12. Uit in Arnhem magazine december 2013

32
UITINARNHEM.NL december 2013 GRATIS UIT Arnhem UIT Eten in Lounge 8 Rozet trakteert UIT met Herman Kaiser Winters UIT in Arnhem ARNHEM het jaar UIT! UI Winterzoen Arnhem TOP2000

description

Uitmagazine voor Arnhem en omstreken

Transcript of 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

Page 1: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uitinarnhem.nl december 2013

g r a t i s

uit arnhem

UIT Eten in Lounge 8

Rozet trakteert

UIT met Herman Kaiser

Winters UIT in Arnhem A r n h e m

het jaar UIT!ui

Winterzoen

Arnhem TOP2000

Page 2: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013
Page 3: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 3

inhoud

13

Cover Fotografie Eva Broekema Styling Annet Veerbeek Kraag Bartinki Visagie Heleen Florijn Model Roxanne @ 77Models

04-05 UIT met Burgemeester

Herman Kaiser

06-09 UIT in Winter in Arnhem

10 Column 3v12 Gelderland

11 UIT Eten Lounge 8

12 Bookreview

13 Made IN Willem Hofstede

14-16 UITgelicht Rozet trakteert

17 Straatvraag

18-19 Winterzoen uit de Steenstraat

20-21 TIPs van de maand

22-23 Programma Het TOP2000 gevoel

24 Interview Het Geluid Van Stilte

25 Interview Kwartet

26-31 UITagenda

COLOFOnOntwerp Hannie van den BerghRedactie Nicole Beaujean, Eva Broekema, Marieke van Kessel, Freekje Mollenhof, Judith Zwikker, Annet Veerbeek, Niels Jansen, Phebe KloosDrukkerij Senefelder MissetUitgever Mwork-s

COnTACTGEGEVEnSMwork-s, Marieke van KesselVelperplein 19, 6811 AH ArnhemT 026 355 49 76, F 026 355 44 [email protected]

De kopij voor februari editie graag aanleveren voor woensdag 5 januari.

Ga naar www.uitinarnhem.nl

11

14-16

04-05

22-23 24

Page 4: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013

uit met

Onze burgemeester is een ware Kerst-man

Page 5: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013

uit mettekst nicole Beaujean foto Eva Broekema

“Ik ben een romantisch type,” steekt burgemeester Herman Kaiser van wal. “Ik héb iets met kerst, altijd al gehad, als kind al. En zeker de Advent, voorbereidingstijd tot dit feest van het licht, vind ik een bijzondere periode. Verlangen we niet allemaal naar geborgenheid en licht? Bij ons thuis verschijnt de kerstboom zo dicht mogelijk op de feestdagen, pas in het laatste weekend vóór kerst. We plaatsen een mooie kerststal van houtsnijwerk. En we bezoeken de nachtmis, al weet ik nog niet of dat dit jaar in Arnhem of in mijn geboorteprovincie Limburg zal zijn. Ik ben een trouwe kerkganger; kerkbezoek biedt mij reflectie en rust in m’n kop.”

KerstkalkoenOnze kersverse burgervader is met recht een Bourgondiër en staat met enige regelmaat en veel plezier in de keuken. “Ik ben een hobbykok. En mijn kerstkalkoen is onovertroffen, al zeg ik het zelf. Op kerstzaterdag doe ik hoogst persoonlijk alle bood-schappen, het liefst bij plaatselijke speciaalzaken. Ik houd ervan om te koken voor onze hele familie en veel visite. Sterker nog: in onze familie kennen we zelfs een dérde kerstdag, de verjaardag van mijn moeder en een waar familiefeest. Dat samenzijn met geliefden is me heel dierbaar.”

Sinterklaas in de KeldersToch is de decembermaand voor burgemeester Kaiser bepaald niet alléén een periode van binnen zitten, contemplatie en cocoonen. Zijn iPad staat boordevol gevulde agendavakjes; om bij voorbaat moe van te worden. “En dat is dus niet het geval,” repliceert de burgemeester. “Ik wil juist op zo veel mogelijk plek-ken zijn om de voorbereiding op kerst te vieren. Dat voelt niet als werken; daar krijg ik juist ontzettend veel energie van.Ik bezoek kerstmarkten en –concerten om op die manier zo veel mogelijk verschillende Arnhemse wijken en bewoners beter te leren kennen. Zo heb ik me laten vertellen dat Sinterklaas hier elk jaar in de Historische Kelders verblijft. Daar wil ik natuurlijk bij zijn!”

Blij geroezemoes“Ik verheug me op het Arnhems Ontbijt en op huiskamerfestival Muziek bij de Buren op 15 december. En de intocht van Sint

Nicolaas wil ik ook wel eens meemaken. Ook de kerstmarkt in Winkelcentrum Presikhaaf en Park Presikhaaf staat op het programma. En verder zie ik uit naar de kerstsamenzang in de Eusebiuskerk. Zingen bij de buren, met uitzicht op ons fraaie stadhuis, dat lijkt me heel bijzonder.”

Daheim in ArnheimNog een greep uit de decemberagenda van de burgemeester: Alzheimer Café, de kerstbijeenkomst aan het Driemondplein, het eindgala van het Arnhemse stadslied in Luxor Live. “Ik houd van het blije geroezemoes in de stad als er veel mensen rondlopen

die het naar hun zin hebben. Nogmaals: ik ben een romantische ziel. Ik verheug me op mijn eerste kerstperiode in Arnhem. Ook hoop ik dat veel Duitse toeristen de weg naar onze stad weten te vinden. Daar hebben we een mooie welkomspreuk voor bedacht: ‘Fühl dich daheim in Arnheim.’

TroonredeHerman Kaiser heeft Arnhem de afgelopen vier maanden leren kennen als een stad vol gemotiveerde mensen. “De partici-patiemaatschappij uit de troonrede bestáát hier al lang, die hoeft in Arnhem niet meer uitgevonden te worden,” aldus de burgemeester. “Ik heb hier al veel bevlogen bewoners ontmoet, zowel vrijwilligers als beroepskrachten. Jammer dat zo veel mensen roepen dat we te weinig trots zijn op onze stad. Als we nou gewoon eens met z’n allen afspreken dat we dat voortaan wél zijn?”

HERMAn KAISER HOUDT nU AL VAn ARnHEM, MAAR IS BOVEnAL DOL OP DE DECEMBERMAAnD. DE VOORBEREIDInGEn TOT KERSTMIS KUnnEn HEM nAMELIjK nIET LAnG GEnOEG DUREn. DEnnEnBOOM, KAARSEn, nACHTMIS En KERSTKALKOEn: HET IS ALLEMAAL BIjzOnDER AAn HEM BESTEED. “OP BEzOEK In EEn AnDERE STAD VRAAG ME VAAK AF: HOE zOU HET ER HIER MET KERST UITzIEn?”

“Ik houd van het blije geroezemoes in de stad als er

veel mensen rondlopen die het naar hun zin hebben”

Page 6: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 20136

Kerstmarkt XL in de RijnhalKerstmarkten zijn er in deze periode in overvloed. Maar die in de Rijnhal overtreft je stoutste verwachtingen in grootte en variatie. 100.000 lampjes glitteren en glinsteren boven tweehonderd kerstkramen met duizenden koop-jes op deze Kerstmarkt XL. Trek er gerust een hele dag voor uit, want je bent hier voorlopig nog niet weg…! Tussen huizenhoge, prachtig versierde kerstbomen geniet je van je glaasje glühwein en de heerlijke dennengeur. Grote kerstkoren brengen de gehele dag kerstliederen ten gehore op het kerstpodium.

WinterterrasIntussen snuffel jij naar hartenlust tussen dui-zenden kerst- en cadeauartikelen voor bodem-prijzen. Tientallen hobbyisten en kunstenaars demonstreren en verkopen hun creaties op het Kerstcreaplein. Neem zeker even de tijd voor een heerlijke snack op het gezellige winterterras en woon een demonstratie of workshop bij. En de Kerstman zou de Kerstman niet zijn als kinderen (gratis entree!) niet even in zijn grote sneeuwton mochten grabbelen…

Rijnhal, Olympus 113, 14, 15 december dagelijks van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag 14 december ‘nightshop-ping’ tot 22.00 uur. Gratis parkeren. Kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding van een volwassene) gratis entree. Volwassenen € 6,50 p.p. (€ 2,00 korting voor 65+).

WinterParade betovert de binnenstadOp koopzondag 15 december is het noordoos-telijke gebied van de Arnhemse binnenstad volledig in winterse sferen gehuld: een gezel-lige WinterParade vol verlichte kerstkramen, activiteiten, straatacts, muziek, warme hapjes en drankjes.In de straten klinken kerstliederen, zowel uit de speakers als van live kerstkoren. Er komen bijzon-dere komische en magische acts voorbij, zoals Rudolf het rendier en Vlokje de ijsbeer. Als klap op de vuurpijl komt de Kerstman ook nog op be-zoek! Hij zal op verschillende plekken kinderen ontvangen die met hem op de foto mogen.

WinterzoenVoor wie trek krijgt van al deze bedrijvigheid is er erwtensoep, glühwein, braadworst, poffertjes en nog veel meer. Ook diverse horecaonderne-mers op ’t Eiland achter de Bijenkorf bieden (h)eerlijke hapjes en drankjes aan. Dit is gerela-teerd aan het preuvenement ‘t (H)eerlijke Eiland op zaterdag 14 december. Op deze zelfde zaterdag organiseert de Steen-straat een steenkoud Winterfeest: ‘Winterzoen’. Tot acht uur ’s avonds is hier van alles te zien, doen, horen, beleven én te proeven.

Winterzoen14 december, tussen 9.00 en 20.00 uur, Steen-straat. Extra koopzondag: 15 december, tussen 12.00 en 17.00 uur, binnenstad: Koningstraat WinterparadeBakkerstraat, MusisKwartier, Nieuwstad, Kla-restraat, Arke Noachstraat, Bentinckstraat, ‘t Eiland, Wielakkerstraat, Zwanenstraat, Hemel-rijk, Beekstraat en Walstraat

Laat dat dikke pak sneeuw maar vallen. Voor gevarieerd vertier hoef je deze winter Arnhem

niet uit. Bingotheater, Top 2000, kerstmarkten, -concerten, dans en een heuse levende kerststal;

maak je keuze en geniet!

Kerstmarkten

‘t Wordt bepaald geen sa aie winter in Arnhem…!uit IN

Page 7: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 7

tekst nicole Beaujean

Leuk met de kidsWinter in het

OpenluchtmuseumBeleef de winters uit onze geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum. Schaatsen en sleetje rijden, stokvis en stamppot. Vroeg onder de wol met een kruik aan je voeten. De feestelijk verlichte ijsbaan is inmiddels een gewaardeerde wintertraditie. En bij de Delftse Molen roetsjen kinderen vliegensvlug naar beneden over de spiegelgladde sleebaan. Da’s ouderwetsch genieten!

WinterkermisDol op grootmoeders gezelschapsspellen? Ganzenbord, jachtspel en het kroningsspel van koningin Wilhelmina speel je in de stolpboer-derij, waar de boerin vertelt over de gezellige spelavonden in het dorpscafé. De hoofdprijs is een ham en een kruik jenever…Midden op het Zaanse Plein staat een nostalgi-sche draaimolen voor de kleintjes, er is een Kop van Jut en een ‘Vroolijke Keuken’. Je winter-kwaaltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon na een bezoek aan de kruidentent en op de gezel-lige wintermarkt vind je demonstraties van oude ambachten en handgemaakte producten.

Stevige winterkostOp het Kindererf kun je je eigen broodje bakken worden of meedoen met oud-Hollandse spellen als sjoelen, ringwerpen en het hamertjesspel. En elk weekend en in de kerstvakantie vult het sfeervolle Zeeuwse kerkje zich met hartverwar-mende zang en muziek.

De mu-seumkoks serveren, be-halve koek en zopie, smakelijke pannenkoeken en ste-vige biologische winterkost. Voedzaam voor lichaam en geest!

Winter in NOM: van 30 november 2013 t/m 12 januari 2014 in het Openluchtmuseum Schelmseweg 89.

Levende kerststalZorgboerderij & Theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal is gevestigd op een prachtig oud landgoed aan de rand van Arnhem. Vanuit onze eeuwenoude boerderij vinden mensen met een beperking een prachtige werkplek. Hoeve Klein Mariëndaal presenteert deze winter een sfeervol programma voor jong en oud, compleet met levende kerststal. En zeg nou zelf: zonder ezel, os en andere dieren wordt het toch geen echte kerst?

WinterwandelingRasverhalenverteller Anneke Sondaal (boe-kenpad.nl) neemt je mee in een stemmig kerstverhaal, opgeluisterd door een muzikaal intermezzo. En uiteraard wordt de inwendige mens niet vergeten. Je bent van harte welkom op de Hoeve aan de rand van het landgoed. Op het Mariëndaal-menu staan heerlijke wintertrak-

taties als erwtensoep met brood, Glühwein en chocolademelk. Grote

trek? Op vrijdag 27 december orga-niseert Hoeve Klein Mariëndaal een

wandeling met aansluitend een smakelijk viergangendiner.

Hoeve Klein Mariëndaal Diependalseweg 4. Zondag 22 en maandag 23 december, 18-20 uur: winterprogramma. Voor meer informatie zie hoevekleinmariendaal.nlVrijdag 27 december, 17-20 uur: wandeling en viergangendiner. Reserveringen: [email protected]

Adopteer een kerstboomDezelfde kerstboom als vorig jaar in huis. Ook in Arnhem zijn er bomen die deze kerst alweer voor de derde keer op rij geadopteerd worden op hetzelfde adres. Je kunt je boom in het weekend van 14 en 15 december ophalen bij Bezoekers-centrum Sonsbeek en begin januari ook daar terugbrengen. Het zijn stuk voor stuk bomen met een flinke kluit, die je drie weken lang goed kunt verzorgen door ‘m water te geven en niet te dicht bij de verwarming te zetten. Daarna gaat hij weer de grond in en groeit hij verder zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Reserveren vooraf is wel aan te raden. Kerstmarkt rondom Adopteer-een-kerstboom bij Bezoekerscentrum Sonsbeek Zijpen-daalseweg 24a, in het weekend van 14 en 15 december van 11.00 tot 18.00 uur. Kijk voor details op adopteereenkerstboom.nl

‘t Wordt bepaald geen sa aie winter in Arnhem…!uit IN

Page 8: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 20138

Het Gelders Orkest pakt uitKan het feestelijker in de concertzaal? De kerst- en nieuwjaarsconcerten van Het Gelders Orkest (HGO) zijn – los van hun fantastische muzikale programma’s – deze winter bijzonder de moeite waard. Een feestelijke setting, lekkere hapjes en drankjes en een uniek souvenir maken je avond tot een onvergetelijke belevenis. En het HGO-decembercadeautje voor jou: al deze feestelijke extra’s krijg je gewoon voor de prijs van een regulier kaartje!

Kerstromantiek met Dvorák en BerliozMet kerst neemt Het Gelders Orkest je mee langs de romantische ontdekkingen van Dvorák en Berlioz met als soliste het 16-jarige toptalent en celliste Laura van der Heijden. Ze kwam, zag en overwon in 2012 op de BBC Young Musician of the Year. Laura’s interpretatie van Dvoráks veelgeroemde concert betekent gegarandeerd een gedenkwaardige avond. Die al helemaal niet meer stuk kan met dat andere meesterwerk: Dvoráks beroemde Negende, Uit de Nieuwe Wereld.

Warm Strauss-badLiefhebbers weten genoeg: een nieuwjaars-concert met oud chef-dirigent Martin Sieghart betekent je hartje winter onderdompelen in een warm bad. Vol romantische lichtpunten en andere heerlijkheden. Sieghart staat bekend om zijn uitstekende neus voor prachtige, vaak niet zulke bekende, juweeltjes uit de schatkamer van de Straussen. Natuurlijk vertelt de dirigent op zijn eigen charmante wijze ook iets wetens-waardigs over deze werken. De optimistische en romantische klanken tijdens dit concert luiden 2014 overtuigend in.

Voor meer informatie en speeldata: hetgelders-orkest.nl

Locatieconcert in voormalige basiliek Hoog boven Arnhem tekenen zich steevast de twee stenen torens af van de St. Walburgis, de oudste kerk van onze stad. Dit jaar werd de voormalige basiliek uit de eredienst ontheven. Ingehaald door de tijd echoot nu slechts een overdonderende stilte door de kolossale ruimte. Deze winter betrekt muziektheatergroep BOT

voor een maand de oudste kerk van Arnhem. Het gebouw met haar bijzondere akoestiek zal dan van stenen vloer tot houten nok gevuld wor-den met het klankenspectrum van dit eigenzin-nige muziekgezelschap. Uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjesTwee weken voor kerst speelt BOT in de Wal-burgiskerk in Arnhem Het Geluid Van Stilte, Kakofonie in de Kerk: een speciale locatie-voorstelling met muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. Het Geluid Van Stilte wordt georga-niseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT en Walburgis Arnhem.

Het Geluid Van Stilte: 12, 13, 14, en 15 december, Walburgiskerk, St. Walburgisplein 1Voor meer informatie: hetgeluidvan.nl

Engelachtig Kerstgala bij IntrodansJa, ook Introdans geniet van de traditie. Van dat speciale gevoel in de luwte tussen het oude jaar – bruisend en vol leven tot de laatste seconde – en het nieuwe, dat nog stil en maagdelijk is.

muziek

uit IN

Page 9: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 9

Van de intieme sfeer die ontstaat als er meer tijd komt voor elkaar. Aan de vooravond van 2014 kiest Introdans opnieuw met kracht voor klasse en maakt eigenzinnige keuzes, met universele thema’s als verlossing, verbinding en vervolma-ken.

Ode aan HändelPublieksfavoriet Messiah van Ed Wubbe staat op het programma. De dynamiek in dit ballet is ongekend: duetten en groepsstukken wisselen elkaar in hoog tempo af. Deze klassieker uit het Nederlandse balletrepertoire is een ode aan de gelijknamige muziek van Händel. De choreogra-fie is, net als de muziekcompositie, contrastrijk: de aria’s begeleiden emotionele solo’s, terwijl de dansers in grote groepen door elkaar heen vloeien op de krachtige en dynamische koorge-zangen.

Duizelingwekkende soloNieuw voor Introdans is de duizelingwekkende solo Claire de lune van Jody Sperling en het duet Descamino de dos van voormalig Introdan-ser Mattia Russo (samen met Diego Tortelli). Behalve het energieke Master of Puppets van Jé-

rôme Meyer/Isabelle Chaffaud en het wonderschone Evening Songs van Jirí Kylián zijn er creaties te zien van de Introdansers Laurent Drousie en Jorge Pérez Martínez (in samenwerking met kunstenaar Albert van der Weide).

Introdans Kerstgala: 26, 27, 28 december, 20.15 uur, Schouwburg Arnhem. Reserveren: 026 - 443 73 43 of mssa.nl

29 december, 20.00 uur, Orpheus Apeldoorn. Reserveren: 055 - 527 03 00 of orpheus.nl

Bingopaleis PresikhaafHet is een bingoavond, maar ook een theater-voorstelling. Twee vliegen in één klap dus in winkelcentrum Presikhaaf. Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) tovert een leegstaand pand in dit winkelcentrum een week lang om tot een spet-terend bingopaleis.

CrisisslachtoffersTijdens de feestelijke voorstelling speelt je onder het genot van een drankje een gezellig potje bingo mee en maak je kans op spectaculaire

prijzen. Ondertussen leer je de personages steeds beter kennen en ontdek je hoe zij al-lemaal slachtoffer zijn van de huidige crisis. Sterker nog: misschien ben jij wel de enige die deze verliezers nog kan redden…! Maar ben je bereid daarvoor de nodige offers te brengen?

BingospektakelBINGO! is geïnspireerd op de gelijknamige Paradehit van theatergroep De Gebroeders Flint, die het stuk in de jaren negentig met veel succes op festivals in heel Europa speelde. Nu, op het dieptepunt van de crisis en het hoogtepunt van de kooplust rondom Sinterklaas en kerst, brengt het NUT een geheel nieuwe versie van dit bingospektakel ten tonele. In een tijd waarin alles draait om succes, rijkdom en winnen, staat het gezelschap op hilarische wijze stil bij de verliezers.

BINGO! door Het Nieuw Utrechts To-neel: 4, 6, 7 en 8 december, 20.15 uur (zondag 15.00 uur), winkelcentrum Presikhaaf, Han-zestraat, Arnhem.Meer info: nieuwutrechtstoneel.nl en www.facebook.com/nieuwutrechtstoneel

Bingopaleis

dans

uit IN

Page 10: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

Een vroeg kerstkadootje voor Arnhem, van ArnhemIn een van de guurste maanden van het jaar gaat er iets speciaals gebeuren in Arnhem. Muziek bij de Buren organiseert een concertdag in huiskamersetting. Het vindt zondag 15 december plaats in meer dan vijftig huiska-mers. Van 13:00 tot 18:00 spelen Arnhemse bands voor je en iedereen kan aanschuiven. Het zal hoofdzakelijk in het centrum zijn, maar ook in het Spijkerkwartier, de Burgemeesterswijk, Sint Marten, Klarendal en in Malbur-gen. Gratis. Misschien is het een vroeg kerstkadootje voor Arnhem, van Arnhem.

Enkele bands die spelen zijn o.a. Nanko Soul, The Achie-vement, en How Lilies Grow. Ook singer-songwriter Julian Hertz zal er zijn. De country blues van Smal Water zal klin-ken en ‘poëtische en verhalende’ singer-songwriter Sophie Veline. En 11minuteslate, die zichzelf omschrijft als:‘Stop singersongwriter, blues en pop in een blender. Mix het niet te stijf en gelikt, maar laat het rauw en gooi er aan het eind nog een scheut jazz doorheen’ is erbij.

Als dat niet speciaal klinkt, weten wij het ook niet meer. En ze zijn allemaal van dichtbij te bekijken, te beluisteren en te bewonderen. Een beetje als buitenkroegse gezel-ligheid zonder bierlucht, of de Popronde binnenshuis. Misschien kruipt er wel een kat bij je op schoot, die ongetwijfeld door de muziek heen zal spinnen en daarmee een originele laag toevoegt aan de band. Zal er sneeuw zijn? Wie weet.

Het wordt een middag vol muziek, maar minstens zo be-langrijk is het leren kennen van buurtgenoten. Als je daar geen zin in hebt is het je kans om ongegeneerd ander-mans kerstboom te begluren. Maar vooral om te genieten. Nog even, voordat het 2014 is. Ook wij vinden dat het er uitziet als een absurd getal. Een getal dat nog even weg mag blijven, ver uit het zicht, net zoals onze goede voorne-mens. Gelukkig duurt het nog even. Eerst maar eens ons vroege kerstkadootje ‘uitpakken’ op 15 december.

door Lotte de Vos POLAREvoormalig Dekker + De Slegte

Boekhandels Dekker en De Slegte zijn in Arnhem onder één dak verder gegaan in het

oude postkantoor op het Jansplein. De winkel heeft een nieuwe uitstraling gekregen en je

vindt er zowel de nieuwste titels als voordelig geprijsde 2de hands boeken!

Jansplein 56 – 6811 GD Arnhem – 026 - 3020 130

TOP2000De TOP2000 is dit jaar van 22 t/m 29 december en Brasserie Haarhuis is

weer van de partij! Op zondag 22 december is er een speciale

TOP2000 avond bij Brasserie Haarhuis met live muziek! Geniet deze avond van

de live muziek, een tafelquiz en 3-gangenmenu voor slechts € 20,- p.p.!

Reserveer via 026- 351 23 99 of [email protected].

Wees er snel bij want VOL=VOL

Brasserie Haarhuis

Brasserie Haarhuis | Stationsplein 1 | 6811 KG Arnhem| T 026 - 351 23 99 | E [email protected] | I www.brasseriehaarhuis.nl

Openingstijden ma.-za. 07:00 - 22:00 uur & zo. 08:00 - 21:00 uur

WildmenuDe overheerlijke wildkaart van Brasserie Haarhuis is er weer!

Geniet tot 22 december van een 3- of 4-gangenmenu vanaf € 27,50 p.p.

Onze bijpassende rode wijnen mogen

bij het wildmenu niet ontbreken!

Brasserie Haarhuis is een smaakvol restaurant met de sfeer van een typische Parijse brasserie. Laat u bij Haarhuis verrassen door de goede service en vers en

puur bereide gerechten met huisgemaakte ingrediënten.

Page 11: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 11

tekst Freekje Mollenhof foto Eva Broekema UIt in

A Velperplein 23 T 026 370 30 12e [email protected] www.lounge8.nl

Lounge 8 is niet zomaar ‘weer’ een sushizaak in de Gelderse hoofdstad, maar een plek om even weg te dromen en anoniem te genieten van het eten, de dranken en elkaars gezelschap.

Wit rijstpapier met houten kamerschermen, lage tafel-tjes, bamboe placemats en mooi porselein. Een paar deuren verder een mahoniehouten tafel, leren banken, een goed gevulde boekenkast en donkerbruine shutters die de kamer afsluiten. Elke kamer, elk zitje, elke lamp, stoel of tafel zou niet misstaan in het filmdecor van Kill Bill of Crouching Tiger Hidden Dragon. Aan elk detail is aandacht besteed. Er staat relaxte loungemuziek op, de openhaard knettert en de tafels zijn ruim opgezet en allemaal van elkaar afgescheiden. Dit zorgt voor een heel knus en beschermd gevoel.

De eerste Lounge 8 startte in Eindhoven, daar zit het elke avond vol. Nu is Arnhem aan de beurt volgens Roy van den Braak. Hij is de bedrijfsleider van Lounge 8 en vertelt vol enthousiasme over het bedrijf. Een leuk detail: De acht van Lounge 8, als je deze een kwart slag draait, krijg je het teken van oneindig geluk. Dit detail keert overal in de zaak terug. Zelfs lampenkappen heb-ben deze vorm.

Bij lounge 8 kan je voor een vast bedrag oneindig veel gerechtjes bestellen, zonder rondes of limieten. Ook kan je bij de borrel een paar hapjes los bestellen, zonder dat je vastzit aan het ‘all you can eat concept’. Alle gerechtjes hebben een Aziatische inslag. Van sushi tot kangoeroebiefstuk, komkommer tot zeewiersalade en nog veel meer. Geen dieetwens is te gek, alles kan aangepast worden, oneindig veel mogelijkheden. Aan de drankenkaart is veel aandacht besteed, er staan veel verschillende goede wijnen op de kaart en bijzonder hippe aperitieven.

Wij beginnen deze reis door Azië met een ‘Hugo’; pro-secco met munt, citroen en vlierbloesemsiroop. Daarna krijgen we een selectie van verschillende soorten sushi, sashimi en warme gerechtjes. De chefs maakt zelfs een speciale sushirol voor ons. Heel bijzonder en erg lekker. De tempuragarnalen, honingkip en pittige tonijn zijn het hoogtepunt van de reis. Alles smaakt overigens goed, is vers en met zorg gemaakt. Zo veel lekkers dat een dessert zowat overbodig is.

Internationale allure heeft het nieuwe Aziatische restaurant op de hoek van het Velperplein. Het gevoel dat je niet in Arnhem zit te eten, aangevuld met Aziatische gastvrijheid.

Lounge 8uit e t e n

Page 12: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 201312

Boekreview

Stikvallei van Frank Westerman

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

PAULINE VAN DONGEN

ONTWERPT ÉN

VERKOOPT HAAR

COLLECTIE IN DE

ARNHEMSE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

Opmaak_adv_UitinArnhem.indd 1 21-11-2013 12:29:58

25 augustus 1986 kijkt Frank Westerman naar het journaal. Hij ziet beelden van kadavers van honderden witte zeboes in een vallei, bij een meer in Noord-west Kameroen. Wat is hier gebeurt? In deze vallei zijn 1746 mannen, vrouwen en kinderen omgekomen. Tevens talloze diersoorten zijn dood aangetroffen, waaronder koeien, vogels en insecten. Sporen van verwoesting van huizen en gewassen zijn er niet.

De schrijver neemt je mee in een tocht naar de oorzaak van deze ramp. Vele vulkanologen doen onderzoek, wat uiteindelijk leidt tot een tweespalt tussen twee kampen. Deze verdeeldheid geeft de oorspronkelijk bewoners ruimte voor allerlei mythen, om deze mysterieuze vloek te verklaren. De aanwezige zendingsmissionarissen spelen ook een belangrijke rol in het zoeken naar verklaringen. Westerman noemt ze mythedoders (wetenschap-

pers), mythemakers (oorspronkelijke bewoners) en mythebrengers (zendingsmissionarissen).Westerman beschrijft deze 3 facetten op een beeldende manier. Je wordt als lezer heen en weer geslingerd tussen die verschillende invalshoeken.Wat in het begin een duidelijk verklaarbare ramp lijkt, wordt hierdoor een mysterie met op het einde nog vele vragen. Niet alles is te verklaren.

Aan het slot schrijft Westerman. “Dat mythes een skelet van historische feiten in zich dragen als nat cement. Later klonterde het samen tot een nieuw beeld, een fabeldier met echte botten dat zich verheft en een eigen leven gaat leiden”.En zo is het!! Een prachtig boek.

Bart-jan Smarius Boekverkoper Polare Arnhem

Page 13: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 13

“Promote what you love instead of bashing what you hate”. Deze spreuk inspireerde Willem tot de duurzame projecten waarmee hij tot ver buiten Arnhem bekendheid kreeg. “Je zou ook kunnen zeggen: ‘Met zeiken schiet niemand iets op’. Ik was het zat om steeds opnieuw allerlei voor-oordelen over Arnhem te moeten ontzenuwen: ‘Arnhem is een saaie provinciestad, wat gebeurt daar nou helemaal?’. Ik had zelf die ervaring totaal niet; integendeel: ik geloof juist dat in Arnhem heel veel mogelijk is.”

Hart en zielWillem is zelf letterlijk ‘made in Arnhem’, maar groeide op in Huissen. Toen hij aan zijn tweede studie communicatiewetenschappen in Nijmegen begon, koos hij bewust voor Arnhem als woonplaats. “Ik had commerciële economie achter de rug en een baan bij een Amsterdams reclamebureau. Helaas gingen beide niet over zaken waar je écht in gelooft. Handelen zit weliswaar in mijn bloed en genen, maar iets

verkopen waar je met hart en ziel achter staat, bleek meer iets voor mij.”

As We SpeakEen bevlogen duurzaamheidsprofessor aan de Radboud Universiteit werd Willems grote inspirator. “Van hem leerde ik ontzettend veel over duurzaam ondernemen, creativiteit en het enthousiast communiceren daarover. Hier werd het zaadje geplant voor wat in 2010 uitgroeide tot As We Speak, het online magazine dat ik samen met Niek Willemsen ben gestart.”Dit enthousiaste stadsblog geeft een podium aan kleinere, vernieuwende initiatieven. De Arnhemse voortrekker kent inmiddels edities in Nijmegen en Utrecht en heeft nog plek voor jong talent: bloggers, fotografen, illustratoren.

Leve de crisisWillem: “Leve de crisis, zou ik bijna zeggen. We móeten er wel een positieve draai aan geven. Duurzaamheid is vanzelfsprekend geworden;

elke slimme, startende ondernemer profileert zich ermee. We grijpen terug naar het lokale en zien van lieverlee in dat je niet per se naar Amsterdam of New York hoeft om bruisende dingen mee te maken. Neem nou Roof Garden, geïnspireerd op een buurtpark in de Londense wijk Dalston, waar buurtbewoners van het zon-netje en het uitzicht genieten, waar men groente en fruit verbouwt en zelf energie opwekt. Wij hebben er onze eigen draai aan gegeven.”

OntdekkingsreizigerVolgende maand lees je in deze rubriek het verhaal van kunstenaar Hans Jongerius. “Deze ontdekkingsreiziger neemt je mee op expeditie naar landschappen die als lelijk worden ervaren,” motiveert Willem. “Hans kan de prachtigste ver-halen vertellen over vervallen plekken en vergeten locaties. Hij is echt een held voor mij; in wezen heeft hij jaren geleden de eerste stappen gezet voor bijzondere ontwikkelingen in de stad, zoals Showroom Arnhem. Wij treden in zijn voetsporen.”

Over zaken waar je écht in gelooft

tekst nicole Beaujean foto judith zwikker

ALS IéMAnD In ARnHEM VOLDOET AAn DE [MADE In ARnHEM]-CRITERIA CREATIEF, GROEn En zAKELIjK, DAn IS HET WILLEM HOFSTEDE (28) WEL. DEzE jOnGE HOnD IS (MEDE-)BEDEnKER VAn VERnIEUWEnDE InITIATIEVEn ALS ROOf GARDen En HET STADSBLOG AS We SpeAK.

“Leve de crisis, zou ik bijna zeggen”

Page 14: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 201314

Rozet, het gloednieuwe (t)huis van de bibliotheek, het Erfgoedcen-trum, Kunstbedrijf Arnhem, de Volkuniversiteit, toART en café-restau-rant Momento, viert in december drie hele dagen feest. Zo vindt op dinsdag 10 december de officiële opening (voor genodigden) plaats, opgeluisterd door de verheugende aanwezigheid van H.K.H. Prinses Beatrix. Vrijdag 13 december is er een speciaal openingsprogramma voor groepen kinderen en jongeren in samenwerking met het Montes-soricollege en de Jan Ligthartschool. En op zaterdag 14 december krijgen de bewoners van Rozet versterking van een breed scala aan Arnhems talent op het gebied van theater, muziek, poëzie, literatuur, beeldende kunst, innovatie en cultureel ondernemen.

Lezen, leren en werkenRia Oudega, directeur van Bibliotheek Arnhem: “Ongelooflijk dat dit ooit is uitgeroepen tot de lelijkste plek van Nederland. Platgebombar-deerd in WO II en verwaarloosd sinds de wederopbouw in de jaren vijftig. En nu is hier een prachtig gebouw verrezen dat helemaal van ons allemaal is, waar mensen kunnen lezen, leren en werken. Rozet is vóór en van de stad; je kunt je hier ontwikkelen, ontplooien en ande-ren ontmoeten. Je wilt hier gewoon zijn, niets meer en niets minder. Wij, de hoofdbewoners, zijn enorm trots en heten heel Arnhem van harte welkom.”

Op z’n kopNu ook het Erfgoedcentrum, als hekkensluiter, op 10 december zijn

Rozet trakteert en iedereen is welkom!Arnhem heeft Rozet al lang in haar hart gesloten: het prachtige pand, gastvrij Momento, het goedige Aardvarken en de bekroonde bibliotheek-met-glijbaan. Toch werd het pand nog niet officieel geopend. Dat gebeurt op 10 december… door niemand minder dan Prinses Beatrix. Op zaterdag 14 december volgt een bruisend feest voor alle Arnhemmers. Rozet trakteert en nodigt heel Arnhem uit!

UItgelicht

Page 15: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 15

Foto

graf

ie s

cagl

iola

brak

kee

/ ©

Neu

telin

gs R

iedi

jk A

rchi

tect

s

tekst nicole Beaujean

deuren opent, is het hoog tijd voor een feestje. Projectleider Olga Lozeman kreeg de complexe, maar magnifieke taak om een bruisend feestprogramma in elkaar te zetten, met voor elk wat wils. Een pot-pourri van activiteiten en festiviteiten, waarop Rozet en verschillende spraakmakende Arnhemse partijen jou zomaar trakteren.Olga: “Zaterdag 14 december staat Rozet een hele dag op z’n kop. Er is van alles te doen en te beleven in en rondom het gebouw. Op alle verdiepingen van het pand zijn optredens, voordrachten, proefles-sen en ook de hoofdgebruikers krijgen volop de ruimte om zich te laten zien aan het Arnhemse publiek. Voor veel mensen zal het een hernieuwde of nadere kennismaking zijn na MoBA13 of een bezoekje aan de bieb.”

MarshmallowsHet feestje begint al vóór de voordeur: het plein voor de ingang van Rozet wordt ingericht als een proeverij. Er staan mobiele eet-tentjes met smakelijke biologische en lokale producten. Junior Food Showroom heeft een viertal zeer talentvolle jonge Arnhemse koks uitgedaagd lekkere kleine en betaalbare hapjes te serveren op het Rozet Plein. Arnhemse theatergezelschappen en winterfestival phonq* zorgen voor straattheater en vertier. Gekleurde lampjes en lampionnen, vuurkorven en houtsnippers maken de gezellige en winterse sfeer compleet. Wie dat wil, kan met marshmallows de vuurkorven te lijf. En je mag op de foto met het Feestaardvarken!

Historie en hipHet Erfgoedcentrum combineert historie met hip tijdens de Kelderses-sies: muziek- en danscollectief New Dutch School treedt op voor de webcam, midden tussen de museumstukken. Deze dj-set is toeganke-lijk voor een klein, select publiek. Maar de rest kan relaxt meekijken én meedansen via een livestream.Poëzie- en literatuursessies horen natuurlijk bij de bibliotheek. Hier vind je een echt ‘Ernums’ programma vol dichters, tekstschrijvers en singer/songwriters. Zo nemen onder andere Jibbe Willems, Peter Lada en natuurlijk stadsdichter Jesse Laport hun ruimte op het podium. Maar in de bieb staat ook een boeiend programma gepland met sprekers over werken in de culturele sector, inspiratie door cul-tuur, kennis en literatuur.

Kunstuitleen toARTEn was je al eens bij toART geweest? De Kunstuitleen neemt het plein op de derde verdieping over met een unieke combinatie van aanstormend talent en gevestigde orde. Arnhemse Nieuwe 2013 Frank Blommestijn en Michiel van der Werf vertonen spraakmakende video’s van hun werk ‘Things that may not really be there’. Grafisch vormgever Peter van der Gulden laat een zwerm van zijn kartonnen vogels zien, zwevend in de lucht, geïnspireerd op de film Birds van Hitchcock.

UItgelicht

Page 16: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 201316

RondleidingenVoor wie wel eens wat meer wil weten over de achtergrond van het Rijnbooggebied en het gebouw verzorgen CASA, Het Transitieteam en gemeente Arnhem diverse rondleidingen. Wandel mee langs het verleden van Rijnboog, Arnhem voor de oorlog en het nu, waar ook Rozet deel vanuitmaakt. Neutelings Riedijk Architecten vertelt over het ontwerpproces en de totstandkoming van Rozet en deMunnik-deJong-Steinhauser licht het ontwerp van het interieur toe. Stuk voor stuk bijzonder interessant. Wel even reserveren via internet (er is gratis wifi in het hele gebouw!): rozettrakteert.nl.

Montmartre op de trapOp de tweede lange trap waan je je in het bruisende Arnhemse Montmartre, waar amateur en vakman je hun mooiste kunsten tonen. Op weg naar boven zie je een ware beeldhouwer in chocola aan het werk en tonen talentvolle leerlingen het ambacht van boetseren, edelsmeden, portretschilderen of bronsgieten. In de leslokalen op de vierde en vijfde verdieping krijg je een voorproefje van interessante presentaties en workshops.

Drones besturenMaar er is nog veel meer te beleven. Zo komt Roof Garden Arnhem eventjes terug op het dak van Rozet, in samenwerking met café-restaurant Momento. Wat fijn dat we niet tot volgende zomer hoeven te wachten op deze fijne sfeer van spelen, biologisch eten en drinken,

loungen en genieten!En vergeet zeker het Rozet Lab niet, speciaal voor Chriet Titulaers in de dop. Bovenaan de trap op de derde verdieping wordt een tijdelijk laboratorium ingericht. Hier kun je laagdrempelig spelen met nieuwe technieken. En wie wil nou géén Drone besturen over de hoge trap, een 3D-print maken of producten laten laseren? Het programma is interactief en laagdrempelig, vol spanning, onderzoek en experimen-ten voor jong en oud.

Wegwerpcamera’sEn dan zijn we er nog niet. Ook de Volksuniversiteit komt met een verrassend aanbod. Je kunt doorlopende exposities bezoeken van het Erfgoedcentrum of de Kunstuitleen. En of je nou wil of niet: je gaat zelf ook aan de slag. Je handen zullen zelfs jeuken! Maak foto’s met een gratis wegwerpcamera of kruip spontaan achter een piano om even lekker te pingelen. Laat een stoffen tas bedrukken of maak je eigen button. Krijg je het in de gaten? Trek gerust een hele dag uit voor Rozet. Op 14 december staan de deuren van 10.00 tot 24.00 uur wagenwijd open. Tot ziens!

Detailinformatie en het definitieve programma vind je op rozettrakteert.nl

Rozettrakteert!

14 december 2013

www.rozettrakteert.nl

UItgelicht

Page 17: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 17

David Sarkishar, zutphenSem Kose, DeventerDavid: ,,Ik bepaal het liefst tien minuten van te voren wat ik ga doen met oud en nieuw. Ik ga in ieder geval wat met vrienden doen.’’Sem: ,,Ik weet het meestal wel iets eerder wat ik ga doen. Vorig jaar was ik met wat vrienden in Wenen, omdat een van hen daar voetbalt. Dit jaar zal ik wel in Neder-land blijven. Ik ga sowieso een lekker glas champagne drinken, want aan vuurwerk doe ik niet.’’De nieuwjaarswens gaat naar veel wikken en wegen van David naar: ,,Degene die dit leest en ook een beetje naar UitinArnhem.’’ Met zo’n warme wens komen wij 2014 wel door!

Pauline Peters, Duivenpauline: ,,Ik ga dit jaar naar Freaqshow in de ZiggoDome. Dit is een hardstyle/hardcore feest. Iedereen gaat altijd extreem verkleed. Dit jaar ga ik voor een zwangere buik en laat ik het hoofd, de handen en voeten van de baby met veel bloed uit de buik steken. We gaan altijd met een groep van veertig man, dus deze jaarwisseling zit wel snor.’’De nieuwjaarswens van Pauline is speciaal voor haar moeder. ,,Mam, ik hou super veel van je en bedankt voor alles wat je voor me gedaan hebt afgelopen jaar.’’

Babette en Rebecca te Booy, ’s-Heerenberg samen met oma Erica van Halteren, zetdamBabette: ,,Ik geef denk ik net als vorig jaar een feestje bij mij thuis. Rebecca komt dan ook. Vorig jaar had ik een galathema, ik denk dat ik dat dit jaar weer doe, al moet ik dan nog wel een leuke outfit kopen.’’erica: ,,Ik vier het tot een uurtje of elf in een bejaardentehuis. Daar speel ik bingo met de ouderen en we drinken daar een glaasje bij. De jaarwisseling vier ik bij een oudere dame, zij is anders helemaal alleen.’’De nieuwjaarswens gaat uit naar de moe-der van de jongste twee. ,,We wensen haar heel veel geluk en een nieuwe start toe in 2014. Dat aankomend jaar maar veel beter mag gaan.’’

john van Keulen, zevenaar, Vin-cenzo Castagna, Ede, Ard Terwindt, MaldenJohn: ,,Ik ga niks bijzonders doen. Ik ga heel afgezaagd, maar wel heel fijn met mijn familie thuis blijven.’’Vincenzo: ,,Ik ga nog afgezaagder met mijn familie eerst gourmetten daarna steken we een hoop vuurwerk af. Mijn vader is Sicili-aans en stookt zelf grappa. Traditiegetrouw drinken we daar een glaasje van.’’Ard: ,,Ik ga een hoop drinken met mijn vrien-den en daarna Nijmegen onveilig maken.’’De nieuwjaarswens van deze collega’s is: Veel geluk en gezondheid voor hun vrouw, kinderen, familie en vrienden.

Dé Wout, Arnhem-noord. Catherine Derksen, ArnhemDé: ,,Ik zit in Velp tijdens de jaarwisseling. Lekker genieten met een hoop familie en vrienden.’’ Catherine: ,,Ik ga naar Parijs, naar mijn moeder. Het vuurwerk is daar aan banden gelegd. Dus gewapend met pan en lepel proberen we op de Champs-Élysées met veel lawaai het nieuwe jaar in te luiden.’’Dé’s wens voor 2014 is ‘vreten op aarde’, lachend zegt ze dat deze groet elk jaar door haar eetclubje wordt gebruikt.

Robin Dol, Sander Dol, HoofddorpRobin: ,,Echt een plan heb ik nog niet. Ik vier het zelden met mijn broer Sander. De kerst is voor familie de jaarwisseling voor vrienden.’’ Sander: ,,Ik ga in ieder geval een paar flinke borrels met mijn vrienden drinken. Waar-schijnlijk bij iemand thuis, of misschien toch naar Amsterdam.’’De nieuwjaarswens gaat naar Hans de Bruijn. Hij wordt door de broertjes van harte gefeliciteerd en hij krijgt de beste wensen, dit omdat hij op 1 januari jarig is. Bij deze!

De straatvraag is terug van weggeweest. We vragen Arnhemmers en niet-Arnhemmers naar hun mening, plannen, wensen en verlangens. Deze maand staan de feestdagen centraal. Daarom de vraag der vragen: Wat ga je doen met oud en nieuw? Daarbij gaf iedereen ons een liefdevolle nieuwjaarswens voor familie en vrienden.

straatvraagtekst Freekje Mollenhof foto Eva Broekema

Page 18: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 201318

Winterzoen uit de Steenstraat is… nét even anders. Jong en oud komen aan hun trekken! Er zijn de hele dag door heerlijke proeverijen, leuke kerstworkshops, warmbloedige optredens en verrassende presentaties! Bovendien ontvangt u van 1 tot en met 13 december bij iedere aankoop van € 5 of meer bij een winkel in de Steenstraat een unieke QR-code. U kunt deze vierentwintig uur per dag scannen bij Banketbakkerij Huize Petri en ziet meteen of u gewonnen heeft! U maakt kans op één van de royaal gevulde kerstmanden en € 250 kerstshop-budget in de Gulle WinterzoenWinactie. De prijswinnaars worden op zaterdag 14 december bekend gemaakt.

Edwin van de Baan van Derkzen Groente en Fruit en Johan Kapel van Banketbakkerij Huize Petri: ‘In Winterzoen hebben we alle sterke punten van de Steenstraat gebundeld. De gevarieerde winkels en horeca, de ambachtelijke en versspe-ciaalzaken, de gastvrijheid, gezelligheid en levendigheid van de straat, de opvallende Martinuskerk en de verbinding met de binnenstad. Wat ons betreft, maken we er net zo’n groot succes van als de Steentjesdag in de zomer!’

Winter Zoenuit de Steenstraat

www.winterzoen.nl Winterzoen uit de Steenstraat @Steenstraat_026

ZATERDAG 14 DECEMBER 2013 9.00 UUR - 20.00 UUR

Winterzoen uit de Steenstraat is méér dan een kerstmarkt! Geniet van prachtige etalages | live muziek | Eskimo’s & iglo’s | kerststal Martinuskerk | kunstijsbaan | verse lekkernijen | zingende kerstboom | chocoworkshop | winterdiva | kerstbunnies | warme kastanjes | gulle WinterzoenWinactie | en nog veel meer….!

zaterdag 14 december 2013

Winterzoen uit de SteenstraatnA DE SUCCESVOLLE InTRODUCTIE VAn DE jAARLIjKSE STEEnTjESDAG In DE zOMER, ORGAnISEREn DE OnDERnEMERS VAn DE ARnHEMSE STEEnSTRAAT OP zATERDAG 14 DECEMBER nU EEn STéénKOUD WInTERFEEST. MAAR WEL één BOORDEVOL GEzELLIGHEID En WARME GEVOELEnS! DE nAAM VAn HET nIEUWE EVEnEMEnT IS WInTERzOEn UIT DE STEEnSTRAAT. VAn ’S MORGEnS 9.00 UUR TOT ’S AVOnDS 20.00 UUR IS ER VAn ALLES TE zIEn, DOEn, HOREn, MAKEn En TE PROEVEn nATUURLIjK!

Op zaterdag 14 december kunt in de hele Steenstraat bij

iedere aankoop zomaar een winterzoen cadeau krijgen!

Wat dat betekent, merkt u tijdens het shoppen...!

Programma

Winterzoen uit de Steenstraat 14 december 2013 9.00 – 20.00 uur

Steenstraat de allermooiste kerstetalages, iglotenten & Eskimo’s, kerstbunnies, kindercupcakesong, de zingende kerst-boom, workshop Petri-lekkernijen maken, draaiorgel, winterdiva, workshop kerstkaart maken, warme kastanjes en andere snoeperijen

1e Wijkstraat foto-expositie

P-terrein Velperbuitensingel (tegenover AH) reuze AH-hamster, Assepoesterkoets, poffertjes proeven

Hoofdpodium hoek Steenstraat/Spijkerlaan optredens Arnhemse bands, muzikanten en leerlin-gen Kunstbedrijf, afsluiting met een bekende artiest, prijsuitreiking Gulle WinterzoenWinactie (16.00 uur)

Winterzoentjesplein (P-terrein Velperpoort) kunstijsbaan, kinderbouwdorp, workshop wax hands, draaimolen, warme chocolademelk & chocodip

Martinuskerk (programma van 13.30 - 20.00 uur)dienst (12.00 - 13.00 uur), kerstkoren, klankschalen, kerstverhalenverteller, levende kerststal

De Steenstraat is tijdens Winterzoen niet afgesloten voor het verkeer. Het parkeerterrein bij de Velperpoort is dicht in verband met het Winterzoentjesplein.

Page 19: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 19

Winter Zoenuit de Steenstraat

www.winterzoen.nl Winterzoen uit de Steenstraat @Steenstraat_026

ZATERDAG 14 DECEMBER 2013 9.00 UUR - 20.00 UUR

Winterzoen uit de Steenstraat is méér dan een kerstmarkt! Geniet van prachtige etalages | live muziek | Eskimo’s & iglo’s | kerststal Martinuskerk | kunstijsbaan | verse lekkernijen | zingende kerstboom | chocoworkshop | winterdiva | kerstbunnies | warme kastanjes | gulle WinterzoenWinactie | en nog veel meer….!

Page 20: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 201320

Het is vrijdagavond als je wat afspreken met vrienden.

Je voelt je te oud voor de ene bar, te jong voor de

andere. Dat wijnbarretje blijkt een eettent te zijn en je

hebt geen idee welke theatervoorstelling op dit moment

leuk is. Waar moet je nou heen? Bertine, 42 jaar, vormt samen met haar man Alex van Hooff de directie van Arnhems die-rentuin trots: Koninklijk Burgers’ Zoo. Zelf is ze verantwoordelijk voor het HRM en de Juridische Zaken. Daarnaast zat Bertine jaren in een matchgroep voor de Arnhemse Uitdaging. Hiervoor koppelde ze vraag en aanbod van mensen, middelen en materialen. “Maar na vijf jaar merkte ik dat het goed is om weer wat nieuws te gaan doen.” En zo maakt ze sinds dit jaar onderdeel uit van de PR commissie van het Toon Hermans Huis in Arnhem.Bertine’s woonplaatsteller meet al 15 Arnhemse jaren. Toch komt ze hier al veel langer. Als Betuws meisje, die opgroeide op een melkvee-houderijbedrijf in Driel, was Arnhem voor haar altijd ‘De Stad’. Hier ging ze winkelen, zette ze haar eerste uitgaansstappen en kreeg haar eerste baantje.Ze kwam naar Arnhem vanwege de liefde en werk, en ging houden van haar plekken zoals Zy-pendaal, Sonsbeek en landgoederen Warnsborn en Mariëndael. Hier is Bertine dan ook vaak met man, hun drie kinderen, Mechelse herder en dwergteckel te vinden. Arnhem is haar alles. Een kleine samenvatting komt al gauw op het volgende neer: “Arnhem is voor mij beleven, groen, cultuur, zakelijk, toerisme, sport en een winkelstad”. Maar bovenal is Arnhem voor Bertine: thuisko-men. Vaak is het lastiger om te zeggen wat je gisteren gedaan hebt, dan wat je morgen gaat doen. Zo ook voor Bertine. “Wat ik in november heb gedaan? Poe, um. Het sprookjesfestival? Onee, dat lukte ons toen niet. Even in de agenda kijken hoor. We zijn naar de Hoge Ve-luwe geweest. Telt dat? En we hadden manage-mentgames op Papendal met Burgers’ Zoo. Oja en het Focus Filmtheater. Daar ga ik regelmatig naar toe.”

tIP van de maand

Bertine’s december tipsBabo Café in het centrum van Arnhem “Echt heerlijk goede koffie met fantastisch lekkere taart. Fijne gemoedelijke sfeer. Iedereen is hier welkom.”

Kerstgala Introdans “Iedereen is uitgedost en aangekleed en heeft zin om er samen een feest te maken. Introdans, één van parels van Arnhem, ge-combineerd met al die toeters en bellen. Dat is puur genieten.”

BERTInE VAn HOOFF-nUSSELDER

De aankomende maanden volgen we drie Arnhemmers. Ze nemen ons mee naar hun fa-voriete plekjes. Huiskamer eettentjes, wijnbarretjes, nieuwe ontwikkelingen, must see voor-stellingen en leuke lokale optredens. Drie totaal verschillende types laten ons zien hoe zij uitgaan, waar ze naar toe gaan en delen hun tips. Maar eerst zullen we ze even voorstellen.

Page 21: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 21

InE VAn BURGSTEDEn

Ine, 46 jaar, is als zelfstandig evenement-organisator het regel- en organiseertalent van HIGHSPOTS. Ine, waar komt die naam toch bekend van voor? Ine is de van Burgsteden, frac-tievoorzitter van het CDA in Arnhem. Bijna 25 jaar geleden kwam zij hier-naartoe om stage te lopen voor haar opleiding aan de Hotelschool. Ze kwam terecht bij Hotel- en Congrescentrum Papendal. De stad en de mensen zijn meteen in haar hart gesloten. Ine is nooit meer uit Arnhem vertrokken. Als Friese boerendochter, is Arnhem voor haar: “de Lakenvelder Koeien, midden in de stad in de weide van Sonsbeekpark”.Is Ine niet aan het werk, dan vind je haar met vrienden in een restaurant, het theater of in Focus Filmtheater. Lekker makkelijk als je midden in het centrum woont. Zonder het zelf door te hebben, geeft Ine ons al pratende een gouden tip. Een vriend van haar maakt elke maand een basis van het programma van Schouw-burg Arnhem en Musis Sacrum. Ine kiest hieruit waar ze per maand van dat sei-zoen naartoe gaan. Een leukere verplich-ting kunnen wij ons zo niet bedenken. Afgelopen maand zagen ze de voorstel-ling ‘Zo’n Mooie Dag’, over twee ouderen die terugblikken op hun leven. “Maar dat was niet lief handjes vasthouden hoor, die hadden een hoop ellende meege-maakt.”Verder is Ine in november naar het vrijwil-ligers gala van Carnavalsvereniging de Onganse geweest in het Musis Sacrum. “Ja, als raadslid mag je daar dan naar toe. Echt fantastisch om te zien hoe mensen zonder eigenbelang zich voor anderen inzetten.”

PAUL CLAPPERS

Paul, 29 jaar, komt er maar direct voor uit: “Ik ben import”. Pas drie jaar woont hij in Arnhems prachtige Spijkerkwartier. Toch heeft hij hier wel roots liggen. Wellicht gaat er bij ‘Bakkerij Clappers’ een belletje rinkelen bij de oudere lezer? Check. Dat was de bakkerij van zijn opa. Zelf is Paul hier toevallig beland en heeft daar nog geen moment spijt van. Momenteel is hij de community manager van Arnhem-Direct, het grootste Arnhemse online platform waar iedereen zijn verhaal kan delen met de rest van de stad. U begrijpt: Paul is met zijn drie jaar ‘Ernhem ervaring’ waarschijnlijk beter op de hoogte dan de geboren en getogenaren. Één van Paul’s favoriete plekjes is vrij nieuw en nog steeds in ontwikkeling: het gebied rondom het Feestaardvarken met Rozet en Showroom Arnhem. Als andere favoriete spots noemt hij Oostpool, Tape, Metropole, Billy’s, Cosi en “zelfs de Korenmarkt”. Hoezo ‘zelfs’? “Nouja, goed, de Korenmarkt staat niet zo goed bekend. Iedereen zegt altijd dat ze hier niet naartoe gaan, maar stiekem doen ze het wel. Net zoals ik. Als ik genoeg heb gedronken ga ik bijvoorbeeld naar de Juicy Lucy, de 5th of Dollars.” Theater blijkt voor jong en oud in trek te zijn. Zo was ook Paul afgelopen maand te vinden in Schouwburg Arnhem. “Ik ben naar ‘Het Proces’ gegaan van Toneelgroep Oostpool. Eerst ging ik naar de openbare repetitie, te gek!, en daarna naar de pre-mière. Ook als je niet van toneel houdt, is dit een heel leuk stuk. Hij is niet zwaar en bevat veel humor.” Paul blijkt ook niet vies te zijn van een beetje dansen. In november trad Neder-lands rapduo The Opposites op in Luxor Live. “Ik was ook bij hun vorige concert geweest en heb de cd. Ze maken er altijd een feest van.”

tekst Phebe Kloos tIP van de maand

Ine’s december tipsGraave Eten & Drinken“Bijzonder hoe het jonge koppel Erik en Kim met zoveel energie rust en warmte kunnen bieden met hun restaurant”;

De TOP2000 “natuurlijk”Het sentiment tussen kerst en nieuwjaar. “De herkenbaarheid als een muzieknummer dat je leuk vindt voorbij komt is net een cadeautje.” Ine verheugd zich nu al op de bijbehorende voorstelling van oude rockers door Rens Pla-schek in Dudok en de popkoor avond. “Vind ik ook zo van deze tijd. In groepen iets doen met elkaar. De week is gewoon een echte feelgood week. Snap je wat ik bedoel?”

Kerstgala Introdans Dat hoort volgens Ine heel erg bij Arnhem en de feestdagen. “Het is echt een traditie. Waar de TOP2000 een traditie gaat worden, is dit gala het al.”

Paul’s december tipSpaced Out, het eindejaarsfeest in de Rijnhal “Ik wilde eigenlijk nergens naar toe gaan, maar toen zag ik dit voorbij komen. 8Bahn, juxtapose en new Ducth School samen, en dan ook nog eens in de Rijnhal, dat gaat denk ik wel een toppertje worden.”

Foto

Eva

Bro

ekem

a

Page 22: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 201322

TOP2000 STAAT VOOR SAMEnKOMEn MET FAMILIE En VRIEnDEn En GEnIETEn VAn DE VERSCHILLEnDE SOORTEn MUzIEK. OOK In 2013 IS HET TOP2000 GEVOEL WEER In ARnHEM TE BELEVEn, FEEST DER HERKEnnInG VOOR GEnERATIES POPLIEFHEBBERS. TUSSEn KERST En OUD & nIEUW BRUIST DE ARnHEMSE BInnEnSTAD VAn DE ACTIVITEITEn ROnD DE 2000 MOOISTE POPLIEDjES ALLER TIjDEn.

Geniet in de stad van de TOP2000 muziek, TOP2000 Come Together popquiz, TOP2000 in the mix met Ben Liebrand , TOP2000 diners, TOP2000 platen & CD markt, TOP2000 café-route, TOP2000 Bingo, TOP2000 muziekcafés, TOP2000 popkoren contest , TOP2000 expositie en de TOP2000 Live band.

TOP2000 MenuVerschillende restaurants in Arnhem worden tijdens Arnhem TOP2000 voor één dag omge-toverd tot TOP2000 restaurant. Speciaal voor muziekliefhebbers werd een TOP 2000 menu sa-mengesteld voor maar 2000 eurocent. Behalve lekker eten bieden de restaurants live muziek en quizvermaak aan tafel.Deelnemende restaurants: Brasserie Haarhuis, Café Brasserie Dudok, De Mert, Dining 56, Lounge 8, ‘goed.proeven’, Stadsvilla Sonsbeek, Diehl, Grand Café Mahler en Momento.Reserveren bij de restaurants.

PROGRAMMA

zo 22 dec 13.00-16.00 TOP2000 @ BinnenstadMobiele DJ Spinkit bouwt een TOP2000 feestje al lopend door de binnenstad. Wandelend door de straten speelt de Arnhem band TOP2000 nummers en deelt oliebollen uit.

15.30 Popkoor Akkoord goes TOP2000 @ Grand Café Mahler, Musis Sacrum. Popkoor Akkoord brengt voor het derde jaar op rij een speciaal TOP2000 programma.

16.00-18.00 Gelderlander TOP2000 nieuws-café @ Grand Café Mahler, Musis Sacrum. Het nieuwscafé met o.a. Kees Toering (bedenker van de Top2000 & zendermanager Radio 2) en muziek van Popkoor Akkoord en Lavalu. (entree gratis)

18.00- 21.00 TOP2000 diner@ Musis Sacrum & @ Restaurant Brasserie Haarhuis (2000 cent pp)De mooiste TOP2000 nummers worden aan ta-fel gezongen terwijl u geniet van een 3-gangen TOP2000 Diner voor 2000 eurocent. Test tussen de gerechten door de kennis van uw tafelgeno-ten met quizvragen.

22.00-3.00 TOP2000 In the mix met Ben Liebrand @ Manhattan (entree gratis) The Godfather van de mix en de dancemuziek, Ben Liebrand, is even op Nederlandse bodem en draait zijn TOP2000 mix; een reis door de tijd van de 80’s tot nu.

Ma 23 dec 18.00 TOP2000 diner@ Momento & @ Goed. proeven (2000 cent pp)De mooiste TOP2000 nummers worden aan ta-fel gezongen terwijl u geniet van een 3-gangen TOP2000 Diner voor 2000 eurocent. Test tussen de gerechten door de kennis van uw tafelgeno-ten met quizvragen.

19.00 Quiz’m TOP 2000 Come Together pop-quiz @ Luxor Live Een avond vol muziek, spanning, anekdotes en mooie verhalen over de lijst der lijsten voor verschillende leeftijden waarin de muziek van toen en nu de revue passeert.

Di 24 dec16.15 TOP2000 FILM: CAn’T STAnD LOSInG YOU: SURVIVInG THE POLICE @ Focus FilmtheaterAndy Grieve, Lauren Lazin; USA 2012 79 min.‘Can’t Stand Losing You: Surviving The Police’ is het verhaal van Andy Summers, de gitarist van de legendarische band The Police. ‘Can’t Stand Losing You’ bevat veel filmmateriaal uit de gloriedagen. Een must-see voor liefhebbers van muziek in het algemeen en voor liefhebbers van The Police in het bijzonder. Tickets: www.focusarnhem.nl

Do 26 dec23.00-04.00 u. TOP2000 goes Charleston@ Stadsvilla Sonsbeek (2000 cent pp VVK e15,-)Een reis door de tijden dj’s. Deze kerst gaat Stadsvilla Sonsbeek terug naar de Roaring Twenties. Waan je in broeierige sferen waar de champagne vloeit en glamourgirls are dressed to kill. Onderga een coiffure of scheerbehande-ling in de barbershop, waarna je in ons casino geniet van sigaren en whisky. In de dance area zorgen The Babemagnets voor dampende sferen. De nacht wordt nog exotischer met verassende

Het TOP2000 gevoel- COME TOGETHER

Page 23: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 23

burlesque optredens en magische acts. Tickets: www.facebook.com/StadsvillaSonsbeek

Vr 27 dec 11.00-18.00 TOP2000 Platen en CD markt @ Land van de Markt @ janspleinKoop je platen en CD’s van jouw favoriete ar-tiesten op straat en test ze op de platenspelers.

16.00-22.00 TOP2000 Koninklijke Horeca Caféroute @Binnenstad (divers)Verschillende muziekduo’s trekken van café tot café en spelen nummer uit de TOP2000. In korte sets van 40 minuten zullen zij de cafés van Arnhem omhullen met hun TOP 2000 klanken.

18.00 TOP2000 diner@ Diehl & @ Lounge 8 (2000 cent)De mooiste TOP2000 nummers worden aan ta-fel gezongen terwijl u geniet van een 3-gangen TOP2000 Diner voor 2000 eurocent. Test tussen de gerechten door de kennis van uw tafelgeno-ten met quizvragen.

za 28 dec 12.00-17.00 TOP2000 Straatbingo @ Musis Kwartier Speel de TOP2000 bingo op straat. Test je muziekkennis, je gehoor en maak kans op mooie prijzen.

16.00-18.00 TOP2000 Café Arnhemse Mu-ziekverhalen @ Café Brasserie Dudok Arnhem (entree gratis)

Mooie achtergrondverhalen over van Arnhem-mers en in Arnhem werkenede gasten over de muzikanten en de muziek van de TOP2000.

18.00 TOP2000 diner @ Café Brasserie Dudok Arnhem & @ De Mert (2000 cent pp)De mooiste TOP2000 nummers worden aan ta-fel gezongen terwijl u geniet van een 3-gangen TOP2000 Diner voor 2000 eurocent. Test tussen de gerechten door de kennis van uw tafelgeno-ten met quizvragen.

zo 29 dec

12.00-18.00 TOP2000 popkoren contest @ Musis Kwartier @ jansplein @ Luxorlive (entree gratis)De meest ultieme manier om de TOP2000 te beleven is samen muziek maken. Popkoren laten hun top 3 uit de TOP2000 aan Arnhem en de jury horen. Met een optreden in de binnenstad (op straat) en een optreden in Poppodium Luxor Live strijden de popkoren om de nieuw uit te reiken TOP2000 bokaal. In de Jury zitten Ron Stoeltie (manager evenementen TOP2000, Radio 2) Hans Eliens (directeur Luxor Live) en Marieke van Kessel.

18.00-20.30 TOP2000 3 gangen diner@ Stadsvilla Sonsbeek & @ Dining 56 (2000 cent pp)De mooiste TOP2000 nummers worden aan ta-fel gezongen terwijl u geniet van een 3-gangen TOP2000 Diner voor 2000 eurocent. Test tussen

de gerechten door de kennis van uw tafelgeno-ten met quizvragen.

19.30 TOP2000 FILM - LOU REED’S BERLIn @ Focus Filmtheaterjulian Schnabel; USA 2007 85min.Lou Reed en zijn fans moesten 33 jaar wachten op het concert dat in deze film gepresenteerd wordt. In 1973 nam Reed het toendertijd matig ontvangen, maar inmiddels tot meesterwerk verklaarde album ‘Berlin’ op. Reed, ten tijde van het concert 64 jaar oud, is nog altijd even cool. De band is schitterend en wordt begeleid door het Brooklyn Youth Chorus. Tickets www.focusarnhem.nl

21.00 TOP 2000 Live band @Luxor Live (e6,- pp )TOP 2000 Live brengt als eerste grote act een ruim twee uur durende medley op het po-dium met alleen maar hoogtepunten uit deze fantastische lijst. Motown, pop, disco, nederpop en meezingers van formaat: ze komen allemaal langs. Tickets www.luxorlive.nl

16 dec t/m 12 jan TOP2000 expositie ‘Ouwe Rockers’ van foto-graaf Rens Plaschek @ Dudok Arnhem

22 t/m 29 december Binnenstad Arnhemwww.Arnhemtop2000.nl en www.Facebook.com/Arnhemtop2000

Het TOP2000 gevoel- COME TOGETHER

Page 24: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 201324

Ik fiets er al jaren langs, mezelf afvragend: wat speelt zich daarbinnen af? Ik keek vaak naar de kerk, met haar twee hoge torens. Maar had nooit een reden om bij de Walburgiskerk naar binnen te gaan. Tot nu. Productiehuis Oost-Nederland (ON) maakt in sa-menwerking met muziektheatergezelschap BOT een serie locatievoorstellingen waarbij ze zich laten inspireren door de oorspronkelijke identi-teit, geschiedenis en functie van erfgoedpanden. Na talloze succesvolle edities in Oost-Nederland doen ze nu de oudste kerk van Arnhem aan.

De serie voorstellingen draagt de overkoepe-lende titel Het Geluid Van en de locaties die de makers aandoen zijn altijd uniek. Leeg-staande panden die hun oude functie verloren hebben, maar waar je het verleden nog kunt zien, voelen en proeven. Arnhems oudste kerk voldoet precies aan de criteria. “De Walburgis is afgelopen mei ontheven uit de eredienst,” vertelt Tomas Postema. Hij speelt toetsen, zingt en maakt arrangementen bij BOT. En hij woont toevallig om de hoek bij de Walburgiskerk. “In tegenstelling tot alle andere locaties waar we hebben gespeeld, ken ik het pand zelf dus ook al jaren. Nu gaat het een experimenteerfase door. Er worden concerten, vieringen en exposities georganiseerd. Het is een actieve zoektocht naar

de nieuwe functie van deze voormalige basiliek, vertelde de pastoor ons.”

Maand lang in de kerkOp het moment van schrijven hebben de vier he-ren van BOT de voorstelling nog niet gemaakt. Die ontstaat namelijk geheel op locatie, in de kerk, waar de heren zich dan ook een maand lang opsluiten. Postema: “De kerk heeft een roerige geschiedenis. Zo blijkt ze te hebben ge-fungeerd als gevangenis voor soldaten, munitie-plek, paardenstal en is ze bij de Slag om Arnhem geheel uitgebrand. Deze verhalen gebruiken we als inspiratiebron. Zo brengen we de kerk weer even tot leven.”

Alles wat je hoort, moet te zien zijnJob van Gorkum (zang, liedjes, tuba) komt ook uit Arnhem en kent de kerk net als Postema vooral van haar twee torens die overal vanuit de stad te zien zijn. “Als je de kerk binnenkomt is er even helemaal niets,” vertelt hij. “De kerk brengt rust, midden in de drukke stad. Het is er muis-stil.” Geert Jonkers (audiomachinist, slagwerk, zang): ”De kerk galmt enorm. Je hoort het klein-ste geluid, een voetstap, een klap, een toets, een snaar. Je zou het als een handicap kunnen zien, maar wij vinden het prachtig. Hoeveel geluid is er nodig om alles in trilling te brengen? En wan-

neer verandert het in een kakofonie?” Voor de voorstelling gebruikt BOT dat wat de ruimte te bieden heeft en bouwen ze zelf grote klankmachines. Hun visie is dan ook: alles wat je hoort, moet te zien zijn.

nu of nooitTot nu toe zijn de reacties op de serie lovend en waren vrijwel alle voorstellingen uitverkocht. Doan Hendriks (bouw, vormgeving): “Waar het succes in zit? Je kunt een concert zien, naar huis gaan en denken: ‘dat klonk lekker’. Bij ons ga je naar huis met een ervaring”. Postema: “Boven-dien op een plek waar je normaal nooit komt, dat fascineert. Jonkers vult met een grote glim-lach aan: “En we maken iets in een snelkookpan, waarna we weer net zo snel verdwijnen. Je komt nu, of nooit”.

Het Geluid Van Stilte is een samenwerking tus-sen productiehuis Oost Nederland, BOT en Wal-burgis. De regie is in handen van Kim Arnold. Vier dagen, twaalf optredens en dan pakken ze de hele boel weer in.

Het Geluid Van Stilte12, 13, 14, en 15 decemberWalburgiskerk, ArnhemTickets en info: www.hetgeluidvan.nl

tekst Phebe Kloos

Eenmalig muziektheateroptreden in Arnhems oudste kerk

Het Geluid Van Stilte kan soms oorverdovend zijn

INtervieW

Page 25: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

uit in arnhem december 2013 25

INtervieW

Een vitaal toneelstuk van Heiner Müller in de regie van Marcus Azzini (Het Proces, Tramlijn Begeerte, Orlando). Met in de hoofdrollen Teun Luijkx, Wendell Jaspers én veertig musici van Het Gelders Orkest. George Wiegel, algemeen directeur HGO: ‘Het spannende is dat we als orkest meegaan in een proces van dramaturgie, regie en creatie van het stuk. Normaal werken wij met kant en klare partituren, nu groeien we mee als één van de bouwstenen van de productie, als derde acteur. Dat is een terrein waar we eigenlijk nooit komen.’

Heiner Müller (1929-1995) baseerde zijn meedogenloze Kwartet op de immorele brievenroman ‘Les liaisons dangereuses’ van Choderlos de Laclos, onder andere succesvol verfilmd door Stephen Frears in 1988 en bewerkt voor de film Cruel Intentions (1999) door Roger Kimble. In Kwartet staat de relatie tussen man en vrouw centraal. Twee personages, Madame de Merteuil en haar voormalig minnaar Valmont, zijn verwikkeld in een duizelingwekkend machtsspel over seks en sekse, gender en seksualiteit. In een rollenspel op leven en dood spelen ze zichzelf, de ander en elkaar. Regisseur Marcus Azzini: ‘Ondanks het meedogenloze karakter van Kwartet is het absoluut geen moeilijk stuk. Het is toegankelijk en vitaal en de tekst sprankelt van de levenslust en de seksualiteit. Hij laat de mens zien die sterk en krachtig is en de weg naar de kwetsbaarheid verloren is. Ze ver-nietigen niet elkaar, maar gaan ten onder aan hun eigen kracht. Met Kwartet schreef Müller een zeer gevaarlijk spel tussen man en vrouw en hij schuwde hierbij niet de donkere kant van de mens te tonen. Voor mij voelt het noodzakelijk om deze donkerte, dit gevaar aan te gaan. Zonder gevaar geen verleiding.’

Extra bijzonder aan deze uitvoering van Kwartet is dat de schouw-burg wordt gebruikt als locatie en zo een nieuwe betekenis krijgt; grenzen tussen podium en zaal vervagen. Deze keuze maakt de voor-stelling naast een unieke ervaring bovendien exclusief. Kwartet wordt maar op twee plaatsen gespeeld, waaronder van 14 tot en met 25 januari 2014 tien avonden in Schouwburg Arnhem. Azzini: ‘Een once in a lifetime kans om twee zeer talentvolle acteurs een prachtige tekst te zien spelen, samen met een orkest van veertig man in een schouwburg die je al zo goed kent, maar die nu een totaal nieuwe betekenis krijgt.’

Kwartet14 t/m 18 januari en 21 t/m 25 januari20:15 uurSchouwburg Arnhem Kaarten: € 27,50 / CJP € 22,50 Kaartverkoop: www.mssa.nl

Foto

Ann

alee

n Lo

uwes

Kwartetunieke samenwerking toneel, muziek en locatie Toneelgroep Oostpool, Het Gelders Orkest (HGO) en Music Sacrum / Schouwburg Arnhem bundelen dit theaterseizoen hun krachten voor een bijzonder project: Kwartet.

Page 26: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

Cabaret Dans Event Muziek Pop & Rock Theater

uit in arnhem december 201326

A r n h e m

Cabaret

ARNHEM LACHT: Open Mic, Comedy Night - Posttheater 4,50 dec 20:30u. € 7,50Vergeet de sportschool en kom je buikspieren trainen bij ARNHEM LACHT:OPEN MIC, COMEDY NIGHT.Het Posttheater opent de eerste woensdagavond van de maand haar deuren voor een Open MIC avond. Laat je meenemen in de fasciner-ende wereld van stand-up comedy met aanstormend en gevestigd talent uit bin-nen- en buitenland.

Spuitsneeuw - Schouwburg Arnhem 4 dec 20:15u. € 25,50Gelooft u niet in Coca-Cola vrachtwagens, echte kaarsjes in de boom, ingesneeuwde blokhutten, gevulde kalkoenen met koksmutsjes op hun poten.

Comedytrain – de Tour - Posttheater 6 dec 20:30u. € 19Comedytrain is hét keur-merk van de stand-up comedy in Nederland. Vanuit de eigen comedyclub en

kweekvijver Toomler komen ook dit jaar de aanstor-mende talenten en geves-tigde namen van Comedy-train voorbij gedenderd.

Murth Mossel – Louter Liefde (try-out) - Posttheater 7 dec 20:30u. € 17lief.de (de; ~n, ~s)

Ronald Snijders – Een andere show (try-out) - Posttheater 11 dec 20:30u. € 17Absurdist Ronald Snijders presenteert een groots opgezette split personality-show. Het showballet, de kandidaten, de gastartiesten en de gestoorde nieuwsbul-letins, het komt allemaal uit zijn krankzinnige hoofd.

Purper Ladies - Posttheater 13 dec 20:30u. € 19,50Purper komt dit theater-seizoen met een bijzondere verrassing! In plaats van een Purper bestaande uit vier heren in rokkostuum, besta-at de groep dit jaar uit vier vrouwen in rok. Vier dames die van wanten weten! Onze Purper Ladies.

Kasper van Kooten - Karakters - Posttheater 14 dec 20:30u. € 17,50Een peperdure groep-stherapie in een zuid-Franse Villa. Exclusief voor BN-ers. Onder leiding van de eigen-tijdse top-goeroe Franklin (met losse handjes en een drankprobleem, hij hielp ook Charlie Sheen) zoeken 5 to-taal uiteenlopende hot-shots van de glamour verwoed naar zichzelf.

Martijn Hillenius - Nu - Posttheater 18 dec 20:30u. € 16Martijn heeft veel en lang nagedacht. Maar wat heeft al dat denken hem uitein-delijk nou opgeleverd? Bitter weinig. De wereld is volop in beweging, dus wie te lang bij de dingen stil blijft staan raakt hopeloos achterop.

Enge Buren – De Ware Naaktheid - Posttheater 19 dec t/m 21 dec do-za: 20:30u. € 18zie kader

Vlieguur - Schouwburg Arnhem 20 dec 20:30u. € 17,50In haar eerste avondvullende voorstelling probeert Louise Korthals, winnares van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2011, grip te krijgen op een wereld waarin er weinig ruimte lijkt voor de bevlogen idealist.

Nachtgasten - Schouwburg Arnhem 21 dec 20:30u. € 17,50Welkom bij Nachtgasten. Acteurs Yorick Zwart, Koen Wouterse en Niels Croiset besloten drie jaar geleden niet te wachten op de perfecte rol bij de perfecte regisseur.

DaNCe

Dagschotel: Sweet Dreams ( are made of this) - Luxor Live 7 dec 23:00u. € 6Wie zoet is krijgt 7 dec in Luxor Live de lekkerste disco, (UK)bass, electropop, indie, hiphop en meer voor de nodige, al dan niet ve-rantwoorde, booty shakes!Met op het menu o.a. : HOLLYWOOD & VINE ? MR. SKOLNICK (LIVE) ? BROC-COLOCI ? CHEFS DE PARTIE

? RABARBER VJ’S en meer, verdeeld over twee ruimtes!

Kraak & Smaak - Luxor Live 20 dec 21:00u. € 15Kraak & Smaak maakt muz-iek die een combi is tussen elektronische (big)beats en soul, jazz en funk. Elke keer werken ze met grote namen samen, zowel op hun eigen tracks als met de Funky remixes waar ze bekend om staan. Wereldwijd gewaard-eerd en gevraagd!

Swingnight - Musis Sacrum 21 dec & 25 januari 21:30u. € 6De maandelijkse Swingnight wordt gehouden in Musis Sacrum in Arnhem. Dance-classics uit de 80’s en 90’s worden afgewisseld met moderne muziek.

Studio Sonsbeek met Homework en De Sluwe Vos - Luxor Live 21 dec 23:00 - 05:00u. € 11Op 21 dec presenteert Studio Sonsbeek niemand minder dan Homework en de Sluwe Vos.

90’s Now - Luxor Live 26 dec 23:00u. 90s NOW! is exact wat je denkt dat het is: de jaren negentig en wel nu meteen.

SundayPeople: Roog Erick E ft Mc Roga - Luxor Live 28 dec 22:00u. € 30Let op: Deze SundayPeople is eenmalig op zaterdag!Big boys in the business, heavy weights in the game! Roog en Erick E oftewel HOUSEQUAKE !!De tent gaat weer schud-den op zijn grondvesten met Housequake aangevuld met MC Roga. Drie uur lang. De Rotterdamse klasbak Jasper Clash opent deze avond het bal. Ook Jasper Fioole en Greg van Bueren nemen plaats achter de Pioneers nog voor de hoofdact. Na Housequake zal upcom-ing man Georgio Star de avond op onnavolgbare wijze afsluiten! en daarmee het succesvolle jaar 2013 tot een goed einde te brengen.

8Bahn - Spaced Out - Rijnhal 31 dec 23:45 - 07:00u. € 17,50Onlangs sprak ik de volle-dige organisatie van Spaced

Out over “the very last rave”, welke op oud & nieuw plaatsvindt in de Rijnhal. Ik vroeg de heren om wat meer te vertellen over Spaced Out. In ruil voor wat smeergeld bleken de heren wel wat informatie te willen loslaten.

Oud & Nieuw Boogie Nights - Luxor Live 31 dec 00:31u. € 20De echte liefhebbers wisten het al. Boogie Nights viert Oud & Nieuw in Luxor Live dit jaar! De grote zaal wordt voor deze speciale editie extra uitgedost! Kom dus in stijl!

Oud & Nieuwe: Nightcall - Luxor Live 31 dec 01:00 - 06:00u. € 20“But I don’t want to go among mad people,” Alice remarked.“Oh, you can’t help that,” said the Cat: “we’re all mad here. I’m mad. You’re mad.” “How do you know I’m mad?” said Alice.“You must be,” said the Cat, or you wouldn’t have come here.”

DaNs

4: Still life - Schouwburg Arnhem 6 dec 20:30u. € 17,50In een tijd waarin virtuele communicatie de over-hand krijgt en werkelijke ontmoetingen steeds meer verdwijnen, gaat choreo grafe Nicole Beutler in ‘4: Still life’ op zoek naar ontmoeting en aanraking.

19 dec t/m 21 dec Enge Buren – De Ware Naaktheid - Posttheater Twintig jaar geleden ontmoeten drie jongens elkaar. Ze vinden elkaar in humor en muziek en een bijzondere relatie is geboren. Na twee decennia ‘op de planken’ geeft Enge Buren zich nu totaal bloot!

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

SJAAK HULLEKES KOOP JE IN DE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

Page 27: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

www.uitinarnhem.nl uit agenda

uit in arnhem december 2013 27

eveNt

Koopzondag Arnhem - Cen-trum Arnhem 1,8,15,22 dec & 6 janauari gratisIn de binnenstad van Arnhem is het iedere eerste van de maand koopzondag, evenals rond bepaalde feestdagen en evenementen.

Sonsbeekmarkt in Arnhem - Park Sonsbeek 1 dec Elke eerste van de maand zal bij de Witte Villa in Park Sonsbeek de Sonsbeek-markt plaatsvinden, een mix tussen een sfeermarkt en een buitenfestival.

Sinterklaaskelders - Histo-rische Kelders 1 t/m 4 dec € 3,50Na het aanhoudende succes van voorgaande jaren heeft Sinterklaas voor de negende keer weer besloten om zijn slaapzak in Arnhem neer te leggen.

De club van Sinterklaas - Rijnhal 1 dec 10:00 - 17:30u. € 24,50De Club van Sinterklaas to-ert ook dit jaar weer rond in Nederland om de verjaardag van de Sint spetterend te kunnen vieren! We vieren het vrolijke feest in Rotter-dam, Den Bosch en Arnhem in een intieme setting waardoor de kinderen lekker dicht bij Sinterklaas en de Pieten kunnen zitten.

MoMarket in het Arnhemse Modekwartier - Mode-kwartier Arnhem 1 dec 12:00 - 17:00u. Waar kun je nu beter orginele, last-minute sinter-klaas- en kerstinkopen doen dan bij MoMarket? Op 1 dec van 12.00 uur tot 17.00 uur staat de komende editie voor de winterse deur. Compleet met oliebollen, glühwein en een grote alternatieve kerststal is het heerlijk shoppen voor de feestdagen. MoMarket is de maandeli-jkse mode-, design- en kunstmarkt waar divers creatief aanbod te vinden is. Bijzondere producten van professionele ontwerpers staan naast unieke, kleinere merken onder de zeven oude bomen van het Elly Lamak-erplantsoen.

Sinterklaasfeest - Hotel van der Valk Arnhem 1 dec 12:00u. € 28,50Sinterklaas komt met zijn Pieten op 1 dec naar Hotel Arnhem! Hou jij van peper-noten, liedjes zingen, lekker eten én cadeautjes? Neem dan je ouders mee en beleef een geweldige zondagmiddag!

Workshop Prezi maken - Bibliotheek Arnhem 2 dec 10:30 - 12:00u. 16 dec 10:30 - 12:00u. € 3,50Op 2 en 16 dec organiseert de Bibliotheek Arnhem van 10.30 tot 12.00 uur de workshop Prezi maken in respectievelijk haar vestigin-gen Centrum (Rozet) en Kro-nenburg. In deze workshop leren deelnemers hoe zij een Prezi, een multimediale presentatie, kunnen maken.

‘Klik en tik, het internet op’ - Bibliotheek Arnhem 4 dec 10:00 - 11:00u. € Op 4 dec organiseert de Bib-liotheek Arnhem van 10.00 tot 11.00 uur de workshop ‘Klik en tik, het internet op’. Deze (gratis) workshop is bedoeld voor iedereen die wil leren internetten en e-mailen. De workshop vindt plaats in de nieuwe centrale vestiging van de Bibliotheek in Rozet.

Voorlezen voor peuters en kleuters - Bibliotheek Arnhem 4 dec 14:00 - 14:30u. € Begin dec zijn (groot)ouders samen met hun peuters en kleuters van harte welkom tijdens het maandelijkse voorleesmoment. Op 4 dec is het voorleesuurtje in de vestigingen Centrum (Rozet) en Presikhaaf. Op 6 dec volgt de vestiging Kronenburg en de Jeugdbibliobus.

Holland Winter Taptoe - Rijnhal 7 dec 18:30 - 22:30u. € 15Een spektakel voor jong en oud met internationale muziek- en showkorpsen, waaronder de absolute top. De organisatie heeft na de eerste editie vorig jaar een nog aantrekkelijker pro-gramma samengesteld en wordt nu al gezien als een van de betere taptoes van Nederland. Bovendien is het uniek dat er een taptoe in de winterperiode plaatsvindt.

Nitro Circus Live - Gelre-dome 7 dec 19:30u. € 39zie kader

Klarendal Wandeling - Klarendal 8 dec 14:00u. € 5Klarendal is een volkswijk met veel sociale woningen, winkels, scholen en kerken en nu dus modekwartier. Deze eerste stadsuitbreiding buiten Arnhems muren ontstond in de 19e eeuw. De feiten achter de molen, de speelplaats Onder de Linden, het Luthers Hofje, restaurant Goed, zullen u verbazen.

MuseumJeugdUniversiteit: Colleges voor kinderen - Museum voor Moderne Kunst 8 dec 11:30 - 12:30u. € 25Voor kinderen die helemaal fan zijn van geschiedenis, het leuk vinden om proefjes te doen of misschien wel een kunstenaar in de dop zijn is er de MuseumJeugdUniver-siteit. Tijdens de vijf colleges (lessen) van de Museum-JeugdUniversiteit vertellen echte wetenschappers alles wat de kinderen altijd al wilden weten.

Locatieconcert vult voor-malige Walburgisbasiliek met nieuw geluid - Walbur-giskerk 12,13,14,15 dec Muziek, theater en machin-erie in de oudste kerk van ArnhemHoog boven Arnhem tekenen

zich steevast de twee stenen torens af van de St. Walbur-gis, de oudste kerk van de stad. Ruim 700 jaar lang een onverzettelijke baken van rust midden in de drukte. De waan van de dag ging aan haar voorbij, aanvankelijk per koets, later per automo-biel. Tot de basiliek dit jaar voorgoed uit de eredienst werd ontheven. In november trekt muziektheatergroep BOT voor een maand de oud-ste kerk van Arnhem in. Het gebouw met haar bijzondere akoestiek zal dan van stenen vloer tot houten nok gevuld worden met het klankens

Fris - Luxor Live 13 dec 19:30u. € 8FRIS is het zeer populaire feest voor jongeren van 12 t/m 15 jaar. FRIS biedt jongeren de kans om, op een verantwoorde wijze, kennis te maken met het “echte” uitgaansleven. Geen Alcohol, Geen Drugs, Gewoon FRIS!!

Grootste en Mooiste Kerst-markt - Rijnhal 13 t/m 15 dec € 6,50De Grootste en Mooiste Kerstmarkt van Nederland is de beleving bij uitstek voordat de echte kerstdagen beginnen.

Mega Piraten Festijn - Gel-redome 14 dec . € 17,50Met deze stadioneditie van het festival sluit het MPF traditiegetrouw het seizoen af. De voorverkoop is inmid-dels begonnen. Het eerste

Naked lunch - Schouwburg Arnhem 13 dec 20:15u. € 19,50Dynamisch, eigenwijs, ongepolijst: het zijn etiketten die passen op de producties van Club Guy & Roni. Voor ‘Naked lunch’ lieten choreo-grafen Guy Weizman en Roni Haver zich inspireren door het gelijknamige, baan-brekende meesterwerk van de Amerikaanse schrijver William Burroughs.

Mixvanmats (6+) Introdans Ensemble voor de Jeugd - Schouwburg Arnhem 15 dec 14:30u. € 16Wegens overdonderend succes wijdt Introdans Ensemble voor de Jeugd voor de tweede keer een heel programma aan de bijzondere Mats Ek.

Urban dans spektakel - Schouwburg Arnhem 21 dec 20:15u. € 23,50‘Loud!’ wordt een flitsende mix van verschillende dans-stijlen in een spectaculair decor van animatiebeelden, die real time reageren op de moves van de dansers.

Introdans & Introdans Ensemble voor de Jeugd Kerstgala - Schouwburg Arnhem 26,27,28 dec 20:15u. € 28,50Introdans sluit het jaar tradi-tioneel af met een avond vol danshoogtepunten. Tijdens deze editie van het ‘Kerst-gala’ wordt u naar hemelse sferen gevoerd.

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

ELSIEN GRINGHUIS KOOP JE IN DE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

7 dec Nitro Circus Live - Gelredome In dec 2012 kwam Nitro Circus Live voor het eerst naar Nederland als onderdeel van hun eerste Europese tour in de geschiedenis van hun bestaan. GelreDome was compleet uitverkocht en was daarbij het best verkochte Nitro Circus Live evenement aller tijden.

Page 28: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

Cabaret Dans Event Muziek Pop & Rock Theater

uit in arnhem december 201328

A r n h e m

6 dec Joris Linssen & Caramba - Luxor Live Joris Linssen & Caramba brengt Mexicaanse muziek in het Nederlands. Prachtige akoest-ische muziek. Feestnummers waar de spetters van afvliegen en Nederlandse luisterliedjes om kippenvel van te krijgen en een traantje bij weg te pinken.

lustrum wordt op bijzondere wijze gevierd. Het Mega Piraten Festijn laat zien de vleugels uit te hebben geslagen. Voor het eerst zijn in het GelreDome ook ninetiesacts van de partij: Vengaboys en 2 Brothers on the 4th Floor.

Rozet trakteert - Rozet 14 dec 10:00 - 00:00u. € Op 14 dec verrast Rozet met een inspirerend programma vol kennis, cultuur, informa-tie en educatie voor ieder-een. ROZET TRAKTEERT en nodigt eenieder uit.

Winterzoen - Steenstraat 14 dec 09:00 - 20:00u. € Na de succesvolle intro-ductie van de jaarlijkse Steentjesdag in de zomer, organiseren de onderne-mers van de Arnhemse Steenstraat op 14 dec een stéénkoud winterfeest. Maar wel één boordevol gezel-ligheid en warme gevoelens!

Winterparade - Centrum Arnhem 15 dec winterevenement in het centrum van Arnhem.

5 specials rond 90 jaar Nivon - Nivon gebouw 15 dec & 19 januari € 4In 2014 bestaat het Nivon 90 jaar. Dat wordt groots gevierd. In de aanloop naar dat feest heeft Nivon Afdel-ing Arnhem een speciaal programma opgezet. Dat programma begint op 20 oktober 2013 en sluit af met een weekendprogramma op 22 en 23 maart 2014.

Xie Xie in De Kroeg - Cafe de Kroeg 15 dec 14:00 - 16:30u. € Kinderatelier XieXie en Café De Kroeg gaan samen-werken. De winterse wordt in het café aan Nieuwstraat 27 in Arnhem een echte familiedag, met bijpassende muziek en een lekker menu.

Vlooienmarkt - Rijnhal 21&22 dec & 4 & 5 januari 10:00 - 16:30u. € 4De vijftiger jaren lijken teruggekeerd als men de Arnhemse Rijnhal bezoekt. Spulletjes uit grootmoed-ertijd, oude meubeltjes, lampen, schilderijen, huishoudelijke spulletjes,

prenten, speelgoed, (kinder)kleding, verzamelingen, fif-ties artikelen en nog véééél meer.

Single? Vier kerst met andere singles! kom naar “Mistletoe” - Historische Kelders 21 dec 18:00 - 22:30u. € 39,50In deze tijd van het online daten willen wij van de His-torische Kelders singles de kans bieden elkaar, onder het genot van een drankje en een overheerlijk 3-gangen-diner op een unieke locatie in kerstsferen, beter te leren kennen!

Arnhem TOP2000 - Centrum Arnhem 22 dec t/m 29 dec Arnhem is de laatste week van 2013 volledig in de ban van de TOP2000. De binnen-stad bruist van de activiteit-

en en optredens, alles in het teken van de 2000 mooiste popliedjes allertijden die Radio 2 tussen Kerst en Oud en Nieuw zal uitzenden.

Kerstnachtdienst - Eusebi-uskerk 24 dec 20:30u. € Dit jaar is de kerstnachtdi-enst in de Eusebiuskerk.

23e Derde Kerstdagloop Arnhem - Sportpark Valkenhuizen Arnhem 27 dec Dit recreatieve hardloope-venement in de regio Arnhem vindt plaats in een fantastisch mooi natuurge-bied aan de noordkant van Arnhem, met start en finish

op Sportpark Valkenhuizen.

Modekwartier Winter-weekend - Modekwartier Arnhem 27,28,29 dec Weekend met diverse winterse activiteiten in het Modekwartier.

Winterse Avond(t)uren in Burgers’ Zoo - Burgers’ Zoo 27,28,29,30 dec Burgers’ Zoo is extra lang open en heeft bijzondere activiteiten.

muziek

Fogliani per favore - Musis Sacrum 1 dec 14:15u. U kent het vast, dat mopje over Sam en Moos die naar Parijs gingen. Die gingen niet. Flauw? Dat moet u niet zeggen. De geschiedenis barst van de onhandige vari-anten op dit thema. Neem Rossini’s Reis naar Reims. Die handelt over een reis om de kroning van Karel X bij te wonen… die niet doorgaat.

Der Ring in 90 minuten kant en klaar! - Musis Sacrum 2 dec 20:15u. € 33Richard Wagners 16 uur durende, gigantische – som-migen zeggen megalomane - kunstwerk, ‘Der Ring des Nibelungen’ wordt in 90 minuten uitgevoerd door het NBE en Hotel Modern.

Joris Linssen & Caramba - Luxor Live 6 dec 20:30u. € 13,50zie kader

Händel:The Messiah - Musis Sacrum 7 dec 20:15u. € 38Messiah, een oratorium (zonder lidwoord), HWV 56, is een oratorium van Georg Friedrich Händel, gecom-poneerd in 1741. Het werk, dat in de meeste gevallen iets minder dan tweeën-half uur duurt, wordt met name in de Angelsaksische landen vooral rond de kerst uitgevoerd, maar ook wel in de Paastijd. Hoewel Händel vooral nu bij een groot publiek – met name door de ‘Messiah’ – bekend is als oratoriumcomponist, begon hij pas met het componeren van oratoria toen hij al vijftig was.

Winterconcert - Showroom Arnhem 7 dec 20:00u. 7 dec organiseert Kwartier-makers Arnhem een prachtig concert: Joep van Geffen (bas-bariton) en Mark Toxopeus (piano) brengen Schubert’s Winterreise ten gehore!

Crescendo is coming to town - Eusebiuskerk 13 dec 20:15u. € 17,50Op 13 dec 2013 komt Muz-iekvereniging Crescendo Elden-Arnhem naar de binnenstad voor een onver-getelijk kerstconcert in de imposante Eusebiuskerk.

Het Gelders OrkestDe Vijfde van Mahler - Musis Sacrum 13 dec 20:15u. € 49Samenwerken verruimt de geest en vergroot de blik. Een waardevol beginsel dus voor ‘wie vooruit wil’. Met veel genoegen slaan Het Nederlands Symfonieorkest en Het Gelders Orkest de handen daarom al langer ineen.

AVVK: Marc Pantus (bas-bariton), Rudolf Jansen (piano) & Raoul Heertje (verteller) - Musis Sacrum 14 dec 20:15u. € 35Componisten laten zich inspireren door poëzie. Heinrich Heine is het meest bekend door zijn roman-tische gedichten zoals die door Robert Schumann op

muziek zijn gezet.

Klassiek Open Podium i.s.m. VKA - Musis Sacrum 15 dec 12:00u. € Het is uiteraard prachtig om in Musis Sacrum te genieten van de nationale of zelfs mondiale top op het gebied van klassieke muziek. Maar minstens net zo leuk is het om talentvolle amateur-musici aan het werk te zien, onbevangen, de blik op de toekomst en vaak spelend met het grootste plezier.

Het Gelders Orkest met Il barbiere di Siviglia - Schou-wburg Arnhem 17 dec t/m 19 dec Na het overweldigende suc-ces van Götterdämmerung begeleidt Het Gelders Orkest dit seizoen opnieuw een grandioze opera-klassieker van de Nationale Reisopera: de Barbier van Sevilla.

Wolga Kozakken - Eusebi-uskerk 17 dec 20:00u. Het repertoire van de Wolga Kozakken bestaat niet alleen uit Russische kerstliederen, maar ook uit populaire num-mers als o.a. Kalinka, Wolga Bootsman en Stenka Rasin.

Homero Francesch (piano) - Musis Sacrum 18 dec 20:15u. € 33Pianist Homero Francesch is te Montevideo in Uruguay geboren. Hij is een van de weinige pianisten die zonder

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

THE PEOPLE OF THE LABYRINTHS, KOOP JE IN DE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

Page 29: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

www.uitinarnhem.nl uit agenda

uit in arnhem december 2013 29

een concours te winnen of zelfs maar mee te doen toch een grote carrière wist te bewerkstelligen.

Kerstconcert met vleugels - Eusebiuskerk 19 dec 19:30u. Geniet in dec van een onvergetelijk kerstconcert met Vocal Group CALL en de meester- pianisten Cor Bak-ker en Louis van Dijk.

Het Gelders Orkest Roman-tische ontdekkingen - Musis Sacrum 26 dec 14:15u. € 49Ze kwam, zag, en overwon in 2012 op de BBC Young Musi-cian of the Year, de 15-jarige celliste Laura van der Hei-jden. Ondanks haar naam, geen Nederlands maar een Engels toptalent!

A Russian souvenir - Musis Sacrum 28 dec 20:15u. € 29,50Bijna alle grote Russische componisten hebben zich met het romantische lied bezig gehouden en dit erf-goed is een onuitputtelijke bron van poëtische figuren en prachtige melodieën.

PoP/ roCk/Jazz/ hiPhoP/ werelDmuziek

TOP2000 stemdebat - Luxor Live1 dec 16:00u gratisMet verschillende generaties Arnhemmers in discussie gaan over de lijst der lijsten. Een avond met stellingen waarin Arnhemmers met elkaar in debat gaan over de muziek en de lijst der lijsten. Iedereen is hier welkom om een stem te laten horen.

De Staat + Ian Clement - Lu-xor Live 12 dec 20:30u. € 18,50I De Staat + Ian ClementDe uit Gent afkomstige Ian Clement, frontman van de stoner rockband Wallace Vanborn, verzorgt solo het voorprogramma.

Lucas Hamming - Luxor Live 12 dec 21:00u. € 8Lucas Hamming (1993) is een jonge, getalenteerde singer-songwriter. Zijn schrijfkwaliteiten evena-ren zijn heldere, directe

en volwassen stemgeluid. Verwonderlijk is de klank van zijn stem niet, hij kreeg de muziek van David Bowie, Alex Turner (Arctic Monkeys) en Jeff Buckley met de paplepel ingegoten.Lucas was een van de zes finalisten van het 2de sei-zoen van tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland.

Featherman, Thomas las Salle, Froukje Swart - Luxor Live 14 dec 22:00u. € 4Next Generation | We Are It, kondigt met trots haar eerste editie aan. Met arties-ten die over een aantal jaar onlosmakelijk verbonden zullen zijn met de House scene. DJ`s: Featherman en Thomas La Salle worden versterkt door live-vocalen van Froukje Swart die recent is afgestudeerd aan het conservatorium in Arnhem. Deze line up brengt jullie de echte Deep House en House muziek. Nieuwe, klassieke en exclusieve tracks die uniek voor Arnhem zijn. Live!

Kontra - Luxor Live 14 dec 23:00u. € 10Techno waarbij idealistische en kunstzinnige uitingen centraal staan. Geïn-spireerd door verschillende initiatieven uit Arnhem en ver daar buiten gaat Kontra op 14 dec alweer hun vierde editie tegemoet. Met visu-als crew Randy. (Daan van Arragon en Thijs Jebson). William Köster en Paul Hoefsloot zullen de avond

openen met een speciale nog niet eerder vertoonde back2back set.

Gruppo Sportivo - Luxor Live 19 dec 21:00u. € 15zie kader

Jett Rebel - Luxor Live 19 dec 21:30u. € 6Jett Rebel is het alter ego van de 22-jarige alleskunner Jelte Tuinstra. Na jarenlang deel uit te hebben gemaakt van diverse bands (o.a. The Souldiers en Valerius), achtte hij de tijd rijp om op eigen benen te staan. Het eerste tastbare resultaat is getiteld ‘Venus’ en is een EP die vooral zijn veelzijdigheid laat horen en zien.

Ben Caplan - Luxor Live 21 dec 21:00u. € 10De Canadese Ben Caplan is pas 25 jaar oud, maar een stem zó doorrookt en met whiskey gesmeerd dat je je afvraagt wanneer hij er dan mee begonnen is. Van folky ballades tot stampende klezmer met jazzinvloeden, gebracht met een soort poëtische rauwheid a la Tom Waits.

Marmalade - Luxor Live 21 dec 22:30u. € 9De eerste editie van dit feest was binnen de kortste keren uitverkocht, dus wees er snel bij dit keer!Het idee achter Marmalade is een gezellige dansa-vond voor Homo’s, Lesbo’s and their friends, waar de muziek een verzameling is van gewoon lekkere liedjes, varierend van Disco, Funky House, Latin, Electro en pop…. Zonder de nadruk te leggen op de commerciële hits.

The Tina Turner Experience - Gelredome 21 dec 20:30 - 22:45u. € 59Op 21 december, vanaf 20.30 uur, staat GelreDome volledig in het teken van Tina Turner. Dan wordt onder de noemer The Tina Turner Experience een groots eerbetoon gebracht aan de ‘Queen of Rock’.

Gelderlander TOP2000 nieuwscafé - Grand Café Mahler22 dec 15:30u. gratis

Het nieuwscafé met tafelgasten Kees Toering (bedenker van de Top2000 & zendermanager Radio 2) , Tom Goris (statisticus van de TOP2000), Alex van der Hulst (popjournalist), Michiel van Wessem (Wethouder gemeente Arnhem) en muz-iek van Popkoor Akkoord en Lavalu. Aansluitend wordt Arnhem TOP2000 officieel geopend. (entree gratis)

TOP2000 diner met live mu-ziek – diverse restaurants22, 23, 27, 28, 29 dec 18:00u. €20Diner met de TOP2000 muzikanten tijdens het 3 gangendiner een aubade aan tafel brengen. Test tussen de gerechten door de kennis van je tafel-genoten met quizvragen.

TOP2000 In the mix met Ben Liebrand - Manhattan 22 dec 22:00u.-3:00u. gratisThe Godfather van de mix en de dancemuziek, Ben Liebrand, is even op Neder-landse bodem en draait zijn TOP2000 mix; een reis door de tijd van de 80’s tot nu.

Quiz’m TOP 2000 Come To-gether popquiz - Luxor Live 23 dec 19:00u. reserveren

via quizm.nl Een avond vol muziek, span-ning, anekdotes en mooie verhalen over de lijst der lijsten voor verschillende leeftijden waarin de muziek van toen en nu de revue passeert.

TOP2000 FILM: CAN’T STAND LOSING YOU: SUR-VIVING THE POLICE - Focus Filmtheater24 dec 16.15 u. €8verhaal van Andy Summers, de gitarist van de legend-arische band The Police. ‘Can’t Stand Losing You’ bevat veel filmmateriaal uit de gloriedagen.

TOP2000 goes Charleston@ Stadsvilla Sonsbeek 26 dec 23:00u €20 VVK € 15,-Een reis door de tijd met live muziek en dj’s. In de dance area zorgen The Babe-magnets voor dampende sferen. De nacht wordt nog exotischer met verassende burlesque optredens en magische acts. Sluit deze kerst af in stijl en maak je klaar voor een red hot full house entertainment party!

TOP2000 Platen en CD markt - Land van de Markt

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

TRIX EN REES KOOP JE IN DE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

19 decGruppo Sportivo - Luxor Live Gruppo Sportivo houdt er na een rijke, imposante carrière mee op. Nog één keer trekt part-time muzikaal genie Hans Vandenburg met zijn band door het land om zichzelf een waardig afscheid te gunnen. Eén van de meest legendarische bands uit de Nederlands popgeschiedenis!

Page 30: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

Cabaret Dans Event Muziek Pop & Rock Theater

uit in arnhem december 201330

A r n h e m

– Jansplein27 dec 11:00-18:00u. Koop je platen en CD’s van jouw favoriete artiesten op straat en test ze op de platenspelers.

TOP2000 Koninklijke Ho-reca Caféroute – diverse locaties 27 dec 16:00u.-22:00u. Verschillende muziekduo’s trekken van café tot café en spelen nummer uit de TOP2000. In korte sets van 40 minuten zullen zij de cafés van Arnhem omhullen met hun TOP 2000 klanken.

TOP2000 Straatbingo - Mu-sis Kwartier 28 dec 12:00-17:00u. Speel de TOP2000 bingo op straat. Test je muziekkennis, je gehoor en maak kans op mooie prijzen.

TOP2000 Café Arnhemse Muziekverhalen - Café Brasserie Dudok Arnhem 28 dec 16:00-18:00u. Mooie achtergrondverhalen over van Arnhemmers en in Arnhem werkenede gasten over de muzikanten en de muziek van de TOP2000.

TOP2000 popkoren con-test - Musis Kwartier - Jansplein - Luxorlive 29 dec 12:00u. -18:00u. De meest ultieme manier om de TOP2000 te beleven is samen muziek maken. Popkoren laten hun top 3 uit de TOP2000 aan Arnhem en de jury horen.

TOP2000 FILM - LOU REED’S BERLIN - Focus Filmtheater29 dec 19:30u. € 8Lou Reed en zijn fans moesten 33 jaar wachten op het concert dat in deze film gepresenteerd wordt. Reed, ten tijde van het concert 64 jaar oud, is nog altijd even cool. De band is schitterend en wordt begeleid door het Brooklyn Youth Chorus.

TOP 2000 Live band - Luxor Live 29 dec 21:00u. € 6TOP 2000 Live brengt als eerste grote act een ruim twee uur durende medley op het podium met alleen maar hoogtepunten uit deze fantastische lijst. Motown, pop, disco, nederpop en meezingers van formaat: ze komen allemaal langs.

theater

Sinterklaasvoorstelling - Stadsvilla Sonsbeek 1 dec 12:00 - 16:00u. € 6De stadsvilla Arnhem in Sonsbeek park heeft Sinterklaas dit jaar een onderkomen aangeboden.

Een ijskoud wonder (8+) - Schouwburg Arnhem 1 dec 14:30u. € 18,50Ooit wilde hij de hele wereld zien: naar New York, opstaan in Bangkok en boodschap-pen doen in Mozambique.

Hideous (wo)men - Huis Oostpool 3 dec t/m 7 dec zie kader

Theatervoorstelling Bingo! - Winkelcentrum Presikhaaf 4 dec t/m 8 dec wo-za: 20:15u. zo: 15:00u. Laat de ballen maar rollen. Het leven is een bingo! Van 4 t/m 8 dec speelt het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) de theatervoorstelling BINGO! op locatie in winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem. Een week lang wordt een leeg-staand pand in het winkel-centrum omgetoverd tot een spetterend bingopaleis!

Nederland musicalland - Schouwburg Arnhem 7 dec 20:15u. € 25,50‘Nederland musicalland’ brengt alle hoogte punten uit onze rijke musicalgeschie-

Arnhem 6 dec 20:15u. € 28,50‘De donkere kamer van Damokles’ is het meest gelezen en bejubelde boek van W.F. Hermans.

Colombina - Schouwburg Arnhem 7 dec 20:30u. € 17,50‘Colombina’ is een wreed sprookje, een koninginnendrama. Twee vrouwen zetten elkaar klem in een relatie van wederzi-jdse afhankelijkheid, waarin macht, seksualiteit en (zelf)controle geritualiseerd worden.

Villa Kakelbont (6+) - Schouwburg Arnhem 8 dec 13:30u. € 10,50Als Pippi het kan, kan ik het ook! Lotti is een stoere meid die haar eigen huis bouwt, omdat ze het niet eens is met haar ouders.

Alsof het voorbij is - Schou-wburg Arnhem 11 dec 20:30u. € 17,50‘Alsof het voorbij is’ gaat over Tony Webster, die een brief van een notaris ontvangt en daardoor wordt aangezet te gaan graven in zijn verleden.

Haar naam was Sarah - Schouwburg Arnhem 11 dec 20:15u. € 23Na de film is er nu voor het eerst een toneelstuk ge-maakt van de aangrijpende roman van Tatiana de Ros-nay. ‘Haar naam was Sarah’ vertelt de hartverscheur-ende geschiedenis over een verleden dat we nooit zullen kunnen ontkennen.

Furie - Schouwburg Arn-hem 12 dec 20:30u. € 17,50Gerda Havertong speelt in ‘Furie’ een succesvolle zakenvrouw. De wil om one of the guys te worden zit er al jong in en ze groeit uit tot een sterke, oppermachtige en hebzuchtige ondernemer, die over lijken gaat.

Het spookhuis der ge-schiedenis - Schouwburg Arnhem 12 dec 20:15u. € 22Acteurscollectief Wunder-baum maakt keer op keer uitstekende voorstellingen met een maatschappijkri-tische ondertoon. Of het nu

gaat over een bijstandgezin in ‘Eindhoven is de beste’, would-be religieuzen in ‘Kamp Jezus’ of de clown van de Europese politiek in ‘Everybody for Berlusconi’.

Gratis rijkdom - Schouw-burg Arnhem 13 dec 20:30u. € 17,50Sommige mensen kunnen iets heel mooi zeggen, an-deren kunnen mooi zingen, Leon Giesen kan iets heel mooi zien. Midas Dekkers verbaasde zich ooit over het feit dat in een visuele wereld als de onze maar twee soorten mensen goed kunnen kijken: kunstenaars en biologen.

Het kerstverhaal van Kleine Ezel (4+) - Schouwburg Arnhem 14 dec 14:30u. € 19,50Theater Terra brengt komende winter een hartverwarmende nieuwe

denis in één spetterende show tezamen.

Presentatie Theaterlab De Schuur - Huis van Puck 15 dec 15:30 - 17:00u. € 2,50Theaterlab de Schuur biedt jonge theatermakers de ruimte om een persoonlijk theatraal onderzoek te doen. Het jaarthema voor 2013 is geïnspireerd op “de schree-uw” van Edvard Munch. De makers hebben gezocht naar een beeld dat aansloot bij de waarneming dat we de confrontatie missen.

Open Podium - Huis van Puck 20 dec 20:00u. € 6Iedere derde van de maand staat er bij Huis van Puck talent van alle leeftijden te trappelen om een leuke act neer te zetten. Van heinde en verre stormen ze ons the-ater binnen en laten ze zien wat ze in hun mars hebben.

Rob en Emiel – Geknipt en geschoren - Posttheater 22 dec 20:30u. € 18,50Rob & Emiel presenteren alweer hun derde avondvul-lende theatershow en zijn er helemaal klaar voor! Om te lachen? Jazeker! Verras-send? Absoluut!

Diva diva’s - Schouwburg Arnhem 28 dec 20:30u. € 18,50In ‘Diva diva’s’ brengt Sven Ratzke de songs van de grote diva’s van de jaren zestig tot leven, het tijdperk met de mooiste vrouwen en de prachtigste songs vol-gens de glamourcabaretier en rasentertainer zelf.

De Mannen van Minsk (6+) - Musis Sacrum 29 dec 14:30u. € 13,50Is het nou eens afgelopen met die herrie daarboven! Slapen nu, anders komen de Mannen van Minsk en die stoppen jullie in een kus-sen, met je oren en je neus ertussen.

Wreed en teder - Schouw-burg Arnhem 4 dec 20:30u. € 17,50Regisseur Michiel de Regt maakte vorig seizoen het ijz-ersterke en met vier sterren ontvangen ‘Antigone’.

De donkere kamer van Damokles - Schouwburg

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

HUMANOID KOOP JE IN DE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

3 dec t/m 7 dec Hideous (wo)men Huis Oostpool Hideous (wo)men is een experimentele soap over de zelfloze mens. We leven in een geënsceneerde wereld vol very important persons. We geloven dat we ons eigen leven door middel van keuzes tot stand brengen. Maar wat als het stabiele afzonderlijke iets dat we ik willen noemen niet bestaat?

Page 31: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

www.uitinarnhem.nl uit agenda

uit in arnhem december 2013 31

kerstmusical met Kleine Ezel, het hoofdpersoontje uit de prentenboeken van schrijver Rindert Kromhout en illustrator Annemarie van Haeringen.

Who’s afraid of George and Mildred? - Schouwburg Arnhem 14 dec 20:30u. € 19,50George van Houts smelt in ‘Who’s afraid of George and Mildred?’ drie korte kom-edies samen die afgelopen jaren veel succes oogstten op het rondreizend theater-festival De Parade.

Golden Palace - Schouw-burg Arnhem 18 dec 20:30u. € 18,50Veranderingsmanagement, conflicthantering, account-ability en dodelijk saaie PowerPoint-presentaties: de werkende mens heeft het niet makkelijk.

Hotel Perdu (6+) - Schouw-burg Arnhem 22 dec 13:30u. € 12,50In ‘Hotel Perdu’ is het een komen en gaan van vreemde personages: een eenzame linkerschoen hupt onhandig naar binnen, de jongen die altijd wordt overgeslagen houdt de deur open voor een overbodig geworden typemachine en uit de lift stapt een afgedankte knuffel met zijn nieuwe eigenaar.

Run - Schouwburg Arnhem 29 dec 20:15u. € 24De misschien wel beste a-capella groep van Nederland komt met een fonkelnieuw en verrassend theaterprogramma.

exPositie

Slag om Arnhem - Airborne Museum ‚Hartenstein‘Het Airborne Museum ‘Har-tenstein’ in Oosterbeek is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag van 12.00 tot 17.00 uur). Kom naar het museum en beleef de Slag om Arnhem in de Airborne Experience.

Kleur Bekennen - Neder-lands OpenluchtmuseumDe expositie toont een uitdagende ontmoeting van Nederlandse streekdracht en - niet eerder getoonde

- historische Surinaamse kotomisi‘s.

Uniek overzicht van krijg-skundig materiaal - Arn-hems Oorlogsmuseum 40 - 45Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

Proef de wijnpassie! - Ned-erlands WijnmuseumHet museum brengt de wonderbaarlijke wereld van de wijn in beeld, van de wijnrank tot aan het genot van een goed glas wijn. De toegang is bewust laagdrempelig gehouden: het museum is open voor iedere wijnliefhebber, van wijnexpert tot beginner, van vakmens tot consument, alleen of in groepsverband. Een bezoek aan het Neder-lands Wijnmuseum is een onvergetelijke ontdekkings-reis in wijnwonderland.

Historische kelders ArnhemBezichtiging van de Histo-rische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zul-len leiden door de prachtige Historische Kelders.

‘Bronbekers in beeld’- openluchtexpositie - Mu-seum Bronbeekt/m 31 december In het Museumweekend 6 - 7 april opent op het landgoed Bronbeek de openlucht-expositie ‘Bronbekers in beeld’. Daarin zijn zeven

bewoners van het militair tehuis Bronbeek uit de periode 1863-2013 in eigen-tijdse kunstwerken verbeeld. ‚Bronbekers in beeld‘ sluit nauw aan op de jubileumex-positie ‚150 jaar Bronbeek‘, die al vanaf 19 februari te zien is.

Dwaalkamer - Galerie Plaatsmakent/m 15 maart 2014Werken van Rinke Nijburg en Wouter Venema, Marc Bijl, Aline Eras, Mirjam Kuitenbrouwer, Rinke Nijburg, Erik Odijk, Geer van der Klugt, Wouter Venema en Hans Wijninga, Nathalie Duivenvoorden, Mirjam Kuitenbrouwer, Kinke Kooi en Markus Putze.

Demiurg, sieraden van David Bielander - Museum voor Moderne Kunstt/m 5 januari 2014Van het gewone iets bijzon-ders maken, dat is de gave van David Bielander. Zijn sieraden hebben alledaagse onderwerpen, zoals vruch-ten en dieren. Bielander weet het vertrouwde met het onverwachte te combineren en doet dat op een humo-ristische, speelse manier met soms ongebruikelijke edelsmeedmaterialen.

Gelders Balkon 21 Paul Klemann. Zwart zonlicht - Museum voor Moderne Kunst t/m 2 februari 2014‘Ik probeer te kijken in een wereld waar het eigenlijk verboden is om te kijken, want als je wakker wordt vergeet je alweer veel. Wat ik vasthoud is maar een fractie.’ Paul Klemann (Utrecht, 1960) tekent de dromen uit die hij ’s nachts heeft beleefd.

Hans Op de Beeck. Metro-politan scenes - Museum voor Moderne Kunst7 dec t/m 30 maart 2014Veelzijdige kunstenaar Hans Op de Beeck geeft met ruimtevullende video’s de tragikomische absurditeit en melancholie weer die deel uitmaken van het moderne menselijke bestaan.

De Melancholieke Metro-pool. Stadsbeelden tussen magie en realisme, 1925-

1950 - Museum voor Mod-erne Kunstt/m 23 februari 2014De Melancholieke Metro-pool, stadsgezichten uit de jaren twintig, dertig en veertig van de vorige eeuw, die verstilling, eenzaamheid en melancholie uitdrukken. De magisch realistische schilderkunst uit deze periode, een belangrijke pijler in de collectie van het MMKA, wordt vermengd met fotografie en film uit diezelfde tijd. De bezoeker wordt meegevoerd in tijdloze sfeerbeelden die een indrin-gende ervaring oproepen van metropolen.

Arnhem TOP2000 Ouwe Rockers van Rens Plaschek - Cafe Brasserie Dudok Arnhemzie kader

Understanding the machine door Workmates - Cafe Brasserie Dudok Arnhemt/m 6 januari 2014Workmates is een open collectief van drie Arnhemse ontwerpers met interesse voor productie, materiaal,technieken en een hands-on aanpak.Tijdens de expositie

laat Workmates een onder-zoek zien naar de machine als object enals ontwerp gereedschap. Workmates wordt gerepre-senteerd door: Atelier Rick Tegelaar, Studio Casper Tolhuis en Joris de Groot. Daarnaast heeft Workmates een podium gekregen in een etalage van Wim Pollmann op de hoek Bakkerstraat/Vijzelstraat.

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

PAULINE VAN DONGEN KOOP JE IN DE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

15 dec t/m 15 januari 2014 Arnhem TOP2000 Ouwe Rockers van Rens Plaschek Cafe Brasserie Dudok ArnhemExpositie van foto’s van Rens Plaschek uit zijn boek And the beat goes on. Ouwe rockers die in de TOP2000 thuis horen.

MODE SHOP JE BIJ DE BRON

SIS BY SPIJKERS EN SPIJKERS KOOP JE IN DE BINNENSTAD.

WWW.MADEINARNHEM.NL

Page 32: 12. Uit in Arnhem magazine december 2013

ROMANTISCHE ONTDEKKINGENKijk op hetgeldersorkest.nl en neem gratis iemand mee!21 december t/m 26 december - Nijmegen | Utrecht | Doetinchem | Arnhem

HGO_adv_UitInArnhem_210x270mm.indd 1 20-11-13 14:55