arrangementen IwanVanHetten. Choreografie Henry O’Tawiah.

Hallo VenrayNederrockVR 15 JANUARIAltstadt Eindhoven21.00 uur / €12,50 / €10,- vvk (incl.servicekosten)

Hallo Venray doet het gewoon even over. Het albumVegetables & Fruit was in 2005 zo goed en uniek dathet door pers en publiek groots werd onthaald. Godmag weten wat er toen wel hip was, Hallo Venray washet zeker niet!

Nu, tien jaar later, geldt Vegetables & Fruit als déNederrock-klassieker. Voor Excelsior Recordings reden omhet album een mooie heruitgave te geven, op vinyl.

De band, nog steeds bestaande uit Henk Koorn, PeterKonings en Henk Jonkers, staat met deze plaat opnieuwop het podium tijdens tien exclusieve shows. Henk Koornover de heruitgave tour: “We spelen de plaat integraaltijdens tien exclusieve shows. Door de hoeveelheid vanhet Hallo Venray repertoire (13 platen) komen veel vandie nummers niet meer aan bod. Dit is een kans om zeweer te spelen, en daar hebben we heel veel zin in!”

BeatleBrainia 2016BeApple + Antoine Goudeseune +Revolver + The Brothel Creepers e.a.Beatles classicsZA 16 JANUARIEffenaar15.00 uur / € 25,-

Het enige internationale Nederlandse Beatles festival isterug! En net als in 2014 opnieuw ‘officially supportedby the Cavern Club’ in Liverpool, dé plek waar TheBeatles groot zijn geworden. Het BeatleBrainia motto‘Wat kunnen The Beatles ons leren over innovatie?’staat op deze tweede editie opnieuw centraal. Eenuitgekiende selectie van internationale gerenommeerdeBeatles tributebands komt naar Eindhoven. Met nieuweeigentijdse versies van de onbekendere nummers maarnatuurlijk ook verrassende interpretaties van Beatlesclassics. Aangevuld met inspirerende Beatles Talks eneen Beatles Meet & Greet Market zit het ook nu weergoed.

The Flipside Paradox RecordingSessionsJazz, rock en elektronicVR 22 JANUARI (19.00- 23.00 UUR)ZA 23 JANUARI (12.00-17.00 EN 19.00-23.00 UUR)ZO 24 JANUARI (12.00-17.00 EN 19.00-22.00 UUR)Artspace FlipsideGratis (maaltijd: donatie)

Artspace Flipside wordt een public-walk-in-studio waarsessies worden opgenomen, gegeten kan worden,ideeën met muzikanten uitgewisseld kunnen wordenen waar je getuige bent van het ontstaan van eengeluidsuitgave op vinyl.

Als reizend improvisatie-podium en muzikaal laboratoriumtourde The Flipside Paradox het afgelopen jaar doorNederland en België. In het kader van het Beste Buren –Nederland/Vlaanderen jubileumjaar gaven zeker 25Belgische en Nederlandse jazz, rock en elektronicamuzikanten in wisselende samenstellingen improvisatie-concerten. Nu wordt deze muzikale reis samen met hetpubliek afgesloten met een driedaagse opnamesessie vooreen nieuwe uitgave. Gerenommeerde jazz- enimprovisatiemuzikanten als Bart Maris, Niels Duffhues,Lieven van Pee, Bart van Dongen, Edward Capel en SimonSegers gaan samen met een tiental jonge talentvollemuzikanten de studio in.

Hartmut Haenchen en Richard Strauss bij philharmonie zuidnederland

FOTO

RAY

MOND VAN O

LPHEN

FOTO

RICARDO M

USACCHIO

muziek

UIT IN EINDHOVEN10

muziek

Het Storioni Festival is dit jaar een spannende reis waarin demystieke wereld van Jheronimus Bosch tot leven komt. Verleiding,zonde en rekenschap. De thema’s uit Jheronimus Bosch’ bekendeschilderij Tuin der Lusten zijn zowel tijdgebonden als tijdloos, enlopen als een rode draad door het programma. Daarmee herdenkthet festival de vijfhonderdste sterfdag van één van Nederlands’beroemdste schilders. Directe aanleiding is het evenementJheronimus Bosch 500. In zijn eigen Den Bosch – waar deschilder in de 15de eeuw vanaf zijn geboorte tot aan zijn doodleefde – maar ook in andere Brabantse steden en de rest vanNederland wordt Jheronimus Bosch groots herdacht.

Fantasie-instrumentenDe Tuin der Lusten komt letterlijk tot leven in het unieke projectHemelse Hel. De musici/componisten Aart Strootman en MarcoMlynek bouwden speciaal voor het Storioni Festival twee fantasie-instrumenten uit het schilderij in het echt én schreven ermuziekstukken voor. De luitharp, het reusachtige instrument waarinluit en harp als een tweeling zijn vergroeid, en de draailier, zo grootdat een laddertje nodig is om hem te bespelen. De genre-overschrijdende muziekstukken zijn op vier verschillende avondenin het festival te horen. En dat belooft wat, aldus componist AartStrootman: “De instrumenten vertegenwoordigen het hemelse.Het helse zit dus in de muziekstukken...”

Festival-in-een-festivalEen ander hoogtepunt in het festival vormt de Grande Parade opzaterdag 23 januari. Op één avond beleef je zo'n beetje alles water tijdens het Storioni Festival te zien en te horen is. Er zijnoptredens in alle zalen & foyers, een wel heel bijzondere uitvoeringvan Bach, een eigenwijze wijnproeverij en veel meer. Er zijn maarliefst acht verschillende optredens door de topmusici van hetfestival, onder wie violist Ilya Gringolts, pianist Arthur Jussen,hoornist Hervé Joulain, Sinfonietta Cracovia en natuurlijk hetStorioni Trio zelf.

Kunst meets klassiekTijdens het museumconcert in het Van Abbemuseum is de Tuinder Lusten het centrale kunstwerk waar programmamaker DavidErnst zijn beschouwingen op los laat. Tegenover deze woorden zethet Berlage Saxophone Quartet (dat mede dankzij het StorioniFestival is uitgegroeid tot een gerenommeerd ensemble) muziekvan onder anderen Machaut, Ockeghem en Ter Veldhuis. Een kleine week later staat in Chassé Breda acteur Thom Hoffmancentraal in L‘histoire du Soldat. Begeleid door vele festivalmusicispeelt en vertelt Hoffman het verhaal over de soldaat die zijn viool,metafoor voor de ziel, verkoopt aan de duivel.

Allemaal gloednieuwe verrijkingen en ontdekkingen, die prachtigsamengaan met de vertrouwde parels uit het festival. De StorionioNacht bijvoorbeeld, een extra lange en intieme concertavond metdit jaar onder meer Das Lied von der Erde. Het laatste deel, DerAbschied, is volgens Wouter Vossen misschien wel de mooistemuziek ooit geschreven. En bezoekt u ook eens een concert vanjong talent. Bijvoorbeeld de Finale de Storioni Toonzaal Competitieof het Academyconcert, inmiddels onmisbare onderdelen in hetfestival. En dan is er nog de masterclass door de Franse hoornist -én festivalgast van het eerste uur - Hervé Joulain.Elk concert en optreden is op zichzelf uniek. En alle, in meer ofmindere mate, ondergedompeld in het festivalthema Dromen enDemonen. Hóe hemels of hels u het maakt, dat heeft u zelf in dehand. In elk geval tijdens dit festival.

Storioni Festival 2016Agenda

WO 20 JANUARIFinale Storioni Toonzaal CompetitieDe Toonzaal Den Bosch

DO 21 JANUARI Sneakpreview concertMuziekgebouw EindhovenConcert Muziekgebouw aan ‘t IJMuziekgebouw aan ‘t IJMuseumconcert met David ErnstVan Abbemuseum

VR 22 JANUARIOpeningsconcert & Storioni CaféMuziekgebouw Eindhoven

ZA 23 JANUARI Grande Parade & Storioni Café�Muziekgebouw Eindhoven

ZO 24 JANUARIAcademy Sunday | Muziekscholen-concertMuziekgebouw EindhovenStorioni in TilburgConcertzaal TilburgAcademy Sunday | Academy ConcertMuziekgebouw Eindhoven

25/27/29 JANUARI Koffie met de Storioni’s Muziekgebouw Eindhoven

MA 25 JANUARI Masterclass met hoornist Hervé Joulain Muziekgebouw Eindhoven

DI 26 JANUARI Wandelconcert Den Bosch�Muziekcentrum de Toonzaal, MuseumSchlager, Jheronimus Bosch Art Centre

WO 27 JANUARI L’Histoire du Soldatmet Thom HoffmanChassé Theater Breda

DO 28 JANUARI Storioni MiddagconcertMuziekgebouw EindhovenWandelconcert BredaOude stadhuis, Waalse Kerk,Evangelisch Lutherse Kerk

VR 29 JANUARI Storioni in Helmond & Storioni CaféTheater Speelhuis

ZA 30 JANUARI Storioni NachtMuziekgebouw Eindhoven

ZO 31 JANUARIStorioni op ZondagMuziekgebouw Eindhoven

Storioni Festival 201620 concerten, 11 dagen, 5 steden

Kijk voor het uitgebreide programma op StorioniFestival.nl en volg het festival op Facebook en Twitter

Dromen en demonen naar Jheronimus Bosch

FOTO

MIKE ROELO

FS

Met maar liefst twintig concerten in elf dagen reist het inmiddels befaamde Storioni Festival langs de vijf grote steden vanBrabant. Het Storioni Trio verzamelde een jaar lang de mooiste muzikale schatten. Nieuwe topmusici, meeslependemuziekstukken en bekende muziekvrienden. Bovendien liet het trio - Wouter Vossen, Marc Vossen en Bart van de Roer - zich voor deze negende editie inspireren door de wonderbaarlijke schilderkunst van Jheronimus Bosch.

JANUARI 2016 11

The Wall door The Pink Floyd SoundPopVR 22 JANUARIEffenaar19.30 uur / € 22,50

Unieke show met kinderkoor, een echte ‘wall’, video-projectie en alle andere zaken die bij het meesterwerk vanPink Floyd horen. The Pink Floyd Sound was al enkelekeren te gast in de Effenaar en die shows waren op z’nzachtst gezegd indrukwekkend. Toch gaan de mannen vanThe Pink Floyd Sound een stap verder met hun integraleuitvoering van The Wall. Inderdaad, inclusief het bouwenvan de muur, een spectaculaire lichtshow en een band diedeze show perfectioneerde tijdens 3 uitverkochte shows inVenlo. Als liefhebber van het Pink Floyd repertoire mag jedeze show niet missen.

FRIS EindhovenDance-event voor jongeren van 12 t/m 16 jaarVR 22 JANUARI Dynamo19.30-00.30 uur / € 13,-

FRIS organiseert complete uitgaansavonden in demooiste discotheken en poppodia van ons land, met debeste DJ’s en artiesten van dit moment. Dit alles onderhet motto: “Geen Alcohol, Geen Drugs, Gewoon FRIS”.Het is altijd tijd voor een feestje, FRIS komt dan ookgedurende het jaar meerdere keren in Eindhoven. Deeerstvolgende editie vindt plaats op 22 januari inDynamo. Volg de FRIS social media voor alle updates.FRIS is hét feest voor iedereen van 12 t/m 16 jaar. Metwie sta jij straks vooraan voor de beste artiesten vanNederland? Live For Today, Plan For Tomorrow, Party TONIGHT!WIJZIJNFRIS.NLFACEBOOK.NL/WIJZIJNFRIS

Stef Bos en bandEen sprong in de tijdMuziekWO 27 EN DO 28 JANUARIParktheater Eindhoven20.30 uur / € 25,-

Het begin van een leven / Je springt in de tijd / De stroom van de rivier / Neemt je mee / Je ziet landschappen van liefde / Onzekerheid /Verlangen / Je zwijgt / Zingt / Ontwijkt / Leeft / Met onvermogen / En geluk / En dan opeens / Kijk je terug / Naar wat je hebt gedacht / Wie je was / En wie je bent geworden / Om daarna / Weer / De stroom te volgen

Met een voortdurende afwisseling van oude en nieuwesongs, reist Stef Bos met vier muzikanten door de tijd. Eenreis van 25 jaar in woorden en muziek. Met een nieuwe cdals wapenfeit. Een sprong in de tijd.

Winterfest in PopEiNieuwe muziek uit de regioMuziekZA 30 JANUARIPopEi15.00 uur / Gratis

Bands én singer-songwriters brengen tijdens dit festival inPopEi georganiseerd door de Eindhovense band TheSeasons een gevarieerd programma met heerlijke muziek.Eigen werk is het kernthema en maakt dat het publiekkennis kan maken met nieuwe muziek uit de regio. Zozullen onder andere WOOF (bluesrock/pop), Cold Fuse(alternative rock), Civil Servants (post-gaze) en natuurlijkook The Seasons (melodic powerrock) het podiumbeklimmen.“We vinden dat er in de regio weinig aandacht engelegenheid is voor bands met eigen werk”, aldus Sylviavan The Seasons. “Dit hoorden we ook terug van anderebands. Je kunt bij wijze van spreken makkelijkerbinnenkomen bij 3FM dan bij de kroeg om de hoek endat verbaast ons enorm. Wij willen goede acts met eigenwerk meer in de spotlights zetten, vandaar dit initiatief.”Na het succes van de eerste twee edities zet deorganisatie ook dit jaar weer een veelzijdig en gevarieerdprogramma neer. THESEASONS.NL/WINTERFEST

Nederlandse première van 200 jaar oud fagotconcert bij philharmonie zuidnederlandKlassiekZO 24 JANUARIMuziekgebouw Eindhoven 14.15 uur (Gratis inleiding door József Auer 13.15 uur) / vanaf € 15,-

De philharmonie zuidnederland staat bekend om de uitvoeringen van negentiende en twintigste eeuwse Fransemuziek. Onder leiding van oude muziekspecialist Andreas Spering komt daar nu een dimensie bij en stort hetorkest zich op 24 januari enthousiast op werken van de Franse voorlopers en voorbeelden van Mozart, Jean-FéryRebel en Jean-Philippe Rameau.

Rameau gaf de Franse opera en de balletten zoals die doorLully waren ontwikkeld meer body en inhoud zoals blijkt uit deorkestsuites uit de opera Dardanus en Rebel. Hij is vandaagde dag vooral befaamd vanwege dat ene ballet dat ook nu hetprogramma siert, Les Elements. Vooral het eerste deel LeCahos is een voor die tijd wonderlijk staaltje van uitbeelding.De chaos klinkt in het werk in een muzikaal parcours dat bijnaatonaal overkomt. Een kolfje naar de hand van specialistAndreas Spering die de verbanden tussen het werk van dezeFransen en de Parijse Symfonie van Mozart haarfijn aan zalstippen. Van belang is ook de Nederlandse première van hetFagotconcert in cis van Edouard Dupuy. De in Zwitserlandgeboren violist, componist, dirigent en zanger werkte vooralaan de hoven van Stockholm en Kopenhagen en zong inKopenhagen onder andere de titelrol bij de Deense premièrevan Mozarts Don Giovanni. Bram van Sambeek, deNederlandse fagottist die in 2009 de Nederlandse Muziekprijswon, haalde het Fagotconcert in cis onder het stof vandaan enverzorgt nu met de philharmonie zuidnederland eenenerverende Nederlandse première. Een bijzonder concertwaar ongetwijfeld nog lang over nagepraat wordt.philharmonie zuidnederlandDirigent Andreas Spering. Fagot Bram van Sambeek.

Rebel - Les ElementsDupuy - Fagotconcert in cis (Nederlandse première)Rameau - Orkestsuite 1 en 2 uit DardanusMozart - Symfonie nr 31 ‘Parijse’

muziek

FOTO

JANITA SASSEN

FOTO

MARCO BORGGREVE

FOTO

PETE

R VAN DER VEN

Internationaal judotoernooi voor talentenZA 9 EN ZO 10 JANUARI Indoor Sport Center Eindhoven€ 7,- (Passe Partout € 12,-) / Tot 14 jaar € 3,50 (Passe Partout € 5,-) / Gratis met judopas

Voor de 40e keer organiseert district Zuid-Nederland van Judo Bond Nederland dit internationale talentenevenement. Met liefst 1900 judoka’s uit Europa, maar ook uit landen zoals India, Rusland, Kazachstan en Zuid-Afrika, behoort dit judo toernooi tot de grootste van Europa.

De judoka’s zullen onderling strijden op liefst 12 wedstrijdmatten. Ongeveer 250 sporters blijven nog een weekje langerin de stad, want het wedstrijdweekend wordt gevolgd door een trainingskamp. Voor veel landen is dit toernooi tevenseen meetmoment om deel te mogen nemen aan Europese- en wereldkampioenschappen en zij sturen dus hun nationaleselectie.

Interesse in judo wedstrijden van zeldzaam hoog niveau? De meisjes tot 15 jaar en de judoka’s tot 18 jaar staan zaterdag op de mat. Zondag is de dag voor de jongens tot 15jaar en de sporters tot 21 jaar. Aanvang van de wedstrijden is 9.30 uur.Voor alle verdere informatie en de lijst met inschrijvingen: DUTCHOPENESPOIR.NL

Matsuru Dutch Open Espoir

UIT IN EINDHOVEN12

Volksuniversiteit Eindhoven presenteertAnnelies Freriks: ‘Stedelijke ontwikkelingen natuur: we willen alles, maar hoe?’Lezing DI 26 JANUARIAcademisch Genootschap20.00 uur / € 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Stedelijke ontwikkeling en natuur zijn tweeonderwerpen die niet automatisch in dezelfde zinthuishoren. En toch hebben ze meer met elkaar temaken dan we in eerste instantie geneigd zijn tedenken.

Bij de realisering van grote projecten zoals woningbouwen infrastructuur, maar ook bij ontwikkelingen in hetlandelijk gebied stuiten we vaak op eisen die binnen deEuropese Unie zijn afgesproken over het behoud en deverbetering van belangrijke natuurgebieden, Natura 2000-gebieden genoemd. Maar ook lopen we er soms tegenaan dat in gebieden die nodig zijn voor economischeactiviteiten beschermde dier- en plantensoortenvoorkomen. En ook daar spelen Europese randvoor-waarden een rol. Waarom hebben we die afsprakeneigenlijk, hoe geven we daar uitvoering aan binnenNederland en wat betekenen deze afspraken voorontwikkelingen in (de omgeving van) Eindhoven?

Prof. mr. Annelies Freriks isadvocaat/partner bijELEMENT Advocaten teEindhoven en hoogleraar aande Universiteit Utrecht. Zijbegeleidt onder anderebesluitvorming rond groteprojecten/activiteiten waarbijnatuurwetgeving een rolspeelt.

Sfeervol CKEFamilieZA 16 JANUARICKE (Pastoor Petersstraat 180)14.00-17.00 uur / Gratis

Een sfeervol uitje voor het hele gezin opzaterdagmiddag. Ook al is het midden in de winter, bijCKE is het warm en sfeervol.

Denk aan een knapperend vuurtje en marshmallows,warme chocolademelk en glühwein. Er is muziek en zowelbinnen als buiten is van alles te doen. De activiteitenworden mede verzorgd door samenwerkingspartners vanCKE. Laat je verrassen en kom gezellig bij CKE opbezoek.

‘De Gastvrije Stad’Wenen-Eindhovenmet Christoph Chorherr, leider Grunen-partij in WenenDebatMA 11 JANUARINatlab door Plaza Futura19.30 uur�/ Gratis

Politici kunnen het verschil maken in een stad. Dat is zekerook de ervaring van Christoph Chorherr, die vooral een rolziet voor de politiek bij de inrichting van de stad, en hetbetrekken van het bedrijfsleven en burgers bij destadsontwikkeling. Wenen is op dit moment de eerstegrote stad waar grote groepen vluchtelingen arriveren.Tegelijkertijd groeit het rechts-radicalisme. Hoe gaat destad daarmee om? En hoe zorg je ervoor dat je stadgastvrij blijft voor alle bewoners? Op al deze vragen gaanwe in, samen met Chorherr en een aantal vertegen-woordigers van politieke partijen en belangengroepen inEindhoven.De voertaal is Engels.

cultuur+

Boekie Night met Wim DaniëlsDebat / LiteratuurDI 12 JANUARINatlab door Plaza Futura20.00 uur�/ € 8,-

Schrijver en columnist Wim Daniëls verzorgt insamenwerking met Natlab en Boekhandel Van Piereeen maandelijkse Boekie Night.

Hij verwelkomt schrijvers, dichters, lezers, uitgevers,studenten, scholieren, boekhandelaren enboekliefhebbers in de theaterzaal van Natlab voor eenavondvullend programma rondom boeken en lezen.Iedereen die van boeken houdt, is welkom op deBoekie Nights.Het thema voor 12 januari is poëzie en er wordtaandacht besteed aan Arthur Schnitzler's novelle LateRoem met onder anderen vertaalster Elly Schippers.

JANUARI 2016 13

ZA 16 JANUARIDe Bibliotheek Eindhoven10.00-17.00 uur

Op 16 januari is het precies100 jaar geleden dat deBibliotheek Eindhovenopgericht werd met als doel:“Eene gelegenheid tescheppen waar iedereenkosteloos, zonder onderscheidte scheppen van godsdienst,staatkundige overtuiging, rangof stand, de middelen kanvinden voor verdereontwikkeling en bekwaming envoor ontspanning.”

Het hele jaar zullen er in de Bibliotheek Eindhovenfeestelijke activiteitenplaatsvinden. Op deze speciale dag zijn er doorlopendactiviteiten voor jong & oud. Ookwordt het project “Bouw meeaan het verhaal van detoekomst” gelanceerd.Eindhovenaren van jong tot oudworden hierin uitgedaagd meete denken over hoe Eindhovener in 2116 uit ziet.

Open Dag Perk InterieuropleidingenZO 31 JANUARI 12.00-16.00 uurGratis

Op de open dag bij Perk is werk te zien uit alle studiejaren. De studenten uit het eerste jaartonen maquettes met ruimtelijke kleurwerking, perspectiefmaquettes van een sfeervol interieurvoor een dichter, archeoloog of zangeres en voorbeelden van interieurtekenen in diversetechnieken. Interieurstyling laat productpresentaties en stijlenkastjes zien. De tweedejaarsstudenten Interieurvormgeving hebben, binnen de gegevens van een bestaand pand, geoefendin ruimtelijk inzicht en architectonische verbeelding in een ontwerp onderzoek (Gastateliercoupeur).Derdejaars studenten vormgeving ontwikkelden meubels voor de trap en hebben zich verdieptin een reismeubel. De meubels worden getoond tijdens de open dag. Daarnaast hebben zij tweepersoons trekkershutjes voor een B&B ontworpen.Ook zijn er nog enkele afstudeerprojecten te zien van juli 2014 met als onderwerp‘Dockingstation voor vluchtelingen’. Er zijn studenten en docenten aanwezig om toelichting te geven met betrekking tot deontwerpen en informatie over de opleidingen.PERK-INTERIEUR.NL

cultuur+de Bibliotheek Eindhoven 100 jaar!Feestelijk programma voor jong en oud

• Cabaretier Leon van der Zandenpresenteert, interviewt en leest voor.

• Stadsdichter Nienke Esther Grooten draagteen speciaal gedicht voor.

• Lever je boeken in bij de “Boete vrije balie”.• Laat je een recept voor een boekvoorschrijven door de dames van deCulturele Apotheek.

• Minecraft-workshops voor kinderen.• Workshop Dromenvanger maken.• Workshop Handlettering.• Workshop Animatiefilmpjes maken. • En nog veel meer! Kijk opbibliotheekeindhoven.nl voor hetvolledige programma en tijden.

RICK VAN DE LINDEN, ESPRESSO BACKPACK

ELS KRUITBOSCH, MAQUETTE ESTHER POULISSEN, MAQUETTE SJANNON VERHOEVEN, MAQUETTE MONICA NOORDWIJK, TRAPMEUBEL

FOTO

SAS SCHILTE

N

UIT IN EINDHOVEN14

101 ogenblikkenFoto’s van Theo van Houts 1958-1983ExpositieT/M 29 JANUARI RHC/eGratis

Drie decennia Nederlands verleden,verstild in 101 ogenblikken vanNederlands beste tijdschriftfotograafTheo van Houts (1931). Destaffotograaf van weekblad Panoramalegde Nederland op bijzondere wijzevast. Eindhoven is de stad waar Theovan Houts opgroeide, naar school gingen werd opgeleid tot meubelmaker.Van Houts besloot echter zijn passie tevolgen en werd lid van de PhilipsFotoclub, de eerste stap in een langeen bijzondere carrière.

Bekend en onbekend Nederland stondvoor de lens van de fotojournalist. Met zijnwerk heeft hij vele prijzen gewonnen,waaronder zeven keer de ZilverenCamera en in 1989 de titel Fotojournalistvan het jaar. De prachtige en vaakspraakmakende foto’s uit de collectie vanTheo van Houts geven het diverse werkvan de fotograaf mooi weer.RHC-EINDHOVEN.NL

ADA KOK (1965), THEO VAN HOUTS COLLECTIE REGIONAAL ARCHIEF ALKMAAR

Op zaterdag 23 januari staan er technici voor u klaarin het Philips museum om uw oude (Philips)apparaat een tweede leven te geven. Maak van dezebijzondere gelegenheid gebruik om het museum tebezoeken met uw defecte Senseo, radio ofstofzuiger en ga aan de slag met een van de technicivan het Repair Café.

Repair CaféTijdens het Repair Café in het Philips museum kunnenbezoekers van 11.00 tot 15.00 uur een poging wagenom oude apparaten weer aan de praat te krijgen.Leerzaam, gezellig en bovendien duurzaam. Dedeskundige bekijkt wat er aan de hand is en repareertindien mogelijk samen met de bezoeker het apparaat.Voor bezoekers van het museum geldt die dag eengereduceerde entreeprijs voor het Philips museum van € 4,- (normaal € 8,-). Een vrijwillige bijdrage voor deStichting Repair Café wordt op prijs gesteld.

Design tour Daarnaast is tot 17 april 2016 de tijdelijketentoonstelling ‘Celebrating 90 years of design atPhilips’ te bewonderen. Bij de expositie heeft het Philipsmuseum een speciale designrondleiding ontwikkeld dievanaf nu te reserveren is. Naast onder meer radio's, tv's,stofzuigers, scheerapparaten en medische apparatuurzijn ook futuristische studiemodellen te zien op dezetentoonstelling. De design rondleiding gaat dieper in opde verschillende visies en de verhalen achter deobjecten. Daarbij gaat het niet alleen om producten uithet verleden, maar ook over recente ontwikkelingen. Detentoonstelling ‘Celebrating 90 years of design atPhilips’ is tot en met 17 april 2016 te zien in het Philipsmuseum. De designrondleiding is tot die datum tereserveren via philips-museum.com.

FACEBOOK.COM/PHILIPSMUSEUMPHILIPS-MUSEUM.COM

Januari in TACOui wie weExpositie VR 8 T/M ZO 31 JANUARIGrote Zaal

Hoe kan de potentie van een werk wordenopengebroken binnen een specifieke context? Hoebespeelt ruimte werk? Wat is het moment vanonthulling? �In een werkperiode zullen 21 afstuderendeautonome kunst studenten van de St. Joost Academiein ’s-Hertogenbosch een experiment aangaan metexposeren. �Elke week worden dezelfde kunstwerkenvanuit een ander vertrekpunt onderzocht ententoongesteld. Het resultaat is drie verschillendetentoonstellingen. Elke presentatie krijgt een eigenopening/afsluiting en een aanvullend randprogramma.Studenten Hedri Kool, Myriam Gras, Raquel Vermunt,Isabelle van Lieshout, Simon van Iersel, ReinierVrancken, Bob Lathouwers, Koen van Santvoort, OsipSchoenmakers, Robin Roelofs, Anna Dieleman, Angelavan Zoest, Indira Ibrahim, Greetje de Jezus, Kim vanKessel, Martha Thissen, Emily Hulsbergen, Bas Muda,Monique van de Ven, Alette Sonneveld en Susan El-Jarie

NO WORDS TODAY 2 Door Rik van Iersel / Buro BeukorkestExpositie / concertZA 9 JANUARI T/M ZO 7 FEBRUARIOpening za 9 januari 19.30 uur met concertSENGA ETNA & bFAKE21.00 uur / Tuinzaal / € 7,50Exposanten René Danièls, Toon Teeken, Wineke vanMuiswinkel, Rik Van Iersel, Joost Sickinga, VincentDams en Tooth DaBruin Less.

Finisage concert

ZA 6 FEBRUARI / TUINZAAL / € 7,50

PARNE GADJE & special guests Onno Kortland(Stuurbaard Bakkebaard) en Edward Capel (VLEK,Beukorkest, Senga Etna).

Matter Matters #9VR 15 JANUARI T/M ZO 14 FEBRUARISchelp

Een serie solo-exposities die er toe doet: MatterMatters. Jonge zeer getalenteerde kunstenaars die paszijn afgestudeerd krijgen in TAC de kans om zichzelf tebewijzen.

Vintage Kilo Sale ZA 23 EN ZO 24 JANUARI Grote Zaal

The Vintage Rebel organiseert de Vintage Kilo Sale,een event voor de echte vintage liefhebber! Je scoort erde mooiste vintage pareltjes voor dames en heren. Decollectie is iedere keer anders en wordt aangepast aanhet seizoen en de trends. Deze keer een uitgebreidewintercollectie aan o.a. denim, tassen, leer, laarzen,jurkjes en vesten. De formule is simpel: shoppen –wegen – afrekenen naar gewicht; 1 kilo is ongeveer 4tot 6 items.

expo

FOTO

: GERARD BRANDS

Repair café in het Philips museum

Storioni concert: Jeroen Bosch, hier en nuOnderdeel van Bosch Grand TourDO 21 JANUARI Van Abbemuseum20.15 uur / € 17,50

Onder de naam Bosch Grand Tour presenterenzeven vooraanstaande Brabantse musea in 2016een hedendaags tentoonstellingsprogramma, naastde tentoonstelling Jheronimus Bosch, visioenen vaneen genie (13 februari - 8 mei ) in het NoordbrabantsMuseum.

Laat je inspireren en verrassen tijdens eenontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuurin ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg. Het Van Abbemuseum haakt aan bij de Bosch GrandTour met zijn tentoonstellings-programma en organiseerteen aantal speciale evenementen. Het eerste evenementis het Storioni concert. Het Storioni Festival heeft zichdit jaar laten inspireren door grootmeester JheronimusBosch. Jasper Krabbé, beeldend kunstenaar enpresentator van Opium TV, neemt je mee langs debijzondere beelden uit Bosch’ meesterwerk de Tuin derLusten. Het jeugdige Berlage Saxophone Quartet,winnaar van de Storioni-Toonzaal Prijs 2011, vertaalt hetbekende drieluik in klank (zie ook pag. 10).

De smaak van de ApocalypsDoor het jaar heen vind je regelmatig een wisselendgerecht op de menukaart van het museumcafé Karel1dat is geïnspireerd op een schilderij van Jeroen Bosch:een tuin der lusten voor uw tong.

JANUARI 2016 15

Ook in het nieuwe jaar kun je weer iederedonderdagavond terecht in het Van Abbemuseum. In januari staat onder andere de opening van eennieuwe zaal met werk van Praneet Soi op hetprogramma, evenals een Storioni concert metJasper Krabbé. Voor meer info over hetprogramma, houd vanabbemuseum.nl enfacebook.com/vanabbemuseum in de gaten.

Positions #2Anna Boghiguian, Chia-Wei Hsu, Nástio Mosquito en Sarah PierceT/M ZO 3 APRIL

In Positions #2 ontdek je de kunstwerken van Anna Boghiguian, Chia-Wei Hsu, NástioMosquito en Sarah Pierce. Deze vier kunstenaars komen uit verschillende delen van dewereld en geven hun eigen, alternatieve kijk op onze collectieve verhalen en geschiedenis.Hun kunstwerken zijn losjes gegroepeerd rond de thema’s geschiedenis en storytelling.

Ze gebruiken heel verschillendemanieren om hun positie te uiten; inde tentoonstelling vind je een mixvan tekeningen, schilderijen,installaties en videowerken.Gedurende de looptijd van detentoonstelling zijn er verschillendeactiviteiten, waaronder nieuweperformances en lezingen.

De collectie nu Vijf verdiepingen van de nieuwbouw vanhet Van Abbemuseum zijn gevuld metkunstwerken uit de collectie; van eenPicasso uit 1909 tot de meest recentewerken. Onder de titel De collectie nu isvoor het eerst zo’n groot deel van decollectie, meer dan 600 kunstwerken enarchiefstukken, in één presentatiesamengebracht. In deze meerjarigetentoonstelling vinden regelmatigwisselingen plaats.

Praneet Soi, SrinagarVanaf 28 januari wordt in dezecollectiepresentatie een nieuweaankoop van het museumtentoongesteld. Het is de installatieSrinagar van de Indiase kunstenaarPraneet Soi die afwisselend inAmsterdam en India werkt.

Srinagar is een stad in de Indiase regioJammu en Kasjmir. Hier deed Soionderzoek naar de ingewikkeldegeschiedenis van deze regio. Samen metlokale ambachtslieden maakte hij optraditionele wijze tegels van papier-maché met eeuwenoude geometrischepatronen aangevuld met zijn eigenbeeldtaal. Daarnaast zijn dia’s entekeningen te zien met teksten enbeelden van onder meer de kennis envaardigheden van de ambachtslieden, deSoefistische heiligdommen in de regio enhet geopolitieke verhaal van de regio.

Archipel maakt kunst samen met Van Abbe OPENING: DO 14 JANUARI

Medewerkers en cliënten van zorginstelling Archipel zijn sinds het voorjaar van 2015 drukin de weer geweest met kunst. Met veel enthousiasme maakten zij in totaal 47kunstwerken geïnspireerd op kunstwerken uit het Van Abbemuseum. Een professionelejury, waaronder iemand van het Van Abbemuseum en een kunstenaar, maakt een selectievan 18 werken die worden geëxposeerd in het museum. Op 14 januari wordt de expositiein het Van Abbemuseum officieel geopend. Het project is een vervolg op de expositie in2014, waarin de cliënten van Archipel het publiek verrasten met prachtige werkengeïnspireerd op de collectie van het Van Abbemuseum.

expo Openingstijden en toegangsprijzen Van Abbemuseum di t/m zo 11.00 - 17.00 uur / do 11.00 - 21.00 uur / toegang €12,-13-18 jaar, studenten, CJP en Stadspas: 50% kortingt/m 12 jaar, Museumkaart, Rembrandtkaart, Vrienden: gratisdi 15.00 - 17.00 uur: gratis voor iedereenIn het Van Abbemuseum

PRANEET SOI, SRINIGAR,2015. ZAALOVERZICHTIMMA DUBLIN

FOTO

’S EAMONN O’MAHONY

JASPER KRABBE

OPENING EXPOSITIE ARCHIPEL

DONDERDAGAVONDOPEN

UIT IN EINDHOVEN16

Van AbbemuseumBilderdijklaan 10DoorlopendEr was eens… De collectie nu

t/m 10 januari Li Mu - Een Man, Een Dorp, EenMuseumOnderdeel van de collectie nu

t/m 22 januari Peter Liversidge - Surface Mail(bibliotheektentoonstelling)

t/m 28 februari Performancekunst In Oost-EuropaOnderdeel van de collectie nu

t/m 13 maart Yellow interior in 11.620 partsMarie Lexmond in het oog

t/m 3 april Positions #2

Opening: 14 januari Archipel maakt kunst samen met VanAbbe

28 januari t/m 10 april Praneet Soi - SrinagarOnderdeel van de collectie nu

MU | Strijp STorenallee 40-06t/m 7 februari Body of Matter

Philips MuseumEmmasingel 31t/m 17 april Celebrating 90 years of design at Philips

CKEPastoor Petersstraat 180t/m 15 januariNieuwe OogstTijdens openingsuren (gesloten van 20dec t/m 3 jan)

KruisruimteGeneraal Bothastraat 7e10 t/m 17 januariExpositie ‘Kruisbestuiving’

Ton Smits HuisJacob Reviuslaan 25tot 1 januari Inktspot

Januari t/m mei Zo zit dat! Een humoristische kijk op design

RHCeRaiffeisenstraat 18t/m 29 januari101 ogenblikken – foto’s van Theovan Houts 1958-198324 en 31 december aangepasteopeningstijden, 25 december gesloten

TACVonderweg 18 t/m 31 januariOui wie we

9 januari t/m 7 februrariNO WORDS TODAY 2 door Rik vanIersel / Buro Beukorkest

15 januari tot 14 februariMatter Matters #9

Artspace FlipsideTarwelaan 56t/m 10 januariGrenswerk 2015

Eindhoven MuseumBoutenslaan 161 BDoorlopendPermanente expositie van hetdagelijkse leven in Brabant vanaf deprehistorie tot het heden

Kasteel GeldropHelze 8, Geldrop10 januariPortretten van Geert Hermsen

ZATERDAG 2Parktheater Eindhoven20.00 u • muziektheaterWillem Ruis, de show van zijn levenVanaf € 25,-20.30 u • musicalTheaterplan - Fame, de musical(première)€ 25,-

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

Philips Museum13.00 en 17.00 u • kidsMuseum Kids FactoryReguliere entreeprijs12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 u • kidsToneelstuk ‘De Lamp’Reguliere entreeprijs

Café Wilhelmina20.00 u • muziekPubquizGratis

Altstadt Eindhoven24.00 u • muziekHappy 2016 AlthitsGratis

Natlab door Plaza Futura 14.00 u • kidsVoorleesmiddag en kleurwedstrijdBambi€ 5,-

ZONDAG 3Parktheater Eindhoven14.00 en 16.00 u • jeugdtheater Sesamstraat Theater - Bonte avond inSesamstraatVanaf € 14,5020.30 u • musicalTheaterplan - Fame, de musical€ 22,50

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • familieconcertDe koning, de kat en de viool - Edwin Rutten & Ayur Trio€ 10,- / € 7,5014.15 u • muziekAkademie für Alte Musik BerlinVanaf € 22,-

PopEi14.00 u • muziekThe Kids Are Alright -muziekworkshop voor kids, singer-songwriters voor de oudersKids € 3,- / ouders gratis

Philips Museum13.00 en 17.00 u • kidsMuseum Kids FactoryReguliere entreeprijs12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 u • kidsToneelstuk ‘De Lamp’Reguliere entreeprijs

Café Wilhelmina17.00 u • muziekNieuwjaarsconcert Betty Blue€ 5,- (vvk) / € 6,50 (deur)

Natlab door Plaza Futura 14.00 u • kidsVoorleesmiddag en kleurwedstrijdBambi€ 5,-

MAANDAG 4Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretRob Scheepers - 2015, opgescheeptUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • muziekAd van Meurs presenteert Vonder &Bloom€ 15,-

DINSDAG 5Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretRob Scheepers - 2015, opgescheeptUitverkocht 20.30 u • musicalTheaterplan - Fame, de musical€ 22,50

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

WOENSDAG 6Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretRob Scheepers - 2015, opgescheeptUitverkocht 20.30 u • musicalTheaterplan - Fame, de musical€ 22,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekErik Scherder & Pekka KuusistoUitverkocht

PopEi20.00 u • muziekPUURliedjes - singer-songwriteravondGratis

De Bibliotheek Eindhoven15.00 - 16.00 u • kidsVoorlezen en knutselenGratis

Blauwe Zaal Auditorium TU/e12.40 - 13.35 u • lezingTolkien Spirituality - A study of fiction-based religionGratis / Reserveren via tue.nl/sg

Stage Music Café20.00 u • muziekStudentproof Jazz SessieGratis

DONDERDAG 7Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretRob Scheepers - 2015, opgescheeptUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertAnemos Arts Ensemble€ 2,-

Van Abbemuseum17.00 - 21.00 u • cultuur+Museum ’s avonds openReguliere entreeprijs

Stage Music Café21.00 u • muziekTry Out: Highway Orange + Hey SunGratis

DONDERDAG 7Natlab door Plaza Futura 19.30 u • Club Natlab WenenLezing Freud + Film€ 10,- / € 5,- (Plaza Pas)Vanaf deze datum • filmOut of NatureJheronimus Bosch - Touched By TheDevilJoy

VRIJDAG 8Effenaar18.30 u • muziekKEIURBAN€ 16,-

Dynamo19.50 u • muziekPresent Danger + Volbeat Tribute +Dehaan (Metallica Tribute)Vvk € 13,50 / Boxoffice € 16,50

Altstadt Eindhoven22.00 u • muziekThe Great Communicators + supportGratis

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Stage Music Café22.00 u • muziekDr Cortez CapsuleGratis

ZATERDAG 9Parktheater Eindhoven19.00 u • familietheaterRo Theater - De Gelaarsde Poes€ 25,- (volw) € 17,50 (kind)20.30 u • musicalTheaterplan - Fame, de musical€ 22,50

expo-agenda agenda januari

Project ‘Vincentre Op Maat’Met dit project wil het Vincentre/Van Gogh Village Nuenenkwetsbare doelgroepen als dementerenden, ouderen, publiekmet een fysische of psychische beperking uitnodigen om actiefdeel te nemen aan de beleving van kunst en de kunst vanVincent van Gogh te ervaren. Dit kan door middel vanaangepaste interactieve rondleidingen en presentaties.

17JANUARI 2016

agenda januariEffenaar20.11 u • muziekLampegats Liedjesfist22.00 u • muziekSuono Culture with Monoloc€ 12,50 (vvk) / € 15,- (deur)

Dynamo21.00 u • muziekHeresy - Label Night Netherlands€ 12,50

Café Wilhelmina21.00 u • muziekJD WalkerGratis

Catharinakerk15.00 u • Muziek in de CathrienDonateursconcert€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

PopEi20.00 u • muziekSpectaculaire liveshow met leerlingenvan SingShopGratis

Indoor Sport Center Eindhoven09.30 u • sportevenementMatsuru Dutch Open Espoir€ 7,- / Passe Partout € 12,- / Tot 14 jaar gratismet judopas € 3,50 / Passe Partout € 5,-

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekZaterdagavond Live: Uncle Harry +PondertoneGratis

Ayurvedisch centrum Eindhoven ‘Bela’10.00-14.00 u • cultuur+Workshop Cosmetica maken zonderonnodige toevoegingen Deel 1€ 37,50

TAC19.30 u • expo/muziekOpening expositie NO WORDS TODAY2 door Rik van Iersel / BuroBeukorkestmet om 21.00 uur concert SENGAETNA & bFAKE € 7,50

Kruisruimte15.00 u • openingOpening expositie ‘Kruisbestuiving’

ZONDAG 10Parktheater Eindhoven14.30 u • familietheaterRo Theater - De Gelaarsde Poes€ 25,- (volw) € 17,50 (kind)14.30 en 20.30 u • musicalTheaterplan - Fame, de musical€ 22,50

PopEi14.00 u • muziekUnplugged liveshow met leerlingenvan SingShopGratis

Café Wilhelmina17.00 u • muziekThe Truly Lover Trio€ 6,-

SCALA TipoTango17.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

Jazzclub OSJE14.00 - 17.00 u • muziekSeven Forties Swing en New Orleans Dixie SkatersGratis

Indoor Sport Center Eindhoven09.30 u • sportevenementMatsuru Dutch Open Espoir€ 7,- / Passe Partout € 12,- / Tot 14 jaar gratismet judopas € 3,50 / Passe Partout € 5,-

MAANDAG 11Parktheater Eindhoven20.30 u • theatercollegeTheater Adhoc en Albert Polman -Voor niets gaat de zon op€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekOrchestra Filharmonica La Fenice VeneziaVanaf € 28,-

21.00 u • muziekAd van Meurs presenteert A Song Journey II€ 10,-

Natlab door Plaza Futura 19.30 u • Club Natlab WenenDebat De gastvrije stad, Wenen-EindhovenGratis

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.30 u • inleiding 19.30 u • filmStraight Outta ComptonOp maandag is gratis voor studenten / € 7,50voor anderen

Kasteelconcert Geldrop12.00 u • muziekAlexandre Debrus (cello) & KarinLechner (piano)€ 18,- (tot 12 jaar € 8,-) / Reserveren 040 - 368 57 66 vanaf 31 december

DINSDAG 12Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelFatal AttractionVanaf € 22,50

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.30 u • filmStraight Outta Compton€ 7,50 / Studenten € 3,50

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

Natlab door Plaza Futura20.00 u • literatuurBoekie Night met Wim Daniëls€ 8,- / € 6,50 (Plaza Pas)

WOENSDAG 13Parktheater Eindhoven20.00 u • moderne dansIsabelle Beernaert - Under My SkinVanaf € 27,5020.30 u • muziek en cabaretKasper van Kooten - Bonte Avond€ 21,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekEmmanuel Pahud fluit, Jean-GuihenQueyras cello & Éric le Sage pianoVanaf € 26,-

PopEi18.00 - 21.30 u • muziekOpen Avond CKE DJ-schoolGratis

De Bibliotheek Eindhoven15.00 - 16.00 u • kidsVoorlezen en knutselenGratis

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.30 u • filmStraight Outta Compton€ 7,50 / Studenten € 3,50

Blauwe Zaal Auditorium TU/e12.40 - 13.35 u • lezingMythe van de multitaskende mensGratis / Reserveren via tue.nl/sg

Stage Music Café20.00 u • muziekAcoustic Jamsession - Play Along WithMartin & FriendsGratis

DONDERDAG 14Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekSoul Brothers - Let’s celebrate!Vanaf € 19,5020.30 u • cabaretYentl en de Boer - De snoepwinkel isgeslotenUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • muziekLunchpauzeconcert - Trio Impression€ 2,-

Van Abbemuseum17.00 - 21.00 u • cultuur+Museum ’s avonds openReguliere entreeprij

CKE, Pastoor Petersstraat 18018.30 - 20.00 u • muziekOpen Les DJ-schoolGratis

Natlab door Plaza FuturaVanaf deze datum • filmThe Danish Girl

VRIJDAG 15Parktheater EindhovenBank Giro Loterij TheaterweekendDiverse tijden / diverse voorstellingen(worden in januari bekend gemaakt)20.00 u • 19.15 u inleiding • toneelNTGent - De KersentuinVanaf € 22,5020.30 u • comedyComedy Academy - EindpresentatieUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekPaco Peña€ 29,-

Effenaar20.15 u • muziekOscar and the WolfUitverkocht

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekHallo Venray + The Tubs€ 10,- vvk (incl.servicekosten) / € 12,50 deur

Café Wilhelmina21.00 u • muziekNew Madrid + Milwalkie€ 7,50

PopEi21.00 u • muziekHUISMERK - 3 bands live in hetPopEi-café Gratis

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • theaterTheatertroep - Hoe echt is echt echt?€ 18,- / € 16,- (Plaza Pas)

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Stage Music Café22.00 u • muziekBeatovenGratis

ZATERDAG 16Parktheater EindhovenBank Giro Loterij TheaterweekendDiverse tijden / diverse voorstellingen(worden in januari bekend gemaakt)

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekAmsterdam Sinfonietta & Wende€ 32,-20.15 u • muziekHer Majesty - Bertolf, Jelle Paulusmae.a.€ 20,-

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekZaterdagavond Live: Civil Servants +Mexican SurfGratis

Effenaar16.00 u • muziekBeatleBrainia 2016€ 25,- (vvk) / € 30,- (deur)23.00 u • muziekWEARE: o.a. Marc Benjamin + BobbyBurns + Regilio€ 15,-

Stroomhuis21.00 u • muziekDilly Dally€ 7,50

Dynamo19.20 u • muziekClassicfest€ 10,-

Catharinakerk15.00 u • KoorMuziek in de CathrienVocaal Ensemble Melos o.l.v. Lucas Vis€ 7,- /CJP/stud./kinderen gratis

CKE, Pastoor Petersstraat 18014.00 - 17.00 u • cultuur+Sfeervol CKEGratis

De Bibliotheek Eindhoven10.00 - 17.00 u • cultuur+Feestelijk programma rondom het 100jarig bestaanGratis11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

Stage Music Café22.00 u • muziekRate & EndfieldGratis

Kasteelconcert Geldrop20.00 u • muziekA-capella optreden 6 kwartetten€ 12,-

ZONDAG 17Parktheater EindhovenBank Giro Loterij TheaterweekendDiverse tijden / diverse voorstellingen(worden in januari bekend gemaakt)14.30 u • familiemusicalSuske en Wiske De Musical - De Circusbaron€ 22,50 (volw) € 19,50 (kind)

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • familieconcertPannenkoekconcert: De Kleine MozartUitverkocht20.15 u • muziekphilharmonie zuidnederland - Eenbijzondere ontmoeting met StraussVanaf € 17,75

GREASE IN PARKTHEATER EINDHOVEN FOTO

ROY BEUSKER

MILWALKIE IN CAFÉ WILHELMINA

Café Wilhelmina17.00 u • muziekDry Riverbed Trio Feat. Dusty Ciggaar€ 5,-

Axes @ Piet Hein Eek16.00 u • muziekJasper Blom Quartet feat. Bert Joris€ 12,50 / 7,50 (t/m 16 jaar gratis)

Altstadt Eindhoven17.00 u • muziekDemented Are Go!vvk € 15,- (incl. servicekosten) / Deur € 17,50

PopEi15.00 u • muziekSinger-songwriter in het caféGratis

MAANDAG 18Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.10 u • filmAmy€ 7,50 / Studenten € 3,50

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • muziekAd van Meurs presenteert JosienneClarke & Ben Walker€ 10,-

Natlab door Plaza Futura 19.00 u • filmMovies That Matter: The President20.00 u • filmFilm over Maarten van Severen i.s.m. Architectuurcentrum

DINSDAG 19Parktheater Eindhoven20.30 u • muziektheaterMaurice Hermans e.a. - Zo’n Toon€ 27,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekDeutsche KammerphilharmonieBremenVanaf € 28,-20.15 u • muziekJuilliard String QuartetVanaf € 28,-

De Bibliotheek Eindhoven13.30 - 15.00 u • cultuur+Workshop e-books lenenGratis, wel graag aanmelden

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.10 u • filmAmy€ 7,50 / Studenten € 3,50

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

WOENSDAG 20Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretBlind Date 4 - Theaterbezoek op goedgeluk€ 12,5020.00 u • musicalGreaseVanaf € 37,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekNederlandse Bachvereniging -DriekoningenVanaf € 25,-

De Bibliotheek Eindhoven10.30 - 12.00 u • cultuur+OpvoedcaféGratis15.00 - 16.00 u • kidsVoorlezen en knutselenGratis

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.10 u • filmAmy€ 7,50 / Studenten € 3,50

Stage Music Café21.00 u • muziekSinger Songwriter NightGratis

DONDERDAG 21Parktheater Eindhoven20.00 u • musicalGreaseVanaf € 37,-20.30 u • muzikaal entertainmentHans Liberg - Jazz & Pop-Up ComedyHumor that SwingsUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • muziekSneakpreview lunchpauzeconcert -o.a. Storioni Trio€ 7,5020.15 u • muziekGroot Omroepkoor & RadioFilharmonisch OrkestVanaf € 22,-

Effenaar20.30 u • muziekDazzled Sticks€ 12,50

Van Abbemuseum17.00 - 21.00 u • cultuur+Museum ’s avonds openReguliere entreeprijs20.15 u • muziekStorioni concert: Jeroen Bosch, hier en nu€ 17,50

Natlab door Plaza FuturaVanaf deze datum • filmThe Lady in the Van

Café Wilhelmina21.00 u • muziekWilhelmina Blues Band€ 5,-

Stage Music Café21.00 u • muziekTry Out: Outrage & Just Around The Corner

GRATISVRIJDAG 22Parktheater Eindhoven20.00 u • musicalGreaseVanaf € 42,-20.30 u • 19.30 u inleiding • dansJan & ICKamsterdam / Jan Martens -The Dog Days Are Over€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekStorioni Openingsconcert€ 24,-

Effenaar20.15 u • muziekThe Wall door The Pink Floyd Sound€ 22,50

Stroomhuis21.00 u • muziekCHEATAHS€ 10,-

Dynamo19.30 - 00.30 u • muziekFRIS Eindhoven - Dance-event voorjongeren van 12 t/m 16 jaar€ 13,-

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekRelease show van ReptiliansGratis

PopEi20.30 u • muziekPUURliedjes presents: The SecretSession - A New BeginningGratis

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Artspace Flipside19.00 - 23.00 u • muziekThe Flipside Paradox RecordingSessionsGratis / maaltijd: donatie

ZATERDAG 23Parktheater Eindhoven20.00 u • musicalGreaseVanaf € 42,-20.30 u • 19.15 u inleiding • toneelToneelhuis - Desperado€ 25,-

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • muziekBlue Note ClubSessions - BenjaminHerman & Anton GoudsmitGratis20.00 u • muziekStorioni’s Grande Parade€ 32,-

PopEi10.00 u • muziekRock City Institute open dag (mboartiesten-opleiding)Gratis

Natlab door Plaza FuturaN.n.b. • kidsFantastisch Kinderfilmfestival

Dynamo20.00 u • muziekAfscheidsconcert GeruisGratis

Philips museum11.00 - 15.00 u • cultuur+Repair Café€ 4,- / Een vrijwillige bijdrage voor de StichtingRepair Café wordt op prijs gesteld

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekHidden Charms€ 8,-

Ayurvedisch centrum Eindhoven ‘Bela’10.00-14.00 u • cultuur+Workshop Cosmetica maken zonderonnodige toevoegingen Deel 2€ 37,50

Catharinakerk15.00 u • OrgelMuziek in de CathrienRuud Huijbregts, stadsorganist vanEindhoven€ 7,- /CJP/stud./kinderen gratis

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

Artspace Flipside12.00 - 17.00 en 19.00 - 23.00 u •muziekThe Flipside Paradox RecordingSessionsGratis / maaltijd: donatie

TACN.n.b.• cultuur+Vintage Kilo Sale

Stage Music Café22.00 u • muziekTuesday Moon Gratis

Landgoed Kasteelconcert Geldrop11.00 u • marktBrocante d'Hiver

€ 3,-ZONDAG 24Parktheater Eindhoven14.00 en 19.00 u • musicalGrease€ 42,-14.30 u • dansIntrodans Ensemble voor de Jeugd -Sapperdeflap€ 15,-

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • cultuur+SPAM! - Talkshow€ 5,-14.15 u • muziekphilharmonie zuidnederland - Deinvloed van de oude FransenVanaf € 17,7515.30 u • muziekStorioni AcademyVanaf € 17,50

Natlab door Plaza FuturaN.n.b. • kidsFantastisch Kinderfilmfestival

PopEi14.00 u • muziekStreekvijver - ontdek dé nieuwe actsuit de regio (3 bands + 1 singer-songwriter)€ 2,-

Café Wilhelmina17.00 u • muziekHillbilly Hayride€ 5,-

Altstadt Eindhoven18.00 u • muziekThe Mighty Ya-YaGratis

SCALA TipoTango17.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

UIT IN EINDHOVEN18

agenda januari

AMY IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS TU/E

THE REVENANT IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

Artspace Flipside12.00 - 17.00 en 19.00 - 22.00 u •muziekThe Flipside Paradox RecordingSessionsGratis / maaltijd: donatie

TACN.n.b.• cultuur+Vintage Kilo Sale

Ton Smits Huis14.00 - 15.00 u •workshopCartoonworkshop voor volwassenenen kinderen€ 5,- / Aanmelden [email protected] of 040-2114786

MAANDAG 25Parktheater Eindhoven20.00 u • circusCasus - Knee DeepVanaf € 19,50

Muziekgebouw Eindhoven10.30 u • muziekKoffie met de Storioni's€ 7,5020.00 u • muziekStorioni Masterclass - Hervé Joulainhoorn€ 7,5021.00 u • muziekAd van Meurs presenteert BrooksWilliams & Suzanne Jarvie€ 10,-

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 21.30 u • filmThe Wolfpack€ 7,50 / Studenten € 3,50

DINSDAG 26Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretAli B - Je suis AliUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven20.30 u • muziekVriendentafel - Nocturne: de muziekvan Frederic ChopinGratis

Natlab door Plaza Futura 20.15 u • Live CinemaThe Royal Ballet: Two Pigeons/Rhapsody€ 25,- / € 20,- (Plaza Pas)

Volksuniversiteit Eindhoven17.00 - 19.00 u • lezingLocatie: Academisch GenootschapAnnelies Freriks: Stedelijkeontwikkeling en natuur: we willenalles, maar hoe?€ 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 21.30 u • filmThe Wolfpack€ 7,50 / Studenten € 3,50

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

WOENSDAG 27Parktheater Eindhoven20.00 u • 19.15 u inleiding • toneelBram van der Vlugt en Oren Schrijver -Op bezoek bij meneer GreenVanaf € 19,5020.30 u • muziekStef Bos - Een sprong in de tijd€ 25,-

Muziekgebouw Eindhoven10.30 u • muziekKoffie met de Storioni's€ 7,50

De Bibliotheek Eindhoven14.30 en 15.30 u • kidsNationale Voorleesdagen - Muziekmet Muis, door Theater Casper Vriens€ 7,50

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 21.30 u • filmThe Wolfpack€ 7,50 / Studenten € 3,50

DONDERDAG 28Parktheater Eindhoven20.00 u • 19.15 u inleiding • modernedansConny Janssen Danst - I’m here & Álbum FamiliarVanaf € 21,5020.30 u • muziekStef Bos - Een sprong in de tijd€ 25,-

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • muziekStorioni Middagconcert€ 7,50

Van Abbemuseum17.00 - 21.00 u • cultuur+Museum ’s avonds openReguliere entreeprijs

Natlab door Plaza FuturaVanaf deze datum • filmThe RevenantSpotlight

VRIJDAG 29Muziekgebouw Eindhoven10.30 u • muziekKoffie met de Storioni's€ 7,5020.15 u • muziekTaksim Trio€ 22,50

Effenaar20.00 u • muziekClaw Boys Claw + Bettie Serveert +Bewilder + Snaren 90 DJ's€ 16,-21.00 u • muziekClub 3voor12/Eindhoven: Tsar Bompa+ MOOON + Op Zoek Naar Johan€ 5,-

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekDance’n’Vision met VJ HanumanGratis

Ayurvedisch centrum Eindhoven ‘Bela’Vanaf deze datum • cultuur+4-daagse cursus Traditionele MantraMeditatie door Narada Kush€ 250,- / tot 12 jaar € 150,-

Stage Music Café22.00 u • muziekGeluidsdrugGratis

Tuchthuis21.00 u • theaterCourthouse Comedy Club met MartijnOosterhuis & Harry GlotzbachVvk € 10,- / Tickets: comedyticket.nl, en bij RayElpee (Stratumseind 28) / Deur: € 12,50

ZATERDAG 30Parktheater Eindhoven20.11 u • carnavalFederatiebal 2016Kaartverkoop start in januari

Muziekgebouw Eindhoven19.30 u • muziekStorioni Nacht€ 32,50

Effenaar20.00 u • muziektogether PANGEA + St. Tropez +Lookapony + Very special guest€ 13,-

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

De Bibliotheek Eindhoven14.00 en 15.15 u • kidsNationale Voorleesdagen -Poppentheater ‘Ohh een geitje’ door De Kleine Zon€ 7,50

PopEi15.00 u • muziekWinterfest - nieuwe muziek uit deregio Gratis

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekZaterdagavond Live: Edison Effect +Convoy Gratis

Ayurvedisch centrum Eindhoven ‘Bela’Op afspraak • cultuur+Vedisch Astrologische consulten doorNarada Kush€ 90,-

Stage Music Café21.30 u • muziekJamsessie BandGratis

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • theaterOostpool - They are just kids€ 18,- / € 16,- (Plaza Pas)

ZONDAG 31Muziekgebouw Eindhoven12.00 u • muziekStorioni op ZondagVanaf € 8,-

PopEi15.00 u • muziekSinger-songwriter in het caféGratis

Café Wilhelmina17.00 u • muziekThe Jet-Sons€ 6,-

CKE, Pastoor Petersstraat 180N.n.b. • cultuur+CKE Open PodiumGratis

De Bibliotheek EindhovenN.n.b. • cultuur+Lezing over spiritualiteit door AntoineKop, i.s.m. Volksuniversiteit Eindhoven14.00 en 15.15 u • kidsNationale Voorleesdagen -Poppentheater ‘Ohh een geitje’ door De Kleine Zon€ 7,50

Altstadt Eindhoven13.00 u • muziekNationale Rolling Stones Dag€ 10,50 vvk (incl.servicekosten) / € 12,50 deur

Ayurvedisch centrum Eindhoven ‘Bela’Op afspraak • cultuur+Vedisch Astrologische consulten doorNarada Kush€ 90,-

Perk interieuropleidingen12.00 - 16.00 u • cultuur+Open Dag

Stage Music Café19.00 u • muziekCPJ - LeerlinguitvoeringenGratis

Natlab door Plaza Futura19.30 u • filmGay Film Night: Hidden AwayVanaf deze datum • filmThe best of IDFA on tour

19JANUARI 2016

agenda januari

CKE Open PodiumAlle kunstdisciplinesZO 31 JANUARICKE (Pastoor Petersstraat 180)GratisWil jij jouw kunsten vertonen op het podium of jouw werk laten zienaan publiek? Meld je dan aan voor het Open Podium van CKE.Iedereen vanaf 8 jaar mag meedoen, alleen of met een groep(je).Deelname is gratis. Wil je je onder professionele begeleidingvoorbereiden? Kies dan voor coaching vooraf tegen een kleinevergoeding.Het Open Podium is bedoeld om eigen werk te laten zien. Niet eeningestudeerd, bestaand muziekstuk, maar een eigen compositie ofimprovisatie. Denk bijvoorbeeld ook aan een door jezelf geschrevenmonoloog, een zelfbedacht en geregisseerd theaterstuk, een dansmet eigen choreografie of jouw unieke beeldend werk. Deelnemersuit alle kunstdisciplines zijn welkom. Meer informatie en aanmelden: CKE.NL

STORIONI TRIO IN HET MUZIEKGEBOUW FOTO

MIKE ROELO

FS

UIT IN EINDHOVEN.NL

PODIAAcademisch GenootschapParklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nlAfslag EindhovenDaalakkerweg 2 (Sectie C) afslageindhoven.nlAltstadt EindhovenStratumseind 71 • 040 243 23 99 [email protected] 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nlAyurvedisch Centrum Eindhoven BELA Smalle Haven 130 • 06 20 93 86 90 ayurvedischcentrumeindhoven.nlCafé WilhelminaWilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nlCarte BlancheJan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nuCatharinakerkKerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nlCKE-muziekschool Pastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nlDe Bibliotheek EindhovenEmmasingel 22 • 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nlDynamoCatharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nlEffenaarDommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nlFilmhuis de Zwarte DoosTU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nlFlipside / Zesde KolonneTarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nlGroendomein WasvenCelebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nlKasteelconcerten Geldrop (Stichting Strabrecht Theater)Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nlMuziekgebouw EindhovenHeuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nlMuziek in de CathrienFlorastate 36 • 040 212 11 46 07 07 muziekindecathrien.nlOude RechtbankStratumseind 32 • 040 720 09 34 ouderechtbank.nlParktheater EindhovenTheaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nlPerk InterieuropleidingenVisserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nlphilharmonie zuidnederlandJan v. Lieshoutstraat 5 • 0881660700 [email protected] door Plaza Futura / Baltan Laboratories / BroetKastanjelaan 500 • 040 294 68 48 [email protected] baltanlaboratories.orgPopEiKlokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nlRHCeRaiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nlStage Music CaféStratumseind 25 stagemusiccafe.comStudium Generale, TU/eDen Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sgTAC - Temporary Art CentreVonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nuTipotangoScala, Kanaalstraat 6 • [email protected] tipotango.nlUnited-CKleine Berg 62 • 040 237 12 77 united-c.nlVolksuniversiteit EindhovenTongelresestraat 146a • 040 7820810 • [email protected]

MUSEA / GALERIESAtelier AanschotElla Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Ton Smits HuisJacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nlEindhoven MuseumBoutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nlStichting Complex / KruisruimteGen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nlKazerne Expositie RestaurantParadijslaan 2-8 • 040 236 61 96 kazerne.comMUEmmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Philips MuseumEmmasingel 31 • 040 235 90 30 • [email protected] 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nlVan AbbemuseumBilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl

adressen