De Hoop Nieuws maart 2013

9
04 08 " Toen hij drie jaar was zei hij: ‘Papa schreeuwt altijd.’” Welke ontwikkelingen zijn er in het gebruik van verslavende middelen? Hoe een droom je leven kan bepalen 12 De Hoop nieuws www.dehoop.org • 38ste jaargang • nummer 2 • maart 2013 “Ik deed alles om maar aandacht te krijgen” Corina (23)

description

De Hoop Nieuws maart 2013

Transcript of De Hoop Nieuws maart 2013

Page 1: De Hoop Nieuws maart 2013

04 08

"Toen hij drie jaar was zei hij: ‘Papa schreeuwt altijd.’”

Welke ontwikkelingen zijn er in het gebruik van verslavende middelen?

Hoe een droom je leven kan bepalen

12

De Hoop nieuwswww.dehoop.org • 38ste jaargang • nummer 2 • maart 2013

“Ik deed alles om maaraandacht te krijgen”

Corina(23)

Page 2: De Hoop Nieuws maart 2013

DE HOOP NIEUWS 3

ken. Ik had eigenlijk helemaal geen respect voor ze. Ik begon te begrij-pen dat ik misbruik van ze maakte, om maar te krijgen wat ik zelf wilde.” Ondanks haar schaamte besluit Cori-na haar probleem aan te pakken. Na haar behandeling bij De Hoop laat ze zich opnemen bij vrouwenopvang Ruchama. Ruchama is onderdeel van Concern De Hoop en biedt op dit moment hulp aan vrouwen die te maken hebben met psychische problemen, huiselijk geweld of bij-voorbeeld in de prostitutie hebben gewerkt.

RuchamaDe eerste kennismaking bij Rucha-ma is heftig voor Corina: “Ik kwam terecht in een huis vol vrouwen en kinderen, ieder met eigen proble-men. Er waren moeders die zich juist vanwege hun kinderen bij Ruchama lieten opnemen, om hen een veilige plek te bieden.” Ook bij Ruchama vindt Corina het nog steeds lastig om eerlijk te zijn over haar contacten met mannen. “In de gesprekken met begeleidsters loog ik alles bij elkaar. Ik bleef me schamen. Intussen werd

2 DE HOOP NIEUWS

Verhalen van Hoop

Corina (23) lijdt aan een eetverslaving en zoekt genegenheid in seksuele

relaties. Voor haar eetprobleem wordt ze opgenomen bij De Hoop,

maar uit schaamte verzwijgt ze haar problemen met mannen.

Uiteindelijk komt het geheim toch boven.

Corina wordt als kind veel gepest en heeft het gevoel dat ze er niet bij hoort op school. Vanaf haar negende gaat ze steeds meer eten. “Tussen de middag kocht ik snoep en dat liet ik zien in de klas, met het idee dat ik er dan bij zou horen. Ik gebruikte het snoep ook om mijn frustratie weg te eten.” Als Corina veertien is, doet ze mee aan een jeugdkamp. “Ik heb toen een bewuste keuze voor God gemaakt en gezegd dat ik Hem wilde volgen. Maar daarna ging het helemaal mis met me. In de winter na het kamp kwam ik een jongen tegen. Van hem kreeg ik mijn eerste kus. Daar was ik echt trots op.”

WarmteCorina’s contact met de jongen gaat verder dan een kus: ze krijgt een sek-suele relatie met hem. In de jaren daarna volgen er meer jongens: Co-rina gaat van de ene relatie naar de andere. “Ik deed alles om maar aan-dacht te krijgen. Toen mijn ouders wisten waar ik mee bezig was, waren ze heel boos. Ze hebben me behoor-lijk hard aangepakt. Ik ging seks toen gebruiken om de warmte te krijgen die ik zocht. Na de seks kreeg ik de arm om mijn schouder die ik eigen-lijk wilde.”

De HoopCorina zoekt hulp voor haar eetpro-bleem. In september 2010 wordt ze opgenomen bij de afdeling Psychi-atrie van De Hoop. Ze weegt dan 113 kilo. Het lukt haar om haar eet-probleem te overwinnen: ze valt af en krijgt haar conditie terug. Alleen zwijgt ze over de vele relaties die ze achter de rug heeft: “Ik schaamde me voor wat ik had gedaan en dacht dat het vanzelf wel goed kwam,” verklaart ze. Toch gaat Corina steeds meer beseffen dat de manier waarop zij met mannen omgaat niet gezond is. “Ik kon alleen met lust naar ze kij-

mijn relatie met God wel sterker. Ik merkte dat Zijn warmte en nabijheid veel waardevoller waren dan wat ik bij mannen zocht. Bij God vond ik echte warmte. Toen heb ik beslo-ten dat ik niet meer wilde liegen. Ik ben eerlijk geworden tegen mijn begeleidsters. Ik ben gaan leren dat mannen ook door God geschapen wezens zijn en dat ik ze met respect moet behandelen.”

Vrouwen lopen voor VrouwenInmiddels ligt de behandeling van Corina achter haar. Ze is de moeders en kinderen die ze bij Ruchama heeft ontmoet echter niet vergeten. In juni hoopt ze ‘Vrouwen lopen voor Vrou-wen’ te lopen, een sponsorwandel-tocht waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor het verblijf van kinde-ren die samen met hun moeder zijn opgenomen bij verschillende onder-delen van De Hoop. “Ik heb zelf geen kinderen, maar ik heb genoten van de kinderen die bij Ruchama woonden. Ik zag Gods goedheid door ze heen. Op deze manier wil ik ze helpen. Ik heb er nu de conditie weer voor!”

“Ik deed alles om maar aandacht te krijgen”

Veel vrouwen die opgevangen worden bij De Hoop, hebben kinderen. Waar het kan en wenselijk is, bieden wij de mogelijkheid dat de kinderen samen met hun moeder worden opgenomen. De opvang van de kinderen wordt niet vergoed. Wilt u meehelpen om die opvang te bekostigen? Doet u dan op D.V. zaterdag 1 juni mee met Vrouwen lopen voor Vrouwen, een sponsorwandeltocht door de omgeving van Leerdam. Na afloop is er een high tea met een informatiemarkt en een optreden van Claire van Duyvenbode. Kijkt u op www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl voor meer informatie.

Vrouwen lopen voor Vrouwen

Page 3: De Hoop Nieuws maart 2013

4 DE HOOP NIEUWS DE HOOP NIEUWS 5DE HOOP NIEUWS 5

Actueel

4 DE HOOP NIEUWS

Welke ontwikkelingen zijn er in het gebruik van verslavende middelen? Welke middelen groeien in populariteit, en waar is afname in gebruik te zien? Eind 2012 verschenen hier cijfers over op Europees niveau. We zetten een aantal trends op een rij en zoomen in op Nederland.

Andere trendsHet jaarverslag van het Europees Monitoring Centrum in Lissabon rapporteert dat er in rap tempo nieuwe stoffen opduiken, al dan niet geproduceerd met de be-doeling om de drugswetgeving te omzeilen. Ook zet de trend zich door dat drugsproducenten de hoeveelheid werkzame stof in drugs steeds verder opvoeren. Zo be-vatten XTC-tabletten in 2009 nog circa 65 mg werkza-me stof. In 2011 was dat al 100 mg en in 2012 nog meer.

AlcoholHet alcoholgebruik onder jongeren in Nederland lijkt enigszins af te nemen. Vermoedelijk werpen campagnes vanuit de overheid en een duidelijkere stellingname van ouders hier hun vruchten af. Toch is er onder jongeren nog altijd sprake van een groeiende groep ‘comazuipers’: jongeren die in korte tijd enorm grote hoeveelheden al-cohol tot zich nemen. Bij de zogenaamde alcoholpoli’s in ons land wordt met vrees uitgezien naar het eerste overlij-densgeval van een jongere als gevolg van dit comazuipen.

Uitstel loontDe laatste jaren toont onderzoek aan dat de hersenen zich veel langer doorontwikkelen – tot de leeftijd van cir-ca 24 jaar – dan men voorheen dacht. Gebruik van versla-vende middelen door jongeren staat een gezonde groei van de hersenen in de weg. Ook wijzen onderzoeken uit

dat hoe jonger iemand start met versla-vende middelen, hoe groter de kans is

op (blijvende) schade. Hoe later in leef-tijd er dus gestart wordt met gebruik, hoe kleiner de kans is dat iemand ontspoort. Vanzelfsprekend is er een nog betere optie dan uitstel: gewoon

nooit beginnen.

Cannabis en psychosesRecent onderzoek wijst uit dat jongeren die cannabis gebruiken kwetsbaarder zijn voor het krijgen van psy-choses. Andersom geldt ook: een jongere die psychoses heeft, zal eerder cannabis gaan gebruiken, bijvoorbeeld als zelfmedicatie. De jongere denkt daardoor misschien beter met zijn psychoses te kunnen omgaan, maar de ervaring leert dat het gebruik de situatie alleen maar verergert. Er is ook onderzoek dat aannemelijk maakt dat cannabis zelfs psychiatrische stoornissen kan veroor-zaken. Natuurlijk zal niet iedere jonge cannabisgebruiker een psychische stoornis krijgen, maar het vergroot wel de kans erop.

Cannabis: beleid in NederlandIn 2012 heeft de overheid het voornemen uitgesproken om in ons land cannabis met een THC-waarde – THC is de werkzame stof in cannabis – van meer dan vijftien procent onder de harddrugs te scharen. Dit is echter nog niet in de wet vastgelegd. Er is ook een verande-rende houding te zien tegenover coffeeshops. In Am-sterdam wil men het aantal coffeeshops in 2015 terug-brengen van 220 naar 150. Er zijn 44 coffeeshops die moeten sluiten omdat ze zich binnen een straal van 250 meter van een school bevinden. Ook mag er sinds 1 ja-nuari niet meer geblowd worden op scholen in Amster-dam en mogelijk binnenkort ook niet in speeltuinen.

GHBSinds mei 2012 wordt de relatief nieu-we drug GHB door de overheid als harddrug beschouwd. Tot 2012 werd GHB-gebruik met name in de rand-stad gesignaleerd; inmiddels is dit verspreid over het hele land. Het aantal GHB-gebruikers dat zich tot de hulp-verlening wendt is nog niet groot, maar groeit wel sterk. GHB is laagdrempeliger dan andere middelen: het is goedkoop, gemak-kelijk verkrijgbaar en het levert snel resultaat op. Echter, bij langdurig en intensief gebruik van grote hoeveelheden treden de ontwennings-verschijnselen (depressie, slapeloosheid, angsten, trillingen en verwardheid) in steeds grotere mate op. Hierdoor wordt stoppen heel moeilijk. Zonder deskundige hulp kan het zelfs gevaar-lijk zijn.

Om te beginnen goed nieuws: de aanwas van ‘nieuwe’ heroïnegebruikers daalt in Europa al sinds 2007 – en in Nederland al langer. In 2011 werd in Nederland maar vier procent van de heroïnecliënten voor het eerst inge-schreven; één op de zes à zeven heroïnegebruikers is een 55-plusser. Van heroïne kan men dus stellen dat het een drug op z’n retour is.

Cannabis Tegelijk stijgt al jaren het cannabisgebruik (wiet en hasj) in zowel Europa als Nederland. Circa zeven procent van de Nederlandse bevolking heeft het afgelopen jaar canna-bis gebruikt en circa 1,3 procent doet dit (bijna) dagelijks, tegenover één procent in Europa. Het aantal cannabisge-bruikers dat hulp zoekt bij de verslavingszorg is gestegen van 3.500 in 2002 naar niet minder dan 11.000 in 2011.

Trends in drugs- en alcoholgebruik

Bronnen:• ‘Preventieve aanpakken rond GHB-gebruik’ –

Trimbos Instituut• Jaarverslag 2012 European Monitoring Centre for

Drugs en Drug Addiction (EMCDDA)• Onderzoeksrapport (2012) ‘Cannabis Use and

Vulnerability for Psychosis in Early Adolescence - a TRAILS Study’

• Diverse artikelen op de site van het Trimbos Instituut (www.trimbos.nl)

4 DE HOOP NIEUWS

Page 4: De Hoop Nieuws maart 2013

6 DE HOOP NIEUWS DE HOOP NIEUWS 7

SpanningHet jaar 2013 lijkt een spannend jaar te worden. Gaan de Verenigde Staten het begrotingsravijn onder controle krijgen? Als dat niet gebeurt, zal de hele wereldeconomie de negatieve gevolgen ervan gaan ondervinden. Ook Europa zucht en steunt: hoe om te gaan met de economische crisis? In ons eigen Nederland vragen we ons af of het zal lukken om de economische neergang om te buigen naar (bescheiden) groei. Ook gaat de zorg in Nederland de komende jaren grondig hervormd worden: bezuinigingen op de AWBZ, huishoudelijke hulp en dagbesteding naar de gemeenten. Allemaal ingrijpende veranderingen. En veranderingen leveren nogal eens spanning op: waar gaan we heen, waar moeten we heen? Sommige mensen bloeien op bij veranderingen. De spanning van de veranderingen leidt bij hen tot nieuwe perspectieven en uitdagingen. Anderen kunnen echter maar moeilijk omgaan met veranderingen. Bij hen werken veranderingen juist verlammend. Christenen kennen net als ieder ander soms spanningen in hun leven. Of die spanningen positief of negatief uitwerken heeft alles te maken met het besef – of het gebrek eraan – dat God ons leven draagt en leidt, dat geen musje op de aarde valt ‘buiten de Vader om’ (Mattheüs 10:29). Het is goed om te weten dat de toekomst uiteindelijk niet onzeker is; dat ons leven met al zijn ups en downs, ja heel de schepping met al zijn spanningen, uiteindelijk zal uitlopen op de heerschappij van de Here Jezus Christus.

Teun Stortenbeker, voorzitter Raad van Bestuur De Hoop ggz

WOORD AAN ‘T WOORD

6 DE HOOP NIEUWS

Kort nieuws

The Truth Project: nadenken over de

waarheidSinds enkele maanden is de dvd-box

‘The Truth Project’ (‘Project Waarheid’) ook

in Nederland en België beschikbaar!

De inspirerende dvd’s helpen om vanuit

een christelijke levensbeschouwing naar

de wereld te kijken.

Recent Amerikaans onderzoek laat zien dat veel christe-nen weinig kennis hebben van de uitgangspunten van het christelijk geloof en zich in hun gedrag vaak nauwe-lijks onderscheiden van niet-gelovigen. The Truth Project hoopt dat te veranderen. In het project wordt getoond hoe een christelijk wereldbeeld op alle vlakken van ons leven van invloed is.

The Truth Project is een initiatief van dr. Del Tackett. Hij is een voormalig directeur van Focus on the Family. In The Truth Project bespreekt dr. Tackett vanuit een christelijk mens- en wereldbeeld belangrijke thema’s als waarheid, ethiek, we-tenschap, de samenleving, de mens, God, politiek en werk.

The Truth Project is bedoeld voor gebruik in kleine groe-pen. Tijdens huissamenkomsten bekijkt men één dvd per keer. Daarna gaat de groep in discussie over de inhoud.

De deelnemers worden zo uitgedaagd om samen na te denken over wat zij geloven en hoe zij zich als christenen willen opstellen in de wereld. Het is een cursus die wak-ker schudt en (nieuw) enthousiasme geeft om het geloof uit te dragen.

The Truth Project kan alleen aangeschaft worden door ie-mand die zelf een groep heeft bijgewoond of een korte training heeft gevolgd. Deze training is online beschik-baar via de website van het CPC: www.pastoralecounse-ling.org. Na het volgen van de training kunt u via dezelf-de site de dvd-box kopen. Wij raden u The Truth Project van harte aan!

Meer weten?Wilt u meer weten over The Truth Project? Kijkt u dan op de website van het CPC: www.pastoralecounseling.org.

Stichting Hebron op Curaçao helpt kinderen, ondersteunt ouders bij de opvoeding en geeft trainingen en voorlichtingen aan jongeren. Sinds 1996 werkt Hebron samen met De Hoop ggz. Het afgelopen jaar is Hebron een nieuwe koers gaan varen die beter aansluit bij de nood die op het eiland bij kinderen en jongeren aanwezig is. Daarom heeft het Hebron-team besloten per januari 2013 van naam te veranderen.

Na een succesvolle eerste editie hopen we ook in 2013 weer de ‘Cycle for Hope Rondje Nederland’ te verrijden. Met deze avontuurlijke teamestafette op de fiets wil-len we geld inzamelen voor De Hoop en De Ommekeer. Daarnaast wordt vanuit de opbrengst in Namibië het René Kids Centre ondersteund. Van 5 tot en met 7 sep-tember rijden teams van twaalf renners dag en nacht maar liefst 1.200 kilometer door Nederland.

Cycle for Hope biedt naast Rondje Nederland ook Toer-tocht Limburg, een dagtocht van 40, 80, 120 of 160 kilo-meter door de heuvels van Zuid-Limburg. Op zaterdag 7 september hopen we honderden fietsers te verwelko-men bij de start in Cadier en Keer. De opbrengst van de Toertocht Limburg gaat naar dezelfde goede doelen.

Wilt u meedoen en kinderen in Afrika, mensen met een verslaving en moeders en kinderen in de knel helpen? Kijkt u dan op www.cycleforhope.nl.

Hebron wordt Encelia

De nieuwe naam is Encelia, de naam van een woestijn-plant die gaat bloeien wanneer er regen valt. Encelia ge-looft dat kinderen tot bloei komen wanneer ze ervaren dat ze veilig en geliefd zijn en als ze verfrist worden door het Levende Water.

Encelia wil kinderen gaan helpen die uit een acute crisissituatie komen. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen die door een plotselinge escalatie binnen hun gezin om veiligheids-redenen niet meer thuis kunnen wonen. Ook wil Encelia door gezinsbegeleiding de opvoedingsvaar-digheden van de ouders ondersteu-nen en stimuleren.

Fiets mee met Cycle for Hope

Page 5: De Hoop Nieuws maart 2013

DE HOOP NIEUWS 98 DE HOOP NIEUWS

Project

DE HOOP NIEUWS 9

Een aantal jaren geleden worden Marieke* en haar zoontje opgenomen bij Ruchama. Marieke heeft vanaf haar zestiende een relatie met Ramazan. In het begin is hij lief voor haar, maar al snel wordt hij steeds agres-siever. Hij slaat haar, scheldt haar uit, bedriegt haar met andere vrouwen en maakt haar geld afhandig. Toch blijft Marieke bij hem. “Mijn thuissituatie was ook niet rooskleurig,” vertelt ze. “Het lijkt wel of je vlucht in ie-mands armen.”

AgressiefMarieke wordt op haar zeventiende zwanger van Ra-mazan en krijgt een zoon, Lionel. In de jaren die volgen blijft ze gevangen in de agressieve relatie. Het heeft zijn weerslag op haar zoon. “Als wij ruzie kregen en schreeuwden, dan ging Lionel heel agressief spelen. Op het laatst huilde hij iedere nacht. Toen hij drie jaar was zei hij: ‘Papa schreeuwt altijd.’”

8 DE HOOP NIEUWS

In het noorden van Nederland – de precieze locatie wordt om veiligheidsredenen stilgehouden – ligt Ruchama. Bij Ruchama worden vrouwen opgenomen die te maken hebben met mishandeling, psychische problemen en/of seksueel misbruik. Ook hun eventuele kinderen kunnen mee opgenomen worden.

Vanwege haar zoontje besluit Marieke uiteindelijk, na vele eerdere pogingen, om zich van Ramazan los te ma-ken. Bij Ruchama vindt ze een veilige plek. Inmiddels gaat het goed met Marieke en Lionel. Ze wonen in een andere stad, waar Ramazan hun adres niet kent, en Ma-rieke heeft een baan gevonden. “De tijd met Ramazan is echt voorbij. En daar ben ik heel blij om!”

* Vanwege de veiligheid zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

“Papa schreeuwt altijd”

Help kinderen als Lionel!

Wanneer kinderen opgroeien te midden van agressie is de kans groot dat zij in de toekomst in dezelfde situaties terechtkomen als hun moeder, simpelweg omdat zij niet anders gewend zijn. Help ons mee om voor deze kinderen te zorgen. Op D.V. zaterdag 1 juni hopen wij de sponsorwandeltocht ‘Vrouwen lopen voor vrouwen’ te houden in de omgeving van Leerdam. De opbrengst van dit evenement is bestemd voor de hulp aan kinderen. Kijkt u voor meer informatie op www.vrouwenlo-penvoorvrouwen.nl.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de kinderen te steunen via een gift. Deze kunt u sturen naar reke-ningnummer 38.38.38 van Vrienden van De Hoop.

Alvast heel hartelijk dank voor uw steun!

Actueel

De acceptatie van alcohol in de samenleving

“Alcohol…? Ja, gezellig!” Alcohol lijkt in onze maatschappij synoniem met ontspanning en fungeert voor velen als onmisbaar onderdeel van feestjes. Het is ook met afstand het genotsmiddel dat de meeste schade oplevert.

Alcohol is overal: op televisie, in de kranten, op internet, in reclames, in de supermarkten. En natuurlijk in de restaurants en cafés. Er wordt dus volop gedronken, door ouderen én door jongeren. Maar alcoholgebruik is niet vrijblijvend. STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, berekent dat de maatschappelijke kosten van alcohol voor Nederland op jaarbasis zo’n 2,6 miljard euro bedragen! Die kosten betreffen met name gezondheidszorg, politie, justitie, (verkeers)schade en werkverzuim. Maar de zogenaamde immateriële schade (bijvoorbeeld verlies aan levens) is nog veel groter.

Waarom heeft alcohol zo’n grote plaats gekregen in ons le-ven? Behalve historische redenen, is het niet in de laatste plaats de ‘verdienste’ van de alcoholindustrie: jaarlijks spen-deert deze vele miljoenen aan alcoholreclame en –marke-tingactiviteiten. Allemaal om ons van de geneugten van alcohol te overtuigen. Het drinken van alcohol is immers lek-ker, leuk, hip, gezellig, uitdagend, et cetera? En wij laten ons door al die reclame gemakkelijk in de luren leggen.

Is er dan helemaal geen verontrusting over (met name overmatig) alcoholgebruik? Jawel, zéker als het jongeren betreft. Maar volwassenen vinden het al een stuk lastiger om kritisch naar hun eigen alcoholgebruik te kijken. Toch lijkt er inmiddels sprake van een bescheiden verminde-ring van de consumptie van alcohol per hoofd van de bevolking: in 2000 was dat nog 8,2 liter pure alcohol, in 2010 daalde dat naar 7,6 liter. Ook nam zowel het percen-tage zware drinkers als het alcoholgebruik onder scho-lieren af. Toch is er nog altijd een groeiende groep jon-geren die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt. Ook neemt het aantal eerstehulpbehandelingen in het ziekenhuis toe door ongevallen, geweldpleging of zelfbeschadiging waarbij alcohol een rol heeft gespeeld.

Het is tijd voor een minder vrijblijvende omgang met al-cohol. Op 1 januari van dit jaar trad een gewijzigde Drank en Horecawet in werking. Jongeren onder de zestien jaar mogen nu niet langer in het bezit zijn van alcoholhou-dende drank. In de toekomst gaat de leeftijdsgrens voor alcohol waarschijnlijk naar achttien jaar. Hoe eerder, hoe beter. Want we weten dat leeftijdsverhoging, naast ver-minderde beschikbaarheid, goede handhaving en een verbod op alcoholreclame, effectief zijn in het terugdrin-gen van (overmatig) alcoholgebruik.

Page 6: De Hoop Nieuws maart 2013

DE HOOP NIEUWS 1110 DE HOOP NIEUWS 10 DE HOOP NIEUWS

Jeroen (37) begint op jonge leeftijd met drinken. Voor zijn gevoel is

dit heel normaal, maar het drinken escaleert al snel en leidt tot een

jarenlange verslaving.

Thema interview

Jeroen is veertien als hij in een dis-cotheek zijn eerste pilsje drinkt. “Ik was er hartstikke misselijk van,” ver-telt hij. “Wat later heb ik het nog een keer geprobeerd en toen ging het beter. Ik had al heel snel door dat ik makkelijker praatte als ik gedronken had. Ik was een beetje introvert en best onzeker; drank leek me vrijheid te geven.” Een jaar later drinkt Je-roen al sterkere drank. “Ik zat ieder weekend in de kroeg. Mijn ouders maakten daar geen enkel probleem van, zolang ik ’s morgens maar op tijd uit bed kwam.”

DrugsJeroen gaat in die tijd naar de havo, maar als hij blijft zitten en het ook daarna niet beter gaat op school, switcht hij naar een opleiding me-taalbewerking. “Achteraf denk ik: ik had hulp moeten zoeken voor de problemen op school, maar ik verdoofde ze met drank.” Op zijn nieuwe school gaat Jeroen drugs gebruiken. “Via iemand die ik toen een vriend noemde, kwam ik in aan-raking met XTC. Door alcohol kon ik sociaal zijn; XTC zorgde ervoor dat ik ook uitbundig werd – met XTC kon ik dansen. Later kwam er speed bij, en daarna ook cocaïne.”

PratenLangzaam krijgen de ouders van Je-roen in de gaten dat het niet goed gaat met hun zoon. “Toen ik speed gebruikte, heeft mijn vader me wel eens bewusteloos in de gang ge-vonden. Hij heeft daar nooit over gesproken. Er werd gewoon niet veel gepraat bij ons thuis. In mijn bele-

“Ik wilde niet met mezelf geconfronteerd worden”

10 DE HOOP NIEUWS

Stay CleanJeroen sluit zich aan bij een Stay Clean groep op De Hoop. Bij deze groepen gaan mensen die verslaafd zijn of zijn ge-weest met elkaar in gesprek over de problemen waar zij tegenaan lopen. Jeroen doet ook vrijwilligerswerk bij Stay Clean. “Ik ben het geloof echt gaan oppakken. Het is voor

ving is mijn vader introvert en mijn moeder best dwangmatig. Bij haar moesten de dingen op vaste tijden gebeuren; dat was vaak belangrij-ker dan een praatje. Zelf ben ik een mengeling van beiden – dat is niet gemakkelijk!”

Smoesjes Jeroen gaat steeds meer drank en drugs gebruiken. “Mijn ouders kwa-men erachter en zeiden dat ik uit huis moet, maar na een paar dagen mocht ik terugkomen. Ik probeerde toen te veranderen. Zo liet ik mijn ouders mijn geld beheren. Alleen had ik allerlei smoesjes waarom ik steeds 25 gulden nodig had, wat toen de prijs was van een klein pakje cocaïne, voor benzine of een ca-deautje bijvoorbeeld. ’s Avonds ging ik zogenaamd vroeg naar bed. Dan zat ik op mijn kamer cocaïne te snui-ven. Als mijn ouders sliepen, sloop ik naar beneden en dronk ik de cognac van mijn vader op.”

SchaamteIn de jaren die volgen gaat het alleen maar slechter met Jeroen. Hij raakt door zijn gebruik meerdere banen kwijt. Ook wordt hij geconfronteerd met psychische problemen: hij krijgt psychoses en komt in een diepe de-

pressie terecht. Jeroen: “Af en toe zocht ik wel hulp, maar ik deed het altijd voor mijn ouders of voor een vriendin. Dat werkt niet. Ik vond het ook lastig om al mijn problemen te laten zien aan mijn hulpverleners: ik schaamde me en wilde niet met me-zelf geconfronteerd worden.”

AfkickenAls Jeroen op een dag langs een kerk in zijn woonplaats fietst, ziet hij dat er een open dag wordt gehouden. Hij stapt naar binnen en komt in contact met een christelijk echtpaar. “Samen met de man heb ik gebe-den. Daarna voelde ik me geweldig. Dat was het begin van mijn weg met God.” In die tijd lukt het Jeroen om af te kicken van de cocaïne. Later stopt hij ook met drinken. Hij besluit te trouwen met zijn vriendin en krijgt een nieuwe baan. Toch gaat het nog steeds niet goed met hem. “De func-tie die ik had was te hoog gegrepen. Ik kreeg weer last van psychoses en

had paniekaanvallen op het werk. Uiteindelijk kreeg ik medicatie, maar daardoor functioneerde ik steeds minder goed. Op dat moment heb-ben vrienden mij de spiegel voor-gehouden: ik moest echt aan mezelf gaan werken.”

“Wat later heb ik het nog een keer geprobeerd

en toen ging het beter. Ik had al heel snel door

dat ik makkelijker praatte als ik gedronken had.

Ik was een beetje introvert en best onzeker;

drank leek me vrijheid te geven.”

me gaan leven. Ik geef mijn problemen nu over aan Jezus. Daarna kan ik ze loslaten. Inmiddels heb ik ruim een jaar geen drank aangeraakt en al 4,5 jaar geen cocaïne.” Voor iedereen die nog twijfelt over hulp, heeft Jeroen een goed advies: “Het leven is duizend keer meer de moeite waard zonder middelen. Het wordt zeker niet saai!”

Page 7: De Hoop Nieuws maart 2013

DE HOOP NIEUWS 1312 DE HOOP NIEUWS

Hoe een droom je leven kan bepalen

In 1996 heeft Rina een droom die bepalend is voor de rest van haar leven. “Het was nogal apart; ik droomde over ‘busje komt zo’. Ik wist toen niet dat dat echt een liedje is. Wel ben ik mede daardoor als chauffeuse voor gehandicapte kinderen gaan werken, in zo’n busje.”

BusjeNa een paar jaar, als haar kinderen de deur uit zijn, ont-staat bij Rina de behoefte om meer te doen met de ga-ven en talenten die God haar heeft gegeven. Rina: “Van jongs af aan zit het in me om voor anderen te zorgen. Dat bracht me op het idee om de opleiding tot maatschap-pelijk werker te volgen.” Voor haar stage komt Rina bij De Hoop terecht. Rina: “Ik werd gevraagd er mijn volgende stage ook te doen. In de periode dat ik daarover nadacht en bad, las ik in het personeelsblad dat met dat ‘busje’ de methadonbus wordt bedoeld. Dat was voor mij een te-ken om te blijven!”

RotterdamNa haar opleiding biedt een kennis Rina een pand aan vlakbij Rotterdam Zuidplein, om een eigen praktijk te beginnen. Rina: “In die tijd kreeg ik visie voor een inloop-huis in Rotterdam-Zuid. Ik ging met Teun Stortenbeker van De Hoop praten. Hij vertelde dat hij overwoog een polikliniek te starten in Rotterdam. De verslaafden van Victory Outreach zouden met een busje komen om in-take te doen en afkickbegeleiding te krijgen. Daar was het busje weer! Zo kwamen onze dromen bij elkaar. In

Werken bij De Hoop Actueel

DE HOOP NIEUWS 13

Polikliniek Rotterdam biedt naast zorg voor verslaafden, psychische hulp aan kinderen en jongeren. Naast Rotterdam heeft De Hoop ook poliklinieken voor professionele ggz-hulp in de vorm van behandelgesprekken in Houten, Amersfoort en Dordrecht. Kijk voor meer informatie op www.dehoop.org/hulpinderegio.

het pand waarop ik geattendeerd was, kwam uiteinde-lijk de polikliniek van De Hoop. Wat God in de toekomst verder nog in petto heeft, weet ik niet. Vooralsnog ben ik dankbaar voor deze plek, waar we al veel mensen met het evangelie bekend hebben mogen maken!”

Rina (56) werkte als taxichauffeuse in het gehandicaptenvervoer. Op haar veertigste gooide ze het roer om en startte ze met een opleiding tot maatschappelijk werker. Zes jaar geleden stond ze aan de basis van de polikliniek van De Hoop in Rotterdam. Vandaag de dag geeft ze er leiding aan het team.

Dag van Hoop

Het thema van de Dag van Hoop 2013 is: ‘Heel de wereld moet het weten!’ Heel de wereld moet weten dat Gods liefde doordringt in de duisternis en dat God niet veranderd is. Door Zijn liefde en licht komen mensen tot verandering en bloei. Hiervan wil De Hoop getuigen tijdens de Dag van Hoop. Hoofdspreker op de dag is Arie de Rover. Arie de Rover is coach en counselor. Hij houdt zich voornamelijk bezig met persoonlijke coaching, pastorale counseling en met hulp aan kerkenraden, individuele ambtsdragers en geestelijke leiders. Ook verzorgt hij veel lezingen en spreekbeurten. Zijn grote verlangen is om bij te dragen aan een ‘beweging van genade’.

Programma Het hoofdprogramma van de Dag van Hoop duurt van 12.30 tot 16.30 uur. Vanaf 11.00 uur bent u al welkom op het terrein om bijvoorbeeld de braderie te bezoeken. Na-tuurlijk is er voor de kinderen weer een apart kinderpro-gramma met onder andere luchtkussens en een kinder-boerderij. Verder kunt u deelnemen aan seminars over onderwerpen als verslaving, depressie, ADHD en pes-ten. Tijdens de Dag van Hoop kunt u een kijkje nemen achter de schermen van De Hoop. Cliënten laten u zien hoe zij wonen en vertellen u graag over hun leven bij De Hoop.

Nieuw: kofferbakverkoop!Nieuw dit jaar is de kofferbakverkoop. Van-

uit de kofferbak van uw auto kunt u twee-dehands spullen verkopen waarvan de opbrengst naar De Hoop gaat. Op deze manier kunt u het werk van De Hoop

ondersteunen. Wilt u meedoen of meer informatie? Mailt u dan naar dagvanhoop@

dehoop.org.

Samenzangavond met Marcel en Lydia ZimmerAls afsluiting van de Dag van Hoop houden we van 20.00 tot 21.30 uur een samenzangavond. Onder leiding van Marcel en Lydia Zimmer zingen we liederen tot Gods eer. Via [email protected] kunt u zelf een lied opge-ven voor deze avond. Marcel en Lydia zullen een keuze maken uit alle opgegeven liederen. Vergeet u niet te vertellen waarom u een bepaald lied graag wil zingen? U dient zich via www.dehoop.org/dagvanhoop apart op te geven voor de samenzangavond.

Wij zien er naar uit om u te ontmoeten op 29 juni!

Op D.V. zaterdag 29 juni zal er opnieuw een Dag van Hoop plaatsvinden. Dit jaar is het thema ‘Heel de wereld moet het weten!’ De Dag van Hoop biedt ook dit jaar weer een doorlopend en afwisselend programma, met aansprekende inleiders en artiesten. Op www.dehoop.org/dagvanhoop vindt u alle informatie over de Dag van Hoop en kunt u zich aanmelden. U komt toch zeker ook?

Welkom op de

BpF

n

IgQ J

Page 8: De Hoop Nieuws maart 2013

DE HOOP NIEUWS 1514 DE HOOP NIEUWS

Actueel

vind het fijn dat ik ook via mijn testament iets kan bete-kenen voor mensen die het zwaar hebben.”

Vindt mevrouw Luiten het niet confronterend om over haar testament te praten? “Een beetje wel. Maar als chris-ten mag je ervan uitgaan dat de Heere er zal zijn in het uur van je dood. Als je dat weet, kijk je anders naar de spullen die je hebt. Wij zijn rentmeester over onze goe-deren en daarom verantwoordelijk voor wat ermee ge-beurt, ook na ons overlijden. Het is eigenlijk onverant-woordelijk om niets te regelen!”

* Op verzoek van de geïnterviewde is dit een gefingeerde naam

Week van het Testament

Activiteiten

Colofon

De Hoop Nieuws ISSN 1877-5055Tweemaandelijkse uitgave van De Hoop ggz, evangelische hulpverlening. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventieprojecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org.

De Hoop is een evangelische ggz-instelling. De Hoop ggz helpt kinderen, jongeren en volwassenen.

Adreswijziging?Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel met 078 – 6111355.

Redactie, vormgeving en fotografieDe Hoop MediaProvincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: 078 - 6111356 • E-mail: [email protected]

Druk De Hoop Grafisch Centrum, Provincialeweg 86, 3329 KP DORDRECHT Telefoon: 078 - 6111333E-mail: [email protected] www.dehoopgrafischcentrum.nl

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop en hun

familieleden in De Hoop Nieuws. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

Stichting Vrienden van De HoopEen deel van het werk van De Hoop wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

3 maart Lofprijsavond 17 maart Lofprijsavond 19 maart Donateursbijeenkomst7 april Lofprijsavond 21 april Lofprijsavond 24 april Donateursbijeenkomst11 mei Reünie oud-cliënten De Hoop1 juni Vrouwen lopen voor Vrouwen 29 juni Dag van Hoop

DE HOOP NIEUWS 15

Locatie en contact

Alle activiteiten vinden – tenzij anders vermeld – plaats in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop, Provincialeweg 122 in Dordrecht. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij het informatiecentrum van De Hoop ggz: (078) 6 111 222 of [email protected]. Voor meer informatie over alle activiteiten kunt u ook terecht op onze website: www.dehoop.org.

Mevrouw Luiten* (55) en haar man maakten de keuze een aantal goede doelen te steunen via hun testament. “Wij hebben geen kinderen gekregen, en dan is het mis-schien wel des te belangrijker om alles goed te regelen,” vertelt ze. Samen met haar man heeft ze nagedacht over de vraag aan welke doelen ze geld willen nalaten: “We hebben gekozen voor organisaties die ons nauw aan het hart liggen, zoals onze plaatselijke kerk, maar ook De Hoop. We willen goede doelen steunen die mensen hel-pen in binnen- en buitenland en uitgaan van christelijke naastenliefde.”

De keuze om De Hoop op te nemen lag voor de hand voor mevrouw Luiten. “Vanuit onze kerk zijn er mensen naar De Hoop gegaan die nu weer thuis zijn en met wie het goed gaat. Daarnaast is er bij mijn vrouwenvereni-ging een aantal keer iemand langs geweest om over De Hoop te vertellen. Er kwam dan een cliënt van De Hoop mee die zijn of haar verhaal deed. Dat heeft indruk op me gemaakt. Als er iemand uit onze gemeente bij De Hoop was stuurde ik af en toe een kaartje en leefde ik mee. Ik

Activiteiten...

In april vindt de Week van het

Testament plaats. In deze periode

wordt er veel aandacht besteed aan

de mogelijkheid een goed doel op te

nemen in het testament.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om De Hoop te steunen via uw testament? Dan kunt u contact opnemen met de heer Samuël Siahaija, adviseur bijzondere schenkingen en nalatenschappen van Stichting Vrienden van De Hoop. Ons telefoonnummer is: (078) 6 111 111. Daarnaast wijzen wij u graag op de mogelijkheid om meneer Siahaija bij u thuis uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.

Reünie voor oud-cliënten De HoopOp D.V. zaterdag 11 mei hopen we weer een reünie te houden voor oud-cliënten van De Hoop. Bent u een voormalig cliënt? Dan nodigen we u van harte uit om naar Dorp De Hoop te komen om bij te praten met an-dere oud-cliënten en met medewerkers, herinneringen op te halen, te zingen en samen gezellig te eten. Tijdens de reünie houden we ook een “open microfoon”: de kans om de zaal te vertellen hoe het nu met u gaat.

De reünie duurt van 10.00 tot 16.00 uur en is inclu-sief maaltijd. De reünie is gratis, maar geef u wel even op. Dat kan via www.hopealive.nl. Wij hopen dat u erbij bent op 11 mei!

Elke eerste en derde zondag van de maand houdt De Hoop een lofprijsavond. Tijdens een lofprijsavond eren we de Here met muziek, onder begeleiding van de Gastenband of the Choir of Hope. Ook wordt het woord gegeven aan een voormalig cliënt van De Hoop voor zijn of haar getuigenis en is er een spreker. Jerrol (33), een cliënt van De Hoop die de lofprijsavonden be-zoekt, vertelt: “Het is zo fijn dat er de gelegenheid is om samen de Here te prijzen en door wat je ontvangt te mogen groeien in het geloof. Het meest geniet ik nog van de zang. Na de lofprijs ben ik altijd weer he-lemaal opgeladen.” Na afloop is er tijd om na te praten onder het genot van een hapje en een sapje. Wilt u ook een keer een lofprijsavond meemaken? Dat kan. U hoeft zich niet op te geven en de toegang is gratis. Wel wordt er na afloop een collecte gehou-den. De lofprijsavonden beginnen om 20.00 uur. Van-af 19.30 uur staat de koffie en thee voor u klaar.

Lofprijsavond

14 DE HOOP NIEUWS

Page 9: De Hoop Nieuws maart 2013

Dag van Hoop

www.dehoop.org/dagvanhoop

BpF

n

IgQ J

29 juni 2013

samenzang • seminars • kinderprogramma • braderie • bezichtiging

SPReKeR: ARie De ROVeR

MUZieK: MARCeL eN LyDiA ZiMMeR

© P

ure

Foto

grafi

e

Meer informatie en aanmelden: