Smaak van de Zee

of 14 /14
ZEE VAN SMAAK

description

Heerlijk genieten van streekproducten aan de Kust

Transcript of Smaak van de Zee

ZEE VAN SMAAK

Proeven van lekkers van de zee in een gezellig visrestaurant… Aan de Kust

vind je nog van die typsiche adresjes zoals ‘t Werftje en het Pakhuis in

Zeebrugge, maar ook in de Oesterput in Blankenberge en de Peerdevischer

in Oostduinkerke is het heerlijk genieten.

Aan de Kust zijn maar liefst 7 sterrestaurants te vinden: Le Fox ** in De Panne, Ten Bogearde * in Koksijde-Oostduinkerke, Philippe Nuyens * in Blankenberge, Jardin Tropical *, Bartholomeus*, Sel Gris en De Oosthoek * in Knokke-Heist.

Heerlijk verse vis… In de viswinkels aan de Kust kan je ‘levende vèsche vis’ kopen. Lekkere grijze garnalen, tong, pladijs, oesters, mosseltjes,… Gezellige viswinkels vind je aan de vismijn in Nieuwpoort, maar ook in Zeebrugge vind je tal van viswinkels terug. Beleef de visserssfeer aan de Vistrap van Oostende. Ga er eens ‘s morgenvroeg langs. Je ziet er de ruige vissersmannen aanmeren en de verse vissen lossen. Hun vissersvrouwen bereiden dan meteen de verkoop voor. En daarna begint de show van visverkoop…

Het verhaal van vissers en vissersvrouwen, van vissersboten en vissersvangsten…

Navigo, het nationaal visserijmuseum in Koksijde-Oostduinkerke toont het rijke visserijverleden van de Kust.

In de Vismijn kan je letterlijk en figuurlijk de sfeer opsnuiven. Schrijf je in voor een rondleiding in de Vismijn van Nieuwpoort.

De Amandine in

Oostende, de laatste Ijslandvaarder. De

tentoonstelling toont je het ruige leven aan

boord. Ook in ‘t Zeehuis leert je alles over de rijkdom

van zee, strand en duinen.

Wees gegroet… Het leven op zee is best wel gevaarlijk. In de visserskappelletjes, zoals de O.L.V. Ter Duinen-kapel in Bredene, bidden vissersfamilies bidden.

Het maritiem themapark Seafront in Zeebrugge leert je de zee kennen in al z’n facetten: onder water, de evolutie van de

visserij,…

Het vissersleven

inspireerde menig

kunstenaar…

Uniek in de wereld… Samen met z’n paard gaat de garnaalvissers het water in om even later met een net vol garnalen aan land te komen. De garnaalvissers te paard kan je regelmatig aan het werk zien.

Kiezen voor het ruime sop en ruige visser worden?

Scheep in voor echt vissersavontuur : zo kan je in Oostende meevaren met de garnaalvisser

Crangon. Maar ook andere met vissersboten je kan meevaren en zeevissen: de Marcella II, de

Albatros en de Franlis. In Nieuwpoort vaar je met de Albatros-seafishing, de Jonathan I en II

of de Liberty Sportfishing.

Of zelf je hengel en visnet uitgooien?

Er zijn verschillende visstekken om te zeevissen aan de Kust. Zo kan je vanaf verschillende staketsels een lijntje gooien. Of neem je visnet en ga garnaalkruien aan het strand.

Nergens anders eet je zo’n smakelijke garnaalkroket dan aan de zee…

• Ingrediënten – 300 g gepelde Noordzeegarnalen – 1/2 l jus van garnaalkoppen of bisque – 50 g boter – 100 g bloem – 2 gelatineblaadjes – 50 g geraspte kaas – 2 eiwitten – Paneermeel – wat peterselie, gefrituurd

• Bereidingswijze Maak een roux van de boter en de bloem, giet er de koude jus van de garnaalkoppen bij. Laat 10 minuten doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen. Zet van het vuur en voeg er de gelatine, de garnaaltjes en de geraspte kaas bij. Spuit de bereiding in lange slierten met een spuitzak en laat opstijven in de koelkast. Snijd de slierten in stukjes van ongeveer 2 cm en paneer ze (eerst in eiwit en dan in het paneermeel). Bak de kroketjes ongeveer 3 minuutjes goudbruin in een frituurpan op 180°C. Serveer met wat gefrituurde peterselie,

Toch eens zelf proberen? Hieronder een ideetje van lekkervanbijons.be

Bart, waarom chef-kok? Het gevoel dat je krijgt door mensen lekker eten te voor te schoten is immens. Je leert elke dag wel iets of iemand nieuw kennen. Daarnaast is het heerlijk om te werken met regionale seizoenproducten, door ze smakelijk te bereiden en creatief te verwerken.

Topchefs aan de Kust en lokale producten

Waarom scoort onze Kust gastronomisch zo hoog? De gedrevenheid van de chefs aan onze Kust zorgt ervoor dat onze regio op gastronomisch vlak gekend is. Daarnaast kunnen we hier heel goed werken met producten van de zee, die als het ware komen binnenzwemmen tot op de borden.

Wat is jouw ‘stijl’? Ik hou ervan om te werken met producten uit eigen streek en de smaak ervan herkenbaar te houden en te laten primeren. Alles zoveel mogelijk zelf in huis bereiden, is m’n motto.

Bart Desmidt, van het sterrestaurant Bartholomeus

“het is heerlijk om te werken met regionale seizoenproducten”

Zeevruchtjes … van heerlijk lekkere chocolade Aan de Kust vind je overal wel artisanale chocolade zeevruchtjes. Ga langs bij een chocolatier en laat je smaakpapillen verwennen…

Na heerlijk genieten van de smaken van de zee Is het zalig om er nog een nachtje bij te doen….

Slapen bij het ruisen van de zee en ontwaken met de voetjes in het zand!

Reserveer je kamer rechtstreeks bij jouw favoriete hotel of B&B

via www.dekust.be