Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

55
‘Als je iets voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen’. Johan Cruijff JAARVERSLAG 2006 ‘Als je iets voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen’. Johan Cruijff

description

Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Transcript of Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Page 1: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

‘Als je iets voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen’.

Johan Cruijff

JAARVERSLAG 2006

‘Als je iets voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen’.

Johan Cruijff

Page 2: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

INHOUD

VOORwOORD 3

2 SAmENVAtttING 5

3 DE bASIS, SpELREGELS 8

4 pROJEctEN INLEIDING 11

4.1 pROJEctEN JEUGD mEt EEN bEpERkING 13

OVERzIcHt GOEDGEkEURDE pROJEctEN 2006 24

4.2 cRUyff cOURtS 30

OVERzIcHt GOEDGEkEURDE cRUyff cOURtS 2006 35

4.3 ActIVItEItEN 37

5 cOmmUNIcAtIE 41

6 mARkEtING & fONDSENwERVING 45

7 tOEkOmSt 50

8 bEStUUR, pERSONEEL & ORGANISAtIE 52

bEGROtING 2007 54

9 fINANcIEEL VERSLAG 57

10 AccOUNtANtSVERkLARING 71

11 pARtNERS JOHAN cRUyff fOUNDAtION 74

tEkStEN

Team Cruyff foundaTion,

Pim van rooijen

fOtOGRAfIE

Broer van den Boom

Linda de nieT

VORmGEVING

HeLfensTeijn de vreugd

Johan cruyff foundationOlympisch Stadion 51076 DE Amsterdamt 31 (0) 20 305 77 66f 31 (0) 20 305 77 60

[email protected]

De cruyff foundation heeft het cbf keurmerk voor verantwoorde besteding van giften en donaties.

| © Copyright 2007, Johan Cruyff Foundation. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de Johan Cruyff Foundation.

cOLOfON

2 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 3: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

VOORwOORD

bij de Johan cruyff foundation staan jeugd, sport en beweging centraal. Het doel van de foundation is dan ook om (meer) kinderen te laten sporten en bewegen. In 2006 hebben we veel kunnen bijdragen

aan onze doelstelling. bijvoorbeeld door honderdvijftig sportrolstoelen te schenken aan 28 mytylscholen waardoor kinderen met een beperking ook goed kunnen sporten. Of door de aanleg van negentien cruyff courts zodat ook jongeren in buurten met minder ruimte en sportgelegenheden op een veilige plek kunnen bewegen en spelen. In 2006 is de Johan cruyff foundation verder gegroeid. De samenwerking met verschillende sportbonden loopt goed. Dat heeft geleid tot tal van nieuwe projecten en initiatieven waarover we in dit jaarverslag uitgebreid berichten. De inkomsten groeiden, net als het aantal aanvragen, en ook de aandacht in de media was weer groter. Allemaal prachtige ontwikkelingen die zorgvuldig begeleid dienen te worden want de goede naam van de foundation en van Johan cruijff zijn belangrijk. Daarnaast is 2006 het jaar waarin de cruyff foundation meer aandacht heeft besteed aan verdieping. Onderzoeken zijn gestart om de effecten van ons werk in kaart te brengen en evaluaties zijn geïntensiveerd. zo willen wij te weten komen of de ingeslagen weg ook de juiste is, of dat we misschien moeten bijsturen. Onze verantwoordelijkheid is groot. Niet alleen voor diegenen voor wie wij projecten ontwikkelen en ondersteunen, maar ook voor de donateurs en partners. zij moeten weten dat de cruyff foundation heel zorgvuldig omgaat met hun gelden en dat hun steun daadwerkelijk aan het doel ten goede komt. Het werk van de Johan cruyff foundation is alleen mogelijk dankzij de samenwerking met heel veel mensen... en natuurlijk met u! Uw energie, steun en enthousiasme maakt dat wij nog meer plezier in ons werk hebben. Hiervoor willen wij u graag bedanken. 2006 was een prachtig jaar en 2007 zal nog mooier worden!

Johan Cruijff Carole ThateVoorzitter Directeur

‘Als je iets voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen’.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 3

Page 4: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

HeleeN DekkeR begeleIDeR JeUgD g-TeAm HFC‘ontzettend bedankt voor de geweldige hartverwarmende middag in de arena. Wij, de kinderen en begeleiders, hebben volop genoten. iedereen vertrok stralend naar huis; een herinnering voor altijd. afgelopen week wilden de kinderen in het T-shirt naar school. Heel veel dank voor al die mensen die dit voor ons hebben verzorgd!’ Spelers uit de Jeugd G-voetbalcompetitie namen deel aan de Jeugd G-Voetbaldag van de cruyff foundation en kNVb in de Amsterdam ArenA.

Page 5: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

SAmENVAttING

In 2006 zijn er grote stappen gezet. met het succes van de cruyff courts, de openbare trapveldjes

die in nauwe samenwerking met de lokale overheden worden gerealiseerd, heeft de foundation zich definitief op de kaart gezet. Door het succes van de cruyff courts dreigen de projecten voor kinderen met een beperking enigszins ondergesneeuwd te worden. maar deze doelgroep van jeugd met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking, zal altijd een speciale plek binnen de organisatie houden. Een structureel deel van de besteding aan de doelstelling komt dan ook ten goede aan projecten voor deze kinderen.

Cruyff CourtsIn 2006 is het project cruyff courts verder gegroeid. per 31 december 2006 zijn 34 cruyff courts gerea-liseerd; dertig in Nederland en vier daarbuiten. Negentien daarvan zijn in 2006 aangelegd. Op de Nederlands Antillen zijn eind 2006 drie cruyff courts geopend in het bijzijn van Hare majesteit de koningin en Johan cruijff. Drie andere veldjes, op Saba, Sint maarten en Sint Eustatius, zullen in 2007 volgen.

Stichting Cruyff Courts KNVB VeldenDe Stichting cruyff courts kNVb Velden (cckV) is een samenwerkingsverband tussen de cruyff foundation en de kNVb. Deze tijdelijke stichting, die in 2004 werd opgericht, heeft als doel honderd cruyff courts kNVb Velden in Nederland te reali-seren. Van de 34 bestaande cruyff courts zijn er 21 via de cckV aangelegd. Daarnaast zijn er in 2006 26 voorlopige projectbesluiten getekend die in 2007 of uiterlijk 2008 gerealiseerd zullen worden. Het totaal van honderd veldjes zal naar verwachting in 2009 gehaald worden. Het budget van de cckV is

afkomstig van de cruyff foundation, kNVb, UEfA, fIfA en het ministerie van Volksgezondheid welzijn en Sport. Ook heeft de cckV een subsidie ontvangen in het kader van het project ‘meedoen Allochtone Jeugd door Sport’. Om een duidelijk inzicht te geven in de inkomsten en bestedingen is in de jaarrekening een samengevoegde balans en een staat van baten en lasten van beide stichtingen opgenomen.

Onderzoek en seminarIn 2006 is gestart met een meerjarig onderzoek naar het effect van de cruyff courts. In dit onderzoek, uitgevoerd door het mulier Instituut, worden alle betrokkenen gehoord: gebruikers, sportbuurtwerkers en omwonenden. Voorjaar 2009 komt het mulier Instituut met een verslag van de resultaten. In 2007 zal een tussentijds verslag worden gepresenteerd. In het najaar vond het eerste cruyff courts Seminar plaats. betrokkenen van voornamelijk gerealiseerde veldjes kwamen hiervoor naar Amsterdam. Doelstelling van het seminar is om jaarlijks alle betrokken partijen en personen bij elkaar te brengen zodat zij kennis en ervaringen kunnen uitwisselen.

MediaVan alle projecten die de cruyff foundation onder-steunt, krijgen de cruyff courts de meeste aandacht. wekelijks verschijnen ongeveer vijftig berichten waarin de cruyff foundation wordt genoemd. Het overgrote deel daarvan gaat over de cruyff courts. ter illustratie: het bezoek van de koningin en Johan cruijff aan de Antillen in november 2006 voor de opening van de drie cruyff courts, vertegen-woordigde alleen al in de kranten een bedrag van € 200.000 aan mediawaarde.

OrganisatieOndanks de toegenomen werkzaamheden is het aantal medewerkers gelijk gebleven aan 2005. wel zijn speciaal voor de realisatie van de cruyff courts op de Antillen twee stagiaires van de Johan cruyff University aangetrokken. Het bestuur van de cruyff foundation werd uitgebreid met Henk van der kwast, directeur van de Stern Groep, die de functie van penningmeester bekleedt.

2

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 5

Page 6: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

FondsenwervingIn het financiële verslag is terug te vinden dat de inkomsten uit eigen fondsenwerving uitgekomen zijn op €1.675.415. Dit is een stijging van 73% ten opzichte van 2005. Dit kwam met name door het wk voetbal dat veel mogelijkheden met zich mee- bracht om met derden fondsen te werven en de start van de Johan cruyff foundation Supporters-club. Dit jaar is een bijna gelijkwaardige verdeling ontstaan tussen de eigen inkomsten, de bijdrage uit de Sponsor Loterij en de ontvangen subsidies. Elke inkomstenbron maakt ongeveer eenderde deel uit van het totaal. De Sponsor Loterij, de inkomsten van derden, heeft een bedrag van €1.748.134 opgebracht en de inkomsten uit subsidies bedroegen in 2006 €1.354.974. In dit laatste bedrag zitten ook de gelden die de foundation van de kNVb ontvangt in het kader van het gezamenlijke initiatief van het ministerie van VwS en het ministerie Vreemdelingenzaken en Integratie: ‘meedoen Allochtone Jeugd door Sport’.

BestedingenIn 2006 heeft de cruyff foundation €4.107.578 besteed aan de doelstelling. In de lijst van goed-gekeurde projectaanvragen 2006 (pagina24 t/m 28 en 35) is een bedrag van €3.540.890 terug te vinden. Het resterende bedrag betreft de posten directe kosten, uitvoeringskosten eigen organisatie en kosten inzake communicatie. Ongeveer 57% van het bedrag besteed aan projectaanvragen is gegaan naar de cruyff courts. Het resterende gedeelte is verdeeld onder aan-vragen voor jeugd met een beperking en project-aanvragen uit het buitenland. Het afgelopen jaar heeft de foundation 44 nieuwe projectaanvragen goedgekeurd, waarvan het overgrote gedeelte in Nederland. In 2006 werden er ook nog eens zestig lopende projecten ondersteund. Dit zijn projecten waar de foundation een meerjarige samenwerking mee heeft, maar die al in de voorgaande jaren zijn goedgekeurd.

Sportrolstoelenactiebijzonder in 2006 was de grote sportrolstoelenactie die de cruyff foundation heeft opgezet. Door de samenwerking met verschillende mytylscholen bij diverse projecten was bekend dat er een groot tekort was aan sportrolstoelen. In totaal werden 28 mytylscholen verblijd met 150 sportrolstoelen.

CBF KeurEén van de toetsingscriteria voor het cbf keur is dat het kostenpercentage van de eigen inkomsten dat niet rechtstreeks naar de projecten gaat, maximaal 25% mag bedragen. Voor de foundation bedroeg dit percentage over 2006: 11%.

6 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

SAmENVAttING

Robin Ammerlaan wereldkampioen rolstoeltennis en medewerker van Emcart

‘de uitreikingen van de sportrolstoelen waren erg leuk om te doen, sommige scholen maakten er een leuk feest van. om te kunnen sporten, is goed materiaal van groot belang. de oude rolstoelen die in veel gevallen al minstens vijftien jaar gebruikt werden, waren nodig aan vervanging toe. daarom was deze actie zo geslaagd. sporten is voor deze kinderen juist van groot belang. voor het uitleven, de gezondheid, om anderen ontmoeten en het enorme plezier dat ze hebben als ze bezig zijn.’ Robin Ammerlaan hielp namens rolstoel-leverancier Emcart mee met het uitreiken van de sportrolstoelen op negentien mytyl- en tyltylscholen in Nederland. tijdens veel van deze bezoeken gaf hij een demonstratie/clinic rolstoeltennis.

Bekijk hier twee overhandigingen van de sportrol- stoelenactie.

Page 7: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

ATI De kOO, leRARes bewegINgsONDeRwIJs Op mYTYlsCHOOl De TRAppeNbeRg‘die rolstoelen kwamen zó goed van pas. ’s maandags kregen we ze en woensdag hebben we er in duitsland een basketballinterland mee gespeeld. de stoelen die we hadden, waren twintig jaar oud, dus de behoefte was groot. We hadden een rolstoel aangevraagd omdat we een jongen in de jeugdselectie tennis en een talent uit de nationale basketball-selectie op school hebben. Wat denk je? Kregen we er zes! dat was een geweldige verrassing. Ze zijn lekker licht en heel wendbaar. We gebruiken ze bij alle sportlessen. We zijn er allemaal echt superblij mee! en o ja, de interland werd met 12 -2 gewonnen!’ mytylschool De trappenberg was één van de 28 scholen die een aantal van de in totaal 150 sportrolstoelen ontvingen.

Bekijk hier twee overhandigingen van de sportrolstoelenactie.

Page 8: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

DE bASIS,SpELREGELS

Historie

Als je de mogelijkheid hebt om iets voor anderen te doen, dan moet je dat doen’, zei Johan

cruijff eens jaren geleden. En hij voegde de daad bij het woord. In 1997 richtte hij de Johan cruyff foundation op waarin hij twee voorliefdes samen-bracht: sport en kinderen met een handicap.In de loop der jaren is de foundation zich ook steeds meer bezig gaan houden met projecten voor kinderen in minder kansrijke omstandigheden. De doelgroep is daarmee uitgebreid naar kinderen met én zonder handicap. kijk voor meer achtergrondinformatie op www.cruyff-foundation.org.

Missie & VisieSport is een essentieel onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Niet voor niets is in het Verdrag voor de Rechten van het kind van de Verenigde Naties vast-gelegd dat kinderen recht hebben op sport en spel.Sport is niet alleen gezond; het geeft ook zelf-vertrouwen en leert kinderen omgaan met regels en discipline. Door te sporten en te bewegen, ontmoeten kinderen anderen en ondervinden ze wat het is om te winnen én te verliezen. maar bovenal geeft sport veel plezier.De Johan cruyff foundation ziet sport niet alleen als doel, maar ook als een onontbeerlijk element in de ontwikkeling van een kind. Daarom steunt de Johan cruyff foundation sportprojecten voor kinderen met en zonder handicap in Nederland en daarbuiten.

Risico’sEen organisatie die de naam Johan cruijff draagt, kent naast tal van voordelen in potentie ook een aantal risico’s. bijvoorbeeld misbruik of foutief ge-bruik van de naam cruijff of cruyff foundation en het daaruit voortvloeiende risico van imago- of reputatieverlies voor de persoon cruijff. De foundation moet vaak mensen teleurstellen omdat Johan cruijff zelf niet op hun verzoek in kan gaan. Elk jaar neemt het aantal aanvragen voor

overhandigingen van cheques, evenementen of andere initiatieven toe. Dit vraagt om een zorg- vuldige afhandeling van de vele verzoeken met betrekking tot de inzetbaarheid van Johan cruijff.Een afwijzing heeft soms als gevolg dat donaties worden ingetrokken of dat mensen met onvrede terugdenken aan de cruyff foundation. Dit is een punt waarmee de foundation met enige regelmaat wordt geconfronteerd. De hoop is dat, door het steeds bekender worden van het werk van de foundation en de aandacht die de media schenken aan de vele projecten en evenementen, deze ervaringen in de toekomst minder zullen voorkomen.Een ander risico is dat wanneer er bijvoorbeeld op een cruyff court iets minder positiefs gebeurt, dit gezien de naam cruijff sneller in het nieuws terecht komt dan wanneer het een anoniem trapveldje is. In dit geval is het een aandachtspunt van de cruyff foundation om er voor te zorgen dat de risico’s beperkt blijven en eventuele ongeregeldheden in samenwerking met lokale partijen snel worden opgelost.

SpelregelsSamenwerkenDe cruyff foundation streeft ernaar om net zo te functioneren als een sportteam waar je met samen-werken de beste prestaties bereikt. Dat geldt niet alleen voor de interne organisatie; samenwerking is ook het uitgangspunt in de relatie met de suppor-ters, die de foundation een warm hart toedragen, en in de manier van werken met de bedrijven en organisaties die als partners de cruyff foundation ondersteunen. zo werkt de foundation bijvoor-beeld samen met pricewaterhousecoopers, die de foundation ondersteunt door kosteloos de financiële administratie te verzorgen, en met Audi, die de mobiliteit geheel kosteloos verzorgt. zaken die belangrijk zijn voor de foundation en anders veel geld zouden kosten. Samenwerken, onderdeel zijn van een groter geheel, dat is de rode draad in de manier van werken. De foundation werkt samen met individuele initiatiefnemers, verenigingen,

3

8 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 9: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

scholen, sportbonden, bedrijven, multinationals en verschillende overheden in binnen- en buitenland. Soms gaat het om bestaande samenwerkingsvor-men, maar het gebeurt ook regelmatig dat de cruyff foundation verschillende organisaties bij elkaar brengt om een project te realiseren. zoals bij de courts, waar de foundation met de kNVb, gemeenten, buurtbewoners en clubs samenwerkt om een veld te realiseren. Een sportteam moet continu in beweging zijn en flexibel kunnen reageren. Dat is ook de wens van de cruyff foundation. Als relatief jonge organisatie wil de foundation niet vastzitten in structuren en administratieve processen. Initiatieven moeten snel opgepakt en uitgevoerd kunnen worden.

Laagdrempelig Voor de ingediende aanvragen geldt een minimum-noch een maximumbedrag. Hierdoor kan de financiële steun die de Johan cruyff foundation geeft, uiteenlopen van €1500 voor een hockey-toernooi voor kinderen met een beperking tot een bedrag van €48.055,86 voor een project om samen met de Judobond Nederland onder andere een introductiecursus judo op te zetten voor het speciaal onderwijs en een applicatiecursus voor docenten. De foundation ontvangt aanvragen voor financiële ondersteuning van stichtingen, ouders, begeleiders of (buurt)verenigingen; maar ze worden ook ingediend door nationale sportbonden.De criteria waarop aanvragen worden beoordeeld, staan beschreven op www.cruyff-foundation.org. Op de site is ook een aanvraagformulier te vinden.

Professionalisering De groei van de inkomsten en het werk van de foundation vraagt om een steeds verdergaande professionalisering. De zorg voor een goede besteding van het geld maakt dat aanvragen zorgvuldig worden bekeken en dat samen met de indiener uitgebreid gekeken wordt naar de haalbaarheid en doelstellingen van het project. bij (tussentijdse) rapportages wordt teruggegrepen naar de doelstelling en gekeken of die is gehaald.

Als dat niet het geval is, wordt besproken of er inge-grepen of bijgestuurd moet worden. De toegenomen professionalisering komt ook tot uiting in de lange-termijnvisie, die steeds meer onderdeel uitmaakt van de manier van werken van de foundation.

KlachtenprocedureIn 2006 is de klachtenprocedure verder uitgewerkt conform de door het cbf opgestelde eisen. Er kwamen 23 klachten binnen. De meesten hadden te maken met de bestelling van het oranje cruyff foundation t-shirt voor het wk voetbal. Deze klachten zijn doorgestuurd en afgehandeld door fanzo, het bedrijf dat de webshop van de foundation beheert. Uitgangspunt blijft om klachten te voorkomen door pro-actief en snel te reageren.

EvaluerenElk project, elk evenement dat de foundation ondersteunt en elk samenwerkingsverband waarin de foundation participeert, wordt intern en met de betrokken partijen geëvalueerd. Het doel hierachter is dat de foundation zichzelf wil blijven ontwikkelen, wil leren van de ervaringen en natuurlijk zorg wil dragen voor een verantwoorde besteding van het geld dat via giften en donaties binnenkomt. zo is in 2006 gestart met een grootschalig drie jaar durend onderzoek naar de effecten van de cruyff courts (zie ook pag. 32).Daarnaast vindt jaarlijks een evaluatie plaats over de eigen manier van werken en worden ook de uitgangspunten van de foundation getoetst aan de dagelijkse praktijk.

Transparantiebetrouwbaarheid en transparantie zijn belangrijke kernwaarden voor de Johan cruyff foundation. De foundation voldoet aan de eisen van het centraal bureau fondsenwerving (cbf keurmerk).De organisatie heeft een duidelijke structuur en een website waar veel informatie te vinden is. medewerkers van de cruyff foundation zijn altijd bereikbaar voor vragen en informatie.

DE bASIS, SpELREGELS

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 9

Page 10: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006
Page 11: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

kinderen meer laten sporten en bewegen, dat is de doelstelling van de Johan cruyff foundation. Dit doet de foundation door veel verschillende initiatieven, voor zowel kinderen met als zonder

handicap, te ondersteunen:

1 Projecten jeugd met een beperkingDit zijn alle sportprojecten voor kinderen met een verstan-delijke, lichamelijke of meervoudige beperking. De onder-steuning bestrijkt een breed scala aan activiteiten, variërend van een bijdrage aan duikcursussen tot de aanschaf van een speciale menwagen en de ondersteuning van verschil-lende judoactiviteiten. De cruyff foundation steunt zowel éénmalige activiteiten als projecten die een langere periode beslaan; de voorkeur gaat uit naar een samenwerking voor meerdere jaren. Voor een aantal projecten zoekt de cruyff foundation een structurele samenwerking met nationale sportbonden. De gedachte hierachter is om juist voor de jeugd met een beperking een vaste plaats binnen de betreffende sportbond te creëren. Naast zaken als het verzorgen van clinics, trainingen, een goede begeleiding en aangepast materiaal, leidde dat dit jaar ook tot de organisatie van de Nationale Jeugd Rolstoelbasketballdag en de Jeugd G-voetbaldag, in samenwerking met respectievelijk de Nederlandse basketball bond (Nbb) en de kNVb.bijzonder dit jaar was de actie om 150 sportrolstoelen weg te kunnen geven aan 28 mytyl- en tyltylscholen.Naast Nederlandse projecten ondersteunt de foundation ook op kleine schaal buitenlandse projecten. Voorwaarde is dat het buitenlandse project een relatie heeft met het werk van de foundation in Nederland en dat het jeugd betreft die opgroeit in een minder kansrijke omgeving. (zie pag. 13)

pROJEctENINLEIDING 4

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 11

Bekijk hier een tennisclinic van Handzzzup één van de projecten die de Cruyff Foundation steunt.

Page 12: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

2 Cruyff CourtsHet aantal openbare trapveldjes, de cruyff courts, is in 2006 flink gestegen. De veldjes worden aangelegd dankzij de samenwerking met de kNVb, uit eigen middelen van de foundation en door donaties van derden. Ook in het buitenland zijn dit jaar cruyff courts gerealiseerd.De focus lag dit jaar niet alleen op het aanleggen van nieuwe veldjes maar ook op het stimuleren van het gebruik ervan. (zie pag. 30)

3 ActiviteitenDit zijn de activiteiten en evenementen die de cruyff foundation zelf organiseert, zoals de Open Dag of de cruyff foundation games. Anderzijds gaat het om bestaande evenementen die door derden worden georganiseerd en waar de foundation (nauw) bij betrokken is, zoals de Johan cruijff Schaal, Jumping Amsterdam en de Amsterdam Swim cup.Aangezien de foundation geen budget besteedt aan tv-commercials of advertenties, zijn evenementen hét middel om te laten zien waar de foundation voor staat en wat zij doet. Via evenementen zijn de emoties en het plezier dat sport aan kinderen, ouders, begeleiders en toeschouwers geeft, goed zichtbaar. (zie pag. 37)

pROJEctENINLEIDING

12 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 13: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

AanvragenHet totaal aantal aanvragen, voor binnen- en buitenland, was in 2006 hoger dan het jaar ervoor: 323. Het betrof 188 aanvragen voor ondersteuning in Nederland en 135 voor buitenlandse projecten. Het aantal goedgekeurde projecten daarentegen viel lager uit: 37 in Nederland en 7 in het buitenland. 9 Aanvragen zijn nog in behandeling. De reden dat er minder aanvragen zijn goedgekeurd dan in 2005 heeft te maken met de rolstoelactie. bij deze actie werden 28 aanvragen van verschillende mytylscholen als 1 verzoek behandeld en gezamenlijk gehonoreerd.

Van de 37 goedgekeurde aanvragen in Nederland, ging het in 20 gevallen om nieuwe projecten. De overige 17 betroffen goedkeuringen voor een verlenging of uitbreiding van bestaande overeenkomsten. Daarnaast ontvingen 60 projecten financiële ondersteuning voor een langere periode (vanaf 2003, 2004 of 2005). In het buitenland kwamen er 2 nieuwe projecten bij; de overige 5 waren verlengingen van bestaande initiatieven.

BeoordelingUitgangspunt bij de beoordeling van aanvragen is dat de steun vooral ten bate moet komen aan de actieve deelname van de jeugd met beperking of minder kansrijke jeugd. Steun voor materiaal, diensten en mensen is wel mogelijk maar moet in goede verhouding staan tot de actieve deelname van de jeugd.met de ondersteuning aan een organisatie stelt de cruyff foundation onafhankelijkheid voorop. Uiteindelijk is het streven dat de organi-satie na verloop van tijd zelfstandig de activiteiten kan blijven uitvoeren.

De ingediende begroting, de achtergronden, de overige fondsen-werving en de toekomstvisie van de betrokken organisatie worden dan ook zorgvuldig bekeken. toch kan het voorkomen dat de foundation ook na de afgesproken periode betrokken blijft. bijvoorbeeld omdat de aanloopperiode en start langer duren of omdat het de wens is van de foundation om dat bepaalde project te blijven ondersteunen.

NEDERLAND 2006

0 2 4 6 8 10

AtletiekbasketballDuikenJudopaardrijdenRoeienRolstoelhockeySkiënSledgehockeySport en onderwijsSport en speltennisVakantiewekenVoetbalzitvolleybal

Aantal

0

50

100

150

200

250

300

350

2004

GOEDGEKEURDE PROJECTAANVRAGEN

183

212

323

AAN

TAL

2005 2006

TOTAAL AANTAL AANVRAGEN NEDERLAND / BUITENLAND

ONTVANGEN PROJECTAANVRAGEN

46 63 44**

4.1 projecten jeugd met een beperking

* de Cruyff Courts vallen hierbuiten. meer hierover op pag. 30** negen aanvragen zijn nog in behandeling

Ondersteunende projecten onderverdeeld naar sport:

0 2 4 6 8 10

BUITENLAND 2006

tennisVoetbalSport en spel

Aantal

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 13

Kijk voor meer informatie op www.cruyff-foundation.org

Page 14: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Totaal aantal binnengekomen aanvragen Nederland: 188Totaal aantal afgewezen aanvragen Nederland: 144

0

50

100

150

200

250

2004

GOEDGEKEURDE PROJECTAANVRAGEN

146165

188

AAN

TAL

2005 2006

NEDERLAND

ONTVANGEN PROJECTAANVRAGEN

40 54 37*

Reden van afwijzing Aantal

Geen gehandicapte / minder kansrijke kinderen 27Geen sport- / spelactiviteit 28Onvoldoende jeugd 6Individuele aanvraag 22te hoge overheadkosten t.o.v. activiteit 1budgetverdeling / keuze 52Alleen bouw 5Doorverwezen naar andere organisatie 3Totaal 144

* Zeven aanvragen voor projecten in Nederland zijn nog in behandeling

0

30

60

90

120

150

2004

GOEDGEKEURDE PROJECTAANVRAGEN

2547

135

AAN

TAL

2005 2006

BUITENLAND*

ONTVANGEN PROJECTAANVRAGEN

Totaal aantal binnengekomen aanvragen buitenland: 135Totaal aantal afgewezen aanvragen buitenland: 126

6 9 7*

Reden van afwijzing Aantal

Geen gehandicapte / minder kansrijke kinderen 11Geen sport- / spelactiviteit 30Onvoldoende jeugd 2Individuele aanvraag 5budget verdeling / keuze 78Totaal 126

* Twee aanvragen voor projecten in het buitenland zijn nog in behandeling.

AfwijzingenDe meest voorkomende reden om een aanvraag af te wijzen is dat die niet voldeed aan de criteria (zie ook www.cruyff-foundation.org). Het ging dan bijvoorbeeld om aanvragen die geen sport- of spelacti-viteiten betroffen of die niet specifiek gericht waren op jeugd

(met een beperking). Daarnaast zijn er meerdere aanvragen voor individuele sponsoring binnengekomen. Deze worden nooit door de foundation in behandeling genomen. In een aantal gevallen waren budgettaire redenen de oorzaak van afwijzing.

14 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

* aangezien het aandeel buitenlandse aanvragen relatief klein is, vallen onder dit hoofdstuk niet alleen de projecten voor kinderen met een beperking maar ook aanvragen voor minder kansrijke kinderen.

AandachtspuntenNaast de dagelijkse werkzaamheden gericht op het behandelen van nieuwe aanvragen, het verzoek om meer informatie en het monitoren van reeds goedgekeurde projecten, zijn er voor 2006 twee aandachts- punten geformuleerd. 1. Organiseren van twee sportdagen in samenwerking met sportbonden2. Actie sportrolstoelen – uitreiken van 150 sportrolstoelen

1. Organisatie van twee sportdagenDit punt vloeide voort uit een speerpunt waaraan in 2005 veel aandacht is besteed: de uitbreiding van de samenwerking met sportbonden. In 2006 resulteerde dat in de organisatie van de Jeugd G-voetbaldag en de Nationale Jeugd Rolstoelbasketballdag.

Page 15: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Jeugd g-voetbaldagDoelstelling zoveel mogelijk kinderen uit de Jeugd G-voetbal- competitie de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan een landelijke voetbaldag. Datum 17 mei 2006locatie Amsterdam ArenA samen met kNVb en Amsterdam ArenAActiviteiten trainingen, wedstrijden en een rondleidingDeelnemers 400 voetballertjes uit heel Nederlandkosten mogelijk gemaakt door de Amsterdam ArenA en kNVbResultaat Veel enthousiasme, goed georganiseerd en mooie locatieVerbeteren Rondleiding was voor sommige kinderen te zwaarToekomst zal jaarlijks worden georganiseerd in samenwerking met de kNVb

Nationale Jeugd RolstoelbasketballdagAchtergrond Sinds november 2003 werkt de cruyff foundation nauw samen met de Nbb aan het meerjarige project “Jeugd rolstoelbasketball“. De foundation heeft voor de periode 2003 t/m 2007 een bedrag van € 108.334 beschikbaar gesteld om de jeugd in Nederland te informeren over de mogelijkheid om te rolstoel- basketballen, clinics en trainingen te organiseren, materiaal aan te schaffen, enz. meer info op www.cruyff-foundation.org.Doelstelling Evenement organiseren waarbij kinderen met een beperking enthousiast worden gemaakt voor de sport rolstoelbasketball. Datum 24 juni 2006locatie Apollohal Amsterdam samen met Nbb en studenten van de fontys Hogeschool

Activiteiten Oefeningen en wedstrijdjes met Nationaal Dames RolstoelbasketballteamDeelnemers 30 kinderen van mytylscholen uit heel Nederlandkosten mogelijk gemaakt door de Nbb, Apollohal en EmcartResultaat Goede invulling Nederlands Damesteam, veel verschillende trainingen, goed georganiseerd, mooie locatie.Verbeteren te weinig deelnemers, uit de inventarisatie vooraf leek het enthousiasme groter. Toekomst zal worden uitgebreid naar een landelijke (rolstoel) sportdag, waarbij kinderen met beperking aan verschillende sporten kunnen deelnemen.

2. Actie sportrolstoelen – uitreiken 150 sportrolstoelenDankzij een speciale gift kon de cruyff foundation een grote sport-rolstoelenactie opzetten. Doordat de foundation de afgelopen jaren al bij diverse projecten heeft samengewerkt met mytylscholen was bekend dat er een groot tekort was aan sportrolstoelen. Als ze al aanwezig waren, bleken de rolstoelen minstens vijftien jaar oud. Een inventarisatie onder alle 33 mytylscholen in Nederland gaf inzicht in zaken als: hoeveel wordt er gesport op school, welke sporten worden beoefend, hoeveel (sport)rolstoelen zijn er en wat is het gewenste aantal nieuwe sportrolstoelen.De actie startte op 13 september tijdens de Open Dag van decruyff foundation in het Olympisch Stadion. In de daarop volgende maanden werden 28 mytylscholen verblijd met de sportrolstoelen. Het oorspronkelijke plan was om 120 rolstoelen weg te geven, maar door de grote vraag is het aantal verhoogd naar 150 stuks. De kosten van dit eenmalige project bedroegen € 188.129.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 15

Page 16: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Projecten in de praktijk - NederlandGoedgekeurd in 2006

spORT/ACTIVITeIT spORTDAg VOOR leeRlINgeN VAN mYTYlsCHOleN

LAND NederlandpLAAtS Den Haag NAAm Segbroek college LOOptIJD 2006 bIJDRAGE € 2.877,41 pROJEctOmScHRIJVING Jaarlijks worden er door eindexamenleerlingen van het Segbroek college (regulier middelbaar onderwijs) twee sportdagen georganiseerd voor leerlingen van mytyl- tyltylschool ‘maurice maetelinck’ en ‘De piramide’. De leerlingen van het Segbroek college doen eindexamen in het vak Lichamelijke Opvoeding. Naast de praktijk- lessen moeten zij lesgeven en als begeleider deelnemen aan één van de twee sportdagen. Iedere eindexamenleerling begeleidt één leerling van de mytylschool.

ActIVItEItEN v De leerlingen van de mytylscholen nemen deel aan verschillende sportactiviteiten zoals klimmen, boksen, voetbal en basketbal.

DOELStELLING v Integratie tussen de leerlingen met en zonder handicap. tijdens de dag ervaren de leerlingen de (on)mogelijkheden van sporten voor jongeren met een handicap.

16 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

DOelsTellINg / ResUlTAAT 2006 2006 DOELStELLING RESULtAAt Aantal deelnemers: leerlingen van mytylscholen 85 96Aantal begeleiders: leerlingen van Segbroek college 85 96

Page 17: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

ResultaatHet onderdeel ‘introductieprogramma op scholen’ is binnen de projectaanvraag ‘Judo voor mensen met een beperking’ uitgegroeid tot een zelfstandig project. De deelname van het aantal scholen is in het eerste jaar verdrievoudigd ten opzichte van de doelstelling voor 2006. Het speciaal onderwijs heeft duidelijk behoefte aan sport op school. Judo is een sport die zich uitstekend leent voor dit type on-derwijs. In totaal hebben meer dan honderd scholen zich opgegeven voor de introductiecursus. Deze scholen zullen, verdeeld over 2007 en 2008, allemaal een introductiecursus krijgen. Er is voor gekozen om het grootste aantal scholen in 2007 te bezoeken. Het uiteindelijke doel is om tien procent van de kinderen die hebben deelgenomen aan de introductiecursus, door te laten stromen naar een vereniging. De clinics voor de kinderen hebben een meer vrijblijvend karakter en worden voornamelijk in de zomermaanden georganiseerd. ten opzichte van de doelstelling is bijna sprake van een verdubbeling van het aantal deelnemers. Naast de lessen op scholen is er aandacht voor kaderversterking binnen het G-judo. Er is een applicatiecursus georganiseerd voor docenten waarbij de doelstelling lag op twintig deelnemers. Het resultaat was 35 deelnemers. Dit succes toont aan dat ook bij de docenten een duidelijke behoefte bestaat om hun kennis te verbreden. bekijk hier één van de introductielessen judo

spORT/ACTIVITeIT JUDO VOOR kINDeReN meT eeN bepeRkINg

LAND NederlandpLAAtS LandelijkNAAm Judo bond Nederland (JbN)LOOptIJD 2006-2007-2008 bIJDRAGE € 75.055,86

pROJEctOmScHRIJVING De Judo bond Nederland (JbN) is dé organisatie als het gaat om het creëren van mogelijkheden om mensen met een beperking en/of chronische aandoening aan judoactiviteiten te laten deel- nemen. De JbN hanteert hierbij de stelregel: ‘Normaal wat normaal kan en speciaal wat speciaal moet’. Dit heeft zowel betrekking op judo als sport en de judoactiviteiten zelf, als op het organisatorisch verband waarbinnen deze activiteiten worden aangeboden. De JbN streeft daarbij naar integratie van sporters met en zonder handicap binnen de eigen reguliere organisatie.

ActIVItEItEN v Ontwikkelen lesmateriaal en aanbieden applicatiecursus voor judoleraren v Ontwikkelen en aanbieden introductieprogramma voor het Speciaal Onderwijs v Organiseren clinics G-judo en VI-judo (judo voor blinden en slechtzienden)

DOELStELLING v toename van aantal kinderen met een beperking die lid zijn geworden van een vereniging. Streven is een uiteindelijke toename van 20% in 2008. v Vergroten van de expertise van het lerarenkader van de JbN op het gebied van G-judo en VI-judo. v G-judo en VI-judo een geïntegreerd deel laten uitmaken van het aanbod van de JbN.

DOelsTellINg / ResUlTAAT 2006 2007 2008 DOELStELLING RESULtAAt DOELStELLING DOELStELLING Applicatiecursus G-judo 20 35 20voor docenten Aanschaf judopakken met 30 45 185 cruyff foundation logo Deelname introductiecursus 5 15 51 34 scholen Deelname introductiecursus 100 400 1275 850aantal leerlingen Aantal kinderen lid van vereniging 10 (10%) Nog niet bekend 127 (10%) 85 (10%)Aantal clinics G-judo/VI-judo 2 5 4 7Deelname clinics aantal kinderen 70 135 100 200

Goedgekeurd in 2006

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 17

Bekijk hier één van de introductielessen judo.

Page 18: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

spORT/ACTIVITeIT FITNess VOOR kINDeReN meT eeN CHRONIsCHe zIekTe eN/OF eeN bepeRkINg

LAND NederlandpLAAtS ApeldoornNAAm fitkids (Artsen voor kinderen) LOOptIJD 2003-2007bIJDRAGE € 320.000 pROJEctOmScHRIJVING Artsen voor kinderen zet zich in voor de ver- betering van kwaliteit van leven voor kinderen met een chronische ziekte of een beperking. met praktische en concrete projecten probeert de stichting de kwaliteit van leven voor kinderen uit de doelgroep te verbeteren.

ActIVItEItEN v Ontwikkelen van fitness- en oefenprogramma’s voor kinderen met een chronische ziekte of beperking met een inactieve levensstijl. v zoeken van geschikte fysiotherapiepraktijken of sportmedische centra in Nederland om het fitkidsproject mee op te zetten. v Implementeren van de fitness- en oefenprogramma’s in de aangewezen fysiotherapiepraktijken en sportmedische centra.

DOELStELLING Het opzetten van twee nieuwe fitkidscentra. De doelstelling is al snel na de start aangepast naar tien nieuwe fitkidscentra in 2006. De reden is dat na onderzoek is gebleken dat een groot aantal bestaande centra en fysiotherapiepraktijken ruimte en tijd hebben voor het programma van fitkids. Deze centra beschikken voor een groot deel over de benodigde materialen. De aanschaf van fitnessapparatuur en inrichting blijft hierdoor beperkt tot het aanschaffen van spelmaterialen. Hierdoor was het mogelijk om meerdere fitkidscentra te openen. Het doel van fitkids is om kinderen een nieuwe ‘lifestyle’ aan te leren; ze het plezier in bewegen weer te laten ontdekken. Daarnaast is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie onder professionele begeleiding een belangrijk doel.

18 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

DOelsTellINg / ResUlTAAT 2004 2005 2006 2007

DOELStELLING RESULtAAt DOELStELLING RESULtAAt DOELStELLING RESULtAAt DOELStELLING

totaal aantal fitkidscentra in Nederland 10 15 20 40 30 60 80 Aantal kinderen in fitkidscentra 350 500 800 1000 1500 1900 2500Aantal kinderen per centra 34 25 32 ResultaatIn de jaren 2004 tot en met 2006 zijn er meer fitkidscentra opgezet dan was voorzien. De vraag naar fitkids vanuit de (kinder)fysiotherapie- praktijken en sportmedische centra is groot. wekelijks wordt fitkids door fysiotherapeuten, artsen, ouders en kinderen benaderd met de vraag of fitkids ook in hun regio gestart kan worden. Door de aanwezigheid van geschikte fitness- en oefenruimte bij de geïnte-resseerde en geschikte centra, was en is het mogelijk om fitkids op een groot aantal locaties te starten. Het totaal aantal kinderen dat in 2006 deelnam aan fitkids is 1900; 400 meer dan de doelstelling. Dit aantal is hoger omdat er meer centra zijn gestart dan was beoogd. Het gemiddeld aantal kinderen per centrum fluctueert per jaar. In 2006 was dit cijfer hoger dan in 2005, maar lager dan in 2004. Dit had te maken met het grote aantal nieuwe centra dat er bij is gekomen.

Doelstelling 2007De doelstelling voor 2007 is aangepast. Oorspronkelijk was het doel om eind 2007 vijftig fitkidscentra in Nederland te hebben. De doelstelling is aangepast naar 80 centra waarin wekelijks 2500 kinderen kunnen sporten.

Doorlopende projecten

Page 19: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

spORT/ACTIVITeIT spORTDAg

LAND NederlandpLAAtS LandelijkNAAm Sportief tour LOOptIJD 2002 2003 2004-2007bIJDRAGE € 32.254,91 (2002) € 51.535 (2003) € 156.092,32 (2004-2007) pROJEctOmScHRIJVING De Sportief tour is een sportieve ontmoeting tussen jongeren met en zonder handicap en complete selecties van betaald Voetbal Organi- saties (bVO’s). De Sportief tour vindt telkens plaats bij een deelnemende instelling die dienstverlening biedt aan mensen met een handicap. Daarnaast worden ook leerlingen van nabijgelegen basisscholen uitgenodigd om deel te nemen. Het uiteindelijk doel is de beeldvorming bijstellen; te vaak worden mensen met een handicap beoordeeld op wat ze niet kunnen. tijdens de Sportief tour krijgen alle deelnemers de gelegenheid om hun kwaliteiten te tonen in diverse sporten.

ActIVItEItEN Onder leiding van de spelers van de betaald Voetbal Organisaties kunnen kinderen deelnemen aan verschillende sportactiviteiten zoals het hardste schot, rolstoelbasketbal, rolstoelhockey, voetbal, tennis en atletiek

DOELStELLING De doelstelling van de Sportief tour is integratie tussen jongeren met en zonder handicap door middel van sport.

ResultaatDe Sportief tour is een succes. Helaas werden niet alle dagen gerealiseerd. Dat had een aantal redenen. bij de voetbalclubs heeft dat te maken met een overvolle agenda, hun wedstrijdplanning die door de komst van het play-off systeem niet helemaal vaststaat of met de komst van een nieuwe trainer die zijn eigen koers vaart en de ontmoeting van de Sportief tour ‘schrapt’. Het vaak wisselen van contactpersonen binnen de clubs bemoeilijkt ook de organisatie.Op scholen en bij deelnemende organisaties kunnen de vakantieschema’s roet in het eten gooien. Ook de strakke vervoerschema’s bij bijvoorbeeld revalidatiecentra vormen een probleem omdat die niet kunnen/willen afwijken van het rijschema. Hierdoor kan het voorkomen dat er wel een dag/datum gevonden wordt maar geen geschikt tijdstip op die dag.

* doordat de sportief tour gelijk loopt aan een voetbalseizoen, zijn onder ‘resultaat’ alleen de aantallen opgenomen die tot en met december zijn 2006 georganiseerd. een groot aantal sportief tour dagen staat nog gepland voor 2007

Doorlopende projecten

DOelsTellINg / ResUlTAAT seIsOeN 2004-2005 2005 -2006 2006-2007 2007-2008

DOELStELLING RESULtAAt DOELStELLING RESULtAAt DOELStELLING RESULtAAt DOELStELLING RESULtAAt

totaal sportief tourdagen 15 13 18 16 22 10* 25 totaal aantal kinderen ±1500 ±1300 ±1800 ±1600 ±2200 ±1600 ±2500

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 19

Page 20: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

spORT/ACTIVITeIT spORT- & spel ACTIVITeITeN TIJDeNs wIgwAmVAkANTIes

LAND NederlandpLAAtS Valkenburg a/d Geul, Dronten, Ossendrecht, Heel, Arnhem en Nieuwveen (vanaf 2007)NAAm Stichting wigwam Vallei Nederland LOOptIJD 2004-2007bIJDRAGE € 17.500 (2004) € 25.000 (2005) € 19.000 (2006) Aanvraag in behandeling (2007) pROJEctOmScHRIJVING De Stichting wigwam Vallei Nederland organi- seert kampeervakanties volgens een speciale formule voor kinderen en jongeren met een beperking, hun ouders en broertjes en zusjes. Deze zogenaamde NSGk wigwamvakanties worden gedurende de zomervakanties gehouden op vijf verschillende locaties in Nederland. In 2007 komt hier nog een zesde locatie bij. De deelnemers logeren in volledig ingerichte wigwams, tenten of wigwamhuisjes. De warme maaltijd wordt iedere avond verzorgd in een gemeenschappelijke ruimte, waar elk gezin een eigen tafel heeft. De gezinnen hoeven slechts te zorgen voor het ontbijt en de lunch.

ActIVItEItEN Er wordt vijf dagen per week voor alle kinderen met én zonder beperking een avontuurlijk activi- teitenprogramma georganiseerd. De activiteiten zijn gericht op muziek, drama, sport & spel en creativiteit. Elk kind met een beperking krijgt bij de activiteiten ondersteuning van een goed geïnstrueerde persoonlijke begeleider. De activiteiten sluiten aan bij de belevingswereld en mogelijkheden van de kinderen met een beperking. Ook wordt gekeken naar nieuwe en andere sport- & spelmogelijkheden. Ouders worden hier nauw bij betrokken. zij zijn altijd welkom bij alle programmaonderdelen, maar ze kunnen ook hun eigen gang gaan. De wigwamvakanties hebben elk jaar een ander thema.

DOELStELLING Sport- & spelactiviteiten tijdens de wigwamvakanties hebben tot doel om kinderen met een beperking kennis te laten maken met diverse vormen van sport. De kinderen leren hun grenzen te verleggen. De Stichting wigwam Vallei Nederland stelt vooraf geen doelstellingen. Het aantal kinderen dat deelneemt, is pas duidelijk op het moment dat alle aanmeldingen binnen zijn.

20 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

ResultaatDe Johan cruyff foundation ondersteunt sinds 2004 financieel de sport- & spelactiviteiten die tijdens de wigwamvakanties plaatsvinden. Het aantal gezinnen dat aan de wigwamvakanties deelneemt, groeit nog steeds. Enerzijds doordat er meer weken op bestaande locaties worden georganiseerd, anderzijds door de uitbreiding met nieuwe locaties. per jaar wordt vastgesteld hoeveel gezinnen maximaal aan de vakanties kunnen deelnemen. Door de jaren heen hebben steeds meer kinderen met én zonder beperking kennis gemaakt met vele vormen van sport. Ook de doel-stelling om kinderen hun grenzen op het gebied van sport & spel te laten verleggen, is tot nu toe elk jaar verwezenlijkt. Voor jongeren die lichamelijk zeer beperkt zijn, is zelfs het kijken naar diverse sporten al een hele belevenis.

DOelsTellINg / ResUlTAAT 2004 2005 2006 2007 RESULtAAt RESULtAAt RESULtAAt RESULtAAt Aantal locaties 3 4 5 6totaal aantal kinderen 178 240 296 355kinderen met beperking 79 109 135 160Aantal sporten 4 11 7 nnb

Doorlopende projecten

Page 21: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

spORT/ACTIVITeIT ROlsTOelTeNNIs

LAND NederlandpLAAtS bulgarije, moldavië, marokko, colombia Gambia, Nigeria, tanzania, thailand en maleisiëNAAm Internationale tennis federatie (Itf) wheelchair tennis Silver fundLOOptIJD (2005/2006) bulgarije, moldavië, marokko, colombia (2006/2007) Gambia, Nigeria, tanzania, thailand, maleisiëbIJDRAGE € 71.928 (2005/2006) € 50.370 (2006/2007) pROJEctOmScHRIJVING De doelstelling van het wheelchair tennis Silver fund is het introduceren van het rolstoeltennis en het opzetten van structurele rolstoeltennisprojecten in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt in samen- werking met lokale partners. Het doel is de kwaliteit van leven voor kinderen en volwassenen met een handicap te verbeteren door hun talenten (verder) te ontwikkelen.

Bulgarije, *Moldavië, Colombia, Marokko

Projecten in de praktijk - buitenlandIn 2006 zijn er zeven projecten in het buitenland goedgekeurd. Het betrof hier twee nieuwe projecten: een sportdag in India in samen-werking met het Lilianefonds en de renovatie van vijf voetbalvelden in kisumu (kenia) en vijf verlengingen.

ResultaatHet programma in colombia is een succesverhaal. Op alle fronten gaat het programma erg goed. Er zijn zelfs meer rolstoelen beschikbaar gesteld dan was afgesproken. Ook in marokko zijn de resultaten erg positief: er zijn veel spelers en in 2007 zal er een internationaal toernooi wordt georganiseerd. In beide landen komen de junioren goed aan bod en worden er meer wedstrijden en trainingen gerealiseerd dan was beoogd. De programma’s in moldavië en bulgarije lopen gestaag, maar zouden een enorme inhaalslag maken als de nationale tennisbond zich meer zou inspannen. Het aantal G-junioren is in bulgarije is indrukwekkend: 105 spelers tussen de 8 en de 18 jaar. In 2006 is er een groot juniorenevenement georganiseerd voor diverse landen in de balkan. Vertegenwoordigers van de Itf waren daarbij aanwezig.

DOelsTellINg / ResUlTAAT 2006 2007 DOEStELLING RESULtAAt DOEStELLING RESULtAAt Aantal bezoeken coaches 4 4 1 3Aantal rolstoelen beschikbaar gesteld 35 33 7 22Aantal trainingen/wedstrijden 100 190 25 96Deelname vrouwen en kinderen 25% 25% 25% 25%Aantal toernooien in ieder land 6 6 2 4Aantal landen financieel zelfstandigheid na projectperiode 3 3 1 1

*moldavië was alleen in 2005 onderdeel van het programma.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 21

Page 22: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

22 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

ResultaatDe resultaten in Nigeria, tanzania en Gambia zijn goed. Nigeria heeft erg veel spelers en krijgt veel support van de tennisbond. De beste junioren namen in 2006 deel aan het juniorenkamp in Nederland en een aantal spelers zal in 2007 geselecteerd worden voor het internationaal development team. In alle drie de Afrikaanse landen is het aantal deelnemende junioren groot! Verdere promotie is gepland in 2007 waarbij het belangrijk is dat de rolstoelen zo snel mogelijk worden geleverd. Gambia was alleen onderdeel van het Silver fund in 2006. Ondanks dat er erg veel is bereikt, zijn ze nog niet helemaal zelfstandig. De Itf zal zorgen dat het programma in 2007 wordt gecontinueerd.

Maleisië en Thailand maleisië en thailand waren ook een onderdeel van het Silver fund in 2006. De reden om naar deze landen te gaan was om de infra-structuur daar te verbeteren. In het recente verleden hebben beide landen een rolstoeltennisprogramma georganiseerd waaraan rolstoeltennissers hebben deelgenomen. Ook zijn er spelers uit deze landen geweest die meegedaan hebben aan de world team cup en de paralympics en vonden verschillende bijeenkomsten, gecombineerd met clinics, plaats. toch zou het, met een actieve rol van de twee nationale tennisbonden, nog veel beter kunnen gaan met het Silver fund programma in thailand en maleisië.

Nigeria, Tanzania, Gambia (2006)DOelsTellINg / ResUlTAAT 2006 2007

DOEStELLING RESULtAAt DOEStELLING RESULtAAt Aantal bezoeken coaches 3 5 2 Aantal rolstoelen beschikbaar gesteld 30 13 17 Aantal trainingen/wedstrijden 75 90 50 Deelname vrouwen en kinderen 25% 25% 30% Aantal toernooien in ieder land 3 2 4 Aantal landen financieel zelfstandigheid na projectperiode (na jaar 1 nog (na jaar 1 nog 2 niet van niet van toepassing) toepassing)

Page 23: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

mIRANDA VAN HOlsTeIN, pROJeCTCOöRDINATOR JOHAN CRUYFF FOUNDATION‘als je in dit soort landen gehandicapt bent, heb je het dubbel slecht. niet alleen heb je vaak geen geld, maar er zijn ook totaal geen voorzieningen. Het is mooi om te zien dat de kinderen door te sporten zelfvertrouwen krijgen en het gevoel hebben echt iets te betekenen. in dit geval met tennis, maar dat geldt natuurlijk voor iedere sport.’ miranda van Holstein bezocht eind 2006 onder andere een aantal rolstoeltennisprojecten van de Itf in Afrika.

Page 24: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Nederland

Sport en Onderwijsprojecten

segbroek College / Den HaagSportdagen voor kinderen met een handicap, onder begeleiding van de valide leerlingen van het Segbroek college.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 5.200-/- € 2.322,59 (negatief) kosten zijn lager uitgevallen dan begroot

mytylschool Ariane de Ranitz / UtrechtSportdag voor de leerlingen van mytylschool Ariane de Ranitz.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 2.110

mytylschool De witte Vogel / Den Haagtyltylcentrum De witte Vogel organiseert, in samen-werking met 3e jaars studenten van de HALO en vier andere mytyl- tyltylscholen, jaarlijks een sportdag voor kinderen van het SO (Speciaal Onderwijs) en/of het VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs). tevens draagt de cruyff foundation bij aan de aanpassing/verbetering van het zwembad.pROJEctpERIODE: 2006-2007-2008bIJDRAGE: € 20.207,05

mytylschool De witte Vogel / Den Haagkosten voor de sportdagen 2006 zijn lager uitgevallen dan begroot.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: -/- € 3.430,81 (NEGAtIEf)

medisch kinderdagverblijf Omega / Amsterdamkinderen van mkc Omega worden in contact gebracht met kinderen van basisscholen en buurthuizen. ze maken een les mee of een sport- of spelmoment.pROJEctpERIODE: ScHOOLJAAR 2005-2006bIJDRAGE: € 9.600pROJEctpERIODE: ScHOOLJAAR 2006-2007bIJDRAGE: € 2.135

Rolstoelen voor mytylscholen / landelijkDe cruyff foundation heeft 150 sportrolstoelen beschikbaar gesteld voor leerlingen van mytyl- tyltylscholen.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 289.604,30

whoznext / landelijkwhoznextteams organiseren verschillende sport- en spelactiviteiten voor kinderen van de school of uit de buurt. De whoznextteams worden gevormd door leerlingen van 10 verschillende mytylscholen.pROJEctpERIODE: 2006-2007bIJDRAGE: € 37.628

whoznext / landelijkkosten zijn lager uitgevallen dan begroot.pROJEctpERIODE: 2003-2004bIJDRAGE: -/- € 7.880 (NEGAtIEf)pROJEctpERIODE: 2004-2005bIJDRAGE: -/- € 17.732,97 (NEGAtIEf)

24 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

OVERzIcHt VAN ALLE

GOEDGEkEURDEpROJEctEN

2006

sportdagen mytylschool de Witte vogel

Page 25: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

euro Champ scholenproject / AssenDe stichting Euro champ organiseert van 2 tot en met 10 september 2006 het wk atletiek voor gehandicapten in Assen. Naast de organi-satie van topsportevenementen voor mensen met een handicap heeft Euro champ zich ten doel gesteld om aan al haar evenementen neven-projecten te koppelen. Eén van nevenprojecten die georganiseerd wordt rondom het wk atletiek voor gehandicapten is een scholen-project voor het basisonderwijs en de onderbouw van de middelbare scholen in de provincies Groningen en Drenthe. pROJEctpERIODE: 2006 bIJDRAGE: €6.000

emiliusschool / son en breugelDe Emiliusschool is een school die uitsluitend bezocht wordt door leerlingen met (ernstige) meervoudige beperkingen in de leeftijd van 5 tot 20 jaar. meer dan 150 leerlingen gaan wekelijks zwemmen. Vanwege de aard en de ernst van de beperkingen is het noodzakelijk dat er een plafondlift wordt aangebracht. De cruyff foundation stelt het bedrag beschik-baar voor het plaatsen van een plafondlift en brancardlift.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 60.000

Tennis

Tennisvereniging Alexanderstad / RotterdamAanschaf van 2 mini-tennisbanen, om meer kinderen de mogelijk-heid te geven om te gaan tennissen.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 3.122,56

Skiën

VOF stoer!! / landelijk20 leerlingen van mytylscholen uit Nederland nemen deel aan een skiweek in Oostenrijk. De leerlingen krijgen les van deskundige leraren en kunnen daarna de keus maken om deze sportactiviteit verder te beoefenen. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 16.000

Sledgehockey

Amsterdam Huskies / AmsterdamSledgehockey is een vorm van ijshockey met dezelfde spelregels, waarbij je je voortbeweegt op een slee. De Huskies organiseren jaarlijks een groot toernooi waaraan verschillende jeugdteams aan meedoen. projectperiode: 2006bijdrage: € 3.500

Paardrijden

manege ‘t Ros beyaert / bergenStichting paardrijden Gehandicapten ‘t Ros beyaert organiseert jaarlijks een Open Dag. tijdens deze Open Dag mogen ruiters en amazones een dressuuroefening uitvoeren.pROJEctpERIODE: 2006-2007-2008bIJDRAGE: € 4.750

manege ’t Hoefijzer / zwolleElk jaar wordt namens de VpGO door één van de aangesloten leden een landdag voor rond 500 gehandicapte ruiters georga-niseerd. De ruiters moeten op deze dag diverse proeven van bekwaamheid afleggen, die door verschillende jury’s worden beoordeeld. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 5.000

manege ’t Hoefijzer / zwollekosten voor de landdag 2006 zijn lager uitgevallen dan begroot.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: -/- € 2.269,51 (NEGAtIEf)

stichting Dupla / bassingerhornNaast een bijdrage voor de nieuwbouw van de manege zal de cruyff foundation een bedrag beschikbaar stellen voor het organiseren van een jaarlijks terugkerende open dag.pROJEctpERIODE: 2006-2007-2008bIJDRAGE: € 4.500

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 25

Page 26: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

26 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Paardrijden (vervolg)

stichting paardrijden gehandicapten Deventer / DeventerDe cruyff foundation draagt bij in de aankoop van een nieuw paard en een jaarlijks terugkerend ruiterkamp.pROJEctpERIODE: 2006-2007-2008 bIJDRAGE: € 6.500

Federatie paardrijden gehandicapten / landelijkDe kosten over 2004 zijn lager uitgevallen dan begroot.pROJEctpERIODE: 2004bIJDRAGE: -/- € 2.010

Federatie paardrijden gehandicapten / landelijkDe kosten voor het Symposium 2005 zijn lager uitgevallen dan begroot.pROJEctpERIODE: 2005bIJDRAGE: -/- € 3.473,85

Basketball (rolstoelbasketbal)

stichting Rolstoelbasketbal Achilles Flames / eindhovenSportrolstoelen voor kinderen van basketbalvereniging Achilles flames. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 7.116,42

Hockey (rolstoelhockey)

stick Together / bussumOnder begeleiding van kinderen van de Gooische Hockeyclub doen meer dan 75 kinderen met een beperking mee aan het rolstoelhockeytoernooi.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 1.500

meyra eCA / ArnhemRolstoelhockey toernooi bij meyra.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 1.500

Zitvolleybal

Nevobo / landelijkStimuleren van zitvolleybal bij de jeugd op mytylscholen, revali-datiecentra, regulier onderwijs en bij volleybalverenigingen.pROJEctpERIODE: 2007-2008-2009bIJDRAGE: € 43.500

NebasNsg side event wk zitvolleybal / limburgRondom het wk zitvolleybal zal het project ‘klas op wielen’ worden ingezet waar 41 klassen aan deelnemen. In totaal zullen

er ongeveer 1200 jongeren (600 basisonderwijs en 600 voortgezet onderwijs) deelnemen en kunnen ervaren wat het betekent om een beperking te hebben.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 4.000

Vakantieweken

wigwamvallei Nederland / Heel, Dronten, Ossendrecht, Valkenburg, Arnhemwiwamvallei organiseert vakantieweken voor ouders met een gehandicapt kind op vijf verschillende locaties. De cruyff foundation draagt bij in de kosten voor verschillende sportactiviteiten.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 19.000

Judo

Texelse sportraad / TexelJudotoernooi voor judoka’s met een beperking uit heel Nederland.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 3.000

Judo bond Nederland / landelijk Uitbreiding van het aantal deelnemende scholen aan verschillende judoactiviteiten. bij het in gang zetten van het introductie- programma is gebleken dat de behoefte en interesse vele malenhoger liggen dan verwacht. maar liefst 100 scholen hebben zich ingeschreven voor een introductieprogramma. Dit komt neer op een deelname van ongeveer 5000 kinderen.pROJEctpERIODE: 2006-2007-2008bIJDRAGE: € 48.055,86

Atletiek

Atletiekvereniging lycurgus / krommenieAtletiekverenining Lycurgus verzorgt wekelijks atletieklessen voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. pROJEctpERIODE: 2006-2008bIJDRAGE: € 10.782,00

Duiken

sport spectrum ’t Roessingh / enschedeSport Spectrum Roessingh organiseert i.s.m. de duikschool cees & co te Hengelo een complete duikcursus voor kinderen met een lichamelijke beperking. I.v.m de intensiviteit met betrekking tot begeleiding van duiken met mensen met een lichamelijke beperking zal gestart worden met 4 groepen van 5 cursisten, allen in de leeftijd tot 20 jaar. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 5.400

Page 27: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Roeien

kNRb / landelijkbijdrage aan de kNRb ter ondersteuning van het stimuleren en de promotie van het roeien voor kinderen met een beperking.pROJEctpERIODE: 2007-2008-2009bIJDRAGE: € 44.403,50

Voetbal

kNVb Jeugd g-voetbal / landelijktrainingspakketten voor alle teams die deelnemen aan de jeugd G-competitie. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 23.631,11

Sport en spel algemeen

stichting kanker en sport / AmsterdamDe Stichting kanker en Sport wil mensen met kanker stimuleren om sport te beoefenen. zij biedt o.a. een op maat gesneden sportbegeleiding, informatie over sportevenementen en richtlijnen voor een actievere levensstijl.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 9.000

Respect2AllGroepen jongeren uit aandachtswijken in Nederland organiseren i.s.m. een officiële instantie een voetbaltoernooi voor hun buurt. Het buurtvoetbaltoernooi is een initiatief van de Stichting Respect2All in samenwerking met het Oranje fonds en wordt uitgevoerd door de Stichting meer dan Voetbal en de Johan cruyff foundation.bijdrage: € 66.166

sport Fryslan / FrieslandSport fryslan organiseert een provinciale sportdag voor meer dan 900 leerlingen van het Speciaal basis Onderwijs.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 4.000

stichting gehandicaptensport Vianen / VianenDe Stichting GehandicaptenSport Vianen (GSV) organiseert jaarlijks een sportdag voor gehandicapten. De sporters maken kennis met een veelvoud van jaarlijks wisselende sport- en spelonderdelen. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 1.500

sportbureau Roosendaal / RoosendaalSportbureau Roosendaal organiseert verschillende sportactiviteiten voor kinderen met een lichamelijke beperking in de leeftijd van 6 t/m 18 jaar.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 5.000

Desa congres sport en bewegen / landelijkIn september vond op het Nationaal Sportcentrum papendal het internationale congres DESA (Diabetes, Exercise and Sports, a Health(y) challenge!) plaats. Het aantal mensen met suikerziekte neemt sterk toe. Sportief bewegen is een belangrijk onderdeel ter voorkoming en/of behandeling van diabets. tijdens de congres-dagen kon er op verschillende manieren kennis gemaakt worden met sport en gezond bewegen. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 3.500

Camping De Ruimte / Drontencamping ‘De Ruimte’ is een camping voor mensen met en zonder handicap. Jaarlijks worden er op en rond de camping vijf outdoor- sportdagen georganiseerd, waarbij kinderen met en zonder handicap de strijd met elkaar aangaan. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 2.000 (ExtRA bIJDRAGE SpORtDAGEN)

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 27

Page 28: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

28 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Talent in Opleiding / AmsterdamOnder leiding van talent in Opleiding worden door studenten van diverse sportopleidingen activiteiten verzorgd in en rond Oranje-horst Amsterdam. In 2006 is er een sportdag georganiseerd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 1.250

Buitenland

Tennis

ITF silverfund / wereldwijdDe cruyff foundation ondersteunt de Itf met het Silverfund programma vanaf 2003 in verschillende landen. De samenwerking wordt verlengd en uitgebreid naar thailand, maleisie en Nigeria.pROJEctpERIODE: 2006-2007bIJDRAGE: € 50.370

ITF silverfund / wereldwijdkosten 2004-2005 zijn lager uitgevallen dan begroot.pROJEctpERIODE: 2004-2005bIJDRAGE: -/- € 6.676 (NEGAtIEf)

ITF Junior program / wereldwijdJonge spelers de mogelijkheid bieden junior rolstoeltennissers van verschillende nationaliteiten te ontmoeten en met ze te sporten.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 67.000

ITF Junior program / wereldwijdkosten 2005 zijn lager uitgevallen dan begroot.pROJEctpERIODE: 2005bIJDRAGE: -/- € 6.980 (NEGAtIEf)

Voetbal

kYFA / kisumu / keniakyfA organiseert wekelijks een voetbalcompetitie voor de jeugd uit kisumu. De cruyff foundation draagt bij aan de renovatie van vijf voetbalvelden.pROJEctpERIODE: 2006-2007bIJDRAGE: € 12.000

special Olympics / europa (nadruk op Oosteuropese landen)In navolging op de samenwerking met de European Special Olympics over de periode 2002 – 2005 stelt de cruyff foundation een bijdrage beschikbaar voor de ‘football week 2006’.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 58.000

Sport en spel algemeen

stedenband Haarlem mutare / zimbabweDe gemeente Haarlem heeft een officiële stedenband met de gemeente mutare in zimbabwe. Sport is hierin een belangrijk onderdeel geworden. Samen met de gemeente mutare is een meerjarenplan opgesteld voor de sportontwikkeling in mutare.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 23.345

Johan Cruyff Foundation spanje / barcelonaStimuleren van sport- en spelprojecten voor kinderen met een handicap in SpanjepROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 250.000

liliane Fonds / IndiaDe cruyff foundation heeft een financiële bijdrage beschikbaar gesteld aan een sportdag voor 500 kinderen met een handicap. De sportdag staat in relatie tot de Internationale Dag van Gehandicapten op 3 december 2006.pROJEctpERIODE: 2006bIJDRAGE: € 6.770

Page 29: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

sOUFIeN bOUAlI, speleR VCs eN begeleIDeR Op HeT CRUYFF COURT ADO DeN HAAg VelD‘We zijn hier elke maandag tot en met woensdag vanaf ongeveer vier uur. dat is voor meer veiligheid, vooral voor de kleinere jongens. die worden dan niet weggestuurd door de wat ouderen. Het veld draagt bij aan een mooiere wijk, de meeste mensen vinden het leuk om de jeugd zo bezig te zien. ook de scholen uit de omgeving maken er graag gebruik van en in de vakanties gaan we activiteiten organiseren. om half acht gaan de kleintjes naar huis en wij ook, want die groten redden zich wel.’ Soufien bouali is stagiair bij jongerenwerker en ex-voetballer Edwin Grunholz en vertelt in de Haagse Voetbalkrant over zijn ervaringen met het cruyff court ADO Den Haag Veld.

Page 30: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

OntstaanDe cruyff foundation is in 2003 gestart met de cruyff courts. met deze openbare trapveldjes worden sport en spel op een veilige locatie midden in een wijk gestimuleerd. Door de realisatie van de cruyff courts hoopt de cruyff foundation bij te dragen aan de aanpak van verschillende maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld op het gebied van integratie en gezondheid. Het eerste veld was een gift van oud-international Aron winter bij zijn afscheid als voetballer. In zijn woonplaats Lelystad werd een court aangelegd waar veel gebruik van wordt gemaakt, niet alleen voor sportactiviteiten maar bijvoorbeeld ook voor fietslessen voor allochtone vrouwen.

Stichting Cruyff Courts KNVB VeldenEind 2004 is een samenwerking met de koninklijke Nederlandse Voetbal bond (kNVb) tot stand gekomen. Er is een stichting in het leven geroepen: Stichting cruyff courts kNVb Velden (cckV). Naast de kNVb en de cruyff foundation hebben de UEfA, fIfA en het ministerie van Volksgezondheid welzijn en Sport een financiële bijdrage geleverd aan dit project. Het doel van deze tijdelijke stichting is om de komende jaren circa honderd cruyff courts kNVb Velden te realiseren. De achterliggende gedachte voor de cckV-velden is dezelfde als die voor de courts van de cruyff foundation, maar er zijn wel enkele verschillen: de financiering is anders, de cckV-velden hebben altijd kunstgras als ondergrond en de middenstip bestaat uit een gezamenlijk logo van de kNVb en de cruyff foundation. Als de velden eenmaal aangelegd zijn, wordt de begeleiding voor wat betreft de activiteiten overgedragen aan de cruyff foundation, kNVb, lokale overheid, scholen en overige betrokkenen.

4.2 Cruyff Courts

CRuyFF COuRTS KNVB VELDEN

AcHtERGROND

De stichting cruyff courts kNVb Velden (cckV) is ontstaan vanuit de samenwer-king tussen de cruyff foundation en de kNVb met als doel de komende jaren circa 100 cruyff courts kNVb Velden aan te leggen. Dat gaat vaak samen met een betaald Voetbal Organisatie (bVO) of lokale sportvereniging. Deze cruyff courts hebben kunstgras als onder-grond.

bEScHIkbAAR bUDGEt

€ 50.000 per cruyff court gefinancierd door de cckV (verdeling kunstgras en financiële bijdrage).

REALISAtIE

Samenwerking tussen gemeente, betaald Voetbal Organisatie (bVO), sportvereniging en de cckV.

VOORbEELDEN

• willem II Veld• fc twente Veld• fc Utrecht Veld

TALENT VAN HET JAAR

AcHtERGROND

cruyff court gekoppeld aan de Johan cruijff prijs voor voetbaltalent van het jaar. Hierbij mag de winnaar een cruyff court realiseren op een locatie die een speciale betekenis voor hem heeft.Ondergrond: kunstgras of asfalt, afhan-kelijk van lokale omstandigheden.

bEScHIkbAAR bUDGEt

binnen het concept 100% gefinan-cierd door de cruyff foundation.

REALISAtIE

Samenwerking tussen gemeente, talent van het Jaar en de cruyff foundation.

VOORbEELDEN

• Arjen Robben Veld• wesley Sneijder Veld• Salomon kalou Veld• klaas Jan Huntelaar Veld

OVERiGE

AcHtERGROND

Alle overige cruyff courts die vanuit de cruyff foundation gerealiseerd worden. Voor de cruyff courts kunnen additio-nele bijdragen door derden beschikbaar gesteld worden zoals Aron winter, zeljko petrovic, pieter winsemius, het Nederlands Elftal en het ministerie van Volksgezondheid welzijn en Sport.Ondergrond: kunstgras of asfalt, afhan-kelijk van lokale omstandigheden.

bEScHIkbAAR bUDGEt

Gefinancierd door de cruyff foundation; mede mogelijk gemaakt door bijdragen van derden.

REALISAtIE

Samenwerking tussen gemeente en de cruyff foundation.

VOORbEELDEN

• Aron winter Veld • Aruba Veld• Oranje Velden • bonaire Veld• Hoogvliet Veld • curaçao Veld

De drie bronnen waaruit Cruyff Courts worden gerealiseerd:

30 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 31: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

De aanlegbij de cruyff courts speelt de lokale overheid een belangrijke rol. zij is de spil in het hele proces van realisatie, onderhoud, beheer, activiteiten enzovoort. De ervaring met het aanleggen van velden heeft de afgelopen jaren een aantal zaken duidelijk gemaakt. bijvoorbeeld dat veel aandacht moet worden besteed aan het voortraject, om alle betrokkenen tijdig te informeren en om te luisteren naar hun wensen. De inzet en betrokkenheid van bijvoorbeeld buurtbewoners is voor het succes van een court van groot belang.Een andere ervaring is de rol van een school of buurthuis. Als een cruyff court daar in de buurt ligt, bevordert dat vaak het gebruik onder verschillende groepen. Ook het toezicht is dan makkelijker gewaarborgd. Daarnaast is de rol van de sportbuurtwerker essen-tieel; zijn of haar enthousiasme draagt bij aan een actief gebruik van de velden. bij de aanleg wordt altijd gekeken naar de lokale behoeften en omstandigheden. Het overgrote deel van de cruyff courts wordt gerealiseerd met kunstgras, maar soms is voor asfalt gekozen om het veldje ook toegankelijk te maken voor rolstoelen.Voor de kunstgrasvelden heeft de cruyff foundation als vaste partner ten cate thiolon, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van het concept en de standaard- specificatie voor de cruyff courts met kunstgras.

Aanvragen In totaal ontving de foundation dit jaar 107 aanvragen voor een cruyff court. Hiervan werden er 33 ingediend door een gemeente voor een cckV veld. De andere 74 waren algemene aanvragen voor een cruyff court, waarvan 21 voor een cruyff court in het buitenland. ten opzichte van 2005, met zeventig aanvragen, betekent dit een toename van 37 verzoeken. Vanuit de foundation zijn er in totaal zes aanvragen (drie in Nederland en drie buitenland) goedgekeurd. De cckV heeft zestien aanvragen goedgekeurd. Goedkeuring wil niet altijd zeggen dat een veld in hetzelfde jaar nog wordt aangelegd. Soms is meer (voorbereidings-)tijd nodig. Niet alle verzoeken werden gehonoreerd. De voornaamste redenen voor afwijzing waren dat de aanvraag niet aan de criteria voldeed, werd ingediend door een particulier in plaats van een gemeente, of simpelweg om budgettaire redenen.

In 2006 zijn er negentien cruyff courts gerealiseerd, dit zijn er negen meer dan in 2005. Het gaat hier om de volgende velden:v Cruyff Court klaas Jan Huntelaar Veld Hummelo / cruyff foundationv Cruyff Court Aruba Veld paradera Aruba / cruyff foundationv Cruyff Court bonaire Veld tera cora, bonaire / cruyff foundationv Cruyff Court Curaçao Veld brievengat, curaçao / cruyff foundationv Cruyff Court Heracles Almelo Veld Almelo / cckVv Cruyff Court AgOVV Apeldoorn Veld Apeldoorn / cckVv Cruyff Court Vitesse Veld Arnhem / cckVv Cruyff Court NAC breda Veld breda / cckVv Cruyff Court ADO Den Haag Veld Den Haag / cckVv Cruyff Court go Ahead eagles Veld Deventer / cckVv Cruyff Court gorinchem Veld Gorinchem / cckVv Cruyff Court Hoogeveen Veld Hoogeveen / cckVv Cruyff Court Hoorn Veld Hoorn / cckVv Cruyff Court maastricht Veld maastricht / cckVv Cruyff Court NeC Veld Nijmegen / cckVv Cruyff Court RbC Roosendaal Veld Roosendaal / cckVv Cruyff Court excelsior Veld Rotterdam / cckVv Cruyff Court stormvogels Telstar Veld Velsen / cckVv Cruyff Court zaandam Veld

zaanstad / cckV

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 31

Page 32: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

32 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

SpeerpuntenVoor 2006 waren drie speerpunten geformuleerd. Deze hadden betrekking op de realisatie, het gebruik en het onderzoek van de cruyff courts.

Realisatie De doelstelling was om in 2006 in totaal, zowel cckV als foundation en binnen- en buitenland, 37 cruyff courts te reali-seren. Deze doelstelling is niet gehaald: er kwamen negentien courts bij. De reden hiervoor is dat de foundation heeft geleerd dat het belangrijk is in het voortraject veel tijd te nemen om alle partijen bij het project te betrekken. Hierbij spelen met name buurtbewoners en lokale partijen een centrale rol aangezien zij uiteindelijk mede zorgen voor het lokale draagvlak. In samenwerking met de gemeente besteedt de foundation dan ook veel aandacht en zorg aan de fase vóór de aanleg.

gebruikEen tweede speerpunt dit jaar was om het gebruik van de velden verder te bevorderen. bekend is, van sportbuurtwerkers en andere mensen in het veld, dat de velden ongeorganiseerd veelvuldig gebruikt worden door jongeren. Voor het georganiseerd gebruik, het structureel terug laten komen van activiteiten, is nog ruimte. De foundation heeft maatregelen genomen om dit gebruik te stimuleren. Allereerst is een online platform en activiteitenkalender, in het leven geroepen.Op de online activiteitenkalender kunnen jongeren zien welke activiteiten er in de komende periode op hun eigen en op de andere velden plaatsvinden. zij kunnen hier ook zelf activiteiten voor aandragen. Jongeren weten zo wanneer ze op het veld terecht kunnen en hopelijk worden ze enthousiast om zelf activiteiten te organiseren.Aan de andere kant wordt het gebruik gestimuleerd met activitei-ten waar de cruyff foundation de afzender van is. Dit zijn bijvoor-beeld het mini wk, Nationaal Schoolstraatvoetbal kampioenschap en Jeugd G-activiteiten. In 2006 is de start gemaakt met de eerste editie van het Nationaal Schoolstraatvoetbal kampioenschap in

samenwerking met Nuon, de telegraaf en de Sponsor bingo Loterij. Aan de voorrondes van dit toernooi deden ruim 2000 jongens en meisjes uit het basisonderwijs mee uit dertien verschillende steden. Een andere ‘eigen’ activiteit van de foundation is de organisatie van Jeugd G-activiteiten. Hierbij komen jongeren met een beperking een middag sporten op een cruyff court. Deze Jeugd G-activiteiten worden incidenteel georganiseerd, maar zijn nog niet op grote schaal van de grond gekomen (twee keer in heel 2006). Eén van de redenen is dat de cruyff courts vaak niet in de wijken liggen waar ook de instellingen voor jeugd met een beperking gelegen zijn. Daarbij komt dat deze doelgroep behoefte heeft aan een veilige, rustige en vertrouwde omgeving om zich prettig te voelen. Gezien het openbare karakter van de cruyff courts kan dit niet altijd in voldoende mate worden gegarandeerd.

OnderzoekHet derde speerpunt betrof meer kennis vergaren over de effecten en het rendement van de cruyff courts. De foundation heeft daarvoor het mulier Instituut, een onderzoek- en advies-centrum op het gebied van sport, opdracht gegeven voor een groot onderzoek. De zomer van 2006 werd gebruikt voor een pilotstudie om de onderzoeksopzet te testen. Na enige aanpas-singen kon het onderzoek van start. Het onderzoek richt zich op vijf gebieden: beleven, bewegen, binden, Overbruggen en presteren. Dit wordt gedaan middels een aantal kwantitatieve metingen (vragenlijsten, tellingen, enz.) en kwalitatief onderzoek (panelgesprekken met bewoners, interviews met jongeren, enz.). Het kwalitatieve onderzoek wordt gedaan door heel intensief de gebeurtenissen op de velden, de processen onder de jongeren en de bewegingen in de buurt te volgen. Dit onderdeel is in het najaar van 2006 gestart op het cruyff court NEc Veld in Nijmegen. Vanaf het eerste gebruik van dit veld volgen onderzoekers van het mullier instituut al deze ontwikkelingen. De eerste resultaten van het onderzoek worden in 2007 verwacht. Het gehele onderzoek zal in het voorjaar van 2009 worden afgerond.

Page 33: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

CRUYFF COURTs Op ARUbA, bONAIRe eN CURAçAO

CRUYFF COURT klAAs JAN HUNTelAAR VelD

Cruyff Courts in de praktijk

pROJEct cruyff courts Aruba, bonaire en curaçao GEREALISEERD IN 2006 vanuit de cruyff foundation IN SAmENwERkING mEt ministerie van Volksgezondheid, welzijn en Sport(VwS), lokale overheden, sportorganisaties, scholen en buurtcentra GEfINANcIERD DOOR cruyff foundation met subsidie van VwS tOtALE SUbSIDIE: € 535.000 ONtVANGEN EN bEStEED IN 2006: € 476.946

ActIVItEItEN buurtgerichte activiteiten zoals schooltoernooien. Er bestaan ook plannen om een toernooi te organiseren tussen de eilanden. Hierbij zal het Nationaal Schoolstraatvoetbal kampioenschap als model dienen.bIJzONDERHEDEN Donatie van het ministerie van VwS in de vorm van zes cruyff courts aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Oud-staatssecretaris Ross-Van Dorp (VwS) heeft tijdens de koninkrijkspelen van 2005 aangekondigd dat alle eilanden van de Nederlandse Antillen en Aruba een cruyff court krijgen. Er is in 2005 een start gemaakt op Aruba, bonaire en curaçao en deze velden zijn in 2006 opgeleverd. De cruyff courts op Sint maarten, Sint Eustatius en Saba zullen in 2007 opgeleverd gaan worden. De subsidie voor deze velden is gedeeltelijk in 2005 en 2006 ontvangen en besteed. Hierbij ging het zowel om kosten voor de realisatie als voor de openingen.

pROJEct cruyff court klaas Jan Huntelaar VeldGEREALISEERD IN 2006 vanuit de cruyff foundation IN SAmENwERkING mEt Gemeente bronckhorst, lokale partijen als scholen, verenigingen, de buurt en de Gelderse Sport federatieGEfINANcIERD DOOR cruyff foundationbIJDRAGE: totaal projectbesluit € 122.911,46 (realisatie + opening)

ActIVItEItEN buurtgerichte activiteiten zoals schooltoernooien.bIJzONDERHEDEN Dit cruyff court is gekoppeld aan de prijs voor talent van het Jaar. Deze werd in 2006 gewonnen door klaas Jan Huntelaar. Hij besloot het veldje te doneren aan zijn oude woonplaats Hummelo (gemeente bronckhorst). Het cruyff court klaas Jan Huntelaar Veld is in 2006 opgeleverd en in gebruik genomen door de lokale jeugd. De officiële opening vindt plaats in 2007. bij een aantal bewoners leeft de angst voor overlast omdat het veld een grote aantrekkingskracht heeft op jeugd uit omliggende dorpen. medewerkers van de gemeente zijn extra alert hierop.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 33

Page 34: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

CRUYFF COURT mAAsTRICHT VelD

CRUYFF COURT kAmpeN VelD

pROJEct cruyff court maastricht Veld GEREALISEERD IN 2006 vanuit de cckV IN SAmENwERkING mEt Gemeente maastricht, buurtplatform wykerpoort, basisschool wiekerveld, Johan cruyff college maastricht, trajekt, Sint-maarten college, traxS, Afdeling Sport en Recreatie maastricht. GEfINANcIERD DOOR cckV en gemeente maastricht bIJDRAGE cckV € 50.000

ActIVItEItEN Schoolstraatvoetbaltoernooi, Jeugd G-dag, naschoolse activiteiten en activiteiten vanuit sportbuurtwerk.bIJzONDERHEDEN In steden waar een club uit het betaalde voetbal gevestigd is, wordt altijd samenwerking gezocht met de club. Het veld krijgt dan de naam van de betreffende voetbalclub. Helaas bleek een dergelijke samen- werking in maastricht niet mogelijk. Het cruyff court maastricht Veld is in de zomer van 2006 gerealiseerd in de maastrichtse wijk wykerpoort. Het veldje ligt op een plein midden in de wijk waar ook een basketballveld en een kinderspeelplaats te vinden zijn. De kinderen uit wykerpoort maken dagelijks dankbaar gebruik van het cruyff court. De gemeente organiseert regelmatig leuke en uitdagende activiteiten, zoals buurttoernooien, scholen- toernooien en sportdagen. Vanwege het succes van dit eerste veldje in maastricht is besloten om er een tweede veld te realiseren.

pROJEct cruyff court kampen Veld GEREALISEERD IN 2006 vanuit de cckV IN SAmENwERkING mEt Gemeente kampen, basisschool Avercamp, basisschool Dr. bouwman, Sportraad kampen, voetbalverenigingen en korfbalvereniging wit-blauw. GEfINANcIERD DOOR cckV en gemeente kampenbIJDRAGE cckV € 50.000

ActIVItEItEN Jeugd G-voetbal, naschoolse activiteiten, pannavoetbaltoernooi, buurtvoetbaltoernooien en korfbal.bIJzONDERHEDEN Het cruyff court kampen Veld was één van de eerste cruyff courts in een gemeente zonder betaald Voetbal Organisatie. Het veldje is in juni 2006 officieel geopend door Jaap Stam, die afkomstig is uit kampen. Hoewel in het voorbereidingstraject uitvoerig is gesproken met omwonenden, omringende scholen en andere instanties over de inrichting van het cruyff court en de wijze van het sociale beheer, hebben zich in het najaar van 2006 toch enkele incidenten voorgedaan. Dit varieerde van ‘s nachts herrie maken tot pogingen tot vuurstoken op het veldje. De gemeente heeft inmiddels de controle en het beheer geïntensiveerd. tevens bestaat er het voornemen om geluidsarmere hekwerken te plaatsen. De overlast is inmiddels verminderd, maar de problemen zijn nog niet helemaal opgelost.

34 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 35: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

stichting Cruyff Court kNVb Velden / landelijkbijdrage voor de Stichting cruyff courts kNVb Velden voor 2006bIJDRAGE: € 300.000

stichting Cruyff Courts kNVb Velden / landelijkbijdrage voor de Stichting cruyff courts kNVb Velden voor 2006bIJDRAGE: € 150.000

Cruyff Court klaas Jan Huntelaar Veld / HummeloAanleg cruyff court in HummelobIJDRAGE: € 122.911,46

Cruyff Court Oranje Veld barthimeus / zeistcruyff court Oranje Veld zeist is gedoneerd door het Nederlands elftal. Dit volledig aangepaste cruyff court wordt gerealiseerd in zeist bij bartiméus, een instelling voor visueel gehandicapte kinderen.bIJDRAGE: € 150.000

Cruyff Court Tilburg west Veld / TilburgAanleg cruyff court in tilburg west, gefinancieerd door de verkoop van het boek ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ van pieter winsemiusbIJDRAGE: € 80.000

Cruyff Court Only Friends Veld / AmsterdamAanleg cruyff court op het sportpark van Only friends. Dit wordt een multifunctioneel cruyff court aangepast voor de kinderen met een beperking.bIJDRAGE: € 110.000

stichting Cruyff Courts kNVb Velden / g-11projectbesluiten voor 11 cruyff courts in de G-11 (11 gemeenten die het convenant “meedoen Allochtone Jeugd door Sport” hebben ondertekend) gecoördi-neerd door de Stichting cruyff courts kNVb Velden. bIJDRAGE: € 495.000

Cruyff Courts onderzoekIn opdracht van de cruyff foundation doet het mulier Instituut (centrum voor sociaal-weten-schappelijk sportonderzoek) de komende drie jaren onderzoek naar de effecten van de cruyff courts in heel Nederland.bIJDRAGE: € 237.863,15

Cruyff Courts Nederlands Antillen en ArubaOp verzoek van het ministerie van VwS realiseert de cruyff foundation, samen met lokale organisaties, cruyff courts op de Antillen en Aruba.bIJDRAGE: € 476.946

Aanvulling Cruyff Courts Nederlandse Antillen en ArubaIn verband met hogere kosten rondom aanleg Aruba, bonaire en curacao. bIJDRAGE: € 88.260

kosten Cruyff Courts Overige kosten openingen cruyff courts.bIJDRAGE: € 836.32

Nationaal schoolstraatvoetbal kampioenschappenOrganisatie van de voorronden voor het Nationaal Schoolstraatvoetbal kampioenschap 2006-2007 op de cruyff courts.bIJDRAGE: € 53.852

schenking van Ten Cate Thiolon ten goede van project Cruyff Courtsten cate thiolon heeft een bedrag beschikbaar gesteld voor het realiseren van kunstgras cruyff courts.bIJDRAGE: € 70.350

OVERzIcHt GOEDGEkEURDEcRUyff cOURtS

EN ActIVItEIEtNOp DE VELDEN 2006

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 35

Page 36: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

RICkY VAN bAsIssCHOOl De mOleNVlIeT UIT klUNDeRT‘Het was een leuke dag. Bij de spellen had je andere regels dan ik normaal gewend was. Zo kon je bij zitvolleybal beleven hoe het was als je je benen niet mocht gebruiken en heb ik geleerd hoe gehandicapten kunnen sporten.’De molenvliet was één van de basisscholen waarvoor de cruyff foundation Games in 2006 zijn georganiseerd. De kinderen nemen tijdens deze dag deel aan allerlei verschillende spelen zoals zitvolleybal, goalbal, blindenvoetbal, rolstoelhockey.

Page 37: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Projecten activiteitenElk jaar organiseert de Johan cruyff foundation een aantal activi-teiten zoals de Open Dag en de cruyff foundation Games. Nieuw dit jaar waren de Jeugd G-Voetbaldag die voor het eerst plaats- vond in de Amsterdam ArenA en de Nationale Jeugd Rolstoel-basketballdag in Amsterdam. Doel van deze activiteiten is enerzijds evenementen te organiseren waar kinderen met een beperking aan kunnen deelnemen. Anderzijds kunnen ouders, begeleiders, supporters, bedrijven, media en andere geïnteresseerden tijdens deze dagen zien én beleven wat de foundation doet. Naast ‘eigen’ activiteiten zijn er ook evenementen waar de foundation in 2006 nauw bij betrokken was, zoals Jumping Amsterdam, tzA zwemclinic en de Johan cruijff Schaal.

Open DagOp woensdag 13 september vond voor de zesde keer de Open Dag plaats. Er waren meer kinderen dan ooit. Ook het aantal activitei-ten en demonstraties (zeventien verschillende sporten) was meer dan in de voorafgaande jaren. Ruim tweeduizend kinderen en begeleiders uit het hele land waren naar het Olympisch Stadion gekomen.De Open Dag is een uniek evenement waar de verschillende pro-jecten die steun ontvangen van de cruyff foundation de gelegen-heid krijgen om hun sport en project te presenteren. Daarnaast krijgen kinderen met en zonder beperking de mogelijkheid om met elkaar te sporten. zo kunnen ze bijvoorbeeld meedoen aan

(rolstoel)hockey, paardrijden, golf, judo, (blinden)voetbal, atletiek, fitness, (rolstoel)tennis en (rolstoel)basketball. Veel bekende Nederlanders die zich inzetten als ambassadeur van de foundation waren op deze dag aanwezig.Er was speciale aandacht voor de start van de sportrolstoelen-actie (zie ook pag. 15), de kick-off van de Supportersclub (zie ook pag. 45) en de onthulling van de speciale Agusta-motor.

Doelstelling: minimaal vijftien projecten de mogelijkheid bieden zich te presenteren en de mogelijkheid bieden aan kinderen met en zonder handicap om met elkaar te sporten. Daarnaast is dit dé gelegenheid om zoveel mogelijk partners en andere geïnteres-seerden te laten zien en beleven wat de foundation doet. Aantal deelnemers: meer dan 2000 bezoekers kosten: € 10.600 Georganiseerd in samenwerking met verschillende projecten en sportbonden (onder andere de koninklijke Nederlandse Voetbal-bond, Judobond Nederland, koninklijke Nederlandse Roeibond, Nederlandse basketballbond).

Cruyff Foundation GamesDe cruyff foundation Games zijn in 2003 ontstaan door een samen-werking met het cIOS (centraal Instituut Opleiding Sportleiders) uit Goes. Het zijn sportdagen voor kinderen uit de hogere groepen van het basisonderwijs, waarbij valide kinderen ervaren hoe het is om met een beperking te sporten. De kinderen spelen bijvoorbeeld zitvolleybal, blindenvoetbal en rolstoelhockey die door de cIOS studenten uit Goes worden begeleid.Het doel was om in 2006 de Games meer dan twintig keer te organiseren en hiermee groot op de kaart te zetten. Hoewel de Games zes keer plaatsvonden, twee keer zoveel als in 2005, is dat doel niet gehaald. Om verder uit te breiden, dienen met andere cIOS-instellingen concrete afspraken gemaakt te worden; dat is in 2006 nog niet van de grond gekomen.

4.3 Activiteiten

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 37

Page 38: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Verder is er onderzoek gedaan onder scholen en sportclubs om de interesse te peilen en te kijken welke formule het best werkt. Dit onderzoek is in het voorjaar van 2006 afgerond en vervolgens is er een plan opgesteld. Aanvragers kunnen kiezen uit een aantal verschillende modules. Hierbij heeft de school of vereniging zelf de keuze op welke wijze er naast de Games nog aandacht wordt besteed aan het onderwerp sport en handicap. Voor de uitvoering werkt de foundation samen met het cIOS Goes. De cruyff foundation kijkt naar samenwerkingsvormen met andere cIOS-opleidingen en nieuwe partners om de ontwikkeling en organisatie van de Games verder te stimuleren.

Doelstelling: zoveel mogelijk kinderen in de leeftijd uit de hogere groepen van het basisonderwijs laten ervaren hoe het is om met een handicap te sporten. Aantal deelnemers: verschilt per locatie van 60 tot ongeveer 180kosten: is afhankelijk van de locatie, aantal deelnemers en begeleiding. Gemiddeld tussen € 350 - € 700

Jumping Amsterdam tijdens het gala, de start van Jumping Amsterdam, gaf de prins willem Alexander manege, één van de maneges die de cruyff foundation ondersteunt, een demonstratie paardrijden voor

mensen met een beperking. Op de ochtend van Jumping Amsterdam waren ongeveer dertig kinderen met beperking en begeleiders aanwezig om te kijken naar de verschillende wedstrijden. Hoogtepunt voor de kinderen was de groepsfoto met Jeroen Dubbeldam.

Doelstelling: Jumping Amsterdam fungeert als podium waarbij de cruyff foundation kan laten zien hoe belangrijk paardrijden, voor kinderen met een beperking is. tevens is het een mogelijkheid om kinderen van projecten uit te nodigen voor een groot evenement. Aantal deelnemers: dertig kinderen met beperking en begeleiders kosten: mogelijk gemaakt door Jumping Amsterdam.

TZA ZwemclinicVoor het vijfde jaar organiseerde de Johan cruyff foundation een zwemclinic tijdens de Amsterdam Swim cup.Ongeveer zestig kinderen met een beperking, in de leeftijd tussen de vijf en achttien jaar, waren naar het Sloterparkbad gekomen. Het programma omvatte vier verschillende onderdelen: aqua-robics, survivalzwemmen en een clinic voor kinderen met zwemervaring door de bondscoaches van het Nederlands zwemteam voor kinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Nieuw was het onderdeel duiken, waar de kinderen hun eerste duikervaring konden opdoen. De kinderen die hieraan deelnamen waren erg enthousiast.Daarnaast zwom een aantal zwemmers met beperking, tijdens de reguliere wedstrijden van de Swim cup, twee keer een race tegen elkaar. zo werd er tijdens de wedstrijden aandacht besteed aan de zwemsport voor mensen met een beperking.

38 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Gaffan van Bergen (8 jaar) Stichting Paardrijden Gehandicapten Manege Pothoven

‘We stonden om 6 uur op, om naar jumping amsterdam te gaan. Toen we aankwamen stond er een lange rij voor de kaarten. We gingen naar de bak en zagen de paarden alvast oefenen met springen. in de grote hal zaten we vlak vooraan en konden alles goed zien. Het leukste vond ik jeroen dubbeldam die in een speciaal karretje reed. daarna heb ik jeroen dubbeldam een prijs gegeven. Hij kreeg een t-shirt van johan Cruijff. Toen gingen we met hem op de foto en kreeg ik een handtekening. Het was een gezellige dag.’

kinderen van verschillende maneges werden uitgenodigd voor de kinderochtend van Jumping Amsterdam in de RAI. Dubbeldam kreeg uit handen van de kinderen een ingelijst shirt cadeau als afscheid voor zijn paard ‘De Sjiem’.

Page 39: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Doelstelling: zwemevenement organiseren waar kinderen met een beperking op eigen niveau aan kunnen deelnemen. Aantal deelnemers: 60 kinderen kosten: €4972

Johan Cruijff Schaaltraditiegetrouw werd het voetbalseizoen geopend met de strijd om de Johan cruijff Schaal tussen de landskampioen (pSV) en de winnaar van de beker (Ajax). De cruyff foundation krijgt op deze dag de mogelijkheid kinderen uit te nodigen om naar de wedstrijd te komen kijken.Dit jaar waren er 230 kinderen en begeleiders aanwezig van verschillende projecten die de foundation ondersteunt. Daarnaast waren er nog eens 280 kinderen uit het Jeugd G-voetbal aanwe-zig. zij bekeken de wedstrijd en een aantal van hen mocht met de spelers mee het veld op en in de rust hun voetbalkunsten aan het publiek laten zien. tijdens deze dag beschikt de foundation over een eigen ontvangst-ruimte in de ArenA, de cruyff foundation Lounge. Hier werden ruim 175 partners uit het bedrijfsleven en sporters, die zich inzetten voor de foundation, ontvangen. Studenten van de Johan cruyff University en het Johan cruyffcollege deelden nieuwsbrieven uit en noteerden 28 nieuwe supporters. Voorafgaand aan de wedstrijd ontving de foundation van de kNVb nog een cheque van € 11.500.

Doelstelling: evenement waarbij de cruyff foundation kan laten zien wie ze zijn en wat ze doen. In samenwerking met de kNVb wordt er aandacht besteed aan sport (voetbal) voor kinderen met een beperking. tevens een mogelijkheid om kinderen van onze projecten en partners uit te nodigen.

Aantal deelnemers: ruim 500 kinderen en begeleiders en meer dan 175 partners en sporters. kosten: € 12.072

Rolstoelbasketballdag Dit jaar is in samenwerking met de Nederlandse basketball bond (Nbb) voor het eerst de Nationale Jeugd Rolstoelbasketballdag georganiseerd. Studenten van de fontys Hogeschool, die stage liepen bij de Nbb, hielpen bij de organisatie van deze dag. Alle mytylscholen waren voor deze dag uitgenodigd, die plaats vond in de Apollohal te Amsterdam. zie voor een uitgebreide beschrijving van deze dag op pag. 15

Jeugd G-VoetbaldagIn samenwerking met de Amsterdam ArenA en de kNVb werd op 17 mei de Nationale Jeugd G-Voetbaldag gehouden. ter gelegen-heid van het 10-jarig bestaan van de ArenA kreeg de cruyff foundation de gelegenheid om een speciale voetbaldag in het stadion te organiseren. zie voor een uitgebreide beschrijving van deze dag op pag. 15

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 39

Kijk voor meer informatie op www.cruyff-foundation.org

Page 40: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006
Page 41: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

cOmmUNIcAtIE 5

De Johan cruyff foundation hecht veel waarde aan het informeren van haar achterban zoals

kinderen, ouders, begeleiders, medewerkers van projecten, verenigingen, bonden, supporters, partners uit het bedrijfsleven en overige geïnte-resseerden. ‘wie we zijn, wat we doen en vanuit welke filosofie we werken’, blijft de belangrijkste boodschap die de cruyff foundation onder de aandacht wil brengen. Aandachtspunt binnen communicatie voor 2006 was er voor zorgen dat het brede pakket aan projecten, met name de projecten voor kinderen met een handicap, zoals de uitreikingen van de sportrolstoelen, onder de aandacht van de diverse media kwam. Door het versturen van persberich-ten naar de lokale media is geprobeerd om meer zichtbaarheid en aandacht te verwerven, met goede resultaten als gevolg. Een nieuw te openen cruyff court lijkt ‘zijn eigen’ publiciteit te genere-ren. De (lokale) media herkennen de meerwaarde die de veldjes hebben voor een buurt of een gemeente of komen af op de naam van degene die het veld opent. Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is de opening van de cruyff courts op de Antillen (zie ook pag. 33) die een enorme media-aandacht kregen. De cruyff foundation beschikt over groot aantal eigen communicatiemiddelen om de verschillende belanghebbenden te bereiken, zoals de website en de digitale nieuwsbrief. Verder wordt er ook ge-bruik gemaakt van communicatie via derden. Uit-gangspunt in dat geval is dat hieraan geen kosten verbonden zijn. De foundation besteedt in principe geen budget aan advertentieruimte in tijdschriften of kranten of aan het kopen van reclamezendtijd op radio en tv.

Eigen middelen

WebsiteEén van de aandachtspunten voor 2006 was het verbeteren van de toegankelijkheid van de website. Door de enorme hoeveelheid banners op de site, werd duidelijk dat er een grotere inhaalslag gemaakt moest worden. Om bezoekers sneller informatie te geven werd de portal verwijderd, waardoor men direct op de nieuwspagina terechtkomt. Verder is er een aantal aparte links opgenomen in de taakbalk. Op de activiteitenkalender kunnen bezoekers in één oogopslag zien welke activiteiten en evenementen er plaatsvinden. Ook kunnen kinderen direct een antwoordformulier voor een informatiepakket invullen. Op de websites van de cruyff foundation en de cruyff courts worden iedere week nieuwe berichten geplaatst. Het aantal bezoekers op www.cruyff-foundation.org was vooral in de maand november zeer hoog. Dit had te maken met opening van de cruyff courts op de Nederlandse Antillen en Aruba. Deze gebeurtenis kreeg ruime publiciteit en trok daardoor veel bezoekers naar de site. maar liefst 12.337 personen bezochten die maand de site. De site van de foundation is in 2006 in totaal door ruim 66.000 unieke bezoekers bezocht. bijna twee keer zoveel als in 2005 toen ongeveer 34.000 mensen de site bezochten. Doelstelling voor 2007 is om de website verder te verbeteren en zó in te richten dat voor de bezoekers direct duidelijk wordt welke initiatieven en projecten de foundation steunt of zelf organiseert.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 41

Bekijk hier twee overhandigingen van de sportrol- stoelenactie.

Page 42: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Digitale nieuwsbriefDe digitale nieuwsbrief is dit jaar weer regelmatig verstuurd. betrokkenen bij projecten, supporters, bedrijfspartners en overige relaties ontvingen zeven keer de digitale nieuwsbrief. Het totaal aantal verstuurde nieuwsbrieven was lager dan in 2005. Dit kwam doordat van een grote groep éénmalige supporters (donateurs) het supportersschap afliep, waardoor ook de versturing van de nieuwsbrief stopte. Het is interessant om te zien dat na het versturen van een digitale nieuwsbrief het aantal bezoekers op de website toeneemt. Over het hele jaar genomen heeft 36 procent van de mensen die de mail ontvangt de nieuwsbrief geopend.

De ScoreHet nieuwsmagazine de Score is veranderd van een nieuwsbrief in een echt tijdschrift. Er is iemand van buitenaf aangetrokken om de hoofdreportages te schrijven en te helpen bij het redactionele gedeelte. De Score komt twee keer per jaar uit en gaat in deze vernieuwde vorm dieper in op verschillende onderwerpen.

DE ScORE 2006, OpLAGE: 19.000 ExEmpLAREN.

Jaarverslag 2005Sinds dit jaar is er ook een grote vernieuwing doorgevoerd in het jaarverslag. Aangezien de cruyff foundation het cbf-keur heeft ontvangen, werden er ook eisen aan het jaarverslag gesteld wat betreft informatiegehalte en wijze van verslaggeving.

JAARVERSLAG 2005, OpLAGE: 750 ExEmpLAREN.

Advertentie, poster en flyer Er is een nieuwe algemene advertentie en poster ontwikkeld. belangrijkste zaken die erop staan zijn, de doelstelling van de cruyff foundation, het url-adres, cbf-keur logo en een aan-sprekende en herkenbare foto. Verder kreeg de standaardflyer die al een paar jaar wordt gebruikt, een nieuwe vormgeving. Om de diversiteit aan sporten te laten zien die de foundation ondersteunt, werden nieuwe foto’s van verschillende sporten gebruikt. De flyer wordt uitgedeeld bij evenementen en acties.

pOStER OpLAGE: 500 StUkS.fLyER OpLAGE: 4000 StUkS.

informatiepakket voor spreekbeurten Het afgelopen jaar ontvingen ruim honderdtwintig basisschool-kinderen en scholieren een informatiepakket. Dit pakket wordt aangevraagd via de website en gebruiken de scholieren voor het maken van een werkstuk of bij een spreekbeurt. Aanvragen worden via een standaardprocedure afgehandeld.Dit geldt ook voor inzamelingsacties voor de foundation die bijvoorbeeld door sportverenigingen worden georganiseerd. Dit jaar werd er door verschillende organisaties een inzamelings-actie gehouden, zoals door studenten van het cIOS, door kinderen van een basisschool die een vlooienmarkt organiseerden en met een sponsorloop op een middelbare school. Door de start van de Supportersclub halverwege het jaar, is de procedure veranderd. Iedereen die een actie wil houden voor de cruyff foundation doet dat als supporter van de Johan cruyff foundation Supportersclub. Een medewerker van de afdeling marketing en fondsenwerving onderhoudt de contacten voor de verschillende acties.

AANtAL AANVRAGEN VOOR EEN INfORmAtIEpAkkEt: 120 StUkS.

ActiviteitenDe cruyff foundation laat graag via allerlei activiteiten zien wat er wordt gedaan. Vertellen ‘wie we zijn, wat we doen en vanuit welke filosofie we werken’ gebeurt bij voorkeur via de eigen evenementen en activiteiten zoals, de Open Dag, cruyff founda-tion Games en via gebeurtenissen op de cruyff courts.

DIgITAle NIeUwsbRIeVeN 2005 2006

Aantal edities per jaar 7 7totaal aantal verstuurd 19609 15728Geopend 7206 5684Geopend in percentage 37% 36%

42 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 43: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Communicatie via derdenNaast de eigen communicatiemiddelen komt de cruyff foundation ook op andere manieren in het nieuws. bijvoorbeeld door free publicity of door afspraken die de foundation maakt met derden, veelal media.

Free publicityDe media wordt actief via persberichten benaderd. Het afgelopen jaar heeft de foundation de lokale en landelijke media over verschillende acties en projecten geïnformeerd, zoals over de sportrolstoelenactie. met de kick-off in het Olympisch Stadion en het traject erna heeft dit project veel publiciteit gekregen. Vooral in de lokale media, kranten, maar ook radiozenders als Radiozender Gelderland, Omroep zeeland en tV Dordrecht, is er veel aandacht geweest. Andere onderwerpen die uitgebreid belicht werden zijn de cruyff courts en de voorrondes het Nationaal Straatvoetbalkampioenschap. De totale redactionele aandacht die de cruyff foundation kreeg omgerekend naar advertentiewaarde bedroeg in 2006 ongeveer € 3,3 miljoen (gegevens verkregen via de knipsel Info Service)

Via derdenOok op het gebied van communicatie werkt de foundation graag samen met anderen. De cruyff foundation wordt daarvoor regel-matig benaderd. Elk initiatief tot samenwerking wordt zorgvuldig bekeken. De andere partij moet wat betreft uitstraling en betrouw-baarheid passen bij de foundation. bovendien moet het initiatief ‘behapbaar’ zijn in termen van mankracht, gezien het relatief kleine aantal medewerkers.De samenwerking met de Sponsor Loterij, Voetbal International en Nummer 14 zijn voorbeelden van langlopende, succesvolle samenwerkingsverbanden op communicatiegebied.

met Voetbal International (VI) zijn afspraken gemaakt over de plaatsing van een artikel in de VI kidspagina. Iedere tweede week van de maand levert de cruyff foundation een voetbalgerelateerd artikel voor de jeugd aan. Onderwerpen die hierin naar voren komen zijn de cruyff courts, Jeugd G-voetbalcompetitie, Sportief tour en andere voetbalgerelateerde projecten. In 2006 is hiervoor een vaste opmaak gekomen. Verder krijgt de foundation iedere maand op de laatste pagina van het voetbalmaandblad Nummer 14 ruimte om nieuws en ontwikkelingen te vermelden.

De sponsor loterij steunt goede doelen op het gebied van welzijn en gezondheid in Nederland. bij de loterij kan men meespelen voor een zelfgekozen club, vereniging of stichting. De sponsor Loterij is de grootste partner van de Johan cruyff foundation. In februari is tijdens het feestelijke Goed Geld Gala van de loterij de netto opbrengst van 2006 bekend gemaakt

directeur Carole Thate van de johan Cruyff foundation (r.) krijgt hier de cheque uitgereikt door managing director ellen damsma van de sponsor Loterij.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 43

Page 44: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006
Page 45: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

mARkEtING &fONDSENwERVING 6

Marketing

Doelstelling van de marketingactiviteiten van de foundation is het positioneren van de foundation als een betrouwbaar, professioneel en kwalitatief hoogstaande organisatie; als een uniek goed doel waarbij de betrokkenen, media, bedrijfsleven, ambassadeurs en particuliere gevers graag betrok-ken willen zijn.In de marketingactiviteiten besteden we veel aan-dacht aan de bescherming van de naam en het merk cruyff foundation, en van de naam Johan cruijff.

In alle activiteiten van de foundation staat de inhoud voorop, maar er wordt ook aandacht besteed aan de wijze waarop, met andere woorden: ‘hoe we werken’. Dat uit zich in de persoonlijke benadering en de hoeveelheid tijd die geïnvesteerd wordt voordat een samenwerking tot stand komt. Naast de inhoudelijke en zakelijke componenten van een samenwerking, is het namelijk van groot belang dat relaties van de foundation het werk en de filosofie onderschrijven en die zelf ook uitdragen. Het is belangrijk voor de Johan cruyff foundation dat alle doelgroepen weten dat de foundation een betrouwbare organisatie is die zeer zorgvuldig omgaat met de verworven gelden en dat een mini-maal bedrag van de inkomsten wordt besteed aan zaken als wervings-, bureau- of huisvestingskosten. De norm die het cbf stelt, is 25 procent van de inkomsten. De foundation heeft in 2006 11 procent van de inkomsten hieraan besteed. concreet betekent dit dat van iedere euro die binnenkomt 89 eurocent wordt besteed aan de doelstelling.

Fondsenwerving

Het jaar 2006 was een bijzonder en druk jaar op het gebied van fondsenwerving. Door met name door het wk Voetbal in Duitsland waren er zeer veel mogelijkheden om met derden fondsen te werven. Ook de eigen wk-shirtactie zorgde voor publiciteit en inkomsten.

De Johan cruyff foundation Supportersclub, die in september is geïntroduceerd, heeft eveneens bijgedragen aan de inkomsten in 2006.Alle fondsenwervende activiteiten hebben als doel om zoveel mogelijk kinderen met én zonder handicap te laten sporten. bij de werving van inkomsten streeft de foundation naar meerdere structurele inkomstenbronnen om afhankelijkheid van één inkomstenbron te voor-komen. De foundation onderscheidt een aantal verschillende doelgroepen. per doelgroep is een wijze van aanpak geformuleerd.

De particuliere geverDe foundation wil graag de particuliere gever bereiken. De particuliere gever is de consument die geld wil doneren aan of zich anderszins wil inzetten voor een goed doel. Hij/zij heeft vele keuzes en vele manieren om een goed doel te steunen. De cruyff foundation is voortdurend op zoek naar een originele en onderscheidende manier om deze doelgroep te bereiken, zonder dat daarvoor meteen (veel) kosten worden gemaakt.De Johan cruyff foundation Supportersclub is in het leven geroepen om een zo groot mogelijke achterban voor de Johan cruyff foundation te realiseren en daarmee extra financiële mogelijkheden te creëren.

In september 2006 is de Johan cruyff foundation Supportersclub geïntroduceerd op de Open Dag. De eerste leden van de club waren veertien kinderen die zich op enigerlei wijze hadden ingezet voor de cruyff foundation. ze ontvingen uit handen van Johan cruijff een gesigneerd Supportersclubschild en een fancard.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 45

Page 46: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Iedereen die iets wil doen voor de Johan cruyff foundation kan terecht bij de Supportersclub.

Het kan dan gaan om:v Het geven van een donatiev meewerken als vrijwilliger v Iets kopen in de webshop.

Donaties zijn hard nodig, maar met de Supportersclub kunnen mensen zich ook op een andere manier aan de cruyff foundation verbinden. bijvoorbeeld door tijd te investeren als vrijwilliger of door een sponsorloop, collecte of ander activiteit te organiseren.

Voor de supporters is een speciale website geopend en met partners zoals Supportersvereniging Ajax, fanclub barcelona en ANp Historisch fotoarchief zijn overeenkomsten gesloten met als doel geld op te halen om zoveel mogelijk kinderen met en zonder handicap te kunnen laten sporten en bewegen. Ga naar www.cruyff-foundation.org en klik op Supportersclub voor meer informatie hierover.belangrijk aandachtspunt is om de donateurs/supporters na een jaar aan boord te houden.

v Aantal supporters: 5930

WK ActiesEigen WK-actie: ‘Koop ‘m voor een ander’.Inhoud: inspelend op het wk voetbal in Duitsland zijn via meerdere kanalen oranje cruyff foundation shirts verkocht. De mediacampagne was gebaseerd op het idee om bekende vrienden van de foundation een shirt voor een andere bekende Nederlander te laten kopen. Immers ‘Als je de mogelijkheid hebt om iets voor een ander te doen, dan moet je dat doen’ (Johan cruijff).periode: mei, juni en juli. Extra: samenwerking met kpN. bij aanschaf van Internetplusbellen van kpN, ADSL van planet Internet, Het Net, Direct ADSL en tV van kpN gaf kpN een oranje shirt en twee Delfts- blauwe tegeltjes met uitspraak van Johan cruijff cadeau. Ook via acties samen met AbS Autoherstel,

Apx, Voetbal International, Oranje camping, Robeco, Vak zuid en de bijenkorf werden shirts verkocht.Resultaat: 3710 shirts via kpN, 1053 via website foundation en ruim 1000 via andere bedrijven.

Acties van derdenwie: initiatiefnemers Ali b, Ruud de wild en Edwin EversInhoud: Ali b. bracht de wk-single ‘wij houden van Oranje’ uit, gedeelte van de opbrengst is naar de cruyff foundation gegaan.periode: juni 2006bedrag: € 10.000

wie: frank de boer en continentalInhoud: frank de boer heeft op Schiphol plaza supporters uit alle landen geld bij elkaar laten schieten voor de cruyff foundation. De gaten in het dichte, opblaasbare doel van continental correspondeerden met geld- bedragen, die continental aan de cruyff foundation heeft gedoneerd. periode: juni 2006bedrag: € 7.650

46 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 47: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

wie: AbS AutoherstelInhoud: bij alle AbS Autoherstel ondernemingen konden klanten een sticker plakken op de achterruit van hun herstelde auto. Dit onder het motto ‘Sluit je aan bij de Oranje- karavaan!’ per geplakte sticker doneerde AbS Autoherstel € 2 aan de Johan cruyff foundation. periode: mei/ juni 2006bedrag: € 10.000

wie: Het Nederlands Elftal, SbS6, Radio 538, Nike, De telegraaf, Speurders.nl en enkele oud-Oranje coryfeeën.Inhoud: er kon geboden worden op gesigneerde shirts van de gehele Oranje-selectie uit 2006 en van onder meer Neeskens, Van Hanegem, Gullit en cruijff.periode: juni 2006bedrag: € 11.000

wie: Luc Schinkel van mooidoel.nlInhoud: wk lied ‘’Huntelaar’’ was te downloaden via de site www.mooidoel.nl. per gedownload nummer ging er € 0,66 naar de cruyff foundation.periode: juni 2006bedrag: € 196,02

Bedrijven en organisatiesBedrijfssupporterDit zijn bedrijven die de foundation voor minstens drie jaar steunen. Jaarlijks betalen zij een bedrag van minimaal € 1.414,-. Als tegen-prestatie ontvangen ze een gesigneerd shirt uit handen van Johan cruijff. De laatste jaren groeit het aantal bedrijfs-

supporters sterk, mede dankzij de cruyff foundation cup. Doel-stelling van dit jaarlijkse evenement voor het bedrijfsleven is om zoveel mogelijk nieuwe bedrijven aan de foundation te binden. De cruyff foundation cup is een voetbaltoernooi in het Olympisch Stadion waar bedrijven in een sportieve en informele omgeving, de kans krijgen om tegen elkaar, en vaak in het gezelschap van bekende voetballers, te strijden om een beker. Inschrijving werkt volgens het ‘member-get-member principe’.Een bestaande relatie van de foundation mag meedoen aan het toernooi als zij een nieuwe relatie aanbrengt en hiermee samen een zes leden tellend team vormt. Editie 2006 was extra speciaal door de live uitzending van Ruud de wild van Radio 538 vanuit het kantoor van de foundation en door de aanwezigheid van de 24 uur van Le mans bolide van Jan Lammers. Hierop stond groot het cruyff foundation logo en het startnummer 14.De lancering van de single ‘wij houden van Oranje’ uitgebracht door Ali b. samen met Ruud de wild en Edwin Evers was één van de hoogtepunten.

v Aantal nieuwe bedrijfssupporters: 20

Partners en Corporate PartnersEen partnership voor de foundation houdt in dat de organisaties elkaars doelstellingen actief helpen te verwezenlijken. Een partnership gaat dus verder dan een financiële ondersteuning. partnerships worden afgesloten voor een periode van drie jaar met bedrijven die wat betreft imago en filosofie passen bij de foundation.De rechten van een corporate partner zijn uitgebreider dan die van een partner.

v Aantal nieuwe partners: 0v Aantal nieuwe corporate partners: 2

Voorbeeld van een samenwerking met een corporate partnermet Nuon is een corporate partnership afgesloten in 2006. De inhoud van de samenwerking richt zich op activiteiten op de cruyff courts in de vorm van het Nationaal Schoolstraatvoetbal kampioenschap. Andere partners in dit Scholenkampioenschap- project zijn de telegraaf en de Sponsor Loterij.

v totaal aantal bedrijfssupporters: 65v totaal aantal partners: 5v totaal aantal corporate partners: 8

In 2006 verlengden Voetbal International, Stichting Olympisch Stadion en pricewaterhousecoopers de overeenkomst met de foundation. Audi is sinds begin 2006 corporate partner.

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 47

Page 48: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

Con Amorebinnen de partnerships is de ondersteuning in de vorm van con Amore belangrijk. Hierbij gaat het niet om puur financiële steun, maar om het verstrekken van diensten ‘om niet’. zo voorziet dienstverlener Ultimum de foundation van ondersteuning voor de dagelijkse Ict zaken, geeft het advocatenkantoor Van Doorne juridisch advies en is pricewaterhousecoopers betrokken bij de financiële administratie. Andere voorbeelden van deze con Amore-partners zijn: Audi (vervoer), Voetbal International (media) en Stichting Olympisch Stadion (locatie evenementen).Deze con Amore-diensten hebben veel waarde voor de foundation omdat ze de foundation in een aantal basis-behoeften voorziet zonder dat het geld kost.

Giften en donatiesJaarlijks ontvangt de foundation van verschillende organisaties en bedrijven een donatie. Een donatie of een gift kenmerkt zich door het feit dat er geen tegenprestatie wordt geleverd door de foundation. Voorbeelden zijn een golftoernooi waar éénmalig geld wordt opgehaald voor de foundation of een bedrijf dat vanwege een jubileum een donatie doet. Voor de foundation zijn dit substantiële inkomsten. Het nadeel is wel dat op voorhand nooit te voorspellen is hoeveel de foundation aan incidentele giften kan verwachten.

In 2006 heeft de foundation van verschillende organisaties en bedrijven donaties ontvangen. zoals een cheque van € 2.500 van de Junior kamer Den bosch, € 25.000 van Richard krajicek als deel van de opbrengsten van zijn nieuwste boek ‘Honger naar de bal’. Verder mocht de foundation tijdens de Open Dag een bedrag van € 100.000 in ontvangst nemen van plastics Europe.

Voorbeelden van andere giften en donaties in 2006 zijn:wie: Nederlandse gemeenschap in JapanInhoud: organisatie Oranje bal ter gelegenheid van koninginne- dag. tijdens dit feest werd er via een loterij geld opgehaald voor de cruyff foundation. tevens kregen de feestgangers van de organisatie een Delftsblauw tegeltje met daarop een uitspraak van Johan cruijff cadeau. periode: 22 april 2006bedrag: € 2.071

wie: Ashram college, Alphen aan den RijnInhoud: sponsorloop voor leerlingen en medewerkers in het kader van de Nationale Sportweek.periode: 9 mei 2006bedrag: € 1.500

wie: A1 Gp charityInhoud: tijdens de A1 races op zandvoort is met een grote collectebus, geplaatst naast een A1-bolide, geld opgehaald voor de foundationperiode: oktober 2006bedrag: € 1.892,50

wie: Vijfershofschool, VoorburgInhoud: braderie in het teken van ‘Oranje boven’periode: 9 juni 2006bedrag: € 1.325

wie: Initiative mediaInhoud: kerstkaarten verzonden waarbij de relaties een goed doel konden kiezenperiode: december 2006bedrag: € 700

wie: mercardInhoud: zes kaarten uit de kerstkaartencollecties die € 0,11 per kaart voor de cruyff foundation opbrachtenperiode: december 2006bedrag: € 14.400

48 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

VeRDelINg VAN De INkOmsTeN 2006

particuliere gevers, giften en donaties 1.038.006 bedrijfssupporters 104.340 partnerships 290.518 con Amore-diensten 242.551

Totaal e 1.675.415

Page 49: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006
Page 50: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

tOEkOmSt 7

D e cruyff foundation hoopt in 2007 de groei door te kunnen zetten: groei in projecten, groei in

aantal kinderen die meer kunnen gaan bewegen en sporten en groei in eigen inkomsten. Naast de start van nieuwe projecten zullen komend jaar lopende projecten zoals de cruyff courts en de samenwerking met sportbonden verder geoptima-liseerd worden. Daarmee gaat de foundation door op de ingeslagen weg. De opgedane ervaringen en de tussentijdse resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de cruyff courts, zorgen ervoor dat aanpassingen en verbeteringen kunnen worden aangebracht om tot nog betere resultaten te komen. In 2006 heeft de foundation voor het eerst echt te maken gehad met subsidiegelden en de besteding ervan. De uitwerking en gevolgen zullen, met name voor het project ‘meedoen Allochtone Jeugd door Sport’, in 2007 middels de cruyff courts en de activi-teiten daarop, te zien zijn.

Goede spreiding inkomstenDe foundation heeft in 2006 geprofiteerd van het wk Voetbal. Dit heeft er mede toe bijgedragen dat de eigen inkomsten zo zijn gestegen. In 2007 verwachten wij met de zestigste verjaardag van onze voorzitter weer via verschillende acties (onder andere de verkoop van boeken) extra donaties te ontvangen. met de Supportersclub is een begin gemaakt om particulieren de mogelijkheid te geven zich op ver- schillende manieren te verbinden aan de foundation. De komende jaren zal dit initiatief op grote schaal uitgewerkt worden. Ook voor de toekomst blijft het een uitdaging om een

groter draagvlak onder de Nederlandse bevolking te creëren en zo ook te kunnen werken aan een nog betere spreiding van de verschillende inkomsten.

In samenspraak met het bestuur worden de stijgen-de inkomsten (eigen inkomsten, via derden en via subsidies) geanalyseerd en bepaald of de ingezette koers aanpassing behoeft.De druk op het vinden van goede en aansprekende projecten neemt toe. Daarnaast is het de zorg van de cruyff foundation om de balans te bewaken tussen de cruyff courts aan de ene kant en projecten voor kinderen met een beperking aan de andere kant.

Betrouwbaarheid & TransparnatieDe Johan cruyff foundation groeit, en de hoop is dat die groei zich blijft doorzetten. Daarbij is het van groot belang dat de zaken intern goed blijven lopen en dat de projecten zorgvuldig begeleid worden. betrouwbaarheid is én blijft een belangrijk uit-gangspunt voor de cruyff foundation: donateurs en partners moeten ervan overtuigd zijn dat hun gelden ook daadwerkelijk terecht komen bij de sportprojecten voor kinderen met en zonder handicap.

2007 wordt een jaar met veel uitdagingen! Er is gelukkig nog voldoende te doen en te verbeteren. De foundation blijft zich ontwikkelen en zal nieuwe kansen grijpen en initiatieven blijven ontwikkelen. ‘wie we zijn en wat we doen’ zal via de projecten worden uitgedragen.2007 wordt weer een mooi en sportief jaar voor heel veel kinderen!

50 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Page 51: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006
Page 52: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

bEStUURpERSONEEL &ORGANISAtIE

8

BestuurSinds de oprichting van de foundation is Johan cruijff voorzitter. Hij wordt bijgestaan door Relus ter beek, betje van Everdingen, Leen Hollander, frank Rijkaard, Ewald kist, Leo van wijk en Henk van der kwast.De bestuursleden worden benoemd voor een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid om éénmalig herbenoemd te worden. Uitzondering is de voorzitter; hij kan onbeperkt herbenoemd worden.Het bestuur komt jaarlijks minimaal tweemaal bij elkaar waarbij de lopende zaken besproken worden. tevens wordt er door de directie een terugblik gegeven op de afgelopen periode. De vergaderingen worden gebruikt om belangrijke besluiten te nemen over werkplannen, begrotingen, jaarverslagen en de door de directie voorgestelde koers.

Naast de functie van voorzitter, penningmeester en secretaris is geen aparte portefeuilleverdeling gemaakt. Sinds de oprichting is het aantal bestuurs-leden toegenomen van vijf naar acht. De belangrijk-ste redenen daarvoor waren de groeiende organi-satie en de behoefte aan meer kennis en know how om de medewerkers van de foundation bij te staan in de steeds verdergaande professionalisering. bestuursleden worden gekozen op basis van een mix van kwaliteiten waarbij een sportieve geest een pré is. Daarnaast wordt gekeken naar betrokken-heid bij de doelstelling van de foundation, bestuurs-ervaring en het vermogen goed uit te kunnen dragen wat het werk van de cruyff foundation inhoudt.buiten de vergaderingen om worden de bestuurs- leden separaat gevraagd om als klankbord te dienen voor de medewerkers van de foundation. Het bestuur werkt geheel op vrijwillige basis. De leden ontvangen geen enkele vergoeding voor hun werkzaamheden. Naast hun werk voor de cruyff foundation zetten verschillende bestuursleden zich in voor andere ‘goede doelen’-organisaties die actief zijn op maatschappelijk, cultureel of sportief gebied.

Bestuur in 2006Johan Cruijff voorzitter 1997Oprichter cruyff foundation, cruyff Academics International en voormalig voetbalinternational en –coach

betje van everdingen secretaris 2002 Herbenoeming 2007 Voormalig directeur verschillende reclamebureaus, Airmiles en Nationale Sportpas

Henk van der kwast penningmeester 2006Directievoorzitter Stern Groep, oud-toproeier Relus ter beek lid 1997 treedt af 2007 commissaris van de koningin in Drenthe

leen Hollander lid 2003mede-oprichter Stern Groep

Frank Rijkaard lid 2003coach fc barcelona en voormalig voetbalinternational

ewald kist lid 2005Voormalig bestuursvoorzitter ING Groep en oud-hockeyinternational

leo van wijk lid 2005president-directeur kLm en voormalig teamgenoot van Johan cruijff bij Ajax voetbal en honkbal

KantoorDirecteur van de cruyff foundation is carole thate. zij is voormalig hockeyinternational en sinds 1999 werkzaam voor de cruyff foundation. Als bestuurs-lid is zij betrokken bij Stichting topsport Amsterdam en de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers.

52 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Lid sinds

Page 53: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

In bijgaand organogram is weergegeven hoe de verschillende werkgebieden zijn onderverdeeld. met een personele bezetting van zeven fte’s en een variërend aantal stagiaires en vrijwilligers worden de werkgebieden ingedeeld. tevens is de organogram van de Stichting cruyff courts kNVb Velden (cckV) meegenomen. Deze –tijdelijke- stichting is ontstaan uit het samenwerkings-verband tussen de cruyff foundation en kNVb. De cckV is met twee projectmedewerkers (2 fte’s) werkzaam vanuit het kantoor van de cruyff foundation en valt onder de verantwoorde-lijkheid van de directeur van de foundation. zie ook pag. 68 voor de geconsolideerde begroting waar de inkomsten en uitgaven van de cckV in meegenomen is. Het kantoor is gehuisvest in het Olympisch Stadion.

Drie van de zeven werknemers van de cruyff foundation zijn voormalig studenten van de Johan cruyff University die na hun stageperiode bij de foundation een functie aangeboden hebben gekregen. twee van deze jonge werknemers zijn als topsporter nog actief op het hoogste niveau. Naast een aantoonbare interesse in sport is betrokkenheid bij de jeugd ook een pré om voor de foundation te mogen werken. meer informatie over de medewerkers is te vinden op www.cruyff-foundation.org, onder ‘organisatie’ en ‘wie zijn wij?’

Beloning en begeleiding medewerkersDe cruyff foundation heeft het cbf-keurmerk, is aangesloten bij de Vereniging fondswervende Instellingen (VfI) en onderschrijft de code Goed bestuur voor Goede Doelen. Op pag. 66 staan de salariskosten vermeld. De beloning van de directeur zit ruim onder de norm die is aangegeven in de adviesregeling beloning Directeuren van Goede Doelen (VfI).Elk kwartaal heeft de directeur een gesprek met de afzonderlijke medewerkers over ieders takenpakket. Eén keer per jaar vindt een formeel beoordelingsgesprek plaats.

Scholing en opleiding medewerkersOnderdeel van de arbeidsvoorwaarden is dat medewerkers, indien gewenst, een aanvullende opleiding of cursus kunnen volgen. In 2006 is daar geen gebruik van gemaakt.

Stagiaires en vrijwilligersDe foundation werkt structureel met minimaal één stagiair van de Johan cruyff University. In 2006 heeft de foundation ook gebruik gemaakt van een stagiaire van de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding). tevens is gebleken dat het aantal aanmeldingen om op vrijwillige basis iets voor de foundation te doen, is toegenomen. Eén van de oorzaken is wellicht dat mensen zich via de website hiervoor kunnen aanmelden en ook daadwerkelijk worden ingezet bij (eigen) evenementen van de foundation of bij één van de projecten.

Topsporters en bekende Nederlanders De cruyff foundation kan rekenen op de inzet van tal van bekende sporters en Nederlanders die vrijwillig meehelpen aan activiteiten en bij projecten van de cruyff foundation. Dankzij onder andere hun steun kunnen belangrijke thema’s rondom sport en kinderen met een beperking, naar voren worden gebracht. Op de website www.cruyff-foundation.org is te zien welke sporters zich voor de foundation inzetten.

BestuurStichting Cruyff

Courts KNVB Velden

Marketing & Fondsenwerving

ProjectenCruyff Courts

ProjectenJeugd met een

beperking

OfficeManagement

Directie

Communicatie

BestuurStichting Cruyff

Courts KNVB Velden

ProjectenCruyff CourtsKNVB Velden

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 53

Page 54: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

54 JOHAN CRUYFF FOUNDATION JAARVERSLAG 2006

Begroting 2007Voor de begroting van 2007 houden we rekening met het aantrekken van een meer ervaren kracht voor het managen van de Supportersclub. Verder streven wij er wederom naar om voort te bouwen op de ingeslagen weg.

ReAlIsATIe begROTINg 2006 2007

bATeN UIT eIgeN FONDseNweRVINg Giften 1.038.006 650.000partner overeenkomsten 290.518 300.000bedrijfssupporter 104.340 140.000con amore diensten 242.551 300.000Gelabelde giften 500.000 1.675.415 1.890.000 kOsTeN eIgeN FONDseNweRVINg Directe verwervingskosten 80.652 100.000Uitvoeringskosten eigen organisatie 99.611 150.000 180.263 250.000 In % van baten uit eigen fondsenwerving 11% 13% NeTTO bATeN 1.495.152 1.640.000 ResUlTAAT VeRkOOp ARTIkeleN Netto-omzet 168.704 kostprijs 0 brutowinst 168.704 Uitvoeringskosten 108 Nettowinst 168.596 150.000 TOTAAl eIgeN FONDseNweRVINg 1.663.748 1.790.000 Aandeel in acties van derden 1.748.134 1.700.000kosten uit gezamenlijke acties 0 0 Aandeel in acties van derden 1.748.134 1.700.000 besCHIkbAAR UIT FONDseNweRVINg 3.411.882 3.490.000Subsidies 1.354.974 980.000Rentebaten 75.174 75.000 TOTAAl besCHIkbAAR VOOR DOelsTellINg 4.842.030 4.545.000

Page 55: Sociaal jaarverslag Cruyff Foundation 2006

ReAlIsATIe begROTINg 2006 2007

besteed aan doelstelling projecten 3.540.890 3.500.000Directe kosten organisatie in Nederland 103.650 200.000Uitvoeringskosten eigen organisatie in Nederland 245.620 350.000 3.890.160 4.050.000 VOORlICHTINg/bewUsTwORDINg Directe kosten v/b in Nederland 103.637 153.000Uitvoeringskosten eigen organisatie 113.781 200.000 217.418 353.000 TOTAAl besTeeD AAN DOelsTellINg 4.107.578 4.403.000 toegevoegd aan besteedbaar vermogen en beschikbaar voor doelstelling 734.452 142.000

JAARVERSLAG 2006 JOHAN CRUYFF FOUNDATION 55