06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

32
UITINARNHEM.COM juni 2012 GRATIS UITTIPS MALBURGEN & FLATSTIVAL THE CLOUD EN VERDER JAPANS ETEN BIJ ICHIBA WAAR KIJK JIJ VOETBAL? INTERVIEW END OF SEASON FLANEREN VOOR IEDEREEN uit in Arnhem uit in Arnhem Arnhemse modeweken

description

uitmagazine voor Arnhem en omstreken

Transcript of 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

Page 1: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uitinarnhem.com juni 2012

g r a t i s UITTIPSMalburgen & flatstivalthe cloud

en verderJapans eten biJ ichibaWaar kiJk JiJ voetbal?

InTervIeWend of seasonflaneren voor iedereen

uit in Arnhemuit in Arnhem

Arnhemse modeweken

Page 2: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

ad-uitinarnhem.indd 1 22-5-2012 10:26:48

Page 3: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 3

INhoud

colofonontwerp Hannie van den Berghredactie nicole Beaujean, eva Broekema, Marieke van Kessel, Martin Pieterse, Aure Straatman, rogier Timmermans, Judith Zwikkerdrukkerij Senefelder Missetuitgever Mwork-s

contactgegevensMwork-s, Marieke van Kesselvelperplein 19, 6811 AH ArnhemT 026 355 49 76, F 026 355 44 [email protected] Michele [email protected]

de kopij voor de juli/augustus editie graag aanleveren voor woensdag 20 juni.ga naar www.uitinarnhem.com

cover fotografie eva broekema haarstylist rosa van den berg van salonb visagie heleen florijn model femke van 77 models

05 Straatvraag Waar kijk jij voetbal?

07 Made in henk bitter

08-10 Interview arnhemse Mode Weken

11 Uitgelicht the cloud

12 Zonnige spots

13 Uit eten ichiba

14-15 Interview end of season

16-17 In Arnhem steentjesdag

18-21 Kijken in Malburgen

20 boekreview & uittip

22-23 Interview flaneren voor iedereen

24-29 uitagenda

30 film

31 exposities

1313

18-21

07

22-23

14-15

05

08-10

Page 4: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

NU BESCHIKBAAR!Arnhem App

1 okt 2011 beschikbaar

Deze app is GRATIS te downloaden

www.binnenstadarnhem.nl

4156 SBA adv 'Arnhem App' -Uit in Arnhem -210x270mm v3:cPDF 25-05-2011 15:44 Pagina 1

incl

volledige

uitagenda

Page 5: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 5

roderik (37)Ga sowieso een wedstrijd met vrienden in het PSv sta-dion kijken tijdens concert van Guus Meewis. de anderen kijken we waarschijnlijk hier in de Binnenstad. Meestal Bloopers en anders gewoon op de Korenmarkt. verwacht niet dat ze kampioen worden, maar ik hoop het wel (moet mezelf indekken voor de teleurstellingen).

harold (33)Uiteraard kijk ik hier in Arnhem het eK in de stad op de binnenpleinen of op de Korenmarkt. Kom het liefst bij Café de Schoof. Ik hoop dat we europees kampioen worden en ik denk het wel lukt. Positief blijven hè!

Jochem (26)Waarschijnlijk ga ik een en paar wedstrijden in de stad kij-ken met vrienden op de Jansplaats. Afgelopen WK hebben

we er ook gekeken en dat was erg gezellig. Ik denk niet alleen dat nederland europees kampioen gaat worden, ik

weet het zeker!

lisa (20)Ik heb nog geen idee of ik ga kijken. Kijk wel altijd neder-lands elftal. Hoop wel dat ze europees kampioen worden.

Jeroen ( 34)Ga wel in de stad voetbal kijken, maar dan in Zevenaar om

dat ik daar woon. daar is het ook gezellig op de pleinen. Ben niet overtuigd dat ze europees kamioen worden, maar

hopen doe ik het wel.

etienne (19)Het is leuk om in de kroegen te kijken. Mooie wedstrijden,

gezelligheid en bier!Heb er het volste vertrouwen in dat het ze gaat lukken.

sam (19)natuurlijk, Arnhem is een hartstikke leuke stad om voetbal te kijken. de kansen om de beker te winnen zijn hartstikke groot en dit keer gaan we het sowieso doen!

Jan (46)Op het werk hebben we een groot feest met groot scherm voor de eerste wedstrijd. Weet niet of ik de rest van de wedstrijden ga kijken, want ik houd niet echt van voetbal. natuurlijk worden ze europees Kampioen, dat vertrouwen is er wel.

strAAtvraag

Uit in Arnhem ging gewapend met voetbal en camera de binnenstad van Arnhem in om het winkelend publiek te vragen waar ze de gezelligheid van de stad opzoeken tijden het EK voetbal. Waar kijkt men en waarom? Uiteraard stellen we de vraag of Nederland

Europees kampioen wordt?

Waar kijk jijNU BESCHIKBAAR!Arnhem App

1 okt 2011 beschikbaar

Deze app is GRATIS te downloaden

www.binnenstadarnhem.nl

4156 SBA adv 'Arnhem App' -Uit in Arnhem -210x270mm v3:cPDF 25-05-2011 15:44 Pagina 1

Page 6: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

morgen ben ik 12 dagen gestopt met roken

iedereen verdient een morgen

Roken is een belangrijke oorzaak van kanker. Als niemand meer zou roken, zou er 30% minder sterfte door kanker zijn. KWF Kankerbestrijding doet er alles aan om kanker verder terug te dringen en onder controle te krijgen. Daarom helpen we rokers succesvol te stoppen met roken en geven we advies over hoe u gezonder kunt leven om de kans op kanker te verkleinen. Samen met uw hulp komen we steeds een stapje dichterbij.

Kijk vandaag nog op kwfkankerbestrijding.nl om te zien wat ú kunt doen.

Page 7: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 7

De vraag van George Wiegel: Hoe houdt het Filmtheater stand in een wereld van YouTube en Movies on demand?Het aanbod is zo groot dat het onoverzichtelijk is geworden. Het Filmtheater maakt een selectie van kwaliteitsfilms en toont deze in een zeer prettige omgeving. Waar kan je met zoveel vrien-den en gelijkgezinden tegelijkertijd en comforta-bel naar een film kijken? dan kan alleen in het theater. door kwaliteit te borgen, het publiek aan ons te binden en de totale beleving te opti-maliseren blijft een bezoek aan het Filmtheater een uniek avondje uit.

Van Willemeen naar Korenbeurs naar...In 1973 startte het Filmtheater in het huidige Wille-meen. In 1979 verhuisde Focus naar de Korenbeurs en een mogelijke verhuizing naar het Kunsten-cluster, het culturele hart in het rijnbooggebied is opkomst. de beoogde samenwerking met de Schouwburg en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem biedt een oneindig perspectief.

Waarom een Kunstencluster?Wat het Guggenheim museum voor Bilbao betekent, kan op kleinere schaal het Kunsten-cluster voor Arnhem betekenen. Het cluster maakt multidisciplinaire projecten mogelijk en bereikt een groot en divers publiek. Het wordt een vooruitstrevend dynamische en inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud en draagt bij aan een aantrekkelijke en bruisende omgeving in het rijnbooggebied.

Relatie met de stadHet Filmtheater toont film niet alleen als auto-nome kunstvorm maar zoekt graag de relatie met maatschappij en actualiteit. Culturele happenings zoals de Nacht van de Architectuur, de Mode Biënnale en literatuurfestival De geest moet waaien! vertalen wij in film.

Next generationdoor op jonge leeftijd kennis te maken met de kracht en pracht van film op het witte doek

wordt de liefde voor de cinema aangewakkerd en geborgd. Om dat te bewerkstelligen werken we intensief samen met scholen en initiëren we projecten voor jongeren en zelfs filmochtenden voor peuters.

De zomerfilm van 2012de film draait al even maar Intouchables blijft waarschijnlijk tot in de zomer draaien en wordt wellicht de film van het jaar. Ik verwacht veel van de verfilming van On the road naar het beroemde boek van Jack Kerouac, die binnen-kort in première gaat en ik kijk uit naar 7 days in Havana.

Uw vraag aan een persoon naar keuzeAan Henk dassen, directeur Huis van Puck, wil ik vragen naar het positieve effect van de verhui-zing en wat we de komende jaren allemaal kun-nen verwachten op hun fraaie nieuwe locatie?

M a d E IN

Henk Bittertekst rogier timmermans fotografie Judith Zwikker

na de technische hbo Werkte henk enkele Jaren als landMeetkundig ingenieur. in 1984 stapte hiJ als vriJWilliger biJ filMhuis arnheM binnen, vervolgde het ingeslagen pad als artistiek leider en beWandelt het nog altiJd als directeur. ZiJn kennis en visie resulteren in een veelZiJdige en biJZondere prograMMering. houd Je van het filMtheater, dan ben Je gek op henk.

Page 8: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 20128

tekst aure straatmanINT E r v I E W

foto

Ivar

Glo

udem

ans

Page 9: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 9

Wat is er te doen? Robert Wittenberg: ‘We gaan een feestje bouwen tijdens Kerkstraat Fashion & design 2012. de manifestatie Kerkstraat Fashion & design presen-teert het speciale mode-dnA van de Kerkstraat aan het publiek. ArteZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem speelt daarbij een belangrijke rol vanwege de sterke binding tussen de deelnemende mode-ondernemers met dit internationaal gewaardeerde opleidingsinstituut. elke winkel heeft een eigen in-store event met bijvoorbeeld muziek of film.’ Op de openingsavond hebben de deelnemende bedrijven tot elf uur een extra late koopavond en presenteren ze elk hun eigen event.’Annet Veerbeek: ‘de MOdeTUIn is een markt met mode, design, kunst, bijzondere kinderkleding en sieraden. dit jaar is er ook een stylist die laat zien hoe een modeshoot in zijn werk gaat, er zijn in de pop-up-shops collecties te zien die nog niet in de winkel liggen en er is een terras met biologische catering. Muziek komt van Flip’d: daarin draaien we de rollen om en staan ontwerpers achter de draai-tafels. nieuw dit jaar zijn de twee Modetuinroutes, waarvan één op fietsen die door studenten van rijn IJssel zijn gepimpt.’Els van der Plas: ‘Basic Instincts is een tentoonstel-ling die laat zien wat de umwelt van en invloeden op de nederlandse mode is. er zijn vijf landschap-pen gemaakt die een beeld geven van de neder-landse mode, architectuur, design en cultuur, maar ook van wat deze voor elkaar betekenen en hoe de nederlandse vormentaal is. In een van die land-schappen ‘Undesigned’ zit bijvoorbeeld Monique van Heist, de modeontwerper die weigert mee te doen aan snelle trends en collectievorming. de tentoonstelling is bijna een soort filmervaring vorm-gegeven door de deense modeontwerper Henrik vibskov, waarbij je echt in een landschap stapt.’

Charlotte Bik: ‘ArteZ maakt deel uit van meerdere evenementen, bijvoorbeeld de Collectie Arnhem Fashion bij de opening van Kerkstraat Fashion & design op 1 juni. die show gaat door de hele straat om aan het eind een tableau vivant te vormen. de eindexamenshows van ArteZ zijn op 7 en 8 juni in Kleefse Waard, vijf shows in twee dagen. We starten met de presentatie van de Masters Fashion, gevolgd door de tweede en derdejaars en het eindigt met de film nO SHOW, waarin het eindexamenwerk van de Masters te zien is. We hebben het nog niet eerder zo gedaan: de masterstudenten naast de bachelor-studenten, dat wordt heel interessant om die naast elkaar te zien.’Daniëlle Wanders: ‘Tijdens de nacht van de Mode presenteren winkeliers in het modekwartier Klaren-dal hun werk, met kleine modeshows in de winkels, muziek, hapjes en drankjes en allerlei activiteiten buiten. er is een catwalk met modestudenten van het rOC en bezoekers van de nacht van de Mode kunnen zich onder begeleiding van een stylist laten fotograferen (vooraf opgeven via [email protected]) door fotograaf Louise te Poele.

In juni en juli is Arnhem een ware hotspot op het gebied van mode en vormgeving. Verschillende activiteiten zijn dit jaar samengevat onder de noemer Arnhemse Modeweken. De organisatoren leggen uit welke evenementen je niet mag missen en waarom.

Page 10: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 201210

Voor wie? Kerkstraat Fashion & Design 2012: ‘voor iedereen, ook voor heren, die geïnteresseerd is in mode en design, het is laagdrempelig, gratis toe-gankelijk en maakt hét dnA van de Kerkstraat zichtbaar voor iedereen.’ MODETUIN: ‘voor mode-, kunst- en cultuurlief-hebbers. Het is een containerdorp met industri-ele uitstraling en er is design te krijgen voor een leuke prijs, al is het zeker geen uitverkoop.’ Basic Instincts: ‘Het is heel toegankelijk voor een breed publiek, maar ook interessant voor vakpubliek. de tentoonstelling heeft verschil-lende ervaringsniveaus, dat maakt het ook zo interessant, en er is veel te beleven.’ Eindexamenshows ArtEZ: ‘voor iedereen die geïnteresseerd is in creatief talent. Het is heel bijzonder, omdat je bij de eindexamenshows al-les heel compact bij elkaar ziet. Het is superleuk om te zien wat er gebeurt in de geesten van al die nieuwe talenten, die nog geen commerciële dwang hebben.’Nacht van de Mode: ‘voor modemensen zelf, maar het is voor veel mensen erg leuk. Hand-gemaakte tassen, schoenen, sieraden, fiets- en kledingontwerpers, er zijn maar weinig plekken in de wereld waar in één straat 50 ontwerpers en 22 winkels te vinden zijn. dat maakt het uniek en interessant voor iedereen.’

Wat mogen we niet missen? Robert Wittenberg: ‘de opening op vrijdag 1 juni, ik roep iedereen op om vijf uur in Kerk-straat te zijn! Ook het speciale modeterras, dudok bij Trixenrees, en het modediner met Alexander van Slobbe op zaterdag 2 juni bij Jones Arnhem.’Annet Veerbeek: ‘de opening wordt echt superleuk, een soort vrijdagmiddagborrel. de Kerkstraat opent om vijf uur, MOdeTUIn om zes uur en Basic Instincts om zeven uur (op uitnodiging).’Els van der Plas: ‘Het landschap van Iris van Her-pen, door Henrik vibskov vormgegeven, is heel erg mooi en haar werk ook. ‘

arnhemse Modeweken

kerkstraat Fashion & Design 20121 t/m 10 juni kerkstraat, dé fashion-straat van arnhem

moDetuin1 t/m 3 juni Markteen markt waar mode, interieur en kunstelkaar ontmoeten

een vijftal modeontwer-pers die beeldbepalend zijn voor de nederlandse mode van nu

modeshows arteZ1 juni studenten van rijn iJssel in loods 008, 7 en 8 juni arteZ fashion design stu-denten in kleefse Waard

nacht van de mode 16 juniklarendal, Modekwartier

Arnhemse Modeweken

Foto: Louise te Poule

Beeld: Klavers van Engelen. Foto: Marc de G

root

Foto: Ivar Gloudem

ans

12042MIA_A5flyerModew.ligg.indd 1 27-04-12 15:40

Charlotte Bik: Je moet alles gaan zien! de win-keliers in de Kerkstraat, jong talent in de MOde-TUIn, de fashionfietsroute, Basic Instincts… Je moet je gewoon de hele dag laten onderdompe-len in fashion en design.’Daniëlle Wanders: ‘volgens mij wordt alles leuk, maar bijzonder zijn de rondleidingen in Hotel Modez, het nieuwe modehotel van Arnhem, tijdens nacht van de Mode. Het hotel wordt pas in september geopend, maar kan nu al onder begeleiding bezichtigd worden.’

Welke andere evenementen wil jij niet missen?Robert Wittenberg: ‘Ik ga overal kijken, maar ben heel nieuwsgierig naar Basic Instincts, met dingen als een spiegelpaleis en een opblaasbare muur.’ Annet Veerbeek: ‘Ik ben heel benieuwd naar Collectie Arnhem Fashion, in de Kerkstraat. Ik weet niet of ik de opening van Premsela/Basic Instincts red, maar daar ga ik zeker wel kijken.’ els van der Plas: ‘Ik ga bij alles kijken, maar ben heel benieuwd naar de eindexamenshows van ArteZ. dat geeft zo’n goed beeld van wat er nu gebeurt op het gebied van mode.’ Charlotte Bik: ‘de reuring is bij alle evenemen-ten erg leuk, van alle mensen die een jaar of vier, vijf bij ArteZ zijn geweest, en hier nu weer rondlopen.’ Daniëlle Wanders: ‘Kerkstraat Fashion & design is een heel belangrijk evenement, met de presen-tatie van Collectie Arnhem Fashion, en zeker ook Basic Instincts.’

INT E r v I E W

Page 11: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 11

UItgElIchT

de rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisciplinaire fysieke voorstelling gespeeld op het voormalig kazerne-terrein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de dJ’s en vJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien. In de voorstelling wordt ook de wereldpremière van de succesvolle jonge componist Leonard evers gespeeld. Gif.t ontwikkelt voor deze muzikale reis een geheel nieuwe danschoreografie. Hier stellen we een deel van de makers van The Cloud voor en vragen waarom ze dit doen.

the cloud 8, 14 en 16 juni 20.00 uur buitenplaats koningsweg arnhem www.the-cloud.nu

Marjolein van dingstee (33) violistede combinatie van verschillende disciplines, het wordt een gezamenlijk kunstwerk. de muziek die wij spelen is ook erg divers, voor deze voorstel-ling zijn speciale arrangementen gemaakt. Het gaat van super klassiek naar techno.

lorenzo borella (35)initiatiefnemer the cloud & choreograafde hele ervaring lijkt me waanzinning: kabaal, dan weer rus-tige muziek, videobeeld, theater, het lopen met zijn allen van gebouw A naar gebouw B en het uitbeelden van de omschake-ling van de happy jaren ‘20 naar de zware jaren daarna.

Mohamed abdullahi (27) stagiair productie vanuit 8bahnIn The Cloud bepaalt het decor de dans, wat een enorme uitdaging is voor mij en de dansers. Ik heb nog niet eerder met zo’n groot decor en zoveel mensen gewerkt.

hans blok (48) contrabassist het gelders orkestHet publiek wordt actief bij The Cloud be-trokken. Je kijkt en luistert niet alleen maar bent onderdeel van het geheel, dat is voor mij nieuw en lijkt mij erg bijzonder.

Jorge albert (42) acteur en danserWe dansen niet alleen op de vloer maar in het decor van o.a. steigers, dat vereist fysiek meer van ons dansers, maar dat vind ik mooi en het maakt het ook spectaculair.

Merijn de haas (39) pr- en communicatiemedewerker de locatie van de voorstelling maakt voor mij The Cloud heel spannend. Het publiek wordt als het ware meegenomen op reis door oude kazerne-gebouwen, een reis door de tijd die eindigt in een spetterend dansfeest.

armin pillen (25) dJ & productie vanuit 8bahnna de voorstelling is er nog een vette afterparty waar we de oude house op-pakken, de housemuziek waarmee het allemaal begonnen is in 1986/87.

sander op den dries (28) ontwerpers beeld en visuals (studio Wonder)We werken voor The Cloud samen met mensen met wie we normaal niet zo snel zouden werken: dansers, een orkest, dJ’s. Met de visuals proberen we een extra spannende sfeer te creeren.

pascal rietman (27) initiatiefnemer the cloud & dJHet was mijn langdurige wens om klassieke muziek te la-ten samenvloeien met electronische muziek. Twee uitersten worden samen gebracht: 8Bahn en Het Gelders Orkest. en dat aangevuld met moderne dans, het wordt echt vet!

eva broekema (34) fotograaf beeld the cloud & productieWat ik het leukste vindt aan The Cloud is dat totaal verschillende groepen mensen samen komen: hippe dJ’s, alternatieve dansers, klassieke musici. Samen maken ze een prachtige voorstelling en dan vallen die verschillen helemaal weg, omdat je allemaal hetzelfde beleeft.

alexander de blaeij (40) dirigent & initiatiefnemer the cloudBijzonder aan The Cloud vind ik het samensmel-ten van de verschillende kunstdisciplines. Als musicus is bovendien het erg leuk om op deze manier een kijkje over de schutting te nemen.

fotografie rené knoop

Page 12: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

Restaurant Dining56 aan de Rijnkade is een culinaire belevenis voor de lunch, kleine tussendoortjes, diner of borrel. Zakelijk en privé. De gerechten uit de klassieke keuken hebben een moderne touche, eerlijk en puur. Er wordt gewerkt met dagverse ingrediënten en 100 procent biologisch vlees.

Op ons lounge terras is er een kleine kaart met heerlijke broodjes & snacks. Ook koken onder professionele begeleiding in een dito keuken is mogelijk tijdens de workshops in de kookstudio van Dining56!

Voor meer informatie kijk op: www.kookstudio56.nl

Italian dishes met een verrassende twist en een special bite, daar staat Bar Florian om bekend! Frisse salades, zalige soepen en sandwiches voor een verkwikkende lunch.

Overdag serveert Florian de espresso met verrukkelijke zoetigheden en in de vooravond sjanst de borrel met homemade fingerfood.

De avondlijke bezoeker wordt begroet met de dag’hap en is van harte welkom voor een uitgebreider diner. Het zonovergoten terras en de eerste etage lenen zich uitermate voor besloten diners, verjaardagen, bedrijfsfeesten en presentaties.

Dining56Rijnkade 56, Arnhem - 026 442 82 82

www.dining56.nl

Bar FlorianJansplein 59, Arnhem - 026 445 13 17

www.bar-florian.nl

Welkom op één van de zonnigste terrassen van Arnhem. Grand Café Mahler is gevestigd in het monumentale Musis Sacrum, het concertgebouw van de stad.

Op het terras op het zuidwesten is het héérlijk vertoeven van vroeg in de middag tot laat in de avond.

Grand Café Mahler is dagelijks geopend van 11.00 tot 23.00 uur en serveert smakelijke zomerspecials met lekker ijs, muffins, huisgemaakte smoothies en iced cappuccino. Naast de zomerspecials kunt u een keuze maken uit vers bereide broodjes, salades en maaltijdgerechten.

Grand Café MahlerVelperbuitensingel 25, Arnhem - 026 372 07 40

www.grandcafemahler.nl

zonnige spots

Brasserie Haarhuis is het(M)eatingpoint van Arnhem. Midden in de stad, tegenover het centraal station, ligt deze gezellige brasserie, die de Parijse brasseriegeest weerspiegelt. Alles draait hier om goede service, een gezellige sfeer en vers en puur koken.

U kunt hier terecht voor een goede cappuccino, lekkere lunch, smaakvolle dagschotel of a la carte diner (3-gangen 1 25,-). Probeer ook eens onze Ha! Tea of Ha! Bier in de lounge of Bar No.1.

Brasserie Haarhuis is geopend van maandag t/m zaterdag van 07.00 tot 22.00 uur en op zondag van 08.00 tot 21.00 uur.

Dudok is al jaren dé ontmoetingsplek van Arnhem. Midden in de stad, vlakbij stadhuis, Eusebiuskerk, markt en schouwburg is Dudok Arnhem precies wat een stadsbrasserie moet zijn: ruim van opzet, als achtergrondgeluid gezellig geroezemoes, en met een nieuwe lunch- en brasseriekaart.Bij Dudok begint de dag ’s ochtends goed met een ontbijt en een krantje aan de leestafel of in onze heerlijk rustige binnentuin. Deze stadstuin is een relatief onbekend pareltje in de Arnhemse binnenstad. Elke dag open vanaf 8.00 uur, op zondag vanaf 10.00 uur.

Brasserie HaarhuisStationsplein, (tegenover CS station), Arnhem

026 351 23 99 - www.brasseriehaarhuis.nl

Café Brasserie Dudok ArnhemKoningstraat 40, Arnhem - 026 351 18 72

www.dudok.nl

Restaurant Batavia brengt het verre oosten lekker dichtbij in het westen. Op authentieke wijze worden Indonesische gerechten bereid en vervolgens geserveerd in een exotische ambiance. Ga eens naar het Indonesisch specialiteiten Restaurant Batavia in Arnhem en beleef het exotisch culinaire avontuur...

De keuken is dagelijks van 12.00 - 22.00 uur geopend en van 12.00 - 16.00 uur is er een lunchmenu verkrijgbaar. Vrijdag, zaterdag & zondag ook een uitgebreid lopend Javaans Buffet.

Restaurant BataviaWillemsplein 31, Arnhem - 026 442 08 73

www.batavia-restaurant.nl

Page 13: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 13

a Markt 25, 6811 CH, Arnhem t 026 351 26 12 i www.ichiba.nl o ma t/m do 12.00 - 22.00 uur vrij t/m zo 12.00 - 22.30 uur

de Japanse keuken verovert steeds meer terrein. Jonge ambitieuze Oos-terse ondernemers slaan een andere weg in dan het traditionele pad dat hun ouders bewandelen. Met hip inge-richte restaurants spreken ze een groot publiek aan. Waar jaren geleden alleen de rich and famous genoot van de fijne keuken, lijkt nu iedereen te genieten van de Maki, nigiri, Oshi, Inari, Chirashi en de Sahimi.

In Arnhem zijn in korte tijd meerdere Sushi restaurants geopend en Ichiba op de Markt is één van de meest gewaar-deerde nieuwkomers. de menukaart kent een oase van lekkernijen waar je onbeperkt van mag bestellen. Per gang kiest iedere gast een gerecht en het aantal gangen bepaal je zelf.

Wij starten met een mix van Sushi en Sashimi. de Sushi ziet er goed uit, de rijst heeft een licht zuurtje en smaakt goed, de nori is mooi dun en de Tabiko Gunkan, gevuld met viskuit en de Cali-fornia Temaki zijn echte aanraders. de Sashimi van verse zalm en tonijn sma-ken fijn en zijn zalig vers. Als tweede gang wordt Usu Yaki, beefrolletjes, ramu Okan, gegrilde lamskroon geser-veerd gevolgd door Oosterse Coquilles. Als verrassing ‘meert’ een schaal, in de vorm van een boot, vol Sushi bij ons ‘aan’ gevolgd door Yakitori, gegrilde kippendij spiesjes en Yam neau, Thaise beef salade.

Alle gangen smaken even verrukkelijk, ze zijn vakkundig opgemaakt en ogen met liefde bereid. Onze gastheer is bijzonder vriendelijk, straalt rust uit en als het aan hem ligt, blijven we de hele avond zitten en genieten. Wat een verwennerij, we hebben een nieuwe ‘beste’ vriend erbij!

Ichiba is een nieuw Japans restaurant op de Markt in Arnhem waar je voor een vast bedrag

onbeperkt kan en mag genieten van verse Sushi, Sashimi en verrassende Japanse gerechtjes. Maak kennis met de verfijnde Oosterse keuken en geniet onbeperkt

en zonder tijdslimiet van een verkwikkende lunch of een avondvullend diner.

tekst rogier timmermans fotografie Judith Zwikker

ichiba

UIt E T E n

Page 14: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 201214

Het was me het seizoen wel voor modern balletgezelschap Introdans…! Veertig jaar passie voor dans samengebald in één jubileumseizoen. De kroonjuwelen hiervan worden op 22 en 23 juni blinkend opgepoetst in een spetterende finalevoorstelling, volledig live begeleid door Het

Gelders Orkest.

foto

Cat

s W

ithoo

s

seizoensfinale wordt jubileumontladingIntrodans meets HGO

Page 15: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 15

Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn: “Met end OF SeASOn sluiten we een superseizoen af. Alle medewerkers hebben dubbele inzet getoond en nu stevenen we met z’n allen af op een stevige ontlading. dit jubileumjaar was zwaar en prachtig tegelijk, voor zowel staf als dansers. nog tweemaal dansen we de benen uit ons lijf en dan gaan we een zomer lang welverdiend uitrusten en bijtanken.”

dit jaar bestaat de seizoensfinale uit vier balletten die in 2011/2012 in europa, Azië en de vS te zien waren. Introdans danst het opzwepende Le Sacre du Printemps en het poëtische Fünf Gedichte van nils Christe. Introdans ensemble voor de Jeugd presenteert het kleurrijke Polish Pieces van Hans van Manen en Sechs Tänze van Jirí Kylián.

copieus ZesgangenMenuLuteijn: “Je kunt wel stellen dat we ‘the best of’ seizoen 2011/2012 laten zien: het toetje na een copieus zes-gangenmenu. Maar het meest bijzonder is wel dat het gehele programma live wordt begeleid door Het Gelders Orkest (HGO). die samenwerking is niet nieuw, maar wel zeldzaam; dat zou altijd moeten kunnen! Als danser voel je de muziek opstijgen uit de orkestbak, de dirigent kijkt over de rand mee op het podium. Je moet superscherp zijn op de interpretaties van het orkest; die synergie werkt heel inspirerend.In overleg met HGO hebben we de mooiste muziekstukken geselecteerd, met veel variatie. de selectie omvat het hele muzikale scala: humor, vaart, van bombastisch tot subtiel – van Igor Stravinsky tot richard Wagner. Het publiek geniet dus eigenlijk van een concert en een dansvoorstelling tegelijk.”

extra speciaal Wie dat wil, kan bovendien getuige zijn van een bijzon-dere voorstelling van Introdans Interactie: de Ontmoeting XS (extra Speciaal). Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van haar educatieve missie brengt Introdans Inter-actie zes dansers in duet met bijzondere partners. Zo zijn er de urban-dancers Lionel en Joshua, de 82-jarige Frieda, rock & rolstoeldanser Jeroen (progressieve spierziekte), Hermien (autisme) en Pascal (verstandelijke beperking). In deze dansproductie zijn alle twaalf dansers in hun eigen kracht te zien.

end of season met het gelders orkest22 en 23 juni, 20.15 uur, Schouwburg Arnhem22 juni, 19.30 uur, voorprogramma (half uur)

de ontmoeting xs (extra Speciaal)20 en 21 juni, 20.30 uur, Schouwburg Arnhem

de complete voorstelling (1 uur)

www.introdans.nl | www.mssa.nl | 026 - 443 73 43

tekst nicole beaujean INT E r v I E W

seizoensfinale wordt jubileumontlading

biJZondere cheMie“Zoals ieder jaar gaan onze Ontmoetingen over relaties tussen mensen, in welke vorm dan ook,” aldus Luteijn, tevens artistiek manager bij Introdans Interactie. “voor de Ontmoeting XS heb ik gekozen voor het decor van de jaren dertig in Berlijn, een vaudeville-achtige setting. Beeldend kunstenaar Albert van der Weide heeft mijn decorwensen handen en voeten gegeven. Het resultaat is een voor-stelling die vooroordelen blijkt weg te halen, ook àchter de schermen. Want ondanks – of misschien wel dankzij – ieders beperkingen ontstaat een bijzondere chemie in de duetten: korte ontmoetingen waar het publiek als een ware voyeur getuige van mag zijn.”

“Zoals ieder jaar gaan onze Ontmoetingen over relaties tussen

mensen, in welke vorm dan ook”

Page 16: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

IN arnhEM

Steentjesdag Zondag 3 juni

welkom in

de

16 uit in arnhem juni 2012

Page 17: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

IN arnhEM

17uit in arnhem juni 2012

na een geweldige eerste editie van de steentjesdag in 2011 met onegveer 20.00 mensen op de been kan ook dit jaar de bezoeker een mooi programma verwach-ten onder het thema ‘cocreatie in de Steenstraat’. deze Steentjesdag willen de ondernemers de bezoekers weer laten zien hoeveel moois de Steenstraat te bieden heeft. niet alleen de ondernemers uit de straat zijn enthousiast en doen mee, maar ook de winkels, creatievelingen en creatieve ondernemers uit de omgeving van de Steenstraat sluiten zich aan. Zelfs het par-keren in de parkeergarage velperpoort is gratis. Tijdens steentjesdag kan je heerlijk slenteren over de markt en proeven van het diverse winkelaanbod.

voor jong en oud zijn er diverse demon-straties, proeverijen en ambachtelijke activiteiten voor de deur, op de kraam en in de winkels en op de pleinen. van theatrale obers tot stylingtips, van buitenschilde-ren tot steenstreetdance, ‘live’ geknipt of gemasseerd worden, met muzikale intermezzo’s, performances, proeverijen en bijzondere verrassingen.

Steentjesdag is een initiatief van de Ondernemers vereniging Steenstraat en is vanaf dit jaar een terugkerend evenement dat jaarlijks op iedere eerste zondag in juni gehouden wordt.

op Zondag 3 Juni organiseren de onderneMers uit de steenstraat een feesteliJk eveneMent Met Markt, deMonstraties, kunst, creativiteit en activiteit, hapJes, drankJes en MuZiek.

steentjesdag 2012

Steenstraat Arnhem zo 3 juni 11.00 - 17.00 u.

Parkeren: gratis bij de parkeergarage velperpoort. Uitrijkaarten verkrijgbaar bij de ondernemers uit de Steenstraat.

Mede mogelijk gemaakt door: gemeente Arnhem, rijn IJssel, de Knipperette en winkelstraatmanagement Advieszaken.

Page 18: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 201218

Malburgen is een krachtwijk met historie

Malburgen-West en Malburgen-Oost worden van elkaar

gescheiden door de drukke nijmeegseweg. West is een beetje

sjieker dan Oost, werd er vroeger gefluisterd. een beetje maar,

want nog steeds is Malburgen voor velen een buurt, waar een

nette Arnhemmer zich liever niet laat zien. dat vooroordeel is

onterecht, want de wijk rond de John Frostbrug wordt snel hipper.

kIjkEn IN

De Salvatorkerk is nog steeds een moderne kerk

Page 19: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 19

driekwart eeuw geleden besloot het Arnhemse gemeentebestuur dat Arnhem-noord vol was. de stad zou zich voortaan uitbreiden ten zuiden van de rijn, in de polder Malburgen, waar toen nog koeien graasden. de nieuwe wijk zou met Arnhem-noord verbonden worden met een nieuwe brug, de huidige John Frostbrug.de bekende architect M.J. Granpré Molière ont-wierp Malburgen als een soort groen tuindorp. Het zou een modelwijk worden, met een goed doordacht stratenplan en ruime, smaakvolle arbeiderswoningen. In de jaren dertig werd een begin gemaakt met de bouw. Op oude foto’s ziet dit oer-Malburgen er inderdaad uit als een vriendelijk, verkeersluw dorpje in het groen.

FrontlinieIn september 1944 kwam Arnhem in de front-linie te liggen. Het nog jonge Malburgen werd bijna compleet verwoest. eén van de weinige gespaarde gebouwen was het befaamde Hotel

tekst Martin pieterse fotografie Judith Zwikker kIjkEn IN

Brede groene zones laten

de wijk ademen

Zuid, vlak naast de oprit van de rijnbrug. Het markante pand uit 1934 staat er nog steeds, al is het geen hotel meer. na de oorlog was er grote behoefte aan nieuwe woningen. Op de puinhopen van het vooroorlog-se Malburgen ontstond een nieuwe wijk, minder idyllisch dan het oude Malburgen, maar wel met een eigentijdse opgeruimdheid.In de praktijk moest het bouwen vooral snel gaan. dat resulteerde in straten met lange rijen identieke eengezinswoninkjes, tot op de dag van vandaag typerend voor Malburgen. In de jaren vijftig, zestig en zeventig volgden rijen portiek- en galerijflats, onder andere langs de nijmeegseweg en langs de Huissensestraat. Geen spannende architectuur, achteraf gezien.

Kerken de meest opvallende gebouwen in Malburgen waren misschien wel de kerken. Zoals de Salva-torkerk aan het Salvatorplein, ontworpen door

Het voormalige Hotel Zuid (1934) is een van de oudste gebouwen van Malburgen

Page 20: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 201220

Geen land, hoe ver of onbekend ook, of er bestaat een reisgids voor. Maar

vertellen die ons altijd wat we het meest nodig hebben? reisschrijver en tele-

visiemaker Jelle Brandt Corstius geeft antwoord in een originele en geestige

gids speciaal voor moeilijke landen.

een beetje reiziger voelt met de natte vinger dat een verblijf aan de Spaanse

Costa del Sol wel anders zal zijn dan een vakantie in Albanië. en zeker in bij-

voorbeeld het Midden-Oosten of India. Brandt Corstius heeft voor zichzelf een

lijstje gemaakt met een paar voorbeelden van wat je in een moeilijk land kan

tegenkomen. Bijvoorbeeld dat je elke tien seconden getoeter hoort. Of dat je

overal exotische geuren ruikt en/of sigarettenrook, riool, dettol. Zwart water

om je handen te wassen staat ook op het lijstje. Conclusie: moeilijke landen

vind je overal ter wereld. Op West-europa, de verenigde Staten en Australië

na dan. België noemt Jelle laconiek een twijfelgeval.

dolgekke situaties en praktisch advies, Brandt Corstius weet er wel weg mee

in zijn ‘Universele reisgids voor Moeilijke Landen’. Of het nu gaat om afdin-

gen of reageren als een aap je heeft beroofd. dat laatste komt trouwens wel

meer voor dan je denkt. Op Bali stal een snelle aap een glinsterende strip met

smelttabletten tegen diarree uit mijn tas… Wellicht zat niet alleen ikzelf, maar

ook de dief in de problemen. Overigens mag de gids wel een geestig boek

zijn, pijnlijke onderwerpen zoals bedelende kinderen en schrijnende armoede

worden ook besproken.

Misschien heb je na het lezen van “de Universele reisgids voor Moeilijke

Landen” geen zin meer in een moeilijk land en trek je alleen nog naar de

Azurenkust. Ook daar kan het wel eens moeilijk zijn.

Met vriendelijke groet,

namens Selexyz dekker

“de universele reisgids voor MoeiliJke landen”

van Jelle brandt corstius

BoekrevIew

UIttIps

www.selexyz.nl

crossover/55/2 internationally Mixedeuropees dansuitwisselingsproject (duitsland/nederland/Spanje)

Crossover /55/2 Internationally Mixed is een uniek eenmalig uitwisselingsproject van drie dansacademies, uit valencia, Keulen en Arnhem. 55 dansstudenten van ArteZ dansacademie (nL), University for Music and dance Cologne (de) en Instituto Superior de ensenanzas Artisticas (eSP) werken samen met de choreografen Georg reischl en Iván Pérez en de twee jonge componisten Christiaan richter en Benjamin Scheuer. Het nederlandse orkest de ereprijs voert de werken live uit tijdens de tour in Spanje, duits-land en nederland.

naast de creatie van twee compleet nieuwe werken (choreografieën en composities) leidt deze intensieve interdisciplinaire samenwerking tot een internationaal netwerk van dansstudenten, kunstenaars, wetenschappers, docenten en publiek.

Het project is gestart in juni 2011 met seminars en werkgroepen. een intensieve artistieke en organisatorische uitwisseling, een belangrijk streven van Crossover/55/2 Internationally Mixed . net als de vraag hoe de verschillende stijlen en methodes van choreografie en compositie geïntegreerd kunnen worden. de discussies over de relatie tussen lichaam en maatschappij, interculturele processen en ‘gender’ relaties vormen het grotere theoretische kader van dit project.

27 Juni 8.15 stadsschouWburg arnheM reserveren WWW.Mssa.nl of bel: 026-4437343

Meer inforMatie op: WWW.internationally-Mixed.eu

Page 21: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 21

kIjkEn IN

De nieuwe architectuur is verre

van saai

het Arnhemse architectenduo rotshuizen en dekker. Het is nog steeds een moderne kerk, met grote vensters die veel licht doorlaten. dit kerk-gebouw uit de jaren vijftig vormt een aardige architectonische eenheid met het nabijgelegen winkelcentrum de drieslag, dat uit dezelfde tijd stamt. Malburgen werd uiteindelijk een slaapwijk met simpele woningen voor arbeiders, lagere ambtenaren en kantoorpersoneel, die meestal in Arnhem-noord werkten. In het laatste kwart van de vorige eeuw lokten de lage huren vooral minder gemotiveerde bewoners naar de wijk. Malburgen begon te verpauperen.

In 2007 kreeg Malburgen het predicaat ‘krachtwijk’, dankzij de toenmalige minister ella vogelaar. er kwam geld vrij voor een flinke op-knapbeurt. Oude rijtjeshuizen in bijvoorbeeld de dovenetellaan kregen een grotere badkamer als een bult aan de buitenkant, bekleed met rode

Oude rijtjeswoningen in de Dovenetellaan, helemaal

gepimpt voor de 21ste eeuw

keramische gevelplaten. dat zag er al meteen heel 21ste-eeuws uit. Oude flatjes werden afgebroken, en vervangen door eigentijdse koop- en huurwoningen. de nieuwe architectuur is verre van saai. Brede groene zones zorgen ervoor dat de wijk kan ‘ade-men’. Binnenkort worden de laatste portiekflats gesloopt. Malburgen loopt zich warm voor een nieuwe episode in haar korte maar bewogen bestaan.

FlatsivalIn het weekend van 9 en 10 juni vindt er een uniek festival plaats in twee leegstaande sloopflats in Malburgen-West. exposities, theater-acts, muziek, kinderactiviteiten en workshops: een festival waar alles kan omdat de flats hierna worden afgebroken. Alle activiteiten worden georgani-seerd door mensen uit de wijk, de bewoners, zelf.

Wijkbewoners werd gevraagd de flat ‘op te pimpen’. Geïnteresseerden krijgen een ruimte in de flat en richten deze op hun eigen, creatieve manier in. Zo kan er op een feeste-lijke manier voor en door bewoners afscheid worden genomen van het laatste stukje verouderde bebouwing van de wijk.

Het Flatsival wordt georganiseerd door Kunstbedrijf Arnhem i.s.m. bewoners en instellingen van Malburgen.

Zaterdag 9 & zondag 10 juni12.00 – 17.00 u. gratisPaardebloemstraatMalburgen-West

Page 22: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 201222

Jeroen Glissenaar is beheerder van onder andere het monumentale Arnhemse Sonsbeekpark. Als hij vertelt over de decadente geschiedenis van het park, hang je aan zijn lippen.“villa Sonsbeek was in de negentiende eeuw een waar lustoord, een buitenplaats waar je je letter-lijk kon overgeven aan alle denkbare lusten. Je kon jagen op de veluwe, flaneren door het park, met het pontje varen over de grote vijver. Ook was het een locatie waar gunstige huwelijken werden voorbereid. vele heren van adel hebben hier frisse boerendochters ontmoet.” vrouwe Adriana van Bayen van Hendrina

Jansen liet villa Sonsbeek in 1744 bouwen door architect Anthony viervant. In 1821 verkocht ze de villa op de Hartjesberg aan baron H.J.C.J. van Heeckeren. Hij en zijn erfgenamen runden landgoed Sonsbeek tot aan de eeuwwisseling.

naakte daMes te paardGlissenaar: “vooral de derde generatie van Heeckeren waren echte feestbeesten. Ze orga-niseerden losbandige partijen, waarbij naakte dames te paard rondreden op de ronde Weide. Heel Arnhem sprak er schande van, maar lag wel stiekem in de bosjes te gluren om maar niets van dit schouwspel te missen. de familie van Heeckeren hield van protserigheid en decaden-tie, maar hun levensstijl bleef niet ongestraft. In 1900 werd villa Sonsbeek wegens wangedrag onteigend en kwam in bezit van de gemeente Arnhem.”

koeienPark Sonsbeek, met zijn boerderij, watermolen, vijvers en watervallen in engelse landschapsstijl, biedt een schilderachtig en magnifiek uitzicht over de stad Arnhem. en waar elders kun je koeien midden in de stad zien grazen? “nog steeds is het credo in Sonsbeekpark ‘zien en gezien worden’”, aldus Jeroen Glissenaar.

“Waar de Arnhemmers zich in vroeger tijden slechts mochten verlustigen aan de liederlijke rijkdom, worden nu bruiloften en feesten ge-organiseerd. Op een steenworp afstand ligt de Arnhemse jeugd topless te zonnen in het gras. Zo snobistisch als het in vroeger tijden was, zo volks gaat het hier tegenwoordig soms aan toe. Compleet met scooters en barbecues.”

flaneerWorkshopPark en villa lenen zich uitstekend voor de flaneerlessen van Judith de ryck en Kim van Savooyen. voormalig danseres Kim: “een goede houding doet ontzettend veel voor je zelfvertrou-wen en je uitstraling. Je gaat je spelenderwijs zekerder en zelfbewuster voelen. daarvoor hoef je echt geen catwalkmodel te worden. Met een paar tips zul je je al gauw lekker voelen en vrijer bewegen.”Judith de ryck heeft heeft een modellenbureau en geeft trainingen aan modellen en presen-tatieworkshops: “door de ambiance van dit landgoed ga je vanzelf rechter op lopen. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt en doe mee! Wat in landen als Italië heel gewoon is, kunnen wij nuchtere Hollanders ook aanleren. en durf je misschien zelfs mee te doen aan de flaneerwedstrijd.”

in het Jaar van de historische buitenplaatsen doet de veluWeZooM volop Mee. veel Mensen genieten al van de Mooie groene oMgeving op de historische buitenplaatsen en landgoederen van dit ‘gelders arcadië´. deZe ZoMer vinden op viJf historische gelderse buitenplaatsen flaneeractiviteiten plaats. en: flaneren kun Je leren!

tekst nicole beaujean fotografie eva broekema

Flaneren is met de geschiedenis van

villa Sonsbeek verweven. Het geslacht

van Heeckeren hield er wel frivolere

tradities op na… nog steeds paraderen

jonge gezinnen hier naar hartenlust in

hun zondagse kleren. Flaneer mee op

deze prachtige buitenplaats!

Villa Sonsbeek

flaneren voor iedereenZien en gezien worden op de historische buitenplaatsen van de Veluwezoom

INT E r v I E W

Page 23: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juni 2012 23

Anne van Schaik is al twintig jaar gastvrouw en gids bij Kasteel rosendael. Hartstochtelijk en met zichtbare trots vertelt ze: “de laatste Heer van rozendaal, Willem Frederik Torck, Baron van Pallandt, overleed op 15 september 1977. Hij was geboren tegenover het kasteel in villa roze-neath, de plek waar nu het gemeentehuis staat. Met zijn dood eindigde een tijdperk, waarin steeds een Heer van rozendaal met zijn familie op het kasteel woonde. de baron was een begrip in rozendaal. Hij was zeer betrokken bij het wel en wee van de gemeenschap.”

frivoolAlle huidige vertrekken ademen de rijke familie-geschiedenis. Hier werden grote feesten georga-niseerd en kreeg het begrip flaneren een eigen betekenis. Anne van Schaik: “Tijdens partijen

zochten dames en heren vertier in de kasteeltui-nen, met name rond de Bedriegertjes. de heren gingen in een halve cirkel er omheen staan, waarop de dames kirrend hun enkels toonden. voor die tijd een frivool tijdverdrijf!”Het was het tijdperk van koetsen en prinsen op het witte paard, van jagers en lakeien. Het vergt weinig fantasie om je voor te stellen hoe chique families in het historische landschapspark bij de Bedriegertjes, de schelpengalerij en in de theekoepel thee dronken en rondflaneerden.

flaneerlessennog steeds geeft Kasteel rosendael een prach-tig beeld van hoe vroeger op een kasteel werd geleefd. de bijzondere collectie meubels, zilver en porselein doen de 18e- en 19e-eeuwse gran-deur van het interieur herleven. de idyllische rozentuin leent zich uitstekend voor de (kinder)flaneerlessen van Judith de ryck en Kim van Savooyen. voormalig danseres Kim: “een goede houding doet ontzettend veel voor je zelfver-trouwen en je uitstraling. Kinderen voelen zich spelenderwijs zekerder en zelfbewuster. daarvoor hoeven ze echt geen catwalkmodel te worden. Met een paar tips zullen ze zich al gauw lekker voelen en vrijer bewegen.”Judith de ryck heeft heeft een modellenbureau en geeft trainingen aan modellen en presenta-tieworkshops: “door de ambiance van dit land-goed ga je vanzelf rechter op lopen. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt en doe mee! Wat in landen als Italië heel gewoon is, kunnen wij nuchtere Hollanders ook aanleren.”

Kasteel Rosendael

Wie de oprijlaan nadert, gaat vanzelf

statiger lopen. de ambiance en entou-

rage van Kasteel rosendael hebben

onmiskenbaar invloed op je stemming.

en dat is precies wat flaneerdocenten

Judith de ryck en Kim van Savooyen

willen demonstreren. Flaneer mee op

dit prachtige landgoed!

31 mei t/m 9 september Arnhem, renkum, rheden, rozendaal en Wageningen

Flaneerlessen voor kinderen (6-12 jr.) in de rozentuinZondag 17 juni, 14.00 uurKasteel rosendael – rozendaalGratis deelnamereserveren via www.flaneren.nl

FlaneerrondleidingenZondag 1 juli en zondag 29 juli, 11.00, 13.00 & 15.00 uurKasteel rosendael – rozendaalAl flanerend door de prachtige kasteeltuin van Kasteel rosendael krijg je, behalve informatie over de tuin en de geschiedenis van het landgoed, handige tips & trucks over de kunst van het flaneren.

Flaneerlessen en -wedstrijd voor volwassenenZondag 24 juni, 14.00 uurBezoekerscentrum Sonsbeek – ArnhemGratis deelnamereserveren via www.flaneren.nl

Flaneerlounge ArnhemZondag 8 juli, 15.00 uurvilla Sonsbeek – ArnhemOp de glooiende heuvel van Park Sonsbeek showen en verkopen Arnhemse mode-ondernemers hun spannendste kleding en accessoires bij villa Sonsbeek. de mode wordt gecombineerd met dito gerechten.

voor informatie en reserveren zie www.flaneren.nl

Page 24: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht

uit in arnhem juini 201224

Kijk voor een volledig overzicht op www.artez.nl/finals Willemeen Candystore € 5,- Dance party for the queer minded

ModetuinMarkt, centrum 16.00 – 22.00 u. Modetuin strijkt weer neer in Arnhem. De eerste zaadjes zijn al geplant en zullen tot volle bloei komen, in het drukste weekend van deze modestad. In deze speelse, creatieve tuin waar weer een mix van mode, design en kunst verkocht zal worden, is geen ruimte voor keurig aangelegde perkjes en paadjes. Voor deze editie worden robuuste containers ingezet, die door de ontwerpers en kunstenaars worden ingericht tot pop-up shops voor hun nieuwe en oude collecties, samples en kunstwerken.

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Met een zomers modefeest wordt de Kerkstraat in de binnenstad van Arnhem op zijn kop gezet. De manifestatie Kerkstraat

vr 1 juni

Theater a/d Rijn De geest moet waaien 14.00 u. € 15,- / € 10,- (student, CJP) / Passe-partout Papier vs. Podium – expertmeeting met Tom Lanoye, Jan van Mersbergen e.a.

Gele RijderspleinSmaakvol Arnhem 16.00 u. Opnieuw presenteren enthousiaste horeca-ondernemers uit Arnhem en omgeving zich vier dagen lang tijdens dit zomerse, smaakvolle evenement voor fijnproevers die graag genieten op hoog niveau. Naar verwachting zullen zo’n 20 kwalitatief hoogstaande horecabedrijven een plaats re-serveren op het Gele Rijdersplein. een plek in de centrale, open keuken en een overkapping met terras. Dit culinair festijn op hoog niveau waar lekkerbekken elkaar ontmoeten.

ArtEZ Academie voor TheaterArtEZ Finals gratis Tussen 1 en 14 juni presenteren de eindexa-menkandidaten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten zich met hun eindexamenwerk.

Fashion & Design toont jou het speciale mode-DNA van de Kerkstraat. De Collectie Arnhem Fashion wordt op straat in de open-lucht getoond en mode-ondernemers Jones Arnhem, TrixenRees, Arnhem Coming Soon, Sjaak Hullekes, The People of the Labyrinths in de Kerkstraat plus café-brasserie Dudok presenteren uiteenlopende mode- en design-evenementen. Van smaakvol modediner tot prikkelende lezingen, exposities en filmprojecties.

WillemeenSinger / songwriter 19.00 u. gratis singer / songwriter

WaalsekerkVolver 20.00 u. € 10,- Een argentijns koorproject

Schouwburg ArnhemOperabegeleiding20.15 u. Operabegeleiding Nationale Reisopera met Lucia di Lammermoor

Schouwburg ArnhemNationale Reisopera & Het Gelders Orkest - Lucia di Lammermoor 20.15 u. € 47,- € 43,-, CJP € 5,- kortingComponist Donizetti (1797-1848) namen de romantische griezelroman ‘The bride of Lammermoor’ van Sir Walter Scott als uitgangpunt voor een opera over ontembare hartstocht.

Huis van Puck Theatergroep Cactus 20.30 u. gratis Theatergroep Cactus heeft 10 repetities gewerkt aan een korte presentatie over “con-tact”. Voor de spelersgroep zal het de eerste keer zijn dat ze bij Theatergroep Cactus op de planken staan. De jongeren zijn in maart geselecteerd voor dit korte project en hebben met veel enthousiasme gewerkt aan de presentatie vol theater, dans en muziek.

PosttheaterGuido Weijers ‘Night of Fame’! 20.30 u. € 35,-zie kader

Theater a/d Rijn De geest moet waaien 20.30 u. € 10,- / € 7,50 (student, CJP, biebpas) / passe-partout Tommy Wieringa en A.L. Snijders – schri-jversgesprek o.l.v. Isolde Hallensleben Luxor Live Corduroy + Fruit of the Original Sin 21.30 u. € 5,- Bovenzaal Aspen Valley Prout to be Foud 22.00 u. gratis We trakteren je op bijna vergeten eendagsv-liegen, oorverdovende happy hardcore platen en zwoele R&B klassiekers.

Oranje KoffiehuisLive Optreden22.00 u. gratisVrijwel iedere vrijdag een live optreden in het Oranje Koffiehuis.

Luxor Live Jamrock

23.00 € 20,- € 15,- voorverkoop Grote zaal

ManhattanRemix 00.00 u. € 5,- Remix is het 21+ feest in Manhattan. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Bruze D’Angelo en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feest.

za 2 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Gele RijderspleinSmaakvol Arnhem 12.00 u. Zie 1 juni

Markt, centrum Modetuin12.00 – 18.00 u. Modetuin strijkt weer neer in Arnhem. De eerste zaadjes zijn al geplant en zullen tot volle bloei komen, in het drukste weekend van deze modestad. In deze speelse, creatieve tuin waar weer een mix van mode, design en kunst verkocht zal worden, is geen ruimte voor keurig aangelegde perkjes en paadjes. Voor deze editie worden robuuste containers ingezet, die door de ontwerpers en kunstenaars worden ingericht tot pop-up shops voor hun nieuwe en oude collecties, samples en kunstwerken.

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

Groene rivier, Arnhem (naast de Stadsblokken)Free Your Mind Festival 12.00 u. € 45,- De euforie slaat weer toe. Het lentegevoel wordt weer uitbundig gevierd en staan, verdeeld over 8 stages en tenten, de natio-nale en internationale dj’s en artiesten weer staan te trappelen voor die ene onvergetelijke dag in Arnhem. Kerkplein De geest moet waaien 14.00 u. gratis Dichter op de Markt – voordrachten en enter-tainment rond de marktkraam zaterdagmarkt, t.o. Dudok 15.45 u. Johnny van Doornparade – optocht met voordrachten en muziek

Huis Oostpool De geest moet waaien 20.30 uur € 15,- / € 12,50 (CJP, student) / passe-partout Johnny van Doornmemorial – met Nico Dijkshoorn, Maxim Hartman, Wilfried de Jong e.a.

Huis van Puck GUERNICA Theater Zonder Grens 20.30 u. € 8,- Een prachtig, ironisch verhaal over de zinloosheid van de oorlog en de meedogen-loze afrekening met de bruutheid en het absurde ervan. Een stuk met enerzijds een komische en anderzijds een dramatische

werking. `Guernica´ draagt een universele en altijd actuele boodschap uit.

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Lekker swingen op de klanken van Arnhemse DJ’s. Vrijwel elke zaterdag, gratis entree.

Willemeen Subcity 22.00 u. € 6,- Dubstep

Max Brothers Secret 23.00 u. € 15,- Presale € 20,- door Two World Famous DJ’s, One Secret Gig Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart We maken het je nu wel heel gemakkelijk om te kiezen wat je op zaterdagavond gaat doen. Aspen Valley presenteert Feesten met Stijl, een bijna onvermijdelijke feestavond waar je stijl van achterover slaat!

zo 3 juni

Kasteel DoorwerthMiddellange cultuurhistorische wandel-ing, Duno – Doorwerthse bossen11.00 u. € 10,- 4 t/m 12 jaar € 5,- incl. entree kasteel. Donateurs € 2,-Een wandeling van 10 km over de Duno en door de Doorwerthse bossen. De tocht gaat over de stuwwal en door dichte bossen met als hoogtepunt een fraai vergezicht. Het hoogteverschil is ongeveer 40 meter. Voor en tijdens de wandeling vertelt de gids van alles over de cultuurhistorie van het gebied maar ook de natuur komt aan bod.

Gele RijderspleinSmaakvol Arnhem 12.00 u. Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor TheaterArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

Steentjesdag Steenstraat, Arnhem 11.00 tot 17.00 u. De ondernemersvereniging Steenstraat organiseert op 3 juni a.s. haar tweede editie van de steentjesdag. Dit jaar zal ‘cocreatie het thema zijn voor deze dag. Op deze dag zullen er diverse marktkramen en activiteiten te zien zijn voor jong en oud.

MarktModetuin12.00 u. tot 18.00 u. Modetuin strijkt weer neer in Arnhem. De eerste zaadjes zijn al geplant en zullen tot volle bloei komen, in het drukste weekend van deze modestad. In deze speelse, creatieve tuin waar weer een mix van mode, design en kunst verkocht zal worden, is geen ruimte voor keurig aangelegde perkjes en paadjes. Voor deze editie worden robuuste containers ingezet, die door de ontwerpers en kunstenaars worden ingericht tot pop-up

1 juniPosttheaterGuido Weijers ‘Night of Fame’!Cabaretier Guido Weijers gaat iets raars doen! Er zal hard gelachen worden om geld in te zamelen voor het goede doel!Niet alleen Guido met z’n bekende grappen, maar ook z’n vrienden komen langs. Guido beklimt op 7 juni 2012, zes keer de Alpe d’Huez om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijd-ing. Daarom gaat 100% van de kaartverkoop van deze avond naar Stichting Alpe d’HuZes.

Page 25: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

www.arnhemsuitburo.nl UIt ag e n da

uit in arnhem juni 2012 25

van de recente biografie over generaal Spoor (2011) - spreektover de rol en betekenis van generaal Spoor.

Theater a/d Rijn De geest moet waaien 15.00 u. gratis MAEBs Magazinematinee – met Martijn Brugman

Kasteel en Park Rosendael Eten en drinken door de eeuwen heen op kasteel Rosendael 15.15 u. € 10,- donateurs Geldersch Landsc-hap en Geldersche Kasteelen € 7,50Weet u met welke ingrediënten men vroeger kookte en wie zorgde er vroeger voor de thee? Onze kasteelrondleider neemt u mee op reis door het kasteel en vertelt u diverse aspecten van de eet- en drinkcultuur van toen!

Willemeen Sunday Psychout 10 16.00 u. € 5,- Rocker Covers (UK) en The Leechmen (Ger)

YA Salsa Sunday Matinee Gratis (buffet € 10,-) met DJ René & Surinaams buffet

ma 4 juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

Kunstbedrijf Arnhem Bert Teunissen over zijn Domestic Landscapes 20.00 u. € 7,50 Bert Teunissen, fotograaf van wereld-beroemde serie Domestic Landscapes, vertelt over zijn werk de achtergronden van zijn

project en zijn werkwijze.

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

di 5 juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Musis Sacrum, MahlerGuus Tangelder Bigband 20.30 u. gratis De laatste Mahlerei, met mystery guest! Zoals ieder jaar wordt het Mahlerei seizoen afgesloten met een kleurrijke muzikale parade van jonge- en minder jonge talenten!

Freaky Piano BarFreaky Jammin21.00 u. gratisDe sessie vindt elke dinsdag plaats in de Freaky Piano Bar op de Korenmarkt. De sessieband The 4 Dimes begint de avond met een set live-muziek, waarna de sessie geopend is voor iedereen die zin heeft mee te doen!

wo 6 juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Landgoed Bronbeek Dialezing met rondleiding over het landgoed Bronbeek 14.00 tot 16.30 u. Toegang dialezing met rondleiding € 6,-De opmerkelijke geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek staat centraal in de dialezing met rondleiding ‘Landgoed Bronbeek. Koninklijk geschenk voor veter-anen’ op 6 juni 2012. Deze middagvullende presentatie op het landgoed wordt gegeven in het kader het Themajaar van de Historische Buitenplaats 2012.

ArtEZ Academie voor Theater ArnhemA Lie of the mind20.00 u. Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeer-voorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaam-teloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde.

Schouwburg ArnhemVeldhuis & Kemper - Dan maar niet gelukkig 20.15 u. € 25,- € 21,-, CJP € 5,- kortingOf het nu komt door die megabonus of dat zesde kind. als u maar gelukkig bent. Tijd voor Veldhuis & Kemper om te checken of ze zelf niet per ongeluk ‘gelukkig’ zijn geworden.

Oranje KoffiehuisVinylavond21.00 u. gratisVrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herin-neringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. Aspen ValleyNederpop Gratis op vertoon collegekaart Nederpop is hot! We nemen je mee op reis langs de beste Nederlandse muziek,

afgewisseld met de welbekende Aspen Valley classics.

do 7 juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Kleefse WaardArtEZ examenshows – Fashion Show07 17.30 u. en 20.30 u. Al tientallen jaren drukt ArtEZ hogeschool voor de kunsten met haar opleidingen Fash-ion Design een stevige stempel op Arnhem en de internationale modewereld. Studenten van ArtEZ Fashion Design, bachelor en master, presenteren hun eindexamen collecties in een reeks spectaculaire modeshows. Locatie is dit jaar het Industriepark Kleefse Waard.

ArtEZ Academie voor Theater ArnhemA Lie of the mind20.00 u. Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeer-voorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaam-teloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde.

Schouwburg ArnhemVeldhuis & Kemper - Dan maar niet gelukkig 20.15 u. € 25,- € 21,-, CJP € 5,- kortingZie 6 juni

Musis Sacrum UB40 20.45 u. € 47,- voorverkoop deur € 52,- zie kader

shops voor hun nieuwe en oude collecties, samples en kunstwerken.

Ronde WeidePark Open Concert The Very Next (Raw Souljazz) / Five Unlimited (Covers van soul tot pop) gratis zie kader

Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert Big Band Ravenstein12.00 u. gratis In de zomer genieten van de Sonsbeekcon-certen op de zondagochtend

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag13.30 u. gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd, zoals de kronkelende paden en steeds wisselende uitzichten.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère14.00 u. € 1,- De Belvédère is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron Van Heeckeren, de toenmalige eigenaar van het Sonsbeekpark. Vanaf het plateau op de top heeft u, in de open lucht, een weids uitzicht over Arnhem en de verre omgeving.

Museum Bronbeek ‘Generaal Spoor, mens en militair’ - lez-ing Jaap de Moor 14.00 u. Generaal Spoor was bevelhebber van de landstrijdkrachten in Nederlands-Indië van 1946 tot zijn plotselinge dood in 1949. Zijn rol tijdens de dekolonisatie was prominent maar omstreden. Dr J.A. de Moor - auteur

3 juniRonde WeidePark Open Concert The Very Next (Raw Souljazz) / Five Unlimited (Covers van soul tot pop)Tien ambitieuze muzikanten vonden dat het tijd was om hun hart te volgen en zich daarom vol passie inzetten voor muzikale vernieuwing en verbreding. Het resultaat. een super line-up! The Very Next is een band met veel blazers die niet bang zijn voor Soul, Pop en Jazz. Het eerste album is opgenomen, de band is er klaar voor en staat te popelen om de wereld kennis te laten maken met hun nieuw en eigenwijs repertoire.

7 juniMusis Sacrum UB40De reggaeveteranen van UB40 komen terug naar Nederland. De groep staat donderdag 7 juni op de De Britse formatie vermengt de van oorsprong Jamaicaanse muziekstijl met de nodige popinvloeden.

Page 26: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht

uit in arnhem juini 201226

YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Salsa oefenavond

Luxor Live AMP 21.00 u. € 6,- Bovenzaal

BOSCH ArtEZ@BOSCH 21.00 u. € 7,50 Catalijne Janssen / ‘Queen’/ afstudeer-voorstelling

Luxor Live DeWolff 21.30 €16,- Releaseparty

Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere geslacht en we laten jullie dansen. ManhattanThank God It’s Thursday

GratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af! vr 8 juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Kleefse WaardArtEZ examenshows – Fashion Show07 14.30 u, 17.30 u. en 20.30 u. Al tientallen jaren drukt ArtEZ hogeschool voor de kunsten met haar opleidingen Fash-ion Design een stevige stempel op Arnhem en de internationale modewereld. Studenten van ArtEZ Fashion Design, bachelor en master, presenteren hun eindexamen collecties in een reeks spectaculaire modeshows. Locatie is dit jaar het Industriepark Kleefse Waard.

ArtEZ Academie voor Theater ArnhemA Lie of the mind20.00 u.

Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeer-voorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaam-teloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Historische herberg17.00 u. Actuele Arnhemse geschiedenis

Buitenplaats Koningsweg Arnhem The Cloud20.00 u. € 19,- Studententarief. € 14,- zie kader

Schouwburg ArnhemHuub Stapel20.15 u. uitverkocht Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus / naar John Gray

Willemeen Illmatic Oldskool Blockparty 20.30 u. gratis Classic Boombap Hiphop

Luxor Live Studio Sonsbeek 21.30 u. € 5,- feat. Oxtrademus vs. KOPSTUK B2B LIVE e.a.

Aspen ValleyProut to be Foud22.00 u. gratisZie 1 juni

Oranje KoffiehuisLive Optreden22.00 u. gratisZie 1 juni

ManhattanRemix 00.00 u. € 5,- Zie 1 juni

za 9 juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArnhemA Lie of the mind20.00 u. Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeer-voorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaam-teloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde.

Airborne Museum ‘Hartenstein’ Eerste dag van het Oorlogsboek 10.00 u. Binnen en buiten het museum worden allerlei activiteiten georganiseerd waarin het oorlogsboek centraal staat.

BOSCH EK Nederland-Denemarken

17.15 u. gratis Voetbalquiz

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni

Luxor Live Boogienights 22.00 u. €11,-Grote zaal

Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni

zo 10juni

Kerkstraat Arnhem Kerkstraat Fashion & Design 2012 gratis Zie 1 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Arnhemse Muziek Federatie 12.00 u. gratis In de zomer genieten van de Sonsbeekcon-certen op de zondagochtend

Sonsbeekpark Muziek in Sonsbeek gratis Veel Arnhemse muziekcorpsen geven acte de presence in Park Sonsbeek.

Ronde WeidePark Open Concert Presentatie Kunst-bedrijf (muziekschool) 14.00 u. gratis Inmiddels al jaren een traditie. Zeven jonge bands van de muziekschool (Kunstbedrijf Arnhem, voorheen het Domein) presenteren zich op het podium op de Ronde Weide. De leeftijd is van 10 tot 18 jaar.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag13.30 u. gratis Zie 3 juni Bezoekerscentrum Sonsbeek Themawandeling. “De Natuur op zijn staart getrapt” 13.30 u. n.a.v. de uitgave van de KNNV-wandelgids

Moscowa Cultuur-historische wandeling 14.00 u. € 3,- Kort.Cultuur-historische wandeling. Een gids leidt u rond langs boeiende monumenten over het oude deel van Moscowa. Langer. Een ongewone wandeling langs buitengewoon erfgoed. U ziet een grafkapel, een sarcofaag en een cippus, graven met beelden, een mausoleum en nog veel meer. U ziet op de graven vormen van grafsymboliek. klimop, laurier, roos en lelie, vuurpot, urn en omgekeerde fakkels, en u komt te weten wat de symbolen kunnen betekenen. Bovendien hoort u over Arnhemmers die ooit bekend waren in de stad en die deze plaats groot hebben gemaakt.

Bezoekerscentrum SonsbeekBeklim de Belvédère14.00 u. € 1,- Zie 3 juni

Luxor Live Sundaypeople 19.00 u. € 22,- ft. Remy, Secret Cinema // Peter Horrevorst

Schouwburg Arnhem Dans Benefiet Gala 19.30 u. € 37,50 Stichting ARDT beheert een fonds dat jonge dansers ondersteunt in de eerste fase van hun professionele danscarrière. Om geld in te zamelen voor dit fonds organiseert ARDT in samenwerking met Musis Sacrum /Schouwburg Arnhem dit benefietgala. di 12 juni

Bibliotheek Centrum

8 juniBuitenplaats Koningsweg Arnhem The CloudDe Rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisciplinaire fysieke voorstelling gespeeld op het voormalig kazerneter-rein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de DJ’s en VJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien.

10 juniSteile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Arnhemse Muziek Federatie de Sonsbeekconcerten op de zondagochtend

Page 27: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

www.arnhemsuitburo.nl UIt ag e n da

uit in arnhem juni 2012 27

22.00 u. € 12,-Boven zaal

Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere geslacht en we laten jullie dansen. ManhattanThank God It’s ThursdayGratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af!

vr 15 juni

Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni

SpijkerkwartierTheater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Zie 14 juni

ArtEZ Dansacademie Eindvoorstelling dans gratis Zie 14 juni

Willemeen Xibalba (US) + Human Demise + Colonel Decker 19.30 u. € 8,- Duistere hardcore met sludge invloeden

BOSCH entoensloegenzealseentangopeenvarken 20.30 u. € 7,50,- René van Haren, Evert Josemanders, Arjen de Groot & Ron Olischläger

Luxor Live Minus the Tiger + Mineral Beings 20.45 u. Gratis Bovenzaal

Aspen ValleyProut to be Foud22.00 u. gratisZie 1 juni

Oranje KoffiehuisLive Optreden22.00 u. gratisZie 1 juni

Luxor Live Da Goodness 23.00 u. €20,- / €15,- VVKGrote zaal

ManhattanRemix 00.00 u. € 5,- Zie 1 juni

za 16 juni

Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni

ArtEZ Dansacademie Eindvoorstelling dans

gratis Zie 14 juni

SpijkerkwartierTheater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Zie 14 juni

Veresteegh Dance Masters Workshop Moderne dans en Flamenco 12.00 u. € 15,-, beide workshoper € 20,- Judith Naber geeft twee workshops g ter kennismaking met deze dansvormen of om gewoon een lekkere actieve middag te hebben.

Willemeen The Road to Sex, Drugs and Metal 18.30 u. € 5,- Band Contest

Modekwartier Arnhem Nacht van de Mode 19.00 u. Deze avond is de jaarlijkse show-off van de mode ontwerpers uit het Arnhemse Modekwartier. Geniet van originele shows op straat, performances, filosofie, muziek, theater, hapjes & drankjes. De Nacht van de Mode staat garant voor een unieke avond uit.

Buitenplaats Koningsweg Arnhem The Cloud20.00 u. € 19,- Studententarief. € 14,- De Rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisci-plinaire fysieke voorstelling gespeeld op het

voormalig kazerneterrein Buitenplaats Kon-ingsweg in Arnhem. Naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de DJ’s en VJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien.

De Stadskelder Single Party 20.00 u. € 11,50 aan de deur € 15,- Swingen op Disco, Soul, Funk, Dance, Rock 70’s tot ‘00.

BOSCH Zomerclub/BOSCH Grooves 20.30 u. € 7,- dj ThinQ 2e try out

Willemeen Pandorum 21.00 u. € 5,- Hard!

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni

Luxor Live Nacht van de Mode 23.00 u. € 15,- €10,- VVK Afterparty

Max Brothers Manage23.00 u. € 12,50 Presale € 15,- door

Inloopspreekuur voor internet en comput-ervragen14.00 u. gratis Zie 7 juni

Schouwburg ArnhemSarah Moeremans en Eefje de Visser - My first suicide 19.00 u. en 21.00 u. € 10,-, CJP € 5,-‘My first suicide’ is de eerste samenwerking tussen regisseur Sarah Moeremans en singer-songwriter Eefje de Visser. Zij gaan samen met acteurstudenten van ArtEZ dit avontuur aan.

Freaky Piano BarFreaky Jammin21.00 u. gratisZie 5 juni

wo 13 juni

Kasteel en Park Rosendael Super Snuffel Speur Spel op park Rosendael 13.30 u. € 7,50 donateurs € 6,50Ga je ook met ons mee op ontdekkingsreis? Kom langs en doe mee met het Super Snuffel Speur Spel! Natuurlijk maken we ook even een stop bij de wereldberoemde Bedrieg-ertjes! De tocht eindigt met een glaasje ranja en presentje uit de grabbelton

Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Tijdens de City Beach Tour zijn er veel zomerse activiteiten te beleven. De KNVB Beach Soccer Eredivisie is te gast en er wordt een Eerste Divisie Beacht Volleybal gespeeld. Ook de Actie4kids is aanwezig met voldoende entertainment voor de kleintjes.

Schouwburg ArtEZ Afstudeervoorstelling - A Lie of the Mind 18.30 u. € 10,- CJP € 5,-Het eindexamenjaar van ArtEZ Toneelschool presenteert zichzelf met de afstudeer-voorstelling ‘A lie of the mind’ van Sam Shepard. Een stuk over familie, het westerse individualisme en het verlangen je schaam-teloos over te geven aan geweld, drank en grenzeloze liefde.

Huis van Puck De Kapel - Theaterlab De Schuur 19.30 u. gratisSinds eind maart repeteert theatermaker Maureen Klijn wekelijks bij Huis van Puck met 6 spelers aan het theatraal onderzoek “KLEM”. Centrale vraag voor ‘Klem’ is. Hoe werkt angst in een groep of mensenmassa? Wat gebeurt er voor en na het moment dat de angst uitbreekt? Bijvoorbeeld bij de ‘damschreeuwer’ brak een massale paniek uit en liepen mensen elkaar onder de voet. Hoe werkt dit door in de levens van deze mensen als het achter de rug is? Hoe staan ze daar een volgende keer?

BOSCH EK Nederland-Duitsland 20.00 u. gratis Voetbalquiz

Oranje KoffiehuisVinylavond21.00 u. gratisZie 6 juni Aspen ValleyNederpop

Gratis op vertoon collegekaart Zie 6 juni

do 14 juni

Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni

ArtEZ Academie voor Theater ArtEZ Finals gratis Zie 1 juni

ArtEZ Dansacademie Eindvoorstelling dans gratis 1e en 2e jaars

SpijkerkwartierTheater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Spijkerkwarts is een sociaal artistiek project in, met, door en voor bewoners van het Spijkerkwartier Arnhem. Vierentwintig locaties in het Spijkerkwartier veranderen in vierentwintig tijdelijke theaters. Waar meer dan honderd bewoners spelen in vieren-twintig prachtige muziektheater scènes. De Plaats initieert en inspireert, en verder is het originaliteit en vakmanschap van eigen wijkbodem. Spijkerkwarts 2011 was een doorslaand succes.

Willemeen Acid King Excl. NL Show (US) 19.00 u. € 10,- voorverkoop € 8,- Sardonis (BE) + Toner Low + Monomyth Stoner, Sludge

Buitenplaats Koningsweg Arnhem The Cloud20.00 u. € 19,- Studententarief. € 14,- De Rebels van Het Gelders Orkest, 8Bahn en Gif.t presenteren The Cloud; een multidisci-plinaire fysieke voorstelling gespeeld op het voormalig kazerneterrein Buitenplaats Kon-ingsweg in Arnhem. Naast het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines en het opzoeken van elkaars grenzen, laten de DJ’s en VJ’s van 8Bahn en musici van Het Gelders Orkest de onlosmakelijke verbondenheid tussen klassieke muziek en elektrische soundscapes zien.

Schouwburg ArtEZ Afstudeervoorstelling - A Lie of the Mind 20.30 u. Zie 13 juni

BOSCH Lezing & debat/concerstatie 20.30 u. € 10,- Willem Geene. De functie van het ego

Willemeen Live on Stage 20.30 u. grtis Gabber, Terror, Frenchcore

YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Zie 7 juni

Luxor Live Gruppo Sportivo 21.15 u. € 16,- Grote zaal

Luxor Live Mala Vita

16 juniMax Brothers ManageGay and free minded people

Page 28: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nacht

uit in arnhem juini 201228

Gay and free minded people

Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni

zo 17 juni

Trans, Arnhem City Beach Tour gratis Zie 13 juni

SpijkerkwartierTheater de Plaats - Spijkerkwarts 2012. Zie 14 juni

Kasteel Doorwerth Middellange wandeling ‘In het voetspoor van kunstenaars’, omgeving Doorwerth 11.00 u. € 10,- kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,- donateurs € 2,- inclusief entree kasteelEen wandeling van 10 km vanaf kasteel Doorwerth. De gids neemt de deelnemers mee langs de inspiratie- en schilderplekken van kunstenaars uit de 19e eeuw. Na afloop van de wandeling kan het kasteel bezocht worden. Zelf lunch en drinken meenemen voor onderweg.

Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Muziekvereniging Union12.00 u. gratis In de zomer genieten van de Sonsbeekcon-certen op de zondagochtend

Ronde Weide, SonsbeekparkPark Open Concert African Connection (Afrikaans/Jazz/Hiphop) + Rumbambola (Afro-cubaans/Caribisch) 14.00 u. gratis Producer/pianist Thijs Borsten heeft voor het project The African Connection een band samengesteld met als smaakmakers de Spaans/Marokkaanse zangeres Sinna Casita (met haar hip-hop raps en rouwe R&B stem) en de voice of Senegal Mola Sylla. De combi-natie van de pure zang van Mola Sylla en het soulvolle geluid van Casita ondersteund door

de Afrikaanse beat en blazers is een sensatie te noemen.

Kasteel en Park Rosendael Rosendaelse zondagochtend op land-goed Rosendael11.00 u. € 25,50, kinderen 4 t/m 12 jaar € 15,50 De brunch in de Oranjerie start met een kopje koffie of thee naar keuze. Op het buffet staan allerlei lekkernijen, waaruit u zelf een selectie kunt maken. In aansluiting op de brunch, wordt u opgehaald voor een rondleiding in het kasteel.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag13.30 u. gratis Zie 3 juni

Bezoekerscentrum SonsbeekBeklim de Belvédère14.00 u. € 1,- Zie 3 juni

BOSCH Ek Nederland-Portugal 20.00 u. gratis Voetbalquiz

di 19juni

Bezoekerscentrum Sonsbeek Parkkoers 13.00 u. Hardlopen voor kinderen

Freaky Piano Bar Freaky Jammin21.00 u. gratisZie 5 juni

wo 20 juni

Kasteel en Park RosendaelHoe word ik een prins of prinses op kasteel Rosendael 13.30 u.€ 7,50 donateurs € 6,50Je maakt een tocht door het kasteel met een hofdame of lakei. Je leert sierlijk buigen, statig lopen en deftig theedrinken. De tocht eindigt met de erwtentest, een glaasje ranja

en presentje uit de grabbelton. Kom je ook in je prinsen- of prinsessenkleren naar het kasteel?

Schouwburg Introdans De ontmoeting XS 20.30 u. € 15,- jonger dan 16 jaar € 10,- Sinds enige jaren presenteert Introdans Interactie onder de noemer De Ontmoeting dansvoorstellingen van choreograaf en artistiek manager Introdans Interactie Adriaan Luteijn. Hierin staan Introdans-dansers samen op het toneel met o.a. senioren, jongeren met een progressieve spierziekte, mensen met een verstandelijke beperking of autisme.

Oranje KoffiehuisVinylavond21.00 u. gratisZie 6 juni Aspen ValleyNederpop Gratis op vertoon collegekaart Zie 6 juni

do 21 juni

BOSCH Kwartfinale EK 20.00 u. gratis Voetbalquiz

YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Zie 7 juni

Schouwburg Introdans De ontmoeting XS 20.30 u. € 15,- jonger dan 16 jaar € 10,- Zie 20 juni

Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere

geslacht en we laten jullie dansen. ManhattanThank God It’s ThursdayGratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af!

vr 22 juni

Huis van PuckOpen Podium Marathon 19.00 u. € 4,-De hoogtepunten van dit seizoen en nieuwe talenten! Ook dit succesvolle Open Podium seizoen sluiten we af met een heuze marathon! Tijdens deze marathon kan je genieten van fijne acts. Onder andere acteurs, dansers, standups, zangers, clowns en dichters zullen het beste tonen dat ze in huis hebben. We hebben de successen van het afgelopen seizoen uitgenodigd nogmaals hun kunsten te komen laten zien. Laat je daarnaast verrassen door nieuwe talenten.

Kasteel en Park RosendaelExclusieve midzomeravond op landgoed Rosendael19.15 u. € 28,50 donateurs € 23,50 Na de ontvangst met koffie en lekkernij gaat u genieten van dit prachtige landgoed met de zonsondergang en schemering als decor. Tus-sen de rondleidingen serveren wij een kruid-enbouillon met hartig hapje en ter afsluiting van de avond een Prosecco met amuse en is het nog even heerlijk nagenieten!

Schouwburg Introdans De ontmoeting XS Voorprogramma END OF SEASON 19.30 u. € 15,- jonger dan 16 jaar € 10,- zie 20 juni

BOSCH Kwartfinale EK 20.00 u. gratis Voetbalquiz Nederlands OpenluchtmuseumMidzomeravondfestival Avontuurlijk culturele avond voor kinderen, (hun) ouders en ander belangstellenden, met als doel kinderen/jongeren in aanraking te brengen met de kunsten.

Schouwburg ArnhemIntrodans End of Season 20.15 u. Het Gelders Orkest viert nog eenmaal de veertigste verjaardag van Introdans en begeleidt o.a. de spraakmakende Sacre Du Printemps in de END OF SEASON-voorstelling van dit internationaal vermaarde dansgezelschap.Introdans heeft al jarenlang de aangename gewoonte om, in het zicht van de zomer, het seizoen af te sluiten met een heerlijke terugblik.

Aspen ValleyProut to be Foud22.00 u. gratisZie 1 juni

Oranje KoffiehuisLive Optreden22.00 u. gratisZie 1 juni

ManhattanRemix 00.00 u. € 5,- Zie 1 juni

za 23 juni

Huis van PuckVoorstelling/activiteit. Eindpresentatie Opleiding Theatermaker 19.00 u. gratisNa een jaar hard werken presenteren de deelnemers van de opleiding Theatermaker voor de Amateurkunst hun eerste eigen scènes voor publiek. Deze avond belooft een afwisselende theateravond te worden met 13 verschillende scènes uit de hand van 13 talentvolle theatermakers van de toekomst.

Luxor Live FRIS 19.30 u. €9,-/€7,- VVK

Musis Sacrum Between Two Rivers Sound celebration20.00 u. € 15,- Vrouwenkoor Between Two Rivers uit Elst houdt zich, onder leiding van dirigente Anja Sides, bezig met zingen in de barbershopstijl.

Schouwburg ArnhemIntrodans End of Season 20.15 u. Het Gelders Orkest viert nog eenmaal de veertigste verjaardag van Introdans en begeleidt o.a. de spraakmakende Sacre Du Printemps in de END OF SEASON-voorstelling van dit internationaal vermaarde dansgezelschap.Introdans heeft al jarenlang de aangename gewoonte om, in het zicht van de zomer, het seizoen af te sluiten met een heerlijke terugblik.

Max Brothers For Ever Young 30+ party20.30 u. € 6,-DJ’s en live entertainment

BOSCH Zomerclub 21.00 u. € 6,- summerbandonstage@bosch

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni

Aspen Valley Feesten met stijl! Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni

zo 24 juni

Kasteel DoorwerthCultuurhistorische wandeling, Duno – Doorwerthse bossen 11.00 u. € 10,- 4 t/m 12 jaar € 5,- incl. entree kasteel. Donateurs € 2,- Een wandeling van 5 km over de Duno en door de Doorwerthse bossen. De tocht gaat over de stuwwal en door dichte bossen met als hoogtepunt een fraai vergezicht. Het hoogteverschil is ongeveer 40 meter. Voor en tijdens de wandeling vertelt de gids van alles over de cultuurhistorie van het gebied, maar ook de natuur komt aan bod.

Steile Tuin Sonsbeekpark (vlot)Concert met Orginal Liemers Musikanten12.00 u. gratis

23 juniSchouwburg ArnhemIntrodans End of SeasonHet Gelders Orkest viert nog eenmaal de veertigste verjaardag van Introdans en begeleidt o.a. de spraakmakende Sacre Du Printemps in de END OF SEASON-voorstelling van dit internationaal vermaarde dansgezelschap.Introdans heeft al jarenlang de aangename gewoonte om, in het zicht van de zomer, het seizoen af te sluiten met een heerlijke terugblik.

Page 29: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

www.arnhemsuitburo.nl UIt ag e n da

uit in arnhem juni 2012 29

In de zomer genieten van de Sonsbeekcon-certen op de zondagochtend

Ronde Weide, SonsbeekparkPark Open Concert Pink Circus (pop) / Nienke Deiters and the Green Machine (pop/singer-songwriter) 14.00 u. gratis Pink Circus is een eigenzinnige en gedreven groep muzikanten. De ervaren bandleden hebben een bijzonder muziekconcept ontwikkeld dat bijna alleen maar uit eigen composities bestaat. Als inspiratiebron voor de muziek is geput uit allerlei muz-iekstromingen. o.a. jazz, rock en klassieke muziek. Een bijzondere muziekshow waarbij je het gevoel krijgt dat je in een muzikale tijdmachine zit.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Sint Jansdag 12.00 u. tot 15.00 u. Onderhoud en feest rond de molen

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag13.30 u. gratis Zie 3 juni

Bezoekerscentrum SonsbeekBeklim de Belvédère14.00 u. € 1,- Zie 3 juni

Huis van Puck Misverstand Theaterstichting Ooit 15.30 u. € 8,-Een man wil zijn vrouw vermoorden. Hij stormt de theaterzaal binnen waar net een voorstelling over eerwraak plaatsvindt. Hij wordt gevraagd om een uur zijn geduld te bewaren en deel te nemen aan de voorstell-ing voordat hij iets onherroepelijks doet.

Diaconessenkerk Concert door AIO en Arnhem Sinfoniëtta. 19.00 u. € 10,- kinderen en studenten € 5,- Muziek van o.a. Dvorák, Mozart en Händel.

Kasteel en Park Rosendael Passie voor muziek op kasteel Rosendael 19.00 u. € 49,00 donateurs en vrienden € 40,00Geniet van een prachtig concert door tubaist Arjan Stroop. In de sfeer van de Oranjerie kunt u niet alleen genieten van zijn muziek en het samenspel met zijn gasten, maar u leert Arjan ook beter kennen. Daarnaast ver-zorgen wij een rondleiding door het kasteel.

5th Avenue SalsAvenue 19.00 u. € 5,- Beginnersworkshop YA Salsa en partytime met DJ Incognito

ma 25juni

ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Eindexamenwerk

di 26juni

ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni

Kasteel en Park RosendaelLadies day op kasteel en park Rosendael11.00 u. € 7,50 donateurs gratisOp deze dag is het Ladies day en bezoeken dames het park en kasteel tegen een gereduceerd tarief en ontvangt men een gratis kopje koffie of thee. Op gezette tijden verzorgen wij rondleidingen door het prachtige park en indrukwekkende kasteel. Mogen wij u ook verwelkomen?

Freaky Piano BarFreaky Jammin21.00 u. gratisZie 5 juni

wo 27juni

ArtEZ Dansacademie

Docent Dance Event gratis Zie 25 juni

BOSCH Halve finale Voetbalquiz 20.00 u. gratis

Schouwburg ArnhemArtEZ Dansacademie - Internationally mixed crossover20.15 u. € 10,- , CJP € 5,-zie kader

Oranje KoffiehuisVinylavond21.00 u. gratisZie 6 juni Aspen ValleyNederpop Gratis op vertoon collegekaart Zie 6 juni

do 28 juni

Kasteel en Park RosendaelTrakteren van de heren! kasteel en park Rosendael 11.00 u. € 7,50 donateurs gratisTijdens de “Trakteren van de heren” dagen bezoeken heren het park en kasteel tegen een gereduceerd tarief en ontvangt men een gratis kopje koffie of thee. Op gezette tijden verzorgen wij rondleidingen door het prachtige park en indrukwekkende kasteel. Mogen wij u ook verwelkomen?

ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni

Versteegh Dance Masters Workshops Hiphop 19.00 u. € 12,50 per workshop, voor beide € 20,- Hiphop docent Curtley van de Hiphop Factory

komt donderdag 28 juni twee workshops geven. Hip hop lyrical van 19.00-20.30 uur en hiphop fats van 20.45-22.15 uur.

Willemeen Live on Stage 20.30 u. gratis Hardcore, Darkcore, Terror, Gabber

YA Salsa YA Salsa oefenavond 21.00 u. gratis Zie 7 juni

Aspen Valley Collegenight Gratis op vertoon collegekaart Aspen Valley biedt studenten iedere donderdagavond een aantal wel heel interessante bijvakken aan. Zo trainen we bijvoorbeeld jullie sociale vaardigheden, we oefenen de communicatie met het andere geslacht en we laten jullie dansen. ManhattanThank God It’s ThursdayGratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Voor elke muziekliefhebber komt er wat voorbij van R’nB tot vette house! Het dak gaat er altijd af!

vr 29 juni

ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni

Musis Sacrum Wensconcert Het Gelders Orkest20.15 u. zie kader

Luxor Live The Computers 21.00 u. € 10,-

Willemeen Excl. NL Show Loma Prieta (USA Death-wish INC) + supports Intense hardcore

Aspen ValleyProut to be Foud

22.00 u. gratisZie 1 juni

Oranje KoffiehuisLive Optreden22.00 u. gratisZie 1 juni

ManhattanRemix 00.00 u. € 5,- Zie 1 juni

za 30 juni

ArtEZ Dansacademie Docent Dance Event gratis Zie 25 juni

J.D. Meijerplaats Kunstmarkt 10.00 u. gratis Op de Kunstmarkt vindt u een grote verscheidenheid aan kunstvormen; van schilderkunst tot keramiek, van zilversmede tot fotografie.

Luxor LiveGYPTIAN / Nitty Kutchie // Benaisa / Loyd de Mesa 21.00 u. € 23,50

BOSCH Zomerclub 21.00 u. € 6,- summerbandsonstage@bosch

Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Zie 2 juni

Willemeen Forms Summerjam Drum & Bass

Max Brothers Boys Town23.00 u. € 12,50First edition new gay-event Arnhem. Aspen Valley Feesten met stijl!Gratis op vertoon collegekaart Zie 2 juni

27 juniSchouwburg ArnhemArtEZ Dansacademie - Internationally mixed crossoverIn juni 2012 toert het resultaat van een bijzonder, eenmalig uitwisselingsproject van drie dansacademies – Valencia, keulen en Arnhem – door Europa.

29 juniMusis Sacrum Wensconcert Het Gelders OrkestHet Gelders Orkest sluit het seizoen af met een bijzonder wensconcert.

Page 30: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

uit in arnhem juini 201230

www.arnhemsuitburo.nlFILM

Vanaf 07 juni JTSnow white and the huntsmanEen modern vertelling van het klassieke sprookje met Kristen Stewart als Snow White.

Vanaf 21 Juni JTRock of agesMusical met veel rockmuziek over twee jonge mensen die elkaar ontmoeten in de club rock of Ages in Holywood. Met Tom Cruise, Catherine Zeta-Jones e.v.a.

Vanaf 28 juni FocusLa Délicatesse Nathalie (is een jonge weduwe, die haar man na zeven jaar van gelukkig huwelijk verloor bij een auto-ongeluk. Drie jaar nadien rouwt ze nog altijd over de dood van haar echtgenoot. Voor een nieuwe liefde is voorlopig geen ruimte, wel voor een carrière.

Vanaf 14 juni JTChernobyl DiariesEen groep vrienden gaat op excursie naar de radio-actieve spookstad, maar is de stad wel zo verlaten…

25 juni 2012 18.30 u. RembrandtOpera Encore voorstelling: Charles Gounod – FaustGounods klassieke hervertelling van de Faustlegende had met Jonas Kaufmann in de titelrol, René Pape als duivel, en Marina Poplavskaya als Marguerite niet beter gecomponeerd kunnen worden

Vanaf 27 juni JTBrammetje baas

De zevenjarige Brammetje is een creatief en leergierig jongetje dat onmogelijk stil kan zitten.

vanaf 28 juni FocusLa Délicatesse David & Stéphane Foenkinos; FR 2011 108 min. zie kader

Vanaf 20 Juni JTHET MONSTER VAN PARIJS

Een heerlijk animatie avontuur van de makers van Sharke Tale, met een hartverwarmend monster in 3D.

vanaf 21 juni FocusSkoonheid Olivier Hermanus; Z-Afrika 2011 98 min. François leidt een net en goed geordend leven in Bloemfontein, Zuid-Afrika. Als vader van twee kinderen en een toegewijd echtgenoot, is hij compleet verrast door een toevallige ontmoeting die zijn nette, perfect geregelde leven helemaal op de kop zet.

Vanaf 21 Juni JTRock of ageszie kader

3, 10, 17, 24 juni 13.30u. 25 en 26 juni 9. 45u.Laban het allerliefste spookje (3+)Per Ahlin; Zweden 2008, 44 min, Nederlands gesprokenMooie verzameling korte filmpjes over het spookje Laban dat samen met zijn vader, moeder en kleine zusje Labolina in de kerkers van Kasteel Goedemorgenzon woont.

3, 10, 17, 24 juni 13.30u. FocusAbeltje (6+)Ben Sombogaart; Nederland 1998, 100 min, Nederlands gesprokenAbeltje werkt als liftjongen in het warenhuis Knots. Op zijn eerste werkdag gaat er al iets mis. Hij drukt op het enige liftknopje waar hij niet op mag drukken en vliegt hij met de lift dwars door het dak van het warenhuis. Zondag 3 en 10 juni is er een pauze-activiteit bij de film: Reis als Abeltje met je eigen pet.

4 juni 2012 om 18.30 u. RembrandtOpera Encore voorstelling: Wolfgang Amadeus Mozart – Don GiovanniMariusz Kwiecien is voor het eerst in de Metropolitan Opera te zien met zijn jeugdige en sensuele interpretatie van Mozarts tijdloze antiheld, onder leiding van Tony Award®-winnende regisseur Michael Grandage en met James Levine als dirigent

vanaf 7 juni FocusCosmopolisDavid Cronenberg; FR/CAN 2012 108 min. Cosmopolis is een bizarre, meeslepende rit door Manhattan geregisseerd door David Cronenberg.

Vanaf 07 juni JTSnow white and the huntsmanzie kader

10 juni 2012 16.00 u. RembrandtBallet: Matthew Bourne’s Swan Lake 3D Synopsis/oneliner: Matthew Bourne’s triomfantelijke moderne herinterpretatie van Swan Lake, met zijn cast van mannelijke zwanen, heeft de traditie op zijn kop gezet. Nog nooit heeft een dergelijke eigentijdse herbewerking van een traditioneel ballet zowel vurige critici als moderne dans liefhebbers in een gelijke mate geënthousiasmeerd.

vanaf 14 juni FocusDe Rouille Et D’Os Jacques Audiard; FR 2012 115 min. Ali (Schoenaerts) is 25 jaar en woont in Noord-Frankrijk. Hij heeft geen geld, maar wel een zoontje van 5 waar hij voor moet zorgen. Hij trekt in bij zijn zus in Antibes en neemt enkele kleine baantjes aan als nachtwaker en portier. In een nachtclub ontmoet hij de mooie Stéphanie (Marion Cotillard). Ze heeft een ongelooflijk beroep: orka-trainster in het waterpark in Antibes. Nadat een show met orka’s uitdraait op een drama voor Stéphanie; ze verliest haar beide benen, brengt een nachtelijk telefoontje de twee bij elkaar.

Vanaf 14 juni JTChernobyl Diarieszie kader

ma. 25 juni; ma. 27 aug. 19:30 WE WERE HERE David Weissman / Bill Weber; USA 2011 90 min.

di. 26 juni; wo. 1 aug. 21:35 NOORDZEE, TEXAS Bavo Defurne; België 2011 90 min.

wo. 27 juni; di. 31 juli 21:35 KISS ME (Kiss Myg) Alexandra-Therese Keining; Zweden 2011 105 min.

di. 3 juli; wo. 8 aug. 21:35 FOUR MORE YEARS (Fyra år till)Tova Magnusson-Torling; Zweden 2010 87 min.

wo. 4 juli; di. 7 aug. 21:35 YOUNG & WILD (Joven y alocada)Marialy Rivas; Chili 2012 96 min.

di. 10 juli; wo. 15 aug. 21:35 STADT, LAND, FLUSSBenjamin Cantu; Duitsland 2011 88 min.

wo. 11 juli; di. 14 aug. 21:35 FOUR-FACED LIARJacob Chase; USA 2010 89 min.

di. 17 juli; wo. 22 aug. 21:35 KEEP THE LIGHTS ONIra Sachs; USA 2012 101 min.

wo. 18 juli; di. 21 aug. 21:35 BUMBLEFUCK, USAAaron Douglas Johnston; USA/ NL 2011 90 min.

di. 24 juli; wo. 29 aug. 21:35 LET MY PEOPLE GO!Mikael Buch; Frankrijk 2011 96 min.

wo. 25 juli; di. 28 aug. 21:35 MOSQUITO Y MARIAurora Guerrero; USA 2012 85 min.

GAY & LESBIAN SUMMER FESTIVAL

Page 31: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

UIt ag e n da

uit in arnhem juni 2012 31

EXPOSITIES

deontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu. Er is daarom geen beter denkbare plek voor deze tentoonstel-ling dan Arnhem, modestad bij uitstek.

Galerie PlaatsmakenVeiling plaatsmaken t/m 15 juni Met een daverend slotakkoord sluit Plaatsmaken de periode aan de Emmastraat af. Tal van bijzondere kunstwerken geveild worden in een openbare veiling geveild. De opbrengst is bedoeld om in het nieuwe pand in Klarendal een vliegende start te maken. De veiling is een afspiegeling van deze dertig jaar en omvat een deel van het archief. Een ander deel is geschonken aan diverse musea. Zo zijn er bijvoorbeeld handgeschilderde lithofilms van Lucebert naar museum Meermanno in Den Haag gegaan.

Huiskamergalerie Van leuke mensen, de dingen die blijvenDubbel-expositie van Beatrijs van den Bos8 juni t/m 4 augustus Op volwassen ooghoogte exposeert zij haar dagboekfragmenten in de vorm van leporello s (= doorlopende tekeningen) en op kindhoogte zijn originelen van kinderboekillustraties te zien.

Kasteel Doorwerth Tentoonstelling Pim Kwak - ‘Oosterbeek-se School’ t/m 17 juni Museum Veluwezoom stelt van 3 maart t/m 17 juni de collectie Pim Kwak - ‚Ooster-beekse School‘ ten toon.

Kasteel Doorwerth Tentoonstelling XXL Landschap t/m 17 juniMuseum Veluwezoom stelt een tentoonstelling samen van werk van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in de gemeente Renkum, die deelnemen aan een bijzonder kunstproject van ‚t Venster,.

Kröller-Müller Museum Tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid t/m 28 oktober Evert van Straaten laat in zijn laatste tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid 21 jaar verzamelen door het Kröller-Müller Museum een overzicht zien van kunstwerken die het museum onder zijn leiding heeft verworven, samen met topstukken uit de vaste collectie. In alle museumzalen, de beeldentuin en een speciaal gebouwd tentencomplex op het evenemententerrein zullen aanwinsten sinds 1991 centraal staan.

Museum Bronbeek Expositie ‘De kolonialen. Het leven van zeven Bronbekers’20 juni t/m 30 december De bezoeker ontmoet in de tentoonstel-ling zeven ‘kolonialen’: mannen die in Nederlands-Indië gediend hebben in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) tussen 1850 en 1950. Allen woonden daarna in het ‘Koninklijk Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek’, zoals Bronbeek

Eusebiuskerk Modetentoonstelling Basic Instincts 2 juni t/m 29 juli

Museum voor Moderne Kunst Arnhem TEGENPOLEN. Transgression. Katarzyna KozyraHedendaagse Poolse kunst3 juni t/m 7 oktober

Airborne Museum ‘Hartenstein’Slag om ArnhemGehele jaarHet Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Ooster-beek is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag van 12.00 tot 17.00 uur). Kom naar het museum en beleef de Slag om Arnhem in de Airborne Experience.

Nederlands OpenluchtmuseumKleur Bekennen Vaste tentoonstelling De expositie toont een uitdagende ontmoeting van Nederlandse streekdracht en - niet eerder getoonde - historische Surinaamse kotomisi‘s.

Arnhems Oorlogsmuseum40 - 45Gehele jaar Uniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

Nederlands WijnmuseumProef de wijnpassie! Gehele jaar Het museum brengt de wonderbaarlijke wereld van de wijn in beeld, van de wijnrank tot aan het genot van een goed glas wijn. De toegang is bewust laagdrempelig gehouden: het museum is open voor iedere wijnliefheb-ber, van wijnexpert tot beginner, van vakmens tot consument, alleen of in groepsverband. Een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum is een onvergetelijke ontdekkingsreis in wijnwonderland.

Historische kelders ArnhemBezichtigingGehele jaarBezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders.

Bibliotheek Arnhem Tentoonstelling honderd jaar Openluchtmuseum t/m 30 juni Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem bestaat in april 2012 honderd jaar. In deze tentoonstelling komen herinneringen aan hoe het vroeger was tot leven

BOSCH BOSCH Expo I t/m 17 juni Bert Boerboom

BOSCH BOSCH Expo II t/m 17 juniMarion van Delst

Eusebiuskerk Modetentoonstelling Basic Instincts 2 juni t/m 29 juli Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteren de modetentoonstel-ling Basic Instincts van zaterdag 2 juni t/m zondag 29 juli 2012 in de Eusebiuskerk in Arnhem. Basic Instincts toont een vijftal mo-

destijds heette. Dit tehuis voor oude en gewonde militairen uit de kolonie werd in 1863 door de Staat in de Gelderse hoofdstad gevestigd onder verantwoordelijkheid van de toenmalige Minister van Koloniën.

Museum Bronbeek Tentoonstelling ‘1942, de val van Indie’ t/m 8 december De tentoonstelling toont bijzondere schilderi-jen over de strijd om Nederlands-Indië, die in Japan werden gemaakt voor het Japanse Keizerlijke leger. Het is voor het eerst dat deze schilderingen van Japanse kunstenaars in Nederland te zien zijn.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Solotentoonstelling Shilpa Gupta t/m 20 mei 2012 Angst moet plaatsmaken voor dialoog, pas dan zullen bestaande hiërarchische structuren en onze kijk op de werkelijkheid veranderd kunnen worden“, zo merkte de Indiase kunstenares Shilpa Gupta (1976, Mumbai) in 2008 op.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem TEGENPOLEN. Transgression. Katarzyna Kozyra. Hedendaagse Poolse kunst3 juni t/m 7 oktober De multimedia installaties, video’s en per-formances van Katarzyna Kozyra (Warschau 1963) lokken steevast heftige reacties uit in Polen. Haar gebruik van opgezette dieren in Pyramid of Animals (1993), en het filmen van hun dood, riep nationale verontwaardiging op. Lichamelijke aftakeling, onze preoccupaties met uiterlijk, vrouwelijkheid en mannelijk-heid vormen belangrijke onderwerpen in het controversiële oeuvre van deze Poolse kunstenaar.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Gelders Balkon 16 Lon Robbé. Lost t/m 15 juli In de monumentale, panoramische berg-landschappen van Lon Robbé staat op een bijzondere manier de fotografie centraal. Museum voor Moderne Kunst Arnhem TEGENPOLEN. We want to be modern. Pools design 1955-1968 t/m 2 september Met We Want to be Modern is er voor de eerste keer in Nederland een tentoonstelling over Pools design uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Voor het Westen is dit een onbekende periode uit de Poolse (design) geschiedenis. Er zijn meer dan 200 objecten te zien, waaronder meubelen, keramiek, glas en textiel.

toART de Kunstuitleen ArnhemTentoonstelling Aafke Bennemat/m 24 juni 2012 Globale vormen uit de natuur in heldere kleuren en golvende lijnen.

toART de Kunstuitleen Arnhem Tentoonstelling Gea Grevink t/m 7 juli Objecten van beton en papier maché. Afgi-etsels van plastic wegwerp-verpakkingen, die met hun schoonheid en diversiteit de ongekende rijkdom in onze afvalbak zichtbaar maken.

Historische kelders ArnhemBezichtiging gehele jaar

Page 32: 06. Uit in Arnhem magazine juni 2012

Op www.hetgeldersorkest.nl kunt u alle informatie vinden.

Een prachtig nieuw seizoen bij Het Gelders Orkest

Bekijk ons online magazine vanaf 1 mei: