Thamen Nieuws Maart 2009

9
Maart 2009 Scooldance Oudertevredenheid PO en Vo Thamen Talenten Tank Mission Olympic Lesjesmiddag Vakantieroosters Mini PSO klas 1 It’s Learning Iris -ICT- middag Ouderparticipatie-avond Agenda Diplomauitreiking Thamen Valentijnsdag Taaldorp INHOUD Organisatie en ontwikkeling

description

Thamen Nieuws Maart 2009

Transcript of Thamen Nieuws Maart 2009

Page 1: Thamen Nieuws Maart 2009

Maart 2009

Scooldance

Oudertevredenheid

PO en Vo

Thamen Talenten Tank

Mission Olympic

Lesjesmiddag

Vakantieroosters

Mini PSO klas 1

It’s Learning

Iris -ICT- middag

Ouderparticipatie-avond

Agenda

Diplomauitreiking

Thamen Valentijnsdag

Taaldorp

INHOUD

Organisatie en ontwikkeling

Page 2: Thamen Nieuws Maart 2009

Maart 2009Organisatie-ontwikkeling op Thamen

Welnu, Thamen is bezig met wat wij op de werkvloer een onderwijs-APK noemen: een ‘algehele periodieke keuring’ van ons onderwijs, van de richting die wij daarmee opgaan, van ons onderwijsaanbod en met name ook van de wijze waarop wij al die zaken binnen de school georganiseerd hebben. Noem het een ‘organisatieontwikkelingstraject’.

Ondersteund door externe deskundigheid doorloopt de school dit jaar een proces waaruit duidelijk wordt wat er eventueel in de organisatie veranderd moet worden om nog beter aan onze onderwijs-doelen te kunnen beantwoorden. Het proces heeft als uitgangspunten de onderwijskundige ontwik-keling en leerlingbegeleiding binnen Thamen.Na een interne en een externe periode van inventariseren en analyseren verscheen er begin januari 2009 een rapport met alle bevindingen tot dan toe. Op basis daarvan zijn wij nu bezig uit te vinden hoe de school daar – qua organisatie - een nieuwe vorm aan kan geven. Dat betekent voor een aan-tal van onze collega’s het nodige vergaderwerk, gesprekken met teamleden, op gezette tijden een rapportage en soms een werkdag ‘op de hei’.

De eerste contouren van een nieuwe organisatievorm beginnen zich af te tekenen, maar het is op dit moment nog te vroeg om al aan te geven waaruit die precies bestaan. Dat het hierbij onder andere gaat om de vorming van ‘kleinere onderwijskundige éénheden van leerlingen en docenten’, ook wel ‘teamvorming’ genoemd, kan ik u nu reeds aangeven. Begin april hoop ik duidelijker te kunnen vertellen hoe het een en ander er uit gaat zien.De planning is er op dit moment nog op gericht met deze vernieuwde organisatorische aanpak in het schooljaar 2009-2010 een begin te gaan maken. Daarbij moet u denken aan een proces dat in zijn totaliteit enkele jaren van ontwikkeling vraagt vóór het geheel uitgewerkt is en zijn ‘eindvorm’ heeft bereikt.

G.Jägers, directeur

Beste ouders, verzorgers,

Het wordt tijd dat wij u op de hoogte brengen van een zaak, die dit jaar en de komende jaren binnen Thamen speelt. De school is afgelopen september gestart met een be-langrijk traject. Daar zult u of uw kind dit jaar weinig of niets van merken, omdat het vooral activiteiten betreft die (nog) geen invloed hebben op het schoolle-ven van uw kind.

Waar gaat het dan over, zult u zeggen?

Page 3: Thamen Nieuws Maart 2009

Wij vinden het van groot belang te weten wat u van de school(-organisatie) vindt. Dat is de reden dat we regelmatig een oudertevredenheidsmeting doen. Dit jaar zal deze ook weer digitaal worden uitgezet.In de loop van de maand maart ontvangt u een brief met daarin een inlogcode en wachtwoord.

U kunt de vragenlijst dan digitaal/via internet invullen. We hopen dat een groot aantal ouders van deze gelegenheid gebruik zal maken.

De sluitingsdatum is 1 april 2009.Leest u de brief voor de volledige procedure.

Scooldance 2009Op woensdag 4 en donderdag 5 februari heeft dit spetterende project weer plaatsgevonden op school. Ruim 600 belangstellenden hebben ge-keken naar 10 leuke dans/bewegingsacts in een verduisterde school. De leerlingen en bezoekers hebben volop genoten! Met allerlei, door de tech-nische afdelingen verzorgde effecten, was het op-nieuw een waar “feest” om te zien. Alle deelnemers (teveel om op te noemen!!) die heb-ben bijgedragen aan dit suc-ces, en ook ouders dus, wor-den langs deze weg opnieuw bedankt voor hun grandioze inzet!Volgend jaar weer!

Maart 2009

Oudertevredenheid

Maart 2009Maart 2009

Page 4: Thamen Nieuws Maart 2009

PO en VOOok dit overleg krijgt momenteel een vervolg in de vorm van les- en klassenbezoeken over en weer. Docenten van Thamen brengen bezoeken aan basisscholen Uithoorn en ook leerkrachten basisonderwijs komen op bezoek op Thamen. Op deze manier proberen we het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs Uithoorn, dichter bij elkaar te brengen.

Thamen Talenten TankOp vrijdagavond 20 maart vindt de 2de editie van de Thamen Talenten Tank – of-wel de TTT - plaats. Op deze avond is het podium in onze aula helemaal van de

leerlingen. Vorig jaar hebben zij tijdens dit open podium laten zien dat er op Thamen heel veel talentvolle leerlingen rondlopen. Van sommigen was dat al be-kend, maar er waren ook zeer verrassende acts.Ook dit jaar belooft de TTT een hele happening te worden. Allerhande dansers, muzikanten, zangers en acteurs hebben zich al opgegeven voor de pre-sentatierondes. Mis deze mooie avond niet! Kaarten voor de TTT zijn vanaf 9 maart te koop bij de Tha-menCorner. Vol = vol!

Maart 2009

Voor een FILMimpressie klik op de fo-to’s hiernaast!

Onze school is ingeloot om te mogen deel-nemen 1 dag aan “The Mission Olympic Tour”.Dit betekent dat deze “karavaan” , gesponsord door Coca Cola, op donderdag 9 april onze school aan doet! De gehele dag zullen alle brugklassen een lesuur les krijgen in “bas-ketbal op muziek”. Het geheel wordt verzorgd door de organisatie hiervan. Het beloofd een geweldig en groots spektakel te worden!!

Voor een FILMimpressie klik op het plaatje hiernaast!

Mission Olympic Klas 1

Page 5: Thamen Nieuws Maart 2009

Maart 2009

Op woensdagmiddag 11 februari hebben ongeveer 220 basisschoolleerlingen deelgenomen aan de tra-ditionele lesjesmiddag. De bedoeling hiervan is om nieuwe leerlingen en indruk te geven over hoe een werkelijke lesdag er ongeveer uit ziet. De belangstelling was weer erg groot en het werd mede daar-door een gezellige happening met veel enthousiaste nieuwe leerlingen!

De nieuwe aankomende brugklassers werden rond-geleid van les naar les, door 14 bovenbouw leer-lingen.

Prima gedaan!

Enkele ouders zijn in de zomer van 2008 op het verkeerde been gezet als het gaat om de vakanties van 2008-2009. Belangrijk is het om te weten dat er in grensgemeenten (zoals Uithoorn) er vaak sprake is van vakantieroosters die afwijken van landelijke vakantie planningen.Een aantal jaren geleden is de afspraak gemaakt om in deze regio de krokusvakantie altijd te laten vallen in de week waarin 1 maart vallt.Dat betekende dat de gemeente Uithoorn dit jaar meegegaan is met de krokusvakantie van Midden-Nederland en dus niet met Noord-Nederland, waar Uithoorn onder valt. Dat heeft hier en daar tot misverstanden geleid.Vakantie roosters die in de zomer bekend worden gemaakt zijn altijd onder voorbehoud en worden veelal aan het begin van het nieuwe schooljaar vastgesteld.

Lesjesmiddag

Vakantieroosters

(Mini) PSO-dagen Voor het eerst dit jaar zullen alle eerste klassen op woensdag 25 maart (en misschien ook donderdag 26 maart) een korte oriëntatie hebben op de afdelingen van Thamen. Dit wordt gedaan omdat de leerlin-gen in klas 2 een keuze maken voor een oriëntatie op de afdelingen.Eind klas 2 maakt elke leerling een definitieve keuze. Op woensdag, donderdag en vrijdag 18, 19 en 20 februari zullen alle tweede klassers weer deelnemen aan de Praktische Sector Oriëntatie. De roosters voor deze 3 dagen waarbij de tweede klassers kunnen kiezen voor 3 sectoren over 6 dagdelen, wordt tzt bekend gemaakt.

Page 6: Thamen Nieuws Maart 2009

Maart 2009It’s Learning enquête.Ruim 200 ouders hebben de moeite genomen om de enquête over It’s Learning in te vullen. Waarvoor dank. Het verschaft ons belangrijke informatie voor de verdere ontwikkeling van de electronische leeromgeving en het ge-bruik ervan. Hieronder vindt u de belangrijkste uitkomsten:- 95 % vindt het belangrijk dat de school een ELO (It’s) heeft- 53% v.d. leerlingen kijkt dagelijks ; 7% kijkt nooit!- 46% v.d ouders kijkt vaak; 8 % kijkt nooit- 84% v.d ouders vindt de info op het Leerlingenplein voldoende tot goed- 54% v.d. ouders vindt de info op de klassenpagina matig- 50% v.d. ouders vindt de invulling v.d. klassenpagina door de mentor matig- 80% v.d. ouders vindt de invulling v.d. klassenpagina door de vakdocenten matig- 60% vindt het goed dat ze via de leerlingengegevens moeten inloggen

De belangrijkste opmerkingen:- Sterke behoefte aan info over cijfers. Hieraan wordt wellicht volgend jaar al gehoor gegeven. U kunt dan online de behaalde cijfers bekijken. Dit hangt nog van een paar technische aanpassingen af.- It’s Learning gebruiken voor het huiswerk wordt erg vaak genoemd. - Eenduidige afspraken maken over het gebruik. Nu doet iedereen het op zijn eigen wijze.- Mentoren en docenten zouden beter en sneller kunnen reageren op mail.

Uiteraard nemen we de uitkomsten van deze enquête mee bij de evaluatie van It’s Learning. Waar mo-gelijk zullen we het gebruik aanpassen en/of verbeteren. Dit gaat uiteraard in overleg met de docenten. We vragen u echter wel begrip voor het feit dat niet aan alle wensen tegemoet gekomen kan worden omdat het soms te arbeidsintensief is of praktisch niet uitvoerbaar. Wij houden u op de hoogte!

Iris-Ict-middagDinsdag 10 maart wordt er op s.g. Thamen een IRIS-ICT-mid-dag gehouden. Zoals u weet vormt onze school samen met het Herbert Vissers College uit Nieuw Vennep, het Kaj Munk uit Hoofddorp, Haemstede Barger uit Heemstede en het Eer-ste Christelijke Lyceum uit Haarlem de stichting IRIS. De stich-ting stelt zich onder meer ten doel om zoveel mogelijk aan te sluiten bij onderwijsontwikkelingen. Ook de ontwikkelingen op het gebied van ICT vallen daaronder. Dat is de reden dat IRIS elk jaar een ICT-middag organiseert. Op deze manier kunnen de collega’s kennismaken met de nieuwste ontwikke-lingen op het gebied van Internet, technologie en mediawijs-heid. Deze middag op Thamen kent ditmaal 19 workshops waaruit de collega’s kunnen kiezen. Een greep uit het aanbod: - Het gebruik van E-portfolio, - filmpjes maken en gebruiken in het onderwijs,- het gebruik van het digitale schoolbord, - dyslexie en - ICT, It’s Learning .....en nog veel meerDe middag krijgt nog een wetenschappelijk tintje door de presentaties van prof. dr. R. Martens en prof. dr. E. Seidel die resp. iets vertellen over multimedia in het onderwijs en communicatie.De leerlingen zijn deze dag eerder uit.

Page 7: Thamen Nieuws Maart 2009

Maart 2009

Thamen ValentijnsdagDit jaar is er voor het eerst op Thamen een speciale Valentijnsactie gehouden en dat nog wel op vrij-dag de 13e. de TVD (ThamenValentijnsDag). Leerlingen werden twee weken geleden via It’s Learning uitgenodigd om op Valentijnsdag een roos te laten bezorgen bij ie-mand van school. Dat mocht een leerling, een docent of een andere medewerker van school zijn. Ruim 100 leerlingen maakten gebruik van de bezorgservice die gekoppeld was aan deze actie. Sommige rozen werden anoniem bezorgd en andere waren voorzien van een kaartje met de naam van de afzender. Naast deze activiteit waren er ook nog tal van andere Valentijnsartikelen te koop in de Tha-menCorner. Kortom een actie die voor herhaling vatbaar is.

TaaldorpDe docenten vreemde talen hebben ook dit jaar weer een zeer geslaagd ‘taaldorp’ georganiseerd. In de ‘kuil’ werd een aantal levensechte situaties nagebootst zoals: douane op een vliegveld, een cd winkel, een reisbureau en een aan-

tal andere winkels. Leerlingen werden aan de hand van ge-richte opdrachten uit-gedaagd in hun beste frans, engels of duits de juiste zaken te be-stellen of de juiste vragen te stellen. Op deze manier kregen de leerlingen de mogelijkheid om op een leerzame en leuke manier de vreemde taal in een redelijk authentieke situatie kunnen ge-bruiken. Klik op de foto’s om voor een FILMimpressie!

Page 8: Thamen Nieuws Maart 2009

Maart 2009Maart 2009OuderparticipatieDenk mee – praat mee – beslis mee!Ook dit jaar zal er een ouderparticipatieavond plaatsvinden. Vorig jaar is dit voor de eerste keer gedaan. Hoewel de opkomst niet erg groot was, vonden de betrokken ouders dit toch een erg geslaagd project. We hebben toen gesproken over de veiligheid op Thamen. Er is ook daadwerkelijk iets gedaan met de uitkomsten: het schoolreglement is aangepast, zodat er naast kluiscontroles ook tassencontroles mogelijk zijn.

Met een kleine werkgroep hebben we het onderwerp van dit jaar vast-gesteld. Unaniem kwam het rookbeleid naar voren. Blijkbaar is dit bij veel ouders een doorn in het oog. Uiteraard willen we allemaal dat onze leerlingen niet gaan roken. De vraag is: hoe kunnen we daar als school zo goed en effectief mogelijk bij helpen? Het huidige rookbeleid roept veel vragen op. Leerlingen in de brugklas ondertekenen een contract, maar wat gebeurt er verder? Is het wel wenselijk dat (alle) leerlingen gewoon op het schoolplein kunnen roken tijdens pauzes en tussenuren? Op donderdagavond 14 mei gaan we hierover in gesprek. Per klas wor-den van twee leerlingen de ouders hiervoor ad rendum geselecteerd. Deze ouders zullen persoonlijk worden uitgenodigd. Op deze manier krijgen we een zo breed mogelijk beeld van uw standpunt over het huidige rookbeleid en in hoeverre u het wenselijk vindt om dit te veran-deren. Voor meer informatie over deze avond en dit project kunt u mailen naar [email protected]

Agenda5 maart Inschrijving nieuwe leerlingen10 maart 40 min. rster- einde les: 11:10 uur / verg. ouderver.9 t/m 13 maart Stage 3e klassen16 maart Ontwikkelmiddag 40 minutenrooster 19 maart Ouderavond klas 2 leerwegkeuze20 maart Thamen Talenten Tank (O.V.)23 t/m 27 maart Schoolexamen 4 TL/GL24 maart Thema avond Ouder Vereniging25 maart Mini PSO klas 17 + 8 april 40 minuten rooster, rapportvergaderingen9 april SE lijst klas 4 + brief herk. /Mission Olympic kl. 1 9 april Culturele voorstelling ‘Loverboy’ klas 310 T/M 13 APRIL GOEDE VRIJDAG + 2E PAASDAG14 april Rapport + brief ouderavond klassen 1 t/m 3 meegegeven Inleveren herkansingen SE416 april Strookjes ouderavond / Herkansing SE klas 417 april Excursiedag alle leerlingen22 t/m 24 april Centraal Praktijk Examen klas 4, 23 april ouderavond rapport klas 1, 2, 3 24 april Laatste lesdag BB en KB /Galafeest klas 4

27 APRIL T/M 6 MEI MEIVAKANTIE

Page 9: Thamen Nieuws Maart 2009

Maart 20097 t/m 15 mei Digitaal examen klas 4 BB + CSPE12 mei Onderwijs ontwikkelmiddag, 40 min rooster15 mei Disco klassen 1+2 (O.V.) / Laatste lesdag 4 TL18 mei t/m 2 juni CENTRAAL SCHRIFT. EXAMEN KB +TL19 mei Vergadering oudervereniging

21 mei HEMELVAART22 mei Lesvrij

14 mei Ouderparticpatie-avond27 mei Informatie avond ouders klas 3 activiteitenweek9 juni Herkansing PTA klas 3 11+ 12 juni Herkansing Centraal Praktijk Schrif. examen15 juni t/m 18/19 juni Activiteitenweek / Reis week klas 316 + 17 juni Proefwer kdagen klas 1+ 2 17 juni Uitslag examen bekend18 juni Klas 4 haalt cijferlijsten op

22 + 23 juni Centraal Schriftelijk Examen klas 4, 2e tijdvak 23 juni Sportdag klas 3, excursies klas 2, SZR klas 124 juni Werkdag klassen 1 t/m 3 + rapportvergadering25 juni Sportdag klas 1, excursies klas 3, project klas 226 juni Sportdag klas 2, excursies klas 1, project klas 326 juni doublures worden gebeld 29 + 30 juni Diploma-uitreikingen klas 4 (’s avonds) 29 juni Rapportuitreiking en boekenpakketten 3e klas 30 juni Rapportuitreiking en boekenpakketten 2e klas 1 juli Boekenpakketten nieuwe eerste klassen 2 juli Rapportuitreiking en boekenpakketten 1e klas 4 JULI 2008 ZOMERVAKANTIE T/M 23 AUGUSTUS

Hoewel de diploma uitreiking nog héél ver lijkt, is het grote moment heel snel daar.Om rekening te houden op welke datum uw zoon / dochter het diploma ontvangt, volgt hieronder een overzicht.

29 JUNI 30 JUNI

T4A M4T4B A4T4C B4 H4k V4kH4l V4bH4b E4Onze collega’s zullen er net als voorgaande jaren, vast een spetterende avond van maken!

Diploma-uitreiking

th.wm februari 2009