Rondenbosmagazine september 2010

12
G E M E E N T E B E E R S E L Rondenbos magazine NR. 132 • SEP 2010 6/7 12 9 Jaarmarkten Lot en Dworp

description

Nieuws over gemeente Beersel

Transcript of Rondenbosmagazine september 2010

Page 1: Rondenbosmagazine september 2010

G E M E E N T E B E E R S E L

RondenbosmagazineNR . 132 • SEP 2010

6/7 12 9

JaarmarktenLot en Dworp

Page 2: Rondenbosmagazine september 2010

2

Beste Beerselaar,Gezellige ontmoetingen.Bij het verschijnen van dit nummer is de jaarmarkt van Beersel juist achter de rug. Het was de start van vele feesten in onze stra-ten in de volgende maanden.Dank zij de steun van de gemeente voor de buurtfeesten vinden velen elkaar reeds in eigen omgeving in hun wijken.Maar nu met de jaarmarkten kunnen de mensen van de deelge-meenten elkaar bezoeken en de jeugd vindt er ook leuke concer-ten en/of dansavonden.De middenstanders van onze gemeente en vele verenigingen werken mee aan de jaarmarkten. Veehouders, groot en klein, voor groot en klein vee en pluimvee, brengen hun prachtdieren

dicht bij u op straat. In Lot gaat de aandacht naar klein- en pluimvee en in Dworp vindt u alles wat de veestapel in

de Zennevallei te bieden heeft.De jaarmarkt Dworp is een echte traditie met vele fervente bezoekers, nu al 162 jaar, uit Zennevallei en Pajottenland.

Maar wij hebben nog meer. Op 2 en 3 oktober heb-ben wij de netwerkdag in cc de Meent voor al onze

middenstanders, op zaterdag 9 oktober (zie blz 12) brengt “6 om te zien” (die jammer genoeg deze naam in

de toekomst niet meer mogen gebruiken ingevolge een actie van VTM) haar schlagerfestival op de kasteelweide te Beersel. Ook met een leuke andere naam moet dit schlagerfestival van het Vlaamse lied verder kansen krijgen.Na de kasteelfeesten in het begin van de zomer, Beersel op hete kolen tijdens het laatste weekend van de grote vakantie, wordt “6 om te zien” een mooie afsluiter van het buitenseizoen rond het kasteel van Beersel. Maar ontmoetingen kunnen ook bin-nenskamers, zoals bewezen bij het feest van de derde leeftijd van deze week. Maar nu komt in cc de Meent “onverwachte ontmoe-tingen”. Een groot gratis feest, ook op 9 oktober. U mag er mee van snoepen. Een verrassende dag met dans, feest, culinair en ander spektakel (zie blz 12).

PakistanHet college van burgemeester en schepenen stortte 1000 euro voor de noodsituatie in Pakistan. Wij doen hier een warme oproep om deze hulpactie met hart en ziel mee te steunen. Voor velen lijkt dit moeilijk maar in nood heeft iedereen recht op steun.

11.11.11Vechten tegen onrecht kan u van nu tot november zeer bijzonder door de 11.11.11 actie in onze gemeente te steunen.

Nieuw gemeenteraadslid.Vorige maand schreef ik hier het medeleven neer

van het gemeentebestuur bij het heengaan van oud-schepen Els Germis (NVA). Vandaag mag

ik u aankondigen dat op de gemeenteraad van 29 september mevrouw Hilde Ecker (CD&V) uit Dworp, advocate, als opvolgster op de kartel-lijst CD&V/NVA de eed zal afl eggen. Wij wensen

haar van harte welkom en zijn blij dat een jonge dynamische kracht mee in het beleid van uw

gemeente instapt.

D E B U RG E M E E S T E R

Hugo CasaerS C H E P E N C O M M U N I C AT I E

ACTUEEL

Jaarmarkten Lot en Dworp 3

ZOOM

Gemeente - OCMW - Sociaal huis 6/7

BERICHTEN

Politie 4/5

Vredescomité en vredesopvoeding 4

Senioren en medioren 4/8

Sport 8

Bouwteam 8

Plantactie 10

Milieu 8/9

Fair Trade en 11.11.11 11

UIT IN BEERSEL PAGINA 12

2

inhoud

www.rodekruis.be

Help Pakistan!

Stort op 000-000 65 66-67en vermeld ‘Pakistan’

Page 3: Rondenbosmagazine september 2010

Rondenbos magazine 3

rubriek

Vrijdag 24 september 2010

Om 20 u in de gemeentelijke basisschool: opening boe-kenbeurs, kunsttentoonstelling en schooltentoonstel-lingVanaf 20 u 30 Koerrock met Joris / Deejay Vega / Frè-res Deluxe / TLP a.k.a. Troubleman op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool

Zaterdag 25 september 2010

Vanaf 7 uur - rommelmarkt (nieuwe locatie: tussen Solsleutel en kermis) Vanaf 9 u 30 - jaarmarkt met marktkramers, plaatse-lijke middenstanders en lokale verenigingen (Opening door schepen voor o.a jaarmarkten W. Van Den Neste) Doorlopend animatie voor jong en ouder met spring-kastelen – levend standbeeld - demonstratie Budo Lot - dansmoment Levet SconeTentoonstelling klein- en pluimvee op het EuropapleinRondgang KF Eendracht Maakt MachtTentoonstelling 100 jaar kerkPodium optredens om 13u 30 Snakes in Exile: Folk & Guinness en om 17 u Benny MichielsVanaf 19 u 30 tweede dag van Koerrock met King Alf-red / Wallace Vanborn / De Mens / Flip Kowlier / Otto Jan Ham

Zondag 26 september 2010Open vanaf 14.00u 15.00u VTM kZoomband16.30u kZoomdancers16.45u Pensenworp17.15u kZoomdancers18.00u The Four Stars (travestieshow)

Jaarmarkt Lot – 25 september

De Dworpse jaarmarkt staat weer voor de deur. Dinsdag 19 oktober wordt weer een hoogdag voor Beersel in het algemeen en Dworp in het bijzonder. De Dworpse basisscholen een dagje vrijaf, hopelijk stra-lend herfstweer en een jaarmarktcultuur die nu intus-sen al 162 jaar oud is. In Dworp zijn alle ingrediënten aanwezig om er een geslaagd volksfeest van te maken.

Voorzitter Maurits Debremaeker, sinds 1993 aan het roer van deze succesvolle jaarmarkt en zijn talloze vrijwille medewerkers kijken er nu al naar uit. Zeer ge-bonden aan het verenigingsleven in Dworp en vooral al wat met natuur en landbouw heeft te maken, uit zich dit ook in het programma.

De dierenwedstrijden waar vanuit heel Vlaanderen honderden prijsbeesten worden aangevoerd, groot en klein: van Brabantse trekpaarden over rijpaarden en pony’s, rundvee, schapen en geiten, en het bij de jongste bezoekers erg populaire kleinvee als konijnen, kippen , ganzen en ander pluimvee. Elkeen hoopt met de zo fel begeerde eerste prijs naar huis te trekken. Winnaar van een dierenwedstrijd op de jaarmarkt van Dworp staat immers mooi op het visitekaartje, want weinige jaar-markten kunnen met zo een uitgebreid aanbod aan die-renwedstrijden pronken. In de gemeentelijke tent staan producten van eigen bo-dem centraal: uiteraard de streekbieren als geuze en kriek, maar ook imkers en kaasboeren stellen hier hun waren tentoon.

De motivatie en enthousiasme bij het organisatiecomi-té werkt aanstekelijk. Sinds het einde van de zomer ge-raakt de voorbereiding van de jaarmarkt op volle toeren om u tenslotte op 19 oktober een mooie dag te bezor-gen. En ook de dames van de bestuursleden laten zich

niet onbetuigd. Zij zijn de drijvende krachten achter het fornuis op de jaarmarktdag zelf in zaal “Ons Huis”.

Vroeger was de jaarmarkt van Dworp een volksfeest-dag waarbij net voor het aankomende koude seizoen de koopjes voor de winterperiode werden gedaan en de dames met uitpuilende tassen naar huis trokken. Mede door de opkomst van de warenhuizen en de vele spe-ciaalzaken is de verkoop op de markt wel wat gedaald. Toch leeft de jaarmarkt nog steeds bij de bevolking. Ze-ker bij de middenstand die het comité nog steeds blijft steunen voor het jaarlijkse programmaboekje.

En een publiekstrekker blijft het nog steeds. Maar niet alleen de dierenwedstrijden, maar ook de kermis, de tientallen marktkramers en de standen met streekproducten in de zo nodig verwarmde tent zijn een bezoekje meer dan waard. Indien u eens dansje wil wagen kan dat op tonen van de Criminals gevolgd door een discobar.

En vergeten wij ook de vogeltentoonstelling van de “Vo-gelweelde der Brabantse Ardennen” in de vrije basisschool niet (ook open op zaterdag 16 en zondag 17 oktober).

Met de Chirofuif in de tent in de pastorietuin op za-terdag, de kunsttentoonstelling van de “Laatbloeiers-groep-olieverf” in de gemeenteschool (ook open op zondag 17 oktober) oogt het programma dus ook bui-ten de jaarmarktdag attractief. In de overdekte hall van de gemeenteschool uit onze basischool zich onder het theam “kleur bekennen”.In de Vredezaal wordt op dinsdag om 11 en om 14.30 uur door het toneelgezelschap “Waaile van Dwoeurp” de lichte komedie “En ze verkochte oek varkes op de jouaremet” opgevoerd, die tevens zal te zien zijn op zondag 17 oktober om 15 uur. In het poortgebouw van de pastorij kan u terecht voor een fototentoonstelling ingericht door het Heem-kundig Genootschap Van Witthem, dit jaar onder het thema “het dorp in oude prentkaarten”.

Nu nog hopen op mooi weer. Een jaarmarkt als deze van Dworp is dit meer dan waard.

Omleidingen jaarmarkt Dworp.Ter gelegenheid van de Dworpse jaarmarkt zullen een aantal verkeersmaatregelen worden genomen.Deze zullen tijdig via de plaatselijke media bekend gemaakt worden.

Jaarmarkt Dworp – 19 oktober – een traditie van nu al 162 jaar

jaarmarkten en dorpsfeesten

Page 4: Rondenbosmagazine september 2010

4

Zopas ontving zowel de gemeente Beersel als de lokale politie van Beersel een brief van een vzw met de naam Sociaal Fonds Politie – Brandweer en Veiligheidsdien-sten waarin deze vzw aankondigt dat zij naar Beersel zullen komen om er toegangskaarten voor een bal en kaarten die recht geven op een tijdschrift te verkopen. De politie wil al haar inwoners ervoor waarschuwen dat zij geen enkele binding hebben met de lokale politie van Beersel, noch met enig ander politiekorps. Contac-ten met de brandweer van Halle en Brussel leren dat ook bij hen deze vereniging niet gekend is. Deze vzw die al 35 jaar over het hele land steunkaarten verkoopt voor de politie en de brandweer is trouwens veroordeeld wegens oplichting. Het Brusselse parket had de volledige werking van de vzw ‘Sociaal Fonds Politie, Brandweer en Veiligheids-

diensten’ doorgelicht. Nog maar 2 procent van de op-brengst van de steunkaarten (die tot 50 euro kostten) werd nog effectief uitgekeerd aan politiemensen en brandweerlui. Uit het onderzoek dat het bestuur van de vzw de rechten om met de kaarten te leuren door de jaren heen had uitbesteed aan derden. Die mochten 98 procent op zak steken. De verkopers die in naam van de vzw van deur tot deur gingen, deden zich meestal voor als politiemensen of brandweerlui, maar waren meestal werklozen. De betrokken vzw werd in de jaren zeventig opgericht om geld in te zamelen als compensatie voor het belab-berde statuut van de veiligheidsdiensten. Dat statuut is sindsdien verbeterd, maar de vzw bleef ongemoeid. De correctionele rechtbank van Brussel heeft de betrokke-nen nu veroordeeld voor oplichting.

Omdat de vzw nog amper leden ronselt en haar activi-teiten volledig uitbesteedt, beveelt de rechtbank ook de ontbinding aan. De betrokkenen hebben beroep aange-tekend tegen hun veroordeling.Blijkbaar gaat de vzw gewoon door met de deur-aan-deurverkoop en zij gebruiken daarvoor afschriften van brieven die hen zouden moeten legitimeren maar die geen enkele waarde hebben. De politie vraagt dan ook aan haar inwoners om geen kaarten of wat dan ook te kopen en onmiddellijk de po-litie te verwittigen van zodra er zich mensen van deze vzw bij hen aanbieden. Jozef KoeksHoofdcommissaris van PolitieKorpschef

Laat u niet beetnemen - waarschuwingOpgepast voor de geldophalers van de vzw Sociaal Fonds Politie – Brandweer en Veilgheidsdiensten

Bibliotheek Beersel organiseert in het najaar terug een aantal pc-cursussen voor medioren en senioren. Er zijn maximum 10 deelnemers per cursus. Per deelnemer is er een laptop beschikbaar.De kostprijs bedraagt € 5 per halve dag, cursustekst, koffi e/thee en frisdrank inbegrepen. De inschrijving is defi nitief na betaling van het verschuldigde bedrag. De lessen gaan door in: Bibliotheek Beersel – Brussel-sesteenweg 77c te 1652 Alsemberg. Meer info? Tel. 02/359.16.26Cursussen Pc-gebruik voor absolute beginners 5/11 en 8/11 van 9u-12u - € 10 Surfen op het internet voor beginners 5/11 van 13u-16u - € 5E-mailen voor beginners 8/11 van 13u-16u - € 5

Fotoalbum maken 26/10 van 13u-16u, 28/10, 15/11 en 16/11 van 9u-12u - € 20 Kopen en verkopen via het internet 27/10 en 10/11 van 19.30u-21.30u - € 10 Gratis telefoneren via het internet met skype 3/11 van 13u-16u - € 5 Cd’s branden 3/11 van 9u-12u - € 5 Mediaplayer 4/11 van 9u-12u - € 5 Antivirus 4/11 van 13u-16u - € 5 Facebook voor beginners 9/11en 12/11 van 9u-12u - € 10 Loop niet verloren in je pc 9/11 van 13u-16u - € 5 Informatie zoeken op het nieuwe internet 12/11 van 13u-16u - € 5 Dropbox (foto’s en grote bestanden uitwisselen via het internet. 13/11 van 9u-12u - € 5

PC- CURSUSSEN VOOR MEDIOREN EN SENIOREN IN DE BIB

Oproep voor een vredescomité in Beersel.Eerbied voor oudstrijdersOnze gemeente hecht veel waarde aan de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden op 11 november waarbij de oorlogsslachtoffers respectvol herdacht worden en stil wordt gestaan bij het grote goed dat vrijheid en vrede is. Maar naargelang de Tweede Wereldoorlog steeds verder achter ons komt te liggen, zijn er steeds minder mensen die van de oorlog en bevrijding kunnen getuigen.

Het gemeentebestuur wil daarom het initiatief nemen tot het oprichten van een werkgroep die nadenkt over hoe de herinnering aan het oorlogsverleden en de hier-aan verbonden vredesgedachte ook in de toekomst le-vend te houden. Er zijn mooie voorbeelden van comités die alles in het werk stellen om de nagedachtenis in stand te houden en die als inspiratie kunnen dienen. Zo is er het 40-45 comité in de jumelagegemeente Hoorn (Nederland)

dat daar in nauw contact met het plaatselijke bestuur, de scholen en andere partners allerhande activiteiten ontwikkelt.

Voelt u zich aangesproken door deze oproep, dan kan u vrijblijvend deelnemen aan een eerste overleg op donderdag 30 september om 20 uur in CC de Meent. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen bij de cultuur-dienst 02 359 16 17 of [email protected]

LOKAAL FLANKEREND ONDERWIJSBELEID MET EEN EXTRA DIMENSIE… VREDESOPVOEDINGMeer dan ooit is de vredesopvoeding een belangrijke schakel in het onderwijsleerproces van kinderen en dit over de verschillende netten heen. In Beersel gaan we daar niet licht mee om. De kindergemeenteraad nam het initiatief om de vre-desopvoeding in het voorbije werkjaar nadrukkelijk in de kijker te plaatsen.De dienst cultuur maakte vorig jaar een knap werkstuk rond de ellende in beide wereldoorlogen. Dit met echte verhalen uit onze streek, familienamen die we hier vaak horen en foto’s uit alle windstreken van Beersel. De kinderen waren best onder de indruk. Waar er in veel gemeenten weinig of geen interesse meer is voor

herdenkingsvieringen rond 11 november plaatsten onze kinderen net hun schouders mee onder dit pro-ject. Hun bijdrage werd hierin duidelijk geapprecieerd en is voor herhaling vatbaar.Ook bij de aanplant van het vredesbos speelde de kin-dergemeenteraad een belangrijke rol. Het zal niet zo-maar een bos worden. Dit bos in de beemd van Huizin-gen wordt een symbool van vrede. Daar zullen onze kinderen als volwassenen van de toe-komst voor zorgen.Naar het einde van het jaar werd de kindergemeente-raad ook betrokken bij de opening van het Wilcharmu-seum in de Grote Sleutel.

Een aantal van zijn kunstwerken tonen de donkere pe-riode van oorlog en ellende die Wilchar in Breendonk heeft meegemaakt. Ze tekenden de kunstenaar maar lieten ook bij kinderen diepe sporen na.In de kindergemeenteraad rijpte zo het idee om in het kader van lokaal fl ankerend onderwijsbeleid alle vijf-deklassers van Beersel een bezoek aan te bieden aan het Fort van Breendonk. De eerste groepen kwamen be-hoorlijk onder de indruk terug. Een aantal groepen zul-len in het voorjaar het Fort nog bezoeken. Een mooie uitspraak van één van de kinderen na zijn bezoek aan het Fort dekt meteen de hele lading. “Nu pas begrijp en besef ik hoe belangrijk vrede is…”

varia

COLOFONHet gemeentelijk informatieblad het Rondenbosmagazine is een uitgave van het gemeentebestuur van Beersel en wordt in alle deelgemeenten (Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot) via huis-aan-huis-bedeling verspreid op een oplage van 11.000 exemplaren. Het Rondenbosmaga-zine verschijnt gemiddeld 5 keer per jaar.

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Beersel, Alsembergsesteenweg 1046, 1652 Alsemberg.

REDACTIE EN SAMENSTELLING

Dienst Onthaal en Informatie ([email protected] - 02 359 17 80) i.s.m. met de verschillende gemeentediensten en het collegelid bevoegd voor onthaal en communicatie.

FOTOGRAFIE Hugo Casaer, Frank Steens, arch. Dirk Hendrickx & Archief Dienst onthaal

WEBSITE GEMEENTE BEERSEL - www.beersel.be

Page 5: Rondenbosmagazine september 2010

Rondenbos magazine 5

rubriek

Nieuws en nieuwe meetapparatuur van de lokale politie

Wijkteam van de politie Beersel is weer voltallig.

De lokale politie van Beersel is steeds een goed uitgerust korps geweest, maar de voorbije maanden werden toch heel wat opvallende nieuwe aankopen verricht die zeker gezien mogen worden. We gaan het hier niet hebben over oa de individuele kogelwerende vesten die bijdragen tot de beveiliging van onze politiemensen of over het digitale archiveringssysteem dat enerzijds als gevolg heeft dat er minder archiveringsruimte noodzakelijk is en anderzijds toelaat om de massa inkomende poststukken sneller te kunnen terugvinden door de krachtige zoekmotor die aan het archiveringssysteem verbonden is.

Individuele dienstwapensTot voor kort waren in de politiezone Beersel twee types individuele dienst-wapens, met de GP en de Sig Sauer, in gebruik. De meeste van deze wapens dateerden nog van

voor de politiehervormingen en sommigen waren zelfs meer dan 25 jaar oud. Na het doorlopen van de voor-ziene procedure inzake overheidsopdrachten stelde een commissie samengesteld uit vertegenwoordigers van het eigen korps en een paar externe experten na uitvoerige tests voor om te opteren voor de HK P30. Dit wapen van kaliber 9 mm, beschikt over alle ken-merken van een modern individueel dienstwapen en de gemeenteraad keurde het voorstel dan ook goed en besliste over te gaan tot de aankoop van 55 individuele dienstwapens met toebehoren.

Camera voor nummerplaatherkenningEén van de wagens van de in-terventie-dienst is uitger ust met een c a m e r a voor auto-ma t i s che nummer-

plaatherkenning. Deze camera maakt het mogelijk om zeer snel de nummerplaten van zowel voertuigen in beweging als geparkeerde wagens in te lezen en te vergelijken met gegevens die beschikbaar zijn in erkende databanken. Momenteel worden twee data-banken geconsulteerd, met name de gestolen wagens of nummerplaten en de niet verzekerde wagens. De wagen die uitgerust is met de camera kan tegen een normale snelheid blijven rijden en ondertussen toch alle nummerplaten lezen. Op die manier kunnen veel

meer nummerplaten gecontroleerd worden dan voor-heen. Op termijn zullen bijkomende databanken (oa verlopen technische schouwing) beschikbaar komen of kan de lokale politie aan de Privacycommissie de ingebruikname van lokale databanken (vb: veelplegers of personen ontzet uit het recht tot sturen) voorstel-len. Voor bepaalde operaties kan ook een gelijkaardige camera geïnstalleerd worden op een anonieme wagen.

Toestel voor het uitlezen van een GSMGSM bevatten vaak nuttige gegevens voor een gerech-telijk onderzoek, maar deze gegevens zijn niet altijd gemakkelijk toegankelijk indien de verdachte niet mee-werkt. Om de gegevens op een GSM uit te lezen diende de lokale politie Beersel beroep te doen op de RCCU (Regional Computer Crime Unit) van de federale poli-tie, maar door het grote aantal te onderzoeken toestel-len waren er vaak lange wachttijden. Om die wachttij-den te vermijden, deed de lokale politie van Beersel een marktonderzoek en werd beslist om over te gaan tot de aankoop van een dergelijk toestel. Gelet op het groot aantal toebehoren en op de relatieve complexiteit van het gebruik ervan, wordt het toestel enkel door de daar-toe opgeleide personeelsleden gehanteerd.

GPS-systeem voor het uittekenen van plannenTBij rechtszaken over verkeersongevallen zijn kwaliteits-volle vaststellingen door de politie zeer belangrijk. Het plan van het verkeersongeval is een zeer belangrijk on-derdeel van deze vaststellingen en sinds kort beschikt de lokale politie van Beersel dan ook over een GPS-systeem voor het opmaken van deze plannen. Aangezien het ge-bruik van dit toestel vrij veel opleiding vergt is het aantal gebruikers momenteel nog eerder beperkt en wordt het enkel gebruikt voor zware of complexe ongevallen. Met het toestel worden ook gedetailleerde basisplannen aan-gemaakt die nadien door al het personeel gebruikt kun-nen worden bij hun vaststellingen. Een bijkomend voor-deel van het toestel ligt in het feit dat het ook kan gebruikt worden voor het inventariseren van de verkeersborden en ander straatmeubilair wat op termijn de opvolging fel zal vereenvoudigen.

Digitale snelheidsradarDe strijd tegen de verkeersongevallen is één van de pri-oriteiten uit het zonaal veiligheidsplan van de politie. Een zeer belangrijk onderdeel van het daartoe opgestel-de actieplan zijn het uitvoeren van snelheidscontroles. Dit gebeurde tot begin augustus met een radar van het type Multanova voorzien van een analoog fototoestel. Deze radar heeft zeker zijn diensten bewezen, maar was intussen meer dan 15 jaar oud en begon steeds vaker technische mankementen te vertonen. Daarom werd beslist om het bestaande toestel te vervangen door een nieuw type radar dat enerzijds gebruiksvrien-delijker was en anderzijds op meer plaatsen ingezet kon

worden. Na de voor- en nadelen van de op de markt beschikbare systemen tegen elkaar afgewogen te heb-ben werd geopteerd voor de Multaradar CM. De lokale politie Beersel liet de radar inbouwen in een soort con-tainer die de radar zeer handelbaar maakt en een snelle installatie toelaat. Het betreft hier geen container van het type “vuilnisbak” omdat het niet de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te verbaliseren, maar wel om de bestuurders aan te zetten hun rijgedrag aan te pas-sen. We zijn zeer trots op het feit dat de lokale politie Beersel de eerste zone in België is die over de in deze container ingebouwde radar beschikt. Meerdere poli-tiezones lieten intussen hun interesse al blijken en zak-ken naar Beersel af om het toestel van nabij te bekijken.

LivescanVan elke verdachte van criminele feiten dienen steeds vingerafdrukken genomen te worden. Tot voor kort diende dit te gebeuren met inkt en papier. Deze archaï-sche werkwijze leidde tot heel wat onbruikbare formu-lieren omdat heel wat verdachten niet echt meewerkten bij het afnemen van de vingerafdrukken. De bruikbaar-heid van de op papier opgenomen vingerafdrukken laat steeds een paar weken op zich wachten en dus was een tweede kans voor het afnemen van de vingerafdrukken onmogelijk. Een aantal grotere korpsen beschikten wel al over een geautomatiseerd systeem, maar er ging veel kost-bare tijd verloren bij het heen en weer rijden om daar de vingerafdrukken af te nemen. Na een grondige marktstudie werd, na behandeling van het dossier in de gemeenteraad, beslist om over te gaan tot de aankoop van een livescan. Met

dit toestel kunnen vingerafdrukken van verdachten digitaal opgeno-men worden. Deze werkwijze heeft als voordeel dat het toestel enerzijds onmid-dellijk bepaald of de vingerafdruk-ken van voldoende kwaliteit zijn om bruikbaar te zijn voor een sporen-vergelijking. Het

toestel meldt binnen de paar minuten of van betrokkene eerder al vingerafdrukken werden afgenomen en welke identiteit hij daarbij opgaf. Het systeem meldt tevens of de opgenomen vin-gerafdrukken overeenstemmen met nog niet geïdentificeerde sporen die werden opgenomen op de plaats van een misdrijf en in voorkomend geval kan het onderzoek naar die feiten ver-der worden gezet. Dit alles is mogelijk dank zij de fi nanciële steun van de Beerselse gemeenteraad.

Een tijdje terug werd inspecteur Kristof van Den Broeck benoemd als wijkinspecteur van de deelgemeente Lot. Met deze aanstelling is het wijkteam van de politie Beersel opnieuw voltallig. Aangezien inwoners geregeld melden dat ze hun wijkinspecteur niet kennen, vindt u hierna een foto van alle wijkinspecteurs.

lokale politie

De wijkinspecteurs zijn te bereiken via het nummer 02 359 19 19 of via [email protected] foto’s van alle wijkinspecteur zijn ook permanent consulteerbaar op www.politiebeersel.be

CP Geert BartholoméCoördinator wijk/verkeer

Hinp Jacques GodeauAlsemberg

Inp Dirk DesmetDworp

Inp Kris TestaertHuizingen

Inp Patrick GevaertBeersel

Inp Kristof van Den BroeckLot

Inp René Van RoyTechnopreventie

Page 6: Rondenbosmagazine september 2010

6

Bouwwerken sociaal huis“Voor Beersel in het algemeen en Huizingen in het bijzonder beleefden we vrijdag 3 september een historische dag.

Het oud gemeentehuis van Huizingen siert het dorpscentrum al 100 jaar.Onze voorgangers hebben met visie en esthetisch gevoel dit gebouw hier geplaatst en ook ruimte blijven reserveren in de achtertuin” aldus de burgemeester bij de inleiding van zijn toespraak, en verder “sinds het samengaan van onze 5 dorpen in een levens-krachtige gemeente werd in dit administratief gebouw de kern van het OCMW ge-huisvest onder de leiding van Hubert Meerts, de toenmalige OCMW-voorzitter. De gemeente Beersel is nog steeds eigenaar van dit fraai gebouw en de grote tuin en ver-leende opstalrecht aan het OCMW.Zeer vlug werd aangevoeld dat het gebouw te klein zou worden voor een goed uitge-bouwde administratie en hulp- en dienstverlening. De tand des tijd begon ook stilaan te knagen aan het gebouw en dit patrimonium was aan een renovatiebeurt toe en begon zorgen te baren inzake arbeidsveiligheid.

Het zoeken naar een alternatief heeft menig OCMW-voorzitter bezig gehouden. Het gemeentebestuur werd dan ook vaak in dit proces geraadpleegd. Wij herinneren ons nog goed het politiek aftasten voor bijvoorbeeld het bijbouwen van een verdieping of een vleugel van het oud gemeentehuis te Lot, de architecturale studies voor het vroegere kantoorgebouw van Artic, eveneens te Lot, de poging tot het samen-brengen van het OCMW en de politiediensten in het Iverlek-Electrabelgebouw in de Guido Gezellestraat tussen Huizingen en Lot, en ook de denkpiste voor een volledige concentratie van alle diensten op de gronden van het hoevetje naast het Rondenbosdo-mein te Alsemberg.Hoewel de gemeenteraad van 30 juli 1983 al via de herziening van het Bijzonder Plan van Aanleg voor Huizingen centrum de mogelijkheid bevestigd had dank zij het beleid inzake ruimtelijke ordening om het project ter plaatse te realiseren, heeft het zeer lang geduurd alvorens hier consensus kon bereikt worden. Dit BPA kreeg een MB op 25 mei 1993 en bevestigde een optie van de gemeenteraad van het toenmalige Huizingen van het KB van 19 november 1965.

Architect Dewit legde de basis van een project inzake organisatie en inrichting in een eerste studie voor het Articgebouw in Lot. Architect Ravestein had vroeger reeds een poging gedaan voor ditzelfde gebouw, maar dit dossier bleef in de schuif steken.Met de medewerking van het provinciebestuur was het mogelijk om met architect De-wit nog een eerste studie te maken voor dit gebouw in Huizingen op basis van de be-staande contacten.

Sedert de laatste verkiezingen en de wijzigingen in het gemeentedecreet kan de OCMW-voorzitter als toegevoegd schepen lid zijn van het schepencollege. De poging van de decreetgever om op deze wijze een beter gecoördineerd sociaal beleid te realise-ren, heeft hier in Beersel een succesvolle toepassing gekregen, niet alleen in het sociaal beleidsplan, maar ook in het patrimoniumdossier.Wij zijn verheugd dat het OCMW en in het bijzonder haar voorzitter nooit nagelaten hebben om aan de mouw van het gemeentebestuur te trekken om mee impulsen te ge-ven. De medewerking van de dienst ruimtelijke ordening was hier van grote waarde, evenals de goede contacten met de gewestelijke ambtenaren inzake stedenbouw en ruimtelijke ordening.

Toen vastgesteld werd dat het project een grotere dimensie ging krijgen, niet enkel de uitbreiding maar ook de totale accommodatie, werd met de intussen aangestelde pro-jectleider Dexia, hierin gevolgd door de OCMW-raad, uitgekeken naar een nieuwe op-roep voor architecten.Na deze procedure werd architect Dirk Hendrickx aangesteld en met hem ook het team van ingenieur Declercq.

In vol respect voor het voorbereide basisdossier van architect Dewit, basis van de bouwtoelating, werkte een dynamisch bouwteam verder. Een ploeg van architecten, ingenieurs, begeesterde kaderleden van het OCMW, mevrouw de voorzitter, de sche-pen voor energie Wim Van Den Neste, samen met de burgemeester.Zelden heb wij meegemaakt dat elkeen zo in detail inspraak kreeg en had in een ar-chitecturaal project, zowel naar vormgeving, binnenorganisatie, toegankerlijkheid, re-novatie en esthetica, licht en lucht. Ook respect voor het behoud van de waardevolle elementen in het bestaande gebouw zullen hier later getuige van zijn.Een voorbeeld zal u zien wanneer het mooie glasraam van P.Michiels in het nieuwe gedeelte een ereplaats krijgt.

U weet dat de gemeente een ernstige fi nanciële bijdrage steekt in dit project, maar ook nog een bijzondere toelage verleende voor alternatieve energie, die bepaalde aspecten bij de start iets duurder maken, maar op termijn een win-win operatie opleveren.

zoom

Page 7: Rondenbosmagazine september 2010

Rondenbos magazine 7

s te Huizingen van start.OCMW

De schepen van fi nanciën, tevens schepen voor energie, Wim Van Den Neste, was bij deze gesprekken steeds betrokken.Samen zullen we bewijzen dat in de gemeente Beersel nieuwe patrimoniumprojecten inzake alternatieve energie een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

De renovatie van het hoofdgebouw en haar fi jn opgevatte verbinding met de nieuw-bouw staat toe dat er ruimte gecreëerd kan worden om een echt Sociaal Huis te realise-ren voor Beersel, zowaar onder één dak.Inderdaad, andere sociale diensten van de gemeente en instellingen waarmee OCMW en/of gemeente samenwerken, kunnen plaats krijgen in het Sociaal Huis. Er is ook ruimte voor ontmoetingen in het kader van het wijkgebeuren.

De gemeentelijke inbreng, ook materieel en fi nancieel, zorgt er voor dat Huizingen een waardevol ankerpunt blijft in de gemeente Beersel”, aldus Hugo Casaer.

Burgemeester Hugo Casaer en OCMW- voorzitter Sonia Van Wanseele namen de schop ter hand voor een eerste spadensteek waarvan de sporen later onder een glasdal in de volgende 100 jaar in de inkomhal zullen te zien zijn.

De OCMW-voorzitter vertelt vervolgens wat er gaat komen:“Deze spadensteek is het begin van een nieuw hoofdstuk voor het OCMW van Beersel.Reeds in de raad van 24 november 1993 werd beslist een nieuw administratief centrum te bouwen. Het heeft dus bijna 17 jaren geduurd en samen met de raadsleden en de se-cretaris, ben ik fi er en gelukkig dat er vanaf maandag 6 september ook effectief gestart wordt met de werken. Dank ook aan de personeelsleden van het OCMW voor de vele jaren van geduld waarin het niet altijd in de gemakkelijkste omstandigheden was dat er moest gewerkt worden. Sinds onze verhuis , begin 2010, naar de Guido Gezellestraat is de werkomgeving heel wat verbeterd. En bij onze terugkomst naar de Torleylaan, vermoedelijk eind 2011, zal er kunnen gewerkt worden in een eigentijds, aangepast en functioneel gebouw. De bur-gemeester deed reeds een wandeling door de verschillende voorprojecten. Ik wil on-derstrepen dat de samenwerking tussen de gemeente en het OCMW steeds construc-tief verliep en de burgemeester Hugo Casaer ook vaak inspirator en trekpaard was. - In de eerste plaats zal het OCMW kunnen beschikken over een ruimte die bijna twee-maal zo groot is als vroeger. De nieuwbouw zal een oppervlakte hebben van 1350 m², verdeeld over drie lagen nl. -1, gelijkvloers en + 1. Hierbij dient nog de verdieping van de raadzaal geteld die als een polyvalente zaal kan worden ingericht. - In de tweede plaats werd bijzonder veel aandacht geschonken aan de functionaliteit van de bouw. Functies die nauw op elkaar aangewezen zijn, werken binnen elkaars bereik. Een organisatorische herschikking zal veel vlotter dan nu kunnen opgevangen worden. Ook zal het personeel veel meer in akoestische rust kunnen werken, hetgeen de productiviteit zeker ten goede zal komen. Dit alles moet leiden tot een betere dienst-verlening aan de cliënt, die in elk bureel van de maatschappelijk werker zal kunnen ont-vangen worden. - De nieuwbouw is opgevat als een open huis met veel glaswerk en veel lichtinval zo-wel van bovenuit als van opzij. De burelen zullen met glazen wanden van elkaar ge-scheiden worden, wat maakt dat door de nieuwbouw kan gezien worden van links naar rechts en van voor tot achter. - Het onthaalpunt vormt het kruispunt voor bezoekers, met zicht op de sociale diensten en zelfs op het leven van de straat. Het onthaal ziet en kan gezien worden. Van hieruit vertrekken ook alle trappartijen en de lift, van waar men de boven- en benedenverdie-ping kan bereiken. Van hieruit zal men van de nieuwbouw ook naar het oude bouw kunnen doorlopen. De bestaande bouw zal gerenoveerd worden, want het ligt in de bedoeling hier sociale diensten – andere dan OCMW – onder te brengen.

Dit brengt ons tot het nieuw gegeven van het sociaal huis. Nadat wij ons in mei 2009 kon-den verheugen over de lancering van het digitaal sociaal huis van Beersel, zullen wij eind volgend jaar in een echt huis kunnen instappen, met een echt sociaal loket, waar de burger met zijn sociale vragen terecht kan voor een juiste verwijzing naar de juiste dienst.

Een laatste belangrijk kenmerk van dit gebouw is zonder twijfel de milieuvriendelijke be-nadering, waar architect Dirk Hendrickx en ingenieur Koen De Klerck en hun team voor-beeldig werk geleverd hebben. De fotovoltaïsche panelen rondom het gebouw vormen in-derdaad een opvallend kenmerk. Het vormt daarmee een gebouw van onze tijd, een tijd waarin het groen karakter belangrijk gevonden wordt. Zo ook het gebruik van het vele glas, waarbij het OCMW zijn werking te kijk zet. Zo ook het concept van het sociaal huis, waar-bij aangegeven wordt hoe belangrijk samenwerking wel is voor de toekomst.

Dit hele project kost in totaal 5,3 miljoen euro en wordt gefi nancierd deels door eigen middelen, deels door leningen bij Dexia en de gemeente en ook door een groene toelage van de gemeente”.

Page 8: Rondenbosmagazine september 2010

8

variaBouwteamLeg de eerste steen van uw energiezuinig huis en neem deel aan een BouwTeam op zaterdag 20 en 27 november 2010

Wilt u op twee zaterdagen uw (ver)bouwproject beter en milieuvriendelijker leren organiseren? Het BouwTeam garandeert u een praktische kijk op isolatie, ventilatie, ver-warming, zonne-energie, waterbesparing en gezonde ma-terialen. Reeds 1.200 cursisten gingen u voor en wonen in energiezuinige en comfortabelere woningen! De gemeen-te Beersel organiseert in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en Dialoog vzw de BouwTeamcursus op zaterdag 20 en 27 november 2010 in de raadzaal van het gemeentehuis, domein Rondenbos, Alsembergsteenweg 1046 te 1652 Alsemberg, telkens van 9 tot 17 uur. De cursus is zeer praktisch met ruimte voor ervaringsuitwis-seling, vragen, voorbeelden uit de praktijk, demonstratie-materiaal … Als nietsvermoedende bouwleek kan u een gelijkwaardige partner worden in overleg met architect en aannemer(s).PraktischDankzij de fi nanciële steun van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente bedraagt de inschrijvingsprijs slechts 35€ per persoon (broodjeslunch en cursusma-teriaal inbegrepen).Inschrijven doet u via de website www.dialoog.be of op T 016 23 26 49. U krijgt dan de nodige info om te betalen via overschrijving. Meer info bij Dialoog vzw (T 016 23 26 49 of [email protected]) of bij de milieu-dienst (T 02 359 17 17 of [email protected].

Word schandalig duurzaamEen rondreizende tentoonstelling om uw leven te verrijken … Benieuwd hoe duurzaam u leeft? Bezoek dan de expo ‘Word schandalig duurzaam’ op zaterdag 9 oktober op de parking van CC de Meent. Op een leuke manier krijgt u een overzicht van haalbare doe-tips voor iedereen. De thema’s zijn wonen en bouwen, mobili-teit en consumptie. Bent u bezig met het bouwen van uw woning of vraagt u zich af of de auto wel altijd het beste vervoersmiddel is? U vindt er ongetwijfeld een antwoord op deze vragen. Bezoek ‘Word schandalig duurzaam’ en test hoe duurzaam u zelf bent, spring op de fi ets en lever elektriciteit voor deze expo of ga aan de slag met de barcodescanner. Deze expo wordt georga-niseerd met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, is gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen.

Erkenning als algemene ramp van de overvloe-dige regenval en windhozen die plaatsvonden op 7 oktober 2009.Bij Koninklijk Besluit van 2 juli 2010, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 22 juli 2010, werd de overvloedige regenval, die heeft plaatsgevonden op 7 oktober 2009 op het grondgebied van de ge-meente Beersel, beschouwd als een algemene ramp.

Om in aanmerking te worden genomen om een tus-senkomst via het Rampenfonds te bekomen, die-nen de aanvragen van de getroffenen in tweevoud te worden opgestuurd naar de provinciegouverneur: Provinciebestuur Vlaams-Brabant, dienst civiele veiligheid – cel rampenschade, Provincieplein 1, 3010 Leuven.

Meer informatie vindt u op de webtekst rampen-schade, te consulteren via de website van de provin-cie Vlaams-Brabant: www.vlaamsbrabant.be/over-de-provincie/veilig-heid/rampenschade

Vanaf 1 maart 2006 moeten al de nieuwe brand-verzekeringscontracten voor alle risico’s die vallen onder de brandverzekering “eenvoudige risico’s” verplicht de dekking natuurrampen bevatten.

Dit betreft hoofdzakelijk woningen, kantoren en kleinhandelszaken. Dit impliceert dat, in het merendeel van de gevallen, de geteisterde vergoed wordt door zijn eigen brand-verzekeraar en niet langer door het Rampenfonds.

De aanvraagdossiers dienen bij de provincie toe te komen uiterlijk op 31 oktober 2010.

De aanvragen voor schadeloosstelling via het Ram-penfonds kunnen uitsluitend gebeuren aan de hand van de offi cieel daartoe voorziene formulieren.Deze offi ciële formulieren zijn te bekomen op de dienst openbare werken, domein Rondenbos – Administratief centrum gemeente Beersel - Alsem-bergsteenweg 1046 – 1652 Alsemberg.

Indien vragen, kan u steeds contact opnemen met mevrouw Adeline Demol of de heer Stefaan François van de dienst openbare werken, telefoon-nr. 02/ 359.17.17.

De windhoos van 28 februari 2010 werd niet als algemene ramp erkend.

SPORTAANBOD 2010Onze gemeentelijke sportdienst biedt u heel wat moge-lijkheden tot actieve sportbeoefening tijdens de school-vakanties.

INITIATIE PRAKTIJKGEBONDEN ZELF-VERDEDIGING.Op vrijdag van 10.30u. tot 11.30u op 17 en 24 septem-ber,1-8-15-22 en 29 oktober en 12-19 en 26 november in sportzaal Kerkeveld - Schoolstraat 46 te Beersel. In-schrijven in de sportzaal of 02 359 16 40. Prijs: 5 euro voor de volledige reeks.

SPORTDAG VOOR 50-PLUSSERSOp een recreatieve en ontspannen manier samen met anderen uw geliefde sport beoefenen of kennismaken met een nieuwe sport.Sportaanbod: volksspelen, dans, fi tbal, spinning, curve bowls, …(zowel individueel als in groep).Op dinsdag 26 oktober 2010 van 9.30u. tot 16.00u. in sportcomplex Vogelenzang - Dworpsestraat 147 te Lot. Inschrijven kan in de sportzaal Kerkeveld (in-schrijven vóór 12 oktober 2010) – Schoolstraat 46 te Beersel of 02 359 16 40. prijs 8 euro.

HERFSTVAKANTIE: VOOR KINDEREN VAN 4 TOT EN MET 7 JAARIn het Sportcomplex Vogelenzang ,Dworpsestraat 147 te Lot van 2 november tot en met 5 november van 9.00u. tot 12.00u. (opvang 30 minuten vóór en na). Prijs € 24 euro (alles inbegrepen: inclusief daguitstap) per week per kind, fi scaal attest aftrekbaar. Inschrijven via www.sportopiavzw.be of 0478 37 88 94

HERFSTVAKANTIE – VOETBALSTAGE: VOOR KINDEREN VAN 6 TOT EN MET 13 JAARIn het sportcentrum Kerkeveld, Schoolstraat 46, Beer-sel van 3 november tot en met 5 november van 9.00u. tot 16.00u. (opvang 1 uur vóór en na de activiteit). Prijs € 50 euro (alles inbegrepen, inclusief een warme maal-tijd) per week per kind, fi scaal attest aftrekbaar voor alle deelnemers tot 12 jaar.Inschrijvingen en info vzw Futebol - 0484 62 87 32

HERFSTVAKANTIE - KLEUTERSPORTWEEKVan 2 november tot en met 5 november voor kinderen geboren tussen 2002 en 2006 van 9.00u. tot 12.00u. (opvang 30 minuten vóór en na). Alle deelnemers ont-vangen dagelijks een drankje + alsook nog een aanden-ken. Prijs € 24 euro (alles inbegrepen: inclusief dag-uitstap) per week per kind, fi scaal aftrekbaar voor alle deelnemers. Alle activiteiten worden begeleid door en-thousiaste en gebrevetteerde monitoren en monitrices.

FILM seniorenraadSeniorenraad Beersel stelt voor:‘Gaan jullie ons nu doodschieten?’De Tweede Wereldoorlog in beeld, woord en klank

WANNEER? Maandag 29 november 2010HOE LAAT? 14.30 uurWAAR? CC de Meent, AlsembergVOOR WIE? Alle Beerselaars en oudstrijdersDe Tweede Wereldoorlog was veel meer dan de groot-scheepse militaire campagnes. Die andere realiteit vind je terug in de verhalen van gewone mensen die de oorlog aan den lijve meemaakten. Roland Bergeys in-terviewde 35 mensen uit Vlaanderen en Nederland die opgroeiden tijdens deze oorlog. Anekdotes over rant-soeneerbonnen en verse knijp, mijnheer O uit Lot die ontsnapte aan deportatie, de vluchtkoe, de zingende verpleegster, onderduikers en verzetstrijders, over dan-sen en plezier maken, over bombardementen en angst, haat en liefde, leven en overleven, schetsen een beeld van het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog.

BorsalinoDe liedjesvoorstelling ‘Gaan jullie ons nu doodschie-ten?’ van de groep Borsalino is een mix van boeiende anekdotes uit het boek, eigen nummers en liedjes uit de tijd van toen en schitterende fotoprojecties.De mooie stemmen, het fi jne gitaarspel, de passende percussie, de frivole toetsen, de stemmige mondhar-monica of de zwoele, dan weer scherpe saxofoon laten noten en woorden dansen. Gaan jullie ons nu dood-schieten? is ontroerend, grappig(heus), en beklijvend - een voorstelling voor u, misschien wel over u ...

KAARTEN: 5 euro (koffi e en taart tijdens de pauze inbegrepen) zijn verkrijgbaar bij de seniorenverenigin-gen, in CC de Meent en bij de bestuursleden van de Seniorenraad: Theo Agneessens T 02 381 01 61 Claudine Vercruysse T 0486 506 525 Marcel Vandendoorent T 02 377 99 82 Willy Raiglot T 02 377 63 80Camille Moriau T 02 377 97 26 Marcel Decuyper T 02 331 07 53

INFO: Dienst welzijn - Tel 02 359 18 37 e-mail [email protected]

Page 9: Rondenbosmagazine september 2010

Rondenbos magazine 9

rubriek

Grote inzamelmaand frituurolieVan 1 t.e.m. 30 oktober organi-seert Valorfrit in samenwerking met de intercommunale Havi-land de Grote Inzamelmaand. Breng tijdens de maand uw ge-bruikte frituurolie of –vet naar het recyclagepark. Wie weet, wint u wel een van de tien fi etsen ter waarde van 1.600€ per fi ets! Of een gloednieuwe friteuse, of andere schitterende prijzen!Maar er is nog een andere goede reden! Alle ge-bruikte frituuoliën en –vetten die correct worden ingezameld via het recyclagepark, kunnen nuttig worden gerecycleerd en hergebruikt. Dus niet al-leen u wint erbij, maar ook het milieu!

In het kader van het internationaal jaar van de biodi-versiteit werd op 23 mei het Biodiversiteitscharter van Natuurpunt plechtig ondertekend. Hiermee onderschreef de gemeente haar engagement om binnen de gemeente blijvend aandacht te besteden aan biodiversiteit. De gemeente wil daarvoor ook samenwerken met de lokale natuurvereniging Natuurpunt Beersel en met alle inwo-ners die hier ook een steentje wensen bij te dragen.Beersel werkt ook actief mee aan ‘Je hebt meer buren dan je denkt’, de provinciale campagne rond biodiversi-teit. Uit een lijst van 229 soorten die dringend bescher-ming nodig hebben, koos Beersel tien koestersoorten die in onze regio nog voorkomen.Als favoriete koestersoort of ‘totem’ koos Beersel het vliegend hert, de grootste kever van Midden-Europa.

Beersel heeft vlinders in de buikLiefde is… 1 miljoen vlinders in de buik! De gemeente Beersel en het Regionaal Landschap feliciteren elk kop-pel dat huwt, een jubileum viert of een samenlevings-contract afsluit en bieden hen een mooi vlinderge-schenk aan. We hopen dat alle geliefden hun heerlijke vlindergevoel bewaren en nodigen hen daarom uit om mee te doen met een vlinderactie.

Van vroeg in de lente tot laat in de herfst fl adderen vlinders in alle mogelijke kleu-ren en vormen in uw tuin en de natuur. Vlinders zijn vliegende bloemen en ma-ken u vrolijk, maar ze doen het de laatste

jaren niet meer zo goed. Met ‘1 miljoen vlinders’ willen we op onderzoek gaan en vlinderacties ondernemen.Plant vlinderplanten of een vlindervriendelijke haag in uw tuin, volg een cursus om vlinders te leren kennen of ga creatief aan de slag. Samen zorgen we er voor dat de liefde blijft kriebelen en dat onze regio nog mooier en groener wordt. Bekijk alle acties van ‘1 miljoen vlinders’ en lees concrete vlindertips op www.1miljoenvlinders.be. Vlindervriendelijke hagen kunnen besteld worden via de gemeentelijke plantactie (zie bestelformulier in deze Rondenbosmagazine).Meer info: Milieudienst, 02 359 17 17 of het Regio-naal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën, www.rlzzz.be - Tim Vanderhaeghen, [email protected], 02 452 60 45Project met steun van de Vlaamse overheid

Het vliegend hertHet vliegend hert lijkt wel een magisch dier, wegge-lopen uit een sprookjesbos, maar bestaat echt. Het is dan ook de grootste en meest spectaculaire kever van Midden-Europa. Hij heeft zijn naam niet gesto-len: zijn kaken zien eruit als een gewei van een hert. De mannetjes worden maar liefst 4 tot 8 cm groot. De vrouwtjes, die geen grote geweivormige kaken hebben, worden ongeveer 3 tot 6 cm.Het vliegend hert wordt beschermd door Europa als habitatrichtlijnsoort en ook door de Vlaamse overheid. Dit bijzondere dier komt in ons land nog slechts op enkele plaatsen voor. Gelukkig ook in Beersel. De gemeente Beersel besteed speciale aan-dacht aan deze soort in het kader van de koester-burencampagne van de provincie Vlaams-Brabant. Voor het vliegend hert legde de gemeente al een drie-tal broedhopen aan op gemeente-eigendom. Regio-naal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën (RLZZZ) plaatste bij verschillende inwoners eveneens een broedhoop. Op 25 juni jl. kwamen meer dan 50 in-woners in Huizingen enthousiast tijdens een voor-dracht kennismaken met dit bijzonder diertje en kre-gen ze de kans om tijdens de aansluitende wandeling op de Sollenberg verschillende vliegende herten van nabij te bekijken. Het was voor alle aanwezigen een fantastische ervaring! Ook u kan uw tuin aantrekke-lijk houden voor deze soort en dit bedreigde diertje een rooskleurige toekomst geven! Meer info: www.inbo.be of vraag de infobrochure ‘Vliegend hert in je tuin?’ aan bij de milieudienst (domein Rondenbos, Alsembergsteenweg 1046, 1652 Alsemberg – T 02 359 17 17 – [email protected])Project met steun van de Vlaamse overheid.

2010 Internationale jaar van de biodiversiteit

Nacht van de Duisternis Op zaterdag 16 oktober 2010 organiseert de Bond Be-ter Leefmilieu (BBL) een Nacht van de Duisternis om iedereen bewuster te doen omgaan met nachtverlich-ting. Met deze actie willen zij mensen attent maken op lichthinder en zo de lichtvervuiling aankaarten. Te veel kunstlicht kan leiden tot ongewenste nevenverschijnse-len voor mens en dier. Slaapstoornissen en veranderin-gen in trek- en broedgedrag zijn enkele voorbeelden. Wie minder kunstlicht gebruikt, spaart bovendien heel wat energie en dus geld uit. Gemeente Beersel doet mee. Van 15 tot en met 17 oktober doven wij de accentverlich-ting van het Kasteel van Beersel. De energie die we zo uitsparen, is natuurlijk eerder symbolisch, maar toch een opvallend signaal. De straatverlichting zal omwille van o.a. veiligheidsredenen niet gedoofd worden.Ook u kunt uw steentje bijdragen! Hierbij alvast enkele tips voor iedereen om lichthinder te voorkomen en de energierekening te beperken.

Plaats verlichting slim- Beter meerdere lichtpunten dan één zeer krachtig. Dat ver-

blindt en verstrooit veel licht.- Verlicht van boven naar beneden. Dat brengt minder licht in

de atmosfeer.- Plaats verlichting kort bij wat verlicht moet worden, bv. ge-

velverlichting op de gevel of onder de kroonlijst.- Kies voor gerichte aanstraling, in plaats van alles in licht te

doen baden.Verlicht doelmatig- Hou het lampvermogen zo laag mogelijk. Dat spaart energie.- Kies een armatuur met goede afscherming. Zo gaat minder

licht verloren naar boven.- Vervang de opritverlichting door refl ectoren. U hoeft im-

mers de hele straat niet te verlichten…Kies uw tijd- Gebruik een tijdschakelaar- Stel bewegingsmelders in, dan brandt het licht enkel wan-

neer nodig en licht u mogelijke inbrekers niet gratis bij …

milieu

Beersel onderteken-de het Charter voor Biodiversiteit

Heerlijk sap van uw eigen appels en peren.Op zaterdag 9 oktober komt de mobiele fruitpers naar Alsemberg. Reserveer nu uw plaatsje !Meer informatie te bekomen bij de milieudienst (domein Rondenbos, Alsembergsteenweg 1046 te 1652 Alsemberg - T 02 359 17 17 – [email protected]) of op www.beersel.be

NACHT VAN DE DUISTERNIS

16 OKTOBER 2010

PROEF DE DONKERSTE NACHT VAN HET JAAR!

v.u

. Dan

ny

Jaco

bs,

Tw

eeke

rken

stra

at 4

7, 1

000

Bru

ssel

Voorzitter Natuurpunt Beersel Piet Onnockx ondertekende samen met schepen Leefmilieu Axelle Reunes en burgemeester Hugo Casaer het charter

Page 10: Rondenbosmagazine september 2010

10

rubriekgroendienst

Gezien het succes van de voorgaande jaren organiseert het Beerselse gemeentebestuur in het najaar opnieuw een plantactie voor haar inwo-ners. De actie kadert in het gemeentelijk natuur-ontwikkelingsplan en is specifi ek gericht op de bescherming en de ontwikkeling van kleine land-schapselementen.Er is keuze uit 5 verschillende soorten haagplantpakket-ten en diverse hoogstamfruitbomen (appel, peer, perzik, kers en kriek, pruim, okkernoot, mispel en kwee).De haagplantpakketten bevatten 20 stuks, samenge-steld uit diverse streekeigen soorten. De kostprijs per pakket bedraagt 10,00 €.De hoogstamfruitbomen worden aangeboden tegen 15,00 €/stuk, boomsteunpalen tegen 3,00 €/stuk en boombindsels tegen 1,00 €/stuk.Let wel: de aanvragen dienen ingestuurd te worden te-gen uiterlijk 28 oktober 2010. Het bestelde plantgoed zal afgehaald kunnen worden op zaterdagvoormiddag 27 november 2010.

Soorten haagplantpakketten:1. Vogelvriendelijke brede haagAcer campestre (veldesdoorn) - Co-rylus avellana (hazelaar) - Crataegus monogyna (meidoorn) - Euonymus europaeus (kardinaalsmuts) - Vibur-num opulus (gelderse roos)

2. Vlindervriendelijke haagCornus sanguinea (rode kornoelje) - Crataegus monogyna (meidoorn) - Euonymus europaeus (kardinaals-muts) - Rhamnus frangula (vuil-boom) - Ligustrum vulgare (wilde liguster)

3. Bloesem-bessenhaagCornus sanguinea (rode kornoelje) - Euonymus europaeus (kardinaals-muts) - Prunus spinosa (sleedoorn) - Rosa canina (hondsroos) - Sambu-cus nigra (vlier)

4. Geschoren haag : gemengdAcer campestre (veldesdoorn) - Carpinus betu-lus (haagbeuk) - Crataegus monogyna (meidoorn) - Prunus spinosa (sleedoorn) - Quercus robur (zomereik)

5. Geschoren haag : haagbeukCarpinus betulus (haagbeuk)

Soorten hoogstamfruit bomen:Appel : Bellefl eure dubbele – Court pendu gris – James Grieve – Joseph Musch – Keuleman – Notarisappel – Pré-sident Roulin – Radoux – Reinette Hernaut (dubbele Speeckaert) – Schone van Boskoop Rood.

Peer : Beurré Hardy – Comtesse de Paris – Conférence – Doyenné du Comice – Dubbel Flip (Beurré de Mérode) – Jefkespeer (Beurré Chaboceau) – Légipont - Louise Bonne d’Avranche – Saint Remy – William’s Bon Chrétien.

Perzik : Madame Gaujard – Reine des Vergers – Vaes Oogst

Kers en kriek : Bigareau Burlat – Bigareau Na-poleon – Bigareau Van – Castor – Early Rivers – Hedelfi nger Riesenkirche – Noordkriek (Morel) – Regina – Schaarbeek-se kriek – Zwarte krakers

Pruim : Anna Späth – Belle de Louvain – Bleu de Belgique – Monarch – Mon-sieur Hâtif – Oogstpruim – Reine Claude Crottée – Reine Claude d’Althan (Conducta) – Reine Clau-de d’Oullins – Sanktus Hubertus

Okkernoot (met gewone vruchten)MispelKwee

Aandacht : bij de afhaling dient de aanvrager de no-dige maatregelen te voorzien voor het vervoer van het plantgoed: vrijmaken en rein houden van het voertuig en bescherming van het plantgoed. Vooral voor de hoogstamfruitbomen is aangepast vervoer geen over-bodige luxe: de jonge boompjes hebben toch al gauw een lengte van 3 meter.

Geïnteresseerde Beerselaars kunnen hun bestelling doorgeven via het bestelformulier. Op aanvraag ont-vangt u een brochure met een bondige beschrijving van het plantgoed en handige planttips. Meer informatie: gemeentelijke groendienst, tel. 02/359.17.17.

Bestelformulier gemeentelijke plantactie inheemse Haagplanten en hoogstamfruitbomen – najaar 2010

Ondergetekende, ....................................................................... (tel.: ....................................) wonende ....................................................................................................

te ................................................................ wenst deel te nemen aan de gemeentelijke plantactie en bestelt :

stort dit totaalbedrag op rekeningnummer van de gemeente 091-0001320-88 met vermelding“gemeentelijke plantactie 2010”, en verbindt er zich toe :- het bestelde plantgoed binnen de grenzen van de gemeente

aan te planten- de aanplanting uit te voeren volgens de regels der kunst- het aanbod niet voor beroepsdoeleinden te gebruiken- het bestelde plantgoed niet door te verkopen- de mogelijke uitval door slecht aangeslagen plantgoed niet

ten laste van de gemeente te leggen.

Beersel, …………………………2010.

Handtekening besteller:

In te dienen uiterlijk 28 oktober 2010 bij de gemeente-lijke groendienst – domein Rondenbos – Alsembergsteenweg 1046 – 1652 Alsemberg. Eventuele bijkomende inlichtingen op het nummer 02 359 17 17 De bestelling is pas defi nitief na ontvangst van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer van de gemeente.Het bestelde plantgoed kan afgehaald worden op zaterdag-voormiddag 27 november 2010 tussen 9 en 13 uur aan de gemeentelijke loods te Huizingen, G.Gezellestraat 113.

Aantal Bedrag Aantal Bedrag1. Haagplantpakketten (10,00 €/pakket) 2.4. Kers en kriek1.1. Vogelvriendelijke brede haag Bigareau Burlat1.2. Vlindervriendelijke haag Bigareau Napoleon1.3. Bloesem-bessenhaag Bigareau Van1.4. Geschoren haag gemengd Castor1.5. Geschoren haag haagbeuk Early Rivers2. Hoogstamfruitbomen (15,00 €/boom) Hedelfinger Riesenkirche2.1. Appel Noordkriek

Bellefleure dubbele ReginaCourt pendu gris Schaarbeekse kriekJames Grieve Zwarte krakersJoseph Musch 2.5. PruimKeuleman Anna SpäthNotarisappel Belle de LouvainPrésident Roulin Bleu de BelgiqueRadoux MonarchReinette Hernaut Monsieur HâtifSchone van Boskoop Rood Oogstpruim

2.2. Peer Reine Claude CrottéeBeurré Hardy Reine Claude d’AlthanComtesse de Paris Reine Claude d’OullinsConférence Sanktus HubertusDoyenné du Comice 2.6. Okkernoot (gewone)Dubbel Flip 2.7. MispelJefkespeer 2.8. KweeLégipont 3. Boompaal (3 €/st)Louise Bonne d’Avranche 2,5 m, ø 7 cmSaint Remy 4. Boombindsel (1 €/st)William’s Bon Chrétien gerecycleerd rubber 8-vorm

2.3. PerzikMadame GaujardReine des VergersVaes Oogst

ALGEMEENTOTAAL : ............................................, - €

Gemeentelijke plantactie inheemse haagplanten en hoogstamfruitbomen - najaar 2010.

Page 11: Rondenbosmagazine september 2010

Rondenbos magazine 11

Fair Trade & Ontwikkelingshulp

WEEK VAN DE FAIR TRADE 2010. OOK WIJ DOEN MEE. Deze nationale week, van 29 september t.e.m. 9 oktober 2010, is hét moment waarop eerlijke handel in de schijnwerpers staat in België, in 2010 reeds voor het negende jaar op rij. Ook dit jaar konden bedrijven of organisaties die fair trade of duurzame producten verkopen of produceren een project indienen bij het Belgisch Ontwikkelingsagentschap en een award verkrijgen ( meer info op www.befair.be)

De gemeente Beersel koopt reeds jarenlang fair trade pro-ducten aan voor allerlei recepties en gelegenheden. Naar aanleiding van de week van de fair trade werden een aantal gemeentelijke initiatieven bewust gekoppeld aan het thema eerlijke handel.

Op termijn wil de gemeente werken aan het behalen van het label “fair trade gemeente”. Eén van de criteria voor dit label is het stimuleren van lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.

Met deze initiatieven willen wij op 9 oktober alvast een voorzetje geven:1. Laat je eigen appels en peren persen tot heerlijk sap door

de mobiele fruitpers die op 9 oktober naar de parking t.h.v. de ingang van cc De Meent komt ( zie Rondenbosmagazine aug.2010 of www. Beersel.be) Hoe lokaal en duurzaam pro-duceren en consumeren onze ecologische voetafdruk ver-kleint !

2. Op dezelfde dag kan u daar ook gratis de rondreizende ten-toonstelling “ Word schandalig duurzaam” bezoeken. Via al-lerlei tips kom je te weten welke maatregelen écht een duurza-me impact hebben, zowel op het vlak van wonen en bouwen, mobiliteit en consumptie. Hoe de juiste informatie je leven kan verrijken!

3. Tijdens het openingsfeest van het cultuurseizoen 2010-2011 op 9 oktober in de bib en de meent kan je in het kader van “onverwachte ontmoetingen” nader kennis maken met een aantal fair trade producten uit de wereldwinkel. Of hoe (h) eerlijk feesten en genieten best verrassend is!

11.11.11. boekt resultaat bij Colruyt!

11.11.11. is een overkoepelende organisatie van NGO’s die niet alleen aan ontwikkelingssamenwer-king doet met het Zuiden, maar ook in ons land op-komt voor Waardig Werk en Eerlijke Handel.Wanneer een grote distributieketen als Colruyt dan ook meldt dat ze bij aankoop van haar producten in ontwik-kelingslanden er op staat dat de arbeidsomstandigheden waarin die producten worden gemaakt van een aan-vaardbaar peil zijn en dit ter plaatse gaat checken, dan zien we dit als een teken van echte vooruitgang. Dit tastbaar succes zet ons ertoe aan om verder te ijve-ren om van Beersel een Fair Trade gemeente te maken.

Campagne Centraal Afrika

De focus van de actie ligt dit jaar op RD Congo, Rwanda en Burundi. Het realiseren van de millenni-umdoelen verloopt er zeer moeizaam. Wat kunnen we daaraan doen? Die vraag lag in 2007 op tafel tijdens een overleg tussen 11.11.11 en de partners in Congo, Rwanda en Burundi.

We kozen er voor om samen meer politieke druk te zetten en in 2010 samen campagne te voeren. De part-ners in hun eigen land en 11.11.11 in België en de EU.Doorheen de verschillende deelrapporten loopt één rode draad: investeren in landbouw en plattelandsont-wikkeling is dé hefboom om de Millenniumdoelen te realiseren. Niet alleen de overheid, maar ook de donoren inves-teren zeer weinig in landbouw. Dit moet veranderen.In samenwerking met Burundi, Rwanda en Congo moeten onze politici resoluut de kaart van de land-bouw trekken.

11.11.11 in onze gemeenteOp lokaal vlak zijn we op 3 september met de najaars-actie gestart in Sint Victor waar een groot aantal leer-lingen hebben plaatsgenomen in de “Wachtbox”: ze wachtten tot de beleidsmakers de beloften van de Mil-lenniumdoelen hard maken (Halveer armoede, man en vrouw gelijk, iedereen naar school, verminder kin-dersterfte, verbeter de gezondheid van moeders, HIV/AIDS wereldwijd bestrijden, duurzaam leefmilieu, wereldwijd partnerschap voor ontwikkeling.)

Om 11.11.11 meer zichtbaar te maken zijn een aantal scholen en ook particulieren bereid om een promotie-paneel op hun gevel aan te brengen. Tegelijk doen we oproep aan de verenigingen om bij hun feesten een kleine bijdrage (50 cent) per eetmaal af te dragen aan 11.11.11.We willen ook de Beerselse jeugdverenigingen Scouts en Chiro danken voor hun jarenlange medewerking tijdens de actie rond 11 november, en natuurlijk zijn we blij met de enthousiaste medewerking van de ge-meentelijke basisschool van Huizingen, waar direc-teur Jo Vandermeylen ons het volgende meldt: ‘Vorig jaar pakten we met gemotiveerde kinderen uit het zesde leerjaar en hun juffen voorzichtig een paar

straten aan en hielden we ook een schoolactie. Om de betrokkenheid te verhogen werkten we eerst met de zesde klassen het educatief project uit dat 11.11.11 elk jaar opnieuw aanbiedt. Onze acties werden een onverwacht succes. Meteen de aanzet om dit jaar opnieuw mee te doen. Dit jaar proberen we de kaart van Huizingen wat verder in te kleuren. Wie ons in Huizingen wil helpen bij de deur aan deur actie is zeker welkom. Je geeft maar een seintje. Huizingenaars, jullie mogen ons aan de deur verwachten rond 11 november.’

Contactpersonen:

• Alsemberg: Veerle Leroy 02 305 49 29 [email protected]• Beersel: René Weemaels 02 305 79 55 [email protected]• Dworp: Guy Tordeur en Jan Rimez 02380 01 64

[email protected]• Huizingen: Jo Vandermeylen 0498 68 84 62 [email protected]• Lot: Frans Meerts 02 378 30 27

11.11.11 IN ONZE GEMEENTE.

Page 12: Rondenbosmagazine september 2010

12

uit in beersel uit in beersel

Bibliotheek

• Leesfoor in Bibliotheek BeerselHerinnert u zich nog die zalige verteluurtjes toen u jong was, die spannen-de verhalen, prachtige sprookjes? Bibliotheek Beersel organiseert daarom voor kinderen van 4 tot 10 jaar een maandelijks verteluurtje. Vanaf september kunnen kinderen zich tussen 14.30 uur en 15.30 uur laten onderdompelen in de fascinerende verhalen-

en prentenwereld. Enthousiaste vrijwilligers lezen in onze gezellige bibliotheekleeshoek de mooiste kinderenboeken voor. Het project Lees-foor, dat uitgaat van Arche’duc en LINC vzw, wil taalontwikkeling en het boekenplezier bij kinderen aanzwengelen. Uiteraard staan plezier en verwondering hierbij centraal. Alle kinderen zijn van harte uitgenodigd om te komen genie-ten van de gratis woordjes op de Leesfoor.Praktisch: Bibliotheek Beersel, Brusselsesteenweg 77c, 1652 Alsemberg op 09/10, 20/11, 18/12 van 14.30 - 15.30 uur — Leeftijd: 4 tot 10 jaar.

• Ontmoetingen met BeerselaarsAlle lezingen gaan door in Bibliotheek Beersel, Brusselsesteenweg 77c te Alsemberg – tel. 02 359 16 26Toegang 5 euro, één streekbier inbegrepen.Christian Laporte (Beersel) – “Onbekend is onbemind…” op dinsdag 28 september 2010 - 20uMet twee heel verschillende publieke opinies gaan de Belgen van noord en zuid verder uit elkaar. In feite, zijn er niet méér type-Walen dan dat er type-Vlamingen zijn: de inwoners van de industriële bekkens hebben weinig gemeen met die van Waals-Brabant. Dit is het gesprekon-derwerp van deze “lezing”.Sinds 1985 wordt Christian in Wallonië beschouwd als “Vlaande-renkenner” en hij is daar heel fi er op...Greet Deroubaix (Lot) over “Bij Beerselaars… in Frankrijk”op dinsdag 12 oktober 2010 - 20uGreet De Roubaix en Arnout Dierick zijn allebei afkomstig uit het Pajottenland en woonden ge-durende twee jaar op de vroegere Artic- site in Lot. De bergen waren een geliefde bestemming – zo belandden ze ook in de Hautes- Pyrénées, en aangezien de streek hen zo aansprak zijn ze er enkele keren teruggekeerd en hebben er een vaste stek gezocht. Ze kochten een huis in Ca-déac. In de zomer van 2008 trokken ze opnieuw naar het zuiden van Frankrijk, dit keer om te bouwen (lees ‘verbouwen’) aan hun droom. Ze kregen hulp van velen, familie, vrienden én hun toekomstige Franse buren. Na een jaartje renoveren openden ze hun eigen gastenverblijf “Maison Fouga”. Greet vertelt hun eigen ge-schiedenis en heeft het over het wel en wee om hun droom te realiseren.

• Uw bibliotheek serveert.... TIJL UILENSPIEGEL van Charles de Coster

In het kader van de Voorleesweek 2010 gooien Hubert Damen en Tuur Floorizone zich met gepaste gretigheid op Charles de Costers mees-terwerk: De legende en de heldhaftige, vrolijke en roemrijke avonturen van Uilenspiegel en Lamme Goedzak in Vlaanderen en elders. Met magistrale stem en wervelende accordeon zullen zij de literaire parels laten schitteren en het vurig kloppend hart, dat het boek voortstuwt, laten weerklinken. Muziek om tussen de regels te lezen en woorden die durven benoemen.

Laat u door deze twee rasartiesten meevoeren en ontdek de Tijl Uilenspiegel voor volwassenen!Toegang gratis.Deze lezing gaat door in de Sint-Jozefkerk te Lot op vrijdag 19 november om 20 uur. Reser-veren kan vanaf 1 oktober in de bibliotheek of bij Jan Vandendriessche 02 377 37 11

• Workshop: heb ik nog recht op privacy?

Op donderdag 21 oktober van 19.30u tot 21.30 – toegang 5 euro“Je hebt niets te vrezen als je niets te verbergen hebt”. Maar klopt dat wel? Overal hangen ca-mera’s die je doen en laten volgen. Wat gebeurt er met deze beelden? Mag de politie of justitie je e-mailverkeer opvragen? En hoe zit het met je vingerafdrukken die je op het vliegveld ach-terlaat? Hoe vaak wordt je privacy geschonden, zonder dat je het eigenlijk weet?Dankzij de toenemende informatisering is het vrij gemakkelijk geworden om allerlei persoons-gegevens op te slaan. Maar, komt onze privacy hierdoor niet meer en meer in het gedrang? Het is een terechte vraag. De bedoeling van deze interactieve workshop, die begeleid wordt door de Liga van de Rechten van de Mens, is om met een 20-tal deelnemers van gedachten te wisselen over wat je “eigen recht op privacy” nu juist betekent. Na een inleidende presentatie, wordt dieper ingegaan op voorbeelden uit het dage-lijkse leven, zoals “databewaarlijn”, “Passenger Name Records”, “biometrische paspoorten” en de BIM-wet (bijzondere inlichtingenmethoden). Geïnteresseerd? Schrijf je vlug in via info@arch’educ.be, 02 454 54 01, www.archeduc.be (code: MP44/02). De plaatsen zijn beperkt.

• Tentoonstelling Week van de Smaak‘Dialect op je bord’

Op zaterdag 13 november in de bibliotheekEen tentoonstelling over voedselbenamingen in het Beerselse dialect. We stuurden een fotograaf op pad om even halt te houden in een hoeve, een moestuin en bij een plaatselijke bakker. De foto’s werden vervolgens ondertiteld met de juiste dialectwoorden. Het geheel leverde een mooie staalkaart op van het Beerselse culinaire dialect.

De hele maand november te bezoeken tijdens de openingsuren in de Bibliotheek te Alsemberg.

15 uur: Voorstelling ‘Eviva España cava & chocolata’

Geanimeerde verhalen & smakelijke poëzie rond Spanje. Wij brengen literair lekkers uit Spanje, Nederland en België. Wij schotelen heerlijke aroma’s van Servantes, Miguel Hernández, Lorca, J.C. Rodríguez Búrdalo, Amparo Cortès, Teresa Núñez, Rafael Alberti, Rutger Kopland, Toon Hermans, Riet Wille, Hiëronymus van Alphen, …

Deze voorstelling is speciaal voor de Week van de Smaak 2010 geschreven door speeltheater Kip van Troje.

Gratis, verplicht te reserveren op [email protected] of 02 359 16 16

16 uur: Prijsuitreiking ‘Sappigste culinaire dialectwoord’

Uit een lijst van meer dan 60 woorden over groenten en fruit, zuivel-, vlees- en bakproduc-ten kan u uw favoriete culinaire dialectwoord kiezen.

Neem deel aan de wedstrijd vanaf oktober op www.beersel.be en maak kans om een mand Streekproducten te winnen.

Organisatie cultuurdienst i.s.m. Bibliotheek Beersel, Tine Hofman- Speeltheater Kip van Troje, Heemkundig Genootschap ‘van Wit-them’ Beersel en Calopteryx

Gemeenveldstraat 34 – 1652 Alsembergtel. 02 359 16 00www.demeent.be – [email protected]

• ONVERWACHTE ONTMOETINGENGratis openingsfeest Beersels cultuurseizoen 2010-2011 op zaterdag 9 oktober vanaf 10 u.

Voor de hele familie!

Zin om te snoepen van een gratis feest? Cultuur in Beersel is een heerlijk vat vol onverwachte ontmoetingen. Een verrassende dag met dans, feest, culinair en ander spektakel. Allemaal voor avontuurlijke zoetebekjes. Apotheose wordt de zomerse feestmuziekmix van de groep El Crème Glace Ques die frisse bolletjes gipsy, salsa, reggae, funk en ska uit zullen schepen. Een feest als een ijshoorntje, gratis voor iedereen! Laat ons zeker weten of je erbij wenst te zijn. Dit gratis openingsfeest is het toetje bovenop je abonnement.In de bibliotheek vanaf 10 u. Infostands, wereldwinkel, gaming (X-Box, Wii, Playstation) 11.30 u. Hapjesfestijn13 u. ‘Artiest geboekt’. Urbaan De Becker bespreekt met Bert Kruismans de boeken die zijn/haar leven hebben gekleurd. Snuisteren in de boekenkast van een komiek en ‘Slimste mens’ die graag met scherpe pen spreekt en schrijft.Wil je een van de eerste 50 voorbehouden plaat-sen, reserveer of op 02 359 16 2614.30 u. Voorleesuurtje15 u. GoochelshowIn CC de Meent

Vanaf 14 u. Infostands, herbarium, dansworkshop,…Vanaf 15 u. Mmmmm…ijsjessalon met Patcha Mama16 u. Feest- en dansconcert ‘El Crème Glace Ques’ - www.elcremeglaceques.be17.30 u. Verrassend restaurant. Een onverwach-te culinaire ontmoeting voor je smaak- en plezierpapillen!gratis, vrije zit- en staanplaatsenBreng ons op de hoogte of je wenst aan te schui-ven aan het verrassend restaurant. Dat maakt het voor ons en jouw feestcomfort een stuk makkelijker (reservatie 02 359 16 00 of [email protected]. Een organisatie van CC de Meent, Bibliotheek Beersel, Cultuurdienst Beersel en de Beerselse Cultuurraad

Cursussen en Lezingen

• Lezingen rond kunstOntmoet de aquarelmeesters• 4/11 Het medium aquarel doorheen de

kunstgeschiedenis• 9/11 Hedendaagse aquarelmeesters die het

verschil uitmakenFrom Russia with love• 26/11 Workshop Klank & beeld• 30/11 Luisterlezing From Russia with love:

Russische muziek van de Nationale Scholen tot vandaag

• 14/01 Workshop Klank & poëzieJazzclass Series • 11/01 Een cursus jazz van Jelly tot Jef

EEN NAJAAR VOL FILMIN JOUW STREEKBIOSCOOPZo 10/10 - 20 u – Le refugéZo 17/10 - 20 u – Yo, tambienDo 21/10 – 14 u - Agora (seniorenfi lm)Zo 24/10 – 20 u – MammuthZo 31/10 – 20 u – Shrek forever afterZo 14/11 – 20 u – The Shock doctrine (fi lm-club)Zo 21/11 – 20 u – InfernoZo 28/11 – 20 u – The killer inside meZo 5/12 – 20 u – El secreto de sus ojos (fi lmclub)Di 7/12 – 14 u The last station (seniorenfi lm)Prijzen 5 euro / -21 j 4 euroFilmabonnement 5 fi lms voor 20 euroKijk op www.demeent.be voor foto’s, recensies en fi lmpjes.