Lion magazine, december 2014, januari 2015

48
NEDERLANDSE UITGAVE VAN LIONS CLUBS INTERNATIONAL dec 2014 - jan 2015 www.lions.nl 3 WE SERVE Duidelijke afspraken EF Birmingham Meerjarenbeleidsplan GR 2014 - 2017 Vreemd en oud geld brengt 350.000 op Tientallen ambitieuze Leo’s staan klaar om zitting te nemen in gouverneursraad

description

Verenigingsblad van Lions International Nederlandse uitgave

Transcript of Lion magazine, december 2014, januari 2015

Page 1: Lion magazine, december 2014, januari 2015

NEDERLANDSE UITGAVE VAN L IONS CLUBS INTERNATIONAL

dec 2014 - jan 2015 www.lions.nl3

WE SERVE

Duidelijke afspraken EF Birmingham

Meerjarenbeleidsplan GR 2014 - 2017

Vreemd en oud geld brengt € 350.000 op

Tientallen ambitieuze Leo’s staan klaar om zitting te nemen in gouverneursraad

Page 2: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Iedereen kan Parkinson krijgen

Steun baanbrekendonderzoek

Ga naar www.parkinsonfonds.nl

De grootste financier van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Connie, 54 jaar

“Ik ben al 30 jaar alleen. Door dit kerstdiner ontmoette ik mensen uit de buurt.”

Kerstmis is een jaarlijks terugkerend familiefeest. Toch

is 1 op de 5 ouderen eenzaam tijdens de kerst dagen en

ziet er om die reden tegenop. Het Nationaal Ouderenfonds

organiseert speciaal voor deze ouderen feestelijke

kerstdiners op diverse locaties in het land.

Uw serviceclub kan zich verbinden aan onze kerstdiners.

Omarm een tafel voor € 150,- en bezorg 10 ouderen bij u

uit de regio de avond van hun leven.

Bel voor meer informatie Laura Klokke.

T: 030 - 656 7774

E: [email protected]

Rekeningnummer: NL36INGB 0000 2505 05

www.ouderenfonds.nl/partnership

Omarm een tafel

Page 3: Lion magazine, december 2014, januari 2015

G E A C C E N T U E E R D

Want ik functioneerde meer en meer op districtsniveau, bezocht landelijke activiteiten en werd namens de redactie uitgezonden naar het Europa Forum in Tampere in Finland, met de opdracht om voor het magazine een smeuïge reportage te maken. Natuurlijk vertelde ik in mijn club over deze ervaring, maar voor veel van mijn vrienden was het een ver-van-mijn-bed-show. Een zone-vergadering, à la, maar wat is of doet een DG of de GR of een International Director? Tijdens de nationale en inter-nationale bijeenkomsten merkte ik wel degelijk, dat de Lionsorganisatie meer is dan mijn eigen club en het district: het is een internationale, strak geleide organisatie, met maar één doel: We Serve! Deze andere kant van de Lionsfa-

Zo’n 6 jaar nadat districtsgouver-neur (DG) Lex Walraven me belde met de boodschap: ‘Jij kunt goed

schrijven, dus jij wordt de nieuwe dis-trictsredacteur voor district BN’, kreeg ik een zelfde soort telefoontje van de DG René Mos: ‘We moeten voor jou een vervanger gaan zoeken; na 6 jaar zit je tijd erop.’

Hoezo voorbij? Ik heb het gevoel, dat ik net weet hoe de Lionsfamilie in elkaar zit! Dat ik net goed ben ingevoerd op regionaal, districts-, landelijk, Europees en mondiaal niveau! En dan stoppen? ‘Regels zijn regels, Bert, in het Lions-handboek staat, dat een redacteur 2 x 3 jaar wordt ingezet, dus einde-dienst-Naarding’, aldus Mos. Zodoende nam ik onlangs afscheid van de redactieleden en van het werk, waarvoor ik me 6 jaar lang met hart en ziel heb ingezet en leest u hierbij mijn laatste ‘stuk’.

In mijn functie als districtsredacteur van het district 110BN, zat volgens Lex Walraven ook automatisch de PR-functie van het district. In geen enkel district is dit een dubbelfunctie, maar wist ik veel. Dus ik schreef naast de artikelen voor Lion magazine ook de nieuwsbrieven van de DG. Voordeel van deze dubbelfunctie was wel dat ik ui-termate snel op de hoogte was van het wel en wee binnen mijn district, zoals het werk van de DG, de toekomstige DG en de voorbije DG, de verschillende commissies, zonevoorzitters, stichtin-gen etc, etc. Tegelijkertijd merkte ik, dat er een informatiekloof ontstond tussen de leden van mijn club LC Drentsche Aa in Assen en mijzelf.

milie ontmoette ik bij de Europa Forums in Maastricht en Brussel en tijdens de Internationale Conventies in Busan in Zuid-Korea, Hamburg en Toronto. Onge-lofelijke en dankbare ervaringen. Maar telkens had ik het idee, dat ik me terug in mijn eigen club moest verdedigen, wanneer ik - verkleed als Volendam-mer - had meegelopen in een van de gigantische internationale carnavalsop-tochten met Lions in nationale kleding vanuit de hele wereld, terwijl juist deze ceremonies de markering zijn van ‘Kijk eens wie we zijn: één grote familie met toch een geheel eigen identiteit’.

De samenwerking met alle gouver-neursraden was telkens allerhartelijkst en droeg er aan bij om nog beter de bedoelingen van Lions te verwoorden, uit te dragen in Lion magazine. Ik heb 6 jaar lang genoten van het redacteur-schap, met al zijn regionale, landelijke en internationale netwerken en trek me nu weer terug in mijn club LC Drentsche Aa. Een mooi voordeel van mijn job als redacteur was wel, dat mijn clubvrien-den Lion magazine écht lazen en ik van hen kritische opmerkingen terugkreeg.

Ik wens mijn opvolger Hans van Velzen veel succes toe in de komende 6 jaar en ben ervan overtuigd, dat ondanks het bombardement van sociale media, Lion magazine een tweemaandelijks rustpunt zal blijven en u kunt blij-ven genieten van de activiteiten van clubs in het land, de GR en regionale, landelijke en mondiale ontwikkelingen binnen Lionsland. ■

Bertje uit Assen

Afscheid

Tekst: Bert Naarding

Bert Naarding neemt na 6 jaar afscheid van de redactie van Lion magazine

Het originele standbeeld van Bartje in de Kloostergang van het Drents Archief aan de Brink in Assen

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 3

Page 4: Lion magazine, december 2014, januari 2015

I N H O U D

en verder...20 World Kids Games en de English for Kids Foundation

21 Unieke traditie oud-gouverneurs

22 Leoclubs in actie

24 Museum van Bommel van Dam

26 Puzzel en Lionsagenda

27 Districtsnieuws

45 In memoriam

46 Colofon

47 Vraag en Aanbod

03 Geaccentueerd: Afscheid Districtsredacteur Bert Naarding

05 IP Joe Preston: Eerst trots, dan groei

06 Uit de gouverneursraad: Meerjarenbeleidsplan 2014 - 2017

09 VN-dag 2015: vluchtelingen

10 Europa Forum 2014 Birmingham

13 Bijzondere Beroepen: Een landgoed runnen

14 Terugblik Europese Special Olympics met René Mos

16 Vreem en oud geld-actie: € 350.000

17 Club in de Schijnwerper LC Losser-Gronau

18 Interview zonevoorzitter Marius Dijk

19 Club in de Schijnwerper LC Loosdrecht

06

19

14

Coverfoto: Nederlandse Leo’s bij het Leo Europa Forum, dat in augustus werd gehouden in Istanbul.

In Gooi- en Eemland worden sinds kort snuffelbezoeken georganiseerd. Waren in september de mannen van LC Hilversum welkom bij die van LC ‘t Gooi, nu was de beurt aan de vrouwenclub LC Loosdrecht. Onverveerd stapte een delegatie vrouwen onlangs binnen bij het heerenbolwerk, de Hilversumse sociëteit De Unie.

‘Verstandelijk beperkten spreken recht uit hun hart’, aldus René Mos. In juni was hij betrokken bij de organisatie van de Special Olympics in Heerenveen en in september bezocht hij de officiële opening van de Special Olympics European Games in Brussel. Hans van Velzen sprak met hem.

In augustus vond het Leo Europa Forum (LEF)2014 plaats in Istanbul, Turkije. Een grote Nederlandse delegatie zette de Nederlandse Leo’s weer eens goed op de Europese kaart en onderstreepte de enorme ambitie om het LEF in 2017 naar Nederland te halen.

GR presenteert meer-jarenbeleidsplan MD110

Verstokte vrouwenclub besnuffelt mannenclub

Een terugblik met gemengde gevoelens

Nederlandse Leo’s duidelijk op de Europese kaart

Het beleidsplan Lions 110MD 2014 - 2017 is opgesteld in goede harmonie met de rapportage ‘Met Meer Elan Gewoon Samen Doen’. Hiermee tracht de gouverneursraad te anticiperen op de maatschappelijke ontwikkelingen in komende drie jaar. Ook de 2e vicedistrictsgouverneurs zijn hierbij betrokken.

23

4 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 5: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Tekst: Joe Preston International President

I N T E R N A T I O N A A L

dela zo welsprekend zei: ‘Passie vind je niet door het klein aan te pakken, door genoegen te nemen met een leven, dat minder is dan het leven dat je zou kunnen leiden.’ Mijn themalied, dat ik zelf schreef, vat het belang van trots en brullen met overtuiging samen:

Dig down deep, let it go, and ROAR like a Lion, Tell the whole world, we’ll never stop tryin’ We are the Lions Club, we can’t be denied, no, no, no, So dig down deep, and Strengthen the Pride.

Hier is de sleutel om dat te bereiken: vind de rol binnen jouw club, die het beste bij je past. En ontdek het project voor jouw club, dat het beste bij jouw gemeenschap past. Voetbalster Mia Hamm begreep dat motivatie uit-eindelijk voortkomt uit diepe genegen-heid of liefde voor iets. ‘Als je niet houdt van wat je doet, zul je het ook niet met veel overtuiging en passie doen’, zei zij.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Praat met Lions van andere

Toen ik in Afrika was, zag ik iets dat ik nooit zal vergeten. Ik kwam twee leeuwen tegen in

het wild en het mannetje brulde. Het was geen nederig, ingetogen geluid maar een volledige, donderende groet. Daarna bleef hij ons aanstaren en brulde nog acht of negen keer. Hij brulde met overtuiging. Dat is wat wij als Lions moeten doen.

Wij moeten vol overtuiging brullen. We moeten onze ‘pootafdrukken’ overal in onze gemeenschappen neerzetten. Gebrul zonder overtuiging is slechts een hard geluid. Soms doen wij Lions onszelf tekort en beseffen we niet hoeveel wij kunnen bereiken. Neem als Lion of als club geen genoegen met middelmatigheid. Zoals Nelson Man-

clubs. Lees Lion magazine zorgvuldig en bezoek de LCI website. Er zijn tips en hulpmiddelen in overvloed. Of gebruik de ‘Building a Better Club’ methode, die ik heb ontwikkeld. Het is een eenvoudig vierstappenplan. Evalueer je club, stel realistische en meetbare doelen, maak een plan en voer het plan dan uit.

Dit lijkt gewoon gezond verstand ge-bruiken en dat is het ook. Maar gezond verstand vertelt ons ook, dat we ver-anderingen en verbeteringen moeten doorvoeren. Om de club te versterken moet je vooruit gaan met een plan in de hand. Brul met trots voordat je vooruit springt, maar waag de sprong. Succes in service gaat om het verzamelen van onze trots en het waarderen van onze capaciteiten. De schrijver Henry David Thoreau somde het zo op: ‘Als iemand vol vertrouwen in de richting van zijn dromen gaat, en het leven durft te leven, dat hij zich heeft voorgesteld, zal hij een succes hebben dat hij nooit had verwacht.’ ■

Eerst komt trots, dan komt groei

Luister hoe Preston zijn themalied uitbrult op lionsmagazine.org.

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 5

Page 6: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Eindredacteur

aangepaste opleidingen en geven het motto We Serve meer inhoud. Deze activiteiten zijn niet in één jaar te realiseren. De Gouverneursraad (GR) 2014-2015 presenteert daarom een meerjarenbeleidsplan voor de komende drie jaren: 2014 – 2017.

Hoe staat het met ons imago in een veranderende wereld? Ook bij Lions vormt de vergrijzing een bedreiging; alom gewaardeerde gebruiken en afspraken worden niet (meer) herkend, er is twijfel en vrees voor een uitstroom van de leden. Daarom wordt aan alle clubs een spiegel, een instrument om te revitaliseren voorgehouden; om krachten te (her)vinden, te bundelen en effectief in te zetten: Het Club Excellence Process (CEP). Zijn we goed bezig, zijn alle leden actief en betrokken, zoeken we naar nieuwe wegen of lopen we vast in eindeloos herhalen? Groei en het inslaan van nieuwe wegen zijn nodig, maar geen doel op zich. Het doel is dat de Lions dienen: We Serve. Dat is helpen waar vaak anders niet wordt geholpen.

2 Met Meer Elan Gewoon Samen DoenHet concept-rapport Met Meer Elan Gewoon Samen Doen - aanbevelingen van de Commissie Bestuur & Toezicht - is, mits uitgelegd aan, besproken met en geaccepteerd door de clubs enerzijds en de leden anderzijds een belangrijke onderstre-ping en wegwijzer voor het Beleids- of Activiteitenplan voor de komende drie jaar.

Preambule Het beleidsplan Lions 110MD 2014 - 2017 is opgesteld in goede harmonie met de rapportage “Met Meer Elan Gewoon Samen Doen” van de Commissie Bestuur & Toezicht. In deze rapportage is getracht het bestuur en het toezicht van de Lions organisatie in MD110 een eigentijdse vormgeving te ge-ven en te anticiperen op de maatschappelijke ontwikkelingen. Het meest opvallende kenmerk is dat het plan zich richt op de komende drie jaar. Om die reden zijn de 2e vicedistrictsgou-verneurs bij de totstandkoming betrokken.

1 Inleiding Lions is zowel nationaal als internationaal een fantastische or-ganisatie en de periodiek wisselende bestuurders houden deze in stand, stimuleren en verbeteren waar nodig en mogelijk. Oak Brook noemt drie doelen: 1. zoek en vind meer leden; 2. selecteer en train het kader en 3. bevorder de dienstverlening. In onze snel veranderende samenleving voegen wij toe: 4. be-waak de vitaliteit van de organisatie; 5. ga verstandig en zuinig om met de financiën en 6. moderniseer de communicatie.

Deze onderdelen houden verband met elkaar. Voor goede ‘goede doelen’ is altijd enthousiasme op te wekken en zijn er mensen te vinden, die bereid zijn tot het kader toe te treden. ‘Lions’, wordt met name genoemd als het beste instrument om iets voor de maatschappij te doen. Een goed financieel beleid is de toetssteen van goede doelen-organisaties. Deze doelen keren ieder jaar terug als basis voor steeds weer nieuwe plan-nen. Het zijn van een ‘vriendenclub’ mag het (goede) doel niet in de weg staan. Integendeel, het houdt ons bij elkaar, maar nieuwe leden en goede bestuurders mogen geen drempels ondervinden voor het lidmaatschap. Daarnaast is continuïteit gewenst om ideeën te delen, te verbeteren en uit te voeren. Inspanningen om het ledenaantal te verhogen richten zich op het ontwikkelen en aanbieden van nieuwe en aan de tijd

BELEIDSPLAN LIONS MD110 2014 - 2017

Een vriendenclub staat het (goede) doel niet in de weg, integendeel, het houdt Lions bij elkaar, opdat nieuwe leden en goede bestuurders geen drempels onder-vinden.

UNIEK

6 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 7: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Het doel is dat de Lionsorganisatie een bekend en niet weg te denken onderdeel van de samenleving wordt, aantrek-kelijk om lid van te zijn, met een duidelijke en uitnodigende werkwijze zodat helder is welke energie daarin gestoken moet worden en wat het oplevert, waarin je zelf je rol bepaalt, han-den uit de mouwen, adviserend of bestuurlijk al naar gelang je ambitie en talenten en vooral doelgericht en integer. Alle ener-gie is gericht op We Serve, op de projecten en daarin de vraag om hulp, om ondersteuning, om actie, maar zonder strijkstok, open en eerlijk. Proud to be a Lion!

De organisatie (zowel LCI als Lions.nl) beschikt over tal van instrumenten. Deze instrumenten zijn in onze organisatie aan-wezig, maar moeten opnieuw en steeds weer worden gedeeld. Niet alleen worden cursussen georganiseerd voor leiding-gevenden en organisatoren, maar de kennis moet veel meer gemeengoed worden. Het jaarboek, als voorbeeld, moet niet alleen worden geschreven, gedrukt en verspreid, maar ook geactualiseerd, uitgelegd en gelezen. Dat geldt ook voor Lion magazine. Te vaak wordt het blad ongelezen in de papiermand gegooid!

3 De club De club staat zichtbaar in de samenleving en draagt de We Serve-gedachte met enthousiasme uit. Instrumenten zijn lokaal het marktplein en regionaal de website, waar informa-tie wordt gegeven aan derden, maar vooral ook het werk-veld waar de leden herkenbaar zijn aan hun activiteiten en doelgerichtheid, maar ook aan het tonen van het embleem, bijvoorbeeld op werkjasjes of overalls. Communicatie tussen de leden, met de organisatie en de samenleving is noodzake-lijk. Een goede club en een goed bestuur zijn zich bewust van hun huidige positie. Die club weet ook hoe, bij gelijkblijvend of aangepast beleid, zij over een jaar zal zijn samengesteld, en over vijf jaar en langer. Een Lionsclub is een afspiegeling van

de samenleving. Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen zijn gelijkmatig vertegenwoordigd. Het lidmaatschap is niet gerelateerd aan een maatschappelijke positie, maar aan wat een persoon als lid kan en wil doen voor de samenleving. Onderlinge vriendschap en respect, We Serve en Lions Interna-tional zijn het cement, dat de club bijeenhoudt. Het Lionslid-maatschap mag niet worden belemmerd door buitensporige financiële barrières. De contributie voor de administratie in Oak Brook, in Nederland en het abonnement op Lion maga-zine kosten geld, maar het begrip Lion moet worden verbon-den met We Serve en niet met een clubje van bevoorrechte dorps- of stadsgenoten. Potentiële leden moeten het aantrek-kelijk vinden zich daaraan te verbinden, maar het drukke be-staan dat deze tijd kenmerkt moet het hoofd worden geboden met (werk)druk verminderende acties. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de Leo’s. Er moeten meer Leoclubs komen. Ook willen we samenwerken met collega-organisaties. Met name noemen we de organisaties Junior Chamber Internati-onal en de Nederlandse Tafelronde (Round Table), omdat het potentiële Lions betreft.

4 De zone, het district en het multiple district In de zone worden ervaringen en kennis tussen de clubs uitgewisseld en er wordt samengewerkt. In het district worden de ontwikkelingen in de zone en de clubs bijgehouden. Het

U I T D E G O U V E R N E U R S R A A D

Het begrip Lion moet verbonden zijn met We Serve en niet met een clubje bevoor-rechte dorps- of stadsgenoten, zodat potentiële leden het aantrekkelijk vinden zich te verbinden aan de Lionsorganisatie.

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 7

Page 8: Lion magazine, december 2014, januari 2015

dagelijks bestuur (DB) is verantwoordelijk voor de bezetting van de posities in het kabinet en ook voor de kennisontwikkeling en de onderlinge cohesie in het district. Het dagelijks bestuur pre-senteert tijdens de districtsconventie het beleidsplan en bijpas-sende begroting. Meteen na iedere kabinetsbijeenkomst stelt het DB een nieuwsbrief op aan de leden om hen te informeren. Het DB stelt mede aan de hand van het Lionshandboek taakom-schrijvingen op voor alle functies in het kabinet. Bij gebleken vacatures zal het DB binnen de geledingen van de Lionsorgani-satie adverteren en zo nodig een sollicitatieprocedure hanteren.

Communicatie is een van de belangrijkste instrumenten van de clubs, de zone, het district en de GR. Stel een communica-tieplan op en communiceer dat kort samengevat (in hapklare brokken) met de zone en de clubs. Communiceren is niet alleen informeren, een eigen website beheren, de ‘nieuwe media’ bedienen, teamgeest creëren, maar ook leden bezoe-ken, achter de bestuurstafel vandaan komen en de leden en belangstellenden begroeten, aanspreken en enthousiasmeren. Communiceren is ook het dragen van de ‘pin’, het gebruik van badges met duidelijke namen en functies en tenslotte is com-municeren ook controleren en informeren hoe een en ander is ervaren en welke resultaten zijn bereikt.

Het driejarenplan 2014-2017 1. Wij introduceren een driejarenbeleidsplan, zodat ook de

GR’s na ons zich kunnen concentreren op de uitvoering op het beleid, waaraan ze bij de totstandkoming hebben meegewerkt;

2. De inhoud van het rapport Met Meer Elan Gewoon Samen Doen, is uitgangspunt voor het beleid in de komende drie jaar;

3. Wij gaan voor Lionsclubs, die open staan voor iedereen die de handen uit de mouwen wil steken en die zich gesterkt voelt door hun vrienden. Nieuwe leden moeten geen drempels ondervinden voor het lidmaatschap. De werkdruk moet zo laag mogelijk worden gehouden;

4. Voor alle functies in het kabinet zullen passende functie-profielen en taakomschrijvingen worden opgesteld. De DG bevordert, dat alle functies in het kabinet bezet zijn en dat voor iedere functie tijdig opvolgers beschikbaar zijn en worden ingewerkt;

5. In de komende drie jaar krijgen alle clubs het Club Excel-lence Process (CEP) uitgelegd en worden uitgenodigd het in hun eigen gelederen toe te passen;

6. In alle geledingen, van de clubs tot aan het MD, worden de Lions opgeroepen zich bekend te maken, hun activitei-ten te presenteren op het marktplein, in de regionale pers en alle andere beschikbare media. Het MD zal daartoe communicatieplatforms ontwikkelen en ter beschikking stellen. Te denken valt aan een speciale App, webpagina’s, Twitteraccounts etc;

7. Een goed functionerende GLT en GMT zijn voorwaarden voor een sterke, daadkrachtige organisatie. Op alle ni-veaus worden kennis en ervaring gedeeld. Het handboek is de basis van de kennis van de organisatie. In de distric-ten wordt het lezen van en de kennis van het Handboek, op papier of via de website Lions.nl, en Lion magazine bevorderd;

8. Het goede doel wordt bevorderd door het uitvoeren van projecten. Het gebruik van ‘grants’ via Lions Quest, LCIF en NSL is uitgangspunt; de clubs worden gestimuleerd hun projecten vooraf te beoordelen of een ‘grant’ mogelijk is;

9. De DG, de VDG en de 2VDG in het district bevorderen de cohesie in de organisatie door het bezoeken van zonevergaderingen en clubs; voor de zonevoorzitters geldt hetzelfde in hun zone. De zonevoorzitters worden aangemoedigd om in elke zone een gemeenschappelijk project uit te voeren. Dat kan een materieel of immate-rieel project zijn, een gezamenlijke jeugduitwisseling of een ledencontactavond etc.

10. Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen zijn gelijkma-tig in de clubs (in de zone) vertegenwoordigd. In iedere zone zijn, naast een aantal mannenclubs, meerdere gemengde en vrouwenclubs en een Leoclub actief. We streven naar een verhouding mannelijke en vrouwelijke Lions 65/35% en een verhoging in iedere zone van het aantal vrouwen- en gemengde clubs;

11. De samenwerking met Leo’s, Ronde tafel, JCI, en collega-serviceclubs wordt geïntensiveerd. Jumelages met buitenlandse Lionsclubs zijn inspirerend en worden toegejuicht;

12. Het Reading Action Program (RAP) is een van de speer-punten van de Lionsorganisatie in Nederland. Iedere club in Nederland neemt in de komende zeven jaar op geëigende wijze daaraan deel;

13. Alle communicatiemiddelen zoals clubbezoeken, conven-ties, nieuwsbrieven, websites en nieuwe media worden optimaal benut; alle clubs worden vanuit het district jaarlijks gestimuleerd de website en de nieuwe media te gebruiken. ■

Alle Lions worden opgeroepen zich bekend te maken en hun goededoelenactiviteiten te presenteren op het marktplein, in de regionale pers en via alle andere beschikbare media.

8 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 9: Lion magazine, december 2014, januari 2015

tus hoogleraar Vreemdelingenrecht in Tilburg, zal uitleg geven over de positie van vreemdelingen in onze maatschappij.

Behalve de UNHCR zal ook de Stichting Vluchtelingenwerk vertel-len over hun dagelijks werk, dat vooral met vrijwilligers wordt gedaan. Een nieuw leven opbouwen in een nieuw land, is niet eenvoudig. Toch zijn er velen, die het lukt om er een succes van te maken. Met steun van de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF zijn veel vluchtelingen er ook in geslaagd om een opleiding te volgen en een goede baan te vinden. Via een studie aan de universiteit of aan het conservatorium verdienen ze niet alleen hun eigen brood, maar dragen ze bij aan onze maatschappij. Dankzij veel particuliere steun, onder meer van Lions, heeft UAF de middelen om talentrijke vluchtelingen te laten studeren. ■

Of het nu om drugsoorlogen in Zuid-Amerika gaat, om burgeroorlogen in Afrika of om de strijd in Syrië en Irak, al dat geweld treft steeds weer de burgerbevol-

king. Vaak zit er niets anders op dan huis en land te verlaten. Velen komen dan terecht in opvangkampen en hopen dat ze uiteindelijk toch ergens op de wereld een bestaan op kunnen bouwen. Sinds 1950 is er een VN-verdrag over de opvang van vluchtelingen en is er een Hoge Commissariaat van de Vluch-telingen (UNHCR), die toeziet op de naleving van het verdrag. De UNHCR, the Refugee Agency, heeft het mandaat om hulpacties te leiden en te coördineren. Daarnaast adviseert ze regeringen over de opvang van vluchtelingen en de effecten van het beleid.

Voor buitenstaanders is niet altijd duidelijk wie nu vluchteling is. Is dat hetzelfde als een asielzoeker? En wie wordt tot de ont-heemden en de statelozen gerekend? Hebben al die groepen recht op opvang? Hoe hebben we dat in Nederland geregeld? Allemaal vragen waar de sprekers op de Lions VN-dag hun licht over laten schijnen. Professor dr. Anton van Kalmthout, emeri-

Elke dag zien we beelden van men-

sen die vluchten voor geweld en die

bestaanszekerheid in een ander land

zoeken. Op bijna alle continenten

zijn er landen, die niet veilig zijn en

waar de inwoners gedwongen wor-

den om huis en haard te verlaten

om te kunnen overleven. De opvang

van vluchtelingen is een wereldwijd

probleem, ook voor de Verenigde

Naties. Op de Lions VN-dag op zater-

dag 14 maart 2015 zullen we aan-

dacht geven aan de internationale

afspraken en hoe we in Nederland

daarmee omgaan.

Vluchtelingen: een wereldwijd probleem

Lions VN-dag 2015

Redactie: Astrid AbbingTekst: Herman Olthof

Noteer alvast: zaterdagmiddag 14 maart 2015 Lions VN-dag in Den Haag. In januari staat het volledige pro-gramma en het aanmeldingsformulier on line.

‘Je beste wapen is je opleiding’, aldus Silham, UAF student in Homs, Syrië

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 9

Page 10: Lion magazine, december 2014, januari 2015

‘Celebrating 60 years of service from the heart’, was de pakkende slagzin, die de Lions van

MD105 hadden bedacht. Meer dan 800 Europese Lions en Leo’s en enkele tientallen uit

andere werelddelen waren van donderdag 30 oktober - zaterdag 1 november bijeen in het

Hilton NEC Metropole Hotel voor het 60e Europa Forum (EF).

Europa Forum Birmingham 2014

Redactie: Wim Smeets

mes of gemengde Lionsclubs, waardoor de 30-jarige vrouwen slechts een club met veel oudere heren in hun omgeving aan-treffen: Lionsbestuurders hebben te weinig oog voor de Leo’s.

Met dat de toekomst van de Lions ligt bij de Leo’s was een van de stellingen van Guido Martens namens de Nederlandse Leodelegatie. Guido kreeg een instemmend knikje van Interna-tional President Joe Preston (IP). Leo’s en Lions moeten het als een gezamenlijke taak rekenen om te bevorderen, dat er meer Leo’s naar de Lions gaan.

Er werden door de Leo’s diverse opties genoemd:• Lions zouden in hun gouverneursraad een permanente zetel

voor Leo’s kunnen bestemmen, • Leo’s dienen actiever samen te werken met de Lions bij het

uitvoeren van projecten, • Leo’s kunnen een nieuwe Lionsclub oprichten, • Leo’s kunnen een branch - een relatief zelfstandige tak - van

een Lionsclub vormen, • Leo’s dienen een databestand bij te houden en ex-Leo’s te

benaderen, • Leo’s en Lions dienen beter met elkaar te communiceren.

Van elkaar leren was ook in deze meeting een van de doel-stellingen. Leo’s uit meerdere landen presenteerden daartoe voorbeelden van fundraising- en sociale projecten. In de pit-tige discussies was evenwel een ambivalentie te beluisteren: enerzijds stelden de Leo’s, dat er een intensievere binding met de Lions moet zijn, anderzijds hechten ze aan de cultuur van hun generatie.

Lions European Musical CompetitionDeze competitie, voor deelnemers tot 23 jaar, is in 1982 geïnitieerd door de Franse Lion Thomas Kuti. De winnaars van

Op het vliegveld hingen grote Lionsbanners en stonden talrijke Lions klaar om ons naar hun gereedstaande busjes te begeleiden. In het hotel

voorzagen weer andere clubleden de Forumgasten van alle informatie. De lettertjes moesten klein zijn om de vele sessies van het EF-programma nog op twee A4’tjes te krijgen. Er wa-ren cloosed meetings, practice rooms, competition rooms en nog andere lokaliteiten, waar de onderscheiden deelnemers getraind werden, waar ze coördineerden of repeteerden. Gemeen hadden al die rooms, dat zelfs verslaggevers er niet binnen mochten. Geen nood, andere meetings waren wel toegankelijk. En als ze simultaan plaatsvonden, was er altijd nog de plenaire zitting om een glimp van het besprokene op te vangen. Kortom, tijdens het EF lopen vele agenda’s door elkaar. Een selectie:

Leo’s en Lions Het zou zo vanzelfsprekend moeten zijn om, wanneer je op 30-jarige leeftijd de Leoclub verlaat, over te stappen naar de Li-ons. Doch de praktijk is weerbarstig. Er blijken, naar de mening van de Leo’s, barrières te zijn waardoor vele Leo’s verloren gaan voor de Lions: Het leeftijdsverschil is groot. Er zijn weinig da-

Ambivalentie: enerzijds willen Leo’s een intensievere binding met Lions, anderzijds hechten ze aan hun eigen tijdgeest.

Mobiele oogkliniek in Moldavië

10 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 11: Lion magazine, december 2014, januari 2015

De Nederlandse winnares Hanna Guirten gaf tijdens de European Musical Competition hoorn een mooi en gedurfd concert. De eerste prijs ging naar de Zwitser Pascal Deuber.

de nationale competities mogen naar het Europa Forum. Het aangegeven instrument was dit jaar de (Franse) hoorn. Voor Nederland ging Hanna Guirten uit Rijswijk de strijd aan met 15 andere nationale winnaars. Hanna speelt vanaf haar tiende jaar hoorn. Na het VWO-examen vervolgde ze haar muziekoplei-ding aan het conservatorium in Amsterdam, waar ze inmiddels in het vierde jaar zit. Hanna, begeleid door Mariken Zandvliet op de piano, gaf een mooi en gedurfd concert. Ze had goed contact met het publiek. Het oordeel van de internationale jury was echter dat Hanna niet bij de beste vier eindigde. De eerste prijs ging naar Pascal Deuber (MD102, Zwitserland-Lichtenstein).

Young Ambassador CompetitionIn de voorronden hadden de vele kandidaten voor de Young Ambassador Competition hun ‘bedrijfsplannen’ al uiteengezet voor de jury. Op zaterdag presenteerden vijf geselecteerden

hun initiatief, waarna de winnaars bekend werden gemaakt. De eerste prijs ging naar de zeventien jarige Sara Raviola uit Italië. Haar initiatief is om jongeren, 12-15 jaar, vooral uit achterstandswijken, van de straat te halen en te motiveren om naar school te gaan. Ze heeft daartoe een team gevormd, dat regelmatig de wijken intrekt om met de doelgroep in contact te komen. En dat blijkt goed aan te slaan. Zij ontving het Certificate of Attendance/ Joung Ambassador. Nederland, vorig jaar winnaar met Jip uit Enschede, had dit jaar helaas geen kandidaat.

Youth Exchange (YE)De Nederlandse delegatie bestond uit George Everdij van LC Zwolle, Wierdy de Haan van LC Zutphen, Ralf Mulders van LC Raalte en Dick Westerhof van LC Bergen op Zoom Scaldis. Er waren 60 YE-coördinatoren, afkomstig uit 29 landen. Lan-den, die niet vertegenwoordigd waren, nemen de afspraken van het EF over. Nederland selecteert een aantal landen voor uitzending, respectievelijk ontvangst, op basis van ervaringen en het tijdsschema. Komend jaar zullen 90 Nederlandse jongeren worden uitgezonden en evenveel zullen ons land bezoeken. Hoeveel jongeren naar welk land visa versa gaan, wordt op het EF vastgesteld. De YE-coördinatoren begonnen op woensdagavond met een blanco lei en op zaterdag was alles geregeld. Een knappe presta-tie. De Lionsorganisatie geeft aldus 4.500 jongeren de gelegenheid om deel te nemen aan Youth Exchange in 2015 in 50 landen.

Zestig Youth Exchange-coördinatoren afkomstig uit 29 landen

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 11

Page 12: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Centraal- en Oost-Europa InitiatiefNa de val van de Muur heeft LCI besloten om in de voormalige Oostbloklanden de oprichting van Lionsclubs te bevorderen. De coördinatoren voor de verschillende landen waren bijeen voor de voortgangsrapportage. Een van hen is Jos Vink van LC Alkemade. Hij heeft de opdracht te bevorderen, dat in Moldavië Lionsclubs worden opgericht, deel uitmakend van Lionsclub International en bedoeld voor We Serve. Het is gelukt om zowel in het Roemeense, als in het Russische deel meerdere clubs op te richten. Maar helaas, enkele van hen zijn na een paar jaar uiteengevallen. De vier clubs, die er nu nog zijn, moeten tonen dat Lions er toe doen. En dat begint te luk-ken. Met geld van LCIF, de WHO, de EU en lokale acties is er een Mobiele Oogkliniek aangeschaft. Jos vliegt binnenkort weer naar Moldavië.

Lezen en schrijvenDe ronde-tafel-workshop, voorgezeten door George Muskens, LC Bergen op Zoom, begon met ervaringen van Lions in de strijd tegen laaggeletterdheid in Zuid Soedan en Zuid Afrika. Vervolgens werd door Monique Wijnhoven van LC Oene Gelre de Nederlandse situatie geschetst. In de discussies bleek, dat de problematiek in Europa min of meer gelijk is; in landen, die geteisterd worden door oorlogen en epidemieën is het pro-bleem schrijnender. Oplossingen moeten goed aansluiten bij de cultuur in het land, zo blijkt uit ervaring. LCI heeft besloten om de strijd tegen de laaggeletterdheid beter te faciliteren.

Ontmoeting met de International PresidentDe plenaire zitting op zaterdag was de ultieme gelegenheid om te luisteren naar IP Joe Preston, zijn opvolger Jitsuhiro Yamaha te zien en bijzondere initiatieven van MD’s te vernemen. Daarna was er gelegenheid om plenair vragen te stellen en voorstellen te doen. De IP begon met het uitrei-ken van Presidential Awards. Uit Nederland waren Elisabeth Haderer en Ton Soeters de ontvangers. Zoals bekend is de slogan van de IP ‘Strengthen the Pride’. Hij zong het door hem zelf gecomponeerde lied, waarin de slogan de rode draad is.

Voorts nam hij ruim de tijd om zijn beleid toe te lichten. Ook retorisch is Joe getalenteerd; ‘Proud to be a Lion’ wist hij over te brengen, zoals alleen Amerikanen dat lijken te kunnen. Tot de bijzondere initiatieven mogen gerekend worden die van MD129/Slovenië vanwege de hulp aan oorlogsgewonden, en van MD111/Duitsland, vanwege hun actie ‘barrier free’ in de publieke ruimte. De vragen uit de zaal werden gesteld aan de International Directors (gekozen Lions, die de IP bijstaan en contactpersonen zijn tussen IP en de landen). Een van de vragen betrof de communicatie uit Oak Brook: Kan dat niet in meer dan de negen wereldtalen van dit moment?

De slot meeting Die begon met de winnaars van de Young Ambassadors en de Musical Competition. De Duitse delegatie kreeg daarna de ge-legenheid om het EF van 2015 te presenteren. Er werd voorts gewezen op de samenwerking van Lions met de Loomba Foundation om naaimachines te verstrekken aan de duizen-den weduwen in India om aldus in hun levensonderhoud en dat van hun kinderen te voorzien. De rol van de Lions bij de Special Olympics werd benadrukt. De President van LCIF, Barry Palmer, bracht de strijd tegen ebola onder de aandacht, somde op hoeveel dollars inmiddels van wie waren ontvangen en moedigde de clubs aan om geld over te maken. De Lions van MD105 hebben zich uit de naad gewerkt om het ieder naar de zin te maken en een gestroomlijnd Europa Forum te presenteren. Soms zakte, bij plenaire zittingen, het tempo wat in door de vele formaliteiten. De gastvrijheid en vriendelijk-heid van de organiserende clubs waren hartverwarmend. ■

Bibliotheek Birmingham ontworpen door de Nederlandse Francine Houben architect-directeur van

Mecanoo architecten in Delft

Arena Photo UK / Shutterstock.com

Sara Raviola, winnaar Young

Ambassador Competition

12 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 13: Lion magazine, december 2014, januari 2015

L I O N B I J Z O N D E R E B E R O E P E NRedactie: Tjako Fennema

Lionsclubs zoeken mensen, die voorbeeldig goed zijn in hun werk, mensen die beslissingen moeten en durven nemen! Beroepen als boekhandelaar, huisarts, jurist, veehouder of organisatieadviseur roepen geen vragen op, maar een speurende blik door het digitale adressenboek Lolas levert beroe-pen op, die reden zijn om de tele-foon te pakken. Wat doet bijvoor-beeld het Hoofd Interne Dienst van Stichting Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren voor de kost? Wat stopt hij in zijn Lionsclub? Wat haalt hij eruit?

Ik praat met Gerard de Haan 55 jaar en lid van de gemengde club Slochteren - Skiramere. ‘Mijn vak is heel divers. Geen dag is gelijk, al 24 jaar. Vlot schakelen naar een ander onderwerp, werken met veel andere disciplines, dat ligt mij goed. Zo heb ik bijvoorbeeld zojuist overleg gehad met collega’s van andere Groninger borgen over aardbevings-schade... Want hoewel Slochteren dankzij de gasbel dan wel synoniem is aan warmte en welvaart, wordt Gronin-gen ook geconfronteerd met een ‘fact of life’, aldus minister Henk Kamp op 30 september jongstleden, en proberen we er alles aan te doen om onze borgen in stand te houden’.

‘Ik kwam hier al als kind, heb hier op scouting gezeten en deed hier vakantiewerk, waarmee ik mijn eerste auto verdiende. Ik heb wel andere banen gehad, maar ben na sollicitatie hier terecht gekomen. Ik ben de enige betaalde fulltimer hier, de conserva-tor en directeur staan parttime op de loonlijst. Samen sturen wij maar liefst 90 vrijwilligers aan. Zonder vrijwilligers kan het landgoed niet voortbestaan. En ja, mijn vrouw en kinderen zijn ook vaak genoeg ingesprongen; het

Een landgoed runnen zonder vrijwilligers gaat niet

is echt een deel van ons leven. Ik ben Lion sinds 1996. Mijn club ondersteunt Landgoed Fraeylemaborg al jaren. Met de donaties van de club hebben we al veel onderdelen kunnen restaureren. Ik ben de club daar dan ook erg erkente-lijk voor.

De Stichting Landgoed Fraeylemaborg beheert huis en hof en telde in 2013 zo’n 30 000 bezoekers aan de borg en 52.000 aan het park. De borg is meer

Gerard de Haan Hoofd Interne Dienst van Landgoed Fraylemaborg poseert bij het borstbeeld van de Groningse encyclopedist K. ter Laan, dat in de schaduw staat van de Fraeylemaborg. Kornelis ter Laan (1871 - 1963) is een van de twee encyclopedisten, die Groningen aan ons land schonk, de andere is J. Winkler Prins uit Veendam.

dan zeven eeuwen oud en het land-goed meet 23 ha. Tot de jaren ‘70 is de borg bewoond geweest, nu is het een museum met stijlkamers, ruimten voor tentoonstellingen en concerten. ‘We organiseren jaarlijks vele activiteiten: van autorally’s tot stinzentocht, van tentoonstelling tot concert, van kunst-markt tot trouwpartij. Dit jaar hebben we op 13 en 14 december een Zweedse kerstmarkt op het landgoed.’ Zie ook www.fraeylemaborg.nl ■

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 13

Page 14: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Hans van VelzenFoto’s: René Mos en Gerard Eykhoff

‘Door mijn inzet ben ik al winnaar’Een terugblik op de opening

van de Europese Special

Olympics

‘Verstandelijk beperkten zijn direct, zij spreken recht

uit hun hart.’ René Mos praat met veel warmte over de

deelnemers aan de Special Olympics. In juni was hij in

Heerenveen een van de drijvende krachten achter de

organisatie. In september bezocht hij de officiële ope-

ning van de Special Olympics European Games in Brus-

sel. Hij blikt terug met enigszins gemengde gevoelens.

De Nederlandse Heleen Eykhoff in actie. Zij wint de gouden medaille op de

Special Olympics European Summer Games 2014 in Antwerpen!

Heleen heeft onlangs meegedaan aan het verkiezing Sporttalent van het Jaar van de gehandicapten-sport. Zij eindigde in de finale bij de laatste drie.

14 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 15: Lion magazine, december 2014, januari 2015

De grote betrokkenheid van René bij de Special Olym-pics en vooral bij het Healthy Athletes Program, komt niet uit de lucht vallen. Nu al weer 30 jaar geleden

werd zijn dochter Marijke geboren. Zij bleek het Downsyn-droom te hebben. ‘Daardoor weet ik ontzettend goed hoe anders verstandelijk beperkten communiceren. Als vader heb ik ook meegemaakt hoe ongemakkelijk veel mensen uit de ‘normale’ samenleving reageren op verstandelijk of lichamelijk beperkten. Wij weten allemaal hoe vaak er gesproken wordt over iemand in een rolstoel en niet met iemand in die rolstoel. Ooit maakte ik mee dat een tandarts zei dat ik er maar voor moest zorgen dat Marijke een goed gebit zou houden. Met andere woorden, hij wilde haar niet behandelen.’ Het was geen incident. Daarom benadrukt René het belang van de medische scan bij de Special Olympics door gespecialiseerde medici. ‘In Heerenveen was bijvoorbeeld tandarts Hans van de Berg actief, lid van de Lionsclub Best-Oirschot. Hij heeft zich echt gespecialiseerd in de behandeling van verstandelijk gehan-dicapten en hij doet dit vrijwilligerswerk met onvoorstelbaar veel passie. Hij was er alle dagen, behalve op zaterdagochtend. Toen moest hij zijn broer begraven.’ René is zichtbaar geraakt als hij dit vertelt.

KippenvelmomentenOok tijdens de officiële opening in Brussel, overigens werden de spelen zelf in Antwerpen gehouden, had hij zijn ‘kippen-velmomenten’. ‘De jongen, die de Olympische fakkel binnen-droeg, deed dat met zo’n focus, zo’n overgave. Fantastisch. Hij deed dat niet omdat hij in de schijnwerper stond, maar omdat hij zijn taak tot in de puntjes verzorgd wilde uitvoeren. Datzelfde gold voor de jongen met het Downsyndroom die de Europese hymne speelde op zijn mondharmonica. De 2.000 deelnemers legden gezamenlijk de Olympische eed af ‘Ik ga voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar’. In feite is daarmee het grondbeginsel verwoord van de mo-derne Olympische Spelen, waarin het meedoen belangrijker hoort te zijn dan het winnen.’ Het doet René denken aan de tijd dat zijn dochter hockey speelde. ‘Als zij thuiskwam vertelde zij altijd dat zij gewonnen hadden en ook altijd had zij gescoord. Of ze echt gewonnen hadden, was helemaal niet belangrijk. Het plezier in het spel en met elkaar, daar ging het om.’

KoninginIn schril contrast tot die inzet en focus van de deelnemers stond volgens Mos het officiële openingsprogramma. ‘Het was een spetterend openingsfeest. Daarover geen kwaad woord. De Belgen hadden echt hun best gedaan voor de genodigden. Maar het spektakel speelde amper in op de mensen om wie het uiteindelijk ging, de sporters zelf. Hun rol beperkte zich tot een parade, waarin ze mochten meelopen. Het zal wel om pro-tocollaire redenen zijn geweest, maar ik vond het niet sterk dat de Belgische koningin Mathilde haar openingswoorden vanuit de zaal sprak. Eén zinnetje, meer zat er niet in. Ontzettend jammer. Gelukkig sprak de toenmalige premier van België, Di Rupo, wel behartigenswaardige woorden uit over de noodza-kelijke ‘inclusion’, het volledig betrekken bij de samenleving van mensen met een beperking.’ De Nederlandse sportpers-delegatie bestond uit 39 deelnemers. Mos vindt het een te kleine delegatie en betreurt dat er nog altijd niet voldoende

sponsoren te vinden zijn. ‘Bij de kopgroep van sponsoren is het kwartje gevallen hoe belangrijk het meedoen aan de Special Olympics is voor de verstandelijk beperkten. De sporters zelf, veelal hebben zij een wajong-uitkering, kunnen dat echt niet betalen.’

NijmegenIn Nederland worden de volgende Special Olympics in 2016 georganiseerd. Zij worden gehouden in Nijmegen, zodat district BZ aan de bak mag. In Heerenveen kwamen 287 Lions in actie om de Spelen en het medische programma in goede banen te leiden. René kijkt er met trots op terug en wijst erop dat vrijwilligers ook uit andere districten mogen komen. ‘Meedoen is dus niet het voorrecht van de leden van district 110BZ. Elke Lion mag zich aanmelden. Ik raad vanuit het diepst van mijn hart iedereen aan mee te doen. Het is een fantastische ervaring. De Special Olympics doen wat ze beloven ‘Changing lives, changing attitudes’.’ Op You-Tube staat een impressie van de openingsceremonie: http://bit.ly/1wkdRy1 ■

De Lions van MD112 (België) droegen het hele Healthy Atletes programma, waarbij in een week tijd zo´n 2.000 sporters gescreend werden. Zij hebben deze spelen mede tot een groot succes gemaakt. Het prachtige resultaat van deze Lions dochter Heleen maakte het sportfeest compleet.

Lions assisteren in Antwerpen bij het afnemen van oogtesten

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 15

Page 16: Lion magazine, december 2014, januari 2015

gaat muntenexpert Martin Breur aan de slag. Breur heeft meer dan anderhalf miljoen munten door zijn vingers laten gaan en is een onmisbare medewerker. Het was voor Breur een grote verrassing, dat VDG Richard Oldenziel hem tijdens de bijeenkomst een Melvin Jones Award uitreikte, die onder een regen van bankbiljetten in ontvangst werd genomen. Mevrouw Breur kreeg een grote bos bloemen als dank, omdat haar garage al jaren voor 80% volstaat met potjes uitgezochte munten uit 100 landen.

Het geld wordt op vier manieren in euro’s omgezet. Ten eerste nemen Lions courant papiergeld mee op reis en betalen de tegenwaarde in euro’s. Ten tweede neemt KLM-purser Jean Paul Breur, zoon van Martin Breur, munten mee naar verre landen. Meer dan € 70.000 werd door hem afgelopen jaren ingebracht. Hij kreeg - zeer terecht - in 2012 een MJF voor zijn inzet. Ten derde wordt het zilver-, nikkel- en kopergeld verkocht tegen 88% van de dagnotering op de London Metal Exchange. Het koper- en nikkelgeld bestaat hoofdzakelijk uit centen, stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens en rijksdaalders. De 500 kilo, die de afgelopen drie jaar werd verkocht, was goed voor € 3.500. En het vreemd en oud geld, dat er dan tot slot nog overblijft, wordt via een oud geldveiling verkocht. ■

De vreemd en oud geld-actie is dit jaar uitgegroeid tot een landelijke actie waar 31 clubs aan deelnemen, waaronder een Leoclub en ook een Belgische club. De opbrengst

van de vreemd en oud geld-actie is inmiddels een belangrijke inkomstenbron geworden voor Fight for Sight, het samenwer-kingsverband tussen de stichting Lions Werkgroep Blinden (SLWB) en de Stichting Wilde Ganzen. De verwachte opbrengst in 2014 zal ongeveer €45.000 zijn. Bestuursleden van de Stichting Lions Werkgroep Blinden(SLWB), de Stichting Wilde Ganzen en afgevaar-digden van de aan de vreemd en oud geld-actie deelnemende clubs kwamen onlangs bijeen. Gastheer was de LC Etten-Leur te samen met coördinator van de vreemd en oud geld-actie Herbert Verseveldt van LC Etten-Leur.

De secretaris van SLWB Arnold Roelofs vertelde over de ontwik-keling van de oogzorg in Nepal. Twee grote oogklinieken werden dankzij de steun en begeleiding van SLWB gerealiseerd. Een video over een oogkamp hoog in de Himalaya deed de aanwezigen een traantje wegpinken. Voor het luttele bedrag van € 2.100 werd de benodigde apparatuur - door vrouwen! - de bergen ingedragen. De enige oogarts gaf elke dag 100 staarblinden het gezicht terug.

Peter Jansen van Stichting Wilde Ganzen vertelde daarna over de sinds 1993 bestaande samenwerking met de SLWB in Fight for Sight. De door SLWB ingezamelde gelden worden door Wilde Ganzen met 55% verhoogd. Het samenwerkingsverband beslist over de besteding van de gelden. De laatste jaren worden meestal projecten in arme Afrikaanse landen ondersteund.

Coördinator Verseveldt legde uit hoe het proces van de vreemd en oud geld-actie verloopt. Het begint met een verzamelzuil plaatsen in supermarkten. Op dit moment hebben de 31 deelnemende clubs 53 zuilen geplaatst. Een goed lopende zuil wordt elke zes weken geleegd en bevat vaak meer dan 10 kg aan vreemd en oud geld. Vervolgens wordt het geld bij de coördinator ingeleverd en

Vreemd en oud geld-actie brengt in totaal € 335.000 op

Redactie: Eindredacteur Tekst: Herbert Verseveldt

Wisselhulp gezochtWelke Lion kan 35 kg Oostenrijkse munten inleveren bij de Nationale Bank van Oostenrijk? Wie gingen u voor?Arnold Roelofs van de SLWB kocht de voorraad Nepal roepies. Hij reist eerdaags naar het oogziekenhuis in Nepal en Leen van ’t Hof LC Antwerpen Moerland nam voor € 2.000 aan Belgische franken mee om in te wisselen bij de Nationale Bank van België.

16 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 17: Lion magazine, december 2014, januari 2015

L I O N C L U B I N D E S C H I J N W E R P E RRedactie: Jan KappersTekst: Theo Bakhuizen

Een bijzonderheid is het wel. Een gesprek met vertegenwoordigers van een Nederlandse Lionsclub in Gronau, waar Lion Werner Franke woont, die lid is van de Lionsclub Losser-Gronau. Eén van de twee clubs met Duitse en Nederlandse leden. LC Montferland-Emmerich is de andere. Onze andere gesprek-partner is Henriëtte Wegdam, ook vanaf het begin betrokken bij de club.

Al snel komt het boekje ‘Grenzenloos’ op tafel. Anekdoten en Geschichten rundum die niederländisch-deutsche Grenze im Raum Losser-Gronau aus den vergangenen 100 Jahren. De teksten werden door de clubleden in hun eigen moedertaal geschreven, waardoor een tweetalig boek is ontstaan. Zoals toen-malig president Thijs Krol verwoordt: ‘Dit boek weerspiegelt niet alleen de meertaligheid in de gesprekken tijdens de clubavonden, maar is tevens een document dat weergeeft hoe aan het eind van de 20e eeuw opnieuw een grens, die goede buren scheidde, uit de weg werd geruimd.’

Verwarring in Oak Brook!Dick van Ommeren en Werner Franke

Over de grenzen heen, maar één club binnen 110BZ:

LC Losser-Gronau

stonden in 1993 aan de wieg van deze Lionsclub. Een Nederlander en een Duitser. Het werd een gemengde club. Double Mix! Oak Brook was behoor-lijk in verwarring. Dat hadden ze nog niet eerder meegemaakt. Al snel werd duidelijk dat de nieuwe club onder de vleugels van 110BZ ging ressorteren. Zo werd duidelijkheid geboden. De charternight was in mei 1995.

De club poogt evenwicht te houden in de verhouding vrouw/man en Duitser/Nederlander, wat goed lukt. Duidelijk zijn en blijven wel de cultuurverschillen tussen beide nationaliteiten. De Tuk-kers hebben toch wel een wat ‘lockere’ inslag ten opzichte van de wat meer formele Duitse leden. De Nederlandse handelsgeest tegenover de Preusische Obrigkeit?

Het elkaar ‘duzen’ was overigens al snel besloten. Naast de vergaderingen en talrijke bedrijfsbezoeken - zoals aan de imposante werf in Papenburg, Grolsch, Urenco en de Zollverein in Essen - zijn er de bijzondere KGB’s. Niet naar Russi-sche snit, maar ‘gewoon’ Kleine Groeps-bijeenkomsten. Waar een viertal Lions en hun partners een paar keer per jaar in huiselijke kring bijeenkomen: goed

voor de saamhorigheid en voor nieuwe Lions een ideale manier om kennis te maken met club en leden.

LC Losser-Gronau is te kenschetsen als een echte doe-club. Talrijk zijn de vele grote en ook kleine activiteiten in de afgelopen jaren. Met behoorlijke opbrengsten voor goede doelen in de regio. Het boekje ‘Grenzenloos’ ten bate van de Stichting Clown en Zie-kenhuis. Acties na de vuurwerkramp in Enschede met als opbrengst een be-drag van € 50.000 voor de EHBO, onder meer voor een ambulance. Een actie voor de Losserhof, maar ook voor - ver weg - Nepal. Daarnaast ook wafelsbak-ken, en likeur verkopen op de markt. Kortom, een keur van projecten.

Geen actieve jumelage. Wel pogin-gen gedaan voor contacten met LC Görlitz-Zgorzelec (Dld-Polen), maar is niet doorgezet. De leden betalen een contributie van € 200 per jaar. Atten-dance is 65%. Partners van leden zijn actief betrokken. Het 20-jarig bestaan volgend jaar wordt sober gevierd, op naar de 25! Ook LC Losser-Gronau is een levende Lionsclub. ■

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 17

Page 18: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie en foto’s: Hans van Velzen

Op donderdag 30 oktober treffen voorzitters en andere vertegenwoordigers van de zones 3A en 3C van district 110BN elkaar bij hotel-restaurant Waanders in Stap-

horst. Met enige trots constateert de zonevoorzitter Marinus Dijk, dat de meerderheid van de aanwezigen van het vrouwelijke geslacht is, iets dat jaren geleden ondenkbaar zou zijn geweest. Helaas wordt niet van gedachten gewisseld over het voornemen van de gouverneursraad de rol van de zonevoorzitter te verster-ken. Over wat er speelt bij de verschillende clubs des te meer. Achter de tafel zitten de zonevoorzitters Marinus Dijk en Gerrit Westerman en Ieneke van der Veen van de Ledencommissie, maar het woord wordt vooral gevoerd door de zaal.

ImagoHet gaat soms over de problemen, waarmee de clubs worden geconfronteerd, maar vooral over succesvolle acties, die zijn gevoerd. Philip Wildevuur van Westerbork vertelt dat zijn club voor het derde jaar een loop-fiets-proefmarathon heeft georga-niseerd. Niet alleen leverde dat veel geld op voor het goede doel, maar het gaf ook het imago van de Lions een aanzienlijke boost. Niks oud en suffig, maar jong (van geest), vitaal en zichtbaar aanwezig in de samenleving.

Op een heel andere manier timmerde LC Hardenberg aan de weg. Ludwina Veenendaal vertelt dat zij het thema eenzaam-

Zonevoorzitter heeft het er druk meeDe eerste rij blijft leeg. Daardoor wordt de afstand tussen de ‘bestuurstafel’ en de Lions in de zaal wat

ongemakkelijk groot. Toch blijkt dat een succesvol verloop van de avond niet in de weg te staan. De

discussies zijn levendig en vooral het uitwisselen van ervaringen wordt als stimulerend ervaren.

heid hebben opgepakt en zorgden ervoor dat mensen, die nauwelijks contacten hebben, een prachtig concert konden bijwonen. Tientallen eenzamen werden ‘opgespoord’, benaderd en op de dag zelf gehaald en gebracht. Priscilla Zwiggelaar uit Hoogeveen verraste de aanwezigen met een Boksgala dat wordt georganiseerd en waar in een mum van tijd voldoende bekende Hoogeveners bereid bleken in de ring te treden om het thema ‘bewegen’ onder de aandacht te brengen.

FlauwekulHet zijn maar een paar voorbeelden die een stelling logenstraft, die na de pauze wordt besproken. De suggestie werd in de stelling gewekt dat de Lions geen bestaansrecht meer zouden hebben. ‘Absolute flauwekul,’ zo was de genuanceerde reactie. Weliswaar is de manier waarop de Lions zich dienstbaar maken aan de samenleving sterk aan veranderingen onderhevig, maar de essentie We Serve staat niet ‘weer’, maar ‘nog altijd’ recht over-eind. Zonevoorzitter Dijk toont zich na afloop tevreden over het verloop van de avond. ‘Het was levendig en er was echt tijd en aandacht voor elkaars activiteiten. Heel stimulerend.’ De dinsdag erop bezoekt hij weer een van zijn tien clubs in zijn zone. Zone-voorzitters hebben het er druk mee. ■Er is volop gelegenheid ervaringen uit te wisselen

Marinus Dijk in gesprek met Janna van Maar over het komende

lustrum van Meppel - Reestdal

18 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 19: Lion magazine, december 2014, januari 2015

L I O N C L U B I N D E S C H I J N W E R P E RRedactie: Tjako Fennema

In Gooi- en Eemland worden sinds kort snuffelbezoeken georgani-seerd. Waren in september de man-nen van LC Hilversum welkom bij die van LC ’t Gooi, nu was de beurt aan de vrouwenclub LC Loosdrecht. Onverveerd stapte een delegatie vrouwen binnen bij het heeren-bolwerk, de Hilversumse sociëteit De Unie en geschokt moesten de mannen toezien hoe de vrouwen met vanzelfsprekend gemak bezit namen van barkrukken en biljart-zaal. En ook in drinktempo deden zij niet onder voor de gastgevers.

De in 1992 opgerichte vrouwenclub heeft een bewogen verleden omgezet in een solide gezelschap, dat inmiddels 21 leden kent. Zij komen maandelijks bijeen voor de ‘lange avond’ in ’t ooit roemruchte café/restaurant Van Dijk in Loosdrecht. Dat was een befaamde en veel bezochte jazz/dansgelegenheid, maar nu een bedaagd hotel/restaurant. De ‘korte’ maandbijeenkomsten worden besteed aan excursies, zomervaartoch-

ten over de Loosdrechtse plassen of thuisbijeenkomsten. Partners zijn 2 x per jaar welkom, wat tot instemmend geknik van de gastheren leidt. Dankzij de sambal in de gezamenlijke Indone-sische maaltijd kwamen de tongen los en kon oud-gouverneur Anton Gathier bewogen vertellen over het Lionisme, en de ontmoetingen buiten de club.

Andere sprekers vochten om voorrang om de vrouwen te porren voor een col-lectieve champagneproeverij, alsmede het begeleiden van bejaarden naar een kerstdiner. De vrouwen werden deelge-noot gemaakt in Lions ’t Gooi folklores, zoals het gezamenlijk toast-zingen. Dat gaat op een Nederlandse adaptatie van het Io vivat op tekst van een huisdich-ter. Dat gebeurt, wanneer er spontaan of onder lichte dwang een rondje wordt aangeboden, alsmede het onvrijwil-lig toelichting verschaffen bij een van de grote schilderijen in de dinerzaal. De Loosdrechtvrouwen verhaalden vervolgens bij monde van voorzitter Ilse Tacoma over de jaarlijkse keuze voor

’n goed doel. Daaronder een al vijf jaar lopende bridgedrive, het runnen van een terras tijdens Koningsdag inclusief het incasseren van de inkomsten en fooien voor een goed doel, alsmede het meewerken aan de landelijke Lions DE-puntenactie. Een eerder project is ’t SailWise zeilen met mensen met een beperking , want ‘water hebben we zat’. Dit jaar steunen de vrouwen met € 5.000 de voedselbank Wijdemeren, waarvan 120 gezinnen gebruik maken. Wijdemeren is de verzamelnaam van vijf dorpen rond Loosdrecht. Interne service staat hoog in ’t vaantje, want dat is dankzij de recessie actueler dan ooit.

Stil werd het toen LC Loosdrecht vertelde, dat ze vorig jaar de Stichting Haarwensen steunde met het aanko-pen van pruiken voor kinderen met kanker. Die pruiken kosten € 1.500 per stuk. Opmerkelijk gegeven stelde LC ’t Gooi-voorzitter Peter van Barneveld vast: de avond liep aanzienlijk langer uit dan normaal. Zou er dan toch syner-gie zijn? ■

When lights are low - Verstokte vrouwenclub op bezoek bij dito mannenclub

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 19

Page 20: Lion magazine, december 2014, januari 2015

ToekomstHoe succesvol de World Kids Games ook mogen zijn, de am-bities van Arnold Augustijn, Jos Blaauwhof en de LC Halder-berge reiken verder. Volgend jaar worden de games op veel grotere schaal aangeboden, dan onder de naam ‘NL Speaks’. NL Speaks betekent dat je je uitspreekt voor internationale communicatie in een taal die voor beide partijen niet de eerste taal is. Dat zal meestal Engels zijn, maar andere talen zijn ook mogelijk.

Mooie tool om Lions Club te profilerenVolgens Arnold Augustijn en Jos Blaauwhof biedt NL Speaks Nederlandse Lionsclubs een prima gelegenheid om de eigen club met deze doe-activiteit te profileren en tegelijkertijd het goede doel te ondersteunen. ‘Je werkt samen met scholen, maar ook met ouders, die op deze manier kennis maken met Lions. Een mooie kans ook om mogelijk nieuwe aspirant-leden te ontmoeten. De games duren slechts 2 uur en leveren veel positieve publiciteit op.’

Draaiboek ligt al klaarBijkomend voordeel is dat het draaiboek al klaar ligt. ‘We hebben inmiddels 5 jaar ervaring, dus het draaiboek is een gedegen instrument geworden. Eigenlijk hoef je alleen de lo-catie in te vullen en de stappen verder te volgen.’ Natuurlijk is extra ondersteuning en samenwerking daarbij altijd welkom, vandaar dat er een European Day of Languages Commit-tee (EDL) is opgericht om de verschillende evenementen te begeleiden. De eerstvolgende meeting is op woensdag 11 maart op de University College Utrecht Campus, waar belangstellende Lions van harte welkom zijn. Aanmelden kan via www.efkf.org ■

In 2007 startte een groep Lions van de LC Halderberge de English for Kids Foundation (EFKF), om wereldwijde projec-ten te ondersteunen die tot doel hebben kansarme kinde-

ren te helpen Engels te leren, waarmee ze hun positie in deze wereld kunnen verbeteren. ‘Voor veel kinderen in onze project-landen is ‘better English, better life’ meer dan een slogan’, aldus Arnold Augustijn en Jos Blaauwhof van de LC Halderberge, ini-tiatiefnemers van de EFKF. Inmiddels lopen er projecten in zes landen te weten Brazilië, India, Marokko, Ghana, Zuid- Afrika en Oekraïne. In eerste instantie ging het om ondersteuning in de vorm van boeken en lesmateriaal, maar nu worden ook teams uitgestuurd naar de projectlanden, die bestaan uit docenten en/of studenten, steeds vrijwilligers, die samen met lokale projectcoaches de EFKF-doelen proberen te realiseren .

De EFKF benut al 5 jaar de jaarlijkse Europese Dag van de Talen op de laatste vrijdag in september om de World Kids Games te organiseren. Dat gebeurde de afgelopen 2 jaar in Oudenbosch, waar leerlingen van basis- en middelbare scholen met elkaar de strijd aangaan in een soort zeskamp. De combinatie van sport, Engels en vragen over de projecten blijkt erg populair bij kinderen. Naast de ouders van de kin-deren en leden van de Lionsclub helpen ook studenten van het University College Roosevelt uit Middelburg, waar Engels de voertaal is, daarbij. De opbrengst van de games van dit jaar gaat naar een project in India. Daar gaan in januari acht docenten naar toe om les te geven aan kansarme kinderen.

World Kids Games groeien door naar NL Speaks

Redactie: Robert Holl

20 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 21: Lion magazine, december 2014, januari 2015

en overeenkomsten, het fijnmazige net van turfvaarten tussen Ostfriesland en de Drents/Groningse veenkoloniën en bezoch-ten de Landesgartenschau. Hoogtepunt was het bezoek aan de enorme Meijerwerft, 25 km landinwaarts aan de Ems. Daar werd het grootste Duitse cruiseschip aller tijden gebouwd. Van een goed samenspel tussen bedrijfsleven en overheid getuigde de aanpak om de waterstand bij de eerste zeegang te beheersen via speciale sluizen, waarbij een bassin ontstaat om het 340 meter lange gevaarte te laten draaien. De zondag met het bijwonen van een reformiert/evangelische dienst, geleid door Frieder Lenger en de zaterdag waren verweven met de orgelcultuur in dit gebied en met onze noordelijke provinciën. In Weener werd het centrum voor orgelgeschiedenis bezocht inclusief een concert op een wereldberoemd Arp Schnittger-orgel, wel geprezen als de ‘stradivarius’ van de orgelcultuur.

Herinneringen en lijfliedTijdens deze reünies worden toekomstplannen gemaakt, maar ook herinneringen aan Hong Kong opgehaald via ons lijflied waarin - op de wijs van ‘Lili Marleen’ - onze passie voor vriend-schap en uitbreiding van We Serve wordt bezongen. De agenda voor komend jaar is al getrokken: 2015, de tiende keer, 27 tot 30 augustus, Talinn, Estland. Een unieke traditie in Lionsland, toch? ■

Het Duitssprekende klasjeHet is een jaarlijks terugkerend ritu-eel, maar niet voordat de aangereisde ‘governors elect’ met succes de verplichte gouverneursklasjes hebben doorlopen. Dat kan in het Engels, Duits, Frans, Itali-aans, Spaans of Japans. Slechts een van de zes Nederlanders koos voor Engels en heeft dat geweten. Zijn klas werd verder bevolkt door louter Indiërs. Hij geldt nu als een kenner van Hindi-Engels, maar kon de colleges nauwelijks volgen. Ernst Plooij (BZ), Wim Raaphorst (CO), Cor van der Veen (BN) en Gerard de Vries (CW) sloten zich aan bij de Duitssprekende groep, met Lions uit Duitsland, Oosten-rijk, Zwitserland, Estland en Roemenië. Binnen deze 30- koppige ‘Rotschild-Grup-pe’ - zo genoemd ter herinnering aan de Duitse collega, die enkele dagen voor de conventie overleed - klikte het direct. Na de vijf dagen durende opleiding besloten zij elkaar jaarlijks in een van onze landen te blijven ontmoeten.

Voor de negende keer bijeenEind augustus was een veertigtal Lions en spouses in Papen-burg bijeen, vlak bij de grens met Groningen. Het was de negende keer. De organisatie was dit jaar in handen van PDG Frieder Lenger, PDG 111BN en zijn ‘Gattin’ Erika. Makkelijk voor ons: de echtelieden spreken behoorlijk Nedergronings en het verwante Ostfriesische Platt. Maar taalproblemen zijn er überhaupt niet; ieder jaar is de teamgeest uit de opleidings-tijd direct weer aanwezig en worden de inmiddels bilaterale persoonlijke banden verder aangehaald en laven we ons aan het programma. Onder regie van Frieder en Erika, die ruim 30 jaar als predikantenechtpaar in Papenburg werkten, was dat streek- en cultuurgebonden. We maakten kennis met vormingswerk, zagen in dit hoogveengebied de verschillen

We gaan terug naar Hong Kong 2005. In het internationale congrescentrum van deze voormalige

kroonkolonie gaat de jaarlijkse Lions Conventie van start. Tot de hoogtepunten hoort traditioneel de

installatie van de honderden gouverneurs voor het nieuwe Lionsjaar.

Unieke traditie oud-gouverneurs

Redactie: Tjako Fennema Tekst: Erik BoshuijzenFoto: Cor van der Veen

Na de vijf dagen durende opleiding besloten de ‘governors elect’ uit 2005 elkaar jaarlijks te blijven ontmoeten

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 21

Page 22: Lion magazine, december 2014, januari 2015

L E O C L U B S I N A C T I E

Schoonmaakactie Amsterdam Noord

een kleine vergoeding maaltijden aan de bewoners in de wijk. Dit bevordert de sociale cohesie en voorkomt vereen-zaming van de ouderen in de buurt. Door het succes van het buurthuis schoot het zware schoonmaakwerk er-bij in. Gezamenlijk is het buurthuis van vloer tot plafond schoongemaakt.

PaardenstaartMooi groen is niet lelijk, maar Heer-moes of paardenstaart - een vervelend onkruid - vormt een werkelijk plaag in de Bloemenbuurt. Vooral voor ouderen is het lastig. Zij wonen vaak in beneden-woningen, maar kunnen onvoldoende de tuin bijhouden. Bij hen woekert de tuin vol met als gevolg, dat zij er geen gebruik meer van maken. Samen met de Nederlandse Tuinenstichting en de Leo’s zijn twee tuinen weer bewoonbaar gemaakt. De Tuinenstichting helpt de bewoners de komende tijd om de tuinen bij te houden, zodat er een blijvend effect is. ■

Op 27 september organiseerde Leo-club Amsterdam de landelijke actie van de Leo’s. Samen met Stichting Present zijn drie projecten in de Bloemenbuurt in Amsterdam Noord ondersteund, die bijdragen aan sociale cohesie in de buurt.

WeggeefwinkelDe weggeefwinkel is een plaats, waar mensen, die het echt nodig hebben voor niets bijvoorbeeld kleding of een tv kunnen krijgen. De winkel wordt voor en door buurtbewoners gerund,

maar moest door omstandigheden de deur tijdelijk sluiten. Een aantal ‘Leo vloerlakkers’ heeft in een strak tempo de vloer een beurt gegeven, waardoor de heropening een stap dichterbij kwam. De afgelopen periode hebben de vrijwilligers uit de buurt de winkel verder opgeknapt. Op 8 oktober was de succesvolle heropening

BuurthuisEen andere groep Leo’s heeft het buurthuis een grote schoonmaakbeurt gegeven. Het buurthuis verzorgt tegen

Leoclub Weert Montmorency heeft de afgelopen maanden niet stil ge-zeten. In de lente heeft de club het jaarlijks terugkerende voorjaars-feest georganiseerd, dit jaar in de Apostel in Weert met als thema ge-maskerd bal. Eind augustus stond het golftoernooi bij Crossmoor op de planning. Beide evenementen haalden een mooi bedrag op waar-mee we afgelopen week een drietal goede doelen geholpen hebben.

Het eerste goede doel was stichting Choice4Sport, waarvoor nieuwe sport-

Leoclub Weert helpt drie goede doelen

materialen gekocht zijn, zoals een grote parachute, twee speciale schommels en tennisrackets met ballen. Choice4Sport is een Stichting, die activiteiten organi-seert voor kinderen met een vorm van autisme of ADHD. Verder heeft de Stich-ting Leergeld Weert een cheque mogen ontvangen van € 1.000, waarmee ze ko-mend jaar zo´n 5 à 6 kinderen kunnen helpen in Weert en omgeving. Denk hierbij aan de aankoop van een fiets of de contributie van een sportclub.

Als laatste goede doel is het Alzheimer Café Weert gesponsord met een bedrag

van € 200. Het Alzheimer Café organi-seert maandelijks bijeenkomsten, waar mensen met een vorm van dementie, hun naasten of andere geïnteresseer-den gratis langs kunnen komen voor vragen en informatie over de hersen-aandoening. Iedere bijeenkomst wordt een gastspreker uitgenodigd met een thema omtrent dementie. ■

22 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 23: Lion magazine, december 2014, januari 2015

L E O C L U B S I N A C T I ERedactie: EindredacteurTekst: Pieter Haex

Nederlands momentum onder de Turkse zonVan 23 tot en met 30 augustus vond het Leo Europa Forum (LEF)* 2014 plaats in Istanbul, Turkije. De grote Nederlandse delegatie, alleen Duitsland was groter, zette ons land weer eens goed op de Europese Leokaart.

Tijdens de LEF-week waren er zoals gebruikelijk diverse workshops, een sociale activiteit, de Presentation of Countries (POC) en dit keer ook een ontmoeting met een International Director. In lijn met de Turkse ontspan-nenheid waren er ook voldoende momenten om te genieten van de zon in en rondom het zwembad. De Nederlandse delegatie bestond uit een mooie mix van jonge en oude Leo’s. LEF-nieuwsgierigheid en -ervaring gingen dus hand in hand. Gelijk op de eerste avond kon Team Oranje zich van haar beste kant laten zien. Als onder-deel van de LEF 2017 marketingstra-tegie organiseerden wij een kleine (after) party op de openingsavond. Nederlandse sterke dranken on the rocks! Het werd een mooi gebeuren en was de opmaat voor een schitterende

* Als onderdeel van Lions Clubs International organiseert de Leo-organisatie jaarlijks het LEF. Dit evenement geeft de mogelijk-heid om internationale Leo’s te ontmoeten, tot het leggen van vriendschappen en om andere Europese landen en culturen te leren kennen. Het draait om het uitwisselen van ervaringen en het opdoen van ideeën voor het leveren van een bijdrage aan de samenleving.

Leoweek met bestaande en nieuwe vriendschappen.

EnergieIn het midden van de week was er, na een lange dag sightseeing, een pre gala georganiseerd. Met de 200 deelnemers gingen we aan boord van een boot voor een driegangendiner en een bijkomen-de tocht over die magnifieke Bosporus. Hier ging ook een volgende deel van het Nederlandse marketingplan in wer-king. Voorafgaand aan het voorgerecht werd op iedere plaats een mini Dextro energy gelegd, gewikkeld in een met oranje letters bedrukte doorzichtige folie. Ook dit werd door de vele Leo’s heel goed ontvangen en onderstreepte nog maar eens onze ambitie om het LEF in 2017 naar Nederland te halen.

Het moment van de waarheidHet moment suprême was de closing ceremony op vrijdag. Daar kwam ons ‘bid’ ter stemming. Net als Estland (organisator van LEF 2016) kregen wij 100% van de stemmen, uitgebracht door de diverse Delegation Leaders. Een puik resultaat wat voorafging door onze

(eerste) promotievideo. Hier kregen wij vele positieve reacties op!

Wederom dus weer een mooi Leo Eu-ropa Forum. Naast al het bovenstaande was de winst van dit LEF in Istanbul mijns inziens vooral het toegenomen en bevestigde Nederlandse enthousi-asme voor de internationale (Europese) Leowereld. De reacties van onze nieuw-komers spraken boekdelen. Op naar het Pre LEF 2015 in Gelsenkirchen en al andere toekomstige Leo-events! ■

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 23

Page 24: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Enthousiast ontving Rick Vercauteren ons in zijn kantoor, de voormalige woning van het echtpaar van Bommel-van Dam. Rick is directeur van het gemeentelijke museum van Bommel van Dam in Venlo. Een man met visie op het museum en op de plaats van het museum in de stad Venlo. Spannende tijden ook! Komt er nieuwbouw voor dit museum voor moderne kunst? Ver-cauteren weet waar hij naar toe wil, maar de politiek in Venlo is aan zet.

Museum van Bommel van Dam

Redactie: Jan KappersTekst: Theo BakhuizenFoto’s: Peter Cox

Sarphatistraat te klein werd, ging het echtpaar op zoek naar een plek voor hun kunstschatten. Dat werd uiteinde-lijk Venlo, waar de voortvarende en en-thousiaste burgemeester De Gou zich in 1969 voor deze zaak inzette. ‘Jullie het gebouw, wij de collectie.’ Bijna 1.100 schilderijen, prenten, tekeningen en beelden werden aan de gemeente geschonken. Voorwaarde was onder andere wel, dat het echtpaar een wo-ning in het op te richten museum kon betrekken en waarbij het echtpaar via een binnendeur vrije toegang tot het museum kreeg. ‘Het kwam voor dat tijdens een feestje in de woning de be-zoekers met een glas wijn in de hand het museum binnengingen’, merkt Vercauteren op. De opening van het nieuwe museum was in 1971. Particu-lier initiatief en een verantwoordelijke overheid hand in hand. De deal met de familie uit 1969 is in 2009 herbeves-tigd en loopt door tot 2084.

Prachtige collectieVenlo werd een prachtige collectie rijker. Internationale moderne grafiek, maar ook schilderijen van bekende Ne-derlanders als Armando, Jan Schoon-hoven, Ger Lataster, Melle, Kees van Bohemen en Jan Wiegers. Het echt-paar betrok ook kunst van ver weg, uit Colombia, China, Japan en beelden uit Afrika. Het museum kreeg overigens meer schenkingen. Onder andere in 2009 van het verzamelaarsechtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth. Een bijzondere particuliere collectie met veel internationaal werk op papier, grafiek en schilderijen. Daarenboven begunstigt het echtpaar het museum met een grote som geld - ruim € 700.000 - om de kunstcollectie met een Fonds op Naam gedurende 20 jaar uit te breiden. Voorwaarde is dat die aan te kopen kunst buiten Nederland – materieel of conceptueel - moet zijn ontstaan. Een in Portugal werkende Nederland zou dus bijvoorbeeld ‘in de prijzen kunnen vallen’. Vanaf 16 Cornelia Schleime ‘Equilibriste’ acryl, 220 x 180 cm asfaltlak en schellak op doek 2008

Het begon ermee, dat het echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam na de Tweede Wereldoorlog

kunst gingen verzamelen. Hij was bankier en kunstliefhebber. Maar toen hun woning aan de Amsterdamse

24 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 25: Lion magazine, december 2014, januari 2015

november 2014 is een selectie uit de collectie Knecht-Drenth onder de titel A glorious gift in het museum te bewonderen. Ook is er aandacht voor de internationale kunst, die specifiek met het Fonds op Naam is verworven. Er is werk van onder meer Karel Appel, Georges Braque, Alexander Calder, Hans Arp, Barbara Hepwordth, Marc Chagall. Op onze vraag ‘Schenking? Hoe krijg je dat voor elkaar’, antwoordt Rick, ‘Dat is toch een kwestie van ‘op-gewekt vertrouwen’. Wij in Venlo gaan verantwoord om met de schenkers en hun kunstwerken.’

Muur te huur!Maar het museum van Bommel van Dam doet meer, veel meer. Zo is er het project Museum in bedrijf. Creativiteit inzetten om tot innovatie te komen en bij te dragen aan veranderprocessen. Hoe ziet het museum van de toekomst eruit? Bedrijven worden gekoppeld aan creatieve ondernemers. Hoe kun-nen we de impact van Museum van

Bommel van Dam vergroten? Waarom is het verblijf er prettig? Tijdens de manifestatie Join In van dit jaar is de kunst op een geheel andere wijze ge-presenteerd met als doel de beleving ervan te intensiveren en de inwoners van Venlo er nauwer bij te betrekken. Het publiek bepaalt mee wat er te zien is. Spannend! Drie projecten met als eerste Muur te huur. Voor € 100 per m2 kon een stuk muur worden gehuurd, waarbij de invulling geheel vrij is. Alle ruimtes waren verhuurd! Dan Verzameling Venlo, waarbij het muse-um ruimte bood aan verzamelaars uit Venlo: Heb jij een kunstwerk waarvan jij vindt dat het publiekelijk getoond moet worden? De derde is Kunst op bestelling. Bezoekers konden hun fa-voriete kunstwerk uit de museumcol-lectie kenbaar maken enhet museum stelde uit deze publiekskeuzes een tentoonstelling samen. Dit gaf natuur-lijk veel discussie en daar was het ook om begonnen. Discussie over kwaliteit bijvoorbeeld: ‘Je kunt toch niet zomaar

Museum van Bommel van Dam

M U S E A

iets ophangen?’ Een mooie reactie van een Duitse bezoeker: ‘Diese Ausstel-lung versuchte Grenzen zu überwin-den.’ Een uitgebreide evaluatie zal worden gehouden.

Wat in 2015?De ‘Glorious Gift’, aldus Vercauteren ‘en de tentoonstelling ‘Collectie Jef Diederen Venlo’ volgt eind januari 2015. Jef Diederen is vooral bekend als schilder van het lyrische landschap. Vanaf 1 maart 2015 wordt de tentoon-stelling ‘On War on Peace’ gehouden. Op 1 maart is het precies 70 jaar gele-den, dat de stad Venlo werd bevrijd. ‘Bevrijdt!’ toont persoonlijke verhalen en verwerkingen van de bevrijding van Venlo en omgeving, in beeld gebracht door bewoners, kunstenaars en studenten.’

Tot slotMuseum van Bommel van Dam is een gemeentelijk museum. Over een mogelijks verzelfstandiging wordt wel gesproken. Lijkt alleen te realiseren samen met een partner. Ook dit mu-seum leunt naast de bestaande vaste staf van 8,4 fte sterk op vrijwilligers, mede-creatievelingen en vormgevers van buiten. De directeur gaat voor de nieuwbouw waarvoor hij visie en plan van aanpak heeft opgesteld. Nu, zoals gezegd, de politiek nog! ■

Museum van Bommel van Dam

Edgar Fernhout ‘Zee’, 73 x 100 cm olieverf op doek 1963

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 25

Page 26: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Lionagenda 2014 - 2015

Nationale Najaarsconventie, Papendal, ArnhemZaterdag 13 december

Herdenking Melvin JonesDinsdag 13 januari 2015

1e Lions wereld kampioenschap Golf, Marbella, SpanjeZaterdag 23 – zaterdag 30 mei 2015

VN-dag, Den HaagZaterdag 14 maart 2015

Nationale Voorjaarsconventiemei 2015, Den Haag

Internationale Conventie 2015, Honolulu, Hawaii USAVrijdag 26 – dinsdag 30 juni 2015 zie ook: www.lions.nl

In deze Lionspuzzel gebruiken we (voornamelijk) Nederlandse Lionsbegrippen en Lionsnamen. De oplossing van de puzzel vindt u op www.lions.nl.

Horizontaal1 verkorte handtekening5 Lionsclub uit

Roosendaal9 wijzigingen10 inwoner van Azië11 reclame maken12 gekruld lokje haar13 stad in Overijssel16 bijbelboek17 wezenloos kijken19 The Lion online21 complete22 zeer hoog loon25 kraaiachtige vogel26 resultaat (fig.)27 Deens

sprookjesschrijver28 ouder lid

Verticaal2 Nederlands

Lionsdistrict3 op aloë lijkende plant4 wrijving5 Lions devies6 optisch inlezen7 woonvertrek8 achteraf bespreken14 invloedrijke

kennissenkring opbouwen

15 verbetering18 jurist voor authentieke

akten19 versterken met ijzer

(bouwk.)20 aan jasje herkenbare

bobo’s23 Lionsclub uit Drente24 reputatie (term in

marketing)

L I O N P U Z Z E L

Rectificatie nr 52-02 pag 22Portefeuilleverdeling GRDG 110BZ• Jan Willem Rikkers: secretaris, Secretariaat ICT en

Administratie (SICTA)

26 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 27: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie Tjako Fennema

D I S T R I C T A N

L.C.Amsterdam-Zuidas sponsort MasterPeace in ConcertOp 21 september , de door de VN uitgeroepen Internationale Dag van de Vrede , werd in het ZIGGO Dome te Amsterdam het MasterPeace in Concert opgevoerd. Gelijktijdig vonden in 40 andere landen wereldwijd 55 gelijksoor-tige MasterPeace in Concerten plaats en konden via een internetverbinding tussen enkele landen duizenden con-certgangers de concerten live op het scherm konden volgen. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. LC Amsterdam- zuidas sponsorde de bewoners van ‘Ons Tweede Thuis ‘ in Amstelveen om ook

van dit twee uur durende spektakel te kunnen genieten, waar artiesten uit 14 conflictgebieden de sterren van de hemel zongen. ■

Uit de kabinetsbijeenkomst 110 AN

Blijdschap bij de aanwezigheid van wel 21 leden tijdens de kabinetsbijeenkomst in oktober te Nieuw Vennep. Daar bereed gouverneur Joost Paijmans met verve zijn stokpaardjes vitaliteit, groei bij de Leo’s, percentage vrouwen in de club en het invullen van witte vlekken op de landkaart. ‘Vitaliteit is het kernwoord dus ruilen we het begrip CEP (Club Excellence Programm) in voor Vitaliteitsscanner.’ Een werkgroep bestaande uit Barbara Nederhof, Pieter Haex, Ad de Vries en Joost Paijmans gaat bezien of initiatieven tot oprichting van Leoclubs in Haarlem, Hilversum en boven het Amsterdam-Rijnkanaal ontplooid kunnen worden. Zonevoorzitters worden uitgenodigd om de vitaliteit van de clubs in hun zone te meten aan de hand van de vitali-teitsscanner (witte plekken wat betreft vrouwen, leeftijd en lage bezettings-graad). Paijmans releveerde het initiatief om een gemengde club in Sassenheim op te richten en te bezien of de roeiver-eniging een ‘brancheclub’ kan opleveren,

met het doel zich in te zetten voor de gehandicapte sporter. Elisabeth Haderer maakte de zonevoorzitters al wegwijs in de Lionsmaterie. In november kregen de (vice-)presidenten en secretarissen een vergelijkbare training. Commissaris Koos van Buuren weidde uit over ‘lezen en schrijven’ en verhaalde over negatieve persaandacht van een journalist, die zekere dogma’s nog niet was ontgroeid en over de economische schade door laaggeletterdheid. Marjo-lein Goedhardt zal ons leiden door de doolhof van de nieuwe media. Opmer-kelijk was dat de meeste kabinetsleden monden te kort kwamen om de ‘nieuwe media’ te duiden, waarop zij actief zijn. Vanzelfsprekend zijn wij in afwachting van een handleiding hoe en wanneer de media te benaderen. Sponsoren en nieuwe leden opgelet! De vraag, die ieder Lionslid zich moet stellen is: hoe ziet mijn club er over één jaar, vijf en tien jaar uit en is zij dan nog krachtig genoeg om te doen, waar we voor staan namelijk ‘Helpen waar anders niet geholpen wordt’. Informatiemanager Piet Nicolai sprak over de plannen van Sicta en een LionsApp. Welmoet Kok vertelde over Quest, NSL en LCIF. Willem de Vries van zone 3A gaat commissaris Peace Posters, Baus van Mastrigt, bijstaan als manager Peace Posters. Van Mastrigt blijft als advi-seur bij dit dossier betrokken. ■

Cheque voor De Kanjer-Ketting

LC Aalsmeer Ophelia kon in oktober een bedrag van € 14.000 toezeggen aan de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. Die vereniging heeft de zogenoemde KanjerKetting ontwikkeld. Kin-deren, die strijden tegen kanker worden bij iedere stap in hun ziekteproces beloond of getroost met een specifieke kraal. Daaruit groeit een prachtige ketting, die steun en troost geeft. De Kanjer-Kralen maken letterlijk zichtbaar wat voor kinderen zo ongrijpbaar is. Met de KanjerKetting in de hand vertellen kinderen hun verhaal. De kralen zijn kostbaar en een ketting kan helaas soms meters lang worden. Dit bedrag werd verzameld dankzij verschei-dene fondsenwervingsactivitei-ten in het afgelopen clubjaar, zoals de traditionele Kerstwijn-verkoop, het organiseren van de Kanjerdag, een dag vol kinderac-tiviteiten op de kinderboerderij alsmede het Proefvaren. Voor de derde maal is deze succesvolle activiteit uitgevoerd, waarbij genodigden in hun sloep varen door het natuurgebied Westein-der Plassen en worden onthaald op culinaire uitspattinkjes en dat op zes locaties verspreid over eilanden en restaurants langs de plas. Ditmaal waren er 380 deel-nemers in 57 boten. LC Aalsmeer Ophelia, opgericht in 1995 is een vrouwenclub, De naam Ophelia verwijst naar Hamlet van Shake-speare! ■

Bewoners van Ons Tweede Thuis met be-

geleiders tijdens MasterPeace in Concert

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 27

Page 28: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie Tjako Fennema

Lions Opmeer golft voor Dorcas

Ruim honderd sportievelingen, mooi septemberweer en gratis golfbaan De Vlietlanden zorgden voor de veertiende keer voor een geweldige dag, die € 3.800 opbracht voor de Stichting Dorcas Hulp & Ontwikkeling. LC Opmeer maakte haar motto Actief, Sociaal en Gezellig helemaal waar. De organisatie liep gesmeerd. Na de ontvangst startten golfclinic en 18 holeswedstrijd. Het was heerlijk spelen: mooi weer, golfbaan De Vlietlanden lag er prachtig bij, het was echt relaxed slaan. Onderweg werden spelers verwend met wa-ter, worstenbroodje en glühwein. Tijdens het berekenen van de uitslagen waren er drankjes, hap-jes en een geweldige loterij plus veiling van door de sponsors in ruime mate aangebrachte prijzen.

De uitslag op basis van netto-slagen is als volgt: bij de dames werd Sineke v.d. Sluis eerste, Sonja Snijder tweede en Inge Boekhoff derde; de longest drive werd, net als vorig jaar, door Rina Verbeek geslagen. Bij de heren werd Steef van ’t Pad Bosch eerste en tevens de blije winnaar van de wisselbe-ker, Richard van der Velde werd tweede en Harry Jongejan derde; de longest drive was voor Leo de Vries en Jan Rossier won de neary. 4 September 2015 is al vastgelegd voor de 15e Lions Opmeer Golf Open. ■

Evaluatie nationale conventie in Haarlem

Eind september kwam het organi-satiecomité Nationale Conventie 2014 bijeen voor een evaluatie van dat evenement in mei in Haarlem. Districtsgouverneur Joost Paijmans onderscheidde het comité in de persoon van de comitévoorzit-ter Arie Goote met de Governors Appreciation Award. Het comité werd geprezen voor zijn fantasie, doorzettingsvermogen en harde werken voor het welslagen van de conventie. Het evaluatieverslag gaat naar het organiserend comité van de conventie in 2015 in district 110AZ. ■

LC Lisse huldigt John de Vink met GAAOp 2 september overhandigde DG Joost Paijmans de Governors Apprici-ation Award aan Lion en ex-president John Vink van de LC Lisse, De Oude Duinen voor zijn ‘drive’ voor de realisatie van een hotel in combinatie met een ambachtsschool voor gehandicapte kinderen in Zambia. Het hotel genereert geld voor de ambachtsschool en de am-bachtsschool levert gemotiveerde en gekwalificeerde arbeidskrachten voor het hotel. Het project, dat uitstekend draait, is gesponsord door LC Lisse, De Oude Duinen in samenwerking met de R.K. Kerk in Zambia. Helemaal bijzonder is dat John, tijdens een werkbezoek, er voor zorgde dat een zwaar gehandi-capte man die hij tegenkwam, werd be-handeld en nu weer kan lopen. Een Lion in hart en nieren! Dank je wel, John. ■

LC Banne en Zaanstreek actief voor Blijf GroepLC De Banne & Zaanstreek haalden in september in samenwerking met vele sponsoren € 4.000 op voor de Blijf Groep! Bij prachtig weer en willige deelnemers was de fundraising een geweldig succes geworden. In het kader van Nederland doet was LC Banne en Zaanstreek al ac-tief voor de Blijf Groep Wormerveer, maar het sponsorbedrag ging naar de Blijf Groep Zaanstreek. De wortels van Blijf Groep liggen in de Blijf-van-mijn-lijfhui-zen, die vanaf de jaren zeventig vrouwen een veilige plek boden tegen huiselijk geweld. Nederland telt jaarlijks zo’n

200.000 slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. Daarmee is het de grootste vorm van geweld in onze samenleving. ■

Arie Goote, LC Zuid Kennemerland

met onderscheiding

Voorzitter Sven Lagerweij van LC

Zaanstreek reikt de cheque uit aan de

medewerkers van de Blijf Groep

28 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 29: Lion magazine, december 2014, januari 2015

D I S T R I C T A N

Conferentie Laaggeletterdheid AmstellandOp 24 september vond in de bibliotheek van Amstelveen mede op initiatief van de Lions een conferentie laaggeletterdheid plaats. Onder het banier van ‘Samen meer bereiken’ ondertekenden de deelnemende gemeenten Amstel-veen Aalsmeer en Uithoorn, de Lions en andere serviceclubs, maatschappe-lijke organisaties en bedrijven uit Amstelland de Alliantie Taal voor het Leven. De deelnemers willen daarmee aangegeven dat zoveel mogelijk laaggeletter-den naar een hoger taalniveau gebracht moeten worden.

Tijdens de bijeenkomst zijn de uitgewerkte plannen voor de oprichting van het Taalhuis Amstelland in de bibliotheek van Amstelveen gepresenteerd. Het Taalhuis wordt op 1 februari 2015 feestelijk geopend. Onder leiding van Leo-nie Sazias hebben de voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, Marja van Bijsterveldt, professor Maurice de Greef en de directeur van de bibliotheek Amstelland, Christine Kempkers op inspirerende wijze gesproken over laag-geletterdheid en de aanpak daarvan. De voordrachten werden gelardeerd met films, de ervaringen van bedrijven en van een taalambassadeur. ■

Fun & Fundraising: met de Lions naar Peru!

Met Lions op reis én een goed doel steunen; dé perfecte combinatie van Fun & Fundraising. LC Almere organi-seert in oktober 2015 een reis naar Peru voor Lions, Leo’s en hun respectieve-lijke partners. Daar bezoeken ze lokale Lionsclubs, toeristische highlights en Los Cachorros, een opvanghuis voor straatkinderen. De opbrengst van de reis gaat naar Los Cachorros. In 2012 - 2013

heeft LC Almere Veritas de stichting Los Cachorros in Ayacucho, Peru, gesteund met geld voor nieuwe materialen. Nu is het doel om via Los Cachorros lokale families te ondersteunen, zodat straat-kinderen weer thuis kunnen wonen. Zo wordt met deze reis het nuttige met het aangename verenigd: nieuwe Lionscon-tacten leggen, de interessante, mooie cultuur en natuur van Peru leren kennen en dit goede doel steunen. Een profes-sionele reisorganisatie heeft voor een reis samengesteld van naar keuze 1 of 2 weken. Alle samenwerkenden werken mee zonder winstoogmerk, zodat de reis tegen normaal tarief kan worden aan-geboden en er tegelijkertijd een mooi bedrag voor de stichting Los Cachorros wordt bijeengebracht. En dat gaan we zelf brengen! Wie gaat er mee? De reis vindt plaats van zaterdag 24 oktober tot zondag 1 of 8 november 2015. Lions en Leo’s, ieder is welkom op de informatie-middag zondag 18 januari 2015, 14.00 uur Hotel Mitland in Utrecht, Ariën-slaan 1 (met dank voor de sponsoring). Aanmelden niet nodig, maar wel prettig: Lions Club Almere Veritas via [email protected] of 06 2141 9607. ■

LC Vinkeveen Waverveen steunt Stichting Medi-Aid

Mede dankzij de opbrengst van de door de club georganiseerde braderie op Koningsdag in Vinkeveen en andere fundraising activiteiten, was het mogelijk Stichting Medi-Aid Holland/Sri Lanka met €10.000 te steunen. Medi-Aid is een kleine maar slagvaardige en ambitieuze hulpverleningsorganisatie, die geheel uit vrijwilligers bestaat. Medi-Aid heeft een Nederlands en een Sri Lankaans bestuur. Op deze manier is er voortdurend afstem-ming tussen vraag en aanbod en is er bovendien controle in Sri Lanka op de vanuit Nederland geboden hulp. De mis-sie van Medi-Aid is het ondersteunen van mensen en organisaties in Sri Lanka, die daartoe zelf niet (meer) in staat zijn.

Deze ondersteuning is bedoeld als tijde-lijke impuls in materiële en financiële zin. Onafhankelijkheid, zelfstandigheid, eigen-waarde, zelfrespect en werkgelegenheid zijn de voornaamste uitgangspunten van de stichting. Het beleid van Medi-Aid is gericht op bevordering van de zelfred-zaamheid van de hulpvrager. Dankzij LC Vinkeveen/Waverveen kon Medi-Aid drie projecten uitvoeren. Er werden twee grote containers met schoolmeubilair verscheept voor een school in Seeduwa. De herinrichting van een verzorgingshuis voor ouderen in het voormalige oorlogs-gebied te Jaffna is gerealiseerd, dankzij nieuwe bedden en beddengoed, terwijl het pand van binnen en buiten is geschil-derd. Verder werden er drie zeecontainers met verpleeg- en ziekenhuismateriaal ver-stuurd. Bij het laden van alle containers boden de Lions een helpende hand. ■

Hemmo Kranenborg oudste lid LC Vinke-

veen/Waverveen overhandigt cheque aan

Wim Pel van Medi-Aid

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 29

Page 30: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Astrid Abbing

Mudmakers bij LC Nootdorp Pijnacker

Onder het motto wij dienen de jeugd organiseerden LC Nootdorp-Pijnacker en Team4Talent op zondag 5 oktober de MudMakers. Het evenement zou vooral laagdrempelig moeten zijn. En dat was het! Voor slechts € 7,50 per per-soon kregen de 400 deelnemers een prachtig T-shirt en een fantastisch evenement voorgeschoteld. Deze ouder-kind activiteit stond in het teken van plezier, teambuilding en veel modder. Offroad hardlopen met spectaculaire hindernissen, waar iedereen zijn persoonlijke uitdaging in kon vinden. Een parcours met veel moddersloten, hooibalen, monkey bars en uitdagende wateroversteken. Men hoefde geen getrainde sporter te zijn om te finishen. Deelnemers hielpen elkaar en tenslotte ging het om de persoonlijke uitdaging. De route begon en eindigde bij restaurant Buytenhout en liep om en nabij de Dobbeplas en deels over het land van de Biesland Hoeve. Bij de side events was ook gedacht aan de kinderen onder de 8 jaar. De organisatie en de deelnemers kijken terug op een buitengewoon geslaagd evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is. ■

Weinig wind bij Badeendjesrace LC Berkel en Rodenrijs Op 27 september werd voor de vijfde keer in successie, de Badeendjesrace gehouden Dit keer organiseerde LC Berkel en Rodenrijs de race in samenwerking met Scouting Berkel en Rodenrijs. Aan de Berkelse Plas had de Scouting een programma uitgezet, waarbij marshmallows geroosterd konden worden boven een kamp-vuur. Er was een wateractiviteit en kinderen konden worden geschminkt. Daarnaast was er een springkussen, konden ponyritjes worden gemaakt en poffertjes gegeten. Het weer

werkte gelukkig mee, met een lekker september zonnetje. Op negen basis-scholen waren kleurplaten uitgereikt. Veel kinderen brachten hun kunstwer-ken ter beoordeling bij de jury.Even na drie uur werden de kleine badeendjes te water gelaten. Een parkoers was op de plas uitgezet, waarbij rekening was gehouden met de windrichting. Door de zachte wind duurde het enige tijd voor de eendjes de finish bereikten. Na de kleine eendjes was het de beurt aan de bedrijfseenden. Een aantal bedrijven

had weer hun uiterste best gedaan de eend te versieren. Na afloop van de race werd door een groot aantal deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat over een geslaagde dag. ■

Oktoberfest De Nachtzoen daverend succes!

Op 11 oktober was cultureel centrum Azotod in De Meern omgetoverd in een heuse Biergarten. Voor de eerste keer werd hier door Mixed LC Utrecht Novum een oktoberfest georganiseerd genaamd De Nachtzoen. Niet een zomaar gekozen titel, want de opbrengst van het feest wordt ook daadwerkelijk omgezet in ‘nachtzoenen’.Immers, een kus, een knuffel en een paar lieve woordjes voor het slapen gaan zijn voor ieder kind belangrijk en zeker voor een ziek kind dat wekenlang in een ziekenhuis ligt en wil dat papa, mama en hun broertje of zusje in de buurt zijn. Voor hen is een nachtzoen van onschatbare waarde. Het Ronald McDonald Huis Utrecht maakt dit mo-gelijk voor een kind dat in het ernaast gelegen Wilhelmina Kinderziekenhuis verblijft. Mede door de sponsoring van diverse bedrijven kan uiteindelijk een prachtig bedrag van €10.000 aan het Ronald mc Donaldhuis Utrecht overhan-digd worden. ■

30 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 31: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Terugblik jeugdkamp AZ Cursus Nederlandse cultuur Jacqueline de Leeuw, commissaris jeug-duitwisseling in district AZ blikt terug op het jeugdkamp 2014.”Na maanden van voorbereiding door de verschil-lende Lionsclubs haalden de gastouders op 12 juli de jongeren op van Schiphol. Heel spannend altijd, voor beide par-tijen. De gezamenlijke barbecue op de dag na aankomst, was direct een succes. Gastouders en jongeren leerden elkaar kennen en spraken gelijk gezamenlijke activiteiten af.

Vele enthousiaste en hilarische verhalen van gastouders na afloop. Het Japanse meisje dat niet wist wat make-up was, dat mocht niet op school, waar ieder-een een uniform draagt, en wat kordaat werd opgepakt door een Oostenrijks en een Noors meisje die bij gastouders in de omgeving logeerden. Het Zweedse en Georgische meisje die zo goed met elkaar klikten dat ze al babbelend ver-dwaalden in Ikea. De gastouder wiens zoons op voorhand ‘zo’n vreemde vogel in huis’ niet zo zag zitten, en ‘hun’ Croati-sche jongen de dag na zijn vertrek naar het kamp al miste! De IJslandse Eva uit een IJslands dorp van 80 inwoners in the middle of nowhere, bekeek het alle-maal maar eens voorzichtig…Prachtig!

En na de homestay volgde het jeugd-kamp. Tien dagen was het landelijke Kamerik de uitvalsbasis voor 23 jonge-ren uit 21 verschillende landen. Via de inzet van de Lionsclubs van zone 4B, maakten zij kennis met de Nederlandse

cultuur en vooral ook met elkaars gebruiken. Het werd een programma, met een Nederlands tintje: polstok-springen, fietsen op de Hoge Veluwe, Madurodam, diner op het landgoed Wickenburg, een kersenspuugwedstrijd in Cothen, de Euromast en Rotterdam door de LEO’s van Rotterdam, het Muiderslot, Utrecht en Fort Rhijnauwen! Zelfs die ene dag dat het water uit de hemel stroomde, mislukte niet, doordat ze in een overdekte boot over de Vecht en Loosdrechtse plassen voeren.

De juniorstaff, die de jeugd begeleidde, is van meet af aan van enorme waarde geweest. De Leo’s Bas van Agten en Jacqueline van der Zee, samen met Marleen Smits, Floortje Ossentjuk en

de in het kader van uitwisseling van juniorstaffleden toegevoegde Itali-aanse Stefano Petrungaro, wisten dit op inventieve en creatieve wijze, met verantwoordelijkheid gecombineerd met een lading humor, tot een prima kamp te maken.

We kijken terug op een prima kamp. Ik wil iedereen, die hier aan heeft meege-werkt, enorm bedanken voor alle inzet om de jongeren een fantastische herin-nering aan Nederland te geven!” ■

D I S T R I C T A Z

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 31

Page 32: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Astrid Abbing

D I S T R I C T A Z

LC Rhijnhart schenkt € 1.000 aan IVN JEUGD

Op 1 oktober ontvingen IVN jeugleden Jop, Jasmijn en Sabrina een cheque ter waarde van € 1.000 van LC Alphen Rhijnhart. De Lionsclub schenkt dit bedrag als bijdrage voor de realisatie van het nieuwe IVN Amfitheater, dat op dit moment voor de jeugdgroepen de Vlinders en de Flad-deraars gebouwd wordt. Lions Rhijnhart haalde het spon-sorgeld op door de verkoop van fruitstruikjes en door het IVN gemaakte bloemenpersjes op de Alphense jaarmarkt . Ieder jaar staat Lions Rhijnhart met een kraam op de jaar-markt om geld te verzamelen voor een Alphens goed doel. Lionsleden Bob Rosielle en Daniëlle Coenen overhandig-den namens de club de cheque aan de aanwezige Vlinders en Fladderaars. Danielle Coenen: ‘Kinderen leren hoe mooi de natuur is door hen zelf te laten onderzoeken hoe die natuur in elkaar zit, is natuurlijk een prachtig streven van de jeugdwerkgroepen van het IVN. En ouders, die meeko-men pikken en passant ook nog wat kennis mee. Door het amfitheater kunnen kinderen voortaan buiten in de natuur de jeugdworkshops volgen, want hiervoor hebben wij met plezier op de jaarmarkt onze kelen schor geroepen.’

Gerda Bonninga, jeugdcoördinator van het IVN: ‘Dit bedrag was het laatste stukje, dat wij nodig hadden voor ons mooie amfitheater, we zijn er heel blij mee. Daarnaast hebben wij van de Lions voor in de tuin nog fruitstruikjes gekregen. Het laatste lege plekje in de tuin is nu gevuld met bramen, roze en gele frambozen. Het wordt smullen volgend jaar.’ ■

Melvin Jones Fellowship voor Wim Nooteboom.Wim Noteboom van LC Krimpenerwaard heeft uit handen van gouverneur Ina Winters een Melvin Jones Fellowship uitgereikt gekregen, omdat hij al enkele jaren secretaris is van zijn club en daarbij ook altijd zeer actief is bij evenementen en acties. Maar wat niemand hem ook ooit na zou kunnen doen is het maken van flyers, programmaboekjes en zeker

het jaarrapport. Wim steekt al zijn tijd in zijn club, verzorgt altijd het vervoer voor Tom Foort en is ook bij NLdoet altijd van de partij! Internationaal is hij zeer actief bij de jumelage en onderhoud contacten met de Belgische Lions vrienden. ■

Wim Nooteboom, tussen bestuur van

LC Krimpenerwaard

LC Voorschoten haalt € 10.000 op met Veiling voor Villa Voorschot

Op 14 september tijdens het Weekend van Voorschoten orga-niseerde LC Voorschoten een Veiling Bijzondere Ervaringen. Onder leiding van de beheerste en humoristische veilingmees-ter Paulina Cramer gingen ruim 15 kavels vlot van de hand. Na de veiling kon de president van de Lionsclub aan Pauline Hillen, voorzitter van Stichting Voorschot, een cheque voor € 10.000 overhandigen.

Stichting Voorschot realiseert een woon-werkomgeving voor jongvolwassenen met autisme en een andere beperking. Hier kunnen zij, onder begeleiding, zelfstandig wonen. In 2015 wordt het pand opgeleverd. ‘Wij gaan voor de tuin zorgen. Naast meubels komen er ook een gehandicapte schommel en een trampoline. Er zijn al vele activiteiten geweest, maar de veiling tijdens het Weekend van Voorschoten was het hoog-tepunt!’ zeggen Peter le Clercq en Marten Stavenga van LC Voorschoten. Er waren kavels als een Voetbal clinic door ADO Den Haag en een vaartocht op een power boat voor de kust. Het was voor het eerst, dat de Lions een veiling van bijzondere ervaringen hield, er is al interesse getoond in herhaling. ■

De rugby clinic waarop geboden werd tijdens de veiling was een

groot succes

32 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 33: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Hans van Velzen

D I S T R I C T B N

Glasrijkconcert beleeft prachtige editieVer voor aanvangstijd stroomde de Pancratiusbasiliek vol met muzieklief-hebbers, die genoten van een afwis-selend en prima uitgevoerde editie van het Glasrijkconcert, dat in totaal € 3.300 opbracht. De organisatie was in handen van de LC Tubbergen.Voorzitter Luc Weusthuis noemde in zijn welkomstwoord de goede doelen, die bekostigd worden uit de opbrengst, zoals het Scholenproject. In dit project

werken leerlingen van Scholengemeen-schap Canisius een idee uit rond een charitatieve organisatie. De opbrengst van het concert gaat naar het idee, dat als beste uit de bus komt. Het muzikale programma startte met het koor Ladies Only, dat voortreffelijk een aantal liede-ren ten gehore bracht. Hierna volgde te-nor Bert Roelink met een vertolking van het Panis Angelicus van Cesar Franck. Sopraan Karin Hertsenberg blonk

uit met het Ave Maria van Bach. Het Pancratius Basiliekkoor voerde onder leiding van Jeroen Hulshof stukken uit van Giesen, Mozart, Durufle, Rachma-ninov en Tippett. Als afsluiting voerden koren, solisten en musici gezamenlijk het Hallelujah van Händel uit. Tijdens de afsluitende afterparty in ‘t Oale Roadhoes werd gepraat en genoten van opnieuw een optreden van het koor Ladies Only. ■

Even een dag niet ziek zijn

Dankzij de inspanningen van de Loop Fiets Proef Marathon Drenthe (LFPMD) kon een twintigtal patiëntjes van het Beatrix kinderziekenhuis in Groningen met hun vriendjes een onvergetelijke dag worden aangeboden. Hoogtepunt van de dag was de zinderende show van illusionist Hans Klok met de SDexy diva’s of Magic en de Houdini Dancers. Op de voorste rijen waren plaatsen gereserveerd voor de kinderen.

Maar daar bleef het niet bij. De hele dag kregen de kinde-ren een echte VIP-behandeling. Nadat ’s morgens door de LFPMD de cheque was overhandigd, kregen de kinderen een visagiebehandeling en werden zij later met een heuse witte megalimousine naar de MatiniPlaza gereden. Daar betraden zij via de rode loper het theater. Na de voorstel-ling was er ook nog een meet & greet met Hans Klok en later kregen zij nog een fotoboekje met alle belevenissen

van die dag. Het was waarlijk ‘even een dag niet ziek zijn’. De organisatie van LFPMD is samengesteld uit leden van de LCWesterbork ‘Bórck Overessinghe’ en leden van Loop-groep Westerbork. ■

Even een dag niet ziek zijn

Dankzij de inspanningen van de Loop Fiets Proef Marathon Drenthe (LFPMD) kon een twintigtal patiëntjes van het Beatrix kinderziekenhuis in Groningen met hun vriendjes een onvergetelijke dag worden aangeboden. Hoogtepunt van de dag was de zinderende show van illusionist Hans Klok met de SDexy diva’s of Magic en de Houdini Dancers. Op de voorste rijen waren plaatsen gereserveerd voor de kinderen.

Maar daar bleef het niet bij. De hele dag kregen de kinde-ren een echte VIP-behandeling. Nadat ’s morgens door de LFPMD de cheque was overhandigd, kregen de kinderen een visagiebehandeling en werden zij later met een heuse witte megalimousine naar de MatiniPlaza gereden. Daar betraden zij via de rode loper het theater. Na de voorstel-ling was er ook nog een meet & greet met Hans Klok en later kregen zij nog een fotoboekje met alle belevenissen

van die dag. Het was waarlijk ‘even een dag niet ziek zijn’. De organisatie van LFPMD is samengesteld uit leden van de LCWesterbork ‘Bórck Overessinghe’ en leden van Loop-groep Westerbork. ■

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 33

Page 34: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Hans van Velzen

Eerste stap-pen gezet voor Belevingspad in lustrumjaar

Acht Lions van LC Mep-pel-Reestdal legden op zaterdag 20 september bij elkaar een afstand af van 47 kilometer in een sponsor estafetteloop. De totale opbrengst

van € 7.225 komt geheel ten goede aan de realisatie van een Belevingspad op het terrein van Visio in Echten, een stichting voor mensen met zowel een visueel als een verstandelijk beper-king.Dat de Lions meeliepen aan deze estafette was geen toeval. Al enkele jaren helpt Meppel-Reestdal Visio met verschillende activiteiten. In 2015 viert de club het tweede lustrum en de re-alisatie van het Belevingspad bij Visio staat centraal. ‘Ook willen we met onze activiteiten de functie van Visio meer in de picture brengen,’ zegt voorzitter Janna van Maar. ‘Visio biedt een breed spectrum aan dagbestedingsactivitei-ten voor cliënten uit een grote regio en heeft daardoor een geweldige maatschappelijke ontwikkelingsfunc-tie. In elk geval was dit een prachtige start van ons lustrumjaar.’ ■

Mister Bean verrast Culinair Fraeylema

Met 3.000 bezoekers op Culinair Frae-ylema is de organisatie van de LC Skira-mere dik tevreden. Door het prachtige weer, de vele terrassen en de heerlijke hapjes en drankjes bleven bezoekers veel langer genieten van alle heerlijkhe-den, die september te bieden heeft. De openingsact werd verricht door de mystery guest, Mister Bean, die met zijn trouwe mini Cooper de fair op wilde rijden, maar gehinderd werd door een feestelijk lint. Vindingrijk als Mister Bean is, knipte hij het lint door en reed de fair op. Maar Mister Bean zorgde hiermee voor de grootste teleurstelling van de burgemeester van Slochteren, Geert-Jan

ten Brink, die eindelijk weer eens lekker ouderwets een lint mocht doorknippen. Onder luid applaus werd deze zesde fair geopend. De standhouders kwamen uit het hele land, maar het internationale karakter van de fair werd gevormd door een groep Kroatische vrouwen. Veel mensen genoten van de vele live coo-king demonstraties. Kinderen konden zelf een ets maken in de trant van Rem-brandt in de orangerie en golfen op het basse-cour. De twee goede doelen van deze fair worden binnenkort verrast: drie voedselbanken in de provincie Groningen en de druivenkas van de Fraeylemaborg. ■

Ljouwert Culinair 2014 trekt veel bezoekMet ruim 10.000 bezoekers is de belangstelling voor Ljouwert Culinair 2014 ongekend hoog. Nog nooit eerder was er zo’n grote drukte tijdens het evenement. Ljouwert Culinair 2014 is in het weekend van 12 tot 14 september gehouden. In totaal 23 restaurants namen deel. Daarmee is Ljouwert Culinair een mooie opmaat voor het jaar van de Hoofdstad van de Smaak 2015, en later Culturele Hoofdstad 2018. ‘Je merkt dat het culinaire leeft in de stad, we hebben er dit jaar hard aan gewerkt om het evenement op een

hoger niveau te brengen. Als je ziet wat de ondernemers hier voor een gerechten presenteren, is dat zeker gelukt’, aldus organisator Lennard Drogendijk. ‘We willen Leeuwarden neerzetten als het culinaire hart van het noorden, zoveel belangstelling onderschrijft dat des te meer.’

Onder de restaurants zijn drie nieuw-komers. Sminia Huys, By Us / Post-plaza en Café Thús hebben van het evenement genoten. ‘Fijn publiek, er is geen wanklank gevallen dit week-end, en we hopen al deze bezoekers

weer in onze zaak terug te zien’, zegt Ypie de Boer van restaurant By Us. ‘Voor ons een geweldig weekend, een prachtige ervaring’, vertelt Peter Scholte van het Sminia Huys. De organisatie van Ljouwert Culinair is in handen van de Lions Ljouwert ’80. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan twee goede doelen. Dit jaar zijn dat Vrienden van het Hospice Leeuwarden en de Stichting Spelend Sporten. Ljouwert Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Sligro, Zakelijk Hart Leeuwarden, NDC en vele subsponsoren. ■

34 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 35: Lion magazine, december 2014, januari 2015

D I S T R I C T B N

Franeker – Harlingen maakt aanmonsteren jongeren mogelijkVan 3 tot en met 6 juli vond vanuit Harlingen de start plaats van The Tall Ships Races. Dit evenement vindt elk jaar plaats onder auspiciën van Sail Trai-ning International en de start is steeds ergens anders. Het schouwspel trok in vier dagen ruim 200.000 toeschouwers. In Harlingen lagen 60 indrukwekkende zeilschepen, zoals de Noorse 100 jaar oude Stadsraadt Lehmkuhl, de drie-master Alexander von Humboldt II, de Nederlandse driemaster Eendracht, het prachtige Poolse schip Fryderyk Chopin en het bijna 124 meter lange Russische schip Kruzenshtern. Aan boord bevonden zich ook zo’n 1.500 trainees. Jongeren, die zeiler-varing op wilden doen. Gezelligheid, strakke discipline en hard werken. Een leerschool op vele fronten. In totaal werden er vanuit Harlingen 337 jon-geren gerekruteerd en verdeeld over de vloot. Deelname aan de race kostte € 1.000 per persoon. Niet alle trainees konden dat opbrengen. LC Franeker-Harlingen adopteerde tien trainees en vulde met € 5.000 het tekort aan. Om dit geld bijeen te brengen verkochten de Lions shoarma op de kerstmarkt en organiseerde de club een wijnproeverij.

Trainee Ellen Smid: ‘Dinsdag. Bikkeldag-je. Sailingwatch (04:00-08:00 uur) In het eerste uur twee keer overstag gegaan, dat is nog eens hard werken! Geluk-kig was er goede communicatie. En bij zo’n vroege wacht hoort: een zonson-

dergang en dat was mij er een, mijn eerste zonsopgang zonder stadslicht, gebouwen en andere rare voorwerpen. Puur zon en zee. Heel erg bedankt ‘Lions Franeker-Harlingen’ zonder jullie steun had ik dit niet mee mogen maken.’ ■

Prachtige kunstkalender te koop om te verkopenLC Emmen bestaat komend voorjaar 50 jaar. Om dit jubileum extra kleur mee te geven heeft de club een prachtige kunstkalender samengesteld en laten drukken. De afmeting is enorm: 47,3 x 33,5 cm liggend. Achter in de kalender zijn alle schilderijen nogmaals klein afgedrukt met een uitleg door de kunstenaars. Door de uitleg zie je veel meer. De kalender is ook in het Duits uitgevoerd. Elke Lionsclub in Nederland kan deze kleurrijke kunstkalender kopen voor € 10 per stuk en verkopen voor € 19,95. Een mooie manier om de fundrai-singpot te vullen. Het goede doel van Emmen is de Stichting Leergeld, afde-

ling Emmen. Bestellen kan via: [email protected]. ■

COLOuRFuL TOYISM

2015

1 januari | Januar Nieuwjaarsdag | Neujahr6 januari | Januar Driekoningen | Dreikönigsfest

JanuaRI | JanuaR1

DO | DO2

vR | FR3

ZA | SA4

ZO | SO5

MA | MO6

DI | DI7

wO | MI8

DO | DO9

vR | FR10

ZA | SA11

ZO | SO12

MA | MO13

DI | DI14

wO | MI15

DO | DO16

vR | FR17

ZA | SA18

ZO | SO19

MA | MO20

DI | DI21

wO | MI22

DO | DO23

vR | FR24

ZA | SA25

ZO | SO26

MA | MO27

DI | DI28

wO | MI29

DO | DO30

vR | FR31

ZA | SA

LeeuwenhartArtiest: Amukek & DejoAfmeting: 90 x 120 cm

LöwenherzKünstler: Amukek & DejoAbmessungen: 90 x 120 cm

De trainees bereikten grote hoogtes (Foto: Joachim de Ruijter)

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 35

Page 36: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Jan Kappers

LC Arnhem zet historische leeuw op een sokkelOnlangs hebben de ‘gaande’ Jos Gribnau en ‘komende’ Eiso Alberda van Ekenstein presidenten van de LC Arnhem de officiële onthulling verricht van het Lionsstandbeeld langs de oprit naar restaurant De Westerbou-wing in de gemeente Renkum. Uit de korte geschiedenis blijkt, dat charterlid Vincent Bijl dit beeld aan de club heeft geschonken tijdens het jubileumjaar in 2006 (50 jaar). Na de oorlog was Vincent in opdracht van de gemeente Arnhem belast met het ruimen van de grote hoeveelheid puin uit de Tweede Wereldoorlog.

De Arnhemse haven, nu Roermonds-plein, werd met dit puin gedempt. Voor Vincent bevatte het puin ook nog waar-devol overblijfsel. Zo ontdekte hij een door de oorlog doorleefde leeuwenkop. Een kop die helemaal paste bij Lionsclub Arnhem. Voor welk gebouw of huis in Arnhem deze leeuwenkop ooit als or-nament heeft gediend zal wellicht altijd gissen blijven. Lang is het beeld bij een Lion onder goede hoede geweest. Thans pronkt het bij de Westerbouwing op een sokkel van roestvast ijzer, ijzer, dat roest, maar niet doorroest. Sokkel en beeld vormen een onlosmakelijke eenheid. ■

Benefietkoffieconcert op de zondagmorgen: LC Wisch De Hamelandse MarkenHet was een sfeervolle belevenis op zondagmorgen 28 september in Het Onland te Doetinchem. De LC Wisch De Hamelandse Marken organiseerde aldaar een benefietkoffieconcert. Op het programma stond een optreden van de succesvolle band Bonne Route met mooie

liedjes op z’n Achterhoeks. Dit benefietconcert maakt deel uit van een reeks activiteiten ten bate van het Inloophuis Oude IJssel voor mensen met kanker en hun naaste familieleden. Voor dit goede doel leverde het concert maar liefst € 3.000 op. ■

LC Wisch: De band Bonne Route speelde mooie liedjes op ‘zien Achterhoeks’

LC Arnhem: Jos Gribnau en Eiso Alberda

van Eikenstein bij de onthulling van het

Lionsstandbeeld

36 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 37: Lion magazine, december 2014, januari 2015

D I S T R I C T B Z

Doedag LC Deventer voor Scouting LOAAH groot succesNeem je werkhandschoenen mee! Met een streep onder werkhandschoenen. Die mail kregen de Lions van LC Deventer op de donderdag voor de doedag op zaterdag 6 september van Lion Jan Kappers, de organisator, coördinator en inspirator van dit festijn. Een echte projectorganisatie was in het leven geroepen met een projectomschrijving, projectleiders en medewerkers. Meer dan 70% van de leden deed enthousiast mee. Het project bestond uit het inrichten en vervolmaken van de buitenruimte van het onderkomen van de Scouting LOAAH (staat voor ‘Laat Ons Altijd Anderen Helpen’). Een parool, dat op deze doedag zeker ook op de Lionsclub Deventer van toepassing was.

Het nevendoel was, zeker niet onbelangrijk, om als Lions samen een dag in de buitenlucht aan teambuilding te doen. De projecten waren: het ingangshek, de buitenlampen, de kabel, de erfafscheiding, de poort, het naambord en de horeca voor de inwendige Lion. Iedereen was op tijd en ging in groepjes aan de slag. Jan genoot van het begin tot het eind van al die werkers, die met een verbeten trek om de mond, maar ook met veel plezier de handen uit de mouwen staken. Er was gepland te werken tot 16.00 uur met schafttijd en lunch tussendoor. Even voor vieren kon het biertje doorkomen. Het project was klaar. ■

€ 27.600 voor Inloophuis Oude IJssel

Op 12 september stapten zo’n 150 fietsers bij kasteel Keppel op de fiets voor een tocht door de Achterhoek. Het is de vierde keer, dat er een fiet-stocht georganiseerd werd voor een goed doel. Dit jaar is gekozen voor Inloophuis Oude IJssel. Een huis voor mensen met kanker en hun naasten, dat begin volgend jaar open gaat.

(www.inloophuisoudeijssel.nl)De start met ontbijt was vanaf het kasteel Keppel, de eerste pleister-plaats voor koffie was de Zellerij van golfbaan ’t Zelle, de lunch op wijngoed Kranenburg bij Vorden. Na de lunch werd het karakteristieke coulisselandschap van de Achter-hoek verlaten om dat te ruilen voor

het weidse uitzicht van de IJssel-dijk bij Bronckhorst. Hier werd een bezoek gebracht aan het Gemaal. Daarna ging de tocht terug naar het kasteel in Laag Keppel voor het eind-feest. Onderweg is veel gepraat en ‘genetwerkt’ en ook genoten van het weer en de mooie 65 km-lange route. Tijdens en na de barbecue vond nog een cabareteske veiling plaats, die weer geld opleverde voor het goede doel. ■

LC Deventer: Het

werk zit er op dus

even poseren

bij de nieuwe

toegangspoort

Sfeerbeeld van de fietstocht van LC Doetinchem de Graafschap (Foto: Gijs Boelaars)

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 37

Page 38: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Wim Smeets

D I S T R I C T B Z

Bijzondere computer voor mensen van De Oever in Lochem dankzij twee LionsclubsEnthousiast laat Bianca Weijenberg de mogelijkheden van de ‘Anticomm com-puter’ zien. Na slecht één uur oefenen demonstreert ze wat ze er allemaal mee kan. Deze computer is een uniek com-municatiemiddel met touchscreen voor mensen bij wie ‘normaal computeren’ niet lukt, zoals mensen met een verstan-delijke beperking. Op het dagcentrum De Oever werken 35 mensen met een ernstige of matige verstandelijke beper-king. Zij gaan allen met de Anticomm computer werken. Op hun eigen niveau waardoor ze de kans krijgen zich verder te ontwikkelen en mee te participeren in de wereld van de computers. De bij-geleverde software is speciaal voor hen ontwikkeld. De LC’s Markelo-Lochem en Goor hebben deze aanschaf mogelijk gemaakt. Het klootschietevenement, een benefietconcert, inzameling van lege batterijen en het evenement ‘proeven en fietsen’ zorgden ervoor, dat er zoveel geld werd ingezameld dat de aanschaf van de Anticomm computer mogelijk werd. ■

Vierde benefiet Pitch & Pull van LC Goor voor het Rode Kruis

Al weer voor de 4e keer organiseerde de actieve LC Goor het Pitch & Pull toernooi voor de ondernemers uit de Hof van Twente. 18 Flights namen deel, gevormd door bedrijven uit Delden, Diepenheim, Goor en Markelo. De wis-selbokaal werd dit keer gewonnen door het ABN AMRO Hypothekenteam.De netto-opbrengst van € 2.000 werd overhandigd aan voorzitter Winny Norbruisch-Bos van de afdeling Hof van Twente van het Rode kruis, en is bestemd voor een bijdrage aan de aan-schaf van een nieuwe rolstoelbus. Ook dit keer was het toernooi een gewel-dige belevenis waaraan deelnemers en aanwezigen veel plezier beleefden. ■

Overhandiging van de Acticomm computer aan Stichting Zozijn

Winnaars Lions Pitch & Pull bij LC Goor

38 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 39: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Wim Smeets

D I S T R I C T C O

Nieuwe oogkliniek in LaosGezamenlijk optreden van LC Land van Cuijk en Noord Limburg, Eye Care Foundation, Stichting Wilde Ganzen en Fight for Sight

Na het afronden van de oogzorgpro-jecten in Nepal is samen met Eye Care Foundation (ECF) een nieuw plan opgezet, dat zal worden gerealiseerd in Laos. Een delegatie van ECF en van de LC Land van Cuijk en Noord Limburg bezocht daartoe een provinciaal zieken-huisje in het oosten van Laos. Er waren slechts twee kleine kamertjes beschik-baar voor oogheelkundige diagnostiek en behandeling. Dat moet beter, was de mening van de delegatie. Na grondig onderzoek werd het plan opgesteld: de twee kleine kamertjes worden vervan-gen door een oogkliniek, waar jaarlijks 20.000 patiënten komen en 1.500 operaties uitgevoerd kunnen worden. De kosten zullen € 130.000 bedragen, bijeen te brengen door: de Lionsclub en Stichting Wilde Ganzen, te samen € 50.000, Fight for Sight voor € 25.000, Eye Care Foundation voor de rest. De begeleiding van de bouw wordt, ter plekke, gedaan door Lion Rob Honings.

GolfdagDe fondsenwerving van LC Land van Cuijk en Noord Limburg is begon-nen met de jaarlijkse golfdag. Voor de 10e Lions Golfdag op 12 september

stonden de 120 golfers, druk pratend, in het clubhuis. In de baan waren acht pagodetentjes geplaatst waarin de golfers voorzien werden van hapjes en drankjes, klaargemaakt en gepresen-teerd door regionale ondernemers. De golfers in spe maakten zich op voor de golfclinic. Voor hen geen pagode-tentjes, maar hapjes, klaargemaakt en opgediend door leerlingen van een regionale scholengemeenschap. Het

seniorenorkest liet de noten door het clubhuis golven. Honderd leden van de bond van ouderen uit Cuijk gebruikten de lunch en speculeerden over wat hen te wachten stond. De clubvoorzitter probeerde enkele stichtende zinnen uit te spreken, alvorens de golfers naar buiten zouden gaan. Daar stonden de glimmende klassieke Rolls Royces en dito aangespannen paarden klaar om hen, onder een strak blauwe hemel, naar de afslagplaatsen te brengen. De senioren gingen naar buiten, waar inmiddels de auto’s en paardenkoetsen klaar stonden. Wie in de auto, wie in de koets, toch nog spannend. De toertocht door het Nationaal Park Maasduinen kon beginnen.

In de namiddag stroomde het clubhuis vol met enthousiaste jeugd van twintig regionale sportverenigingen. De golfers hadden hun scorekaarten ingeleverd. Prijzen en verdeling van de opbrengst werden bekend gemaakt: de twintig sportverenigingen kregen elk een cheque ter waarde van € 500. Voor de bouw van een vakschool in Benin was er € 8.000. En voor de bovengenoemde oogkliniek in Laos was er € 75.000. Een superdag voor jong en oud, en niet in de laatste plaats voor de oogkliniek. ■

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 39

Page 40: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Wim Smeets

Uit de districtsconventie van 110COOp woensdag 22 oktober om 19.00 uur heette DG Anita Bijvoet de deelnemers welkom op de districtsconventie 110CO in Venlo. Met unanieme stemmen werd Roel Hetterscheidt gekozen tot aanstaand districtsgouverneur (DG) en Arend de Groot als vicedistrictsgouverneur (VDG).

Naast de gebruikelijke agendapunten waren er enkele bijzondere presentaties: Vincent van de Weijer, voorzitter van het Leo Europa Forum (LEF) van 2017, releveerde in zijn flitsende powerpointpresentatie de rol van de Leo’s. Hij toonde allereerst, dat de uit-breiding van Leoclubs en Leo’s in district 110CO bovengemiddeld hoog is; vooral door de inzet van voormalig DG Jan Bos. Leo’s stappen makkelijk over naar de Lionsclubs. Ze hebben immers al enkele jaren gewerkt in de geest van We Serve, veelal samen met de naburige Lionsclubs. Naar zijn mening zijn Leo’s van belang voor de spirit en de continuïteit van Lionsclubs. En dat vindt de International President ook, zoals ook blijkt uit de promotie van LCI voor het Lions Centennial.

Leo Europa Forum 2017De Nederlandse Leo’s organiseren het Leo Europa Forum 2017 in Amsterdam. Dat moet een bijzonder forum worden, immers de Lionsorganisatie bestaat dan honderd jaar. De eerste Leoclubs dateren van zestig jaar geleden. Enkele honderden Leo’s uit heel Europa zullen voor het LEF een weekje Amsterdam aandoen. ‘Ik wou, dat ik ook nog Leo kon zijn,’ mompelde mijn buurman tijdens deze districtsconventie.

Lions Arbeidsmarkt SupportHet tweede initiatief betrof het project Lions Arbeidsmarkt Support, dat werd ge-presenteerd door Arend de Groot . Het is bedoeld om ondersteuning te bieden aan Lionsleden die weer een plekje op de arbeidsmarkt moeten vinden. De inspanningen van de Lions, die dit project op zich hebben genomen, behelzen het bieden van coa-ching en het inzetten van het Lionsclubsnetwerk om werkloze Lions weer aan de slag te krijgen. ■

Boekpresentatie Lion Paul Göttgens Paul Göttgens, alias Glenn Goutstap, is lid van LC Heerlen-Landsfort, slaat nooit een clubavond over, is direc-teur van een drukkerij, heeft talrijke functies in het maatschappelijk leven en presenteerde op 25 oktober zijn vijfde detective.

In ‘Kruistocht’, de naam van de thriller, gebruikt de auteur voor het eerst een actueel thema, namelijk het misbruik in de katholieke kerk en het leed van de slachtoffers. De spanning wordt al snel opgebouwd als er een dode kapelaan op het kerkhof van een Zuid-Limburgs dorpje wordt gevonden.

Alleen de rechercheur in het verhaal weet dit op te lossen, zo blijkt, als je het bijna uitgelezen hebt. ■

Golfwedstrijd bij LC Venlo en LC Helden Beide Lionsclubs organiseerden samen een golftoernooi - na dit jaren afzonderlijk te hebben gedaan -, dat eind september plaatsvond. LC Venlo en LC Helden, de eerste is de peteclub van de tweede, heb-ben besloten om de krachten te bundelen om zo een grootser golfevenement te krijgen. Negentig golfers waren present op golfbaan Het Woold in Asten-Heusden. Tijdens het afsluitende diner werd de opbrengst, € 6500, bekend gemaakt en ter beschikking gesteld voor de Ebolabe-strijding van Artsen zonder Grenzen. ■

Melvin Jones Fellow bij LC VenloOp maandag 20 oktober werd Wil-lebrord de Winter blij verrast, toen hij uit handen van DG Anita Bijvoet de Melvin Jones Award mocht ont-vangen. Willebrord is Lionslid sinds 1976 en heeft het district en de club al vele jaren in diverse functies gediend, zoals districtscommissaris, mede-organisator van twee jeugd-kampen en lid van talrijke vitale clubcommissies. De voormalige tekenleraar aan de pedagogische academie in Venlo en directeur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten is nu nog actief als praktiserend beeldend kunstenaar, als clubsecretaris en als spin in het web van de club. Een dik verdiende erkenning voor Willebrord en de 50-jarige club LC Venlo. ■

40 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 41: Lion magazine, december 2014, januari 2015

D I S T R I C T C O

Bevrijdingsconcert LC Kempenland

LC Kempenland heeft op 21 september een concert georganiseerd in het kader van 70 jaar bevrijding van Nederland, in het bijzonder de bevrijding van de omgeving van Eindhoven. De club vond het van belang met dit concert, onder de naam Lions Bevrijdingsconcert, de his-torie onder de aandacht te houden. Bo-vendien was het concert een uitgelezen gelegenheid om de gemeenschap, die activiteiten van de club aldoor onder-steunt, iets terug te geven. Fundraising was dus niet aan de orde.

Het concert werd uitgevoerd door de Politie Harmonie Oost Brabant onder leiding van Martien Maas met mede-werking van zangeres Petrie Claassen. Het programma is samengesteld aan de hand van de muziek uit de periode 1900 tot 1945, van old classics als Vera Lynn, Glen Miller. De plaats van samenkomst was de grote tuin van een galerie in Heeze. Het weer was goed en ruim 300 gasten genoten van de muziek en de ambiance. ■

Renkumse Lions slaan hun slag voor Spieren

Vrijdag 12 september was het clubhuis van Golfclub De Heelsumse het domein van de LC Renkum. Inmiddels voor de vierde keer streden 80 golfers om de eer en het goede doel, zijnde Spieren voor Spieren (SvS). Enkele BN-ers, in hun rol als ambassadeurs van SvS, sloegen ook een balletje en motiveerden hun betrok-kenheid: kinderen moeten onbezorgd kunnen rennen, fietsen, spelen en sporten Voor zo’n 20.000 kinderen in Ne-derland is dit niet vanzelfsprekend. Zij hebben een spierziekte en dat beperkt hen in alles wat ze willen en kunnen.

SvS helpt deze kinderen. Bedrijven, al dan niet uit het netwerk van de Renkumse Lions, kochten een of meer flights. Individuele golfers konden zich online aanmelden. Natuurlijke waren er ook lokale sponsoren in natura voor zaken als lunch en cadeaubonnen en de haringkar was er ook weer. Op het eind van de dag kon Lion Dirk Doornenbal ruim € 4.000 overhandigen aan Spieren voor Spieren. ■

LC Son en Breugel schenkt ezelsLC Son en Breugel plaatst elk jaar, in de maand december, een wens-boom in de openbare bibliotheek. Daarin kunnen mensen, onder het motto Doe een wens voor een ander mens, wensen hangen. Dat levert steeds weer uiteenlopende inzendingen op en soms ook hoofd-brekens om de geselecteerde wens te realiseren. Afgelopen winter was de keuze gevallen op een wens van Zonhove, een instelling voor meervoudig gehandicapte bewoners. De wens was: een paar mini-ras-ezeltjes! De Lionsclub, bekend in stad en ommelanden vanwege de talrijke activiteiten, wist zowel de ezels als de Euro’s te vinden. Na de benodigde acclimatisatie werden de ezels op 2 oktober overgedragen aan de bewoners van de instelling. En wanneer je nu de dorpskern bezoekt, dan heb je grote kans om bewoners van Zonhove, geflan-keerd door de ezels, aan te treffen. ■

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 41

Page 42: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Robert Holl

Lions voor de vijfde keer de weg op

LC Alblasserwaard Tablis heeft voor de vijfde keer de Tablis Trophy gereden. 46 Equipes genoten op zaterdag 27 septem-ber van het mooie weer en zorgden er voor, dat aan het eind van de dag een cheque kon worden overhandigd ten behoeve van onderzoek naar de taaislijmziekte.

Het is elk jaar voor de deelnemers weer een bijzondere verrassing om te ontdekken waar de rally hen die dag heen voert. Dit keer ging de tocht naar Voorne en Putten met als lunchstop het Ramschip De Buffel in Hellevoetsluis. In het

parcours was in Heenvliet een puzzeltocht te voet inge-bouwd. Het einddoel was de dinerlocatie, het Carltonhotel in Spijkenisse. De rally begon met het verrijden van een parcours in Ridderkerk, waar een van de deelnemers een vrachtwagen moest besturen.

In het Carltonhotel kon de cheque worden overhandigd aan Samnatha Niesing. Zij heeft de taaislijmziekte (Cystic Fibrosis) in een vergevorderd stadium en is tevens ambassadrice voor de stichting NCFS, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. ■

LC Voorne Putten 55 jaarOp de 18e oktober 1959 werd LC Voorne Putten als 12e Lionsclub in Nederland gecharterd met als eerste president Bert Vis van Heemst, toentertijd de enige tandarts in Hellevoetsluis. De charteruitreiking geschiedde 55 jaren geleden 30 meter onder water op de bodem van het werkeiland in het Haringvliet van waaruit de aanleg van de Haring-

vlietsluizen plaatsvond. Uniek is het feit dat Bert als 94 jarige thans het 11e lustrum van ‘zijn’ club meemaakt. Naar jaren lidmaatschap gemeten is Bert de 2e in ons land, terwijl clubge-noot Jaap Buth 3e is in anciënniteit . Beide ‘oude leeuwen’ bezoeken zeer regelmatig de clubbijeenkomsten in het middeleeuwse etablissement De Vergulde Colff te Brielle. ■Bert Vis van Heemst

42 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 43: Lion magazine, december 2014, januari 2015

D I S T R I C T C W

LC Etten-Leur de Vryeheydt Etten goed van start in het nieuwe LionsjaarOp 23 september reikte Marcel de Jong, president van LC Etten-Leur de Vryeheydt Etten een cheque van € 1750 uit aan Ton Vermeulen van Stichting Leergeld. De Lions hebben dit geld bijeengebracht tijdens hun jaarlijkse autowasactie op 23 au-gustus in Etten-Leur. Ton Vermeulen onderstreepte nog eens het motto van Stichting Leergeld is: ALLE KIN-DEREN MOGEN MEEDOEN! Leergeld wil sociale uitsluiting van kinderen in gezinnen met minimale financiële middelen voorkomen! Meedoen vergroot de horizon van kinderen; zij maken sociale contacten, leren teamgeest, zich handhaven in een groep, leren winnen en verliezen. Als kinderen dit soort dingen niet leren, maar worden buitengesloten, komen niet alleen zij ernstig tekort, maar zal de maatschappij daar later duur ‘leergeld’ voor betalen. ‘Voor een prachtig doel als Leergeld willen wij als

Lions graag de handen uit de mouwen steken,’ aldus clubpresident Marcel de Jong.

President Marcel de Jong kan ook tevreden zijn over het Oktoberfest van zijn Lionsclub Etten-Leur de Vryeheydt Etten op zaterdag 4 oktober! De feest-commissie had de zaal bij De Twee Gebroeders geheel in Beierse Stijl ingericht en meer dan 300 bezoekers konden genieten van een levendige avond. Daarbij hoorden uiteraard goed gevulde bierpullen, swingende muziek van DJ Flügel and Friends en als topper het optreden van Dries Roelvink, die op een Harley Davidson de zaal werd binnengereden! Uiteraard nam de steun aan goede doelen een belangrijke plaats in. De feestgangers konden zelf het goede doel van hun keuze naar de hoogste opbrengst brengen. Zij kozen in meerderheid voor de steun aan het Alpe d’6Toppers (kankerbestrijding), op de tweede plaats kwam de naastgelegen Speel-tuin De Hoge Neer en als derde volgde de Yellow Roses Foundation (vrouwen met levensbedreigende ziekten). Voor deze goede doelen werd die avond € 4.000 opgehaald! ■

Lionscheque voor Stichting Leergeld

Een tevreden Lionspresident

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 43

Page 44: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Redactie: Robert Holl

D I S T R I C T C W

LC Rotterdam Zuid organiseert uitje voor eenzame ouderen naar Diergaarde Blijdorp

LC Rotterdam wil zichzelf graag zicht-baar maken in de wijk. Dit doen zij vooral door de handen uit de mou-wen te steken bij verschillende acties. Op zaterdag 13 september hadden tien bewoners uit verzorgingstehuis Waelestein het geluk om een dag mee op pad genomen te worden naar Diergaarde Blijdorp.

Op 10 uur ’s morgens werd er verza-meld in de hal van Waelestein. Een aantal dames was best wel zenuwach-tig of de dag wel goed zou verlopen ook, omdat velen al langere tijd niet meer echt op pad waren geweest. Toen alle dames in de auto’s zaten en ook de rolstoelen ingeladen waren, konden ze vertrekken naar de Die-rentuin. Als eerste bezochten ze het Oceanium, dit hadden de meesten nog niet eerder gezien. Zij waren dan ook erg onder de indruk van de vissen, die over hen heen zwommen en de vele andere dieren, die hier te zien waren. Na een kop koffie met gebak waren alle spanningen verdwenen en was het echt genieten geblazen. De wolken verdwenen, de zon brak door en men wandelde langs alle mooie dieren en bloemen verder. Tijdens de

lunch kozen de dames massaal voor friet met een kroket, want dat was lang geleden… Tegen vieren bracht men de dames weer terug naar Waelestein, waar met de nodige knuffels en een enkele traan afscheid genomen werd.. Een dag met een gouden randje, mooie verhalen, die werden verteld, maar waar het vooral genieten van elkaar voorop stond. ■

Brillen-inzameling door scholen groot succes in WaalwijkDe J. v. Stolbergschool heeft de eerste prijs gewonnen bij de Lionsbrilleninzameling voor ontwikkelingslanden. Per vier kinderen werden vijf brillen opge-haald. De tweede prijs was voor Basisschool De Meerdijk, derde prijs voor Basisschool Jacinta in Waspik. De drie trofeeën, een leeuwenkop met een bril in goud, zilver en brons, werden vervaar-digd door leden van de club. In het voorjaar van 2015 houdt de LC Waalwijk een nieuwe inzame-lingsronde. ■

44 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 45: Lion magazine, december 2014, januari 2015

Ben Ouwerkerk72 jaarLC Vianen

John van Dooren 78 jaar, LC Delft Princestad

Jan Willem Plug76 jaar LC Bollenstreek

Pieter Naaykens 61 jaarLC Tilburg Roomley

Freek Bos60 jaarLC Tilburg-Roomley

Koos Visser76 jaarLC Wisch de Hamelandse Marken

Wim Marmerdam69 jaarLC Amersfoort

Hans Middendorf94 jaarLC Mijdrecht-Wilnis

Michel Klawer70 jaarLC De Kanaalstreek

Hein Meerburg67 JaarLC Werkendam

Ton de Waardt61 jaarLC Waddinxveen-Boskoop

Wij, de Lions van heden, gedenken met respect en dankbaarheid hen die in het verleden de idealen van Lions Clubs International mede vorm hebben gegeven. Wij betreuren daarom het overlijden van:

I N M E M O R I A M

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 45

Page 46: Lion magazine, december 2014, januari 2015

C O L O F O Neerstvolgende nummer, dat de eerste week van iedere

tweede maand verschijnt. De redactie behoudt zich het

recht voor kopij te weigeren, te redigeren, dan wel in te

korten of in een volgend nummer op te nemen.

Aanlevercriteria kopij:

• tekst Club- en Districtsnieuws 150 - 200 woorden

• tekst informatief artikel 450 - 500 woorden

• tekst in Word per e-mail naar districtsredacteur;

• foto’s en illustraties digitaal 300 dpi of 1024 x 768

pixels (SHQ of HQ op digitale camera);

• voorzien van duidelijke bestandsnaam zowel tekst als

foto en met onderschrift en de naam van de fotograaf.

Info Lionsorganisatie en Lionshandboek: [email protected]

Adreswijzigingen wijzigt u zelf in Lolas óf stuurt u door

aan uw clubsecretaris.

PRODUCTIE

Anja Hagen Communicatie, [email protected]

VORMGEVING FIZZ marketing en communicatie, Meppel

DRUK & AFWERKING Ten Brink, Meppel

PUZZEL Gerrit Dales

ADVERTENTIES

Bureau Nassau, Achterom 100-C, 1621 KW Hoorn,

www.bureaunassau.nl, tel: 020 6230905, fax: 020

6390846, e-mail: [email protected]

TARIEVEN (full colour): 1/1 pagina € 1.645,-; 1/2

pagina € 880,-; 1/4 pagina € 460,-. Bij het reserveren

van plaatsingen in een volledige jaaruitgave van Lion

Magazine (6 x per jaar) en een plaatsing in het Lionsle-

denboek wordt korting verleend. Bijsluiters en dergelijke:

tarieven op aanvraag. Alle prijzen zijn excl. BTW.

VRAAG & AANBOD

Kleine annonces op de een na laatste pagina zijn aan te

bieden via [email protected]

TARIEVEN Vijf regels tekst € 25,-, per regel extra € 5,-,

1 foto € 10,-

Jaargang 52, nummer 3, december 2014 - januari 2015.

www.lions.nl > de Lion ISSN 1382-6042

Lion Magazine, de officiële uitgave van Lions Clubs Interna-

tional wordt in 21 talen gepubliceerd onder de verantwoor-

delijkheid van het Internationaal Bestuur: Engels, Spaans,

Japans, Frans, Zweeds, Italiaans, Duits, Fins, Koreaans,

Portugees, Nederlands, Deens, Chinees, Noors, Ijslands,

Turks, Grieks, Hindi, Pools, Indonesisch en Thai.

Lion Magazine Nederlandse editie verschijnt tweemaan-

delijks met een oplage van ruim 12.000 exemplaren.

Sluitingsdatum eerstvolgende Lion Magazine:

vrijdag 19 december 2014

EINDREDACTEUR

Gert van Wijk, [email protected], 073 6440885

DISTRICTSREDACTEUREN

AN - Tjako Fennema, Eikbosserweg 5, 1214 AE Hilversum,

035-6237170, [email protected]

AZ - Astrid Abbing, Weth. Fischerplantsoen 16, 2497 DJ

Den Haag, 0614 324757 [email protected]

BN - Hans van Velzen, Schiphorsterweg 40b, 7957NV

De Wijk, 0629046620, [email protected]

BZ - Jan Kappers, Joppelaan 12, 7213 AC Gorssel, 0575

490109, [email protected]

CO - Wim Smeets, De Alden Weg 12, 5801 HG Venray,

0478 582935, [email protected]

CW - Robert Holl, Craenweide 24, 5056 BX Berkel-

Enschot, 013 5904037, [email protected]

INTERNETREDACTEUR

Anneke Kok, [email protected]

KOPIJ

Lionsleden leveren kopij aan bij hun districtsredacteur.

Aangeleverde kopij, zowel club- en districtsnieuws als

informatieve artikelen, wordt in de regel geplaatst in het

1 foto € 10,- Tjako FennemaRedacteur 110AN

Astrid AbbingRedacteur 110AZ

Hans van VelzenRedacteur 110BN

Jan KappersRedacteur 110BZ

Wim SmeetsRedacteur 110CO

Robert HollRedacteur 110CW

Anneke Kok Internetredacteur

INTERNATIONAAL BESTUUR per 1 juli 2014

International President Joseph (Joe) Preston

(Arizona USA)

Immediate Past President Barry Palmer (Australië)

First Vice President Dr. Jitsuhiro Yamada (Gifu Japan)

Second Vice President Robert E. Corlew (Tennessee USA)

SECOND YEAR DIRECTORS

Fábio de Almeida, Lawrence A. ‘Larry’ Dicus,

Roberto Fresia, Alexis Vincent Gomès,

Cyntia B. Gregg, Byung Gi-Kim, Esther LaMothe,

Yves Léveillé, Teresa Mann, Raju V. Manwani,

William A. McKinny, Michael Edward Molenka,

John Pettis Jr, Robert Rettby, Emine Oya Sebük,

Hidenori Shimizu, Dr. Steven Tremaroli

FIRST YEAR DIRECTORS

Svein Øystein Bernsten’, Jorge Andrés Bortolozzi,

Eric R. Carter, Charlie Chan, Jack Epperson,

Edward Farrington, Karla N. Harris, Robert S. Littlefield,

Ratnaswanny Murigan, Yoshinori Nishikawa,

George Th. Papas, Jouko Ruissako, N.S. Sankar, A.D.

Don Shove, Kembra L. Smith, Dr. Joong-Ho Son,

Linda L. Tincher

Internationaal Bureau

300 22nd Street, Oak Brook

IL 60523-8842 VS

Tel: 001 63 05 71 54 66

Fax: 001 63 05 71 88 90

Website: www.lionsclubs.org

GOUVERNEURSRAAD MD110

George Hooijer, voorzitter ([email protected])

Joost Paijmans ([email protected])

Ina Winters-Boersma ([email protected])

Geert Jan Wijnbergen ([email protected])

Jan Willem Rikkers ([email protected])

Anita Bijvoet ([email protected])

Bert Jansen Verplancke ([email protected])

Het motto in verenigingsjaar 2014 - 2015 is

SAMEN LIONS VOOR IEDEREEN LIONS

Lionswinkel De Liemers,

Postbus 2084, 6900 CB Zevenaar

[email protected]

46 LION nr.3 december 2014 - januar i 2015

Page 47: Lion magazine, december 2014, januari 2015

In deze rubriek kunnen kleine annonces worden geplaatst: € 25,- voor de eerste 5 regels (dit zijn ca. 200 lettertekens); voor iedere regel meer betaalt u € 5,- extra. Teksten kunt u mailen naar [email protected], onder vermelding van uw naam- en adresgegevens. Teksten dienen uiterlijk de tweede maandag van de maand bij de redactie binnen te zijn, willen deze geplaatst kunnen worden in de editie die circa vier weken later op de eerste woensdag van de maand verschijnt. De redactie behoudt zich het recht voor advertenties te weigeren en/of te redigeren.

Vraag & aanbodTe huur van Lion: Onze villa in La Motte en Provence op het Domaine Saint Endréol, een prachtig gelegen (golf ) resort in het achterland van de Côte d’Azur. De villa is zeer compleet en privé ingericht (max. 4 personen) en heeft een schitterend uitzicht. Zie voor foto’s en nadere informatie over o.a. prijzen en beschikbaarheid onze site op www.micazu.nl (snelcode:12438). We zijn ook bereikbaar via 06 55752395 en/of [email protected]

Te huur in Florida: onze prachtige rustiek gele-gen villa aan bosrand en kreek, met verw. over-dekt privé zwembad in Port Charlotte. Vlakbij strand, winkelcentr. golfbanen en alle beziens-waardigheden. Mooi ingericht en een luxe keu-ken, vaatwasser, wasmachine, droger etc. Grote living, 3 slpk., 2 badk. Alles airco. Grote tuin met steiger. Prijs € 685,- per week. Bij 3 weken slechts € 580.- p.w. Incl. elec.- waterverbruik en incl. Wifi etc. Bij langer verblijf extra korting. Tel: 0416-335051 e-mail: [email protected] Info + video: huurhuisflorida.com

Costa del Sol, Estepona. Adembenemende plek direct aan het strand. Te huur 4 pers. luxe appartement met tuin en zwembaden waarvan één verwarmd. Een echt paradijs op aarde. Ge-niet alvast op www.labahia.nl

Geen tijd uw Toespraak voor te bereiden?

Het boek “Bouwstenen voor gelegenheidstoespra-ken” biedt voorbeelden voor zakelijk en privéleven met veel humor. Prijs 18.50 Euro

incl. verzendkosten, door storting op rek. NL78 INGB 0674 5482 56 t.n.v. Stichting Service Projec-ten L.C. Maastricht o.v.v. Boek “Gelegenheidstoe-spraken”; m.v.v. leveringsadres.

LUXE ZONNIGE STRANDVAKANTIE Voor het hele gezin in CESENATICO ITALIE (Adr.Kust) in het klasse Grand Hotel****+ Hoofd zetel Lions & Ro-tary. Privéstrand, groot zwembad, tennisbaan, golfbanen vlakbij (met hotelkorting).Gratis Wifi. Fietsen gratis beschikbaar. Excellente keuken, menu a la carte. Als bij ons geboekt dan deze gereduceerde prijzen : volp. 75,90 tot € 142,50 p.p.p.d. B&B: 51,50 tot € 103,50 p.p.p.d Grote ge-zinskorting van 26/4 tot 30/6 en 23/8 tot 30/9. Voor prosp. inl. en reserv. met korting: N. Bruins-ma tel/fax: 0416-33.50.51 e-mail: [email protected] Video & foto’s, etc. zie: www.algasun.nl klik op “Grand Hotel”.

TE HUUR IN ARDENNEN MET AL ZIJN RUST, MAAR VERTIER NABIJ!!Binnen 2 uur van de Nederlandse grens staat onze villa voor 10 pers. in het gebied waar de Lesse ontspringt. Direct achter het huis is een enorm bos waar niet alleen kinderen zich heer-lijk kunnen uitleven. Wandelen, sporten en ver-tier in plaatsen als Dinant, Bouillon, St. Hubert en Namur liggen binnen een half uur. Fam. Busser, tel. (070) 511 11 01, www.maissin.nl

Te huur: prachtig gelegen landhuis met zwem-bad in de Marche. 20 km van zee. Max. 8 pers. www.casailtulipano.nl; http://www.casailtulipano.nl; [email protected]

Te huur: huis aan Comomeer,7km van Bellagio. Max. 9 personen. Prachtig uitzicht over meer. Rustig gelegen. www.fitzcarraldo.nl; [email protected]

Te huur van Lion van half juni tot half september (uitgezonderd week 30 en 31): luxe comforta-bele villa met 8 slaapplaatsen, 2 nieuwe badka-mers, moderne keuken en eigen zwembad met grote tuin in klein dorpje nabij Grasse en Cannes. De bakker is op loopafstand en verder zijn er veel uitmuntende restaurants, zowel in het dorp zelf als in de wijdere omgeving. Ook golf- en wan-delliefhebbers kunnen ruim aan hun trekken komen. Wie geïnteresseerd is, kan per e-mail een folder met prijslijst aanvragen. Vermeld daarin s.v.p. uw naam, contactgegevens en de naam van uw Lionsclub. Stuur uw mailtje naar: [email protected] of [email protected]

Te huur in Cham-poussin (Portes du Soleil): sfeervol ingericht 5-sterren penthouse voor 6 tot 10 personen. Direct aan zowel de skipiste als de kinderschoolweide, 650 km skidomein, voorzien van alle luxe b.v. 4 aparte

slaapkamers, twee badkamers, drie ruime ter-rassen, privé infarood sauna en jacuzzi, twee openhaarden en uitgebreide woon/eetkeuken. Voor verdere info en foto-impressie bezoek onze facebookpagina Champoussin 8-pax of via 06-53207504.

Uw levensverhaal onder de Spaanse zonWilt u het verhaal van uw leven op papier zetten? Wilt u uw gedachtegoed achter-laten voor uw (klein)kinde-ren? Laat dan uw biografie schrijven door zoon van Lion tijdens een verblijf van

een week in Zuid-Spanje. Een unieke ervaring met een onuitwisbaar resultaat! Kijk voor infor-matie op: www.3xwoordwaarde.com

TE HUUR VAKANTIEHUI-ZEN IN FRANKRIJK: Een gezellig huisje voor 2 - 4 personen of voor een va-

kantiehuis voor familie of vrienden? We helpen u graag met het vinden van een geschikte ac-commodatie. Neem een kijkje op onze website: www.maisonnera.eu of bel ons op: 040-2010985

LION nr.3 december 2014 - januar i 2015 47

Page 48: Lion magazine, december 2014, januari 2015

wonen met zorg • zorghotel • dagbestedingHAARLEM • HILVERSUM • HUIZEN • BAARN

Op zoek naar een alternatief voor het verpleeghuis?Beschermd en stijlvol wonen of herstellen met 24/7

hoogwaardige zorg. Meer weten over onze residenties

in Haarlem en in het Gooi? Bel voor een afspraak:

tel. 035 - 303 00 17 of kijk op: www.dsverzorgdwonen.nl

Z O R G R E S I D E N T I E S L I N G E R B O S C H

O P 23 M I N VA N A M S T E R D A M

OOK ZORGHOTEL

adv_ds_slingerbosch_185x268_Lions_verpleeghuisalternatief.indd 1 14-11-14 11:56