LION magazine augustus 2013

48
NEDERLANDSE UITGAVE VAN LIONS CLUBS INTERNATIONAL aug - sep 2013 www.lions.nl 1 WE SERVE Nationale Conventie Zwolle Week van de Alfabetisering Internationale Conventie 2013 in Hamburg Lions look in optima forma Jeanette Peters: Samen Doen!

description

Periodiek tijdschrift van en over Lions(clubs) in Nederland

Transcript of LION magazine augustus 2013

Page 1: LION magazine augustus 2013

NedeRlaNdse uitgave vaN l ioNs Clubs iNteRNatioNal

aug - sep 2013 www.lions.nl1

WE SERVE

Nationale Conventie Zwolle

Week van de Alfabetisering

Internationale Conventie 2013 in HamburgLions look in optima forma

Jeanette Peters: Samen Doen!

Page 2: LION magazine augustus 2013

Wat is uwkoersdoel?

Maandelijkste zien

in ‘Business Class’

Wie actief is op de beurs heeft meestal een duidelijk doel voor ogen. Wierda en Partners combineert de jarenlange ervaring die opgedaan is bij groot-banken met de voordelen van een klein en flexibel beleggingskantoor. Resultaatgerichtheid, transparantie en maatwerk zijn woorden die bij ons passen. Wij zijn onafhankelijk en niet gebonden aan beleggingsproducten van een specifieke aanbieder. Daarom kan er op meer kansen ingespeeld worden. Wij streven naar duurzame relaties en een prettige samenwerking. Vele klanten gaven ons al het roer van hun beleggingsschip in handen. Mogen wij u eens helpen uw koersdoel scherper te stellen?

Wierda en Partners | Oostersingel 1, 9401 JX Assen | Tel. 0592-301550Plein 1945-27 | 1251 MA Laren | Tel. 035-2018866

www.wierdavermogensbeheer.nl

Eén miljoen ouderen voelt zicheenzaam. Vooral in de zomermaandenals iedereen op vakantie is. Deze doelgroep blijft dan vaak alleen achter. Samen met verschillende partners organiseert het Nationaal Ouderenfonds diverse Zomeruitjes, waarvan ouderen intens genieten.

Wilt u ouderen een onvergetelijke stranddag bezorgen? Ga mee als vrijwilliger of sponsor het Nationaal Ouderenfonds met de Lions Club.

Bel voor meer informatie: 030 - 656 77 74.

Hèt goede doel voor ouderen

T 030 656 77 74 • ING 25.05.05 • www.ouderenfonds.nl/partnership

Rotary-halve pag-Ouderenfonds-juli2013.indd 1 16-07-13 10:18

Nooit te oudvoor vakantie!

Op zoek naar kleinschalige vakanties met begeleiding voor ouderen?

Bel dan voor onze gratis vakantie- brochure: (0318) 48 51 83

Allegoeds Vakanties is onderdeel van Stichting Allegoeds

www.allegoedsvakanties.nl

Page 3: LION magazine augustus 2013

l I o n G e a C C e n t u e e r d

Vanuit de redactie hopen wij natuur-lijk dat het u direct is opgevallen. We hebben een nieuwe jas! De lay-out van Lion magazine is op de schop gegaan. En vandaag presenteren wij de nieuwe outfit.

U kunt natuurlijk denken, was dat nu nodig? Voldeed de oude jas niet meer? Daarop is het antwoord niet eenduidig. Je kunt een jas seizoenenlang dragen. Hij wordt her en der wat sleets, maar zolang er geen gaten in vallen, kun je er best mee verder. Een werkwijze, waar niets mis mee is volgens velen. Een ander vindt, dat je met de mode mee moet gaan en ieder seizoen in iets nieuws moet verschijnen. Dat betekent vele nieuwe jassen in het jaar. Wij zitten daar een beetje tussenin. We doen wat langer met de jas, maar wachten niet tot de gaten erin vallen.

Wij vonden het tijd voor een nieuwe jas. De nieuwe lay-out voor de Lion past uiteraard meer bij deze tijd, een andere opmaak, beetje strakker let-

En gaan we dan nog meer mee met deze snelle tijden? Het imago van de Lions wordt tenslotte niet altijd als hip en modern omschreven. Ja, zeggen wij volmondig. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat we wel degelijk met onze tijd meegaan. We hebben een prachtige site, met webshop. We worden over-stelpt met nieuwsbrieven in de mail-boxen, zowel nationaal als internatio-naal. En her en der verschijnen de eerste Facebook-pagina’s.

Onze voormalig gouverneur Elisabeth Haderer is afgelopen jaar gestart met Twitter. Maar met slechts 29 volgers en 26 tweets bereik je nog niet veel Lions met extra informatie. De eerste stap is toch gezet en nu is het aan de Lions om ook zelf informatie te halen en te brengen. Dus volg onze actieve Lions op Twitter, geef uw club bekendheid via websites, Facebook en Twitter. Laat van je horen, dan kunnen wij dat vervolgens weer laten zien in het vernieuwde magazine.

Veel lees- en kijkplezier.

tertype. Meer en grotere foto’s, die we natuurlijk van de Lions in hoge kwali-teit willen ontvangen. Met hopelijk wat minder ‘cheque’-plaatjes en meer actie-beelden. Gewoon, omdat dat leuker is

tekst: astrid abbing

Je kunt een jas seizoenenlang dragen

Een nieuwe

jas

om te zien. In deze snelle tijden zijn we nu eenmaal meer gefocust op beelden dan op tekst, en een leuke foto nodigt sneller uit om het bijbehorende ver-haal te lezen.

LION nr.1 augustus - september 2013 3

Page 4: LION magazine augustus 2013

I n H o u d l I o n

De jonge pianist Ramon van Engelenhoven is de winnaar van het nationale EuroConcours 2013 voor piano. In oktober vertegen-woordigt hij Nederland op het Europa Forum in Istanbul.

Jeannette Peters en haar zes DG’s, in Zwolle uitgezwaaid door Eli-sabeth Haderer, werden in Hamburg door Barry J. Palmer officieel geïnstalleerd als gouverneursraad voor het jaar 2013 - 2014.

De Leo’s van Zoetermeer keerden enthousiast terug van hun bezoek aan de Internationale Conventie in Hamburg: Fantastisch, overweldigend, vrienden voor het leven…

en verder...03 Geaccentueerd: Een nieuwe jas

05 IP Barry J. Palmer: follow your dream

06 Internationale Conventie Hamburg

09 Thais contract in Hamburg getekend: HIV-kinderen onder dak

10 Week van de Alfabetisering

12 Nationale Conventie Zwolle

14 Uit de gouverneursraad: Jeanette Peters en haar DG’s

15 EuroConcours Piano 2013: Ramon van Engelenhoven

16 In de schijnwerper LC Land van Cuijk en Overmaze

17 In de schijnwerper LC Hoensbroek Brunssum

18 Samenwerking PUM: interview met Chris van der Linde

19 Fight for Sight: stromend water in oogziekenhuis

20 Rob Viveen over het Healthy Atletics Programme

21 SIN en Cordaid: geld gegarandeerd tot 2015

22 Gloednieuw Fries museum in Leeuwarden

24 Colofon

25 Puzzel en agenda

26 Leo’s in actie in Hamburg

28 Districtsnieuws

46 In memoriam

47 Vraag & Aanbod

internationale Conventie Hamburg

Pianist Ramon winnaar euroConcours Piano

Nieuwe gR: samen doen!

leo’s Zoetermeer in Hamburg

06

15

14

26

4 LION nr.1 augustus - september 2013

Uitbundig verslag van de Hamburgse conventie: H.K.H. Prinses Laurentien, RAP, de Nederlandse receptie, Andrea Bocelli, maar ook de inbreng van de Nederlandse deelnemers. “

Page 5: LION magazine augustus 2013

l I o n I n t e r n a t I o n a a l

‘Neem eigen verantwoordelijkheid door je gemeenschap te dienen via pro-gramma’s als de Global Service Action campagnes en het Reading Action Program, want service is meer dan een droom – het is onze identiteit.

Stel je open voor andere gelijkgestem-den door nieuwe leden te werven en eraan bij te dragen dat jouw club op haar hoogste niveau functioneert. Meer leden betekent meer service en tevreden leden leiden tot actieve en levendige clubs.

Ontvang de erkenning, die je verdient met bijvoorbeeld Membership Awards, Excellence Awards and Dream Achiever Awards. Lions maken een verschil en verdienen erkenning voor hun presta-ties.

Follow Your Dream: volg je droom en sluit je aan bij Lions overal ter wereld, realiseer de droom van sterkere Lionsclubs, een sterkere gemeenschap en sterkere Lions. Maak gebruik van de hulpmiddelen op www.lionsclubs.org, die je kunnen helpen je droom waar te maken.’

barry Palmer, international Presidentbron: Newswire july 2013

2013-2014 President’s Theme: Follow Your Dream

LION nr.1 augustus - september 2013 5

Barry J. Palmer afkomstig uit Berowra, NSW, Australië is gekozen als presi-dent van Lions Clubs International tijdens de 96e Internationale Conventie die van 5 tot 9 juli 2013 heeft plaatsgevonden in Hamburg, Duitsland. President Palmer was directeur van een makelaarsbedrijf. Hij en zijn vrouw, Anne, die ook een Lion en Melvin Jones Fellow is, hebben drie kinderen en acht kleinkinderen. In dit nieuwe Lionsjaar moedigt de International President alle Lions aan om hun dromen te volgen.

IP Barry Palmer is sinds 1976 lid van de Hornsby Lions Club en heeft vele functies binnen de Lionsorganisatie bekleed, waaronder die van clubpresident, zonevoor-zitter, kabinetsecretaris, kabinetpenningmeester en districtsgouverneur. Hij heeft in verschillende besturen gezeten en was in 2010 voorzitter van het ontvangst-comité van de Lions Clubs International Convention in Sydney, Australië.Als blijk van erkenning voor zijn service aan de Lionsorga-nisatie heeft IP Palmer veel onderscheidingen ontvangen inclusief de 100% Club President Award, de 100% District

Governor Award, zes International President’s Medals en de Ambassador of Good Will Award, het hoogste eerbewijs, dat de organisatie toekent. Naast zijn activiteiten voor Lions is International President Palmer ontvanger van de Member of the Order of Australia Medal, die uitgereikt wordt door de Australische regering, de Australian Childhood Cancer Award en de Spastic Centre of NSW Award. Hij was een Pioneer Volunteer tijdens de Olympische Spelen van Sydney en lid van het New South Wales Paralympic Committee.

volg iP Palmer via zijn Facebook-pagina en lees de ‘President’s service blog’: https://www.facebook.com/lCibarryPalmer.volg op twitter: @lioniFvPPalmer

Page 6: LION magazine augustus 2013

TeleurstellingHet aantal Nederlandse deelnemers bedroeg echter maar circa 100. Dat was, volgens de Duitse gastheren een teleurstellend aantal, want voor de buren uit Nederland was een reis naar Hamburg toch gemakkelijk te doen. Maar kennelijk leeft een Internationale Conventie niet echt bij de Nederlandse Lions, hebben de Duitse gastheren- en vrouwen geconstateerd. Een ander buurland van Duitsland, Frankrijk, had bijvoorbeeld 1350 Lions naar Hamburg afgevaardigd!

Enjoy your stay in HamburgAl vanaf 2007 is het contract getekend tussen Lions en de stad Hamburg om de IC te organiseren. Vanaf dat moment is men met de organisatie aan de slag gegaan om de ruim 25.000 gasten onder te brengen in meer dan 100 hotels in Hamburg en wijde omgeving en hen dagelijks met meer dan 350 bussen te vervoeren naar de drie hotspots van de conventie: de Hamburger Messe, het Congres-

gebouw en de O2-World Arena. Het laatste is een gebouw met meer dan 20.000 zitplaatsen, waar ook grote popconcerten worden gehouden. Op veel plekken in Hamburg wapperden vlaggen met het Lionsembleem en in de binnenstad is gedu-rende de conventie een speciale Lionsmarkt, waarbij iedereen kennis kan maken met meer dan 30 Duitse en Internationale Lionsprojecten. Natuurlijk waren er talrijke cateringstands met een omvangrijk culinair aanbod.

Where do you come fromAl bij de registratie staan de internationale Lions en Leo’s in lange rijen te wachten op de deelnameformulieren, badges etc. Iedereen wordt ruimhartig toegezongen door Hamburger Shanti-koren met zeemansliederen en iedereen vraagt elkaar: “Where do you come from ?” Er is verbroedering alom, gelijk al, terwijl de Conventie nog moet beginnen. Voor veel aanstaande gouverneurs is de conventie nieuw, terwijl de oudgedienden

Van 5 tot en met 9 juli vond in de Duitse stad Hamburg de 96e Internationale

Lionsconventie plaats. Er waren zo’n 25.000 deelnemers uit 206 landen. Het

is nog maar de derde keer in deze 96 jaar, dat een Internationale Conventie

(IC) in Europa werd gehouden. Daardoor waren de verwachtingen voor de

Nederlandse deelnemers hoog gespannen.

Internationale Conventie 2013 Hamburg

6 LION nr.1 augustus - september 2013

Redactie en foto’s: bert Naarding

Page 7: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 7

precies weten, wat er allemaal staat te gebeuren de komende dagen. Want de IC voltrekt zich in een vast stramien, allemaal bedacht in Oak Brook en in samenwerking met de Hamburgse Lions aangepast aan de lokale situatie. International ParadeVoor veel Lions en Leo’s is de International Parade hèt hoogte-punt van de IC. Hier presenteren alle deelnemende delegaties zich in hun oorspronkelijke klederdracht. Het grote plein voor het stadhuis vulde zich op zaterdag met tienduizenden deel-nemers, sommige met muziekinstrumenten uit het land van herkomst. De Nederlandse delegatie is traditiegetrouw gekleed in Volendammer kostuums en krijgt veel bijval van het duizend-koppige publiek langs de kant van de weg. Alle groepen presen-teerden zich aan elkaar en aan het Hamburgse publiek tijdens een route van 2 km rondom het binnenmeer van Hamburg, gelijk één groot folklorefestival.

Opening Internationale ConventieDe congresgangers werden opgewarmd met muziek uit de musical Hair en als International President Wayne Madden and his lovely wife Linda het podium betreden, begint de conventie echt. Mevrouw Laura Bush, echtgenote van de vroegere Ame-rikaanse president George Bush, is keynote-speaker op deze eerste dag. Ze bedankt voor het goede werk van de Lions overal ter wereld en vertelt over de George Bush Foundation, die kankerpatiënten ondersteunt. Ook het thema van de huidige IP Madden, het Reading Action Program (RAP), komt aan de orde in haar speech en ze geeft aan dat er onder andere in Afgani-stan goede resultaten worden bereikt met het laaggeletterd-heid programma. IP Wayne Madden hield hierna zijn openings-speech met natuurlijk aandacht voor de laaggeletterdheid: ‘Lions maken het verschil in hun sociale omgeving’. Hij kondigde

aan, dat het bestuur van de Internationale Lionsorganisatie erin heeft toegestemd dat het Reading Action Program, de komende 10 jaar op de Lionsagenda blijft staan.

Nederlandse inbreng bij workshop RAPVoor een gehoor van zo’n 100 internationale gasten, vertelde een panel over de resultaten van het RAP (niet te verwarren met rapmuziek) in hun land. Voor Nederland was aanwezig de heer Stefan Leliveld, projectleider van de Stichting Lezen & Schrijven en de gouverneur van district C-West, George Muskens. George hield zijn gehoor voor dat de Nederlandse Lionsleden een ideale partner zijn voor de stichting Lezen & Schrijven en dat er in tal van plaatsen in Nederland al veel initiatieven zijn op het gebied van laaggeletterdheid. In Lion magazine leest u regel-matig over dit onderwerp. Nederland telt zo’n anderhalf miljoen

‘lions, you can be the catalyst for change’, aldus Prinses laurentien in haar speech.

V.l.n.r.: René Mos – BN; Albert Groot Rouwen – BZ; Anthon Gathier – AN; Jeanette Peters, vz GR; Paul de Boer – AZ; George Muskens – CW; Piet van der Meulen – CO

H.K.H. Prinses Laurentien ontvangt een speciale Lionsonderscheiding uit handen van IP Wayne Madden

Page 8: LION magazine augustus 2013

8 LION nr.1 augustus - september 2013

laaggeletterden, dat is 1 op de 10 Nederlanders. Wereldwijd zijn er 795 miljoen analfabeten. Het terugbrengen van het aantal laaggeletterden is een uitdaging voor Lions wereldwijd. Inmid-dels zijn er bijna 80.000 projecten opgezet en zijn sinds juli 2012 bijna 7 miljoen mensen in de hele wereld geholpen door Lions. Het is dan ook verheugend, en ook noodzakelijk dat het RAP de komende 10 jaar op de agenda van de Lions blijft staan. Veel vraag was er uit de zaal naar de in Nederland ontwikkelde bookmarker, de herkenningswijzer, die aan Lions werd toege-zonden en tips bevat om met laaggeletterdheid aan de slag te gaan in de Lionsclubs, zoals de Week van de Alfabetisering, die in Nederland gepland staat van 8 tot en met 15 september. H.K.H. Prinses LaurentienTijdens het bezoek, dat IP Wayne Madden in het voorjaar aan ons land bracht, had hij een gesprek met Prinses Laurentien, die zich als voorzitter van het bestuur van Lezen & Schrijven inzet voor laaggeletterdheidprojecten. De Prinses is onlangs benoemd tot speciale gezant bij de UNESCO voor het programma ‘100-million children reading’. President Madden nodigde Laurentien uit om tijdens de conventie in Hamburg haar verhaal te doen voor de meer dan 20.000 Lions. En dat deed zij. In een inspirerende en gloedvolle, 25 minuten durende toespraak, vertelde de Prinses, dat ze tijdens haar studie al kennis had gemaakt met alfabetise-ring. ‘Hoe kun je functioneren wanneer je geen toegang hebt tot een krant, boek of tijdschrift?’, vroeg zij zich af.

Lions, you can be the catalyst for change!De Prinses prees de Lions met het initiatief van RAP en hoopte dat de duizenden Lionsinitiatieven, die nu worden ingezet voor het RAP de komende jaren, zullen uitgroeien tot een wereldom-vattend project, waarbij alle Lions worden betrokken. ‘U kunt een katalysator zijn voor de verandering, die we nodig hebben. U kunt de juiste partijen aan elkaar verbinden. Dat vraagt lange adem, maar er is geen tijd te verliezen’, aldus Prinses Laurentien. Haar toespraak werd besloten met een staande ovatie van de tienduizenden Lions. Vervolgens ontving Laurentien een speci-ale onderscheiding uit handen van IP Wayne Madden.

Nederlandse receptieHet is een gebruikelijk beeld tijdens de Internationale Conven-ties, dat de verschillende landen hun vrienden uit de hele wereld uitnodigen voor een receptie. Nederland had daarvoor het Museumschip Rickmer Rickers uitgekozen en onder begeleiding van een origineel Nederlands draaiorgeltje, kwamen talloze gasten naar het beroemde schip in de Hamburgse haven. Ook IP Wayne Madden en zijn echtgenote waren van de partij.

Andrea BocelliDe beroemde (blinde) zanger helpt met zijn Andrea Bocelli Foundation ouders en kinderen over de hele wereld in de strijd tegen armoede, laaggeletterdheid, ziekte en sociale uitsluiting. Een van de recente projecten is hulp aan Syrische vluchtelingen, die in kampen worden opgevangen. Het steunfonds LCIF heeft de initiatieven van de ABF beloond met een gift van maar liefst $ 250.000. Natuurlijk werd Andrea Bocelli vervolgens uitgeno-digd om na de ontvangst van de Grant, de verzamelde Lions toe te zingen.

Follow Your Dream: nieuwe IP – Barry J. PalmerIn een wervelende presentatie, met een rondgang van een heus Australisch doedelzakorkest en gevolgd door honderden uitzin-nige Lions uit Australië, werd de nieuwe International President Barry J. Palmer geïntroduceerd als opvolger van Wayne Madden. Palmer heeft als thema gekozen FOLLOW YOUR DREAM en heeft daarbij de idealen van George Washington, Gandhi en Mandela voor ogen. Het programma voor het nieuwe Lionsjaar 2013 - 2014 kent vier speerpunten:* Meer leden (Lions en Leo’s). Nu 1,35 miljoen. In juni 2014:

1,4 miljoen* Meer vrouwelijke leden (toename van 30% per juni 2014)* Aandacht voor leadership* Aandacht voor sociale mediaEn dit alles met het motto: Raise the bar. Of te wel: leg de lat hoog!

DGE’s worden DG’sAan het eind van de conventie is er alle aandacht voor de 1500 aanstaande gouverneurs. Nadat ze al een week in Hamburg waren en in de verschillende “klasjes” waren klaargestoomd voor hun toekomstige taak, mocht men op een teken van de International President Barry J.Palmer het “elect-vaantje” verwijderen en was men vanaf dat moment gouverneur voor het jaar 2013 - 2014. Mevrouw Jeannette Peters volgt mevrouw Elisabeth Haderer op als voorzitter van de Gouverneursraad.

96e Internationale Lionsconventie Hamburg 2013Bij de Internationale Lionsconventie stond de ontmoeting centraal. Niets werd aan het toeval overgelaten om elkaar gedu-rende deze vijf dagen te ontmoeten. In de stad, in de conventie-centra of op een terras in de stad, Hamburg ademde Lions. Toch was er ook voldoende ruimte voor bezinning/studie etc. Zo waren er workshops over het gebruik van Facebook en Twitter, over hoe je een nieuwe club opricht, RAP, meer vrouwen en fa-milies als Lionslid, scholing voor zonevoorzitters, seminars voor uittredende gouverneurs, Lions Quest, Peace Poster Contest, Internationale jeugdkampen, mediatraining, implementatie van kunst en cultuur in de clubs en milieuprojecten.

V.l.n.r. Henk Schaap, Peter Brandenburg, Elisabeth Haderer, Ton Soeters en Max Gerschtanowitz

Page 9: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 9

Tijdens de Internationale Conventie in Hamburg

is officieel een contract getekend tussen ver-

tegenwoordigers van Lionsclubs uit de Thaise

plaatsen Mae Sai en Chiang Rai, namens LC

IJsselmonde, DG George Muskens en namens het

MD110 de voorzitter van de GR, Jeannette Peters.

Contract ondertekent tijdens Internationale Conventie in Hamburg

Een eigen thuis voor Thaise kinderen met HIV

Totale budget $145.920 € 109.440Gevraagd LCIF Grant $ 50.000 € 37.500LC IJsselmonde $ 6.667 € 5.000District 310A2 $ 7.333 € 5.500North Sea Lions $ 81.920 € 61.440

Buiten het budget: garantiesubsidie van district CW – € 12.000 voor wisselkoersrisico’s en initiële exploitatie-kosten.

Financiën

Redactie: bert Naarding

Reden voor deze contractondertekening is te komen tot de bouw van een opvanghuis voor weeskinderen en kinderen met HIV in het noordoostelijke Thaise

district Chiang Khong, bij het dorp Bantong. Met de bouw van een eigen thuis worden de leefomstandigheden van de jonge bewoners sterk verbeterd en kunnen zij een eigen, onafhan-kelijk leven leiden. Een degelijke infrastructuur, een opleiding, goede gezondheid en hygiëne zijn de sleutelwoorden voor een betere toekomst voor deze bewoners. Na een opleiding zouden de kinderen in de omgeving kunnen werken op een boerderij, gaan weven of andere vakken kunnen gaan leren, waardoor ze zelf een salaris kunnen verdienen.

Hans Goudriaan LC IJsselmondeInitiatiefnemer voor dit project in Thailand is de 67-jarige Hans Goudriaan, lid van LC IJsselmonde. Hij heeft zijn club enthou-

siast gemaakt om dit project te realiseren. Goudriaan heeft vier jaar in Thailand in Chiang Khong gewoond en kent de streek, de mensen en de problemen van de met HIV besmette jongeren. Hans woont thans in Hua Hin, 200 km ten zuiden van de hoofdstad Bangkok. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Lionsclubs uit de Thaise plaatsen Mae Sai en Chiang Rai. Tijdens de bouw zal Hans weer verhuizen om samen met de plaatselijke Lions het bouwproces te bege-leiden. Als senior-expert van PUM heeft hij veel soortgelijke projecten opgezet en uitgevoerd, onder andere in Rusland en op Bali. Ook in Thailand zijn door zijn initiatief veel grote en kleinere projecten van de grond gekomen.

Na de officiële ondertekening natuurlijk een statieportret met v.l.n.r. Ton Soeters, Elisabeth Haderer, Jeannette Peters, George Muskens, Chusak Pholkarnjana en Tawan Darakorn Na Ayudthayaß

Het kontrakt wordt getekend door de vz GR, Jeannette Peters, DG George Muskens en DG Chusak Pholkarnjana

Page 10: LION magazine augustus 2013

10 LION nr.1 augustus - september 2013

Het kaartspel, dat begin juni naar alle clubs is gestuurd, bevat twee verschillende typen kaarten: gouden ‘ac-tiviteitenkaarten’ met verschillende voorbeelden van

mogelijke activiteiten, en groene ‘promotiekaarten’ die sugges-ties bevatten hoe een activiteit verder onder de aandacht kan worden gebracht. Met behulp van de kaarten kunnen clubs concrete plannen maken om van 8 tot en met 15 september in actie te komen, al dan niet in samenwerking met andere clubs en/of instanties in de omgeving.

Een van de activiteiten die Lezen & Schrijven tijdens de WvdA promoot is de voorleesestafette, die op alle basisscholen moet

plaatsvinden. De bedoeling is dat in heel Nederland die week op iedere school en in elke klas een kwartier wordt voorgele-zen. Iedere klas geeft op welke 15 minuten wordt voorgelezen, zodat een onafgebroken keten door het land ontstaat. Het boek, dat dit jaar centraal staat, is ‘Oh nee, niet weer een boek’ van Magali de Frémery. Het verhaal is vooral geschikt voor kinderen uit groep 1 tot 6 en inspireert om met taal aan de slag te gaan. Lions kunnen niet alleen scholen enthousiasme-ren om hieraan mee te doen, maar ook zichzelf aanmelden om, bijvoorbeeld op de school van hun (klein)kinderen, een kwartiertje voor te lezen. Op www.weekvandealfabetisering.nl leest u er alles over.

De Week van de Alfabetisering (WvdA) heeft dit jaar als thema ‘Boek je toekomst’, waarmee wordt

benadrukt, dat kunnen lezen en schrijven essentieel is voor de invulling van je toekomst. Het

bestrijden van laaggeletterdheid is ook dit jaar het hoofdthema van de Lions en dus worden alle

clubs opgeroepen om in de week van 8 tot en met 15 september in actie te komen. De Stichting

Lezen & Schrijven heeft daarvoor een fraaie set inspiratiekaarten gemaakt waar iedereen wel een

idee voor een activiteit uit moet kunnen halen.

Week van de Alfabetisering: 8 tot en met 15 september

Meer succes als je het samen doet!

Redacteur: Robert Holl

Page 11: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 11

Een andere mogelijkheid om actief bij te dragen aan het succes van de week is door middel van fondsenwerving. In het april-mei nummer van de Lion is al aandacht besteed aan de boekestafette in Friesland, waarbij 12 basisscholen ieder een hoofdstuk voor een kinderboek hebben geschreven. De hoofdstukken worden deze zomer gebundeld en geïllustreerd en het resultaat wordt op 11 september aangeboden aan H.K.H . Prinses Laurentien.Het project blijkt zo succesvol dat ook andere regio’s in ons land hetzelfde willen gaan doen. Half september starten 12 basis-scholen in Noord Holland met het schrijven van een kinder-roman. Het realiseren van deze ambitieuze plannen vraagt veel inzet van mensen en een budget van tenminste € 15.000. Op verzoek van verschillende Lionsclubs heeft Lezen & Schrijven speciaal voor dit project een crowdfunding opgezet, dat onder de naam ‘boekestafette’ vanaf 15 juli op www.voordekunst.nl staat. ‘Voordekunst’ probeert het maatschappelijk draagvlak

voor kunst te versterken. De website biedt kunstprojecten in wording, die op zoek zijn naar aanvullende financiering door particulieren en bedrijven, de mogelijkheid zich daar te pre-senteren. Tot 15 september kunt u dus ook via een donatie een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van de Week van de Alfabetisering.

Het is de bedoeling dat alle activiteiten tijdens de WvdA worden aangemeld op www.Lions.nl. Daar verschijnt ook een overzicht van alle acties in de verschillende zones. LC Over-betuwe, LC Doetinchem en diverse clubs in West-Brabant zijn al druk bezig en dat vormt ongetwijfeld een goede stimulans voor alle Lionsclubs in Nederland. Per slot van rekening is dit een project, dat wij met elkaar tot een succes moeten maken. Zorg ervoor dat in ons land een klimaat wordt gecreëerd, waarin voortdurend aandacht is voor mensen die niet (goed) kunnen lezen en schrijven. Het gaat om hun toekomst! ■

De gouden ‘activiteitenkaarten’ met verschillende voorbeelden van mogelijke activiteiten

Page 12: LION magazine augustus 2013

12 LION nr.1 augustus - september 2013

25 MEI, HOU HEM VRIJ ! Dit is maandenlang de slogan

geweest van de Nationale Conventie Commissie onder

de bezielende leiding van DGE René Mos als voorzitter.

Het doel was zoveel mogelijk aandacht trekken voor

de Nationale Conventie (NC) in zijn stad Zwolle.

Nationale Conventie Zwolle

Redactie: bert Naarding en foto’s Juup bosch

Naast de reguliere jaarvergadering, was voor het randprogramma ‘al het moois van Zwolle’ uit de kast gehaald, dat wil zeggen een proeverij bij het fameuze

restaurant de Librije, een seminar Fundraising, een historische stadswandeling, een rondvaart door de Zwolse grachten, en een presentatie over de Isala Klinieken. Met keynote speakers Jan Hommen van ING en Marlies van Wijhe van WYZENOL, Lion en ex-zakenvrouw van het jaar, een frisse toespraak van Jip Maathuis, afgevaardigde van Young Ambassadors en ook nog een indrukwekkend, cultureel avondprogramma, zat het programma gebeiteld in elkaar. Met als toetje een mini-concert

van de jonge pianist Ramon van Engelenhoven, winnaar van het nationale EuroConcours Piano 2013 in Vught. Ramon gaat Nederland in oktober vertegenwoordigen tijdens het Europa Forum in Istanbul. Alle lof dus voor het organisatiecomité om Zwolle op deze manier op de kaart te zetten.

Niet tevreden – Nationale Conventie anders van opzetDGE René Mos: ‘De 150 deelnemers aan het ochtendprogramma (de reguliere vergadering) vertegenwoordigden 36 clubs, dat is 9% van alle Nederlandse Lionsclubs. Dat is te weinig. Maar we moeten nu eenmaal eens of twee keer per jaar een jaarverga-

DG Ruud de Groot en Gerard Lietmeijer bij restaurant de Librije

Keynote speaker Jan Hommen van ING

Elisabeth Haderer bedankt pianist Ramon van Engelenhoven

Page 13: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 13

dering houden. Een combinatie met een sociaal deel (waar-voor 250 deelnemers) is wellicht niet het meest voor de hand liggend. Beter zou zijn een aparte vergadering en een soort van ontmoetingsdag te organiseren, waarin men tijd neemt om elkaar te ontmoeten in een plezierige omgeving. Wederzijdse informatie is waardevol voor Lions. . De jaarvergadering kan er in 2 uur door en bijvoorbeeld op een avond worden gehouden.’

DG Nelleke Lietmeijer is het met René eens: ‘We moeten kijken naar een andere opzet voor de Nationale Conventie. Voor Zwolle was in de voorbereiding alles positief, veel ideeën, een goede lo-

catie, een indrukwekkend sociaal programma. Dan is het aantal werkelijke deelnemers veel te mager, ondanks het enthousiasme van de organisatie en de mensen, die wel gekomen zijn. De vergadering loskoppelen van een ontmoetingsdag lijkt me een goed idee.’

DGE Paul de Boer: ‘Iedereen moet nou eenmaal in een jaarver-gadering zijn zegje kunnen doen, dat is belangrijk. In de toe-komst zal het bestuur toch wel veel meer gebruik gaan maken van skype en online-zijn, maar het persoonlijk contact blijft natuurlijk primair belangrijk.”

‘de vergadering loskoppelen van een ontmoetings-dag lijkt mij een goed idee’, aldus Nelleke lietmeijer.

Deelnemers NC 2013 in Zwolle aan de koffie Jip Maathuis, afgevaardigde Young Ambassadors tijdens zijn toespraak

Elisabeth Haderer ontvangt het Samen Doen-vaantje van Jeanette Peters

Page 14: LION magazine augustus 2013

l I o n u I t d e G o u V e n e u r S r a a dRedactie: Jan Kappers

Samen Doen!‘Samen doen’ is het motto van de nieuwe gouverneursraad. ‘We zijn dicht tegen het motto van onze voorgangers aan gaan zitten: van Gewoon Doen naar Samen Doen’, aldus voorzitter Jeannette Peters-La Brijn.

Jeanette Peters-La Brijn in Zwolle: ‘Wereldpresident Barry Palmer zegt: ‘volg je droom’. Daarvoor heb-ben we gouverneurs nodig, die hun verantwoordelijkheid willen nemen en die willen samenwer-ken. Maar, die ook hun kabinetsleden uitdagen om gestelde doelen echt te bereiken. Opleidingsplannen spelen daarbij een hoofdrol. Zo werken we er met elkaar aan dat diegenen, die in onze samenleving hulp nodig hebben die hulp ook daadwerkelijk krijgen. Daarom heeft de Gouverneursraad 2013 - 2014 als motto gekozen: ‘Samen Doen’ en dat gaan we waarmaken ook!

We hebben afgelopen jaren steeds meer de focus gericht op

de clubs. Zonder clubs geen Lionsorga-nisatie. Dat betekent, dat we naar vitale clubs moeten streven en naar clubs met toekomst. In Amerika en West-Europa lopen de ledenaantallen achteruit, in de rest van de wereld stijgen ze. We moe-ten meer kijken naar hoe jonge mensen handelen en denken. Ook moet de onbalans tussen mannen en vrouwen in onze organisatie verminderen.

SpeerpuntDe mazelenactie blijven we ondersteu-nen evenals Fight for Sight. Maar we gaan ons vooral richten op het project Laaggeletterdheid de wereld uit. Wereld-wijd is dit project een speerpunt voor de duur van tien jaar. In Nederland krijgt dit project handen en voeten in samenwer-king met de Stichting Lezen & Schrijven. H.K.H. Prinses Laurentien is tijdens de Internationale Conventie in Hamburg keynote speaker over dit onderwerp.

ActiviteitenWij vinden het belangrijk de jeugd bij onze organisatie te betrekken. Onver-minderd enthousiast blijven we over de vredesposterwedstrijd. Ook de jeugduitwisseling is een activiteit die

veel plezier geeft, want er worden vaak vriendschappen voor het leven geslo-ten. Bovendien is het een uitgelezen gelegenheid om jonge mensen te laten zien hoe het in andere culturen toegaat. De groei van Leoclubs willen we stimu-leren vanuit het adagium, dat ‘de jeugd de toekomst heeft’.

Ook dit jaar sturen we weer een jonge musicus naar het Europa Forum en voor het eerst gaan we deelnemen aan de wedstrijd Young Ambassadors. Een bij-zondere gebeurtenis, die laat zien, hoe jonge mensen zich al heel vroeg inzet-ten voor goede doelen. De Nederlandse deelnemer is een jongen van 16 jaar. Hij verkoopt al vanaf groep 8 van de basisschool chocoladeletters. Het geld, dat hij hiermee ophaalt, besteedt hij aan de organisatie War-Child. Afgelopen jaar was dat € 127.000. Ongelooflijk!

IstanbulHet Europa Forum 2013 zal dit jaar – 1 tot en met 3 november – plaatvinden in Istanbul. Een uitgelezen moment om kennis te maken met clubs in Europa. Ook een bijeenkomst om creatieve ideeën op te doen over de vragen, die zich overal voordoen ten aanzien van het Lion-zijn. ■

Jeanette Peters-La Brijn, voorzitter van de gouverneursraad

14 LION nr.1 augustus - september 2013

Page 15: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 15

W innaar werd Ramon van Engelenhoven. Ook de Publieksprijs ging naar Ramon. Hij gaat ons land nu vertegenwoordigen tijdens de finale op het interna-

tionaal muziekconcours tijdens het Europa Forum, dat vanaf 31 oktober in Istanbul plaatsvindt. Ramon speelde ook op de Nationale Conventie in Zwolle. De jury kende een aanmoe-digingsprijs toe aan Didel Bish en aan Martin Oei. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door leden van het de organiserende Lionsclub ’s-Hertogenbosch Bolduc en door het District 110CO. Ze werden uitgereikt door DG Jan Bos.

Jong talentRamon van Engelenhoven (1995) begon op zesjarige leef-tijd met pianospelen en volgde zijn eerste lessen bij Henri Struiwig in Hoorn. In 2004 werd hij aangenomen in de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij een jaar bij Marlies van Gent studeerde. Sinds 2005 studeert hij bij Eric Noya in Hoorn en vanaf 2009 tevens bij Wibi Soerjadi. Hij heeft masterclasses gevolgd bij onder ande-re Jan Wijn, Marlies van Gent en Marjes Benoist. Ook heeft hij deelgenomen aan The International Holland Music Sessions, waar hij masterclasses volgde bij Mikhail Voskresensky.

Steinway PianoconcoursIn 2012 won Ramon in het Concertgebouw te Amsterdam de eerste prijs bij het Internationaal Steinway Pianoconcours in de leeftijdscategorie 14 tot en met 16 jaar. Hierna mocht hij Nederland vertegenwoordigen tijdens het Internationaal Steinway Festival 2012 in Hamburg, met als hoogtepunt een optreden in de Laeiszhalle. Daarnaast werd hij diverse keren laureaat bij het Prinses Christina Concours in Haarlem; zo won hij in 2010 de eerste prijs in de leeftijdscategorie 12 tot en met 14 jaar, de publieksprijs én de wisseltrofee van de laureaten-jury. In 2013 won hij ook in de leeftijdscategorie 15 tot en met 18 jaar de eerste prijs.

Prachtige concerten en recitalsRamon heeft onder andere gespeeld in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, in de Philharmonie in Haarlem, bij het Grachtenfestival en verscheidene keren bij de Hoornse Havenconcerten. Ook was hij te horen op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal in het Concertgebouw in Amsterdam. In 2011 begeleidde hij Wibi Soerjadi op een salonconcert met het eerste pianoconcert van Shostakovich en in 2012 met het eerste pianoconcert van Tchaikovsky, waarbij hij de orkestpar-tij voor zijn rekening nam. Hij heeft regelmatig opgetreden op uitnodiging van het Prinses Christina Concours en heeft reci-tals gegeven in diverse Kerken; zo gaf hij in 2012 in Venhuizen een concert waarvan de opbrengst ten goede kwam aan KWF Kankerbestrijding.

Op 13 mei vond de selectie plaats voor de Nederlandse vertegenwoordiger voor het EuroConcours

Piano 2013. De zaal in Kasteel Maurick in Vught zat vol belangstellende gasten. Velen kwamen af op

de unieke kans een masterclass mee te maken. Aan de jurytafel zaten beroemde pianisten als Nino

Gvetadze, Jan Wijn, Bart v.d. Roer en dirigent Lucas Vis.

EuroConcours Piano 2013 gewonnen door Ramon van Engelenhoven

Redactie: Wim smeets en bert Naarding

Ramon van Engelenhoven

Page 16: LION magazine augustus 2013

l I o n C l u b I n d e S C H I j n w e r p e rtekst: Wim smeets

LC Land van Cuijk en Overmaze

De club telt 12 dames en 14 heren en is opgericht in 1994. De leeftijds-spreiding loopt van 33 tot 67 jaar en is gemiddeld 52 jaar. Tien van de 26 leden zijn chartermembers. De club gebruikt een eigen website en is vanwege hun activiteiten ook regelmatig in het regionale nieuws.

De clubavonden van LC Land van Cuijk en Overmaze hebben een gemiddelde attendance van 80%. Tijdens de vroege clubavond wordt gedineerd, vergaderd aan de hand van een agenda, een rondje commissies en social talks. De late avond wordt ingevuld met spreekbeurten van eigen leden of van externen en met bedrijfsbezoeken. Deze laatste staan ook open voor de partners van de leden. Bij de bestuurswisseling wordt een hand-zaam programmaboekje verstrekt waar data, activiteiten en alles wat ook maar enigszins te voorzien is, staat genoteerd.

FundraisingHun acties om geld bijeen te krijgen, zijn indrukwekkend. Enkele keren werden grote benefietavonden georganiseerd; tweehonderd gasten aan het diner an-nex dienstenveiling. Opbrengsten van meerdere tienduizenden euro’s. Doch in 2011 heeft men, na afloop van deze tweejaarlijkse activiteit besloten om het voorlopig een beetje kleinschaliger te doen. De club maakt en verkoopt Kerst-pakketten of organiseert een special-car-tourrit.

Goede doelenDe verscheidenheid van doelen, ver weg en dichtbij, is groot. Grote donaties werden bestemd voor onder andere Alpe d’Huzes-onderzoek voor de strijd tegen kanker, ouderenvoorzieningen in India, waterputten in Kenia, of een ziekenhuis in Oeganda. Dichtbij betrof het onder andere skivakantie voor blinde kinderen, een zorgboerderij, een vakantieweek-end voor ernstig zieke kinderen of de voedselbank.

ImmaterieelTwee voorbeelden: tijdens de NLDoet-dagen heeft de club een fruitboomgaard op de zorgboerderij aangelegd. Jaarlijks nodigt de club 150 alleenstaande ouderen uit voor het Kerstdiner. Lions, hun partners en kinderen halen hen op, werken in de bediening, zorgen voor entertainment en brengen de gasten weer thuis. De Lions weten steeds weer sponsoren te vinden om het viergangen-diner bijna om-niet op tafel te kunnen zetten.

BetrokkenheidEr is een sterke band tussen de leden onderling en men is zeer betrokken bij de club en het wel en wee van de mede-leden en hun families. Hun scoop is ook gericht op wat er in de grote Lionsorga-nisatie gebeurt. Op alle bijeenkomsten van het district of het MD zijn leden van de club aanwezig. Opgemerkt wordt, dat het Lion magazine de laatste jaren sterk

verbeterd is. Met name de korte, bondige informatie over de clubs wordt zeer gewaardeerd; leren van de ervaringen van een ander brengt de club op nieuwe gedachten.

LedenwervingIn het afgelopen jaar zijn er twee jonge leden bijgekomen. Nieuwe leden krijgen, zodra ze lid zijn, een ‘snuffelstage’ van een jaar, dat wil zeggen, ze zijn niet bij een commissie ingedeeld, maar kunnen alle commissies bezoeken om zo te ervaren wat hen het meest aanspreekt. Het vinden van geschikte leden, zelfs bij deze toch middle-aged club, blijkt geen sinecure te zijn. De veertigers, zo wordt opgemerkt, hebben het verschrikkelijk druk met baan, gezin, sociale verplichtin-gen en zo meer.

Het is dan ook al voorgekomen, dat bij het inviteren van een nieuw lid gezegd werd: ‘Ik ben zeer vereerd met de uitno-diging, maar mag het ook nog een paar jaartjes uitgesteld worden. Je moet een potentieel lid ook vertellen wat hij of zij er aan heeft om bij de club te komen. Ik had al langere tijd het voornemen om iets te doen voor mensen, die het minder getroffen hebben. In mijn eentje lukte het niet om dat gevoel in daden om te zetten. In de organisatie van de Lions-club, die We Serve-gericht is, kan ik dat wel en dat geeft mij voldoening’, aldus een jong Lionslid. Treffender dan deze zinnen kan het niet gezegd worden. ■

16 LION nr.1 augustus - september 2013

Page 17: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 17

De club is opgericht in 1981. Negen van de nu nog 22 leden zijn char-termembers. Kortgeleden telde de club veertig leden. Veel jongere le-den hebben er echter voor gekozen om in een nieuwe Lionsclub verder te gaan. Wie denkt aan Lionsclub Hoensbroek-Brunssum denkt aan Malawi; voor onderwijs en gezond-heidszorg aldaar zet de club zich ongelooflijk in.

Het levenswerk van de in 1991 veel te jong overleden huisarts en Lion van het eerste uur, Harrie van den Brekel, wordt onverminderd voortgezet. En dat is hulp aan Malawi. Daartoe is na zijn overlijden de Stichting Dokter Harrie van den Brekel opgericht, een samenwerking van de familie van de legendarische Harrie en de Lionsclub. De stichtingsvoorzitter is Lion Karel Gehlen. Met Lions en andere hulpverleners in Malawi is een goede sa-menwerking opgebouwd. Jaarlijks gaan enkele clubleden naar Malawi om te zien wat bereikt is en te vernemen waar actie nodig is. Containers vol met medisch materiaal, ziekenhuisbedden, OK’s en ambulances, werden verscheept. Scholen ontvingen lesmateriaal en complete facili-teiten voor de practica. Inmiddels staat de teller na 30 jaar op 107 containers.

Onroerend goedHet blijft niet bij verbruiksartikelen. Op hun ‘vastgoed-lijstje’ staan bouw/ver-bouw van vijf scholen, een kinderafde-ling bij een algemeen ziekenhuis en een oogziekenhuis. Voor dat laatste is het geld voor de inrichting bijeengebracht door een ‘gelegenheidsactie’ van zes Zuid-Limburgse clubs.

FundraisingEr zijn twee typen fondsenwerving:1. Fondsenwerving door leden van de

club ten faveure van de genoemde Stichting,

2. Fondsenwerving door de gehele club.

Bij het eerste type vliegen duizelingwek-kende bedragen over de tafel. Het lijkt er op dat men een zesde zintuig heeft om grote sponsorbedragen of diensten bin-nen te slepen en de bedragen ook nog door ‘verdubbelaars’ zoals Cordaid weet te vergroten. En bedrijven, die medisch materiaal en dergelijke doneren worden opgespoord of melden zich. Clubleden, die over een vrachtauto kunnen beschik-ken, rijden door het land om spullen op te halen of ze zijn op weg om tweedehands containers te verwerven.

Bij het tweede type fondsenwerving komen de laatste jaren de gelden uit de Actie Hap-Stap-Trap, een coproductie met de jonge LC Heerlen Coriovallum. Lion Ad Harreman voert de troepen al enkele jaren aan. Wandelen, fietsen, culinaria en kort entertainment. Het adagium is: zo veel mogelijk zelf doen, het onhaalbare uitbesteden. De opbrengst per club is dan ongeveer € 10.000. De club heeft vastgelegd dat de helft van de inkomsten bestemd is voor de bovengenoemde stichting, de rest is voor lokale doelen.

BetrokkenheidOok al is de club eind 2011, in goed over-

leg, gedecimeerd, de betrokkenheid bij de club en de activiteiten zijn onvermin-derd groot. Clubavonden mogen rekenen op 85% attendance. De late clubavond is een vergaderavond, de andere omvat be-drijfsbezoeken e.d. Betrokkenheid bij het Lionsgebeuren buiten de club is evenwel voor verbetering vatbaar. Zônevergade-ringen worden bezocht, maar verder gaat het contact met het district of MD niet. Zulks tot treurnis van de een of tot laisser-faire van de ander. Men houdt zich netjes aan de Lionsregels en daar blijft het dan ook bij. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken.

LedenwervingDe afsplitsing heeft grote gevolgen voor de gemiddelde leeftijd. Die ligt nu ‘op AOW-leeftijd en de spreiding is van 51 tot 81 jaar’. En dus is de vraag aan de orde of de laatste ‘het licht wil uitdraaien’ of dat er rap uitbreiding moet komen. We Serve zit in de genen van de club en dus ligt aanwas in de rede. Eerst moet het recente decimeren van de club nog zijn plaats krijgen. Binnenkort wordt de club van de afgesplitste leden gecharterd. De leden van LC Hoensbroek-Brunssum gaan naar het feestje. Wie weet wat er van komt? ■

LC Hoensbroek-Brunssum

l I o n C l u b I n d e S C H I j n w e r p e rtekst: Wim smeets

LION nr.1 augustus - september 2013 17

Page 18: LION magazine augustus 2013

18 LION nr.1 augustus - september 2013

Chris van der Linde gaat tijdens zijn PUM-missies in ont-wikkelingslanden, indien mogelijk, altijd op bezoek bij lokale Lionsclubs. Hiertoe neemt hij ruim van tevoren

per mail contact op met deze clubs. Bijna altijd worden zijn verzoeken gehonoreerd en worden er in een ontspannen sfeer, behalve vlaggetjes, waardevolle ervaringen uitgewisseld.

Lion wordt ook PUMMERTijdens zijn bezoeken houdt hij een verhaal over de PUM en zijn missie ter plaatse. Soms gaan de klant en de lokale PUM-vertegenwoordiger mee. Voorts worden er ervaringen van en door de beide clubs uitgewisseld. Chris van der Linde: “Ik ben veel te laat bij PUM gekomen. Dacht dat het alleen voor academici was, tot ik hoorde: ‘Chris, ze zoeken mensen zoals jij’.” Inmiddels heeft Chris zeven missies op zijn naam staan. Een van deze missies, die in Kampala, Oeganda, kreeg een bijzonder staartje. In Oeganda werd een microkredietproject uitgerold, geïnitieerd door LC Krimpen a/d IJssel, waarvoor ook op landelijk niveau in de Lionsorganisatie interesse bestaat.

Initiatief microkredietprojectJan van der Wijngaart memoreert: ‘Al langere tijd speelde bij mij de gedachte om iets te doen aan de armoede in ontwikke-lingslanden via onze eigen Lionsorganisatie. Met de contacten die Chris met Lionsclubs in ontwikkelingslanden heeft en met mijn achtergrond in de financiële wereld en de nationale Lionsorganisatie, ontstond het idee van het opstarten van een microkredietproject door de Lionsclub in Krimpen aan den IJs-sel en een Lionsclub in een ontwikkelingsland.’ Chris vult aan: ‘Ik heb contact opgenomen met de Lionsclub Kampala Host en daar was men erg enthousiast. In overleg is er door deze club een microfinancieringsorganisatie (MFI) geselecteerd. Een lokale coöperatieve bank, opgericht door een christelijke organisatie, die zich inzet voor mensen die met aids respec-

tievelijk Hiv besmet zijn. Die bank wordt voor een groot deel via een donatie van onze club(-leden) gefinancierd. Inmiddels heeft een tiental kleine ondernemers in Kampala ieder een le-ning van maximaal € 1.000 uit de door onze club gedoneerde fondsen gekregen.’

Leoclub UtrechtInmiddels heeft het lokale initiatief uit Krimpen aan de IJssel enige landelijke bekendheid gekregen. Leoclub Utrecht, vorig jaar opgericht, geënthousiasmeerd door het microkrediet idee via Lionsclubs, heeft een fundraising gehouden, die € 1.000 heeft opgebracht. Annemarie van Amerongen, de president van deze Leoclub, heeft in het afgelopen najaar, tijdens haar vakantie in Oeganda, dit bedrag aan de Lionsclub Kampala Host overhandigd. Bovendien heeft zij enige betrokkenen bij het microkredietproject ontmoet: de coöperatieve MFI en enkele door deze bank gefinancierde ondernemers (veelal vrouwen).

Samen bereik je meer: PUM, Lion en Leo. Interview met Chris van der Linde, horeca-

expert en PUMMER en Lion Jan van der Wijngaart, gepensioneerd bankier, beiden lid

van LC Krimpen aan den IJssel.

Hoe PUM-missies tot onverwachte resultaten kunnen leiden

PUM Netherlands senior experts is een non-profit organi-satie die bedrijven uit ontwikkelingslanden en opkomen-de markten adviseert die geen commerciële consultancy kunnen betalen. Wij doen dit door deze bedrijven, op hun verzoek, te koppelen aan Nederlandse professionals die hun jarenlange ervaring onbetaald inzetten voor een betere wereld. Zo stimuleren we ondernemerschap, zelf-redzaamheid en duurzame ontwikkeling van midden- en kleinbedrijf ter plaatse. Bron: www.pum.nl

Wat is PUM?

Redactie: astrid abbing, tekst: Frank steverink, PuM

Page 19: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 19

De Lions Werkgroep Blinden steunt het oogziekenhuis Lunsar, in Sierra Leone al vanaf 1985 toen Jan Beenac-kers en Jan Stilma in de werkgroep zaten. Helaas heeft

de burgeroorlog in Sierra Leone het werk in het oogziekenhuis van 1992 - 2002 onmogelijk gemaakt, omdat de rebellen in Lunsar er hun hoofdkwartier hadden gevestigd. Na de oorlog kwam een vertegenwoordiging van het oogziekenhuis naar Nederland om hulp te vragen voor de wederopbouw. Jan Stilma en zijn vrouw Kootje Koppe zijn daarna ieder jaar enkele weken naar Sierra Leone gegaan om het oogziekenhuis weer nieuw leven in te blazen. Dat was wel nodig, omdat in Sierra Leone 6% van de mensen boven de 50 jaar blind is en er maar drie oogartsen zijn voor zes miljoen mensen, in plaats van de 25, die er nodig zijn. En de algemene gezondheidstoestand is eveneens onvoldoende.

Stromend waterHet eerste tekort, dat moest worden opgelost, was het ont-breken van gegarandeerde elektriciteit en stromend water. De Lions Werkgroep Blinden, die met Wilde Ganzen samenwerkt onder de naam Fight for Sight, heeft het waterproject opgepakt. De waterput voor het ziekenhuis viel ieder jaar aan het eind van het droge seizoen droog. De Lions hebben daarom achter het ziekenhuis, in het lager gelegen moeras, een put gemaakt, die het gehele jaar door water geeft. Dit water wordt opgepompt naar grote watertanks en van daaruit verdeeld over tanks in het

ziekenhuis, waaronder de operatiekamers. Kranen en leidin-gen bleken in slechte staat te zijn en moesten in zijn geheel vernieuwd worden. In 2012 was het zover. Het geld voor dit waterproject, buitenshuis en binnenshuis, is door Fight for Sight bijeengebracht. Het ziekenhuis zelf heeft weer stromend water en is anderszins ook opgeknapt; het is geheel operationeel.

Geld voor staaroperatiesEr bleek evenwel toch nog een hobbel te nemen. De kosten voor een staaroperatie bedragen € 30 en dat bedrag moet de patiënt of de familie betalen. Helaas kan dat vaak niet. Het was dan ook een bijzonder moment toen een moslimorganisatie uit Turkije geld gaf om die staaroperaties in het Baptisten zieken-huis Lunsar te betalen. De Sierra Leoner oogarts John Mattia kan nu ruim 1.000 staaroperaties per jaar doen. De oogarts Wim Klein Poelhuis komt nu twee keer per jaar in Sierra Leone en binnenkort helpt ook oogarts Pieter Slager een handje. Met het stromend water van Fight for Sight zijn de patiënten in Sierra Leone ontzettend blij. ■

Hoe kun je een oogziekenhuis runnen als de oogarts voor

de operatie zijn handen moet wassen met water uit een

keteltje? Het overkwam oogarts Jan Stilma. Dankzij inspan-

ningen van Fight for Sight is dat nu verleden tijd.

Fight for SightStromend water in oogziekenhuis van Sierra Leone

Redactie: Wim smeets

Page 20: LION magazine augustus 2013

20 LION nr.1 augustus - september 2013

In 2000 zijn de Special Olympics in Nederland geïntroduceerd en Groningen beet als eerste het spits af met de organisatie van het event. Special Olympics is een internationale organi-

satie, die trainingen en wedstrijden organiseert voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Meer dan 180 landen doen mee, ruim 2,5 miljoen sporters in 30 verschil-lende takken van sport. In 2002 werd de Stichting Special Olympics Nederland officieel in het leven geroepen. Na Gronin-gen volgden Deventer, Spijkenisse, Hoogezand, Amsterdam, Venlo en Den Bosch. In 2014 zijn Heerenveen en Sneek aan zet. Special Olympics heeft een visie op sport, waarbij iedereen een kans krijgt om uit te blinken. Het motto van Special Olympics Nederland is: Ik hoop dat ik win, maar als ik niet win, dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan.

Healthy AthletesHet welzijn van de sporter wordt naast het sportplezier ook be-paald door zijn of haar gezondheid. Daarom is er voor de spor-ter een apart programma opgezet om zich te laten screenen op diverse gezondheidsaspecten. En dat is het Healthy Athletes Programme (HAP). In 2000 werd begonnen met het program-maonderdeel ogen en Rob was er in 2002 al actief bij betrokken. Inmiddels zijn er meer programma’s: voeten, motoriek, tanden, gehoor, gezond eten en leven. Voor 2014 stelt Lions Nederland € 25.000 beschikbaar voor HAP (in 2012 geformaliseerd). Rob Viveen coördineert deze inzet en bewaakt dit budget namens Lions Nederland.

Eén onderzoeksprogramma uitgelicht: oogzorgKinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking zijn veertigmaal vaker slechtziend. De reguliere zorg is ontoerei-kend. Binnen het HAP is het programma Opening Eyes ontwik-keld. Opening Eyes verzorgt het uitvoeren van een kosteloos onderzoek en het verstrekken van een sportbril, indien nodig.

Wie maken dit mogelijk?Dat zijn medisch specialisten met hun vrijwillige inzet, het bedrijfsleven met sponsoring, en Lions Nederland met tal van hand- en spandiensten. Deze immateriële Lionshulp kan be-staan uit het zijn van gastheer tijdens het HAP, het begeleiden van atleten bij de screening, het invullen van intakeformulieren etc. De ervaring leert dat tijdens de HAP-onderzoeksmomenten zo’n 50 Lions continu druk bezig zijn.

Meld u aan!Het eerstvolgende HAP is in Heerenveen en René Mos, DG 110BN rekent op uw hand- en spandiensten! Meld u bij hem aan. Medisch specialisten, die willen meehelpen bij de uit-voering van het HAP kunnen zich in verbinding stellen met Rob Viveen: [email protected]. Wil men als Lion of Lionsclub ondersteuning verlenen aan de Special Olympics-organisatie - materieel en/of immaterieel - dan kunt u contact opnemen met Lion Paul de Jong: [email protected]. Uw hulp is zeer gewenst. Neem het op in uw Lionsprogramma voor het jaar 2013 – 2014. ■

Met veel enthousiasme en passie praat Rob

Viveen - LC Deventer - over Special Olympics. En

niet minder over het Healthy Athletes Programme

(HAP). Rob vervult namelijk de coördinerende rol

tussen Lions Nederland en het HAP, dat een

medisch onderzoekprogramma is binnen de

Special Olympics-organisatie.

Rob Viveen zeer enthousiast over het

Healthy Atletics Programme

Rob Viveen

Redactie: Jan Kappers

Page 21: LION magazine augustus 2013

Redactie: Wim smeets

Het SIN-bestuur heeft een speciale bijeenkomst georganiseerd met (ex-)bestuurders van de Stichting

Serviceclubs In Nederland (SIN). Vertegenwoordigers van alle aangesloten serviceclubs, ook van

Lionszijde, waren uitgenodigd.

Toegang tot geld bij Cordaid nog gegarandeerd tot 2015

Cordaid ondersteuning in cijfers van 1998 - 2012:• In totaal € 11,2 miljoen werd er door serviceclubs samen met

Cordaid besteed aan internationale projecten• In totaal betrof het 874 serviceclubprojecten, waarvan 201

door Lionsprojecten.

Onderzoeksaanvragen van serviceclubs dalen:• in 2009 40 projecten ( € 615.000) • in 2010 27 projecten (€ 684.000) • in 2011 17 projecten (€ 248.000) • in 2012 9 projecten (€ 118.000)

Kortom: er is voldoende budget beschikbaar voor clubs om extra steun voor hun internationale en nationale projecten. Maar ook Lionsclubs maken steeds minder gebruik van de beschikbare gelden. Voor meer informatie: SIN (PR-bestuurslid Henny Knap-Go, [email protected]) en Cordaid (contact-persoon Mieke van Tilburg, [email protected] of Marianne van Dockum, [email protected] ). ■

De manager van Cordaid Domestic, Joep van Zijl, liet weten dat ondanks de wijziging van het overheids-beleid inzake goede doelen, het budget van Cordaid

ten behoeve van serviceclubs tot met 2015 intact blijft. Dat betekent, dat voor dit jaar en de twee volgende jaren steeds € 1.000.000 beschik baar blijft voor de serviceclubs om hun fondsenwerving te verdubbelen. Goed nieuws dus voor alle serviceclubs in Nederland!

Internationale hulpprojecten van clubs kunnen een beroep doen op Cordaid tot maximaal € 100.000 per project. Deze projecten moeten dan wel plaatsvinden in een van de 35 landen, waar Cordaid actief is (zie www.cordaid.org/nl/landen). Cordaid verdubbelt de eigen fondsenwerving van clubs. Met andere woorden: als een club € 10.000 bijeenbrengt, dan kan Cordaid € 10.000 bijleggen. Zie voor nadere informatie www.serviceclubs.eu.

Voorts biedt Cordaid ook ondersteuning voor projecten in Nederland. Deze dienen dan wel gericht te zijn op armoedebestrijding en op het tegengaan van sociale uitsluiting voor kwetsbare groepen, zoals kinderen uit achterstandswijken. Ook hierbij is de maximale aanvulling 100% van de eigen bijdrage van de clubs tot een maximum bedrag van € 7.500. Het hiervoor beschikbare budget voor 2013 is € 100.000.

Een andere mogelijkheid voor serviceclubs is om een project van Cordaid te ondersteunen. Bijvoorbeeld het Microkrediet-programma van Cordaid of een Waterprogramma. In deze gevallen is de uitvoering van een project de verantwoordelijk-heid van Cordaid. Cordaid rapporteert na afloop dan aan de betreffende serviceclub.

al in 1998 bood de rechtsvoorganger van Cordaid, Cebemo, aan serviceclubs de mogelijkheid om gebruik te maken van ondersteuning voor projecten in ont-wikkelingslanden. dit is vastgelegd in een overeenkomst tussen Cordaid en stich-ting serviceclubs in Nederland (siN).

LION nr.1 augustus - september 2013 21

Page 22: LION magazine augustus 2013

22 LION nr.1 augustus - september 2013

Redactie: Jan Kappers en tekst theo bakhuizen

Museum van, voor en door de Friezen: het Fries Museum

De voorgeschiedenis is bijzonder. De stichting ir. Abe Bonnema - Bonnema was een bekend Fries architect - moest na diens overlijden zijn laatste wensen uitvoeren. Eén daarvan betrof een legaat van 18 miljoen euro, waaraan een aantal voorwaarden verbonden waren. Het bedrag moest worden besteed aan een nieuw Fries Museum, te vestigen in Leeuwarden op of aan het Wilhelminaplein en de architect van het museum moest zijn: Hubert Jan Henket. Een bijzondere manier van over je graf heen regeren, maar wel een geste, waar de stad Leeuwarden en de provincie Friesland Abe Bonnema dankbaar voor kunnen zijn. Natuurlijk, deze ontwik-

keling bracht heel wat teweeg. Vijf jaar eerder was het toenmalige museum nog ingrijpend verbouwd. En er moest heel wat geld bij, namelijk nog eens zo’n 18 miljoen. Europa en de provincie brachten uitkomst. Het uiteindelijke budget voor de nieuwbouw was 36,3 miljoen euro. En daar is men bin-nen gebleven.

Het pleinHet resultaat is verbluffend. Er staat een pracht van een gebouw, midden in het stadshart van Leeuwarden. Op een plein dat vroeger als naargeestig en ontzield werd bestempeld en waar men met een

boog om heen liep. Een plein, waar het altijd waaide en waar de ‘ondergrondse’ parkeergarage met een bult boven het maaiveld uitkwam. Een plein, dat nu korter en minder breed is, want het museum heeft een deel van het plein in beslag genomen en er is bovendien een nieuwe pleinwand gecreëerd met horecagelegenheden en woningen. Het plein oogt nu fraai, wordt door pas-sende bebouwing omsloten, heeft een mooie bestrating en een prettige sfeer. Paleis van Justitie en museum staan aan de uiteinden tegenover elkaar. Stede-lijke vernieuwing in optima forma. Met onder het plein een parkeergarage, die onlangs nog is uitgeroepen tot de beste van Nederland.

Het museumRoel Woering, zakelijk directeur van het Fries Museum, ontvangt ons in de bene-denhal. Een openbare en transparante ruimte, ook looproute en doorgang voor de Leeuwarder voetganger. Die

Het Fries museum wil een regio-naal museum zijn: van, voor en door de Friezen. De programme-ring moet altijd iets met Friesland en de Friezen te maken hebben. Friese kunst, Friese cultuur en Friese geschiedenis.

Een open, transparant en toe-ganke lijk gebouw. Dat moest het Fries Museum aan het Leeuwarder Wilhelminaplein worden. En dat is het geworden met dank aan de schepper, architect Hubert Jan Henket. In september 2013 is de opening.

Kijkje vanaf de 2e verdieping, met aan de linkerkant de voorgevel

Page 23: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 23

l I o n M u S e a

kan namelijk door het museumgebouw vanaf het Paleis van Justitie over het plein lopen naar het winkelcentrum Zaailand. Onze blik valt vrijwel meteen op een bijzondere wandversiering. Het is een wandkleed van 21 bij 6 meter van kunstenares Claudy Jongstra en het hangt in de hal en de mezzazine, een ruimte tussen begane grond en muse-umdoos. Het ‘verkeersgebied’ van het museum is aan de pleinzijde gelegen met grote glaswanden. Buiten beleef je binnen en binnen heeft een verbinding met buiten. Levendig en extravert, zoals de opdracht luidde. Aan de andere zijde zijn op een aantal verdiepingen de filmzaaltjes en de expositieruimten gevestigd. Op de begane grond naast de balies voor museum en filmhuis zijn er ook commerciële activiteiten, zoals het museumcafé Thus, de museumwin-kel - commercieel uit te baten - en een fraaie theaterzaal met 80 stoelen. Op de bovenste verdieping is een te verhuren ruimte gerealiseerd, panoramazaal

geheten. De zaal met uitzicht over de gehele stad wordt al veel gehuurd. ‘Musea moeten steeds meer op eigen benen staan’, aldus Woering.

Het Fries MuseumWe lopen de drie etages over. Ze zijn nog in opbouw, overal staan schilderijen, en kunstvoorwerpen. ´It Ferhaal Fan Fryslan’ wordt op de eerste van de drie expositie-etages verteld. Waarom is Friesland, zoals het is: fysiek, maar ook sociaal maatschappelijk. Een zoektocht naar de identiteit. De etage daarboven laat de Friese Gouden Eeuw zien, met een knipoog naar het heden. Sieraden van toen vertaald naar de sieraden van nu. Ook het Fries Verzetsmuseum krijgt hier zijn plek. De bovenste etage met zijn indrukwekkende lichtinval van boven toont de moderne hedendaagse Friese kunst onder de naam Horizon-nen. Alle verdiepingen hebben een ring van klassiek moderne kabinetten om een grote zaal heen, bedoeld voor wis-

selende exposities. De panoramazaal op de bovenste verdieping noemden we al. Te gebruiken als vergaderzaal, maar ook voor presentaties en zelfs exclusieve diners. Iets voor een Lionactiviteit? De enorme tafel wordt gedragen door een op de Friese klokkenstoel geïnspireerd onderstel. Naar het voorbeeld van de dorpen, die niet over een volwaardige kerk beschikten, maar wel een klok in de klokkenstoel bezaten. Het tapijt in de panoramazaal is gemaakt naar een vlieger -foto - dit is een foto gemaakt met een in een vlieger gemonteerde camera - van Gerko de Ruijter met de oude kern van Workum erin geweven. Te herken-nen zijn het dorpshart, sluizen, groene weiden, water.

Tot slot Hubert Jan HenketHet nieuwe Fries Museum is een schoonheid van een gebouw, zowel buiten als binnen. Een verrijking voor de binnenstad van Leeuwarden. Een museum, dat midden in de samenle-ving staat. In september 2013 wordt het museum geopend. En dat mede of vooral dankzij Abe Bonnema. Het is niet meer dan terecht, dat er op de bovenste verdieping in vijf vitrines met werken van zijn hand zijn te bewonderen. En Hubert Jan Henket? Lees zijn filosofie in het recent verschenen boek Waar nieuw en oud raken, een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur. Teylers in Haarlem, de musea in den Bosch, de Fundatie in Zwolle, en nu het Fries Museum in Leeuwarden zijn daar prachtige voorbeelden van. ■

Het Fries Museum aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden (Foto Gerard van Beek)

Wandtapijt van Claudy Jongstra, vanaf de hal doorlopend naar de 1e verdieping (Foto Jeroen Musch)

Page 24: LION magazine augustus 2013

24 LION nr.1 augustus - september 2013

Jaargang 51, nummer 1, augustus - september 2013,

www.lions.nl > de Lion ISSN 1382-6042

Lion Magazine, de officiële uitgave van Lions Clubs

International wordt in 21 talen gepubliceerd onder de

verantwoordelijkheid van het Internationaal Bestuur:

Engels, Spaans, Japans, Frans, Zweeds, Italiaans, Duits,

Fins, Koreaans, Portugees, Nederlands, Deens, Chinees,

Noors, Ijslands, Turks, Grieks, Hindi, Pools, Indonesisch

en Thailands.

Lion Magazine Nederlandse editie verschijnt twee-

maandelijks met een oplage van 12.304 exemplaren.

Sluitingsdatum eerstvolgende Lion Magazine:

23 augustus 2013.

EINDREDACTEUR

Gert van Wijk, [email protected], 073 6440885

DISTRICTSREDACTEURENAN - Alfred J. Boer, Amestelle 181, 1611 AX Zwanen-

burg, 020 4974592, [email protected]

AZ - Astrid Abbing, Weth. Fischerplantsoen 16, 2497

DJ Den Haag, [email protected]

BN - Bert Naarding, Emmastraat 25, 9401 HE Assen,

0592 312449, [email protected]

BZ - Jan Kappers, Joppelaan 12, 7213 AC Gorssel,

0575 490109, [email protected]

CO - Wim Smeets, De Alden Weg 12, 5801 HG Venray,

0478 582935, [email protected]

CW - Robert Holl, Craenweide 24, 5056 BX Berkel-

Enschot, 013 5904037, [email protected]

INTERNETREDACTEUR Anneke Kok, [email protected]

KOPIJLionsleden leveren kopij aan bij hun districtsredacteur.

Aangeleverde kopij, zowel club- en districtsnieuws als

informatieve artikelen, wordt in de regel geplaatst in het

GOUVERNEURSRAAD MD110Jeannette Peters-La Brijn, voorzitter ([email protected])

Anton Gathier ([email protected])

Paul de Boer ([email protected])

René Mos ([email protected])

Albert Groot Rouwen ([email protected])

Piet van der Meulen ([email protected])

George Muskens ([email protected])

Het motto in verenigingsjaar 2013-2014 isSAMEN DOEN.Winkel: [email protected]

Lionswinkel De Liemers, Postbus 2084

6900 CB Zevenaar

INTERNATIONAAL BESTUURInternational President, Barry J. Palmer (Australië)

Immediate Past President, Wayne A. Madden (Indiana VS)

Fist Vice President Joe Preston (Arizona, VS)

The International Board of Directors is officieel per 1 juli 2013

SECOND YEAR OF DIRECTORS (Seatle 2011)Joaquim Cardoso Borralho, Marvin Chambers,

Bob Corlew, Claudette Cornet, Jagdish Gulati,

Dave Hajny, Tsugumichi Hata, Mark Hintzmann,

Ponksak ‘PK’ Kedsawadevong, Carolyn A. Messier,

Joe≈Al Picone, Alan Theodore ‘Ted’ Reiver,

Brain E. Shehan, Junichi Takata, Klaus Tang,

Carlos A. Valencia, Sunil Watawala

FIRST YEAR DIRECTORS (Busan Korea 2012)Benedict Ancar, Jui-TAI Chang, Jaime Garda Cepeda,

Kalle Eister, Stephen Michael Glass, Judith Hankom,

John A. Harper, Sangeeta Jatia, Sheryl May Jensen,

Stacey W. Jones, Dr. Tae-Young Kim, Donal W. Knipp,

Sunil Kumar R, Leif Ake ‘Kenneth’ Person,

Ichiro Takehisa, Dr. H. Hauser Weiler, Harvey F. Withley

Internationaal Bureau300 22nd Street, Oak Brook

IL 60523-8842 VS

Tel: 001 63 05 71 54 66

Fax: 001 63 05 71 88 90

Website: www.lionsclubs.org

C o l o F o neerstvolgende nummer, dat de eerste week van iedere

tweede maand verschijnt. De redactie behoudt zich het

recht voor kopij te weigeren, te redigeren, dan wel in te

korten of in een volgend nummer op te nemen.

Aanlevercriteria kopij:

• tekst Club- en Districtsnieuws 150 - 200 woorden

• tekst informatief artikel 450 - 500 woorden

• tekst in Word per e-mail naar districtsredacteur;

• foto’s en illustraties digitaal 300 dpi of 1024 x 768

pixels (SHQ of HQ op digitale camera);

• voorzien van duidelijke bestandsnaam zowel tekst als

foto en met onderschrift en de naam van de fotograaf.

Info Lionsorganisatie en Lionshandboek: [email protected]

Adreswijzigingen wijzigt u zelf in Lolas óf stuurt u door

aan uw clubsecretaris.

BLADMANAGEMENT Anja Hagen Communicatie, [email protected]

VORMGEVING FIZZ marketing en communicatie, Meppel

DRUK & AFWERKING Ten Brink, Meppel

PUZZEL Gerrit Dales

ADVERTENTIESBureau Nassau, Achterom 100-C, 1621 KW Hoorn,

www.bureaunassau.nl, tel: 020 6230905, fax: 020

6390846, e-mail: [email protected]

TARIEVEN (full colour): 1/1 pagina € 1.645,-; 1/2

pagina € 880,-; 1/4 pagina € 460,-. Bij het reserveren

van plaatsingen in een volledige jaaruitgave van Lion

Magazine (6 x per jaar) en een plaatsing in het Lionsle-

denboek wordt korting verleend. Bijsluiters en dergelijke:

tarieven op aanvraag. Alle prijzen zijn excl. BTW.

VRAAG & AANBODKleine annonces op de een na laatste pagina zijn aan te

bieden via [email protected]

TARIEVEN Vijf regels tekst € 25,-, per regel extra € 5,-,

1 foto € 10,-

Alfred BoerRedacteur 110AN

Astrid AbbingRedacteur 110AZ

Bert NaardingRedacteur 110BN

Jan KappersRedacteur 110BZ

Wim SmeetsRedacteur 110CO

Robert HollRedacteur 110CW

Page 25: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 25

1

8

10

12

16

19

23

27 28

24 25 26

20 21 22

17 18

11

13 14 15

9

2 3 4 5 6 7

l I o n p u Z Z e l

In deze Lionspuzzel gebruiken we (voornamelijk) Nederlandse Lionsbegrippen en Lionsnamen. De oplossing van de puzzel vindt u op www.lions.nl.

Horizontaal8 ton in rivier9 Eindhovense Lionsclub10 orde van vergadering11 wie reist12 Meppelse Lionsclub14 nationale

vrijwilligersdag16 onderdeel van

Lionsdistrict17 uit Noorwegen18 Venlose Lionsclub19 snel (muz.)21 uit eigen beweging23 gebouw voor sport26 verkeersstromen

samenvoegen27 motorminnende Lions28 heldendicht

Verticaal1 roer van vliegtuig2 Lion zijn3 tweesnijdend wapen4 Pools-Duitse rivier5 speldjes6 godsdienstig7 sierplant met dikke

bladeren13 leden van Lionsclub15 figuur om kleding te

tonen17 humanitaire hulp18 wijzigingen20 kleverige vloeistof22 gejaagdheid24 zeevis25 junior Lions

Lionagenda 2013 - 2014

Donderdag 31 oktober t/m 2 november: • Europa Forum Istanbul• Finale EuroConcours Piano 2013

Najaarsconventie Papendal, Arnhem

Vrijdag 4 t/m 8 juli 2014:97 e Internationale Conventie Toronto, Canada

Districts- en clubactiviteiten: www.lions.nl

De Sultan Ahmetmoskee of de Blauwe Moskee is een moskee in Istanbul, de stad waar in oktober het Europa Forum wordt gehouden. De naam “Blauwe Moskee” is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje İznik, die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee.

Page 26: LION magazine augustus 2013

26 LION nr.1 augustus - september 2013

l e o C l u b S I n a C t I e

Jacqueline van der Zee: De LCIC heeft echt mijn ogen geopend met betrekking tot de wereld van Lions: zoveel verscheidenheid en toch één gedachtegoed. Het was gewel-dig om met Internationale Leo’s om te gaan, maar het was ook duidelijk, dat wij onszelf als Leo’s nog veel meer op de kaart moeten en kunnen zetten in Lionsland. 

Herald Obreen: Ik heb zelf een jaar gewoond in Texas en toen heb ik al iets geproefd van hoe internationaal de Lionsclub is. Maar na deze week kennis te hebben gemaakt met Lions en Leo’s van over de hele wereld ben ik er achter gekomen dat er diverse en heel veel enthousiaste Lions en Leo’s op deze wereld rond lopen. Dankzij deze conventie heb ik, naast contacten en ideeën, ook vrienden voor het leven gemaakt, die weliswaar een halve wereld verderop wonen, maar die zich met net zoveel plezier in zetten voor een goed doel.

Jordi Strörmann: voor het eerst bevatte de IC een officieel programma voor Leo’s en zij betaalden een aangepast tarief van € 40. Er waren ongeveer 25 Leo’s uit Amsterdam, Gronin-gen, Maastricht en Zoetermeerl. Daarnaast had district 110AZ subsidie beschikbaar gesteld voor vijf LEO’s. De andere Leo’s betaalden hun reis zelf. Het programma begon op vrijdag

met de Leo-Lion-Summit. ‘s Morgens een aantal presentaties en de mogelijkheid om vragen stellen aan het internationale bestuur en ‘s middags waren er workshops gericht op de huidige vraagstukken. Zaterdag liep een aantal Leo’s mee met de parade en ‘s avonds was er een groot feest met receptie ge-organiseerd. Elke avond was er de gelegenheid om te dansen en tijd voor een drankje in het Generator Hostel, waar Neder-landse LEO’s sliepen. Het was zeer geslaagd voor de Leo’s met als sleutelwoorden: betaalbaar, gezellig en ontmoeten.

Arwin Allebes: De conventie in Hamburg heeft op mij als LEO een enorme indruk gemaakt. Het is bizar en tegelijk fantastisch om te zien wat er bereikt wordt op momenten dat Lions, LEOs (en Lions en LEOs samen) wereldwijd samenwerken. Het is een beleving, die iedere LEO zou moeten ervaren!

Manon van Kleef: Het was een geweldige én overweldigende er-varing om tussen zo ontzettend veel LEO’s en Lions te zijn. Mooi om te zien wat LEO’s en Lions kunnen betekenen voor de wereld.

Leo’s in HamburgRedactie: bert Naarding

Gedurende de conventie hebben Internationale

Leo’s hun eigen programma met inleidingen,

ontmoetingen en seminars. Nederland heeft een

flinke Leodelegatie afgevaardigd naar Hamburg.

Tijdens de plenaire zittingen en andere geza-

menlijke activiteiten, hebben Nederlandse Leo’s

en Lions gebroederlijk naast elkaar deze conven-

tie 2013 in Hamburg beleefd.

Page 27: LION magazine augustus 2013

Leoclub Sarolea Heer-len organiseerde haar tweede editie van de Lion King Trophy. Dit is een grote zeskamp, die op zaterdag 22 juni werd gehouden en waarin 16 teams tegen elkaar strijden.De opbrengst van € 3.000 is bestemd voor United Clubs, een orga-nisatie die sport- en spel-activiteiten in ontwikke-lingslanden organiseert. Leoclub Heerlen kijkt terug op een sfeervolle en geslaagde dag. ■

Leoclub Sarolea Heerlen organiseerde grote zeskamp

Sinds de start van de actie in 2005 is er door Leo- en Lionsclubs in Nederland al ruim € 255.000 opgehaald, waarmee 17.000 blinden zijn geopereerd. Deze operaties worden hoofdzakelijk in

Afrika, India en Nepal verricht, vaak in samenwerking met plaatselijke Lions-clubs. Meer informatie: info@leoclubweert ■

Leo’s en Lions Nederland zamelen oud en vreemd geld in voor staaroperatiesVia een verzamelzuil bij Albert Heijn op de Dries gaat Leoclub Weert Montmorency oud en vreemd geld inzamelen voor staaroperaties in arme ontwikkelingslanden. Iedereen heeft wel oud en vreemd geld in de keukenla liggen. Via de collectezuil wordt er een zinvolle bestemming aan gegeven.

Lions International is via hun netwerk in staat om munten en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro’s. Oud geld, dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht.

Straatarme blinden in arme landen wor-den met deze gelden gratis geopereerd om van hun blindheid verlost te worden. Een staaroperatie daar kost slechts € 15. Dankzij het feit, dat Wilde Ganzen deze actie 50% premie geeft, is er dus maar € 10 nodig om één blinde weer ziende te maken.

l e o C l u b S I n a C t I eCoördinatie: bert Naarding

LION nr.1 augustus - september 2013 27

Page 28: LION magazine augustus 2013

28 LION nr.1 augustus - september 2013

Op 8 juni 2013 heeft LC Amsterdam ’t IJ haar charter in ontvangst mogen nemen van DG Max Gerschtanowitz. De charter vond plaats op een prachtige eventloca-tie drijvend op het IJ, Undercurrent.

Na het uitreiken van de charter en het overhandigen van de bel en de hamer door respectievelijk president Fransesco Tijnagel, en Guiding Lion Baus van Mastrigt van de sponsorclub Zuidas Amsterdam, kon er geproost worden op de ‘new kid in town’.De kersverse president Kay Goedhardt benadrukte in zijn speech het credo We Serve: ‘Afgelopen jaren kenmerken zich door een terugtredende overheid en economische stilstand, waardoor serviceclubs een extra belangrijke taak krijgen. Het motto van ‘t IJ is ‘Impact’. Hiermee wil de club benadrukken iets te willen betekenen in lokale projecten voor hen, die het minder goed hebben dan wij,’ aldus Goedhardt. ■

Charter LC Amsterdam ´t IJ

tekst: alfred J. boer

LC Amstelveen viert 10e lustrum

Op 27 april 1963 werd LC Amstel-veen gecharterd. Eind april vierde zij haar vijftigjarig bestaan in de Muziek- en Dansschool Amstelveen. In aanwezigheid van Burgemeester van Zanen, vicegouverneur Anthon Gathier, veel oud-Lions en de actuele leden stond president Koos van de Vegte in zijn jubileumtoespraak stil bij de rijke geschiedenis van de club. Daarnaast vestigde hij de aandacht op de grote jubileumviering in de vorm van de eerste editie van Am-stelveen Culinair op 13, 14 en 15 sep-tember. Onder aanvoering van het tweesterrenrestaurant Aan de Poel en toprestaurant Lute zullen tien lo-kale restaurants het beste van wat zij in huis hebben aan de Amstelveense bevolking presenteren. Meer over Amstelveen Culinair is te vinden op: www.amstelveenculinair.info

Bij zijn felicitatie onderstreepte de vicegouverneur Gathier, dat het organiseren van Amstelveen Culinair weer eens temeer illustreert dat Lions, die van oudsher van aanpak-ken houden, nog steeds liever hun handen uit de mouwen steken, dan simpelweg achteroverleunend een cheque uitschrijven. Reden voor hem om de drie drijvende Lions achter Amstelveen Culinair, Peter Verhoeven, Joop Siemers en Sander Verkerk de Gouverneurs Award toe te kennen. ■

Amsterdams Zwemfestijn 2013 groot succesOnlangs vond het Amsterdams Zwemfestijn 2013 plaats op het Ronald McDonald Centre in Amsterdam Noord. LC Gijsbreght van Aemstel uit Amsterdam, initia-tiefnemer en organisator van het jaarlijkse evenement, kreeg dit jaar 18 teams op de been en haalde in totaal een bedrag rond de € 5.000 op. Dit bedrag wordt verdeeld tussen Stichting Kinderbeestfeest en sportclub Only Friends. Tijdens het Zwemfestijn zwemmen deelnemende teams zoveel mogelijk van te voren gesponsorde baantjes van 25 meter. Naast gesponsorde baantjes was het voor sponsoren ook mogelijk het gehele evenement of een deelnemend team te sponsoren. LC A’dam Gijsbreght van Aemstel ontwikkelde in samenwerking met VRooijen.com een administratiesysteem, dat de organisatie en administratie van een zwemfestijn een stuk eenvoudiger maakt. Het systeem achter www.zwem-festijn.com wordt ook door diverse andere Lionsclubs gebruikt. Sportclub Only Friends is een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Met 19 verschillende sporten behoort Only Friends tot de grootste sportclub in haar categorie. Het Kinderbeestfeest is een besloten feest voor chronisch zieke kin-deren en/of kinderen met een beperking tot en met 16 jaar. Het wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met Natura Artis Magistra en onder andere de politie, brandweer en ambulancedienst. ■

l I o n d I S t r I C t a n

Page 29: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 29

l I o n d I S t r I C t a n

Van de Jarige voor de Jarige!Wat is er mooier dan een club, die zijn of haar Dies viert en tegelijkertijd aan andere jarigen denkt? LC Gooiland kwam er achter dat ruim 61.000 kinderen in Nederland hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld is. Ongelofelijk, maar waar. Jarige Job helpt deze kinderen aan een leuke dag! Met een cadeau, versiering en traktaties.

Daarom heeft LC Gooiland ter ere van haar Dies aan de Stichting Jarige Job een donatie gegeven, waarbij 55 kinderen toch hun verjaardag kunnen vieren! LC Gooiland heeft dit met € 1.930 mogelijk gemaakt. Dit bedrag werd onder andere met een bloembollenverkoop bij elkaar gebracht.

En wat is er leuker om dan met de club naar Rotterdam af te reizen en daar bij Jarige Job zelf deze pakketten in te kopen en in te pakken! Stichting Jarige Job Nederland is reuze blij met deze bijdrage in financiële zin, maar ook met onze hulp bij het inpakken. Een mooie dag, die wij als Lionsclub in juni 2013 mochten beleven met dit fantastische initiatief, dat helaas zo noodzakelijk is. (www.stichtingjarigejob.nl) ■

1e Lions Meerkamp groot succesBegin juni werd in en rond de Hoofddorpse Toolenburgerplas de 1e editie gehouden van Lions Meerkamp. Het sportieve evenement werd mogelijk gemaakt dankzij een unieke samen-werking tussen drie partijen: Stichting Meer Sportief, CIOS en LC Haarlemmermeer-Ringvaart. Inzet: het ondersteunen van Stichting Leergeld. Deze stichting zet zich in om kinderen uit financieel-niet-draagkrachtige gezinnen op z’n minst een zwemdiploma te laten behalen. En als het even meezit ook nog een abonnement voor een sportclub te geven. Want het is goed om te bewegen, zowel voor jong en als voor oud! Aan het evenement namen zowel particulieren, bedrijven, als verenigingen in en rondom Haarlemmermeer deel. Naast het ondersteunen van Stichting Leergeld is het de nadrukkelijke bedoeling van LC Haarlemmermeer-Ringvaart en Meersportief om het belang van gezondheid en teambuilding te benadruk-ken. Lions Meerkamp bestaat uit diverse sportieve onderdelen, waaronder steeple chase, waterwalking, kanovaren, beachvol-leybal en boogschieten. Ondanks het grijze zwerk werd de 1e editie van Lions Meerkamp een groot succes. De organi-satie op zichzelf heeft de hele club letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht. Niet alleen op de dag zelf, maar ook in de daaraan voorafgaande maanden. Het is de bedoeling dat Lions Meerkamp uitgroeit tot een grootschalig jaarlijks evenement én een sportief begrip in de regio. ■

21e Lions Regatta een groots zeilfestijnOnder auspiciën van LC Heemstede Bennebroek voeren eind mei een tiental schepen van de bruine vloot uit tijdens de 21e Lions Regatta. Aan boord driehonderd mannen en vrouwen om op een plezierige en sportieve manier een wedstrijd te varen. Inzet: fondsenwerving voor SAILWISE, afdeling Watersport voor mensen met een beperking’. Tien, zowel regionale, nationale als internationale bedrijven streden met elkaar op het water voor de eerste prijs, geassisteerd door een enthousiaste bemanning van een lemsteraak, stevenaak of zelfs 3-mastklipper.

Dit keer was Conceptus B.V. uit Apeldoorn de winnaar met Brandende Liefde, direct daarop gevolgd door C & A Nederland B.V. met Waterwolf en als 3e de winnaar van vorig jaar, Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. met La Bohème. De netto-op-brengst van het zeilevenement bedroeg € 8.000, waarvan

€ 2.500 bestemd is voor SAILWISE. Dit bedrag werd verdubbeld door de Stichting NSGK (Stichting voor het Gehandicapte Kind), zodat president Mark Hans Emanuel van LC Heemstede Benne-broek een cheque van € 5.000 kon overhandigen aan de direc-teur van SAILWISE, de heer Menne Scherpenzeel. Het resterende bedrag gaat in de loop van het jaar naar goede doelen in de regio. De volgende editie wordt gehouden op 28 mei 2014. ■

Page 30: LION magazine augustus 2013

30 LION nr.1 augustus - september 2013

Ouder-Amstel BridgedriveOp zaterdag 28 september houdt LC Ouderkerk aan de Amstel de 2e Ouder-Amstel Bridgedrive: Bridge mee en ervaar de gast-vrijheid van de Ouderkerkse horeca. Maximaal 196 paren kun-nen meedoen. Circa 110 paren hebben zich reeds ingeschreven. Meer informatie en mogelijk- heid tot inschrijven vindt u op de website van de club: www.ouderkerkwenst.nl. ■

l I o n d I S t r I C t a ntekst: alfred J. boer

Jan van Vliet van LC Lisse, De Oude Duinen benoemd tot Melvin Jones Fellow

Succesvolle High Tea Klassiek van LC Langedijk

 Op dinsdag 22 mei werd Lion Jan van Vliet van LC Lisse, De Oude Duinen benoemd tot Melvin Jones Fellow. Ten overstaan van een groot aantal leden vertelde districtsgou-verneur 110 AN Max Gerschtanowitz, dat Jan deze onderscheiding niet al-leen kreeg, omdat hij kartrekker was van tien opeenvolgende Golftoer-nooien waarmee meer dan een half miljoen Euro beschikbaar kwam voor het ‘goede doel’. Nee, ook omdat Jan ook president is geweest en omdat hij al jarenvertegenwoordiger is van de club in Zone 2B. Maar het belang-rijkste is, dat hij altijd voor iedereen klaar staat en in doorslaggevende mate bijdraagt om de club bijeen te houden en te enthousiasmeren. ■

Melvin Jones Award voor Rob Lenterman van LC Zandvoort

Melvin Jones Award voor Rob Lenterman van LC Zandvoort

Vrouwenclub LC Langedijk tekende voor het evenement High Tea Klas-siek. De High Tea vond plaats in de Allemanskerk in Oudkarspel en leverde een bedrag op van € 1.500 voor het schoolproject in Ethiopië. Geertje Roelofsen nam de cheque met veel plezier in ontvangst.

De Nederlandse Stichting Schoolproject Ethiopië zet zich in om arme kinderen minimaal primair onderwijs te laten volgen. De voorkeur gaat uit naar

missie scholen, omdat die scholen kwa-litatief goed onderwijs bieden en goed zijn te controleren door de Stichting. De kinderen, die via de Stichting naar school gaan, krijgen ook schoolkleding, schoenen en dagelijkse een maaltijd. De Stichting betaalt uiteraard het schoolgeld voor deze kinderen. De inti-tiatiefneemsters zijn Geertje Roelofsen en Agnes van Straaten. Zij bezoeken jaarlijks op eigen kosten de scholen om de voortgang van het project te contro-leren. (www.lions.nl/langedijk) ■

Rob Lenterman is sinds 1975 lid van LC Zandvoort en gedurende die tijd meer-dere keren president. Hij ontving de Award uit handen van vicegouverneur Anton Gathier. Als medeoprichter van de in 1974 opgerichte Stichting Lions Helpen Kinderen is Rob nauw betrokken bij de activiteiten en vervult bovendien al 25 jaar de functie van penningmeester. Deze stichting valt onder LC Zandvoort en heeft als doelstelling kinderen in nood te helpen. Dit betreft zowel kinderen in de regio, als in ontwikkelingslanden. Rob Lenterman tekent voorts al vele jaren voor het jaarlijkse Lions Golftoernooi voor bedrijven. LC Zandvoort, met inmiddels 38 leden, bestaat 47 jaar en veel van haar activiteiten zijn mede te danken aan zijn grote inzet. Eric van Berkel, president van LC Zandvoort: ‘Ik ben er trots op om president te mogen zijn van de Lionsclub Zandvoort, waarin dit kaliber Lions actief is.’ ■

Page 31: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 31

Boekenbeurs 2013

l I o n d I S t r I C t a Ztekst: astrid abbing

Voor de 16e keer werd op Hemelvaartsdag de Boekenbeurs Utrecht georganiseerd door drie Utrechtse Lions clubs (Host, Domstad en UKR) ondergebracht in de Stichting Help ’n Handje. Het goede doel was dit jaar het Hospice Heuvelrug dat een nieuwe tillift nodig had.

Dit jaar was er een speciale uitverkoopdag. Het doet toch ieder jaar opnieuw pijn, als het resultaat van zes weken inzamelen, sorteren en inrichten van de beurs, na afloop van de beurs de niet verkochte boeken als oud papier afgevoerd worden. De beurs bleef ná Hemelvaart nog een dag staan voor de uitverkoop. Het was nauwelijks extra inspanning en kosten en leverde toch nog geld op.

Daarnaast zijn de nieuwe sociale media ingezet en is een experiment uitgevoerd met een twitter-fontein. We hoopten dat bezoekers met elkaar zouden gaan communiceren. Wel-licht op dit moment ook nog een brug te ver! Ook dit jaar zijn

Op 13 juni zijn wederom donaties verstrekt aan goede doelen, tijdens de jaarlijkse Business Borrel in het ‘Thuis’ van de club. De donaties werden uitgereikt door de president Leo Bink. Het bijzondere is dat bij drie van deze vier donaties een grant-aanvraag is gedaan bij Lions Quest Nederland (LQN). Alle drie deze aan-vragen zijn door LQN gehonoreerd. Fantastisch en veel dank namens de LC DH-Scheveningen aan de voorzit-ter van de Stichting LQN, Jan Troost, alsmede de commissaris van LQN 110AZ, Heubert Heukensfeldt Jansen,

die als uitstekend liaison hulp heeft geboden. Door de extra bijdrage van elk €1.000 werd het mogelijk de doelen te verwezenlijken.

Trix € 2.500 (www.stichtingtrix.nl)De pupillen van de TRIX zijn jongeren met een meervoudige problematiek, die geen kansen meer hebben in de maatschappij. Deze jongeren zijn door alle instanties inmiddels ‘opgegeven’. Een triest, maar hard gegeven. De Trix staat bekend om de onorthodoxe aanpak als het gaat om het werken met jongeren met een meervoudige proble-

matiek. Donatie is voor gereedschap voor een specifiek project voor deze jongeren.

De Wegelaergroep € 2.500 (www.wegelaergroep.nl) De Wegelaergroep stelt zich tot doel haar leden een plezierige vrijetijdsbe-steding te bieden. Hierbij staan groei-ende zelfstandigheid en zelfredzaam-heid centraal. De projectinzet is de aanpassing van de nieuwe groepsbus. In de bus moeten nog aanpassingen worden gemaakt, zodat de leden in een rolstoel op verantwoorde wijze vervoerd kunnen worden.

De SGK € 2.500 (www.sportbelangsgk.nl) SGK is de sportorganisatie, die sporten mogelijk maakt voor mensen met een verstandelijke of andersoortige beper-king in en om Den Haag. De Haagse hockeyvereniging HDM en SGK orga-niseren voor de 26e keer een geweldig sport- en spelevenement voor kinde-ren met een verstandelijke handicap, dat op vrijdag 21 juni werd gehouden. De inzet van enthousiaste leden van Lionsclub DH-Scheveningen, maken dit evenement tot een succes. ■

veel Lions door de straten getrokken om deze folders rond te brengen. Daarnaast werd met de vondst van een serie oude boeken op RTV Utrecht en Radio M de aandacht via deze media op de Boekenbeurs gevestigd. ■

Drie grant-aanvragen van LC DH-Scheveningen door Lions Quest gehonoreerd

Page 32: LION magazine augustus 2013

32 LION nr.1 augustus - september 2013

LC Vleuten-De Meern vergaderstijl 3.0

Met de Lions-club naar café De Punt

In juni ging voor de 6e keer een groep mannelijke bewoners van Verpleeghuis Isselwaerde een avondje op stap met de LC IJssels-tein-Lopikerwaard. Wat begonnen is als een deal op de beursvloer in 2008 is uitgegroeid tot een jaarlijks uitstapje, waar zowel de mannen van Isselwaerde, als de Lions en het begeleidende personeel van genieten. Een biertje, een borrel of gewoon wat fris en gezellig een biljartje spelen: kortom het was weer ouderwets genieten op die woensdagavond. Ook de hapjes ontbraken niet. Café de Punt en de Lionsclub hebben dit uitstapje, waar de bewoners en de perso-neelsleden van Isselwaerde, die mee zijn geweest, zeer dankbaar voor zijn, mogelijk gemaakt ■

Zelfs wanneer de president van LC Vleuten-De Meern fysiek niet aanwezig is, gaat de huishoudelijke vergadering gewoon door. Met de drukke agenda’s van de diverse Lions is het soms lastig om een goede attendence te hebben. Daar heeft de club een oplossing voor gevonden. Vergaderen via Skype. Zo ook tijdens de laatste HHV van dit clubjaar. President Dirk van der Beek is voor werkzaamheden afge-reisd naar Zuid-Afrika. Een skypeverbinding biedt dan de oplossing. Beeld en geluid is zeer goed, waardoor Dirk de vergadering goed in de hand weet te houden. Natuurlijk is het in het begin even onwennig, maar alle leden, van jong tot oud, is van mening dat dit perfect werkt en zo ook voor iedereen een attendence van 100% in de hand kan werken. Kleine ondertoon is natuurlijk wel, dat fysieke aanwezigheid veel gezelliger is. ■ De huishoudelijke vergadering met de inzet van Skype

LC IJsselstein-Lopikerwaard steunt JOGG met € 20.000!

LC IJsselstein- Lopikerwaard overhandigde op 12 juni, tijdens het Lentebuurtfeest op basisschool De Tandem, een cheque van € 20.000 aan wethouder Marijke van Beukering. Met deze cheque ondersteunt de Lionsclub het project JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht), dat in IJsselstein loopt.Het project JOGG is bedoeld om overgewicht onder kinderen en jongeren tegen te gaan door verantwoord eten en bewegen voor jongeren aantrekkelijk en gemakkelijk te ma-ken. IJsselstein is in september 2011 gestart met het project en is de 10e JOGG-gemeente in Nederland. Inmiddels zijn er in de scholen, bij de sportverenigingen en in de wijken veel initiatieven ontplooid. De Lionsclub, die het idee om een JOGG-project in IJsselstein te starten en te ondersteu-nen aan de gemeente schonk bij het 700-jarig bestaan van IJsselstein, is verheugd dat ze met haar bijdrage het project kan ondersteunen; niet alleen schenken de Lions geld, maar ze ondersteunen JOGG ook met mankracht in het bestuur en bij de activiteiten. Lions president Hans Kapteijn, die de cheque overhandigt: ‘De LC IJsselstein-Lopikerwaard heeft dit jaar de jeugd centraal gesteld. We steunen een aantal op de jeugd gerichte pro-jecten, zoals de Stichting Leergeld, de speeltuin in het Kloosterplantsoen en JOGG. De jeugd ondersteunen is van groot belang voor de hele samenleving.’De Lionsclub heeft dit geld ingezameld door een aantal activiteiten te organiseren, zoals een fietstocht en een schilderijenverkoop. Daarnaast heeft ze het Utrechtse Waarden Coöperatiefonds van de Rabobank bereid gevonden een bedrag te sponsoren. ■

Lions president Hans Kapteijn overhandigt che-que aan Wethou-der Marijke van Beukering

tekst: astrid abbing

l I o n d I S t r I C t a Z

Page 33: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 33

Lions brengen Stille Kracht naar Nederland

l I o n d I S t r I C t a Z

Op zaterdag 22 juni stond de Dorps-straat in Zoetermeer in het teken van Montmartre. Iedereen kon genieten van kunstenaars, portrettekenaars, zangkoren, troubadours, muzikanten zoals het orkest van Muziekvereniging Kunst & Vriend-schap, Harmonieorkest Harpe Davids en een saxofoonkwartet. Verder waren er kinderspelen, stond er een stand van de Galerie Kunstuitleen Zoetermeer, was er een (kunst)veiling en nog veel meer. Er was zelfs een echte jeu-de-boulebaan aangelegd. Kortom een echt Montmartre.Wethouder Hans Haring en Patrick van

Tewaterlating reddingsboot Help ‘n Handje

Tropische planten, heerlijk geurende en smakende gerechten, elegante danseressen in traditionele kleding, exotische muziek, prachtige lampions en een tafelschikking om u tegen te zeg-gen: dat is de Nacht van de Stille Kracht van de Lions, en wel de Stichting Samenwerking Lions Nederland Indonesië.

De Stichting Samenwerking Lions Nederland Indonesië organi-seerde voor de tweede maal op rij de Nacht van de Stille Kracht, die op zaterdag 22 juni werd gehouden. In een Leidschendamse kas, omgetoverd in een Indonesische partyruimte, kwamen 147 mensen bij elkaar om te genieten van een heerlijk Indonesisch buffet, verzorgd door Putri Solu uit Purmerend. De optredens van de dansgroep Nuansa Seni Indonesia en zanger Reggie Bruinier zorgden voor extra sfeer en goed dansbare muziek.

Onder de aanwezigen en organisatoren bevond zich een opval-lend groot aantal Lionsleden uit het 110AZ. Robbie Dröge, zelf een Nootdorpse Lion, is Manager Taskforce Nacht van de Stille Kracht. Na alle organisatorische voorbereidingen, trok Robbie, net als zijn collega-Lions, Leo’s en jonge nazaten van Lions het serveerschort aan en hielp in de bediening. John Hoozemans trad op als spreekstalmeester en veilingmeester. Na de trek-king van de loterij vond de veiling plaats van het schilderij van Suzanne Stohr, dat zij speciaal voor deze avond had geschilderd.

De opbrengst van de Nacht van de Stille Kracht is bestemd voor de operatie van kinderen met een schisis (hazelip en/of open gehemelte) op de Kleine Sunda-eilanden. Voorzitter Charles Ligtvoet kon aan het eind van de avond verheugd mededelen dat het evenement, inclusief loterij, veiling en vermeerdering door de Stichting Cordaid, € 29.935 had opgebracht. De afgelo-pen vier jaar kon de Taskforce 666 kinderen met een beperking laten opereren. Daar komen er dit jaar minimaal zestig bij! (Tekst: Linda Vaandering) ■

Afgelopen jaar werd voor de 15e keer de Boekenbeurs Utrecht door de drie Utrechtse Lions Clubs georganiseerd. Traditiegetrouw op Hemelvaartsdag. En nu was het dan eindelijk zover: Op zondag 28 april heeft de Stichting Help ’n Handje de reddingsboot voor het aangepaste watersportcentrum Robin-son Crusoe aan SailWise overhandigd.

De overhandiging vond plaats op het speciaal voor gehandicaptensport aan-gepaste watersportcentrum Robinson Crusoe. Het centrum ligt op een eiland in de Loosdrechtse plassen. SailWise maakt watersport mogelijk voor men-sen met een veelal zware handicap. De boot heeft heel toepasselijk de naam: ‘Help ’n Handje’ gekregen. ■

Domburg maakten hun eigen kunstwer-ken in de vorm van een beschilderde koe en boden dit ter veiling aan. Kunstenaars werkten de hele dag aan kunstwerken, die aan het einde van de dag werden geveild. De aftrap voor de veiling werd gegeven door niemand minder dan burgemeester Charlie Aptroot. Een deskundige veiling-meester nam het later van hem over. Kunstwerken en aanbiedingen van de winkeliers gingen gretig van de hand.De opbrengst ging naar Happy Days. Deze stichting organiseert jaarlijks een voor-jaarskamp voor Zoetermeerse kinderen

€ 2.000 voor Happy Days dankzij ‘Montmartre in de Dorpsstraat’

tot 12 jaar, die het door omstandigheden thuis erg moeilijk hebben. Montmartre in de Dorpsstraat werd georganiseerd door Winkeliersvereniging De Dorpsstraat, CKC, Terra Art Projects in samenwerking met de LC De Meerbloem en LC Soetermare. Een prima gezamenlijke actie die – ondanks het regenachtige weer - tot een goed resultaat heeft geleid! ■

Page 34: LION magazine augustus 2013

34 LION nr.1 augustus - september 2013

In het weekend van 8 en 9 juni ging de inmiddels 3e editie van de Gjald Lions Tourrally weer van start. De rally werd georgani-seerd door LC De Leijen Surhuisterveen. Aan de start ver-schenen 21 equipes met een mooie variatie aan oldtimers en bijzondere auto’s. De oudste ‘deelnemer’, een hele fraaie rode Peugeot, stamde zelfs uit 1930. Uiteraard werd er ook dit jaar weer voor het goede doel gereden. Ditmaal is gekozen voor Alzheimer Nederland. De verwachting is dat Alzheimer en andere vormen van dementie de komende jaren explosief zal toenemen in Nederland. En het is helaas geen echte ouderdomsziekte meer. Ook op jongere leeftijd slaat deze fatale ziekte steeds vaker toe, met alle gevol-gen van dien. Uiteindelijk is het mooie bedrag van € 2.500 opgehaald, dat besteed zal worden aan onderzoek naar jong dementeren-den. Christiaan Meyboom van Alzheimer Nederland was bij

de finish van de rally aanwezig en heeft middels een aantal voorbeelden verteld, wat de impact is van dementie op jon-gere leeftijd. Tevens kreeg hij die avond alvast de symbolische cheque overhandigd. ■

Op 13, 14 en 15 juni 2014 zijn de Special Olymics in Friesland. In de plaatsen Heerenveen en Sneek zullen enige duizenden sporters en begeleiders gastvrij worden ontvangen. Van de Lions wordt verwacht dat ze zowel financieel als ‘met de handjes’ een grote bijdrage gaan leveren aan dit geweldige evenement.Als eerste Friese Club van het Dis-trict 110BN heeft de LC Kollum, Lits en Lauwers een fondswervingsacti-viteit georganiseerd. Op donderdag 23 mei werd, in nauwe samen-werking met de uitbaters van hun clubhuis in Oenkerk, een Asperge Party gehouden. Samen met de eigenaren en de kok van het restau-rant Stania State had de activiteiten-

commissie een prachtig programma gemaakt. Veel clubleden kwamen de avond tevoren, gewapend met een grote variëteit aan schilwerktui-gen, naar Stania State om zo’ n 40 kg asperges te schillen.Deze 40 kg werd vervolgens op voortreffelijke manier ver- en bewerkt door de keukengarde. Zo’n honderd gasten kwamen naar de party om zich te laten verrassen. Dankzij de intensieve werving door de activiteitencommissie waren er vele vertegenwoordigers van nabu-rige Lionsclubs met hun gasten aan-wezig. Ook de werving door Stania State bracht een aantal liefhebbers naar Oenkerk, waaronder echte ken-ners uit Limburg. Aan het eind van de avond kon worden vastgesteld dat de netto-opbrengst € 1.500 was. Omdat de Special Olympics één van de doelen is, die door Lions Quest financieel wordt ondersteund, zal de club uiteraard een verzoek doen om dit bedrag te laten verdubbelen.Het is iedereen zo goed bevallen, dat terstond werd besloten om dit in 2014 weer te doen, dus de Lionsagenda volgend voorjaar goed in de gaten houden!! ■

Marianne Hofstede en Christiaan Meyboom samen met de cheque

Gjald Lions Tourrally voor Alzheimer Nederland

LC Kampen wijst de weg

Kampen is zoals bekend een histo-rische Hanzestad aan de IJssel. Hier vinden ook veel historische stads-wandelingen plaats en daarbij is de Lionsclub, in persoon van Lion Jan Visser, een dankbare rondlei-der. Hij kwam op het idee om voor de bezoekers op historische en andere interessante plekken in de stad naambordjes/straatnamen te bevestigen met interessante informatie over het verleden.

Ook zijn in het Kamper museum en bij de VVV / Kogggewerf brochures en folders te verkrijgen, waarin de rondleiding staat beschreven. De bordjes wijzen de weg. Voor inlichtingen kunt u terecht bij het Kamper museum dat geopend is van dinsdag tot en met zaterdag: [email protected]

Asperges voor de Special Olympics

De kok bezig met vijftien verschillende gerechten met asperges

Leeuwentoren in Kampen

tekst: bert Naarding

l I o n d I S t r I C t b n

Page 35: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 35

Lions Nationale Conventie Golf Toernooi 2013Er wordt reeds vele jaren een klein, maar gezellig golftoer-nooi gehouden op de dag voorafgaande aan de Nationale Conventie. Dit toernooi staat open voor alle Lions en partners. Er wordt een baan geregeld in de omgeving van de Nationale Conventie. Dit jaar was dat de Hattemse Golf & Countryclub, die met haar voorzitter PDG Freek Mon-ster van LC Hattem als onze zeer gewaardeerde gastheer, iedereen gastvrij tegemoet trad. Er deden overigens vier leden mee van de Golf & countryclub Hattem, die ook lid bleken te zijn van de LC Hattem.

De weersomstandigheden waren de voorafgaande week ronduit beroerd. Maar toen het moment van de afslag om 12.30 uur naderde, brak de hemel open en was het prachtig golfweer. De 9-holesbaan is een mooie klassieke baan, waar je je tanden op stuk kunt bijten, maar die aan de andere kant ook vergevingsgezind is. Het voordeel van een 9-holesbaan is, dat je hem bij een wedstrijd twee keer mag ronden.

l I o n d I S t r I C t b n

Na afloop werd er gezellig geborreld en werd er een uitstekend diner geserveerd. Volgend jaar is de Nationale Conventie in Haarlem. Er zal worden gezocht naar een mooie baan daar in de buurt. Namens de organisatie: Jan Boer LC Dordrecht Host / GV De Albatross

De uitslag 2013 was als volgt:Joke Gouw LC Kempenland / GC WelschapSteven van der Linde LC Amsterdam ’t IJ / GC SpaarnewoudeAlfred Guikema LC Zwolle Hansestad / GC ZwolleNeary: Nico Boere LC Haarlemmermeer XXY / GC ZandvoortLongest: Steven van der Linde LC Amsterdam ’t IJ / GC Spaarnewoude. ■

Statieportret van de deelnemers aan het Lions NC Golf Toernooi 2013

Ruim 65 oldtimers reden zaterdag 25 mei door Oost-Groningen en de kop van Duitsland. Zij deden mee aan de jaarlijkse Tellerlikker Rally, georganiseerd door de LC Winscho-ten. De opbrengst van de rally ging traditiegetrouw naar regionale goede doelen.

Aan deze populaire rally, die dit jaar alweer voor de 6e keer werd

Lions Tellerlikker Rally 2013 wederom groot succes!gehouden, deden 65 auto’s van 25 jaar en ouder en/of cabrioletten mee. De equipes reden een 180 km lang, vooraf niet bekend, parcours door Oost-Groningen en de kop van Duitsland met het “bol-pijl” principe.

Opbrengst € 7.500De opbrengst van de Lions Tellerlikker Rally is ’s avonds bij de prijsuitreiking

gedoneerd aan regio-naal, cultureel erfgoed:

Hoofddoel: Stichting Oud Brandweerma-teriaal Winschoten. Doel: restauratie oude ‘Winschoter’ brand-weervoertuigen ten behoeve van het (toe-komstig) Brandweer-museum te Winscho-ten. Zij ontvingen van de Lions een cheque van € 5.000.

Subdoel: Stichting Nieuwolda. Doel: restauratie authentieke ‘opduwer’ voor het Bolschip ‘de Volharding’ (1915). Op deze wijze werden begin vorige eeuw granen, turf etc. vervoerd over de ka-nalen in de provincie Groningen. Deze stichting heeft een cheque ontvangen van € 2.500.

De LC Winschoten spreekt haar grote dank uit voor de bijdrage van de deel-nemende equipes en de vele sponso-ren die de donaties mogelijk hebben gemaakt.

Volgend jaar de 7e editieVoor volgend jaar staat de Lions Teller-klikker Rally traditiegetrouw gepland op de laatste zaterdag van mei (31 mei 2014). Meer informatie hierover via Lions leden Johan Rolfers (06-46355949) of Menne Kamp (06-51854981). Veel informatie en foto’s op site www.tellerlikkerrally.nl. ■De politie in de eigen cabriolet

Page 36: LION magazine augustus 2013

36 LION nr.1 augustus - september 2013

Onlangs hebben 22 bewoners van woonlocatie ‘De Koppels’ (onderdeel InteraktContour) een boottocht gemaakt in de wa-teren rondom Zwolle. De leden van LC Zwollerkerspel hadden daartoe het initiatief genomen, organiseerden de tocht en stelden een afwisselend programma samen. De boottocht met het schip de ‘Jan Plezier’ bleek voor de bewoners van ‘De Kop-pels’ als ook voor de Lions een schot in de roos. Want ondanks het druilerige weer was de sfeer en de gezelligheid buitenge-woon aangenaam. Het Zwolse duo ‘Michiel en Lisanne’ zorgde bovendien voor een heerlijk muzikaal optreden. De boottocht was een geslaagde opzet om als vrijwilligers iets te doen voor de varende gasten van ‘De Koppels’. ■ Michiel en Lisanne zingen voor ‘De Koppels’

‘De koppels’ op stap met LC zwollerkerspel

1e Silverleg Rally LC Wolvega is groot succesDe altijd zeer actieve mannen van LC Wolvega organiseerden begin juni voor het eerst een rally voor oldtimers: de Silverleg Rally. Met een deelname van 26 equipes was de club zeer tevreden. De route van 175 km werd in twee klasses ver-reden: een sportklasse met auto’s tot 1 januari ‘79 en een tourklasse met auto’s tot 1 januari ‘86 en cabrio’s. De opbrengst van deze rally was € 7.500 en was bestemd voor het Team Hilde, dat een paar dagen later op 5 en 6 juni een aantal keer de Alpe d’Huez is beklommen. De cheque werd door de president van LC Wol-vega overhandigd aan Jelmer van der Zee, lid van het Team Hilde. Dit team haalde inmiddels al € 45.000 op voor de KWF Kankerbestrijding. De € 7.500 van LC Wolvega, was dus een welkome verrassing! ■

l I o n d I S t r I C t b n

Een van de fraaie oldtimers op weg in het Friese landschap. (Foto: Lenus van der Broek)

Op zaterdag 27 april vond in Osna-brueck de door Heike Voss zeer goed voorbereide districtsjumelage 110BN en 111NB plaats. Aan het evenement namen rond veertig Lions en Leo’s deel, waarvan 9 uit Nederland. Het programma startte met een fietstocht door de bosrijke omgeving. De eerste stopplaats is de universitaire roeibaan. Hier heeft Helmut – de echtgenoot van Heike – een drietal sportieve activiteiten voorbereid, te weten : een skiloop voor 4 personen op twee grote houten ski’s – een test ( 5 minuten) op de roei-ergometer en het afleggen van een kort parcours op een fiets met excentrische achteras. De resultaten werden ‘punktlich’ genoteerd om de uiteindelijke winnaars te kunnen bepa-

len. Vervolgens werd een ‘bergetappe’ afgelegd naar het Industriemuseum. Na de toespraak van de Burgemeester bezocht men het museum, daalden af in de oude kolenmijn en bezocht het oude spoorwegstation, waar een hobbygroep oude treinstellen repareert. Inmiddels was ook de DG van 111NB – Johann Koster – met een aantal kabinetsleden aan het gezelschap toegevoegd.Per bus vervolgens naar de Piesberg – dit is een grote steengroeve –, en terug naar de fietsen voor de laatste etappe naar de finish aan de Rubbenbruchsee waar de winnaars van de sportwed-strijden bekend gemaakt werden. De prijs, een porseleinen beker, is natuurlijk voor het thuisfront. De Jumelagecom-missarissen van 111NB en 110BN

(Heike en Cor) werden nog door de DG in het zonnetje gezet voor hun inspanningen voor de Jume-lage. Bij Lions 111BN over-heerst de teleur-stelling over het feit dat 110BN heeft besloten de districtsjume-lage na 25 jaar te beëindigen. ■

Fietsen op een racefiets met excentrische achteras

Zeer geslaagde districtsjumelage in Osnabrueck (Dld)

tekst: bert Naarding

Page 37: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 37

Lisanne, de dochter van Lion en teamlid Paul, is 13 jaar en herstelt op dit moment van een coma in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. Op 30 december 2012 is zij met ernstig hersenletsel opgenomen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Pas wanneer er zoiets verschrikkelijks gebeurt, realiseer je je hoe kwetsbaar het leven is. En in het ziekenhuis zie je hoe belangrijk het is dat ouders dicht bij hun zieke kinderen zijn. Daarom doet LC Amersfoort-Vathorst mee aan HomeRide. Op 15 en 16 juni reden 10 leden mee. Voor Lisanne en voor kinde-ren zoals Lisanne.

HomeRide is een wielertocht langs acht Ronald McDonald Huizen en Ronald McDonald Vakantielocaties. In zes etappes fiets je binnen 24 uur de 500 kilometer lange route van Gronin-gen non-stop via de afsluitdijk naar Maastricht. Je fietst in een team. Naast de lange afstand is het een extra uitdaging, omdat

je ‘s nachts fietst. Een ander team van 10 leden van de club hebben 24 uur lang voor logistiek, materiaal en ondersteuning gezorgd.

De club heeft voorafgaand aan de HomeRide ruim € 38.000 ingezameld met diverse acties. Een daarvan, een zelf geor-ganiseerde miniversie van de HomeRide voor kinderen, werd door de kinderjury uitgeroepen tot meest sympathieke actie. Daarom fietste LC Amersfoort-Vathorst in de hartjestrui, de beloning voor deze actie!

De omringende Lionsclubs hebben ook gedoneerd voor dit specifieke event. Omdat er meer dan € 3.000 door de zus-terclubs is bijgedragen, is het logo van Lions Nederland ook afgedrukt op de shirts van alle 700 deelnemers en fungeerde Lions Nederland als sponsor van deze mooie wielertocht. ■

De wielerclub van LC Amersvoort-Vathorst klaar voor de Homeride

LC Amersfoort-Vathorst doet mee aan HomeRide!

Samen met de jumelageclub een benefietconcert verzorgen. Dat deed

l I o n d I S t r I C t b Ztekst: Jan Kappers

Inzet voor Houtgilde LC Arnhem gewaardeerd

Hannes Sipkens heeft een Koninklijke Onderscheiding gekregen voor zijn langdurige en intensieve inzet voor het Houtgilde van LC Arnhem. Uit handen van de Burgemeester van Rozendaal kreeg hij de onder-scheiding. Zowel de president van de LC Arnhem, als de gilde-meester spraken de geëerde toe in hartelijke bewoordingen. ■

LC’s Arnhem en Krefeld verzorgen samen benefietconcert

LC Arnhem met zijn Duitse vrienden uit Krefeld. Een volle kerk beleefde een veelbelovend programma. De Krefelders beten het spits af. ‘Prof. Dr. klinkt mooi maar is nog geen garantie dat je kunt fluiten, laat staan dwars kunt fluiten’. Maar wat de Duitse Lions lieten horen van onder meer Schubert en Vivaldi was adembenemend mooi. Trio Vocabilis en het Duo Parlemoer met liederen van Kurt Weil en teksten van Bertolt Brecht brachten de handen op elkaar. De opbrengst van de avond ging naar de Moeder Theresa Stichting in Ulft voor de bouw van een huisje in Westelijk Roemenië. ■

Krefelder Lionsvrienden spelen een Vivaldi Fluitsonate

Page 38: LION magazine augustus 2013

38 LION nr.1 augustus - september 2013

LC Arnhem beleefde een bijzondere avond met het verhaal van een ingezetene uit Oosterbeek over de Poolse generaal Sosabowski en zijn rol bij de operatie Market Garden. De slag om Arnhem is alom bekend. De rol van Sosabowski minder. Kritisch op de operatie vooraf, kreeg hij achteraf de schuld van de mislukking. Hij nam vanaf het begin in 1947 deel aan de herdenkingsplechtigheden in Arnhem en stierf berooid in 1967. Zijn Poolse brigade werd – zij het pas in 2005 – geëerd met de Militaire Willems Orde. Volkomen terecht. ■

Aangetrokken door het prachtige, heu-velachtige, parkoers door het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug en het gun-

stige weer had het maximum aantal van 1.000 lopers zich ingeschreven voor de avondlopen op 15 juni 2013 van respec-

8e Heuvelrugloop Maarn

De Liemers veel succes met Lions Request

LC De Liemers heeft voor de derde keer met veel succes Lions Request georganiseerd. Samen met Radio Favo-riet FM is gedurende drie dagen 24 uur per dag live uitgezonden vanuit het Glazen huis op de markt in Zevenaar. Deze jaarlijkse actie heeft dit jaar ruim € 22.000 opgebracht. De opbrengst gaat naar CORD, dat projecten in gang zet in Zuid-Soedan op het gebied van gezondheidszorg, landbouw en onder-wijs. De opbrengst van de Zevenaarse actie gaat ditmaal naar een basisschool voor 400 meisjes, want hun school was onlangs vrijwel geheel ingestort. Hulde voor de Liemers! (www.lionsrequest.nl) ■

Stichting Busproject ontvangt € 2.500 van LC Zutphen

De Poolse generaal Sosabowski

tievelijk 4,2 km, 10 km en de halve ma-rathon van 21,1 km. Voor de derde maal organiseerde de LC Maarn-Maarsbergen dit evenement, ondersteund door enkele leden van de plaatselijke voetbalclub, de ondernemersociëteit en het sportcollege van het ROC Midden Nederland.

Dank zij dit grote aantal inschrijvingen en de steun van meer dan 50 lokale sponsors kon uit het positieve financiële saldo een bedrag van € 5.000 worden toegezegd aan het project Maak Maarn en Maarsbergen hartveilig van de plaat-selijke EHBO-vereniging: een plan om 10 AED’s in de openbare ruimte te instal-leren met de bijbehorende, getrainde vrij-willigers. Andere donaties gingen naar RoPaRun en de Maarnse hockeyclub ten behoeve van het lustrumfeest. ■

Aan de start bij de Heuvelrugloop in Maarn, met links in rode shirt Lion Evert de Boer en rechts Lion Kees Sijssens, leden van de organisatiecommissie

LC De Liemers met cheque na de geslaagde actie

De nieuwe garage voor het busje van de Stichting Busproject wordt op zijn plaats gezet

Op initiatief van vier serviceclubs is al in 1976 het Busproject ontstaan. LC Zutphen leverde destijds de eerste voorzitter en is nu nog steeds vertegen-woordigd in het bestuur. De stichting beheert een personenbusje, waarmee bewoners van verschil-lende instellingen tegen een gereduceerd tarief dagtrips kunnen maken.

De garage voor de bus is vervallen bij de renova-tie van een van de instellingen. De gift van de LC Zutphen is ingezet voor de nieuwe garage. Zo kan met behulp van een goed doel een belangrijke functie worden gecontinueerd. ■

Generaal Sosabowski: heldendom en jaloezie

tekst: Jan Kappers

l I o n d I S t r I C t b Z

Page 39: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 39

Traditiegetrouw stond de historische Brink in Deventer op 2e Pinksterdag weer vol met klassieke auto’s. LC Deventer IJsselvallei organiseerde een toertocht voor auto’s ouder dan 15 jaar. De fraaie bolides op deze prach-tige startlocatie trekken jaarlijks veel publiek. Dit jaar namen 77 equipes deel aan de toertocht. Vanaf 12.00 uur startten de auto’s voor een tocht door het fraaie Salland. Via tussenstops in Heino, Hellendoorn en Espelo werd gefinisht in Gorssel, waar de deelnemers ter afsluiting genoten van een hapje en drankje in Hotel De Roskam. LC Deventer IJsselvallei kijkt wederom terug op een suc-cesvolle, geslaagde dag voor deelnemers én goede doe-len: Lovende reacties, goede sfeer en een opbrengst van € 5.000! De opbrengst gaat dit jaar naar Orthopedisch Dagcentrum Het Lantaarntje en Inloophuis Het Meester Geertshuis, beide in Deventer. ■

l I o n d I S t r I C t b Z

Op zaterdag 22 juni verzorgden de Rotaryclub Nijkerk en de Lions-clubs Hoevelaken en Nijkerk een Drakenbootrace in de binnenhaven van Nijkerk. Het evenement was een speciale gezamenlijke actie in het kader van de viering van 600 jaar stadsrechten van Nijkerk. De samenwerking tussen de drie serviceclubs verliep volgens alle par-tijen goed en plezierig en er wordt al gesproken over een eventuele tweede editie van de Drakenbootrace, volgend jaar. Als er voldoende financiële steun uit het bedrijfsleven komt, is het haalbaar en kan er een goed doel aan het evenement worden gekoppeld. Het Draken-bootcomité, bestaande uit vertegenwoordigers van de drie clubs, zorgde voor voldoende vertier op de kade tijdens de races. In de havenkom waren die dag extra terrassen, kinderactiviteiten, muziek en een Pasar Malam. Een mooie link naar de heldensport uit het Oos-ten. Ondanks de regen was het een drukke bedoening in de haven. Er schreven zich 33 teams in voor de Drakenbootrace. ■

De IJsselvallei Classics start op de historische Brink in Deventer

LC Deventer IJsselvallei organiseerde 7e IJsselvallei Classics

Drakenbotenrace in de binnenhaven van Nijkerk (Foto: Mathilde Dusol)

Babbelen met bubbels voor moeders levert € 2.650 opDe Stichting Verwendag Moeders voor elkaar organiseert elk jaar een compleet verzorgde dag uit voor moeders, die een kind hebben met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Op zo’n dag uit kunnen moeders samen genieten van een dag zonder zorgen. Voor dit prachtige doel heeft de LC Nijkerk Babbelen met Bubbels georganiseerd, een wijnproeverij voor vrouwen aangevuld met een verloting. Zo’n 200 vrouwen waren op 24 mei aanwezig. Deze ladies-only-avond leverde € 2.650 op voor de Stichting Verwendag. Het bedrag van vorig jaar werd ruim overtroffen. De vele donaties van bedrijven lieten zien, dat men deze de Stichting, maar ook de Lionsclub, een warm hart toedragen. ■

LC Nijkerk organiseerde een wijnproeverij voor dames

Samenwerking Lions en Rotarians bij Drakenbootrace Nijkerk

Page 40: LION magazine augustus 2013

40 LION nr.1 augustus - september 2013

Tientallen klassieke en bijzondere auto’s maakten zondag 26 mei een prachtige rondrit door het oostelijk deel van Noord-Brabant tijdens de editie-2013 van de Meierij Classic. Het tweejaarlijkse evenement voor automobielliefhebbers, georganiseerd door de LC Bernheze en LC Rosmalen trok 50 deelnemers.

Er was een mooi parcours van 150 km uitgezet, waarin enkele pittige onder-

delen waren opgenomen. Zo moesten de chauffeurs over een onverhard tracé rijden en was er zelfs een overtocht met een pont naar het afwisselende landschap van oostelijk Brabant. De opbrengst, € 8.000, komt ten goede aan plaatselijke afdelingen van de Stichting Leergeld. Deze stichting biedt hulp aan kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen. ■

Interservice Golftoernooi in Zuid-LimburgOp vrijdag 7 juni 2013 werd onder prachtige zomerse omstandig-heden door de serviceclubs in Zuid-Limburg voor de zesde keer op rij het Interservice Golftoernooi gehouden op de Zuid-Limburgse Golfbaan Hoenshuis te Voerendaal. Inzet was opnieuw een prijzengeld van meer dan € 10.000. De prijzen werden uitgereikt door de DG Jan Bos. De eerste prijs van € 5.000 werd gewonnen door LC Parkstad. De tweede prijs van € 2.500 ging naar Junior Kamer Maastricht. Op de derde plaats met € 1.500 ein-digde Rotary Club Elsloo. LC Maas-tricht en LC Hoensbroek Brunssum wonnen elk € 500 voor de neary. Al het prijzengeld gaat naar goede doelen en dat zijn natuurlijk de echte winnaars van deze dag. ■

LC Bernheze en LC Rosmalen organiseerden Meierij Classic 2013

LC ’s-Hertogenbosch Bolduc maakt nieuwe tuin voor jongerenOp 15 juni voltooiden de jongeren en begeleiders van de Jongeren Opvang en Begeleiding (JOeB) Den Bosch samen met de Lions van LC ‘s-Hertogenbosch Bolduc de nieuwe tuin van JOeB. De JOeB is onderdeel van de maatschappelijke opvang te ’s-Hertogenbosch. Met veel inzet en enthousiasme bedachten de jongeren van de JOeB zelf een nieuw tuinontwerp voor hun tijdelijke woonplek.

Na een jaar van samen ontwerpen, ontginnen, graven, bouwen, timmeren, schroeven en vergaderen sloten de jongeren en de Lions op zaterdag 15 juni 2013 het gezamenlijk tuinproject af met de feestelijke onthulling van een pla-quette en een heuse buurtbarbecue. Er ligt nu een prachtige onderhoudsarme tuin, waarin ‘lekker chillen’ centraal staat. De financiering van het project werd mogelijk gemaakt door de Lionsclub in samenwerking met het Sociaal Fonds ’s-Hertogenbosch.

Tijdens de samenwerking werd het duidelijk dat de jongeren van de JOeB ondanks hun vaak zeer moeilijke uitgangssituatie een heleboel in hun mars heb-ben. Zowel de jongeren, hun begeleiders als de Lions kijken terug op een gezellig, leerzaam en inspirerend tuinproject. ■

LC Nuenen maakt Hollandse Nieuwe-feestje

De nieuwe haringen smaakten weer uitstekend op vrijdag 21 juni bij de LC Nuenen. Nadat de haringvissers hadden besloten om 2 weken later te gaan vis-sen vanwege het koude voorjaar, was de haring volgens de kenners nu wel ‘vet’ genoeg.

En dat bleek ook, want er was een ‘vette opbrengst‘ bestemd voor de Club Sam. Dat is een Nuenense activiteitenclub, die wekelijks iets organiseert voor thuis-wonende kinderen met een beperking. En in september pakt Club Sam groots uit met een feest in de nieuwe speeltuin De Kievit. Voor dat doel overhandigde de Lionsclub de cheque. ■

tekst: Wim smeets

l I o n d I S t r I C t C o

Page 41: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 41

Op 30 april verschenen 3.650 eenden aan de start op de Dommel voor een race tegen de klok, onder de titel Lucky Duck Race. De LC Son en Breugel en de plaatselijke Ladies’ Circle hadden 3.600 kleine eendjes en 50 grote eenden te

water gelaten die zo snel mogelijk naar de finish dienden te drijven.

De kleine eendjes, van een speciale race-soort, zwaartepunt erg laag en een fiere recht-op- houding, waren geheel naturel. Ze worden in de volks-mond ook wel badeendjes genoemd. Hun startnummer was tevens het lotnummer waarmee de koper aan de kade stond te zwaaien. De grote eenden, voor € 100 ingehuurd door bedrijven, waren flink gemodificeerd; presentatie was een van de beoor-delingscriteria voor deze XL-eenden. Echter elektronica was ten strengste verboden, uitgezonderd één eend die volgestouwd was met filmapparatuur.

De race ging over 400 meter op het breedste deel van de Dommel. Drie begeleidende kanovaarders hielden de eendjes midden in de stroom, orkesten op de kade zweepten hen op en de strenge jury oordeelde over het verloop van de race. (www.luckyduckrace.nl). Medewerking in de uitvoering werd verleend door vijf plaatselijke verenigingen. Diverse winkeliers hadden prijzen in natura of in euro’s beschikbaar gesteld. Stad en ommelanden waren uitgelopen om het spektakel te aanschouwen. En de echte winnaars, die € 11.000 konden verdelen, waren de drie goede doelen: het Hoi-huis, de Stichting Leergeld en de Voedselbank. ■

LC Son en Breugel zet duizenden eendjes uit

LC Maastricht loopt en laat Talenten fietsenOnder het motto van de Stichting Zweit veur Leid (zweten voor het goede doel) werd dit jaar de 19e stadsloop door Maastricht gelopen. Meer dan 1.000 lopers, gesponsord of met eigen bijdrage, hebben op deze dag het stadspar-cours afgelegd om met hun inspanning vele euro’s voor het goede doel bijeen te brengen.

LC Maastricht was medeorganisator van dit evenement en deelde ook in de opbrengst, die voor de Lions € 17.500 bedroeg. Het gekozen goede doel betrof de aanschaf van fietsen voor het Zorgbureau Talent in Eckelrade en met name voor het project Talent beweegt. Het project heeft tot doel om jongeren van 17 - 25 jaar van Begeleid Wonen en Dagbesteding, de gelegenheid te bieden de fiets te nemen in plaats van bus of auto en hen aldus aan te zetten tot meer beweging en positieve leefgewoonten. ■

l I o n d I S t r I C t C o

De LC Neerijnen Rivie-renland heeft zaterdag 18 mei twee cheques met een waarde van € 750 uitgereikt aan de stichtingen Betuwe Wereldwijd en Hulp-hond Nederland. De uitreiking vond plaats op de boeken- en plantenmarkt, die voor het eerst door de gemengde Lionsclub werd gehouden. Plaats van handelen was het plein voor het Kasteel Neerijnen.Clubleden hadden taarten gebakken, hun boekenkasten op-geschoond en eenjarige perkplanten, vaste planten en zaden ingekocht. Al bij het krieken van de dag stonden de kopers aan de kraam; koffie met taart, een leuke bestseller en een kistje pootgoed, het ging grif van de hand. ‘Betuwe Wereldwijd’, een solidariteitswerkplaats in Culemborg, was ook aanwezig om handgereedschappen in ontvangst te nemen. Dit gereedschap wordt door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gereviseerd en klaargemaakt voor de derde wereld. ‘Hulp-hond Nederland’ liet zien dat een hond van grote betekenis is voor mensen met een lichamelijke beperking, psychische problemen of een oorlogstrauma. En wat te denken van een ‘voorleeshond’; kinderen en volwassenen die moeite hebben met lezen kunnen hun leesangst en stotteren overwinnen door voor te lezen voor hun hond. (www.voorleeshond.nl) De Lions-club ziet terug op een geslaagde actie. De volgende activiteit, een middeleeuws Breugheliaans festival staat in de steigers. ■

LC Neerijnen Rivierenland houdt boeken- en plantenmarkt

Page 42: LION magazine augustus 2013

42 LION nr.1 augustus - september 2013

Het is 11 mei, de zaterdag voor moederdag. Om 5 uur loopt de wekker af bij de leden van de LC Venray. Naar de boer om de asperges, die gisteren gestoken zijn, op te halen en naar zeven steden in het midden en westen van het land te rijden.

Om half negen staan de eerste klanten aan de kraam. Superkwaliteit, ze knisperen nog in je hand. Verser kun je ze niet krijgen. Het was inmiddels voor de 32e keer dat de Lions in winkelcentra staan met hun jaarlijkse actie om asperges te verkopen.

De aanloop naar 11 mei was spannend; het voorjaar was zo koud, dat de stengels nauwelijks wilden groeien. Kunnen we wel voldoende kilo’s inkopen en hoe zal de prijs zijn? Geluk-kig steeg net op tijd de temperatuur en daalde de ongerust-heid. Helaas was de prijs nog aan de forse kant en dat drukt

de omzet. Per saldo resteerde € 7.000 en dat wordt ingezet om wederom jongeren, die lijden aan spierdystrofie een week vakantie aan te bieden in het Tesselhuus op Texel. ■

Een positief geluid laten horen in tijden van crisis en krimp en tegelijkertijd belangrijke regionale ontwikkelingen steunen was het doel van de LC Sittard Geleen met de avond ´Van Daf tot Mini, Van Kolen Tot Kunststof´. Hoofdrolspelers op 25 maart: twee topmensen uit het bedrijfsleven, de burgemeester en de commissaris van de Koning.

De regio Sittard Geleen is een bakermat van industrie en ontwikkeling. Denk aan DSM, Nedcar en Universiteit. Anderzijds tonen CBS-cijfers, dat er sprake is van vergrijzing en bevolkingskrimp. Een

merkwaardige paradox, want wat zijn de vooruitzichten voor de werkgelegenheid in de regio?

Ruim 600 bezoekers waren aanwezig tijdens een inspirerende avond, die werd voorgezeten door de burgemeester. Allereerst gaf Aad Brouwer inzicht in de diversiteit, de ambities en de moge-lijkheden op het Chemelot (voormalig DSM) terrein in Sittard Geleen. Na een cabaret-intermezzo was het de beurt aan Wim van der Leegte (VDL), die de fasci-nerende ontwikkeling van zijn familie-bedrijf schetste. Er dreigt een ernstig tekort aan werknemers in de techniek, omdat hiervoor onvoldoende mensen worden opgeleid. Goede onderwijsmo-gelijkheden voor de jeugd op het gebied van technisch onderwijs zijn noodzake-lijk, beklemtoonde ook de commissaris van de Koning. Juist voor de specifieke industrie in deze regio moeten dringend mensen worden opgeleid. Samen met Procestechniek Limburg besloot LC Sittard Geleen dat de opbrengst van de avond, € 17.500, bestemd wordt voor de bouw en inrichting van stageruimtes voor onderwijs in Sittard Geleen. Het was een inspirerende en succesvolle avond. ■

LC Venray verkoopt asperges voor vakantieproject

LC Sittard Geleen organiseert symposium Ondernemen en Onderwijs

l I o n d I S t r I C t C otekst: Wim smeets

Topman VDL op symposium Ondernemen en Onderwijs (Foto: Joep Rutgers)

Leuk cadeau voor PPC-winnaars Son en Breugel

LC Son en Breugel organiseert al 10 jaar de Peace Poster Contest (PPC) voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in hun gemeente. In het afgelopen schooljaar deden 9 scholen mee, die samen 330 posters maakten.De lokale winnaar van Imagine Peace, het thema van 2012, was Malou Foolen. De tweede prijs was voor Gijs der Kinderen en de publieksprijs ging naar Lieke Vortman. Onlangs kon de door de club toegezegde bijzondere prijs gerealiseerd worden. En dat was een rondvlucht in een Cessna boven hun woonplaats Son. ■

Lieke, Gijs, Malou, piloot Noud en sponsor Rob

Page 43: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 43

l I o n d I S t r I C t C wtekst: Robert Holl

Willem IV rally LC Alblasserwaard d’EgelantierDe Willem IV rally werd op zaterdag 27 april 2013 gehouden en georga-niseerd door LC Alblasserwaard d’Egelantier. De opbrengst kwam geheel ten goede aan het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam.

Na de lunch in restaurant Il Mercato in Papendrecht en een behendigheids-proef startten de deelnemers in een variëteit aan auto’s vanaf een echt startpodium om hun route te rijden met behulp van het roadbook. Halverwege de route was een pitstop met een hapje en een drankje en de volgende behen-digheidsproef. De bestuurder werd geblinddoekt en op de aanwijzingen van de navigator moest deze achteruit in een parkeervak parkeren. Op de cen-timeter nauwkeurig werd beoordeeld of de proef geslaagd was. Het teamwork tussen navigator en bestuurder werd hierbij behoorlijk op de proef gesteld, maar leidde ook tot hilarische taferelen.

Met de volgende scorekaart en een bon van de McDonalds konden de teams daarna hun route vervolgen langs de slingerende dijken van de Alblas-

serwaard. Eindpunt was restaurant Willaerts in Papendrecht, waar onder het genot van een heerlijk diner de prijsuitreiking en de overhandiging van de cheque aan het Ronald Mc Donalds Huis Sophia Rotterdam plaats vond.

De actie leverde maar liefst € 5.005 op. Speciaal voor deze gelegenheid kwam Erik Koningsberger als Koning Willem

I naar Papendrecht om de cheque van de Willem IV rally te overhandigen aan Quintis Ristie, ambassadeur van het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam en Jolanda van den Hurk, vrijwilliger bij het Huis. In het Ronald McDonald Huis kunnen ouders, broertjes en zusjes verblijven van kinderen, die in het ziekenhuis zijn opgenomen. (www.willemiv-rally.nl) ■

Met Lions naar de leeuwenOp 29 mei hebben de leden van de LC’s Goes Wilhelmina en Kapelle-de Bevelanden samen met cliënten van Gors het Safaripark De Beekse Bergen bezocht. Gors is een aan-bieder van zorg en ondersteuning aan mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking in Zeeland.

Mede dankzij de aangepaste bus en de grote hoeveelheid lekkernijen verliep de reis naar Tilburg in een buitenge-woon gezellige sfeer. Na aankomst bij de Beekse Bergen volgde eerst een bustour door het park, waarbij door een gids uitleg werd gegeven over alle dieren, die er rondlo-

pen. Vervolgens kon iedereen genieten van de lunchpakketten, die speciaal door de Lions zelf waren samengesteld. Iedere cliënt van Gors had een eigen buddy toegewezen gekregen, die de gehele dag niet van zijn of haar zijde week. Dat was ook nodig omdat de meeste mensen rolstoel afhankelijk zijn.

Na de lunch kon iedereen zelf bepalen hoe het middagprogramma werd ingevuld. Het was fantastisch om aan het eind van de dag te zien en te horen hoezeer iedereen genoten had. De terugreis verliep aanmerkelijk rustiger dan de heenreis: iedereen was moe, maar ook zeer voldaan. ■

Page 44: LION magazine augustus 2013

44 LION nr.1 augustus - september 2013

Op 23 mei 2013 werd voor de 11e keer het Lionsclub Alblas-serwaard Tablis golftoernooi gehouden. Nadat de ergste buien golfbaan Landgoed Bergvliet voorbij waren getrokken, kon op tijd en onder goede omstandigheden gestart worden met de wedstrijd. Elf flights streden om de felbegeerde wis-selbeker. De uiteindelijke winnaar werd de flight van Rabo-bank Merwestroom. De dag werd afgesloten met een diner, inclusief een kunstveiling met werken van eigen Lionsleden. In totaal bracht het golftoernooi € 5.000 op voor twee goede doelen: Fight for Sight en Hospice Gorinchem, die elk € 2.500 kregen. In Fight for Sight - meer dan 200.000 staaroperaties in ontwikkelingslanden - bundelen de Stichting Lions Werk-groep Blinden en Wilde Ganzen hun krachten. Alle inkom-sten uit georganiseerde fondsen en wervingsacties worden door Wilde Ganzen beloond met een premie van 55%.

11e Golftoernooi LC Alblasserwaard Tablis

Hospice Gorinchem is een bijna-thuis-huis, waar gasten die in hun laatste levensfase zijn, opgenomen kunnen worden als het thuis niet meer gaat. In het hospice is de verzorging in handen van professionele beroepskrachten en vrijwilligers. Gezamenlijk kunnen zij alle zorg geven, die, aangepast aan de individuele behoefte, nodig is. ■

LC Scaldis overhandigt € 4.300 aan Goed Ontmoet

Op maandag 13 mei heeft Lionsclub Scaldis uit Bergen op Zoom een cheque van € 4.300 overhandigd aan voedsel-bank stichting Goed Ontmoet.

LC Scaldis verkoopt al vele jaren boter-letters, worstletters en kerststollen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan een Goed Doel.

Voor het jaar 2012 was het goede doel de voedselbank Stichting Goed Ont-moet. Nog niet zo lang geleden leken de voedselbanken overbodig, maar inmid-dels worden ze overstelpt met aanvra-gen van mensen, die in de problemen zijn gekomen. Bij veel gezinnen is de nood zo hoog, dat ze ten einde raad bij de voedselbank moeten aankloppen. De Stichting Goed Ontmoet bestaat dit jaar 5 jaar en stellen zelf dat dit geen vrolijk jubileum is, want ‘we zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn’. De realiteit is duidelijk anders. Informatie kunt u vin-den op de website www.goedontmoet.com. De stichting is afhankelijk van donaties en deze bijdrage van LC Scaldis is dan ook zeer welkom. ■

De heer Wim van Overveld, voorzitter van stichting Goed Ontmoet neemt de cheque in ontvangst van de heer Rick Videler, voorzitter van de boterlettercommissie van LC Scaldis.

Heusdense seniorendag is onvergetelijk feestBewoners van Zorgcentrum Sint Anto-nius in Heusden beleefden zaterdag 18 mei de dag van hun leven. LC Land van Heusden en Altena organiseerde niet alleen een idyllische oldtimerrit, maar aansluitend ook nog een Brabantse middag met zang, dans, spel en muziek.

Uit de baten van het traditionele Nieuwjaarsconcert houdt de club ieder jaar, in nauwe samenwerking met regionale zorgcentra, de seniorendag. Niet zelden een vergeten groep als het

om goede doelen gaat. De dag begon met een spectaculaire rit in oldtimers, ter beschikking gesteld door Oldtimerclub De Maasroute. Totaal 22 ouderen toerden via een aantal historische plekken naar de bekende speeltuin in Nederhemert -Zuid, die uit 1915 stamt. Tijdens de rustpauze aldaar kwamen de verhalen goed los. Terug op de thuisbasis volgde het middagprogramma. Getooid in originele kledij uit de 19e eeuw en omringd door wasrekken met gebreide sokken en

spierwit ondergoed bracht de Brabant-se vertelster Marie van de Middelhaai luisterliedjes in oud-Brabantse sfeer ten gehore, afgewisseld met vertellingen uit de oude doos. Typische Brabantse droge humor vloeide rijkelijk en er werd uit volle borst meegezongen. Bij één van de hekkensluiters, het lied Op de plee, de-den lachsalvo’s de muren van Antonius trillen en laaide door de wisselzang de competitiegeest tussen de dames en he-ren fel op. Hun jeugd keerde even terug. Fantastisch om mee te maken! ■

tekst: Robert Holl

l I o n d I S t r I C t C w

Page 45: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 45

Met ruim 600 aanwezigen op de Dordt Delicious Haringparty kreeg de stij-gende trend van afgelopen jaren een mooi vervolg. Het leverde uiteindelijk € 35.000 op die ten goede komt aan de nieuwbouw van een boothuis en be-manningsverblijf voor de afdeling Dordrecht van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

De opening van de door de Lions Dordrecht MM georganiseerde haringparty, was in handen van burgemeester Arno Brok, tevens beschermheer van de KNRM. “De gasten waren mede door het fantastische weer in opperbeste stemming”, aldus Ronald Jager, organisator namens de Lionsclub, “wat tot een geweldige atmosfeer leidde, waarin iedereen zich het zilte zeebanket goed liet smaken. Enorm veel dank aan de vrijwilligers, sponsors en natuurlijk de bezoekers, die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.”

LC Dordrecht MM is de jongste van de drie Dordtse Lionsverenigingen. Daar-naast is het de enige Lionsclub in Dordrecht, die open staat voor vrouwen. Opgericht in 2001, is de doelstelling enerzijds om een bijdrage te leveren aan de lokale en nationale gemeenschap. Anderzijds zijn sociale ontplooiing, hori-zonverbreding, vriendschap en gezelligheid de uitgangspunten. ■

Sfeervol midzomer-nachtfestijn Donge Vallei Op 21 juni verzorgde LC Donge Vallei een betoverende midzomeravond in de eeuwenoude kerkruïne in Don-gen met fascinerende lichteffecten voor de Stichting Leergeld. In deze adembenemende ambiance ver-tolkte meesterverteller Eric Borrias, begeleid op orgel en accordeon door een geweldig spelende Nicolaas Duin, mooie bewerkte Keltische my-then, sagen en moderne verhalen. Dit alles doorspekt met een knipoog van herkenning naar de moraal van het verhaal voor deze generatie.

Het enthousiaste publiek genoot van dit fantastische optreden. De heer F. de Hoogh van de Stichting Leergeld nam aan het eind van de avond een cheque van € 1.000 in ontvangst. Bovendien kregen twee jongeren, gekozen door de Stichting Leergeld, een gratis buitenlands ver-blijf aangeboden in het kader van de jaarlijkse, door Lionsclubs georgani-seerde, jeugduitwisseling. Met dank aan alle sponsoren en bezoekers, die deze avond mogelijk maakten. ■

l I o n d I S t r I C t C w

Op 8 mei 2013 reikte gouverneur Ruud de Groot tijdens een reguliere bijeen-komst van LC Vlissingen de plaquette en versierselen, behorende bij de Melvin Jones Fellowship, uit aan Louis van Heulen voor zijn grote en succes-volle inzet, gedurende nu al 30 (!) jaar, bij de organisatie van de jaarlijkse lentefeesten van de LC Vlissingen. Het lentefeest, waaraan inmiddels jaarlijks meer dan 2.000 bezoekers deelnemen, is een begrip geworden in Zeeland en levert aanzienlijke bedragen op, die aan goede doelen besteed worden. ■

Melvin Jones Award aan Louis van Heulen

De Gouverneur sprak zijn waardering uit aan Louis voor deze welverdiende ondersheiding.

Haringparty LC Dordrecht MM: € 35.000 voor KNRM

De sfeer zat er goed in bij Dordt Delicious 2013 (foto Rinie Boon)

Page 46: LION magazine augustus 2013

46 LION nr.1 augustus - september 2013

Henry van Tilburg63 jaarLC Loon op Zand

Bram Troost63 jaarLC Barneveld

Joop Born95 jaarLC Uithoorn

Diek Tijsseling75 jaarLC Hoogland

Jos van der Zalm63 jaarLC Amersfoort

Maas Groote76 jaarLC Blaricum

Henk Ruskamp89 jaarLC Delft

Peter Muller78 jaarLC Leiderdorp Rijnlandt

Wij, de Lions van heden, gedenken met respect en dankbaarheid hen die in het verleden de idealen van Lions Clubs International mede vorm hebben gegeven. Wij betreuren daarom het overlijden van:

Ton Heydeman, 82 jaarLC Vianen

Hein Winter, 85 jaarLC Heemstede Bennebroek

l I o n I n M e M o r I a M

advertentie

Page 47: LION magazine augustus 2013

LION nr.1 augustus - september 2013 47

In deze rubriek kunnen kleine annonces worden geplaatst: € 25,- voor de eerste 5 regels (dit zijn ca. 200 lettertekens); voor iedere regel meer betaalt u € 5,- extra. Teksten kunt u mailen naar [email protected], onder vermelding van uw naam- en adresgegevens. Teksten dienen uiterlijk de tweede maandag van de maand bij de redactie binnen te zijn, willen deze geplaatst kunnen worden in de editie die circa vier weken later op de eerste woensdag van de maand verschijnt. De redactie behoudt zich het recht voor advertenties te weigeren en/of te redigeren.

Vraag & aanbodGeen tijd uwToespraak voor te bereiden?

Het boek “Bouwstenen voor gelegenheidstoespraken” biedt voorbeelden voor

zakelijk en privéleven met veel humor. Prijs 18.50 Euro incl. verzendkosten, door storting op rek.674548256 t.n.v. “Stichting Service Projecten L.C. Maastricht” o.v.v. Boek “Gelegenheidstoe-spraken”; m.v.v. leveringsadres.

Per week in zomer en winter te huur van Lion in La Tzoumaz Zwitserland(skigebied Verbier) Chalet voor 8 pers. (4 slaapkamers, 3 bad-kamers) 500m van Skilift. Skibus voor de deur, incl. parkeerplaats buiten hoogseizoen vanaf € 900,-. Incl schoonmaak, excl. Electrakosten: [email protected] of 06-53824168

Te huur: gezellig APPART - STE-MAXIME, COTE D’AZUR4 pers, 2 slpk, 2 badk, luxe keuken, airco, ter-ras zonzijde, WIFI, 2 ondergr parkeerpl, rus-tige voetgangerszone in centrum bij terrasjes en restaurants,strand op 250m, 4 golfbanen, wandelmogelijkheden, navette naar St. Tropez (15min), theater, bioscoop en mediatheek. Informatie/reserveringen: www.casa-del-mar.fr of 0031 6 20602758

Ameland, dichtbij golfbaan, strand, zee en bos, nabij Hollum ligt onze luxe 6-pers. vakantiewo-ning,5 *****, grote tuin, 2 terrassen, sauna en open haard(gas), info:www.rietgorsameland.nl

TE HUUR in LES GETS, Franse Alpen schitte-rend gelegen luxe chalet met panoramisch uit-zicht op de Dents Blanches. Golf, fietsen, berg-wandelen, zwemmen en skiën. Geschikt voor 6/8 personen. Separaat appartement ook voor verhuur beschikbaar voor 2/4 personen. Huur-prijzen en foto’s zie www.chaletlestulipes.nl.

Te huur van Lion In Moraira (Spanje) een vrij-staande gerenoveerde woning bestaande uit een zelfstandige bovenwoning van 130m en een zelfstandige benedenwoning van 110m met een gerenoveerd zwembad van 10m bij 5m met buitendouche op een perceel 1.500m, 3 ver-schillende tuinen en 3 terrassen. Goed zicht op de Penion d ‘Ifach. Te voet 10 minuten naar het strand. GEEN HUISDIEREN EN ROKERS. Prijzen afhankelijk van huurperiode en wat gehuurd wordt. Zelfde periode geen twee verschillende huurders tegelijk. Bovenwoning 2 badkamers, 1 kantoortje, 1 slaapkamer, moderne keuken, groot overdekt/open terras en idem patio enz.; Benedenwoning 1 badkamer en 2 slaapkamers, moderne keuken, groot open terras enz. Mr. P.J.M. van Riet, oud-notaris; Eerste Stations-straat 65, 2712HC Zoetermeer. e-mailadres: [email protected]; tel.: 0031-79-3163164 of 0031-6 -10935315 (foto’s te mailen)

TE HUUR IN ARDENNEN MET AL ZIJN RUST MAAR VERTIER NABIJ!!Binnen 2 uur van de Nederlandse grens staat onze villa voor 10 pers. in het gebied waar de Lesse ontspringt. Direct achter het huis is een enorm bos waar niet alleen kinderen zich heer-lijk kunnen uitleven. Wandelen, sporten en ver-tier in plaatsen als Dinant, Bouillon, St. Hubert en Namur liggen binnen een half uur. Fam. Busser, tel. (070) 511 11 01, www.maissin.nl

In Florida te huur: onze prachtige rustiek gele-gen villa aan bosrand en kreek, met verw. over-dekt privé zwembad in Port Charlotte. Vlakbij strand, winkelcentr. golfbanen en alle beziens-waardigheden. Mooi ingericht en een luxe keu-ken, vaatwasser, wasmachine, droger etc. Grote living, 3 slpk., 2 badk. Alles airco. Grote tuin met steiger. Prijs € 685,- per week. Bij 3 weken slechts € 580.- p.w. Incl. elec.- waterverbruik etc. Bij langer verblijf extra korting. Tel: 0416-335051 e-mail: [email protected] Info + video: huurhuisflorida.com

LUXE ZONNIGE STRANDVAKANTIEVoor het hele gezin in CESENATICO ITALIE (Adr.Kust) in het klasse Grand Hotel****+ Hoofdzetel Lions & Rotary. Privéstrand, groot zwembad, ten-nisbaan, golfbanen vlakbij (met hotelkorting). Fietsen gratis beschikbaar. Excellente keuken, menu à la carte. Als bij ons boekt dan deze gere-duceerde prijzen: volp. 71,75 tot € 136,- p.p.p.d; B&B: 49,- tot € 71,75 p.p.p.d; kinderen korting, grote gezinskorting van 20/4 tot 30/6 en 27/8 tot 10/10. Voor prosp. inl. en reserv. met reduktie: N. Bruinsma tel/fax: 0416-33.50.51 e-mail: [email protected]. Video & foto’s, etc. zie: www.algasun.nl klik op “Grand Hotel”

Costa del Sol, Estepona. Adembenemende plek direct aan het strand. Te huur 4 pers. luxe appartement met tuin en zwembaden waar-van één verwarmd. Een echt paradijs op aarde. Geniet alvast op www.labahia.nl

Voor een heerlijke vakantie op het wadden-eiland Texel bezoekt u www.aldubo.nl waar u ook gelijk kunt boeken. Midden in de natuur. Familie Den Boer 0222314146.

Ontdek, proef en beleef het authentieke Le Marche (Italie) Ca’Beto is gelegen op een heu-veltop met prachtig uitzicht en biedt 3 roman-tische appartementen, die u ook als B&B kunt huren. Inbegrepen is altijd een heerlijk uitge-breid ontbijt op de dag na aankomst. Prachtige steden als Urbino, San Leo of Gubbio kunt u (sa-men met ons) bezoeken. Al 27 jaar begeleiden wij culturele reizen in heel Italië. Inge verzorgt heerlijke diners van lokale producten en bijzon-dere proeverijen, maar kent ook uitstekende restaurants vlakbij. Truffels zoeken, wandelen, fietsen of genieten van een goed boek met een mooi glas wijn op één van onze terrassen... het kan allemaal. Tot slot zijn er regelmatig opera’s of Renaissancefeesten. Voor meer info: www.marchevakanties.nl of [email protected].

Page 48: LION magazine augustus 2013

TALISMAN.NL | T 078 614 27 88

… en morgenochtend op zoek naar nog meer lions …Martine ClaessensZuid-Afrika bestemmingsspecialist

TmAD1_Lions210x297.indd 1 05-07-13 10:57