UIT IN EINDHOVEN juni 2013

24
Theater, concerten, films, expo’s en jeugd. Ga UIT IN EINDHOVEN! Naked Song, E-Moves, Biotricity, Wagenspel en meer... dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio IN EINDHOVEN RoboCup 2013 Eindhoven verdedigt wereldtitel robotvoetbal Juni 2013 uitineindhoven.nl

description

UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Transcript of UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Page 1: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Theater, concerten, films, expo’s en jeugd. Ga UIT IN EINDHOVEN!

Naked Song, E-Moves, Biotricity, Wagenspel en meer...

dé G

RATI

S u

itkr

ant vo

or E

indh

oven

en

regi

oIN

EIN

DH

OV

EN

RoboCup 2013Eindhoven verdedigt

wereldtitel robotvoetbal

Juni 2013 u itineindhoven.nl

Page 2: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven.nl

2

INHOUDUIT EHV. 2THEATER 8JEUGD 10MUZIEK 11FILM 17LITERATUUR 18CULTUUR+ 18EXPO 21

Agenda Podium 5Agenda Expo 23

Colofon23e jaargang. Redactie Lidy Lathouwers, Merel Morre,Jeannine van Tienen, Angela Tops, Gijs van de Burgt en EllenClemens. Vormgeving Frank van Eersel DrukbegeleidingPuntscherp Eindhoven. Basisvormgeving Opera GraphicDesign Druk Nieuwsdruk Nederland Verspreiding Axender,Supportpunt. Oplage 42.000. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Uitgever Stichting Uit in Eindhoven, Oude Rechtbank(Stratumseind 32, 5611 ET Eindhoven), tel. 040 - 291 04 [email protected], uitineindhoven.nl Bladmanager Lidy Lathouwers Web Dominique van Dijk. Neem voor meer informatie over redactie, advertenties enagenda gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!

Dave van den Berg is regisseur kunst en cultuur bijDynamo. Onder zijn verantwoordelijkheid vallenonder andere projecten als E-moves, Step in theArena, BPM productions en hij begeleidt devrijwilligersgroep Innervision die harddance feestenorganiseert in Dynamo. Daarnaast is hij actief alspapa, levensgenieter, street-art artiest en wandelt hijop zondag regelmatig in de Genneperparken.

Ik drink het liefst een Jupiler uit fles bij La Folie. Alsliefhebber van street-art is er niks zo mooi om met eenvolle blaas de meest besproken wc van Eindhoven tebezoeken. Zo hoort een plee te zijn: gruizig, vol tags enstickers. Naast deze wanddecoratie biedt La Folie eenmooie voorgevel, goede muziek, een biljart, koud bier enmooie gesprekken...

Ik kan meerdere fijneeetgelegen-heden inEindhoven noemen, maar ik garond het middaguur het meestnaar de HEMA. Voor een paareuro kun je daar een heerlijkelunch samenstellen, die ikvervolgens meeneem naarDynamo om deze met collega’ste nuttigen. Brood, sapjes,salades, broodbeleg, muffins enrookworst... Echt HEMA!Naast mijn wekelijkse bezoekjesaan de verschillende wok togo’s in het centrum, mag ikgraag eten bij Ons, hetKetelhuis, Gusto 040 en DaVerdi. En ik moet hier toch evenhet frietje stoofvlees van hetBrussels Eethuis op hetKastelenplein noemen.Aanrader!

Ik kan de rauwe programmering van Dynamo ergwaarderen, maar bezoek ook regelmatig de Effenaar enhet Muziekgebouw. Daarnaast zijn Speedfest, DistortionFest en Klok Rock Orange erg gezellige feestjes. In hetParktheater bezoek ik vooral cabaretvoorstellingen.

Voor mij is interessante kunst vooral te vinden opstraat. Als organisator wil ik dan natuurlijk hetgraffitifestival Step in the Arena noemen, dat dit jaar voorde vierde keer plaatsvindt in de Berenkuil op 22 en 23juni. Trots ben ik ook op de expo Niemandsvrienden dieik samen met Wladimir Manshanden georganiseerd heb,te zien tot 23 juni in het stadhuis. Deze laat 30 jaarstreet-art en graffiti in Eindhoven zien. Verder kan ik erggenieten van exposities bij Kelderman en van Noort enMU, maar ook een initiatief als Young Art Night in het VanAbbemuseum juich ik erg toe.

Als mede-organisator van E-moves, Urban CultureFestival Eindhoven, kijk ik erg uit naar de week van 14tot en met 23 juni. In deze tien dagen is er opverschillende lokaties in de stad van alles te doen op hetgebied van hiphop, breakdance, skate en BMX, graffiti

en street art. Artiesten van overheel de wereld verzorgen samenmet de lokale urban sceneoptredens, demonstraties,masterclasses en workshops.Hoogtepunten zijn hetwereldkampioen-schapbreakdance voor duo’s, WorldBboy Classic en het internationalegraffitifestival Step In The Arena.(zie ook pag. 6 en 7)

Ik gedij erg goed bij de do ityourself-mentaliteit van Eindhoven.Zeker binnen de creatieve scenezijn er veel ondernemende mensendie elkaar graag helpen en ikondervind veel medewerking vangemeente en Eindhovenseorganisaties in de projecten die ikopzet. Geen ellenlangegesprekken, ingewikkelde plannen,maar enthousiasme en daadkracht.

Wat ik mis in Eindhoven zijn de typische Antwerpsekroegjes. Ik vond de pop-up Bar Noir tijdens DDW 2012een mooi voorbeeld van wat Eindhoven mist.

COVERNa edities in Singapore, Istanbul en Mexico Cityvindt dit jaar het WK RoboCup plaats in Eindhoven,van 26 tot en met 30 juni. Naar verwachting nemenzo’n 2500 technici uit ongeveer 40 landen deel aanhet wereldkampioenschap.

Lees meer op pagina 4

VOORWOORD

EINDHOVENDOOR DE OGEN VAN DAVE VAN DEN BERG

Het scheelt een jas

Sinds zo plotseling alle groen weer bloesemde en vroege vogels ‘s ochtends luide concerten vanaf hun boomtak de wereldinfluiten gloreert er weer een vriendelijkheid onder de mensen. Een groet, een glimlach, een extra appeltje van degroenteman op de markt. Juni staat synoniem voor vogelgefluit en voor lange, lichte dagen. Voor je jas uit als het kan en afen toe een biertje of smoothie ook. Tip: bij het Pure Food Event bij Wasven kan je terecht voor de frisse, gezonde versiedaarvan – evenals gezonde salades en ander puur eten en drinken. Aanrader!Vaak is het Juninummer van Uit in Eindhoven wat dunner omdat de theater- en concertzalen zich al aan het voorbereiden zijnop het programma van het nieuwe seizoen. Dit jaar is het een beetje anders: er is nu zoveel te doen, dat dit nummer bolstaat van mooi programma en fijne festivals. Nu we ook nog een extra vroege zomervakantie gaan krijgen is het dan ookmeteen de laatste werkmaand. Dus juni is ook: drukte! En dat is precies wat in deze editie tot uiting komt: de veelheid, devolheid, eigenlijk kan je ook zeggen de bloesem van het programma.

Zo is er Naked Song, er zijn de Muhly’s Muses met Glen Hansard, er zijn het Biotricity en de E-moves. Lavalu, RoosRebergen en Jeroen Kant zingen de bloemen uit de knop, maar ook DTW, Robocup en TEDxBrainport tieren welig metinnovaties en noviteiten. Er klinkt Muziek op de Dommel, in de Cathrien en er zijn Music Meetings in PopEi en Jazzpower inWilhelmina en TAC. Jong groen is er ook: Screen it loud serveert een nieuw filmmuziekprogramma, Pek presenteertSalon#22, Van Abbemuseum heeft een boel spannende tentoonstellingen en MU pakt uit met maar liefst twee exposities,een in deWitte Dame en eentje op de nieuwe locatie op Strijp S.

En ondertussen? Waait er een koele bries, dan werken we eventjes extra hard door. Aan die eindspurt van dit seizoen, aandat veelbelovende programma van het nieuwe seizoen en aan het seizoensopeningsevenement Hallo Cultuur! Uit in Eindhoven denkt na over nieuwe concepten en evenementen en zorgt ervoor dat we met de kracht van collectievemarketing zoveel mogelijk mensen bereiken om hen te attenderen op al dat moois. We werken samen met onze deelnemersbinnen de cultuursector en nodigen nieuwe relaties uit ons nog wat beter te leren kennen. Waar de zon schijnt, pakken we‘m en met rasse schreden treden we de zomer tegemoet. Zonder jas aan. Volgt u ons?

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

Page 3: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

3

Uit in Eindhoven bestaat bij de gratie van de kunst- & cultuurorganisaties uit Eindhoven en omstreken. Elke editie een portret van één van de deelnemers. Deze maand is dat:

MU biedt nóg meer kunst op twee locatiesJubilerend MU opent tweede kunstruimte op Strijp SDuizend vierkante meter op de begane grond vangebouw Gerard op Strijp S geeft de komende jarenruim baan aan MU’s succesvolle mix van internationaleeigentijdse kunst, design, nieuwe media en urban art.Daarmee biedt MU, dat dit jaar 15 jaar bestaat, tijdelijknog meer kunst, zowel in de Witte Dame als op Strijp S.Te beginnen met twee nieuwe tentoonstellingen die jekunt bekijken en meemaken.

Small GesturesEen open ruimte met ruwe betonnen zuilen, een onbewerktplafond boven een strakke betonvloer en vers gestuctewanden, biedt een nieuw onderkomen voor MU. De landingvan deze satelliet op Strijp S is een grote stap. MU wijdthet pand in met Small Gestures, een tentoonstelling die deruimte subtiel verkent en toe-eigent en de schoonheid vande details en de impact van de architectuur benadrukt. 15 Internationale kunstenaars doen bescheidenaanpassingen en voegen kleine extra’s toe aan de nieuweruimte: een hap uit de muur, een plant die leeft op cola,vers aangebrachte schimmels en scheuren. Sommigekunstwerken lijken op te gaan in hun omgeving, andereverleggen de blik naar buiten of zelfs naar de virtuelewereld. MU wil de ruimte voor zichzelf laten spreken eniedereen kennis laten maken met de nieuwe functie van éénvan de inmiddels herontwikkelde monumentalePhilipsfabrieken.

do itTegelijkertijd staat in MU | De Witte Dame detentoonstelling do it. Die bestaat niet uit voltooidekunstwerken, maar uit handleidingen van zo’n 300kunstenaars om ze te maken. Zoals die van Erik vanLieshout: Cut your Nikes and change them into Nike Air.MU voert er een aantal zelf uit, maar laat vooral ookuitvoeren, door Nederlandse kunstenaars én door debezoekers. Die kunnen bijvoorbeeld een wens ophangen inde wensboom van Yoko Ono, of een schaakbord van rodevoorwerpen aanvullen.

MU is de eerste die het spraakmakende project, dat altwintig jaar op heel veel plekken in de wereld heeftgestaan, naar Nederland haalt. do it is bedacht ensamengesteld door de gerenommeerde curator HansUlrich Obrist. De instructies, opgegeven door bekende enminder bekende internationale kunstenaars, mogen totaalvrij geïnterpreteerd en geherformuleerd worden doordegenen die ermee aan de slag gaan. do it draait dan ookniet zozeer om het maken van kopieën of reproducties vande kunstwerken, maar om de menselijke vertolking. MU isbenieuwd naar de draai die er in Eindhoven aan gegevenwordt. Do it! mu.nl

INSTELLINGSPORTRET

PUURLIEDJES IN DE STAD

hij vangt je blik

hij vangt je blikje kijkt naar fritsontwijkt te laat

hij greep je almet woordengalmenddoor de stratenje vechtje denktlaat praten blatenmaar toch het sprankjehoop geloof nieuwsgierigheid misschien gewoonof dat je voelt dat alles goeddoorlopen nuje moet je moethij wenktzijn ogen dwingen jezijn hand al op je hoofdhij jabbert zacht zijn prevelpraateen dinsdag in de Rechtestraat

vlakbij het jouwe zijn gezichten eventjesheel kort verlicht

Merel Morre

MEREL MORRE WOONT, WERKT, LEEFT IN EINDHOVEN EN SCHRIJFT

GEDICHTEN EN KORTE TEKSTEN. IN OKTOBER KOMT HAAR EERSTE

DICHTBUNDEL UIT: MET MIJN OGEN DICHT IK ALLES HEEL (UITGEVERIJ

PALMSLAG).

MEER MEREL: BRIEFVANDEKONING.NL EN MERELMORRE.WORDPRESS.COM

GEDICHT

WOENSDAG 15 MEI VOND DE EERSTE EDITIE VAN PUURLIEDJES PLAATS IN POPEI. VERSCHILLENDE SINGER-SONGWRITERS EN ANDERE ARTIESTEN NAMENPLAATS OP DE BANK IN HET GEZELLIGE CAFÉ, WAARONDER RENS VAN DIJK (LINKS) EN PETER HABETS (RECHTS). TIJDENS HALLO CULTUUR OP ZONDAG 1 SEPTEMBER VINDT DE TWEEDE EDITIE PLAATS VAN PUURLIEDJES. FOTO PATRICK SPRUYTENBURG.

SCAN MET LAYAR

de telefoon boven depagina en druk op ’Scan’.De actie start vanzelf.

Page 4: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven.nl

EvenementVR 31 MEI T/M VR 7 JUNI Diverse locaties in Eindhoven

Van 31 mei t/m 7 juni vindt de tweede editie van DutchTechnology Week (DTW) plaats. Professionals,scholieren, studenten en het brede publiek beleven enervaren tijdens DTW dat technologie zorgt voorinnovatie, maatschappelijk relevant is, in belangrijkemate bijdraagt aan welvaart en welzijn en uitdagend isom in te werken en te investeren.

De motor van de economie Regio Eindhoven levert geweldige prestaties op high techgebied. Zo zitten in de meeste smartphones en tabletschips die met de machines van ASML worden gemaakt. Ende slimme pil van Philips weet door een ‘ingebouwdenavigatie’ precies op welke plek in het een lichaam eenmedicijn nodig is. Met een week vol evenementen laat

DTW de bezoeker zien dat technologie uitdagend, leuk enkansrijk is om in te werken, te studeren, te ondernemen ente investeren.

Schellensfabriek als centrale ontmoetingsplekTijdens DTW is de Schellensfabriek de centrale locatie inde stad. Deze oude textielfabriek is een unieke industriëlelocatie midden in het centrum van Eindhoven. Hierorganiseren partners verschillende events zoals

ontbijtbijeenkomsten, Art & Technology tentoonstelling, een3D Food Printing Event en nog veel meer.

High Tech Ontdekkingsroute Op een aantal aansprekende locaties geventoptechnologie-bedrijven een kijkje in de keuken van hunorganisatie. Voor jong en oud, voor professionals enliefhebbers; deze dag zit vol met verrassendeontdekkingen. Er is veel te zien, te doen en te beleven.

Wereldkampioenschap RoboticaWO 26 T/M ZO 30 JUNIIndoor-Sportcentrum Eindhoven

Na edities in Singapore, Istanbul en Mexico City vindtdit jaar het WK RoboCup plaats in Eindhoven, van 26tot en met 30 juni. Naar verwachting nemen zo’n 2500technici uit ongeveer 40 landen deel aan hetwereldkampioenschap. Zij gaan de strijd aan met hunreddingsrobots, zorgrobots, dansrobots envoetbalrobots. Het team van de TU/e Eindhovenverdedigt er de wereldtitel robotvoetbal, die afgelopenjaar in Mexico werd veroverd. Het hele toernooi isgratis toegankelijk voor publiek.

WK voetbal: mens vs robotHet doel van het WK RoboCup is het aanjagen van deontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze

vergrijzende samenleving. In 2050 moeteen team van voetbalrobots de menselijkewereldkampioen voetbal kunnen verslaan.Doordat de deelnemende onderzoekersna de toernooien telkens alle nieuwekennis met elkaar delen, gaat detechnologie snel vooruit. RoboCup is eenuitgelezen kans om de nieuwsterobotsnufjes te bekijken én te zien watNederland allemaal in huis heeft op hetgebied van robotica.

Huishouden, dansen en mensenlevens reddenNaast de voetbalcompetitie zijn er ookeen aantal andere onderdelen. In de@Home-competitie gaan zorgrobots destrijd met elkaar aan in het uitvoeren vanalledaagse huishoudelijke opdrachten,zoals het halen van een pak melk uit een koelkast. In deRescue League moeten robots in een nagebootsterampsituatie slachtoffers vinden, erachter komen hoe zeeraan toe zijn, tegelijkertijd de omgeving en gebouwen inkaart brengen en daarna verslag uitbrengen. Verder zijn erde Junior-competities voor middelbare scholieren in decategorieën voetbal, redding en dans.

Robotvermaak voor iedereenNaast wedstrijden is er ook ander vermaak op het WKRoboCup. Zo zijn er allerlei robotworkshops en -demonstraties, bijvoorbeeld van knuffelrobotjes voor dekleinsten, muziekrobots en onderzoeksrobots.

Bekijk het zelfNieuwsgierig naar RoboCup 2013? Voor een real-lifebezoek gaan de deuren open op woensdag 26 juni. Vierdagen lang worden er demonstratie- en competitie-wedstrijden gespeeld die zondag 30 juni uitmonden in eenspectaculaire finaledag. Het toernooi vindt plaats op tweelocaties in de Genneper Parken in Eindhoven: in hetIndoor Sportcentrum aan de Aalsterweg en in hetIJssportcentrum Eindhoven aan de Anton Coolenlaan.

4

Dutch Technology WeekBeleef technologie tijdens Dutch Technology Week

RoboCup 2013Eindhoven verdedigt wereldtitel robotvoetbal

FOTO

PAUL BLO

EMEN

FOTO

BART VBAN OVERBEKE

Page 5: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

Quiz Night XL Science & TechnologyDTW wordt op 7 juni feestelijk afgesloten met de QuizNight XL. De avond staat, net als vorig jaar, in het tekenvan een quiz met als thema Science & Technology.Bruisende pauzeacts, muziek en stand-up comedy zorgenvoor een gevarieerd programma. Na afloop is er eenknallende afterparty die je niet mag missen. De presentatievan de avond is tweetalig, in het Nederlands en Engels.Door de samenwerking met Discovery Channel Nederland

belooft het niveau van de vragen interactief en uitdagend,maar daarnaast ook toegankelijk te zijn voor een breedpubliek.Voor meer informatie en het volledige programma:dutchtechnologyweek.com

5

ZATERDAG 1Diverse locaties 10.00 u • Cultuur+Dutch Technology Week

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekJamsessions

Parktheater Eindhoven20.30 u • CabaretNiet Schieten! - Vrouwenwillen maar een ding€ 20,75

Catharinaplein12.30 u • Muziek/Cultuur+KunstActiefMarkt15.00 u • Muziek in de CathrienCollegium Vocale Eindhoveno.l.v. Ruud HuijbregtsGratis

Groendomein Wasven12.00 u • Cultuur+Pure Food EventGratis

Op de Dommel bij VanAbbemuseum13.00 u • MuziekMuziek op de Dommel

Vitalis Engelsbergen14.30 u • Cultuur+Woorden van Levenskunst

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions:BruutGratis20.15 u • MuziekHolland Baroque Society &Teitur€ 13,50

CKE, Pastoor Petersstraat 18020.00 u • MuziekMuziekvereniging EindhovenWest i.s.m. mannenkoor LaBonne Espérance

Dynamo22.00 u • MuziekDub Tribe #3 - The DubMechanicz(UK) Mr MT, Valonand The extra Terrestrial€ 5,-

Effenaar23.00 u • MuziekZOOM: Locked Groove + EricValentine + PiroGratis

ZONDAG 2Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+Dutch Technology Week

Parktheater Eindhoven13.30 & 16.00 u • Jeugd 3+Studio 100 - Bobo gaatkamperen€ 19,85

PopEi11.00 u • MuziekPlaatwerk€ 2,-

Oude Rechtbank13.00 u • Cultuur+Familiedag16.00 u • MuziekLive Pop, jazz, classic musicmet John Valentines &friends. Studenten IndustrialDesign van TU/eGratis

Schellensfabriek13.00 u • Cultuur+Baltan Laboratories:BiotricityGratis

Groendomein Wasven12.00 u • Cultuur+Pure Food EventGratis

Op de Dommel bij VanAbbemuseum14.00 en 16.00 u • Muziek/jeugdMuziek op de Dommel: Best ofCKE Café

Page 6: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven.nl

6

Niemandsvrienden30 jaar graffiti en street-art in EindhovenExpositie DO 13 T/M ZO 23 JUNI8.30-17.00 uurStadhuis gemeente EindhovenGratis

In de expositie Niemandsvrienden maak je kennis met 16graffiti & street-art pioniers die de afgelopen 30 jaar destraten van Eindhoven hebben versierd met hun creatieveuitspattingen. In woord en beeld word je als bezoekermeegenomen in de wereld van deze straatartiesten enword je door een visueel kunstwerk geconfronteerd met dealom aanwezigheid van graffiti en street-art in Eindhoven.stepinthearena.nl – facebook.com/stepinthearena

Kick Off E-Moves VR 14 JUNI14.00-20.00 uur18 SeptemberpleinGratis

Het Urban Culture Festival E-moves wordt afgetrapt meteen bijzonder evenement op het 18 septemberplein inEindhoven. Tal van scholen volgen hier een programma vanurban workshops en presentaties, afgesloten door eenaantal spetterende optredens van o.a. DJ’s, breakdancers,BMX-ers en stand-up dansers. Van 14.00 tot 17.00 uur iser een programma voor de scholen en na 17.00 uur

beginnen de demonstraties. Iedereen is natuurlijk de heledag welkom om een kijkje te komen nemen.e-moves.nl - facebook.com/emoves040

Aansluitend: KICK OFF PARTY E-MOVES: NK BEATBOX / WORD UP! / HOLY FUNK20.00-2.00 uur in Dynamo (toegang € 7,- / voorverkoop €5,-)Kaarten: dynamo-eindhoven.nlhiphoplab040.nl – dynamo-eindhoven.nl

Hidden Beauty muurschilderingSide event van Step in the ArenaZA 15 T/M DO 20 JUNI10.00-20.00 uur AreaFiftyOne en Gebouw 52 (Strijp-S)Gratis

Vorig jaar werd het oude ROC-pand aan de Karel deGrotelaan van een mooie mural (grote muurschildering)voorzien. Dit jaar is Strijp-S aan de beurt en wordt het Area51/ Gebouw 52 pand onder handen genomen door eenpaar van de grootste nationale en internationale graffitiartiesten van dit moment. In samenwerking met Trudo, ParkStrijpbeheer en Brabant Culturele Hoofdstad 2018ondergaat dit markante pand een grote metamorfose.stepinthearena.nl – facebook.com/stepinthearena

World Bboy Classic Wereldkampioenschap Breakdancevoor duo’sZA 15 JUNI14.00 tot 23.00 uurKlokgebouw (Strijp-S)¤15,- / t/m 12 jaar gratis (1 kind per beta-lende volwassene)

World BBoy Classic is een internationaal breakdancekampioenschap met een uniek concept waarin tweedansers van dezelfde crew het opnemen tegen tweetopdansers die nog nooit eerder samen hebben gedanst.Uit de voorrondes, die over de hele wereld hebbenplaatsgevonden, reizen de 16 winnaars af naar Eindhovenom zich in duo’s te gaan bewijzen in de finale. worldbboyclassic.com - facebook.com/worldbboyclassic

E-Moves: Urban Culture Festival EindhovenDe laatste jaren is de stad Eindhoven uitgegroeid tot een broedplaats voor Hip Hop Culture en Urban Sports. De gemeente Eindhoven ondersteunt een groot deel van dezeinitiatieven van lokale organisaties en actievelingen, wat ertoe heeft geleid dat zij zich, en daarmee de stad Eindhoven, wereldwijd op de kaart hebben gezet. Festival E-Moves heeft deze initiatieven gebundeld en andere organiserende partijen naar Eindhoven gehaald. Daarmee heeft Eindhoven officieel het grootste Urban CultureFestival van Nederland. E-moves wil naast de scene een breed publiek aantrekken, zodat iedereen, jong en oud, kan meegenieten van de bijzondere vibe die urban culturesmet zich meebrengen. E-moves vindt plaats van 14 juni tot en met 23 juni.

Hieronder een aantal hoogtepunten van het festival. Ga voor een compleet overzicht naar de website emoves.nl en Facebook: facebook.com/emoves040

FOTO

SUPA

DOPE

ZIEKE ZUIDEN

Page 7: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

Muziekgebouw Eindhoven15.30 u • MuziekBritten Sinfonia o.l.v. ClarkRundell, Colin Currie &Alexandre Esperet(percussie) & Thomas Gouldviool€ 17,50 / € 15,50 / € 13,50

AreaFiftyOne20.30 u • MuziekNight Beats€ 8,50

MAANDAG 3Diverse locaties 08.00 u • Cultuur+Dutch Technology Week

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekGesualdo Consort & Fretwork€ 25,- 21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert:Geoff Muldaur€ 9,-

Café Wilhelmina21.00 u • Muziekaxesjazzpower: Jazzworks€ 2,50

Oude Rechtbank20.00 u • Cultuur+Flamenco cursus€ 10,- per les of €30,- per maand

DINSDAG 4Diverse locaties 08.00 u • Cultuur+Dutch Technology Week

Parktheater Eindhoven20.00 u • Cabaret / muziekAcda en De Munnik - ’tHeerst (reprise)€ 26,5520.30 u • CabaretAlex Agnew - Interestingtimes€ 19,40

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • MuziekOpenbare examens CKE-muziekschool (niveau D enD+)Gratis

Plaza Futura19.00 u • FilmPortret van het genieEisenstein€ 9,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 8,-

Boekhandel Van Piere20.00 u • Cultuur+Science Café: Smart Grids

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekGlen Hansard, Nico Muhly,Bedroom Community & BBCScottish Symphony Orchestra€ 26,-

Metaforum Plaza21.30 u • FilmBuitenfilm en quiz / PulpFiction

WOENSDAG 5Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+Dutch Technology Week

Auditorium, TU/e11.45 u • Cultuur+Kunst, omdat het moet!

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • MuziekOpenbare examens CKE-muziekschool (niveau D enD+)Gratis

Effenaar19.30 u • MuziekSchool's Out 2013Gratis

Filmhuis De Zwarte Doos19.00 u • FilmLove is the devil21.00 u • FilmExit through the Gift shop

DONDERDAG 6Plaza FuturaFilmvanaf deze datum: BeforeMidnight

Markt EindhovenCultuur+Studenten robot competitieJAMES (Just A MarvelousElectronic Servant)

Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+Dutch Technology Week

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertFontys Laureatenconcert€ 1,-

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • MuziekOpenbare examens CKE-muziekschool (niveau D enD+)Gratis

Effenaar19.30 u • MuziekSchool's Out 2013Gratis20.15 u • Muziek35 years of Bauhaus -celebrated by Peter Murphy € 23,-

VRIJDAG 7Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+Dutch Technology Week

Parktheater Eindhoven20.30 u • MuziekJon van Eerd en Lone vanRoosendaal - Jon en dejongens€ 24,75

PopEi11.00 u • MuziekLucy neemt op (met:Macronizm + Dennis Gaens +Che + Daan Doesborgh) € 5,-

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekVrijMiBo21.00u • MuziekBlue Grass Boogiemen

MU Strijp-S, Torenallee 40-0610.00 u • Jeugd/cultuur+MU Open School

Effenaar21.00 u • MuziekClub 3voor12 Eindhoven: o.a.Zes€ 5,-

7

[email protected]

Iron Mic vs Beat M UpZO 16 JUNI14.00 tot 23.00 uurEffenaar¤ 7,50Kaartverkoop: effenaar.nl

Op de eerste zondag van E-Moves staat hip hop centraal inde Effenaar. Zieke Zuiden, Beat M Up en de Rockacademybieden een knallend muziekprogramma waarin competitieen kennisoverdracht centraal staan.ziekezuiden.nl - effenaar.nl

040 BMX Open Strijp SZO 16 JUNI14.00-22.00 uur040 BMX Park (Strijp-S)Gratis

Het BMX park op Strijp-S, waar dit event wordt gehouden,behoort tot een van de meest uitdagende BMX freestyleparken in Europa. Tijdens de 040 BMX Park Open kunnenamateurrijders ervaring op doen in het wedstrijd circuit.Kom langs en zie de de BMX-ers door de lucht vliegen enallerlei stunts doen. Van frontflips tot backflips, 360’s,720’s, tailwhips, alles komt aan bod. 040BMXPark.nl

Graffiti Kidsbattle Side event van Step in the ArenaWO 19 JUNI9.30-13.00 uurPhilips StadionGratis

De Step in the Arena Kidsbattle vindt dit jaar plaats in hetPhilips Stadion. PSV viert haar 100-jarige jubileum en datmag gevierd worden. In een cursus van 5 weken leren 500basisschoolkinderen de kneepjes van het graffitivak enontwerpen in groepjes een kunstwerk met het thema 100jaar PSV. Dit ontwerp spuiten ze uiteindelijk in het PhilipsStadion op een grote wand rondom het voetbalveld. Decursus met ondersteunend lesmateriaal wordt geheelverzorgd door Dynamo in samenwerking met studenten vanhet Summa College en Fontys Hogeschool. De winnaarsvan de Kidsbattle 2013 mogen hun graffiti kunstwerk opeen muur zetten op 22 juni tijdens het internationalegraffitifestival Step in the Arena in de Berenkuil. De jury vande Kidsbattle bestaat uit voetballers van PSV enprofessionele graffitikunstenaars. stepinthearena.nl - facebook.com/stepinthearena

Colours UniteSide event van Step in the ArenaVR 21 JUNI10.00-17.00 uur: kunst op het plein18.00-19.30 uur: veiling in DynamoCatharinapleinGratis

Colours Unite is een bijzonder graffiti evenement,georganiseerd door Dynamo. 15 internationaalgerenommeerde graffitiartiesten maken op hetCatharinaplein live kunstwerken op canvas. Dezeschilderijen worden om 17.00 uur geveild in het atrium vanDynamo. De opbrengst van deze veiling komt geheel tengoede aan de stichting “Trust in Unity”. Een stichting diehet voor kinderen in Ghana mogelijk maakt naar school tegaan. Colours Unite biedt bezoekers ook de mogelijkheidom zelf de spuitbus ter hand te nemen. Ervaren graffitiartiesten geven op deze dag een aantal workshops voorzowel volwassenen als kinderen. Inschrijven workshops:[email protected]

Zieke Zuiden Jam XL ZA 22 JUNI22.00 tot 2.00 uurEffenaar¤10,-

Al meer dan 5 jaar zijn de Zieke Zuiden Jams the place tobe voor Nederlandstalige Hiphop. Tijdens E-Moves paktZieke Zuiden groot uit met de winnaar van de Iron Miccontest en Kortsluiting. Gevolgd door de winnaars van degrote prijs 2012 Flow&Co en als hoofdact niemand minderdan Boef en de Gelogeerde Aap!ziekezuiden.nl - effenaar.nl

Internationaal Graffitifestival Step In The Arena ZA 22 EN ZO 23 JUNI11.00-20.00 uurBerenkuil (Insulindeplein)Gratis

Waar het in 2010 begon met een graffitifestival in deBerenkuil waar jong talent en gevestigd talent elkaar konontmoeten, is Step in the Arena met haar side-events in2013 uitgegroeid tot een festival dat uniek is in Europa. Op22 en 23 juni maken meer dan 200 artiesten uit binnen- enbuitenland hun opwachting in de Eindhovense Arena, deBerenkuil. Vorig jaar waren er meer dan 8000 bezoekers,jong en oud, die hebben genoten van de gezellige,creatieve sfeer die Step in the Arena met zich meebrengt.Met dit in het achterhoofd kan SITA 2013 niets anders danheel bijzonder gaan worden.stepinthearena.nl – facebook.com/stepinthearena

Finale Pioneer Steez Kids Battle ZO 23 JUNI14.00-20.00 uur Dynamo ¤ 5,-

Een jaar lang hebben kids meegedaan aan een van delandelijke voorrondes van de Pioneer Steez Kids Battle.Winnaars van deze voorrondes hebben zich gekwalificeerdvoor de grote landelijke finale op zondag 23 juni. Tijdens degrote finale wordt in twee categorieën gestreden om dehoofdprijs. De solo categorie voor kinderen t/m 12 jaar ende tweede categorie voor groepen bestaande uit vierpersonen t/m 18 jaar. Er is op de dag zelf nog eenmogelijkheid om te kwalificeren voor de laatste open plek. facebook.com/theruggeds

FOTO

SUPA

DOPE

Page 8: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

8

Jon van Eerd en Lone vanRoosendaalJon en de jongensMuziekVR 7 JUNI Parktheater Eindhoven, Philipszaal20.30 uur¤ 24,75

Jon van Eerd zit dit jaar 25 jaar in het vak! We kennenhem vooral van zijn hilarische komedies, maar hij heefttalloze malen laten zien dat hij ook een andere kant inzich heeft in musicals zoals Titanic en het gelauwerde La Cage aux Folles. En onlangs nog met zijn optredenals solist in de Matthäus-Passion.Lone van Roosendaal kennen we als fantastischeperformer en blaast al jaren haar publiek van de stoel inmusicals als Mamma Mia! en Zorro. Zij is de belichamingvan de femme fatale, maar bewijst zich door een grotedosis humor ook als rascommediènne.De vriendschap en het gedeelde vakmanschap van hettweetal heeft geleid tot deze voorstelling, waarin ze zijaan zij herinneringen ophalen door middel van hilarischeanekdotes, mooie herkenbare ballades en chansons enswingende Broadwaynummers.

Open Dag CKEDans, muziek, theater, musical,beeldende kunst en schrijvenZO 9 JUNICentrum voor de Kunsten (Pastoor Petersstraat 180) + Effenaar13.00-16.00 uurGratis

Tijdens deze middag maak je kennis met het nieuwecursusaanbod en de bevlogen docenten van CKE. Ziewelke cursussen en andere activiteiten er zijn binnen dedisciplines theater, dans, schrijven, beeldende kunst,fotografie, musical en muziek. Het thema van het nieuweseizoen is All aboard!: stap in bij CKE en kies jouwcreatieve lijn. Neem je meerdere routes tegelijk of stap jeover naar een andere lijn? Het kan allemaal.

CKE-musicalschool Les MisérablesAmateur / musicalDI 18 T/M DO 20 JUNI Parktheater Eindhoven, Philipszaal20.00 uur¤ 18,10

De jaarlijkse grote musicalproductie wordt langzaam maarzeker een mooie traditie bij de CKE-musicalschool. NaScrooge (2010), Evita en Chicago (2011), is het de beurtaan de klassieker Les Misérables. Het wereldberoemdeverhaal over mensen die in het negentiende-eeuwseFrankrijk te maken hebben met sociale misstanden. Een cast van kinderen, jongeren en volwassenen brengt demusical tot leven. Een orkest zorgt voor muzikalebegeleiding. De CKE-musicalschool en Parktheater gaansamen voor talent! Vorig seizoen was CKE te zien met Philips - het verhaal vaneen lichtstad. Ook dit maal is de musical volledig zelfbewerkt en geproduceerd door het docententeam van deCKE-Musicalschool.

Centrum voor de Kunsten CanvasDansZA 22 EN ZO 23 JUNIParktheater Eindhovenza 14.00 en 20.00 uur / zo 13.30 en 16.30 uur¤ 12,50 / ¤ 10,- vanaf het 3e kaartje / Pakketprijs voor alle voorstellingen ¤ 30,-

Zoals een schilder begint met een leeg canvas, zobeginnen de dansers met een leeg podium. Blokken,vlakken, compositie, klankkleur en lijsten vormen de basisvan de dansen. Een kleurrijk schilderspalet waarmee eenwisselende tentoonstelling wordt gemaakt. Als toeschouwer gaat u met een onuitwisbare indruk ofeen mooi ingelijste herinnering naar huis. Elke voorstellingis uniek. Wilt u ze allemaal zien? Dan kunt u gebruikmakenvan de speciale pakketprijs voor vier voorstellingen.

Javier Guzman Delirium IICabaretZA 15 T/M MA 17 JUNI Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal20.00 uurv.a. ¤ 19,75

De gelauwerde comedian Javier Guzman is ongrijpbaar,zowel voor zichzelf als voor de buitenwereld. In 2002 wonhij het Leids Cabaretfestival. Daarna maakte hij drieSinterklaasconferences voor de VARA en vijfavondvullende shows. In 2007 speelde hij zijn succesvolleprogramma Delirium over zijn toenmalige alcohol- endrugsverslaving waarin hij zichzelf meedogenloos fileerde.Delirium II is het onvermijdelijke vervolg op ditspraakmakende en autobiografische programma. De persschreef: “Javier Guzman weet wat waanzin is” (NRCHandelsblad), “Lachen tot het pijn doet & Javier Guzmanconfronterend eerlijk in ‘Delirium II’” (Telegraaf), “IJzersterkeGuzman doet pijn” (de Volkskrant).

Uit in Eindhoven.nl

Straffe Madammen op verplaatsingKleinkunst in de Oude Rechtbank

Regelmatig duiken op allerlei markante, spraak-makende locaties in en rond Eindhoven de theater-voorstellingen van Straffe Madammen op. Ook dejunivoorstelling op verplaatsing naar de OudeRechtbank belooft weer een absurde avond te wordenmet jong aanstormend talent.

Straffe Madammen op Verplaatsing is er voormuziektheater, eenakters, monologen, kleinkunst encabaret. Jaarlijks studeren in Nederland en Vlaanderenhonderden studenten af aan conservatoria,theateracademies, kleinkunst- en cabaretopleidingen. Veelmeer dan een professioneel podium op een goede locatieen marketingondersteuning heeft zo'n verse theatermakervaak niet nodig. Straffe Madammen en Makke Mannengeeft jong talent een podiumkans.

Ook in april en mei verplaatste Straffe Madammen zich naarde Oude Rechtbank. Zo was het scherpe, absurde werkvan Janneke de Bijl (De ontpopte foetus), Anneriek Bekhuis(Van eigen bodem) en Sebaz (Reiziger geworden) en zijnwe nog maar amper bekomen van de korte hevigeverrassing door Van Piekeren, in het voorprogramma vanhet sprankelende De Geheimproever. Benieuwd naar de Straffe Madammen en Makke Mannen injuni? Houd ouderechtbank.nl in de gaten.

Page 9: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

9

AGENDA JUNI

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • MuziekOpenbare examens CKE-muziekschool (niveau D enD+)Gratis

Philips Stadion 20.00 u • MuziekGuus Meeuwis: Groots MetEen Zachte Gv.a. € 49,-

SCALA TipoTango(Kanaalstraat)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 8Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Parktheater Eindhoven20.30 u • Stand-up comedyDe Bourgondische Belgen -De beste stand-up vanVlaamse bodem!€ 18,10

Catharinakerk15.00 u • KamerMuziek in deCathrienJong talent van de CKE-muziekschoolGratis

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekJamsessions

Artspace Flipside19.00 u • Cultuur+UN BEGratis

Effenaar20.00 u • TheaterComedy Night: Comedytrainmet René van Meurs &Soundos el Ahmadi € 10,-

Philips Stadion 20.00 u • MuziekGuus Meeuwis: Groots MetEen Zachte Gv.a. € 49,-

CKE, Pastoor Petersstraat 18013.30 u • MuziekOpenbare examens CKE-muziekschool (niveau D enD+)Gratis

Plaza Futura19.30 u • DansTe Gast: School voorHedendaagse Dans€ 7,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekC'est la vie, fransecomponisten & hommage aBrel € 15,- / kind: € 6,-

AreaFiftyOne21.00 u • MuziekFresh & Onlys + Vox VonBraun€ 8,-

Effenaar23.00 u • MuziekKattekwaad x Heibel!Gratis

ZONDAG 9Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

PopEi14.00 u • JeugdThe Kids Are Alright Gratis

Oude Rechtbank13.00 u • Cultuur+Familiedag16.00 u • MuziekLive: Country, blues, jazz,reggae met duo Ernix & BettyBlueGratis

SCALA TipoTango17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,-

CKE, Pastoor Petersstraat 180& Effenaar13.00 u • Muziek/theaterOpen dagGratis

Plaza Futura16.00 u • DansTe Gast: School voorHedendaagse Dans€ 7,-

Philips Stadion20.00 u • MuziekGuus Meeuwis: Groots MetEen Zachte Gv.a. € 49,-

MAANDAG 10Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert:Eindhoven SisoCity€ 9,-

Oude Rechtbank20.00 u • Cultuur+Flamenco cursus€ 10,- per les of €30,- per maand

DINSDAG 11Effenaar20.00 u • MuziekGabrielle Aplin + DanielVersteegh + Saint Raymond€ 8,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • CabaretYoup van ’t Hek - Wigwamv.a. € 22,45

WOENSDAG 12Auditorium, TU/e11.45 u • Cultuur+De Grote Roboshow

Parktheater Eindhoven20.00 u • CabaretYoup van ’t Hek - Wigwamv.a. € 22,45

Oude Rechtbank19.30 u • Cultuur+24U Elevator (Englishedition)Gratis

PopEi18.30 u • MuziekOpen inloopavond DJ School

TheaterVR 21 (PREMIÈRE) T/M ZO 23 EN DO 27 T/M ZA 29 JUNI Carte Blanche (Jan Heynslaan 4)20.30 uur (zo 23 juni 15.00 uur)¤12,50

In ons leven zijn we eigenlijk voortdurend in de situatie vantreinreizigers, die in een lange tunnel zijn gestrand en welop een plek waar je het begin van de tunnel bijna niet meerkunt zien en het licht van het einde zo klein is, dat de blikhet telkens weer zoeken moet. Het licht is voortdurendzoek. Begin en einde van de tunnel zijn niet eens meerzeker.

Maar doordat het zo donker is en we niet weten waar wemoeten kijken, zien we in de verwarring of overgevoeligheidder zinnen monsters en feeën, idealen en catastrofes, alnaar gelang van de stemming en de gekwetstheid van hetindividu, een verrukkelijk of afschuwelijk caleidoscopischspel. ‘Wat zal ik doen?’ of, ‘waarom zal ik het doen?’,werpen in deze situatie nauwelijks nog enig licht op dezaak. Theatergroep Hartenkoning liet zich inspireren door ditverhaal van Franz Kafka en door de Belgische filmLe Huitième Jour van Jaco Dormael. De eigen ervaringenvan de spelers in vriendschap, liefde, verdriet en plezierhebben vorm gekregen in deze voorstelling. Regie Stefan Jung. Productie Carte Blanche.Reserveren [email protected] / 040-24 51 739carteblanche.nu

Theatergroep HartenkoningTrein

Page 10: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

10

Show 3+ZO 2 JUNI Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal13.30 & 16.00 uur¤ 19,85Als Radio Wortelberg een grote kampeerwedstrijdorganiseert, zijn Bobo en Tjerk er als de kippen bij om hieraan mee te doen. Elk nemen ze apart deel om zo de grotebeker mee naar huis te kunnen nemen. Maar diep in het bos blijkt dat ze, zonder het zelf tebeseffen, hun tenten naast elkaar hebben gezet. En danbegint de wedstrijd pas echt! Wie wint dekampeerwedstrijd of komen ze erachter dat je metgebundelde krachten meer kan bereiken?Kom het zelf ontdekken in deze interactieve theatershowmet al je favoriete Boboliedjes. En wie weet mag jij samenmet Bobo en Tjerk op het podium de opdrachten tot eengoed einde brengen!

Ariëns ToneelEen Kist met drie Angsten en één Groot GelukGouden Jubileum WagenspelZA 15 JUNI PREMIÈRE OP HET LICHTPLEINZA 22 T/M VR 28 JUNI (3X PER AVOND OP DIVERSE LOCATIES)Gratis

Op zolder staat tussen oude, vergeten spullen een kist. Op de kist zit het meisje Arienne.Ze weigert haar verjaardag te komen vieren omdat haar vriend Filo, de oude poppen-speler, er niet meer is. Uit de kist komendrie Angsten om haar bang te maken. Alsdie verjaagd zijn, krijgt Arienne Filo’slaatste geschenk.

Het Wagenspel van Ariëns Toneel reist ditjaar voor de 50ste keer door Eindhoven.Een bijzondere première op 15 juni om15.00 uur op het Lichtplein is hetstartschot van de voorstellingenreeks metde platte kar. Anemoon Langenhof regisseerde hetspeciaal voor de gelegenheid geschrevenstuk van Jan Smeets.En! Het aantal voorstellingen is dit keerfors uitgebreid. Geen 15 maar 21uitvoeringen door de hele stad. Zie voorde speellijst de agenda enwww.arienstoneel.nl.

Jeroen KantDe Lafaard KapiteinMuziektheaterZA 22 JUNIOude Rechtbank

Met zijn rossige krullen onder eenaftandse hoed staat hij stampend opeen antieke houten zeepkist. Zondereen blad voor de mond te nemen loodsthij je al predikend, zingend, lallend endichtend door zijn charmant brakkewereld. Tragisch, komisch en poëtisch;Jeroen Kant is ijzersterk, messcherp,bezield, eigenzinnig en volkomenorigineel. Omgeven door het groen, derust en de stilte schrijft hij vanuit eenoud, vervallen, houten huisje ergens in Brabant - met muizen in de keuken, ratten in deschuur en een koolmeesnestje in zijn brievenbus - prachtige Nederlandstalige liedjes engedichten vol liefde, humor en zelfspot. Na ‘t Komt Wel Goed en Goud Of Op Je Gek Gaan won Jeroen Kant de publieksprijs vanDe Grote Prijs van Nederland in Paradiso. Vorig jaar speelde hij 11 dagen lang eeneenmansvoorstelling op Theaterfestival Boulevard. De Lafaard Kapitein is de eersterelease van het onafhankelijke label Bastaard Platen dat Kant samen met Mathijs Leeuwisbegin 2013 oprichtte. Nieuwe plaat. Nieuw label. Nieuw alles.Jeroen Kant treedt zaterdag 15 juni op op het dakterras van Muziekgebouw Eindhoven alseen van De Broeders van het Zuiden tijdens Naked Song.

VoorleesExpress Eindhoven is een project waarbijkinderen met een taalachterstand wekelijks thuisworden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Ditstimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt detaalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar incontact. Tot nu toe is er bij 400 gezinnen voorgelezen.Dit is gedaan door 375 vrijwilligers, die zich met veelplezier inzetten om kinderen te helpen bij huntaalontwikkeling en hen plezier te laten ervaren aan hetvoorlezen. Wij zien dat de behoefte aan deVoorleesExpress groot is in Eindhoven. Wij willen dekomende jaren heel veel kinderen enthousiast makenvoor boeken, zodat zij net als Abdurahim van 7 kunnenzeggen; ‘Ik vond het voorlezen superleuk en ik vind hetecht fijn dat ik slimmer ben geworden!’

Er worden met de VoorleesExpress goede resultatengeboekt. Sinds juni 2012 is de VoorleesExpressopgenomen in de databank van het Nederlands JeugdInstituut als theoretisch goed onderbouwde interventie.Voor meer informatie over de VoorleesExpress kunt ucontact opnemen met Daphne Lemmens, projectleider vande VoorleesExpress [email protected] /040 -260 4 260. voorleesexpress.nl

Lees je met me mee?Lees je met me mee? is ontwikkeld als aanvulling op dedienst van de VoorleesExpress Eindhoven voor deBibliotheek Eindhoven. Het voornaamste doel is hetbereiken van kinderen met een taalachterstand uitlaaggeletterde gezinnen, waaraan in de thuissituatie nietkan worden voorgelezen. Een essentiële voorwaarde voor een omgeving waarinvoorgelezen kan worden is veiligheid. Een kind kan zich pasopenstellen voor een verhaal als hij of zij zich veilig voelt.Door een sfeer van rust en warmte krijgt het kind eenpositief beeld van lezen en boeken, waardoor een positieveverwachting ontstaat. Een vaste tijd, plek en voorlezervergroten het gevoel van veiligheid. Het project Lees je metme mee? stelt deze essentiële voorwaarde centraal encreëert een veilige plek die op vaste tijd en dagbeschikbaar is voor voorlezer en kind.

Juist de kinderen diede VoorleesExpressniet kan bereikenomdat hun thuis-situatie zich daar nietvoor leent, willen wijtoch enige vorm vanbegeleiding bieden.Juist zij hebben het

vaak het hardst nodig. Lees je met me mee? streeftallereerst naar een stabiele, veilige, talige en optimaleleesomgeving waar kinderen wekelijks worden voorgelezen.

Lees je met me mee? vindt plaats op school, na schooltijd.Er wordt een ruimte, bij voorkeur een Bibliotheek opSchool, beschikbaar gesteld door school, waar dezekinderen individueel worden voorgelezen door vrijwilligers.Deze vrijwilligers lezen, net als bij de VoorleesExpress,interactief voor aan de kinderen, zodat het voorlezen veeloplevert voor de taalontwikkeling van het kind.

Het jaar van het voorlezen!VoorleesExpress Eindhoven

Studio 100 Bobo gaat kamperen

Uit in Eindhoven.nl

Page 11: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

11

AGENDA JUNI

Groendomein Wasven19.00 u • Cultuur+Presentatie en proeverij:bijzonder barbeknoeien€ 7,50

PopEi18.30 u • MuziekOpen inloopavond DJ School Gratis

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertMatteo Mijderwijk€ 1,-

DONDERDAG 13Parktheater Eindhoven20.00 u • CabaretYoup van ’t Hek - Wigwamv.a. € 22,45

Effenaar21.00 u • MuziekTorre Florim & RoosRebergen: De TweedeSpeeldoos€ 15,-

VRIJDAG 14Markt EindhovenCity Beach tour Eindhoven

Parktheater Eindhoven20.00 u • CabaretYoup van ’t Hek - Wigwamv.a. € 22,45

Sportpark de Hondsheuvels enTU/e CampusCultuur+Hajraa Buitentoernooi

18 septemberplein14.00 u • Muziek/Cultuur+Kick Off E-MovesGratis

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekVrijMiBo

Dynamo20.00 u • MuziekKick Off Party E-Moves: NKBeatbox / Word Up! / HolyFunk€ 7,- / voorverkoop € 5,-

PopEi21.00 u • MuziekNachtJacht: Hunting theRobot nodigt uit...Gratis

SCALA TipoTango(Kanaalstraat)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 15Markt EindhovenCity Beach tour Eindhoven

Lichtplein (achter de WitteDame)15.00 u • StraattheaterAriens ToneelJubileum-editie Wagenspel(première)

Parktheater Eindhoven20.00 u • CabaretJavier Guzman - Delirium IIv.a. € 19,75

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden BeautymuurschilderingGratis

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekJamsessions

Sportpark de Hondsheuvels enTU/e CampusCultuur+Hajraa Buitentoernooi

StadhuispleinMuziekSneakerz

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Klokgebouw14.00 u • MuziekWorld BBoy Classic€ 15,- / tot 12 jaar gratis (1 kind perbetalende volwassene)

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • Muziek/theaterSlotconcert Regionale VakklasGratis

Catharinakerk15.00 u • KoorMuziek in deCathrienVocaal Ensemble Jubilatem.m.v. Henk Kooiker, orgelGratis

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekNaked Song Festival€ 31,-

TAC20.00 u • Muziekaxesjazzpower: Festival: Beuk& AxesPay as you please

Dynamo22.00 u • MuziekTrap off x Vibrations met o.a.Full crate & Boeboe€ 7,50 / voorverkoop € 5,-

ZONDAG 16Markt EindhovenCity Beach tour Eindhoven

Sportpark de Hondsheuvels enTU/e CampusCultuur+Hajraa Buitentoernooi

Parktheater Eindhoven20.00 u • CabaretJavier Guzman - Delirium IIv.a. € 19,75

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden BeautymuurschilderingGratis

Oude Rechtbank13.00 u • Cultuur+Familiedag16.00 u • MuziekLive: Jazz, swing, blues,latin-swing. Met de TU/eStudentproofJazz AssociationGratis

PopEi12.00 u • Cultuur+De ZondagmiddagGratis

Strijp-S12.00 u • Cultuur+FeelGood MarketGratis

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Effenaar14.00 u • MuziekIron Mic VS Beat M Up€ 7,5014.30 u • MuziekZieke Zuiden presents: IronMic vs Beat M Up€ 7,50

040 BMX Park14.00 u • Cultuur+040 BMX OpenGratis

FestivalVR 31 MEI T/M DI 4 JUNIMuziekgebouw Eindhoven

Er zijn weinig jonge componisten die zo snel carrièremaken als de Amerikaanse Nico Muhly. Het werk vanNico Muhly ontstaat en groeit mede door zijninspiratiebronnen. De Amerikaanse componist, nu voorhet vierde en laatste seizoen composer in residence,geeft een openhartige blik op zijn manier van werkenen zijn liefde voor oude en nieuwe muziek.

Presentatieconcert Nico MuhlyVR 31 MEI / 20.15 UUR / ¤ 4,50M.m.v. Britten Sinfonia o.l.v. Clark Rundell, ThomasGould (viool) en Teitur (zang)Van arrangementen voor baanbrekende cd’s van Björk,Antony en Rufus Wainwright tot de soundtrack van TheReader; van zijn eerste opera bij de English National Operatot het bijzondere Confessions-project met Teitur. Ennatuurlijk werken die hij de afgelopen drie jaar in opdrachtvan Muziekgebouw Eindhoven schreef. Vandaag eenpresentatieconcert met werk van Nico Muhly, de componistzal persoonlijk toelichting geven bij zijn eigen werk.

Holland Baroque Society & TeiturZA 1 JUN / 20.15 UUR / ¤ 13,50De samenwerking tussen Nico Muhly, Holland BaroqueSociety en Teitur bleek een schot in de roos. AlledaagseYoutube-filmpjes, melancholische songs over liefde en leeden een indrukwekkende soundtrack. Pers en publiek warenenthousiast. ‘Wonderschone liedjes in een oogstrelendemix’, schreef de Volkskrant. Nu op veler verzoek opherhaling in Muziekgebouw Eindhoven.

Britten Sinfonia o.l.v. Clark Rundell,Colin Currie & Alexandre Esperet &Thomas Gould ZO 2 JUNI / 15.30 UUR / VANAF ¤ 13,50

De percussionisten die het Tromp Percussion Concours2012 wonnen, kregen meteen een tournee aangebodenmet sterpercussionist Colin Currie. Hij neemt dezewinnaars mee in een enerverend slagwerkprogramma metspeels en swingend werk van Nico Muhly in de hoofdrol.

Gesualdo Consort & FretworkMA 3 JUNI / 20.15 UUR / ¤25,-Nele Gramms, Marnix de Cat, Charles Daniels, Harryvan Berne, Harry van der Kamp Nico Muhly sluit zijn periode van drie seizoenen alscomposer in residence af met een nieuw werk voor hetGesualdo Consort en Fretwork. Muhly steunt daarbij op derijke koorhistorie en voegt daar ongetwijfeld zijn eigenverrassende elementen aan toe.

Glen Hansard, Nico Muhly,Bedroom Community & BBCScottish Symphony OrchestraDI 4 JUNI / 20.15 UUR / ¤ 26,-

Een heel bijzondere avond met muziekvrienden van de NewYorkse componist Nico Muhly. Allereerst Glen Hansard,deze Ierse songwriter, acteur, zanger en gitarist is ook welbekend van de Ierse groep The Frames en het duo SwellSeason, waarmee hij een Oscar in de wacht sleepte. Muhlyleverde de strijkersarragementen voor zijn solo-debuutRythm and Repose. Ook verkent Muhly samen met zijn IJslandse maten ValgeirSigurdsson en Daniel Bjarnason van het BedroomCommunity-label de relaties tussen pop, folk, rock, klassieken hedendaags verkent.Voor de pauze is voor de cello als zanger van het orkesteen hoofdrol weggelegd in Bjarnasons Bow to string enuiteraard Muhly’s Celloconcert. Na de pauze eist Hansarddie rol op met een verzameling songs die Muhly voor degelegenheid zal arrangeren voor symfonieorkest.Programma: Muhly - Celloconcert / Bjarnason - Bow tostring / Sigurdsson - Dreamland. Na de pauze:Hansard/Muhly - Collection of songsDirigent Ilan Volkov. Zang Glen Hansard. Piano/celestaNico Muhly. Cello Oliver Coates.

Muhly’s Muses in het MuziekgebouwNico Muhly, Glen Hansard, Teitur, Bedroom Community e.v.a.

COLIN CURRIE FOTO

MARCO BORGGREVE

GLEN HANSARD

Morgen niets te doen?uitineindhoven.nl

Page 12: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

12

Uit in Eindhoven.nlUit in Eindhoven.nl

Muziek in de CathrienMuziek in de Cathrien ZA 1 JUNI 15.00 UUR

Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud HuijbregtsBeroemde koren van Verdi en Wagner. Programma in hetkader van manifestatie Muziek op de Dommel14.25 uur Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns

KamerMuziek in de CathrienZA 8 JUNI 15.00 UUR

Jong Talent van de CKE-Muziekschool Gevarieerd programma, ter plaatse toegelicht

KoorMuziek in de CathrienZA 15 JUNI 15.00 UUR

Vocaal Ensemble Jubilate m.m.v. Henk Kooiker, orgelDeutsche Messe van Schubert & werk van o.a. Sweelinck,Tallis, Rutter

Eindhovense BachDagZA 22 JUNI 11.00-16.00 UUR

11.00 uur Muziekgebouw Eindhoven: Jolanda Zwoferink,orgel

12.00 uur Oude Rechtbank: Ruud Huijbregts, klavecimbelen instrumentalisten

14.00 uur Cathrien: Beiaardbespeling Rosemarie Seuntiëns15.00 uur Cathrien: Ruud Huijbregts & Gerard Habraken,

orgel m.m.v. vocaal ensemble (o.a. SchüblerChoräle)

St. Catharinakerk / Gratis

Muziekop deDommelZA 1 EN ZO 2 JUNI

Voor de vierde keer kun je weergenieten van MUZIEK OP DEDOMMEL: een festival voor klassiekemuziek voor jong en oud.��Op dezaterdag zijn er optredens van in totaal600 talentvolle musici uit de regio. Dezondag staat in het teken van hetGitaarspektakel: één grootgitaarorkest!��

Het eerste concertseizoen van de philharmoniezuidnederland is een feit. En daarmee ook het eindevan twee sterke regionale orkesten. Vanaf het komendseizoen bestaan Het Brabants Orkest en het LimburgsSymfonie Orkest officieel niet meer en gaan de genenvan deze orkesten op in een veelbelovende nieuweformatie.

Achter de schermen is hard gewerkt om de continuïteit vanhet symfonisch aanbod in Brabant, Limburg en ookZeeland te waarborgen en zelfs te verbeteren. Het orkest isdaar onder leiding van interim artistiek leider Jan Zekvelduitstekend in geslaagd en biedt een seizoensprogrammadat groter, mooier en spectaculairder is dan voorheenmogelijk was met de afzonderlijke orkesten. In verschillendeseries zoals philharmoniegroots, philharmonieklassiek enphilharmoniefavoriet in Muziekgebouw Eindhoven, weet hetorkest alle voordelen van de uitgebreide bezetting tebenutten en speelt het zowel in vol ornaat als inkamermuzikale formatie.

De dirigenten Kees Bakels en Jan Willem de Vriend dragenzorg voor de continuïteit en voor prachtige programma’smet zowel groots bezette werken als klassieke juweeltjesvan onder anderen Beethoven, Schubert en Schumann.

Met gastdirigenten als Andrew Grams, Otto Tausk, MichelTabachnik en Ed Spanjaard en solisten als Hannes Minnaar(Beethovens Vierde pianoconcert), Michael Collins(Mozarts Klarinetconcert), Simone Lamsma, AlexanderGavrylyuk en Kristóf Baráti is duidelijk dat het orkest hooginzet en direct een prominente plaats tussen deNederlandse orkesten wil veroveren.

En natuurlijk blijven de jeugd en het educatieprogrammabelangrijke peilers en vergeet het orkest ook de regionalezaken als de vanzelfsprekende carnavalsconcerten niet.Ook de zeer vruchtbare relatie met Opera Zuid blijftbestaan en resulteert komend seizoen zelfs in tweeproducties. November en december 2013 trekt het orkestmet Bizets Carmen door het land en het eersteconcertseizoen van de philharmonie zuidnederland sluit inmei en juni af met Verdi’s La Traviata.

De seizoensbrochureNieuwsgierig geworden? En wilt u meer weten over hetprogramma. Het complete seizoensoverzicht staat op denieuwe website philharmoniezuidnederland.nl. Daar kunt u ook de seizoensbrochure 2013-2014bestellen.

Even voorstellen: de philharmonie zuidnederland

KEES BAKELS

FOTO’S: SIMON VAN BOXTEL, OTTO VAN DEN TOORN, BENJAMIN EALOVEGA E.A.

KRISTOF BARATI SIMONE LAMSMA MICHAEL COLLINS JAN WILLEM DE VRIEND

Page 13: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

13

AGENDA JUNI

Dynamo19.30 u • MuziekHeaten + support€ 15,-

MAANDAG 17Markt EindhovenCity Beach tour Eindhoven

Parktheater Eindhoven20.00 u • CabaretJavier Guzman - Delirium IIv.a. € 19,75

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden BeautymuurschilderingGratis

Oude Rechtbank20.00 u • Cultuur+Flamenco cursus€ 10,- per les of €30,- per maand

DINSDAG 18Parktheater Eindhoven20.00 u • Amateur / musicalCKE-musicalschool - LesMisérables€ 18,10

Oude Rechtbank20.00 u • TheaterComedy Kings€ 10,-

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden BeautymuurschilderingGratis

WOENSDAG 19Philips Stadion09.30 u • Jeugd/Cultuur+Graffiti Kids BattleGratis

Parktheater Eindhoven20.00 u • Amateur / musicalCKE-musicalschool - LesMisérables€ 18,10

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden BeautymuurschilderingGratis

DONDERDAG 20Groendomein Wasven19.00 u • Cultuur+Lezing tuinderij: rozen om opte eten€ 5,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • Amateur / musicalCKE-musicalschool - LesMisérables€ 18,10

Plaza FuturaFilmvanaf deze datum: FrancesHa en Road North

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden BeautymuurschilderingGratis

de Bibliotheek Eindhoven,vestiging Centrum20.00 u • Cultuur+Lezing: Loes den Hollander€ 10,- / leden € 7,50

Stadstuin aan deDommelstraatMuziek/cultuur+Fête de la Musique

VRIJDAG 21Catharinaplein10.00 u • Cultuur+Colors UniteGratis

PopEi19.00 u • MuziekCKE & Lady Aida/Rebelbasspresents: Turn Up The Beat

Stichting Carte Blanche 20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning -Trein€ 12,50

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekVrijMiBo

Dynamo20.30 u • MuziekRock n Roll Circus presents:Altamont Live€ 10,-

SCALA TipoTango(Kanaalstraat)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 22Berenkuil - Insulineplein11.00 u • Cultuur+Internationaal GraffitifestivalStep in the ArenaGratis

PopEi12.00 u • MuziekMusic MeetingGratis

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Oude Rechtbank12.00 u • MuziekEindhovense BachDag: Ruud Huijbregts16.00 u • MuziekJamsessions21.00 u • MuziektheaterJeroen Kant - De LafaardKapitein

Muziekgebouw Eindhoven11.00 u • MuziekEindhovense BachDag:Jolanda Zwoferink20.15 u • MuziekPhilips Symfonie Orkest€ 17,50

Parktheater Eindhoven14.00 en 20.00 u • DansCANVAS€12,50 / €10,- vanaf het 3e kaartje

35 years of Bauhaus in Effenaarcelebrated by Peter Murphy (exclusieve NL-show) performing solely Bauhaus material

MuziekDO 6 JUNI Effenaar¤ 23,-20.15 uur

Na het succes van Peter Hook die in 2011 twee concerten langterugkeek op Joy Division, zijn we zeer trots dat we nuBauhaus-zanger Peter Murphy mogen aankondigen. Hij gaatmet ons vieren dat zijn band dit jaar 35 jaar geleden werdopgericht. Bauhaus stond 21 november 1980 in de Effenaarom hun debut In The Flat Field aan ons voor te stellen. Deillustere single Bela Lugosi’s Dead was via het befaamde 4ADlabel het album al vooruit gesneld. De live show maakte eendiepe indruk op het Eindhovense publiek. Dat de live-shows vande mannen nog steeds zeer indrukwekkend zijn, bewezen deconcerten van het tijdelijk heropgerichte Bauhaus in 2006 ino.a. Tivoli en de Lokerse Feesten.

JazzworksJazz in WilhelminaMA 3 JUNI21.00 uur¤ 2,50

De Eindhovense vereniging Jazzworks heeft weer eenaantal bevlogen muzikanten uitgenodigd om gedurendeenkele maanden de leden op een geheel eigen wijze tekomen inspireren. Deze docenten zijn Robin Rombouts en Joep van derBurgt. Robin studeert dit jaar af aan het Conservatorium inTilburg op trompet. Hij is jong en enthousiast en leidtregelmatig jazzsessies bij PaRaDoX in Tilburg. Daarnaastspeelt hij in de band Labelous waarin wordtgeïmproviseerd met covers uit de Funk, Soul en Acid Jazz.Robin is een uitstekende docent muziek improvisatiegebleken. Joep is pianist en speelt o.a. in het Joep van derBurgt / Dick Onstenk Kwartet en J4Jazz.

Festival: Beuk & AxesImprov, Electro en Indie pop in TACZA 15 JUNIVanaf 16.00 uurPay As You Please

Samen met Buro Beukorkest, een initiatief vankunstenaarmuzikant Rik van Iersel, presenteertAxesjazzpower op 15 juni een avond met heel veel muziek.Vanaf 16.00 uur en tijdens de concerten zijn er ooktentoonstellingen te zien van muzikantkunstenaars en vanhet Italiaanse improvisatie label Setola di Maiale naaraanleiding van hun twintigjarig bestaan. In deconcertzaal en in de grote zaal speelt het duo PeterJacqemyn & Kris Wanders (bas en tenorsax), Van Ierselseigen Segna Etna met Stefano Giust, het Belgisch-Italiaanse elektronica duo Lumisokea met Koenraad Eckeren Andrea Taeggi en een nieuwe band uit Eindhoven: Daisy Bell, die gedichten van William Blake verklankt inexperimentele electro popsongs. De entree is gratis, maar... Pay As You Please!

Het avontuur begint op axesjazzpower.nl. Bij elk concert staat een YouTube-voorproefje.

Axesjazzpower in juni

FOTO

ROB HOGESLAG

ROAD NORTH IN PLAZA FUTURA

Page 14: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven.nl

14

Blue Grass Boogiemen (NL)MuziekVR 7 JUNIOude Rechtbank

Mix 'n handjevol Ohio en Michigan met vermakelijke jazz,Ierse of Britse folk- & stringbandmuziek en je krijgtBluegrass. Zoek welke Bluegrassband de meeste flair, debeste smaak en een flinke dosis energie heeft en die blijktgewoon uit Nederland te komen Deze muzieksoort vindtzijn oorsprong in The States, 1751. Sinds 1990 speeltBlue Grass Boogiemen professioneel traditionelebluegrass. Met veel flair, goede smaak en een flinke dosisenergie. Anders dan wanneer ze optreden als de HillbillyBoogiemen en rockabilly en country spelen, hanteert BlueGrass Boogiemen enkel akoestische instrumenten en eeneenvoudige microfoon. “...one of the most hard-hitting,versatile and entertaining bands on any continent...” (Bluegrass Europe Magazine).

FestivalZA 15 JUNI Muziekgebouw Eindhoven16.00 uur¤ 31,-

Op zes podia in Muziekgebouw Eindhoven staan ookdit jaar weer de beste nationale en internationalesinger-songwriters. Ongebreidelde americana,doorleefde blues, rootsy folk en andere akoestischeparels. Nieuwe ontdekkingen krijgen volop aandachtnaast de gevestigde namen die het podium bestijgen.

Line-up Naked Song 2013Jonathan Jeremiah, Xavier Rudd, Patrick Wolf, RonSexsmith, Ken Stringfellow & guests, Mister andMississippi, Meschiya Lake, Linnea Olsson, LakeForest, Jeffrey Foucault, Dylan Sneed, Ad van Meurs,Theo Sieben, Rogier Pelgrim, Broeders van het Zuidenand more to come.

Jonathan Jeremiahspeelde in 2009 de zaaltijdens Naked Song almuisstil. In 2011 gafJeremiah een fenomenaalconcert met het MetropoleOrkest tijdens het NorthSea Jazz Festival. Ookstond hij op Pinkpop en inDe Effenaar. Soulvolle,warme, optimistischgestemde liedjes maken vande Britse singer-songwritereen echte must-see.

Xavier Rudd verbluft het publiek met zijn zang enimponerende instrumenten zoals de didgeridoo endjembe. Zijn muziek doet denken aan types als BenHarper en Jack Johnson. Het laatste album Spirit Bird vande Australische singer-songwriter verscheen in juni 2012.Na Rudds optreden in de Effenaar schreef 3voor12Eindhoven: ‘Als er enkel en alleen wordt geluisterd naarde kwaliteit die Rudd op het podium laat horen, is haastniet anders te concluderen dan dat deze bijzonderesinger-songwriter van grote klasse is. Met hits als FollowThe Sun en Let Me Be heeft hij goud in handen’.

Patrick Wolf bezorgt deluisteraars kippenvel metzijn muziek met viool,piano en elektronica in de hoofdrol. Met zijnakoestische optredens en een stem die doetdenken aan AntonyHegarty en RufusWainwright neemt hij jeterug naar de basis vande folktronica.

De leden van de Nederlandse folkband Mister andMississippi leerden elkaar kennen op de Herman BroodAcademie tijdens een schoolopdracht. De klik was zogoed dat Samgar, Maxime, Tom en Danny besloten om alsband verder te gaan. Wat goed is komt snel, ze wonnen alde Popprijs Amsterdamen stonden ze in hetvoorprogramma vanBlaudzun en PatrickWatson. Verwachthypnotiserende indiefolkin de stijl van Bon Iver,Sigur Rós en Fleet Foxes!

Lake Forest is het soloproject van de Canadees WillWhitwham die als bandlid van The Wilderness ofManitoba reeds furore maakte in zijn thuisland. Tussen hettoeren door schrijft Whitwham dagelijks een nieuwnummer met de winter als grootste inspiratiebron. Met alsgevolg het album ‘Silver Skies’ in 2012. Het resultaat?Een melancholisch, winters album, dat het perfecteCanadese antwoord vormt op Bon Iver’s For Emma,Forever Ago.

Productie van Muziekgebouw Frits Philips Eindhoveni.s.m. Ad van Meurs en Effenaar.muziekgebouweindhoven.nl - nakedsong.nl

MuziekVR 7 JUNI PopEi20.00 uur¤ 5,-

Een goedgevulde avond met rap, rock, reggae, poëzieen visuals, dat is Lucy neemt op. Centraal staat de veelgeprezen muziekvoorstelling Lucy, die o.a. vorig jaar opLowlands werd uitgevoerd en waar op deze avondvideo-opnames voor worden gemaakt. Daarnaast zijner sterke gastoptredens van onder anderen raprock-muzikant Che en dichter Daan Doesborgh.

Lucy is een bijzondere muziekvoorstelling over dat eneonbereikbare meisje. Dichter Dennis Gaens en indie-hiphoppers Macronizm slaan de handen ineen met eenprogramma dat je vastgrijpt en niet meer loslaat. Of zoalsGaens het verwoordt: “Er was dat moment waarop ik voorhet eerst in mijn leven stotterde.” Rap en poëzie vloeienmoeiteloos in elkaar over en worden ondersteund voor deverrassende visuals van Smoove Business. LiveXS overLucy: “Het universele thema liefdesverdriet wordt doorMartens en Gaens spannend, spitsvondig en bij vlagenemotioneel vertaald naar een subtiele literaire rapshow dieelk hart dat ooit gebroken werd onherroepelijk opnieuwopenrijt.”

Che zorgt, slechts gewapend met een akoestische gitaar,voor een unieke mix van rock, rap en reggae. Na eenjarenlange samenwerking met indie-rapcollectiefMacronizm en twee solo-albums richt Che de bandMachego op. Naast rap wordt er steeds meer plaats

gemaakt voor zang. Deze avond gaat hij solo. Eerderspeelde hij in verschillende formaties in zalen als Paradiso,Melkweg, 013 en Effenaar.

Daan Doesborgh is dichter en podiumbeest, een jongehond met een oude stem. In 2010 won hij het NK PoetrySlam. Hij droeg voor op verschillende festivals in binnen-en buitenland. Van Groningen tot Berlijn, van Amsterdamtot Edinburg. Hij is voormalig stadsdichter van Venlo. In2010 verscheen zijn debuut De Venus Suikerspin.popei.nl

Lucy neemt opmet: Macronizm + Dennis Gaens + Che + Daan Doesborgh

Naked Song Festival 2013Jonathan Jeremiah, Xavier Rudd, Mister and Mississippi, Ron Sexsmith e.v.a.

FOTO

PASQUELO

PHOTO

GRAPHY

Page 15: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

15

AGENDA JUNI

Diverse locatiesAriens Toneel: Wagenspel13.30 u: Rode Kruislaan, DeSplinter (Woensel/WoenselseHeide)15.00 u: 't Hofke, 't OudeRaadhuis (Tongelre)16.30 u: Ulenpas / Oldengaarde(Hanevoet)

CatharinakerkMuziekEindhovense BachDag14.00 u BeiaardbespelingRosemarie Seuntiëns15.00 u Ruud Huijbregts &Gerard Habraken

PopEi16.30 u • MuziekThe Dirty Denims + supportGratis

Effenaar20.30 u • MuziekZieke Zuiden XL: Boef en deGelogeerde Aap € 10,-23.00 u • MuziekClassics Afterparty€ 10,- / Voorverkoop €7,50

Stichting Carte Blanche 20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning -Trein€12,50

ZONDAG 23Berenkuil - Insulineplein11.00 u • Cultuur+Internationaal GraffitifestivalStep in the ArenaGratis

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Oude Rechtbank13.00 u • Cultuur+Familiedag16.00 u • MuziekLive: Flamenco, sevillana &rumba met de Spaanse Eli(dans) en Menoti (gitaar)Gratis

Dynamo14.00 u • JeugdFinale Pioneer Steez KidsBattle€ 5,-

Parktheater Eindhoven13.30 en 16.30 u • DansCANVAS€ 12,50 / €10,- vanaf het 3e kaartje

Stichting Carte Blanche 15.00 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning -Trein€ 12,50

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekSlotconcert CKE en Art4U€ 7,50

SCALA TipoTango17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,-

Diverse locatiesAriens Toneel: Wagenspel15.00 u: 't Hool (Woensel-Noord)16.30 u: Vlokhoven (Woensel-Noord)18.00 u: Woensel West

Artspace Flipside14.00 u • Cultuur+Generatie Flipside IV

MAANDAG 24 Diverse locatiesAriens Toneel: Wagenspel19.00 u: Burghplein(Stratum/Tuindorp)20.30 u: Park Sint Bonifaciuslaan(Stratum/Burghplan)22.00 u: Sint Gerardusplein(Stratum)

Oude Rechtbank20.00 u • Cultuur+Flamenco cursus€ 10,- per les of €30,- per maand

DINSDAG 25 Diverse locatiesAriens Toneel: Wagenspel19.00 u: Zoutmanstraat(Woensel/Hemelrijken)20.30 u: Vauclusepad / hoekSavoiepad (Woensel/AchtseBarrier)22.00 u: Lekstraat (KerkdorpAcht)

Oude Rechtbank20.15 u • MuziekState of Mind: Lavalu€ 5,-

WOENSDAG 26Plaza Futura21.00 u • Muziek/filmSCREEN IT LOUD: Sound City€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. € 6,50

Diverse locatiesAriens Toneel: Wagenspel19.00 u: Bussele, 't Karregat(Tongelre/Geestenberg)20.30 u: Kempensebaan, JanSteenstraat(Tongelre/Lakerlopen)22.00 u: Eijerven(Stratum/Gijzenrooi)

Indoor-SportcentrumEindhoven08.00 u • Cultuur+RoboCup 2013

Café Wilhelmina19.00 u • MuziekPresentatie popbands CKEGratis

DONDERDAG 27Plaza FuturaFilmvanaf deze datum: TheSapphires

Diverse locatiesAriens Toneel: Wagenspel19.00 u: Ouverture(Woensel/Blixembosch)20.30 u: Wijnpeerstraat,Winkelcentrum Vaartbroek(Woensel)22.00 u: Pastoor van Arsplein(Woensel-Zuid)

Indoor-SportcentrumEindhoven08.00 u • Cultuur+RoboCup 2013

Café Wilhelmina19.00 u • MuziekPresentatie popbands CKEGratis

Stichting Carte Blanche 20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning -Trein€ 12,50

Torre Florim & Roos Rebergen: De Tweede SpeeldoosMuziekDO 13 JUNI Effenaar21.00 uur¤ 15,-

Je zou kunnen zeggen dat De Speeldoos van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat) een mooi concept is.Maar de tweede uitgave - na het zeer enthousiast ontvangen debuut in 2009 - bewijst opnieuw dat het meer dan alleen eenslim concept is. De samenwerking is ronduit bijzonder. De Nederlandstalige teksten werden, ook op het tweede album,geschreven met hulp van mensen met een verstandelijke beperking. Het resultaat zijn bloedmooie teksten die door demuzikanten worden verpakt in eenvoudige, vaak kleine liedjes. In Geen Mens Helpt Mij de Winter Door hoor je bijvoorbeeldde goudeerlijke beschouwingen van iemand die goed beseft dat je het uiteindelijk echt allemaal alleen moet doen. Hettekent tegelijk de grauwe puurheid van het bestaan, maar geeft ook hoop door de opzwepende en troostrijke muziek.

MuziekZA 22 JUNI PopEi12.00 uurGratis

Zaterdag 22 juni aanstaande is het zover. De eerste MusicMeeting staat op het programma. Het belooft eeninformatieve en vooral inspirerende dag te worden voor deEindhovense muziekscene. Vertegenwoordigers vanverschillende (lokale) organisaties, bands enmuziekspecialisten zijn van de partij om muzikanten enandere muziekliefhebbers van een flinke dosis muziek,informatie en tips te voorzien. Daarnaast is het de idealegelegenheid om contacten op te doen.

PopEi vormt het decor van deze Music Meeting. Door hethele gebouw staan stands verspreid en worden ermasterclasses en seminars verzorgd. Hoe promoot ik mijnband? Wat zijn de voor- en nadelen van een platenlabel? Of:welke eisen stellen boekers aan een act? Het zijn slechtsvoorbeelden van vragen waarop bezoekers deze dag eenantwoord kunnen verwachten.

Muzikanten kunnen op de Music Meeting terecht voor meer informatie over o.a. BUMA, Engels in songteksten, tips voorbeginnende muzikanten, popzingen, zingen met effecten (metal en rock), stemproblemen, het promoten van je band,administratieve zaken en merchandise. Naast alle interessante weetjes, is er natuurlijk aandacht voor waar het allemaal omdraait: de muziek zelf. Duik de studio in voor opnametips of laat je demo horen aan het demopanel. En wat is een MusicMeeting zonder een fijne band in actie te zien? Juist, daarom wordt hier uiteraard ook voor gezorgd.

Geen muzikant maar wel liefhebber? Ook dan kun je terecht op de Music Meeting. Zo zijn er masterclasses en seminarsover het opstarten van een platenlabel, evenementenorganisatie, popjournalistiek, popfotografie en de zakelijke kant vande muziekindustrie. Begint je muzikale hart nu wel erg snel te kloppen en heb je last van tintelende vingers? Probeergerust één van de aanwezige instrumenten uit, wie weet waar dit tot leidt! popei.nl

Music Meeting in PopEiInspirerende dag voor de Eindhovens muziekscène

FOTO

HARUN BAHASOEAN

Altijd de volledige UITagenda op zak met de gratis app van UIT IN EINDHOVEN!

Je ziet meteen wat er te doen is. Vandaag, morgen of de rest van de week.

Page 16: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven.nl

16

Slotconcert CKE en Art4UMuziekZO 23 JUNIMuziekgebouw Eindhoven16.00 uur¤ 7,50

Orkesten en ensembles van het Centrum voor de KunstenEindhoven en Art4U Veldhoven geven een grootslotconcert waar de spetters vanaf vliegen. Het programmais zeer gevarieerd, van klassiek tot jazz. Zo luiden we hetseizoen uit.

STATE OF MIND: LavaluDI 25 JUNIOude Rechtbank20.15 uur / open 19.30 uur¤ 5,-

Warm enpersoonlijk:State of Mindwordt nu alomarmd bij eenzich gestaaguitbreidend,vast publiek. NaEmil Landman,AnneStockman,Maame Josesen Sara Bonneontvangtgastheer Patrick Meis een nieuw talent onder de singer-songwriters: Lavalu. Het belooft weer een intiemegepassioneerde reis te worden naar de bron van waaruitcreaties tot stand komen. Met persoonlijke verhalen –recht uit het hart – vertaald naar muziek raakt State ofMind je in het hart! Lavalu’s reis door verschillende genres bracht haar terugbij haar liefde voor eerlijke muziek. Producer StefanSchmidt daagde haar uit haar ziel bloot te leggen metpure, simpele nummers, met als resultaat een tweedestudioalbum. Met de titel Fighting Wildfires verwijst dienaar haar innerlijke onrust nadat zij haar band achterliet.De nummers vertellen over de hoogtes en dalen na hetmaken van haar debuutalbum, wetende dat ze eennieuwe richting op moest gaan, haar hart achterna.Lavalu: “Dit album gaat over de strijd met mijzelf. Hoe ikdagelijks vecht met mijn eigen verwachtingen. Het is alsliefdesverdriet, maar er is niemand anders om de schuldte geven; ik breek mijn eigen hart dag in dag uit.”

Singer-songwriterDO 27 JUNIEffenaar20.30 uur¤ 15,-

Een echte all American guy met een romantische inborst eneen klein hartje, zo kun je de 29-jarige singer-songwriterRon Pope het best omschrijven. Een stoer ogende jongen

die toch gevoelige, ontroerende liedjes maakt. Als geenander weet hij hoe hij met zijn songs de gevoelige snaarkan raken. Dat deed hij voor het eerst bij velen in 2005 metzijn eerste single A Drop In The Ocean, een meeslependeballade die razendsnel uitgroeide tot een gigantischeinternet hit. Het Eindhovense Aidan’s Well is een hechteviermansformatie met een voorliefde voor stemmige,sfeervolle songs. Liefhebbers van het wat dromerige werkvan Ray LaMontagne, Patrick Watson of Thomas Dybdahlzullen zich dan ook meteen thuis voelen bij demelancholiedjes van frontman Frank Veenstra.

Ron Pope & band + Aidan’s Well

Page 17: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven juni 2013

17

Portret van het genie EisensteinFilmspecialDI 4 JUNI Plaza Futura19.00 uur¤ 9,50 / PlazaPas/CJP/Stud.: ¤ 8,-

Filmspecial gewijd aan de baanbrekende kunst en hetnoodlottige leven van de meesterlijke regisseur SergeiEisenstein. Eisenstein werkte in de tijd van de groteterreur van Stalin, die veel van zijn films verbood of bevalde films op zijn manier te bewerken. Onder de druk vanStalins ondragelijke tirannie overleed de regisseur op 50-jarige leeftijd achter zijn schrijftafel aan een hartaanval.Sergei Eisenstein werd de vader van de intellectuelemontage genoemd. Zijn stomme films PantserkruiserPotjomkin en Oktober werden geprezen als de beste filmsallertijden. Zijn geluidsfilms Alexander Nevski en Ivan deVerschrikklelijke zijn verbazingwekkend door de uniekebeeldende taal en de expressieve rol van de muziek. U krijgt deze avond een inleiding van de Russischedocente en schrijver Sandra Geller en ziet daarnafilmfragmenten uit Het Mysterie van de Vrouw en deBeest. Deze laatste film is gebaseerd op een uniekevondst van een collectie erotische tekeningen vanEisenstein, gemaakt voor het derde deel van de film Ivande Verschrikkelijke, die nooit werd voltooid. Na de pauze wordt de historische film Alexander Nevskivertoond. Een film die het leven van de Russische heerserAlexander Nevski (1220-1263) beschrijft en waarin hijvecht tegen de ridders van de Duitse Orde. Eenpoëtische, sprookjesachtige film, waarin deindrukwekkende beelden van Eisenstein en de prachtigemuziek van Prokofiev elkaar uitdagen.Regie Sergei Eisenstein. Duur180 min. (inclusief pauze).Vertoning in het kader van Nederland/Ruslandjaar

Before MidnightPremièrefilmVANAF DO 6 JUNI

Before Midnight van regisseur Richard Linklater is hetvervolg op de indiehits Before Sunrise (1995) en BeforeSunset (2004), wederom met hoofdrollen voor EthanHawke en Julie Delpy. Negen jaar na de laatste rendez-vous en bijna tweedecennia sinds hun eerste ontmoeting, treffen we Celineen Jesse dit keer in Griekenland, inmiddels getrouwd enouders van twee dochters. De zonovergoten vakantie ziter bijna op en beiden staan niet te popelen om terug tekeren naar het werkende leven en de dagelijksebeslommeringen in Parijs. Tijdens de laatste nacht op heteiland komen Celine en Jesse’s angsten en frustratiesboven tafel en staan ze voor de keuze: bij elkaar blijven ofeen punt achter de relatie zetten.VS 2013. Regie Richard Linklater. Met Ethan Hawke,Julie Delpy, Hank Seamus Davey-Fitzpatrick, e.a. Duur108 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Frances HaPremièrefilmVANAF DO 20 JUNI

Frances Ha is een moderne fabel waarin regisseur NoahBaumbach New York verkent en de grenzen vanvriendschap, klasse, ambities, mislukking en verlossinglaat zien.Frances (Greta Gerwig) woont in New York, maar ze heefter niet echt een woning. Ze is een leerling van eendansgezelschap, maar is niet echt een danser. Haar bestevriendin heet Sophie, maar ze praten eigenlijk niet meerecht met elkaar. Frances stort zich vol overgave op haardromen en verliest zo nu en dan de realiteitszin. Ze wilveel meer dan ze heeft en leeft haar prettig gestoordeleven met een aanstekelijk enthousiasme enlichtzinnigheid.VS 2013. Regie Noah Baumbach. Met Greta Gerwig,Mickey Summer, Adam Driver e.a. Duur 86 min. Engelsgesproken, Nederlands ondertiteld

Road NorthPremièrefilmVANAF DO 20 JUNI

Road North is een humoristisch drama over concertpianistTimo en de onverwachte ontmoeting met zijn vader. Timois een veelgeprezen en succesvolle concertpianist, maarzijn privéleven ligt helemaal overhoop. Op een dag staatopeens een armoedige oudere man voor zijn deur. Hijblijkt Timo’s vader Leo te zijn, die noodgedwongen naarhet buitenland vertrok toen Timo drie jaar oud was.

Sindsdien hebben ze 35 jaar lang geen contact gehad.Leo, een eeuwige sjoemelaar met een zonnige kijk op hetleven, is nu terug om zijn zoon een tamelijk mysterieuzeerfenis te schenken en vragen over het verleden tebeantwoorden. Maar daarvoor zullen de beide mannenwel samen op reis moeten, langs de weg naar hetnoorden... FI 2012. Regie Mika Kaurismäki. Met Vesa-Matti Loiri,Samuli Edelmann, Mari Perankoski e.a. Duur 110 min.Fins gesproken, Nederlands ondertiteld.

The SapphiresPremièrefilmVANAF DO 27 JUNI

1968: het jaar dat de wereld begon te veranderen. Overde hele wereld braken rellen uit in de straten, het was detijd van de harddrugs, softdrugs, vrije liefde,psychedelische muziek, de schokkende moorden opMartin Luther King en Bobby Kennedy. De kranten werdengedomineerd door de oorlog in Vietnam. Voor vier jongeAboriginal-vrouwen is 1968 het jaar dat hun leven vooraltijd veranderde. Ze worden ontdekt door Dave, eenongelukkige Ierse muzikant, met een voorliefde voor Iersewhiskey en soulmuziek (Chris O’Dowd, bekend uit o.a.Bridesmaids). Om hun carrière een mooie start te geven,zorgt Dave ervoor dat de dames mogen optreden voor deAmerikaanse legertroepen in Vietnam. Eenmaal daaraangekomen blijkt dit zowel voor hun carrière als dehechte vriendschap die zij delen een grotere uitdagingdan gedacht.AU 2013. Regie Wayne Blair. Met Chris O’Dowd,Deborah Mailman, Jessica Mauboy e.a. Duur 99 min.Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Screen it loud: Sound CityMuziekfilmprogrammaWO 26 JUNI Plaza Futura21.00 uur¤ 8,- / PlazaPas/CJP/Sud. ¤ 6,50

Met trots presenteren Plaza Futura, Effenaar enMuziekgebouw Eindhoven een tweewekelijksfilmaanbod van internationale muziekdocumentaires.Waar mogelijk worden de films gekoppeld aan demuziekprogrammering van De Effenaar en hetMuziekgebouw. Sound City is een portret van de gelijknamige enbefaamde muziekstudio in LA: de geboorteplaats vantal van legendarische rockplaten, waaronderNevermind van Nirvana. Dave Grohl (Nirvana, FooFighters) heeft voor zijn regiedebuut vele groothedenvoor de camera weten te krijgen om over hun ervaringen in Sound City te vertellen. Zo komen Paul McCartney, JoshHomme, eightiesheld Rick Springfield en diverse leden van Rage Against The Machine, Foo Fighters, Queens Of TheStone Age en Nirvana voorbij.“Sound City hits you like a shot in the heart” (Rolling Stone); “An exhilarating exploration of the creative process”(The Daily Telegraph);“High-spirited, emotional and funny, Sound City is, of all things, a mash note to a machine. Notjust any machine, however, but one that helped change the face of rock ‘n’ roll.” (Los Angeles Times)VS 2013. Regie Dave Grohl. Duur 108 min. Engels gesproken, niet ondertiteld.

Film in Plaza Futura

Page 18: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Literaire lezing DO 20 JUNI20.00-22.00 uurde Bibliotheek Eindhoven, Vestiging Centrum ¤ 10,- / Leden ¤ 7,50 / Tot 18 jaar ¤ 5,-

Loes den Hollander (1948) is de auteur van hetgeschenkboek Nooit alleen, geschreven ter ere van de25ste editie van de Maand van het Spannende Boek. Nietvreemd, want Loes den Hollander behoort al jaren tot detop van de thrillerauteurs. Met haar boeken die overlopenvan de onderhuidse spanning weet ze keer op keer eengroot publiek nagelbijtend tot aan de laatste pagina teboeien. De carrière van den Hollander begon toen zij in2001 een verhalenwedstrijd won. In 2006 debuteerde ze

met haar literaire thrillerVrijdag en inmiddels heeftden Hollander negenthrillers op haar naamstaan. Tijd dus om dezebestsellerauteur, die zichmet de grootste schrijverskan meten, in despotlights te zetten. Weesdeelgenoot van haarpakkende verhalen envoel hoe uw hart snellergaat kloppen. Wilt u dewaarheid eigenlijk welweten?

ParadigmaDO 6 JUNIde Bibliotheek Eindhoven, Vestiging Centrum

Elke 2e donderdag van de maand is er een evenementin Paradigma. Daarnaast is er de rest van de maandeen expositie, installatie of tentoonstelling.

Het thema van juni: Open DataHoeveel informatie is er vrij beschikbaar, wie beheert dezeinformatie? Welke informatie is afgeschermd en door wie?Wat gebeurt er als alle informatie wordt vrijgegeven? Ofmoet sommmige informatie beschermd blijven? Je vindt Paradigma op de 1e etage van de BibliotheekEindhoven. Voor meer informatie: bibliotheekeindhoven.nlVolg Paradigma op facebook en blijf op de hoogte van hetlaatste nieuws! facebook.com/paradigma040

Loes den Hollander in de Bibliotheek Eindhoven

18

Uit in Eindhoven.nl

WorkshopZO 2 JUNI Schellensfabriek (Vestdijk)13.00-17.00 uur

Biotricity is een Workshop en geluidsinstallatie vanRasa Smite, Raitis Smits, Voldemars Johansons,Martins Ratniks en Arturs Gruduls als onderdeel vanTechno Ecologies.

De Biotricity workshop onderzoekt de verbinding tussenwaterzuivering en de productie van groene energie.Deelnemers onderzoeken next generation biotechnology(microbiële brandstofcellen/ MFC) voor de ontwikkelingvan nieuwe artistieke inzichten en culturele innovatie. Beideevenementen vinden plaats tijdens de Dutch TechnologyWeek (31 mei-7 juni) in de Schellensfabriek (zie ook pag.4). De Biotricity workshop vindt plaats op 2 juni van 13.00tot 17.00 uur.

Wil je meedoen aan deze gratistoegankelijke workshop? Stuurdan een email met je naam enadres vóor 28 mei [email protected]

24U Elevator ENGLISH EDITION!WO 12 JUNI Oude Rechtbank 19.30-21.30 uurGratis

Stel, je krijgt 120 seconden om jouw product ofdienst te presenteren aan een deskundig panel engeinteresseerd publiek. Hoe pak je dat aan? 24U Elevator is een open pitchpodium voorbedrijven, startups, designers en andereondernemende mensen in allerhande disciplines.

Deelnemers krijgen 120 seconden de tijd voor hunpitch. Het doel moet duidelijk zijn: gaat het erom nieuweklanten of investeerders binnen te halen of is advies ofsteun verkrijgen voor het plan belangrijker? Een jury reageert op de pitches en let daarbij op::• Heeft het product of de dienst toegevoegde waardeaan de markt?• Is het onderscheidend? • Is de visie van de ondernemer gemotiveerd engepassioneerd? • Hoe wordt het gepresenteerd? Heeft de pitcher goedecommunicatieve vaardigheden?24U Elevator wordt georganiseerd door 24 Uur InBedrijf en vindt voortaan elke maand plaats in de OudeRechtbank.

Aanmelden als pitch? Mail naar [email protected] komen kijken kan ook. Meld je dan aan viaEventbrite. Kom ook en geniet van een interessantpodium, nuttige feedback en een 24 uur Business Cardmet interessante kortingen, waaronder 10% korting opalle dranken en spijzen van de Oude Rechtbank.

Baltan Laboratories presenteert

Biotricity

Page 19: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

19

Uit in Eindhoven juni 2013

Mi casa es su casa 50 jaar Spaanse migranten in NederlandExpositie 7 JUNI T/M 30 AUGUSTUSRHCeOpen: di t/m vr 9.00-17.00 uurGratis

Met Mi casa es su casa wordt het vijftigjarig jubileum vanhet wervingsakkoord tussen Nederland en Spanje luisterbijgezet. Daarmee wordt niet alleen de eerste generatieSpaanse migranten in Nederland in het zonnetje gezet.Door het vastleggen van hun ervaringen in verhalen enbeelden worden deze ook voor het eerst toegankelijk. Voorhenzelf en voor hun (klein)kinderen, eveneens voor recentgevestigde Spanjaarden in Nederland. Ook het verhaal vanSpanjaarden van Eindhovense bodem komt uitgebreid aanbod.

Over het RHCeHet RHCe beheert een rijke collectie archieven,prenten, kaarten, foto’s, films en publicaties over degeschiedenis van de regio Zuidoost-Brabant. Hetoudste document dateert van 1300, het jongste vanvandaag! Veel informatie is te vinden via de websiterhc-eindhoven.nl. Raadplegen van de historischecollectie kan op dinsdag en donderdag van 09.00 tot17.00 uur in de studiezaal van het RHCe,Raiffeisenstraat 18.

Pure Food EventCulinaire markt, proeverij, lezingenZA 1 EN ZO 2 JUNI Groendomein Wasven12.00-18.00 uur

Het Pure Food Event staat dit voorjaar in het teken vaneten waar je gezond van blijft. Niet omdat het moet, maaromdat het lekker en logisch is. Van verse salades envergeten groenten tot zeewier en hippe granen als spelt en

quinoa. Wat houdt Raw Food eigenlijk in? En hoe kun jelekker gezond koken met de slowpers en de steamkoker?Ontdek hoe je met voedsel voor je brein en helendesappen je lichaam én geest in topconditie houdt. En komhelemaal in balans met een demonstratie yoga in de natuur.Ben je al flexitariër, word dan ook biotariër. Eet eens eendag biologisch vlees zonder antibiotica of verantwoordevette vis. Voor een stralende buitenkant hebben we mooie,natuurlijke cosmetica. En ook aan je vochtbalans isgedacht: van nieuwe frisdranken tot heerlijke smoothies en(jazeker!) gezond bier. Kom meegenieten, proeven eninspiratie opdoen.

Argentijnse tangoZomercursussen ZO 26 EN VR 31 meiZO 2 JUNI: GRATIS PROEFLESSCALA, TipoTango (Kanaalstraat 6)

TipoTango biedt dezezomer enkele kortecursussen aan waarin jede Argentijnse tangokunt leren en proberen.Er is voor elk wat wils.Wat denken jullie vaneen snelle startbeginners cursus doorMarc en Agnes, op dezondagen van juni van9.30 tot 13.00 uur. Dezecursus begint op zondag2 juni met een gratisproefles van 9.30 tot10.45 uur. Zonderdanspartner mag ook. Wel graag even bellen: 06 36 00 1971 / [email protected]

Op zondag 26-05, 09-06, 08-09 en 22-09 bieden Stefanen Marian Intensive Care met Tafeltje-dek-je aan (13.00-16.30 uur) waarna aansluitend de danssalon begint om17.00 uur. Er is een pauze halverwege de les waarin etenen drinken wordt geserveerd. Op woensdag avond gevenStefan, Komala en Marian les in afwerking, verdieping enmuzikaliteit in de dans. Voor informatie 06 25 37 24 58 /[email protected]

Ilja en Marian geven een zomercursus op vrijdagavond 31-05, 21-06, 30-08 en 20-09. Cursus 1 is van 19.00 tot20.00 uur, cursus 2 van 20.00 tot 21.00 uur. Kom met ofzonder partner, maar laat het even weten. Aansluitend kanje blijven dansen tijdens het wekelijkse tangocafe.mitango.nl - tipotango.nl

SPAANSE GASTARBEIDERS POSEREN VOOR HET EVOLUON FOTO: M.A. LUENGO TARRERO.

AGENDA JUNI

Effenaar21.00 u • MuziekRon Pope & band + Aidan'sWell€ 15,-

VRIJDAG 28Indoor-SportcentrumEindhoven08.00 u • Cultuur+RoboCup 2013

Diverse locatiesAriens Toneel: Wagenspel19.00 u: Meerhovendreef, HetSchaapsdijk (Meerhoven/Grasrijk)20.30 u: Lodewijk Napoleonplein(Centrum/Vonderkwartier)22.00 u: Van Meursstraat /Nicolaas Beetsstraat(Gestel/Schrijvensbuurt)

Stichting Carte Blanche 20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning -Trein€ 12,50

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekVrijMiBo

SCALA TipoTango(Kanaalstraat)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / gratis kennismaken

PopEi23.00 u • MuziekEIWITGratis

Indoor-SportcentrumEindhoven08.00 u • Cultuur+RoboCup 2013

ZATERDAG 29Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

PopEi19.30 u • MuziekSingShop Shownight Gratis

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekJamsessions

Dynamo19.30 u • MuziekBoysetfire + Paper Arms€ 20,- / voorverkoop € 17,-

Stichting Carte Blanche 20.30 u • TheaterTheatergroep Hartenkoning -Trein€ 12,50

Effenaar23.00 u • MuziekBreek: Drum n Bass o.a.Jubei + A-Flex + Nymfo € 8,50

Indoor-Sportcentrum 08.00 u • Cultuur+RoboCup 2013

ZONDAG 30Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

PopEi15.00 u • MuziekCajun Moon FestivalGratis

Oude Rechtbank13.00 u • Cultuur+Familiedag16.00 u • MuziekLive: Rockabilly met BadBackbonesGratis

Page 20: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven.nl

20

PERK Interieuropleidingen: Afstuderen 2013Perk aan het Stadhuisplein en de Fuutlaan (deel 2)

Stadhuisplein

Lucy SauvéKwaliteiten van Eindhoven zijn kunst, vormgeving,lichttechniek en technologie; hoogtepunten het VanAbbemuseum, Designhuis, Design Academie, DutchDesign Week, Philips, TU/e. Ook is er een rijkwinkelaanbod en een veelzijdig uitgaansleven. Dit zijn de uitgangspunten van het ontwerp voor eenzorghotel van Lucy Sauvé. “Voorop staat het welbevinden van de hotelgast. Wordteen patiënt uit het ziekenhuis ontslagen en heeft hij/zij thuisonvoldoende faciliteiten of begeleiding, dan is hijaangewezen op zorg. Dat is zelden een eigen keuze.Daarom lijkt het mij prettig dat in dit zorghotel keuze-mogelijkheden worden aangeboden om het verblijf zoprettig mogelijk te maken. Leeftijd van de patiënten speeltdaarbij een rol, evenals of het om een man of vrouw gaat.Het is dé specifieke opgave hier! Denk aan keuzes in eten,tijdsbesteding en het interieur van de hotelkamer.”

Rianne van der HeijdenKinderen tussen 5 en 12 jaar met een zwaardere vorm vanautisme zijn doelgroep van dit zorghotel. Het uitgangspuntis deze kinderen laten ontspannen en laten ontdekken.Structuur en het kind zijn staan centraal in dit ontwerp.Rianne van der Heijden kiest dan ook voor beschermendeplekken met een functie: Geborgenheid en gevoel vanveiligheid zijn belangrijk voor kinderen en zeker voor

kinderen met een zwaardere vorm van autisme. Hiertoe zijner beschermende plekken, kubus-achtige elementengecreëerd, waar de kinderen afgeschermd zijn van deoverdaad aan prikkels van de buitenwereld en zich kunnenafzonderen zonder dat de begeleiding hen uit het oogverliest. Elk kubus-element heeft een eigen karakteristiek:ontdekken of ontspannen. Ze zijn door het hele hotel heengeplaatst in een herkenbare, overzichtelijke routing, alsparallelle ruimtelijke structuur binnen het hotel. In deoverzichtelijke ruimtelijke indeling wordt het contrast tussenactieve functies en rustplekken zoveel mogelijk visueelondersteund, met kleur en materiaalgebruik (akoestiek,voorkomen van lichamelijke beschadiging) en met eenfocus op rust en veiligheid.

Simone van der Donk“Bij een zorghotel zou de nadruk op ‘hotel’ moeten liggen,zonder dat dat afbreuk doet aan de kwaliteit van de zorg.Dat klinkt misschien onmogelijk, maar is het niet. Gastenhet hotelgevoel bieden vereist een andere benadering.”Zorg hoort niet opgedrongen te worden, maar dient depatiënt te ondersteunen, met de behoeften van de patiëntals uitgangspunt. Dat is de visie van Simone van der Donk.“Je gaat naar een hotel om gast te zijn. Niet om steedsgeconfronteerd te worden met zorg. Mijn ontwerp is er opgericht om gasten onzichtbaar te ondersteunen. Dat begintin de kamers en loopt door in de architectuur. Het doel isdat zorg(voorzieningen) naar de achtergrond verdwijnen enhet ultieme hotelgevoel bereikt wordt.”

• Door de balie te verlagen wordt deze voor iedereentoegankelijk en er ontstaat plaats voor een zitje. Zo kun jeniet alleen prettiger inchecken, maar voelt het ook niet alsaangepast. Het vaste zitelement buiten nodigt uit om opplaats te nemen, terwijl het ook recht doet aan dearchitectuur.

• Verleng een ondersteunende greep in de badkamer en erontstaat ruimte om er handdoeken overheen te hangen.Zo wordt het hulpmiddel zelf onzichtbaar.

• Hetzelfde geldt voor een douchezitje: maak er eenarchitectonisch element van en de zichtbare hulpfunctieverdwijnt.

Fuutlaan

Manon Janssen Manon Janssen ontwierp een logeerhuis voor gezinnen metéén of meer kinderen met een autismespectrum stoornis.“Dit logeerhuis biedt accomodatie voor vier gezinnen, metgemiddeld twee kinderen per gezin. Doel is het gezin alsgeheel te ontlasten en hen een recreatief verblijf aan tebieden. Dankzij gespecialiseerde ondersteuning voor hetkind met ASS worden de ouders/verzorgers ontlast en blijfthet gezinsverband intact. Het logeerhuis heeft eenkookstudio. Met kookcursussen voor de kinderen wordt hetopdoen van vaardigheden gecombineerd metvrijetijdsbesteding, én met de genoegdoening van hetlekkere eten! De ouders/verzorgers kunnen naar debovenste verdieping voor wellness-faciliteiten.”

Matthijs Lambers Het Zorghotel de Fuutlaan van Matthijs Lambers richt zichop mensen met het Autisme Spectrum Syndroom (ASS)van 16 t/m 23 jaar. Uitgangspunt is de gebruiker, de gast.Die kan, om de ouders van mantelzorg te ontlasten, tot 3maanden logeren in het zorghotel. “Ik hoop dat een verblijfin het zorghotel een prettige ervaring zal zijn, waar iemandmet ASS even helemaal kan bijkomen.”De sfeer is rustig, warm en een beetje luxe. • Op de begane grond is de gemeenschappelijke ruimte,waar op vaste tijden gegeten wordt. Door in de keukenmee te helpen leer je koken. Ook zijn er een zitkamer eneen tv-kamer.

• Iedereen krijgt een eigen slaapkamer met douche,wastafel en wc op de eerste verdieping: een goede plekom je terug te trekken.

• Op de zolderverdieping bevinden zich de creatieve ruimte,een fitnessruimte, een ruimte met een tafeltennistafel ener zijn 2 computers.

“Mensen met autisme hechten aan voorspelbaarheid enduidelijkheid. Om prikkels te beperken zijn er rustkamers enis er gekozen voor een zo helder mogelijke indeling. Waarmogelijk hebben begane grond en eerste verdiepingdezelfde indeling; wc's boven wc's, stafslaapkamer bovenstafslaapkamer, enzovoorts. Om rust te brengen zijn erwarme, rustige kleuren, zoals gebroken wit, beige enaardkleuren en zachte materialen.”

Open dagen/eindexamenpresentatieINTERIEURVORMGEVING: ZO 30 JUNI 12.00 – 16.00 UURINTERIEURSTYLING: ZO 7 JULI 12.00 – 16.00 UUR

In de mei-editie van UIT IN EINDHOVEN las u al dat het afstuderen aan PERK Interieuropleidingen zich ook ditjaar richt op leegstand en herbestemming in Eindhoven. Leegstand in de vastgoedportefeuille gaf de gemeenteEindhoven aanleiding om nieuwe bestemmingen te onderzoeken en PERK kreeg carte blanche voor pandkeuzeen bestemmingsvoorstel.

Twee locaties zijn nu onderwerp van ontwerp: 1. Het voormalig MO-gebouw (1973) aan het Stadhuisplein als stedelijk zorghotel.2. Het voormalig Dienstkringgebouw van de NS aan de Fuutlaan, een vrijstaande stadsvilla uit 1910 als logeerhuis

voor mensen met een vorm van autisme. De voorstellen zijn fictief maar op realisatie gericht. Beide locaties kennen - in relatie tot hun onderwerp -complexe randvoorwaarden en interessante maatschappelijke ontwikkelingen spelen een rol. De ruimtelijkontwerpers van PERK spelen hierin een vindingrijke en kritische rol. Lees verder voor de ruimtelijke voorstellenvan een aantal kandidaten.

Page 21: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Anne van TrierIn dit logeerhuis/zorghotel voor mensen met autisme krijgtde villa een heldere ruimtelijke scheiding tussen hetgezamenlijke en het privé. Een brede gang met royalelichttoetreding scheidt het voor- en achtergebied in tweedomeinen:

• Aan de straatzijde/de voorkant is het passerende verkeereen niet te beïnvloeden gegeven. Hier zijn de functies diemet de dagelijkse activiteit van doen hebben en waarmeerdere prikkels te verwachten zijn.

• Aan de rustige achterzijde ligt de tuin. Hier zijn de privé-ruimten geplaatst.

Op alledrie de verdiepingen zijn gezamenlijke ruimtes tevinden. Daardoor kan het personeel en de verplegingrouleren en het geeft overzicht. Er zijn kamers in verschillende prijsklassen, afhankelijk vanoppervlakte, toegang tot buitengebied en comfort.Het interieur straalt een zekere geborgenheid uit: eenhuiselijke sfeer ondersteunend, natuur-gerelateerde kleurenen materialen zoals eikenhout en vilt, lichte wanden metwarme accenten en frisse kleurtonen. In de gezamenlijke ruimte op de begane grond zijn plekkenontworpen waar de gasten zich kunnen mengen onder deoverige bewoners, maar zich tegelijk kunnen afzonderen. Om televisie te kijken heeft de ruime zithoek bijvoorbeeld

een hoge rugleuning. Zachte bekleding, een hoogpoligkarpet en verlaagde akoestische plafondpanelen brengende geluidsprikkels terug tot een minimum en zijntegelijkertijd uitnodigend. Rondom zijn er een wandmeubel annex boekenkast envenster-nissen met zitplaatsen. Ook is er een werktafel. Mettussenschotten, die de plaats markeren en de prikkelsreduceren zijn concentratieplekken gecreëerd. Doorverticale binnenramen en beglazing in de toegangsdeur isook hier voorzien in ruime lichttoetreding en visuelevoorspelbaarheid.

Marion HoogveldDit is een vakantie-/dagopvang voor mensen met een vormvan autisme, in de leeftijd van 8 tot 16 jaar, metoverwegend overeenstemmend normaal tot hoog IQ.Er zijn verblijfsruimtes waar ruimtelijke elementen metgedoseerde prikkels worden aangeboden, zoals licht,geluid, verschillende materialen, kleuren en heel soms ookgeuren. De hoogte van deze elementen is medebepalendvoor de ruimte; soms lopen de zintuig-ondersteunendeunits vanuit het interieur in de tuin door. Gedacht wordt aanhangmatten, een lichtwand en éenpersoonscocons.

Deze ruimtelijke en zintuigelijke prikkels komen de gasttegemoet in het reduceren van prikkels enerzijds en hetintensiveren van de gewenste prikkels anderzijds.Dit zou een specifieke kwaliteit van dit verblijf moetenworden. Een heldere indeling van het pand maakt deelementen, die lineair geordend zijn, eenvoudig vindbaar.

Rosalie DonkersHet Logeerhuis Fuutlaan is bestemd voor personen metautisme voor wie een vaste begeleider wenselijk is. Aan elkgastenvertrek grenst een kamer voor de begeleider. Het pand is prikkelarm ingericht. En er is een overzichtelijkeruimtelijke structuur met op elke verdieping op dezelfdeplaats een rustruimte en met per verdieping een anderekleur voor de gangen. Op de zolderverdieping zijn tweegrote activiteitenruimtes, elk met overzichtelijke bergruimte,en er is een snoezelruimte.

Aanmelden Studiejaar 2013/2014, HBO niveau, deeltijdOpleiding Interieurstyling 2 jaar en OpleidingInterieurvormgeving 3 jaar040 2443513 / [email protected]

Uit in Eindhoven juni 2013

21

MU 15 jaar! én naar Strijp-S!Met het 15-jarig bestaan en - naast de Witte Dame - eennieuwe locatie in gebouw Gerard op Strijp-S zet MU inop nog meer kunst. Te beginnen met twee nieuwetentoonstellingen die je kunt bekijken én meemaken.MU Strijp-S wordt ingewijd met Small Gestures. Eententoonstelling die de ruimte subtiel verkent, toe-eigenten de schoonheid van de details en de impact van dearchitectuur benadrukt. Een hap uit de muur, een plantdie leeft op cola, vers aangebrachte schimmels enscheuren, je kunt het zo gek niet bedenken.

Tegelijkertijd staat in MU de Witte Dame de tentoonstellingdo it. Die bestaat niet uit affe kunstwerken, maar uithandleidingen van zo’n 300 kunstenaars om ze te maken.MU voert er een aantal zelf uit, maar laat vooral ookuitvoeren, door Nederlandse kunstenaars én door debezoekers!

Small Gestures: t/m 21 juli / MU Strijp Sdo it: t/m 28 juli / MU de Witte Damemu.nl

DO IT: JEROME BELSHUT UP AND DANCE

ExpositieVR 7 T/M ZO 9, ZA 15 EN ZO 16 JUNI OPENING VR 7 JUNI / 20.30 UURTAC, De Schelp (Vonderweg 1) Open: za en zo 12.00 - 17.00 uurGratis

Stichting PEK presenteert Salon#22 met Rachida Post en Jeroen VrijsenPEK lid Rachida Post nodigde Jeroen Vrijsen uit, beide zijnwerkzaam in Eindhoven. De invloed van het menselijkhandelen door de geschiedenis met al haar desastreuzegevolgen is een belangrijk thema zowel in de pastel-krijttekeningen van Rachida Post als in de schilderijen vanJeroen Vrijsen. Dit speelt zich af in een onbestemde ruimtemet duizelingwekkende dieptes. Een onheilspellende sfeerwaarin een ramp of storm zich lijkt te voltrekken is voelbaaraanwezig.

De Salon-exposities vanStichting PEKMet deze laagdrempelige duo-exposities wil PEK beeldend werkvan hoge kwaliteit inuiteenlopende disciplines latenzien. Vaak werk dat intrigerend isdoor zijn verstilling eningetogenheid. Stichting PEK zetal 5 jaar lang een goede serie vanexposities neer, met meergevestigde/ervaren kunstenaarsen met jonge kunstenaars, en wijhopen dit nog even te blijvendoen. Stichting PEK is namelijkvan mening dat er genoeg talentte vinden is in deze regio!

PEK wil ook een platform biedenvoor kunstenaars om hun werk tepromoten en onderling informatieuit tewisselen. Stichting PEK bestaat uit AnoukBax, Klaartje Esch, Teun Kuipers,Gijs Pape, Rachida Post enMarjan Wester.

Elk kwartaal presenteert PEK een Salon-expositie.Verwacht in september:Salon#23: Selina Suominenstichtingpek.nl

PEK presenteert Salon#22: Aftermath

FOTO RACHIDA POST

Page 22: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Uit in Eindhoven.nl

22

Schenking Maurice van ValenTentoonstelling8 JUNI T/M 15 SEPTEMBERVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis

De Nederlandse verzamelaar Maurice van Valen heeft 34werken geschonken aan het Van Abbemuseum. Het gaat om25 werken van Johan Lennarts (Eindhoven, 1932-1991), 5werken van J.C.J. Vanderheyden (Den Bosch, 1928-2012)en 4 werken van Pieter Laurens Mol (Breda, 1946). Hetmuseum had al enkele werken van deze kunstenaars in decollectie en toonde deze sinds de jaren zestig in diversegroeps- en solotentoonstellingen. De huidige schenkingvormt een mooie aanvulling waarin andere aspecten van hetwerk van deze kunstenaars zichtbaar worden. Een selectievan deze werken uit de collectie van het Van Abbemuseumwordt ook in deze tentoonstelling getoond. De keuze voor degetoonde werken is samen met Maurice van Valen gemaakten wordt op zaal in een interview op video nader toegelicht.

Kleurrijk in zwart-witKorein Kinderplein-kinderenpresenteren Van Abbecollectie Tentoonstelling16 JUNI T/M 1 SEPTEMBERVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uurgratis

Kleurrijk in zwart-wit is een bijzondere tentoonstelling diein de zomer in het Van Abbemuseum te zien zal zijn.Deze tentoonstelling werd samengesteld door kinderenvan Korein Kinderplein. Meer dan 2000 kinderen in deleeftijd tussen 4 en 13 jaar hebben via de speciale Duikin ‘t Depot website een keuze gemaakt uit de collectievan het Van Abbemuseum. Hun keuze van zwart-witwerken uit de collectie wordt getoond, samen metwerken die de kinderen maakten naar aanleiding vandeze keuze. Ook zullen de kinderen helpen met hetinrichten van Kleurrijk in zwart-wit. In de tentoonstellingworden video’s getoond waarin de kinderen vertellenover hun ervaringen tijdens het project.

Mark Lewis Pull FocusTentoonstelling15 JUNI T/M 13 OKTOBERVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis

In de solotentoonstelling Pull Focus presenteert hetVan Abbemuseum veertien films van de kunstenaarMark Lewis. De tentoonstelling vormt eenkennismaking met zijn recente werk, in relatie tot driewerken die het museum al in zijn collectie heeft.

De films zijn over het algemeen kort en lijken op het eerstegezicht geen verhaal te vertellen. Het zijn uitsneden van dewerkelijkheid, helder en haarscherp. Veel werken zijngemaakt in plaatsen waar hij woonde, zoals Vancouver enZuid-Londen, maar de beelden kunnen afkomstig zijn uitiedere moderne stad. Lewis analyseert met zijn filmsgeconcentreerde momenten uit het moderne stedelijkebestaan, waarbij de zintuiglijke ervaring dient als bron vankennis en herkenning. Verwijzend naar een klassiekefilmische techniek nodigt Pull Focus uit tot een volledigeconcentratie op het beeld.

Manon de Boer EncountersTentoonstelling8 JUNI T/M 15 SEPTEMBERVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis

In de solotentoonstelling Encounters toont het VanAbbemuseum een trilogie van filmische portretten van deNederlandse kunstenaar en filmmaker Manon de Boer(1966, India). Voor het eerst zijn drie films uit de collectievan het museum gezamenlijk te zien: Sylvia Kristel – Paris(2003) over actrice Sylvia Kristel, Resonating Surfaces(2005) over psychoanalytica en cultuurcritica Suely Rolniken Think About Wood, Think About Metal (2011) overpercussioniste Robyn Schulkowsky. De hoofdpersonenvertellen in voice-off over persoonlijke omstandigheden,ontmoetingen en gebeurtenissen uit het verleden. Door debijzondere montage van beeld, geluid en gesproken woordontstaan films met meerdere lagen, die via degeportretteerde ook thema’s als herinnering, tijd, het lichaamen luisteren aan bod laten komen. In de tentoonstelling wordtook documentatiemateriaal vertoond zoals audio- envideofragmenten, recensies, partituren, posters en boeken.

DEREK JAWGEER, MARK LEWIS, 2013 (STILL). MET DANK AAN DE KUNSTENAAR

J.C.J VANDERHEYDEN, REFLECTIONS, 2002FOTO: PETER COX

VAN ABBEMUSEUM, OPENING KOREIN TENTOONSTELLING, 2011

MANON DE BOER, SYLVIA KRISTEL, PARIS, 2003

Page 23: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

Van AbbemuseumBilderdijklaan 10 8 juni t/m 15 september Manon de Boer - Encounters8 juni t/m 15 september Schenking Maurice van Valen8 juni t/m 17 november Black or White15 juni t/m 13 oktober Mark Lewis - Pull Focus16 juni t/m 1 septemberKorein Kinderplein kinderen presenteren Van AbbecollectieKleurrijk in zwart-witt/m 23 juniErzen Shkololli - Pejë, Kosovo, 1998DoorlopendOntdek kunst uit Afghanistan - Afghanistan Research projectPermanente expositieDan Perjovschi - Wandtekeningen

MU deWittedameEmmasingel 30 t/m 28 julido it

MU Strijp STorenallee 40-06t/m 21 juliSmall Gestures

Stichting PEK in TAC7, 8, 9, 15 en 16 juniPEK presenteert Salon#22: Aftermath met Rachida Post enJeroen Vrijsen

RHCeRaiffeisenstraat 18 7 juni t/m 30 augustus Mi casa es su casa - 50 jaar Spaanse migranten in Nederland

Stadhuis EindhovenStadhuisplein 113 t/m 23 juniNiemandsvrienden

Admirant ShoppingNieuwe Emmasingel 547 juni t/m 28 juni Admirant Art: WoordenLand

Piet Hein EekHalvemaanstraat 30 t/m 15 juniOp reis met Bert Teunissent/m 15 juniLinda Nieuwstad - Goudgeelgerand

TACVonderweg 1 26 mei t/m 9 juniAnonyme Zeichner

KlokgebouwKlokgebouw 50 t/m 1 juniWeek van de amateurkunst

Yksi Winkel & Yksi Expo (op Strijp-S)Torenallee 22, Eindhovent/m 2 juniMieke Cuppen - Foodstylingt/m 26 septemberWork Wiset/m 13 juliMade in Eindhoven: Jetske Vissert/m 29 juniHuub Smits - Product-Portrettent/m 6 juliNever a dull moment - Fatboyt/m 6 juliPeer van Ling - Maquettest/m 9 juliSignateurope

VincentreBerg 29, Nuenent/m 15 novemberDe Aardappeleters t/m 30 septemberFrans Beelen - De van Goghcollectie

23

Kom in het Vincentre de echte schilderijenbewonderen van Willem van de Wakker, AntonKerssemakers, Dimmen Gestel en Antoon Hermans,leerlingen en vrienden van Vincent van Gogh.

EXPO AGENDA

Black or WhiteTentoonstelling8 JUNI T/M 17 NOVEMBERVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis

In de tentoonstelling Black or White worden animatiefilms,strips, tekeningen en video-installaties samenbracht in deoudbouw van het Van Abbemuseum. In de tentoonstellingwordt de bezoeker geprikkeld om sociale conventies terdiscussie te stellen. Black or White toont een overzicht van animatiefilms en

video-installaties tot tekeningen en strips, die onder de‘sequentiële kunst’ vallen. In Black or White wordt hetmedium gebruikt om aandacht te geven aan verschillendeactuele politieke en sociale omstandigheden. Er wordtwerk getoond van onder meer van Michael J. Baers, SueCoe, Robert Crumb, Emma De Swaef en Marc JamesRoels, Piotr Dumała, Extrastruggle, PhilippeGrammaticopoulos, Greg Irons en Tom Veitch, WilliamKentridge, Phil Mulloy, Prabhakar Pachpute, DanPerjovschi, Peter Pontiac en Ton Smits. Tijdens Black or White organiseert het museumverschillende activiteiten voor jong en oud, zoalsworkshops cartoon tekenen en stop-motion. Ook zijn dewerken uit de tentoonstelling een belangrijke inspiratie voorthemalezingen, de zomercursus, de Zomertoer en detentoonstelling Kleurrijk in zwart-wit van de kinderen vanKorein Kinderplein.

PHILLIPE GRAMMATICOPOULOS, LA RÉGULATEUR, 2004 (STILL)

Page 24: UIT IN EINDHOVEN juni 2013

24