Senioren in Overijssel in 2025

4
Het kapitaal van Overijssel Toekomstschets Overijssel 2025 van het burgerpanel Overijssel Vandaag Digitaal panel Toegankelijk en flexibel Burgerparticipatie is volop in ontwikkeling. Overheden vragen hun inwoners regelmatig naar hun ervaringen met bestaand beleid. Ook wordt vaak nieuw beleid ontwikkeld in samen- spraak met inwoners. Vooral gemeentelijke overheden lopen hierbij voorop; ze zijn actief en vaak erg vindingrijk bezig op het terrein van burgerparticipatie. Een digitaal panel is flexibel, voordelig en gemakkelijk in ge- bruik voor zowel de vrager als de respondenten. Daarmee is het een laagdrempelig medium bij uitstek om een grote groep mensen naar hun mening te vra- gen. Het kapitaal van Overijssel is het verslag van een opinie- peiling die SVWO/Arcon heeft gedaan in opdracht van de pro- vincie Overijssel. Natuurlijk kunnen we een dergelijk panel- onderzoek geheel op maat uit- voeren voor beleidsmakers bij lokale overheden en bijvoorbeeld aanbieders van zorg en welzijn. Desgewenst brengen we ook de visie van inwoners, klanten of specifieke doelgroepen in kaart. Bent u geïnteresseerd? Wij infor- meren u graag over de mogelijk- heden. Neem contact op met Leo Verkaik: [email protected]. In deze nieuwsbrief vindt u de belangrijkste uitkomsten van een opiniepeiling gedaan onder de inwoners van Overijssel. De deelnemers aan het digitale panel Overijssel Vandaag hebben hun mening gegeven over samenleven en samenwerken in Overijssel. Hoe denken zij over twintig jaar te wonen, te werken, zich te verplaatsen en zich te vermaken? Met andere woorden: hoe willen zij in 2025 samenleven? De gedeelde mening van de panelleden is waar mogelijk gekoppeld aan de doelstellingen die de provincie Overijssel heeft geformuleerd in haar beleids- stuk Samen&Overijssel. Hoewel deze peiling is gedaan voor de provincie, zijn de uitkomsten natuurlijk ook interessant voor andere beleidsmakers, bijvoorbeeld lokale overheden. Om maatschappelijke toekomstvisies te kunnen formuleren is de visie van inwoners van belang. In deze nieuwsbrief besteden we vooral aandacht aan de doelgroep ouderen. Het gehele rapport Het kapitaal van Overijssel is te downloaden vanaf www.arcon.nl. Toekomstschets Overijssel 2025 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 Burger- panel Senioren in Overijssel in 2025

description

 

Transcript of Senioren in Overijssel in 2025

Page 1: Senioren in Overijssel in 2025

Het kapitaal van Overijssel

Toekomstschets Overijssel 2025van het burgerpanel Overijssel Vandaag

Digitaal panel

Toegankelijken flexibelBurgerparticipatie is volop inontwikkeling. Overheden vragen hun inwoners regelmatig naar hun ervaringen met bestaand beleid. Ook wordt vaak nieuw beleid ontwikkeld in samen-spraak met inwoners. Vooral gemeentelijke overheden lopen hierbij voorop; ze zijn actief en vaak erg vindingrijk bezig op het terrein van burgerparticipatie.

Een digitaal panel is flexibel, voordelig en gemakkelijk in ge-bruik voor zowel de vrager als de respondenten. Daarmee is het een laagdrempelig medium bij uitstek om een grote groep mensen naar hun mening te vra-gen. Het kapitaal van Overijssel is het verslag van een opinie-peiling die SVWO/Arcon heeft gedaan in opdracht van de pro-vincie Overijssel. Natuurlijk kunnen we een dergelijk panel-onderzoek geheel op maat uit-voeren voor beleidsmakers bij lokale overheden en bijvoorbeeld aanbieders van zorg en welzijn. Desgewenst brengen we ook de visie van inwoners, klanten of specifieke doelgroepen in kaart. Bent u geïnteresseerd? Wij infor-meren u graag over de mogelijk-heden. Neem contact op met Leo Verkaik: [email protected].

In deze nieuwsbrief vindt u de belangrijkste uitkomsten van een opiniepeiling gedaan onder de inwoners van Overijssel. De deelnemers aan het digitale panel Overijssel Vandaag hebben hun mening gegeven over samenleven en samenwerken in Overijssel.

Hoe denken zij over twintig jaar te wonen, te werken, zich te verplaatsen en zich te vermaken? Met andere woorden: hoe willen zij in 2025 samenleven? De gedeelde mening van de panelleden is waar mogelijk gekoppeld aan de doelstellingen die de provincie Overijssel heeft geformuleerd in haar beleids-stuk Samen&Overijssel. Hoewel deze peiling is gedaan voor de provincie, zijn de uitkomsten natuurlijk ook interessant voor andere beleidsmakers, bijvoorbeeld lokale overheden. Om maatschappelijke toekomstvisies te kunnen formuleren is de visie van inwoners van belang. In deze nieuwsbrief besteden we vooral aandacht aan de doelgroep ouderen. Het gehele rapport Het kapitaal van Overijssel is te downloaden vanaf www.arcon.nl.

Toekomstschets Overijssel 2025

NIEuWSBrIEF JANuArI 2010

Burger-panel

Seniorenin Overijssel

in 2025

Page 2: Senioren in Overijssel in 2025

Ik ben vaak bij mijn familie en pas op de kleinkinderen

Ik ben blij dat ik niets meer hoef en heb bezigheden thuis

Ik ga aan de slag als freelancer, vrijwilliger of bestuurslid

Ik ga veel tijd aan hobby’s besteden

Ik ga reizen

Geen antwoord

25%

28%

6%7%

15%

19%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

GEN

ErAT

IE V

OO

r 1

945

GEN

ErAT

IE 1

945

- 19

59

GEN

ErAT

IE 1

960

- 19

69

GEN

ErAT

IE 1

970

- 19

95

LEEF

TIJD

ON

BEK

END

Ik wil hier altijd blijven

Ik woon hier over 10 jaar nog

Ik kan niet weg

Ik ben binnenkort weg

Over 10 jaar ben ik weg

Weet ik nog niet

56%

13%

2%

4%

25%

Woont u over tien jaar nog in Overijssel?Inwoners van Overijssel wonen hier graag. En dat geldt zeker voor ouderen. Maar liefst 81% van de mensen van 65 jaar en ouder antwoordt hier voor altijd of toch nog minstens tien jaar te willen blijven wonen. Verder blijkt dat ook mensen met een lagere opleiding graag nog lang in Overijssel blijven wonen. Jongeren en hoger opgeleiden twijfelen iets vaker. Van de ouderen wil 66% graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen in de eigen woning. Ook wat betreft vervoersmogelijkheden streven inwoners ernaar zo lang mogelijk zelfstandig te blijven: ze willen zich verplaatsen in hun eigen auto, eventueel met aanpassingen.

Wat zijn uw plannen voor na uw pensionering?Een kwart van de inwoners zegt na zijn pensionering aan de slag te willen gaan als freelancer, vrijwilliger of bestuurslid. Mensen die deze antwoorden geven, zijn veelal geboren voor 1960 en hebben een hogere oplei-ding genoten. Mensen van na 1970 en mensen met een mbo-opleiding zijn minder snel geneigd tijd te steken in vrijwilligerswerk. Die laatste twee groepen zijn voor beleidsmakers van belang. Verder is zichtbaar dat de generatie van na 1960 eerder tijd zal steken in eigen bezigheden zoals reizen, hobby’s en op kleinkinderen passen.

De antwoorden van burgers die voor 1945 geboren zijn

0%

Wat hebt u liever: speciale sportclubs voor gehandicapten of gemengde sportclubs?Overijsselaren sporten graag bij een gezellige sportclub in de buurt. Prestaties zijn daarbij minder van belang; de meeste mensen gaat het meer om de recreatie. Mensen die liever een goed presterende sportclub willen bezoe-ken zijn ook bereid hiervoor te reizen. Als mensen moeten kiezen tussen speciale sportclubs voor gehandicapten of gemengde sportclubs, dan wordt veel vaker gekozen voor gemengde sportclubs.

CultuurWanneer een inwoner van Overijssel een vrijkaartje kan krijgen voor een voorstelling naar keuze, dan geeft een ruime meerderheid de voorkeur aan een voorstelling of festival binnen Overijssel. Het niveau van de voorstelling moet wel boven dat van de plaatselijke toneel- of muziekgroep uitstijgen. Wanneer men iemand de gelegenheid wil bieden om in aanraking te komen met kunst en cultuur, dan zijn vooral creatieve cursussen en zelf muziek maken populair.

Gemengde sportclubs

Speciale sportclubs

Partici-patie

Samenleven

Page 3: Senioren in Overijssel in 2025

Land-schap en mobiliteit

Ik blijf hem/haar zo lang mogelijk thuis verzorgen

Ik bezoek hem/haar zo vaak mogelijk in een

verpleeg- of verzorgingshuis

De verzorging laat ik over aan deskundigen,

zodat ik nog wel mijn eigen leven kan leiden

Geen antwoord

50%

24%

24%

2%

Stel, uw partner wordt ernstig en langdurig beperkt in zijn of haar functioneren. Wat wilt u dat er in dat geval gebeurt?De Overijsselse burger vindt het belangrijk om mantelzorg te bevorderen. Meer dan de helft van de respondenten wil indien nodig ook zelf mantelzorg geven. In het kader van vraaggerichte zorg wordt de voorkeur gegeven aan het stellen van vragen aan de huisarts. Op de vraag of mensen bij langdurige ziekte hulp verwachten uit hun naaste omgeving, zegt 65% die hulp zeker of waarschijnlijk te zullen krijgen.

BestuurOverheden vragen zich af of ze vol-doende herkenbaar zijn voor bur-gers. Daarom is de vraag gesteld in hoeverre een burger belang stelt in een bepaalde bestuurslaag. Hieruit blijkt dat de helft van de responden-ten de eigen woonomgeving (wijk/buurt) op nummer 1 zet. Vervolgens voelen Overijsselaren zich het meest betrokken bij hun gemeente en hun regio. De Provincie Overijssel komt

op nummer 4. Dan volgen Nederland en Europa. Opvallend genoeg is de mening over Europa erg verdeeld: 37% van de respondenten voelt vanalle bestuurslagen bij Europa de minste betrokkenheid, terwijl 20% Europa juist op nummer 2 zet. Verder geven veruit de meeste pa-neldeelnemers aan dat ze liever via een internetpanel bij het provinciale beleid worden betrokken dan door middel van groepsbijeenkomsten.

Overijsselaren hechten belang aan groen en aan duurzame ontwikkeling. Volgens de meerderheid moet het buitengebied beschermd worden en verdienen boeren die duurzaam produceren een subsidie. Ook ziet men wind- en zonne-energie als vervanger voor fossiele brandstoffen. Als het gaat om toerisme en recreatie, dan blijkt dat vooral de jongere generatie en hoger opgeleiden streven naar vernieuwing. De provincie en gemeenten kunnen vooral deze groepen stimuleren tot innoverende projecten. Tot slot het onder-werp mobiliteit. Overijsselaren hebben liever betere wegen dan een beter openbaar vervoer. Gesteld voor de keuze trekken zij bijvoorbeeld liever de A35 door naar Zwolle dan dat het treinverkeer tussen Zwolle en Enschede verbeterd wordt.

Page 4: Senioren in Overijssel in 2025

Samengevat kunnen we zeggen dat het Overijsselse burgerpanel de voorkeur geeft aan eigen verant-woordelijkheid boven overheids- ingrijpen. Burgers willen zich inzetten voor een sociale leef-omgeving. In zaken als zorgen voor elkaar, vrijwilligerswerk en vrije-tijdsbesteding is men voornamelijk lokaal georiënteerd. Daarnaast richt een grote minderheid zich op het buitenland wanneer het gaat om reizen, werk en wonen. Steeds meer mensen voelen zich niet meer vastzitten aan hun eigen woonplaats of provincie als ze over deze aspec-ten in het leven een besluit zouden moeten nemen. Ook wat betreft werk stelt men zich flexibel op. Zo zijn Overijsselaren veelal bereid om te freelancen en om te reizen of te verhuizen voor het werk.

Een kleinschalig vliegveld in Twente past bij deze ontwikkeling en komt daarnaast tegemoet aan de vastgestelde reislust van gepen-sioneerden. Ondanks die reislust geven ouderen ook aan voor elkaar te willen zorgen als mantelzorger. Men vindt familie belangrijk en wil bijvoorbeeld na pensionering op de kleinkinderen passen. Een meerderheid van de respon-denten vindt dat kleinschalige boerenbedrijven gestimuleerd moeten worden. Het buitengebied moet beschermd worden door een verbod op woningbouw. Vooral de bedrijfstakken toerisme, recreatie en technologische ontwikkeling zijn van belang voor de toekomst van Overijssel.

Overijssel in de toekomstIn Het kapitaal van Overijssel worden vier mogelijke toekomst-scenario’s gegeven. Hoe zou Overijssel er in 2025 uitzien wanneer inwoners zelf de toekomst mogen vormgeven?

Colofon SVWO/ArconAzelosestraat 257622 NC Borne

T: 074 242 65 20E: [email protected]: www.arcon.nl

Aan Het kapitaal van Overijssel werkten mee: Maaike Moulijn, Leo Verkaik en Aad Francissen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leo Verkaik ([email protected])

Deze nieuwsbrief is ook te downloaden vanaf www.arcon.nl

Vormgeving: www.zwietart.nl