Licht op Landen Okt-Nov 2010

24
op Editie oktober-november 2010 Extra bijlage! uitneembaar cultuurprogramma najaar 2010 Werken stationsomgeving Hou rekening met de gewijzigde verkeerssituatie! Op zoek naar een origineel (eindejaars)geschenk? Kom naar de Wereldmarkt op 27 en 28 november!

description

Licht op Landen Oktober-November 2010

Transcript of Licht op Landen Okt-Nov 2010

Page 1: Licht op Landen Okt-Nov 2010

op

Editie oktober-november 2010

Extra bijlage! uitneembaar cultuurprogramma najaar 2010

Werken stationsomgeving

Hou rekening met de gewijzigde verkeerssituatie!

Op zoek naar een origineel (eindejaars)geschenk?

Kom naar de Wereldmarkt op 27 en 28 november!

Page 2: Licht op Landen Okt-Nov 2010

algEmEEnWil jij de gemeenteraad bijwonen?

Dat kan, de raad vergadert elke laatste dinsdag van de maand

om 20 uur. Op www.landen.be vind je de agenda en de

verslagen van de gemeenteraadszittingen.

Voor meer info kan je ook contact opnemen met de dienst

Secretariaat, tel. 011 88 03 04, [email protected]

De Handelaars landen krijgen een toelage van 12.760,55 euro voor 2010. In 2008 werd er geen toelage toegekend

omdat de rekening 2007 van de Handelaars landen werd afgesloten met een positief saldo.

De stad landen start een project op rond burenbemiddeling. met dit project wordt de inwoners een methode

aangeboden om burenconflicten aan te pakken. Vrijwillige bemiddelaars proberen

kleine, niet strafrechtelijke conflicten tussen buren bespreekbaar te maken. Voor de opstart

en uitvoering van dit project kan een beroep gedaan worden op ondersteuning geboden door de

provincie Vlaams-Brabant en de FOD Binnenlandse Zaken (in de vorm van opleiding, logistieke ondersteuning en subsidies). De stad landen wenst één vrijwillige bemiddelaar voor buurtbemiddeling in te zetten en maakt hiervoor aanspraak op een federale subsidie van 1500,00 euro.

landen wil een “hartveilige” stad worden en heeft daarom dit jaar drie automatische externe defibrillators (aED-toestellen) aangekocht.

Wat is een AED-toestel?Een automatische externe defibrillator of aED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het aED-toestel geeft gesproken instructies, het analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een elektrische stroomstoot het slachtoffer kan helpen.Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel nIET. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Waar vind je zo’n AED-toestel?- aan de gevel van het administratief centrum,

Stationsstraat 29 te landen- aan de gevel (inkom) van de sporthal, Sportplein 1 te landen- in de EHBO-ruimte van het stedelijk zwembad,

Sportlaan 1 te landen.

OpleidingVroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 echter mag iedereen een aED-toestel categorie 1 gebruiken.

Een aantal personeelsleden van de stad heeft al een korte opleiding gevolgd over het gebruik van een aED-toestel.Het is evenwel de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen - burgers van de stad landen - de werking en het nut van de aanwezigheid van dergelijke toestellen in onze stad leren kennen. Daarom zullen in eerste instantie alle verenigingen die gebruik maken van de sportaccommodaties vrijblijvend worden uitgenodigd voor een opleiding. nadien kan er nog een tweede infosessie worden georganiseerd voor alle andere geïnteresseerden. Wij houden je op de hoogte!

Gemeenteraad van 29 juni 2010

Landen werkt aan een “hartveilige” stad

2

Page 3: Licht op Landen Okt-Nov 2010

algEmEEn

Gratis tweemaandelijks infoblad van de stad Landen

Werkten mee aan dit nummer:

anne Baron, antoon Bronckaers, Johan De Rocker, Vanessa Donati, Ria Ieven, Els

Jammaer, Frank Petitjean, laure Roussel, Carla Schroeven, an Sevenants,

leen Van den Heuvel, Ingrid Vandevelde, Ingrid Vanrutten, Simon Vanrutten

Redactieraad:

gino Debroux, Rik gysemberg, Josseline Pansaerts, Ingrid Vandevelde

Ontwerp, realisatie, en druk:

Commça - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:

Joeri leenen - www.fotografiejoeri.be

Verantwoordelijke uitgever:

gino Debroux, schepen van Communicatie

Stad landen - Stationsstraat 29 - 3400 landen - tel. 011 88 03 00

www.landen.be - [email protected]

aan teksten in “licht op landen” kan geen rechtskracht worden ontleend.

Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden zonder

schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

licht op landen wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.

op

Openingsurenadministratief centrumelke werkdag van 8.30 tot 12.00 uurwoensdag van 13.30 tot 19.30 uur (enkel voor de loketten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw)

De diensten Leefmilieu, Openbare Werken, Planning & Mobiliteit zijn op woensdagnamiddag en -avond open na afspraak

Het administratief centrum is gesloten op:• 1 en 2 november • 11, 12 en 15 november 2010.

3

Aanwerving van vrijwillige brandweer-lieden (m/v) Het stadsbestuur van landen heeft 15 betrekkingen van brandweerman-vrijwilliger (m/v) bij de gewestelijke Brandweerdienst landen vacant verklaard. De kandidaten voor deze betrekking moeten o.m. voldoen aan de volgende voorwaarden : - onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie- woonachtig zijn in het interventiegebied- de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben- tenminste 1,60 meter groot zijn - van goed zedelijk gedrag zijn - lichamelijk geschikt bevonden worden- slagen in de sportproeven- het brevet van brandweerman-vrijwilliger behalen vóór het

einde van de opleiding of stageperiode. De schriftelijke kandidaturen (met een recent uittreksel van het strafregister en een ingevuld inschrijvingsformulier) moeten gezonden worden naar de heer burgemeester van de stad landen, Stationsstraat 29 te 3400 landen, en toekomen uiterlijk op 12 oktober 2010.

Meer info vind je op www.landen.be of bij de Gewestelijke Brandweerdienst, Attenhovenstraat 47 te 3400 Landen – tel. 011 83 22 88 - [email protected]

Page 4: Licht op Landen Okt-Nov 2010

wOnEn

Wanneer heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig en wanneer volstaat een melding?

Ga je binnenkort verbouwen?

4

Vanaf december 2010 geldt een nieuwe regelgeving voor bouwen en verbouwen – het zogenaamde Vrijstellingenbesluit en het Besluit meldingsplicht.

Zoals vaak zijn de kleine lettertjes héél belangrijk. Een vrijstelling betekent niet altijd dat de voorgenomen handeling ook mag worden gerealiseerd. Soms kan lokale regelgeving de plaatsing van bepaalde zaken verbieden of meldingsplichtig maken.

Een gouden regel: Neem altijd vooraf contact op met de dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening om te weten wat wel of niet mogelijk is!

Wanneer volstaat een melding?- werken die te maken hebben met de stabiliteit in een woning

(bijv. het verwijderen van een draagmuur) moeten vanaf 1 december 2010 alleen nog worden gemeld – een vergunning is dus niet meer nodig.

- werken in een woning die niet te maken hebben met de stabiliteit (bijv. het vernieuwen van keuken of badkamer) waren al vrijgesteld van een vergunning (dus geen stedenbouwkundige vergunning en geen melding nodig).

- Er is wel een vergunning nodig als het aantal woongelegen- heden wijzigt of als de functie van een gebouw wijzigt (bijv. een appartement in een woning maken of van een woning een kantoor maken), zelfs als er niet wordt verbouwd.

- Voor werken aan de buitenkant van de woning volstaat een melding als het aantal wooneenheden niet wijzigt en er ook geen functiewijziging wordt doorgevoerd. Hierbij gelden wel twee belangrijke bijkomende voorwaarden: het volume van de woning mag niet uitbreiden en de werken moeten plaatsvinden aan de zij- of achterkant van de woning.

Enkele voorbeelden Een melding volstaat dus als je een raam bijmaakt of een deur

vergroot aan de zijkant of achterkant van je woning maar niet als dit gebeurt aan de voorgevel. Voor een balkon, een erker of

een dakkapel is wel een stedenbouwkundige vergunning nodig omdat het gaat om een volume-uitbreiding.

- aan het hoofdgebouw mag in totaal 40 m² worden bijgebouwd zonder vergunning, maar mét melding. Ook hier gelden een aantal voorwaarden: géén wijziging van het aantal wooneenheden, géén functiewijziging, de aanbouw moet lager zijn dan 4 meter en minimaal 3 meter van de perceelsgrenzen in de zijtuin blijven en 2 meter van de perceelsgrenzen in de achtertuin. Voldoet het bijgebouw niet aan al deze voorwaarden, dan is er toch een stedenbouwkundige vergunning nodig. als er een scheidingsmuur tussen de percelen staat, mag onder bepaalde omstandigheden tegen die muur worden gebouwd en volstaat een melding, ook al komt men dicht bij de perceelsgrens.

Wanneer geen vergunning aanvragen en ook niets melden?- Vanaf 1 december 2010 kunnen in een achter- of zijtuin,

binnen een straal van 30 meter van de woning, niet overdekte constructies tot een oppervlakte van 80 m² zonder vergunning en melding worden gerealiseerd, mits op minstens 1 meter van de perceelsgrens wordt gebleven en de constructie niet hoger is dan 1,5 meter. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zwembad. al bestaande constructies worden meegeteld voor de berekening van de 80 m².

- Ook bijgebouwen die niet aan een woning vastzitten maar wel in een straal van 30 meter van de woning worden gerealiseerd, kunnen zonder vergunning en zonder melding worden gerealiseerd mits aan volgende voorwaarden is voldaan: minimaal 3 meter van de perceelsgrens in de zijtuin en minimaal 1 meter van de perceelsgrens in de achtertuin, niet hoger dan 3 meter, niet voor een verblijf gebruikt (kunnen) worden en in totaal niet meer dan 40 m² innemen. Ook bestaande bijgebouwen tellen mee. De bouw van een carport kan bijvoorbeeld onder deze regelgeving vallen.

Dienst Stedenbouw & Ruimtelijke Ordeningtel. 011 88 03 15e-mail [email protected]

Page 5: Licht op Landen Okt-Nov 2010

wOnEn

Informatiedag duurzaam wonenen (ver)bouwen

5

Beter wonen aan de gete en partners organiseren in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant op zaterdag 23 oktober 2010 een gratis informatiedag over duurzaam wonen en (ver)bouwen in gc De Roos te 3380 glabbeek, grotestraat 33. Je kan er doorlopend bij de verschillende standhouders (Dialoog, VIBE, Passiefhuis Platform e.a.) terecht met al je vragen rond energiebesparende maatregelen, premies en tegemoetkomingen, ecologische materialen en technieken, …

De rondreizende expo ‘word schandalig duurzaam’ van de provincie Vlaams-Brabant houdt dan halt in glabbeek. Deze interactieve tentoonstelling wijst jong en oud op een ludieke manier de weg naar een duurzamer leven.

Er worden twee infosessies gegeven: om 10 uur over ‘duurzaam bouwen’ door Dialoog en om 14 uur over ‘bio-ecologische materialen’ door VIBE.

Daarnaast geeft Dialoog gratis advies over je persoonlijke bouw- of verbouwplannen! Hierbij kan er een evaluatie van het ontwerp worden gemaakt, men evalueert de indeling, oriëntatie, compactheid, zomercomfort, … en je krijgt informatie over isolatiematerialen en -technieken, ventilatie, verwarmingssysteem, het vermijden van koude bruggen, … al naargelang je eigen vragen en noden. Voor het planadvies moet je je vooraf inschrijven via nummer 016 53 66 96.

Voor meer informatie:Wooninfopunt Landen Sociaal Huis, Stationsstraat 29AWoensdag- en donderdagvoormiddag 8.30 – 12 uurDeskundigen WoonbeleidVerna Vanwolleghem 011 69 05 47Patrick Ral 011 69 05 46e-mail [email protected]

Page 6: Licht op Landen Okt-Nov 2010

wElZIJn

6

Ook Landen knoopt de strijd aan tegen armoede!

17 oktober staat overal bekend als de Internationale dag van Verzet tegen armoede. wereldwijd worden die dag initiatieven genomen om armoede in de kijker te plaatsen. Volgens Europa is ‘de Belg’ arm als zijn inkomen lager ligt dan 899 euro per maand. Uit onderzoek van de Katholieke Hogeschool Kempen blijkt echter dat je 980 euro per maand nodig hebt om een menswaardig leven te kunnen leiden. De meeste uitkeringen liggen echter ver onder dit bedrag. Het leefloon voor een alleenstaande bedraagt bijvoorbeeld maar 726 euro. Er moeten dus dringend inspanningen geleverd worden om de Europese armoedegrens te bereiken.

Ook de laagste inkomens zijn vaak niet hoog genoeg om een menswaardig bestaan te garanderen. Uit onderzoek blijkt dat in België één op twintig werkende mensen arm is! Eén op twintig heeft géén of onvoldoende toegang tot de meest elementaire voorzieningen zoals voeding, energie, gezondheidszorgen en kwalitatieve huisvesting. Eén op twintig Belgen moet dagelijks keuzes maken als “Koop ik schoolboeken voor mijn kind of medicijnen voor mezelf?’.

we weten allemaal dat er geen eenvoudige verklaringen of oplossingen zijn voor het armoedeprobleem. maar dat wil niet zeggen dat we er geen aandacht aan moeten besteden.

Op initiatief van het Platform armoede wordt ook in landen de strijd aangeknoopt tegen armoede. Op en rond 17 oktober moet het in landen op zoveel mogelijk plaatsen en voor iedereen duidelijk zijn dat wij samen met de armen iets aan het probleem doen! Om deze actie kracht bij te zetten, vragen wij om op 17 oktober een wit geknoopt laken uit je raam te hangen.

Dienst WelzijnSociaal Huis, Stationsstraat 29A, 3400 Landentel. 011 69 05 40 e-mail [email protected]

Binnenkort eerste Landense vrijwilligersbeurs!Stel je nu al kandidaat!

Het OCmw, de Ouderenadviesraad en het stadsbestuur organiseren de eerste Landense vrijwilligersbeurs. Deze beurs wil geïnteresseerde vrijwilligers laten kennismaken met alle mogelijkheden van vrijwilligerswerk in landen.

actieve vrijwilligers krijgen de kans om de werking en het aanbod van hun organisaties, vzw’s, … kenbaar te maken. Het grote voordeel voor de nieuwe, potentiële vrijwilliger is dat hij of zij op één namiddag een beeld krijgt van het globaal aanbod. Zo kan hij of zij vergelijken, vragen stellen en zoveel mogelijk informatie inwinnen, om uiteindelijk te kiezen voor het vrijwilligerswerk dat het best bij hem of haar past. En dat allemaal in een gezellige sfeer, met een hapje en drankje.

Kan jouw organisatie nog extra vrijwilligers gebruiken en ben je bereid om aanwezig te zijn en een stand te bemannen tijdens onze beurs? Stel je dan zeker kandidaat om deel te nemen als standhouder!

De vrijwilligersbeurs vindt plaats op zondag 6 februari 2011 in het Sociaal Huis. Je kan inschrijven door contact op te nemen met de medewerkers van de dienst welzijn. Daar kan je ook terecht met je vragen of opmerkingen. Inschrijven kan tot 15 december 2010.

Dienst WelzijnSociaal Huis, Stationsstraat 29A, 3400 Landentel. 011 69 05 40 e-mail [email protected]

Page 7: Licht op Landen Okt-Nov 2010

wElZIJn

7

Sociale dienstBij de sociale dienst van het OCmw van landen kan je voor veel meer terecht dan alleen voor financiële hulp. Onze maatschappelijke werkers helpen je er ook bij het zoeken naar een baan, een geschikte woning, een manier om je schulden onder controle te krijgen. wij behandelen ook de aanvragen voor de verwarmingstoelage -beter bekend als het stookoliefonds- en aanvragen voor opname in het rusthuis. Je kan hier ook terecht voor juridisch advies en psycho-sociale begeleiding.

De ThuiszorgdienstenDe Thuiszorgdiensten bieden tijdelijke hulp aan iedereen die omwille van ziekte, ouderdom of een handicap zijn huishoudelijke en verzorgende taken moeilijk kan vervullen. Elke inwoner van landen kan een beroep doen op deze hulp- en dienstverlening. Maaltijden aan huis: lukt het minder goed om nog iedere dag een warme maaltijd klaar te maken, of je huis nog degelijk

te onderhouden? Dan is de warme maaltijdbedeling en de poetsdienst misschien iets voor jou!

Op onze infoavond geven we graag meer informatie over:• de klusjesdienst• gezinszorg• het noodoproepsysteem • de minder mobielen centrale. Kom gerust langs met al je vragen en wij geven je de juiste info mee naar huis ! Datum: vrijdag 19 november 2010 om 19 uurPlaats: Sociaal Huis, Stationsstraat 29a, 3400 landen

Curieus Landenvoorzitter Ingrid Vanrutten tel. 011 83 17 92 of 0478 661 325 e-mail [email protected]

bij de Sociale dienst van het OCMW Landen tel. 011 69 05 00 e-mail [email protected]

Curieus Landen organiseert samen met de Sociale dienst van het OCMW Landen een infoavond rond de hulp- en dienstverlening van het OCMW waarover iedere inwoner, die er nood aan heeft, kan beschikken.

Page 8: Licht op Landen Okt-Nov 2010

wElZIJn

Sociaal Verwarmingsfonds met de wintermaanden in het vooruitzicht, is het weer tijd om een nieuwe voorraad verwarmingsbrandstof in te slaan. Omwille van de prijsstijgingen van de huisbrandolie en om gezinnen te helpen die het moeilijk hebben bij de aankoop van brandstof, werd in 2004 het Sociaal Verwarmingsfonds opgericht.

8

Voor wie is het, wat is het en hoe kan je het aanvragen? alle praktische inlichtingen op een rijtje:

Wie heeft recht op een verwarmingstoelage?1. Jouw woning wordt verwarmd met: • huisbrandolie • lamppetroleum (type C) • bulkpropaangas.

2. Je behoort tot één van volgende categorieën: • categorie 1 = personen met recht op een verhoogde

verzekeringstegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Het jaarlijks bruto belastbaar inkomen van het huishouden is lager of gelijk aan 15.063,45 euro verhoogd met 2.788,65 euro per persoon ten laste*.

• categorie 2 = personen met een laag inkomen. Huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager

of gelijk aan 15.063,45 euro verhoogd met 2.788,65 euro per persoon ten laste*. Hierbij wordt rekening gehouden met het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen (x3) van de onroerende goederen buiten de gezinswoning.

• categorie 3 = personen met schuldoverlast. Dit geldt voor personen met schuldoverlast die genieten van

schuldbemiddeling of een collectieve schuldregeling én die de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

* met persoon ten laste wordt bedoeld een lid van het huishouden met een netto jaarinkomen dat, zonder de gezinsbijslag en het onderhoudsgeld voor de kinderen, lager is dan 2.700 euro.

De verwarmingstoelage:Het bedrag van de toelage hangt af van de brandstofsoort, de prijs per liter en de categorie waartoe je behoort. Per stookperiode en per gezin dat in hetzelfde gebouw verblijft, wordt de toelage toegekend voor maximum 1.500 liter. De maximumtoelage voor in grote hoeveelheden geleverde brandstoffen bedraagt 300 euro, voor in kleine hoeveelheden aangekochte brandstof is dat een forfaitaire toelage van 210 euro. De toekenning van een toelage voor brandstof aan de pomp sluit de toekenning van een toelage voor een brandstoflevering in bulk uit, en omgekeerd.

Hoe de toelage aanvragen?Binnen de 60 dagen na de levering moet je je aanvraag indienen bij het OCmw. Daarvoor kan je elke donderdag tussen 13 en 16 uur terecht in het Sociaal Huis, Stationsstraat 29a, 3400 landen. Het OCmw zal nagaan of de aanvrager effectief aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een verwarmingstoelage.

Volgende documenten moet je voorleggen aan het OCMW:• categorie 1 & 2: identiteitskaart, een kopie van de

leveringsfactuur of -bon* en het bewijs van het gezinsinkomen (het meest recente aanslagbiljet, de meest recente loonfiche, het meest recente attest van een ontvangen sociale uitkering,…)

• categorie 3: identiteitskaart, een kopie van de leveringsfactuur of -bon* en de beslissing van toelaatbaarheid van de collectieve schuldenregeling of een attest van de persoon die de schuldbemiddeling verricht.

* Indien je in een gebouw met meerdere appartementen woont, vraag je aan de eigenaar of beheerder van het gebouw een kopie van de factuur en een attest met vermelding van het aantal appartementen waarop de factuur betrekking heeft.

Dorien Peetersille - Sociale Diensttel. 011 69 05 21e-mail [email protected] www.verwarmingsfonds.be

Page 9: Licht op Landen Okt-Nov 2010

wElZIJn

Holebifilmfestival voor de 2de maal in Landen!

Wereldmarkt

9

De stad landen verleent ook dit jaar haar medewerking aan de organisatie van het Vlaams-Brabantse Holebifilmfestival.

Tijdens het filmfestival van 9 tot 26 november 2010 worden op verschillende locaties in Vlaams-Brabant films gespeeld die gerelateerd zijn aan het holebi-thema.

In landen wordt op vrijdag 19 november een film getoond in de raadzaal van het stadhuis. welke film er zal spelen, wordt later nog bekend gemaakt. maar noteer alvast de datum in je agenda zodat je zeker aanwezig kan zijn! Uiteraard is iedereen welkom!

Meer info over de andere locaties, over het holebifestival in het algemeen of over de holebikoepel vind je op www.holebifilmfestival.be, www.holebihuis.be .

Voor info over de vertoning in Landen kan je terecht bij de dienst Welzijn, afdeling Sociale aangelegenheden op tel. 011 69 05 40 of via e-mail [email protected]

De jaarlijkse wereldmarkt tijdens het laatste weekend van november is een echte landense traditie geworden.

Ook dit jaar bieden wij opnieuw alle vaste waarden aan:

- voorstelling van de activiteiten en informatie rond de projecten van de gROS (gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) en haar leden

- verkoop van ‘fair trade’ (eindejaars)geschenken

- bar met terras en verkoop van (h)eerlijke koffie, taart, wijn, bier en frisdranken

- gezellige sfeer dankzij de optredens van het ‘Piroska Ensemble’ op zaterdag en ‘De Dans Ruh’ op zondag

Het stadsbestuur, de gROS-leden en de vrijwilligers verwelkomen je graag in de stadshal van landen op zaterdag 27 en zondag 28 november 2010!

Page 10: Licht op Landen Okt-Nov 2010

JEUgD

Kindergemeenteraad

Wees niet doof voor te luid!

10

na een succesvol eerste werkingsjaar van de landense kindergemeenteraad wordt er ook voor het tweede jaar een verkiezing gehouden. Voor het nieuwe schooljaar zullen er 23 nieuwe kinderraadsleden verkozen worden, waaronder één kinderburgemeester en vijf kinderschepenen.

De kinderraadsleden komen op voor de belangen van alle kinderen. Ze doen voorstellen aan het gemeentebestuur, bedenken projecten en laten aan de volwassenen horen wat zij willen veranderen in onze stad.

De eerste lichting kinderraadsleden stelde o.a. voor om een speeltuin te plaatsen in het Rufferdingepark en om de veiligheid rond de academie Haspengouw te verbeteren. Het college van burgemeester en schepenen heeft ondertussen beslist om hieraan iets te doen. De speeltuin zal in 2011 geplaatst worden en de politieraad buigt zich binnenkort over de verkeerssituatie rond de academie. Zoals je ziet, hebben ze hun invloed al laten gelden en maakt de kindergemeenteraad wel degelijk een verschil!

De jeugddienst trekt eind oktober naar de lagere scholen om de verkiezingen te organiseren.

a

alle kinderen van het 5de tot het 6de leerjaar kunnen dan stemmen op hun favoriete kandidaat.

De nieuwe kinderraadsleden leggen in november de eed af en vanaf december vergaderen ze tweemaandelijks. Heb jij toffe ideeën en wil je graag dat de grote mensenwereld ze aanhoort? Stel je dan kandidaat en word kinderraadslid!

Dienst Jeugdtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

Tien procent van de Belgische bevolking kampt met een blijvend gehoorprobleem. waar het vroeger voornamelijk om oudere mensen ging, doet er zich nu een nieuwe evolutie voor.

Het aantal jongeren dat problemen heeft met het gehoor en dus geconfronteerd wordt met slechthorendheid, stijgt spectaculair. muziek speelt bij jongeren steeds meer een centrale rol. Jongeren komen op tal van manieren in contact met muziek. Op de fiets, trein, bus,… wanneer ze naar hun mP3 speler en iPod luisteren maar ook tijdens optredens, fuiven, in jeugdhuizen, jongerencafés en discotheken.

Jongeren en muzikanten zijn vaak urenlang aan hard geluid blootgesteld. Daarom besloot de provincie Vlaams-Brabant om actie te ondernemen en een campagne te organiseren

om gehoorschade en het risico dat je oren lopen onder de aandacht te brengen. De provincie Vlaams-Brabant biedt je tot 31 oktober 2010 de kans om kwalitatieve oordoppen op maat aan te kopen aan een sterk verminderde prijs.

Wat moet je doen?De provincie Vlaams-Brabant biedt 1000 kortingsbonnen aan. al wat je moet doen om hiervan te genieten is het formulier op de website www.weesnietdoof.be volledig invullen. In je mailbox zal je een mailtje met een unieke code vinden. meld je vervolgens aan op de gekozen locatie met deze kortingsbon en binnen enkele weken kan je met professionele oordoppen nog meer genieten van je favoriete muziek.

Dienst Jeugdtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

Page 11: Licht op Landen Okt-Nov 2010

JEUgD

Aan alle Landense jeugdverenigingen!Vergeet niet jullie subsidiedossier tijdig in te dienen bij de jeugddienst!

Vormingsdag jeugdleiding

Een goed gevormde jeugdleiding vormt de basis van elke jeugdvereniging. Binnen de jeugdbewegingen is er al een ruim aanbod waaruit de jeugdleiding kan kiezen om zich bij te scholen, nieuwe invalshoeken te verwerven, … Tijdens de vormingsdag die wij in het najaar organiseren, willen we echter inspelen op de specifieke noden van de landense jeugdleiding. Ze krijgen dus zelf inspraak in de vormingen.

Op de jeugdraad zal besproken worden welke onderwerpen aan bod moeten komen. De jeugddienst werkt achteraf het programma verder uit.

De ontwikkeling van het jeugdbeleidsplan 2011-2013 van landen treedt in zijn laatste fase.

De jeugddienst deed het afgelopen jaar onderzoek bij de landense jeugd om zo voldoende en correcte gegevens te verzamelen om een nieuw jeugdbeleidsplan te kunnen opstellen. Eind oktober zou dit proces volledig rond moeten zijn en moet de nieuwe versie uitgeschreven zijn zodat deze door de jeugdraad kan worden geadviseerd. De implementatie ervan gaat in januari van start en loopt door gedurende drie jaar.

Voor het jeugdwerk is het belangrijkste thema brandveiligheid.

De voorbije jaren heeft de stad landen al heel wat geïnvesteerd in het brandveilig maken van de jeugdlokalen. Ook in het nieuwe beleidsplan blijft dit een prioriteit. Verder zal er aandacht besteed worden aan brandoefeningen, aankoop en controle van brandblussers en het organiseren van vormingssessies.

algemeen verandert er weinig voor het jeugdwerk. De erkende jeugdverenigingen blijven subsidies ontvangen, krijgen hulp bij het kampvervoer, er is de financiële tussenkomst in vormingen en ze kunnen project- en bijzondere subsidies aanvragen.

De jeugdraad blijft een sleutelrol spelen in het landense jeugdwerk. De uitleendienst, straatfuif en teambuilding blijven financieel ondersteund.

Speelpleinen krijgen ook een belangrijke plaats in het nieuwe JBP. Speelpleinen zetten kinderen aan tot buiten spelen en volwassenen tot sociale contacten. Overal waar de nood zich voordoet zullen nieuwe speelpleinen ingepland worden en de bestaande opgefrist. De werking van de kindergemeenteraad blijft ondersteund door de stad en wordt verder uitgebouwd. Zo mogen de kinderen ook mee beslissen over de speelpleinen.

In het JBP 2011-2013 is voor jeugdbeleid de prioriteit ‘jeugdcultuur’. De cultuureigen uitingsvormen willen we stimuleren, ondersteunen en faciliteren. De jeugddienst gaat jongeren ondersteunen om makkelijker fuiven te organiseren. Hiervoor richten we een fuifloket op en stellen we een aantal materialen ter beschikking. landense bands en dj’s krijgen podiumkansen en ruimte om zich te ontplooien, we onderzoeken de mogelijkheid om het skatepark uit te breiden. Ook gamen is een belangrijk onderdeel van de jeugdcultuur. we gaan een aantal consoles en games aankopen en organiseren een game-wedstrijd. we laten jongeren ook kennismaken met het grote woord ‘cultuur’. we organiseren uitstappen, vormingen en workshops. Om de cultuurparticipatie aan te moedigen bieden we jongeren tot 26 jaar cultuurcheques aan.

Jeugdbeleidsplan 2011-2013

11

Page 12: Licht op Landen Okt-Nov 2010

SPOTlICHT

De VZw Help ons Helpen, het OCmw, Ziekenzorg, het Rode Kruis,… landen telt heel wat organisaties en verenigingen met het hart op de juiste plaats. wat echter al eens vergeten wordt, is dat deze organisaties voor een vlotte werking stuk voor stuk rekenen op vrijwilligers. Deze mensen verdienen het dan ook om zelf eens in de bloemetjes gezet te worden.

Op een zonovergoten namiddag zijn enkele vrijwilligers druk in de weer in het OCmw woonzorgcentrum Oleyck. Terwijl sommigen van hen de bewoners van drank voorzien, zijn anderen in een levendig gesprek verwikkeld met de residenten. maar ze maken graag even tijd om te vertellen over hun vrijwilligerswerk en motivatie.

Judith Branckaute steekt van wal: ”Ik ben al tien jaar vrijwilligster bij een achttal organisaties: kleding sorteren voor Help ons Helpen, zieken bezoeken met Ziekenzorg, logistieke hulp bij de wandelclub, noem maar op. Eenmaal per jaar organiseer ik zelfs een modeshow in een rusthuis, waarbij de bewoners soms als gelegenheidsmodellen worden opgetrommeld. Ook hier in wZC Oleyck help ik al tien jaar mee met de activiteiten als ze hulp nodig hebben. Het is allemaal begonnen na mijn scheiding. Ik

wou me nuttig maken en me inzetten voor anderen. Toen ik een oproep voor vrijwilligers zag in een lokaal krantje, is de bal aan het rollen gegaan. Ik ben tegenwoordig bijna dagelijks in de weer voor één of andere organisatie. Soms is het een beetje veel, maar als vrijwilliger kan je het ook zeggen als het even niet past. ”

Katrien landuyt, verantwoordelijke voor de vrijwilligerswerking binnen het woonzorgcentrum, legt uit wanneer ze een paar extra handen kunnen gebruiken: “Bij bepaalde grote activiteiten zoals uitstappen, themanamiddagen of wandelingen doen wij een beroep op vrijwilligers. De taken gaan dan van vervoeren naar de ergozaal en helpen met de bediening tot verzorgen van de animatie. maar we drukken er steeds op dat het geen verplichting is.”

Daniëlle Boffin en haar man andré Berwaerts komen al twee jaar meerdere keren per maand in het OCmw woonzorgcentrum een handje helpen. “Het is geleidelijk gegroeid.”, legt Daniëlle uit. “Toen ik mijn moeder hier kwam bezoeken, zag ik dat de verpleegkundigen soms handen tekort kwamen. automatisch

hielpen we naast mijn moeder ook de andere bewoners. we waren het personeel heel dankbaar voor hun goede zorgen.” andré gaat verder: ”Toen Daniëlles moeder was gestorven, vroeg één van de bewoners die ik nog van vroeger kende, “ge komt mij toch nog bezoeken hè?”. we zijn dat blijven doen, eerst officieus en later officieel. Dan krijg je een vrijwilligersovereenkomst en word je elke drie maanden uitgenodigd op een bijeenkomst voor de vrijwilligers. we worden soms ook uitgenodigd om koffie en taart te komen eten met de bewoners en de andere vrijwilligers, bijvoorbeeld als er iemand jarig is.”

Frieda Chapelle is sinds twee jaar wekelijks van de partij in wZC Oleyck om te helpen bij het kienen. Ook bij andere activiteiten van het woonzorgcentrum steekt ze de handen uit de mouwen. Frieda: “Ik heb vroeger als bejaardenverzorgster gewerkt en dat deed ik heel graag. Toen mijn schoonmoeder ziek werd, hebben we haar in huis genomen en ben ik gestopt met mijn job om haar te verzorgen. nadien had ik weer tijd over en ben ik hier terecht gekomen als vrijwilliger. In het begin was het even moeilijk om niet als verzorgende op te treden, maar ik heb me snel aangepast.”

Over de vraag of een vrijwilliger aan een bepaald profiel moet voldoen, moet Judith even nadenken: “Ik denk dat het voornaamste is dat het van jezelf moet komen. Je kan niemand

Vrijwilligers met hart en ziel

12

Page 13: Licht op Landen Okt-Nov 2010

SPOTlICHT

dwingen om vrijwilliger te worden. als vrijwilliger moet je sociaal en positief zijn en het goed voorhebben met de mensen. En ook beseffen dat het niet iets is dat je voor jezelf doet, maar voor anderen.” Ook Frieda bevestigt deze eigenschappen: ”als je zin hebt om iets voor een ander te doen, kan je altijd wel iets vinden. Ikzelf kan er echt van genieten. Het personeel apprecieert de extra hulp en de bewoners kijken steeds uit naar onze bezoekjes. Het is me nog nooit overkomen dat ik geen zin had om te komen. Ik wil het dan ook zo lang mogelijk blijven doen.”

Het valt meteen op wat deze vrijwilligers gemeenschappelijk hebben: ze bruisen van energie en enthousiasme. Een enthousiasme dat bovendien aanstekelijk werkt. Het is een plezier om de stralende gezichten te zien wanneer ze vertellen over hun belevenissen als vrijwilliger. andré: ”Vorig jaar trokken we naar de Olmense zoo. Toen willy, één van de bewoners van de Oleyck, kusbewegingen maakte naar de apen, begon één van die beesten met modder naar hem te gooien. Heel zijn rolstoel was vuil. willy was razend.” Daniëlle gaat lachend verder: “Ook tijdens speciale weken zoals carnaval is het hier grote ambiance. Heel wat mensen zijn verkleed en geschminkt, zowel bewoners, vrijwilligers als personeel. andré gaf vorig jaar een optreden als Eddy wally.” Frieda: ”Ik zal het seniorenbal in montenaken nooit vergeten. Emma heeft toen van begin tot einde gedanst. 83 jaar was ze toen! Ze stal de show en kreeg bloemen van de orkestleider. Ze heeft zelfs Danny Fabry vastgepakt die daar toen een optreden gaf. wij moesten haar bij wijze van spreken van de dansvloer wegsleuren.”

Heb je ook interesse om aan de slag te gaan als vrijwilliger in het woonzorgcentrum? Neem dan contact op met Katrien Landuyt op het nummer 011 88 02 37 of mail naar [email protected].

13

OCMW is op zoek naar:

Gemotiveerde vrijwilligersvoor de Minder Mobielen Centrale

De minder mobielen Centrale vervoert mensen met een beperkt inkomen die problemen ondervinden om zich te verplaatsen en haalt hen op die manier uit hun sociaal isolement. Het vervoer wordt verzorgd door vrijwilligers.

Ben jij flexibel, sociaal geëngageerd en beschik je over een rijbewijs B? Dan ben jij de geknipte vrijwilliger voor de minder mobielen Centrale.

Vergoedingen:- kilometervergoeding (0,30 euro/km) voor de

verplaatsingskosten tussen woonplaats en Sociaal Huis landen

- 2,50 euro als er min. één uur gewacht moet worden- terugbetaling van de parkeergelden.

Voor meer informatie kan je terecht bij het Sociaal Huis Landen op het nummer 011 69 05 00 of [email protected].

Page 14: Licht op Landen Okt-Nov 2010

CUlTUUR

Week van de smaak van dinsdag 16 tot vrijdag 19 november 2010

14

Oproep vrijwilligers

De cultuur- en jeugddienst van de stad landen is op zoek

naar gemotiveerde vrijwilligers om mee te werken bij de

praktische uitvoering van het cultuur- en jeugdprogramma voor het najaar 2010 -

voorjaar 2011.

we zoeken helpende handen voor ticketverkoop, opbouw en opruim, voor

de toog en het buffet,… Er wordt een kleine vergoeding voorzien en de vrijwilligers kunnen gratis het evenement (film, toneel, muziek,…) bijwonen. geïnteresseerden kunnen steeds contact opnemen via 011 88 03 16 of [email protected]

Creatieve Landenaren gezocht!!

wil jij met verschillende materialen creatief aan de slag?Kom dan naar de academie Haspengouw in landen!Hier kan je je inschrijven voor de cursus Beeld voor volwassenen, waar je kan leren tekenen, schilderen, grafiek en beeldhouwen.

Waar? Kloosterstraat 1a, landen

Wanneer? Dinsdagavond van 18 tot 21.30 uur

Wat bieden wij nog meer aan in ons filiaal te Landen?- Beeldende Kunst voor de lagere en middelbare graad- woord en muziek: vanaf het derde leerjaar

Academie Haspengouwtel. 011 88 70 13 e-mail [email protected]

¡Bienvenida Espãna!Het jaar 2010 is een jubileumeditie voor de week van de Smaak! Vlaanderen nodigt voor de vijfde keer een Europees land uit aan de dis. Dit jaar werd gekozen voor Spanje, niet alleen omdat ze mee Europees voorzitter zijn in 2010 en omdat we heel wat geschiedenis delen, maar ook omdat ze een fantastische smaakcultuur bezitten. Denk maar aan paëlla, sherry, tapas, cava, churros, patatas bravas,… Er zijn de moorse of arabische invloeden, een nieuwe soort keuken met ingrediënten uit de nieuwe wereld maar ook het gastronomische toprestaurant El Bulli.

De stad landen doet volop mee aan de week van de Smaak. Vier dagen lang is er elke dag wel iets ‘Spaans’ te doen in onze stad. we organiseren initiaties Spaans, salsa-lessen, een grote paëlla op de donderdagmarkt, een Spaanse kookles en een workshop rond ‘Hoppas’ (onze eigen Vlaamse tapas).

Omdat ook gezondheid een belangrijk thema is tijdens de week van de Smaak, werken we samen met de lagere scholen van landen rond gezonde voeding, en dagen we de kinderen uit om een gezonde lunchbox te maken! met de middelbare graad gaan we aan de slag rond Patatas Bravas of moedige (pikante) patatjes…

Programma:

Dinsdag 16 november 2010Spaanse Taalles ‘la cucina’ 20 uur - gC amfi – gratis toeganginschrijven via [email protected]

Woensdag 17 november 2010Iniciacion salsa 20 uur - gC amfi – gratis toegangfrisse sangria tijdens de pauze

Donderdag 18 november 2010 Paëlla para todos van 10 tot 12 uur op de markt

Vrijdag 19 november 2010Hoppas workshopvan 10 tot 12 uur - gC amfi5 euro (ingrediënten) - beperkt aantal plaatsen

Page 15: Licht op Landen Okt-Nov 2010

OPEnBaRE wERKEn & mOBIlITEIT

Werken stationsomgeving 2° fase

15

Vanaf 4 oktober 2010 starten de werken aan het bustransferium aan het station en aan de toegangsweg naar de stationsparking vanuit de Stationsstraat. Deze werken duren vermoedelijk tot eind februari 2011, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tijdens deze werken wordt de verkeerssituatie als volgt aangepast:

- Brugstraat noord (kant Marignan) De halteplaatsen aan het station van De lijn en TEC worden

verplaatst naar de Brugstraat. De bussen zullen achter elkaar parkeren op de parkeerstrook kant café marignan. De parkeerstrook voor wagens aan de andere kant van de straat en de toepassing van de blauwe zone blijft behouden.

- J. Ectorsstraat De J. Ectorsstraat wordt een doodlopende straat, kant Stationsstraat

(enkel plaatselijk verkeer). Het in- en uitrijden van de Ectorsstraat gebeurt aan de kant van de Pepijnstraat. Het parkeren rechts in de straat (kant oneven huisnummers) blijft behouden.

- Bereikbaarheid stationsparking Omwille van de werken aan de toegangsweg kant Stationsstraat

is vanaf 4 oktober de stationsparking (enkel nog P1) alleen nog maar bereikbaar via de kant watertoren, St.-gertrudisstraat en Pepijnstraat.

- Wegomlegging donderdagmarkt De wegomlegging van de donderdagmarkt richting station

vanaf het gendarmerieplein loopt via de Bovenpoortstraat, Bondgenotenlaan en/of Interleuvenlaan.

Voor meer info over de werken en de aangepaste verkeerssituatie kan je altijd terecht bij de stad Landen, via [email protected] of tel. 011 88 03 22.Actuele info vind je op www.landen.be.

Page 16: Licht op Landen Okt-Nov 2010

SPORT

Feest in het zwembad

16

Het stedelijk zwembad organiseert regelmatig “Feest in het zwembad”, nl. activiteiten voor verschillende doelgroepen die minstens één keer per trimester plaatsvinden. Zo hebben wij onze jongste zwemmertjes extra verwend tijdens de zomermaanden en kregen ze op 7 juli en 4 augustus een lekker ijsje na het zwemmen. Op 28 juli hadden de kinderen heel wat plezier op de trampoline en de “banaan” die voor de gelegenheid gehuurd werden. als grote afsluiter van de zomervakantie werd er op 31 augustus een heuse “ijsberg” te water gelaten. meer dan 100 kinderen hebben zich op deze ijsberg mogen uitleven! Ook de ouders reageerden enthousiast en sommigen waagden zich zelf ook aan de klimpartij. Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is!

De volgende activiteit in het kader van “Feest in het zwembad” zijn de zwembaddagen eind november, in samenwerking met ISB (Vlaams instituut voor sportbeheer en recreatiebeleid vzw).

meer info en het uitgebreide programma van de zwembaddagen vind je vanaf 1 oktober op www.landen.be. nu reeds kan je terecht op www.isbvzw.be voor spelletjes met Karel de Krokodil die ook ons zwembad zal bezoeken tijdens de zwembaddagen.

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten in het zwembad? Mail dan je naam, adres, gsm-nummer door naar [email protected] met vermelding “zwembad” als onderwerp.Wij verwittigen je dan tijdig via sms.

Nog een warme oproep!Heb jij nog leuke ideetjes rond spelletjes of spelmateriaal in het zwembad? laat het ons dan weten [email protected] of bel 011 83 20 18 en wie weet beleef je het binnenkort in het zwembad van landen?

Het stedelijk zwembad van landen doet ook mee, meer info over het programma kan je vinden op www.landen.be vanaf 1 oktober.

neem ondertussen alvast een kijkje op www.zwembaddagen.be en speel mee met Karel de Krokodil!

Page 17: Licht op Landen Okt-Nov 2010

SPORT

Openingsuren stedelijk zwembad Landen tijdens de herfstvakantie (van 1 tot en met 5 november)

Op woensdag wordt er spelmateriaal in het water gelegd.Op donderdag zijn er om 16 en 17 uur twee banen voorzien voor senioren.

Sluitingsdagen stedelijk zwembad oktober-november

maandag 1 november 2010 - allerheiligenDinsdag 2 november 2010 - allerzielenDonderdag 11 november 2010 - wapenstilstandmaandag 15 november 2010 - feest van de dynastie

ZwEmBaD gEBRUIK SaUna

maandag 1/11 gesloten

Dinsdag 2/11 gesloten

woensdag 3/11 9 - 12 uur dames

14 - 20 uur dames

Donderdag 4/11 10 - 12 uur dames

14 - 22 uur dames

Vrijdag 5/11 10 - 12 uur heren

14 - 22 uur heren

Zaterdag 6/11 10 - 12 uur heren

14 - 18 uur dames

Zondag 7/11 9 - 9.30 uur(enkel trimzwemmen)

heren

9.30 - 12.30 uur heren

17

Kleuterhappening Woensdag 3 november 2010van 14 tot 16 uur

Praktische info- voor kleuters van ± 3 tot 6 jaar onder

begeleiding van een ouder- aangepast schoeisel verplicht

WaarTurnzaal gemeenteschool, laarstraat 21 - 3400 neerwinden

KostprijsDeze happening wordt gratis aangeboden door de sportdienst.

Meer info: Stedelijke sportdiensttel. 011 83 20 18 e-mail [email protected]

Een samenwerking tussen de stedelijke sportdienst landen en de provincie Vlaams-Brabant.

Sportnamiddag voor seniorenDonderdag 14 oktober 2010Stedelijk sportcomplex, Sportlaan 1 te 3400 Landen

Praktische infovanaf 12.30 uur: ontvangst deelnemers13 uur: start activiteiten (dans, fitball, spinning, aquagym, zwemmen, seniorenfitness, pilates, petanquetornooi, wandeling, begeleide wielertoeristentocht, begeleide recreatieve fietstocht, volksspelen)15.30 uur: afsluiting met taart inschrijven vóór 8 oktober 2010deelnameprijs: 3 euro (een halve dag sporten, drankbonnetje, stuk taart en verzekering inbegrepen)

Info en inschrijvingenStedelijke sportdienst, Sportlaan 1 te 3400 Landen tel. 011 83 20 18 – e-mail [email protected]

Page 18: Licht op Landen Okt-Nov 2010

mIlIEU

18

Infoavond “Isoleren van hellende en platte daken“maandag 25 oktober 2010aanvang: 20 uurlocatie: stadhuis landen - collegezaalgratis deelname voor iedereen!

Een goed geïsoleerd dak vormt de basis van een energiezuinige woning.warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook de meeste warmte door het dak. Daarom is een goede dakisolatie een absolute must. maar een dik isolatiepakket alleen is niet voldoende, een correcte plaatsing is even belangrijk.

Isoleren is dus de boodschap! Tegen 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen immers energiezuinig zijn: voorzien van een goede dakisolatie, hoogrendementsglas en een condensatieketel! nooit waren er zoveel premies beschikbaar om je dak te isoleren. En toch lekken vele honderdduizenden woningen energie én geld. misschien ook jouw woning? met de extra Vlaamse dakisolatiepremie van 500 euro die vorig jaar werd ingevoerd, is de investering vaak al op één à twee jaar terugverdiend. Stel je investeringen dus niet langer uit want met de winter voor de deur kan je onmiddellijk genieten van een verbeterd comfort.

Tijdens de infoavond ‘isoleren van hellende en platte daken’ wordt er dieper ingegaan op de verschillende mogelijkheden om een hellend dak te isoleren en de verdere inrichting van de zolder. Ook zoldervloerisolatie komt aan bod als alternatief voor het isoleren van dakvlakken. Vervolgens wordt er bekeken hoe platte daken efficiënt geïsoleerd kunnen worden.

wil je nog een stapje verder gaan? Denk dan eens na over fotovoltaïsche panelen of een warmtepomp.

Infoavond “Toepassingen van zonne-energie”maandag 22 november 2010aanvang: 20 uurlocatie: stadhuis landen - collegezaalgratis deelname voor iedereen!

Door de stijgende energieprijzen wordt zonne-energie steeds interessanter. In hoeverre de zon je verwachtingen kan inlossen en waarom je hernieuwbare energie en zonne-energie in het bijzonder zou moeten toepassen komt uitgebreid aan bod tijdens deze infosessie. Je komt te weten welk aandeel van je energieverbruik kan overgenomen worden door de zon en welke toepassingen er bestaan. Er wordt tevens berekend hoeveel energie je kan besparen en welke financiële besparing dit oplevert.

Infoavond “Warmtepompen voor woningverwarming”donderdag 9 december 2010aanvang: 20 uurlocatie: stadhuis landen - collegezaalgratis deelname voor iedereen!

Steeds meer gezinnen zoeken alternatieven voor fossiele brandstoffen. Een warmtepomp kan zo’n alternatief zijn, maar wat zijn de gevolgen daarvan? Hoe werkt een warmtepomp en kan een warmtepomp elk gebouw verwarmen? De werkwijze, de verschillende systemen, het energieverbruik, dat alles wordt besproken tijdens deze infoavond.

Dienst Leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail milieu@landen. be

Oktober,maand van de

energiebesparing!

Page 19: Licht op Landen Okt-Nov 2010

mIlIEU

Breng je gebruikte frituurolie naar het containerpark en win een fiets!

19

Tussen 1 en 31 oktober organiseert Valorfrit in samenwerking met Ecowerf de “Grote Inzamelmaand”. Breng in oktober je gebruikte frituurolie of -vet naar het containerpark en wie weet win jij wel één van de tien fietsen ter waarde van 1.600 euro! Of een gloednieuwe friteuse en andere schitterende prijzen!

Breng je gebruikte frituurolie naar het containerpark en win!Breng tijdens de “grote Inzamelmaand” in oktober zeker een bezoekje aan het containerpark. Per liter gebruikte frituurolie of -vet die je correct binnenbrengt, krijg je één tombolabiljet. Dus hoe meer frituurolie je binnenbrengt, hoe meer kans je hebt om te winnen! Op het tombolabiljet vind je een unieke code. Verstuur deze code per sms naar 6019 of geef ze in op www.valorfrit.be/inzamelmaand. met een beetje geluk win jij een prachtige prijs. Elk tombolabiljet is ook voorzien van een kortingsbon. Die kan je gebruiken bij je volgende aankoop van olie of vet.

Nog een goede reden om mee te doen!Frituuroliën of -vetten die in het milieu terechtkomen, veroorzaken heel wat schade. alle gebruikte frituuroliën en -vetten die correct worden ingezameld via het containerpark, kunnen nuttig worden gerecycleerd én hergebruikt. Dus niet alleen jij wint erbij, maar ook het milieu!

Zo vang je gebruikte frituurolie of -vet op voor recyclage!- neem een geschikte fles: gebruik de oorspronkelijke verpakking

of een andere plastic fles.- laat de gebruikte frituurolie of fondueolie volledig afkoelen

alvorens ze met behulp van een trechter in de fles te gieten.- Frituurvet laat je afkoelen tot minder dan 40° voor je het met

behulp van een trechter in de fles kan gieten.- Breng de flessen met gebruikte frituurolie, fondueolie of

frituurvet naar het containerpark in landen.

Voor meer informatie over de grote inzamelmaand en voor het volledig wedstrijdreglement kan je terecht op www.valorfrit.be/inzamelmaand.

Duurzame ontwikkeling

Duurzame ontwikkeling is een abstract begrip, dat we op duizend en één manieren kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Duurzame ontwikkeling draait om respect voor de medemens, in België én in de rest van de wereld, voor de natuur en de draagkracht van de aarde, voor de huidige generatie maar ook voor onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, ... Duurzame ontwikkeling wil de ontwikkeling van onze planeet in goede banen leiden.

Enkele voorbeelden - Het regenwoud bevat een enorme rijkdom aan

planten die dagelijks zorgen voor nieuwe medicijnen. Ongecontroleerde houtkap zorgt er echter voor dat de wouden in een recordtempo verdwijnen. als wij willen dat ook onze kinderen nog kunnen genieten van de vele voordelen die de mens uit het regenwoud haalt, dan moet er dringend werk gemaakt worden van de bescherming van het regenwoud. Koop daarom houtproducten met FSC-label!

- Olie- en gasvoorraden worden steeds schaarser, wat leidt tot dure brandstofprijzen. Om onze huidige levensstandaard te kunnen handhaven moeten wij nu kiezen voor alternatieve energiebronnen (windenergie, zonne-energie, waterkracht, …) en meer energiezuinige apparaten.

- Zonder water kunnen we niet leven. Ons bestaan en onze economische activiteiten zijn volledig afhankelijk van deze kostbare hulpbron. Ondanks het grote belang van water in ons leven gaan we er nog steeds te onzorgvuldig en respectloos mee om. Drinkbaar water wordt te vaak verspild en vervuild.

wil jij in je eigen omgeving meewerken aan duurzame ontwikkeling? Dat kan! Op de volgende website vind je heel wat interessante tips om duurzamer te leven: www.vodo.bewww.fairtrade.be

“De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht.” mahatma gandhi

Page 20: Licht op Landen Okt-Nov 2010

mIlIEU

Kiezen voor streekeigen groenis kiezen voor kwaliteit!

met streekeigen bomen en struiken sluit je tuin naadloos aan met het landschap in onze streek. Vogels, vlinders, egels, … voelen zich thuis in jouw tuin. Zelf heb je echter ook baat bij streekeigen groen in plaats van uitheemse soorten, al was het maar omdat het goedkoper is. Bovendien groeit het niet alleen sneller maar gaat het ook langer mee. Het is immers beter aangepast aan ons klimaat en beter bestand tegen ziektes en plagen. maar veel mensen en vooral kinderen weten niet meer wat hier van nature thuis hoort.

Om van je tuin geen exotisch eiland te maken kun je op zijn minst je haag of afsluiting uit streekeigen soorten samenstellen. Soorten van bij ons -zoals beuk en haagbeuk- groeien mooi dicht en taxus blijft zelfs groen! andere soorten bieden dan weer ieder seizoen iets nieuws: ‘s winters kale takken waar de zon doorheen kan, bloesem in de lente, ‘s zomers groen en in het najaar vruchtjes en herfsttinten. met gratis vogels en vlinders er bovenop!

waarom plant je geen streekeigen boom om je tuin nog aantrekkelijker te maken? nog leuker is natuurlijk een gemengd bosje, om een kaal hoekje op te vullen, om een lelijk uitzicht te camoufleren of gewoon om meer natuur te krijgen. andere mogelijkheden zijn: een houtkant, een knotbomenrij, een struikenborder…

Mogen en niet mogenDe wet spreekt een woordje mee als het over planten langs perceelsranden gaat:- op een perceelsgrens mag alleen geplant worden als de buur

ermee akkoord gaat • je legt dat best vast in een schriftelijke overeenkomst.- hagen die niet gemeenschappelijk zijn moeten 50 cm van de

grens staan- hoogstammige bomen moeten 2 m van de grens staan- bosaanplanting mag niet op minder dan 6 m van

landbouwgrond (op het gewestplan).

we zetten de voordelen van inheemse soorten even op een rij:- streekeigen bomen en struiken zijn vaak goedkoper - ze groeien beter en hebben een langere levensduur - ze zijn beter bestand tegen ons klimaat - ze zijn minder vatbaar voor allerlei ziekten en plagen- ze trekken heel wat diersoorten aan zoals vlinders en egels- ze zorgen voor een mooi wisselend kleurenpalet.

Volgende soorten zijn aan te raden in onze streek:

BOMENBeuk (Fagus sylvatica)Boswilg (Salix caprea)gewone es (Fraxinus excelsior)gewone vlier (Sambucus nigra)gladde iep (Ulmus minor)grauwe wilg (Salix cinerea)Haagbeuk (Carpinus betulus)Ratelpopulier (Populus tremula)Ruwe berk (Betula verrucosa)Schietwilg (Salix alba)Spaanse aak (acer campestre)wilde peer (Pyrus communis)wintereik (Quercus petraea)winterlinde (Tilia cordata)Zachte berk (Betula pubescens)Zoete kers (Prunus avium)Zomereik (Quercus robur)Zwarte els (alnus glutinosa)

STRUIKENBrem (Cytisus scoparius)Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna)gelderse roos (Viburnum opulus)Hazelaar (Corylus avellana)Hondsroos (Rosa canina)Hulst (Ilex aquifolium)mispel (mespilus germanica)Sleedoorn (Prunus spinosa)Sporkehout of vuilboom (Frangula alnus)Taxus (Taxus baccata)Vlier (Sambucus nigra)Vogelkers (Prunus padus)wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)wilde liguster (ligustrum vulgare)wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)Rode kornoelje (Cornus sanguinea)

De beste periode voor het planten met blote wortel is tussen november en december. De planten hebben nog enkele maanden tijd om zich goed te “zetten” voor de sapstroom terug op gang komt. Het ideale plantweer is zacht en vochtig weer. Bij extreme vorst kan je niet planten.

20

Page 21: Licht op Landen Okt-Nov 2010

mIlIEU

De stad landen subsidieert de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen. Zoals de naam het zegt, gaat het om kleinschalige landschapsstructuren in open ruimte: een bomenrij, een houtkant, een heg, een drinkpoel… Beplantingen of onderhoudswerken die worden uitgevoerd op huiskavels van woningen of bedrijfsgebouwen en die gelegen zijn binnen een straal van 100 m rondom een vergund gebouw komen niet in aanmerking. Voor natuurgebied, parkgebied en buffergebied wordt deze straal beperkt tot 50 m. Het subsidiereglement kun je aanvragen bij de dienst leefmilieu en landbouw of downloaden via de website www.landen.be onder de rubriek milieu, zie premies en subsidies.

21

Page 22: Licht op Landen Okt-Nov 2010

mIlIEU

Bossen sparenmet

Foto: FSC Belgium

22

Page 23: Licht op Landen Okt-Nov 2010

mIlIEU

Foto: greenpeace

23

Elk jaar gaan er zo’n 13 miljoen hectaren bos verloren. Dat is één voetbalveld om de twee seconden! Door mijnbouw, palmolie, veeteelt, houtnijverheid en papierindustrie verliezen we elk jaar vier keer de oppervlakte van België. Bovendien verdwijnen niet alleen de bomen maar ook heel wat zoogdieren en vogels waaronder tijgers, olifanten, ara’s.

Het is dus hoog tijd om er iets aan te doen! En ook jij kan hieraan meehelpen, nl. door steeds voor producten met het FSC-label te kiezen voor al je hout- en papieraankopen.

Toch is hout een zeer ecologische en hernieuwbare grondstof en te verkiezen boven toepassingen in kunststof of metaal, zoals PVC en aluminium. De voorwaarde is wel dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en plantages, waarbij geen kaalkap of bodemverwoesting veroorzaakt wordt.

FSC, dé garantie voor verantwoord bosbeheerFSC staat voor Forest Stewardship Council (vrij vertaald ‘Raad voor goed Bosbeheer’). Het is een internationale organisatie die duurzaam bosbeheer aanmoedigt. FSC stelt wereldwijd strenge regels op voor bosbeheer, die de basis zijn voor haar controlesysteem. als boseigenaren zich aan de FSC-afspraken houden kan hun bos worden gecertificeerd, en kunnen ze hout met het ‘FSC-label’ verkopen. nadien worden ook de verdere verwerkers gecontroleerd en gecertificeerd, zodat het hout gevolgd wordt doorheen de hele handelsketen.

FSC is uniekFSC is echt een uniek systeem omdat het er in slaagt om alle belanghebbenden evenwichtig te verenigen. De FSC-regels stellen dan ook strenge eisen zowel op ecologisch, sociaal als op economisch vlak. FSC wordt ondersteund door alle grote milieuorganisaties (waaronder het wwF), sociale bewegingen (noord-zuid organisaties, vakbonden), en de economische sector (papier- en houtproducenten). Enkel zo kunnen we onze bossen veilig stellen voor de toekomst, en dit in al hun aspecten.

Steeds meer FSC-bossenwereldwijd dragen al meer dan 100 miljoen hectaren bossen - zowel tropische als niet tropische - het FSC-keurmerk. Deze FSC-bossen zijn verspreid over de hele wereld, gaande van de tropen tot het hoge noorden. Ook in ons land zijn er reeds zo’n 10.000 hectaren FSC-bos verspreid, en de oppervlakte blijft toenemen.

Het stadsbestuur wil voor haar landense openbare bossen - het Industriebos te landen, het OCmw-bos te wange, het bos op Steps en het Zevenbronnenbos te walshoutem - ook het FSC-label behalen en diende daarvoor een aanvraag in. Het landens (uitgebreid) bosbeheerplan dient daarbij als leidraad voor een lokaal duurzaam bosbeheer.

Groter aanbodOndertussen hebben al meer dan 350 Belgische bedrijven uit de hout- en papiersector, zoals houthandelaars, schrijnwerkers, papierhandelaars en drukkerijen hun FSC-certificaat gehaald. En ook bij diverse doe-het-zelfzaken en warenhuizen kan je FSC-gelabelde producten kopen. Het aanbod FSC-gelabelde producten zit dus sterk in de lift.

Wat kun je doen?Ook jij kunt je steentje bijdragen aan duurzaam bosbeheer, door bij al je aankopen van hout- en papierproducten te kiezen voor het FSC-label. want hoe groter de vraag naar papier en hout met een FSC-label, hoe meer bosbeheerders gestimuleerd worden om hun bossen duurzaam te beheren.

Waarop letten?afgewerkte producten, zoals een tuinmeubelset of een pak FSC-gelabeld printpapier, dragen doorgaans een FSC-logo. Dit logo kan op diverse manieren worden aangebracht, als afzonderlijk etiket of bijgedrukt op de verpakking. Hierdoor is het voor de consument makkelijk uit te maken welk product nu juist afkomstig is uit een duurzaam beheerd FSC-bos.

Het FSC-logo bestaat in een aantal verschillende varianten, zowel naar uitzicht als op vlak van inhoud. Op vlak van uitzicht kan een logo verticaal, horizontaal en in verschillende kleuren staan afgebeeld.

1. FSC Mixed Sources: geeft aan dat een product een minimum percentage FSC-grondstoffen heeft, aangevuld met gerecycleerd of gecontroleerd materiaal. Een FSC mixed Sources-label tref je vaak aan op papierproducten en samengestelde producten.

2. FSC 100% (of FSC Pure): geeft aan dat een product volledig vervaardigd is uit een FSC-gecertificeerd product.

3. FSC Recycled: geeft aan dat een product gemaakt is uit 100% post consumer gerecycleerd materiaal. wordt voornamelijk gebruikt voor papierproducten.

meer info vind je terug op de website van FSC België, www.fsc.be. Hier kun je ook doorklikken naar de online leveranciersgids, zodat je FSC-gecertificeerde bedrijven uit de buurt kan vinden.

wil je meer weten over het duurzaam beheer van onze landense bossen? Kom dan eens langs bij onze milieudienst!

Dienst Leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail [email protected]

Page 24: Licht op Landen Okt-Nov 2010

EVEnEmEnTEn

Evenementenkalenderoktober-november 2010

Woensdag 6 oktober 2010 – Sierkussen met verschillende technieken

andere data: woensdag 20 oktober, woensdag 3 en 17 november 2010Plaats: lindenhofUur: 19.30 uurOrg.: KVlV OverwindenInfo: gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

Woensdag 6 oktober 2010 – Seniorenfeest met optredens van Wendy Van Wanten, clown Rocky en accordeonist Cliff

Plaats: stadshalUur: vanaf 14 uurOrg.: S-plus en FSmBInfo: gino Debroux, 0495 514 564, Eddy Vandenbosch, 0475 304 190

Donderdag 7 oktober 2010 – Keramiek

Plaats: gc amfiUur: 20 uurOrg.: TresartesInfo: Hilda Poleunus, 0477 289 155

Zondag 10 oktober 2010 – St.-Hubertusviering: eucharistieviering met wijding van de dieren, menrallye

Plaats: weide van Hubert Petitjean + lindenhofUur: van 8 tot 18 uurOrg.: Rij- en menvereniging Pepijn van landenInfo: Hubert Petitjean, 011 88 13 88

Maandag 11 oktober 2010 – Creatieve reeks: peyoto

andere data: maandag 25 oktober en maandag 8 november 2010Plaats: pastorij waasmontUur: 19.30 uurOrg.: KaV waasmont, walsbets, wezerenInfo: Elza Vandijck, 011 88 52 70

Donderdag 14 oktober 2010 – Bloemschikken, creaties voor binnen en buiten

Plaats: KVlV-lokaalUur: 19.30 uurOrg.: KVlV walshoutemInfo: Ria Franken, 011 88 26 23

Zondag 17 oktober 2010 – Wandeling (ca. 18 km) door het heuvelachtig terrein in en boven de vallei van de Maas

Plaats: afspraak kerk ProfondevilleUur: 9.15 uurOrg.: Touring landenInfo: marinus nelissen, 0479 95 74 75

Donderdag 4 november 2010 – Beeldhouwen (begeleid door Frans Matthee)

Plaats: gc amfiUur: 20 uurOrg.: TresartesInfo: Hilda Poleunus, 0477 289 155

Van zaterdag 6 tot zondag 14 november 2010 – Tentoonstelling “1940 – 70 jaar later”

Plaats: gc amfiOrg.: landense militariavriendenInfo: Johan Vangoetsenhoven, 0475 87 20 72

Zaterdag 6 november 2010 – Halloweentocht

Uur: van 19 tot 23 uurOrg.: Jeugd Rode Kruis Info: [email protected], 0494 66 06 75

Zondag 7 november 2010 – Wandel-mee tocht

afstanden 4, 7, 12, 21 km – inschrijving 0,75 euroPlaats: start en aankomst pc attenhovenOrg.: wandelclub De leeuwerikInfo: Oscar lalman, 0476 35 56 67

Dinsdag 9 november 2010 – Kookreeks: een kilootje minder

andere data: ook op dinsdag 16, 23 en 30 november en op dinsdag 7 december 2010Plaats: pastorij waasmontUur: 13.30 uurOrg.: KaV waasmont, walsbets, wezerenInfo: marleen Smets, 011 88 14 60

Woensdag 10 november 2010 – Kookles

Plaats: lindenhofUur: 19.30 uurOrg.: KVlV OverwindenInfo: gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

Zaterdag 13 november 2010 - “Bijblijven”, een blijspel geschreven door Emile Lotz

andere data: 19 en 20 november 2010Plaats: Tiendschuur te laarUur: 20 uurVoorverkoop: 5,5 euro, kassa 7 euroOrg.: Toneelkring ExodusInfo en kaarten: 011 88 39 18

Zaterdag 13 november 2010 – Kaas, wijn en gezang

Plaats: zaal alkazaarUur: 20 uurOrg.: Singhet ende weset VroInfo: www.sewv.be, andré lenaerts,0476 275 237

Donderdag 18 november 2010 – Kookles: samen met een vegetariër aan tafel

Plaats: KVlV-lokaalUur: 19.30 uurOrg.: KVlV walshoutemInfo: Ria Franken, 011 88 26 23

Vrijdag 19 november 2010 – Infoavond: hulp- en dienstverlening OCMW

Plaats: Sociaal HuisUur: 19 uurOrg.: Curieus landen, Ingrid Vanrutten, 0478 661 325Sociale dienst OCmw landen, 011 69 05 00

Zaterdag 27 november 2010 – Herfstconcert met gastoptreden van Casino Tongeren

Plaats: zaal alkazaarUur: 20 uurOrg.: ConcertbandInfo: www.concertbandlanden.be

Zaterdag 27 en zondag 28 november 2010 – Wereldmarkt: geschenkenbeurs, optreden

Plaats: stadshalUur: zaterdag van 18 tot 22 uur en zondag van 14 tot 18 uurOrg.: gROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking)Info: [email protected]

Donderdag 2 december 2010 – Moderne kant

Plaats: gc amfiUur: 20 uurOrg.: TresartesInfo: Hilda Poleunus, 0477 289 155

24