UIT IN EINDHOVEN juni 2014

24
dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio juni 2014 UIT IN EINDHOVEN IN EINDHOVEN in MU | Strijp S

description

UIT IN EINDHOVEN juni 2014

Transcript of UIT IN EINDHOVEN juni 2014

Page 1: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

dé G

RAT

IS uitkrant voo

r Eindh

oven en regio juni 2014

UITIN

EINDHOVEN

IN E

IND

HO

VE

N

in MU | Strijp S

Page 2: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

UIT IN EINDHOVEN2

IN EINDHOVENVAN DE REDACTIE

INHOUDIN EINDHOVEN 4THEATER 5JEUGD 7FILM 8MUZIEK 9CULTUUR+ 15EXPO 17ART-AGENDA 20AGENDA 21ADRESSEN 23

Colofon24e jaargang, nummer 10

Redactie Lidy Lathouwers, Jeannine van Tienen, Loes Heuvelmans, Diana Jacobs, Gijs van de Burgt en Davey de Haze

Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 VormgeversDrukbegeleiding Puntscherp EindhovenDruk Nieuwsdruk Nederland Verspreiding Tour de Ville, AxenderOplage 42.000

Uitgever Stichting Uit in EindhovenOude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET EindhovenTel. 040 - 720 09 [email protected] uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties enagenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

COVERVrouwelijkheid, mannelijkheid en alles daar tussenin.Met het project GenderBlender focust MU insamenwerking met gastcuratoren/kunstenaarsHanneke Wetzer en Leonie Baauw op de glijdendeschaal tussen 100% XX en 100% XY chromosomen,tussen vrouw en man.

Lees meer op pag. 19

Festivallen en opstaan

Aan het einde van het theater- en muziekseizoen viert de themaprogrammering in de vormvan festivals en evenementen weer hoogtij. Zo vliegen het urban culture festival E-moves,het psychedelische Psych Lab, singer-songwritersfestival Naked Song, American Rootsfestival Cajun Moon en de MU-expositie met afterparty GenderBlender je om de oren.Evenals het klassiekere Muziek op de Dommel, het vijftiende 4d Tangofestival en defestivals voor eten en drinken: Pure Food en Eindhoven Culinair. Allemaal meerdaags enallemaal in Eindhoven, maar o jee, waar te beginnen?

De junikrant kan je daarom maar het best gebruiken als spoorboekje voor je verblijf inEindhoven (want thuisblijven kan altijd nog). Je kunt nauwgezet je route plannen enuitkienen dat je Maison du Malheur en Eels kunt zien(...), maar dat je ook Holy Funk enRadar Men From The Moon meemaakt. Simpelweg kunnen we stellen dat juni in Eindhovengepaard gaat met festivallen en opstaan.

Nu moet je voor een festival in een bepaalde sfeer zijn, vind ik. Uiteraard ga je voor het programma, maar het zijn toch deteenslippers en blote hemdjes, de biertjes in de hand en het fijne grasveld, podium of terras die het beeld compleetmaken. Zelfs wie niet blowt, wordt high van het geroezemoes en de zon, de luie sfeer en blije gezichten. En risicovol is hetvoor degene die zich voorneemt ‘maar heel eventjes’ te gaan, want voor je het weet worden minuten uren en verglijdenuren in de hele rest van de dag. En morgen, weer of geen weer, gaan we weer! Ga je mee?

Lidy LathouwersHoofdredacteur Uit in Eindhoven

PS – Neem ook de pareltjes in het vaste aanbod mee: wat te denken van Toneelgroep Amsterdam met De Entertainer, deproducties van United-C en Carte Blanche en Het Predicaat (en de weg naar Rome) door Oscar de Boer? Of The LovePunch met Emma Thompson in Natlab, de Spaanse Ziel van Orkest Zuid en een pianorecital in het Muziekgebouw?

Al sinds 1997 is Stichting Complex gevestigd aan deGeneraal Bothastraat in Eindhoven.Voortgekomen uit een initiatief van kunstenaars HuubCox en Wendi Bakker, die indertijd met een aantalandere kunstenaars woonden en werkten in eenschool aan de Boschdijk, totdat die moest wordenafgebroken. Op zoek naar andere huisvesting was erop de eerste plaats de behoefte aan betaalbaarheid endus eenvoud.

Er lag nog een stukje onbebouwde grond tussen despoorlijn naar Geldrop en de Doornakkers. Daar is onderbezielend voorzitterschap van oud-wethouder van cultuurJan van der Veen het complex opgetrokken in zogehetennissenbouw: bogen met daarover golfplaten. Woningenwerden gerealiseerd op basis van gebruikte zeecontainers.Goedkopere bouw was niet mogelijk.

Het complex bestaat uit een dertigtal ateliers, waarvan elfmet woonruimte. De bogen staan op 2,5 meter van elkaaren overspannen een ruimte van 9,7 meter. Een klein atelierbestaat uit twee bogen met een oppervlakte van 48,5 m2.Op de plaats waar de twee stramienen elkaar kruisenontstond de Kruisruimte, een multifunctionele ruimte vanbijna 100 m2. Bij de Kruisruimte is een 3-boog ateliergetrokkenom de ruimte toegankelijker te maken.Dit atelier kan ook dienen als gastenatelier/verblijf.

De Kruisruimte werd geruime tijd gebruikt door stichtingDe Overslag, die in 2012 haar activiteiten heeft moetenstaken omdat er geen subsidie meer was. Nu is deKruisruimte wel weer beschikbaar voor nieuwe initiatieven.In het afgelopen jaar hebben er onder andere tweeTaiwanese kunstenaars gewoond en gewerkt in het kadervan het culturele uitwisselingsprogramma van degemeente Eindhoven. Ook was in 2013 de Kruisruimteopgenomen in het progamma van DDW.

De Kruisruimte is het hele jaar beschikbaar voor aan kunsten cultuur gerelateerde activiteiten. Wil je een indrukkrijgen van de mogelijkheden, bezoek dan de websitestichtingcomplex.nl. Daar zie je ook de tentoonstellingendie al in de Kruisruimte hebben plaatsgevonden.

Agenda 201423 september t/m 6 oktober: Expositie van de deelnemers aan de Atelierroute 2014.november: de tentoonstelling SMPLYCMPLX 2.0, een overzichts-tentoonstelling van in het Complex gevestigdekunstenaars.

IN EINDHOVEN

INSTELLINGSPORTRET

FOTO

STU

DIO STU

IMIG

Uit in Eindhoven bestaat bij de gratie van de kunst- & cultuurorganisaties uit Eindhoven en omstreken. Elke editie een portret van één van de deelnemers. Deze maand is dat:

De Kruisruimte van Stichting Complex

SVEN RATZKE. FOTOGRAFIE: DENNIS VELDMAN. STYLING, VISAGIE: JOOST GIMBEL

Page 3: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 3

IN EINDHOVENEINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN

In 2015 bestaat TAC tien jaar en dat werd in mei onder andere gevierd met een tentoonstelling van werk van alle huidige TACgenoten. De expo omvatte beelden, design, animatie, muziek, video, schetsen en maquettes en een aantal van de mooiste werken die het afgelopendecennium in TAC zijn ontstaan. Foto Theo Visser.

Steven Henry is basklarinettist en componist. Hij kwamooit naar het bruisende Eindhoven om een studienatuurkunde te beginnen aan de TU/e. Zijn muzikaleambities bleven echter kriebelen en hij koos ervoor omook klarinet te gaan studeren aan het FontysConservatorium in Tilburg. Hij specialiseerde zich in debasklarinet, waar een uitgebreid en nog steedsgroeiend solo-repertoire voor bestaat. Tegenwoordigtreedt Steven Henry geregeld op met zijn ensemblesRodinia en het Arundo Kwintet. Verder is hij betrokkenbij Orkest Zuid en is hij als (bas)klarinettist enmuziekdocent betrokken bij diverse orkesten in deregio.

Ik drink het liefst een biertje bij Van Moll, het Ketelhuisen Popei. Aangezien ik zo af en toe wel van eenspeciaalbiertje hou, is Van Moll op dit moment voor mij 'theplace to be'. Origineel assortiment en een prima sfeer.Aangezien ik op Strijp-S woon, is het ook makkelijk om zoaf en toe eens binnen te lopen bij de horecagelegenhedenin dit gebied.

Voor een goede lunchmaaltijd loop ik binnen bij ‘t Koffiehuisje. Ook dichtbij huis. Maar buiten dat serverenze altijd heerlijke broodjes en sapjes en is de koffieuiteraard prima in orde. En het personeel is altijd goed envriendelijk.

Een avondje uitgebreid tafelen doe ik graag bij hetKetelhuis. Ook al heb ik geen binding met het bedrijfPhilips, de oude gebouwen van Philips hebben voor mijtoch een magische uitstraling. Dit geldt ook voor hetKetelhuis, waar ze verrassende, maar heerlijke gerechtenserveren. Ook bij Kelderman & Van Noort kun je lekkereten, en er hangt een goede sfeer.

Omdat ik zelf vaak verplichtingen heb in de weekendenen ‘s avonds, heb ik weinig tijd om zelf het theater of eenconcert te bezoeken. Als ik dan eens tijd heb, kijk ik altijdwaar er op dat moment iets leuks te zien of te horen is. Zoaf en toe kom ik in café Wilhelmina, maar in de Effenaarkom ik eigenlijk te weinig. Verder vind ik het altijd leuk omkleinere gezelschappen zoals Opus 28 te zien, die jekunnen verrassen en/of op een bijzondere plek eenvoorstelling geven.

Ik kom net terug van vakantie in Berlijn en daar zijn tochaardig wat musea met mooie collecties, zoals de NeueNationalgalerie en het Hamburger Bahnhof. In Eindhovenloop ik eigenlijk alleen zo af en toe het Van Abbemuseumbinnen. Ook al kom ik er zelf bijna nooit, toch vind ik hetjammer dat er de laatste jaren enkele galerieën zijnverdwenen. Dit lijkt me geen goed zaak voor deEindhovense kunst- en designwereld.

In juni kijk ik het meest uit naar Muziek op de Dommelen het jubileumconcert van Orkest Zuid. Muziek op deDommel is een jaarlijks terugkerend muziekfestival inEindhoven. Prima sfeer en leuke (klassieke) muziek. Dit jaaris het voor het eerst op het terrein van de TU/e en ik zal erzelf optreden met Rodinia, het Arundo Kwintet enstudentenorkest Auletes. Op 15 juni viert Orkest Zuid haareerste lustrum. Dit belooft een prachtige muzikale avond inSpaanse sferen te worden in Muziekgebouw Eindhoven.

Ik heb het idee dat er op dit moment in de stad veelruimte is voor kleine initiatieven en beginnendeondernemers, met name op het creatieve vlak. Verderwonen we natuurlijk in een van de slimste regio's terwereld en doen we het economisch ook uitstekend.Wel mis ik in Eindhoven meer gelegenheden zoals Kraaij &Balder en Wilhelmina, plekken waar je laagdrempelig eenvariëteit aan muziek (zoals jazz, pop, folk en kamer-muziek), theater en cabaret kunt bijwonen.(zie ook pag. 11)

TIEN JAAR TAC IN DE STAD

Onze Facebookpagina is veranderd! Naast agenda-items ook leukewinacties. Voor vrijkaarten enkortingen LIKE Uit in Eindhoven!facebook.com/uitineindhoven

Steven Henry

De keuze van3voor12eindhovenEen selectie uit het CONCERTaanbod.Luister ook naar 3voor12/Eindhoven radio, elke woensdagtussen 21.00 en 23.00 uur.

Tip 1 Eindhoven Psych Lab VR 6 en ZA 7 JUNI in de EffenaarTip 2 Op De Tôffel ZO 22 JUNI in VierlingsbeekTip 3 Naked Song Festival ZA 28 JUNI in Muziekgebouw EindhovenTip 4 Effenaar ’t Wasven met Iris Penning, Wolf in

Loveland en Small Time Crooks ZO 29 JUNI in Groendomein 't WasvenTip 5 Ignite ZO 29 JUNI in Dynamo

De keuze vanhet ParktheaterEen selectie uit het THEATERaanbod, door Loes Barkema.

Tip 1 De Entertainer - Toneelgroep Amsterdam WO 4 JUNI in Parktheater Eindhoven Tip 2 Séquence 8 - 7 Fingers VR 13 JUNI in Parktheater Eindhoven Tip 3 Orkest Zuid - De Spaanse Ziel ZO 15 JUNI in Muziekgebouw EindhovenTip 4 GenderBlender (expositie) VR 6 JUNI T/M WO 17 AUG in MUTip 5 Gay Film Night - Cupcakes ZO 29 JUNI in Natlab door Plaza Futura

Page 4: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

E-MovesUrban Culture Festival EindhovenVR 13 T/M ZO 22 JUNI Verschillende locaties in Eindhoven

Dit jaar is alweer de derde editie van E-Moves. Tien dagen lang isEindhoven in de ban van dit Urban Culture Festival. Op meer dan 20locaties verspreid over de hele stad vinden evenementen, workshops,masterclasses, demonstraties en presentaties plaats. Met alshoogtepunten de vijfde editie van Step in the Arena Graffiti festival enhet WK breakdance voor duo’s: World Bboy Classic.

E-Moves, de naam zegt het al, is eenbeweging die niet stopt als hetfestival klaar is. Het festival is declimax, de uitvergroting van hetgeenhet hele jaar door plaatsvindt inEindhoven en van wat zich hier deafgelopen jaren heeft ontwikkeld. E-Moves trapt af op 13 juni van15.00-19.00 uur. Iedereen is welkomom te genieten van de beste shows,workshops en demonstraties op het18 Septemberplein.(zie ook pag. 8 en 11)EMOVES.NL

UIT IN EINDHOVEN4

IN EINDHOVEN

Culinair evenement VR 6 T/M MA 9 JUNI Stadswandelpark EindhovenVR 6 en ZA 7 juni: 17.00 - 0.00 uur / ZO 8 en MA 9 juni: 13.00 - 0.00 uur€ 7,50 / t/m 12 jaar gratis

Geheel volgens pinkstertraditie staat hetStadswandelpark ook dit jaar weer volledig in hetteken van een compleet vernieuwd Eindhoven Culinair.

Wat in 1993 begon als een bescheiden evenement, wordtin 2014 groots gepresenteerd als de Proeftuyn vanEindhoven. In deze Proeftuyn staat smaak beleven engenieten centraal. De deelnemers pakken vanuit hun proeflokalen flink uit omde hongerige harten van de bezoekers te veroveren. Debeste chef-koks, lokale leveranciers, restaurants, eetcafésen diverse andere partijen zijn in grote getalen aanwezigom hun kunsten te vertonen en bezoekers te verrassenmet lekkere en bijzondere culinaire specialiteiten.

Een verscheidenheid aan sfeervolle en intieme terrassenstaan verspreid op het evenemententerrein opgesteld,zodat u optimaal kunt genieten van het gevarieerdeaanbod aan mooie gerechten. Om alvast een tipje van desluier op te lichten staat op eindhovenculinair.com eenactueel overzicht van alle deelnemers. Tijdens Eindhoven Culinair kan op het gehele terrein zowelcash als met zogenaamde ‘Lempkes’ betaald worden.EINDHOVENCULINAIR.COM /FACEBOOK.COM/EHVCULINAIR

Musical Sing AlongOpenluchtconcert ZA 28 JUNI Wilhelminaplein20.00 uur / Gratis

Op zaterdag 28 juni organiseert het harmonie-orkestvan het Koninklijk Woensels Muziekcorps een MusicalSing Along op het Wilhelminaplein in Eindhoven. Hetevenement is voor jong en oud en laat zien dat eenharmonie zeker niet oubollig is.

Er worden diverse musicals gezongen in samenwerkingmet zangtalenten van diverse zangscholen uit Brabant. Dit is gedaan om jonge talenten, die vaak nog een helecarrière in het vooruitzicht hebben, een podium te biedenom zich te laten zien aan een groot publiek.

RainBowRun040Kleurenloop in de strijd tegen ALSZA 21 JUNI Genneper Parken 14.00-20.00 uur / €17,50 (incl. t-shirt en zonnebril)

Op 21 juni aanstaande vindt de eerste editie van despectaculaire kleurenloop RainBowRun040 plaats inde Genneper Parken. Dit wordt een groot feest voorjong en oud. Eerst 5 kilometer hardlopen of wandelenen daarna een geweldige afterparty. Een evenementdat bol staat van fun, kleurenexplosies en muziek.

Loop, rol of hol mee in de strijd tegen ALS ALS is een spierziekte waar nog geen behandeling voor is.Er is veel geld nodig voor onderzoek en alle opbrengstenvan de RainBowRun040 gaan hier naar toe. Doe mee met je team, familie en vrienden en schrijf je inop rainbowrun040.nl. FACEBOOK.COM/RAINBOWRUN040 /TWITTER.COM/RAINBOWRUN040

Eindhoven Culinair, de Proeftuyn van Eindhoven

Page 5: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 5

THEATER

Toneelgroep AmsterdamDe Entertainer ToneelWO 4 JUNI Parktheater Eindhoven / Philipszaal 20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 27,50

De Entertainer is het portret van de familie Rice, driegeneraties variété-artiesten die het steeds moeilijkerkrijgen om hun plaats in een snel veranderendemaatschappij veilig te stellen. De gesprekken tussengrootvader Billy en kleindochter Jean worden afgewisseldmet de optredens van vader Archie die met sarcastischeliedjes zijn publiek een spiegel voorhoudt. Wanneer defamilie verenigd is en de drank zijn werk doet, laat hetnieuws van de dood van Archie’s zoon Mick, omgekomentijdens zijn legerdienst in het buitenland, de gezinsledentotaal ontredderd achter.In De Entertainer schetst John Osborne een grimmig beeldvan Engeland, een wereldrijk in verval, waar de kansarmenkanonnenvlees vormen en hun patriottisme en latentracisme een giftige cocktail doen ontstaan.Met Alwin Pulinckx, Fred Goessens, Gijs Scholten vanAschat, Janni Goslinga, Mariana Aparicio. Regiebewerking en vertaling Eric de Vroedt.

Oscar de Boer Het Predicaat (en de weg naar Rome) ToneelVR 6 EN ZA 7 JUNIParktheater Eindhoven, Kameleon20.30 uur / € 12,50

Daan verlangt naar avontuur. Hij pakt zijn spullen en trekter op uit. De wereld houdt haar adem in en wachtgespannen af. Wat logisch is, want deze jongeman isbijzonder. En de mensen weten het. Ze zien het aan hem,ze merken het. Niet meteen, maar na een tijdje. Soms vindthij dat jammer. Meestal accepteert hij het.Het Predicaat (en de weg naar Rome) is een op waarheidgebaseerd verhaal. Daniël Gelvoedt speelt zichzelf en guntu een kijkje in het meesterlijke brein en de belevingswereldvan een jongeman met een diagnose. Met het predicaat‘autist’.Regie Oscar de Boer. Voorstelling in het kader van thinX.

United-C Burn DansDO 5 EN VR 6 JUNI Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur / € 18,50

Live-art gezelschap United-C begeeft zich op het grensvlak tussen dans/performance/beeldende kunst. Voor Burnbouwt het gezelschap een biotoop voor dansers, performers, muzikanten en een cameraman. Het publiek wordtuitgenodigd deze wereld van alle kanten te komen bekijken. United-C daagt hen uit de moed te hebben te blijven,maar ook te durven beslissen om te vertrekken en wellicht weer terug te komen. In een mythologische setting met eenboven- en een onderwereld combineert Burn grootbeeldvideoprojecties met danssecties, live uitgevoerd door eencast van internationale dansers, verbonden aan United-C. De dansers en hun uitputtende energie op de vloer; deiconische beelden groot, als wolkenpartijen, boven hen.De voorstellingen van United-C tonen de mens pur sang. Uitgekleed; naakt; letterlijk, of in hun zijn. Hoe dichtererbovenop, hoe meer we het voelen en dondersgoed weten dat ook wij een van hen zijn. Het is lachen of huilen, metdie mens. Regie Maarten van der Put. Choreografie Pauline Roelants. Componist Ralph Timmermans.

ATTIKA speelt De Zaak van Piet ArfeuilleToneelDO 12 JUNI (TRY OUT) T/M ZO 15 JUNICarte Blanche (Jan Heynslaan 4)20.30 uur

Een man overziet zijn leven, gaat opstraat liggen en vraagt zich af watde reden kan zijn om weer op testaan. Hij moet tenslotte afrekenenmet het alter ego uit zijn jongerejaren om met een vernieuwde bliknaar het leven te kijken wat nogvoor hem ligt.

Een gruwelijk mooie monoloog, waarbijverontrustende beelden uit de man zijnfantasie, voor de ogen van de kijkerzichtbaar worden.De schrijver, Piet Arfeuille, heeft na hetbekijken van een try out despelers/makers aangemoedigd hetconcept verder te onderzoeken en uitte werken. Het resultaat hiervan wordt zichtbaar ineen voorstelling die vier keer gespeeldwordt.Reserveren attika.nuWWW.CARTEBLANCHE.NU

FOTO

BAS BERENDS

FOTO

BERT HEMANS

FOTO

HANS SPIEGELA

AR

FOTO

JAN VERSWEYVELD

Page 6: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

Instant Theatre Theaterdag CKETheaterZO 15 JUNIPand P (voormalige Plaza Futura)12.00 uur / € 7,50

Een te gékke dag voor theaterliefhebbers, individuele spelers en verenigingen uit en rondom Eindhoven. Een dag volworkshops en gezelligheid waarin naar elkaar kijken en van elkaar leren centraal staat, waarbij deelnemers kiezen voorstraattheater of theater in de zaal. Er wordt samen gegeten en ’s avonds vinden presentaties plaats voor elkaar en voorpubliek. Inschrijven cke.nl

CKE-musicalschool Fame Amateur / musicalVR 20 (20.00 UUR) EN ZA 21 (14.00 UUR) JUNIParktheater Eindhoven / Philipszaal€ 17,50

Fame, I’m gonna live forever! Het is een zinnetje uit éénvan de meest bekende liedjes uit de musical Fame. Hetverhaal gaat over een groep jongeren die aangenomenwordt op de High School of Performing Arts in New York.Op deze opleiding krijgen ze les in dansen, toneelspelen,zingen én muziek maken. Elke student heeft zijn eigenachtergrond, karakter en verhaal, maar allemaal dromen zeervan een beroemde ster te worden. De jongeren van deCKE-musicalschool nemen u mee in deze en hun eigendromen!Volledig zelf bewerkt en geproduceerd door hetdocententeam van de CKE-musicalschool en gespeelddoor jongeren.

CKE-musicalschool Mamma Mia! Amateur / musicalZO 22 (14.00 & 20.00) EN MA 23 (20.30) JUNIParktheater Eindhoven / Philipszaal€ 17,50

Mamma Mia!, vol opzwepende muziek van ABBA, is eenmusical over een moeder-dochterrelatie en over loslaten.Sophie staat op het punt van trouwen met Sky. Ze weetniet wie haar vader is. Sophie kan van drie verschillendemannen zijn. Haar moeder Donna leidt inmiddels een rustigleven en runt een café op een warm eiland. Als Sophie dedrie mannen uitnodigt voor de bruiloft is Donna dewanhoop nabij. Als twee hartsvriendinnen van Donna ooknog naar het eiland komen weet ze even niet meer waar zehet zoeken moet. Wie is nou de vader? Wie trouwt metwie? De spelers van de CKE-musicalschool nemen u meein dit hilarische en ontroerende verhaal!

UIT IN EINDHOVEN6

THEATERVijftig tinten... de musical - een parodie MusicalDO 12 JUNIParktheater Eindhoven / Endinet-zaal20.00 uur / vanaf € 24,50

Vergeet de boeken en de film: de musical-parodie op deVijftig tinten-trilogie is de nieuwste hype die zorgt voorrode oortjes én een grote glimlach. Het verhaal: eenboekenclub, die bestaat uit alleen maar vrouwen, besluitVijftig tinten grijs te lezen. Door hun interpretatie van dewereldwijde bestseller komt het publiek terecht in eenachtbaan van hilarische momenten.Een musical voor iedereen boven de achttien jaar die geengenoeg kan krijgen van de erotisch getinte trilogie,waarvan alleen al in Nederland dik een miljoen exemplarenzijn verkocht. Maar net zo goed voor niet-lezers dieopenstaan voor een sexy visueel avontuurtje waarin vooralhard mag worden gelachen.Met Birgit Schuurman/Linda Wagenmakers (afwisselend),Han Oldigs, Brigitte Heitzer, Eva Poppink, Rosalie de Jonge.a. Tekst E.L. James. Regie Jasper Verheugd.

7 Fingers Séquence 8 CircusVR 13 JUNIParktheater Eindhoven / Endinet-zaal20.00 uur / vanaf € 25,-

Het moderne circus is al lang niet meer louter een demonstratie van acrobatische toeren, lenige kunsten en handigetrucs. Dit laat bijvoorbeeld het populaire Cirque du Soleil al jaren zien. ‘Le nouveau cirque’, waartoe ook 7 Fingersbehoort, is theater, dans, muziek en poëzie. De groep heeft een unieke theatertaal ontwikkeld, een choreografischcircus op menselijke schaal. In pure dans van hoog niveau verwerkt 7 Fingers naadloos circustechnieken alsRussische balk, Chinese paal, jongleren en tumbling.Séquence 8 gaat over menselijke relaties: kameraadschap, competitie, rivaliteit en... samen lol trappen. “A hell of ashow”, oordeelde The Boston Globe.Met Eric Bates, Ugo Dario, Colin Davis, Devin Henderson, Maxim Laurin, Camille Legris, Tristan Nielsen en AlexandraRoyer. Mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur en Bedrijf.

FOTO

YANN BOYENVA

L

Page 7: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 7

JEUGD

heeft u ’m al?

het nieuwe programma 2014/2015van Parktheater Eindhoven

4 juni start de losse kaartverkoopparktheater.nl / 040 - 211 11 22

Dick Boonman Ou(d)tMuziektheaterVR 4 JULIParktheater Eindhoven, Kameleon20.30 uur / € 17,50

“Als ik terug kijk op een leven, vol hoge toppen, diepe dalen.Heb ik steeds alles gegeven,altijd angsten voor het falen.Leefde voller dan vele anderen,als ik terugkijk op die tijdZou ik niets willen veranderen,heb ik geen seconde spijt.”

25 jaar geleden kwam Dick Boonman uit de kast en zetteook zijn eerste stappen in theaterland. In het kader vanRoze Zaterdag Eindhoven maakt Dick Boonman devoorstelling Ou(d)t die slechts éénmalig te zien zal zijn. Inde voorstelling kijkt hij terug door middel van scènes uitvoorstellingen die hij eerder speelde en kijkt hij vooruit metnieuw materiaal.

Docenten CKEDe Koning is MuziekToneel / muziekZO 1 JUNIFestivalterrein Muziek op de Dommel (TU/e)13.30 en 16.00 uur / Gratis

De voorstelling De Koning is Muziek wordt gespeeld voorkinderen tot 12 jaar, waarin de Koning ziek is van het etenen van muziek weer beter wordt. Alle instrumenten komenlangs en er worden liedjes gezongen en gespeeld doordocenten van CKE. Een hele leuke voorstelling! Na afloopkunnen kinderen in de Muziektuin alle instrumentenuitproberen.

Vatbaar voor Archiefvirus?Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) ontvangtdagelijks bezoekers die onderzoek doen. Ook kinderen komener kennismaken met het archief. Om iedereen netjes te ontvan-gen, gaat er regelmatig een stofzuiger door het pand. Geenhuis- tuin- en keukenapparaat, maar een heel speciale. Eentjedie korte metten maakt met ongewenste gasten. Maar wie zijndie ongewenste gasten dan? Doe de proef en ontdek welke bezoekers niet welkom zijn in hetarchief!

Je hebt nodig:

1 boterham, 2 bakjes met doorzichtige deksel, een hoekje in huiswaar de stofzuiger niet bij kan, water en een stift.

Zo doe je de proef:Maak de bakjes goed schoon en droog. Nummer de bakjes (1 en 2).Leg in bak 1 een halve boterham en doe de deksel erop. Haal detweede halve boterham met beide kanten door het stof. Maak devieze boterham vochtig met water en leg hem in bak 2 en doe dedeksel erop.Wacht een week. Laat de deksels dicht. Wil je iets zien, tik dan zacht met je vinger op de deksels, zodat het vochteraf valt.

Als je de proef goed gedaan hebt, dan zie jewelke bezoekers een aparte behandelingkrijgen als ze op bezoek komen in het archief.Hoe heten deze bezoekers? Wat doen ze metpapier, denk je? Waarom brengen ze dearchiefmedewerkers in opperste staat vanparaatheid? Voor antwoord op deze vragenben je van harte welkom in het RHCe. Maarlaat alsjeblieft je boterham met stof thuis!

(Voor je gezondheid is het beter om de bakjesgesloten te laten en zo weg te gooien als jehet gedaan hebt.)

DOOR MARIJKE LIEFTING

FOTO

NADIA TEN W

OLD

E

FOTO

’S MAURICE LIPSCH

Page 8: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

FILM

UIT IN EINDHOVEN8

Nieuwe HeldenDO 5 JUNI / 19.30 UUR

In het hart van de Tour volgt een wielerploeg die wilbewijzen dat winnen ook zonder doping kan. In dehonderdste editie van de Tour zint het jonge Nederlandseteam van Argos-Shimano op revanche op de oude gardedie met dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Incinema vérité-stijl volgt de film de renners. We zijn er bij inde hotelkamers, als de jongens gemasseerd worden, alssprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooiebonus belooft bij een etappeoverwinning. Als sprintfavorietMark Cavendish zijn concurrent Tom Veelers van Argosvlak voor de finish ten val brengt. We zien het bloed en dewonden en voelen zijn teleurstelling en frustratie. We zienhoe Kittel en zijn team uiteindelijk geschiedenis schrijven.NL 2014 Regie Dirk Jan Roeleven. 87 min. Nederlandsgesproken.

Screen it Loud: Good Ol’ FredaVR 6 JUNI / 19.30 UURPrecies vijftig jaar nadat The Beatles hun enige optredensin Nederland gaven toont Natlab door Plaza Futura GoodOl’ Freda. De documentaire vertelt het verhaal van hetverlegen Liverpoolse tienermeisje Freda Kelly dat gevraagdwordt om te komen werken voor het lokale bandje

The Beatles. Als de roem zichaandient is Freda daarvan heel dichtbij getuigevan, maar nooit maakt zemisbruik van haar situatie.Als trouwe secretaressevertelt Freda voor heteerst haar verhaal.UK/USA 2013 RegieRyan White. 86 min.Engels gesproken,Nederlands ondertiteld.

E-movesMA 16, DI 17, DO 19 EN VR VR 20 JUNI / 20.00 UUR

De films op het programma van E-moves, het festivaldat Eindhoven van 14 tot en met 23 juni doordrenktmet hiphop, breakdance, skateboarding, graffiti enstreet art, zijn te zien in Natlab door Plaza Futura. Er zijn de afgelopen jaren talloze breakdancefilms gemaakt,maar geen zo indrukwekkend als B-boy for Life - die

tijdens E-moves in Nederlandse première gaat. De filmtoont de strijd van dansers - B-boys - in Guatemala Stad,die laveren tussen agressieve bendes waarmee de stad intoenemende mate overspoeld raakt.Het punksprookje This Ain’t California toont ons dewereld van het ‘Rollbrettfahren’, zoals skateboarden - volgens het Oost-Duitse regime een dwaze,onaanvaardbare sport - in de DDR bekend stond. In Cerro Torre: a snowball’s chance in hell bereidtwonderkind David Lama zich voor op het bestijgen van deCerro Torre, naar verluidt de moeilijkste berg ter wereld omte bedwingen. Nederlandse première.In de documentaire Straatsterren in Lichtstad wordtzichtbaar hoe betekenisvol Eindhoven al vanaf het prillebegin is geweest voor de hiphopcultuur in Nederland. MA 16 juni: B-boy for lifeDI 17 juni: This ain’t CaliforniaDO 19 juni: Straatsterren in Lichtstad VR 20 juni: Cerro Torre (Zie ook pag. 4 en 11)

Natlab in Psych LabVR 6 EN ZA 7 JUNI

Natlab door Plaza Futura neemt deel aan EindhovenPsych Lab, een nieuw Eindhovens Festival op 6 en 7juni met tientallen bands uit de (neo)-psychedelischerockscene, een expo, een doorlopend filmprogramma enmeer. Natlab draagt op 6 juni bij met het audiovisueleproject ODDSAC - een ‘visueel album’ dat popgroepThe Animal Collective maakte met video artist DannyPerez - en op 7 juni met een selectie vanpsychedelische muziekvideo’s samengesteld doorSubmarine Channel. Het programma vindt plaats in deEffenaar (zie ook pag. 10)EINDHOVENPSYCHLAB.COM

Deux jours, une nuitVANAF DO 19 JUNI

Sandra (Marion Cotillard) wil graag weer aan het werk enprobeert haar baan terug te krijgen. De enige manierwaarop zij dit kan bewerkstelligen is door haar collega’s teovertuigen hun bonus in te leveren.BE 2014 Regie Jean-Pierre & Luc Dardenne Met MarionCotillard, Fabrizio Rongione e.a. 95 min. Frans gesproken,Nederlands ondertiteld.

The Love PunchVANAF DO 19 JUNI

Misdaadkomedie met Pierce Brosnan en Emma Thompson in de hoofdrollen. Richard Jones, een gescheiden bedrijfseigenaar vanmiddelbare leeftijd, gaat met pensioen. Maar dan ontdekthij dat er fraude is gepleegd bij de bedrijfsovername. Allepensioengelden zijn gestolen. Met ex-vrouw Kate gaatRichard op zoek naar de verantwoordelijke. Tijdens deachtervolging door Europa krijgen Richard en Kate temaken met vele intriges en ontdekken ze dat de oudeliefde nog niet gedoofd is. UK 2013 Regie Joel Hopkins Met Emma Thompson,Pierce Brosnan, Timothy Spall e.a. 95 min. Engelsgesproken, Nederlands ondertiteld.

Gay Film Night: CupcakesZO 29 JUNI / 19.30 UUR

Hilarische feel good-parodie van Eytan Fox (Yossi &Jagger) op het Eurovisie Songfestival. Als een groepjevrienden in Tel Aviv samenkomt om naar de finale van hetSongfestival te kijken, schrikken ze van de Israëlischeinzending. Om Anat op te beuren, die net door haar manverlaten is, maakt de vriendenclub spontaan een liedje enneemt dit op met hun telefoon. Geheel tegen hunbedoeling in wordt hun opname gezien door deSongfestivalorganisatie. En plots zijn ze de officiëleinzending van Israël. Na aanvankelijke reserves over hunnieuwe sterrendom staan ze plots naast de Russischeinzending in de Songfestivalfinale.Israel 2014 Regie Eytan Fox 90 min. Hebreeuws, Frans,Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Dit jaar vindt Roze Zaterdag op 5 juli plaats in Eindhoven.In de week daaraan voorafgaand programmeert Natlabelke dag een gayfilm (programma op natlab.nl).

Film in Natlab door Plaza Futura

THE LOVE PUNCH

Page 9: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

Ook in MuziekgebouwEindhoven

ZO 1 JUNI

Finale Archipel MuziekconcoursZes jongeren met een zeer hoog muzikaal niveau strijdenom de eerste plaats tijdens de finale.

VR 6 JUNI

Angklung Eindhoven goes to cinemaVerschillende soundtracks uit wereldberoemde filmsgespeeld op het Indonesische bamboe instrument.

ZO 15 JUNI

Orkest Zuid: Jubileumconcert Het jubileumconcert van Orkest Zuid speelt zich af inSpaanse sferen (zie pag. 11)

ZA 21 JUNI

Philips Symfonie & Zuid NederlandsConcert KoorViering vijfjarig jubileum met een concert i.s.m. het PhilipsSymfonie Orkest en het Internationaal Vocalisten Concours2014.

ZO 22 JUNI

Vredesconcert Philips Harmonie enKempenkoor: 70 jaar bevrijding Een concert waarbij Kempenkoor en Philips Harmonie voorde eerste keer samenwerken. Het is 70 jaar geleden datEindhoven werd bevrijd en 100 jaar geleden dat de EersteWereldoorlog begon: een goed moment om eens stil testaan bij vrede en vrijheid.

JUNI 2014 9

Evenement ZA 31 MEI EN ZO 1 JUNITU/e terreinGratis

De vijfde editie van Festival Muziek op de Dommel isin aantocht. Met een totaal vernieuwd programma opeen nieuwe locatie: het TU/e terrein, uiteraard in, open langs rivier de Dommel. Laat je zaterdag 31 mei enzondag 1 juni onderdompelen met klassieke muziekin alle soorten en maten voor alle leeftijden enbovendien helemaal gratis.

ZA 31 MEI 10.00 - 13.00 Auditorium op het TU/e terreinWorkshops voor muzikanten verzorgd door musici vanphilharmonie zuidnederland, Scratchkoor door het NSK,openbare repetitie Jong Trombone Collectief.

14.00 - 20.30 Afwisselend hoofdpodium enensemblepodium De Zwarte DoosGSMG Bragi, Rotterdams Studentenorkest, EindhovensStudentenkoor Vokollage en Harmonieorkest L’UnionFraternelle Veldhoven. Ensembles: Jong TromboneCollectief, Arundokwintet, Studenten BlokfluitensembleSambuca, Rodinia en Mondharmonicakwartet FataMorgana.

14.00 - 18.30 Inspiratiecafé op nevenpodium14.00 - 14.45 Heleen Florusse: Maak werk van je talent! 15.00 - 16.00 Jacob Voorthuis: Music and Architecture 16.15 - 17.15 Maartje Vos: De invloed van Muziek in de

Beeldende Kunst 17.30 - 18.30 Remy Wenmaekers: Akoestiek en muziek

21.00 - 22.45 HoofdpodiumDommelconcert The Website Storydoor ESMG Quadrivium o.l.v. Jos SchroeversNieuw en vernieuwend: een bijzonder liefdesverhaalontpopt zich tijdens Dommelconcert The Website Story.Een onmogelijke liefde die begint en eindigt op hetinternet. Internet, bron van informatie en onbegrensddataverkeer, maar ook bron van problemen als het gaatom privacy en ID-fraude. Zaken die tijdens het concertallemaal de revue passeren in animaties, muziek enlichtspektakel. Om dit verhaal kracht bij te zetten wordthet publiek uitgenodigd de Website Story-app tedownloaden. Het publiek vervult gedurende het concertvia deze app een glansrijke rol!Solisten Laetitia Gerards, Floor Krijnen, Silencio Pinas,Terence van der Loo.

23.00 - 24.00 Ensemblepodium De Zwarte Doos Borrelconcert door ESMG Quadrivium & BigbandStudentproof o.l.v. Ghislain Bellefroid.

ZO 1 JUNIHoofdpodium: feestelijkeopening evenement Doede Dommel11.00 Jong Trombone

Collectief o.l.v. Mark Boonstra

11.30 Officiële opening Doe de Dommel met TipoTango Gitaarorkest o.l.v. Peter Constant

12.00 Tilburgs Festival Orkest o.l.v. Marcel Geraeds

13.00 - 18.00 Diverse locaties rondom de DommelTU/e terreinKamermuziek op de Dommel door MuziekgebouwEindhoven (voorheen: Kamermuziek in het Groen)Muziekgebouw Eindhoven presenteert een kamermuzikalemiddag met vijf podia klassieke hits gespeeld doortopprofessionals van Nederlandse bodem. Op hethoofdpodium Casual Classics met bekende klassiekehits. Daarnaast optredens van het Storioni Trio, jongtalent, Amsterdam Sinfonietta Soloists, Camerata RCOen vele anderen. Het wordt een middag heerlijk muzikaalgenieten aan de Dommel!

KindermuziektuinVolop muzikaal vermaak voor kinderen van 4-12 jaar Kinderen voeren opdrachten uit met een mooigeïllustreerde plattegrond in de hand. Dit onderbegeleiding van o.a. musici, acteurs en kunstenaars. Wil je even in de huid kruipen van de Zandtovenaar, deverwarde vissen in de Dommel helpen door de juistetoonladder te maken, zelf een liedje of rap maken,muziekmemory in de bomen spelen of onder deinstrumentenboom doorlopen? Kom gezellig meedoen enbeleef een leuke middag. Natuurlijk is er volop muziek eneen kindervoorstelling van het CKE (zie pag. 7).

ELKE ZATERDAG St. Catharinakerk (centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis

ZA 7 JUNI / VANAF 14.25 UUR

Muziek in de CathrienCollegium Vocale Eindhoven & orkest o.l.v. RuudHuijbregts: J.S.Bach (Cantate BWV 21, “Ich hatte vielBekümmernis”) en Motet (BWV 226 “Der Geist hilft unserSchwachheit auf”). Met om 14.25 uur beiaardbespelingdoor Rosemarie Seuntiëns.

ZA 14 JUNI / 15.00 UUR

KamerMuziek in de CathrienJong Talent Van De CKE-muziekschool Diverse composities uit verschillende muziekperiodes.

ZA 21 JUNI / 15.00 UUR

KoorMuziek in de CathrienVrouwen Vocaal Ensemble Sirena met religieuze muziekuit de 17e en 18e eeuw, onder leiding van Nadia Loendersen met Tannie van Loon (orgel)

ZA 28 JUNI / VANAF 14.00 UUR

OrgelMuziek in de CathrienJo Louppen (Stadsorganist Kerkrade) met werk vanHindemith (Sonate I) e.a. Met om 14.00 uur lezing doorHans Strootman: Paul Hindemith, constructief enonversaagd

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

MUZIEK

15e 4D-TangofestivalArgentijnse Tango: workshops, salons, live muziek endansoptredens

WO 28 MEI T/M ZO 1 JUNISCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)Tijden en prijzen: zie 4dtango.nl

Grand salon op Hemelvaartsdag met live muziek vanQuinteto Zarate en een dansoptreden van Birkit &Muzaffer, de eerste docenten bij TipoTango 15 jaargeleden. Op de vrijdagsalon speelt Wim Warman op pianoen is er een dansoptreden van Peter en Pingel,exponenten van een nieuwe lichting dansers.Zondagmiddag is SCALA onderdeel van Muziek aan deDommel en mag iedereen binnenlopen om met tangokennis te maken in ‘tango voor starters’.

Festival Muziek op de Dommel groeit en bloeit Aantrekkelijk klassiek voor jong en oud

FOTO

JOLA

ND VAN NISPEN

Page 10: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

UIT IN EINDHOVEN10

MUZIEK

State of Mindsinger-songwriter concertDO 5 JUNI Oude Rechtbank20.15 uur / 19.30 uur deuren open / € 5,- aan de deur

Een van de opvallendste verschijningen in aflevering 4 van de beste Singer-Songwriter van Nederland 2013 was Sophie Veline. Nu te gast bij presentatorPatrick Meis in State of Mind, en dé kans om haar live te bewonderen.

Zangeres, singer-songwriter en multi-instrumentalist Sophie Veline (1991) woonachtig inArnhem haalt haar inspiratie uit alles om haar heen zoals kunst en literatuur en het levenzelf. Deze ervaringen en inzichten vertaalt zij naar prachtige Nederlandstalige poëtischeliedjes. Met een moeder die theater maakt en een vader die altijd vol zit met verhalen heeftSophie een koffer vol met fantasie en realiteitszin en tovert dit om tot een boeiendluisterliedjes-repertoire. Zij studeerde piano en gitaar aan het Amsterdams conservatoriumen als deelnemer aan de Grote Prijs van Nederland (2013) kwam zij tot de kwartfinale. De Zwarte Deken, de EP die 16 mei j.l is verschenen bevat liedjes over de nacht.Prachtig en intiem, dreigend en inspirerend zoals Sophie zelf.Let op: slechts 60 plaatsen voor dit topconcert van een groot talent.Straks op alle grote podia, maar nu nog te zien en te beluisteren in het mooiste kleinstezaaltje van Eindhoven.

Eindhoven Psych LabMuziek, film en etenVR 6 EN ZA 7 JUNI Effenaar en andere locatiesWeekend: € 62,50 / Dagticket € 35,-

Op 6 en 7 juni is in de Effenaar de eerste editie van Eindhoven Psych Lab, eenfestival dat de beste bands uit de psych scene op het menu heeft met onder andereWooden Shjips, Suuns, Hookworms, Pink Mountaintops, Radar Men From The Moonen Cosmonauts.

Naast het uitgebreide muzikale programma worden er beide dagen films endocumentaires vertoond in het Natlab, is er een expo in Onomatopee op 5 minutenloopafstand van de Effenaar, verzorgt het restaurant heerlijke maaltijden, zijn erspeciaalbiertjes van de Eindhovense brouwer Van Moll en koop je het coolste vinyl van debeste psychedelische band van dit moment. Eindhoven Psych Lab wordt gepresenteerddoor de Effenaar in samenwerking met Liverpool Festival of Psychedelia.EINDHOVENPSYCHLAB.COM

Muziek bij CKEProkkeldag Op reis met de LoveboatMA 2 JUNICKE (Pastoor Petersstraat 180)19.00 uur / Gratis

Een Prokkel is een zintuigelijke ontmoeting voor mensenmét en zónder een verstandelijke beperking. We stappenmet z’n allen in de Loveboat en dan begint het avontuur!

Slotmanifestatie WaterMuziek, dans, theater, musical en beeldende kunstDO 5 JUNIEffenaar17.00 en 19.30 uur / Gratis

Van 2 t/m 7 juni houden de verschillende disciplines vanCKE een projectweek rondom het thema Water. Erworden workshops georganiseerd en er wordt gewerktnaar een slotmanifestatie op donderdag 5 juni. Waarmoet je aan denken? Piano’s die een stuk spelen waaropgedanst wordt, heel jonge strijkers en blazers die spelenin een orkest, schilders die een schilderij maken tijdenseen muziekstuk... En het publiek ziet het ontstaan!

Laureatenconcert D-examensZA 14 JUNICKE (Pastoor Petersstraat 180)19.30 uur / Gratis

Leerlingen van de CKE-muziekschool die hun D-examenhebben behaald, krijgen hun diploma uitgereikt tijdenseen concert dat door de beste deelnemers gegevenwordt.

(Oud-)leerlingenconcert CKEZO 15 JUNICKE (Pastoor Petersstraat 180)19.30 uur / Gratis

Dit wordt een bijzonder concert! Oud-leerlingen van deCKE-muziekschool die in de afgelopen jaren van muziekhun vak hebben gemaakt, spelen een prachtig concert endaarnaast zullen twee leerlingen uit de Talentklas latenhoren wat zij op hun jonge leeftijd al kunnen.

Slotconcert Regionale Vakklas Zuid-NederlandZA 21 JUNICKE (Pastoor Petersstraat 180)19.30 uur / Gratis

Na een jaar lang heel hard werken en erg veel leren ophet gebied van componeren, in een ensemble spelen ennatuurlijk het goed bespelen van hun instrument, latenleerlingen uit de vakklas horen waar ze nu zijn in hunontwikkeling. Ieder jaar weer een verrassing, omdat hetniet alleen maar over muziek gaat...

Slotconcert talentklas MuziekZO 22 JUNICKE (Pastoor Petersstraat 180)15.00 uur / Gratis

De 21 leerlingen uit de talentklas Muziek zijn afgelopenjaar begeleid in hun ontwikkeling tot compleet musicus.Samenspel, improvisatie en compositie zijn belangrijkeonderdelen van hun lessen. Zij sluiten het seizoen af meteen weergaloos slotconcert.

FOTO

JEROEN SCHOONDERBEEK

Page 11: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 11

VR 13 T/M ZO 22 JUNIDiverse locaties

E-Moves staat voor álles wat er op urban gebied wordtgeorganiseerd en ontwikkeld in Eindhoven. E-Moves isletterlijk non-stop in beweging. De urban scene staatnamelijk niet stil en dat laten initiatiefnemers Dynamo& Mad Skills graag zien. Door het organiseren van E-Moves het festival en E-moves in de wijk. Daarnaast isalles wat je wilt weten over de Eindhovense urbanscene het hele jaar door te volgen via emoves.nl ensocial media.

Kick OffE-moves trapt het festival af op vrijdag 13 juni van 15.00 -19.00 uur op het 18 Septemberplein. Iedereen is welkomom gratis de beste shows, workshops en demonstraties tekomen bewonderen. E-Moves neemt bestaande én toekomstigevolgers/beoefenaars van de urban scene mee in de passievan de beoefenaars. Alle disciplines en innovaties komenvoorbij; Sports, Music, Dance en Street-art. Hieronder eengreep uit de acts die gedurende de hele week te zien zijn.

E-moves SportsE-moves vertegenwoordigt veel disciplines waarvan Sporter een is. Tijdens E-moves organiseert 040 BMX park deBack and Forth BMX contest, een wedstrijd waaramateurs en pro’s drie obstakels moeten zien teoverwinnen door hun beste tricks uit de kast te halen.Gedurende de dag kan de jeugd ook gebruik maken vankleinere ramps en ze kunnen kosteloos een fiets lenen. Dit jaar heeft E-moves ook twee nieuwe debutanten;freerunning en tricking. Zeker de moeite waard om eenbezoekje te brengen.

E-moves MusicOok dit jaar gaat E-Moves tot in de late uren knallen mettal van feesten op unieke locaties. Zo is er Shit is Bangin’XL met de dj’s DNS en EZD, die al acht jaar de meestspectaculaire hiphopparty’s organiseren. Biki090, een clubdie garant staat voor de meest creatieve feesten. Zijzorgen dit jaar voor de afterparty’s. Word Up! Het hardstehiphopfeest met oog voor opkomend talent. I survived, diede meest crazy en knallende feesten geven. Le scratch,een feestje voor de oldskool hiphoppers en Poetry Circle,een platform voor jong schrijvende talenten.

E-Moves DanceOp 14 juni bundelt E-Moves alle dansevenementen op ééndag in het klokgebouw op Strijp-S. Dansers van over dehele wereld komen samen om het tegen elkaar op tenemen. Er is een Steez Kids Battle waar kinderen t/m 18jaar tegen elkaar battlen om die felbegeerde hoofdprijs tewinnen. Holy Funk is een feest waar Funk, Soul en partycentraal staat. Hier wordt iedere danser en liefhebber vanFunkmuziek uitgenodigd om zijn dansschoentjes aan tetrekken en los te gaan op de dansvloer. Er is een live funkband en dj aanwezig om de vetste beats te verzorgen.Ondanks dat het voornamelijk om de party draait kun jeook prijzen winnen.

E-Moves Street-artDit jaar viert het internationale graffitifestival Step in theArena op 21 en 22 juni haar vijfjarige jubileum in deBerenkuil met een bijzondere line-up. Waar het in 2010begon met een graffitifestival waar jong talent engevestigd talent elkaar kon ontmoeten, is Step in theArena met in 2014 uitgegroeid tot een festival dat uniek isin Europa. Op deze dagen maken meer dan 200 artiestenhun opwachting in de Eindhovense Arena, de berenkuil.Vorig jaar waren er meer dan 8.500 bezoekers, diegenoten van de gezellige en creatieve sfeer die Step in theArena met zich meebrengt.

E-Moves futuring NatlabNatlab laat, als nieuwe partner, de hele weektoonaangevende films en documentaires zien vanuit deverschillende disciplines van Urban Culture, aangevuld met presentaties door de helden zelf. (zie ook pag. 4 en 8)

EMOVES.NL

KlassiekZO 15 JUNI Muziekgebouw Eindhoven20.15 uur / vanaf € 9.-

Orkest Zuid bestaat vijf jaar. Het Eindhovens projectorkest viert zijn eerstelustrum tijdens een temperamentvol concert in Spaanse sferen in thuishavenMuziekgebouw Eindhoven. Op het programma staan werken van o.a. Ravel,Mozart en Elgar. Als solist zullen aantreden de twee jonge talenten Raoul Steffani(bariton) en Esther ten Kate (cello), winnares van het Eindhovens ScholierenSolistenconcours. Een vurig concert met een Spaans tintje, waarin Orkest Zuidlaat horen wat het de afgelopen vijf jaar heeft opgebouwd.

Het is 2009. Orkest Zuid presenteert zich als nieuw projectorkest van Eindhoventijdens een premièreconcert met een opvallende repertoirekeuze: klassiek werk vanRachmaninov en Moessorgski naast Nederlands repertoire van Andriessen en VanBeurden. Dit onder de bezielende leiding van Jos van de Braak, oprichter van hetorkest. Een programmatisch statement was gemaakt, de trend gezet. De afgelopen vier

jaren wist het symfonisch blaasorkest steeds weer te verrassen met opvallendeprogrammeringen en bijzondere samenwerkingsprojecten met andere disciplines. Zowerden onder andere tijdens Zoeken in de Oersoep verbindingen gelegd tussenmuziek en technologie samen met de Technische Universiteit Eindhoven evenals hetproject Het Muziekgebouw in samenwerking met faculteit bouwkunde. Een blikwerpend in de nabije toekomst zal Orkest Zuid in november 2014 samen met hetFontysconservatorium en in opdracht van Gemeente Eindhoven een bijzonder concertneerzetten ter ere van 100 jaar Natlab: Poème Electronique.

Orkest Zuid heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd en laat zien dat jemet symfonische blaasmuziek muzikaal hoogwaardige programma’s neer kan zetten. Demusici van Orkest Zuid bestaan uit zeer goede amateurs en professionals. Samenhebben ze maar één doel: in korte tijd een grootse prestatie neerzetten van hethoogste niveau. Het orkest is nog altijd volop in ontwikkeling. Dat is en blijft ook decharme van een projectorkest: de samenstelling wisselt per project. Steeds meermusici weten Orkest Zuid te vinden, de ambities zijn hoog, de onderlinge sfeer goed.Ook binnen de onderliggende organisatie, die volledig draait op enthousiaste engedreven vrijwilligers. Tijdens jubileumconcert De Spaanse Ziel kijkt Orkest Zuid met een glimlach terug opvijf jaar samen musiceren, maar vol verwachting werpt het tegelijkertijd een blik in detoekomst. Het orkest bruist van energie en zal nog zeker veel van zich laten horen.Dirigent Jos van de Braak. Solisten Raoul Steffani (bariton) en Esther ten Kate (cello)

ProgrammaSpanischer Marsch (Johann Strauss�) Deel 1 en 2 uit Celloconcert (E. Elgar�) Logos, Pathos en Ethos uit States of Mind (Teo Aparicio Barberan) �Ouverture uit Il Barbiere di Siviglia (G. Rossini) �Madamina, il catalago è questo uit Don Giovanni (W.A. Mozart) ��Non più andrai uit Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart) Alborada del Gracioso (M. Ravel) Prelude, Entr’acte, Aria en Votre toast, je peux vous le rendre uit Carmen (G. Bizet) �Introduction, Intermezzo en Dance uit Valencian Widow (A. Khachaturian) �

Kaartverkoop orkestzuid.nl

E-Moves Urban Culture Festival

FOTO

MAURICE VAN DER M

EIJS

FOTO

GEERT VA

N G

ESSEL

De Spaanse ZielOrkest Zuid viert vijfjarig bestaan met feestelijk concert in Spaanse sferen

FOTO

ADRI B

ASTIAANSSEN

Page 12: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

UIT IN EINDHOVEN12

MUZIEKMeesterpianist Krystian ZimermanPianorecitalVR 13 JUNMuziekgebouw Eindhovenvanaf € 25,-

Krystian Zimerman wordt allerwegen de ‘Koning van demeesterpianisten’ genoemd. Het spel van de man diesteevast zijn eigen Steinway meeneemt voor zijn concertenwordt doorgaans omschreven met woorden als‘ongekende verfijning’, ‘eruditie’ en ‘poëzie’. En zijn cd’s zijnstuk voor stuk maatgevende opnamen. Een pianorecitalvan de Poolse pianist meemaken is een bijna mystiekebelevenis, want wat de man met minimale bewegingen uitzijn vleugel tovert is, aldus NRC, “muzikaal van eenongehoorde schoonheid en pianotechnisch bijnaonvoorstelbaar.” Zimerman speelt Beethovens laatste driepianosonates - de bekroning van diens pianorepertoire,onvoorstelbaar uitdrukkingsrijk en intiem.

Beethoven: Sonate opus 109, 110 en 111

DOK [.] FEESTMuziekZO 22 JUNI Oude Rechtbank22.00 - 03.00 uur / Gratis

Op zaterdag 21 juni viert DOKPUNT de opening van hun design shop & studio. Zij vierendit in het Tuchthuis op Stratumseind 28 in Eindhoven. 's Avonds kan je ookwindowshoppen bij deze winkel op loopafstand van het Tuchthuis!Line- up Tomico, TK422�en Heftone.

Sauti Sol in TuchthuisMuziekVR 27 JUNI Oude Rechtbank

Sauti Sol is een Keniaanse Afro-popband. De energieke ritmes heeft degroep gepromoveerd tot een van demeest gevierde bands van Oost-Afrika.Sauti Sol omvat een mix van soulvollestemmen met meerstemmige zang,gitaar riffs en drums. Zij zijngenomineerd als Beste Groep Afrikaop 2014 MTV Awards. Deze band zalop 27 juni een concert geven in hetTuchthuis. Tickets en meer informatievind je op ouderechtbank.nl enfacebook.nl/ouderechtbank.

Effenaar en Groendomein Wasven presenteren

Effenaar ’t WasvenMuziekZO 29 JUNIGroendomein Wasven (Celebeslaan 30)13.00 - 18.00 uur / Gratis

Op de eerste Effenaar ’t Wasven op zondag 29 juni geniet je van zomerse klanken,gebracht door Wolf in Loveland, Small Time Crooks en Iris Penning, die onlangshaar bloedmooie debuutalbum presenteerde in de Effenaar. De volgende editiesvan Effenaar ’t Wasven zijn op 27 juli en 31 augustus. Check de website van deEffenaar voor de laatste informatie over deze heerlijke middagen.

‘t WasvenVerscholen achter de Berenkuil ligt een idyllisch groengebied met een boerderij,restaurant, een biologische bakker en een eeuwenoude boom. Een klein paradijs, nogonontdekt en toch midden in de stad. Tijdens de laatste zomerse zondagmiddagen van demaanden juni, juli en augustus is dit het podium voor een bijzondere samenwerkingtussen de Effenaar en Het Wasven. Zij zorgen voor fijne muziek en lekker eten en drinken,jij voor een fijne sfeer. EFFENAAR.NL / WASVEN.NL

The Sounds of big city undergroundMuziekZA 21 JUNI Oude Rechtbank23.00 - 04.00 uur / € 5,- aan de deur

Internationale dj’s, residents van de beste underground venues, live muzikanten en performers, dat is waar TheSounds Of Big City Underground voor staat. Zodra de lichten uitgaan en de eerste beats door de speakers galmen,word je meegenomen in de wereld van underground house music. Het enige waar het dan nog om draait is de magiedie ontstaat op de dansvloer. The Sounds Of Big City Underground is een nieuw concept waar de muziek centraalstaat. De zomer-editie van dit evenement zal volledig in het teken staan van de London underground scene. Devolledige line-up maken we binnenkort bekend op facebook.com/bigcityunder.FO

TO AKIRA KINOSHITA

Page 13: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 13

Singer-songwriterfestivalZA 29 JUNIMuziekgebouw Eindhoven€ 45,- (€ 35,- excl. EELS)

De beste nationale en internationale singer-songwritersop zes verschillende podia in Muziekgebouw Eindhoven.Geniet een middag en avond lang van zo’n 25 acts ophet gebied indie-folk, rauwe americana en andereakoestische parels.Daarnaast omvat het programma ook Q&A’s enexclusieve signeersessies. Bovendien zoekt het festivalgraag de grenzen van het genre op en zet daarvoorspeciale projecten op met diverse acts. Deprogrammeurs van het Muziekgebouw Eindhovenbieden je in samenwerking met de Effenaar elk jaar demogelijkheid kennis te maken met de meest relevante

singer-songwriters van dat moment: met veel aandachtvoor upcoming talent en uiteraard de populaire, grotenamen. Bij voorkeur in de puurste vorm: solo, 'strippeddown and naked' oftewel... Naked Song.

PlusconcertVoor het eerst in de Naked Song-geschiedenis biedenwe een plusconcert aan. Hiervoor is een apart ticketnodig. De prijs van het plusticket is € 45,- (toeslag van € 10,-) en geeft toegang tot het Naked Song Festivalinclusief een (full length) plusconcert van EELS tijdenshet festival.

met: EELS, Novastar, John Bramwell (I Am Kloot),Admiral Freebee (solo), Lewis Watson, Dayna Kurtz,Ewert and the Two Dragons, Matthew & the Atlas,Dotan, Mighty Oaks, Champs, Michael Prins, Rue Royale, Diana Jones, and more to come…

JOHN BRAMWELLEWERT AND THE TWO DRAGONS

FOTO

KALLE BEESAAR

Page 14: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

MUZIEK

UIT IN EINDHOVEN14

Cajun Moon festivalFestivalZO 29 JUNI Popei15.00 uur / € 5,-

Op zondag 29 juni 2014 luiden PopEi en deEindhovense rhythm & blues band Mississippi DeltaBrothers samen de zomer in met een tweede editievan het spetterend American Roots festival CajunMoon op het veld en terras voor PopEi (Klokgebouw300, Strijp-S, Eindhoven).

Cajun, blues, country, bluegrass, folk, americana enAmerican style food in een sfeervolle ambiance, latenEindhoven wederom voor één dag The South ofAmerica zijn. De organisatie heeft ook dit keer weereen prachtige programmering neer weten te zetten alsinvulling van de twee podia op het terrein.

FACEBOOK.COM/FIELDSESSIONS / POPEI.NL

Maison du Malheur

NRC Handelsblad, De Wereld Draait Door, Trouw en3voor12 voorspelden het al: Maison du Malheur is deband die je dit jaar moet gaan ontdekken. De negen mansterke formatie rond de Amsterdamse liedjesschrijver J.P.Mesker smelt vooroorlogse drumbeats, honky-tonk piano’sen knetterend koper samen tot een swingende troupe. Deuniversele dansmuziek, traditionele roots en goudeerlijkenummers zitten vol zingende zaag, manische theremin enmariachi trompet. Swingende ledematen en springendelichamen, Maison du Malheur rammelt je botten doorelkaar.

James Wood Met Eindhoven als thuisbasis maken de vier jonge mannenvan indie-folk band James Wood onvervalste muziek metals leidraad; stuwende drums, melodieuze harmonieën meteen snufje folk. Vlak na het oprichten van de band werdJames Wood al snel opgepikt door verschillende kanalenwaaronder het grootste singer-songwriter festival vanNederland, Naked Song Festival. Na enige stilte rond deband zijn ze momenteel weer klaar om nieuw geluid van dezolderkamer te halen en aan het daglicht te tonen.

Toxic Basste A gloomy ‘swampy’ song-performing-impro-trip- trio.Geïnspireerd door alle muzikale ervaringen opgedaan invele formaties over de hele planeet en geformeerd rondeen tot contrabas verbouwd olievat, dompelt dit trio zichonder in hun muzikale roots. Dynamische performances enprachtige songs staan garant voor een spannende avond!Tonnie Ector: zang, drumblebass. Leon Steuns: saxen,zang. Eric Vandelest: drums, zang.

Tribute to Joss Stone De Joss Stone-Tribute ontstond in het najaar van 2013 ophet Rock City Institute in Eindhoven. De formatie wasaanvankelijk onderdeel van de What The Funk Tour maar alsnel bleek de muzikale chemie te sterk om het daarbij telaten. De zevenkoppige formatie rondom frontvrouw VeniceRombouts maakte zich nadien populair door hunmuzikaliteit en enthousiasme met een eigentijds repertoireperfect te combineren in een wervelend optreden.

Hillbilly Hayride Hillbilly Hayride speelt voornamelijk hillbilly en bluegrass.Ook al zitten de teksten vol gebroken harten en anderlevensleed, de liedjes zijn vrolijk en snel. Deze muziek paktje! Hillbilly Hayride speelt covers van onder andere DollyParton, Flatt & Scruggs en The Dillards. Naast deze 'oldtime originals' laat de band ook liedjes horen vanhedendaagse artiesten als de Hackensaw Boys, deHillbilly Gipsies en Old Crow Medicine Show.

Jan de Bruijn Jan de Bruijn heeft een van de mooiste stemmen vanBrabant en misschien wel van Nederland. Jan weet al bijna40 jaar met zijn American roots georiënteerde repertoirekippenvel bij elke muziekliefhebber te krijgen. Hij heeft zichontwikkeld tot een podiumkunstenaar die als geen anderverschillende talenten en kwaliteiten herbergt: een goedegitarist, een uitstekende zanger en een onvermijdelijkepersoonlijkheid op toneel.

Mississippi Delta Brothers Met een enthousiaste podiumpresentatie bespeelt de uitEindhoven Rockcity afkomstige band Mississippi DeltaBrothers het publiek met een mix van rhythm & blues, rock’n roll, country en soul. Rhythm & Roots met sterkeinvloeden uit de zuidelijke staten van Amerika. Eigen werken originele bewerkingen van bekende en minder bekendenummers lopen moeiteloos in elkaar over. De bandspeelde op menig festival en stond in Duitsland in hetvoorprogramma van de legendarische Jerry Lee Lewis.

Cajun, blues, country, bluegrass, folk en americana

FOTO

HENMETS

EMAKERS

Page 15: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

zorg dat je erbij bent!

theaterexpo

workshop

www.hallocultuur.nlmuziek

JUNI 2014 15

CULTUUR+

Pure Food Event: Eindhoven van streekCulinair evenement, proeverij, marktZA 14 EN ZO 15 JUNIGroendomein Wasven13.00 - 17.00 uur / Gratis

Er valt veel te proeven en te beleven in de Kempen, Peel en Meierij. Ieder landschap heeft een eigen gezicht, recreatievemogelijkheden en heerlijk voedsel. Boeren en tuinders rondom Eindhoven laten je zien hoe lekker hun streek is. Van zuivelen jam uit het Land van de Zaligheden tot verse aardbeien en asperges uit het Peelland en van Oirschotse meerval totSchotse runderen uit het Groene Woud. Maar ook volop verantwoorde groente, fruit en kruiden van dichtbij. De koks vanhet Wasven maken er de lekkerste gerechten mee. Kom meedoen, proeven en inspiratie opdoen!

WK wedstrijden in de Oude RechtbankKom de wedstrijden van het WK kijken met een lekkereborrelhap en een drankje bij de Oude Rechtbank. Bij mooi weer zullen er buiten tribunes staan waarop je kangenieten van het mooiste voetbal op groot scherm! Voor acties kijk op ouderechtbank.nl.

VR 13 JUNI 21.00 uur: Spanje - NederlandWO 18 JUNI 18.00 uur: Australië - NederlandZA 23 JUNI 18.00 uur: Nederland - Chili

ZA.O6 EN ZO.O7 SEPT.OPENING CULTURELE SEIZOEN 2014/2015Diverse culturele instellingen zetten hun deuren open en presenteren hun programma.

Page 16: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

Levensloopbestendige woningenJoosje MouritsDit soort woningen stijgt in populariteit door detoenemende vergrijzing in ons land. Het is een prettig ideedat je van je 55ste tot aan het einde van je leven indezelfde woning kan blijven. De woning mag beslist geen ‘saai flatappartementje’ zijn,in deze context kan het een vrijstaande woning zijn. Dewoningen zijn zodanig gepositioneerd dat er eendynamisch pad ontstaat. Voor het exterieur van dewoningen inspireerde mijn oma me: zij en vele anderenhouden van de natuur en tuinieren. De verdieping wordteen groene oase. De woningen zijn bekleed metverschillende materialen, waaronder gras en hout. Ook isde constructie zo gemaakt dat je overal bloembakken kuntplaatsen en hangen.

Turkse verswarenwinkelDennis WeiteringEr is een wervelende drukte bij de Turkse verswarenwinkelaan de Vonderweg: noten, kazen, olijven en kruiden vliegenals zoete broodjes over de toonbank. Tevreden klantenspreken over zinnenprikkelende smaken die dansen opieders tong. Het interieurontwerp is gebaseerd op de derwisj uitTurkije. Een derwisj is een moslim die de soefistromingbinnen de islam aanhangt en derwisjen staan bekend omhun eeuwenoude, Oosterse mystieke dans. Zij dragenlange witte gewaden, met wijde rokken, die tijdens hetconstante draaien in eenzelfde richting om de dansersheen uitspreiden. Transformatie, verdraagzaamheid enverbroedering staan centraal in de filosofie van dederwisjbeweging. Een abstracte verbeelding van dedansende derwisj vormt het vloerpatroon van de winkel.Geboeid door de golfpatronen van de rok, zijn hetvloeiende, naadloze schappenwanden die met zachte handde winkelrouting bepalen. De klant kronkelt zich een wegom de centrale pijler van de winkelruimte, het hart van dederwisj.

Kinderdagverblijf VonderMiranda VerschuerenAls je een kinderdagverblijf ontwerpt, moet je rekeninghouden met een enorme berg aan regelgeving, op hetgebied van veiligheid, hygiène, Arbo enzovoorts. De uitdaging is dan ook om ondanks al die regels een fris,spannend en speels concept neer te zetten. In dit ontwerpwordt uitgegaan van drie groepen met ongeveer twaalfkinderen tussen 0 en 4 jaar. In aparte vlindervormige unitszijn verschillende functies ondergebracht, zoals slapen ende wc. Door deze op een organische wijze in de ruimte teplaatsen wordt de verdieping verdeeld in een grotegezamenlijke speelgang, drie groepen en een buitenruimte. Iedere groep beschikt naast de nodige speelruimte, overeen keukenblok, zit-lees-hangplek en een L-vormige tafelwaar de kinderen op een verhoging zelf hun stoeltjekunnen aanschuiven. Ook is er een verhoogde, halfingebouwde box. De gezamenlijke speelgang biedt volopruimte om vrij te spelen en er zijn een speeltoestel metglijbaantjes en een (laag) podium voor toneelstukjes. De overdekte buitenruimte krijgt een (loop)fiets-parcoursmet in het midden een doolhofje in dezelfde vlindervorm envanzelfsprekend mogen ook zandbakken niet ontbreken. Inde volgende stappen op weg naar het eindresultaat komenonder andere verstopplekjes en de materialisatie aan bod.

Afstuderen Perk Interieur VormgevingMarie-José RuttenIn de oostvleugel zijn vijf verdiepingen met eenpersoons-,tweepersoons- en gezinslofts ontworpen. De gevel biedteen frisse aanblik van gekleurde kolommen die hetbestaande rigide patroon van bestaande kolommendoorbreekt. Er ontstaat kleur en beweging.In de appartementen is gezocht naar een alternatief voorde traditionele ruimteverdeling door middel van muren. Inplaats daarvan wordt gebruik gemaakt van woonkubussenwaarin de functies van keuken, opbergruimte , badkameren het bed worden gecombineerd. In plaats van detraditionele muren is gezocht naar ruimtescheidendemeubelen die verschillende functies, bijvoorbeeld studeren,slapen en opbergen kunnen combineren in één meubel.

UIT IN EINDHOVEN16

Open Dag & EindexamenpresentatieZO 6 JULIPerk Interieuropleidingen12.00 - 16.00 uur / Gratis

In de Uitkrant van mei kwam de eindexamenopgave van Perk Interieuropleidingenmet visies van een aantal studenten uitvoerig aan bod. Ook in deze editie licht eenaantal studenten hun visie en invulling van een deel van het pand aan Vonderweg11 toe.

Onbekend maakt onbemindIs een functie in een stedelijke omgeving visueel herkenbaar en daardoor duidelijk tebegrijpen, dan nemen hulpvaardigheid en delen toe en neemt wantrouwen af. Als weonszelf opnieuw openstellen - ook visueel - voor de directe omgeving/de buurt, maken weonszelf zichtbaar, kan interactie plaatsvinden en interesse in elkaar ontstaan. Immers:delen is het nieuwe hebben. Dit is ook de visie van bijvoorbeeld Daan Roosengaarde. Leegstaande hoogbouwconstructies met all-in-one concepten hergebruiken kan hierin eennieuwe ontwikkeling aanjagen. Aan bestaande installaties nieuwe functies te haken is eenvoor de hand liggende duurzame oplossing.Aan Vonderweg 11 ligt nu zo’n kans voor het grijpen. De 28 afstudeerders van PerkInterieuropleidingen concentreren zich elk op een deel van het masterplan.

CULTUUR+Perk Afstuderen 2014Vonderweg 11: Vonderwonder

JOOSJE MOURITS DENNIS WEITERING

MARIE-JOSÉ RUTTEN

MIRANDA VERSCHUEREN

Page 17: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 17

Sergei RozhinOutright geography of consciousness(soul)ExpositieVR 13 T/M ZO 22 JUNIOPENING VR 13 JUNI / 19.00 UUR�Artspace FlipsideOpen: za, zo en wo 13.00 - 17.00 uur�/ Gratis

Kunstenaar Sergei Rozhin komt uit Yekaterinburg, eenstad ongeveer 2000 km ten oosten van Moskou, in deSovjettijd verboden voor buitenlanders. Nu voelt de stadnog steeds geïsoleerd en verboden aan, omdat het zo verweg ligt maar nog steeds in Europa. Het is de eerste keerdat Sergei naar dit deel van Europa komt. Als artist inresidence gaat Sergei met dit project onderzoekenwaarom wij, West-Europeanen, zo wantrouwig en angstigzijn naar ons eigen onbekende achterland. Hij wil eendialoog aangaan met de bewoners van beide steden en inFlipside zien we de resultaten van een maand werken.

Generatie Flipside VI�Fotografie, muziek en scherenZO 29 JUNIArtspace Flipside12.00 - 18.00 uur /aanvang 14.00 uur / Gratis

Hét programma voor en van de wijk VaartbroekDe portret groep van Fotoclub Rapenland gebruiktFlipside regelmatig als fotostudio en nu kunnen we zienwat zich voor de camera in de studio afspeelt. Lwela iseen Congolese troubadour. Hij brengt liedjes alsvertellingen in het Swahili en Lingala, met zoveelmuzikaliteit en gevoel dat ook als je de tekst niet verstaat,je geraakt wordt door de muziek. Robbert&Frank is eendynamisch kunstenaars duo uit Vlaanderen. Ze makeneigenzinnige videofilms waarin ze hun eigen leven levenvermengen met YouTube-fragmenten. De koningin van hetabsurdisme Ulrike Doszman brengt de korte voorstellingSongfestival. De reizende scheersalon van barbier Timvan der Steen komt jullie snorren en baarden bij werken.Of gewoon een keer lekker scheren kan ook.

ExpositieTOT 12 SEPTEMBERRegionaal Historisch Centrum EindhovenOpen ma - vr 9.00 - 17.00 uur / Gratis

Brabantse schilders: ‘ik zou het zu indirect nie wete’Op uitnodiging van Eindhoven Museum en het RegionaalHistorisch Centrum Eindhoven struinde Marc van Abbe(Eindhovenaar, kleinzoon van, tekstschrijver, vicevoorzittervan de Van Abbestichting en liefhebber van Eindhovensdesign) door het schilderijendepot van Eindhoven Museumin het RHCe. Tijdens zijn wandeling langs dezegevarieerde collectie ontvouwde zich een bijzondere kijkop Noord-Brabant, de Noord-Brabander en deschilderkunst. Door het tonen van ruim 40 werken nodigtMarc van Abbe de bezoeker uit om de collectie door zijnogen te bekijken. Eindhoven Museum draagt sinds 2012 de zorg voor decollectie van voormalig Museum Kempenland. Vanuit dekelders van de Steentjeskerk en de oude kosterswoningzijn vorig jaar schilderijen, grafiek, textiel en fotografie veilig

gesteld. In het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven inde Raiffeisenstraat kreeg Eindhoven Museum debeschikking over een veilig en schoon depot. Dehistorische collectie van Eindhoven Museum omvat eenbreed spectrum aan (kunst)werken en (volkskunde-)objecten die met het verleden van Brabant en Eindhovenverbonden zijn.

Geef aan cultuurCKE-project Erfstukken voor senioren met een handicapNederland geeft aan cultuurNLgeeft, een initiatief van het Oranje Fonds, vraagtmensen om geld te doneren aan projecten die sociaalen cultureel zijn en vroeg aan CKE: bedenk een projectdat past bij onze doelstelling, dan helpen wij bij hetwerven van geld. Maar wie helpen we met een cultureelproject? Om dat te weten te komen, sprak CKE metmensen die in de zorg werken. Maaike Mul,cultuurcoördinator bij Vitalis: “Wie men tegenwoordigvaak vergeet, is de groep ouderen met een handicap.Voor hen is de wereld vaak niet groter dan de ruimtetussen stoel en bed. Voor die senioren betekent eencultureel project enorm veel”. Carla Verstappen vanAnkerpunt Kronehoef: “Denk ook aan de mensen diethuis wonen en nauwelijks hun huis uit kunnen komen.Die groep wordt snel groter”.

Project ErfstukkenCKE wil een project maken voor senioren die weinigmobiel zijn. Het plan: een amateurfotograaf bezoekt eenoudere; er is ook een familielid aanwezig. Samen makenze een stilleven van objecten die in de kamer staan. Datkan van alles zijn: een vaas, een foto, een beeldje uitIndonesië. Het belangrijkste is dat de foto van hetstilleven prachtig wordt. De fotograaf heeft lampen,doeken en andere spullen meegenomen om dat voorelkaar te krijgen. Het stilleven wordt ook waardevol,want bij elk gekozen voorwerp horen dierbareherinneringen.

CKE zorgt voor een goede foto-afdruk en eenprofessionele presentatie. De foto siert de kamer vande senior en wordt daarna een erfstuk. Want hetgefotografeerde stilleven is eigenlijk een optelsom vaneen leven. Om het verhaal achter de voorwerpen tebehouden, worden schrijvers ingeschakeld. Dieluisteren naar de betekenis achter de dingen en makendaar een verhaal van.

Waar is geld voor nodig?De fotografen en schrijvers werken gratis aan ditproject mee, maar ze moeten wel wat hulp krijgen.Daarom willen we hen workshops aanbieden diehelemaal bij dit project passen. Daarnaast willen we datde foto’s en teksten er goed uitzien, dus zamelen wegeld in voor het honorarium van de gastdocenten envoor de fotoprints.

Ondersteun Project ErfstukkenDoneren kan via nlgeeft.nl. Project Erfgoed is te vindenonder Eindhoven. Elke bijdrage is welkom!

EXPO

Collectie uit de kast Collectie Eindhoven Museum door de ogen van Marc van Abbe

HERMAN MOERKERK, OUDE MENSEN OP EEN BANK, 1940

FOTO

BAS W

OLFS

Marc van Abbe

Met de opening van de expositie Brabantse schilders ‘ik zou het zu indirectnie wete’ in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven hieldgastconservator Marc van Abbe een vlammend pleidooi voor goedrentmeesterschap van Eindhovens kunst en cultureel erfgoed voor degeneraties na ons. Zo is aangaande de schilderkunst in de Eindhovencollectieal jarenlang niet meer geïnvesteerd in werk van contemporaine kunstenaars,terwijl je de kunstenaars daar een groot plezier mee doet. Hij citeerde zijngrootvader Henri van Abbe zaliger, stichter van het Van Abbemuseum: “Koopwat van een levende kunstenaar, dan hep ie der nog wat an”. Daarbijbenoemde hij het ontbreken van volwaardige museale expositiemogelijkhedenin de vijfde stad van Nederland. Eindhoven Museum, dat de expositie uit eigencollectie toont, is in feite nog steeds een seizoenbedrijf in Genneper Parken.

Page 18: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

UIT IN EINDHOVEN18

EXPO

Beleef het Van Abbemuseum op een nieuwe manier met de luisterrouteDe eeuwige strijd tegen zilvervisjes, het LiggendNaakt van Sluijters uit de collectie van Henri vanAbbe, een ontmoeting met directeur Charles Escheen kunstenaar John Körmeling. Kunstenaar Lucas deMan neemt je in deze luisterroute mee op een reis volbeelden, stemmen en geluiden. Met zijn persoonlijkeverhaal geeft hij je in een uur een verrassendeimpressie van het Van Abbemuseum. De luisterroute is voor € 2,50 te koop bij de kassa.

Openingstijden Van Abbemuseum di t/m zo 11.00-17.00 uur (gratis eerste do van de maand 17.00-21.00 uur) Toegangprijs (tenzij anders vermeld) €12,-

In het Van AbbemuseumLuisteravond metFrank de MunnikDe muziek van De GroteOorlog Muziek & Eerste WereldoorlogMA 5 JUNI19.00 - 21.00 uur / € 15,-

Met treinen vol vertrokken ze naar hetfront, voor Kerstmis thuis. Augustus1914. Honderdduizenden kwamen nooitmeer terug vanuit de mechanischeoorlog. De Eerste Wereldoorlog ging degeschiedenis in als De Grote Oorlog.

De oorlog verdeelde ook de muziek. InFrankrijk werd Beethoven nauwelijks totniet gespeeld... en componisten, dichtersen schilders trokken ook ten strijde.Frank de Munnik neemt je mee naar demuziek van en rond de EersteWereldoorlog. Met veel authentiekeopnamen onder andere van soldaten-liedjes tot het concert dat aartshertogFranz Ferdinand van Oostenrijk hoordeenkele uren voor zijn dood. Bijzondereaandacht is er voor de lyrische enindrukwekkende muziek vandichter/componist Ivor Gurney, die vierliederen in de loopgraven componeerde. Reserveren kan via onze website. Voor deluisteravond betaal je € 15,-. Deze kostenzijn na inschrijving te voldoen aan dekassa van de Museumshop op de dagzelf.

Er staan wonderlijke zaken te gebeuren... Een vergeten enstoffig schilderij breekt uit haar lijst om in het nieuwe VanAbbe op ontdekkingstocht te gaan. Hier ontdekt ze een helenieuwe wereld van kunstwerken, waar soms zelfs heel watom te hi ha lachen valt. De rondleiding voor de hele familievindt plaats op de eerste en de laatste zondag van demaand. Kosten deelname theaterrondleiding: €3, - perpersoon, kinderen t/m 5 jaar doen gratis mee.

Connecting: Leuke en creatieve interventiesKunstenaarscollectief Connecting is regelmatig in de zalen vande Er was eens… tentoonstelling te vinden. Hier nodigen zijbezoekers uit om deel te nemen aan miniworkshops, spelletjes,

gesprekken en nog veel meer. Al deze activiteiten zijn gratis. Kijkop onze website voor meer informatie.

Kevertje Kuso familie doeboekjeOh jee, Kevertje Kuso is een ring verloren in het museum! Gasamen met hem op zoek naar deze verloren schat en ontdektegelijkertijd de bijzondere kunstwerken in decollectietentoonstelling Er was eens... De collectie nu. Na afloopvan deze speurtocht kunnen jullie heerlijk nagenieten met eendrankje en iets lekkers in het museumcafé. Bovendienontvangen jullie na afloop een leuke verrassing. Vanaf 1 juli is er een zomercollectie arrangement. Ga naar onzewebsite voor meer informatie.

Zomercursus Er was eens… De collectie nu12 T/M 14 AUGUSTUS (10.00-16.00 UUR)Aanmelden vóór 20 juli via onze website

In een korte maar intensieve cursus van driedagen maak je kennis met de kunst sinds 1900 aan de hand van de collectie van het Van Abbemuseum. Op deze dagen krijg je eenafwisselend programma aangeboden.Kunstwerken en stromingen worden bekeken enbesproken, je kunt korte opdrachten uitvoerenen krijgt achtergrondinformatie.

Ook wordt aandacht aan hoe een expositie wordtsamengesteld en begeleid. Er is volop ruimte ommet elkaar van gedachten te wisselen over deervaringen die je in, maar ook buiten het museumopdoet. In overleg met de cursisten wordt er, naastde kortere thee- of koffiepauze een eenvoudigelunch georganiseerd (bij goed weer buiten).

ProgrammaDI 12 AUGUSTUSModernisme (1900-1960)

WO 13 AUGUSTUS Conceptuele kunst en postmodernisme (1960-1990)

DO 14 AUGUSTUS Kunst world wide (na 1990)

Theaterrondleiding Er was eens...Rondleiding voor de hele familie

ER WAS EENS...DE COLLECTIE NU, FOTO DAVEY SCHOUTE

FOTO

JOUK O

OSTE

RHOF

FOTO

PERRY VAN DUIJNHOVEN

Vroege vogel kortingBoekingen voor 6 juli, 10% korting (€135,-i.p.v. €150,-). De prijs is inclusief museum-bezoek tijdens de cursusdagen en een kopje koffie/thee. Reserveer via vanabbemuseum.nl

Page 19: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 19

GenderBlender in MUExpositieVR 6 JUNI T/M WO 17 AUGUSTUS OPENING 6 JUNI MET SPECIALE AFTERPARTY VANAF 23.00 UUR4 T/M 6 JULI Speciaal weekend met debatten, lezingen, performances, work-shops en films

Vrouwelijkheid, mannelijkheid en alles daar tussenin. Met het projectGenderBlender focust MU in samenwerking met gastcuratoren/kunstenaarsHanneke Wetzer en Leonie Baauw op de glijdende schaal tussen 100% XXen 100% XY chromosomen, tussen vrouw en man. Sekse is een van de meest zichtbare, sociaal, cultureel en zelfs economischbepalende factoren in het leven, maar van een heldere scheidslijn is geensprake. Integendeel, het grijze schemergebied tussen man of vrouw zijn en jeman of vrouw voelen is immens.

Genderdiversiteit is eenthema dat in academische enfeministische kring al veledecennia bediscussieerdwordt. Daarbuiten is hetechter nog altijd met taboeomgeven en ‘problematisch’,terwijl het in onze ogen juisteen creatieve bron is en eenkwestie van identiteit dieiedereen aangaat. Seksuelevoorkeur heeft er weinig meete maken, het gaat niet omhomo- of heteroseksualiteit,maar om het mannelijke envrouwelijke deel in ieder vanons en hoe kunstenaarsdaarmee spelen.

GenderBlender zet daaromhet creatieve perspectief opgenderdiversiteit centraal opeen open en ongegeneerdemanier. Niet het taboe, deproblemen en de (in)tolerantemedemens vormen dedrijfveer, maar de culturelepotentie van vervagendegrenzen tussen de seksen. Voor GenderBlender wordt inMU een rijk palet aan nieuwen bestaand werkbijeengebracht waarin

genderdiversiteit een hoofdrol speelt. Werk dat uitdaagt en vragen oproept maar ookuitnodigt tot zelfreflectie. Het is afkomstig van een internationaal gezelschapkunstenaars, performers, fotografen, designers en filmmakers. Naast de expositie is ereen randprogramma met diverse debatten, lezingen, performances, workshops enfilms en verschijnt een speciale GenderBlender publicatie.

KunstenaarsKunstenaars van wie werk in GenderBlender te zien is, zijn onder anderen Pyuupiru,Silvia B., Matthijs Holland, Sayyid Tareq de Montfort, Heather Cassils, Hana Pesut,Han Hoogerbrugge en Willem Popelier.

GastcuratorenGastcuratoren van GenderBlender zijn de multidisciplinaire kunstenaars HannekeWetzer en Leonie Baauw. Zij werken al enkele jaren samen vanuit een gedeeldefascinatie voor genderissues en de beeldende aspecten en sociaal-culturele impactervan. Hun project X%Y%, dat ook deel uitmaakt van GenderBlender, vormde deaanleiding voor dit project.

Opening GenderBlender & AfterpartyTijdens de opening 6 juni ziet ook een speciaal GenderBlender-magazine het licht,dat is gemaakt in samenwerking met Et Alors! We sluiten de avond af met eenGenderBlender afterparty in samenwerking met StukX vanaf 23.00 uur op eenbijzondere locatie!

Weekend Special GenderBlenderNoteer alvast in je agenda: het weekend van 4, 5 en 6 juli staat geheel in het tekenvan GenderBlender. Op 4 juli is er een dagvullende conferentie in Natlab metaansluitend een speciaal GenderBlender avondprogramma, waarna op 5 juli wordtaangesloten bij Roze Zaterdag, met onder meer een performance door Jorge Arbert inde expositie. En wie zich eens echt wil uitdossen als de andere sekse kan op zondag6 juli terecht bij niemand minder dan Louis(e) De Ville uit Parijs (bekend van haarDragking Soirees Garçonnes) en Danny Cordromp. Dragqueens en dragkings galore!

SVEN RATZKE. FOTOGRAFIE: DENNIS VELDMAN. STYLING, VISAGIE: JOOST GIMBEL

HANNAH HONEYWELL, ‘MUSCLES OF THE LEFT HAND (LESBIAN)’, MANIPULATED IMAGE FROM GRAY'S ANATOMY, INK JET PRINT ON PAPER

TAREQ SAYID DE MONTFORT, ‘IL ISM AL-HUSNA RAQM 100 (THE BEAUTIFUL NAME NUMBER 100)’

Page 20: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

UIT IN EINDHOVEN20

Van AbbemuseumBilderdijklaan 10, DoorlopendEr Was Eens… De Collectie Nu

t/m 22 juni 2014Hito Steyerl

t/m 21 september 2014Amalia PicaA ∩ B ∩ C (lijn)

Permanente expositieDan PerjovschiWandtekeningen

MU | Witte DameEmmasingel 20, 1 t/m 30 juni MUtate No.5 La Bolleur Let there be light

MU | Strijp STorenallee 40-06, 6 juni t/m 17 augustus GenderBlender

RHC/eRaffeisenstraat 18, t/m 15 september Brabantse schilders: ‘ik zou het zuindirect nie wete’

Yksi Winkel & Yksi Expo (op Strijp S)Torenallee 22, t/m 5 juli Made in: Franke Elshout - KeukenConfessies

t/m 7 juni 2014Max Lipsey

t/m 16 augustus VORMenTAAL

Piet Hein EekHalvemaanstraat 30, t/m 3 augustus Gerd RohlingNOTHING FOR ALL

TACVonderweg 1, 20 juni t/m 5 juli 10 jaar TAC

t/m 1 juni PEK Salon #24Het Atelier / Het Bos

t/m 14 juni 2014The Act of Painting

Artspace Flipside Tarwelaan 56, 13 t/m 22 juni Sergei Rozhin Outright geography of consciousness(soul)

VincentreBerg 29, Nuenent/m 15 december De familie Van Gogh en hunbijzondere band met Nuenen

Diverse locaties t/m medio 2015PROUD: Co-design: mensvriendelijkontwerp

Het Vincentre is tijdens de zomermaanden gewoon geopendtijdens de normale openingsuren. Als extra service is hetVincentre ook in de maanden juli en augustus open opmaandagmiddag van 13.00 - 17.00 uur.

ART

Nieuw in het Philips museum: Mission Eureka!Het Philips museum staat in 2014 staat in het teken staan van 100 jaarPhilips Research. Philips heeft uitvindingen op zijn naam staan om trotsop te zijn. Vanaf 12 juni nieuw in het Philips museum, Mission Eureka:een interactieve ontdekkingstocht voor kinderen, ouders engrootouders. Ga de challenges op deze Ipadtour aan en ontdek deonderzoeker in jezelf. De tocht brengt je langs vele Philips innovatiesuit het verleden, heden en de toekomst.

In de volgende Uitkrant meer informatie over deze vernieuwendeontdekkingstocht in het Philips museum.

RIDE (TRAININGSRIT) VAN RAYMOND CUIJPERS THE ACT OF PAINTING IN TAC

— reportage —

Een Blind Date in het ParktheaterDoor Davey de Haze

13 mei 2014 staat de zesde Blind Date van het jaar op het programma in het Parktheater. Eenshow waarvan de entertainers onbekend blijven totdat ze opkomen voor hun act. Het enige wat debezoeker weet is dat er veel humor aan te pas komt. Voorafgaand aan het optreden spreekt Uit inEindhoven met enkele artiesten.

Eén van de artiesten is Harry Glotzbach. Nadat hij het geluid, licht en alle andere effecten heeftgoedgekeurd, lopen we naar de artiestenfoyer waar Harry zijn favoriete soep bestelt. “De beste soep dieer is: Chinese tomatensoep van het Parktheater. Een artiest kan zich geen betere voorbereidingvoorstellen.” Hij heeft onwijs veel zin in de show vanavond. “Hier leef je naartoe, dit is iets waar je dehele dag mee bezig bent. Alles moet goed gaan in dat kwartiertje optreden. Het merendeel van mijnoptreden is pure improvisatie. Zoiets kan je of kan je niet. En ik kan dat, dus maak ik er gebruik van.”Op mijn vraag of hij ambities heeft om voor grotere zalen te spelen luidt het antwoord: “Het maakt mij nietveel uit of ik voor duizend of twintig man sta, als ik mensen kan laten lachen, voel ik me goed. En hetpubliek in Brabant is het beste publiek wat er is. Vooral Eindhoven is geweldig. De mensen zijn hierveel opener dan in de rest van het land, je wordt sneller geaccepteerd door het publiek.” Hier is zijnmede-cabaretier het mee eens. Alex Ploeg, bekend van onder meer De Grote Improvisatieshow, is net zoontspannen als Harry en trots dat hij hier mag staan. “Er zijn zoveel comedians die hier willen staan, enik mag dat!”

Het is iets voor half negen en de bezoekers komen de zaal binnen. Het is volle bak in het bijnauitverkochte Parktheater. Niet veel later gaan de lichten uit en de spot aan; de MC van de avond komttevoorschijn en warmt het publiek vast op. De man uit Nieuw-Zeeland spreekt Engels en dat heeft eenverassende impact op de show. Hij roept de eerste van de drie het podium op: Alex Ploeg!Alex staat bekend om zijn zelfspot en daar krijgen we veel van te zien. “Mensen vinden mij een dikkeversie van Tim Knol. Maar Tim Knol is van zichzelf al dik. Waarom zeggen mensen dan ‘de dikke versie’van Tim Knol? Dat is helemaal niet leuk.” Zo krijgt de zaal een lijst van grappen over zich heen, en dezaal geniet ervan. De eerste comedian kan tevreden terug kijken op zijn optreden. Hij verlaat het podiumonder luid applaus en de volgende mag proberen hier over heen te gaan.

Deze uitdaging is voor de Utrechtse Anuar. Met zijn beker koffie van Starbucks komt hij al dansend hetpodium op. Anuar heeft vanaf de eerste minuut het publiek in zijn zak. Het maakt niet meer uit wat hij zegt;elk woord wordt met veel gelach in ontvangst genomen. Anuar sluit af met zijn verhaal over het straffenvan jongeren: “als mijn vader thuiskwam wees mijn moeder huilend naar mij en mijn broertje. Zonder teweten waarom sloeg mijn vader ons in elkaar. Daarna vroeg hij aan mijn moeder wie er eigenlijk watgedaan heeft. En dan wees iedereen meteen naar mij. Nou, mijn vader pakte mij bij mijn enkels endoopte mijn hoofd in de wc terwijl mijn moeder dan doortrok. Mijn broertje probeerde nog te helpendoor te zeggen: “doe er chloor bij”. Geloof me, mensen, dan doe je nooit meer iets slecht!”

Na de energieke Anuar mag de zaal even op adem komen. Na de pauze kondigt de MC de laatste BlindDate aan: Harry Glotzbach. Glotzbach maakt zijn woorden van vóór de show waar: de gepassioneerdecomedian improviseert inderdaad veel. Hij laat de mensen in het publiek aan het woord en speelt daaropin. Grote klasse van een groot talent.

Dit was de zesde editie van het veertiende seizoen van de populaire serie Blind Date in het Parktheater.Ook in 2014/2015 staan er weer 6 Blind Dates op het programma. Cabaret op goed geluk!

HARRY GLOTZBACH

Page 21: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

JUNI 2014 21

ZONDAG 1Karpendonkse Plas09.00 u • Cultuur+Concours Hippique

Rondom de Dommel11.00 u • Muziek/cultuur+/jeugdDommel Doe WeekendGratis13.30 en 16.00 u • MuziekCKE Eindhoven: Kindervoorstelling‘De Koning is Muziek’ Gratis

Tuincentrum Soontiëns,Urkhovenseweg 11.00 u • Cultuur+Crafty Gardens 2014Gratis

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs13.00 u • Cultuur+Theaterrondleiding€ 3,- / t/m 5 jaar gratis

Piet Hein Eek12.00 u • Cultuur+De Fabriek op ZondagGratis

Effenaar13.30 u • MuziekEfteling Radio presenteert: YoungArtists in Concert: Ralf Mackenbach +Rachel Traets + e.v.a.voorverkoop € 10,- / dagkassa € 15,-

PopEi14.00 u • JeugdThe Kids Are AlrightGratis

Muziekgebouw Eindhoven14.30 u • MuziekFinale Archipel Muziekconcours€ 7,50 + € 2,50 pauzedrankje16.00 u • MuziekPop Voor Je KopGratis

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekPopEiGratis

Café Wilhelmina16.30 u • Muziekaxesjazzpower: Paul van KemenadeSoul l’Afrique€ 10,- / € 7,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)18.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: openingssalon 4DTango€ 5,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • TheaterMarc-Marie Huijbregts - Florissantv.a. € 16,-

MAANDAG 2CKE, Pastoor Petersstraat 18019.00 u • MuziekProkkeldag ‘Op reis met de Loveboat’Gratis

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert: HollisBrown€ 10,-

DINSDAG 3Café Wilhelmina19.00 u • MuziekAugpop 2014Gratis

Boekhandel van Piere20.00 u • Cultuur+Science Café: Fijnstof

WOENSDAG 4Blauwe Zaal Auditorium, TU/e12.40 u • Cultuur+Privacy, lekker belangrijk!Gratis

Café Wilhelmina19.00 u • MuziekAugpop 2014Gratis

PopEi20.00 u • MuziekPUURliedjesGratis

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekNederlandse Bachvereniging:Cantates van de jonge Bach€ 27,50 / € 22,50 + € 2,50 pauzedrankje

Parktheater Eindhoven20.30 u • TheaterToneelgroep AmsterdamDe Entertainerv.a. € 25,-

DONDERDAG 5Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • MuziekLunchpauzeconcert: Jong KC€ 1,-20.15 u • Muziekphilharmonie zuidnederland: ArjenTien dirigent, Gerard van Maasakkers& Gé Reinders€ 33,- / € 28,50 / € 24,- / € 15,- / kind € 5,- + € 2,50 pauzedrankje

Filmhuis De Zwarte Doos15.00 u • Cultuur+Ja!pan Festival

Effenaar17.00 u • Muziek/theater/cultuur+CKE Eindhoven: Slotmanifestatie‘Water’Gratis

Van Abbemuseum19.00 u • MuziekLuisteravond met Frank de Munnik: De muziek van de grote Oorlog &eerste wereldoorlogGratis17.00 u • Cultuur+Museum ’s avonds openGratis

Natlab door Plaza Futura19.30 u • FilmNieuwe Helden€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

Effenaar19.30 u • Muziek/theater/cultuur+CKE Eindhoven: Slotmanifestatie‘Water’Gratis20.00 u • MuziekMan or Astro-Man? + De Stekkers€ 15,-

Oude Rechtbank20.15 u • MuziekState of Mind: singer-songwriterconcert€ 5,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • TheaterGuido Weijers VBel kassa 040 - 211 11 2220.30 u • DansUnited-C - Burnv.a. € 16,-

VRIJDAG 6Het Berkenhuisje12.00 u • Cultuur+De eerlijke markt voor zelfgemaakteproducten€ 0,50

Effenaar17.00 u • MuziekEindhoven Psych Lab met o.a. WoodenShjips + Hookworms + Spectrum +Gnodweekend € 62,50 / dagticket € 35,- / weekend incl. hotel voor 2 pers. € 270,-

Stadswandelpark Eindhoven 17.00 u • Cultuur+Eindhoven Culinair€ 5,- / t/m 12 jaar gratis

Natlab door Plaza Futura19.30 u • FilmScreen it Loud: Good Ol' Freda€ 9,- / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,50

Dynamo19.50 u • MuziekSacred Reich + Dew-Scented€ 20,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • TheaterGuido Weijers Vbel kassa 040 - 211 11 22 20.30 u • DansUnited-C - Burnv.a. € 16,-20.30 u • TheaterOscar de Boer Het Predicaat (en de weg naar Rome...)v.a. € 10,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekAngklung Eindhoven in Concert 2014€ 12,50 / € 10,- + € 2,50 pauzedrankje

TAC20.30 u • Theater/muziekWe FHK Eindhoven€ 5,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 5,- / gratis kennismaken

Oude Rechtbank22.00 u • MuziekOpen CourtGratis

DO 5 JUNIMuziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / Vanaf € 15,-

philharmonie zuidnederland viert haar Brabantsewortels met een spetterend promenadeconcert.Niemand minder dan de Brabantse zanger Gerard vanMaasakkers is op 5 juni de solist tijdens een feestelijkconcert vol prachtige luisterliedjes en zwierigedansmuziek van klassieke componisten als VonSuppé, Delius, Brahms en Piazzolla. Onder leiding vanArjan Tien steekt het orkest vrolijk alle grenzen tussengenres over en krijgen de Brabantse liedjes van VanMaasakkers een prachtige blaas- en strijkbegeleiding.En om ook de Limburgse roots te eren is tevens VanMaasakkers’ Limburgse evenknie Gé Reinders van departij.

De innemende luisterliedjes van Van Maasakkers enReinders hebben immers alle kwaliteiten die het lied aleeuwenlang heeft - ook Schubert was niets anders daneen singer/songwriter - en passen verrassend goed in een

symfonische context. De beide zangers geven eenbloemlezing van hun bekendste liederen, zingen zelfs eennieuw duet en presenteren de meeslepende muziek dieverder op het programma staat. Ook die muziek geeft aandat het symfonieorkest in vroeger tijden ook gewoon een‘band’ was die in is voor een feestje en voor amusementzorgde. Want alle verdere werken, zoals de OuvertureDichter und Bauer van Franz von Suppé, de Hongaarse

dansen van Johannes Brahms en Oblivion van AstorPiazzolla, hebben hun oorsprong in de dans en devolksmuziek. Onder leiding van muzikale alleskunner dirigent Arjan Tienheeft het orkest zo alle gelegenheid om er een mooi,vrolijk, swingend en vooral direct aansprekend concert vante maken. Een niet te missen inleiding op een mooie enmuzikale zomer.

AGENDA JUNI

Promenadeconcert bij philharmonie zuidnederland met Gerard van Maasakkers en Gé Reinders

FOTO

RUUD BALK

EINDHOVEN CULINAIR

Page 22: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

UIT IN EINDHOVEN22

AGENDA JUNIZATERDAG 7Het Berkenhuisje12.00 u • Cultuur+De eerlijke markt voor zelfgemaakteproducten€ 0,50

Stadswandelpark Eindhoven 12.00 u • Cultuur+Eindhoven Culinair€ 5,- / t/m 12 jaar gratis

PopEi13.00 u • MuziekBeatleBrainia€ 20,-

Effenaar14.00 u • MuziekEindhoven Psych Lab met o.a Suuns +Follakzoid + Pink Mountaintops + TheGrowlers + Terakaftweekend € 62,50 / dagticket € 35,- / weekend incl. hotel voor 2 personen € 270,-

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Catharinakerk15.00 u • Muziek in de CathrienCollegium Vocale Eindhoven & orkesto.l.v. Ruud Huijbregts€ 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

Dynamo19.30 u • MuziekMerge + Dishonor In War (EPRelease) + Defeated Decade€ 5,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • TheaterGuido Weijers VBel kassa 040 - 211 11 2220.30 u • TheaterOscar de Boer Het Predicaat (en de weg naar Rome...)v.a. € 10,-20.30 u • TheaterDe Selectie De Grote WK Showv.a. € 17,-

Tuchthuis21.00 u • MuziekEnsuite invites LakedanceVoorverkoop € 10,-

ZONDAG 8Het Berkenhuisje12.00 u • Cultuur+De eerlijke markt voor zelfgemaakteproducten€ 0,50

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Stadswandelpark Eindhoven 13.00 u • Cultuur+Eindhoven Culinair€ 5,- / t/m 12 jaar gratis

PopEi15.00 u • MuziekWatDePopSchaft€ 2,-

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekThad BeckmanGratis

Effenaar23.00 u • MuziekGhostRiders: Dyna + Vato Gonzalesvoorverkoop € 12,50 / dagkassa € 17,50

MAANDAG 9Stadswandelpark Eindhoven 13.00 u • Cultuur+Eindhoven Culinair€ 5,- / t/m 12 jaar gratis

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / gratis kennismaken

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert: SteveLucky & The Rhumba Bums€ 10,-

WOENSDAG 11Wasvenboerderij19.00 u • Cultuur+Lezing en proeverij: Aardbeien enasperges uit de Peel€ 7,50

DONDERDAG 12Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • MuziekLunchpauzeconcert: FontysLaureatenconcert€ 1,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • TheaterBirgit Schuurman, Brigitte Heitzer, EvaPoppink e.a. Vijftig tinten... De Musical - een parodiev.a. € 21,-

Carte Blanche20.30 u • TheaterAttika - De Zaak (try out)

VRIJDAG 13Diverse locaties Eindhoven15.00 u - Cultuur+E-Moves

Dynamo16.20 u • DansShut Up & Trick Gathering

Parktheater Eindhoven20.00 u • Theater7 FingersSéquence 8v.a. € 22,5020.30 u • TheaterAnneThé Dansers & Zipalamak IDEv.a. € 8,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekKrystian Zimerman piano€ 45,- / € 38,- / € 28,- / € 25,- + € 2,50pauzedrankje

Carte Blanche20.30 u • TheaterAttika - De Zaak (première)

Oude Rechtbank21.00 u • SportWK: Spanje - Nederland22.00 u • MuziekOpen CourtGratis

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 5,- / gratis kennismaken

ZATERDAG 14Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Wasvenboerderij13.00 u • Cultuur+Pure Food EventGratis

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Catharinakerk15.00 u • KamerMuziek in de CathrienJong Talent van de CKE-muziekschool€ 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • MuziekLaureatenconcert D-examensGratis

Dynamo20.30 u • DansShut Up & Trick Gathering

Carte Blanche20.30 u • TheaterAttika - De Zaak

PopEi19.00 u • MuziekBenefiet Brittpop€ 5,-21.30 u • MuziekNight GroovesGratis

Effenaar23.00 u • MuziekHeibel! met o.a LeBron + Budakid(Nachtdieren) + Dicky Twelve Inches(Kindergarten)Gratis

ZONDAG 15Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Pand P (oude Plaza Futura)12.00 u • TheaterInstant Theatre – theaterdag CKE€ 7,50

Wasvenboerderij13.00 u • Cultuur+Pure Food EventGratis

Dynamo16.20 u • DansShut Up & Trick Gathering

Café Wilhelmina17.00 u • MuziekHannah Rickard and the Relatives Gratis

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • Muziek(Oud-)leerlingenconcert CKEGratis

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekOrkest Zuid: Jubileumconcert'De Spaanse ziel€ 19,- / € 14,- / € 9,- + € 2,50 pauzedrankje

Carte Blanche20.30 u • TheaterAttika - De Zaak

MAANDAG 16Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Natlab door Plaza Futura20.00 u • FilmE-Moves: B-boy for Life€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 5,50 /t/m 12 jaar € 7,-

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert: Eric deVries & the Easy met als ‘SpecialGuest’ Tim Grimm€ 10,-

DINSDAG 17Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Dynamo19.20 u • MuziekWeekend Nachos + Primitive Man +Wake & Blind To Faithvoorverkoop € 10,- / dagkassa € 12,50

Natlab door Plaza Futura20.00 u • FilmE-Moves: This ain’t California€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

WOENSDAG 18Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Oude Rechtbank18.00 u • SportWK: Australië - Nederland

DONDERDAG 19Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • MuziekLunchpauzeconcert: WinnaarToonzaalprijs 2014€ 1,-

Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Natlab door Plaza FuturaFilm • vanaf deze datumDas WochenendeThe Love PunchDeux jours, une nuit20.00 u • FilmE-Moves: Straatsterren in Lichtstad€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

Dynamo20.00 u • MuziekSlapshot + supportvoorverkoop € 12,50 / dagkassa € 15,-

VRIJDAG 20Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Oude Rechtbank15.30 u • Cultuur+24U Elevator PitchGratis22.00 u • MuziekOpen CourtGratis

Natlab door Plaza Futura20.00 u • FilmE-moves: Cerro Torre: a Snowball'sChance in Hell€ 9,- / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,50

Parktheater Eindhoven20.00 u • TheaterCKE-musicalschool Famev.a. € 15,-

United-C / Lightclub20.30 u • TheaterSEASONING-PART 2

TAC20.30 u • Theater/muziekWe FHK Eindhoven€ 5,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 5,- / gratis kennismaken

ZATERDAG 21Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Parktheater Eindhoven14.00 u • Theater

7 FINGERS IN PARKTHEATER

FOTO

YANN BOYENVA

L

Page 23: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

23

PODIAAcademisch GenootschapParklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nlArchitectuurcentrum Eindhoven (Natlab)Kastanjelaan 500 • 040 2946845 architectuurcentrujunindhoven.nlArno Huibers TheaterruimteKalverstraat 11 • 040 281 64 83 arnohuibers.nlaxesjazzpowerPostbus 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nlCafé The RamblerStationsplein 12 • 06 52 33 21 89 therambler.nlCafé WilhelminaWilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nlCarte BlancheJan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nuCatharinakerkKerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nlCKE-muziekschoolPastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 cke.nlCKE-theaterschoolStratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nlDynamoCatharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nlEffenaarDommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nlEindhoven MuseumBoutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nlFilmhuis de Zwarte DoosTU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nlFlipside / Zesde KolonneTarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nlGrand Café BerlageKleine Berg 16 • 040 245 74 81 berlage.nlGroendomein WasvenCelebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nlMuziekgebouw EindhovenHeuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nlOude RechtbankStratumseind 32 • 040 291 04 50 ouderechtbank.nlParktheater EindhovenTheaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nlPerk InterieuropleidingenVisserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nlphilharmonie zuidnederlandHeuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 brabantsorkest.nlPiet Hein EekHalvemaanstraat 30 • 040 285 66 10 pietheineek.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories / BroetKastanjelaan 500 • 040 294 68 48 [email protected] baltanlaboratories.orgPopEiKlokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nlRHCeRaiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nlStudium Generale, TU/eDen Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sgTAC - Temporary Art CentreVonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nuTipotangoScala, Kanaalstraat 6 • [email protected] tipotango.nlUnited-CKleine Berg 62 • tel. 040 237 12 77 • united-c.nl

MUSEA / GALERIES5minutenmuseumGebouw SBX Strijp-S (ingang Glaslaan) 5minutenmuseum.nlAtelier AanschotElla Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Cartoonmuseum Ton SmitsJacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nlDesignhuisStadhuisplein 3 • 040 232 97 20 designhuis.comde FabriekBaarsstraat 3 • 040 255 15 30 defabriekeindhoven.nlKruisruimteGen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nlMUEmmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Pennings, GalerieGeldropseweg 61b • 040 293 02 70 galeriepennings.nlPhilips MuseumEmmasingel 31 • 040 235 90 30 • [email protected] Geeststraat 44 • 040 245 29 61 salonsalon.nlStichting PEKKanaalstraat 8 • stichtingpek.nlVincentreBerg 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nlVan AbbemuseumBilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Yksi Expo/WinkelTorenallee 22-04 • 040 780 50 33 yksi.nl

JUNI 2014

ADRESSENCKE-musicalschool Famev.a. € 15,-

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Genneper Parken15.00 u • Cultuur+RainBowRun040deelnemers € 17,50

Catharinakerk15.00 u • KoorMuziek in de CathrienVrouwen Vocaal Ensemble Sirena o.l.v.Nadia Loenders€ 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • MuziekSlotconcertGratis

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekPhilips Symfonie Orkest & ZuidNederlands Concert Koor€ 18,50 + € 2,50 pauzedrankje / kind € 15,50 +€ 2,50 pauzedrankje

United-C / Lightclub20.30 u • TheaterSEASONING-PART 2

PopEi21.30 u • MuziekNight GroovesGratis

Tuchthuis22.00 u • MuziekDOK [.] FEESTGratis

Effenaar22.00 u • Muziek80’s AndersGratis

Oude Rechtbank23.00 u • MuziekThe Sounds of big city underground€ 5,-

ZONDAG 22Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Parktheater Eindhoven14.00 en 20.00 u • TheaterCKE-musicalschool Mamma Miav.a. € 15,-

Muziekgebouw Eindhoven14.15 u • MuziekVredesconcert Philips Harmonie enKempenkoor€ 22,50 / € 20,- / € 15,- + € 2,50 pauzedrankje

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekDJ LabriGratis

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,- / gratis kennismaken

Effenaar18.30 u • MuziekHaris + Saida€ 13,50

PopEi20.30 u • MuziekSingShop ShownightGratis

MAANDAG 23Diverse locaties EindhovenCultuur+E-Moves

Oude Rechtbank18.00 u • SportWK: Nederland - Chili

MAANDAG 23Parktheater Eindhoven20.30 u • TheaterCKE-musicalschool Mamma Miav.a. € 15,-

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert: RobbyHecht & David Berkeley€ 10,-

WOENSDAG 25PopEi18.00 u • MuziekOpen Avond DJ-school CKEGratis

Café Wilhelmina19.00 u • MuziekCKE Workshop Editie Gratis

DONDERDAG 26Café Wilhelmina19.00 u • MuziekCKE Workshop Editie Gratis

Wasvenboerderij19.00 u • Cultuur+Tuinworkshop: Vruchtbaarbodemleven€ 5,-

VRIJDAG 27TuchthuisMuziekSauti Sol

PopEi20.00 u • MuziekClubvond DJ-school CKEGratis

Effenaar20.15 u • MuziekCody Simpson + support€ 24,50

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)21.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 5,- / gratis kennismaken

Oude Rechtbank22.00 u • MuziekOpen CourtGratis

ZATERDAG 28Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Wasvenboerderij14.00 u • MuziekEffenaar ‘t WasvenGratis

Catharinakerk15.00 u • OrgelMuziek in de CathrienJo Louppen (Stadsorganist Kerkrade)€ 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekNaked Song Festival€ 35,-23.00 u • MuziekBreek Drum n Bass: o.a. Skeptical +ANT TC1€ 10,-

Wilhelminaplein20.00 u • MuziekMusical Sing Along Gratis

PopEi21.30 u • MuziekNight GroovesGratis

Dynamo12.00 u • MuziekIgnite + support€ 16,-

ZONDAG 29Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs13.00 u • Cultuur+Theaterrondleiding€ 3,- / t/m 5 jaar gratis

Artspace Flipside14.00 u • Cultuur+Generatie Flipside VI Gratis

PopEi15.00 u • MuziekCajun Moon€ 5,-

Oude Rechtbank16.00 u • MuziekSing- and songwriter MaritGratis

Natlab door Plaza Futura19.30 u • FilmGay Film Night: Cupcakes€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

CODY SIMPSON IN EFFENAAR

FOTO

HARPER SMITH

Page 24: UIT IN EINDHOVEN juni 2014

UIT IN EINDHOVEN.NL