Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

127
Noodvuurwerk: vervangen of niet? - Olympische en paralympische zeilers - Door de ogen van: J/111 - Schipbreuk op de Atlantic - Zeilen in vroeger tijd - Buiten-Hebriden 28 juni 2012 75 76

Transcript of Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Page 1: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Noodvuurwerk: vervangen of niet? - Olympische enparalympische zeilers - Door de ogen van: J/111 -

Schipbreuk op de Atlantic - Zeilen in vroeger tijd - Buiten-Hebriden

28 juni 2012

7576

Page 2: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

i n d

eze Z

ilt...

6 Bureaublad - Downloadfoto voor je scherm.

8 Reflectie - Bespiegeling van de Zilt-bemanning.

10 Naar de Rand van ZeeVlieger verkent Buiten-Hebriden.

26 In de Wind - De zeilerswereld belicht.

30 Door de ogen van - Openbootgevoel in de J/111

38 Schuttevaerrace - Dikke wind, dikke pret…

40 Opeens: boemm! - Schipbreuk op de Atlantic.

46 In de Wind - Lastig Rondje Noord-Holland.

48 Meisjes worden geen schipperBijzonder verhaal over zeilen in vroeger tijd

60 Bezorgdheid in een paradijsEleana bezoekt de Malediven.Zilt

75/762012

Page 3: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

66 Volvo Ocean Race -Venijn in de staart…

70 Eigenhandig - Gebruiksklare bulletalie.

72 Gaan we winnen? - 'Onze' olympische enparalympische zeilers.

92 Agenda - Een greep uit de zeilevenementen.

98 Oranjegeluid - Toen Oranje nog scoorde…

100 Vervangen of niet? - Over noodvuurwerk enalternatieven.

112 Historische Rondje Texel

118 Zilte Spullen - Nieuws van de handel.

122 Zilte Wereld - Over verwegzeilen.

126 Bemanning - Zij maken Zilt.

video

interview

meer info

mail

download

meer foto's

In veel artikelenkom je knoppentegen zoals hier-onder. Klik eropen Zilt wordtnog leuker...

Zilt

75/762012

Page 7: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

BUREAUBLADVakantie! Een aangename tempera-tuur, volop zon en een knoop of 15wind uit een bezeilde richting… Zal hetwerkelijk zo gaan? Of moet je het voorhet echte zomergevoel met deze foto doen?Met slechts een muisklik maak je er jecomputerhorizon van voor deze zomer.

Page 8: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

r efle

ctie

...

Zilt

COMMUNICATIEDRIFTHet lijkt even verbluffend kort geleden als eenherinnering aan een ver verleden; die zeilvakantiewaarin je simpelweg drie weken lang volkomenonbereikbaar was. Zo'n zelfgekozen isolement hoordeals vanzelfsprekend bij het bezit van een boot en konslechts vrijwillig worden verbroken in een toevalligetelefooncel. Niet dat je daar vaak te vinden was, wantzoveel was er nu ook weer niet te melden. Zo'nhandvol kwartjes leverde zelden meer op dan: 'Allesgoed?' 'Is het bij jullie ook zulk slecht weer?' Of 'wateen zomer, hè..?'

Die obligate conversaties ruilde je veel liever in vooreen gesprek met de schipper van je buurboot; overvolgende en vorige bestemmingen, over de voordelenvan een kotterfok boven een spinnaker. Samen evenlekker mopperen op het weerbericht of klagen overdie net verlegde tonnen die je gegist bestek om zeephielpen. Beiden met een glas in de hand, ontsnapt aandat wat die andere negenenveertig weken je levenbepaalde.

Wie in de vorige woorden een grote hang naar hetverleden vermoedt, vergist zich. Zo'n weemoed zouook wel heel raar zijn voor de makers van een digitaalmagazine. Ook wij koesteren het gemak van modernecommunicatie en het internet.

75/762012

Page 9: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Zilt

Maar tegelijkertijd verbazen we ons over ooitpopulaire aanlegplaatsen die nu minder druk zijn,alleen maar omdat de 'multifunctionele nautischeverzorgingszuil' - thuis noemen we dat eenstopcontact - op de kade ontbreekt en de wifi-dekkingwel eens hapert.

Of over zeilers die na een stormachtige overtocht nietuitkijken naar koud bier en een warme douche, maarvooral hunkeren naar het eerste halve balkje van hetbuitenlandse netwerk. Om koortsachtig hun alurenlang zwaar verwaarloosde Facebook pagina bij tekunnen werken of om hun dwingende gedachten in140 tekens te kunnen verpakken: 'Alles goed?' 'Is hetbij jullie ook zulk slecht weer?' 'Wat een zomer hè...'

We wensen jullie een prachtige vakantie…

75/762012

De volgende Zilt verschijnt eind augustus!

Page 11: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Vlieger verkent de Buiten-HebridenDe westkust van Schotland is een ‘verwegbestemming bin-nen Europa’. Juni vorig jaar voeren Marie-José en Joep doorhet Caledonisch kanaal en vervolgens via Oban en Tober-mory naar de Buiten-Hebriden. Met hun Vlieger, een kotter-getuigde stalen Koopmans 39. Uit en thuis in zes weken.

TEKST EN FOTO'S

Page 12: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© b

eman

ning

Vlie

ger

Page 13: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

SEA OF THE HEBRIDESDe zee ligt erbij als een spiegel als we van het kleurrijkeTobermory oversteken naar Barra. Dankzij het vlakke waterspotten we makkelijk links en rechts de rugvinnen vandolfijnen. Met de talrijke zeevogels erbij, vervelen we onsgeen moment, hoewel we moeten motoren. Barra is éénvan de eilandjes van de Buiten-Hebriden, voor de westkustvan Schotland. De naam Hebriden zou ‘rand van de zee’betekenen en dat past goed bij ons gevoel naar een echteuithoek op weg te zijn.

Page 14: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© b

eman

ning

Vlie

ger

Page 15: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

CASTLE BAYLaat in de middag scharrelen we voorzichtigCastle Bay (56°57′0N-7°29′24W) binnen. Ter-wijl we proberen onze omgeving met hetkaartje in de pilot te matchen, leidt eenrondjes draaiend vinnetje opnieuw onze aan-dacht af. We zien al snel dat het ditmaal iseen reuzenhaai is! En hoewel we weten datdit enorme beest een sullige planktoneter is,heeft dat rondcirkelende vinnetje toch ietslugubers. Kennelijk het indoctrinerendeeffect van films als Jaws...Bij het dorpje pikken we een vrije mooringop. Nieuwsgierig naar onze nieuwe omgevingpompen we de bijboot op. Castle Bay blijkteen piepklein dorpje aan een mooiebeschutte baai. Terug in de kuip genieten wevan een prachtige avond in een verstildeomgeving. De volgende dag beklimmen we inprachtig weer de Heaven, waarvan de top onseen prachtig uitzicht over het eiland biedt.Beneden in de baai schommelt de Vlieger aande mooring.

Page 16: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© b

eman

ning

Vlie

ger

Page 17: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

NIEUW PARELTJEEen dag later varen we alweer in uitermate rustig weernaar Loch Maddy op North Uist. Deze baai is opnieuween pareltje. Het plaatselijke hotel verhuurt mountain-bikes en dat biedt ons een mooie gelegenheid NorthUist per fiets te verkennen. Het wordt een prachtigefietstocht, waarbij we ons wel wat verkijken op deafstanden. Als we ietwat uitgeteld liggen uit te rusten ineen berm, zien we boven ons een enorme zeearendrondcirkelen. Dat helpt! Een dag later struinen we langsde oever van het uitgestrekte loch, dat één grote verza-meling baaitjes en eilandjes is. Er zouden otters moetenvoorkomen, maar die laten zich jammer genoeg nietzien.We gaan op weg naar Harris. Netjes op tijd voor het tijglippen we Loch Maddy uit en sturen de Vlieger noord-waarts. Het is nog steeds vrijwel windstil en we besluitenna een vermetele poging te zeilen, toch maar weer demotor te starten. Vroeg in de middag gaan we vooranker in de bijzonder krappe baai bij Tarbert en verken-nen het dorpje waar de befaamde Harris Tweed debelangrijkste attractie is.

Page 18: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© b

eman

ning

Vlie

ger

Page 19: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

PAKKEND BOEKHarris ligt min of meer tegenover de Shiant Islands, eenbestemming waar we al lang naar uitkijken. Dit kleinegroepje eilanden, aan de noordkant van de Little Minch,werd in de jaren 30 van de vorige eeuw voor 1400 pondgekocht door de Britse auteur Nigel Nicolson. Zijn zoonAdam Nicolson erfde de eilanden en hij bivakkeert regel-matig in het enige huisje op de eilandengroep. Zijngezelschap blijft dan beperkt tot de schapen en deduizenden vogels, waaronder zo'n 240.000 papegaaidui-kers.Nicolson schreef een prachtig boek over de ShiantIslands, wat in het Nederlands werd vertaald onder detitel ‘Zeezicht’. Hij verhaalt daarin met een jongensachtigenthousiasme over het leven op de eilanden, de historieervan, de woeste zee en de bijzonder rijke natuur. Als jenog niet van plan was deze eilanden ooit te bezoeken,dan komt dat vanzelf als je Nicolson’s boek gelezen hebt.Hij weet je namelijk, aldus de recensent van de DailyTelegraph, op te zadelen met heimwee naar een plekwaar je nog nooit geweest bent. En dat was ons dus ookoverkomen.

Page 20: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

SCHARRELENWe scharrelen uitgebreid tussen de eilanden rond.Golven breken hevig op de indrukwekkende rotsfor-maties waar inderdaad duizenden papegaaiduikersnestelen. Vage plannen om voor anker te gaan in debaai die volgens de Sailing Directions alleen geschiktis als tijdelijke ankerplek, laten we varen. Er loopteen ongemakkelijke deining en het zal later dieavond ook nog hard gaan waaien uit de hoek waarhet open baaitje geen enkele beschutting biedt. Wekomen hier nog wel eens terug besluiten we eensge-zind. We zeilen rustig naar Loch Shell, waar we diepin het loch een mooie beschutte ankerplek vindenbij de monding van een riviertje. We kijken omhoogde wildernis van het natuurgebied Pairc in. De impo-nerende stilte wordt alleen doorbroken door de ijleroep van een goudplevier. Achter ons zien we bruin-vissen jagen in het loch.

foto

:© b

eman

ning

Vlie

ger

Page 21: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012
Page 22: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

HARRISHet gaat ’s nachts inderdaad stevig waaien en alswe de volgende dag koers zetten naar Stornoway,staat er in de North Minch een pittig zeetje. Deondoordringbare drizzle maakt het bovendieneen natte tocht. Stornoway is weer eens een echthaventje in een echt stadje. Voor jachten zijn erzelfs drijvende steigers, maar die worden vrijwelgeheel bezet door locals. Wij mogen langszij eengroot jacht aan de Esplanade pier. We huren eenauto om Lewis en Harris uitgebreid te verkennenen vergapen ons aan Black houses, prehistorischestenencirkels, het ruige berggebied dat Lewis vanHarris scheidt en de marchairs, de kleurijke gras-landen aan de westkust. Als we dan ook nog dewas hebben gedaan, water getankt en de voorra-den aangevuld, laten we de rand van de zee weerachter ons. De Buiten Hebriden vormen inder-daad een uithoek, maar wel een hele mooie.

foto

:© b

eman

ning

Vlie

ger

Page 23: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012
Page 24: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© b

eman

ning

Vlie

ger

Page 25: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

BOEKEN EN KAARTENWij gebruikten Imraykaarten (C65, C66 enC67). Daarnaast waren we erg blij met de‘Sailing Directions and Anchorages for theOuter Hebrides’ van de Clyde CruisingClub (via internet te bestellen). Deze pilotbeschrijft in detail alle haventjes en baaitjesmet uitgebreide instructies over het aanlo-pen ervan.

ZEEGEBIEDHet kan in het zeegebied tussen de Hebridenen Buiten-Hebriden (van zuid naar noord: Seaof the Hebrides, Little Minch en NorthMinch) flink stromen en wind tegen stroomkan dan ruige condities opleveren. DeSounds tussen de eilanden van de Buiten-Hebriden kunnen bij swell uit het westen ergvervelend zijn. Aan de oostkant van de eilan-den, waar wij rondscharrelden, heb je daarniet zoveel last van.

Page 26: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

INDEWINDWIE WINT DE CVR TROFEE 2012?De Conny van Rietschoten Trofee is dé jaar-prijs voor het zeilen. Hij wordt elk jaaruitgereikt aan een Nederlandse zeiler ofzeilster die een opmerkelijke wed-strijdzeilprestatie heeft geleverd. Ofaan iemand die iets bijzonders heeftgedaan voor de zeilsport. Je kunt kan-didaten voor de CvRT 2012 voordragenin de volgende categorieën:Jeugdzeilen/surfen, Wedstrijdzeilen nationaleklasse, Zeezeilen en Internationaal, Olympisch zeilen/surfen en bijzon-dere verdienste (De Maas Trofee). Op www.vanrietschotentrofee.nlvind je de knop ‘Stem nu’. De 31 ste CvR Trofee wordt op 24 oktoberuitgereikt.

MAN, BOOT, BOEI, ZEEHet is een bijna poëtischeomschrijving van de Solotoer:man, boot, boei, zee. En windnatuurlijk. De kern van de zaak.Een wonderlijk evenement dieSolotoer. Geen organisatie,geen website, niks. Alleen solo-zeilers die in mei op eigenhoutje de oversteek wagennaar Pin Mill, daar een pintvatten en dan terugkomen meteen overwinning op zichzelf. Enmet foto’s als deze van deSouth Galloper die de essentie van het ‘zijn op zee’ weergeven…

foto: © Frederik van Dussen

Page 27: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

GROENE HART-ZEILENHet skûtsjesilen is behalve zeilevenement een marketing- en promo-tie-instrument van jewelste. Zoiets wilden de provincies rond hetGroene Hart ook wel en zo ontstond vorig jaar een zeilevenement opde Hollandse en Utrechtse Plassen. Getiteld: ‘Nationaal RegenboogEvenement’. Op 3 juli begint de tweede editie. Na de opening inLeiden volgt de slag om de plassen bij de Kaag, Braassem, Westein-der, Vinkeveen en Nieuwkoop. www.nationaalregenboogevenement.nl

COLIN ARCHER MEMORIAL RACEOp 14 juli start de tweejaarlijkse Colin ArcherMemorial Race. Een oversteek van Lauwersoognaar Larvik van 365 mijl. Open voor ORC, mul-tihulls en de vrije klassen, met een minimumromplengte van 7.50 meter. Afhankelijk vanweer, schip en de juiste tactiek is de vaarduur 3tot 5 dagen. De CAMR wordt ook wel benut alsaanbreng voor een vakantie in Scandinavischewateren. In 1982 werd de eerste aflevering verzeild. www.camr.nl

Page 28: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

INDEWINDEERSTE EDITIE POLYCLASSIC CUPDe eerste aflevering van dePolyClassic Cup, begin juniin Workum, trok 27 deelne-mers. Daaronder maar liefst9 Ecume de Mer’s. Zaterdagzeilden de deelnemers driewedstrijden op een heen-en-weer-baan boven devaargeul naar Enkhuizen.Ubo Duursma won met zijnAlbin Vega d’Halve maen ophandicap. Tweede werd JensBos met zijn Oceaan 25Femke, de kleinste boot uit de vloot. Pim ten Klei pakte brons met zijnVindö 40 Wijdzicht. De Nicholson 55 Lady Qaueso van Jan Fredrikswon op line honours. www.polyclassics.nl

foto: © Hanneke de Boer

RHEINWOCHE 2012De Rheinwoche moet je eenkeer in je zeilbestaan hebbengevaren. Het is het grootsterivierzeilevenement. Aan de90ste editie deden meer dan 100boten mee, in acht velden.Waaronder de Sprinta Impulsvan Cock Baas. In 3 dagen legdede vloot 5 etappes af, over eenafstand van 160 kilometer van

Keulen tot Rees. De scheepvaart, de stroming en het vele kruisen,zorgen voor een extra dimensie. Team Baas won na 15 uur zeilen in hetSprintaveld… www.rheinwoche.org en www.sprinta-sport.nl

foto: © Team Baas

Page 30: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

door de ogen van:

foto

: © Z

ilt M

agaz

ine

Page 31: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Roelof Otten

PRODUCTIE

Geregeld stellen we op deze plek een nieuweof bijzondere boot aan je voor. Een boot-

test is het niet. Onze eigen mening doeter niet toe. We nodigen telkens iemand

uit die recht van spreken heeft. Eenzeiler met ervaring in vergelijkbare

scheepstypen en met affiniteitmet de boot die we uitlichten.

“Door de ogen van...” noe-men we dat. In deze afleve-

ring stapt Roelof Ottenaan boord van de

J/111...

Page 32: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Roelof OttenRoelof begon zijn zeilcarrière in openboten en gaf zich daarna over aan het

windsurfen in zijn hoogtijdagen. Nu is hijvooral toerzeiler. Na een X-Yachts 332

zeilt Roelof tegenwoordig in eenBénéteau 34. Als marketing manager van

een multinational verkent hij sponsor-projecten voor toekomstige zeilprojecten

van het bedrijf.

HET OPENBOOTGEVOEL

foto

’s: ©

Zilt

Mag

azin

e

De eerste J/111 verscheen aan het eind van het vorige wedstrijdseizoen ophet water en viel direct regelmatig in de prijzen. Seizoen 2012 is voor deinmiddels naar vier stuks uitgegroeide vloot goed begonnen. Zo werd deJ/111 Xcentric Ripper eerste in het sterke veld van de IRC2/3 tijdens deNorth Sea Regatta. Deze boot maakt tijdens de komende Commode's Cupin Cowes deel uit van Team Benelux. Tussen de wedstrijden door ligt deXcentric Ripper van J/boats importeur Robin Verhoef in Hellevoetsluis. Dezwarte carbon mast wijst ons de weg naar de juiste box in de marina enals we aan boord stappen start Robin direct de motor: “Laten we snel hetwater opgaan, nu is de wind perfect, die moeten we niet laten lopen.” Hijvraagt Roelof het roer over te nemen en voordat we de haven uit zijnstaan de zeilen en glijden we het Haringvliet op. “Dit zeil gebruiken we bijhet overvaren van de boot, het staat er perfect op, maar winnen doen wepas met het North 3DL zeil,” legt Robin uit. Het maakt Roelof niet minderenthousiast over de eerste mijlen achter het grote stuurwiel: “Dit gaatsoepel zeg, roercorrecties zijn nauwelijks nodig, het kost echt verbazing-wekkend weinig moeite om de boot als een streep aan de wind te laten

Page 33: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

zeilen. En met deze 12 knopen ware windtikken we toch al even de 7 knopen aan.Het is net of ik op een open boot sta testuren, je voelt heel goed wat de bootnodig heeft en als je hier wat langer meespeelt kan daar vast nog een paar tiendeknoop meer uitgehaald worden.” We krui-sen over het Haringvliet en zijn veel eerderbij de dam dan Roelof wil. “Zo zou ik graagnog even doorzeilen, maar dat beton daardwingt ons om te keren. Haal die gennakermaar aan dek.” Vanuit de kuip trekt Robinde carbon boegspriet naar buiten. Als de130 vierkante meters van de gennaker zichvullen, schieten de boeien van de geul onsvoorbij. De boot gaat makkelijk in plané enblijft even soepel sturen als aan de wind.“Bij vlagen moet ik wel even opletten hoor,dat een boot zo snel kan versnellen ben ikniet gewend. Heerlijk zeilen is dit, aan allesis te merken dat bij het ontwerp van deze Jhet zeilen voorop staat. Het verbaast meniks dat er met deze boot in zo'n korte tijdal zoveel prijzen bij elkaar zijn gezeild,” zegtRoelof, die na een paar snelle gijpen mettegenzin de gennaker weer in de zak zietverdwijnen als we terug kruisen naar demarina. “Dit zeilt top, dat is duidelijk,” iszijn conclusie.

Page 34: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

’s: ©

Zilt

Mag

azin

e

EENVOUD WERKTIn de haven loopt Roelof over de boot om te zien waar dat goedevaargedrag nou vandaan komt. “De boot is smal en laag, dat zeilt natuur-lijk altijd prettig. En de diepe kiel plus carbon mast hebben zeker ook eenbelangrijke rol. Maar verder ziet het er aan boord allemaal erg eenvoudiguit. En dat is wat ik juist zo prettig vind aan deze J/111. Geen intimiderendespaghetti van trimlijnen in de kuip, geen bakstagen en geen spinaker-boom. Daarom zijn er geen zeven man nodig om de boot aan de praat tekrijgen. De grote kuip is ingericht op optimaal zeilen, je zit elkaar hier nietsnel in de weg. Onder helling blijkt de stuurkolom een perfecte steun voorde stuurman, die op de hoge kant goed zicht heeft en vanuit die positieprima bij de grootschoot en traveler kan.” Importeur Robin beaamt dat Jboats eenvoud nastreeft maar legt uit dat er bijzonder hoogwaardigmateriaal wordt toegepast. Zo is de Hall Spars carbon mast standaard,

Page 35: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

evenals de PBO achterstag en de lage pro-fiel fokroller van Furlex. De kiel is op demast na het duurste onderdeel van de boot.Het is een stalen fin met een loden bulp,ingepakt in glad glasvezel.

MEER HEB JE NIET NODIG“Dit is lekker basic”, zegt Roelof als hij dekajuit inloopt. “Twee langsbanken, eenkleine kombuis en kaartentafel, een voor-piek met toilet en twee open kooien ach-terin, meer heb je ook eigenlijk niet nodigin een boot als dit. Kastjes of een kajuittafelkan je op een boot als dit prima missen. Ditinterieur is toch goed bruikbaar voor eenweekendje weg of een vakantie, maar degemiddelde toerzeiler zal er natuurlijk nietenthousiast van worden.” Roelof vraagt aanRobin hoe de J/111 past in de overigemodellijn van J/boats. “Dit model is deopvolger van de J/105. Dat is een zeersuccesvolle boot, ook bijzonder snel, maarde kajuit is een stuk kleiner. ook heeft de105 veel minder stahoogte dan de nieuwe111. Dan is er nog de J/109, die bijna evenlang is. Die blijft gewoon in productie. Datis een boot waar ook fanatiek mee wordtgevaren in wedstrijden maar die ook vol-waardig interieur heeft.”

Page 36: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

: © Z

ilt M

agaz

ine

'Het gemak waarmee je deze boot zeilt en het

snelheidspotentieelspreken mij aan…'

Page 37: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Z

SHORTLISTRoelof werkt voor een bedrijf dat zich oriënteert op demogelijkheden een eigen wedstrijdboot op het water tekrijgen. Dat zal een boot moeten zijn die de potentie heeftom in seizoen 2013 op de belangrijke wedstrijden inNederland en daarbuiten in de voorste gelederen te eindi-gen. Roelof: “Ik zet de J/111 zeker op onze shortlist. Hetvoelde voor mij aan alsof ik in een open boot voer. Alleswat je nodig hebt om optimaal te zeilen is aan boord,verder zit er niets overbodigs op. Dat maakt de boot ookonderhoudsvriendelijk. Als we eens met klanten gaanzeilen kan ik ze rustig aan het roer laten en kunnen we nogsteeds spectaculair varen. Gaan we zeilen om te winnendan zal het vooral aan onze zeilers gaan liggen of we in deprijzen zullen vallen.”

FEITEN EN CIJFERS J/111Lengte over alles: 11,00 mLengte waterlijn: 9,97 mBreedte: 3,29 mDiepgang: 2,19 mWaterverplaatsing: 4.300 kgBallastaandeel: 1.570 kgGrootzeil: 36 m²Genua: 33 m²Gennaker: 130 m²Ontwerper: Alan JohnstonePrijs: v.a € 214.000www.jboats.nl

VIDEO

Page 38: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

INDEWINDfo

to: ©

Sch

ttev

aerr

ace.

nl

Page 39: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

'dikke wind, dikke pret…'"Op het spi-rak naar Terschelling hadden we hele

dikke pret, we liepen onder spi dik 14knoop, aldus Peter Bosgraaf, bemanningslid van

de Jager. Een Stern 33, een ontwerp van zijnhand. De organisatie blies op 8 juni de 30steSchuttevaerrace af, maar toen was een kleinekopgroep, waaronder de Jager, al op weg naarKornwerd. 'De wind nam onderweg toe tot 28

knopen; bij de Boontjes zat-ie strak in de 36, enin vlagen tegen de 45 Alles bleef gelukkig heel...'

www.schuttevaerrace.nl

VIDEO

Page 40: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012
Page 41: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

De ondergang van de Outer Limits

De ARC van Las Palmas naar St. Lucia waaraan JoostGehrels eerder had meegedaan was hem goed bevallen.Nadien lag zijn Outer Limits, een Hanse 370, in Amerika. Hijbesloot dit voorjaar terug te zeilen met de ARC. Via internetstelde hij de bemanning samen: Andrew (22) en Diane (45)uit Amerika en Marta (29) uit Italië. Een aanvaring met eenwalvis maakt alles anders…

Op 5 mei starten we van Hampton, Virginia naar Bermuda.Een kleine 700 mijl voor de boeg, 20 knopen wind uit hetnoorden tijdens de Gulfstream en een kleine depressie inhet vooruitzicht. Het blijkt een zware tocht, maar eenmaalvoor anker bij St. George ben ik als schipper tevreden. Wehebben als bemanning zo een goede praktijktraining ach-ter de rug. Op 16 mei start de etappe Bermuda-Azoren;Outer Limits is als kleinste schip in de tweede groepingedeeld.

ENORME KNALDe derde avond, lekker weer, met 15 knopen wind en 5-6knopen bootsnelheid, kortom, we zitten heerlijk in hetritme. We hebben net heerlijk gegeten en alles is weerklaar voor de nachtwacht. Andrew en Marta staren over debuiskap, Diane zit in de kuip en ik zelf ben nog bezig omhet laatste weerbericht en ARC nieuws via de iridiumbinnen te halen.Opeens: bóemm! We varen we tegen iets aan! Een enormeknal, de boot valt stil en zeilt dan weer verder…

TEKST

Page 42: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Ik schreeuw wat krachttermen en stormnaar buiten, wetend dat dit een foute knalis. De crew reageert vol ongeloof. Terwijl iknaar het voordek loop, komt er achter onseen walvis boven water! Voorop zie ikdirect dat dit foute boel is, de boeg is aanbeide kanten open gescheurd.Meteen sommeer ik de crew om de zeilpak-ken en reddingsvesten aan te doen en geefMarta als first mate de opdracht de boot testuren. Binnen zie ik dat het water snel hetvoorschip in komt. Via de Iridium satelliet-telefoon bel ik met de Nederlandse kust-wacht, wat als voordeel heeft dat je in hetNederlands kunt praten. En ik bel BermudaRadio, want die kan contact leggen met deraceorganisatie.

POMPEN EN HOZENDiane en Andrew proberen met het storm-zeil de scheuren af te dichten. zodat erminder water binnen komt. Dit lukt alleenaan bakboord. Dan begin ik te pompen meteen extra elektrische pomp en we hozenmet emmers.Ik geef Martha de opdracht het zeil testrijken. Vervolgens bel ik weer met Ber-muda. Die vertelt dat er een vrachtschip,vliegtuig en zeilschip onderweg zijn. Ikvraag het weerbericht op voor de komendedagen en dat is 20 knopen wind tegen. Nietecht gunstig…Ondanks alles voel ik toch dat we het schipgaan redden. Aan de pomp bevestigen we

Page 43: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

een tuinslang en laten het water zo in de kuip lopen. Het geeftons iets meer tijd om de boel te stabiliseren. Ondertussen is hetdonker geworden, we verleggen de koers om terug te varen naarBermuda. 330 mijl, 266 graden… Marta die elke 10 minutenMayday uitzendt hoort opeens iets meer dan gekraak en roept mijerbij. We zien een vrachtschip op ongeveer 12 mijl aankomen enhet lukt om contact te leggen. Aan de kapitein leg ik uit dat wegaan proberen het schip terug te varen naar Bermuda. Het jachtHalo heeft ook contact met het vrachtschip; de kapitein meldtaan de jachtschipper het verder af te handelen.

‘VAN BOORD OF BLIJVEN?’Er komt nog steeds ongeveer evenveel water binnen en als eruitgaat…De kapitein van de ER Melbourne zegt dat hij stil achter me gaatliggen; 240 meter en berg containers….Erg indrukwekkend.Normaal gesproken blijf je hier ver vandaan.Iedereen persoonlijk stel ik de vraag: "Wat wil je? Van boord ofblijven?" Unaniem zeggen ze: "Blijven!" Op dat moment stopt depomp ermee…Ik moet kiezen voor de veiligheid van de bemanning en realiseerme dat het einde verhaal is.Althans, ik weet niet of je het je realiseert; je handelt als schipper.Alle trainingen zijn opeens werkelijkheid.Ik bel weer met de Nederlandse kustwacht en vertel dat we hetschip gaan verlaten. Als tip krijg ik nog mee om een briefje achterte laten dat de crew veilig is. Ook Bermuda bel ik. De bemanningmaakt zich klaar om het schip te verlaten.De kapitein van de ER Melbourne, die ik via de VHF spreek, vraagtme aan bakboord langszij te komen. Iedereen heeft z’n tasje klaar.Terwijl ik het stuurwiel overneem, vertel ik iedereen dat er eenhele gevaarlijke situatie aankomt. Aan boord van een vrachtschipkomen is moeilijk. Je moet vrijblijven van het achterschip. We zieneen touwladder hangen en een man klaarstaan op de gangway.

Page 44: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

OVERSTAPEerst bekijk ik de situatie en dankomen we langszij. Golven van eenmeter maken het toch nog meeronrustig en we krijgen de eerste lijntoegeworpen, gevolgd door eentweede. Andrew kan als eerste over-stappen op de touwladder, met degrabbag inclusief Epirb. Terwijl hij opde touwladder staat breekt de voorlijn.We drijven van het schip af en terwijl ikprobeer weer langszij te komen krijgenwe een lijn in de schroef. Het luktdesondanks weer langszij te komen. NaDiane en Marta is het mijn beurt om alslaatste Outer Limits te verlaten.Als ik op de gangway sta, begin ikenorm te trillen en voel ik alle spanning.De lijnen van de Outer Limits wordenlosgegooid en mijn schip verdwijntachter het containerschip uit zicht…En dan sta je opeens op een vracht-schip en vraagt de kapitein om naar debrug te komen. Op de brug worden wewelkom geheten. De kapitein verteltdat hij het verlies van het schip verve-lend vindt, maar dat hij blij is dat ieder-een veilig is. Wij geven elkaar eengroepshug en voelen allemaal dat wein een heel verkeerde film zitten. Je kandit gewoon niet bevatten.

Page 45: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

NOOIT UITGELEERDTerug in Nederland schrijf ik dit op om mijn ervaring te delen metandere zeilers. We kunnen immers van elkaar leren. En met zeilen benje nooit uitgeleerd. Van al mijn zeemijlen, volgen van trainingen enlezen van boeken is voor mij het volgende extra duidelijk geworden.

Lees over incidenten, je leert er altijd van. De tuinslang aan mijnpomp bevestigen had ik gezien op een YouTube-filmpje van deVolvo Ocean Race.

Ieder bemanningslid moet een mes dragen. Dat staat in elk boek,maar nu hadden we het echt nodig. Gelukkig had elk van ons eenmes en konden we taken verdelen.

Communicatie met de bemanning is essentieel. Nu kwam het eropaan en was het voor mij belangrijk om toch helder te blijvendenken. Training en werkelijkheid is dan een groot verschil, maarde safety briefing vooraf en op papier geeft een handleidingtijdens de noodsituatie.

Ik heb drie keer een safety briefing gehouden, twee keer inHampton en nog een keer op Bermuda. We begrijpen nu terdegehoe heel belangrijk dit is geweest.

De satelliettelefoon was vitaal voor de communicatie. De VHF hadop het moment van aanvaring geen bereik met andere schepen.

AIS zenden en ontvangen zou in mijn ogen verplicht moeten zijnvoor elk zeegaand schip. Het heeft nu weer geholpen met commu-niceren. Een Epirb onmisbaar als je je schip moet verlaten.

Mijn standaard bilgepompen waren door de werf niet op hetdiepste punt gemonteerd en doen dan niks. Tevens had ik nu depomp nodig in de voorpunt, waar geen pomp zit. Waarom zittener eigenlijk niet meer pompen in een boot? Zorg voor extraelektrische pompen aan boord, met een handpomp doe je nietveel, en onze extra elektrische pomp heeft ons lang drijvendegehouden.

Page 46: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

INDEWINDfo

to: ©

Ron

de N

oord

Hol

land

/YSY

Page 47: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Ruim 200 boten startten op vrijdag 16 junivoor het Rondje Noord-Holland. Een tochtvan Pampus tot IJmuiden, met de kust aan

bakboord. De rakken over het IJsselmeerverliepen soepel, maar op het wad en in

het Marsdiep worstelden veel deelnemersmet stroom en vlagerige wind. Naar IJmui-

den toe was het op een golvend zeetjeonvervalst aandewinds bikkelen. Dat deedde Saffier Nitro, shorthanded gezeild doorDennis Hennevanger en Robbert Verboon,

het snelst: line honours!

KUST AAN BAKBOORDLastige Ronde Noord-Holland

VIDEO

Page 48: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

MEISJES WORDENGEEN SCHIPPER

Herinneringen aan zeilen in vroeger tijd

door

Wif Boschma

foto

:© W

if Bo

schm

a

Page 49: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Al zolang hij zich kan herinneren stond bij Eelco Leemans thuis eenmodel van een sharpie. Nadat zijn broer dat onlangs restaureerde,besloot Eelco zijn moeder uit te horen over haar avonturen met haarsharpie Spitsmuis. Van alle zeilbelevenissen die lezers met ons delen,is dit de oudste. Een bijzonder album van een zeilersleven…

p mijn zevende mocht ik een keer mee op een boot opde Zuiderzee, de grote binnenzee die in 1932 hetIJsselmeer werd. Toen nog een echte zoute zee. Er

kwam een zeilschip voorbij met mooie verweerde bruinezeilen. Ik keek het na en zei tegen mijn moeder: “Later wilik schipper worden op zo’n zeilschip”. Mijn moeder keekmij aan, schudde haar hoofd en sprak: “Meisjes wordengeen schipper”. Maar de droom bleef, misschien juist weluit koppigheid veroorzaakt door wat zij had gezegd.

Nat pakOp de middelbare school leerde ik twee zussen kennen, diemij meenamen naar de familie Nauta. Er opende zich voormij een compleet nieuwe wereld. De Nauta’s hadden eenwoonscheepje op de Kaag en hun jongens zeildenwedstrijden met een twaalfvoetsjol en sharpies. Om er tekomen moesten we roeien. Ik stond in de boot met voor delunch twee broden onder mijn arm en verloor mijnevenwicht. Terwijl ik achterover in het water viel, wierp ikde broden in de boot. Aangekomen bij de Jacmar, hetwoonscheepje, vertelde mijn vriendin Mieke aan haarmoeder hoe ik een nat pak had gehaald.“Wat goed kind”, zei ze, “dat je de broden droog hebtgehouden!”Een compliment! Dat was totaal nieuw voor mij. Eigenlijk

O

Page 50: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

kon ik thuis weinig goeds doen, besefte ik op dat moment.Ik kreeg droge kleren en daarna een boterham en soep. Hetwas een warm bad.Daarna vroeg een van de broers of ik mee wilde zeilen in deDinges, zijn sharpie.Op het moment dat ik in die boot stapte, wist ik: zo’n bootwil ik ook. Een weekend later mocht ik met de Nauta’s meenaar een wedstrijd op de Westeinder plassen. De jongensvoeren de Jacmar met een sleepje boten er achteraan. Ikmocht een van de sharpies sturen en zat de halve dagapetrots aan het roer.

SparenVanaf die eerste ervaringen werkte ik al mijn vrije tijd vooreen zeilboot. Overal vroeg ik om klusjes en na een jaar hadik genoeg spaargeld om een tweedehands sharpie te kopen.Ik had er een op het oog en maakte een afspraak met deeigenaar. 10 Mei 1940, het begin van de Pinkstervakantie,zouden we ’s middags een stukje over de Kagerplassenproefzeilen. De week daarvoor kon ik aan niets andersdenken. De ochtend van die 10e mei vertelde mijn moederdat de afspraak niet door kon gaan. De inval door de Duitsetroepen was niet alleen een aanval op Nederland, maarvoelde ook als een persoonlijke aanval op mij: mijn heleplan, waar ik een jaar lang aan had gewerkt, viel in duigen.

In vijf dagen raasde het nazi-leger door Nederland. In demaanden daarna stabiliseerde het leven zich enigszins. Totmijn verrassing opperde mijn moeder dat ik toch maar eenbootje zou kopen. Ik kon mijn oren niet geloven, totdat deaap uit de mouw kwam: het vakantiekamp waar mijn

Page 51: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© W

if Bo

schm

a

Page 52: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

jongere broertjes heen zouden gaan, was vanwege debezetting afgeblazen en “het zou zo leuk zijn als ik hen watzeilles gaf”. Kortom: ik mocht een boot kopen, maar danmoest ik wel met mijn kleine broertjes gaan zeilen. Goedvoor die bleke stadsneusjes: lekker uitwaaien op het water!

SpitsmuisHet werd een sharpie met de toepasselijke naamSpitsmuis: de sharpie is een ranke boot, met een scherpeboeg. Je moest hard werken om de boot overeind tehouden. Het motto van de Nauta’s was: “Men zeilt insharpie A of B, omslaan doen ze alle twee”. Er waren tweeklassen: B was voor de beginnelingen.Behalve met mijn broertjes moest ik van mijn moederook een keer juffrouw Brus, de huiswerkjuf van mijnbroertjes meenemen: een oud mens van wel 45 jaar. Zijmee. Ik vertelde hoe het zeilen werkte en waarom je detouwen op een bepaalde manier moest vasthouden. Zevond het prachtig: “Wat leg je dat duidelijk uit!” Ja, daarhad Kees Nauta mij goed over geïstrueerd.

Overal zeilenHet leukst was natuurlijk met vriendinnen op pad:Mieke, Deep of Rita: wedstrijdzeilen en natuurlijk detochten naar die wedstrijden toe. Van mijn vader kreeg ikeen oude stafkaart uit 1912, daarmee voeren we naar allewedstrijden in Noord- en Zuid Holland. Soms moestenwe eindeloos peddelen, door Haarlem bijvoorbeeld, waarze vanaf de bruggen op ons spuugden; waarom, dat hebik nooit begrepen. Terwijl we de bruggen aftelden zeidenwe tegen elkaar: weet je nog de jaartallen uit de

Page 53: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© W

if Bo

schm

a

Page 54: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© W

if Bo

schm

a

Page 55: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

geschiedenisboeken – 1572, Haarlem genomen enuitgemoord. Was het maar weer zover! Maar voorbijHaarlem lag de Mooie Nel, daar konden we gelukkig weerzeilen, naar de sluis van Spaarndam, dan door hetZijkanaal-C het Noordzeekanaal op… en geenHavendienstboot die ons daar stopte om te beboeten: ermocht toen overal gewoon gezeild worden.

Eerste prijsDe eerste oorlogsjaren waren er nog weinig beperkingenvoor een meisje van 18 met blond haar en blauwe ogen eneen zeilboot. Ik kon dus zeilen wanneer en waar ik wilde.En zo zeilde ik voorjaar 1941 mijn eerste wedstrijd,vechtend om de én na laatste plaats in het klassement. Demaanden daarna ging ik met sprongen vooruit en bij deNa-Kaag behaalde ik met een beetje geluk – en lichtewind- tot ieders verrassing de eerste prijs. Weliswaar inde B-klasse, maar toch.

OvernachtenIn 1942 was er een wedstrijd op het Alkmaardermeer.Met mijn vriendin en fokkemaatje trokken we een paardagen uit om daar te komen. Deels zeilend, peddelend ofjagend, zochten we in de schemering boven Zaandam eenplek om te overnachten. Vaak kon dat bij een boerderij,soms vroeg de boer daar 50 cent voor. Maar die avondmochten we aanleggen bij een boerderij en de boerinbood ons heel gastvrij een bed aan op zolder, gratis.“Daar slaapt vannacht ook een nichtje van ons, julliekunnen het vast wel met haar vinden.”Het meisje was van onze leeftijd en in bed lagen we nog

Page 56: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

even bij te kletsen voordat we in slaap vielen. ’s Ochtendswaren mijn vriendin en ik al heel vroeg op. Terwijl we onsaankleedden viel mijn oog op het Jeugdstorm uniform,dat over het voeteinde van het bed van het nichtje hing.De boerin vroeg of we nog wilden ontbijten, maar hoewelwe weinig te eten bij ons hadden sloegen we het aanbodaf. We wilden zo snel mogelijk weg bij dat NSB nest.

Naar Amsterdam´s Winters werd ik er regelmatig op uitgestuurd om op defiets bij kennissen in het oosten van het land een zakrogge of aardappels te halen. Dan weer was ik naarzeilwedstrijden. Zo wisten mijn ouders wekenlang nietwaar ik uithing. Als ik dan weer thuis kwam, was dat degewoonste zaak van de wereld. “Hallo kind, ben je daarweer?”Mijn oudere zus Lieske woonde in de oorlog in een groothuis in Amsterdam met een kleurrijk gezelschapavonturiers, journalisten, kunstenaars en mensen uit deOndergrondse. Najaar 1944 vroeg mijn moeder of ikLieske een koffer warme kleren, dekens en eten wildebrengen. Dat kon alleen met de sharpie. En omdat je deboot niet in Amsterdam kon laten liggen, moesten we opén dag heen en weer. Met een vriendin stak ik ’s ochtendsheel vroeg van wal. Op de Nieuwe Meer hoorden we hetaanzwellende gejank van een jachtvliegtuig. We wistendat de geallieerden op alles schoten, dus als een haasstuurde ik naar de kant. Mijn vriendin sprong aan walmaar vergat de lijn mee te nemen en terwijl ze sprongschoot de sharpie achteruit, het meer op. Het vliegtuigkwam in een duikvlucht precies op mij af. Ik was alweer

Page 57: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© W

if Bo

schm

a

Page 58: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

te ver van de kant, de wind was te zwak en eigenlijk konik niets meer doen. Terwijl ik wachtte op hetmitrailleursalvo dacht ik: hoe moeten die spullen nu bijLieske komen? Op dat moment draaide het vliegtuig ensteeg gelukkig naar grotere hoogte.Bij de sluis van Amsterdam vroeg de sluiswachter naaronze vergunning. Zonder vergunning liepen welevensgroot risico dat de Duitsers Spitsmuis zoudenconfisqueren. Eigenlijk moest hij ons aangeven, hij zouzelf risico lopen als hij dat niet deed. Uiteindelijk regeldehij een doorvaartvergunning voor 1 dag. Maar, zei hijerbij: als we toch gepakt werden, mochten we absoluutniet vertellen hoe we aan die vergunning waren gekomen,anders zou hij hangen.In de Lijnbaansgracht raakten we verstrikt in degigantische hoeveelheid vuil die zich daar in de loop derjaren had opgehoopt: kapotte fietsen, matrassen,huisraad, alles werd in de grachten geflikkerd. Niemandbekommerde zich daar meer om, de Amsterdammershadden wel wat anders aan hun hoofd. Via een andereroute kwamen we uiteindelijke bij het adres van mijn zus,leverden de spullen af en keerden direct weer om. Voorhet donker moesten we weer thuis zijn.

OnderduikenIn de oorlog heb ik een andere sharpie laten onderduikenom confiscatie door de Duitsers te voorkomen. In die tijdwaren alle jongens ondergedoken en dan zochten zemeisjes om klussen op te knappen. Zo kwam er eentelegram voor mij uit Amsterdam: “Zorg voor Sirocco” eneen telefoonnummer. Ik belde: Sirocco moest naar een

Page 59: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

boerderij bij Breukelen. De eigenaar had al eenbemanning voor mij: een vriendin die ook kon zeilen. Wemoesten eindeloos kruisen op het Amsterdam-Rijnkanaal. Of jagen: dat ging vaak nog het snelst want jehad overal jaagpaden. We hadden vaak geen idee hoe langwe onderweg zouden zijn, er kon van alles gebeuren, duswe waren we er op voorbereid dat we ergens onderwegzouden moeten overnachten. Soms bofte je met eensleepje, maar dat was hoogst uitzonderlijk.

Varen heb ik door de oorlogsomstandigheden welgeleerd. En zo werd ik tóch schipper.

foto

:© W

if Bo

schm

a

Page 61: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ELENA ARRIVEERT OP DE MALEDIVEN

Leonie en Adam zeilen met hun kind-jes Mees (5) en Pieter (4) rond de

wereld. Met de Elena, een aluminiumVeliger 477. In de vorige Zilt bezoch-

ten ze de Andaman eilanden.Via Sri Lanka bereikten ze nog zo’n

buitenaards oord: de Malediven.Het summum van een vertrekkersbe-

stemming. Maar ook met toenemendebezorgdheid om piraten…

Page 62: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

e zijn een beetje gespannen als we van Sri Lankawegvaren richting Uligam, het noordelijkste atolvan de Malediven. Er heeft zich weliswaar nognooit een piratenincident voorgedaan ten oosten

van de Malediven, maar het piratenterrein breidt zich welsteeds verder uit. Maar voorlopig is het mooi varen enzeilen we weer dagen achtereen met de Parasailor op.

ONTMOETING OP ZEEZestig mijl voor Uligam zien we plots een speedboot opons afkomen. Eerst nog wat vaag aan de horizon, maar dansteeds duidelijker; het vaartuig koerst recht op ons af. Wemaken ons grote zorgen. We kleden ons aan en bellen methet thuisfront met de satelliettelefoon. We geven onzepositie door en spreken af een uur later weer te bellen.Indien geen bericht, dan hebben we hulp nodig. Ondertus-sen vaart het ding nog altijd vol gas recht op ons af. Tot opongeveer een mijl. Plotseling stopt hij, draait scherp naarhet oosten en vaart in een hele grote boog om ons heen.Pfieuw. We kunnen weer ademhalen. Het lijkt wel alsof hijons pas laat zag en zelf ook liever niemand wilde tegenko-men. Dit is een gebied waar je het liefst helemaal alleenvaart. We zien vrachtschepen varen die hun AIS uitgezethebben. In Galle zagen we hoe er onafgebroken eenstroom aan security teams, zwaar bewapende ex-militairen,naar de vrachtschepen werd gebracht…

WARM WELKOMVroeg in de morgen komen we zonder verdere incidentenaan in Uligam. Het is er schitterend. Helder blauw water,witte stranden, wuivende palmen en een grote groepdolfijnen die ons welkom heet. Vijf jongemannen komenons inklaren en het gaat werkelijk superefficiënt en vrien-delijk. Niemand vraagt om sigaretten, geld of alcohol en

W

Page 63: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

alles wordt keurig afgehandeld. Als we vragen of er op het eilandje eenrestaurantje is, moeten ze lachen. Niaz, de immigratieofficier, zegt dat hijwel wat zal regelen. En inderdaad, als we een uurtje later aan wal gaan,neemt hij ons mee naar zijn huis, waar zijn moeder een heerlijke traditio-nele maaltijd heeft klaargemaakt. Verder is er op Uligam niets. Er woneneen paar honderd mensen; ze zijn streng Islamitisch en iedereen lijktbehoorlijk welvarend.

foto

:© B

eman

ning

Ele

na

VIDEO

Page 64: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ALLEEN OP DE WERELDNa een paar heerlijke dagen in Uligam zeilen welangzaam zuidwaarts. De Malediven zijn erg duur, duswe vermijden bewoonde eilanden en resort-eilandenzoveel mogelijk. We zijn het vierde jacht, dat dit jaarinklaart. Het is hier dus rustig, we komen in 5 wekentijd bijna niemand tegen. Ook de Malediven lijdenonder de piratendreiging, cruisers blijven daardoorweg. Wij varen van het ene schitterende eilandje naarhet andere, van sandspit naar sandspit (zandeilandzonder begroeiing). Vooral onderwater is het er schit-terend. We zien mooi koraal, een grote verscheiden-heid aan vissen en we zwemmen met manta’s endolfijnen.

OP TRANSPORTWe varen verder zuidwaarts tot Male, de hoofdstad.Vanaf hier gaat Elena op transport. Terwijl we in Maleliggen komt het bericht door, dat er een piratenaanvalis geweest op een vrachtschip binnen de territorialewateren van de Malediven. We zijn blij, dat wij nu evenmet het vliegtuig mogen. Male is een drukke modernestad. De mensen zijn er vriendelijk en als je uit dehoofdstraten blijft, is het er nog betaalbaar ook. Deankerplek is niet geweldig. We liggen onder de start-en landingsbaan en het is een komen en gaan vanveerpontjes. Er liggen hier nu een tiental jachten tewachten op transport. Een enkeling vaart van hierzuidwaarts richting Zuid-Afrika.Ook Elena zal hier op transport gaan richting Middel-landse Zee, zo hebben we besloten. Op eigen kielverder zeilen richting Rode Zee vinden wij te gevaarlijk,gezien de dreiging van piraterij. Over die operatie leesje meer in een van de komende nummers van Zilt. www.elenaopreis.nl

Z

foto

:© B

eman

ning

Ele

na

Page 65: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ADVERTENTIE

Page 66: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Voor een Volvo Ocean Race zeiler is een etappe van Lissabon naarBretagne niets anders dan een 'kippeneindje', zelfs als de organisatoreneen verplichte omweg via de Azoren hebben bedacht. Maar ook weten dezeilers dat een race pas echt voorbij is als de finish is bereikt.

foto

:©Ha

mish

Hoo

per/

CAM

PER

ETN

Z/Vo

lvo

Oce

an R

ace

VENIJNIN DE STAART

VOLVO OCEAN RACE

Page 67: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

En als ze dat al vergaten, herinnerde de achtste en voorlaatste etappe zedaar wel aan. Direct na het keerpunt op de Atlantische Oceaan kwamende 6 boten in een zware depressie terecht waarbij de wind soms uitschoottot 45 knopen of meer. Het leverde bijzondere beelden op…

VIDEO

Page 69: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

www.yachtservicevisser.nl

Yacht Service VisserMonnickendam

Watersportwinkel Tuigerij

FlexiteekJachtservice

Motorenservice Onderhoud

ANCHORS // ROCK SOLID

w w w . r o s c h m a r i n e . n lDOWNLOAD de vergelijkingstest

CUSTOM BUILD KOOPMANS JACHTEN

WWW.CENTREBOARD.EUDe jachtbouwer in Hongarije sinds 1992

Hoge kwaliteit en gunstige prijs

Bel of mail:Jan van der Weide

tel: 0036 2095225270036 78555020

[email protected]

Al uw lieren elektrisch?

Dat kan nu met dedraadlozeelektrische lierhendel

Bel voor informatie:0654 363 092

of kijk op www.elektrische lierhendel.nl

25 JAAR AAN BOORD BIJ

vieren wij metons jubileum-magazine enaantrekkelijkekorting in dewebshop!

Klik voor korting en ontvang het magazine!

Page 70: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Heb jij een handige aanpassing op je boot gemaakt?Laat het weten! Stuur maximaal 500 woorden teksten scherpe foto's naar: [email protected]

onder vermelding van: EigenHandig. Als we je tip plaatsenmag je 50 euro besteden in de webshop van Dekker Watersport.Deze keer beschrijft André Roosendaal een systeem voor debulletalie, direct voor het grijpen en altijd klaar voor gebruik.

“Als je voor de wind zeilt, bestaat de kans op een klapgijp,” zegt André. “Metbulletalie vergrendel je de giek aan lij, zodat die niet onverwacht over kanzwaaien. Alleen: je moet wel weten waar je die bulletalie hebt opgeborgenen – als je hem eenmaal tevoorschijn hebt gehaald – hoe je hem snelbevestigt. Om sneller te kunnen handelen, leek het mij handig een bulletaliepermanent onder de giek te hangen, altijd klaar voor gebruik.”

“De bulletalie loopt door het giekoog achter op de giek, waar ook hetgrootschootblok aan hangt. Een achtknoop zorgt ervoor dat het einde van debulletalie niet door het oog schiet. Voor de achtknoop zit ook het geleideoogvan het elastiekkoord. Bij het gebruik van de bulletalie, wordt deze met de lusvoor aan een kikker bevestigd en houdt daarmee de giek vast.

Als de bulletalie niet gebruikt wordt, hangt de lijn dubbel onder de gieken houdt het elastiekkoord de talie keurig op zijn plaats. De lus aan heteind van de bulletalie haakt dan achter de achtknoop van het andere eind.Het mooie van het systeem is, dat je er altijd bij kunt, ook als de giek alwijd uit staat.”

GEBRUIKSKLARE

Z

Page 71: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Foto

's:©

And

ré R

oose

ndaa

l

IN GEBRUIK

OPGEBORGEN

De bulletalie is in gebruik, dusdoorgehaald naar een punt voorop het dek. Het elastiek staat nuonder spanning en de achtknoophoudt de lijn vast in het giekoog.

De achtknoop is in drie seizoenennog nooit uit de lus geschoten.

Page 72: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

GOOGLE MAPS

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Page 73: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Kleine startvelden, extreem hoge druk. Dat kenmerktde zeilwedstrijden op de Olympische en Paralympi-sche Spelen. Grote, vierjaarlijks terugkerende vraag:gaan we winnen? Op de volgende pagina’s stellen wede Oranje-zeilers voor. Op basis van resultaten in deafgelopen vier jaar en een gezonde dosis koffiedik-kijkerij geven we ook de medaillekansen volgens deSchaal van Zilt…

Olympische en Paralympische Spelen

Gaan we weer

Page 74: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Lisa Westerhof / Lobke BerkhoutKlasse : 470-vrouwenMedaillekans op de Schaal van Zilt:

Lobke Berkhout is veruit het succesvolste bemanningslid. Ga maar na: 5wereldtitels, plus olympisch zilver in 2008. Die plak wil ze dolgraagomzetten in goud. Stuurvrouw Lisa Westerhof heeft ook olympischeervaring (9de in Athene 2004) en heeft dezelfde gedrevenheid. Een sterken gretig koppel. Vlak ook de rol van toptrainer Jacco Koops niet uit.

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Z Z Z Z Z Z Z Z Z

Page 76: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Page 77: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Marit BouwmeesterKlasse : Laser RadiaalMedaillekans op de Schaal van Zilt: .

Jong, blond, fris, Fries. Ineens zeilde Marit Bouwmeester zichnadrukkelijk in de kijker: steevast voorin het altijd drukbezetteLaser-veld. Onder leiding van de Engelse coach Mark Littlejohnmaakte ze veel progressie en groeide ze uit tot medaillekansheb-ber. Valkuilen genoeg voor ‘onze’ Marit: debutant op de Spelen,die favorietenrol, een vroege piek en topvorm en een moor-dende concurrentie. Maar Friese nuchterheid wint altijd…

Z Z Z Z Z Z Z Z

VIDEO

Page 78: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Page 79: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Sven en Kalle CosterKlasse : 470-mannenMedaillekans op de Schaal van Zilt:

De gebroeders Coster zijn oudgedienden. Ze varen al drieolympiades samen. Thuis hebben ze twee olympischediploma’s: 6de in Athene 2004 en 4de in Beijing 2008. Zegingen door voor 2012 en wisten via twee halve nomina-ties een startbewijs te bemachtigen. Het wordt nu ofnooit. Hun coach, vader Dick Coster, kent zijn pappenhei-mers als geen ander.

Z Z Z Z Z Z Z

VIDEO

Page 80: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Pieter Jan PostmaKlasse : FinnMedaillekans op de Schaal van Zilt:

De Spelen van 2008 liepen uit op eenteleurstelling voor Pieter Jan. De afgelopenolympiade verliep grillig; door wisselenderesultaten verspeelde hij zijn plek in dekernploeg, om die later weer glansrijk terugte winnen. Op het afgelopen WK Finn mistehij de wereldtitel op 1 punt. Kortom, hetkan vriezen of dooien met deze vriendelijkebeul uit het Friese Terkaple. Als-ie hethoofd koel houdt, komt hij ver.

Z Z Z Z Z Z Z

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Page 82: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Page 83: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

In de olympische surfklasse heeft Nederland eengestage stroom talenten voortgebracht. In 1984 wonStephan van den Berg het allereerste olympischesurfgoud. Aan Dorian van Rijsselberge de taak dit teevenaren. Deze Texelse krachtpatser won al eenwereldtitel en dat maakt hem tot eenvan de favorieten op de plank.

Wie:Klasse:Medaillekans op de Schaal van Zilt :Z Z Z Z Z Z Z

Dorian van RijsselbergeRS:X surfplank

VIDEO

Page 84: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien BosKlasse : Elliott 6mMedaillekans op de Schaal van Zilt:

In een heuse barrage versloegen ex-kernploegledenRenée Groeneveld, Annemieke Bes en MarcelienBos-de Koning het kernploegteam Mulder. Bes enBos hebben in 2008 al olympisch zilver behaald.Ervaring genoeg dus aan boord, maar het matchra-cen in de Elliott is en blijft tricky business…

Z Z Z Z Z Z

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Page 86: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

:© L

aure

ns v

an Z

ijp/Z

ilt M

agaz

ine

Page 87: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Rutger van SchaardenburgKlasse : LaserMedaillekans op de Schaal van Zilt:

Op veel machtsvertoon en dominantie hebben weRutger van Schaardenburg de afgelopen olympiade nietkunnen betrappen. Hij is geen killer à la Ben Ainslie diez’n tegenstanders altijd opvreet. Maar deze aardigeDelftenaar, die op de Spelen debuteert, won wel deselectie. Wie weet stijgt hij straks boven zichzelf uit…

Z Z Z Z Z

VIDEO

Page 88: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Thierry SchmitterKlasse : 2.4 MTrainer: Ronald van VianenMedaillekans op de Schaal van Zilt: 9

Thierry Schmitter was begenadigd berg-beklimmer, totdat een val hem tot derolstoel veroordeelde. In het zeilen vondhij de strijd tegen de elementen terug encompetitie. Hij beheerst al jaren de top inde o zo trimgevoelige 2.4 Meter.De vraag is niet of deze sympathiekebikkel een medaille pakt, maar: welkekleur. Hijzelf zet in op goud, want voorzichzelf legt hij altijd de lat hoog…

Z Z Z Z Z Z Z Z Z

foto

:© T

hom

Tou

w

Page 90: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wie : Udo Hessels, Mischa Rossen en Rien van VeenKlasse : SonarMedaillekans op de Schaal van Zilt:

Ze waren al eens gestopt, maar keerden terug in de boot. Enhoe: ze veroverden prompt de wereldtitel. Dat zegt wat overde Sonar-klasse, maar nog veel meer over de zeiltalenten vanteam Hessels. Ze waren snel terug op hun oude niveau enwerkten de afgelopen jaren gestaag aan verdere verbetering,onder leiding van coach en vakvrouw Klaartje Zuiderbaan.

Z Z Z Z Z Z Z Z

foto

:© R

icha

rd L

angd

on/W

ater

spor

tver

bond

Page 92: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

juli 201229 juni-2 juli Zomerevenement Marieholm. Kaag.

www.marieholmvereniging.nl29 juni-8 juli 42ste Deltaweek. Kajuitjachten en platbodems.

www.deltaweek.nl1-3 juli Skiff Grand Prix. Jachthaven Bruinisse.

www.18footer.nl3-8 juli Nationaal Regenboog Evenement.

www.nationaalregenboogevenement.nl4 juli Zomeravondwedstrijd. www.kwvdekaag.nl7-8 juli Hargen aan Sail. Cats.

www.cat72.com7-15 juli Vintage Yachting Games. Oude olympische klassen.

www.vintageyachtinggames.org10 juli DARP competitie. Rond & plat. www.dedarp.nl11-18 juli Clipper Round the World Race. Bezoek Den Helder.

www.clipperroundtheworldrace.co.uk14 juli 16de Colin Archer Memorial Race. www.camr.nl14-18 juli 92ste Kaagweek. Eenheidsklassen.

www.kwvdekaag.nl16-21 juli Copa del Rey. Mallorca.

www.regatacopadelrey.com19-21 juli Van Loon hardzeildagen. Platbodems. Veere.

www.hoogaars.nl21-22 juli Loosdrechtweek. www.loosdrechtweek.nl

Page 93: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

meld je evenement aan via: [email protected]

21-22 juli Optimist Gold Cup. Loosdrecht.www.loosdrechtweek.nl

20-27 juli Travemünder Woche.www.travemuender-woche.net

20-26 juli Zuidlaardermeerweek. Kropswolde.www.zvzuidlaardermeer.nl

26 juli Zomeravondcompetitie.www.zvzuidlaardermeer.nl

27-29 juli Lustrumevenement. Regenboog. Sneek.www.regenboogclub.nl

27-juli-2 aug 67e Schildmeerweek. www.zvoss.nl28-29 juli 29e Westlandcup. Cats. KZV 's Gravenzande.

www.kzvg.nl29 juli Zomerbijeenkomst Stamboek. Aalsmeer. Rond en Plat.

www.vsrp.nl28 juli-10 aug. Skûtsjesilen. Friesland. www.skûtsjesilen.nl28 juli-12 aug. OLYMPISCHE SPELEN.

EVENEMENTEN19-21 juli Visserijdagen Bruinisse, Grevelingenmeer.

www.visserijdagen-bruinisse.nl20-26 juli Westfriese Waterweken. www.westfriesewaterweken.nl

Page 94: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

INDEWINDfo

to: ©

Tea

m P

andi

on-A

lless

andr

o To

mas

si

Page 95: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

De jachthaven Bruinisse is van 1-3 juli deuitvalsbasis van skiffzeilers. Dan wordt opde Grevelingen een internationaal GrandPrix evenement met deze razendsnellejakkerbakken gehouden. De 18-voet skiffszijn superlicht, met een smalle, platteromp en zijn lekker overtuigd met ruim 30m2 zeil. De gennaker voegt daar nog eenslordige 70 m2 aan toe. De bemanningbiedt letterlijk tegenwicht aan dit gewelddoor in trapezes ver buitenboord te staan,op de rekken aan weerszijden van deromp. Dat alles is een garantie voor sensa-tioneel zeilen. www.18footer.nl

VIDEO

Page 96: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

augustus 2012

4-9 augustus 77e Sneekweek.www.sneekweek.nl

11 augustus Mosselrace. Platbodem en SW. Oosterschelde.www mosselrace.nl

14 augustus DARP competitie. Rond & plat.www.dedarp.nl

18-19 aug. 41ste Benelux kampioenschappen. Grevelingen.www. kwvdekaag.nl

11-12 aug. Lustrumevenement. Enkuizen.www.vksj.nl

11-18 aug. IFKS kampioenschappen. Friesland.w.ifks.nl

17-19 aug. Alkmaar Open. Open eenheidsklassen.www.alkmaardermeer.nl

17-19 aug. Flevo Race IJsselmeer. www.knzrv.nl18-19 aug. NAM-REM Race. Zandvoort. Cats.

www. wvzandvoort.nl24-25 aug. 48ste Delta Lloyd 24 Uurs.

www.kustzeilers.nl25 augustus Kruis van Heeg. Toerboten.

www.wsheeg.nl

Page 97: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

31 aug.-2 sep. Breskens Sailing. IRC jachten.www.breskenssailing.nl

1 september 8 Uurs Oosterschelde.http://w3.wsv-sint-annaland.nl

1 september Lichtplatform Goeree Race.www.haringvlietwedstrijden.nl

1 september Zuiderzee Regatta.www.knzrv.nl

8 september Trintelrace. Zeilvereniging Het Y.www.zvhety.nl

EVENEMENTEN3-5 augustus Havendag Breskens.

www.visserijfeesten.nl24-26 aug. Vlissingen Maritiem.

www.vlissingenmaritiem.nl25-29 aug. Havenfestival. Ijmuiden.

www.havenfestivalijmuiden.nl.2-9 september Wereldhavendagen. Rotterdam

www.wereldhavendagen.nl4-9 september Hiswa te Water. NDSM-werf. Amsterdam. www.hiswatewater.nl

meld je evenement aan via: [email protected]

Page 98: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ORANJEGELUID

Page 99: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

De Cold Nose, met aan boord Horst en ik, zeilt over het IJmeer richtingOranjesluizen. Wind NW 4, de hoek van ’t IJ is mooi bezeild. Exact om18.00 opent de Schellingwouderbrug en de sluiskolk is daarna bijna geheelgevuld met zeilers die het binnen-IJ op willen. We nemen de staandemast-route door Amsterdam. Via IJ, Houthaven varen we door de Westerkeer-sluis en meren af aan de Houtmankade, in afwachting van de opening vande Singelspoorbrug.

Na het eten gaat Horst een rondje wandelen door de buurt. Onze medekonvooivaarders hebben de kajuiten gesloten, zo te zien is men aan het‘voorslapen’. Goed zeemanschap; tijdens de doorvaart moet je immersfysiek in goede vorm steken...Na Horst’s terugkeer stap ik ook nog even de wal op. Het is kwart overnegen. Al wandelend ondervind ik een bijzondere sensatie: de stad isstiller dan stil. Het enige leven dat ik ontwaar bestaat uit twee hoofddoek-moeders die beiden een wandelwagen met kind duwen, een vader injoggingpak gevolgd door een zoontje op de fiets. Aan de overzijde komtelk kwartier tram 3 voorbij. Elke tram is leeg; de bestuurders kijken alsofzij eigenlijk ergens anders zouden willen zijn. Eénmaal rijdt een taxi langs.Het lijkt wel of zelfs de meeuwen en eenden zich rustig houden.

Ik wandel in gedachten verzonken, gedachten over klusjes aan de ColdNose. Dan: als een bliksemflits rolt er een lawine van geluid over me heen.Het komt van links, van rechts, van achteren, van voren, het valt van bovenop me, klinkt dichtbij, komt ook van ver, stuitert tegen de gevels, komtweer bij me terug. Het geluid is puur menselijk, tienduizenden kelenjuichen tegelijkertijd en overstemmen de luchthoorns.Het gejuich houdt aan en dan realiseer ik me dat Nederland gescoordmoet hebben tegen Duitsland. Eindelijk houdt het gejuich op en doorwan-delend naar de Cold Nose hoor ik nog af en toe wat ‘klein geluid’,waarschijnlijk gemiste kansen. Terug aan boord begrijp ik dat Robin vanPersie de held van de avond is.En daarna ga ik nog even te kooi. Goed zeemanschap.

TEKST

Z

Page 100: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012
Page 101: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Misnoegd inspecteerde ik onlangs mijn noodvuurwerk ophoudbaarheidsdata. Welja, allemaal verlopen. Ik had de nei-ging die fel gekleurde kokers hun haast te verwijten, vooralomdat ze sinds aankoop niets hadden gedaan voor de kost.“Had ons dan afgestoken met oudjaar,” verweten ze terug.Stond ik met mijn mond vol tanden, had ik kunnen doen,maar ik ben een beetje bang van die machtige parachute-raketten en van de onwaarschijnlijke hitte van handstakel-lichten. Dus liet ik ze eind december lekker aan boord enbeloerde van achter de gordijnen de buren, die wel een kapi-taal verschoten.

ALTERNATIEVENBlijft de vraag, wat moet je met dat al of niet verlopen spul?Fantaseer eens over schipbreuk. Wat kun je tegenwoordigallemaal niet inzetten? GMDSS-marifoon. Epirb. Waterdichteen drijvende handmarifoon. Laser flare. Ik overweeg zelfs deaanschaf van de Odeo laser flare (Hiswa Innovatieprijs 2012),een ‘handheld’ die vijf uur lang met starwars-zwaarden dehemel fileert. Allemaal middelen zonder terugslag of hitte,lang werkend en ‘waarneembaar’ tot ver achter de horizon.Een noodsituatie waarbij al die middelen zouden falen enalleen noodvuurwerk redding kan brengen, wil in mijn hoofdmaar geen vorm krijgen, terwijl ik toch over een bijnaoneindig aantal doemscenario’s beschik. Wie maakt er eigen-lijk nog gebruik van en hoe vaak? En tot hoeveel acties enreddingen leidt dat gebruik?

TEKST

Page 102: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

STATISTIEKENNieuwsgierig naar het huidige aandeel alarmeringen metnoodvuurwerk duik ik in het jaarverslag van de Kustwachtover 2010 (cijfers over 2011 wilde de Kustwacht nog nietverschaffen) en de reddingrapporten van de KNRM overhetzelfde jaar. Wat blijkt? In slechts 1% van de alarmeringendie in 2010 het Kustwachtcentrum (RCC) Den Helder bereik-ten, ging het om noodvuurwerk, toch enkele tientallen.Hebben die alarmeringen tot redding van mensenlevensgeleid? Een gang door de reddingrapporten van KNRM voorhet jaar 2010 geeft een ontluisterend beeld. Reddingbotenen kusthulpverleningsvoertuigen rukken uit, meestal ’snachts, maar van de meeste waargenomen noodvuurpijlenwordt de herkomst nooit vastgesteld. Waar dat wel lukt,blijken het militairen, feestgangers, baldadige jeugd of sensa-tiezoekers. Niet zelden ontstaat het vermoeden dat iemandhet wel mooi vindt, al die drukte om zo’n pijl, een SAR-variant op de pyromaan die de hei in de fik steekt om debrandweer te zien uitrukken. Vaker lijkt het moderne onna-denkendheid: op het strand opgelaten Chinese wensballon-nen alleen al zijn aanleiding voor honderden afgelegdezeemijlen, leeg gedraaide dieseltanks en doorwaakte uren.

VALS ALARMSlechts een rapport vermeldt een in ernst afgestoken nood-vuurpijl: een Fin die ’s nachts op de Tweede Maasvlakte inaanleg verzeilde, stak in paniek een pijl af, maar kwam opeigen kracht los voor de redders arriveerden. Ernstiger washet incident op reddingboot Kitty Roosmale Nepveu waar op12 november voor de kust van Monster drie vrijwilligersgewond raakten toen een grondzee zich op hen stortte; deboot nam deel aan een zoektocht naar aanleiding van eenwaargenomen vuurpijl. Er werd niets gevonden.

Page 103: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

REDDINGRAPPORTENDe reddingrapporten op de KNRM-site over 2011 gevengelukkig een minder dramatisch beeld: de KNRM kwam in2011 1901 keer in actie voor 3299 geredden; ik vond slechtsvier acties naar aanleiding van waargenomen rode vuurpij-len, maar er werden daarbij geen mensen of schepengevonden of gered. Twee meldingen bleken te zijn veroor-zaakt door feestvuurders (Urk en Zeewolde), in een gevalvolgden er boetes.Voor 2012 staat te teller al op vier acties voor waarnemin-gen van noodsignalen, die leverden behalve nuttige oefe-ningen niets op. Met als gevolg dat ik nog ernstigermisnoegd naar mijn verlopen noodvuurwerk kijk.Vervangen of niet?

OFFICIEEL STANDPUNTHet officiële standpunt van de KNRM is dat je vers nood-vuurwerk aan boord moet hebben als laatste middel omaandacht mee te trekken als alle elektrische middelenfalen. Maar hoe verhoudt de vochtgevoeligheid van eennoodvuurpijl zich tot die van een waterdichte laser flare of

Alarmeringen in 2010in aantallen en procenten1094

33%

50516% 278

39 1%

52116%

9%

29 1%

73323% 36

1%Te

lefo

on

Gmds

s

Epirb

s

E-m

ail

GSM

Vuur

pijl

Mar

ifoon Ai

s

Bron: Nederlandse Kustwacht

Page 104: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

handmarifoon? Wat zal in nood het laatste middel zijn? Bovendien, recentliep een vrijwilliger van de Reddingmaatschappij bij een oefening met nood-vuurwerk nog derdegraads brandwonden op, hoe kwetsbaar is een water-sporter dan bij gebruik van noodvuurwerk terwijl zijn schip zinkt of brandt?

ARTEFACTENIk denk dat ik het mijne niet vervang. Voor alarmering zal het hoogstwaar-schijnlijk nooit worden gebruikt, mits ik het opgeborgen aan boordbewaar en zo uit handen houd van onnozelaars die per ongeluk redding-operaties veroorzaken of erger… gestoorden die er op kicken ze in gangte zetten. Ik bewaar het als artefacten uit een voorbije tijd. Z

Page 105: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Op de vorige pagina's stelt Michiel Scholtes zich de vraag of nood-vuurwerk nog wel van deze tijd is. Het is een onderwerp met velewaarheden, waar allemaal wel iets voor te zeggen valt. Als de noodecht aan de man is, heb je immers graag en tegen elke prijs hetcomplete veiligheidsassortiment van de allergrootste watersportwin-kel aan boord.In werkelijkheid zul je echter keuzes moeten maken, en dan kun je jeinderdaad afvragen of vuurpijlen nog wel het meest geëigendemiddel zijn om aandacht te trekken.Terecht maakt de Kustwacht allerlei voorbehouden bij zeilers dievertrouwen op alleen hun mobiele telefoon. Maar dat neemt nietweg dat op het IJsselmeer of de Zeeuwse wateren een telefoontjewaarschijnlijk meer kans op een efficiënte redding oplevert dan eenvuurpijl op een heldere dag.

INCOMPLEETUit de statistieken van Kustwacht en Reddingmaatschappij blijkt datvelen allang hun eigen antwoord hebben gevonden. Vuurwerk speelter nog slechts een ondergeschikte rol in, terwijl moderne elektronica-en communicatiemiddelen de grafiekbalken flink laten uit-schieten. Dit artikel is geen pleidooi om vuurwerk van boordte verbannen, maar wil je vooral in staat te stellenje eigen afwegingen te maken. Daarom vind je opde volgende pagina's een overzicht van wat erzoal op de geel/oranje gekleurde markt voor-handen is. We kozen voor de in onze ogen meestgebruikte oplossingen en pretenderen zeker nietdat het overzicht compleet is…

een overzicht van elektronicaen communicatiemiddelen

Page 106: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Een Epirb (Emergency Position-Indicating RadioBeacon) is een radiobaken dat een noodsignaal naareen satelliet verstuurt. Dat signaal komt binnen bijkuststations die vervolgens een reddingsactie in gangzullen zetten. Afhankelijk van de uitvoering kunnen zehandmatig worden geactiveerd of schakelen ze zich-zelf in zodra ze in het water komen. Er zijn types meten zonder ingebouwde GPS.

Net als de Epirb een satelliet-bakenzender maardan zonder het reguliere maritieme vangnet.Noodoproepen komen terecht bij een centraledie vervolgens de dichtstbijzijnde kustwachtinformeert.

SPOT

EPIRB

AANSCHAFKOSTEN: v.a. €. 420

VOORDELEN: Maakt gebruik van professionele maritiemeveiligheidsnetwerk, wereldwijde dekking, onafhankelijk vanboordnet, mee te nemen in redddingsvlot, .

NADELEN: Geen andere communicatie dan noodmelding, periodiek onder-houd noodzakelijk.

AANSCHAFKOSTEN: v.a. €. 159 + abonnement v.a. € 99 per jaar.

VOORDELEN: Onafhankelijk van boordnet, mee te nemen in redddingsvlot,laagdrempelig, ook als tracker te gebruiken, standaard batterijen.

NADELEN: Geen andere communicatie dan noodmelding, geen wereldwijdedekking, minder sterk signaal.

Page 107: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

NOODVUURWERKHet conventionele pakket noodvuur-werk is de aanleiding voor deze discus-sie. De voor- en nadelen kwamen op devoorgaande pagina's uitgebreid aan deorde. Misschien wel het belangrijksteargument voor noodvuurwerk is deonafhankelijkheid van elektronica.

AIS SARTDe AIS Sart is specifiek voor noodsituaties bedoeld enfeitelijk de elektronische variant op het handstakel-licht. Het noodsignaal bereikt alleen schepen in dedirecte omgeving. Er is ook een compacte uitvoeringdie je bij je draagt speciaal voor Man-Over-Boordsituaties.

AANSCHAFKOSTEN: RORC Offshorpakket v.a. €. 290

VOORDELEN: Onafhankelijk van boordnet, mee te nemen in redddingsvlot,laatste middel als alle elektronica faalt.

NADELEN: Veroudering, gevaarlijk bij ondeskundig gebruik, beperkt inreikwijdte en tijdsduur, effect vermindert bij daglicht.

AANSCHAFKOSTEN: v.a. € 570

VOORDELEN: Mee te nemen in redddingsvlot, onafhankelijk van boordnet,werkt vele uren, ook effectief bij daglicht, redders kennen je exacte positie.

NADELEN: Beperkt bereik, batterij niet zelf te vervangen,

Page 108: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Een draagbare marifoon combineert alle voor- en nadelenvan een vaste marifoon met de mogelijkheid om hem bij jete dragen en de onafhankelijkheid van boordnet enantenne. Sommige types beschikken inmiddels ook overDSC.

DRAAGBARE MARIFOON

DSC MARIFOON

AANSCHAFKOSTEN: v.a. €. 200

VOORDELEN: ook voor niet-noodcommunicatie, je kunt goed uitleggenwat het probleem is, laagdrempelig,

NADELEN: Afhankelijk van boordnet en antenne, beperkt bereik.

Het maritieme communicatiemiddelbij uitstek leent zich ook voor noodop-roepen. Naast het traditionele kanaal16 gebeurt dat ook steeds vaker viaDSC waarbij ook de positie wordt uit-

gezonden. Ook tijdens de hulpactie kunje communiceren met je redders.

AANKOSTEN: v.a. €. 140

VOORDELEN: Onafhankelijk van boordnet, mee tenemen in redddingsvlot, laagdrempelig, efficiënte com-municatie met redders.

NADELEN: Bereik beperkt tot directe omgeving, nietalle modellen zijn waterdicht, batterijen vragen aandacht.

Page 109: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

SATELLIETTELEFOONAls het GSM netwerk buiten bereik is geraakt, werkteen satelliettelefoon nog altijd, ongeacht je plek op eenvan de oceanen. Hoewel het niet als een officieel nood-middel wordt beschouwd, zet een telefoontje naar eenkustwachtstation een reddingsactie efficiënt in gang.

GSMHet enige middel dat geen uitleg behoeft, omdat wijgeen zeilers kennen die er geen een aan boord heb-ben. Zolang het GSM-netwerk binnen bereik is, kun jemet een telefoon gemakkelijk hulp inroepen, maarrealiseer je de kwetsbaarheid van een telefoon op hetwater.

AANSCHAFKOSTEN: v.a. € 0

VOORDELEN: laagdrempelig, onafhankelijk van boordnet,

NADELEN: Werkt alleen dicht bij de kust, kwetsbaar, niet waterdicht,batterijen vragen aandacht.

AANSCHAFKOSTEN: v.a. € 700 + prepaid kaart v.a. € 25

VOORDELEN: Laagdrempelig, mee te nemen in red-dingsvlot, onafhankelijk van boordnet, wereldwijd bereik,ook voor andere doeleinden te gebruiken.

NADELEN: kwetsbaar, niet waterdicht, batterijen vragen aandacht.

Page 110: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Net als de Rescue Laser gebruikt de Odeoflare een sterkelaserbundel om te worden opgemerkt. De bundel hoeft indit geval echter niet gericht te worden, maar draait rond alshet licht van een vuurtoren. De Odeoflare is groter dan eenRescue Laser Flare en daardoor geschikter voor in eenreddingsvlot dan om permanent bij je te dragen.

ODEOFLARE

AANSCHAFKOSTEN: v.a. € 89

VOORDELEN: laagdrempelig, eenvoudig bij je te dragen,standaard batterijen, werkt vele uren, veiliger dan vuurwerk.

NADELEN: moet zorgvuldig gericht worden, effect vermindertbij daglicht.

De Rescue Laser Flare ziet er uit als een kleine zaklantaarnmaar verschilt door de extreme intensiteit van zijn laser-bundel. Om opgemerkt te worden moet de Laser Flarezorgvuldig worden gericht. In Zilt 43 beschreven we hoe deLaser Flare in de praktijk presteert.

RESCUE LASER FLARE

AANSCHAFKOSTEN: v.a. € 179

VOORDELEN: laagdrempelig,, batterijen zelf vervangen,werkt vele uren, veiliger dan vuurwerk.

NADELEN: effect vermindert bij daglicht.

Page 111: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ADVERTENTIE

Vaar op zeker

Verzekeringen en financieringen

wél de snelheid,niet het gelazer!

stabieler van70 tot 180

graden

zonderstress

zonderboom

boeg wordt gelift

'zachtezeillat'

overdrukventiel

www.parasailor.nlBomarine 070-3040466

Page 112: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto

: © L

aure

ns M

orel

/Sal

ty C

olou

rs.c

om

Zwitserleven Ronde om Texel

De 35ste aflevering van het roemruchte Rondje Texel werd eengedenkwaardige. Allereerst ging de race op zaterdag niet door,wegens te harde wind. Voor het eerst startte het Rondje daaromop zondag.

Xander Pols en Stefan Dubbeldam (foto) kwamen als eerstenbinnen, na 2 uur 50 minuten en 21 seconden. Een dubbelslag,zo leek het, want het voorlopige rekensysteem wees hen ookop handicap als winnaar aan. Dat bleek niet te kloppen volgenshet officiële rekensysteem.…

HISTORISCH RONDJE

VIDEO

Page 114: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto’s laurens morel/www.saltycolors.com

Page 115: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

foto’s laurens morel/www.saltycolors.com

Page 116: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Wedstrijdleider Edwin Lodder moest kort na het uitroe-pen van de winnaar op zijn beslissing terugkomen: “Wegebruiken het onofficiële rekensysteem al jaren om devoorlopige tussenstand gedurende de dag te kunnentonen op de website. Nog niet eerder lagen de uitslagenzo dicht bij elkaar, dus deze fout is nooit eerder aan hetlicht gekomen.”Op gecorrigeerde tijd bleken oud-olympisch zeiler Caro-lijn Brouwer en Wouter Samama (foto) de winnaars.Daarmee is Carolijn de eerste zeilster die de ZwitserlevenRonde om Texel wint. Derde werd het team GunnarLarsen/Sam Frank. www.roundtexel.com

foto

: © L

aure

ns M

orel

/Sal

ty C

olou

rs.c

om

WINNARES!

Page 117: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012
Page 118: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

MEEDOEN AAN MIDDELLANDSE ZEE REGATTA'S

De komende zomer kun je met Dutch Sailing Events meedoen aanprestigieuze regatta's op de Middellandse Zee. Met een Swan 42verschijnen ze aan de start van de Rolex Swan Cup in Sardinië en LesVoiles de Saint Tropez in Zuid-Frankrijk. Bij beide wedstrijden komt ereen indrukwekkende vloot aan de start. Dutch Sailing Events maakt hetmogelijk om op individuele basis mee te doen aan deze regatta’s.Bekijk de mogelijkheden op: www.dutchsailingevents.com/regattazeilen

ZEIL MEE OP DUFOUR 44 CHANCARDWind in de Zeilen organiseertzeiltochten voor groepen opde Zeeuwse wateren of ver-der weg. Er wordt gezeild metde Chancard, een Dufour 44Performance die we regelma-tig tegenkomen bij zeilwed-

strijden in Zeeland. Wedstrijdzeilen maakt dus vanzelfsprekend deeluit van het programma dat Wind in de Zeilen aanbiedt, maar zeorganiseren ook dagtochten voor relatiemanagement of teambuil-ding, zeilworkshops en een Ladies Day. www.windindezeilen.com

Page 119: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ZILTESPULLENLUXE OP NIEUWE HANSE 575Hanse Yachts ziet blijkbaar genoeg brood in het segment van degrotere productieboten. De eerste Hanse 575 verlaat in augustus dewerf in Greifswald en Hanse zegt daarmee bootontwerp naar eenhoger plan te tillen. De werf verzamelde ideeën van ontwerpers,specialisten en vooral ook klanten om de marktwensen van detoekomst in kaart te brengen.

Het resulteerde in een boot met een hoger vrijboord dan de 545 eneen brede, naar achteren oplopende opbouw. De kuip is zo ruim datde twee kuiptafels met een druk op de knop kunnen wordenomgebouwd tot riante zonnebedden. En op een luxe zeiler als dezeontbreekt een garage voor de bijboot natuurlijk niet.

Voor het interieur zijn er veel verschillende indelingen mogelijk. Alsje voor de zes hutten uitvoering kiest zijn er 13 slaapplaatsen, daarzul je je vrienden blij mee maken. De kajuittafel kun je ook hierelektrisch laten zakken, zodat er een loungeplek ontstaat met goedzicht op de flatscreen tv. Om te zeilen heb je geen 13 vriendennodig, want met de zelfkerende fok en elektrische lieren moet denieuwste Hanse prima met een kleine bemanning te zeilen zijn.www.westyachting.com

Page 120: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

DE NIEUWE WINNER 9.0025 jaar na de introductie van de eerste Winner presenteert deNederlandse werf de nieuwe Winner 9.00. Ontwerper Cees vanTongeren van van de Stadt design kreeg de opdracht een boot tetekenen die zowel voor toeren als wedstrijdvaren te gebruiken is. Bijhet ontwerp is sterk gelet op het laag houden van hetgewichtszwaartepunt. Standaard is een 1.60 m T-kiel, terwijl ook een1.25 m ondiepe variant en een 1.90 m performance kiel beschikbaarzijn. Zoals bij alle Winners zijn de verschillende varianten zoontworpen dat op een later moment altijd nog voor een andere kielgekozen kan worden.

De Winner 9.00 zal vanaf eind 2012 beschikbaar zijn met een open ofeen gesloten achterhut, vergelijkbaar met de Winner 10.20. Er zijndrie uitvoeringen. De Welcome Edition is de basisversie met eenaantrekkelijke prijs, de Perfomance Edition heeft onder andere eendiepe kiel, dyform verstaging en uitschuifbare boegspriet en deClassic Edition is de luxe ingetimmerde versie.

Naast de basis-uitvoeringen zijn er pakketten, zoals extra kasten,gennakerboom en elektronica, die ook achteraf nog, door de klantzelf of door Winner Yacht Service, geïnstalleerd kunnen worden.www.winneryachts.com

ZILTESPULLEN

Page 121: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ADVERTENTIE

T E K

OO

P No nonsense,go anywhere boattype: Veliger477romp: aluminiumnaam: Elenaprijs: € 249.000www.veliger477.nl

“Na 17 dagen zijn we aan-gekomen in Frans Polyne-sie. Moe, voldaan en trots.Vooral op “Elena”. Ze bleefvaren alsof er geen eindeaan moest komen. Eennieuw avontuur begint.”VIDEO

Page 123: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ZILTEWERELD

Na 500 mijl varen vanuit Suriname komt de Lolaaan op Tobago, het eerste Caribische eiland opde reis van Daan en Maarten. 'Een prettig eiland,met slechts drie bootjes in een baai, mooieplekjes om te kiten en diesel voor €0,25 per liter'.

TOBAGO

GOOGLE MAPS

Page 124: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

OPTIMISTISCHE PLANNINGAls Daan in 2009 met het idee komt eens een grote reis te maken reageertMaarten enthousiast. “Dat is goed, maar dan wel met een boot.” “Dat kantoch helemaal niet!” is de reactie van Daan. Het stel woont in Eindhoven,ver van bevaarbaar water. Daan is slechts een paar keer opgestapt vooreen zeiltocht, beiden zijn zelfstandig ondernemer die het spaargeld in hunbedrijf hebben zitten en zebezitten geen boot.En toch, twee jaar latervertrekken ze op de Lola,een stalen 45 voets kits uit1986. Daan: “Inmiddelskennen we alle hoeken engaten van de boot, wantalles is gerepareerd dan welgereviseerd. Iedere vrijeminuut van de afgelopentwee jaar lagen we vaak letterlijk en soms ook figuurlijk in de kreukels omde boot vaarklaar te krijgen.”Het plan is om in twee jaar de wereld rond te zeilen. Maarten realiseertzich dat dit zeer optimistisch is. “Ja, dat weten we. Een heleboel dingenweten we bij vertrek echter nog niet. Hoe bevalt het leven op de boot?Hoe gaat het qua zeilen? Hoe vinden we het om een oceaan over testeken? Eerst ervaren en dan de plannen bijstellen, dat is ons idee.”

ZWANGER OP ZEEDat plannen bijstellen krijgt een extra dimensie als op de Kaapverdischeeilanden blijkt dat er een derde bemanningslid op komst is. Ze besluiteneerst de Transatlantische overtocht te maken en pas daarna het grotenieuws te verspreiden. Daan over de oversteek: “Eerder was ik nooit ziekop zee, maar tijdens onze 16 daagse trip naar Suriname zijn we nu gezelligsamen wat misselijk. Verder blijkt de zwangerschap op zee geen enkelprobleem.”fo

to's:

© b

eman

ning

Lol

a

Page 125: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

ZILTEWERELD

Na Suriname doet de Lola vele Caribische eilanden aan voordat het ankerzich stevig ingraaft voor Bonaire, waar de zeilers het orkaanseizoen willendoorbrengen.“We zijn hier toch maar mooi met onzeLola aangekomen,” stelt Maartentevreden vast. “We wisten dat we ofwelde reisduur, ofwel de route zoudenmoeten aanpassen. Zwanger zijn maaktde keuze heel makkelijk: we passen deroute aan.” Toen hij Daan voorsteldeom via Cuba en de de Intra CoastalWaterway naar New York enNewfoundland te zeilen en dan via deAzoren richting huis te gaan reageerdeze enthousiast. “Da's goed, maar eersteven bevallen.” Z

VIDEO

Page 126: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

b em

anni

ng

Aan de kajuittafelOnze manier van werken is even onconventioneel als Zilt zelf.Verwacht ons daarom niet in een spectaculair kantoor. We zijnhet liefst aan boord, op het water of onderweg naar een goedverhaal.De redactievergadering houden we aan wisselende kajuit- enkeukentafels en verder zijn we uitgerust met e-mail, chat enSkype.De beste manier om ons te bereiken, is een e-mail te sturen aan:[email protected]

De inhoud van Zilt Magazine mag op geen enkele wijze worden overgenomenzonder schriftelijke toestemming van de makers. Bij overtreding geldt het tarief datdaarvoor door de Nederlandse Vereniging van Journalisten is vastgesteld.De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor fouten in deze publicatie.

De bemanning van Zilt Magazine bestaat uit:

Zilt

RuudKattenberg

Sjorsvan der Woerd

HenkHuizinga

JimmyLengkeek

LaurensMorel

HansMartens

Laurensvan Zijp

PieterNijdeken

MichielScholtes

en veleopstappers

75/762012

Page 127: Zilt Magazine 75/76 Zomer Editie - 28 juni 2012

Abonneer je nu en ontvang gratis:- elke week het zeilersweerbericht- elke maand Zilt Magazine

Ga naar www.ziltmagazine.nlen vul je e-mailadres info

to: ©

Zilt

Mag

azin

e