UIT IN EINDHOVEN april 2016

24
APRIL 2016 caro emerald dinsdag 26 april in effenaar

description

UIT IN EINDHOVEN april 2016

Transcript of UIT IN EINDHOVEN april 2016

Page 1: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016

caro emeralddinsdag 26 april in effenaar

Page 2: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN2

VAN DE REDACTIE

Colofon26e jaargang, nummer 8

Redactie Lidy Lathouwers, Gijs van de Burgt, Soraya Viana Ferreiro, Frank van Eersel,Loes Heuvelmans, Romy van deNieuwenhof, Astrid Vriesema en Anne Willens

Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 VormgeversDrukbegeleiding Puntscherp EindhovenDruk Nieuwsdruk Nederland Verspreiding Tour de Ville, AxenderAdvertentieverkoop Ediat Oplage 32.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven

Deken van Somerenstraat [email protected] uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties enagenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord!Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

COVER

Sinds de Amsterdamse Caro Emerald in 2009doorbrak is het haar voor de wind gegaan. En dan drukken we ons nog zuinig uit. Op 26 april staat ze in de Effenaar, met aansluitendde Koningsnacht.

Lees meer op pagina 12

Sinds een aantal maanden heeft de Effenaar eennieuwe programmeur; Marco Roelofs. In een vorigleven was Roelofs actief als frontman van punkbandde Heideroosjes. Ook schreef hij twee avondvullendetheatervoorstellingen, een boek (KAAL) enpresenteerde hij verschillende festivals, waaronderPinkpop. Marco maakt nog altijd muziek, zijn nieuwebandproject heet STAVAST. Maar zijn professionelefocus ligt daar niet meer, die ligt bij de Effenaar.

In Eindhoven drink ik graag een biertje bij Altstadt. Tenminste, als ik een avond op stap ga. Op een warmezomerdag drink ik mijn bier liever buiten, bij de Bommel ofergens op Strijp S.

Voor een goede lunchmaaltijd loop ik binnen bij PopEi. Daar repeteer ik nu met mijn nieuwe bandproject en ikkwam erachter dat je daar ook een lekkere en betaalbarelunch kunt krijgen.

Een avondje tafelen doe ik graag bij de Effenaar. Dat kan ongeloofwaardig klinken uit mijn mond maar datrestaurant heeft me echt verrast. Ik verwachtte er nietzoveel van, want veel popzalen hebben een eigen keukenen meestal houdt die kwaliteit niet echt over. Maar chef-kok Dies en zijn team leveren hoogwaardige kwaliteit. Jeproeft dat het met liefde gemaakt is. En de bediening isattent en snel.

Voor een goed concert bezoek ik graag hetStroomhuisje. Dat vind ik echt een hele inspirerende plek.De sfeer daar doet mij denken aan de Oost-Europesezalen waar ik vaak gespeeld heb met Heideroosjes. In hetStroomhuisje hangt een creatieve, losse sfeer en bier-uit-flessen versterkt de rauwe vibe van die plek.

Kunst bekijken kan in mijn ogen het beste bij het vanAbbemuseum. Al besef ik tegelijkertijd dat dit een boudestelling is want ik heb nog lang niet alle musea inEindhoven bezocht. Maar toevallig was ik wél al in het VanAbbe en dat vond ik erg mooi en stijlvol.

In april kijk ik het meest uit naar het concert van TheBig Ups en Meatbodies, in skatehal Area51. Daarprogrammeert Effenaar ook vaker shows en ik vind het eenenergieke locatie. Beroepshalve verheug ik mij trouwensook op het concert van Caro Emerald, tijdenskoningsnacht in de Effenaar. Dat was mijn eerste boekingbij de boeker die ooit mijn eigen band boekte. Heelgrappig om nu opeens met hem over andere acts tebellen.

Eindhoven kent een goede combinatie van stadsekracht en plattelandse nuchterheid. Dat is mijn ervaringin het half jaar dat ik hier nu ben. Ik heb hiervoor acht jaarin Amsterdam gewoond. Daar heb je veel mensen met eengrote muil die eigenlijk niet veel presteren. Hier voegenmensen de daad bij het woord. Aanpakken! En daar hou ikwel van.

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN MARCO ROELOFS

Het is niet zo dat het vroeger beter was

Het Van Abbemuseum bestaat 80 jaar. Om dit te vieren is het museum 80 uur

lang non-stop open. Van donderdag 14 t/m zondag 17 april en er is van alles te

doen. Dát spreekt tot de verbeelding. Er zijn veel activiteiten, zoals een speciale

editie van Young Art Night, een debat en talkshow en zelfs vertoningen van de

familiefilm Night at the Museum.

80 jaar een indrukwekkende kunstcollectie in de stad: dat is iets wat je moet

koesteren.

Koesteren moeten we ook het roemruchte Storioni Trio, inmiddels al 20 jaar hét

kamermuzikale trio uit Brabant in Brabant. Voor de gelegenheid voeren zij het

Tripelconcert uit, samen met philharmoniezuidnederland. Voor meer historie ga

je natuurlijk naar het prehistorisch dorp, waar Herberg Den Bonte Oss een fijne

pleisterplek is temidden van middeleeuwse bedrijvigheid.

Ook een cadeautje met grote namen van weleer is het Groot Letter Festival (zie

de achterpagina van deze uitkrant). Op de affiches prijken Jules Deelder, die altijd de show steelt, Dichteres des

Vaderlands Anne Vegter, Griet op de Beeck, die sinds Vele hemels boven de Zevende een potje kan breken en,

upcoming-hoewel-al-gevestigd, Maartje Wortel, die onlangs tijdens Tilt een heel publiek, mezelf incluis, plat kreeg met

een verhaal over een dode hond.

Of er nog meer legendarische uitstapjes te maken zijn in april? Wat te denken van Apocalyps: het mysterie Jeroen

Bosch, dat aansluit bij de festiviteiten in Den Bosch, ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van de grootmeester. Of de

live ballet voorstelling Giselle in Natlab, een ultieme Romantische klassieker. En wat te denken van Sartre zegt sorry -

tegen theatermaakster Laura van Dolron in het kader van Ontroerend Goed.

Het is niet zo dat het vroeger beter was. Wel werd geschied geschreven als we met de kennis van nu terugblikken. Op

Herman Brood bijvoorbeeld, geëerd in Chez Brood. Of op Het jaar van de Kreeft, een 'gouwe ouwe' roman van Hugo

Claus, uitgevoerd door Toneelgroep Amsterdam. Beter was het niet misschien, overtreffen is moeilijk. Neem een loopje

met de tijd in april en koester het nieuwe.

Lidy Lathouwers

Hoofdredacteur Uit in Eindhoven

INHOUDTHEATER 4UIT MET KINDEREN 7FILM 8MUZIEK 9CULTUUR+ 14EXPO 16EXPO-AGENDA 19AGENDA 19

Page 3: UIT IN EINDHOVEN april 2016

EEN GROOT LEEG VIERKANT OP DE HOEK

Op het briefje voor het raam staat dat hetWegens Omstandigheden isDat het zo donker is daarbinnenDat op deze hoek en om de hoekDe deuren op slot zijn en de hekkenneergelatenHet is niet leeg achter de ramen van de V&DMaar wij kunnen er niet meer bij

Mensen staan even stil en zeggen:“Zonde hè” en dat ze hier altijdKoffie dronken met hun moederEn ik denk: vroeger toen ik nieuwe klerenkreeg…Dertien was ik en bij de pashokjesStonden wel zes moeders met stapels klerenVoor tienerdochters in allerlei matenEn allemaal deden ze de deur openAls je net in je onderbroek stond

Daar glimlach ik omMaar wat gaan we nu doen?Voorlopig staat het leeg en lopenWe er straal voorbij. Met heimweeNaar een tijd dat je een dagje stadAfsloot met koffie bij LaPlace

Dit grote lege vierkant op de hoekHet is een legoblok dat niet meer past

Eindhoven, dit kunnen wijWat gaat het worden deze keer?Lege gebouwen houden wij vastWe verzinnen wel wat en dan leeft het weer

Nienke Esther GrootenStadsdichter van Eindhoven

APRIL 2016 3

GEDICHT

DE ZWEEDSE FELICIA NIELSEN, BEKEND ONDER HAAR ALTER EGO SHOUTIN' RED, SPEELDE ZATERDAGMIDDAG 19 MAART EEN KORT KOFFIECONCERT IN DESTADSBRANDERIJ, VOORAFGAAND AAN HAAR VOLWAARDIGE SET IN CAFÉ WILHELMINA 'S AVONDS. HAAR AUTHENTIEKE FINGERPICKING GITAARSPEL ENSTEMGELUID PASTE PERFECT IN HET PLAATJE, OMRINGD DOOR LIEFHEBBERS VAN PURE KOFFIE. (FOTO PATRICK SPRUYTENBURG)

SHOUTIN’ RED IN DE STAD Vijf agendatips voor april

1. Eindhoven Dance Motion DO 31 MAART, VR 1 EN ZA 2 APRIL Diverse locaties in de stad (zie ook pag. 9)

2. JW Roy & Leon Verdonschot Dry Goods & Groceries ZA 2 APRIL Muziekgebouw

3. Encore On Tour VR 8 APRIL Effenaar

4. Moon Tapes & The Yukon Club &Lost/Ctrl

VR 22 APRIL Altstadt

5. Eindhoven = King Koningsnacht en Koningsdag DI 26 EN WO 27 APRIL Diverse locaties in de stad (zie ook pag. 12 en 16)

Het preHistorisch Dorp weer open!Cultuurhistorie voor kinderen van alle leeftijden

Het preHistorisch Dorp opent de poorten voor hetnieuwe seizoen. Vind jij de paaseieren bij hetmiddeleeuwse Jeroen Boschplein? Of train je mee metde Heer van Woensel en zijn krijgsmannen? Doe meeof kijk naar meer dan 50 historische activiteiten,spelletjes, demonstraties en workshops. De kaart inherberg den Bonte Oss is geheel vernieuwd. Heerlijkvoor de paasbrunch!

TOP 8 Zeker doen!1. Bezoek het kampement van de Hospitaalridders2. Vind kakelverse paaseieren3. Woon de middeleeuwse Latijnse paasmis bij4. Dans rond de meiboom op muziek van Gheselle5. Volg het historisch college van professor Perkamentus6. Train je gevechtskunsten bij de heer van Woensel7. Bouw met de historische bouwploeg mee8. Verwelkom de boomstamkano’s op zondag, vel de reuze oude eik op maandag.

preHistorisch Dorp / zo 27 en ma 28 maart / 11.00 - 17.00 uur / € 8,50

In maart en april zet Mister and Mississippi haar eerstestappen in de Nederlandse theaters. Het geeft de bandde kans om hun liedjes verder uit te diepen opverschillende vlakken, waardoor de shows zowel voorband als publiek als een spannende verkenningkunnen worden gezien. Muziekgebouw Eindhovenwordt ook aangedaan, op zaterdag 9 april.

Op de schoorsteenmantel in Utrecht prijken twee 3FMAwards en een Edison. Het trotse bewijs van de erkenningdie het viertal mocht ontvangen van bepalende mensen inde muziekindustrie en het publiek. Minstens zo trots zijnMaxime Barlag, Tom Broshuis, Samgar Jacobs en Dannyvan Tiggele op hun twee studioalbums én imposantespeellijst, die naast de Benelux vooral veel Duitse showsweergeeft.

Merken jullie verschil in reactie van het publiek inNederland of het buitenland? "Het is heel verrassend om te merken hoe inverschillende landen en steden op onze muziek wordtgereageerd. De ene avond is het muisstil bij eenemotioneel liedje en is er een enorme applaus-ontlading;de volgende avond zie je mensen helemaal opgaan in demeer dynamische songs."

Wat voor soort publiek hopen jullie te verwelkomen inde Nederlandse theaters?"Natuurlijk hopen we publiek te verwelkomen dat ons nogniet eerder heeft gezien. Daarnaast zullen er fans in dezaal zitten die alle liedjes kennen. Toch zullen we ookhen op sommige momenten flink verrassen met nieuweversies, frisse arrangementen en zelfs nieuwe liedjes!”

Wat is belangrijk bij het selecteren van de muziek voorin de theaters? “Bij de keuze van de liedjes moet het voor het publiekspannend zijn, maar ook voor ons. Niets is leuker dannieuwe lagen te ontdekken in je eigen liedjes.”

Wat kunnen we verwachten van For Us To Remember?“De liedjes moeten tijdens de show hun werk doen, er isverder niet gekozen voor een centrale thematiek,overdadige decors of een bonte lichtshow, juist door defocus op onze muziek te leggen excelleren en overtuigenwe het publiek. De shows moeten een blijvendeherinnering worden voor publiek én voor ons!”

Bron: AT Productions(zie ook pag. 10)

Interview met Mister & Mississippi For us to remember Theatertour 2016

Page 4: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN4

Toneelgroep Maastricht & VanWarmerdam – Not the Tommy CooperStoryWrange muzikale komedieVR 1 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 25,-

Jan Jaap van der Wal en René van ’t Hof spelen dehoofdrollen in Not the Tommy Cooper Story. In dezemuzikale komedie bundelen zij hun krachten in hungemeenschappelijke fascinatie voor de Britse komiekTommy Cooper.

Het tragikomische spel van René van ’t Hof, de humor vanJan Jaap van der Wal en de muziek van Vincent vanWarmerdam komen samen in dit nieuw geschreven stuk.Geïnspireerd op Tommy Cooper, de Britse komiek die vanmislukken een succes wist te maken en onsterfelijk werddoor te sterven op het toneel. Not the Tommy CooperStory is een parabel over de schoonheid van het kleinmenselijk streven.Spel Joke Emmers, René van ’t Hof, Jan Jaap van der Wal,Vincent van Warmerdam e.a. Tekst Jan Veldman, MichelSluysmans, Vincent van Warmerdam. Idee/regie MichelSluysmans en Vincent van Warmerdam. Eindregie ServéHermans. Muziek Vincent van Warmerdam.

Laura van Dolron Sartre zegt sorryToneelMA 4 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 17,50

Sommige meisjes vallen op de verkeerde mannen, Lauravan Dolron valt op de verkeerde filosofen. Al jaren komt deberoemde filosoof Jean-Paul Sartre haar opzoeken omhaar om de oren te slaan met grote woorden als vrijheiden verantwoordelijkheid. Dit keer loopt het echter anders.Sartre staat niet op uit zijn graf om Laura streng toe tespreken, maar om zijn excuses aan te bieden.In Sartre zegt sorry doet stand-up philosopher Laura vanDolron waar ze goed in is. Ze snijdt op een lichtvoetigemanier grote thema’s aan waarbij ze zichzelf en het publiekniet spaart. Mensen die komen om te denken, maakt zijaan het lachen en mensen die komen om te lachen, zet zijaan het denken.Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Nachtgasten 2ToneelDO 7 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 15,-

Nachtgasten is anders, Nachtgasten is speciaal. Je zit boven op de huid van de acteurs, terwijl devoorstelling voor je ogen gecreëerd wordt. Vier of vijfacteurs krijgen een verhaal en een verhaal met eenpersoonlijk geheim mee. Dit verhaal is geheim voor deandere acteurs, maar niet voor jou!Acteurs worden in het diepe gegooid met maar eenhouvast, namelijk de rol die ze spelen. En verder hebbenze geen idee wat er kan gaan gebeuren. En u bent hiergetuige van en denkt mee met de acteurs. Het publiek is alwetend en daardoor ook medeplichtig!In deze editie van Nachtgasten spelen (onder voor-behoud) Edo Brunner, Samora Bergtop, Femke Arnouts en Koen Wouterse.

A Chorus LineMusicalVR 8 T/M ZO 10 APRILPand Pvr en za 20.00 uur, zo 14.30 uur / € 10,-

De jongeren van de CKE-musicalschool brengen dit jaarde productie A Chorus Line. Hoe toepasselijk, de musicaldie gaat over het leven áchter de musical. Waarom dans,zing en acteer je? Wie ben je, wat is je motivatie in hetleven? Wat heb je als kind meegemaakt? Heeft het jegevormd tot wie je bent? Wat zijn je dromen en ambities?Deze musical geeft een inkijkje in het leven van de spelersen de repetities voor de openingsact. Een musical met eenbehind-the-scenes feeling met een prachtig eindresultaat!Kaartverkoop via de balie van CKE. CKE.NL

theater

René van Meurs Even goede vriendenCabaretDI 5 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 17,50Aan zijn timing, zijn improvisatietalent en het gemakwaarmee hij optreedt is te merken dat René van Meursdeel uitmaakt van het roemruchte stand-up comedycollectief Comedytrain. Hij won in 2012 de jury- énpublieksprijs van het grootste cabaretfestival vanNederland: Cameretten, en tourde vervolgens tweetheaterseizoenen met veel succes door het land. Datwas lachen. Dat vond hij niet alleen zelf, ook u vond datmassaal. Toch kwam hij zichzelf op een gegevenmoment tegen, zoals iedereen zichzelf weleenstegenkomt. Je kent het wel; gedeukt, gehavend enenigszins in dubio. Op zo'n moment kun je niet andersdan jezelf bij de kladden grijpen, aankijken en vragen:"ben ik na deze opdonder nog steeds even goedevrienden met mezelf?"Vanavond zie je wat er na die botsing van René isovergebleven en hoe hij weer is opgestaan. Met, zoalsje van hem gewend bent, enorm veel grappen, knappeimprovisaties en dat alles in een moordend tempo.Slimmer, gelaagder, grappiger. René is terug, lang leveRené.Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Jens van Daele Over Onze VaderRauwe dans, tekst en live muziekWO 6 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 19,50

In Over Onze Vader laat Jens (een van de zeskinderen uit het gezin Van Daele) zich door desmachtende brieven van zijn vader inspireren omhet huwelijk tussen zijn ouders, dat tot de dood vanvader standhield, in kaart te brengen.

Het huwelijk tussen Godelieve en Benny was eenverbintenis met diepe dalen en liefdevolle hoogten. Eenbewogen samenzijn voor het leven waarin waanzin engeluk hand in hand ronddwaalden.Een zoon en een moeder blikken terug. Over OnzeVader verhaalt over waarheden die wringen enherinneringen die dreigen te verdwijnen. Melancholie,intens verdriet, geluk en onvoorwaardelijke liefdekruisen elkaar in een muzikale theater- endansvoorstelling. Een eerbetoon aan een prachtig mensmet zijn scherpe kanten en foutlopende paden.Verder met Eva Schram. Muziek Richard van Kruysdijk.Dans Jens van Daele, Patricia van Deutekom en Pjotr Nuyts.

FOTO BEN VAN DUIN

FOTO DAVID JONATHAN

FOTO GREETJE MULDER

FOTO JOCHEM JURGENS

FOTO ANNE VAN ZANTW

IJK

Page 5: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016 5

theater

Mugmetdegoudentand De Freudjes, geen familieToneelZA 9 APRILNatlab door Plaza Futura20.30 uur / € 18,- / € 16,- met PlazaPas

Nederlanders geven hun leven gemiddeld een acht.Desondanks gebruikt bijna tien procent van debevolking antidepressiva. Kan de depressie-epidemieworden opgelost met een pilletje?

Ook voor de zusjes Freud is de weg naar het geluk nietmakkelijk te vinden. Tijdens een hectische nacht doen zeeen poging om eerlijk naar zichzelf te kijken. En dat valtnog niet mee. In deze therapeutische komedie is depressiehet sleutelwoord om eens hartelijk te kunnen lachen omhet onvermogen van de Westerse mens om zijnzegeningen te tellen en te genieten van wat hij heeft.

Eric Bouwman en GürkanKüçüksentürk Marathon - 2RunorNot2RunSportieve komedieMA 11 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

Twee vrienden besluiten samen te trainen voor eenmarathon. Voor de een is hardlopen een manier om tevluchten voor het leven, de ander loopt puur voor delol. Of enkel uit vriendschap... of misschien welschuldgevoel? Zíjn strijd met het bestaan speelt zichnamelijk meestal in de kroeg af.

De twee mannen zitten elkaar flink op de hielen en lopen(letterlijk!) vele kilometers. De gespannen vriendschap blijktonweerstaanbaar grappig en pijnlijk herkenbaar. Bloed,zweet en trainen!Marathon is speciaal geschreven voor het EdinburghFringe Festival en werd het succes van het jaar, waarna devoorstelling meer dan 400 keer werd gespeeld in hetVerenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Amerika.Tekst Tony Dunham en Robert Siân. Regie Ron Cornet.

Noord Nederlands Toneel BorgenToneelmarathonZA 9 EN ZO 10 APRILParktheater Eindhoven13.00-22.00 uur / € 77,50

Wereldwijd smulden miljoenen kijkers van de Deense tv-serie Borgen. Het Noord Nederlands Toneel maakt van ditmeeslepende politieke drama een 10 uur durendtheaterevenement, compleet met cliffhangers, terugblikken,live muziek en diner. In 14 afleveringen volg je live premierBirgitte Nyborg, haar spindoctor Kasper Juul en deambitieuze journaliste Katrine Fønsmark.

De volledige schouwburg verandert voor een dag in Borgen (hetfictieve Binnenhof). Hier zie je niet alleen wat er zich in depolitieke arena afspeelt. Je wordt ook buiten de zaalmeegezogen in de wereld achter de schermen van de politiek,de redactie van de nieuwszender TV1 en dat kleine beetjeprivéleven van een vrouw in topfunctie. Het publiek eet tijdensBorgen mee met de acteurs. Zij krijgen smakelijke gerechten enhapjes voorgeschoteld, ontwikkeld door niemand minder dan deschrijver van de originele tv-serie (en tevens Deense topchef)Adam Price. Tussen de episodes door kan je een luchtjescheppen en door de terugblik aan het begin van een nieuweepisode is het niet erg om een aflevering te missen als je eenlangere break wilt.In Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd,idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier. Haaridealisme wordt op de proef gesteld en daarnaast lijkt ze ooknog eens langzaam de controle over haar eigen gezinsleven teverliezen. In haar werk wordt ze bijgestaan door haar cynischespindoctor Kaspar, die vanwege zijn verscheurde jeugd eenmeedogenloos politiek spel speelt. En Kaspar raakt verwikkeld ineen onmogelijke liefde met de ambitieuze journaliste Katrine, watde integriteit van beide op het spel zet.Met Malou Gorter, Anna Drijver, Peter Vandemeulebroecke,Renée Soutendijk, Harry Piekema e.a.Bewerking Ko van den Bosch. Regie Ola Mafaalani.

Kommil Foo SchoftPoëtisch cabaret/muziekMA 11 APRIL Parktheater Eindhoven20.30 uur / vanaf € 20,-

Kommil Foo, het Vlaams cabaret-duo met de broers Raf enMich Walschaerts, brengt een mengeling van humor enmuziek. Hun compromisloze vorm van theater geeft eenunieke stijl waarin alles mogelijk is. Van cabaret en muziektot slapstick, mime, verhalen en poëzie. De voorstelling iszeer origineel, want het bevat cabaret zoals niemandanders het maakt: ontroering, hilariteit, virtuoze muzikaliteiten pakkende beelden. Vorig seizoen maakte het duo hetmuziekprogramma Het Bestand. In de nieuwe voorstellingwordt de vraag gesteld hoe het toch kan dat de mens die,op het eerste gezicht zo goed lijkt, zich toch vaak als eenschoft gedraagt. Moeten we ongelijkheden in de wereldmaar accepteren of moeten we er toch iets aan gaan doen?

FOTO INEZ VAN LAMSWEERDE EN VINOODH MATADIN

FOTO ROBIN BRINKHUIJSEN

FOTO JOHAN JACOBS

FOTO REYER BOXEM

Page 6: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN6

theaterWang Ramirez MonchichiDansWO 13 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 21,50

Hij is een Fransman met Spaanse wortels, zij werd inFrankfurt geboren uit Koreaanse ouders. Samen wonenze in Berlijn, de metropool die de laatste jaren een waremagneet is gebleken voor mensen uit alle windstreken.Geen wonder dus dat het thema culturele identiteitregelmatig terugkeert in de gesprekken tussen Ramirezen Wang, zijn partner in kunst en leven. In hun duetnemen Ramirez en Wang telkens andere gedaanten aanom verschillende aspecten van hun identiteit teetaleren. Hun ontmoetingen, op een kaal toneel metslechts een enkel boompje, lopen niet zelden uit op eenbotsing. Niet alleen als gevolg van hun ‘etnischebagage’, maar ook door hun verschillendedansachtergronden. Ramirez is van huis uit eenhiphopper, en niet de minste: in 2007 stond hij in demondiale top twintig van beste b-boy dansers. Dedanstaal van Wang is eveneens hip hop, maar metinvloeden van het klassieke ballet en martialarts.Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Toneelgroep Amsterdam Het jaar van de kreeftToneelVR 15 EN ZA 16 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 29,50

Na de succesvolle toneelbewerking van In ongenade komtLuk Perceval met Het jaar van de kreeft terug bijToneelgroep Amsterdam. “Waarom Het jaar van de kreeft?Omdat naar twee mensen kijken die onlosmakelijk metmekaar verbonden zijn, maar geen seksuele vrede vinden,mij diep ontroert.”Wanneer Pierre na een variétévoorstelling Toni ontmoet,raakt hij in de ban van haar fascinerende persoonlijkheid.Ze beginnen een stormachtige relatie. Al snel blijkt zij nietde vrijgevochten jonge vrouw te zijn die hij voor ogen had,maar een kwetsbare en labiele moeder die het leven maarmoeizaam aankan. Wat begint als een onbezorgdeverliefdheid wordt een hardnekkig gevecht om de liefde teredden van de sleur van elke dag.Het jaar van de kreeft is bewerkt tot een duet/duel voortwee acteurs. De roman van Hugo Claus wordt op hettoneel een reconstructie, een terugblik op een jaar waarineen passionele liefde verwordt tot een gevecht. Met Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat. Regie Luk Perceval.

Veronique Sodano #nofilterCabaretVR 15 APRILPand P20.30 uur / € 12,50

Vrouwen worden gephotoshopt - mannen trouwens ook -tot mensen die in het echte leven niet bestaan, weschrijven op Facebook hoe gelukkig we zijn en wat eenwaanzinnig leven we toch hebben, OMG #dankbaar. Wemaken selfies om te laten zien hoe mooi, bijzonder maarook gewoon we zijn gebleven. Eén grote reclame voor jeeigen leven om maar niet te hoeven kijken naar hoe zwaarje het eigenlijk hebt? Of is het leven echt zo geweldig alsdat je jezelf wijs probeert te maken? Wat is nog waar, watis echt? Veronique gaat samen met haar drie muzikantenop zoek naar de waarheid en of die eigenlijk wel bestaat,en willen we die trouwens dan wel horen?Tekst, muziek en alt-sax David Lucas. Piano ReinGodefroy. Contrabas en basgitaar Luciano Poli.Kaartverkoop via het Parktheater.

De Warme Winkel en Theater Artemis De Meest Zwaarmoedige VoorstellingOoit (Waarvan Het Hele Publiek MoetHuilen)ToneelDI 19 T/M VR 22 APRIL Theater op locatie: Van Maerlantlyceum Eindhoven€ 13,- / € 12,- met PlazaPas / € 7,- CJPpas/scholieren

In de blije buitenwereld hoort alles wat triest en somber isniet echt thuis, we houden het liever gezellig. Maar hoe fijnis het om te zwelgen in het sentiment van muziek, films ofje eigen droefheid? Acteurscollectief De Warme Winkel ende makers van Theater Artemis gaan die doodgezwegenzwartgalligheid helemaal niet uit de weg, integendeel. Alles wordt uit de kast getrokken voor de ultieme vorm van melancholie en tristesse, een opeenstapeling vanpogingen om gezamenlijk tot een climax in mineur tekomen. Laat je meeslepen door hun geïmproviseerde rituele dans,hun fluisterinterpretatie van Born To Die of hun eigen,eenzame versie van het meisje met de zwavelstokjes.

Stefan Rokebrand, OwenSchumacher e.a. Chez Brood Pop-muziektheaterDO 21 APRILParktheater Eindhoven20.00 uur / vanaf € 27,50

Brood, de muzikant. Brood, de kunstenaar. Brood, devolstrekt unieke, creatieve geest die weigerdevolwassen te worden. 2016 is het Herman Brood-jaar;de rock & roll-legende zou 70 geworden zijn.

Vijftien jaar na het overlijden van zijn vriend schreef BartChabot, in samenwerking met Xandra Brood, een eerlijk enliefdevol muzikaal portret waarin precaire onderwerpen nietworden gemeden.In Chez Brood zie je naast Herman (Stefan Rokebrand,onder andere bekend van zijn hoofdrol in Soldaat vanOranje) ook een aantal hele belangrijke personen om hemheen; zijn vrouw, zijn moeder en zijn goede vrienden Julesen Bart (gespeeld door Owen Schumacher (Koefnoen). Uit de pers: “Rokebrand zet levensechte Herman Broodneer” (Algemeen Dagblad), “De ongrijpbare HermanBrood haarscherp neergezet” (NRC Handelsblad). Regie Victor Löw.

Ariëns ToneelMe, Myself and IToneelVR 22 T/M ZO 24 APRIL Pand P20.30 uur / € 12,50 (via [email protected])

Me, Myself and I is een komedie over de welgesteldetandarts Michel, die voor een koopje een zeer zeldzamejazzplaat op de kop weet te tikken. Hij heeft op zijn vrijezaterdag nog een uur om de LP, waarmee zijn liefde voormuziek ooit begon, te beluisteren. Maar Michel moet weleerst zijn liefje Elsa, zijn vrouw Natalie, de Poolsebuurvrouw, de schoonmaakster, de luidruchtige Poolsewerkman en zijn dochter Susan de deur uitwerken. Eenuurtje welverdiende rust mondt voor de tandarts uit in eenneurotische ochtend.De voorstelling is een bewerking van het stuk Une Heurede Tranquillité (Een Uur Rust) van Florian Zeller en iskortgeleden nog verfilmd. Een kluchtige komedie waarin deplotverwikkelingen zich hoger en hoger opstapelen.Haperende liften, lekkages en hulpeloze vluchtelingenmaken de misstanden alleen maar groter. Regie Reem Wittenbols. Tekstbewerking Corné vanOverveld.

FOTO JAN VERSWEYVELD

FOTO NIKA KRAMER

FOTO DAVID LUCAS

FOTO TIM HUMMEL

FOTO RAYMOND VAN OLPHEN

FOTO SOFIE KNIJFF

Page 7: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016 7

Crew en NTGent Absence Performance met beeldtechnologieVR 22 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

Peter Verhelst (NTGent) en Eric Joris (CREW) creëerdeneen korte, beeldende (en auditieve) voorstelling van 65minuten, zonder ‘verhaal’. De voorstelling vond zijninspiratie in de tsunami van 2011 in Japan en gebruikt dietsunami als metafoor. Een metafoor voor een intense,stressvolle gebeurtenis die een mens - elk mens - kanoverkomen en met verstomming slaan. Vanuit dat traumavertrekt Absence. Het portretteert een vrouw, FumiyoIkeda, die probeert om te gaan met het trauma van detsunami door een repetitief patroon van herbeleven enwegduwen van herinneringen en emoties, gekoppeld aandie gebeurtenis.De gezelschappen gebruiken technologie (3D MotionCapture systeem) om de bewegingen van Fumiyo teregistreren en onmiddellijk te vertalen naar een beeld (haaravatar) dat elke kleine beweging, elke lichamelijke pogingom uit het trauma te kruipen, abstraheert. Bevreemdend,fascinerend, kwetsbaar èn afstandelijk. Spel Fumiyo Ikeda, Frank Focketyn. Concept en regie EricJoris & Peter Verhelst. Tekst Peter Verhelst.

Reinier Bulder, Frederik Brom e.a. Bomans - Alleen tussen de meeuwen Muzikale toneelvoorstellingDI 26 APRILParktheater Eindhoven20.00 uur / vanaf € 19,50

Als iemand de titel 'Nederlandse taaltovenaar' verdient,dan is dat ongetwijfeld Godfried Bomans. Tijdens zijnleven groeide deze schrijver en columnist uit tot denationale troetelbeer.

In Bomans gaan we met hem terug naar het onbewoondeeiland Rottumerplaat, waar hij een week lang opuitnodiging van de AVRO en VARA bivakkeerde. Tijdenshet verblijf op deze eindeloze zandplaat doet hij dagelijksverslag via de radio. ’s Nachts ligt hij wakker en trekt eenbonte stoet herinneren aan hem voorbij: gebeurtenissen uitzijn vroegste jeugd; zijn carnavaleske optredens op de topvan zijn bekendheid en zijn populariteit bij vrouwen, diemenigmaal leidde tot een ingewikkelde relatie met zijngeloof.Een verrassende voorstelling over een kleurrijk karakter. Uit de pers: “Reinier Bulder toont donkere kant vanGodfried Bomans” (Algemeen Dagblad).Verder met Annick Boer en Randy Fokke. Regie AatCeelen.

Oda Spelbos, Vincent Croiset e.a Hartstocht, een thrillerToneelDO 28 APRIL Parktheater Eindhoven20.00 uur / vanaf €19,50

Hoe ver gaan we voor de liefde? Spanning, vreemdgaanen vriendschap. Hartstocht, een thriller is geschreven doorKoos Terpstra en jong talent Nhung Dam. Zij lieten zichinspireren door Alfred Hitchcock, het schurende uit Who’safraid of Virginia Woolf en het erotische uit Les LiaisonsDangereuses. Het belicht de duistere kant van vrienden engeliefden. Een bloedstollende voorstelling waaringebeurtenissen elkaar in hoog tempo opvolgen. Alstoeschouwer leer je de emotionele wereld van vierpersonages kennen. Je wordt op het verkeerde been gezeten kiest onbewust voor de duistere kant. De ontknoping isronduit verrassend. Na afloop van de voorstelling wordendeze gemengde gevoelens nog even vastgehouden... Met Oda Spelbos (Flikken Maastricht), Sandra Mattie (DeFractie), Vincent Croiset (Gouden Bergen) en Evert vander Meulen (SpangaS). Regie Gerardjan Rijnders.

Introdans Esemble voor de Jeugd Wonderland Moderne dans(6+)ZO 3 APRIL Parktheater Eindhoven14.30 uur / € 15,-

Een selectie uit de wereldberoemde choreografiën vanAlwin Nikolaïs, neemt je mee in een kleurrijke wereld.Introdans voert Nikolaïs’ hallucinerende Crucible uit. HetIsraëlische choreografenduo Inbal Pinto & AvshalomPollack maakt voorstellingen vol surrealistische taferelen.Ze refereren in hun What Good Would The Moon Beaan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dit doen ze metveel mooie dans, deels ontleend aan de slapstick en eenhoofdrol voor kartonnen dozen. De Zweed AlexanderEckman en Spanjaard Cayetano Soto zijn twee van deinternationaal meest gevraagde choreografen van ditmoment. Eckmans Swingle Sisters is een humoristischwerk. Voor Malasangre liet Cayetano Soto zich inspirerendoor de Cubaanse zangeres La Lupe. Ook weetCayetano Soto de sexy swing van de Cubaanse muziekals geen ander voelbaar te maken.

Pieter Tiddens & Marlies Helder Opa-Oma-Diploma Familie, cabaret en muziek (6+)ZO 24 APRIL Parktheater Eindhoven15.00 uur / €12,50

Ze zijn hip, hebben de perfecte leeftijd, doen gekkedingen, kunnen met computers omgaan, luisteren toffemuziek, krijgen kinderen aan het lachen, maar zijn tochstreng waar het nodig is. Alleen hebben ze nog geenkleinkind! In de voorstelling zijn opa en oma op zoek naareen geschikt kleinkind. In deze show is er een leukewisselwerking met het publiek en daarom is het eenbruisend avontuur. Hilariteit en medeleven zijn gevoelensdie je niet kunt verbergen tijdens Opa-Oma-Diploma.Pieter en Marlies zijn bekend van Villa Achterwerk, datvroeger elke zondagochtend te zien was bij de VPRO.Ook heeft Pieter soloprogramma’s gemaakt en won metzijn kindercabaretprogramma’s De Gouden Krekel in2005.

theater

uit met kinderen

Elze van den Akker De boze heks en De zandtekenaar Familievoorstelling 4+ZO 17 APRILParktheater Eindhoven14.30 uur / € 15,-

Een feest der herkenning voor alle Boze heks-fans. Deverhalen van de boze heks zijn bewerkt tot één grootavontuur met spannende liedjes. De zandtekenaar brengthet verhaal tot leven met magische zandtekeningen.De boze heks heeft haar naam te danken aan haarvreselijke humeur. Ze rent dan woedend door het bos enbetovert ieder dier dat ze op haar pad tegenkomt. Dedieren zijn de toverkunsten van de boze heks zat en stelenhaar boek. Als de heks dat ontdekt is ze woedend! En alsdan ook nog haar zus uit het Zuiden op bezoek komt, ishet bos geen fijne plek meer om te wonen. Het boek Verhalen van de boze heks is uitgeroepen totéén van de 99 mooiste kinderboeken aller tijden doorStichting Lezen. De verhalen over de boze heks werdeneerder bewerkt tot televisieserie voor de VPRO.Vertelster Joske Koning. Regie en decorontwerp JosGroenier. Muziek Matthijs Hage.

FOTO BEN VAN DUIN

FOTO PIETER HENKET

FOTO ANDY DOORNHEIN

FOTO DBXL

FOTO BEN VAN DUIN

FOTO PHIL DEPREZ

Page 8: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN8

film

Pepita / AdamGiselleLive BalletWO 6 APRIL20.15 uur / € 25,- / € 20,- met PlazaPas

Giselle is de ultieme Romantische klassieker, eenliefdesverhaal dat in de echte wereld begint en voortduurtin het graf. De titelrol in dit ballet biedt tevens één dergrootste uitdagingen in het totale ballet repertoire, waarbijGiselle transformeert van onschuldig boerenmeisje volliefde tot vergevingsgezinde geest die haar geliefde redtvan de dood. Voor een ballerina is dit een rol van tweecontrasterende helften; in het eerste bedrijf moet ze naïefen ongekunsteld lijken, maar in het tweede bedrijf wordt zelicht én lucht, met een etherische stijl die haastgewichtloos lijkt. In Peter Wright’s productie komt dezedualiteit prachtig naar voren; het eerste bedrijf kent rijke,naturalistische details en het tweede bedrijf is van eenspectrale schoonheid.

Jonas KaufmannAn Evening with PucciniOperaZO 10 APRIL14.30 uur / € 22,50 / € 17,50 met PlazaPas

Legendarisch optreden van Jonas Kaufmann, waarin hij demuziek van Puccini ten gehore brengt. Jonas Kaufmannwordt gezien als één van de beste tenoren ter wereld. Zijnstem wordt geroemd voor zijn expressieve kracht, foutlozetechniek en veelzijdigheid. Het is echter niet alleen zijnstem: Kaufmann heeft de zeldzame gave om zich compleette kunnen onderdompelen in elke rol die hij zingt.Op 14 juni 2015 betrad hij het podium van La Scala in

Milaan, het thuis van de Italiaanse opera, voor één van demeest langverwachte optredens van 2015. Dit concerthaalde nationaal het nieuws in Italië en er volgden vijftoegiften en maar liefst 40 minuten applaus van hetpubliek dat nog meer wilde. Zonder twijfel één van demeest aangrijpende en opwindende operavoorstellingendie je ooit zult zien.

DonizettiLucia Di LammermoorLive operaMA 25 APRIL20.15 uur / € 25,- / € 20,- met PlazaPas

Lucia Di Lammermoor vertelt het verhaal van eenvoortdurende vete tussen twee families in het 17-eeuwseSchotland hetgeen gruwelijke gevolgen heeft voor tweejonge geliefden. Het bevat één der indringendste en meestbuitensporige scènes in de operageschiedenis, en wordtalgemeen beschouwd als een van Donizetti’s bestewerken. Deze opera is al meer dan 10 jaar niet meer tezien geweest in het Royal Opera House, dus daarmee zaldeze productie van Katie Mitchell des te belangrijker enopwindender zijn. De titelrol wordt gezongen door DianaDamrau, een expert in het colaratuur repertoire, terwijl deAmerikaanse tenor Charles Castronovo haar geheimeliefde speelt, als de roekeloze en gepassioneerdeEdgardo.

Monsieur ChocolatFilmVANAF 21 APRIL

Monsieur Chocolat vertelt het waargebeurde verhaal vande legendarische Franse clown Chocolat, de eerste zwartecircusartiest die uitgroeit tot een beroemdheid in de tijdvan de belle époque in Parijs. Samen met zijn partner, declown Footit, beleeft hij weergaloze successen. Maar kanhij omgaan met de valkuilen van de roem, de vele vrouwenen het snelle geld? Het vergeten verhaal van eenbuitengewoon man.Regie Roschdy Zem. Met Omar Sy, James Thierree,Clotilde Hesme, Oliver Gourmet e.a. Duur 119 min.

Film- en Theatercombinatie ‘Zusje’Hupsaté, bam, Daar lig je danFilm en toneelVR 1 EN ZA 2 APRIL Pand P20.00 uur / €15,- (via pand-p.nl)

Rob Krikke heeft het syndroom van Down en is acteur bij theatercollectief Carte Blanche. Sinds zijn zusje door eenongeval om het leven is gekomen, laat deze gebeurtenis Rob niet meer los. Daarom heeft Carte Blanche met hem eenvoorstelling gemaakt over haar dood: Zusje. Spel Liesbeth Reeser en Rob Krikke. Regie Stefan Jung.

Het proces naar deze voorstelling is een moeizaam proces, wat door filmmaker Dré Didderiëns genadeloos én vol mededogen is vastgelegd. Het heeft geresulteerd in de prachtige, indringende documentaire Mijn Witte Hemd, die haar premièrebeleefde op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Film, live ballet en (live) opera in Natlab door Plaza Futura

MONSIEUR CHOCOLAT

LUCIA DI LAMMERMOOR

Page 9: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016 9

St. Catharinakerk (centrum)€ 7,- / CJP-houders, scholieren en studenten gratis

ZA 2 APRIL / 15.00 UUR

Muziek in de CathrienMuziek voor de paastijd o.a. Cantate BWV 4 Christ lag inTodesbanden' van J.S.Bach. Met om 14.25 uurstadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns.Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts

ZA 9 APRIL / 15.00 UUR

KamerMuziek in de CathrienMuziek van Richard Wagner e.a.Ralph Pisters, piano en Ruud Huijbregts, harmonium.

ZA 16 APRIL / 15.00 UUR€ 26,- / studenten/CJP € 11,-

KoorMuziek in de Cathrien Wereldpremière van de Missa Unitatis, een dubbelkorigemis van Anthony Pitts in opdracht van de ‘Lieve VrouweBroederschap’ van ’s-Hertogenbosch voor Bosch 500. Verder werken van Albert de Klerk.Nederlands Kamerkoor en Capella Pratensis o.l.v. deBritse dirigent Stephen Layton. Collegium VocaleEindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts

ZA 23 APRIL 15.00 UUR

OrgelMuziek in de Cathrien Orgelwerken uit de Biedermeiertijd: Mendelssohn, Thieleen Rinck.Ad van Sleuwen, stadsorganist van Hilvarenbeek

muziekEindhoven Dance Motion (EDM)Dans evenementDO 31 MAART T/M ZA 2 APRILDynamo en diverse locaties

Op 31 maart 2016 start de derde editie van EindhovenDance Motion. Dit drie daagse evenement heeft alsdoel om Eindhoven als ‘dance stad’ op de kaart tezetten en ook te houden. 3 dagen met dans, interactiesen workshops!

Tijdens Eindhoven Dance Motion kun je tot diep in denacht uit je plaat gaan op alles tussen deephouse enhardcore. Daarnaast kun je jezelf ook op educatief gebiedontwikkelen. Door middel van masterclasses, Q&A’s enseminars kun je jezelf uitdagen tot de max. Samenbrengenen samenwerken is dé sleutel binnen de visie vanEindhoven Dance Motion. We spreken niet alleen over desamenwerking tussen verschillende locaties, artiesten encollectieven. Wij willen een duurzame werkwijze hanterenwaardoor Eindhoven ook daadwerkelijk op de kaart blijftstaan. Doordat wij ons bezig houden met inspireren eneducatie wordt dit doel bewerkstelligd. Eindhoven Dance Motion wordt gesmeed in Dynamo,maar is van heel Eindhoven. Niet alleen cafés in hetcentrum maar ook restaurants, eettentjes, kledingwinkelsen andere verrassende locaties participeren in dit geheel.Drie dagen lang is Eindhoven het centrum van dedancescene. Benieuwd naar de line-up en workshops? EINDHOVENDANCEMOTION.NL

De broers Jussen keten met Poulenc bij philharmonie zuidnederlandKlassiekDO 31 MAARTMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur (gratis inleiding 19.15 uur door Tijmen Wehlburg) / vanaf €15,-

De ster van de pianobroers Arthur enLucas Jussen stijgt snel en hun agendaraakt steeds vlugger vol. Vandaar dat dephilharmonie zuidnederland zichgelukkig prijst dat het populaire duo eenvan hun favoriete concerten voor tweepiano’s komt spelen. Naast Ravels Suite uit Ma Mère L’Oye ende Eerste symfonie van Sibelius dirigeertOtto Tausk de broers in PoulencsConcert voor twee piano’s.

“Een enorme stap voorwaarts ten opzichte van mijn eerdere werk”, vond Poulenc van zijnin 1932 geschreven Concert voor twee piano’s. De componist werd beschouwd als hetenfant terrible van de Franse Groupe des Six en kon zich als een kameleon wentelen instijlen en vormen. Ook in zijn Concert voor twee piano’s lijkt hij ongrijpbaar, al is er weleen aantal constanten aan te wijzen. Zo zei de componist zelf dat hij de concerten vanMozart, Liszt en Ravel op zijn lessenaar had staan ten tijde van het schrijven van hetconcert. Balinese gamelan, jazz, Mozart, Parijse salonmuziek, het komt allemaal in eenwilde achtbaan langs.“Het Concert voor twee piano’s van Poulenc is eigenlijk gewoon keten”, zo zeggen debroers Jussen. “Het is een van de leukste stukken om te spelen, er zit zo veel in. Quastijl vliegt het alle kanten op.”Poulencs Concert wordt ingeleid door Ravels fijnzinnige balletsuite en gevolgd door deEerste symfonie van Jean Sibelius, de Fin die uitgroeide tot een originele en eigenzinnigestem in de twintigste eeuwse symfonische wereld. Een mooi programma waarin dephilharmonie zuidnederland zich zowel van zijn meest uitbundige als meest verfijnde kantkan laten horen.philharmonie zuidnederland. Dirigent Otto Tausk. Piano Arthur & Lucas Jussen.

Ravel - Uit Ma Mère L’Oye: SuitePoulenc - Concert voor twee piano’sSibelius - Symfonie nr 1

The Bootleg SixtiesPopmuziekDO 7 APRIL Parktheater Eindhoven20.00 uur / vanaf € 22,50

Nieuwe kostuums, nieuwe effecten en een nieuwe setlistvan de legendarische sixties muziek. De Britse muzikantenspelen nummers van onder anderen The Doors, Simon &Garfunkel, The Beach Boys, The Monkees, The Beatles,The Rolling Stones, The Who en de Nederlandse formatieShocking Blue. Er wordt ware passie gebruikt enfenomenale energie gestoken in de juiste bezieling van demuziek. Met maar liefst drie screens met bewegend beeldzijn ze ook visueel fantastisch. In 2014 hebben ze al eenspectaculaire show in het Parktheater neergezet en nuhebben ze een grootse comeback in petto.

FOTO JORIS VAN BENNEKOM

FOTO DIRK KIKSTRA

Page 10: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN10

Mister and Mississippi MuziekZA 9 APRILMuziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / € 20,-

Toen de folkies van Mister and Mississippi in 2012 debuteerden met hun perfecte samenzang en nostalgische songs lagNederland aan hun voeten. Optredens op Naked Song en Lowlands, een 3FM Award, een Edison, het kon niet op. Entoen was het wachten op de moeilijke tweede. Opvolger We Only Part To Meet Again is er nu en het album is nogfrisser, rijker en pakkender dan het debuut. Van talent spreken we niet meer, de volwassenheid is ingetreden en maaktMister and Mississippi tot een van de beste bands van Nederland.

Mariam Batsashvili (piano)Kasteelconcert GeldropKamermuziekZO 10 APRILKasteel Geldrop (Helze 8, Geldrop)12.00 uur / € 18,- (tot 12 jaar € 8,-)

In 2014 won Mariam Batsashvili (Georgië, 1993) deEerste Prijs van het tiende Internationaal Franz LisztPianoconcours in Utrecht. “Winnares Batsashvili maaktvan elke zin iets bijzonders”, kopte NRC Handelsblad.“Batsashvili overtuigde de jury met een atletischesnelheid en een poëtische toon” (De Volkskrant). Uit hetjuryrapport: “Boven alles een speler met de grootsteverfijning en smaak. Het is het soort van spel dat hetbeste in de muziek van Liszt naar buiten brengt”. Datwordt dan natuurlijk weer smullen op kasteel Geldrop.

Bach - Chrom. Fantasie und Fuga, BWV 903 Händel/Liszt - Sarabande en Chaconne Liszt - Fantasia Quasi Sonata Beethoven - Rondo a Capriccio, Op.129 Liszt - Bénédiction de Dieu dans la solitude Liszt - Hungarian Rhapsody No. 2

Reserveren 040 - 368 57 66 (vanaf 31 maart).Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk een half uur vooraanvang van het concert te zijn afgehaald. Organisatie Stichting Strabrecht Theater.

Raul Midón �So What’s Next? Downtown MuziekVR 15 APRILEffenaar (i.s.m. Muziekgebouw)20.30 uur / Open 19.30 uur / € 22,50

Voor de liefhebbers van Bill Withers en Stevie Wonder. Deblind geboren zanger, singer-songwriter en gitarist RaulMidón komt naar Eindhoven en dat is niet zo’n heel kleinbeetje fijn. Midón werd geboren in 1966 te New Mexicoen werkte in zijn lange carrière samen met helden alsHerbie Hancock, Bill Withers en Stevie Wonder. Zijnmuziek doet denken aan die van artiesten als diezelfdeStevie Wonder en Donny Hathaway, vooral door zijnwarme soulvolle stemgeluid. Zijn nieuwste studioalbum'Don't Hestitate is nu uit; Verwacht dus een avond metklassiekers en nieuw materiaal!

Axes in aprilBadBooshBandAxes @ Piet Hein EekZO 10 APRIL 16.00 uur / € 12,50 / 7,50 (t/m 16 jaar gratis)

Kaja Draksler is zowelklassiek componist alsjazzpianist. Ze maaktspannende, krachtigevrije improvisatiemuziek,die op tijd ook weerheel subtiel kan zijn. Zebeweegt zich eigenlijkin het overgangsgebied

tussen improviseren en hedendaags componeren. Hetresultaat is hele persoonlijke muziek, die niet makkelijk ineen hokje te stoppen is. Ze wordt bijgestaan door LucaMarini, een veelzijdige en originele drummer en MattiaMagatelli, een van de topbassisten van Italië.

VONKAxes @ TACVR 15 APRIL 21.00 uur / € 7,50 / € 5,- (t/m 16 jaar gratis)

VONK is een gloednieuw ensemble waarin jonge,getalenteerde musici, een componiste en een regisseusesamenwerken aan hedendaagse muziek in een theatralesetting. Met een grote nieuwsgierigheid naar nieuwe noten,één been in de traditie en op zoek naar het onbekende,speelt VONK repertoire van theatrale composities totmuziektheater. Met ondermeer zangeres Rianne Wilbers engitarist Aart Strootman is de kwaliteit van zeer hoog niveau.Componiste Niciline Soeter steelt de show, want van haarworden meerdere stukken uitgevoerd.

Lithium feat. Chris SpeedAxes @ Café WilhelminaMA 25 APRIL 21.00 uur / € 11,- / € 7,- (t/m 16 jaar gratis)

Dit is lichtvoetige, heelknappe moderne jazz, meteen gezonde scheut ironie.De recensent die ditschreef stelde vervolgensdat het prachtig is,wanneer je een nieuweband hoort die nietconstant aan bestaandemuziek doet denken.Drummer Peter Lenzleerde Chris Speed inNew York kennen toen hijdaar studeerde. En de hot

shots Reinier Baas en Stefan Lievestro had hij inNederland ontmoet. Tijdens deze tournee presenteertdeze band zijn eerste prachtige cd.

muziek

FOTO CHRIS KÖNIG

Page 11: UIT IN EINDHOVEN april 2016

Krystl Krystl in het KleinMuziekVR 15 APRILMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur / € 19,-

Krystl in het Klein is een levendig en verrassendtheaterconcert. Krystl vertelt over haar zoektochtnaar een eigen geluid en een eigen gezicht. Wantwat doe je als je jezelf niet meer herkent op degephotoshopte foto op je eigen cd? En waarom zouje groot willen als je in het kwetsbare, persoonlijkeen tedere je grootste kracht hebt zitten?

Krystl gaat dus klein en verrast met komische verhalenover hoe het ook op paradijselijke eilanden heeleenzaam kan zijn en waarom verjaardagenlevensgevaarlijk kunnen zijn. Haar theaterconcert is eenode aan de magie van het ongekunstelde en eenoproep van onze kwetsbaarheid een kracht te maken.Kom langs en laat je meenemen door haar kleine,persoonlijke en energieke songs.

APRIL 2016 11

muziekVerkapt huwelijksaanzoek met Marc Soustrot bij philharmonie zuidnederlandKlassiekDO 14 APRILMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur (gratis inleiding 19.15 uur door Han Vogel) / vanaf € 15,-

Marc Soustrot staat zeker in Eindhoven synoniem voor het Franse repertoire. Daarom is het verheugend dat dezeeredirigent van de philharmonie zuidnederland die van 1996 tot 2006 Het Brabants Orkest inwijdde in degeheimen van de Franse componisten op 14 april in Muziekgebouw Eindhoven weer voor het orkest staat meteen volledig Frans programma bestaande uit Phaeton van Camille Saint-Saëns, het aangrijpende celloconcertTout un monde lontain van Henri Dutilleux en de overdonderend biografische Symfonie Fantastique van HectorBerlioz. Solist is in alle gevallen de Zwitserse cellist Christian Poltéra.

De terugkeer van Marc Soustrot is voor vele liefhebbers een gebeurtenis van de eerste orde. Bovendien blijft Berlioz’spectaculaire Symfonie Fantastique uit 1830 een indrukwekkend testament van een hopeloos lijkende liefde. Berliozschreef het werk als een getuigenis van zijn liefde voor de Ierse actrice Harriet Smithson. De symfonie, de eerste met

een compleet programmatischeinhoud, geldt als een van de grotemeesterwerken van de negentiendeeeuw. De eerste uitvoering van hetspektakel werd een regelrechteramp, maar al snel won het werk aanfaam. En het verkapte huwelijks-aanzoek hielp Berlioz goed. In 1833trouwde hij zijn voorheenonbereikbare geliefde. Ook Tout unmonde lontain van Henri Dutilleux,geschreven in 1970 voor cellistMstislav Rostropovitsj is zo’niconisch werk. Vooral als eenspecialist in de Franse toontaal alsSoustrot voor het orkest staat.

philharmonie zuidnederlandDirigent Marc Soustrot. CelloChristian Poltéra.

Saint-Saëns - Phaeton op. 39Dutilleux - Celloconcert ‘Tout unmonde lontain’Berlioz - Symphonie fantastique

Peter Hook & The LightNew Order & Joy Division Tribute PopZO 17 APRILEffenaar20.15 uur / Open 19.30 uur / € 20,-

Na twee fantastische Joy Division tribute shows in 2011komt Peter Hook terug en opent met een New Order-set.En dan hebben we het nog niet gehad over de Effenaarshow van Joy Division in 1980 natuurlijk! Naast hetbekende werk van Joy Division speelt de legendarischebassist ook werk van New Order, waarmee hij ook na dedood van Joy Division zanger Ian Curtis een succesvollecarrière heeft. Zijn typische bas-sound ontwikkelde hijdoordat zijn eerste versterker zo’n modderig geluid had,dat hij veel hoge noten moest spelen om toch goed tehoren te zijn. Vanavond opent Peter Hook met zijn bandThe Light met een New Order-set en gaat daarna sneldoor met alle grote hits van Joy Division. Een unieke kansdus om dat werk nog eens te horen van de man die erbijwas vanaf het begin.

Eric Vaarzon Morel, Claron McFadden e.a. Apocalyps: het mysterie Jeroen Bosch Muziek, zang, dansZO 17 APRILParktheater Eindhoven14.30 uur / vanaf € 20,-

Nederland herdenkt in 2016 de 500ste sterfdag van debefaamde kunstschilder Jeroen Bosch. Als zoon van eenkunstschilder vertaalt Eric Vaarzon Morel de fascinerendebeelden uit het drieluik Het Laatste Oordeel van desurrealistische meester uit de 15e eeuw naar een muzikalewereld vol wonderlijke gedrochten, droombeelden ennachtmerries, vertrapt door Spaanse lichtvoetigheid.In Apocalyps brengt Vaarzon Morel op zijn geheel eigenartistieke wijze verschillende toptalenten bij elkaar.Tezamen excelleren ze in een ode aan de toenvooruitstrevende, en nu nog altijd springlevende surrealistJeroen Bosch. In hun muziek, zang en dans vinden zijduisternis, satire, waanzin en veel Spanje. Zo weerspiegeltde Nederlands-Spaanse cast met dit muziektheaterstuk inbetoverende beeldspraak de beelden van de magisch-realistische kunstschilder in hun eigen Apocalyps.Verder met flamencodanseres Raquela Soblechero,acteur David Lucieer en saxofonist Miguel Martinez.

Music for lunch: De KlezmersMuziekDO 21 APRILCKE (Pastoor Petersstraat 180) 12.30 uur / gratis

Regelmatig kun je in de concertzaal van CKE eengratis lunchpauzeconcert bijwonen. Op donderdag 21april staat duo De Klezmers op het podium. DeKlezmers zijn CKE-muziekdocenten Joost van Balkom(klarinet) en Karin Geelen (accordeon).

De Jiddische benaming klezmer werd gebruikt voor eenmuzikant die in de Joodse cultuur in Oost-Europabruiloftsmuziek speelde. Klezmer is tegenwoordig eenaanduiding voor een muziekgenre en is een smeltkroes vanverschillende stijlen. Naast veel Balkaninvloeden hoor jeook oriëntaalse en zigeunerinvloeden. Het repertoire vanDe Klezmers bestaat uit expressieve melodieën, zowelopgewekt als melancholisch.

SCHILDERIJ JEROEN BOSCH

Page 12: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN12

Naked Song Presents... John BramwellSinger-songwriterVR 22 APRILMuziekgebouw Eindhoven (locatie De Kapel)20.30 uur / € 13,-

De I Am Kloot’s frontman John Bramwell keert terug op hetpodium en presenteert zijn eerste echte solo single: TimesArrow. De singer-songwriter was in 2014 eerder inEindhoven te gast op het Naked Song festival waar hijnaast zijn aanstekelijk brede glimlach ook een masterclassgaf in hoe een uitstekend singer-songwriter-optreden eruitkan zien. Op 22 april brengt hij poëzie, geweldiggitaarspel, een prachtig unieke stem en een beetje chaosterug naar Eindhoven voor een avond vol (Britse) humor inDe Kapel.

Max MeserPopZA 23 APRILAltstadt 21.00 uur / € 10,- vvk (incl) / € 12,50 deur

Max Meser groeide op met platen van onder andere TheKinks en The Who. Deze ‘oude liefde’ in combinatie metzijn enorme muzikaliteit heeft ervoor gezorgd de pas 23-jarige Meser al een platendeal heeft bij PIAS (ook hetlabel van o.a. Editors, Soulwax en Roisin Murphy). Max heeft de Nederlandse en Spaanse nationaliteit. Opz’n twintigste verhuisde hij naar Nederland om eenpopcarrière van de grond te krijgen. Inmiddels zou jehem al eens gezien kunnen hebben bij De WereldDraait Door of Eurosonic Noorderslag, maar ookverzorgde hij alle supportshows van Douwe Bob eind2015 / begin 2016. Met zijn eerste single, Weak For Love (die afgelopenoktober uitkwam), werd Meser direct uitgeroepen tot3FM Serious Talent en staat nu al maanden opverschillende playlists. Weak For Love is onderdeel vanzijn debuutalbum waarmee hij nu langs de Nederlandsezalen reist.

Down Under Festival 2016MuziekfestivalZA 23 APRILStrandbad De IJzeren Man12.00 - 22.00 uur / € 32,50

Eindhoven de Gekste! Dat staat één dag per jaar als eenpaal boven water. Het festival Down Under is dé openingvan het festivalseizoen in Eindhoven. In 2016 vindt devijfde editie van dit festival plaats op zaterdag 23 april opStrandbad de IJzeren Man. Eén van de hoofdacts is FoxStevenson, een Engelse DJ die de afgelopen jarenbekendheid kreeg met hits als Sweets (Soda Pop) enHoohah. Andere bekende DJ’s zijn La Fuente,Shermanology, Billy the Kit, Tony Junior en Jorn vanDeynhoven.Op het festival zullen house en trance centraal staan. Maarer zal genoeg ruimte zijn voor invloeden uit de hiphop enR&B. Het is nadrukkelijk de bedoeling om zoveel mogelijkmuziekstijlen die passen binnen de hedendaagseElectronic Dance Music de revue te laten passeren. Er isdaarom bewust gekozen voor artiesten als La Fuente enTony Junior die het ook aandurven om andere muziekstijlenin hun set te verwerken. En met Fox Stevenson kent DownUnder nu ook haar eerste grote internationale artiest. Hierworden de trends bepaald voor het nieuwe festivalseizoen.DOWNUNDERFESTIVAL.NL

Twintig jaar Storioni trio bijphilharmonie zuidnederlandKlassiekZO 24 APRILMuziekgebouw Eindhoven 14.15 uur (gratis inleiding 13.15 uur door Maarten Kroese) / vanaf € 15,-

Het Storioni Trio behoeft in Eindhoven geen introductie meer. Al jaren heeft het Brabantse trio zijn eigenveelgeprezen Storioni Festival en al jaren is het trio het kamermuzikale visitekaartje van de regio. Om detwintigste verjaardag luister bij te zetten verenigt het Storioni Trio zich op 24 april met de philharmoniezuidnederland om onder leiding van Hans Graf Beethovens beroemde Tripelconcert uit te voeren en zo hettwintigjarig bestaan van het trio te vieren. Het concert wordt ingeleid door Webers Ouverture Euryanthe enafgesloten met een ander monument uit het grote symfonische repertoire: de Negende symfonie van AntoninDvořák.

Het is niet alleen een concert met groots repertoire,maar ook het concert van hartelijk weerzien. HansGraf maakte vorig jaar zijn debuut bij het orkest endat beviel wederzijds zo goed dat hij meteen werduitgenodigd om terug te keren. Onder zijn leidingheeft het orkest alle gelegenheid om te stralen inWebers Ouverture Euryanthe en de immermeeslepende noten van Antonin Dvořáks NegendeSymfonie. Dvořák was een groot voorvechter van hetgebruik van volksmuziek als inspiratiebron en aan heteind van de negentiende eeuw gaf hij zijnAmerikaanse compositiestudenten in New York hetgoede voorbeeld met de symfonie Uit de nieuwewereld. Vooral het statig melancholische Largo werdwereldberoemd, maar ook de andere delen zijn eenkolfje naar de hand van een groots bezetsymfonieorkest in topvorm.

philharmonie zuidnederlandDirigent Hans Graf. Storioni Trio.

Weber - Euryanthe OuvertureBeethoven - TripelconcertDvořák - Symfonie nr 9 ‘Uit de nieuwe wereld’

Caro Emerald + KoningsnachtPopDI 26 APRILEffenaar20.15 uur / Open 19.30 uur / € 35,-

Sinds Caro Emerald in 2009 doorbrak met de hit BackIt Up, is het deze Amsterdamse schone voor de windgegaan. En dan drukken we ons nog zuinig uit. A NightLike This werd een vette wereldhit. DebuutalbumDeleted Scenes From The Cutting Room Floor gingzes keer platina in Nederland. En ook buiten Nederlandsloeg het debuut in als een bom. De aanstekelijke mixtussen ballroom jazz, mambo, tango en zwoele popslaat ook op het tweede album The Shocking MissEmerald centraal. Een nieuw album wordt in 2016verwacht. Na afloop blijf je met je Caro-kaartje gratis inde Effenaar voor Koningsnacht.

muziek

FOTO ARI DE KORT

Page 13: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APTIL 2016 13

muziekSterren en planeten bij philharmonie zuidnederlandKlassiekZA 30 APRIL Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (gratis inleiding 19.15 uur door Tijmen Wehlburg) / vanaf € 15,-

Gustav Holst geldt met zijn zevendelige suite The Planets als de ‘uitvinder’ van de science fictionmuziek. Zonderzijn werk had de muziek voor films als Star Trek en Star Wars ongetwijfeld anders geklonken. Maar Holst is ookeen Brit. En wie de Britse muziek echt met een Britse tongval uit wil voeren heeft een Britse dirigent nodig.Vandaar dat de philharmonie zuidnederland zich gelukkig prijst dat de Schotse dirigent Garry Walker op 30 aprilmet het orkest naast Concentric Paths voor viool en orkest van Thomas Adès de volledige The Planets vanGustav Holst uitvoert. In Neptunus, het laatste deel van The Planets, levert het veelgeprezen Brabant Koor eenbelangrijke bijdrage. Het concert vangt aan met de Nederlandse première van Drie Preludes van Claude Debussy,georkestreerd door de Engelsman Colin Matthews.

Tijdens een concert waarop de Engelsemuziek centraal staat mag een werk vande belangrijkste en meest gespeeldehedendaagse Engelse componistThomas Adès niet ontbreken. Adès staatmet beide benen in de Engelse traditieen weet die te verweven met zowelmoderne klanken als referenties aanpop, jazz en musical. Het resultaat is alsin Concentric Paths: enerverend,melodieus en emotioneel geladen.Bijzonder is dat de philharmoniezuidnederland voor dit concertgezelschap krijgt van de violist ThomasGould die het werk vaak met decomponist als dirigent uitvoerde.

philharmonie zuidnederlandDirigent Garry Walker. Viool ThomasGould. Brabant Koor.

Debussy (Ork. Matthews) - ThreepreludesAdès - Concentric Paths voor viool enorkestHolst - The Planets

The Clarks, Jan de Hont e.a. Johan Derksen en de Pioniers van deNederpop Nostalgisch popconcertZA 30 APRILParktheater Eindhoven20.30 uur / € 24,50

Nederland kent televisiepersoonlijkheid Johan Derksen alsde flamboyante voetbalanalist bij RTL. Zijn echte passie isechter muziek. Hij maakt deel uit van de generatie die inde jaren zestig opgroeide met The Beatles en The RollingStones. In de slipstream van deze even populaire alsinspirerende bands werd Nederland overspoeld door eengolf nieuwe groepen, die voor een totaal anderemuziekcultuur zorgden. Voor het televisieprogrammaDerksen on the Road ging hij op zoek naar de zangers,die een halve eeuw geleden de hitparades aanvoerden.Die bleken nog steeds uitstekend bij stem te zijn. Daaromgaat hij met de Haagse band The Clarks, de legendarischezangers van The Golden Earrings (Frans Krassenburg),The Shoes (Theo van Es), Johnny Kendall and the Heralds(Johnny Kendall), The Motions (Rudy Bennett) én degitarist van ZZ en de Maskers (Jan de Hont) de oude fansweer opzoeken met een theatertour. Binnenkort spelen zeom de hoek alle hits van weleer in de show: JohanDerksen en de Pioniers van de Nederpop.

Nataraj - blote-voeten-feestMuziekPOPEI (Klokgebouw 300)ZA 30 APRIL 20.00 uur / feest 21.30 uur / € 10,- (toeslagvoorprogramma € 5,-)

Nederlands bekendste blote-voeten-feest Nataraj komtvoor de derde keer naar Eindhoven! Ooit begonnen alsleuk alternatief dansavondje in achterafzaaltjes is hetuitgegroeid tot een waar fenomeen met volle zalen inverschillende steden in Nederland. De eerste editie infebruari was al uitverkocht, dus het is aan te bevelenje kaarten in de voorverkoop te kopen!

Nataraj vindt vanaf februari iedere laatste zaterdag van demaand plaats in POPEI. In de gezellige lounge zijnverschillende winkeltjes en consulten en de keukenbrigadebereidt iedere maand weer heerlijke vegetarischemaaltijden. In de zaal kiezen DJ’s het avontuurlijke pad metuiterst dansbare grooves uit alle windrichtingen. Omdat ergeen hitjes van vroeger gedraaid worden loop je kans eenhele avond uit je dak te gaan op muziek die je nog nooitgehoord hebt!POPEI.NL / NATARAJ.INFO

Joep BevingLicht klassieke muziekZA 30 APRILMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur / € 25,-

Zijn liefde voor muziek begon met de piano die hij van zijn oma kreeg. Solipsism is het debuutalbum van pianist encomponist Joep Beving, geschreven in zijn eigen huiskamer en uitgegeven in eigen beheer. Het album werd miljoenenkeren beluisterd op Spotify en Youtube. De titel van de plaat verwijst naar het gedachtegoed van het solipsisme: defilosofie dat er maar een enkel bewustzijn bestaat, dat van de waarnemer. Sluit je ogen en richt je bewustzijn op dezedromerige pianomuziek.

FOTO DANNY VAN DEN BERG

FOTO RAHI REZVANI

Page 14: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN14

Historische filmmiddagZO 3 APRIL14.00 - 15.30 uur / € 3,- (aanmelden viahistorischefilms.eventbrite.nl)

Laat je tijdens de historische filmmiddag meevoerennaar het Eindhoven van vroeger, de dagen datPhilips hier zijn gloeilampen maakte. Phocas Kroonmaakt sinds 1974 filmreportages en documentaires.Voor deze middag heeft hij een programma van driekorte documentaires samengesteld.

De gespeelde reportage De Lamp schetst een beeldvan de eerste gloeilampenfabriek van Philips isopgenomen in het huidige Philips Museum en wordtgespeeld door studenten van de Leidseinstrumentenmakers School. De tweede film gaat overde opkomst van de Eindhovense industrie in de periode1800-1950, gemaakt met uniek beeldmateriaal. Tot slottoont Kroon een documentaire over de (destijds)baanbrekende reclamefilmpjes voor Philips metpoppenanimaties. Twee oud-medewerkers nemen jemee in het maakproces van deze poppenfilms.

Media Ukkies DagenSpelen met mediaDI 5 APRIL19.30 - 21.00 uur / gratis (aanmelden via media-ukkie-dagen.eventbrite.nl)

De eerste week van april zijn het de Media Ukkie Dagen,een campagne om ouders en professionals te ondersteunenbij de mediaopvoeding van kinderen van 0 tot en met 6 jaar.Dit jaar staan de Media Ukkie Dagen in het teken van‘Spelen met media’.Ook de wereld van de allerkleinsten medialiseert in raptempo. Voor veel kinderen is het spelen met media ietsalledaags. Hoe ga je daar als ouder of professional meeom? Dinsdag 5 april staat Denise Bontje tijdens eeninteractieve informatieavond stil bij deze vraag.Bontje is als trainer en procesbegeleider bij Digidreumesactief betrokken bij de mediaopvoeding van jonge kinderen.Tijdens deze avond informeert en inspireert ze. Vervolgenssteekt iedereen zelf de handen uit de mouwen door de appsvoor kleine kinderen te spelen - te onderzoeken en tebeoordelen.

Cartoon tekenen voor kinderenWorkshop DI 26 APRIL14.00 - 16.00 uur / € 15,-�(aanmelden viacartoontekenen.eventbrite.nl)

Ezelsbruggetje. Voor de één is dit zomaar eenwoord. Maar voor de ander is dit de start vaneen fantasievol verhaal. Beginnen jouw vingersal te jeuken om op een creatieve manier eencombinatie van woorden te tekenen en daareen eigen, grappige twist aan te geven? Dan isdeze workshop geknipt voor jou.

Samen met de professionele cartoon- ensneltekenaar Harold Hugenholtz ga je jouw eigencartoon maken. Je krijgt uitleg over cartoons ende verschillende materialen. Vervolgens gaan julliewat oefenen. Maar dan ga je zelf aan de slag methet echte werk! Met slechts een aantal woordenals uitganspunt ga je na afloop van de workshopnaar huis met je eigen cartoon.Ben jij 9 jaar of ouder? Wil jij in devoorjaarsvakantie deze creatieve uitdagingaangaan? Meld je dan snel aan.

Lezing Jan RotmansLezingWO 20 APRIL19.15 - 20.30 uur / € 10,- (aanmelden viajanrotmans.eventbrite.nl)

Jan Rotmans komt naar de Bibliotheek Eindhoven vooreen lezing over de toekomst. Als hoogleraartransitiekunde is Rotmans dé autoriteit op het gebiedvan vernieuwing. Als friskijker en dwarsdenkeronderzoekt hij de vernieuwingsbeweging in Nederland.Dit doet hij sinds 2014 vanuit het initiatief ‘NederlandKantelt’. Hier bouwen ze aan een spannender, leuker,mooier en energieker Nederland – samen met iedereendie zich geroepen voelt zich aan te sluiten. Ook deBibliotheek Eindhoven bouwt tijdens haar jubileumjaaraan de toekomst, met het project‘Eindhoven2116’. Hierin daagt zealle inwoners van Eindhoven uitom mee te denken over detoekomst van de stad. Bouw ookmee en laat je inspireren door detoekomstvisies van Rotmans,Spreker van het Jaar 2012 én2014. Na afloop van zijn lezing iser de mogelijkheid om vragen testellen.

Tijd & ToekomstFilosofische workshopVR 8 APRIL14.00 - 17.00 uur / € 7,50 (aanmelden viafilosofie.eventbrite.nl)

In het jubileumjaar van de Bibliotheek Eindhoven staat detoekomst centraal. Hoe ziet onze wereld er in 2116 uit? Inhet kader van de Maand van de Filosofie buigen we onsover heden, verleden en de toekomst.Al eeuwen denken filosofen over de tijd en de toekomstna. Tijdens een bondig college van filosofe Ingeborg denBold worden de verschillende theorieën behandeld. Maarbovenal gaat Den Bolder met de deelnemers hetfilosofische gesprek aan. Hoe zien wij tijd en toekomstzelf? En wat betekenen deze begrippen in ons leven?De workshop is bedoeld voor iedereen die even stil wilstaan bij de vraag wat tijd eigenlijk is. Filosofischevoorkennis is niet vereist. Om het interactieve karakter vande workshop te waarborgen is er slechts ruimte voor 8deelnemers. Meld je dus snel aan!

Over de grensDiscussie ZO 17 APRIL14.00 - 16.00 uur / gratis (aanmelden viabibliotheekeindhoven.nl)

Tijdens de Maand van deFilosofie nodigt Leo vanGerwen iedereen uit omin de BibliotheekEindhoven samen tedenken, te luisteren en tepraten over het thema‘Over de grens’. Eenfilosofisch gesprek overvrijheid en begrenzing,vanuit verschillendeinvalshoeken. Welke vormen vanvrijheid kennen we in onsleven? Geografische, digitale, maatschappelijke, in dewetenschap, het recht, de ethiek... En hoe wordt dievrijheid begrenst? Hoeveel begrenzing heeft onzesamenleving nodig? Daarnaast wordt aandacht besteedaan grensoverschrijdende ontwikkelingen zoals processenvan migratie, mondialisering en Europese eenwording. Als gespreksleider wil Van Gerwen samen van gedachtenwisselen. Een grensverleggend, interactief gesprek overvrijheid en haar beperkingen.

de Bibliotheek Eindhoven in april cultuur+

Page 15: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016 15

Eindhoven = KINGKoning onder de KoningsdagenKoningsnacht- en dagDI 26 APRIL & WO 27 APRILDiverse locaties

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag op 26 en 27 aprilstaat Eindhoven weer in het teken van Eindhoven=King.Als het om programmering gaat is Eindhoven koningonder de Koningsdagen. Daardoor is het uitgegroeid toteen feest met meer dan 220.000 bezoekers. Er is voorieder wat wils, doordat de stad is verdeeld in dethema’s Dance, Music & Family. Op de plattegrond vaneindhovenisking.nl vind je het volledige programmaingedeeld per thema. Zo kun je in één oogopslag zienwaar je moet zijn met je vrienden of je gezin. Deze siteis tweetalig en heeft ook een mobiele versie. Makkelijkop de dag zelf, helemaal met het Ehv Free WiFi netwerkin de binnenstad.

EINDHOVENISKING.NL

Slowlands in the ParkFood festivalVR 29 APRIL T/M ZO 1 MEI Stadswandelpark16.00 uur (za en zo 15.00 uur) / gratis

Slowlands in the Park is de start van het culinairefestivalseizoen in Eindhoven en geeft een gratistoegankelijk voorproefje van het grotere SlowlandsFestival wat jaarlijks in september op Landgoed Velderin Liempde wordt gegeven. Op Slowlands in the Parkis er een keur aan de origineelste foodtrucks en pop-up restaurants die gastronomie hoog in het vaandelhebben. Het aanbod is divers en verrassend voor elkeliefhebber van vlees, vis of veganistisch.

Slowlands is het enige festival van Nederland met eeneigen craft bier. Je ziet de complete festivalbrouwerij liveaan het werk tijdens Slowlands in The Park in de specialebiergarten. Je kunt er genieten van een ongekend grotefestivalvariëteit aan speciaal bieren. Voor de liefhebbersvan de lekkerste wijnen is er een eigen wijnbar waar volopgeproefd kan worden en wat als startpunt dient voor debier- en wijnwandelingen. Voor de kinderen is er eigen entertainment en op hetGigstarter Stage in de kiosk naast de Biergarten gevenveel artiesten een mini-show. De optredens wordenafgewisseld met de vinyl DJ’s die in De Platenbus op hetVintage terras voor de muzikale gezelligheid zorgen.Het festival sluit dagelijks om 24.00 uur.SLOWLANDS.NL

Swim Cup EindhovenTwaalfde editie van de Swim Cup Eindhoven met een Olympisch tintjeInternationale zwemwedstrijdWO 6 APRIL T/M ZO 10 APRIL Pieter van den Hoogenband ZwemstadionDAGKAART VANAF € 6,50

De twaalfde editie van de Swim Cup Eindhoven iseen speciale editie die in het teken van deOlympische Spelen staat. Naast de strijd om deNationale titels, kunnen de zwemmers zich ookkwalificeren voor de Spelen in Rio én natuurlijkworden ook weer de Pieter Cup en Junior SwimCup georganiseerd.

Naast de Nederlandse zwemselectie zijn ook veleinternationale toppers weer van de partij. Deze editievan de Swim Cup bestaat uit maar liefst vijf dagen zwemplezier. Het Olympische programma wordt nagebootst metstarttijden van de A-finales om 21.00 uur. Het beloven prachtige wedstrijden te worden, voor jong en oud. Er staat dit jaar dus veel op het spel in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Wil jij erbij zijn? Surf naar SWIMCUP.NL en bestel je dagkaart (al vanaf € 6,50).

RoboCup European Open 2016Het grootste robotica evenement vanNederlandWO 30 MAART T/M ZO 3 APRILEvoluonGratis

De RoboCup European Open, een toernooi voorzelfstandige robots vindt dit jaar plaats in het Evoluonen heeft als blikvangers de voetballende robots, zorg-en muziekrobots en workshops en demonstraties metrobots. Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)organiseert het evenement. Er zijn drievoetbalcompetities en er is ook een RoboCup@Homecompetitie. Hierin laten de teams zien hoe robotsingezet kunnen worden in huishoudelijke enzorgomgevingen.

Naast de competities voor universiteiten is er de RoboCupJunior competitie. Schoolteams bouwen en programmerenrobots in de categorieën voetbal, redding en dans.Bovenop de competitiewedstrijden is er volop andervermaak. Zo zullen hoogleraren kindercolleges geven overrobots, er zijn workshops waarin je zelf robots bouwt ofprogrammeert, robotkunstenaar Kolja Kugler laat zijnindrukwekkende muziekrobots zien en er zijn knuffelrobots.Voor jong en oud is er iets te doen en te zien op deRoboCup European Open 2016.ROBOCUPEUROPEANOPEN.ORG

Dream & Dare Festival TUe 60 jaarFestival VR 22 APRIL T/M ZO 24 APRIL TU/eGratis

De universiteit bestaat dit jaar zestig jaar en viert dit met een driedaags festival. Technologie,innovatie, muziek, kunst, debat, wetenschap en een veelzijdig aanbod van foodtrucks.Op vrijdag wordt het festival om 13.00 uur op spectaculaire wijze geopend. Aansluitend is ereen wetenschapsshow waarin vijf universiteitshoogleraren praten over de ontwikkelingen in de wetenschap entechnologie. Op zaterdag en zondag zijn er onder meer ‘Dream’- en ‘Dare’-podia met diverse optredens. Jong en oudkunnen onderzoeksvragen stellen tijdens een show met presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno (Proefkonijnen vanBNN). Ook kunnen afgestudeerden tijdens deze drie dagen hun handtekening te vereeuwigen in glas in een van deloopbruggen van de universiteit. En een bezoekje aan het drone café zorgt ervoor dat je kunt ervaren wat de nieuwstemogelijkheden zijn op het gebied van een huishoudelijke drone. Het festival is gratis, voor sommige onderdelen is aanmelding verplicht. Houd de website in de gaten voor updates en tijden van het programma: TUE.NL/60JAAR

BierkrattenbrugStudenten van de TU/e bouwen deeerste Bierkrattenbrug over waterRecordpoging bierkrattenbrug bouwenZA 23 APRILTU/e terrein over de Dommel

Studenten van de TU/e gaan in april proberen deeerste bierkrattenbrug over water te bouwen. Zemikken op een brug met een overspanning vantenminste 27 meter, waarmee het huidige record vande Delftse concurrentie met vijf meter zou wordenverbroken.

Het huidige record, wat sinds vorig jaar in handen is vanstudenten uit Delft, betreft een brug met een overspanningvan 22,15 meter. Dit jaar wordt niet enkel de overspanningvergroot, maar wordt er ook een extra uitdagingaangegaan. De recordpoging wordt extra spectaculairdoordat deze over water wordt gebouwd. Het streven iseen brug van tenminste 27 meter. Het bouwwerk moetklaar zijn op zaterdagmiddag 23 april, de festivaldagbinnen het driedaagse jubileumevenement van de TU/e.Het doel is dat de brug van 15.00 tot 16.00 uur ‘vrij’ staat,waarmee Eindhoven het record weer op zijn naam zoumogen schrijven.

cultuur+

FOTO KEES-JAN VAN OVERBEEKE

FOTO BART VAN OVERBEEKE

Page 16: UIT IN EINDHOVEN april 2016

CKE-workshop reuzencollage @ Collagistas FestivalBeeldende kunstZA 9 APRILKelderman en van Noort (Nachtegaallaan 13a)13.00 - 16.00 uur / Gratis

Doe mee met het collageteam van CKE tijdens het internationaal Collagistas Festival inEindhoven. In deze workshop werk je in de galerie, tussen de geëxposeerde werkenvan internationale collageartiesten, mee aan een reuzencollage. Een inspirerendewerkomgeving dus! Daarna wordt de collage op een muur geplakt op het NRE-terrein.Meer informatie en aanmelden via CKE.NL

Bricolage Collage in Artspace FlipsideExpositieZO 10 APRIL T/M ZO 8 MEI OPENING ZO 10 APRIL / 15.00 UURArtspace Flipsideopen: wo-za-zo 13.00-17.00 uur / ook op: do 14 en28 april 19.00-23.00 uur

De collage-techniek is al ouder, maar brak pas zo'n kleine100 jaar geleden echt door. Voor de dadaïsten, die vanaf 5 februari 1916 de kunstwereld écht opschudde, was heteen veel gebruikte uiting. Op allerlei manieren en in allerleivormen. In het ivoren jubileum jaar van Dada wordt het tijddat we een aantal collage kunstenaars bij elkaar brengenen een collage maken van de collage. We plukken watkunstenaars uit ons archief, zij die in het verleden al inFlipside hebben geëxposeerd en vullen de lijst aan metonder andere Inez van Vuren, Dimitri de Graaf, Sjef de Kok,Mappy Pennings en Ans Verdijk.

KunstRoute65 Bustour naar Strijp SKunst & technologieMA 2 MEI & DI 3 MEI LET OP: AANMELDEN T/M 17 APRILVanuit Stratum en Veldhoven13.00-17.00 uur / gratis voor senioren

Op Strijp S, waar vroeger de fabrieken van Philips opvolle toeren draaiden, is nu een spannende mix vankunst, cultuur, design en technologie te ontdekken.Senioren die hiervan willen proeven kunnen metKunstRoute65 gratis mee op bustour, op 2 mei vanuitStratum, op 3 mei vanuit Veldhoven.

Tijdens de gezellige en verzorgde middag bezoeken dedeelnemers de solotentoonstelling van AddieWagenknecht in kunstruimte MU. Ook is er eenpresentatie over The Reversed School, waar ouderen leskrijgen van jonge studenten. Op uitnodiging van organisatie STRP laten een aantalkunstenaars zien hoe zij creativiteit en technologie metelkaar verbinden.De bustours zijn speciaal voor senioren, ook om verderkennis te maken met het (workshop)programma vanKunstRoute65. Aanmelden kunstroute65.nl of 06 38 49 85 74

Wie wat bewaart heeft wat, verzamelaars en hun verzamelingFoto’s van Hetty de Groot in RHCeExpositie14 APRIL T/M 2 SEPTEMBERRHCeOpen ma t/m vr 09.00 tot 17.00 uur (gesloten op Koningsdag en andere feestdagen) / gratis

In het RHCe is een foto expositie te zien over verzamelaars en hun collectie, een project van fotografe Hetty deGroot. De ontmoetingen met deze mensen, hun verzameling en hun verhalen maakten diepe indruk op haar.Bijvoorbeeld Elvera die al jaren fanatiek op zoek is naar dat ene - allerlaatste? - zeldzame zeepje en daarvoorheel Nederland doorkruist. Henk die duizenden bier- en frisblikjes heeft en er nog een paar mist. Of Toon, die opvakantie om 6.00 uur ’s ochtends de Italiaanse stranden afstruint voor schelpjes waarvan hij vervolgens prachtigeobjecten maakt. Bij gebrek aan opslagruimte thuis heeft hij alle potjes met schelpen aan het plafond in debijkeuken gemonteerd. Een zeer vindingrijke oplossing.

Hetty de Groot begon met fotografie opeen manier die velen zullen herkennen:opnames maken van wat je aanbijzondere zaken tegenkomt. Jarenlangfotografeerde Hetty vooral tijdens verrereizen en stedentrips. In 2007 stuurde zevoor het eerst een foto in als bijdrage aanhet vakantieboek TU/e on travel. Tot haargrote verbazing viel haar bijdrage in deprijzen. Het winnen van díe prijsstimuleerde haar om meer te fotograferenen te experimenteren. Nog geen jaar laterwon ze de fotowedstrijd van hetEindhovens Dagblad met de foto van hetDommeltunneltje bij het TU/e-terrein.Daarna volgden nog prijzen voor foto’s inde bladen Plus Magazine, Felderhof ende voorpagina van de jaarlijkse brochurevan reisorganisatie Sawadee.Ondertussen begon ze met een portfoliocursus om verschillende stijlen enfotografische genres te ontdekken. Dit leidde tot een omvangrijke collectiefoto’s: portretten, landschappen,documentaire en architectuur fotografie.RHC-EINDHOVEN.NL

UIT IN EINDHOVEN16

Het Ongemakkelijk DinerCommunity art / sociaal projectDATUM EN TIJD: IN OVERLEGDrents Dorp Hoofdkwartier

Samen eten, lekker achterover leunen? Nee hoor. Uitdaging, frustratie,creativiteit en humor. Ongemakkelijk was nog nooit zo leuk! Het Ongemakkelijk Diner is een bijzonder avondprogramma voorgroepen vanaf 10 personen (bijvoorbeeld teambuildingsuitjes offamiliefeesten), op een bijzondere locatie: het Drents DorpHoofdkwartier. Een karakteristiek pand pal onder het viaduct in Strijp,ontworpen door Piet Hein Eek.

De gastheren en gastvrouwen van Het Ongemakkelijk Diner zijn al evenkarakteristiek. Sommige serveersters zien eruit alsof ze net uit een inrichtingontsnapt zijn... of is dat misschien ook zo? Meer vertellen we niet. Wel zoongemakkelijk.

Het Ongemakkelijk Diner is een project van het Hoofdkwartier, CKE,ontwerpster Bianca van Rooij en Woonbedrijf. Het is een sociaal project: deopbrengst gaat naar nieuwe projecten voor de buurt. Kijk voor meer informatie of om te reserveren op hetongemakkelijkdiner.nl offacebook.com/hetongemakkelijkdiner of mail naar [email protected]. FO

TO BIANCA VAN ROOIJ

expo

FOTO SAS SCHILTEN

FOTO HETTY DE GROOT

BEELD INEZ VAN VUREN

Page 17: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016 17

expoOpeningstijden en toegangsprijzen Van Abbemuseum di t/m zo 11.00 - 17.00 uur / do 11.00 - 21.00 uur / toegang €12,-13-18 jaar, studenten, CJP en Stadspas: 50% kortingt/m 12 jaar, Museumkaart, Rembrandtkaart, Vrienden: gratisdi 15.00 - 17.00 uur: gratis voor iedereen In het Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum is iedere donderdagavond tot 21.00 uuropen! Op deze avond bruist en broeit het in het museum. Laat jeverrassen door wat kunst doet met dansers, muzikanten, koks,kenners en critici, straatartiesten en vele anderen. Voor meer infoover het programma, houd de website en facebook pagina van hetVan Abbemuseum in de gaten!

DONDERDAGAVOND OPEN

Anna Staritsky 1908-1981T/M 22 APRIL

Deze maand is de bibliotheektentoonstellingvan Anna Staritsky nog te zien. Hierin komthet bijzondere grafische werk van AnnaStaritsky aan bod, zowel in boekvorm als invrije grafiek. Staritsky kwam oorspronkelijk uitRusland en woonde en werkte in België enFrankrijk. In de tentoonstelling is de creatieveen artistieke groei te zien van een kunstenaardie in de jaren dertig van de vorige eeuwbegon als klassiek illustrator en zichvervolgens ontwikkelde tot een eigenzinnigkunstenaar. Met haar vernieuwende ideeënover de vorm en structuur van hetkunstenaarsboek heeft zij de Franseboekkunst van de zestiger en zeventiger jarenvan de vorige eeuw mede vorm gegeven.ANNA STARITSKY, POÈME-IMAGE RENÉ MEURANT, 1963

Radically Mine! - LIVE15 APRIL T/M 17 MEI

Na de succesvolle eerdere edities, doen dit jaar maar liefst vijf scholen mee aan het project Radically Mine! -LIVE. Leerlingen van het Montessori College, het Augustinianum en het Lorentz Casimir Lyceum inEindhoven, het Strabrecht College in Geldrop en het Bernrode Gymnasium in Heeswijk-Dinther kiezen driewerken uit de collectie van het Van Abbemuseum en laten zich hierdoor inspireren om tot een eigen werk tekomen. In totaal doen er dit jaar 209 leerlingen mee aan het project. Vanaf vrijdag 15 april tot dinsdag 17 mei is eenselectie van de gemaakte werken te zien in een tentoonstelling in het museum.

80 jaar Van Abbe - 80 uur open!14 T/M 17 APRIL

In 2016 bestaat het van Abbemuseum 80 jaar. Omdit te vieren is het museum 80 uur lang non-stopgeopend: van donderdag 11.00 uur tot en metzondag 19.00 uur. Een weekend vol activiteiten. Blijf jij 80 uur wakker met het van Abbemuseum?

Enkele hoogtepunten in het programma:• Het startschot voor 80 uur open, met onder meerMarc-Marie Huijbregts en wethouder Mary-Ann Schreurs;• 3x Night at the Museum: een voor filmliefhebbers, een voor kinderenen een voor jongeren met een speciale editie van de Young Art Night.Inclusief mogelijkheid tot overnachten in het museum!;• De opening van de tentoonstelling De jaren 80. Begin van het nu?;• De eerste editie van de interactieve talkshow Zomaargasten, waarinde gastheren met behulp van beeld- en muziekfragmenten deallerpersoonlijkste verhalen boven tafel halen;• Een debat met directeuren van verschillende Nederlandse musea;• De opening van Radically Mine! Live met werk van middelbarescholieren uit Eindhoven;• En nog veel meer...

De jaren 80 - Begin van het nu?16 APRIL T/M 25 SEPTEMBEROPENING: ZA 16 APRIL 15.00 UUR

De jaren 80 – Begin van het nu? is eenverkenningstocht langs de jaren 80 vanuit zes Europeseperspectieven. De gevarieerde mix van kunstwerken,muziek, televisiefragmenten, drukwerk enarchiefmateriaal toont via culturele ontwikkelingen eenreeks van sociaalpolitieke thema’s. De verschillendepresentaties laten acties zien vanuit de tegencultuur enanalyseren haar rol in een periode van veranderingen inhet staatsbestel. Cultuur stond centraal in het reagerenop of het voorspellen van ingrijpende maatschappelijkeveranderingen. Nu Europa zich in een overgangsfasebevindt in hoe ze zichzelf en haar relatie tot anderen

ziet, is het tijd om te kijken naar sleutelmomenten in identiteitsvorming en zelforganisatie uit het recente verleden.Door de veranderende relatie tussen burger en overheid uit te lichten, wordt het belang van de gebeurtenissen in ditdecennium voor onze hedendaagse samenleving verduidelijkt.

De collectie nu Vijf verdiepingen van denieuwbouw van het VanAbbemuseum zijn gevuldmet kunstwerken uit decollectie; van een Picassouit 1909 tot de meestrecente werken. Onder detitel De collectie nu isvoor het eerst zo’n grootdeel van de collectie,meer dan 600 kunst-werken en archiefstukken,in één presentatiesamengebracht. In dezemeerjarige tentoonstellingvinden regelmatigwisselingen plaats.

De jaren 80 in de collectieIn de tentoonstelling De jaren 80 in de oudbouw van hetmuseum staan kunst en documentatie over de jaren 80centraal. In de collectietentoonstelling wordt ook extraaandacht besteed aan dit bewogen decennium. Er wordt eenzaal ingericht met kunstwerken die het museum aankocht naaraanleiding van de tentoonstelling Jonge Kunst, die in 1985 inhet Van Abbemuseum te zien was. Met werk van onder meerMarlene Dumas, Juan Muňoz, Didier Vermeiren en Kees deGoede.

MARLENE DUMAS, GENETIESE HEIMWEE, 1984. FOTO PETER COXFOTO PERRY VAN DUIJNHOVEN

Page 18: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN18

Page 19: UIT IN EINDHOVEN april 2016

Van AbbemuseumBilderdijklaan 10DoorlopendEr was eens… De collectie nu

t/m 3 april 2016Positions #2

t/m 10 april Praneet Soi - SrinagarOnderdeel van de collectie nu

t/m 22 aprilAnna Staritsky 1908-1981(bibliotheektentoonstelling)

t/m 30 aprilVan wie is de straat?

t/m 11 septemberVOLTAIRE - de periferie van devrijheidOnno Dirker in Het Oog

14 t/m 17 april80 jaar Van Abbe - 80 uur open!Zie website voor aangepaste openingstijden

15 april t/m 17 meiRadically Mine! – LIVE

16 april t/m 25 septemberDe jaren 80 - Begin van het nu?

Philips MuseumEmmasingel 31t/m 17 april Celebrating 90 years of design atPhilips

Ton Smits HuisJacob Reviuslaan 25t/m mei Zo zit dat! Een humoristische kijk opdesign

27 april t/m eind meiKoning te rijk, expositie geïnspireerddoor KoningsdagAangepaste openingstijden tijdens Museumweek:16 april 13:00 - 17:00, 17 april 15:00 - 17:00, 20april 11:00 - 17:00, 23 & 24 april 13:00 - 17:00 u

TACVonderweg 1t/m 3 april Nanne op ‘t Ende: NotE to Self

KazerneParadijslaan 8t/m 26 septemberNext Up - Jeroen JunteDutch design van een betrokken post-crisis generatie

Eindhoven MuseumBoutenslaan 161 BDoorlopendExpositie van het dagelijkse leven inBrabant vanaf de prehistorie tot hetheden

VincentreBerg 29, NuenenDoorlopendErvaar het leven van Van Gogh inNuenen

Natlab door Baltan LaboratoriesKastanjelaan 50025 maart t/m 4 aprilRob van Rooij - Perpetual Patterns

KruisruimteGeneraal Bothastraat 7e2 t/m 10 aprilWat zie jijWo, za, zo 13.00 – 17.00 u

CKEStratumsedijk 22t/m 23 aprilTweeluik, Een FotografischExperiment

RHC/eRaiffeisenstraat 1814 april t/m 2 septemberWie wat bewaart heeft wat,verzamelaars en hun verzamelingFoto’s van Hetty de GrootZie rhc-eindhoven.nl voor actuele openingstijden

Kasteel GeldropHelze 8, Geldropt/m 24 aprilExpositie Draadloos Knooppunt - Vander Donk, Van Herpen, BroedersDo-vrij-zo van 14.00-17.00 u

Pop Up Art StudioKromstraat 9c, Veldhovent/m 12 aprilExpositie Bart van ’t Hullvr 10.00 – 17.00, za 13.00 – 17.00 en 27 maartvan 13.00 – 17.00 u

Natlab door Baltan LaboratoriesKastanjelaan 500t/m ma 4 aprilFoto expositie: Wladimir Manshanden – Urban JungleGratis

TACVonderweg 18 april t/m 15 mei / Opening 8 aprilBuro beukorkest SCRIBBLE FOR LIVEpart 3

8 april t/m 15 meiMatter Matters #11

APRIL 2016 19

VRIJDAG 1Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelHuub Stapel, Cyriel Guds e.a. -IntouchablesUitverkocht20.30 u • komedieTG Maastricht & Van Warmerdam - Notthe Tommy Cooper Story€ 25,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekOliver’s Cinema - Blue Night Concertspresents...€ 21,50

Effenaar20.00 u • muziekNiels Geusebroek + Yori Swart€ 16,5021.15 u • muziekAbba GoldUitverkocht

Café Wilhelmina21.00 u • muziekI Am Oak + Bird On The Wire€ 10,-

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Dynamo en diverse locatiesDiverse tijden • muziekEindhoven Dance Motion (EDM)eindhovendancemotion.nl

Dynamo21.00 u • muziekBPM ExclusiveGratis22.00 u • muziekHoezo Eindhoven Dance Motion?Gratis

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekProject Bongo + April€ 7,-

Evoluon10.00 - 18.00 u • cultuur+RoboCup European Open 2016Gratis

Carte Blanche, locatie: Pand-P20.00 u • toneel/filmFilm en Theatercombinatie Zusje€ 15,- / Reserveren: pand-p.nl

Restaurant het Ketelhuis20.30 u • theaterBoiler Room Comedy Night met ThijsKemperink, Emiel van der Logt & HarryGlotzbach Vvk € 12,- / Tickets: boilerroomcomedy.nl

ZATERDAG 2Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelHuub Stapel, Cyriel Guds e.a. -IntouchablesUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • muziekBlue Note ClubSessions - Saskia LarooFunky5Gratis20.15 u • muziekJW Roy & Leon Verdonschot€ 19,-20.15 u • muziekFrans Bauer€ 34,-

Effenaar22.00 u • muziekSuono Culture Indoor FestivalVanaf € 16,50

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

PopEi14.00 u • muziekEindhoven Dance Motion - DJ workshopsGratis20.00 u • muziekMusic With Strangers - muziek uit allewindrichtingenGratis

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekZaterdagavond Live: Identity Circus +Rainbow MafiaGratis

Café Wilhelmina21.00 u • muziekThe Mavorix€ 5,-

Dynamo en diverse locatiesDiverse tijden • muziekEindhoven Dance Motion (EDM)eindhovendancemotion.nl

Evoluon10.00 - 18.00 u • cultuur+RoboCup European Open 2016Gratis

Carte Blanche, locatie: Pand-P20.00 u • toneel/filmFilm en Theatercombinatie Zusje€ 15,- / Reserveren: pand-p.nl

Catharinakerk15.00 u • Muziek in de CathrienCollegium Musicum Catharina o.l.v. RuudHuijbregts€ 7,- /CJP/stud./kinderen gratis

Ayurvedisch centum Eindhoven ‘Bela’10.00 - 14.00 u • cultuur+Workshop Cosmetica maken zonderonnodige toevoegingen Deel 1€ 37,50

Dynamo16.00 u • muziekGrindhoven 5: Rompeprop + Peter PanSpeedrock + Rectal Smegma + MoreUitverkocht

ZONDAG 3Parktheater Eindhoven14.30 u • dans/kids 6+Introdans Ensemble voor de Jeugd -Wonderland€ 15,-20.00 u • cabaretRuben van der Meer en Tijl Beckand - DeGrote ImprovisatieshowUitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • familieconcertTijgers op de trap 6+Uitverkocht

Van Abbemuseum13.00 - 13.45 u • cultuur+Theaterrondleiding met gebarentolk€ 3,- p.p. (excl. entree), t/m 5 jaar gratis / Reserverengewenst

Effenaar20.15 u • muziekUB40Uitverkocht

20.15 u • muziekThe Posies€ 15,-

De Bibliotheek Eindhoven14.00 - 15.30 u • filmHistorische films over Eindhoven€ 3,- / Aanmelden via eventbrite.nl

PopEi14.00 u • muziekThe Kids - muziekworkshop voor kids,singer-songwriters voor de oudersKids € 3,- / ouders gratis

Altstadt Eindhoven17.00 u • muziekThe Spunyboys Vvk € 8,- (incl.) / deur € 10,-

Café Wilhelmina17.00 u • muziekThe Cosmic CarnivalGratis

Evoluon10.00 - 17.00 u • cultuur+RoboCup European Open 2016Gratis

Dynamo20.00 u • muziekSmif-N-Wessun & Buckshot & SpecialGuest: Lord DiggaVvk € 15,- / Boxoffice € 20,-

MAANDAG 4Parktheater Eindhoven20.00 u • 19.15 u inleiding • operaOekraïens Staats Opera en BalletTheater - La TraviataVanaf € 29,5020.30 u • toneelOntroerend Goed 10: Laura van Dolron -Sartre zegt sorry€ 17,50

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • muziekAd van Meurs presenteert WinkBurcham, Corinne West & The Bandit€ 10,-

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.00 u • filmCarol€ 7,50 / Studenten € 3,50

DINSDAG 5Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretLenette van Dongen - TegenwindVanaf € 20,-20.30 u • cabaretOntroerend Goed 11: René van Meurs - Even goede vrienden€ 17,50

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis19.30 - 21.00 u • cultuur+Interactieve info-avond Media Ukkies Gratis, wel graag aanmelden

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.00 u • filmCarol€ 7,50 / Studenten € 3,50

expo-agenda agenda april

Altijd up-to-date blijven? Abonneer je op onzedigitale nieuwsbrief. Kijk op uitineindhoven.nl

Page 20: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN20

WOENSDAG 6Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretLenette van Dongen - TegenwindVanaf € 20,-20.30 u • 19.30 u inleiding • dansJens van Daele - Over Onze Vader€ 19,50

Effenaar20.00 u • muziekA Place To Bury Strangers€ 12,50

De Bibliotheek Eindhoven15.00 - 16.00 u • kidsVoorlezen en knutselenGratis

PopEi20.00 u • muziekPUURliedjes - singer-songwriteravondGratis

Natlab door Plaza Futura20.15 u • live CinemaLive Ballet / Petipa / Adam - Giselle € 25,- / € 20,- (PlazaPashouders)

Pieter v/d Hoogenband Zwemstadiont/m 10 april • Diverse tijden • sportSwim Cup EindhovenDagkaart vanaf € 6,50

Dynamo20.00 u • muziekJapan Attacks: Galmet (Jp)+ Sisters OfSuffocation (Nl)€ 10,-

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.00 u • filmCarol€ 7,50 / Studenten € 3,50

DONDERDAG 7Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekThe Bootleg SixtiesVanaf € 22,5020.30 u • toneelNachtgasten 2€ 15,-

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • Lunchpauzeconcert TRIO 258€ 2,-20.15 u • muziekRacoonUitverkocht

Klokgebouw20.30 u • muziekSpicy Classics€ 7,50

Van Abbemuseum17.00 - 21.00 u • cultuur+Museum ’s avonds openReguliere entree

De Bibliotheek Eindhoven14.00 - 16.00 u • cultuur+Presentatie en open gesprek overbeginnende geheugenproblemen€ 2,50 incl. koffie of thee

Natlab door Plaza FuturaVanaf deze datum • filmA Bigger Splash

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • muziekSlotconcert Blazersweek Blow!Gratis

Café Wilhelmina21.00 u • muziekWilhelmina Blues Orchestra

VRIJDAG 8Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretRichard Groenendijk - Met de mantel derliefde€ 25,-20.30 u • cabaretThe Laughing Lizard 7Uitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekBach & omgeving II€ 12,-

Effenaar20.15 u • muziekRico & Sticks #OpgezwolletotnuUitverkocht23.00 u • muziekEncore On Tour Vanaf € 10,- / Gratis voor de bezoekers Rico & Sticks

De Bibliotheek Eindhoven14.00 - 17.00 u • cultuur+Workshop Tijd & Toekomst€ 7,50 / Aanmelden via eventbrite.nl19.30 - 20.30 u • cultuur+Lezing over het belang van OshoMeditatiesGratis, wel graag aanmelden

CKE, Pastoor Petersstraat 18020.00 u • cabaretThis is ComedyVanaf € 7,50

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekDOOL + Tales That Are Not SupposedTo Be Heard By PeopleVvk € 10,- (incl.) / deur € 12,50

CKE, locatie: Pand-P20.00 u • musicalA Chorus Line€ 10,- / Kaartverkoop: balie van CKE

Café Wilhelmina20.30 u • muziekClub Naaldwerk # 11Gratis

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Ayurvedisch centum Eindhoven ‘Bela’4-daagse cursus t/m 11 april • cultuur+Cursus Traditionele Mantra Meditatiedoor Narada Kush€ 250,- p.p. / tot 12 jaar € 150,- Op afspraak • cultuur+Vedisch Astrologische consulten doorNarada Kush€ 90,-

ZATERDAG 9Parktheater Eindhoven11.30 u • musicalBusreis naar Soldaat van Oranje€ 110,-13.00 u • toneelmarathonNoord Nederlands Toneel - Borgen€ 77,5020.00 u • revue / show / amateurLichtstad Revuetheater - En nu... Revue!€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • muziekBlue Note ClubSessions - Willem deBeer and the Jazz CATegoryGratis20.15 u • muziekSymfonie Orkest Eindhoven€ 17,2520.15 u • muziekMister and Mississippi€ 20,-

Effenaar23.00 u • muziekDrum013: Henning Baer€ 11,50

AreaFiftyOne20.00 u • muziekBig Ups + Meatbodies€ 10,-

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis10.30 - 12.00 u • cultuur+Jureka, gratis juridisch adviesspreekuurGratis, vrije inloop13.30 - 15.00 u • cultuur+Cursus Android Smartphone - basis€ 10,- incl. koffie/thee / Aanmelden eventbrite.nl

PopEi19.00 u • muziekFemME battles voorronde - metal meteen female touch€ 7,50

Natlab door Plaza Futura20.30 u • theater Mugmetdegoudentand - De Freudjes,geen familie€ 18,- / € 16,- (PlazaPashouders)

CKE, locatie: Pand-P20.00 u • musicalA Chorus Line€ 10,- / Kaartverkoop: balie van CKE

Kelderman en van Noort13.00 - 16.00 u • cultuur+CKE-workshop reuzencollage @Collagistas FestivalGratis

Catharinakerk15.00 u • KamerMuziek in de CathrienRalph Pisters, piano en Ruud Huijbregts,harmonium€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

De Ontmoetingskerk (Meerkollaan 3)20.00 u • muziek‘Loving nature’ door EindhovensKamerkoor o.l.v. Rienk Bakker€ 5,- / inclusief koffie/thee vooraf

Dynamo19.15 u • muziekDynamo Metalfest Bandbattle + MayanGratis

ZONDAG 10Parktheater Eindhoven13.00 u • toneelmarathonNoord Nederlands Toneel - Borgen€ 77,50

Muziekgebouw Eindhoven15.00 u • muziekEuregio Jeugdorkest - Reaching for theStarsVanaf € 8,75

Diverse locatiesVanaf 13.00 u • cultuur+Groot Letter Festivalgrootletterfestival.nl

PopEi15.00 u • muziekFemME battles voorronde - metal meteen female touch€ 7,50

Natlab door Plaza Futura14.30 u • filmspecial operaJonas Kaufmann: An Evening withPuccini

Axes @ Piet Hein Eek16.00 u • muziekBadBooshBand€ 12,50 / 7,50 (t/m 16 jaar gratis)

CKE, locatie: Pand-P14.30 u • musicalA Chorus Line€ 10,- / Kaartverkoop: balie van CKE

CKE, Pastoor Petersstraat 18015.00 en 16.30 u • muziekHarpconcert met muziek uit de Efteling€ 4,- reserveren via [email protected]

Café Wilhelmina17.00 u • muziekKrissy Matthews (UK)€ 7,50

Kasteelconcert Geldrop12.00 u • muziekMariam Batsashvili (piano)€ 18,- (tot 12 jaar € 8,-) / Reserveren 040 - 368 57 66 vanaf 31 maart

SCALA TipoTango17.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

Het Kruispunt (Slachthuislaan 22, Geldrop)15.00 u • muziek‘Loving nature’ door EindhovensKamerkoor o.l.v. Rienk Bakker€ 5,- / inclusief koffie/thee vooraf

agenda april

Page 21: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016 21

Jazzclub OSJE, locatie: De Ronde14.00 - 17.00 u • muziekRed Onion Hot Jazz€ 5,-

MAANDAG 11Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaret/muziekKommil Foo - SchoftVanaf € 20,-20.30 u • komedieEric Bouwman en Gürkan Küçüksentürk- Marathon€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • muziekAd van Meurs presenteert Rita Hosking€ 10,-

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.45 u • filmThe Hateful Eight€ 7,50 / Studenten € 3,50

DINSDAG 12Parktheater Eindhoven20.00 u • musicalMarjolijn Touw, Mariska van Kolck,Wieneke Remmers e.a. - NonsensVanaf € 29,5020.30 u • showJamie Adkins - Circus Incognitus€ 19,50

Effenaar20.15 u • muziekSunset Sons + Nathan Ball€ 12,50

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

PopEi18.00 u • muziekBand College Presents: CHC BroodberglaanGratis

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.45 u • filmThe Hateful Eight€ 7,50 / Studenten € 3,50

WOENSDAG 13Parktheater Eindhoven20.00 u • musicalMarjolijn Touw, Mariska van Kolck,Wieneke Remmers e.a. - NonsensVanaf € 29,5020.30 u • dansOntroerend Goed 12: Wang Ramirez -Monchichi€ 21,50

De Bibliotheek Eindhoven10.00 - 12.00 u • cultuur+Walk&TalkGratis, wel graag aanmelden15.00 - 16.00 u • kidsVoorlezen en knutselenGratis

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.45 u • filmThe Hateful Eight€ 7,50 / Studenten € 3,50

DONDERDAG 14Parktheater Eindhoven20.30 u • documentaire-cabaretDiederik van Vleuten - Mijn nachten metChurchill€ 23,50

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • Lunchpauzeconcert Young Musicians Academy€ 2,-20.15 u • muziekphilharmonie zuidnederland - Fransemeesterwerken met SoustrotVanaf € 15,-

Van Abbemuseum11.00 - 23.00 u • cultuur+80 jaar Van Abbe - 80 uur open!Prijzen afhankelijk van programma-onderdelen19.00 - 20.30 u • cultuur+De Stoep - discussie doorstedenbouwkundige Marian de Vries engasten€ 5,- / reserveren via vanabbemuseum.nl

Natlab door Plaza FuturaVanaf deze datum • filmEl Clan

Café Wilhelmina21.00 u • muziekMAAS€ 7,50 / € 15,- met cd

VRIJDAG 15Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekGuus Meeuwis - MorgenUitverkocht20.30 u • 19.30 u inleiding • toneelToneelgroep Amsterdam - Het jaar vande Kreeft€ 29,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekKrystl - KRYSTL in het KLEIN€ 19,-

Effenaar20.30 u • muziekSo what's next? Downtown - Raul Midón € 22,50 23.00 u • muziekEffenaar B2b Our House€ 10,-

PopEi21.00 u • muziekHUISMERK - 3 bands live in het PopEi-café Gratis

Café Wilhelmina21.30 u • muziekSpin - OffGratis

De Bibliotheek Eindhoven18.45 - 20.45 u • cultuur+Vrouwen VuurverhalenGratis / Wel graag aanmelden

Pand P20.30 u • cabaretVeronique Sodano - #nofilter€ 12,50 / kaartverkoop via Parktheater

Van Abbemuseum08.00 - 21.00 u • cultuur+80 jaar Van Abbe - 80 uur open!Prijzen afhankelijk van programma-onderdelen14.00 - 14.20 u • muziekFrancesca Grilli - FamilyReguliere entree

Axes @ TAC21.00 u • muziekVONK€ 7,50 / € 5,- (t/m 16 jaar gratis)

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Dynamo21.00 u • muziekThe Bash 4.0€ 8,50

ZATERDAG 16Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekGuus Meeuwis - MorgenUitverkocht20.30 u • 19.30 u inleiding • toneelToneelgroep Amsterdam - Het jaar vande Kreeft€ 29,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • muziekBlue Note ClubSessions - Circo Simonelli Gratis20.15 u • muziekKoray Avci€ 35,-20.15 u • muziekWouter Hamel - Blue Night Concertspresents...€ 23,-

Effenaar22.00 u • muziekBlackout: Audio + Phace e.a.€ 15,-22.00 u • muziek80's AndersGratis

Van Abbemuseum09.00 - 21.00 u • cultuur+80 jaar Van Abbe - 80 uur open!Prijzen afhankelijk van programma-onderdelen14.00 - 14.20 u • muziek/expoYoung Art Night #8 - glam editieVanaf € 8,-

Ayurvedisch centum Eindhoven ‘Bela’10.00 - 14.00 u * cultuur+Workshop Cosmetica maken zonderonnodige toevoegingen Deel 2€ 37,50

PopEi19.30 u • muziekOekraïne Experience - benefiet concert€ 3,50

De Bibliotheek Eindhoven10.30 - 12.00 u • cultuur+Jureka, gratis juridisch adviesspreekuurGratis, vrije inloop11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

13.30 - 15.00 u • cultuur+Cursus IPhone basis€ 10,- (incl. koffie/thee) / Aanmelden eventbrite.nl

Catharinakerk15.00 u • KoorMuziek in de CathrienNederlands Kamerkoor en CapellaPratensis en Collegium VocaleEindhoven € 26,- /CJP/studenten € 11,-

ZONDAG 17Parktheater Eindhoven14.30 u • muziek/dansApocalyps, het mysterie van JeroenBosch (El Bosco)Vanaf € 20,-14.30 u • familievoorstellingElze van den Akker - De boze heks enDe zandtekenaar€ 15,-

Muziekgebouw Eindhoven14.15 u • muziekBach Collegium JapanVanaf € 25,2515.30 u • muziekAntonii BaryshevskyiVanaf € 14,75

Effenaar20.00 u • muziek3fm Serious Talent Presents: Haevn +The Brahms + Son Mieux€ 12,5020.15 u • muziekNew Order & Joy Division Tribute FromPeter Hook & The Light€ 20,-

Van Abbemuseum09.00 - 19.00 u • cultuur+80 jaar Van Abbe - 80 uur open!Gratis / Overige prijzen afhankelijk van programma-onderdelen

PopEi15.00 u • muziekSinger-songwriter Gratis

Natlab door Plaza Futura11.00 u • live CinemaBallet Encore: Petipa / Adam - Giselle € 22,50 / € 17,50 (PlazaPashouders)

Café Wilhelmina17.00 u • muziekThe Backseat Boogie

agenda april

Page 22: UIT IN EINDHOVEN april 2016

Pastry Club18.00 u * cultuur+Food on Design3-gangen menu vanaf € 35,- Info en aanmelden: [email protected]

De Bibliotheek Eindhoven14.00 - 16.00 u • cultuur+Discussie 'Over de grens'Gratis, wel graag aanmelden

Ton Smits Huis14.00 - 15.00 u • cultuur+Workshop cartoontekenen€ 5,- / aanmelden via [email protected]

Dynamo19.30 u • muziekDeath Dta + Bodyfarm€ 20,-

MAANDAG 18Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • muziekAd van Meurs presenteert MalcomHolcombe & Jared Tyler€ 10,-

PopEi19.00 u • muziekRock City Institute showcases -leerlingenbands presenteren zichGratis

TAC18.00 - 20.00 u * cultuur+How to travel the world with almost nomoney? - Lezing door Tomislav Perko€ 8,-

DINSDAG 19Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretSara Kroos - DoorgefoktUitverkocht20.30 u • toneelPip Utton - Popes€ 16,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekSebastiaan Kemner & Andrea Vasi€ 7,2520.30 u • muziekVriendentafel - Hymnus: de muziek vanHildegard von BingenGratis

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

PopEi19.00 u • muziekRock City Institute showcases -leerlingenbands presenteren zichGratis

Natlab door Plaza Futura op locatie14.00 en 20.00 u • theaterDe Warme Winkel & Theater Artemis -De Meest Zwaarmoedige VoorstellingOoit € 13,- / € 12,- (PlazaPashouders) / € 7,- (CJP-pas of scholieren)

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

Boekhandel Van Piere20.00 - 22.15 u • cultuur+Science Café: Drones€ 2,50 / Studenten gratis / Aanmelden: [email protected]

WOENSDAG 20Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelChris Tates, Ellen Pieters, Marie-LouiseStheins e.a. - Chakra’s & ChardonnayVanaf € 19,5020.30 u • cabaretEmilio Guzman - Alle mensenverzamelen!€ 19,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekNederlandse Bachvereniging - BachafgewezenVanaf € 22,25

PopEi19.00 u • muziekRock City Institute showcases -leerlingenbands presenteren zichGratis

Natlab door Plaza Futura op locatie14.00 en 20.00 u • theaterDe Warme Winkel & Theater Artemis -De Meest Zwaarmoedige VoorstellingOoit (Waarvan Het Hele Publiek MoetHuilen)€ 13,- / € 12,- (PlazaPashouders) / € 7,- (CJP-pas of scholieren)

De Bibliotheek Eindhoven10.00 - 12.00 u • cultuur+OpvoedcaféGratis19.30 - 22.00 u • cultuur+Lezing Jan Rotmans€ 10,- / Aanmelden via eventbrite.nl

DONDERDAG 21Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekStefan Rokebrand, Owen Schumachere.a. - Chez BroodVanaf € 27,50

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertOpenbare repetitie philharmoniezuidnederland€ 2,-

Van Abbemuseum17.00 - 21.00 u • cultuur+Museum ’s avonds openReguliere entree

Natlab door Plaza Futura op locatie14.00 en 20.00 u • theaterDe Warme Winkel & Theater Artemis -De Meest Zwaarmoedige VoorstellingOoit€ 13,- / € 12,- (PlazaPashouders) / € 7,- (CJP-pas of scholieren)

Natlab door Plaza FuturaVanaf deze datum • filmMonsieur ChocolatKollektivet

CKE, Pastoor Petersstraat 18012.30 u • muziekMusic for lunch: De KlezmersGratis

VRIJDAG 22Parktheater Eindhoven20.00 u • 19.15 u inleiding • balletHet Nationale Ballet - Hans van ManenGoldVanaf € 29,5020.30 u • toneelCrew en NTGent - Absence€ 19,5020.30 u • comedy The Laughing Liard 8 - International€ 13,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziek Pierre-Laurent AimardVanaf € 20,25

Effenaar20.30 u • muziekDi-RectUitverkocht20.45 u • muziekSbmg + D-Double€ 12,50

De Kapel20.30 u • muziekNaked Song Presents... John Bramwell€ 13,-

Café Wilhelmina21.00 u • muziekDrive Like Maria€ 10,-

De Bibliotheek Eindhoven19.00 - 20.30 u • cultuur+Workshop e-books lenenGratis, wel graag aanmelden

Natlab door Plaza Futura op locatie14.00 en 20.00 u • theaterDe Warme Winkel & Theater Artemis -De Meest Zwaarmoedige VoorstellingOoit € 13,- / € 12,- (PlazaPashouders) / € 7,- (CJP-pas of scholieren)

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekMoon Tapes + The Yukon Club +lost/ctrl€ 6,-

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

TUe13.00 u • festivalDream & Dare Festival - TUe 60 jaarGratis/ Voor sommige onderdelen aanmelden verplicht:tue.nl/60jaar

Ariëns Toneel, locatie: Pand-P20.30 u • toneelMe, Myself and I€ 12,50 via [email protected]

Dynamo19.30 u • muziekInfloyd: Amused To Death Tour€ 18,-19.30 u • muziekJera On Air Bandbattle ‘Guts & Glory’ W/Special Guest: Siberian Meat Grinder€ 5,-

ZATERDAG 23Parktheater Eindhoven20.00 u • wereldmuziekThe African Mamas & Leoni Jansen -Graceland: De muziek en het verhaalVanaf € 25,-20.30 u • cabaretMax van den Burg - Amok€ 21,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • muziekBlue Note ClubSessions - IvarGratis20.15 u • muziekStevie Ann€ 19,-

PopEi19.00 u • muziekFemME battles voorronde - metal meteen female touch€ 7,50

Altstadt Eindhoven21.00 u • muziekMax MeserVvk € 10,- (incl.) / deur € 12,50

Café Wilhelmina21.00 u • muziekCale Tyson€ 5,-

De Bibliotheek Eindhoven10.30 - 12.00 u • cultuur+Jureka, gratis juridisch adviesspreekuurGratis, vrije inloop11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

SCALA TipoTango20.00 u • dans/muziekDanssalon La Luz - Argentijnse tango:danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

Kasteel Geldrop11.00 - 15.00 u • cultuur+ShakespearedagGratis

agenda april

UIT IN EINDHOVEN22

Page 23: UIT IN EINDHOVEN april 2016

APRIL 2016 2323

Strandbad De IJzeren Man12.00 - 22.00 u • festivalDown Under 2016€ 32,50

TUe14.00 u • festivalDream & Dare Festival - TUe 60 jaarGratis / Voor sommige onderdelen aanmelden verplicht:tue.nl/60jaar

TUe terrein15.00 u • cultuur+Recordpoging bierkrattenbrug bouwen

Ariëns Toneel, locatie: Pand-P20.30 u • toneelMe, Myself and I€ 12,50 ia [email protected]

Catharinakerk15.00 u • OrgelMuziek in de CathrienAd van Sleuwen, stadsorganist vanHilvarenbeek€ 7,- /CJP/stud./kinderen gratis

ZONDAG 24Parktheater Eindhoven14.30 u • muziektheater/ kids 2+Thomas De StoomlocomotiefTheatertour - Thomas en het Circus€ 19,50 (volw) € 16,- (kind)15.00 u • familietheater 6+Pieter Tiddens & Marlies Helder - Opa-Oma-Diploma€ 12,50

Muziekgebouw Eindhoven12.00 u • muziekRagazze Kwartet - Dana Zemtsov &Ketevan RoinishviliVanaf € 5,2512.30 u • cultuur+SPAM! - Talkshow€ 5,-14.15 u • muziekphilharmonie zuidnederland -Vijfentwintig jaar Storioni TrioVanaf € 15,-

De Kapel14.15 u • muziekOrdo Virtutum€ 22,25

Van Abbemuseum13.00 - 13.45 u • cultuur+Theaterrondleiding - De onderzoeker vanalle dingen€ 3,- p.p. (excl. entree), t/m 5 jaar gratis / Reserverengewenst

PopEi15.00 u • muziekFemME battles voorronde - metal meteen female touch€ 7,50

Natlab door Plaza Futura19.30 u • filmTiger Orange

Café Wilhelmina17.00 u • muziekSmooth Billy Boys

SCALA TipoTango17.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

TUe12.30 u • festivalDream & Dare Festival - TUe 60 jaarGratis/ Voor sommige onderdelen aanmelden verplicht:tue.nl/60jaar

Ariëns Toneel, locatie: Pand-P20.30 u • toneelMe, Myself and I€ 12,50 via [email protected]

MAANDAG 25Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • muziekAd van Meurs presenteert MoonshineFalls Bluegrass, support: Thad Beckman € 10,-

Axes @ Café Wilhelmina 21.00 u • muziekLithium feat. Chris Speed€ 11,- / € 7,- (t/m 16 jaar gratis)

Natlab door Plaza Futura20:15 u • live CinemaLive Opera | Donizetti - Lucia diLammermoor€ 25,- / € 20,- (PlazaPashouders)

DINSDAG 26Parktheater Eindhoven20.00 u • muziektheater Reinier Bulder, Frederik Brom e.a. -Bomans - Alleen tussen de meeuwenVanaf € 19,5020.30 u • muziekPaskal Jakobsen - StedentripUitverkocht

Effenaar20.15 u • muziekCaro Emerald + Koningsnacht€ 35,-

Van Abbemuseum15.00 - 17.00 u • cultuur+Dinsdagmiddag gratis entree

De Bibliotheek Eindhoven11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis14.00 - 16.00 u • kidsWorkshop Cartoon tekenen voorkinderen 9+€ 15,- / Aanmelden via eventbrite.nl

Altstadt Eindhoven20.00 u • muziekMark FoggoGratis

Café Wilhelmina14.00 u • muziekOranjefeestGratis

Diverse locatiesDiverse tijden • muziek/cultuur+Eindhoven = KING

SCALA TipoTango20.00 u • dans/muziekKoningsbal - Argentijnse tango:danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

Dynamo19.30 u • muziekLetlive. + supportVvk € 15,- / Boxoffice € 17,50

WOENSDAG 27Altstadt Eindhoven14.30 u • muziekBZB ‘unplugged’ + The WetnecksGratis

Diverse locatiesDiverse tijden • muziek/cultuur+Eindhoven = KING

De Bibliotheek Eindhoven15.00 - 16.00 u • kidsVoorlezen en knutselenGratis

Café Wilhelmina14.00 u • muziekOranjefeestGratis

DONDERDAG 28Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelOda Spelbos, Vincent Croiset e.a. -Hartstocht, een thrillerVanaf € 19,5020.30 u • stand-up comedyLeon van der Zanden - Supergewoon€ 22,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • muziekRadio Sinfonie Orchester WienVanaf € 25,25

Effenaar20.15 u • muziekManic Street Preachers€ 30,-

Van Abbemuseum17.00 - 21.00 u • cultuur+Museum ’s avonds openReguliere entree19.00 - 20.30 u • cultuur+In het spoor van de straat - terugblik opde spraakmakende 1972 tentoonstelling€ 5,- / reserveren via vanabbemuseum.nl

Natlab door Plaza FuturaVanaf deze datum • filmHeart of a Dog

Dynamo20.15 u • muziekCrowbar + Trouble€ 17,50

VRIJDAG 29Parktheater Eindhoven20.00 u • showTineke Schouten - Gewoon Doen!Vanaf € 28,5020.30 u • stand-up comedyLeon van der Zanden - Supergewoon€ 22,50

Effenaar20.30 u • muziekThe Legendary Shack Shakers + HeavyTrash€ 15,-

PopEimuziekTurkisch Night

SCALA TipoTango21.00 u • dans/muziekArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Stadswandelpark16.00 - 24.00 u • festival/cultuur+Slowlands in the Park - The FreeWarming Up EditionGratis

ZATERDAG 30Parktheater Eindhoven20.00 u • showTineke Schouten - Gewoon Doen!Vanaf € 28,5020.30 u • nostalgisch popconcertThe Clarks, Jan de Hont e.a. - JohanDerksen en de Pioniers van deNederpop€ 24,50

Muziekgebouw Eindhoven13.30 u • muziekAart Bergwerff - Orgelconcert€ 7,5016.00 u • muziekBlue Note ClubSessions - The CoolQuestGratis20.15 u • muziekJoep Beving€ 25,-20.15 u • muziekphilharmonie zuidnederland -Ruimtelijke klankenVanaf € 15,-

Effenaar19.30 u • muziekLeaves' Eyes - Femme club tour€ 17,50 (vvk) / € 22,- (deur)22.00 u • muziekBonzai Classics€ 15,- (vvk) / € 20,- (deur)

PopEi20.00 u • muziekNataraj - Blote Voeten Feest€ 12,- (incl voorprogramma € 17,-)

De Bibliotheek Eindhoven10.30 - 12.00 u • cultuur+Jureka, gratis juridisch adviesspreekuurGratis, vrije inloop11.00 - 12.00 u • cultuur+Digitaal caféGratis

Ayurvedisch Centrum Eindhoven BELA16.00 u • Cultuur+Workshop Indiase maaltijd bereiden + diner€ 30,- incl. ingrediënten, drankjes en recepten.Aanmelden 06 20 93 86 90 [email protected]

agenda april

Page 24: UIT IN EINDHOVEN april 2016

UIT IN EINDHOVEN24

PraktischeinformatieGratis voorprogramma13.00-13.45 uur: Boekhandel Van Piere13.45-14.30 uur: de Bibliotheek Eindhoven

Hoofdprogramma14.30- 21.30 uur: Vitalis Wilgenhof (Schalmstraat 2)Vitalis Peppelrode (TheodoorFliednerstraat 5)

KaartverkoopKaarten zijn verkrijgbaar bij Van Piereen de Bibliotheek Eindhoven of tebestellen via grootletterfestival.nl.Vitalisbewoners kopen een kaartje bijhun Vitalislocatie.

Entreeprijzen€ 15,-€ 12,50 (65+ pas, studentenkaart,Vitalismedewerkers, CJP,bibliotheekpas)4-12 jaar en Vitalisbewoners: € 2,50 t/m 3 jaar en 100-jarigen: gratis

Kinderworkshops Met Ingrid & Dieter Schubert, FloorRieder & Jan Paul Schutten, bij VitalisWilgenhof en Vitalis Peppelrode

Kinderopvang Voor kinderen t/m 8 jaar van 14.30 -18.00 uur bij Vitalis Wilgenhof enVitalis Peppelrode i.s.m. KoreinKinderplein.

Kijk voor meer informatie over het programma op

GROOTLETTERFESTIVAL.NL

LiteratuurZO 10 APRIL Diverse locatiesVanaf 13.00 uur

Op zondag 10 april viert Eindhoven de tweede editievan het Groot Letterfestival. Een bijzonderliteratuurevent in Vitalis Wilgenhof en VitalisPeppelrode, met een bonte mix van bekende auteurs,aanstormend talent en eigenzinnige Vitalisbewoners.De tot festivallocaties omgetoverde zorgcentrabieden een podium aan ruim dertig verschillendeoptredens, voordrachten, interviews en workshops.Jong en oud zijn welkom!

Begin het Groot Letterfestival met een bezoek aan hetgratis voorprogramma bij boekhandel van Piere en deBibliotheek. Je ontmoet de Writers in Residence en JulesDeelder opent bij Van Piere om 13.00 uur met eenoverweldigende voordracht. Cabaretier John van deSanden verrast met muziek en poëzie en begeleidt hetpubliek naar Bibliotheek Eindhoven. Daar gaat hetprogramma om 13.45 uur verder met een optreden vanstadsdichter Nienke Esther Grooten en een literaire Meet& Greet met Suzanne Wouda, Els Ruiters en Rik Raven. Om 14.30 uur begint het hoofdprogramma in VitalisWilgenhof en Vitalis Peppelrode. Met voordrachten vantopauteurs Griet Op de Beeck, Rodaan al Galidi, ErikJan Harmens en Maartje Wortel. Verwonder je overmuzikale woordkunstenaars of volg een masterclass bij

Dichter des Vaderlands Anne Vegter. Tussen deoptredens door is er van alles te zien en te beleven. Zoekje een boek dat jou op het lijf geschreven is? Grote kansdat je het vindt bij het spreekuur voor Boeken opRecept. Heb je altijd al jouw favoriete spreuk ofdichtregel willen uitdragen? In de Literaire Tattooshopzetten we hem tijdelijk op je arm, bil of been. Speciaal voor kinderen zijn Ingrid en Dieter Schubert tegast, het schrijversechtpaar van bekroonde deprentenboeken Er ligt een krokodil onder mijn bed! enMonkie. Illustrator Floor Rieder en kinderboeken-schrijverJan Paul Schutten, makers van Het raadsel van alles watleeft, zijn van de partij. Nieuwsgierig? Wacht niet te lang met het kopen van eenkaartje, want op = op!

Groot Letterfestival10 april op diverse locaties in Eindhoven