UIT IN EINDHOVEN april 2013

20
April 2013 uitineindhoven.nl Eindhoven door de ogen van Olga Coolen Deze UIT IN EINDHOVEN is verrijkt. Ontdek de vele digitale extra’s (zie pag. 2 en 3) dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio IN EINDHOVEN axesjazzpower presenteert Benjamin Herman Trio in Café Wilhelmina

description

UIT IN EINDHOVEN april 2013

Transcript of UIT IN EINDHOVEN april 2013

April 2013 u itineindhoven.nl

Eindhoven door de ogen van Olga Coolen

Deze UIT IN EINDHOVEN is verrijkt.

Ontdek de vele digitale extra’s (zie pag. 2 en 3)

dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio

IN E

IND

HO

VE

N

axesjazzpowerpresenteert

Benjamin Herman Trioin Café Wilhelmina

Uit in Eindhoven.nl

2

INHOUDUIT EHV. 2THEATER 5MUZIEK 9FILM 13JEUGD 13CULTUUR+ 15LITERATUUR 16EXPO 17

Agenda Podium 5Agenda Expo 19

Colofon23e jaargang. Redactie Lidy Lathouwers, Merel Morre, LoesHeuvelmans, Boukje van der Zijden, Gijs van de Burgt enAngela Tops. Vormgeving Frank van Eersel DrukbegeleidingPuntscherp Eindhoven. Basisvormgeving Opera GraphicDesign, Breda. Druk Nieuwsdruk Nederland VerspreidingAxender, Supportpunt. Oplage 42.000. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Uitgever Stichting Uit in Eindhoven, deWitteDame,Emmasingel 22, 5611 AZ Eindhoven, 040-260 4 260,[email protected], uitineindhoven.nl Bladmanager Lidy Lathouwers Web Dominique van Dijk. Neem voor meer informatie over redactie, advertenties enagenda gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!

Olga Coolen is directrice van het in april te openenPhilips Museum aan de Emmasingel. Eerder werkteze voor uitgeverij De Geus in Breda en hetSpoorwegmuseum in Utrecht. Met de recenteaanstelling bij het Philips Museum is haar wens een leuke baan in de culturele hoek én in haarwoonplaats Eindhoven te vinden in vervulling gegaan.

Voor een lekkere koffie ga ik altijd graag naar dekleine koffietentjes die je op evenementen ziet als deFeelgood market, STRP en DDW. Daar verheug ik medan echt op. Daar wordt met zoveel liefde een koffiegemaakt. Ik ben altijd benieuwd naar wat er aan eten endrinken wordt aangeboden bij events en hoe ze debeschikbare ruimte hebben omgebouwd tot café ofrestaurant. Dat is voor mij echt een belangrijk onderdeelvan de beleving van een evenement.Zonder originele horeca is het nietgeslaagd.

Ik drink het liefst een biertje ofwijntje bij Radio Royaal, demachinekamer op Strijp S. Ik vindhet zo’n mooie industriële ruimte. Degrote stoffige machines die vroegereen geweldige herrie moetenhebben gemaakt, staan daar nu zostil. Een gepensioneerde Philips-medewerker vertelde me laatst dathij zich niet kon voorstellen dat jedaar nu kunt eten. Hij herinnerdezich de oorverdovende herrie die demachines daar maakten.

Voor een middagsnack fiets ik graag een eindje naarPiet Hein Eek. Ook daar geniet ik van wat ze met deruimte hebben gedaan. Industriële elementen met kleur,zoals de bar, vind ik prachtig. Evenals de mooie lampenaan de hoge plafonds. Het liefst zou ik in zo een ruimtewillen wonen.

Een avondje uitgebreid tafelen doe ik graag bij hetKetelhuis, vooral als we buiten kunnen zitten. Afgelopenzomer heb ik daar een heerlijke avond gehad bij die openhaard buiten. Sindsdien wil ik ook een buitenhaardin mijn eigen tuin... Ja, ik houd erg van die oude Philips-locaties waar een nieuwe bestemming aan gegevenwordt.

Voor een goed concert of een leuke theatervoor-stelling bezoek ik bij voorkeur locatietheater.Afgelopen zomer was ik bij een voorstelling buiten bij deWasvenboerderij, in de weide. We zaten op banken envoor ons in het hoge gras was een voorstelling vanKratertheater. Heel sfeervol. Verder ga ik weinig naartheater, film of concerten.

In april kijk ik het meest uit naarde reacties van de bezoekers ophet nieuwe Philips Museum. Het iszo spannend om een nieuwmuseum te openen. Ik kan nietwachten om de eerst bezoekers teontvangen en te zien en horen hoeze het Philips Museum beleven.

Eindhoven is heel gastvrij. Demensen in de restaurants, winkelsen op vele andere plekken zijn heelvriendelijk, goed benaderbaar enwarm. Dat kom je in andere stedennauwelijks tegen. Eindhoven heeftveel verrassende cultureleevenementen, die veelal tijdelijk zijn.

Dat is heel aantrekkelijk, maar omgekeerd mis ik hetvindbare, permanente culturele aanbod. Wat er is, is vaakonvoldoende zichtbaar en bekend buiten Eindhoven. Ikvind dat Eindhoven veel harder op de (nationale) trommag roffelen over het omvangrijk cultureel aanbod van destad.

COVERAxesjazzpower presenteert in april het BenjaminHerman Trio. Benjamin Herman is vooral bekend vanNew Cool Collective. Maar om de saxofonist goedte leren kennen is natuurlijk dit pianoloze trio hetideale formaat.

Lees meer op pagina 12

VOORWOORDMéér UIT IN EINDHOVEN

Wat vonden we het stoer, toen we eind zomer 2012 onzeapp.uitineindhoven.nl lanceerden. Weliswaar gebouwd inLayar, een door velen bekritiseerde applicatie, maar voor onsdeed het exact wat we ons wensten: het stadsprogrammavoor kunst en cultuur én de instellingen permanent op eeninnovatieve, interactieve manier bekendmaken. Vanwege hetingebouwde gps-systeem laat de app je op elk moment vande dag zien wat vandaag, morgen, overmorgen en de restvan de week te doen is bij jou in de buurt, binnen een straalvan 15 km van Eindhoven. Door de stad wandelen enfietsen met je smartphone in de hand was nog nooit zo leuk.Vanaf de bank of een terras bekijken wat er ergens dichtbijje te doen is werd een spannende kwestie. Deze UIT-appdraait al en werkt uitstekend.*

Nu, een half jaar later, zijn we verheugd te melden dat wenóg een stapje verder hebben kunnen gaan. We gaannamelijk zorgen voor extra interactie in de krant, waardoorhet papieren ding letterlijk tot leven komt. We doen dit meteen innovatieve toepassing bóvenop de trend vanaugmented reality, een term die betekent: vermeerderdewerkelijkheid. Alsof het een kunstvorm is. Alsof wij de - of ishet een? - werkelijkheid helpen creëren. En dat vind ik nogalwat. Sjonge. Een verrijking van de krant dus, met vele digitale extra’s!Hoe het werkt? Lees de krant, houd je tablet of mobieletelefoon bij een artikel met smartphone-icoontje en een

filmpje van de voorstelling, een recensie, winactie ofachtergrondartikel verschijnt. Je doet dit vanuit Layar, dezelfde gratis app waarop we ook de UIT INEINDHOVEN-app draaien. Alleen hoef je voor dezetoepassing niets in te tikken; klikken op het scan-icoontje inLayar volstaat. Vanaf je telefoon of tablet ervaar je de extradimensie en ga je dieper de voorstelling, het concert of deexpositie in. Een voorproefje van Benjamin Hermanssaxofoonkunsten beluister je nu meteen. En vanToneelgroep Amsterdam zie je direct de trailer. Het maakthet lezen een stuk leuker, de ontdekkingstocht groter en jetheaterbezoek beter voorbereid. Deze krant kent een aantal staaltjes vermeerderde werkelijkheid, die je herkent aan dit icoontje:

Ik ben benieuwd wat je vindt. Deel je onze mening dat dezetoepassing een meerwaarde geeft aan de krant? Of hou jeniet van deze poespas? Zie je andere mogelijkheden?Laat het ons weten en ga voor meer informatie of om eenreactie achter te laten naar uitineindhoven.nl. Ook op onze Facebookpagina (facebook.nl/uitineindhoven)is ruimte voor het geven van reactie.

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

EINDHOVENDOOR DE OGEN VAN OLGA COOLEN

FOTO

FRANK HANSWIJK

* Wil je de UITinEHV-app? Ga naar app.uitineindhoven.nl of download gratis Layar, waar je intikt: uit in eindhoven.De instellingen wijzen zichzelf.

Uit in Eindhoven april 2013

3

Uit in Eindhoven bestaat vooral bij de gratie van de kunst- & cultuurorganisaties uit Eindhoven en omstreken. Elke editie een portret van één van de deelnemers. Deze maand is dat:

Carte Blanche

Carte Blanche wil ruimte geven. Wil stimuleren,verrassen, prikkelen. In onderzoek, spel en presentatie.Ontmoeten en verbinden is daarbij leidraad. Creativiteitde drijvende kracht.

Theater, beeldend werk en poëzie in workshops envoorstellingen. Een werkruimte voor lastige talenten;handicaps en hindernissen worden niet verdoezeld, maarzijn de motor om kunst te maken.

Carte Blanche speelt... Carte Blanche maakt theater; vrije voorstellingen, onderandere solovoorstellingen van Stefan Jung en LiesbethReeser. Voorstellingen van de Werkplaats en theatergroepHartenkoning; producties waarbij mensen met en zonderverstandelijke beperking met elkaar samenwerken. Voorstellingen op maat voor bedrijven en (zorg-)instellingen, zoals Doordraaien, De Kooi enVrijheidsbeperking Nee Tenzij. En projecten, zoals deonlangs uitgebrachte voorstelling ’t Plein, een coproductietussen Woonbedrijf, Het Pluspunt en Carte Blanche,gespeeld door de bewoners uit de wijken Kronehoef enMensfort.

Carte Blanche geeft ruimte...Naast eigen voorstellingen die Carte Blanche produceerten speelt in haar eigen theaterzaal, maken ook anderedans- en theatergroepen gebruik van deze bijzondereruimte. Een unieke ruimte om elkaar te ontmoeten. Omsamen te werken. Een vrijplaats voor kunstenaars.

Carte Blanche verbindt...Carte Blanche wil verbinden, bruggen slaan. Tussenmensen met een verstandelijke beperking, autisme of eenpsychiatrische achtergrond en de zogenaamd normalen.Tussen lastige talenten en de anderen kunstenaars. Kunstis daarbij middel en doel. Lastige talenten willen gehoorden gezien worden. Ze willen hun bestaan zin geven, door tezeggen wat ze te vertellen hebben, hun dans te dansen,hun beelden te scheppen en hun gedichten te schrijven.

Carte Blanche inspireert...Carte Blanche ontwikkelt workshops aan de hand vanmetaforen, toegankelijk voor iedereen, individueel of ingroepsverband. Metaforen geven de deelnemers een kaderwaarbinnen ze hun fantasie kunnen laten gaan. Beelden alshandvat om te denken, te dromen en te doen. In al ons werk is het stimuleren van de creativiteit onzedrijvende kracht: de volledige en onvoorwaardelijke vrijheidom iets nieuws te scheppen.

Carte Blanche produceert...Carte Blanche brengt per seizoen een aantal voorstellingenuit. Afgelopen jaar waren dat De Aap van Kafka, gespeelddoor Stefan Jung, Blind, een eigen bewerking gebaseerdop het boek Stad der Blinden van José Saramago,gespeeld door Liesbeth Reeser. De Werkplaats speeldeWoyzeck van Georg Büchner. ’t Plein, een eigen productiegespeeld door de wijkbewoners van Kronehoef enMensfort. En in juni gaat de nieuwe voorstelling vantheatergroep Hartenkoning in première. carteblanche.nu

INSTELLINGSPORTRET

STRP BIËNNALE IN DE STADHoe je was

Weet jij nog hoe je was?Jong en niet verliefd.Ik wel, maar jadat leverde niets op.Nu wil ik je niet zien,wil ik nietdat je het beeld verstoort.Laat mij maar behoudenzoals toen:Je droeg je haarzoals ik zeidat het je stond,dat wel.

Theo van der Put

IN FEBRUARI OVERLEED NA EEN LANG ZIEKBED THEO A. VAN DER PUT (GE-BOREN 1938), DICHTER, BEELDEND KUNSTENAAR EN LEVENSGENIETER. VANOORSPRONG WAS THEO INDUSTRIEEL ONTWERPER (ONDER MEER VANVERPAKKINGEN VOOR GLOEILAMPEN), LATER WIJDDE HIJ ZICH AAN DESCHILDERKUNST EN HET SCHRIJVERSCHAP: POËZIE, VERHALEN, TONEEL-STUKKEN EN HOORSPELEN. THEO WERKTE INTENSIEF SAMEN MET BEEL-DEND KUNSTENAAR KEES SALENTIJN, MET WIE HIJ EXPOSEERDE ENPUBLICEERDE.UIT: SAMENWERKING MET KEES SALENTIJN, 2010.

GEDICHT

TIJDENS DE STRP BIËNNALE KOPPELDE DE JAPANSE KUNSTENAAR DAITO MANABE SENSOREN AAN ZIJN WANGEN, OOGLEDEN EN KAKEN DIE GE-ZICHTSUITDRUKKINGEN VEROORZAKEN. HIERMEE PRODUCEERT HIJ VERSCHILLENDE TONEN EN RITMES TOT EEN EXPRESSIEF MUZIEKOPTREDEN.FOTO: BOUDEWIJN BOLLMANN.

SCAN MET LAYARDeze UIT IN EINDHOVEN die al boordevoltips voor kunst en cultuur zit, is ook nog eensdigitaal verrijkt. Scan met de camera van jemobiele telefoon of tablet de artikelen waar eensmartphone-icoontje bij staat. Je doet dit vanuit Layar,een gratis app. Extra informatie en inspiratie, zoalstrailers, YouTube-filmpjes, winacties, recensies endirecte links naar websites geven je voortaan een nógbetere indruk van alles wat er te doen is in Eindhoven.

Hoe werkt het?

‘AAP’ (FOTO BAS MARIËN) ‘BLIND’ (FOTO BAS MARIËN) ‘’T PLEIN’ (FOTO BAS BERENDS)

‘WOYZECK’ (FOTO BAS MARIËN)

SpellenbeursMA 1 APRIL Klokgebouw Eindhoven

Kolonisten van Catan, Carcassonne of Risk daar heeftiedereen ondertussen wel eens van gehoord, maar spellenals Puerto Rico, Hoogspanning of Pandemie zijn nog nieterg bekend. Wil jij wel eens een verrassend nieuw spel optafel leggen? Kom dan naar Zuiderspel. Op maandag 1april, traditioneel op tweede paasdag, vindt de vijfde editieplaats in het Klokgebouw.

Spelplezier voor iedereen1500 m2 spelplezier gevuld met bordspellen, kaartspellen,dobbelspellen en vele andere gezelschapspellen. OpZuiderspel kun je deze spellen bekijken, uitproberen,spelen en aanschaffen voor thuis. Vele spellenuitgevers,distributeurs, winkels en verenigingen zijn op de beursvloeraanwezig.

Wil jij laten zien wie de beste Catanspeler is? Neem deel aan het Nederlands KampioenschappenKolonisten van Catan. Schrijf je nu in. Meer info op zuiderspel.nl

Uit in Eindhoven.nl

FOTO

KEES-JAN VAN OVERBEEKE

4

ZwemtoernooiDO 4 T/M ZO 7 APRIL Pieter van den Hoogenband Zwemstadion

Altijd al eens (inter)nationale zwemtoppers aan willenmoedigen? Dan is de Swim Cup Eindhoven iets voor jou.De Swim Cup vindt plaats van 4 t/m 7 april in het Pietervan den Hoogenband Zwemstadion.

Serieuze krachtmetingTraditioneel kent de Swim Cup een sterk internationaaldeelnemersveld. Voor de meeste Nederlandse toppers isde Swim Cup de eerste serieuze krachtmeting na deOlympische Spelen. Onder andere Ranomi Kromowidjojoen Sebastiaan Verschuren lieten de Europese enWereldkampioenschappen op de 25 meter baan aan zich

voorbij gaan, maar willen nu schitteren voor eigen publiek.Daarnaast zijn ook (oud)wereldkampioenen en deelnemersaan de Olympische finales van afgelopen jaarvertegenwoordigd.

Kwalificatie Paralympische WereldkampioenschappenDe Swim Cup is voor de Nederlandse selectie van coachesMarcel Wouda en Martin Truijens de enige mogelijkheid omzich te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen inBarcelona van 19 juli t/m 4 augustus. De Swim Cup geldttevens als kwalificatie voor de ParalympischeWereldkampioenschappen en de EuropeseJeugdkampioenschappen.

Kaarten: swimcup.nl. Kan je er niet bij zijn? Volg dan delivestream via www.youtube.com/zwemsporttv of downloadde SplashMe app in de App Store.

Stadscantus 2013De algemene studentenverenigingSSREStadscantusVR 19 APRIL Wilhelminaplein Eindhoven

Vrijdag19 april is het weer zover, de Stadscantus. Ook ditjaar wordt deze gehouden op het Wilhelminaplein. Decantus is bedoeld voor heel studerend Eindhoven. Allestudenten uit Eindhoven en omstreken zijn welkom om hetfeest mee te komen vieren. Het is een echte cantus, dusdat betekent dat er veel liederen worden gezongen en bierwordt gedronken.

Hoe meer zielen hoe meer vreugdVorig jaar kwamen er maar liefst 350 studenten op deStadscantus af. Dit jaar zal het nog groter worden dan devorige editie. Een mooi gezegde luidt: hoe meer zielen hoemeer vreugd en dat geldt voor een cantus des te meer. Duskom allemaal op 19 april naar de Stadscantus inEindhoven, want erbij zijn is meemaken! Kaarten/meer informatie ssre.nl

Bezoek Zuiderspel, dé spellenbeurs van Zuid Nederland

Internationale wereldtoppers zie je tijdens de Swim Cup Eindhoven 2013PSV Zwemmen i.s.m. KNZB en SIZE

MA 29 EN DI 30 APRIL

Eindhoven = KingKoning van alle Koninginnedagen

Als het om de feestjes gaat tijdens Koninginnedag isEindhoven koning. Met meer dan 220.000 bezoekers isonze stad één van de grootste Koninginnedagsteden vanNederland. Ooit begonnen met kleine events en latersteeds grotere is Eindhoven groot geworden door decreatieve onderstroom. Vooral dance, maar ook rock. Door ruimte te geven aan initiatieven uit de stad zoalsZodiak Commune, Pact Festival, Extrema, Zieke Zuiden,maar ook Eindhoven Rockcity, Dijk9 en André Amarogroeiden de Eindhovense Koninginnedagfeesten uit tot eenlandelijk evenement met een duidelijk eigen karakter. Iedereorganisator is in feite koning van zijn eigen feest. Het isbrutaal en echt, eigenzinnig en vernieuwend. Dat geeftKoninginnedag in Eindhoven kracht en een rauwer randjedan in andere steden. Bij deze drijfveer hoort een krachtigbeeldmerk, dat meteen de toon zet voor Koningsdag dekomende jaren:

Kijk voor het programma op eindhovenisking.nl

Uit in Eindhoven april 2013

AGENDA APRIL

Ontroerend Goed: Stefan PopMijn Blauwe PeriodeCabaret DI 2 APRILParktheater Eindhoven, Philipszaal20.30 uur¤ 17,65

Zijn onschuldige studentenlook is bedrieglijk, want de mankan keihard uithalen om seconden later al weer tevertederen. Types als Stefan Pop komen met alles weg. Wijnoemen dat ook wel eens: onuitstaanbaar.Wat niet wordt gezien op internet, televisie, foto oftelefoon, bestaat tegenwoordig niet. Er valt ontzettend veelte zien, terwijl juist dat wat je niet ziet, tot de verbeeldingspreekt. In zijn tweede voorstelling zoekt Stefan Pop naarhet plaatje dat niet wordt gezien. Of dat lukt? Dat zult u zelfmoeten komen zien, anders gelooft u het toch niet. Mijn Blauwe Periode: Sketches, anekdotes en scherpeteksten, soms tot op het absurde af, maar altijd met eenkern van waarheid. “Hij heeft vaart, is brutaal met eenglimlach, hij sluit aan bij de dagelijkse sores en irritaties enheeft niemand op het podium naast zich nodig” (deVolkskrant). Voorstelling in het kader van OntroerendGoed.

Het Zuidelijk Toneel To be or not to beToneel WO 3 T/M ZA 6 APRILParktheater Eindhoven, Endinet-zaal20.00 uurv.a. ¤ 20,65

Het Zuidelijk Toneel brengt zeven krachtigetheaterpersoonlijkheden bij elkaar voor zijn derdetheaterspektakel na De Reis om de Wereld in 80 dagenen Vertellingen van 1001 Nacht. In de komedie To be ornot to be vormen Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Peterde Jong, Frank Lammers, Han Römer, WaldemarTorenstra en Viggo Waas een theatergezelschap in1939 dat betrokken raakt bij het verzet. De acteurszorgen voor de nodige hilariteit, want een heldenrolwillen zij allemaal vervullen, maar wel zoals een goedacteur betaamt: op grootse wijze.Regie Gijs de Lange.

Performance/installatieVR 5 EN ZA 6 APRIL Klokgebouw19.00, 20.30 en 22.00 uur¤ 15,50 / PlazaPas/CJP/Stud. ¤ 13,50

Stap in een reddingscapsule en speel met negentienanderen de hoofdrol in deze performance zonderacteurs en zonder stuurman. Let op: niet geschikt voorwie claustrofobisch óf bang voor nieuwe dingen is! We leven in onzekere tijden. Met welke strategie gaan wede voorspelde misère tegemoet? Welke rituelen gebruikenwe om ons te behoeden voor de wanhoop? Blijven wenuchter of richten we onze blik weer naar de hemel? Slaatonze fantasie op hol of kruipen we dichter bij elkaar?

Het werk van Dries Verhoeven behoort tot deinternationale top van het ervaringstheater en zijnvoorstellingen zijn over de hele wereld te zien. Zijnensceneringen zijn verrassend en imponerend en hij weetzijn publiek op bijzondere manieren bij zijn voorstellingen tebetrekken. “Bij uitzondering is het soms beter om nietsover een voorstelling te weten en gewoon een kaartje tekopen. In dit geval is dat mijn advies. Dit iservaringstheater. U zult thuiskomen met een verhaal.” (NRCHandelsblad). Concept Dries Verhoeven. Ontwikkeldi.s.m. Michiel Bakker, Sanne Den Hartogh, JoachimRobbrecht e.a. Mede mogelijk gemaakt door Trudo.Locatie Klokgebouw

Voor deze voorstelling kunt u alleen kaarten kopen en dusníet reserveren. Plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!Zie plazafutura.nl voor meer info.

5

MAANDAG 1

Klokgebouw10.00 u • Cultuur+Zuiderspel€ 6,- / 4 t/m 12 jaar € 2,50 / t/m 4 jaar gratis

Parktheater Eindhoven12.00 u • musicalVera Mann, Ara Halici e.a. - Dik Trom de Musical€ 24,30 (kind) € 26,55 (volw)

Muziekgebouw Eindhoven14.00 u • MuziekHet Strijkplankenkwartet€ 8,- / kind € 5,50 / + € 2,50 pauzedrankje21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert:Townes Van Zandt Tribute€ 9,-

Arno's Theater14.30 u • Theater/jeugdKus me - de clown en zijn Muze€ 16,- / 6-14 jaar € 10,- / (incl. consumptie)

Eindhoven Museum11.00-17.00 uVan begin tot Eindhoven€ 8,50

Effenaar16.00 u • MuziekVerse EierenGratis

DINSDAG 2

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmLife of Pi 3D€ 7,50 / PlazaPas € 6,- / Stud. € 3,50

Parktheater Eindhoven20.30 u • cabaretOntroerend Goed: Stefan Pop -Mijn Blauwe Periode€ 17,65

Muziekgebouw Eindhoven20.30 u • MuziekVriendentafel: Minimal MusicGratis

WOENSDAG 3

Auditorium, TU/e11.45 u • Cultuur+Uit, die peuk!nnb

Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelHet Zuidelijk Toneel - To be ornot to bev.a. € 20,65

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmLife of Pi 3D€ 7,50 / PlazaPas € 6,- / Stud. € 3,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekKonono No.1€ 20,- / + € 2,50 pauzedrankje20.15 u • MuziekVolkan Konak€ 37,50

DONDERDAG 4

Pieter van den HoogenbandZwemstadion09.30 u • Cultuur+Swim Cup Eindhoven 2013€ 6,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelHet Zuidelijk Toneel - To be ornot to bev.a. € 20,65

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertWorld Minimal Music Festival:Slagwerkstud. Conservatoriumvan Amsterdam€ 1,-19.30 u • MuziekMicrophonics (voorprogramma)Gratis20.15 u • MuziekKronos Quartet€ 28,50 / + € 2,50 pauzedrankje20.15 u • MuziekTim Knol & Kevin Kinney€ 15,-

Plaza FuturaFilmvanaf deze datum: Fill the void

Van Abbemuseum18.00 u • Cultuur+Expats: Meet & GreetGratis (excl. entreebewijs)19.00 u • MuziekHet kijkende oor€ 8,-19.00 u • Cultuur+Themalezing: Sheela Gowda enJewyo Rhii€ 15,-

VRIJDAG 5

Pieter van den HoogenbandZwemstadion09.30 u • Cultuur+Swim Cup Eindhoven 2013€ 6,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelHet Zuidelijk Toneel - To be ornot to bev.a. € 20,65

Philips Museum14.00 u • Cultuur+Opening Philips Museum

Yksi Winkel & Yksi Expo (opStrijp-S)17.00 u • Cultuur+Lezing David Hamers

Klokgebouw (Plaza Futura)19.00, 20.30 en 22.00 u • TheaterDries Verhoeven - God Zegenede Greep€ 15,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 13,50

Effenaar20.00 u • MuziekClub Cross-linx presents:Eighth Blackbird, BryceDessner, Ben Frost & Lunapark€ 13,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekMoya Brennan€ 24,50 / + € 2,50 pauzedrankje

SCALA TipoTango (Kanaalstraat)21.00 u - Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / gratis kennismaken

PopEi21.00 u • MuziekRob ‘a’ Billy presenteert:Discobar SillyGratis

ZATERDAG 6

Pieter van den HoogenbandZwemstadion09.30 u • Cultuur+Swim Cup Eindhoven 2013€ 6,-

Dries Verhoeven God zegene de greep

FOTO

JOE M

EIJER

FOTO

KRIS DE W

ITTE

BEELD

JOB ROMPA

Uit in Eindhoven.nl

Toneel ZA 13 EN ZO 14 APRILParktheater Eindhoven, PhilipszaalNa de repetitie 19.00 (za) / 16.00 uur (zo)Persona 21.30 (za) / 18.30 uur (zo)v.a. ¤ 22,10

Met Na de repetitie en Persona brengt Ivo van Hovevoor het eerst twee teksten van Ingmar Bergmansamen, die op meerdere niveaus parallellen vertonen.Beiden spelen zich af binnen het theatermilieu,beiden zoeken de fragiele grens op tussenverbeelding en werkelijkheid. En beiden stellenvragen over de noodzaak van theater in hetindividuele leven en de maatschappij.

In Na de repetitie regisseert Hendrik Vogler (GijsScholten van Aschat) voor de vijfde keer Droomspel vanStrindberg. Na de repetitie treft hij op het lege toneel dejonge, ambitieuze actrice Anna (Karina Smulders) die dehoofdrol speelt in zijn nieuwste enscenering. Ze dagenelkaar uit met leugens en verleiden elkaar met fantasieën.In Persona stopt Elisabeth Vogler (Marieke Heebink)tijdens een opvoering met spreken en trekt zich terug in

een bastion van stilzwijgen. Alma (Karina Smulders), eenjonge verpleegster, begeleidt haar naar een zomerhuis opeen verlaten eiland en probeert Elisabeth terug tot hetleven te verleiden, te prikkelen, uit te nodigen om zichbloot te geven en ‘voor zichzelf’ te spreken.“Schrijnend, levensecht theater” (de Volkskrant), “Eentweeluik dat je pakt” (Telegraaf), “Prachtig spel in degeest van Bergman: met spirit en intuïtie” (Trouw).

Deze extra lange toneelavond wordt onderbroken dooreen diner, dat u apart kunt bijboeken. De voorstellingenzijn ook los van elkaar te bezoeken.

Theater/musicalZA 6 EN ZO 7 APRILLocatie: Kapel conferentiecentrum De Grote Beek, (Boschdijk 771)14.30, 16.00, 19.00 en 20.30 uur¤ 10,- (voor beide voorstellingen)

Koek en EiKoek en Ei is een zelfgemaakte voorstelling van hetTheaterlab van CKE. Vier jongeren spelen vier meiden, diebij elkaar in de straat wonen. Ze delen alles met elkaar.Alles is koek en ei, totdat het oorlog wordt en hunvriendschap op het spel komt te staan. Spel Carolina, Iris, Maaike en Tess. Coaching Karin vanDijk.

GestruikeldGestruikeld is een muzikale voorstelling van demusicalschool van CKE, geïnspireerd door destruikelstenen in de straten van Eindhoven. Deze liggenvoor de huizen waar Joodse families hebben gewoondtijdens de Tweede Wereldoorlog. Een intieme voorstellingover geloof, hoop, angst en twee families die samenproberen te overleven in een onzekere tijd. Regie Karin van Dijk. Muziek Hans van Heiningen enKlezmergroep, Manon Bell.

Gestruikeld wordt van ma 8 t/m wo 10 april om 20.00 uurook nog gespeeld in het huis aan de Catharinastraat 4. De entree is € 7,-.

Nederlands Dans Theater 2 Programma B: Ekman, León &Lightfoot en IngerModerne dansDI 9 APRILParktheater Eindhoven, Endinet-zaal20.00 uur (inleiding 19.15 uur)v.a. ¤ 21,55

Nederlands Dans Theater 2 is de springplank voor jongedansers, die zorgvuldig worden geselecteerd. Talentvolledansers hebben de mogelijkheid te groeien en jongeaanstormende choreografen krijgen de kans om zich teontplooien. Overal ter wereld is deze groep te zien en inapril is Eindhoven aan de beurt. Nederlands Dans Theater2 brengt dan een gevarieerd programma met nieuwe enbekende gezichten en live begeleiding door HollandSymfonia. Van de twee huischoreografen Sol León en PaulLightfoot ziet u Studio 2, een expressief en dramatischwerk op muziek van Arvo Pärt.Het duo maakte dit werk terere van het vijftigjarig jubileumvan het Nederlands DansTheater in 2009. Van degastchoreografen Johan Ingeren Alexander Ekman ziet u hetprijswinnende ballet Dreamplay. Naast deze oudebekenden kunt u ookkennismaken met de nieuwetalentvolle makers Sharon Eyalen Gai Behar, van OhadNaharin’s Batsheva DanceCompany.

Anne-Mieke Ruyten, JoepOnderdelinden e.a. Hema de Musical Musical DO 11 T/M ZO 14 APRILParktheater Eindhoven, Endinet-zaal20.00 uur (zo 15.00 uur)v.a. ¤ 27,70

Voorafgaand aan haar koninklijk huwelijk met kroonprinsWim-Lex, besluit de warmbloedige Latina Max zich eensflink te verdiepen in alles wat Nederlands is om deNederlander goed te leren kennen. Vermomd als deSpaanstalige stagiaire Ramona duikt Max op in de oer-Hollandse Hema, de plek waar alle Nederlanderssamenkomen. Dit zelfgekozen inburgeringstraject van Maxzet de levens van de medewerkers bij de Hema flink op zijnkop.Beleef een heerlijk avondje uit met Hema de Musical, eenkoninklijk getinte, spraakmakende musical met topacteurs,bekende liedjes, veel humor, dansende rookworsten entompouces. Bovendien is er een moment van roem voorenkele echte Hema-medewerkers uit uw eigen omgeving.Verder met Wimie Wilhelm, Laus Steenbeeke, MaaikeMartens, e.a. Muzikaal leider Wim Veenhof. Regie GeertLageveen.

Centrum voor de Kunsten Eindhoven

FOTO

FRANS G

OMMERS (E

INDHOVEN-IN

-BEELD

.NL)

Toneelgroep Amsterdam Na de repetitie / Persona

FOTO

HAKAN LARSSON

FOTO

GOVERT DE ROOS

FOTO

’S JAN VERSWEYVELD

Koek en Ei / Gestruikeld (2 voorstellingen)

Uit in Eindhoven april 2013

AGENDA APRIL

Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelHet Zuidelijk Toneel - To be ornot to bev.a. € 20,6520.30 u • cabaretDe Nachtzusters - De bonte radiobuurtbus€ 19,-

Effenaar13.30 u • Muziek/jeugdEffenaar Kids: Dirk Scheele€ 10,- 23.00 u • MuziekMega Matjesdisco€ 15,- / voorverkoop € 12,50 23.00 u • MuziekVoNKGratis

Van Abbemuseum11.30 u • Cultuur+Museumweekend 2013€ 1,-14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Catharinakerk15.00 u • Muziek in de CathrienOrchestra van WassenaarGratis

Kapel conferentiecentrum De Grote Beek14.30, 16.00, 19.00 en 20.30 u •TheaterKoek en Ei + Gestruikeld€ 10,- (voor beide voorstellingen)

CKE, Stratumsedijk 2215.00 u • Theater/jeugdVOS€ 6,-

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions: Robvan der WouwGratis20.15 u • MuziekMichael Riesman: Dracula€ 22,50 / + € 2,50 pauzedrankje

Klokgebouw (Plaza Futura) 19.00, 20.30 en 22.00 u • TheaterDries Verhoeven - God Zegenede Greep€ 15,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 13,50

ZONDAG 7

Pieter van den HoogenbandZwemstadion09.30 u • Cultuur+Swim Cup Eindhoven 2013€ 6,-

Parktheater Eindhoven14.00 & 16.00 u • jeugd / musical3+Buurman & Buurman beginnenvoor zichzelf€ 17,6514.30 u • jeugd / dans 6+De Stilte - Alice€ 11,40

Van Abbemuseum11.30 u • Cultuur+Museumweekend 2013€ 1,-11.30 u • Cultuur+Theaterrondleiding voor helefamilie door de Lissitzky -Kabakov tentoonstelling€ 3,- / t/m 5 jaar gratis (excl. entreebewijs)12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs14.30 u • FilmSovjefilm: Het oude en hetnieuwe€ 5,-

CKE, Stratumsedijk 2213.15 u • Theater/jeugdVOS€ 6,-

PopEi14.00 u • JeugdThe Kids Are AllrightGratis

de Bibliotheek Eindhoven,vestiging Centrum14.00 u • Jeugd/filmZondagmiddag filmmiddag: Iep€ 4,50 (incl. glaasje ranja)

Kapel conferentiecentrum DeGrote Beek14.30 u + 16.00, 19.00 u + 20.30u • TheaterKoek en Ei + Gestruikeld€ 10,- (voor beide voorstellingen)

Muziekgebouw Eindhoven15.30 u • MuziekIvo Janssen & AlexandreEsperetVanaf € 13,50 / + € 2,50 pauzedrankje

CKE, Stratumsedijk 2216.00 u • Theater/jeugdVOS€ 6,-

Café Berlage16.00 u • MuziekCKE CaféGratis

Plaza Futura19.00 u • FilmGay Cinema: I am Gay andMuslim€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. € 6,50

Dynamo20.00 u • MuziekCockney Rejects & Tech9€ 15,-

MAANDAG 8

Plaza Futura19.30 u • FilmMovies That Matter On Tour:Rouge Parole€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. /leden AI € 6,50

Catharinastraat 420.00 u • TheaterGestruikeld € 7,-

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmLe magasin des suicides€ 7,50 / PlazaPas € 6,- / Stud. € 3,50

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert: AsThe Crow Flies & support AlexaWoodward€ 9,-

DINSDAG 9

Catharinastraat 420.00 u • TheaterGestruikeld € 7,-

Parktheater Eindhoven20.00 u, 19.15 u inleiding •moderne dansNederlands Dans Theater 2 -Programma B: Ekman, León &Lightfoot en Ingerv.a. € 21,5520.30 u • cabaretMark van de Veerdonk -Weltebarsten€ 20,30

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmLe magasin des suicides€ 7,50 / PlazaPas € 6,- / Stud. € 3,50

7

Theaterplan WerkplaatsproductieLief / VenstersMuziektheatervr 19 t/m zo 21 aprilParktheater Eindhoven, Kameleon20.30 uur¤ 12,30

Theaterplan brengt in zijn werkplaatsproductie tweeproducties, waarin jonge theatermakers aan het werkgaan.Voor Lief werken theatermaker Oscar de Boer enchoreografe Kim Leeuw voor de derde maal samen.Muziektheater op het scherpst van de snede.Je ziet haar en je weet het, hier is geen redden meer aan.Verzet is zinloos, alles is anders nu. In één klap is allesanders. Je hebt geen keus er valt niets te kiezen. Dit is hetlot, onontkoombaar, magisch en verschrikkelijk. Je vliegt,maar niet één kant op. Je bent jezelf niet, je kunt nietdenken, je doet maar wat. Want wat als je de ware vindt?Wat blijft er van je over als je je hart verliest?

Onder begeleiding van Oscar de Boer tonen zes jongetheatermakers in Vensters door middel van spitsvondigedialogen en vlijmscherpe teksten, in een razend tempo dewereld zoals zij die ervaren.Marten is schrijver. Hij is jong, ambitieus, intelligent enchronisch ontevreden... Maar vergis u niet, hij zit niet stil,deze jongen, deze man, deze jonge professional. Hij is eendenker, hij heeft een visie, hij weet wat hij wil en waar hijvoor gaat, wat zijn ding is en wat hij wil neerzetten. Hij zitniet stil. Hij wacht af... gespannen, alert. Hij wacht op zijnkans, die ene grote. Vergis u niet, dit is de stilte voor de

storm. Deze man is klaar voor de sprong!Spel Suzanne Buchner, Bas Bovenlander, Jerry Bloem,Annerie van Loenen, Claudia Pesik en Oscar de Boer.Regie/script Oscar de Boer.

Het Zuidelijk Toneel i.s.m. StichtingNieuwe HeldenDinner With DadTheaterspecial incl. maaltijdVR 19 APRIL Plaza Futura19.00 uur¤ 23,- (incl. maaltijd) / PlazaPas/CJP/Stud.¤ 21,- / Vader en kind-combiticket: ¤ 40,-

Kom met je vader, kom met je kind. Kom als vader, kom alskind. Hier wordt gekookt. Voor jou. Wees welkom bij eenchef-kok die de maaltijd bereidt en zijn zoon die degroenten snijdt, in de pan roert en alvast jouw tafel dekt. Een voorstelling in het hier en nu over vaderschap vroegeren vandaag, waarbij verhalen, getuigenissen, muziek enwijn door elkaar vloeien. Na afloop serveren de acteurs jouhun maaltijd; een uitgelezen mogelijkheid om gezamenlijkna te praten. Want iedereen heeft een vader. En een eigenverhaal. Regie en concept Lucas De Man. Spel en koken Justusvan Dillen, Gert den Boer e.a.

Toneelgroep Oostpool Wachten op Godot ToneelZA 20 APRILParktheater Eindhoven, Philipszaal20.30 uur¤ 24,75

Wachten op Godot van Samuel Beckett is beroemd enberucht als het meest gespeelde moderne toneelstuk terwereld. Twee mannen staan bij een kale boom te wachtenop iemand die waarschijnlijk zal komen. Ze lijken zwervers,clowns, filosofen, die op de rand van de wereld staan endaar groots en potsierlijk op blijven balanceren. Iedereuitgesproken gedachte, elke kleine handeling is een daad,een grap, een provocatie, een poging waarmee de tijdverstrijkt. In onwetendheid blijven deze mannen tochwachten - samen.Er zijn veel interpretaties van het stuk. Beckett zelf washierover vaak geamuseerd, vooral waar het speculatiesbetrof over de vraag wie Godot nou eigenlijk was en waarGodot symbool voor stond. Zelf heeft hij zich daar nooitover uitgelaten.Met Joep van der Geest, Sanne den Hartogh, Phi Nguyen,Marcel Osterop en Stefan Rokebrand. Regie Erik Whien.

[email protected]

BEELD

FRANK VAN EERSEL

FOTO

JOOST DE HAAS

FOTO

SANNE PEPER

Uit in Eindhoven.nl

8

Ontroerend Goed Audience ToneelDO 25 APRILParktheater Eindhoven, Philipszaal20.30 uur¤ 21,20

Deze voorstellinggaat over u. Wantzonder u, het publiek,is er geen theatermogelijk. Alstoeschouwer bent ugewend om naar eenacteur te kijken. InAudience worden derollen echteromgedraaid: hoe langkan een acteureigenlijk naar hetpubliek kijken? Enwat gebeurt er als weons allemaalomdraaien en naarelkaar kijken?Audience is eenfascinerend endoordreven geestigtheaterexperiment.De kracht van de groep wordt onder de loep genomen. Devoorstelling daagt uit en manipuleert, en de vraag is: bent uer wel tegen bestand? Audience maakte veel gemoederen los op het EdinburghFringe Festival. De plek waar de voorstelling al twee jarenachtereen de ene na de andere prijs in de wacht sleept.Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Magne van den BergMijn slappe komedieTheaterDO 25 APRIL 20.30 uurPlaza Futura¤ 15,50. PlazaPas/CJP/Stud. ¤ 13,50

Mijn slappe komedie voor vier mensen, eenhandjevol personeel en een tafel die niet vrijkomtMet een sterke tekst, een cast met een groot komischtalent (o.a. René van 't Hof) en de eindregie in handenvan Carver’s Beppie Melissen verzekeren we u: zodroog heeft u uw komedie nog nooit gegeten! Ben en Louise, ex-partners, spreken vergezeld door hunnieuwe partners af in een restaurant om het over deverdeling van de spullen te hebben. Ze praten overvissen en blouses, muzak en een oude caravan.Gaandeweg wordt de sfeer grimmiger. Regie Aat Ceelen. Eindregie Beppie Melissen. TekstMagne van den Berg. Spel Raymonde de Kuyper, Renévan ’t Hof, Leny Breederveld en Aat Ceelen.

Liz Snoijink, Renée Fokker e.a. Liefde Levenslang ToneelVR 26 APRILParktheater Eindhoven, Endinet-zaal20.00 uurv.a. ¤ 18,80

Hoe kan het dat Juliette, zo’n mooi mens en liefhebbendemoeder, haar kind ombrengt? Deze vraag blijft voor defamilieleden onbeantwoord en leidt tot het verbreken vanhet contact tijdens haar gevangenisstraf. Wanneer ze na15 jaar vrijkomt, besluit haar zus Léa, die inmiddelsgetrouwd is en een kind heeft, haar toch in huis op tenemen. Het blijkt niet eenvoudig alle voorbijgaande jarenvan vooroordelen, angst en afwezigheid te overbruggen.Want hoe goed kennen we diegene nog met wie we ooitzo close waren? En wordt die cruciale vraag alsnogbeantwoord?Liefde Levenslang is de toneelbewerking van Il y alongtemps que jet’aime. Met dezefilm beweesPhilippe Claudel,naast schrijver vanbestsellers alsGrijze Zielen, ookeen bijzonderefilmmaker te zijn.Verder metChris Tates, NhungDam en Mark Ram.Regie IgnaceCornelissen.

Ariëns ToneelSlechtAmateurtheaterVR 12 T/M ZO 14 APRIL Theaterzaal St. Joriscollege (Roostenlaan)20.30 uur¤ 10,-

Mooi, jong, rijk, koningin... gelukkig. Dan krijg je een kind.Sneuvelt je man in een oorlog. Verandert je lijf van meisjenaar moeder. Ben je eenzaam. Alleen een spiegel diedagelijks laat zien waar je liever je ogen voor zou sluiten.

Slecht vertelt het verhaal van een vrouw die alles kwijt raaktwaar ze van houdt. Die haar dochter daarvan de schuldgeeft en haar dood wenst.Slecht vertelt ook het verhaal van een meisje dat nietgewenst is. Dit hoort dat haar moeder haar dood wenst engedwongen is op te groeien in een vreemde omgeving.Slecht is een grimmig en komisch sprookje voorvolwassenen. Regie Frank van den Berg. Reserveren 040 - 201 50 99of [email protected] / arienstoneel.nltwitter.com/AriensToneel. facebook.com/AriensToneel

Sanne Wallis de Vries en Paul Groot Adèle Show DO 25 APRILParktheater Eindhoven, Endinet-zaal20.00 uurv.a. ¤ 21,55

In januari van dit jaar is Adèle Bloemendaal, één vanNederlands grootste theaterpersoonlijkheden, 80 jaargeworden. In haar werk was ze zowel wereldwijs, alsordinair. Een femme fatale én een lefgozer. Een eersteklasvakvrouw, maar niet één die zich de wet liet voorschrijven.Als actrice werkte ze samen met grootheden als LeenJongewaard en Johnny Kraaykamp sr. Niemand kon zogenoeglijk in een bubbelbad onderuitzakken als zij.Zo’n fenomeen kun je in een theatervoorstelling niet dooréén actrice laten spelen. Sanne Wallis de Vries en PaulGroot (bekend van hun feilloze imitaties van o.a. KoninginBeatrix en Pim Fortuyn in het satirische programmaKoefnoen) zetten de allround theatermaakster gezamenlijkneer. Sketches en liedjes, oude verhalen en nieuweteksten. Kortom, een mozaïek waarin de vele facetten vandeze ongrijpbare vrouw aan bod komen.Muzikaal leider Martin van Dijk. Regie Maarten Mourik.

Kratertheater Cinema de PassionAmateurtheaterDO 25 T/M ZO 28 APRILDe Bergruimte (Kleine Berg)20.30 uur

C'est un spectacle à mourir pour lécherActeurs. Actrices. Dromend van een toekomst op het wittedoek. Betekenisvolle blikken. Groots verdriet. Hilarischegrappen. Applaus. Glamour. Sexy. Popcorn. Al die dingen.Ze weten niet wat de bedoeling is. Hoe dit precies in zijnwerk gaat. Ze zoeken het uit. Om het ver te schoppen indeze wereld moet je voor jezelf gaan. Jij bent middelpuntvan de aandacht. Voor jou tien anderen. Over lijken. Om hetver te schoppen in deze wereld moet je samenwerken.Steun elkaar. Als je op elkaars schouders staat, reik jehoger. Liefde.Cinema de Passion is een voorstelling met weinigwoorden, gebaseerd op de Nouvelle Vague-filmstijl. Metzo’n gladde jazz dat het mooi wordt. Zo oprecht dat hetverleidelijk wordt. Zo serieus dat je moet lachen. Met Marcel van Gennip, Ramses van Oers, Ilse Janssen,Joosje Kelders, Frank van Eersel, Angela de Jongh en Bramvan Opstal. Regie Twan van Bragt.

FOTO

ROBERT DAY

FOTO

LEO VAN VELZ

EN

FOTO

BEN VAN DUIN

FOTO

MIEKE STR

UIK

Uit in Eindhoven april 2013

9

AGENDA APRIL

WOENSDAG 10

Catharinastraat 420.00 u • TheaterGestruikeld € 7,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekQueen Tribute Band -Queenmaniav.a. € 21,1020.30 u • cabaretMark van de Veerdonk -Weltebarsten€ 20,30

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmLe magasin des suicides€ 7,50 / PlazaPas € 6,- / Stud. € 3,50

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • Muziek3JS€ 29,- / + € 2,50 pauzedrankje

Plaza Futura20.30 u • TheaterPlaza Futura Werkplaats-productie / Suzanne van derHorst - Geen Gemiste Kans€ 13,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 11,5021.00 u • FilmEfterklang€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. € 6,50

Effenaar21.00 u • MuziekRachel Sermanni€ 10,-

DONDERDAG 11

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • MuziekLunchpauzeconcert: Johannivan Oostrum & Janny Lobbezoo€ 1,- 20.15 u • MuziekArthur Japin Vanaf € 13,50 / + € 2,50 pauzedrankje

Parktheater Eindhoven20.00 u • musicalAnne-Mieke Ruyten, JoepOnderdelinden e.a. - Hema deMusicalv.a. € 27,7020.30 u • muziekMuziektheater Transparant -De Waterafsluiter€ 22,10

Van Abbemuseum17.00 u • Cultuur+Museum ’s avonds open GratisTheaterrondleiding voor helefamilie door de Lissitzky -Kabakov tentoonstelling€ 3,- / t/m 5 jaar gratis (excl. entreebewijs)

Effenaar20.00 u • MuziekLaura Jansen€ 20,-20.30 u • MuziekColossa - LP/CD-presentatie +Paceshifters€ 7,-

Plaza Futura20.30 u • TheaterPlaza Futura Werkplaats-productie / Suzanne van derHorst - Geen Gemiste Kans€ 13,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 11,50Filmvanaf deze datum: ElefanteBlanco & Song for Marion

De Bibliotheek Eindhoven,Vestiging CentrumCultuur+ParadigmaGratis

VRIJDAG 12

CKE, Pastoor Petersstraat 18019.30 u • Theater/jeugdLion King€ 9,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • musicalAnne-Mieke Ruyten, JoepOnderdelinden e.a. - Hema deMusicalv.a. € 27,70

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekGare du Nord € 22,- / + € 2,50 pauzedrankje

Theaterzaal St. Joriscollege20.30 u • TheaterAriëns Toneel: Slecht€ 10,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat)21.00 u - Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / gratis kennismaken

PopEi21.00 u • MuziekThe Seasons CD/ReleaseGratis

Effenaar22.00 u • MuziekDe Coronas Clubnacht€ 15,-

ZATERDAG 13

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-21.00 u • Cultuur+YoungArtNight € 5,-

Parktheater Eindhoven19.00 u • toneelToneelgroep Amsterdam - Nade repetitie (19.00 u) /Persona (21.30 u)€ 35,45 (beide voorstellingen) € 22,10 (pervoorstelling)20.00 u • musicalAnne-Mieke Ruyten, JoepOnderdelinden e.a. - Hema deMusicalv.a. € 27,7020.30 u • stand-up comedyGreg Shapiro Presents… -Greg Shapiro & internationalecomedian€ 13,65

CKE, Pastoor Petersstraat 18014.30 en 19.30 u • Theater/jeugdLion King€ 9,-

Catharinakerk15.00 u • KamerMuziek in deCathrienRalf Pisters & Ruud HuijbregtsGratis

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions: BlueFlamingoGratis20.15 u • MuziekHet Brabants Orkest & Ledenvan het Gelders OrkestVanaf € 14,50 / + € 2,50 pauzedrankje 20.15 u • MuziekSousou & Maher Cissoko€ 17,- / + € 2,50 pauzedrankje

Effenaar20.00 u • MuziekComedy Night: Comedytrain metJan Jaap van der Wal + DaniëlArends€ 10,-22.00 u • MuziekWe All Love 80's & 90's:Baywatch Special€ 15,- / voorverkoop € 10,-23.00 u • MuziekHeibel! met Moosbach +Cultuurbarbaren + DJ LamotGratis

Arno's Theater20.00 u • Theater/jeugdKus me - de clown en zijn Muze€ 16,- / 6-14 jaar € 10,- / (incl. consumptie)

Theaterzaal St. Joriscollege20.30 u • TheaterAriëns Toneel: Slecht€ 10,-

ZONDAG 14

Van Abbemuseum11.30 u • Cultuur+Theaterrondleiding voor helefamilie door de Lissitzky -Kabakov tentoonstelling€ 3,- / t/m 5 jaar gratis (excl. entreebewijs)12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

Parktheater Eindhoven15.00 u • musicalAnne-Mieke Ruyten, JoepOnderdelinden e.a. - Hema deMusicalv.a. € 27,70

WereldmuziekWO 3 T/M ZO 7 APRILMuziekgebouw Eindhoven

Vijf dagen lang staat Muziekgebouw Eindhoven in hetteken van minimal music. Pulserende ritmes enhypnotiserende herhaling van melodieën en akkoorden.In de derde editie van het World Minimal Music Festivalstaan er weer internationale topmusici op hetfestivalprogramma. Het Kronos Quartet komt metDifferent Trains een aangrijpende compositie van SteveReich. In een versterkte setting klinken duimpiano’s enextatisch minimal jungle van het Congolese KononoNo.1. En in opdracht van het World Minimal MusicFestival is door Ivo Jansen en Alexandre Esperet eensplinternieuwe versie van Simeon Ten Holts magischeCanto Ostinato te horen. Gedurende het hele festivalvindt een dagelijks randprogramma plaats metactiviteiten voor en na alle concerten. Kijk voor meer informatie op minimalmusicfestival.nl

WO 3 APRIL (Effenaar 20.15 uur): Konono No.1Met opzwepende ritmes en een mix van genres alstraditionele Afrikaanse muziek en elektronische muziek zetKonono No.1 zalen op zijn kop. Nu is er de kans om inEindhoven een optreden van deze groep mee te maken!

DO 4 APRIL: Kronos QuartetReich - Triple Quartet / WTC 9/11 / Different trains / 3 delen uit ‘The Cave’Met Different Trains bracht het Kronos Quartet eind jaren80 een van de meest indrukwekkende composities vanSteve Reich in première. In een schrijnend document zettehij zijn eigen Amerikaanse treinreiservaring af tegen dejoodse transporten van de nazi’s.

VR 5 APRIL: Eighth Blackbird, Bryce Dessner, Ben Frost & LunaparkNas - Nieuw werk voor Eighth Blackbird (wereldpremière)Dessner - Nieuw werk voor Eighth Blackbird(wereldpremière)Reich - Double sextetDessner - O Shut Your Eyes Against the Wind Frost - Solo setCross-linx is een festival met een combinatie van indiepopen klassieke muziek. Vier keer per jaar wordt de Effenaaromgebouwd tot Club Cross-linx: op één avond genietenvan genre-overschrijdende muzikanten. Dit keer met hetPullitzer Prize (2008) winnende meesterwerk Double sextet

van Steve Reich: uitgevoerd door het Amerikaanse EighthBlackbird samen met Lunapark. Daarnaast verwelkomenwe de The National-gitarist Bryce Dessner met een nieuwwerk. De Australische producer/gitarist Ben Frost sluit deavond met een solo-set af: beklemmend mooie muziek, dienet zoveel beïnvloed is door minimal music als punkrock enmetal.

ZA 6 APRIL: Michael RiesmanGlass - DraculaIn 1999 schreef Philip Glass een originele filmscore bij dehorrorklassieker Dracula uit 1931. Uiteraard paste demuziek het eigen ensemble van Glass als een handschoen.Ensembleleider en componist Michael Riesman bewerktede muziek voor piano solo en deze versie is nu met filmvoor het eerst in Nederland te zien en te horen.

ZO 7 APRIL: Ivo Janssen & Alexandre EsperetTen Holt - Canto ostinatoCanto Ostinato van Simeon ten Holt is een magisch werkdat mensen een leven lang bezig kan houden. Omdat nietalles vaststaat op het gebied van tijdsduur en bezetting zijner verschillende versies. De gepassioneerde winnaars vanhet Tromp Percussion Concours spelen een hallucinerendenieuwe versie voor piano, twee vibrafoons en tweemarimba’s.

CKE CaféMuziek (open podium)ZO 7 APRILCafé Berlage16.00-18.00 uurGratis

Vandaag betreden talentvolle (beginnende) bandjes vanonder meer de rockafdeling van CKE, Rock CityInstitute en het Van Maerlantlyceum het podium. HetCentrum voor de Kunsten Eindhoven biedt met het CKECafé elke eerste zondag van de maand eenlaagdrempelig podium aan (amateur)kunstenaars uitEindhoven en omgeving. Schuif gezellig aan!

Screen it loudFilm en muziekEffenaar, Plaza Futura en Muziekgebouw 21.00 uur¤ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. ¤ 6,50

WO 10 APRIL

EfterklangTwee muziekfilms rond de Deense band Efterklang. Meteen wonderlijke mix van sprookjesachtige thema's, frisseindierock en sfeervolle neo-klassieke arrangementenlopen de Denen voorop in de indieclassical stroming. Jeziet The Ghosts of Piramida en An Island.Prijs voor beide films samen € 8,-. PlazaPas/CJP/Stud.€ 6,50. Op vertoon van je kaartje krijg je korting op hetconcert in de Effenaar op 17 april.

WO 24 APRIL

The Furious Force of RhymesDe documentaire geeft een prachtige inkijk in de wereldvan hiphop en laat zien hoe hiphop wereldwijd uitgroeidetot hét middel om onvrede te uiten dat elk verschil in ras,religie of ideologie overstijgt.

World Minimal Music Festival

10

Uit in Eindhoven.nlUit in Eindhoven.nl

Queen tribute band QueenmaniaMuziekWO 10 APRILParktheater Eindhoven, Endinet-zaal20.00 uurVanaf ¤ 21,10

Mist u de authentieke Queen sound ook? Queenmania, denummer 1 tribute band uit Italië, zorgt voor het herlevenvan oude tijden. Het gemis van Freddie Mercury zal blijven,maar de frontman Sonny Ensabella brengt de FreddieMercury sound vol overgave terug. Het lijkt net alsofFreddie Mercury zelf op het podium staat. Niet alleen doorEnsabella’s fenomenale zang en performance, maar ookdoor zijn sprekend uiterlijke gelijkenis. De grote hits zoalsWe are the champions, Radio gaga, I want to break free,Bohemian rhapsody en We will rock you komen voorbij.Niet alleen de oude bekende nummers zijn te horen, maarook de songs van hun laatst verschenen album.Queenmania zet een verbluffende en originele presentatieneer. Een must see voor de echte Queen fan, Queenmaniawill rock you!

De Coronas ClubnachtMuziekVR 12 APRILEffenaar, grote zaal22.00 uur¤ 15,-

Vanavond beleef je een gezellige clubnacht met DeCoronas; een geweldige live band die (ongelooflijk maarwaar) maar liefst 5000 verschillende nummers kent en zeop jouw verzoek speelt! Voor de liefhebbers van Superstijlen Memphis Maniacs een dikke must.

Van Proud Mary tot Put A Ring On It en van Sex On Firetot Sexy and I Know It en vooruit, nog eentje, van SpiceGirls tot Anouk. En tussen al deze tophits door vermakenDe Coronas je met muzikale hoogstandjes en onverwachtegrappen. Een optreden van de Coronas is altijd uniek en bijzonder.Want jij bepaalt dus wat er gespeeld wordt vanavond. Opverzoek welteverstaan. Je kunt je favoriete nummeraanvragen metbehulp van despeakerscorner, livevia de microfoon ofvia de verzoekjespost-its. Je las hetal in de naam, deEffenaar wordt voorde gelegenheidomgebouwd toteen sfeervolle club.Gezellig!

Muziek in de CathrienMuziek in de Cathrien ZA 6 APRIL / 15.00 UUR

Orchestra van Wassenaer o.l.v. Makoto AkatsuNederlandse muziek, o.a. van van Hellendaal, Lentz, van Cleef en van Wassenaer. 14.25 uur: Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns.

KamerMuziek in de CathrienZA 13 APRIL 15.00 UUR

Ralf Pisters, piano en Ruud Huijbregts, harmonium De opera Parsifal van Richard Wagner in een bijzonderebewerking door August Reinhard.

KoorMuziek in de CathrienZA 20 APRIL / 15.00 UUR

Kleinkoor Caprice o.l.v. Wolfgang Lange m.m.v Erikjan van der Hel, OrgelWerken van o.a. Brahms, Bruckner en Britten.

OrgelMuziek in de CathrienZA 27 APRIL / 15.00 UUR

Iskander Zalialdinov en Mark Christiaanse, orgelStudenten van Fontys Hogeschool voor de kunsten inTilburg brengen eindexamenrepertoire.

St. Catharinakerk / Gratis

3J’SNederpopWO 10 APRILMuziekgebouw Eindhoven20.15 uur¤ 29,-

De drie koningen van de Nederlandstalige popVan melancholieke ballads tot opzwepende up-temposongs, de 3J’S, het geliefde trio uit Volendam, weten eenzaal de hele avond in vervoering te brengen. Hun grotedoorbraak beleefden zij met het album Watermensen uit2007. Binnen een paar jaar werd het trio bestaande uitJaap Kwakman, Jan Dulles en Jaap de Witte een bekendeNederlandse groep. Ze spelen niet alleen hun eigenmuziek, voor hun eerste album speelde het trio al jarenmuziek in Volendamse kroegen, van hun eigen Ierse enAmerikaanse helden. Op speelse wijze tonen zij aan datVolendammers naast de palingsound ook prachtigeNederpop kunnen maken. In 2013 toert de band weerlangs vele zalen met een gloednieuw programma.

Arthur Japin, Wyneke Jordans & Leo van Doeselaar: VaslavTekst en muziekDO 11 APRILMuziekgebouw Eindhoven20.15 uurVanaf ¤ 13,50

Arthur Japin, een van Nederlands bekendste schrijvers, schrijft vaak goedgedocumenteerde romans met een historisch gegeven. Zijn laatste boekVaslav behandelt de bekende balletdanser Vaslav Nijinski. In dezeScherpdenker leest hij passages en gaat nader in op Vaslav Nijinski en diensliefdes en relaties. De muziek bestaat voornamelijk uit balletten voor BalletsRusses, waarin Nijinski gedanst heeft. Aan de hand van tekst en muziekbrengen Japin en het pianistenduo Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar deperiode van de Ballets Russes theatraal weer tot leven. De kleinere werkenvan Stravinsky bevatten nog een surprise: Stravinsky componeerde opzettelijkeen makkelijke linkerhandpartij, Arthur Japin zal deze spelen. Niet alleen voorde literaire, maar wellicht zelfs voor de dansliefhebber een aanrader!

Weber - Aufforderung zum TanzSatie - Parade Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune Stravinsky - Uit: 3 Easy Pieces Stravinsky - Uit Petroesjka

Originz Rap ‘n’ RollMuziekVR 19 APRIL PopEi (Klokgebouw)21.00 uurGratis

Originz is het nieuwe concept van PopEi en The Wildcard waarbij hiphopartiesten de mogelijkheid krijgen te ervarenhoe het is om met een liveband op het podium te staan, en daarmee gaan we terug naar de oorsprong van het makenvan muziek. Op basis van improvisatie wordt een show neergezet.

Uit in Eindhoven april 2013

11

AGENDA APRIL

16.00 u • toneelToneelgroep Amsterdam - Nade repetitie (16.00 u) /Persona (18.30 u)€ 35,45 (beide voorstellingen) € 22,10 (pervoorstelling)

de Bibliotheek Eindhoven,vestiging Centrum14.00 u • Jeugd/filmZondagmiddag filmmiddag:Snuf de hond€ 4,50 (incl. glaasje ranja)

Muziekgebouw Eindhoven14.15 u • MuziekHet Brabants Orkest & Ledenvan het Gelders OrkestVanaf € 14,50 / + € 2,50 pauzedrankje

Arno's Theater14.30 u • Theater/jeugdKus me - de clown en zijn Muze€ 16,- / 6-14 jaar € 10,- / (incl. consumptie)

CKE, Pastoor Petersstraat 18014.30 u • Theater/jeugdLion King€ 9,-

PopEi15.00 u • MuziekWatDePopSchaft€ 2,-

Plaza Futura17.00 u • FilmGay Cinema: Mary Marie€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. € 6,50

SCALA TipoTango (Kanaalstraat)17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,-

Dynamo19.30 u • MuziekFuneral For A Friend€ 14,- / voorverkoop € 11,-

Effenaar20.30 u • MuziekVanderbuyst + High Spirits€ 12,50

Theaterzaal St. Joriscollege20.30 u • TheaterAriëns Toneel: Slecht€ 10,-

MAANDAG 15

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmThe broken circle Breakdown€ 7,50 / PlazaPas € 6,- / Stud. € 3,50

Parktheater Eindhoven20.30 u • moderne dansConny Janssen Danst - Zout(reprise)€ 19,85

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert:Dave McGraw & Mandy Fer€ 9,-

Effenaar21.00 u • MuziekGabrielle Aplin€ 8,-

Café Wilhelmina21.00 u • Muziekaxesjazzpower: Bureau OfAtomic Tourism€ 13,- / € 8,-

DINSDAG 16

Filmhuis de Zwarte Doos20.00 u • FilmThe broken circle Breakdown€ 7,50 / PlazaPas € 6,- / Stud. € 3,50

Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretLebbis - Het grijze gebiedv.a. € 17,5520.30 u • beeldendLeo - Circle of Eleven€ 17,65

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekDimitar Dimitrov€ 14,50 / + € 2,50 pauzedrankje

WOENSDAG 17

Effenaar20.15 u • MuziekThe Bootleg Beatles andOrchestra € 22,50

21.00 u • MuziekEfterklang€ 13,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretLebbis - Het grijze gebiedv.a. € 17,5520.30 u • muziektheaterHeddy Lester & Ine Kuhr -Foute Sarahs€ 22,55

De Bibliotheek Eindhoven,Vestiging Centrum10.00 u • Cultuur+Jaar van het voorlezen 2013

Plaza Futura20.30 u • TheaterHandtheater - Moving Light(8+)€ 13,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 11,50

DONDERDAG 18

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • MuziekLunchpauzeconcert: YoungMusicians Academy€ 1,- 20.15 u • MuziekWarsaw PhilharmonicOrchestraVanaf € 22,50 / + € 2,50 pauzedrankje

Parktheater Eindhoven20.00 u • dans / showThe Russian National DanceTheatre - Spirit of Russiav.a. € 23,70

Effenaar20.00 u • MuziekWende Snijders€ 20,-

de Bibliotheek Eindhoven,vestiging Centrum20.00 u • Cultuur+Lezing Özkan Akyol€ 10,- / leden € 7,50 / passe-partout € 50,- (6lezingen)

Plaza FuturaFilmvanaf deze datum: Night Train to Lisbon, Paradies:Glaube en Paradies: Liebe

VRIJDAG 19

Plaza Futura19.00 u • TheaterHet Zuidelijk Toneel i.s.m.Stichting Nieuwe Helden - MyDinner with Dad€ 23,- (incl.maaltijd) / PlazaPas/CJP/Stud. €21,- / Vader en kind combiticket: € 40,-

Parktheater Eindhoven20.30 u • muziekAmanda Strydom - Ek loop diepad€ 22,1020.30 u • muziektheaterTheaterplan Werkplaats - Lief /Vensters€ 12,30

Dynamo19.30 u • MuziekWe Are In The Crowd + NeverShout Never€ 16,- / voorverkoop € 14,-

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekSymfonie Orkest Eindhoven€ 17,50 / + € 2,50 pauzedrankje 20.15 u • MuziekMijn Natuur€ 20,- / + € 2,50 pauzedrankje

SCALA TipoTango (Kanaalstraat)21.00 u - Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / gratis kennismaken

PopEi21.00 u • MuziekOriginZ - Rap ‘n’ RollGratis

Effenaar23.00 u • MuziekSuono Culture: Kabale Und Liebe+ Claudio & Lucio e.a.€ 12,50 / voorverkoop € 10,-

ZATERDAG 20

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdFamiliekunstclub€ 6,-

KlassiekZA 13 (20.15 UUR) EN ZO 14 APRIL (14.15 UUR)Muziekgebouw EindhovenGratis inleidingen één uur voor aanvangVanaf ¤ 14,50

Volgend seizoen bestaat Het Brabants Orkest niet meer enis het met het Limburgs Symfonie Orkest versmolten tot hetOrkest van het Zuiden. Een groot orkest dat ookomvangrijke orkestpartituren aankan. Die groteorkestpartituren speelt Het Brabants Orkest nu nog doormet andere orkesten samen te werken, zoals met HetGelders Orkest. Op zaterdag 13 en zondag 14 april vullenleden van het orkest uit Gelderland de Brabantse musici inapril aan tot een klinkend leger, dat de indrukwekkendeomvang heeft om Mahlers Negende symfonie te latenstralen in Muziekgebouw Eindhoven en de dramatischewoorden die Mahler bij de laatste maten van hetmanuscript schreef kracht bij te zetten. “Vaarwel! Wredewereld! Liefste Almschi! Vaarwel! Vaarwel!” Voorvoelde hijzijn einde? Of zijn deze briljante noten slechts hetslotakkoord van de Romantiek? Mahler begon immers nogaan een revolutionaire Tiende symfonie. We weten het niet.In elk geval speelt het uitgebreide Brabants Orkest MahlersNegende symfonie met alle pracht en concentratie diedaarbij hoort en vormt Joey Roukens met Out of Controleen enerverende opmaat. Zo biedt het orkest vast eenvoorproefje van de omvangrijke symfonische mogelijkhedendie zich volgend seizoen met het grote fusieorkestaandienen.Het Brabants Orkest. Dirigent Kees Bakels. Het BrabantsOrkest met leden van Het Gelders Orkest.

Roukens - Out of Control (13 april)Mahler - Symfonie nr. 9

Haydns Jaargetijden

KlassiekZA 27 APRIL Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (gratis inleiding 19.15 uur )Vanaf ¤ 14,50

In de achttiende en negentiende eeuw was het degewoonste zaak van de wereld: internationaal succesvolleopera’s en oratoria kwamen in Nederland in eenNederlandse vertaling op de planken. Dus toen Haydns DieJahreszeiten in 1803 zijn Nederlandse première beleefde,werd het dankzij de dichter en filosoof Johannes Kinkergewoon De Jaargetijden en zong men niet O wie lieblich istder Anblick maar O Hoe lieflijk, hoe verrukkelijk is hetveldtapijt. Het is deze versie die dankzij Het BrabantsOrkest op 27 april in Muziekgebouw Eindhoven voor heteerst sinds ruim tweehonderd jaar tot klinken komt. Vastegastdirigent Jan Willem de Vriend haalde de vertaling vanKinker onder het stof vandaan, vond in Judith van Wanroij,Yves Saelens en Geert Smits de perfecte solisten en kanrekenen op de ondersteuning van het Brabant Koor. Zokomt er een stukje geschiedenis tot leven dat aan heteinde van de achttiende eeuw begon. Want na het grotesucces van Die Schöpfung in 1798 wilde de inmiddelsbijna zeventigjarige Haydn het kunststukje nog wel eensherhalen. Baron Gottfried van Swieten vertaalde delen vanThe Seasons van de Engelse dichter James Thompson in

het Duits en verplaatste de sfeer naar het Oostenrijkseplatteland en de onschuld van het boerenleven. Haydn wistin 1801 de laatste dubbele streep te zetten. Na depremière in Wenen ging ook Die Jahreszeiten al snelEuropa door. En terecht, want het blijft ook in hetNederlands een meesterwerk vol aanstekelijke aria’s enopzwepende koren.

Het Brabants Orkest. Dirigent Jan Willem de Vriend.Sopraan Judith van Wanroij. Tenor Yves Saelens. BaritonGeert Smits. Brabant Koor. Inleiding Nico Dezaire.

Haydn - Die Jahreszeiten

Vaarwel! Wrede wereld! Vaarwel!

2x Het Brabants Orkest

FOTO

SIM

ON VAN BOXTE

L

FOTO

SIM

ON VAN BOXTE

L

MuziekDI 30 APRIL PopEi (Klokgebouw)13.00 uurGratis

Dat onze Koningin het leukste verjaardagsfeestje van hetjaar geeft, wisten we al langer dan vandaag. Of deaanstaande koning dit kan evenaren weten we volgend jaarpas..., dus nog eenmaal; A Tiki Day Out tijdens QUEEN-A-PALOOZA! De voortuin van PopEi zal voor de gelegenheid omgeturndworden tot een tiki-lounge. De genodigde bands endiskjockeys trakteren op overheerlijke surf, garage,burlesque, 60’s, glam en uiteraard exotica. Over heerlijkgesproken; een bezoek aan het grill-eiland moge ook eenaanrader zijn! We kunnen niet anders stellen dan dat het lekker vertoevenwordt op deze plek. En ja, de kinderen zullen zich ookkostelijk gaan vermaken, HOOPLA!

Line-up Live: The Mariños + The Reaction + De StekkersDJ’s The Reaction Dj-Team + J. Freeloader + OncleFranque + XiniX

Uit in Eindhoven.nl

12

De zes finalisten van The Voice Kids op tournee!ShowZA 20 APRILMuziekgebouw Eindhoven19.30 uur¤21,50

De zes finalisten van The Voice Kids komen inMuziekgebouw Eindboven! Spetterende optredens door detalentvolle Joep, Jesse, Jurre, Laura, Irene en Silvana. Vanalle 20.000 (!) deelnemers waren zij overtuigend de zesbeste voices! In de grote zaal van MuziekgebouwEindhoven zingen zij hun eigen bekende solo’s éngezamenlijke nummers uit de live-shows.

The Voice Kids is de talentenjacht waarbij het gaat om echttalent. De beste stem en de juiste uitstraling, daar draaithet om. De coaches Marco Borsato, Nick en Simon enAngela Groothuizen gingen in het programma met huntalenten de battle aan.

Queen-a-Palooza A Tiki Day Out

Bureau Of Atomic TourismJazz in WilhelminaMA 15 APRIL21.00 uur¤ 13,- / ¤ 8,-

Een label kleven op het door Teun Verbruggen (Flat EarthSociety) bij elkaar gebrachte Bureau Of Atomic Tourism iseen onbegonnen zaak. Gaat het sextet zich op het enemoment te buiten aan vrije improvisatie die conventioneleinterpretaties van melodie, harmonie en ritme resoluut vantafel veegt, even later word je blootgesteld aan het strakkesamenspel van een perfect geoliede band die al eenjarenlange staat van dienst lijkt te hebben. Een explosievetransatlantische ontmoeting tussen Europese enAmerikaanse musici! Een pracht line-up met o.a. NateWooley (trompet), Jozef Dumoulin (Rhodes) en MarcDucret (gitaar).

Benjamin Herman TrioJazz in WilhelminaMA 22 APRIL21.00 uur¤ 13,- / ¤ 8,-

Benjamin Herman is vooral bekend van New CoolCollective. Maar om de saxofonist goed te leren kennen isnatuurlijk dit pianoloze trio het ideale formaat.Na het succesvolle album Deal, waar een heus

symfonieorkest bij aan te pas kwam, gaat Benjamin Hermanin 2013 weer als vanouds met Ernst Glerum (contrabas) enJoost Patocka (drums) op pad. Puttend uit een enormrepertoire van 25 jaar speelervaring met de meestuiteenlopende muzikale samenwerkingen plus uit repertoirevan zijn nieuwste album, staat het trio garant voor eenavond virtuositeit en visie, uniek op de vaderlandse podia.

Axesjazzpower in april

Het avontuur begint op axesjazzpower.nl Bij elk concert staat een YouTube-voorproefje.

FOTO

FRANK HANSWIJK

“Aangenaam, Christian Pazzaglia!”Per januari 2013 heeft Plaza Futura een nieuwefilmprogrammeur, de Italiaanse Christian Pazzaglia.Hij begint ons gesprek met excuses: “Sorry, mijnNederlands is nog niet zo goed, sommige woordenzal ik in het Engels zeggen”. Gedurende het gespreksiert het Italiaanse accentje het interview.

Tijdens zijn studie Filmgeschiedenis in Italië kwamPazzaglia tien jaar geleden met een Erasmusbeurs naarNederland. Hij studeerde af in Amsterdam en veroverdeeen plek in de Amsterdamse alternatieve filmwereld. Eenpassie voor de cross-over tussen film en muziek kenmerktzijn weg en werk, maar daarnaast bewandelde de nieuweprogrammeur ook allerhande interessante zijwegen. Zoorganiseerde hij met zijn eigen multimedia-platformCine|Sonic shows op grote film- en muziekfestivals inNederland en buitenland. En programmeerde hij films endocumentaires voor de Melkweg en filmtheaters zoalsRialto en Smart Project Space Amsterdam.

Onvergetelijke projecten?“Vanaf het begin van mijn carrière wordt mijn werkgetekend door mijn liefde voor de cross-over tussen filmen muziek maar ik heb ook een passie voor experimentelekunstprojecten. Daarom startte ik in 2007 het livecinemaproject Cine|Sonic. Een multimediaplatform datklassieke- en hedendaagse-, zwijgende-, avant-garde- enexperimentele films vertoonde met nieuwe electro-akoestische soundtracks, live uitgevoerd doorvooruitstrevende muzikanten en geluidskunstenaars. Ineen intieme sfeer brachten we bezoeker, film enlivemuziek samen tot één originele en verrassendecinema-ervaring.” Lees het hele interview op uitineindhoven.nl

INTERVIEW

Uit in Eindhoven april 2013

13

AGENDA APRIL

Catharinakerk15.00 u • KoorMuziek in deCathrienKleinkoor CapriceGratis

Parktheater Eindhoven20.00 u • cabaretJandino Asporaat - De Revuev.a. € 16,20

20.30 u • toneelToneelgroep Oostpool -Wachten op Godot€ 24,75

20.30 u • muziektheaterTheaterplan Werkplaats - Lief /Vensters€ 12,30

Muziekgebouw Eindhoven16.00 u • MuziekBlue Note ClubSessions: FinnSilverGratis

19.30 u • MuziekThe Voice Kids Theatertour€ 21,50 / + € 2,50 pauzedrankje

20.15 u • MuziekRamsey Nasr & MauroPawlowski€ 18,- / + € 2,50 pauzedrankje

Dynamo16.20 u • MuziekGrindhoven 2€ 12,50

Effenaar23.00 u • MuziekZer00’s Heroes€ 10,- / stud. € 5,- / voor 24.00 uur Gratis

23.00 u • MuziekRara Aves met Proxy (live)€ 15,- / voorverkoop € 12,50

Klokgebouw22.00 u • MuziekLoudnessnnb

ZONDAG 21

Groendomein Wasven06.00 u • Cultuur+Vroegevogelwandeling€ 10,-

Parktheater Eindhoven14.00 u • jeugd / muziektheater 4+Theater Terra - Koekeloere€ 14,95 (kind) € 17,65 (volw)

20.30 u • muziektheaterTheaterplan Werkplaats - Lief /Vensters€ 12,30

Plaza FuturaFilm/jeugdZondagskinderen: Chimpanzee(7+)€ 6,50 / t/m 12 jr € 5,50 /

PlazaPas/CJP/Stud. € 5,50

20.30 u • TheaterTe gast: DATtheater - Het bosvan dode liefjes

Van Abbemuseum12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs

14.30 u • FilmSovjefilm: Moskou gelooft intranen € 5,-

Klokgebouw12.00 u • Cultuur+FeelGood MarketGratis

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • Cultuur+SPAM!Gratis

14.15 u • MuziekOrkest Zuid: Gerard te gast€ 20,- / + € 2,50 pauzedrankje

de Bibliotheek Eindhoven,vestiging Centrum14.00 u • Jeugd/filmZondagmiddag filmmiddag€ 4,50 (incl. glaasje ranja)

RHCe14.00 u • Cultuur+Historische Salon: Bomen overEindhovense bomen - Tom vanDuuren€ 6,- (incl.koffie of thee en borrel)

PopEi15.00 u • MuziekDe ZondagmiddagGratis

Effenaar20.30 u • MuziekThe Jim Jones Revue€ 12,50

MAANDAG 22

Muziekgebouw Eindhoven21.00 u • MuziekAd van Meurs presenteert:Americana Treasures: IsraelNash Gripka & Friends€ 9,-

Café Wilhelmina21.00 u • Muziekaxesjazzpower: BenjaminHerman Trio€ 11,- / € 7,-

Plaza Futura20.30 u • Theater Te gast: DATtheater - Het bosvan dode liefjes

DINSDAG 23

Parktheater Eindhoven20.00 u • acrobatisch danstheaterDiavolo Dance Theater -Nieuwe showv.a. € 25,45

Academisch Genootschap20.00 u • Cultuur+Volksuniversiteit Eindhoven:Pensioen in perspectief€ 7,50 / Vrienden VU gratis

WOENSDAG 24

RHCe09.30 u • Cultuur+Bustour Hugo Brouwer€ 30,-

Parktheater Eindhoven20.00 u, 19.15 u inleiding • operaInternationale OperaProducties - Falstaffv.a. € 28,60

20.30 u • cabaretBlind Date 5 - Theaterbezoekop goed geluk€ 11,40

PopEi19.30 u • MuziekQUIZ’M - PopquizGratis

Effenaar20.00 u • MuziekMatt Simons + Chris Ayer€ 8,-

Plaza Futura21.00 u • MuziekThe Furious Force of Rhymes€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. € 6,50

DONDERDAG 25

Muziekgebouw Eindhoven12.30 u • LunchpauzeconcertMalgorzata Loboda & ConstantNotten€ 1,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • showSanne Wallis de Vries en PaulGroot - Adèlev.a. € 21,55

20.30 u • toneelOntroerend Goed: Audience€ 21,20

De Bergruimte (Kleine Berg)20.30 u • TheaterKratertheater - Cinéma dePassion€ 10,-

Paterskerk15.15 u • Cultuur+Dies Natalis

FilmpremièreVANAF DO 18 APRILPlaza Futura

Verfilming van het wereldberoemde boek Nachttrein naarLissabon van de Zwitserse auteur en filosoof PascalMercier. Op een dag die begint als alle andere redtRaimund Gregorius (Jeremy Irons) een onbekende jongevrouw van een zelfmoordpoging. Als zij vervolgensspoorloos verdwijnt, laat ze bij Raimund een boek van dePortugese dokter Amadeu de Prado achter én eennachttreinticket naar Lissabon. Hij besluit het ticket tegebruiken en op zoek te gaan naar de achtergrond van hetboek en de schrijver. Zo ontvouwt zich een tragischeliefdesgeschiedenis vol politieke en emotionele intriges.PT/CH 2013. Regie Bille August. Met Jeremy Irons,Christopher Lee, Mélanie Laurent e.a. Duur 110 min.Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Lion KingMusicalVR 12 T/M 14 APRILCKE (Pastoor Petersstraat 180)19.30 uur (vr + za) / 14.30 uur (za + zo)¤ 9,-

Een avontuurlijke musicalgebaseerd op het verhaal vande bekende film, gespeelddoor 25 leerlingen van deCKE-kinderproductiegroep.Regie en scriptbewerkingMijke van Munster.Choreografie Coraline Gielen-Demos.

VosTheater ZA 6 EN ZO 7 APRILCKE (Stratumsedijk 22)15.00 uur (za) / 13.15 en 16.00 uur (zo)¤ 6,-

VOS is een eigentijdse versie van het bekende epischdierdicht Van den vos Reynaerde en wordt gespeeld doorde kinderproductiegroep van de CKE-theaterschool enenkele figuranten uit een andere groep. Op nationaleklaagdag komt het dierenvolk van koning Nobel bijeen omte klagen. Alle dieren verschijnen, behalve één: Reinaert deVos. Verschillende dieren doen hun beklag over deschurkenstreken van Reinaert en vinden dat hij moet

worden opgehangen!Koning Nobel besluitde vos voor het Hofte dagen. Maar eenvos krijg je nietzomaar te pakken...Tekst ReemWittenbols naarWillem. RegieAnnemiek Nienhuis.

Reserveren via CKE,Stratumsedijk 22 of040-2163263.

Buurman & Buurmanbeginnen voor zichzelfMusical 3+ZA 7 APRILParktheater Eindhoven, Endinet-zaal14.00 en 16.00 uur¤ 17,65

Het favoriete Villa Achterwerk-programma van de lezersvan de VPRO-gids, Buurman & Buurman komt terug in hettheater! Twee jaar geleden stonden de onhandige klussersuit de animatieserie van de VPRO al in het theater metBuurman & Buurman gaan verhuizen. Nu is dit legen-darische televisieduo voor zichzelf begonnen en zijn zebeiden directeur van hun eigen meubelfabriek. Buurman &Buurman klussen er flink op los en timmeren weer van allesin elkaar. Als de Buurmannen lekker in de tuin een appeltjeaan het eten zijn, zakken ze door hun bankje. Als ze danbesluiten om van de appelboom een bijpassende tafel temaken, zijn ze niet meer te stoppen. Met een hamer, eenzaag, een stukkie touw en wat lijm is alles zo gerepareerd.Maar gaat dat eigenlijk wel goed? Bruun Kuijt regisseerdehet tot een echte slapstickmusical met liedjes vantaalkunstenaar Ivo de Wijs en teksten van cabaretier JelleKuiper. A je to!

Night Train to Lisbon in Plaza Futura

FOTO

PAUL VELTMAN

FOTO

PAUL VELTMAN

FOTO

ROY SOETE

KOUW

14

Jaar van het voorlezen 2013Opa’s en oma’s worden in het zonnetje gezet!WorkshopWO 17 APRIL Vestiging Centrum, de Witte Dame (Bibliotheekcafé ‘de Verlichting’ 2eetage)10.00 uur

Alle opa’s en oma’s krijgen een workshop interactief voorlezen aangeboden. Met dezeworkshop krijgen ze handvaten aangereikt om (nog) beter het verhaal aan hunkleinkinderen te kunnen vertellen. Als verrassing is er een mooie goodiebag. [email protected]

Zondagmiddag film kijken!FilmELKE ZONDAGMIDDAGVestiging Centrum, de Witte Dame14.00 uur¤ 4,50 (t/m 3 jaar gratis) (incl. glas ranja)

Elke zondagmiddag is er een leuke film in ons theater. Inde maand april kun je de volgende films komen bekijken.zo 7 april Iepzo 14 april Snuf de hondDe invulling op 21 en 28 april is nog een verrassing. Reserveren [email protected].

Kinderjury 2013 Heb jij al gestemd op jouw favorieteboek?Je kunt t/m 17 mei 2013 nog stemmen op je favoriete boek uit2012.

Iedereen tussen 6 en 12 jaar kan meedoen aan de NederlandseKinderjury. Door mee te doen kun je laten zien wat je favoriete boekis. Er zijn twee leeftijdsgroepen, die elk hun eigen winnaar kiezen:• 6 t/m 9 jaar (groep 3 t/m 5) • 10 t/m 12 jaar (groep 6 t/m 8) Je mag ook stemmen op een boekvoor jongere lezers)Voor meer informatie ga je naar kinderjury.nl.

OPROEPCKE zoekt foto’s van kinderen enkleinkinderenWat zet Nederland het vaakstop de foto? Het eigen kind ofkleinkind ismet stip het meestfavoriete onderwerp. Geenwonder, want je (klein-)kinderen zijn je eigenoogappels. Iets leukersbestaat niet. En daarnaastgaat het allemaal zo snel. Zegroeien en veranderen perdag, per week en daarna permaand. Dat wil je toch graagvastleggen. Voor nu en voorlater.

Eindeloze tijdlijnCKE wil van al die foto’s vankinderen en kleinkinderen ééngrote tentoonstelling maken.Het wordt een enorme,eindeloze tijdlijn. We beginnenmet de meest prille babyfoto’sen gaan door naar het eerste,tweede, derde levensjaar...Waar het ophoudt? We hopenbij kinderen die vijfenzeventigjaar oud zijn. Want zolang deouder leeft, blijft de zoon ofdochter het kind. Eind meimoet die tentoonstelling klaarzijn.

Meedoen?Nieuwsgierig geworden? Of wil je meedoen? Kijk dan op cke.nl onder projecten. Of mail naar [email protected] voor informatie.

Ontroerend Goed: Hilbert GeerlingNico met z’n klikoShow 6+ ZO 28 APRILParktheater Eindhoven, Philipszaal14.30 uur¤ 13,50

Je zal maar een blunder begaan van 7,5 miljoen! Dan moet je maken dat je weg komt.Rennen! Vluchten! Wegwezen!Met de politie op de hielen weet Nico zich te verstoppen op een afvalberg. Alles is vies ensmerig. En dat is niet zo mooi....

Nico ontdekt dat je fantasie jemee kan nemen naar eenandere wereld. Een wereldwaarin alles kan. Een wereldwaarin alles wat je fantaseertwáár is. Waarin afval zo maargoud is en onweer klinkt alseen orkest. En als de fantasiedan compleet naar je hoofd isgestegen, dan is helemaal nietsmeer wat je dacht dat het was.Een betoverend verhaal, vertelden gespeeld door viervoudigNederlands KampioenGoochelen Hilbert Geerling.Voorstelling in het kader vanOntroerend Goed.

Jeugdactiviteiten in de Bibliotheek

FOTO

ILSE VAN AKEN (1

6 JAAR)

FOTO

KOEN G

EERLING

15

Uit in Eindhoven april 2013

AGENDA APRIL

Plaza Futura20.30 u • TheaterMagne van den Berg - Mijnslappe komedie...€ 15,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 13,50

Filmvanaf deze datum: Boven is het stil

AreaFiftyOne21.00 u • MuziekPaint Fumes + Spider Rico +Bazooka€ 8,-

PopEi21.00 u • MuziekField SessionsGratis

VRIJDAG 26

18 Septemberplein10.00 u • Cultuur+/muziekPlaten & CD BeursGratis

De Bergruimte (Kleine Berg)20.30 u • TheaterKratertheater - Cinéma dePassion€ 10,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • toneelLiz Snoijink, Renée Fokker e.a.- Liefde levenslangv.a. € 18,8020.30 u • muziekLilian Hak - Lust, guns anddust€ 19,4020.30 u • stand-up comedyMartijns Eindemaands 7€ 11,40

Groendomein Wasven19.00 u • Cultuur+/jeugdNatuurthema-Jeugd: Reeënkijken in Tongelre (6-11 jaar)€ 2,-

Dynamo19.15 u • MuziekUpcoming #95€ 5,- / voorverkoop € 3,-

Effenaar20.15 u • MuziekQueensrÿche€ 35,-

20.30 u • MuziekClaw Boys Claw + BlackboxRed€ 15,-

Plaza Futura20.30 u • TheaterPanama Pictures - Ergens;dichtbij€ 13,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 11,50

SCALA TipoTango (Kanaalstraat)21.00 u - Dans/muziekArgentijnse tango: danscafé€ 3,- / gratis kennismaken

PopEi23.00 u • MuziekEIWITGratis

ZATERDAG 27

Van Abbemuseum14.00 u • JeugdKinderkunstclub€ 6,-

Parktheater Eindhoven20.00 u • muziekMotel Westcoast - Coast tocoast (part IV)v.a. € 20,65

20.30 u, 19.30 u inleiding • toneelNoord Nederlands Toneel -Misdaad en straf€ 24,75

De Bergruimte (Kleine Berg)20.30 u • TheaterKratertheater - Cinéma dePassion€ 10,-

Eindhoven Museum11.00-17.00 uDoe-week: Hoe overleefik...Eindhoven€ 8,50

Catharinakerk15.00 u • OrgelMuziek in deCathrienIskander Zalialdinov & Mark ChristiaanseGratis

PresentatieZ0 21 APRILRHCe Ontvangst vanaf 13.30 uur / aanvang programma 14.00 uur

¤ 6,- (incl. koffie, thee en borrel)

Eindhoven als stad bestaat al eeuwen, maar eeuwenoudebomen kent de stad niet. Toch kent Eindhoven veelbijzondere bomen die de stad identiteit geven. Bijzonderebomen vanwege de soort of de plek, of als laatsteoverblijfsel van inmiddels verdwenen werelden; die vanklooster- en villatuinen en in onbruik geraakte

wegenstructuren. Bomen zijn bijzonder, vanwege hungeschiedenis, hun symbolische óf religieuze betekenis.Bomen worden enkel nog maar meer bijzonder enbepalend naarmate ze ouder worden. Dat kunnen bomenalleen maar als ze op een voor mensen onbereikbare plaatsstaan, of wanneer er mensen zijn die geven om die boom,juist op de momenten waarop die in de verdrukking dreigtte komen, boven- en/of ondergronds.De spreker Tom van Duuren studeerde bosbouw ennatuurbeheer en mengt zich als zelfstandig ondernemer inhet beheer van de Eindhovense stadsboom. Hij voertopdrachten uit voor particulieren en gemeente. Hij verzorgtmet plezier stadswandelingen, waarin de belangstellingvoor de bijzondere en de gewone bomen gewekt wordt.

Hugo Brouwer 100Herdenking honderdste geboortedag van kunstenaar Hugo Brouwer

Expositie18 APRIL T/M 24 MEI RHCeOpen: di t/m vr 9.00-17.00 uurGratis

Hugo Brouwer werd op 24 april 1913 geboren in DenHaag als zoon van een beeldhouwer die gespecialiseerdwas in het vervaardigen van heiligenbeelden. Al op jongeleeftijd bewees Hugo te beschikken over talent om in zijnvaders voetsporen te treden. Hij groeide op in armoedigeomstandigheden en werd nadat zijn moeder overleed ineen weeshuis geplaatst. Hij volgde een opleiding totonderwijzer en gaf ook enkele jaren les, maar wasvastbesloten om kunstenaar worden. Hij bezocht deAcademie van Beeldende Kunsten in Den Haag, dekunstacademie in München en de Kunsthochschule inBerlijn. In 1955 vestigde hij zich met vrouw en kinderen inNuenen, waar hij een bloeiende kunstenaarspraktijk wist opte bouwen.

Omdat hij een grootgezin had teonderhouden pakte hijalles aan, vankinderportretten totmonumentaleopdrachten. Ondankszijn socialistischeopvattingen was hijook een gelovig manen werkte hij veel inopdracht van de kerk,waarmee hij zichvooral in het zuidenvan het land eenreputatie verwierf. Hethoogtepunt van zijnkunnen bereikte hij in1965 met het 235 m2

grote mozaïek voor deFatimakerk in Weert, waarvoor hij eerder ook al glas-in-loodramen had gemaakt. Andere belangrijke religieuzewerken waren glas-in-loodramen voor de Catharinakerk inEindhoven en de Liduinakerk in Rotterdam, en een grootaltaarstuk voor de Andrieskerk in Nuenen. In 1980, zijnvrouw was enkele jaren eerder overleden, verhuisde HugoBrouwer naar Uithuizermeeden, waar hij overleed op 18augustus 1986.

PublicatieOver het leven en werk van deze eigenzinnige kunstenaarverschijnt een boek; formaat 170 x 244 mm, hard cover,256 pagina’s, 150 afbeeldingen in full colour, prijs €25,-en is te koop tijdens de expositie in het RHCe.

Bustourwo 24 april (vertrek RHCe 9.30, terugkomst 17.30 uur)€30,- (incl. lunch en exemplaar van het boek over HugoBrouwer)Op 24 april, de honderdste geboortedag van HugoBrouwer, is er een bustour langs locaties waar werk vanHugo Brouwer is te zien. In Eindhoven zijn dat de glas-in-loodramen in de Catharinakerk en een groot gevelreliëfvoor drukkerij Vrijdag; in Weert een groot mozaïek en glas-in-loodramen in de Fatimakerk en in Nuenen zijn voormaligewoonhuis.Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daaromaanmelden via [email protected].

Over het RHCeHet RHCe beheert een rijke collectie archieven, prenten, kaarten, foto’s, films en publicaties over degeschiedenis van de regio Zuidoost-Brabant. Het oudste document dateert van 1300, het jongste van vandaag!Dit alles is te raadplegen in het RHCe, voor een deel kan dat ook via rhc-eindhoven.nl. In de publieksruimte vanhet RHCe genaamd TOEN kunt u aanschuiven bij de volgende activiteiten:

Historische Salon een jaar lang in het teken van Groen van TOENBomen over Eindhovense bomen Tom van Duuren

Pensioen in perspectiefDhr. W.L.H DaverveldLezingDI 23 APRILVolksuniversiteit Eindhoven (locatie Academisch Genootschap, Parklaan 93)20.00 uur¤ 7,50 / Vrienden VU gratis

Het onderwerp Pensioen is volop in beweging en voorvelen een onderwerp van discussie. Wat is pensioeneigenlijk? Waar kan het pensioeninkomen uit bestaan? Ophet salaris wordt een pensioenpremie ingehouden en datmoet leiden tot een inkomen voor later. Hoeveel premie isingehouden en hoe wordt het pensioen berekend? Watgebeurt er met het opgebouwde pensioen bij ontslag,ziekte, overlijden of scheiding? Als de AOW-leeftijd stijgt,wijzigt dan ook het pensioen? Waarom hebbenpensioenfondsen te weinig pensioenreserve is dedekkingsgraad niet voldoende en worden depensioenuitkeringen gekort, afgestempeld? Waaromkunnen wij niet zelf kiezen voor een eigen regeling? Dezevragen en actuele vragen komen aan bod tijdens de lezing.

ZELFPORTRET

FOTO

MAARTE

N VAN LOOSBROEK

GEVELRELIËF DRUKKERIJ VRIJDAG, EINDHOVEN

FOTO

NORBERT VA

N O

NNA)

vu-eindhoven.nl

Özkan AkyolLezingDO 18 APRILVesting Centrum, de Witte dame20.00 - 22.00 uur¤ 10,- / leden ¤ 7,50 (passepartout ¤ 50,-)

Ontmoet de literaire belofte van de vaderlandse literatuurÖzkan Akyol (1984). Zijn semi-autobiografischedebuutroman Eus (2012) deed bij De Wereld Draait Doorzoveel stof opwaaien, dat filmproducent Eyeworksonmiddellijk de filmrechten kocht. In één week tijd gingener maar liefst 10.000 exemplaren van het boek over detoonbank. Eus vertelt het verhaal van een Turkse tiener uithet oosten van het land die na talloze pogingen om eennormaal leven te leiden afglijdt naar de criminaliteit. In 2005wordt Eus opgepakt op verdenking van fraude en diefstal.In de gevangenis wordt hij door een cipier aangespoordom te lezen. Eus begint met de boeken van Baantjer, maarstapt al snel over op Céline en Dostojevski. De literatuurverandert uiteindelijk zijn het leven. Özkan Akyol staat metzijn charme en galgenhumor garant voor een legendarischeavond die u niet mag missen.

Voordeel met een passe-partout!Voor toegang tot alle zes literaire lezingen van dit seizoen(mét gratis introducé) is er een passe-partout. Deze kost is€ 50,- (6 lezingen) en u profiteert van het extra voordeel.

Reserveren passe-partoutkaartenbibliotheekeindhoven.nl

ParadigmaEvenementDO 11 APRIL Vestiging Centrum, de Witte DameGratis

Elke 2e donderdag van demaand is er een evenement inParadigma. Daarnaast is er derest van de maand een expositie,installatie of tentoonstelling.Het thema van april: Mobility.

Je vindt Paradigma op de 1e etage van de BibliotheekEindhoven. Voor meer informatie: bibliotheekeindhoven.nl

Week van het LuisterboekDe week van 22 t/m 28 april 2013 staat in het tekenvan het Luisterboek.Luisterboeken worden door steeds meer mensen ontdektals ideale manier om te ontspannen en toch te lezen. Deene persoon wil graag de reistijd aangenaam doorbrengenin auto of trein, de ander luistert graag tijdens het sportenof in bed. Veel mensen vinden luisteren een toegevoegdewaarde en weten de stem te waarderen. En er zijn natuurlijkook blinden en slechtzienden voor wie het luisterboek deenige manier is om te lezen. In vestiging centrum is een ruime collectie luisterboeken(op de tweede etage van de bibliotheek) aanwezig.De Week van het Luisterboek bestaat sinds 2005 en wordtsinds 2012 georganiseerd door de Stichting CPNB.

Evenement

VANAF 31 MAART ErfgoedparkOpen: dagelijks 11.00-17.00 uurGratis

Niet alleen kijken naar Willem van Oranje, maar hem ookecht aanraken en een praatje met hem maken? Tijdens hetPaasweekend sta je in Eindhoven Museum oog in oog mettientallen historische figuren die bepalend zijn geweestvoor het Eindhoven van nu. Op zondag 31 maart enmaandag 1 april opent het Erfgoedpark weer de poortenvoor bezoekers. Doe mee met de activiteiten en stem opjouw Icoon van Eindhoven.

Van begin tot EindhovenHet evenement Van begin tot Eindhoven laat het leven zienvan een ijzertijdboer die hier leefde toen Eindhoven eenenkele boerderij aan de Dommel was, tot een Amerikaansesoldaat die Eindhoven in 1944 bevrijdde. Ook Willem vanOranje, die de stad weer opbouwde na de grotestadsbrand en tot de eerste fabrieksarbeiders dieEindhoven ‘groot’ hebben gemaakt, komen voorbij.

Het Icoon van EindhovenGedurende het weekend passeren verschillendehistorische personages, die belangrijk zijn geweestvoor Eindhoven, de revue. Word jurylid en bepaal zelf wieHet Icoon van Eindhoven moet worden.Niet aan de hand van zangtalent of danskunst, maarvanwege een belangrijke bijdrage aan degeschiedenis van Eindhoven. Het Icoon van Eindhovenkeert gedurende de rest van het seizoenregelmatig terug in het Erfgoedpark en tijdensevenementen.

Aftrap van het seizoenVan begin tot Eindhoven is de aftrap van het buitenseizoenin het erfgoedpark van Eindhoven Museum. EindhovenMuseum heeft echter niet stil gezeten deze winter. Detentoonstelling Marcus & Mo trok een breed publiek en hetprehistorische leefexperiment in februari, waarbij 18medewerkers en vrijwilligers acht dagen in de IJzertijdleefden, stond volop in de belangstelling.

Daarnaast zijn deze winter nieuwe tijdkisten ontwikkeldvoor het Erfgoedpark. Aan de hand van een verhaal, eenobject, tekeningen en/of een opdracht wordt dieper

ingegaan op een belangrijke tijdsperiode in deEindhovense geschiedenis. De tijdkisten zijn speciaalontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw van hetbasisonderwijs. De teksten zijn geschreven in hetNederlands en Engels.

Geniet tijdens een bezoek ook van een (h)eerlijk kopjekoffie met huisgemaakte dadeltaart in herberg DenBonten Os, geopend van woensdag t/m zondag. Devernieuwde winkel met koffie- en leeshoek, is de heleweek gratis toegankelijk.

16

Eindhoven Museum trapt buitenseizoen af Van begin tot Eindhoven

Uit in Eindhoven.nl

FOTO

ROGER NEVE

17

AGENDA APRIL

Uit in Eindhoven april 2013

Arno's Theater20.00 u • Theater/jeugdKus me - de clown en zijn Muze€ 16,- / 6-14 jaar € 10,- / (incl. consumptie)

Muziekgebouw Eindhoven20.15 u • MuziekHet Brabants OrkestVanaf € 14,50 / + € 2,50 pauzedrankje

Effenaar22.00 u • MuziekBonzai Classics € 17,50 / voorverkoop € 12,50 23.00 u • MuziekBreek: Drum n bass: Survival +ANT TC1 + Nymfo e.a.€ 8,50

ZONDAG 28

Van Abbemuseum11.30 u • Cultuur+Theaterrondleiding voor helefamilie door de Lissitzky -Kabakov tentoonstelling€ 3,- / t/m 5 jaar gratis (excl. entreebewijs)12.00 u • Cultuur+Gratis rondleidingGratis met geldig entreebewijs voor hetmuseum

Parktheater Eindhoven14.30 u • cabaretSeth Gaaikema - Wat ik noggraag zou willen!v.a. € 14,-14.30 u • jeugd / show 6+Ontroerend Goed: HilbertGeerling - Nico met z’n kliko€ 13,50

De Bergruimte (Kleine Berg)20.30 u • TheaterKratertheater - Cinéma dePassion€ 10,-

Eindhoven Museum11.00-17.00 uDoe-week: Hoe overleefik...Eindhoven€ 8,50

Muziekgebouw Eindhoven12.00 u • MuziekRick Stotijn, Lisa Jacobs,Pepijn Meeuw, Hans EijsackersVanaf € 11,50 / kind € 6,- / + € 2,50pauzedrankje

19.00 u • MuziekMeezingconcert Rossini€ 16,- / + € 2,50 pauzedrankje

de Bibliotheek Eindhoven,vestiging Centrum14.00 u • Jeugd/filmZondagmiddag filmmiddag€ 4,50 (incl. glaasje ranja)

Arno's Theater14.30 u • Theater/jeugdKus me - de clown en zijn Muze€ 16,- / 6-14 jaar € 10,- / (incl. consumptie)

Plaza Futura17.00 u • FilmGay Cinema: Yossi€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. € 6,50

SCALA TipoTango (Kanaalstraat)17.00 u • Dans/muziekArgentijnse tango: danssalon€ 5,-

Effenaar20.00 u • MuziekStream Of Passion€ 12,50

MAANDAG 29

Effenaar23.00 u • MuziekKoninginnenacht Festival€ 9,- (early bird) / € 12,50

Eindhoven Museum11.00-17.00 uDoe-week: Hoe overleef ik...Eindhoven€ 8,50

DINSDAG 30

PopEi13.00 u • MuziekQUEEN-A-PALOOZA - a TikiDay Out!Gratis

Effenaar14.00 u • MuziekKoninginnedag FestivalGratis

Yksi Expo i.s.m. Van AbbemuseumLike LissitzkyDesign, kunst, grafischT/M ZA 27 APRILYksi Expo, (Torenallee StrijpS)Open: di t/m vr 11.00-17.30 uur, za 11.00-17.00, zo zie website Gratis

Onder de titel Like Lissitzky laat een aantal creatieven uitEindhoven met uiteenlopende achtergrond een eigentijdsereactie zien op het werk van de veelzijdige Russischekunstenaars El Lissitzky (1890-1941) en Ilya Kabakov(1933). Lissitzky was behalve kunstenaar ook architect,interieurontwerper, schrijver en fotograaf en ook Kabakovwerkt binnen meerdere disciplines en verdiende zijn geldo.a. met illustraties voor kinderboeken. Een selectie van hunwerken is op dit moment te zien in het Eindhovense VanAbbemuseum in de tentoonstelling Lissitzky - Kabakov,Utopie en werkelijkheid. De creatieve reacties op deoeuvres van deze twee grote Russische kunstenaarsworden t/m 27 april gepresenteerd bij Yksi Expo op Strijp-S. Deelnemers Grafisch bureau Volle Kracht, Marcel Sloots,grafisch kunstenaar Henri van Nuenen, Architect Heleenvan Heel, fotograaf Norbert van Onna, Meubel en interieurstudio Yksi Ontwerp. yksi.nl

Rammelfest 8.natLe bruit des moutons trempésPresentatieZA 6 APRILArtspace Flipside (Tarwelaan 56)open 19.00 uur / aanvang 20.00 uur

Als afsluiting van haar artist-in-residence periode inArtspace Flipside organiseert Margriet Kicks-Ass op 6 aprilhet Rammelfest 8.nat.�De afgelopen maand werkte KicksAss aan een nieuw instrument: de Plonsbak. De Plonsbakis een spetterbak gebaseerd op resonantieklanken onderwater. Door het toevoegen en weghalen van specifieke(dagelijkse) objecten bouwt zij live een compositie. Tijdenshet concert registreert een microcamera de handelingenonder water en krijgt het publiek een kijkje in de keuken.�Met Vermisst Susi (Be) geluidssamples van leeg zwembad,G. Moissonnier (Fr) composities met wateropnamens,Yolande Uriz Elizalde (Sp) onderwater feedback enakoestiek, Rikkert Brok (NL) licht en lenzen, MohamedStranjac (Ko) geluidsinstallatie, Mike Kramer (NL)geluidsinstallatie en Roel Weenink (NL) licht.�Restaurantopen van 19.00 tot 22.00 uur. Live broadcast citytv.nl.artspaceflipside.nl

Uit in Eindhoven.nl

18

Sheela Gowda Open Eye PolicyTentoonstellingT/M 26 MEIVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do vd maand vanaf 17.00 uur gratis

Sheela Gowda (Bangalore, 1957) is oorspronkelijkopgeleid tot schilder maar legt zich vanaf de jaren ’90steeds meer toe op ruimtelijke installaties en sculpturen.Deze installaties zijn vaak gemaakt van onconventionelematerialen zoals koeienmest, wierook, draad of menselijkhaar. Het zijn subtiele verwijzingen naar de culturele,sociale en politieke context van het hedendaagse India.

ThemalezingSheela Gowda & Jewyo RhiiLezingDO 4 APRILVan Abbemuseum19.00-21.00 uur

Tijdens deze themalezing wordt er een blik geworpen opde tentoonstellingen van Rhii en Gowda. Er zijn duidelijkeverschillen, maar er wordt ook gekeken naar deverbindingen van deze kunstenaars die uit zulke, voor ons,andere culturen komen. Beiden maken zowel tekeningenals installaties. Bij beiden verbergt zich een diepere laagachter de werken, de symboliek staat voorop. Er wordt eenverhaal verteld, maar wat zijn nu eigenlijk de achtergrondenvan hun werk? Waaruit bestaan de eerder genoemdeverbindingen en mogen we wel van een verbindingspreken? Informatie en inschrijven vanabbemuseum.nl

Jewyo RhiiWalls to Talk toTentoonstellingT/M 28 APRILVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do vd maand vanaf 17.00 uur gratis

De tekeningen van Jewyo Rhii (Seoul, 1971) zijn eenonbewuste reactie op haar omgeving. De tentoonstellingWalls to Talk to biedt een selectie van recent werk en eenserie locatiegebonden werken, vervaardigd tijdens haar viermaanden durend verblijf in Eindhoven. Rhii laat zich nietalleen inspireren door haar omgeving maar ook door dematerialen die zij hierin aantreft.

YoungArtNightEvenementZA 13 APRIL / VANAF 21.00 UURVan Abbemuseum¤5,-

Op zaterdag 13 april vindt de tweede editie van deYoungArtNight plaats in het Van Abbemuseum. Het motto:Art meets Party. Een avond voor studenten en iedereendie zich jong voelt. Vanaf 21.00 uur 's avonds wordt het

museum het domein van jonge kunstenaars, musici envormgevers. Karel1 museumcafé verandert in eendansvloer, met een DJ achter de draaitafels.

De tentoonstelling van Sheela Gowda inspireert totBollywooddans, Lissitzky-Kabakov nodigt uit ompropagandakunst te maken en met het werk van JewyoRhii beleef je op deze avond intieme artistieke momenten.Kortom: deze avond zit vol verrassingen. De voorverkoop vindt plaats in het museum, bijYOUAREHERE concept store of online viayan.vanabbe.nl.

In het Van Abbemuseum

Bibliotheektentoonstelling KaternenTentoonstelling16 APRIL T/M 31 MEIVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do vd maand vanaf 17.00 uur gratis

Vanuit zijn fascinatie voor het boek als object en zijn affini-teit met hedendaagse kunst wilde kunstenaar Jen Gosséeen boek maken dat gezien kan worden als tentoonstelling,met katernen als kamers en muren van papier. Hij vroeg 13kunstenaars uit Nederland en België om op een blad papiereen werk te creëren en daarvan maakte hij een boek. Een boek bestaat immers uit meerdere katernen en wordenuiteindelijk tot één volume samengevoegd. Elk vel is uitbe-steed aan een andere kunstenaar, waardoor elk katern een heleeigen identiteitkrijgt.

FOTO

BRAM SAEYS

FOTO

COURTE

SY THE ARTIST

LINKS: INSTALLATION VIEW SHEELA GOWDA, OPEN EYE POLICY. OF ALL PEOPLE 2011. RECHTS: JEWYO RHII, WALLS TO TALK TO. ZAALOVERZICHT VAN ABBEMUSEUM 2013, PHOTO: PETER COX

FOTO

’S PETE

R COX

Van AbbemuseumBilderdijklaan 106 april t/m 23 juni Erzen Shkololli - Pejë16 april t/m 31 meiKaternenBibliotheektentoonstellingt/m 5 april12 + 12, Wijn en Dromen der KunstBibliotheektentoonstellingt/m 28 aprilLissitzky & KabakovUtopie en Werkelijkheidt/m 28 aprilJewyo RhiiWalls to Talk tot/m 26 meiSheela GowdaOpen Eye Policyt/m mei 2013De Verlanglijst van Mr. E.L.L. de WildeDirecteur 1946 – 1963Permanente expositieDan Perjovschi

Yksi Winkel & Yksi Expo (op Strijp S)Torenallee 22t/m 19 aprilMade in Eindhoven: Alissa+Nienket/m 28 aprilLike Lissitzkyt/m 5 meiRaw Color

RHCeRaiffeisenstraat 1818 april t/m 24 meiExpositie schilderijen Hugo Brouwer

Piet Hein EekHalvemaanstraat 30t/m 15 juniOp reis met Bert Teunissent/m 15 juniGoudgeelgerand

Pennings InsideGeldropseweg 63 en Coffee You, Clausplein 4, Eindhovent/m 5 aprilLeonie MaréchalRhythm of Lines

CKE, Sint-Lucas, Fotosz, Studium Generale, TAC, Fotoacademie,Galerie Pennings12 t/m 21 aprilReframe Festival

Artspace FlipsideTarwelaan 566 aprilRammelfest 8.nat

Academisch GenootschapParklaan 93t/m 30 aprilDesirée HammenJOY

VincentreBerg 29, Nuenent/m 15 novemberDe Aardappeleters t/m 30 septemberFrans Beelen: De Van Goghcollectie

TACVonderweg 1, Eindhoven26 t/m 28 aprilZaterdagacademieJubileumexpositie ter ere van 35 jaar bestaan

Admirant ShoppingNieuwe Emmasingel 545 t/m 26 april Admirant Art: WonderWeg

Uit in Eindhoven april 2013

19

EXPO AGENDA

Erzen Shkololli Pejë, Kosovo, 1998Tentoonstelling6 APRIL T/M 23 JUNIVan AbbemuseumDi t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur¤ 12,-, 1e do vd maand vanaf 17.00 uur gratis

Pejë, Kosovo, 1998 werd door Erzen Shkololli gemaakttoen hij tweeëntwintig was, tijdens de oorlog in Kosovo.Shkololli, op dat moment een jonge kunstenaar, zat toenmet zijn familie drie maanden in Pejë ondergedoken. Indeze verschrikkelijke periode van etnische zuiveringenwerkte hij met de materialen die hij ter beschikking had.Materiaal uit het naaiatelier van zijn vader en denaaimachine van zijn moeder. Het resultaat, een reekskleurrijke stukken patchwork van acht banieren met eentotale lengte van tweeëntwintig meter, is te zien in het VanAbbemuseum.

Doe een museum!Kom naar het Van Abbemuseumtijdens het Museumweekend 2013Evenement6 EN 7 APRILVan Abbemuseum¤1,-

Het thema van het Museumweekend op 6 en 7 april is‘doen’: Doe een museum. Voor de kinderen hebben wij datweekend een druk programma boordevol leuke activiteitenzoals de Kinderkunstclub en de theaterrondleiding. Maarook voor volwassenen is er genoeg te doen. Rondleidingengeven u de kans om meer te weten te komen over hetmuseum en de tentoonstellingen, er is een uitverkoop vanboeken en catalogi en u kunt genieten van Russischemuziek door accordeonist Oleg Lysenko. Programma: vanabbemuseum.nl

Frans Beelen bezoekt Van GoghSieraden geïnspireerd op het levenen werk van Vincent van Gogh ExpositieVANAF 30 MAART Vincentre (Nuenen)

Ook vandaag de dag inspireert Vincent van Gogh nog velekunstenaars tot bijzondere werken. Zij halen op creatievewijze inspiratie uit het werk van deze bijzondere schilder.Zo ook kunstenares Frans Beelen.

Frans Beelen (1946) vervaardigt opvallende kleurrijkesieraden. Met textiel als basis maakt zij combinaties vanallerlei vindmateriaal zoals kralen, veren, mineralen,

schelpen enz. De sieraden houden het midden tussenchique klassiek en eigentijds exotisch. Hun sierlijke vormendoen denken aan de Jugendstil, maar ook aan vormgevinguit andere culturenDrie jaar geleden vatte Frans Beelen het plan op om eenVan Gogh collectie te maken. Ze vond vooral de uitdagingom met ander materiaal dan schildersmateriaal de sfeer, devormen en kleuren van Vincent van Gogh te pakken tekrijgen. Ze zocht naar een eigen interpretatie van hetprachtige werk van deze beroemde schilder. Veel inspiratiedeed zij op uit zijn brieven en van de zwart-wit foto;s uit hetboek De wereld van van Gogh van Emmy Andriessen.Organisch gevormde sieraden waarin de dynamiek van deschilderijen van Vincent van Gogh duidelijk is terug tevinden.Het Vincentre is dan ook erg verheugd dat zij dezebijzondere collectie aan het publiek mag tentoonstellen.

ERZEN SHKOLOLLI, PEJË, KOSOVO, 1998. INSTALLATION 2011CAPC BORDEAUX

Nog kaarten?uitineindhoven.nl

Uit in Eindhoven.nl

20