Tussenspurt 2/2010

8
Jaargang 12 nr 2 April 2010 Tussenspurt In 1970 wordt Jean-Pierre Monseré wereldkampioen wielrennen op de weg Het jaar van de fiets In dit nummer Gratis nieuwsbrief van het Wielermuseum Roeselare Op 19 maart openden we het themajaar 2010, Roeselare op de fiets, een jaar vol activiteiten die van ver of van dichtbij met de fiets te maken hebben. Aanlei- ding is de veertigste verjaardag van de wereldtitel van Jean-Pierre Monseré, de lokale volksheld die veel te vroeg is gestorven. In het Wielermuseum reconstrueren we zijn verhaal, dat van een eenvoudige en sympathieke jongeman, een zoon, een broer, een buurman, een echtgenoot en een vader die op zijn 22e al wereldkampi- oen wielrennen op de weg wordt. We staan ook stil bij zijn betekenis voor Roeselare. Want hoe verklaar je dat duizenden men- sen de straat op komen voor één iemand? De diensten toerisme, cultuur, archief, sport en jeugd en het Wielermuseum heb- ben een heel programma uitgewerkt dat zowel de passieve wielerlieebber als de actieve fietser als de cultureel geïnteres- Speciaal voor de gelegenheid bieden we u een herdenkingstrui Jempi Monseré, Leicester 1970 aan, een mooie zwarte trui bedrukt met de regenboogkleuren. Ook hebben we een mooie herinneringspin, een drinkbus en een unieke fles cham- pagne in het aanbod. Leuke, verrassende (en ook lekkere) souvenirs aan dit themajaar. Te verkrijgen in de museum- shop. seerde moet aanspreken. Een greep uit het aanbod: nog tot 22 mei spring je de teletijdmachine in, recht naar het jaar 1970 en naar de bibliotheek De Vriend- schap voor Het jaar van de regenboog; in de zomer brengen we in het Wielermu- seum leuke anekdotes over de Belgen en het wereldkampioenschap wielrennen; eind augustus is er dan de eerste Roeselaarse fiets 4-daagse, een absoluut hoogtepunt voor alle fietsgekken onder ons met klap op de vuurpijl Roeselare fietst op zondag 29 augustus. En wie er nog niet genoeg van heeſt, kan nog altijd de nieuwe fland- rienroute of de verlengde Jempi Monseré- route afrijden. Ben je uitgefietst maar nog niet uitgepraat? Dan kan je in het najaar in het Wielermuseum terecht voor nog leuke en boeiende praatavonden over jongens en koerswetenschap en de Belgen en het WK wielrennen. Voor meer info en het hele programma: www.wielermuseum.be. Polenplein 15 - 8800 Roeselare Tel. 051 26 87 40 [email protected] www.wielermuseum.be Dagelijks open van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, zon- en feestdagen. Flandriens en Jempi krijgen fietsroutes – p. 2 Expo: Eendracht maakt macht – p. 3 WieMu in beeld – p. 4 Shop – p. 7 Museumnacht – p. 8

description

Tijdschrift van het WIeMu, Nationaal Wielermuseum Roeselare

Transcript of Tussenspurt 2/2010

Page 1: Tussenspurt 2/2010

➤ Jaargang 12 nr 2 • April 2010Tussenspurt

In 1970 wordt Jean-Pierre Monseré wereldkampioen wielrennen op de weg

Het jaar van de fiets➤ In dit nummer

➤ Gratis nieuwsbrief van het Wielermuseum Roeselare

Op 19 maart openden we het themajaar 2010, Roeselare op de fiets, een jaar vol activiteiten die van ver of van dichtbij met de fiets te maken hebben. Aanlei-ding is de veertigste verjaardag van de wereldtitel van Jean-Pierre Monseré, de lokale volksheld die veel te vroeg is gestorven.

In het Wielermuseum reconstrueren we zijn verhaal, dat van een eenvoudige en sympathieke jongeman, een zoon, een broer, een buurman, een echtgenoot en een vader die op zijn 22e al wereldkampi-oen wielrennen op de weg wordt. We staan ook stil bij zijn betekenis voor Roeselare. Want hoe verklaar je dat duizenden men-sen de straat op komen voor één iemand?De diensten toerisme, cultuur, archief, sport en jeugd en het Wielermuseum heb-ben een heel programma uitgewerkt dat zowel de passieve wielerliefhebber als de actieve fietser als de cultureel geïnteres-

Speciaal voor de gelegenheid bieden we u een herdenkingstrui Jempi Monseré, Leicester 1970 aan, een mooie zwarte trui bedrukt met de regenboogkleuren. Ook hebben we een mooie herinneringspin, een drinkbus en een unieke fles cham-pagne in het aanbod. Leuke, verrassende (en ook lekkere) souvenirs aan dit themajaar.Te verkrijgen in de museum-shop.

seerde moet aanspreken. Een greep uit het aanbod: nog tot 22 mei spring je de teletijdmachine in, recht naar het jaar 1970 en naar de bibliotheek De Vriend-schap voor Het jaar van de regenboog; in de zomer brengen we in het Wielermu-seum leuke anekdotes over de Belgen en het wereldkampioenschap wielrennen; eind augustus is er dan de eerste Roeselaarse fiets 4-daagse, een absoluut hoogtepunt voor alle fietsgekken onder ons met klap op de vuurpijl Roeselare fietst op zondag 29 augustus. En wie er nog niet genoeg van heeft, kan nog altijd de nieuwe fland-rienroute of de verlengde Jempi Monseré-route afrijden. Ben je uitgefietst maar nog niet uitgepraat? Dan kan je in het najaar in het Wielermuseum terecht voor nog leuke en boeiende praatavonden over jongens en koerswetenschap en de Belgen en het WK wielrennen. Voor meer info en het hele programma: www.wielermuseum.be.

Polenplein 15 - 8800 RoeselareTel. 051 26 87 40 [email protected]

Dagelijks open van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, zon- en feestdagen.

➤ Flandriens en Jempi krijgen

fietsroutes – p. 2

➤ Expo: Eendracht maakt macht – p. 3

➤ WieMu in beeld – p. 4

➤ Shop – p. 7

➤ Museumnacht – p. 8

Page 2: Tussenspurt 2/2010

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare2

➤ Colofon‘Tussenspurt’ is de nieuwsbrief van

het Wielermuseum Roeselare.

Verschijnt 4 keer per jaar

Gratis verkrijgbaar.

Redactie: Tineke Debaene, Dries De Zaeytijd,

Patrice Van Laethem, Patrick Verhoest

Lay-out en druk: Grinta! Publicaties,

Bruggestraat 105, 8700 Tielt.

Foto’s: Stefaan Beel, Patrick Verhoest,

Wielermuseum Roeselare

Verantwoordelijke uitgever:

Luc Martens, Botermarkt 2, B-8800 Roeselare,

T 051 26 87 40, F 051 26 87 41,

[email protected]

www.wielermuseum.be

➤ Geef je meningTussenspurt wil een vinger aan de pols houden

en verslag uitbrengen van wat er leeft in en

buiten het Wielermuseum. Wil jij je mening

kwijt over één of ander item dat het museum

aanbelangt? Heb je suggesties rond een of an-

der wielerhistorisch onderwerp? Heb je vragen

rond een renners(retro)foto? Of wil je reageren

op een artikel dat verscheen in Tussenspurt?

Laat het ons weten. Schrijf of mail naar de

redactie: Wielermuseum Roeselare, Polenplein

15, [email protected].

➤Fietsplezier

➤ RedactioneelHet Wielermuseum komt stilaan op kruissnel-

heid. Eind januari mochten we onder massale

(pers)belangstelling onze deuren openen met

een vernieuwd verhaal, een vernieuwde tentoon-

stelling, een nieuwe website en zelfs een nieuw

logo. De reacties waren enthousiast, de steun

hartverwarmend. Ondertussen is de verf opge-

droogd en putten we uit jullie massale respons

de nodige kracht om er verder in te vliegen, om

nieuwe activiteiten te organiseren, onze visie aan

te scherpen, ons draagvlak te vergroten en onze

collectie uit te breiden. De vriendenkring breidt uit.

Op onze oproep om ambassadeur van het WieMu

te worden hebben heel wat mensen onder jullie

gereageerd, uit interesse, uit ‘goesting’, uit passie

voor de fiets. Wij zijn jullie daar zeer dankbaar

voor en willen graag met u de uitdaging aangaan,

om het Wielermuseum –WieMu- naar de mensen

te brengen, om van het WieMu een thuis te maken

voor elke fietser of wielerliefhebber.

De redactie

De themafietstocht ‘Flandriens’ heeft het Wielermuseum van Roeselare als cen-traal vertrekpunt. De route bestaat uit drie lussen (op het knooppuntennetwerk) die elk apart gereden kunnen worden. De drie lussen sluiten naadloos op elkaar aan zodat doorwinterde flandriens in de sporen van oude gloriën meer dan 130 km kunnen genieten.

De zuidelijke lus verkent de regio ten zuiden van Roeselare waar onder andere het WK van 1950 in Moorslede, gewon-nen door Briek Schotte, aan bod komt. De tweede lus gaat naar Ardooie, Pit-tem en Koolskamp, de bakermat van de Vlaamse wielersport. We passeren o.a. het geboortehuis van Jempi Monseré en fietsen langs het WK cyclocross parcours van Gits.

In Lichtervelde kan de route worden uitgebreid met een lus naar Wijnendale, Ichtegem, Eernegem (het dorp van de kasseileggers) en Gistel. De bakermat van Sylvère Maes en modernere flandrien Johan Museeuw. Ruime aandacht gaat ui-teraard uit naar Karel van Wijnendaele, de grondlegger van de Ronde van Vlaanderen.

Deze fietsroute verbindt verschillende punten van Roeselare die iets te maken hadden met Jempi Monseré. Je start aan het Wielermuseum waar een Jean-Pierre Monseré-zaal is. In deze zaal vind je het verhaal van de Roeselaarse renner. Je komt voorbij het stadhuis waar duizenden mensen afscheid namen van de overleden we-reldkampioen. Naar aanleiding van het themajaar “2010 Roeselare op de fiets” wordt de route herwerkt, met nieuwe be-wegwijzeringsbordjes, een 4-tal infobor-den onderweg en het aantal kilometers wordt uitgebreid van 15 naar 30.

Nieuwe thematocht vertrekt aan Wielermuseum

Fiets je favoriete Flandrien achterna

Bewegwijzerd - 30km

Jempi Monseréroute

De route is beschikbaar vanaf 8 mei en wordt verkocht voor de prijs van 3 euro bij o.a. Infocentrum Roeselare, het Wielermuseum en Westtoer.

➤ Nieuwe fietstocht vertrekt

aan Wielermuseum

De Jempi Monseréroute is te verkrijgen in het Infocentrum en in het Wielermuseum.

Page 3: Tussenspurt 2/2010

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare 3

➤Expo

Eén dag in het jaar verdwijnen laminaat-producenten, gasbedrijven en loterijen van de wielertruien en worden tegenstanders gezworen ploegmakkers in het shirt van de nationale ploeg. Die dag strijden eendrach-tige blokken om het hoogste wat een renner kan bereiken: de titel van wereldkampioen.

Die nationale eendracht is niet altijd even van harte. Zowel op de weg als in het veld zijn heel wat voorbeelden te vinden van eendracht én tweedracht. Renners die hun kopman naar winst stuwen zijn even talrijk als landgenoten die liever een buitenlandse topper kampioen zien worden dan hun

Parcours van 12 verhalen loodst je door rijke geschiedenis

Eendracht maakt macht? De Belgen en het WK wielrennen

eigen teamgenoten. De macht van geld, de verstrengeling van commerciële belangen en het wielrennen, communautaire perikelen en persoonlijke rancunes drijven op die ene dag in het jaar wel eens boven. Wielerau-teur Herman Laitem schrijft dat op het WK de broeken (met commerciële sponsors op) strijden tegen de truitjes (in de kleuren van het vaderland en ook al vaak met een sponsornaam)…

Aan de hand van een parcours met 12 ver-halen uit de rijke WK-geschiedenis biedt deze tentoonstelling een inzicht in de drijfveren van Belgische deelnemers aan een WK. Was

er enkel maar tweedracht op het beruchte kampioenschap in Ronse? Waarom spurtte Mario De Clercq zijn ontsnapte landgenoot Erwin Vervecken in extremis voorbij op de meet? Fietsten Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck en andere getalenteerde renners altijd in dienst van Merckx op het WK? En kan een bondscoach zich staande houden in het woelige veld van sponsorbelangen, druk van sportdirecteurs, bondsmensen en topwielrenners?

De expo ‘Eendracht maakt macht? De Belgen en het WK wielrennen’ loopt van 11 juni tot en met 2 oktober.

➤ Tom Boonen wordt in Madrid wereldkampioen

Page 4: Tussenspurt 2/2010

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare4

➤WieMu in beeld

Het WieMu leeft, bruist en koerst attractief.

Sinds de heropening van het opgefriste en vernieuwde WieMu stond er al weer heel wat op de kalender. Het museumjaar werd feestelijk ingezet op 29 januari. Het themajaar “Roeselare op de Fiets” werd op vrijdag 19 maart voorgesteld. De blikvanger van deze opening werd de herinrichting van de Monserézaal. Deze werd opgefrist, uitgebreid en inhoudelijk ijzersterk gemaakt. Radio 2 wilde de start van dit themajaar ook niet missen en stuurde Avondpost langs om een live-uitzending, met als eregast Roger De Vlaeminck, te verzorgen.

Wie meer wilde weten over de invoering van de Flanders Classics, kwam naar onze praatavond op dinsdag 23 maart met o.a. de organisatoren van Dwars door Vlaanderen (Pavel Desmet) en De Ronde van Vlaanderen (Wim Van Herreweghe) en de koersdirecteur van Gent-Wevelgem (Hans De Clercq).

De film “A Sunday in Hell” met in de hoofdrol o.a. Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens bezorgde de aanwezigen dan weer kippenvelmomenten bij het zien van zoveel heroïek tijdens Parijs-Roubaix van 1976.De start van Dwars door Vlaanderen op woensdag 24 april bracht dan weer bijna 350 bezoekers over de vloer van het WieMu.

Opening museumjaar

Opening Roeselare op de fiets

Page 5: Tussenspurt 2/2010

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare 5

➤ WieMu in beeld

Radio2 in WieMu

Praatavond

Dwars door Vlaanderen

Monseré in het nieuw

Page 6: Tussenspurt 2/2010

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare6

➤Trefpunt

Vrienden van het Wielermuseum in nieuw kleedjeDe vriendenkring van het Wieler- museum zorgt voor een levendig en dynamisch museum. De vrienden beginnen aan een nieuw hoofdstuk.

Op de laatste Algemene Vergadering heeft de vzw Vrienden Stedelijke Musea beslist haar statuten te wijzigen. Voortaan gaat de vereniging als Vrienden van het Wie-lermuseum door het leven. De vrienden-kring krijgt als opdracht te zorgen voor de maatschappelijke verankering van het Wielermuseum binnen het wielermilieu en de wereld van het wielererfgoed. Ook zorgt hij voor de link met het fiets- en wielertoe-risme. Zo groeien de leden uit tot ware am-bassadeurs van het Wielermuseum, men-sen die op het terrein het Wielermuseum vertegenwoordigen en er contacten leggen. Daarnaast organiseren de vrienden eigen activiteiten en komen ze regelmatig samen

in het Wielermuseum voor een praatavond, een film, een opening of nog een boekvoor-stelling. De vriendenkring groeit uit tot een

geëngageerde en dynamische vereniging met hart en ziel voor de fiets.

➤ De vriendenkring zorgt voor levendig en dynamisch museum

Op 29 januari werd hij officieel boven de doopvont gehouden: de enige, echte website van het WieMu. Samen met het nieuwe logo zette www.wiemu.be zijn eerste stapjes in de digitale wereld en werd overal goed ontvangen. Wie de website bezocht, liet weten dat deze webstek een mooie weerspiegeling is van wat het vernieuw-de WieMu voor de bezoeker in petto heeft.

De site is fris, gebruiksvriendelijk en vooral informatief. Wil je bijblijven en weten wat er allemaal in en rond het WieMu te gebeuren staat, neem dan regelmatig een kijkje. Je vindt er ook leuke cadeau-ideetjes, foto’s en alge-mene info. Op de website van het WieMu kan je je ook inschrijven voor de digitale nieuws-

brief van het WieMu. Op 16 maart werd deze nieuwsbrief in meer dan 500 digitale brievenbus-sen gepost en weer bleven positieve reacties niet uit. Wil je zeker zijn dat je geen enkele activi-teit in het WieMu mist, dan is deze nieuwsbrief zeker een must.

Benieuwd? Surf dan vlug naar www.wiemu.be en geef je ogen de kost. Vergeet niet je in te schrijven voor de nieuwsbrief via de website.

www.wiemu.be kwam, zag en werd goed ontvangen.

WieMu in zijn sas op het wereldwijde web

Page 7: Tussenspurt 2/2010

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare 7

➤ In beeld

Aanbod museumshop breidt verder uit

Met het WieMu op je fietsRij nu in je WieMu-trui

De onthaalruimte met balie en shop krijgt dit jaar nog een facelift. In afwachting kan je er nu al terecht voor een aantal leuke nieuwe WieMu-gadgets.

Binnenkort zul je de onthaalruimte van het Wielermuseum nog nauwelijks herkennen. Onze onthaaldames zullen je verwelkomen achter een gloednieuwe en voor rolwagens toegankelijke balie, je kunt er even verpozen na je fietstocht of je museumbezoek of je kunt rustig rondneuzen in onze nieuwe shop. Het aanbod in de shop breidt ondertussen verder uit. Niet alleen kan je er nog steeds terecht voor het betere wielerboek of voor je retro-wielertrui, nu kan je er ook allerhande fietsroutes of thematoch-ten aanschaffen, je livestrong-polsbandje afhalen of veilig en wel met het nieuwe WieMu-fluohesje door het verkeer laveren. Heb je even dorst? Geen nood, de WieMu-drinkbus brengt wel soelaas. Of heb je liever een WieMu-lanyard of een WieMu-pet? Kom gerust eens langs en rij voortaan met het WieMu op je fiets.

Sinds kort kan je je in de museum-shop een originele WieMu-trui aanschaffen. Een mooie

zwarte trui in retro-stijl met het herkenbare WieMu-logo op de borst, de rug en de mouwen. Voor 50 euro is hij de jouwe en maak je voortaan trots en her-

kenbaar de wegen onveilig.

Nieuwe aanwinstenin de museumshop

Het Rode leger. 25 jaar Lotto in het wielerpeloton Redactie: Luc Lamon en Eric de FalleurGeen sponsor is zo lang actief in het wielrennen als Lotto. In 2010 viert de Nationale Loterij haar 25-jarig bestaan in het profpeloton met een boek. Een keur van journalisten schrijft aan de hand van anekdotes en

persoonlijke indrukken het verhaal van deze wielerploeg. € 19,95 (Uitgeverij Linkeroever)

De kijk van De CauwerJosé De Cauwer polyvalent noemen is een open deur intrappen. De Cauwer was en is renner, ploegleider bondscoach, co-commentator, verantwoordelijke jeugdopleiding Silence-Lotto én wielerkenner. De Cauwer weet dan ook bijna alles over het (inter)nationale wielrennen. In zijn boek vertelt hij talrijke anekdotes en verhalen over wat er zich achter de schermen van het wielrennen afspeelt. € 21, 50 (Borgerhoff & Lamberigts)

De Flandriens Auteur: Michel WuytsIn maart 2010 werd op Canvas de serie ‘De Fland-riens’ vertoond. Naar aanleiding van deze uitzen-dingen schreef sportjournalist Michel Wuyts een gelijknamig boek. In vergelijking met de serie bevat dit werk nog meer verhalen en anekdotes. Wieler-liefhebbers die afstemden op De Flandriens zullen smelten tijdens het lezen van dit boek. € 45 (Borgerhoff & Lamberigts)

Wielerroutes en –cafés in BelgiëBij de eerste lenteprik springen duizenden wielertoeristen opnieuw op hun fiets voor bescheiden tochtjes in de buurt of het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Dit overzicht toont de lezer de favoriete routes van Tom Boonen, Johan Museeuw

en anderen. Daarnaast krijgt de lezer tal van toeristische tips én het kruim van de Belgische wielercafés voorge-schoteld. De editie 2010 is een nieuwe en geactualiseerde versie. € 17,95. (Borgerhoff & Lamberigts)

Het ultieme wielerhandboek van Tom BoonenEr bestaan al heel wat werken over hoe je nu het best traint, materiaal kiest en toertochten aanpakt. Maar nooit eerder kreeg je deze tips van Tom Boonen! Boonen vertelt je alles over eten, trainen en wedstrijden tot in detail. Een onmisbaar

boek voor alle wielerliefhebbers en supporters van België’s opperwielergod. € 22,50 (Borgerhoff & Lamberigts)

Page 8: Tussenspurt 2/2010

8 Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

➤Niet te missen

Varia* Schenkingen 2010: Mevrouw Jules Verstraete (Roeselare) bezorgde

het museum een stapel documenten die haar man (chauffeur van de krant Het Volk) tijdens verschillende edities van de Ronde van Frankrijk verkreeg. Jules Verstraete reed in totaal maar liefst 27 keer de Tour als chauffeur. Sebastien Dupont (Ollignies) schonk een Peugeot-herenfiets uit de jaren 1930. Eliane Vos (Berchem) gaf een toeristenfiets uit de jaren ’50. Johan Rosseel (Roeselare) breidde het digitaal fotoarchief van het Wielermuseum uit met een collectie foto’s van Jean-Pierre Monseré. Kunstenaar Peter Bossu schonk een schilderij van Jempi. Gulle schenkers kunnen steeds contact opnemen met het Wielermuseum.

* Tacx pakt uit met een biologische afbreekbare bidon. Deze ‘bio-bottle’ wordt dit seizoen onder meer door Lotto – Omega Pharma, Quick Step, Milram en Saxo bank gebruikt. Milieubewuste wielersupporters hoeven zich dus een stuk minder druk te maken over de talloze achteloos weg- gegooide drinkbussen tijdens een wielerwedstrijd!

* Auteur Roger Quaghebeur werkt aan een boek over grote en kleine flandriens en bijhorende marktliederen. De Ieperling wil vooral aandacht besteden aan de flandriens die net niet de krant haalden maar toch jarenlang deel uit maakten van het wielerpeloton en moedig maar zonder resultaat meestreden voor de zege. De auteur zoekt nog oud- renners die hun verhaal kwijt willen. Contactgegevens: Roger Quaghe-beur, 057 20 11 43 of [email protected]. Het boek wordt op 3 december 2010 voorgesteld in het Wielermuseum.

* Peugeot klopt Quick-Step. Het wielertruitje van Peugeot is verkozen tot mooiste ooit. In de door Grinta! georgani-seerde poll klopte het wit-zwart geblokt truitje het shirt van de huidige Quick-Step-ploeg, dat wel tot mooiste van het hedendaags wielerpeloton werd verkozen.

Het WieMu vond de tijd rijp om ook in onze regio eens een museumnacht te organise-ren in navolging van onze grotere broers en zussen Gent, Antwerpen en Brussel. In erf-goedcel Terf vond het WieMu een enthou-siaste en sterk ondersteunende partner. Terf contacteerde de musea in de regio en samen werd een datum gekozen voor deze eerste editie van onze Museumnacht. Op donderdagavond 20 mei stellen verschil-lende musea in onze regio hun deuren open maar daarover meer in de Erfgoedkrant die u in mei in uw brievenbus vindt.Het WieMu organiseert een theaterwande-ling in samenwerking met het Spiegel-

WieMu opent de deuren ’s avonds

Bruisende museumnacht met marktliederen en theater

theater. Op verschillende plaatsen in het parcours zullen acteurs van dit gekende Roeselaarse gezelschap het beste van zichzelf geven. Een lach, een traan, een pakkend gedicht, …

Aansluitend kan je genieten van een glaasje in de Vélodroom, bovenzaal van het WieMu, terwijl Groep Erik Wille onder accordeonbegeleiding zijn marktliederen over onze Flandriens brengt. Deze tocht door het WieMu start om 19, 20 en 21 uur. De toegang is gratis en het is telkens verzamelen geblazen in de voorzaal van het Wielermuseum.

Agenda * za. 1 mei: Kuurne, 2e Kuurns Mountainbikeweek-

end, keuze tussen 3 verschillende afstanden (info: [email protected])

* za. 1 en zo. 2 mei: Houffalize, Werelbekermanches mountainbike (info: www.houffalize-worldcup.be)

* za. 8 en zo. 9 mei: Roeselare, Roeselaarse Pijl, startplaats in Roeselare of Dottenijs, keuze uit verschillende afstanden (info: www.wtc-tverzet.be)

* zo. 16 mei: Oudenaarde, de Gouden Flandrien. Fietsmarathon van 250 km in de Vlaamse Ardennen (info: www.degoudenflandrien.be)

* zo. 6 juni: Steenhuize, VDB Classic: 1e hommage-tocht aan Frank Vandenbroucke. Start in Steenhuize, aankomst in Ploegsteert, ong. 100 km (info: www.flandrien.be)

* vr. 11 juni: Avondcriterium Trofee J.P. Monseré, H. Spilleboutdreef 32, Roeselare criterium voor elite z. contract met reünie van de Belgische ploeg die samen met Jempi het WK in Leicester reed

* zo. 13 juni: Roeselare (Wielermuseum), Ride for the roses, fietstocht waarvan de opbrengst besteed wordt aan kankerbestrijding (info: www.ridefortheroses.be)

* za.19 juni: Mont Ventoux, Ventourist/Ventousiast, het door Sporta ingerichte massaevenement op de ‘kale berg’ (info: www.sporta.be)

* za. 19 juni: Winksele-Delle, 10de Wielerbeurs voor verzamelaars (info : Jozef Hamels tel. 016/60.73.33 of [email protected])