Tabaktueel 1 2014

9
Magazine voor tabaksverkopende ondernemers in Nederland • Jaargang 13 • nr. 1 • maart 2014 Eddy Zoëy ‘Ik voel me artiest, maar ben ook ondernemer’ Elektronische sigaret onder spanning? Energie voor tien Oppeppers voor op de toonbank Traffic trekkers

description

Bekijk een aantal producties uit de nieuwste Tabaktueel!

Transcript of Tabaktueel 1 2014

Page 1: Tabaktueel 1 2014

Magazine voor tabaksverkopende ondernemers in Nederland • Jaargang 13 • nr. 1 • maart 2014

Eddy Zoëy‘Ik voel me artiest,

maar ben ook ondernemer’

Elektronische sigaret onder spanning?Energie voor tienOppeppers voor op de toonbank

Traffic trekkers

Page 2: Tabaktueel 1 2014

Tabaktueel | 3

Uitgave Tabaktueel MagazineFnidsen 115, 1811 NA Alkmaarwww.tabaktueel.nl

Abonnees, advertenties en trafficThijs Dekker tel (06) 51 24 70 06 • e-mail [email protected]

Art direction en vormgevingMaria Pels (Wolk 9)tel (06) 29 24 68 53 • e-mail [email protected]

Redactiecoördinatie en tekstredactieNaomi Querido (&Q copy, content en communicatie)tel (035) 888 38 00 • e-mail [email protected]

Medewerkers aan dit nummerMarco Barneveld, Rik Booltink, Mirthe Diemel, Wilma Gudmundsson, Linda Groothuijse, Merlijn Hoek, Bob Jong, Ana Karadaravic, Sam Knap, Fleur Koning, René Koster, Eliane Mendes, Juliette Polak, Huub Schultz, Natasha Smit en Mike Worms

Fotografie cover Shutterstock

Online ondersteuningJoost Mulder (avanti-it)tel (023) 202 0692 • e-mail [email protected]

Druk Drukkerij ESED, Soesttel (035) 609 16 90 • e-mail [email protected]

Verspreiding Signature DM, Soesttel (035) 558 02 55 • e-mail [email protected]

Abonneren Tabaktueel Magazine is een onafhankelijk vakblad voor iedereen die werkzaam is in de tabaks- en gemaksbranche en verschijnt vier keer per jaar in controlled circulation. Een kosteloos abonnement is aan te vragen op www.tabaktueel.nl. Neem voor een bedrijfsabonnement (vanaf 15 exemplaren) contact op via [email protected].

Tabaktueel gemist? Oude nummers kunt u los bestellen (papier en/of pdf), mits nog voorradig, tot maximaal een jaar na verschijnen. Neem hiervoor contact op met Thijs Dekker, tel (06) 51 24 70 06 of per e-mail [email protected].

Copyright © 2014 Tabaktueel Magazine. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en de makers van het werk. Tabaktueel Magazine is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Tabaktueel Magazine is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Tabaktueel Magazine behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.

Colofon Voorwoord

Het jaar is net drie maanden oud, maar de strijd om de klant is al volop losgebarsten. Aan alle kanten. Tot aan Utrecht is het al goedkoper om over de grens te shoppen en zelfs uit Den Haag en Alkmaar vertrekken ‘busjes’ om voordelig tabak en benzine in te slaan. Die strijd is haast niet te winnen. Toch zijn er wel manieren om klanten te trekken en te behouden, ook in deze tijd. Daarover gaan veel verhalen in dit nummer.

Met de huidige ont-wikkelingen lijkt het soms zwemmen tegen de stroom in. Zo is de leeftijdsverhoging in januari ingegaan. Een prima initiatief om jeugdroken te ontmoedigen, laat dat gezegd zijn. Maar in de praktijk is het

als uitvoerder, of ‘handhaver’ zoals het mooi heet, behoorlijk vervelend om nee te moeten verkopen aan de klanten die ineens tussen wal en schip vallen. Verderop leest u een aantal tips om nee te zeggen, zonder dat uw klant voor altijd de winkel uitloopt.

Ook is er natuurlijk net gestemd over de Europese Tabaksproducten-richtlijn en gaan de verpakkingen, en waarschijnlijk ook de schappenplannen, de komende jaren ingrijpend veranderen. Bovendien gaat de e-sigaret gereguleerd worden. Niet alleen in Europa, maar ook in eigen land. In gesprek met vier distributeurs en producenten van e-sigaretten vroegen we naar welke impact de voorgenomen maatregelen hebben en waar de trends en kansen voor de winkelier liggen. Die liggen er gelukkig, volop.

Ondertussen krijgen, bijna ongemerkt, buitenlandse kansspelaanbieders steeds meer voet aan de grond. Deze online gokpaleizen zijn nu nog illegaal, maar dat kan gaan veranderen als dit jaar de Wet op de kansspelen wordt aangepast. Dan kunnen deze goksites veel omzet wegsnoepen bij de Staatsloterij en De Lotto en zo de winkelier direct in zijn omzet raken. Daarom hebben we op een rij gezet wat de plannen en gevolgen zijn.

Het zal u trouwens opgevallen zijn dat onze vormgeving compleet is gerestyled. Het werd tijd voor een nieuw jasje. We zijn altijd bezig met verbeteren. Zo blijven we scherp. We hopen dat u het mooi vindt. Rest ons u veel leesplezier toe te wensen met dit nummer bomvol inspirerende verhalen!

Thijs DekkerTabaktueel Magazine

Tegen de stroom in

Page 3: Tabaktueel 1 2014

Ondernemers18 The Read Shop Leusden

Tim en Francis pionieren met hobbyartikelen

21 In beeld: Puff Store Amsterdam

46 CIGO Menora Amsterdammedhat en megud Ayoub zijn rasondernemers

InTervIews

25 Elektronisch roken onder spanningOver regulering en kansen

34 Eddy Zoëy‘Ik voel me artiest, maar ben ook ondernemer’

60 Jwell-oprichter Olivier Sarfati

PrAkTIsch10 Een echte ondernemer zegt nee!

39 Digitaal adverteren, lokaal bereik

cOlumns37 Huub Tabakspot

59 Bob Jong

rubrIeken7 Rooksignalen

48 De week van… John scheenhouwer (TGc)

43 Burning Rubber

55 Reisreportage Jersey: subtropisch, rijk en idyllisch

64 Hoe is het nu met… Patrick lejewaan van het Prijspaleis in den haag

66 Het laatste woord: De klant

verder In TAbAkTueel12 Gokken op internet vanaf 2015 legaal

14 Marge met Marlboro Volumetabak

16 Verkoopsucces: Pall mall megapacks

32 Het (e-)rokersgevoel van Gamucci

44 De toekomst van het geïntegreerde kassasysteem

49 De BAM!-factor van Red Bull

INHOUDmaart 2014

34 Eddy Zoëy

49 De BAM!-factor

van Red Bull

60 Jwell-oprichter Olivier Sarfati

55 Reisreportage

21 Puff Store Amsterdam

48 De week van…

32 Het (e-)rokersgevoel

van Gamucci

Tabaktueel | 5

Page 4: Tabaktueel 1 2014

18 | Tabaktueel

Vraag Tim en Francis niet naar de start van hun onderneming. “Alles wat fout kon gaan, is fout gegaan.” En dat buiten hun schuld om. “Neem de inrichting: materialen werden in verkeerde kleuren geleverd en sommige maten klopten niet”, vertelt Tim. “De telefoonaansluiting werkte lange tijd niet, net als het alarmsysteem. In de eerste paar maanden stond de politie hier vijf keer in kogelvrije vesten op de stoep omdat het alarm telkens onnodig afging. Ze dachten dan dat er een kraak of overval plaatsvond, terwijl er niets aan de hand was.”

Wat ook niet soepel verliep, en nog steeds niet, is de revitalisering van winkelcentrum De Biezenkamp, waar de zaak is gevestigd. Bij de opening stonden er anderhalve meter uit de voorgevel nog oude panden, ondanks een toezegging

Tim en Francis pionieren met hobbyartikelen

‘Geen betere tijd dan een slechte tijd’

Ze maakten naar eigen zeggen een sprong in het diepe. In het najaar van 2012 openden Tim (43) en Francis (42) van Voorst hun The Read Shop Express in Leusden. Inmiddels hebben de twee weer vaste grond onder de voeten. ‘We mogen ons heel gelukkig prijzen: de omzetcijfers overtreffen de prognoses.’

Tekst en fotografie: Rik Booltink

Page 5: Tabaktueel 1 2014

Tabaktueel | 19

BINNENKIJKEN |ONDERNEMER

dat die vroegtijdig gesloopt zouden zijn. Inmiddels zijn de shoarmatent, bakker en apotheek verplaatst, maar De Biezenkamp heeft nog lang niet haar gewenste gezicht. Wanneer de bouw definitief wordt afgerond, is ongewis.

Toch brengen deze perikelen Tim en Francis allesbehalve uit evenwicht. Hun vestiging van The Read Shop Express draait boven verwachting en bovenal heeft het stel het naar de zin. Als het even tegenzit, wees dan creatief, stelt Tim. “Er gaat veel mis. Dat heb ik aangekaart bij de winkeliersvereniging. Die zei: ‘Als je het zo goed weet, doe het dan zelf’.” Inmiddels is Tim activiteitencoördinator. De plas op het grasveld voor zijn deur, een gevolg van de werkzaamheden, wordt nu bij vorst omgebouwd tot schaatsbaan.

Complete puzzel Tim en Francis zijn beiden creatief en vooral ondernemend aangelegd. Ze hebben allebei ervaring in de retail: Tim als inkoper bij Trendhopper, Francis als assistent-bedrijfsleider bij keten Zeeman en als medewerker in de klantencorner van C1000. In de supermarkt maakte ze kennis met tabaksproducten. Desalniettemin was de overstap naar een eigen vestiging van The Read Shop Express een heel grote, zeker in een economisch onzekere tijd, bekennen ze nu. Tim: “Maar: er is geen betere tijd dan een slechte tijd.” Tim raakte zijn baan kwijt en wilde wat anders. Hij en Francis hadden hun oog la-ten vallen op een hobbywinkel in Leusden. Een overname lonkte, maar er was te veel onzekerheid. In diezelfde periode bleek The Read Shop geen nieuwe ondernemer in Leusden te kunnen vinden. “We trokken

de stoute schoenen aan en zochten contact met de RDC Group”, vertelt Francis. We wilden een Read Shop met ruimte voor hobbyartikelen: vilt, kralen en pakketten. De RDC Group was enthousiast en besloot met ons een pilot te starten. Als de aanpak een succes blijkt, kan het concept op meer-dere plaatsen ingevoerd worden.” Het ondernemerspaar werkte de plannen stap voor stap uit. Tim: “Het idee begon klein, met een hobbywinkel. Maar toen kwam The Read Shop, daarna was PostNL hier met een businesspunt en weer later ontstond contact met ING over een betaal-automaat. Ik zie het als kleine puzzelstuk-ken die het plaatje compleet maken. Wij hebben plussen aan de formule toegevoegd en wisten dat er volop kansen lagen om er een succes van te maken. Nu maken we het waar.”

Vertrouwd met tabak Met de geringe ervaring in en kennis van tabak was het wel even wennen, zeggen de twee. Juist daarom namen ze iemand in dienst met 23 jaar ervaring in tabaks-verkoop in Leusden. Francis: “Ze wist veel, maar dan nog is het een kwestie van aftasten. Koop je in het begin tien of vijftig sloffen in? Met de leveranciers van The Read Shop hebben we daar in het begin veel contact over gehad. In de eerste weken verkochten we veel meer dan we verwachtten en soms moesten we wel eens ‘nee’ zeggen. Dat wil je niet en daarom konden we de eerste maanden twee keer per week bestellen.” Intussen zijn ze meer vertrouwd geraakt met tabakswaren. “De basis is het schap-penplan van The Read Shop. Daaromheen kleed je je assortiment aan met producten

die voldoen aan de lokale vraag. Sigaretten van Silk Cut en tabak van David & Goliath doen het hier bijvoorbeeld goed, maar die producten maken geen deel uit van het schappenplan. Het zou onzin zijn als men-sen daarvoor naar nabijgelegen plaatsen als Woudenberg of Amersfoort moeten rijden, terwijl wij die producten ook kun-nen leveren. Wij willen zo veel mogelijk voldoen aan de wensen van Leusdenaren.”

Ze zijn op verzoek van een klant bezig het sigarenmerk Hajenius aan het assortiment toe te voegen, hoe moeilijk dat ook is. Binnen een bepaald verzorgingsgebied mag maar één partij dat merk voeren, en die partij is er al. “Het gaat ons om optimale service. In de buurt is bijvoorbeeld een seniorencomplex gelegen. Wij hebben daarom een ‘ronde drempel’ en een stoel in de zaak waarop de klanten even kunnen uitrusten. Als mensen hulp nodig hebben bij het activeren van de prepaid telefoonkaart, dan doen we dat vanzelfsprekend ook.”

The Read Shop Leusden • De Biezenkamp 164 • 3831 JA Leusden • T: (033) 433 2576 • www.readshop.nl/vestiging/leusden

Even geen koopavond Aanvankelijk hielden Tim en Francis wekelijks een koopavond, maar door de onafgeronde werkzaam-heden in het winkelcentrum is die tijdelijk van de baan. Francis: “We kregen soms maar vijf klanten op een avond. Het schrappen van de avond is niet ongunstig. We zijn van 8.00 tot 18.00 uur geopend en daaromheen moet nog van alles geregeld worden: de administratie, het uitsorteren van de postbuspost. We richten dat nu anders in, omdat je ook een privéleven hebt.”

Page 6: Tabaktueel 1 2014

Duizendpoot Eddy Zoëy

‘Als ik heel druk ben, kan ik niet roken’

34 | Tabaktueel

Page 7: Tabaktueel 1 2014

Tabaktueel | 35

D

INTERVIEW | bekende roker

Wanneer ben je begonnen met roken?“Pas op mijn 32e stak ik mijn eerste sigaar op. Ik was op vakantie in Cuba en zat in een bomvol café, waar ik het laatste tafeltje had weten te bemachtigen. Toen er iets later een Cubaans gezin binnenkwam, nodigde ik ze uit om bij ons te zitten. Die man vond dat zó tof, dat hij me een Montecristo aanbood. Ik voelde dat het onbeleefd was om ‘nee’ te zeggen en nam de sigaar aan. Hoewel ik nog nooit had gerookt, vond ik het meteen prettig. Volgens die man was het zelfs een voordeel dat ik geen sigaretten rookte: ik maakte na-melijk niet de fout om de Montecristo over mijn longen te roken.”

Was je na die eerste sigaar meteen ‘om’?“Dat niet, maar tijdens die vakantie had ik een tripje gepland naar de Partagás fabriek. Bij toeval werd ik ingedeeld bij een paar journalisten van het tijdschrift Cigar Aficionado. Een van hen vertelde me dat de La Flor de Cano het best bewaarde geheim van Cuba is. Die sigaar wordt vooral door de locals gerookt. Dat merk je ook aan de prijs: voor een paar Cohiba’s betaal je al gauw honderden euro’s, terwijl een doosje La Flor de Cano veertig dollar kost. Later ben ik in contact gekomen met sigarenimporteur Sasja van Horssen, die inmiddels een goede vriend van me is. In het verleden ben ik met hem mee geweest op sigarentrips naar de Dominicaanse Republiek en Nicaragua. Via Sasja heb ik nóg meer verschillende soorten leren roken.”

Rook je veel?“Ik rook niet elke dag, hooguit drie keer per week. Meestal zijn dat de buitenlandse ‘jongens’, zoals de Nicaraguaanse Padron 3000 Maduro. En áls ik rook, kost me dat zeker tien euro. Dat maakt me niet uit: voor mij is een si-gaar een moment van rust. Dat voel ik ook aan mijn ademhaling. Het is alsof er tijdens het roken een bepaalde regelmaat in zit. Ik vind het heerlijk om te gaan zitten en af en toe een trekje te nemen, daar word ik relaxt van. Als ik heel druk ben, kan ik dus ook niet roken!”

Heeft het roken invloed op je stem?“Ik merk niets als ik presenteer, dus op mijn ‘praatstem’ heeft het roken geen invloed. In februari heb ik echter een clubtour gehad met meerdere optredens per week. Als ik daarbij ga roken en drinken, wordt mijn zangstem wél aan-getast en heb ik veel minder uithoudingsvermogen. De afgelopen maand heb ik het dus rustig aangedaan wat sigaren betreft.”

De muziek is een kant van je die niet veel mensen kennen. Kun je daar iets meer over vertellen?“Van huis uit ben ik kunstenaar. Ik ben afgestudeerd aan de Kunstacademie en naast schilderen is muziek mijn grootste passie. In september 2013 is mijn album Andere Kanten Van verschenen. Een tijdrovende klus: alle liedjes komen uit eigen koker en met het schrijven, opnemen, mixen en produceren ben ik een paar maanden bezig geweest. Het leuke aan dit album is dat de bas, drums en gitaar gezamenlijk live zijn ingespeeld. Daardoor klinkt het veel spontaner dan wanneer je het apart van elkaar in laagjes opneemt. Je hóórt de synergie tussen de drums en de bas.”

Artiest én ondernemer. Waar heb je meer mee?“Schilderen en muziek zijn voor mij het belangrijkst, dus ik voel me vooral artiest. Toch ben ik tegelijkertijd een ondernemer. Twee jaar geleden was ik te zien in de commercials van Mediamarkt en sinds kort doe ik hetzelfde met Keukenconcurrent. Er wordt vaak gedacht dat je als bekende Nederlander voor zoiets gebeld wordt en daar een flink bedrag voor krijgt. Het tegendeel is waar: ik heb ze zelf benaderd en heb de gehele productieklus voor meer dan een jaar zélf binnengehaald met mijn BV We Are TV. Toegegeven, het maken van een reclamefilmpje vind ik makkelijker dan het opnemen van een album. Een commercial heeft nou eenmaal minder artistieke waarde.

De meeste mensen kennen Eddy Zoëy (47) vooral van radio en televisie, maar van huis uit is hij kunstenaar en maakt hij graag muziek. Ook houdt Eddy van een goede sigaar op z’n tijd. Aan Tabaktueel vertelt hij over zijn passies. ‘Ik voel me artiest, maar ben ook ondernemer.’

Fotografie: Fleur Koning & Juliette Polak

Page 8: Tabaktueel 1 2014

60 | Tabaktueel

Maak in Parijs een wandeling door de kronkelige straatjes van Montmartre, en je passeert overal terrassen waar de Parijzenaars gezellig zitten genieten van een drankje en hun sigaret. Wat opvalt is het grote aantal elektronische rokers: dat is in Frankrijk in een paar jaar tijd gestegen naar zo’n 9 miljoen. “Toekomstige generaties kiezen voor een e-sigaret als ze willen gaan roken”, denkt Olivier Sarfati, oprichter en eigenaar van het Franse e-sigarettenmerk Jwell, als hij ons in de Parijse winkel ontvangt. “Mijn moeder staat achter de toonbank van onze eerste winkel in Parijs, maar we hebben ondertussen 210 winkels in heel Frankrijk. Ook openen we nu in rap tempo winkels in Spanje en Nederland. Traditioneel roken is over twee generaties net zo uitgestorven als de dinosauriërs.”

Eigen ontwerpTwee jaar geleden kwam de Franse Sarfati voor het eerst in aanraking met e-sigaretten. “Een vriend van mij was overgestapt van traditionele tabak op elektronisch roken. Hij liet me het model zien dat hij had gekocht. Ik ben productontwerper van huis uit, en was meteen gecharmeerd van de vorm en de mogelijkheden die een e-sigaret biedt. Maar ik vond dat er nog wel wat verbeterd kon worden! Gaandeweg raakte ik gefascineerd door de schoonheid van dit product. Je kunt er zoveel kanten

mee op! Vandaar dat ik de naam Jwell heb gekozen toen ik besloot zelf e-sigaretten en vloeistoffen te gaan produceren. Mijn doel is om met mooie ontwerpen en verfijnde smaken de hoogste kwaliteit op de markt te brengen.”

Unieke eigenschappenElk model dat van de ontwerptafel komt, heeft haar eigen unieke eigenschappen. “Technologie en luxe ontmoeten elkaar. Zo heeft de Max heeft een dubbel reservoir, waardoor je twee smaken tegelijk kunt verdampen”, legt de bevlogen Sarfati uit. “Andere modellen zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor dames en weer andere zijn heel plat, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen. Het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat elk model onderscheidend is en iets bijzonders biedt.”

Dat geldt ook voor de vloeistoffen. Olivier Sarfati pakt een klein flesje dat hij openmaakt. De geur van rozen komt vrij: “Deze limited edition, Rose d’Amour, hebben we bijvoorbeeld net voor Valentijnsdag uitgebracht. Een mix van roze grapefruit, rode bloedsinaasappel en rozenextract. We hebben, naast de tabaks- en fruitsmaken, veel van dit soort unieke aroma’s voor de echte gourmands. Van smaaksensaties als ‘purple rain’ tot ‘honeymoon’ en ‘anice

eigenaar Olivier sarfati over het Franse merk Jwell

‘nederlanders kunnen metaal prima onderscheiden van echte juweeltjes’

Bbijzondere modellen, aparte smaken vloeistoffen: hebben we dat al niet vaker gehoord over e-sigaretten? Toch werden we nieuwsgierig naar het Franse merk Jwell, dat hard in europa aan de weg timmert, en reden we naar Parijs voor een gesprek met oprichter en eigenaar Olivier sarfati.

Tekst: eliane mendes

Page 9: Tabaktueel 1 2014

INTERVIEW |E-ROKEN

de Nice’. En alles is verkrijgbaar in drie nicotinesterktes: 0, 0,8 en 1,6 mg/ml. De inspiratie voor het bedenken van geuren haal ik uit het leven, zoals de nieuwe dubbelsmaak appel-guave. Die twee dorstlessende smaken combineer ik zelf graag in een drankje op een warme zomerse dag en vormde zo de inspiratie om er ook een vloeistof van te maken.”

Als parfumDe Franse ondernemer is trots op het team dat het merk in twee jaar tijd heeft opgebouwd met de onderscheidende collecties en smaken. “Het succes van Jwell zit in de fusion, de mix van het team dat hierachter zit: van mijn creatieve input tot de productontwerpers en designers en het team chemici dat de smaken ontwikkelt – een ingewikkelde klus, want het maken van vape-vloeistoffen zit tussen het ontwerpen van een parfum en delicatessen in. We maken tenslotte creaties die zowel je neus als je tong moeten strelen! En al onze vloeistoffen worden gemaakt en gecontroleerd in Frankrijk. Onze fabriek in Angerville ligt net iets onder Parijs.”Veiligheid staat daarbij hoog in het vaandel, benadrukt Sarfati. “Al onze modellen elektronische sigaretten zijn uitvoerig getest. De e-liquids zijn van hoge kwaliteit: ze bevatten polyethyleenglycol (PEG) en de nicotine voldoet qua zuiverheid aan de farmaceutische standaard. We weten precies wat erin zit. En de consument ook, want elk flesje is voorzien van een nummer voor de traceerbaarheid.”

Nieuwe collectieHet team van Jwell is nu druk bezig met de nieuwe collectie modellen en accessoires, die in september verschijnen. Want met e-sigaretten is het net als met mode of sieraden: er valt telkens weer iets te veranderen, passend bij het seizoen, de tijdsgeest en nieuwe behoeften in de nog ontwikkelende markt. “De komende zes maanden willen we minimaal zes nieuwe e-sigaretten ontwikkelen. Graag wil ik een exemplaar in de

winkel brengen dat drie of vier reservoirs heeft, zodat de consument op een gemakkelijke en veilige manier meerdere smaken kan combineren. Daarnaast komen we met een nieuwe lijn bijzondere accessoires. Denk bijvoorbeeld aan halskoorden, etuis, auto-opladers en batterijen met een extra hoge capaciteit.”

Tot slot: de visie van de Fransman heeft in zijn thuisland voor groot succes gezorgd. Hoe zit dat met de Nederlandse markt? Is er nog ruimte voor een nieuwe speler? Olivier Sarfati begint te lachen. “Ik ben ervan overtuigd dat Nederlanders log, klassiek metaal prima kunnen onderscheiden van echte juweeltjes! Elektronisch roken is nog een compleet nieuwe markt. En er moet nog heel veel worden uitgevonden, zowel in exemplaren als in navullingen en accessoires.”

‘Vloeistoffen moeten

zowel je neus als

je tong strelen’

Tabaktueel | 61

Jwell in NederlandJwell kent op dit moment een tweetal verkooppunten, te weten in Alkmaar en Amsterdam. Hier kunt u de smaken zelf ervaren. De Nederlandse website (www.jwellnederland.nl) is gericht op consumenten en heeft een apart gedeelte met informatie voor retail-ers over het shop-in-shopconcept.

Retailer?Vraag naar het shop-in-shopconcept van Jwell! Neem contact op via [email protected] of (072) 511 26 73.