Zilt 51/52

Click here to load reader

 • date post

  11-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  228
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Zilt Magazine - juli/augustus 2010

Transcript of Zilt 51/52

 • Ongemakkelijk comfort van de hekstoel - Eerste Solotoer - Door deogen van: Stadtship 54 - Veilig langs Dordt - Thuisblijver zeilt eigenwereldreis - Vliegende Motten - Tour de France - Boordaccus

  1 juli 2010

  nummer

  51 52/

 • 4 Bureaublad Je zilte scherm voor de komende weken.

  6 Reflectie Een overpeinzing van de Zilt-bemanning.

  8 Ongemakkelijk comfort van de hekstoelEen instructeur op bijscholingscursus.

  20 Marit wint - Droomstart in de Delta Lloyd Regatta.

  22 Door de ogen van... - Toerzeiler Rob Heijmerink overde Stadtship 54.

  32 Ruimte bij de boei - TP52s op het scherpst van de snede.

  34 Veilig langs knooppunt DordrechtTips van een reddingbootschipper.

  38 Wind als spelbreker - Rondje Texel gedwarsboomd.

  46 Baas boven baas - De nieuwe Hugo Boss

  48 Thuisblijver zeilt zijn eigen wereldreis -Hoe vergaat het de achterban van wereldzeilers?58 Toerjakkerbak - Getransformeerde Vende-racer.

  in d

  eze Z

  i lt...

  Zilt51/52

 • 66 Koud Kopenhagen - RC44s in het noorden.

  68 In de Wind - Blik op uit de zeilwereld.

  72 Solotoer - Eerste editie trekt veertien deelnemers.

  80 Motten slaan vleugels uit - Balans is alles...

  88 Agenda

  92 Rondje Wight - Prachtbeeld....

  94 Zilte Spullen - Nieuws van de handel.

  102 Handtaszeilen - LV-Cup springlevend.

  108 Boordaccus - Welke kies je?

  118 Zilte Wereld - Zeil mee met een droomreis...

  122 Bemanning - Zij maken Zilt.Zilt51/52

  video

  interview

  meer info

  mail

  download

  meer foto's

  In veel artikelenkom je knoppentegen zoals hier-onder. Klik eropen Zilt wordtnog leuker...

  Voorpagina: Spinnakergeweld tijdens de Audi Med Cup.

 • foto

  : cc

  Tia

  resc

  ott/

  Flic

  kr

 • Veel dichter bij het ultieme vakantiegevoel dan met de foto van deankerplaats voor het Caribisch St. Barts kun je niet komen. Of hetzou met een aangenaam glas en goed gezelschap in je eigen kuipop dezelfde plek moeten zijn. Iedereen voor wie dat niet is wegge-legd moet het met een achtergrond voor zijn computerschermdoen. Je nieuwe uitzicht download je door op de knop te klikken...

 • refle

  ctie

  ...

  Zilt51/52

  VerantwoordelijkheidZaterdag 19 juni was een zeildag met een zwarte rand. Opde Vinkeveense Plassen kwam een 57-jarige Valkzeiler omtijdens een klassenwedstrijd. Hij viel overboord en lagminutenlang in het koude water. Toen hulpdiensten arri-veerden mocht reanimatie niet meer baten.Tijdens de zeilrace stond er een harde noordnoordwester.De zeiler droeg geen zwemvest. Knagende vraag is: wat zouer zijn gebeurd als hij dit wel had gedragen? Volgens depolitie heeft hartfalen mogelijk een rol gespeeld bij ditdrama. Was de afloop anders geweest met zwemvest?Een andere vraag die opkomt is: moet de organisatie bijzulk weer niet altijd de Y-vlag (zwemvest verplicht) zetten?Ja, zegt de een resoluut, maar een ander is voorzichtiger enwijst erop dat de verantwoordelijkheid te allen tijde bij dezeiler ligt. De kneep zit 'm daarbij in de aansprakelijkheiden het risico van schadeclaims. Vrijwillgers dragen het grosvan de zeilwedstrijden en die willen gevrijwaard blijven vanjuridische gevechten. De discussie over de afbakening vanverantwoordelijkheden zal weer oplaaien.

  Eigen verantwoordelijkheid namen tientallen deelnemersaan het Rondje Noord-Holland. Na een heftige aande-windse tweede etappe van Enkhuizen naar Kornwerdweken zij uit naar veilige IJsselmeerhavens. Deze keuzevoor veiligheid getuigt van gezond verstand en ook moed.Want het afbreken van een race krengt trots en deuktimago's.

 • Zilt51/52

  De komende weken verwisselt de Zilt-bemanning muisen toetsenbord voor helmstok en stuurwiel. Zilt 53verschijnt daardoor op 26 augustus.Wij wensen iedereen mooie vakantie...

  De organisatie van het Rondje Texel nam diezelfde zater-dag 19 juni ook een moedig besluit en blies de 33ste Rondeop zaterdagochtend af. Te veel wind, maar meer nog: eengevaarlijke zee met brekers. Zo namen de organisatoren degretige zeilers tegen zichzelf in bescherming.

  Ook een toerzeiler moet wel eens de afweging makentussen 'gaan' of 'niet gaan'. Wind en water zijn immers nietaltijd onze bondgenoten, maar soms een geduchte tegen-standers. De vakantie staat voor de deur en biedt ruimtevoor lekker lange zeiltochten. Maar wat doe je als jeonverhoopt verwaaid komt te liggen en de tijd gaat drin-gen? Of als je mede-zeilers gewoon vertrekken, terwijl jijtwijfelt? Laat je dan niet gek maken en kies je eigen plan.

 • foto

  : Y

  nke

  Pier

  sma

 • Wat als je zeilt vanaf je kindertijd en jarenlang zeilles geeft en je plot-seling vindt dat je jezelf niet meer ontwikkelt? Dan ga je naar een zee-zeilschool en ga je scheep voor een training zeezeilinstructeur. Michiel

  Scholtes ging naar zeezeilschool Sail It en liet zich bijscholen.Dat viel hem niet mee.

  ONGEMAKKELIJKECOMFORTHEKSTOEL

  HET

  VAN DE

 • aarom wil ik ook alweer zeezeilinstructeur worden?Eh ik vind dat ik stilsta, dat ik mezelf als instruc-teur herhaal. Ik wil groeien. Al langer klonk er een

  innerlijk stemmetje dat me hinderlijk uitdaagde: Ben je bangdat iemand je wijst op je tekortkomingen of dat je door demand valt in een groepsproces? Dat blijkt waar, ik ben aljarenlang mijn eigen maatstaf, de gedachte aan de kritischebeoordeling door gelijken maakt me nerveus.Goed dan. Met Gypsy, een Dufour 40, van Willemstad naarHarwich. Mooi weer, prachtige zeiltocht. Leuke mensen:Ruud die vanaf zijn 13de jaar met groepen zeilt, Ankie diehaar Yachtmasterpapieren en nog een trits brevetten heeft,Marjolein die Zeezeilen IV wil halen, Ynke en Ton die naar IIeen III streven. En ik wil ook wel IV.Van Harwich naar Heybridge ben ik dagschipper. Ik voel mewat onzeker. Heel anders dan alleen op mijn Eenhoorn.Steeds vraag ik me af of ze vinden dat ik het goed doe. Hetirriteert me en leidt me af. Ik zet Gypsy voor Felixtowe zowatop een modderbank! Gelukkig doe ik het daarna goed meteen manoeuvrerende veerboot voor Harwich.Nee, nee, achterlangs!

  Ik zeg het besluitvaardig. Ik voel me weer stevig.Maar in het Medusa Channel moet ik naar de wc.Ben ik net klaar, loopt het toerental terug en voelik een koersverandering. Even dat ellendige gevoeldat een situatie je door de vingers loopt en jewaardigheid bestaat uit een rode clownneus; bovengebeurt er van alles en de schipper zit op de wc!Drie seconden later sta ik boven, terwijl ik metbeide handen mijn drie broeken ophoud.

  Wat gebeurt er!? Die koerskruiser was rond gegaan en wijmoesten wijken. Jij bent ook snel boven!Iedereen lachen en ik lach mee als een boer op zeeMaar het is plagen zonder venijn. Ik voel me steeds beter enontspan.

  W

  Boven gebeurter van allesen de schipperzit op de wc!

  foto

  : Y

  nke

  Pier

  sma

 • De volgende dag liggen we binnen het sluisje van Heybridge aan de RiverBlackwater met een tweede veertigvoeter: Faro, met cursisten onderervaren zeezeilinstructeur Laan.Na de middagmaaltijd geeft Ruud me een opdracht.We gaan vannacht naar Sheerness. Michiel, jij schippert Faro, Ankie vaartGypsy. Vanmiddag bereid je met je cursisten de reis voor.Ah!

  foto

  : Y

  nke

  Pier

  sma

 • k loop langs het schutkolkje. De sluisdeuren kieren. Aan derivierkant klatert een straal vijf meter naar beneden envloeit weg door een prieltje tussen vet glimmende slijk. Ik

  overzie het leeggelopen riviergezicht. Een leven lang ben ik ditrisico systematisch uit de weg gegaan: met een diepstekendjacht zulke modder trotseren op het scherpst van het getij.Toch liep ik hier gisteren binnen en de nachtelijke zee is mijnnatuurlijke habitat, dus geen zorgen. Ik neem een diepe haalmodderlucht en loop terug naar de Faro.Even later geef ik een kajuitcollege betonningssystemen enlichtherkenning. Mijn cursisten duiden, tellen en krijgen lang-zaam vat op wat ze straks gaan zien. Mijn suggestieve vragenhelpen ze van de Blackwater via de kortste route naar Sheer-ness; daar loopt vannacht de eb niet zo fel als in de hoofdgeul.En de oversteek bij Spitway tussen Blackwater en Thames? Kanruim. En die wrakken? Vrij varen langs de rode kant. Vervol-gens maken ze een boeienlijst met onderlinge afstanden,koersen en veilige sectoren. In mijn hoofd vormt zich alvast

  een voorlopige taakverdeling: Ruaard schippert,Drost beheert de lichtenlijst, Cas houdt de kaart bij,Karst en Rolf kijken uit.Later buigen ze zich aan picknicktafels over kaartenen pilots en discussiren ze over stromen en water-standen. Als de bemanning van Gypsy wil spieken,klinkt er gejoel en gaan demonstratief de boekendicht. Vrolijke wedijver. Ik heb het naar mijn zin.

  PLANOp de Faro gebeurt iets vreemds. Bij afvaart geef ik Ruaard hetstuurwiel en blijf zelf aan de bedieningshendel; ik wil ervarenhoe Faro versnelt en doorzet bij een bepaald toerental. In deschutkolk ligt al een jacht.Prik hem er maar naast, als we klem lopen, drukken we hemin de stootwillen zachtjes langszij, dan kan Gypsy er nog achter.Ruwaard blijkt ontevreden.

  I

  Om te lerenhebben wetoch eenplan nodig! foto

  : Y

  nke

  Pier

  sma

 • Ik mis een plan, om te leren hebben we toch een plan nodig?Ik sta paf.Dt is het plan, langszij dit jacht afmeren. We liggen klem, de volgordevan vastmaken doet er niet toe. Wat moet ik daar verder aan voorberei-den? En wat we na de sluis gaan doen, hebben we gezamenlijk uitgewerkt,toch? Maar Ruwaard houdt vol.Ho Ruwaard, gun mij even tijd om deze boot te leren kennen, ik hebnooit eerder op Faro gevaren.Ik laat het rusten.

  foto

  : Y

  nke

  Pier

  sma

 • Als we ons door het slik naar de geul hebben gewerkt en door deschemering motorzeilen