Licht op Landen december 2010 - januari 2011

24
op Editie december 2010 -januari 2011 Landen800 Wij maken er iets van! Sportieve voornemens voor 2011? Schrijf nu al in voor de nieuwe lessen! Nieuw vanaf 20 december Het sociaal restaurant … eten met de buren!

description

Licht op Landen december 2010 - januari 2011

Transcript of Licht op Landen december 2010 - januari 2011

Page 1: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

op

Editie december 2010-januari 2011

Landen800

Wij maken er iets van!

Sportieve voornemens voor 2011?

Schrijf nu al in voor de nieuwe lessen!

Nieuw vanaf 20 december

Het sociaal restaurant … eten met de buren!

Page 2: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

algEmEEnWil jij de gemeenteraad bijwonen?

Dat kan, de raad vergadert elke laatste dinsdag van de maand

om 20 uur. Op www.landen.be vind je de agenda en de

verslagen van de gemeenteraadszittingen.

Voor meer info kan je ook contact opnemen met de dienst

Secretariaat, tel. 011 88 03 04, [email protected]

Hevige stormwinden van 14 juli 2010 erkend als algemene ramp

2

Gemeenteraad van september 2010

Het college van burgemeester en schepenen krijgt van de gemeenteraad de machtiging om zelf de tarieven voor allerhande activiteiten vast te leggen. Het gaat vooral om toegangstickets en consumpties bij de cultuurprogrammatie.

Het stoepenproject, verbeteren en aanleggen van stoepen, begint aan de negentiende fase. Er komen nieuwe stoepen in landen in de Steenberg, in laar in de Heuvelhofstraat en Everpoelstraat, in Ezemaal in de Eeuwfeeststraat en in de Broekstraat en in Waasmont in de Hoevestraat, de Pastoriestraat, de Vandecanstraat en in de Bosstraat.

De oude spoorweglijnen 127 en 147/3 zijn heel belangrijk als hoofdroute binnen het regionaal fietsroutenetwerk. De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaamse gewest zien dit fietspad zelfs als een fietssnelweg. De aanleg van de fietspaden op de twee oude spoorwegbeddingen komt in aanmerking voor subsidies via het fietsfonds: 40% komt van de provincie, 40% van het Vlaams gewest en 20% van de stad. De uitgaven worden op bijna één miljoen euro geraamd. De gemeenteraad keurde alvast de aanleg van de fietspaden goed. Het stadsbestuur ziet de werken graag voltooid voor de zomer 2011!

De politiezone lan vestigt een nieuw administratief centrum op de voormalige terreinen van Hasco. De site Hasco werd door de stad aangekocht voor 350.000 euro en wordt nu voor een periode van 50 jaar in opstal gegeven aan de politiezone lan, tegen een jaarlijkse vergoeding van 10.000 euro. Er gebeurt een renovatie en voor de bestaande loods zou een nieuwbouw komen. De bestaande gebouwen kunnen meteen gebruikt worden. De bestaande loods zal dienen als opslag voor de voertuigen, als archief, en als opslagruimte in het kader van de feestelijkheden rond 800 jaar landen.

De gemeenteraad keurde de motie ‘2015 De tijd loopt’ goed. Daarmee verklaart de stad landen zich solidair met iedereen die zich inzet voor het behalen van de millenniumdoelstellingen. alle landen van de Verenigde naties engageerden zich in 2000 om tegen 2015 de millenniumdoelstellingen te realiseren. Dat zijn afspraken om met alle landen samen de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. De millenniumdoelstellingen moeten een einde maken aan armoede, ziektes, ongelijkheid en milieuproblemen. Tien jaar later blijkt dat deze doelstellingen nog steeds niet gerealiseerd zijn.

Bij Koninklijk Besluit van 10 september 2010, verschenen in het Belgische Staatblad van 23 september 2010, werd de overvloedige regenval en de hevige wind van 14 juli 2010 op het grondgebied van diverse gemeenten van de provincie Vlaams-Brabant erkend als algemene ramp. Voor de stad landen werd de hevige wind erkend als algemene ramp.

Sinds 1 maart 2007 is in alle woningverzekeringspolissen (brand - eenvoudige risico’s) verplicht de dekking tegen de meest voorkomende natuurrampen opgenomen.In uitzonderlijke gevallen én als het schadefeit als algemene ramp erkend wordt, kan het Rampenfonds tussenkomen.

Tussenkomst van het RampenfondsVoor schade aan goederen die in principe niet verzekerbaar zijn binnen een brandpolis eenvoudige risico’s kan je, voor zover het schadefeit als algemene ramp werd erkend, nog steeds een aanvraag voor tussenkomst van het Rampenfonds

indienen. Bij een eventuele tussenkomst wordt ¾ van het uitbetaalde bedrag door de verzekering in mindering gebracht.Ook andere natuurfenomenen die niet in de verzekeringspolis zijn opgenomen, komen nog in aanmerking voor het indienen van een aanvraag bij het Rampenfonds, zoals ondermeer bijvoorbeeld:- hagel- atmosferische neerslag- tornado’s en stormen- blikseminslagen.Eventuele aanvragen voor tussenkomst van het rampenfonds moeten in twee exemplaren worden opgestuurd naar de provinciegouverneur: Provinciebestuur Vlaams-Brabant, dienst civiele veiligheid - cel rampenschade, Provincieplein 1, 3010 Leuven en dit uiterlijk op 31 december 2010. Gebruik hiervoor uitsluitend de officiële aangifteformulieren!

alle info en aanvraagformulieren vind je op de website van de provincie Vlaams-Brabant, www.vlaamsbrabant.be, onder de rubriek over de provincie, zie veiligheid, rampenschade – tel. 016 26 78 16.

Dienst communicatietel. 011 88 03 18e-mail [email protected]

Page 3: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

algEmEEn

op

Op zoek naar de

mooiste kerstboom

3

Gratis tweemaandelijks infoblad van de stad Landen

Werkten mee aan dit nummer:

antoon Bronckaers, Beter Wonen aan de gete, Tineke De Ron, Vanessa Donati,

Els Jammaer, Jacques mathijs, Fay mcHale, Heidi nulens, Frank Petitjean,

laure Roussel, Sacred Places, leen Van den Heuvel, Ingrid Vandevelde

Redactieraad:

gino Debroux, Rik gysemberg, Josseline Pansaerts, Ingrid Vandevelde

Ontwerp, realisatie, en druk:Commça - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:

Joeri leenen - www.fotografiejoeri.be

Verantwoordelijke uitgever:

gino Debroux, schepen van Communicatie

Stad landen - Stationsstraat 29 - 3400 landen - tel. 011 88 03 00

www.landen.be - [email protected]

aan teksten in “licht op landen” kan geen rechtskracht worden ontleend.

Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden

zonder schriftelijke toestemming van de

verantwoordelijke uitgever.

licht op landen wordt gedrukt op

milieuvriendelijk fsc-papier.

Openingsurenadministratief centrumElke dag van 8.30 tot 12 uurOp woensdag zijn de loketten van Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw ook open van 13.30 tot 19.30 uur. De loketten van de diensten leefmilieu en Openbare Werken, Planning & mobiliteit zijn open na afspraak!

Het administratief centrum is gesloten op:donderdag 23 en vrijdag 24 december 2010donderdag 30 en vrijdag 31 december 2010.

De bib is gesloten op 24, 25 en 31 december 2010.

Pensioenaanvraag

De wettelijke pensioenleeftijd in België voor werknemers en zelfstandigen is 65 jaar.

Hoe en waar je pensioen aanvragen?De Rijksdienst voor Pensioenen verwerkt je aanvraag automatisch.Voortaan kan je je pensioen aanvragen bij de dienst Burgerzaken. Breng je elektronische identiteitskaart mee!

Wil jij vervroegd op pensioen gaan?Indien je op pensioen wil gaan vanaf 60 jaar, kan je best je aanvraag een jaar van tevoren doen bij de dienst Burgerzaken.- voorwaarden: minimum 35 dienstjaren - meebrengen: elektronische identiteitskaart.Uitzondering: statutaire ambtenaren moeten hun pensioen regelen via de personeelsdienst van het bestuur.

Hoeveel bedraagt je pensioen?- Bereken je pensioen op www.kenuwpensioen.be- Vul het document “raming pensioen” in. Dit formulier is te

verkrijgen op de dienst Burgerzaken.

Dienst Burgerzaken tel. 011 88 03 27 e-mail [email protected]

In 2007 schonk burgemeester Kris Colsoul een reusachtige kerstboom aan de landenaren, meteen de start van een mooie traditie. Dit jaar prijkt de prachtige kerstboom van Françine appeltans uit Walshoutem op het marktplein, waarvoor hartelijk dank!

Wil jij de landenaren volgend jaar een gezellige kerst bezorgen?Heb jij een mooie, grote kerstboom die volgend jaar op het marktplein mag pronken?neem dan contact op met de dienst lokale economie, guy geysens, tel. 011 88 03 18, [email protected]

Page 4: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

algEmEEn

4

Het stadsbestuur zoekt gemotiveerde kandidaten voor de halftime betrekking van administratief assistent (m/v; 19/38 en salarisschaal D1-D2-D3) bij de afdeling Cultuur & Jeugd van de dienst Vrije Tijd. Voor deze contractuele betrekking van onbepaalde duur wordt een wervingsreserve aangelegd voor de duur van drie jaar.

Functie, o.a.: De administratief assistent is verbonden aan de afdeling Cultuur & Jeugd (Bezoekerscentrum Rufferdinge) van de dienst Vrije Tijd, werkt onder de leiding van het afdelingshoofd en staat in voor de uitvoering van allerlei administratieve taken. Hij zorgt ervoor dat geïnteresseerde burgers en verenigingen kunnen bijdragen tot en kunnen genieten van cultuur (kunst, toerisme, ...) in de eigen gemeente. Tevens biedt hij kinderen, jongeren en jeugdwerk alle kansen om mee te werken aan of te genieten van initiatieven op het vlak van vrijetijdsbesteding en inspraak.gebruik makend van de toeristische mogelijkheden, werkt hij mee aan de bekendmaking van de gemeente tot ver buiten de regio.

Profiel, o.a.:- basiskennis hebben van de wetgeving (decreten, besluiten)

inzake cultuurbeleid, jeugd en jeugdbeleid (m.b.t. cultuurpact, culturele raden, lokaal jeugdwerk, toerisme, …)

- basiskennis hebben van de functie en werking van de stadsdiensten

- voldoende wiskundige basiskennis hebben om allerlei berekeningen te kunnen maken

- een logisch denkvermogen hebben - communicatieve vaardigheden bezitten: vlotte taalbeheersing

(zowel gesproken als geschreven), cliëntvriendelijkheid en behulpzaamheid

- probleemsituaties zelfstandig kunnen oplossen- taken zelfstandig, correct en snel kunnen afwerken- in teamverband kunnen werken- kunnen werken met de pc (toepassingsprogramma’s) en

kantoorapparatuur (telefoon, fax, kopieerapparaat)- interesse hebben voor het plaatselijk socio-cultureel leven,

jeugdwerk en patrimonium- verantwoordelijkheidszin hebben- flexibel en collegiaal zijn.

Vereisten, o.a.:- voldoen aan de diplomavereiste: een getuigschrift van het 2e

jaar van de 2e graad van het secundair onderwijs (aSO, TSO, KSO of BSO), of hieraan gelijkgesteld, bezitten

- slagen voor een selectieprocedure, die vermoedelijk zal plaatsvinden in de loop van de maanden februari en/of maart 2011; de geslaagde kandidaten worden opgenomen in een wervingsreserve die geldig is voor drie jaar.

Ons aanbod:- een boeiende, halftime job (19/38) met een arbeidsovereenkomst

van onbepaalde duur en een proeftijd van zes maanden- indiensttreding: vanaf 22 april 2011- een brutomaandsalaris van minimum 823,44 euro en maximum

1.281,59 euro; naast een eventuele periode van tewerkstelling bij een andere overheid kan max. tien jaar relevante beroepservaring opgedaan in de privé-sector of als zelfstandige worden meegerekend voor de geldelijke anciënniteit

- een gunstige verlofregeling, recht op een aanvullend pensioen, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en gratis openbaar vervoer (woon-werkverkeer), gratis gebruik van de stedelijke infrastructuur (zwembad, visvijver), gratis bibliotheekabonnement.

Interesse?Heb jij interesse voor deze halftime job, zend dan jouw kandidatuur (met het ingevuld inschrijvingsformulier én een kopie van het vereiste getuigschrift/diploma) schriftelijk - per brief - naar het college van burgemeester en schepenen, Stationsstraat 29 te 3400 landen. De kandidatuur moet toekomen uiterlijk op maandag 20 december 2010.

Bijkomende inlichtingen omtrent deze betrekking zijn te krijgen bij:Dienst Personeelsaangelegenheden tel. 011 88 03 06e-mail [email protected] de website www.landen.be

Vacature administratief assistent

Page 5: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

OPEnBaRE WERKEn & mOBIlITEITalgEmEEn

5

naar aanleiding van het opstellen van een nieuwe mobiliteitsplan voor landen worden er nieuwe projecten opgestart die passen in het vernieuwde circulatieplan rond de stationsomgeving.

Hierbij zijn belangrijke ingrepen noodzakelijk die de bestaande infrastructuur ingrijpend veranderen en die de verkeerscirculatie en -veiligheid rond de stationsomgeving moeten verbeteren.Voor twee projecten werd de studie al aangevat:- de herinrichting van de Postlaan met het kruispunt van de

Fabriekstraat- de herinrichting van de omgeving Roospoort – aansluitend op de

Pepijnstraat – St.-gertrudisstraat.

De studie van de Postlaan (n283) met het kruispunt Fabriekstraat gebeurt in opdracht van het gewest. Voor de omgeving Roospoort heeft de stad landen een studieopdracht uitgeschreven.

Het project “Postlaan” voorziet hoofdzakelijk de aanleg van een nieuwe bocht die volledig aansluit met de Fabriekstraat en op die manier de hoofdbaan zal uitmaken, waarbij de aansluiting met de Stationsstraat ondergeschikt wordt. Hiervoor is een kleine onteigening noodzakelijk ter hoogte van het kruispunt om de bocht te kunnen realiseren.

Het project “Roospoort” voorziet de heraanleg van een deel van de Pepijnstraat en de St.-gertrudisstraat (richting Roospoort met verbinding naar de industriezone), met fietspaden en rioleringswerken.

Beide projecten zullen aansluiten op de uitvoeringsfases van de stationsomgeving.

Dienst Openbare Werken, Planning en Mobiliteittel. 011 88 03 20e-mail [email protected]

Werken in uitbreiding van hetMasterplan “Herinrichting van destationsomgeving”

Heb jij woonvragen? - Heb ik recht op een premie bij het plaatsen van een nieuwe

verwarmingsinstallatie?- Hoe pak ik vochtproblemen aan in mijn huurwoning?- Hoe kan ik (als oudere) zo lang mogelijk veilig thuis blijven

wonen?- …

Wist je dat verschillende overheden en organisaties premies en tegemoetkomingen verstrekken: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie Vlaams-Brabant, de netbeheerders, de gemeente…?Plan jij binnenkort werken? Informeer dan vooraf voor welke premies je in aanmerking komt. Zo kom je na de werken niet voor onaangename verrassingen te staan!

De interlokale vereniging Beter Wonen aan de Gete, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Hoegaarden, linter en landen, helpt je graag verder.Je kan ons wooninfopunt vrijblijvend binnenstappen voor informatie, advies of begeleiding.als je naar het wooninfopunt komt, breng alvast volgende documenten mee:- offertes en/of facturen van de werkzaamheden;- aanslagbiljet van de belastingen inkomen van 2007 (aanslagjaar

2008) voor facturen in 2010 (voor facturen in 2011 wordt er gekeken naar de inkomsten van 2008 (aanslagjaar 2009));

- aanslagbiljet onroerende voorheffing (voor bewijs niet-geïndexeerd kadastraal inkomen).

Wooninfopunt LandenSociaal huisStationsstraat 29A3400 Landenop woensdag en donderdag van 8.30 tot 12 uurtel. 011 69 05 45e-mail [email protected]

Page 6: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

WElZIJn

De OAR informeert

6

De lijn heeft heel wat in petto voor jonge 60’ers!Ben jij tussen 60 en 65 jaar? Dan krijg je korting op de Omnipas! Voor 187 euro kan je een jaar lang de bus of tram gebruiken. Je kan ook een Omnipas kopen met een geldigheidsduur van één maand of drie maanden voor respectievelijk 24,10 euro en 68 euro. Personen met een WIgW of Omniostatuut kunnen, onder bepaalde voorwaarden, een jaarabonnement kopen voor 30 euro of een abonnement voor drie maanden voor 10 euro.Je reist gratis vanaf de maand waarin je 65 wordt. De lijn bezorgt je tijdig het nodige vervoerdocument.

Stand van zaken over de uitgebrachte adviezen- We kunnen jullie meedelen dat het stadsbestuur akkoord

gaat met ons voorstel om op elk kerkhof een zitbank te plaatsen.

- We zijn er niet in geslaagd om de bus door het centrum van neerwinden te laten rijden omdat de aansluiting op de trein en andere bussen dan in het gedrang kwam.

- We hebben ook advies uitgebracht om een openbaar toilet te voorzien in de omgeving van het station - wordt opgevolgd. Wist je trouwens dat er in elk openbaar gebouw gratis gebruik mag gemaakt worden van de toiletten?

- De aanvragen voor de mantelzorgpremie komen vlot binnen. Dit kunnen we vanuit de OaR alleen maar toejuichen.

Het feest van onze 60-jarigen was een enorm succes. al wie geboren is in 1951 mag zich al verheugen op 15 oktober 2011.

Activiteiten- Vanaf januari 2011 start opnieuw een cursus yoga voor

senioren in de sporthal op woensdag vanaf 10.30 tot 11.30 uur. De sportdienst heeft hiervoor een fantastische lesgever gevonden.

- In januari 2011 start een nieuwe begincursus werken op pc in de basisschool in neerwinden. Je kan nog inschrijven!

- Op woensdag 26 januari 2011 is er het Wintercafé in de alkazaar. Het wordt een gezellige namiddag met koffie en taart voor slechts 3 euro. Een miniorkest speelt ten dans en de vloer zal voldoende glad zijn…

- Op 6 februari 2011 gaat onze vrijwilligersbeurs door in het Sociaal Huis. Iedereen kan er kennis maken met de verschillende landense organisaties die vrijwilligers zoeken. We verwelkomen graag iedereen met een gratis drankje.

Tenslotte onze planning voor 2011- Wintercafé op woensdag 26 januari in zaal alkazaar- Vrijwilligersbeurs op zondag 6 februari in het Sociaal Huis- Seniorenfeest (met Christoff en lindsay) op dinsdag 22

maart in de sporthal- Wandeling rusthuizen op de eerste maandag van juli en

augustus- Culturele uitstap naar Brussel op de eerste maandag van juni- Seniorenbbq op woensdag 7 september in de alkazaar- Viering 60-jarigen op zaterdag 15 oktober in gc amFI- Infosessies o.a. gebruik van gsm - Varia: Tai-chi in het rusthuis van Walshoutem op

dinsdagvoormiddag; yoga op woensdagvoormiddag en turnen op donderdagnamiddag in de sporthal; lessen Engels 1 op woensdagvoormiddag, lessen Engels 2 op maandagnamiddag in gc amFI; pc-lessen op woensdag- en donderdagvoormiddag in de school in neerwinden en op woensdagnamiddag op D’Hek; zwemmen op dinsdag- en donderdagnamiddag.

Indien er personen zijn die interesse hebben om line dance te leren, kunnen wij dit ook aanbieden op maandagnamiddag van 14 tot 15 uur in de sporthal. Er moeten minimum twintig deelnemers zijn om de lessen te kunnen laten doorgaan. De prijs zal afhangen van het aantal deelnemers.

Interesse? laat het ons weten!

Wij hopen velen van jullie op al deze activiteiten te zien. Bewegen is noodzakelijk voor elke senior, zonder kennis van pc gaat het ook niet meer en Engels studeren traint het geheugen, helpt je bij het tv-kijken en als je op reis gaat.

Tenslotte wensen wij iedereen een gelukkig, gezond en vreugdevol 2011 vanwege alle bestuursleden van de OaR.

Nelly Lenaerts 011 88 24 27 Tinneke De Ron 0475 44 38 46

Page 7: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

WElZIJn

7

De gemeentelijke mantelzorgpremie

Tot eind oktober konden de eerste aanvragen voor de gemeentelijke mantelzorgpremie ingediend worden. De eerste uitbetalingen zullen weldra volgen.

Om het recht op de gemeentelijke premie te blijven behouden, moet de aanvraag jaarlijks hernieuwd worden. Dit doe je door een nieuw aanvraagformulier in te vullen en dat samen met een nieuw en recent attest van je mutualiteit of Zorgkas, aan de dienst Welzijn te bezorgen.

De nieuwe aanvragen kunnen ingediend worden tussen 1 januari en 1 maart 2011. Iedereen die in 2010 uitkeringen ontving in het kader Vlaamse Zorgverzekering komt in aanmerking voor de gemeentelijke premie en kan dus een aanvraag indienen. De uitkering bedraagt 5 euro/maand, per zorgbehoevende of maximum 60 euro/jaar.

Meer uitleg over de voorwaarden (het subsidiereglement) én het aanvraagformulier, vind je terug op de website van de stad Landen (www.landen.be) onder het thema welzijn, mantelzorg. Je kan met al je vragen ook terecht bij de dienst Welzijn afdeling Sociale Aangelegenheden, tel. 011 69 05 40 of mail naar [email protected].

Dat is de slogan waarmee de Vlaamse overheid vanaf dit schooljaar alle meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen (of geboren in 1998) het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker gratis aanbiedt.

Het baarmoederhalskankervirus wordt gemakkelijk overgedragen bij seksueel contact. acht op tien mensen komen er in de loop van hun leven mee in contact. gelukkig leidt niet elke besmetting tot baarmoederhalskanker. HPV-vaccinatie, een nieuwe strijdmakker tegen baarmoederhalskankerEen volledige vaccinatie bestaat uit drie prikken in de loop van één jaar. De vaccinatie kan gegeven worden door het ClB (centrum voor leerlingenbegeleiding) of door een arts naar keuze.

Waarom gratis vaccineren in het eerste jaar secundair?De inenting werkt doeltreffend als je nog niet besmet bent met HPV. Eenmaal besmet werkt het vaccin niet meer. Besmetting met deze types gebeurt door seksueel contact. meisjes worden dus best ingeënt als ze nog niet seksueel actief zijn. Daarom heeft de Vlaamse overheid voor inenting van meisjes in het eerste jaar secundair gekozen.

Kunnen oudere meisjes zich laten inenten?meisjes vanaf het tweede jaar secundair kunnen zich laten vaccineren door hun huisarts. Voor hen is er tot 18 jaar een gedeeltelijke terugbetaling via de mutualiteit.

Hoe veilig is het vaccin?Het vaccin tegen HPV is een veilig vaccin. Wat pijn en roodheid op de inentingsplaats komt vaak voor maar gaat vanzelf voorbij. Je kunt er ook wat koortsig van zijn. Zeer zeldzaam kan je tijdelijk last van buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid krijgen. Ernstige bijwerkingen zijn niet gekend.

Uitstrijkjes blijven nodig!Omdat het vaccin niet tegen alle types HPV beschermt, blijft het belangrijk om vanaf 25 jaar om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, zelfs al ben je voordien ingeënt. Vroegopsporing van baarmoederhalskanker door uitstrijkjes is een prima methode om de sterfte aan baarmoederhalskanker drastisch te verminderen.

Extra informatie vind je op www.zorg-en-gezondheid.be/HPV

Dienst Welzijntel. 011 69 05 40 e-mail [email protected]

Speelpleinwerking voorkinderen met een handicap?

Het stadsbestuur van landen speelt met het idee om volgende zomer speelpleinwerking voor kinderen met een handicap te organiseren.

Ben jij geïnteresseerd en denk je dat jouw kind in aanmerking komt voor deze bijzondere vorm van speelpleinwerking, laat het ons dan weten!We zijn ook dringend op zoek naar vrijwilligers die ervaring hebben in het begeleiden van kinderen uit deze doelgroep en die de mogelijke opstart mee willen ondersteunen.

Dienst Welzijn tel. 011 69 05 40e-mail [email protected]

“Drie prikjes nu kunnen je later veel leed besparen”

Page 8: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

WElZIJn

8

Op advies van de gemeentelijke Raad voor Ontwikkelings-samenwerking (gROS) steunt de stad landen twee projecten in het Zuiden. Elk project ontvangt 500 euro aan subsidies.

Damiaanactie tegen tbc en lepraDamiaanactie trekt in 2010 volop ten strijde tegen tuberculose (tbc) en lepra. De campagne van 2010 richt zich voornamelijk op Bangladesh. Bangladesh staat immers op de zesde plaats op de lijst van landen die het meest getroffen zijn door tbc. Damiaanactie besteedt daarbij bijzondere aandacht aan detextielmeisjes. Deze meisjes werken lange dagen in de textielfabrieken voor een loon van 15 tot 40 euro per maand. Om zoveel mogelijk geld te kunnen overhouden voor hun familie hokken ze vaak samen met tien in één klein kamertje, wat het risico op besmetting aanzienlijk verhoogt. Het aantal tbc-besmettingen ligt voor deze meisjes maar liefst 65% procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Om het aantal besmettingen in deze doelgroep te doen dalen, opende Damiaanactie in 2004 een eerste eigen gezondheidscentrum in het hart van de textielindustrie. Ondertussen hebben veel grote textielfabrieken hun eigen gezondheidspost waar de verplegers de eerste symptomen van tbc zo vroeg mogelijk trachten te herkennen en behandelingen opvolgen. Damiaanactie staat in voor de permanente vorming van deze verplegers.Bangladesh telt jaarlijks ook 5.000 nieuwe gevallen van lepra (melaatsheid) en is hiermee het vijfde zwaarst getroffen land ter wereld. Damiaanactie behandelt in Bangladesh 1.000 lepra-

patiënten per jaar. De lepra-patiënten kunnen zich gratis laten onderzoeken in één van de 165 gezondheidsposten in Bangladesh. Damiaanactie heeft er ook drie ziekenhuizen opgericht.

Een tweede project dat alle aandacht verdient is er één van de vzw Parochiale Missiewerken Waasmont. In 2010 biedt de organisatie steun aan een groepje van 51 vrouwen uit Kansi (Rwanda) dat op zoek gaat naar financiële middelen om te voorzien in het levensonderhoud van hun kinderen. Deze vrouwen willen de strijd aangaan tegen de vele ziekten die het gevolg zijn van ondervoeding bij de kinderen. Een groepje van 23 vrouwen slaagde er ondertussen in om zes visvijvers te zuiveren en rendabel te maken. Ze hopen binnen enkele jaren hun telapia-vis te kunnen verkopen op de markt in Butare. Een andere groep koos ervoor om een bijenteelt op te starten in moderne houten bijenkasten. De gewonnen bijenwas kan zowel voor eigen gebruik als voor verkoop dienen. Van de was kunnen honing voor consumptie, honing als zalf en kaarsen vervaardigd worden.

GROSDienst Welzijntel. 011 69 05 40e-mail [email protected]

Projecten van de GROS

Page 9: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

SPORT

9

Openingsuren stedelijk zwembad Landen tijdens de kerstvakantie (van 27 december 2010 tot 9 januari 2011)

ZWEMBAD GEBRUIK SAUNA

maandag 27/12 9 tot 12 uur na reservatie 14 tot 19 uur na reservatie

Dinsdag 28/12 10 tot 12 uur heren 14 tot 22 uur heren

Woensdag 29/12 9 tot 12 uur dames 14 tot 20 uur dames

Donderdag 30/12 10 tot 12 uur dames 14 tot 22 uur dames

Vrijdag 31/12 geslotenZaterdag 1/1 geslotenZondag 2/1 gesloten

maandag 3/1 10 tot 12 uur na reservatie 14 tot 19 uur na reservatie

Dinsdag 4/1 10 tot 12 uur heren 14 tot 22 uur heren

Woensdag 5/1 9 tot 12 uur dames 14 tot 20 uur dames

Donderdag 6/1 10 tot 12 uur dames 14 tot 22 uur dames

Vrijdag 7/1 10 tot 12 uur heren 14 tot 22 uur heren

Zaterdag 8/1 10 tot 12 uur heren 14 tot 18 uur dames

Zondag 9/1 9 tot 9.30 uur heren alleen trimzwemmen 9.30 tot 12.30 uur heren

Op maandag en woensdag wordt er spelmateriaal in het water gelegd. Op dinsdag zijn tussen 16 en 17 uur twee banen voorzien voor de senioren!

Het zwembad is gesloten op:

vrijdag 24 december 2010 zaterdag 25 december 2010zondag 26 december 2010vrijdag 31 december 2010zaterdag 1 januari 2011zondag 2 januari 2011

Uitbreiding openingsuren stedelijk zwembad

Vanaf 22 oktober 2010 kan je op vrijdag al vanaf 15.30 uur met het hele gezin komen zwemmen. Zo krijgen gezinnen met kinderen de mogelijkheid om aansluitend op de schooluren te komen zwemmen en op die manier het weekend sportief én in gezinsverband in te zetten.

Elke vrijdagavond wordt er gezorgd voor speelmateriaal in het water. Zo zijn er al drie verschillende speelmomenten voor de kinderen in het zwembad: op woensdag en zaterdag van 14 tot 16 uur en nu ook op vrijdag van 15.30 tot 17 uur.

Op vrijdag 22 oktober 2010 kwam niemand minder dan het monster van loch ness onze uitgebreide openingsuren promoten.

Familiezwemdag

Op maandag 27 december 2010 organiseert de sportregio “getevallei” een familiezwemdag.landen stelt 250 gratis tickets ter beschikking aan gezinnen uit de sportregio getevallei (geetbets, glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, landen, linter, Tienen, Zoutleeuw) waarmee je op maandag 27 december toegang krijgt tot het zwembad. Je moet de tickets wel vooraf afhalen op de sportdienst in landen.Op 27 december zorgen wij voor een avonturenbaan in het zwembad van 10 tot 18 uur.De baantjeszwemmers worden die dag uitzonderlijk tot het zwembad toegelaten vanaf 9 uur.

Feest in het zwembad!noteer alvast vrijdag 11 februari 2011 in je agenda. Dan verwennen wij iedereen met een lekkere spaghetti na het zwemmen.Opgelet: je moet wel vooraf inschrijven (vóór 8 februari) via [email protected] met vermelding van je naam en het aantal personen.

Page 10: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

SPORT

10

STEDELIJK ZWEMBAD

Babyzwemmen voor baby’s vanaf 6 maandeni.s.m. de gezinsbondElke zondagvoormiddag van 9 tot 9.30 uurStart zondag 16 januari 2011Info en inschrijvingen: 011 88 22 01 of 0486 14 15 74

Watergewenning voor kinderen vanaf 3 jaari.s.m. de gezinsbondElke zaterdag van 9 tot 12 uurStart zaterdag 15 januari 2011Info en inschrijvingen: 011 88 22 01 of 0486 14 15 74

Zwemlessen voor kinderen vanaf 5 jaarElke zaterdag van 9 tot 12 uur - Start zaterdag 15 januari 2011Elke dinsdag– en donderdagavond van 17.15 tot 18 uur en van 18 tot 18.45 uurStart eerste reeks: dinsdag 15 maart 2011Opgelet!Om te kunnen deelnemen aan de zwemlessen moeten de kinderen in het bezit zijn van een dolfijnbrevet (kunnen inspringen, ringen ophalen en drijven in ondiep water).Dit brevetje kan alle dagen afgenomen worden in het Stedelijk zwembad, Sportlaan 1 te 3400 landen

AquafitnessElke vrijdag van 20 tot 20.45 uurStart vrijdag 14 januari 2011

Meer info en inschrijvingen:Stedelijke sportdiensttel. 011 83 20 18 e-mail [email protected]

Start to Swim Zwem 250 of 1000 m zonder pauzes!

Zoek je als recreatieve zwemmer een nieuwe uitdaging? Via de actie “Start to Swim” kan je op enkele weken tijd de oceaan over zwemmen of toch bijna …Er werden twee trainingsschema’s opgesteld om een bepaalde afstand zonder pauzes te kunnen afleggen: voor de niet-geoefende zwemmer wordt het einddoel 250 m, voor de meer geoefende zwemmer wordt 1000 meter de eindafstand.Je kan een trainingsschema afhalen in het stedelijk zwembad van landen.

STADSHAL LANDEN

SportacademieElke woensdag van 14.30 tot 15.30 uur voor 3 tot 5-jarigenStart woensdag 12 januari 2011

Spinning Elke maandag van 19 tot 22 uurStart maandag 10 januari 2011

Yoga voor senioren Elke woensdag van 10.30 tot 11.30 uurStart woensdag 12 januari 2011

Lijndansen voor seniorenElke maandag van 14 tot 15 uurStart maandag 10 januari 2011Enkel bij voldoende inschrijvingen.

NEERWINDEN

Turnzaal gemeentelijke basisschool, Laarstraat 55 te Neerwinden

Spinning Elke woensdag van 19 tot 21 uurStart woensdag 12 januari 2011

WALSHOUTEM

Turnzaal gemeentelijke basisschool, Walshoutemstraat 55, 3401 Walshoutem

ZumbaElke zaterdag van 9.45 tot 10.45 uurStart zaterdag 15 januari 2011

YogaElke woensdag van 19 tot 21 uurStart woensdag 12 januari 2011

Meer info en inschrijvingen: Stedelijke sportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected] voor de activiteiten georganiseerd door de sportdienst kan je ook via het webloket van www.landen.be – formulieren sport.

Start nieuwe lessenreeksen vanaf januari 2011

Page 11: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

SPORT

11

Landens basisonderwijs neemt deel aan “week van de sportclub”naar aanleiding van de “week van de sportclub” sloegen het landens stadsbestuur, het lager onderwijs en Budokan de handen in elkaar om de zes- tot twaalfjarige jongens en meisjes gedurende drie dagen een initiatie te geven in een gevechtsport.

Budokan is een organisatie opgericht door vier landense gevechtsportclubs (Judoclub Euro Budo, Junior Silat academy, Jiu-Jitsuclub Yawara landen en Yu Shin Dojo) met als doel de gevechtsport te promoten, te zorgen voor een betere inhoudelijke kwaliteit en hieraan gekoppeld een verbetering te bekomen op didactisch vlak. Om dit te realiseren wordt er op zeer regelmatige basis een training georganiseerd tussen de vier clubs onderling.

De waarde van de nobel art of self defence dreigt meer en meer in de vergeethoek te geraken. gevechtsporten worden immers nog te vaak geassocieerd met geweld en agressie terwijl dit helemaal niet strookt met de realiteit. Integendeel! De leden leren zelfcontrole, assertiviteit maar vooral ook respect en fairplay.

Voor de zowat 1000 leerlingen van het lager onderwijs in landen werd het een geslaagde kennismaking met deze minder bekende sporten. aangezien deze dagen plaatsvonden bij de aanvang van het schooljaar werd meteen ook het klas- of groepsgevoel bevorderd. niet alleen de sporten werden als het ware ontdekt maar ook de nieuwe klasgenootjes werden geïntegreerd op een leuke en ontspannende manier.

Alle info op:www.Selfdefenceconcept.bewww.Yu-shin.bewww.Yawara-landen.be www.landen.be

Oproep kandidaten voor kinderopvang

Wij zijn op zoek naar gemotiveerde jongeren voor de opvang vóór en na de sportkampen!Je moet bereid zijn te werken van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18.30 uur en dit gedurende één week.

Data sportkampen 2011van 11 tot 15 april 2011van 4 tot 8 juli 2011van 16 tot 19 augustus 2011

Wij geven voorrang aan monitoren die een pedagogisch diploma of een monitorenbrevet hebben, of die bereid zijn dit brevet alsnog te behalen in het voorjaar.

Ook dit jaar organiseert het stadsbestuur van landen, tijdens de sluiting van Stekelbees (van 18 t.e.m. 29 juli 2011), vakantieopvang voor kinderen van 3 tot 12 jaar. De kinderen worden opgedeeld in twee groepen, de 3-6 jarigen en de 6-12 jarigen.Beide groepen worden apart begeleid door jobstudenten die bij voorkeur een pedagogische opleiding volgen of in het bezit zijn van een brevet van monitor.

alle kandidaat monitoren sturen hun schriftelijke sollicitatie naar:

Sportdienst Landent.a.v. Leen Van den heuvelSportlaan 1 - 3400 Landen

gebruik bij voorkeur het speciale sollicitatieformulier dat je kan downloaden via www.landen.be, zie webloket, formulieren sport.Wie een cursus animator heeft gevolgd voegt een kopie van het getuigschrift bij de sollicitatie.

De sollicitaties moeten uiterlijk op 25 februari 2011 in ons bezit zijn.nadien worden alle kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Oproep aan alle sportverenigingenAlle sportclubs moeten zich jaarlijks laten erkennen als landense sportclub. Enkel erkende landense sportclubs kunnen een aanvraag indienen voor de jaarlijkse subsidies. De erkenningsformulieren zijn te vinden op de website www.landen.be (onder vrije tijd – sport – sportraad – aansluitingsformulieren) en moeten ingevuld en ondertekend toekomen op het administratief centrum, Stationsstraat 29 te landen uiterlijk 10 februari 2011.

Page 12: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

SPOTlICHT

12

maandag 20 december is het zover… Vanaf die dag kan iedere landenaar ‘s middags terecht in het lokaal sociaal restaurant voor een gezonde én lekkere maaltijd aan een democratische prijs. De openingsweek wordt feestelijk ingezet met tapas en drankjes aan één euro per stuk en twee gratis consumpties voor alle bezoekers. Dé gelegenheid bij uitstek dus om te komen proeven van de keuken én de sfeer!

Gezellig samenzijnHet sociaal restaurant is een eerste verwezenlijking van de werkgroep lokale Diensteneconomie. Dit samenwerkingsverband tussen de stad landen, het OCmW en PWa dienstencheques wil een bruisende wijkwerking stimuleren en de landenaren uit hun sociaal isolement halen.

Het doelpubliek is dus bijzonder breed. als je eens een budgetvriendelijke maaltijd wil nuttigen, liever in gezelschap eet of gewoon geen zin hebt om zelf achter de kookpotten te staan, ben je van harte welkom in het plaatselijke sociaal restaurant. In de voormiddag kan je er terecht voor allerlei administratieve en informatieve zaken zoals het invullen van belastingsaangiften en pensioenaanvragen. Ook de zitdagen van het OCmW in de landense deelgemeenten zullen in de toekomst ‘s morgens plaatsvinden in het plaatselijke sociaal restaurant. na het eten kan je nog blijven nakeuvelen met de andere aanwezigen. Er zullen in de namiddag uiteenlopende activiteiten op het programma staan. Dat kan gaan van een voorstelling door de wijkagent tot workshops rond gezonde voeding of een potje kaarten.

Sociale tewerkstellingDit initiatief biedt ook een mooie gelegenheid om de sociale tewerkstelling in landen te bevorderen. Er zijn heel wat werkzoekenden die moeilijkheden hebben om een job te vinden, vaak omwille van factoren waar ze zelf geen vat op hebben. Het sociaal restaurant wil vooral deze mensen een duwtje in de rug geven door hen te werk te stellen. met de vaardigheden die ze in het sociaal restaurant oppikken, vergroten ze hun kansen op werk in het reguliere arbeidscircuit. maar ook niet-werkzoekenden die hun vrije tijd op een zinvolle manier willen invullen, kunnen hun steentje bijdragen aan dit initiatief. al wie zich als vrijwilliger wil inzetten voor het sociaal restaurant, kan contact opnemen met de coördinator van de wijkwerking.

Het sociaal restaurantbrengt de buurt bijeen!

Page 13: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

SPOTlICHT

Praktisch

13

WerkingHet sociaal restaurant zal elke weekdag, behalve op woensdag, in een andere deelgemeente de deuren openen: maandag in landen, dinsdag in laar, donderdag in Walshoutem en vrijdag in attenhoven. Zo worden ook de inwoners uit de deelgemeenten niet over het hoofd gezien. maar geen nood als het sociaal restaurant niet in jouw buurt gelegen is. als je niet over eigen vervoer beschikt en het niet mogelijk is om met het openbaar vervoer bij het sociaal restaurant te geraken, kan je beroep doen op de minder mobielen Centrale. met de dienstwagen van PWa Dienstencheques en het OCmW kan voor vervoer gezorgd worden van en naar het sociaal restaurant. Om alles zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren, zal er voor de maaltijden gewerkt worden met een bonnetjessysteem. Op vertoon van een bonnetje in het sociaal restaurant krijg je een volledige maaltijd met soep, hoofdgerecht, dessert en een frisdrankje. Water wordt gratis ter beschikking gesteld. Tot één dag op voorhand kan je bonnetjes kopen in het Sociaal Huis te landen of in het sociaal restaurant zelf. Hierbij worden twee tarieven gehanteerd: een sociaal tarief voor personen met een verhoogde tegemoetkoming en een gewoon tarief voor iedereen die niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief. Indien je niet zeker bent of je in aanmerking komt voor dit lagere tarief, kan je contact opnemen met de coördinator van de wijkwerking.

MenuEr wordt slechts één menu per dag in het sociaal restaurant aangeboden. Wil jij weten welke gerechten de komende week op het menu staan? Hou dan zeker de Weekspiegel in de gaten. Daarin wordt op regelmatige basis het menu gepubliceerd. Ook in het sociaal restaurant zelf en in het Sociaal Huis wordt het menu uitgehangen.

Waar & wanneer?- maandag: gC amFI, Stationsstraat 30, 3400 landen- dinsdag: Tiendschuur, Heuvelhofstraat 5, 3400 laar - donderdag: alkazaar, Walshoutemstraat 46, 3401

Walshoutem- vrijdag: De Schuur, lindestraat 25, 3404 attenhoven

Het sociaal restaurant is open van 11.30 tot 16 uur.De keuken is geopend van 12 tot 13.30 uur.

Prijs & reservatie maaltijden? Je moet steeds vooraf bonnetjes kopen. De bonnetjes zijn te koop aan het onthaal van het Sociaal Huis of in het sociaal restaurant, ten laatste één dag op voorhand.Er zijn twee verschillende prijzen: - algemeen tarief: 8 euro- sociaal tarief: 4 euroHet sociaal tarief is onder andere van toepassing voor wie een verhoogde tussenkomst van de mutualiteit of een leefloon krijgt. Ook personen met het OmnIO-statuut komen in aanmerking voor dit gereduceerd tarief.

Reservatie vervoer? als je omwille van vervoerproblemen niet op de locatie geraakt, kan je van en naar het sociaal restaurant gebracht worden. Hiervoor worden de tarieven van de minder mobielen Centrale gehanteerd.Je kan reserveren bij het onthaal van het Sociaal Huis. Dit kan telefonisch op het nummer 011 59 05 00 of [email protected].

Wil je meer informatie over het sociaal restaurant of wil je er aan de slag als vrijwilliger? Contacteer dan Dorien Peetersille, [email protected], tel. 011 69 05 21.

Page 14: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

SPORT

14

Onder een stralende zon startte de tweede landense recreatieve kwarttriatlon, een organisatie van de landense sportdienst, zwemclub lSVZ en een handvol enthousiaste vrijwilligers.

Het zwembad en de omliggende sportterreinen waren the place to be.niet minder dan 25 volwassenen en 45 kinderen toonden zich van hun sportiefste kant, luid aangemoedigd door de talrijk opgekomen supporters die zichtbaar genoten.

De volwassenen trokken eerst hun baantjes in het zwembad, 1000 m voor de de start-to-triathlon-deelnemers en 1500 m voor de recreatievelingen. Daarna startte het fietsgedeelte voor de volwassenen langsheen de landense Fietsroute, respectievelijk 30 en 42 km.

Ondertussen werd in het zwembad het startsein gegeven voor het watergedeelte van de aBC Kids Triatlon. De jeugdige deelnemers stonden te popelen om te vertrekken en werkten allemaal gezwind hun baantjes af: 25 m, 50 m of 200 m zwemmen, al naargelang de leeftijd van de atleetjes.Eenmaal afgedroogd en omgekleed zochten ook de kinderen hun tweewielers op om het fietsparcours van hun categorie af te leggen: 1,4 km, 4 km of 8 km fietsen, …, een heimelijke bergop, felle bochten, uitwijken voor hindernissen, zwoegen en zweten,… het hoorde er allemaal bij! En van de eerste tot de laatste knepen ze er nog een sprintje uit voor ze onder de triomfboog doorreden. De jonge sportievelingen moesten tot slot nog 600 m, 1,2 km of 2,4 km lopen op de Finse piste. aangemoedigd door het luide applaus van de supporters haalden ook hier alle deelnemertjes de eindmeet. Elke deelnemer werd beloond met een unieke drinkbus.

Intussen fietsten de volwassenen het sportterrein op. Hun zweet kreeg niet de kans om op te drogen want daar wachtte de laatste uitdaging: 5 km Finse piste voor de starters of 9,6 km lopen voor de recreatievelingen. De zon zakte stilaan weg achter de bomen toen de laatste deelnemers hun rondjes afmaakten. nadien genoot jong en oud samen met de supporters van een overheerlijke spaghetti in het cafetaria van het zwembad.

moe, voldaan, zere benen, stijve spieren, … maar “dit was keileuk” hoorden we zowel bij groot en klein.

Wij kijken alvast uit naar de derde editie in 2011!

Tweede recreatieve

kwarttriatlonin Landen was eengroot succes!

Page 15: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

CUlTUUR & TOERISmE

15

Op zoek naar een kerststal?Een aanrader in de kerstperiode is ongetwijfeld een bezoek aan de kerststallen van Waasmont, Walsbets en Wezeren. Wat klein begon in 1976 is dankzij het enthousiasme en de inzet van talrijke vrijwilligers uitgegroeid tot een uniek en feeëriek evenement, dat elk jaar opnieuw heel veel bezoekers naar landen brengt.

Het bezoek aan de kerststallen is een aanrader voor wandelaars en andere natuurliefhebbers. De kerkjes liggen ongeveer een tweetal kilometer van elkaar. Wandel de kerststallentocht doorheen de velden en geniet daarbij van de rust en de prachtige omgeving.

De kerststallen van Waasmont, Walsbets en Wezeren zijn dagelijks te bezichtigen van zaterdag 25 december 2010 tot en met zondag 9 januari, telkens van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Het bezoek aan de kerststallen is gratis. Er is koffie, taart en ander lekkers te verkrijgen in de pastorie van Waasmont (doorlopend vanaf 11.30 uur) en in het “Kerckhuys” van Wezeren (van 14 tot 17 uur). groepen kunnen best reserveren op 011 88 51 34 of 011 88 15 47.

De unieke kerststal van Waasmont (St.-Pancratiuskerk)

Dit kunstig kersttafereel is enig! De prachtig aangeklede beelden uit lindehout werden kunstzinnig gesneden door Hans Klucker uit Oberammergau (Oostenrijk). Elk beeld straalt aanbidding en vrede uit.Het hele priesterkoor is omgetoverd tot een miniatuurdorp. Rond de kerststal zie je de eigen kerktoren, dorpshuizen, een watermolen, een hoeve en een kapel. Een bezoek aan deze kerststal is een uitnodiging tot bezinning en gebed.

De kerstperiode in de St.-Pancratiuskerk wordt op zaterdag 8 januari 2011 afgesloten met een optreden van het zangkoor van montenaken. Het kerstconcert begint op 17.30 uur met aansluitend om 17.45 uur een opluistering van de eucharistieviering.

De sfeervolle kerststal van Walsbets (St.-Jan de Doperkerk)Deze kerststal straalt een bijzondere sfeer uit, omdat hij staat opgesteld in de massieve schanstoren van de monumentale 12de eeuwse kerk, een zeldzame parel uit de overgangsstijl van romaans naar gotisch. Deze kerststal is een kunststuk van intimiteit en sfeervol kerstbeleven.

Hij munt uit door zijn kleine, artistieke details. Heel de schepping is opgenomen in het kerstgebeuren: dieren, planten, bloemen en water loven hun Schepper. Vooral kinderen raken er niet op uitgekeken.

Hümmeltjeskerststal van Wezeren (St.-Amanduskerk)De kerk in romaans-gotische overgangsstijl (12de eeuw) bezit een uitzonderlijk mooi altaar, vervaardigd uit de steen van de streek. Het bevat elf merkwaardige en mysterieuze rozetten.Onder de toren prijkt het kersttafereel met de porseleinen Hümmelbeeldjes. Een oud dorpje in miniatuur omkadert de kerststal. Door zijn warme intimiteit spreekt hij zowel volwassenen als kinderen aan.

Bezoekerscentrum Rufferdingetel. 011 88 34 68e-mail [email protected] http://users.telenet.be/kerststallen

Page 16: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

CUlTUUR & TOERISmE

Een heerlijk streekpakket

16

2011 is voor landen een belangrijke datum, een bijzondere verjaardag! landen viert dan zijn 800ste jaar als stad. Het kreeg omstreeks 1211 zijn stadsrechten uit de handen van hertog Hendrik I van Brabant.

Om deze verjaardag te vieren, zullen in de loop van het jaar 2011 meerdere feestelijke activiteiten opgezet worden. De rijke geschiedenis van landen, het grote potentieel en diversiteit van zijn bewoners, de vele organisaties en de zeer diverse locaties vormen de basis van deze projecten. We kiezen ervoor om in 2011 iedereen uit landen en deelgemeenten erbij te hebben, als toeschouwer, medewerker of organisator. Iedereen “out attenhoave, Bets, Eiliksem, Eizemoal, laene, loar, neerlaene, neirewing, Rumsduirp, Woasmont, Houtem, Uiverwing, Wang en Weizere zen wellekome.”

Een greep uit de projecten die op stapel staan:- Tijdens het weekend van 22 - 23 januari 2011: start landen800

met het multidisciplinair project “Pars pro toto” op de Hasco-site- Van vrijdag 25 februari tot 27 mei 2011: “De 14 weken

van Landen”: elke vrijdagavond een tentoonstelling en een voorstelling op de Hasco-site.

- Vrijdag 1 april 2011: “de Vestenwandeling”- “Feestweekend” van 25 - 25 - 26 juni 2011 met • Historia mundi (1000 re-enacters) naast de site van sinte gitter • De historische site “Sinte gitter” in the picture • Defilé door de straten van landen met de “Historiek van

landen”, “Folklore in landen” en “landelijk landen” • Feestelijkheden in het stadscentrum- Tijdens het weekend van 25 - 26 - 27 november 2011: een

groots “Muziektheaterspektakel” in samenwerking met de culturele organisaties van landen, in de loodsen van de legerkazerne.

2011 zal de start zijn van activiteiten en samenwerkingen die verder reiken dan het feestjaar.

De praktische organisatie ligt in handen van de “Werkgroep landen800” en Sacred Places vzw. Ken jij nog mensen en/of organisaties waarvan je denkt dat ze passen binnen landen800? laat het ons dan weten, wij hebben iedereen nodig.

Landen800, we maken er iets van!Werkgroep Landen800Sacred Places vzwwww.landen800.beVragen en suggesties: [email protected]

Landen800

Het einde van het jaar nadert. De verwarming gaat enkele graadjes hoger, de koude herfstwinden verwelkomen de winter. Het wordt weer tijd voor de mannen met de lange witte baarden waar alle kinderen zo naar uitkijken. niet enkel voor deze goedheilige mannen staat een drukke periode voor de deur… ook jij moet weldra zoek naar dat ene ideale geschenk.

Waarom koop je eens geen kerstpakket met verschillende Hagelandse streekproducten? Je vindt pakketten in verschillende maten en modellen voor minder dan 50 euro! maak kennis met heerlijke wijnen, streekbieren, fruitsappen, confituren en andere zoetigheden uit eigen streek!

De streekwinkel biedt een nieuw assortiment korven aan. Zo is het recent gebrouwen landens bier ‘Tumulus magna’ ook dit jaar in de streekpakketten verkrijgbaar.

De voorverkoop start vanaf 10 december en loopt tot en met 29 december 2010 van dinsdag tot vrijdagnamiddag in het bezoekerscentrum van Rufferdinge.

Bezoekerscentrum Rufferdinge tel. 011 88 34 68e-mail [email protected]

Page 17: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

CUlTUUR

17

Eindejaar in de bib!

Binnenkort komen de feestdagen eraan en maken we het thuis graag gezellig.misschien heb je nog wat hulp nodig?

- Wat tover je dit jaar op de feesttafel?- Ben je nog op zoek naar een stemmig achtergrondmuziekje?- Breng je graag op een creatieve manier je wensen over?- Verheug je je op een hartverwarmende familiefilm?- Kruip je liever in je eentje met een boekje onder de kerstboom?

De bib biedt hulp met een ruim assortiment kook-, hobby- en woonboeken, cd’s, dvd’s en natuurlijk een schitterende collectie romans.Kom gerust een kijkje nemen. Wij ontvangen je met open armen.

Singhet ende Weset Vro 40 jaar jong

Met passie voor koormuziek

Het gemengd zangkoor Singhet ende Weset Vro werd in 1971 door andré lenaerts opgericht. na bijna vier decennia blijven de leden van Singhet ende Weset Vro nog altijd gepassioneerd om samen te zingen in koorverband in hun repetitielokaal te Wezeren.

Zoals vele koren ontstaan in parochieverband, ging SEWV vanaf 1975 zijn eigen weg.

Het koor nam deel aan verschillende tornooien en is vanaf 1988 onafgebroken gerangschikt in de eerste afdeling van de provincie Vlaams-Brabant. SEWV was als podiumkoor al zes keer medewerker aan guldensporenvieringen in Brussel, antwerpen en gent.In 1996 nam het koor deel aan de Europeade in Turijn en behaalde het goud tijdens het 7° Internationaal Festival van advent- en kerstmuziek in Praag. In 1999 concerteerde Singhet ende Weset Vro in Wenen. In 2000 volgde een concertreis naar Bohemen en in 2002 een zevendaagse koorreis naar assissi.Op hun palmares prijkt ook de twaalfde Zamenhofsprijs 2008, een onderscheiding van de esperantovereniging “la Hirunod” uit Tienen.

na 33 jaar nam andré lenaerts ontslag als koordirigent en werd hij opgevolgd door Inge Feyen in 2004-2005. Van september 2005 tot juni 2007 werd SEWV geleid door luc libens. Richert Van Impe dirigeerde van september 2007 tot oktober 2008. In november 2008 nam lou Van Cleyenbreugel het dirigeerstokje over. marc Borghs is de onafscheidelijke begeleider sinds 1977.

Singhet ende Weset Vro nodigt iedereen uit op hun jubilemviering op zondag 19 december in de St.-Lambertuskerk van Walshoutem met het beroemde werk van Antonio Vivaldi “De Gloria” en de kerstsuite ”Er is een Kindeke geboren” van Juliaan Wilmots. Tachtig zangers en een orkest van twintig man bieden het publiek een prachtige concertavond aan!

Info: www.sewv.be of bel 0476 27 52 37

Gedichtendag opdonderdag27 januari 2011!

gedichtendag is ieder jaar hét poëziefeest van nederland en Vlaanderen. Op 27 januari 2011, de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. liefhebbers verspreid over nederland en Vlaanderen organiseren dan een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten. Kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer.

Het thema dit jaar is Nacht. De eeuwenoude fascinatie voor de nacht maakt het tot één van de meest bezongen onderwerpen. gedichtendag 2011 wordt met dit thema ook een beetje gedichtennacht. Remco Campert schrijft de gedichtendagbundel 2011.Ook dit jaar zet de bib van landen poëzie in de kijker. alle bezoekers worden die dag verwend met een poëtisch geschenk!

Bibliotheek Landentel. 011 88 79 06e-mail [email protected]

Page 18: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

mIlIEU

0

10000

20000

30000

40000

50000

60000

70000

80000

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Kinderdagverblijf

Electriciteitsverbruik -3%

58.692

65.05561.945

64.58660.595 58.649 56.936

0

5000

10000

15000

20000

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Zwembad

Waterverbruik -38%

15.44816.769

13.99015.189 14.847

9.145

0

De E-boekhouding

18

Het stadsbestuur heeft enkele jaren geleden een energieboekhouding opgestart in verschillende gebouwen. met het energieboekhoudsysteem wordt dagelijks het verbruik van water, elektriciteit en gas of stookolie gemeten en geregistreerd. Elk abnormaal verbruik komt zo snel aan het licht waardoor we tijdig en gepast kunnen ingrijpen.

Enkele eenvoudige tips die enkel wat goede wil vragen!• Vervang gloeilampen door spaarlampen: een spaarlamp

verbruikt ongeveer 80% minder energie en gaat acht tot tien keer langer mee dan een gloeilamp.

• laat geen toestellen in stand-by stand staan: Het toestel is dan niet echt uitgeschakeld, er blijft een klein rood lampje branden. Dit sluimerverbruik kan snel oplopen tot 50kWh per jaar per toestel.

• Kies voor huishoudtoestellen met a-label.• Ontdooi regelmatig je diepvriezer of vriesvakje: een ijslaag van

ongeveer 2mm dikte zorgt voor een meerverbruik van ongeveer 10%.

• Plaats koelkasten en diepvriezers op een koele plaats. Ze horen niet thuis in de zon of naast een radiator.

• Kook energiezuinig: je bespaart tot 30% energie door pannen te gebruiken die niet groter zijn dan nodig, niet teveel water te gebruiken om in te koken en tijdens het koken de deksels op de pannen te houden.

• Door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator kun je in iedere ruimte een aangepaste temperatuur krijgen. Bijvoorbeeld een hogere temperatuur ‘s ochtends in de badkamer. Controleer de programmatie regelmatig.

• De radiatoren moet vrij opgesteld worden zodat de lucht kan circuleren, ze mogen niet bedekt worden.

Hieronder vind je enkele van de meest opvallende resultaten.

In 2009 werd in het zwembad een actief koolfilter geïnstalleerd. Deze installatie zorgt voor de recuperatie en behandeling van het spoelwater van de zandfilters van het zwembad. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op het leidingwater.

In het stedelijk kinderdagverblijf daalde het ektriciteitsverbruik in 2009 met 3%. Dit is het laagste verbruik sinds het opstarten van de energieboekhouding in 2003.

Page 19: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

mIlIEU

19

Let op voor overbodige en dure controles!

Keuring van particuliere stookolietanks kleiner dan 5000 liter

Heel vaak worden klanten door de leverancier van stookolie gewezen op de controle van hun stookolietank. Deze bezorgdheid van de leverancier is een goede zaak, zowel voor jou als voor het milieu. Bij een bodemverontreiniging is er immers niet alleen onherstelbare milieuschade maar lopen ook de kosten voor de eigenaar hoog op.

De leverancier van stookolie kan je echter niet tot deze controle verplichten of zelf een erkende technicus aanstellen. Ook niet als de leverancier weigert om de tank te vullen omdat hij van oordeel is dat de tank in een te slechte staat is. In dat laatste geval moet hij het stadsbestuur (de milieudienst) verwittigen.

Ook als iemand zich aanmeldt als een erkend technicus voor de keuring van de stookolietank ben je niet verplicht deze persoon de keuring te laten uitvoeren.

Kortom, jij alleen beslist welke erkende technicus je stookolietank keurt.

Voor een bovengrondse tank is een herhalings- of periodieke controle niet meer verplicht.Verder wordt onderscheid gemaakt tussen een bestaande en nieuwe tank.Onder bestaande tank wordt verstaan een tank die geplaatst of in gebruik genomen is vóór 1 augustus 1995, een nieuwe tank is geplaatst na 1 augustus 1995.

Belangrijk is dat alle stookolietanks voorzien zijn van een overvulbeveiliging (fluitje) en dat er een eerste (positieve) controle werd uitgevoerd bij de bestaande tanks.

Voor een nieuwe ondergrondse tank is een herhalingscontrole om de vijf jaar verplicht. Er moet een dichtheidsproef worden uitgevoerd als er geen lekdetectiesysteem aanwezig is.Voor een bestaande ondergrondse tank is een periodieke controle om de vijf jaar nodig. Indien de tank gecontroleerd werd vóór 1 augustus 2008 moet de dichtheidstest niet worden uitgevoerd.

Voor stookolietanks met een maximale inhoud van méér dan 5000 liter moet er een melding gedaan worden bij het college van burgemeester en schepenen. Er gelden dan strengere voorwaarden en uitgebreide controles.

Voor meer informatie kan je terecht bij de milieudienst van landen of surfen naar www.informazout.be. Je vindt er een lijst met erkende technici en een overzichtelijke samenvatting van de wetgeving.

Dienst Leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail [email protected]

Page 20: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

mIlIEU

20

Het is goed om af en toe eens stil te staan bij je eigen mobiliteit. Heb je die auto echt wel nodig voor elke verplaatsing die je doet?Veel van onze dagelijkse bestemmingen liggen immers op een afstand die gemakkelijk met de fiets af te leggen is, daar hoef je helemaal geen Boonen of armstrong voor te zijn. Fietsen is trouwens niet alleen goed voor het milieu, voor je portemonnee maar ook voor je eigen gezondheid en conditie!

Jong geleerd, met de fiets naar schoolBreng de kinderen met de fiets naar school. gedaan met die in- en uitstapfiles aan de schoolpoort! Kinderen worden er zelfstandiger en fitter door. Schoolfietsen kan onder begeleiding van vrijwilligers (enkele ouders, grootouders), dat heet “fietspooling”.

Stressvrij met de fiets naar het werkalleen met de auto naar het werk rijden, betekent een behoorlijke hap uit het gezinsbudget.Wil je liever tijdig en stressvrij op het werk aankomen? neem dan de fiets! Informeer bij je werkgever naar de fiscaal interessante fietsvergoeding. Sommige bedrijven stellen zelfs bedrijfsfietsen ter beschikking. als het niet mogelijk is om je woon-werkafstand met de fiets af te leggen, wandel of fiets tot aan het station en vervolg je weg met het openbaar vervoer of rij samen met anderen.

Waarom buurtwinkelen met de auto?Eén vijfde van onze verplaatsingen dient om te winkelen, vaak op minder dan vijf km van huis. Dat is maar een kwartiertje fietsen en wie voor de fiets kiest, geraakt zonder parkeerstress tot bij de ingang. In een rugzak of boodschappen- of fietstas

kun je verrassend veel opbergen. De brandstofkosten en de CO

2-uitstoot spaar je in ieder geval al uit.

Wist je dat een doorsnee gezinswagen ongeveer 150 gram CO

2 uitstoot? Dit betekent dat je auto ongeveer 1,5 kg CO

2 de

lucht heeft ingeblazen na een ritje van tien km! Wagens met een maximale CO

2-uitstoot van 115 gram worden als ‘proper’

beschouwd.Om je op weg te helpen kan je bij de dienst leefmilieu en landbouw een praktische fietstas kopen tegen de extra voordelige prijs van 11,20 euro.

Recreatie op twee wielenmet de auto naar de sporthal, het tennisveld, het zwembad of de fitnesszaal klinkt een beetje gek. neem de fiets, dat is meteen je opwarming en na de inspanning je cooling down.

FluospaaractieVeel kinderen stappen of fietsen op straat zonder fluomateriaal of met donkere kledij. Het dragen van fluokledij is in het najaar en de winter een absolute must. De landense basisscholen zijn daarom in november gestart met een fluospaaractie. Een vol spaarkaartje levert voor de kinderen een leuk cadeautje op.

Zorg dat je als voetganger of fietser tijdig gezien wordt door de andere weggebruikers. Draag kledij met felle, heldere of lichte kleuren. Draag kledij waarin reflecterende elementen zijn ingewerkt. Zo ben je zeker dat je reeds van ver gezien wordt. In het donker of bij slecht weer zijn extra reflecterende accessoires een aanrader, zeker wanneer je een gewone jas draagt.

Met de fiets mis je niets!

Page 21: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

mIlIEU

21

Hou je kippenren vos-vrij!

Slimmer dan de vosVossen zijn na een lange periode van bijna afwezigheid in Vlaanderen helemaal terug van weggeweest. Door de relatief grote oppervlakte van hun territoria en dankzij hun van nature groot aanpassingsvermogen, laten vossen zich af en toe opmerken in de buurt van de mens.

Vossen behoren tot onze inheemse fauna en vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem. Het zijn echte voedselopportunisten en ze eten wat het gemakkelijkst te vinden of te vangen is. Op het menu van de vos staan kleine zoogdieren en wilde vogels, regenwormen, insecten, aas en afval. Daarnaast durft hij ook wel eens een kippetje te roven uit een slecht afgesloten kippenren. Slaagt een vos er in een kippenren binnen te dringen, dan wordt zijn jachtinstinct door de paniekerige dieren die niet kunnen wegvluchten zo geprikkeld dat hij meer dieren doodt dan hij kan opeten. Deze slachtpartijen leiden er toe dat de vos op weinig sympathie kan rekenen. Een veelgehoorde reactie is dan dat de vos extra bejaagd moet worden.

Een intensieve bejaging of bestrijding biedt echter geen echte oplossing. Wanneer sterfte binnen de vossenpopulatie toeneemt neemt ook de voortplanting toe. Er worden meer jongen geboren die op hun beurt meer kans hebben om te overleven. Wanneer een vos sterft, komt er een territorium vrij voor een meestal jongere vos. Jonge dieren zijn minder dominant waardoor meer vossen op eenzelfde oppervlakte kunnen leven. Daarbij komt ook nog eens dat er van voedselschaarste geen sprake is.

Wees slimmer dan de vos!- Een omheining moet minimum 1,6 m hoog zijn.- De maasgrootte mag maximum 3 tot 4 cm zijn.- Bevestig de draad aan de buitenzijde van de palen en span

de draad strak aan. Indien mogelijk, span een net boven de kippenren.

- Plooi de bovenste 40 cm van de draad naar buiten om onder een hoek van 30° of bevestig elektrische schrikdraden aan de buitenkant.

- Vossen zijn luie dieren, ze graven steeds net langs de draad. leg daarom rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplaten, planken of gaas van 40 cm breed;

Voer je al deze voorzorgsmaatregelen nauwgezet uit, dan maak je het vossen en andere rovers zoals marters onmogelijk je kippenren binnen te dringen. Een dergelijke omheining is relatief duur in aankoop en niet altijd even esthetisch, maar op termijn is het wel de beste en meest duurzame oplossing om jouw pluimvee te beschermen.

De meest eenvoudige oplossingen zijn meestal het meest effectief.- Vossen zijn overwegend nachtdieren, sluit daarom bij

zonsondergang je kippenhok. Zo hou je ook marters buiten. - Tegenwoordig bestaan er deurtjes die automatisch sluiten

wanneer het donker wordt. - Een hond in de tuin kan vossen afschrikken, maar ook een hond

kan kippen doodbijten.- Vossen blijven vaak op een veilige afstand wanneer je geiten of

schapen houdt binnen dezelfde omheining als je kippen.

Meer info:www.natuurpunt.bewww.vogelbescherming.bewww.inbo.bewww.natuurenbos.be

Page 22: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

mIlIEU

Foto: FSC Belgium

22

In Vlaanderen komt er jaarlijks zo’n tien miljoen ton bouw- en sloopafval vrij.Bouw- en sloopafval is de verzamelnaam van alle afvalstoffen die vrijkomen bij het bouwen, renoveren en slopen. Deze enorme hoeveelheid is drie keer groter dan de jaarlijkse hoeveelheid huishoudelijke afvalstoffen. Daarom is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk verontreinigend bouw- en sloopafval naar een stortplaats wordt afgevoerd. Dat is mogelijk door de belangrijkste fractie van het bouw- en sloopafval, de steenfractie, te breken. Deze gebroken steenfractie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de productie van stabilisé of nieuw beton, op voorwaarde dat ze niet verontreinigd is. Dat kan voorkomen worden door gebouwen selectief te slopen. Bij de ontmanteling van een gebouw, worden de verschillende afvalstromen apart ingezameld en afgevoerd naar diverse verwerkingsbedrijven.

Bij selectief slopen moeten eerst de gevaarlijke afvalstoffen, zoals asbesthoudende materialen, verwijderd worden. Het is aanbevolen om hiervoor een beroep te doen op professionele asbestverwijderaars. Vaklui nemen het verwijderde asbest mee. ga je zelf aan de slag, dan mag je het asbestafval vooral niet mengen met ander puin of bouwafval. Hou het apart en breek het niet! met dit materiaal kun je gratis terecht op het containerpark. als je het asbesthoudend afval vervoert, moet je het afdekken met een zeil.

Verder worden ook niet-gevaarlijke afvalstoffen zoals glas, hout, kunststoffen, … beter afzonderlijk ingezameld. Op die manier ontstaan zuivere afvalresten die we maximaal kunnen benutten door ze opnieuw te gebruiken en te recycleren.

Uiteraard is het niet de bedoeling om kleine verbouwingen, zoals het uitbreken van een badkamer, te onderwerpen aan selectief slopen. Voor verbouwingen waarbij een bouwvergunning vereist is, biedt het selectieve slopen daarentegen een duidelijke meerwaarde. Ook voor werken waarbij een aanzienlijke hoeveelheid steenpuin vrijkomt, zoals het heraanleggen van een oprit of terras, wordt de steenfractie best apart gehouden. Een container zuiver steenpuin is immers eenvoudiger te verwerken en kost een stuk minder dan het verwerken van een container gemengd afval.

COPRO-certificeringCopro vzw (COntrole PROducten) is een onpartijdige instelling voor de controle van bouwproducten. Puinmateriaal met het COPRO-garantielabel is milieuvriendelijk omdat het gerecycleerd is en de afvalstroom beperkt. afbraakmaterialen worden verkleind, gezeefd en hergebruikt. Het COPRO-label garandeert tegelijk kwaliteit omdat het alleen wordt toegekend als het materiaal aan een aantal kwaliteitseisen voldoet (bijvoorbeeld geen asbestresten).

Heb jij zelf bouwafval? Selecteer en bied de fracties selectief aan op ons containerpark op het industrieterrein Roosveld. Je kan er voor elk soort bouwafval terecht. Zo draag je zelf je “steentje” bij tot een beter leefmilieu door afval een tweede leven te geven.

Selectief slopen

Page 23: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

mIlIEU

23

Spaar- en Tl-lampen nemen de plaats in van de klassieke gloeilampen. Dat is goed nieuws voor het milieu. niet iedereen weet echter waar naartoe met afgedankte lampen. afgedankte gloeilampen horen thuis bij het huisvuil. Spaar- en Tl-lampen horen bij het klein gevaarlijk afval en kun je gratis op het containerpark afgeven.

Tijdens de Recupel-campagne, die van 1 november tot en met 26 december in de EcoWerf-containerparken loopt, wordt er extra aandacht besteed aan de inzameling van gasontladingslampen en armaturen. Ook het containerpark van landen neemt deel aan deze actie. Een bezoekje aan de interactieve websitewww.watmetmijnspaarlamp.be kan eveneens verlichtend werken. Speel het ganzenbordspel en volg zo de virtuele weg naar het containerpark. Onderweg leer je heel wat weetjes over spaarlampen.

SpaarlampenSpaarlampen gaan veel langer mee dan gloeilampen en ze zijn energiezuiniger. Ze zijn dus niet enkel milieuvriendelijker, maar ook beter voor jouw portemonnee. Wat je misschien nog niet wist, is dat deze spaarlampen klein gevaarlijk afval zijn. Ze bevatten onder andere kwik, een stof die apart ingezameld en verwerkt moet worden. Bovendien bestaan spaarlampen uit stoffen die geschikt zijn voor recyclage. Breng dus je oude spaarlampen gratis naar het containerpark, zodat ze op de gepaste manier verwerkt kunnen worden. Je kan ze ook achterlaten in de winkel wanneer

je een nieuwe spaarlamp koopt. Dat geldt trouwens ook voor fluorescentiebuislampen (zoals de gekende tl-lamp), want net als de spaarlampen zijn dit gasontladingslampen.

ArmaturenDe campagne vergeet ook de afgedankte armaturen niet. Die horen evenmin thuis bij het restafval. Functioneren ze nog, dan mogen ze gerust een tweede leven krijgen in een kringwinkel. Zijn ze stuk? Dan horen ze thuis op het containerpark. Je kunt ze gratis kwijt bij de fractie aEEa (afgedankte elektrische en elektronische apparaten).

Oude gloeilampenHoewel gloeilampen steeds meer verdwijnen uit de winkelrekken, zijn er nog heel wat exemplaren in omloop. gloeilampen horen thuis in de bruine huisvuilzak. Voor de veiligheid verpak je de lamp best eerst in een plastic zakje, zodat niemand zich aan de scherven kan kwetsen.

Jouw oudespaarlampen willen

naar het containerpark

Page 24: Licht op Landen december 2010 - januari 2011

EVEnEmEnTEn

24

Evenementenkalenderdecember 2010 - januari 2011

Vrijdag 3 december 2010 - Gespreksavond met Mieke Mievis, seksuologe

Uur: 19.30 uurPlaats: gc amfiOrg.: Kiwanis Pepijnstede landen

Donderdag 9 december 2010 - Infoavond “Warmtepompen voor woningverwarming”

Uur: 20 uurPlaats: raadzaal stadhuisOrg.: stad landenInfo: dienst milieu, 011 88 03 23/26, [email protected]

Vrijdag 10 december 2010 - Klikklas facebook voor beginners/gevorderden

Uur: van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uurPlaats: lokaal De Werker Stationsstraat 70Prijs: 4 euro per les – maximum 12 deelnemers, wees er tijdig bij! Inschrijven bij [email protected] of via 016 23 64 34Org.: Curieus landenInfo: voorzitter Ingrid Vanrutten, 0478 66 61 25, [email protected] Zaterdag 11 december 2010 - “Naakt doe ik de afwas” – Jelle Cleymans

Vvk 7 euro – kassa 10 euroUur: 20.30 uurPlaats: gc alkazaarOrg.: stad landenInfo: dienst cultuur, tel. 011 88 03 16, [email protected]

Zaterdag 11 december 2010 - Stikkedonkerwandeling

Uur: 19 uurOrg.: KVlV WalshoutemInfo: Ria Franken, 011 88 26 23

Woensdag 15 december 2010 - Kerstmarkt

Plaats: marktplein, kant CarréUur: vanaf 19 uurOrg.: laaiend landen iswm Handelaars landenInfo: Wilfried Roosen, 0495 231 511

Donderdag 16 december 2010 - “The Ghost Writer” - thriller van Roman Polanski

gratis filmUur: 20 uurPlaats: raadzaal stadhuisOrg.: stad landenInfo: dienst cultuur, tel. 011 88 03 16, [email protected]

Zaterdag 18 december 2010 - Kersthappening

Plaats: lindenhofUur: vanaf 19 uurOrg.: landelijke gilde OverwindenInfo: Rohnny Simons, 0476 60 54 16

Zondag 19 december 2010 - Jubileumconcert 40 jaar SEWV

Het ensemble Stringendo (22 musici), de koren amici Cantemus en Singhet ende Weset Vro (75 koristen) brengen het meesterwerk van Vivaldi, de “gloria” en de kerstsuite “Er is een Kindeke geboren” van Juliaan Wilmots.Plaats: St.-lambertuskerk WalshoutemUur: 20 uurOrg.: gZ Singhet ende Weset VroInfo: andré lenaerts, tel. 0476 27 52 37www.sewv.be

Vrijdag 31 december 2010 - Nieuwjaarsbal

Uur: aanvang 21 uurPlaats: SchilderhofOrg.: St.-Joris Scouts en gidsen landen

Zondag 2 januari 2011 - Wintertocht

Wandelingen van 4, 7, 14, 20 km – inschrijving 1 euroUur: van 8 tot 15 uur Plaats: vertrek en aankomst voetbalkantine Sparta, Karel De grotelaan in landenRustpunt: alkazaar in WalshoutemOrg.: vzw De leeuwerikInfo: Oscar lalman, 0476 35 56 67

Dinsdag 4 januari 2011 - Handwerk: gerstekorrel en macraméknoop op doek

Uur: 19.30 uurPlaats: SjaloomhutOrg.: KaV neerwindenInfo: Christiane arnauts, 016 78 99 61, [email protected]

Zaterdag 8 januari 2011 - Midwinterfeest

Ophaling kerstbomen in landen centrum vanaf vrijdagochtend 7 januari – in de deelgemeenten worden de kerstbomen verzameld aan de kerk.Uur: vanaf 19 uur optocht door landen, vertrek stationPlaats: kerstboomverbranding terreinen 260° FOS Pepijn – hapje, tapje op de parking van D’Hek (Overwindenstraat)Org.: 260° FOS Pepijn landen

Dinsdag 18 januari 2011 - Gelaatsverzorging

Uur: 19 uurPlaats: SjaloomhutOrg.: KaV neerwinden Info: Christiane arnauts, 016 78 99 61, [email protected]

Woensdag 26 januari 2011 - Wintercafé

Plaats: alkazaarOrg.: OaRInfo: nelly lenaerts, 011 88 24 27

Dinsdag 1 februari 2011 - Bloemhouder

Uur: 19.30 uurPlaats: SjaloomhutOrg.: KaV neerwindenInfo: Christiane arnauts, 016 78 99 61, [email protected]