Snackblad editie april 2014

16
Snackblad HÉT BELGISCH VAKBLAD VOOR FRITUUR EN SNACKBARUITBATERS VERANTW. UITGEVER: RIK VYNCKE, AAN DE LINDE 1, 9030 MARIAKERKE Verschijnt 5 x per jaar • Administratieve zetel: Aan De Linde 1 - 9030 Mariakerke • Afgiftekantoor GENT X BELGIE - BELGIQUE P.B. GENT X 3/220 AFGIFTEKANTOOR GENT X P 109308 de enige echte Al sinds 1909 zijn de Pauwels sauzen gekend en gekocht omwille van hun kwaliteit, smaak, uitgebreid gamma en doseersystemen. Nu kan u al kiezen uit 30 variëteiten, maar we ontwikkelen en testen continu om nieuwe smaken toe te voegen. Voor meer informatie over onze producten of onze speciale acties kan u altijd terecht bij uw Pauwels vertegenwoordiger en ook op het nummer 03 475 04 75 of op [email protected] Uw frietjes en snacks verdienen de beste vetten en sauzen van het land ! 100% BELGISCH BELGE 100% ... Pauwels een kwalitatief aanbod aan vetten heeſt. Zo combineert u met Pauwels Mixvet de smaak van rundvet en plantaardig palmvet. ... wij ook kwalitatief hoogwaardige frituurolie hebben, verpakt in een handige 5 L ‘Bag in box’. Wist u dat… APRIL 2014 SPECIAL VETTEN EN OLIËN AARDAPPELEN 02 Frituur Shelly’s 05 News 08 Aardappelspecial 11 News 14 Oliën en vetten 17 News 18 Snackbar De Spoed 21 News 23 Boekentips 26 News 28 Navefri 30 Partnerpagina’s INHOUD

description

Snackblad.be - Het vakblad bij uitstek voor de frituur en snackbaruitbater - editie april 2014

Transcript of Snackblad editie april 2014

snackbladHÉT BELGIsCH VAKBLAD VOOR FRITUUR EN sNACKBARUITBATERs

VERANTW. UITGEVER: RIK VYNCKE, AAN DE LINDE 1, 9030 MARIAKERKE

Verschijnt 5 x per jaar • Administratieve zetel: Aan De Linde 1 - 9030 Mariakerke • Afgiftekantoor gent xBELGIE - BELGIQUE

P.B.GENT X3/220

AFGIFTEKANTOOR GENT X

P 109308

de enige echteAl sinds 1909 zijn de Pauwels sauzen gekend en gekocht omwille van hun kwaliteit, smaak, uitgebreid gamma en doseersystemen. Nu kan u al kiezen uit 30 variëteiten, maar we ontwikkelen en testen continu om nieuwe smaken toe te voegen.

Voor meer informatie over onze producten of onze speciale acties kan u altijd terecht bij uw Pauwels vertegenwoordiger en ook op het nummer 03 475 04 75 of op [email protected]

Uw frietjes en snacks

verdienen de beste vetten

en sauzen vanhet land !

100%BELGISCHBELGE100%100%BELGISCHBELGE

... Pauwels een kwalitatief aanbodaan vetten hee� . Zo combineert u met

Pauwels Mixvet de smaak van rundvet enplantaardig palmvet.

... wij ook kwalitatief hoogwaardige frituurolie hebben, verpakt in een handige 5 L ‘Bag in box’.

Wist u dat…

plantaardig palmvet.

... wij ook kwalitatief hoogwaardige frituurolie hebben, verpakt in een handige 5 L ‘Bag in box’.

APRIL 2014SPECIAL

VETTEN EN OLIËNAARDAPPELEN

02 Frituur Shelly’s

05 News

08 Aardappelspecial

11 News

14 Oliën en vetten

17 News

18 Snackbar De Spoed

21 News

23 Boekentips

26 News

28 Navefri

30 Partnerpagina’s

INHOUD

2 snackblad

Miele Octoplus, dé professionalvoor uw snack.

• Geen lekkage meer dankzij vetbestendige deurdichtingen

• 8kg wassen in 50 minuten (60°C)

• Getest op 25.000 wasbeurten

[email protected] • www.miele-professional.be • 02/451.15.40

Ad Prof snackblad.indd 1 13-3-2014 9:43:12

> A d v er t en t ie w er v in g en U i t g e v er i j

Rik VynckeAan de Linde 1B-9030 MariakerkeTel : + 32 (477)30 21 32 - Fax: + 32 (9)372 81 [email protected]

> r edAc t ieCaroline Blyaert (CB)Tel : + 32 (477)37 39 64 - Fax: + 32 (50)39 39 [email protected] Vyncke (JV), Veronique Vromant (VV), Rik Vyncke (RV), Koen Vanderpoorten (KV)

www.snackblad.be

Colofon EditioriaalNa een korte, maar noem het liever ‘geen’ winter is de lente heel vroeg het land ingetrokken. Terrasjes werden vroeger dan anders uitgezet en eens uitgezet trokken ze al heel wat klanten aan. De kust kon al spreken van een aantal topweekends en maart was nog niet eens halverwege.Een goede zaak, hopelijk zet die trend zich verder en wordt het, net zoals vorig jaar een heerlijke zomer.Dat het vorig jaar een prachtige zomer was, dat weten de hoofdrolspelers van de Frituur van de Maand nog heel goed. Midden juli opende Frituur Shelly’s de deuren en het was meteen raak. Wat haar inspireerde om een frituur, die ‘Meer dan een zomaar een frituur is’ te openen, komt u te weten in de reportagereeks.Ieper staat momenteel in de spotlights van de herdenking van WOI. We bezochten Ypres Burger op de grote Markt van Ieper waar Geert Verhelst een prachtig ‘Burgerrestaurant’ heeft uitgebouwd in een prachtig hoekpand. Alle details moet u zeker lezen in dit nummer.Misschien kent u iemand die een medaille in de Orde van de Gulden Tipzak verdient. Misschien kan je je partner hiermee verrassen of misschien vind je van jezelf dat je een medaille waard bent. Tijd om in te schrijven en uit te pakken met het diploma dat ermee gepaard gaat. De voorwaarden zijn te vinden op de pagina’s van Navefri.De volgende editie komt er in juni aan. Tegen die tijd gaat de zomer en daarmee het belangrijkste seizoen van het jaar van start. In dat nummer mag u veel tips verwachten om uw zomer nog succesvoller te maken.

Frituur van de maand

Een klinkende naam voor deze opvallende frituur in Hand-zame (bij Diksmuide). De voornaam van één van de uit-baatsters ‘Shelly’ was meteen geschikt voor dit pand. Het klinkt uitnodigend en dat is wat deze zaak, die een frituur is maar zoveel meer, ook zijn.Betaalbaar pandDe locatie van een zaak voor Shelly was niet op voorhand bepaald. Voordien werden ook in andere delen van de pro-vincie West-Vlaanderen gezocht maar bepaalde gebieden zijn zo extreem duur dat werd uitgekeken naar een locatie die door de betaalbaarheid maar ook een goede ligging aan een beginnende ondernemer meer kansen kon bieden.Het pand waar Shelly’s in is ondergebracht werd goed 3 jaar geleden gekocht in bouwvallige staat. Het fungeerde vroe-ger als café maar de gloriedagen voor dat type zaak waren voorbij en hoog tijd voor iets nieuws.Voor een leek zou dit pand een ‘not-done’-project hebben betekend maar vader Ronny Vervaeke is als aannemer per-fect geplaatst om te zien wat van het pand kon worden ge-maakt, wat de mogelijkheden waren en wat het uiteindelijk resultaat zou kunnen zijn. Bovendien komt hij door zijn werk heel vaak terecht in zaken die wegens faillissement moeten worden ontmanteld en die ontmanteling leverde heel wat materiaal op voor de inrichting van Shelly’s. In deze tijd van crisis is het perfect aanvaardbaar dat een nieuwe zaak kan ontspruiten uit de scherven van andere. Waarom niet? Bo-vendien mag het resultaat er best wezen. Dit was de ideale basis voor de zaak die Shelly al sinds haar kindertijd als droom zag. En zo geschiede. Het pand werd aangekocht en er kon gedacht worden aan de verbouwing en inrichting ervan. Daarvoor was nog wat tijd. Shelly zat zelfs nog op de schoolbanken en het diploma dat ze zou ha-len zou perfect geschikt zijn voor haar toekomst in dat pand.In Kortemark volgde ze de richting grootkeukenkok en dat diploma geeft uiteraard heel wat mogelijkheden binnen de

horecasector.Het moet gezegd dat Ronny en Anja (Shelly’s mama) aan-vankelijk wat sceptisch stonden tegenover het idee om in het pand uit te pakken met een frituur. ‘Er zijn er al zoveel’, was het idee dat wat wantrouwen over het welslagen van het project gaf maar Shelly gaf geen krimp. Een frituur is een zaak met heel wat mogelijkheden en dankzij haar diploma mocht het frituurgebeuren uitgebreid worden tot wat res-taurantgerechten, ideaal om een breed publiek aan te spre-ken en uit te nodigen in deze zaak met een groot aantal zit-plaatsen.

Na het behalen van haar diploma bleef Shelly niet bij de pak-ken zitten. Ze wou de stiel van het frituren leren en vond een job in een frituur in Aalter (Oost-Vlaanderen) bij frituur Infi-nity. Daar was ze meteen eerlijk over haar motief om de job te nemen en van de kant van Infinity was net haar drijfveer ‘zelf een frituur starten’ net de ideale reden om haar de job te geven want dit was iemand die heel sterk gemotiveerd was. Bovendien zou de nieuwe frituur geen rechtstreekse concur-rent worden van Infinity dus kon Shelly starten.Dat werken in Infinity is de ideale leerschool gebleken. Waar kan je een stiel beter leren dan door te werken op het terrein zelf?Achteraf bekeken, en zeker toen de deuren van Shelly’s tij-dens vorige hete zomer openden, was dit zeker de beste zet van het ganse opzet.Bijkomend voordeel was dat ze op die manier een uitste-kend zicht kreeg op hoe de eigen zaak best kon worden in-gericht. Aan welke details ze moest gaan denken, wat zeker niet mocht, wat wel, enzovoort.Voor het werkgedeelte werd hier heel veel plaats gemaakt. Op die manier kan het team hier werken zonder in elkaars baan te komen. Je verliest er misschien wat zitplaatsen door maar het comfort om te werken is ook belangrijk.

Omdat ‘Bicky’s’ toch wel een groot onderdeel zijn van de ver-koop, werd daarvoor een speciale plaats voorzien waar alle afwerking beter kan gebeuren. Ook een voordeel.Zoals eerder gezegd werd voor een groot stuk gebruik ge-maakt van recyclagemateriaal maar dat is hier op een uitste-kende, onopvallende manier geïntegreerd. De bakwand en frigo’s zijn wel nieuw en hier wilden ze ook voor een uitste-kende kwaliteit gaan.De indeling van de zaak is heel logisch en praktisch. De leve-ringen gebeuren aan de zijkant waar rechtstreeks toegang is tot de koelkamers. De koelkamers staan in verbinding met de keuken en de keuken in verbinding met het bakgedeelte van de frituur.De klanten die binnenkomen plaatsen hun bestelling in het wachtgedeelte en kunnen of wachten of gaan plaatsnemen.In het eerste zitgedeelte werd gekozen voor hoge tafels en stoelen, het tweede zitgedeelte is voorzien van lage tafels en comfortabele stoelen plus de binnenspeelruimte. Via een terrasdeur komen klanten buiten terecht waar ze de keuze hebben om overdekt of in open lucht te tafelen.Achteraan de zaak is plaats voor ongeveer 10 wagens op de parking maar in de buurt is ook voldoende parking voor de klanten van Shelly’s.

Een duidelijk concept

Shelly’s is geen zuivere frituur maar ook geen zuiver restau-rant. Het eerste wil zeggen dat je buiten de frituurgerechten hier terecht kunt voor een aantal andere maaltijden maar ook desserten die eerder tot het restaurantgebeuren beho-ren en het tweede betekent dat mensen die hier een maal-tijd bestellen, niet bediend worden aan tafel maar zelf hun bestelling moeten afhalen aan de toog.Voor een aantal klanten is dat even wennen maar bij Shelly’s wordt voet bij stuk gehouden en het concept is heel duide-

Shelly’sFrituur & zoveel meer

Van links naar rechts: Anja, Ronny, Shari, Mitch en Shelly: het team van Shelly’s

5snackblad4 snackblad

Bicky is een geregistreerd merk van IZICO Belgium N.V., Goolderheideweg 23, 3950 Bocholt, Tel: +32(0)89-460 302, Fax: +32(0)89-460 301 [email protected], www.bicky.be

Hoe maak je een BICKY Brasil?

facebook.com/bickyburger

ENKEL VERKRIJGBAAR

in mei, juni & juli

BICKY BUN

Bicky BRASIL sticks

Bicky Cucumb’saladBicky Hot SauceBicky Tomato SauceBicky Brasil Sauce

Bicky Brasil Limited editionburger special

1

2

3

1. Bicky BRASIL sticks147100 (20 x 240 g)

2. Bicky Brasil Sauce147090 (12 x 830 ml/900 g)

3. Bicky Brasil Limited edition burger special+ wraps!147110 (24 x 100 g)

Neem contact op met uw vertegenwoordiger!

lijk.Het geeft voor- en nadelen maar dat zal je bij elk concept wel hebben.Het voordeel van dit concept is dat klanten eerst op het ge-mak een aperitief kunnen nuttigen aan tafel en dan, als de honger groter is, hun bestelling zelf kunnen gaan plaatsen in het bestelgedeelte. In de toekomst plannen ze hier een ca-mera te plaatsen op het wachtgedeelte zodat je als klant in het zitgedeelte je moment kunt afwachten om je bestelling te gaan doorgeven. Eens je bestelling voor ter plekke ver-bruik geplaatst, krijgt de klant een beeper mee die gelinkt is aan een bestelnummer. De klant kan op het gemak verder genieten van een drankje en krijgt via de beeper te horen dat de bestelling klaar staat. Ideaal toch? Hier komen heel wat gezinnen genieten van een maaltijd en voor de kids hebben ze hier zowel binnen als buiten voor een leuke speelgelegenheid gezorgd. Ook dat geeft ouders de kans om eens lekker te ontspannen. Er is voor ieder wat wils en zelfs de wat oudere kinderen, jongeren dus, kunnen zich ongetwijfeld amuseren bij het aanbod dat buiten is op-gesteld.

Verrassende grootte

Aan de buitenkant kan je niet meteen zien dat dit pand een enorm volume heeft, en ook binnen in het wachtgedeelte kan je dat niet direct zien tot je om het hoekje piept en ziet dat de beschikbare ruimte voor ter plekke verbruik immens is. Er zijn maar liefst 60 zitplaatsen binnen, wat op zich al een groot getal is. En buiten zijn er nog eens 100 plaatsen; ver-deeld over een overdekt en open terras. Een immens getal!Bij Shelly’s komt vooral vast cliënteel over de vloer en dat is ook het publiek dat Shelly het liefst als klantenbestand ziet.

Het sociaal contact is veel groter bij een vast cliënteel dan wanneer je op een doorgangsweg zit en er bijna alleen pas-santen stoppen.

Ideale ligging

Een horecazaak als deze moet op een goede ligging voorzien worden en gelukkig is dit zelfs na de aankoop nog duidelij-ker geworden. Het pand ligt vlakbij een lagere school, het chirolokaal en het containerpark. Voldoende passage verze-kerd dus. Vanaf het begin zorgden ze hier voor een prima contact met de buurt. De leiding van de chiro mocht tijdens de verbouwingswerken gebruik maken van de immense hangar die bij dit pand hoorde en dat hebben ze sterk geap-precieerd. Ook nu is de verstandhouding nog steeds prima en dat geeft voor beide partijen alleen maar voordelen. Bij de jaarlijkse kermis spreken ze hier af dat de chiro voor een drankenstand zorgt en dat Shelly’s zich concentreert op het

eten en een speciaal, verkleind menu aanbiedt.Shelly’s is hoofdsponsor geworden van de opnieuw opge-richte voetbalvereniging van Handzame en ook dat brengt heel wat extra klanten op.

Teamwork

Shelly had een goede voorbereiding gehad bij frituur Infi-nity in Aalter maar toch zal de opening van Shelly’s niet snel vergeten worden.Als je op 17 juli je zaak opent en het is schitterend weer dan mag je een ware volkstoeloop verwachten en die kwam er ook.Na de opening bleef het zeer druk, het was dan ook een prachtige zomer, en dus werd al snel gedacht om het team te versterken.Broer Mitch is er toen bijgekomen en schoonzus Shari maar ook Anja, de mama van Shelly is deel geworden van het vas-te team en houdt zich voornamelijk bezig met de afwas en schoonmaak.Op die manier is het heel functioneel samenwerken gewor-den. Momenteel heeft iedereen nog zijn eigen taak maar het is de bedoeling met een soort doorschuifsysteem te werken zodat iedereen alle kneepjes van het vak leert kennen en als er dan al eens iemand uitvalt, dan kunnen die taken makke-lijker verdeeld worden over de rest van het team. Een ideale afspraak, lijkt me.Dat dit een team is wordt nog eens versterkt door de mooie bedrijfskledij met vooral groene en witte accenten op een zwarte achtergrond. Dat geeft toch altijd een extra profes-sioneel tintje aan het geheel.Momenteel is de buitenkant van Shelly’s al opvallend door de rode kleur maar binnenkort zal deze zaak ook in de avon-duren nog meer opvallen want er zullen neon’s worden voorzien maar ook een beeld van hoe het pand en de om-geving er destijds uitzag zoals al te zien is op een uitvergrote foto die in het wachtgedeelte van Shelly’s hangt. Dat wordt vast een opvallend item voor Handzame.Bij Shelly’s kan je terecht voor alle frituurgerechten en daar-naast voor pasta’s, pannenkoeken en wafels, streekbieren, broodjes, desserts, steaks, … Voor elk wat wils dus.De openingstijden zijn op ma, wo, do, vrij, za en zo doorlo-pend van 11.30u tot 22u, dus op dinsdag gesloten. Juli en Augustus tot 23u

Iedereen welkom in de Kronevoordestraat 55 in Handzame.Bedankt voor het interview en veel succes gewenst! (CB)

Frituur van de maand

INSCHRIJVING FRITUUR VAN DE MAAND

Dhr., Mevr.: ......................................................................................................................................................................................................................................................................

Frituur: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................

Adres: ................................................................................................................................................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................................................................................................................................................

Tel.: .....................................................................................................................................................................................................................................................................................

Fax:.....................................................................................................................................................................................................................................................................................

Sluitingsdagen: .............................................................................................................................................................................................................................................................

❏ wenst zich in te schrijven voor FRITUUR VAN DE MAAND

Opsturen naar: Caroline Blyaert - Heidelbergstraat 21 -8200 Sint-Michiels of mailen naar: [email protected]

STUUR DEZE BON OP OF MAIL NAAR [email protected]

Favoriete saus van Amerikanen is mayonaiseDe Amerikanen hebben door dat er meer sauzen zijn dan ketchup. Sterker nog ze gebruiken steeds vaker mayonaise. Volgens gegevens van Euromonitor gebruiken Amerikanen jaar-lijks voor $ 2.000.000.000 aan mayonaise tegenover $800.000.000 aan ketchup.Toepassingen van mayonaise zijn enorm Het enorme verschil tussen mayonaise en ketchup komt waarschijnlijk door de verschillende toepassingen van mayonaise. Naast een lekkere klodder bij de frieten kan mayonaise gebruikt worden als ingrediënt voor andere maaltij-den.

Hete saus is grootste stijgerDe grootste groeier op de Amerikaanse sauzenmarkt is hete saus. Sinds 2000 is de verkoop van deze saus met 150% gestegen. Volgens bronnen komt deze stijging vooral door immi-granten uit Azie en Latijns Amerika die van oorsprong gek zijn op hete saus.Een andere reden voor de enorme toename is dat kippenvleugels enorm populair zijn in Amerika. En wat is het lekkerste bij kippenvleugels? Hete saus! (VV)

NEWSOLA lanceert duivelse Raket

De Wereldbeker nadert met rasse schreden en onze Rode Duivels be-reiden zich meer dan ooit voor op dit grootse evenement. OLA weet beter dan wie ook dat zowel de spe-lers als hun supporters verfrissing nodig hebben tijdens zo’n toernooi. Daarom lanceert OLA een unieke va-riant van zijn alom bekende Raket. Van maart tot juli zal de Raket het eni-ge Belgische product zijn dat dankzij een gewijzigd recept de kleuren van de Belgische vlag draagt. Via een partnerschap met de Rode Duivels zal onze populaire Raket dus net als de spelers uitgedost zijn in de nationale driekleur, om hen te steunen en hen een vliegende start te zien maken op de Wereldbeker. Bereiken de Rode Duivels de top? Op de verpakking toont Eden Hazard alvast de weg door een Raket de hoogte in te knallen!

De Raket: al meer dan 50 jaar een vaste waarde

Een Raket is voor velen onder ons een heerlijke jeugdherinnering. En terecht, want deze legendarische ijs-lolly van OLA met drie smaken (fram-boos, sinaasappel en ananas) geldt al meer dan 50 jaar als het populairste waterijsje, geliefd bij kinderen én vol-wassenen. Elk jaar worden maar liefst 35 miljoen Raketten verkocht!

Belgian Red Devils Raket, trotse sup-porter van de Rode Duivels

Ter gelegenheid van de Wereldbeker, en om de Rode Duivels mee naar de overwinning te stuwen, lanceert OLA een gelimiteerde editie van de Raket. Van maart tot juli zal het bekende waterijsje beschikbaar zijn in de drie kleuren van de Belgische vlag: zwart (cola), geel (ananas) en rood (fram-boos). Het onderzoeksteam van OLA heeft deze nieuwe combinatie van smaken en kleuren zorgvuldig uit-gewerkt. Oranje is vervangen door zwart en de volgorde is omgedraaid. De Raket draagt nu dus met trots onze nationale driekleur, en is zo ove-rigens het enige Belgische product met een specifiek aangepast recept om de Rode Duivels te steunen tij-dens de Wereldbeker!

Een uniek product voor de twaalfde man

Het spreekt voor zich dat elke ploeg zijn supporters, zijn twaalfde man, nodig heeft om aan de top te raken. Dat is niet anders voor de Rode Dui-vels en dat heeft OLA goed begre-pen. Daarom biedt OLA van maart tot juli een permanente promotie aan op alle Raket-packs: 11 ijsjes + 1 gratis, zodat de twaalfde man ook kan mee-doen!

Wedstrijd: “De Raket is klaar voor Brazilië, ga je mee?” Wie deelneemt, maakt kans op een duo-ticket om te gaan supporteren voor zijn favorie-te ploeg, de Rode Duivels!

Over OlaDe Raket werd gelanceerd in 1962, toen de ruimtevaart het nieuws domineerde. De Russi-sche kosmonaut Yoeri Gagarin maakte toen als eerste een tocht rond de aarde, en president John F. Kennedy kondigde gelijk aan dat de Amerikanen nog voor 1970 als eersten op de maan zouden staan. In die tijd stond de actua-liteit dus bol van de raketten en de satellieten. Het was dan ook geen toeval dat de Raket net op dat moment op het toneel verscheen. (CB)

6 snackblad

© LIC. STUDIO 100 BELGIUM

Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke Bon met -5 € korting op elke smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!smulllbox het ganse jaar door!

Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!Voor alle 5 Plopsa-parken!

INTERESSEINTERESSEINTERESSE???Contacteer uw Resto-Frit vertegenwoordigerContacteer uw Resto-Frit vertegenwoordigerContacteer uw Resto-Frit vertegenwoordiger

MEER INFOMEER INFOMEER INFOwww.restofrit.be www.restofrit.be www.restofrit.be

Ondersteuning Ondersteuning Ondersteuning door:door:door:Ondersteuning door:Ondersteuning Ondersteuning Ondersteuning door:Ondersteuning door:Ondersteuning door:Ondersteuning Ondersteuning Ondersteuning door:Ondersteuning

✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔ PostersPostersPosters

✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔✔ A4-pancartesA4-pancartesA4-pancartes

Altijd met een leukeAltijd met een leukeAltijd met een leukeAltijd met een leukeAltijd met een leukeAltijd met een leukeAltijd met een leukeAltijd met een leukeAltijd met een leukespeelgoedverrassing!

speelgoedverrassing!speelgoedverrassing!speelgoedverrassing!speelgoedverrassing!speelgoedverrassing!

RF adv Snackblad actie Plopsa maart14.indd 1 19/03/14 08:31

Vraag nu uw gratis stalenpakket aan via onze website of bij uw contactpersoon van De Vries Snacks.

De Vries Snacks - +32 (0)11 22 60 34 - [email protected] - www.souflesse.be

Gevuld met pikante kaas!

Souflesse PikantExtra gevuld met pikante kaas

NEWSBeste koersfrituur ligt in OudenaardeOUDENAARDE - Frituur De Markt is uitgeroepen tot de beste frituur langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Uitbater Filip De Poorter is bijzonder blij met de prijs.

De Nederlandse wielersite www.hetiskoers.nl heeft uitgezocht waar de beste vijf frituren liggen op het parcours van de Ronde van Vlaanderen. De eerste plaats is dus voor frituur De Markt in Oudenaarde, gelegen op een (kleine) steenworp van het Centrum Ronde van Vlaanderen.Uitbater Filip De Poorter is trots op zijn eerste plek. ‘We doen ook veel voor de wielertoeristen’ zegt hij. ‘We liggen dicht bij het Centrum en krij-gen veel fietstoeristen over de vloer. Bij goed weer kunnen ze op het terras buiten zitten, en hun dure fietsen in de gaten houden.’

Fiets mee in de zaal‘Maar bij slecht weer komt iedereen binnen. Om hen te helpen mogen ze hun fiets mee binnen ne-men in de zaal, ofwel geven we ze een stevig fietsslot in bruikleen.’‘Voor de sportievelingen verkopen we ook huisbereide spaghetti. Ik ben kok van opleiding en alle bereidingen maak ik vers. Onze frituur is ook een verbeterde frituur. De gebruikerszaal heeft mooie stoelen en tafels, de klanten appreciëren dat ik zelfs de hamburgers en de sates vers maak.’Het favoriete eten van de wielertoerist? ‘Friet met stoofvlees of ballekes wordt toch het meeste ver-kocht. Nu, wat die Nederlanders gegeten hebben weet ik niet. Ik werd zelf door anderen op de hoog-te gebracht van mijn eerste plaats. Ik heb nooit geweten dat er eigenlijk een controle gebeurd is. Net als bij de Michelin waren ze anoniem’, lacht Filip. (VV)

Eigenaars van frituur ‘t Bootje willen parkeerplaatsen vervangen door fietsrekken

BRUGGE - Terwijl de winkeliers van de Steenstraat klagen over fietsen-stallingen die de schaarse parkeer-plaatsen innemen, gebeurt in de Langestraat net het omgekeerde. ‘Plaats alstublieft fietsenstallingen’, klinkt het bij de handelaars.‘We hebben veel klanten, waaronder heel wat studenten, die met de fiets komen. Maar bij ons in de buurt is er geen plaats om die te stallen’, zeggen frituuruitbaters Jean-Pierre en Joke De Coninck. ‘Wat ons betreft mogen

op de drie parkeerplaatsen voor de frituur dus gerust fietsenstallingen komen’, zegt Joke, die prompt een petitie opstartte en buren en fietsende klanten om hun mening vroeg. ‘Na twee dagen hebben we al drie bladzijden vol handtekeningen verzameld.’Bij het stadsbestuur, dat Brugge als fietsstad wil promoten, is men positief verrast door het initiatief. ‘Het is leuk dat dit eens van de mensen zelf komt en dubbel leuk omdat het van handelaars komt. Met veel plezier zal ik de petitie ontvangen, de situatie onderzoeken en, als dat aangewezen blijkt, ingaan op hun verzoek’, zegt schepen voor Mobiliteit Annick Lambrecht (SP.A). (JV)

Jean-Pierre en Joke offerden zelfs hun terras op om plaats te maken voor fietsen.

Dierendonck creëert hamburger met rum in

OOSTENDE / KOKSIJDE / NIEUWPOORT - Slagerij Dierendonck uit Sint-Idesbald heeft een exclusieve hamburger uitgebracht voor brasserie Histoires d’O op de zeedijk in Oostende.Dierendock, die ook nog over een atelier in Nieuwpoort beschikt, is een familie-zaak die opgericht werd in 1970. Onder andere sterrenchefs Sergio Herman en Kobe Desramauts doen een beroep op het vlees van Dierendonck.‘We zijn dan ook fier dat ze bereid waren om voor ons een exclusieve hambur-ger te creëren. Sinds kort organiseert Histoires d’O maandelijks in samenwerking met dj Gueush (Gaëtan Van den Eynde) het concept House Burgers, waar alles draait om goede muziek en lekkere burgers. Zo is het idee ontstaan om ook op onze kaart een eigen burger te zetten’, zegt zaakvoerder Kevin Beirens.Slager Hendrik Dierendonck: ‘Voor deze burger hebben we wagyu-vlees ge-bruikt, omdat dit zeer smeuïg smaakt. Het is afgewerkt met beenmerg, kruiden en Don Papa Rum. Om de structuur, sappigheid en smaak van de burger te be-waren, wordt die het best saignant gebakken. Dan komen de aroma’s en smaken van het vlees en de rum het beste naar boven.’De Histoires d‘O-burger, geserveerd met sla, patatas bravas en saus, kost 19 euro. (JV)

Inge van frituur Den Horst krijgt gestolen ‘geluksbrenger’ terug

RETIE - Inge Daneels (36) van frituur Den Horst in Retie heeft via de politie al haar gestolen centen terugge-kregen, netjes verpakt in een plastiek zakje. Het ging om welgeteld 48,05 euro en... een biljet van 2 dollar.‘Het dollarbriefje was mijn persoonlijke geluksbren-ger’, zegt Inge. ‘Vijf jaar geleden kreeg ik het van een klant uit Singapore. Ik ben superblij dat ik het biljet terug heb. Want kijk, het brengt écht geluk.’

In de frituur aan de Turnhoutsebaan in Retie gebeurde afgelopen dinsdag een wel heel vreemde inbraak. De dief, een 41-jarige Algerijn, kwam met de fiets ter plaatse. Hij maakte een gat in het dak, klauterde zo naar binnen en ontvreemdde de kassa. Niet veel later werd hij gevat door een indrukwekkende politiemacht, waarbij zelfs een helikopter werd ingezet. (Nieuwslbad)

‘t Hoekje, nieuwe broodjeszaak in Sint-Joris-WingeTIELT-WINGE - In Sint-Joris-Winge open-den Ingrid Van Cauwenberg en Rudi Van-dermosten een aantal weken geleden een broodjesbar. De nieuwe zaak ligt tegen-over het gemeenschapscentrum De Mae-re. Ingrid en Rudi bereiden elke dag verse broodjes en snacks die je ter plaatse kan consumeren of meenemen.Het koppel woont in Nieuwrode en heeft nog een schoonmaakbedrijf, waar ook de zoon in meewerkt. ‘We droomden er al een tijd van om een eigen broodjeszaak te openen’, legt Ingrid uit. ‘Het was wachten op een goedgelegen pand om onze droom te verwezenlijken. Dit huis, gelegen langs de Leuvense-steenweg en in het centrum van Sint-Joris-Winge, was ideaal. Vlakbij is er immer ook voldoende par-keergelegenheid.Na de noodzakelijke verbouwingswerken konden we eind vorig jaar van start gaan.’ ‘Oorspronkelijk was het onze bedoeling om een frituur te beginnen in combinatie met een brood-jesbar. Deze aankondiging heeft ook lange tijd op de ramen gehangen. Maar omwille van de brand-veiligheid hebben we de frituur geschrapt uit onze plannen. En achteraf gezien is dat maar beter ook. Want nu beschikken we over een ruime zithoek waar de klanten hun snacks kunnen opeten. En we hebben betere openingsuren. Nu zijn we open van half 8 ‘s morgens tot 17 uur, wat ideaal is. Met een frituur erbij zouden we allicht langere dagen moeten werken.’

KwaliteitDe specialiteiten van het huis zijn volgens Rudi de huisbereide spaghetti en de soep. ‘We bieden ook croque monsieur en een ruime keuze aan warme of koude broodjes. We zoeken nog uit wat onze klanten graag hebben. Momenteel is de martino het populairst.’ ‘We vinden de kwaliteit van het vlees belangrijk’, licht Ingrid toe. ‘Gehakt en americain ga ik zelf ha-len. Zo maak ik de gehaktballetjes voor tussen de broodjes zelf. We hebben hier gelukkig een ruime keuken waar ik kan kokerellen.’ ‘Voor de vroege vogels hebben we ‘s morgens koffie klaar, die ze hier kunnen opdrinken of meene-men. Ook onze verse soep kan meegenomen worden, al dan niet opgewarmd. We verkopen die per tas, maar ook per liter.’ ‘Wie graag snel bediend is, kan op voorhand de bestelling doorgeven. Op onze website vind je de uitgebreide menukaart. Daar wordt tevens ons ‘broodje van de week’ aangekondigd. We leveren ook aan bedrijven.’ De openingsuren vind je op de website. Vanaf 1 februari zal de broodjesbar ook op zaterdag open zijn van 11 tot 14 uur. Na twee maanden wordt bekeken of de zaak op zaterdag open blijft. (Nieuwslbad)

9snackblad8 snackblad

The Art of Potatoes

Vanderhaegen-Eeckhaut bvba

Dorpstraat 3 9667 Horebeke

Oost-Vlaanderen - BelgiëT +32 55 45 52 66 • F +32 55 45 61 32

[email protected] www.vanderhaegenpotatoes.be

The Art of Potatoes

aardappelspecial

• Dat China, India en Rusland op vandaag de grootste aardappelproducenten ter wereld zijn?

• Dat frietjes voor het eerst ingevroren gecommercialiseerd werden in de VS tijdens de jaren ’40 door J.R. Simplot en intussen samen met de verspreiding van de fast food de ganse wereld veroverd hebben.

• Dat aardappelchips ook zijn ontdekt in de Verenigde Staten, maar al dateren van 1853, wanneer de hotelchef George Crumton in Saratoga Springs (New York) een ontevreden klant dun gesneden aardappelschijfjes presenteerde.

• Dat de Verenigde Naties 2008 uitriepen tot het ‘Jaar van de Aardappel’, waarbij het econo-misch en nutritioneel belang van de aardappel centraal stond. De aardappel werd meteen een essentieel onderdeel van de millenniumdoelstellingen om extreme armoede en hon-ger tegen 2015 de wereld uit te helpen.

• Dat de aardappelteelt minder grond en water verbruikt dan de productie van graan en rijst.

• Dat Specifiek over de consumptie van frieten de VLAM geen exacte cijfers omtrent het volume per capita heeft. We beschikken wel over een frequentie-inschatting: 62% van de Vlamingen tussen 18 en 65 jaar verklaren wekelijks friet te eten, 23% een paar keer per maand, 11% één keer per maand en 4% minder vaak.

• Dat in de horeca, grootkeukens, frituren en alsmaar meer winkelbedrijven gebruik maken van vooraf geschilde en/of gesneden aardappelen afkomstig van professionele aardap-pelschilbedrijven. Ze beantwoorden aan de strengste hygiëne- en milieueisen. Zij liggen mee aan de basis van de typische en unieke Belgische frietkotcultuur.

• Dat de verwerkingsbedrijven in ons land overwegend familiale groeibedrijven zijn en zich daarin onderscheiden van hun internationale concurrenten die eerder functioneren in multinationale structuren.

• Dat de variëteit Bintje voor ons land de belangrijkste variëteit blijft en vooral gebruikt wordt in de frietindustrie. Maar het volumeaandeel van het Bintje is wel gedaald van 34% in 2008 tot 26% in 2012. Nicola is de tweede belangrijkste variëteit met een aandeel van 18% in 2012. Charlotte maakt de top drie compleet met een aandeel van 9%. Deze drie variëteiten zijn ook bijna de enige die de gemiddelde Vlaming kent. De variëteit is voor

de Vlaming dan ook een minder belangrijk aankoopcriterium. Het kooktype (vastkokend, bloemig) scoort op dat vlak hoger en is na het uitzicht en het verpakkingsgewicht het derde belangrijkste aankoopcriterium.

•• Dat de aardappelproductie, in tegenstelling tot de meeste andere land en tuinbouwsecto-

ren binnen het Europese landbouwbeleid, functioneert zonder een Europese marktorde-ning, enige marktondersteuning of subsidies. De pure marktwerking doet vraag en aan-bod daardoor vlotter op elkaar afstemmen. Nochtans is ook het rendement van deze teelt sterk afhankelijk van het wisselende weer met sterke prijsschommelingen als gevolg. Om de marktrisico’s in te dekken kent de sector daarom naast de ‘vrije markt’ ook ‘teeltcontrac-ten’ en een ‘termijnmarkt’. De sector organiseert zich bijgevolg zelf en dit zonder de steun van (Europees) belastingsgeld!

• Dat België, Nederland, Duitsland, (Noord-)Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk samen het Europese teeltgebied vormen waarbinnen de rentabiliteit van de aardappelsector het hoogst is. Dit wordt geïllustreerd door de opbrengsten die bij de hoogste ter wereld beho-ren. De bodemgeschiktheid, het klimaat, de vakkennis, de ervaring en de transportmoge-lijkheden liggen hierbij aan de basis.

• Dat de Belgische aardappelverwerkende industrie spectaculair groeide de voorbije de-cennia. In 1990 werd nog 500.000 ton aardappelen verwerkt. In 2011 werd dit bijna 3,5 miljoen ton! De Belgische aardappelverwerkende industrie exporteert ongeveer 90% van de totale productie. Ruim 15% was in 2011 bestemd voor landen buiten de Europese Unie. Ons land werd in 2011 de grootste exporteur van aardappelproducten ter wereld, en liet daarbij Nederland, Canada en de VS achter zich. (JV)

Wist u dat ?

GESCHIEDENIS AARDAPPELDe aardappel ligt bijna dagelijks op ons bord en is een van de voornaamste voedingsingrediënten die zelfs voor afwisseling zorgt door de vele manieren van bereiden en combinatiemogelijkheden met groenten en vlees. De oorsprong van deze planten ligt in Zuid- Ameri-ka,het gebied rond het Andes gebergte.

Archeologen hebben ontdekt dat wilde variëteiten van “de aardappel” hier reeds duizenden jaren voor onze jaartelling groeiden in ver-schillende klimatologische omstandigheden en mogelijks ook gegeten werden. Uit onderzoeken bleek dat vanaf 3000 vóór JC deze knollen werden geteeld op basis van geselecteerde knollen en volop als voedsel werden gebruikt door de lokale bevolking, zeg maar “de indianen”. Die knollen noemden ze papa’s en was een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse voeding, waarbij ze verschillende manieren van be-reiden kenden : stoven, bakken, braden.

Om de aardappel te kunnen bewaren hadden ze in de hoger gelegen gebieden een natuurlijke vorm van droogvriezen ontwikkeld. Hiertoe werden de aardappelen gedurende meerdere nachten na mekaar blootgesteld aan de vrieskou (van -2 tot – 14 ’s nachts). Ge-durende de dag, waarbij de temperatuur kon oplopen tot 26 ° en meer werden ze in de zon te drogen gelegd en geregeld door mekaar gehaald en meerdere keren met water besproeid. Door de herhaalde temperatuurschommelingen werd het vocht aan de aardappel ontrokken en herleid tot 1/3 van zijn oorspronkelijk gewicht. Chuňio, het aldus bekomen product, kon lang bewaard worden en gemakkelijk mee te nemen op hun trektochten en bij het werken in de mijnen zodat ze steeds voedsel hadden.

De aardappels (of papa’s) speelden een belangrijke rol in het leven de Andes-Culturen. Ze hadden zelfs een “goddelijke verering” voor de aardappel.

Fritco_FS_0911_NL.indd 1 23/08/11 16:25

EEN VERDUIVELS ERFGOED

FritCo bvba | Ruddervoordestraat 3 | 8750 ZwevezeleT +32(0)51 61 10 72 | F +32(0)51 61 37 76

Hans Werbrouck (Zaakvoerder)[email protected]

Het zijn de conquistadores, die in navolging van Christoffel Columbus dit land in de 16e eeuw verkenden en er kennis maakten met de aardappel die ze beschreven als meelach-tige knollen die na gekookt te zijn een goede smaak hadden en voedzaam waren. Uiteraard namen zij deze mee op hun terug-tocht maar Spanje ter aanvulling van hun an-ders toch karige proviand. Door het eten van de aardappels brak ook minder scheurbuik uit aan boord. Spanje had echter maar weinig in-teresse aan de nuttige plant.

Alleen de ziekenhuizen en de kloosters - die goedkoop voedsel zochten – waren bereid de aardappelen te planten en te oogsten als versterkend voedsel voor hun zieken. Vooral de Karmelieten en ongeschoeide Karmelieten lieten aardappelen aanplanten en namen die cultuur ook mee naar Italië waar ze meerdere kloosters oprichtten.

Op het einde van de 16e eeuw verbleef pater Bonomi, een pauselijke Nuntius, belast met een missie tegen de hervormden. Hij logeer-de bij de prefect van Mons maar werd helaas ernstig ziek. Vanuit zijn klooster in Italie wer-den hem ter genezing medicijnen en aardap-pelen toegestuurd als versterkend voedsel.

Een belangrijker bron voor de verspreiding van de aardappel waren een soort hervorm-den, nieuw christenen of Waldenzen ge-noemd, die uit Spanje werden verjaagd en als nomaden door Frakrijk zwierven en zich gin-gen vestigen in minder vruchtbare gebieden als de Alpen, de Franche-Comté en de Voge-zen. Om in hun onderhoud te voorzien deden ze aan landbouwen in de wilde gronden gedijden de aardap-pelen. Bovendien hadden ze in tegenstelling tot graan geen technische middelen nodig om het om te zetten in bruikbare voedings-middelen.

Op het einde van de 17e eeuw werden reeds aardappelen gekweekt in Zuid-West-Vlaande-ren om van daaruit verder op te rukken. Die verspreiding in ons land kunnen we duidelijk

volgen aan de hand van de tienden-processen. En plakkaat uit 1520 (opgesteld on-der het bewind van Keizer Karel) stelde de landbouwers vrij van de tienden bij het aanplanten van nieu-we vruchten. Door de aanplant van aardappelen, een nieuwe vrucht, ble-ven de landeigenaars verstoken van inkomsten en vochten dit aan bij de rechtbanken. De opvolging van deze processen laat ons toe de regiona-le spreiding op te volgen. West- en Oost-Vlaanderen, Brabant, Vlaams Brabant en de Kempen. Ook in Wallonië werden aardappelen steeds populairder. Zelfs in Wallonië werd de aardappel populair en in gro-te hoeveelheden verhandeld.

Helaas was de aardappel ook het slachtoffer van zijn succes en werd in de 18e en 19e eeuw belaagd door allerlei ziektes. Er was de krulziekte, veroorzaakt door den te intensieve teelt in de 18e eeuw waarbij er nog nauwelijks opbrengst was.

In 1845 verwoestte een onbekende ziekte de phytophorta infestans in de volksmond “de plaag” genoemd, een soort schimmel die bijna de gehele aanplant verwoestte. Dat had voor de bevolking nefaste gevolgen wat dat betekende ontbering en honger. In heel wat gemeenten werd toen de verkoop van aardappelen gecontro-leerd en werden maatregelen geno-men met betrekking tot de voedsel-voorziening om erger te voorkomen.

(In Ierland was de toestand nog dra-matischer. Daar zijn duizenden de hongersdood gestorven en was er de groot trek- of uittocht naar Amerika.)

DE AARDAPPEL

De aardappel is uiteraard niet meer dezelfde aardappel. Meerdere be-drijven en instellingen hebben tech-nieken ontwikkeld om de aardappel te vermeerderen, maar ook te ver-edelen, weliswaar met het doel een hogere opbrengst te bekomen, maar tegelijkertijd ook nieuwe rassen die specifieke eigenschappen bezitten vooral in functie van de bereidingen. Ook de resistentie tegen ziekten is een belangrijk gegeven Momenteel worden in ons land meer dan 250 rassen geteeld.

Globaal kunnen we de aardappel in-delen in twee grote categorieën : * Naargelang de planttijd en het groeiproces (oogstperiode) onder-scheiden we de aardappel in vroege en late rassen. We kunnen zelfs spreken van pri-meuraardappelen. Bepaalde regio’s maken er een prestigestrijd van om de eerste aardappelen van het jaar te kunnen aanbieden. Zo is er het dorp-je Moerzeke (nabij Dendermonde) waar men zelfs aardappelen aanplant in koude serres.

* Volgens de eigenschappen die vooral betrekking hebben op het ge-bruik in de keuken. Want onze aardappelen worden op diverse manieren bereid en niet elke aardappel is geschikt voor eender welke bereiding.

1/ Vastkokende aardappelen Deze aardappelen blijven tijdens hun kookproces vorm en stevige structuur behouden. Een ideale aardappel voor restaurants (pommes château, salades) omwille van hun mooi uitzicht en behoud van vorm na het koken. Vastkokende rassen zijn ondermeer Charlotte, Rosa, Belle de Fontenay

2/ Loskokende of bloemige of kruimige aardappelen, zijn de meer zetmeelhoudende Aardappelen. Door hun hoog gehalte aan zetmelen krijgen ze ietwat vlokkig uitzicht bij koken, maar zijn ideaal, geschikt voor bereidingen op basis van puree en vooral om te frituren. Door het zetmeelgehalte krijgen ze ondermeer een knapperig korstje. Veel voorkomende rassen zijn ondermeer : agria, markiezen, challenger, en victoria. Het meest bekend ras in deze categorie is het Bintje Een ras dat werd ontwikkeld door De Heer De Vries, een onderwijzer die werk-te in opdracht van de Friesche Maatschappij van Landbouw en vanaf 1905 volop geteeld wordt. Het bintje is nog steeds de ideale en meest gewilde aardappel, ook qua smaak, zeker om te frituren.

10 snackblad

Verbist Aardappelen

Industriepark 14a, 2235 Hulshout | T: 015 / 240 700 | F: 015 / 761 222

E: [email protected] | W: www.verbistnijlen.be

Verbist_magazine_cover.indd 1 19-03-14 08:48

Lutosa,zo smaaktBelgië

Belgisch produ

ct Be

lgi

sch product

In het land van Lutosa staat onze passie voor

de aardappel centraal. Dankzij een nauwe

en persoonlijke samenwerking met onze

partners laten wij de hele wereld meegenieten

van onze Belgische specialiteiten.

Vanelo NV l Moerbosstraat 50 l 8793 Sint-Eloois-Vijve l BELGIË l T (056) 622 780 l [email protected] l www.lutosa.com T (056) 622 780 [email protected] l www.lutosa.coml [email protected]

Duivelse Actie !

geldig op Lutosa

verse Belgische frietjesIn het land van Lutosa staat onze passie voor

de aardappel centraal. Dankzij een nauwe

Duivelse Actie !

geldig op Lutosa

verse Belgische frietjesgeldig op

verse Belgische frietjesgeldig op

verse Belgische frietjes

verse Belgische frietjes

patattenspecial

FRIETEN De echte origine van de frieten zal wel altijd een raadsel blijven. Ook de oude culturen gaan ongetwijfeld stukjes aardappel in een vetstof hebben gebakken. Stel je Spanje maar eens voor waar bijna alles in olie wordt gebakken. Mogen we spreken van een oervorm. Wanneer zijn de eerste staafjes ondergedompeld in een bad met hete olie ? In het merendeel van de kookboeken voor 1860 vinden we tal van vermeldingen van “pommes de terres frites” maar bij nader onderzoek gaat het om gefruite aardappelen. Vooraf gaargekookte aardappelen (in schijfjes gesneden) en gebakken in hete vetstof (vaak geklaarde boter) zeg maar pommes de terres sautées of gerissoleerde aardappelen .In sommige kookboeken worden ze vooraf gepaneerd, wat ze eerder doen lijken op beignets.

Jules Goffé (Livre de Cuisine, Paris 1867) daarentegen bakt zijn in rondel-len gesneden aardappelen in 1 l olie. Bij Cauderlier (L’Economie Culinaire 1861) een kok actief in Gent vinden we “aardappelen in vet gefruit” en hij heeft het over het over schijven of stokjes. Hij heeft het dus bij het rechte eind.

VAN FRIETKOT, OF FRIETBARAK NAAR DE FRITUUR

De oudste vermelding van “frieten en friteries” zijn terug te vinden op de kermis, waar naast het bezoek aan de vele attracties de hongerige bezoe-kers moesten gevoed worden. In eerste instanties waren dat peperkoeken en wafels, beignets en als laatste frieten. In de oudere octrooien van de Stad Liège over de kermis vinden we in 1838 de inschrijvingen van een instelling tot de verkoop van” Crompîres frich” op naam van Fre-derick Krieger, een Elzasser van Duitse afkomst en als handelsnaam FRITZ .

Crompîres is een dialectnaam voor aardappelen en met “Fritz” zinspeelt hij wellicht op “frites”

Zijn handel kent succes want in 1852 is de zeildoek vervangen door een

prachtig houten gebouw, prachtig gedecoreerd en ingedeeld in loges waar de tafeltjes staan opgesteld. De frieten worden er geserveerd op porseleinen borden door echte garçons of dames met witte schorten voorzien van gesteven kant. Die “frietpaleizen” boden een pittoreske aanblik mede door de ver-lichting.

Max, Consael, Delforge, Vandervaeren (Titinne), Descamps, Dourcy, Busch, Dcorte, Abel De Vlieger vinden snel aansluiting en bieden op de kermissen naast wafels, beignets nu ook frieten aan…. Sommige namen van deze pioniers vinden we nog steeds op onze kermissen.

Het succes van de frieten op de kermissen leidde er toe dat mensen ook buiten de kermisperiode een winstgevende bezigheid zagen in het aanbieden van “frieten” en snel verschenen de eerste frietkoten of “frietbarakken” op strategische plaatsen, in de nabijheid van het station of in de buurt van de kerk, meestal plaatsen waar veel volk pas-seerde.

De eerste frietverkopers in het begin van de 20e eeuw kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Ze bestonden uit een “stoof” gestookt met hout of kolen, later met gas, met daarop een grote pot met vetstof waarin de frieten werden gebakken.

De eerste “frituren” waren slechts primitief ineengetimmerde “barak-ken”, geïmproviseerde bouwsels vaak opgetrokken met recuperatie-materiaal. Gewoon een beschutting tegen de wind en de regen. Het dak bestond uit golfplaten (soms eternit golfplaten) met een opening voor de schouw waarlangs de dampen weden afgevoerd. Voor de klanten werd meestal nog een afdak of een soort luifel voorzien.

De frieten werden geserveerd in een boterpapier dat handig tot een “tipzak” werd ge-rold en verder omwikkeld met krantenpapier als isolatiemateriaal, want de frieten wer-den in de onmiddellijke buurt opgegeten. Uiteraard werden de frieten met de vingers gegeten. Van vorkjes was hoegenaamd geen sprake. Frieten waren een echte vorm van “streetfood” .

En om de frieten was het te doen. Het aanbod aan nevenproducten was eerder schaars en beperkt tot mosterd, mayonaise, pickles, een hardgekookt ei en zure haring.

Na de tweede wereldoorlog verbeterde de toestand, de bouwvallige onderkomens werden vervangen door chalets, een omgebouwde tram of caravan en later door ech-te marktwagens gebouwd door koetswerkbedrijven en zelfs aangepaste en lucratieve units in kunststof. Ze droegen namen die verwezen naar de eigenaar, naar de plaats waar ze stonden opgesteld of ontsproten aan de fantasie van de uitbaters. : Frituur bij Jeanneke…. bij Fons, Frituur ’t Station, Frituur de Zon, ’t Frietkotje en nog meer.

Ook de binneninrichting onderging grondige wijzigingen. Er kwamen echte friteuses die uitgerust werden met thermostaten, directe afzuiging van de dampen en nog meer technische vindingen. Om de klant ter wille te zijn vergrootte eveneens het aanbod aan nevenpro-ducten als snacks en sauzen.

De frietkoten maken deel uit van het Belgische landschap maar hebben last van over-reglementeringen zowel om hygiënische reglementeringen maar vooral lokale bestu-ren die vele van deze instellingen storend vonden zelfs al maakten ze deel uit van de omgeving. Nieuwe vergunningen zijn uiterst zeldzaam. Een omzendbrief van het Vlaamse Gewest uit 2004 bevatte zelfs een aanbeveling geen nieuwe frituren meer toe te laten langs de gewestwegen.

Ondanks ze verhuisd zijn naar binnenfrituren blijft de eigenheid van onze frituur be-houden : Een aangename plaats waar frieten worden gebakken. Elke frituur heeft zijn eigenheid qua inrichting maar ook qua contact met de friturist, die kan beschouwd worden als een vakman. Er worden niet enkel frieten geserveerd maar er is ook een groot aanbod aan snacks en sausen, waarbij zelfs heel specifieke sausen en bereidingen, vaak op basis van regionale producten worden aangeboden. Bovendien wordt hier de gelegenheid geboden in een rustige omgeving te genieten van je frieten. In de frituur is bovendien iedereen welkom zonder onderscheid van rang of stand. Hoe populair onze frieten wel zijn blijkt nu ook uit de verhalen van Nero waar naast de klassieke wafelenbak ook regelmatig het frietkot van Jan Spier wordt bezocht voor een lekker groot pak frieten. (André Delcart)

HET FRIETKOT, ALS IMMAT-ERIEEL CULTUREEL ERFGOED

Frieten en het frietkot maken deel uit van onze cultuur. Het was dan ook een goed idee van het CAG (Centrum voor Agrarische Geschiedenis) en NA-VEFRI (Nationaal Verbond der Frituris-ten) om het “frietkot” als “cultureel erf-goed” in de belangstelling te brengen. Met de hulp van een aantal mensen uit de sector werd een lijvig en goed onderbouwd dossier opgesteld. Dat werd ondersteund door meer dan 25.000 handtekeningen van frituur-bezoekers in 2013 bijeen verzameld tijdens de “week van friet” eveneens een organisatie van Navefri en over-handigd aan onze minister van cul-tuur, Mevrouw Joke Schauvlieghe. Bij dat alles kon onze minister zich niet onbetuigd laten en in januari 2014 werden al deze inspanningen effectief beloond door de erkenning van het frietkot als “immaterieel cultu-reel erfgoed” Deze erkenning is zeker geen eind-punt. We willen de traditie verder cul-tiveren en mogelijks steven naar een internationale erkenning.

André Delcart, de auteur van dit ar-tikel, is reeds vele jaren begaan met onze eetcultuur. Zijn meest opvallen-de boek is “Mosterd, een culinaire en ihstsorische ontdekkingstocht” André was ook een van de medewer-kers aan de commissie omtrent het tot stand komen van het dossier be-treffende de erkenning van “het friet-kot” als cultureel erfgoed. Momenteel werkt hij aan een uitge-breid boek over aardappelen en frie-ten waarin de vele aspecten van deze onderwerpen aan bod komen Ter afronding van zijn boek zoekt hij naar documenten en foto’s, verhalen, oude en nieuwe verhalen en beleve-nissen van frituristen. Je kan hem bereiken via telefoon 052-33.52.81 of mail [email protected]

Voor frietfanaten is een bezoek aan het frietmusuem in het prachtige Brugge een verplichte halte.

Kom in de Saaihalle, een prachtig gebouw dat dateert uit de 14e eeuw kennis met de historiek van de aard-appel maar vooral met de Belgische friet, frituur en onze frietcultuur. Je kan er zelfs genieten van een lekker pakje frieten. Het frietmuseum is ge-legen in het centrum van Brugge (Vla-mingstraat 33) en is elke dag geopend van 10 tot 17 uur. (www.frietmuseum.be Tel 050-34.01.50) (André Delcart)

NEWSTabaksfabrikant adverteert op Britse tvTabaksfabrikant maakt gebruik van legale schemerzone

Een halve eeuw nadat de Britse overheid reclame op tabaksproducten van het televisiescherm per wet verbood, pakt British American Tobacco (BAT) uit met... een reclamespot voor een van haar nieuwste producten. Deze mijlpaal op advertentievlak is te zien op een aantal grote Britse zenders, en komt er helemaal met toestemming. Het gaat dan ook om publiciteit voor Vype, de e-sigaret waarmee de fabrikant de groeiende markt wil veroveren.Vorig jaar nog was de globale markt van de e-sigaretten zo’n 2 miljard dollar waard. Voor het komende jaar wordt verwacht dat het segment met 50% zal groeien. Een niet te negeren relatieve nieuwkomer dus. Wetgevers aller landen lijken echter nog niet echte een idee te hebben op welke manier hiermee om te gaan. Enerzijds wordt er geopperd dat e-sigaretten met nicotine eigenlijk als medicijn - en tabaksfabrikanten dus als farmabedrijven - zouden moeten worden beschouwd. Ander-zijds wordt er gediscussieerd of de producten al dan niet zouden aanzetten tot ‘rokende handelingen’. Het is dan ook in dat laatste kader, dat een aantal landen intussen e-sigaretten (gedeeltelijk wil) verbieden. Een verwarde situatie dus waarvan BAT dan ook dankbaar gebruik maakt, zeker nu ook de reguliere pers de nieuwe spot lijken te hypen als curiosum.Eén detail van de commercial moest echter worden aangepast om uitgezonden te mogen worden. De laatste catch frase, ‘a satisfaction for smokers’ moest namelijk voor het televisiescherm worden aangepast naar ‘a satisfaction for Vypers’. Qua marketing een binnenkopper, of hoe meteen ook mogelijk een nieuw werkwoord is geboren. (JV)

Verbist AardappelenIndustriepark 14a, 2235 Hulshout | T: 015 / 240 700 | F: 015 / 761 222

E: [email protected] | W: www.verbistnijlen.be

12 snackblad 13snackblad

Met professionele middelen is ‘t zo gebakken.

U kiest, wij makenDe Cubomatic is de heavy duty modulaire bakwand van Belgisch fabrikant Rubbens-EGC. De bakwand biedt ontelbare

combinatiemogelijkheden, waarvan hiernaast enkele voorbeelden. U kiest de opstelling die u nodig heeft. Rechthoekig

of rond, groot of klein: alle frituurkuipen zijn makkelijk combineerbaar met andere hoogwaardige inbouwelementen zoals

een bakplaat, bain-marie, en snackkuipen. Wij maken er een volledig naadloze combinatie van zodat u elke dag opnieuw

gemakkelijk en hygiënisch kunt werken.

Onze projectadviseurs zijn er om naar u te luisteren. Contacteer ons voor professioneel advies en een gratis offerte!

www.rubbens.com [email protected] +32(0)3 253 01 91

38 38 38

45 45 45

snack vierkant

RUB OIL

filter/ afvoer

snack rechthoekig

RUB OIL

filter/ afvoer

voorbaksnack vierkant frietuitschep

38 38 38 snack vierkant

snack vierkant

RUB OIL

filter/ afvoer

38

RUB OIL

filter/ afvoer

voorbak 38 38 snack vierkant bakplaat

RUB OIL

filter/ afvoer

bain-marie

bain-marie

Snackblad-februari2012.indd 1 14/03/2012 13:33:25

Frikandel XXL

WK actie voor UW klanten!

Frikandel XXLFrikandel XXLFrikandel XXL35cm lang

www.vanreusel.eu

BIJ AANKOOP VAN 1 FRIKANDEL XXL ONTVANGT U 1 GRATIS ARMBANDJE*

VERZAMEL ZE ALLE 4

op=op*

Adv. Snackblad WK N.indd 1 6/03/14 11:34

NEWSKlant frituur Angelo eet 20 curryworsten in 30 minutenARENDONK - Probeer in een half uur zo veel mogelijk curryworsten te eten. Dat is het eenvoudige opzet van de ‘Snack Challenge’ in frituur Angelo in Arendonk. Het record staat voorlopig op twintig frikadellen.

In frituur Angelo in de Schutterstraat in Arendonk kon je gedurende de maand februari voor weinig geld heel veel eten. Voor slechts 10 euro mocht je er à volonté curryworsten uit de frituurpan halen. Je moest ze alleen snel opeten, want je kreeg maar 30 minuten.‘Van die 10 euro steek ik telkens 2 euro in de prijzenpot voor de latere win-naar’, zegt friturist Angelo Latorre (24). ‘De deelnemers krijgen er ook nog een gratis drankje bij. En een potje mayonaise of een andere saus naar keuze. Vooral op het einde komt die saus goed van pas, om de worsten wat vlotter naar binnen te schuiven. De meesten nemen ketchup omdat mayonaise wat zwaarder en dikker is.’

Blikje colaEen normale curryworst weegt 100 gram. Maar voor zijn Snack Challen-ge bakt Angelo speciale wedstrijdworsten van 85 gram. ‘Die zijn even lang, maar ietsje dunner’, zegt de toernooidirecteur.De wedstrijd in het Arendonkse frietkot liep tot eind februari. Al 32 deelne-mers waagden hun kans. De voorlopige recordhouder is ene Johnny Geen-tjens uit Vosselaar. ‘De eerste keer strandde hij op negentien worsten’, zegt Angelo. ‘Maar toen maakte hij de fout om halfweg een blikje cola te drin-ken. (Lacht) En de prik in de cola begon na een tijdje toch wat fel te borrelen in zijn maag. Bij zijn tweede poging nam hij een flesje plat water. Met succes, want nu kreeg hij twintig worsten binnen.’

‘Sportieve types met veel karakter’Om u een idee te geven: een portie van twintig stuks komt overeen met bijna 2 kilo kippenworst, of meer dan 4.000 calorieën. Wie een streng dieet volgt, kiest daarom beter een andere uitdaging. Toch is een dikke buik, waarin in theorie veel plaats is voor veel frikadellen, helemaal geen vereiste om het ver te schoppen in de Snack Challenge. Wel integendeel. Volgens de wedstrijdju-ry voeren vooral ‘sportieve types met veel karakter’ het klassement aan. (JV)

Zussen Martine en Sam maken van pitabar L’Oase een frituur

LOCHRISTI - De twee zussen Martine en Sam Ver-snoyen trekken in april in de pitabar L’Oase, naast café Picasso. Ze openen er een frituur waarvan ze zelf de naam al weten, maar die ze nog een tijdje geheim willen houden. Meer nog, ze houden er een wedstrijd rond: wie de naam kan raden, krijgt drie maand gratis friet (met een maximum van 1 pakje per dag). Martine en Sam blijven wel hun bestaande frituur aan de parking aan de Smis-hoekstraat langs de Kennedybaan in Sint-Kruis-Winkel open houden.

Binnenkort heeft Lochristi er dus een frituur bij, en dan nog vlakbij de recent geopende frituur Pap-as. Alleen de Picasso scheidt de twee frituren van elkaar.Martine en Sam hebben beide al ervaring in de horeca, Sam - die in Lochristi woont _ werkte ook zeven jaar lang in sportwinkel Primo.Martine: ,We waren nog heel klein toen we alsmaar tegen elkaar zegden dat we ooit samen iets zelf-standig zouden beginnen. Maar geen frituur, voegden we er meteen aan toe, want dat frietvet!!! Ons pa heeft ons ook altijd tegengehouden om zelfstandig te worden, maar op een bepaald moment kon-den we ons niet meer houden. En zie waar we nu staan. En dat het een vaste frituur werd, is eigenlijk nog toeval, want in eerste instantie hadden we interesse om een hamburgerkraam over te nemen. En daarmee zouden we de markten doen. Maar die man overhaalde ons om toch eens naar zijn frituur te komen kijken, en in 2005 zijn we dan De Frietwinkel begonnen in Sint-Kruis-Winkel. En die blijven we open houden, in combinatie met de nieuwe zaak in Lochristi.’

De zussen zeggen dat ze al jaren op zoek waren naar een pand in Lochristi: ,Er is best ruimte voor nog een extra frituur in Lochristi. Dat we nu door een samenloop van omstandigheden vlakbij de Papas zit-ten, tja, dat komt misschien wat raar over, maar we zien daar niet echt een probleem in.’De naam van de nieuwe frituur hebben de zussen al, maar ze willen het publiek er doen naar raden: ,De naam heeft iets te maken met de verdwenen frituur Tweety en ook met Lochristi’ aldus Martine. ,Wie kan raden welke naam wij daarrond brouwden, mag drie maand lang gratis frieten eten: een mediumpak met 1 saus, per dag, maximum. Zijn er meerdere die op de juiste naam komen, dan trekken we gewoon één winnaar uit. Wie de naam denkt te weten, kan hem noteren en in de brievenbus gaan steken van Pittabar L’Oase en er ook zijn eigen contactgegevens opschrijven.’ aldus nog Martine. (JV)

Met de warmte komt ook de zwarte mier terug

De aangename temperaturen van het voorjaar brengen ook de zwarte mier weer in beweging. Na hun winterslaap kruipen de uitgehongerde beestjes onze huizen in op zoek naar energie-rijke etenswaren. Zwarte mieren bui-tenshuis houden, is vrij eenvoudig. Eerst en vooral is het zaak schoon te maken en de geursporen die mieren achterlaten voor hun soortgenoten, te verwijderen. ”De plaag van zwarte mieren is het grootst in de lente, wanneer ze ont-waken uit hun winterslaap. Blijft het langer koud, dan worden de mieren ook later wakker,” aldus een expert in plaagdierbestrijding bij Anticimex. Om bezoek van zwarte mieren te voor-komen en binnenshuis alles netjes te houden, is het aangewezen iets zoets zoals confituur buiten achter te laten. Eens de mieren binnen zitten, is het plaatsen van mierendozen doeltref-fend. Een zwarte mier die voedsel vindt, ver-spreidt die boodschap door het ach-terlaten van een geurspoor helemaal tot aan de mierenkolonie. Dit betekent dat de andere mieren langs dezelfde weg naar binnen kunnen en dat het aantal mieren op weg naar al dat lek-kers in een mum van tijd zal aangroei-en. ”Het probleem proberen oplossen door jacht te maken op de mieren en ze te doden, is geen oplossing. Veel belangrijker is het om te voorkomen dat ontwakende mieren voedsel vin-den. Het huis schoon houden is daar-voor de beste manier”.

Zijn mieren er toch in geslaagd binnen te dringen, dan zijn volgende tips nut-tig.

• Mieren houden van een vochtige omgeving. Herstel daarom water-lekken en verwijder vocht nabij funderingen.

• Controleer en herstel deurframes en gaten in muren en plaats fijn gaas over verluchtingsgaten, zo-dat mieren niet makkelijk naar binnen kunnen.

• Zet het afval regelmatig buiten, stofzuig geregeld en veeg stof weg met een vochtige doek.

• Kijk of nergens zoetigheden zoals suiker, frisdranken, kruimeltjes of voeding voor huisdieren zijn ge-morst.

• Verwijder of snoei struiken onmid-dellijk naast het huis. Mieren ver-toeven vaak op dergelijke plaat-sen omwille van de aanwezigheid van bladluizen en de honingdauw die deze produceren.

• Om mieren helemaal kwijt te ge-raken, is het nodig het nest zelf te vinden. De mierenkolonie bevindt zich vaak onder platen, stenen, enz. Plaats honing of siroop in de nabijheid van het nest.

(CB)

34 000 horecazaken in België zoeken naar nieuwe kassaWorldline biedt Resto Box aan als nieuwe standaard

Door de verplichte invoering van de black box (fiscale datamodule) in de horeca in België moe-ten heel wat horeca-uitbaters op zoek naar nieu-we kassa-oplossingen voor hun zaak. De fysieke kassa kan worden vervangen door een app, die meteen ook bestellingen, reservaties, stockbe-heer en elektronische betalingen voor haar re-kening neemt. Worldline, dochteronderneming van Atos voor elektronisch betaalverkeer en hoogtechnologische transactiediensten, lan-ceert Resto Box en andere horecaoplossingen op de vakbeurs Horecatel.Schattingen van Worldline geven aan dat in de komende maanden 34 000 uitbaters op zoek moeten naar een nieuwe oplossing. In totaal wordt het aantal horeca-uitbaters zonder echte kassa geschat op 15 000, tegenover 19 000 han-delaren die weliswaar al over een elektronische

kassa beschikken, maar zonder dat deze compa-tibel is met de black box. Voor early adapters die willen genieten van een fiscaal voordeel is de box nu al beschikbaar. Hij wordt helemaal ver-plicht vanaf 2015.“Horeca uitbaters kunnen de invoering van de black box aangrijpen om hun kassasysteem voor hen te laten werken. We zijn erg trots dat we voorloper zijn met het introduceren van deze nieuwe standaard voor Belgische horeca-zaken bij onze klanten”, zegt Virginie Waroquiers, General Manager Sales, Marketing & Strategy bij Worldline Benelux.Worldline biedt in deze context het Resto Box concept aan. Dit is een alles-in-één oplossing die een tablet omtovert tot met een elektroni-sche kassa, een beheersysteem en een betaal-systeem. “Het is onze ambitie een erg toegan-

kelijke oplossing op de markt te plaatsen, die vele functionaliteiten samenbrengt”, zegt Waro-quiers. Resto Box is een modulair systeem, met drie standaardpakketten, die kunnen worden aangevuld met opties zoals een kassa-lade, ex-tra licenties, iPad accessoires…Worldline sloeg de handen in elkaar met POSi-OS, een Belgisch bedrijf dat de app ontwikkelde. Worldline treedt op als verdeler van deze oplos-sing.

(*) Meer informatie rond de invoering van de black box en de fiscale voordelen vindt u hier: be.worldline.com/nl/restobox (CB)

14 snackblad 15snackblad

Dossieroliën & vetten

Leveren, ophalen en recyclerenvan frituurolie

Fournir, collecter et recycler huiles alimentaires

09 336 13 36

Frituurolie - Huile de friturebag in box 15l

Original, Premium

Frituurvet - Graisse de friture10kg et 4x2.5kg

Rund-boeuf, Palm, en Mix

ATRAVETMOSTEN 17, B-9160 LOKEREN

BE [email protected] - WWW.ATRAVET.BE

GREAT OILS & GREAT PRICES

by Atravetsupply, collect and recycle

nieuw

-

nouveau

-

WOUTERSSedert de overname van de activi-teiten van het zusterbedrijf Grani-mex NV, heeft Wouters NV verder blijven werken aan zijn gamma fri-tuurvetten en oliën.Fribel is al jaren een referentie op de markt van de frituurvetten.Meer dan een jaar onderzoek en heel wat duurzame investeringen kwamen er aan te pas om FribelCulinaire op de markt te brengen. De frituurolie is ontwikkeld voor ge-zonder en langdurig frituren.In tegenstelling tot de meest frituur-oliën is Fribel Culinaire 100% plant-aardig. Een zeer lange levensduur, een verminderde rook-en geuront-wikkeling en ook een verminderde vetopname in het bakproduct zijn het eindresultaat. Verder kwam er ook een vernieuwde versie van Bofri uit. Een speciaal samengestelde mengeling van plantaardig vetten en het allerfijnste geraffineerde rundvet. Deze unieke mengeling zorgt voor een duurzaam, hittebe-stendig en verantwoord product waarbij de fijne toets van het rund-vet zorgt voor een onovertroffen smaak en aroma. Bij Wouters wil men iedereen bedienen. Al is kwali-teit hun absolute topprioriteit.

Om iets over frituurvet te kunnen vertellen moeten we eigenlijk eerst even kijken wat frituren nu eigenlijk is . Frituren wordt al zeer geruime tijd toegepast om etenswaren te bereiden. Het is een proces wat diverse pro-ducten gedurende korte tijd op relatief hoge temperaturen bereidt, bakken aan de bui-tenzijde dus en garen aan de binnenzijde.Traditioneel werden daar voornamelijk rundvet en gedeeltelijk geharde plantaardi-ge oliën voor gebruikt. De laatste jaren is het rundvet daar nog van overgebleven en het aandeel gedeeltelijk geharde plantaardi-ge vetten afgenomen. Daarnaast is er een verschuiving naar vloei-baardere vetten te zien.Dit heeft natuurlijk diverse redenen, maar de belangrijkste is wel dat vloeibare vetten ge-zonder kunnen zijn in functie van hun toe-passingsgebied. Daardoor komt frituurvet en olie steeds vaker onder de aandacht van de consument. Een andere reden voor de verschuiving is dat er de laatste jaren meer-dere soorten frituurvetten op de markt ver-schijnen die gebaseerd zijn op een ruimer aanbod aan grondstoffen. Dit kunnen reeds bestaande grondstoffen zijn die al lang ver-krijgbaar waren maar bijvoorbeeld niet wer-den ingezet voor frituren. Hieronder vallen de meeste vloeibare oliën die voornamelijk in sauzen en dressings werden toegepast.Daarnaast heeft de ontwikkeling van nieu-we soorten oliën ook niet stil gestaan, neem bijvoorbeeld een nieuwe soort zonnebloem olie de zogenaamde high oleïc zonnebloe-molie.

Waar zitten nu die verschillen. De verschillen zitten vooral in de vorm van het frituurmedium bij kamertemperatuur. Zoals gezegd werd er tot niet zo lang gele-den alleen gefrituurd in vaste vetten, of op

basis van rundvet of op basis van gedeelte-lijk geharde plantaardige oliën. Gedeeltelijk geharde plantaardige oliën hebben gemeen dat het percentage verzadigde vetzuren en trans-vetzuren hoog zijn. Een trans-vetzuur, is een vetzuur type dat ontstaat als tussen-vorm tijdens het chemisch hardingsproces, zeg maar een proces om van vloeibare oliën harde vetten te kunnen maken (van vloei-baar naar vast). Daarbij moet eerst vermeld worden dat er hoofdzakelijk 4 soorten vet-zuren zijn: trans-vetzuren, verzadigde vetzu-ren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. In deze volgorde worden ze onderling steeds beter voor de gezondheid, mits rekening houdend met hun toepassing, al dan niet voor het fri-turen.Op veel producten zijn deze getallen nu ook afleesbaar in de voedingswaardetabel als opsomming na het vermelde vetpercentage.Zo heeft elke soort olie of vet een specifieke verhouding tussen bovenstaande 4 soor-ten vetzuren. Vloeibare oliën zoals raapolie, zonnebloemolie, arachideolie, sojaolie enz. hebben nagenoeg een laag transvetzuur ge-halte en bestaan dus uit combinaties van de andere drie vetzuren. En daar zijn de verschil-len groot. Wanneer we kijken naar palmvet dan heeft dat een verzadigd vetzuur gehalte van rond de 40%. Zonnebloemolie daaren-tegen slechts 11%. In zonnebloemolie is het aandeel meervoudig onverzadigde vetzuur juist weer aan de hoge kant, ca 55%. In bo-vengenoemde high oleïc zonnebloemolie is weer het enkelvoudig onverzadigde vetzuur aan de hoge kant; zomaar 70%. Maar globaal kan gezegd worden dat de laatste jaren er een gelijkmatige overgang is naar meer frituurvetten die bij kamer-temperatuur semi of geheel vloeibaar zijn. Deze bestaan dan voornamelijk uit de types

enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Maar pas hiermee op.In onze sector is het heel belangrijk om niet alleen rekening te houden met de samen-stelling van een vet/olie bij aanvang dan wel na te gaan hoe deze in een “natuurlijke frituuromgeving” (ttz bij langdurig/herhaal-delijk opwarmen) evolueert.De meervoudig onverzadigde vetzuren heb-ben het meest te lijden onder de hoge tem-peraturen bij het frituren. Dat komt omdat de meervoudig onverzadigde vetzuren vrij gevoelig zijn voor oxidatie. Dit is een reactie van water uit de gefrituurde producten en zuurstof uit de lucht die het frituurvet doen oxideren met als gevolg dat de kwaliteit van het frituurvet afneemt. Daarom worden bij vloeibare oliën meestal een antischuimmiddel (E900, Polydimethyl-siloxaan) en/of antioxidanten toegevoegd. Hierdoor worden vloeibare oliën minder gevoelig voor oxidatie. Het rundvet daaren-tegen is een natuurlijke vetstof. Deze vetsof is van nature een stabiele vetstof voor het frituren zonder toevoegingen.Het optreden van oxidatie is te merken aan de smaak van het gefrituurde product, smaak die ook gedeeltelijk wordt bepaald door het gehalte aan vet wat meekomt tij-dens frituren. Het beste voor het frituur-gebeuren lijkt een goede balans tussen verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, zodat het vet niet snel afbreekt.Wettelijk zijn hiervoor afspraken gemaakt dat deze oxidatie niet onbeperkt mag blij-ven doorgaan in een frituurvet in gebruik. Naast het constateren van deze afnemende geur en smaak verandert het frituurvet ook in kleur en moeilijker te zien, de dikte. Het

vet wordt donkerder als gevolg van rond-zwevende deeltjes (restanten van gepaneer-de snacks, vleessnacks) die langzaam maar zeker sterker verkolen door de constante blootstelling aan hitte. Beter en effectiever om veroudering te kunnen vaststellen is meten. Er zijn diverse meethulpmiddelen in de handel beschikbaar die dan een grens-waarde gaan aangeven zodat het frituurvet bijtijds ververst kan worden.Deze oxidatie moet dus voorkomen worden. Daarbij speelt de temperatuur van het fri-turen een grote rol. Tegenwoordig wordt er niet hoger dan 175 graden gefrituurd. Deze bovengrens van de temperatuur is mede ontstaan na de discussie over een stof die tij-dens het frituren ontstaat; acrylamide. Het is een stof die ontstaat op het moment dat de gefrituurde waren van kleur gaan verande-ren, het bruineren. Deze stof moet zo laag mogelijk gehouden worden. In de vaklite-ratuur is hier voldoende informatie over te vinden wat het is en hoe te beperken.

Meerdere tips.Regelmatig filteren is één van de metho-des om de veroudering minder snel te laten verlopen. De rondzwevende deeltjes zullen de kleur van het vet en het oxidatieproces versneld activeren. Ook minder vocht in de vorm van ijsafzetting op de (diepvries) pro-ducten en het vermijden van zout in het frituurvet (geen, met zout besprenkelde frie-ten weer even terugvoeren om het weer op te warmen) dragen bij tot het beperken van oxidatie.Ook de ontwikkeling van de friteuses heeft niet stil gestaan, methodes van hitteover-dracht en diverse opwarmrichtlijnen en stand-by instellingen zijn belangrijke items. Maar ook het ter beschikking komen van be-tere en snellere meetapparatuur dragen bij

Frituurvet, onder de aandacht

tot gezonder en beter frituren. Doordat er verschillende keuzes gemaakt kunnen wor-den uit oliën en vetten met verschillende samenstel-lingen, zal er ook altijd gezocht blijven worden naar enerzijds de betere kwaliteiten die goed zijn voor de gezondheid en anderzijds naar de frituurvetten met een langere levensduur, dus beter bestand tegen oxidatie. Gebruik daarom een olie of een vetstof specifiek voor zijn toepassingsgebied. Enerzijds voor koud of warm ge-bruik (langdurig en herhaaldelijk) en anderzijds een na-tuurlijke vetstof die van nature niet moet gestabiliseerd moet worden met antischuummiddelen en/of antioxi-danten. Daarbij zal de smaak ook altijd een rol blijven spelen en zal het frituren in rundvet of ossenvet altijd blijven bestaan in onze Belgische frietcultuur als cultu-reel erfgoed.

Hoe lang kan frituurvet worden gebruikt?Dit is van vele factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de soort olie of vet, het soort product datwordt gefrituurd, de gebruikte temperatuur en het filte-ren van het frituurvet.

Waarom is het belangrijk niet hoger dan bij 180°C te frituren?Bij een te hoge temperatuur is de buitenkant van het product al bruin, terwijl het van binnen nog nietgaar is. Bij een te lage temperatuur duurt het langer voor-dat het product gaar is. Bovendien wordt bij gepaneerde producten de korst niet krokant maar blijft slap. Het pro-duct neemt dan relatief meer vet op. Zeer belangrijk is dat frituurvet/olie NOOIT boven het wettelijk vastgelegd maximum van 180°C wordt verhit.In die zin is het best om veiligheidshalve een maximum van 175 °C na te leven al mag dit gerust nog lager mits men over een kwalitatieve friteuse beschikt die snel rea-geert zonder grote temperatuurschommelingen.

Zijn gefrituurde producten vet?

Als u volgens de spelregels frituurt, valt het met de hoe-veelheid vet best mee. De buitenkant van hetproduct schroeit snel dicht en de bereidingstijd is kort, zodat er niet zoveel vet wordt opgenomen (8 à 12%).Hoeveel vet een product opneemt, hangt af van een aantal factoren:

• de oppervlakte: dunne frieten nemen meer vet op dan dikkere frieten

• de temperatuur: als deze lager is dan 175°C, duurt het langer voordat de frieten of snacks

• dichtschroeien, waardoor ze meer vet opnemen.• de portiegrootte: als u teveel in één keer frituurt,

daalt de temperatuur sterk en wordt er meer vet opgenomen.

Tips voor gezond en lekker frituren:

• Bak het niet te bruin: max. 180°C! geleidelijk het frituurvet opwarmen van 100 °C > 140 °C > 175 °C

• voorbak < 140 °C• afbak < max. 180 °C• frituur kroketten, satés, brochettes, hamburgers,

gepaneerde eetwaren in een aparte frituurketel

en ververs dagelijks• filter het frituurvet regelmatig (dagelijks)• Verlaag de thermostaat wanneer niet gefrituurd

wordt.• Verwijder ijs van diepvriesproducten.• Frituur niet te veel tegelijk, anders daalt de tem-

peratuur te sterk.• Verwijder bakresten uit de friteuse.• Ververs de olie of het vet op tijd. Koop eventueel

een testtoestel of teststrips.• zorg voor een scherp gesneden friet > het (glad-

de) oppervlak van de friet is kleiner, mindere op-name van vet

• laat de frieten goed opschudden > minder vet-opname

Verversen

• Omdat frituurvet door gebruik in kwaliteit achter-uit gaat, moet het tijdig worden ververst. Maar hoe constateer je dat het vet moet worden ververst? Je kunt het zien, ruiken en proeven: • de kleur verandert, het vet wordt donkerder • de viscositeit neemt toe, het vet wordt stroperi-

ger • de schuimvorming verandert: nieuw vet vormt

grote bellen die snel verdwijnen. Bij ouder vet ontstaan kleine belletjes die slechts langzaam wegtrekken

• smaak en geur van gefrituurde frites of snacks veranderen. Een ranzige smaak en geur, vaak pas herkenbaar als de producten zijn afgekoeld, duidt op de aanwezigheid van afbraakproducten in (te) lang gebruikt vet

• rookontwikkeling. • Veel frituristen verversen frituurvet op basis van er-

varing. Toets die ervaring regelmatig met meetap-paratuur en vraag uw frituurvetleverancier naar een advies op maat.

• Maak de bakapparatuur regelmatig schoon volgens de gebruiksaanwijzing. Frituurvet/olie moet steeds volledig ververst wor-den .

Knelpunt Mogelijke oplossing

• Vroegtijdig kwaliteitsverlies: • Te hoge baktemperatuur • Langdurig verhitten van het frituurvet • Bakresten niet verwijderd • Aanraking met gekleurde metalen

• Te hoog vetgebruik: • Te lage baktemperatuur • Te grote hoeveelheden in de frituurmand • Producten bevatten teveel vocht • Onvoldoende laten uitlekken van de frituurmand

• Sterk schuimen: • Producten bevatten teveel vocht • Te grote hoeveelheden in de frituurmand • Frituurvet te lang gebruikt • Resten van schoonmaakmiddelen of water in het

frituurvet • Rookontwikkeling:

• Te hoge baktemperatuur • Frituurvet te lang gebruikt 13

• Slechte smaak: • Te hoge baktemperatuur • Frituurvet te lang gebruikt • Verbrande resten van frituurproducten in het vet

• Slecht bruin worden: • Te korte baktijd • Te lage baktemperatuur • Te grote hoeveelheden

• Sterke verkleuring frituurvet: • Te hoge baktemperatuur • Frituurvet te lang gebruikt • Verbrande resten van frituurproducten in het vet

• Spatten: • Producten bevatten teveel vocht

• Vaststellen verversmoment:• Meet de kwaliteit van uw frituurvet met een vet-

tester • Ververs wanneer de uiterste levensduur bereikt is

• Sterke geur (check uw afzuiginstallatie): • Te hoge baktemperatuur • Frituurvet te lang gebruikt • Verbrande resten van frituurproducten in het vet

• Niet krokant genoeg: • Frituurvet te lang gebruikt • Te grote hoeveelheden in de frituurmand • Te korte baktijd • Baktemperatuur (RV)

17snackblad

Dossieroliën & vetten

EENVOUD.

SMAAK.

KWALITEIT.

STABILITEIT.

DUURZAAM.TRADITIE.

Zeg niet zomaar rund- of

ossenvet voor elk

frituurvet. Dé referentie

sinds lang.

Gebaseerd op een grondige

selectie van de beste

grondstoffen.

Het is de basis voor de

ideale friet.

Een kwaliteit die dag na dag

wordt gegarandeerd.

7 generaties lang.

. 100 % natuurlijk product

. Geraffineerd ossenvet

. Duurzaam in gebruik

. Stabiele bakstof

. Zonder artificiële bewaar-,

kleur- en smaakstoffen

. Geen gehydrogeneerde of chemisch

geraffineerde vetten

. Beschikbaar in: 4 x 2,5 kg

5 kg

10 kg

12,5 kg

Vetsmelter ontpopt zich tot leverancier Vetsmelterij Atravet uit Lokeren breidt haar activiteiten dit voorjaar ste-vig uit. Was de corebusiness van het bedrijf tot nu toe de verwerking van afvaloliën en – vetten uit de keuken, dan levert het vanaf nu ook de verse producten, onder de noemer Quatra. Voor zaakvoerder Pol Van Pollaert is de switch naar de levering van frituur-olie en –vetten een logische volgende stap. “We verzorgen momenteel de ophaling van afvalvetten voor zo’n 13.000 klanten. Door ons nu ook met de

bevoorrading bezig te houden, kunnen we hen een voordeel bieden. We moeten sowieso bij hen langsko-men voor de ophaling, dan kunnen we hen in een moeite door ook herbevoorraden. Door dit alles in één transport volledig fysiek gescheiden te combineren, kunnen we voor een goedkope prijs een kwalitatief product aanleveren. Halen we 200 kilogram afgewerkt vet op, dan kunnen we in een moeite door 300 à 350 kilogram verse vet ter vervanging meebrengen. Als je bedenkt dat het verse vet voor frituuruitbaters een van de belangrijkste kostenposten is, dan zie je al snel welke voordelen dat oplevert.” Quatra is de naam van de nieuwe productlijn en staat voor Quality & Tradition. Onder die noemer vinden we Quatra original, een standaard frituurolie in een ingenieuze bag-in-boxverpakking. “De lege zakken nemen weinig ruimte in, zodat voor de klant ook de kost van de afvalverwerking beperkt blijft, zeker wan-neer je vergelijkt met de volumes die lege blikken en bussen vroeger innamen in de afvalcontainer. Lege blikken en kannen nemen tot twee containerladingen per jaar voor hun rekening. Reken maar uit wat je kunt besparen wanneer die verpakkingen vervangen kunnen worden door een zak die bij het restafval kan,” zegt Van Pollaert. Het Quatra – gamma. Bij de vetten is er zowel het klassieke rundsvet, het palmvet en mixvet, dat de beide soorten combineert. “Rundsvet blijft ongemeen populair bij frituristen,” klinkt het. “Met het palmvet mikken we op klanten die kiezen voor plantaardig vet. Fritmix combineert de beide: de klassieke smaak van rundsvet, maar een iets drogere friet.” Opvallend: de voorkeur voor runds-, palm- of gemengd vet is volgens Van Pollaert sterk re-giogebonden. “In grote steden, worden vooral vetten en oliën van plantaardige oorsprong gebruikt terwijl we in landelijke gemeenten vaker rundvet tegenkomen. Dit assortiment word verkocht in blokjes van 2.5 kilo, verpakt per vier. “Zo kunnen de gebruikers op drukke momenten snel een extra blokje toevoegen wanneer ze merken dat het frituurvet begint te slinken.”Olie: Vroeger was olie merkelijk duurder, maar de prijzen beginnen naar elkaar toe te groeien. “Olie wordt goed-koper, de prijs van het vet is stabieler,” klinkt het. Met de oliën mikt Atravet vooral op restaurants en brasse-ries die veel olie verzetten. De Premium-olie is bestemd voor de meest veeleisende klanten en is dan ook iets duurder dan zijn standaard-broertje, de Original-olie. “Al is het nog steeds de ambitie om met Premium 15 à 20% goedkoper te zijn dan andere producten uit dezelfde kwaliteitsklasse,” zegt Van Pollaert. Voor u zou gaan twijfelen: de opgehaalde vetten dienen niet als grondstof voor het nieuwe productgam-ma. Opgehaald frituurvet wordt voor het grootste deel tot biobrandstof verwerkt. “Voor de ontwikkeling van onze eigen lijn hebben we de bestaande producten geanalyseerd. Een goede olie moet een bepaalde tijd meegaan, mag niet te fel ruiken… Op basis van dat lastenboek en onze eigen bevindingen hebben we een blend ontwikkeld die zeker niet moet onderdoen voor de bestaande producten op de markt.”“We gaan de klant ook adviseren bij zijn keuze en goed luisteren naar wat hij precies nodig heeft. Dat is maar logisch: de klant is een bepaalde kwaliteit gewend. Ons opzet kan maar slagen, wanneer de produc-ten die wij als alternatief aanbieden, minstens even sterk voor de dag komen.” (JV)

NEWSGrandioos gegrild!Nieuw barbecuemerk SunsetBBQ is meest innoverende gasgrill op de Bel-gische markt

Ze werden lang met gefronste wenk-brauwen bekeken: de gasbarbecues. Maar vandaag zijn gasgrills populair-der dan ooit. En de markt zal alleen maar terrein winnen met de lancering van het Zwitserse merk SunsetBBQ. Deze gebruiksvriendelijke gasbarbe-cues zijn dan ook een innovatie op de Belgische markt. Het geheim zit in het gepatenteerde hittecontrolesysteem waarmee je even gemakkelijk een sappige steak grilt als een pizza bakt of stuk vis gaart.

SunsetBBQ, direct of indirect grillenHet Zwitserse merk SunsetBBQ ont-wikkelt zijn gasbarbecues in samen-werking met specialisten en barbe-cuekampioenen. En dat vertaalt zich naar vernieuwende gasgrills die uit-blinken in gebruiksgemak. Aan de basis ligt een even eenvoudig als slim systeem: HLS® (Heat Leading System), dat SunsetBBQ wereldwijd gepaten-teerd heeft.

Het systeem verdeelt de hitte gelijk-matig over het grilrooster, waarbij je zowel direct als indirect kan grillen. Als je veel warmte nodig hebt – bij-voorbeeld voor het bereiden van een steak, hamburger of merguezworst-jes – zet je de gaskogelbarbecue op direct grillen. Een lagere temperatuur nodig? Kies voor de stand indirect gril-len – te vergelijken met luchtcirculatie in een oven – en leg een stukje vis op, aardappelen, een volledige kip, pizza of zelfs dessert.

Barbecue-expert en chef-kok Timot-hy Bleeckx: “SunsetBBQ biedt zonder twijfel het gemakkelijkste en meest eenvoudige grilsysteem op de Belgi-sche markt. Deze grills combineren alle troeven van een gaskogelbarbe-cue (veelzijdig koken) met de sterkte van een rechthoekige barbecue (veel hogere temperatuur). En daarnaast zijn er natuurlijk de typische voorde-len van een gasbarbecue. Je hebt in-stant warmte en geen verloren ener-gie, de temperatuur is gemakkelijk te regelen én je krijgt geen zwarte han-den (lacht).”

Inspirerende tipsGoed begonnen is half gewonnen, dat geldt ook voor barbecueën. Chef-kok Timothy Bleeckx serveert alvast drie onmisbare tips voor een geslaag-de barbecue:

1. Neem je tijdOp de barbecue geldt dezelfde regel als in de keuken: respecteer de kook-tijd. Een hele kip is nooit gaar in een kwartier, ook niet op een hete grill. Hou dus rekening met de gaartijden van elk product en ga georganiseerd tewerk.

2. Kies voor versWerk nooit met diepgevroren produc-ten op de barbecue. Kies voor verse én kwalitatieve ingrediënten. Probeer ook zelf te kruiden of te marineren, je proeft het verschil!

3. Ga voor gevarieerdGegrilde worstjes en satés smaken natuurlijk altijd, maar probeer ook eens een ander stukje vlees. Wees creatief en bereid eens een groter stuk gevogelte of vis. Ook met groenten kan je op de barbecue alle kanten uit. En wat dacht je van gegrild fruit als dessert?

Over SunsetBBQ & Sommerliving – www.sommerliving.comSunsetBBQ is een Zwitsers merk van barbe-cues, gekend om zijn innovatie. Het ruime assortiment is ontworpen en ontwikkeld in

samenwerking met barbecuespecialisten en –kampioenen. Zo staat gebruiksgemak voor-op, gebaseerd op de laatste technologieën. SunsetBBQ omvat ook een uitgebreid aanbod barbecueaccessoires.

Het merk SunsetBBQ wordt wereldwijd ver-deeld door Sommerliving. In België zijn er vandaag een 80-tal verdelers, voornamelijk tuincentra. Voor een volledig overzicht van de verkooppunten, zie www.sommerliving.com (vanaf april 2014). (CB)

Baeten & C° is gespecialiseerd in het raffineren van rundvet/ossenvet voor menselijke consumptieVetten en oliën vormen een belangrijk onderdeel in ons dagelijks gebruik. Zij vinden hun toepassing in verschillen-de producten voor de voedingsnijverheid.Tot op vandaag hebben onze producten op het gebied van smaak, authenticiteit, artisanaal karakter en kwaliteit niet moeten inboeten. Ondanks de moderne productiemethodes zijn onze pro-ducten volledig gevrijwaard van zowel artificiële bewaar-, kleur- en smaakstoffen als van additieven.Onze producten zijn 100% natuurlijk.Het rundvet/ossenvet geeft aan de Belgische friet zijn uitzonderlijke smaak en karakter.Frituren, snackbars, bakkerijen, restaurants, grootkeukens en anderen weten ons product te waarderen voor zijn constante kwaliteit, stabiele eigenschappen, duurzaamheid en eenvoud. Een eerlijk betrouwbaar product. (VV)

BAETEN since 1815

Raffinaderij-Raffinerie

& C°

18 snackblad 19snackblad

Prins Hendrikkade 1 8801 JK Franeker Postbus 518 8800 AM Franeker NederlandTel. +31 (0)517 39 41 41 Fax +31 (0)517 39 71 78 www.levo.nl [email protected]

PROFESSIONALSWERKEN MET

GRENADA GOLDFRITUUROLIE

NU OOK VERKRIJGBAAR

IN BELGIË!

Grenada Gold frituurolie is100% plantaardig. Grenada Gold frituurolie heeft een zeer lange levensduur.

Grenada Gold frituurolie veroorzaakt geen bakaanslag dus uw pannen blijven schoon. Grenada Gold frituurolie heeft een zeer neutrale geur.

Voordelen verpakking: Minder afvalvolume, minder opslag, lichter werken

en milieuvriendelijk.Ook verkrijgbaar

in 20 liter blikken

Asse, ook wel bekend als de Hopduvelgemeente, is bij uit-stek een gemeente van levensgenieters, en de horeca is er dan ook erg levendig. In het centrum nabij de Hopmarkt is er zelfs een heel plein met cafés en eetgelegenheden. Buiten het centrum trekt echter de tearoom en snackbar van Dirk en Nathalie de aandacht. Een zaak die in 2012 geopend werd en in geen tijd een uitstekende reputatie kreeg met vriende-lijke service, heel ruim en smakelijke assortiment en grote klantvriendelijkheid. De Spoed is gevestigd in een rijhuis op de hoek van de Bloklaan, recht tegenover de hoofdingang van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Twee gevels zijn volle-dig uitgebouwd als doorlopende glazen vitrine. In het pand is een sfeervol eethuis ondergebracht, dat dankzij de recen-te verbouwingen extra stijl heeft gekregen.

De nieuwe toog van dit eethuis is afgewerkt met glanzend zwart gelakt fineer, glazen stellingkasten en indirecte halog-eenverlichting. Wanden van het eethuis zijn uitgewerkt met stijlvolle mozaïektegeltjes en harmonieuze accentvlakken. Het meubilair is volledig vernieuwd en volgt de stilistische lijn van de bar. Er zijn 50 couverts (meer dan voor de ver-bouwing), en bij goed weer wordt het terras op de stoep geopend met nog eens 30 plaatsen. De keuken is volledig ingericht met fornuis, ovens, een koelcel en een vacuümma-chine. Er is een aparte afwaskamer en de kelders, die de gan-se oppervlakte van het gebouw beslaan, worden gebruikt als opslagruimte. De benedenverdieping is voorzien van gescheiden sanitair voor de klanten, dat er erg netjes uitziet.

In De Spoed is Nathalie, oorspronkelijk uit Anderlecht, ver-antwoordelijk voor de keuken. Rasechte Assenaar Dirk neemt de zaal voor zijn rekening. Het koppel woont al twin-tig jaar samen in Asse, heeft geen kinderen en heeft ten andere ook niet veel vrijetijd. Hun leven draait immers he-lemaal rond de zaak, die enkel op donderdag gesloten is. Ze worden bijgestaan door een fulltime personeelslid en twee half-timers. Dirk: “Aanvankelijk dachten we dat we de zaak met ons tweetjes de baas zouden kunnen, maar het werd zo’n succes dat we al snel personeel in dienst moesten ne-men.” Maar wat kan de hongerige klant nu allemaal krijgen bij Dirk en Nathalie? “Dat gaat van een variatie aan snacks tot schotels”, legt Dirk uit. “Af en toe brengen we ook sugges-ties, bv. een visschoteltje. In januari zijn we ook gestart met belegde broodjes. Naast ons was een broodjeszaak maar die uitbaters hebben de deuren gesloten. Onze toppers zijn enerzijds de croques en anderzijds pannenkoeken. In de zo-mer is ook de ijscrème populair. Het geheim van een goeie croque? Goed, vers brood en verse, smakelijke sla bij de cro-que! Alles wordt hier trouwens vers gemaakt.”

Om het geheim van het succes van De Spoed verder te door-gronden, moeten we een duikje in de geschiedenis van Asse

nemen. Dirk was indertijd immers uitbater van brasserie ’t Kummelshof in de Hopduvelgemeente. De goede reputatie die hij daarmee verwierf kwam hem goed van pas bij de lan-cering van De Spoed. “Na ’t Kummelshof heb ik een tijd voor een baas gewerkt”, zegt de Assenaar. “Maar de zelfstandige microbe begon uiteindelijk opnieuw te kriebelen. In 2012 besloot ik om samen met Nathalie een snackbar te starten. We lieten ons oog vallen op dit pand. Vroeger zijn hier al-lerhande zaken geweest, al van in de jaren 1960. Toen was hier een kapsalon en voor wij erin kwamen was het al een te-aroom, die echter de deuren moest sluiten. Maar de ligging vlakbij het ziekenhuis vonden we beloftevol.” En dat bleek te kloppen. Ondanks de crisis vloog het koppel erin en het succes liet niet lang op zich wachten.

Behalve een ruime kaart aan snacks en schotels bieden Dirk en Nathalie ook een grote variatie aan dranken. Want bij die pannenkoeken hoort natuurlijk ook een lekkere koffie. Ter-wijl bij koffie ook een lekker cognacje kan smaken. Ook voor een biertje, wijntje en allerhande frisdranken bij het eten wordt er natuurlijk gezorgd. Steeds met de glimlach. Wij vroegen ons af wie er nu allemaal komt eten in De Spoed.

Het antwoord ligt voor de hand. “De naam van de zaak is natuurlijk geïnspireerd door het ziekenhuis, en daar hebben we ook het leeuwendeel van onze klandizie van. Patiënten die ’s morgensvroeg op onderzoek moeten, die moeten dik-wijls nuchter blijven. Het ziekenhuis heeft geen restaurant, dus dan is men maar wat blij dat er recht tegenover het zie-kenhuis een snackbar is om onmiddellijk die knagende hon-ger te stillen”, klinkt het. Maar ook het ziekenhuispersoneel en de ambulanciers komen graag in De Spoed langs. Als een chirurg zegt dat hij ‘in de spoed’ is dan kan dat dus twee din-gen betekenen. Het kan zelfs drie dingen betekenen, want stel dat die dokter zelf een beroerte heeft gekregen? Maar laten we ernstig blijven. “Het personeel komt hier ook dik-wijls eten. Dat zorgt soms voor verrassende situaties, want het gebeurt wel eens dat een chirurg zijn spaghetti plotse-ling moet laten staan omdat er een spoedgeval is binnenge-komen in het ziekenhuis”, grijnst Dirk. “Ik kom subiet terug”, roept die dan.

Ondanks de crisis zijn Dirk en Nathalie erin geslaagd in kor-te tijd een bloeiende zaak te realiseren én personeel aan te werven. Het is altijd leuk om voor tewerkstelling in de streek te kunnen zorgen. De verbouwingen, die ongelooflijk maar waar in amper één maand tijd helemaal werden afgewerkt, zijn achter de rug, en dan rest alleen nog de vraag hoe zij de toekomst zien. “De verbouwingen zijn geslaagd, en we zijn goed bezig. Dus ik denk dat we de lijn vooral moeten door-trekken en verder doen zoals we bezig zijn”, zegt Dirk. “Of ik nog hobby’s of bezigheden heb buiten De Spoed? Nee, daar heb ik geen tijd voor. Donderdag is onze sluitingsdag, en we proberen wel alles rond te hebben tegen dan, zodat we donderdags ook echt vrij kunnen nemen. Gewoon om te ontspannen. Op tijd gaan we ook met vakantie en al enkele jaren is Turkije onze favoriete bestemming. Goeie prijs/kwa-liteitsverhouding en vooral: veel zon!” En daarmee weten we ook waar die zonnige glimlach van Nathalie opgeladen wordt. (KV)

Snackbar van de maand

Snackbar De Spoed, AsseIn deze editie brengen we een horecazaak die hoge ogen gooit in het Vlaams-Brabantse Asse en omstreken. Twee jaar geleden openden Dirk Bernaer (49) en Nathalie Campens (43) Tearoom/snack De Spoed langs de Bloklaan vlakbij het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. De zaak werd in geen tijd een succes. Enkele maanden geleden werd ze bovendien volledig verbouwd en opgefrist. De Spoed heeft dan ook cachet en trekt dagelijks veel klanten die genieten van de lekkere snacks en maaltijden. Ook chirurgen van het ziekenhuis komen er eten, al moeten die soms alles achterlaten omdat er in het ziekenhuis plotsklaps een spoedgeval is binnengekomen.

20 snackblad 21snackblad

- PUBLIREPORTAGE -

Nieuw te Ieper – YPRES BURGERThe “Burger” Place to be in IeperSedert half februari 2014 heeft Geert Verhelst er een tweede zaak bij op de Grote Markt van Ieper, op amper een boogscheut van zijn eerste zaak. De nieuwe zaak, gelegen in een prachtig herenhuis, trekt nu al de aandacht van velen.Het begon allemaal toen veel Ieperlingen het spijtig vonden dat er geen typische burgerzaak was in Ieper. Geert liet zijn ondernemersbrein de vrije gang gaan en niet veel later was Ypres Burger een realiteit. De zaak is gelegen in een hoekpand op de Grote Markt 31 te Ieper; pal in het toeristisch centrum en met ruime parkeergelegenheid op de Grote Markt.

Een terugblik op een lange carrière

Geert Verhelst heeft al een resumé om u tegen te zegen. Hij is al lang niet meer bezig met zijn eerste proefstuk. Zijn eerste frituur opende hij in Esen, een deelgemeente van Diksmui-de. Dit was de start van wat uiteindelijk leidde tot de uitbating van vijf mobiele frituren. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen kwam Geert terecht in Ieper waar hij frituur ’t Kat-tekwaad nieuw leven inblies. De bestaande frituur was dringend aan vernieuwing toe. Op korte tijd groeide de frituur uit tot een zaak met 132 zitplaatsen waar een heel team paraat staat om de klant op zijn wenken te bedienen. Dit is met andere woorden geen gewone fri-tuur meer. Zo kan men er terecht voor een snelle frituurhap maar ook voor een uitgebreide frietschotel of menu. Tevens is er een ruim aanbod van pasta’s en broodjes.

Ypres Burger

Recentelijk is dus op een boogscheut van ’t Kattekwaad de burger zaak Ypres Burger open gegaan. Voor velen lijkt de zaak er uit het niets te komen maar vooraf is er heel wat markt-onderzoek gedaan door Geert. “We willen alleen maar de beste kwaliteit aan onze klant aanbieden” zegt Geert. Dingen aan het toeval overlaten doet deze veteraan al lang niet meer. Alles zelf proeven testen en vergelijken tot het gewenste resultaat er is zodat de klant met volle teugen kan genieten van ons product luidt het dus bij Ypres Burger. Ondertussen zijn er naar verluid al veel tevreden klanten gepasseerd. In de zaak zelf is er plaats voor on-geveer 35 mensen maar er komt nog een terras bij. Deze moet een eyecatcher worden. Heel strak, passend in het design van de zaak met plaats voor 30 klanten. Gezien lichtreclame op het terras verboden is, zullen ingewerkte lichten voor de nodige sfeer zorgen. Tijdens ons bezoek werd er nog volop gewerkt aan de afwerking van een zaal op de bovenverdieping. Deze zaal zal plaats bieden aan een 40 tal personen en zal dienen als polyvalente ruimte. Omdat Geert een WO I parter is zal hij de zaal voor het grootste deel daarvoor gebruiken. De zaal kan natuurlijk ook voor andere gelegenheden gehuurd worden.

Monumentale stad Ieper

Op de dag dat ik deze zaken bezoek is er juist een fuif voor de laatste jaren van het mid-delbaar maar deze drukte blijkt normaal te zijn voor Geert. Door het oorlogsverleden van Ieper en de Westhoek wordt de stad altijd druk bezocht door toeristen van overal ter wereld. Zeker nu de 100-jarige herdenking van WO I nadert. Deze herdenking zal dan ook gepaard gaan met talrijke activiteiten waardoor het er naar uitziet dat het nog wat drukker zal wor-den. Ieper is een monumentale stad en dat betekent dat je niet zomaar een gevel aantrek-

kelijk mag maken met reclamepanelen of lichtreclame. Daar moet je als ondernemer op een andere manier aan werken. Op zich is de Grote Markt uiteraard een enorme publiekstrekker en voordeel is ook het feit dat er zich een immense parking op bevindt. Toch wil je de aan-dacht richten op je nieuwe zaak en dat hebben ze hier op een subtiele, maar toch opvallen-de wijze kunnen bereiken.Net zoals de kleuren van frituur Kattekwaad vooral ‘rood’ zijn, werden deze kleuren ook voor Ypres Burger gekozen samen met zwart en wit. Op de ramen werden mooie stickers aange-bracht met het zelf ontworpen logo van Ypres Burger en tegen de wand van het zitgedeelte hangt een enorme afbeelding van een heerlijke, door vlammen omgeven hamburger die je meteen zin doet krijgen om er een flinke beet in te nemen, zoals het tweede deel van het beeld suggereert. De inrichting van de zaak is volledig eigen idee en het resultaat is uitzon-derlijk opvallend: strak, veel rood, heel functioneel en afgewerkt met de beste materialen. Beneden is de zaak al volledig af en in bedrijf. Tijdens ons bezoek was men volop bezig aan de inrichting van de prachtige bovenverdieping met een zaal waar 40 klanten zullen kunnen plaats nemen en een tweede zaal die voor groepen wordt voorbehouden, waar kan vergaderd worden, gegeten, tentoongesteld, …

Eigen concept

De hamburgers die hier op een speciale grill worden gebakken zijn van excellente kwaliteit en zijn qua receptuur eigen creatuur. Omdat de klemtoon in deze frituur op de ‘burgers’ ligt maar geen enkel burgerrestaurant het zonder frieten kan doen, werd uitgekeken naar een variant van de frituurfriet die het in een burgerrestaurant goed moest doen.Die zoektocht eindigde bij Aviko en het Total Solutions Partners-concept dat qua service en betrouwbaarheid heel gekend zijn in dit wereldje. Aviko is passie voor frites. Meer dan 50 jaar ervaring heeft geleid tot een uitgebreide range producten. Aviko volgt hiermee de trends en de steeds veranderende behoeften van haar klanten. Geert ondervond heel veel ondersteuning die geleid heeft tot het ultieme compromis. In Ypres Burger worden frieten gebakken die eigen zijn aan het burgerconcept, dus niet de frieten die in de Belgische fri-turen gekend en geliefd zijn. Aviko heeft naast goede basis producten ook frietjes welke inspelen op specifieke behoeften van klanten. Deze frietjes met Aviko-signatuur en spe-ciale coating, zijn heerlijk en voor het doel excellent geschikt. Eén of beide van deze zaken bezoeken is geen probleem want beiden zijn 7 op 7 open. Dit en volgend jaar zijn ideaal om Ieper en het bijhorend herdenkingsaanbod te bezoeken. Over ‘waar zullen we dan eten?’ hoeft niemand zich nog zorgen te maken. Dat was alvast de conclusie na ons bezoek. Veel succes gewenst aan beide teams!

Heinz lanceert een krachtige kruidige Curry Gewürz KetchupCurryious?Heinz is al jarenlang dé ketchupexpert. Voor miljoenen mensen geldt, “als het geen Heinz is, dan is het geen ketchup.” Voor de ketchupfans die het graag wat pittiger hebben, lanceert Heinz de Curry Ge-würz Ketchup. Een ketchup die intens en rijk van smaak is, kruidig met een vleugje curry. Perfect om jouw favoriete snack een flinke dosis rock-‘n-roll te bezorgen.

De kruidige ketchup met een vleugje curryHeinz Tomato Ketchup werd in 1876 voor het eerst gemaakt van verse, rijpe tomaten, kruiden en specerijen zónder kunst-matige toevoegingen. De introductie werd meteen een groot succes. Datzelfde lekkere geheime recept gebruiken ze vandaag de dag nog steeds voor de klassieke Heinz Tomato Ketchup.

Voor wie het graag wat kruidiger en krachtiger wil, lanceert Heinz de Curry Gewürz Ketchup. Een pittige ketchup die je snacks de ultieme smaakboost geeft. Hieronder alvast een receptje ter inspiratie.

De aanbevolen verkoopprijs van de Heinz Curry Gewürz Ket-chup bedraagt 1,74 euro voor een fles van 375ml en 2,43 euro voor een fles van 590ml.

Een krakend krokante Curry croqueBeleg twee plakjes bladerdeeg met gerookte zalm, zachte geitenkaas en schijfjes courgette. Bestrijk ze met Heinz Curry Gewürz Ketchup en leg op elke croque op-nieuw een plakje bladerdeeg. Bak in een voorverwarmde toaster tot een krakend krokante croque. Een heerlijk hapje dat zich uitstekend leent voor creatieve variaties. Een tip voor vegetariërs: kijk eens in je koelkast en ga aan de slag met tomaten, papri-ka, tofu,… Veggie op niveau! (VV)

Cola uit een capsule !Coca-Cola neemt een aandeel van 10% in Green Mountain Coffee Roasters. Samen willen ze volgend jaar een capsulesysteem op de markt brengen ( naar analogie met koffie-capsules) om frisdrank te maken. Zodoende kan je thuis zelf cola uit een capsule maken . Als mensen dan meer thuis gaan produceren, dan heb je minder producten nodig in de winkel . Dat is toch een revolutie in de foodbranche. (JV)

Black Angus Beef Burger van Van ReuselVanaf nu verkrijgbaar: Black Angus Beef Bur-ger. Overheerlijke hamburger van echte Black Angus. Ideaal voor het maken van luxe burgers of schotels (en als maaltijdcomponent).Dit hoogkwalitatieve product dient bevroren gebakken te worden tussen een grill of op een bakplaat.Verkrijgbaar in 3 verschillende verpakkingen: 1 x 40st x 60 g – 2 x 40 st x 60 g – 1 x 40 st x 100 g (JV)

De Baguette Burger van Van ReuselBent u al lang op zoek naar een hamburger die perfect past tussen een lang broodje?Vanreusel heeft nu de oplossing voor u: de Baguette Burger.Deze letterlijk lange hamburger past perfect tussen een stokbroodje en is daarnaast ook nog een kipproduct.Dus bruikbaar voor alle klantengroepen. Beschikbaar in dozen van 16 st x 14 g (JV)

NEWS

22 snackblad 23snackblad

Nieuwe samenwerking tussen Perfecta Frituurapparatuur en Horeca Renette

Perfecta Frituurapparatuur is na 3 jaar in Beringen gevestigd te zijn, verhuisd naar een nieuw adres…. Of beter eigenlijk terug naar het oorspronkelijke adres vanwaar het merk Per-fecta door voorgaande dealers verdeeld is geweest, nl. te Helchteren in de Scholteshofstraat 3. “Het is zeer moeilijk om personeel in deze branche te vin-den die kennis van zaken heeft”, zegt Serge Brouns, zaak-voerder van Perfecta Frituurapparatuur. “Doordat het druk-ker en drukker werd en we onze klanten wilden blijven bedienen zoals ze altijd van Perfecta gewoon geweest zijn, zocht ik een oplossing. Als ex-friturist weet ik namelijk zeer goed hoe belangrijk het is om niet alleen te verkopen, maar om ook een Perfecte na-service te verlenen. Een professi-onele klant die een defect heeft aan zijn friteuse MOET zo snel mogelijk geholpen kunnen worden en dit 7 dagen op 7, want TIME IS MONEY !”“Toen de firma Horeca Renette zonder friteusemerk kwam te zitten, vond ik dat de tijd er rijp voor was om met de zaak-voerder Eddy Renette eens aan tafel te gaan zitten om sa-men te bekijken of er geen mogelijkheden waren om een samenwerking tot stand te brengen tussen beide bestaan-

de en zeer gekende bedrijven in de Belgische professionele friteusewereld.”“Na enkele gesprekken bleken Eddy en ik in grote lijnen de-zelfde meningen te hebben en daardoor was het slechts een kwestie van tijd om een samenwerking tot stand te bren-gen. Natuurlijk dook er vervolgens een praktisch probleem op, nl. op dat moment hadden we beide een showroom die niet ver van elkaar gelegen waren. Na enige tijd wikken en wegen leek het ons de verstandigste keuze om alles op-nieuw te centraliseren in Helchteren, van waar uit vroeger immers jarenlang Perfecta verdeeld werd. Ook nog een tijd-je door Horeca Renette zelf.” “Niet alleen de Perfecta klanten zullen wij uiteraard blijven bedienen, maar ook alle profes-sionals die in de voorgaande jaren een friteuse kochten bij Horeca Renette zullen wij blijven verder helpen indien zij een probleem met hun friteuse hebben, want ook deze on-derdelen zullen wij de eerst volgende jaren op stock blijven hebben. De Know-how hebben wij uiteraard al, doordat wij nu beschikken over 5 zéér ervaren techniekers !” “Nu, na vele maanden keihard werken, kunnen we trots zeggen dat we prima gevestigd zijn in Helchteren. Onze showroom heeft een totale facelift gekregen, waar niet al-leen constant alle modellen aanwezig moeten zijn, maar waar je ook zelf als horecaprofessional zelf kunt ontdek-ken hoe eender welke pot uit het zeer uitgebreid Perfec-tagamma in de realiteit bakt. Tevens kan je hier ook met de nieuwste realisaties van Perfecta kennismaken, nl. ten eerste het transfersysteem waar reeds enkele jaren tiental-len frituristen mee werken. AL deze klanten zijn unaniem zéér tevreden over dit revolutionaire systeem en beseffen nu als geen ander hoe veel gemakkelijker zij nu grote hoe-veelheden frieten kunnen wegbakken op een meer relaxte manier als vroeger en door het lichaam véél minder te be-

lasten! En ten tweede onze RETRO. Perfecta bestaat reeds sinds 1943 en heeft daarvoor in 2013 ter ere van hun 70 ja-rig bestaan dit nieuw model geïntroduceerd. Dit toestel is gebaseerd op de geëmailleerde toestellen die Perfecta tij-dens de jaren ’80 tot 2000 heeft geproduceerd en die zeer succesvol waren tijdens deze decennia. Tevens herkent een Perfectakenner er ook onmiddellijk de ronde contouren in van de Perfectime, die in 1996 onder grote belangstelling geïntroduceerd werd… toen kon men plots tot 5 kg per pot wegbakken en blijven bakken, wat in die tijd een héél grote vooruitgang was. Vandaag de dag is gas en vet een zeer zware kost geworden en daarom steken in dit prachtig design de nieuwste technologieën van Perfecta en worden deze bediend door een zeer verfijnd en exclusief touch- screensysteem.”“Je ziet dat het zeker de moeite loont om onze spiksplin-ternieuwe showroom een bezoekje te brengen en daarom organiseren we op maandag en dinsdag 26 en 27 mei 2014 opendeurdagen. Op deze dagen kan u vele demonstraties verwachten van alle Perfecta innovaties, maar ook van ver-schillende producten die nauw verband houden met de fri-teuse en frituurwereld en dit met een feestelijk drankje en hapje. De firma’s Horeca Renette en Perfecta Frituurappa-ratuur hopen u zeker te mogen verwelkomen op deze da-gen. Kan u niet op deze datum ? Geen probleem. Maak een afspraak rechtstreeks of via de perfecta verantwoordelijke van uw gebied. Hij zal u zeer graag persoonlijk ontvangen en begeleiden.”

Voor meer info bel : 0032 (0) 498 105 200 of 01157 16 57 of breng een bezoekje aan onze website : www.perfecta-friteuses.be .

- PUBLIREPORTAGE -

NEWS22-jarige verovert wereld met gezonde recepten

De 22-jarige Ella Woodward begon twee jaar geleden met haar blog ‘De-liciously Ella’ als een manier om met haar zeldzame ziekte, het posturale tachycardie syndroom, om te gaan. Ze gooide haar leven helemaal om door veganistisch te gaan eten en slaagde

er zo in haar ziekte te overwinnen. Ella lanceerde een gelijk-namige app waarmee ze in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al snel op nummer 1 stond in de categorie ‘eten en drinken’. In september kreeg ze de vreselijke diagnose te horen en de ziekte had toen een grote invloed op haar leven. ‘Ik kon niet

tot aan het einde van de straat wandelen, ik sliep 16 uren per dag, had onophoudelijk last van hartkloppingen en had chronische pijn...,’ schrijft ze op haar blog. De eerste zes maanden volgde ze de conventionele geneeskunde, maar dat hielp haar weinig vooruit. Daarom besloot ze om van de ene dag op de andere haar eetpatroon volledig om te gooien. ‘Ik zou voortaan vlees, zuivel, suiker, gluten en alles wat verwerkt was of chemicaliën en additieven bevatte links laten liggen,’ schrijft ze. Dat was een behoorlijk drastische verandering voor een dame die naar eigen zeggen dol was op ijs, chocolade, cornflakes en pasta.‘Na enkele weken merkte ik al een verschil en 18 maanden later kon ik zonder medicijnen, die ik eigenlijk levenslang

zou moeten nemen, door het leven,’ zegt Ella. ‘Ik voel me ge-weldig.’ Ella de dag start met groene smoothies en geniet later van zelfgemaakte salades, warme soep en snoept van boerenkoolchips en zelfgemaakte hummus. Helaas kan niet iedereen daar tijd voor maken. ‘Toch denk ik dat een kleine verandering per dag al een groot verschil kan maken,’ ver-telt ze. ‘Eet gewoon een extra portie fruit of groenten: plak-jes zoete aardappel of een lepel guacamole smaken bij elke maaltijd.’ Ella volgt momenteel een opleiding tot voedings-deskundige, al haar kennis is momenteel gebaseerd op haar eigen ervaringen, en artsen zijn onder de indruk van haar evolutie. Ze willen graag onderzoek doen naar haar manier van eten en nagaan of het ook andere patiënten kan helpen.

BOEKENtIPSDit kookboek maakt het je wel heel gemakkelijk om gezond te eten!

Victoria Beckham –

‘I love this healthy eating book!’

Robbie Williams – ‘Healthy yet ridiculously

delicious’

Aan de hand van dit kookboek vol een-voudige recepten (meer dan 100) met een neutrale pH-waarde leer je alles over gezond en gebalanceerd alkalisch eten. Wat je nodig hebt en wat je met een alkalisch eetpatroon bereikt, is een goede balans tussen drie soorten voe-dingsstoffen - koolhydraten, eiwitten en vetten in hun puurste en natuurlijk-ste vorm -, die bij jou als persoon past en die ervoor zorgt dat je dagelijks alle belangrijke voedingsstoffen bin-nenkrijgt die onontbeerlijk zijn voor herstel, opbouw en energieproductie. Natasha Corrett en Vicki Edgson geven tips en informatie over voedingswaar-de en alkaline. Gerechten als artisjok-harten met feta, venkel-peersoep of bananen-praline-ijs zijn allemaal even vol van smaak en maken het je wel héél gemakkelijk om gezond te blijven eten!

www.becht-boeken.nl

Easy Peasy Een gezonde basis van de allerkleinstenIn eerste instantie is dit boek een kook-boek maar wel met een speciaal doel. Je kan gewoon direct aan de slag maar er is ook een visie en denkwijze, zeg maar filosofie, die je lees, voelt en ziet door het hele boek.Je vindt de uitleg bij de 7 easy peasy food rules waarvan dit de eerste drie zijn: gun je kind die goede start: jij legt de basis, Niet vullen maar voeden, kies voor vers, onbewerkt en suikervrij, …Je iets meer verdiepen in de manier waarop je omgaat met gezonde eten

binnen het gezin levert je zoveel voordeel op. De kinderen gezond leren eten is niet gepiept door enkel gezond voor ze te koken. Er komt echt meer actie bij kijken. Het is een beetje zo-als je kind leren lezen. Dat doe je niet alleen door een boek voor hem of haar neer te leg-gen. Om goed en gezond te eten op een positie-ve manier geldt hetzelfde: het kost aandacht en tijd. Maar het is ook heel erg leuk. Kortom, neem even de tijd om te lezen wat we je te ver-tellen hebben, voordat je de keuken in gaat.Naast al die leuke, gezonde tips, vind je in dit boek meer dan 80 recepten om de vingers bij af te likken.

L & M Books

Uitgeverij Becht

The Green KitchenVia hun prachtige foodblog Green Kitchen Stories inspireren David en Luise al jarenlang een enorme groep mensen met hun smakelij-ke vegetarische recepten. En nu is er een kook-boek! The Green Kitchen is een sfeervol boek met meer dan 100 supergezonde, overheerlijke recepten voor iedere dag. Met gerechten uit de hele wereld, tips voor een goedgevulde voorraadkast en informatie over gezonde voeding voor het hele gezin. Naast recepten als kruidenfrittata met groene asperges, broc-colisalade met granaatappel, soep van tomaat en kikkererwten, verse sappen en chutneys en zelfgebakken brood, beschrijven David en Lui-

(VV)

24 snackblad 25snackblad

De specialist inprofessionele frituurovens

Exclusieve Hegro verdelerHegro frimat bvba

Stagestraat 11 – 8971-Beveren-LeieTel.056/72 45 73 – Fax 056/72 47 12 – [email protected]

www.hegro.net

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

ADV Belgisch VakmanschapOK 03-2Page 1 17/03/2014 13:48:59

se hun fascinerende leven in Zweden. Ze vertellen over hun moestuin, de reizen die ze maken en de grote eettafel waar ze aan eten, en gunnen zo iedereen een kijkje in hun keuken...

L&M Books

Sap gezondDe gezonde power van groente en fruit in een glas!

Cherie Calbom & Maureen KeaneHet drinken van verse groente- en fruitsappen is dé nieuwe manier om voldoende groente en fruit tot je te nemen. Als je ’s morgens start met een glas versgeperst sap, dan heb je de dagelijks nodigde vitaminen en mineralen al binnen en krijgt je systeem een kickstart.Daarnaast zijn er ook sappen die juist iets specifieks voor

je doen. Ze zijn effectief tegen darmkrampen, reinigen je lichaam, helpen diarree of juist verstopping voorkomen, etc. Met Sap gezond geven Cherie Calbom en Maureen Ke-ane een handige A-Z-gids met complete sapkuren voor de zeventig meest voorkomende kwalen en ziektes. Ze geven duidelijk aan welke soorten groente en fruit wanneer het meest effectief zijn. Zo helpt een sap van spinazie, groene pepers en wortel om acne tegen te gaan en helpen broccoli en knoflook tegen pijnlijke rugspieren. Sap gezond is een veilige, effectieve en natuurlijke methode om:- gezonder te worden- sneller te genezen van kwaaltjes en ziekten- het verouderingsproces te vertragen- meer energie te krijgen

L & M Books

BOEKENtIPSWeggaan zonder te betalen blijft prangend probleem voor hore-casectorUit cijfers van de federale politie blijkt dat het aantal gevallen van tafelschuimerij, de benaming voor klanten die een horecazaak verlaten zonder te betalen, tij-dens de eerste zes maanden van 2013 gedaald is. Onderzoek van NSZ, waaraan 483 horecazaken hebben deelgenomen, bevestigt die dalende tendens niet. In 2013 had 38 procent van de etablisse-menten te maken met klanten die weggingen zonder de reke-ning te betalen, tegenover 34 procent in 2012. Bij 11 procent van de horecazaken die met fles-sentrekkerij geconfronteerd wer-den gebeurde dat zelfs meerdere keren per maand, bij 4 procent zelfs meerdere keren per week. Slechts één vijfde van de hore-cabazen haalt de politie erbij. “Erg weinig”, betreurt NSZ-voor-zitter Christine Mattheeuws. “Nochtans is het sowieso steeds aan te raden om de politie in te schakelen. Tafelschuimerij is een ernstige vorm van criminaliteit waarvan ook heel wat andere horeca-uitbaters het slachtoffer kunnen worden.

In heel 2012 waren er volgens de federale politie 634 gevallen van tafelschuimerij in de horeca. Tijdens de eerste zes maanden van 2013 ging het om 298 feiten. Uit die statistieken blijkt dus een lichte afname van het weggaan zonder te betalen op café of res-taurant en andere eetgelegen-heden zoals een broodjesbar of een frituur. Nochtans blijkt uit onderzoek van NSZ dat in 2013 38 procent van de horecazaken te kampen hadden met flessen-trekkerij. In 2012 ging het om 34 procent van de horeca-etablis-sementen. In 2013 gebeurde het weggaan zonder te betalen bij 4 procent van de zaken zelfs meer-dere keren per week, al gaat het hier volledigheidshalve wel uit-sluitend om cafés. Bij 11 procent van de horecazaken verlaat ge-middeld één klant per maand de zaak zonder te betalen.

Wat tafelschuimerij extra com-plex maakt, is dat het niet een-voudig is om zulke niet-beta-lende klanten bij de lurven te grijpen. Een kwart van de hore-cazaken slaagt daar nooit in, 32 procent slechts af en toe. 15 pro-cent slaagt daar dan weer stee-vast in en 28 procent meestal. 6 op de 10 cafés en restaurants die de crimineel te pakken krij-gen, eisen dat hij de rekening alsnog betaalt. Eén vijfde van alle etablissementen haalt er dan weer de politie bij. “Dat is veel te weinig”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, “en het verklaart meteen ook waarom de statistieken van de politie aan de lage kant zitten. Probleem is dat tafelschuimerij daardoor een randfenomeen blijft, terwijl het de horecasec-tor, die al met een pak proble-men kampt, aanzienlijk wat schade toebrengt.” (RV)

NEWS

26 snackblad 27snackblad

SIGN OF SUCCESS

SERVICE 7/7

PROFESSIONELEFRITUURINSTALLATIES

Kiremko Catering Equipment Belgium NVDrieskouter 1 - 8573 Tiegem

T 056 66 76 53 - F 056 66 54 96 - [email protected]

ALS INNOVATOR VEEL GEKOPIEERD MAAR WEINIG GEËVENAARD.

- Enorme afbakcapaciteit- Laagste gasverbruik- Tot 60%vetbesparing- Meest efficiënte vermogen <> rendementsverhouding- Vooruitstrevende technologie- Stijlvol en uniek design- Maatwerk volgens de wensen van de klant

BEZOEK ONS OP STAND 1254 op HORECA EXPOvan 18 t.e.m. 22/11/2012 in Flanders Expo te Gent.

www.kiremko.be

Snelle en doelmatige service is voor uw technisch hoogwaar-dige apparatuur van groot belang. Onze technische dienst staat dan ook 7 dagen op 7 paraat om u op een snelle manier zowel telefonisch als ter plaatse praktisch bij te staan.

Veld Belux - Turnhout - Telefoon +32 (0)14 39 49 90 - [email protected] - www.veld.be

Met meer dan 50 jaar ervaring zijn wij uw partner

voor commerciële koel- en vriestechniek. Wij werken

voortdurend aan koel- en vriesoplossingen die

energiezuinig, duurzaam en modern zijn.

Deskundig & innovatief <

Korte levertijden <

24/7 service helpdesk <

Altijd een oplossing <

Meer weten? Bel ons voor een persoonlijk advies of bezoek onze website.

een compleet assortiment aan koel- en vriesapparatuur

VLD1311_Snackblad_advertentie_210x148mm_FC.indd 1 07-10-13 11:26

NEWSArgentinië heeft ketchup tekortDe Argentijnse ketchupliefhebbers maken momenteel zware tijden door, er is namelijk een tekort aan ketchup. Normaal importeren Argentijnen ketchup uit Chili maar door de regering is er een algemene invoerbeperking ingesteld. Vooral McDonald’s is door het ketchuptekort getroffen.De fastfoodketen spuit namelijk op iedere hamburger een beetje ketchup. Een woordvoerder van McDonald’s geeft aan dat ze met man en macht een andere oplos-sing zoeken om de hamburgers alsnog te voorzien van de gewenste hoeveelheid ketchup. (RV)

Bologna wordt Disneyland voor foodies’De kans is groot dat de pittoreske stad Bologna in Noord-Italië bin-nenkort bekend zal staan als het ‘Disneyland voor foodies’. De Ita-liaanse supermarktketen Eataly is namelijk van plan om daar een culinair themapark op te richten.Het themapark, dat de naam Fico Eataly World meekrijgt, zal vooral op slowfood -een reactie op fastfood, kant-en-klaarcultuur en mas-saconsumptie -focussen. Met de overdekte markt, restaurants van wereldklasse, voedsellabo’s en supermarkten wil Eataly toeristen de kans bieden om van het lekkere eten en drinken uit de Italiaan-se streek te proeven. De kostprijs van het themapark voor foodies ligt hoger dan 40 miljoen euro en zou in november 2015 de deuren moeten openen. (JV)

NEDERLAND: ‘Fastfood snelste groeier, ook groei hotels’Snackbars hebben in het vierde kwartaal 2013 gezorgd voor de grootste groei binnen de horeca. Fastfoodondernemers zagen hun omzet toenemen met gemiddeld 3 procent. De totale omzet in de Ne-derlandse horeca groeide in die pe-riode met 1 procent.

De totale omzet van de horeca in Ne-derland groeide in het vierde kwar-taal met 1 procent, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Sta-tistiek (CBS) donderdag 27 februari presenteerde.

Snackbars en hotels Vooral snackbars deden het goed met een plus van 3 procent. Ook ho-tels hoefden niet te klagen met een omzetgroei van 2,9 procent, aldus de gegevens van het CBS.

Cafés Caféondernemers hebben geen best kwartaal gedraaid in de laatste drie maanden van 2013. Zij zagen de in-komsten met 5 procent teruglopen, mede als gevolg van de accijnsver-hogingen op drank.

Accijns De consumpties in cafés werden mede door de hogere accijns ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder.De verkoop van biertjes, frisdranken en bitterballen daalde opnieuw fors, met 8 procent. Cafés zien de omzet volgens het CBS al bijna twee jaar onafgebroken dalen.

Omzetgroei 2013 Over heel 2013 behaalde de horeca een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent, de kleinste groei in drie jaar.

Prijzen Het volume kromp met 1,4 procent, vooral veroorzaakt door de klappen die de cafés kregen. De prijzen in de horeca stegen in 2013 met gemid-deld 2 procent. Bron: ANP

Geen sprake van om restaurants aan de schandpaal te nagelenHet federaal voedselagentschap is binnenkort van plan om inspec-tieverslagen over de hygiëne van restaurants en andere eetgelegen-heden online te plaatsen zodat ie-dereen die verslagen kan inkijken. Daar kan voor NSZ geen sprake van zijn, te meer omdat het voedsel-agentschap slechts om de vier jaar controleert. Wie met andere woor-den een negatieve evaluatie krijgt, hangt daar vier jaar aan vast. ‘Wat voor ons eventueel wel kan, is dat burgers zelf bij het voedselagent-schap informatie kunnen opvragen over de hygiëne van een bepaalde eetgelegenheid, maar dat is iets totaal anders dan het systematisch aan de schandpaal nagelen van restaurants’, zegt Christine Mat-theeuws, voorzitter van NSZ. De ondernemersorganisatie vraagt ook dat het FAVV controles uitvoert met een educatief luik. Nu ligt de klem-toon eenzijdig op repressie.

Men kan zich totaal niet vinden in de plannen van het federaal voed-selagentschap (FAVV) om inspec-tieverslagen over de hygiëne van restaurants en andere eetgelegen-heden online te plaatsen zodat ie-dereen die verslagen kan inkijken. �Je zal maar door een vergetelheid gedurende vier jaar lang online te boek staan als onhygiënisch res-taurant. Vermits het FAVV slechts om de vier jaar controleert, is dat perfect mogelijk, met alle gevol-gen van dien: klanten- en omzet-verlies en zelfs faillissement”. �En dat terwijl het om een éénmalige fout kan gaan die zo weggewerkt is.� Het voedselagentschap wil voor die evaluaties werken met een ster-ren- of een verkeerslichtensysteem, maar dat is veel te beperkt en te on-genuanceerd om de complexiteit en de heterogeniteit van deze sector te vatten. Bovendien bestaat er nu al een systeem van smileys, zodat het voor de consument wel heel ver-warrend kan worden.

Wat wel moet kunnen, is dat bur-gers bij het voedselagentschap in-formatie kunnen opvragen over de hygiëne van een bepaald restaurant of een bepaalde eetgelegenheid. Dat is iets totaal anders dan het sys-tematisch aan de schandpaal nage-len van bepaalde horecazaken. Voor NSZ is voedselveiligheid en hygiëne in de horeca ook erg belangrijk en net daarom betreurt de onderne-mersorganisatie dat de controles van het FAVV louter repressief zijn. Het zou veel beter zijn om tijdens zulke controles horeca-uitbaters grondig te informeren over al hun verplichtingen op het vlak van hygi-ene en voedselveiligheid. (RV)

Groei voor Lotus BakeriesMooie branded groei van 7%In 2013 kon Lotus Bakeries een mooie branded groei voorleggen van ruim 7%. Deze groei werd gerealiseerd door een doorgedreven focus van belangrijke commerciële- en marketing-inspanningen in de verschillende landen. De groei van Lotus Bakeries is bovendien verstevigd door de succesvolle integratie van Biscuiterie Willems. Gedurende 2013 werden sterke rentabiliteitsratio’s van 12,4% recurrent bedrijfsresultaat en 16,7% recurrente bedrijfscashflow gerealiseerd. De investeringen om de Lotus Dinosaurus koekjes te kunnen produceren in Lembeke zullen in 2014 ver-der afgewerkt worden. De politiek van Lotus Bakeries om de prijsevoluties van grondstoffen, verpakkingsmateriaal en andere kostprijselementen in combinatie met productie-efficiënties te verrekenen in de tariefprijzen zal consistent worden doorgetrokken. Zowel het Management als de Raad van Bestuur van Lotus Bakeries zijn overtuigd dat de juiste strategie en goede basis aanwezig zijn om op termijn verder te blijven groeien op een rendabele wijze. (VV)

Jules Destrooper & Studio 100Strategische partnership voor deze twee Belgische bedrijvenVoor de kinderkoekjes start Sudio 100 een exclusieve samenwerking op met de koekjesfabrikant uit Lo. Bij Jules Destrooper werden er nieuwe recepten op punt gesteld voor alle bestaande Studio 100-koekjes. De twee autonome Belgische bedrijven vinden elkaar in hun streven naar kwali-teit, dat beamen ook Gert Verhulst en Hans Bourlon van Studio 100: “Het spreekt voor zich dat wij erg blij zijn met deze samenwerking tussen Jules Destrooper & Studio 100. Jules Destrooper is net als Studio 100 een op en top Belgisch bedrijf, dat ook op internationaal vlak actief is. Daarnaast wordt kwaliteit door Studio 100 erg hoog in het vaandel gedragen.” Ook Peter Destrooper, CEO en achterkleinzoon van stichter Jules Destrooper is enthousiast: “We zijn zeer tevreden met deze samenwerking. Dit betekent voor Jules Destrooper een mooie kans om een nieuwe, jonge doelgroep aan te spreken met koekjes van hun favoriete Studio 100-figuurtjes.” (VV)

Lutosa, het merk van diepgevroren aardappelproducten, wordt overgenomen door de Franse voedingsproducent Findus

Toen het Canadese McCain Foods in het voorjaar van 2013 Lutosa overnam van het PinguinLutosa, werd het bedrijf door de Europese Commissie verplicht om de merknaam Lutosa stop te zetten of af te stoten uit vrees voor een oneerlijke concurrentiepositie op de Europese markt voor diepvriesfrieten. Via de overeen-komst met Findus wordt aan die voorwaarde voldaan. Het merk Lutosa voor diepgevroren aardappelproduc-ten wordt voortaan ondergebracht in een nieuw op te richten organisatie die de naam Findus Lutosa Belgium krijgt. Findus garandeert dat de organisatie “volledig autonoom zal opereren met een onafhankelijke direc-teur, lokale marketing en een 100% Belgische aanpak. De productie blijft behouden in de fabriek in Leuze. De Belg Ives Depoortere wordt algemeen directeur van Findus Lutosa Belgium.(JV)

NEDERLAND: Helft gezinnen: minimaal eens per week snackmaaltijdVijftig procent van de gezinnen in Nederland eet minimaal een keer per week een snackmaaltijd. Meestal op vrijdag of in het weekend. De meest populaire gefri-tuurde snack is de frikandel (42%), gevolgd door de kroket (40%) en dan de ham-burger (32%).

Van de gezinnen in Nederland eet de helft minimaal eens per week een snackmaal-tijd. Argumenten: gezellig, makkelijk en het is traditie. Bij deze maaltijd vervagen re-gels: er mag meer en er moet minder.Dit blijkt uit onderzoek van snackmerk Beckers dat in 2013 160 gezinnen vroeg naar hun snackgedrag.De helft van alle gezinnen kent minstens één snackmoment per week, meestal op vrijdag of in het weekend. Iedereen krijgt zijn persoonlijke snackfavoriet op het bord en dat gebeurt zonder schuldgevoel, want gezond leven betekent ook af en toe ach-terover leunen.Beckers concludeert verder: ‘Moeders willen veel vitaminen op tafel, maar af en toe mag het ‘makkelijk en gezellig’ Dat vinden ze minstens even belangrijk voor het wel-zijn van hun gezin.’Als er friet op tafel komt, gaat dat in 92 procent van de gevallen gepaard met een gefrituurde snack. De meest populaire gefrituurde snack die op tafel komt is de fri-kandel (42%), gevolgd door de kroket (40%) en dan de hamburger (32%). (RV)

Unilever verkoopt vleessnacksIconische lokale merken naar Jack Link’sUnilever tekende een definitief akkoord voor de ver-koop van zijn vleessnacks business aan Jack Link’s. De verkoop omvat de merken Bifi (verkocht in Duits-land, Bneleux, Oostenrijk en Zwitserland) en Pepera-mi (verkocht in UK en Ierland). Deze transactie bevat ook de productie-eenheid in Ansbach, Duitsland. Jan Zijderveld, Unilever Europe President, zegt: “Bifi en Pepreami zijn twee iconische lokale merken. Als we doorgaan met het verscherpen van onze portfolio en het leveren van duurzame groei voor Unilever, zijn we van mening dat het potentieel van deze twee merken nu meer volledig gerealiseerd kan worden met Jack Link’s.” (RV)

28 snackblad

ebro. Betrouwbare controle van temperatuur en frituurvet.

ebro. ebro.

allesondercontrole.com

074 265 77 88NL

053 80 97 54BE

1850AdvSnacblNEO_TLCFOM_NL.indd 1 30-01-14 13:59

HISTORIEK

Naar aanleiding van haar 20-jarig bestaan heeft de Nationale Beroeps-Vereniging van Frituristen in 2004 beslist een nieuwe nationale orde op te richten om al diegenen te onderschei-den die hun kennis, talent, toewijding, vaardigheid en ideaal ten dienste van de Belgische frietcultuur hebben gesteld.Jaarlijks wordt, op de Nationale Dag van de Friturist, een ceremonie gehouden alwaar de eretekens worden uitgereikt.Als Eerste Burger van het Land vereer-de Kamervoorzitter de Heer Herman De Croo deze Orde met diens peterschap.

GRADATIESEr zijn vier gradaties: •ZilverenKruis•Ridder•Officier•Groot-Officier

AANVRAAGIedereen kan zichzelf of een bekende aan-melden bij de Aanstellingscommissie. Aanvragen gebeuren via de website www.navefri-unafri.be of schriftelijk met opgave van naam, adres, korte CV van de begunstigde alsook een moti-vering van de aanvraag en de nodige bewijsstukken..

TOEKENNINGSVOORWAARDENDe Aanstellingscommissie is als enige bevoegd om de eretekens toe te kennen.

a) Zilveren Kruis in de ordeminstens 15 jaar* friturist ofuit erkentelijkheid* bewijzen dienen samen met de aanvraag voorgelegd te worden

b) Ridder- minstens 25 jaar* friturist of- minstens 20 jaar* lid van Navefri/Unafri- aanzienlijke prestaties ten voordele van de frituursector en de uitstraling

van de frietcultuur* bewijzen dienen samen met de aanvraag voorgelegd te worden

c) Officieruitzonderlijke prestaties ten voordele van de frituursector en de uitstraling van de frietcultuur

d) Groot-Officiervoor exceptionele inzet ten voordele van de frituursector en onschatbare bijdrage ter verdediging van de frietcultuur

Nationale Orde van de Gulden PuntzakSchrijf u nu in !

PRAKTISCHE INFORMATIE- Aanvragen dienen uiterlijk op 30 september 2013

schriftelijk te worden ingediend op onderstaand adres.

- De eerstvolgende uitreiking zal plaatsvinden tij-dens het congres van Navefri op Horeca Expo 2013 in november.

- De begunstigde wordt persoonlijk uitgenodigd op de uitreikingsceremonie en bekomt een oorkonde alsook, indien gewenst, een medaille.

Voor de medailles wordt een financiële tussenkomst gevraagd van 25 Euro voor Navefri leden en 50 Euro voor niet-leden.De ‘Nationale Orde van de Gulden Tipzak’ is een be-langrijk onderdeel van de externe promotie die Na-vefri al jarenlang voert.Op de dag van het congres is het dan ook gebruike-lijk de nieuwe leden van de orde in de medailles te zetten en de verdiende oorkonde te overhandigen.In 2012 ging die eer naar:

Ridder- Gidsenkring Brugge en- Pol en Carina VandenBossche-HolvoetFrituur TweetyRuddervoordestraat, 1118820 Torhoutfrituur sinds 1992 en 7 j bestuurslid

- Benny BeernaertFrituur Benny bvba BC FRIETKortrijksestraat, 67 – 8530 Harelbekefrituur en lid sinds 1992 (20j)

Zilveren Kruis- Maria Van den BroeckFrituur De Vredesboom Meerdorp, 112321 Meer

- Philippe LaroyeFrituur BoleroHoogweg, 1 – 8940 Werviksinds 1996 (16j)

Er moet niet gewacht worden tot het minder goed gaat in een sector om aan promotie te doen maar ie-dereen moet proberen op een positieve manier pu-bliciteit te maken.

ADRES EN BRIEFWISSELINGAanstellingscommisie NOGPSchillekensberg, 213460 Bekkevoort

Bij uw lidmaatschap · ontvangt U gratis de gids voor invoering van een autocontrolesysteem in de Horeca ( HACCP ), u bent wet-

telijk verplicht een gids te hebben in uw frituur· U krijgt een persoonlijke code waarmee U op onze website de ledenzone met de meest relevante informa-

tie onbeperkt kan zoeken.· Een 3-tal keer per jaar informeren we U met onze nieuwsbrief MEMO-FRIET· Gratis inkomkaarten voor de belangrijkste vakbeurzen waar U ons persoonlijk kan contacteren op onze

beursstand ( jaarlijkse ledenvergadering op de dag van de friturist tijdens Horeca Expo in Gent )· Korting tot maximum 35 euro op uw Sabam factuur· Uw kleine aankondiging in Snackblad is gratis

· Korting van 25 euro bij opleiding HACCP

En… hoe groter de Navefri familie wordt, hoe groter de draagkracht bij de officiële instanties !! Lidgeld 95 euro –Rekeningnummer 285-0458001-93 , vzw Navefri-Schillekensberg 21-3640 Bekkevoort

Waarom lid worden van Navefri-Unafri ?

Actiecode TMVdis123A

SPECIALE ACTIE

(*) Actie geldig tijdens de voorjaarsbeurzen 2014 waar step4media aan deelneemt, bij aankoop van een digitaal menubord van minimaal 3x32” LED. Actie niet cumuleerbaar met andere acties, zolang de voorraad strekt. Actie onderworpen aan voorwaarden.

Dankzij Coca-Cola

Coca-Cola en Step4Media hebben iets in petto voor u!Dankzij onze unieke samenwerking zijn we in staat om u uw digitaal menubord aan te bieden aan sterk gereduceerde prijzen.

Geniet van een uitzonderlijke korting

Step4Media is een pionier en specialist in de ontwikkeling van hardware en software voor digitale menuborden. Door haarvakkennis en door de samenwerking met Coca-Cola heeft Step4Media een speciale en unieke configuratie ontwikkeld in de ‘look & feel’ van Coca-Cola. Het Coca-Cola digitale menubord heeft zijn eigen hardware en software settings waardoor de prijs aanzienlijk lager is dan de courante configuraties.

Interesse? Neem dan snel contact met Step4Media of met je Coca-Cola vertegenwoordiger of vul onderstaande invulstrook in en stuur hem door.

Uniek in zijn soort

Step4Media begrijpt als geen ander de noden en behoeften van de professionele horeca-ondernemer. De digitale menubordsystemen van Step4Media zijn een streling voor het oog en een pareltje in gebruiksgemak.

Door haar kwalitatieve producten en dienstverlening kan je tegenwoordig de digitale menuborden van Step4Media over de hele wereld vinden.

Speciale actie

Bovenop de uitzonderlijke korting die je bekomt op een Coca-Cola digitaal menubord heeft Step4Media een speciale zomeractie. Wie in de zomer een digitaal menubord van Step4Media aanschaft krijgt hier GRATIS (*) een digitaal volgnummersysteem bij. Actie onderworpen aan voorwaarden.

Ja, ik wil een afspraak met een vertegenwoordiger

Naam:

Email:

Tel:

Fax/mail naar:011/[email protected]

TelemediaVision is een afdeling van Step4Media nv • Kempische Steenweg 301/11 • 3500 Hasselt • [email protected] • www.step4media.com • Tel: +32 11 23 08 40

Gratis nummersysteem dispenser + digitale nummerweergave en afstandsbediening*

Uw digitaal menubord binnen handbereik dankzij

Coca-Cola en TelemediaVision

Meer dan 600 high res afbeeldingen gratis ter beschikking in onze databank

Opgepast voor namaak of imitatie: als u een digitaal menubord wenst aan te schaffen wees dan

zeker dat u met een vertegenwoordiger van Step4Media/TelemediaVision heeft gesproken alvorens

over te gaan tot uw bestelling. Er zijn firma’s in België en Nederland actief die visueel een kopie

aanbieden van onze digitale menuborden maar u niet kunnen voorzien van dezelfde functionaliteit

en gebruiksgemak. Wees op u hoede!

ATF ervaringenDe ervaringen van gebruikers van het ActiveTriple Filtration vetfiltersysteem liegen er nietom. De posi-tieve reactieszijn zo uitge-sproken datwe er zelf(s)een beetjeverlegen vanworden. Devet- of oliebe-sparing isspectaculair.

Bakwand heeft afgedaan?Absoluut niet! Er is niets mis met de huidige ‘klassieke’ bakwand, dus zomaar overgaan naar een andere aanpak raden wij niet aan. Wel is het verstandig om - zeker als er op(afzienbare) termijn toch een vernieuwing of aanpassing van apparatuur is te voorzien -goed na te denken over deze nieuwe werkwij-ze. Past het bij u? Past het letterlijk in uw bedrijf? Wij vertellen u er graag meer over.

HOEZO BAK”WAND”?

“We hebben weer eens wat uit te leggen”, zegt FlorigoNIEUWE ONTWIKKELINGEN

Hoezo bak”wand”?De essentie van dezevraag zit in “wand”.Een bakunit is in demeeste frituren tegen de wand geplaatst, vandaar mede de benaming bak-wand. U bakt met de rug naar de klant toe. Echter, door te bakken en (ver)werken met uw gezicht naar de klant toe, voegt u enkele belangrijke voordelen toe aan de manier waarop u uw klanten bedient.

Counter bak”wand”Met de counter bakwand (wellicht beter om van counter bakunit te spreken) draait u de zaken om. De unit is meestal vrijstaand geplaatst en zodanig ingericht dat al het werk met het gezicht naar de klant wordt gedaan.

Voordelen counter principeBehalve het al genoemde voortdurende(oog)contact met de klant en zicht op uw‘winkel’ is het counter principe ruimtebespa-

rend. De functie van de losse toonbankin de klassieke situatie die vrijwel altijdook als voorraad/koelopslag van snack-producten dienst doet, wordt bij decounter bakwand volledig geïntegreerdboven het feitelijke frites- en snack bakgedeelte (en afzuiging).

Nog meer nieuws?Florigo blijft altijd in de weer met functioneleverbeteringen. Zo is er een nieuwe tempera-tuurregelaar beschik-baar die alle instellin-gen (en een mooieindresultaat) nogeenvoudiger maakt.Daarbij geeft de nieuwe, luchtverwarmde fritesbox u net even wat meer armslag (tijd)voor de verwerking van de frites bij de bestel-ling. Een fraai, automatisch sauspompsysteemmaakt de efficiënte routing compleet.

De

Gas

tro

no

om

,Arn

hem

Het counter principe. Zien hoe het werkt? Scan de QR-code hiernaast of kijk op www.florigo.nl/countermodel

Klantzijde Werkzijde

flo adv counter sk 21-08-2013 11:56 Pagina 1

FRYING EQUIPMENT

Antwerpsesteenweg 55 2630 AartselaarTel: 03/ 887 33 41 - Fax: 03/887 33 57

www.nys-machinery.beFLORIGO FRYING EQUIPMENT BELGIUM