UIT IN EINDHOVEN december 2014

24
dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio december 2014 UIT IN EINDHOVEN IN EINDHOVEN

description

UIT IN EINDHOVEN december 2014

Transcript of UIT IN EINDHOVEN december 2014

Page 1: UIT IN EINDHOVEN december 2014

dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio december 2014

UITIN

EINDHOVEN

IN E

IND

HO

VE

N

Page 2: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN2

IN EINDHOVENVAN DE REDACTIE

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN MIEKE FIERS

INHOUDFIJNE FEESTDAGEN FESTIVAL 4THEATER 5JEUGD 9FILM 9MUZIEK 10CULTUUR+ 15OM EINDHOVEN 16EXPO 18ART-AGENDA 19AGENDA 20ADRESSEN 23

Colofon25e jaargang, nummer 4

Redactie Lidy Lathouwers, Gijs van de Burgt en Irene van Hees

Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 VormgeversDrukbegeleiding Puntscherp EindhovenDruk Nieuwsdruk Nederland Verspreiding Tour de Ville, AxenderOplage 42.000

Uitgever Stichting Uit in EindhovenOude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET EindhovenTel. 040 - 720 09 [email protected] uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties enagenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

COVERTheatergezelschap Afslag Eindhoven speelt indecember Waldo & The Outsiders. Het is eenbruisende voorstelling in het decor van eenvoedselbank. Deze foto werd gemaakt in de echteVoedselbank Eindhoven, waarmee Afslag Eindhovensamenwerkt.

Lees meer vanaf pag. 7

Cadeaumaand

Thematisch gezien biedt de laatste maand van het jaar veel aanknopingspunten om

feesten, concerten, voorstellingen en andere activiteiten aan op te hangen. Een gegeven

waar organiserend Eindhoven ook in 2014 weer volop gebruik van maakt. De culturele

instellingen pakken goed uit in de cadeaumaand. De agenda van december oogt als een

smaakvol opgetuigde kerstboom; met versiersels in alle soorten en maten, opvallende en

meer bescheiden, groot en klein. Maar vooral: overvol!

Onder de vlag van het Fijne Feestdagen Festival, dat as we speak al is begonnen, vinden

op verschillende locaties in de stad, binnen en buiten, activiteiten plaats in de context van

de decemberthema’s.

Voor liefhebbers van verfijnde folk, intieme indie en andere meer subtiele muziekgenres is

er het festival Stille Nacht in de Effenaar.

Het Kerstwintercircus in het Parktheater is tijdens de kerstvakantie een mooie gelegenheid om er met het hele gezin op uit

te trekken.

De overgang naar het nieuwe jaar wordt door iedereen anders gevierd, met het grote aanbod aan Oud & Nieuw-feestjes is

er altijd wel een partijtje op maat.

En sluit vooral ook aan bij de Fakkeltocht, om gewapend met een brandende toorts als een eensgezinde sliert

stadgenoten door de straten te meanderen voor een collectief moment van bezinning.

Voor wie geen boodschap heeft aan Sint en Kerst en de nacht van 31 december op 1 januari een als alle andere is,

blijven er deze maand nog genoeg alternatieven over. Bijvoorbeeld die op de zojuist omgeslagen cover van deze krant.

De nieuwe locatievoorstelling Waldo & the Outsiders van Afslag Eindhoven speelt zich af op Sectie-C in Tongelre.

Meerdere data wordt de voorstelling opgevoerd, het bezoek valt te combineren met een diner en er kan zelfs een

bijzondere bijdrage worden geleverd aan de Voedselbank. Lees hierover en over alle andere activiteiten in december

IN de laatste Uitkrant van dit kalenderjaar.

Namens de hele crew van Uit in Eindhoven hele fijne feestdagen, een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst!

Gijs van de Burgt

hoofdredactie

Mieke Fiers is communicatiemedewerker van AfslagEindhoven. Dit theatergezelschap maakt voorstellingenop locatie en korte performances. Deze maand speeltAfslag Eindhoven de voorstelling Waldo & TheOutsiders op Sectie-C. Mieke werkt sinds kort ookvoor sociaal ontwerpcollectief Tante Netty in Woensel-West.

Ik drink het liefst een biertje/wijntje in een fijn café.Bijvoorbeeld in het Blue Collar Hotel op Strijp S, een zeerrelaxte plek, of bij het Ketelhuis.

Lekker eten doe ik graag bij Kelderman en van Noort. Jekunt er de hele dag ontbijten, en dan voelt het een beetjealsof je thuis bent, met een cafetière op tafel en eenkrantje erbij. Maar bijzonder is het wel, je zit er middentussen de kunstwerken. Op donderdag is het er pizza-avond: ook altijd gezellig en lekker! De Bloody Mary-pizzawas absoluut mijn favoriet. Andere fijne plekken: Burgersop de Kerkstraat en onder de Leidingstraat op Strijp-S.

Voor een goed concert of een leuke theatervoorstellingga ik naar Natlab door Plaza Futura. Laatst was ik daar bijeen mooi literair concert met schrijver Toon Tellegen. Metmijn kinderen ga ik graag naar jeugdtheatergezelschapHetpaarddatvliegt. En natuurlijk heeft Parktheater ook heelwat moois te bieden. Ik ben trouwens erg benieuwd wat ergaat gebeuren in Pand P, het nieuwe podium in de oudePlaza aan de Leenderweg!

Kunst bekijken doe ik niet zo veel, misschien te weinig.Ik kom het wel graag ‘onverwacht’ tegen. Met het kantoorvan Afslag Eindhoven zitten we op Sectie-C, hetateliercomplex in Tongelre. Een bruisende plek, en het isbijzonder om te zien hoe ontwerpers en andere makers eraan het werk zijn. Tijdens de Dutch Design Week zie jedan ineens wat iedereen maakt. Daar zitten heel gavedingen tussen. Die week zag ik ook een expositie metkraakheldere landschappen van fotograaf Mike Roelofs.Daar was ik erg van onder de indruk.

In december kijk ik het meest uit naar de theatervoor-stelling Waldo & The Outsiders van ons gezelschap AfslagEindhoven. Het wordt een voorstelling met flink watschwung. Ikzelf vind het altijd leuk wanneer eenvoorstelling meer is dan het stuk alleen. En dat is bij onszeker het geval: het is op een bijzondere plek, namelijk opSectie C, er is lekker eten op de speellocatie, er is muziek,een actie voor de Voedselbank, een programma voorscholieren...

In Eindhoven zijn we goed in samenwerken. Danbedoel ik verbindingen maken tussen verschillendegroepen en (kunst)disciplines. Een voorbeeld daarvan ishet project Woensel Supertoll! van kunstenaar TijsRooijakkers en Tante Netty. Daar werken ook het Van AbbeMuseum, Woonbedrijf, rapper Fresku, Trudo en natuurlijkde hele wijk Woensel aan mee. Bij Afslag Eindhoven doenwe dat ook, door bijvoorbeeld samen te werken met deVoedselbank, muzikanten, Natlab en cateraar Robin Hood.Zo breng je verschillende werelden bij elkaar. Ik heb hetgevoel dat dat in Eindhoven makkelijk(er) gaat. De lijntjeszijn kort.

IN EINDHOVEN

FOTO PAUL BEEKHUIS

Page 3: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 3

DE HOUTWERKPLAATS VAN PIET HEIN EEK WERD VOOR ÉÉN AVOND VRIJGEMAAKT VOOR PUBLIEK ÉN MUSICI: DE NEW YORKSE SLAGWERKGROEP SÕPERCUSSION SPEELDE MET TROMP 2012 WINNAARS ALEXANDRE ESPERET EN GARRETT MENDELOW HET TOEPASSELIJKE STUK TIMBER OP ZES HOUTENBALKEN. (FOTO CLAUDIA HANSEN)

TROMP IN DE STAD

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & GIEL

Beste Giel,

Ik geloof dat je het niet zag. Ik hoop het ook van harte. Geen gezicht was het.Na ongeveer anderhalf uur tegenover je te hebben gezeten op depuzzelvormige banken in de foyer, voelde ik het al toen ik opstond. Mijnlinkerbeen, verkrampt. Het gevolg van anderhalf uur op het puntje van eenpuzzelstuk. Ik schoof wat achter je aan naar de kantoortuin. De rechterhak tikte, de linker hieldzich stil. In gedachten verzonken vervolgde ik mijn weg alleen naar buiten. Tijdens de gesprekken voor deze column schrijf ik niet. Dat leidt af van wat ik hoor en zie. Om metjouw termen te spreken ‘ik wil verdwalen’. Mee op de route van de ander. En daarvan leren. Maarsoms hoor en leer je zoveel dat je wilde dat je toch dingen had opgeschreven. Al was bijbenenwelhaast onmogelijk.We praten over geluk. Over de relatie tussen geluk en theaterbezoek. Je weet feilloos metwetenschappelijke onderzoeken te onderbouwen dat mensen meer geluk ervaren als ze zichidentificeren met de ander. En dat ze dus van een live ervaring gelukkiger worden. Je vertelt mehoe jullie door het opnieuw uitvinden van het Parktheater weer positieve financiële resultatenwisten te behalen. En vooral in staat waren ook een nieuwe groep bezoekers stralend het pand telaten verlaten. Jij durft te veranderen. Jullie zijn bereid elkaar de ruimte te geven om te proberen.Om mensen op een andere manier het theater te laten ervaren. Niet alleen door ze te vragen omeen kaartje te kopen. Maar door ze te betrekken in projecten. Projecten die niet voor het grotepubliek zijn maar voor kleinere clubjes. Kleine clubjes mensen die je vol raakt, daar waar ze al eenklein beetje open stonden. Praten is belangrijk geef jij aan. Dat merk ik ook. Privé en werk zijn nietstrikt gescheiden. Ook niet in ons gesprek. Geluk en raken zijn de leidraad. Wat mij het meestraakt is dat je jouw collega’s uitnodigde om één op één een wandeling te maken over de OudeToren, de begraafplaats in Woensel. Om te praten over hun dromen. Over wat ze nog willen doen,zowel binnen als buiten het theater. ‘De mooiste ideeën ontstaan tijdens een gesprek’ zeg je. Erzijn nog zoveel dingen die ik met jou zou willen bespreken. Hoewel ik daar meerdere zere benenvoor over heb leg ik mijn meest prangende punt aan je voor in deze brief. Het klinkt allemaal zomakkelijk, Giel. Hoe je de medewerkers stimuleert om zelf te creëren en te raken. Hoe je anderpubliek bij het theater betrekt, maar ook het huidige weet te behouden. En financiële groei wist terealiseren. Maar als het zo makkelijk is, waarom gebeurt het dan niet in alle organisaties? Als‘verandering’ de sleutel is, waarom worden dan niet alle deuren die bezoekers, gasten of klantendoor de verandering het liefst plat zouden lopen hiermee wagenwijd open gezet?

Groeten, Esther

GEDICHT

Benieuwd naar de reactie van Giel? Lees verder op pagina 14

Cultuurcolumnist Esther Bennenbroek gaat per brief in discussie. Deze maand met Parktheaterdirecteur en beweegstrateeg Giel Pastoor.

Activiteiten rond de feestdagen

Fijne Feestdagen Festival is knus, vurig, behagend, open,creatief, een tikkeltje vreemd, uitdagend en vooral van onsallemaal. FFF is een beleving waar iedere Eindhovenaar een steentje aan kan bijdragen.

Activiteiten verbonden aan het FijneFeestdagen Festival zijn te herkennen aan dit icoon.

Page 4: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN4

Schitterende Schaatsbaan MA 12 DECEMBER T/M ZO 4 JANUARI Markt

Of je nu wilt oefenen voor Sterren Dansen op het IJs, het WK schaatsen of gewoon zinhebt in een gezellig dagje uit. Ongeacht het weer, vorst of dooi, van 12 december tot enmet 4 januari is de ijsbaan op de Markt geopend. Na het schaatsen of tijdens hetaanmoedigen, is het goed toeven in het ijsbaan café. Dus haal je schaatsen uit het vet ofhuur ze bij de baan. Voor de minder geoefende schaatsers zijn er speciale bobbies.Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op fijnefeestdagenfestival.nl

Santa Run EindhovenHardloopevenementZO 18 DECEMBER Centrum Eindhoven19.00 - 22.00 uur / € 15,- / voorverkoop € 12,50

Versierde straten, muziek langs de route, een DJ van Sky Radio en een lang lint vanverklede kerstmannen en kerstvrouwen die door de straten van Eindhoven denderen. Op donderdagavond 18 december zorgt de Santa Run Eindhoven voor een betoverendeambiance in het centrum van de stad. Trek je hardloopschoenen en beste Kerstpak aan.Laat je aanmoedigen door het ‘ho-ho-ho-gejuich’ van de toeschouwers en sluit jehardloopjaar af in stijl.

Ren meeIn totaal loop je 3 rondes van 1,8 km. Start en finish zijn op het Catharinaplein/Stratumseind in het centrum van Eindhoven. De lopers passeren tussentijds de

Rechtestraat, Demer, 18 Septemberplein, Hermanus Boexstraat, Markt, Jan vanLieshoutstraat, College, Molenveld en Stratumseind. Inschrijven is mogelijk tot en met maandag 15 december 23.59 uur viasantaruneindhoven.nl. De kosten voor deelname, inclusief een Kerstuitrusting bedragen€12,50 per persoon. Is de limiet van 1250 deelnemers nog niet bereikt, dan kan je opdonderdag 18 december ook nog inschrijven. Deelnamekosten zijn dan € 15,-.

Goede Doel: de Voedselbank Eindhoven Santa Run Eindhoven steunt de Voedselbank Eindhoven. In de omgevingvan start en finish is een stand ingericht waar je houdbare etenswaren kunt doneren. In december help je de Voedselbank vooral met hagelslag, pindakaas en chocopasta.Natuurlijk is jouw Kerstpakket ook van harte welkom. Je kunt de Voedselbank ookfinancieel ondersteunen. Bij inschrijving voor de Santa Run wordt de mogelijkheidgeboden een donatie te doen.voedselbankeindhoven.nl

XMAS Sing-AlongMeezingavondMA 19 DECEMBER Wim van Doorne Muziekkiosk19.00 - 21.00 uur / Gratis

Op een winterse avond, met een kop warme chocolademelk of glühwein in de hand, metz’n allen meezingen met de mooiste kerstliederen uit heden en verleden. Het kan vrijdag19 december tijdens de allereerste XMAS Sing-Along bij de Wim van DoorneMuziekkiosk. Een grote meezingavond met op het podium het indrukwekkende koor 4TuneEntertainment en een gelegenheidsorkest onder leiding van niemand minder dan AdMaas. Een winterse avond voor jong en oud op een plein in ultieme kerstsfeer. Daar wordje vanzelf warm van.

Show us your talentPublieke talentenshowMA 19 DECEMBER Catharinaplein, Wilhelminaplein, 18 Septemberplein15.00 - 20.00 uur / Gratis

19 december gaan de remmen los. Stichting LighttownCreations daagt talenten uit om hun gift te laten zien enhoren door middel van een publieke talentenshow. Op hetCatharinaplein, Wilhelminaplein en 18 Septemberpleinwordt het publiek, met behulp van attributen als eenmicrofoon, een dansvloer en een schildersezel, uitgenodigdom te laten zien wat ze kunnen.

Terwijl winkelend Eindhoven de laatste kerstinkopen doet, zalhun hart verwarmen als ze talenten geboren horen worden eneen verscheidenheid aan stemmen de straten op doen bloeien.Op het Wilhelminaplein staat jong en oud een dansbattle te

Fijne Feestdagen Festival Activiteiten rond de feestdagenZO 15 NOVEMBER T/M ZO 4 JANUARI

T/m 4 januari 2015 staat Eindhoven in het teken van eennostalgisch gezellige winterperiode met prikkelende activiteiten.Fijne Feestdagen Festival is knus, vurig, behagend, open,creatief, een tikkeltje vreemd, uitdagend en vooral van onsallemaal. FFF is een beleving waar iedere Eindhovenaar eensteentje aan kan bijdragen. Zo maakt Eindhoven ersamen een Fijn Festival van voor de Feestdagen.

De intocht van de Sint is het startschot van een FijneFeestdagen periode die duurt tot het einde van deKerstvakantie. Van sfeervol winkelen en schaatsen op deMarkt tot gezellige kerstmarkten op diverse locaties. Zing mee metde XMAS Sing-Along en Show us your talent.

Kijk op fijnefeestdagenfestival.nl wat je niet wilt missen tijdens jouw Fijne Feestdagen.

FIJNE FEESTDAGEN FESTIVAL

Page 5: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 5

THEATERhouden waar je u tegen zegt. Ten slotte is er het 18 Septemberplein waar de kunstenaars ter plekkeschitterende kunst maken waarvan studenten van deDesign Academy nog wat kunnen leren. Dus heb jij destem van een nachtegaal, de dansmoves van een god ofben jij de volgende Vincent van Gogh? Laat het dan zienop 19 december in het centrum van Eindhoven.

Wilhelminaplein Winterplein KerstmarktWO 21 DECEMBER Wilhelminaplein13.00 - 18.00 uur / Gratis

Op deze laatste zondag voor de Kerst is hetWilhelminaplein Winterplein. Een kerstmarkt in Anton Pieckachtige sfeer vol kraampjes met cadeautjes, hapjes endrankjes, stemmige muziek, kerstbomen, gezelligevuurkorven en genoeg warms voor een echt kerstgevoel.Ook zijn er workshops taartdecoreren en kandelaarsmaken voor de kinderen.

FakkeltochtFakkeltochtza 24 december Wilhelminaplein18.00 uur / Fakkelmunten: € 2,50 / € 2,-voorverkoop

De Fakkeltocht Eindhoven werd voor het eerst in 1992gehouden, toen in Europa op verschillende plaatsenaanslagen op migranten werden gepleegd. Sindsdienwordt elk jaar op Kerstavond, 24 december, eenfakkeltocht gehouden voor vrede, vrijheid enverdraagzaamheid. Loop jij ook mee?!

Vooraf kun je voor € 2,- fakkelmunten kopen.Voorverkoopadressen vind je op fakkeltochteindhoven.nlOp 24 december zelf kosten de fakkelmunten € 2,50. Vanaf 18.00 uur kunnen de munten op het Wilhelmina-plein en bij de Fatihmoskee worden ingeleverd tegenfakkels. De tocht begint kort na 19.00 uur en eindigt meteen muzikaal programma op het Wilhelminaplein.

Noord Nederlands Toneel De laatkomer Toneel MA 1 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 25,-

Naar het verhaal van de gelijknamige bestseller van deVlaamse auteur Dimitri Verhulst, volgt De laatkomer hetleven van Désiré (Hans Dagelet). Désiré is een man opleeftijd die weer plezier wil hebben in het leven, die dekleinerende houding van zijn vrouw helemaal zat is enbesluit revanche te nemen door zijn levenstragiek in teruilen voor één groot feest. Hij belazert zijn omgeving ophilarische wijze door zich voor te doen als dementegrijsaard die op zijn einde afstevent. Hij creëert daarmeeeen vrijheid die hij tot dan toe niet kende.De laatkomer is een hoopvol begin van een schitterendeinde van een man die op de valreep het heft in eigenhand neemt en zichzelf terugvindt. Met zijn tekortkomingendaagt hij ons uit om nu te leven; niet morgen, nietovermorgen, niet volgend jaar. Nu, want anders gaat hetleven echt aan je voorbij.Met Hans Dagelet, Bram van der Heijden, JochemStavenuiter, Lies Pauwels, Malou Gorter e.a. Muziek Eefvan Breen. Choreografie Club Guy & Roni. Regie OlaMafaalani.

Leon van der Zanden Presentatie Comedy Academy Cabaret WO 3 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 7,50

In de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 gaf cabaretierLeon van der Zanden een cursus stand-up comedy in hetParktheater: de Comedy Academy. Een talentenklas,waarin comedians worden klaargestoomd voor eencarrière in de stand-up comedy. De comedians zijndestijds geselecteerd aan de hand van een filmpje dat zijhadden ingezonden.Inmiddels hebben de deelnemers in de aanloop naarvanavond een flink aantal vlieguren gemaakt, onder leidingvan Leon van der Zanden. Vanavond is het resultaat vanhun lessen en speelbeurten te zien. Eén van de comedianszal door Leon worden voorgedragen voor een plek in dehalve finale van de Culture Comedy Award op 30 januariaanstaande. De finale is op 31 januari.

ISH - ISHues Vaders/GeneDans / muziektheaterDI 2 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 15,-In de danstheatervoorstelling Vaders maken wekennis met een vader en zijn opgroeiende dochter.Hij knuffelt haar, maar bepaalt ook duidelijk deregels. Op een dag trekt hij plots de deur achterzich dicht en laat hij zijn dochter in de steek. Eenvoorstelling over een man die ondanks alles nogsteeds haar vader is.

In Gene komen twee jonge vrouwen tijdens eencommunicatietraining tot de ontdekking dat ze eengemeenschappelijke geschiedenis hebben. Dans,cabaret en muziektheater vormen samen depuzzelstukjes van een intense intrige. Twee zusjesontdekken dat je altijd kunt kiezen waar je naartoe wilt,maar nooit kunt veranderen waar je vandaan komt.ISHues is een voorstelling in de serie ISH NieuweMakers. Hierin biedt cross-over dansgezelschap ISHtalentvolle makers de kans om, onder begeleiding vanartistiek leider Marco Gerris en een persoonlijke coach,een voorstelling te maken in de ISH-traditie. Eerderevoorstellingen in deze serie zijn THE GATE, Fight Flow,GravitISH, Ego-Clash en L.O.U.D.

De Bloeiende Maagden Toen neuken nog gewoon was Cabaret DO 4 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

De Bloeiende Maagden zijn terug van weggeweest!Met een scherpe, nietsontziende komedie over deoudste relatie ter wereld doen zij ParktheaterEindhoven aan. “Het Huwelijk: een instituut om het leedte verzachten waaraan men niet zou lijden als men nietgetrouwd was”, aldus de Maagden.

Een voorstelling voor iedereen die ooit uit wanhoop demailbox van zijn geliefde kraakte of zichzelf terugvond aanhet aanrecht met een mes en dacht: ik hoef me alleenmaar om te draaien en te steken... Maar er is hoop! In hunluxe ‘relationresort’ bieden de Bloeiende Maagden udoeltreffende technieken om uw gemankeerd samenzijn ineen mum van tijd om te toveren tot een passionele relatie.Seks, geweld, psychologische oorlogsvoering en hier endaar een traan met de belofte van beterschap. Of zoals hetAlgemeen Dagblad schreef: “Een controversieel stel datop het raakvlak van cabaret en theater speelt en in diedisciplines de scherpe randen opzoekt.”

De BloeiendeMaagden zijnMinou Bosuaen IngridWender.Voorstelling inhet kader vanOntroerendGoed.

FOTO REYER BOXEM

FOTO GOVERT DE ROOS / GIJS KUIJPER

Page 6: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN6

Nachtgasten 2 Het wonder van NachtgastenToneelDO 4 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 15,-

Het is de nachtmerrie van elke acteur: je staat op hettoneel voor een volle zaal zonder te weten wat je tekst is,waar de voorstelling überhaupt over gaat en wie toch diemensen zijn met wie je het toneel deelt. De Nachtgastenwillen niet wachten op de perfecte rol bij de perfecteregisseur. Ze willen alles spelen: van Batman totShakespeare en van slapstick tot groots drama. Dusschrijven ze verhalen voor grote improvisaties waarinsteeds één van hen meespeelt. In elke Nachtgastenimproviseren acteurs een avondvullend toneelstuk, aan dehand van een uitgekiend basisverhaal. En ze nodigen debeste acteurs van Nederland uit om mee te doen. JohnBuijsman, Sigrid ten Napel, Anneke Blok, Bram van derVlugt, Monic Hendrickx en Waldemar Torenstra speeldende theaters al plat. Een nieuwe manier van theater maken,wij kijken er weer naar uit!

ICKamsterdam 5: ECHO DansVR 5 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 19,50

5: ECHO is een dansvoorstelling waarin verleden enheden met elkaar verweven worden. Choreograaf NicoleBeutler duikt voor dit eigentijdse ‘Gesamtkunstwerk’ in deNederlandse dansgeschiedenis. In de roerige jarenzeventig broeide er van alles in de dans. De ‘alles kan’-mentaliteit kwam overwaaien uit New York. Performershuppelden en rolden met ‘natuurlijke’ bewegingen over hettoneel van het legendarische Shaffy Theater en danserskropen als glinsterende hagedissen over de balustradesvan Carré. Nicole Beutler onderzoekt in 5: ECHO of ditavantgardistische werk nog altijd zoveel stof doetopwaaien. Geïnspireerd op de sporen die het radicalewerk van ‘ruimtekunstenaar’ Koert Stuyf en ‘muze van deNederlandse dans’ Ellen Edinoff hebben achtergelaten,neemt Beutler u mee op een eigentijdse reis door de tijd.Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Compagnie de Koe enToneelgezelschap StanThe Marx SistersTheater DO 4 DECEMBER Natlab20.30 uur / € 17,50

Als Karl Marx sterft worden zijn twee dochters, Laura enEleanor, de beheerders van zijn nalatenschap, het oeuvredat hun leven al zo lang had gedomineerd. Alle armoedeen verbanningen tijdens hun jeugd kwamen voort uitvaders revolutionaire ideologie. Nu beginnen de dochtershun eigen noodlottige emancipatiestrijd. Een voorstelling over zelfontplooiing en zelfopoffering, overde knellende banden van beloofde ideologische (enartistieke) vrijheid, over paternalisme en ontvoogding, overgezin en kinderen. Over drukte en druk.

Paul & Menno de NooijerHalf the HorizonTheaterZO 7 DECEMBER Natlab16.00 uur / € 14,50

Half The Horizon is een magisch-realistischevoorstelling waarin de met prostaatkankergediagnosticeerde kunstenaar Paul de Nooijer samenmet zijn zoon Menno vorm geeft aan zijn huidigeconditie. Serieuze en lichtvoetige aspecten van Paulsleven komen in beeld en muziek voor het voetlicht.Onmiskenbaar verbonden met de unieke beeldtaal vanPaul en Menno is de muziek van Jorrit Tamminga,uitgevoerd door de gelouterde musici Izhar Elias en Erik Bosgraaf.

Da Bounce Comedy Nights 2 International comedyMA 8 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 27,50

De comedy scene in de Verenigde Staten bulkt van debekende comedians. Denk aan Chris Rock, Dave Chapelle,Jim Carey en Chris Tucker. Aan de lopende band staan erweer nieuwe grootheden in the picture die op het puntstaan door te breken. Deze soort comedians zijn bekendvan films, tv-series en hun optredens bij populaire tv-showsals Comedy Central, The Tonight Show en Def ComedyJam. Da Bounce Comedy Nights haalt deze comediansnaar Nederland, waar ze een stop zullen maken in hetParktheater.In oktober was de eerste uitvoering van Da BounceComedy Nights in het Parktheater. Enkele reacties vanbezoekers: “Echt gelachen! Zeker de laatste 2 van de 3comedians waren toppers!”, “Nice show, we will comeback for part 2!”, “Leuke show, goede comedians engoed gelachen”, “Was superrrrr”.Engelstalig.

Opera Zuid De/Die/The Fledermouse OperaDI 9 DECEMBERParktheater Eindhoven20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 22,50

New York, 31 december 2014. Eisenstein moet dooreen onhandige actie van zijn advocaat naar degevangenis. Zijn vriend Falke haalt hem over om eerstnog mee te gaan naar een party in een van de hipstegaleries van New York. Zijn echtgenote Rosalindeneemt huilend afscheid van hem.

Zodra zij alleen is, ziet butler Alfred zijn kans schoon omhaar te verleiden. Als de gevangenisdirecteur Eisensteinkomt ophalen, doet Rosalinde of Alfred haar echtgenoot is,waardoor Alfred in de cel belandt in plaats vanEisenstein... Regisseurs Daniel van Klaveren en Mirandavan Kralingen plaatsen Johann Strauss’ beroemde‘Fledermaus’-komedie over liefde, wraak en bedrog in eentijd waarin personages uit alle windstreken meer metzichzelf en hun mobiele communicatiemiddelen bezig zijndan met elkaar, waardoor de communicatie, ondanks allesociale media, veel te wensen overlaat.Met Willem de Vries, Kim Savelsbergh, Clara LammersLisnet, Veerle Sanders e.a. philharmonie zuidnederlandstaat o.l.v. Ivan Meylemans.

THEATER

FOTO ANJA BEUTLER

FOTO GREETJE MULDER

FOTO SANNE PEPER

ILL: DE BOER & VAN TEYLINGEN

Page 7: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 7

LocatietheaterWO 10 DEC T/M VR 12 DEC (TRY OUT) / ZA 13 DEC (PREMIÈRE) DO 18 DEC T/M 21 DEC, ZA 27 DEC T/M MA 29 DEC EN VR 2 T/M ZO 4 JANSectie-C (Daalakkersweg 2)20.30 uur (diner vanaf 19.00 uur) / Vanaf € 14,50 (kaarten: natlab.nl)

In een van de hallen van het voormalig fabrieksterrein Sectie-C speelt theatergezelschap AfslagEindhoven haar nieuwe voorstelling: Waldo & The Outsiders. Een voorstelling tegen het decorvan een voedselbank, met knallende momenten, een vette knipoog naar rocker Wally Tax en eensmakelijk diner vooraf.

“Ik wil nooit meer iemand in dit beschaafde land uit een vuilnisbak zien eten. Doe je mee?” Dat zegtWaldo, idealist. Hij richtte voedselbank De Rooje Loods op. Precies vijf jaar geleden, dus vandaag ishet feest. Hoewel, de ongeopende enveloppen hebben zich opgestapeld. Waldo steekt zijn kop in hetzand. Maar vanavond is er geen ontkomen meer aan. Idee & regie Yvonne van Beukering. Spel Rogier Schippers, Martijn Crins, Marcel Roelfsema, Melissa Helena Pieters, Dianne Krijnen e.a. Scènografie Elian Smits.

Diner voorafVoor een compleet avondje uit is de voorstelling te combineren met een diner op de speellocatie. Zij maken eten waar je je vingers bij aflikt en bieden werkervaringsplaatsen aan kwetsbare mensen.

GroepskortingEen avond uit met familie, vrienden of collega’s? € 2,- p.p. korting (vanaf 10 personen) (reserveren via [email protected], niet in combinatie met andere kortingen).AF SLAGEINDHOVEN.NL

CKE Open Podium DansDansZA 13 DECEMBER T/M ZA 31 JANUARI CKE-dansschool (Pastoor Petersstraat 180)13.30 uur / Prijs variërend van gratis tot € 34,-

Op zaterdag 31 januari houdt CKE het Open PodiumDans voor zelfgemaakte dansen. In aanloop hiernaartoe kunnen dansers – solo, duo of als groep –deelnemen aan een workshop en drie afspraken bijeen danscoach.

Opzet programmaOp zaterdag 13december is er eengezamenlijkestartworkshop over hetmaken van eenchoreografie. Hierna zitiedereen vol ideeën eninspiratie om aan de eigen dans te beginnen. In de wekendaarna werkt iedereen zelfstandig verder. Er is drie keereen afspraak met een danscoach voor tips om de dansverder te ontwikkelen en laten groeien richting hetvoorstellingsmoment.

Alles kan. Hiphop, moderne dans, klassiek ballet,breakdance of gewoon een eigen stijl. Een geweldige solo,een ontroerend duet, een indrukwekkende groepsdans,een dans met livemuziek – deelnemers bepalen hetallemaal zelf. De prijs varieert afhankelijk van het aantaldansers per dans van € 14,- tot € 34,-.

InschrijvenInschrijven kan via cke.nl met cursuscode 45001. Ditgarandeert deelname aan de voorstelling op 31 januariplus een gratis toegangskaartje om weg te geven.Meedoen aan het open podium zonderchoreografieworkshop en coaching kan ook. Dat is gratis.Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt (toekenning opvolgorde van aanmelding).

Cape Town Opera Chorus African AngelsShowZA 13 DECEMBERParktheater Eindhoven20.00 uur / vanaf € 24,50

Komt het beste operakoor ter wereld uit Zuid-Afrika? Ja! Al in 2013 was de vakjury van het International OperaAwards Gala het daar unaniem over eens. Maar na deverbluffende optredens bij DWDD, voor Prinses Beatrix enbij het Mandela Memorial Concert was ook het grotepubliek overtuigd: het Cape Town Opera Chorus uit Zuid-Afrika mag met recht dit predicaat dragen. “In één woordgeweldig. Wat een stemmen. Ook de pianist (dirigent)was top! Een avond om niet te vergeten”, “Was super!Prachtige kleurrijke afwisseling tussen opera, gospel enAfrikaanse muziek.” Zeer enthousiaste reacties op deshow van vorig seizoen in het Parktheater en daaromkomen ze terug! Het warme stemgeluid, de operatechniek,de explosieve energie, maken African Angels tot eenongeëvenaard swingend operaconcert. Het koor komt inde kerstperiode met een mix van opera (van Porgy & Besstot Verdi), gospel (met klassiekers als Oh Happy Day) enAfrikaanse traditionals, aangevuld met bekendekerstliederen. Een toegankelijk concert voor deoperaliefhebber en voor iedereen die verlangt naar eenfeestelijk gevoel in de koude wintermaanden.

Toneelgroep Amsterdam Scènes uit een huwelijk ToneelDO 11 EN VR 12 DECEMBERParktheater Eindhoven19.30 uur (18.45 u Inleiding) / € 29,50

Scènes uit een huwelijk, in een regie van Ivo vanHove, is een bijzondere beleving voor het publiek.Johan en Marianne worden gespeeld door drieacteurskoppels van verschillende leeftijden,waardoor men als toeschouwer getuige is vanverleden, heden en toekomst van een liefdespaar eneen huwelijk ziet in al zijn facetten. De confrontatiesvinden plaats op slechts enkele meters afstand vanhet publiek, dat als het ware in de huiskamer vanJohan en Marianne is neergestreken.

Voor het schrijven kon auteur Ingmar Bergman puttenuit bijna dertig jaar huwelijkservaring met vijfopeenvolgende echtgenotes. Hij voelde zich sterkverbonden met zijn personages Johan en Marianne. Zijlijken het perfecte echtpaar, maar scène na scènewordt dit mooie plaatje ontdaan van alle leugens enillusies.

De pers schreef: “TAimponeert met enerverendeScènes uit een huwelijk”(GPD), “Ivo van Hoveexcelleert met Bergmann-iaans huwelijksdrama” (VrijNederland).Met Roeland Fernhout,Janni Goslinga, HugoKoolschijn, Celia Nufaar(winnares van Colombinavoor beste vrouwelijkebijrol), Camilla Siegertsze.a.

Help de voedselbank!1100 mensen in Eindhoven zijn afhankelijk van de voedselbank. Voedselbank Eindhovenheeft dus veel voedsel nodig. Help ook mee! Neem een potje pindakaas, chocoladepasta ofhagelslag mee naar de voorstelling. Ze worden ingezameld op de speellocatie en aanVoedselbank Eindhoven gedoneerd. Afslag Eindhoven werkt voor deze voorstelling opverschillende manieren samen met Voedselbank Eindhoven.

voedselbankeindhoven.nl

Afslag Eindhoven / Natlab door Plaza FuturaWaldo & The Outsiders

FOTO PAUL BEEKHUIS

FOTO JAN VERSWEYVELD

FOTO LUCIENNE VD MIJLE

Page 8: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN8

THEATERBenjamin Verdonk / ToneelhuisnotallwhowanderarelostTheaterZA 13 DECEMBER Natlab20.30 uur / € 16,50

Geestdrift (een vrolijk plezier in de absurditeit van demenselijke conditie) en een voorliefde voor hetonzegbare.

Weinig woorden, veel touwtjes, sneeuw, kleuren enhoekige figuren, deuren die opengaan en terug toe. Gazitten en aanschouw dit weifelend en rusteloos, wispelturigen vluchtig werk. Een diorama, een kijkdoos, eenwunderkammer, een tafeltoneel.notallwhowanderarelost is een voorstelling met weinigwoorden, maar des te meer touwen, kleuren, geometrischefiguren, deuren die opengaan en gordijnen die vallen. Eentheater op mensenschaal, binnen handbereik, opooghoogte...

Nieuw Utrechts Toneel / MarcelOsterop i.s.m. Het Zuidelijk Toneel Orde van de Dag Ouds&Nieuws show2014 (première)ShowDO 18 DECEMBERParktheater Eindhoven20.30 uur / € 16,50

In december maakt de Orde van de Dag een specialeOuds&Nieuws Show, een jaaroverzicht van dehoogtepunten uit alle edities van Orde van de Dag in2014. Hoogtepunten die het meeste blootleggen over dewereld áchter het nieuws en waarin theater meer toont daneen journalist ooit kan onthullen: de ontroerendste scènes,de meest hilarische sketches, de besteliedjes en de scherpste columns. Orde van de Dag vangthet jaar 2014 en sluit het feestelijk af. Met Marcel Osterop, Oscar Kocken, Greg Nottrot, MichielLieuwma, Mark Kraan, Jibbe Willems, Wilko Sterke, Frankvan Kasteren e.a.

CircusZO 21 T/M MA 29 DECEMBERParktheater Eindhoven11.00 en 15.00 uur (di 23, wo 24 en ma 29 alleenom 15.00 uur) / Vanaf € 7,50

“Eerst met onze kinderen, nu allen boven de 40,daarna met de kleinkinderen! Was weer top!”, “Veelplezier gehad met de kinderen. Geweldige clowns,jongleur en luchtacrobaten!”, “Was prachtig, er wasvoor elk wat wils mijn (klein)kinderen en oma hebbengenoten.” Een paar van de vele leuke reacties diecircusbezoekers vorig seizoen op de websiteachterlieten. Ook dit jaar presenteert het Parktheatereen zorgvuldig samengesteld InternationaalKerstwintercircus. Van zondag 21 t/m maandag 29 december is hetParktheater weer helemaal in de ban van het 44ste

Kerstwintercircus. Het Kerstwintercircus is hét familie-uitjebij uitstek tijdens de feestelijke decembermaand. DeGrote Zaal wordt weer omgetoverd tot een piste waarspectaculaire acts van de crème de la crème uit deinternationale circuswereld jong en oud een onvergetelijkemiddag zullen bezorgen.

Spreekstalmeester Arjan Smit, bekend van onder andereSesamstraat, zal het circus presenteren. Wat kunt u zoalverwachten? Behalve Michael Ferreri, een geweldigejongleur, is ook ‘s werelds snelste messenwerper PatrickBrumbach uit Los Alamos aanwezig. Voor denodige spanning staat Duo Somalas op hettoneel, met een vuuract. Anna Rastsova isverantwoordelijk voor een spectaculaire act opeen schommel hoog in de nok van detoneeltoren. Natuurlijk mogen de clowns en demuzikale begeleiding door een live orkest nietontbreken. Kijk voor het actuele programma opkerstwintercircus.nlKom en geniet van de warme kerstsfeer in hettheater!

Meer info en reserverenkerstwintercircus.nl /parktheater.nl

United-CSeasoning - Part 4DansVR 19 EN ZA 20 DECEMBERUnited-C / Lightclub (Kleine Berg 62)20.30 uur / € 7,50 / € 5,- CJP-studenten

United-C toont nieuwe ontwikkelingen op het gebiedvan live-art, gericht op (internationale) performance,begeleid door muziek en beeldend werk.

Seasoning: het kruiden, de jus, de krenten in de pap.Het weekend dat de winter begint, vindt Seasoning 2014- Part 4 plaats.� United-C brengt een programma waarinverontrusting, schoonheid en troost leidraad zijn.� Nieuweperformances, korte voorstellingen en beelden. United-Cen haar speciale gasten nemen de toeschouwer mee ineen stroom van beelden, dans, muziek, video,performance. De toeschouwer kan dat van dichtbijmeemaken, haast aanraken.

Seasoning – Part 4: ontroerd en verwarmd laten we dewinter komenSeasoning - Part 4 vindt plaats in de verschillende ruimtesvan het pand van United-C aan de Kleine Berg 62 in hetcentrum van Eindhoven, waaronder de Lightclub.Vanaf 10 december introduceren we onze gasten opunitedcowboys.net en facebook/united-cReserveren [email protected] / 0402371277

TipBij restaurant Park & Pluche kunt u terecht vooreen heerlijk Winterbuffet!Reserveren is welnoodzakelijk. U kunt viaparktheater.nl reserveren enook via Park&Pluche(040-2156256)

FOTO KURT VD ELST

FOTO WIM POPELIER

Page 9: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 9

JEUGD

FILMTheaterplan Carmen, de musicalAmateur / musicalDI 30 DECEMBER T/M WO 7 JANUARIParktheater Eindhoven20.30 uur (za 3 en zo 4 januari ook om 14.30 uur) / vanaf € 20,-

Een jongeman, Don José, afkomstig uit een klein dorpje op het platteland, gaat het leger in. In de stad ontmoethij de wereldse Carmen. Hij wordt tot over zijn oren verliefd. Wat zoekt hij bij haar? Don José blijkt verscheurdtussen twee werelden: hij is hopeloos verliefd op Carmen, maar wil ook zijn plicht als soldaat naleven.Carmens vrije moraal en levenswijze drijven hem tot het uiterste.

Een nieuwe jonge cast van Theaterplan brengt Carmen, de musical. Het verhaal van Prosper Mérimée over Don Joseen Carmen is vooral bekend door de opera van Bizet. Regisseur Ruud van Bree maakte voor Theaterplan eencompleet nieuwe bewerking: romantisch, meeslepend en rauw. Net als in zijn eerdere bewerkingen van Romeo+Juliaen Alice in Wonderland komen ook in deze productie verschillende muziekstijlen samen.Theaterplan maakt al bijna 25 jaar voorstellingen met jongeren die het theatervak in willen. Musicalsterren als FreekBartels, Cindy Bell en acteurs als Henri van Loon, Teun Luijkx en Huub Smit startten er hun carrière.

Sesamstraat Theater Kerst in SesamstraatMuziektheater 3+ZO 14 DECEMBER Parktheater Eindhoven14.00 en 16.00 uur / € 19,50

Kerst vier je samen. Kerst brengt mensen bijeen, ook in deberoemdste straat van de wereld. In een sfeervol decorzingen de Sesamstraatbewoners samen met Doedoe(Melissa Drost) kerstliedjes en kan iedereen meezingen enmeedansen met leuke bekende én nieuwe liedjes vanSesamstraat Theater. Laat je ontroeren en geniet met dehele familie van Kerst in Sesamstraat! Producent Mark van Ierssel: “Generaties zijn opgegroeidmet Sesamstraat. Dat maakt deze kerstvoorstellinguitermate geschikt voor hele families die met elkaar eenbijzondere middag willen beleven.” Dus laat je speelgoedstaan en schuif gezellig aan!Sesamstraattheater maakt muzikale theatervoorstellingenvoor peuters en kleuters. In de voorstellingen staan depersonages centraal die de kinderen van televisie kennen.

Kerstvakantie in het Van AbbemuseumTheaterrondleidingen Er was eens...Voor de hele familie23, 28 EN 30 DECEMBER EN 4 JANUARIVan Abbemuseum€ 3,- (t/m 5 jaar gratis)

Er staan wonderlijke zaken te gebeuren... Een vergeten enstoffig schilderij breekt uit haar lijst om in het nieuwe VanAbbe op ontdekkingstocht te gaan. Hier ontdekt ze eenhele nieuwe wereld van kunstwerken, waar soms zelfs heelwat om te hi ha lachen valt. Tijdens de kerstvakantievinden er extra theaterrondleidingen plaats. Kijk op dewebsite van het Van Abbemuseum voor de data. Iedereeerste zondag is er een gebarentolk bij detheaterrondleiding aanwezig. Reserveren viavanabbemuseum.nl.

Kevertje Kuso en de geheime code Doe-het-zelftoer voor de hele familie Kevertje Kuso is op zoek naar echte kunstkenners die hemkunnen helpen de geheime code te kraken. Bij de kassastaat een koffertje voor je klaar met alle spullen die je nodighebt om de aanwijzingen in de Er was eens...-tentoonstel-ling te vinden. Het boekje is, met geldig entreebewijs voorhet museum, gratis mee te nemen bij de kassa.

Film in NatlabMr. TurnerVANAF DO 11 DECEMBER

In Mr. Turner volgen we Turner gedurende zijnschilderscarrière, maar krijgen we ook een kijkje in zijnprivéleven. We maken onder meer kennis met debelangrijke vrouwen in zijn leven, waaronder zijn nichtHannah Danby (Dorothy Atkinson) en Sophia Booth(Marion Bailey), de minnares waar hij tot aan zijn doodbij is gebleven. Mr. Turner vertelt het prachtigelevensverhaal van de man achter de meest beroemdelandschapschilderijen en zeegezichten van die tijd.GB 2014. 149 min. Regie Mike Leigh. Met TimothySpall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Lesley Manville,e.a.

White GodVANAF DO 4 DECEMBER

White God is één van de meest curieuze en bijzonderefilms van 2014. De film begint als de dertienjarige Liliop zoek gaat naar haar hond Hagen, die door haarvader langs de kant van de weg is achtergelaten. Wataanvankelijk oogt als een (gitzwarte) familiefilm, neemteen verrassende wending als blijkt dat Hagenaansluiting heeft gevonden bij een groep honden dieeen opstand tegen de mens voorbereiden. Hun wraakzal zonder genade zijn. Lili is de enige die deze oorlogkan stoppen.Hongarije 2014. 119 min. Regie Kornél Mundruczó. Met Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, e.a.

FOTO FRANK VAN EERSEL

Page 10: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN10

MUZIEKAxes in decemberMichael Moore SeptetJazz in WilhelminaMA 1 DECEMBER 21.00 uur / € 11,- / € 7,-

Aanstormende talenten Jorrit Westerhof en GiuseppeDoronzo maken deel uit van deze band die ter gelegenheidvan de zestigste verjaardag van altsaxofonist MichaelMoore op tournee is. Laatstgenoemde is trouwens ‘foreveryoung’ en zijn altijd mooie muziek ontbeert nooit een twist.

BatikJazz in WilhelminaMA 8 DECEMBER 21.00 uur / € 11,- / € 7,-

Batik bestaat uit pianist Wolfert Brederode (ECMRecords), gitarist Ed Verhoeff (Nueva Manteca), bassistMark Haanstra (Barnicle Bill met John Engels) en drummerJoost Lijbaart (Yuri Honing). Nieuwe klanken ontstaan entraditionele vormen vervagen bij hun mooie stijl vanimproviseren. Jeroen van Vliet

Axes@ Piet Hein EekZO 21 DECEMBER 16.00 uur / € 12,50 / € 7,50

Op 14 december werd de Boy Edgarprijs 2014 uitgereiktaan Jeroen van Vliet. Voor Axes een mooie aanleiding omhem uit te nodigen voor het eerste concert in deconcertzaal van Piet Hein Eek. “Van Vliet maakt muziekwaarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichtersvan de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warmpersoon die zich nooit laat verleiden om in onnodiggecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw isaan de mooie klank. Juist deze klank vormt de inhoud, dedimensie, de diepgang. Hierin is Van Vliet ongenadiggeloofwaardig.”

Jan SmitPopmuziekMA 1 DECEMBERMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur / € 37,50

Optreden in de concertzaal, met de fans dichtbij is JanSmit op het lijf geschreven. Nog geen jaar na zijnuitverkochte concert in Muziekgebouw Eindhoven april2014, brengt hij nu zijn grootste hits én nummers van zijnnieuwe album dat augustus 2015 uitkomt, met zijnvertrouwde Marcel Fisser band.

Music for lunchMuziekDO 11 DECEMBERCKE-concertzaal / Pastoor Petersstraat 18012.30 uur / Gratis

Regelmatig kun je in de concertzaal van CKE een gratislunchpauzeconcert bijwonen. De invulling is elke keeranders: van lichte tot klassieke muziek, verzorgd doormuziekdocenten en muzikale partners van CKE. Hetprogramma wordt vooraf gepubliceerd op cke.nl

Kerstconcert CKE-muziekschoolMuziekZA 13 DECEMBERCatharinakerk Stratumseind20.00 uur / € 5,-

Het jaarlijks terugkerende kerstconcert van CKE is eenmooie traditie. Sfeervolle muziek en kerstliederen in deEindhovense stadskerk geven bezoekers het echtekerstgevoel. Op het programma staan onder meer eenkoor met harp en blokfluiten, een blokfluitkwartet met zang,een fluitensemble, een gitaarensemble en orgelstukken.Kom luisteren en geniet! Kaarten zijn vanaf 8 december tekoop bij de muziekschool aan de Pastoor Petersstraat envoor aanvang van het concert bij de kerk.

CKE & Rebelbass DJ-school ‘5 Years Party Night’MuziekVR 12 DECEMBERPopEi, Klokgebouw21.30 - 01.00 uur / Gratis

Veertien gevorderde dj’s presenteren zich tijdens dezeextra feestelijke clubavond. Feestelijk, want de dj-schoolbestaat 5 jaar. Iedereen is welkom om te komen luisterenen dansen en daarnaast kun je terecht voor informatie alsje wilt leren dj-en. Boegbeeld van de DJ-school Lady Aïdais aanwezig om informatie te geven over de mogelijkheden.In februari starten weer nieuwe cursussen voor beginnersen gevorderden.facebook.com/ckedjschool

CKE & Rebelbass DJ-school‘Jubileum Open Avond’MuziekWO 17 DECEMBERPopEi, Klokgebouw18.00 – 23.00 uur / Gratis

De CKE & Rebelbass DJ-school bestaat vijf jaar en datwordt gevierd met dj showcases, demo’s en om 22.30 uureen ‘special surprise act’. Kom kijken en luisteren naaroptredens van aanstormend dj-talent en demosessiesdigitaal beatmixen. Boegbeeld van de DJ-school Lady Aïdavertelt bezoekers graag over de opleidi ngsrichtingenbinnen de dj-school. In februari gaan weer nieuwecursussen van start voor beginners en gevorderden.facebook.com/ckedjschool

CKE CaféMuziekZO 21 DECEMBEROude Rechtbank15.00 uur / Gratis

Vaste prik op de derde zondag van de maand: CKE Caféin de sfeervolle zaal van de Oude Rechtbank aan hetStratumseind. Schuif gezellig aan en geniet van de meestuiteenlopende en verrassende muzikale optredens vantalent uit Eindhoven en omgeving. Het programma wordtvooraf gepubliceerd op cke.nl

Ook op het podium? CKE is altijd op zoek naar muzikaaltalent uit Eindhoven en omgeving dat het aandurft om hetpodium te beklimmen. Solist, singer-songwriter, ensemble,band of compleet koor... (bijna) alles kan. Info en aanmelden [email protected] of 040 2163212.

CKE in december

FOTO RENS HORN

Page 11: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 11

Twan Huys & Lavinia Meijer harpKamermuziekDI 9 DECEMBERMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur / Vanaf € 17,50 (inclusief pauzedrankje)

Glass - MetamorphosisWerken van Muhly en Ludwig-Leone

Presentator Nieuwsuur, bedenker en presentator van NTRCollege Tour, met recht is Twan Huys een meester in zijnvak te noemen. Lavinia Meijer ging voor haar zeersuccesvolle Glass-cd te rade bij Glass himself, en deveelbesproken componist Nico Muhly werkte als assistentbij Glass. De weg van gezel naar meester; drie absolutevakmensen, drie meesters die de gezel nooit uit het oogzijn verloren.

Franse magie met Isabellevan Keulen en philharmoniezuidnederlandKerstconcertZA 13 DECEMBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (Gratis inleiding 19.15 uur door Kees Wisse) / Vanaf € 15,-

Isabelle van Keulen staat niet zo heel vaak meer op het podium. Een van de grootste Nederlandse violistenvan de afgelopen decennia is selectief geworden en geeft vooral concerten die ze leuk vindt, waar ze ingelooft. De eigenzinnige violiste is mede vanwege het feit dat ze momenteel jurylid is bij het populaire tv-programma ‘Maestro’ deze dagen weer wat meer in beeld. En dat is mooi, want het blijft een waar genot omnaar haar delicate spel te luisteren. Gelukkig komt ze ook graag bij de philharmonie zuidnederland. Zo speelt ze op zaterdag 13 december onderleiding van Leo Hussain het onderschatte, maar o zo mooie Derde vioolconcert van Camille Saint-Saëns.

En ja, als ze dan op het podium staat en speelt gebeurt er werkelijk iets. De Engelse pers noemde haar uitvoeringen aleens ‘magical’ en daar is weinig teveel mee gezegd. Vooral met het meeslepende Derde vioolconcert van Saint-Saënsweet Van Keulen wonderen te verrichten. Vooral omdat ze de delicate Franse lyriek zo perfect aanvoelt. De jongeEngelse dirigent Leo Hussain is er om de Franse sfeer, die ook in Fauré’s Pelléas et Mélisande zit, over te brengen terondersteuning van de ‘zang’ van Van Keulen. En om u daarna heerlijk mee te nemen op de verleidelijk sfeervolleklanken van Tsjaikovski’s Winterdromen. Het ideale concert om in de kerstsfeer te komen.

philharmonie zuidnederland. Dirigent Leo Hussain. Viool Isabelle van Keulen.

Fauré – Pelléas et MélisandeSaint-Saëns – Vioolconcert nr 3Tsjaikovski – Symfonie nr 1 ‘Winterdromen’

St. Catharinakerk (centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis

ZA 6 DECEMBER / 14.25 UURMuziek in de CathrienJoseph Haydn: Nicolaimesse ter ere van St.Nicolaas. Collegium Vocale Eindhoven en Collegium MusicumCatharina o.l.v. Ruud Huijbregts. Met om 14.25 uurbeiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns.

ZA 13 DECEMBER / 15.00 UURKamerMuziek in de CathrienThe Great Bear and the Madman: muziek van G.F. Händelen tijdgenoten in London. Barokensemble ‘La Gamme’ en Caroline Spanjaard,sopraan

ZA 20 DECEMBER / 15.00 UURKoorMuziek in de CathrienByzantijnse liturgische gezangen en Oekraïensekerstliederen. Tilburgs Byzantijns Koor o.l.v. Piet Happel

ZA 27 DECEMBER / 14.00 UUR OrgelMuziek in de CathrienOrgelmuziek van o.a. Widor: Symphonie GothiqueRuud Huijbregts, orgel. Met om 14.00 uur inleiding doorHans Strootman: Widor, onversaagd levensgenieter

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

FOTO MARCO BORGGREVE

Page 12: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN12

MUZIEKEstelle’s Choice in TuchthuisDe muziekkeuze van Estelle Stijkel(Bells of Youth)MuziekZA 6, ZA 13, ZA 20 EN ZA 27 DECEMBERTuchthuis21.00 uur / Gratis

Net als in november worden ook in december dezaterdagen in het Tuchthuis door Estelle Stijkel ingevuld.Met iedere avond een andere band en DJ presenteert zeeen afwisselend programma met het keurmerk van Estelle.Kwaliteit gegarandeerd dus!

Hou de website van het Tuchthuis in de gaten voor delaatste programma-ontwikkelingen.

Scholtes & Janssens (pianoduo)Kasteelconcert GeldropKamermuziekZO 14 DECEMBERKasteel Geldrop (Helze 8, Geldrop)12.00 uur / € 18,- (tot 12 jaar € 8,-)

Al meer dan 10 jaar vormen Lestari Scholtes en GwylimJanssens een pianoduo, bekend om hun betoverendeklank, een zeer hoogstaande technische behendigheid eneen intens en energiek optreden. In 2010 won het duo hetConcours Musical de France in Parijs in de hoogstecategorie. Na hun toernee door de VS (2012) keerden zijterug naar de Carnegie Hall en kregen lovende kritiekenvan de pers over hun uitvoering van Petrouchka vanStrawinsky: “Superb teamwork, two as one, with excellenttransitions between episodes”. Kortom, weer een prachtigconcert op het kasteel in Geldrop.

Samuel Barber - Souvenirs opus 28Maurice Ravel - Boléro (piano arr. door M. Ravel)Igor Stravinsky - Le Sacre du Printemps

Reserveren vanaf 4 december 040 - 368 57 66.Gereserveerde kaarten dienen op de dag van het concertom uiterlijk 11.30 uur te worden afgehaald.Organisatie Stichting Strabrecht Theater.

MarillionPopmuziekDI 16 DECEMBERMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur / € 39,-

Al in de vroege jaren ’80 zet de Britse band Marillion zijneerste stappen op het muzikale toneel. De beginjarenworden gekenmerkt door succesalbums en hitsinglesKayleigh en Lavender, en sinds die tijd blijft het niet stilrondom de band. Nog steeds tourt Marillion de wereldrond, en met hun gevoelige teksten en kwalitatiefhoogstaande sound zorgt de band steevast voor lovendekritieken en volle zalen.

Eric Vloeimans &Holland Baroque SocietyKerstconcertWO 17 DECEMBERCatharinakerk20.15 uur / € 25,- (via MuziekgebouwEindhoven.nl)

Eric Vloeimans trompetClaire Lefilliâtre sopraanCéline Scheen sopraanMarc Constandse bandoneon

Een uniek kerstconcert waarin grenzen vervagen eneeuwen vervloeien. Met hoofdrollen voor sopranen ClaireLefilliâtre en Céline Scheen in werken van Monteverdi enliederen uit het Antwerpse Cantiones Natalitiae. Lefilliâtresvoorliefde voor het Franse chanson en Vloeimans’ zalvendetrompetklanken en improvisaties zorgen voor eenverrassende sprong in de tijd. Het maakt dit concert bijvoorbaat een kerstprogramma om niet snel te vergeten.

Life’s Electric EPRelease Party in PopEiMuziekZA 20 DECEMBER PopEi (Klokgebouw 300)20.00 uur / € 5,-

Life’s Electric is een rockband met een verslaving aanrauwe energie. Met een voorliefde voor het zwaarderegitaarwerk en toegankelijk songstructuren geeft Life’sElectric een moderne twist aan het oude Grungegeluid. Op zaterdag 20 december komt de nieuwe EPCatalyst van de band uit en het bijbehorende feestjeorganiseren ze in PopEi!

Stevige riffs, een beest achter het drumstel, een bezetenzanger en een shitload aan energie is wat je krijgt bij Life’sElectric. De 4 heren zijn samen met Robin van Loenen(Destine) de studio in gedoken om deze energie tevangen. Het resulteerde in een dampende rockplaat dieLife’s Electric 20 december maar wat graag aan jullie laathoren. Klinkt als: Foo Fighters, Soundgarden, Taking BackSunday en The Used. “Tekstueel en muzikaal is onzenieuwe EP een pad welke wij als band nog niet eerderhebben bewandeld. Het komt vanuit een diepe plekvanuit ons allemaal en bevat onze rauwe emoties”, alduszanger en songwriter Ferry van der Woude.POPEI.NL

Stille Nachto.a. Oscar and the Wolf + FinnAndrews (The Veils) + KovacsWinterfestivalZO 21 DECEMBEREffenaar15.00 uur / € 20,-

Ook dit jaar zal het reizende winterfestival Stille Nachtweer neerstrijken in drie verschillende Nederlandse steden,op zondag 21 december in onze eigen Effenaar! Met dekerstdagen om de hoek, en Sinterklaas weer terug op deboot naar Spanje, zijn dit de ideale dagen om een avondte genieten van intieme shows en een winterse sfeer. Laatje verrassen door een rijke mix van singer-songwriters,americana en indiepop, en kom mee op een onvergetelijkewinterse trip in de Effenaar! Dit jaar met de headliners:Oscar and the Wolf, Finn Andrews en Kovacs.

FOTO MARCEL ZUURMOND

Page 13: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 13

Weihnachtsoratoriumdoor de NederlandseBachverenigingKerstconcert / koorconcertZO 21 DECEMBERMuziekgebouw Eindhoven14.15 uur / Vanaf € 22,- (incl. pauzedrankje)

Bach - WeihnachtsoratoriumBiber - Sonate nr. 2, ‘Maria’s bezoek aan Elisabeth’ uit de RozenkranssonatesBiber - Sonate nr. 16, ‘Beschermengel’, uit deRozenkranssonates

‘Jauchzet, frohlocket!’ Op de laatste zondag voor Kerstkunt u het weer horen, Bachs Weihnachtsoratorium. Wat gaf Bach het kerstverhaal toch prachtig weer. DeNederlandse Bachvereniging kent het oeuvre van demeester uit Leipzig natuurlijk als geen ander. Vorig jaarbegon de NBV een groots project waarin het alles vanBach zal uitvoeren. Dit kerstoratorium was uiteraard snelaan de beurt.Dirigent Jos van Veldhoven. Sopraan Monika Mauch.Alt Meg Bragle. Tenor Benjamin Hulett. Bas MatthiasWinckhler.

3JS Acoustic op Kerstavond!

Kerstbal in EffenaarMet: We All Love 80’s & 90’sDanceWO 24 DECEMBEREffenaar 22.00 uur / € 12,50 (€ 15,- deur)

Waan jezelf terug in de tijd met de meest geweldige hits en beelden uit de jaren 80 en90 in een stijlvol aangeklede Effenaar, uiteraard geheel in kerstsfeer vanavond enachter de draaitafels de mensen van We All Love 80’s & 90’s! Prince, Michael Jackson,

Madonna enGeorge Michaelmaar ook Robin Sen T-Spoon enalle toppers vande jaren 80 en90 passeren derevue. Are youfeeling LastChristmas? In dekleine zaal gaathet dak eroverigens ookgewoon af metrendieren,kneiters van hitsen andereverrassingen.Gezellig swingenwas nog nooit zogezellig.

Oud & Nieuw FestivalWO 31 DECEMBEREffenaar00.30 uur / € 20,-

Grote zaal: SuperstijlKleine zaal: Hillbilly Hooischuur met The Cosmic Carnival Express & The BaboonsCafé: Subtropisch Zwemparadijs ’t Natje

Het allerlaatsteknalfeest van 2014 metSuperstijl, SubtropischZwemparadijs 't Natjeen de HillbillyHooischuur. Het Oud &Nieuw Festival gaatnext level dit jaar. Nogvettere thema’s, nogfijnere acts en driezalen waarin 2015snoeihard van startgaat. In de grote zaal ishet net als voorgaandejaren Superstijl dat denieuwjaarsklok slaat, dekleine zaal wordtomgetoverd tot HillbillyHooi-schuur waar geenchampagne maarmoonshine wordtgeschonken en hetcafé is opeens een vetbroeierig subtropischzwemparadijs met devochtige naam ’t Natje.Fi-Fa-Fissa!

Acoustic KerstconcertWO 24 DECEMBERMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur / € 27,50

Dat de Volendamse songwriters van de 3JS een voorliefde hebben voor echte klassiekers lieten ze tot lof vanfans en pers vorig jaar al tijdens hun tournee Bronnen horen. ‘Het getuigt van moed om zo duidelijk je‘bronnen’ aan te wijzen’, stelde De Telegraaf. Tijdens hun concert maart 2014 in Muziekgebouw Eindhovenvormde de vertolking van Frank Sinatra een prachtig hoogtepunt. Dit seizoen komen de mannen terug vooreen intiem kerstconcert. Geen toeters en bellen, geen Mariah Carey, maar een kleine akoestische band en hettraditionele kerstrepertoire van helden als Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley en The Cats.

Page 14: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN14

Beste Esther,

Hoopte al dat je het niet doorhad. Geloof zelfs dat hetgaandeweg vanzelf ging. Hoe je mij liet vertellen doorvragen te blijven stellen. Geïnteresseerd te zijn.Aandacht te hebben. Te durven doorvragen. Zomakkelijk is het. Belangstelling hebben, open staan voorwie of wat dan ook, de nieuwsgierigheid hebben om geraakt te worden. En terugte raken. Te leren, van twee kanten. En dat begint met de conversatie. Een taal ontwikkelen die past als een jas.Jouw jas. Die je aan kunt doen als het koud voelt. Uit kan trekken als het je teheet wordt. Aan een ander kunt geven als ie het nodig heeft. Even weg kunthangen omdat je als vanzelf gaat. In bewaring kunt geven omdat je de andervertrouwt. Over een plas water kunt leggen zodat degene waar jij om geeft erveilig overheen kan lopen. Een jas vol met zakken om al je eigenaardigheden entalenten uit te voorschijn te halen, zodra je er aan toe bent. Die je van de kapstokplukt, als je weer eens op avontuur gaat. Een jas, gekocht op de groei.We lijken het een beetje verleerd. Om een mooi gesprek te hebben. Het aan tedurven gaan. Elkaar zonder vooroordelen te ontmoeten en er het beste uit tewillen halen. Om er niet meteen nut, resultaat en vervolgdata aan te hoevenplakken. Gewoon, een mooi gesprek, en dan kijken wat er komt. Zien hoe fraai jeverdwaalt. Begrijp me goed, we praten wel veel. Maar zeggen soms zo weinig.Terwijl er slechts een lichte verbale aanraking nodig is om de vonk in de anderaan te steken.Lukt mij ook lang niet altijd. Ben ik me pijnlijk van bewust. Maar daar begint hetdan ook. De conversatie met jezelf. Je nadert de eigen grenzen. Om er overheente kijken en te stappen. Daadwerkelijk te kunnen veranderen.We zijn het een beetje verleerd om te mislukken. Niets zo succesvol als leren vanmislukkingen. Maar ook daarvoor moet je soms dwars door je knieën, je hoeven,je hart en je hoofd. En zo’n conversatie gaat natuurlijk verder dan een columnvan een paar honderd woorden. Tegelijk kan 1 woord al iets in gang zetten. Startde conversatie. Grijp je jas.In een wereld waarin niet alles voor iedereen vanzelf gaat, moeten we op zoeknaar wat verbindt en wat raakt. Het is, wat we de raakbare samenleving noemen.Creativiteit, cultuur en kunst spelen een belangrijke rol in die inclusieve, raakbaresamenleving. Dat is niet alleen een kans, maar ook en vooral een opdracht enverantwoordelijkheid.Het is niet makkelijk. En tegelijk heel simpel. Na een gesprek liever lichtelijkgeblesseerd naar buiten, dan een wereld zonder interesse, liefde en oprechteaandacht. De raakbare samenleving, weet je, is gewoon mensenwerk. Ik kijk uit naar ons volgende gesprek.

Groet, Giel

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & GIELGiel Pastoor reageert op de brief van Esther Bennenbroek (zie pag. 3)

WO 31 DECEMBEROude Rechtbank / 22.00 uur

informatie en line-up:

lafete040.nl FOTO FREEKJE GROENEMANS

MUZIEK

Page 15: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 15

CULTUUR+

WO 6 T/M ZO 10 MEI 2015

Een 5-daagse vliegreis naar twee bruisende steden.Volmoderne architectuur, 19e eeuwse industriëlegeschiedenis, moderne stadsontwikkeling, kunst encultuur. Kortom twee steden waar het verleden, hedenén de toekomst elkaar ontmoeten.

LIVERPOOL, stad aan de Mersy, is een wereldstad! Detijden dat je er alleen kwam voor voetbal en The Beatleszijn voorbij. Er is heel veel meer te doen! Het Albert Dock,het oude havengebied was tot in de jaren tachtig eenvervallen en verlaten gebied. De oude pakhuizen hebbennu een nieuwe bestemming gekregen en tegenwoordig ishet de hotspot van Liverpool. Daar zijn de topmusea, zoalsTate Liverpool, het Merseyside Maritime Museum (allesover de havens, de scheepvaart én de Titanic) en hetInternational Slavery Museum. Het Museum of Liverpool(2011, ontworpen door 3XN) maakt deel uit van hetwaterfront dat steeds verder wordt ontwikkeld. Hethistorische centrum en de maritieme handelsstad staan opde UNESCO werelderfgoedlijst.

Een bezoek aan de Walker Art Gallery staat uiteraard ophet programma. Dit museum bezit een verzamelingschilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst. Metwerk van oude meesters, de pre-raphaelieten, klassiekmodernen als Lucien Freud en Henry Moore enhedendaagse kunstenaars zoals David Hockney en PeterDoig.

Vanzelfsprekend staat er een rondgang op het programmalangs sfeerbepalende architectuur zoals de St. George’sHall, het North Western Hotel de onlangs vernieuwdeCentral Library, één van de grootste openbare bibliothekenin de UK, het Bluecoat Arts Centre, gehuisvest in één vande oudst bestaande gebouwen in Liverpool, de Town Hallen de Philharmonic Hall in Art Deco stijl. Wat betreftmoderne architectuur langs het waterfront is Mann Islandeen blikvanger.

MANCHESTER is een fraaie, sprankelende stad met ietsvan de allure van Londen. Manchester beschikt overinteressante musea, zoals het Museum of Science &Industry gevestigd in een oud treinstation. In deManchester Art Gallery is één van de meest prestigieuzekunstcollecties van Engeland ondergebracht. De Town Hall is een indrukwekkend neogotische gebouw.De Manchester Central Library, onlangs heropend, is eenbezoek meer dan waard, net als Urbis (Ian Simpson) aande Cathedral Gardens in het Millennium Quarter enPiccadilly Gardens. Manchester is de stad waar deindustriële revolutie begon. Dat is te zien op Castlefield,een terrein met oude fabrieken, kanalen,spoorwegviaducten en ijzeren constructies. Hetherontwikkelde gebied is uitgeroepen tot stedelijk erfgoed Een bijzonder museum is het Imperial War Museum North(Daniel Libeskind). Tegenover het IWM North – aan hetwater van Salford Quays- ligt het kunst- en cultuurcentrumThe Lowry (James Stirling en Michael Wilford). Het

centrum maakt deel uit van het eerste stedelijke gebieddat werd ingericht na de teloorgang van de haven- enscheepsbouwfuncties in 1982. Recentelijk is deontwikkeling van dit gebied tot een einde gekomen met deoplevering van de laatste gebouwen van MediaCityUK.

Prijs € 725,- (Let op: prijs onder voorbehoud(afhankelijk van het vliegticket))Inbegrepen Vliegreis Amsterdam - Liverpool, 4hotelovernachtingen in een tweepersoonskamer metbad/douche en toilet, verzorging op basis van logies enontbijt, alle entreegelden, Boottocht in Liverpool,reisbegeleiding en een reader.Niet inbegrepen: Reis- en annuleringsverzekering,ongevallenverzekering, overige maaltijden, vervoer vanen naar Schiphol.

Perk InterieuropleidingenArchitectuur- en Cultuurreis naar Liverpool en Manchester

Page 16: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN16

OM EINDHOVEN

Henriëtte Tol en Anneke BlokEen goed nestDO 27 NOVEMBER / VELDHOVEN DO 4 DECEMBER / HELMOND

Toneelstuk naar het boek vanTessa de Loo, over tweezussen die elkaar het levenzuur maken. Blijven ze stekenin het verleden, of kunnen zehun levens een anderewending geven?

Karin BruersEen warme wintershowDI 2 DECEMBER / VELDHOVEN WO 3 DECEMBER / HELMOND

Karin Bruers stoomt u klaarvoor de feestdagen, samenmet comédienne Christel deLaat en multitalent Frans vander Meer. Inclusief delangverwachte comebackvan Bets van ’t Bènkske!

Peter Tuinman en Liz SnoijinkTot volgend jaar!WO 3 DECEMBER / VELDHOVENVR 9 JANUARI / HELMOND

Een boekhouder en eenhuisvrouw zijn beidengetrouwd met een ander,maar zien elkaar één keer perjaar tijdens een romantischweekendje weg. Naar de internationale toneelklassiekerSame Time Next Year.

Don Kosachenchor RusslandVoices of RussiaZO 7 DECEMBER / HELMONDVR 26 DECEMBER / VELDHOVEN

Het Don Kosachenchor iseen graag geziene gast opde internationaleconcertpodia. Het koor staatonder leiding vanNederlander Marcel‘Nicolajevich’ Verhoeff, en

zingt romantische liederen en muziek uit de Russische-orthodoxe kerk.

De mannen van PetazzieOudejaarsvoorstelling: LefMA 8 DECEMBER / HELMONDZA 27 DECEMBER / VELDHOVEN

Marcel Stevens en PeterAdriaans brengen eenvoorstelling vol improvisatie,verrassingen, humor,ontroering en muziek. Lachen verwonder u samen metde heren over een jaar volgebeurtenissen!

The Black PieceWArd/waRDDI 9 DECEMBER / HELMOND

Zet uw zintuigen op scherpbij deze fraai vormgegevendansvoorstelling-annex-dansfilm waarin uw ogendoor het donker navigerenmet hulp van een live camera.

Agnes van GodWilleke van Ammelrooy, Noortje Herlaaren Eva van de WijdevenDO 11 DECEMBER / HELMOND

Agnes van God vertelt hetverhaal van de jonge noviceAgnes die binnen de murenvan het klooster bevalt vaneen kind onder mysterieuzeomstandigheden.

CombattimentoSolist Gordan Nicolic, vioolZO 14 DECEMBER / HELMOND

Antonio Vivaldi's VierJaargetijden hoort sinds jaaren dag tot het populairsterepertoire uit demuziekgeschiedenis. Ditviertal meeslepende eninspirerende vioolconcerten

verdient deze status dubbel en dwars!

TOP 2000 liveCome togetherWO 17 DECEMBER / HELMOND

Tijdens TOP 2000 Live zult uslechts mondjesmaat gebruikmaken van het zachte pluche.Want daar is dittheaterconcert veel teswingend voor. Met ComeTogether als rode draad

brengt TOP 2000 Live verschillende generaties enmuziekstijlen bij elkaar en versmelten publiek enmuzikanten in een geweldig slotspektakel.

Theater de Schalm VeldhovenHét theater van Veldhoven en omgeving, gelegen in het CityCentrum. De Schalm biedt haar bezoekers een schitterende theaterzaal, intieme filmzaal en een sfeervol Grand Café. Er zijn bijna dagelijks voorstellingen te zien, waaronder veel cabaret en muziek, maar ook voor dans, musicals, toneel en uiteraard jeugdvoorstellingen kunt uhier terecht. De Schalm is ook een bioscoop. Er zijn wekelijks jeugdfilms te zien en tweemaal per maand is er nieuw filmaanbod voor volwassenen. In het naastgelegenGrand Café de Schalm kunt u terecht voor een lekkere bak koffie of thee, een gezellige lunch, borrels met vrienden, collega’s of familie en voor smaakvolle diners. Alles onder één dak dus voor een compleet middagje of avondje uit! Zie je in De Schalm!

FOTO ROBIN HEEMSTRA

FOTO MARTE VISSER

FOTO GOVERT DE ROOS

FOTO JOHN SLUYTER

FOTO DANIËL KROLL

Page 17: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 17

Annie M.G. op SoestdijkAnnet Malherbe, Ria Eimers e.a.DO 18 DECEMBER / HELMOND

Een eenakter van AnnieM.G. Schmidt stond aan debasis van de tragikomedieAnnie M.G. op Soestdijk vanTon Vorstenbosch. Het iseen scherpe en vrolijkeproductie over het huwelijkvan koningin Juliana.

RoedelLenette van DongenVR 19 DECEMBER / HELMOND

Lenette van Dongen doet inRoedel hilarisch verslag vanhet pad naar leiderschap inbange dagen. Hoe geef jeleiding aan de lastigstepersoon ter wereld: jezelf?Het is een hilarische show,omdat kijken naar struikelen

nou eenmaal vermakelijker is dan een winnaar glansrijkover de streep zien gaan.

Peking AcrobatsDI 23 DECEMBER / VELDHOVEN

Chinese ‘dare devils’ in eenshow vol acrobatiek enadembenemende stunts.Deze show kenmerkt zichdoor kracht, souplesse,lenigheid en verbluffendeevenwichtskunsten.

Rhythm of the Dance 15 Year Jubilee TourZA 27 DECEMBER / VELDHOVEN

The National DanceCompany of Ireland viert hun15-jarig bestaan met eenspectaculaire jubileumshow.Een gezelschap metdansers, musici envocalisten zet hun Ierseculturele erfgoed in deschijnwerpers!

Isabelle BeernaertGlassMA 29 DECEMBER / VELDHOVEN

Choreografe IsabelleBeernaert, bekend vanSYTYCD, neemt u mee inhaar gevoelswereld. Vanjongs af aan creëerde zijdansstukken, waarin ze demuziek vertaalt naarlichaamstaal.

Arthur De MusicalArthur en de strijd om Camelot (5+) VR 2 JANUARI / VELDHOVEN

Jeugdvoorstelling gebaseerdop de legende van KoningArthur. Als een jongen wordtgeraakt door de bliksem,ontwaakt hij in de wereld vanzijn lievelingsverhaal.Avontuurlijke familiemusical!

Geert Hoes, Maud Mulder, e.a.Sneeuwwitje De Musical (4+)ZA 3 JANUARI / VELDHOVEN

Het beroemde sprookje‘Sneeuwwitje’ komt naar DeSchalm, in een vrolijk enmuzikaal spektakel datzowel jonge als ouderebezoekers weet te boeien.Inclusief verkleedwedstrijd,afterparty en Meet&Greet!

De Krasse KnarrenGolden Oldies in concertZO 4 JANUARI / VELDHOVENZO 18 JANUARI / HELMOND

Voor hoofdrolspelers AstridNijgh, Martin van Dijk enBarry Stevens geldt: hoeouder hoe gekker. Hoe gaanze dat in goede banenleiden? Een muziektheater-voorstelling met allure!

Theater Speelhuis HelmondTheater Speelhuis laat zich zien vanuit een markant verbouwde kerk in het centrum van Helmond. Waar klassiek en modern samenkomen presenteren wij een brede pro-grammering voor jong en oud. Van cabaret, klassiek, toneel en muziek tot het ondersteunen en laten zien van lokale initiatieven. De komende jaren zullen in het teken staanvan de verandering van tijdelijk naar permanent theater door uitbreiding van verschillende faciliteiten en de samenwerking met de Cacaofabriek (film en pop).Helmond bruist en timmert aan de weg! Wij staan klaar om je te ontmoeten in Theater Speelhuis!

FOTO ANNALEEN LOUWES

FOTO ALEX BRUESSING

FOTO FABRICE HAUWEL

FOTO NICK VAN ORMONDT

FOTO A. ROOYMANS

Page 18: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN18

EXPOIn het Van Abbemuseum Openingstijden Van Abbemuseum

di t/m zo 11.00-17.00 uur (gratis eerste do van demaand 17.00-21.00 uur) Toegangprijs (tenzij andersvermeld) €12,-

Roland SchimmelThe Innocent BodyTentoonstellingZO 21 DECEMBER T/M ZO 5 APRIL 2015Van Abbemuseum

In navolging van de presentatie tijdens GLOW 2014, opent op zondag 21 december het onderzoeksproject The Innocent Body binnen detentoonstelling Er was eens... De collectie nu. Dit onderzoeksproject iseen uniek samenwerkingsproject tussen het Van Abbemuseum en eeninterdisciplinair team van studenten van de TU/e onder leiding van Keesvan Overveld.

Dit project gaat over kijken. Kijken doen we met onze ogen – maar vooral ookmet ons brein. En onze hersenen laten ons niet enkel de dingen zien dieobjectief in de buitenwereld aanwezig zijn; zij produceren ook voortdurendsubjectieve beelden. Een voorbeeld hiervan zijn nabeelden en halo’s,verschijnselen die spontaan in ons gezichtsvermogen ontstaan. In het werk vanRoland Schimmel wordt de werking van deze processen, die in het dagelijksleven onder de drempel van de zichtbaarheid plaatsvinden waarneembaar.

De bezoeker wordt door twee ruimtes geleid - de een licht, de ander donker.De lichte ruimte bevat een muurschildering van Schimmel op een gebogenwand, de donkere een geprojecteerde animatie. Deze animatie, ontwikkeld insamenwerking met studenten van de TU/e onder leiding van Kees vanOverveld, is een digitale nabootsing van de onbewuste innerlijke processendie zo'n belangrijke rol spelen in Schimmels werk.

The Innocent Body belicht verschillen en overeenkomsten tussen enerzijds hetongrijpbare karakter van natuurlijke nabeelden en anderzijds het virtuelekarakter van digitale beelden waarmee wij in ons dagelijks leven voortdurendgeconfronteerd worden. Biologie in relatie tot technologie; fysieke processenin relatie tot virtuele bemiddeling – het zijn belangrijke onderzoeksgebieden indit project. Hoewel er sprake is van manipulatie, vindt de ervaring op eenfysiek niveau plaats – het is een democratische ervaring, gelijk voor iedereenen tegelijk hoogst persoonlijk.

ExpositieT/M ZO 4 JANUARI Philips museum

Wat is de overeenkomst tussen Buster Keaton,Anthony Quinn en James Bond-acteurs Roger Mooreen Pierce Brosnan? Ze maakten allemaal reclame voorPhilips shavers! Nog tot en met 4 januari 2015 zijn zete zien in het Philips museum, in de expositie 75 jaarPhilips shavers. Aan de hand van meer dan tachtigapparaten, diverse reclameaffiches, films en foto’sgeeft de tentoonstelling een uniek overzicht vanPhilips shavers vanaf 1939.

Naast de ‘sigaar’, het ‘eitje’ en het ‘pijp’-model zijn nogmeer bijzondere designiconen te zien, zoals een door dewereldberoemde kunstenaar Corneille beschilderdexemplaar. Bovendien zijn twee – nooit eerdertentoongestelde – prototypes aanwezig van de allereerstePhilips shaver, ontwikkeld door Alexandre Horowitz enAlexius van Dam in 1938.

MoonshaverOok het bijzondere verhaal over de Moonshaver krijgtaandacht in de expositie 75 jaar Philips shavers. In 1969

maakte Philips een proefmodel Moonshaver voor gebruikin ruimtecapsules. Het verhaal gaat dat net vóór delancering wetenschappers van Philips hun nieuwsteproduct aan NASA overhandigden: de Moonshaver. Eeningebouwd stofzuigertje moest ervoor zorgen dat deafgeschoren haartjes niet door de capsule gingen zweven...

Nu, 45 jaar na die grote sprong voor de mensheid, hebbenzowel ruimtereizen als het roterend scheersysteem eenenorme vlucht genomen. De nieuwste Philips shaverSeries 9000 is het technologisch meest geavanceerdePhilips scheerapparaat en is succesvol getest in extremecondities, waaronder gewichtloosheid. Bezoekers van detentoonstelling beleven 75 jaar technologische innovatieop het gebied van Philips shaving.

100 jaar Philips uitvindingen Het Philips museum staat dit jaar voornamelijk in het tekenvan het honderdjarig bestaan van Philips Research. Philipsheeft vele uitvindingen op zijn naam staan om trots op tezijn. In het Philips museum vinden diverse activiteitenomtrent dit thema plaats. In het Philips museum kunnenbezoekers ook Mission Eureka spelen, het innovatieve eninteractieve iPad spel over 100 jaar Philips uitvindingen.PHILIPS-MUSEUM.COM FACEBOOK.COM/PHILIPSMUSEUM

Begrenzt in FlipsideExpositieZA 27 DECEMBER Artspace Flipside15.00 uur / Gratis

Al 6 jaar exposeren ze in Artspace Flipside in decemberde resultaten van de ‘september’ artist-in-residence inTripkau. Dit jaar doen ze het anders: ze houden dewerkperiode in Eindhoven met Tripkau, de meanderendeElbe en de voormalige Oost-Duitse legerplaats ingedachten. De kunstenaars hebben anderhalve maand degalerie van Flipside tot hun beschikking om werk tecreëren. Waar in de kazerne alle vrijheid heerst hebben zedit keer gekozen voor een beperking: de 25 deelnemendekunstenaars krijgen slechts 1,3 m² om hun werk te tonen.Dat mag lang zijn, maar net zo goed breed of dik. En danis er één wand van de galerie stevig gevuld.

75 jaar Philips shavers in het Philips museum

ROLAND SCHIMMEL, THE INNOCENT BODY, 2014. COURTESY DE KUNSTENAAR

Page 19: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 19

ART

In deze donkere dagen voor Kerst het schitterende StarryNight fietspad Van Gogh- Roosegaarde al bezocht?Het fietspad ligt tussen de Collse en Opwettense watermolenop de grens van Nuenen en Eindhoven.Met de officiële opening op 12 november is het internationaleVan Gogh jaar 2015 gestart. Let de komende maanden op onsprogramma-overzicht op vgvn.nl.

Van AbbemuseumBilderdijklaan 10DoorlopendEr Was Eens… De Collectie Nu

t/m 10 januari Mix Match Museum

t/m 30 januariElisabeth TonnardKunstenaarsboeken 2003 - 2014

t/m 29 maart Staging the message – The openwork of Jan van Toorn

t/m 29 maartSachi Miyachi, The Fall - Transitioninto the betterHet oog

21 december t/m 5 aprilRoland SchimmelThe Innocent Body

Permanente expositieDan PerjovschiWandtekeningen

Artspace FlipsideTarwelaan 56a27 december (vanaf 15.00 uur)Begrenzt

Philips MuseumEmmasingel 31t/m 4 januari75 jaar Philips shavers

MU | Strijp STorenallee 40-06t/m 22 februariMatter of LifeGrowing new Bio Art & Design

TACVonderweg 1t/m 13 decemberBUCK

Philips MuseumEmmasingel 31t/m 4 januari 201575 jaar Philips shavers

VincentreBerg 29, Nuenent/m 31 decemberVan Goghs schildersvrienden uitEindhovent/m 26 januariKunstwerken van Geert en OkkeWeerstandPermanentErvaar het leven van Van Gogh inNuenen

Diverse locaties Eindhovent/m medio 2015PROUD: Co-design: mensvriendelijkontwerp

Ton Smits Huis wenst u een fijne Kerst!Kom een kijkje nemen in ons museum en maak kennis met de veleKerstcartoons. Wilt u een leuke foto van uw kind(eren) maken? Wij hebben een heel grappig fotobord in ons museum. Dus maak die foto met uw smartphone!

Medewerkers Ton Smits Huis

Wij zijn elke woensdag geopend (Jacob Reviuslaan 25) van 11.00 tot 17.00 uur en op telefonische afspraak (040 211 47 86).TONSMITSHUIS.NL

Matter of Life in MUGrowing new Bio Art & DesignExpositieVR 28 NOVEMBER – ZO 22 FEBRUARI 2015Opening 28 november / 20.00 uurMU

Duiven, menselijke stamcellen, schimmels, snijbloemen – zo’n beetje alles wat leeft kan hetmateriaal zijn voor bio-kunst en design. Voor Matter of Life gaat MU met gastcurator WilliamMyers op zoek naar de meest spraakmakende onderzoeksprojecten op het snijvlak vanbiowetenschap, kunst en design.

Negen kunstenaars en ontwerpers, waaronder de drie winnaars van de Bio Art & Design Award 2014,presenteren hun werk. Ze voelen zich thuis in het grensgebied tussen kunst en wetenschap, realiteit enverbeelding en lopen voorop in deze dynamische discipline.

Voor Jalila Essaïdi, Charlotte Jarvis, Center for Genomic Gastronomy, Mike Thompson & ArneHendriks, Heather Dewey-Hagborg en het BCL collectief geeft de complexiteit van werken met levendmateriaal een extra dimensie. Ze experimenteren, hacken en manipuleren erop los met fascinerendegevolgen. Wat te denken van een zebravinkje dat kijkt naar de hersencellen waarmee het de wereldwaarneemt? Een doelloos ronddrijvende vetberg, de intense confrontatie met een kankergezwel, ofeen spray die je DNA-sporen uitwist?

Wat de werken verbindt, is een gevoel van urgentie. Elk project roept indringende vragen op over wiewe nou eigenlijk zijn als mensen, als levende wezens, en waar de ontwikkelingen in debiowetenschappen ons heen voeren.

Winnaars van de BAD Award klaar voor publiek!Ingrijpen in de evolutie om de perfecte postduif te creëren, eetbare schimmels ontwikkelen die groeienop giftig afval als plastic, en nieuwe maritieme leefomgevingen introduceren waarop de culturen vanmensen, planten, vissen en schaaldieren samenkomen. Deze drie voorstellen werden uitgeroepen totwinnaars van de Bio Art & Design Award 2014, een competitie voor jonge kunstenaars en ontwerpersdie met veelbelovende biotechnologische projecten de grenzen van kunst en wetenschap verleggen.

De prijs ging naar Studio PSK met The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon; Julia Kaisingeren Katharina Unger met Fungi Mutarium; en Špela Petrič met Naval Gazing. Elk team kreeg zesmaanden de tijd om hun plannen uit te voeren in nauwe samenwerking met vooraanstaandeNederlandse researchteams. De opwindende resultaten van die samenwerking zijn deze winter alsonderdeel van Matter of Life te zien in MU.

Page 20: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN20

AGENDA DECEMBERMAANDAG 1Parktheater Eindhoven20.30 u (19.30 u inleiding) • toneelNoord Nederlands ToneelDe laatkomer€ 25,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekJan Smit€ 37,5021.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert Desi andCody & Gene Williams€ 10,-

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekMichael Moore Septet€ 13,-

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e20.00 - 21.45 u - FilmSin City: a dame tot kill for 3D€ 8,- / Studenten € 4,-

DINSDAG 2Parktheater Eindhoven20.00 u • showMomixDream Catcherv.a. € 25,-20.30 u • dans / muziektheaterISHISHues - Vaders / Gene€ 15,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekDe gehoorde stilteLuistercursus door Frank de Munnik€ 12,-

Effenaar19.30 u • MuziekMilow€ 25,-

Theater de Schalm20.15 u • CabaretKarin BruersEen warme wintershow€ 23,-

Theater Speelhuis20.15 u • CabaretLeon van der Zanden REBEL€ 19,50

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e20.00 - 21.45 u - FilmSin City: a dame tot kill for 3D€ 8,- / Studenten € 4,-

WOENSDAG 3Parktheater Eindhoven20.00 u (19.15 u inleiding) • toneelBram van der Vlugt, Kitty Courbois enThom HoffmanMoessonv.a. € 19,5020.30 u • cabaretErik van MuiswinkelSchettino! (reprise)€ 25,-20.30 u • cabaretLeon van der ZandenPresentatie Comedy Academy€ 7,50

Muziekgebouw Eindhoven19.00 u - MuziekASML Charity Concert€ 15,-

Natlab door Plaza Futura15.00 u • Film/JeugdSolan en Ludwig en deSneeuwmachine€ 5,50 / volwassenen € 6,5019.30 u • FilmUne nouvelle Amie€ 8,5020.15 u • FilmFilmquiz€ 3,-

Theater de Schalm20.15 u • ToneelPeter Tuinman en Liz SnoijinkTot volgend jaar!€ 28,-

Theater Speelhuis20.15 u • CabaretKarin BruersEen warme wintershow€ 21,50

PopEi20.00 u • MuziekPUURliedjes Singer-songwriters in het PopEi-caféGratis

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e20.00 - 21.45 u - FilmSin City: a dame to kill for 3D€ 8,- / Studenten € 4,-

Blauwe Zaal Auditorium TU/e12.40 u tot 13.35 u - HappinessHappinessGratis

Gaslab TU/e20.30 u • MuziekFuse€ 5,- / Studenten gratis

DONDERDAG 4Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretDe Bloeiende MaagdenToen neuken nog gewoon was€ 19,5020.30 u • toneelNachtgasten 2Het wonder van Nachtgasten€ 15,-

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertArte Duo€ 2,-

Natlab door Plaza Futura20.30 u • TheaterCompagnie De Koe en Tg Stan The Marx Sisters€ 17,50Film • vanaf deze datumWhite GodThe Salt of the EarthMary Heurtin

Theater Speelhuis20.15 u • ToneelHenriëtte Tol en Anneke Blok Een goed nest€ 23,50

VRIJDAG 5Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretGuido WeijersDe Oudejaarsconférence 2014 (try out)€ 26,5020.30 u (19.30 u inleiding) • dansICKamsterdam 5:Echo€ 19,50

Theater de Schalm20.15 u • MuziekTribute2BobMarley Bob Marley's Reggae Night€ 20,-

20.30 u • CabaretK & MAlvast bedankt€ 16,-

SCALA TipoTango21.00 u • DansArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 6Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretDolf JansenOudejaars 2014v.a. € 18,50

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekThe Mad Trist + Rhinorino€ 5,-

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions Jennah Bell (UK)Gratis20.15 uDe Dijk€ 27,50

Effenaar20.30 u • MuziekMan From The South€ 10,-22.00 u • MuziekST8MENT presents: Synth & Beat€ 15,- (voorverkoop) / € 20,- (deur)23.00 u - MuziekHeibel! met o.a. Nachtdieren + CafeTuesday + Room 306Gratis

Van Abbemuseum14.00 u tot 16.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,- reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Dynamo19.00 u • MuziekGo Go Berlin€10,-

Catharinakerk14.25 u • Muziek in de CathrienCollegium Vocale Eindhoven enCollegium Musicum Catharina€ 7,- / CJP/stud./kinderen Gratis

PopEi19.30 u • MuziekBandenspanning Spannende strijd tussen 5 live bands € 3,50

Theater de Schalm19.30 u • MuziekJoyce Stevens & Mijne Heeren Jazz and Wine € 25,-

Theater Speelhuis20.15 u • ToneelPieter DerksZo goed als nieuw€ 22,50

Tuchthuis21.00 u • MuziekEstelle’s ChoiceGratis

ZONDAG 7Parktheater Eindhoven14.00 & 16.00 u • muziektheater 3+Het ZandkasteelOp de boerderij€ 17,50 (volw) € 15,- (kind)

Muziekgebouw Eindhoven15.00 u • Muziek50 jaar Misa Criolla en NavidadNuestra€ 17,50

PopEi16.00 u • MuziekRobert Hugh Brown Singer-songwriter in het PopEi-caféGratis

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekJJ Cale Tribute BandGratis

Van Abbemuseum13.00 u tot 13:45 u • Cultuur+/JeugdGratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

14.00 u tot 15.00 u • Cultuur +Special Guests Rondleiding ingebarentaal voor doven enslechthorendenGratis / [email protected]

Natlab door Plaza Futura16.00 u • TheaterPaul & Menno de Nooijer Half The Horizon€ 14,50

Theater Speelhuis14.30 u • ConcertDon Kosachenchor RusslandVoices of Russia€ 29,-

MAANDAG 8Parktheater Eindhoven20.30 u • international comedyDa Bounce Comedy Nights 2€ 27,50

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert Wolf inLoveland & Bear Traa€ 10,-

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekBatik€ 11,-

Theater de Schalm20.15 u • CabaretDe mannen van PetazzieOudejaarsvoorstelling: Lef€ 17,50

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e20.00 u 22.00 u • FilmA most wanted man

DINSDAG 9Parktheater Eindhoven20.00 u (19.15 u inleiding) • operetteOpera ZuidDe/die/the Fledermausv.a. € 22,5020.30 u • cabaretBlind Date 3Theaterbezoek op goed geluk€ 12,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekTwan Huys & Lavinia Meijer harpVanaf € 17,50

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e20.00 u 22.00 u • FilmA most wanted man

Theater Speelhuis20.15 u • DansWArdwaRDAnn van den BroekThe Black Piece€ 22,50

WOENSDAG 10Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekTop 2000 liveCome Togetherv.a. € 22,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekTon Koopman klavecimbel & TiniMathot klavecimbel€ 32,-20.15 u • MuziekCarminho€ 19,-

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders (try out)€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Café Wilhelmina20.00 u • MuziekFolkbal

Dynamo19.00 u • MuziekHopes Die Last + Despite My DeepestFear + The Royal€10,-

DE BLOEIENDE MAAGDEN IN PARKTHEATER EINDHOVEN

FOTO: GOVERT DE ROOS / GIJS KUIJPER

Page 21: UIT IN EINDHOVEN december 2014

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e20.00 - 22.00 u • FilmA most wanted man

Blauwe Zaal Auditorium TU/e12.40 u • 13.35 u • LezingDe geplaagde mens Gratis

Theater Speelhuis20.15 u • MusicalWilleke Alberti, Ellen Evers, Rosalie deJong e.a De Jantjes € 36,50

DONDERDAG 11Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaret / muziektheaterKommil FooHet Bestandv.a. € 22,5019.30 u (18.45 u inleiding) • toneelToneelgroep AmsterdamScènes uit een huwelijk€ 29,50

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumComing HomeIn order of disappearance

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders (try out)€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertLars Niederstrasser, saxofoon & Evavan Grinsven, saxofoon

Effenaar19.30 u • MuziekMethod Man & Redman€ 35,-

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumMr Turner

TAC 20.20 u • LezingPechakucha Eindhoven Vol. 16Gratis

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekThe Wilhelmina Bluesband€ 5,-

CKE-concertzaal12.30 - 13.15 u • MuziekMusic for LunchGratis

Carte BlancheTheater • Vanaf deze datumLiesbeth speelt: Sluiers

Theater Speelhuis20.15 u • ToneelWilleke van Ammelrooy, NoortjeHerlaar en Eva van de Wijdeven Agnes van God€ 27,50

Groendomein WasvenVanaf deze datum • Cultuur+Levensgrote KerststalEen aangeklede kerstGratis

VRIJDAG 12Parktheater Eindhoven19.00 u • balletSint Petersburg BalletDe Notenkrakerv.a. € 29,5019.30 u (18.45 u inleiding) • toneelToneelgroep AmsterdamScènes uit een huwelijk€ 29,50

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders (try out)€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekKurt Elling & Jazz Orchestra of theConcertgebouw€ 27,50

Effenaar / Dynamo16.00 u • MuziekEindhoven Metal MeetingVanaf € 45,-23.00 u • MuziekMetal Meeting Afterparty in DynamoGratis

Popei, Klokgebouw21.00 u tot 01.00 u • MuziekCKE & Rebelbass DJ-school ‘5 Years Party Night’Gratis

MarktVanaf deze datum • Cultuur+Schitterende Schaatsbaan

Theater Speelhuis20.15 u • CabaretDe mannen van Petazzie Oudejaarsvoorstelling: Lef! € 17,50

SCALA TipoTango21.00 u • DansArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 13Parktheater Eindhoven20.00 u • showCape Town Opera ChorusAfrican Angelsv.a. € 24,5020.30 u • toneelWim Daniëls en Yvonne GijsbersSlowen en schuren€ 17,5020.30 u • cabaretThe Laughing LizardBoom Chicago South 2€ 13,50

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders (première)€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven14.15 u • MuziekJolanda Zwoferink€ 7,5016.00 u • MuziekBlue Note ClubSessionsBart WirtzGratis19.30 u • MuziekNederlands Blazers Ensemble€ 10,-20.15 u • MuziekPhilharmonie Zuidnederland / Isabellevan Keulen Vanaf € 15,-

Effenaar12.00 u • MuziekEindhoven Metal MeetingVanaf € 45,-20.00 u - MuziekLEFT (afscheidsshow)Gratis

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumSilent Ones20.30 u • FilmNotallwhowanderarelostBenjamin Verdonk / Toneelhuis€ 16,50

Café Wilhelmina21.00 u • MuziekLEFT ( Afscheidsshow)Gratis

Van Abbemuseum14.00 u tot 16.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,- reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Catharinakerk14.25 u • KamerMuziek in de CathrienBarokensemble ‘La Gamme’ enCaroline Spanjaard€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

CKEDansworkshop CKE Open Podium DansDiverse prijzen

Theater de Schalm20.00 u • TheaterVeldhoven en regioVeldhovense Revue€ 24,50

Theater Speelhuis20.15 u • CabaretDe mannen van PetazzieOudejaarsvoorstelling: Lef! € 17,50

Groendomein Wasven13.00 - 17.00 u • Cultuur+KerstmarktGratis

Tuchthuis21.00 u • MuziekEstelle’s ChoiceGratis

Oude Rechtbank22.00 u • MuziekChateau Techno

ZONDAG 14Parktheater Eindhoven14.00 & 16.00 u • muziektheater 3+Sesamstraat TheaterKerst in Sesamstraat€ 19,5020.30 u • cabaretDe mannen van PetazzieLef€ 18,-

Muziekgebouw Eindhoven14.15 u • Muziek45 jarig jubileum Symfonie OrkestEindhoven€ 20,-15.30 u • MuziekBoris Giltburg pianoVanaf € 17,50

Effenaar19.30 u • MuziekBo Saris€ 17,50

TAC 11.00 u • BeursPlaatwerk: Platen & cd Beurs€ 2,-

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekVoltage + The Blackwater ExperienceGratis

Van Abbemuseum13.00 - 13,45 u • Cultuur+/JeugdGratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs14.00 u tot 16.00 u • Cultuur+Special Guests Rondleiding ingebarentaal voor blinden enslechtziendenGratis / [email protected]

Kasteel Geldrop12.00 u • KamermuziekScholtes & Janssens (pianoduo)€ 18,- (tot 12 jaar € 8,-

DECEMBER 2014 21

FOTO MARCO BORGGREVE

AANMODDERFAKKER IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

ISABELLE VAN KEULEN MET PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND IN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

Page 22: UIT IN EINDHOVEN december 2014

AGENDA DECEMBERPopEi15.00 u • MuziekWatDePopSchaft Jonge talenten vers uit de oefenruimte€ 2,-

Theater de Schalm20.00 u • TheaterVeldhoven en regioVeldhovense Revue€ 24,50

Theater Speelhuis15.00 u • ConcertCombattimentoSolist Gordan Nikolic, viool€ 34,50

SCALA TipoTango17.00 u • DansArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / Gratis kennismaken

MAANDAG 15Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretDe mannen van PetazzieLef€ 18,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekOrchestre National de FranceVanaf € 28,-21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert MathijsLeeuwis bandSupport: Roland Verstappen€ 10,-

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmAanmodderfakker€ 7,50 / Studenten € 3,50

DINSDAG 16Parktheater Eindhoven20.30 u • beeldend toneelJakop AhlbomHorror€ 21,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekMarillion€ 39,-20.30 u • MuziekVriendentafelGratis

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmAanmodderfakker€ 7,50 / Studenten € 3,50

WOENSDAG 17Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretSjaak BralVaarwel 2014€ 21,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekJoshua Bell viool & Alessio Bax pianoVanaf € 24,-20.15 u • MuziekEric Vloeimans & Holland BaroqueSociety€ 25,-20.15 u • MuziekBugge Wesseltoft€ 19,-

Popei, Klokgebouw18.00 u tot 22.30 u • MuziekCKE & Rebelbass DJ-school ‘JubileumOpen Avond’Gratis

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmAanmodderfakker€ 7,50 / Studenten € 3,50

Gaslab TU/e20.00 u tot 23.30 u • MuziekDe kleinste Prijs van Nederland€ 5,- / Studenten gratis

Blauwe Zaal Auditorium12.40 u • LezingIslamic StateGratis

Theater de Schalm20.00 u • TheaterVeldhoven en regioVeldhovense Revue€ 24,50

Theater Speelhuis20.15 u • ConcertTOP 2000 LiveCome Together € 28,50

DONDERDAG 18Parktheater Eindhoven20.30 u • showNieuw Utrechts Toneel / MarcelOsterop i.s.m. Het Zuidelijk ToneelOrde van de Dag Ouds&Nieuws show2014€ 16,50

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertFontys Bigband o.l.v. Maino Remmers€ 2,-20.15 u • MuziekBlue Night Concerts: New CoolCollective€ 18,-

Effenaar19.30 u • MuziekNovastar€ 22,50

Centrum Eindhoven19.00 - 22.00 u • HardloopevenementSanta Run Eindhoven€ 15,- / Voorverkoop € 12,50

Theater de Schalm20.00 u • TheaterVeldhoven en regioVeldhovense Revue€ 24,50

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumUne Nouvelle Amie

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Theater Speelhuis20.15 u • ToneelAnnet Malherbe, Ria Eimers, Trudy deJong en Saskia TemminkAnnie M.G. op Soestdijk€ 30,-

VRIJDAG 19Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretKarin BruersDe Warme Wintershow€ 25,-20.30 u • toneelAdelheid Roosen en George GrootHetty & George€ 17,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekSt. Jacobs Kammarkör StockholmVanaf € 20,-

Effenaar19.30 u • MuziekKing of the World€ 14,-

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

TAC 20.00 u • TheaterTactics€ 5,-

United C Lightclub20.30 u • DansSeasoning Part 4€ 7,50

Wim van Doorne Muziekkiosk19.00 u tot 21.00 u • MeezingavondXMAS Sing-AlongGratis

Catharinaplein, Wilhelminaplein, 18 Septemberplein15.00 - 20.00 u • Publieke talentenshowShow us your talentGratis

Theater de Schalm20.00 u • TheaterVeldhoven en regioVeldhovense Revue€ 24,50

Theater Speelhuis20.15 u • CabaretLenette van DongenRoedel€ 24,50

SCALA TipoTango21.00 u • DansArgentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 20Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretKarin BruersDe Warme Wintershow€ 25,-20.30 u • cabaretThe Laughing Lizard 2€ 13,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions BatikGratis20.15 u • MuziekAlain Clark€ 27,50

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Effenaar20.00 u • MuziekBig Business€ 10,-22.00 u • MuziekSAW vs Breek: Eptic + Dom & Rolandb2b Klute + Spag Heddy + BennyPage + Sleeper€ 12,50 (voorverkoop) / € 15,- (deur)

TAC 20.00 u • FilmKino Talk #5Gratis

Van Abbemuseum14.00 u tot 16.00 u • JeugdFamiliekunstclubreserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

United C Lightclub20.30 u • DansSeasoning Part 4€ 7,50

Tuchthuis21.00 u • MuziekEstelle’s ChoiceGratis

Catharinakerk14.25 u • KoorMuziek in de CathrienTilburgs Byzantijns Koor€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

PopEi20.00 u • MuziekLife’s Electric EP Release Party inPopEi€ 5,-

Theater Speelhuis20.15 u • CabaretJeroen LeendersGeen Idee€ 17,-

ZONDAG 21Parktheater Eindhoven11.00 & 15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven14.15 u • MuziekNederlandse BachverenigingVanaf € 22,-

Effenaar15.00 u • MuziekStille Nacht€ 20,- (voorverkoop) / € 25,- (deur)

Café Wilhelmina12.00 u • Cultuur+ Kerstmarkt WilhelminapleinGratis17.00 u • MuziekThe Wyatt Christmas TrioGratis

PopEi16.00 u • MuziekSinger-songwriter in het PopEi-caféGratis

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Dynamo19.00 u • MuziekBlitz Kids€ 10,-

Oude Rechtbank15.00 - 19.00 u • MuziekCKE CaféGratis

Piet Hein Eek16.00 u • Muziekaxesjazzpower: Jeroen van Vliet€ 12,50

Grand Café Berlage15.00 u • MuziekBart in de B.Vaste KerstmannenGratis

Theater de Schalm11.00 u • MuziekThe London QuartetChristmas with the London Quartet € 20,-20.15 u • MuziekElvis MattersKerstshow met Bouke€ 40,-

MAANDAG 22Parktheater Eindhoven11.00 & 15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert Ad vanMeurs & Friends€ 10,-

Theater de Schalm10.30 & 13.30 u • JeugdtheaterDirk Scheele Warme handen koude voeten€ 14,-20.15 u • MuziekKempenkoorPieken met kerst II€ 22,-

DINSDAG 23Parktheater Eindhoven15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • Muziek/JeugdWishful Singing & Bert van den Brink€ 7,50 / volwassenen € 10,-

Van Abbemuseum13.00 - 13.45 u • Cultuur+/JeugdGratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Theater de Schalm20.15 u • ShowPeking Acrobats € 30,-

WOENSDAG 24Parktheater Eindhoven15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • Muziek3JS Acoustic Christmas€ 27,50

UIT IN EINDHOVEN22

FOTO: CHARLIE DE KEERSMAECKER

NOVASTAR IN EFFENAAR

Page 23: UIT IN EINDHOVEN december 2014

DECEMBER 2014 23

Café Wilhelmina18.00 u • Cultuur+ Fakkeltocht 2014Gratis

DONDERDAG 25Parktheater Eindhoven11.00 & 15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

PopEi18.00 u • MuziekKerst in PopEi Diner, kaarslicht en singer-songwritersGratis (exclusief diner)

VRIJDAG 26Parktheater Eindhoven11.00 & 15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,5018.00 u • MuziekKerst in PopEi Diner, kaarslicht en singer-songwritersGratis (exclusief diner)

Effenaar20.30 u • MuziekLiptease - kerstshow€ 12,5022.00 u • MuziekAtmoz Classics€ 15,- (voorverkoop) / € 20,- (deur)

Café Wilhelmina16.00 u • MuziekKerst Open PodiumGratis22.00 u • MuziekDJ Peter

Theater de Schalm14.30 u • ConcertDon Kosachenchor RusslandVoices of Russia€ 35,-

Theater SpeelhuisVanaf deze datum • MusicalDe Helmondse MusicalBerry, de musical

SCALA TipoTango17.00 u • DansArgentijnse tango: Xmas salonExtra lange milonga € 7,- / vanaf 21.00 € 5,-

ZATERDAG 27Parktheater Eindhoven11.00 & 15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions Rebekka Ling & BandGratis

Effenaar22.00 u • Muziek80’s AndersGratis

Catharinakerk14.25 u • OrgelMuziek in de CathrienRuud Huijbregts€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Tuchthuis21.00 u • MuziekEstelle’s ChoiceGratis

Theater de Schalm20.15 u • CabaretDe mannen van PetazzieOudejaarsvoorstelling: Lef€ 17,-13.30 u • ShowRhythm of the Dance 15 Year Jubilee Tour€ 36,-

Arno Huibers Theaterruimte15.00 u • TheaterKonsjerto- Kerstvoorstellingt/m 16 jaar € 9,- / Volwassenen € 16,-

ZONDAG 28Parktheater Eindhoven11.00 & 15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • Muziek/JeugdTomte€ 7,50 / volwassenen € 10,-

Effenaar19.30 u • MuziekGers Pardoel€ 15,-

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekRockcity Meets Skatown: Bang BangBazooka + Mark Foggo Support:Timebomb€ 10,-

Van Abbemuseum13.00 - 13.45 u • Cultuur+/JeugdGratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Natlab door Plaza Futura11.30 u • FilmKlassieker: Gone with the wind€ 8,- / € 7,-

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Theater de Schalm20.15 u • ShowLA The VoicesDit zijn wij€ 29,-

MAANDAG 29Parktheater Eindhoven15.00 u • circusInternationaal KerstwintercircusVanaf € 7,50

Natlab door Plaza Futura19.00 u • FilmKlassieker: Gone with the wind€ 8,- / € 7,-

Sectie C20.30 uur • TheaterNatlab door Plaza FuturaAfslag Eindhoven - Waldo & TheOutsiders€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteertBarrelhouse€ 15,-

Theater de Schalm20.15 u • CabaretIsabella Beernaert Glass€ 30,-

DINSDAG 30Parktheater Eindhoven20.30 u • musical / amateurTheaterplanCarmen, de musical€ 20,-

Van Abbemuseum13.00 - 13.45 u • Cultuur+/JeugdGratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

WOENSDAG 31SCALA TipoTango17.00 - 20.45 u • Cultuur+Diner-dansant Sylvester€ 25,- / reserveren via [email protected] u • DansArgentijnse tango: danssalonSylvesternacht€ 10,-

Theater de Schalm20.15 u • ToneelArijan van Bavel, Dirk van Vooren e.a.Taxi, Taxi (derniere)€ 26,-

Oude Rechtbank22.00 u • MuziekEnsuite Deep Till Dawn

Effenaar00.30 u • MuziekOud & Nieuw Festival€ 20,- / early bird: € 15,-

PODIAAcademisch GenootschapParklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nlArchitectuurcentrum Eindhoven (Natlab)Kastanjelaan 500 • 040 2946845 architectuurcentrujunindhoven.nlArno Huibers TheaterruimteKalverstraat 11 • 040 281 64 83 arnohuibers.nlaxesjazzpowerPostbus 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nlCafé WilhelminaWilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nlCarte BlancheJan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nuCatharinakerkKerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nlCKE-muziekschool Pastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nlDynamoCatharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nlEffenaarDommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nlFilmhuis de Zwarte DoosTU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nlFlipside / Zesde KolonneTarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nlGrand Café BerlageKleine Berg 16 • 040 245 74 81 berlage.nlGroendomein WasvenCelebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nlMuziekgebouw EindhovenHeuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nlOude RechtbankStratumseind 32 • 040 291 04 50 ouderechtbank.nlParktheater EindhovenTheaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nlPerk InterieuropleidingenVisserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nlphilharmonie zuidnederlandHeuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 brabantsorkest.nlPiet Hein EekHalvemaanstraat 30 • 040 285 66 10 pietheineek.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories / BroetKastanjelaan 500 • 040 294 68 48 [email protected] baltanlaboratories.orgPopEiKlokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nlRHCeRaiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nlStudium Generale, TU/eDen Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sgTAC - Temporary Art CentreVonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nuTheater de SchalmMeiveld 3 Veldhoven • 040 253 35 78 deschalm.comTheater ‘t SpeelhuisKromme Steenweg 29 Helmond • 0492 587 000 theaterspeelhuis.nlTipotangoScala, Kanaalstraat 6 • [email protected] tipotango.nlUnited-CKleine Berg 62 • tel. 040 237 12 77 • united-c.nl

MUSEA / GALERIES5minutenmuseumGebouw SBX Strijp-S (ingang Glaslaan) 5minutenmuseum.nlAtelier AanschotElla Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Cartoonmuseum Ton SmitsJacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nlDesignhuisStadhuisplein 3 • 040 232 97 20 designhuis.comEindhoven MuseumBoutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nlde FabriekBaarsstraat 3 • 040 255 15 30 defabriekeindhoven.nlKruisruimteGen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nlMUEmmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Pennings, GalerieGeldropseweg 61b • 040 293 02 70 galeriepennings.nlPhilips MuseumEmmasingel 31 • 040 235 90 30 • [email protected] Geeststraat 44 • 040 245 29 61 salonsalon.nlStichting PEKKanaalstraat 8 • stichtingpek.nlVincentreBerg 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nlVan AbbemuseumBilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Yksi Expo/WinkelTorenallee 22-04 • 040 780 50 33 yksi.nl

ADRESSEN

DE MANNEN VAN PETAZZIE IN THEATER DE SCHALM, THEATER SPEELHUISEN PARKTHEATER EINDHOVEN

Page 24: UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN.NL

nieuw eetconcept Tuchthuis:

Ballen & Bieren 1. Speciale Tuchthuis sanctie

2. Verplicht 25% korting op het eten

3. Gratis toegang tot het avondprogramma.

Actie loopt van 20 november t/m 30 december 2014

Introductie-actie voor Uit in Eindhoven-lezers