ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

36
In gesprek met Jo Vandeurzen: “Naast meetbare parameters is ook de subjectieve ervaring van bewoners belangrijk om de kwaliteit van een zorgvoorziening te meten.” 2013 | nr. 17 3 Zelfroosteren in de zorg 21 3 Hygiëne in grootkeukens 24 3 Pilootprojecten bouw in de kijker 26 3 Het wzc als opvangplaats voor ouderen 30 met psychiatrische problemen en verder Verschijnt 8x per jaar – nr.17 – jaargang 3 / 2013 (maand april) – 18 april 2013 – Brugge X – P912873 HET ONAFHANKELIJK PROFESSIONEEL TIJDSCHRIFT VOOR DE ZORGSECTOR

description

 

Transcript of ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

Page 1: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

In gesprek met Jo Vandeurzen: “Naast meetbare parameters is ook de subjectieve ervaring van bewoners belangrijk om de kwaliteit van een zorgvoorziening te meten.”

2013 | nr. 17

3 Zelfroosteren in de zorg 213 Hygiëne in grootkeukens 243 Pilootprojecten bouw in de kijker 263 Het wzc als opvangplaats voor ouderen 30 met psychiatrische problemen

en verder

Vers

chijn

t 8x

per

jaar

– n

r.17

– ja

arga

ng 3

/ 20

13 (m

aand

apr

il) –

18

april

201

3 –

Bru

gge

X –

P912

873

HET ONAFHANKELIJK PROFESSIONEEL TIJDSCHRIFT VOOR DE ZORGSECTOR

Page 2: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

In dit huis ben je misschien wel oud, maar nog lang niet out.In een woon- en zorgcentrum hoef je je helemaal niet out te voelen. Zo’n gebouw mag best spring-

levend zijn, vol warmte en enthousiasme, net als de mensen die er wonen. Daar gaan we bij KBC

helemaal mee akkoord. Als sectorspecialist kennen we bovendien als geen ander het belang van in-

novatie. Maar ook de kostprijs daarvan. Daarom zijn we graag partner van de zorgsector. Zo zorgen

we er samen voor dat mensen, op welke leeftijd ook, zich goed voelen op de plek waar ze thuis zijn.

KBC. Wij spreken uw taal.

social.indd 3 19/09/11 13:53

Page 3: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORG Magazine, het onafhankelijk tijdschrift voor de Vlaamse ziekenhuizen wordt per kwartaal uitgegeven door:

• AblecareBVBAConsultancy,Research&Education

Bossaersstraat87 2930Brasschaat [email protected]

• Jaargang3-nummer17 editieapril2013 ISSN:2033-7582 P912873PB779

• Eindredactie:MichaelVanBuggenhout

• Aanditnummerwerktenmee: MichaelVanBuggenhout,TiniVerbrugge,MichelineMoerman,PieterDeBlieck,BartDirix,CarineSwiggers,FrederikMeulewaeter,PatrickWendelen,StijnDeVleeschouwer,LiesbetLommelen,HildeTaillieuenValérieDuquet

• Oplage:2500exemplaren

• Abonnementen,adreswijzigingenenannuleringen:ZORGMagazinewordtgratisbedeeld,bijadreswijzigingkunnenoudé[email protected]

• Redactie:[email protected] +32477411700

• Drukkerij:dieKeure,Brugge

• Vormgeving:BartDelva(dieKeure,Brugge)

• Advertenties:Advertentieruimtekanbesprokenwordenmetderedactie(ziebovenstaandecontactgegevens)

• ©Schriftelijketoestemmingvanderedactieisvereistvooreventueleovernamevantekstenbeeldmateriaaluitdepublicatie

• AlleartikelskunnenafzonderlijkengratisgedownloadwordenviadewebsitevanZorgAndersTv(www.zorganderstv.be)endezevanAblecare(www.ablecare.be)

Michael Van BuggenhoutHoofdredacteur

VOORWOORD

Beste Zorgprofessional,

“Wachttijden van gemiddeld 7 maanden, een hoge verblijfskost (gemiddeld € 1360 per maand), 4 op 10 ondervraagden melden een probleem met hulp en verzorging, 1 op 3 met de correcte toediening van geneesmiddelen, 1 op 4 met diefstal … Het le-ven in een bejaardentehuis gaat niet altijd over rozen.” Zo start de persmededeling van Test-aankoop op 25 februari 2013. Daags nadien pikten heel wat kranten de tekst integraal op en het regende meteen reacties van lezers. Zoals zo vaak waren er tal van positieve reacties afgewisseld met erg negatieve zoals: “Rusthuizen zijn in veel gevallen immorele goudmijnen voor de uitbaters...niet echter voor de inwoners, noch voor de mensen die voor hen moeten zorgen.”, of wat dacht u van: “In Antwer-pen kost een rusthuis gemiddeld 1950 euro per maand per per-soon. Een echte schande.”

Wat tracht Test-aankoop met deze bevraging te bewijzen? Na-tuurlijk vinden mensen dergelijke opvang te duur, als we mor-gen 2000 Vlamingen bevragen naar hun mening over de maan-delijkse energiefactuur of de prijs van het brood krijg je exact dezelfde resultaten. Alle inspanningen om de sector een beter imago te geven, worden weer maar eens met één ruk van de tafel geveegd. Want wie wil er nu werken op een plaats waar 4 op de 10 respondenten aangeven dat er problemen zijn op het vlak van de verzorging?

Het ganse persbericht werd duidelijk geschreven vanuit een erg negatieve invalshoek waarbij elke zin voor nuance ontbrak. Ik heb alvast vruchteloos gezocht achter aanbevelingen op basis van de gegenereerde cijfers. De auteurs van het persbericht we-ten duidelijk hoe ze kranten en het tv-journaal moeten halen met cijfers ontdaan van elke duiding. Een gemiste kans voor Test-aankoop en de sector.

Intussen ligt voor u een gloednieuw ZORG Magazine. Na bijna twee jaar werd het tijd voor een grondige opfrisbeurt. Het geheel zit in een nieuw jasje, maar de ingrediënten blijven dezelfde. Naar aanleiding van dit nieuwe ZORG Magazine werd een reportage gedraaid door ZorgAndersTv. Bent u benieuwd hoe ZORG Magazine gemaakt wordt? Surf dan snel naar www.zorganderstv.be.

Niet altijd home sweet home

april2013 3

Wenst u nog sneller op de hoogte te zijn van nieuws en evoluties in de zorgsector? Surf dagelijks naar www.zorganderstv.be of volg de redactie van ZORG Magazine via Twitter (@ZORGMagazine).

Hebt u zelf een nieuwsbericht of aankondiging? Stuur ze door naar [email protected].

Page 4: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

INHOUD3 Voorwoord

4 FE.BI lanceert portaal voor kandidaat verpleegkundigen

5Korte berichten

6 4 jaar beleid, Minister Jo Vandeurzen aan het woord

12 Goede facilitaire praktijk leidt tot kwalitatieve zorg

13 Award voor “Draaiboek infectiebeleid in het woonzorgcentrum”

15ZorgAndersTv: reportages & informatie

20Hoofdverpleegkundigen en het opmaken van een perfecte personeelsplanning

22Een betere balans tussen werk en privé

24Zet ook uw zorgorganisatie in de spotlights tijdens ZORGwerkgever2013

26Pilootprojecten zorg focussen op architectuur en ruimtelijke ontwikkeling

30Het WZC, de ideale opvangplaats voor ouderen met psychiatrische problemen!?

Vzw FE.BI lanceerde in samenwerking met de Vlaamse Over-heid en vzw VIVO een portaal voor kandidaat verpleegkundi-gen. Immers, de zorgsector is in volle bloei met een groeiende vraag naar zorgpersoneel als gevolg. Het vinden van voldoende verpleegkundigen is daarbij ‘knelpunt’ nummer één en vormt een dagelijkse bezorgdheid van de sociale partners van de social profit en van de Vlaamse Overheid.

Tegen 2015 zullen er in de zorgsector 120.000 extra jobs gecre-eerd worden. Om nieuwe verpleegkundigen aan te trekken publi-ceert vzw FE.BI, die via diverse Fondsen ondersteuning biedt aan mensen die verpleegkundige willen worden, voor de 1ste keer een interactieve tool aan met alle relevante informatie (oplei-dingsmogelijkheden, toelatingsvoorwaarden, ondersteunende maatregelen, enz.).

De doelstelling is erg duidelijk: het verzekeren van voldoende ver-pleegkundigen in de toekomst en het aanmoedigen van nieuwe personen om te starten met de studies voor verpleegkunde. Deze informatie op maat is vanaf heden online beschikbaar op www.fe-bi.org/nl/als-verpleegkundige- aan-de-slag en is gericht naar verschillende doelgroepen zoals: (1) jongeren, werkzoeken-den en (buitenlandse) werknemers die interesse hebben in de zorgsector en graag als verpleegkundige aan de slag willen, (2) intermediairen die geïnteresseerden leiden naar de zorgsector.

De informatie is niet enkel bedoeld voor personen die reeds werkzaam zijn in de zorgsector en willen doorgroeien naar ver-pleegkundige, maar is zeker ook interessant zijn voor het grote publiek (bv. werknemers uit sectoren buiten de social profit die zich willen omscholen tot verpleegkundige, jongeren die ver-pleegkundige willen worden).

Het portaal richt zich zowel op zorgverleners die reeds actief zijn als het grote publiek.”

FE.BI lanceert portaal voor kandidaat verpleegkundigen

ZORGmagazine4

HET ONAFHANKELIJK PROFESSIONEEL TIJDSCHRIFT VOOR DE ZORGSECTOR

Page 5: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

KORTEBERICHTEN

SENIOR ASSIST zet eerste stap in Nederland

Op 24 januari 2013 werd een huurcontract onder-tekend tussen De Leyhoeve BV en Senior Assist International in het kader van een nieuw te bouwen woon- en zorgresort te Tilburg. Senior Assist gaat 2015 de uitbating organiseren van een vernieu-wend en indrukwekkend zorgresort De Leyhoeve. Het resort zal minimaal 301 wooneenheden tellen en biedt een combinatie van intramurale en extra-murale zorg. Het wordt een echte voorloper in zijn soort en de nieuwe norm voor de zorgstandaarden van de toekomst, georganiseerd op maat van de klant met een optimale balans van prijs/kwaliteit.

Bart Vanderschrick, CEO van Senior Assist Interna-tional : “Wij hebben gedurende meer dan een jaar de markt in Nederland bestudeerd en zijn vandaag zeer trots om te zeggen dat we met De Leyhoeve een Residentie in de markt zetten die de toekomst van de sector zal bepalen. De problematiek rond scheiden van wonen en zorg, reeds langer actueel in België en onze ervaring in groeilanden zonder over-heidstegemoetkoming, zorgen ervoor dat wij ons meteen comfortabel voelden in dit project”.

Groen licht voor nieuw woonzorg­centrum in Bredene

Vlaams minister voor welzijn en volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) heeft het zorg strategisch plan voor een nieuw woonzorgcentrum in Bredene goed-gekeurd. De bouw ervan start ten vroegste in 2015. Het bestaande centrum Wackerbout is verouderd en het gemeentebestuur wil een nieuw woonzorg-centrum bouwen met 150 eenpersoonskamers, een centrum voor kortverblijf met 10 kamers, een dag-centrum met eveneens 10 plaatsen en een lokaal dienstencentrum. De geraamde kostprijs is 22,5 mil-joen euro.

Sven Goudepenne wordt de nieuwe directeur van woonzorgcentrum Sint­Jan in Damme

Het woonzorgcentrum Sint-Jan in Damme krijgt vanaf 1 april een nieuwe directeur. Het gaat om Sven Goudepenne uit het Oost-Vlaamse Evergem. Hij zal Annelies Martens vervangen. De nieuwe directeur werkte de laatste twaalf jaar in het woon-zorgcentrum Vincenthof in Oostakker. De nieuwe directeur geeft in Het Nieuwsblad aan dat hij de opstart van het nieuwe woonzorgcentrum De Stek in Sijsele, gepland voor midden 2014, ziet als een bijzondere uitdaging.

VESTA bvba bouwt woonzorgcentrum met 143 wooneenheden in Stekene

De bouwkoorts in Vlaanderen lijkt niet te stoppen. Zo krijgt Stekene er in één klap 143 wooneenheden voor ouderen bij. Het gaat om een hoofdgebouw met drie verdiepingen met een woonzorgcentrum met 110 woongelegenheden. Eromheen komen drie gebouwen met daarin 18, 8 en 6 assistentiewonin-gen, waar senioren zelfstandig wonen, maar waar ze indien nodig, een beroep kunnen doen op de facili-teiten van het WZC.

De initiatiefnemers voorzien ook 45 ondergrondse parkeerplaatsen en 21 fietsstelplaatsen voor het personeel. Bovengronds is er een bezoekersparking voorzien voor 15 wagens. De opdrachtgever van het complex is VESTA bvba uit Oosterzele. De ontwerper is het architectenbu-reau Archipro Architecten bvba uit Gent.

OntwerpzorgcomplexStekene(ArchiproArchitectenbvba)

april2013 5

Page 6: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

Op 13 juli 2009, bij de start van de regering-Peeters II, werd Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volks-gezondheid en Gezin. Bijna vier jaar la-ter maken we met minister Vandeurzen

een balans op. Daar het beleidsdomein van minister Van-deurzen 7 domeinen bestrijkt, focussen we ons op de ouderen-zorg. We staan stil bij realisaties en kijken vooruit wat minister

Vandeurzen nog wenst te realiseren tij-dens deze ambtstermijn. Het integrale interview kan u tevens bekijken via zor-ganderstv.be.

ZORG Magazine: Intussen bent u reeds vier jaar aan de slag rond zorg en welzijn, we focussen ons in dit gesprek vandaag vooral op de ouderzorg, wat zijn voor u de belang-rijkste realisaties?Jo Vandeurzen: “De legislatuur is eigenlijk gestart met een groot uitvoeringsbesluit op het woonzorg-decreet dat op het einde van de vorige legislatuur werd goedgekeurd. Dat woonzorgdecreet is zowat

de leidraad voor de ontwikkeling van de ouderen-zorg in Vlaanderen. Het Vlaams parlement heeft een heel belangrijk statement gedaan, ze stelt dat als je ouderenzorg gaat organiseren, je dat moet doen op een manier waarop ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving moeten kunnen blijven. Als dan een residentiële opvang noodzakelijk wordt, dan moet je ervoor zorgen dat die overgangen zo naadloos mogelijk zijn en dat er continuïteit kan ver-zekerd worden. Het idee van het ‘rustoord’ is met dat woonzorgdecreet definitief begraven. Intussen is het een woonzorgcentrum en de naamswijziging is natuurlijk veel meer geweest dan het aanbrengen van wat cosmetica.

Vlaanderen heeft sterk geïnvesteerd in de oude-renzorg. Meer dan 600 miljoen euro aan engage-menten zijn er aangegaan. Een groot deel van dat bedrag is gegaan naar het herconditioneren van de ‘rustoorden’ tot woonzorgcentra. Daarnaast werd er geïnvesteerd in nieuwe capaciteit. Het Federaal Kenniscentrum berekende dat we jaarlijks tussen de 1800 en 3000 nieuwe plaatsen moeten creëren en dat tempo zullen we nog jaren moeten aanhouden. Dat heeft ervoor gezorgd dat we in deze legislatuur hebben ingezet op het activeren van voorafgaande vergunningen.

We zetten daar actief op in én met succes. In 2010 kwamen er zo’n 1000 plaatsen bij. Zowel in 2011 als in 2012 schommelde dat aantal rond de 1500 bijkomende plaatsen. Dat ritme willen we hoog hou-den, vandaar dat we het toewijzingsbeleid van de

“Meer dan 600 miljoen euro engagementen zijn er aangegaan op het vlak van subsidiëringen in de sector van de residentiële ouderenzorg. Een groot deel van dat bedrag is gegaan naar het herconditioneren van de ‘rust-oorden’ tot woonzorgcentra.

4 jaar beleid, Minister Jo Vandeurzen aan het woord

“Rustoorden werden woon zorgcentra, deze naams wijziging moet veel meer zijn dan het aan-brengen van wat cosmetica.”

ZORGmagazine6

Page 7: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 7

Page 8: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine8

“Naast meetbare parameters is ook subjectieve ervaring van bewoners belangrijk om de kwaliteit van een zorgvoor - ziening te meten.”

het woonzorgcentrum, meer gebruik van duurzame materialen, domotica,… Toch hebben de onderzoe-kers vastgesteld dat een deel van de meerkost veel moeilijker te verklaren is. Men zoekt verklaringen eerder in bijvoorbeeld de aanbestedingsprocedure waar het tijdselement een duidelijke rol speelt.

ZORG Magazine: De problematiek van de wachtlijsten is een topic dat in ons magazine reeds meerdere malen aan bod kwam, neemt de overheid daar nog stappen rond om deze transparant te krijgen?

Jo Vandeurzen: “Het probleem van de wachtlijsten in de ouderenzorg is een erg moeilijke discussie om-dat het net moeilijk is om grote eenduidigheid te krijgen. Iedereen kent in zijn omgeving wel mensen die ingeschreven zijn op de wachtlijst van één, twee of zelfs drie voorzieningen. Mensen doen dat vaak uit voorzorg. Naast het feit dat mensen zich inschrij-ven op meerdere plaatsen, hebben we ook de indruk dat het erg regionaal kan verschillen. Ik tracht vooral te vertrekken van de geobjectiveerde analyse van de behoefte.

ZORG Magazine: Uw ambitie is om in elke Vlaamse gemeente een centrum voor dag-verzorging op te richten, hoe wenst u dat te realiseren?Jo Vandeurzen: Voor het uitstippelen van dat be-leid, hebben we ons gebaseerd op een experiment

voorafgaande vergunningen in 2013 fundamenteel gaan wijzigen. We gaan een soort van call-systeem opstarten op provinciaal niveau waarbij we gaan proberen om zij die houder zijn van een voorafgaan-de vergunning een incentive te geven om wat in por-tefeuille zit te realiseren.

ZORG Magazine: U spreekt over investeren en subsidiëren, de laatste maanden is duch-tig gedebatteerd over de VIPA-subsidies, hoe staat u daar tegenover?Jo Vandeurzen: “Het debat rond het VIPA moet absoluut gevoerd worden. In het parlement is men bezig om daar een aantal reflecties rond te verza-melen. Het eigenlijke debat gaan we moeten voeren

op het moment dat de be-voegdheid met betrekking tot de financiering van de residentiële ouderenzorg een Vlaamse bevoegdheid wordt. We hebben ook een studie laten uitvoeren door de Universiteit van Leuven

en het HIVA. We hebben hen de vraag gesteld of het juist is dat wanneer je investeert met VIPA-middelen dat duurder is dan wanneer je investeert zonder. Uit de resultaten blijkt dat diegenen die met VIPA-middelen bouwen vaak een ander project neerzetten dan wanneer zij die een voorziening zon-der VIPA-middelen realiseren. Zo zien we meer vier-kante meters in de niet kamergebonden delen van

Page 9: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april 2013 9

“Vermaatschappelijking van de zorg is cruciaal, een goede zorg is immers een zorg die zijn plaats heeft in het leven van elke dag.”

vandaag reeds om een accreditatie oefening te ma-ken voor en met buitenlandse organisaties. In de ouderenzorg gaan we eerst proberen om voor de woonzorgcentra de twee sets van indicatoren ope-rationeel te maken.”

ZORG Magazine:Recent publiceerde Test-aankoop (zie ook editoriaal op pagina 3) een eigen onderzoek naar het reilen en zeilen in de ouderenzorg, hoe kijkt u naar deze resul-taten?Jo Vandeurzen: “Ik denk dat we de bevraging zeker ernstig moeten nemen. Als je met mensen spreekt over bijvoorbeeld de wachttijd, dan krijg je dezelfde signalen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat als je de evaluatie maakt van het werk van de zorgin-spectie, je daaruit kan concluderen dat de kwaliteit van zorg in het overgrote deel van de zorgvoorzie-ningen goed tot zeer goed is. Ook dat is belangrijk om te benadrukken. Maar dat er daarnaast een aan-tal knelpunten of aandachtspunten zijn, dat lijkt me evident. We zitten met de sector regelmatig aan ta-fel en proberen ook de nodige afspraken te maken. De zorginspectie gaat nu ook gericht inspecteren op een aantal items. “

ZORG Magazine: Binnen de sector zijn er vele vragen rond de bevoegdheden die van het fe-derale niveau naar Vlaanderen komen, kan u een tipje van de sluier oplichten?Jo Vandeurzen: “Er komen inderdaad tal van be-voegdheden naar Vlaanderen en ik denk soms dat sommigen de omvang deze operatie wat on-derschatten. We zijn nu bezig om binnen het beleidsdomein Volksgezondheid, Welzijn en Ge-zin te kijken welke actoren er zul-len betrokken worden. Naast de woonzorgcentra zijn er ook de ondersteunende diensten van de eerste lijn, de revalidatiesector, etc. Al deze sectoren worden op dit ogenblik gecon-sulteerd. We gaan al deze inzichten verwerken in een Groenboek dat door de Vlaamse regering zal goed-gekeurd worden. Dit Groenboek moet aan de basis liggen van het maatschappelijk en parlementair de-bat over hoe we met deze bevoegdheden moeten omgaan. “

ZORG Magazine:De vergrijzing gaat in snel-tempo voort, hoe gaan we de zorg in de toe-komst betaalbaar houden?Jo Vandeurzen: “Dat is een goede vraag, mensen die het effect van de vergrijzing bestuderen of actief zijn in de zorgsector, die stellen zich allemaal deze vraag. Ten eerste zullen we meer middelen moeten investeren in ouderenzorg, dat is onvermijdelijk. We moeten echt kiezen voor dit soort zorg, ook in de Federale ziekteverzekering zal men blijvend keuzes moeten maken, ook al zou de bevoegdheidsover-dracht voltooid zijn. We gaan ook keuzes moeten maken in welke deelsector we extra investeren, is

waarbij men uren gezinszorg ging aanwenden in een dagverzorgingscentrum. Dat is tevens weten-schappelijk bestudeerd en een betaalbaar en de-gelijk model gebleken. Toen bleek dat dat mogelijk was, zijn we met de diensten gezinszorg aan de tafel gaan zitten om te kijken of we die uren gezinszorg niet kunnen mobiliseren in dergelijke kleinschalige dagopvang. We hebben daar intussen regelgeving rond gebouwd en een oproep gelanceerd. Die op-roep is tot nu toe erg succesvol gebleken, er heb-ben zich tal van initiatiefnemers gemeld. Intussen kunnen 19 voorzieningen die reeds in werking wa-ren geregulariseerd worden en hebben 32 andere initiatiefnemers een voorafgaande vergunning ver-kregen, zodat ook zij aan de slag kunnen. Op deze manier kunnen we de middelen op een efficiënte en creatieve manier inzetten en de capaciteit sterk kun-nen uitbreiden zodat we inderdaad in elke Vlaamse gemeente een degelijke dagopvang kunnen aanbie-den.

ZORG Magazine: Als u spreekt van goede, kwaliteitsvolle zorg, dan denken we meteen aan kwaliteitsindicatoren, die vanaf 1 maart moeten bijgehouden en doorgegeven worden waar wil u daarmee naartoe? Jo Vandeurzen: “De kwaliteitsindicatoren zijn voor mij een heel belangrijke verworvenheid van deze le-gislatuur. We willen naar een situatie waarbij je op het einde van het verhaal de balans kan opmaken. We willen weten wat de echte kwaliteit van zorg is, ook al voldoet de voorziening aan alle normeringen zoals het minimaal aantal vierkante meters van de kamer, personeelsbezetting, etc. Om dat te bewerk-stelligen, heb je een aantal indicatoren nodig om dat te objectiveren. We willen ook toelaten dat voor-zieningen zich positioneren. Ik ben dan ook erg blij, dat na de ziekenhuissector, we nu ook met de sector van de woonzorgcentra een akkoord hebben over een set meetbare parameters waardoor de voorzie-ningen ook de mogelijkheid gaan hebben om zich te benchmarken. We gaan dat pakket ook aanvullen met een goede meting van de subjectieve ervaring van de bewoners. Dat is momenteel in volle ontwik-keling, daar ook deze set van vragen wetenschap-pelijk gevalideerd moet worden.”

ZORG Magazine: Is het dan uiteindelijk de bedoeling om een kwaliteitslabel toe te ken-nen aan zorgvoorzieningen?Jo Vandeurzen: “Daar zou je inderdaad aan kunnen denken, doch is dat niet meteen onze ambitie. Ik merk evenwel dat sommige koepels van zorgvoorzie-ningen zelf bezig zijn met de ontwikkeling van een soort van accrediteringssysteem. Er zijn trouwens ook al tal van buitenlandse voorbeelden. Maar als je zoiets wil opbouwen, moet je dat van onderuit doen. Het heeft helemaal geen zin om dat vanuit de over-heid te gaan opleggen. In de ziekenhuizen staan we vandaag al een stuk verder, daar hebben we al een set van kwaliteitsindicatoren. Daarnaast engageert een groot aantal van de Vlaamse ziekenhuizen zich

Page 10: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine10

plukken van het actieplan ‘werk maken van werk in de zorgsector’. De instroom in de beide verpleegop-leidingen zit op een hoogtepunt en het aantal open-staande vacatures begint lichtjes te dalen. Ik heb dan ook goede hoop dat de campagnes aanslaan, zowel bij nieuwe jonge mensen die bewust kiezen voor een toekomst in de zorgsector als bij de zij in-stromers. Specifiek voor deze laatste groep gaan we de campagnes de volgende maanden nog wat in-tensifiëren.”

ZORG Magazine: Mogen wij u tenslotte vra-gen welke zaken u nog wenst te realiseren tij-dens deze legislatuur?Jo Vandeurzen: “Ik wil vooral blijven zorgen voor in-novatie en dit zeker in de sector van de residentiële ouderenzorg. Daarnaast wensen we de capaciteit verder uit te breiden. Ik hoop ook dat we met ons actieplan rond dementie nog een aantal extra re-alisaties kunnen neerzetten. De competentieverho-ging rond deze problematiek is essentieel, ook bin-nen de sector. Tot slot stip ik graag Vitalink nog aan waarbij we het mogelijk willen maken om op een veilige en elektronische manier aan gegevensdeling kunnen doen binnen welzijn en zorg. Voor mij is dat een belangrijke randvoorwaarde om ook morgen een multidisciplinaire, hoogstaande zorg te kunnen garanderen.

dat in residentiële ouderenzorg, in de thuiszorg, in dagopvang,…? Daarnaast moeten we ook efficiën-ter met middelen omgaan, dit door bijvoorbeeld te innoveren. Dat is ook de reden waarom we Flanders Care hebben opgericht. Specifiek heb ik het dan over innoveren in zorgmodellen, maar ook in tech-nologie en ict. We moeten ook nadenken over de zorgberoepen en de profielen die er vandaag zijn. Ook daar hebben we reeds een aantal initiatieven genomen. Tot slot moeten we ook inzetten op de vermaatschappelijking van de zorg. Een goede zorg is een zorg die zijn plaats heeft in het leven van elke dag. Zorg moet hoe dan ook een aansluiting vinden op het leven van gezinnen, in buurten, bij sociale netwerken,… binnen goede zorg moeten we man-telzorgers en vrijwilligers fundamenteel waarderen voor wat zij bijdragen. “

ZORG Magazine: De problematiek van de zorgkundigen is een federale materie, uit de sector komen er signalen dat het einde nog niet in zicht is, in welke mate bent u daarbij betrokken?Jo Vandeurzen: “Die materie hebben we recent te-rug opgenomen met onze Federale collega’s naar aanleiding van het actieplan ‘werk maken van werk in de zorgsector’. Eén van de acties gaat specifiek over deze zorgkundigen, hoe ze kunnen regularise-ren. Vanuit Vlaanderen werden er verkorte oplei-dingsmodules uitgewerkt zodat niet iedereen een volledig jaar moet volgen om zorgkundige te wor-den. Ik denk dat we, weliswaar langzaam maar ze-ker, heel wat progressie hebben gerealiseerd. Ik pols op regelmatige tijdstippen bij de Federale overheid hoever het staat en welke stappen er verder gezet kunnen worden. We kunnen trouwens de vruchten

Bekijk het volledige interview kosteloos via www.zorganderstv.be of via het kanaal van ZorgAndersTv op Telenet Digital Tv (extra knop ➔ diensten ➔ ZorgAndersTv)

Page 11: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

Voorziet u coaching voor uw medewerkers?

Of we nu in een woonzorgcentrum, een ziekenhuis, een kinderdagverblijf, in de thuiszorg of in om het even welke dienstverlenende sector werken, zorg op maat van onze klanten geven is niet altijd even evident.

Laat uw medewerkers niet onvoorbereid aan hun taak beginnen binnen uw zorgorganisatie, kies voor coaching en vorming op maat.

aNKER-vzw is de betrouwbare partner voor:

� Praktijkgerichte vormingen op maat van de zorgsector � Begeleiding bij optimalisatie van uw organisatie � Opmaken van uurroosters � Ondersteuning in verband met ‘zorg voor medewerkers’ � Coaching in groep: ontwikkelingsgericht coachen en authentiek communiceren � Personal coaching voor hoofdverpleegkundigen, stafmedewerkers en directieleden � Coaching bij fusies en overnames � Teamcoaching � Workshop: Ontwikkelingsgericht coachen � ...

Anker Contact & aanbod: www.anker-vzw.be, [email protected] of via +32 475 21 05 84

adv_anker2013.indd 1 22/02/13 13:49

Page 12: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine12

Rationalisatie en kostenbeheersing, dit zijn de twee hoofdthema’s op het 4e inter-actief congres Facility management in de zorg. In tijden van crisis zijn leidinggeven-den, ook in zorgorganisaties er meer dan ooit naar op zoek. Het congres zet dan ook in op het rationeel aankopen alsook de au-tomatisering in ondersteunende diensten in de zorg met aandacht voor Track & Trace, service-robots, automatisch stock-beheer,…

“De zorgsector en de facilitaire wereld kennen in ons land tal van vakverenigingen en organisaties. Al deze partijen hebben hun eigen congressen, se-minars, vakbezoeken, beurzen etc.. Het heeft dus weinig zin om ‘on top’ nog maar eens een event te organiseren met diverse sprekers en case studies.” besluit Patrick Wendelen, zaakvoerder van Ki-com-munications en tevens organisator van het congres. Patrick is niet aan zijn proefstuk toe net zoals het congres dat intussen aan haar vierde editie toe is.

Het interactieve zorgcongres onderscheidt zich sterk door zijn uitgesproken interactieve karakter én door het feit dat het een congres is dat door een onaf-hankelijke partij georganiseerd wordt, mét de steun

van diverse betrokken organisaties. Het onafhanke-lijke karakter maakt het mogelijk om alle relevante items, ook de heikele, op de agenda te zetten en leden van alle verenigingen zijn welkom om hun steentje bij te dragen. Het congres richt zich speci-fiek op: verantwoordelijken facilitaire, technische en ondersteunende diensten en alle directiefunc-ties (behalve strikt medische) binnen ziekenhuizen, woonzorgcentra, centra voor gehandicaptenzorg, psychiatrische instellingen, etc ...

WorkshopsPatrick Wendelen opteert niet voor een klassieke informatieoverdracht. “De focus ligt duidelijk op in-teractie tussen vakgenoten met zeer veel ervarings-uitwisseling. Daarnaast zijn er ruime mogelijkheden tot netwerking tussen vakgenoten en specialisten”. Gedurende een halve dag krijgen alle deelnemers de kans om aan actieve workshops deel te nemen. De workshopleiders – allen key people in ziekenhuizen of woonzorgcentra - geven een intro van 5 minuten (een probleemstelling, een benadering, een oplos-sing,...) gelinkt aan één van de thema’s waarna er in gesprek wordt gegaan met alle deelnemers aan de sessie. Elke sessie duurt 25 minuten en wordt 3 x gegeven. Elke deelnemer kan dus minimaal aan 6 sessies deelnemen. Experten zijn zeker aanwezig. Zo spreekt ing. Gunther Groenen (manager biotechni-sche dienst, ZNA Middelheim) over het ‘Beheer van medische apparatuur in SAP Patrimoniumbeheer” en Koen Neve (facilitair directeur, AZ Nikolaas) over centrale logistiek en warehousing. Vanzelfsprekend worden thema’s en cases uit ziekenhuizen aange-vuld met deze uit andere deelsectoren.

PRAkTIscH

Het 4e interactief congres Facility management gaat door op woensdag 22 mei (12-17.15u met aansluitend walking dinner) in het ALM Berchem.Meer informatie, het volledige programma en inschrijven via http://www.facilitynights.com/zorgcongres/

Save the date: 4e interactief congres Facility management in de zorg zorgt voor nieuwe inzichten

Goede facilitaire praktijk leidt tot kwalitatieve zorg

“Interactie is cruciaal tijdens het congres Facility management in de zorg, er wordt bewust niet geopteerd voor klassieke informatie overdracht.”

Page 13: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 13

Het “Draaiboek infectiebeleid in het woon zorgcentrum” kreeg een Prebestip toegekend. Prebes wil op die manier ini-tiatieven die een meerwaarde bieden er-kennen en onder de aandacht brengen. Er werd o.a. gekeken naar originaliteit, toegankelijkheid en het laagdrempelig aanbod ervan, bereikbaarheid of aan-schafbaarheid door alle Prebes leden. Dit draaiboek bundelt in een losbladige kaft de al-gemene maatregelen ter preventie van infecties en de bijkomende te nemen voorzorgsmaatregelen bij het uitbreken van infecties in het woonzorgcentrum (WZC).

De achtergrondinformatie over al dan niet frequent voorkomende infectieziekten in het WZC en de standaard te nemen voorzorgsmaatregelen worden beknopt weergegeven op steekkaarten zonder in te gaan op de behandeling van deze infecties. Ook praktische informatie over vaccinaties en arbeidsge-neeskunde (prikaccidenten, risico’s tijdens de zwan-gerschap …) komen aan bod. Op het einde van het draaiboek zijn nuttige adressen terug te vinden en

wordt er ook een antwoord gegeven op veelgestelde vragen over het infectiebeleid in het WZC.

Via de bijbehorende cd-rom kunnen de steekkaarten met maatregelen digitaal aangepast en gepersona-liseerd worden. Ook de opleidings-pakketten voor het rusthuisperso-neel en voor de huisartsen, alsook ander materiaal voor het geven van navorming, zijn op de cd-rom terug te vinden.

Dit draaiboek is een werkinstru-ment en handig communicatie-middel voor alle partijen die be-trokken zijn bij het infectiebeleid in het WZC: huisartsen, Coördinerend Raadgevend Artsen (CRA’s) in RVT/ROB, rusthuispersoneel, zie-kenhuis, bewoners en bezoek. Het werd ontwikkeld door mensen werkzaam in de sector en uitgetest door woonzorgcentra over Vlaanderen verspreid.

Het “Draaiboek infectiebeleid in het woonzorg-centrum” wordt uitgegeven door uitgeverij Acco (300 pagina’s, ISBN: 9789033486401) en is ver-krijgbaar in de boekhandel of online in via http://www.acco.be/medical/en.

“Dit boek bevat algemene maatregelen ter preventie van infecties en de bijko-mende te nemen voorzorgs-maatregelen bij het uit-breken van infecties in het woonzorgcentrum.”

AWARD voor

“Draaiboek infectiebeleid in het woonzorgcentrum”

Win Met ZORG Magazine en ZorgAndersTvéén van de vijf gratis exemplaren van het “Draaiboek infectiebeleid in het woonzorgcentrum”. surf in de maand maart naar www.zorganderstv.be en speel mee!

Page 14: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

T 050 47 12 72 - F 050 31 75 96 - [email protected] - www.diekeure.be

Mijn medewerker is afwezig. Wat nu?Absenteïsme in uw onderneming: 50 vragen & antwoorden

Het ziekteverzuim van medewerkers kost bedrijven veel geld. Het thema staat dan ook bovenaan de prioriteitenlijst van HR-profes-sionals. Zij hebben hierover heel wat vragen. Welke verplichtingen hebben medewerkers en werkgevers? Hoeveel bedraagt het ge-waarborgd loon? Wat zijn de voornaamste oorzaken van ziekte, en hoe kan uw bedrijf die voorkomen? Wanneer kan u medische con-troles laten uitvoeren? Hoe en wanneer contacteert u best de af-wezige medewerker? HR-dienstengroep ADMB biedt ondernemers en HR-professionals met deze gids een praktisch hulpmiddel via 50 gerichte vragen en antwoorden rond absenteïsme.

Prijs 15 euro Uitgavejaar 2012 Auteur ADMBSoftcover 88 p. ISBN 978 90 4861 630 5 Bestelcode 203 124 024

Gezondheidszorg in een notendopIn het boek geven we de regelgeving rond een aantal thema’s uit de gezondheidszorg zo eenvoudig en duidelijk mogelijk weer. We kunnen uiteraard niet alle regelgeving die te maken heeft met ge-zondheidszorg toelichten. We hebben er dan ook voor geopteerd de thema’s te bespreken die een belangrijke impact hebben op de ge-zondheidszorg. Het boek is ingedeeld in zes titels die de regelgeving rond een verschillend thema uit de gezondheidszorg behandelen.

Boekentips

Prijs 50 euro Uitgavejaar 2011 Editors S. Callens Auteurs S. Callens, D. Fornaciari, L. Martens, C. Van der Elst, F. Van Der Mauten Pagina’s XII + 175 p. ISBN 978 90 4861 189 8 Bestelcode 202 118 603

Welzijn in VlaanderenWelzijn is een belangrijk beleidsdomein in Vlaanderen. Niet alleen omdat een groot deel van het overheidsbudget aan welzijnsdiensten en -voorzieningen uitgegeven wordt, maar ook omdat het een be-leidsdomein is waar heel veel mensen mee in contact komen, hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks. Het welzijnsbeleid is echter ook een uiterst complex gegeven. Dit boek probeert om op een overzich-telijke en toegankelijke manier klaarheid te scheppen in die com-plexiteit.

Prijs 55 euro Uitgavejaar 2012 Auteur B. Verschuere Pagina’s X + 245 p. ISBN 978 90 4861 582 7 Bestelcode 202 127 300

Bestel nu op

www.diekeure.be

Page 15: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZorgAndersTv gelooft heel sterk in de kracht van beelden. Dat één beeld soms meer zegt dan duizend woorden is voor ons geen cliché.

Wij willen vooral zaken uit de zorgsector in beeld brengen die anders onopgemerkt voorbijgaan. Naast het beheren van ons online

zorgplatform, is ZorgAndersTv ook een productiehuis voor de zorg.

Communicatie via beelden, ook voor u een haalbare kaart

ZorgAndersTv is een sterke groeier op de audiovisuele markt. Vele zorgorganisaties en bedrijven doen een beroep op ZorgAndersTv voor de aanmaak van reportages en bedrijfsfilms.

Ons productiehuis denkt met u mee en levert reportages op maat. Om deze uitdaging aan te gaan beschikt ZorgAndersTv over

videoreporters die uitgerust zijn met high definition opname- en montagemateriaal.

Ons aanbod

•   (Nieuws)reportages en bedrijfsfilms op maat•   Introductiefilms nieuwe producten in de zorgsector•   Informatiereportages voor patiënten: In beeld brengen van behandelingen en

diagnostiek•   Documentaires en vormings-dvd’s•   In beeld brengen en opvolgen van innovatieve projecten•   Verwerken en aanpassen van reeds bestaand videomateriaal die door de

opdrachtgever wordt aangeleverd•   Inzetten / verhuur van onze videoreporter(s) voor specifieke projecten in binnen

-en buitenland•   Jobreportages die ondersteuning kunnen bieden bij recruteringscampagnes

ZorgAndersTv zorgt voor meer zichtbaarheid. Behalve het uitwerken van uw reportage, zorgt ZorgAndersTv ook voor de verspreiding van uw beeldmateriaal. Via Telenet Digital TV en via www.zorganderstv.be (met meer dan 10000 views per dag) bereikt u dagelijks duizenden zorgprofessionals. Kortom, ZorgAndersTv zorgt dat het algemeen bekend wordt.

Enkele voorbeelden

Vormings-dvd ‘een stagiair moet je verdienen’, Vroegtijdige zorgplanning in AZ Maria Middelares, reportage over wachtlijsten in woonzorgcentra, Jobspot in wzc Brembloem te Evergem, Hoe word ik zorgkundige, Mantelluisteren, de Mobiele tandartsenpraktijk, Geriatrisch dagziekenhuis, Werkgelegenheid in de zorgsector, een interview met Minister Jo Vandeurzen, Dag van de Verpleegkunde,…

het productiehuisvoor de zorg

april2013 15

ZorgAndersTv

Page 16: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

Reportages Ouderen met psychiatrische problematiek in woonzorgcentra

Voor het zorgnieuws van deze maand trok ZorgAndersTv naar het internationaal congres ‘een zotte uitdaging’. Op deze studiedag presenteerde sociologe en onderzoeker Liesbet Lommelen (Vonk3/Thomas Moore) de resultaten van een studie “Het WZC als opvangplaats voor ouderen met een psychiatrische problematiek”. Daarnaast sprak ZorgAndersTv met Eric Nysmans (SEL Kempen) en gingen we op zoek naar woonzorgcentra die actief inzetten op deze problematiek.

ZorgAndersTv was ook aanwezig op een workshop over de rol die technologie kan spelen in het fixatiebeleid van woonzorgcentra. Deze workshop werd georganiseerd door het Trefpunt Zorg (RESOC Brugge) in samenwerking met Cretecs en KHBO.

En misschien bent u de cameraploeg van ZorgAndersTv tegengekomen tijdens de week van de verpleegkunde en vroedkunde te Oostende. We blikken terug op dit geslaagde initiatief.

ZORGwerkgever2013

Hoe schat u uw zorgorganisatie in als werkgever? Streeft u naar duurzaam ondernemen en hecht u belang aan uw human capital? Potentiële werknemers en studenten hebben een vaak negatief beeld over werken in de zorgsector. Ablecare en Anders vzw trokken in 2012 alle registers open om de zorgsector op een positieve manier te positioneren. Op vraag van deelnemers, partners én beleidsmakers lanceren we vandaag reeds een oproep voor ZORGwerkgever2013.

Wist u trouwens dat ZorgAndersTv alle 9 genomineerde zorgvoorzieningen in beeld heeft gebracht? Maak kennis met deze voorzieningen via ZorgAndersTv.be/reportages.

Meer informatie en inschrijven via

www.zorganderstv.be/zorgwerkgever2013.

ZORGmagazine16

Page 17: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZorgAndersTv 24/24u

ZorgAndersTv event-agendaWenst u meer informatie over één van de events in deze agenda? surf dan naar www.zorganderstv.be.

18 april Workshop: Overloon- en recuperatieberekening (Antwerpen)

20 april Dag van het gevoel

25 april Workshop: overloon -en recuperatieberekeningen (Gent)

25 april studieavond: Woordzorg, het belang van het woord in een vraaggericht zorgaanbod

25-27 april Reva-beurs (Gent)

15 mei Hoe problemen vermijden in en om de keuken van zorgorganisaties? (leidinggevenden)

16 mei 17de colloquium solutions for care 2013

22 mei 4de Interactief congres Facility Management in de Zorgsector

13 juni Workshop: De sociale inspectie op bezoek (A’pen)

Dagelijks de site bezoeken, houdt ook u up-to-date!

ZorgAndersTv.be is allesbehalve een statisch webplatform. 365 dagen per jaar is het redactieteam in de weer om u als bezoeker het meest recente zorgnieuws te bezorgen.

Dit wil dan ook zeggen dat er elke dag van de week nieuwsberichten op de site worden geplaatst. Het gaat om: •  innovaties in de zorgsector (producten, diensten,...)

•  nieuwe projecten

•  bouwen en verbouwen

•  fusies

•  onderzoeksresultaten

•  en nog veel meer.

Indien u nog sneller op de hoogte wil gebracht worden, kan u onze redactie ook volgen via onze twitter-kanalen: @zorganderstv en @zorgmagazine. Rechts ziet u een fragment van de nieuwssectie van www.zorganderstv.be.

Ook u kan uw persberichten bezorgen aan onze redactie.

contact: [email protected] - 0477 41 17 00

14/3 update: Oude ziekenhuissite in Menen wordt woondorp voor senioren (met reportage)

14/3 update: Twee Belgische primeurs dankzij innovatief robotprogramma in UZ Gent

14/3 update: UZ Brussel richt kliniek op voor klinefeltersyndroom

13/3: Driekwart Vlamingen vindt zichzelf gezond

12/3: Parkeerkaarten voor personen met een handicap sneller afgeleverd en beter beveiligd

12/3: Vier pilootprojecten testen het elektronisch medicatieschema op Vitalink

11/3: studipolis organiseert unieke opleiding over de regelgeving rond voedselveiligheid in grootkeukens

10/3: Jongeren staan open voor ouderenzorg, zo blijkt uit enquête van Radio 2 en Zorgnet Vlaanderen

9/3: Aarschot laat twee nieuwe woonzorgcentra bouwen

9/3: Voortaan ook dringende hartonderzoeken in Jan Yperman Ziekenhuis

... etc.

Zorgnieuws

Bezoek de website www.zorganderstv.be dagelijks en blijf op de hoogte

over wat er reilt en zeilt in de zorgsector.

ZorgAndersTv nieuws

april2013 17

Page 18: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine18

Contact ZorgAndersTv

Hilde Taillieu

Mail: [email protected]

GSM: 0479 625 004

ZorgAndersTv:•   Bouwt mee aan het positief imago van de zorgsector. •   Informeert iedereen over wat er leeft binnen de zorg­

wereld.•   Bewijst via getuigenissen dat er een alternatief bestaat 

voor gestandaardiseerde zorg; zorg op maat•   Laat zowel zorgprofessionals, als mantelzorgers en vrij-

willigers aan het woord. •   Sensibiliseert zowel jongeren als volwassenen om te 

kiezen voor de zorgsector. •   Functioneert als “brug” tussen enerzijds de verschillende 

zorginstanties onderling, maar anderzijds ook tussen onderwijs, instellingen en overheid.

•   Kaart pijnpunten binnen de sector aan en zoekt mee naar een oplossing.

•   Zet innovatieve ideeën of activiteiten extra in de kijker.•   Is een aanspreekpunt voor iedereen die met “welzijn, 

gezondheid en zorg” te maken heeft.

Wij kunnen voor u:•   Uw organisatie, activiteiten, producten of diensten in

de kijker zetten door middel van een reportage. •   Vacatures plaatsen of een jobvideo laten maken. •   Nieuws van uw zorgorganisatie in onze zorgagenda 

opnemen. •   Een reportage op dvd aanleveren zodat u ze kan gebrui-

ken als didactisch materiaal. •   Uw team ondersteuning bieden door onze vorming en 

begeleiding.

Volg ZorgAndersTv ook op Twitter:via @ZorgAndersTv

Schrijf u nu in op onze nieuwsbriefen blijf op de hoogte van de activiteiten van ZorgAndersTv en nieuws uit de zorgsector.

Page 19: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGMAGAZINE 31

Deze vormingen zijn een organisatie van Anders vzw en Ablecare bvba.

Reeds meerdere malen organiseerden Anders vzw samen met Ablecare met succes studiedagen over het opmaken van een

uurrooster in de zorgsector. Op vraag van deelnemers én zorgorganisaties wordt in het najaar van 2012 en het voorjaar van

2013 een reeks vormingen georganiseerd over arbeidstijdreglementering en het opmaken van uurroosters. Elke sessie staat onder

deskundige leiding van Franky Blomme (directiehoofd van de inspectie Toezicht op de Sociale wetten te Gent) en auteur van

meerdere boeken over arbeidstijdreglementering.

Doelgroep: Leidinggevenden die actief bezig zijn met het opmaken van een uurrooster in de zorgsector (ziekenhuizen, thuiszorg,

gehandicaptenzorg, woonzorgcentra,...). De workshop rond het arbeidstijdreglement gaat door op twee locatie (Antwerpen &

Gent).

Overloon- en recuperatieberekening

Locaties & data:Antwerpen (18/04/2013)Locatie: Congrescentrum ALM, Berchem

(Antwerpen)

Uren: 13.30u-16.30u

Oost-Vlaanderen (25/04/2013)Locatie: Huis Van de Bouw, Zwijnaarde

(Gent)

Uren: 13.30u-16.30u

Met de steun van:

Inschrijven voor de workshop:

105€ per deelnemer (voor 1 workshop inclusief de syllabus)

95€ per deelnemer (bij elke 2e en volgende deelnemer van dezelfde organisatie)

Inschrijven en meer info via:www.zorganderstv.be

www.get.be

Workshop

Zorg Magazine editie febZH 2013.indd 31 15/03/13 11:22

Page 20: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine20

In het boek ‘uurroosterplanning in Vlaam - se woonzorgcentra: tussen regelgeving en flexibiliteit’, werd door de auteurs Hil-de Taillieu en Michael Van Buggenhout reeds stilgestaan bij het fenomeen zelf-roosteren. Het verschuiven naar meer ver-antwoordelijkheden naar de werknemers

omtrent het opmaken van het uurrooster is in de omringende lan-den reeds begonnen in tal van sectoren. In Vlaanderen blijft het in de zorgsector tot op

vandaag bij eerder voorzichtige pogin-gen. Toch starten ook hier verschillende organisaties met proefprojecten. Maar in welke mate zijn hoofdverpleegkundigen in Vlaamse woonzorgcentra bereid om een deel van de verantwoordelijkheid af te staan aan hun medewerkers?

DraagvlakEen correct draagvlak, met steun van het beleid van de zorgorganisatie, is dan ook essentieel om tot innovatie over te gaan en de stap te zetten naar een volwassen organisatie. Onderzoeksbureau Able-care zette samen met de vakgroep verpleegkunde en vroedkunde van de Universiteit Antwerpen een onderzoek op naar de bereidheid van hoofdverpleeg-kundigen in woonzorgcentra om stappen te zetten richting zelfroosteren. Hiervoor werd een grootscha-lig online, kwantitatief onderzoek opgezet. Een veer-tigtal vragen en stellingen werden voorgelegd. De onderzoekers verzamelden data van meer dan 200 hoofdverpleegkundigen. Voor een definitieve ana-

lyse is het nog te vroeg, maar ZORG Magazine kon alvast een deel van de resultaten inkijken.

De eerste resultatenHet is duidelijk dat slechts hoofdverpleegkundigen gebruik maken van terugkerende patronen over een langere tijd. Zo maakt 83% van de hoofdverpleeg-kundigen maandelijks een rooster op, 6% werkt met een driemaandelijks terugkerend rooster en 2% met een tweemaandelijks rooster. Softwaresystemen die hulp kunnen bieden om een dergelijke personeels-planning op te maken raken stilaan ingeburgerd. 64% van de bevraagde hoofdverpleegkundigen geeft aan over een softwarepakket te beschik-ken. 21% gebruikt een rekenblad zoals (MS Excel), 11% maakt de planning op met behulp van pen en papier. Van de hoofdverpleegkundigen die beschik-ken over een softwarepakket, voert 58% nog steeds alles manueel in. 24% maakt gebruik van een semi-automatische toepassing en 10% gebruikt een algoritme-pakket waarbij de pc volledig automa-tisch een planning opmaakt.

In het hierboven aangehaalde boek geven de auteurs de raad om een werkdrukmeting uit te voe-ren om na te gaan of er op de juiste momenten, een voldoende aantal zorgverleners wordt ingezet. Bij slechts 37% van de bevraagde hoofdverpleegkundi-gen werd op de afdeling reeds een dergelijke meting uitgevoerd. Maar de hamvraag blijft of hoofdver-pleegkundigen in woonzorgcentra het opmaken van de planning zien als een taak die uitsluitend door hen kan uitgevoerd worden. 54% van de bevraagde hoofdverpleegkundigen is deze mening toegedaan. De helft van hen geeft aan dat ze liever de touw-tjes zelf in handen houden, 34% stelt dat mede-werkers te weinig kennis bezitten om (een deel van) deze taken over te nemen en 21% vreest dat meer inspraak door medewerkers onherroepelijk zal leiden tot minder efficiëntie (op het vlak van tijd). Tot slot geven 20% van de hoofdverpleegkundigen aan dat ze het uurrooster ook gebruiken om goede mede-

Loslaten om een innovatieve arbeidsomgeving te creëren

Hoofdverpleegkundigen en het opmaken van een perfecte personeelsplanning

“45% van de hoofd verpleeg-kundigen maakt geen gebruik van cyclisch roosteren, zij starten telkens opnieuw met een blanco rooster.”

Page 21: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 21

werkers te belonen (met de zogenaamde ‘goede’ uren) en slechte te bestraffen (met zogenaamde ‘slechte’ uren).

Waarom overstappen?Uit eerder onderzoek leren we dat het opschuiven richting zelfroosteren een aantal voordelen kan opleveren. De GGZ Nederland gaf in een onderzoek aan dat het concreet gaat over argumenten zoals: (1) het laten toenemen van de efficiëntie door een betere personele bezetting, (2) de mogelijkheid om de personeelsbezetting flexibel aan te passen aan wijzigende omstandigheden (3) het creëren van onderscheidende arbeidsvoorwaarden, (4) het doen stijgen van de cliënttevredenheid door een betere afgestemde personele bezetting, (5) werknemers meer invloed geven op de balans tussen werk en privé en tot slot (6) goed werkgeverschap.

Het gaat dus om het matchen van vraag en aan-bod. En geef toe, als voorziening kan je je profileren met een ietwat aparte, op maat van werknemers gemaakte aanpak. Vandaag reeds voeren voorzie-ningen campagne met klinkende slogans, die de optimale keuzevrijheid van werknemers aangaande de te presteren uren in de verf moeten zetten. Maar om zelfroosteren tot een succes te maken moet je ‘open’ durven communiceren en vertrouwen heb-ben in je equipe. Een omschakeling kan alleen wer-

ken als er concrete afspraken worden gemaakt over de mate van vrijheid die je een zorgorganisatie haar werknemers wil geven.

Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek, kun-nen we besluiten dat een groot deel van de hoofd-verpleegkundigen voorzichtig positief staat ten opzichte van het afgeven van een deel van de eigen taken omtrent het opma-ken van het rooster. Software-toepassingen kunnen daarbij een grote hulp zijn. ZORG Magazine zocht en vond een zorgorganisa-tie in volle ontwikkeling naar een innovatieve arbeidsorganisatie, het OCMW Kortrijk. In het OCMW Kortrijk implementeert ORTEC de module Zelfroosteren (zie volgende pagina’s).

“Om zelfroosteren tot een succes te maken moet je open durven communiceren en vertrouwen hebben in je equipe.”

Uitgeverij Vanden Broele geeft in 2013 een reeks boeken uit over ‘werkplan-ning in de zorgsector’ waarbij Hilde Taillieu en Franky Blomme de krachten bundelen. Alle resultaten van het onderzoek naar ‘hoofdverpleegkundigen en het opmaken van een perfecte personeelsplanning’ worden gepubliceerd in een boek rond ‘zelfroosteren’ (van Michael Van Buggenhout, Franky Blomme, prof. Dr. Bart Van Rompaey en Katrien Vandevenne. Blijf op de hoogte via www.uitgeverij.vandenbroele.be en www.zorganderstv.be.

Page 22: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine22

Aantrekkelijke roosterplanning is voor zorginstellingen dé manier om zich als goede werkgever te profileren. ORTEc komt met de module Zelfroosteren, waardoor instellingen nog beter reke-ning kunnen houden met de wensen van de werknemers.

De belangrijkste bron voor ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden bij verpleegkundigen

is een slecht uurrooster. Slaagt een zorginstelling erin om bij het roosteren zo veel mogelijk rekening te houden met de wensen van haar medewerkers, dan leidt dat tot meer tevreden medewerkers, minder ziek-teverzuim en uiteindelijk

ook tot betere patiëntenzorg.

Een aantrekkelijke roosterplanning is bovendien voor zorginstellingen een uitgelezen kans om zich te profileren als een aantrekkelijk werkgever. En dat is tegenwoordig, gezien het groot tekort aan verpleeg-kundigen, een bittere noodzaak voor zorginstellin-gen.

OCMW Kortrijk beheert vijf zorginstellingen en zo’n 650 in te plannen medewerkers. Hiervoor heeft de organisatie circa 30 planners in dienst. Het OCMW Kortrijk maakt bij de roosterplanning gebruik van ORTEC Harmony. Dit zorgt voor de nodige flexibi-liteit voor aanpassingen in het rooster zodat er zo veel mogelijk rekening gehouden kan worden met de voorkeuren van de medewerkers.

ORTEC Harmony biedt de hoofdverpleegkundige bovendien een goed overzicht van de diverse dien-sten die uitgevoerd worden in de verschillende roos-tergroepen. Ook wordt in ORTEC Harmony rekening gehouden met de verschillende statuten van de medewerkers, aangezien sommige medewerkers een tijdelijk contract hebben en andere in loon-dienst zijn.

De prestaties van de medewerkers, of ze nu een tijdelijk of vast contract hebben, worden ook auto-matisch geëxporteerd naar een sociaal secretariaat, zoals ADMB of Infohos, dat voor OCMW Kortrijk het loonbeheer voor zijn rekening neemt. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met nacht- en week-enddiensten, maar ook met extra vergoedingen zoals wachtpremies en maaltijdcheques.

ORTEC Harmony biedt tenslotte aan het manage-ment en de personeelsdienst van OCMW Kortrijk de

Een betere balans tussen werk en privé

“ORTEC introduceert de nieuwe Harmony-module Zelfroosteren op de Vlaamse markt die het mogelijk maakt voor zorg instellingen om zelf-roosteren in te voeren.”

Page 23: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 23

mogelijkheid om allerlei overzichten te maken, bij-voorbeeld van het ziekteverzuim, vakantiedagen en meerprestaties.

Wensen van verpleegkundigenEen manier om nog meer rekening te houden met de wensen van verpleegkundigen is zelfroosteren. Verpleegkundigen kunnen dan zelf bepalen op welke tijden ze willen werken en wanneer ze abso-luut vrij willen zijn, wat leidt tot een optimale balans tussen werk en privé.Belangrijk hierbij om te vermelden is dat het ook de ambitie is van sommige politieke partijen in Vlaan-deren om het zogeheten Nieuwe Werken in te voe-ren. Dat betekent dat werknemers het recht krijgen op flexibele arbeidstijden en zelfroosteren.

ORTEC introduceert de nieuwe Harmony-module Zelfroosteren op de Vlaamse markt die het mogelijk maakt voor zorginstellingen om zelfroosteren in te voeren. De module Zelfroosteren van ORTEC Har-mony is gebaseerd op de filosofie van zelfroosteren zoals die in de jaren negentig is ontwikkeld in Zwe-den. Daarbij is de eerste stap dat de medewerker zich inschrijft voor de diensten die hij of zij graag wil draaien.

Om te voorkomen dat impopulaire diensten open blijven staan, kunnen medewerkers punten verdie-nen door te kiezen voor diensten die minder populair zijn. Bij het sluitend maken van het rooster houdt de planner rekening met deze punten.De planner, roosteraar of teamleider maakt het rooster sluitend door de nog openstaande diensten geleidelijk te verdelen over de medewerkers, daarbij rekening houdend met het aantal punten dat een medewerker al heeft verdiend.

Gebruiksvriendelijke interfaceDe module Zelfroosteren van ORTEC Harmony bestaat uit een gebruiksvriendelijke webpagina waarop de verpleegkundige eenvoudig de gewenste werktijden kan invullen. De medewerker kan via het web onder meer zien voor hoeveel uur hij of zij zich kan inroosteren en hoeveel verlofuren hij of zij nog heeft. Via het pun-tensysteem worden de medewerkers gemotiveerd om de problemen in het rooster op te lossen. De medewerkers kunnen zelfs jokers inzetten om aan te geven op welke dagen zij het liefst werken.Inmiddels heeft een van de OCMW’s in Vlaande-ren belangstelling getoond voor de implementatie van de module Zelfroosteren van ORTEC. Op dit moment maakt deze zorginstelling nog gebruik van verschillende softwareprogramma’s en Excel sheets voor haar personeelsadministratie en roosterplan-ning. De zorginstelling wil nu echter overstappen op een moderne applicatie voor de uurroosterplanning en de tijdsregistratie met een directe koppeling naar de loonadministratie. Uitgangspunt daarbij is een ‘single point of entry’ zodat gegevens slechts één keer ingevoerd hoeven te worden.

Het roosterplanningssysteem van ORTEC Harmony zal onder meer de mogelijkheid bieden voor mede-werkers om op verschillende locaties in te loggen om hun rooster te raadplegen, in te vullen of te wijzigen. Ook is het de bedoeling dat het roosterplannings-systeem rekening houdt met rustige momenten en piekmomenten in de zorg zodat het personeel effici-ent wordt ingezet.Het roosterplanningssysteem zal vooralsnog alleen ingezet worden voor het verpleegkundig en zorg-kundig personeel. Het is echter de bedoeling dat op langere termijn het roosterplanningssysteem ook wordt gebruikt voor de parame-dici, en het keuken- en schoon-maakpersoneel.

Het ligt in de lijn van de verwach-tingen dat als de medewerkers van deze zorginstelling meer invloed krijgen op hun werktijden, er een betere balans tussen werk en privé ontstaat. Wat weer leidt tot meer tevreden medewerkers, een lager ziektever-zuim en een hogere kwaliteit van de patiëntenzorg.Door de efficiencywinst bij de roosterplanning en een lager ziekteverzuim kan er met de module Zelfroosteren van ORTEC Harmony makkelijk een besparing van 3 tot 5 procent op het totale perso-neelsbudget behaald worden.

“Het roosterplannings-systeem van ORTEC Harmony zal onder meer de mogelijkheid bieden voor medewerkers om op verschillende locaties in te loggen om hun rooster te raadplegen, in te vullen of te wijzigen.”

ORTEC is een van de grootste aanbieders van geavanceerde softwareoplossingen en consultan-cydiensten voor planning en optimalisatie. De ORTEC producten en diensten leiden tot een optimale rit- en routeplanning, belading van voertuigen en pallets, personeelsinzet, vraagvoor-spelling, logistieke netwerkplanning en magazijn beheer. ORTEC biedt zowel stand-alone, alsook maatwerk en SAP®-gecertificeerde oplossingen, ondersteund door strategische partners. ORTEC heeft meer dan 1650 klanten wereldwijd, 650 werknemers en verschillende kantoren in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Oost Azië.

Page 24: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine24

Ablecare en Anders vzw organiseerden in het najaar van 2012 de eerste editie van ZORGwerkgever. Hilde Taillieu, één van de initiatiefneemsters geeft duiding bij de ontstaansgeschiedenis van zorg-werkgever: “9 op 10 woonzorgcentra in Vlaanderen zijn op zoek naar gekwalifi-

ceerde zorgverleners, tijdens deze zoek-tocht hebben ze stee-vast af te rekenen met een negatief imago. Desondanks is werken in een

woonzorgcentrum – en ik spreek uit er-varing – boeiend en zeer leerrijk en zijn vele zorgorganisaties prima werkgevers.

Toch hebben ze het zelf vaak erg moei-lijk om deze boodschap te verkondigen naar de maatschappij in het algemeen en potentiële medewerkers in het bij-zonder. ZORGwerkgever wil leidingge-venden meer inzicht geven in de zaken die goed lopen alsook de werkpunten, en wil voorzieningen positioneren als goede werkgevers.”

Tientallen woonzorgcentra schreven in om de ZORG-WERKGEVER van het jaar te worden. Samen met de organisatoren willen ze potentiële werknemers, stu-denten en de samenleving laten zien dat het goed werken is in de Vlaamse zorgsector.

MichaelVanBuggenhout,zaakvoerdervanAblecare,lichthetconceptvanZORGwerkgevertoeaaneencameraploegvanKanaalZ.

Schrijf nu in voor de nieuwe editie

Zet ook uw zorgorganisatie in de spotlights tijdens ZORGwerkgever2013

“Met ZORGwerkgever krijgen leidinggevenden inzicht in de tevredenheid van medewerkers en krijgen zorgorganisaties de kans om zich te profileren.”

Page 25: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april 2013 25

ZORGwerkgever2013Op de slotavond van ZORGwerkgever2012 waren alle partijen het unaniem eens, er moest een vervolg komen. Dit vervolg komt er zeker en vast, dit vanzelf-sprekend met een licht gewijzigde formule op basis van ervaringen en feedback uit het afgelopen jaar. De focus zal in 2013 niet enkel liggen op woonzorg-centra, maar ook de sector van de gehandicapten-zorg en de psychiatrische zorgvoorzieningen waar patiënten residentieel verblijven kunnen op zorg-werkgever een beroep doen om de jobtevredenheid van hun medewerkers in kaart te brengen. Al deze zorgcentra kunnen tot einde mei 2013 inschrijven voor deze doorgedreven audit die voldoet aan we-tenschappelijke standaarden.

Meer informatie en inschrijven kan viawww.zorganderstv.be/zorgwerkgever2013.

ZORGwerkgever koppelt management en communicatie De organisatoren ging niet over één nacht ijs. Mi-chael Van Buggenhout van Ablecare licht het con-cept toe: “Het wedstrijdaspect is slechts één van de pijlers van ZORGwerkgever, minstens zo belangrijk is de op wetenschappelijke standaarden gebaseerde bevragingstool die we gebruiken om de werknemer-stevredenheid in de voorzieningen in kaart te bren-gen alsook de externe communicatie die we rond dit event voorzien. Elke voorziening krijgt een uitgebreid rapport met sterke punten evenals werkpunten, het rapport wordt samengesteld op basis van de data die bij de medewerkers van de deelnemende zorg-organisaties werden gegenereerd.” Om een weten-schappelijk correcte vragenlijst in te kunnen scha-kelen die aangepast is aan de realiteit in Vlaamse woonzorgcentra, werd een beroep gedaan op prof. Dr. Peter Van Bogaert van de vakgroep verpleegkun-de en vroedkunde van de Universiteit Antwerpen. Professor Van Bogaert is niet aan zijn proefstuk toe, hij is reeds jaren bezig met tevredenheidsmetingen bij zorgpersoneel en voert gedreven onderzoek naar: ‘Hospital nurse practice environment’, ‘Burnout’ en ‘Job outcomes’ in relatie met de ‘Quality of care’.

Bij inschrijven werden de deelnemende zorgorgani-saties ingedeeld in drie categorieën, kleine woon-zorgcentra (tot 75 wooneenheden), middelgrote (van 75 tot 25 wooneenheden) en grote voorzienin-gen met meer dan 125 wooneenheden. Voorzienin-gen die een nominatie in de wacht sleepten, kregen bezoek van een televisieploeg van ZorgAndersTv en werden passend in beeld gebracht.

Op maandagavond 19 november organiseerde Ab-lecare en Anders vzw een gala-avond ter afsluiting van ZORGWERKGEVER2012. Deze avond ging door in het KBC Herman Teirlinck-auditorium te Brussel. Dit in aanwezigheid talrijke leidinggevenden uit de Vlaamse zorgsector, beleidsmakers, medewerkers en leden van de verschillende federaties en geno-digden van talrijke bedrijven. Professor Peter Van Bogaert lichtte de algemene resultaten toe, hij ba-seerde zijn toelichting op de mening van meer dan 1000 deelnemende zorgprofessionals. De talrijke aanwezigen konden horen dat maar liefst negen op de tien zorgverleners in woonzorgcentra tevre-den tot heel tevreden zijn over hun beroep. Toch bleek uit het onderzoek dat werknemers uit de zorgsector gemiddeld meer werkdruk ervaren dan werknemers uit andere sectoren. Professor Van Bo-gaert gaf mee dat veel te maken heeft met hoe weerbaar het team is waarbinnen iemand werkt, hoe er samen wordt gewerkt, hoe de organisatie omgaat met werklast, etc. ZORGwerkgever peilde tevens naar de intentie om het beroep en de zorg-voorziening te verlaten. Uit de bevraging blijkt dat slechts 8 procent van de werknemers in woonzorg-centra de intentie heeft om het beroep te verlaten. Vijf procent solliciteert effectief meer dan eens per jaar voor een andere job.

Prof.VanBogaertpresenteertderesultatenaanhetpubliekopdeslotavond.

CONTACT:Ablecare via Hilde Taillieu (gsm: 0479 625 004, [email protected]) en Michael Van Buggenhout (gsm: 0477 411 700 of [email protected])

Page 26: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine26

Vijf vernieuwende pilootprojecten op het vlak van zorg, architectuur en ruimtelijke ontwikkeling krijgen begeleiding in de uitwerking. Dat maakten Vlaams minis-ter Jo Vandeurzen en Vlaams Bouw- meester Peter swinnen op donderdag 7 maart bekend in het atelier van Vlaams Bouwmeester swinnen te Brussel.

Concreet gaat het om een woonzorgconcept in Sint-Truiden met oog voor de lokale woon- en zorg-behoeften, een woonzorgsite in de kern van Groot-Bijgaarden, een totaalzorgproject in Kortrijk met aandacht voor jongdementie, een nieuwe vorm van kleinschalige woonzorg in Geel en een masterplan voor palliatieve zorg in Wuustwezel. 335 bedden krijgen hierdoor een voorafgaandelijke vergunning. Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen maakte 200.000 euro vrij voor de begeleiding.

Minister Vandeurzen en Vlaams bouw-meester Swinnen maken selectie bekend

Pilootprojecten zorg focussen op architectuur en ruimtelijke ontwikkeling

OntwerpkleinschaligewoonzorgvzwAstor(Geel)

Page 27: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 27

De komende jaren zal het aantal ouderen alleen maar stijgen. “Zij zullen andere behoeften aan wonen en zorg hebben, en die behoeften vragen vernieuwende antwoorden”, aldus minister Van-deurzen. De minister en de Vlaamse Bouwmeester vroegen opdrachtgevers binnen de zorgsector mee na te denken over hoe die uitdagingen vorm te geven, en hoe zorgverlening een volwaardige plaats in onze omgeving kan innemen. Ze lanceerden daar-voor in juli 2012 een projectoproep voor vijf piloot-projecten met nieuwe ruimtelijke concepten voor zorg. “Er is immers maar voldoende ruimte voor zorg, als we voldoende zorg dragen voor de ruimte”, zegt bouwmeester Swinnen.

Onder zijn leiding boog een jury met experten zich over 30 ingezonden projectvoorstellen. Het zijn projecten van publieke en private opdrachtgevers, zowel nieuwbouw als renovatie. Per proefproject zul-len vervolgens drie ontwerpteams aan de slag gaan om ze ruimtelijk uit te werken. In april 2014 zal elk van de vijf proefprojecten aan één van de ontwerp-teams worden gegund.

Een projectregisseur en verschillende deskundigen zullen de projecten begeleiden. Samen werken ze een opdrachtomschrijving uit die tegemoet komt aan de toenemende behoefte aan woon- en zorgon-dersteuning voor ouderen en de beperkte ruimte die hiervoor beschikbaar is. In het najaar gaan verschil-

lende ontwerpteams aan de slag om ze een con-crete invulling te geven. De resultaten zullen in het voorjaar van 2014 bekend gemaakt worden.

Vlaanderen telt nu 1.175.875 mensen ouder dan 65 jaar, maar tegen 2020 zullen dat er ruim 200.000 meer zijn. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voorspelt dat tegen 2025 ongeveer 20.000 extra woongelegenheden in woonzorgcentra nodig zullen zijn, of 1.500 bijko-mende woongelegenheden per jaar. Er zullen meer, maar ook en vooral andere ouderen zijn met meer en andere behoeften aan wonen en zorg. De pilootprojec-ten moeten hierop een antwoord bieden onder andere door zich in te schrijven in een maatschappe-lijk weefsel waarbij zorg gemengd wordt met andere (stedelijke) programma’s. “Zorgen voor moet een logisch onderdeel van het leven worden, en niet afgeschermd van de samenleving”, meent Swinnen. ZORG Magazine stelt graag twee van de geselec-teerde projecten uitgebreid voor.

community careEén van de geselecteerde pilootprojecten betreft ‘Het Portiek’ (Kortrijk) van initiatiefnemer vzw De Korenbloem. Het projectgebied is gelegen in het

“Het Portiek wenst gebruik te maken van ‘zwevende woonzorgbedden’ voor het verlenen van hulp voor een korte periode in de directe omgeving van het woonzorg centrum.”

Page 28: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine28

centrum van Kortrijk en bevat onder andere de reno-vatie en integratie van 2 beschermde woningen en nieuwe woonzorginfrastructuur rond een parkge-bied. Het bouwprogramma staat ten dienste van een kenniscentrum ‘wonen en zorg voor jongde-mentie’ (al dan niet ouder dan 65) en van een ver-dere verweving van het zorgcentrum met de buurt.

De Korenbloem heeft een sterke band met de buurt. Het woonzorgcentrum doet dienst als een laag-drempelig aanspreekpunt voor zorgbehoevenden en geïnteresseerden en richt zich zowel op de bewoners van het woonzorgcentrum zelf als op de zorgbehoe-

venden uit de omgeving (Community Care). De Korenbloem faciliteert ook activiteiten die georgani-seerd worden door actoren rond het woonzorgcentrum. De initiatiefnemer wil deze band verder versterken en een antwoord bieden op zeer specifieke zorgvragen.

Zo stelt de initiatiefnemer voor om gebruik te maken van ‘zwevende woonzorgbedden’ voor het verlenen van hulp voor een korte periode in de directe omge-ving van De Korenbloem.

In de beschermde woningen (portiekwoning) komen 15 plaatsen dagverzorging voor jongdementeren-den samen met een lokaal dienstencentrum. De voorziene nieuwbouw biedt plaats aan +/-5 kortver-blijf woongelegenheden en een tiental zorgflats voor koppels met één partner met jongdementie. Er

bovendien worden er 30 woonzorggelegenheden voorzien voor kleinschalig genormaliseerd wonen. In de toekomst wil men een nieuwbouw voor personen met beroertezorg, de renovatie van het bestaande woonzorgcentrum en een visie op het noordelijke gedeelte van het park realiseren.

De VZW wil samenwerken met de verschillende actoren in de buurt: de kinderopvang, de scholen, de buurtwinkel, het parochiaal centrum, de mutu-aliteit, de kapper, de bakker,.... Het wil zich zo ver-der onzichtbaar maken in en ter beschikking stellen voor de buurt. Zelfstandig levenslang wonen staat centraal met zorgondersteuning vanuit de zorgaan-bieder. Dit vertaalt zich in het wonen met een eigen voordeur en huisnummer en met zorg binnen hand-bereik en op afroep (zoals nacht of crisisopvang, zorgcoördinator, vrijwilligers, een dagcentrum,...)

De innovatieve in dit project zit in ambitie om totaalzorg aan te bieden en hierbij te vertrekken vanuit het ‘wonen’. Binnen de totaalzorg wordt er specifiek ingezet op jongdementie. Het uitbouwen van een kenniscentrum, inclusief de woon-, verblijf- en zorgfunctie kan tot nieuwe inzichten leiden. Ook het integreren van het park en het (beschermd) patrimonium en het verder versterken van de sociale cohesie in de omgeving wordt sterk geapprecieerd door de kwaliteitskamer.

kleinschalige woonzorgVZW Astor is een initiatief van dr. Van den Bergh en architect Michiel Verhaegen (partner bij Osar). De initiatiefnemer stelt dat, op basis van de ervaring in

De initiatiefnemer wil kleinschalige woon typologie ontwikkelen die bruikbaar is voor verschillende doelgroepen en die realiseerbaar is zonder subsidies vanuit de overheid.

PeterSwinnen:“Erisimmersmaarvoldoenderuimtevoorzorg,alswevoldoendezorgdragenvoorderuimte”

Page 29: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 29

het verleden, kwalitatief wonen voor ouderen met dementie, wonen voor psychiatrische ouderen of wonen voor ouderen met een fysische beperking, in grote lijnen overeenkomt. Daarom wil de initiatief-nemer een kleinschalige woontypologie ontwikke-len die bruikbaar is voor verschillende doelgroepen en die realiseerbaar is zonder subsidies vanuit de overheid.

Een van de waarden van kwalitatief wonen is klein-schaligheid. Kleinschaligheid word echter vaak geassocieerd met onbetaalbaarheid. De centrale vraag is echter hoe klein er gebouwd kan worden zonder dat de vooropgestelde ruimtelijke kwaliteit wordt gereduceerd? Uit onderzoek blijkt dat hoe groter men bouwt, hoe hoger de prijs per m² ligt. Compact bouwen is dus goedkoper omwille van het kleiner aantal m², de lagere prijs per m² en de gereduceerde energiekost. Onder andere deze prin-cipes wil de initiatiefnemer verder onderzoeken om te komen tot het bewijs dat kwaliteitstoename een reductie kan betekenen van de totale kost op lan-gere termijn. Hieruit wil men bovendien conclusies trekken over de manier van bouwen zonder dat de subsidiëring van de infrastructuur noodzakelijk blijft. Dit kan door het mengen van het programma met regulier wonen.

Het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis (OPZ) en het Medisch Pedagogisch Instituut (MPI) uit Geel wordt

betrokken in het proces. Vanuit deze samenwerking kan de woontypologie getoetst worden vanuit de praktijk van zorgvoorzieningen voor personen met een handicap en psychiatrische patiënten. Voor de realisatie van deze typologie zijn 3 sites vooropge-steld. Afhankelijk van de resultaten van het onder-zoek kunnen er meer of minder sites worden gebruikt voor het realiseren van de 90 woongelegenheden in een woonzorgcentrum en de 100 assistentiewonin-gen. Ook voor de realisatie wordt er samengewerkt met het OPZ en het MPI. Voor het onderzoek doet Astor een beroep op partners als de KUL, Asro, VITO en Osar architecten.

Het bepalen van ruimtelijke en woonkwaliteit om te komen tot een reductie van de totale kost en zo de zorginfrastructuur betaalbaarder te houden is een van de innovatieve uitgangspunten van dit projectvoorstel. Het onderzoeksaspect in dit project kan verstrekkende en zinvolle inzichten geven voor bestaande regelgeving, bestaande manieren van bouwen en financieringsmechanismen.

Naast deze twee projecten, selecteerde een jury tevens een woonzorgconcept in Sint-Truiden met oog voor de lokale woon- en zorgbehoeften, een woonzorgsite in de kern van Groot-Bijgaarden, en een masterplan voor palliatieve zorg in Wuust-wezel. Meer informatie over deze projecten op www.pilootprojectenzorg.be.

Lees alle edities van ZORG Magazine online met de QR-codeDe Quick reponse barcode is een twee-dimensionele datamatrix, die de “oude” streepjescode overtroeft. De QR-code linkt uw gsm of smartphone rechtstreeks met een internetlocatie. Hiervoor heeft u uw

gsm camera en internet nodig. Enkel op gsm’s met Apple software, Android en Win-dows mobile is deze applicatie te gebruiken. Hoe gaat u te werk? Download eerst de gra-tis applicatiesoftware (zoekterm: QR-scan),

na activering hiervan richt u uw camera op de QR-code en uw gsm opent meteen de gekozen website, namelijk de online versie van ZORG Magazine.

Alle edities (ouderenzorg, thuiszorg én de editie ziekenhuizen), zijn steeds gratis raad-pleegbaar via:www.zorganderstv.be/zorgmagazine.

Of rechtstreeks via onderstaande code.

Page 30: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine30

Het WZC, de ideale opvang­plaats voor ouderen met psychiatrische problemen!?Liesbet Lommelen, Socioloog en onderzoeker aan het Vlaams Onderzoeks- en Kenniscentrum Derde Leeftijd (Vonk3), Thomas More Hogeschool

Inzichten naar de plaats en functie van het woonzorgcentrum aangaande de opvang van deze specifieke doelgroep onder de ouderen

Inleiding Kwaliteitsvolle opvang organiseren voor ouderen die zowel psychische als fysieke ondersteuning nodig hebben, is een belangrijke uitdaging voor de oude-renzorg en vraagt de nodige beleidsaandacht. In het kader van de vergrijzing kan men stellen dat deze uitdaging naar de toekomst toe enkel groter zal worden. In de woonzorgcentra (WZC) is de ten-dens reeds te merken dat meer bewoners te maken hebben met psychiatrische problemen. Alsook komen meer ouderen met een psychiatrische aan-doening voor zorg aankloppen bij de WZC. In eerste instantie komen zij vanuit de thuissituatie, wanneer thuiszorg en mantelzorg niet meer toereikend zijn. Daarnaast worden ze vanuit de psychiatrie doorver-wezen naar het WZC. Dit is het geval wanneer de cliënt een bepaalde leeftijd heeft bereikt, (65+ maar voor bepaalde problematieken vaak ook jonger) en bij stabilisatie van de problematiek. Uit de Minimale Psychiatrische Gegevens (MPG 2009) halen we dat 7% van de oudere zorgvrager (65+) na ontslag uit de psychiatrie in de opvang voor bejaarden terecht

komt. Voor de doelgroep 80+ is dit 42%. (Lomme-len, e.a., 2013). Om meer inzichten te verwerven in de plaats en functie die het WZC vandaag de dag opneemt aan-gaande deze opvang, diende een diepgravend onderzoek zich aan. In dit artikel leest u de resulta-ten die voortkomen vanuit de online bevraging die door Vonk3 werd uitgevoerd onder de WZC in Vlaan-deren.

Methodiek en doelstellingenIn eerste instantie werd een literatuuronderzoek uit-gevoerd om een goed zicht te krijgen op de huidige situatie van de ouderenpsychiatrie in Vlaanderen. Aan de hand van de bevindingen uit de literatuur-studie werd een vragenlijst opgesteld. Deze werd verstuurd naar alle WZC in Vlaanderen. 179 WZC (24%) vulden de vragenlijst in.

Met de online-vragenlijst wilden we volgende zaken achterhalen:1. Welke psychiatrische problematieken komen het

vaakst voor binnen de huidige WZC context?2. Welk gedrag wordt als het meest storend/belas-

tend ervaren?3. Wat zijn belangrijke randvoorwaarden om een

kwaliteitsvolle opvang aan te kunnen bieden?4. Wat zijn de behoeften aan ondersteuning vanuit

het personeel?

ResultatenOp een bepaald moment in hun leven heeft een groot aantal van de ouderen nood aan zowel licha-melijke als geestelijke gezondheidszorg. De drempel naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is voor ouderen vaak te hoog. Klachten op het vlak van geestelijke gezondheidszorg worden gemaskeerd door lichamelijke klachten waardoor het voor de

Keywords:WZC,opvang,ouderen,psychiatrie

Page 31: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 31

huisarts of hulpverlener niet altijd evident is geeste-lijke gezondheidsproblemen te herkennen. Voor het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) geldt dat de grootste groep cliënten tussen 18 en 59 jaar is (2 op de 3 cliënten: 67%), gevolgd door jon-geren tot 17 jaar (bijna 1 op de 4: 24% ). De groep ouderen is minimaal vertegenwoordigd: slechts 1 op de 12 cliënten is ouder dan 60 jaar (8%). Terwijl zij bijna 1 derde van de ganse bevolking uitmaken.

Ondanks het feit dat het beleid zich voornamelijk richt op de vermaatschappelijking van zorg en men-sen zo lang als mogelijk in de thuissituatie wenst op te vangen, heeft België nog steeds één van het hoogste aantal bedden in de psychiatrie van Europa (WHO, 2008). Wanneer de nood aan permanente ondersteuning aanwezig is en thuiszorg niet langer mogelijk blijkt, zijn er verscheidene opvangmogelijk-heden. Deze kennen allen hun beperkingen en knel-punten. Vanuit de online bevraging verkrijgen we inzichten in de ervaren beperkingen en knelpunten vanuit het standpunt van de WZC.

samenwerkingsverbanden en beroep op externe expertise“83 % van de voorzieningen geeft aan een functio-nele samenwerking te hebben met andere zorgac-toren”. Vanuit de wetgeving wordt naar voor geschoven dat WZC een aantal standaard samen-

werkingsverbanden dient op te zetten. Het feit dat 2 op 10 WZC aangeven dit niet te hebben, toont aan dat zij hun huidige samenwerkingen niet als structureel ervaren of dat ze er (nog) geen werk van maken om deze samenwerkingen op te zetten. Structurele samenwerkingsverbanden worden het vaakst opgezet met het Algemene Ziekenhuis (71%), de Thuiszorg (36%) en het Psychiatrisch Ziekenhuis (25%).

84% van de woon- en zorgcentra geeft aan dat ze beroep doen op expertise van hulpverleners en/of organisaties van buitenaf in functie van de opvang van bewoners met een psychiatrische problematiek. De expertise wordt het vaakst gezocht bij Psychia-trisch Ziekenhuizen (40%). 39% doet beroep op de huisarts en 26% op het expertisecentrum dementie. Uit de resultaten komt naar voor dat WZC voor bepaalde problematieken gericht op zoek gaan naar organisaties en expertise die hen het meeste ondersteuning kan bieden. Wanneer men meer per-sonen met dementie in huis heeft wordt vaker beroep gedaan op de expertisecel dementie, voor de CGG geldt dat er meer beroep op hun expertise wordt gedaan naarmate er meer bewoners met angststoornissen aanwezig zijn. WZC met meer dan gemiddeld aantal personen met Korsakov of schizo-frenie doen vaker beroep op de expertise van het psychiatrisch ziekenhuis.

Page 32: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine32

Aanwezigheid problematieken en probleem-gedrag“De problematieken die het vaakst aanwezig zijn binnen het WZC zijn dementie (35%), depressie (13%), Korsakov (4%) en angststoornissen (3%)”. Deze index leunt aan bij de percentages die we terugvinden bij de MPG gegevens voor de bevol-kingsgroep 80+ (dementie 32%, depressie 23%, alcoholmisbruik, 3%, angst en stress 1%).

Voorts werd ook gekeken naar het aanwezige pro-bleemgedrag en de mate van verstoring dat dit gedrag met zich meebrengt voor het personeel. De top 3 van gedrag dat minstens op dagelijkse basis voorkomt, bestaat uit: roepgedrag (82%), aanklam-pend gedrag (67%) en depressief gedrag (54%) gevolgd door wegloopgedrag (53%). Deze top komt ongeveer overeen met de top wat betreft de graad met meeste verstoring (roepgedrag, aanklampend gedrag, agressief gedrag). We merken dat depressief gedrag vaak voorkomt maar als minder storend wordt ervaren. Ook weigergedrag wordt als minder storend ervaren hoewel het vaak voorkomt. Suïcidaal gedrag komt minder vaak voor maar wanneer het voorkomt, wordt het wel als erg storend ervaren. Het is dus niet altijd zo dat het gedrag dat het vaakst voorkomt ook als meest storend ervaren wordt.

OpnamebeleidWat doelgroepen betreft, merken we dat “verschei-dene WZC (4/10) inspanningen ondernemen inzake de opvang van bewoners met specifieke behoeften”. WZC richten zich voor de organisatie van specifieke opvang voornamelijk tot volgende doelgroepen: dementie (28%), Korsakov (12%), schizofrenie (7%) en mentale retardatie (5%). Van de WZC die specifieke opvang voor een bepaalde doelgroep organiseren doet 55% dit door het inrichten van aparte afdelingen, 21% opteert voor een inclusieve manier, 15% richten leefgroepen op en 9% kiest voor een andere manier van opvang (o.a. kleinscha-lige woonvormen).

PersoneelGrotere WZC kennen een grotere verscheidenheid aan problematieken maar kunnen vaker intern beroep doen op gespecialiseerd personeel. Hierbij denken we aan de aanwezigheid van minstens één van volgende hulpverleners: psycholoog, psychiater, psychiatrisch verpleegkundigen. “Echter kan één op drie WZC géén enkel beroep doen op interne aanwe-zige expertise en is de aanwezige expertise in de andere WZC erg beperkt”. De aanwezigheid van dit gespecialiseerd personeel kan nochtans een posi-tieve invloed hebben op de geleverde kwaliteit van zorg en leven. Dit merken we aan het feit dat door de aanwezigheid van psychologen de nood aan vor-ming minder wordt aangegeven, wanneer er psychi-atrisch verpleegkundigen aanwezig zijn, wordt de noodzaak dat de bewoner gestabiliseerd dient te zijn, minder naar voor gebracht. Voorts heeft de aanwezigheid van gespecialiseerd personeel een

positieve invloed op storend gedrag. WZC waar gespecialiseerd personeel aanwezig is geven minder vaak roepgedrag, aanklampend gedrag en agressief gedrag mee in hun top van meest storende gedrag. Hieruit zouden we kunnen opmaken dat de perso-neelsleden handvatten mee krijgen om hier beter mee om te gaan.Het is ook dit gespecialiseerde personeel dat het ergst wordt gemist. Op de vraag welke personeelsle-den het meest ondervertegenwoordigd zijn om de opvang op een kwaliteitsvolle manier te kunnen organiseren komt het volgende naar voor: psycho-loog, psychiatrisch verpleegkundigen, maar ook gewone verpleegkundigen scoren vrij hoog. De gro-tere WZC geven vaker aan meer nood te hebben aan een psycholoog. Bovendien scherpt de aanwe-zigheid van gespecialiseerd personeel deze nood aan. WZC die reeds gespecialiseerd personeel in huis hebben, zien de grote meerwaarde hiervan sterk in en duiden ook aan dat die nood dient inge-vuld te worden.

Randvoorwaarden en stellingenVanuit het onderzoek van Leynen (2009) komen een aantal randvoorwaarden naar voor voor een goede herlocatie van ouderen vanuit het PVT naar het WZC. Een belangrijke voorwaarde voor het opne-men van ouderen met psychiatrische problemen in het WZC is dat de psychiatrische toestand van de oudere gestabiliseerd is. Bovendien is het ervaren expertisetekort op het vlak van psychiatrische hulp-verlening en de psychiatrische nazorg binnen de WZC erg aanwezig. Het gebruiken van de KATZ-schaal voor de toekenning van een mogelijke opname kent de nodige tekorten.

Vanuit de online-bevraging werd getoetst welke randvoorwaarden er vanuit de invalshoek van de WZC naar voor komen.Als belangrijkste randvoorwaarden komen ‘gespeci-aliseerd personeel binnen het woon- en zorgcen-trum’, een ‘ander financieringsmechanisme’, ‘vorm ing van het huidige personeel’ en de voor-waarde dat ‘bewoners een gestabiliseerde proble-matiek’ moeten hebben’ naar voor. Bijkomend kunnen we stellen dat een ander finan-cieringsmechanisme door de groep van WZC die specifieke opvang organiseren significant vaker als randvoorwaarde aangehaald wordt. Wanneer er geen specifieke opvang wordt georganiseerd, wordt dan weer vaker mee gegeven dat onbegrip van medebewoners een drempel is voor de positieve integratie van bewoners met psychiatrische proble-men binnen het WZC.

Aan de WZC werden een aantal stellingen voorge-legd. Wanneer we een blik op de toekomst werpen en polsen naar de best mogelijke opvang voor oude-ren met een psychiatrische problematiek zijn de meningen sterk verdeeld. WZC zijn het niet eendui-dig eens of het WZC de meest geschikte plaats is om deze personen in de toekomst op te vangen.

Page 33: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

april2013 33

Heel wat WZC (61%) zijn in de huidige situatie niet akkoord met deze stelling. WZC die het vaakst eens zijn met deze stelling zijn de WZC die reeds inspan-ningen hebben ondernomen om specifieke opvang voor deze doelgroep te voorzien.

In een tweede stelling polsen we naar de mening over het idee: ‘Onbegrip bij medebewoners ten aan-zien van de bewoner met een psychiatrische proble-matiek maakt de integratie van deze bewoner binnen het WZC onmogelijk’. Meer dan de helft van de voorzieningen, 53%, geeft aan het eerder eens te zijn met deze stelling.

Het merendeel van de voorzieningen is het ermee eens dat: ‘De psychiatrische problematiek van bewoners dient gestabiliseerd te zijn om kwaliteits-volle opvang te kunnen garanderen’. Maar liefst 51% van de woon- en zorgcentra is het hier eerder mee eens, 39% van de voorzieningen is het hier helemaal mee eens.

DiscussieDe resultaten vanuit de online-bevraging tonen aan dat WZC vandaag een belangrijke plaats innemen inzake opvang van ouderen met geestelijke gezond-

heidsproblemen. Dit doet ook vanuit de WZC zelf heel wat stof tot discussie opwaaien. In de huidige context ziet maar 14% van de WZC hun organisatie als meest geschikte opvangplaats voor ouderen met psychiatrische problemen. 25% van hen staat neu-traal ten aanzien van deze stelling. Het feit dat reeds 4 op 10 specifieke opvang aanbiedt kan aanduiden dat WZC wel open staan voor deze doelgroep van ouderen. Opdat de opvang blijvend op een kwali-teitsvolle manier georganiseerd kan worden, zijn er een aantal beleidsaanbevelingen die we naar voor wensen te schuiven.

Een eerste heeft betrekking op de aanwezigheid van gespecialiseerd personeel. Vanuit de voorafgaande literatuurstudie en de eigen onderzoeksresultaten wordt bevestigd dat de aanwezigheid van personeel met de nodige expertise een positieve invloed heeft op de geleverde zorg. Het is duidelijk dat de WZC nood hebben aan een multidisciplinair team binnen de voorziening. In dit team worden vandaag voorna-melijk psychiatrisch verpleegkundigen en psycholo-gen gemist (Lommelen, e.a., 2013). Nadruk dient te liggen op permanente aanwezigheid van gekwalifi-ceerd personeel. Een structurele inter-disciplinaire en multi-dimensionele samenwerking dient op een

Page 34: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

ZORGmagazine34

duurzame manier uitgebouwd te worden. Vanuit Nederlands onderzoek (Depla, 2004) wordt de deta-chering van gekwalificeerd personeel vanuit de psy-chiatrie naar het WZC aangehaald als zijnde meest efficiënt. Hierbij is terugval op deskundigheid van de GGZ instelling dan steeds mogelijk. Of dit ook de beste manier is binnen de WZC in een Vlaamse con-text kunnen we vanuit ons onderzoek niet staven. Hoewel een aantal positieve resultaten werden beko-men vanuit therapeutische projecten die met deta-chering (zij het niet permanent) vanuit de psychiatrie naar de WZC de nodige ondersteuning bood.

Een tweede aanbeveling heeft betrekking tot de nood aan een ander financieringsmechanisme waarbij rekening gehouden wordt met de werkelijke zorgnoden en belasting die bewoners met psychia-trische problemen met zich mee brengen. Om de zorgzwaarte en de daaraan gekoppelde financiering voor double care demanding bewoners te bepalen, is het belangrijk om naast de somatische afhanke-lijkheid ook de psychische afhankelijkheid in aan-merking te nemen. De Katz schaal wordt hierbij als te beperkt ervaren. Deze stelling komt vanuit ver-schillende onderzoeken naar voor (Leynen, 2009). Een ander evaluatie-instrument is noodzakelijk. Er werden stappen gezet in de goede richting om tot een alternatief te komen. De ontwikkelingen en implementatie van het BelRai systeem werden reeds in een driejarig onderzoek geëvalueerd (Milisen e.a., 2009). In andere Europese landen, waaronder Nederland, wordt dit instrument momenteel gebruikt. In de beleidsnota Vandeurzen (2009-2014) wordt mee gegeven dat men de BelRai zal stimuleren. Hierdoor zou het opnemen van deze specifieke bewonersgroep voor WZC een financiële verbetering inhouden.

Tot slot wensen we het belang van de combinatie verzorgend en gespecialiseerd personeel aan te kaar-ten.. Zowel geriatrische als psychiatrische verpleeg-kunidgen hebben een positief effect op de kwaliteit van opvang voor bewoners met een psychiatrische problematiek. Het promoten van deze studies kan naar de toekomst toe een tekort aan deze perso-neelsleden in de WZC voorkomen. Om preventief in te spelen op deze nood is het goed reeds van bij de opleidingen meer aandacht te besteden aan de groep van ouderen die zowel somatische als psychi-sche zorgnoden ervaren. Bovendien dient men in de opleidingen af te wijken van het medische zorgmo-del en een meer normaliserend model te hanteren Indien de opvang van deze doelgroep binnen de WZC dient te gebeuren is het nodig de instroom van beter opgeleid personeel naar de WZC te stimuleren.

conclusieWat is de plaats en functie van het WZC ten aan-zien van opvang van ouderen met psychiatrische problemen?We merken dat een groot deel van de ouderen met problemen terecht komt in het WZC. Voor bepaalde doelgroepen (dementie, depressie, Korsakov) neemt het WZC reeds een belangrijke plaats in wat opvang betreft. Naar de toekomst toe kan men verwachten dat ook de groep van ouderen met schizofrenie, mentale retardatie en persoonlijkheidsproblemen zal toenemen. Wanneer het beleid een belangrijke functie ziet weggelegd voor het WZC als opvang-plaats dient rekening gehouden te worden met een reeks aangehaald randvoorwaarden. Indien een aantal van de huidige ervaren knelpunten aange-pakt worden, kan het WZC die de visie delen om opvang te voorzien voor deze doelgroep een belang-rijke partner zijn binnen de hulpverlening.

Referenties

•  Depla, M. (2004). Community-based care for older people with severe mental illness. A study on the integration of mental health care into residential homes for the elderly Utrecht: Trimbos Instituut.•  Leynen, B. (2009) ‘De samenwerkingsinitiatieven van de Vlaamse geestelijke

gezondheidszorg voor de oudere psychiatrische patiënten met gestabili-seerde chronifiërende problematieken: een crosssectionele Survey’, Kathol-lieke Universiteit Leuven•  Lommelen, L., Heuten, K. & De Maesschalck, L. (2013) ‘Opvan van ouderen

met psychiatrische problemen binnen het Woonzorgcentrum’, onderzoeks-rapport, Campinia Media, Geel•  Vandeurzen, J. (2010). Beleidsplan Geestelijke Gezondheidszorg Vlaanderen.

http://www.ministerjovandeurzen.be/nlapps/data/docattachments/Nota%20GGZ%20_2_.pdf

Page 35: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

In dit huis ben je misschien wel oud, maar nog lang niet out.In een woon- en zorgcentrum hoef je je helemaal niet out te voelen. Zo’n gebouw mag best spring-

levend zijn, vol warmte en enthousiasme, net als de mensen die er wonen. Daar gaan we bij KBC

helemaal mee akkoord. Als sectorspecialist kennen we bovendien als geen ander het belang van in-

novatie. Maar ook de kostprijs daarvan. Daarom zijn we graag partner van de zorgsector. Zo zorgen

we er samen voor dat mensen, op welke leeftijd ook, zich goed voelen op de plek waar ze thuis zijn.

KBC. Wij spreken uw taal.

social.indd 3 19/09/11 13:53

Hoe problemen vermijden in en om de keuken van uw zorgorganisatie?Twee praktijkgerichte opleidingen over regelgeving rond voedselveiligheid in (groot)keukens in zorgvoorzieningen

Opleiding

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATA

Opleiding voor leidinggevenden die op de hoogte willen zijn van warenwetgeving specifiek toegepast in de keuken van hun zorgorganisatie

LOCATIE

INSCHRIJVING

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN?

ZORG_ANDERS_ADVERTENTIE_A4.indd 1 15/02/13 09:49

Page 36: ZORG Magazine editie zorgsector april 2013

Software voor de zorg door de zorg, dat verschil merk je!

ZORGDOSSIER(WZD)

FACTURATIE(WZM)

RIZIV-SIMULATIE v2.0

MEDICATIE + APOTHEEKLINK

WIJ BIEDEN U SOFTWAREOPLOSSINGEN MET EEN CONCREET ENGAGEMENT• Gebruiksvriendelijk• Betaalbaar• Praktisch, reële meerwaarde voor de zorg, mee evoluerend• Maatopleiding, stapsgewijze implementatie• Effi ciënte helpdesk en updatepolitiek• Feilloze koppeling op uw bestaande omgeving• Directe communicatie

ANALYTICSRESULTAATMETING

UURROOSTER APPLICATIE(URA) KASSA KWALITEITSMANAGEMENT

(QUINT)

CARE SOLUTIONS ONTWIKKELT SOFTWARE-

OPLOSSINGEN VOOR DE ZORGSECTOR,

REDENEREND VANUIT DE PRAKTIJK.

INFO: BRANDEKENSWEG 9 • 2627 SCHELLE WWW.CARESOLUTIONS.BE • [email protected] • GSM 0495 298 235

NIEUW!

NIEUW! NIEUW!

CS_Advertentie_A4_ZorgMagazine_okt2012.indd 1 19-09-2012 16:46:59