Zilt Magazine 24 - 27 maart 2008

73
Uniek project: zeilles in China --- Klussen en zeilen op de grens van twee seizoenen --- Ruige ruimte in Spitsbergen --- Getijden: volop digitale bronnen --- Record Lowestoft-IJmuiden - Plus: prachtbeeld! MAGAZINE VOOR ZEILERS nummer 24 - 27 maart 2008 ilt Z foto: © Ruud Kattenberg

Transcript of Zilt Magazine 24 - 27 maart 2008

  • 1

    Uniek project: zeilles in China --- Klussen en zeilen op de grens van twee

    seizoenen --- Ruige ruimte in Spitsbergen --- Getijden: volop digitale

    bronnen --- Record Lowestoft-IJmuiden - Plus: prachtbeeld!

    M A G A Z I N EV O O R

    Z E I L E R S

    nummer 24 - 27 maart 2008iltZ

    foto

    : R

    uud

    Katt

    enbe

    rg

  • 2

    Zilt1/2007

    Zilt24/2008

    dit i

    s zi

    lt...

    KrantenwijkHet zijn verwarrende tijden. Het sneeuwt met Pasen, overeen film die we niet zagen zijn we boos of bang, er isgeen opwinding over verboden antifouling en de Ameri-ca's Cup wordt opeens in catamarans betwist.

    Maar gelukkig is er nog houvast. Zo worden de zeilendemedia elk voorjaar steevast bestookt door studenten.Ook dit jaar was het weer een ijkpunt en Zilt had eenplek op de mailinglijst veroverd.

    Die studenten gaan drie dagen zeilen, leggen ze uit. Mettwintig teams op evenveel klassieke boten. Lekker zeilen,veel lol en onvermijdelijk veel bier. Niks mis mee dus.Maar, zo benadrukt de secretaris van de acquisitiecom-missie, het is natuurlijk niet de bedoeling dat studerendNederland dat feestje zelf betaalt. En daarom wijst hijons graag op het unieke 'stukje publiciteit' dat zijn teamaan sponsors biedt.

    'Vier jij je verjaardag nog?''Ik weet het niet, ik heb nog geen sponsor.'Youp van 't Hek maakte de grap al jaren geleden enlegde daarmee genadeloos de gedachtevorming rondsponsoring bloot. Het lijkt onderhand een vanzelfspre-

  • 3

    Z24/2008

    ilt

    de Zilt bemanning

    kendheid dat sponsors voor het minste geringste wor-den geronseld. En dat daar vervolgens publiciteit voorwordt geregeld. Zo'n modern alternatief voor een kran-tenwijk lijkt ons niet de juiste weg. Niet dat we tegensponsoring zijn. De rol van sponsors kan heel goed zijn,maar dan wel professioneel geregeld en sportbevorde-rend van karakter.

    Wij van Zilt zijn niet te beroerd om een Heineken ofMagic Marine Regatta bij de naam te noemen, maar westellen immer zeilgevoel voorop. Dat is ons uitgangspuntbij het samenstellen van de inhoud. We stellen het zelfzonder sponsors, hooguit dekken we wat kosten metadvertenties. Dat geeft een maximale vrijheid van han-delen. En die is goud waard en onbetaalbaar.

  • 4

    Metha Kamminga zeilde vorig najaar op de Waddenzee enfotografeerde, over de luchtspiegelende drooggevallen plateneen platbodemwedstrijd bij windstilte.fo

    to:

    Met

    ha K

    amm

    inga

    4

    http://www.ziltmagazine.com/wallpapers/bureaublad.html

  • 5

    DOWNLOAD

    Bureaublad

    5

  • 6

    in d

    eze

    zilt.

    ..

    Zilt24/2008

    2 KrantenwijkEen overpeinzing van de Zilt-bemanning.

    4 DownloadJe zilte scherm voor de komende twee weken.

    8 China met een teen in zeilwaterZeilles in China. Met honderden bootjes tegelijk...

    16 30 knopen, 30 graden, 300 botenHet woei als de rook tijdens de 28e editie van de St. MaartenHeineken Regatta. Een beeldimpressie.

    18 BMW Oracle als uitdagerGeheel in de traditie van de America's Cup heeft een rechterweer eens uitspraak gedaan...

    20 Op de grens van twee seizoenenSchuren, schilderen, zeilen in de sneeuw en bikkelen op deBraassem: beeld van een fris Paasweekeinde.

    26 Matchracen in Dubai.Warme wind, dito water.

    28 AgendaWeer of geen weer, er is van alles te doen.

    30 HotsebotsenStuiterend op oefening met de reddingboot van IJmuiden.

  • 7

    Z24/2008

    ilt

    34 Rust, ruigte en ruimteDe foto's laten zien waarom Henny en Wim met de Sara-bande graag koers zetten naar Spitsbergen.

    42 C:/GetijDigitale getijdeninformatie. Een inventarisatie.

    50 IJmuiden-LowestoftDe Pleomax scherpte de Noordzee-oversteektijd aan.

    54 In zwaar weer naar goudWeer winst voor 'onze' Beemster-meisjes.

    56 In de WindColdhanded Cup, IJsselmeer Cup en Zin in zeilen.

    60 Zoute NotenOver wind- en watergerelateerde liedjes.

    62 Zilte spullenOver de Lucky Cat en de VQ24.

    66 Zilte wereldAnkeren tussen krokodillen.

    70 Weer en wind

  • 8

    foto

    : CY

    BP

    8

    China met n teen in zeilwater

  • 9

    fotos CYBP, tekst: Michiel Scholtes

    9

    China met n teen in zeilwaterChina had geen ideaal klimaat voor de ontwikkeling van de zeilsport.

    Er gold een 'maritiem taboe'. In de olympische klassen speelden de Chine-se zeilers tot dusver een bescheiden rol. De laatste jaren verandert China

    echter snel en het land wil schitteren op elk gebied.

  • 10

    et de Olympische Spelen in het verschiet vindt de huidi-ge Chinese overheid zeilen ineens bon-ton. Er viel al een

    Chinese Americas Cup deelnemer uit de lucht (met dank aan LeDfi, France). Nu pronkt het land met olympische zeilploegen eneen olympisch zeildorp in Qingdao. Het westen ziet natuurlijkvolop afzetkansen. De Hiswa bijvoorbeeld heeft in juni aanstaan-de een handelsmissie naar China op het programma.

    1000 jongerenLeuk zon jonge zeilcultuur. Maar deze ontstaat wel topdown.Gewone Chinezen zijn het maritieme taboe nog niet te boven ensteken vooralsnog niet massaal voor hun plezier in zee. Langs deduizenden kilometers Chinese kustlijn liggen slechts een paarcommercile watersportclubs. In 2002 echter is burgermeesterXia Geng van Qingdao (de olympische havenstad 2008) al inge-gaan op het aanbod van een buitenlandse partij, China YachtingBusiness Partnership (CYBP Ltd). En dat aanbod luidde: hetleggen van een brede en duurzame basis voor de zeilsport inChina door in de aanloop naar de Spelen zon 1000 jongerengevoel bij te brengen voor kust, zee en zeilen. De ontvankelijkheidvan de burgervader had alles te maken met de persoon van MarkTwaalfhoven, president van het CYBP. Twaalfhoven, een internati-onaal opererende topmanager en ondernemer in IT en telecom-municatie, ging al in 1993 een joint venture aan met het Chineseministerie van Luchtvaart en beschikt in China over een indruk-wekkend netwerk.

    ZeilprojectHoe propageer je zeilen in een land zonder zeiltraditie? In iedergeval maak je gebruik van het olympisch momentum. Het CYBPorganiseert in samenwerking met onder andere de wereldzeil-bond ISAF, de lokale yachting organisations en het olympischcomit Qingdao, het zogenaamde National Olympic CommunitySailing Project. Twaalfhoven's echtgenote Karin Sparidaens heeft

    M

    10

  • 11

    foto

    : CY

    BP

    11

  • 1212

    dit NOCSP opgezet en de Belgische zeilenthousiast Thomas Annicqbestiert het in China. Het zeilproject behelst de oprichting van eenvijftal zeilscholen langs de kust en het houden van zeilevenementen.Chinese jongeren uit alle lagen van de bevolking krijgen hierdoor dekans kennis te maken met de zeilsport. Nou ja, alle lagen In Xiamenkrijgen kinderen uit een weeshuis jaarlijks zeilles. Maar onvermijdelijkis zeilen vooral een sport van de hogere en middenklasse.

    GroeimarktDie klassen groeien in China nu als kool, zeker in de miljoenenstadQingdao, en de potentile markt voor jachten groeit mee. Het CYBPkomt dan ook niet uit de lucht vallen, maar uit de portfolio van deNederlandse investeringsgroep Cinmar China Holdings, die sinds2002 initiatieven neemt om onder meer de Chinese markt voorpleziervaart te ontwikkelen. Niet toevallig is Koos van den Heuvelvan Cinmar lid van de 'Koninklijke' in Muiden. Hij enthousiasmeerdeveel instructeurs naar China te gaan. Evenmin toevallig vormt hetCYBP joint ventures met onder andere de Chinese botenbouwerZou Marine, uit dezelfde portfolio. Zou sponsort het Chinese zeilenals logisch uitvloeisel van goed begrepen eigenbelang.

    Massa OptimistenDankzij deze innige relatie slaagt het CYBP er in om waar ook in Chinaals bij donderslag grote aantallen Optimisten op het water te bren-gen. Bovendien heeft Zou Marine eind vorig jaar een snelledrie/vijfmans kielboot op de markt gebracht, de Longtze Premier.Deze boot, ontworpen door de Nieuw-Zeelander Steve Thompson, iseen soort Chinese Laser SB3 en moet zowel in China als internationaalgaan doorbreken als eenheidsklasse. Zo grijpen passie voor zeilen,sponsoring, bedrijfsbelangen, olympische status en Chinas race naarde top in elkaar. Op foto's zie je massa's Optimisten, honderdentuigen, roertjes en zwaardjes. En uiterst gedisciplineerde zeilertjes...

    Klik hier en luister naar het interview:

  • 1313

    foto

    : CY

    BP

  • 14

    hina heeft geen zeilschooltraditie en zeilinstructeurs zijn er dun ge-zaaid. Maar de Royal Belgian Sailing Club en onze vaderlandse Konink-

    lijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging, clubs met veel ondernemers inhet ledenbestand, waren meer dan bereid instructeurs te werven voor eengesponsorde missie in China. Barbara den Hollander was een van hen. In 2006en 2007 reisde ze met een dertigtal Nederlandse en Belgische instructeursvoor vijf weken af naar China.

    In Shanghai was het wel een toestand, vertelt Barbara, niemand van onsspreekt Chinees en hoe ga je dan met die kinderen en hun ouders om? Wewerden opgevangen door westerlingen en voorgesteld aan onze Chinesevertalers. Die vertalers zijn echt superbelangrijk. Aanvankelijk waren er nietvoldoende boten en stonden de kinderen niet echt klaar om te gaan zeilen.Scholen wachtten af. Ouders waren bang om mee te doen, omdat ze er nietzeker van waren dat de overheid achter ons initiatief stond. Gelukkig zorgdede familie Twaalfhoven op tijd voor zon zestig Optimisten.

    Elders liep het veel beter. Cursisten en boten waren vanaf het begin aanwezig,plaatselijke overheden konden we overtuigen. Bovendien kregen we veelpositieve aandacht in kranten en het Chinese sportjournaal. In Qingdaohadden we onnoemelijk veel kinderen, in andere kustplaatsen steeds groepjesper dag van zon vijftien kinderen op twee trainers. De kinderen waren echtgeweldig. Eerst heel stil en afwachtend, na een paar dagen wat losser enspontaner. Niet los zoals bij ons; ze zijn veel gevoeliger voor hierarchie enblijven tegenover trainers heel respectvol. We leren ze ook te zorgen voor hetmateriaal en rommel op te ruimen. Individueel milieubewustzijn is nieuw voorze. Eenmaal op het water en gewend aan de boot leren ze heel vlot en durvenze je vragen te stellen. Ze zijn wel snel moe, ze kennen het water niet en hetmaakt allemaal grote indruk, vooral als de wind wat aantrekt. Naast theorieleszitten ze zon twaalf uur per week echt op het water en dat is heel wat.

    Intussen staan hele families op de kant de verrichtingen te volgen. Er speeltheel wat emotie mee. De Chinese een-kind-politiek maakt ouders nerveus alshun oogappel iets ongewoons en in hun ogen gevaarlijks doet; bijna geen kindkan zwemmen. Maar de ouders gedragen zich heel respectvol, ze zien je tochals een autoriteit en ze zijn je dankbaar.Het zeilen van hun kinderen vinden zeduidelijk een openbaring.

    14

    C

  • 15

    foto

    : CY

    BP

    15

  • 16

    30 knopen, 30 graden, 300 boten

    De 28e editie van de Heineken Regatta in St. Maarten trok een recordaantal deelnemers: bijna 300 boten startten dit jaar in Caribische droom-condities: 30 knopen wind in 30 graden Celsius. De heftige wind veroor-zaakte chaotische starts in het grote veld charterboten, waarbij niet elkedeelnemer schadevrij over de lijn kwam. De bigboat klasse zorgde voorfo

    to:

    Tim

    Wrig

    ht/P

    hoto

    actio

    n

    16

  • 17

    30 knopen, 30 graden, 300 boten

    het echte spektakel: de TP52 Panthera bleek net te sterk voor de Cookson50 Privateer, die met zijn swingkiel weliswaar sneller was, maar op de kortebanen moeilijker manoeuvreerde.Zo'n 800 Nederlanders vlogen de oceaan over om mee te doen aan dezewinderige regatta in de zon.

    video

    17

  • 18

    Rechter verklaart BMW Oracletot uitdager Americas Cup

    In het nu al acht maanden durende conflict met America's CuphouderAlinghi heeft het BMW Oracle-syndicaat een belangrijke overwinninggeboekt. Omdat op het reglement van de America's Cup het Amerikaanserecht van toepassing is, werd het geschil uitgevochten in een New Yorkserechtzaal. De kwestie is zo ingewikkeld dat je er moeiteloos een juridischtijdschrift mee vult. Wij volstaan met de uitspraak van vorige week dat nietDesafio Espagnol, maar BMW Oracle de officile uitdager is.De rol van uitdager is uiterst belangrijk omdat die mede bepaalt waar enhoe de Cup een vervolg krijgt. Anders dan bij eerdere uitspraken heeftfo

    to:

    Gille

    s M

    artin

    -Rag

    et/B

    MW

    Ora

    cle

    18

  • 19

    Alinghi zich dit keer bij het oordeel van de rechter neergelegd. Hoe hetnu verder gaat, is niet duidelijk. Waarschijnlijk komt er in 2009 eenwedstrijd. Maar of die ook voor andere uitdagers toegankelijk is, en vooralin wat voor boten er wordt gevaren is nog onzeker. Of BMW Oracle'sclaim dat er in multihulls wordt gezeild serieus is of slechts een manierwas om de tegenstander te verwarren, zal snel duidelijk worden. Dan zalook blijken of deze trainingssessie in de Extreme 40-cat (foto) bij Valenciameer is dan slechts een zet in de schaakmatch voor millionaires. Dirk deRidder en Simeon Tienpont maken deel uit van de BMW Oracle-stal.

    19

  • 20

    Een vroege Paas, daar waren we mooiklaar mee. Want met die kou en sneeuwwas het lastig vaarklaar maken. Gezeildwerd er ook. Drie impressies van afgelopenweekend..

    20

    Op de grens van twee seizoenen

    zaterdag 22 maart 2008 13:48Rond de bokken van de boten op het terrein van Jachthaven Twellegeastaan grote plassen regenwater. Tussen de sneeuwbuien door plaktTom van der Pol schilderstape op de waterlijn, terwijl Jan Arts de

    foto

    : R

    uud

    Katt

    enbe

    rg

  • 2121

    Op de grens van twee seizoenen

    potten VC17 vast openmaakt. Jan: "De Tintamarre moet morgen weervaren. Hij kwam mooi glad uit het water, maar moet er nog gladderweer in. Door de sneeuw laten we ons niet van het werk houden." Voorde zeilers die dit jaar weer snel willen varen werd de vroege Pasen eenkoud klusweekeinde.

  • 22

    foto

    : N

    ardi

    Esh

    uis

    22

    zondag 23 maart 2008 13:17Een leeg IJsselmeer. Voor Nardi en Harco van de Arka is het nietsbijzonders. Zij wonen de hele winter aan boord en maken veel eenzamekoude tochten vanuit thuishaven Enkhuizen. Met Pasen hadden ze wel

  • 2323

    meer boten op het water verwacht. Nardi: "Onze vingers zijn blauw en testijf om een knoop te leggen, maar deze unieke zeilmomenten zijnonvergetelijk, we komen geen enkele andere zeiler tegen." Onlangsinstalleerden ze een nieuwe scheepskachel. Met windkracht 7 blijkt dekachelpijp nog goed te trekken en is het leven aan boord volgens Nardiminder Spartaans dan velen denken.

  • 2424

    maandag 24 maart 2008 11:26De Braassem is al sinds jaar en dag met de Paasdagen domein vanOptimist-zeilers. De 23ste Magic Marine International Easter OptimistRegatta, telde meer dan 200 deelnemers uit 9 verschillende landen.

    foto

    : R

    ene

    van

    der K

    aade

    n

  • 2525

    De immense vloot werd verdeeld in zes groepen. Het werd bikkelen. Veelwind, weinig wind, sneeuw en vooral: kou. De top in de gouden vlootonderstreept het internationale karakter: 1. Stijn van Hoye (BEL), gevolgddoor Miikka Nikkil (FIN) en Kevin Peet (NED).Foto: Rene van der Kaaden.

  • 2626

    foto

    : Ja

    cque

    s Va

    pillo

    n/D

    IMC

    Decor DubaiNadat al diverse Americas Cup teams Dubai als trainings-locatie uitkozen, vormt het emiraat steeds vaker ook hetdecor van zeiilwedstrijden. Dit keer ondernam het RC44circuit de reis naar de Perzische Golf. De door RussellCoutts ontworpen matchracers, in feite Americas Cup-pers in zakformaat, staan garant voor veel spectakel.Daarom was niet alleen de keur van het matchracenaanwezig, maar trok ook menig topfotograaf zijn kortebroek uit de kast. Onder hen Jacques Vapillon die dezeprachtige plaat schoot.

  • 2727

  • 28

    Evenement opgeven? Mail naar [email protected]

    29-30 maart Springcup Medemblik, IJsselmeer, Europe klasse. www. ryc-hollandia.org.5-6 april 24e Pieperrace. Platbodems. Volendam. www.pieperrace.nl.11-13 april Boat Expo, gebruiktebotenbeurs. Harderwijk. www. boatexpo.nl.12 april Dagcursus Wadvaren, Wim Geradts, Hoog Brabant, Utrecht (bij CS). www. terwadvaart.nl.12-13 april Westeinderseries Draak en Folkboot, Westeinder. St. WZW. www. stichtingwzw.nl.13 april Splash/Flash weekend Muiden. Koninklijke. www.knzrv.nl.13 april Open dag Race of the Classics. Veerhaven, Rotterdam. www. rotc.nl.14 april Start Race of the Classics. Veerhaven, Rotterdam. www. rotc.nl.19 april VURSR/Van Uden Reco Stellendam Regatta. Haring vliet. ORC/IRC, eenheidsklassen. www. vanudenreco.nl.19 april Open dag K&M Yachtbuilders, Stienplaat in Makkum. www.kmy.nl.19-20 april Primes inter Pares. Race der kampioenen. Loosdrecht. www.gwvdevrijbuiter.nl

    28

    mailto: [email protected]

  • 29

    Zeilagenda

    19-20 april Westeinderseries Flying Dutchman en Contender. Westeinder. St. WZW, www. stichtingwzw.nl.26 april 50 Mijl doublehanded, IJsselmeer. Open klasse. www. shorthanded.nl.26 april Nationale Reddingbootdag, www.knrm.nl.26 april Brio zeilmarathon. 60 km zeilen-bomen-jagen. Terherne, Friesland. www. briozeilmarathon.nl.26-27 april Y-toren race. Markermeer. ZV het Y, Durgerdam.

    www.zvhety.nl26-27 april Open Boten show. WV De Koenen Amsterdam www. wvdekoenen.nl29 april Start Vuurschepenrace, Scheveningen-Harwich. Onderdeel van North Sea Regatta. www. nsr.nl30 april Koninginnerace, Amstelmeer. WV Amstelmeer, Westerland. www.wvamstelmeer.1 - 4 mei De Zoute Zoen, toertocht rond Noord Holland. wsv Leystad. www. wsvlelystadhaven.nl.2 mei Start North Sea Race, Harwich-Scheveningen. Onderdeel van North Sea Regatta. www. nsr.nl.9-12 mei North Sea Regatta Scheveningen. www.nsr.nl

    29

  • 30

    foto

    : K

    NRM

    - W

    esse

    l Agt

    erho

    f

    IJmuiden is een drukke uitvals- en aanloophaven voor de pleziervaart.Jaarlijks vaart de KNRM er tientallen keren uit voor zeiljachten metmotorproblemen of jachten die bij de heersende wind en zeegang nietbinnen durven te lopen. Woensdag 12 maart waait het hard tot stormach-tig en zijn de golven vier tot vijf meter hoog. Typische een dag waaropschipper Leen Langbroek reddingboot en redders wil testen op zeewaar-digheid. En een mooie kans voor een Zilt-redacteur om zeen te zien dieje met je zeiljacht liever mijdt. Nou ja, mooie kans Na een uurtjebuitengaats hotsebotsen, zoals Langbroek dat noemt, weet je weerwaarom je bij west 8 bij voorkeur in de haven blijft. Vanaf de 28 ton zwareen door 2 x 1000 pk aangedreven reddingboot vallen de bulten en brekerswel mee. Maar op een gemiddeld zeiljacht ervaar je dit als noodweer.Vooral als het bij nadering van de pieren wilder en wilder wordt.

    Hotsebotsen

    30

  • 31

    Bekijk het filmpje zie hoe de zee de bemanning door elkaar schudt.

    video

    31

  • 32

    De MaxFun 25 zeilers trokken zich weinig aan van kou en ongemak. Dehele winter zeilden ze hun wedstrijden op het Haringvliet voor Hellevoet-sluis. Vaak zorgden buien voor voldoende wind om de boten met hungennakers van 63 m2 volledig aan het planeren te krijgen. Dat daar af entoe wel eens iets bij misgaat, zal niemand verbazen. Publiciteitsbewustwachtte het Van Uden Logic team daarmee tot ze met 18 knopen langsde fotograaf van sailingshots.nl raasden. Precies op dat momentschoot de joystick los van de helmstok. Het resultaat werdprachtig door Jan Bart vastgelegd. En de Van UdenLogic? Het team eindigde in de BerenburgRace gewoon op een gedeelde eersteplaats...

    Winterfun

    32

    foto

    : Ja

    n Ba

    rt/S

    ailin

    gsho

    ts.n

    l

  • 3333

  • 3434

    Je kunt het niet uitleggen, verontschuldigt Henny de Jongzich, op de vraag wat Wim en haar toch steeds weer naar hetnoorden drijft. Want met hun Jade 44 Sarabande, een alumini-um kits, zoeken ze telkens noordelijke wateren op. Het afgelo-pen seizoen zeilden ze, met zoon Erik, naar Spitsbergen. Doel:Amsterdamoya, op 79-43-03 N / 10-55-07 O. Als je de foto'sziet is een uitleg van hun drijfveer eigenlijk niet nodig. Deplaten ademen rust, ruimte en ruigte.

    Rust, ruigte en ruimteSarabande verkent Spitsbergen

    foto

    : W

    im d

    e Jo

    ng

  • 3535

    Rust, ruigte en ruimte

  • 3636

    e ijskaart en het vijfdaagdse weerbericht van het meteobureau in hetNoorse Tromso zien er gunstig uit. De trossen gaan los voor de

    sprong naar Spitsbergen. Die gaat via Bjornoya, oftewel Bereneiland, 20 kmlang en 15 km breed. Er is een steenkolenmijn gexploiteerd in de periodevan 1915 tot 1925. Vroeger kwamen hier pels- en walrusjagers, nu huizen jeer alleen een paar medewerkers van het meteorologisch instituut. Naanderhalve dag zeilen valt het anker in Sorhamna. Doordat het eiland in destrijdzone van het koude water van de Barentszee en het warmere water vande golfstroom ligt, zijn de weersomstandigheden ongunstig. Er komt veelmist en nevel voor en ook nu ziet het eiland er sinister uit.

    De volgende etappe voert richting Spitsbergen. De wind blijft met 20knopen uit het oosten komen. Woensdag om 15.30 uur hebben we voor heteerst de besneeuwde toppen van de Sorkapp in zicht. Bergen, sneeuw enijs glinsteren nog even in de zon, maar al snel wordt het wat nevelig en zaktde wind helemaal weg. De kust is al dichtbij en op een paar schotsen na iser geen ijs.

    Dfo

    to:

    Wim

    de

    Jong

  • 3737

    Als we om middernacht ons anker bij Gashamna in de Hornsund laten vallengeeft dat toch wel een heel bijzonder gevoel. Na een oversteek van drie dagenliggen we op Spitsbergen! We liggen rondom in de gletsjers, terwijl de Sundijsvrij is. Donker is het niet: de zon gaat niet onder.In de namiddag vertrekken we naar Longyearbyen. In de Hornsund drijvenwat ijsschotsen en al motorzeilend en met vooral in de Isfjorden prachtigzeilweer komen we de volgende dag in het kleine mijnwerkersstadje aan. Weliggen er drie-dik aan de drijvende steiger... De volgende dag dwingt een grootcruiseschip ons al weer vroeg te vertrekken. We willen langs Poole Pyntenwaar walrussen in groten getale op het strand liggen. We varen door deForlantsrevet, een ondiep rif met slechts 4 meter diepte, naar Engelsbukta.De ondiepte wordt goed aangegeven door twee bakens op de wal. Het ankervalt in een prachtige omgeving. Er drijven wat ijsschotsen met sterntjes eropdie erg veel lawaai maken. De zon schijnt volop. Even verdwijnt hij achter deberg om na een paar minuten klimmend weer te voorschijn te komen. Dit isde echte middernachtszon die ons dag - en nachtritme aardig verstoort.

  • 3838

    e willen door naar het noorden, de wind echter is pal noord endaarom doen we eerst Ny Alesund aan, dat aan de Kongsfjorden

    ligt. Met het zicht op de Drie Kronen', dit zijn drie hoge, bijna gelijkwaar-dige bergtoppen met de namen Svea, Nora en Dana. Ofwel: Zweden,Noorwegen en Denemarken. Ny Alesund is de meest noordelijk bewoondenederzetting. Het dorpje barst bijna uit zijn voegen van alle onderzoekersdie er in de zomer komen.Aan de rand van het dorp staat de mast waaraan Amundsen zijn luchtschipNorge ankerde. Zijn bronzen kop staat op een hoge sokkel vlakbij hetnoordelijkste postkantoor van de wereld.In de haven wordt het druk. Er ligt een Pool en er komt een Amerikaanszeiljacht aan. Door de harde wind hebben ze erg veel moeite om langszijte komen. De Noorderlicht en de Oosterschelde lopen binnen en s nachtkomt de Jonathan nog aan de drijvende steiger. Liggen we hier wel opSpitsbergen? Aan de steiger komen twee Sysselmannen -Spitsberger politie-

    Wfo

    to:

    Wim

    de

    Jong

  • 3939

    mannen- informeren wie wij zijn. Ze hadden ons nog niet op de lijst vanbezoekende zeiljachten zien staan. Je wordt dus wel in de gaten gehouden.Onze volgende bestemming is Trinityhamna, een ankerplaats in het Magda-lenafjord. Al in de 17e en 18e eeuw hadden de walvisvaarders deze baaiontdekt en geconstateerd dat het een prima plek is om met je boot vlak bijhet strand voor anker te gaan. Deze baai is eigenlijk in een kleine inham dieachter een landtong ligt. Op de weg ernaartoe zien we een ijsbeer met tweejongen zwemmen.Het is koud en er ligt veel sneeuw op de bergen. s Avonds begint het ook noghard te waaien. Lelijke valwinden komen vanaf de gletsjer. Voor ons zien weeen brede strook drijfijs aankomen. Het duurt een paar uur voor het bij onsis. Grote en kleine ijsschotsen bonken tegen de boot aan, blijven soms tussende ankerketting en de boot hangen, kantelen en vervolgen dan hun weg naarhet strandje. Het ijs knispert en knettert door al die duizenden luchtbelletjesdie ontsnappen. Wat een brok natuur zie je zo om je heen...

  • 40

    ls er een cruiseschip voor anker gaat, vertrekken wij naar de Waggon-waybreen. Daar stapt Erik in de rubberboot en maakt fotos van de

    indrukwekkende gletsjer met de boot op de voorgrond. Het einddoel vande vakantie is echter Danskoya en Amsterdamoya. Door het prachtigeSmeerenburgfjord met zn geweldige gletsjers varen we naar de ankerplaatsbij Danskoya. Uit de verte zie je het grote oranje baken bij Smeerenburg alstaan. Het vlakke strand met zijn drie meertjes op de voorgrond komtsteeds dichterbij. Nog even voorzichtig zijn voor een ondiepte met velerotsblokken en dan kunnen wij ons anker uitgooien op deze historischeplaats. We stappen direct in de rubberboot om Virgohamna te bezoeken.Alleen met een speciale permit mag je hier de wal op.Dit was de uitvalsbasis voor Noordpoolexpedities. We zien de resten van deHarlinger traankokerij en gebouwen van een walvisstation, graven vanNederlanders en de hangar van het luchtschip van Salomon Andree.

    A

    40

    foto

    : W

    im d

    e Jo

    ng

  • 41

    Een indrukwekkende plek. Dan stappen we weer in de rubberboot en varende 2 mijl naar Smeerenburg aan de overkant.Er staan restanten van traanovens. We zoeken naar sporen van de huizenvan de walvisvaarders. Ook zien we de grote pootafdrukken van een ijsbeer.Wauw! Nu wordt het menens.In het boek van Lauwrens Hackebord hebben we gelezen dat er opDodemanseiland tussen Amsterdamoya en Danskoya graven moeten liggen.Het klopt, sommige beenderen en kaken liggen open en bloot in het graf.

    Ons einddoel is bereikt en we beginnen aan de lange terugtocht. Als weuiteindelijk na 85 dagen weer in Den Oever afmeren staan er 4179 mijlenop het log.

    41

  • 42

    c:/Getijfo

    to:

    Mar

    tin S

    ach/

    Istoc

    kpho

    to

    42

  • 43

    tekst Ruud Kattenberg

    43

  • 44

    De website www.getij.nl is een initiatief van Rijkswaterstaat. Naast uiterstlezenswaardige achtergrondinformatie over het mechanisme van eb envloed, is het de plek waar je van 86 Nederlandse meetlocaties het getijkunt opvragen. Met de functie 'exporteren' kun je de gegevens van eengekozen locatie als PDF-bestand downloaden. De opmaak is preciesgelijk aan die in je in almanakken of vaargidsen vindt, elke maand wordtop een pagina afgebeeld. Met een kwartiertje knutselen, produceer jemoeiteloos je eigen geprinte getijdengids voor het hele jaar en alleNederlandse standaardhavens.

    Ook de Belgische overheid doet niet ingewikkeld.Op www.vlaamsehydrografie.be is het complete PDF-bestand van deofficile getijtafels kosteloos te downloaden. De tafels, met alle Belgischezeehavens en Vlissingen, worden in twee uitvoeringen aangeboden, elkmet zijn eigen reductievlak. Even opletten bij het klikken dus. Ook voor jeachteloos op 'print' drukt, kun je trouwens beter even nadenken. Hetboekje telt niet minder dan 241 pagina's.Gelukkig kun je in de Acrobat Reader precies aangeven welke pagina'sje wilt afdrukken.

    1

    2

    21

    44

  • 45

    In Duitsland ligt het ingewikkelder. Op www.bsh.de is weliswaar de ge-tijtafel van zelfs het kleinste Pegelort op te vragen, maar nooit voorlanger dan 7 dagen vooruit. Voor de langere termijn verwijzen de Duitsehydrografen naar een boekje dat voor 2,40 euro te koop is. Als je aanzo'n boekje overduidelijk niets wilt verdienen, waarom dan geen gratisPDF, vragen wij ons dan af.

    In Frankrijk is het weinig beter. We kunnen er zowel terecht bij hetofficile www.shom.fr als bij http://tide.frbateaux.net, maar ook daar zijnde tabellen slechts geldig voor de komende week.

    Ook de Engelsen bewaken hun staatsgeheimen goed. De veertien-daagse prognoses op http://www.pol.ac.uk/ntslf/tidalp.html waren hetbeste dat we konden vinden.

    Met Denemarken kunnen we dit overzicht gelukkig positief afsluiten. Ophttp://www.frv.dk/data_produkter/datafiler/TT2008/Tide08_DK.pdf kun jede complete Deense getijtafels downloaden.

    3

    4

    3 4

    45

  • 46

    Uit de inventarisatie van websites blijkt dat het internet heel vaak eenvolwaardig alternatief is voor getij-informatie, maar soms ook tekortschiet. Bovendien kun je onderweg in een situatie verzeilen die je nietvoorzag. In dat geval kan getijdensoftware uitkomst bieden.

    Misschien wel het meest bekende programma is waarvan deeerste versie al in 1998 verscheen. Hoewel de software in de afgelopen10 jaar voortdurend werd verbeterd, bleven de vormgeving en bedieningenigszins achter. beschikt over de meest uitgebreide databasevan de gratis programma's. Er is keuze uit meer dan 9000 plaatsen,waarbij ook het vaargebied rond Nederland en Belgi goed is vertegen-woordigd. Na een afwezigheid van een paar jaar, wordt ook het getij vanEngelse havens vermeld. De Engelse autoriteiten hebben het niet zo opmakers van gratis getijdensoftware, maar dankzij een compromis is nuweer een beperkt, maar werkbaar aantal havens in het Verenigd Konink-rijk opgenomen.

    berekent het getij met wiskundige formules, maar gebruikt daar-bij minder locale parameters dan plaatselijke Hydrografische Diensten.De verschillen met de officile Nederlandse getijdentabellen zijn gemid-deld niet groot, al kunnen ze in sommige gevallen wel oplopen tot ruim20 minuten.

    65

    5

    46

  • 47

    Wat bij aan strakke vormgeving ontbreekt, maakt vollediggoed. Het is een mooi programma dat zijn informatie op verschillendemanieren aanbiedt. Vooral de mogelijkheid om per maand een pagina teproduceren, spreekt ons aan. Bovendien is het de auteur gelukt om zijnrekenmethode zo te verfijnen dat de verschillen met de officile tabellenerg klein zijn. Jammer is, dat de database van dit programma met 2000plaatsen veel minder uitgebreid is dan die van . De Europeseselectie lijkt bovendien nogal willekeurig. Zo is Nederland uitstekendvertegenwoordigd en kunnen de meeste Engelse en Duitse havensworden opgevraagd, maar ontbreken Belgi en Frankrijk volledig.

    Dit programma is splinternieuw en alleen bedoeld voor Nederlandsvaarwater. Dat doet het met grote nauwkeurigheid, omdat de gegevensvan de Hydrografische Dienst werden gemporteerd. Bijzonder is dat datook is gebeurd met de Dieptestaat van Rijkswaterstaat. Daardoor kent desoftware alle actuele dieptes op lastige plaatsen.Het berekent moeiteloos wanneer je een wantij kunt passeren, het tijdstipwaarop je droogvalt op een plaat of het moment dat er weer voldoendewater onder de kiel staat. Maar ook voor een simpele tocht van Texelnaar Terschelling neemt het een schipper van een kieljacht een hoopgereken uit handen.

    87

    6

    7 8

    47

  • 48

    Ondanks zijn Engelse naam, gaat het bij om de HP33D van deNederlandse Hydrografische Dienst. De gegevens zijn dus identiek aan degedrukte uitgaven. Van de besproken programmas is dit het enige waar-voor betaald moet worden. Voor die drie tientjes produceert echterniet alleen de hoog- en laagwatertijden voor dit jaar, maar brengt het ook degetijdenstromen in kaart. Voor veel zeilers de enige reden om zich in hetgetij verdiepen. vervangt dus niet alleen een boekje met tabellenmaar ook de complete serie stroomatlassen voor de Nederlandse kust, deZeeuwse wateren en de Waddenzee. De actuele versie van isalleen op CD te koop. Een demoversie vind je op www.hydro.nl.

    9 10

    RekenmethodeComputerprogrammas berekenen de hoogte en tijdstippen van hetgetij met wiskundige formules. Als invoer gebruiken ze de bewe-gingen van de zon en de aarde. Ook voor plaatselijke Hydrografi-sche Diensten is dat een van de voornaamste parameters. Eenbelangrijk verschil met de makers van een werelddekkend getij-denprogramma is echter dat hydrografen hun berekeningen verbe-teren door kennis van het lokale gedrag van het getij. Voor deNederlandse kust wordt zelfs met 94 aanvullende parameters gere-kend. Het is de reden dat de uitkomsten van universeleprogrammas vrijwel altijd wat zullen afwijken van de officiletabellen. Het verschil varieert van enkele minuten tot een half uur.

    9 10

    48

  • 49

    Feitelijk concurreren de vier besproken programma's niet met elkaar.Het allesomvattende getijdenprogramma dat voor elk gebied en elkesituatie geschikt is, bestaat eenvoudig niet.

    s sterkste punt is dat het vrijwel de hele wereld bestrijkt. Wieniet op een kwartiertje hoeft te kijken en geen moeite heeft met dewat verouderde bediening, heeft er een heel behoorlijke universeleoplossing aan.

    oogt veel moderner en gebruikt, voor zover we dat kondencontroleren, een nauwkeuriger rekenmethode. Nadeel is dat dedekking nogal wat witte vlekken heeft, zonder dat we daar systeemin konden ontdekken. Toch kan het een goede keuze zijn, maar danmoet je je niet zuidelijker dan Vlissingen wagen

    is een van die onverwachte cadeautjes die het internetsoms oplevert. De grote kracht van het programma schuilt in hetcombineren van de officile getij- en dieptegegevens. Dat de bedie-ning desondanks eenvoudig en intutief bleef, is de grote verdienstevan maker Wim Blankenstijn. Het kan niet anders dan datin korte tijd tot de vaste uitrusting zal gaan behoren van iedereen diede Waddenzee bevaart.

    , het officile programma van de Hydrografische Dienst, ten-slotte, is het enige waarvoor betaald moet worden. Met zoveel gratisalternatieven lijkt dat een kansloze strijd. Maar met zijn overzichtelij-ke stroompijlen heeft zon een ijzersterke troef in handen dathet ons die 30 euro wel waard is.

    Dat kiezen, stellen we dus gewoon uit. Want welke harde schijfschrikt er nu nog van vier programmaatjes?

    49

  • 50

    Lowestoft-IJmuiden binnen 6 uur

    Door optimaal gebruik te maken van de voorjaarstorm van 1 maart zeildede Whitbread-60 Pleomax (ex-SEB) in een nieuwe recordtijd over deNoordzee. De oude racer legde het traject Lowestoft-IJmuiden af in 5 uur,59 minuten en 30 seconden, dat is 23 minuten sneller dan het oude recordvan Hans Bouscholte.

    Pleomax stormenderhand over de Noordzee

    50

    foto

    : A

    nusjk

    a M

    arte

    ns/o

    bjec

    tivo.

    nl

  • 51

    Lowestoft-IJmuiden binnen 6 uur

    Schipper Harm Prins en stuurman Fred van Rijckevorsel trapten de bootin windkracht 9 flink op z'n staart, zetten de spinnaker en hielden de boelnog heel ook. Ze dagen andere zeilteams uit nog snellere tijden te zetten.

    Foto Anusjka Martens / www. objectivo.nl

    51

  • 52

    -Zaterdag en zondag 26 en 26 april 2008-Georganiseerd door zeilvereniging het Y-Deelname voor (on)gemeten scherpe zeiljachtenORC/SW-Met schaduwuitslag IRC-Meerdere intensieve korte up/down wedstrijden

    -Zaterdag 26 en zondag 27 april 2008

    -Georganiseerd door zeilvereniging het Y

    -Deelname voor (on)gemeten scherpe zeiljachten ORC/SW

    -Met schaduwuitslag IRC

    -Meerdere intensieve korte up/down wedstrijden

    Y-Toren Race

    advertentie

  • 53

    advertentie

    TERRA NOVA is te koop

    meer infoen contact

    2o jaar lang heeft Terra Nova onsveilig naar de meest uitdagende

    vaargebieden ter wereld gevoerd.We schreven er talloze artikelen

    over in Zeilen en Ocean Navi-gator. Nu is het tijd voor

    nieuwe plannen.

    Kits type Joshua12,07 x 3,7095.000 euroLigplaats:

    Nieuw Zeeland

    Olav Cox

    Zeiljachtexpertise

    WifistickIN de boot

    toegang totWiFi hotspots Marine Communication Specialists

    53

  • 54

    1-14-4-22-9-3-7-2-2. Met deze serie pakten 470-zeilsters Marcelien deKoning en Lobke Berkhout (foto) weer goud. Ditmaal op de Sofia Cupin Palma de Mallorca, een voorjaarsklassieker die voor de 39e keerwerd gezeild. Ze wonnen met 9 punten voorsprong op hun Spaanseconcurrentes Natalie Dufresne/Lalai Tutco.Het Nederlandse duo bivakkeerde in het be-gin van het toernooi rond de 8e plaats,maar wist in zwaar weer de top te be-reiken. De winst is een opsteker, nade vierde plaats op het WK eerderdit jaar. De broers Coster paktenbrons in de 470-mannen klasse.Met een gelijk aantal punten (41)als de nummer twee, het Israeli-sche team Kliger/Gal. Finn-zeilerPieter Jan Postma eindigde als 6ein de eindrangschikking. Het Tornado-teamBooth/Nieuwenhuis werd 5e.

    foto: Richard Langdon/Ocean Images

    In zwaar weer naar goud

    54

  • 5555

  • 56

    De laatste wedstrijd van de succes-volle Coldhanded serie werd ge-

    zeild op een rimpelloos IJsselmeer.Na afloop werden de bemanningen

    van de Jager en de Tactick alsoverall winnaars gehuldigd.

    foto: fotoboot.nl

    Coldhanded zeilers kunnen hun handen

    gaan warmen

  • 57

    In de windIJsselmeer Cup 2008ZV het Y, WSV Hoorn, WSV Westergo en de Ko-ninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniginghebben de handen ineengeslagen. De uitslagenvan de door hen georganiseerde wedstrijden zul-len meetellen in de strijd om de IJsselmeer Cup2008. Het gaat om de Y-toren race die op 26 en 27april bij Durgerdam wordt gehouden. Om de Flevo-Race, die op 15, 16 en 17 augustus voor Enkhuizenwordt verzeild en om de Zuiderzeeweek op 13 en 14september vanuit Hoorn. Op 4 en 5 oktober is de af-sluiter in Hindelopen met de Oktober Races. De IJsselmeer Cup staatopen voor ORC 1, 2, 3, 4 & 5, alle eenheidsklassen en IRC.

    Zin in zeilen!Ze zijn niet uit de boot te slaan, de gezusters Lotte en Daphne Wijnberghuit Amsterdam. Veel trainen, veel wedstrijdzeilen in hun fleurige Cadet

    Tomahawk.De meiden boffendat ze op het waterwonen, bij WV deKoenen. En dat paFloris en moederAnnemiek altijd eencamera bij de handhebben. Wat resul-teert in een aanste-kelijk filmpje als dit.Je krijgt meteen zinzeilen!

    video

  • 58

    Coldhanded zeilers kunnen hun handen

    gaan warmen

    Friese staande mast route gewijzigdDoor werkzaamheden en beperkingen bij de brug van Fonejacht zullenjachten met staande mast tot de zomer van 2009 vanaf het PrinsesMargrietkanaal naar Leeu-warden en terug, wordenomgeleid via het dorpWarten. Op de route gel-den zolang de openingstij-den van de bruggen overhet Prinses Margrietka-naal. Dit betekent dat depauzes van 12.00 uur tot13.00 en van 16.15 uur tot17.15 uur in de bedieningvan beide bruggen in hetdorp vervallen.In juli en augustus wordthet staande mast-verkeer wel weer zoveel mogelijk via de oude routegeleid, om overbelasting in Warten te voorkomen.Bron: Provincie Friesland

    Brochure downloadenInformatie over alle staande mast routes inNederland is gebundeld in een nieuwe uitgavevan Rijkswaterstaat en het Watersportverbond.Het is vooral een handig overzicht van alleopeningstijden en marifoonkanaal van de ob-stakels op elke route.Een gedrukt exemplaar kun je per e-mail aan-vragen bij het Watersportverbond, maar Zilt-lezers kiezen natuurlijk voor de digitale versiedie je hier ophaalt.

  • 59

    In de windRondje AntarcticaDe Russische rasavonturier en poolreiziger Fedor Konyukhov zeiltmomenteel om Antarctica in een poging een nieuw solo-record voor

    deze koude route te zetten. Met zijn85 voet lange monohull, TradingNetwork Alye Parusa, is hij de eerstedie de uitdaging van de AntarticaCup aangaat. Het World SailingSpeed Record Counsil (WSSRC) ziettoe op een correcte registratie vande Zuidpool omzeiling. De bedoelingvan de Antarctica Cup is dat andere

    solo-zeilers de uitdaging aangaan om de door Fedor te zetten tijd opdit 14.600 mijl lange traject te verbeteren.www. antarcticacup.com

    Open Boten ShowDe Amsterdamse watersportvereniging De Koenen organiseert in hetkader van het 75-jarig bestaan een Open Boten-show. Op 26 en 27 april.In de grote loods van De Koenen zijn de erkende open wedstrijdboten

    te zien en presenterenklassenorganisaties zich.Een eldorado voor ie-dereen die graag laagop het water zeilt. WvDe Koenen is gevestigdbij De Nieuwe Meer,aan het Jollenpad inAmsterdam.www. wvdekoenen.nl

    foto: Thom Touw

    http://www.rws.nl/rws/scheepvaart/Staande%20Mast%20Route%202008.pdf

  • 60

    A sailboat in the moonlightDe zee inspireert! Dichters, schrijvers en ook muzikanten.Laurens van Zijp speurt naar wind- en watergerelateerde liedjes.Deze aflevering: A sailboat in the moonlightDoor: Billie HolidayCD: Lady Day

    Dit is aflevering 24. Een goed moment om er even een punt achter tezetten. Dat geeft ruimte voor andere dingen. Wie weet komt er nog weleens een 'volume 2', want er staan nog genoeg titels op mijn lijstje.Het wordt een slotakkoord met twee bonustracks. Ik besluit graag met eenwarme scheut jazz. Gezongen door een grootheid, de legendarischeEleonora Fagan Gough. Alias Billie Holiday. Ze wordt altijd in een ademgenoemd met saxofonist Lester Young, met wie ze ook A sailboat in themoonlight opnam.

    A sailboat in the moonlight and youWouldn't that be heaven

    A heaven just for twoA soft breeze on a June night and you

    What a perfect settingFor letting dreams come true

    A chance to sail awayTo Sweetheart Bay

    Een Lombardo/Loeb compositie met een nogal zoetsappige tekst. MaarHoliday pepte het op met de juiste snuf zout. Misschien hunkerde ze erook wel werkelijk naar om weg te zeilen naar Sweetheart Bay, want zeleidde een zwaar, rauw leven. Hoe dan ook, een passend Zilt geluid!

    foto

    :N

    eta

    Deg

    any/

    Istoc

    kpho

    to

    60

  • 61

    Tijd voor twee toegiften. Deze instrumentale nummers zijn symbool voorafsluiters.1. Singalong Junk van Paul McCartney. Afkomstig van zijn LP McCartney.Met dit nummer sloot Radio Veronica lange tijd de laatste nieuwsuitzen-ding van de dag af. Je hoort de Noordzee-deining...2. Sailing By van Perry Gardner Orchestra, waar-mee de scheepsweerberichten van de BBCwerden afgesloten. Scheepser kan het niet...

    Iedereen bedankt voor de vele reacties en tips.Blijf zingen!

    Eerder in deze reeks zijn beschreven: The Downeaster Alexa-Billy Joel (Zilt 1), Sail-on-sail-or-Beach Boys (Z2), Last Great American Whale-Lou Reed (Z3), Als het Golft-De Dijk (Z4),All at Sea-Jamie Cullum (Z5), A Salty Dog-Procol Harum (Z6), Down by the Sea-Men atWork (Z7), Southern Cross-Crosby, Stills, Nash (Z8), Single Handed Sailor-Dire Straits (Z9),Sea Fever-William Topley (Z10), Blues voor Slauerhoff-Zijlstra (Z11), Angustia-CristinaBranco (Z12), Dansen aan Zee-Blof & Christina Branco (Z13), The Weather Forecast-TheMastersingers (Z14), Four Seasons in One Day-Crowded House (Z15), Suite Clouds &Rain-David Gates (Z16), Sailing-Christopher Cross (Z17), The Wind cries Mary-Jimi Hendrix(Z18), Tango Atlantico-Joe Jackson (Z19), Blue Sky Thinking-Nick Harper (Z20), Wreck ofthe Edmund Fitzgerald-Gordon Lightfoot (Z21), Ship with Sails-The Doors (Z22). Alba-tross-Fleetwood Mac (Z23).

    Zoute Noten

    Klik hier en luister naar een fragment:

    61

  • 62

    Deze rubr iek wordt samengeste ld u i t door leveranc iers opgestuur-de informat ie en productn ieuws dat we ze l f op het spoorkwamen. De se lect ie wordt u i t s lu i tend door de redact ie gemaakten i s n iet door producenten benv loed .

    62

    Ruimtestudie leidt tot LucyCat 929Nol Twigt liet de Zilt-redactie weten een nieuw multihullontwerp tehebben getekend. We leggen Nol een stekelige vraag voor: Waaromeen catamaran ontwerpen terwijl de botenmarkt al uitpuilt?

    Hij legt uit: De markt voor multihulls is nog klein. Er zijn goedeontwerpen nodig om de kwaliteiten van multihulls maximaal tot hunrecht te laten komen. Ik werd verleid door ideen die te interessantwaren om ze ongebruikt te laten liggen. Oordeel zelf maar. Ik geloof

    dat voor een goed idee altijd wel een markt tevinden is. Ik heb een aantal jaren op het Wad

    en op het IJsselmeer gezeild met eenEngelse trimaran van 9,50 meter leng-

    te en met een 11,50 m Wadvogel-catamaran. Leuke boten om mee

    te zeilen en droog te vallen.niet erg praktische indeling

    van de Wadvogel was aan-leiding om een ruimtestu-die te maken. Ik had hetidee dat een catamaraneen veel aangenamerinterieur krijgt als je derompen boven de wa-terlijn naar binnen toeuitbouwt.Op die manier ont-staat achterin beiderompen genoeg

  • 63

    Zilte Spullen

    63

    breedte voor een ruim dubbel-bed met de nodige privacy.Ook voor de keuken en dekaartentafel komt de uit-bouw van de rompen goedvan pas. Als je het brugdekin de haven overkapt meteen tent, ontstaat een on-gekende leefruimte. Ditconcept was bij mijn weten nog niet eerdervertoond. Het leek mij ideaal voor vakanties en weekendtochtenop het Wad, met een gezin of een bevriend echtpaar.

    BouwprijsHoewel ik nog geen directe bouwplannen had, heb ik dit cat-conceptverder uitgewerkt. Ik was nieuwsgierig naar de uiteindelijke bouwprijsen het gewicht. Ik koos voor hout-epoxy of PVC-epoxy als bouwma-teriaal. Voor het ontwerp maakt het niet veel uit welk plaatmateriaalje kiest. PVC-epoxy is duurder dan multiplex, maar het is ook lichteren duurzamer. Dankzij decomputergestuurde snijmachines is eenstitch&glue bouwwijze een factor 5 minder arbeidsintensief danvroeger. Een goed ontworpen romp is in circa 160 uur te bouwen. Ikkwam uit op een kaal gewicht van circa 1100 kg en ongeveer 17.000euro voor het casco van de multiplex uitvoering. Zeilklaar kom ik voorde LucyCat 929 op ca. 60.000 euro. De vier Nederlandse jachtwervendie in hout-epoxy bouwen hebben veel opdrachten. Geen van hen zitte wachten op een nieuw ontwerp in de kleine multihullmarkt. Maarals ik een paar klanten meebreng die er eentje willen bestellen, danpraten we natuurlijk opeens heel anders.

    Meer informatie:Nol Twigt, Baarn, 035-6249499 of [email protected]

  • 64

    Lekkere maatDe VQ24 is een gemoderniseerde versie van de eerdere VictoireV24, een rap ontwerp van Dick Koopmans jr. Met zn 7 meter is heteen lekkere maat in een segment met weinig aanbod. Het tuigkreeg meer gepijlde zalings waardoor bakstagen overbodig zijn. Deopbouw werd iets langer, wat binnen meer ruimte geeft. Het schip

    heeft een iets hoger vrijboord en eensteilere boeg, dus ook een langere

    waterlijn. Er is een kiel van 1,15 mmet bulb, maar Geuzenboats kan

    ook een kiel van 1,45 m leverenin combinatie met een langerroer. Voor zeilers die hogeren harder willen zeilen, legtbouwer Titus Mulder uit.De VQ24 komt in drie vari-anten: als dagzeiler, als toer-boot of als puurwedstrijdschip. De prijzenzijn te behappen: van28.500 tot 37.000 euro.De VQ24 past goed in dereeks modellen van Geu-zenboats. De werf bouwt deVan de Stadt-klassieker Valkin polyester, plus twee Tiri-on-modellen, ontwerpenvan Koos de Ridder.Geuzenboats, 0515-559284,www. geuzenboats.nl.

  • 65

    Zilte Spullen

    Een Waarachtig BoekHet reisverhaal Zoute Dromen Harde Lessenvan Ewoud Eyssen lijkt een Bildungsroman.Gedragen door de geestdrift en nieuwsgierig-heid die bij zijn jonge leeftijd past, begintschoolverlater Ewoud aan een zeilreis waarvanhij de zwaarte niet vermoedt. Getoetst aan dewerkelijkheid blijkt zijn droom een boterzachtejongensfantasie. Aanvankelijk vallen de ontbe-ringen nog mee. De moeilijkheden die de zeeopwerpt, leggen zijn temperament bloot en

    overwint hij moeiteloos. Echt getest wordt hij pas als de winterinvalt, de Middellandse Zee guur en wispelturig blijkt en zijn reis-doel, Griekenland, onbereikbaar blijkt. Regelmatig voelt de lezercompassie met de jonge zeiler als die worstelend met zijn dilemmasin een regenachtig gat verwaaid ligt. Wat een eenzaamheid. Zonknul hoort omringd te zijn door vrienden, verliefd te worden, testuderen. Maar eigenlijk is dat precies wat hem gebeurt. Wantsolozeilen zet je ziel op scherp. Hij ervaart elk contact intens, is hetene moment vertwijfeld, het andere verliefd op het leven. Zijn tochtis een studie van zichzelf en een verkenning van zijn bestemming.De lezer leert hem kennen als een moedige, eerlijke doorzetter.Zoute Dromen is niet in alle opzichten even krachtig. Langs despanningsboog tussen vertrek en thuiskomst komen vaak dezelfdethemas terug. Ewoud is zo met zichzelf bezig dat hij niet uitontmoetingen haalt wat er in zit. Maar het is allemaal degelijk enmet vaart geschreven. Zo droevig als veel buitenlandse zeilreisver-slagen zijn vertaald, zo vaardig is dit verhaal geredigeerd. Eenwaarachtig boek over een bijzondere reis. Uitgeverij Hollandia, ISBN978 90 6410 445 9 . Prijs 19,50 euro.

  • 66

    foto

    : M

    ichi

    el P

    auli

    foto

    :Ba

    rt d

    e Zw

    art

    66

  • 67

    Zilte Wereld

    Tussen krokodillenOp hun reis rond de wereld gaan Dagmar en Bart de Zwart het avontuurniet uit de weg. Ze stuurden ons deze foto van hun Luna op een eenzameankerplaats in Papua Nieuw Guinea. Nadat Dagmar een rondje om de bootzwemt met dochter Soleil ziet ze een boomstronk langs de boot drijven.Dagmar gelooft haar ogen niet als ze merkt dat de boomstam beweegt:het blijkt geen boom maar een drie meter lange krokodil. Het was delaatste zwempartij op deze ankerplek.

    67

  • 68

    Zeilen om te surfenDagmar en Bart de Zwart zijn avonturiers in hart en nieren.Acht jaar lang zijn ze samen instructeur op een surfschool in Venezualavoordat het roer omgaat en ze, samen met dochtertje Soleil, verhuizennaar Maui in de Stille Zuidzee. Daar werken ze vijf jaar in de toeristischsector tot hun visum verloopt en ze in 2005 naar Nederland terugkomen.Ze zijn klaar voor een nieuw avontuur en plannen een zeilreis om dewereld met vertrek in 2006.

    Maar als ze horen dat de beman-ning van de Pelikaan met dezelfdeplannen loopt en met twee kinde-ren aan boord al in 2005 vertrekt,versnellen ze de voorbereiding eneind 2005 varen ze met hun Trin-tella 44 Luna de haven vanIJmuiden uit.Door samen op te varen met eenboot waar ook kinderen aanboord zijn, verzekeren ze zich er-van dat dochter Soleil niet te langzonder vriendjes zal zijn.

    De wereldreis van de Luna is voor-al een zeilreis, maar de bemanninglaat zelden een kans om te surfenvoorbij gaan. De boot is volge-stouwd met wind-, wake- en kite-surfboards.

    Weinig 11-jarige meisjes zullen op zoveel verschillende plekken de bran-ding op een surfboard hebben bedwongen als bemanningslid Soleil.

    68

    http://www.adobe.com/nl/products/acrobat/readstep2.htmlmailto:[email protected]:[email protected]://www.google.com/earth/download-earth.htmlhttp://www.google.com/earth/download-earth.htmlmailto:[email protected]

  • 69

    Zoom in op een desolate ankerplek in Patagoni of een tropische baai inde Pacific en zie welke boten daar in een droomdecor liggen. Of tik denaam in van de boot die vorig jaar nog naast je in de marina lag en nuonderweg is naar de zon. Met een muisklik ga je door naar de website vande wereldzeiler om de laatste logboekbijdragen te lezen en de jaloersma-kende fotos te zien.

    Google EarthIn Zilte Wereld is slechts ruimte voor een deel van de wereldkaart. Doorop de punaise in de kaart te klikken open je alle posities in Google Earth.Staat Google Earth nog niet op je computer, dan kun je het gratisdownloaden.

    Geef je positie doorAlle zeilers die Nederland voor een jaar of langer achter zich laten kunneneen plek krijgen op de Zilte Wereldkaart. Mail daarvoor je positie [email protected]. In de pop-up bij de positie is ook plaatsvoor een of twee korte zinnen over jezelf, je boot of de plek waar je bent.Een link naar je eigen website past daar ook in. De positie en begeleidendetekst veranderen elke twee weken.

    Zilte Wereld

    69

    http://www.adobe.com/nl/products/acrobat/readstep2.htmlmailto:[email protected]:[email protected]://www.google.com/earth/download-earth.htmlhttp://www.google.com/earth/download-earth.htmlmailto:[email protected]

    doc.kml

    Vertrekkers Posities 27-03-08.kmz 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy53 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy52 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy260 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy260 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy10 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy8 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy77 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy76 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy41 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy40 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy44 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy43 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy39 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy38 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy67 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy66 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy850 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy850 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy50 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy49 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy670 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy670 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy35 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy34 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy9 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy9 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy60 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy59 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy410 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy410 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy79 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy78 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy28 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy27 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy540 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy540 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy20 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy19 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy54 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy53 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy14 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy14 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy3 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy2 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy490 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy490 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy65 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy64 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy72 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy71 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.2 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy560 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy560 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy911 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy910 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy390 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy390 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy69 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy68 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy45 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy44 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy74 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy73 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy38 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy37 1.4 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy78 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy77 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy25 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy24 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy49 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy48 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy22 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy21 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy21 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy20 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy420 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy420 1.4 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.4 files/Zilt google earth icoon def.png 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy52 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy51 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy46 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy45 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy58 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy57 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy68 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy67 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy810 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy810 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy42 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy41 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy630 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy630 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy47 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy46 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy29 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy28 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy440 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy440 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy56 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy55 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy30 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy29 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy40 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy40 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy690 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy690 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy6 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy5 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy91 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy89 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy300 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy300 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy74 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy73 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy330 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy330 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy59 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy58 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy210 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy210 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy61 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy60 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy37 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy36 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy200 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy200 1.2 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy49 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy48 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy53 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy52 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy43 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy42 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy66 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy65 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy310 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy310 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy79 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy78 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy76 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy75 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy62 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy61 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy32 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy31 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy63 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy62 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy69 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy68 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy78 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy77 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy48 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy47 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy910 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy910 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy360 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy360 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy25 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy24 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy27 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy26 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy58 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy57 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy320 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy320 1.4 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy40 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy39 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy24 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy23 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy18 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy17 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy33 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy32 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy80 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy79 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy75 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy74 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy520 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy520 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy31 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy30 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy51 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy50 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy102 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy111 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy420 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy420 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy170 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy170 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy71 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy70 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy70 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy69 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy260 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy260 1.2 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy66 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy65 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy39 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy38 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy11 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy10 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy64 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy63 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy96 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy95 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy34 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy33 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy57 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy56 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy111 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy112 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy5 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy4 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy23 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy22 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy55 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy54 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy36 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy35 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy26 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy25 normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy570 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy570 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.1 files/Zilt google earth icoon def.png ff0000ff 1.2 files/Zilt google earth icoon def.png 1.1 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff 1.3 files/Zilt google earth icoon def_01.png ff0000ff normal #sn_Zilt google earth icoon def_copy01 highlight #sh_Zilt google earth icoon def_copy000 Vertrekkers Posities 1 check 00ffffff Aju Louise en Fons de Gijzel zeilen al vanaf 1992 op hun Aju over de wereld. Af en toe onderbreken ze hun reis om als arts te werken op plaatsen waar hun hulp zeer welkom is. Laatste update april 2007. Geen website. 131.5207425898697 -12.73374759377291 0 462734.4202536925 4.61301320428003e-011 52.5747932221607 #msn_Zilt google earth icoon def_copy01 130.8133882270005,-12.48246037806675,0 Antje C. Anneke en cees Boonstra bouwden hun woodcore Koopmans 49 helemaal zelf. Midden in de winter vertrekken ze via de koude Wadden naar de warme Med.Laatste update: 25 maart 2008website 3.621136481604843 51.50301967068374 0 7128.798100571145 0 -1.660056943574924 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy21 3.622713838901603,51.50056688926524,0 Alishan Alishan, Marijke jansen en Jaap Mulder. Taswell 43.Laatste update 23 maart 2008website 100.2686606213607 5.088584682411147 0 160449.0722657646 5.886149342762502e-014 26.04310209323169 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy19 100.328211748355,5.275932321686042,0 Al-om De Al-om is de Spirit 32 waarmee Esther de Gids en Camiel van der Gulik in 2007 vertrokken voor een reis om de wereld. Laatste update: 20 maart 2008Website: website -69.07136535136662 11.82160403152196 0 163299.4585995229 0 -44.54000389042317 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy23 -68.99277011821852,12.13850685210685,0 Alondra Alondra, Rene en Edith. Philip Rhodes sloep. Laatste update: 10 juni 2007

    website 28.7181824385064 37.05500431086249 0 191459.6965803515 0 56.37331774546469 #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy100 28.96525844771543,36.7244705761151,0 Angelique Angelique, Dia en At, Amel 53.Laatste update 16 maart 2008.website 174.2886484494271 -35.69044189169411 0 176366.1598456923 0 1.769718675265386 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy24 174.1145187554143,-35.27323176330045,0 Antares Antares, Astrid, Jasper en Marijn Nieuwkoop op een Trintella 38. Laatste update 20 december 2007.website 151.1761816736995 -33.85682603898475 0 31552.20409282021 3.22698017110668e-013 1.1751080539058 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy680 151.2359867997081,-33.85463350171186,0 Aspro Met drie kinderen varen Leen en Wouter hun van de Stadt 40 naar de canarische eilanden om daar te overwinteren. Belgische zeilers, Engelstalige site.Laatste update: maart 2008website -17.36966292330327 27.969850537332 0 291615.9645977259 7.256951669525156e-015 -19.38196798792259 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy25 -17.72546550484262,28.68218764499043,0 Baros Linda en Hans van der Kooij varen op een Feeling 39. Eerst richting Carieb, daarna misschien door naar de Pacific.Laatste update: 22 maart 2008.website -61.03530593491249 13.70779049500383 0 208549.5003540581 0 -1.032635533900527 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy22 -61.03361074067234,13.9733798621947,0 Belle van Brabant Belle van Brabant. Silja en Nol van Kuik. Waquiez 40PS. Laatste update 21 september 2007.website 20.90438907398444 38.62908499439104 0 108893.4646505213 2.271167852185811e-013 7.653724458307107 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy180 20.7787759448475,38.66846058880498,0 Bolero Bolero, Carla Domburg en Ed van den Heuvel. Swan 59.Laatste update 16 maart 2007website 46.33828398850662 7.302507439777663 0 3728878.463312705 4.424215374013985e-011 1.565067309454897 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy920 43.33405465669017,11.76337611949395,0 Boanerges Eddy Dunlop vaart zijn 13, 5 meter lange catamaran grotendeels solo. Vertrokken in 2007, voor onbepaalde tijd. Laatste update 29 februari 2008.website -61.44744517927627 16.17093054027586 0 32246.31536135554 3.819018548642728e-013 -1.146683102520804 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy26 -61.38807597876073,16.22590627744594,0 Bouskoura II Bouskoura II, Marry Treep en Arjen van Leeuwen. Amel Maramu.Laatste update 1 januari 2008.website 98.53122175307649 7.858009260407927 0 298537.0387914106 4.376384019454438e-011 3.717333406629876 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy67 98.41608852564875,7.94841084047884,0 Brut Een rondje Atlantic op een Beneteau 411 met verschillende (betalende) opstappers.Laatste update: 17 maart 2008.website -63.02278283774427 18.00380675710174 0 37128.93236422104 0 -1.580436295292405 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy28 -63.09820316256111,18.04713237396528,0 Camelot Met drie kinderen zeilen Irene Hemels en Sjoerd van der Maaden op hun Halberg Rassy 45 een rondje Atlantic. Vertrek 2007.Laatste update: 26 maart 2008website -63.1478278241401 18.00184134033209 0 44158.64841270363 2.69936443144136e-013 1.979762403655988 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy29 -63.09303921198517,18.03953777765013,0 Callista Herintreders die al een prachtieg wereldreis achter de rug hebben gaan weer op pad met de Koopmans 43 Callista. Brigitte en Wouter nemen de kinderen van 10, 12 en 14 jaar mee aan boord.Laatste update: 13 maart 2008website -69.21148788159779 11.86927305648966 0 218182.1314265947 5.588567320935216e-013 -21.98612788366781 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy30 -69.08926994159015,12.192223157556,0 Cloud Two Jenny en Cees Zegwaard varen met hun Jeanneau Sun Legend Cloudtwo naar Azie.Laatste update: 21 februari 2008website 43.51000624889466 11.01481853790142 0 187219.8818229179 0 12.26275267755213 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy71 43.4680137103679,11.38092531708689,0 Cries 'n Whispers Michel en Eve vertrokken uit Belgie voor een reis om de wereld op hun Tradewind 35.Laatste update: januari 2008website -60.72187670257127 14.85856023052492 0 252014.6506250073 0 12.31820264253825 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy31 -60.94448304559768,14.47009603838224,0 Dalwhinnie Lucia Messchendorp en Frans Thiecke vertrekken in mei 2008 voor een wereldreis met een open plan. Hun boot is een stalen Danish Rose 42.laatste update: januari 2008website 4.964462164848217 52.98393060543764 0 135163.282112999 5.935531935771267e-014 3.475195200643898 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy15 5.41930183663051,53.17719199819314,0 Delicate Dawn Rosan van Essen en Mathijs Dijkema gaan in twee of drie jaar rond de wereld met een Raider 35. Laatste update 24 maart 2008website -69.42998841368481 11.84627700463793 0 541181.264469963 0 -1.751903292793257 relativeToGround #msn_Zilt google earth icoon def_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy:0_copy32 -69.09310976833216,12.23545367835287,0 De Ware Jacob De Ware Jacob. Renee en Jaap van den Broek. Koopmans 53. Laatste update 7 april 2007.website -69.21354544268144 12.57682958749805 0 48