OM-Nieuws 331 - Maart 2014

20
Nieuws Besteding van giften aan projecten en activiteiten in 2014 Zoë, over Dock3B: ‘Hier kunnen jongeren echt zichzelf zijn’ Lokale kerken in Syrië verdelen noodhulp van OM 36e jaargang maart 2015 www.operatiemobilisatie.nl 331 Sporen trekken

description

Sporen trekken: korte jaarimpressie 2013

Transcript of OM-Nieuws 331 - Maart 2014

Nieuws

Besteding van giften aan projecten en activiteiten in 2014

Zoë, over Dock3B: ‘Hier kunnen jongeren echt zichzelf zijn’

Lokale kerken in Syrië verdelen noodhulp van OM

36e jaargang

maart 2015

www.operatiemobilisatie.nl

331

Sporen trekken

2

Net voor de kerstvakantie kreeg ik van Joop Strietman het boek ‘Impact’. De ondertitel van het boek is: ‘Jezus – Geen mens heeft de wereld zo ingrijpend veranderd’. Een heel indrukwek-kend boek. Ik citeer:

“De dag na Jezus’ dood aan het kruis zag het ernaar uit dat zijn korte leven niet veel sporen zou achterlaten in de geschiedenis. Hij was slechts drie jaar actief geweest als leraar in een zeer beperkt gebied en van al zijn woorden had Hij zelf niets op schrift gezet. Zijn vriendengroep had zich angstig en verslagen teruggetrokken en zijn aanhang was steeds kleiner geworden. Maar Jezus is de persoon die alles veranderde. Zijn impact op onze beschaving is ongeëvenaard.”

Jezus’ leven, Zijn dood en opstanding trokken grote sporen in de wereld. Als je de regie over je leven overgeeft aan Jezus, dan kun je er van uit gaan dat dit impact gaat hebben op jouw leven en op het leven van mensen om je heen.

Operatie Mobilisatie is een beweging van mensen die geraakt zijn door de levensveranderende boodschap van het evangelie van Jezus Christus. Keer op keer word ik zelf ook geraakt door de getuigenissen van zende-lingen die vertellen over de sporen die Jezus heeft nagelaten. Voor je ligt het nieuwste exemplaar van het OM-Nieuws. We blikken terug op het jaar 2014. Een jaar waarin OM-medewerkers opnieuw verschil-lende sporen hebben achtergelaten op plekken over de hele wereld. Ons gebed is, dat het sporen met eeuwigheidswaarde zullen zijn. Sporen trekken we nooit alleen, daar hebben we elkaar bij nodig. Niet voor niets lezen we in de Bijbel over het lichaam van Christus. Iedereen heeft daarin een speciale rol.

Ik wil jullie allen heel hartelijk bedanken voor de rol die jullie nu ook al vervullen bij het verspreiden van het Goede Nieuws in deze gebroken wereld, door te bidden, te geven of te gaan. Jullie inzet en betrokkenheid is onmisbaar. Bedankt namens alle medewerkers van OM, maar ook namens diegenen die in het afgelopen jaar zijn veranderd omdat een medewerker of project van OM ertoe heeft bijgedragen dat zij Jezus hebben leren kennen.

In Hem verbonden,Robert-Jan Sterk

Sporen trekken

InhoudDirecteur

Rober t-Jan Sterk

Persoonlijk

4 Zoë kwam tot geloof bij het jongerenwerk van OM

6 Moslims vinden hun weg naar de kerk in Syrië

9 Financieel overzicht OM-Nederland in 2014

14 Buitenlandse zendings-werkers ondersteund vanuit Nederland

17 Na tyfoon Haiyan: De strijd tegen angst en verlies

3

Bidden Gaan Geven

Wat hebben we in 2014 met jouw bijdrage gedaan?

GEVEN

9

Robert-Jan, directeur OM: ‘Heer, leer ons bidden’.

BIDDEN

19

GAAN

14

Enio uit Albanië vertelt kinderen in zijn eigen

land over Jezus

Zoë (19): “Ik was een heel dwarse puber. Een rebel. Ik zocht de grenzen op. Overdag hing ik samen met mijn vrienden op straat rond. Dat is ook waar ik Ronald de Graaf, jongerenwerker bij Dock3B, voor het eerst tegenkwam. Hij was aan het flyeren en kwam ons uitnodigen voor het jongerencentrum. Leuk, hoor. Maar ik had op dat moment totaal geen interesse. De flyer heb ik weggegooid.”

Tot een vriendin haar meevroeg naar Dock3B. “Ik was inmiddels allang vergeten dat ik daarvoor was uitgenodigd en ben met haar mee geweest.

Het was echt gezellig. Ik kon helemaal mijzelf zijn. Vanaf die allereerste keer ben ik iedere week gekomen.”

“In het begin vond ik het vooral bijzonder: de jongerenwerkers zijn altijd zo aardig, zo geduldig.. Op school had ik vaak ruzie met leraren, maar bij Dock3B is er nooit iemand boos op mij geweest. Daarom kwam ik iedere keer terug. En geloof me, ik was niet altijd even aardig tegen ze. Ik was degene die je overal bovenuit hoorde schreeuwen. Een heel druk meisje, tot vervelens toe. Ik schold, ik vloekte. En bleef de grenzen opzoeken. Waarom? Ik denk omdat ik merkte dat het indruk maakte op jongeren. Op de basisschool ben ik heel erg gepest, tot ik – omdat we verhuisden – van school veranderde. Eenmaal op de middelbare school ging het beter. Waarschijnlijk omdat ik doorkreeg dat klasgenoten onder de indruk waren van mijn grote mond. Voor mijn gevoel was dat de enige

Jongeren in Nederland in contact brengen met Jezus. Hoe doe je dat? Operatie Mobilisatie biedt jongeren verschillende plekken om samen te komen, zichzelf te zijn en zo iets te ontdekken van wie Jezus voor hen wil zijn.

4

‘ Hier kunnen jongeren echt zichzelf zijn’

Missionair jeugdwerk in eigen land

Jongeren zijn bij elkaar in Dock3B in Lansingerland.

manier om ervoor te zorgen dat mensen normaal tegen mij deden.” “Twee keer volgde ik de Youth Alpha cursus bij Dock3B. Ik vond het wel interessant, maar geloofde het niet. Vaak – echt heel vaak – heb ik geroepen respect te hebben voor het geloof, maar zelf nooit te gaan geloven. Tot ik reacties kreeg van buitenaf, onder anderen van een niet gelovige vriendin. Ze vertelde dat ik zo was veranderd. Onherkenbaar. Ik was zoveel rustiger geworden, vond ze. Was ik inderdaad veranderd? Ik had er zelf helemaal niet bij stil gestaan. Maar ze had gelijk! Mijn omgang met mensen is drastisch veranderd. Ik ben aardiger, en doe geen gekke dingen meer. Op dat moment besefte ik dat God mij langzaam had veranderd, terwijl ik helemaal niet met Hem bezig was geweest.”

“Ik vond het interessant om iets over het geloof te leren, maar een relatie met God? Hoe dan? Door het

Zoë: ‘Vaak, echt heel vaak heb ik geroepen respect

te hebben voor het geloof, maar zelf nooit

te gaan geloven’ De jongerenwerkers

zijn altijd zo aardig, zo geduldig.

Bidden Gaan Geven

5 5

mailtje van die vriendin en het besef van mijn eigen persoonlijke verandering kon ik niet anders dan toegeven dat God had bewezen dat Hij echt bestaat. Vanaf dat moment ben ik mij veel meer in het geloof gaan verdiepen. Dit was de start van mijn relatie met God.”

“Vorig jaar – 13 april 2014 – heb ik mij laten dopen. En hier heeft Dock3B echt aan bijgedragen. Ik wist dat als ik vragen had over het geloof, ik er met de jongerenwerkers over kon praten. Dat is de meerwaarde van plekken zoals Dock3B. De jongerenwerkers zijn altijd zo aardig, zo geduldig. Je kunt hier echt jezelf zijn, je veilig voelen. Daardoor komen jongeren steeds weer terug. En zien ze een stukje van de onvoorwaardelijke liefde van God.”

“Inmiddels ben ik zo’n twee jaar betrokken bij Dock3B als jongerenwerker. Iedere maandagavond zoeken we de jongeren op, op straat. De woensdag- en donderdagavond komen de jongeren naar ons, en houden we inloop. Ikzelf draai voornamelijk mee op de maandag- en donderdagavond. Jongeren kunnen bij ons terecht voor een drankje, spelletje en een praatje. En ik? Ik mag op die avonden Gods liefde laten zien. Mooi toch? Ik ken mijn eigen verhaal en kan alleen maar hopen dat de jongeren minstens zo’n verandering door mogen maken.” Zoë Snijder (19) kwam als rebelse dertienjarige voor het eerst binnen bij Dock3B. Op haar zestiende kwam ze tot geloof en sinds twee jaar is zij betrokken als jongerenwerker binnen het centrum. In augustus 2015 vertrekt ze voor zes maanden naar Zuid-Afrika waar ze de Mission Discipleship Training zal gaan volgen.

Jongerenwerk in NederlandDock3B – Lansingerland Dock3B in Lansingerland werd zes jaar geleden opgericht door Ronald de Graaf, nadat hij met OM in Zuid-Afrika was geweest. Dock3B wil jongeren op een eigentijdse manier bekendmaken met het evangelie en op weg helpen naar persoonlijk geloof in Jezus. Er zijn ontmoetingen met jongeren op straat en onder meer op scholen. Er worden contacten gelegd en er wordt gesproken over het geloof en het evangelie. Het blijkt dat heel wat jongeren wel degelijk op zoek zijn naar geloof, zingeving en naar een daarbij horende identiteit. Door een luisterend oor, jongeren serieus te nemen en met woord en daad te laten zien wat het is om in Jezus Christus te geloven, wordt het evangelie toegankelijk.

Jongerencentra OM – Emmeloord en DelftOM is nauw betrokken bij twee jongerencentra, Heelal in Emmeloord en The Mall in Delft. Wekelijks komen 70 tot 100 jongeren in de jongerencentra. Er wordt naar de jongeren omgezien en in hen geïnvesteerd. De jongerenwerkers staan klaar voor de jongeren en organiseren verschillende programma’s waar wederzijds respect, waardering en elkaar beter leren kennen centraal staat.

Praise United concerten brengen 9500 euro opMartin brand, ambassadeur van OM, heeft tijdens zijn concerten met Praise United ruim 9500 opgehaald voor missionair jeugdwerk in Nederland. Tijdens de grote interkerkelijke praise-projecten legde Martin de nadruk op de eenzaamheid die er heerst onder jongeren: ruim 47% van de jongeren is eenzaam.

Met het opgehaalde bedrag kunnen jongerenwerkers ruim 300 dagdelen in contact zijn met één van deze jongeren. Door tijd met hen door te brengen kunnen zij een relatie met de jongeren opbouwen en met hen omgaan zoals Jezus met hen om zou gaan!

‘Ik mag op die avonden Gods liefde laten zien.

Mooi toch?’

6

Yasmin* had kanker en voelde zich erg ziek. Geen arts in Aleppo kon haar helpen. Haar broer stelde voor om naar de kerk te gaan en de voorganger te vragen voor haar te bidden. Ze gingen nooit naar de kerk, maar nu was ze zo wanhopig dat ze toch maar instemde met het voorstel van haar broer. God genas haar onmiddellijk. Yasmin kon haar geluk niet op en besloot vaker naar de kerk te gaan, naar de speciale bijeenkomst voor moslims.

Anderhalf jaar later kregen Yasmin en haar gezin opnieuw met grote moeilijkheden te maken. Onderweg naar zijn werk werd haar echtgenoot gevraagd mee te vechten in het vrije Syrische leger. Toen hij weigerde, werd hij in de gevangenis gestopt. Korte tijd later werd de buurt waarin het gezin woonde, door de regering gebombardeerd. Yasmin en haar kinderen vluchtten samen met

Lokale kerkleden in Syrië zijn de spin in het web van de noodhulp aan mensen die door de burgeroorlog op de vlucht zijn geslagen. Steeds meer moslims vinden zo hun weg naar de kerk. “Ze vinden het heel bijzonder dat we in hun noden voorzien.”

Voedsel, dekens en een oprecht gebed

Lokale kerken in Syrië verdelen noodhulp van OM

haar vader naar de Koerdische regio Afrin. In Afrin deelt ze het evangelie met zoveel mogelijk mensen. Ze houdt een bijbelstudie in huis en bezoekt mensen in verschillende dorpen. Bij een vertoning van de film over het leven van Jezus kwamen honderd mensen kijken. Velen van hen zijn inmiddels tot geloof in Jezus Christus gekomen.

Ondertussen is het leven zwaar. De burgeroorlog in Syrië houdt aan en er is grote nood onder de inwoners van het land. “Ik had het zonder de steun van de kerk niet kunnen redden”, zegt Yasmin. Dankzij de voedselpakketten, dekens en andere hulp is haar gezin de koude winter doorgekomen. Ook haar gebed voor haar echtgenoot is verhoord: na een lange periode in de gevangenis is hij recentelijk vrijgekomen.

BemoedigingHazim* is een van de Syrische christenen die zich inzet voor het verdelen van de noodhulp in het land. Iedere maand verdeelt hij samen met medegelovigen uit de lokale kerk voedselpakketten onder 700 families – moslims en christenen – zoals die van Yasmin. Daarnaast gaan er nog zo’n 350 tot 400 pakketten naar families in de Koerdische regio.

“De nood is veel groter dan de middelen die wij hebben”, vertelt Hazim. “Er zijn iedere dag meer families die vragen om voedselpakketten.” Naast de overweldigende fysieke ellende die de oorlog met zich meebrengt, proberen Hazim en zijn kerk genoten ook aandacht te schenken aan de geestelijke nood. De kerk is inmiddels een baken van hoop geworden in de gemeenschap.

“Eerst waren de moslims huiverig om naar de kerk te komen”, vertelt hij. “Maar ze vinden het heel bijzonder dat we in hun noden voorzien.” Een van de teamleden bad onlangs voor een man wiens kinderen gedood waren. De man begon te huilen en zei dat hij nergens zo’n oprechte bemoediging had gekregen.

Een Syrische moeder met haar kind, op de vlucht voor de oorlog in hun land. Foto’s: Megan Ross

*Naam gefingeerd

7

Bidden Gaan Geven

VriendschappenDe burgeroorlog in Syrië blijft aanhouden. Als gevolg daarvan zijn 11 miljoen mensen op de vlucht geslagen, zowel binnen Syrië als naar buurlanden en Europa. Noodhulp voor deze vluchtelingen is hard nodig.

OM werkt binnen Syrië in vier regio’s samenmet lokale kerken, die nu al drie jaar langelke week 18.000 vluchtelingen voorzien vanvoedselpakketten, winterhulp, schoolartikelen enmedicijnen. Kerkleden, zoals Hazim, bezoeken families, bidden met ze en sluiten vriendschappen. Het gevolg is dat de lokale kerken door steeds meer mensen worden bezocht: mensen worden getrokken door de barmhartigheid van de gelovigen. Veel christenen zijn naar het westen gevlucht, maar moslims die tot bekering zijn gekomen, nemen hun plaatsen in de kerken in.

Hulppakketten uit NederlandOM heeft in 2014 met ruim 78.000 euro bijgedragen aan de hulpver lening aan Syrische vluchtelingen. Daarvan kreeg OM 30.000 euro van EO-Metterdaad voor winterhulp aan 500 gezinnen in de koude noordelijke Afrin regio en nog eens 20.000 euro voor voedselpakketten en brandstof.

Een maandelijks voedselpakket bestaat uit rijst, olie, linzen, tomatensaus, thee, meel en melk poeder en kost 30 euro. Een hygiëne pakket bestaat uit schoonmaakmiddelen, zeep, luiers en maandverband en kost 20 euro. Een winterhulppakket bestaat uit dekens, brandstof en warme kleren (jassen, mutsen, sjaals) en kost 115 euro.

Via OM en de lokale kerken ontvingen 227 gezinnen in 2014 gedurende vier maanden een voedselpakket. In de koude maanden kregen 501 gezinnen in de noordelijke regio brandstof om hun huizen warm te kunnen houden. Ook zijn 917 dekens uitgedeeld; 1328 kinderen ontvingen jassen, sjaals en mutsen.

Voedselpakketten voor Syrische vluchtelingen.

Linzen voor in de voedselpakketten met basisbehoeften voor families die op de vlucht zijn voor de oorlog in Syrië.

8

Global Village opnieuw naar OpwekkingOok dit jaar staat Global Village weer op Opwekking. Kom ook en ga mee met de kortste zendingsreis ooit. De pinksterconferentie vindt dit jaar plaats van 22 t/m 25 mei 2015 in Biddinghuizen. Afgelopen jaar hebben in één weekend meer dan 3000 mensen Global Village bezocht. Voor velen een onvergetelijke ervaring. Eén van de bezoekers vorig jaar was zo aangeraakt dat hij direct stappen wilde ondernemen om de zending in te gaan. Ook toonden tieners interesse om deel te nemen aan korte acties van OM.

Nieuwsflitsen

Direlse klimt voor gerechtigheidVan 18-27 juli 2015 gaan 48 vrouwen uit de hele wereld klimmen in de Alpen om daarmee een stem te laten horen tegen moderne slavernij, exploitatie en mensenhandel op het Europese continent. Direlse Vermeulen uit Emmeloord is een van de deelnemers in de Freedom Climb 2015 en vertegenwoordigt Nederland.

Direlse noemt zichzelf “geen fervente ervaren wandelaar-ster” maar niettemin ziet ze de tocht helemaal zitten. Ze voelt zich onder meer gesteund door haar coach Sjoerd van der Velde van sportschool Optima Forma in Emmeloord. “Hij heeft een speciaal trainingsprogramma voor me opgesteld.”

De Summer Haute route, een zware tocht door de Alpen, staat symbool voor het zoveel grotere leed dat miljoenen onderdrukte en uitgebuite mensen dagelijks wordt aangedaan. De klimmers zorgen met het ophalen van sponsorgeld ook voor een financiële bijdrage in de strijd tegen moderne slavernij.

“De keiharde realiteit en de hartverscheurende verhalen kunnen soms overweldigend zijn”, vertelt Direlse. “Ik doe mee om gepassioneerd en bewogen te blijven. Tegelijk wil ik met de klim een statement maken: dat God het laatste woord heeft, hoe duister en gebroken situaties wereldwijd ook zijn en hoe uitzichtloos deze ook lijken. Wat in Zijn naam gedaan wordt, is niet tevergeefs!”

Wil je Direlse sponsoren? Maak dan je gift over op NL13RABO0114232938 t.n.v. Operatie Mobilisatie o.v.v. Freedom Climb 2015.

Discipelschapsweekend met Martin BrandMartin Brand is gastheer tijdens het Discipelschapsweekend van OM. Een inspirerend en geloofsopbouwend weekend met eerlijke en praktische toespraken over het volgen van Jezus in de wereld van nu. Het weekend is geschikt voor mensen van alle leeftijden.

Martin: “Het is bijzonder om samen te zijn met anderen die ook graag meer uit hun leven met God willen halen. Dat alleen al is een reden om te komen”.

Het weekend vindt plaats van 24 t/m 26 april in ’t Zomerhuis op camping de Oldemeyer in Rheeze (Hardenberg). Aanmelden kan via www.operatiemobilisatie.nl/discipelschapsweekend of door te bellen naar 0527 615 607.

Global Village tijdens Opwekking in 2014.

9

Bidden Gaan Geven

Financieel jaaroverzicht OM-Nederland in 2014In 2014 mocht OM-Nederland weer veel giften ontvangen. Bekijk in het bijgaande financiële overzicht waaraan het geld werd besteed en lees meer over een aantal projecten. Namens alle ontvangers bedankt voor je bijdrage!

Wat werd afgelopen jaar mede door jouw bijdrage ondersteund?

Staat van Baten en Lasten 2014

Staat van baten en lasten ( x € ) Realisatie 2014 Begroting 2014 Realisatie 2013 Begroting 2015

Baten

Eigen fondsenwerving 3.308.423 3.169.117 3.350.305 3.266.504

Acties van derden 386.471 150.000 105.000 150.000

Subsidies 122.431 130.000 113.386 121.024

Financiële baten 2.593 3.000 5.336 0

Overige baten 493.054 513.981 514.463 579.615

Totaal baten 4.312.972 3.966.098 4.088.490 4.117.143

Lasten

Voorlichting en bewustmaking 362.173 380.191 349.996 412.714

Binnenland 360.940 388.560 413.286 405.602

Buitenland 2.988.848 2.695.237 2.907.026 2.847.154

Kosten eigen fondsenwerving 109.514 102.617 115.108 98.924

Kosten van beheer en administratie 365.935 383.780 460.717 343.383

Bijzondere lasten 0 0 32.362 0

Totaal lasten 4.187.409 3.950.384 4.278.495 4.107.777

Resultaat 125.564 15.714 -190.004 9.366

Mutatie OM-Nederland t.l.v. continuiteitsreserve

-3.914 -39.388

Mutatie bestemmingsreserve -9.065 -56.644

Mutatie bestemmingsfondsen 138.542 -93.972

Turkije E 10.185

Land: NederlandProject: Bible Correspondence Course Giften: 10.185 euro Al 50 jaar heeft de Bible Correspondence Course (BCC) een grote impact op gelovigen en niet-gelovigen. De Bible Correspondence Course is onderdeel van OM-Turkije en verspreidt het evangelie via bijbelstudie, kerkstichting en discipelschap. Op 7 december is er ingebroken en brand gesticht in het kantoor van de BCC.

Tijdens de brand zijn meer dan 8000 boeken onbruikbaar geworden en is ook een deel van

Activa 31-12-2014 31-12-2013

Vaste activa

Immateriële vaste activa 30.000 42.000

Materiële vaste activa 8.148 14.888

Financiële vaste activa 104.125 124.840

Vlottende activa

Voorraden 41.823 41.051

Vorderingen 148.038 141.756

Liquide middelen 748.869 414.112

Totaal activa 1.081.003 778.647

Passiva 31-12-2014 31-12-2013

Reserves en fondsen

Reserves 276.467 280.380

Continuïteitsreserve 13.750 22.815

Bestemmingsreserves 308.835 170.294

Bestemmingsfondsen 6.400 9.600

Langlopende schulden 475.551 295.558

Kortlopende schulden 1.081.003 778.647

Balans per 31 december 2014 (na resultaatbestemming) x €

het meubilair verloren gegaan. Dankzij oplettende buren en de snelle reactie van brandweer en politie was de brand snel onder controle en bleef verdere schade uit. De staf is dankbaar dat geen van hen gewond is geraakt en dat nog een veel groter deel van de boekenvoorraad bewaard is gebleven.

Veel van de vernietigde boeken waren nergens anders te krijgen. OM-Nederland plaatste een bericht op haar website om fondsen te werven voor de kosten van het herdrukken en het daarnaast mogelijk te maken nieuw meubilair aan te schaffen. Dankzij gulle giften is ruim 10.000 euro overgemaakt.

De Bible Correspondence Course is onderdeel van OM-Turkije en verspreidt het evangelie via bijbelstudie, kerkstichting en discipelschap.

10

Pakistan E 1.000

Land: Pakistan Project: School of MissionsGiften: 1.000 euro

De School of Missions in Pakistan is een trainings-programma voor jonge leiders die hun gaven en talenten willen ontwikkelen om ingezet te kunnen worden op allerlei gebieden van Gods werk, zowel bij OM als met andere organisaties of kerken. OM-Nederland heeft de school in 2014 ondersteund met een gift van 1000 euro.

Zia, student aan de School of Missions, had altijd al de droom meer van Gods Woord te leren. “Niet alleen wilde ik meer weten over het woord van God”, vertelt ze, “ik wilde het ook leren uitdelen aan mensen om me heen. In de eerste periode leerde ik hoe ik kon werken in de zondagschool, waardoor ik uiteindelijk in mijn eigen kerk zelfverzekerd lessen heb gegeven.”

De School of Missions is tot stand gekomen uit de missie van OM-Pakistan om de nieuwe generatie christenen in het land op te leiden tot discipelen

van Christus, te midden van een niet-christelijke maatschappij. Dit is niet gemakkelijk in het

Pakistan van vandaag de dag, waar de islam overheerst en christenen worden vervolgd.

School of Missions is een trainingsprogramma voor jonge christelijke leiders.

Bosnië-Herzegovina E 589

Land: Bosnië-HerzegovinaProject: Schooltassen voor de allerarmstenGiften: 589 euro voor 20 rugtassen

Ieder jaar ondersteunt OM-Bosnië lokale kerken bij het uitdelen van schooltassen voor de allerarmsten. De tassen worden uitgedeeld op scholen in geselecteerde regio’s, bijvoorbeeld in een regio waar in mei grote overstromingen plaatsvonden. Jael Puusaag van OM-Bosnië vertelt: “We ontmoetten een familie uit het overstromings-gebied. De moeder maakte zich grote zorgen over de schoolspullen van haar kinderen. Alles was verloren gegaan in de overstroming. Toen we de rugtassen vol schoolspullen kwamen brengen, kon ze haar tranen niet bedwingen. Ze zei dat ze zich niet kon indenken dat haar kinderen zonder rugtas

naar school zouden gaan, maar dat ze geen geld had iets te kopen.”

De schooltassen hielpen ook om over het evangelie te kunnen praten. Jael vertelt: “We overleggen altijd met de school of en hoe we de tassen mogen uitdelen. Van één school was de directeur in het begin terughoudend, omdat de tassen namens de lokale kerk uitgedeeld werden. Toen we hem uitlegden hoe het project op andere scholen ontvangen was en dat we echt alleen kwamen helpen, stemde hij na overleg met de ouders toe. Na het uitdelen was hij overstag en gaf hij toe dat, hoewel hij zichzelf in het begin afzijdig van religie wilde houden, deze gift een zegen van God was.”. Er is een bedrag van 589 euro gegeven vanuit het fonds ‘Werk onder moslims’ voor rugtassen voor 20 kinderen van een moslimschool in Bosnië-Herzegovina.

Projecten Ontvangen Giften

Algemeen fonds 386.203

Zendingswerk Nederland 46.462

National Workers Fund 17.490

Hulpverleningsfonds 33.674

Starthulpfonds 7.933

Fonds Muziekbediening (Martin Brand)

12.721

Kings Academy 1.500

Vrouwenwerk wereldwijd 6.300

Freedom Climb fonds 6.202

Ouderenproject Moldavië 5.134

Lectuurfonds 1.994

Bijbels Moslimwereld 3.734

Logos Hope projecten 6.077

Gods Marine Fonds 2.335

Busjes Logos Hope 2.253

Afghanistan BLISS project 78.143

Sponsorgeld Teenstreet 6.752

Werk onder Moslims Midden-Oosten

3.986

Totaal India-giften 5.641

Totaal Prisma-giften 386.471

Overheidsgelden 114.030

Overige rechtstreekse giften

302.377Kinderen van een lokale school in Bosnië-Herzegovina ontvangen de schooltassen.

11

Bidden Gaan Geven

Frankrijk E 2.500

Land: Frankrijk Project: Bevrijding prostitueesGiften: 2.500 euro

Wekelijks trekken twee teams van lokale kerkleden en medewerkers van OM-Frankrijk erop uit om prostituees te bezoeken. De verhalen die ze vervolgens horen zijn schrijnend. Vanuit de hele wereld komen meisjes naar Europa, in de hoop hier genoeg geld te verdienen om naar hun families te sturen. In werkelijkheid zijn deze vrouwen in handen van mensenhandelaars beland en moeten ze gedwongen in de prostitutie werken.

OM-Frankrijk zet zich in voor de vrijheid van deze vrouwen. Wat begint met een bemoedigend praatje of stil gebed eindigt vaak in vriendschap, bijbels-tudie en juridische en/of maatschappelijke ondersteuning. Tientallen vrouwen in Nantes hebben zo met steun van OM de prostitutie verlaten.

“Rosanna* bijvoorbeeld heeft een prachtig karakter maar een moeilijk verleden”, vertelt de teamleider van OM in Nantes. “Inmiddels is ze door de rechtbank erkend als slachtoffer van mensen-

handel. Ze heeft haar ogen op God gericht en bidt dat haar negen jaar oude zoon binnenkort bij haar kan wonen. We bezoeken haar elke week en ze komt naar een van onze partnerkerken”.

Veel van de vrouwen met wie OM-Frankrijk contact heeft, zeggen het vaak: ‘Nu zien en weten we dat

God onze gebeden verhoort’. Vorig jaar heeft OM-Nederland 2500 euro gegeven aan dit project. In 2015 vragen we opnieuw aandacht en giften voor de bevrijding van prostituees in Frankrijk.

* Naam gefingeerd

Logos Hope E 137.000

Doel: Logos Hope Project: Power-Up project en Logos Hope teams wereldwijd Giften: 137.000, inclusief persoonlijk support

In 2014 is een belangrijk project voor de Logos Hope uitgevoerd: het Power-Up project. Tijdens dit project zijn belangrijke aanpassingen gedaan om het schip toekomstbestendig te maken. Nieuwe generatorenEr zijn onder meer twee generatoren vervangen die veertig jaar oud waren. De hoofdschakelkast is ook vervangen en er is een duurzaam verwarmingssys-teem geïnstalleerd. Deze aanpassingen zorgen niet alleen voor minder onderhoud, maar ook voor een aanzienlijke besparing van de brandstofkosten. Er is hard gewerkt om op schema te blijven en soms overgewerkt om tijd in te halen. Matt Blair, project- leider: ‘Ik ben dankbaar voor de toewijding, het doorzettingsvermogen en de trouw van dit team!’

Logos Hope team in Nederland Het Power-Up project betekende dat de Logos Hope voor zo’n zes maanden naar een scheepswerf in Singapore ging. De bemanning werd, op 25 technici na, uitgezonden naar landen over de hele wereld waar zij andere OM-teams en OM-partners bezochten om kennis, hoop en hulp te verspreiden.

Tijdens het Power-Up project werden onder andere twee nieuwe, duurzame generatoren geplaatst.

OM-Frankrijk zet zich in voor de vrijheid van vrouwen in de prostitutiehandel.

Ook Nederland ontving een team, dat de projecten en het kantoor van OM in Nederland bezocht. De teamleden gingen naar de jongerencentra van OM, draaiden mee in Teens in Mission en reikten samen met een echtpaar uit naar moslims in Den Haag. Ook werkten ze mee in The Shelter, een christelijk hostel in Amsterdam. Teamlid Bernadine vertelt over haar tijd in The Shelter: “Ik ontmoette er Nadia, die uiteindelijk na meerdere gesprekken vergeving

en liefde vond in de armen van God”. Er werd vanuit Nederland in 2014 in totaal 137.000 overgemaakt als bijdrage aan de Logos Hope. Eerder al – van 2010 tot 2013 – ontving OM-Neder-land in totaal 485.000 euro voor het Power-Up project. De Logos Hope gaat in april 2015 weer varen.

12

Afghanistan E 200.574

Land: Afghanistan Project: Bliss project Giften: 78.143 giften, 122.431 subsidie

Afghanistan heeft een van de hoogste Geboorte-cijfers ter wereld, maar ook het op twee na hoogste sterftecijfer van moeder en baby. Ongeveer 1 op de 25 vrouwen sterft in het kraambed. OM helpt aanstaande moeders door hen voorlichting te geven en te begeleiden bij de bevalling.

Een partnerorganisatie van OM geeft de cursus BLiSS: Birth Life Support Skills. De cursus leert Afghaanse vrouwen en hun mannen alles over de eerste elementaire hulp die nodig is voor een moeder en haar pasgeboren baby. De vrouwen die de cursus volgen zijn erg positief en blij dat mannen en vrouwen de cursus tegelijkertijd volgen. Tijdens deze lessen ontstaan vriendschappen met deze Afghaanse vrouwen. OM-medewerkers tonen zo de liefde van Jezus Christus. OM-Nederland heeft in het afgelopen jaar 78.143 euro uit giften en 122.431 uit subsidie ontvangen voor dit project.

Aantal FTE per afdelingVoorlichting & bewustwording 5 fteBinnenland 5 fteBuitenland 16 fteFondsenwerving 1 fteBeheer & administratie 5 fteTotaal 32 fte

€ 264.914 24,7 %

€ 805.625 75,3 %

n Loonkosten gedekt uit supportgiften

n Loonkosten gedekt uit algemene middelen

Alle OM-medewerkers die werkzaam zijn in Nederland, zijn afhankelijk van persoonlijk support en ontvangen dit geld als loon. Het doel is om genoeg financiële ondersteuning per medewerker binnen te krijgen. Dit lukt niet altijd. In onderstaande grafiek is weergegeven welk deel van de loonkosten gedekt is uit support-giften en welk deel uit algemene middelen werd gefinancierd.

De loonkosten bestaan uit de personeelskosten en werknemersverzekeringen, oftewel het totaal van de werkgeverslasten. Het totaal is niet gelijk aan de totale personeelskosten omdat hierin ook lasten voor het team, vrijwilligers, studiekosten en artiestenvergoedingen zijn opgenomen.

De totale lasten waren 1.070.539. Het daartegen-over staande support bedroeg 805.625 euro, ofwel een dekkingspercentage van 75,3%.

Lees het volledige jaarverslag vanaf april op

www.operatiemobilisatie.nl.

Persoonlijk support en ontvangen giftenAfdeling of team Aantal FTE

31-12-2013 31-12-2014

Directie 1,0 1,0

Zendingswerk NL 6,0 7,0

Afdeling Geven 5,9 5,6

Afdeling GAAN 6,1 5,9

HR 0,8 0,8

Communicatie 2,8 2,4

Facilitair 1,3 0,9

Gedetacheerd aan OM-Internationaal

9,2 9,8

Totaal 32,3 33,4

13

Bidden Gaan Geven

“Ik dacht dat mijn leven voorbij was”, vertelt Kondamma. “Wat was ik bang om als jogini (tempelprostituee, red.) gemeengoed te worden, zodat mijn familie zou kunnen overleven.” Ze straalt. “Maar dankzij de inspanningen van Pratigya ben ik nu vrij en gelukkig.” Kondamma is nog maar negentien jaar oud. Haar familie is straatarm. De enige oplossing om aan deze moeilijke omstandigheden te ontkomen leek de familie het toewijden van Kondamma als jogini.

Kondamma zou een ‘huwelijksceremonie’ krijgen en daarmee als prostituee eigendom worden van alle mannen in het dorp. Het geld dat zij daarmee zou verdienen moest haar familie uit hun barre levensomstandigheden halen. Juridisch gezien heeft Kondamma de leeftijd om te mogen trouwen. Maar sinds 1988 is er een verbod op tempel-prostitutie. Ze werd daarom uitgehuwelijkt aan een 42-jarige man die al tweemaal getrouwd is.

Op 2 februari 2014, de dag van haar ceremonie, waarschuwden medewerkers van House of Hope de politie over de inwijding. De politie ging samen met enkele medewerkers naar de plaats van de huwelijksceremonie en nam Kondamma en haar familie mee naar het bureau. De familie werd geconfronteerd met de illegaliteit van hun plannen om hun dochter in te wijden als jogini. Als zij de ceremonie zouden doorzetten, kon de familie worden gearresteerd en beboet.

Ze kregen vijftien dagen de tijd om hun beslissing te herzien. In die periode ontmoette de familie Prasanna, een medewerker van House of Hope, die hen uitlegde wat tempelprostitutie daadwerkelijk betekent en wat de impact hiervan op Kondamma zou zijn. Dankzij het tijdig ingrijpen van House of Hope besloten de ouders de inwijding niet door te zetten. Ze beloofden Kondamma dat zij de vrijheid krijgt te trouwen met een geschikte man.

House of Hope (Pratigya Bhavan) in India zet zich in om ouders bewust te maken van de nadelige gevolgen van tempelprostitutie en kinderbruidjes. Met resultaat. Kondamma en Shivamma zijn dankzij deze inspanningen ontkomen aan een uitzichtloos leven.

Vrij en gelukkig dankzij House of Hope

Pratigya Bhavan in India redt meisjes van prostitutie en vrouwenhandel

Van kinderbruid tot studentShivamma was nog maar een kind. Ze droomde ervan om te gaan studeren. Helaas had haar vader andere plannen. Hij was een arme dagloner, een koelie, en had besloten Shivamma uit te huwelijken. Zo zou hij niet langer verantwoordelijk voor haar zijn.

Op haar zestiende vond Shivamma’s vader een man voor haar. De huwelijksdag werd vastgesteld. Shivamma hoopte nog aan het huwelijk te kunnen ontkomen, maar had geen idee hoe ze dit moest aanpakken. Gelukkig kwam het bericht over de trouwplannen via een dorpsbewoner bij het team van House of Hope terecht.

Het team twijfelde geen moment en stapte naar de politie. Dankzij de goede samenwerking kon direct actie worden ondernomen. Medewerkers van House of Hope en de politie wisten de huwelijksvol-trekking te onderbreken. De familie van Shivamma reageerde geërgerd en begon te roepen dat er juridisch niets mis was met het huwelijk, de bruid was toch zeker negentien jaar en van huwbare leeftijd? De politiecommissaris besloot Shivamma tien dagen huisarrest te geven, zodat hij achter haar ware leeftijd kon komen. Het onderzoek wees uit dat het team van House of Hope in hun recht stond. Shivamma’s leeftijd werd vastgesteld op zestien jaar.

Het liep goed af voor Shivamma. De medewerkers van House of Hope adviseerden de familie en moedigden hen aan, het meisje te laten studeren. De inspanningen van House of Hope redden niet alleen het leven van Shivamma. Doordat haar verhaal naar buiten kwam, besloten ook twee andere families de huwelijken van hun dochters af te blazen. En Shivamma’s droom? Die kwam uit. Zij is nu een trotse en gelukkige eerstejaars student aan de universiteit.

House of HopeVijf jaar geleden startte OMIF (Operation Mercy India Foundation), een partnerorganisatie van OM, met haar gevecht tegen vrouwenhandel en prostitutie. De organisatie wil vrouwen en meisjes bevrijden uit hun benarde situaties. Dit doen zij onder meer door een beperkte groep vrouwen – zoals Kondamma en Shivamma - te redden van vrouwenhandel en prostitutie. Daarnaast zijn ze bezig om bewustwording te creëren onder de bevolking over de problematiek van sekshandel in India.

Er kwamen veel slachtoffers in de kliniek bij het hoofdkantoor van OMIF. Om die reden werd in 2011 de deuren geopend van ‘Pratigya Bhavan’, House of Hope: een opvanghuis. In eerste instantie werden vrouwen opgevangen die slachtoffer waren van mensenhandel. Zij kregen een rehabilitatiepro-gramma aangeboden. Wanneer zij het programma hadden doorlopen, verlieten ze het huis. Inmiddels is House of Hope een tehuis voor hun kinderen. De vrouwen hebben zelf nog niet voldoende middelen om in de basisbehoeften van hun kinderen te voorzien en zijn dankbaar dat hun kinderen veilig kunnen opgroeien en onderwijs krijgen. OM-India wil graag nog een tehuis beginnen voor twintig meisjes die een groot risico hebben om in tempelprostitutie terecht te komen.

Een voormalige jogini werkt op het land: een van de activiteiten in het rehabilitatieproject van OM in India.

14

“Wat mij diep raakte, was een gelovige en hele arme oma die we bezochten”, vertelt de 21-jarige Enio uit Albanië. Tijdens een zendingstraining van tien weken bij OM-Moldavië ging hij iedere week naar een ander dorp om onder meer arme gezinnen te bezoeken. “Deze oma bidt niet voor hun noden of een beter leven voor haar kleinkinderen, waar zij voor zorgt. Ze bidt alleen dat ze elke dag met Jezus leven.” Indrukwekkend, vindt Enio. “Ze zijn zo arm. Elke dag is het een zorg voor deze vrouw om voor haar gezin te kunnen voorzien. En toch prijst ze God.”

Enio heeft veel geleerd tijdens de training in Moldavië, zegt hij. Hij genoot van de lessen over zending op het kantoor van OM in Moldavië, maar ook van het bezoekwerk, de praktische hulp en de evangelisatieactiviteiten samen met lokale kerken. “Ik wilde God en mijzelf beter leren kennen, en dat is ook gebeurd. Ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd!”Vol nieuwe ideeën is Enio vervolgens teruggekeerd naar zijn eigen land, Albanië. Daar werkt hij voltijd als zendeling met OM. Hij houdt zich met verschil-lende dingen bezig, zoals een zomerkamp voor zigeunerkinderen en evangelisatiewerk met jongeren van een kerk in de stad Lushnja.

“We waren veel te laat begonnen met de voorberei-dingen voor deze actie”, vertelt hij. “Onze verwach-tingen waren laag. Maar God werkte door alles heen. Vier meiden namen Jezus aan als hun Heer!”Samen met een team van de zomeractie Transform organiseerde Enio activiteiten voor zigeunerkin-

te lezen. Hij wist dat in zijn religieuze traditie geen echte hoop of zekerheid van redding was. Langzaamaan realiseerde hij zich dat Jezus de enige weg naar volledige redding is.

Ondertussen regelde zijn familie een huwelijk met Forjana. Aanvankelijk vertelde Gazi weinig aan zijn vrouw over zijn nieuwe inzichten. Maar Forjana merkte dat hij vaak niet meedeed aan de gebeden. Ze was geschokt. Ze had altijd geleerd dat ze door haar man geaccepteerd zou worden door God.

Gazi ging meedoen aan Bijbelstudiegroepjes en praatte steeds meer tegen Forjana over Jezus. Ze merkte dat hij veranderde sinds hij voor Jezus had

Evangelisatie als levensstijl

Een nieuw leven na gesprekken over Jezus

Enio uit Albanië vertelt kinderen in zijn eigen land over Jezus

Gazi en Forjana uit Bangladesh geven verstoten vrouwen hoop met een naaiprogramma

toeristen in de stad deelden ze het evangelie. “Er waren veel mensen op de been om de toeristen van alles te verkopen”, herinnert hij zich. “Op dezelfde manier probeerden wij ze te vertellen over Jezus. Ik wil graag dat dit een levensstijl voor mij wordt.”

een heel conservatieve familie en kende de religieuze boeken goed. Ook al was hij niet blij met de opvattingen van zijn medepassagier, Gazi wilde de discussie voortzetten nadat de bus zijn bestemming had bereikt.

Zo kwam het dat Gazi daarna geregeld afsprak met de man, om over God te praten en samen de Bijbel

Gazi’s geloofswandel begon met een busrit door zijn thuisland Bangladesh. Hij had net zijn bachelor diploma gehaald en was onderweg naar huis, moe maar ontzettend trots op wat hij gehaald had. Een man die naast hem zat in de bus, begon tegen hem te praten over God en redding.

Gazi had wel zin in zo’n praatje: hij groeide op in

deren in het Emanuel Centrum van OM. Het werken met kinderen vindt hij geweldig. “Ik ben zelf ooit ook tot geloof gekomen door kinderwerkers”, vertelt hij. Kort later leidde Enio met andere teamleden een evangelisatie actie in Montenegro. Met de vele

Enio, rechtsonder, en een team evangelisten.

15

Bidden Gaan Geven Bidden Gaan Geven

“God heeft ons allebei op verschillende momenten en afzonderlijk van elkaar geroepen voor de zending”, vertellen León en Mari Orellana uit Ecuador. “Toen het zaadje van zending eenmaal in onze harten geplant was, begon de echte strijd pas. Hoe zouden we onze banen kunnen opzeggen om God voltijd in de zending te dienen? Hoe moesten we ons gezin onderhouden? Wie zou in onze dagelijkse behoeften voorzien?”

Het was een grote strijd, vertelt het echtpaar. “Maar we werden dagelijks geconfronteerd met Gods genade en leerden dat we echt op Hem konden vertrouwen. Hij was de degene die ons deze bediening gaf en daarom zou Hij ook trouw zijn in het voorzien in onze behoeften.”

Inmiddels werken ze twee jaar als teamleden van OM-Ecuador. León is verantwoordelijk voor het mobilisatiewerk van kerken en rekrutering; Mari werkt in communicatie. “De afgelopen twee jaar is een groot avontuur geweest”, vertelt León. “Het beste avontuur dat we ons hadden kunnen voorstellen. Elke keer als we meemaken dat mensen zich bekeren of wanneer christenen ons vertellen dat ze de zending in willen, vult dat ons met grote vreugde.”

León treedt af en toe op als plaatsvervangend teamleider voor OM-Ecuador en zou zich graag meer als leider willen ontwikkelen. Hij heeft deelgenomen aan het programma Joshua Journey van OM: een intensieve training van een jaar lang voor potentiële nieuwe leiders. León is erg dankbaar voor deze kans. “Ik geloof dat dit

Je baan opzeggen en gaan leven van de giften van een vriendenkring. Het is een grote stap voor mensen die besluiten de zending in te gaan. Laat staan voor hen die niet ver weg gaan, maar als zendeling gaan werken in eigen land: ze lopen vaak tegen onbegrip aan.

Zo worden León en Mari uit Ecuador in hun eigen kerk niet als zendeling beschouwd, hoewel ze voltijd met OM-Ecuador werken en moeten leven van giften. Ze hebben ruim 1200 euro per maand nodig om met hun gezin van rond te komen. Onder meer dankzij steun uit Nederland ontvangen ze momenteel iets minder dan 50 procent daarvan.

Gazi en Forjana kunnen in Bangladesh leven van 250 euro per maand. Ook zij krijgen steun uit Nederland maar komen nog altijd tekort. Desalniettemin klagen beide echtparen niet. “Elke maand weer zien we de hand van God die voor ons zorgt”, zegt León. Ook Enio uit Albanië is dankbaar voor de steun die hij krijgt uit Nederland. “Ik ben zo blij dat ik voltijd als zendeling voor God mag werken en dat jullie dat mogelijk maken!”

Wil jij bijdragen aan het werk van deze zendelingen in hun eigen land? Maak dan je (maandelijkse) gift over naar NL13RABO0114232938 o.v.v. National Workers Fund en eventueel de naam en het land van de zendeling.

Evangelisatie als levensstijl Het beste avontuur ooitLeón en Mari motiveren kerken in Ecuador voor zending

Steun uit Nederland

programma de beste ervaring ooit voor mij was op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.”Ze voelen zich bevoorrecht om zendeling te mogen zijn in eigen land. Toch merken ze ook weerstand. “De reacties van mensen om ons heen verschillen”, vertelt León. “Sommigen van onze familieleden vinden het moeilijk te begrijpen dat dit ons werk is, ook al krijgen we geen salaris zoals gebruikelijk is.”

In hun lokale kerk worden León en Mari niet als zendeling beschouwd, juist omdat ze in hun eigen land werken. Het financieel ondersteunen van zendelingen is binnen de Ecuadoraanse kerk niet gebruikelijk en veel christenen vinden het ook moeilijk om dit idee te omarmen. Laat staan dat ze willen geven voor zendelingen die niet ver weg gaan maar in eigen land blijven. “Onze droom is om de Ecuadoraanse kerk financiële ondersteuning te zien geven aan hun zendelingen die wereldwijd en in eigen land werken.”

gekozen: hij was minder boos en hechtte veel meer waarde aan wat Forjana zei. Zoiets had ze nog nooit gezien in haar familie. Het duurde niet lang of ook zij besloot Jezus te vertrouwen.

Inmiddels zijn Gazi en Forjana meer dan twintig jaar getrouwd, en de trotse ouders van twee volwassen kinderen die allebei met Jezus wandelen. Gazi leidt nu een team van OM in het noorden van Bangladesh. Een van de projecten die het team runt is het naaiprogramma voor fistula- patiënten. Dit zijn vrouwen die vaak al op twaalfjarige leeftijd zijn uitgehuwelijkt en inwendig schade hebben geleden door het veel te jong moeten baren van een – dikwijls doodgeboren

– kind. Fistula brengt incontinentie en vaak ook onvruchtbaarheid met zich mee, wat uiteindelijk resulteert in een scheiding en sociaal isolement.

Een operatie kan de fysieke problemen van fistula ongedaan maken. Het naaiprogramma van OM-Bangladesh zorgt voor sociaal-emotioneel herstel: door een vaardigheid te leren krijgen de vrouwen weer zelfrespect en hoop. Gazi en Forjana hebben een hart voor deze vrouwen en brengen veel tijd met ze door. Ze vertellen de vrouwen over Jezus en laten ze kennismaken met de Bijbel. Niet al te lang geleden zette een van hen publiekelijk de stap om voor Jezus te kiezen.

León en Mari met Mia en Benjamin.

Het naaiprogramma geeft de vrouwen zelfrespect en hoop.

16

Hoi! Ik ben

Ana-Marie, ga met

me mee op weg voor

een spannende reis!

GL BALkidsKinderwerk materiaal met een hart voor zending

Maak kennis met het nieuwe Europa pakket8 lessen met materiaal voor

kinder(neven)diensten of kinderclubs voor de leeftijd van 5- 11 jaar.

Een CD/DVD met: Een inleiding voor leraren voor 8 lessen voor kinderen van de basisschool leeftijdVoor elke les een kleurrijk, tweezijdig werkblad ( een versie voor 5-7 jaar en een versie voor 7-11 jaar)Per les extra hulpmiddelen

Een compleet programma voor een zondagse samenkomst waarin de kinderen kunnen laten zien wat ze in de 8 lessen behandeld hebbenEen korte film over het werk van OM met Roma kinderen in Albanië.Een website met aanvullende informatie.

OM Nederland, Kantoor Emmeloord, Assemblageweg 9,8304 BB Emmeloord, Tel: 0527 615607, e-mail: [email protected]

HOMESWEETHOME

Bijbel

verhaal

Onderweg

Hier en NuIn de praktijk brengen

Dus...Verdere uitleg

Verder

ontdekken

Link

naar de Roma

Neem kinderen mee op reis door Europa en ontdek wat

God doet door het werk van Operatie Mobilisatie

Maak kinderen enthousiast over hun rol in zending

Veel mogelijkheden om de les aan te latensluiten bij je eigen groep

Heb plezier, leer meer over God en ontdek wat Hij ons

door de bijbel leert over het liefhebben van onze naaste

Wat zit er in dit pakket?

Hoe veel kost het pakket?We vragen een bijdrage van €15 voor de kosten van het ontwikkelen, uitgeven en versturen van het pakket.

Hoe vraag ik een pakket aan?Email uw gegevens naar [email protected] kijk op onze website: www.globalkids.nl.om.org

ADVERT.indd 1 19-02-13 17:21

17

Bidden Gaan Geven

Traumabegeleiding – getuigenis van een deelnemer

“Na de bijeenkomst voor traumaverwerking droomde ik dat er bomen uit de grond kwamen. De bomen stonden heel hard te schudden, alsof de tyfoon Yolanda opnieuw voorbij kwam. Ik zag mezelf de bomen water geven. En zo werden ze rustiger. Veel mensen uit de buurt kwamen me helpen. En even later kwamen zelfs engelen uit de hemel om ons te helpen met het bewateren van de bomen.”

“De volgende ochtend ging ik naar de voorganger en vertelde hem over deze droom. Ik had het gevoel dat ik naar een specifieke buurt moest gaan om een vrouw te zoeken die ik niet kende. De voorganger bad met mij en ik ging op pad. Omdat ik niet wist naar wie ik op zoek was, besloot ik maar gewoon te wandelen.”

“Ik wandelde door de buurt en een tijdje later stapte er een vrouw uit een huis. Ze keek me aan en zei: ‘Ik ben zo blij dat je gekomen bent’. Ze nodigde me uit in haar huis en we praatten lange tijd over Yolanda. Ze had een huidziekte opgelopen, zoals vele mensen na de tyfoon. We baden en God genas haar. Ze geloofde niet in God, maar sinds mijn bezoek komt ze naar de kerk en is ze zelfs gedoopt. Nog meer mensen uit de buurt komen nu ook naar de kerk en sommigen zijn gedoopt.”

Zes van de witte kruizen vertegenwoordigen de geliefde familie van Kuya Cesar Movella, een taxichauffeur uit San Jose, Tacloban. Hij verloor zijn vrouw, zijn enige zoon, zijn vader, zijn broer en diens gezin. Hij staart een tijdje naar de zes witte kruizen en zorgt ervoor dat de kaarsen bij de graven blijven branden. Zijn gelaat is gebroken, hij ziet er uitgeput uit. Zijn beeld doet denken aan wat Moeder Theresa zei: “Eenzaamheid is de ergste armoede.”

HeropbouwOM is een van de vele organisaties die na de tyfoon hulp is gaan bieden aan mensen in Tacloban en Noord Cebu die al hun bezittingen of geliefden kwijt raakten. Meteen na de ramp, die lokaal Yolanda genoemd wordt, deelde OM zo’n 4300 voedselpak-ketten uit aan hen die het zwaarst getroffen waren. Vervolgens is bewust gekozen voor een focus op lange termijn projecten voor heropbouw en preventie.

Zo traint OM-Filippijnen kerken om goed voorbereid te zijn op natuurrampen. Door deze training zijn de kerken beter toegerust om in geval van een ramp adequaat te handelen en de mensen in hun gemeenschap te helpen. De eerste training werd een paar maanden na de tyfoon gegeven, waardoor de kerken de vergaarde kennis direct in konden zetten om de slachtoffers van Haiyan te helpen.

Daarnaast zet OM-Filippijnen zich in om kapotte gebouwen, waaronder huizen, kerken en scholen, te repareren. Tegelijk worden, in samenwerking met de

De ontelbare rijen witte kruizen op de begraafplaats van Holy Cross Memorial Park in Tacloban herinneren aan de tragische nalatenschap van typhoon Haiyan, die op 8 november 2013 over de Filippijnse stad en wijde omgeving raasde. Meer dan 7350 mensen kwamen om in het geweld van de tropische storm.

De strijd tegen angst en verliesOM Filippijnen helpt slachtoffers van tyfoon Haiyan met lange termijn projecten

lokale bevolking, in verschillende gebieden meer dan honderd nieuwe, degelijke huizen gebouwd.

TraumabegeleidingNaast materiële schade lijden ook veel mensen emotionele schade. Velen hebben te maken met verlies en diepe angst. OM-Filippijnen heeft daarom een project voor traumabegeleiding opgezet. In groepsgesprekken kunnen slachtoffers hun gevoelens en angsten onder woorden brengen en het trauma verwerken. Voor de voorgangers van kerken organiseert OM geregeld retraites, waarin

ze zelf tot rust kunnen komen. Voorgangers staan voortdurend klaar voor hun gemeenschap maar hebben weinig gelegenheid om hun eigen trauma’s te verwerken.

OM-Nederland heeft het werk van OM-Filippijnen voor de slachtoffers van Haiyan in het afgelopen jaar mede door bijdragen van EO Metterdaad onder-steund. Vanuit Nederland zijn hiervoor veel giften gegeven.

Het OM-team in het land werkt altijd samen met lokale kerken en rust kerkleden toe om zorg te dragen op de lange termijn. Zo kan ook Kuya Cesar Movella, de taxichauffeur uit San Jose, rekenen op de steun van de kerk in zijn buurt. “We bidden dat de kerk er voor hem zal zijn, vooral in moeilijke tijden”, zegt Lita, medewerker van OM-Filippijnen.

18

ColofonRedactie: Anneke Bolt, Johan Immink, Erwin van der Linden, John Maasland, Robert-Jan Sterk, Wieteke van der VenEindredactie: Anneke Bolt, Erwin van der LindenBasisontwerp: Douglas DesignLay-out: Interface Communicatie B.V., EdeDruk: Koninklijke BDU Grafisch Bedrijf bv

Stelt u geen prijs op het ontvangen van de OM-post? Wilt u liever één of twee keer per jaar het nieuws van Operatie Mobilisatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel ons om dit door te geven. Bedankt voor uw betrokkenheid.

Uitgave:Operatie MobilisatieAssemblageweg 9,8304 BB EmmeloordTelefoon (0527) 615607Fax (0527) 617159E-mail: [email protected]: NL13 RABO0114 2329 38

facebook.com/OperatieMobilisatie

twitter.com/OMNederland

Onze focus: wat wij doen

Evangelisatie

Noodhulp en Wederopbouw

Kerken stichten

Gerechtigheid

Training en Discipelschap

Erop uit GAAN, iets voor jou?

Het zendingsveld is overal; dichtbij in Nederland, in Europa en tot de einden der aarde! Er zijn veel verschillende manieren waarop jij een rol kunt spelen in de Grote Zendingsopdracht:

Heb je wel eens gedacht aan:

- Coach zijn bij Teenstreet of Teens in Mission?

Je brengt tieners heel concreet in aanraking met het Evangelie, en investeert zo in hun toekomst.

- Een korte zendingreis naar Moldavië, Jordanië of Panama;

Een bijzondere manier om je te oriënteren op zending, terwijl je heel praktisch bezig bent

- Meegaan met het schip de Logos Hope, voor drie maanden, of langer;

Je ervaart verschillende culturen en heb veel kansen om van Gods liefde te getuigen.

- Trainingen volgen die jouw eigen geloofsleven verrijken, bijvoorbeeld in Chili of Zuid-Afrika;

Je investeert in jezelf en deelt daarvan weer uit naar anderen.

Kijk op www.operatiemobilisatie en jouw rol staat er vast bij.Bel ons gerust als je meer wilt weten!

Uw gemeente en Operatie MobilisatieOperatie Mobilisatie helpt uw gemeente bij de verspreiding van het evangelie door

sprekers, het uitzenden van zendingswerkers, concerten, kinderwerk en thema-avonden.

Maak uw gemeente zendingsbewust

• Sprekers en bijbelse toerusting• Kinderwerk en trainingen voor (jong)volwassenen• Uitzenden van korte of lange termijn werkers

Vraag de brochure aan via [email protected] of bel naar 0527 615 601

19

Bidden Gaan Geven Bidden Gaan Geven

Heer, leer ons bidden

Ik vroeg haar: “Hoe bid jij?” Ze vertelde me hoe ze al een paar jaar elke dag om half zes ‘s morgens begint met haar persoonlijk gebed en het lezen van de Bijbel. Vervolgens bid ze van zes tot zeven in de ochtend met een intercultureel groepje. Elke dag! “Daarmee begint echte verandering”, zei ze.

Mona komt uit Pakistan en woont sinds vijf jaar in Nederland. Ze moest vluchten vanwege haar geloof. Dit gesprek met haar liet mij niet meer los. Het zette mij aan het denken over hoe ik bid en hoe gebed wel of niet een onderdeel is van ons dagelijks leven. Het bepaalde me ook bij een gesprek dat ik vorig jaar had met een Zuid-Koreaans voor gangersechtpaar.

We kenden elkaar van onze tijd op het schip de Logos II begin jaren negentig. Net aan het eind van mijn bezoek aan Seoul had ik de kans om hen te ontmoeten. Ze haalden mij om acht uur ’s morgens op om me naar het vliegveld te brengen. Onderweg vroeg ik hen wat het geheim is van de Zuid-Koreaanse kerk. Hoe komt het dat die kerk zo groot is? Hoe komt het dat de gemeente die zij nog niet zo lang geleden hadden gesticht, nu al

Mona en ik waren onderweg van Drachten naar Emmeloord toen ik haar vroeg: “Wat heeft Nederland nodig?” Mona hoefde niet lang na te denken over haar antwoord: “De christenen moeten leren om te bidden tot God, voor elkaar, met elkaar, voor hun naasten en deze wereld.”

zo vruchtbaar is? “Gebed”, was hun antwoord. Ze waren niet vroeg opgestaan om mij op te halen. Ze hadden er al een dagelijkse gebedstijd op zitten, samen met vijfentwintig anderen van hun gemeente. Van vijf tot zeven uur ’s morgens.

TijdsofferIk vraag me af of wij als christelijke leiders in Neder-land en de kerk in de hele breedte nog serieus tijd apart zetten om te bidden en te pleiten voor onze naasten ver weg en dichtbij. Ik voel mij enorm aangesproken, vooral omdat ik bij mezelf merk hoe moeilijk het is om tijd voor gebed vrij te maken. Ben ik bereid een tijdsoffer te brengen of moet het passen binnen mijn werkschema?

Mijn ervaring in Oeganda, waar ik samen met een aantal voorgangers en christelijke leiders uit Nederland een studiebezoek bracht, was wel de zogenaamde klap op de vuurpijl. We waren daar om te leren van de lokale kerk. We bezochten gemeenschappen in de binnenlanden en zagen van dichtbij hoe lokale geloofsgemeenschappen zich hadden vermenigvuldigd, ontdaan van stigma’s rondom hiv en aids en hoe ze economische

vooruitgang hadden geboekt. Niet door subsidies en geldstromen van buitenaf, maar door transfor-matie van binnenuit aan de hand van praktische bijbelstudie.

We kregen van alles te zien en te horen en reden van dorp naar dorp. In de bus praatten we aan een stuk door over onze ervaringen en observaties. Het was overduidelijk: God is aan het werk in de levens en gemeenschappen van deze mensen. Ergens had ik het gevoel dat we nog niet alles hadden gezien. Toen ik onze reisleidster Jane vroeg hoe de week er voor de gemiddelde kerkganger uit zag, had ik weer zo’n aha!-moment. Ze vertelde het me alsof het de gewoonste zaak van de wereld was: “Elke dag komen we samen voor gebed en Bijbelstudie en op vrijdag bidden we de hele nacht door”. Gebed, daar ligt de sleutel! We moeten hier echt wat mee.

Hoe doen wij het bij OM? Wij hebben nota bene in onze pr-uitingen de woorden Bidden, Gaan en Geven staan. Als ik terugdenk aan de gesprekken en ervaringen die ik hier heb beschreven, dan moet ik beschaamd toegeven dat mijn persoonlijk gebedsleven en dat van OM maar heel minimaal is vergeleken bij wat ik van deze mensen hoorde en zag. We kunnen met z’n allen uren lang praten over strategieën en methodes van zending, maar zeer in gebreke blijven wanneer het aankomt op samen bidden voor een opwekking.

De sleutel kwijt?Zou het kunnen dat wij de sleutel kwijt zijn? Daar waar het voor christenen in niet-westerse landen vanzelfsprekend is dat alles begint met gebed, hebben wij in Nederland de grootste moeite om tijd apart te zetten voor Hem. Een opwekking begint bij onszelf, in ons hart, in onze relatie met God. Laten we een voorbeeld nemen aan onze broers en zussen uit landen als Pakistan, Zuid-Korea en Oeganda. Wij kunnen ontzettend veel leren van hen aan wie wij vroeger als Europeanen het evangelie hebben gebracht.

Heer, leer mij bidden, opdat ik meer en meer mag gaan lijken op U en zodat de wereld U mag leren kennen! Zullen we samen bidden? Nodig me gerust uit voor een gebedsavond bij jou in de buurt. Zelf ga ik er in ieder geval meer tijd voor in ruimen.

Robert-Jan Sterk is directeur van OM-Nederland

*Naam gefingeerdRobert-Jan Sterk in gesprek met lokale bewoners tijdens een werkbezoek aan Oeganda.

20

Agenda

10 april Dagje Amsterdam met

Freedom Climb

24-26 april Zendingsweekend in Bantega

24-26 april Discipelschapsweekend in

Hardenberg

22-25 mei Global Village op Opwekking

22 augustus OM Familiedag

26 september Run for the Message

Alle informatie over bovenstaande activiteiten is te

vinden op www.operatiemobilisatie.nl.

Leraar Engels – Centraal-AziëWe zijn op zoek naar een leraar Engels die wil dienen in een onderwijscentrum in Centraal-Azië. Je bent onderdeel van een internationaal team en geeft les aan jonge studenten op verschillende niveaus. Zo maak je echt een verschil in hun leven.

Coördinator boeken - AlbaniëHeb jij een passie voor boeken? Wil je graag dat christenen toegang hebben tot goede literatuur? OM Albanië zoekt iemand die verantwoordelijkheid kan dragen voor de boekenbediening in het land: van publicatie tot vertaling en uiteindelijk distribueren en verkopen.

Grafisch ontwerper – TurkijeAls grafisch ontwerper speel jij een belangrijke rol in de groei van de kerk in Turkije. Je zet je vaardigheden in om materiaal te ontwerpen voor evangelisatie en discipelschap. De passie van het team in Turkije is om op een creatieve manier het evangelie van Jezus Christus te delen in de moslimwereld.

Eerste machinist – Logos HopeAan boord van een internationaal schip met 400 bemanningsleden gebruik je jouw beroep om de bemanning te dienen. Houd je ervan om kennis over te brengen aan het team waarmee je samenwerkt en zwarte handen te krijgen met het werken in de machinekamer? Dan zoeken we jou!

Coördinator moslimwerk – BelgiëHeb jij een hart voor moslims? Je hoeft niet ver weg te gaan om ze te bereiken. Heb jij ervaring met interculturele bedieningen en wil je verder groeien in je leiderschapsvaardigheden, dan ben jij de persoon die we zoeken in België!

Maatschappelijk- & gemeenschapswerker – Thailand/BirmaWil jij kinderen, jongeren en families op de grens met Thailand en Birma verder helpen zich te ontwikkelen? Geef deze mensen hoop in de situaties waarin zij leven. Ben jij degene die ons team komt versterken?

Vacatures

[email protected] - 615 607

Interesse? Neem contact met ons op!

Geliefd, Geroepen, Gezonden

Discipelschapsweekend met Martin Brand

Kijk op www.operatiemobilisatie.nl/discipelschapsweekend

Schrijf alvast in je agenda: 24-26 april 2015

Als ambassadeur van zendingsbeweging Operatie Mobilisatie (OM) is zanger/spreker Martin Brand gastheer tijdens het discipel-schapsweekend van OM.

Een weekend met eerlijke en praktische toespraken over christen zijn. Veel onder-wijs, worship, workshops, ontmoetingenen gezelligheid.

Voorinschrijving is gestart. Geef je snel op, het aantal plaatsen is beperkt.Locatie: De Oldemeyer in Hardenberg. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website.

Discover your roleZendingsWeekend

www.operatiemobilisatie.nl/zendingsweekend

Een inspirerend weekend om je te oriënteren op jouw rol in het zendingswerk.

24-26 april 2015Locatie: Tjongerhûs, Bantega (FR)

Geef je nu op via www.operatiemobilisatie.nl

We versturen dit jaar vanwege

technische en financiële redenen

geen persoonlijk giftenoverzicht.

U kunt deze wel opvragen via

[email protected] of door ons te bellen.