Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

113
september 2014 foto:© Yann Riou/Dongfeng Race Team

Transcript of Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Page 1: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

september 2014foto

:© Y

ann

Riou

/Don

gfen

g Ra

ce T

eam

Page 2: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Loslaten en inslingeren. Dat leert dePuff-bemanning in de eerste weken.

Menno van Loon vindt al zeilendbalans: ‘de boot, de natuur en ik.’

100 60

De Pampus is 80 jaar oud, maar nogaltijd volop actief.

90Dagboek van een debutant in deTall Ships Race….

74

september 2014

Page 3: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Op de komende Hiswa te Waterkunnen we fijn ‘bootjes kijken’…

42

EN VERDER…

30 Protest Perikelen

38 ZeilAgenda

50 In de Wind

70 Shelf Cloud in 24-Uurs

84 Zilte Spullen

108 Zilte Wereld

KLEIN, KLEINER, KLEINST

Ook al zijn ze nuchtere wereldzeilers, Marianne en Maarten Kater rakenin de ban van de Moai op Paaseiland…

12

Page 7: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

BUREAUBLADHet weer tijdens de Delta Lloyd 24-uurs Race

maakte het de deelnemers niet eenvoudig. Wat dezeilers op de circa 600 boten een etmaal lang mee-maakten wordt treffend verbeeld door deze bijna surrealistist-che foto van Paola Peeters. Klik op de downloadknop om hem

de achtergrond van je computerscherm of tablet te maken.

Page 8: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

HOGEDRUKSPUITNa jaren van ongebreidelde groei en grenzelooshedonisme is het klimaat in de watersportwe-reld grondig veranderd. Ineens overheersenonderwerpen als vergrijzing, leegstand en sloop.Zelfs het televisiejournaal vond het belangrijkgenoeg om er ruimte voor te maken tussen alhet werkelijke leed .Als er ontwikkelingen zijn die om visie en daad-kracht vragen, moet je daar niet voor weglopen.Dat kan echter onmogelijk zonder een zorgvul-dige analyse en een realistische blik.

Via de Nederlandse Jachtbouw Industrie kwamonlangs naar buiten dat er in ons land naarschatting 25.000 slooprijpe boten het milieudreigen te vervuilen. En daar moeten we iets aandoen voor de overheid ons dat oplegt, zo luiddehet pleidooi. Een voornemen waar je moeilijktegen kunt zijn.

Maar vijfentwintigduizend boten! Dat is dus 100flinke jachthavens vol. En dat komt weer over-een met het totaal van alle ligplaatsen aanIJsselmeer en randmeren.De media maakten die berekening niet. Gretigherhaalden ze het lekker spectaculaire getal.Net zolang tot ook wij bijna aan het resultaat vaneen simpele staartdeling begonnen te twijfelen.

refle

ctie

Page 9: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Feit blijft echter dat wij die treurige armada zelf niettegenkomen. Ja, hier en daar zien we wel eens eengroen uitgeslagen jachtje of een paar boten die drin-gend aan verf en liefde toe zijn. En het ontgaat onsook niet dat sommigen dat stadium al ver voorbij zijn.Maar vormen al die achterafplekjes op het haventer-rein gezamenlijk een nationale afvalberg met deomvang van een buitencategorie pyreneeëncol? Wekunnen het maar moeilijk geloven. En bovendien, watis slooprijp?

Menig afgeschreven zeiljacht is met een hogedruk-spuit en zelfwerkzaamheid weer onder zeil te krijgen.Is dat niet veel duurzamer dan sloop en bovendieneen manier om jonge zeilers op een betaalbaremanier aan een boot te helpen? Want is nieuweinstroom en vers bloed niet de universele oplossingvoor heel veel van de genoemde problemen? Wiedaar een plan voor ontwikkelt, bewijst de toekomstvan de watersport een veel grotere dienst dan al datgetalgegoochel ooit zal doen.

Page 12: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

IN DE BAN

MOAIVAN DE

PINTA ZEILT NAAR PAASEILAND

foto

:© B

eman

ning

Sant

ana

Page 13: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Maarten en Marianne zijn in 2011 met deVan de Stadt Caribbean Pinta vertrokken uit

Nederland voor een 'rondje Zuid-Amerika'. In Chili wordt een jaar pauze ingelast voorde geboorte van zoon Daniel. Daarna gaat

de reis met zijn drieën verder, de StilleOceaan op, richting Paaseiland.

TEKST: MAARTEN EN MARIANNE KATER

Page 14: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

aar staat een hele rij!' We vechten om deverrekijker om de kustlijn af te speuren.Paaseiland! Wat een moment. We staan te

trappelen in de kuip om aan land te gaan. Mari-anne ziet als eerste een hele rij moai, de beeldendie dit eiland zo bijzonder maken. En nog wel aanons baaitje!Volgens de boeken is Paaseiland, Rapa Nui in hetPolynesisch, geen makkelijk eiland om te bezoe-ken met een zeilschip. Het ligt midden in deoceaan en er zijn weinig beschutte ankerbaaien,dus met slecht weer is het niet altijd mogelijk omte stoppen. We zijn er dan ook op voorbereid om1400 mijl naar de Gambier eilanden door te varen,maar in ons hart houden we daar echter geenseconde rekening mee.

IMPOSANTE RIJDe tocht hierheen is heerlijk. Gelukkig maar, wanthet had nogal wat voeten in de aarde voordat weonderweg waren. Iets meer dan een jaar hebbenwe in Valdivia, Chili gelegen. Daar is onze zoonDaniel geboren. We nemen rustig de tijd om aanhet leven als bootgezinnetje te wennen. En wemaken de boot baby-proof. Als Daniel net eenjaar is, varen we de Stille Oceaan op. In tweeetappes leren we hoe het zeilen met een baby aanboord is. De eerste is zwaar maar leerzaam, detweede is hard werken, maar genieten.

‘Dfo

to:©

Bem

anni

ngPi

nta

Page 15: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 16: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

En dan, in een prachtige zonson-dergang, doemt Paaseiland op.Met deze windrichting kunnenwe niet bij het dorpje ankeren,dus we varen naar een baai aande zuidkant van het eiland. Opdat moment weten we nog nietwat een geluk dat is. Als we onsbaaitje invaren, zien we eenimposante rij moai langs hetwater staan; de grootste en wel-licht mooiste rij van heel heteiland. En wij liggen er vlak voor!Later komen we te weten dat devulkaan waar alle moai werdenvervaardigd, ook aan deze baailigt. Vanuit het keukenraampjekijken we uit op 'onze' moai.Zelden stonden we met zo'ngrijns af te wassen.

MYSTIEKSamen met de bemanning vanbuurboot Santana gaan we aanland en bekijken de moai en desteengroeve op de vulkaan. Wezijn diep onder de indruk van demachtige beelden. Ze stralen eenenorme trots uit, zoals ze metfo

to:©

Bem

anni

ngSa

ntan

a

Page 17: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 18: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 19: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

hun neuzen fier naar voren voor zich uitstaren. In boeken en verhalen van mensendie hier geweest zijn lees je vaak hoe mengegrepen wordt door de mystiek van dezebeelden en de raadselen rond de cultuurdie ze voortgebracht heeft. Het leek onsaltijd dat wij daarvoor een beetje te nuchterzouden zijn, maar tot onze eigen verbazingraken we toch in de ban van de moai, die jeoveral ziet. Rond de steengroeve liggen dehellingen er werkelijk mee bezaaid. Som-mige nog trots rechtop, andere omgevallenof in de grond gezakt. En allemaal zijn zenet even anders.

WARM WELKOMHet baaitje waar wij met de bijboot aan landgaan, wordt als haventje gebruikt door eenvissersfamilie. Zodra we aankomen, overla-den ze ons met vers fruit en later nodigenze ons zelfs uit voor de zondagslunch. Hetzijn originele Rapa Nui en het is boeiend ommet ze te praten. Er heerst veel onvrede bijde Rapa Nui over de Chilenen, maar afge-zien hiervan blijken het vrolijke en gezelligemensen te zijn. Het is onze eerste kennis-making met de Polynesische cultuur en hetis een warm welkom.

foto

:© B

eman

ning

Pint

a

Page 20: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Boven een vuur liggen vissen teroosteren, kinderen en bevriendefamilies lopen af en aan en op deachtergrond staan de machtigemoai. Het is een bijzonder tafereelen na de weken op zee genieten wevan zowel de gezelligheid als hetheerlijke verse eten. Zoals we al eer-der ervaren hebben, zijn het uitein-delijk vaak de mensen die een plaatstot leven doen komen en zich inonze herinnering nestelen.

NIEUW HOOGTEPUNTHet restant van een orkaan ergens inde zuidwestelijk Stille Oceaan zorgt,dagen nadat hij uitgeraasd is, voorhoge deining uit het zuiden bij Paas-eiland. We verkassen naar een baaiaan de noordzijde. Wederom wordenwe door het weer gestuurd enwederom kan het niet mooier. Dezebaai is één van de andere hoogtepun-ten van Paaseiland met een prachtigzandstrand. Uiteraard opgesierd dooreen rij moai. Daniel kan heerlijk aande waterlijn in het zand spelen en wijgenieten van het uitzicht op onzeboot in de prachtige baai.fo

to:©

Bem

anni

ngPi

nta

Page 21: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 23: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

En dan draait de wind zo dat wevoor het dorpje kunnen liggen.De vrouw van de vissersfamiliedie we eerder ontmoetten,neemt ons mee naar de markten nadat we zelf de verse voor-raden weer hebben aangevuld,komt zij wederom aan met tas-sen vol vers fruit.

ONVERGETELIJKOndertussen doen we nog eenfeestelijke ontdekking: Mari-anne blijkt zwanger! Het ver-klaart een hoop symptomentijdens de afgelopen overtoch-ten. De golven vielen haar tochwat zwaarder dan normaal.Vooral 's ochtends… We zijndolgelukkig en hebben heelveel zin in nog een gezinsuit-breiding. Als Daniel op dezetoch al zo bijzondere plek ooknog zijn eerste stapjes doet, ishet plaatje compleet.Paaseiland heeft zich een plekjein ons hart verworven en wezullen het niet snel vergeten. fo

to:©

Bem

anni

ngSa

ntan

a

sy-pinta.com

Page 26: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

De Sevenstar Round Britain & Ireland Race was de eerste

gezamenlijke testcase voor de Volvo 65 racers. Het 1800 mijl lange

rondje Engeland werd gewonnen door Abu Dhabi Ocean Racing

in een nieuwe recordtijd van 4 dagen, 13 uur en 10 minuten. Abu

Dhabi, geschipperd door Ian Walker, was sneller dan de Volvo 70

VOLVO 65-KLASSE

foto

: © Ju

stin

Chi

shol

m/A

bu D

habi

Oce

an R

acin

g

TESTCASE

Page 27: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

die de vorige recordtijd neerzette. Het laat zien dat de nieuwe One

Design Volvo Ocean 65 in de juiste condities qua snelheid niet onder

doet voor zijn voorganger, de Volvo Open 70. Team Brunel van

Bouwe Bekking deed niet mee aan de Round Britain en gaf voorkeur

aan een eigen trainingsprogramma.VIDEO

Page 28: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Goed te zien is hoe de Volvo 65 racers aan weerszijden uithouders

gebruiken. Omdat de VO65-klasse geen overlappende genua

gebruikt, zijn de zalings maximaal breed en vrijwel haaks op de mast

geplaatst. Daardoor zitten de zijstagen zo ver mogelijk naar buiten.

Bij kleinere windhoeken heeft dit tot gevolg dat de spleetwerking

foto

: © A

inho

a Sa

nche

z/Vo

lvo

Oce

an R

ace

Page 29: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

tussen het voor- en grootzeil niet optimaal is, wanneer de A3

gennaker, de fractional Code 0 en de masthead Code 0 worden

gevoerd. Om de spleetwerking op deze koersen beter te maken,

gebruiken de teams de uithouders. De twaalfde editie van de Volvo

Ocean Race begint op 4 oktober in het Spaanse Alicante. [Z]

Page 30: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

PROTESTPERIKELEN

Het gaat er vaak verhit aan toe, na afloop van de wedstrijd.Niet zelden wordt de strijd in de protestkamer beslist.Regeldeskundige Henk Plaatje selecteerde de meest voorkomendeprotestsituaties en maakt ze ook voor de niet-zeiljurist begrijpelijk...

TEKST EN ILLUSTRATIES HENK PLAATJEill

ustr

atie

: © H

enk

Plaa

tje

Page 31: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Het is voor veel zeilers die aan loef op- en voorbijgelopen worden vaakonduidelijk wat er ter verdediging wel of niet is toegestaan. Het volgendeprotest van de schipper van Anneke gaat hierover.

HET VERHOORDe schipper van Anneke heeft hetprotest ingediend en mag daaromals eerste haar verhaal vertellen."Wij voeren voor de wind recht opeen benedenwinds merkteken af.Omdat we meer snelheid haddendan Nanine, liepen we haar aanloef voorbij. Toen we al ruim naasthaar lagen, loefde ze plotseling open raakte ze onze giek. We riepennog dat ze haar juiste koers moestzeilen, maar daar reageerde ze nietop. Ze loefde veel te snel op,waardoor wij de aanvaring nietkonden voorkomen."De schipper van Nanine geeft toe dat Anneke sneller voer en aan loefvoorbij kwam. Ze is het er echter niet mee eens dat ze te snel loefde. "Alop het moment dat Anneke opliep, zijn we begonnen met loeven. Destuurman en bemanning van Anneke waren druk met hun eigen boot enletten niet op. Toen we al dicht bij ze waren gingen ze pas loeven,waardoor we hun giek raakten.

De schipper van Anneke heeft als getuige de schipper van X. De schippervan Nanine geeft haar bemanning op als getuige. Hoewel Anneke

2

Page 32: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

illus

trat

ie: ©

Hen

k Pl

aatje

daartegen protesteert, legt de voorzitter van dePC haar uit dat iedere partij, dus ook Nanine, mag beslissen welkegetuigen een verklaring mogen afleggen.De getuige van Anneke: "Ik zag dat Anneke Nanine aan loef inhaalde endat Nanine gelijk begon te loeven. Ze stuurde niet naar het volgendemerkteken. Anneke bleef rechtdoor varen tot ze gedwongen werd omook op te loeven. Ik hoorde ook dat ze naar Nanine riep dat die haarjuiste koers moest varen. Ik hoorde nog wel veel geschreeuw, maar hebniet gezien dat ze elkaar raakten."

De getuige van Nanine: "Wij voeren voor de wind en doordat we in devuile wind van Anneke kwamen, werden we ingehaald. Wij zijn gelijk gaanloeven, maar Anneke reageerde niet. Ze riep dat we dat niet mochtendoen en hield koers. Pas op het laatste moment loefde ze op en kon toenniet meer voorkomen dat we haar giek raakten."

DE PC STELT ENKELE AANVULLENDE VRAGEN.Wat was de afstand tussen de boten toen de overlap tot stand kwam?Anderhalve bootlengte.Waar lag getuige X? Twee bootlengten recht achter Nanine .Is er schade? Nee.Is er een vervangende straf genomen? Nee.

PROTESTPERIKELEN

DE BERAADSLAGINGDe PC moet vaststellen of Nanine mocht loeven (Regel 17 - Over dezelfdeboeg; Juiste koers) en of ze dat niet te snel heeft gedaan (Regel 16 - Vankoers veranderen).Omdat Anneke een overlap verkreeg aan loef is Regel 17 NIET vantoepassing. Nanine mocht dus loeven, zelfs tot recht in de wind.

Page 33: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

VIDEO

VORMFOUTEen protest is alleen geldig als voldaan is aan de formele eisen zoalshet zetten van een protestvlag, het aanroepen van ‘Protest’ en het opde juiste wijze invullen en tijdig indienen van het protestformulier.

!

Page 34: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Regel 16 bepaalt dat Nanine, toen ze van koersveranderde, Anneke ruimte moest geven om vrij te blijven. Met anderewoorden: Nanine mocht loeven, waarbij Anneke de gelegenheid moestkrijgen om mee te loeven. Anneke moet alles doen om vrij te blijven.Doet ze dat niet, terwijl daar wel ruimte (tijd, gelegenheid) voor is, dan ishet haar eigen schuld dat ze niet vrij blijft. Had ze onmiddellijk meegeloefd, dan had er geen aanraking plaatsgevonden. Veel zeilers denkendat een lijwaartse boot niet snel mag loeven. Echter een stuurman van eenloefwaartse boot kan, als hij goed oplet, ook snel oploeven om vrij teblijven. De loefwaartse boot moet met goed zeemanschap kunnenmanoeuvreren, uitwijken en dat hoeft niet langzaam te zijn.

De Protestcommissie stelt de volgende feiten vast.● Anneke en Nanine varen voor de wind in de richting van

merkteken 2.● Anneke verkrijgt een overlap aan loef. De afstand tussen beide

boten bedraagt anderhalve bootlengte.● Nanine loeft geleidelijk op en na 7 bootlengten is er contact.● Anneke vaart na de overlap enkele bootlengten rechtdoor

en loeft daarna op.● Er ontstaat een aanraking zonder schade.● Geen van beide boten neemt een vervangende straf.

CONCLUSIE EN BESLISSINGAnneke is als loefwaartse boot niet vrij gebleven van de lijwaartse bootNanine en overtreedt daarmee Regel 11 (over dezelfde boeg, overlap).Nanine heeft niet getracht om een aanraking te voorkomen en overtreedtdaarmee Regel 14 (Aanraking vermijden). Omdat er geen schade of letselis veroorzaakt gaat ze, als boot die voorrang had, vrijuit. [Z]

PROTESTPERIKELEN

Page 35: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ADVERTENTIE

Page 38: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

september 2014fo

to:©

Zilt

Mag

azin

e

29-31 aug. Breskens Sailing. IRC jachten. www.breskenssailing.nl30 aug. Kruis van Heeg. Toerboten. www.wsheeg.nl30-31 aug. Bries Noordwijk Open. www.zvnoordwijk.nl2 sept. Zomeravondwedstrijd Durgerdam. www.zvhety.nl3-6 sept. Challenge Cup. IJm.-Lowestoft vv. www.challengecup.nl4 sept. Zomeravondwedstrijd Enkhuizen. www.ewva.nl5-6 sept. ONK Aken. Medemblik. www.va-klassenorganisatie.nl5-7 sept. NK Spanker. Heeg. www.spanker.nl5-7 sept. KK Efsix, Javelin, Tirion. Heeg. www.wsheeg.nl5-7 sept. NK Randmeer. Loosdrecht. www.rko.nl5-7 sept. Bergen Jazz & Sail. www.kzbvbergen.nl6 sept. Goeree Race. www.haringvlietwedstrijden.nl6-7 sept. United 4. Workum. www.united4sailing.org6-7 sept. 8ste CR Trophy. Blankenberge. www.blanksailing.com7-12 sept. Dragon Gold Cup. Medemblik. www.dragongoldcup2014.com11-14 sept. NK Regenboog. Westeinder. www.regenboogclub.nl12-13 sept. 100 Mijls shorthanded. IJmuiden. www.100mijls.nl13 sept. Rond en Plat. Kaag. www.kwvdekaag.nl13 sept. 8 Uren Oosterschelde. St. Annaland. www.8urenoosterschelde.nl13-14 sept. Rondje Pampus. Cats. www.roerkoning.nl13-14 sept. Pampus Regatta. www.pampusregatta.nl

Page 39: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ZEILAGENDA

EVENEMENT AANMELDEN: [email protected]

13-14 sept. Open Najaarsweekend. Loosdrecht. www.wsv-hetwittehuis.nl17-21 sept. Dorestad Raid. Beulakker. www.natuurlijkvaren.nl19-21 sept ONK olympische klassen. Medemblik. www.opendutchsailing.org20 sept. NaKaag. www.kwvdekaag.nl20 sept. Papklokkenrace. Lek. Culemborg. www.wvdehelling.nl20-21 sept. Zuiderzeeweek. Hoorn. NVvK. www.zuiderzeeweek.nl20-21 sept. ONK RS Feva. Bruinisse. https://rsfeva-klasse.nl24-28 sept. Dutch Match Cup. www.bataviahaven.nu24-28 sept. 35ste Zeeuwse Duotocht. www.duotocht.nl24-28 sept. 200 Mijls Solo. IJsselmeer, Wad, Noordzee. www.200myls.nl26-28 se pt. Turfrace Warmond-Vinkeveen vv. Westlanders. http://okwh.nl27 sept. 4 Windstreken Regatta. Port Zélande. www.grevelingencup.nl27-28 sept. Mosselrace. Haringvliet. www.haringvlietwedstrijden.nl27-28 sept. Wiedebokaal. Beulakkerwiede. www.zvbelterwiede.nl27-28 sept. United 4. Roompot Marina. www.united4sailing.org27-28 sept. Ronde Tiengemeten Cats. www.hellecat.nl28 sept. Sluitingswedstrijd Hansa kl. De Schinkel. www.accessklasse.nl18 okt. Start 38ste Singlehanded. Lelystad Marina. www.singlehanded.nl

BEURZEN, EVENEMENTEN

30 aug. Havenfestival IJmuiden. www.havenfestivalijmuiden.nl2-7 sept. Hiswa te Water. Amsterdam Marina. www.hiswatewater.nl5-7 sept. Wereldhavendagen Rotterdam www.wereldhavendagen.nl12-21 sept. Boatshow Southampton. www.nationaalregenboogevenement.nl13-14 sept. More Than Boats. Marina Muiderzand. www.morethanboats.nl

Page 42: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

KLEINZEILERSUPERCUSTOM

VAN

TOT

Hiswa te water 2 – 7 september

Van 2 tot en met 7 september is de Hiswate water in Amsterdam Marina aan deWerfkade in Amsterdam-Noord. Wemaken alvast een virtuele rondganglangs enkele interessante introducties;van kleinzeiler tot supercustom.

Page 43: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Amsterdam Marina, Werfkade 2,1033 RA Amsterdam

Openbaar vervoer: gratis pont vanafAmsterdam Centraal.Auto: afslag S118, borden P3(parkeerkaart € 8,00)

Toegangskaart online: €15,00Aan de kassa: €18,50

Dinsdag 2 t/m zondag 7 septemberOpen van 11.00 t/m 19.00 uur

www.hiswatewater.nlINFO?

Page 44: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Jachtwerf Heeg (L-19)

introduceert de Pointer25. Een 7,7 m Van de Stadt

ontwerp, met het zeilge-voel van een open boot enverblijfscomfort van eenkajuitjacht.

Winner Yachts (L15) laat

voor het eerst de Winner8.00 zien. De Family is het

standaardmodel. De spor-tieve Performance heefteen uitgebouwd grootzeil,boegspriet en gennaker.

De boten van KM Yacht-builders (E48) vormen eengroot contrast met boven-staande kleinzeilers. De

nieuwe Bestevaer 66ST is

zelfs het grootste zeiljachtop de beurs. Supercustombuilt, waarin alle wensenvan de eigenaar zijn ver-

werkt. De 49ST toont

vooral eenvoud. Solo tezeilen, helmstokbesturingen zo min mogelijk tech-niek aan boord.

Pointer 25

Winner 8.00

Bestevaer 66ST

Bestevaer 49ST

HISWA TE WATER

Page 45: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Bij Saffier (H-03) is de Se33 UD de jongste telg. De‘Ultimate Daysailer’ combi-neert een modern onder-waterschip met bulbkiel eneen al even modern tuiginclusief Code Zero.

Arcona Benelux (E-40)showt voor het eerst de11,28 meter lange Arcona380 , een ontwerp van Ste-fan Qviber. Het is een uit-breiding van de lijn die isbegonnen met de 340.

Dankzij een scheidings-wand kun je aan boord vande nieuwe Bavaria Cruiser46 drie of vier hutten creë-ren. Te zien op de standvan Jansma Jacht( H15/G15)

De nieuwe Elan 360 S isblikvanger bij WNE Yach-ting (G-05) De boot kreegeen vernieuwd dek metondermeer flush luiken,een verzonken overloop enbrede voetrail. Elan 360 S

Bavaria Cruiser 46

Saffier Se 33 UD

Arcona 380

Page 46: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

‘Ruim’, ‘rap’ en ‘makkelijkte hanteren’ zijn de tref-woorden voor de nieuweHanse 455. Je ziet de 14meter lange wereldprimeurbij West Yachting(H-06/G-03)

De Xc 35 beleeft bij X-Yachts (E-42) zijn Neder-landse primeur.Het jongsteen kleinste model in deXcruising range heeft tweehutten en veel leef- enbergruimte.

Interessant is de GarciaExploration 45, bij Rossi-nante Yachting (R-07) Eenaluminium langeafstandsjacht, waarin Jimmy Cornell,nestor van de oceaanrally's,de hand in heeft gehad.

Hanse 455

Garcia Exploration 45

HISWA TE WATER

Xc 35

Een fraai ontwerp en goedezeilprestaties kenmerken deSalona 41, waarbij rekeningis gehouden met de ORC enIRC regels. Te zien bijBach/Salona Yachts Bene-lux (F10)Salona 41

Page 47: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

‘Ontwerp de beste perfor-mance cruiser voor dekomende jaren’. Dat was deopdracht voor de Dehler46 aan Judel/Vrolijk. Of datgelukt is zie je bij MessinkYachting (L-17) Dehler 46

Naast de hiervoor genoemde boten zijn de volgende jachten ook te zien:

Atlantic 48 – Atlantic Yachts (F-12) ● Bavaria Cruiser 37 en 42 - Jansma

Jacht (H-15/G-15) ● Beneteau Oceanis 31, 41, 45 - Serry (H-02/I-07) ●

Contest 42CS - Contest Yachts (E-54) ● Cooper S650 - Cooperyacht

(C-05) ● C-Yacht 1050, 1150, 1250 - C-Yacht (F-05) ● Dehler 38 –

Messink Yachting (L-17) ● Delphia 34 - Delphia Yachts (I-02) ● Dufour310, 410 - Serry (H-02/I-07) ● Elan 360s, 400, 410 (WNE G-05) ● G2Daysailer - Jachtwerf Heeg (L-19) ● Hallberg-Rassy 64 - Nova Yachting

(G-01) ● Hanse 345, 385, 415, 455, 505 - West Yachting (G-03/H-03) ●

Jeanneau Sun Odessey 349, 403, 41 - SkipsYachting (I-03) ● Lagoon 39

– Nautisch Kwartier Stavoren (H-01) ● Moody DS45 - Nova Yachting

(G-01) ● Noordkaper 40 - Gebr van Enkhuizen (E-50) ● RM 1260 -

Holland Marine Hardware (G-07) ● Saffier sc 8 cabin, Se 26, Sc 10, Se23 - Saffier Maritiem (H-03) ● Salona 33, 35 – Salona Yachts Benelux

(F-10) ● Seascape 18, 27 - X-Yachts Holland (E-41) ● Solaris 37 - Messink

Yachting (L-17) ● SwedeStar 415 - DE Yachting (I-01) ● Varianta 37, 44MKII– Varianta Nederland (H-08) ● Winner 12.20 - Winner Yachts (L-15)

● X-Yachts Xc 35, Xp 38, Xc 45 - X-Yachts Holland (E-42)

EN NOG VEEL MEER…

Page 48: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

VIDEO

foto

:© Ja

sper

van

Sta

vere

n

Page 49: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Begin juli wonnen Gunnar Larsen en Ferdinand van West in hetNoord-Ierse Bangor het wereldkampioenschap Formule 18. “Ein-delijk een officiële ISAF wereldtitel, ben ik echt blij mee!”, aldus

een opgetogen Larsen. Race 9 leverde een OCS op: te vroegestart. “We schoten onbedoeld te vlot uit de startblokken enzaten in het midden op de startlijn, dus teruggaan was geenoptie. Het kostte ons een 4de plaats in het 57 boten tellende

veld en zette ons op scherp; we konden ons daarna geen foutmeer permitteren.” Het WK, georganiseerd door de Ballyholme

Yacht Club, kende prachtig zeilweer en alle 15 geplande raceskonden worden gevaren. www.2014.f18worlds.com

EERSTE WERELDTITEL F18

Page 50: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

PAPIEREN VAARBEWIJZEN OMRUILENKomend najaar begint de Vamex met hetomruilen van oude papieren Vaarbewijzenvoor exemplaren in creditcard formaat. Hetpapieren Vaarbewijs is uitgegeven tot enmet 2001 en er zijn nog circa 100.000 vanin gebruik. Het heeft geen pasfoto en de

gegevens zijn vaak vervaagd, wat het fraudegevoelig maakt. Het nieuwevaarbewijs is handzamer, fraudebestendiger en is tevens bruikbaar in hetbuitenland (ICC). Bovendien staat er geen vervaldatum meer op, aange-zien het vaarbewijs vanaf 1 juli 2014 onbeperkt geldig geworden is.Bezitters van een papieren vaarbewijs krijgen bericht over het omruilen.Het papieren vaarbewijs zal vanaf 1 januari 2016 niet meer geldig zijn.www.vamex.nl

190 JAAR KNRMBij een scheepsramp met een zeilschip bij Huisdui-nen op 14 oktober 1824 kwamen te hulp schietendevletterlieden om. Dat voorval leidde tot de oprich-ting van de reddingsmaatschappij, althans de toennog noordelijke tak, snelr gevolgd door de zuidelijkeevenknie. De huidige KNRM ontstond door een fusievan de ‘Noord’ en de ‘Zuid’, op 11 november 1991.Bijzonder is dat de organisatie volledig onafhankelijkwerkt, zonder een cent overheidssubsidie. De KNRM kan haar werk doendankzij giften en nalatenschappen en steun van donateurs. Dit najaar staatde KNRM stil jaar bij het 190-jarig bestaan. Onder meer met een publieks-actie, waarvan in september details bekend worden gemaakt. www.knrm.nl

Page 51: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

INDEWINDFATALE BRANDEen explosie, gevolgddoor een brand, aanboord van het 12meter lange zeiljachtDwarskop heeft hetleven gekost aan zee-zeilers Mieke Ketelaaren Karel Beekman. Ditmelden Sophia enGerrit Casant van zeil-jacht Llano die al ruimtwee jaar met het steloptrokken. Het ongeval vond plaats op 28 juli in de haven van PortoColom, Mallorca. Over de oorzaak van de explosie is niets bekend.http://llano-utrecht.blogspot.com/2014/07/de-ramp-van-de-dwarskop.html

CHALLENGE CUP: INSCHRIJVEN KAN NOG NETOp woensdag 3 september isde start van de ChallengeCup 2014. Een wedstrijd entoertocht van IJmuiden naarLowestoft en terug. Zilt-lezers kunnen nog inschrij-ven tot zondag 31 augustusop www.challengecup.nl

Page 52: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

INDEWIND

BOTTERDAGENHet tweede weekend van september staat Elburg in het teken van deBotterdagen en de Open Monumentendag. Op donderdag 11 septemberis om 18.45 uur een vlootschouw in de haven. Vrijdag 12 september is deElburger Bedrijvenwedstrijd en op zaterdag worden de botterdagengecombineerd met de landelijke Open Monumentendag.www.botterdagenelburg.nl.

NIEUWE REGATTA, LANGE HISTORIEOp 12 en 13 september is de eerste editie vande Pampus Regatta. Een nieuwe regatta met eenlange historie, want het is de samenvoeging vande Trintelrace (uit 1957) van Zeilvereniging HetY en WSV Flevomare, en de Hooikistrace (anno1983) van Roei- en Zeilvereniging Naarden. DePampus Regatta is de seizoenafsluiter op hetIJmeer en Gooimeer, en is open voor alle sche-pen. Op zaterdagavond is er een feestelijk walprogramma bij ZV het Y inDurgerdam. www.pampusregatta.nl

Page 53: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ADVERTENTIE

Westhavendijk 10, 3241 LP Middelharnistel. +31 (0) 187 483 790

[email protected]

www.vanvlietzeilen.nl

AANKOOPKEURING

Zeilja

chte

xper

tise

“...grondig, realistischen een prettige manier

van communiceren.”

O l a vC o x

Page 54: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

GESLAAGDE TESTGoud voor surfer Van Rijsselberghe, zilver voor surfster Lilian de Geusen Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg en brons voor AnnemiekBekkering en Annette Duetz in de 49erFX klasse. Puur naarresultaat gemeten is de Nederlandse deelname aan het olym-pische testevenement in Rio de Janeiro geslaagd. Minstenszo belangrijk is de ervaring die is opgedaan op het lastigevaarwater, waar over twee jaar alweer de olympischezeilwedstrijden worden gezeild. Vaarwater dat overi-gens nogal vervuild is, wat de zeilers zorgen baart.

foto

:© IS

AF

VIDEO

Page 56: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

OLYMPISCHE PLAKKENNederland heeft twee medailles veroverd op de Jeugd Olympische Spelenin China. Odile van Aanholt (foto) won in de Byte CII na een zinderendeeindstrijd de zilveren medaille, op 1 punt van het goud dat door deSingaporese Yom werd gewonnen. De serie van Odille mag er zijn:6-3-1-1-8-8-2-7. Surfer Lars van Someren pakte brons in de Techno klasse.Aimee van ’t Hoff eindigde als 4de in de Techno klasse. Scipio Houtmanwerd 21ste in de Byte.

DUTCH MATCH CUP IN LELYSTADDe Bataviahaven in Lelystad is van 24 tot en met 28september het epicentrum van de eerste DutchMatch Cup, onderdeel van de Alpari World MatchRacing Tour. Twaalf internationale topteams ver-schijnen aan de start voor deze matchrace-vijfdaagse. De deelnemers varen in de MaxFun 25 op een korte baan langs deSaerdam, met de startlijn voor het havenhoofd. In dezelfde periode is deBataviahaven ook startplaats (op 24 september) en finish (28 september)van de 200Myls solo race. www.dutchmatchcup.com

Page 57: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

INDEWINDRONDJE KAAP HOORNOp 29 januari 2016 is het 400 jaar geleden dat Jacob Le Maire en WillemSchouten met het expeditieschip Eendracht Kaap Hoorn rondden, op zoeknaar een nieuwe handelsroute.Dat gegeven wordt aangegrepen om een nieuwe oceaantocht op tetuigen, voor maximaal 25 klassiekers, maxi’s en andere grote schepen.

Zij starten op 25 oktober 2015 in St. Tropez en varen in etappes richtingVuurland, om in januari 2016 Kaap Hoorn te ronden. Daarna zeilt de vlootnoordwaarts terug, via Punta del Este en Gibraltar, naar Istanbul, waar eindapril de Bosporus Regatta het slotevenement is. Initiatiefnemer is deFranse Whitbreadveteraan Lionel Péan. www.drakehorn.org

Page 58: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

INDEWINDZEVENDE VOLVO-DEELNEMERAan de Volvo Ocean Race, die in oktober start inAlicante, doen zeven boten mee. In augustus werdeen Deens team aan de vloot toegevoegd,gesponsord door Vestas Wind Systems. Aan schip-per Cris Nicholson (AUS) de lastige taak om inenkele weken een competitief team te sme-den en 2000 mijl kwalificatie te varen. Hethelpt dat de Australiër zelf al viervoudig VolvoOcean-veteraan is. De Volvo-vloot bestaat nu uit: TeamSCA, Abu Dhabi Ocean Racing, Dongfeng Race Team, Team Brunel, TeamAlvimedica, het Spaanse team (nog zonder hoofdsponsor) en Team Vestas.

SAIL AMSTERDAM 2015Op 20 augustus werd het startschot gegeven voor Sail 2015, het vijfjaar-lijkse maritieme festival in Amsterdam. De negende editie vindt plaats van19 tot en met 23 augustus 2015 en begint traditioneel met de parade vantall ships en andere schepen van IJmuiden naar Amsterdam. De vlootvormt het nautische hart van Sail Amsterdam, dat verder wordt opgetuigdmet muziek, kunst en cultuur. Het thema luidt: 'van gouden verleden naargouden toekomst'. www.sail.nl

Page 60: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

MUSTIQUEVERSUS

MYSTIEKMet zijn Sweden Yachts C34 Kairos zeilt

Menno van Loon richting Australië. Van

tijd tot tijd doet hij in Zilt verslag van zijn

tocht. Ditmaal een sfeertekening vanuit de

Carieb…

TEKST MENNO VAN LOONfo

to:©

Men

no v

an L

oon

Page 61: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Net was het nog groen-blauw. Nu donkergrijs. Zoheb ik het water hier nogniet gezien. Een kleur die ikassocieer met de Noordzee,kou en slecht weer. Maar nustraalt het een serene rustuit. Alsof de Carieb even lakheeft aan de verwachtingenvan het toeristenvolk.De lucht is snel betrokken,de wind is echter niet toege-nomen. Een bescheidenbries. In het oosten zie ikalweer een dunne strookblauwe lucht. In het westenzakt de zon onder het wol-kendek. Daar beginnen dewolken te branden. Ik kijknaar achteren. Het kielzogvoert naar Mustique, Bequiaen Saint Vincent. Ze zijn alle-maal nog duidelijk te zien.Voor me ligt Canouan. Zekernog 7 mijl. Voor donker zalik er niet zijn. Tegen al mijnregels in.Het zij zo. Op Mustique blij-ven was geen optie.

Page 62: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Ik drink de laatste slok bier op en zet het flesje optafel. Ik kijk nog een keer rond. Dit is het dan, Basil’s Bar.Niet erg bijzonder. Beetje afgeleefd. Moeilijk voor testellen dat dit zo’n legendarische tent is. Het is eenbeetje… doods. Zoals het hele eiland. Prachtig allemaal:de tennisbanen, paardenweiden, perfect onderhoudenlommerrijke kronkelweggetjes langs in weelderige tui-nen verscholen kapitale villa’s. De voorbij zoevendefonkelnieuwe elektrische karretjes van de MustiqueWater Service, Mustique Energy Service, Mustique Bota-nical Service, en weet ik wat voor andere Services. Hetoveral rondlopende personeel dat alles keurig verzorgt.Maar het klopt niet. Afgezien van het personeel lijkt erniemand te zijn. Degenen voor wie alles zo perfectwordt onderhouden, zijn nergens te bekennen. Ver-wende kinderen die hun dure speelgoed ongebruikt ineen hoek van de toch al bomvolle speelgoedkamerlaten liggen.Ik loop naar de bar. “The bill, please.”“One beer, right?” vraagt de barman.Ik knik.“Fifteen EC”, zegt de barman.Ruim twee keer zoveel als op de andere eilanden.

Ik reken af en loop de kroeg uit. Ik moet terug naar deboot. Er zal binnenkort wel iemand van de MustiqueMooring Service langskomen om de mooring fee teinnen. Zit er dik in dat die ook twee keer de normaleprijs is… fo

to:©

Pam

ela

Lynn

e So

rens

en

Page 63: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 64: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Voor deze ene keer mag het - de 100% budgetover-schrijding. Wie weet levert het een ontmoeting meteen beeldschone filmster op. Rachel Weisz of zo.Misschien nodigt ze me wel uit in haar huis hier.Ik glimlach.De weg langs het water maakt een flauwe bocht. Erverschijnt een steiger. Die was me eerder nog nietopgevallen. Er tegenover staat een mooi verzorgdhouten huisje met een dak van palmbladeren. Erhangt een keurig geschilderd bord met de tekst ‘Wel-come to Mustique’. Daaronder nog een bord. ‘Moor-ing Fees’. Mijn ogen glijden er overheen.Verschillende categorieën. De prijs is afhankelijk vande bootlengte.Mooi. Met mijn 34 voet heb ik – naar Mustiqueiaansemaatstaven – een idioot kleine boot. Ik zal dus in eengunstige categorie vallen. Ik zoek op het bord naar‘mijn’ categorie.Niet te vinden. 60 voet. Dat is de kortste lengte die ikzie.Misschien hangt het bord voor de kleine boten ergensanders?Het duurt even voordat het tot me doordringt. 60voet is klein. Een boot van 34 voet bestaat hier niet.Hoogstens als dinghy.‘200 EC’ staat er achter de categorie voor de ‘kleine’bootjes. Zo’n 55 euro. Precies acht keer zoveel als iknormaal voor een mooring betaal.Er zijn grenzen... fo

to:©

Men

no v

an L

oon

Page 65: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 66: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Vrijwel geruisloos glijdt Kairos door het water. Eendrie-eenheid: de boot, de natuur en ik. In perfectebalans. Het wiel beweegt licht in mijn handen. Het isniet duidelijk wie wie stuurt. Ik adem diep in. En weerrustig uit. Nauwelijks hoorbaar fluistert het water tegende boot. De bries streelt mijn huid.Nergens liever te zijn dan hier, nu. Dat gevoel. Daarbijverbleekt al het andere.Vlak voor de boot verschijnt een enorme schildpad uitde diepte. Ik kijk om me heen. Nergens een teken vanmenselijk leven. Geen boot, geen huis; niets. Alleen denatuur. ‘Nu’ zou net zo goed miljoenen jaren geledenkunnen zijn. De tijd waarin deze schildpad werkelijk lijktthuis te horen. Net als die zwarte roofvogels. Urenlangzweven ze dreigend hoog boven het water. Hun vleu-gels nauwelijks bewegend. En dan plotseling storten zein duikvlucht naar beneden. Een plons. Weer een visminder.Ik loef een beetje op, zodat ik niet tegen de schildpadaan vaar. Zijn kop schiet omhoog. Als een flexibele,levende periscoop. Hij ziet de boot. En weg is hij. Alleenwat rimpelingen in het water achterlatend. Wat is hettoch? Wat maakt dit zo magisch?

Dit gevoel. Elke keer weer verbaast het me. Het isalsof ik het vergeet zodra het zeil gestreken is. Eengenot waarvan ik het bestaan alleen maar vermoed alsik het niet beleef... fo

to:©

Men

no v

an L

oon

Page 67: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 68: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Nu is het echter dan ooit. De totale ontspanning. Het eenzijn met de natuur en de boot. Het denken. Hallucinatoiren helder tegelijkertijd.Een natuurlijke high. Verslavend. Als je hem eenmaalhebt ervaren, moet je meer. Steeds meer.Toen ik er de eerste keer over las, kon ik me er niet zoveel bij voorstellen. Die beslissing van Bernard Moitessier.De legendarische Franse zeiler deed in 1968 mee aan deeerste non-stop solorace om de wereld. Hij had nog maareen relatief klein stuk te gaan en lag op kop. Het moestvreemd lopen, wilde hij de race niet winnen. En toenbesloot hij koers te verleggen. Niet meer naar de finishin Engeland. Hij ging door. Nog een keer de wereld rond.Ik leg mijn hoofd tegen het gangboord en tuur onder defok door. Het gaat goed. Geen ramkoers met het rotsblokPetit Canouan. Een wolk meeuwen cirkelt boven degrauwe steenmassa. Ze kleuren warm oranje in het latelicht. Onder hen duiken de rotswanden van het mini-eilandje de zee in. Golven gooien zich er schuimend opte pletter.

De zon is nu onder. Over tien minuten zal het volledigdonker zijn. Canouan is inmiddels vlakbij. Nog ongeveereen mijl te gaan. Dit zeilfeestje is alweer bijna voorbij.Ik tuur naar de laatste oranje-rode lichtstrepen in het westen.Ik zou ook die kant op kunnen varen.Doorvaren.Gewoon dit jaar al de Pacific in…

foto

:© T

ony

Bate

s

kairos-nl.webnode.nl

Page 70: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Er wordt weer volop meteo-geschiedenis geschreven. Augustus 2014 gaatde boeken in als een van de koudste en natste ooit. Ook de deelnemers aande Delta Lloyd 24-uurs Zeilrace is dat niet ontgaan. Hun bijzondere foto’svan heftige buienwolken haalden zelfs het NOS-journaal.Zilt weerman Henk Huizinga legt het verschijnsel op de foto uit.Oorzaak is de onstabiele lucht, waarin we al sinds begin augustusvertoeven. Door het grote verschil tussen de, in dit geval, temperatuur vanhet IJsselmeerwater en de koude bovenlucht wordt die onstabiliteit alleen

SHELF CLOUD

foto

: © R

ob B

uist

SPECTACULAIR FENOMEEN TIJDENS 24-UURS RACE

Page 71: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

maar versterkt. Als dat gebeurt zijn vaak de rapen gaar.Het indrukwekkende fenomeen dat door Rob Buist werd gefotografeerdis een ‘shelf cloud’. Een goed Nederlands woord is er niet voor. Je zou hetletterlijk kunnen vertalen als ‘plank-wolk’ maar misschien is ‘kraag-wolk’wel een treffender beschrijving van het verschijnsel.Het is in ieder geval geen rolwolk. Die hoort weliswaar tot dezelfdewolkenfamilie, maar heeft nooit een zichtbare verbinding met de bui waarhij uit voortkomt.

Page 72: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Op de Buienradar van zaterdagmiddag23 augustus is de buienlijn (trog) bovenhet IJsselmeer goed te zien.De ontstaansgeschiedenis van een der-gelijk onderdeel van een Cumulonimbuswolk (CB) is te verklaren doordat aan devoorzijde van de CB warme vochtigelucht door de wolk wordt ‘aangezogen’en omhoog beweegt. In de wolk zelf stort vanaf zo’n 10-12 km hoogtezeer koude lucht met neerslag naar beneden en die wordt aan devoorzijde van de wolk merkbaar door een harde (en ook koude) wind.

De dalende koude lucht en de opstijgende warme lucht kunnen gezamen-lijk zorgen voor de indrukwekkende wolkenband die door condensatievan de warme lucht ontstaat. Vaak zijn er in degelijke situatie ookwaterhozen te ‘bewonderen’.

Illus

trat

ie: ©

Bui

enra

dar.n

l

[Z]

Illus

trat

ie: ©

Hen

k Hu

izing

a/N

imos

Page 73: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

KiwipropEen innovatieve propellorvoor zeiljachten

TM

2, 3 of 4 blads - as of saildrive - 12-80 pk

KLIK VOORINFORMATIE

KLIK voor ons programmaZEEZEILTOCHTEN

UITDAGENDE

Vaar op zeker

Verzekeringen en financieringen

Al uw lieren elektrisch?

Dat kan nu met dedraadlozeelektrische lierhendel

Bel voor informatie:0654 363 092

of kijk op www.elektrische lierhendel.nl

LIKE US ON

DIESELTECHNIEK

Page 74: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

FOTO’S EIZE HOEKSTRA – TEKST LAURENS VAN ZIJP

De Pampus-klasse komt, zoals zoveel eenheids-

klassen, voort uit een prijsvraag die de zeilbond

– destijds ‘Koninklijke Verbonden Nederland-

sche Watersport Vereenigingen’ – uitschreef. In

1933 achtte de technische commissie het wense-

lijk om het gat tussen de Sharpies en de Regen-

boog te vullen. Daarom zocht men een

‘halfgedekt kieljacht met voldoende snelheid en

beweeglijkheid om voldoening te kunnen geven

in wedstrijden en tevens geschikt voor toerzei-

len’. Het zeiloppervlak moest om belastingtech-

nische redenen binnen de 16 m2 blijven. De

ingezonden ontwerpen werden als volgt beoor-

deeld: uiterlijk 20 punten, wedstrijdeigenschap-

pen 25 punten, toereigenschappen 15 en

bouwprijs 30 punten… De werf Het Fort van W.

de Vries Lentsch diende een sierlijk ontwerp in,

dat won. Een in gangen gebouwde houten romp

met mooie overhangen voor en achter en voor-

zien van doorlopende kiel. De Pampus ver-

scheen in 1934 op het water.

KLASSIEKERVITALEPampus: 80 jaar actief

foto

:© E

ize H

oeks

tra

Page 76: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

:© E

ize H

oeks

tra

Page 77: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

TORENTUIGHet torentuig met achterstag was voordie tijd modern, al was de boot door deoppervlaktebeperking ondertuigd. Zodra die ‘zeilbe-lasting’ was vervallen, werd het zeiloppervlak dan ookvergroot met een genua en een groter grootzeil. In deloop der jaren zijn er meermalen verbeteringen aan-gebracht, waardoor de Pampus bij de tijd bleef, metbehoud van eenheid.De tuigage bleef echter onderwerp van discussie enin 1995 werd een radicale verandering doorgevoerd:de Pampus kreeg een nieuw tuig, dat door Cees vanTongeren was ontworpen.

Page 78: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

:© E

ize H

oeks

tra

Page 79: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ZEILEIGENSCHAPPEN“Voorwaarde was dat de aanpas-sing tegen geringe kosten door dezeilers uit te voeren was”, zegt Waltervan Voorst van Beest, ere-voorzittervan de in 1959 opgerichte Pampusklasse, “anders hadden we die verande-ring er niet doorgekregen. De fok werdsmaller en hoger, terwijl het grootzeiliets werd uitgebouwd. Het nieuwe tuig-plan heeft de zeileigenschappen aan-merkelijk verbeterd.”

Page 80: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

:© E

ize H

oeks

tra

Page 81: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

FIJN STUREN“De Pampus vaart ontzet-tend prettig”, antwoordt VanVoorst van Beest op de vraag hoe zo’nPampus nou eigenlijk zeilt. “Het is eengoed te hanteren schip, niet tuitelig. Hijstuurt fijn en gaat soepel overstag. Jehoeft geen olympische zeilcarrière tehebben om de boot te kunnen varen.De mastpositie is te verstellen en dietrim kun je benutten om de boot mooineutraal, met lichte druk op het roer,te varen. Op voordewindse koersengooien we de zijstagen en het achter-stag los en trekken we de mast voor-over, wat de snelheid ten goede komt.Overigens is de Pampus niet alleen alswedstrijdschip, maar ook als toerbooterg geliefd.”

Page 82: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

:© E

ize H

oeks

tra

Page 83: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ACTIEFAnno 2014 is de Pampusklassenog altijd levendig; op de afgelo-pen Sneekweek verschenen 38 Pampussenaan de start. Naast de reguliere wedstrijdenorganiseert de klasse ook een druk bezochtwintercircuit en een zomers midweekstotaalevenement op Loosdrecht, de EasyWeek. Mede-organisator Walter van Voorstvan Beest: “Alleen maar banen uitleggen enwedstrijden afwerken is anno 2014 en in detoekomst niet genoeg om mensen aan hetwedstrijdzeilen te houden. Daarom hebbenwij het concept van de Easy Week voor dePampus klasse ontwikkeld. We varen op deLoosdrechtse Plassen één wedstrijd per dag,die pas in de middag start, op een lekkerlange plassenbaan; geen nerveus op-enneer-baantje. Daarnaast zorgen we voor eenuitgebreid walprogramma, met lezingen,presentaties, borrels en een diner. We doendat bewust niet in het drukke weekend,maar doordeweeks. Het is een ander con-cept dan het standaard wedstrijdevene-ment.” En dat concept slaat aan; deafgelopen editie, medio augustus, trok ruim50 deelnemers. www.pampusclub.nl

Page 84: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

TIPS VOOR VERTREKKERSDebby en John Kloos voeren de afgelopen drie jaar met hun gezin rondde wereld. De prachtige foto's van Debby vormden de basis voor eenaantal Zilt artikelen. Nu willen ze weer aan de slag en als het even kan blijftzeilen daarbij een grote rol spelen. John wil deliveries gaan doen en zegaan dagcharters organiseren op hun Boomerang. Tijdens het zeilenvertellen ze graag over de avonturen die ze tijdens de wereldomzeilinghebben beleefd.

Voor zeilers die zelf plannen hebben om een langere reis te gaan makenhebben Debby en John een speciaal arrangement. Ze zullen dan uitgebreidingaan op allerlei aspecten die bij het cruisen horen, zoals bootuitrusting,voorbereiding, stroom aan boord, ankeren, budgetten, etc.Wil je één van de eersten zijn die bij deze teruggekeerde wereldomzeilersaan boord stapt of ben je een aanstaande vertrekker met de vele vragenen overwegingen die daarbij horen, kijk dan op www.boomerangsails.nl

Page 85: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ZILTESPULLENFEEST EN WEDSTRIJDEN BIJ DELTA MARINAJachthaven Delta Marina inKortgene aan het Veerse Meerviert zijn 50-jarig jubileum op5 september met een receptie.Een dag later wordt er gestre-den om de Delta Marina Cup.En zoals bij elke goede wed-strijd staat er een slotfeest metbuffet en muziek op het programma. De haven geeft een ook boekje uitover de 50-jarige geschiedenis, geïllustreerd met veel foto's.www.deltamarina.nl

JUICHEN VOOR TEAM BRUNELAls partner van Team Brunelbiedt ATP Event Expertsarrangementen aan voor destart van de Volvo OceanRace in Alicante. Zo kun je 3t/m 11 oktober een kijkjeachter de schermen nemenin de boatyard of evenemen-ten bijwonen in het Race

Village. Naast dagelijks talkshows kun je films bekijken of je VOR-kennistesten in een van de quizen. Ook kun je de In-Port Race op 4 oktoberbekijken vanaf de driemaster Oosterschelde. En ook het uitzwaaien van devloot op 11 oktober kun je van dichtbij meemaken. Meer info opwww.atpi.com

Page 86: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

FLEXIBELE ZONNEPANELENDe Stille Boot lanceert een nieuwe serie flexibelezonnepanelen van het Italiaanse merk Solbian: de SXpserie. Deze panelen zijn flexibel, beloopbaar en scherpgeprijsd. Een 48 Watt paneel is er bijvoorbeeld al voor€ 335. Nog belangrijker is, dat panelen volgens deimporteur minder rendement verliezen als er wat scha-duw op valt. Daardoor kan de opbrengst hoger zijndan die van panelen met een ogenschijnlijk zelfdevermogen. Je kunt ze bekijken op Hiswa te Waterstand K.410 of op: www.solbianzonnepanelen.nl

ELEKTRISCHE LIERHENDELWinchRite is een alternatief vooreen elektrische lier. De prijs isaanzienlijk lager, er zijn geeninbouwkosten en je kunt hemvoor elke lier aan boord gebrui-ken. De nieuwe uitvoering van deWinchRite gebruikt een elektro-motor zonder koolborstels.Daardoor is er vrijwel geen slij-

tage en is hij zuiniger en efficiënter geworden. Bovendien levert de motorvan de elektrische lierhendel meer kracht dan het oude model, ruim 110Nm is voor elke situatie ruim voldoende.De prijs van dit nieuwe type is € 750, inclusief een 110 – 240 volt lader,een 12 volt lader, twee koppelstukken, opbergtas en een houder.www.winchrite.nl

Page 87: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ZILTESPULLENREKARME LIJNSoepel en rekarm. Dat zijn prettigeeigenschappen van de nieuwe Silverlinevan touwproducent English Braids. DeSilverline heeft een hoogwaardige poly-ester mantel, waarvan de 24 strengenzijn verdeeld in 8 x 3 groepen. Dat geeftflexibiliteit. De 12-voudige polyesterkern is dusdanig gevlochten dat de lijnmooi rond blijft en minimale rek heeft. De lijn wordt tijdens de productieop hoge spanning door een oven gehaald waardoor de polyester garenszich volledig ‘zetten’. Silverline is bruikbaar als val of schoot.www.moremarine.nl

HANDBOEK SPLITSEN VAN MODERNE LIJNENDoor de komst van nieuwe, sterkere kunststofve-zels zijn de toepassingsmogelijkheden van touw-werk aan boord drastisch veranderd. In'Handboek splitsen van moderne lijnen' behan-delt Jan-Willem Polman hoe je deze modernelijnen optimaal gebruikt. Hij geeft informatieover de eigenschappen, toepassingen en ken-merken en gaat uitvoerig in op de verschillendesplitstechnieken. Alle basistechnieken worden

stap voor stap uitgelegd aan de hand van instructiefoto’s, van het makenvan oogsplitsen en soft-shackles van Dyneema tot het verjongen vanschoten en vallen. Handboek splitsen van moderne lijnen kost € 29,95.www.hollandia-boeken.nl

Page 88: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

COMMUNICATIE OP ZEEXtreme Districts presenteert zich tijdensde Hiswa te Water als een nieuwe leve-rancier voor satelliet- en radiocommuni-catieapparatuur die zich nadrukkelijk opzeilers richt. De webshop gaat op 2 sep-tember open. Vanaf dat moment kun je ookterecht in de showroom in Katwijk of aan boordvan een van de twee zeilschepen van het bedrijf. Naast telefoons entrackers levert Xtreme Districts tal van oplossingen voor datacommunica-tie die gebruik maken van Inmarsat, Iridium of Thuraya satellietsystemen.Dat geldt zowel voor de apparatuur als voor abonnementen. Daarnaasthoort ook kortegolf radioapparatuur tot het leveringsprogramma.Xtreme Districts wil zich onderscheiden door een grote voorraad, descherpste prijzen en persoonlijk advies. Omdat te onderstrepen claimt hetbedrijf de eerste in Nederland te zijn die de splinternieuwe Iridium Godirect kan leveren. www.xtremedistricts.com

OVERLEVEN OP EEN CATAMARANVijftien jaar na een van de meest bijzonderezeilavonturen ooit, heeft Hans Bouscholte hetverhaal opgeschreven van zijn oversteek van deAtlantische Oceaan met een open catamaran.‘Omdat ik het toen nooit op deze manier hadkunnen vertellen’ legt de auteur uit. Het inspi-rerende verhaal over overleven, doorzettings-vermogen, jeugdherinneringen en psychologieligt vanaf 7 oktober in de winkel.www.kosmosuitgevers.nl

Page 89: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

PLOTTERACTIEHolland Nautic (stand T-32) enMedemblik Yacht Service (T-30) heb-ben op de natte Hiswa een gezamenlijkeactie. De bedrijven geven 10% kortingop de aanschaf en inbouw van plotter.De actie geldt alleen voor plotters dieop de beurs worden gekocht. Specia-listen geven op de bootshow diversekorte presentaties en uitleg. Vanaf 16.00 uur is happy hour waar een‘plottertje’ is te proeven. www.hollandnautic.nl en www.mys.nl.

ZILTESPULLEN

MORE THAN BOATS OP MARINA MUIDERZAND'MoreThanBoats' heet het evenement datin het weekend van 13 en 14 septemberplaatsvindt op Marina Muiderzand inAlmere Duin. Deze twee dagen is er inder-daad veel meer te zien dan alleen boten.Een greep uit de activiteiten: kennismakenmet kleine- en grote zeil- en motorboten,catamarans, proefvaren en allerlei ‘water-fun-activiteiten’ voor jeugdige waterspor-

ters in spé zoals suppen, windsurfen en kanoën. Veel bedrijven uit dewatersportbranche presenteren zich op het haventerrein en het geheelwordt omlijst met live muziek, proeverijen, demo's en clinics. Toegang enparkeren is gratis. www.morethanboats.nl. Volg de laatste nieuwtjes op:www.facebook.com/morethanboats

Page 90: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

TEKST HUGO ONINK

T A L L S H I P S R A C E

DITSMAAKTNAARMEER… DAGBOEK VAN EEN DEBUTANT

Hugo Onink zeilt graag in zijn

Splash 'Sailing Dutchman' en

bemant aan boord van de Contest

44 Zeevlam van z'n ouders. Het

afgelopen jaar zette hij alles op

alles om van 6 tot 12 juli mee te

kunnen zeilen in de Tall Ships Race,

van Harlingen naar Fredrikstad in

Noorwegen. Hij wist sponsorgelden

te werven en stapte als 16-jarige

debutant aan boord van de 36 m

gaffelschoener Gallant van kapitein

Hendrik. Voor Zilt hield hij een log-

boek bij. Daaruit een impressie.

foto

:© M

erel

Wei

jsenf

eld

Page 92: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ZONDAG 6 JULI 17.15 - UITVAREN.

Eindelijk, we varen uit. Bootsman Kevin heeft ons vanmorgen nog eenuitvoerige briefing gegeven. Hij waarschuwde voor alle gevaren, zoalszwierende gieken en snijdende lijnen. Veel theorie ook, op hetvoordek uitgetekend. Nu moeten we die in praktijk brengen. Terwijlalle kades vol staan met zwaaiende mensen, laten we Harlingen achterons. Handen uit de mouwen, we hijsen en trimmen de fok en hetschoenerzeil. Het is officieel: we zijn een zeilschip op weg naarNoorwegen.

ZONDAG 6 JULI 18.00 - EERSTE WACHT.

Meteen na ons eerste avondmaal op zee begint mijn eerste wacht. 'sNachts lopen we 4 uur wacht; overdag 6 uur. Langzaam zien weHarlingen en Nederland achter de horizon verdwijnen, terwijl we overde wadden schuiven. In het laatste half uur van de wacht wordt erverse thee en koffie gezet voor de volgende wacht en taart geser-veerd. Dit is nou genieten van een avond op zee…

MAANDAG 7 JULI 02:00 - EERSTE NACHTWACHT.

Na 4 uur lekker slapen is het tijd voor onze eerste nachtwacht. Het iswat bewolkt, al zijn er nog best wat sterren te zien. Maar het is nietalleen maar van het uitzicht genieten; we moeten de zeilen trimmen,de vlieger hijsen en het rif uit het grootzeil trekken. Elk uur moet dewacht het logboek bijwerken en de positie in de kaart zetten. Nog hetechte handwerk. Tegen vijf uur 's morgens, beleven we onze eerstezee-zonsopgang. Ik weet nu al: dit smaakt naar meer…

foto

:© H

ugo

Oni

nk

Page 93: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 94: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

MAANDAG 7 JULI 12:00 - DE START.

Het is het belangrijkste moment van de wedstrijd, de start op vollezee. Vanaf 12 uur starten de verschillende klassen elk half uur (12:00Klasse A, 12:30 Klasse B, 13:00 Klasse C, 13:30 Klasse D). Door deweinige wind zijn de schepen vol getuigd. Op de seconde passeren wijom 12.30 de startlijn en 'knallen' bijna iedereen voorbij, dankzij onslichtgewicht schip van 'slechts'160 ton…. Het is begonnen.

MAANDAG 7 JULI 14:00 - IN HET KLUIVERNET.

De wind blijft weg, alle zeilen staan, dus tijd om te chillen in de zon.En waar beter dan in het kluivernet. Met collega's Lieke en Christiaanklim ik naar voren. Met harnas en lifeline zitten we aan de bootbevestigd. Na een uurtje hebben we genoeg strepen over onze ruggenen konten, dus houden we het voor gezien. Tijd voor een Sailfie.

DINSDAG 8 JULI 17:00 - STORM!

Een dag later is de wind terug, en hoe! Een uur voordat ik op wachtmoet, word ik wakker door de bulderende zuidooster van 7, 8 Bft. Om18.00 begin ik aan mijn wacht, in mijne nieuwe zeilpak. Maar metwater dat van alle kanten komt, raak ik toch nog doorweekt. Ik beginmij katterig te voelen en ben niet in staat aan dek te blijven. De restvan deze wacht en ook mijn slaapwacht breng ik door op de bankdichtbij de mast, samen met nog een paar lotgenoten. De emmerkrijgt er veel vrienden bij…

foto

:© H

ugo

Oni

nk

Page 95: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 96: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

WOENSDAG 9 JULI 22:00 - VOETBAL OP HET ACHTERDEK.

Ruim een etmaal later is de wind afgenomen tot 5 Bft. Tijd om het WKVoetbal te volgen. Met oranje vlaggetjes aan de reling en vlaggetjesop de wangen zitten we met z'n allen op het achterdek aan de radiogekluisterd voor Nederland-Argentinië. Wel Duitse radio; op de enigeNederlandse frequentie die wij aan boord ontvangen wordt de bijbelvoorgelezen…

DONDERDAG 10 JULI 8:30 - LAND IN ZICHT!

Opwinding! Daar! Dáár!! Voor het eerst is Noorwegen zichtbaar. Heteerste land sinds Nederland! Wat eerst op een laag vliegende wolkleek, wordt langzaam een mooiere en indrukwekkende kustlijn. Het isheerlijk weer en ik sta weer een tijdje achter het roer, terwijl we steedsdichterbij komen. Dit moment kan niet meer stuk. Op de ouderwetsemanier naar een onbekende bestemming varen vind ik heel bijzonder.Dit wil ik wel vaker doen…

DONDERDAG 10 JULI 14:30 - FINISHEN.

De wedstrijd is afgelopen. Vanwege de windrichting (pal tegen) en-sterkte zouden de meeste boten, waaronder wij, Fredrikstad niet optijd bereiken. Daarom moet ieder schip om 14:30 zijn positie doorge-ven en wordt uitgerekend wie op handicap het dichtst is bij de finish.

Volgens een onofficieel resultaat staan we 40ste. We strijken de zeilen,waarbij ik op de giek klim om het achterlijk van het grootzeil naarachter te trekken om het netjes te kunnen opdoeken.

foto

:© H

ugo

Oni

nk

Page 97: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 98: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

VRIJDAG 11 JULI 12.00 - OP DE MOTOR.

Ook nu de wedstrijd is afgelopen, blijven we wachten draaien volgensschema. Dus begin ik om 12.00 aan de lange middagwacht. We varenop de motor, want er wordt wel verwacht dat we morgen in Fredrik-stad aankomen. Onder zeil was onze voortgang teruggelopen totamper een mijl per uur.

ZATERDAG 12 JULI 9:15 - WARM ONTHAAL.

Met heerlijk weer komen we steeds dichter bij Fredrikstad. Als werond 9:15 de fjord opvaren, begroeten tientallen kleine motorboot-jes ons en bij de eerste brug volgt een massaal scheepshoorn-concert.Al met al een groot spektakel.

ZONDAG 13 JULI 7.00 - FEESTDAG.

Nadat we met z'n allen schoon schip hebben gemaakt, maken we onsop voor de crew parade. Ons thema Masked Gal(l)a(nt): we gaan destraten op in pak/t-shirts met strikjes en natuurlijk een masker. Naafloop is er nog een crew party. Morgen komt de bus naar Nederland.Een ding is zeker: deze reis is onvergetelijk. Met dank aan iedereendie mij heeft geholpen!

foto

:© H

ugo

Oni

nk

Page 99: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014
Page 100: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

LOSLATENEN INSLINGEREN

PUFF BEMANNING KIJKT TERUG OP EERSTE WEKEN

In Zilt 94 las je over de plannen van Frieda Fennell

en Léon Blauw. Deze zomer begon het tweetal aan

hun reis om de wereld met de Puff, een stalen 33-

voeter. Een paar weken onderweg kijken ze

terug op hun verwachtingen,

twijfels en emoties…

foto

:© B

eman

ning

Puf

f

Page 102: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

H et grootste verschil tussen een vakantie op Puff en deeerste weken van ons vertrekkersbestaan, is het besefdat ons leven afhangt van veel meer dan wij zelf in dehand hebben. Tijdens een oversteek naar Engeland of

Denemarken weten we redelijk zeker welk weer we zullenhebben, raken we minder vermoeid en zijn we binnen bereikvan reddingsdiensten. Als vertrekker zijn die zekerheden erlang niet altijd. Puff, Léon en ik zijn op elkaar aangewezen. Hetvoelt alsof we een pact gesloten hebben met Puff. Wij zorgenvoor haar en zij doet hetzelfde voor ons. En dan nog hebbenwe geluk nodig…

LAATSTE WEKEN VOOR VERTREKDe laatste weken voor vertrek leerden we de vertrekkersstresskennen. Zelfs na een winter hard doorwerken waren er nogtalloze klussen die afgemaakt moesten worden. Toch slaagdenwe erin de boot helemaal naar wens 'af' te hebben voorvertrek. De stress uitte zich vooral in het onbehaaglijke gevoeldat we hadden als we weer een lijntje doorknipten van hetveilige bestaan dat we hadden opgebouwd. Zoals de verhuizingen de laatste werkdag. Na je jarenlang te hebben ingezet voorje werkgever zit je plotseling met een bos bloemen en eenenvelop in de trein. Dág, 6 jaar van je leven...We hadden verwacht dat, zodra we op de boot zouden gaanwonen, de euforie bezit van ons zou nemen. Dat bleek niet hetgeval. Niet dat we ook maar een moment twijfelden aan onzekeuze, het was meer het proces van loslaten waar we stap voorstap doorheen moesten. Dat ultieme geluksgevoel kwam pasde dag dat we écht vertrekklaar waren.

Page 103: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

’s:©

Bem

anni

ng P

uff

Page 104: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

’s:©

Bem

anni

ng P

uff

Page 105: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

LOSLATENHet afscheid was moeilijk. Mooi maar moeilijk. Van tevoren keken we er erg tegenop. Dat bleek terecht, wanthet was een slopend afscheidsweekend dat we in een roesbeleefden. Familie en vrienden reisden af naar Enkhuizenom daar een feestje te bouwen. Achteraf hadden we hetniet anders gewild. Zoveel mooie woorden, zoveel emotieen vooral heel veel liefde hebben we gevoeld. Het zal welmenselijk zijn dat je pas echt goed beseft wat je hebt ophet moment dat je het los moet laten. En loslaten, zoondervinden wij, is een van de moeilijkste dingen in dewereld. De wereld omzeilen lijkt daarbij vergeleken eenmakkie.

ONRUSTDe eerste weken na vertrek lukte het nog niet om dedrang 'iets te moeten' los te laten. In het begin hadden wenog to-do lijstjes, maar naarmate die opdroogden, kondenwe ontspannen, achterover leunen en genieten. In theoriedan tenminste. Want in het achterhoofd bleef die onrustom iets te moeten. We bedwingen dat gevoel door blogste schrijven, een kasboek bij te houden en door de dage-lijkse taken aan boord heel systematisch uit te voeren.

WANNEER DOE JE HET GOED?Het kost ons moeite om niet bij elk zuchtje noordenwindde sprint in te willen zetten naar het zuiden. De vertrek-kers die 'op kop' liggen zijn de Golf van Biskaje al over,

Page 106: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

anderen liggen nog in Nederland. Hoeveel tijd kun je jepermitteren in Engeland? Kunnen we nog naar de Scillies?Wat is het juiste weergat voor de oversteek van Biskaje?Kortom, wanneer doe je het goed? Het zit in onze aard omalles goed, zo niet perfect, te willen doen. We hebben samenafgesproken dat het nu tijd is om eens minder kritisch oponszelf te worden. Het beste advies kregen we van Anje Valk,die we onderweg ontmoetten: "Je moet jezelf leren toespre-ken en je afvragen: wat brengt het me?" Dat advies nemenwe ter harte en zo proberen we de juiste keuzes te maken.

INSLINGERENAls we dit schrijven zijn we drie weken onderweg en liggenwe in Dartmouth. Hier beginnen we de rust te vinden.Misschien komt dat omdat we de afgelopen weken alweerveel ervaring hebben opgedaan. De genua uitbomen was noggeen routine, noch het voor de wind varen met het 'melk-meisje'. Maar nu we een oceaanoversteek voor de boeghebben, is er geen excuus meer. We hebben flink geoefenden het melkmeisje lijken we inmiddels aardig onder de kniete hebben. Misschien komt het ook omdat we door het weergedwongen al vijf dagen op dezelfde plek liggen en dus nietverder kúnnen. Of misschien komt het gewoon omdat welangzamerhand ingeslingerd raken. Puff voelt als thuis. Opzee laat ze zich van haar beste kant zien en ligt ze 'zo stabielals een huis'. De oversteek van Biskaje is de volgende stap envolgende week lijkt er een weergat te zijn. De zenuwenverdwijnen steeds meer naar de achtergrond; ja, we zijn ereigenlijk wel klaar voor! [Z]

Page 107: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

:© B

eman

ning

Puf

f

Page 108: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

: © b

eman

ning

Llan

o

Page 109: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

PORT DE SOLLERIn het westelijk deel van de Middellandse Zeeben je nooit de enige boot op een beschutteankerplaats. Sophia en Gerrit Meijer laten het

anker van hun Island Packet 380 Llano vallen inde baai van Port de Soller, een haven aan de

ruige westkust van Mallorca.

ZILTEWERELD

Page 110: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

foto

’s: ©

bem

anni

ngLl

ano

GEEN GERANIUMSTijdens hun eerdere zeilvakanties kwamenSophia en Gerrit Casant meestal niet ver-der dan de Engelse kusten. Verder gelegenbestemmingen stonden wel op de verlang-lijst, maar het kwam er steeds niet van.Zonder dat er een concreet plan wasbegonnen ze toch met het voorbereidenvoor een reis die langer zou duren.Sophie: “Toen kregen we onverwacht het bericht dat Gerrit met vervroegdpensioen kon. En de plannen raakten helemaal in een stroomversnellingdoor een reorganisatie in het bedrijf waar ik werkte. We dreigden achterde geraniums terecht te komen.” Gerrit vult aan: “Liever tussen hetzeewier dan achter de geraniums werd ons motto.”

DAGTOCHTENIn het voorjaar van 2012 vertrekken de zeilers met hun Island Packet 380Llano richting de zon. Lange trajecten op zee vinden ze minder prettig, duszeilen ze zoveel mogelijk in dagtochten. Gerrit: “Het schiet misschien watminder op, maar we genieten volop. En waarom zouden we haast maken?

Page 111: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

ZILTEWERELD

www.ziltewereld.nl

[Z]

Veel zeilers varen in een ruk door de Golf van Biskaje naar La Coruna,maar wij doen bijna alle plaatsen langs deze prachtige Golf aan. Die maniervan zeilen past ons goed.” Het eerste seizoen voor de Llano eindigt inPovao de Varzim, aan de Portugese Atlantische kust. “Hier lieten we deboot achter en vlogen we naar huis. Als je de winter gebruikt om vriendenen familie weer te zien is het weer voorjaar voordat je het weet.” Hettweede seizoen zeilt de Llano de Middellanse Zee in. Ze gebruiken delange zomer optimaal en doen bijna alle havens aan de Spaanse oostkustaan tot ze in Almerimar de ideale overwinter-haven vinden. Sophia:“Ongelofelijk wat een actief sociaal leven je er hier op na houdt. Hierdoorblijven we langer op de boot dan vorig jaar, het is pas november als weweer naar Nederland vliegen.”

NOG LANG NIET UITGEZEILDGerrit over de plannen van deze zomer: “Ons doel is om de hele Middel-landse Zee te besnuffelen. We zijn nu langzaam aan op weg naar Ragusaop Sicilië waar we de winterstop plannen. Wij staan in dubio om na dewinter de Italiaanse westkust te pakken of naar Kroatië dan wel Grieken-land te zeilen. Uiteraard willen wij ook nog naar Turkije en wat wij nuoverslaan willen wij aandoen als wij weer westwaarts varen. Maar wanneerdat is? Voorlopig zijn we niet van plan om met de boot terug naarNederland te komen.”

Page 112: Zilt Magazine 101 - 28 augustus 2014

Zilt Magazine is een uitgave vanZilt Media Producties in Amstelveen

[email protected]

ADVERTERENAcquiMedia

[email protected] 481040

AUTEURSRECHTDe inhoud van Zilt Magazine mag op geenenkele wijze worden overgenomen zonder

schriftelijke toestemming van de uitgever.

col

ofon

Zilt Magazine wordt gemaakt door:

Ruud KattenbergSjors van der Woerd

Laurens van ZijpMichiel ScholtesHenk Huizinga

en talloze opstappers… bem

anni

ng