FSVU Magazine december 2014

32
FSVU 2014|15 nr. 1 MAGAZINE FISCAAL RECHT AAN DE VU OP #1 ELSEVIER- RANKING WHERE ARE THEY NOW? ALUMNI AAN HET WOORD FSVU-LID WINT PLEIT- WEDSTRIJD IN BREDA ACCENT DIRECT VS INDIRECT FOLLOW THE MONEY

description

 

Transcript of FSVU Magazine december 2014

Page 1: FSVU Magazine december 2014

FSVU

2014|15 nr. 1

MAGAZINE

FISCAAL RECHT

AAN DE VU OP #1

ELSEVIER-RANKING

WHERE ARE THEY

NOW?

ALUMNI AAN HET WOORD

FSVU-LID WINT PLEIT-

WEDSTRIJD

IN BREDA

ACCENT DIRECT

VS INDIRECT

FOLLOW THE MONEY

Page 2: FSVU Magazine december 2014

2

HET TWAALFDE BESTUUR DER FISCAALRECHTELIJKDISPUUT AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT

Page 3: FSVU Magazine december 2014

3

Beste leden, docenten en partners,

samen met de magazinecommissie hebben we afgelopen weken hard gewerkt voor onze eerste editie van het FSVU-magazine.

Inmiddels is het alweer december en zitten we al op 40% van het studiejaar. We hebben al aardig wat activiteiten gehad, maar we hebben nog veel activiteiten voor jullie in de agenda staan.

Ieder bestuur wil natuurlijk innovatief zijn. Zo hebben wij hard gewerkt aan een nieuwe website en zijn we bezig met allerlei ver-nieuwingen achter de schermen.

In deze editie krijgen jullie meer inzicht in de activiteiten van afgelopen maanden, een interview met de docent voor het vak Omzet-belasting in januari en kom je te weten hoe het is om voor een bepaald kantoor te werken.

Nieuw in deze editie: hyperlinks. Mocht je in het magazine woorden in het paars tegenkomen, dan kun je in onze online editie op het woord klikken! Op deze manier ontstaat er een interactief magazine.

Namens alle leden van de magazinecommissie en het FSVU-bestuur wens ik jullie veel leesplezier toe.

Ugurcan Boy, Vice-voorzitter 2014-2015

VOORWOORD INHOUDSOPGAVE

3 Magazinecommissie

5 Reiscommissie

7 EY International Tax Challenge

11 Borrels

13 Pleitwedstrijd

16 Inhousedag PwC

17 Progressieve belastingen

19 Werken bij Loyens & Loeff

21 Where are they now?

23 De beste keus van je leven

25 Kennismaking OB-docent

27 Meerwaarde werkstudent- schap & stage

28 Tentamentraining BDO

28d

Page 4: FSVU Magazine december 2014

4

FSVU

-MAG

AZIN

ECOM

MISS

IE

Het eerste magazine van de nieuwe magazinecommissie is gereed. Tijd om ons als commissie voor te stellen. De commissie, bestaande uit Shanna Oemraw, Melissa Purperhart, Marinda Schoon en mijzelf, stelt zichzelf voor op de bladzijde hiernaast. Wij hopen dit studiejaar een paar mooie magazines uit te brengen. Voor de komende magazines zitten we alweer boordevol ideeën en onderwerpen. Wat dit studiejaar nieuw is, is dat wij niet alleen het magazine op papier uitbrengen, maar daarnaast ook een interactieve versie op de website van de FSVU plaatsen. In deze interactieve versie van het magazine staan hyperlinks naar interessante websites en achtergrondinformatie bij de artikelen in het magazine. Naast onze eigen invulling van het magazine staan wij ook zeker open voor ideeën en commentaar van buitenaf. Dus, heb je goede ideeën, leuke onderwerpen of opmerkingen, dan kun je dat mailen naar [email protected] onder vermelding van ‘magazine’.

UGURCAN BOY

2014

-201

5

Page 5: FSVU Magazine december 2014

5

SHANNA OEMRAW

EenentwintigGeboren in ZaandamWoont in ZaandamBachelor Fiscale Economie (UvA)Master Fiscaal Recht - Indirecte belastingen (VU)Turnen, koken & winkelen

Doel: ik maak deel uit van de magazinecommissie, omdat ik het leuk vind om met fiscale aspecten bezig te zijn. Ik hoop samen met de andere commissieleden een paar mooie edities van het magazine neer te zetten.

MELISSA PURPERHART

NegenentwintigGeboren in AmsterdamWoont in AmsterdamBachelor Rechtsgeleerdheid (VU)Master Fiscaal Recht - Indirecte belastingen & Staats- en Bestuursrecht (VU)Balkonieren, taarten bakken, lezen & thaiboksen

Doel: Ik hoop veel van deze commissie te leren en een goede bijdrage te leveren aan onze magazines!

MARINDA SCHOON

TweeëntwintigGeboren in Langedijk Woont in LangedijkBachelor Accountancy & Control (UvA)Master Fiscaal Recht - Directe belastingen (VU)Reizen, skiën & uit eten gaan

Doel: Dit studiejaar maak ik deel uit van de magazinecommissie. Samen met de andere commissieleden hoop ik dat wij, door middel van het schrijven van artikelen en stukjes over veel verschillende onderwerpen, een paar hele mooie magazines kunnen uitgeven.

Page 6: FSVU Magazine december 2014

6

De reiscommissie bestaande uit Jan Liebreks, Minou Shotsman, Rianne Mertens, Robin Enthoven en Ugurcan Boy, heeft inmiddels de eerste vergaderingen achter de rug voor de studiereis in juni 2015. Wij zijn druk aan het brainstormen om een geweldige studiereis samen te stellen en te organiseren. Over de mogelijke landen en steden wordt nog flink gediscussieerd, maar over één ding is de reiscommissie het al wel eens: het gaat een geweldige studiereis worden. Een om niet gauw te vergeten. Stap voor stap zullen wij jullie de komende weken een tipje van de sluier geven over de studiereis om jullie steeds nieuwsgieriger te maken. Het is zeker de moeite waard

FSVU REISCOMMISSIE 2014-2015

om mee te gaan naar de fantastische, voor jullie nog onbekende, bestemming. In het voorjaar zal het mogelijk zijn om je op te geven voor deze fantastische reis. De reiscommissie stelt zichzelf voor op de bladzijde hiernaast.

Page 7: FSVU Magazine december 2014

7

ROBIN ENTHOVENEenentwintigGeboren in PurmerendWoont in AmsterdamBachelor Fiscale Economie (UvA)Master Fiscaal Recht - Directe belastingen (VU)Sporten

Doel: Ik hoop samen met de andere commissieleden de beste en meest succesvolle studiereis neer te zetten waar nog jaren over gesproken wordt.

MINOU SCHOTSMANEenentwintigGeboren in AmsterdamWoont in AmsterdamBachelor Rechtsgeleerdheid (VU)Master Fiscaal Recht - Indirecte belastingen (VU)Wielrennen & reizen

Doel: Ik wil graag informatieve kantoorbezoeken organiseren zodat studenten een goede indruk krijgen van deze kantoren. Ik kijk ontzettend uit naar de studiereis en ik streef er naar om een unieke studiereis te organiseren!

RIANNE MERTENSTweeëntwintigGeboren in RoermondWoont in AmsterdamBachelor Fiscaal Recht (Universiteit van Maastricht)Master Fiscaal Recht - Indirecte belastingen (VU)Sporten, dansen, muziek maken & reizen

Doel: Ik hoop samen met de andere commissieleden de beste en meest succesvolle studiereis neer te zetten waar nog jaren over gesproken wordt.

JAN LIEBREKSVierentwintigGeboren in AmsterdamWoont in AmsterdamBachelor International Business Administration (VU)Master Fiscaal Recht - Directe belastingen (VU)Hockey, voetbal & borrelen

Doel: De mooiste reis uit de FSVU-geschiedenis neer te zetten. Daarnaast, hoop ik als commissieoudste mijn medecommissiegenoten op te voeden.

Page 8: FSVU Magazine december 2014

8

Hoe ben je bij EY terecht gekomen?Tijdens mijn masterjaar heb ik veel kantoren leren kennen door actief te participeren in FSVU activiteiten. Het waren een hoop kantoorbezoeken, tentamentrainingen en borrels, maar dit bood mij de mogelijkheid om EY beter te leren kennen. Naar aanleiding van een tentamentraining vennootschapsbelasting heb ik gesolliciteerd voor de International Tax Challenge in New York. De International Tax Challenge beviel erg goed en daarna ben ik in de zomer twee maanden fulltime als werkstudent gaan werken bij EY. Tijdens deze 2 maanden schreef ik ook mijn scriptie. Na mijn werkstudentschap heb ik mijn studie afgerond, nog even rondgekeken, een paar maanden ge-reisd door Azië en uiteindelijk ben ik als consul-tant begonnen.

Waarom heb je je ingeschreven voor de International Tax Challenge? Hoewel het me gaaf leek om naar New York te gaan had ik in eerste instantie nog wat twijfels over de International Tax Challenge. Ik wilde EY als kantoor graag beter leren kennen en of ik daarvoor naar New York moest wist ik nog niet zo goed. Achteraf ben ik erg blij dat ik mij heb aangemeld. Door de International Tax Challenge kon ik EY beter plaatsen ten opzichte van andere kantoren. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om

op een internationale vennootschapsbelasting afdeling aan de slag te gaan. Bij ons op de afdeling is het niet alleen mogelijk, maar eigenlijk ook wel de bedoeling om ergens gedurende je carrière ervaring in het buitenland op te doen. Veel van mijn collega’s gaan naar Amerika (New York of Chicago) maar in feite is alles mogelijk vanwege het sterke internationale netwerk van EY.

Hoe heb je de International Tax Challenge ervaren?Het waren vijf intensieve en leuke dagen. Alle deelnemers werden onderverdeeld in verschillende groepjes en hadden ieder een EY medewerker als begeleider. Het programma was volledig volgeboekt met inhoudelijke uren waarbij we aan onze casus werkten en daaromheen een hoop leuke activiteiten waarbij we wat meer meekregen van New York. ’s Avonds werd er gezamenlijk gedineerd met de groep studenten van advocatenkantoor Holland van Gijzen en werden de nodige drankjes gedaan.

EY INTERNATIONAL TAX CHALLENGE Interview met Shirin Delfan, consultant International Tax Services bij EY Amsterdam over EY, de International Tax Challenge, haar studententijd en het werk als fiscalist.

Ik ben Shirin Delfan en werk sinds januari als consultant bij EY op de afdeling International Tax Services in Amsterdam.

Veel collega’s bij mij op de afdeling doen ervaring op in het

buitenland

Wat waren je verwachtingen van het beroep als fiscalist en zijn deze uitgekomen?Ik had geen idee wat me te wachten stond wat betreft het fulltime werken, maar inhoudelijk wilde ik graag de diepte in en beter worden. Tijdens mijn studie was ik er al over uit dat ik de meeste affiniteit met vennootschapsbelasting en internationaal belastingrecht heb. Daarentegen ligt mijn interesse bijvoorbeeld helemaal niet op het gebied van loon- of omzetbelasting. Ik heb ervoor gekozen om mij als fiscalist te specialiseren in de rechtsgebieden waar ik het meest mee heb. Op dit moment houd ik mij dus ook niet of nauwelijks bezig met loon- en omzetbelasting. Wat dat betreft zijn mijn verwachtingen uitgekomen.

Page 9: FSVU Magazine december 2014

9

Hoe is de vaktechnische ontwikkelinggeregeld bij EY?De eerste jaren wordt er vanuit EY veel waarde gehecht aan vaktechnische kennis en het verder ontwikkelen daarvan. Naast de NOB cursussen volgen wij ook het EY Tax Academy traject. Dit is een inhoudelijk traject voor consultants (0 tot 3 jaar werkervaring), bestaande uit vaktechnische cursussen die op Nyrenrode worden gegeven. Verder wordt nieuwe jurisprudentie en wetgeving een keer per week besproken tijdens consultantlunches. Ook kennen wij op onze afdeling Vakklassen. Dit zijn inhoudelijke klassen waarbij iedere consultant een technisch onderwerp toegewezen krijgt, zich daarin moet verdiepen en daar vervolgens over presenteert. Hiernaast hebben we wekelijks een breakfast meeting op vrijdagochtend. Dit is een twee uur durende vergadering met de volledige afdeling (ongeveer 50 man) waarbij we technische casussen uit de praktijk en nieuwe wetgeving en jurisprudentie behandelen.

Hoe ziet een werkdag van jou eruit?Dit verschilt erg. Op sommige dagen ben ik de hele dag bezig met het uitwerken van een bepaalde analyse en kan ik hier helemaal in op gaan en op andere dagen doe ik veel kleine dingen. Vandaag ben ik bijvoorbeeld bezig geweest met een deelnemingsvrijstelling analyse en het uitzoeken van een mogelijke 10a-issue bij een transactie.

Hoe kijk je terug op je studententijd?Erg leuk! Ik heb zowel mijn bachelor als master aan de VU gedaan en heb het erg naar mijn zin gehad. Ik heb een bachelor Rechtsgeleerdheid gedaan, dit is een vrij massale studie waardoor je veel verschillende soorten mensen leert kennen. De fiscale master was veel kleinschaliger en hierdoor een stuk hechter. Aan het einde van de master is er een hecht vriendengroepje ontstaan, waar ik nu nog steeds af en toe mee afspreek. Het is leuk om te zien hoe iedereen ergens anders terecht is gekomen.

Page 10: FSVU Magazine december 2014

10

Kennismaken met OB-docent

© 2014 EY

GM

Limited. A

ll Rights Reserved.

INTERNATIONAL TAXCHALLENGE NEW YORK.

Ben jij een ambitieuze derde- of vierdejaars WO student Fiscaalrecht of Fiscale economie? Bewijsjezelf tijdens de International Tax Challenge in New York. En ontdekje talenten.

Schrijf je vóór 12 februari in opey.nl/newyork en kwalifi ceer je voorde International Tax Challenge inNew York van 15 t/m 19 april 2015.

DIT IS EEN UITNODIGINGEN EENUITDAGING.

-0108_297x420mm_EY_Scriptievoorlichting_Poster_OF.indd 1 20-11-14 15:00

Page 11: FSVU Magazine december 2014

11

© 2014 EY

GM

Limited. A

ll Rights Reserved.

INTERNATIONAL TAXCHALLENGE NEW YORK.

Ben jij een ambitieuze derde- of vierdejaars WO student Fiscaalrecht of Fiscale economie? Bewijsjezelf tijdens de International Tax Challenge in New York. En ontdekje talenten.

Schrijf je vóór 12 februari in opey.nl/newyork en kwalifi ceer je voorde International Tax Challenge inNew York van 15 t/m 19 april 2015.

DIT IS EEN UITNODIGINGEN EENUITDAGING.

-0108_297x420mm_EY_Scriptievoorlichting_Poster_OF.indd 1 20-11-14 15:00

Wat waren jouw bezigheden naast je studie?Ik ben voorzitter geweest van FSVU en heb een tijdje bij de rechtswinkel gewerkt als vrijwilliger en groepshoofd. Verder heb ik bijna mijn gehele studie ook een bijbaantje gehad als styliste bij een bekend kledingmerk. Ik vond het leuk om verschillende dingen te doen en ook af en toe totaal niet fiscaal bezig te zijn.

Hoe heb je jouw tijd aan de VU ervaren?Wat mij het meest is bijgebleven van de VU is de verscheidenheid en variatie. Uiteindelijk ben ik bevriend geraakt met mensen waar ik in eerste instantie niet dacht veel overeenkomsten mee te hebben. Door samen te studeren kom je erachter dat je toch wel meer gemeen hebt dan je denkt. Bij ons op de afdeling lopen er overigens heel wat oud VU-ers rond.

Wat doe je in je vrije tijd?Lekker eten en drinken met vrienden en familie. Verder was het eventjes wennen aan het kantoorleven in de zin dat je de hele dag achter je bureau zit en weinig beweegt. Ik probeer geregeld te sporten om zo toch mijn energie kwijt te kunnen. Ook gaan we wekelijks met een groepje collega’s kickboksen.

Wat zijn je ambities voor de komende jaren?Ik wil graag naar het buitenland! In de tussentijd zijn mijn ambities vrij simpel; ik wil technisch sterker worden en groeien als fiscalist.

Wat zou je studenten aanraden om een goede carrière te beginnen?Uitpluizen wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je niet zo goed in bent. Ik denk dat dit voor iedereen anders is, maar bij mij heeft het heel erg geholpen om geleidelijk aan al rond te kijken. Een tijdje reizen kan ook helpen. Voor een goede start van je carrière is het is in ieder geval fijn om ergens te starten waar je op je plek bent.

Page 12: FSVU Magazine december 2014

12

BOWLINGBORREL @ KNIJN AMSTERDAM

EY-BORREL @ DE NIEUWE POORT

Op donderadag 2 okbober vond de EY-borrel plaats. Dit was een exclusieve gelegenheid om informeel in contact te komen met EY en met de recruiters & tax-medewerkers. De FSVU-leden hebben informatie gekregen over onder andere het EY Tax Talent Program en de moge-lijkheden om aan de slag te gaan bij EY.

Page 13: FSVU Magazine december 2014

13© 2014 PricewaterhouseCoopers B.V. (KvK 3412089) Alle rechten voorbehouden.

www.werkenbijpwc.nl

The opportunity of a lifetime

Je studie zit er bijna op en je zit vol ambitie, net als PwC. Je weet hoe Tax & Human Resources beter kan en kijkt met een frisse blik naar de dienstverlening op het gebied van belastingadvies, legal services, pensioenen, actuariaat en daaraan gerelateerde HR-diensten. Daarom krijg je bij PwC alle ruimte voor je initiatieven. Want het gaat ons niet alleen om wat je hebt gestudeerd, maar ook om jouw ideeën. We vinden het belangrijk dat iedereen bij PwC zijn visie, kennis en ervaring deelt. Daar worden niet alleen jij en je collega’s beter van, maar ook onze klanten.

Leren en inspirerenBij PwC liggen de kansen voor het oprapen. Om het beste uit jezelf te halen, werk je in multidisciplinaire teams met collega’s die elkaar inspireren. En daarom vind je bij PwC veel mensen met verschillende opleidingen en culturele achtergronden. Verras jezelf en je klanten Om onze klanten te verrassen blijven we zoeken naar nieuwe invalshoeken. Want alleen door onszelf uit te dagen, komen we tot de beste oplossingen op het gebied van Tax & Human Resources. Daarom helpen we je graag verder bij het ontdekken van je sterke punten. Met coaching, inspirerende collega’s, diverse opleidingen en de mogelijkheid te switchen tussen sectoren en vestigingen. Als het om jouw ontwikkeling gaat, kent PwC geen grenzen.

Ook dat is #werkenbijpwc

Alle ruimte om het beste uit jezelf te halen

werkenbijpwc.nl

Page 14: FSVU Magazine december 2014

14

Op vrijdag 3 oktober 2014 organiseerde Hertoghs advocaten-belastingkundigen de tweede Nationale Hertoghs Pleitwedstrijd in en om hun kantoor in Breda. Er werd gestreden om de eer en een prijs voor het Beste Hertoghs Pleitteam en de Beste Hertoghs Pleiter 2014. De prijs voor beste pleitteam ging naar team Groningen en Amit Havenaar heeft de individuele prijs in de wacht gesleept als beste Hertoghs Pleiter 2014! Hieronder lees je zijn ervaringen.

Zou je kort iets over jeZelf kunnen vertellen? Mijn naam is Amit Havenaar en ik ben 27 jaar. Ik ben opgegroeid in Berkel en Rodenrijs, maar toen ik begon met studeren ben ik verhuisd naar Amsterdam, waar ik op dit moment nog steeds woon. Na de middelbare school heb ik eerst de bachelor Criminologie en vervolgens de master Criminologie gevolgd aan de VU. Tijdens mijn master volgde ik een aantal vakken rechtsgeleerdheid, welke mij erg aanspraken. Dit, in combinatie met een slechte arbeidsmarkt op dat moment, heeft mij doen besluiten na de master Criminologie, de bachelor Rechtsgeleerdheid te volgen aan de VU. Tijdens deze bachelor volgde ik de minor fiscaal-economisch en de minor belastingrecht. Deze minoren bevielen mij zo goed dat de keuze om aan de master Fiscaal Recht aan de VU te beginnen snel gemaakt was. Achteraf gezien is dit voor mij een hele goede stap geweest, voornamelijk omdat ik met heel veel plezier deze master heb gevolgd en ook heb gemerkt dat de fiscaliteit in de praktijk ontzettend leuk is

Waar Werk je nu?Op dit moment loop ik stage bij Danone. Hier kom ik er met name achter hoe binnen een grote multinational de fiscale zaken geregeld zijn, tot nu toe erg interessant. In september en oktober heb ik ook bij Loyens & Loeff stage gelopen. Dit is mij zo goed bevallen dat ik er daarna gesolliciteerd heb. Vanaf 1 januari zal ik daar beginnen op de internationale praktijk. Ik zal mij hier met name bezig gaan houden met structureringen en fusies en overnames.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de pleitWedstrijden?Op 16 januari werd er een borrellezing georganiseerd door Hertoghs advocaten waar ik naar toe ben geweest. De lezing zou over een Vpb-gerelateerd onderwerp gaan, maar tijdens de borrellezing vond er ineens een inval van de FIOD plaats. Dit bleek later gespeeld te zijn, maar was erg creatief. Deze inval maakte ons op een zeer effectieve en leuke manier duidelijk waar je zoal op moet letten in een fiscaalrechtelijke procedure. Tijdens de lezing werd verteld over de pleitwedstrijden en na de geslaagde borrellezing heb ik mij dan ook samen met nog twee andere studenten van de VU opgegeven voor de pleitwedstrijden. Wij werden ingedeeld in team Amsterdam.

Hoe Heb je je voorbereid op de pleitWedstrijden?Voor de pleitwedstrijden werd op internet een dossier aangemaakt. Dit dossier werd langzaam aangevuld met financiële gegevens, brieven van de Belastingdienst en brieven van de belastingplichtige. Op deze manier kreeg je beetje bij beetje een beeld van hoe de zaak in elkaar stak, welke aanknopingspunten je had en kon je je voorbereiden op de pleitwedstrijden zelf. Drie teams vervulden de rol van advocaat en de overige drie teams de rol van Officier van Justitie. Wij werden ingedeeld als advocaat en moesten dus onze cliënt, de verdachte, zo goed mogelijk verdedigen.

Wat Was de casus?De belastingplichtige was een kroegbaas. Deze kroegbaas werd gespeeld door een acteur. Hij werd er van verdacht dat hij biertjes niet aansloeg op de kassa en een kassasysteem had dat was voorzien van een afroommodule, waardoor een deel van de omzet buiten het zicht van de fiscus bleef. Op deze manier zou hij volgens de Belastingdienst belasting hebben ontdoken.

WINNAAR HERTOGHS PLEITWED-STRIJD: AMIT HAVENAAR

PRESENTEREN EN DEBATTEREN VOND IK ALTIJD AL LEUK

Page 15: FSVU Magazine december 2014

15

kun je vertellen Hoe de pleitWedstrijden verliepen?Op de zittingsdag vonden in totaal drie zittingen plaats waarbij steeds een team als advocaat optrad en een team als Officier van Justitie. De zaak was voor de meervoudige Kamer. De meervoudige kamer bestond uit mr. Leonard de Weerd (rechter bij de Rechtbank Midden-Nederland), mr. Vincent Leenders (Officier van Justitie bij het Functioneel Parket te Amsterdam), mr. Anke Feenstra (partner bij Hertoghs advocaten-belastingkundigen) en mr. Liza Stapel (griffier bij de Rechtbank Midden-Nederland). De professionele rechter, Officier van Justitie en griffier maakten de zaak nog echter. Ook de verdachte kroegbaas (een ingehuurde acteur) maakte de zaak voor de advocaten niet gemakkelijk. Zelfs na onze duidelijke instructies vooraf spuide hij tijdens de zitting te pas en te onpas potentieel belastend materiaal in de rondte. Na alle zittingen werd de dag afgesloten met een diner in de Grote Kerk waar ook de winnaars bekend werden gemaakt.

Waar en Hoe Heb jij goed leren pleiten? Het vak pleitoefening op de VU tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid was mijn enige ervaring met pleiten. Daarnaast heb ik presenteren en debatteren wel altijd al erg leuk gevonden.

Welke kWaliteiten beZit je die jou een goede pleiter maakt?Ik probeer zoveel mogelijk gevoel en emotie te leggen in datgene wat ik presenteer, wat het stuk al snel een stuk levendiger maakt. Daarnaast is natuurlijk een goede opening en een sprekende afsluiter van groot belang. Ik denk dat mijn enthousiasme, passie en de sterke wil de rechtbank te overtuigen mij een goede pleiter maken. Het pleiten moet iets extra’s geven, anders zou je de pleitnota net zo goed aan de wederpartij en de meervoudige Kamer kunnen overhandigen en de zaak schriftelijk afdoen.

Heb je tips om een goede pleiter te Worden?Gebruik alle middelen die je op het moment van pleiten hebt, zoals je lichaam, je stem en je handen. Om de rechtbank te kunnen overtuigen moet je namelijk meer doen dan enkel je pleitnota voorlezen. Dit kun je het beste leren door bijvoorbeeld voor de spiegel te oefenen of jezelf op te nemen en terug te luisteren. Op deze manier kom je erachter waar je verbeterpunten liggen. Daarnaast is het erg belangrijk dat je voorbereiding goed is. Je moet goed weten waar je het over hebt en welke kanten de zaak op zou kunnen gaan. Inhoudelijk voerden wij goede punten aan, maar formeelrechtelijk had het zeker iets scherper gekund. Wellicht een goede les voor team Amsterdam 2015!

Wat Heb je geleerd van de pleitWedstrijden?Vooraf vond ik het erg spannend en vroeg ik mijzelf regelmatig af waar ik aan begonnen was. Maar juist wanneer je aan iets begint waarbij je je misschien niet altijd even comfortabel voelt, geeft een goede afronding een ontzettend goed gevoel. Daarnaast leer je ook nog jezelf beter presenteren en verkopen, wat tijdens, maar ook na je studie een waardevolle kwaliteit is. Ik raad zeker iedereen aan om mee te doen aan dit soort dagen. Het is erg leuk, leerzaam en misschien houd je er nog wel een leuke stage aan over. Dus geef je volgend jaar vooral op en verdedig de eer van Amsterdam!

EEN GOEDE AFRONDING GEEFT EEN ONTZETTEND

GOED GEVOEL

Page 16: FSVU Magazine december 2014

16

Page 17: FSVU Magazine december 2014

17

PWC INDIRECT TAX INHOUSEDAG

Op vrijdag 14 november 2014 waren alle leden van de FSVU welkom om een kijkje te nemen achter de schermen bij PwC in Amsterdam. Deze inhousedag was speciaal gericht op studenten die de indirecte belastingvariant volgen.

Na aankomst op het kantoor werden wij begeleid naar een zaal, waar wij vervolgens werden verwelkomd door een aantal fiscalisten. Daaropvolgend werden er presentaties gehouden door werknemers, die werkzaam waren op verschillende afdelingen en locaties. Ook een werkstudent heeft haar ervaring binnen de sfeer van PwC kunnen delen.

Na afloop van de presentaties was het tijd voor de lunch, die vlakbij de zaal was georganiseerd. Er was een ruime keuze aan broodjes, fruit en drankjes. Tijdens de lunch bestond de mogelijkheid om een praatje te maken met de werknemers en eventuele vragen te stellen.

Eenmaal teruggekomen in de zaal, kregen wij een presentatie van twee werknemers van PwC, waaronder een presentatie van een partner, over een reeds afgerond project van PwC. Daarna kregen wij een inleiding op de case en wat achtergrondinformatie, om vervolgens aan de slag te kunnen. Uiteraard was het een case die betrekking had op de gevolgen voor de btw van bepaalde transacties. Wij kregen de mogelijkheid om in groepsverband te discussiëren en de antwoorden te noteren in een kladblok. Ook bestond er de mogelijkheid om vragen te stellen over de case aan de aanwezige fiscalisten.

Na een halfuurtje te hebben gewerkt aan de case, was het tijd voor een rondleiding door het gebouw. Wij kregen een rondleiding op verschillende btw-afdelingen, zowel nationaal als internationaal, om kennis te maken met de werknemers en de sfeer binnen de afdelingen te proeven. De werknemers hebben ieder wat verteld over hun ervaring binnen PwC, waarom ze voor het bedrijf hebben gekozen en de afdeling waar zij werkzaam zijn. Ook konden wij vragen stellen over de case, om op die manier tot een zo goed mogelijk antwoord te komen.

Na de rondleiding was het tijd om terug te keren naar de zaal en de case te bespreken. Elk groepje had een vraagstuk toegewezen gekregen en mocht het antwoord mondeling toelichten.Aan het einde van de middag gingen we met de bus naar het centrum van Amsterdam en werd de dag afgesloten in een sfeervol restaurant.

Page 18: FSVU Magazine december 2014

18

“Nederland moet een progressieve vermogensbelasting invoeren”, zo stelde de Franse econoom Thomas Piketty1 woensdag 5 november jl. in de Tweede Kamer. Hij is van mening dat werkenden verhoudingsgewijs nu meer belast worden dan mensen die vermogen bezitten en dat de mkb-bedrijven verhoudingsgewijs meer belast worden dan multinationals. Door een progressieve belasting in te voeren, zonder hem als geheel te verhogen, neemt volgens Piketty de ongelijkheid af.

Visie en ideaalbeeldAls ideaalbeeld ziet Thomas Piketty in Nederland een lastendruk van circa 40% met een vermogensbelasting van (circa) 0% tot € 1 miljoen vermogen, van 1% tussen € 1 miljoen en € 2 miljoen vermogen en van 2% voor alles daarboven.

De visie van Piketty komt naar voren in zijn boek: Kapitaal in de 21ste eeuw2, waarin hij een geheel nieuwe interpretatie van het kapitalisme aanbiedt. Tot dan toe had Simon Smith Kuznets3 in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw als eerste grondig, historisch onderzoek gedaan naar de ongelijkheid in de VS. Hij kwam tot de conclusie dat wanneer een economie industrialiseert, de ongelijkheid toeneemt en wanneer een economie groeit, de ongelijkheid afneemt. Volgens Kuznets was er niets om je druk over te maken, de wetten van de economie zouden immers hun werk wel doen. Kuznets kwam tot deze conclusie door middel van de Kuznetscurve.

Veertig jaar na het ontstaan van de Kuznetscurve realiseerde Piketty zich dat er eigenlijk sinds 1953 geen fatsoenlijk, historisch onderzoek naar ongelijkheid meer was gedaan. Er werd in de wereld veel gesproken, gediscussieerd en gedebatteerd over ongelijkheid, maar dit gebeurde aan de hand van veel vooroordelen en een gebrek aan feiten. Kuznets had immers zelf geschreven dat zijn theorieën maar voor 5 procent uit empirische informatie en voor 95 procent uit speculatie bestonden4.

Het onderzoekPiketty heeft drie jaar lang onderzoek gedaan in de Verenigde Staten en verzamelde zo van meer dan 25 landen alle gegevens over ongelijkheid die hij kon vinden. Deze informatie bestond uit belastingaangiften, jaarrekeningen, salarisstroken etc. Vijftien jaar na zijn onderzoek had Piketty een enorm grote database opgebouwd van 25 landen, welke zelfs terugging tot het jaar nul. Piketty beschikte nu over veel meer empirische data dan Kuznets en andere voorgangers van Piketty en Kuznets, maar ondanks dat blijft ook de data van Piketty onvolmaakt en onvolledig. Uit deze data bleek echter wel dat de informatie, die jarenlang in de tekstboeken had gestaan, niet meer klopte met de data in de database van Piketty. Hij kwam tot andere conclusies dan zijn voorgangers, maar blijft wel benadrukken dat ook zijn conclusies van nature “vaag” zijn en openstaan om over gedebatteerd te worden. Het was zeker niet zijn bedoeling om wiskundige zekerheid te geven door middel van zijn conclusies.

NAAR EEN PROGRESSIEVE VERMO-GENSBELASTING?

Nieuwe interpretatie van het kapitalisme

Piketty kwam in zijn onderzoek, omschreven in zijn boek, tot de conclusie dat een markteconomie, gebaseerd op privévermogen, zowel krachten van convergentie bevat wat betreft de verspreiding van kennis en vaardigheden, maar ook krachten van divergentie bevat, welke een potentiële bedreiging zijn voor een democratische samenleving en de waarde van sociale rechtvaardigheid. De krachten van divergentie hebben te maken met het feit dat het particuliere rendement op kapitaal, r, aanzienlijk hoger kan zijn voor langere tijd dan de groei van inkomen, g.

Groei van inkomen zou kunnen worden gestimuleerd door te investeren in kennis en onderwijs, maar Piketty is van mening dat het onmogelijk is om de groei van inkomen te laten groeien tot 4 à 5 procent per jaar, wat gelijk zou

Page 19: FSVU Magazine december 2014

19

zijn aan het particuliere rendement op kapitaal. Er is volgens Piketty voldoende reden om te geloven dat de groei van inkomen niet meer dan 1 tot 1,5 procent per jaar zal bedragen op de lange termijn, ongeacht welk economisch beleid er zal worden gevoerd in het desbetreffende land. Dit heeft tot gevolg dat er een steeds groter wordende ongelijkheid zou ontstaan, omdat het particuliere rendement op kapitaal veel sneller groeit dan het inkomen.

Piketty is van mening dat de juiste oplossing voor dit probleem een progressieve jaarlijkse belasting is op kapitaal. Alleen deze belasting zal het mogelijk maken een eindeloze ongelijkwaardige spiraal te voorkomen, terwijl daartegenover concurrentie gewoon wordt behouden. Deze progressieve belasting zou de groei van ongelimiteerde ongelijkheid kunnen tegengaan, welke op dit moment zo snel groeit, dat dit op de lange termijn zo niet kan blijven doorgaan. De moeilijkheid aan deze oplossing is echter dat het veel internationale samenwerking en integratie van regionaal beleid vereist. Veel mensen maken zich zorgen over de grotere samenwerking en integratie van regionaal beleid daarbinnen, zoals bijvoorbeeld in de Europese Unie. Deze mensen zijn van mening dat de Europese Unie bestaande doelen ondermijnt zonder iets nieuws te construeren, behalve een grote zuivere en perfecte markt. Een zuivere en perfecte markt kan echter niet de ongelijkheid r > g veranderen, omdat deze ongelijkheid niet het gevolg is van markt imperfectie.

Daartegenover staat dat het risico om zo door te blijven gaan als in de huidige situatie erg groot is. Piketty ziet dan ook geen andere mogelijkheid voor de kleine landen van Europa, zoals Nederland, welke ten opzichte van de wereldeconomie al helemaal klein lijken, dan overgaan op een progressieve jaarlijkse belasting op kapitaal. Het terugtrekken uit de Europese Unie kan alleen maar leiden tot nog grotere frustratie en teleurstelling dan wat er op

dit moment bestaat in de Europese Unie. Piketty is van mening dat het wel de juiste manier is om via de landen het sociale en fiscale beleid te moderniseren en nieuwe vormen van bestuur te ontwikkelen om ongelijkheid tegen te gaan. Dit regionale beleid zal dan moeten integreren in de internationale samenwerking. Uiteindelijk kan immers enkel integratie van regionaal beleid leiden tot effectieve regulatie van het wereldwijde geërfde kapitaal van de 21ste eeuw.

Terugtrekken uit de EU is geen optie

1 Thomas Piketty (1971 – heden) is een Frans econoom.2 Piketty, T. (2014). Capital in the Twenty-First Century. Harvard Univesity Press.3 Simon Smith Kuznets (1901-1985) is een Amerikaans econoom4 Kuznets, S. (1955). Economic Growth and Income Inequality. American Economic Review, 45, no. 1 (1955): 1-28.

Thomas Piketty is een Franse econoom. Hij studeerde wiskunde en economie en is gespe-cialiseerd in economis-che ongelijkheid. Hij is hoogleraar bij Paris School of Economics. Zijn doorbraak kwam

met zijn bestseller Kapitaal in de 21ste eeuw. Op dit moment wordt hij gezien als één van de grootste economen.

KORTE BIOGRAFIE

Thomas Piketty

Page 20: FSVU Magazine december 2014

20

Er zijn veel verschillende mogelijkheden en manieren om de arbeidsmarkt te betreden en dat kan ervoor zorgen dat het lastig is een keuze te maken. Ik heb voor het kantoor Loyens & Loeff gekozen omdat de organisatie naar mijn mening, in vergelijking met accountskantoren, minder verdeeld is in lagen. Het bezoek aan de inhousedag van Loyens & Loeff heeft mij doen realiseren dat er in kleine teams wordt gewerkt en je gelijk een grote verantwoordelijkheid toegewezen krijgt. Verder kreeg ik het beeld dat er in de praktijk veel samengewerkt wordt met advocaten en notarissen, wat achteraf is bevestigd.

De manier waarop ik de fiscale praktijk heb leren kennen is door middel van een werkstudentschap. Het heeft mij een goed beeld gegeven van het kantoor en doordat het parttime is, bestaat er een kleinere overgang van studie naar werk. Ik verwachtte als fiscalist veel bezig te zijn met het puzzelen in het wetboek en de verdragenbundel. Deze verwachtingen bleken ook redelijk te kloppen, al ben je minder met de wetbundel bezig en gaat er ook veel tijd zitten in vergaderingen en het op de juiste manier verwoorden van de fiscale analyses die je maakt in de vorm van bijvoorbeeld een memo of een e-mail. Na mijn werkstudentschap heb ik mij niet verder georiënteerd op andere bedrijven, waar ik overgens geen spijt van heb. Ik ben werkzaam in de Algemene Fiscale Praktijk waarbij ik mij bezighoud met de VPB en de specifieke toepassing daarvan voor internationale klanten. Hiervoor kijk ik naast in de wet ook veel in de belastingverdragen die zijn afgesloten door Nederland, aangezien veel van de klanten in meerdere landen actief zijn.

Verder is tegenwoordig de meeste benodigde informatie te vinden in online databases, waardoor je het veel onderzoek op de computer doet. Tenslotte werk je veel met programma’s zoals Word, Excel en PowerPoint. Het is dus handig om over enige computervaardigheden te beschikken, al helpt Loyens & Loeff je hier ook bij doormiddel van verschillende cursussen.

KENNISMAKING MET

Wouter van der LeijvierentWintig

amsterdamFiscaLe economie & FiscaaL recht

hockeygoLF

muziekLezenSH

ORT

FAC

TS

Loyens & Loeff is minder verdeeld

in lagen Momenteel ben ik erg tevreden met mijn kantoorkeuze en over vijf jaar hoop ik de functie Senior belastingadviseur bij Loyens & Loeff te bekleden,.. Ik raad studenten sterk aan om tijdens hun studie een stage te lopen of als werkstudent aan de slag te gaan, omdat het je een veel beter inzicht geeft in het werk dat je later zult gaan uitvoeren.. Voor de meeste personen is dit een bevestigingdat er een goede studiekeuze is gemaakt en dit zal leiden tot een grotere motivatie voor de studie. Daarnaast denk ik dat inhousedagen en borrels een leuke en informele setting kunnen zijn om in aanraking te komen met werknemers van je potentiële toekomstige werkgever. Loyens & Loeff organiseert binnenkort de business course Case Fondue, wat een mooie mogelijkheid is om de fiscaliteit en de werknemers van kantoor beter te leren kennen. Je kunt je nog opgeven voor deze business course tot 5 januari 2015 via www.loyensloeffacademy.com

Page 21: FSVU Magazine december 2014

21

Page 22: FSVU Magazine december 2014

22

‘WHERE ARE THEY NOW?’ Waarom Heb je destijds gekoZen voor de master fiscaal recHt aan de vu?Ik heb eerst rechtsgeleerdheid gedaan en in het derde jaar kan je verschillende minors volgen om erachter te komen waar je interesses liggen en wat je leuk vindt. Ik heb toen de minor fiscaal-economisch gevolgd en toen kwam ik erachter dat ik belastingrecht best leuk en interessant vond.Belasting is iets wat je hele leven lang blijft betalen en ik vroeg me af ‘hoe zit het Nederlands belastingstelsel in elkaar’ en dat heeft zodanig mijn interesse gewekt dat ik mij daarin verder wilde verdiepen. Tijdens de bachelor werd ook een folder uitgedeeld met informatie over werken bij de belastingdienst, en in die folder stond onder andere dat er een tekort was aan fiscalisten en dat heeft mijn interesse om fiscaal recht te gaan studeren versterkt. de master fiscaal recHt bestaat uit tWee varianten, Waarom Heb jij voor de indirecte variant gekoZen?Het vak omzetbelasting lag mij heel goed, veel beter dan het vak vennootschapsbelasting bijvoorbeeld. Ik heb voor het tentamen dan ook een zeer goed cijfer gehaald en ik dacht als mij iets zo goed ligt, laat ik mij daar dan in specialiseren. Ik vond het ook erg leuk dat je bij de indirecte variant op drie verschillende universiteiten college kreeg. je bent natuurlijk oud-student van de vu Hoe Heb jij je fiscale masterjaar ervaren? Wat Was je favoriete vak?Pittig! Ik heb natuurlijk eerst de bachelor rechtsgeleerdheid gevolgd, waar er nauwelijks fiscale vakken worden aangeboden en dan moet je in één jaar gaan verdiepen in iets wat je nog nooit hebt gehad. Wat dat betreft ben ik een echte ‘jurist’ dus het rekenkundige gedeelte ging niet altijd even soepel.

Heb je tijdens je studie nog stage gelopen en-of WerkstudentscHap gelopen Zo ja Waar?Ik heb stage gelopen bij Mazars en daar ben ik voor het eerst echt in aanraking gekomen met de fiscaliteit daarna ben ik werkstudent geweest bij Meijburg en daar heb ik ook mijn scriptie geschreven. Wat doe je nu en Hoe ben je er terecHt gekomen?Ik ben nu bedrijfsfiscalist bij Kempen&Co, een dochteronderneming van Van Lanschot Bankiers.

Ik ben daar terecht gekomen door een evenement ‘Meet the Zuidas @ VU’. Bij dit evenement ging je speed daten met kantoren van de Zuidas, en daar zag ik een dame staan, waar ik een heel leuk gesprek mee had. Ik dacht dat eerst ze een medestudent was, maar het bleek dus de directeur van Van Lanschot Bankiers te zijn. Na het gesprek gaf zij aan dat ze heel erg onder de indruk was van mij en vroeg of ik mijn CV naar toe wilde mailen. Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje van Van Lanschot Private Office met de vraag of ik daar wilde komen werken! Ik heb toen eerst een half jaar bij Van Lanschot Private Office gezeten als bedrijfsfiscalist. Vervolgens ben ik door de manager bij Kempen&Co gevraagd om als bedrijfsfiscalist aan de slag te gaan en daar ben ik nog steeds werkzaam.

Wat vind je leuk aan je Huidige baan?Ik vind het leuk dat mijn werk echt dynamisch en veelzijdig is. Ik werk aan het Tax Control Framework van Kempen&Co en ik geef workshops aan het personeel over de btw. Mijn werk is divers en dat maakt het zo interessant! Wat kun je vertellen over Het verscHil tussen de tHeorie tijdens de master en de praktijk?Ik heb veel gehad aan de theorie tijdens de master. Je ziet toch dat de theorie tijdens je werk wel terug komt, dat is eigenlijk je basis. De moeilijkheid zit hem in de theorie om zetten in de praktijk. Neem nu de financiële vrijstelling binnen de btw, dan is niet zozeer de vraag wat is nu de financiële vrijstelling, maar welke impact heeft dat op een bedrijf? Dan moet je wel echt gaan denken hoe dat operationeel in zijn werk gaat. Heb je nog tips voor studenten?Probeer stage of werkstudentschappen te lopen. Nog een tip, netwerken! Probeer jezelf zo veel mogelijk op de kaart te zetten en wordt natuurlijk lid van de FSVU!

rom

ari

s vel

dem

a

Page 23: FSVU Magazine december 2014

23

Waarom Heb je destijds gekoZen voor de master fiscaal recHt aan de vu?Fiscaal recht trok mij altijd al aan en dan vooral de combinatie tussen economie en recht. Voordat ik naar de VU kwam heb ik HBO rechten gestudeerd. Ik heb tijdens mijn HBO studie een minor fiscaal gevolgd om een bevestiging te krijgen of ik het vak wel echt leuk vond. Daarna heb ik besloten om verder te studeren aan de VU en de master fiscaal recht te volgen.

de master fiscaal recHt bestaat uit tWee varianten, Waarom Heb jij voor de directe variant gekoZen?Ik heb voor de directe variant gekozen, de indirecte variant was destijds net opgestart en ik twijfelde. In de praktijk kun je altijd nog de keuze maken om je met de directe dan wel indirecte belastingen bezig te houden

je bent natuurlijk oud-student van de vu Hoe Heb jij je fiscale masterjaar ervaren? Wat Was je favoriete vak?Pittig! Sowieso is de master moeilijker dan de bachelor. De master fiscaal recht is natuurlijk een eenjarige master en we gingen heel snel door de stof heen. De omschakeling van rechtsgeleerdheid naar fiscaal recht vond ik ook best groot, dus dat was even aanpoten! Ik heb wel een heel leuk masterjaar gehad! Het bestond uit een kleine groep studenten en dat beviel heel goed, het was ook heel prettig dat de colleges op vaste tijden werden gegeven. Ik had ook het gevoel dat de master fiscaal recht iets zakelijker was dan andere masters. Het leukste vak vond ik gek genoeg, omzetbelasting. Als ik het vergelijk met vennootschapsbelasting, was het vak omzetbelasting iets duidelijker en tastbaarder.

Heb je tijdens je studie nog stage gelopen en-of WerkstudentscHap gelopen Zo ja Waar?Ik heb geen stage gelopen, omdat ik voornamelijk bezig was met werken. Ik heb wel een paar

maanden voor mijn master als vrijwilliger bij Stichting belastingwinkel Amsterdam gewerkt. Ik had totaal geen fiscale kennis en dat was af en toe best lastig. Ik denk wel dat mijn tijd bij de belastingwinkel een goede eerste kennismaking is geweest met het fiscale vak.

Wat doe je nu en Hoe ben je er terecHt gekomen? Ik werk nu als fiscalist bij de belastingdienst in Utrecht op de afdeling grote ondernemingen. Een paar jaar geleden is de belastingdienst begonnen met het traject ‘jong fiscalisten’ en dat was voor studenten die in de laatste fase van hun studie zaten. Je begon bij de belastingtelefoon en kon uiteindelijk door stromen als fiscalist. In mijn werk als fiscalist behandel ik aangiftes, bezwaren en verzoeken van ondernemingen. Ik ben sinds kort ook klantcoördinator en dat betekent dat ik mijn eigen klantenpakket heb. Bij grote ondernemingen is vaak zo dat je meer contact hebt met de bedrijven. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor die bedrijven met betrekking tot alle fiscale vragen. De vragen met betrekking tot de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting handel ik zelf af. Vragen over de omzetbelasting, loonbelasting, stuur ik door naar de specialisten op dat gebied. Verder help ik mee om de fiscale strategie voor ondernemingen te bepalen. Ik heb regelmatig contact met de klanten en bekijk of zij hun fiscale zaken op orden hebben. Op deze manier leer je de klant kennen en leren

Wat vind je Het leukst aan je Huidige baan?Ik vind het leuk dat je bij de belastingdiest meteen veel verantwoordelijkheid krijgt. Je krijgt een taak of een opdracht en dat mag je helemaal zelf gaan uitvogelen, met uiteraard ondersteuning van de meer ervaren mensen. Je zit al heel snel aan tafel met adviseurs en klanten en je mag al snel heel veel doen. Je wordt in het diepe gegooid, dat is heel eng maar tegelijkertijd maakt dat mijn werk bij de belastingdienst ook heel leuk!

Heb je nog tips voor studenten?Aim for the stars! Je zult onderaan de ladder moeten beginnen, maar zo leer je het ook. Probeer tijdens je studie zoveel mogelijk ervaring op te doen zodat je een goed CV kan opbouwen en zodat je aantrekkelijker bent voor werkgevers. En natuurlijk goede cijfers halen!

safi

ra d

alf

ou

r

Page 24: FSVU Magazine december 2014

24

Mocht je nog twijfels hebben of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt dan behoort dat vanaf nu tot de verleden tijd. De master Fiscaal Recht aan de VU is namelijk uitgeroepen tot de beste fiscale masterstudie in Nederland!

Weekblad Elsevier publiceert jaarlijks de ‘Beste Studies’. Studenten geven aan hoe tevreden zij zijn over hun opleiding. Daarnaast kiezen hoogleraren en universitaire hoofddocenten de beste opleiding op hun vakgebied. Uit weekblad Elsevier van 27 september 2014 blijkt dat wij als studenten Fiscaal Recht aan de VU zeer tevreden studenten zijn. Op alle onderdelen (faciliteiten, onderwijs, inrichting opleiding, docenten, toetsing, organisatie en communicatie) wordt hoger gescoord dan het landelijk gemiddelde. Met name wat de organisatie en communicatie betreft, ligt het percentage tevreden studenten van de VU ver boven het landelijk gemiddelde. Zelfs 93% van de studenten zou de opleiding aanraden aan familie, vrienden en collega’s.

De afstudeerrichting directe belastingen richt zich met name op de winstbelastingen, zoals de vennootschapsbelasting, de inkomstenbelasting, het Europees en Internationaal belastingrecht ten aanzien van de ondernemingswinsten. De afstudeerrichting indirecte belastingen richt zich met name op de omzetbelasting, de invoerrechten en accijnzen.

DE BESTE KEUS VAN JE LEVEN

Fiscaal Recht aan de VU op nummer 1

Je kunt in beide richtingen afstuderen

Wat maakt fiscaal recHt aan de vu Zo leuk? Komt dat door de mix van studenten, de een met een juridische achtergrond en de ander met een economische achtergrond? Door het niveau waarop de master fiscale wet- en regelgeving behandelt? Of is het de keuze tussen de twee afstudeerrichtingen: de directe belastingen en de indirecte belastingen?

De keuze voor één van beide richtingen maak je voordat je aan de master Fiscaal Recht begint. Stel, je hebt gekozen voor de richting directe belastingen, maar in periode 3 blijkt dat het vak Omzetbelasting je toch wel erg aanspreekt, dan is het nog mogelijk om te switchen van richting. Spreken alletwee richtingen je aan, dan kun je er ook voor kiezen om in beide richtingen af te studeren. Wat elk van de richtingen interessant maakt wordt hieronder toegelicht. Voor de richting directe belastingen door Martin de Graaf, docent inkomstenbelasting winst. Voor de indirecte richting door Redmar Wolf, hoogleraar indirecte belastingen en internationale handel.

Page 25: FSVU Magazine december 2014

25

martin de graaf: 'tuurlijk: directebelastingen’ FSVU Magazine heeft me gevraagd nog even ten overvloede uit te leggen dat de directe belastingen afstudeervariant toch echt interessanter is dan de indirecte variant. Soms verbaast het me dat het uitleggen daarvan nog nodig is ... Nee, hoor: er zijn momenten geweest de afgelopen jaren dat ik begon te denken dat indirecte belastingen aantrekkelijker waren. Overzichtelijke regels, veel Europese harmonisatie en er gaat ook nog eens veel belastinggeld in om. Stuk voor stuk geen vanzelfsprekendheden in directe belastingen. Daarbij hebben deskundigen regelmatig geroepen dat indirecte belastingen zeker voor ondernemingen efficiënter zijn dan directe.

Maar dan breekt dat grote andere besef weer door. Er zit veel meer avontuur in de directe belastingen. Zo is er om te beginnen al meer variatie in die heffingen, met als voornaamste twee voorbeelden de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, ondersteund door de loonbelasting en dividendbelasting. De regels veranderen regelmatig en keer op keer levert dat interessante 'food for thought' op. En daarbij levert die continue verandering - niet te vergeten - later voor jullie veel en hopelijk behoorlijk betaald werk op. Als de hypotheekrente, de autokostenbijtelling of aftrek voor studiekosten weer eens worden aangepast trekt dat wezenlijke maatschappelijke aandacht. Als de regels voor belastingheffing van zelfstandige ondernemers, digra's of multinationale ondernemingen weer eens veranderen, dan trekt dat ook zulke aandacht. De kranten staan er vol van. Het houdt mensen bezig op een groter niveau, dan 'val ik onder het 6 of onder het 21% tarief'. Kortom: met directe belastingen heb je veel ruimte in de toekomst. Wil je in de MKB-sfeer adviseren, dan kan dat. Wil je grote multinationale ondernemingen fiscaal begeleiden, dan kan dat. Specialiseer je je liever op begeleiding van uitsluitend loonaspecten, dan kan dat. Wil je een ondernemer alomvattend begeleiden bij een bedrijfsovername, dan kan dat.

O, en wil je een extra goede uitgangspositie hebben als je gaat solliciteren, pak dan toch indirecte vakken als keuzevak erbij. Zo valt alles op zijn gepaste plek!

redmar Wolf: ‘folloW tHe money?’ De toekomst ligt in de indirecte belastingen. Althans dat denken veel landen als het gaat om het vullen van de schatkist. Al jaren is een verschuiving gaande van directe belastingen naar indirecte belastingen. De indirecte belasting bij uitstek, de btw, levert in ieder geval voor veel EU-landen al jaren het meeste op. Een btw biedt, vergeleken met directe belastingen, stabielere opbrengsten en lagere perceptiekosten. Maar goed, wellicht niet meteen de reden om voor indirecte belastingen te kiezen. Wat dan wel? Of, wellicht een niet onbelangrijke voorvraag, wat is eigenlijk het verschil tussen directe en indirecte belastingen? Hierover bestaan de nodige theorieën. Ik houd het er maar op dat directe belastingen aangrijpen bij het geld verdienen, terwijl indirecte belastingen aangrijpen bij het geld uitgeven. In de meeste gevallen is geld uitgeven leuker dan geld verdienen. Wat dat betekent voor de beoefenaren van deze twee richtingen, kunt u wellicht raden.

Tja die btw, een heffing die in Nederland 'omzetbelasting' wordt genoemd. Een belasting die elk jaar rond de veertig miljard euro oplevert. De btw is gebaseerd op een EU-richtlijn. De btw-praktijk is hierdoor doordesemt van Europees recht. Dat maakt het een dynamisch vakgebied. Arresten van het EU Hof van Justitie ('HvJ') zijn vaak belangrijker dan arresten van onze nationale rechters en volgen elkaar snel op. Ook is het interessant dat alle EU-landen een vergelijkbare btw kennen. Ook hier geldt dezelfde richtlijn en dezelfde arresten van het HvJ. Kennis van de btw is hierdoor nooit nationaal beperkt. En de btw is ook spannend. Voor bedrijven die internationaal zaken doen staan grote bedragen op het spel. En het kan ook goed mis gaan. Carrouselfraude met emissierechten bijvoorbeeld, waarbij in zeventien maanden tijd ongeveer vijf miljard euro aan btw werd gestolen. Als btw-er kunt u meewerken aan het voorkomen van dergelijke fraude, het verbeteren van regelgeving en het beschermen van bonafide ondernemers. Maar u kunt ook procederen over toepassing van het lage tarief op bijvoorbeeld kunstvoorwerpen. Want wat is kunst? Als btw-er moet je echt van alle markten thuis zijn, en dat is een mooie uitdaging.Kortom, als u het mij vraagt, ligt de toekomst in de indirecte belastingen. Of uw toekomst daar ook ligt, daarover mag u zelf beslissen.

Page 26: FSVU Magazine december 2014

26

Wat heeft u gestudeerd en waar heeft u gestudeerd?Ik heb aan de Rijksuniversiteit Groningen fiscale economie gestudeerd. Dat was één van de richtingen die je daar kon kiezen na het eerste jaar algemene economie. Ik heb voor fiscale economie gekozen omdat belastingen naast economie al langer mijn interesse hadden. Daarnaast ben ik vanaf mijn tweede jaar rechtenvakken gaan volgen om ook in fiscaal recht af te kunnen studeren. Uiteindelijk is dat laatste door werk in het zicht van de finish gestrand op een keuzevak en een korte scriptie. Daar heb ik nog weleens spijt van.

U heeft ook in Oostenrijk gestudeerd, wat heeft u daar gedaan?In Wenen heb ik het Oostenrijkse belastingrecht bestudeerd in het kader van het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Een blik in de keuken van een buitenlands belastingstelsel is zonder meer verrijkend en kan ik iedereen aanraden. Het heeft mij onder meer beter doen inzien wat het belang van taal en (rechts)traditie zijn in het belastingrecht. Naast het bestuderen van het Oostenrijkse belastingrecht heb ik in Wenen de nodige tijd besteed aan zaken die je onder de noemer persoonlijke ontwikkeling zou kunnen scharen.

Wat voor soort student was u?Wat voor soorten typen studenten kennen we? Ik was niet het type van het harde studeren buiten de tentamenweken. Wel vond ik het leuk om colleges bij te wonen en dat deed ik dan ook doorgaans. Naast leuk heb ik dat ook vrijwel altijd als zinvol ervaren. Hoewel het nog niet eens zolang geleden is, hadden wij zelden tot nooit college aan de hand van PowerPointpresentaties. Het was een kwestie van goed aantekeningen maken. Die aantekeningen gebruikte ik bij het studeren voor tentamens, met name om de rode draad en de belangrijke onderwerpen scherp te krijgen. Naar mijn idee is het maken en bestuderen van collegeaantekeningen nog altijd een onmisbaar onderdeel van een effectieve en efficiënte studeermethode.

Hoe heeft u uw studententijd ervaren?Heel leuk. Ik denk nog weleens met weemoed

terug. Als je aan het studeren bent heb je veel tijd om jezelf te ontwikkelen, zowel op studie-vlak als persoonlijk. Ik heb in die tijd bijvoorbeeld fanatiek gesport, zwemmen. Verder kon je vaak op stap zonder direct aan de consequenties voor de volgende dag (of twee) te hoeven denken. En de eerder besproken uitwisseling naar Oostenrijk was natuurlijk ook fantastisch. Of je studententijd de mooiste tijd van je leven is, zoals sommigen zeggen, weet ik niet, maar het is zeker een mooie tijd! Werken is niet vervelend, absoluut niet zelfs, maar het studeren had ik niet willen missen.

Heeft u tijdens uw studie nog stage gelopen of een werkstudentschap gedaan?Jazeker. Ik heb de perfecte vakantiebaan gedaan bij PwC en daarna een werkstudent-schap. Ik denk dat ik juist daardoor voor mijzelf een goed beeld heb gecreëerd over werken na de studie. Ik zou het daarom iedereen aanraden om te doen, net als kantoorbezoeken en dergelijke. Zeker in de huidige arbeidsmarkt denk ik dat het in je voordeel werkt. Je komt makkelijker ergens binnen als ze je kennen omdat je in je studententijd een stage of werkstudentschap hebt gedaan.

U werkt bij PwC, waar houdt u zich mee bezig?Ik ben adviseur in een team dat zich richt op omzetbelasting en assurantiebelasting bij klanten die met name in de financiële sector actief zijn. Daarbij kun je denken aan pensioenfondsen, banken, optiehandelaren, verzekeraars, vermogensbeheerders en (private equity) fondsen.

Kennismaken met drs. W.J. Blokland

Page 27: FSVU Magazine december 2014

27

Een belangrijk deel van mijn werk bestaat uit het geven van advies. Dat gaat tegenwoordig zelden meer in de vorm van brieven van tien kantjes en meer. Hoe lastig het soms ook is, klanten willen kort en concreet advies. Vaak gaat dat per e-mail. De uitdaging voor de adviseur is om ervoor te zorgen dat de nuances ondertussen niet verloren gaan. Het recht is immers vaak niet zwart-wit. Verder houd ik mij bezig met het begeleiden van vooroverleg met de fiscus en het voeren van bezwaar- en beroepsprocedures. En ik heb nog diverse verantwoordelijkheden binnen kantoor, waaronder het bijdragen aan de ontwikkeling van junior collega’s. Uiteenlopende werkzaamheden dus.Hiervoor heb ik overigens in een algemenere adviespraktijk gewerkt. Daar heb ik mij beziggehouden met omzetbelasting en overdrachtsbelasting bij allerlei soorten klanten, van ziekenhuizen en gemeenten tot bedrijven die internationaal handelen.

Wat vindt u zo leuk aan de omzetbelasting?De wisselwerking tussen Europees recht en nationaal recht. De omzetbelasting is in Europees verband geharmoniseerd door de Btw-richtlijn. Het bereiken van die harmonisatie dwingt om verder te kijken dan nationaal recht. Zo mogen lidstaten het begrip ‘levering van goederen’ niet uitleggen als een eigendomsoverdracht naar hun eigen nationale recht. Zouden zij dat wel doen, dan onstaan verschillen tussen de heffing van omzetbelasting van dezelfde transacties naargelang deze door Frans of Nederlands recht beheerst worden. Aardig is ook dat de omzetbelasting veelal aanknoopt bij tastbare gebeurtenissen. Grensoverschrijdende verplaatsingen van goederen en de vervaardiging van een onroerende zaak kun je zien. Als je op straat een orgeldraaier tegenkomt, heb je als omzetbelastingdeskundige ook altijd een verhaal. Na het volgen van het vak Omzetbelasting zal studenten duidelijk zijn waarom.

U bent dit jaar coördinator van het vak omzetbelasting. Heeft dat nog enige uitdagingen met zich meegebracht? De uitdagingen komen nog. Drs. F.L. Idsinga heeft in de afgelopen jaren een solide vak neergezet, wat voor mij een uitstekende basis vormt om op verder te bouwen. Ik wil het vak dan ook weer een stap verder brengen.

Mijn grootste uitdaging is dat studenten omzetbelasting een leuk vak vinden en dat zij er werkelijk iets van opsteken.

Wat kunnen studenten verwachten van het vak omzetbelasting?Ten eerste een mooie collegecyclus. Daartoe behoort een aantal gastcolleges van interessante sprekers. Professor Wolf zal net als afgelopen jaren een college over onroerend goed verzorgen. Daarnaast heeft mr. M.E. van Hilten, advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden, zich bereid verklaard om op te treden. Dat lijkt mij een reden op zich om de colleges te bezoeken.

Verder mogen studenten verwachten dat zij tijdens de colleges wegwijs worden gemaakt in wat de omzetbelasting beoogt, hoe het werkt en wat de juridisch interessante vraagstukken zijn. Het is een wat andere belasting dan de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. Ik begrijp dat studenten omzetbelasting daardoor soms lastig vinden, maar aan de andere kant is dat natuurlijk ook leuk. Tijdens de colleges wordt ten slotte de nodige aandacht besteed aan de voorbereiding op het tentamen.

Hoe ziet u de toekomst van de omzetbelasting?Ik denk dat de omzetbelasting een verschijnsel is dat in de nabije toekomst aan belang blijft winnen. De afgelopen decennia is internationaal een verschuiving zichtbaar geweest van directe belastingen naar indirecte belastingen, zoals de omzetbelasting. Ik denk dat deze verschuiving op de lange duur zal doorzetten. Het belasten van arbeid of vermogen ligt nu eenmaal gevoeliger dan het heffen van omzetbelasting.Een verklaring hiervoor kan zijn dat de omzetbelasting redelijk onzichtbaar is voor de burger. Dat maakt het voor overheden en bepaalde politici een verleidelijke belasting. Een burger die werkelijk voelt en ziet wat de overheid hem kost in de vorm van belasting, zou zomaar eens kritischer kunnen zijn op de noodzaak van allerlei overheidsuitgaven.Een ander aspect is dat economen stellen dat de omzetbelasting het minst economisch verstorend is als de overheid een bepaald bedrag aan belasting wil heffen. Bedrijven en burgers laten hun gedrag kennelijk minder door hogere prijzen beïnvloeden dan door lagere nettolonen.

Page 28: FSVU Magazine december 2014

28

MEERWAARDE STAGE & WERKSTUDENTSCHAP

Waarom?Tijdens je studie is het belangrijk om te oriënteren op de mogelijkheden binnen de arbeidsmarkt en erachter te komen waar jouw interesses daadwerkelijk liggen. De beste manier om uit te vinden wat jouw specifieke wensen zijn, is door ervaring op te doen in de praktijk. Een goede manier om tijdens je studententijd ervaring op te doen is door middel van een stage of een werkstudentschap. Waarom is dit eigenlijk zo belangrijk en wat is het voordeel ervan?

Werkgevers zijn op zoek naar studenten die de benodigde kennis en werkervaring bezitten. Door het lopen van een stage of werkstudentschap kom je in aanraking met de werkgevers en proef je de sfeer binnen een bedrijf. Je krijgt de kans om te toetsen waar jouw interesses liggen en de mogelijkheid om te netwerken binnen een bedrijf. Je doet ervaring op in de praktijk en past jouw kennis daarop toe. Ook krijg je op deze manier ervaring met de sollicitatieprocedures en zal de overgang van studie naar werk minder groot zijn, indien je daadwerkelijk begint met werken. Daarnaast is een werkstudentschap of een stage een mooie aanvulling op je CV en laat het zien dat jij tijdens je studie inzet en motivatie hebt getoond om alvast kennis te maken met de bedrijven op de arbeidsmarkt en ervaring op de toen in de praktijk.

Tijdens een stage ben je vaak vier tot vijf dagen werkzaam in de praktijk en dat maakt het vergelijkbaar met een fulltime baan. Tijdens een afstudeerstage kan je gebruik maken van de informatiebronnen binnen een bedrijf en de kennis van de professionals om bijvoorbeeld je scriptie te schrijven. Ook doe je ervaring op in de praktijk door mee te lopen op klantopdrachten. Tijdens een meeloopstage heb je dezelfde mogelijkheden, maar ben je ook onderdeel van het team en loop je mee op allemaal verschillende opdrachten en krijg je de mogelijkheid om in korte tijd je kennis uit te breiden.

Tijdens een werkstudentschap kun je ervaren hoe het er in de praktijk aan toegaat en werk je meestal twee dagen in de week als teamlid binnen een bedrijf op een bepaalde afdeling. Je ervaart de dagelijkse routines van de professionals die werkzaam zijn bij een bedrijf en je krijgt een beeld van de toekomstige werkzaamheden, indien je in dienst zou treden bij het bedrijf.

Page 29: FSVU Magazine december 2014

29

Op woensdagochtend 15 oktober 2014 heeft de eerste tentamentraining van het studiejaar 2014-2015 plaatsgevonden. Er waren 31 leden van de FSVU aanwezig om de tentamentraining bij te wonen.

Na een korte voorstelronde van de twee adviseurs en de recruiter werd er een algemene presentatie gehouden over de activiteiten en de doelstellingen van BDO. Na afloop van de presentatie bestond er de mogelijkheid om vragen te stellen over het kantoor en hun werkzaamheden. Na de presentatie ging de tentamentraining van start onder het genot van een kopje koffie en thee.

Tijdens de tentamentraining kregen de studenten voor elke opgave de tijd om met elkaar te discussiëren over de stof en tot een mooi antwoord te komen. Vervolgens werden de antwoorden besproken en werd aan de hand van een PowerPoint-presentatie extra informatie over de onderwerpen van de opgave verschaft.Aan het einde van de training bestond er nog de mogelijkheid om vragen te stellen over de stof en werd er afgesloten met een verzorgde lunch. Hopende dat de tentamentraining een toegevoegde waarde heeft geleverd aan de kennis van de aanwezige studenten. Onze dank aan de medewerkers van BDO voor deze informatieve training.

BDO TENTAMENTRAINING @ KANTOOR AMSTELVEENin k o m s t e n b e l a s t i n g W i n s t

Page 30: FSVU Magazine december 2014

30

Het FSVU-bestuur wenst iedereen fijne feestdagen toe!

ColofonHet FSVU Magazine is het verenigingsblad van de FSVU, de Fiscale Studentenvereniging aan de Vrije Universiteit en verschijnt drie keer per jaar in een oplage van 125.

Editie: 2014-2015, nummer 1, december 2015Vormgeving: Ugurcan Boy, Shanna Oemraw, Melissa Purperhart, Marinda SchoonHoofdredacteur: Ugurcan BoyRedactie: Shanna Oemraw, Melissa Purperhart, Marinda Schoon Email: [email protected] o.v.v. ‘FSVU-Magazine’Website: http://www.fsvu.nl

Disclaimer: Hoewel dit magazine zorgvuldig en naar beste weten wordt samengesteld, kan de uitgever niet instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. Uitgevers en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de in dit magazine gegeven informatie. De Redactie aanvaart geen enkele aansprakelijkheid voor de gepubliceerde advertenties; evenmin houdt het opnemen van advertenties en industriële informatie een aanbeveling in. De inhoud van de artikelen vertegenwoordigd niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken niet te plaatsen of te wijzigen.

Persoonsgegevens: De FSVU legt van haar leden in het kader van haar dienstverlening gegevens vast. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om leden te informeren over relevante producten en diensten van de FSVU en derden.

2014-2015 FSVU Magazine: Het is niet toegestaan om, zonder voorafgaande toestemming van de redactie, door de redactie gepubliceerde artikelen, onderzoeken of gedeelten daarvan over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen.

Adverteren: Voor inlichtingen oer het adverteren dan wel het aanleveren van wetenschappelijke content kunt u per e-mail contact opnemen met het FSVU-bestuur via [email protected] onder vermelding van ‘FSVU-Magazine’.

Dit magazine is mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor Loyens & Loeff en onze co-sponsoren: EY en PwC

Page 31: FSVU Magazine december 2014

31

Page 32: FSVU Magazine december 2014

32

Alleen voor studenten die er echt kaas van hebben gegeten.

Case Fondue in Zürich.

Voor de Case Fondue op 4, 5 en 6 februari 2015 zijn we op zoek naar talentvolle derde- of vierdejaarsstudenten

economie. Behoor jij tot de top van je jaar en durf jij in Zürich je vingers te branden aan een interessante casus waarmee je op een intensieve manier

dan vóór 5 januari aan via

ACADEMY

www.loyensloeffacedemy.com