5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

24
UITINARNHEM GRATIS Editie – mei 2015 MADE IN HANS GIESING UIT ETEN BARLEY'S TERRAS-PLúS DANS BEKIJKEN & BELEVEN ROLSTOEL VRIENDELIJKHEID- TEST HOOGTE 80 & TENTSTOCK

description

UITmagazine voor Arnhem en omgeving

Transcript of 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

Page 1: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

uitinArnhem

gr

atis Editie –

mei 2015

Made in Hans giesingUiT eTen Barley's

Terras-plúsDans Bekijken & Beleven

rolstoelvrienDelijkHeiD-test

Hoogte 80& TenTsTock

Page 2: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem2

Page 3: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 3

Colofonontwerp: Fenne Beuker, graphicationredactie: nicole Beaujean drukkerij: Senefelder missetUitgever: mwork-s

coverfoToFotografie: eva Broekema Styling: Annet Veerbeekmake-up artist: niels Jansenmodel: Joey holthaus, illustration artist, www.hausofjoey.com

04-06kijken in terras-plús

07Made in Hans giesing

08-09interviewDans bekijken & beleven

13Uit etenBarley's

10-11interview Het slecht bewaakte meisje

ContaCtgegevens mwork-s, marieke van KesselBergstraat 35, 6811 LC ArnhemT 026 355 49 76e [email protected]

De kopij voor juni editie graag aanleveren voor woensdag 13 mei 2015.

19-24UiTagenda

12 Tentstock

14 rolstoel-vriendelijkheidstest

15 Hoogte 80

16-19 UiTtips

Page 4: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem4

Vakantiesfeertje met iets extra’s

Nergens zo’n instant vakantiegevoel als op een chill terras met de zon op je bol. Met een Prosecco, Aperol Spritz of een colaatje; aapjes kijken, uitpuf-fen of serieus bijkletsen. Deze Arnhemse terrassen hebben ook nog allemaal iets éxtra’s. Wanneer zien we jou??

Terras-plús

tekst: nicole Beaujean foto: eva Broekema

Page 5: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 5

Bezoekerscentrum sonsBeek + parkwandeling

DuDok + shopmarathon

Op het terras van Bezoekerscentrum Sonsbeek krijg je het uitzicht op park en Jansbeek cadeau. Hier is het heerlijk toeven na een fijne parkwandeling en pssst… meestal een stuk rustiger dan de andere horecagelegenheden in Sonsbeekpark. Het terras gaat open bij mooi weer, als het Bezoekerscentrum ook geopend is.

Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zypendaalseweg 24adinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur; zondag 11.00-17.00 uur.

Na een (mid)dagje stevig shoppen kun je je nieuwe sandaaltjes showen op het terras of in de binnentuin van Dudok. En ken je het Dudok Modeterras al, aan de zijkant van het pand, naast het TrixenReeshuis? Hier eet je de lekker-ste focaccia van Arnhem. ‘s Avonds is dit de ideale plek voor een mooi aperitief. Goed voor de dag komen is hier een tweede natuur. ‘Fare Bella Figura’ noemen ze dat: stijl, flair, passie en oog voor detail in alles. Dat geldt ook voor alles wat je hier eet en drinkt. Shoptip aan de overkant van dit terras: Arnhem Coming Soon, Kerkstraat 23.

Modeterras Dudok/TrixenReeshuis, Kerkstraat 19dinsdag t/m donderdag 11.00-21.00 uur; vrijdag en zaterdag 10.00-21.00 uur; zondag 11.00-19.00 uur.

café De kroeg + live jazz

Café De Kroeg swingt. En niet zo’n bé-tje ook. Elke zondagmiddag kun je een relaxed terrasbezoek combineren met je liefde voor jazzmuziek tijdens Sun-day Afternoon Jazz. De Kroeg heeft een lange wishlist van jazzmuzikanten en weet een groot aantal hiervan te strikken. Zo haal jij je jazzhart op aan diverse jazzstijlen gespeeld door ver-schillende artiesten uit het hele land. Je maakt je terrasmiddag compleet met de jazz-dagschotel uit het prima restaurant voor maar € 9,50.

Café De Kroeg, Nieuwstraat 27 elke zondag 15.30-19.30 uur.

momento + hoogte(vrees!) + uitzicht

De titel ‘hoogste terras van Arnhem’ gaat zonder meer naar Momento. Op de vijfde etage van Rozet geniet je op het dakterras van het geweldige

uitzicht, maar vooral van de zon. Aan de picknicktafel of op een strand-stoel. Met een tap Hertog Jan of een fles Grolsch. Huisgemaakte taart en biologi-sche koffie.Zoek je het liever niet zo hoog, dan kun je natuurlijk ook terecht op het terras aan de voorzijde op het Bartokplein, met uitzicht op het Feestaardvarken.

Momento Restaurant Bar en Lounge, Oude Oeverstraat 98. maandag t/m zondag 10.00-24.00 uur.

Page 6: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem6 interView

Dining 56 + rijnzicht

De Wijntuin Wijnmuseum + wijnproeverij

Uitnodigende zachte kussens, grote loungebanken en heerlijke borrel-hapjes. Tel daarbij op het uitzicht op passerende rijnaken en het plaatje is compleet. In de zon aan het water: Saint Tropez op z’n oer-Hollands. Na het borrelen kun je hier uitstekend dineren: spannende combinaties van gerechten uit de klassieke keuken met moderne touch, eerlijk, puur en biologisch.

Dining 56, Rijnkade 56. dagelijks, behalve maandag, vanaf 16.00 uur.

Het terras van Villa Velperweg ken je misschien wel. Daarachter ligt een verscholen parel van een terras, naast wijncafé Le Jardin van het Wijnmuse-um. Een fijne loungeplek met olijfbo-men en andere mediterrane planten, waar je vanzelfsprekend kunt genieten van een goed glas wijn. Echte liefheb-bers kunnen hier elke zaterdag terecht voor een wijnproeverij. In de terrastuin kun je onder de monumentale beuk zelfs een wedstrijdje pétanque spelen (wel reserveren graag).

Wijnmuseum/wijnhuis Robbers & Van den Hoogen, Velperweg 23. terras/tuin geopend in juni/juli/augustus elke donderdag t/m zaterdag van 13.00-17.30 uur.

het nederlands wijnmuseum is elke za-terdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. wijnproeverijen: elke zaterdag om 13.30 en 15.00 uur. donderdag/vrijdag alleen om 15.00 uur. kosten € 15,- p.p. inclusief rondleiding en museumentree.

caspar + modekwartier

Het befaamde Arnhemse Modekwar-tier afstruinen en moe maar voldaan afsluiten op een leuke plek? Vlakbij Station Velperpoort in de wijk Klaren-dal ligt het terras van CASPAR. Perfect getapte biertjes (meervoudig winnaar van biertapwedstrijden) en een leuke lunchkaart. Verder staat CASPAR bekend om zijn grote koppen koffie en cappuccino.Mocht je besluiten in Arnhem te blijven overnachten, dan kan dat in het fraaie hotel ernaast, Modez.

Café Restaurant CASPAR, Elly Lamakerplantsoen 2 dagelijks geopend 9.30 - 01.00 uur. donderdag t/m zaterdag tot 02.00 uur.

granD café mahler + ideale tussenstop

Mahler, het grand café van het mo-numentale Musis Sacrum, is met 110 zitplaatsen een heerlijk ruime tussen-stop op je route van binnenstad naar Modekwartier en vice versa. Voor een sanitaire stop, maar ook voor een heerlijke icecappuccino. Je kunt hier prima voorbijgangers spotten en zelf kiezen voor een plekje in de zon of in de schaduw.

Grand Café Mahler, Velperbuitensingel 25. dagelijks vanaf 10.00 uur.

Page 7: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 7mADe in Arnhem

hij noemt zichzelf geen ‘import-Arnhem-mer’ meer, omdat hij zich na acht jaar enorm thuis voelt in de stad. “toen mijn vriendin en ik acht jaar geleden Arnhem kwamen bekijken, hebben we een lange wandeling door de stad gemaakt. Afgezien van dat vreselijke tijdelijke sta-tion werden we erg enthousiast: de hard-l opers in de groene parken, de terrassen aan de rijnkade, het gezellige centrum. we besloten een jaren-dertighuis te kopen in heijenoord, waar we nog steeds met veel plezier wonen, inmiddels samen met onze eigen ‘Arnhemse meisjes’ (één en drie jaar jong).”

uithangbordAls ambtenaar voor het ministerie van Financiën in Den haag werd hans Giesing (39) in 2009 gevraagd mee te schrijven aan het Arnhemse verkiezingsprogramma voor D66. Vanaf dat moment verliep zijn politieke carrière volgens het boekje, maar toch totaal ongepland: gemeenteraadslid,

fractievoorzitter, lijsttrekker en uiteindelijk dus wethouder. “ik kan je verzekeren: sindsdien loop ik op een andere manier door de stad. Je voelt je verantwoordelijk en bent niet meer anoniem; in feite ben ik het uithangbord van de gemeente in de binnenstad.”

smoel voor stegenkwartierOm van Arnhem centrum weer een brui-sende binnenstad te maken, zijn volgens Giesing de ondernemers aan zet. “ik ben coördinerend wethouder voor verbinding, maar de initiatieven komen van de winkels en de horeca zelf. Zo lanceerde rené Kraaijenbrink van wilke tabak een leuk plan voor de Koningstraat: vrolijke en koninklijke oranje/blauwe vlaggen. Als gemeente zorgen wij dan voor de juiste vergunningen en krijgen ze alle medewer-king. Datzelfde geldt voor de wedstrijd ‘Created on Friday’, om het Stegenkwar-tier meer smoel te geven. Binnenkort worden aan de wielakker straat en de

Zwanenstraat groene toegangsbogen geplaatst.”

vitesseDe binnenstad heeft over een tijdje een ander aangezicht: Building026 is dan af, musis Arnhem verbouwd, het Paradijs en Grote Broer bewoond, de nieuwe Pathé bioscoop geopend en het centraal station eindelijk voltooid. “Als ik ìets heb geleerd van de afgelopen tien jaar, is het wel dat we de toekomst niet kunnen voorspellen,” aldus hans. “maar wat ik zeker weet, is dat ons centrum dan nog steeds een fijne ontmoetingsplek is voor iedereen. een bruisende binnenstad is minstens zo belangrijk als de prestaties van Vitesse.”

hans geeft het [made in Arnhem]estafet-testokje door aan José teunissen, lector modevormgeving bij ArteZ. hij wil graag van José horen hoe Arnhem modestad van nederland kan blijven.

“EEN BRuiSENDE BiNNENSTAD

iS MiNSTENS ZO BELANGRijK

ALS DE PRESTATiES VAN ViTESSE”

mADe in

Wethouder hans giesing:uithangbord van de gemeente in de binnenstad

Als wethouder met de portefeuilles on-derwijs, economische zaken en diversi-teit & emancipatie is hans Giesing onder meer verantwoordelijk voor de Arnhem-se binnenstad. Zelf is hij enthousiast over alle initiatieven om Arnhem weer een bruisend centrum te bezorgen: “Als ondernemers, horeca en gemeente de handen ineenslaan, blijft de binnen-stad een fijne ontmoetingsplek voor iedereen.”

tekst: nicole Beaujean Foto: Judith Zwikker

Page 8: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem8 interView

Generale OOst/intrOdans:

Multicolour Tijdens de laatste Modebiënnale ont-stond het idee voor samenwerking tus-sen introdans en Generale oost (Go).

introdans vroeg artistiek directeur eve Hopkins om de dansers van introdans te begeleiden op weg naar een voorstelling. een mooi voorbeeld van duurzame samenwerking in de keten: van aca-demie (arteZ) naar productiehuis en gezelschap. Bovendien kunnen dansers hiermee een nieuwe stap in hun carrière zetten.

Eve: “GO ondersteunt de choreografen van concept tot voorstelling. Zij krijgen artistieke en dramaturgische begeleiding, maar worden ook begeleid op het gebied van productie, techniek en publiciteit. Daarnaast werken ze voor het eerst met dansers buiten introdans. Voor de voorstel-ling multicolour maken vijf verschillende choreografen vijf verschillende duetten. ‘Multicolour’ staat voor de verschillende ‘kleuren’ van de makers: iedere choreo-graaf heeft een eigen visie, een eigen kleur. Verwacht dus geen bonte kleurenparade, maar wel een bont geheel van verschillen-de stijlen.”

Op 4 en 5 juni presenteren de choreogra-fen hun duetten in theater aan de rijn, een intiem en laagdrempelig theater in de rijnstraat. “het publiek wordt warm ver-welkomd en krijgt vijf verschillende duet-ten van ieder tien minuten voorgeschoteld. hierdoor ontstaat er een bruisende avond met veel afwisseling, waarop het publiek zich geen seconde zal vervelen,” aldus eve.

Generale Oost en Introdans: Multicolour, 4 en 5 juni, 20.00 uur, Theater aan de Rijn. Kaarten à 5 euro via generaleoost.nl/agen-da/multicolour

intrOdans end Of seasOn:

full colour Met de zomer in aantocht sluit intro-dans het seizoen feestelijk af met een spectaculaire voorstelling in stadsthea-ter arnhem. drie avonden op rij genieten van vier bijzondere balletten, gedanst door zowel introdans als introdans ensemble voor de Jeugd: in the future, polish pieces, daylight en rave.

Vérine Bouwman (introdans): “Daylight en Polish Pieces hebben allebei veel ener-gie, kleur en dynamiek. Polish Pieces heeft voor mij wel een emotionele lading.

toen we het eerder dansten in meester-schap, kon ik dat door een heupblessure helaas niet afmaken. ik ben dus heel blij dat ik met end of Season een herkansing krijg. Ongelooflijk dat nu alweer bijna een heel seizoen voorbij is! meestal heb ik mijn koffer thuis al klaarstaan, zodat ik de eerste dag van de vakantie gelijk weg kan en mijn lichaam voor een paar weken in de stand-bymodus zet. Van spierpijn, zweten en repeteren naar zon, zwemmen en relaxen.”

Ruben Ameling (introdans ensemble voor de Jeugd): “in the Future is een speels, gevarieerd stuk. het was een van mijn eerste stukken bij introdans, dus het is leuk om terug te gaan naar een stuk waar ik toen zo van heb genoten. ik zou me kun-nen voorstellen dat bepaalde popnummers het publiek meer aanspreken dan sommige klassieke stukken. in the Future geeft een ontspannen sfeer en als je goed luistert, is de tekst best grappig.”

Demi Verheezen (introdans ensemble voor de Jeugd): “Van deze vier stukken is rave mijn absolute favoriet! rave is de perfecte mix tussen dansen en poseren en ik kan me, als fotomodel en danser, dan ook volledig uitleven. De kostuums van rave zijn hip, kleurrijk, gewaagd en uitgesproken.

Wat de makers betreft is het dansseizoen nog lang niet afgelopen. Ze staan te popelen om hun nieuwste producties aan publiek te vertonen. Liever zelf de voetjes van de vloer? Ook dat kan – en nog wel in de Eusebiuskerk. Zwaaien en zwieren op gewijde grond, op live muziek van een echte bigband.

dans bekijken En bELEvEn

tekst: nicole Beaujean foto: Hans Gerritsen

Page 9: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 9interView

Popmuziek danst toch anders dan klassie-ke muziek. het heeft meer beat en geeft een extra kick op het toneel. Als je dit stuk hebt gezien, ga je met een blij gevoel het theater weer uit.”

Nienke Wind (introdans): “het draait bij deze editie van end of Season vooral om de kostuums. het thema ‘full colour’ komt terug in de belichting en op het achterdoek, maar vooral de kostuums zul-len van het toneel spatten. mijn persoon-lijke favoriet is Polish Pieces van hans van manen. een mooi stuk om te zien en erg fijn om te dansen.”

Introdans: End of Season ‘Full colour’: 25 t/m 27 juni, 20.15 uur, Stadstheater Arnhem. Kaarten via mssa.nl

intrOdans de OntmOetinG:

inVisibly Visiblevoorafgaand aan end of season dansen beide gezelschappen in schouwburg arnhem invisibly visible, een voorstelling in de serie de ontmoeting, waarin de dansprofessionals optreden met gast-dansers uit bijzondere doelgroepen. in invisibly visible dansen twee dansers van het introdans-tableau met gasten met een (bijna) onzichtbare beperking. voor de vormgeving van deze productie werk-te choreograaf adriaan luteijn samen met modeontwerpers sjaak Hullekes en sebastiaan kramer en componist Jaap van keulen.

Merel Janssen (introdans ensemble voor de Jeugd): “in het begin was het even aftasten hoe we met elkaar moesten om-gaan. ik vond het een bijzondere ervaring en heb er veel van geleerd, ook over mezelf. Professionele dansers zijn niet perfect en

een handicap betekent niet perse een im-perfectie. mijn danspartner Stefan heeft het syndroom van Asperger; natuurlijk is dit in sommige situaties moeilijk voor hem. in onze samenwerking om een duet te creëren werd zijn beperking soms juist een voordeel. Doordat hij alles wat ik zeg erg letterlijk neemt, hoef ik iets maar één keer te vragen en doet hij dat voortaan altijd exact hetzelfde. we zijn op zoek gegaan naar de imperfecties van Jurriën en mijzelf en naar de bijzondere kwaliteiten van Stefan en Yasmin. Zo kom je er achter dat je uiteindelijk allemaal, op je eigen manier, tegen dezelfde dingen aanloopt. niemand is perfect, niemand is imperfect; iedereen is gewoon uniek.”

Jurriën Schobben (introdans ensemble voor de Jeugd): “het werken met Yasmin en Stefan was een enorm feest. ik heb enorm veel respect voor hen gekregen. Ondanks hun beperking gaan ze met opgeheven hoofd door. het is waanzinnig om te zien hoe hard Yasmin heeft gevoch-ten om hier zo te staan. en ook Stefan is een jongen die niet bij de pakken neer gaat zitten. een aspect dat ook dansers eigen is. Daarnaast wilden ze allebei het onderste uit de kan halen. Als het aan hen had gelegen, hadden we waarschijnlijk nog twee keer zo vaak gerepeteerd. we kwamen er al snel achter dat beiden meer konden dan we hadden verwacht. Voordat we het wisten, tilde Stefan merel de lucht in! ik heb zelfs van publiek gehoord dat ze aan het begin van het stuk niet wisten wie de dansers waren en wie de gastdansers. Voor mijzelf misschien niet zo complimen-teus, maar het zegt zeker iets over Yasmin en Stefan.”

Introdans: De Ontmoeting ‘Invisibly Visible’: 25 en 26 juni, 19.00 uur, Stads-theater Arnhem. Kaarten via mssa.nl

High tea dansant met Nederlands Dansor-kest op Moederdag Versteegh Dance Mas-ters, dé dansschool in de regio, organiseert op zondagmiddag 10 mei (Moederdag!) een high tea dansant in samenwerking met de Eusebiuskerk. Romée Versteegh,initiatiefnemer en directeur: “In navolging van de zondagse dansmatinees in de kerk ontstond bij mij het plan van een dansmid-dag met een bigband. Daar is onze dans-school nét te klein voor en de Eusebiuskerk is natuurlijk een fantastische locatie. Het Nederlands Dansorkest speelt een eigen-tijds, dansbaar en divers repertoire met o.a. slowfox, Weense wals, chachacha, tango, Engelse wals en quickstep. We beginnen de middag met een workshop Lindy Hop, een jazzy dansstijl die helemaal hip en happening is. Het is een combinatie van de Charleston en tapdance, ontstaan in het Amerika van de jaren twintig. De grote vrijheid en het vrolijke karakter van deze dans waren bepalend voor het grote succes van toen. In de grote danszalen van Harlem ontsnapte men op muziek van Count Basie, Duke Ellington, Louis Armstrong en Ella Fitzgerald aan de sleur van het dagelijks leven. Omdat het 10 mei Moederdag is, geven wij meteen een leuke tip: neem je moeder mee. Ze kan jou zien zwieren, genieten van lekke-re drankjes en hapjes en misschien zelf ook nog even een dansje wagen. Een moeder-dagcadeautje dat niet verwelkt!”

High tea dansant, zondag 10 mei, Eusebi-uskerk. 13.00-14.00 workshop Lindy Hop / 14.00-17.00 uur stijldansen. Toegangskaar-ten (inclusief workshop en high tea) geven ook vrij entree voor de panoramalift van de Eusebius naar het uitzichtpunt op 73 meter hoogte. Reserveren via versteeghdancemasters.nl

Stadstheater Arnhem (schouwburg). En natuurlijk heeft ook onze schouwburg, inmiddels Stadstheater Arnhem, in dit staartje van het seizoen nog een keur aan fascinerende dansvoorstellingen voor ons in petto, van onder andere Het Nationale Ballet en ArtEZ Dansacademie. Via onder-staande links kun je kaarten bestellen.

Dansvoorstellingen in mei:mssa.nl/programma/dans_ballet/?-maand=2015-05

Dansvoorstellingen in juni:mssa.nl/programma/dans_ballet?-maand=2015-06

Page 10: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem10

tekst: Mireille Molenhuis foto: Toneelgroep oostpool

“Ik ontloop andermans mening continu.”

Verstopt onder een paraplu loopt de jongen langzaam naar voren op de tonen van de piano. Met kippetjes zacht zingend. Toneelgroep Oostpool en Introdans gaan op zaterdag 9 mei in première met een eigentijdse be-werking van het ballet La Fille Mal Gardée (1789): Het Slecht Bewaakte Meisje. Een Coming of Age voorstel-ling met 40 jongeren van 14 tot 19 jaar op de planken.

Een echte balletmoeder. Zo moet je Lise’s moeder uit Het Slecht Bewaakte Meisje voorstellen. De moeder die haar eigen ambitie niet kon waarmaken en haar dochter naar de hoogste sterrenstatus wil krijgen. Lise, een een-voudig meisje, is tevreden met haar bestaan. “Inhoudelijk gaat het heel erg over respect voor de tradi-tie”, vertelt regisseur Timothy de Gilde.

“Terug naar de basis, met simpele dingen tevreden zijn.” Choreograaf Adriaan Luteijn vult aan: “Het terugkeren naar de natuur. Naar het purisme, de minimoestuintjes en het bewuster leven. Niet per se die ritalin nodig hebben, maar besluiten: ik wil mezelf zijn. Ik ben mooi genoeg zonder beugel.”

De twee, Adriaan en Timothy, hebben een innige samenwerking. Het is de vijfde productie en de tweede volwaardige productie met toneel en dans naast elkaar. Marcel van Osterop schreef de teksten, waar het oor-spronkelijk alleen uit dans en pantomime bestond. Veel dialogen wisselen elkaar af met dans en liedjes. Maar niet even een stukje dans ter opvulling. Nee, echt op het moment dat dans bijvoorbeeld het gevoel versterkt. Zoals de zigeunerdans die de hoofdrolspeelster danst met haar tegenspeler.

Terug naar de basis van theater

interView

Page 11: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 11

volksdansenVan een expert leerden de deelnemers twintig volks-dansen van over de hele wereld. In La Fille Mal Gardée dansten ze nog een klompendans. In deze versie zijn ze ingeruild voor rubberlaarzen. Die dans is gebaseerd op de Zuid-Afrikaanse Gum boot dance, oorspronkelijk een mijnwerkersdans. Uit het geleerde repertoire haal-den Adriaan en Timothy delen voor deze voorstelling. Adriaan die ook afstudeerde als eerstegraads docent volksdans: “De taal die we spreken is volksdans, ge-mengd met moderne dans.” De volksdansen, die toch niet erg herkenbaar meer zijn volgens Adriaan, staan in het verlengde van de basis waar het om gaat in het stuk. Respect hebben voor de traditie. Maar ook terug naar een basis van kunst, van theater maken, zegt Timothy. “Heel mooi om aan jon-geren te laten zien wat de kracht is van podiumkunst maken.” Toepasselijk: ondertussen kijk je tijdens de voorstelling naar een amateur dorpsgezelschap die La Fille Mal Gardée instudeert.

van vorm naar inhoudDe makers begrijpen elkaars discipline steeds beter. “Nog meer dan bij Giselle (2013) liggen we op dezelfde lijn”, vertelt Adriaan. Hun benadering is verschillend vanuit dans en toneel. Adriaan wil vaak eerst even proeven of het wat is. “Dan voel ik nog niet de noodzaak om te weten waar het over gaat.” Timothy kijkt meteen naar de inhoud. “Ons verschil is dat ik denk: ja, waar gaat dit over? En dat Adriaan zegt: eerst kijken hoe dit eruit ziet.” Adriaan: “Jij hebt een veel scherper oog voor de lijn van het stuk. Ik heb dan allemaal materiaal en jij zegt dan: leuk, maar hoe gaan we Lise hierin verwerken? Hoe krijg je het publiek weer logischerwijs terug in het verhaal? Dansers gaan vaak van vorm naar zingeving, zeker bij repertoire van Introdans.”Hoe Adriaan vaak zelf proeft aan een choreografie door het de jongeren te laten doen, zo proeven zij aan theater. Ze staan in een serieuze productie, waar de trein maar doordendert. Ze ervaren hoe het is om te werken met professionals. Als de twee makers besluiten de scène om te gooien, dan komt daar geen tekst en uitleg bij. Toch schakelen de jongeren snel. Maar een enkeling vraagt nog wel eens: “Het was toch goed hoe het was?”

8,13,15, 16 mei 20:15 uur & 10, 17 mei 15:00 uur(matinee) huis Oostpool entree € 15,- met korting € 10,- Studenten € 7,50 (ArteZ-pas of Studentenkaart) www.toneelgroepoostpool.nl

interView

Page 12: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem12

‘Wie zullen we dit jaar eens uit de tent lokken…!’

alle tenten op een stockje, we gaan weer kamperen! en wel drie dagen en twee nachten lang op één van de mooiste plekken van arnhem. Dit jaar beginnen we eerder, blijven we dus langer en is er nog meer te doen en te zien.

even terug naar vorig jaar: een prachti-ge uitverkochte pilot-editie waar bijna 1.000 campingliefhebbers, families, vrienden opa’s, oma’s, kids, artiesten en vrijwilligers hun tentje op-zetten. en in, op en om die tentjes een rijk cultureel programma met zowel lo-kaal talent als gevestigde namen: Tan-garine en Hunting the robot, The cool Quest, Half Way station, aafke ro-meijn, eveline vroonland, nausica. en vergeet ook vooral de akoestische Band in Je Tent-optredens niet, de camping-disco, de ochtendmis in de kathedraal, hutten bouwen in het bos en film kijken in de openlucht.

verwacht ook dit jaar, in het eerste weekend van juli, een divers cultureel programma vol muziek, theater, litera-

tuur en andere creatieve uitspattingen. Maar de headliner van tent stoCk is en blijft: samen kamperen.

op tentstoCk is afwassen een onver-getelijke ervaring, douchen een inte-ressante uitdaging en badmintonnen de nieuwe olympische sport. samen koken is nergens zo gezellig als op de camping. Het festivalterrein hoef je niet op, want daar sta je al met je tent-je. en daar kan ‘s ochtends opeens een band in staan of je krijgt voor het slapen gaan een prachtig gedicht voorgedra-gen.

verwacht fijne luistermuziek en swin-gende bands, prikkelende voordrach-ten en spannende theateracts. en ook de kampeerders zelf kunnen op elk moment hun eigen podium creëren, bloemenkransen maken of spelen met opblaasbare eenden. de precieze pro-grammering blijft net als bij de pilot-editie een verrassing. Totdat je op 3 juli het programmaboekje vastpakt natuurlijk.

tentstoCk vindt plaats op de cultu-rele enclave Buitenplaats koningsweg. een avontuurlijk en uniek stuk groen in arnhem. dit voormalige militaire terrein met loopgraven, kazernes en (bunker)boerderijen ligt midden in de veluwse bossen en is normaal afgeslo-ten voor publiek. in de Tweede Wereldoorlog werd het door de duitsers gebruikt als geca-moufleerd vliegveld; boerenschuren waren in werkelijkheid vliegtuig-hangars met granaatwerende muren en plaatstalen luiken. Historie, cul tuur en natuur komen hier heel bijzonder samen. ontdek hier alles over tijdens tentstoCk.

Haal je backpack dus uit de motten-ballen, stof je tent af en neem al jevrienden, buren, neefjes, nichtjes, opa’s, oma’s, ouders, kids en je hangmat mee. de voorverkoop start op 1 mei.

tentstoCk – Campingfestival3, 4 en 5 juli Buitenplaats koningsweg 23a op de veluwe te arnhem

Page 13: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 13

De Pauwstraat krijgt haar trots terug, sinds maart opende Barley’s biergarten haar deuren. een hip fris gezicht zo middenin het straatje met de oude bekende horecazaken richting de Korenmarkt. het is een grote zaak met een wat industrieel uiterlijk. Strak, maar toch ook warm ingericht. Veel mooie details bij de bar, denk aan de tapleidingen en bier-tanks die zichtbaar door de zaak lopen en de vrolijk ingekleurde krijtborden.

Locatie: Arnhem, Pauwstraat 4 Open sinds: maart 2015Openingstijden: ma en di: 17.00 – 01.00, woe t/m zon: 11.00 – 01.00/ 02.00Keuken: Amerikaans met een Duitse knipoog

Prijs: hoofdgerecht tussen 9 en18 euroGeschikt voor: vrienden/vriendin-nen, groepen, klasgenoten, collega’s. info: barleys-arnhem.nl

Op het bordBier drinken in de eerste biergar-ten van Arnhem, is natuurlijk geen must, maar wel lekker. er zijn 5 bieren van de tap en meer dan genoeg op fles. Van onbekende Japanse pils tot de klassieke tripelsof smaakvolle biertjes van Brou-werij t iJ uit Amsterdam. er is voor ieders wat wils. naast de uitge-breide bierkaart staan er een hoop bijzondere gin-tonics op het menu. Genoeg over drank, er valt ook veel lekkers te eten bij Barley’s. we krijgen als eerste twee ver-schillende flamkuchen. Dit zijn knapperige elzasse pizza’s. heerlijk als voorgerecht of als bor-relhapje. Daarna een salade met asperges en aardbeien gevolgd door veellekker vlees. De gegrilde kip is heerlijk mals met een kro-kant velletje en de spareribs zijn lekker gemarineerd. Groentes, friet, aardappels en appelmoes zijn allemaal los bij te bestellen en zijn allemaal goed van smaak.

Gastvrijhet jonge en nieuwe team oogt fris en enthousiast. er is ruimte voor persoonlijkheid en een infor-meel praatje met de bediening. Oscar Steninga is een van de nieuwe eigenaren van Barley’s. Zelf komt hij uit Amsterdam en daar runt hij een van de betere cocktailbars van de stad. Deze kennis en oog voor detail, die in de cocktailwereld van groot belang is, zie je terug in bepaalde elemen-ten van Barley’s biergarten.

De kers op de taarthet is een heerlijke borrel en eet-plek voor elke doelgroep en leef-tijd. iedereen is welkom en er staat ook voor iedereen wat lekkers op de kaart. een echte allemans-vriend zonder zijn kracht te ver-liezen of oppervlakkig te worden. Van bier en gin-tonic houden is een pre, maar geen must, er staan nog genoeg andere dingen op de kaart.

uit eten in

Barley's biergarten

uit eten

tekst: freekje Mollenhof Foto's: eva Broekema

Page 14: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem14 KiJKen in

We staan er veel te weinig bij stil, maar kun je als rolstoelgebruiker wel overal terecht in arnhem? en hoe zit dat in een scootmobiel of zelfs met een rollator? Hoe welkom voel je je bij een concert of theatervoorstelling? Zes ervaringsdeskundigen van siZa/Het dorp zochten het voor ons uit.

Zestien heel diverse Arnhemse uitgaans-gelegenheden werkten mee aan dit em-pirische onderzoek en stelden daarvoor gratis toegangskaarten beschikbaar. Daarmee alleen al deden ze het test-team een groot plezier. Zo bezocht rob Velthuizen na 23 jaar eindelijk weer eens het theater: “Complimenten voor de medewerkers van theater het hof. Ze hebben het rolstoeltechnisch echt niet allemaal voor elkaar, maar hun vriendelijkheid en behulpzaamheid waren hartverwarmend.”

gastvrijHeiDDe allereerste les: rolstoelvriendelijk en rolstoeltoegankelijk zijn twee verschil-lende kwalificaties. Voor rolstoeltoegan-kelijkheid gelden basisvoorwaarden als een toegankelijke entree (drempelloos of lage drempel, brede deuropening, geen draaideur) en de aanwezigheid van een invalidentoilet mét alarmkoord.

rolstoelvriendelijke locaties doen iets extra’s voor de minder- of invalide bezoeker: speciale aanpassingen, aan-wezigheid van een lift, gereserveerde rolstoelplekken, (invaliden)parkeer-gelegenheid binnen vijftig meter, een speciale nooduitgang voor invaliden. Joke Liene welink: “een hartelijke ont-vangst en gastvrijheid maken veel goed. en als je zaken zelf positief benadert, word je vanzelf vriendelijker behandeld, is mijn ervaring.”

gratis toegangmet de gastvrijheid zit het bij de meeste Arnhemse testlocaties wel snor. Dat geldt zeker voor locaties waar een valide begeleider gratis toegang heeft, zoals het Airborne museum, huis van Puck, Kastanjelaan 13 en watermuseum. Zo wordt een uitstapje kostentechnisch meteen iets beter haalbaar. Over Kas-tanjelaan 13 Louge & events in Velp was het testteam bijzonder goed te spreken. in dit ingrijpend gerenoveerde pand zijn nu zelfs een ringleiding aanwezig voor slechthorenden en contrasterende strips langs traptreden en opstapjes voor slechtzienden. Ook het wijnmuseum aan de Velperweg krijgt van de testers een dikke plus.

rozetCarry Silva-Bos is juist teleurgesteld over haar bezoek aan de bibliotheek in rozet, op verdieping 1, 2 en 3. “Je zou toch denken dat in zo’n modern, gelauwerd gebouw goed is nagedacht over de be-reikbaarheid voor rolstoelgebruikers. helaas zijn de liften erg ondiep, zodat ik er bijna niet inpaste met mijn (afkoppel-bare) Speedy (rolstoeltracker, red.). er was niemand om me te helpen en ik kon Speedy ook niet onbewaakt achter-laten. Juist een openbare voorziening als een bibliotheek moet toch goed toegan-kelijk zijn. Opslagplekken voor Speedy’s of scootmobielen lijken mij dan geen overbodige luxe.”

luxor liveCarry was overigens erg enthousiast over museum Arnhem en Luxor Live, waar ze met volle teugen genoot van het concert van Van Dik hout. Zelf houdt ze wel van een beetje muzi-kale herrie, maar voor eventuele hulp-honden is het volume helaas te hoog.Benjamin rangkouw, tot slot: “ik geef het direct toe: ik houd er wel van om me een beetje belangrijk te voelen. en dat gevoel heeft het personeel van de mee-werkende adressen mij zeker gegeven.”

tekst: nicole Beaujean

Hoe rolstoelvriendelijk is arnhem?

16 testloCaties Airborne museumBezoekerscentrum SonsbeekBibliotheek Arnhemhijman OngerijmdeusebiuskerkFocus Filmtheaterhuis van PuckKastanjelaan 13Luxor Livemuseum ArnhemOpenluchtmuseumwatermuseumwijnmuseumPosttheatermusis Arnhem (musis Sacrum)theater het hof

piCtogram

naar aanleiding van dit onderzoek van SiZa en [uit in Arnhem] vind je voortaan in onze evenementen-

agenda een speciaal pictogram bij alle locaties die ‘ruim voldoende’ scoren op rolstoeltoegankelijkheid. Dat betekent dus sowieso een toegankelijke entree (drempelloos of lage drempel, brede deuropening, geen draaideur) en de aanwezig-heid van een invalidentoilet mét alarmkoord.

Bezoektips met rolstoel/sCootmoBiel/rollator

• Informeerzelfvantevorenhoehetophetgeplandeadresgesteld is met de rolstoeltoegankelijkheid/rolstoelvrien-delijkheid. Kondig je komst aan, zodat men is voorbereid en je zo goed mogelijk van dienst kan zijn.

• Sommigelocatieszijnnueenmaallastigbereikbaar,bijvoorbeeld omdat het om monumentale panden gaat. Calculeer dat in. neem bijvoorbeeld een inklapbare

duwrolstoel mee, zodat je eventueel kunt overstappen.• TipvanCarry:achterstevorenkomjebijnaoveralbinnen!• Interesseinadviesovereenvoudigeaanpassingenvoor

rolstoelgebruikers, invalidetoilet en nooduitgang van SiZa of het APCG (Arnhems Platform voor Chronisch zieken en Gehandicapten)? neem gerust contact op met Suze-nanne Litjens: [email protected]

Page 15: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 15KiJKen in

Circus, acrobatiek, muziek, theater: vanaf Hemelvaarts-dag bruist ‘de Bult’ vier da-gen lang van de buitenpret. Verrassende voorstellingen in een van de mooiste stads-parken van Arnhem, met een geweldig uitzicht op de stad. Dat kan alleen op Hoogte80, een festival om van te water-tanden.

In alle vrijheid genieten van muziek, literatuur en theater - met het allermooiste uit-zicht over Arnhem. Niet voor niets trekt het festival elke dag duizenden bezoekers van heinde en verre. “Het is vooral de sfeer,” ver-klaart zakelijk leider Harold Oddens, “Het festivalterrein is vier dagen lang een plek

KOERS smijt BOT alle zekerheden overboord. Geen verhaal, maar een ware uitputtingsslag voltrekt zich als het viertal je met grote machines en kleine liedjes meeneemt van beukend hard tot breekbaar zacht. BOT staat garant voor een voorstelling die schuurt, raakt en roert.

Er is dans, circus, cabaret, muziek(theater) en litera-tuur. Maar je kunt ook zelf aan de slag! Er zijn allerlei leuke workshops (voor kin-deren vanaf vijf jaar én voor volwassenen) op het gebied van theater, muziek, dans en creativiteit. Vervelen is er echt niet bij. Te veel om op te noemen? En geen tijd om àlles te zien of te beleven? Dan ga je de volgende dag toch weer?!

Hoogte80 FestivalBuitenpret op de Bult voor iedereen: jong, oud, rijk,

arm, wijkbewoner of forens.

Het heeft iets hippie-achtigs, een vleugje Woodstock; het is lastig te omschrijven als je er nog nooit geweest bent. En de toegang tot het terrein is gratis; je betaalt alleen voor de voorstellingen. Dat alleen al: op een kleedje in de zon genieten van al het kleurrijke om je heen, is de aantrek-kingskracht van Hoogte80 Festival.”

Bomen plantenBuitenpret gaat goed samen met serieuze zaken, vertelt Harold. “Duurzaamheid is een van de speerpunten van ons festival. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons vanzelfsprekend. Dat betekent biologisch- en/of streekgebonden eten en drinken, gescheiden afval-

inzameling en upcyclen en recyclen van papier, glas en plastic. Bij De Keuken van het Ongewenste Dier kun je een Schipholganzenkroket of een Mylittleponyburger bestellen.Om het volledige terrein van stroom te voorzien zijn we helaas nog genoodzaakt om (ook) dieselaggregaten in te zetten. De uitstoot hiervan compenseren wij met het planten van bomen in Nederland via Trees For All, een Arnhemse stichting die als enige in Nederland met CBF-keur CO2-uitstoot compenseert.”

BOT op ramkoersPas voor deze zevende editie ziet de organisatie een lang gekoesterde wens in vervul-ling gaan: muziektheater-groep BOT is van de partij! In hun voorstelling RAM-

Hoogte80 festival: donderdag 14 t/m zondag 17 mei, Geitenkamp

muziekoptredens en unieke theater voorstellingen in tenten, in de open lucht en op podia.

Ook voor kinderen is er van alles te beleven. meer informatie over programma en

artiesten: h80festival.nl

tekst: nicole Beaujean

Page 16: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem16

Met Hemelvaart beginnen traditioneel de vlotconcerten in het Sonsbeek-park. Deze zijn op zondagochtend van 12 tot 14 uur gratis te beluisteren op het vlot in de Grote Vijver achter Brasserie de Boerderij. De opening op 14 mei wordt verzorgd door o.a. Thijs van Leer, Jeugdorkest de PuBi’s uit Arnhem en de Bigband van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Op 17 mei wordt het vlot muzikaal omgetoverd tot zeemansschip door koor Schip Ahoy. Pinkstermaandag, 25 mei, speelt de Jalafusi Big Band lekkere jazz, funk en blues muziek. Big Band Ravenstein laat op 31 mei jazz, swing, funk en blues horen.

mei t/m september, grote vijver achter Brasserie de Boerderij, gratis

sonsbeekfestival en vlotconcerten#4

De Ladies Night van Pathé Rembrandt Arnhem is inmiddels een begrip in Arnhem. 3 Juni staat in het teken van afspraakjes met de Nederlandse film ‘Rendez Vous’. Voorafgaand aan de film is er van alles te beleven in de bioscoop zoals passend entertainment en gezel-lige muziek. Tijdens de film wordt iedereen met een hapje en drankje in de watten gelegd. Na afloop krijgen alle bezoekers een leuke goodiebag mee naar huis. Vanaf 19.00 uur is de Ladies Night geopend. Er zijn diverse voorstellingen.

wo. 3-6, Pathé rembrandt Arnhem, vanaf 19.00u, € 13,50

ladies night ‘rendez vous’ bij pathé rembrandt arnhem#1

In mei herdenken en vieren we in Nederland 70 jaar bevrijding. Gedurende de maand vinden er in en rondom Airborne Museum ‘Hartenstein’ volop ac-tiviteiten plaats met als thema ‘Sporen van de Slag’. Op 3 mei is er een Meet & Greet met Arnhem-vete-ranen, op 4 en 5 mei vertellen ooggetuigen live hun verhaal en er is een boekpresentatie met muzikale omlijsting op 6 mei. Op 9 mei krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van de Bomenapp met aansluitend een wandeling in park Hartenstein. De evenementen zijn allemaal toegan-kelijk tegen de reguliere entreeprijs.

Zo. 3-5 t/m za. 9-5, Airborne museum ‘hartenstein’

70 jaar Bevrijding ‘sporen van de slag’

#2

Bij Brasserie Haarhuis kan je op Moederdag je moeder verrassen met een smakelijke brunch of een gezellig High Tea. Bij de brunch geniet je van een uitgebreid buffet met diverse koude en warme gerechten en een heerlijk toetje. De High Tea bestaat uit een assortiment zoete en hartige hapjes met overheerlijke Communitea. Reserveren via 026-3512399 of [email protected].

Zo. 10-5, Brasserie haarhuis, € 19,95 p.p, alleen geldig op 10-5, niet i.c.m. andere aan-biedingen, brunch excl. drank

voor de liefste moeder#3

Page 17: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 17

Liefhebbers van techno, tech-house en deep-house worden dit jaar volledig op hun wenken bediend. Free Your Mind voor het echte underground gevoel, vrij-heid, creativiteit en ruimdenkendheid. Acts: Andre Galluzzi, Art Department, Ben Sims, Butch, Christian Smith, De Sluwe Vos, Dinky, Egbert live, Franky Rizardo, Gerd, Guy J, Jamie Jones, Joop Junior live, MANDY, Marek Hemmann, Mathis Kaden, Pig & Dan, Prosper Rek, Psyk, ROD, Route 94, Secret Cinema, Seth Troxler, STERAC aka Steve Rach-mad, Super Flu, Tommie Four Seven, en Wankelmut. Check website en social media voor het totale programma.

Za. 6-6, Stadsblokken Arnhem, regular ticket € 38,-

Wie kent ’m niet; Lejo met de grote ogen uit Sesamstraat? Hij komt tijdens zijn eigen kinderconcert op bezoek bij Het Gelders Or-kest en jij mag erbij zijn! Lejo is de vingerpop-penartiest Leo Petersen die het geliefde en unieke figuurtje met alleen zijn blote handen en een paar houten ogen tot leven brengt. In Lejo neemt hij de allerjongsten mee op een bijzondere muzikale ontdekkingsreis. Hoe dirigeer je een orkest? Hoe klinken de instrumenten?

Op speelse wijze komen alle instrumenten en allerlei muziekstijlen aan bod, terwijl Lejo grappige streken uithaalt. De kinderen mo-gen één uur van te voren de instrumenten zelf uitproberen in de instrumententuin en krijgen achteraf papieren oogjes mee naar huis om lekker verder te spelen!

Zo. 17-5, musis Sacrum Arnhem, 10.00u. tuin, 11.00u concert, € 9,- / € 19,-

free your mind festival#7

inktspot; Battle in het teken van vrijheid

#5

Op zondag 10 mei vindt tijdens de Ka-dedagen de Eusebius Duckrace plaats aan de Rijnkade. Een ludieke race waarin duizenden rubberen badeend-jes, getooid met zonnebril vanwege het ongetwijfeld mooie weer, de Rijn afzwemmen. Het eendje dat als eerste over de finish komt wint voor zijn adoptieouder een gloednieuwe Citroën C1. Daarnaast worden er ook mooie andere prijzen weggegeven. De opbrengst van de Duckrace gaat volledig naar de restauratie van de Eusebius.

19 februari 20.15 u. Schouwburg Arnhem

eusebius Duckrace#6

In de arena van Dudok gaan voor het zesde jaar acht tekenaars van formaat de strijd met elkaar aan. Je kijkt als genodigde mee hoe actuele onderwerpen worden vertaald naar prenten. Moderator Marlies Leupen interviewt de tekenaars over hun werk-wijze en wat vrijheid in werk voor hen be-tekent. De jury selecteert diezelfde avond nog de winnaar van de battle. Het startsein voor de battle wordt gegeven door de burgemeester Herman Kaiser. Op zondag 3 mei, internationale dag van de persvrijheid, opent Arnhems fenomeen Loesje om 16.30 uur op ludieke wijze de expositie INKT-SPOT 2013-2014 in Dudok.

Zo. 3-5 opening expo 16.30u, Do. 21-5 battle 20.00u, Dudok Arnhem, gratis

lejo ontdekt het orkest (3+)#8

Page 18: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem18 uit tiPS

De Staat van Verwarring is een ge-stoorde talkshow in het theater met gastheren Pieter 'Ronald Snijders' Jouke en Ronald 'Pieter Jouke' Snijders. Vergelijk het maar met de gelijknamige late night show die in 2006/2007 op televisie was. Vergelijk het vervolgens met een giraf en tel daar bij op: interessante gasten

uit Arnhem, ontregelende filmpjes, live chat-gesprekken met wildvreem-den, een spek & bonen quiz, neolo-gismen van de Alfabetweter en wat dies meer zij. Maar wat zei Dies meer? Helemaal niets! Ook goed.

wo. 27-5, Posttheater Grote Zaal, Aanvang 20.30u, € 17,-

Beïnvloed door helden als Bill Withers, Prince, D'Angelo en Marvin Gaye, weet Bo Saris met zijn zwoele soulstem luisteraars volledig in te pakken! Recht uit het hart, met een funky randje. In 2004 brak Saris door na het winnen van Idols. Hij scoorde meerdere hits onder de naam Boris, maar gooide in 2011 het roer om, ging verder als Bo Saris

en startte zijn internationale carri-ère. Inmiddels woont hij in Lon-den waar hij samenwerkte met topproducer Andre Harris (Usher, Robin Thicke, Michael Jackson). Zijn nieuwe tracks 'She's On Fire' en 'The Addict' vallen in beide landen goed in de smaak.

Do. 14-5, Luxor Live, start 20.30u, entree € 17,50

De Plaats maakt een serie familie-voorstellingen in haar nieuwe zaal in de Transformatie-Plaats in Arnhem. Van 1 t/m 10 mei 2015 speelt De Plaats de muziektheatervoorstelling ‘Je bent zelf een reuzenperzik!’. Een voorstelling over de jongen James die altijd en eeuwig wordt gepest door Sjon en Sjaak. Tot op een zekere namiddag James besluit hen mee te nemen in zijn reuzenperzik voor een reis naar de andere kant van de wereld: New York!

En ondertussen draait de wereld om en kunnen er fabelachtig dingen gebeuren. Een avontuurlijke voorstel-ling vol muziek, nare tantes, vreemde beesten, een verschrikkelijke wolken-jager die kan veranderen in een ware vriend en de echte burgemeester van New York.

Vr. 1-5 t/m zo. 10-5, De transforma-tie-Plaats, 15.30u matinee’s / 19.30u avondvoorstellingen, € 6,- kind, € 10,- volwassenen

luxor live

je bent zelf een reuzenperzik! (7+)

De staat van verwarring

#10

#11

#9

Page 19: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 19

CABARET

ARNHEM LACHT: Open Mic, Comedy Night - Posttheater 6 mei 20:30u. het - posttheater opent de eerste woensdagavond van de maand haar deuren voor een open mic avond. laat je meenemen in de fascinerende wereld van stand-up comedy met aanstor-mend en gevestigd talent uit binnen- en buitenland.

Kirsten van Teijn – Heilloos - Posttheater 6 mei 20:30u. met een half uur uit haar programma heilloos won kirsten van teijn in 2013 grandslam de jury-, publieks- en persoonlijkheidsprijs op het groninger studenten cabaretfestival.

Rob en Emiel – Da’s Sterk - Posttheater 8 mei 20:30u. da’s sterk is gegarandeerd avondvul-lend. dit is namelijk de enige theater-voorstelling met een eerste, tweede én derde helft! da’s sterk, toch?

Alles eromheen - Van der Laan & Woe - Schouwburg Arnhem 9 mei 20:15u. daar zal je ze hebben: van der laan & woe. u kent ze van het razend populaire tv-programma ‘de kwis’, u kent ze uit het theater of u heeft nog nooit van ze gehoord. in dat laatste geval wordt het weleens tijd.

martin simek – enkelspel posttheater 29 mei 20:30u.

Als oud-tennisser is Šimek vertrouwd met het feit dat het leven een enkelspel is. Aan de hand van talloze anekdotes uit de catacomben van Roland Garros en Wimbledon neemt hij het publiek mee in zijn visie: tennis is een spiegel van het menselijk bestaan.

Anuar – Integer.. - Posttheater 9 mei 20:30u. voor de mensen die anuar nog niet kennen: hij is zichzelf, druk, persoonlijk, charmant, brutaal, eerlijk, origineel, eigenwijs maar vooral grappig!

Kees van Amstel – Jong, Hip, Fris en andere Gruwelijkheden (reprise) Posttheater 13 mei 20:30u. in jong, hip, Fris en andere gruwelijkhe-den gaat kees van amstel vooral op zoek

naar de lelijke kanten van het leven. en onderscheidt hij nep van echt.

Tim Fransen – Het failliet van de moder-ne tijd - Posttheater 15 mei 20:30u. een ongelooflijk grappig en slim joch met een uitdagende kijk op de wereld.tijdens het leids cabaret

De ware naaktheid - Enge Buren - Schouwburg Arnhem 16 mei 20:15u. twintig jaar geleden vonden drie jongens elkaar in humor en muziek en ontstond een bijzondere relatie. na twee decennia op de planken besluit enge buren zich nu totaal bloot te geven.

Vuile Huichelaar 4 – We zullen door-gaan! – Ladies Night - Posttheater 16 mei 20:30u. ook al zitten we in de lotushouding, eten we vega en bouwen we aan een schoon karma; de doodgewoonste dingen brengen ons tot zingen! we willen controle en rust, het onderste uit de kan en het kersje op de taart.

MV² - Huub Stapel - Schouwburg Arnhem 19 mei 20:15u. huub stapel is terug met meer en nieuwe relatie en liefdestips.

Johan Goossens – Daglicht (try out) - Posttheater 22 mei 20:30u. eigenlijk is het leven heel simpel. als je eenmaal weet hoe het werkt, is er geen kunst aan. de goede woning is gevon-den, de partner aan de haak geslagen, en je hebt een fijne tandarts op fietsafstand. tijd om rustig achterover te leunen.

Comedy Night - Posttheater 23 mei 20:30u. de comedy night is een stand-up come-dy avond samengesteld uit de beste co-medians van dat moment. nederlanders, vlamingen en een enkele comedian van overzees. altijd met een hoge grapdicht-heid en dicht op de actualiteit.

Ronald Snijders - De Staat van Verwar-ring - Posttheater 27 mei 20:30u. vergelijk het maar met de gelijknamige late night show die op televisie was.

Greg Shapiro – “Part-Time Hypocrite” Kastanjelaan13 28 mei 20:00 - 22:00u. met zijn karakteristiek pijnlijke eerlijk-heid bekijkt shapiro hoe hij een idealist probeert te zijn maar hilarisch en jam-merlijk te kort schiet. shapiro de idealist verrukt zich bij het aan het licht brengen van hebzucht in het bedrijfsleven.

Arnhem Lacht: Open Mic, Surprise Comedy Night - Posttheater 30 mei 20:30u. het is de laatste 'arnhem lacht' van dit seizoen en we gaan eruit meteen knal! we gaan er een waar comedy feestje van maken. omdat het delaatste editie van het seizoen is, sluiten we deze af in de grote zaal.

DANCE

Disco Lovers - Luxor Live Za 2 mei 20:00u. disco lovers is het nieuwe concept van

de makers van het wel bekende 70’s & 80’s boogie nights. op deze avond hoor je uitsluitend de lekkerste soul en disco muziek.

Hopla! - Luxor Live Za 9 mei 21:30 - 02:00u. € 10,00 in de 30er, 40er en begin 50er jaren is jazz en blues in al zijn variaties in harlem new York dé muziek waarop gedanst en geswingd wordt in clubs zoals cotton club. big bands, maar ook kleinere ensembles blazen en zingen de longen uit hun lijf, om de harten van dansers en luisteraars te winnen.

F.Z.N.-feest Bar Florian 13 mei het thema dit keer is “hooray for hollywood”. bar Florian zorgt voor een film-sfeertje en er kan tot laat worden gedanst op muziek van diverse dj’s. de entree voor deze hernieuwde kennisma-king is gratis.

Sundaypeople presents Tod Terry & Friends - Luxor Live Wo 13 mei 22:00 - 04:00u. € 22,00sunday people op woensdag? ja op woensdag...de dag erna is het namelijk hemelvaartsdag en ben je waarschijnlijk lekker vrij...- luxor live pakt daarom uit met een lekkere lange sunday people nachteditie en een hele hele dikke line up!

Altooooh! 80’S & 90’S Alternative. - Luxor LiveZa 16 mei 22:00 - 04:00u. € 6,00inmiddels ligt de 6de editie van al-toooooh! alweer achter ons en na deze zeer geslaagde avond gaat luxor zich opmaken voor de volgende editie.

90’S NOW - Luxor Live Za 23 mei 23:00 - 05:00u. € 13,0090s now! is exact wat je denkt dat het is: de jaren negentig en wel nu meteen. onverteerbaar als ze leken, worden ze nu gemixt, gesneden en hapklaar gemaakt door gary global.

GOTCHA! - Luxor Live 29 mei 20:30 - 23:00u. € 17,50gotcha! is terug! met back to the moon brengen de roemruchte haarlemmers hun eerste nieuwe album uit sinds halverwege de jaren negentig.

DANS

Strong language - Schouwburg Arnhem 7 mei 20:15u. artistiek leider paul lightfoot nodigde choreografen uit die wat hem betreft een duidelijke boodschap uitdragen en die het publiek vanaf de eerste seconde kunnen treffen.

Feest - Introdans Ensemble voor de Jeugd - Schouwburg Arnhem 10 mei 14:30u. introdans ensemble voor de jeugd viert de lente met een swingend feest. eerst zie je drie energieke toppers uit de intro-dans-schatkist: ‘bon appétit!’ van robert battle, ‘psycho killer’ van daniel ezralow en ‘susto’ van sol león en paul lightfoot.

Episch - De beste tot nu toe - Schouw-burg Arnhem

20 mei 20:15u. als ill skill squad maakten ze een dave-rend debuut met de voorstelling ‘155’. op lowlands zorgden ze voor een knet-terend dansfeest in de overvolle juliet, ze waren de ontdekking van het jonge harten Festival, werden uitgenodigd voor de nederlandse dansdagen.

martin simek – enkelspel posttheater 29 mei 20:30u.

Als oud-tennisser is Šimek vertrouwd met het feit dat het leven een enkelspel is. Aan de hand van talloze anekdotes uit de catacomben van Roland Garros en Wimbledon neemt hij het publiek mee in zijn visie: tennis is een spiegel van het menselijk bestaan.

EVENT

Beleef de wonderlijke wereld van wijn! Het Nederlands Wijnmuseum2,9,16,23,30 mei 13:30 - 15:00 € 15,00elke zaterdag kunt u zich laten rond-leiden door de historische kelders van wijnhuis robbers & van den hoogen, een bezoek brengen aan het nederlands wijnmuseum en de rondleiding wordt afgesloten met een wijnproeverij.

Sterrenwacht Presikheaven Bibliotheek Presikhaaf Za 2 mei 14:30 - 15:30u. zaterdag 2 mei van 14.30 tot 15.30 uur toont sterrenwacht presikheaven in de bibliotheek presikhaaf welke sterren-beelden en planeten er deze maand aan de avondhemel te zien zullen zijn.

Bevrijding "Sporen van de Slag":Meet & Greet met Arnhem-veteranen Airborne Museum 'Hartenstein'3 mei 15:30 - 16:45u. sinds het einde van de oorlog worden de geallieerde veteranen ieder jaar in september als helden binnen gehaald. de verbazing onder de airborne-ve-teranen over de warme ontvangst en hechte vriendschappen die na de oorlog ontstonden worden vaak gememoreerd.

Lezing Dick van der Steen Tuin de Lage Oorsprong 3 mei 15:00u. dick van der steen, filosoof, wiskundige en bekend spreker in de tuin, houdt een lezing met de titel: don juan, een verlei-der tussen verlangen en verlies.

uit AGenDA

Page 20: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem20 uit AGenDA

Bevrijding "Sporen van de Slag":Oogge-tuigen vertellen hun verhaal Airborne Museum 'Hartenstein'4 t/m 5 mei 11:00 - 15:00u. op deze twee bijzondere dagen, waarin nederland zijn bevrijding herdenkt en viert, vertellen ooggetuigen hun eigen verhaal over de slag om arnhem. de ver-halenstoel in het airborne museum staat weer voor hen klaar in de hall of Fame.

Bevrijding "Sporen van de Slag": Boek-presentatie met muzikale omlijsting Airborne Museum 'Hartenstein'6 mei 14:00 - 16:00u. “liefdeslied: levensverhaal van een muzikaal oorlogskind”, vertelt het waar-gebeurde verhaal over het veelbewogen leven van leni immink, de inmiddels 83 jarige, arnhemse pianiste en ooggetuige van de slag om arnhem.

Literaire Samenspraak met Miriam Guensberg Bibliotheek Centrum/ Rozet 7 mei 19:30u. € 2,00 tot € 9,00schrijfster miriam guensberg is op 7 mei te gast bij de bibliotheek rozet in arnhem.

Korte cursussen bij Versteegh Dance Masters Versteegh Dance Masters’ 8 mei 19:00 - 20:00u. wil je op een leuke manier in shape komen voor de zomervakantie? nooit meer aan de kant zitten tijdens een brui-loft? of in de vakantiestemming komen met vrolijke salsa muziek? schrijf je dan snel in voor één van de korte cursussen bij versteegh dance masters.

Bevrijding ‘Sporen van de Slag’ - Presen-tatie ontwikkeling Bomenapp Airborne Museum 'Hartenstein'9 mei 14:00 - 16:00u. wim van eck, onderzoeker innovatieve visualisatietechnieken, presenteert op 9 mei de totstandkoming van de bome-napp in het airborne museum.

Nostalgische Kermis Nederlands Open-luchtmuseum 9 mei t/m 25 mei € 16,00leuk voor kinderen…en voor opa’s en oma’s. ga mee naar de kermis van vroeger. er is een ouderwetse schiettent, een schitterende zweefmolen, een paardencarrousel, een bootjesmolen en nog veel meer. natuurlijk ontbreekt ook de snoepkraam niet.

Papendal Bike Event - Sportcentrum Papendal 9 &10 mei 09:00u. dit weekend vindt namelijk het papendal bike event plaats; waarbij verschillende fietsactiviteiten worden samengesmol-ten tot één groot evenement. geschikt voor jong en oud en gratis toegankelijk, met uitzondering van de uci bmX supercross.

Workshop "Weet van Wijn" Het Neder-lands Wijnmuseum 9 mei 10:00 - 17:00u. € 99,00 tot € 99,00meer weten van wijn? wijnen proeven, leren en je eigen smaak ontdekken? bij deze dagtraining leer je makkelijker wijnkeuzes te maken en ontdek je meer en meer over je eigen smaak.

Zondagmiddagborrel met Live muziek - Momento Restaurant 10 mei 15:00 - 18:00u. solune is een nederlands kwartet dat Franse chansons uit heden en verleden vertolkt - soms voorzien van een geheel nieuw arrangement, maar altijd met dezelfde passie gebracht.wij trakteren op homemade hapjes en als je zin hebt om te blijven eten dan hebben we een verrassingsmenu’ voor €24,50

Dansmatinee met big band! - Eusebius-kerk 10 mei 13:00u. zondagmiddag 10 mei stelt de eusebius kerk in arnhem haar deuren open voor een dansmiddag met big band! het wordt een high tea dansant met heerlijke hapjes, zowel zoet als hartig. de eusebi-us heeft een prachtige dansvloer en de entourage is natuurlijk heel bijzonder.

Eusebius Duckrace - Rijnkade 10 mei 14:00u. bij de eusebius duckrace wordt er een grote hoeveelheid badeendjes(ieder eendje heeft een eigen code) in het water gegooid met als doel wie als eerste over de finish komt, heeft gewonnen. uiteraard worden alle eendjes door ons weer netjes uit het water gehaald.

Moederdag - Brasserie Haarhuis Zo 10 mei . € 19,95 tot € 19,95zondag 10 mei worden de moeders weer in de watten gelegd! wil jij je moeder ook verrassen? bij brasserie haarhuis kan je op moederdag je moeder verrassen met een smakelijke brunch of gezellig high tea voor slechts € 19,95 p.p.!

Joris Luyendijk komt naar Arnhem - Koe-pelkerk 12 mei 20:00 - 22:00u. €7,5dinsdag 12 mei is het zover. dan komt bestsellerauteur joris luyendijk naar de arnhemse koepelkerk op de jansplaats. ‘dit kan niet waar zijn’, zijn onthullende boek over de financiële wereld, is niet uit de media weg te slaan en staat al weken bovenaan in de bestsellerlijst.

Hoogte80 Festival - Hoogte 80 14,15,16 mei 14:00 - 23:30U. zo 17 mei 12:00 - 22:00u. er is veel te zien, horen, proeven en beleven, voor alle leeftijden. kom langs en kijk bijvoorbeeld naar de gillende keukenprins, luister naar het geluid van arnhem , laat je knippen & scheren of geniet van het fantastische uitzicht vanuit de loungetent.

Vlotconcert: Hemelvaart Young-Musi-cian-Festival - Park Sonsbeek Do 14 mei 12:00 - 14:00u. Gratisde opening wordt een heel bijzonder concert met gastsolist fluitist en ham-mond- organist thijs van leer. jong en oud ontmoeten elkaar. het is een dubbel-concert samen met het jeugdjazzorkest de pubi's uit arnhem en bigband van het stedelijk gymnasium nijmegen.

Wereldmuziek in Puck’s Café met optreden Mile Lukic - Huis van Puck Do 14 mei 20:00u. €10,-op hemelvaartsdag geeft de bosnische

zanger/gitarist mile lukic act de présen-ce. mile’s fascinatie voor variatie in mu-ziek, zoals klassiek, rock en etno, dient als inspiratie voor zijn eigen muziekstukken.

Popquiz met Tom Blomberg - Café de Kroeg 15 mei 20:00 - 22:00u. €3,-test je kennis op het gebied van pop-muziek!

Open Podium (diner) - Huis van Puck15 mei 18:00 - 22:30u. €10,-in samenwerking met stichting enjoY & learn heeft - huis van puck een diner-actie opgezet voor bezoekers van het open podium.

Gesprek “If you can see it, it is not there” Galerie Van Leuke Mensen 17 mei 15:00 - 17:00u. galeriehoudster joke van doorne gaat in gesprek met de kunstenaars ellen boersma en rob sweere.onder de titel “if you can see it, it is not there” hebben beide kunstenaars momenteel een expositie in huiskamer-galerie ‘van leuke mensen,de dingen die blijven’ aan de paul krugerstraat 4 te arnhem.

Vlotconcerten: Zeemanskoor Schip Ahoy - Park Sonsbeek 17 mei 12:00 - 14:00u. Gratisruim 50 zeebonken voelen zich thuis op het water. al is de vijver nog geen zee. zij brengen de sfeer, waarbij iedereen zich goed kan inleven. ieder zingt als het vanuit je tenen moet komen, je moet als het ware het bloed voelen van de slaven op het schip, zodat je zingt met kippenvel en tranen in de ogen.

DraaiorgelDag neDerlanDs openlucht-museum 31 mei 10:00 t/m17:00u. € 12,-tot € 16,-

Maak kennis met een unieke collectie straat-, dans- en kermisorgels in het Nederlands Openluchtmuseum. Al meer dan een eeuw lang zorgen draaior-gels voor sfeer en gezelligheid op straat en ze horen dan ook echt bij Nederland. Oude tijden her-leven als zo’n twintig bijzondere orgels te zien en te horen zijn in het Arnhemse museumpark.

QUIZ’M - Luxor Live 19 mei 19:30 - 22:00u. GratisQuiz’m is de gezelligste muziekquiz van nederland! eindelijk heb je een keertje profijt van al jouw volstrekt onnodige muziek-weetjes.

DJ Lab - Rozet 20 mei 14:00 - 16:00u. het dj lab van kunstbedrijf arnhem wordt feestelijk gepresenteerd op de derde verdieping in rozet. altijd al be-nieuwd geweest naar wat een dj doet?kom uitproberen! ook kan je nog steeds een 3d print maken in ons digilab!

Inktpot-Café Brasserie Dudok 21 mei 20:00 - 23:30u in de arena van dudok gaan voor het zesde jaar acht tekenaars van formaat ter plekke de strijd met elkaar aan.

The Vinyl Experience! Versteegh Dance Masters’ 22 mei 22:00 - 03:00u. met een mix van 90% salsa dura, cha-cha-cha, mambo, guaguanco en salsa romantica, uiteraard gespeeld met vinyl platen (lp’s) en 10% bachata.

Kynologenclub Arnhem - Rijnhal23 mei t/m 25 mei 10:00 - 17:00 uurin totaal verwachten wij weer dat er ongeveer 2400 honden worden inge-schreven, verspreid over ongeveer 220 rassen. elke dag worden weer andere rasgroepen tentoongesteld. per dag mogen vervolgens alle beste van een ras uitkomen tegen elkaar om op te gaan voor de beste hond van elke rasgroep.

Vlotconcerten: Jalafusi Big Band - Park Sonsbeek 25 mei 12:00 - 14:00u. Gratisde jalafusi big band is een collectief van 18 enthousiaste muzikanten dat sinds september 2014 onder de muzikale leiding van maurice ditmer staat. de edese bigband heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een sterk ensemble met een breed repertoire bestaande uit jazzstandards, latin-, funk-, blues- en popnummers.

Wijvenkraam - Eusebiuskerk 25 mei 11:00u. wijvenkraam is een mode-, 2hand- en designmarkt met de focus op kleding, sieraden en accessoires voor ‘meiden’ van alle leeftijden.

KWF Benefietdiner - Stadsvilla Sons-beek 27 mei 18:00 - 23:00u. het benefietdiner wordt gehouden ten behoeve van de kwF kankerbestrijding en zal daarmee bijdragen aan de kwF doelstellingen minder kanker, meer ge-nezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.

VvE Beurs van het Oosten - Eusebius-kerk 28 mei 11:00 - 19:00u. voor verenigingen van eigenaren is goed onderhoud van hun appartement of huis van groot belang voor het behoud van de waarde. op de vve beurs van het oos-ten wordt in één dag een groot diversiteit van bedrijven en diensten getoond die te maken hebben met de vve.

Zingen met Miriam de Vroome - Huis van Puck 29 mei 17:30 - 20:00u. iedereen is welkom, alle stijlen, alle niveaus. neem bladmuziek en/of ak-koorden mee, beklim het podium en zing iedere laatste vrijdag van de maand de sterren van de hemel in puck’s café.

Gelderlander Nieuwscafé Brigant 29 mei 17:00 - 18:00u. gelderlander nieuwscafe in brigant.

Afstudeervoorstelling 4e-jaars Neder-landse Musical Academie - Huis van Puck 30&31 meieen eenakter-musical gebaseerd op het boek 'my love, my love: or the

Page 21: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 21uit AGenDA

peasant girl' van rosa guy uit 1985. de afstudeervoorstelling wordt gespeeld door 4e-jaars studenten van de neder-landse musical academie en vertelt het verhaalt van een boerenmeisje genaamd ti moune op een eiland in de Franse antillen.

Summer party Versteegh Dance Mas-ters’ 30 mei 21:30 - 00:30u. sfeervolle dansavond voor ballroom & latin dansers! speciale editie in zomerse sferen!

Weekend van het Oorlogsboek - Airbor-ne Museum 'Hartenstein' 30 mei 09:30 - 15:00u. & 31 mei 14:00 - 16:00u. iconische beelden tijdens weekend van het oorlogsboek in het airborne museum.

Arnhem voor KIKA in Max Brothers 31 mei 16:00 - 22:00u. arnhem voor kika staat voor een namiddag/avond georganiseerd door 2 arnhemmers die zin hadden in een te gek feest voor kika te organiseren.

TaLENTEfeest - Kunstwerkplaats 31 mei . op deze zondagmiddag vindt voor de zevende keer het talentenfeest plaats op de kunstwerkplaats schuytgraaf in arnhem zuid.

Vlotconcerten:Big Band Ravenstein - Park Sonsbeek 31 mei 12:00 - 14:00u. big band ravenstein ‘van jazz & swing tot Funk & blues’ is een ambitieus orkest met vergevorde muzikanten uit de wijde omgeving van het brabantse ravenstein. de band heeft een eigen stijl van uiteen-lopende muziekstijlen.

FILM

Focus Junior: Piepkuikens - Focus Filmtheater t/m do 14 mei € 5,50 tot € 6,50wanneer cathy voor haar 10de verjaar-dag een eendenei en een broedkastje cadeau krijgt, wacht ze vol spanning af. wanneer het eendje uit het ei kruipt ziet het als eerste margaux, de beste vriendin van cathy.

Focus Junior: Molletje en zijn vriendjes - Focus Filmtheater t/m zo 14 juni 2015€ 5,50 tot € 6,50molletje en zijn vriendjes is een compi-latie van zes nog niet op het grote doek vertoonde films over het beroemde molletje, gecreëerd door de tsjechische tekenaar zdenek miler. in deze filmpjes krijgt molletje een nieuw vriendje, een jonge adelaar, maar ook met zijn trouwe vriendjes kikker, egel en haasje beleeft hij weer fijne avonturen.

CINÉ PREMIÈRES: JOURNAL D’UNE FEMME DE CHAMBRE - Focus Filmtheater Zo 3 mei 16:15 - 18:00u. 6,-seydoux speelt de mooie célestine, een jong kamermeisje uit parijs dat net in dienst getreden is bij de familie lanlaire. ze moet niet alleen de avances van meneer ontwijken, ook wordt ze gecon-fronteerd met de zeer strenge mevrouw lanlaire, die het huishouden met ijzeren

hand regeert. dan ontmoet joseph, de mysterieuze tuinman van het d

Opera Encore: Cavalleria Rusticana / Pagliacci - Pathé Rembrandt Arnhem 3 mei 11:00 - 12:30u. een tragisch dubbelprogramma in een aansprekende nieuwe productie van sir david mcvicar, die de gebeurtenissen laat plaatsvinden in twee verschillende perioden in hetzelfde dorpje in sicilië.

Ladies Night:The Age of Adeline - Pathé Rembrandt 6 mei wat als je voor altijd jong en mooi blijft? het overkomt de jonge moeder adaline (blake lively) na een mysterieus auto-ongeluk in de jaren ’30. terwijl de wereld om haar heen doorgaat en haar dochter (ellen burstyn) bejaard wordt, wordt adaline zelf geen dag ouder. om dit verborgen te houden is ze tientallen jaren veroordeeld tot een eenzaam be-staan, zonder liefde waar ze keer op keer afscheid van zou moeten nemen.

Far from the madding crowd - Focus Filmtheater 7 t/m 14 mei 6,-hoofdpersoon is de onafhankelijke, mooie en eigenzinnige bathsheba everden (carey mulligan). bathsheba heeft drie totaal verschillende mannen in haar leven: gabriel oak (matthias schoenaerts), een schapenhouder die gefascineerd is door haar halsstarrigheid.

The Dark Horse - Focus Filmtheater 7 t/m 14 mei 6,-vertelt het waargebeurde en indruk-wekkende levensverhaal van genesis potini. dit briljante maar weinig bekende schaakgenie maakte zich, ondanks zijn bipolaire stoornis, sterk voor de toe-komst van achtergestelde kinderen.

50Plus Bios: A Weekend in Paris - Pathé Rembrandt 12 mei 13:30u. nick (jim broadbent) en meg burrows (lindsay duncan), een echtpaar uit birmingham, gaan ter gelegenheid van hun 30-jarige huwelijk terug naar de stad waar zij drie decennia geleden op huwe-lijksreis gingen. ze arriveren in parijs, de stad van de liefde, in de hoop hun relatie weer nieuw leven in te blazen.

VENTOUX - Focus Filmtheater 14 t/m 21 mei 6,-vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de mont ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. en ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwe-hoeren moeiteloos afwisselen.totdat hun jeugdvriendin, de prachtige laura, zich meldt en de spoken uit het verleden zich aandienen.

50Plus Bios: A Thousand Times Good Night - Pathé Rembrandt 19 & 26 mei 13:30u. rebecca behoort tot 's werelds beste oorlogsfotografen. haar echtgenoot eist echter dat ze stopt met haar gevaarlijke werk uit angst zijn vrouw en moeder van hun jonge dochters te verliezen. rebec-ca staat voor een onmogelijke beslissing, want hoewel ze zielsveel van haar gezin houdt, kan ze zich ook geen leven zonder

haar werk voorstellen.

PEUTEROCHTEND: PIM EN POM EN HET GROTE AVONTUUR - Focus Filmtheater 19 & 21 mei 09:45 - 11:00u. € 5,50 tot € 6,50tijdens de pauze is er een pim en pom knutselactiviteit. er blijft tijdens de film een lampje aan, zodat het niet te span-nend is. de twee katten pim en pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje de vrouw.

Movies that matter on tour: Burden of Peace - Focus Filmtheater 20 mei 19:00 - 21:00u. 4,-deze film gaat over claudia paz y paz, guatemala's eerste vrouwelijke procu-reur-generaal, die een moeizaam, maar dapper gevecht voert voor rechtvaardig-heid in een van de gevaarlijkste landen ter wereld. corruptie en straffeloosheid zijn aan de orde van de dag.

Geronimo - Focus Filmtheater 21 t/m 28 mei 6,-levendige, muzikale speelfilm – tony gatlifs achttiende alweer - waarin de jonge jeugdwerkster geronimo de ge-spannen sfeer tussen een groep jongeren uit een achterstandswijk tot bedaren probeert te brengen.

Focus op van Gogh- Lust for Life - Focus Filmtheater 24 mei 11:00 - 13:00u. 6,-in 1890 overleed vincent van gogh, de schilder die wereldberoemd werd door zijn gedrevenheid en onnavolgbare handschrift. ter gelegenheid van zijn 125e sterfjaar worden er veel tentoon-stellingen en andere activiteiten georga-niseerd, in binnen- en buitenland.

CRACKING THE FRAME: BECAUSE I WAS A PAINTER: ART THAT SURVI-VED THE NAZIS - Focus Filmtheater 27 mei 19:15 - 21:00u. 6,-Films over kunstenaars dringen maar zelden door tot het reguliere bioscoop-aanbod.

Citizenfour - Focus Filmtheater 28 mei t/m 3 juni 6,-na my country, my country (2006) en the oath (2010), die respectieve-lijk gingen over de oorlog in irak en de detentie van vermeende terroristen in guantanamo bay, zou het derde deel gaan over het misbruik door de nationale veiligheidsdiensten in de verenigde staten. poitras was al een paar jaar met de film bezig toen ze in januari 2013 gecodeerde e-mails ontving van een anonieme bron.

Schneider VS Bax - Focus Filmtheater 28 mei t/m 4 juni 6,-schneider, een huurmoordenaar, wordt gebeld door ene mertens. hij heeft een spoedopdracht voor schneider, maar schneider weigert. hij is jarig en heeft zijn vrouw lucy beloofd te helpen met het voorbereiden van het diner dat hij vanavond geeft. mertens benadrukt dat het belangrijk is en dat het vandaag moet gebeuren. het beoogde slachtoffer is ra-mon bax, een schrijver die alleen woont, aan de rand van een afgelegen meer.

KLASSIEKE MUZIEK

atelier klassiek: meer over De vuurvogelsuite - musis 8 mei 20:15u.

Stap in de wereld van Stravinsky! Dirigent Jules van Hessen is uw bezielde én bezielende reisleider. De maestro en Het Gelders Orkest nemen u mee voor een inspirerende tour. Verdiep, verwonder en verras uzelf aan de hand van live gespeelde mu-ziekfragmenten, anekdotes en boeiende wetenswaardigheden

VCC – Victoria Children’s Choir - Euse-biuskerk 2 mei 15:00u. het koor bestaat uit 60 tot 80 kinderen en jongeren tot de leeftijd van 18 jaar. zij zingen mooie, leuke onverwachte en uitdagende muziek. naast het natuur-lijke talent van de zangers, leren zij ook van klassieke tot hedendaagse stijlen te zingen.

Herdenkingsconcert - Eusebiuskerk 4 mei 20:30u. concert onder leiding van joop boerstoel met begeleiding van organist jack block.

Holocaust Cantata - Walburgiskerk 4 mei 20:30u. de holocaust cantata, bestaande uit gezongen en gesproken teksten, is een indrukwekkend geheel. de teksten zijn door gevangenen in de concentratie-kampen op de muren van de barakken geschreven. later zijn deze teksten op muziek gezet door donald mccullough.

Vrijheidsconcert – 70th Anniversary Liberation of Holland Celebration & Performing tour - Posttheater5 mei 12:00u. op 5 mei geeft the delta concert band een prachtig concert ter afsluiting van de nationale viering van de bevrijding. het orkest, dat speciaal voor deze gele-genheid is overgekomen uit canada, wil samen met ons 70 jaar bevrijding vieren.

Schubert en Tsjaikovski - Nikolai Lugansky - Musis 6 mei 20:15u. een andere russische grootmeester is natuurlijk nikolai lugansky. zijn temperament en zijn techniek maken hem tot de gedroomde opvolger van de russische pianoschool, waaruit gilels en richter voortkwamen.

Page 22: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem22 uit AGenDA

Klassiek Open Podium en GOOG-Musis10 mei 14:00u. het is natuurlijk prachtig dat musis er elke keer weer in slaagt om de internatio-nale top op het gebied van klassieke mu-ziek naar arnhem te halen. maar het is vaak minstens net zo leuk om talentvolle amateurmusici aan het werk te zien, onbevangen, de blik op de toekomst en vaak spelend met het grootste plezier.

Les Trois Muses - Tuin de Lage Oorsprong 10 mei 15:00u. dit dames trio is een enthousiast roman-tisch ensemble. de muses spelen Franse muziek zoals bijvoorbeeld: delibes, saint saens en Fauré. maar ook het duitse en engelse repertoire brengen ze met verve. les trois muses brengt een combinatie van een mooie hoge stem, een klankrijke fluit en het warme geluid van de harp die de bezoeker diep in het hart raakt.

Lejo ontdekt het orkest - Musis 17 mei 10:00u. wie kent ‘m niet; lejo met de grote ogen uit sesamstraat? hij komt tijdens zijn eigen kinderconcert op bezoek bij het gelders orkest en jij mag erbij zijn! lejo is vingerpoppenartiest leo petersen die het geliefde en unieke figuurtje met alleen zijn blote handen en een paar houten ogen tot leven brengt. Kegelstatt Trio - Musis 18 mei 20:15u. naar verluidt is mozarts kegelstatt trio tijdens het kegelen gecomponeerd. of het gelegenheidstrio Fröst-rysanov- pon-tinen elkaar ook op de kegelbaan heeft leren kennen, vermeldt de historie niet.

Arnhem Slavisch koor - Eusebiuskerk 31 mei op het repertoire staan kerkmuziek met gezangen uit de russisch-orthodoxe liturgie en volksliederen uit rusland en de oekraïne. de voorliefde gaat uit naar de kerkmuziek.

POP ROCK JAZZ

Fischer - Z Solo - Luxor Live 1 mei 20:00 - 23:00u. € 17,50 john watts, frontman van de band Fischer-z, speelt solo alle klassiekers van zijn band gemixt met zijn solowerk.

Free Tribute - Café de Kroeg 1 mei 22:00 - 01:00u. “ een beetje ondergewaardeerd” zo dachten de grondleggers van deze tribu-te-band. iedereen kent de klassieker “all-right now”, deze ontbreekt ook echt niet op de playlist. maar er zijn nog zoveel mooie nummers die voor het voetlicht gebracht moeten worden. waarmee gelijk onze missie is uitgelegd.

Gipsy grooves - The Rosenberg Trio - Musis 2 mei 20:15u. the rosenberg trio staat al sinds jaar en dag garant voor muzikaal zigeunerspek-takel in de traditie van django reinhardt.

KroegHaus - Café de Kroeg 2 & 16 mei 23:00 - 02:00u. bike en braverik draaien de hele avond housemuziek in iedere vorm en hoeda-

nigheid. hun muziek wordt gekenmerkt door soulvolle invloeden met dansbaar-heid als uitgangspunt.

akWasi - luxor live 16 mei 20:00 - 01:00u. € 12,50

Akwasi, bekend van hiphop formatie Zwart Licht, maakt voor zijn soloalbum een reeks liedjes, gebaseerd op het oeuvre van de Nederlandse zanger Bram Vermeulen. Inmiddels hebben het ‘Daar Ergens Minialbum én het Daar Ergens Dubbelalbum het licht kunnen zien. Beiden al-bums mogen genieten van goede recensies.

Straalschijfontketenfeest - Luxor Live2 mei 19:30u. de trots van gelderland heeft een splin-ternieuw album gemaakt en presenteert dit in - luxor live! het nieuwe album van heidevolk draagt de titel: velua. het is een concept album waarop de band je meeneemt op een reis door de duistere folklore van de veluwe.

Sundayafternoon Jazz Jam - Cafe de Kroeg 3, 10, 17, 24 & 31 mei 15:30u. de jazz jam staat traditie getrouw onder leiding van saxofonist ewout derksen. iedere editie nodigt hij gastmuzikanten uit om in een gelegenheidsensemble te spelen. aansluitend is er gelegenheid voor aanwezigen om mee te spelen in een jamsessie.

AC/DC - Gelredome 5 mei 19:30u. op 5 mei volgend jaar komt het legenda-rische ac/dc naar gelredome. deze aankondiging volgt nadat twee weken geleden het langverwachte nieuwe album van de band verscheen, getiteld 'rock or bust'.

The Beat - Luxor Live 6 mei 20:00 - 01:00u. the beat is een britse groep uit birming-ham die ska met pop, soul, reggae en punk vermengt. de groep maakte in haar hoogtijdagen drie albums. i just can't stop it (1980), wha'ppen? (1981) en special beat service (1982)) en scoorde hits als mirror in the bathroom en too nice to talk to.

Bintangs – Oertrax - Luxor Live 8 mei 20:30 - 23:00u. € 10,00 de bintangs zijn de veteranen van de nederpop want zij zijn nederlands oudste (1961) en hardste nog spelende bluesrockband.

Jürgen Rijkers en band in concert- Café de Kroeg 8 mei 22:00 - 01:00u. de jürgen rijkers band is een 3-koppig monster. een energieke combinatie van een knetter strak groovende drummer, een fijne bassist en natuurlijk een zanger/gitarist met een stem alsof je wordt on-dergedompeld in een warm bad, terwijl je een flinke slok whisky neemt.

Rootsriders Tribute 2 Bob Marley - Luxor Live 8 mei 20:00 - 01:00u. € 16,00 rootsriders brengen in 2015 een ode aan marley’s magistrale album uprising, de laatste plaat die bob marley bij leven heeft uitgebracht.

Bo Saris - Luxor Live 14 mei 20:00 - 01:00u. € 17,50beïnvloed door helden als bill withers, prince, d'angelo en marvin gaye, weet bo saris met zijn zwoele motown soul stem zijn publiek volledig in te pakken. recht uit het hart en met een funky randje.

Doors Alive - Luxor Live 15 mei 20:00 - 01:00u. € 22,00 the doors alive is ‘the closest thing you will get to being in the same room as the real thing’. zo prijkt de titel boven veel recensies, en dat is maar goed ook want het is waar!

Friends of the Family - Luxor Live 15 mei 20:00 - 01:00u. in september 2012 zagen den haag en rotterdam de geboorte van de indiefolkband Friends of the Family. elf jonge muzikanten, elk betoverd door de meeslepende melodieën van de engelse en amerikaanse folkscene met als resul-taat: een act voor ‘het volk’.

Michael Katon & Rob Orlemans - Knock Out Boogie Tour - Luxor Live 21 mei 20:00 - 01:00u. € 11,50michael katon is een van de ruigste bluesrockers die op onze aardkloot rondloopt, hard, rauw, raspende stem en een gierende gitaar.

Claw Boys, Claws - Luxor Live 22 mei 20:30 - 01:00u. € 18,50 tot € 18,50de mannen van claw boys claw gaan - luxor live opnieuw onveilig maken.

Live & Dangerous: Thin Lizzy Tribute - Café de Kroeg 22 mei 22:00 - 01:00u. verwacht deze avond een muzikaal ge-weld van eenzelfde orde, gitaargeweld zoals dat ooit werd geproduceerd door scott gorham en brian robertson. de avond wordt voorafgegaan door de band ‘gangabella’ met onder andere vincent van baarsel.

The Smiths Indeed - Luxor Live22 mei 20:00 - 23:00u. € 12,50de band speelt het werk van morrisey en consorten uit de periode 1982-1987. volgens de grote britse muziekbladen is het een briljant eerbetoon en een avond vol nostalgie die het origineel zowel muzikaal als vocaal nagenoeg volledig benaderd.

Sexteto Milonguero - Musis 23 mei 20:15u.

het argentijnse tango-orkest sexteto milonguero probeert zo dicht mogelijk bij de oorsprong van de tango te blijven en zet een sfeer neer zoals die in de salons van buenos aires moet hebben gehangen tijdens de hoogtijdagen van het genre, met de nadruk op de jaren veertig.

Neil Young Tribute – Never Too Young afscheidsconcert - Café de Kroeg 29 mei 22:00 - 01:00u. na jaren optreden neem de neil Young coverband ‘never too Young’ deze avond afscheid van het podium. nog een laatste maal zal de band alles uit de kast trekken in een ode aan het repertoire van neil Young.

Otis Redding III & The All Star Super Soul Section - Luxor Live Za 30 mei 20:00 - 23:00u. € 21,00 tot € 21,00sittin’ on the dock of the bay, dat klinkt niemand onbekend in de oren. otis redding wordt met recht een van de grootste soul- en rhythm & bluesarties-ten aller tijden genoemd.

PopSport Gelderland - Willemeen 30 mei 19:00u. drie bands en drie singer-songwriters zijn geselecteerd voor popsport gel-derland, hét talentenprogramma voor jonge muzikanten. deze bands en acts krijgen de komende maanden intensieve begeleiding door professionele coaches, ze nemen een nummer op en treden op.

JOE - Tuin de Lage Oorsprong 31 mei 15:00u. joe brengt driestemmig akoestisch americana en bestaat uit eus menagé (vocal & guitar), onno voorhoeve (vocal & guitar) en jan hovers (vocal & double bass). een trio dat gepassioneerd bluegrass, country, westcoast songs en meer brengt.

THEATER

Het kan vreemd gaan; een muzikaal liefdesverhaal - Theater Het Hof 1,2,6 mei 20:30u. harry is verliefd op de vrouw van zijn vriend robert. dat dit tot heftige en hilarische ontwikkelingen kan leiden zal niemand verbazen. maar de manier waarop deze driehoeksverhouding is begonnen, zich ontwikkelt en wordt be-eindigd wordt op bijzonder verrassende en ongewone wijze ten tonele gebracht.

Je bent zelf een reuzenperzik! De Transformatie- Plaats 1 mei t/m 10 mei 19:30 - 20:30 u. in deze serie biedt de plaats in de meiva-kanties aankomend muziektheaterma-kers de gelegenheid om een professione-le voorstelling te maken. je bent zelf een reuzenperzik! is geschreven door céline hoex en jip vuijk, vierde-jaars studenten aan de regieopleiding maastricht.

Seksstress, een poedelnaakt familiedra-ma - Schouwburg Arnhem 1 mei 20:30u. een bejaarde man kampeert met zichzelf op een naaktcamping. hij is boos op het leven, de campingdirectie en zijn vele ex-vrouwen. zijn zoon en schoondoch-

Page 23: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem 23uit AGenDA

ter komen een weekje op bezoek. om opa gezelschap te houden en om zijn tent schoon te maken.

The sound of music - Schouwburg Arnhem 1 & 2 mei 19:30u. in 2015 is het vijftig jaar geleden dat ‘the sound of music’ in de bioscoop ver-scheen, met julie andrews in de hoofdrol. om dat te vieren toert een ware droom-cast langs de theaters met een geheel nieuwe versie van de beroemde musical.

Vuig - Nico Dijkshoorn & The Hank Five - Schouwburg Arnhem 2 mei 20:30u. nico dijkshoorn treedt graag op. heel graag zelfs. naast een viskraam, op een verjaardag, voor die en die omdat zus en zo jarig is geweest, voor zwakke zeehon-den, op een booreiland, langs de a1.

IMPact presenteert: ‘Lisa, het meisje dat prinsesje wil worden’ Kastanjelaan13 3 mei 12:00u. een improvisatievoorstelling van impact voor zowel jongens als meisjes (vanaf 6 jaar) en ouders gebaseerd op het boekje ‘lisa, het meisje dat prinsesje wil wor-den’. het verhaal heeft nog geen einde. dit gaat impact tijdens de voorstelling samen met de kinderen bedenken.

het nationale toneel - polleke - schouWBurg arnhem 15 mei 19:30u.

Grote mensen moeten maar op zichzelf passen. Het grappige en gevoelige meisje Polleke woont in een flat in de stad. Haar ouders zijn gescheiden. Haar moeder is een beetje raar en haar vader zwerft rond en leent overal geld.

Supermam - Schouwburg Arnhem 3 mei 13:30u. pieter tiddens is de man die het kinder-cabaret in ons land introduceerde. nog steeds is de gouden krekel-winnaar de nummer één op dat gebied, met voor-stellingen als ‘paneet’ en ‘superpapa’: “kinderen eten uit de hand van onhandi-ge superpapa.”

Adres onbekend - Theater Het Hof 4 mei t/m 5 mei 19:00 - 22:00u. de befaamde arnhemse acteurs, eric van der donk en jan van eijndthoven, spelen ook dit jaar op maandag 4 en op

dinsdag 5 mei hun indringende duet adres onbekend. voor de voorstelling zullen filmbeelden worden vertoond, die te maken hebben met de oorlogstijd en die het tijdsbeeld en het inlevingsvermo-gen zullen versterken.

Macbain, Gerardjan Rijnders - Dood Paard - Schouwburg Arnhem 6 mei 20:30u. gerardjan rijnders bewerkte ‘macbeth’ tot ‘macbain’. de regisseur verweeft het levens-verhaal van nirvana-zanger kurt cobain en zijn vrouw courtney love met macbeth en zijn lady, het ambitieuze en moordzuchtige stel uit shakespeares, meesterwerk.

Het Slecht Bewaakte Meisje - Huis Oost-pool 8 mei t/m 17 mei 20:15 - 23:00u. ieder jaar maakt toneelgroep oostpool een coming of age-voorstelling met veertig jongeren tussen de 14 en 19 jaar. na het succesvolle giselle (2013) gaat het gezelschap dit jaar opnieuw de samenwerking aan met introdans.

Pax mama / Arnon Grunberg - De Nieuw Amsterdam - Schouwburg Arnhem 8 mei 20:30u. pawel komt thuis bij hassan die in de onderwereld van caïro woont. wat is het stoffig. tijdens de ramadan is de on-derwereld nog stoffiger. hassan woont er samen met zijn moeder voor wie hij vol overgave zorgt en de kat die alles vindt.

Romeo & Julia / William Shakespeare - Schouwburg Arnhem 8 mei 20:15u. lucas de man regisseert het beroemd-ste liefdesverhaal uit de theaterge-schiedenis. laat u meevoeren door de prachtige taal van shakespeare en de vurige, maar verboden en dus onmogelij-ke liefde tussen julia capulet.

Best of Fringe Amsterdam Theater aan de Rijn 21 mei 20:00u. 12,5op zoek naar een gegarandeerd avon-tuurlijk avondje in de rafelranden van het gevestigde theatercircuit?

In de Staat van Geluk Huis Oostpool26 mei t/m 30 mei 20:15 - 23:00u. acht jonge acteurs spelen onder regie van jan hulst de nederlandse première van muziektheaterstuk in the republic of happiness (2012) van martin crimp (groot-brittannië, 1956).

Orphée et Eurydice - Schouwburg Arnhem 26 mei 20:15u. het bekende orpheusverhaal is in glucks versie teruggebracht tot de essentie. een compact drama voor drie personages: orphée, eurydice en l’amour.

EXPO

Van Huis en Haard – Airborne Memories Airborne Museum 'Hartenstein't/m 29 februari vertelt het ingrijpende verhaal van deze vluchtelingen en hun belevenissen tijdens de evacuatie, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer huiswaarts in de periode erna.

‘Slag om Arnhem – 70 jaar Onvoltooid Verleden’ - Eusebiuskerk t/m 31 aug. het biedt bezoekers aan de hand van ooggetuigenissen van de militaire strijd een intrigerend beeldverslag dat in-zoomt op de gevolgen van de strijd voor de burgers van arnhem en de wederop-bouw van stad en kerk daarna.

Presentatie Poolse generaal-majoor Sosabowski Airborne Museum'Hartenstein' t/m zondag 31 mei tot en met mei is in de hall of Fame van airborne museum ‘hartenstein’ een speciale presentatie te zien over generaal-majoor sosabowski en zijn belangrijke rol en inzet tijdens de slag om arnhem in 1944 bij de aanloop tot de bevrijding van bezet nederland. Beauty of the Beast - sieraden en taxidermie - Museum Arnhem t/m zondag 10 mei van conceptstores tot cocktailbars: iedere stijlbewuste gelegenheid heeft tegenwoordig wel een opgezette vos of pauw in de etalage staan. taxidermie, het opzetten van dode dieren, is hot. maar wat gebeurt er als je taxidermie toepast in het hedendaagse sieraadontwerp?

‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945/1950’ - Museum Bronbeek t/m 3 januari 2016in de tentoonstelling ‘oorlog! van indië tot indonesië 1945/1950’ belicht mu-seum bronbeek de periode, waarin op gewelddadige wijze een eind kwam aan de nederlandse koloniale overheersing van nederlands-indië.

The Space, the Scene Circa…dit t/m zondag 31 mei ik beoog een scenografische benadering van de ruimte", aldus ronald de ceuster, curator en mede-exposant in de reeks the space, the scene die in de periode maart/april/mei in circa...dit plaatsvindt. de reeks zelf bestaat uit 3 deeltentoon-stellingen met elk twee exposanten.

Expositie Saskia Blokzijl - Cultuurmij Oost t/m 19 juni saskia blokzijl was een van de deelne-mers aan b hungry & get fed in december 2014 bij galerie plaatsmaken in arnhem.

Expositie “Langs de rand van ons land” Gelders Geologisch Museum t/m 26 sep.heb je interesse in geologie en de ge-schiedenis van de nederlandse bodem?

Expositie Fotoproject Echte Arnhemse Meisjes - Momento / Rozet t/m 31 aug.voor het project echte arnhemse meisjes bezocht fotograaf ingrid joppe een aantal dames van 75 jaar of ouder die geboren zijn in arnhem en hier hun hele leven hebben gewoond. zij fotografeer-de de ‘meisjes’ en ging met hen in gesprek over hun leven in deze stad.

Gelders Balkon 26. An Beerman. Verstilde werkelijkheid - Museum Arnhem t/m 31 mei an beerman (teloek bajoer, borneo, in-donesië 1928 – andelst 2014) liet zich in-spireren door het dagelijks leven. in haar werk vormen kinderen, volwassenen,

dieren en het landschap het verhalende karakter van haar schilderijen.

Tentoonstelling ‘Een grenzeloos con-flict’ Airborne Museum 'Hartenstein't/m 30 augustusde multimediale presentatie ‘een grenzeloos conflict’ brengt dat op een indringende manier in beeld, aan de hand van vijftig beslissende momenten wereldwijd.

Liesbeth Doornbosch Rijnstate Zieken-huis t/m 3 juni liesbeth doornbosch werkt sinds 1994 aan de verbeelding van plaats en omge-ving. ze maakt schilderijen, tekeningen, collages, foto’s en ruimtelijk werk.

José Manuel Ciria Alicia Winters Galería t/m 23 mei de spaans-britse ciria (manchester, 1960) wordt gezien als een van de meest opvallende kunstenaars van zijn generatie en een belangrijk figuur in de internationale schilderkunst van de laatste drie decennia.

Solo tentoonstelling Markus Putze - Galerie Plaatsmaken t/m 30 mei het werk van markus putze (1969) be-staat uit muurschilderingen, aquarellen, installaties en inkttekeningen. alles heeft dezelfde sfeer: beklemming, symboliek en tegelijkertijd een grote hang naar schoonheid.

Keer en Wederkeer Art Gallery O-68 10 mei t/m 14 juni expositie met beelden van antonie den ridder en tekeningen van marcel ver-brugge in art gallery o-68 in velp.

Verborgen Stilte - Walburgiskerk 14 t/m 25 mei er vindt in de walburgis kerk te arnhem een bijzondere tentoonstelling plaats met werken van 5 kunstenaars.

aD gerritsen - Berichten van De spotvogel - mu-seum arnhem 23 mei t/m zonDag 30 augustus

Met een selectie van zijn schil-derijen, grafiek en tekeningen brengt Museum Arnhem het rijk en veelzijdige oeuvre van Ad Gerritsen (Arnhem 1940) in beeld.

Page 24: 5. UIT in Arnhem magazine mei 2015

UITIn Arnhem24