06. uit in Arnhem juni 2010

32
uit in Arnhem MEI ’10 GRATIS uitinarnhem.com Zonnige spots inclusief volledige uitagenda Tentoonstelling Schoonheid in Brons Cultuurdebat in podium Dudok Dans van Introdans, ArtEZ en Generale Oost Café Restaurant Kunstruimte Bosch

description

uitmagaizne voor Arnhem en omstreken

Transcript of 06. uit in Arnhem juni 2010

Page 1: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhemme

i ’1

0gratis

uitinarnhem.com

Zonnige spots

inclusief

volledige

uitagenda Tentoonstelling Schoonheid in Brons

Cultuurdebat in podium Dudok

Dans van Introdans, ArtEZ en Generale Oost

Café Restaurant Kunstruimte Bosch

Page 2: 06. uit in Arnhem juni 2010

MODEKWARTIER ARNHEMKlarendalseweg-Sonsbeeksingel

12 Juni 201020.00 – 24.00

DIVERSE ACTS

UPPERWAREHOUSE PARTY

studio026GRAPHIC DESIGN

SPONSORS:ORGANISATIE: HOOFDSPONSOR:

GAST SHOWS: ‘ELSIEN GRINGHUIS&BAS KOSTERS’

AWEARNESS GUERRILLA STORE

SHOWS&PERFORM-

ANCES

MINI-ARTSHOWS

ALEXANDER MCQUEEN TRIBUTE

+25 FASHION LABELS&STORES OPEN

MANNEN-PARADIJS

SUPERMODEL TRACTOR RACE

FASHION&DANCEBY BLITHE

LIVE-MUZIEK

STRAATMUZIKANTEN

100% MODECATWALKSHOW

&MORE

Nachtvan de ModeSTRAATDICHTERS

MMV:

WWW.NACHTVANDEMODE.COM

Page 3: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

Dance Roads

09

04-05 Schoonheid in Brons

07 Made in

08 Column

09 Uit eten

10-11 Kijken in

12 WK kijken

13 In Arnhem

14 Dance Roads

15 Politiek in Prent

17 Plaatsmaken

18 Uitgetest

19 Uitnacht

20 Zonnige Spots

21 Uit de Kast

22 Mixed Emotions

23-27 Uitagenda

28 Film

29-30 Expositie

30 Colofon

Feest Zonder Naam

19

Schoonheid in Brons Daphné du Barry

win win win winWin 5x 2 kaarten voor Free Your Mind Festival Lucky Number 7!Op zaterdag 5 juni barst het feest weer los aan de oevers

van de Rijn tijdens de zevende editie van Free Your Mind

Festival. Met meer dan 60 DJ’s en artiesten verdeeld over

zeven area’s wordt het festivalseizoen weer op uitzinnige

wijze ingeluid.

mail je naam, adres, telefoonnummer voor 3 juni naar

[email protected] ovv FYm

en win 2 kaarten. 0

3IN

HO

UD

14

Win 5x 2 kaarten voor Schoonheid in BronsOp 29 mei opent in de Eusebiuskerk een

overzichtstentoonstelling van de van oor-

sprong Nederlandse kunstenares Daphné

du Barry.

mail je naam, adres, telefoonnummer voor

30 juni naar [email protected] ovv

Brons en win 2 kaarten.

5x2vrijkaart

en

IntERvIEW UIt tIPS UIt nACHt04

5x2vrijkaart

en

Page 4: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

04

-05

IntE

RV

IEW

Arnhem, eind jaren zestig. De dan achttienjarige Daphné, geboren op de Utrechtseweg (“praktisch aan de oever van de Rijn”), besluit alles achter zich te laten en op avontuur te gaan. “Ik was een meisje vol enthousiasme, ik had haast om de we-reld te ontdekken en mezelf te bewijzen,” vertelt ze. “Ik wilde een internationale carrière volgen en ik snakte naar kennis.” In die behoefte naar kennis wordt ruimschoots voorzien: in de jaren die volgen studeert ze klassieke talen aan de Universiteit van München en later aan de McGill Universiteit in Montreal. In Parijs volgt ze gedu-rende drie jaar een opleiding moderne literatuur aan de Sorbonne. Als ze op haar eenentwintigste op bezoek is bij haar goede vriend Salvador Dalí, in diens huis in Cadaques, stelt hij haar voor aan de journalist en kunstcriticus Jean-Claude Du Barry, een van oorsprong Franse adelheer. De vonk slaat over en ze trouwen een paar jaar later: “Tot op de dag van vandaag is Jean-Claude mijn grote liefde.”

Studeren, studeren, studerenDaphné gaat muziek en klassieke zang stude-ren aan het Parijse Conservatoire International de Musique, een studie die wordt gevolgd door een kortstondige zangcarrière. Ook al spreekt ze inmiddels zeven talen vloeiend (“die talenkennis komt me goed van pas bij mijn reizen en mijn in-ternationale contacten”) en heeft ze zich cultureel enorm ontwikkeld, nog steeds wil Daphné leren, nieuwe inzichten krijgen, haar culturele kennis verbreden. En dus begint ze aan een studie te-

kenen, bij de school van de Hongaarse mees-ter Akos Szabo in Parijs. Bij hem blijft ze vijf jaar studeren. Als ze in Florence de Italiaanse beeld-houwer Macello Tommasi leert kennen, valt alles op zijn plaats. Beeldhouwen, dát wil ze. Naast het leerlingschap studeert ze aan de academie voor kunst en design in Florence. Ze ontwikkelt zich tot, zoals ze zelf zegt: “een klassieke heden-daagse beeldhouwster met een enorme variëteit in thema’s, zoals de traditie die vanaf Phidias tot Rodin altijd al hebben laten zien.”

Internationale doorbraakDaphné’s oeuvre bevat onder meer religieuze beelden en naakten. Haar grote monumenten zorgen ervoor dat ze internationaal doorbreekt. Anno 2010 staan er, verdeeld over de hele we-reld, maar liefst zesentwintig monumenten van Daphné. De onthulling van één daarvan, ‘Het doopsel van koning Clovis door de heilige Remi-gius’, houdt altijd een speciaal plekje in haar hart: “Dat werd in 1996 in Reims onthuld door paus Johannes Paulus II. Een hele eer.” Het hoogtepunt in haar carrière tot nu toe vindt ze de grote exposities in Parijs, Rome en Monte Carlo: “Het meest trots ben ik op mijn laatste werk, ‘L’ange de la concorde’ (De engel van de een-dracht), een vier meter hoge engel die ik maakte voor een kerk in de Verenigde Staten. Mijn ont-moeting met de paus was ook een hoogtepunt, maar het grootste hoogtepunt moet natuurlijk nog komen.”

Expositie in ArnhemVan New York tot Honololu en van Mexico tot TEFAF in Maastricht, Daphné heeft overal geëx-poseerd – behalve in haar geboortestad Arnhem. Daar komt nu gelukkig verandering in, door toe-doen van Gelderlander-journalist Maarten Reith: “Hij liet mijn monografie zien aan Erie Joosten van de Eusebiuskerk. Zij vloog naar Monaco, waar in de tuinen en het casino van Monte Carlo een grote expositie van mijn werk plaatsvond.” Dat was het startsein voor een grote overzichtsex-positie in de Eusebiuskerk, die Daphné’s carrière van de afgelopen twintig jaar vastlegt in vijftien en veertig kleinere beelden, dertig tekeningen én een documentaire. Daphné is verguld met de overzichtstentoonstelling: “Ik ben heel blij dat mijn geboortestad mij hulde betoont en mijn werk aan de Arnhemmers bekendmaakt.”

Schaatsen en pannenkoekenDaphné woont in Monaco en werkt in Toscane. “In Monaco bereid ik de modellen voor,” vertelt ze, “en ik laat de beelden gieten in Pietrasanta in Toscane. Het is maar drie uur rijden van Monaco naar Pietrasanta, dus dat valt best mee.” Rond de opening van de expositie is Daphné een weekje in Arnhem. Ze heeft nog steeds een band met de stad: “Ik heb er nog familieleden en jeugdherin-neringen.” Soms, heel soms, heeft ze heimwee: “Ik kan de mooie wandelingen in de bossen wel mis-sen, en de prachtige omgeving. Het schaatsen, het Openluchtmuseum en het zeilen op de Rijn. En die heerlijke pannenkoeken met stroop.”

Wie ooit de Royaal Rheden route gefietst heeft, is onderweg ongetwijfeld een beeld van een fietsende koningin Beatrix tegengekomen. De kunstenares die het beeld maakte, Daphné Du Barry, vertrok op haar achttiende uit Arnhem om de wijde wereld te ontdekken. Ze brak internationaal door als beeldhouwster en exposeert, ruim veertig jaar na haar vertrek, in de Eusebiuskerk in haar geboorteplaats. Uit in Arnhem interviewt Daphné. Over de paus, wonen in Monaco en pannenkoeken met stroop.

Daphné Du Barry: le bronze et la beautétekst Anja de Crom

Page 5: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

Overzichtsexpositie Daphné Du Barry, Eusebiuskerk29 mei t/m 22 augustus 2010

di t/m za 10.00 - 17.00 uur, zo 12.00 - 17.00 uur

www.eusebius.nl

Page 6: 06. uit in Arnhem juni 2010

Podium Dudok cultuurdebat 10 juni om 20.00 uur Het Arnhemse culturele plaveisel, een debat geleid door Piet-Hein Peeters in gesprek met wethouder Michiel van Wessem en culturele partijen.

HEt filMAAnBOD vAn ARnHEM vinD jE Op UitfilM.nl

Page 7: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

De vraag van Charlotte Bik aan een per-soon naar keuze; aan Judith ter Haar wil ik vragen hoe zij naar de toekomst van het modebeeld kijkt, in het algemeen en in Arnhem in het bijzonder.Ten eerste wil ik een onderscheid maken tussen mode in de zin van vormgeving en kleding. Het modebeeld op straat valt voor mij onder kleedge-drag en mode zie ik als toegepaste vormgeving. Bij het laatste zie je dat ontwerpers zich niet meer laten begrenzen door het heersende regime van de geldende mode industrie. Bij vormgeving zie je langzaam een splitsing van ontwerpers die zich richten op het vervaardigen van draagbare collec-ties en anderzijds ontwerpen die zich lenen voor musea en tentoonstellingen.

Kleding & gedragKijkend naar het kleedgedrag zie ik een toekomst waarin de consument bewustere keuzes maakt, waarbij materie en kwaliteit een grote rol speelt. De tijd dat een merk voor kwaliteit en een bijzon-

der ontwerp stond is voorbij. Comfort, draagbaar-heid en feedgood stoffen, als Kasjmir nemen een prominente positie in. Authenticiteit en Heritage worden steeds belangrijker. Noem het slow fa-shion.

Jones kleedt ArnhemMet Jones heb ik een podium gecreëerd waarin ik vanuit de aangekochte collecties mijn eigen handschrift heb gevormd. De collecties, met la-bels als François Gilbaud, Yohji Yamamoto, Hans Ubbink, vele Belgische ontwerpers als Martin Margiela en binnenkort Dries van Noten, kenmer-ken zich door ingetogen luxe, comfort en klasse zonder overdadigheid. Bij het maken van keuzes tijdens de inkoop laat ik mij nooit leiden door po-pulariteit of commercie van de merken, maar vaar op mijn intuïtie.

Coming Soon, Colette aan de KerkstraatComing Soon is opgericht als visitekaartje van alumni voor artEZ, als onderscheidende winkel

op het gebied van Nederlandse mode en design en als platform voor jonge vormgevers.

Mode in ArnhemArnhem is een broedplek en laboratorium en heeft een belangrijke positie in de modewereld veroverd, mede dankzij ArtEZ. De stad huisvest bijzondere modewinkels als The Globe, Trix & Rees, Humanoid en Jones en heeft daarmee veel eigenheid en eigenzinnigheid binnen een kleine periferie.

Arnhemse Mode Biënnale 2011Met de aanstelling van Joff, als artistiek directeur, heeft de Biënnale lef getoond en ik verheug mij erop met Joff samen te werken als partner in het artistieke team.

Vraag aan een persoon naar keuzeIk zou graag aan Suze May Sho (kunstenaarscol-lectief) willen vragen, vertel mij WIE Arnhem is als ik door jullie ogen kijk?

JUDItH tER HAARjudith studeerde aan de toneelschool in Maastricht en studeerde architectonische vormgeving aan de HKU in Utrecht. Op modegebied is zij autodidact met een sterke wil en was zij werkzaam bij onder andere pierre Morrisset hoofdontwerper van G-Star. judith is mede eigenaar en – oprichter van jones Clothing in Arnhem en co-founder van Coming Soon Dutch fashion & design store. Beide winkels zijn toonaangevend op het gebied van mode en design in nederland en gevestigd in Arnhem. tevens is judith vanaf dag één betrokken bij de Arnhemse Mode Biënnale en verbonden aan ArtEZ als Associatie professor. verder is judith curator en coacht jonge vormgevers en bedrijven op het gebied van creatief ondernemerschap.

07

MA

DE

IN

Page 8: 06. uit in Arnhem juni 2010

SCHOONOUDERS..Laat ik beginnen met te zeggen dat ik twee schatten van schoonouders heb. Ondanks dat ben ik wel van mening dat alle schoonouders zo hun eigenaardigheden hebben. Die van mij komen bijvoorbeeld altijd te vroeg. Dus als je om twee uur hebt afgesproken kun je ervanuitgaan dat ze al om half een op de stoep staan: “Hoihoi!”. Met deze mensen

heb ik de gekste gesprekken. Het gaat meestal over geld en dan specifiek over dat ‘bepaalde mensen’ teveel geld uitgeven. Bijvoor-beeld: drie bolletjes ijs is belachelijk, twee is meer dan genoeg. Je krijgt het toch niet op en het kost maar liefst tachtig eurocent per bolletje, dus twee euro veertig voor een heel ijsje. Veel te veel geld, aldus mijn schoonouders... Nog een voorbeeld. Mijn schoonvader zei laatst vanuit het niets: “Ik ben gek op cijfers”. Daarna was het stil en keek ik hem met grote bange ogen aan, want hij zei het namelijk een beetje boos. Vervolgens ging hij door met zijn verhaal. “Als ik veertig baantjes ga zwemmen, en ik ben bij de twintig, dan denk ik: ik ben al mooi op de helft!” Tja, hoe reageer je hierop als schoon-dochter? In stilte keek ik hem aan, niet wetende wat ik moest zeg-gen: “Goed zo, veertig gedeeld door twee is twintig”? Enfin, bij mij wordt er dus nog flink gekletst. Maar het kan ook gebeuren dat je gezamenlijk in stilte op de bank zit en totaal niet weet wat je tegen elkaar moet zeggen. Voor die mensen heb ik een goede tip: ga naar het museum! En pak nou niet gelijk als een randdebiel de eerste de beste trein naar het Groninger Museum want dan zit je wéér vier uur zwijgend tegenover elkaar. Je hoeft niet ver weg, het Museum voor Moderne Kunsten in Arnhem is prachtig. En wat is nou het mooie hieraan: je hoeft niet te praten, je hoeft alleen maar te genieten van de kunst. Er zijn gewoon áltijd mooie collecties waar je van kunt genieten. Het kan ook zijn dat je schoonouders hun zogenaamde kennis op jou gaan botvieren. In dat geval hoef je alleen maar te doen alsof je luistert. Relaxter kan niet. Heb je echt helemaal niks met kunst, bedenk dan: er is altijd een lekkere kantine in de buurt waar de saucijzenbroodjes op je wachten. Het museum voor Moderne Kunsten in Arnhem heeft zelfs een prachtig museumcafé waar je kunt genieten van goede koffie, soepen, salades, bijzondere broodjes, taart en andere hap-jes. Alles uit eigen keuken, eventueel vergezeld van een zorgvuldig uitgekozen glas wijn. Dus ik zeg: het museum, helemaal zo gek nog niet!

>>> Museum voor Moderne Kunsten Arnhem www.mmkarnhem.nl

Cabaretiere Renate Reijnders (36) tourde dit theaterseizoen door heel Nederland met Arie Koomen en Edo Brunner in de comedy Avondje Bergkamp en

schrijft elke maand een column voor Uit in Arnhem.08

CO

LU

Mn

Renate Reijnders

SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL

Ga naar uw Tempur® adviseur in de regio

* Actie is alleen geldig op de Original Matras 20 cm van TEMPUR, niet op andere matrassen! Vraag naar de voorwaarden bij uw dealer. Actie geldig tot en met 30 juni 2010

IntroductieaanbiedingTEMPUR® Original matras 20 cm nu voorzien van een nieuwe, luxe velours hoes!

Lentevoordeel bij TEMPUR®

van 1198,-

voor

998,-

15 Jaar Garantie

op de fysische

eigenschappen

SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL

Ga naar uw Tempur® adviseur in de regio

* Actie is alleen geldig op de Original Matras 20 cm van TEMPUR, niet op andere matrassen! Vraag naar de voorwaarden bij uw dealer. Actie geldig tot en met 30 juni 2010

IntroductieaanbiedingTEMPUR® Original matras 20 cm nu voorzien van een nieuwe, luxe velours hoes!

Lentevoordeel bij TEMPUR®

van 1198,-

voor

998,-

15 Jaar Garantie

op de fysische

eigenschappen

e r v a a r h e t v e r s c h i l

DAMMINGASlaapkenner Damminga Beekstraat 77 | Arnhem | 026 442 51 08 www.damminga.nl | gratis parkeren achter onze winkelopeningstijden: di t/m vrij 9.00 - 18.00 uur, do koopavond tot 21.00 uur en za 9.00 - 17.00 uur

SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL

damminga_juni_91,5x117mm.indd 1 11-05-2010 14:41:40

Page 9: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

A Apeldoornsestraat 4a, 6828 AB ArnhemT 026 3512300I www.boscharnhem.nlO wo t/m zo 12.00 - 24.00 uur

Een jaar of tien geleden kwam ik regelmatig in het voormalige krakersbolwerk aan de Apel-doornseweg, het heette des-tijds nog Kultuurhuis Bosch, of gewoonweg Bosch in de volks-mond. De ongedwongen sfeer in het ‘huis’ creëerde ruimte voor een alternatief geluid. Bosch hield de deur open voor het ex-periment terwijl andere cafés en zalen elkaar gezapig volgden. Ik vond het dan ook erg jammer dat Bosch de deuren moest sluiten en was vervolgens erg verrast dat er vlot een doorstart volgde.

Wederom staat er Bosch op de ramen geschreven en hangt het verlangen om een culturele broedplaats te zijn die fungeert als aanjager op sociaal, cul-tureel en politiek gebied in de lucht, maar daarmee houdt de vergelijking met het oude Bosch op. Het oogt lichter en veel fris-ser dan voorheen. Er waait dui-delijk een nieuwe wind door het huis maar het briesje voelt zeer aangenaam.

Ik neem plaats in het restau-

rantgedeelte en krijg een goed getapt biertje geserveerd. Even later volgt de kaart met een keu-rige toelichting op het menu. We bestellen een carpaccio van ossenhaas vooraf, een gegrilde ribeye als hoofdgerecht en tira-misu en panna cotta als des-sert. De carpaccio ziet er goed uit, de zachte truffel mayonaise complementeert de smaak en de rucola zorgt voor een frisse bite.

De ribeye is van Simmentaler rund, zeer mals en bijzonder goed van smaak. Het heeft een botertje van kruiden en ansjovis op zijn ‘rug’ en een geroosterd tomaatje in zijn zij. Een aanra-der! De huisgemaakte tiramisu en de panna cotta sluiten het diner in stijl af. Tiramisu bete-kent, zeer vrij vertaald, ‘maak mij blij’ en daar slaagt het zeker in. De mascarpone, de koffie en de marsala zijn goed in balans. De panna cotta heeft een glad-de structuur en een vol zoete smaak. Wederom erg lekker!

Ik kan eigenlijk maar één ding zeggen: Bosch, welkom terug.

Van woensdag tot en met zaterdag serveert Bosch tussen 12 en 15 uur een uitstekende lunch en is het restaurant geopend van 18 tot 22.30 uur voor het diner. Op zondag kan je er zelfs brunchen. Naast de culi-naire kaart heeft Bosch een zeer gevarieerd cultureel programma. Beide wisselen regelmatig en zijn te zien op de website van Bosch.

tekst Rogier Timmermansfotografie mamabart

Café RestaurantKunstruimte Bosch

09

UIT

Et

En

Page 10: 06. uit in Arnhem juni 2010

Rooms / Holland Dance Festival NOvEMBER 2009

Tijdens het Holland Dance Festival, dat in het teken stond van het 50-jarig bestaan van het Nederlands Dans Theater, werd het ballet Rooms (van Anna Sokolov) opgevoerd, net als Glen Tetley’s Anatomische Les. Deze balletten komen oorspronkelijk uit de jaren ’60 en ik heb ze destijds voor het eerst gezien. Nu zijn ze oud, maar zeker niet gedateerd. De dansers van nu werden geïnstrueerd door de dansers van toen, die nu al 60 of 70 jaar oud zijn. Zo werd de directe informatie van de choreo-grafen doorgegeven, dat maakte het zo goed.’

10-1

1K

IJK

EN

In

Eind juni staat introdans in de schouwburg met de traditionele EnD Of SEASOn. De hoogtepunten van afgelopen seizoen kun je herbeleven op 25 en 26 juni, alleen in Schouwburg Arnhem. Algemeen directeur ton Wiggers blikt met Uit in Arnhem terug op het afgelopen seizoen.

tekst Barbara Kerkhof

>>> 25 en 26 juni om 20.15 uur in de Stadsschouwburg in Arnhem>>> kaarten via 026 44 37 343 of www.mssa.nl>>> www.introdans.nl

Sp!r!t SEpTEMBER 2009

‘Dit is het campagnebeeld van het eerste programma van het seizoen in het najaar van 2009. Wat ik zo fantastisch vind aan deze foto, is dat de danseres die voor deze foto poseert, van tevoren zo getransformeerd wordt dat ze bijna onher-kenbaar is. Het is een echte vamp.’

Susto-Zandloper OkTOBER 2009

‘Ik houdt erg van dit werk van Paul Lightfoot en Sol León. Ik vind het knap dat zij elementen in hun werk brengen, waarvan je eerst denkt dat het alleen maar problemen kan opleveren. Hier loopt er een zandstraal van boven naar beneden, uit een trechter, een soort zandloper dus. De dansers vonden het fantastisch, al zaten ze helemaal onder het zand. Na afloop renden ze meteen naar de douche.’

foto

Erw

in O

laf

foto

Han

s G

errit

sen

foto

Han

s G

errit

sen

foto

Yvo

nne

van

de V

en

Zwart op Wit OkTOBER 2009

‘Van de Ven maakte aanvankelijk tekeningen voor de campag-nebeelden; nu maakt ze een combinatie van tekeningen en fotografie. Het is nu minder kinderlijk; het past beter bij het Introdans Ensemble voor de Jeugd en bij de programma’s die we maken. Deze hele voorstelling is in zwart-wit, alleen de finale is in kleur.’

Page 11: 06. uit in Arnhem juni 2010

Bardo 01 ApRIL 2010

‘Dit ballet hoort bij het Special Sp!r!t Program, dat we gemaakt hebben voor de tour in Kaapstad. De tournee door Kaapstad en Durban was al helemaal gepland, toen bleek dat Durban al het geld in het WK Voetbal gestoken had. Toen hebben we alleen in Kaapstad opgetreden. Het was een goede tour, de dansers waren erg in vorm. De vierde voorstelling kon pas later beginnen omdat het zo druk was.’

Holland Amerika Lijn (campagnebeeld) FEBRuARI 2010

‘De Anatomische Les hebben we na het Holland Dance Festival opgenomen in het repertoire. Dat was heel succesvol, omdat de dansers historische kostuums dragen, iets dat je in dans niet zoveel meer ziet, tegenwoordig. Het programma is overigens nog te zien tot en met juni 2010.’

foto

Yvo

nne

van

de V

en

Bonte Bende FEBRuARI

2010

‘Dit is het campagnebeeld van het tweede programma van Introdans Ensemble voor de Jeugd; een scene uit het werk van Alwin Nikolaïs, die inmiddels al honderd jaar oud zou zijn. Daarom vind ik het zo knap dat hij enorme effecten weet te creëren met eenvou-dige middelen, zoals linten en lampen, een soort toverlan-taarnidee. Geweldig!’

Staatsbezoek Mexico NOvEMBER 2009

‘Introdans leverde de contraprestatie, zoals dat heet, tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Mexico. Introdans voerde drie balletten op. Op de foto zie je de ontvangst na afloop, dan is er altijd een gesprekje met de koningin. We moesten vooraf met de dansers afspreken hoe ze zo snel mogelijk klaar konden staan voordat de koningin eraan kwam. Dat heb ik tijdens het eerste staats-bezoek geleerd van de toenmalige hofmaarschalk.’

foto

Fra

nk v

an B

eek

foto

Erw

in O

laf

foto

Han

s G

errit

sen

In bad met…kERST 2009

‘Er zou eigenlijk water in het bad zitten, maar dat idee vonden we toch min-der prettig. We hadden nog rozenblaadjes liggen van de kerstvoorstelling. De foto is gemaakt in ons studiotheater. We zaten helemaal niet lekker in dat bad, eigenlijk.’

foto

Mam

abar

t

Page 12: 06. uit in Arnhem juni 2010

De bedoeling van Dance Roads is om jonge en getalenteerde choreografen een unieke kans te bieden hun werk te presenteren op internatio-nale podia. Deze formule biedt de choreografen natuurlijk meteen een mogelijkheid om elkaars werk te zien en uit te wisselen. De werkwijze en uitwerkingen in de verschillende landen zijn zeer divers. Door deze tour nemen ze een forse blik in andermans keuken en dat draagt bij aan de ontwikkeling van de choreografen. Arnhem doet dit jaar voor het eerst mee. Schouwburg Arnhem levert hiervoor het podium en Generale Oost werkt heeft samen met Jens Van Daele de dans-productie gemaakt. De samenwerking met The-aterwerkplaats Generale Oost maakte het voor Schouwburg Arnhem mogelijk te participeren in Dance Roads. Andere deelnemende steden zijn Montreal (Canada), Cardiff (Wales), Turijn (Italië) en Arhus (Denemarken). Vijf korte dansvoorstel-lingen van ongeveer 20 minuten trekt langs deze steden. Het avondvullende programma met tapas in de pauze ziet er in Scvhouburg Arnhem als volgt uit:

Jens van Daele – Battre le fer (NL)In ‘Battre le fer’ toont Jens van Daele een uitbun-dig maar ook uitzichtloos dansgevecht. Onder begeleiding van muziek van Greg Smith laat de voorstelling twee meedogenloze vrouwen zien, die verwikkeld zijn in een nietsontziende fysieke strijd. Dorine Cremers van Generale Oost:“Hij heeft een uitgesproken fysieke, rauwe stijl met veel dynamiek en emotie”.

virginie Brunelle – Foutrement (CAN)‘Complexes des genres’ van Virginie Brunelle gaat over aantrekkingskracht, verlangen en lust als tegenhanger van en vooral sterker dan de rede. Dena Davida van Tangente: “Het gaat over seks en seksualiteit op een grappige manier. Het is een nogal brute en fysieke performance”.

Lars Dahl pedersen – Running sculp-ture (Dk)De veelbelovende Deense choreograaf Lars Dahl Pedersen maakte de elegante pas-de-deux ‘Run-ning sculpture’. De voorstelling is een pure dans op muziek van Murcof en Mike Sheridan. Line Hauger van Archauz: “Dit duet tussen een jongen en meisje is prachtige, energieke en nogal emoti-onele dansvoorstelling.”

Ambra Senatore – passo (IT)De Italiaanse choreografe Ambra Senatore heeft het in ‘Passo’ over de verwarring tussen werkelijk-heid en fictie. Natalia Casorati van Mosaico Dan-za :“Ambra Senatore is een van Italiaans meest veelbelovende choreografen. Zij heeft in de mo-derne dans een eigen grammatica in beweging en dans ontwikkeld.”

Cai Tomos – Calon (GB)Cai Tomos uit Wales maakt interessant dansthe-ater. Hij maakt in zijn choreografieën gebruik van teksten en attributen. Carole Blade van Welsh Independent Dance: “Hij vertelt persoonlijke ver-halen en gebruikt daarbij tekst in het Engels en het Welsh.”

>>> wo 2, do 3 & vr 4 juni 19.30 u. Schouwburg Arnhem € 30,00 incl. twee drankjes en tapas in de pauze>>> www.mssa.nl of www.danceroads.com

Men neme vijf talentvolle choreografen uit vijf landen. Men late ze twee jaar broeden en brenge ze samen in een wereldtournee langs vijf steden. voila, dat is het simpele, smaakvolle gerecht van Dance Roads. Dance Roads is een tweejaarlijkse tournee en wordt georganiseerd door vijf theaters en dansproducenten uit vijf steden wereldwijd. van 2 tot en met 4 juni staan deze dansvoorstellingen in Schouwburg Arnhem op de planken, nadat ze Canada, italië, Denemarken en Wales hebben aangedaan. Choreograaf jens van Daele maakte ‘Battre le fer’, één van die vijf voorstellingen, bij theaterwerkplaats Generale Oost .

Dance Roads voor het eerst in Arnhem

tekst Dick Leseman

foto

Mar

c S

imar

dfo

to R

oy C

ampb

ell-M

oore

a

12U

ITt

IP

Page 13: 06. uit in Arnhem juni 2010

Paul Wijtvliet Sonsbeek Festiv

als

Sonsbeek‘Ik kom heel vaak in het park, vooral in de zomer als ik

er de evenementen organiseer zoals de Vlotconcerten

en de SonsbeekTheaterAvenue. Het is mooi om iets te

organiseren tussen bomen van meer dan 100 jaar oud.

Dat zijn monumenten waar je behoedzaam mee om moet

gaan. Dat is ook de reden dat we op het grasveld opereren;

onder de bomen mag je niets organiseren omdat daardoor

de wortels kunnen beschadigen. Die helling is niet de

gemakkelijkste plek om een festival neer te zetten, maar

het is wel heel speciaal.’

Steile Tuin‘De akoestiek van de Steile Tuin is bijzonder. Daarom is het

mooi om hier iets te doen met akoestische muziek, net als

in een arena. Ik organiseer er dans- en kinderprogramma’s.

Met de dans wil ik de sfeer van de jaren vijftig proberen

terug te halen. Vorig jaar zijn er acht dansvoorstellingen

geweest; dit jaar zijn de eerste voorstellingen in juni. Alles

dat ik in het park organiseer is gratis; het park is er echt

voor iedereen.’

Klarendal‘Dertig jaar geleden zou heel Klarendal worden gesloopt.

Op dat moment kwam ik hier werken als stadsvernieu-

wingsdeskundige. Ik heb de aanzet voor renovatie gege-

ven waardoor het grootste deel van de wijk er nog staat;

volgens mij verbeter je een stad meestal niet door heel

grote ingrepen, maar door de stad zich te laten ontwik-

kelen in de bestaande sociale en stedelijke structuren.

Veel mensen zijn heel blij dat ze nog steeds in Klarendal

kunnen wonen. En nu is er zelfs het modekwartier; het is

en blijft een levendige wijk.

Op de foto zie je ‘De Goudkust’ staan; die steen heb ik

gemaakt met een knipoog naar betaalbare huren voor

Klarendal.’

>> Sonsbeek

>> Steile Tuin

2

1

313

INA

Rn

HE

M

>> Klarendal

tekst & fotografie Barbara Kerkhof

uit in Arnhem juni 2010

Dance Roads voor het eerst in Arnhem

Page 14: 06. uit in Arnhem juni 2010

Politiek in Prent 2009

Page 15: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

tekst Aure Straatman

Dudok toont de wondere wereld van cartoonisten

“Strikt genomen ben ik eigenlijk niet echt een politiek tekenaar,” zegt Stefan Verwey (Nijmegen, 1946), “maar omdat ik met mijn tekeningen commentaar geef op de samenleving, waar natuurlijk ook politiek bij hoort, ben ik elk jaar bij de tentoonstelling.” Behalve tekeningen met een politiek karakter gaan veel van Stefans prenten over literatuur, zoals wekelijks te zien is in de boekenbijlage van de Volkskrant. De tentoonstel-ling Politiek in Prent laat werk zien van in totaal 27 tekenaars: “Iedereen kiest zelf zes tekeningen uit zijn werk van het jaar daarvoor. Er komen soms jonge tekenaars bij, en niemand heeft het eeuwige leven, maar het zijn elk jaar grotendeels dezelfde cartoonisten, die elkaar goed kennen en heel vriendschappelijk met elkaar omgaan. Ie-dereen heeft zijn eigen specialisme en zijn eigen opdrachtgevers, daarom is er ook geen harde concurrentie,” legt Stefan uit.

Journalist in beeldStefan begon met tekenen toen hij zeven jaar was: “Mijn vader had als fotograaf de waters-nood van dichtbij gezien, en zijn verhalen daarover spraken zo tot mijn verbeelding dat ik over die gebeurtenis mijn eerste tekening heb gemaakt. Ik wist ook toen al dat ik voor tijdschrif-

ten en kranten wilde gaan tekenen.” Cartoonis-ten hebben een heel apart beroep: enerzijds afgezonderd van de wereld in hun werkkamertje en anderzijds midden in de samenleving om de actualiteiten op de voet te volgen. “Je bent eigenlijk een journalist, maar dan in beeld,” zegt Stefan. “Je hebt te maken met deadlines, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kunstenaars, en al heb je veel meer ruimte voor je eigen mening dan een journalist, je wordt wel afgerekend op wat je maakt.” Om inspiratie op te doen reist Ste-fan vaak met de trein, vanuit zijn woonplaats bij Nijmegen naar zijn deeltijdwerkplek in Amster-dam: “Ik gebruik in mijn prenten veel spreektaal, en de trein is een heel goede plek om ideeën op te doen. Niet dat ik altijd geniet van die hardop gevoerde telefoongesprekken, maar het levert wel erg leuk materiaal op.”

Vriendschappelijke strijdOp 23 juni wordt de tentoonstelling Politiek in Prent feestelijk geopend in Dudok in Arnhem. De opening is gratis toegankelijk en gaat gepaard met de ‘Politiek in Prent Battle’, waar naast Stefan nog zeven andere tekenaars aan meedoen. “Dat woord ‘battle’ moet je niet te letterlijk nemen,” lacht Stefan, “zoals ik al zei zijn we bevriende

collega’s. Je moet het meer zien als een kijkje in de wonderlijke keuken van striptekenaars, die al-lemaal werken op hun eigen manier en met hun eigen technieken.” De vraag wie zijn grootste concurrent is, wil Stefan dan ook niet beantwoor-den: “Het wordt geen gevecht tot bloedens toe, maar spannend wordt het wel. We krijgen wel een dag van tevoren het onderwerp te horen, maar we mogen pas tijdens de battle echt gaan tekenen. Het is mogelijk dat bij het opgegeven onderwerp de inspiratie uitblijft, of dat tekenen helemaal niet lukt met publiek erbij. Bovendien zijn er camera’s die ons op de vingers kijken, om van dichtbij te laten zien hoe wij tekenaars te werk gaan.”

>>> De tentoonstelling politiek in prent blijft tot 8 augustus te zien, eveneens in Dudok. >>> Zie voor meer informatie www.dudok.nl en www.pers-en-prent.nl

15U

ITt

IPpolitiek in prent Battle wo 23 juni - 20.00 uur, Café Brasserie Dudok. Toegang gratis. met Stefan Verwey, Argus, Ruben L. Oppenhei-mer, TRiK, Siegfried Woldhek, Farhad Forouta-nian, Pluis en winnaar van de publieksprijs in 2009 martin van Gelder. De jury wordt geleid door Joep Bertrams (be-kend van NOVA en Het Parool) en de presenta-tie is in handen van Jos Collignon.

politiek tekenaars en cartoonisten vormen een heel aparte beroepsgroep, die zich enigszins op de scheidslijn van journalistiek en kunst bevindt. Stichting pers en prent besteedt al jaren aandacht aan deze bijzondere tekenaars, door middel van de jaarlijkse tentoonstelling politiek in prent en de daarbij behorende inktspotprijs. De reizende tentoonstelling werd in januari al geopend in perscentrum nieuwspoort in Den Haag, en is van 23 juni tot 8 augustus Dudok in Arnhem te zien. Stefan verwey, van wie in 1966 de eerste tekening verscheen in de volkskrant, en die wekelijks tekent voor De Gelderlander, vertelt over wat er te gebeuren staat.

Stefan Verwey Politiek in Prent Battle 2009 Prent van Jos Collignon

Page 16: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

De binnenstad van Arnhem is een veelzijdig gebied. Naast een zeer gemêleerd winkel- en horeca aan-bod wordt het gezicht van de Arn- hemse binnenstad mede bepaald door de sfeervolle straatjes van het Stegengebied. Dit aaneengesloten gebied sluit zich nagenoeg als een web rond de ‘hoofdwinkelas’.

Stegen vol groen, knusse horeca en een zeer divers aanbod aan boetieks en speciaalzaken o.a. op het gebied van design & mode, kunst, accessoires en andere bij-zondere producten. Maar vooral

straatjes met een ‘eigen gezicht’, uitstraling en ondernemers met nog het ouderwetse gevoel van klantvriendelijkheid, gastvrijheid en de durf zich in de diepte te specialiseren.

Het Stegengebied is een onder-scheidende, kwalitatieve en inspire-rende aanvulling op het totale aan-bod van de Arnhemse binnenstad.

Stegengebied binnenstad Arnhem

binnenstadarnhem.nl

10020AM_Binn.UitArn.188x117mei.indd 1 11-05-2010 12:11:39

Café de Barron Luthersestraat 11, www.debarron.nl

Alle oranje wedstrijden zijn Live te volgen.

Biertje? vaasje € 2,30

Wees er op tijd bij, want vol is vol!

Café Juicy Lucy Korenmarkt 36, www.juicy-lucy.nl

Wij zenden alle wedstrijden van het Nederlands elftal uit op groot

scherm en diverse tv’s.

Biertje? € 2,-

Dat wordt erg gezellig in The Hottest Place in Town, want de Juicy

meisjes houden van Oranje!!!

Maxbrothers Roermondsplein 31, www.maxbrothers.nl

Alle WK-wedstrijden van het Nederlands elftal + 1/8, 1/4, 1/2 en finale

Biertje? Arrangementen voor groepen inclusief snacks en onbeperkt

bier, fris en wijn tijdens de wedstrijd vanaf € 20,-

Kom voetbal kijken in een sfeervolle ambiance met drie grote scher-

men en 9 LCD schermen. ’s morgens aan ‘t werk en ’s middags met

z’n allen Oranje aanmoedigen.

Stayokay Doorwerth Kerklaan 50, Doorwerth, www.stayokay.com/doorwerth

Alle WK-wedstrijden van het Nederlands elftal.

Biertje? € 2,- en een elftal voor € 20,-

Groot scherm + flatscreen bij de bar. Geen BOB? Bij Stayokay boek

je vanaf € 25,50 overnachting met ontbijt. / WK-Arrangement voor

groepen vanaf 15p.: BBQ, overnachting en ontbijt voor € 40,- p.p..

De horeca kan natuurlijk niet om het Wk voetbal heen. Lekker is het café met je vrienden op groot scherm de wedstrijden bekijken. Wij vroegen de horeca wat ze van plan zijn, welke wedstrijden er te bekijken en natuurlijk wat een biertje kost.

Als mensen voetbal willen vermijden kunnen ze goed terecht bij Manu (www.manu.nl) en bij

kleyn Hartensteyn (www.kleyn-hartensteyn.nl) ook geen mutsen, toeters en slingers, maar

gezellig samen met vriendinnen bijkletsen en eten op de avonden dat het Nederlands elftal

onze Nationale eer verdedigt. Elke 2e gast eet dan voor de helft van de menuprijs.

Page 17: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

Ik verwachtte bij mijn bezoek aan het atelier van Rebecca Wassermann tekeningen. Heftig verha-lende tekeningen met bloedende jonkvrouwen, duistere bossen, buitenechtelijke kinderen... Wat ik aantrof waren vooral beelden. Keramiek, ver-spreid in de ruimte. Tot in de perfectie uitgevoerde 3D-modellen van haar tekenwerk. De tekeningen stonden, veelal ingelijst, tegen de wand.

Rebecca Wassermann (1984): ‘Ik ben begonnen met het driedimensionaal maken van mijn teke-ningen omdat ik meer ruimte wilde in het werk. Letterlijk, maar ook meer ruimte voor de kijker. Er zijn veel scènes in het werk, en door ze apart te laten zien worden ze begrijpelijker. Begrijp me goed, ik vind het niet nodig dat alles altijd maar te duiden is, maar mensen moeten niet verdwalen. Ik heb het gevoel dat ik op deze manier heel een-voudig een handreiking kan doen. Een begin van begrip kan aanbieden.’

Waar komen de verhalen vandaan?‘Ik luister veel, naar de radio, luisterboeken, naar verhalen van mensen in het dagelijks leven. Dro-

men zijn belangrijk, maar ook verhalen uit mijn jeugd. Ik combineer fragmenten tot een nieuw verhaal, en vul het aan met mijn fantasie. Als kind had ik een haat-liefdeverhouding met griezel-verhalen, ik leerde verhalen uit mijn hoofd zodat ik ze door kon vertellen. Dat vond ik belangrijk. Eigenlijk een beetje als nu. Het is dan wel mijn verhaal, maar het hoeft niet als mijn verhaal ge-interpreteerd te worden. Ik begin bijvoorbeeld bij een bos, en vul aan wat daar dan in gebeurt. Dat kan iemand anders wel heel anders zien. Het ver-haal verandert gaandeweg.’

Goed en kwaad, is dat belangrijk in je werk?‘Er is niet echt een onderscheid. Een verhaal kan van goed naar slecht veranderen, en het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt. De combina-tie tussen beide vind ik interessant. Goed hoeft niet altijd kitscherig te zijn met alles liefde en zo. Als het werk af is moet de tekening het verhaal vertellen, dat is de overdracht.’

Een bijzonder project van Wassermann is een serie van meer dan vijftig portretten. Ze maakte

deze naar aanleiding van een Duits radiopro-gramma waarin mensen hun problemen en ver-halen bespreken met Jurgen Domian. Deze cult-figuur is vooral in Duitsland heel bekend, en trekt dagelijks veel luisteraars. Onder wie Rebecca. ‘Ik ben naar zijn programma gaan luisteren, eerst voor mijn plezier en later gebruikte ik het voor mijn werk. Daarbij was niet alleen het verhaal be-langrijk, maar ook de sfeer en de reactie van Do-mian. Ik heb op die manier de portretten gemaakt; fictieve karakters die pasten bij wat er op dat mo-ment op de radio besproken werd. Het vreemd-ste verhaal dat ik er ooit hoorde was over een man die van gehakt een vrouw kneedde en er vervolgens seks mee had. Hij is natuurlijk direct doorverwezen naar de psycholoog die aan het programma verbonden is. Seks is in mijn werk eigenlijk altijd iets positiefs, hoewel ik me realiseer dat het in werkelijkheid niet altijd zo is. Ik vind hoe dan ook dat het werkelijke leven tegenwoordig meer verhaal is dan ooit. Er gebeuren de gekste dingen, iedere dag hoor of lees je weer de meest bizarre toestanden.’

Is het vertellen van verhalen veranderd door de moderne techniek? We zitten steeds vaker alleen achter onze computer en luisteren niet meer ge-zamenlijk...‘Er zijn gelukkig nog veel culturen waarin verha-len vertellen nog steeds heel belangrijk is. Dat zal ook best zo blijven. Ik blijf met mijn tekeningen graag verhalen vertellen aan mensen.’

in de anonieme huiskamer van Galerie plaatsmaken worden verhalen verteld. Eenzame meisjes kijken vertwijfeld de wereld in, mensen met doorleefde gezichten nemen je mee op verre reizen. Waar ga je heen? De straten zijn verlaten, net als de zithoek. Op de muur wacht een geruststellend behang op bewonderaars. neem plaats, verplaats jezelf in de figuren, voel je eenzaam, voel je omringd door sagen en desolate plekken met dito types.inge pollet ging op bezoek bij Rebecca Wassermann.

>>> EEN DECORABEL vARI&EACuTE;T&EACuTE; Trijn Romein, Rebacca Wasserman en Jolanda Muilenburg Z2>>> 30 mei t/m 6 juli 2010 Galerie plaatsmaken, www.plaatsmaken.nl>>> opening zondag 30 mei om 15.00 u. door Rinke Nijburg

tekst inge Polletbeeld Rebecca Wassermann

17In

tER

VIE

WSprookjes uit het echte leven

Page 18: 06. uit in Arnhem juni 2010

Uit in Arnhem test met verschillende mensen ‘bepakt en bezakt’ de attentheid van de horeca.

Grand Café Arnhems Meisje, Broerenstraat 41, Arnhem

16.05 uur Het nieuwe buurmeisje van Dudok laat mij buiten staan, ik word niet gezien en

helaas geen koffie voor mij.

Brasserie Dudok, koningstraat 40, Arnhem

16.08 uur ik heb meer geluk bij Dudok, een vriendelijke dame, laat ons binnen. en zeer attent,

bij vertrek houdt zij wederom de deur open!

goed.proeven, klarendalseweg 536, Arnhem

17.00 uur Ook bij ‘goed.’ gaat het goed. De deur wordt vriendelijk open gehouden.

Bar Florian, Jansplaats 59, Arnhem

Ondanks de drukte wordt de deur door de gastvrouw van Florian open gehouden, bij bin-

nenkomst en bij vertrek. Keurig!

Le Grand Café, korenmarkt 16, Arnhem

17.35 uur Ondanks de glazen serre, wordt de deur niet open gedaan. Geen koffie vandaag.

Grand Café Metropole, Steenstraat 68, Arnhem

Het is druk bij metropole en ik word over het hoofd gezien, helaas geen wijntje voor mij.

Bar Absolute, korenmarkt 15, Arnhem

Bij Absolute gaat het absolute goed. ik word vriendelijk binnengelaten en bij vertrek

wordt wederom de deur attent opengehouden.

Zilli, Mariënburgstraat 1, Arnhem

Bij Zilli zien ze mij niet en sta ik een minuutje stil in het halletje. Helaas.

Café Meijers, Beekstraat 2, Arnhem

18.40 uur Bij meijers wordt vriendelijk de deur opengehouden en zelfs de weg naar

mijn tafeltje vrij gemaakt!

18U

ITg

Et

ES

t

Uit in Arnhem test maandelijks de gastvrijheid, de service, de vriende-

lijkheid en de kwaliteit in de Arn-hemse binnenstad. Deze maand

test uit in Arnhem de attentheid bij diverse horeca gelegenheden.

Met

de deur

in huis vallen?

Wie kent het niet, te

veel boodschappen ge-

daan, te veel gewinkeld

en met te veel tassen in

je hand op zoek naar de

autosleutels. maar nog

vervelender is het als

het na een dagje win-

kelen begint te regenen

en je besluit nog even

snel een borrel te drin-

ken voordat je naar huis

gaat. en dan sta je daar,

met je handen vol, voor

de deur van het restau-

rant of café. Hoelang

duurt het voordat ze je

zien en de deur voor je

open houden?

Zoals een heer de deur

voor de dame open-

houdt en opzij stapt,

zodat zij er langs kan en

vervolgens op haar beurt

de heer kan bedanken

misstaat het een attente

gastheer, -dame niet om

de deur open te houden

voor zijn arriverende of

vertrekkende gasten.

+ +

+ +

+ +

+ +

+ +

- -

- -

- -

- -

Page 19: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

Marnix Bakker, fZn’er vanaf de eerste dag

Per ongeluk belandde ik op de Fuif in Dudok. We waren met vrienden onderweg

naar de Korenmarkt en hoorde muziek in de Koningstraat. Het was bij binnenkomst

gelijk feest, we zijn de dansvloer opgegaan en zijn er eigenlijk niet meer vanaf

geweest. en het is echt waar, als we thuis zitten te borrelen en we hebben het over

vroeger, over uitgaan en gezellige feesten dan komen we altijd uit bij F.Z.N.

Jaren geleden werd tijdens een borrel terechte kritiek overmeesterd door wilde plannen en besloten Marsha, Lisa, Njonki en Ted in Arnhem een goed feest te organiseren. Zonder naam werd de bovenverdieping van Dudok afgehuurd en de eerste F.Z.N. vond plaats. Fuif Zonder Naam was een groot succes en groeide uit tot de Fuif van vandaag. Het maakte Naam & Faam zonder naam en werd schaamteloos gekopieerd door andere organisaties, onlangs nog door Jimmy Woo in Amsterdam. De organisatie ziet het maar als een compliment. Samen met Njonki verhuisde FZN mee naar Bar Florian. De Fuif bleef Zonder Naam maar kreeg iedere editie een ander thema mee, zoals Tribute to Madonna, Birthday Party en F.Z.N. maakt het bond. De verrassende thema’s, de wisselende entourages maar vooral de gezellige en uitbundige bezoekers maken van iedere Fuif een avond om naar uit te kijken.

Volgende editie: zaterdag 26 juni, nr. 9 F.Z.N.’s FULL MOON PARTY

Meer informatie over F.Z.N. vind je op www.bar-florian.nl en barflorian.hyves.nl , Jansplaats 59, 6811 GD, Arnhem

19U

ITn

AC

Ht

F.Z.N. goes Bond - Bar Florian

Uit in Arnhem test met verschillende mensen ‘bepakt en bezakt’ de attentheid van de horeca.

Grand Café Arnhems Meisje, Broerenstraat 41, Arnhem

16.05 uur Het nieuwe buurmeisje van Dudok laat mij buiten staan, ik word niet gezien en

helaas geen koffie voor mij.

Brasserie Dudok, koningstraat 40, Arnhem

16.08 uur ik heb meer geluk bij Dudok, een vriendelijke dame, laat ons binnen. en zeer attent,

bij vertrek houdt zij wederom de deur open!

goed.proeven, klarendalseweg 536, Arnhem

17.00 uur Ook bij ‘goed.’ gaat het goed. De deur wordt vriendelijk open gehouden.

Bar Florian, Jansplaats 59, Arnhem

Ondanks de drukte wordt de deur door de gastvrouw van Florian open gehouden, bij bin-

nenkomst en bij vertrek. Keurig!

Le Grand Café, korenmarkt 16, Arnhem

17.35 uur Ondanks de glazen serre, wordt de deur niet open gedaan. Geen koffie vandaag.

Grand Café Metropole, Steenstraat 68, Arnhem

Het is druk bij metropole en ik word over het hoofd gezien, helaas geen wijntje voor mij.

Bar Absolute, korenmarkt 15, Arnhem

Bij Absolute gaat het absolute goed. ik word vriendelijk binnengelaten en bij vertrek

wordt wederom de deur attent opengehouden.

Zilli, Mariënburgstraat 1, Arnhem

Bij Zilli zien ze mij niet en sta ik een minuutje stil in het halletje. Helaas.

Café Meijers, Beekstraat 2, Arnhem

18.40 uur Bij meijers wordt vriendelijk de deur opengehouden en zelfs de weg naar

mijn tafeltje vrij gemaakt!

Page 20: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

Wij werken daar waar mogelijk uitsluitend met de beste biologische seizoensgebonden ingrediënten. Laat u verrassen door onze kok met een diner zonder menukaart of neem na het shoppen een moment van rust met borrel56: heerlijke tapasge-rechtjes. En heeft u geen zin in verrassingen? Dan kiest u voor het maandmenu of een gerecht van onze à la carte kaart.

Wij zijn dagelijks geopend voor lunch, borrel en diner.

Dudok is al jaren dé ontmoetingsplek van Arnhem. Midden in de stad, vlakbij stadhuis, Eusebiuskerk, markt en schouwburg is Dudok Arnhem precies wat een stadsbrasserie moet zijn: ruim van opzet, als achtergrondgeluid gezellig geroezemoes, en met een nieuwe lunch- en brasseriekaart. Bij Dudok begint de dag ’s ochtends goed met een ontbijt en een krantje aan de leestafel of in onze heerlijk rustige binnentuin. Deze stadstuin is een relatief onbekend pareltje in de Arnhemse binnenstad. Elke dag open vanaf 9.00 uur, op marktdagen (vrijdag en zaterdag) al vanaf 8.00 uur!

Dining56Rijnkade 56, Arnhem - 026 442 82 82

www.dining56.nl

Café Brasserie Dudok ArnhemKoningstraat 40, Arnhem - 026 351 18 72

www.dudok.nl

Arneym lunch & bitesJansplaats 8, Arnhem - 026 370 03 60

www.arneym.com

Restaurant Batavia brengt het verre oosten lekkerdichtbij in het westen. Op authentieke wijze wordenIndonesische gerechten bereid en vervolgens geserveerd in een exotische ambiance. Ga eens mee naar het Indonesisch specialiteiten Restaurant Batavia in Arnhem en beleef het exotisch culinaire avontuur...

De keuken is dagelijks van 12.00-22.00 uur ge-opend en van 12.00 tot 16.00 uur is er een lunch-menu verkrijgbaar. Vr, za & zo ook een uitgebreid lopend Javaans Buffet.

Restaurant BataviaWillemsplein 31, Arnhem - 026 442 08 73

www.batavia-restaurant.nl

Brasserie Haarhuis, het (m)eating point van Arnhem! maakt deel uit van Best Western Hotel Haarhuis. Door z’n aparte ingang stap je er ge-makkelijk naar binnen voor een lekkere lunch, smaakvol diner of een borrel. De brasserie biedt plaats aan zo’n honderd gasten. Daarnaast is er nog een ‘chambre séparé’ voor gezelschappen tot 80 personen. Met z’n warme kleuren ademt de brasserie de sfeer uit van een stationsrestauratie uit de jaren 30.

Dagelijks geopend van 07.00 tot 22.00 uur voor ontbijt lunch, borrel en diner. (zondag ontbijt vanaf 08.00 uur, lunch en diner in de sfeervolle bar No.1)

Brasserie HaarhuisStationsplein 1 (tegenover CS station), Arnhem

026 351 23 99 - www.brasseriehaarhuis.nl

Of het nu gaat om een snelle zakenlunch of uitge-breide lunch met familie. Een borrel met vrienden of een glaasje op het zonnige terras. Een diner of een hapje in een modern en sfeervol interieur. Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh in Velp is The place to be! De lunch- en dinerkaart biedt u dagelijks wis-selende vis- en vleesgerechten en de specialiteiten van het seizoen. Zelf een menu samen stellen kan al voor minder dan 10 euro per gerecht.

Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh is geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 uur tot zolang het gezellig is! Exclusief afhuren is bespreekbaar. Maandag gesloten.

Bar Brasserie De Jonghe EnkelinghHoofdstraat 31-33, Velp - 026 362 02 54

www.dejongheenkelingh.nl

ZONNiGe

spoTs

Nieuw op de Jansplaats midden in het centrum van Arnhem: Arneym lunch & bites.

Samen eten, delen en proeven van verschillende spannende kleine lunch- en dinergerechten. Laat je verrassen door de moderne manier van tapas eten!

Arneym lunch & bites is geopend van maandag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur. Om 17.00 uur wisselt de lunch- voor de dinerkaart.

Zondag gesloten m.u.v. de koopzondagen.

Page 21: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

De zomer komt eraan! Kan de Birkenstock nog of is-ie eindelijk passé? Geraldine Caraballo checkt het winkelend publiek in Arnhem, op zoek naar mensen met een duidelijke eigen stijl. Slippertjes of teva’s, kleur of wit, shorts of rokjes? Kortom: wat gaat de zomer brengen, hoe shop jij, wat koop je en waardoor laat jij je inspireren?

Beroep ActiviteitenbegeleiderStijl Even over nadenken… ben ik eigenlijk niet zo mee bezig. Ik denk sportief, met een grappige touch.Inspiratie: Mensen die ik op straat zie lopen.Tijd-schriften als Marie Claire en Glamour.Favoriete merken/winkels Vanilia, gecombineerd met Zara of H&M en de Globe voor sneakers.Winkelaanbod in Arnhem OkéWat mis je in Arnhem Een winkel met een uitge-breide collectie van King Louie.Geraldine Hilde heeft oog voor detail, al heeft ze daar zelf geen idee van. Je ziet het aan de sjaal, de laarsjes, de mooie ring. Goed gecombineerd met leer; onmisbaar in iedere garderobe!

Hilde tekst Geraldine Caraballofotografie mamabart

Beroep Kapper bij Waxx kappers in ArnhemStijl Verschillend: soms een baggy jeans, dan weer een stijlvol pak. Waar ik die dag zin in heb. Ik kan een hele week in het zwart lopen en dan weer in een lekker heftig kleurtje.Inspiratie Mijn werk. De klanten die in de zaak komen. Steden als Barcelona, waar ik net deze geweldige jeans gescoord heb, voor vijfentwintig euro!. Het straatbeeld inspireert mij.Favoriete merken/winkels Secondhand winkel Episode in Amsterdam. Verder Zara voor de basics.Winkelaanbod in Arnhem Tof, veel variatie.Wat mis je in Arnhem Meer lef op straat qua kleding!Geraldine Toen ik Rick zag lopen dacht ik: hé, een collega stylist. Ik vind zijn stijl origineel en inspirerend. Hij doet wat velen zouden willen. Hij heeft veel gevoel voor vorm en kleur. Dikke duim!

Rick

Beroep Op dit moment even zoekendeStijl Ik ga op mijn eigen gevoel af en doe niet echt mee met de trends of de mode. Althans, daar ben ik mij niet van bewust. Inspiratie Televisie en internetFavoriete merken/winkels Vero Moda en H&MWinkelaanbod in Arnhem Prima. Leuke winkelstad, er is van alles wat.Wat mis je in Arnhem Eigenlijk niets, ik vind het wel compleet.Geraldine Goed silhouet; als je slanke benen hebt moet je ze ook tonen. Faye heeft een rank postuur en weet dat goed te benadrukken.

FAyE U

IT D

E K

AS

t21

Page 22: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

“Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee hoe mijn deel van de voorstelling eruit gaat zien. Ik vind het nu belangrijker dat deze negentien jonge dansers elkaar goed leren kennen en tot één groep worden gesmeed. Het moet de komende weken een danscollectief worden.” De Filipijns-Belgische Marco Gerris (35) is artistiek leider en choreograaf van multidisciplinair theatergezelschap ISH, dat hij 1999 oprichtte. Sindsdien heeft deze skatedancegroep met haar street skills een stevige plek veroverd op podia in binnen- en buitenland. “Gaby (Allard, directeur ArtEZ Dansacademie, red.) en ik kenden elkaar al langer. Het leek haar spannend om de dansopleiding te laten kennismaken met hiphop invloeden. Zo ben ik bij Mixed Emotions betrokken geraakt,” aldus Marco. “Mijn twee collega-choreografen werken meer met moderne dans. Ook de meeste studenten van ArtEZ zijn ge-wend vooral vanuit de techniek te werken. Hiphop is zeker ook technisch, maar omvat veel meer: respect, vrijheid, een open-minded levensstijl.”

De energie van hiphopDe ArtEZ-dansdocenten selecteerden een groep van ne-gentien tweede-, derde- en vierdejaars studenten voor drie voorstellingen van elk twintig minuten. “Ze hebben allemaal een vergelijkbaar niveau, maar twee dansers uit mijn groep

zijn al wat meer bekend met hiphop,” vertelt de kleurrijke choreograaf in smakelijk Vlaams. “Zij snappen het verschil tussen hiphop en klassieke dans, dat te maken heeft met de beats in de muziek. Bij hiphop dans je op de accenten in de muziek, je moet een bepaalde groove nemen. Daar-voor moet je de muziek letterlijk voelen en het publiek een verhaal vertellen. De energie van hiphop moet straks in de zaal voelbaar zijn.”

Eigen identiteitIn overleg met componist Jasna Velickovic verwacht Marco een soundscape-achtige compositie met klassieke én hip-hop-invloeden als muzikale basis voor zijn dansvoorstelling. “Als choreograaf moet ik ervoor zorgen dat iedere individu-ele danser straks zijn beste ding kan doen. Ik kijk altijd welke persoonlijkheid ik voor mijn neus heb. Hiphop gaat bovenal over je eigen identiteit, over je persoonlijke funky flow. Hoe meer de dansers zichzelf blijven, des te puurder de voorstel-ling. Ze krijgen dan ook zeker hun eigen inbreng.”

Door de samenwerking met Marco Gerris zet ArtEZ een grote stap op weg naar een nieuwe discipline in de dans. Marco: “Deze tijd vraagt om een multidisciplinaire aanpak. De academische dansers van ArtEZ laten een nieuwe stijl zien en dat is spannend en een grote uitdaging. Zij zullen boven zichzelf uitstijgen! Ook het publiek zal na Mixed Emotions stuiteren van de energie. Wij zijn de Slagerij van Kampen van de dans; het wordt een groot feest van groepschemie.”

foto

Stu

dio

Bre

ed

De funky flow van hiphop

tekst Nicole Beaujean

in de derde editie van de dans- en muziekvoorstelling Mixed Emotions werken eigenzinnige choreografen opnieuw met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten. Marco Gerris – danser, theatermaker, choreograaf en artistiek leider van skatedancegroep iSH – repeteert volop met de jonge dansers van ArtEZ.

22

IntE

RV

IEW

Mixed Emotions10 en 11 juni

ArtEZ Dansacademie, Onderlangs 9, Arnhem

23 juniSchouwburg Arnhem

29 juni ITs Festival Amsterdam

meer informatie

www.generaleoost.nl www.ereprijs.nlwww.artez.nl tel 026 - 35 11 911

eigenzinnige choreografie in Mixed Emotions

Page 23: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

23UI

TAGE

NDA

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

di 01 juni

SchouwburgPor Dios (reprise)Javier Guzman

20.15 u. € 19,-/ € 15,-/ CJP € 2,50 kortingIn ‘Por Dios’ - wegens succes opnieuw in Schouwburg Arnhem te zien - blijkt de ongrijpbare, talentvolle cabaretier geen enkel risico te schuwen.

wo 02 juni

SchouwburgDance roadsSchouwburg Arnhem/ Musis Sacrum i.s.m. Generale Oost19.30 u. € 30,- (incl. twee drankjes en tapas)‘Dance roads’ is een tweejaarlijkse tournee waarin jonge dansers en choreografen hun werk internationaal presenteren. Met korte werken van talentvolle dansmakers uit Cardiff, Aarhus, Montréal, Turijn en Arnhem. De tournee zal al deze vijf steden aandoen.

Musis SacrumLunchconcertHet Gelders Orkest12.45 u. gratisEen heerlijk halfuur klassiek. Het Gelders Orkest speelt onder leiding van Nikolai Alexeev delen uit Symfonie nr. 5 van Prokofjev. Reserveren niet mogelijk.

SchouwburgDe caracalOlga Zuiderhoek

20.15 u. € 18,-/ € 14,-/ CJP € 2,50 kortingEen vrouw voert vele gesprekken, met familie, scharrels, leerlingen, onbekenden. Maar het wachten is op dat ene telefoontje, van haar grote liefde, die vanavond ja of nee zal zeggen.

Kasteel RosendaelHoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

do 03 juni

SchouwburgDance roadsSchouwburg Arnhem/ Musis Sacrum i.s.m. Generale Oost19.30 u. € 30,- (incl. twee drankjes en tapas)Zie 2 juni Luxor Live Dret en Krulle & M.O. & Brakko21.30 u. € 8,- excl. servicekosten De winnaars van de Grote Prijs van Nederland, hiphop, uit 2009 én 2008 in een dubbelconcert: Dret en Krulle én M.O. & Brakko.

Burgers’ ZooHominidThe Lunatics 22.00 u. € 15,- Theatergroep The Lunatics uit Utrecht geeft in coproductie met het Amerikaanse Out of Hand tot en met 5 juni in totaal zeven voorstellingen van het koningsdrama ‘Hominid’ op het terrein van Burgers’ Zoo.

vr 04 juni

SchouwburgDance roadsSchouwburg Arnhem/ Musis Sacrum i.s.m. Generale Oost19.30 u. € 30,- (incl. twee drankjes en tapas)Zie 2 juni Luxor Live Club Delux 23.00 u. € 3,- excl. servicekosten Het is weer tijd voor ClubdeLux, de eigen clubnacht van Luxor Live. Met dj’s uit Arnhem en omstreken, met een cocktailbar en met andere leuke dingetjes.

Huis Van PuckTheatersportwedstrijdKunst en Vliegwerk20.30 u. € 8,- Twee teams spelen om de beurt een vergelijkbare scène. Het publiek levert de ingrediënten voor de scène - wie?, welke locatie?, welke relatie?, welk beroep?, enzovoort. Direct daarna volgt de geïmproviseerde scene - spelend, prikkelend en balancerend op het slappe maar spannende koord van het improvisatietheater.

Burgers’ ZooHominidThe Lunatics 22.00 u. € 15,- Zie 4 juni

za 05 juni

Schouwburg Le nozze di FigaroOpera Zuid & Het Brabants Orkest20.15 u. € 39,-/ € 35,-/ CJP € 2,50 korting

Mozarts ‘Le nozze di Figaro’ werd na de première op 1 mei 1786 een van zijn succesvolste opera’s. Vooral de ouverture is bekend en wordt vaak als concertstuk gespeeld.

Luxor Live 90’s NOW! 23.00 u. € 9,- excl. servicekostenRazend populair in 2009 - de kaarten waren niet aan te slepen - wordt ook 2010 het jaar van de onvergetelijk goede 90’s NOW feesten. 90’s NOW is precies dat wat je denkt dat het is. De jaren negentig en wel nu meteen.

Burgers’ ZooHominidThe Lunatics 22.00 u. € 15,- Zie 4 juni

Stadsblokken ArnhemFree your mind Festival12.00 u. € 45,-Op zaterdag 5 juni 2010 bestaat Free Your Mind Festival 7 jaar. Omdat dit geluksgetal natuurlijk niet ongemerkt voorbij mag gaan, staat de 7de editie van het festival in het thema van Lucky Number 7! Nederlands WijnmuseumZaterdagproeverij13.30 u. € 12,-Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopers-huis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen.

zo 06 juni

Musis SacrumProkofjev nr. 5Het Gelders Orkest14.15 u. € 30,-/ € 27,50/ € 23,50/ € 17,50/ CJP 50% kortingVorig seizoen was de Oezbeekse pianovirtuoos Eldar Nebolsin bij Het Gelders Orkest te gast voor een vertolking van Rachmaninov, deze zomer zet onze Artist in Residence zijn tanden in het werk van een andere Rus: Prokofjev.

Huis van PuckRechte CirkelsNachttheater20.30 u. € 8,-Rechte cirkels is een verhaal over idealen, liefde, hoop, verraad, waanzin en vooral veel fantasie! Geschreven door Jimmy Deegens.

SonsbeekfestivalSonsbeek Vlotconcerten 201012.00 u. GratisDe hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem.

Bezoekerscentrum SonsbeekGidsenwandeling op zondagmiddag13.30 u. GratisIedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschaps-stijl waarin het park is aangelegd.

Nederlands Openluchtmuseum Draaiorgeldag Openingstijden en entrée museum Bewonder en beluister ruim twintig van Nederlands fraaiste historische straat- dans en kermisorgels in het Openluchtmuseum.De draaiorgeldag in het Nederlands Open-luchtmuseum is een unieke dag voor draaiorgel-liefhebbers en andere museumbezoekers.

wo 09 juni

Kasteel RosendaelHoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

do 10 juni

ArtEZMixed emotionsGenerale Oost, orkest ‘de ereprijs’ en ArtEZ Dansacademie20.00 u. € 12,50/ CJP € 10,-Alweer de derde editie van ‘Mixed emotions’,

Mixed Emotions10 en 11 juni 2010 ArtEZ Dansacademie23 juni Schouwburg Arnhem

Het is alweer de derde editie van het project Mixed Emotions dat door Generale Oost, orkest de ereprijs en ArtEZ Dansacade-mie wordt gepre-senteerd. In deze avond vol dans en muziek werken eigenzinnige choreografen met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten. Componist en chore-ograaf zijn in dit project ‘tot elkaar veroordeeld’ met alle spannende artistieke gevolgen van dien. ‘In een woord: kippenvel’ zo beoordeelden toeschouwers voorgaande editie.

Steun de Arnhemse toneelmakers & ga zelf met korting naar theater.

A A N B E vO L E N D O O R v R I E N D E N vA N T H E AT E R

Page 24: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

+++ www.arnhemsuitburo.nl +++ www.arnhemsuitburo.nl +++

het platform waarop beginnende eigenzinnige choreografen aan de slag gaan met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten.

Schouwburg TirzaHet Nationale Toneel20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 kortingArnon Grunberg won in 2007 de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil voor zijn roman ‘Tirza’. Inmiddels gingen er ongeveer 300.000 exemplaren over de toonbank. Johan Doesburg regisseert de toneelprimeur bij het Nationale Toneel.

Luxor Live Artez@LuxorLive ft. Killme (Unplugged) 17.00 u. Gratis excl. servicekostenArtEZ@LuxorLive is een reeks optredens waarin talentvolle muzikanten van ArtEZ hun kunsten ten gehore brengen. De optredens vinden plaats in de intieme setting in de kleine zaal van Luxor Live en zijn voor iedereen gratis te bezoeken!

Luxor Live De 1e Etage ft. Mister Blue Sky21.00 u. € 3,- excl. servicekosten Mister Blue Sky is gastvrouw van deze editie van De 1e Etage en heeft twee bands uitgeno-digd: Lushus en Phantom Puercos.

Kasteel RosendaelHoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

vr 11 juni

ArtEZMixed emotionsGenerale Oost, orkest ‘de ereprijs’ en ArtEZ Dansacademie20.00 u. € 12,50/ CJP € 10,-Alweer de derde editie van ‘Mixed emotions’, het platform waarop beginnende eigenzinnige choreografen aan de slag gaan met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten.

Luxor Live Front 242 21.00 u. € 19,- excl. servicekostenDat veertigplussers het rustiger aan zouden doen is een misvatting, een live-concert van Front 242 is één grote adrenalinebom. Deze electronicapioniers brengen harde, industriële beats met een angstaanjagende overgave.

za 12 juni

Schouwburg Dans benefiet gala 7Stichting ARDT20.15 u. € 30,-zie kader

Luxor LiveVector ft. Shinedoe 23.00 u. € 12,50 excl. servicekostenShinedoe maakte wereldwijd indruk met haar in 2006 verschenen albumdebuut ‘Sound Travel-ling’, waarop vooral het eerder uitgebrachte ‘Dilemma’ een grote hit in de minimal scene was.

Huis van PuckMasterclass Komedie (door Herman Bolten)10.00 u. € 130,- (2x)Zijn er ‘trucs’ om een komedie te spelen? Als acteur wil je van papieren dialogen levende personages van vlees en bloed maken. Er is geen instant oplossing. Wel zijn er werkende instrumenten die inspirerend en concreet inzetbaar zijn. Nederlands WijnmuseumZaterdagproeverij13.30 u. € 12,-Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopers-huis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen.

Sonsbeekfestival Midzomerverhalen in de Steile Tuin 12.00 u. Gratis Deze zomer organiseert Sonsbeek Festival acht zaterdagen met verhalenvertellers in de Steile tuin van Sonsbeekpark. De optredens worden verzorgd door verteldocenten en studenten van de Vertelacademie.

Modekwartier KlarendalNacht van de Mode!17.00 tot 04.00 u. gratisPresentaties van de in de wijk gevestigde modeontwerpers in hun atelierwinkels enmeerdere modeshows waarin de diverse collecties getoond worden.

zo 13 juni

Luxor LiveArno 19.45 u. € 18,- excl. servicekosten Amerikaanse blues en soul, Franse chansons en Belgische havenkroegliederen zijn de ingrediënten van Arno’s geheel eigen muziekcocktail. Ook wel de ‘godfather of white soul’ genoemd, is Arno een monument uit de Belgische popgeschiedenis en bijna een halfgod in Frankrijk.

Huis van PuckMasterclass Komedie (door Herman Bolten)10.00 u. € 130,- (2x)Zie 12 juni SonsbeekfestivalSonsbeek Vlotconcerten 201012.00 u. GratisDe hele zomer kan er op zondagochtend worden

genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem.

Bezoekerscentrum SonsbeekGidsenwandeling op zondagmiddag13.30 u. GratisIedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschaps-stijl waarin het park is aangelegd.

wo 16 juni

Kasteel RosendaelHoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

do 17 juni

Musis SacrumWensconcertHet Gelders Orkest20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,-Het Gelders Orkest sluit deze dag haar Jubileumseizoen 2009-2010 (120 jaar) af met een Wensconcert in Musis Sacrum Arnhem. Het orkest had iedereen uitgenodigd om via de website te laten weten welke werken zij het liefst zouden willen beluisteren tijdens dit concert. Honderden mensen brachten hun stem uit. Met stip op één: de Peer Gyntsuite van Edvard Grieg.

Luxor LiveMondo Generator 21.00 u. € 13,- excl. servicekostenMondo Generator is de band van Nick Olivieri, ex-bassist van o.a. Kyuss, The Dwarves en Queens Of The Stone Age. Geen kinderachtige namen. Maar dat kan ook niet anders met een bassist als Olivieri, alias Rex Everything, ‘de meest ondergewaardeerde muzikant in rock’, zoals hij ook wel genoemd wordt.

Schouwburg Blue remembered hills (try-out)ArtEZ Toneelschool20.30 u. € 7,50/ CJP € 5,-Na drie jaar onderwijs en een jaar stages en workshops zijn de studenten van ArtEZ Toneel-school klaar voor hun eindvoorstelling.

vr 18 juni

Schouwburg Eindvoorstelling Uitvoerend DansersArtEZ Dansacademie20.15 u. € 7,50/ CJP € 5,-zie kader

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

18 juniSchouwburg Eindvoorstelling Uitvoerend DansersArtEZ Dansacademie

De ArtEZ Dansacademie leidt studenten op die hun talenten als danser, dansdocent of choreograaf op bachelor- en masterniveau willen ontwikkelen. Tijdens de jaarlijkse eindvoorstelling krijgen deze studenten de kans om te performen voor een grote zaal.

De Stichting Arnhems DansTalent (ARDT) ondersteunt jonge dansers in de eerste fase van hun professionele carrière – onder meer – met het jaarlijkse Dans Benefiet Gala.

12 juniSchouwburg Dans benefiet gala 7Stichting ARDT

Page 25: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

24-2

5UI

TAGE

NDA

+++ www.arnhemsuitburo.nl +++ www.arnhemsuitburo.nl +++ Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

25 t/m 27 juniHuis van PuckHet neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde... - Theatergroep Drift

Het neerstorten van de Hindenburg en wat daarna gebeurde... is een thea-tertekst over levenslust en moed, maar ook over desillusie en wanhoop.

Luxor Live Wende 21.00 u. € 22,50 excl. servicekosten Is met haar bijzondere vertolkingen van Franse chansons al jaren succesvol in de theaters. In oktober vorig jaar kwam haar eerste Engelstalige plaat ‘No. 9’ uit. Voor dit album schreef en produceerde zij zelf alle nummers, in samenwerking met steun en toeverlaat Jan van Eerd.

Schouwburg Blue remembered hills (première)ArtEZ Toneelschool20.30 u. € 7,50, CJP € 5,-Zie 17 juni

Huis van PuckOpen Podium20.30 u. € 4,- Elke derde vrijdag van de maand is er een Open Podium in Huis van Puck. Tijdens het Open Po-dium treedt een bonte verzameling aan acteurs, cabaretiers, dansers, dichters en muzikanten op. Wie dat zijn, is elke maand verschillend en blijft een verrassing.

za 19 juni

Luxor Live8bahn ‘Sucker Rave’ 23.00 u. € 8,- excl. servicekostenHet Nederlands Elftal speelt op 19 juni (’s middags) tegen de felle Japanners. 8Bahn heeft als reactie haar eigen 8Bahn Soccer-Sucker Rave opgezet. 9 DJ’s en 2 VJ’s vormen een innoverend idioot elftal.

PresikhaafScout It Out: groot evenement van 100 jaar Scouting€ 2,-(strippenkaart)Scouting bestaat 100 jaar in Nederland! En dat gaan we vieren! Regio Klein Gelderland organiseert daarom de “Scout it Out”.

Nederlands WijnmuseumZaterdagproeverij13.30 u. € 12,-Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopers-huis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen.

Sonsbeekfestival Midzomerverhalen in de Steile Tuin 12.00 u. Gratis Deze zomer organiseert Sonsbeek Festival acht zaterdagen met verhalenvertellers in de Steile tuin van Sonsbeekpark. De optredens worden verzorgd door verteldocenten en studenten van de Vertelacademie.

zo 20 juni

SonsbeekfestivalSonsbeek Vlotconcerten 201012.00 u. Gratis

De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem. Bezoekerscentrum SonsbeekGidsenwandeling op zondagmiddag13.30 u. GratisIedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschaps-stijl waarin het park is aangelegd.

ma 21 juni

Kasteel DoorwerthMidsummer Nightmare 22.00 u. tot € 21,50 Het Ensemble viert de midzomernacht met een duivels feestje! Dood en verderf spelen de hoofdrol in dit theatrale concert met muziek van onder andere Schubert en Moessorgsky.

wo 23 juni

Schouwburg Mixed emotionsGenerale Oost, orkest ‘de ereprijs’ en ArtEZ Dansacademie20.30 u. € 12,50/ CJP € 10,-Alweer de derde editie van ‘Mixed emotions’, het platform waarop beginnende eigenzinnige choreografen aan de slag gaan met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten.

Dudok Cafe Brasserie Feestelijke opening Politiek in Prent 200920.00 u. GratisOp woensdagavond 23 juni in café brasserie Dudok in Arnhem de tentoonstelling Politiek in Prent 2009 geopend. Dit gebeurt op een feestelijke en dynamische wijze waarbij, evenals vorig jaar in Dudok, de Politiek in Prent Battle georganiseerd wordt.

Kasteel RosendaelHoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

do 24 juni

Luxor Live Shantel & Bucovina Club Orkestar 22.00 u. € 18,- excl. servicekosten Een hossende mix van woeste polka’s, Oost-Europese zigeunergrooves, Jiddische klezmer en eigenzinnige clubmuziek. Kan dat? Wel met Shantel, de Balkankoning van het crossover genre.

vr 25 juni

Schouwburg End of seasonIntrodans en Introdans Ensemble voor de Jeugd20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 kortingIntrodans heeft al jaren de gewoonte om in het zicht van de zomer niet alleen het dansseizoen, maar ook de lente af te sluiten met een wervelende terugblik op het afgelopen theaterseizoen. Dit verrassingsprogramma staat alleen in Schouwburg Arnhem.

Huis van PuckHet neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde...Theatergroep Drift20.30 u. € 8,-zie kader

za 26 juni

Schouwburg End of seasonIntrodans en Introdans Ensemble voor de Jeugd20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 kortingZie 25 juni

Huis van PuckHet neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde...Theatergroep Drift20.30 u. € 8,-Zie 25 juni

Nederlands WijnmuseumZaterdagproeverij13.30 u. € 12,-Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopers-huis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Sonsbeekfestival Midzomerverhalen in de Steile Tuin 12.00 u. Gratis Deze zomer organiseert Sonsbeek Festival acht zaterdagen met verhalenvertellers in de Steile tuin van Sonsbeekpark. De optredens worden verzorgd door verteldocenten en studenten van de Vertelacademie.

zo 27 juni

Huis van PuckHet neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde...Theatergroep Drift14.30 u. € 8,-Zie 25 juni SonsbeekfestivalSonsbeek Vlotconcerten 201012.00 u. GratisDe hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten

op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem.

Bezoekerscentrum SonsbeekBeklim de Belvédère13.30 u. € 1,-De Belvédère is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron Van Heeckeren, de toenmalige eigenaar van het Sonsbeekpark. Vanaf het plateau op de top heeft u, in de open lucht, een weids uitzicht over Arnhem en de verre omgeving.

Kasteel DoorwerthToevallige ontmoetingen in kasteel Doorwerth 11.00 u. € 8,-Op een aantal momenten in het jaar lijkt het alsof de vroegere bewoners van kasteel Door-werth weer tot leven komen! U kunt dan een toevallige ontmoeting hebben met bijvoorbeeld gravin Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck. Of met een van haar kamermeisjes, die veel over haar weten te vertellen.

wo 30 juni

Muziektheater De PlaatsEiland Batouwe, Ommetje LingezegenDe Plaats - NNBEiland Batouwe ( “bat ouwe” betekent “rijk land”) is de nieuwste muziektheatervoorstelling op locatie van De Plaats uit Arnhem. Startpunt uitvoeringen: Bedrijf Jabroplant, Karstraat 59.

Kasteel RosendaelHoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

Page 26: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

+++ www.arnhemsuitburo.nl +++ www.arnhemsuitburo.nl +++

DI 01 JUNI

Oranje KoffiehuisJazz Jamsessie21.30 u. gratisDe Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland.

WO 02 JUNI

Oranje KoffiehuisPlaatjesavondGratisVrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsge-draaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

Aspen ValleyNederpop en Pullenavond00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro.

DO 03 JUNI

Club The Level STUK!23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

Aspen Valley Collegenight€ 1,- op vertoon collegekaart

ManhattanThank God It’s Thursday00.00 u. gratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken.

VR 04 JUNI

Bar AbsoluteFRIDAYZ22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously!

Bar FlorianOestervrijdag18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters.

Oranje KoffiehuisLive Optreden21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl.

ManhattanREMIX00.00 u. € 5,-Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn.

Aspen ValleyLatin ValleyGratisEke 1ste en 3de vrijdag van de maand! De gehele avond zal gaan om heerlijk genieten zoals dat hoort in de zomer. Met de lek-kerste cocktails de beste muziek en vooral het grootste feest!

Versteegh DancemastersEindgala20.30 u. Eindgala Versteegh Dance Masters.

Club PurpleAtmosfear22.00 u. € 7,50Muziek: Hardstyle, Hardcore. Line up: Criminal, Degos & Re-Done, InnerSpace, Manic, Micro Beatz, Morbius, No Assassin, Two-Towers, MC: Malcolmx.

WillemeenMosh Cafe Pt 2 20.30 u. € 5,-Met: My City Burning + 21 Gun Salute + Oceans With Tragedy + Famine (Ire) + Forced Out (Ire).

ZA 05 JUNI

GelredomeEO-Jongerendag 201013.00 u.De dag wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos. Er zijn concerten van Hawk Nelson, newworldson, Kees Kraayenoord en Hillsong United. De worship wordt geleid door Kees Kraayenoord.

Stadsblokken Free Your Mind Festival, 12.00 - 00.00 www.freeyourmindfestival.nlMet meer dan 60 DJ’s en artiesten verdeeld over zeven area’s wordt het festivalseizoen weer op uitzinnige wijze ingeluid.

Aspen ValleyFeesten met stijl!00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl.

Club PurpleInsideout your mind! Estroe special (Unofficial FYM after)22.00 u. € 7,-Muziek: House, Techhouse, Techno. Line up: Estroe, Qrius, Luc Harter & Martijn W.

ZO 06 JUNI

Bar AbsoluteSushi Factory18.00 u. € 5,-Iedere eerste zondag van de maand! Absolut free sushi.

ManhattanSoultrain23.00 u. tot € 10,-Het is weer zover, de eerste zondag van de maandi, tijd voor het gezelligste disco feestje van Arnhem en omstreken. De Soultrain!

MA 07 JUNI

5th AvenueMurphy’s quiz night20.30 u. € 2,50Dit spel speel je per team met max 5 deelne-mers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs.

DI 08 JUNI

Oranje KoffiehuisJazz Jamsessie21.30 u. gratisDe Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland.

WO 09 JUNI

GelredomeRage Against The Machine18.00 u. € 55,- (excl. servicekosten)

RATM staat bekend om de vocale kwaliteiten van zanger Zack de la Rocha, de experimentele gitaargeluiden van gitarist Tom Morello en de explosieve live optredens.

Oranje KoffiehuisPlaatjesavondGratisVrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsge-

draaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

Aspen ValleyNederpop en Pullenavond00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro.

DO 10 JUNI

Club The Level STUK!23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

Aspen Valley Collegenight€ 1,- op vertoon collegekaart

ManhattanThank God It’s Thursday00.00 u. gratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken.

WillemeenBlessed By A Broken Heart (Can) + Lovehatehero (Usa) + The Morning After (Uk) + Scar719.00 u. € 12,-Blessed By A Broken Heart, de Eighties Hair Metal Metalcore sensatie komt naar de Wil-lemeen! Donderdag Dansdag in de Willemeen!

VR 11 JUNI

Bar AbsoluteFRIDAYZ22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously!

Bar FlorianOestervrijdag18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters.

Oranje KoffiehuisLive Optreden21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl.

Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart)Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je

absoluut naar de Aspen Valley komen!

ManhattanREMIX00.00 u. € 5,-Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn.

Versteegh DancemastersSalsacafé22.30 u.Oefenavond voor salsa.

5th AvenueDiscotrain (21+)21.00 u. gratisWat in de jaren ‘70 begon als nieuwe trend is anno 2010 nog steeds in trek bij jong en oud: de disco muziek.

ZA 12 JUNI

Aspen ValleyFeesten met stijl!00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl.

WillemeenHard in actie22.00 u. € 10,-De volledige opbrengst van dit feest komt ten goede aan de KWF Kankerbestrijding! Muziekstijlen: Tekno, Hardtek, Frenchcore, Industrial hardcore.

Club PurpleVaste gasten22.00 u. € 5,-Muziek: Techhouse, Techno. Line up: Luuk Kielen, VEX, Yosser & Rodocks.

DI 15 JUNI

Oranje KoffiehuisJazz Jamsessie21.30 u. gratisDe Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland.

WillemeenDown By Law + Support19.30 u. € 10,-Down By Law is a melodic punk rock band formed in or around 1990. Frontman Dave Smal-ley of Dag Nasty, DYSand ALL fame.

WO 16 JUNI

Oranje KoffiehuisPlaatjesavondGratisVrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsge-draaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar

Horeca & Diverse evenementen

Page 27: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

+++ www.arnhemsuitburo.nl +++ www.arnhemsuitburo.nl +++ 26-2

7UI

TAGE

NDA

Horeca & Diverse evenementen

het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

Aspen ValleyNederpop en Pullenavond00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro.

DO 17 JUNI

Club The Level STUK!23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

Aspen Valley Collegenight€ 1,- op vertoon collegekaart

ManhattanThank God It’s Thursday00.00 u. gratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken.

Versteegh DancemastersZomercafé20.30 u.Salsa dansen bij Versteegh Dancemasters.

VR 18 JUNI

GelredomeKiss20.00 u. € 59,- (exclusief servicekosten)

Met meer dan 80 miljoen verkochte albums wereldwijd, is KISS een van de meest tot de verbeelding sprekende en invloedrijke bands van de rock geschiedenis.

Bar AbsoluteFRIDAYZ22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously!

Bar FlorianOestervrijdag18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters.

Oranje KoffiehuisLive Optreden21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl.ManhattanREMIX00.00 u. € 5,-Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn.

Aspen ValleyLatin ValleyGratisEke 1ste en 3de vrijdag van de maand! De gehele avond zal gaan om heerlijk genieten zoals dat hoort in de zomer. Met de lek-kerste cocktails de beste muziek en vooral het grootste feest!

ZA 19 JUNI

RijnhalVlooienmarkt10.00 u. Tot € 4,-Eén grote sfeervolle markt met spulletjes voor het hele gezin. De vlooienmarkten in de Rijnhal trokken reeds duizenden bezoekers.

Aspen ValleyFeesten met stijl!00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl.

ZO 20 JUNI

RijnhalVlooienmarkt10.00 u. Tot € 4,-Zie 19 juni

MA 21 JUNI

5th AvenueMurphy’s quiz night20.30 u. € 2,50Dit spel speel je per team met max 5 deelne-mers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs.

DI 22 JUNI

Oranje KoffiehuisJazz Jamsessie21.30 u. gratisDe Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot

een begrip in jazzminded Gelderland.

WO 23 JUNI

Oranje KoffiehuisPlaatjesavondGratisVrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsge-draaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

Aspen ValleyNederpop en Pullenavond00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro.

DO 24JUNI

Club The Level STUK!23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

Aspen Valley Collegenight€ 1,- op vertoon collegekaart

ManhattanThank God It’s Thursday00.00 u. gratisElke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken.

VR 25 JUNI

Bar AbsoluteFRIDAYZ22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously!

Bar FlorianOestervrijdag18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters.

Oranje KoffiehuisLive Optreden21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl.

Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart)Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je absoluut naar de Aspen Valley komen!

ManhattanREMIX00.00 u. € 5,-Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn.

ZA 26 JUNI

RijnhalPlaten, CD, DVD en stripboekenbeurs10.00 u. € 5,-Platen, CD, DVD en stripboekenbeurs in de Rijnhal Arnhem.

Aspen ValleyFeesten met stijl!00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl.

ZO 27 JUNI

RijnhalPlaten, CD, DVD en stripboekenbeurs10.00 u. € 5,-Zie 26 juni

MA 28 JUNI

5th AvenueMurphy’s quiz night20.30 u. € 2,50Dit spel speel je per team met max 5 deelne-mers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs.

DI 29 JUNI

Oranje KoffiehuisJazz Jamsessie21.30 u. gratisDe Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland.

WO 30 JUNI

Oranje KoffiehuisPlaatjesavondGratisVrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsge-draaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

Aspen ValleyNederpop en Pullenavond00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro.

Page 28: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

t/m 16 juni Focus FilmtheaterLe Père de mes enfantsMia Hansen-Løve; Duitsland/Frankrijk 2009 110 min. zie kader

Vanaf 3 juni JT Arnhem & Rembrandt TheaterKillersActiekomedie waarin Katherine Heigl de ideale man Ashton Kutcher gevonden lijkt te hebben, maar die leidt een veel gevaarlijker leven dan ze denkt

Vanaf 3 juni JT Arnhem & Rembrandt TheaterShe’s Out Of My League Kirk ontmoet de perfecte vrouw, maar door een gebrek aan zelfvertrouwen en de invloed van zijn vrienden gaat het steeds minder goed met hun relatie.

Van 3 t/m 30 juni Focus FilmtheaterFantastic Mr. Fox

Wes Anderson; USA/GB 2010 87 minMeneer en mevrouw Fox hebben een idyllisch leven samen met hun zoon Ash en hun jonge neefje Kristofferson, dat bij hen logeert. Na twaalf jaar te hebben genoten van een rustig familieleven, brengt het gezapige bestaan het wilde dier in Mr. Fox naar boven. Hij haalt al gauw weer zijn oude streken uit als stiekeme kippendief. Hierdoor brengt hij niet alleen zijn geliefde gezinnetje, maar ook de gehele dieren-gemeenschap in gevaar. Ze verbergen zich onder de grond met genoeg voedsel om het een tijdje uit te houden en smeden een strijdplan tegen de kwaadaardige boeren Boggis, Bunce en Bean, die vastbesloten zijn de roekeloze, fantastische meneer Fox in de kraag te grijpen..

Van 3 t/m 23 juni Focus FilmtheaterYo tambienAntonio Naharro, Álvaro Pastor; Spanje 2009, 103 min.Spaans drama waarin een 35-jarige man die het syndroom van Down heeft, en tóch universitair geschoold is, verliefd wordt op een nieuwe collega.

6, 13 (met pauze-activiteit!), 20 en 27 juni 13.30u. Focus FilmtheaterNieuwsgierig Aapje 2 (4+)Norton Virgien; USA 2009; animatie; Ned. gesproken, 75 min.Tekenfilm naar de kinderboeken over een nieuwsgierige aap die allerlei streken uithaalt zodra de Man met de Gele Hoed hem uit het oog verliest.

6, 13, 20 en 27 juni 13.30u. Focus FilmtheaterIn Oranje (6+)Joram Lürsen; Nederland 2004, Ned. gesproken, 6+, 95 min.Het 12-jarige jongetje Remco is een fanatiek voetbaltalentje met maar één droom: te mogen spelen in het Nederlands Elftal

7 juni 19.00u. Focus FilmtheaterUPLOAD CINEMA: Messing with the brandEen gevarieerd programma samengesteld uit internetfilmpjes rondom het thema Het programma wordt kort ingeleid. Als gastspreker is uitgenodigd Kees van ’t Hof – Communicatie en merkdocent van de HANEntree: € 7,- (met studentenkaart of schol-ierenpas of F-pas: € 7,-)

Vanaf 10 juni JT Arnhem & Rembrandt TheaterThe A-Teamzie kader

vanaf 10 t/m 30 juni Focus FilmtheaterOndine Neil Jordan; Ierland/USA 2009 111 min.Fantasievol drama met Colin Farrell als een Ierse visser die een mooie vrouw in zee vindt, waarvan zijn dochter gelooft dat het een zeemeermin is.

Van 17 t/m 30 juni Focus FilmtheaterShockdoctrineMichael Winterbottom en Mat Whitcross; GB 2009Documentaire naar het gelijknamige pamflet van de Canadese journaliste en activiste Naomi Klein (bekend van No Logo). Klein betoogt daarin dat de opkomst van het kapitalisme in diverse landen steeds valt terug te voeren op een ramp, revolutie of oorlog, vergelijkbaar met de shocktherapie die psychiatrische patiënten moesten ondergaan in de jaren zestig.

Vanaf 17 juni JT Arnhem & Rembrandt TheaterLetters to Julliet Romantisch drama waarin een Amerikaanse meisje in het Italiaanse Verona op zoek gaat naar de geliefden uit een onbeantwoorde brief uit 1951

Vanaf 17 juni JT Arnhem & Rembrandt TheaterThe BackUp PlanDe alleenstaande Zoe ontmoet de ideale man op de dag dat zij kunstmatige inseminatie heeft ondergaan in een poging zwanger te worden.

Vanaf 23 juni JT Arnhem & Rembrandt TheaterToy Story 3 Andy is ouder geworden en staat op het punt om te gaan studeren. Het speelgoed is gespannen en zenuwachtig, want wat gaat er met hen gebeuren nu Andy weggaat? Het speelgoed belandt uiteindelijk in een dagverblijf vol losge-lagen kinderen die niet kunnen wachten om met ze te spelen. Onze helden besluiten snel het dagverblijf te verlaten, maar alleen wegkomen is nog niet zo gemakkelijk. Ze belanden in een grappige ‘prison break’, met alle hilarische gevolgen van dien.

Vanaf 30 juni JT Arnhem & Rembrandt TheaterTwilight Saga : EclipseDerde deel van de Twilight Saga waarin Bella moet kiezen tussen vampier Edward en weerwolf Jacob, terwijl vampier Victoria nog achter haar aan zit.

Film

Le Père de mes enfants t/m 16 juni Focus Filmtheater

The A-Team is een eenheid van ex-commando’s die wordt beschuldigd van een misdaad die ze niet hebben gepleegd. Gevlucht uit de gevangenis duiken ze onder en opereren ze als huurlingen onder leiding van Kolonel Hannibal Smith. Hij is het meesterbrein achter vindingrijke missies van het team, waarvoor een ultrasnelle timing, buitengewone vaardigheden en een team van ongelooflijk bekwame en excentrische soldaten nodig zijn. Templeton ‘Face’ Peck kan alles ritselen voor de onorthodoxe en gedurfde activiteiten van het Team. B.A. Baracas is de chauffeur en krachtpatser. ‘Howling Mad’ Murdock is een begaafde piloot en officieel gek verklaard. Het Team wordt achternagezeten door de onvermoeibare luitenant Charisa Sosa ooit de geliefde van Face.

The A-Team Vanaf 10 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater

Gregoire is een elegante man die altijd met een telefoon aan zijn oor rondloopt en met Parijse flair tegelijk door het verkeer en het horeca manoeuvreert. Hij is een filmproducent en zijn bedrijf, Moon Films, spe-cialiseert zich in artistieke co-producties. Dus moet hij met een Koreaans delegatie over hun hotel onderhandelen en moet hij tegelijk een op hol geslagen Scandinavisch wonderkind in toom houden.

AGNÈS VARDA EN JACQUES DEMY PROGRAMMA Focus Filmtheater

do 3 juni 19:00 u. Cléo de 5 a 7 (Agnès Varda)

vr 4 juni 19:00 u. Lola (Jacques Demy)

za 5 juni 19:00 u. Le Bonheur (Agnès Varda)

zo 6 juni 19:00 u. La Baie des Anges (Jacques Demy)

ma 7 juni 19:00 u. Sans toit ni loi (Agnès Varda)

di 8 juni 19:00 u. Les Demoiselles de Rochefort (Jacques Demy)

wo 9 juni 19:00 u. Les Glaneurs et la glaneuse (Agnès Varda)

do 10 juni 19:00 u. les Parapluies de Cherbourg (Jacques Demy)

vr 11 juni 19:00 u. Jacquot de Nantes (Agnès Varda)

za 12 juni 19:00 u. Une chambre en ville (Jacques Demy)

zo 13 juni 19:00 u. Les Plages d’Agnès (Agnès Varda)

Entree zondag t/m donderdag € 7,- (met studentenkaart of scholierenpas of F-pas:

€ 5,-), vrijdag en zaterdag € 8,- (met studentenkaart/scholierenpas € 5,-

en F-pas: € 6,-)

Page 29: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

28-2

9UI

TAGE

NDA

dit jaar weer het zomer wandel seizoen 2010. Dit houdt in dat in de periode van 15 juni t/m 17 september én in de herfst vakantie 3 maal per week op afgesproken dagen en tijden Gilde stadsgidsen klaar staan om belangstellenden mee te nemen voor een wandeling door de historische binnenstad van Arnhem of het Spijker kwartier.

EusebiuskerkZomerexpositie Daphné du BarryT/m 22 aug 2010 Een overzichtstentoonstelling van de van oorsprong Nederlandse kunstenares Daphné du Barry. Als figuratieve beeldhouwster geniet zij internationale faam en heeft reeds vele monumentale opdrachten verworven in Europa, Azië en Amerika.

Het KoetshuisTentoonstelling - nieuwe ansichtkaarten voor NederlandT/m 20 jun 2010 Een overzicht van ingestuurde foto’s. Het ANP Historisch Archief levert daarbij historische beelden die de ingezonden foto’s in perspectief plaatsen. Ook kunnen bezoekers in het Koetshuis op een multimedia-installatie zelf een ansichtkaart samenstellen.

Historisch Museum ArnhemTopstukken historische collectiePermanente tentoonstellingVaste presentatie met topstukken uit de historische collectie van de gemeente Arnhem in 18e eeuwse patriciërswoning met rococo elementen. De tentoonstelling bevat schilderijen en kunstnijverheid, waaronder Gelders zilver, Oosters porselein, Arnhems en Delfts aardewerk, een bijzondere collectie Colenbrander en het unieke poppenhuis van Lizzy Ansingh.

Historisch Museum ArnhemTentoonstelling: Boeren, burgers & rijkeluiT/m 02 jan 2011Het Historisch Museum Arnhem presenteert de vaste presentatie ‘Boeren, burgers & rijkelui’. Tien thema’s uit de Arnhemse geschiedenis. De thema’s, waaronder ‘Jagers, boeren en Romeinen’, ‘Arnhemmers door de eeuwen heen’, ‘rijkdom en weelde’, ‘recht en orde’ en ‘Arnhemse stadsgezichten’, belichten facetten van het veelzijdige verleden dat Arnhem tot het huidige Arnhem gemaakt heeft.

Historisch Museum ArnhemTentoonstelling: Ontmoet je wijkT/m 24 okt 2010De tentoonstelling is gebaseerd op verhalen over mooie, bijzondere, gewone of vergeten ontmoetingen van Arnhemmers uit de wijken Malburgen, Schuytgraaf, Geitenkamp en Hoogkamp. Kunstenaar/fotograaf Mieke Gresnigt is de samensteller van deze tentoonstelling waarin een selectie van de interviews, foto’s en (film)materiaal te zien is.

ExpositieAirborne Museum ‘Hartenstein’Slag om ArnhemGehele jaarHet Airborne Museum ‘Hartenstein’ is een museum, dat specifiek is gericht op de ‘Slag om Arnhem’ in september 1944. Een belangrijk onderdeel uit de Operatie Market Garden.

Arnhems Oorlogsmuseum40 - 45Gehele jaarUniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

Bibliotheek CentrumFototentoonstelling The ManhattansT/m 7 jun 2010Fotograaf Salman Ezzammoury uit Ede was in Manhattan, het hart van New York. Zijn fotografische impressie verrast.

Bibliotheek CentrumTentoonstelling: Wat gaat er mis met de mus?7 jun t/m 5 jul 2010De huismus heeft het moeilijk. In de Randstad is er al bijna geen mus meer te bekennen. Een tentoonstelling die de benarde positie van de mus aan de orde stelt.

Café Brasserie DudokWinston Huisman - Master of Moving ModelsT/m 12 sep 2010Dudok toont deze zomer tekeningen en schilderijen gemaakt naar aanleiding van bewegend model, een specialiteit van Winston sedert 1978. Over het algemeen ontstaan beelden die zich bewegen tussen figuratie en uiterste abstractie. Het zijn observaties en associaties die gestuurd worden door het model.

Café Brasserie DudokTentoonstelling: Politiek in Prent 200923 jun t/m 7 aug 2010 Stichting Pers & Prent organiseert jaarlijks de tentoonstelling Politiek in Prent en de uitreiking van de Inktspotprijs voor de beste Nederlandse politieke prent van het voorgaande jaar. Deze start ieder jaar in Perscentrum Nieuwspoort en reist vervolgens door het hele land.

De Drie KoningenExpositie: In beweging - Colin WilsonT/m 6 jun 2010Fotograaf Colin Wilson exposeert in ‘De Drie Koningen’, het pand van het Stadspastoraat Arnhem, in de Driekoningendwarsstraat 30 te Arnhem. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag, van 10:00-14:00 uur (m.u.v. de schoolvakanties). Bezoek buiten deze uren is mogelijk in overleg.

Diverse Locaties Gilde Stadswandeling15 jun t/m 17 sep 2010Gilde Stadswandeling Arnhem organiseert ook

Museum voor Moderne Kunst ArnhemMind-set. Ineke Hans27 jun t/m 5 sep 2010

De tentoonstelling Mind-Set concentreert zich rond de gedachten, fascinaties en beweegredenen van deze eigenzinnige vormgever. Niet alleen de eindproducten zijn te zien, maar er wordt ook een uniek inzicht geboden in het ontwerpproces.

Historische kelders ArnhemBezichtigingGehele jaarBezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders.

PlaatsmakenEEN DECORABEL VARIÉTÉTrijn Romein, Rebacca Wasserman en Jolanda Muilenburg Z230 mei t/m 6 juli 2010In de anonieme huiskamer van Galerie Plaatsmaken worden verhalen verteld. Eenzame meisjes kijken vertwijfeld de wereld in, mensen met doorleefde gezichten nemen je mee op verre reizen. Waar ga je heen? De straten zijn verlaten, net als de zithoek. Op de muur wacht een geruststellend behang op bewonderaars.

K13Tentoonstelling: NUT/m 25 jun 2010Een tentoonstelling van werk van Eugène Terwindt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het gaat om zowel vrij werk als ontwerpen voor kunsttoepassingen in de openbare ruimte. Voor deze tentoonstelling wordt een van Terwindts uit de jaren ‘70 daterende ontwerpen voor een vloerobject opnieuw uitgevoerd.

Kasteel DoorwerthTentoonstelling: illustrator Bert BouwmanT/m 20 jun 2010De nadruk in het oeuvre van Bert Bouwman, (16-11-1922, Dordrecht - 19-09-1979, Oosterbeek) ligt op illustraties voor boekomslagen, tijdschriften en kranten. Grote bekendheid kreeg hij met zijn illustraties voor de kinderbijbel en de IKOV TV-serie Woord voor Woord van Karel Eijkman met Aart Staartjes.

Kröller-Müller Museum Joost van den Toorn en de outsiderkunst T/m 20 jun 2010Het Kröller-Müller Museum toot in het prentenkabinet bronzen en keramische beelden van de Nederlandse kunstenaar Joost van den Toorn (1954), in combinatie met een door de kunstenaar verzamelde collectie outsiderkunst. Kröller-Müller MuseumAlles of niets, Robert van ‘t HoffT/m 29 aug 2010De tentoonstelling Alles of niets - Robert van ‘t Hoff, architect van een nieuwe samenleving, toont het oeuvre van architect en architectuurtheoreticus Robert van ‘t Hoff (1887- 1979) en schetst een beeld van zijn persoonlijkheid.

Kröller-Müller MuseumTentoonstelling: Het scheppen van een blijvend monumentT/m 12 sep 2010In 2010 viert het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn 75-jarig jubileum, de aanleiding voor de tentoonstelling Het scheppen van een blijvend monument - Van landgoed tot nationaal park De Hoge Veluwe, geheel gewijd aan de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het Park.

Kröller-Müller Museum Tentoonstelling: Matt MullicanT/m 29 aug 2010Van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican (Santa Monica 1951) is werk te zien uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. De wereld van Mullican heeft in zijn ordeningsprincipes en in zijn vormentaal raakvlakken met het utopische gedachtegoed van de kunstenaars van het modernisme (de klassieke avant-garde) uit de 20ste eeuw.

Museum voor Moderne Kunst ArnhemGelders Balkon 6: Kees GoudzwaardT/m 6 jun 2010Kees Goudzwaard weet de perfecte illusie van papier op te wekken met verf.

Museum voor Moderne Kunst ArnhemGelders Balkon 7: Willem Weismann

Page 30: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

ColofonOntwerp Hannie van den Bergh

Redactie nicole Beaujean , geraldine Cara-ballo, Anja de Crom, Barbara Kerkhof, Marieke van Kessel, Aure Straatman,

Rogier timmermans Fotografie Mamabart, Barbara Kerkhof

Sales gSupport – Pascal gödden Drukkerij Senefelder Misset

Uitgever Mwork-sWebdesign Hannie van den Bergh

Coverfoto Mamabart

ContactgegevensMwork-s, Marieke van Kessel

Postbus 160, 6800 AD Arnhemt 026 355 49 76, F 026 355 44 71

[email protected]

De kopij voor de juli /augustus editie graag aanleveren voor woensdag 16 juni.

ga naar www.uitinarnhem.com

30UI

TAGE

NDA

Historisch Museum ArnhemTentoonstelling: Ontmoet je wijkT/m 24 okt 2010

Spoorzicht Kunst & DesignExpositie: Dwaallicht1 jul t/m 23 sep 2010

De tentoonstelling is gebaseerd op verhalen over mooie, bijzondere, gewone of vergeten ontmoetingen van Arnhemmers uit de wijken Malburgen, Schuyt-graaf, Geitenkamp en Hoogkamp. Kunstenaar/fotograaf Mieke Gresnigt is de samensteller van deze tentoonstelling waarin een selectie van de interviews, foto’s en (film)materiaal te zien is.

De expositie ‘Dwaallicht’ toont schilderijen van Lys Vosselman (1979). Zij studeerde in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem in 2003. Inspiratiebronnen voor haar werk zijn onder andere het Gelderse landschap, vergankelijkheid en oude verhalen, sprookjes en sagen.

12 jun t/m 15 aug 2010De schilderijen van de colorist Willem Weismann (1973) laten veel zien, maar blijven op een bepaalde manier gesloten. Omgevingen, huizen, dingen en mensen worden aangeduid, maar hebben niet de pretentie de werkelijkheid te weerspiegelen. Het proces zelf wordt van steeds meer invloed op het beeld, door het canvas als palet te gebruiken, maar ook om de kwasten schoon te maken.

Museum voor Moderne Kunst ArnhemMind-set. Ineke Hans27 jun t/m 5 sep 2010De tentoonstelling Mind-Set concentreert zich rond de gedachten, fascinaties en beweegredenen van deze eigenzinnige vormgever. Niet alleen de eindproducten zijn te zien, maar er wordt ook een uniek inzicht geboden in het ontwerpproces.

Museum voor Moderne Kunst ArnhemTentoonstelling: What’s new?12 jun t/m 15 sep 2010Presentatie van nieuwe aanwinsten in de collectie van hedendaagse kunst.

Museum voor Moderne Kunst ArnhemTentoonstelling: SidewaysT/m 20 jun 2010Bestaat er zoiets als universele kwaliteit? Welke invloed heeft de omgeving waarin kunst wordt geëxposeerd op de beoordeling daarvan? Deze vragen waren het vertrekpunt voor de Iraanse kunstenares Atousa Bandeh Ghiasabadi. Atousa Bandeh verbindt in haar werk

persoonlijke ervaringen met maatschappelijke onderwerpen.

Museum voor Moderne Kunst ArnhemFiona Tan. Disorient + other worksT/m 20 jun 2010Fiona Tan (1966) vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2009 met het tweedelige filmproject Disorient. In dit werk dienen de dertiende-eeuwse reisverslagen van Marco Polo als voice over voor een overweldigende montage van hedendaagse filmbeelden van dezelfde streken waarover Polo verhaalt.

Nederlands OpenluchtmuseumBabynummers in Spaarstation DingenliefdeT/m 31 okt 2010 De verzameling “Babynummers” van reclameman Jan Knaap is te zien in Spaarstation Dingenliefde in het Openluchtmuseum. Maar liefst 1400 nul- en eennummers van Nederlandse tijdschriften heeft hij in bezit. Springlevend of allang weer verdwenen.

Nederlands OpenluchtmuseumVerhalen van immigranten T/m 31 okt 2010 Thematentoonstelling - Maak kennis met de geschiedenis van Nieuwe Buren door de jaren heen. Van Vlaamse religieuze vluchtelingen in de papiermolen rond 1600 tot de nieuwe Turkse buurman van het Tilburgse gezin in de jaren 1970. Spoorzicht Kunst & DesignTentoonstelling: Bags & Shoes T/m 23 juni 2010Een tentoonstelling vol tassen en schoenen. Ontwerpers van de “Nieuwe Lichting “ van de opleiding Productdesign aan de ArtEZ academie voor beeldende kunst en vormgeving te Arnhem tonen hun recente werk. Spoorzicht is een initiatief van Essent en exposities zijn gratis toegankelijk. Spoorzicht Kunst & DesignExpositie: Dwaallicht1 jul t/m 23 sep 2010De expositie ‘Dwaallicht’ toont schilderijen van Lys Vosselman (1979). Zij studeerde in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem in 2003. Inspiratiebronnen voor haar werk zijn onder andere het Gelderse landschap, vergankelijkheid en oude verhalen, sprookjes en sagen.

Expositie

Page 31: 06. uit in Arnhem juni 2010

uit in Arnhem juni 2010

Veluwse jongens én Arnhemse meisjes vieren als buren feest..!

75 jaar!www.ho

geveluwe.nl

10026AM_ad210x270_NPDHV.indd 1 20-04-2010 14:49:24

Page 32: 06. uit in Arnhem juni 2010

© H

ans

Ger

rits

en©

Han

Feest

om . Schouwburg Arnhem

Reserveren -

+ juni

IntrodansIntrodans Ensemble voor de Jeugd

Introdans Interactiewww.introdans.nl

3366_INT_ADV_UIT_Arnhem.indd 1 04-05-10 16:53