Sociaal jaarverslag VNB 2014

19
VNB VNB VNB VNB Sociaal Jaarverslag VNB 2014

Transcript of Sociaal jaarverslag VNB 2014

Page 1: Sociaal jaarverslag VNB 2014

VNBVNBVNBVNB

Sociaal Jaarverslag

VNB

2014

Page 2: Sociaal jaarverslag VNB 2014

2

InhoudInhoudsopgave en Colofon 2

Introductie 3

Het meest Outstanding jaar tot nu toe! 3

Hoogtepunten 4

Beveiliging, Veiligheid en Derving 5

ARBO 8

Werving en Selectie 10

Opleidingen 12

Social Media en Communicatie 16

Cijfers 19

Colofon

Sociaal jaarverslag voor alle medewerkers vanVan Neerbos Bouwmarkten in Nederland.

AdresPostbus 5802800 AN GoudaTel. 0182-506000www.vanneerbosbouwmarkten.com

RedactieEvelien Gordijn/Anja Slijkhuis/Frank van Schie

Verder werkten meeFerd Finders/Laura Voorn/Inge Verkleij/Andries Mons/Dorette Bos/Willem van Egmond/Paula Daalhof/Saskia Fabri/Evelien Gordijn

VormgevingAndries Mons/Evelien Gordijn

DrukwerkRaymond van der Kroon

Page 3: Sociaal jaarverslag VNB 2014

3

Introductie

Voor u ligt het SociaalJaarverslag 2014 vanVan Neerbos Bouwmark-ten (VNB). Voor wie dit nog niet wist; VNB is met 157 winkels in de Benelux de grootste franchisenemer van Intergamma(de franchisegever van de formules GAMMA en KARWEI in Nederland en België). De 159 winkels bestaan uit 99 GAMMA’s, 39 KARWEI´s in Nederland en in België 19 GAMMA´s.

Het verslag betreft alleenNederland en enkele vande belangrijkste socialeaspecten worden uitgelicht.Dit jaar is gekozen vooreen nieuw en modern jasjewaarbij direct een stap isgemaakt om het SociaalJaarverslag zoveel mogelijkdigitaal beschikbaar testellen.

Ook in 2014 was het de uitdaging om een consistenten consequent beleid te volgen, waarbij de goede ervaringen uit het verleden werden meegenomen. Deze weg zal ons leiden tot het exploiteren van de beste bouwmarkten van de Benelux.

We zijn er van overtuigd dat, zeker nu de veranderin-gen binnen de retailbranche en doe-het-zelf specifiek zo tastbaar zijn, het een uitdaging blijft om winst te behalen. Hierdoor kan verdere groei gerealiseerd worden om zo de continu-iteit van de organisatie te waarborgen. ‘Meer resultaat door excellente uitvoering’. Daarbij hebben we de ambitie dat Van Neerbos Bouwmarkten marktleider in haar marktgebieden en aantoonbaar de beste fran-chisenemer is.

2014: Veiligste jaar tot nu toe!

Het meest Outstanding jaar tot nu toe!Veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu zijn sleutelbegrippenbinnen Van Neerbos Bouwmarkten. Ons moederbedrijf CRHPlc. stimuleert en bewaakt actief beleid en inspanningen ophet gebied van “Health, Safety and Environment”.Duurzaamheid is daarbij een kernelement.

Van Neerbos Bouwmarkten streeft een zogenaamde “Outstanding(safety) Culture” na, waarbij pro-activiteit, initiatief, zorg en aandachtvoor elkaar, vertrouwen en transparantie als pijlers gelden voor hetrealiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Het is daarom vanzelfsprekend om goede arbeidsomstandigheden, waarbij de gezondheiden veiligheid van medewerkers en klanten, als doel centraal te stel-len. Ongevallen, letsel, ziekte en schade aan het milieu moeten zoveelmogelijk worden voorkomen. Binnen de technische en economischemogelijkheden van de organisatie wordt het uiterste gedaan om dit te bereiken. Iedere medewerker kan door inzet en betrokkenheid bij de uitvoering van zijn/haar taak ervoor zorg dragen dat onveilige en/of ongezonde situaties weg worden genomen en draagt daarom net als de werkgever verantwoordelijkheid. Het is een gezamenlijke inspanning.

In 2014 is bewezen dat de Outstanding Safety Culture ook positieve resultaten laat zien op het aantal ongevallen: nog nooit is zo’n laag aantal ongevallen gemeld met een nog lager aantal verzuimdagen. Zie ook de uitgebreide bijdrage van afdeling BVD.

Maar Outstanding heeft niet alleen betrekking op veiligheid. Als je het woord Outstanding zou vertalen, dan krijg je termen als: opvallend, eruit springend, uitmuntend, bijzonder.

Daarmee leggen we de lat hoog en dat geldt voor een ieder. Het gaat om gedrag, zowel van een individu als van een team. De instelling om het elke dag een beetje beter te doen als de dag ervoor. En misschien zelfs wel anders te doen. Dat gedrag vertaalt zich in allerlei onderwerpen zoals commercie, collegialiteit en samenwerking, orde en netheid, inzet en enthousiasme.

Voor alle hoogtepunten uit 2014 verwijs iku graag naar de volgende pagina. 2014 waseen jaar om trots op te zijn en dat geeft energie om het in 2015 nog een stapje beter of anders te doen!

Veel leesplezier.

Frank van SchieDirecteur P&O VNB

Page 4: Sociaal jaarverslag VNB 2014

4

Een greep uit de hoogtepunten successen en resultaten.

9 VNB bouwmarkten bij de eerste 10 in de eindstand van Tour de Gamma.

De beste Gamma van Nederland is een VNB bouwmarkt.

4 Karwei bouwmarkten in de top 10 van de tussenstand van de verkoopwedstrijd Karwei

Uitrol Citrix in de bouwmarkten.

Het operationele budget en de dichtraming van CRH is behaald.

Substantiële afbouw werkkapitaal door afbouw voorraden en 0- facings.

Voorraadbetrouwbaarheid is gestegen naar ± 90% m.b.v. afdeling FC&A.

Doelstelling vakopleidingen 1400 examens is gehaald en zelfs overschreden.

OR aanwezig bij de districtsvergaderingen

Ziekteverzuim met bijna 1% gedaald t.o.v. 2013 (2013: 4,9%. 2014:4,0%).

Gamma en Karwei Academy 4 % hogere score dan andere FN’s.

BBL 2, 3 en 4 opleiding gestart en afgerond.

Om de ondersteundende diensten te onderstrepen is Hoofdkantoor ‘omgedoopt’ tot

Servicekantoor.

Aantal Facebook-likes zijn verdubbeld. Eindstand 2014: 55.000 likes.

Contentkalenders en KPI’s zijn ontwikkeld.

Eerste Subway in Amsterdam ZO geopend. De opmaat naar meer in 2015.

Conversiewinnaars 2013 in het zonnetje gezet.

Operationele Controle Set (OCS) is verder vereenvoudigd en geïmplementeerd.

Audit uitkomsten voor 83% op groen en accountantscontrole volledig akkoord.

Met het servicekantoor een dag Karwei Aalten overgenomen.

Medewerkersonderzoek respons boven de 70%. Vorige meting 58%.

Diverse bouwmarkten ingevuld met stylist en/of kluscoördinator.

Project Zwolle i.s.m. Re Consul om beste Gamma van Nederland te worden.

Pilot nog gaande: Snelbezorgen en tablets.

Uitrol: SDC (Steekproefsgewijze DetailControle), WIFI in de bouwmarkten,

nieuwe websites en webshops van beide formules.

5 Business Points Post NL geopend en op alle locaties pakketpunt NL geïmplementeerd.

Samenwerking Anton Dreesman Leerstoel t.b.v. instroom studenten in MT functies.

Werving via Linkedin en Facebook succesvol geïntroduceerd

Forecastproject i.p.v. budgetteren gestart en vereenvoudigde P&L

(winst en verliesrekening) geïmplementeerd.

18 Themadagen bij Gamma en 12 bij Karwei succesvol uitgevoerd.

Pilots afgerond: Narrowcasting, combibalie, Free Bees Den Haag.

Iedere week een promotiefolder in beide formules uitgebracht en opgebouwd.

Veel bouwmarkten open op zondagen en alle feestdagen.

Documentenbank is geïntroduceerd en beoordelingsformulieren zijn gedigitaliseerd.

Page 5: Sociaal jaarverslag VNB 2014

5

Outstanding Safety

In heel wat bedrijven is ‘veiligheid’ synoniem voor ‘ongevallen vermijden’. Nul ongevallenen mensen beschermen is de eerste prioriteit. Een noodzakelijk uitgangspunt, maar wij leggen binnen Van Neerbos de lat graag wat hoger. Wij streven naar een beleid dat ‘veiligheid’op een positieve en aangename manier verankert in de bedrijfscultuur. We willen dat veiligheid een automatisme wordt voor alle medewerkers. Het vanzelfsprekend maken, geen verplichting. Om dat te bereiken zijn we in 2013 gestart met het programma Outstanding Safety en is de Cultuurladder, die overigens breder wordt ingezet, geïntroduceerd.

Dit ‘ladderconcept’ (zie ook pagina 2) biedt ons een horizon waartegen we al onze veiligheidsinitiatieven en –activiteiten organiseren om tot een ‘uitstekende’ cultuur te komen die veiligheid combineert met commercie. Bouwmarkten die de top van de ladder bereiken belonen we met de titel “Outstanding Sa-fety Culture“. Op 31 december hadden de volgende 38 Nederlandse VNB bouwmarkten de titel in bezit:

GAMMA: Almere Poort, Amersfoort, Apeldoorn West, Arnhem Noord, Breda, Doetinchem,Dronten, Eindhoven, Emmeloord, Etten-Terborg, Groningen Oost, Groningen West, Hardenberg, Hen-gelo, Helmond, Hilversum, Leeuwarden West, Leidschenveen, Nieuwegein, Oldenzaal, Oosterhout, Oss, Oud Beijerland, Purmerend, Roosendaal, Rotterdam Blijdorp, Rotterdam Stadion, Veendam, Veghel, Zoetermeer en Zwolle.

KARWEI: Aalten, Emmen, Enschede, Kampen, Waalwijk, Zaandam en Zevenaar.

Na het behalen van de titel Outstanding Safety Culture is het zaak het behaalde niveau vast te houden en verder uit te breiden en te borgen. Om dat te kunnen beoordelen en monitoren gaan de genoemde bouwmarkten in 2015 de Outstanding Safety herhalingscyclus in. Hierbij worden ze het hele jaar getoetst op de aanwezigheid van de Outstanding Safety Culture. Dit doen we door het afleggen van mysterie bezoeken, een extra audit van onze afdeling Planning & Control, input van specialisten en de collega’s vanuit de driehoeken (Operations, HR, Finance).

Aan het einde van 2015 wordt dan op basis van deze input een beoordeling gemaakt of de bouwmarkten hun titel van Outstanding Safety Culture mogen behouden: ‘The proof of the pudding is in the eating’.

Bedrijfsongevallen

Veiligheid vanzelfsprekend maken met Outstanding Safety zorgt inmiddels ook voor een verdere daling van het aantal ongevallen ten opzichte van eerdere jaren. Hadden we binnen VNB in 2009 nog te maken met 34 ongevallen die in totaal voor 365 verzuimdagen zorgden, in 2014 waren er in totaal 9 ongevallen met in totaal 42,6 verzuimdagen. Voor zowel de verzuimduur als aantal ongevallen is er wederom sprake van een substantiële daling. In bijgaande tabel staan de gegevens voor 2014 vermeld, en worden de verschillen t.o.v. 2013 zichtbaar.

Binnen CRH worden ongevallen vervolgens vergeleken aan de hand van twee belangrijke kengetallen:

Frequency-ratio = Aantal bedrijfsongevallen per 100.000 uren en Severity-ratio = Aantal verzuimdagen (als gevolg van een bedrijfsongeval) per 100.000 uren. Voor deze getallen is binnen CRH een norm gesteld en ook daarin is te zien dat we ruim binnen de gestelde norm blijven.

Beveiliging, Veiligheid en Derving (BVD)

Jaar Aantal Verzuimdagen Frequency Ratio Serverity Ratio meldingen volgens CRH (norm) CRH(norm) definitie CRH

2014 9 42,6 0,18 (0,5) 0,8 (5,0)2013 15 103 0,29 (0,5) 2,0 (5,0)

Page 6: Sociaal jaarverslag VNB 2014

6

In 2009 werden 34 ongevallen met 365 verzuimdagen geregistreerd. In 2014 waren dit nog maar 9 ongevallen met 42 verzuimdagen.

Calamiteitennummer BVD

Om de interne bereikbaarheid buiten kantooruren te verbeteren, werkt de afdeling BVD sinds 2014 met een calamiteiten telefoonnummer: 088-0158250. Op dit nummer is altijd iemand van de afdeling beschikbaar om de bouwmarkten van advies te kunnen voorzien, in geval van een calamiteit.

Verlagen van de derving

Na de start in 2013 zijn we ook in 2014 doorgegaan met het verder terugdringen van de schade als gevolg van winkeldiefstal. Deze aanpak, van reactief naar proactief, werpt inmiddels zijn vruchten af waardoor we in 2014 een lagere derving hadden dan het jaar ervoor. Helaas kunnen we in dit jaarverslag geen exacte cijfers vermelden maar aangenomen mag worden dat de verschillen groot zijn. Alleen al op de kostenpost ‘bekende diefstal’ loopt dit verschil in de tientallen procenten.

Milieutaken naar BVD

Tot op heden waren milieutaken niet formeel bij een afdeling belegd en kwam het er in de praktijk op neer dat de werkzaamheden in onderling overleg veelal werden opgepakt door de afdelingen Vastgoed en BVD. We merken echter dat, vanwege de afwezigheid van een formele ‘eigenaar’, soms zaken bleven liggen of bij de verkeerde afdelingen terechtkwamen. Om deze situaties te voorkomen en om ook binnen VNB meer duidelijkheid te scheppen is er in 2014 voor gekozen om de afdeling BVD formeel aan te wijzen als procesverantwoordelijke afdeling voor alle milieuzaken, zowel vanuit overheidszijde als vanuit de interne organisatie. Met deze formele aanwijzing hopen we meer duidelijkheid te creëren in taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en een nieuwe stap te zetten in het verder verbeteren van de dienstverlening naar de bouwmarkten.

2015: Welke onderwerpen staan op de planning voor 2015?

Outstanding Safety en ‘proactief beveiligen’

Binnen de afdeling BVD zal ook in 2015 veel energie worden gestoken in het verhogen van het aantal Outstanding Safety Cultures en het verlagen van de derving. Voor het verlagen van de derving zullen bouwmarkten begeleid worden in het opstellen van hun lokale dervingsplannen en gaan we in de 2e helft van 2015 werken volgens de methodiek ‘proactief beveiligen’. Proactief beveiligen leunt primair op de factor ‘mens’. Met ‘slimme techniek’ als camera’s of detectiepoortjes kom je een heel eind, maar effectieve communicatie en het waarnemen van iemands gedrag kunnen niet bij die techniek worden belegd. In trainingen op het gebied van dervingspreventie zal BVD deze techniek overdragen aan medewerkers in de bouwmarkt.

Page 7: Sociaal jaarverslag VNB 2014

7Uitrol nieuw Handboek Arbo & Veiligheid

In 2015 zal veel aandacht zijn voor de uitrol van het nieuwe Handboek Arbo & Veiligheid die in nauwe samenwerking met de commissie VGWM van de Ondernemingsraad is opgesteld. Het grootste verschil met het vorige Handboek is dat er (naast uiteraard de voorgeschreven regels) meer ruimte is gekomen voor de eigen inbreng van de individuele bouwmarkt. Hierbij kan gedacht worden aan lokale dervings-plannen en open- en sluitplannen om het overval risico tijdens de start en het einde van de werkdag verder te verkleinen.

Instructievideo ‘wat te doen bij calamiteiten’

Tijdens een grote regionale calamiteitenoefening bij Gamma Stadskanaal is door de afdeling BVD gefilmd. Dit materiaal zal in 2015 gebruikt worden om een instructievideo te maken ‘wat te doen bij calamiteiten’. Hiermee proberen we het veiligheidsbewustzijn verder te vergroten en iedereen de juiste informatie te geven om tijdens een calamiteit adequaat op te treden.

E-learning gevaarlijke stoffen

In 2015 zal, samen met Intergamma, de e-learning module ‘Wees alert! Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de winkel’ worden ontwikkeld. Deze module helpt om alle medewerkers bewuster te maken in hun omgang met gevaarlijke stoffen.

wees alert!leer veilig werken met

gevaarlijke stoffen in de winkel

Euscorpius flavicaudisStam: Arthropoda (Geleedpotigen)Orde: Scorpiones (Schorpioenen)

welke is giftiger?Een steek met het gif van deze schorpioen voelt slechts aan als een bijensteek. Terwijl het gif in deze mierenlokdoosjes een reëel gevaar kan vormen voor kinderen en dieren. Hoeveel verschillende gevaarlijke producten zijn er eigenlijk in de bouwmarkt? Je had vast niet verwacht dat dit er wel meer dan 6.000 kunnen zijn.

Herkennen, voorkomen en handelenGAMMA en KARWEI willen voorkomen dat klanten en medewerkers worden blootgesteld aan de risico’s van gevaarlijke producten. Daarom is de e-learning ‘Wees Alert, veilig werken met gevaarlijke stoffen in de winkel’ ontwikkeld. Hierbij draait alles om het her-kennen van gevaarlijke producten, voorkomen en handelen bij gevaarlijke situaties.

Bescherm de klanten, je collega’s en jezelf Je kan vanaf nu de e-learning volgen in de GAMMAcademy of KARWEI Academy. Ga voor meer informatie naar je Bouwmarktmanager.

Bayer Natria mierenpoeder100% natuurlijk

100 grams verpakking

445.2013_EVO Gevaarlijke stoffen POSTER A0 Schorpioen.indd 1 6-3-2015 10:47:26

Page 8: Sociaal jaarverslag VNB 2014

8

ARBO

Digitale RI&E

In maart 2013 is de digitale RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) beschikbaar gesteld en deze is door 95% van de bouwmarkten ingevuld halverwege 2013. Hierdoor voldeed iedere bouwmarkt aan de wettelijke eis, namelijk beschikken over een actuele RI&E. Door het invullen van de vragenlijsten is een plan van aanpak ontstaan. Het plan van aanpak geeft inzicht in welke knelpunten worden ervaren door medewerkers. Middels een steekproef is een aantal bouwmarkten bezocht door een externe partij. Dit heeft inzicht gegeven in de diversiteit van hoe is omgegaan met de applicatie maar ook hoe mentijdens het invullen de vragen heeft ingeschat. Hier zien we ruimte voor verbetering. Inmiddels was duidelijk geworden dat de hoeveelheid aan informatie en input die was verzameld, bijna niet centraal te sorteren was. Daarom zijn er enkele aanpassingen gedaan aan de applicatie zelf, zoals het benoemen van labels (onder wie z’n verantwoordelijkheid valt het oppakken van de maatregel). Halverwege 2014 is (digitaal!) een terugkoppeling gegeven op de stand van zaken van de knelpunten per individuele bouwmarkt. Door de complexiteit van sommige knelpunten zijn deze niet allemaal op korte termijn te verhelpen. In 2014 is verder gewerkt aan een update van de vragenlijst, waardoor versie 2015 is ontstaan. De vragenlijst 2015 is geactualiseerd op grond van wettelijke wijzingen, nieuwe inzichten en veranderingen in de gehanteerde uitgangspunten.

Verzuim

Dit jaar stond in het teken van een intensievere samenwerking tussen casemanagement en afdeling Beleid. Zo zijn aandachtsgebieden benoemd waarbij de praktijkervaring en het wettelijk kader bij elkaar komen en waar verbeterpunten duidelijk worden. Ook is gewerkt aan een update van het Verzuim en Re-integratiebeleid. Hierdoor is een beleid ontstaan dat een vertaling is van de verschillende situaties die zich in de praktijk voordoen en zijn procedures zo helder mogelijk beschreven, uiteraard rekening houdend met het wettelijk kader. Op deze wijze herkennen medewerkers en leidinggevendenzich in de stappen die genomen moeten worden tijdens de verzuimperiode. De update van het beleid is aan de VGWM-commissie voor instemming aangeboden. De commissie heeft het stuk grondig bestudeerd en aanvullingen gegeven. Deze zijn verwerkt en in het 1e kwartaal van 2015 is de definitieve instemming verleend. Tevens is afgesproken dat jaarlijks het beleid wordt geëvalueerd en aangevuld indien nodig.

In de cijfers zien we terug dat op de factoren waar de meeste invloed kan worden uitgeoefend, namelijk gemiddelde verzuimduur en meldingsfrequentie positieve resultaten zijn geboekt. Deze cijfers zijn het resultaat van met elkaar in gesprek blijven en te denken in mogelijkheden, zoals vervangende werk-zaamheden wanneer men arbeidsongeschikt raakt voor de eigen werkzaamheden. Ook bij langdurig verzuim weten de partijen die elkaar ondersteunen tijdens de arbeidsongeschiktheidsperiode elkaarte vinden. Uiteraard kan dit altijd beter en blijven we alert op hoe medewerkers tijdens arbeidsongeschikt-heid maximaal ondersteund kunnen worden zonder de dagelijkse gang van zaken uit het oog te verliezen.

Sociale Zekerheid: ERD ZW

Wanneer een werknemer ziek is en geen werkgever meer heeft, is er recht op een ZW uitkering van UWV tot maximaal 104 weken na de eerste ziektedag. Voor de financiering van deze ZW uitkering en uitvoeringskosten betaalt de werkgever een gedifferentieerde premie aan UWV. Het is echter ook mogelijk om voor deze ZW regeling eigenrisicodrager te worden. In dat geval betaalt de werkgever geen gedifferentieerde premie en wordt de werkgever zelf verantwoordelijk voor de betaling en uitvoering van ZW uitkeringen aan ex-werknemers. Het betreft hier de groep die ziek uit dienst is gegaan (ingeval van een aflopend contract) of binnen 4 weken na uitdiensttreding ziek geworden. In 2014 zijn voor-bereidingen getroffen om een afweging te maken of VNB wel of niet Eigen Risicodrager zou moeten worden, uiteraard in goed overleg met de Ondernemingsraad.

Page 9: Sociaal jaarverslag VNB 2014

9

2015: Welke onderwerpen staan op de planning voor 2015?

Geluidsonderzoek

Naar aanleiding van de resultaten van de digitale RI&E bleek dat geluidshinder een knelpunt is binnen bouwmarkten. Het gaat hierbij voornamelijk om de zaagruimte en de sleutelfreesmachine. Daarom is in 2014 gestart met een geluidsonderzoek uitgevoerd door een externe partij. In 2015 zal een actieplan worden opgesteld waarbij alle betrokkenen geïnformeerd worden om verbeteringen door te voeren, zodat de risico’s op gehoorschade nog meer verlaagd worden.

Sociale Zekerheid: Participatiewet

In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers en werk-nemers) afgesproken dat ze extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat het om 125.000 extra banen (ten opzichte van de peildatum 1 januari 2013) die in 2026 gerealiseerd moeten zijn; 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Daarom is met ingang van 01-01-2015 de Participatiewet een feit. De Participatiewet bestaat uit 2 delen: De banenafspraaken de Quotumwet. De banenafspraak is een landelijke afspraak, waarbij wordt gekeken of de werk-gevers de aantallen hebben gerealiseerd die voor hun sector gelden. Alle werkgevers, grote en kleine werkgevers, kunnen voor deze extra banen zorgen en tellen dus mee. Als blijkt dat landelijk onvoldoende banen zijn gerealiseerd dan kan een quotumheffing in werking treden, zoals vastgelegd in de Quotum-wet. Individuele werkgevers moeten dan een heffing gaan betalen voor niet vervulde banen.VNB zal in 2015 nagaan in hoeverre meer mogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor mensen met een arbeidsbeperking, naast de initiatieven die inmiddels al lopen.

Verzuim: Evaluatie 2e spoor en ADO

In 2014 is een start gemaakt om het kwaliteitsniveau van 2e spoortrajecten en Arbeidsdeskundige onderzoeken (ADO) te verbeteren. Deze trajecten worden ingezet bij langdurig verzuim. In 2015 zal door regelmatig te evalueren met de aanbieders van deze trajecten bepaald worden welke onderdelen verbeterd kunnen worden en hoe we deze kunnen doorvoeren. Met als doel een ‘op maat begeleiding’, waardoor de arbeidsongeschikte medewerker snel kan re-integreren of waarbij het dossier zonder sanctie wordt beoordeeld door UWV.

2014 2013

Verzuimpercentage (%)1 4,0 4,9Meldingsfrequentie2 0,99 1,04Gem. verzuimduur in dagen2 9,6 10,71 Bron: MIS rapportage 2 Bron: Persmaster

Page 10: Sociaal jaarverslag VNB 2014

10

In dienst gekomen extern

2013: 15 ABMM/13 BMM

2014: 40 ABMM/4 BMM

Het verschil maken

De arbeidsmarkt is constant in beweging. Wat nu actueel is, is morgen alweer achterhaald. ‘Waarmee of op welke manier maken we het verschil?’ is een vraag die vaak centraal staat als het gaat om positionering op de arbeidsmarkt. Social media gaat een steeds grotere rol spelen in dit gehele proces. Inmiddels hebben al onze Gamma- en Karwei bouwmarkten een eigen Facebook-pagina. Bij deze pagina’s is een optimaal beheer van groot belang. Daarnaast moet er te allen tijde sprake zijn van eengoede opvolging van vragen, opmerkingen of klachten. Onze afdeling Social Media draagt zorg voor een uitstekende coördinatie vanuit Reeuwijk.

In 2015 zal nader worden gekeken naar een manier waarop werkzoekenden direct via Facebook hun sollicitatie achter kunnen laten. Zo maken we het voor iedereen gemakkelijker en toegankelijker om met de bouwmarkten van Van Neerbos in contact te komen.

Netwerken

De rol van Social Media wordt ook steeds groter als het gaat om het opbouwen enonderhouden van een gedegen (contacten) netwerk. Zo is Van Neerbos Bouwmarktenactief op LinkedIn en wordt hiermee gewerkt aan het opbouwen van een aanzienlijk enduurzaam netwerk van (latent) werkzoekenden, (oud) medewerkers en overige geïnteres-seerden, die Van Neerbos Bouwmarkten bijvoorbeeld als ‘groep’ kunnen volgen. In 2015 zal dit netwerk steeds verder uitgebreid worden, onder meer door het plaatsenvan Management vacatures en het plaatsen van relevante bedrijfsinformatie.

Werving en Selectie

Page 11: Sociaal jaarverslag VNB 2014

11

Interne doorstroom

Net als in 2013 heeft Van Neerbos Bouwmarkten in 2014 ook de nadruk gelegd op het bevorderen van interne doorstroom, waardoor minder zij-instroom heeft plaatsgevonden. Middels de interne opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden wordt het voor werkzoekenden steeds interessanter om een carrière binnen Van Neerbos Bouwmarkten te gaan volgen. Van vakantiekracht doorgroeien naar bouwmarkt-manager; wie wil dat nou niet? Deze mogelijkheden bieden ook een unieke USP (Unique Selling Point) die Van Neerbos Bouwmarkten kan aanbieden aan werkzoekenden. Bij Van Neerbos Bouwmarkten is op deze manier ‘The Sky The Limit’ voor de medewerker. Bedrijfspresentaties op jobboards waarop geadverteerd wordt als Nationale Vacaturebank.nl en Nederland Vacature.nl, laten zien dat Van Neerbos Bouwmarkten de ontwikkeling van het eigen potentieel hoog in het vaandel heeft staan.

Andere initiatieven

Gamma Zwolle heeft in het voorjaar van 2014 een zogenoemde ‘inloopavond’ voor winkelperso-neel gehouden. Tijdens deze avond gaven ruim 100 belangstellenden uit de directe omgeving acte de présence en we kunnen dan ook spreken van een uiterst succesvolle wervingsavond, een ‘formule’ waarop in 2015 zeker voortgeborduurd zal worden. Ondanks de opkomst van en de rol die Social Media momenteel speelt bij de werving en selectie van nieuw personeel, is gebleken dat bijvoorbeeld een advertentie in de lokale krant ook nog succes kan hebben. Belangrijk punt om verder te onderzoeken lijkt hierbij te zijn: welk wervingskanaal zetten we waar, wanneer en hoe in om zo succesvol mogelijk in contact te komen met de juiste doelgroep?

Aantal Outstanding Safety Culture Bouwmarkten van 20 naar 40

Page 12: Sociaal jaarverslag VNB 2014

12

Opleidingen

Beknopte visie op opleidingsbeleid

De MISSIE van Van Neerbos Bouwmarkten(VNB) is het exploiteren van de beste bouwmarkten van de Benelux.

De VISIE daarbij is gestoeld op consequent en consistent beleid, het behalen van schaalvoordeel door uniformiteit en het uitoefenen van superieure aan-trekkingskracht op onze klanten. ‘Best practices’ is daarbij het uitgangs-punt, dat wil zeggen dat de meest optimale oplossingen van de praktijk als standaard gaan gelden. Het uitgangspunt daarbij is dat goede resultaten alleen te behalen zijn door:

Inzet van goed opgeleide, betrokken en gemotiveerde medewerkers;Die zorgdragen voor excellente en kostenefficiënte winkelprocessen;Wat leidt tot 100% klanttevredenheid;Waardoor gewenste rendementen worden gerealiseerd.

Door aantoonbaar de beste franchisenemerzijn, wordt verdere groei en continuïteit gewaarborgd.

Visie Afdeling opleidingen

Afdeling opleidingen geeft optimaal invulling aan de strategie door een belangrijke bijdrage te leveren aan goed opgeleide, betrokken en tevreden medewerkers hetgeen de BASIS is van de piramide van succes.

Opleidingen bestaan uit diverse onderdelen

Kennis: Vakopleidingen DHZ, GAMMAcademy, Karwei Academie, bedrijfskunde, BBL-opleidingen. etcVaardigheden: trainingen algemeen leidinggeven, heftruck, BHV, Prima KLUS, Zo werk ik, COPA (Contact maken, Onderzoeken, Presenteren, Afronden), gespreksvaardigheden, Spirit Inspirerend- en resultaatgericht leidinggeven , Management van Mensen, etc.Houding en gedrag: Management van mensen, Spirit zo coach ik, Verkooptraining, etc.De belangrijkste beleidsuitgangspunten en de diverse trainings-/opleidingsonderdelen staan uitvoerig beschreven in het handboek opleidingsbeleid.

Best-Users Opleidingen

Opleidingen is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van VNB daarom is er in elke bouwmarkt 1 management lid verantwoordelijk voor alle opleidingen binnen die bouwmarkt (Portefeuillehouder (PH) opleidingen). Om deze PH nog meer ondersteuning te bieden is er eind 2013 een groep Best-Users Opleidingen opgericht. In elk district is er een MT-lid benoemd als Best User. PH’s kunnen naast de afdeling opleidingen nu ook bij een collega uit “het veld” terecht met vragen. De Best-user werkt nauw samen met de Operations Manager en de HR Business Partner. Door het houden van workshop bijeenkomsten met de Best-Users is de rol steeds duidelijker geworden. Deze workshops zijn gezamenlijk vorm gegeven en werden zeer gewaardeerd.Een direct gevolg van het opzetten van deze groep is: Een waarneembare verhoging in het draagvlak, toegenomen kennis van het opleidingsbeleid, en substantieel hogere resultaten in bijvoorbeeld Academy en de Vaklopleiding DHZ. Het ultieme doel van opleiden is dat medewerker en management de klant maximaal kunnen helpen. Door goede kennis en de juiste vaardigheden kunnen we ons onderscheiden in de Doe-Het-Zelf branche. Met het toevoegen van de Best Users hebben we opleidingen weer verder verankerd in de organisatie.

Page 13: Sociaal jaarverslag VNB 2014

13

De laatste 6 MDT trajecten gemiddeld slagingspercentage 70%

In 2015 zijn nog drie groepen MDT actief en twee groepen MIT

Doorstroom

Goed opgeleide, betrokken en tevreden medewerkers zijn de basis van het succes van onze organisatie. Van Neerbos investeert veel in het opleiden van medewerkers en management. Één van de belangrijke tra-jecten is het MDT NP, het Medewerkers Doorstroom Traject Next Plus. In dit traject stromen medewerkers in welke willen doorgroeien naar assistent bouwmarktmanager (ABMM). Dit traject is in 2011 opgezet in samenwerking met NCVB bedrijfsopleidingen en sluit af met een erkend MBO-4 diploma: Manager Retail. Dit traject is zeer succesvol om medewerkers de gedrags- en kennisvaardigheden bij te brengen om zo een goed beginnend leidinggevende te kunnen worden. Uiteraard werft VNB ook (assistent)managers van buitenaf maar we zien de groep doorstromers al enige jaren groter worden. Goede medewerkers groeien door naar de managers van de toekomst. De medewerkers blinken vaak uit in het uitvoeren van operationele taken; het MDT NP zorgt ervoor dat zij verder worden opgeleid inkennis van het beleid en in vaardigheden mbt leidinggeven.

In 2014 is een belangrijke toevoeging gedaan in het MDT-NP, namelijk om de medewerkers op drie-kwart van de opleiding te benoemen tot Junior Assistent Bouwmarktmanager. Een functie welke onder meer met het oog op deze kandidaten is ontworpen. De Junior Assistent Bouwmarktmanager heeft grotendeels dezelfde verantwoordelijkheden en bevoegdheden als een Assistent Bouwmarktmanager, op enkele punten na, zoals bijvoorbeeld: het verantwoorden van een P&L (winst & verliesrekening), het voeren van verzuimgesprekken, verantwoorden van personeelskosten, etc. Door de kandidaten al eerder een stap te laten maken kunnen zij beter oefenen met de taken die hen te wachten staan bij de benoeming tot ABMM.

Een tweede belangrijke aanpassing is het opzetten van het Management Instroom Traject (MIT) als alternatief voor het MDT-NP. Door stijging van het opleidingsniveau van instromers konden we deze kandidaten niet inschrijven in MDT (MBO). Voor hen is een passend traject ontwikkeld bestaande uit een praktijkprogramma en een theorieprogramma. Dit traject duurt 9 maanden, de helft van het reguliere MDT-NP traject. Het MDT-NP en het MIT zijn belangrijke opleidingstrajecten voor Van Neerbos Bouwmarkten. We zien het instroomniveau en het slagingspercentage toenemen, terwijl het uitvalpercentage afneemt.

MOT: Management Ontwikkel Traject

Alle leden van het bouwmarkt management volgen het Management Ontwikkel Traject. Na afloop van dit traject beschikt de deelnemer over de competenties om zijn/haar functie beter te vervullen. Hij/zij heeft de benodigde vaardigheden ontwikkeld om zich toekomstige wijzigingen en veranderende eisen eigen te maken. Binnen het traject is veel ruimte voor zowel gedragsleerdoelen als zakelijke leerdoe-len. Het traject bestaat uit verschillende vormen van assessment, coaching door de leidinggevende, intervisies, diverse externe en interne trainingen en opdrachten.

Elk jaar starten er meerdere groepen van 12 personen. Het traject duurt ongeveer 1 ¾ jaar. In 2014 zijn vijf groepen gestart met in totaal 60 deelnemers. In 2015 verwachten we wederom een hoog slagingspercentage te behalen. Voor 2015 is de wens uitgesproken om te onderzoeken of het mogelijk is om in de toekomst wellicht een samenwerkingsverband aan te gaan met een Hogeschool Small Business en Retail Management.

Samenwerking Anton Dreesman leerstoel t.b.v. instroom studenten in MT functies

Page 14: Sociaal jaarverslag VNB 2014

14

Vakopleidingen DHZ, GAMMA academy en KARWEI academie

Voor 2014 was de doelstelling het behalen van 100% score in de GAMMA academy en de KARWEI academie. Voor de Vakopleiding DHZ was de target het behalen van1400 modules. Voor ieder district was een Best User het aanspreekpunt voor alle portefeuillehouders-Opleidingen uit zijn/haar district.

Het percentage van de KARWEI academie lag eind 2014 landelijk voor alle Franchisenemers op 76% en voor Van Neerbos Bouwmarkten op 82%. Voor de GAMMA academy gold een landelijk percentage van75% voor alle FN en VNB scoorde 79%. In samenwerking met OM en HRBP hebben de Best Users de doelstelling voor de Vakopleiding DHZ ruim behaald: In totaal zijn 1708 modules behaald! Deze resultaten laten zien dat Van Neerbos Bouwmarkten haar opleidingen goed verankerd heeft binnen de organisatie.

Service kantoor neemt KARWEI Aalten over.

Aantal Aantal geplande behaaldeDistrict examens examens

AD 217 122DA 329 315ME 246 176GtV 49 61MB 303 341RS 110 137AH 401 318CM 288 238

Totaal 1943 1708 DOELSTELLING: 1400

2014

District totaal 31-12-2014 Intergamma GAMMA 75%Van Neerbos GAMMA 79%

MB 90% DA 85% AD 83% ME 77% GtV 72% RS 71% Intergamma KARWEI 76%Van Neerbos KARWEI 82%

CM 85% AH 80%

Stand eind 2014

Page 15: Sociaal jaarverslag VNB 2014

15

Van MDT groep 7 zijn negen kandidatenbenoemd tot Junior ABM

Het aantal behaalde examens Vakopleiding122% t.o.v. norm

Plannen voor 2015

Daar waar we in 2014 de nadruk hebben gelegd op management trainingen, team samenstelling en vakkennis zal 2015 in het teken staan van het verder verbeteren van verkoopvaardigheden. Het hebben van goede product- en vakkennis, aangevuld met de juiste vaardigheden zijn belangrijk om onze klanten optimaal te kunnen helpen.

De afgelopen tijd is voornamelijk geïnvesteerd in het verhogen van vak- en productkennis, daarom zal vanaf heden maximaal ingezet worden op de juiste verkoopvaardigheden in combinatie met margesturing en kennis van private label producten. Dit wil Van Neerbos bereiken door alle bouwmarkten in 2015-2016 in te schrijven voor een verkooptraining welke wordt verzorgd door bureau Beans. Deze training bestaat uit een theorietraining waarin COPA (Contact maken, Onderzoeken, Presenteren, Afronden) wordt behandeld. Daarnaast is er een training op de werkvloer, waarin de medewerkers in de praktijk zullen worden gecoacht door de trainer.

Per bouwmarkt gaan een aantal medewerkers de training volgen. Het is de bedoeling dat de kennis van COPA en de vaardigheden m.b.t. COPA als een “olievlek” in de bouwmarkt zal worden verspreid. Om dit proces te borgen is er in overleg met bureau Beans een training ontwikkeld waarin men leert hoe medewerkers gecoacht kunnen worden in het toepassen van verkooptechnieken en onderliggende kennis over o.a. marges en productspecificaties. Dit is wederom een belangrijke stap die Van Neerbos neemt om de ambitie te verwezenlijken, namelijk het exploiteren van de beste bouwmarkten van de Benelux!

Groep MDT-NP 5 onder wiens leiding Karwei Aalten een dag werd gedraaid.

Page 16: Sociaal jaarverslag VNB 2014

16

Ontwikkeling Social Media

Social Media heeft mooie ontwikkelingen doorgemaakt in 2014 waar we erg tevreden over zijn. Na de kick-off in 2012 en het ontdekken en pionieren van de mogelijkheden in 2013 hebben we in 2014 de eerste stappen gemaakt om processen en successen verder uit te bouwen.

De belangrijkste mijlpaal was de start van de Facebook Best Users. Dit zijn 19 (assistent-)bouwmarkt-managers die de bouwmarkten in hun district ondersteunen op het gebied van Facebook. Zij zijn ‘de eerste hulp bij Facebook’. Ze verzorgen trainingen, beantwoorden vragen en helpen met het opzetten van acties. Ook staan ze in nauw contact met de OM en de Social Media Manager. Dankzij de gemotiveerde inzet van deze Best Users samen met hun OM hebben we het Facebook-gebruik binnen VNB in 2014 tot een hoog niveau weten te brengen.

Sinds april 2014 heeft elke bouwmarkt een Facebook Team, waarin verschillende collega’s plaatsnemen om samen professioneel met Facebook bezig te zijn. De Facebook Best Users staan in nauw contact met deze collega’s. Om de kennis van alle collega’s nog breder toegankelijk te maken, hebben wij een VNB Facebook Inspiratiegroep opgericht, waarin collega’s uit alle filialen elkaar direct vragen kunnen stellen. Ook delen zij successen met elkaar. Successen van hun eigen bouwmarkt en die van anderebedrijven. Het doel van deze groep is het faciliteren van een snel en toegankelijk platform voor alle lagen van de organisatie. Met ruim 350 leden hebben we hier in 2014 een mooi begin gemaakt. We zien dat men elkaar helpt met het beantwoorden van klachten en met het bedenken van leuke Facebookacties, die inhaken op de actualiteit.

Local community

Het doel van Facebook is om het gesprek met de lokale klant aan te gaan en om samen een ‘local community’ op te bouwen. Wij hebben in 2014 een groei van 96 procent gezien in Facebook fans. Onze klanten weten ons te vinden en stellen de online service erg op prijs. Naast het service-element is een aantal bouwmarkten gestart met een commerciële toepassing van Facebook. Na een uitgebreide pilot blijkt dat er een grote afzetmarkt is voor de verkoop van 0-facings (producten zonder vaste schapplek) en dat Facebook hierin een belangrijk kanaal kan worden.

Ook blijkt dat Facebook een perfect middel is voor de werving van winkelpersoneel. Om dit proces te stroomlijnen zijn wij gestart met het professionaliseren van het Facebookwervingsproces. Dit proces zal naar verwachting in januari 2015 afgerond zijn. In December 2014 hebben wij de eerste grootscha-lige Facebook-kerstactie opgezet waaraan 114 bouwmarkten meededen. Dit was een groot succes en smaakt naar meer. In 2015 bouwen wij verder op de successen van 2014. We gaan met name inzoomen op de commerciële ontwikkeling van Facebook en op de ondersteuning van het service-element. Om Face-bookgebruik voor de bouwmarkten nog verder te faciliteren, start in januari 2015 het project content-kalender. Met deze kalender krijgen de bouwmarkten maandelijks een aantal standaardberichten aangeleverd die ze op Facebook kunnen zetten. Ook verwachten wij de Facebook sollicitatieprocedure begin 2015 af te ronden, zodat het gehele proces via het wervingssysteem verloopt. Het laatste speerpunt van komend jaar is om de resultaten en opbrengsten van Facebook structureel meetbaar te maken.

VNB Facebook Likes

Januari 2014: 28.000 likes December 2014: 55.000 likes Groei: 96%

Gemiddeld krijgt een vacature voor winkelpersoneel op Facebook 30 sollicitaties.

Social Media en Communicatie

Page 17: Sociaal jaarverslag VNB 2014

17

Dagelijks 250 Facebook berichten: opmerkingen, vragen en klachten

Gemiddeld 2 tot 5 uur per week lokale tijdsbesteding Facebook

Page 18: Sociaal jaarverslag VNB 2014

18

Mede naar aanleiding van het medewerkersonderzoek is besloten om meer aandacht te geven aan (interne) communicatie. Daarom is in 2014 gestart met het wegzetten van een structuur voor interne communicatie en hiervoor is een aantal doelen geformuleerd.

Met deze doelen voor ogen zijn een aantal beslissingen genomen, die resulteren in een aantal actie-punten voor 2015;

1. implementatie van een nieuwe office-omgeving2. een restyle van de huisstijl van VNB3. de ontwikkeling van iconen

DigiOffice

Voor de nieuwe officeomgeving is gekozen voor het pakket DigiOffice. Met dit pakket wordt een effi-ciencyslag gemaakt met betrekking tot de officiële communicatie naar de bouwmarkten. Relevante informatie vanuit Servicekantoor Reeuwijk zal toegankelijk gemaakt worden voor de bouwmarkten via een eigen Sharepoint omgeving. Naar verwachting is DigiOffice in oktober 2015 operationeel.

Restyle

VNB wil de professionaliteit van de werkzaamheden op het servicekantoor uitstralen naar de gehele organisatie. Daarom is er gekozen om met minimale middelen een restyle van de bedrijfs-imago te realiseren.Hierdoor past het logo beter in deze tijd waarbij er meer mogelijkheden zijn in de nieuwe media bijvoorbeeld bij arbeidsmarktcommunicatie. Het nieuwe logo zal geïmplementeerd worden in DigiOffice. De introductie van het nieuwe bedrijfs-imago zal naar verwachting Q4 2015 plaatsvinden.

Iconen

Binnen VNB willen we communiceren leuker en meer van deze tijd te maken. Directer communiceren naar de medewerker is hierbij de insteek. Hierdoor wordt de medewerker meer betrokken bij de veranderingen die het bedrijf doormaakt of de uitdagingen waar we voor staan. Er is voor gekozen om een tweetal iconen te ontwikkelen. Twee figuren die de dualiteit van veranderprojecten goed kunnen weergeven en de communicatie hierover naar de organisatie toe kunnen ondersteunen.

Door deze twee figuren bij verschillende communicaties in te zetten, kunnen we belangrijke zaken op een snelle en aansprekende manier onder de aandacht brengen, waarbij een vleugje humor passend is.

Interne Communicatie

Page 19: Sociaal jaarverslag VNB 2014

Totale verlooppercentage = het totale aantal vertrokken werknemers (uit dienst) in de loop van het jaar te delen door het totale aantal tewerkgestelde (huidig in dienst) in het begin van het jaar.

Cijfers VNB totaal (incl. joint ventures en Dijkbouw) 2014 2013 2012 Personeelssterkte (in dienst peildatum 31-12) 4639 4072 4615 Aantal in dienst (peildatum 31-12) 2248 1632 1818 Aantal uit dienst (peildatum 31-12) 1681 2175 1899 Verlooppercentage uit dienst 1 41,3% 47,1% 40,4% Aantal vrouwen (peildatum 31-12) 2061 1827 2050 Aantal ft-dienstverbanden (>= 38 p/w) 979 945 1019 % Parttime dienstverband (< 38 p/w) 78,9% 76,8% 77,9% % Aantal onbep.tijd contracten 53,3% 66,7% 65,6%

19

Cijfers