Licht op Landen oktober 2013

24
Stadsmagazine Landen | Editie oktober 2013 Landen heet nieuwe inwoners hartelijk welkom!

description

Licht op Landen oktober 2013

Transcript of Licht op Landen oktober 2013

Page 1: Licht op Landen oktober 2013

Stadsmagazine Landen | Editie oktober 2013

Landen heet nieuwe inwoners

hartelijk welkom!

Page 2: Licht op Landen oktober 2013

ACTUEEL

2

Openingsuren administratief centrum

Elke werkdag van 8.30 tot 12 uur, op woensdag ook van 13.30 tot 16.30 uur.De loketten van Burgerzaken & Bevolking en Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw blijven op woensdag open tot 19.30 uur.

tel. 011 88 03 00 - www.landen.be

Het administratief centrum is gesloten opvrijdag 1 november 2013: Allerheiligenmaandag 11 november 2013: Wapenstilstandvrijdag 15 november 2013: Feest van de Dynastie

Wij zijn [email protected] [email protected]@landen.be [email protected]

Volg ons ook op Facebook (stadsbestuur Landen)

Ken je onze gratis sms-service? Wil jij via sms op de hoogte blijven van onze activiteiten? Wil jij korte dringende nieuwsberichten ontvangen? Schrijf je dan in op deze gratis service via [email protected]

Openingsuren Sociaal Huis

Elke werkdag van 8.45 tot 16.45 [email protected] - 011 69 05 00

De sociale dienst van het OCMW is gesloten op woensdag 16 oktober.Er is geen zitdag in Neerwinden en Walshoutem op woensdag 30 oktober. Het Sociaal Huis is gesloten op vrijdag 1 november 2013: Allerheiligenmaandag 11 november 2013: Wapenstilstandvrijdag 15 november 2013: Feest van de Dynastie

Heb jij onlangs nieuwe ramengeplaatst of het glas vervangen? Wist je dat één aanvraag je tweepremies oplevert?Vraag met jouw factuur van hoogrendementsglas de premie aan bij de netbeheerder Infrax. Je hebt niet alleen recht op de premie van Infrax, jouw aanvraag wordt ook automatisch doorgestuurd naar de provincie Vlaams-Brabant.

De premies gelden voor eigenaar-bewoner, huurder en eigenaar-verhuurder.Voor alle premievoorwaarden, bedragen, aanvraagformulieren en verdere info kan je terecht op− www.beterwonenaandegete.be− www.infrax.be− www.vlaamsbrabant.be− www.wonenvlaanderen.be− of kom gewoon langs op het wooninfopunt in het Sociaal Huis:

[email protected]

Wooninfopunt Landen:Sociaal Huis, 011 69 05 45woensdag en donderdag: 8.30 - 12 uurDeskundige Woonbeleid:Marjan Hofmans, 011 69 05 [email protected]

met de steun van Wonen Vlaanderen en provincie Vlaams-Brabant

Opgelet! Je hebt misschien ook recht op de renovatiepremie of verbeteringspremie van Wonen Vlaanderen.

Page 3: Licht op Landen oktober 2013

3

ACTUEEL

gratis infoblad van de stad LandenLicht op Landen verschijnt 10 keer per jaar

Werkten mee aan dit nummer:

Toon Bronckaers, Edith De Jonghe, Johan De Rocker, Tinneke De Ron, Vanessa

Donati, Liesbeth Heyns, Marjan Hofmans, Els Jammaer, Lieve Joseph, Nelly

Lenaerts, Gert Marchoul, Frank Petitjean, Laure Roussel, Leen Van den Heuvel,

Ingrid Vandevelde, Simon Vanrutten

Redactieraad:

Gino Debroux, Iris Vander Schelde, Leon Ignoul, Laure Roussel, Ingrid

Vandevelde

Ontwerp, realisatie, en druk:

CoMMçA - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:

Jan Brouckmans - www.janbrouckmans.be

Verantwoordelijke uitgever:

Iris Vander Schelde, schepen van Communicatie

Stad Landen - Stationsstraat 29 - 3400 Landen - tel. 011 88 03 00

www.landen.be - [email protected]

Aan teksten in “Licht op Landen” kan geen rechtskracht worden ontleend.

Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden

zonder schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Licht op Landen wordt gedrukt

op fsc-papier.

Subsidies handelskernversterkende maatregelen

De provincie Vlaams-Brabant reikt jaarlijks subsidies uit voor goede projecten rond handelskernversterkende maatregelen.Net zoals vorig jaar maakt ook de dienst Lokale Economie van de stad Landen hier gretig gebruik van. Dit jaar ontvangen we maar liefst 18.500 euro subsidies. Die worden besteed aan een nieuwe beplanting voor de Stationsstraat, bestickering van leegstaande handelspanden en hulp aan startende handelaars in de vorm van een startersondersteuning.

dienst lokale economiee-mail [email protected]

De voormalige militaire site EMI22 heet voortaan Domein ’t ParkMet ingang van 1 september 2013 wordt er een tarief vastgesteld op het gebruik van de loods E (afgekort de loods) op de site “’t Park”. De tarieven zijn verschuldigd door de aanvrager.

De loods bestaat uit twee delen gescheiden door een betonnen muur:- deel A: één compartiment met een oppervlakte van 576 m- deel B: met een oppervlakte van 1152 m2, opdeelbaar in twee

compartimenten met elk een vloeroppervlakte van 576 m2

Het gebruik van de loods impliceert het gebruik van de aparte sanitaire blok.

Reservatie van de loods gebeurt bij de dienst vrije tijd.

dienst vrije tijdtel. 011 88 03 16/17e-mail [email protected]

Wachtdiensten

Dokter van wacht

In Landen kan je de dokter van wacht bereiken via het centrale telefoonnummer 011 88 69 88.

Apotheek van wacht

De apotheek van wacht in jouw buurt vind je via www.apotheek.be of bel naar0900 10 500.

Tandarts van wacht

Voor de tandarts van wacht in jouw buurt bel je naar 0903 399 69.

Wachtdienst thuisverpleging

Voor meer info rond de wachtdiensten vanthuisverpleging bel je naar 070 222 678.

Dr. Taffeiren en Dr. Vander Schelde (tel. 011 88 34 93) zijn afwezig van donderdag 7 november tot en met zaterdag 16 november 2013.

Page 4: Licht op Landen oktober 2013

ACTUEEL

4

Vacature stad Landen

Poetsvrouw/-man (wervingsreserve)

Het stadsbestuur van Landen is op zoek naar gemotiveerde kandidaten voor de tijdelijke deeltijdse/voltijdse betrekking van poetsvrouw/-man in contractueel (of gesco) dienstverband, en dit met het oog op de aanleg van een wervingsreserve (voor vervangingsopdrachten en opdrachten van bepaalde duur < 2 jaar).

FunctieDe poetsvrouw/-man maakt deel uit van de schoonmaakploeg(en) en werkt onder de directe (dagelijkse) leiding van de dienstverantwoordelijke (op de toegewezen standplaats), alsook onder de algemene leiding van het diensthoofd Personeelsaangelegenheden. Door het uitvoeren van het poetsonderhoud in stadsgebouwen staat hij/zij mee in voor een nette, hygiënische en gezellige leef- en werkomgeving. Hij/zij verleent ook assistentie bij de organisatie van recepties, feestelijkheden, …

Profiel, o.a.- kennis hebben van onderhoudsmaterialen, -producten en

-technieken- zelfstandig én in teamverband kunnen werken- zin hebben voor orde, hygiëne en stiptheid- flexibel zijn- bereid zijn om bij gelegenheid te werken buiten de normale

arbeidsuren (’s avonds en in het weekend).

Bijzondere vereisten, o.a.- geen diplomavereiste, maar wel voldoen aan de algemene

toelatings- en aannemingsvoorwaarden- voor een gesco-betrekking: op datum van aanwerving voldoen

aan de voorwaarden om als gesubsidieerde-contractant tewerkgesteld te worden; dit kan nagevraagd worden bij het regionaal kantoor van de VDAB (voor het arrondissement Leuven: VDAB, Diestsepoort 6 bus 63 te 3000 Leuven - tel. 016 29 86 14)

- slagen voor een selectieprocedure (een mondelinge en een praktische proef), die allicht in de derde week van oktober 2013 zal plaatsvinden; de geslaagde kandidaten worden opgenomen in een wervingsreserve voor de duur van één jaar (eenmaal verlengbaar).

Aanbod- een brutosalaris van min. 10,78 euro en max. 13,47 euro per

uur, of van min. 887,97 euro tot max. 1.109,13 euro per maand (voor een halftime opdracht); naast een eventuele periode van tewerkstelling bij een andere overheid kan max. tien jaar relevante beroepservaring opgedaan in de privé-sector of als zelfstandige worden meegerekend voor de geldelijke anciënniteit

- maaltijdcheques, recht op een aanvullend pensioen, fietsvergoeding en gratis openbaar vervoer (woon-werkverkeer), gratis gebruik van stedelijke infrastructuur (zwembad, visvijver), gratis bibliotheekabonnement

- aanstelling en indiensttreding in geval van een tijdelijke vacature (vervangingsopdracht of een betrekking waarvan de duur tot maximum twee jaar beperkt is).

Interesse?Heb je interesse voor deze betrekking, zend dan jouw kandidatuur (met het ingevuld inschrijvingsformulier) per brief naar het college van burgemeester en schepenen, Stationsstraat 29 te 3400 Landen. De kandidaturen moeten toekomen uiterlijk op woensdag 9 oktober 2013.

dienst personeelsaangelegenheden tel. 011 88 03 06e-mail [email protected].

Page 5: Licht op Landen oktober 2013

5

ACTUEEL

Gratis sms-dienst

Het stadsbestuur van Landen doet zijn best om jullie goed en tijdig te informeren.Wij houden je via een gratis sms’je graag op de hoogte van diverse leuke activiteiten of dringende nieuwsfeiten zoals bijvoorbeeld een gratis filmvoorstelling, problemen met de ophaling van het huisvuil, een oproep om bloed te geven, een straat die plots is afgesloten, …

Deze sms-dienst is een handig hulpmiddel om snel te communiceren met onze inwoners, zeker in noodsituaties. Bij de recente brand op het industrieterrein konden wij iedereen die op deze gratis sms service is ingeschreven onmiddellijk aanraden om ramen en deuren te sluiten. Via verschillende sms’jes werden de inwoners op de hoogte gehouden van het verloop van de brand.

Wil jij voortaan ook via sms geïnformeerd worden door het stadsbestuur?Het enige wat je moet doen is ons je naam, gsm-nummer en adres bezorgen en wij doen het nodige!

Bezoek ook regelmatig onze website www.landen.be of vind ons terug op Facebook!Vragen, meldingen, problemen signaleer je best niet via Facebook. Stuur dan liever een mailtje naar [email protected] met duidelijke vermelding van je naam, adres en contactgegevens. Zo kunnen onze diensten je beter verder helpen en eventueel contacteren voor verdere vragen.

dienst communicatietel. 011 88 03 18e-mail [email protected]

Huisvuilzakken, PMD-zakken, containerparkkaarten en stickers voor de GFT-bak zijn aan dezelfde prijs te koop in verschillende Landense winkels.

Je hebt op zaterdag je auto volgeladen met allerlei spullen voor het containerpark tot je er plots aan denkt dat je geen containerparkkaart meer hebt! Wat nu, het stadhuis is gesloten… Geen probleem, je koopt je containerparkkaart gewoon in de winkel!

Volgende handelszaken verkopen huisvuil- en PMD-zakken, containerparkkaarten en stickers voor de GFT-bak:- Decoratie Vandevelde, Stationsstraat 44, 3400 Landen- Press Shop, Stationsstraat 128, 3400 Landen- Sinte Gitter dierenvoeding, St.-Gittersplein 1, 3400 Landen- Suman dag- en nachtwinkel, Stationsstraat 123, 3400 Landen- AVEVE tuincentrum, Hannuitsesteenweg 109, 3400 Landen- Buurtwinkel Bollen, St.-Lambertusstraat 37, 3401 Walshoutem- Louis Delhaize, A. Robijnsstraat 14, 3404 Attenhoven- Bakkerij Evi Pardon, Neerwindenstraat 24, 3400 Neerwinden- Colruyt, Fabriekstraat 21, 3400 Landen- GB Partner, Postlaan 6, 3400 Landen (enkel verkoop van PMD-

en huisvuilzakken).

dienst burgerzakentel. 011 88 03 28/29e-mail [email protected]

Ken je ons webloket al? Zo zijn we 24/24 en 7/7 bereikbaar!

Wist je dat wij over een uitgebreid webloket beschikken?Dat bovendien heel handig in gebruik is?Wist je dat je een aantal attesten gewoon vanuit je luie zetel kan aanvragen?Of je inschrijving voor sportlessen kan regelen wanneer jij er even tijd voor hebt?

Neem een kijkje op www.landen.be en klik op webloket om de mogelijkheden te ontdekken.Je kan kiezen uit een aanvraag met je elektronische identiteitskaart (dan moet je wel een kaartlezer hebben) of een aanvraag via je rijksregisternummer (dat vind je op je SIS-kaart of achteraan op je identeitskaart).

Heb je vragen? Stuur ze dan naar [email protected].

Hoe kunnen wij jebeter

helpen?

Page 6: Licht op Landen oktober 2013

6

ACTUEEL

Honden aan de leiband Heel wat baasjes maken dagelijks een wandeling met hun hond. Hou daarbij rekening met de veiligheid van andere wandelaars. Honden moeten altijd aan de leiband op het openbaar domein! Heb je bovendien een agressieve hond of durft je hond al eens uithalen? Dan moet je hond een muilkorf dragen. Draag ook zorg voor een propere en nette omgeving. Tijdens de wandeling heb je dan ook altijd een zakje bij de hand om de hondenpoep op te rapen.

Overtreders riskeren een GAS-boete, die kan oplopen tot 250 euro.Uit de politiecodex, hoofdstuk 5.

Oplichting met online bedrijfsgidsen duikt weer opSinds de komst van het internet vinden oplichters steeds nieuwe manieren om mensen op een eenvoudige en snelle manier geld afhandig te maken.

Een voorbeeldJe krijgt een brief met de vraag de vermelde bedrijfsgegevens na te kijken en ze zo nodig aan te vullen of te corrigeren. Wie de brief oppervlakkig leest, krijgt de indruk dat het om een gratis service gaat. Als je de kleine lettertjes leest, blijkt dat je door te reageren vast zit aan een driejarig contract van 987 euro per jaar, alleen maar voor een vermelding op een (verder onbekende) website.

Het gaat hier wel degelijk om oplichting! De eenvoudigste en meest doeltreffende reactie is het voorstel afwijzen en geen persoonlijke gegevens mee te delen. Onderteken niets en betaal niets.

Heb je al ondertekend of betaald? Stop onmiddellijk alle verdere betalingen en dien klacht in bij de Federale Overheidsdienst Economie. Op de website van de FOD Economie (www.economie.fgov.be) vind je heel wat nuttige informatie terug onder de rubriek consumentenbescherming.

dienst lokale economietel. 011 88 03 29e-mail [email protected]

Fiets kwijt?Neem een kijkje op www.gevondenfietsen.be.

“Verdorie, mijn fiets is gestolen! Die zie ik natuurlijk nooit meer terug.”

Ieder jaar halen politie- en gemeentediensten tienduizenden gevonden fietsen op. De meeste fietsen belanden dan in de gemeentelijke magazijnen en worden drie maanden later openbaar verkocht.

Ben jij je fiets kwijt? Neem dan eens een kijkje op www.gevondenfietsen.be. Gevonden fietsen komen op deze website met foto én beschrijving. Verplaatste jij je met een groenrode damesfiets met ossenkopstuur? Even klikken en je krijgt een overzicht van alle fietsen die aan deze beschrijving voldoen. Staat jouw fiets er niet tussen? Probeer dan later nog eens of schrijf je in voor de e-mailmeldingen. Je ontvangt dan een melding wanneer een fiets wordt teruggevonden die voldoet aan de kenmerken die jij opgaf.

Goede raadLaat je fiets graveren!Elke inwoner van België heeft een uniek rijksregisternummer. Als dat nummer op het kader van jouw fiets staat, neemt de politie of gemeente contact met je op wanneer zij jouw fiets onbeheerd hebben teruggevonden. Praktisch? Waar en wanneer je jouw fiets kan laten graveren, vind je terug onder de rubriek ‘Laat je fiets graveren’ op www.gevondenfietsen.be.

Kijk uit!

Page 7: Licht op Landen oktober 2013

cultuurprogramma

in the picture

Film - De rouille et d’oswoensdag 2 oktober 201314 uur

raadzaal stadhuis Landentoegang gratis

Een Frans drama van Jacques Audiard uit 2012 met onze Vlaamse topacteur in wording Matthias Schoenaerts.De 25-jarige Ali, een aan lager wal geraakte spierbundel, woont in Noord-Frankrijk. Op zoek naar geld trekt hij naar het zuiden van Frankrijk met zijn zoontje van vijf voor wie hij moet zorgen. Hij trekt in bij zijn zus in Antibes en neemt enkele kleine jobs aan als nachtwaker of buitenwipper. In een nachtclub ontmoet hij de mooie maar arrogante Stéphanie (gespeeld door Marion Cotillard). Ze heeft een speciaal beroep: orka-trainster in het waterpark in Antibes. Nadat een show met orka’s uitdraait op een drama voor Stéphanie, brengt een nachtelijk telefoontje deze twee verloren zielen dichter bij elkaar.

Filmpoëzie met een hart én hersenen, waarbij de aanvankelijk typische romance de impact krijgt van een uppercut, met twee topprestaties van beide acteurs.

Geef een seintje als je komt!

Workshop - Juwelen met glascabochons

woensdag 9 oktober 201319.30 uur

GC Amfitoegang 15 euro

In deze workshop leren we werken met glascabochons. Hoe er op de juiste manier een prentje onder te zetten en daarna te verwerken tot een leuke hanger, broche of oorbellen. Iedereen maakt zijn of haar unieke stuk!

Deelnemers maken vooraf de keuze of ze een hangertje met ketting, oorbellen of een broche willen maken. Voor een langere ketting is er een extra kost van 3 euro.

Inschrijven verplicht.

7

Page 8: Licht op Landen oktober 2013

Kom binnenen zet u

De bibliotheekweek:van 12 tot 20 oktober 2013

BIB_affiche-selectie.indd 3 17/09/13 16:06

8

Vorming - VZW- en vrijwilligerswetgeving en verzekeringen woensdag 16 oktober 2013woensdag 23 oktober 201320 tot 22 uur

GC Amfitoegang gratis

Tijdens deze cursus bekijk je de ‘vernieuwde’ vzw-wetgeving. Welke zijn de belangrijkste bepalingen in deze wet? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van bestuur en bestuursvrijwilligers? Hoe kan een vzw ontbonden worden en in welke gevallen kan er sprake zijn van een gerechtelijke ontbinding?

Een tijdje geleden kwam er bovendien een sluitend statuut voor vrijwilligers. Dat roept een aantal vragen op. Wanneer spreek je over vrijwilligerswerk en in welke gevallen niet? Hoe zit het met de vrijwilligersvergoeding? Welke verzekeringen zijn verplicht en welke facultatief?

Begeleiding: Davy De LaeterInschrijvingen: Vormingplus Oost-Brabant, www.vormingplusoostbrabant.be, 016 525 900 of stad Landen, 011 88 03 16, [email protected] samenwerking met de stad Landen en provincie Vlaams-Brabant.

Bibliotheekweek - Verwendag zaterdag 12 oktober 20139 tot 12 uurbibliotheektoegang gratis

Verwendag in de Landense biliotheek met een hapje en een drankje. Voor de ambiance wordt gezorgd door de accordeonist van ‘Kip van Troje’. Hij zingt en speelt vrolijke deuntjes en nodigt iedereen uit tot enkele danspasjes.

Bibliotheekweek - Lezing - ‘De meester’dinsdag 15 oktober 201319.30 uur

bibliotheektoegang gratis

Charlotte Brontë werd beroemd met haar roman ‘Jane Eyre’. Haar zus Emily schreef het onvergetelijke ‘Woeste Hoogten’. Het werk van Charlotte, Emily en hun jongere zus Anne wordt nog regelmatig verfilmd en verschijnt in vele vertalingen. Minder bekend is dat Charlotte en Emily school hebben gelopen in Brussel om hun Frans te perfectioneren. Charlotte zou er hopeloos verliefd worden op monsieur Heger, haar leraar Franse literatuur.

Auteur Jolien Janzing dompelt je onder in de wereld van de Brontës en het 19de-eeuwse Brussel. Je ziet zelden vertoonde prenten van de familie, het pensionaat Heger, van het 19de-eeuwse Brussel en luistert naar muziek uit die tijd.

Bibliotheekweek - Verkoop van afgevoerde boekenZaterdag 12 en zaterdag 19 oktober

Voor een prikje kan je hier je boekenkast aanvullen. Wij bieden zowel romans als informatieve boeken aan. Sla je slag!

Page 9: Licht op Landen oktober 2013

9

Film - Roadmap to Apartheid

vrijdag 18 oktober 201320 uur

raadzaal stadhuis Landentoegang gratis

inleidingMyriam Vandecan (Palestina Solidariteit)

In deze bekroonde documentaire brengen de debuterende regisseurs een gedetailleerde kijk op de apartheid en haar analogie met het Israelisch-Palestijns conflict.

Verteld door Alice Walker (schrijfster van The Color Purple) is ‘Roadmap to Apartheid’ evenzeer een historisch document over de opkomst en val van de apartheid in Zuid-Afrika als een film over het gevoel van de Palestijnen om momenteel te leven in een apartheidssysteem. De film verbeeldt het aanvoelen van het toenemend aantal mensen in de wereld die er ook zo over denken.

De analogie met apartheid is een nuttig kader om de mensen voor te lichten over het complexe onderwerp van de relaties tussen de Israëli’s en de Palestijnen. We krijgen een zicht hoe het momenteel leven is voor de Palestijnen in de West Bank, Gaza en Israël.De film wordt georganiseerd in samenwerking met de GROS Landen.

Geef een seintje als je komt.

Klassiek - Festival van Vlaanderen

zaterdag 26 oktober 201320 uur

Sint-Amanduskerk Wezerentoegang 12 euroVVK 10 euro

De Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach blijven voor een piano-virtuoos de ultieme uitdaging! Bach publiceerde dit werk in 1741 als vierde deel van zijn reeks

‘klavieroefening’ (Clavier-Übung) en liet hiermee een monumentale compositie na die tot op vandaag nog altijd bewondering wekt. De Goldbergvariaties bestaan uit een aria en 30 variaties waarin alle mogelijke texturen en stijlen aan bod komen en waarbij alle technische en expressieve mogelijkheden van klavecimbel en speler verkend worden. Dankzij deze grote diversiteit aan schrijfwijzen en emoties slaagde Bach er op grandioze wijze in om, ondanks het steeds terugkerende patroon, de aandacht van het publiek gedurende de 80-minuten durende integrale uitvoering ervan vast te houden. Een meesterlijke krachttoer van een absolute grootmeester!

Ewald Demeyere, leerling van Jos van Immerseel, gaat in Landen deze uitdaging aan op klavecimbel.dienst cultuur

tel. 011 88 03 16/17e-mail [email protected]

De provincie Vlaams-Brabant startte in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog met het project ‘Sporen van de Groote Oorlog’.

De stad Landen neemt niet rechtstreeks deel aan het project. Toch wil de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen zijn steentje bijdragen met het project ‘Sporen van de Groote Oorlog in Groot-Landen’. In het tijdschrift ‘Ons Landens Erfdeel’ zullen in de periode 2014 - 2018 geregeld artikels gepubliceerd worden rond de Groote Oorlog. Er komen niet alleen politiek-militaire aspecten aan bod. We besteden ook bijzondere aandacht aan het dagelijkse leven tijdens deze oorlog in onze veertien deelgemeenten.

Omdat ‘één beeld meer zegt dan duizend woorden’ zijn we op zoek naar foto’s en postkaarten uit de periode 1910-1920. Misschien kan jij je oudste fotoalbums eens van onder het stof halen! Wij zorgen voor het deskundig inscannen van de foto’s zodat je dit dierbaar kleinood op geen enkel ogenblik moet missen. Ook krantenartikelen, dagboeken, affiches, … kunnen ons belangrijke informatie verschaffen.

Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landentel. 011 88 34 68e-mail [email protected]

Foto: Soepbedeling in Attenhoven (1917).

Sporen van de ‘Groote Oorlog’ in Groot-Landen

Page 10: Licht op Landen oktober 2013

10

OAR

Nieuws van de OAR

Feest van de 60-jarigenHet bestuur van de OAR is druk bezig met de voorbereidingen van het feest van de 60-jarigen. Op zaterdag 19 oktober wordt immers iedereen die in 1953 geboren is, gevierd door de stedelijke ouderenadviesraad.

Net als de vorige jaren wordt er een heerlijk buffet en uitstekende muziek geserveerd. Jouw partner is uiteraard ook welkom, tegen een betaalbare prijs. Alle 60-jarigen krijgen een persoonlijke uitnodiging en meer uitleg.

SeniorenweekVan maandag 18 tot vrijdag 22 november vieren wij de week van de senioren.Elke dag worden er activiteiten voor senioren georganiseerd. De OAR zorgt voor heel wat nuttige senioreninformatie. Het volledige programma krijg je volgende maand in Licht op Landen. Hou deze week alvast vrij!

dienst welzijntel. 011 69 05 40/41e-mail [email protected]

Page 11: Licht op Landen oktober 2013

11

OAR

Overzicht halteplaatsen op het grongebied van (Groot)Landen

Je vindt hier een overzicht van de opstapplaatsen en de haltes weergegeven onder hun officiële naam, met daarnaast een korte beschrijving van waar deze plaatsen precies gelegen zijn. De haltes werden gerangschikt volgens de deelgemeenten met

uitzondering voor Landen centrum waar er een opdeling is “voor het station” en “achter het station”.

LANDEN – CENTRUM - (voor het station)

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Tiensestraat Tiensestraat 21

Overwindenstraat Overwindenstraat 65

Rusthuis O. Huysecomlaan 5

Bronplein Bronplein 6

Mariahof Kloosterstraat elektr. cabine

St.Gertrudishof Attenhovenstraat 30

St. Gertrudisstraat St.-Gertrudisstraat 11

O.L.Vrouw kapel Kon. Albertlaan 7

Park Groenhof E. Moyaertslaan 9

Station perron 3 Watertorenstraat perron 3

Fabriekstraat Fabriekstraat Colruyt

Democratielaan Democatielaan flatgebouw

Roefferdingen Roefferdingenplein dienst toerisme

Stadhuis Stationsstraat 27

Pepijnstraat Grumstraat 81 (watertoren)

De belbus, zo gemakkelijk, zo weinig gekend en veel te weinig gebruikt!De belbus kan stoppen aan elke bushalte met een haltebord van de Lijn. De belbus is gratis voor elke 65-plusser. Ook rolstoelgebruikers kunnen zich met de belbus verplaatsen.

PRAKTISCHHoe reserveer je de belbus?Je moet minstens een uur vóór je vertrek de rit reserveren.De telefonist heeft volgende gegevens nodig:- naam- het uur van vertrek- de plaats waar je wil opstappen- uur en plaats van de eventuele terugreis Je kan de belbuscentrale bereiken elke werkdag van 6 tot 19.30 uur; op zaterdag van 7.30 tot 17 uur en op zon- en feestdagen van 7.30 tot 15 uur.

Je kan maximum één maand op voorhand een rit reserveren.De eerste keer dat je de belbus reserveert, vraagt men je ook of je een klantenkaart wil. Als je een klantenkaart hebt, kan een volgende reservatie vlugger gebeuren.

Belbuscentrale: bel 011 85 03 00

Wanneer rijdt de belbus?Belbus 730 Landen rijdt:- op schooldagen van 6.45 tot 21 uur, ieder uur- op vakantiedagen van 6.20 tot 20.45 uur; ieder uur- op zaterdag van 8 tot 22 uur; ieder uur- op zon- en feestdagen van 8.30 tot 20.30 uur, om de twee uren.

Kleine tussentijdse wijzigingen zijn mogelijk.Enkel in het weekend is het mogelijk om je met de belbus buiten de zone van (groot)Landen te verplaatsen.

Belbus in (groot)Landen (lijn nr. 730)

Page 12: Licht op Landen oktober 2013

12

OAR

LANDEN – CENTRUM - (achter het station)

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Landen Overweg Koningin Astridlaan 2 of 3

Landen Elisabethsquare St.-Norbertusstraat 85 of 124

Landen Wijk Kalsberg Brigade Pironlaan 7

Landen Kalsberg Kalsbergstraat 7

Landen Ittalaan Ittalaan 56

LANDEN - ATTENHOVEN

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Landen Attenhovenstraat Attenhovenstraat 148

Landen Mastellenstraat Mastellenstraat 1

Landen Oud Gemeentehuis Dorpsstraat 32

Landen Witborn Witbornstraat 11

Landen Nieuwstraat Witbornstraat 64

Landen Kapelstraat Kapelstraat 57 of 32

Landen Dorpsstraat Dorpsstraat 64

Landen Kastelstraat Kastelstraat 18

LANDEN - RUMSDORP

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Landen Kasteel Rumsdorpstraat 72

Rumsdorp Kerk Rumsdorpstraat 173

Rumsdorp Goffinstraat Goffinstraat 5

Rumsdorp Neerlandenstraat Neerlandenstraat 1

LANDEN - NEERLANDEN

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Neerlanden Kruispunt Zoutleeuwstraat 10

Neerlanden Kapelleke Bergstraat 6

Neerlanden Kerk Bergstraat 21

Neerlanden Sint-Truidenstraat Sint-Truidenstraat 20

LANDEN - WALSHOUTEM

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Gemeenteschool Walshoutemstraat 53 - 55

Huize Zevenbronnen Walshoutemstraat rusthuis

Kapel Stelhainstraat 1 - 3

Page 13: Licht op Landen oktober 2013

13

OAR

Kerk St.-Lambertusstraat buurtwinkel 37 - 39

Kerkhof Steenweg op St.-Truiden kerkhof

Piercotstraat Piercotstraat jongensschool - 4

Steenweg op Sint-Truiden Hannuitsesteenweg voor kruispunt

Walhostraat Walhostraat 73 - 74

Weg op Waasmont Waasmontstraat 115 - veld

LANDEN - WEZEREN - WALSBETS

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Kerk Wezerenstraat 74 - 91

School Wezerenstraat oude school - 229

Wezerenstraat Wezerenstraat 282 - 289

LANDEN – WAASMONT

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Bosstraat Bosstraat 88

Broekstraat Broekstraat 16 - 39

Handelstraat Handelstraat 7 - kleuterschool

Kapel Waasmontstraat 278 - 1

Kerk Hoevestraat aan de kerk

Middenstraat Middenstraat 278

Nieuwe wijk St.-Norbertusstraat ingang Sonvalwijk

Oud Station Waasmontstraat glascontainers

LANDEN - ELIKSEM

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Kruispunt Brouwerijstraat 123

LANDEN - EZEMAAL

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Aldegondiskerk Aldegondiskerk 1

Ardevoorde Ardevoorstraat 90 - 94

Brug Grote Steenweg - Adriaens 41 - 31

Kapel St.-Job Aardevoorstraat geen huis

Kraanbeek Kraanbeekstraat 112 - 100

Nieuwe Wijk Kraanbeekstraat 58 - 64

St. Jobstraat Station 1

Page 14: Licht op Landen oktober 2013

14

OAR

Heb je nog vragen?Twijfel je nog om de belbus te gebruiken, dan mag je altijd beroep doen op de leden van de ouderenadviesraad. Wij helpen je graag verder.Tinneke De Ron, 0475 44 38 46Nelly Lenaerts, 011 88 24 27

LANDEN - LAAR

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Kapel Hunsbergstraat 5

Kerk Mottendelstraat 10

Wijngaardstraat Wijngaardstraat 7 - 14

LANDEN - NEERWINDEN

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Donkerstraat Donkerstraat 37 - 34

Keibergstraat Keibergstraat 21 - 24

Kerk Neerwindenstraat 24

Laarstraat Laarstraat 63 - 66

NMBS Station Station 11 - 12

LANDEN - WANGE

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Neerhespenstraat Neerhespenstraat 35 - 48

Wange Dorp Gildestraat 2

LANDEN – OVERWINDEN

Officiële naam van de halte Straat Ongeveer ter hoogte van het huisnummer

Kabien Kruisboomstraat 10

Kapel Hoek Broekhofstraat/ Lindenhof 56 - 32

Kerk Torenstraat 10/12 - 13

Kruispunt Middelwindenstraat 80

Middelwindenstraat Middelwindenstraat 36 - 23

Page 15: Licht op Landen oktober 2013

15

SPORT

Openingsuren stedelijk zwembad Landen

Zwembad Sauna

maandag 16.30 tot 19 uur na reservatie

dinsdag

15.45 tot 16.30 uur(enkel senioren)

senioren heren

16.30 tot 22 uur heren

woensdag

9 tot 12 uur(enkel trimzwemmen)

dames

14 tot 20 uur dames

donderdag

15.45 tot 16.30 uur(enkel senioren)

senioren dames

16.30 tot 22 uur dames

vrijdag 15.30 tot 22 uur heren

zaterdag10 tot 12 uur heren

14 tot 18 uur dames

zondag

9 tot 9.30 uur(enkel trimzwemmen)

heren

9.30 tot 12.30 uur heren

Openingsuren zwembad tijdens de herfstvakantie van maandag 28 oktober tot en met zondag 3 november

Zwembad Sauna

maandag 28 oktober10 tot 12 uur na reservatie

14 tot 19 uur na reservatie

dinsdag 29 oktober10 tot 12 uur heren

14 tot 22 uur heren

woensdag 30 oktober9 tot 12 uur dames

14 tot 20 uur dames

donderdag 31 oktober10 tot 12 uur dames

14 tot 22 uur dames

vrijdag 1 november gesloten

zaterdag 2 november gesloten

zondag 3 november

9 tot 9.30 uur(enkel trimzwemmen)

heren

9.30 tot 12.30 uur heren

Op maandag en woensdag wordt extra spelmateriaal in het water gelegd.

Op dinsdag en donderdag worden tussen 16 en 17 uur twee banen gereserveerd voor de senioren.

Ontbijtzwemmen

zondag 20 oktober 2013 van 9.30 tot 13 uurgratis ontbijt voor elke zwemmervooraf inschrijven (vóór 17 oktober).

Het zwembad is gesloten opdonderdag 17 oktober 2013vrijdag 1 november 2013zaterdag 2 november 2013maandag 11 november 2013

15-16-17 november

Het zwembad van Landen doet ook mee, meer info over het programma vind je op www.landen.be of op www.zwembaddagen.be. Speel mee met Karel de Krokodil!

Page 16: Licht op Landen oktober 2013

SPORT

16

Jeugdsportival

- sportevenement voor jongeren van 10 tot 18 jaar met meer dan 40 verschillende sporten.

- afsluiter: een gratis optreden van “De jeugd van tegenwoordig”

Waar? Bloso Domein Hofstade

Wanneer? zondag 6 oktober 2013, van 10 tot 16 uur

Inschrijven kan online via www.jeugdsportival.be.Meer info vind je op www.bloso.be.

Infoavond Paul Van Den BoschVoeding voor, tijdens en nafysieke inspanning

Praktischdatum: maandag 21 oktober 2013 om 19:30 uur

plaats: Gemeentehuis Geetbets (raadzaal) Dorpsstraat 7 3450 Geetbets

prijs: 5,00 euro per persoon (drankje + syllabus inbegrepen)

Gelieve het inschrijvingsgeld te storten op BE78 0910 1891 1086.

inschrijven: antwoordstrook ingevuld terugzenden of faxen 016 26 76 51

mailen ([email protected]) voor 16 oktober 2013

Schrijf tijdig in! Er wordt maar een beperkt aantal inschrijvingen toegelaten.

Programma19:30 uur : verwelkoming door de sportregio “Getevallei”. docent: Paul Van Den Bosch, Lic. L.O.,

wielertrainer, topcoach (o.a. Sven Nijs)

22:00 uur : vraagstelling + einde. De sportregio Getevallei biedt je een drankje

aan tijdens de pauze.

DoelstellingenHoe moet de gevorderde en beginnende wielertoerist omgaan met zijn voeding voor, tijdens en na een fysieke inspanning? Welke voedingssupplementen, vitaminen heb je nodig en wanneer?Een must voor alle actieve wielerliefhebbers!

DoelgroepDeze infoavond is niet beperkt tot fietsers, maar ook toepasbaar voor ander duursporters!Leerkrachten, sportfunctionarissen, sportpromotoren, clubtrainers, clubverantwoordelijken, recreatiespelleiders en andere geïnteresseerden van de sportregio “Getevallei” heten wij ook graag van harte welkom.

een organisatie van

Kleuterhappening

woensdag 30 oktober 2013van 14 tot 16 uur

Praktische infoVoor kleuters van ± 3 tot 6 jaar onder begeleiding van mama of papa.Sportschoenen zijn verplicht! PlaatsTurnzaal gemeenteschool, Laarstraat 21, 3400 Neerwinden KostprijsDeze happening wordt gratis aangeboden door de sportdienst. Een samenwerking tussen de Landense sportdienst en de provincie Vlaams-Brabant.

info en inschrijvingensportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Page 17: Licht op Landen oktober 2013

17

WELZIJN

Avenue ´n Djamena 683Lubumbashi R.D. Congo

In een land waar corruptie, oorlog en armoede heersen, zijn kinderen gemakkelijke slachtoffers van de maatschappij. Daarom steunt de GROS (Landense gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) een opvangtehuis in Lubumbashi, waar straatkinderen worden opgevangen en kans krijgen op een normaal leven.

Het leven op straat is onderhevig aan de wet van de sterkste. De kinderen komen uit vrije wil naar het opvangtehuis, totaal uit evenwicht, uitgehongerd, ziek, gekwetst, vuil, berooid en vooral eenzaam en bang. In Bakanja Ville krijgen kinderen opnieuw

het respect dat ze verdienen. We helpen hen normale sociale contacten te leggen, leren hygiëne aan en beginnen met de alfabetisering. De kinderen kunnen er in alle veiligheid slapen (er is nachtbewaking), zichzelf en hun schamele kleren wassen, eten, zich laten verzorgen bij ziekte, zich ontspannen op de speelplaats. Als ze willen, kunnen ze met iemand praten.

Sinds 1998 wordt al het mogelijke gedaan om kinderen en hun families te herenigen. Families worden opgespoord, ouders overtuigd om het kind terug in hun midden op te nemen. Dit is een moeizaam proces in Congo omwille van de grote afstanden, de armoede, de zeden binnen een bepaalde clan.

Soms vlucht het kind om allerlei redenen weer de straat op en verliezen wij de strijd. De straat is voor ons dan ook een geduchte tegenstander.

Kinderen die niet kunnen herenigd worden met hun familie, blijven bij ons tot de leeftijd van 18 jaar. Dan worden ze verondersteld zelf hun leven te kunnen uitbouwen. Als ze dat willen, houden we contact. Het project Onze Landense contactpersoonŒuvres Don Bosco Marie-Claire VogelsProjets Salésiens

Wil jij het project graag op één of andere manier ondersteunen, neem dan contact op met het secretariaat van de GROStel. 011 69 05 41e-mail [email protected]

Wat? Dé plaats waar anderstaligen en Landenaren elkaar ontmoeten.Wanneer? woensdag 16 oktober 2013; woensdag 13 november 2013; woensdag 11 december 2013. telkens van 19.30 tot 21.30 uur.Waar? Sociaal Huis, Stationsstraat 29B, 3400 Landen.

Wat kan je verwachten? − in een ongedwongen sfeer Nederlands oefenen− de kans voor anderstaligen en Landenaren om elkaars leefwereld te leren kennen− samen deelnemen aan activiteiten.

Liefst vooraf inschrijven! Wil je graag deelnemen aan deze praatavonden maar ben je enkel overdag beschikbaar? Laat het ons weten!

Bakanja Ville Opvangtehuis voor straatkinderen

Praatavond voor anderstaligen en Nederlandstaligen

dienst welzijntel. 011 69 05 40e-mail [email protected]

Page 18: Licht op Landen oktober 2013

18

WELZIJN

CAW Oost-Brabantvoor elke vraag, voor iedereen, vandaag en morgen!Voor iedereenIn het onthaal van CAW Oost-Brabant kan iedereen terecht met om het even welke welzijnsvraag.Zit je midden in een echtscheiding? Weet je niet meer hoe je de eindjes aan elkaar kan knopen? Weet je geen raad meer met de kwajongenstreken van je kinderen? Sta je bijna op straat en weet je niet waarheen? Of heb je wel een eigen plek maar voel je je heel eenzaam? Zit je met persoonlijke dingen in de knoop? Ben je slachtoffer van geweld, een inbraak of een ander misdrijf? Of ben je zelf veroordeeld voor een misdrijf?We hebben heel wat expertise in een groot aantal thema’s waaronder familiaal geweld, hulp aan slachtoffers, thuisloosheid, (kans)armoede, …

[email protected]. 016 81 37 78In Landen kan je na afspraak terecht in het Sociaal Huis.

Voor jongerenHet CAW is er ook voor jongeren. Ben je tussen 12 en 25 jaar, dan is JAC Oost-Brabant de plek waar je terecht kan met al je vragen.Je bent op zoek naar een hobby, je wil alleen gaan wonen, je ouders zijn aan het scheiden, je moet een schoolwerk maken, je voelt je depri en je kan het bij niemand kwijt, je hebt twijfels over je seksuele gevoelens, je hebt ruzie met je beste vriend, … en je weet niet meer wat je kan doen.In het JAC kan je terecht met elke vraag. Via onze websites kan je ook chatten met onze hulpverleners.

[email protected]

Landen knoopt de strijd aantegen armoede17 oktober staat wereldwijd bekend als de Dag van Verzet tegen Armoede.

Armoede wordt meestal geassocieerd met derdewereldlanden. Maar ook in België hebben heel wat mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Alleenstaande ouders, gepensioneerden, personen met gezondheidsproblemen, … het zijn slechts enkele groepen die een verhoogd risico lopen om in armoede te geraken. Daardoor hebben ze geen of onvoldoende toegang tot basisvoorzieningen zoals gezonde voeding, energie, gezondheidszorg en kwalitatieve huisvesting.

Ook in Landen wordt op initiatief van het Platform Armoede de strijd aangeknoopt tegen armoede.

Om onze actie kracht bij te zetten roepen wij iedereen op om op donderdag 17 oktober een wit geknoopt laken uit je raam te hangen.

Wil jij je steentje bijdragen aan deze actie en heb jij thuis nog oude witte lakens liggen? Neem dan voor 13 oktober contact op met buurtwerker Elien Vanhombrouck, tel. 011 69 05 29 of mail [email protected].

dienst welzijntel. 011 69 05 41e-mail [email protected]

Page 19: Licht op Landen oktober 2013

19

WELZIJN

De Landense Preventieraad organiseert in samenwerking met Memo Expertisecentrum Dementie

“Pluk de dag”Thematische gespreksavondover dementieOver hoe er naast de ziekte ook ruimte is voor gelukkige momenten, over verrijkende en mooie contacten met personen met dementie, maar ook over de soms zware draaglast voor de mantelzorger.

Caroline Terranova biedt met deze informatieavond een manier om het ziektebeeld dementie en het omgaan met personen met dementie bespreekbaar te maken. Via beeldmateriaal en gesprekken tracht zij een dialoog op gang te brengen tussen de verschillende toehoorders.

Deze gespreksavond is gericht naar mantelzorgers, kinderen of verzorgers van personen met dementie en geïnteresseerden.

Waar? GC AmfiWanneer? dinsdag 15 oktober 2013 van 20 tot 22 uur

De deelname is gratis. Schrijf je in via [email protected] of bel 011 69 05 41. Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!

LOK – Landen

Zijn ouders superhelden?We willen het allemaal: erkend worden als een goede werkkracht, veel tijd besteden aan onze kinderen, een huis dat altijd opgeruimd en netjes is, de perfecte echtgeno(o)t(e) zijn en als het even kan nog wat tijd voor ons zelf.

Jammer genoeg merken we al snel dat dit alles niet lukt! We moeten leren prioriteiten stellen, keuzes maken en het ouderschap op een evenwichtige manier benaderen.

Tips en trics om hier mee aan de slag te gaan bestaan er gelukkig wel! Samen met Julie Breemersch, psychotherapeute in de Bleekweide - gekend van het gelijknamige programma op Eén - gaan we op zoek naar allerhande manieren om een harmonieus gezinsleven te creëren.

Ben jij ook zo’n supermama of -papa die wel wat tips kan gebruiken? Kom dan zeker eens luisteren!

Wanneer? donderdag 7 november 2013 van 20 uur tot 22 uurWaar? raadzaal stadhuisToegang? gratis toegang Het aantal plaatsen is beperkt, schrijf je dus

snel in!

Info en inschrijvingen dienst welzijntel. 011 69 05 41e-mail [email protected]

Page 20: Licht op Landen oktober 2013

MILIEU

20

Nieuwe start en landingsbaanvoor ULM-vliegtuigen te Hannuit?

Het college van burgemeester en schepenen diende op 3 september 2013 bezwaar in tegen de vergunningsaanvraag van de Aéro-club de Hesbaye a.s.b.l. (rue de la Tombe 30 te 4200 Avernas-le-Bauduin) voor de aanleg en gebruik van een nieuwe graspiste als start en landingsbaan voor ULM vliegtuigen. De nieuwe graspiste in Avernas-le-Bauduin ligt in het verlengde van de huidige piste gelegen te Walshoutem.Het college van burgemeester en schepenen gaf negatief advies op deze aanvraag én diende bezwaar in.

Onze bezwaren:

• er onbreken belangrijke gegevens in het dossier om de geluidsimpact van het ULM-verkeer naar de dorpskernen goed te kunnen beoordelen of in te schatten;

• de veiligheidsaspecten kwamen onvoldoende aan bod in het dossier;• de huidige én de nieuwe start- en landingsbaan zijn niet verenigbaar met - de ontwikkeling van een KMO-zone nabij de E-40 aan de kant van Hannuit; - de komst van windturbines (project Greensky) ten zuiden van de E-40.

Op 28 augustus organiseerde het college een hoorzitting voor de inwoners van Walshoutem, Waasmont en geïnteresseerden. Ook van deze kant kwam massaal protest.

Page 21: Licht op Landen oktober 2013

MILIEU

21

Halt aan de vernieling van de Longa

We stelden heel wat vandalisme vast in “De Longa”, de mooie holle weg in Ezemaal op de grens met Hélècine. Blijkbaar moet het natuurschoon hier plaats maken voor een parcours voor motorrijders en mountainbikers. Hierdoor wordt de vegetatie vernield en de rustplaats van dieren ernstig verstoord.

Dat is volstrekt ontoelaatbaar op een mooie plek als deze met een zeer belangrijke natuurwaarde. Deze prachtige veldweg, geklasseerd als landschapsmonument, is in de verre omgeving de diepst uitgesneden holle weg.

We doen een oproep om misbruiken te signaleren aan de politiediensten en de milieudienst.

Sluikstort en zwerfvuil, de stad Landen werkt aan een actief afvalbeleid

Blikjes, papiertjes, plastic zakjes, lege verpakkingen, kauwgum, hondenpoep op straat, … het stoort ons allemaal! De boetes kunnen hoog oplopen maar toch blijft het een moeilijk te bestrijden kwaad. Een kleine moeite voor iedereen, wees attent en gooi afval waar het hoort: in de vuilbak.We voeren regelmatig gerichte campagnes uit om zwerfvuil tegen te gaan. Daarbij hoort ook het uitschrijven van boetes. We rekenen op al onze inwoners om bij te dragen tot een nette leefomgeving.

Goed gebruik van de verkavelingswegen

Onze landbouwwegen zijn bedoeld voor landbouwvoertuigen, dat spreekt voor zich. Dat ook heel wat fietsers, wandelaars en ruiters van deze wegen gebruik kunnen maken, is al even vanzelfsprekend. Doorgaand auto- of vrachtwagenverkeer op de verkavelingswegen is echter niet toegelaten.

Bron: Landense politiecodex Langs landelijke wegen waar geen grachten voorkomen, zijn de gebruikers van de landerijen palende aan de openbare weg verplicht steeds een gelijkgrondse grasstrook van minstens 1 m breed te laten groeien langsheen de rand van de rijbaan. Deze stroken mogen in geen geval worden bewerkt door de landbouwer. Anderzijds mag de grond naast een talud niet bewerkt worden binnen een zone van 50 cm vanaf de kruin van het talud, dit om de veiligheid van de bewerker en de stabiliteit van het talud te waarborgen.

Deze bepaling is trouwens van toepassing op alle landelijke openbare wegen, ook de onverharde wegen en paden. Overtredingen worden bestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete.

dienst leefmilieue-mail [email protected]. 011 88 03 23/26

Page 22: Licht op Landen oktober 2013

MILIEU

22

Verwarmingskosten nemen een flinke hap uit het gezinsbudget. Zuinig omspringen met energie is dus een must!

Ongeveer de helft van het energieverbruik van een huishouden gaat naar verwarming. Als je elektrisch verwarmt, kan dat zelfs oplopen tot driekwart van het verbruik. Reden genoeg om eens stil te staan bij de manier waarop je je woning verwarmt! Het heeft echter weinig zin om na te denken over hoe je best kan verwarmen als je niet eerst grondig over isolatie hebt nagedacht. In een goed geïsoleerde woning daalt het energiegebruik gemiddeld 30 tot 40%. Energiezuinig verwarmen is dus meer dan kiezen voor een zuinige condensatieketel. Ook het isoleren van leidingen, van het dak, van de vloer, het plaatsen van isolerend glas en dergelijke verdienen de nodige aandacht.

Gouden tips!

− Oude stookinstallaties hebben vaak een laag rendement. De modernste stookinstallaties hebben een rendement dat maar liefst 20 à 25% hoger is.

− Kies een verwarmingsinstallatie aangepast aan de behoefte van de woning. De ervaring leert dat de meeste verwarmingsinstallaties nog steeds te zwaar zijn.

− Kies voor een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator. Zo krijg je in elke ruimte een aangepaste temperatuur (bijv. ’s ochtends lekker warm in de badkamer!)

− Een buitenvoeler zorgt ervoor dat de temperatuur van de ketel automatisch wordt aangepast aan de weersomstandigheden.

− Laat je installatie regelmatig onderhouden en controleren. − Isoleer de verwarmingsleidingen in de niet-verwarmde

lokalen (kruipruimte, zolder, garage, …).

− Zet een half uurtje voor je gaat slapen de verwarming op nachtstand (bijv. 15°C)

− Bevestig een reflecterende folie achter de radiatoren. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur zou verdwijnen.

− Verlaag de temperatuur van je boiler. Het meeste warme water gebruiken we voor sanitaire doeleinden, zoals het nemen van een bad of een douche. De temperatuur van het water hoeft daarbij niet meer dan 40°C te zijn. De productietemperatuur kan dus verlaagd worden. Om de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen, kan je het warme water best opslaan bij een temperatuur van 65°C of een regeling gebruiken die regelmatig het water verhoogt in temperatuur waardoor alle bacteriën vernietigd worden.

− Ontlucht bij de start van ieder verwarmingsseizoen de radiatoren, zeker wanneer ze niet allemaal in dezelfde mate opwarmen of wanneer je luchtgeluiden hoort.

Tips voor een

zuinigstookseizoen

Page 23: Licht op Landen oktober 2013

MILIEU

23

Welke vogel zingt de vijfde symfonie van Beethoven?Het juiste antwoord is onzekoesterbuur uit Landen, de Geelgors

BeschrijvingDe geelgors is een geelgekleurde zangvogel. Het mannetje is felgeel, het vrouwtje is doffer van kleur. Met zijn 16 cm is hij iets groter dan een mus. De spanwijdte bedraagt 23 tot 29 cm.

LeefgebiedDe geelgors verkiest diverse halfopen landschappen, zoals licht beboste heiden, bosranden en agrarische gebied met heggen en grazige wegbermen. Hij wordt gerekend tot de akkervogels omdat akkers een belangrijk deel uitmaken van zijn leefgebied. Bomen en struiken dienen als schuilplaats en zangpost. De geelgors blijft altijd in de nabijheid van hagen of bosranden om in te vluchten. Grasruigten maar ook houtwallen, bosjes en bomenrijen worden gebruikt om in te broeden. Er zijn meestal twee broedsels per jaar, tussen eind april en eind augustus.

Stand- en zwerfvogelDe geelgors is een stand- en zwerfvogel. Een standvogel overwintert in of zeer dicht bij het broedgebied. Een zwerfvogel is een vogelsoort die, na de broedtijd, in en buiten het broedgebied rondzwerft en dus geen gerichte trek vertoont.

VoedselIn de lente en de zomer bestaat het menu uit insecten, de rest van het jaar vooral uit zaden en graan.

ZangDe geelgors heeft een heel herkenbare zang die doet denken aan de openingsnoten van de 5e symfonie van Beethoven ‘titititi tèèèh’.

Meer infoWil je meer weten over koesterburen in onze provincie? Surf dan naar www.koesterburen.be.

Vanaf 15 november nieuwe regels voor de opslag van vaste dierlijke mest op landbouwgrondVan 15 november tot en met 15 januari is er een algemeen verbod om vaste dierlijke mest op te slaan op de landbouwakkers.

Van 16 januari tot en met 14 november mag het wel op deze voorwaarden: • de hoeveelheid mest op het perceel moet beperkt

blijven tot de hoeveelheid die over het perceel zal worden uitgespreid.

• de maximale duur van de opslag bedraagt 1 maand;• het moet gaat over: - stalmest; - champost (champignonmest) - het vaste deel na het scheiden van dierlijke mest en

dierlijke mest met een drogestofgehalte van minimum 20%.

Afstandsregels: • de mesthoop moet minimaal op 100 m van de woningen

van derden liggen;• de mesthoop moet minimaal op 10 m van de

perceelsgrens en het oppervlaktewater liggen.

De nieuwe regeling valt onder het toezicht van het stadsbestuur. Ook van hieruit zullen er controles worden georganiseerd.Wil je meer weten, kijk op de website van de Vlaamse Landmaatschappij www.vlm.be of contacteer de milieudienst.

Page 24: Licht op Landen oktober 2013

OP STAP IN LANDEN

Evenementenkalender oktober 2013

zaterdag 5 oktober 2013 - Bal van de Burgemeester

uur: 20 uurplaats: domein ‘t Parkorg.: S’Plus Walshoutem - Neerwindeninfo: Eddy Vandenbosch, 0475 30 41 90

zaterdag 5 oktober 2013 - Concert met werken van Vivaldi en Händel

uur: 20 uurplaats: St.-Gertrudiskerk Org.: Singhet ende Weset VroInfo en inschrijvingen : www. sewv.be, 011 88 42 81

zondag 6 oktober 2013 - Tweedehandsbeurs

uur: 9 - 12 uurplaats: Bovenbouw St.-Gertrudis, Molenbergstraat 25org.: Gezinsbondinfo: Rudi Verschoren, 011 88 61 54

maandag 7 oktober 2013 - Lijndansen

uur: 19.30 uurplaats: OC Wingorg.: Femma Overwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

woensdag 9 oktober 2013 - Workshop - juwelen met glascabochons (toegang 15,00 euro)

uur: 19.30 uurplaats: GC Amfiorg.: Landen cultuurt! info en inschrijving: [email protected], 011 88 03 16

woensdag 9 oktober 2013 - Sfeerverlichting in gips

uur: 19.30 uurplaats: Lindenhoforg.: KVLV Overwindeninfo: Gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

bibliotheekweek van zaterdag 12 tot zondag 20 oktober 2013 - Kom binnen en zet u!

zaterdag 12 oktober 2013 - Verwendag met koffie, koek en muziek uur: 9 -12 uurplaats: bibdinsdag 15 oktober 2013 - Lezing “De meester” (gratis toegang) - over de zusjes Brönteuur: 19.30 uurplaats: biborg.: Landen cultuurt!info: [email protected], 011 88 03 16

zondag 13 oktober 2013 - Clubwedstrijd Landense Pepijnvissers

uur: 13 -17 uurplaats: visvijver De Beemdenorg.: Landense Pepijnvissersinfo: www.landensepepijnvissers.be

woensdag 16 oktober 2013 - Vorming VZW- en vrijwilligerswetgeving en verzekeringen (gratis toegang)

uur: 20 - 22 uurplaats: GC Amfiorg.: Landen cultuurt! info: [email protected], 011 88 03 16

donderdag 17 oktober 2013 - Dansnamiddag met optreden van accordeonmuzikanten Kriebel en Hutsel

uur: aanvang 14 uurplaats: GC Amfiorg.: LBG-Landeninfo: Serge Schreurs, 011 88 30 81

vrijdag 18 oktober 2013 - Film - Roadmap to Apartheid (gratis toegang)

uur: 20 uurplaats: raadzaal stadhuisorg.: Landen cultuurt! info en inschrijven: [email protected], 011 88 03 16

zaterdag 19 oktober 2013 - 60-jarigen feest OAR - voor iedereen geboren in 1953 en partner

uur: 18 uurplaats: GC Amfiorg.: OARinfo: [email protected], 011 69 05 41

maandag 21 oktober 2013 - Lijndansen

uur: 19.30 uurplaats: OC Wingorg.: Femma Overwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

woensdag 23 oktober 2013 - Vorming VZW- en vrijwilligerswetgeving en verzekeringen (gratis toegang)

uur: 20 - 22 uurplaats: GC Amfiorg.: Landen cultuurt!info: [email protected], tel. 011 88 03 16

woensdag 23 oktober 2013 - Breien is hot

uur: 19 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma Landeninfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12

zaterdag 26 oktober 2013 - Klassiek - Festival van Vlaanderen (toegang 12,00 euro - VVK 10,00 euro)

uur: 20 uurplaats: St.-Amanduskerk Wezerenorg.: Landen cultuurt!info en inschrijvingen: [email protected], 011 88 03 16

zaterdag 26 oktober 2013 - Herfstfeest

uur: 18 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma LandenInfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12

zondag 27 oktober 2013 - Wandel mee-tocht 4, 7, 12, 20 km (deelname 1 euro)

plaats: vertrek en aankomst GC Amfi - rustpunt PC Attenhovenorg.: Wandelclub De Leeuwerik vzwInfo: Lalman Oscar, 0476 35 56 67

woensdag 30 oktober 201 - Bloemschikken Allerheiligen

uur: 19 uurplaats: OC Wingorg.: Femma Overwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

donderdag 31 oktober 2013 - Kids griezelavond

uur: 18 uur geanimeerde lichtjestocht en aansluitend bal van de weerwolf, griezeldansavond op kindermaatplaats: de Schuur, Lindestraat in Attenhovenorg.: De Bende van Jonker Janinfo: www.jonkerjan.be, 011 75 70 01 (Sigrid)

maandag 4 november 2013 - O Bistro, gastronomische gerechtjes zonder franje

uur: 19 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma LandenInfo: Arlette Briffoz, 011 88 34 12